Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απροετοίμαστοι απέναντι στο «υβριδικό θερμό επεισόδιο» και τον πόλεμο προπαγάνδας


Από την πρώτη στιγμή, οπότε, εδώ και μερικές ημέρες, εκδηλώθηκε η νέα, υποκινούμενη από την Άγκυρα, μεταναστευτική - προσφυγική κρίση, μαίνεται ο βρώμικος πόλεμος της προπαγάνδας.

Στόχος της τουρκικής προπαγανδιστικής τακτικής ήταν, και εξακολουθεί να είναι, να εκθέσει διεθνώς κυρίως την Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα την Ευρώπη, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η εικόνα των εκατοντάδων εξαθλιωμένων μεταναστών να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, από μόνη της, εξάλλου, θα λειτουργούσε ως ένας αρνητικός συμβολισμός της "Ευρώπης - φρούριο" που δεν θέλει να δώσει καταφύγιο στους κατατρεγμένους του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, στον αντίποδα, η Τουρκία εμφανιζόταν ως ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς Δικαίου, και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κάτι που επικαλέστηκε σήμερα και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για μια ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής τακτικής, η οποία, δημοσίως, δεν επικαλείται τόσο τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, όσο την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου. Κάτι που πράττει και στον τομέα των ελληνοτουρκικών, ανεξαρτήτως εάν ερμηνεύει το Διεθνές Δίκαιο κατά το δοκούν.

Στην αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα και την ΕΕ, η Άγκυρα έχει ήδη στήσει έναν καλολαδωμένο -αμερικανικών, περισσότερο, προδιαγραφών- προπαγανδιστικό μηχανισμό, ενώ εμφανίζεται "ανοικτή" έναντι των Δυτικών ΜΜΕ, τα οποία καλεί και προσελκύει στην Ανατολική Θράκη να καλύψουν τα γεγονότα. Γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, προσφέρει και τις σχετικές διευκολύνσεις, ενώ έχει στήσει και διεθνή κέντρα Τύπου.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά στον τουρκικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα τη θεαματική αναβάθμισή του στο διεθνές επικοινωνιακό στερέωμα (σάϊτ και ειδήσεις στα αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, κ.ο.κ.). Επιπλέον, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, στην απόλυτη πλειοψηφία τους, είναι απολύτως ελεγχόμενα από την Άγκυρα, αφού θεωρείται ότι τουλάχιστον το 80% - 85% βρίσκονται υπό την επιρροή του περιβάλλοντος Ερντογάν.


Αυτός ο μηχανισμός προπαγάνδας, λοιπόν, επενδύει κυρίως στην ευαισθητοποίηση των ανθρωπιστικών αντανακλαστικών των Δυτικών κοινωνιών. Κατ' αυτό τον τρόπο, θα περάσει σε δευτερεύουσα μοίρα η υποκινούμενη από την Άγκυρα αναταραχή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και ότι εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως "όπλο" της σε βάρος της Ελλάδας και της ΕΕ, προκειμένου να πετύχει τους όποιους γεωπολιτικούς στόχους της. Στην προκειμένη, στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, κτυπήματα κάτω από τη ζώνη, παραπληροφόρηση και fake news, θεωρούνται επιβεβλημένα. Έτσι, εξ' αρχής άρχισε να διαδίδει ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο έχουν σπεύσει περί τις 75.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών Οργανισμών, εκτιμάται ότι εκεί, ακόμα και σήμερα, δεν είναι πάνω από 13.000. Ένας διόλου μικρός αριθμός, πάντως.

Μωσαϊκό

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη ένταση έχουν διαδοθεί πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στα παράλια, απέναντι από την Ελλάδα, συγκεντρώνονται περί τις 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πλειοψηφία τους, όπως αποδεικνύεται και στον Έβρο, από την Κεντρική Ασία (κυρίως Αφγανιστάν), οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο Ιράν, και στη συνέχεια πέρασαν στην Τουρκία.

Επίσης, από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, ανάμεσα στους οποίους πολλοί που εμφανίζονται ως Παλαιστίνιοι.

Επιπλέον, αρκετοί από την Αφρική, δεδομένου ότι εδώ και πολλούς μήνες, εξαιτίας των μεγάλων δυσκολιών να περάσουν από τη Λιβύη προς την Ιταλία, έχουν αλλάξει δρομολόγια.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν αρκετοί προερχόμενοι από την Βόρειο Αφρική, και κυρίως από την Αλγερία. Οι τελευταίοι αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία, αφού μπορούν να ταξιδεύουν δίχως βίζα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί να περνούν στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς κάνουν επανειλημμένως αυτό το ταξίδι. Φτάνουν στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται στον υπόκοσμο της Αθήνας, αποκτούν με παράνομες δραστηριότητες χρήμα, και κατόπιν, συλλαμβάνονται ή παραδίδονται, και η ίδια η ΕΕ τους πληρώνει το εισιτήριο για την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Μέχρι τώρα, όπως όλα δείχνουν, η μειοψηφία είναι οι Σύριοι. Δεδομένο, άλλωστε, που καταγράφεται ήδη από πέρυσι, οπότε έχει μειωθεί ο αριθμός των Σύριων και έχει αυξηθεί αυτός από άλλες χώρες προέλευσης.

Τα ίδια τα στοιχεία, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι είναι ανυπόστατο το επιχείρημα της Άγκυρας, σύμφωνα με το οποίο ο πόλεμος στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προκαλεί αυτό το νέο κύμα που έχει φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Να σημειωθεί πως ο πληθυσμός στην επαρχία Ιντλίμπ εκτιμάται στα τρία εκατομμύρια. Οι πρόσφυγες που προωθούνται προς τα συρο-τουρκικά σύνορα, εντός της Συρίας πάντως, ανέρχονται, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι οποίες δεν μπορεί να θεωρηθούν απολύτως έγκυρες, στις 300-400 χιλιάδες, ενώ έχουν εισέλθει στην Τουρκία 30 με 40 χιλιάδες.

Είναι εμφανές ότι, με "όπλο" το Προσφυγικό, η Άγκυρα ασκεί επικοινωνιακό εκβιασμό προς τη Δύση, τον ΟΗΕ, αλλά και τη Ρωσία, εναντίον της οποίας με περίσσια ευκολία, και εκ του πονηρού, έχει στραφεί η Δύση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι, με τις ενέργειες της ιδίας και του καθεστώτος Άσαντ, προκαλεί νέο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, και όχι την Άγκυρα, η οποία και έχει εισβάλλει σε έδαφος ανεξάρτητης χώρας, και τώρα κάνει σπέκουλα στις πλάτες εξαθλιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην ΕΕ.

Επί πτωμάτων

Μέχρι τώρα, η πίεση της Άγκυρας προς τη Δύση κινείται σε επίπεδο εικόνας, προπαγάνδας και επικοινωνίας. Τι μέλει γενέσθαι στο εξής, εάν αποκλιμακωθεί η κρίση ή αναθερμανθεί, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η Άγκυρα αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Πολύ περισσότερο, αν συμβεί το "λάθος" και σκοτωθούν ή πνιγούν κάποιοι μετανάστες και πρόσφυγες, τότε εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα οι επικοινωνιακοί στόχοι της.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση, μάλιστα, ότι όσο "πιέζονται" τα σύνορα με μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, όσο αυξάνονται οι απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, είτε από ξηράς είτε διά θαλάσσης, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να υπάρξουν θύματα.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σχεδόν από την πρώτη στιγμή, διά στόματος και του Ερντογάν, η Ελλάδα κατηγορήθηκε για δυο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Επιβεβαιωμένα, πάντως, ένα παιδί έχει πνιγεί στη Λέσβο.

Μάλιστα, την ίδια ημέρα από το "οπλοστάσιο" της Τουρκίας ανασύρθηκε βίντεο που έδειχνε Έλληνες Λιμενικούς να σπρώχνουν με καλάμι φουσκωτό με μετανάστες, προκειμένου να μην τους βγάλουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, και στη συνέχεια να πυροβολούν στη θάλασσα μπροστά από τη βάρκα. Το βίντεο αυτό έχει αναπαραχθεί σε πάμπολλά μεγάλα Δυτικά ΜΜΕ.

Άραγε, οι Έλληνες Λιμενικοί, οι οποίοι γνωρίζουν ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν σκάφος του τουρκικού Λιμενικού και τους βιντεοσκοπούσε, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι θα συνέβαινε στη συνέχεια; Αυτό δείχνει στοιχειώδη έλλειψη εξυπνάδας, αλλά και απουσία σοβαρών οδηγιών από τις ηγεσίες των ελληνικών Σωμάτων ασφαλείας.

Αξιοπρόσεκτο είναι, επίσης, ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, δεν φορούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους σωσίβια, ενώ αρκετοί έχουν μόνον σαμπρέλες από λάστιχα αυτοκινήτου. Αντίθετα, όπως άπαντες ενθυμούνται, το 2015 και 2016, σχεδόν όλοι έφεραν σωσίβια, τα οποία μάλιστα σχημάτιζαν βουνό όταν έβγαιναν στη στεριά.

Τότε, έγινε γνωστό ότι τα δουλεμπορικά κυκλώματα, με τις ευλογίες του τουρκικού κράτους, είχαν προβεί σε τεράστιες προμήθειες πλαστικών βαρκών, φουσκωτών και σωσιβίων, προκειμένου να οργανώσουν την "απόβαση" στα ελληνικά νησιά, και μέσω του προσφυγικού τσουνάμι, να πλουτίσουν.

Τώρα, αντίθετα, φαίνεται πως όλα έγιναν ξαφνικά και τα κυκλώματα ούτε καν πρόλαβαν να οργανωθούν. Βέβαια, όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα των πνιγμών στη θάλασσα. Δεν αποκλείεται, επίσης, να ήταν μια "ελεγχόμενη" επίδειξη δύναμης της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες, και τις επόμενες ημέρες να αποκλιμακωθεί η κρίση. Κάτι, ωστόσο, που θα φανεί από την αυριανή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με επίμαχο θέμα τη Συρία, και ειδικότερα την επαρχία Ιντλίμπ.

Υπάρχει επίσης και μια ακόμη περίπτωση ενός ατόμου που φέρεται να πυροβολήθηκε στον Έβρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διέψευσε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η αραβικής καταγωγής δημοσιογράφος, Ζενάν Μούσα, η οποία αρκετές φορές έχει θεαθεί να κάνει ρεπορτάζ εντός της Συρίας, και μάλλον διακρίνεται για την ... διακριτική υποστήριξή της προς το καθεστώς Άσαντ, σήμερα εμφανίστηκε να ισχυρίζεται ότι μίλησε με την οικογένεια του φερόμενου ως νεκρού και επιβεβαίωσε την πληροφορία (https://twitter.com/jenanmoussa/status/1235128960142495744).

Να σημειωθεί ότι το βίντεο και η πληροφορία είδαν το φως της δημοσιότητας από τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο στις 2 Μαρτίου 2020 (https://twitter.com/jenanmoussa/status/1234521373491507200 και https://twitter.com/jenanmoussa/status/1234456747504480257) και την ίδια ημέρα διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μετανάστη ή πρόσφυγα από πυροβολισμό Ελλήνων στρατιωτικών ή αστυνομικών, ενώ η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτές τις ειδήσεις ως fake news.

Παρά ταύτα, οι εικόνες Ελλήνων στρατιωτών να πυροβολούν στον αέρα, σε απόσταση μερικών μέτρων από τον "φράχτη" όπου είναι συγκεντρωμένοι μετανάστες, οι ξυλοδαρμοί Ελλήνων και Δυτικών δημοσιογράφων από παρακρατικούς, οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα σύνορα με δίκαννα, και δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής και αγρότες που βοηθούν τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να "σφραγίσουν" τα σύνορα, δίνουν και παίρνουν στα διεθνή ΜΜΕ.

Κάτι που αποτελεί πλήγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, η οποία, ωστόσο, δεν διαθέτει τον κατάλληλο επικοινωνιακό - προπαγανδιστικό μηχανισμό για να απαντήσει. Και ναι μεν, οι δηλώσεις διάψευσης του κυβερνητικού εκπροσώπου μπορεί να βρίσκουν ευήκοα ώτα στο εσωτερικό, αλλά είναι αμφίβολο εάν πείθει στο εξωτερικό.

Εσωτερική αποσταθεροποίηση

Όλα τα παραπάνω προωθούνται μαζικά από την τουρκική προπαγάνδα, προκειμένου να καλλιεργηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο παγκοσμίως ότι η Τουρκία είναι η "καλή" που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ελλάδα και η ΕΕ είναι οι "κακοί" που τα καταπατούν.

Ταυτόχρονα, είναι εμφανές ότι η στόχευση της τουρκικής προπαγανδιστικής μηχανής, εκτός της διεθνούς προβολής της Άγκυρας ως "υπερασπιστή των φτωχών", έχει να κάνει και με την εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας.

Ήδη, η κοινή γνώμη της χώρας μας, εμφανίζεται προβληματισμένη, αν όχι διχασμένη. Έτσι, μπορεί στο σύνολό της να επικροτεί την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, που, ούτως ή άλλως είναι το αυτονόητο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης, ανεξαρτήτως αν σήμερα παρουσιάζεται ως... επίτευγμα, αλλά δεν κλείνει τα μάτια της και στο ανθρωπιστικό δράμα.

Άπαντες ξέρουν, άλλωστε, ότι οι μετανάστες έχουν γίνει σάκος του μποξ προς εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων. Πολύ περισσότερο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν είναι πρόθυμη να δεχτεί πυροβολισμούς, πόσο μάλλον θανάτους ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.

Επιβάλλεται, λοιπόν, κεντρικό κράτος, αρχές ασφαλείας, στρατός, και οι τοπικές κοινωνίες, να βάλουν φρένο στη δράση των αυτόκλητων (;) δικαννοφόρων, οι οποίοι θέλουν να υποκαταστήσουν την Πολιτεία στη φύλαξη των συνόρων και γενικότερα στο Μεταναστευτικό. Έως τώρα, αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τις επίσημες Αρχές είναι αποτελεσματικά. Το ίδιο επιβάλλεται να δοθούν αυστηρές οδηγίες σε ορισμένους στρατιωτικούς για αυτοσυγκράτηση, με την προειδοποίηση ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβληθούν τιμωρίες.

Σε μια ευνομούμενη, με ευρωπαϊκή κουλτούρα χώρα, ουδείς μπορεί να υποκαθιστά το νόμο. Ως εκ τούτου, ειδικά οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, αλλά και τα κάθε λογής "ευαγή" ιδρύματα, σκόπιμο είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να... τραβήξουν ορισμένα αυτιά.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

Παρ' ότι αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα ήταν παντελώς απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλης έκτασης προβοκάτσια, κάτι σαν "υβριδικό θερμό επεισόδιο", και πολύ περισσότερο ότι δεν έχει προετοιμάσει καν στοιχειωδώς έναν ικανό προπαγανδιστικό μηχανισμό για τέτοιες περιστάσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ. Όχι, τουλάχιστον με ιδιαίτερη ένταση, όπως στο παρελθόν.

Ο λόγος, πιθανότατα, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγεσίες των μεγάλων κρατών - μελών της ναι μεν δείχνουν να μην θέλουν να τα σπάσουν με την Άγκυρα, αλλά ούτε και να δεχτούν μέσα στην ΕΕ νέες φουρνιές μεταναστών. Άλλωστε, το Μεταναστευτικό, από το 2015 και μετά, μετετράπη σε μπούμερανγκ για τα "παραδοσιακά" κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη, η θέση των οποίων υποχωρεί σοβαρά έναντι των σκληρών, ακραίων εθνικιστών.

Εξάλλου, και η Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με το περίφημο "Well come" του 2015 και του 2016, τώρα δείχνει να προτιμά την Ελλάδα στον ρόλο που είχαν τα Σκόπια το 2015, ως συνόρου ανάσχεσης των μεταναστών.

Πολύ περισσότερο, δίνοντας ένα ξεροκόμματο 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, η ΕΕ δείχνει πεντακάθαρα ότι θέλει την Ελλάδα, εκτός από αποθηκάριο ψυχών που ήταν μέχρι τώρα, και πορτιέρη του ανθρώπινου πόνου.

Ο Τουρισμός

Αν και δεν αποκλείεται αποκλιμάκωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, και ότι πιθανώς θα επιχειρηθεί είσοδος στα ελληνικά νησιά αυτή τη φορά, από τη στιγμή που θα καλυτερεύσει ο καιρός. Ο υφυπουργός Άμυνας, και εμπλεκόμενος στο Μεταναστευτικό, Α.Στεφανής, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κατανοούμε ότι μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσουν οι μετανάστες στο κομμάτι των χερσαίων συνόρων, τώρα θα έρθουν προς την πλευρά των νησιών".

Παρ' ότι καθυστερημένα, έστω και τώρα, η κυβέρνηση επιβάλλεται να οργανώσει την "άμυνα" της χώρας. Επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά, πολιτικά, ενώ αυτονόητη πρέπει να είναι η διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας παγκοσμίως. Επανειλημμένως, άλλωστε, το Antinews έχει επισημάνει ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να νίπτει τας χείρας της ως άλλος Πόντιος Πιλάτος (βλέπε: Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα, τα «νέα Σκόπια» της Βαλκανικής και η ευρω-ΝΑΤΟϊκή υποκρισία).

Επιβάλλεται, τέλος, συγκροτημένη και πειστική διεθνής ενημερωτική εκστρατεία. Πόσο μάλλον, όταν σε μεγάλο βαθμό από τις εικόνες που μεταδίδονται, επηρεάζεται ο Τουρισμός της χώρας, ο οποίος, έως τώρα, κατά εκτιμήσεις φαίνεται να έχει πληγεί, ειδικά σε νησιά του Αιγαίου.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]