Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Αυγ 2014

Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή είναι από μια νεαρή χριστιανή της Ασσυριακής Εκκλησίας, που μένει στην Αυστρία και η οποία, για προφανείς λόγους, επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη και απευθύνεται προς τους Αυστριακούς πολιτικούς, μέλη του κοινοβουλίου και άλλα λεγόμενα πολύ σημαντικά πρόσωπα:...


Αγαπητοί...
Ως υπερήφανη Αυστριακή καταρχάς, και στη συνέχεια ως Ασσύρια χριστιανή ιρακινής καταγωγής, κάνω έκκληση σε εσάς να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην τρομακτική εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση και τη φοβερή γενοκτονία που διαπράττεται, ειδικά αυτή τη στιγμή, κατά των χριστιανών στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτή η συστηματική μαζική δολοφονία διαπράττεται από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές «ιερούς πολεμιστές» (τζιχαντιστές) των οποίων ο ηγέτης πριν από λίγες εβδομάδες, ανακήρυξε ένα νέο χαλιφάτο, το οποίο τώρα ονομάζεται IS, ή Ισλαμικό Κράτος.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπω την Αυστρία ειδικότερα, μια χώρα που απολαμβάνει συνταγματικό καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές στο δίκαιο για τα θεμελιώδη δικαιώματά, μόλις και μετά βίας να αντιδρά στα τρομακτικά γεγονότα. Η άγνοια μπροστά σε μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, και στις πύλες της Ευρώπης, είναι κάτι που δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μου.

Πρόκειται για μια μαζική δολοφονία και μάλιστα ενός από τους πιο αρχαίους λαούς του κόσμου, μαζί με χιλιάδες χρόνια πολιτισμού, ενός που εκπροσωπεί μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο οποίος τώρα έχει εκμηδενιστεί. Η χριστιανική μειονότητα στο Ιράκ είναι συνολικά μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες, που έχουν υπάρξει από τον πρώτο μ.Χ. αιώνα και σήμερα, είναι στο σημείο να έχει εγκαταλειφθεί σε ένα δρόμο από σφαγές και εκτελέσεις ώστε να περάσει στην αιώνια λήθη.
Μόνο λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που βία της ISIS παρέλυσε το Ιράκ, και έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και οδήγησε ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες μακριά από τα σπίτια τους.

Πριν από ένα μήνα, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ κατέλαβε μεγάλα τμήματα με εκπληκτική ταχύτητα και κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την Μοσούλη. Νινευή είναι το ασσυριακό όνομα για την πόλη της Μοσούλης, η οποία είναι ηλικίας πάνω από 2.000 ετών. Αυτή η πόλη ήταν η πατρίδα μιας χριστιανικής κοινότητας στο Ιράκ που κάποτε αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας.

Ωστόσο, η επέλαση αυτών των τζιχαντιστών δεν σταματά με την κατάληψη της Μοσούλης, αλλά προχώρησε περαιτέρω. Πριν από λίγες ημέρες κατέλαβαν την πόλη Qaraqosh [Bakhdida], στην οποία περίπου 50.000 χριστιανοί κατοικούσαν. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη Μοσούλη, τριπλασίασαν τον αριθμό των κατοίκων. Ήταν το Qaraqosh που έκανε τους Χριστιανούς από τη Μοσούλη και τα γύρω χωριά: όπως το Tall Kayf, το Bart Ella και το Karamlesh να βρουν ασφάλεια. Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσαν τελεσίγραφο προς τους χριστιανούς: Ζωγράφισαν το αραβικό γράμμα «N» (ن) στα σπίτια των Χριστιανών προκειμένου να σημαδέψουν τους «άπιστους», και ως εκ τούτου, να τους παραδώσουν σε εκτέλεση. Παρόμοια με τους Ναζί που σημείωναν τις ιδιοκτησίες των Εβραίων με το Αστέρι του Δαβίδ.

Το αραβικό γράμμα «N» (ن) σημαίνει «Ναζωραίος», ένας υποτιμητικός όρος για τους Χριστιανούς. Στην πραγματικότητα, έτσι χαρακτηρίζονται στο Κοράνι. Εκτός από το γράμμα «Ν», έγραψαν : «Αυτό το σπίτι ή αυτό το ακίνητο ανήκει στο ισλαμικό κράτος».

 Οι τζιχαντιστές έδωσαν στους "άπιστους" τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις:

1 Ασπαστείτε το Ισλάμ.
2 Πληρώστε το jizyah, ή «φόρο της θρησκείας», που όμως είναι τόσο υψηλός που είναι δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.
3 Φύγετε και αφήστε τα πάντα πίσω.
4 Πεθάνετε από το ξίφος.
    
Αυτό είναι ακριβώς που ορίζει το Κοράνι για την αντιμετώπιση των Χριστιανών και των Εβραίων. Είπαν στους χριστιανούς να εγκαταλείψουν την πόλη, χρησιμοποιώντας ακόμη και τα ηχεία που έχουν οι μιναρέδες των τζαμιών της πόλης.

Η προθεσμία εντός της οποίας οι Χριστιανοί έπρεπε να αποφασίσουν τι θα κάνουν ήταν είκοσι τέσσερις ώρες. Όποιος δεν κατάφερε να πάρει μια απόφαση, τον εκτελούσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Με τον τρόπο αυτό, οι «ευσεβείς» τζιχαντιστές χρειάστηκαν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες για να καταστήσουν την πόλη, στην οποία οι Χριστιανοί κατοικούσαν για 2.000 χρόνια, μια πόλη «καθαρή» από χριστιανούς.

Ένας ολόκληρος λαός δολοφονείται και κακοποιείται σήμερα υπό την κραυγή «Allahu Akbar». Μια ολόκληρη θρησκεία σβήνεται. Όποιος δεν ανήκει στη θρησκεία των τζιχαντιστών, απλά αποκεφαλίζεται. Χριστιανοί, Yazidi, Shabak, Σιίτες και Σουνίτες, ακόμη, όποιος δεν συμβαδίζει με τον δικό τους ιδεατό τύπο, σφαγιάζεται και εκτελείται με τον πιο βάναυσο τρόπο.

Θα ήθελα να σας ζητήσω, στο όνομα της ανθρωπότητας, να σώσετε αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις μειονότητες. Αυτή τη στιγμή, 100.000 Yazidi έχουν κλειστεί στο Όρος Sinjar, χωρίς τροφή και νερό. Μέχρι σήμερα πάνω από 25.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και τη δίψα. Εν τω μεταξύ, 150.000 Χριστιανοί έχουν καταφύγει στο Αρμπίλ. Οι εκκλησίες και τα σπίτια άλλων χριστιανών στο Αρμπίλ, είναι ήδη τόσο υπερπλήρεις που πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αφίξεις.

Οι άνθρωποι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και περνάνε την νύχτα τους στους δρόμους. Παιδιά και βρέφη ουρλιάζουν από την πείνα και την κούραση. Αισθάνονται μισητοί και ανεπιθύμητοι. Είναι ξένοι στη δική τους χώρα. Με τις εξευτελιστικές και απάνθρωπες ενέργειες των τζιχαντιστών, η ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους ποδοπατείται με την κυριολεκτική έννοια της φράσης αυτής.

Αγαπητοί...
Σήμερα, στον εικοστό πρώτο αιώνα, γυναίκες και "άπιστοι" πωλούνται ως σκλάβοι του σεξ στην αγορά των φανατικών ισλαμιστών τζιχαντιστών. Επιπλέον, οι άνδρες τους αποκεφαλίζονται μπροστά στα μάτια τους, και τα παιδιά τους κακοποιούνται. Πρόκειται για γενοκτονία, που δεν συμβαίνει εδώ να είστε σίγουροι, αλλά συμβαίνει τώρα.

Ακόμα και το Αρμπίλ δεν είναι πλέον ασφαλές. Την Παρασκευή 8 του Αυγούστου του 2014, μίλησα με τον ξάδελφό μου εκεί μέσω τηλεφώνου. Μου είπε ότι εκείνο το βράδυ, είχαν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους, και θα έφευγαν προς την κατεύθυνση της Diana (Diana είναι ένα χωριό στο βόρειο Ιράκ, στο Κουρδιστάν. Μία από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες στη πόλη είναι Χριστιανοί). Αλλά δεδομένου ότι είναι σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, θα επιχειρήσουν μια περαιτέρω διαφυγή από εκεί για το Ιράν. Αυτή τη στιγμή, η φυγή προς το Ιράν είναι η μόνη δυνατότητα που έχει απομείνει για έξοδο από το Ιράκ. 
Έτσι, είπε ότι δεν υπάρχει πλέον ζωή για τους χριστιανούς στο Ιράκ. Έτσι, επομένως, περιορίζεται στο να κάνει ένα άγνωστο ταξίδι προς έναν άγνωστο προορισμό, προκειμένου να ξεφύγουν τον αποκεφαλισμό.

Ωστόσο, προκύπτει ένα ερώτημα: Και μετά τι; 
Μόνο η οικογένειά μου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο, αποτελείται από 40 ενήλικα άτομα συν 20 παιδιά και εφήβους ηλικίας 3-18 ετών. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες χριστιανικές οικογένειες που ψάχνουν παρόμοιες οδούς διαφυγής. Ταξιδεύουν προς "το πουθενά". Πρέπει να τους βοηθήσουμε και όχι απλά να κοιτάξουμε προς την άλλη πλευρά! Δεν πρέπει απλώς να δούμε την κατάσταση σαν να ένα σεισμό απέναντι στον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έτσι ώστε μπορούμε να θρηνήσουνε αργότερα, στην λειτουργία της Κυριακής.

Αυτός δεν είναι ο πρώτος διωγμός που εμείς οι χριστιανοί έχουμε βιώσει σε αυτή την περιοχή, αλλά αυτή εδώ η γενοκτονία, σίγουρα θα είναι η τελευταία για την Χριστιανοσύνη στο Ιράκ, και ως εκ τούτου για τους χριστιανούς της Συρίας, αν συνεχίσουμε να μην κάνουμε τίποτα για να σταματήσει.

Έχω ήδη βιώσει έναν τέτοιο διωγμό χριστιανών από πρώτο χέρι και ακόμα, μετά από 24 χρόνια, υπάρχουν στην μνήμη μου ζωντανές τρομακτικές αναμνήσεις και εμπειρίες. Ήμουν πολύ τυχερή που κατάφερα και έζησα και στη συνέχεια ήρθα εδώ στην Αυστρία. Αλλά μόνο επειδή τώρα είμαστε στην Αυστρία, και μακριά από το πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούμε αυτή τη γενοκτονία ως κάτι μοιραίο.

Αγαπητοί...
Παρακαλώ χρησιμοποιήστε την επιρροή που πηγάζει από την περίοπτη θέση σας! Ας οργανώσουμε προμήθειες ανακούφισης και ας είμαστε γενναιόδωροι στην αποδοχή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία, έναν διωκόμενο λαό στον οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Αλλά σας παρακαλώ να υποβάλετε παρατηρήσεις σε διεθνές επίπεδο υπέρ της χώρας μας, υποστηρίζοντας την πολιτική και την στρατιωτική πάλη ενάντια στους ισλαμιστές τζιχαντιστές. Ο πολιτισμός είναι σε κίνδυνο. Μην περιμένετε μέχρι η Τζιχάντ να φθάσει στο κατώφλι μας.

Σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να διαβάσετε τις παρατηρήσεις μου.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μετά από την συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ με Κούρδους ηγέτες στο Ιράκ και την υπόσχεση του για βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό, αποκαλύφθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υλικών είναι ακατάλληλα για χρήση.

Σύμφωνα με το άρθρο της Μπιλντ που στηρίζεται στην αναφορά που έστειλε το υπουργείο Αμύνης προς τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βόλκερ Βίκερ, γιλέκα ασφαλείας που παρασχέθηκαν δεν παρέχουν ασφάλεια.
Από τις 1000 συσκευές νυχτερινής κατόπτευσης λειτουργούνε μόνο οι 650.
Για τα υπόλοιπα αναφέρεται πως θα χρειαστούνε τρεις εβδομάδες για να φτάσουν.

Από τα 58 οχήματα Unimog τα 35 δεν είναι σε κατάσταση για να χρησιμοποιηθούνε, ενώ η επισκευή τους είναι ακριβή και θα χρειαστεί χρόνο. 
Σύμφωνα με το άρθρο, αυτή τη στιγμή έτοιμα προς χρήση είναι μόνο τα 23.

Σύμφωνα με την Μπιλντ, το έτοιμο προς χρήση στρατιωτικό υλικό περιλαμβάνει επίσης κράνη, ασυρμάτους και ανιχνευτές μετάλλου.

Κατά τα φαινόμενα, η Γερμανία άδειασε τα σκουπίδια από τις αποθήκες της, και τα "ξεφόρτωσε" στους Κούρδους για να τους... βοηθήσει!

6.300 νέα μέλη στους τζιχαντιστές
Σύμφωνα με το ευρισκόμενο στο Λονδίνο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Συρίας, η οργάνωση ΙΚΙΛ βρίσκεται στην φάση με την μεγαλύτερη συμμετοχή.
Αναφέρεται πως τον προηγούμενο μήνα εντάχθηκαν περισσότερα από 6 χιλιάδες νέα μέλη στις δυνάμεις της που μάχονται στην Συρία. Σύμφωνα με το ευρισκόμενο στο Λονδίνο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Συρίας, η οργάνωση ΙΚΙΛ βρίσκεται στην φάση με την μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουραχμάν, από τα νεα 6.300 νέα μέλη της οργάνωσης, τα 1000 περίπου είναι ξένοι και οι υπόλοιποι είναι Σύριοι.Παλιότερα υπηρχαν υποθέσεις πως οι ενοπλες δυνάμεις της ΙΚΙΛ στην Συρία είναι 6 με 7 χιλίαδες άτομα και οτι μαζι με αυτούς που μάχονται στο Ιράκ φτάνουν σε σύνολο τους 15 χιλιάδες μαχητές.

Στην Σαουδική Αραβία που είναι από τους στυλοβάτες της ΙΚΙΛ, ο Μεγάλος Μουφτής Σείχης Αμπντουλαζίζ ελ Σείχ αναφορικά με την ΙΚΙΛ και την Αλ Κάιντα, δήλωσε πως ¨ οι ακραίες απόψεις που κατεστρέφουν τον κόσμο και τον πολιτισμό και η τρομοκρατία δεν αποτελούν καθόλου τμήμα του Ισλάμ, αλλά είναι ο Νο1 εχθρός του, ενώ τα πρώτα θύματα ειναι οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι¨.

Το ΠΚΚ χτύπησε την τουρκική στρατοχωροφυλακή
Ομάδα μελών του ΠΚΚ πραγματοποίησαν επίθεση με τυφέκια και ρουκέτες , κατά της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας στην πόλη Κοτζάκιοι του νομού Ντιγιαρμπακίρ

Η ομαδα των ΠΚΚδων έκανε την επίθεση με ρουκέτες και όπλα τις βραδινές ώρες, κατά της στρατοχωροφυλακής,της αστυνομίας, όπως και των παρακείμενων καταλυμάτων αστυνομίας και στρατού.
Οι δυνάμεις ασφαλείας ανταπέδωσαν και ακολούθησε σύγκρουση για κάποιο διάστημα. Οι ΠΚΚδες ευρισκόμενοι κάτω από πυκνά πυρά, επωφελήθηκαν από το σκοτάδι και διέφυγαν. Από την επίθεση δεν υπήρξε κάποιος νεκρός ή τραυματίας. Μετά από την επίθεση άρχισε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Αναφέρεται πως συνεχίζεται η επιχείρηση για την σύλληψη των ΠΚΚδων.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Μία ιδιαίτερα έντονη σε ύφος ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Πειραιώς, στην οποία ο μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ τοποθετείται έναντι της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και έναντι του ίδιου του "πρωθυπουργού", τοποθετώντας τον έναντι των προσωπικών του ευθυνών σε σχέση με τον περίφημο "αντιρατσιστικό" νόμο.

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ἀπέστειλε πρός τόν Πρωθυπουργόν κ. Ἀ. Σαμαρᾶν τήν ἀκόλουθον ἐπιστολήν σχετικῶς μέ τό νομοσχέδιο: Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου.

Πρός
Τόν Ἐξοχώτατον Κύριον
Ἀντώνιον Σαμαρᾶν
Πρωθυπουργόν-Πρόεδρον Ν.Δ.
Μέγαρον Μαξίμου
ΑΘΗΝΑΙ

Ἐξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ἡ ἐντός τοῦ θέρους καί ἀπό τό τμῆμα διακοπῶν τῆς Βουλῆς ψήφιση τοῦ Σχεδίου Νόμου «Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου» μᾶς ἀναγκάζει ἐσπευσμένως νά Σᾶς ἀπευθύνομε τήν παρούσα, διαμαρτυρόμενοι ἐντόνως ἐκ προσώπου τοῦ εὐαγοῦς Κλήρου καί τοῦ φιλοχρίστου λαοῦ τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Μητροπόλεως, διά τήν μή πρόβλεψη στό ἄρθρο 3 τοῦ συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου τῆς κακόβουλης ἄρνησης ἤ ἐκμηδένισης ἱστορικῶν γεγονότων πού ἀναφέρονται στίς γενοκτονίες τοῦ Ποντιακοῦ καί Μικρασιατικοῦ Ἑλληνισμοῦ, τῶν Ἀρμενίων καί τῶν ἄλλων ἐθνοτήτων, πού κατακρεουργήθησαν ἀπό τήν Τουρκική θηριωδία.

Συγχαίρομε δημοσίᾳ τούς 38 Βουλευτάς τοῦ κομματός Σας διά τήν ἐθνική τους θέση καί ἀντίδραση ὅσον ἀφορᾶ στό συγκεκριμένο ἐθνικῆς σημασίας καί σοβαρότητος ζήτημα.

Διαμαρτυρόμεθα ἀκόμη ἐντονότατα, διότι εἰσάγεται γιά πρώτη φορά στήν ἔννομη τάξη καί τό δικαιϊκό σύστημα ἡ ποινική καταδίωξι ἑνός συναισθήματος πού δέν ἔχει λάβει ἀρχή ἐκτελέσεως, ὅπως ἡ ἔννοια τοῦ μίσους, ἡ ὁποία δέν προσδιορίζεται ἐπακριβῶς μέ μέγιστο κίνδυνο τήν καταδίωξη τῆς ἐλευθερίας τῆς συνειδήσεως καί τῆς ἐλευθερίας ἐκφράσεως πού προβλέπονται καί προστατεύονται ἀπό τά ἄρθρα 14-16 τοῦ Συντάγματος καί τό ἄρθρο 10 τῆς Ε.Σ.Δ.Α.

Ἀντιλαμβάνεσθε ἀσφαλῶς ὅτι τό ὑπό συζήτηση καί ψήφιση Σχέδιο Νόμου ὡς ἔχει συζητηθεῖ καί διατυπωθεῖ στήν ἁρμόδια Ἐπιτροπή τῆς Βουλῆς, προσβάλλει τό ἀτομικό δικαίωμα τῆς ἐλευθερίας τῆς ἐκφράσεως πού ὡς ἀνεφέρθη συνταγματικῶς προστατεύεται, γι’ αὐτό καί τό περιεχόμενο τῶν σχετικῶν ποινικῶν τυποποιήσεων συναντᾶ τά ὅριά του στά ἄρθρα 10 παραγρ. 2, 14 καί 17 τῆς ΕΣΔΑ, στά ἄρθρα 19 παραγρ. 2 καί 3 καί 21 τοῦ Διεθνοῦς Συμφώνου τοῦ ΟΗΕ γιά τά ἀτομικά καί πολιτικά δικαιώματα καί στά ἄρθρα 5 παραγρ. 1 καί 2, 16 παραγρ. 1 ἐδ. 2, καί 25 παραγρ. 3 τοῦ Συντάγματος. Ἑπομένως ἡ ποινική ἐκτίμηση τοῦ συναισθήματος πού δέν ἐνέχει τήν ἀρχή ἐκτελέσεως ἐγκληματικῆς ἐνέργειας ἐπιβάλλει φασιστικῷ τῷ τρόπῳ τήν κατάργηση τῆς ἐλευθερίας τῆς ἐκφράσεως καί ἐπιδιώκει τήν ἀπαγόρευση τῆς σκέψεως, ἐφ’ ὅσον ἡ γνωστοποίησή της θά καθιστᾶ τόν πολίτη ὑποκείμενο τοῦ ποινικοῦ δικαίου. Ἡ Ἀπόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ προβλέπει ὅτι προϋπόθεση ποινικῆς καταστολῆς ἐγκληματικῆς ρατσιστικῆς ἐνέργειας εἶναι ἡ προσφορότητα τῆς συγκεκριμένης ἐκδήλωσης νά παράγει ἄμεσο καί ἐπικείμενο κίνδυνο συνολικά γιά τήν εἰρηνική καί ὁμαλή κοινωνική συμβίωση, εἰδικώτερα δέ γιά τά δικαιώματα τῆς ὁμάδας ἤ τοῦ προσώπου κατά τῶν ὁποίων στρέφεται. Οἱ ἀνωτέρω προϋποθέσεις δέν περιλαμβάνονται στό Σχέδιο Νόμου μέ προφανές ἀποτέλεσμα τήν ποινικοποίηση τῆς ἐλευθερίας ἐκφράσεως καί κρίσεως.

Ἐξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

Ἀνοίγετε τό ἀσκό τοῦ Αἰόλου μέ αὐτό τό σχέδιο Νόμου διότι ποινικοποιεῖτε καί αὐτή τήν ἐπιστημονική ἄποψη ἀφοῦ μέ τό ὑπό κρίση Σχέδιο Νόμου θά ἔπρεπε νά εἶναι ὑποκείμενο ἐάν ζοῦσε τοῦ Ποινικοῦ Δικαίου ὁ μακαριστός Καθηγητής Γ. Ἀ. Μαγκάκης διότι στή Νομική Σχολή ἐδίδασκε εἰδικό ποινικό δίκαιο μέ τό σύγγραμά του «Τά ἐγκλήματα περί τό γενετήσιο ἔνστικτο» ὅπου ἀνεφέρετο καί ἡ παρά φύσι ἀσέλγεια τήν ὁποία κολάζει ὑπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ὁ ποινικός Νομοθέτης στό ἄρθρο 347 τοῦ Ποινικοῦ Κώδικα ἀφοῦ ἐνδεχομένως μποροῦσε νά θεωρηθεῖ ὅτι ἡ συμπερίληψη στίς ἐγκληματικές πράξεις τῆς βορβορώδους αὐτῆς χυδαιότητος ἐμποιεῖ μίσος σέ βάρος ἐχόντων τό συγκεκριμένο διαστροφικό «προσανατολισμό».

Θά πρέπει ὡσαύτως μέ τήν παραπάνω ἀπαράδεκτη πρόβλεψη τοῦ ὑπό κρίση σχεδίου Νόμου νά καθίστατο ὑποκείμενο τοῦ Ποινικοῦ Δικαίου καί ὁ οὐρανοβάμων Ἀπόστολος Παῦλος διότι στήν Α΄ πρός Κορινθίους ἐπιστολή του στό Κεφ. 6 στιχ. 9-11 διακηρύσσει εὐθαρσῶς «...ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι; μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι». Καί συνεπῶς καί Αὐτός ἀπαξιώνων διά τοῦ κηρύγματός του τούς ἑτέρους «προσανατολισμούς» περί τό γενετήσιο ἔνστικτο προκαλεῖ τό μίσος καί τήν ἀπέχθεια ἐναντίον τῶν ὑποκειμένων στά γεώδη αὐτά πάθη. Σέ αὐτή τήν παράνοια ὁδηγεῖτε τό δικαιϊκό σύστημα καί τήν ἔννομη τάξη κ. Πρωθυπουργέ!

Διαμαρτυρόμεθα διότι ἀναλάβατε Ἐσεῖς μετά τοῦ φίλου κ. Εὐάγγελου Βενιζέλου καί ρόλο «Δημιουργοῦ» ἀφοῦ μέ τό ὑπό κρίση Σχέδιο Νόμου καθιερώνεται στήν ἔννομη τάξη τῆς Ὀρθοδόξου Χριστιανικῆς Ἑλλάδος ἀπό τήν δική Σας Κυβέρνηση καί ἕτερος γενετήσιος-σεξουαλικός προσανατολισμός καί ἑτέρα ταυτότητα φύλου ἐκτός τοῦ ἀνδρός καί τῆς γυναικός καί ἀνακηρύσσεται ἡ ψυχοπαθολογική ἐκτροπή καί ἡ ἀντιαισθητική μίμηση τοῦ ἑτέρου φύλου ὡς προστατευόμενο ἔννομο ἀγαθό ἀπό τήν Ἑλληνική ἔννομη τάξη. Βεβαίως γνωρίζετε καλῶς ὅτι αὐτό εἶναι τό πρῶτο βῆμα γιά τήν ἐν συνεχείᾳ προώθηση τοῦ Συμφώνου συμβίωσης τῶν λεγομένων «ὁμοφύλων ζευγαριῶν». Ἀσφαλῶς στό ὑπό κρίση σχέδιο νόμου ὅπου καθιερώνετε ἕτερο γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τοῦ ἀνθρωπίνου εἴδους καί ἀσεβῶς ἀνατρέπετε τήν ἀνθρώπινη ὀντολογία καί φυσιολογία θά περιλαμβάνετε διότι δέν τό διευκρινίζετε καί τούς θεσμούς «δικαίου» τῶν προηγμένων χωρῶν τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Βορᾶ ὅπως εἶναι ἡ παιδοφιλία καί ἡ κτηνοβασία πού ἔχουν τύχει συνταγματικῆς καλύψεως στήν Ὀλλανδία μέ τό κόμμα PNVD καί στήν Γερμανία μέ τούς ἑκατόν πενήντα χιλιάδες ἐνεργούς κτηνοβάτες στούς θεσμοθετημένους οἴκους ἀνοχῆς κτηνοβατῶν.

Διερωτῶμαι κ. Πρωθυπουργέ ἐάν στό πρόγραμμα τοῦ Κόμματός Σας ἐξαγγέλονταν καί περιλαμβάνονταν αὐτές οἱ Νομοθετικές πρωτοβουλίες καί ἑπομένως ἐάν ἔχετε τήν νομιμοποίηση τοῦ ἐκλογικοῦ σώματος πού Σᾶς ψήφισε γιά νά ποινικοποιήσετε τήν ἐλευθερία τῆς ἐκφράσεως καί νά «ἀνιδρύσετε» νέο τύπο ἀνθρώπου.

Νά εἶστε βέβαιος ὅτι ἡ Μία Ἁγία Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ πού πέρασε διά πυρός καί ὕδατος καί πού μόνο τούς τρεῖς πρώτους αἰῶνες ἐκοσμήθη μέ τό αἷμα ἕνδεκα ἑκατομμυρίων μαρτύρων δέν θά παύσει νά ὑπερασπίζεται τό ἀνθρώπινο πρόσωπο σέ ὅλες τίς ἐκφάνσεις του καί νά στηλιτεύει τά βύθια γεώδη πάθη μέ ὁποιοδήποτε τίμημα. Σκεφθεῖτε ὅμως καλῶς, καί τό λέγω μέ τήν ἐμπειρία τῶν πολλαπλῶν καταμηνύσεών μου ἀπό τά λεγόμενα «ὁμοερωτικά» σωματεῖα διότι ὑπερασπίστηκα τό ἀνθρώπινο ἦθος καί τόν θεϊκό Νόμο, χωρίς ποτέ νά στηλιτεύσω πρόσωπα, ὁποία θά εἶναι ἡ θέση Σας στό γήϊνο χωροχρόνο καί στό ἐπέκεινα ὅταν ὁδηγηθοῦν ὡς νέοι μάρτυρες τῆς ἀληθείας τοῦ αἰωνίου Θεοῦ στίς φυλακές, ἐκεῖνοι πού θά ὑπερασπίζονται ἀνύστακτα τό ἀνθρώπινο ἦθος καί τό τιμιώτατο ἀνθρώπινο πρόσωπο.

Τό παγανιστικό καί ναζιστικό Κόμμα τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς πού προσέλαβε τό ὄνομά του καί τό ἰδεολόγημά του ἀπό τό καββαλιστικό καί ἀποκρυφιστικό Ἑρμητικό Τάγμα τῆς Χρυσῆς Αὐγῆς τοῦ 19ου αἰ. τῶν Γέϊτς καί Ἄλιστερ Κρόουλι καί ἀπό τόν Ρουνικό Παγανισμό τοῦ Ἐθνικοσοσιαλισμοῦ, δέν θά τό καταπολεμήσετε, ὡς ἀφελῶς πιστεύετε, μέ τέτοια νομοθετήματα άλλά μόνο μέ τήν ριζική ἀντιμετώπιση τῶν αἰτιῶν πού τό γιγάντωσαν καί πού εἶναι ἡ ἄκριτη καί ἀσύδοτη ἐπέλαση στή χώρα παρανόμων μεταναστῶν καί ἡ ἀνεξέλεγκτη καί τραγική ὕφεση πού συνεχίζονται καί ἔχουν μεταβάλλει τήν πατρίδα σέ «γκέτο χαμένων ψυχῶν».

Ἐλπίζω νά συνειδητοποιήσετε ὅτι ἐμμένοντας στό ἄθλιο αὐτό νομοθέτημα πωλεῖτε σέ τιμή εὐκαιρίας τήν ψυχή Σας γιά μερικούς ἀκόμη μῆνες Πρωθυπουργίας!

Μετά τιμῆς
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


McPherson Charlotte

Ολοι εμείς που, λόγω γειτονιάς, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απορούμε και ανησυχούμε για την τύχη αυτού που η Ουάσιγκτον ονόμασε «πρακτική της δημοκρατίας».
Έγιναν επαναστάσεις, πόλεμοι, αιματηρές συγκρούσεις σε χώρες της περιοχής, μας είπαν ότι δόθηκαν εκεί όπου έπρεπε «τα κλειδιά» της δημοκρατικής αλλαγής, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είχε δοθεί και ο «οδηγός χρήσης» τους. Με εξαίρεση την Τουρκία, η ιδέα της δημοκρατίας βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στην περιοχή.

Είναι δύσκολο για έναν Δυτικό να αντιληφθεί πώς συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στο Ιράκ, στη Συρία κλπ, αν δεν ξέρει ότι στην Οθωμανική περίοδο η καθημερινή ζωή ενός πολίτη όχι μόνο επηρεαζόταν αλλά καθοριζόταν από το Ισλάμ. Σήμερα έχουμε επιστροφή σ' αυτό το μοντέλο και κατά τα φαινόμενα θα είναι μόνιμο. Τώρα αποκαλύπτεται ότι χιλιάδες άνθρωποι από χώρες εκτός της περιοχής ταξίδεψαν, οι περισσότεροι μέσω Τουρκίας, στο Ιράκ και στη Συρία ως «τζιχαντιστες τουρίστες» και τώρα πρωτοστατούν στην ισλαμιστική εξέγερση.

Ίσως αν η Δύση είχε μεγαλύτερη κατανόηση της ιστορίας της περιοχής, αν είχε πείρα και έδειχνε πώς έπρεπε να κινηθεί «το όχημα της δημοκρατίας» να είχαμε άλλη εξέλιξη. Γιατί η ιδέα της δημοκρατίας είναι κάτι το πολύ νέο στη Μέση Ανατολή. Πριν εισάγουμε τη δημοκρατία στα εμιράτα, στις δικτατορίες, στις μοναρχίες, στις ομοσπονδίες όπου επί 600 και πλέον χρόνια ζει και εφαρμόζεται το Οθωμανικό Βασίλειο, έπρεπε να γίνουν πολλά άλλα. Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί άνωθεν.
Ο μέγας ιστορικός του Οθωμανισμού Νόρμαν Ιζκοβιτς μας εξηγεί πώς οι Σελτζούκοι, αυτή η ουνιτική τούρκικη δυναστεία, «ξεκίνησαν σαν στρατιωτικά μπουλούκια, αγκάλιασαν μουσουλμάνους πρίγκιπες και έγιναν κυβερνήτες επαρχιών ώσπου κάποτε ανακηρύχτηκαν αυτόνομοι άρχοντες μεγάλων περιοχών». Η Βαγδάτη έγινε η έδρα του χαλιφάτου και το 1055 είναι το ξεκίνημα του Υψηλού Ισλάμ που έχει δυο πυλώνες--την μουσουλμανική ορθοδοξία και την φορολογία.

Εμείς οι Δυτικοί που ζούμε εκτός Μέσης Ανατολής γνωρίζουμε πολλές μορφές διακυβέρνησης. Η Αθηνά και η Ρώμη μας έδωσαν την δημοκρατία και την πόλη-κράτος. Οι πατέρες της Αμερικής καθόρισαν την κυβέρνηση από τον λαό για τον λαό. Βασιλείς και βασίλισσες στην Ευρώπη ήταν απόλυτοι μονάρχες--ελέω θεού είτε όχι--ώσπου έχασαν το Βασίλειο τους και κάποιοι και το κεφάλι τους. Οι μπολσεβίκοι επαναστάτες ασπάστηκαν τον κομμουνισμό. 
Στη Μέση Ανατολή επικρατεί επί αιώνες το Ισλάμ το οποίο δεν έχει τίποτε το κοινό με τη δημοκρατία. Αλλά το Ισλάμ δεν λειτουργεί μόνο ως θρησκεία. Είναι ταυτόχρονα κοινωνική φόρμα και μορφή διακυβέρνησης  που στηρίζεται στη θρησκεία. Ας μη μας εκπλήττει αυτό. Κι εμείς στη Δύση έχουμε περί πολλού τη θεϊκή ανάμειξη στην πολιτική. Ας θυμηθούμε ότι στα χρόνια του Ψυχρού πόλεμου οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν«ένα έθνος υπό τον Θεό»,  ενώ η Σοβιετική Ένωση ακολουθούσε τον Μαρξισμό που διακήρυττε «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». 

Εμείς οι ξένοι το μόνο που θυμόμαστε για την Οθωμανική αυτοκρατορία είναι το επίθετο που της κόλλησε ο τσάρος Νικόλαος Β'— «ο ασθενής της Ευρώπης». Αλλά το 1603 ο άγγλος ιστορικός Ριτσαρντ Νολς την αποκάλεσε «ο τρόμος του κόσμου». Νομίζω ότι ο Νολς είδε πολύ καθαρά αυτό που συμβαίνει σήμερα εμπρός στα μάτια μας. 

* Η Charlotte McPherson, είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Anderson της Ιντιάνα (ΗΠΑ) και συγγραφέας τριών βιβλίων για τη Μέση Ανατολή.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Κωνσταντινούπολη, ώρα 4 τα χαράματα. Το Airbus A332 της Turkish Airlines με προορισμό το Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Βόρειο Ιράκ, είναι κατάμεστο από επιβάτες. Η σκηνή μοιάζει αλλόκοτη στα μάτια του Δυτικού ταξιδιώτη που κατακλύζεται από τηλεοπτικές εικόνες φρίκης γύρω από τη δράση των φανατικών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Βόρειο Ιράκ και τη γειτονική Συρία. Ακόμη πιο αλλόκοτο φαντάζει το γεγονός ότι περίπου οι μισοί ταξιδιώτες είναι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και -σε μικρότερη έκταση- Ασιάτες από την Απω Ανατολή.

Κάθομαι στη θέση μου, ανάμεσα σε μια πενταμελή ομάδα Αμερικανών. Οι τέσσερις από αυτούς είναι στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ο πέμπτος είναι πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, υπεύθυνος για την ασφάλειά τους. «Δεν θα πηγαίναμε αν δεν ήμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας», μου λέει ένας από τους Αμερικανούς συνταξιδιώτες μου. Η οσμή του πετρελαίου και του χρήματος αναδίδεται από παντού, για να ανακατευτεί με εκείνη του αίματος και της φωτιάς, στην καινούργια κρίση που μαστίζει το Ιράκ. «Εδώ, για να βγάλεις πετρέλαιο, αρκεί να ανοίξεις μια τρύπα στη γη. Το Ιράκ είναι η τελευταία χώρα που έχει τόσο πολύ, τόσο επιφανειακό και τόσο άριστης ποιότητας πετρέλαιο, που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία επεξεργασία», προσθέτει. «Ειδικά από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί ο καινούργιος αγωγός που μεταφέρει απευθείας πετρέλαιο από το Ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία, το δέλεαρ είναι τεράστιο».

Λίγες μέρες νωρίτερα, οι Αμερικανοί συνομιλητές μου είχαν φύγει άρον άρον από το Αρμπίλ, καθώς οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις 40 χλμ. από την πόλη, καταλαμβάνοντας το γειτονικό Μαχμούρ. Κατέκλυσαν το Facebook και το Twitter με βίντεο -πολλά από τα οποία ήταν πλαστά- που εμφάνιζαν τις αυτοκινητοπομπές τους, με τη μαύρη σημαία της οργάνωσης, να προελαύνει προς το Αρμπίλ και άλλα που απεικόνιζαν αντιπάλους τους να αποκεφαλίζονται ή να θάβονται ζωντανοί, με προφανή στόχο να σπείρουν τον πανικό στους Πεσμεργκά, την ένοπλη δύναμη των Κούρδων. «Ουδέποτε τέθηκε πραγματική απειλή για το Αρμπίλ, αλλά η προπαγανδιστική εκστρατεία των τζιχαντιστών έκανε τη δουλειά της για κάποιο διάστημα», μας λέει ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας στην πόλη, Νίκος Δούκας.

Στον δρόμο από το αεροδρόμιο προς το κέντρο του Αρμπίλ κυματίζει παντού η τρίχρωμη κουρδική σημαία με τον ήλιο στη μέση. Πουθενά η σημαία του κράτους του Ιράκ, με μόνη εξαίρεση τα υπουργεία της περιφερειακής κυβέρνησης και της τοπικής Βουλής, όπου το έμβλημα του τύποις ενιαίου κράτους εμφανίζεται, καχεκτικά μικρότερο, να συνοδεύει το κουρδικό. Περνάμε ένα σημείο ελέγχου δυνάμεων ασφαλείας για να μπούμε στη «Νέα Ελευθερία», μια οχυρωμένη κοινότητα με νεόκτιστα ακριβά σπίτια. Πίσω από τους υψηλούς τοίχους και τις κάμερες ασφαλείας φιλοξενούνται στελέχη των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Αρμπίλ. Η περιφρουρημένη «πόλη μέσα στην πόλη» ονομάζεται και Γερμανικό Χωριό, μια και Γερμανοί είναι οι κατασκευαστές της. Υπάρχουν ακόμη το Ιταλικό Χωριό, το Λιβανέζικο, το Αγγλικό και αρκετά ακόμη. Περίπου 150 Ελληνες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων -κυρίως στους τομείς των κατασκευών και του εμπορίου- βρίσκονται στην πόλη ή τουλάχιστον βρίσκονταν προτού αρχίσει η προέλαση των τζιχαντιστών και η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, μας πληροφορεί ο κ. Δούκας.

Σε μικρή απόσταση από το Γερμανικό Χωριό βρίσκεται η Ανκάουα, η χριστιανική συνοικία του Αρμπίλ. Μας υποδέχεται το άγαλμα της Παναγίας και η εντυπωσιακή Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ. Γύρω γύρω χριστιανικά μαγαζιά, μεταξύ των οποίων και το εστιατόριο Greek Grill, καταστήματα καλλυντικών και ενδυμάτων, όπου η μίνι φούστα έχει την τιμητική της – κάτι εντελώς παράταιρο για τη συντηρητική, πατριαρχική κοινωνία των Κούρδων. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στη γειτονιά δεν θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες της (σχετικής, για τα δεδομένα του Ιράκ) ασφάλειας και ευημερίας. Η εκκλησία, το χριστιανικό σχολείο, το πάρκο και οι γειτονικές ημιτελείς οικοδομές ξεχειλίζουν από πρόσφυγες που στοιβάζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι από αυτούς κυνηγήθηκαν από τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη και την ευρύτερη επαρχία της Νινευή, βασικό πόλο του χριστιανικού στοιχείου του Ιράκ. Συνολικά, οι εσωτερικοί πρόσφυγες υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύριο, μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και ένα τεράστιο βάρος για τους περιορισμένους πόρους της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης.

Μια από αυτούς είναι η πενηντάχρονη Ράφα Γκάζι, χριστιανή, νοσοκόμα στην πόλη Χαμντανία της Νινευή, χήρα με πέντε παιδιά και με την 70χρονη μητέρα της. «Οι τζιχαντιστές ήρθαν με 50 τζιπ στην πόλη μας, στις 4 τα χαράματα. Την περικύκλωσαν και κάλεσαν τον ανδρικό πληθυσμό να βγει έξω από τα σπίτια του. Απαίτησαν να ασπαστούν το Ισλάμ, απειλώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους σκοτώσουν. Ορισμένοι απάντησαν με τα όπλα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μακελειό. Η οικογένειά μου έχασε τέσσερις ανθρώπους, δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Οι Πεσμεργκά είχαν ήδη φύγει από την πόλη, καθώς υστερούσαν πολύ σε οπλισμό. Ακολουθώντας τους όπως όπως, φύγαμε και εμείς για το Αρμπίλ, αφήνοντας πίσω τα σπίτια μας και όλα τα υπάρχοντά μας. Δεκάδες γυναίκες αγνοούνται. Ακούσαμε ότι άλλες βιάστηκαν και άλλες πήγαν στο σκλαβοπάζαρο». 

Εκδήλωση συμπαράστασης στα θύματα των διωγμών
Τα δραματικά γεγονότα έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις των Κούρδων και των Χριστιανών με τον σουνιτικό, αραβικό πληθυσμό της περιοχής. «Στο νοσοκομείο που δούλευα, μας εξηγεί η Ράφα, οι μισοί από τους σουνίτες Αραβες συναδέλφους μου πήγαν με το μέρος των τζιχαντιστών, αρκετοί πολέμησαν μαζί τους. Μπορεί να είχαν τα δικά τους βάσιμα παράπονα με την προηγούμενη κυβέρνηση του (σιίτη πρωθυπουργού) Μαλικί και με τους Αμερικανούς, αλλά εμείς τι τους φταίγαμε; Πώς μπορώ να γυρίσω πίσω στην πόλη μου και να ζήσω μαζί με αυτούς τους ανθρώπους χωρίς φόβο;».

Θα προτιμούσε λοιπόν ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος; «Αυτή τη στιγμή, όπου όπως βλέπετε ζούμε έξι οικογένειες μέσα σε ένα κοντέινερ, αυτό είναι το τελευταίο που με απασχολεί», μας λέει. «Αλλωστε, κοντεύουμε να τρελαθούμε. Μέσα σε δύο μήνες φύγαμε και γυρίσαμε στην πόλη τρεις φορές. Τη μία ανήκουμε στο Κουρδιστάν, την άλλη στο Ιράκ, την επόμενη στο Ισλαμικό Κράτος. Ετσι όπως είναι τα πράγματα, ασφαλώς θα προτιμούσαμε να ζούμε με τους Κούρδους. Αλλά το βασικό για μας είναι να μας εγγυηθούν οι κυβερνήσεις και οι ξένοι ότι θα είμαστε ασφαλείς, ότι θα ζούμε χωρίς φόβο. Θέλουμε τα σπίτια μας πίσω, τη ζωή μας πίσω, αν και αυτοί που χάσαμε, δεν θα ξανάρθουν».

Λίγο αργότερα, στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ γίνεται πανδαιμόνιο. Εχουν σπεύσει εδώ οι επικεφαλής όλων των χριστιανικών εκκλησιών της περιοχής, σε μια εμφαντική εκδήλωση συμπαράστασης στα θύματα των διωγμών. Διακρίναμε τον Μαρωνίτη πατριάρχη Λιβάνου Μπεσάρα αλ Ραχί, τον Ελληνορθόδοξο πατριάρχη Συρίας Γρηγόριο, τον Καθολικό αρχιεπίσκοπο Ιγνάτιο, τον Χαλδαίο επίσκοπο Σάκο και τον απεσταλμένο του Πάπα, καρδινάλιο Φιλόνι. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί ο ίδιος το Ιράκ και τάχθηκε υπέρ της «αυτοάμυνας» απέναντι στους τζιχαντιστές, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και όχι μόνο των ΗΠΑ.

Τα μέτρα ασφαλείας των πεσμεργκά είναι δρακόντεια λόγω του φόβου τρομοκρατικής επίθεσης πυρήνων τζιχαντιστών, σαν την πολύνεκρη που έγινε προ ημερών στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Αρμπίλ. Ο Μαρωνίτης πατριάρχης θα δηλώσει στην «Κ»: «Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι θύματα των τζιχαντιστών δεν είναι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά και οι Γιαζίντι (θρησκευτική μειονότητα υπό απηνή διωγμό) και οι σιίτες, ακόμη και όσοι σουνίτες δεν συμφωνούν με τους φανατικούς. Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η ίδια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί μία χώρα, οι ΗΠΑ, να αναλάβει εργολαβικά, από μόνη της, την αναχαίτιση της βαρβαρότητας. Την ευθύνη πρέπει να επωμιστεί η ίδια η διεθνής κοινότητα και πρώτα απ’ όλα οι αραβικές χώρες της περιοχής». Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ιγνάτιος μας λέει: «Αυτό που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια πραγματική γενοκτονία. Σαν Χριστιανοί, δεν θέλουμε τον πόλεμο, θέλουμε την ειρήνη, αλλά αυτή η μεσαιωνική βαρβαρότητα δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να πάρουμε τη ρομφαία».

Πόσο άλλαξε μέσα σε μια δεκαετία αυτή η χώρα που, παρά το δικτατορικό καθεστώς της, ήταν το πιο κοσμικό κράτος της Μέσης Ανατολής, με τους Χριστιανούς να ανησυχούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από το ενδεχόμενο θρησκευτικών διωγμών. Και τι τραγική κατάληξη για την αιματηρή αμερικανική επιχείρηση που είχε κωδική ονομασία «Ελευθερία στο Ιράκ»...

Πηγή  "Καθημερινή"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μπορούν να μετατραπούν σε έναν ανεξάντλητο οικονομικό “πόρο” για τα Πανεπιστήμια
Έγκλημα —και με οικονομικές διαστάσεις-είναι η διαγραφή των “αιωνίων” από τα μητρώα των Πανεπιστημίων
Διαγραφή του μοναδικού νόμιμου ιδιωτικού “κεφαλαίου” των δημοσίων Πανεπιστημίων είναι η διαγραφή τους… και όχι λύση των προβλημάτων τους

Πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Παιδείας, για να συζητήσουν το φλέγον θέμα των οικονομικών των Πανεπιστημίων. Προσπάθησαν δήθεν να βρουν λύσεις χρηματοδότησης, για να ξεπεράσουν το πρόβλημα της αδυναμίας της Πολιτείας —στην εποχή των Μνημονίων— να βρει τα κονδύλια που έχουν ανάγκη τα Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν. Ανάμεσα στα άλλα “κουλά”, που αποφάσισαν τα “ενεργούμενα” των Εβραίων και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ήταν να προσπαθήσουν να “έλξουν” ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώνουν δίδακτρα. Προφανώς, για τους μεγάλους “εγκεφάλους” τους, είναι εύκολο για τα ελληνικά Πανεπιστήμια —και στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται— να επενδύσουν στη δημιουργία υποδομής για την παροχή υψηλής ποιότητας ξενόγλωσσης επιστημονικής εκπαίδευσης.

Τα ίδια Πανεπιστήμια δηλαδή, τα οποία οι “ηγέτες” μας τα αναγκάζουν να προβούν σε μαζικές απολύσεις προσωπικού —λόγω της αδυναμίας τους να επιβιώσουν οικονομικά— θα τα αναγκάσουν να κάνουν επίσης μαζικές προσλήψεις ξενόγλωσσου επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου να διδάσκουν τις επιστήμες τους σε αλλοδαπούς φοιτητές …Προκειμένου να γίνουν διεθνή “μαγαζιά” με έτοιμες τις ταμπέλες “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Γελάνε και τα τσιμέντα με την ηλιθιότητα των ηγετών μας. Γελάνε και οι πέτρες κάθε φορά που συνεργάζονται άεργοι Κολεγιόπαιδες της Δεξιάς με τους σταλινικούς ξερόλες της Αριστεράς.

Αυτό, το οποίο μπορεί να γίνει, είναι να μετατραπεί ένα πρόβλημα σε λύση …Να μετατραπεί το πρόβλημα των “αιωνίων” σε μια λύση για τα Πανεπιστήμια. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται…αν βέβαια υπάρχει διάθεση και ανάλογος πατριωτισμός για να επιδιωχθεί. Στα Πανεπιστήμια ευτυχώς έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα και υπολογιστές και ανθρώπους που γνωρίζουν τη στατιστική. Μπορούν ανά πάσα στιγμή με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους να κάνουν μια χρηματοοικονομική μελέτη, “εκμεταλλευόμενοι” —με την καλή έννοια— τους “αιωνίους”. Στοιχεία απόλυτα ακριβή που μπορούν να δώσουν επίσης ακριβή αποτελέσματα. Γνωρίζουν, για παράδειγμα, πόσα χρόνια κατά μέσον όρο χρειάζονται οι φοιτητές τους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Γνωρίζουν ποιος είναι ο μέσος όρος τής καθυστέρησής τους. Γνωρίζουν πόσοι από τους “καθυστερημένους” παίρνουν τελικά τα πτυχία τους και μέχρι πόσο χρόνο προσπαθούν.

Γνωρίζουν δηλαδή τα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, στα οποία μπορούν να “μεγιστοποιηθούν” ή να “ελαχιστοποιηθούν” κάποια φαινόμενα. Για παράδειγμα, με βάση την ανάλυση των στοιχείων, που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο, προκύπτει ότι μόλις ένας στους δέκα φοιτητές καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. Γνωρίζουν επίσης ότι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή τις έχουν εγκαταλείψει οριστικά. Τι ξέρουν δηλαδή; …Ότι εννιά στους δέκα φοιτητές κάθε έτους είναι δυνάμει “πελάτες” τους. Από εκεί και πέρα διεκδικούν ως πραγματικούς “πελάτες” κάποιους από τους τρεις στους εννιά, οι οποίοι τελικά —έστω και με καθυστέρηση— το παίρνουν το πτυχίο τους.
Ένα 30% δηλαδή των φοιτητών τού κάθε έτους μπορούν να μετατραπούν μετά το πέρας του “εύλογου” χρόνου από φοιτητές σε “πελάτες” των Πανεπιστημίων …Σε σίγουρους “πελάτες”, εφόσον είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρονται να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και με καθυστέρηση. Μιλάμε για τεράστιο ποσοστό. Μιλάμε για ένα ποσοστό, το οποίο μπορεί να δώσει ιδιωτικά κέρδη στα Πανεπιστήμια, χωρίς να αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Όλος αυτός ο “πληθυσμός” μπορεί, χωρίς να υπάρχει αδικία και χωρίς να υπάρχει κάποια παρανομία, να μετατραπεί σε μέρος της λύσης των προβλημάτων των Πανεπιστημίων και να μην είναι πρόβλημα, όπως παρουσιάζεται σήμερα.

Μυαλό χρειάζεται και αυτό, όπως φαίνεται, λείπει από την πολιτική ηγεσία τού Υπουργείου. Λέμε μυαλό, γιατί θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι. Λέμε μυαλό για να μην μιλήσουμε για προδοσίες και δωσιλογισμούς, που στόχο έχουν να καταστρέψουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια …Λέμε ότι δεν το σκέφτηκαν και αυτό είναι το πιο ανώδυνο …Μυαλό λοιπόν χρειάζεται, για να μπορείς να μετατρέπεις κάτι που φαίνεται αρνητικό σε θετικό …Να μπορείς να μετατρέψεις κάτι που φαίνεται ζημιογόνο σε κερδοφόρο. Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο για κάθε έξυπνη στρατηγική. Αυτό είναι και το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς για την “ελίτ” του πνευματικού κόσμου που υποτίθεται είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Πως ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό που προτείνουμε; Με πολύ απλό τρόπο και βάση των υπαρχόντων νόμων. Δεν χρειάζεται καν να αλλάξει το υπάρχον νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων Πανεπιστημίων. Το κράτος, ως πάροχος δωρεάν παιδείας, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει το δικαίωμα να κρίνει μονομερώς για πόσο διάστημα, τι είδους υπηρεσίες και σε ποιους θα τις παρέχει. Όπως όμως —για λόγους οι οποίοι άπτονται των συμφερόντων του— έχει δικαίωμα να “κόβει” υπηρεσίες μετά από ένα χρονικό διάστημα το οποίο το ίδιο κρίνει ως “εύλογο”, έτσι έχει δικαίωμα να “συνεχίζει” να τις παρέχει, εφόσον κρίνει ότι για ανάλογους λόγους το συμφέρει να το κάνει. Άρα αυτό που πρέπει εμείς να προσθέσουμε στην “εξίσωση” είναι ένας λόγος για τον οποίο να συμφέρει το κράτος να το κάνει. Άρα να προσθέσουμε τον λόγο της πληρωμής.

Το κράτος, δηλαδή, το οποίο για λόγους κόστους μπορεί νόμιμα να “κόβει” υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει δωρεάν στο διάστημα που ορίζει το ίδιο, μπορεί να τις τιμολογεί σε περίπτωση που κάποιους αυτές οι υπηρεσίες τους ενδιαφέρουν να τις απολαύσουν πέραν αυτών των ορίων και θα ήταν διατεθειμένοι να τις πληρώσουν. Υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η επιτήρηση της διαδικασίας τής γραπτής εξέτασης ή η βαθμολόγηση του γραπτού ενός “αιώνιου”. Όλα αυτά, χωρίς να αλλάζει το παραμικρό στην πάγια λειτουργία του …Χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στη δημόσια φύση τού Πανεπιστημίου …Του Πανεπιστημίου, το οποίο θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν αυτές τις υπηρεσίες σ’ αυτούς τους οποίους θα τους αναγνωρίζει ως φοιτητές. Για τους υπόλοιπους αυτό μπορεί και να μην ισχύει. Το δωρεάν, γι’ αυτούς τους οποίους το κράτος δεν αναγνωρίζει πλέον ως ενεργούς φοιτητές, μπορεί να μην ισχύει …Είναι καί νόμιμο καί ηθικό να μην ισχύει αυτό το δωρεάν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που τα Πανεπιστήμια δίνουν τον υπέρτατο αγώνα της επιβίωσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση —και στην προσπάθεια των Πανεπιστημίων να βρουν πόρους για την επιβίωσή τους— μπορούν να παρέχουν κάποιες υπηρεσίες τους επί πληρωμή. Μπορεί, δηλαδή, το κράτος να θέσει κάποιες “ταρίφες” για τους “καθυστερημένους”, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν σε πανεπιστημιακές δραστηριότητες, χωρίς να έχουν πλέον την ιδιότητα του φοιτητή. Μπορεί να τους βάζει να πληρώνουν, για να απολαύσουν τις κρατικές υπηρεσίες όταν και εφόσον το θελήσουν…Εδώ έβαλαν “εισιτήριο” στα Νοσοκομεία, θα φοβηθούν να βάλουν “εισιτήριο” στις αίθουσες των εξετάσεων; Από τη στιγμή που οι “αιώνιοι” δεν είναι πλέον κανονικοί φοιτητές, οι οποίοι δικαιούνται δωρεάν υπηρεσίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν —πάντα καλοπροαίρετα— ως “πελάτες”, οι οποίοι έχουν ανάγκη υπηρεσιών.

Μπορεί το Πανεπιστήμιο να κάνει τιμοκατάλογο, όπου να πληροφορεί τους υποψηφίους “πελάτες” του για τις τιμές των υπηρεσιών του. 200 ευρώ, για παράδειγμα, τη συμμετοχή σε φουλ “εξεταστική” με όσα μαθήματα επιθυμεί ο εξεταζόμενος. Μπορεί αυτή η συμμετοχή να μην είναι χωρίς όρια και να αφορά συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων …50 ευρώ για το πρώτο μάθημα και 30 ευρώ για το κάθε επιπλέον για ανθρώπους οι οποίοι έχουν να δίνουν επιλεκτικά κάποια λίγα μαθήματα σε κάθε εξεταστική. Να μπαίνει ο κάθε “αιώνιος” σε μια ειδική κατηγορία μόνιμα “εγγεγραμμένου” και απλά, όταν ενδιαφέρεται, να αγοράζει τα παράβολα που χρειάζεται, για να συμμετέχει στις εξετάσεις νόμιμα. Να απολαμβάνει ο “αιώνιος” δωρεάν τη διδασκαλία, εφόσον το επιθυμεί, και να πληρώνει μόνον την εξέταση.

Αν μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία όπως η ECDL, για να ανανεώσει την ισχύ ενός γελοίου πιστοποιητικού, να ζητάει 50 και 70 ευρώ, γιατί να μην μπορεί να ζητάει ένα Πανεπιστήμιο 200 ευρώ για μια πλήρη εξεταστική και άρα για μια πλήρη πρόσβαση του “πελάτη” στο πτυχίο μιας ανώτατης σχολής; Με μια κοινή υπουργική απόφαση μπορεί να γίνει αυτό. Να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να μην αδικείται κανένας. Μιλάμε για τεράστια έσοδα, χωρίς τα Πανεπιστήμια να κάνουν το παραμικρό επιπλέον έξοδο για να τα διεκδικήσουν. Στις ίδιες αίθουσες όπου επιτηρούνται οι φοιτητές, θα επιτηρούνται και οι “πελάτες”. Οι ίδιοι Καθηγητές, οι οποίοι διορθώνουν τα γραπτά των φοιτητών, θα διορθώνουν και αυτά των “πελατών”.

Γι’ αυτόν τον λόγο μιλήσαμε για γνώσεις των Πανεπιστημίων και για στατιστική. Γνωρίζοντας λοιπόν τα Πανεπιστήμια τις στατιστικές των φοιτητών τους, μπορούν να “μεγιστοποιήσουν” κάποιες αποδόσεις. Μπορούν, για παράδειγμα, να μειώσουν τον “εύλογο” χρόνο, που θα διατηρεί κάποιος τη φοιτητική του ιδιότητα μετά το πέρας τού υποχρεωτικού χρόνου σπουδών, ώστε να αυξήσουν τους δυνάμει “πελάτες” τους και άρα τα προσδοκώμενα κέρδη. Γνωρίζοντας τους μέσους όρους των επιδόσεων των φοιτητών τους μπορούν να διεκδικήσουν το μέγιστο κέρδος στο χρονικό διάστημα που το μεγαλύτερο ποσοστό των “καθυστερημένων” φοιτητών αγωνίζεται και είναι αποφασισμένο ακόμα και να πληρώσει, για να δώσει εξετάσεις και να πάρει το πτυχίο του.

Αν, δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος αυτών, που δεν καταφέρνουν να πάρουν το πτυχίο τους κανονικά, “αγωνίζεται” να το καταφέρει με πάθος μέχρι τον τρίτο χρόνο των “καθυστερήσεων”, εύκολα μπορεί το Πανεπιστήμιο να εντοπίσει τον τρόπο και τον χρόνο, για να διεκδικήσει το μέγιστο “μερίδιο”, ώστε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν τα Πανεπιστήμια και μετατρέπουν τους “αιώνιους” σε ένα μεγάλης αξίας περιουσιακό τους στοιχείο …Κανονικό περιουσιακό στοιχείο με σχεδόν πάγιες αποδόσεις, εφόσον μπορούν εξαιτίας τους να έχουν μια “εικόνα” των προσδοκώμενων εσόδων κάθε χρονιάς Με αυτόν τον τρόπο μπορούν τα Πανεπιστήμια να βάλουν ένα “προσδοκώμενο” έσοδο στον ετήσιο προϋπολογισμό τους.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν τα δημόσια Πανεπιστήμια να εξασφαλίζουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έναν μόνιμο οικονομικό πόρο …Έναν ανεξάντλητο πόρο, εφόσον κάθε νέα “φουρνιά” φοιτητών από τη φύση της θα μπορεί να δημιουργεί και νέα “φουρνιά” “πελατών”. Μιλάμε για “άντληση” από έναν “υπερχειλιστή” πάνω σε ένα μεγάλο “ποτάμι” συνεχούς ροής και όχι για μια “λίμνη”, η οποία μπορεί σε κάποια στιγμή να εξαντληθεί και να στερέψει. Εφόσον εκ των δεδομένων πάντα κάποιοι “καθυστερούν”, πάντα αυτό το “περιουσιακό” στοιχείο των Πανεπιστημίων θα ανανεώνεται …Περιουσιακό στοιχείο υψηλής απόδοσης είναι για τα Πανεπιστήμια το δυναμικό των “αιωνίων” τους.

Αυτό είναι και κοινωνικά δίκαιο, εφόσον οι πολίτες πλέον, οι οποίοι θα απολαμβάνουν κάποιες υπηρεσίες φοιτητών, χωρίς να είναι οι ίδιοι τέτοιοι, δεν θα έχουν πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν με τον τρόπο τους τα αγαπημένα τους Πανεπιστήμια. Είναι “συμβατό” με το σημερινό κλίμα των ιδιωτικοποιήσεων και του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Είναι “συμβατό” με τη λογική της κεφαλαιοποίησης των πτυχίων, εφόσον αυτός, ο οποίος θέλει να αποκτήσει μια μορφή κεφαλαίου που του εξασφαλίζει έσοδα, πρέπει να πληρώνει “ποινές” όταν δεν είναι ευθυγραμμισμένος με τους όρους που επιβάλει ο πάροχος αυτού του πτυχίου. Επιπλέον, μια τέτοια οικονομική επιβάρυνση δεν αποτελεί “χάντικαπ” για κάποιους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας που σπουδάζουν. Απλά δημιουργεί κίνητρο να μελετήσουν εντατικότερα και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο διάστημα που αυτές είναι δωρεάν και πριν μπουν στα έξοδα των πληρωμένων υπηρεσιών.

Να τελειώνει και η υπόθεση με τη ρύθμιση του θέματος των “αιωνίων”. Να μην αποτελούν πρόβλημα, που πρέπει να επιλυθεί. Να μην αγωνιούν και οι ίδιοι για το τι τους περιμένει κάθε φορά που κάποια Διαμαντοπούλου ή Λοβέρδος θέλουν με τη “θυσία” τους να εξυπηρετήσουν τις διάφορες Λέσχες και τα Κολέγια. Ας μετατρέπονται οι “αιώνιοι” φοιτητές σε πανεπιστημιακούς “πελάτες”, για να πάψουν να υπάρχουν οι πονηροί που μιλάνε για “κηφήνες”. Να είναι ήσυχοι όλοι και να μην υπάρχουν προβλήματα αδικίας. Εφόσον θέλει κάποιος να πάρει το πτυχίο του με τους δικούς του ρυθμούς, ας πληρώσει κάποια χρήματα για τις εξετάσεις και ας πάει να το διεκδικήσει όποτε θέλει …Γίνεται με τους φοιτητές των “ανοικτών” Πανεπιστημίων, γιατί να μην γίνει και με αυτούς των κανονικών Πανεπιστημίων …Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ελλάδας δεν είναι ο σημερινός τίτλος του αρμόδιου υπουργείου;

Να επωφεληθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα από αυτούς και όχι το αντίθετο. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων και δυνάμει “πελατών” των Πανεπιστημίων. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό τής κάθε νέας “φουρνιάς”, που εισέρχεται στα Πανεπιστήμια. Αυτά όλα, τα οποία προτείνουμε, δεν είναι στον “αέρα”. Μπορούν να υπολογιστούν κανονικά. Ας κάνουν τα Πανεπιστήμια μελέτες πιθανών εσόδων αυτού του τύπου και ας τις δώσουν στη δημοσιότητα. Ειδικά για τα μεγάλα Πανεπιστήμια μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα, αν για παράδειγμα αυτά τα Πανεπιστήμια “απαιτήσουν” από τους φοιτητές τους να ολοκληρώνουν τις δωρεάν σπουδές τους σε έναν μόνον επιπλέον χρόνο από το πέρας του υποχρεωτικού χρονικού ορίου που τις ορίζουν.

Ας κάνουν το ΑΠΘ ή το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο μια μελέτη για μελλοντικά κέρδη, βάζοντας ως δυνάμει “πελάτες” τους όλους τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον έναν επιπλέον χρόνο από τον υποχρεωτικό χρόνο σπουδών …Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους …Μιλάμε για τρεις εξεταστικές περιόδους τον χρόνο και άρα για τρία διαφορετικά “ταμεία”, χωρίς να αποκλείονται τα έκτακτα …Μιλάμε για έσοδα εκατομμυρίων ευρώ …Για σίγουρα έσοδα, που αυτήν τη στιγμή δεν τα διεκδικεί κανένας και χάνονται από άγνοια …Μιλάμε για εύκολα έσοδα, εφόσον το να εξασφαλίσει κάποιος εξεταζόμενος τα χρήματα που απαιτεί μια ολόκληρη εξεταστική είναι κάτι το εύκολο και λυτρωτικό μπροστά στην απειλή τής οριστικής “διαγραφής” του. Ποιος Υπουργός θα τολμούσε με μια υπογραφή του να “διαγράψει” αυτόν τον “πόρο” από τα Πανεπιστήμια, τα οποία “αγωνιούν” για τη χρηματοδότησή τους; Ποιους Υπουργός δεν θα κατηγορούνταν για απιστία προς το Δημόσιο με μια τόσο ζημιογόνα επιλογή του;

Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα. Θα ψάξουν δήθεν από τους ξένους φοιτητές δίδακτρα. Έχει καθίσει κάποιος να κάνει μια κοστολόγηση αυτής της “υπηρεσίας” των Πανεπιστημίων προς ξενόγλωσσους φοιτητές; Αγγλόφωνες σπουδές με δίδακτρα. Θα πληρώνουν δηλαδή τα Πανεπιστήμια ολόκληρη την πανάκριβη υποδομή, για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα και θα περιμένουν αυτό το έξοδο να το αποσβέσουν από κάποια δίδακτρα κάποιων λίγων ξένων, οι οποίοι το πιθανότερο είναι να έρχονται στην Ελλάδα με διακρατικές συμφωνίες δωρεάν. Αυτό είναι το “όραμα” του πιτσαδόρου της Νέας Υόρκης και του σταλινικού Λοβέρδου, που —ανάμεσα σε όλα τα άλλα— κατέχουν και τα μυστικά της επιχειρηματικότητας.

Τραϊανού Παναγιώτης
Επί πτυχίω Πολιτικός Μηχανικός

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ξεπέρασε κάθε όριο η απίστευτη Ρεπούση

Αμετανόητη και προκλητική, η «αδιάβαστη» καθηγήτρια – βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, ξεπέρασε χθες κάθε όριο, αφού έπειτα από όλα τα υπόλοιπα, τώρα δεν βλέπει ούτε την Γενοκτονία των Ποντίων.

Συνεχίζοντας να προκαλεί σε κάθε ευκαιρία και με αφορμή την προχθεσινή επιστολή των 38 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό, η γνωστή για τον… συνωστισμό της Σμύρνης βουλευτής έδρασε δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με ανάρτησή της στο twitter παρέπεμψε σε ένα άρθρο του Α. Λιάκου, σύμφωνα με το οποίο η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπορεί να αναγνωριστεί.
«Αντί σχολίου, για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ, παραπέμπω στο Α. ΛΙΑΚΟΣ: «Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ρεπούση, επιβεβαιώνοντας ότι πολεμά μετά μανίας καθετί ελληνικό.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που έχει χαρακτηρίσει «νεκρή γλώσσα» τα αρχαία ελληνικά, που έχει παραπέμψει «ό,ποιον επιθυμεί ορθόδοξη διδασκαλία όχι στα σχολεία αλλά στα κατηχητικά» και έχει αρνηθεί την ιστορικότητα του χορού του Ζαλόγγου.

Έχοντας βαθύτατες προκαταλήψεις, κατάφερε κατά το παρελθόν να στρέψει εναντίον της ακόμη και στελέχη του ίδιου του κόμματός της, της ΔΗΜΑΡ, τα οποία έχει καταφέρει να βγάλει εκτός εαυτού.

Πηγή «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Χρειάζεται "Συνταγματική αναθεώρηση"
ή "ολική εκκαθάριση"
Δεν έχουμε κυβέρνηση. Τουλάχιστον δεν έχουμε Ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε μία κατοχική κυβέρνηση της Ελλάδας, της οποίας το "πολιτικό" προσωπικό αποτελείται από πολιτικά ρετάλια και υποκείμενα που παραβιάζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τόσο τις βασικές αρχές του Συντάγματος της χώρας, όσο και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. 
Ανθρωπάρια χειρίστου επιπέδου, ματαιόδοξοι και ανίκανοι να αντιληφθούν τις ευθύνες τους προς την χώρα που υποτίθεται ότι κυβερνούν, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην διαγραφή της Ελλάδας από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ έχουν ήδη κατορθώσει να μετατρέψουν την χώρα σε χώρο (όπου πωλούνται και χαρίζονται τα πάντα) και τους κατοίκους υπόδουλους μίας διεθνούς συμμορίας. 
Αυτή η πατρίδα διαλύεται.
Αυτή η χώρα πεθαίνει.
Και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά όσοι κυβέρνησαν και συνεχίζουν να "κυβερνούν" μέχρι σήμερα ως εκπρόσωποι διεθνών συμφερόντων.
Βαδίζοντας προς ένα φρικτό τέλος, εμείς, όλοι, ίσως έχουμε μία ευκαιρία να αντιστρέψουμε την εξαφάνισή μας...
Ένα διαδίκτυο που ζέει.
Ένα διαδίκτυο με χιλιάδες ιδέες.
Ένα διαδίκτυο που μιλάει για Δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρωπισμό.

Όμως όλοι και όλες ξεχάσαμε-ξεχνάμε κάτι βασικό.
Η χώρα μας όχι μόνο βρίσκεται κάτω από οικονομική κατοχή, αλλά και ούτε καν είμαστε ανεξάρτητο κράτος.
Οι αποφάσεις, οδηγίες τις λένε, της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές και εκτελεστέες. Νόμοι του κράτους σε απλά Ελληνικά.
Δεν έχει καμιά σημασία αν επικεφαλής της Ελληνικής κυβέρνησης είναι Πρωθυπουργός, Βασιλιάς, Αυτοκράτορας, Γενικός Γραμματέας ή ο Αρχιεπίσκοπος.
Ότι αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, ακυρώνεται μόνο από τις Βρυξέλλες.
Ας μην θυμίσω τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Φάνηκε πολύ καθαρά στην περίπτωση της Κύπρου. Ή Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε μόνο λίγες ώρες στην απειλή ότι θα κοπεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. (Ίσως να βοήθησε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε αυτό. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει).
Ανεξάρτητο λοιπόν κράτος δεν είμαστε. Αποτελούμε κομμάτι, επαρχία, μιας αυτοκρατορίας.
Μάλιστα και το δικαίωμα του veto έχει ξεχαστεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, κάπου ανάμεσα στο “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” στο “περήφανα γερατειά” και στο “είμαστε έθνος ανάδελφον”.
Δημοψηφίσματα; Άμεση Δημοκρατία; Κλήρωση; Ανθρώπινα δικαιώματα;
Θα πληρώσετε πρώτα και μετά ότι θέλετε.
Τι είπαμε ότι θέλετε;
Επανάσταση; Λαϊκή Δημοκρατία; Χούντα; Στρατιωτικό πραξικόπημα;
Θα πληρώσετε πρώτα και μάλιστα με τον τρόπο που εμείς θέλουμε και μετά κάντε ότι αποφασίσετε. Αλλά πρώτα θα πληρώσετε.
Γιατί ποιά κυβέρνηση (Συνταγματαρχών, Στρατηγών, αναρχοκομουνιστών, αυτοκρατόρων ή ακόμα και Θεών) θα κρατηθεί πάνω από μια βδομάδα αν κλείσει η στρόφιγγα του χρήματος;
Και πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να τυπώσεις δικό σου χρήμα; Και πως; Με ποια προσόντα;
Το όσο χρυσάφι υπήρχε διάσπαρτο στην μεσαία τάξη έχει ήδη μετατραπεί μέσω των ανταλλακτηρίων σε πλάκες χρυσού και σε άλλες χώρες μακρινές.
Μάλιστα. Συνταγματική αναθεώρηση.
Υποσχέθηκε να την υλοποιήσει και ο Αντωνάκης.
Ναι ο Αντωνάκης. Ο Κύριος με τα γυαλιά, που οι Έλληνες ψηφίσαμε για Πρωθυπουργό, και όσοι δεν τον ψηφίσαμε προσευχόμασταν κρυφά να τον δούμε να ορκίζεται για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη, ο Κύριος που όταν δεν έχει δουλειά ανεβαίνει στα κάγκελα του Μεγάρου Μαξίμου, πιάνει κουβέντα με περιπτερούχους ακόμα και με αυτόν τον ίδιο τον Θεό!
Μπράβο! Για αυτόν μιλάω.
Υποσχέθηκε λοιπόν να αναθεωρήσει το Σύνταγμα προς το… Δημοκρατικότερο.
Περισσότερη εξουσία στον Λαό.
Από το 1821 αυτό ακούω αλλά ειλικρινά χάρηκα που το άκουσα και από τον εν λόγω Κύριο.
Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι καλά δοκιμασμένη.
Αλήθεια, και αναφέρομαι στα 190 και κάτι χρόνια υπάρξεως του Ελληνικού κράτους, πόσες φορές ηττηθήκαμε σε πόλεμο;
Αν δεν κάνω λάθος το 1897, το 1922, και το 1941. Το 1974 απλά δείξαμε χαραχτήρα.
Αν κάτι ξέχασα συγνώμη.
Πόσες φορές πτωχεύσαμε; 4-5-6; Κάπου εκεί.
Γιατί λοιπόν ενώ το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους, θωρακίζουν, μπορώ να πω με αποτελεσματικότητα την εθνική άμυνα, γιατί δεν κάνουν το ίδιο και για την οικονομία;
Γιατί μέσα από τόσες αναθεωρήσεις, τόσα Συντάγματα, τόσες Δημοκρατίες και μεταπολιτεύσεις δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να προτείνει κάτι και για την οικονομία;
Τον Ιανουάριο που μας πέρασε (2014) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε και έλαβε έγκριση από την Γερουσία για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να ανεβάσουν το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ.
Είναι Συνταγματική του υποχρέωση!
Το Πεντάγωνο ακόμα και η CIA, έχουν ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας.
Ξέρουν μάλλον εκεί ότι η οικονομία είναι πανίσχυρο όπλο.
Εμείς εδώ;
Επιτέλους ο Λαός θα επιλέγει τον ΠτΔ, θα χαρούμε την απλή και ανόθευτη αναλογική, και σίγουρα ο καθένας από εμάς θα καταλάβει το μερίδιο Εξουσίας που του αναλογεί.
Και κάποια στιγμή θα έλθει ο Πρίγκιπας πάνω στο λευκό άλογο και θα διώξει την κακή Τρόικα.
HeadWaiter από toufekiastoskotadiΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Αδράνεια, σιωπή,  κατεβασμένο το κεφάλι της ''ελληνικής'' κυβέρνησης σε αυτή την πρωτοφανή, εξευτελιστική για την Ελλάδα απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης(μη χ@σω), να αποζημιώσει όλους τους αγρότες που χάνουν από το ρωσικό εμπάργκο τα προϊόντα τους, εκτός από τους ροδακινοπαραγωγούς που κατά 70% είναι Έλληνες! 

Ακόμα και για τα αγγούρια της Ιταλίας και της Ισπανίας που δεν θα μπουν στη ρωσική αγορά θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι, εκτός από τα ελληνικά ροδάκινα.

Αυτή είναι η αναγνώριση ''υπηρεσιών'' εκ μέρους της Κομισιόν και κατ' επέκταση της τρόϊκας, προς τα εντεταλμένα τους τσιράκια-κυβερνήτες της χώρας!
(Εδώ βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιστορικά, ποτέ, κανείς κατακτητής δεν εκτίμησε, δεν εμπιστεύτηκε, και εν τέλει δεν τίμησε τον όποιο προδότη, ασχέτως αν τον βοήθησε στην όποια κατάκτησή του!)

Κρούσμα δεύτερο:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην δήλωσή του για την επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας, θεώρησε αναγκαίο να ευχαριστήσει τους πάντες, χωρίς όμως να μπει στον κόπο να αναφέρει το όνομα της Ελλάδας, που τόσο κοντά στις δικές της ακτές και με τόσο άγνωστα ακόμη τα αποτελέσματα ρύπανσης έγινε η επιχείρηση:

''...Ευχαριστούμε επίσης τους στενούς μας συμμάχους και εταίρους - Δανία, Νορβηγία, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο - για την κομβική συνεισφορά τους σε αυτή την αποστολή και εκτιμούμε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας...''
Δηλαδή για την προθυμία της Ελληνικής κυβέρνησης - μαριονέτας, ούτε λόγος!

Ποιός είναι ο χαμένος; 
Σίγουρα η χώρα και οι έλληνες πολίτες.

Ποιός κερδίζει όμως, από την απαξίωση αυτή της ''κυβέρνησης των προθύμων'';
Και ποιός θα κερδίσει από την (επικείμενη όπως φαίνεται) απαλλαγή του απ' τους εγκάθετους, χρυσοπληρωμένους, αργυρώνητους κυβερνήτες, μαζί με την ελευθερία του και τον απεγκλωβισμό από δήθεν συμμαχίες και ''Ενώσεις'';
Και πάλι η χώρα, και οι έλληνες πολίτες!

Κοντός ψαλμός αλληλούϊα.
Προσδεθείτε, μην καπνίζετε, και προσέξτε:
Έρχονται αναταράξεις!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"
    
(* η έβδομη μεγάλου μήκους ταινία του Νίκου Νικολαΐδη. Αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε ο σκηνοθέτης με Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα και συνέχισε με τη Γλυκειά Συμμορία. Από εκείνη την ταινία και το ομώνυμο τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα επί των θεμάτων τρομοκρατίας, Bashkim Zeqiri, «στο κοσσυφοπέδιο, υπάρχει μια στέρεη νομική βάση για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Ο ίδιος δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης και ότι τα τελευταία χρόνια έχει εισρεύσει στο Κοσσυφοπέδιο πακτωλός χρημάτων, από τη Μέση Ανατολή, που μόνο για το 2014 ανέρχονται στα € 50.000.000.

Σύμφωνα με έκθεση για την τρομοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2013, αναφέρονται ρητώς παρατηρήσεις και αστοχίες, όσον αφορά την παράνομη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση του Κοσσόβου και τα θεσμικά της όργανα, οφείλουν να προσεγγίσουν με σοβαρότητα το όλο θέμα, μέσω συμφωνίας. Μία από αυτές τις παρατηρήσεις, είναι οι άγνωστες πηγές χρηματοδότησης ορισμένων ΜΚΟ, κάτι που έχει θέσει το Κοσσυφοπέδιο υπό διεθνή επιτήρηση από τις διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας.

«Μόνο φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, φέρεται να εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο ποσό «μαύρης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» ύψους € 50.000.000 από χώρες της Μέσης Ανατολής, που δεν κατονομάζονται. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αναλυθούν, να αξιολογηθούν, και να δοθεί το αναλυτικό προφίλ όλων των συναλλαγών, και αυτό απαιτεί μια πολύ σοβαρή προσέγγιση», είπε ο Zeqiri.

Μόλις χθες η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, ξεκίνησε έρευνα εναντίον του προέδρου της ισλαμικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου Ναΐμ Τερνάβα, λόγω χρηματοδότησης του από μαύρες πηγές καθώς και την ύπαρξη «ύποπτων» ιμάμηδων.

Σε επιχείρηση της αστυνομίας, πολλοί ιμάμηδες του Πρίζρεν, Κατσανί και του Γκνιλάνε, συνελήφθησαν μαζί με άλλα άτομα και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία.
Επίσης συνελήφθηκαν πάνω από 30 άτομα ύποπτα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου αλ Νούσρα» στη Συρία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η κουρδική τηλεόραση KNNC, μετέδωσε την είδηση πως σκοτώθηκε ο περιβόητος Αλβανός Κοσοβάρος τζιχαντιστής, Lavdrim Muhaxheri σε μάχη μεταξύ τζιχαντιστών και Κούρδων.
«Είναι νεκρός αυτός που δημοσίευσε φωτογραφίες να κόβει το κεφάλι ενός νεαρού Σύριου και κατόπιν να το κρατά στο ένα του χέρι. Όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν την ίδια μοίρα με τον Μουχατζέρι», ανέφερε η κουρδική τηλεόραση δείχνοντας το άψυχο σώμα του Αλβανού.
O Αλβανικής καταγωγής Κοσοβάρος τζιχαντιστής, που πολεμούσε με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία (ISIS), πριν λίγες μέρες είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη όταν ανάρτησε φωτογραφία στο Facebook στην οποία φαίνονταν να αποκεφαλίζει έναν Σύριο. Εμφανιζόταν ως πρωτοπαλίκαρο της ISIS καθώς ήταν αυτός που σε κάθε βίντεο είχε το μικρόφωνο στο χέρι και ξεσήκωνε τους υπόλοιπους τζιχαντιστές.
Πηγή: www.himara.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς από την γειτονική Τουρκία σχετικά με το νέο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών τηλεφωνιών συνδιαλέξεων, φαίνεται έχουν πολύ περισσότερες διστάσεις από όσες έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα. Όπως δείχνουν και τα πολλά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι παρακολουθήσεις αυτές «ακουμπούν» έμμεσα αλλά σαφώς και την δική μας χώρα, παρά του ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη σχετική αναφορά. Δύσκολα όμως μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την άποψη ότι οι Γερμανοί σχεδίαζαν εδώ και καιρό την «υποδούλωση» της χώρας μας στο γερμανικό «άρμα εξουσίας» και ότι προετοίμαζαν με μεθοδικό τρόπο την επιχείρηση αυτή, ένας άξονας της οποίας «μπορεί να ήταν» και οι παρακολουθήσεις της ελληνικής πολιτικής ζωής, (δηλαδή το πολιτικό παρασκήνιο), από τις μυστικές τους υπηρεσίες, που όπως αποδεικνύεται τώρα είχαν πολλές «ειδικές» ικανότητες, (ο νοών νοείτο), σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τούρκικης εφημερίδας, Aksam, οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας είχαν στήσει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο παρακολουθήσεων των παρασκηνιακών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία από το… 1990 και μετά. Το δίκτυο αυτό, εκτός των άλλων είχε παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς το παρασκήνιο των δυο μεγάλων ελληνοτουρκικών κρίσεων της εποχής εκείνης, δηλαδή την μεγάλη κρίση των Ιμίων που είχε φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης και την κρίση του Οτσαλάν, τον Φεβρουάριο του 1999, όπου και πάλι Ελλάδα και Τουρκία είχαν έρθει αντιμέτωπες με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία, γνωστή σαν BND, είχε πάρει σαφή εντολή από την κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας ειδικά την περίοδο 1998 -2005, να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται η Τουρκία και φυσικά και η χώρα μας.

Ένα από τα επίκεντρα των γερμανικών παρακολουθήσεων ήταν και οι κινήσεις στην μεγάλη νατοϊκή βάση του Ιντζιρλίκ, όπου η πρόσβαρη των Γερμανών συναντούσε συχνά τις τουρκικές ενστάσεις (;;;). Συγκεκριμένα σε επανειλημμένες αιτήσεις των Γερμανών για προσγείωση στην βάση αυτή γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών είχαν συναντήσει την αντίδραση της Άγκυρας, όπως υποστηρίζει ενδεικτικά και η γερμανική Deutsce Welle, παρά του ότι το γεγονός αυτό έχει διαψευστεί από την τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υπερασπιζόμενο τις τουρκικές θέσεις στο θέμα αυτό, δηλαδή της ναοτικής βάσης του Ιντζιρλίκ, έχει υποστηρίξει ότι λόγω «τεχνικών» προβλημάτων δεν επετράπη στο παρελθόν η προσγείωση γερμανικών μεταγωγικών αεροσκαφών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

Το θέμα αυτό των παρακολουθήσεων έχει πολλές διαστάσεις και σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, φαίνεται πως αντιμετωπίστηκε με σχετικά υποβαθμισμένο (;;;) τόνο από τουρκικής πλευράς. Η αιτία για αυτή την αντιμετώπιση είναι, σύμφωνα και με σχετικό άρθρο του αρθρογράφου, Emre Uslu, της τουρκικής εφημερίδας Taraf, ότι και η Τουρκία είχε αναπτύξει, ένα δικό της ευρύ δίκτυο παρακολουθήσεων κυρίως των Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στην Γερμανία και είχαν επιδοθεί κατά καιρούς σε αντικαθεστωτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα το δίκτυο αυτό λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Βερολίνο όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση Τούρκων μεταναστών και παρακολουθεί τις κινήσεις αλεβιτικών και κουρδικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και έχουν απασχολήσει στο παρελθόν πολλές φορές τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για αντικαθεστωτική δραστηριότητα.

Με λίγα λόγια ένας πραγματικά κυκεώνας παρακολουθήσεων μυστικών υπηρεσιών. Το ερώτημα που απασχολεί την δική μας πλευρά είναι το αν, πως, ποιοι, πότε και… γιατί, «μπορεί» να παρακολουθούσαν τους δημοσίους παράγοντες και πολιτικούς της Ελλάδας. Το θέμα αυτό έχει μεγάλο «βάθος» και να μην ξεχνάμε το «σκάνδαλο» των υποκλοπών από ξένες μυστικές υπηρεσίες του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, κ Καραμανλή, την περίοδο 2005-2006 που έμεινε στο «σκοτάδι».

Σχόλιο ιστολογίου: Η Ελλάδα ήδη παρακολουθείται στενότατα από τους εγκάθετους της τρόικα σε όλα τα υπουργεία. Η περαιτέρω παρακολούθηση, όμως, γινόταν επί δεκαετίες και συνεχίζει να γίνεται στην Ελλάδα από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι πλήρως ενήμερες (όπως και οι αντίστοιχες αμερικανικές) ακόμη και για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Όποιος νομίζει το αντίθετο, πλανάται πλάνην οικτρά... Εν πάσει περιπτώσει, σε μία χώρα που τελεί υπό οικονομική (και όχι μόνο) κατοχή, είναι αδύνατη η μη ύπαρξη μέτρων παρακολούθησης από την πλευρά των κατακτητών και, φυσικά, είναι απίθανη η περίπτωση διαμαρτυρίας από την πλευρά της "κατοχικής κυβέρνησης"...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Το μέγιστο πρόβλημα στο θέμα της τρομοκρατίας και ειδικά εκείνο που σχετίζεται με θρησκευτικές ομάδες, δεν είναι η ύπαρξη και η δράση τους. Είναι σίγουρα αποτρόπαιες , σίγουρα καταδικαστέες, αλλά από μόνες τους έχουν περιορισμένη εμβέλεια και επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα είναι στην παρουσίαση όλων αυτών μέσα από τα ΜΜΕ και το internet. Έχουν γραφτεί δεκάδες έρευνες βασισμένες σε πολύ συμπαγή στοιχεία και δεδομένα, όπου απεικονίζουν το μέγεθος που πολλαπλασιάζεται σε μια δράση/πράξη των τρομοκρατών όταν θα έχει ευρεία προβολή και περιγραφή στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης , έντυπα και ηλεκτρονικά.

Ποιος θα γνώριζε τι είναι η ISIS, η Al Qaeda, η Boko Haram κτλ. αν τα ΜΜΕ δεν είχαν αναλυτική προβολή και εκτενή ρεπορτάζ για τις πράξεις και τις δράσεις τους; 
Σίγουρα θα υπήρχαν αλλά κατά ουσία, η υπερμεγέθης προβολή των ικανοτήτων τους , πηγάζει ακριβώς από αυτή την εκτενή και δίχως μέτρο ενημέρωση από τα ΜΜΕ που τους δίνει έτσι και τροφή για συνέχεια.

Ας μην ξεχνάμε πως οι πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις στα τελευταία χρόνια, σε αεροπλάνα και αεροπειρατείες είχαν πάντα ως σκοπό την προβολή των δραστών live-on camera (δεν υπήρχαν internet και κινητά) για να δημοσιεύσουν τα "ανδραγαθήματά" τους, μεγιστοποιώντας το κέρδος τους από μια ελαχίστου κόστους πράξη. 
Επιχειρησιακά αυτό είναι το απόλυτο επίτευγμα. Όταν δηλαδή με 1 πράξη από 2-3 άτομα και ελάχιστο κόστος εξοπλισμού, μπορείς να αποκομίσεις 1.000, 10.000, 100.000 ή και εκατομμύρια βλέμματα που θα εστιάσουν στο τι έκανες, πώς το έκανες και γιατί το έκανες, μιλάμε για μια "διαφημιστική καμπάνια" ανέξοδη που προωθεί την εικόνα σου και μεγαλοποιεί φυσικά τις δυνατότητες σου.

Παράδειγμα πιο απτό είναι η εικόνα που έχουμε όλοι για τον Αμερικάνικο στρατό και τις δυνατότητες του, μέσα από τον ψυχαγωγικό χώρο του Hollywood και από εικόνες από τα ΜΜΕ που με ελεγχόμενες μεταδόσεις προβάλουν τον πεζοναύτη υπερ-ήρωα. 
Αντίστοιχο είναι το αντικείμενο και για τους τρομοκράτες που χωρίς να κάνουν μεγάλη προσπάθεια μπορούν με μια πράξη να αποκομίσουν εικόνα και φήμη παγκοσμίως.

Για ποιόν σκοπό;... 
Αυτό είναι εύκολο να το σκεφτεί κάποιος. Μια τέτοια προβολή μπορεί να βρει πολλούς συμπαθούντες που θα θελήσουν να βοηθήσουν σε αυτό (βλ. Τζιχαντιστές από Δύση) ή να χρηματοδοτήσουν με μεγάλα κεφάλαια αντίστοιχες δράσεις ως "φίλιοι" μέσα από διάφορα σκιώδη οικονομικά μονοπάτια. 
Το μεγαλύτερο κέρδος όμως είναι ο φόβος και η πίεση του κοινού όταν κάτι πάει να γίνει εναντίον των τρομοκρατών (ή "αγωνιστών της ελευθερίας" όπως τους αρέσει να αυτο-αποκαλούνται) να δέχεται μεγάλων κρίσεων και αναστολών από τον φοβισμένο πολίτη ακόμα και αν ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Από αυτή την πλευρά λοιπόν οι τρομοκράτες έχουν πετύχει ήδη τον σκοπό τους, αφού τα ΜΜΕ βασιζόμενα στην ανάγκη της πληροφόρησης (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ) αλλά και του εντυπωσιασμού για συλλογή μονάδων θεαματικότητας, προβάλλουν ακόμα και το πως ζούνε και τι τρώνε οι οπαδοί κάποιας τρομοκρατικής ομάδας. 
Στοιχεία που εν ολίγοις δύσκολα θα φανούν χρήσιμα στον πολίτη, αλλά είναι ιδανικά για να κερδίσει το κανάλι που θα τα προβάλει σε αριθμό κοινού και μετά από τις διαφημίσεις και άλλα έσοδα.

Κάποιος θα πει "τώρα τι πρέπει να γίνει;" 
Προσωπική μου, καθαρά, άποψη είναι ο τρόπος αντιμετώπισης που είχε ο Vladimir Putin με ρητή διαταγή μέσω νόμων, προωθώντας ως πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (!!!) ακόμα και για  συγγενείς Β' βαθμού και από την άλλη "λογόκρινε" τα ΜΜΕ, με τροπολογία στην Δούμα, έτσι ώστε να μην μεταδίδουν παρά τα βασικά, λέγοντας πως υπάρχει θέμα εθνικής ασφαλείας όταν αναφέρονται δεδομένα πέρα από όσα είναι στην ίδια την είδηση. 
Για παράδειγμα, οι βομβιστικές επιθέσεις στους σταθμούς των τρένων στην Μόσχα και αλλού, μεταδόθηκαν ως ειδήσεις με καταληκτικό πως η FSB είναι σε διαδικασία έρευνας. Μετά... τίποτα! Ο κόσμος το ήξερε αλλά δεν τρομοκρατήθηκε, δεν "παρα-ενημερώθηκε" από ΜΜΕ στον βωμό θεαματικότητας... Αποτέλεσμα;... Οι επιθέσεις μειώθηκαν πάρα πολύ σε ένταση και δυναμική, αφού πλέον οι ειδικοί είχαν όλο τον χρόνο να εφαρμόσουν διωκτικό σχέδιο που κατέληξε σε μια εξοντωτική αφαίρεση κεφαλών από κάθε ομάδα και πυρήνα στην περιοχή της Ρωσίας και του Καυκάσου ειδικότερα.

Με απλά λόγια; 
Μετάδοση ειδήσεων σαφώς που θα περιέχουν τα δεδομένα της συγκεκριμένης στιγμής, αλλά χωρίς αναλύσεις και σχόλια από μη ειδικούς επί τέτοιων θεμάτων. 
Αυτό θα εμπόδιζε την "media-κη  συμμετοχή" στην τρομοκρατία ομάδων και στην επίτευξη των σκοπών τους. 
Το πρόβλημα σε αυτό θα ήταν, πως αφού αυτό μπορεί να γίνει σε θέματα τρομοκρατίας, γιατί να μην είναι εφικτό να γίνει και σε άλλα πιο μικρά και πιο μεγάλα ζητήματα;

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
IISCA Sec Group/ Think Tank


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου