Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

15 Απρ 2013


Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν τρομακτική ενώ στη σκηνή υπάρχουν διαμελισμένα θύματα

Σειρά εκρήξεων (τουλάχιστον δύο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) πραγματοποιήθηκαν πριν λίγη ώρα στο κέντρο της Βοστώνης.
Οι εκρήξεις έγιναν κατά τη διάρκεια και στη διαδρομή του Μαραθωνίου της Βοστώνης.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δεκάδες τραυματίες και  δύο νεκροί νεκροί (σύμφωνα με το Fox News).
Οι πρώτοι τραυματίες μεταφέρθηκαν ήδη σε νοσοκομεία της πόλης.
Σκηνές χάους και τρόμου ακολούθησαν τις δύο εκρήξεις στη λεωφόρο Μπόιστον, κοντά στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου, ενώ η πλατεία Κόπλεϊ γέμισε καπνό.
Εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, έδειξαν τη σύγχυση που επικρατεί στο σημείο των εκρήξεων, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών. Ματωμένοι πολίτες είχαν πέσει στο έδαφος από το ωστικό κύμα της έκρηξης και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες των διασωστών.

Πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν την ύπαρξη τριών νεκρών (μέχρι στιγμής). 
Οι εκρήξεις έγιναν κοντά στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της πόλης, ένα αθλητικό γεγονός που είναι από τα μεγαλύτερα των ΗΠΑ. Στο Μαραθώνιο της Βοστόνης έτρεχαν περίπου 27.000 πολίτες. Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στην διαδρομή του Μαραθωνίου.
Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και τρίτη έκρηξη αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τεχνητή έκρηξη από ειδικές δυνάμεις σε αντικείμενο που θεωρήθηκε ύποπτο.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις στη Βοστόνη.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι ακριβώς συνέβη, αλλά οι πρώτες υποψίες στρέφονται προς την κατεύθυνση τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι εκρήξεις μοιάζουν να είναι συνδυασμένες, αφού έγιναν με διαφορά 1-2 δευτερολέπτων μεταξύ τους...
Εντύπωση προκαλεί η άμεση αντίδραση των αρχών, γεγονός που οφείλεται στο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας το οποίο ισχύει για όλες τις κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.

Εικόνες που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν τη σύγχυση που επικρατεί στο σημείο των εκρήξεων αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών. Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα αλλά και δεκάδες περιπολικά έχουν αποκλείσει την περιοχή, ο μαραθώνιος έχει διακοπεί, ενώ έχουν σταματήσει και οι συρμοί του μετρό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου μία ώρα αφότου οι πρώτες δρομείς πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.
Ενας από τους δρομείς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό του, κοίταξε προς τα πίσω και είδε μια «τεράστια έκρηξη» στο σημείο της γραμμής. Πρόσθεσε ότι αμέσως υψώθηκε καπνός 15 μέτρων και προκλήθηκε πανικός στους αθλητές και τους θεατές που άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν. «Ολοι τους πανικοβλήθηκαν», είπε.

Άμεση κινητοποίηση μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη (όπου έχουν αρχίσει να εκκενώνονται ξενοδοχεία που έχουν θεωρηθεί ως πιθανοί στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης) υπήρξε και στη Νέα Υόρκη, οι δρόμοι της οποίας γέμισαν άμεσα με πλήθος αστυνομικών αυτοκινήτων, ενώ οι αρμόδιες αντιτρομοκρατικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού...

Αν η σταθεροποίηση είναι 27,6% ανεργία...
Αν σταθεροποίηση είναι το τέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος του νότου...
Αν σταθεροποίηση είναι να φύγουν 15,000 μη Δ. Υπάλληλοι (από ΝΠΙΔ) και να πάρουμε 15,000 Δ Υπάλληλους στο “υπεράριθμο” δημόσιο...
Αν σταθεροποίηση είναι ό.τι ότι οι τρεις καλοί κύριοι ίσως συζητήσουν την μείωση του ΦΠΑ στη μπουγάτσα...
Αν σταθεροποίηση είναι η αντικατάσταση με ΕΦΑ αλλά όχι νέα μέτρα …σε κάτι που έληγε...
Αν σταθεροποίηση είναι οι δόσεις και ο αριθμός τους στην υπερφορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων...
Αν σταθεροποίηση είναι η αυξανόμενη σίτιση από τους κάδους η αύξηση του αριθμού των αστέγων η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων...
Αν σταθεροποίηση είναι ο πέμπτος χρόνος ύφεσης...
Αν σταθεροποίηση είναι η ανάπτυξη την άνοιξη του 2012 …ουπς Παπακωνσταντίνου… το Δ' τρίμηνο του 2013… ουπς Στουρνάρας… ίσως το 2014 … ουπς Σαμαράς…

Τότε εγώ νιώθω μεγάλη αστάθεια γιατί οι πολιτικοί και η πολιτική τους έχει σταθεροποιηθεί σε ελεύθερη πτώση σε μια κοινωνία που δεν αντέχει άλλη σταθεροποίηση.


Δώστε μου ένα κομμάτι αέρα να αναπνεύσω και ένα κομμάτι γης να ξαπλώσω το κορμί. Σε αυτόν τον τόπο που είχε γεμίσει από φωνές καταπιεσμένων ο αέρας του και αμέτρητα κυβικά αίματος η γη του, ένα τετραγωνικό και από τα δύο ζητάω. Να βάλω στα πνευμόνια μου το κουράγιο των φαντασμάτων που κάποτε ανέπνεαν εδώ και να νιώσω στο δέρμα μου πώς είναι να πεθαίνεις για το ιδανικό.
Οι ζωντανοί σε αυτόν τον τόπο πια δεν ζουν, απλά κυκλοφορούν. Στριμώχνονται σε ουρές και δημόσια ταμεία, σπρώχνονται στον δρόμο νομίζοντας ότι έτσι σπρώχνουν το κακό μακριά τους, βουτούν σε θάλασσες κατακαλόκαιρο και ποτέ δεν δροσίζονται.

Κι όμως σε όλον αυτόν τον τόπο σπαρμένο από βουνά και κάμπους, ένα κομμάτι γης θα έχει απομείνει αμόλυντο να γίνει η κολυμπήθρα της συνείδησής μου. Έτσι απλά να φυτευτεί σε ένα κύτταρο της κινούμενης ύπαρξής μου, ότι το να ζεις, έστω και λίγο, παλεύοντας, δεν μετριέται ούτε με δέκα αιωνιότητες ζωής. Να σφίξει η πλαδαρότητα της καθημερινότητας και να αστράψει το βλέμμα ποθώντας ένα καλύτερο αύριο για αυτούς που θα ακολουθήσουν. Διότι σε αυτόν τον τόπο έχουν ξεχαστεί αυτοί που θα ακολουθήσουν. Έχουμε γίνει όλοι μας Βασιλιάδες αρχαίου δράματος που σκοτώνουμε τους απογόνους για να μην χαθεί η δική μας κυριαρχία. Η μικρή, θλιβερή, κυριαρχία μας.

Όλα τα κομμάτια γης αυτού του τόπου δοθήκαν αντιπαροχή. Εγκλώβισαν τον αέρα και οι φωνές μπήκαν στο χαρμάνι που στερεώνει τις γερές βάσεις των προσωπικών μας παλατιών. Ούτε ένα τετραγωνικό γης δεν ξέμεινε να πατήσεις το πόδι σου και να νιώσεις ότι ο σπόρος του ιδανικού είναι μία σταγόνα αίματος κάποιου τρελού που κάποια στιγμή έβαλε την ελπίδα πάνω από την ασήμαντη ζωή του. Τρελοί δεν υπάρχουν πια σε αυτή την γη. Οι ασήμαντες ζωές πολλαπλασιάστηκαν και το αίμα μας το φυλάμε σαν κάτι πολύτιμο ξεχνώντας ότι πολύτιμο γίνεται όταν το δίνεις.

Ένα κομμάτι γης να προσκυνήσω τους μικρούς άγνωστους θεούς που περπάτησαν εδώ και που έφυγαν σε μια στιγμή απόλυτης ελευθερίας. Για μια στιγμή που δεν συγκρίνεται με τις αμέτρητες στιγμές εκατομμυρίων νεκροζώντανων.


Οι άνεργοι πληθαίνουν μήνα-μήνα.
Η φανερή ανεργία ξεπέρασε το 27%, το Γενάρη.
Εξη στους δέκα νέους είναι άνεργος και χωρίς προοπτικές.

Οι άστεγοι, οι αυτόχειρες, οι εξαθλιωμένοι πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Εμπορικά και βιοτεχνίες κλείνουν.
Αφεντικά και υπάλληλοι οδεύουν στη φτώχεια.

Μισθωτοί, όπου κι αν απασχολούνται, στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ ή τον ιδιωτικό τομέα, έχασαν μισθούς, δώρα, επιδόματα.

Η ακρίβεια "τραβάει την ανηφόρα".
Φόροι εξωραίζονται, μετονομάζονται και αυξάνονται.
Οι έμμεσοι φόροι πέφτουν βροχή.
Τα καύσιμα ακριβαίνουν μέρα τη μέρα.
Ούτε να κινηθείς, ούτε να ζεσταθείς.

Το ασφαλιστικό σύστημα "εξορθολογίστηκε" δεόντως.
Θα δουλεύεις 40 και 50 χρόνια για να πάρεις 360 ευρώ ή ότι άλλο καινούργιο μας σερβίρουν.

Εργασιακά δικαιώματα διεγράφησαν μέσα σε μια νύχτα.
Οι εργασιακές σχέσεις "ελαστικοποιήθηκαν" σε τέτοιο βαθμό που θυμίζουν σχέση νταβατζή-πουτάνας.

Οι κοινωνικές δαπάνες του κράτους κατέληξαν... οδοντογλυφίδες.
Παιδεία,υγεία, πρόνοια στο βωμό της ιδιωτικοποίησης σταθερά.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μία από τις άλλοτε ατμομηχανές ανάπτυξης της χώρας, καταλήγει στα... παλιοσίδερα, με συμφωνία συγκυβέρνησης-τρόϊκας.

Η Δημοκρατία βάλλεται τρικομματικά.
Οι Θεσμοί καταρρέουν ή ενοχοποιούνται.
Οι μηχανισμοί Βίας της συγκυβέρνησης ισοπεδώνουν θεμελιώδη Δικαιώματα των Πολιτών.

Αυτή είναι η Ελλάς του 2013.


  • Δεν είναι το ευρώ υπεύθυνο για την κρίση, αφού η χώρα έχει το δικό της νόμισμα, αλλά η Γερμανία και η μερκαντιλιστική πολιτική που ακολουθεί – με τη βοήθεια της οποίας «παράγει» πλεονάσματα, ζώντας εις βάρος όλων των υπολοίπων

Με την παγκόσμια οικονομία να οδηγείται σε μηδενική ανάπτυξη (Διάγραμμα Tiger – Tracking Indexes for the Global Economic recovery), με τις τιμές των εμπορευμάτων να καταρρέουν, ιδίως του χρυσού και του πετρελαίου, καθώς επίσης με τη Γερμανία να σχεδιάζει την έξοδο της από την Ευρωζώνη (ανάλυση μας), η Δανία φαίνεται να αντιμετωπίζει μία έκρηξη της φούσκας ακινήτων – η οποία, ως συνήθως, συνοδεύεται από μία τραπεζική κρίση (όπως η Ολλανδία).

Ειδικότερα, λόγω των «ενυπόθηκων δανείων εξόφλησης μόνο τόκων», ένα μοντέλο με τη βοήθεια του οποίου διατηρήθηκαν τα ενυπόθηκα δάνεια σε φθηνά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, αυξήθηκαν τρομακτικά τα ιδιωτικά χρέη – στο 322% του διαθέσιμου εισοδήματος (εκτίμηση της S&P).

Από το 2003 οι δανέζικες τράπεζες παροχής δανείων για την απόκτηση ακινήτων, προσφέρουν στους δανειζόμενους τη δυνατότητα καθυστέρησης της εξόφλησης κεφαλαίου έως το τέλος του κάθε χρόνου. Τα δάνεια αυτά αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος (57%) των συνολικών – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταργηθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Στόχος λοιπόν της Δανίας είναι ο σταδιακός περιορισμός τους, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην οικονομία της - ενώ αυτού του είδους τα δάνεια απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες (πηγή: ΔΝΤ).

Εν τούτοις, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 20% από το 2008 – οπότε «κάηκαν» πολλά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η μετατροπή των κανονικών δανείων, σε δάνεια «μηδενικού τόκου».

Περαιτέρω, η Δανία είναι μία από τις λίγες εναπομείναντες ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση 3Α – γεγονός που διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου της πολύ χαμηλά. Εν τούτοις, οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου της, ο οποίος παρέχει ενυπόθηκα δάνεια, αυξήθηκαν μέσα σε μόλις έξι μήνες κατά 51% - στα 250 εκ. €.

Ο συνολικός όγκος όμως των πιθανών επισφαλειών είναι της τάξης των 380 δις € - όταν το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει τα 240 δις €. Αποτελούν επομένως το 158% του ΑΕΠ, με τους κινδύνους να αυξάνονται, όσο επιταχύνεται η πτώση των τιμών των ακινήτων – μία καθόλου καλή προοπτική για τη χώρα.

Όπως τεκμηριώνεται λοιπόν, δεν είναι το ευρώ υπεύθυνο για την κρίση, αφού η Δανία έχει το δικό της νόμισμα, αλλά η Γερμανία και η μερκαντιλιστική πολιτική που ακολουθεί – με τη βοήθεια της οποίας «παράγει» πλεονάσματα, ζώντας εις βάρος όλων των υπολοίπων.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα στη Γερμανία, ενώ η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που μπορεί να γίνουν και τρισεκατομμύρια, αν επιστρέψουμε στην δραχμή. Με έκπληξη οι Έλληνες πληροφορήθηκαν πως πριν από 72 χρόνια οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Ελλάδα και έκαναν εγκλήματα και λεηλασίες.  
Μέσα στον ετήσιο ενθουσιασμό μας για το ηρωικό «Όχι» του 1940, είχαμε ξεχάσει τις μικρές λεπτομέρειες των χρόνων που ακολούθησαν.
Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως 69 χρόνια από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα δεν βρέθηκε μια αξιοπρεπής ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει με αποφασιστικότητα από την αντίστοιχη γερμανική το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
Φυσικά, οι πολιτικοί των ελληνικών κυβερνήσεων απαιτούσαν με αποφασιστικότητα τις μίζες από τους Γερμανούς όλα αυτά τα χρόνια, και σιγά μην ασχολούνταν με το κατοχικό δάνειο και τους χιλιάδες νεκρούς Έλληνες που άφησε πίσω της η γερμανική κατοχή.
Βέβαια, οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 70 χρόνων αποδεικνύονται σήμερα σοφές και εθνοσωτήριες, αφού τώρα που το έθνος κινδυνεύει και η Ελλάδα μετατρέπεται και επίσημα σε αποικία, μπορεί η Ελλάδα να απαιτήσει τα χρήματα από την Γερμανία και να σωθεί, ενώ, αν είχαν πάρει τα χρήματα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα τα είχαν φάει όλα, και σήμερα δεν θα υπήρχε ελπίδα.
Οπότε, αποδεικνύεται περίτρανα πως η καθυστέρηση και η αναβλητικότητα -που οι κακοπροαίρετοι υποστηρίζουν πως χαρακτηρίζουν τους Έλληνες- είναι σωτήριες.
Ποτέ μην ζητάς σήμερα από την Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις που μπορείς να ζητήσεις αύριο.
Η Ελλάδα είναι μια ζάπλουτη χώρα, ενώ η Γερμανία –αφού μας ξοφλήσει τα χρέη- θα είναι μια χρεοκοπημένη και διαλυμένη χώρα του Τρίτου Κόσμου, και η Ελλάδα θα κατακλυστεί από Γερμανούς παράνομους μετανάστες που θα εκλιπαρούν για μια θέση εργασίας, ενώ ο Σόιμπλε θα ζητιανεύει στην Ομόνοια και η Μέρκελ θα καθαρίζει τουαλέτες στο Πέραμα.
Είναι εντυπωσιακή η χρονική στιγμή που η ελληνική πολιτεία θυμήθηκε το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις: μόλις κινδύνευσαν οι τραπεζίτες, οι νταβατζήδες των ΜΜΕ και οι διορισμένοι πελάτες των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Βέβαια, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποια κόμματα και ποιους Έλληνες πολιτικούς λαδώνει επί δεκαετίες, οπότε τους κρατάει στο χέρι και καλό είναι να μην παίρνουν τα μυαλά πολλών αέρα, αφού το πιθανότερο είναι η υπόθεση να κλείσει ξανά με κάποιες «διευκολύνσεις» της Τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση.
Το γεγονός ότι επί 69 χρόνια δεν βρέθηκε μια ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον υποτελή και αντιπατριωτικό ρόλο των ελληνικών κυβερνήσεων.
Κυβερνήσεις ραγιάδων εκλεγμένες από ραγιάδες δεν διεκδικούν τίποτα.
Όταν θα υπάρξει μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα απαιτήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς, θα ξέρουμε πως αυτή είναι μια καθαρή και αξιοπρεπής κυβέρνηση που εκτελεί τη λαϊκή εντολή.
Καλά, εμείς δεν πρόκειται να την δούμε αλλά σε καμιά διακοσαριά χρόνια μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Μην απογοητεύεστε.
Φυσικά, οι Γερμανοί όχι μόνο γνωρίζουν ποιους Έλληνες πολιτικούς λαδώνουν επί δεκαετίες αλλά –αν η υπόθεση οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- μπορούν να επικαλεστούν και πάρα πολλές δικαιολογίες.
Για παράδειγμα, οι Γερμανοί μπορούν να υποστηρίξουν –και θα έχουν δίκιο- πως υπήρξαν τμήματα του ελληνικού πληθυσμού που συνεργάστηκαν άψογα και αδελφικά με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Επίσης, οι Γερμανοί μπορούν να υποστηρίξουν πως η παρουσία, τα εγκλήματα και οι λεηλασίες των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα ήταν θετικά για τη χώρα μας και εκτιμήθηκαν από τους Έλληνες, αφού, μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, οι Έλληνες συνεργάτες τους κατέλαβαν περίοπτες θέσεις στην κρατική μηχανή, ενώ όσοι αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους Γερμανούς κυνηγήθηκαν, εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν.
Το πιο τρανταχτό επιχείρημα των Γερμανών θα μπορούσε να είναι πως η γερμανική κατοχή έμεινε αξέχαστη στους Έλληνες, την νοσταλγούν και την επιθυμούν ξανά διακαώς, αφού, μετά από 70 χρόνια, οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν ένα ναζιστικό κόμμα και το έβαλαν στη Βουλή, ενώ τα ποσοστά αυτού του ναζιστικού κόμματος γνωρίζουν διαρκή άνοδο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει ναζιστικό κόμμα στο κοινοβούλιό της.
Λαός που δεν ξέρει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την μάθει από παλιά δάνεια και πολεμικές αποζημιώσεις.
Η Ιστορία σαν μούντζα. Στα μούτρα μας.
(Η φωτογραφία είναι από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού στο Δίστομο τον Ιούνιο του 2012. Μια κυρία που επέζησε της σφαγής στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου του 1944 -όταν η ίδια ήταν 6 ετών- αγγίζει το γυαλί πίσω από το οποίο βρίσκεται το λείψανο της μητέρας της. Η φωτογραφία είναι του Γιάννη Μπεχράκη.)
 Εγραψε o PitsirikosΕκατοντάδες τηλεφωνήματα δέχονται οι πατέρες στην Ιερά Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος...

Πολύς κόσμος δηλώνει την έκπληξή του για το γεγονός. Το καντήλι που βρίσκεται μπροστά από την εικόνα του Αγίου Μανδηλίου του Καθολικού στον Ι.Ν. Αγίας Άννης κουνιέται μόνο του από τις 9.00 το πρωί το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερημίτες που ζουν στη ξακουστή Σκήτη, επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά ότι το καντήλι κουνιέται ακατάπαυστα.

Η παράδοση αναφέρει, αλλά και όπως έχει αποδειχθεί με τα γεγονότα, ότι όταν το καντήλι κινείται στις εορτές προμηνύει ευχάριστα γεγονότα, ενώ αντιθέτως, όταν κινείται στις καθημερινές ημέρες πιστεύεται ότι αυτό το γεγονός είναι ένα προμήνυμα για δυσμενή γεγονότα.

Βέβαια οι μέρες της Σαρακοστής που διανύουμε είναι περίοδο μετανοίας και δεν είναι κοινές μέρες του χρόνου…

Άραγε τι να μας περιμένει;

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, αναφέρουν κάθε τόσο διάφοροι ξένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Β. Σόιμπλε, αλλά και κοινοτικοί, όπως ο Ο. Ρεν.  Κι έχουν ασφαλώς δίκιο.
Μια ματιά σε ένα ραπόρτο της γερμανικής τράπεζας Berenberg, η οποία είχε κάποτε αξιοσημείωτη παρουσία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μέσω του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Ολύμπια, είναι άκρως αποκαλυπτική.
Στην έκθεση που αξιολογεί και βαθμολογεί την πρόοδο σε θέματα προσαρμογής που έχουν κάνει οι χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα εκείνες της ευρωπεριφέρειας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Η αξιολόγηση βασίζεται σε 4 κριτήρια, δηλαδή στη δημοσιονομική προσαρμογή, στο εξωτερικό ισοζύγιο, στο εργατικό κόστος και στην ένταση των μεταρρυθμίσεων.
Το συνολικό σκορ κάθε χώρας συγκρίνεται με εκείνο της τελευταίας έρευνας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έλαβε χώρα στα τέλη Νοεμβρίου 2012.
Για την ιστορία, η Ιρλανδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και ακολουθούν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Εσθονία στην εαρινή έκθεση της Berenberg.
Όμως, στην Ελλάδα, όπου πολύς κόσμος αισθάνεται στο πετσί του τις επιπτώσεις της προσαρμογής, με τραγικές συνέπειες ενίοτε, όπως ο θάνατος από αυτοπυρπολισμό του 50χρονου, άνεργου επί 3 χρόνια, άνδρα στα Βριλήσσια το Σαββατοκύριακο, τα ανωτέρω νούμερα δεν έχουν την ίδια αξία. Τουλάχιστον προς το παρόν.
Ούτε έχουν βελτιώσει το κλίμα από τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει και τα εισοδήματα περικόπτονται, ούτε έχουν προσελκύσει άμεσες επενδύσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες, και όσο περνάει ο καιρός, είναι επόμενο να εντείνεται ο προβληματισμός για το ευρώ και για το κατά πόσον η παραμονή στην ευρωζώνη είναι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα μεσομακροπρόθεσμα.
Η σχετική συζήτηση, που η πολιτική ελίτ της χώρας δεν επιθυμεί, είναι μεν χρήσιμη και ενδιαφέρουσα, αλλά μάλλον φιλολογική.
Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρους του δημόσιου χρέους έχει περάσει στα χέρια των θεσμικών πιστωτών της, δηλαδή της Ε.Ε. και δευτερευόντως του ΔΝΤ.
Ουσιαστικά, η χρεοκοπία ή μη της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια τους.
Αν το επιθυμούσαν, θα μπορούσαμε να βαρέσουμε κανόνι πολύ σύντομα.
Όμως, δεν το επιθυμούν για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Δεν έχουν άλλωστε λόγο να το επιθυμούν αυτήν την περίοδο από τη στιγμή που κουτσά-στραβά το πρόγραμμα υλοποιείται και οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν είναι τόσο μακριά.
Με άλλα λόγια, εμείς μπορούμε να συζητούμε για το κάθε τι, αλλά η τελική απόφαση για το μέλλον μας δεν είναι καν δική μας.

«Σιγά μην αφήσουν οι Γερμανοί την Ελλάδα να βαρέσει κανόνι 200 δισ. ευρώ, που θα ήταν το μεγαλύτερο της Ιστορίας», ανέφερε πρόσφατα γνωστό στέλεχος της αγοράς.
Έχει δίκιο.
Ούτε να χρεοκοπήσουμε δεν μπορούμε αφού είμαστε σε κηδεμονία και η πολιτική ελίτ δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να ρισκάρει το μέλλον της χώρας (σ.σ. ή μάλλον το δικό της μέλλον στη χώρα).
Dr. Money , euro2day.gr


Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των έξι δισ.ευρώ του Μαϊου. «Η θέση της Ελλάδας θωρακίζεται- η χώρα σταθεροποιείται» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. Η συμφωνία προβλέπει ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέτρα στήριξης των ανέργων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 
"Στόχος μας παραμένει να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ" είπε ο Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για να υπάρξουν επενδύσεις, να επιτευχθεί ανάκαμψη και ανακούφιση των ανέργων,  εκτίμησε ότι αποκαθίσταται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά ο πληθωρισμός είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη. 
 
"Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει" σχολίασε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα σημεία της συμφωνίας δήλωσε ότι προβλέπει ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νκοικοκυριά και ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. Ανέφερε ότι η φορολόγηση των ακινήτων φέτος-μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ- θα είναι μειωμένη κατά 15% ενώ ο  εναίος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί τουχρόνου η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε όλοι οι πολίτες να επιβαρύνονται πιο δίκαια ενώ προανήγγειλε ότι τον Ιούνιο θα  θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών όπως του ΦΠΑ στην εστίαση.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία προβλέπει ότι ενεργοποιούνται προγράμματα για τη στήριξη μακροχρόνια ανέργων και νοικοκυριών χωρίς κανένα εργαζόμενο, μέσω κοινοτικών πόρων, μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα για τη στήριξη μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών που χρηματοδοτούνται απευθείας από κοινοτικά ταμεία και δίνεται έμφαση στην ανακούφιση των νέων σε ηλικία ανέργων.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα επιβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014. Οι 4.000 εξ αυτών είναι όσοι έχουν καταδικαστεί για πιεθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς ή οι θέσεις τους θα καταργηθούν, είπε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ τόνισε ότι θα προσληφθούν "νέα παιδιά με κριτήρια αξιοκρατικά και θα γίνει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση". Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ανθρωποθυσία αλλά για ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. 
Επανέλαβε τη δέσμευση ότι μόλις επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα μπορέσει να ζητήσει περαιτέρω περικοπή του χρέους ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά η έκθεση της τρόικας λέει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει πλέον τους στόχους της και αναγνωρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. "Πιάνουμε τους στόχους, επιταχύνεται η αποπληρωμή των ληξιοπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών" είπε ο κ.Σαμαράς. Εκτίμησε ότι φέτος είναι δύσκολη χρονιά γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται μεταρρυθμίσεις που έπρεπε ν αέχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Τόνισε τέλος ότι ενώ η Ελλάδα ήταν το παράδειγμα προς αποφυγή για όλη την Ευρώπη, τώρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις που η Ελλάδα ξεπέρασε.
Από enet, μοντάζ Γρέκι


Νέα βόμβα σκάει σήμερα από το Βερολίνο! Μέσω του (γνωστού για τον ρόλο του σε αυτές τις περιπτώσεις) περιοδικού «Der Spiegel», o προκλητικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζει το έδαφος για επιβολή ακόμη «υψηλότερης φορολογίας» στους Ελληνες «που είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς». Ταυτόχρονα θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των ήδη φτωχοποιημένων Ελλήνων πολιτών, καθώς το άρθρο διαπερνάται από την προτροπή προς τους Γερμανούς ότι τώρα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τα σπίτια των προβληματικών χωρών του Νότου...

Ο,τι δεν κατάφερε η ναζιστική Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του '40, με τα στούκας και τα πάντσερ, επιχειρεί να το επιβάλει τώρα το Βερολίνο με οικονομικούς όρους, έχοντας ως νέο στόχο να πάρουν κυριολεκτικά τα πάντα από τους νότιους «εταίρους» - σπίτια, περιουσίες, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό «Der Spiegel» έχει στο εξώφυλλό του έναν Ευρωπαίο, καβάλα σε γαϊδουράκι - υπό τον τίτλο «Το ψέμα της φτώχειας» και υπότιτλο «οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης κρύβουν τις περιουσίες τους». Ενας από τους συντάκτες του άρθρου είναι μάλιστα εκείνος που μεταφέρει κατά κανόνα τη «γραμμή» Σόιμπλε με δημοσιεύματα τα οποία ύστερα από ένα μικρό διάστημα γίνονται επίσημη πολιτική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας κάθε φορά νέα δεινά στη χώρα μας.

Με έναν άκομψο, σχεδόν (γερμανικά) χοντροκομμένο τρόπο, το περιοδικό προσπαθεί να πείσει (ή και να «ντοπάρει») την κοινή γνώμη της Γερμανίας για την ύπαρξη μιας «φτωχής Γερμανίας», η οποία, όπως γράφει, είναι το «θύμα» (!) και ακόμη πληρώνει τα «σπασμένα» δύο Παγκόσμιων Πολέμων, στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και επιπλέον κατηγορείται ότι τους κλέβει με την οικονομική πολιτική που χαράζει.

Το «ρεπορτάζ» παραθέτει τα στατιστικά που βολεύουν το Βερολίνο, σύμφωνα με τα οποία το μέσο γερμανικό νοικοκυριό έχει κατά πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι τα νοικοκυριά στις άλλες χώρες. Το περιοδικό βέβαια υποβαθμίζει το γεγονός ότι στηρίζεται σε προ κρίσης στοιχεία της ΕΚΤ.

Μνημειώδης είναι επίσης και η σπέκουλα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της φορολογικής πολιτικής σε χώρες του Νότου, οδηγώντας στη σκέψη «γιατί δεν φορολογούν ακόμη πιο σκληρά τους Ελληνες;»

Το «Spiegel» επικαλείται και τον Γκούντραμ Βολφ του think tank Bruegel των Βρυξελλών, ο οποίος σχολιάζει ότι «χωρίς τη μείωση των δαπανών και την εισαγωγή νέων φόρων τα περισσότερα κράτη υπό κρίση δεν θα καταφέρουν να πετύχουν την αλλαγή». Οσο για τον Λαρς Φελντ, έναν από τους πέντε «σοφούς» της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτει ότι «όταν οι φορολογικοί νόμοι πάψουν να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει από μόνη της να διώξει τις αμφιβολίες που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, άλλωστε, η εισαγωγή του άρθρου έχει τίτλο «Φτωχή Γερμανία!» και τονίζει ότι «είναι επιβεβλημένη η συζήτηση για την αναδιανομή των βαρών», αφού «οι πολίτες των χωρών που δανείζονται είναι πιο πλούσιοι από τους πολίτες των χωρών που δανείζουν». Και στον επίλογο γράφει ότι «η σωτηρία του ευρώ θα ήταν παράδοξη αν οι Γερμανοί συνεχίσουν να διασώζουν τους Ελληνες πλουσίους από υψηλότερους φόρους»...  • Ακόμη και στην ηγεμονική οικονομική δύναμη της Ευρώπης, τη Γερμανία, το ενεργητικό των τραπεζών της ανέρχεται στο 310% (!) του ΑΕΠ της

Πολιτικό σοκ τεραστίων διαστάσεων προκάλεσε η επιστολή που έστειλε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και προς τον πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου Γιαννάκη Ομήρου. Με ωμό επί της ουσίας τρόπο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ απειλεί ότι θα παραπέμψει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν η Βουλή της Λευκωσίας τολμήσει να υλοποιήσει απόφαση που έχει ήδη λάβει να ξεκινήσει κοινοβουλευτική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη στη συγκάλυψη της οικονομικής κατάστασης του νησιού! Οι Κύπριοι βουλευτές κατηγορούν τον Π. Δημητριάδη ότι περιφρόνησε και παραπλάνησε το Κοινοβούλιο όταν αυτοί του ζήτησαν να παράσχει στη Βουλή στοιχεία του δωδεκαμήνου 15 Μαρτίου 2012 – 15 Μαρτίου 2013 για τις εκροές καταθέσεων από την Κύπρο προς το εξωτερικό και αυτός καταδέχθηκε να τους δώσει στοιχεία του… δεκαπενθημέρου (!) 1-15 Μαρτίου 2013.

Ομόφωνα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κυπριακών κομμάτων αποφάσισαν να κινήσουν διαδικασίες εναντίον τους, ενώ και η προεδρία της Κύπρου έχει γνωστοποιήσει στους πολίτες ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει απαιτήσει από τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί: «Εγώ έχω την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ» απαντά όμως ο Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί! Προφανώς αισθάνεται ότι είναι ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων της Κύπρου, κάτι σαν αποικιακός διοικητής της εποχής της αγγλικής αποικιοκρατίας, αυτή τη φορά όμως εκπροσωπώντας την ευρωγερμανική επικυριαρχία! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ όμως απεφάνθη ότι… δεν είναι σοβαρές οι κατηγορίες κατά του Δημητριάδη και γι’ αυτό θα παραπέμψει την Κύπρο στο Ευρωδικαστήριο επειδή η κυβέρνησή της προσπαθεί να… πιέσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας! Εύλογη είναι η απορία από πού αντλεί αυτό το θράσος ο Μάριο Ντράγκι να απαγορεύει στο Κοινοβούλιο μιας κυρίαρχης, υποτίθεται, χώρας να κάνει έλεγχο για τις ευθύνες του κεντρικού τραπεζίτη της.

Φαίνεται τρελή αυτή η προπέτεια. Αρκεί όμως μια ματιά σε έναν πίνακα για να συνειδητοποιήσει κανείς από πού προέρχεται. Εναν πίνακα που εμφανίζει τη σύγκριση του συνόλου του ενεργητικού όλων των τραπεζών μιας χώρας ως προς το ΑΕΠ της χώρας αυτής. Αν το ενεργητικό των τραπεζών υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ ή το προσεγγίζει, ευνόητο είναι ότι οι μεγαλοτραπεζίτες αυτού του κράτους αισθάνονται περίπου ίσοι ή ανώτεροι του πρωθυπουργού τους! Ενας ενδιαφέρων τέτοιος πίνακας δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και αφορά σε στοιχεία του 2012, με προέλευση το ερευνητικό τμήμα της «Ντόιτσε Μπανκ», της ισχυρότερης δηλαδή τράπεζας της Ευρώπης.

Ολοι έχουμε την αίσθηση ότι ο τραπεζικός τομέας έχει υπεραναπτυχθεί, αλλά αυτό δεν αποτρέπει ένα αίσθημα δέους και κατάπληξης, όταν βλέπει κανείς τα αριθμητικά μεγέθη. Καλά, το Λουξεμβούργο είναι προφανώς… εκτοξευμένο στο διάστημα: οι τράπεζες που βρίσκονται εγκατεστημένες στο μικροσκοπικό αυτό δουκάτο (όλη η έκταση του Λουξεμβούργου είναι ίση με τον… νομό Καρδίτσας!) έχουν ενεργητικό… 21,7 φορές το ΑΕΠ της χώρας!!! Δεύτερη στην Ευρωζώνη είναι η «αθόρυβη» Μάλτα, με το ενεργητικό των τραπεζών να ισούται με το 790% του ΑΕΠ – 7,9 φορές περισσότερο. Παρά το Μνημόνιο και την υποτιθέμενη συρρίκνωση του τραπεζικού της τομέα, τρίτη παραμένει η Ιρλανδία, με το ενεργητικό των τραπεζών της 7,2 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ.

Το 2012 και στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 7,2 φορές περισσότερο από το ΑΕΠ,αλλά το νούμερο αυτό έχει ήδη μειωθεί και σύντομα θα συρρικνωθεί δραματικά. Είναι εντυπωσιακό το ότι ακόμα και το «θησαυροφυλάκιο του πλανήτη», η Ελβετία, έχει τις τράπεζές της «μόλις» κατά 4,6 φορές ισχυρότερες του ΑΕΠ. Μέχρι και η «σώφρων» Γερμανία παρουσιάζει ενεργητικό των τραπεζών της στο… 310% του ΑΕΠ της!

Η πραγματική οικονομία δηλαδή της πρώτης βιομηχανικής δύναμης της Ευρώπης, αυτού του πανίσχυρου γίγαντα, είναι… νάνος μπροστά στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα! Οι Γερμανοί τραπεζίτες λοιπόν κυβερνούν τη Γερμανία, όχι οι βιομήχανοί της και προφανώς υπαγορεύουν στη Μέρκελ και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό του Βερολίνου γραμμή που προωθεί πρωτίστως τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ το ενεργητικό των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά ανέρχεται μόνο στο 80% του ΑΕΠ. Συγκριτικά με την Ευρώπη δηλαδή η πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον έχει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια ισχύος, όπως φαίνεται και από την πολιτική που ακολουθεί.


Το ότι οι (διακυβερνώντες) την Ελλάδα βιάζουν κατά κόρον, κατά σύστημα και με κάθε ευκαρία όχι μόνο το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, αλλά ακόμη και αυτή την απλή - κοινή λογική, θα πρέπει να το έχουμε αντιληφθεί όλοι οι γηγενείς κάτοικοι της χώρας που κάποτε λεγόταν Ελλάδα και σήμερα έχει μεταβληθεί σε μία αποικία χρέους, υποτελών ανθυποκυβερνώντων που υπογράφουν την μεθοδική διάλυση της χώρας και την γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.

Επειδή, όμως, αυτά τα ανθρωποειδή γνωρίζουν πως οι εντολές που τους δίνουν τα ανθρωπόμορφα ναζιστοειδή κτήνη, παραβιάζουν τη νομοθεσία, τολμούν όχι μόνο να ανοίξουν διάπλατα πόρτες και παράθυρα για την διαφυγή τους από την δικαιοσύνη, αλλά ως άλογα κτήνη βιάζουν την λογική παίζοντας με τις λέξεις και καταστρέφοντας κάθε επικοινωνία των ιδίων με την απλή λογική. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πρώτιστα και κύρια λόγω της πρωτοφανούς ανεκτικότητας και μη αντίδρασής μας.
Χωρίς να το πάρει είδηση κανείς, στις 6 Μαρτίου ψηφίστηκε διάταξη, από τους αντιπροσώπους που στείλαμε στη Βουλή, έπειτα από πρόταση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η οποία αναφέρει ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».
Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού στενάζει και εξαθλιώνεται, σε αντίθεση φυσικά με την κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα που περνάει καλά και κερδίζει, την ίδια στιγμή η ηγεσία αυτής της νομενκλατούρας, δηλαδή το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας έφερε στο σημερινό χάλι, κάνει ό,τι μπορεί για να διασώσει τους επίορκους που έχουν δωροδοκηθεί, αλλά και αυτούς που θα δωροδοκηθούν στο μέλλον. Αν μη τι άλλο αυτή η διάταξη παραπέμπει (αν τύχει να προκύψει θέμα) σε πολυετείς δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου να ερμηνεύονται κάθε φορά οι έννοιες «υλική παροχή» και «έκφραση ευγνωμοσύνης», κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να απολυθεί ποτέ κανείς δημόσιος υπάλληλος που δωροδοκείται.
Μετά από αυτή την ενέργεια αλλά και εκείνη της απαλλαγής των τραπεζιτών, που θρασύτατα το πολιτικό σύστημα μας τρίβει στα μούτρα και με δεδομένο ότι δεν κουνιέται φύλλο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχουμε τελειώσει ως Έθνος, ως λαός αλλά και ως πολίτες. Η πάλαι ποτέ ελληνική «δημοκρατία» κατέβασε ρολά. Κλείσαμε.
(Πέτρος Χασάπης)
Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως μας μεταχειρίζονται ως άβουλα όντα (χειρότερα ακόμη και από ζώα) ίσως η συνέχεια της μετάλλαξης (ή αποκάλυψης άραγε;) του ευρωπαϊκού μύθου σε ευρωπαϊκή φρίκη, να σας πείσει. Μόνο που τότε θα είναι πολύ μεγάλος ο πόνος που θα απαιτείται για να εκδιωχθούν όλοι εκείνοι που ξεδιάντροπα ξεπουλάνε όλα όσα δεν τους ανήκουν, που ξεδιάντροπα χαρίζουν όλα εκείνα που ετούτη η χώρα απέκτησε καταθέτοντας ποταμούς αίματος...
Δεν φταίνε οι δεσμώτες, οι βασανιστές και οι εκτελεστές μας. 
Εμείς φταίμε που τους επιτρέπουμε -ακόμη- να υπάρχουν...


Στο άρθρο 1 παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος διαβάζουμε τη βαρύγδουπη φράση «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία». Αμέσως όμως στην επόμενη παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναιρείται η λαϊκή κυριαρχία. Συγκεκριμένα η παράγραφος αυτή λέει «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». 
Προσέξτε ακριβώς τη διατύπωση: Οι εξουσίες πηγάζουν μεν από το λαό, αλλά δεν ασκούνται και από το λαό, απλά υπάρχουν υπέρ αυτού, και ασκούνται μόνο «όπως ορίζει το Σύνταγμα», δηλαδή από τα πολιτικά όργανα που ορίζει το Σύνταγμα. Η διατύπωση αυτή έχει μεγάλη αξία και αυτό θα φανεί αμέσως φέρνοντας κάποια παραδείγματα άλλων Συνταγμάτων.

Για παράδειγμα, το άρθρο 20 παρ. 2 του Γερμανικού Συντάγματος λέει «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό. Ασκούνται από το λαό με εκλογές και δημοψηφίσματα και με ειδικά όργανα της νομοθεσίας, της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαιοσύνης». Βλέπουμε λοιπόν ότι εξουσίες στο γερμανικό Σύνταγμα δεν πηγάζουν μόνο από το λαό, αλλά και ασκούνται από το λαό και αυτό δεν είναι χωρίς αξία, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ο κέρβερος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το ίδιο βλέπουμε να αναφέρεται και στο Ιταλικό Σύνταγμα. Το άρθρο 1, παρ. 2 του Ιταλικού Συντάγματος λέει «Η κυριαρχία ανήκει στο λαό ο οποίος την ασκεί κατά τους τύπους και τους περιορισμούς του Συντάγματος».

Επομένως τα Συντάγματα άλλων χωρών ορίζουν ότι η εξουσία δεν πηγάζει μόνο από το λαό, αλλά και ασκείται από το λαό. Αυτό γίνεται πιο ευκρινές στο ίδιο το Ιταλικό Σύνταγμα όταν στο άρθρο 75 παρ. 1 εισάγει τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία ορίζοντας ότι «Λαϊκό δημοψήφισμα διενεργείται για ν’ αποφασιστεί η ολική ή μερική κατάργηση νόμου ή πράξεων με τυπική ισχύ νόμου, οσάκις το ζητήσουν 500.000 εκλογείς ή πέντε συμβούλια Περιοχών». Επίσης στο άρθρο 71 παρ. 2 εισάγει τις προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία ορίζοντας πως «Ο λαός ασκεί τη νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της προτάσεως από τουλάχιστον 50.000 εκλογείς σχεδίου συντεταγμένου σε άρθρα».

Βλέπουμε λοιπόν πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα επίτηδες δεν περιλαμβάνει στο Σύνταγμα τη δέσμευση ότι η εξουσία δεν πηγάζει μόνο από το λαό, αλλά και ασκείται από το λαό, αφού στην πραγματικότητα δεν θέλει καμία ανάμιξη του λαού στα πολιτικά πράγματα πλην της κατευθυνόμενης ψήφου σε συγκεκριμένες προκαθορισμένες από το ίδιο έτοιμες επιλογές σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα.

Αυτά όλα πρέπει αμέσως να αλλάξουν.
Αν όχι τώρα, πότε;
Αν όχι εμείς, ποιοι;

Δεν συμφωνώ με τους καλοπροαίρετους, αλλά ανήσυχους χριστιανούς, που αρνούνται την κατασκευή νόμιμου τεμένους για τους μουσουλμάνους της Αττικής. Οπως έχουμε την απαίτηση να λειτουργούν ορθόδοξοι ναοί σε μουσουλμανικές χώρες, έτσι και εμείς οφείλουμε να παρέχουμε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία σε αλλοθρήσκους, εάν ζουν νομίμως (το υπογραμμίζω) στη χώρα μας. Ας μην ξεχνούμε ότι τρία Ορθόδοξα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία εδρεύουν σε μουσουλμανικές χώρες: το Οικουμενικό στην Τουρκία, της Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο, το Αντιοχείας στη Συρία. Το δε Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εδρεύει σε περιοχή που διεκδικείται και από το Ισραήλ και από τη μουσουλμανική Ιορδανία, ενώ έχει ποίμνιο και στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Ούτε, όμως, συμφωνώ με τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του τεμένους ότι έτσι θα κλείσουν τα πολλά παράνομα τζαμιά που λειτουργούν και θα γίνουν φανερές όλες οι δραστηριότητες των ομάδων που πιστεύουν στο Ισλάμ ή το χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς. Ας μην αυταπατώμεθα. Τα παράνομα τζαμιά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως και οι παράνομες δραστηριότητες φανατικών δήθεν χοτζάδων και ιμάμηδων. Αλλωστε, η Αττική είναι τεράστια και με ένα τέμενος στον Ελαιώνα δεν εξυπηρετούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Τα παράνομα δίκτυα θα παραμείνουν ως πρόβλημα, διότι δεν ενδιαφέρονται για την αγνή πίστη των απλών ανθρώπων. Ενδιαφέρονται για τη διάδοση του φανατισμού, πιθανόν και της τρομοκρατίας.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι αν στα 100 τζαμιά που έχουμε προστεθεί άλλο ένα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι κηρύττουν, ποιοι διδάσκουν το Ισλάμ και στα νόμιμα και στα παράνομα τεμένη. Η Γερμανία και το Βέλγιο απαγορεύουν σε οποιονδήποτε μουσουλμάνο να διδάσκει ως ιμάμης αν δεν έχει υπηκοότητα ευρωπαϊκής χώρας και αν δεν μετέχει της ευρωπαϊκής παιδείας, ώστε να αποφεύγονται οι ιμάμηδες που μεταφέρουν τον φανατισμό, κατευθυνόμενοι από ακραίες ισλαμικές χώρες. Η Ιταλία κατά καιρούς έχει απελάσει ιμάμηδες που δεν σεβάστηκαν τους νόμους και τον πολιτισμό της. Σεβαστό το Ισλάμ, αλλά να γνωρίζουμε ότι δεν είναι σε όλες τις εκφάνσεις του συμβατό με την Ευρώπη.

Επιπλέον στο νόμιμο τζαμί πρέπει να αποφευχθούν μιναρέδες και ογκώδεις κατασκευές, που θα προκαλούν την ιστορική μας συνείδηση και θα αντιβαίνουν προς την πολιτιστική ταυτότητα της Αθήνας. Είμαστε φιλόξενοι, αλλά όχι αφελείς.