Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Μαρ 2016

Η κατάντια μιάς (κάποτε) χώρας…

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που η Ελλάδα σκεφτόταν να κλείσει τα σύνορά της (με ανοιχτούς μόνο τους σταθμούς διέλευσης) με την Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει επαρκώς την είσοδο λαθρομεταναστών από την γειτονική χώρα.
Σήμερα, η Αλβανία, με τη βοήθεια της Ιταλίας (οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται) συνεργάζονται και κλείνουν τα σύνορα της Αλβανίας για να μην μπούνε λαθρομετανάστες από την Ελλάδα…!

Επίσης, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η Ελλάδα προβληματιζόταν με την αθρόα είσοδο Σκοπιανών και Βουλγάρων, νόμιμη και παράνομη, που αναζητούσαν στην Ελλάδα μία ευκαιρία σε καλύτερη ζωή.
Σήμερα τα Σκόπια έχουν στήσει φράχτη και η Βουλγαρία ετοιμάζεται να στήσει τον δικό της φράχτη, για να αντιμετωπίσουν την λαθρομετανάστευση από την Ελλάδα.

Σοκ προκαλεί όμως και η αποκάλυψη της εφημερίδας "Το Παρόν" ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Σμύρνη η οποία επιτρέπει σε Τούρκους χωροφύλακες να κάνουν περιπολίες και ελέγχους για πρόσφυγες, σε ελληνικά νησιά…

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου χρειάστηκε 6 μόλις μήνες για να ισοπεδώσει (με το τρίτο μνημόνιο) οτιδήποτε είχε μείνει όρθιο στην Ελλάδα από το πέρασμα των δύο προηγούμενων μνημονίων.
Η ίδια κυβέρνηση, μεστή πολιτικών αγκυλώσεων και ιδεοληψιών χρειάστηκε λιγότερο από 6 μήνες για να επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας, μετατρέποντάς την με ταχύτατους ρυθμούς σε "Αλβανία του Εμβέρ Χότζα".
Ταυτόχρονα, τα κυβερνητικά χτυπήματα σε θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αλλά, κυρίως, στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας, θεωρούνται ως «μοναδικής δεινότητας» εξαιτίας της επιτηδευμένης άγνοιας των ιθυνόντων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπακούσουν στις επιταγές του Συντάγματος (όποιος δεν γνωρίζει τα σύνορα, όποιος δεν γνωρίζει τα εθνικά θέματα και όποιος δεν υποτάσσεται στις συνταγματικές επιταγές για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν πρέπει να κατέχει οποιαδήποτε θέση που δίνει τη δυνατότητα έμμεσου ή άμεσου χειρισμού τους).
«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση». Όσον αφορά την διαδικασία ασύλου, δήλωσε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά». Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Αυτό το ζήτημα, σημείωσε, θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η χώρα βυθίζεται στο τέλμα του «προσφυγικού» (χαρακτηριστικό παράδειγμα επικινδυνότητας της λανθασμένης χρήσης λέξεων που δεν αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα), αφού ο "σουλτάνος" Ερντογάν πήρε απόφαση να βοηθήσει στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας (όπως άλλωστε δήλωσαν περιχαρή κυβερνητικά στελέχη...). Έτσι οι «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες σκέφτονται να μείνουν –έστω και αν δεν το θέλουν- στην Ελλάδα, αφού συνειδητοποιούν πως τελικά έχουν εγκλωβιστεί σε μία χώρα που δεν μπορεί να τους προσφέρει τα προς το ζειν…

Το πρόβλημα, όμως, των «προσφύγων» - λαθρομεταναστών έρχεται να το επιλύσει ταχύτατα ο ΟΗΕ, που μαζί με την Ευρώπη, αναλαμβάνει το κόστος διαμονής τους στην Ελλάδα. Έτσι, θα δίνονται δωρεάν σπίτια για κατοίκηση (που θα βρεθούν;), δωρεάν σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ σαν bonus θα προσφέρονται και 400 ευρώ (δεν έχει διευκρινιστεί για πόσα άτομα ή αν θα δοθεί αυτό το ποσό ανά άτομο), προκειμένου οι ισχυροί να διαφημίσουν τον ανθρωπισμό τους, αλλά, κυρίως, προκειμένου να πεισθούν οι εγκλωβισμένοι να μην επιχειρήσουν να μετακινηθούν από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από το Βερολίνο, η Ελλάδα φαίνεται να είναι έρμαιο της ό,ποιας απόφασης – συμφωνίας υπάρξει μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Απόφαση, που στην καλύτερη περίπτωση θα εγκλωβίσει οριστικά και αμετάκλητα έναν (μη δημοσιοποιήσιμο) αριθμό «προσφύγων» και λαθρομεταναστών. Επίσης, όποιοι «πρόσφυγες» - λαθρομετανάστες βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, θα επιστρέφονται στην Ελλάδα (με βάση τη συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙ, ως χώρα εισόδου στην Ευρώπη) και θα προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες εγκλωβισμένους…

Τώρα, σχετικά με τους γηγενείς κατοίκους της Ελλάδας, παρά την όποια ανθρωπιστική κρίση, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως βοήθεια. Μάλιστα, οι ευρωπαίοι ανθρωπιστές και δανειστές μας, θεωρούν απαραίτητο (και το επιβάλλουν) να συνεχισθεί το πρόγραμμα λιτότητας, με νέες μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς. Η νέα αυτή «εισηγητική» πρόταση – πίεση των ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας, σπρώχνει σε βουλγαροποίηση το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, ενώ αποτελεί και την οριστική ταφόπλακα για οποιαδήποτε ελπίδα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, οι έλληνες πολίτες θα βιώνουν την καθημερινή αγωνία εκπλειστηριασμού της προσωπικής τους κατοικίας (εάν είναι ιδιοκτήτες), θα είναι αναγκασμένοι να ζουν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αφού δεν θα έχουν τα εισοδήματα για τέτοιες «πολυτέλειες» και θα στήνονται στις ουρές των συσσιτίων. Αυτά θα συμβαίνουν ανεξαρτήτως εάν εργάζονται ή όχι…
Ταυτόχρονα, στο διπλανό σπίτι (ή διαμέρισμα), μία οικογένεια «προσφύγων – λαθρομεταναστών, θα ζει ανέμελα υπό την επιμέλεια του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να καταβάλει καν φόρους διαβίωσης (οι οποίοι έχουν επιβληθεί σε όλους τους γηγενείς της χώρας, επειδή επιμένουν να ζούνε στην πατρίδα που γεννήθηκαν)!
Την ίδια στιγμή, οι νέοι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα αποκτούν ιθαγένεια και θα εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους για να διαιωνίσουν την κυβέρνηση που τους έκανε... ευρωπαίους!

Για όσους δεν έχουν καταλάβει, υπάρχουν από τους «φίλους», «εταίρους» και «συμμάχους» μας προγραμματισμένες ενέργειες, οι οποίες στηρίζονται στην απλή λογική ανθρώπινη αντίδραση και στο ένστικτο επιβίωσης.
Και για όσους δεν έχουν καταλάβει, ακόμη, ας ετοιμαστούν για τα χειρότερα, τα οποία δεν έχουμε δει ακόμη, αλλά έρχονται ταχύτατα προς τα επάνω μας για να μας ισοπεδώσουν…
Πρέπει να θυμόμαστε επίσης, πως αυτοί που μας κυβερνούν δεν κοιμούνται από το άγχος τους για όσα περνάμε εξαιτίας των διαπραγματευτικών τους (αν)ικανοτήτων…

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας… και θέλουν να μας περάσουν μέσα από την κόλαση για να «καθαρισθούμε» από τα ελαττώματά μας. Δεν τους πειράζει αν μετά την «κάθαρση» μείνουμε λίγοι. Επειδή είναι ανθρωπιστές, θα μας φέρουν άλλους, ανεπιθύμητους για την Γερμανία και τις υποτακτικές της χώρες, για να ζήσουν στην Ελλάδα με μηνιάτικα των 200 ευρώ και συντάξεις των 180…

Και όσοι απέμειναν να πιστεύουν στην ελπίδα, κάποιος θα πρέπει να τους πει ότι την «ελπίδα» την εμπορεύτηκε και την σκότωσε ο Αλέξης…
Η μόνη ελπίδα μας πρέπει να είναι πλέον στον Θεό. Μας το λένε ακόμη και οι… Γερμανοί!
Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι απελπιστικά επιβαρυμένη και έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι άλλες χώρες μέλη της EE, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές επιτόπου για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες».
ΥΓ: Μία πρόβλεψη για το μέλλον: Σε ειδικούς χώρους κράτησης - φύλαξης θα τοποθετούνται σταδιακά οι Έλληνες πολίτες, για να διασφαλισθεί η μη εξαφάνιση του είδους (κάτι σαν "καρέτα-καρέτα"), αφού η επιστήμη το έκρινε ως ιδανικό και μοναδικό για μαζικά πειράματα...
ΥΓ2: Το ότι οι "πρόσφυγες" - λαθρομετανάστες αποτελούν απειλή για την Ευρώπη, αλλά υποχρέωση για την Ελλάδα να τους δεχθεί, ας μου το εξηγήσει κάποιος. Αν μπορεί...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος Όταν ένα συνάνθρωπος σου πάσχει και σου ζητά βοήθεια, έχεις υποχρέωση να τον βοηθήσεις. Όταν κάποιος διεκδικεί τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας του, έχει το δικαίωμα να τον διεκδικήσει. Όταν όμως όλα αυτά έχουν μαζικό, ομαδικό χαρακτήρα, δηλαδή υπεισέρχονται στον χώρο της πολιτικής, των διεθνών σχέσεων και στην προκείμενη περίπτωση των προσφύγων άπτονται ζητημάτων επιβίωσης μας σαν έθνος και σαν λαός, τότε τα πράγματα πρέπει να τα δούμε με ανοιχτά μάτια και όχι με τις τσίμπλες της «προοδευτικής» αγαπητικής ηλιθιότητας.

Αυτές τις μέρες έχουμε κατακλυστεί από τα ΜΜΕ της εξολόθρευσης του Ελληνισμού με ώρες ατέλειωτες επενδυμένες με δακρύβρεκτη μουσική αφιερωμένες στην συμπόνια προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν κυνηγημένοι από ένα φρικτό πόλεμο που τον προκάλεσαν αυτοί που σήμερα δεν τους θέλουν στο έδαφος τους, πλήρωσαν αδρά τους Τούρκους δουλέμπορους για να έρθουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν τα τελευταίου τύπου ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Ακόμα και οι ιεράρχες που διακρίθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την σιωπή τους στα δεινά που επέφερε η μνημονιακή κατοχή της χώρας, τώρα έσπευσαν συνοδεία της τηλεοπτικής κάμερας να τους βοηθήσουν και κάποιοι δεν δίστασαν να τους αποκαλέσουν και… καλούς χριστιανούς ενώ αυτοί αρνήθηκαν να δεχτούν σάντουιτς με χοιρινό κρέας που τους πρόσφεραν.

Ποιος θυμάται, ή ποιος θυμήθηκε ότι δίπλα σε όλους αυτούς τους απρόσκλητους εισερχομένους, υπάρχει ένας γηγενής λαός που δεν έχει ούτε δουλειά, ούτε χρήματα για το ηλεκτρικό, ούτε ιατρική περίθαλψη, ούτε σχολειά για τα παιδιά του. Θα μου πείτε, μα αυτά είναι ευκόλως παραλειπόμενα.

Ευκόλως παραλειπόμενα για ένα λαό που βομβαρδίζεται καθημερινά από την προπαγάνδα της προοδευτικής αγαπητικής ηλιθιότητας. Ευκόλως παραλειπόμενα για ένα λαό που χάριν της αγαπητηκής του διάθεσης, παραχωρεί τον εθνικό του χώρο στους απέναντι που τρίβουν τα χέρια τους καθώς στις τόσες δυσκολίες που έχουν βλέπουν μοναδικό φως από την δική μας πλευρά και ετοιμάζονται για την ολοκληρωτική ισλαμοποίηση της χώρας μας.

Σήμερα το να είσαι ενημερωμένος είναι δύσκολο προσόν γιατί σε πνίγουν οι καλοθελητές της παραπλάνησης. Το να είσαι όμως συνειδητοποιημένος άνθρωπος, είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση σου εκτός, αν αποφάσισες να αυτοκτονήσεις.

Δημιουργούμε ένα «ηφαίστειο» μέσα στην καρδιά αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας και αύριο αυτό το ηφαίστειο θα εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους μας.

Δεν ξέρω αν είμαστε λαός που θέλει να αυτοκτονήσει. Οι επιλογές μας να είμαστε στην ίδια πλευρά με τους θανάσιμους εχθρούς μας και να στεκόμαστε απέναντι σε όσους έχουν την διάθεση να μας βοηθήσουν, δείχνει ακριβώς αυτό το εξωφρενικό, ότι είμαστε με την θέληση μας λαός υπό αφανισμό.

Αλήθεια ποιος το αποδέχεται αυτό;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περνά ουσιαστικά στο Στρατό με το νεοσυσταθέν Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο να υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπονται τα εξής:

«Το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π.) υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Αποστολή του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. είναι η διεύθυνση και ο συντονισμός, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Χώρα, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, είναι αρμόδιο για:
- Τον συντονισμό και την παροχή σχετικών διαταγών και κατευθύνσεων στα Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.), όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αποκλειστικά για τα ως άνω θέματα.
- Την άμεση ενημέρωση της Ιεραρχίας ΓΕΕΘΑ, σε περίπτωση διαφοροποίησης της τρέχουσας κατάστασης και για κάθε έκτακτο συμβάν, προκειμένου να λαμβάνονται ταχέως οι αναγκαίες αποφάσεις.
- Την εξέταση και κατ' αρμοδιότητα προώθηση αιτημάτων, που υποβάλλονται από τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορούν στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Του ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. προΐσταται ανώτερος αξιωματικός βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ως Συντονιστής, με δύο (2) Βοηθούς Συντονιστή ανώτερους αξιωματικούς βαθμού Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων.

Στο ως άνω Όργανο λειτουργούν τα εξής Τμήματα, τα οποία στελεχώνονται όπως παρακάτω:

α. Τμήμα Νομικού Συμβούλου, με έναν (1) αξιωματικό του Σώματος Στρατολογικού - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ).

β. Τμήμα Μεταφορών, με έναν (1) αξιωματικό, ο οποίος, εφόσον προέρχεται από το Στρατό Ξηράς (ΣΞ), θα ανήκει στο Σώμα Εφοδιασμού - Μεταφορών.

γ. Τμήμα Εφοδιασμού - Σίτισης, με έναν (1) αξιωματικό, ο οποίος, εφόσον προέρχεται από το ΣΞ, θα ανήκει στο Σώμα Εφοδιασμού - Μεταφορών, ενώ οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) θα έχουν τις ειδικότητες του Οικονομικού και του Εφοδιαστή αντίστοιχα.

δ. Τμήμα Υποδομών - Διαμονής, με έναν (1) αξιωματικό, ο οποίος, εφόσον προέρχεται από το ΣΞ, θα ανήκει στο Όπλο του Μηχανικού, ενώ οι αξιωματικοί του ΠΝ και της ΠΑ θα έχουν τις ειδικότητες του Μηχανικού και του Μηχανικού Εγκαταστάσεων αντίστοιχα.

ε. Τμήμα Υγειονομικού, με έναν (1 ) αξιωματικό Υγειονομικού (Ιατρό).

στ. Τμήμα Συνδέσμων Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ), με δύο (2) αξιωματικούς, ανά ένα (1) προερχόμενο από την ΕΛΑΣ και το ΛΣ/ΕΛΑΚΤ.

ζ. Τμήμα Συνδέσμων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - Ύπατης Αρμοστείας Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) -Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), το οποίο θα στελεχώνεται κατόπιν προτάσεων των αρμόδιων φορέων.

η. Τμήμα Συνδέσμου Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που θα στελεχώνεται κατόπιν πρότασης του ως άνω Υπουργείου.

θ. Γραμματεία, με δύο (2) υπαξιωματικούς.

ι. Υπηρετεί επίσης και στέλεχος με ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων Η/Υ, που δύναται να είναι εκ των υπηρετούντων στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ.

Το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π. συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.) 
Με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ καθορίζεται το Γενικό Επιτελείο του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο ανατίθεται η αρμοδιότητα εκδήλωσης των απαιτούμενων ενεργειών για τη συγκρότηση, λειτουργία και υπαγωγή Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.).

Αποστολή των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων, που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στις περιοχές όπου λειτουργούν, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, τα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.:
α. Διευθύνουν και συντονίζουν, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, τις κατά τόπους λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές, κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ, που επικουρούν τη λειτουργία των τοπικών ΚΕ.Π.Υ., Κ.Υ.Τ. και Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Προς τούτο, τα στελέχη τους μπορούν να προβαίνουν σε κάθε αναγκαία ενέργεια, εντός του πλαισίου του νόμου και σύμφωνα με τις διαταγές της Ιεραρχίας.
β. Αναφέρουν ιεραρχικά, κατά τα προβλεπόμενα, ενημερώνοντας παράλληλα το ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π., επί θεμάτων που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στις περιοχές όπου λειτουργούν.
Των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. προΐστανται ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες - Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύουν στις περιοχές, όπου λειτουργούν τα ως άνω Κέντρα, ως Επικεφαλής Συντονιστές, με Βοηθούς Συντονιστή αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.
Τα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. στελεχώνονται από στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στις ανωτέρω Μονάδες - Υπηρεσίες, καθώς και από προ-σωπικό της ΕΛΑΣ, του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ, των Περιφερειακών Ενοτήτων και λοιπών δημόσιων αρχών, διαρθρώνονται δε σε Τμήματα, όπως παρακάτω:
α. Τμήμα Μεταφορών.
β. Τμήμα Εφοδιασμού - Σίτισης.
γ. Τμήμα Υποδομών - Διαμονής.
δ. Τμήμα Υγειονομικού.
ε. Τμήμα Συνδέσμων ΕΛΑΣ - ΛΣ/ΕΛΑΚΤ.
στ. Τμήμα Συνδέσμων ΕΕ -Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ.

Αρμοδιότητα σύναψης - εκτέλεσης συμβάσεων 
Στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρέχεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με διαταγή του, καθορίζει τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει την αρμοδιότητα σύναψης των αναφερόμενων στη διάταξη αυτή συμβάσεων, ήτοι εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων, σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των ΚΕ.Π.Υ., των Κ.Υ.Τ. και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών.

Κάλυψη δαπανών 
Στο πλαίσιο της συνδρομής του ΥΠΕΘΑ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και με την παραδοχή φιλοξενίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ατόμων στα κέντρα -δομές αρμοδιότητας του, εκτιμάται ότι θα προκύψουν δαπάνες συνολικού ύψους, κατ' έτος, 73.988.692 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε δαπάνες, που αφορούν στη λειτουργία των κέντρων - δομών αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ και ειδικότερα στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτές αναλύονται παρακάτω:

- Δαπάνες μεταφοράς εκτιμώμενου ύψους 4.950.000 ευρώ (ΚΑΕ 0829), με χρηματοδότηση τους από πιστώσεις είτε του Τακτικού Προϋπολογισμού ΥΠΕΘΑ είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ως άνω Προϋπολογισμού.

- Δαπάνες διαμονής εκτιμώμενου ύψους 19.794.704 ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται εν γένει οι δαπάνες κατασκευής - διαμόρφωσης (δαπάνες κατασκευής έργων, επισκευής -συντήρησης εγκαταστάσεων, προμήθειας υλικών συντήρησης - επισκευής εγκαταστάσεων κ.α.) και λειτουργίας (καθαριότητα, ύδρευση, ηλεκτρική ενέργεια, προμήθεια εξοπλισμού κ.α.) των κέντρων - δομών αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, με χρηματοδότηση τους από τις παραπάνω πιστώσεις, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου.

- Δαπάνες σίτισης και τροφοδοσίας εκτιμώμενου ύψους 45.743.988 ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες σίτισης και τροφοδοσίας των φιλοξενουμένων στα κέντρα - δομές αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, με χρηματοδότηση τους από τις ίδιες πιστώσεις, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου. Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης (Β' 1022).

- Δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης εκτιμώμενου ύψους 3.500.000 ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης (προμήθεια ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, καθώς και τυχόν αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού) των φιλοξενουμένων στα κέντρα - δομές αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, με χρηματοδότηση τους από τις ίδιες ως άνω πιστώσεις, καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς χρηματοδότησης των παραπάνω δαπανών και ειδικότερα οι φορείς διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων θα διερευνούν, κατά προτεραιότητα, τη δυνατότητα ένταξης και χρηματοδότησης τους από σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, παρέχοντας τις ανάλογες κατευθυντήριες οδηγίες ένταξης και επιλεξιμότητας των οικείων δαπανών.

Πηγή "Δικαιολογητικά"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ανάλυση: South Front Foreign Policy Diary
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Το Ιράν διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ενώ ο στρατός του είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αποτρέψει τυχόν σχέδια για επίθεση στη χώρα, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αμυντικός εξοπλισμός και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν είναι η καλύτερη. Η μακρά περίοδος επιβολής κυρώσεων από την Δύση έχει εμποδίσει την Τεχεράνη να αναβαθμίσει αποτελεσματικά τον αμυντικό εξοπλισμό της, με αποτέλεσμα σήμερα να υστερεί άλλων περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες έχουν δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για μερικά από τα πιο προηγμένα όπλα στην διεθνή αγορά.

Οι δεκαετίες των κυρώσεων έχουν επίσης καταστήσει δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών για την επισκευή και συντήρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας αυτής, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% περίπου του εξοπλισμού της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας χρήζει επισκευής ή αναβάθμισης, ενώ περίπου το 20% της αεροπορίας δεν είναι δεν είναι επιχειρησιακά έτοιμο. Η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά έμπειρη όσον αφορά την συντήρηση όπλων και μηχανημάτων στηριζόμενη σε τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις με εξοπλισμό από την εσωτερική αγορά. Ωστόσο, η συντήρηση του παλαιού εξοπλισμού με ανταλλακτικά από πολλαπλές προελεύσεις, στο εχθρικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.

Στο παρελθόν, το Ιράν βασιζόταν στο μέγεθος του στρατού του και την ανάπτυξη των διαφορετικών δυνατοτήτων του. Τώρα, όπως είναι φυσικό, το Ιράν αναμένεται να επιδιώξει την αποκατάσταση μιας πιο συμβατικής ισορροπίας των δυνατοτήτων του στρατού του, μέσω της εξασφάλισης καλύτερων όπλων.

Αν κρίνουμε από την κατάσταση της εγχώριας βιομηχανίας, η Τεχεράνη θα χρειαστεί εξωτερικές πηγές για την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της. Αν και δεν υπάρχουν πλέον όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν για την πρόσβαση της χώρας στη διεθνή αγορά, οι πιθανότητες να προμηθεύεται το Ιράν σημαντικές ποσότητες αμυντικού εξοπλισμού από τις δυτικές χώρες παραμένουν περιορισμένες. Η συνεχιζόμενη αστάθεια στις πολιτικές που αποφασίζονται για τη χώρα αφ’ ενός, και οι ενστάσεις των περιφερειακών αντιπάλων αφ’ ετέρου, εμποδίζουν την πρόσβαση του Ιράν στις αμυντικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αντικειμενικά, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μόνες χώρες που μπορούν να παράσχουν στο Ιράν προηγμένα όπλα τέτοια, που να επιδέχονται σύγκριση με εκείνα των γειτονικών χωρών του. Όπως έχουν τα πράγματα, η Μόσχα μοιάζει να είναι η πηγή που θα γίνει ο κύριος προμηθευτής που θα εξυπηρετήσει τις  αμυντικές ανάγκες των Ιρανών. Η Ρωσία διαθέτει ένα πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, σε βασικούς τομείς, όπως η τεχνολογία πυραύλων επιφανείας-αέρος και μαχητικών αεροσκαφών. Στη Συρία, όλοι έχουμε δει σε ζωντανή επίδειξη το τι μπορεί να κατορθώσει ένα μέρος των ρωσικών εξοπλισμών σε επιχειρήσεις μάχης.

Η Τεχεράνη βρίσκεται ήδη σε σημαντικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Μια συμφωνία για πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος S-300 υπεγράφη πρόσφατα, και η παράδοσή τους δεν θα αργήσει. Υπάρχουν επίσης αναφορές στον Τύπο σχετικά με συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, που αφορούν στην αγορά ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Su-30 και τεθωρακισμένων Τ-90 από το Ιράν. Και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Συρία.

Κατά κάποιον τρόπο, τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν θα επωφεληθούν από μια στρατιωτική συνεργασία. Το Ιράν επιβάλλεται να αναβαθμίσει τα συμβατικά όπλα του, ενώ η Ρωσία ψάχνει για νέες αγορές όπλων.

Εάν οικοδομηθεί έγκαιρα μια ισχυρή σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ του αμυντικού εξοπλισμού του Ιράν και εκείνου των περιφερειακών του αντιπάλων θα κλείσει, περιορίζοντας την μετατόπιση της περιφερειακής ισορροπίας ισχύος στην περιοχή.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ως μία νόμιμη, ασφαλή και αξιοπρεπή λύση για να μεταβούν σε ευρωπαϊκές χώρες, στρέφονται πλέον οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ενδεικτικό μάλιστα της αυξανόμενης ζήτησης είναι το γεγονός ότι εδώ και μόλις μία εβδομάδα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ένταξης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, 2.500 άτομα πανελλαδικά.

«Όσο περνάει ο καιρός, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς από τον Νοέμβριο του 2015 προσέρχονταν για ένταξη περίπου 30 πρόσφυγες ημερησίως πανελλαδικά, ενώ τώρα έρχονται κατά εκατοντάδες» αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.

Όπως εξηγεί, από τους 2500 αιτούντες, κάποιοι έχουν ήδη περάσει από τις υπηρεσίες ασύλου -απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης- κάποιοι άλλοι έχουν ραντεβού σε μεταγενέστερη ημερομηνία και κάποιοι έχουν αλλάξει χώρο διαμονής και έχουν εξαφανιστεί.

«Ειδικά στην Ειδομένη, υπάρχουν περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι από την περασμένη Παρασκευή» λέει χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν πάντως, από την Ειδομένη έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 250 άτομα, τα οποία έμειναν κάποιες μέρες σε μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, στο πλαίσιο του προγράμματος, μετέβησαν για αίτημα ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

«Το άτομο στην Ειδομένη που θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εντοπίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία και σε συνεργασία με την PRAKSIS, μεταφέρεται για φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μέχρι να περάσει από την υπηρεσία ασύλου για να καταθέσει το σχετικό αίτημα μετεγκατάστασης και να αιτηθεί ασύλου» διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια επειγόντων βόρειας Ελλάδας της PRAKSIS Φωτεινή Κελεκτσόγλου.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι ήδη τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που πληρούν τις προδιαγραφές φιλοξενίας -μπορούν να καλύψουν δηλαδή και την ημιδιατροφή- είναι υπερπλήρη και αναζητούνται διαμερίσματα για ενοικίαση.

«Έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 50 διαμερίσματα, τα οποία θα εξοπλίσουμε για να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες μέχρι να περάσουν από την Υπηρεσία Ασύλου και να μεταφερθούν, στη συνέχεια, για φιλοξενία στην Αθήνα» ανέφερε.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μάστακα, η ξαφνική έκρηξη ενδιαφέροντος είχε ως αποτέλεσμα να «ξεμείνουν» από χώρους φιλοξενίας, αφού υπολόγιζαν να γίνει η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος, με την ενοικίαση 3500 διαμερισμάτων για 20.000 άτομα, μέχρι τα μέσα του 2017.

«Επειδή μας ‘πρόλαβαν΄’ οι εξελίξεις, αναζητούμε πλέον πιο μαζικές λύσεις απ’ ό,τι των μεμονωμένων διαμερισμάτων και στρεφόμαστε στην ενοικίαση ολόκληρων κτιρίων» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι όσοι μπαίνουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, κατά μέσο όρο παραμένουν δύο μήνες φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα μέχρι να μεταβούν σε άλλες χώρες.

«Το σημαντικότερο είναι οι πρόσφυγες να εμπιστευθούν ένα σύστημα που τους δίνει τη δυνατότητα να μεταβούν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο σε άλλη χώρα» καταλήγει ο κ. Μάστακας.

Τι είναι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης/Relocation;

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο.

Απευθύνεται σε υπηκόους χωρών για τις οποίες το ποσοστό χορήγησης διεθνούς προστασίας είναι πάνω από 75% και συγκεκριμένα σε Σύρους, Ιρακινούς, Ερυθραίους, υπηκόους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ανιθαγενείς από τις χώρες αυτές. Σε βάθος διετίας προβλέπεται να μετεγκατασταθούν 66.400 άτομα σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εισέλθει στην Ελλάδα μετά τις 16/9/2015, να υποβάλει αίτηση ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου και να δακτυλοσκοπηθεί όπως όλοι οι αιτούντες άσυλο.

Αν και ο αιτών δεν έχει δικαίωμα να επιλέξει το κράτος στο οποίο θα μετεγκατασταθεί, εντούτοις για να αποφασιστεί το κράτος μετεγκατάστασης θα ληφθούν υπόψη από την Υπηρεσία Ασύλου η τυχόν ευαλωτότητα του αιτούντος, η ύπαρξη συγγενών του σε κάποιο κράτος μέλος καθώς και οι γλωσσικές του δεξιότητες.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αν δεν είχαμε μεγάλη διαδρομή στα κακοτράχαλα μονοπάτια της Ιστορίας, ίσως και να νιώθαμε έκπληξη με την υποκριτική και καθ' όλα άθλια συμπεριφορά των «φίλων» και «εταίρων» μας. Ομως, επειδή υπάρχει συλλογική μνήμη και δύσκολα μπορούν να την κάνουν να «ξεθωριάσει» όλοι όσοι έχουν οικονομικά και άλλα συμφέροντα από το εξωτερικό, οι Ελληνες δεν εκπλήσσονται με τις νουθεσίες, τις ανέξοδες υποσχέσεις και τις βλοσυρές υποδείξεις των Ευρωπαίων. Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η στάση των δήθεν υπερασπιστών των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών - όχι έκπληξη.

Ειδικά στο προσφυγικό ζήτημα, η χώρα μας, που έχει ξεπεράσει κάθε δυνατό και αδύνατο όριο ανοχής, αντοχής και ανθρωπισμού, έχει βαρεθεί να ακούει «συμβουλές» και παρατηρήσεις από τους έντρομους και σπιθαμιαίους σε αξία ηγέτες της Ε.Ε., που αξιώνουν και το πρόβλημα να μη φτάσει στο κατώφλι τους και να μη βοηθήσουν την Ελλάδα, που το αντιμετωπίζει σχεδόν μόνη της.

Τον κώδωνα του κινδύνου δεν κρούει μόνο η πραγματικότητα, αλλά και διάφοροι αξιωματούχοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες: «Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ανθρωπιστική καταστροφή»!

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το κόστος της εισροής προσφύγων υπολογίζεται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015!

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, που έχει διαλυθεί οικονομικά και έχει αποσαθρωθεί κοινωνικά από την εξαετή παραμονή της στο κολαστήριο του Μνημονίου, καλείται να ανταποκριθεί σε κάτι το οποίο αδυνατούν να χειριστούν όλοι όσοι αυτοσυστήνονται και ως «ισχυροί» αλλά και ως ειδήμονες.

Ενώ στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν τα χρειώδη για τους εξαθλιωμένους και υπερφορολογημένους πολίτες, οι Δυτικοί απαιτούν να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των δικών τους παρεμβάσεων στην περιοχή!
Αυτή είναι η Ε.Ε.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Αντρέι Ρέτζικωφ 

Μυστικά οι ΗΠΑ άρχισαν να κατασκευάζουν αεροπορική βάση στη βόρειο Συρία. Πρόκειται για τη δεύτερη βάση που δημιουργείται και ελέγχεται από τους αμερικανούς στην περιοχή των Κούρδων. Έγινε επίσης γνωστή η σύσταση μυστικού κέντρου παρακολούθησης της αμερικανικής και της τουρκικής κατασκοπίας στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν αρκετούς λόγους για να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Συρία, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι η χαλιναγώγηση της Άγκυρας. Οι Αμερικανοί πρακτικά ολοκλήρωσαν την κατασκευή της αεροπορικής βάσης στο Rmeylan (στη συριακή επαρχία Ελ-Χασακά) και άρχισαν την κατασκευή δεύτερης αεροπορικής βάσης νοτιο-ανατολικά από το Κομπάνι, δίπλα από τα τουρκικά σύνορα. Για την κατασκευή του εργάζονται δεκάδες Αμερικανοί ειδικοί και τεχνικοί. Η βάση θα χρησιμοποιηθεί τόσο για στρατιωτικούς όσο και για ειρηνικούς σκοπούς. Η πληροφορία προέρχεται από το RIA NOVOSTI με παραπομπή στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων BasNews.

Οι ΗΠΑ σταθεροποιούν τις θέσεις τους για το κουρδικό ζήτημα

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη των ειδικών τους δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν έκρυψαν ότι το αεροδρόμιο του Rmeylan χρησιμοποιείται από αμερικανικά ελικόπτερα για μεταφορές και παραδόσεις υλικού. Ωστόσο ο επίσημος εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΕΔ των ΗΠΑ (CENTCOM) συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε την πληροφορία ότι είναι οι Αμερικανοί που ελέγχουν το αεροδρόμιο. Ωστόσο, τη διάθεση των ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους στη Συρία μπορούμε να τη διαπιστώσουμε και σε άλλες δράσεις.

Η Stratfor, την οποία ονομάζουν και «σκιά της CIA», εξέφρασε την άποψη, ότι «οι δορυφορικές φωτογραφίες ενισχύουν τους ισχυρισμούς για τη δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία». Η Stratfor συμπεραίνει ότι στο αεροδρόμιο ουσιαστικά διπλασιάστηκε το μήκος του αεροδιαδρόμου από 700 μέτρα σε 1.315 μέτρα. Επίσης, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστή η απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει βομβαρδιστικά Β-52, που θα αντικαταστήσουν τα Β-1, στον πόλεμο με το «Ισλαμικό Κράτος». Τα αεροσκάφη αυτά θα αρχίσουν τους βομβαρδισμούς τον Απρίλιο. Ο αριθμός τους όπως και του προσωπικού που θα αναπτυχθεί δεν διευκρινίστηκαν.

Ο Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Εγγύς Ανατολή-Καύκασος» Στανισλάβ Ταράσωφ διαπιστώνει ότι, «τέτοιες δράσεις εντάσσονται στο σχέδιο των ΗΠΑ για τη σταθερή υποστήριξη του κουρδικού κινήματος. Το ζήτημα αυτό συνιστά αναπόφευκτα αντικείμενο συζήτησης με τη Ρωσία, η οποία επίσης υποστηρίζει τους Κούρδους. Παρόμοιες δράσεις μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών για την ειρήνευση στη Συρία. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι δεν αποκλείεται να καταλήξουμε σε μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία είχε βάλει τέλος στον α΄ παγκόσμιο πόλεμο αλλά καθόρισε και τα νέα σύνορα στην Μέση Ανατολή».

Ο κουρδικός παράγοντας παραμένει σημαντικό στοιχείο έντασης στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Τουλάχιστον, αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τις δημόσιες δηλώσεις των δύο πλευρών. Η τουρκική ηγεσία, επανειλημμένως, εξέφρασε την αντίθεσή της στη συνεργασία των Αμερικανών με τους Κούρδους. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν υποστήριξε ότι η αμερικανική πολιτική σε σχέση με τους Κούρδους οδήγησε σε «ποτάμια αίματος». Η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις το «Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης» (που συνδέεται με το ΡΚΚ) και τις «Δυνάμεις της Λαϊκής Αυτοάμυνας», την στρατιωτική του πτέρυγα. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η στάση της Τουρκίας σε σχέση με τους Κούρδους συνιστά ένα από τα βασικά εμπόδια στην πολιτική διευθέτηση του συριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Ταράσωφ, στην περιοχή παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, και οι Αμερικανοί το σκέφτηκαν πολύ μέχρι να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο τέτοιων αεροπορικών βάσεων στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές. «Οι Αμερικανοί υποστήριζαν τους Κούρδους στα κρυφά. Και τώρα, όπως λένε, έβγαλαν τα χαρτιά τους στο τραπέζι. Απέναντι σε αυτήν την κίνηση μπορείς να έχει διαφορετική προσέγγιση, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλεις να τη λάβεις υπ’ όψιν σου… Η Γεωπολιτική έχει τους δικούς της κανόνες».

«Δεν θέλουν να τους κτυπήσουν πισώπλατα οι Τούρκοι»

Σύμφωνα με την «The Washington Post» η CIA και η ΜΙΤ δημιούργησαν ένα μυστικό συντονιστικό κέντρο στα σύνορα με τη Συρία. Το Κέντρο το ονόμασαν «Daesh Logistics» και πρόκειται να παρακολουθεί τις κινήσεις των τρομοκρατικών ομάδων και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. «Αν το τηλέφωνο θα πλησιάζει στην συνοριακή πόλη αυτό κατά 95% σημαίνει ότι ο κάτοχός του ετοιμάζεται να ενταχθεί στο «Ισλαμικό Κράτος», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο.

Επίσημες πηγές τονίζουν ότι η Τουρκία από το ξεκίνημα του πολέμου στη Συρία απέλασε περίπου 3,2 χιλιάδες ξένους, που ήσαν ύποπτοι να ενταχθούν στο «Ισλαμικό Κράτος». Αλλά αυτό είναι μικρό μέρος των 35 χιλιάδων μαχητών, που μπόρεσαν να βρεθούν στη Συρία, μέσω Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και 6 χιλιάδων στρατολογημένων από δυτικές χώρες. Η συνεργασία CIA και ΜΙΤ δεν σταματά εδώ, αλλά προβλέπει και την αποστολή drones στον εναέριο χώρο της Συρίας που απογειώνονται από την βάση του Ιντσιρλίκ. O Διευθυντής της СIA επανειλημμένως επισκέφθηκε την Άγκυρα, μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Ο Στανισλάφ Ταράσωφ πιστεύει ότι ένα τέτοιο κέντρο δεν πρέπει να το ονομάζουμε μυστικό, μιας και διέρρευσε η σχετική πληροφορία στα ΜΜΕ. Θύμισε ότι οι Αμερικανοί συχνά κάλεσαν τη Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με τη Συρία, αλλά η Άγκυρα κάθε φορά αρνιόταν, απαιτώντας επιπρόσθετη χρηματοδότηση. «Όπως φαίνεται οι Αμερικανοί άρχισαν στα σοβαρά να εξετάζουν την στρατιωτική τους παρουσία στο έδαφος της Συρίας. Δεν θέλουν λοιπόν οι Τούρκοι να τους κτυπήσουν πισώπλατα. Με τη δημιουργία ανάλογων κέντρων οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν τις ενέργειες της Τουρκίας και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κινήσεις προληπτικού χαρακτήρα, ώστε να μην επιτρέψουν στους Τούρκους να προχωρήσουν σε τυχοδιωκτικές κινήσεις, όπως με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους».

Παράλληλα ο εμπειρογνώμονας αμφιβάλλει ότι το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε ως ανασχετικός παράγοντας προς την Ρωσία. «Όπου διεξάγεται πόλεμος πάντοτε εμφανίζονται τέτοιες ανάγκες. Η Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ έχουν το δικό τους κέντρο. Και γιατί να μην έχουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία; Η Μόσχα είχε προτείνει στην Ουάσιγκτον ανάλογη συνεργασία αλλά οι Αμερικανοί πήγαν στη Τουρκία. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση βλέπω στην απόφασή τους την πρόθεση να ελέγξουν την Άγκυρα. Οι Τούρκοι ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς εργάζονται για να τορπιλίσουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας, και να τραβήξουν τις ΗΠΑ προς την πλευρά τους, ώστε να βγάλουν από τη διαδικασία την Μόσχα. Όμως τα συμφέροντά τα δικά μας με τους Αμερικανούς είναι παγκόσμια, ενώ των Τούρκων με τους Αμερικανούς μόνον τοπικά…».

Πηγή Σωτήρης Δημόπουλος 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η χώρα γίνεται στρατόπεδο συγκέντρωσης ανεπιθύμητων. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, τείνουν να επιβεβαιώσουν πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρο απόθεσης οιουδήποτε ξένου «πρόσφυγα» απειλεί την εσωτερική ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η άνοδος των εθνικιστικών κινήσεων και κομμάτων εξαναγκάζει σε μία στροφή 180 μοιρών την «Ευρώπη του ανθρωπισμού» σε Ευρώπη του ο σώζων εαυτόν σωθήτω, απέναντι στην διαφαινόμενη δημογραφική (και όχι μόνο) απειλή ενός τεράστιου πλήθους «προσφύγων» και λαθρομεταναστών…

Η Ελλάδα ήδη απομονώνεται. Υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο σε εξέλιξη, ομολόγησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο παρατήρησε η γερμανίδα καγκελάριος διαμηνύοντάς του ότι «δεν πρέπει να λέγονται αυτά».
Κι ενώ η Γαλλία συνεχίζει να βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» με τον στρατό να έχει αναλάβει την ασφάλεια τους τελευταίους μήνες, την ίδια στιγμή, «ο Βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει», ενώ τόσο η Αλβανία με την βοήθεια της Ιταλικής Αστυνομίας, όσο και η Βουλγαρία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Σκοπίων, κλείνουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, ενώ ο Ραχόι αρνείται να ενημερώσει την Ισπανική Βουλή για την Ευρωπαϊκή Συμφωνία σχετικά με τους λαθρομετανάστες και την Τουρκία…
Επίσης, ο Νίκολας Μπούσε, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος της Frankfurter Allgmeine Zeitung σχολιάζει γράφοντας «η καγκελάριος Μέρκελ δεν προχώρησε πολύ με την στρατηγική της στην προσφυγική κρίση. Οι βαλκανικές χώρες και η Αυστρία περιφράσσουν τώρα το δρόμο προς το βορρά. Κι έτσι η Μέρκελ θα πάρει στο τέλος αυτό που ήθελε. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει αναμφισβήτητα να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Για να το επιτύχει, εφαρμόζει εδώ και μήνες μια στρατηγική στην οποία περιλαμβάνονται δύο στοιχεία: η συνεργασία με την Τουρκία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και η κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. Με αυτά η καγκελάριος, ως γνωστόν, δεν προχώρησε πολύ. Γι αυτό, εδώ και μερικές βδομάδες, οι βαλκανικές χώρες τα προσπαθούν, υπό την ηγεσία της Αυστρίας, με μιαν άλλη στρατηγική. Φράσσουν το δρόμο προς τη Β. Ευρώπη τμηματικά. Και αυτό έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε μερικές μέρες από ό,τι όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ προηγουμένως. Η ροή των προσφύγων επιβραδύνθηκε και στη Γερμανία, όπου φτάνουν λιγότεροι μετανάστες».

Δυστυχώς, η κατάσταση για την Ελλάδα επιβαρύνεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, αφού η κυβέρνηση έχει αφεθεί στην «προστασία» της Γερμανικής Ευρώπης, της Ευρώπης των τειχών, της Ευρώπης όπου έχει απωλεσθεί η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη, της Ευρώπης των συμφερόντων, της Ευρώπης που δεν επιμερίζει τα βάρη αλλά ψάχνει πάντα για το «μαύρο πρόβατο», της Ευρώπης που επιζητά εναγωνίως να τοποθετήσει τις ευθύνες της σε μία σύγχρονη «Ιφιγένεια», της Ευρώπης που λειτουργεί χωρίς πραγματική πολιτική πλατφόρμα αλλά έχει επιλέξει να δρα λογιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε έκφανση κοινωνικής πολιτικής. Είναι αυτή η Ευρώπη που μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρο πειραμάτων παντός τύπου και που σήμερα δεν διστάζει να μεταβάλει την γη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία σε «γη των κολασμένων».

Είναι η ίδια η Ευρώπη που φέρεται να συζητά με την Τουρκία, να ανέχεται και να υποκύπτει σε εκβιασμούς από έναν παράφρονα ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, να συζητά την μείωση εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους – μέλους της… Είναι η ίδια η Ευρώπη, όμως, που δεν επιθυμεί την με οποιοδήποτε τρόπο είσοδο της Τουρκίας σε αυτήν. Είναι η ίδια η Ευρώπη που δεν διαννοείται καν να επιτρέψει την ελεύθερη (χωρίς visa) είσοδο και παραμονή εκατομμυρίων τούρκων που θα διαταράξουν σοβαρά τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες των χωρών μελών της. Είναι η Ευρώπη που επιθυμεί την Τουρκία ως πελάτη ή ως χώρο φθηνής εργασίας και παραγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων…
Αυτή η Ευρώπη, καλείται σε λίγες ημέρες να αποφασίσει και να ανακοινώσει το σχέδιό της έναντι της απειλής του προσφυγικού, αλλά και έναντι της τουρκικής απειλής να πλημμυρίσει (με κάθε μέσο) την ευρωπαϊκή ήπειρο με πρόσφυγες και λαθρομετανάστες μέσω του Αιγαίου… Είναι η Ευρώπη της οποίας οι ηγέτες διασύρθηκαν από τον παγκόσμιο Τύπο, ο οποίος «στόχευσε» στην ανεπάρκεια έως και ανικανότητα των σημερινών ευρωπαίων ηγετών…
Κι ενώ όλα δείχνουν πως η Ευρώπη θα υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας, ταυτόχρονα εκτελεί ένα σχέδιο αποκλεισμού της Ελλάδας, που αφού έγινε «μαύρο πρόβατο» σε οικονομικά θέματα, τώρα όλα δείχνουν πως μετατρέπεται και σε «Ιφιγένεια» που θυσιάζεται για τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτικών και τις απαιτήσεις του «σουλτάνου» Ταγίπ, ο οποίος όχι μόνο αύξησε τις οικονομικές του απαιτήσεις για τον έλεγχο ροής των «προσφύγων» - λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα (άρα και την Ευρώπη), αλλά θέτει πλέον ζητήματα που αφορούν την Ελληνική κυριαρχία επί του Αιγαίου, ενώ ένας αριθμός άλλων απαιτήσεών του φαίνεται πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί (για εύλογους λόγους), προκειμένου το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων να εμφανισθεί ως τετελεσμένο απέναντι στην Ελλάδα…

Τι θα γίνει, λοιπόν, εάν η Ευρώπη αποφασίσει να μην ενδώσει στους εκβιασμούς του «σουλτάνου», προκειμένου να διασώσει το κύρος της αλλά και κάποια δισ. ευρώ;
Τι θα συμβεί εάν η Ευρώπη αποφασίσει να «σφραγίσει» την Ελλάδα (σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιείται, από όλα όσα καταγράφονται στα βαλκανικά σύνορα της Ελλάδας) και να την καταστήσει έρμαιο των απαιτήσεων και της οργής του τούρκου προέδρου, σύγχρονου δικτάτορα της Τουρκίας;
Επειδή μία τέτοια περίπτωση αφορά το κακό σενάριο του «Προσφυγικού» για την Ελλάδα, θα πρέπει να τονίσουμε πως σε μία τέτοια εξέλιξη τα όσα θα συμβούν στο εσωτερικό της Ελλάδας ξεπερνούν την απλή φαντασία, ενώ η κατάσταση επί του συνόλου των ελληνοτουρκικών συνόρων θα γίνει ιδιαίτερα «θερμή», τόσο από τους συνωστισμένους «πρόσφυγες», όσο και από τον απελπισμένο για «νίκη» Ερντογάν.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα, εάν η Ευρώπη αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ελλάδα στους… «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες…
Δυστυχώς, ένα τέτοιο σενάριο, κι ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κατανόηση των Ελλήνων πολιτών που κινείται μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοχής, θα δημιουργήσει μία ανθρωπιστική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας θα σημαδέψουν βαθιά την Ελλάδα.
Ο εγκλωβισμός ενός τεράστιου αριθμού «προσφύγων» και λαθρομεταναστών, σε μία χώρα όπου η ανεργία και φτώχεια αυξάνονται σε καθημερινή βάση, ενώ η κυβέρνηση απειλεί με πλειστηριασμούς κατοικιών όποιους γηγενείς δεν υποταχθούν στις παράλογες φορολογικές απαιτήσεις, θα ξυπνήσει «ένστικτα επιβίωσης» των Ελλήνων, την ίδια στιγμή που η απελπισία θα οδηγεί σε παραβατικές (ή και εγκληματικές) συμπεριφορές τους εγκλωβισμένους αγνώστου ταυτότητας και προθέσεων «πρόσφυγες» και λαθρομετανάστες. Το συγκεκριμένο «μίγμα» θεωρείται εκρηκτικό και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συγκρούσεις των δύο πλευρών.

Η δημιουργία χάους στο εσωτερικό της Ελλάδας, τόσο στα σημεία – χώρους συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και «προσφύγων», όσο και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπου ήδη υπάρχουν και προστίθενται συνεχώς νέοι αριθμοί άρτι αφιχθέντων στην χώρα, πρέπει να θεωρείται ως «φυσικό επόμενο» (ειρωνική προσέγγιση), για το οποίο φυσικά και θα κατηγορηθούμε από τους ευρωπαίους «ανθρωπιστές».

Δεδομένη, σχεδόν, πρέπει να θεωρείται η απόπειρα την Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την εσωτερική ανωμαλία στην Ελλάδα, είτε με τους «εγκάθετους» που διαθέτει σε Θράκη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, είτε με τους εν υπνώσει πράκτορες που έχει εισάγει στην χώρα με την μορφή των «προσφύγων», είτε με τους εντεταλμένους πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στα hotspot που βρίσκονται στα ακριτικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Φυσικά, οι γνωστοί – άγνωστοι κουκουλοφόροι εγκάθετοι ξένων κέντρων και υπηρεσιών, με την υποβοήθηση διαφόρων παράξενων (και χαρακτηρισμένων ως επικίνδυνων) ΜΚΟ, αλλά και ομάδων ισλαμιστών που δρουν ανεξέλεγκτα εντός του ελληνικού εδάφους, αναμένεται να δημιουργήσουν πλείστα όσα προβλήματα μεγάλης ισχύος (χωρίς να υπολογισθεί η πιθανότητα εξοπλισμού ακραίων εξτρεμιστικών ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων από τα «υπόγεια» των ΜΚΟ) τα οποία αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί (για ιδεοληπτικούς ή άλλους λόγους και διαδρομές που καταλήγουν σε χρηματοδοτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σόρος) ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει…

Το ακόμη χειρότερο σενάριο είναι εκείνο που θέλει την αποχώρηση της τρόικα έως ότου «ηρεμήσουν τα πράγματα», με ταυτόχρονο κλείσιμο της «κάνουλας» οιασδήποτε μορφής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα… Έτσι, εάν η πρώτη εξέλιξη φαντάζει με εφιάλτη, η δεύτερη θα είναι ζωντανή κόλαση για όλους όσους (γηγενείς και "πρόσφυγες") θα έχουν εγκλωβιστεί μέσα στην Ελλάδα…

Σκεπτόμενοι πως οι εξελίξεις στηρίζονται σε αποφάσεις στις οποίες η κυβέρνηση στην Ελλάδα είτε συμφωνεί κρυφά, είτε δεν έχει κανέναν λόγο, ή ο λόγος της δεν έχει καμία απολύτως βαρύτητα, δηλαδή άλλοι αποφασίζουν για το τι θα συμβεί στην χώρα μας, όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως όλα κρίνονται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου που δεν πιστεύει στην αλληλεγγύη, δεν έχει καμία διάθεση να εξευτελιστεί περαιτέρω από τον επικίνδυνο Ερντογάν, και, φυσικά, δεν θέλε να βάλει το χέρι στην τσέπη, όταν η «φτηνή λύση» μπορεί να εμφανιστεί και ως «αναγκαίο κακό» για το οποίο την μεγάλη μερίδα ευθύνης την έχει η κυβέρνηση στην Ελλάδα που δεν μπόρεσε να ελέγξει όσο έπρεπε ή όσο μπορούσε, τα σύνορά της…

Σε χαιρετώ Ελλάδα… Θα σε ξαναδώ στην κόλαση που άλλοι έφτιαξαν για σένα, με την σιωπή και την συναίνεση της πρωτοδεύτερης φοράς «αριστερής» κυβέρνησης των πολιτικών επικύψεων αλλά και των εμμονικών και ιδεοληπτικών αγκυλώσεών τους…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, πρέπει να τα ακούς όλα, αλλά πρέπει να δίνεις σημασία σε αυτούς και αυτά που έχουν κρίσιμη βαρύτητα. Έχουμε προ πολλού προειδοποιήσει, για παράδειγμα, ότι πρέπει να ακούμε με ιδιαίτερη προσοχή τη γερμανική συνιστώσα του «κουαρτέτου» των δανειστών και ιδιαίτερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διότι απλούστατα ό,τι λέει το εννοεί, μένει σαν βράχος σταθερός σε αυτά που λέει, απεχθάνεται τις επικοινωνιακές διαχειρίσεις και -κυρίως- έχει τη δύναμη να επιβάλει αυτά που λέει και πιστεύει.

Ύστερα, μιλώντας για τους δανειστές, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ή να επενδύουμε κανένα σχέδιο ή καμία εκτίμηση σε επιθυμίες για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, που στην Ελλάδα είναι ένα πολύ διαδεδομένο «σπορ». Όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει, υπάρχουν πλανητικής κλίμακας λόγοι για τη μη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάνω απ’ όλα όμως, τόσο στην πολιτική όσο και στη ζωή, πρέπει κανείς να ακούει τη φωνή της λογικής και να μην εμπιστεύεται ποτέ και για κανένα λόγο την επικοινωνιακή σκηνοθεσία που συνοδεύει πάντοτε τις πολιτικές μανούβρες. Και βασικός κανόνας εδώ είναι να βλέπεις αυτό που πραγματικά συμβαίνει, αγνοώντας τον επικοινωνιακό ή πολιτικό «θόρυβο» που το περιβάλλει.

Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και εξετάζοντας υπ’ αυτό το πρίσμα την πορεία των πραγμάτων το τελευταίο διάστημα, η διαπίστωση είναι πως τα πράγματα είναι πολύ πιο «ζόρικα» απ’ ό,τι δείχνουν και πως τι πιθανότερο είναι να εξελιχτούν ακόμη πιο άσχημα.

Ας πάρουμε τα δύο βασικά «μέτωπα», την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και το προσφυγικό, κι ύστερα ας εξετάσουμε και τις μεταξύ τους συσχετίσεις.

Προσφυγικό

Τι είναι αυτό που πραγματικά συνέβη στο προσφυγικό το τελευταίο διάστημα; Η απάντηση είναι εντελώς προφανής: έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και θα παραμείνουν κλειστά για μεγάλο διάστημα, οπότε μεγάλος πληθυσμός προσφύγων θα εγκλωβιστείς την Ελλάδα, με την ελπίδα ότι «κάποια στιγμή κάπως» θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη. Η πολιτική της κυβέρνησης υπέστη λοιπόν μείζονα ήττα στο ζήτημα αυτό, αφού ο στόχος δεν ήταν άλλος παρά να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα ώστε οι πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό τους προορισμό και να μην εγκλωβίζονται στη χώρα.

Το γεγονός αυτό είναι καταλυτικής σημασίας, ορίζει μια εντελώς νέα φάση του προσφυγικού και δεν μπορεί να διασκεδαστεί με δηλώσεις αξιωματούχων, οι οποίες «είναι για το πρεστίζ», όπως πολύ εύστοχα και πολύ εύγλωττα δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σόιμπλε μιλώντας για την ελάφρυνση του χρέους. Ποια σημασία έχει ο «παρηγορητικός λόγος» της κ. Μέρκελ που κατακρίνει τις «μονομερείς ενέργειες» περί κλεισίματος των συνόρων; Αλλάζουν αυτές οι δηλώσεις σε κάτι την πραγματικότητα; Επειδή δε η πολιτική αφέλεια δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα μάλιστα στο χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων, πρέπει να βγάλουμε το σωστό συμπέρασμα από τις προχθεσινές «δηλώσεις» (σχόλιο στο twitter, απ’ αυτά που λένε ό,τι πρέπει να ειπωθεί αλλά «ανεπίσημα»…) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ. Ήταν μια «αδέσποτη» δήλωση αξιωματούχου, χωρίς βαρύτητα, και το θέμα έκλεισε με τη διορθωτική δήλωση της κ. Μέρκελ, που για άλλη μια φορά καταφέρθηκε εναντίον των μονομερών ενεργειών κλεισίματος των συνόρων; Τι δήλωσε ο κ. Τουσκ; Τα εξής εύγλωττα: «Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίζονται. Δεν είναι ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινή απόφαση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Τι μας είπε ο κ. Τουσκ; Ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έβγαλαν τη «βρώμικη δουλειά» κλείνοντας τα σύνορα και λύνοντας τα προβλήματα όλων των υπολοίπων – πλην Ελλάδας. Ύστερα, κάπως έπρεπε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Όχι μόνο για να χρυσωθεί το «χάπι» για την Ελλάδα η οποία καλείται να άρει τις «αμαρτίες» όλων των υπολοίπων αλλά και διότι δεν μπορεί η «επίσημη» Ε.Ε. να δείχνει ότι συμφωνεί ή επαινεί με αποφάσεις που καταστρατηγούν ωμά της σύμβαση της Γενεύης για το άσυλο…

Αξιολόγηση

Ανάλογα είναι και όσα συμβαίνουν στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αφού έθεσε «κόκκινες γραμμές» (όπως κάθε άλλη μνημονιακή κυβέρνηση «που σέβεται τον εαυτό της» τα τελευταία χρόνια), αφού έταξε στους αγρότες «απάλυνση» των μέτρων, τώρα που ήρθε η «ώρα της κρίσεως», άρχισε η ταχύρρυθμη προσαρμογή στο… αναπόφευκτο. Οι ειδήσεις από τις διαπραγματεύσεις είναι πολύ… στενάχωρες: Το ΔΝΤ ανεβάζει το λογαριασμό των νέων μέτρων για την τριετία 2016-2018 σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, οι «καλοί μπάτσοι» του «κουαρτέτου», δηλαδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αφαιρούν μερικά δισ. ευρώ, αλλά μένει ένας «ογκόλιθος» μέτρων στην καλύτερη περίπτωση 6 δισ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν ένα ακόμη ασφαλιστικό είναι για το 2016. Αλλά και στο ίδιο το Ασφαλιστικό, οι απαιτήσεις των δανειστών διαλύουν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Τι θα συμβεί λοιπόν όταν έρθει η ώρα να υπογράψει η κυβέρνηση ένα πολύ χειρότερο ασφαλιστικό από αυτό που αρχικά παρουσίασε και ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις; Όταν αποδειχτεί ότι κορόιδεψε τους αγρότες διαπραγματευόμενη «απάλυνση» των μέτρων χωρίς να έχει τέτοια… εξουσιοδότηση; Όταν θα πρέπει να εξαγγείλει νέο βαρύ «πακέτο» μέτρων για φέτος και για τα επόμενα χρόνια;

Υπάρχει «αντάλλαγμα»;

Αν τώρα συσχετίσουμε τα δύο «μέτωπα», προσφυγικό και αξιολόγηση, τότε αποκαλύπτεται πόσο άσχημα είναι τα πράγματα. Κάποια στιγμή, οι Financial Times έγραψαν ότι θα υπάρξει «τράμπα» μεταξύ αξιολόγησης και προσφυγικού: το «κουαρτέτο» θα μαλακώσει τις απαιτήσεις του στο ζήτημα της αξιολόγησης σε αντάλλαγμα των δυσμενών εξελίξεων για την Ελλάδα στο προσφυγικό. Τώρα αποδεικνύεται ότι τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα διαφαίνεται μια διπλή, οδυνηρή ήττα κατά κράτος και στα δύο «μέτωπα».

Όσο για τα ανταλλάγματα, αυτά αφορούν μόνο δηλώσεις για «πρεστίζ». Έναν παρηγορητικό λόγο προς τους… χαροκαμένους, για να απαλύνει τον πόνο τους. Από τη μια, δηλώσεις για το «πρεστίζ» στο ζήτημα του χρέους. Πάλι ο Σόιμπλε είπε εδώ όλη την αλήθεια: η συζήτηση για το χρέος είναι για το «πρεστίζ», αφού αυξημένα βάρη τοκοχρεολυσίων θα υπάρξουν μετά το 2025. Έχει δίκιο! Εξάλλου, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση μιλάει εδώ και καιρό για ελάφρυνση κι όχι για διαγραφή χρέους. Αν λοιπόν μιλάμε για ελάφρυνση, τότε μιλάμε για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου. Και πράγματι, αυτά τα δύο αφορούν κατεξοχήν το διάστημα ύστερα από το 2025.

Από την άλλη, δηλώσεις για το «πρεστίζ» στο ζήτημα του προσφυγικού: Προσέξτε πόσο… σκληρά επέπληξε χθες η Μέρκελ τις… άτακτες χώρες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και πόσο… αποφασιστικά ανασκεύασε τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ: «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση (…) Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο…

Έτσι σκοπεύει να συνεχίσει η κυβέρνηση; Από ήττα σε ήττα, με μόνη παρηγοριά για τους… ιθαγενείς δηλώσεις για το «πρεστίζ»;

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Αλέξη δεν είπαμε να προσέχεις τις κακές παρέες;
Δεν σου' πε η μαμά σου για τους μουστακαλήδες, και τους άλλους περίεργους τύπους;

Σαν αυτούς που σου παίρνουν κουλούρι (θυμάσαι το ανέκδοτο: ''κούκλα θες κολούρι;'', που κατέληγε στο δικαστήριο με την γνωστή απορία-αγανάκτηση του Μήτσου: ''Ε, την @@μείς ή όχι κύριε πρόεδρε;'') ή που σε ανακηρύσσουν επίτιμο διδάκτορα (διδάκτορα λέμε, όχι δικτάτορα. Αυτό είναι δικιά σου δουλειά. Γίνεσαι και μόνος σου), και μετά σου ζητάνε βαρκάδα και ό,τι προκύψει;

Τί θες τώρα;
Να μας κάνουν καμία ασέλγεια και να τρέχουμε στα δικαστήρια της Χάγης, των Βρυξελλών και όπου αλλού;
Εμ πεινασμένοι, έμ ξεβράκωτοι, εμ να μας φορτώνουν όλους τους πρόσφυγες αμανάτι, εμ και @@μημένοι;
Δεν κάνει. Θα σ' αποειδεί κι ο Θεός!

Ύστερα, βγαίνει εκείνος ο Πουστ, ο Μούσκ, ο κάπως τέλος πάντων, ο γιαλατζί Βησιγότθος κι ευχαριστεί Σκόπια και Αλβανία γιατί τήρησαν τα συμφωνηθέντα ΣΑΣ κι έκλεισαν τα σύνορα.
Εσύ μας είχες γεμίσει αλογόμυγες πως πρόκειται για μονομερή ενέργεια των δύο γειτονικών χωρών.

Αλέξη να το προσέξεις αυτό. Αποτελεί παθολογική οντότητα στην ψυχιατρική.
Λέγεται μυθομανία.
Πώς λέμε κλεπτομανία; Α, να γειά σου. Στο λιγότερο ποινικό του όμως.
Πάντως είναι αρρώστια. Αν θεραπεύεται δεν ξέρουμε.
Νομίζουμε όμως πως μετά από κάποια ειδική θεραπεία σε αρμόδιο ίδρυμα, όλο και κάποιο ''χαρτί'' θα σου δώσουν για νά 'χεις το ακαταλόγιστο.

Προς το παρόν όμως, και όσο δεν παραδέχεσαι ότι είσαι ψεύτης, απατεώνας (πολιτικός λέμε, για τ' άλλα θα δούμε, αν και τα ίδια λέγαμε και για τον Άκη) και το κακό συναπάντημα,
..θα θεωρείσαι απ' τον λαό ως απολύτως υπεύθυνος για ό,τι μας συμβαίνει απ΄το καλοκαίρι και μετά,
..καθώς και για ό,τι μας συμβεί από 'δω κι εμπρός.

Βαδίζεις σε λάθος δρόμο και το ξέρεις.
Και προσπαθείς να τον ωραιοποιήσεις με ψευτιές.
Ενσυνείδητα. Και με πλήρη γνώση των συνεπειών.
Συνέπειες που πολύ γρήγορα θά 'ρθουν για μας.
Κι αν εμείς είμαστε έξυπνοι, θάρθουν και για σας.
Για σένα δηλαδή και την συγκυβέρνησή σου.

Προς το παρόν πορεύσου στον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι δωσίλογοι.
Και καλές Απόκριες!
Μασκαρά!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Την αποκάλυψη ότι Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην επίλυση των «προβλημάτων του Αιγαίου», όπως και του Κυπριακού, έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στην Σμύρνη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συγχρόνως όμως δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία παραμένει στις θέσεις της.

Ο κ. Νταβούτογλου παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, έκανε λόγο για αμφισβητούμενο εναέριο χώρο, για το πως αντιλαμβάνεται η Τουρκία την διατήρηση σε ισχύ του casus belli, επανέλαβε την απαίτηση για αλλαγή των σχολικών βιβλίων ώστε να διαγραφεί το ιστορικό βάρος από τις σχέσεις των δυο χωρών, και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσουν εντολές στα Επιτελεία των δυο χωρών, ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο. Με απλά λόγια να μην αναχαιτίζοντα ούτε να αναγνωρίζονται τα τουρκικά αεροσκάφη όταν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή κάνουν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, ή επίσης να μην υπάρχει ελληνική αντίδραση όταν Τούρκοι λιμενικοί αποβιβάζονται στα Ίμια. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Συζητήσαμε το ζήτημα του Αιγαίου και το Κυπριακό με πολύ ειλικρινή και φιλικό τρόπο. Το ίδιο ανοικτά συζητήσαμε και το θέμα των αμοιβαίων δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ευχαριστώ τον κ. Τσίπρα για την διάθεση συνεργασίας που επέδειξε σε όλες τις διαβουλεύσεις. Είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση τόσο των προβλημάτων του Αιγαίου, όσο και της Κύπρου. Επιδεικνύοντας κοινή ισχυρή βούληση μπορούμε να υπερβούμε τα συσσωρευμένα επί δεκαετίες προβλήματα και να καταστήσουμε ελκυστική την Μεσόγειο και το Αιγαίο…».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να μπουν σε «παρένθεση» οι «διαφορές απόψεων» ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στην συνεργασία των δυο χωρών και έφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση της συνεργασίας των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στις «διαφορές στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα».

Ο κ. Νταβούτογλου μάλιστα επισημαίνοντας ότι «δεν ξεχνάμε τα συγκεκριμένα προβλήματα» τόνισε ότι «χρησιμοποιούμε τις Διερευνητικές Συνομιλίες για να τα επιλύσουμε».

Η αναφορά αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, καθώς και ο Ν. Κοτζιάς στην συνάντησή του με τον ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, είχε παραπέμψει στις διερευνητικές για τα θέματα κυριαρχίας των νησιών που είχε εγείρει -με πρόσχημα την Έρευνα και Διάσωση- ο Τούρκος ομόλογός του.

Οι διερευνητικές συνομιλίες επισήμως για την ελληνική πλευρά αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και όχι την συζήτηση όλου του πακέτου των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.

Όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε και τις καταγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού περί παραβιάσεων, λέγοντας ότι «αυτό που σε εσάς φαίνεται ως παραβίαση του εναέριου χώρου, είναι περιοχές τις οποίες θεωρούμε για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δικό τους εναέριο χώρο. Κατά συνέπεια τα θέματα αυτά θα τα επιλύσουμε».

Κάνοντας λόγο ενώπιων του κ. Τσίπρα για «αμφισβητούμενες περιοχές», ανακοίνωσε ότι οι δυο κυβερνήσεις «δίνουν κατευθύνσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να μην υπάρξει ρίσκο στην Θάλασσα η στον αέρα, να γίνονται όσο το δυνατόν λιγότερες εναέριες προσεγγίσεις, λιγότερα περιστατικά κλειδώματος από τα ραντάρ και λιγότερες δυνατές πτήσεις».

Αυτή είναι η πάγια επιδίωξη της Τουρκίας από την δεκαετία του ΄90 για την διατήρηση και έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικά μαχητικά ή πλοία, με την υποχρέωση όμως της Ελλάδας να μην αντιδρά προκειμένου να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο.

Στο casus belli για το οποίο ρωτήθηκε ο κ. Νταβούτογλου, απλώς επιβεβαίωσε ότι παραμένει πλήρως και απολύτως σε ισχύ, μιας και έθεσε ως προϋπόθεση για την άρση του, την κατάργηση του νόμου που ψήφισε η ελληνική βουλή το 1995 για την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας που προβλέπει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. και δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Ελάτε να άρουμε άμεσα αμφότερες τις αποφάσεις. Αν αρθούν ταυτόχρονα, δεν μένει καμία απόφαση» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Σμύρνη πιεσμένος και σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δεν είναι δυνατόν οι συνεργάτες του να μην τον έχουν ενημερώσει ότι τα ευχολόγια των ευρωπαίων δεν έχουν καμιά αξία εάν δεν αποφασίσει η Τουρκία να κλείσει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών.

Έτσι έσπευσε καλόπιστα να αφήσει να χαθούν στον αέρα τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου και ειδικά για το casus belli. Απλώς αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, της δεκαετίας του 1960, και σε καμία περίπτωση δε συνάδει με τις προσπάθειές μας να οικοδομήσουμε ένα κλίμα φιλίας και συνεργασίας. Πόσω δε μάλλον, όταν αφορά στην άσκηση ενός νόμιμου δικαιώματος…».

Όμως το μεγαλύτερο πλήγμα ηταν σε επίπεδο συμβολισμού. Οι Τούρκοι δεν επέλεξαν τυχαία για την συνάντηση των δυο πρωθυπουργών την Σμύρνη και όχι π.χ. το Ερζερούμ (όπου ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είχε εγείρει και εκείνος θέμα παραβιάσεων, όπως προηγουμένως είχε πράξει και για το casus belli).

Η Τουρκία ήθελε -με τον γνωστό τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και μεθοδεύει τα πάντα το τουρκικό διπλωματικοστρατιωτικό κατεστημένο- να διαγράψει και επισήμως πλέον το ιστορικό βάρος της Σμύρνης και του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν αντιλήφθηκε την τουρκική στόχευση. Γιατί η έτερη εκδοχή είναι ότι κατάλαβε πολύ καλά και συνέπραξε σε αυτή την τουρκική επιλογή.

Ο κ. Τσίπρας λίγο μετα το μοίρασμα των λουλουδιών στις γυναίκες δημοσιογράφους των καναλιών που έχουν μείνει ανοικτά (υπό την προϋπόθεση ότι ελέγχονται πλήρως από το καθεστώς Ερντογάν) θέλησε να μιλήσει για την… Σμύρνη:

«Και θέλω να πω εδώ στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο, από την πλευρά της Μικράς Ασίας, αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη, μια πόλη σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών συνύπαρξης των λαών μας, μια ιστορική πόλη, μια πόλη όμως, που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, τους διωγμούς, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, δηλαδή εικόνες καθόλα γνώριμες σε σχέση με αυτό που συμβαίνει δυστυχώς και στις μέρες μας στην περιοχή μας και στην θάλασσά μας.

Όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και να μην υποβαθμίσουμε το γεγονός ότι, η Σμύρνη είναι και μια ιστορική πόλη – σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της ειρηνικής συνύπαρξης, της ανοχής στο διαφορετικό, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και άρα αυτό τον συμβολισμό έχει η επιλογή μας (να κάνουμε εδώ το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας. Διότι από εδώ και στο εξής θέλουμε αυτές οι μνήμες και αυτές οι στιγμές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια».

Ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία, η εθνοκάθαρση εναντίον του ελληνισμού και η υποχρεωτική αναζήτηση καταφυγίου στο Εθνικό Κέντρο δεν έχει σχέση με την προσφυγιά των Σύρων, που θέλοντας να επιβιώσουν από τον πόλεμο αναζητούν απλώς ασφαλές καταφύγιο σε κάποια ευημερούσα χώρα της Ευρώπης.

Και είναι πραγματικά τεράστιο εθνικό ατόπημα να χαρακτηρίζεται η Σμύρνη ως τόπος «ειρηνικής συνύπαρξης, ανοχής στο διαφορετικό και αδελφοσύνης στο Αιγαίο…».

Εκτός εάν αυτές οι αναφορές ενοχλούν μόνο τους «ρομαντικούς». Που οι ορίζοντές τους ξεπερνούν τις γραμμές του βιβλίου της κ. Ρεπούση.

Γιατί ο κ. Νταβούτογλου περιχαρής έσπευσε να δηλώσει ότι η «κορωνίδα» της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης είναι η «συγγραφή μιας κοινής ιστορίας με επανεξέταση και των σχολικών εγχειριδίων της ιστορίας», ώστε να μεταφέρει «στις μελλοντικές γενιές και των δύο λαών στις επόμενες δεκαετίες και εκατονταετίες, όχι κάποιες αρνητικές μνήμες του παρελθόντος, αλλά τις θετικές…».

ΥΓ1. Πιθανόν το Μέγαρο Μαξίμου να ισχυρισθεί ότι δεν ήταν καλή η διερμηνεία. Η αλήθεια είναι ότι η διερμηνεία δεν ήταν άψογη, αλλά ακόμη και στα όσα εκστόμισε ο κ. Νταβούτογλου, η αντίδραση του κ. Τσίπρα ηταν στην καλύτερη περίπτωση υποτονική, αμυντική και αμήχανη.

ΥΓ2. Είναι παράξενη σύμπτωση δυο φορές μέσα σε τρείς ημερες ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας και ο πρωθυπουργός της να πέφτουν θύματα του «δαίμονα της διερμηνείας», όταν η συζήτηση αφορά το συγκεκριμένο θέμα: Την κυβερνητική «γαργάρα» απέναντι στην γενικευμένη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, που επιχειρεί να δορυφοροποιήσει την Ελλάδα.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Θα μπορούσε να είναι μία συνηθισμένη ιστορία αγάπης, παράδειγμα προς μίμηση για την φιλία των δύο λαών που τους χωρίζει το Αιγαίο και θέλουν να ξεχάσουν τα ιστορικά μίση και τα πάθη τους.

Αυτή η ιστορία, όμως, έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού ένας νέος Έλληνας φαίνεται πως αγάπησε σφόδρα μία νεαρή τουρκάλα, που όμως ήταν υπάλληλος της τουρκικής διπλωματίας. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο νέος, ο οποίος εκτός από ωραίος ήταν και ταλαντούχος, έγινε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Και όταν έναν χρόνο πριν ο Αλέξης μετακόμισε στο Μαξίμου, η νεαρή τουρκάλα έκανε αίτηση στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να πάρει μετάθεση στην Αθήνα. Κι, επειδή είναι γνωστές οι ευαισθησίες των τούρκων στον έρωτα, δόθηκε η άδεια αμέσως και η νεαρά τοποθετήθηκε ως η νο2 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα και είχε πλέον την δυνατότητα να βρίσκεται συνεχώς με τον νεαρό διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη…

Αν και έχουμε στη διάθεσή μας τα πλήρη στοιχεία των δύο ερωτευμένων, δεν τα δημοσιεύουμε, επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε την συγκεκριμένη «φήμη» που κυκλοφορεί…
Απλά ρωτάμε:
Αληθεύει αυτή η «φήμη» κύριε Τσίπρα;
Αληθεύουν όλα τα παραπάνω κύριε Κοτζιά;
Αληθεύει αυτή η σχέση κύριε Ρουμπάτη;

Αν αυτός ο έρωτας είναι ένα ψέμα, αν αυτή η σχέση είναι πλασματική, τότε όλα έχουν καλώς…
Αν, όμως, όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Ίσως περισσότερο σοβαρά από όσο με την πρώτη ματιά μπορεί να φανταστεί κανείς…

Κι αυτό επειδή η τουρκική κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, ελέγχει έως και την προσωπική ζωή κρατικών υπαλλήλων που κατέχουν ιδιαίτερες –ευαίσθητες θέσεις. Ως εκ τούτου, η προϊσταμένη αρχή ελέγχου, στην περίπτωση αυτή η τουρκική ΜΙΤ, γνώριζε από την πρώτη στιγμή για τον έρωτα της νεαρής ταλαντούχου διπλωματικής υπαλλήλου. Διόλου απίθανο να υπήρξε και κάποια παρέμβαση προκειμένου αυτή η σχέση να διακοπεί…

Όμως, επειδή η Τουρκία, σε πλήρη αντιδιαστολή με την Ελλάδα, είναι ένα οργανωμένο κράτος, όταν διαπίστωσε πως ο νεαρός (και ταλαντούχος) Έλληνας απέκτησε μία ιδιαίτερη θέση συμβούλου επί διπλωματικών θεμάτων του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τότε από την ΜΙΤ δόθηκε το «πράσινο φως» για την επανένωση των νέων ερωτευμένων.

Βέβαια, ο νεαρός Έλληνας κατάλαβε μία ευαίσθητη θέση, μέσω της οποίας ήταν σε θέση να ενημερώνει, αλλά, κυρίως, να ενημερώνεται για το ποια είναι τα γεωπολιτικά ενδιαφέροντα του Αλέξη Τσίπρα, και που ακριβώς προσανατολίζεται ο έλληνας πρωθυπουργός ως προς τα ελληνοτουρκικά ζητήματα…

Αγκαλιά με τουρκάλα στο κρεβάτι: Στην λεπτομέρεια κρύβεται ο διάβολος

Αν και δεν μας ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο το τι κάνει κάποιος στο κρεβάτι του, στην περίπτωση αυτή πρέπει να τονίσουμε πως απέναντί του ο νεαρός σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων, είχε μία νέα και όμορφη τουρκάλα, που όμως ήταν στο διπλωματικό σώμα και –όπως συνηθίζεται κατά κόρον σε τέτοιες περιπτώσεις- εκπαιδευμένη και από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας της…

Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, κι επειδή στη λεπτομέρεια κρύβεται ακόμη και ο διάβολος, ποιος μπορεί να μας πείσει ότι ο νεαρός δεν γίνεται λαλίστατος στις πολύ ιδιαίτερες στιγμές του με την ταλαντούχα τουρκάλας διπλωμάτη – κατάσκοπο;

Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού «αντέχει» και δεν «τσιμπάει» σε επιτηδευμένες συζητήσεις της συντρόφου του. Όπως, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο νεαρός δεν έχει πέσει θύμα κάποιου εκβιασμού ή άλλης συναισθηματικής φόρτισης. Κι επειδή όχι μόνο με αυτούς τους τρόπους, αλλά και με άλλους πολλούς, μπορούν να αποσπαστούν από κάποιον κρίσιμες πληροφορίες, οι αντίστοιχες υπηρεσίες (στην περίπτωσή μας, η Αντικατασκοπεία της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), φροντίζουν να εξασφαλίσουν την μη διαρροή οποιασδήποτε, κρίσιμης ή μη, πληροφορίας, ενημερώνοντας εγκαίρως και τους προϊσταμένους του «στόχου» της ξένης υπηρεσίας (στην περίπτωσή μας το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό), προκειμένου να ακολουθηθεί παραπλανητική τακτική (ψευδείς πληροφορίες) ή ακόμη και διακοπή της «επαφής» με άμεση απομάκρυνση εκ των καθηκόντων του, του υποκειμένου κατόχου των κρίσιμων κα ευαίσθητων πληροφοριών.

Εμείς δεν θα ρωτήσουμε τι έχει συμβεί, ούτε θα αναρωτηθούμε για την εγγύηση ασφάλειας που παρέχει ο συγκεκριμένος σύμβουλος επί θεμάτων διπλωματίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Απλά, θα αναρωτηθούμε για μία σειρά από κραυγαλέα λάθη από την πλευρά του Μαξίμου, τα οποία συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και που αφορούσαν ελληνοτουρκικά θέματα… δημιουργώντας ένα πλήθος ερωτημάτων για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας να έπεσε για μια ακόμα φορά θύμα μειωμένης αντίδρασης αντανακλαστικών, άγνοιας ή ελλιπούς πληροφόρησης. Μάλιστα, είναι λίαν πρόσφατη και η… παράδοξη αναφορά που έκανε στο ίδιο ταξίδι του στην Σμύρνη της Τουρκίας, σχετικά με το ότι «το casus belli είναι κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του '60»!

Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός στη Σμύρνη υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο ειδήσεων Anatolu (φυσικά και της ΕΡΤ με το TRT), γνωρίζοντας τις διεθνείς καταδίκες (ακόμη και πρόσφατα της ΕΣΗΕΑ) για την στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στον Τύπο στην Τουρκία... Εκτός και εάν δεν τον ενημέρωσε κανείς σχετικά… ή πήρε άλλου είδους συμβουλή, που τελικά εξέθεσε τον ίδιο…

Ο τραγικός Αλέξης

Πώς μπορεί να κάνει τέτοια λάθη ο πρωθυπουργός;
Δεν υπάρχουν άνθρωποι να τον συμβουλεύουν;
Δεν του είπε κάτι αποτρεπτικό ο κ. Κοτζιάς;
Δεν τον ενημέρωσε ούτε ο διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Ρουμπάτης, ο οποίος όφειλε να γνωρίζει (και είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζει) την ερωτική σχέση του νεαρού πρωθυπουργικού συμβούλου με το νο2 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα;

Ο έλληνας πρωθυπουργός επηρεάζεται και έχει "λανθασμένη πληροφόρηση" από συμβούλους που έχουν παράξενες προσωπικές σχέσεις (όποιος πιστεύει πως η κοπελιά δεν ενεργεί με την καθοδήγηση της ΜΙΤ είναι είτε ηλίθιος είτε 100 φορές ηλίθιος) ή οι αποφάσεις αυτές -που δεν μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να αιτιολογηθούν- είναι καθαρά δικές του...;

Εμείς διερωτόμαστε πόσο κοντά μπορεί να έχει φτάσει η τουρκική ΜΙΤ στο να επηρεάζει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ή στο να ενημερώνεται –σε πρώτο σχεδόν χρόνο- για τους προσανατολισμούς και τους επικείμενους χειρισμούς ειδικών θεμάτων από το γραφείο του πρωθυπουργού…

Και, φυσικά, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν δηλαδή η τουρκική ΜΙΤ έχει διεισδύσει στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, τότε πρέπει να πέσουν πολλά κεφάλια υψηλόβαθμων πολιτικών προϊσταμένων (με πρώτο τον κ. Ρουμπάτη), αν και σε μία φυσιολογική χώρα θα υπήρχε άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και διάλυση της κυβέρνησης.

Πηγή εφημ. "Μακελειό"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μεταφέρει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Παίζει δυνατά σήμερα στα Βρετανικά και επεκτείνεται και στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά και Διεθνή ΜΜΕ η συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό της Βουλής ο Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας κκ Justin Welby στην οποία χαρακτηρίζει κατανοητό τον φόβο που εκφράζουν κάποιοι άνθρωποι καθώς θεωρούν ότι το μεταναστευτικό κύμα απειλεί τις δομές της κοινωνίας τους, και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην στέγαση, στην αγορά εργασίας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αγγλίας χαρακτηρίζει ιστορικά πρωτοφανές και «ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ» το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα που απαιτεί ορθή και άμεση αντιμετώπιση αλλά ταυτόχρονα θεωρεί πολύ χαμηλό τον αριθμό των 20,000 προσφύγων που δήλωσε ότι θα δεχθεί η Κυβέρνηση του κ. Cameron μέχρι το 2020 οπότε λήγει η θητεία της σε σύγκριση μάλιστα με το 1.1 εκατομμύρια που δέχτηκε μόνο το 2015 η Γερμανία.

Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή και ισορροπημένη συνέντευξη, έχει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές αλλά αναδεικνύει και τις άδικες κατηγορίες που εύκολα εκτοξεύονται εναντίον των Ελλήνων περί ρατσισμού και Ξενοφοβίας.

Εύκολα προσπερνούν κάποιοι κύκλοι εντός Ελλάδος τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα που αφορούν σε εμάς τους Έλληνες καθώς είμαστε αποδέκτες ενός προβλήματος που διογκώνεται καθημερινά με κλειστά τα Βόρεια σύνορά μας και ΑΝΟΙΧΤΑ στους Τούρκους Δουλεμπόρους τα θαλάσσια σύνορά μας.

Σημειώστε τα λόγια του Βρετανού Αρχιεπισκόπου:
«Οι Βρετανοί έχουν έναν «δικαιολογημένο» φόβο της μαζικής μετανάστευσης, και είναι «απολύτως εξωφρενικό" να καταδικάζονται οι άνθρωποι που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εισροή μεγάλου αριθμού μεταναστών ως ρατσιστές…»

Περισσότερα (στα αγγλικά) εδώ: NewsSky, BBC, The Guardian, Daily MailΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Την πεποίθηση του πως τα Σκόπια θα είχαν γεμίζει τζιχαντιστές εάν δεν είχαν κλείσει τα σύνορα, εξέφραζε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφέρει η γερμανική Bild.

Ο κ. Ιβάνοφ κατηγόρησε την Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίον χειρίστηκε την προσφυγική κρίση και τα ζητήματα ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε πως όταν η χώρα του θέλησε να διαβιβάσει πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές στην ΕΕ δεν βρήκε ανταπόκριση.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα πως βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγές με πλαστά στοιχεία και πως είναι υπερβολικά επιεική. Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών της χώρας έχουν διαπιστωθεί πλαστά έγγραφα σε 9.000 περιπτώσεις. «Υποτιθέμενοι πρόσφυγες ταξιδεύουν με ψεύτικες ταυτότητες σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε.

Ο κ. Ιβάνοφ άσκησε, επίσης, κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συμμαχία δηλώνοντας πως «τα Σκόπια δεν έχουν επωφεληθεί σε τίποτα από την ΕΕ, ούτε σε σχέση με την ένταξη μας στην Ένωση, ούτε σε σχέση με τη Σένγκεν ή το ΝΑΤΟ, δεν μας θέλει κανείς» και πρόσθεσε πως σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό.

Τέλος, ο πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε πως η χώρα του ήταν πάντοτε θύμα των θεσμών της ΕΕ και πρόσθεσε πως «τα ζητήματα ασφαλείας σχετικά με την προσφυγική κρίση έχουν εντελώς ξεχαστεί. Εάν είχαμε μείνει τηρήσει μια στάση αναμονής στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος
Ιδρυτής και Προέδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ


Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και τα κράτη του Κόλπου επιδιώκουν τις τελευταίες εβδομάδες να επεκτείνουν την γεωπολιτική αστάθεια στο Λίβανο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση 2268 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Συρία.

Στο ερώτημα για ποιον λόγο και τι συμφέροντα εξυπηρετεί η επέκταση της κρίσης από τη Συρία στο Λίβανο, η απάντηση είναι ότι τόσο η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας όσο και εκείνη της Τουρκίας βρίσκονται υπό καθεστώς πανικού και παραφροσύνης μετά την αποτυχία τους να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία και για αυτό επιθυμούν όχι μόνο να τορπιλίσουν τη συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, αλλά επιδιώκουν να προκαλέσουν μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που ενδεχομένως θα σύρει σε πολεμική αντιπαράθεση τις προαναφερθείσες Μεγάλες Δυνάμεις.

Οι Δυτικές Δυνάμεις, ύστερα και από την επιτυχημένη αεροπορική στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας στον Άσαντ τους τελευταίους πέντε μήνες, έδειξαν να κατανοούν ότι επιτέλους πρέπει να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για αλλαγή καθεστώτος (regime change) στη Συρία και ότι πρέπει να επιδιώξουν κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Μόσχα προκειμένου να ειρηνεύσει η πολύπαθη αυτή χώρα μετά από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Ωστόσο οι σύμμαχοι των Δυτικών, Σαουδάραβες και Τούρκοι δείχνουν να μην μπορούν να «χωνέψουν» την αποτυχία τους στη Συρία και φαίνεται να επιδιώκουν την ευρύτερη αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής ξεκινώντας από το αδύναμο κράτος του Λιβάνου που φιλοξενεί 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία επί συνολικού πληθυσμού 4 εκατ. κατοίκων.

Ο Λίβανος έχει επιλεχθεί ως ο επόμενος κρίκος της στρατηγικής αποσταθεροποίησης που απεργάζονται η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία και για έναν ακόμη λόγο. Αποτελεί τη βάση της Σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στενό σύμμαχο Ιράν του μεγάλου γεωπολιτικού τους αντιπάλου. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία δεν μπορούν να «συγχωρήσουν» στην Χεζμπολάχ τις απώλειες που έχει επιφέρει στις Σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις (ISIS, Αλ Νούσρα κ.λ.π.) που έχουν ποικιλοτρόπως υποστηρίξει τα τελευταία πέντε χρόνια στον Συριακό εμφύλιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το πλαίσιο την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία και οι μοναρχίες του Κόλπου κήρυξαν την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση. Ακυρώσαν επίσης τα σχέδια για παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 4 δις δολαρίων στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου, στην οποία συμμετέχει και ο πολιτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ.
Εξέδωσαν μάλιστα και ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους που προτίθεντο να ταξιδέψουν στο Λίβανο, ισχυριζόμενοι ότι οι Χεζμπολάχ προσπαθεί να στρατολογήσει Σίιτες στις χώρες τους προκειμένου να πολεμήσουν στη Συρία στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ.
Επίσης απείλησαν με απέλαση 500 χιλιάδες Λιβανέζους πολίτες που εργάζονται στα κράτη του Κόλπου. Σε όλες αυτές τις εχθρικές κινήσεις εις βάρος του Λιβάνου αξίζει να προστεθεί και η «περίεργη» υπόθεση του πλοίου με όπλα και εκρηκτικά με προορισμό το Λίβανο από την Τουρκία το οποίο σταμάτησαν οι Ελληνικές Λιμενικές Αρχές στη Σούδα της Κρήτης.

Η Σαουδική Αραβία μαζί με την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου επιδιώκουν να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους με στόχο την περιφερειακή αποσταθεροποίηση χρησιμοποιώντας ως αδύναμο κρίκο τον Λίβανο.

Η πρόσφατη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να κηρύξει την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση κινείται στην κατεύθυνση αναζωπύρωσης των εθνοτικών και θρησκευτικών παθών στο Λίβανο και την επιστροφή της πολύπαθης αυτής χώρας σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου όπως συνέβη την αιματηρή περίοδο 1975-1990.
Για τον σκοπό αυτό οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν εν υπνώσει εξτρεμιστικούς Σουνιτικούς-Σαλαφιστικούς πυρήνες στις πόλεις της Σιδώνας και της Τρίπολης του Λιβάνου.
Σε περίπτωση που ο Λίβανος πέσει και πάλι στη δίνη του εμφυλίου πολέμου είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει την ενότητά του ως κρατική οντότητα και ως αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να παρασύρει ολόκληρη την Μέση Ανατολή σε έναν γενικευμένο πόλεμο Σουνιτών- Σιιτών με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια.

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ισπανική εφημερίδα Εl Pais αναφέρει ότι ο Υπηρεσιακός πρωθυπουργός Mariano Rajoy δεν προτίθεται να παρουσιαστεί ενώπιον της Ισπανικής Βουλής ώστε να δώσει εξηγήσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η οποία έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), αφού αυτή προβλέπει την επιστροφή χιλιάδων Σύρων που φθάνουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το άρθρο σχολιάζει ότι η κυβέρνηση αρνείται διότι ως «υπηρεσιακή δεν έχει πολιτικές ευθύνες» αλλά το αίτημα υποστηρίζεται τόσο από το PSOE όσο και από το Ciudadanos και βάσει του κανονισμού της Βουλής μπορεί να συγκληθεί το Σώμα κατόπιν αιτήσεως δύο κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί συγκεκριμένο θέμα, κάτι που μπορεί να πιέσει τον Rajoy να το κάνει. Επιπλέον, αναφέρει ο συντάκτης ότι ο νόμος που διέπει την Κοινή Επιτροπή για την ΕΕ προβλέπει «την υποχρέωση της κυβέρνησης να απευθύνεται στη Βουλή, μετά από κάθε ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τακτικό ή έκτακτο για να ενημερώνει και να συζητά με τις κοινοβουλευτικές ομάδες».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής ο Ισπανός Υφυπουργός για την ΕΕ, Fernando Eguidazu, ενώπιον της κοινής Επιτροπής Κοινοβουλίου-Γερουσίας την επόμενη Τετάρτη αλλά όχι για να μιλήσει για τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας, αλλά για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Rajoy θα παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά θα αναφέρει τα αποτελέσματά του, αλλά κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ενώ εκκρεμεί μια ανοιχτή συζήτηση για τα δικαιώματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης αφού το Σώμα δεν έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης επομένως ούτε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί σε αυτό». Στην πραγματικότητα, ο κ. Rajoy δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής για να ενημερώσει για τα αποτελέσματα σχετικά με την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στο οποίο συζητήθηκε το επίμαχο θέμα του Brexit και της πιθανής εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι «σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα παράδοξο αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία μπορεί νομίμως να διαχειριστεί μόνο διαδικαστικά ζητήματα, έχει την πλήρη ελευθερία με ένα υπουργικό συμβούλιο με πλήρη αρμοδιότητα, το οποίο υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμα μερικούς μήνες».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ευρωπαϊκή δυναμική δεν περιορίζεται από την προσωρινότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας αλλά υποχρεώνει ως προς τη λήψη αποφάσεων οι οποίες περιορίζουν τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ σε αυτή την περίπτωση ο ΥΠΕΞ Jose Manuel Garcia-Margallo είχε τη σιωπηρή έγκριση των PSOE και τους C?s για τις παραχωρήσεις προς τον David Cameron κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Αντίθετα η Ομάδα των Σοσιαλιστών παρουσίασε μια πρόταση νόμου για την πολιτική για τους πρόσφυγες και ζήτησε από την κυβέρνηση να «μην υποστηρίξει τη συφμωνία με την Τουρκία και να την επανεξετάσει σε βάθος» .Ο βουλευτής του PSOE Ignacio Sanchez Amor δήλωσε ότι «η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων δεν μπορεί να υπενοικιάζεται σε καμία χώρα», αναφερόμενος στην Τουρκία. Το σύμφωνο με την Άγκυρα απορρίφθηκε επίσης από το Podemos και τους Ciudadanos.

To άρθρο κλείνοντας καταλήγει ότι η εφαρμογή της συμφωνία με την Τουρκία υποχρεώνει επίσης το Rajoy να αναλάβει δεσμεύσεις για το μέλλον και να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που προτίθεται να φιλοξενήσει η χώρα (μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο 18 τους 17.000 που προβλέπεται), ιδίως μετά την κατάργηση της θεώρησης (visa) για τους Τούρκους και τον διπλασιασμό του ποσού σε 152,8 εκατ. για την φιλοξενία των Σύριων προσφύγων στο έδαφος της χώρας αυτής.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου