Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Αυγ 2012


Τι γνωρίζει η Ελληνική κυβέρνηση και τι αγνοεί η Κυπριακή;

Έχουμε γράψει για το ενδιαφέρον, αλλά και για την επίσκεψη, της κυρίας Κλίντον στην περιοχή του Καστελλόριζου το Σεπτέμβριο του 2011. Όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να κρατήσουν κρυφή την επίσκεψη, αυτή όχι μόνο γνωστοποιήθηκε, αλλά έγινε γνωστό και το ενδιαφέρον των αμερικανών εμπειρογνωμόνων για το ορυκτό "υδρίτης" που βρίσκεται νοτίως του Ελληνικού νησιού και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ, ενώ γνωστή ήταν η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου... Και το μυστικό, έπαψε να είναι μυστικό των λίγων, έγινε το "κοινό μυστικό", που αποτελεί και τον κύριο στόχο της επίθεσης που δέχεται η Ελλάδα από αμερικανικά funds και επενδυτικούς οίκους, αλλά και η στοχοποίηση της χώρας μας από την "πεθαμένη" ενεργειακά Γερμανία.

Το ερευνητικό σκάφος "Ναυτίλος" πραγματοποίησε σειρά ερευνών τόσο βόρεια της Ρόδου (στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων), νότια του Καστελλόριζου, αλλά και νότια της Κύπρου (και η Κύπρος στο μνημόνιο, μην το ξεχνάμε). Από δω και πέρα δεν μιλάμε πλέον για "φαντάσματα", αλλά για κάτι πολύ μεγάλο, αφού οι έρευνες του Ναυτίλου λέγεται πως έγιναν εν αγνοία (;) της κυβέρνησης Χριστόφια... Από τη στιγμή αυτή και μετά, το όλο θέμα γίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον...

Κωνσταντίνος

Πόσο άσχημο είναι να ξεφτυλίζεται μια κυβέρνηση; Ειπώθηκε ότι το Ναυτίλος ψάχνει στον Ερατοσθένη για ουράνιο και ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει επακριβώς την έρευνά του. Δεν το τρώει κανένας αυτό. Το πρόγραμμα έρευνας του Ναυτίλου για το 2012 είναι:

Iούλιος 7-24: Μαύρη Θάλασσα. Στη περιοχή αυτή υπάρχει ένα ρήγμα σε μεγάλη έκταση με διαφορετική περιεκτικότητα σε οξυγόνο στις δύο του πλευρές του. Πέραν των βιολογικών ευρημάτων, της καταγραφής της πανίδας στα 150-350μ βάθος, ο στόχος είναι πάντα η έρευνα για φυσικό αέριο και η περιβαντολογική επιβάρυνση απο την εξαγωγή υδατανθράκων, ορυκτών κλπ στη περιοχή. Παράλληλα προσφέρεται υπηρεσία στην φαρμακοβιομηχανία απο την μελέτη των μικροργανισμών.

Ιούλιος 26 – Αύγουστος 9: Οροσειρά του Αναξίμανδρου (Καστελόριζο). Εχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσια σε μεθάνιο που αναβλύζει απο το βυθό. Οι μετρήσεις βιολογικών και γεωλογικών δειγμάτων, που εγιναν το 2010 καθώς και μετρήσεις με τα sonars για την χαρτογράφηση κοιτασμάτων συνεχίστηκαν.

Αύγουστος 13 – 27: Οροσειρά του Ερατοσθένη (Κύπρος, μπαίνει μέσα στο οικόπεδο 12). Πρόκειται για έρευνα παρόμοια με αυτή που έγινε στην οροσειρά του Αναξίμανδρου. Η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως και η Ελληνική θα ήταν εκτός του πλανήτη γή, γιατί για το θέμα τα ΜΜΕ ετήρησαν και τηρούν σιγή ιχθύος. Κοροιδεύουν τον εαυτό τους.

Αύγουστος 29 – Σεπτεμβριος 5: Νοτιοανατολικό Αιγαίο (περιοχή από το Bodrum μέχρι τη χερσόνησο της Datca). Χαρτογράφηση του βυθού στα 100-600μ βάθος, ηφαίστεια που βγάζουν μεθάνιο απο βράχους, καταγραφή της πανίδας για λόγους πού ήδη εξηγήσαμε.

Το πρόγραμμα του συγκεκριμένου πλοίου, όπως βλέπετε δεν είναι άγνωστο. Διαβάστε το εδώ. Η Κυπριακή κυβέρνηση με πολύ απλοικότητα πληροφόρησε τους πάντες ότι το πλοίο Ναυτίλος δεν κάνει έρευνα για φυσικό αέριο και ότι την έρευνα αυτή την έχουν αναλάβει για τη Κύπρο άλλες εταιρείες. Το Ναυτίλος όμως εξηγεί δημόσια στο διαδίκτυο το πρόγραμμα έρευνάς τους και εξηγεί και το πού και το πώς.

Το Ναυτίλος έχει δύο sonars. To ένα απο αυτά κάνει καταγραφή του βυθού για ηφαίστεια εκπομπής μεθανίου και το άλλο κάνει καταγραφή της περιοχής κάτω απο την επιφάνεια του βυθού για πετρώμαστα αλλά και ηφαίστεια φυσικού αερίου. Αυτά τα sonars λέγονταi towfish και είναι σαν αυτό της φωτογραφίας. Για όσους δεν ξέρουν απο sonars, είναι συκευές που εκπέμπουν ηχητικά κύματα που παράγονται απο ένα ισχυρό ηλεκτρικό παλμό που προέρχεται απο ένα ηλεκτρικό κύκλωμα στο πλοίο. Τα ηχητικά αυτά κύματα περιθλώνται στην επιφάνεια του βυθού και συλλέγονται απο κατάλληλα μικρόφωνα σε συγλεκριμένη διάταξη. Τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται με τη σειρά τους σε ηλεκτρικά και αναλύονται με software στο πλοίο.

Το Ναυτίλος έχει επίσης και δύο υποβρύχια με κάμερες με τις οποίες καταγράφει την πανίδα και ανεβάζει δείγματα και μικροοργανισμούς απο το βυθό για ανάλυση και περαιτέρω έρευνα. Το πλοίο κάνει έρευνα ορυκτών και καταγραφή πιθανών κοιτασμάτων που είναι σε εκμεταλλεύσιμη μορφή για το μέλλον.

Δύο ερωτήματα

1. Γιατί, όταν η έρευνα του Ναυτίλου είναι καταγεγραμμένη στο διαδίκτυο η Κυπριακή κυβέρνηση την αγνοεί;

2. Καλά, είναι άσχετοι ή κουτοπόνηροι στην Κύπρο; Δεν αντιλαμβάνονται πόσο κόντα στο όριο της γελοιότητας είναι;

3. Τι παίχτηκε με το Ναυτίλος κοντά στο Καστελόριζο την περίοδο Ιούλιος 26 – Αύγουστος 9; Η κυβέρνηση της Ελλάδας βοήθαγε τη Κυπριακή και την Τουρκική να ψάχνουν για ουράνιο στην Ελληνοκυπριακή ΑΟΖ;

YΓ. Την ιστορία με το email που μου έστειλε γνωστή Εταιρεία Πετρελαίων θα σας την πώ αλλη φορά… Aξίζει.

Από Zcode.InfoΤου καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Ακόμη ένα σύντομο «πιπεράτο» σχόλιό μου, αλλά αυτή τη φορά με σαφή ειρωνική πρόθεση (μπας και… σοβαρευτούμε) για δημοσιογράφους και ΜΜΕ που «χαιρετίζουν ως θετική για την Πατρίδα μας Ελλάδα τη θέση του κυρίου Γιούνκερ ότι ΔΕΝ θα ήθελε έξοδό μας από το ευρώ και την ευρωζώνη!...»

Καλά, δεν σκέφθηκε κανείς να γράψει ότι αυτή η θέση ΔΕΝ συνιστά στήριξη της χώρας μας και των Ελλήνων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική τραγωδία που βιώνουμε αλλά ΣΑΦΗ υποστήριξη της παραμονής μας στο ευρώ ώστε να διασφαλισθεί η αποπληρωμή κεφαλαίων και τόκων των δανείων μας;

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup διαδραμάτισε ΑΡΙΣΤΑ τον ρόλο που συνάδει με τη θέση του στη συνάντησή του με τον κύριο Σαμαρά.

Δεν νομίζω ότι ο ευφυής αυτός τεχνοκράτης πολιτικός πιστεύει ότι με τα σημερινά και μελλοντικά δεδομένα της ανυπαρξίας οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ οικονομικά.

Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν πολύ «τραβηγμένη» την άποψή μου, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι ο κύριος Γιούνκερ εξέφρασε, ουσιαστικά, τον φόβο του για φυγή της Ελλάδας από ευρώ και Ευρωζώνη πράγμα που θα καθιστούσε αδύνατη τη συνέχιση καταβολής των ποσών που συμφωνήθηκαν στα γνωστά μνημόνια για να πληρωθούν οι ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ μας…

Στήριξε την Ελλάδα ο κύριος Γιούνκερ;

Θα απαντήσω με ακόμη ένα στίχο του εθνικού μας ποιητή:
«'Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια/ αλλ' ανάσαση καμιά
άλλος σου έταξε βοήθεια/ και σε γέλασε φρικτά.»Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας την παραμονή της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο δίνοντας γη και ύδωρ στην γερμανική πλευρά υπέγραψε την επονείδιστη και παράνομη συμφωνία συμβιβασμού με την Siemens, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» έχουν ήδη καταθέσει από 25 Ιουλίου 2012, πρόταση νόμου για την κατάργηση του άρθρου 324 του Ν.4072/12 που αφορά στην έγκριση του Σχεδίου Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και Siemens.

Προχώρησε στην συγκεκριμένη ενέργεια αν και γνώριζε ότι η σχετική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Siemens, η οποία με μίζες και λαδώματα κέρδιζε διαγωνισμούς ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, με τους ελάχιστους υπολογισμούς, κατά 2 δις.

Να γνωρίζει ο κ. Στουρνάρας ότι για τις παραπάνω πράξεις του θα ελεγχθεί κοινοβουλευτικά και όχι μόνο.


Με αφορμή την υπογραφή σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κος. Δημήτρης Παπαδημούλης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

”Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της ελληνικής κυβέρνησης με τη Siemens, που υπογράφηκε σήμερα μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση και περίεργες μεθοδεύσεις, είναι ένα ακόμη σκάνδαλο μέσα στο μέγα σκάνδαλο.

Ευνοεί τη Siemens, που δίνει ψίχουλα και μάλιστα σε είδος και βγαίνει λάδι για ένα τεράστιο σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά 2 δις ευρώ, σύμφωνα με την ομόφωνη εκτίμηση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Βολεύει τα συνένοχα κόμματα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ που οργάνωσαν του κουκούλωμα και τον συμψηφισμό και τώρα βάζουν την οριστική ταφόπλακα.

Ζημιώνει κατάφορα το ελληνικό δημόσιο και προσβάλλει βάναυσα τη πάνδημη λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι των σκανδάλων και να επιστραφούν τα κλεμμένα.

Η κυβερνητική σπουδή, να υπογραφεί η συμφωνία με τη Siemens τρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση της σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην Ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αναπτύξει αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις του τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής”.
Φυσικά τα μάθατε τα νέα αν και τρέχουν γρήγορα και καλύπτονται από άλλα. Ο Αντώνης Σαμαράς, αυτός που είναι ωσεί πρωθυπουργός, εγγυήθηκε στους Γερμανούς πως θα αποπληρωθούν όλα τα δάνεια της Ελλάδας. Μπορεί να είναι λεπτομέρεια, αλλά ο Σόιμπλε είχε πει πριν από λίγο καιρό, πως η Γερμανία δεν δίνει χρήματα στην Ελλάδα, αλλά εγγυήσεις και πως γι αυτές τις εγγυήσεις κερδίζει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα, ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται να εγγυηθεί σε τοκογλύφους (γιατί περί τοκογλυφίας πρόκειται) πως θα πάρουν όλα τα λεφτά τους (αυτά που δεν έδωσαν) πίσω! Καλό ανέκδοτο κι έχει και δράκο: ο Αντώνης δεν θα κινδυνέψει να πέσει από «κοινωνική έκρηξη» (αφού είναι γνωστό πως όλες οι «κοινωνικές εκρήξεις» είναι ελεγχόμενες, από αρμόδιες υπηρεσίες του εξωτερικού και εγχώριους «χρήσιμους ηλίθιους» του εσωτερικού).
Μήπως, όμως, θα έπρεπε ο Αντωνάκης μας να εγγυηθεί πρώτα από όλα για όσα προεκλογικά έλεγε στους Έλληνες για την Ελλάδα; Μήπως θα έπρεπε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την αυτοκυριαρχία και την αυτοδιαχείριση της χώρας από τους Έλληνες προς τους Έλληνες και όταν «περισσέψει» κάτι να δώσει και στους τοκογλύφους;
Αλλά, Αντώνης είναι αυτός, ειδικός σε κυβιστήσεις και άλλα παρεμφερή, έχει προτεραιότητες ιδιαίτερης ελαστικότητας και ενίοτε για επικοινωνιακούς λόγους πετάει και καμιά φωτοβολίδα (π.χ. θα σταματήσουν οι διορισμοί συγγενών πολιτικών).

***

Ο Στουρνάρας, από την άλλη, παλεύει ο άνθρωπος να δώσει όλα τα εχέγγυα του προσκυνήματος του πρωθυπουργεύοντα Σαμαρά. Πριν ανέβει στο αεροπλάνο ο Αντώνης, ο χρήσιμος στούρνος (περί αυτού πρόκειται και ας αφήσουμε τις ωραιοποιήσεις) φρόντισε να υπογράψει συμφωνία συμβιβασμού με τη SIEMENS, αντί να την σύρει στα δικαστήρια για χρηματισμό κρατικών λειτουργών και δημιουργία ζημίας του Ελληνικού δημοσίου. Αλλά, θα μου πείτε, αν έστελνε τη SIEMENS στα δικαστήρια, είτε θα του συνέβαινε κάποιο ατύχημα, είτε θα έφευγε άμεσα από υπουργός, είτε θα εξαναγκαζόταν η SIEMENS να δηλώσει με αποδείξεις τα ονόματα όλων όσων τα πήραν… Και το τελευταίο μάλλον είναι επικίνδυνο για όλους τους πρώην και νυν εμπλεκόμενους σε προμήθειες του Ελληνικού δημοσίου…

***

Αχ αυτός ο Δένδιας! Πριν χρόνια είχε βάλει στόχο τα ιστολόγια και τώρα είπε να αναβαθμιστεί και βάζει στόχο ολόκληρη την Ελλάδα! Αυτή τη φορά με αντιρατσιστικό νόμο και ειδική αντιρατσιστική αστυνομία που θα κυνηγάει όσους τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν για τους χρήσιμους λαθρο-εποίκους. Βέβαια, ο ίδιος φαίνεται πως έχει ξεχάσει ότι ο πρωθυπουργός του προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση. Μάλλον ο Δένδιας δεν είναι ενήμερος και αποφάσισε να ενισχύσει έναν κατάπτυστο νόμο. Αλλά, είπαμε, οι χρήσιμοι λαθρέποικοι δεν πρέπει να πληγούν, ούτε φυσικά να μειωθούν. Και είναι απολύτως άσχετο αν μειώνεται ο Έλληνας πολίτης… Αυτός τα θέλει και τα παθαίνει. Αυτός πληρώνει τον λογαριασμό που οι πολιτικοί δημιούργησαν. Αυτός πληρώνει τις τράπεζες που λειτουργούν τοκογλυφικά… Αυτός πληρώνει τους νταβατζήδες, εισαγόμενους και μη… Ο Έλληνας θα γίνει λαθρο-πολίτης, για να μην διαμαρτύρονται τα παραμάγαζα του Σόρος και οι ερωτευμένοι με τον πολυπολιτισμό.

***

Κλείνοντας, και για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα έναν (ας ήταν κι ο Αντωνάκης ο σουβλατζής) να πήγαινε στη Μέρκελ και να της έλεγε. «Πήρες το μήνυμα με τη SIEMENS στα δικαστήρια; Αν όχι, σε πληροφορώ πως επειδή ξέρεις πως η Ελλάδα έχει ορυκτό πλούτο, θα τον δώσω και με ρήτρα θα σε αποκλείσω όχι μόνο από την εκμετάλλευσή του, αλλά και από την χρήση όλων των παραγώγων του». Δεν χρειάζονται και πολλές κουβέντες. Αλλά, ο δικός μας ο Αντωνάκης ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να φτάσει τον σουβλατζή, ούτε τον μπετατζή, ούτε τον εργάτη ενός εργοστασίου. Βλέπετε, όλοι οι άλλοι πληρώνουν και ο Αντωνάκης πληρώνεται για να εγγυάται πως αργά ή γρήγορα θα στείλει στον αγύριστο όλα τα κορόιδα που είτε τον πίστεψαν είτε πληρώνουν αδιαμαρτύρητα ένα χρέος που δεν έχει ελεγχθεί.
Ακούς Αντώνη, δήθεν πρωθυπουργέ; Αν ήσουν πρωθυπουργός των Ελλήνων αυτά θα έλεγες και δεν θα μυξόκλαιγες να πάρεις «αέρα», για να πάει καλά η χώρα. Και για να στο πω λιανά: «Με πορδές αυγά δεν βάφονται» Αντωνάκη μου… Κατάλαβες; Με πορδές καμιά δουλειά δεν γίνεται, πέρα από την βρώμα που αναδύει ο πισινός που τις «διαχέει»…

Μάκης ο Γυρολόγος

Όταν η κοινωνία δεν μπορεί να συναντήσει την πολιτική απόφαση πουθενά και όταν το κράτος, το οποίο αντί να είναι οργάνωση λαού, έχει αυτονομηθεί πλήρως και στην ουσία αποτελεί κατοχικό καθεστώς σε βάρος της κοινωνίας, είναι επόμενο πως αυτά τα δύο κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωπα.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει διάκριση μεταξύ κράτους ως κατοχικού καθεστώτος και εργαζομένων πολιτών στους κρατικούς μηχανισμούς, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ως μέλη της ίδιας κοινωνίας υφίστανται…. τις ίδιες συνέπειες, τόσο στις αμοιβές τους όσο και στις περιουσίες τους με τους υπόλοιπους πολίτες. Το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, έντεχνα ταυτίζει το κράτος με τους εργαζόμενους σ’ αυτό προκειμένου να ενεργοποιήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς εναντίον των εργαζομένων στο κράτος και να μείνουν οι απόλυτα υπεύθυνοι στο απυρόβλητο. Το κατοχικό κράτος όμως είναι κάτι διαφορετικό από τους εργαζόμενους σ’ αυτό.

Το κατοχικό κράτος, το ποίο ιδρύθηκε από την εποχή της Βαυαροκρατίας του Όθωνα και έκτοτε φτάνει ως τις μέρες μας, παρά τις διακηρύξεις και τα διάφορα αντιδημοκρατικά συνταγματικά κείμενα, τα οποία στην ουσία επαναλαμβάνουν το ίδιο κατοχικό πολίτευμα, αποτελείται από:
1) το ολιγαρχικό πολιτικό προσωπικό, στο πυρήνα του οποίου βασιλεύει η οικογενειοκρατία και η κληρονομική διαδοχή,
2) από τους πολυδαίδαλους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς κρατικής επιβολής επί της κοινωνίας και
3) από τα διαχρονικά κρατικοδίαιτα παρασιτικά και διαπλεκόμενα με το πολιτικό προσωπικό οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον κρατικό πλούτο τον οποίο καλείται μετά να αναπληρώσει η κοινωνία με εξοντωτική φορολογία και διάφορες περικοπές. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν έχουν ουσιαστική ανάμιξη σ’ αυτό το κατοχικό καθεστώς. Και οι ίδιοι είναι όμηροι. Χρησιμοποιήθηκαν μέσα από τα δίκτυα εκλογικής πελατείας προκειμένου να επιβιώνει το πολιτικό προσωπικό και έχουν ταυτιστεί με αυτή την έννοια του κράτους στα μάτια της κοινωνίας, κυρίως εξ αιτίας του θεσμού της μονιμότητας και της αντιπαραγωγικής γραφειοκρατίας που βασανίζει τους πολίτες. Ψυχολογικά βέβαια (ιδιαίτερα τα ανώτερα κρατικά στελέχη και η κρατικοδίαιτη πνευματική ελίτ) αισθάνονται αλληλέγγυοι με το κατοχικό κράτος, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποβάλουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για το καλό όλων.

Σήμερα, αυτό το κατοχικό καθεστώς (και όχι εμείς η κοινωνία) χρεοκόπησε. Προκειμένου λοιπόν να διασωθεί και να παραμείνει αλώβητο, συντάσσεται απόλυτα με τα συμφέροντα των δανειστών και επιτίθεται στην κοινωνία την οποία και εξαθλιώνει αδιαφορώντας πλήρως για την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί.

Είναι λοιπόν επόμενο πως αργά ή γρήγορα θα πάμε σε σύγκρουση κοινωνίας (με την οποία θα συνταχθούν και πολλοί εργαζόμενοι στο δημόσιο) και κατοχικού κράτους, υποχείριου των ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Το αίτημα και η λύση στο πρόβλημα είναι η είσοδος της κοινωνίας στην πολιτική απόφαση και η πρόσδεση του αυτόνομου κράτους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη της συνευθύνης από όλους μας και στην κοινή προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και την δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας. Αν δεν γίνει αυτό, όλοι μας θα συνεχίσουμε να ενεργούμε διασπασμένοι κατά μόνας, αδιαφορώντας για τους άλλους, μέχρι την πλήρη εξαθλίωση όλων μας.

Δυστυχώς, αν και το πολιτικό προσωπικό γνωρίζει τη λύση, εντούτοις η λύση αυτή δεν μπορεί να προέλθει από αυτό. Όχι μόνο γιατί το πολιτικό προσωπικό είναι υπεύθυνο για όλη αυτή την κατάσταση και επομένως θα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του, να αυτοκαταργηθεί και να παραδοθεί στην λαϊκή τιμωρία, αλλά κυρίως γιατί το πολιτικό προσωπικό ηγείται του κατοχικού καθεστώτος και δεν διανοείται, ακόμα και τώρα, να απολέσει τα εξουσιαστικά του προνόμια. Είναι στο DNA του.

Επομένως η λύση θα πρέπει να προέλθει από κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις οποίες όλοι θα πρέπει να αρχίσουμε επί ίσοις όροις να συμμετέχουμε.
Λίγα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε από τους Ευρωπαίους, και μια μάλλον προαποφασισμένη παράταση, απλώς αναβάλλει τον θάνατο, σε ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ευρώπη, με τον βρετανικό «Ιντεπέντεντ» να χαρακτηρίζει το ταξίδι με τίτλο: «Ο ελληνικός δίσκος του ζητιάνου περιφέρεται, για μια ακόμη φορά, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Πονάει η διαπίστωση, αλλά ανεξάρτητα από την κακοβουλία του εκδότη, περιγράφει δυστυχώς ένα γεγονός. Και το κακό είναι, ότι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Οργισμένος ο Διονύσιος Σολωμός από την αήθη συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε παρόμοια κατάσταση, όπου βρεθήκαμε και κατά την Εθνεγερσία, θα γράψει στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν»: Με τα ρούχα αιματωμένα / Ξέρω ότι έβγαινες κρυφά / Να γυρεύης εις τα ξένα / Άλλα χέρια δυνατά./ Μοναχή το δρόμο επήρες, / Εξανάλθες μοναχή· / Δεν είν’ εύκολες οι θύρες, / Εάν η χρεία τες κουρταλή. / Άλλος σου έκλαψε εις τα στήθια, / Αλλ’ ανάσασιν καμιά· / Άλλος σου έταξε βοήθεια / Και σε γέλασε φρικτά / Αλλοί, οϊμέ! στη συμφορά σου / Όπου εχαίροντο πολύ, / Σύρε νάβρης τα παιδιά σου, / Σύρε, έλεγαν οι σκληροί».

Ας αφήσουμε το συναίσθημα στην άκρη, και ας γυρίσουμε στα τρέχοντα. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ελπίζοντας ότι θα βρει κατανόηση και την ανάλογη ανταπόκριση. Το ερώτημα είναι: Είναι σε θέση οι Ευρωπαίοι να δώσουν λύση στα προβλήματα; Θέλουν; Και όσοι θέλουν, μπορούν; Αλλά, και αν θέλουν και μπορούν, μήπως πάνω απ’ αυτούς -και πάνω και από τις Η.Π.Α.- υπάρχουν άλλοι πιο ισχυροί, που αυτοί εν τέλει αποφασίζουν; Και εννοώ το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Φοβούμαι πως δεν είναι σε θέση οι Ευρωπαίοι να δώσουν λύσεις. Κατ’ αρχάς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι υποψήφια θύματα. Το παιχνίδι άρχισε από μας, αφενός επειδή ήμασταν οι πιο ανίσχυροι και αφετέρου επειδή είχαμε την πιο βολική κυβέρνηση. Η οποία, όπως αποδεικνύεται τώρα, συμφωνούσε πριν καν της υποβάλλουν το αίτημα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός άλλωστε, που ο γαλλικός «Μοντ» έγραψε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι νάνοι». Όπως συμπεριφέρονται σήμερα, αποδεικνύεται αληθής η διαπίστωση της γαλλικής εφημερίδας, αφού οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, δεν κατάλαβαν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε των χωρών του Νότου. Ακόμη θα έλεγα ούτε μόνο της Ευρώπης ή των Η.Π.Α., αλλά παγκόσμιο. Κι επειδή δεν το κατάλαβαν, ο καθένας φροντίζει να σώσει μόνο το δικό του σπίτι. Η φωτιά όμως έχει ήδη κάψει το διπλανό και είναι θέμα χρόνου να επισκεφθεί και τα γειτονικά.

Επομένως, λίγα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε από τους Ευρωπαίους. Και μια μάλλον προαποφασισμένη παράταση, απλώς αναβάλλει τον θάνατο, σε ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, αλλά ούτε εμείς οι πολίτες και πολιτικοί θέλουμε να το καταστήσουμε βιώσιμο, αφού δεν κάνουμε τίποτε γι’ αυτό – απεναντίας μάλιστα.

Τώρα, ως προς το επιχείρημα του κ. Α. Σαμαρά που παρέθεσε στην «Μπιλντ», όπου χαρακτήρισε ως καταστροφή για την Ελλάδα την επιστροφή στη δραχμή, δηλώνοντας ότι «αν η Ελλάδα επέστρεφε στο εθνικό νόμισμα η ανεργία θα έφτανε το 40%, θα είχαμε περισσότερα χρόνια ύφεσης, και κοινωνικής και θεσμικής αναταραχής», δεν ξέρω αν είναι το κατάλληλο.

Διότι δίνεις στον «αντίπαλο» το επιχείρημα, να χρησιμοποιήσει το φόβο σου και να σκληρύνει τη στάση του. Αγνοώ φυσικά πώς σκέφθηκαν οι επικοινωνιακοί σύμβουλοι του κ. Α. Σαμαρά, προσωπικά όμως πιστεύω ότι ήταν ατυχής η δημοσιοποίηση του φόβου αυτού. Αντ’ αυτού ίσως ήταν καλύτερα να ειπωθεί ότι, «ναι μεν θα είναι ασύμφορη για την Ελλάδα η δραχμή, αλλά εξίσου ζημιογόνα θα είναι και για την Ευρώπη μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Πάντως, οι περί τον κ. Α. Σαμαρά, αφήνουν να εννοηθεί, ότι το διαπραγματευτικό χαρτί του πρωθυπουργού, θα είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της ελληνικής ΑΟΖ (της μη καθορισθείσης εισέτι). Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε. Θα δούμε.

Ο ΜακεδώνBlooberg: Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει νησιά καθώς ο Γιούνκερ ζητάει ώθηση στις κρατικές πωλήσεις…

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πρότεινε ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να πουλήσει ή να μισθώσει κάποια από τα νησιά της χώρας, για να βοηθήσει να αναβιώσει το σχέδιο πωλήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζοντας στη λήψη διεθνών κεφαλαίων .
Είπε ο κ. Σαμαράς στην εφημερίδα Le Monde σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι: ακατοίκητα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εσόδων, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα πουλήσει κάποια από τα νησιά της.
“Υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα εθνικής ασφαλείας, κάποιες από τις βραχονησίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς,” είπε ο Σαμαράς, όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία δίκαιη τιμή”

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση νησιών, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ιδιωτικά νησιά, παρά μόνο μερικές ιδιωτικές νησίδες, η πλειονότητα των οποίων είναι ακατοίκητη

«Οι Γερμανοί θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Το εγγυώμαι προσωπικώς. Και όλοι οι άλλοι θα εισπράξουν τα χρήματά τους» αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο κ. Σαμαράς.

Δεν εξήγησε βέβαια από πού θα βρεθούν τα μέχρι στιγμής περίπου 100 δις χρέη στα οποία αναφέρεται, ούτε εξήγησε με βάση ποια εξουσία του αναλαμβάνει την προσωπική δέσμευση ότι αυτά τα χρήματα θα καταβληθούν (καλύπτοντας τις συμφωνίες Παπανδρέου, Παπαδήμου), ωσάν να επρόκειτο για δική του περιουσία, ενώ είναι ένας απλός διαχειριστής του κράτους.

Προφανώς δεσμεύεται προσωπικά ότι εμείς οι μη φέροντες ουδεμία ευθύνη πολίτες,… με τις δικές μας περιουσίες και με την εξαθλίωσή μας, θα καταβάλουμε αυτά τα χρήματα που κατασπατάλησε το κατοχικό καθεστώς. Δεν διανοείται φυσικά πως μπορεί σε μερικούς μήνες να μην υπάρχει ο ίδιος στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως ο κ. Παπανδρέου.

Εγγυήθηκε προσωπικά πως οι Γερμανοί θα πάρουν τα χρήματά τους, αλλά δεν είπε κουβέντα γι’ αυτά που μας χρωστούν οι Γερμανοί από τον πόλεμο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, απάντησε και πάλι με προσωπική διαβεβαίωση «Σας βεβαιώνω ότι θα αναλάβουμε δράση. Η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί». Δεν εξήγησε όμως τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «Ελλάδα». Εννοεί άραγε το σπάταλο κατοχικό κράτος ή εννοεί την κοινωνία; Θα πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι η κοινωνία δεν χρεοκόπησε. Εκείνο που χρεοκόπησε είναι το δυναστικό κράτος. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να τεθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Υποσχέθηκε ακόμα ότι θα βρεθούν τα 11,6 δις ευρώ (τα οποία έχουν γίνει ήδη 14 δις) και υποσχέθηκε ακόμα ότι θα αντλήσει 30 δις ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, αφαιρώντας ένα μηδενικό από τα 300 δις που υπολόγιζε στο «Ζάππειο 1».

Τέλος, επισημαίνει τις δυσμενείς συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βάζοντας και πάλι το αποπροσανατολιστικό δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και αποσιωπώντας το πραγματικό πρόβλημα που είναι η παντελής έλλειψη δημοκρατίας στην Ελλάδα και ως εκ τούτου η επιβολή του παρασιτικού κράτους πάνω στην παραγωγική κοινωνία.


Σχόλιο ιστολογίου:
Αφού εγγυάται ο Αντώνης, θα πρέπει να ξέρει πως σε περίπτωση "αστοχίας" θα πρέπει να πληρώσει ο ίδιος και από την τσέπη του τις εγγυήσεις που σήμερα δίνει. Εγγυήσεις με τσέπες άλλων, είναι απάτη... για να μην πούμε κλεψιά. Εκτός και αν ο Αντωνάκης βάλει σαν εγγυήσεις τον ορυκτό πλούτο της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη κ.α.)... οπότε τον βλέπουμε πρώτη σειρά στο Σύνταγμα, να περιμένει την σειρά του μετά τον ΓΑΠ


Κατακλυσμιαίες αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο επιστροφής του Μπεγλίτη στο ΥΠΕΞ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Δημοκρατία. Προηγήθηκε βεβαίως η γυναίκα του, εξοργίζοντας ακόμα και τους πλέον πράσινους υπαλλήλους.

Για τον Μπεγλίτη όμως δεν αντιδρούν μόνο οι ένοπλες δυνάμεις τις οποίες ταπείνωσε σε μία κρίσιμη στιγμή.

Οι σοβαρότερες αντιδράσεις είναι από Ρωσία μεριά που μόνο “ειλικρινείς προθέσεις” δεν
καταλογίζουν στην κυβέρνηση μετά από αυτή την κίνηση.

Το “γιατί”, το ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο ίδιος ο Μπεγλίτης και οι παρέες του.

Φυσικά καλύτερα από όλους γνωρίζει η πρεσβεία, αφού είναι αδύνατον να γίνει κάτι στην Ελλάδα χωρίς την έγκρισή της. Τα wikileaks, άλλωστε, αποδεικνύουν πως το "φαινόμενο" αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά έχει βαθιές ρίζες (με ροπή στο πράσινο -μπλε χρώμα) στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μήπως, θα έπρεπε να υπάρξουν έγγραφες ενστάσεις από την ηγεσία του Πενταγώνου για την επιστροφή του Μπεγλίτη στην διπλωματία; Γιατί φέρεται σαν υπουργός πως είχε παρενέβη είτε "διπλωματικά" είτε μη διπλωματικά εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του στατεύματος και των βασικών στόχων που αυτό εξυπηρετεί. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν αφήσει υπόνοιες για επιχείρηση διάλυσης του στρατεύματος...

Η Γερμανία οφείλει να ξεπεράσει άμεσα την εμμονή με την εφαρμογή αυστηρής λιτότητας και να υποστηρίξει τις εθνικές κυβερνήσεις ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, την Ισπανία αλλά και άλλες χώρες, καθώς η ίδια θα ζημιωθεί περισσότερο, μόνο με το κόστος από την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή να υπολογίζεται στα 150 δισ. δολάρια».

Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό κρατικό δίκτυο ABC ο James Shugg, υψηλόβαθμο στέλεχος και οικονομικός αναλυτής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Westpac.

Ο ίδιος είπε ότι είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι «τα δομικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, όπως η έλλειψη κοινού φορολογικού και τραπεζικού συστήματος, η απουσία ενός κοινού πολιτικού οργάνου που θα ασκεί την υψηλή εποπτεία αυτών των ευαίσθητων τομέων, η απόλυτη δυσκαμψία στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν πιο λειτουργική την Ένωση και χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική αυτά να ξεπεραστούν, αποτελούν τροχοπέδη που καθιστούν την ευρωζώνη μη ανταγωνιστική και καταδικασμένη στην αποτυχία».

Προσθέτει δε ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι χώρες του ανεπτυγμένου Βορρά θα πρέπει να «παρέχουν πακέτα οικονομικής στήριξης στις περιφερειακές οικονομίες του Νότου με τα σοβαρά προβλήματα για πολλά χρόνια ακόμα, έως ότου να είναι σε θέση οι τελευταίες να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα τους επιτρέψουν σε μια πρώτη φάση να επιβιώσουν και σε μια δεύτερη φάση να σταθούν αυτόνομα στη νομισματική ένωση, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή της.

O κ. Shugg καταλήγει ότι ο «μοναδικός τρόπος να υλοποιηθεί το όνειρο της πλήρους πολιτικής και φορολογικής ένωσης είναι το να βρεθεί ( η Ε.Ε.) προ τετελεσμένου με την εκδήλωση μιας κρίσης χρέους στη Γαλλία».

Εξηγεί ότι «το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αγγίζει το 90% του ΑΕΠ, με τα αντίστοιχα επίπεδα για την Ισπανία και την Ιταλία να κυμαίνονται στο 80% και στο 120%. Μάλιστα, η γαλλική οικονομία και αγορά εργασίας χαρακτηρίζονται ως μη ανταγωνιστικές.

Ως εκ τούτου, το μόνο στοιχείο που τη σώζει από πιθανή επίθεση των διεθνών αγορών είναι η κουλτούρα του εθνικισμού που χαρακτηρίζει τους Γάλλους πολίτες, ώστε να είναι απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που δεν ισχύει βέβαια ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ισπανούς».

Εντούτοις, τονίζει ότι εάν «οι αγορές θεωρήσουν ότι ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσει η Γαλλία την απροθυμία παραχώρησης της αυτονομίας της σε όργανα ελέγχου και χάραξης πολιτικής που δεν θα είναι γαλλικής υπηκοότητας, τότε σίγουρα θα επιτεθούν στην οικονομία της, μέχρι να υποχωρήσει στο αναγκαίο αίτημα της εμβάθυνσης τόσο σε φορολογικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο ίδιο θέμα, της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αναφέρεται ρεπορτάζ του δικτύου SBS σε ανταπόκριση από την Αθήνα.

Ο δημοσιογράφος καταγράφει ότι με την ελληνική οικονομία να «βυθίζεται στην ύφεση, την ανεργία να ανέρχεται στο 25%, να μην υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές στον προϋπολογισμό και αύξηση των φόρων και τις προβλέψεις του ΔΝΤ να κάνουν λόγο για συρρίκνωση κατά 4,8% και καμία ανάπτυξη για το επόμενο έτος σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις, είναι απόλυτα λογικό το αίτημα του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για παράταση κατά δύο έτη του χρόνου εκπλήρωσης των απαιτήσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα».

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ καταγράφονται οι δηλώσεις της Michala Marcussen, οικονομολόγου της Societe Generale, ότι «είναι πρακτικά αδύνατο για την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος σε αυτήν την φάση. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να τεθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αντίθετα, υπάρχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα στην ευρωζώνη που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».Καμία ξεκάθαρη απάντηση για το προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν έλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος στην επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι τα δημοσιεύματα τα οποία έχουν προκύψει και για τα οποία δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την κυβέρνηση αναφέρουν μια Ειδική Οικονομική Ζώνη με ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς, ιδιαίτερο καθεστώς μισθών, ουσιαστικά μια καινούργια διοικητική περιφέρεια μέσα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Θέλουμε να ξέρουμε αν η κυβέρνηση προτίθεται να τα κάνει όλα αυτά ή αν είναι στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων που επιδιώκουν κάποια πράγματα», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρκόπουλος αναπτύσσοντας την πρωτολογία του.

Όπως κατήγγειλε ο Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα συνέδρια και τη δημιουργία αυτής της ΕΟΖ και στα πλαίσια του «Χρηματοοικονομικού Φόρουμ», παίζει ο πρόξενος του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής ο κ. Σαρνιζ, καθώς επίσης και ορισμένοι συνάδελφοί μας βουλευτές που προέρχονται από τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.

«Τα αναφέρω αυτά ως στοιχεία ενός περιέργου σκηνικού το οποίο στήνεται ερήμην του Ελληνικού Κοινοβουλίου και για αυτό έκανα την ερώτηση.
Έχουν επισκεφθεί την περιοχή ο κ. Γιούνκερ, Γερμανοί γερουσιαστές, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχειρηματίες κυρίως από τη γερμανική πλευρά, επιχειρηματίες από την τουρκική πλευρά, έχουν γίνει συζητήσεις με την τουρκική πλευρά και αντίστοιχες επισκέψεις σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Τουρκία.»

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε ξανά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία Εδικών Οικονομικών Ζωνών.
«Εάν μια Ειδική Οικονομική Ζώνη δεν έχει διαφορετικές εργασιακές σχέσεις από ότι έχει η υπόλοιπη χώρα γιατί χρειάζεται; Έχετε το fast track όπου μπορείτε σε οποιαδήποτε επένδυση να κάνετε ειδικές φορολογικές ή τελωνειακές κινητροδοτικές πράξεις για μια μεγάλη επένδυση. Δεν έχετε κανένα λόγο να δημιουργήσετε ΕΟΖ για να προσελκύσετε επενδύσεις. Το άρθρο 28 της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν επιτρέπει Ε.Ο.Ζ. σε κράτη μέλη. Θα κάνει η κυβέρνηση διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη ή οπουδήποτε αλλού; Διότι αν το κάνει σημαίνει ότι το προγραμματίζει, αν το προγραμματίζει γιατί δεν μας το λέτε;

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης δηλώνει ότι αν γίνει η ΕΟΖ με τον τρόπο που περιγράφει η έκθεση της Capital Market που μιλάει για εργασιακό μεσαίωνα, τότε θα δώσει οδηγία να εκκενωθεί η περιοχή από τους έλληνες χριστιανούς ορθόδοξους διότι έχει καταλάβει τι θα γίνει».

Τέλος ο Γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αναρωτήθηκε «Γιατί υπάρχουν επαφές υπουργών της κυβέρνησης με το στέλεχος της Deutsche Bank κ. Κ. Καραγιάννη; Τι ρόλο παίζει ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής ο οποίος είναι παρών σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις;»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημιουργήσει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς σε αυτές τις ζώνες.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει επαφές με το «Φορουμ της Θράκης» στα πλαίσια προσέλκυσης επενδύσεων, αρνήθηκε όμως ότι το συγκεκριμένο «Φόρουμ» έχει χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός απέφυγε να σχολιάσει την ανάμειξη του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτές τις προσπάθειες, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και υπονόησε ότι η Ε.Ο.Ζ. πιθανόν να προκύψουν και αλλού στην Ελλάδα.Ο ηρωικός εισαγγελέας Πεπόνης πετά το γάντι στο πολιτικό σύστημα: "Καθήστε στο σκαμνί τον Παπανδρέου"

Σύμφωνα με ασφαλέστατη πηγή, ο άξιος λειτουργός της δικαιοσύνης Γρηγόρης Πεπόνης, μετά την μαραθώνια κατάθεση του κυρίου Ρουμελιώτη, φώτισε τις τελευταίες σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης και ενεργοποιεί το άρθρο 86 του Συντάγματος πετώντας το γάντι στο πολιτικό σύστημα. Ένα πολιτικό σύστημα που σέρνεται ενώπιον των ευθυνών του από την ασκητική μορφή με την γρανιτένια θέληση που παραπέμπει σε πολεμιστή ομηρική έπους.

Χτύπημα χωρίς δισταγμό: "Σας δίνω την ευκαιρία να επιδείξετε πολιτική συνέπεια και ανδροπρέπεια". Και εδώ δεν υπάρχουν υπεκφυγές, δεν υπάρχουν τεθλασμένες.

Το ερώτημα έχει μόνο μία ευθεία απάντηση:

Κύριε Σαμαρά, δεσμευθήκατε για εξεταστική ώστε να διερευνηθεί το πως φτάσαμε στο μνημόνιο. Ο Έλληνας εισαγγελέας σας γλιτώνει από την οπερέτα των διαβουλεύσεων με τους κυβερνητικούς εταίρους και σας στέλνει τον φάκελλο με το όνομα "Γιώργος Παπανδρέου" στο εξώφυλλο. Θα προχωρήσετε;
Τυχόν αρνητική απάντηση σημαίνει κουρέλιασμα του Συντάγματος. Το ίδιο ισχύει για κάθε Έλληνα βουλευτή που θα κληθεί να αποδείξει εάν η Ελληνική δημοκρατία θα επιβιώσει ή θα συντριβεί υπό το βάρος ατομικών αμαρτιών που η απόπειρα συγκάλυψης θα τις μετατρέψει αυτόματα σε συλλογικές.

Ο κύριος Ρουμελιώτης έκανε το καθήκον του αποκαλύπτοντας κάθε πτυχή του εγκλήματος. Εκεί που έπρεπε, απέναντι σε έναν εισαγγελέα που όπως σχολίαζε μετά την μαραθώνια κατάθεση του, αποτελεί Εθνικό κεφάλαιο.

Το "Μα θα καταστρέψεις το Έθνος σου", που ξεστόμισε έντρομος ακόμα και ο απεχθής παγκόσμιος τοκογλύφος, ας ηχήσει σαν καμπάνα σε κάθε πολιτικό έρμαιο βαλίτσας ή "τηλεοπτικής παραγωγής". Όποιος πρόδωσε αυτό το Έθνος κονιορτοποιήθηκε στην ατσάλινη περιστροφή χιλιάδων χρόνων Ελληνικής πνοής.Νομπελίστες Σύμβουλοι του ΓΑΠ, ο τεχνοκράτης (μη χε…) Παπαδήμος, η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Στουρνάρας, ο Σαμαράς, η Τροϊκα, Τραπεζίτες, Μασώνοι, Εργολάβοι και λακέδες δημοσιογράφοι, έχουν βαλθεί να μας πάρουν τα μέτρα…

Εχουν βάλει όλους τους ειδικούς και ψάχνουν στο 11888, στο χρυσό οδηγό, στο google, στο… youporn... πόσα θα είναι αυτά τα μέτρα…

Από ότι κατάλαβα, είναι όσα γουστάρουν !

Δεν σας ακούγεται και πολύ “επιστημονικό” ε;

Μάλλον το σωστό είναι όσα γουστάρουν και τους παίρνει…!

Είναι μια διελκυστίνδα. Από την μια οι Ελληνες κι από την άλλη Τρόικα, Τράπεζες, Κυβέρνηση κτλ.

Τα μέτρα πέφτουν σαν στραγάλια κι ανακοινώσεις έχουν χάσει κάθε… μέτρο!
  • 13/2/2012 Πρόσθετα μέτρα 14,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 (in.gr)
  • 3/3/2012 Πρόσθετα μέτρα 2 δισ. από φέτος (in.gr)
  • 18/4/2012 Πρόσθετα μέτρα 24 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2030 (IMF)
  • 1/8/2012 Κλείδωσαν τα 11,5 δις μέτρα (news247.gr)
  • 18/8/2012 Spiegel: Η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα 14 κι όχι 11,5 δισ (skai.gr)
  • 20/8/2012 Τα 11,5 δις έγιναν 13,5 δις (Στουρνάρας)
  • 23/8/2012 Η επιμήκυνση «κοστίζει» 18 δισ. ευρώ (euro2day.gr)
Σήμερα είναι Πέμπτη 23, αύριο Παρασκευή 24 κ.ο.κ.

Προσπαθούν να εξανεμίσουν όσες αποταμιεύσεις υπάρχουν ακόμη, ωστε από 1/1/2013 που λήγει η αναστολή κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, θα αρχίσει το πλιατσικό… ίσως και σε κατοχικό νόμισμα...

Αν δεν ξαναγεμίσει το Σύνταγμα… ετοιμάστε βαλίτσες, μετακομίζουμε...
Οι Έλληνες εφοπλιστές σώζουν την γερμανική ναυτιλία και χιλιάδες Γερμανούς μικρο-επενδυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, μπορεί η ελληνική οικονομία να εξαρτάται από τη γερμανική βοήθεια, αλλά στον τομέα της ναυτιλίας, η εικόνα είναι αντίστροφη.

Ήδη πάνω από 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων δαπάνησαν οι Έλληνες εφοπλιστές κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2012, αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά 111 ποντοπόρα πλοία, σημειώνοντας έτσι ρεκόρ στην αγορά αυτού του είδους.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 γερμανικά funds που επενδύουν στην ποντοπόρο ναυτιλία έχουν πτωχεύσει, ενώ άλλα 800 γερμανικά αντίστοιχα απειλούνται με λουκέτο λόγω της βαθιάς κρίσης που πλήττει ειδικά την κατηγορία των πλοίων κοντέινερ, όπου οι Γερμανοί εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως ελέγχοντας το 40% της αγοράς.

Οι Έλληνες δίνουν δάνεια σε Γερμανούς εφοπλιστές

Επειδή και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει κλείσει, απειλούνται να χάσουν την πρωτιά και να τους την πάρουν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι όχι μόνο διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα, αλλά και άριστη πιστοληπτική ικανότητα, σε τέτοιο σημείο που να μπορούν να πάρουν δάνεια από τράπεζες μέχρι και το 100% της αξίας του πλοίου.

Οι ίδιοι κλήθηκαν από γερμανικές τράπεζες και γερμανικά ναυτιλιακά funds να σώσουν ό, τι σώζεται από τον τεράστιο στόλο των κοντέινερ που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά τη μείωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, που ξεκινούν από 9,5% και φτάνουν έως και 18% ανάλογα με την περιοχή.Ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης τοποθετείται για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

"Σκοπός και αυτού του σχεδίου νόμου και αυτής της ανούσιας διαδικασίας, την οποία βιώνουμε εδώ και τρεις ώρες, δεν είναι άλλος από το να νομιμοποιηθεί μια παρανομία, διότι, κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι παράνομα διαμένοντες σε μια χώρα είναι για να φεύγουν. Δεν είναι για να τους κάνουμε κέντρα κράτησης. Μόνη λύση στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών είναι η επαναπροώθηση. Για να σας το πω κοινοβουλευτικά, είναι να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους ή για να σας το πω λαϊκά, να πάνε από εκεί που ήρθαν. Ζητάμε να εφαρμοστούν, επιτέλους, οι νόμοι και όχι να καλούμαστε εδώ να ψηφίσουμε νέους νόμους, με σκοπό να νομιμοποιήσουμε μια παρανομία.

Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές. Μπαίνουν κατά κύματα, κατά εκατοντάδες καθημερινά και εμείς ως Κράτος, ως επίσημες αρχές, τους δίνουμε ένα χαρτί στο χέρι και τους λέμε σε μερικές μέρες «φύγετε από τη χώρα». Τους δίνουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα και επίσημα να μας δουλεύουν. Μπαίνουν στα ΚΤΕΛ, έρχονται στην Αθήνα, ελάχιστους από αυτούς τους συλλαμβάνετε εδώ και τους ξαναστέλνετε στη Θράκη. Ενδεχομένως, ο σκοπός σας να είναι με αυτό το μπρος-πίσω και το γύρω-γύρω όλοι να ζαλιστούν και να αποφασίσουν έτσι οικειοθελώς να αποχωρήσουν. Ομιλείτε ότι ο νομοθέτης αναφέρεται σε διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, σε υποχρεώσεις προς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπεράνω όλων των συνθηκών βρίσκεται η εθνική μας επιβίωση και η σωτηρία της πατρίδας μας. Το πώς αντιλαμβάνονται τη Συνθήκη Σένγκεν, για παράδειγμα, τα σοβαρά κράτη το είδαμε στην Ιταλία και τη Γαλλία, όταν ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι έπαιζαν πινγκ-πονγκ στα σύνορά τους με τα τρένα με τους Ρομά και με τους λαθρομετανάστες από τη Βόρειο Αφρική. Ανοίγω παρένθεση, ότι τους Ρομά αυτούς μας τους φόρτωσαν εδώ στην Ελλάδα, τους Ρομά όλων των χωρών της Ευρώπης και εσείς κάνετε τώρα μια επιχείρηση on camera στο Βοτανικό για εντυπωσιασμό. Δεν λύνονται, όμως, έτσι τα προβλήματα.

Θα ήθελα σταθώ σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα για εμάς. Έχετε αποφασίσει κάποια τουλάχιστον από τα κέντρα κράτησης που προβλέπει το νομοσχέδιο να εδράζονται στη Θράκη. Η Θράκη σάς υπενθυμίζω ότι είναι μια περιοχή εθνικά ευαίσθητη, όπου οργιάζει η τουρκική προπαγάνδα και όλοι γνωρίζουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κοσοβοποίηση της Θράκης, ένα σχέδιο ισλαμοποίησης με βάση την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου με τους «Γκρίζους Λύκους» να αλωνίζουν σε ελληνική γη και τον αντιπρόεδρο του Ερντογάν να βρίσκεται για ημέρες στην Ελληνική Επικράτεια, να κυριαρχούν οι τουρκικές τράπεζες και να αγοράζουν γη οι μουσουλμάνοι. Ανοίγετε τον «ασκό του Αιόλου». Είναι εθνικά επικίνδυνη η απόφαση που λάβατε να μεταφέρετε ισλαμιστές λαθρομετανάστες στη Θράκη και θέλω να σας πω ότι είτε θα υπερασπιστούμε τη Θράκη σήμερα με γενναίες πολιτικές αποφάσεις ή να ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα κληθούμε να την υπερασπιστούμε με τα όπλα. Κάποια επιμέρους ζητήματα που τίθενται στο σχέδιο νόμου είναι οι αποσπάσεις προσωπικού από το Λιμενικό Σώμα στο Υπουργείο Προ.Πο.. Για ποια Αστυνομία και ποιο Λιμενικό, όμως, ομιλούμε, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ξεκάθαρα ένα ζήτημα εθνικής ασφαλείας; Ξεκάθαρα, αντιμετωπίζουμε ασυμμετρία απειλή.

Επιτέλους, τη διαχείριση αυτού του μείζονος προβλήματος πρέπει να την αναλάβει ο ελληνικός στρατός. Δεν γνωρίζουμε, για ποιο λόγο αποκλείεται ο ελληνικός στρατός και παραμένει κλεισμένος στα στρατόπεδα, την ίδια ώρα που οι τούρκοι απέναντι μας έχουν στρατό, τις μυστικές τους υπηρεσίες και εμείς θέτουμε απέναντι τους μερικούς αστυνομικούς. Θα ήθελα κάποια στιγμή να βρεθείτε εσείς κύριε Υπουργέ στο ποτάμι, και να είναι νύκτα και να σας φωτίζουν οι τούρκοι στρατιωτικοί με προβολείς και να οπλίζουν τα κλείστρα των αυτόματων οπλών τους, να δούμε αν τότε είσαστε τόσο λαλίστατος και θα έχετε την ίδια άποψη για το ζήτημα.

Επίκεντρο του προβλήματος είναι ο ποταμός Έβρος, υπάρχει οργανωμένος σχεδιασμός του τουρκικού κράτους, για προώθηση εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών στην χώρα. Αυτό το βλέπαμε παλαιότερα με τους βορειοαφρικανούς, μαροκινούς, αλγερινούς που έπαιρναν το αεροπλάνο και πήγαιναν Κωνσταντινούπολη και από εκεί στον Έβρο και Ελλάδα. Τελευταία, το ίδιο γίνεται με τους σύριους πρόσφυγες, είναι εθνικά επικίνδυνος ο ρόλος της FRONTEX στο ποτάμι. Αυτό και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως το έθεσε και είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διενεργεί κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδος. Γνωρίζετε ότι, ο ρόλος της FRONTEX είναι να παίρνει τα χαρτιά των αλλοδαπών και να τα σφραγίζει με χώρα προέλευσης Ελλάδα. Ούτως ώστε αν καταφέρουν οι λαθρομετανάστες με κάποιο τρόπο να μπουν σε ένα φορτηγό και καταφέρουν να διαφύγουν στην Ευρώπη, αν συλληφθούν στο Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο σε λίγες μέρες να γυρίσουν στην χώρα μας. Ουσιαστικά, με δικές σας πολιτικές αποφάσεις μετατρέψει την Ελλάδα σε «σκουπιδότοπο» ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο παρόν σχέδιο νόμου, υπάρχει και μία ορθή πρόβλεψη η οποία αν ήταν αυτόνομο άρθρο ασφαλώς και θα την υπερψηφίζαμε. Μιλάτε για μίσθωση ακινήτων από ιδιώτες, συμφωνούμε και πληρώνουμε κιόλας, να πηγαίνουν και να μένουν στα σπίτια εκείνων που τους θέλουν. Να φιλοξενηθούν από τους κυβερνώντες, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές της Αριστεράς, που πουλάνε ανθρωπισμό εκ του ασφαλούς. Να βάλουνε όλοι στα σπίτια του από 10 Αφγανούς, να φέρουμε και στη Βουλή απέξω 100 πακιστανοί για να έχουμε σφαιρική άποψη για το πρόβλημα, γιατί αν δεν το βιώσεις τότε δεν δικαιούσαι να έχεις άποψη ούτε και να κρίνεις τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αντιδρούν.

Κλείνω με μια αναφορά στα αντιμεταναστευστικά μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί. Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, είναι μια ξεκάθαρη επικοινωνιακή παρωδία-είδαμε βίντεο της ΕΛΑΣ να λαμβάνουν πλάνα από το σταθμό Λαρίσης νύκτα με άδεια τρένα γιατί το είχαν μυριστεί και είχαν κατέβει στην Οινόη-καλό θα ήταν όταν εμφανίζουν λαθρομετανάστες να είναι μέρα. Ανακυκλώνεται το πρόβλημα, δεν φεύγει κανείς από τη χώρα, πανηγυρίζεται από τα ΜΜΕ, ότι ενδεχομένως να απελάθηκαν και 5-10 τη στιγμή που μέσα στη χώρα οι ξένοι είναι εκατομμύρια. Παραδέχεστε και εσείς οι ίδιοι λοιπόν, ότι ακόμα και αν καταφέρουμε να πάψουμε την εισροή και να σφραγίσουμε τα σύνορα για τους λαθραίους, ακόμα και τότε το πρόβλημα θα λυθεί σε πάρα πολλά χρόνια ενδεχομένως και σε αιώνες.

Να ξέρετε ότι εκτός από τον «Ξένιο Δία», στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε και η ξενηλασία. Πέραν του ότι ο «Ξένιος Δίας» δεν αφορούσε βαρβάρους παρά μόνο έλληνες-ας κάνουμε ένα μικρό μάθημα ιστορίας τόσα έχουν ειπωθεί άλλωστε-στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε και η ξενηλασία, για να απορρίπτονται από την πόλη άνθρωποι οι οποίο ήταν επικίνδυνοι για την επιβίωση της πόλεως. Έχουμε λοιπόν, ανάγκη όχι από ένα σχέδιο «Ξένιος Ζευς» αλλά από ένα σχέδιο ξενηλασίας. Μόνο η Χρυσή Αυγή όμως θα μπορούσε να το εφαρμόσει γιατί χρειάζονται μέτρα σκληρά, για σωθεί η χώρα από αυτή τη μείζονα εθνική πληγή. Ευχαριστώ".
Σε επιστολή της προς κυβερνητικούς παράγοντες επισημαίνει τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή μας σε «αμπάρι ψυχών» για όλους, ελεύθερους πολίτες και κρατούμενους μετανάστες

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών–Βιοτεχνών–Εμπόρων Ν. Ξάνθης, εν όψει της κατάστασης που διαμορφώνεται με την επιλογή της Περιφέρειάς μας ως τόπου συγκέντρωσης, σε συνθήκες κράτησης, παράνομων μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς «επιστροφής» και εκτιμώντας από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επισήμως ότι – παρά τους, περί του αντιθέτου, ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης – πρόκειται για μόνιμα επί της ουσίας μέτρα με πιθανές αλλαγές ή προσθήκες ως προς τους χώρους κράτησης των λαθρομεταναστών, επισημαίνει, με την παρούσα, τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή μας σε «αμπάρι ψυχών» για όλους μας (ελεύθερους πολίτες και κρατούμενους μετανάστες) εάν υπογραφεί το Π.Δ. που ενεργοποιεί το άρθρο 37-5 του Ν.3907/2011 (Οδηγία 2008/115/ΕΚ για την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών).

Τι λέει το άρθρο 37-5:
«Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσα βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της χώρας όπου μπορούν να απασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του χρόνου αναβολής της απομάκρυνσης ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης, ενώ το ως άνω χρονικό διάστημα διαμονής του υπηκόου τρίτης χώρας δεν μπορεί να συνυπολογιστεί στην περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του ν.3838/2010 περί πρόσβασης στην ελληνική ιθαγένεια ή στην περίπτωση εφαρμογής διατάξεων που αφορούν την πρόσβαση σε καθεστώς μακροχρόνιας διαμονής.» (Ν3907/26.01.2011)

Η Ομοσπονδία Ε.Β.Ε. Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψιν:

1. το άρθρο 37-5 του Ν.3907/26.01.2011 το οποίο προβλέπει ότι ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών που δεν είναι διαχειρίσιμος από το ελληνικό κράτος, μπορεί να κατευθυνθεί με ένα προεδρικό διάταγμα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας για συγκεκριμένη απασχόληση με την ιδιότητα του «λαθρομετανάστη» να διατηρείται,

2. το άρθρο 84 του Ν.4052/01.03.2012 του κεφαλαίου ΙΓ΄ περί απαγόρευσης απασχόλησης παράνομων μεταναστών, το οποίο εξαιρεί από τη ρητή απαγόρευση του Νόμου όσες περιπτώσεις υπαχθούν στη διάταξη 37-5 του προγενέστερου Ν.3907/26.01.2011.

3. την αναφορά της «Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ» στο πλαίσιο «του διαλόγου για το μεταναστευτικό και το άσυλο» στην Ελλάδα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάϊο και στην οποία περιγράφονται με σαφήνεια οι αδυναμίες της διοικητικής κράτησης και το ανέφικτο των μαζικών απελάσεων για να προταθεί ως «λύση» για τους λαθρομετανάστες –στο πνεύμα της προαναφερόμενης διάταξης– η χορήγηση «άδειας εργασίας υπό προϋποθέσεις» σε ένα καθεστώς «προσωρινής παραμονής υπό ανοχή»,

4. την απόφαση «πιλοτικής» εγκαθίδρυσης Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Περιφέρειά μας παρά τις επιφυλάξεις και διαφωνίες που έχουν εκφραστεί,

5. το άρθρο 29-6 του Ν.4072/11.04.2012 που επιτρέπει την είσοδο σε άλλο τελωνειακό καθεστώς (Ειδική Οικονομική Ζώνη, Ελεύθερη Τελωνειακή Ζώνη) βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και η κυκλοφορία τους στην αγορά απαγορεύθηκε λόγω κινδύνων για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, και

6. το άρθρο 41-6 & 41-7 του Ν.4072/11.04.2012 που επιτρέπει, εντός των Ελευθέρων Τελωνειακών Ζωνών, ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας και επεξεργασία προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες,
Ζητά από τους συναρμόδιους, για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του άρθρου 37-5 του Ν.3907/26.01.2011, Υπουργούς, να μην προχωρήσουν αβασάνιστα στην υπογραφή σχετικής πρότασης Π.Δ. αλλά να λάβουν σοβαρά υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας,
Καλεί τους βουλευτές της Θράκης να επαγρυπνούν για τα συμφέροντα της περιοχής και της κοινωνίας και να τα προασπιστούν απέναντι στα εν δυνάμει νομοθετήματα για τις ΕΟΖ και της πιθανής σύνδεσης της λειτουργίας τους με το «αναλώσιμο» εργατικό δυναμικό των λαθρομεταναστών – εξέλιξη που θα μετατρέψει τη Θράκη σε «αμπάρι ψυχών»,
Καλεί τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να προβληματιστούν με τη συνέργεια των προαναφερομένων, φαινομενικά αποσπασματικών, διατάξεων και νομοθετημάτων που προοιωνίζουν ανατροπές αγνώστων διαστάσεων στις τοπικές κοινωνίες για τις οποίες προορίζονται

Καλεί για άλλη μια φορά τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να αναθεωρήσει την απόφασή του για εγκαθίδρυση ΕΟΖ στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που δεν μπόρεσε να αποτρέψει, ως ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι,

Καλεί τους προέδρους των Επιμελητηρίων Αν. Μακεδονίας & Θράκης να άρουν τη συναίνεσή τους στην προοπτική ΕΟΖ και να ηγηθούν μιας νέας πρωτοβουλίας επανεξέτασής τους ως δήθεν «αναπτυξιακής λύσης» για τον τόπο μας, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.
Εν κατακλείδι, ζητά από την ελληνική Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να της εξηγήσει με πειστικό τρόπο,

- γιατί, με τα 206,7 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλαβε η Ελλάδα για το μεταναστευτικό μέσω των Ταμείων «Εξωτερικών Συνόρων», «Επιστροφής» και «Προσφύγων» την περίοδο 2007 – 2011, το πρόβλημα αντί να λυθεί, επιδεινώθηκε δραματικά.

- Και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει η χώρα, με τα 86 εκ. ευρώ που προβλέπονται από τα ίδια ταμεία το 2012, να δώσει λύσεις με προοπτική στο διογκωμένο πλέον πρόβλημα.Παρακολούθησα τις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο κ. Γιούνκερ είπε, λίγο πολύ, αυτά που ήθελαν να ακούσουν όλοι οι ….ενδιαφερόμενοι! Ενδεχομένως, ίσως είπε και κάτι περισσότερα. Σπίτι μας ήρθε, θα είχε έναν καλό λόγο, έστω και από υποχρέωση.

Αν και στην πολιτική δεν αποτελεί κανόνα, οι διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, όταν απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα κατάφερνε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, χωρίς τη σθεναρή υποστήριξη δεδηλωμένων φίλων, όπως ο Ζισκάρ ή υποστηρικτών, όπως ο Χέλμουτ Σμίτ.

Άρα, τα καλά λόγια του Γιούνκερ, έχουν τη σημασία τους όταν την ίδια μέρα ο Independent διέπραξε μια ακόμα αθλιότητα σε βάρος της χώρας μας.

Όμως, πέραν των δηλώσεων, που συνήθως διαμορφώνονται από τη συγκυρία, (και εύκολα αλλάζουν) εντύπωση μου προκαλεί η διαρκώς επαναλαμβανόμενη θέση ότι το Eurogroup θα αποφασίσει, μετά την έκθεση της τρόικα! Είναι δυνατόν οι πολιτικές αποφάσεις να υποκαθίστανται από τις εκτιμήσεις κάποιων τεχνοκρατών της σειράς; Πολλώ δε μάλλον, όταν αυτοί οι τεχνοκράτες, μέχρι σήμερα, έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους; Επιτέλους, ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει η έκθεση του κ. Τόμσεν, όταν σε τρία από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, ήτοι ύφεση, ανεργία και χρέος οι εκτιμήσεις του ήταν για τα….πανηγύρια; Αν ήταν σε μια ιδιωτική εταιρεία ο Δανός τεχνοκράτης, θα είχε ήδη απολυθεί πυξ-λάξ και αμφιβάλλω, αν θα ξαναεύρισκε δουλειά!

Εκτός και αν οι εκτιμήσεις της τρόϊκα είναι κατά παραγγελία και χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν το πολιτικό κόστος.

Ό,τι και να συμβαίνει, η πολιτική δεν μπορεί να υποκαθίσταται από τους τεχνοκράτες γιατί αυτό δημιουργεί έλλειμμα δημοκρατίας. Οι τεχνοκράτες δεν εκλέγονται από το λαό και ουδείς γνωρίζει που λογοδοτούν ή τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Ένα δεύτερο σημείο που ήθελα να επισημάνω, είναι αυτή η επιμονή για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ουδείς αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει δραματικά για να γίνει μια χώρα περισσότερο φιλική στις επενδύσεις και να αποκτήσει έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό κρατικό τομέα. Όμως, μέσα σ’ αυτη τη λαίλαπα των εισπρακτικών μέτρων, που διαλύει την ελληνική κοινωνία και οδηγεί πολλούς στη φτώχεια, ακόμα και οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές δεν απολαμβάνουν λαϊκής νομιμοποιήσεως επειδή ακριβώς συνδυάζονται με τη φτώχεια! Γιατί δεν αποτελεί μεταρρύθμιση να κόβεις συντάξεις. Μεταρρύθμιση είναι να καταργήσεις το καθεστώς που επιτρέπει την έκδοση παράνομων και χαριστικών συντάξεων. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε. Άλλο τα εισπρακτικά μέτρα. Άλλο οι μεταρρυθμίσεις.

Το αυτό ισχύει και για τις αποκρατικοποιήσεις. Στην παρούσα συγκυρία, με το χρηματιστήριο απαξιωμένο, την οικονομία σε βαθιά ύφεση, τη διεθνή εικόνα της χώρας τραυματισμένη, ποιός σοβαρός επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα; Μόνο κοράκια! Αν, λοιπόν, δεν βελτιωθεί το κλίμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις γιατί αυτές θα γίνουν με όρους που θα θυμίζουν εκποίηση εθνικού πλούτου.

Αναμφίβολα, ήταν θετική η διαβεβαίωση του κ. Γιούνκερ ότι αντιτίθεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Όμως, ούκ ολίγες φορές, και ο ίδιος προέβη σε αμφίσημες δηλώσεις, που καλλιέργησαν το κλίμα. Το έχω γράψει και άλλες φορές. Όσο αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο (γιατί τα διάφορα Funds έχουν λόγους να τη συντηρούν γιατί κερδοσκοπούν σε πολλά επίπεδα) όχι μόνο δεν θα έρθουν επενδύσεις, αλλά η αβεβαιότητα θα παρατείνεται. Άρα, είναι δουλειά του κ. Γιούνκερ να σταματήσει αυτή τη συζήτηση και θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αν το καταφέρει.

Τέλος, σ’ αυτά τα ήξεις-αφίξεις για την επιμήκυνση ή τη χαλάρωση του προγράμματος. Το πρόγραμμα απέτυχε, όχι επειδή δεν το εφαρμόσαμε ικανοποιητικά, αλλά επειδή είχε λάθος στοχεύσεις και εσφαλμένες εκτιμήσεις. Η τυφλή συνέχιση του, απλώς θα επιτείνει τα αδιέξοδα. Το να καλούνε, επομένως, διαρκώς την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι σαν να της ζητούν ν’ …αυτοκτονήσει. Επειδή το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει οτι δικαιούνται να μας ζητούν να το…επαναλάβουμε!

Στην ΕΕ συμμετέχουμε ισότιμα. Δεν υπάρχουν υποτελείς χώρες. Προφανώς και η αλληλεγγύη έχει όρια, όπως και οι αντοχές ενός λαού. Και πάνω απ’ όλα, η αξιοπρέπειά του. Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον όταν τον προσβάλεις διαρκώς.

Ο Γάλλος Οικονομολόγος, Jean Pisani-Ferry, διευθυντής του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel, έγραψε προχτές στου Financial Times, ένα εξαιρετικό άρθρο με τίτλο: «Η Ευρώπη επιτέλους, να αποφασίσει για την Ελλάδα». Τονίζει, μεταξύ άλλων :«Δεν είναι όμως συνεπές το να καλείται μία χώρα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στους στόχους του προγράμματος, ενώ παράλληλα τροφοδοτούνται σενάρια επιβεβλημένης εξόδου. Για τους εγχώριους παράγοντες, ο κίνδυνος οικονομικών αναταραχών που συνεπάγεται η αποβολή της χώρας λειτουργεί ως κίνητρο για την εξαγωγή κεφαλαίων ή τη συσσώρευση ρευστότητας. Για τους ξένους επενδυτές -συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων του εξωτερικού- η κατάσταση αυτή δημιουργεί αντικίνητρο για επενδύσεις στην Ελλάδα με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν ακόμη χαμηλότερες τιμές στο μέλλον».

Πριν, λοιπόν, από τα προγράμματα και τις επιμηκύνσεις, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Γιατί, αν ξεκαθαρίσει αυτό, μπορούν ευκολότερα να βρεθούν απαντήσεις για όλα τ’ άλλα. Γιατί λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπήρχε την τελευταία τριετία, ενώ περίσσεψαν και οι σκοπιμότητες. Μια ματιά στα γερμανικά επιτόκια θα δείξει του λόγου το αληθές.

Ευτυχώς, για εμάς, το ζήτημα δεν αφορά μόνον….εμάς. Αφορά την Ε.Ε. και αφορά το μέλλον της.

ΚΡ


Κάλεσμα στην κοινωνία των πολιτών
Δημοσιεύτηκε πέρυσι 29 Μαίου 2011, την εποχή των πλατειών και παραμένει επιτακτικά επίκαιρο

Tου καθ. Γιώργου Κοντογιώργη

Μην τρέφουμε αυταπάτες. Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους και στις πλατείες είναι αδιέξοδες, διότι δεν αίρουν την αιτία του προβλήματος, που είναι η μονοπωλιακή συγκέντρωση του συνόλου της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των νομέων του κράτους. Όταν η κοινωνία των πολιτών, έχοντας εκτονωθεί ή εξαντληθεί, θα επιστρέφει στα σπίτια της, οι πολιτικοί θα συνεχίζουν να διαλέγονται και να συναποφασίζουν με τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς φορείς των μηχανισμών (τους χορηγούς ισχύος, χρήματος, επικοινωνίας κλπ), που τους κρατούν όμηρους στην πολιτική επιφάνεια.

Είναι επείγον να αντιληφθούμε ότι θεμελιώδη αιτία του σημερινού προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της νεοτερικότητας δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε αντιπροσωπευτικό. Το πολιτικό προσωπικό κατέχει κατά τρόπο αδιαίρετο και την ιδιότητα του εντολοδόχου και του εντολέα, ενώ η κοινωνία των πολιτών είναι εγκιβωτισμένη στην ιδιωτική σφαίρα. Με όχημα το πολιτικό αυτό σύστημα και τον αναπόφευκτο εκφυλισμό του σε μια δυναστική κομματοκρατία, οι δυνάμεις που ορίζουν την παγκόσμια τάξη κατάφεραν να ελέγξουν το κράτος και να επιβάλουν την πολιτική τους κυριαρχία επί της κοινωνίας των πολιτών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η κοινωνία των πολιτών καλείται:

(α) να πάρει την πολιτεία στα χέρια της, να αξιώσει την αναστολή των άρθρων του Συντάγματος που αναιρούν την αντιπροσωπευτική αρχή της πολιτείας, που της αφαιρούν την ιδιότητα του εντολέα. Να επεξεργασθεί προτάσεις νόμων που θα καταργούν τον κατοχικό χαρακτήρα του κράτους και τη δυναστική κομματοκρατία, που θα εξαρτούν το πολιτικό προσωπικό από την κοινωνία των πολιτών, που θα καταργούν την “ασυλία” του και θα το υπάγουν απευθείας στη δικαιοσύνη για τα πολιτικά του πεπραγμένα, που θα παρέχουν στον πολίτη δικαίωμα εννόμου συμφέροντος για τη βλάβη που θα του προκαλούν οι φορείς της διοίκησης και το πολιτικό προσωπικό. Να επεξεργασθεί, τέλος, τις πολιτικές κατευθύνσεις μέσα στις οποίες θα υποχρεούται η πολιτική εξουσία να κυβερνήσει.

(β) Να περικυκλώσει ειρηνικά, αλλά μαζικά τη Βουλή (κατά προτίμηση σε ώρα ολομέλειας) και το Μαξίμου (όταν θα συνεδριάζει ο μονάρχης πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του) και να αξιώσει την υπερψήφιση των νομοθετικών της προτάσεων. Εν ανάγκη να μην τους αφήσει να αποχωρήσουν εάν δεν τις ψηφίσουν ή να απαιτήσει την προσέλευσή τους γι’αυτό. Να συνεχίσει έτσι με επιμονή, ώσπου να κατοχυρωθεί ότι η βούληση της κοινωνίας των πολιτών θα διατυπώνεται θεσμικά και θα συνεκτιμάται υποχρεωτικά στις πολιτικές τους αποφάσεις. Να τους υπενθυμίσει με σαφήνεια ότι αυτή (η κοινωνία των πολιτών) αποτελεί τον λόγο ύπαρξης και του κράτους και του πολιτικού προσωπικού και της οικονομίας. Ότι η κοινωνία των πολιτών, και όχι το κράτος, ενσαρκώνει και διερμηνεύει το έθνος. Ότι το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών οφείλει να αποτελεί το μοναδικό “τέλος” της πολιτικής τους λειτουργίας. Ότι αυτή, η κοινωνία, και όχι αυτοί, οι πολιτικοί, είναι αρμόδια να μορφοποιήσει τις πολιτικές που θα συνάδουν με το κοινό συμφέρον. Ότι η θέση της κοινωνίας είναι μέσα στην πολιτεία, όχι στις πλατείες. Και ότι ο χρόνος της εν λευκώ εξουσιοδότησης που τους παρέχει το σύστημα να διερμηνεύουν τη βούλησή της και να προσδιορίζουν το συμφέρον της έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ήρθε η ώρα η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει τη μεταβολή του πολιτικού συστήματος ώστε η ψήφος της να αποκτήσει αντιπροσωπευτικό (και όχι απλώς νομιμοποιητικό) περιεχόμενο. Αντί να δεοντολογεί, πιέζοντας την εξουσία να ενεργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος, να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα της συναπόφασης. Να ανακτήσει το δικαίωμα του “ελέγχειν” και του “ευθύνειν” των πολιτικών, την ιδιότητα του εντολέα, αντί να αποδέχεται τον εγκλεισμό της στην ιδιωτική σφαίρα, αφήνοντάς τους να αλωνίζουν και να νέμονται το κράτος από κοινού με τους ποικιλώνυμους της διαπλοκής συγκατανευσιφάγους.

Την ημέρα που η κοινωνία των πολιτών θα αποκτήσει επίγνωση των αιτίων του προβλήματος και θα διακηρύξει το τέλος του “κοινωνικού συμβολαίου” που της επέβαλαν μονομερώς οι νομείς του κράτους, που θα διατυπώσει με ρητό τρόπο την αξίωσή της να γίνει θεσμικός συντελεστής της πολιτείας και όχι υπήκοος, που θα αντιληφθεί ότι αποτελεί την πρωτογενή πηγή κάθε εξουσίας και, φυσικά, της δικής τους ύπαρξης, θα διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της δύναμής της. Την ημέρα εκείνη το πολιτικό προσωπικό θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της άρνησης και, συνακόλουθα, της οπισθοδρόμησης, ο οποίος θα το εκθέσει ανεπανόρθωτα ως αυταρχικό και στη μεταβολή του σε προσήλυτη θεραπαινίδα της κοινωνίας των πολιτών και απλό εντολοδόχο του συμφέροντός της. Στο διακύβευμα αυτό, το συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινωνίας των πολιτών είναι ότι ο χρόνος του (μη δημοκρατικού και μη αντιπροσωπευτικού) πολιτικού συστήματος, που γέννησε η εξερχόμενη από τη μεσαιωνική δεσποτεία Ευρώπη, και της εκφυλιστικής του εκδοχής της κομματοκρατίας, έχει παρέλθει. Ούτε το ίδιο, ούτε η εξω-πολιτειακή δράση που επιφυλάσσεται στην κοινωνία των πολιτών, μπορεί να ανατρέψει τη μονοσήμαντη πολιτική ηγεμονία των “αγορών” που διαφεντεύει την πλανητική “δικαιοταξία”.

Οπωσδήποτε, η πολιτική τάξη δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση να αρνηθεί στην κοινωνία των πολιτών το δικαίωμα να άρει, εφόσον το επιθυμεί, την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα που αποκλείει τη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων.