Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Δεκ 2014

Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί το καφέ όπου κατά πάσα πιθανότατα ισλαμιστές κρατούν ομήρους ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.


Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ εκκενώθηκε καθώς εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο βρέθηκε, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και αμέσως μετά αναφέρθηκε ότι ένοπλοι πιθανώς να κρατούν ομήρους στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο REUTERS.

Μια αστυνομική επιχείρηση είναι ήδη σε εξέλιξη στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ καθώς όπως επιβεβαιώθηκε ένας άγνωστος αριθμός ομήρων κρατούνται μέσα σε ένα καφέ.
Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανέφερε ότι συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις έκτακτης ανάγκης εξελίξεις και την ομηρία στο καφέ.
«Αυτό προφανώς είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, αλλά όλοι οι Αυστραλοί θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις της επιβολής του νόμου και των σωμάτων ασφαλείας μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι και θα ανταποκριθούν με ένα ολοκληρωμένο και επαγγελματικό τρόπο», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σε μια ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, έκανε αναφορά σε «αντι-ρωσική διάθεση» που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, η οποία και εξηγεί την απόφαση της Γερουσίας, να ανάψει το «πράσινο φως» στην αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και κλιμάκωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας, με το «Ukraine Freedom Support Act».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για καταστροφή των ελπίδων για κοινή αντιμετώπιση και επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν τη Δευτέρα στη Ρώμη, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται, ότι η Γερουσία ενέκρινε την αποστολή στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς επίσης και νέες κυρώσεις εναντίον ρωσικών εταιριών με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Πλέον, το θέμα οδεύει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι ίδιοι οι Ουκρανοί, δια του προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, δηλώνουν ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε, σε γενικές γραμμές τηρείται (σ.σ. τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονιέτσκ).

Πηγή Voice of America (VOA)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Θα πληγεί το κύρος του νέου Προέδρου, αν εκλεγεί με πολιτικά διαβλητές διαδικασίες

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Πρεπει να προσέξουν πολύ οι βουλευτές που αμφιταλαντεύονται, ή που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο και ήδη έχουν αλλάξει γνώμη, ή που την τελευταία στιγμή θα επικαλεσθούν τον γνωστό λόγο της «σωτηρίας της πατρίδος» γιά να κάνουν άλλη μία «κωλοτούμπα», που θα είναι και η τελευταία της καρριέρας τους.

Ασφαλώς πολλοί απ’ αυτούς, και ίσως η συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν πρόκειται να επανεκλεγούν σε τυχόν πρόωρες εκλογές, οπότε τους περιμένει η επιστροφή στην κατάσταση του απλού πολίτη, η αεργία και ίσως και η ανεργία. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ολόκληρα κόμματα ενδεχομένως να μην εισέλθουν στην επόμενη βουλή.

Ενώ, αντιθέτως, η παράταση της παρούσας βουλής τους διασφαλίζει μία διετία ακόμα παχυλού βουλευτικού μισθού, αυτοκινήτου με σωφέρ, αστυνομικής συνοδείας και λοιπών μεγαλείων.
Ά, και της πολύτιμης βουλευτικής ασυλίας.

Αν, λοιπόν, το σκέπτονται, βαθεια μέσα τους, να αλλάξουν γνώμη και να ψηφίσουν στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία Πρόεδρο, βλέποντας τον εφιάλτη των πρόωρων εκλογών να έρχεται με ορμή καταπάνω τους, ας γνωρίζουν τούτο: ότι η ασυνέπεια προς τις αρχικές τους διακηρύξεις όχι μόνον θα εξολοθρεύσει άμεσα τα υπολείμματα της όποιας αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας είχαν.
Όχι μόνον θα τους εξαφανίσει οριστικά από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, πριν κάν η φαυλοκρατία της Μεταπολίτευσης παραδώσει οριστικά το πνεύμα. Αλλά και θα θεωρηθούν υπαίτιοι μέγιστης πολιτειακής ανωμαλίας. Διότι εάν η εκλογή του νέου προέδρου στηριχθεί στην Ασυνέπεια (δεν λέω αποστασία ούτε εκβιασμό συνειδήσεων ούτε κάτι άλλο), τότε το κύρος του θεσμού θα κλονισθεί ανεπανόρθωτα.

Θα ακολουθήσουν καταγγελίες περί αθέμιτου επηρεασμού (αντιλαμβάνεται κανείς τι θα εκτοξευθεί εναντίον όσων άλλαξαν γνώμη την τελευταία στιγμή και ψήφισαν τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης).
Η αντιπολίτευση θα αμφισβητήσει την νομιμότητα της εκλογής ή εν πάσει περιπτώσει το αδιάβλητο της διαδικασίας και δεν θα αναγνωρίσει ούτε θα συγχαρεί τον νέο πρόεδρο.
Στις εκλογές που θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα, ο Πρόεδρος θα έχει μειωμένη ή μηδενική επαφή με τα κόμματα που αμφισβήτησαν την διαδικασία της εκλογής του, το κλίμα θα είναι βαρύ, μαύρα σύννεφα θα πλανώνται πάνω από τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό και την Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία.
Και δεν είναι καιρός γιά τέτοια.

Το σωστό είναι, πέρα από τους τύπους, ο νέος Πρόεδρος να εκλεγεί με διακομματική συνεννόηση, όπως εξελέγησαν ο Παπούλιας και ο Στεφανόπουλος.
Αν αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, ας εκλέξει η νέα Βουλή τον κύριο Δήμα (κανείς δεν αμφισβητεί την ακεραιότητα και το δημοκρατικό ήθος του ανδρός, δεν είναι εκεί το πρόβλημα).
Αλλά από αυτό το δηλητηριασμένο κλίμα και από την σύνθεση αυτής της βουλής, που δεν αντιστοιχεί πλέον στην βούληση του λαού, δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος.

Πηγή "KontraNews"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα “δημοκρατικά θεμέλιά” της, μετά το νέο κύμα συλλήψεων, κυρίως δημοσιογράφων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).


“Η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός της διαδικασίας και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδη στοιχεία σε όλες τις υγιείς δημοκρατίες και κατοχυρώνονται στο τουρκικό Σύνταγμα”, υπογράμμισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Πσάκι.

“Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας”, τόνισε η εκπρόσωπος.

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα νέα μεγάλη επιχείρηση κατά των υποστηρικτών του αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στοχεύοντας κυρίως την εφημερίδα Zaman που στηρίζει τον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιερωμένο.

Αυτή η νέα έφοδος πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον τούρκο πρόεδρο μιας νέας επιχείρησης κατά των “δυνάμεων του κακού” τις οποίες κινεί από τον εξορία του στις ΗΠΑ ο εχθρός του, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι χειραγώγησε πέρυσι την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μελών του πολύ στενού περιβάλλοντος του.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επιχειρήσεις σε δεκατρείς τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας σε τουλάχιστον 27 συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφους, Ανάμεσά τους, ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής της Ζαμάν, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Τουρκία, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Με ανώνυμες επιστολές με προέλευση από την ΕΥΠ, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, στις οποίες γίνονται ανυπόστατες καταγγελίες, επιχειρείται ακόμη και να συκοφαντηθούν στελέχη του Αρείου Πάγου.
Υπόνοιες στρέφονται κατά πρώην συνδικαλιστή της Υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι επιχειρεί να ανατρέψει την σε βάρος του κατάσταση, αφού έντρομος περιμένει το πόρισμα Φούκα το οποίο τον εμπλέκει στη διαρροή απόρρητων εγγράφων από την Υπηρεσία κατά την περίοδο 2005 – 2006, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Σε ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε ανώνυμη επιστολή που υποτίθεται επεδόθη στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και στην οποία καταγγέλλεται η ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος στο Ανώτατο Δικαστήριο. Με την επιστολή αυτή επιχειρείται να στοχοποιηθεί μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου με τον ισχυρισμό ότι βοήθησε στον ευνοϊκό χειρισμό υποθέσεων που αφορούσαν μέλη της ΕΥΠ. Αφήνεται δε ο υπαινιγμός για την περιουσιακή κατάσταση συγκεκριμένου προσώπου.

Κατασκευασμένες υποθέσεις
Η σκοπιμότητα των ανωνύμων επιστολών είναι προφανής διότι όλες οι υποθέσεις που έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων επί διοικήσεως Μπίκα – Παπαγεωργίου και με εμπλοκή του συγκεκριμένου υπαλλήλου της ΕΥΠ ήσαν κατασκευασμένες και βασίζονταν σε ανώνυμες επιστολές. Ως παράδειγμα αναφέρεται η υπόθεση του δορυφορικού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης των χερσαίων συνόρων (περί του οποίου έχει γράψει και η Κυριακάτικη KontraNews) με κατηγορούμενους 20 στελέχη της ΕΥΠ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τα οποία, μετά από διπλή απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών και μία πραγματογνωμοσύνη καταπέλτη, κρίθηκαν αθώοι, με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι ο πραγματικός συντάκτης της ανώνυμης επιστολής, που δημοσιοποίησε μέσω διαδικτύου ο δημοσιογράφος; Και έχει σημασία το ερώτημα, διότι από κανάλια της ΕΥΠ, της οποίας ο σκοπός είναι άλλος, συνεχίζεται να εκτοξεύονται τόνοι λάσπης κατά καταξιωμένων στελεχών της Υπηρεσίας.
Σημασία έχει, επιπλέον, και η ταυτοποίηση του προσώπου των ανωνύμων επιστολών, διότι μπορεί να είναι κάποιος υπόδικος εξ αυτών που κατηγορούνται και για το αδίκημα της κατασκοπείας…

Πηγή «Κυριακάτικη KontraNews»

Σχόλιο ιστολογίου: Αυτή η "φάμπρικα" που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων της ΕΥΠ (με βαθιές ρίζες στην προεδρική "φρουρά" του Εθνολετήρος ΓΑΠ) προκειμένου να στοχοποιήσει πολιτικούς και συνδικαλιστικούς της αντιπάλους πρέπει να λάβει άμεσα τέλος...
Όποιος υπάλληλος, κύριοι της ΕΥΠ έχει στοιχεία για το οτιδήποτε γιατί δεν το κάνει επώνυμα; Τι φοβάται; Εκτός και αν τα στοιχεία αυτά είναι κατασκευασμένα και ψευδή που στόχο έχουν μόνο να σπιλώσουν, να διαπομπεύσουν και να κάνουν άνω κάτω την ευαίσθητη αυτή υπηρεσία...
Εμείς, από αυτό εδώ το βήμα παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην υπηρεσία, απ΄ όσα τουλάχιστον γράφονταν στον Τύπο και στο διαδίκτυο, αντιληφθήκαμε γρήγορα ότι επρόκειτο για κακόβουλα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη αρχικά εναντίον του πρώην διοικητή της υπηρεσίας, πρέσβη κ. Ι. Κοραντή και του τότε αρχισυνδικαλιστή και προϊσταμένου στην Κατασκοπεία κ. Κ.Α. και των συνεργατών τους, μετά περιέλαβαν τον σημερινό διοικητή της υπηρεσίας κ. Θ. Δραβίλλα και τους συμβούλους του και συνεχίζουν με την σημερινή νεοεκλεγείσα συνδικαλιστική ηγεσία της υπηρεσίας...
Και ο ανεμιστήρας της λάσπης παίρνει και όλους όσους (πολιτικούς, δικαστές, συνδικαλιστές, υπαλλήλους, δημοσιογράφους, blogers κ.ά.) τολμούν να πουν κάτι ενάντια στις αρρωστημένες απόψεις τους...
Και ας κατακρημνίσθηκαν αυτές οι απόψεις ακόμα και στα δικαστήρια...
Και ας κατέρρευσαν αυτές οι απόψεις ως χάρτινοι πύργοι στη λάσπη τους...
Το θράσος τους, τόσο αυτών όσο και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων "εξειδικευμένων" στην "παραγωγή" σκανδάλων δεν έχει όρια...
Μήπως όμως και οι Αρχές της Πολιτείας θα πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν υπόψη τους τέτοιου είδους ανώνυμες καταγγελίες των οποίων ο στόχος πλέον είναι προφανής;
Κύριοι Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσίπρα, Κικίλια, Αθανασίου και Δραβίλλα το αστείο αυτό πρέπει να τελειώσει... Οι ευθύνες σας για την κατάσταση αυτή είναι τεράστιες... Και μπορεί η στάση των προηγούμενων διοικούντων την υπηρεσία (επί Εθνολετήρος ΓΑΠ) να εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς και συμφέροντα, εσείς όμως τι συμφέρον έχετε για να συντηρείτε αυτή την γελοία κατάσταση που μόνο κινδύνους ενέχει για την υπηρεσία και το προσωπικό της αλλά κυρίως για την Εθνική μας Ασφάλεια;Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Πότε μπορούμε να μιλάμε (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος; Προφανώς, όταν το πολιτικό σύστημα παύει να υπηρετεί τις συλλογικές ανάγκες. Από κατάφωρη ανικανότητα ή πασιφανή ιδιοτέλεια - φαυλότητα ή από συγκερασμό των δύο. Ενα πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, όταν τα κόμματα αυτονομούνται από την κοινωνία, υπηρετούν μόνο ή κυρίως την αυτοσυντήρησή τους – οι αντιπρόσωποι του λαού έχουν πάψει να αντιπροσωπεύουν τον λαό, πασχίζουν για πάρτη τους.

Πουριτανικές συνταγές στην πολιτική είναι ανώφελες, «η περί τας τιμάς ευφροσύνη» (η ηδονή της εξουσίας) αναγνωριζόταν, από τα αρχαία κιόλας χρόνια, «εγγυτάτω του θείου» – πλησιέστατη στη θεϊκή ευδαιμονία και γι’ αυτό ακαταμάχητα ορεκτή. Αλλά σήμερα, στο περίπου ελληνόφωνο δικό μας κρατίδιο του βαλκανικού νότου, η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος δεν τεκμαίρεται από κρούσματα εξουσιαστικής αυθαιρεσίας ή υπερφροσύνης τόσο όσο από την έλλειψη σοβαρότητας.

Ολα στο πολιτικό μας σύστημα είναι ελλειμματικά, ελλιπέστατη και η σοβαρότητα. Μικρά τα αναστήματα, κωμική η σπουδαιοφάνεια και μεγαλαυχία, θλιβερή η ανικανότητα, χυδαίος ο αμοραλισμός. Σοβαρότητα θα πει, πριν από όλα, να έχουν τα κόμματα πραγματικές διαφορές – διαφορετικούς στόχους, διαφορετικές ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων, διαφορετικά προγράμματα, διαφορετικούς οραματισμούς για την κοινωνία. Στο Ελλαδιστάν των πολιτικών πυγμαίων, όλα τα κόμματα έχουν μια και την ίδια επαγγελία: να αυξήσουν την κατά κεφαλήν καταναλωτική ευχέρεια, χωρίς κανένα άλλο όραμα ζωής, ποιότητα ζωής, χαρά της ζωής. Ακόμα και η παιδεία δεν παρέχεται ως καλλιέργεια αλλά ως «εφόδιο»: προσόν για καριέρα.

Απίστευτο, κι όμως τα κόμματα καυχώνται να μην έχουν πολιτικές διαφορές, καμαρώνουν να είναι «πολυσυλλεκτικά», δηλαδή να μην πιστεύουν σε τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ αγκάλιασε αντιθέσεις, από τον Μάρκο Βαφειάδη ώς τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο – η Ν.Δ. από τον Καρατζαφέρη και τον Μπαλτάκο ώς τον Μίκη Θεοδωράκη. Για τον Αντώνη Τρίτση η Ν.Δ. ήταν η επάρατη «Δεξιά» και ρητόρευε ότι «η Δεξιά είναι φίδι, που πρέπει να του λειώσουμε το κεφάλι». Δεν πρόλαβε να δει τις «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου του ολίγιστου να ασκούν την πιο δεξιά πολιτική που γνώρισε ποτέ η χώρα. Ούτε να αποθαυμάσει πρόλαβε την τραγελαφική συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, τις συντονισμένες επιδόσεις τους σε αυτεξευτελισμό και σε διασυρμό των «παρατάξεών» τους.

Μιλάμε για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος (κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά) μετρώντας τις ψήφους των πολιτών που δίνονται για να εκδικηθούν την αμετανοησία των «κομμάτων εξουσίας»: Το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% στο 27% της εκλογικής προτίμησης δεν έγινε επειδή οι πολίτες γοητεύθηκαν ξαφνικά από τη θρησκοληψία κάποιας σέκτας - συνιστώσας αυτού του ιδεολογικού «τουρλού», όπως δεν γοητεύθηκαν και από τα μασκαριλίκια του νεοναζισμού και τραμπουκισμού αναδείχνοντας τη «Χρυσή Αυγή» τρίτο σε δύναμη κόμμα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η ψήφος των πολιτών ήταν εκτόνωση τυφλής οργής, χαστούκι στο «σύστημα». Χαστούκι αντίστοιχο με τη συνταραχτική λαοθάλασσα των «αγανακτισμένων», τις εκατοντάδες χιλιάδων πολιτών που με ανοιχτές παλάμες, στραμμένες στη Βουλή, κραύγαζαν: «κλέφτες, ψεύτες, άτιμοι».

Οποιο τεχνητό δεκανίκι κι αν υποκαταστήσει τον Βενιζέλο στη στήριξη της πρωθυπουργίας Σαμαρά, ελπίδα ανάκαμψης από τη συντελεσμένη καταστροφή δεν υπάρχει. Ελπίδα θα γεννηθεί μόνο όταν μεθοδικά και με συνέπεια καταλυθεί το πελατειακό κράτος, το κομματικό παρακράτος. Συγκεκριμένα: όταν επιβληθεί αδιάβλητη αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, έλεγχος της ποιότητας και της προσφοράς των σιτιζόμενων από τον κρατικό κορβανά. Οταν απεξαρτηθεί, με καισαρική τομή, ο συνδικαλισμός από τα κόμματα. Οταν απολακτιστούν οι κομματικές νεολαίες από τα πανεπιστήμια. Οταν αποκλειστούν οι κομματικοί «νταβατζήδες» από τις εργολαβίες δημόσιων έργων, προμηθειών του κράτους και από τα ΜΜΕ. Τίποτα στη ζωή μας δεν αλλάζει, φως στο τούνελ της απόγνωσης δεν μπορεί να φανεί, αν δεν χειρουργηθεί συνταγματικά η σιαμαία συμφυΐα κράτους και κομματικού συστήματος.

Εύκολο δεν είναι. Το κομματικό σύστημα έχει καταρρεύσει, αλλά έχει συμπαρασύρει στην κατάρρευσή του και το κράτος, δέσμιο στα πλοκάμια της κομματικής ασυδοσίας. Διαθέτει και ισχυρά πληθυσμικά ερείσματα η κομματοκρατία, αναρίθμητους ευνοημένους από την αναξιοκρατία, τη ρεμούλα, την αυτονόητη λωποδυσία του κοινωνικού χρήματος – πλήθος «οργανικών διανοουμένων», πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, που η προσκόλληση σε κόμμα τούς εξασφάλισε αναρρίχηση και διασημότητα. Η κατάλυση του πελατειακού - κομματικού κράτους από αυτούς που το γέννησαν και το συντηρούν, μοιάζει λογικά και πρακτικά αδύνατη. Το θεσμοποιημένο έγκλημα δεν αυτοαναιρείται, αποκλείεται έμπρακτη μετάνοια των αυτουργών.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλησίστιος προς την εξουσία με προίκα την κοινωνική οργή (και όχι την εμπιστοσύνη), δεν λέει λέξη για την πρώτιστη αιτία των δεινών μας: το πελατειακό - κομματικό κράτος. Εχει προκληθεί και δεν απαντάει: αν γίνει εξουσία, υπάρχει έστω και αμυδρό ενδεχόμενο να ελευθερώσει τον κρατικό μηχανισμό, τον συνδικαλισμό και τα πανεπιστήμια από το καθεστώς της κομματικής φεουδαρχίας; Δεν απαντάει, προφανώς επειδή λειτουργεί και αυτός με τις ίδιες προϋποθέσεις που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση το πολιτικό μας σύστημα. Σκέφτονται και στον ΣΥΡΙΖΑ (προβληματίζονται, σχεδιάζουν) με την προ-μνημονιακή λογική της κομματοκρατίας. Οπως συνέβη και με τη ΔΗΜΑΡ, που μόλις μετέσχε, για λίγο, στη συγκυβέρνηση, αξίωσε αμέσως μερίδιο από το κομματικό κράτος (με την αναλογική κλίμακα: 4 προς 3 προς 1).

Αδύνατο να συνειδητοποιήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ιστορική ευκαιρία και προνομιακή δυνατότητα που τους προσφέρει η λαϊκή οργή (όχι εμπιστοσύνη): να αναστήσουν την ελληνική κοινωνία. Οπως και ο Κ. Σημίτης το 1996 και ο Καραμανλής ο βραχύς το 2004, έτσι αρνείται και ο Τσίπρας σήμερα να αγνοήσει τις εσωκομματικές του δεσμεύσεις προκειμένου να κερδίσει την ευρύτατη κοινωνική στήριξη. Το ποσοστό των ψήφων που θα χάσει απειθαρχώντας στον κ. Λαφαζάνη και στον κ. Μηλιό, σίγουρα δεν συγκρίνεται με τις ψήφους που θα του φέρει ακριβώς η απειθαρχία του: το άνοιγμα στις ανάγκες και λαχτάρες του κοινωνικού σώματος.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνικής παρακμής, σε οποιαδήποτε περίοδο της Ιστορίας, είναι η αδυναμία των ηγετών να αφουγκραστούν την ανάγκη της κοινωνίας αρνούμενοι τη μυωπία των επιτελών τους. Πρόσφατες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα: ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που συνδέονται με την επικείμενη προεδρική εκλογή, προστίθεται εκ των πραγμάτων και εκείνο που αφορά την παρουσία ή μη στη Βουλή των έγκλειστων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, αν μπορούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απασχολεί ήδη τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται επτά βουλευτές της Χ.Α., μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της, Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι εκείνος που με διάταξή του θα πει το «ναι» ή το «όχι», ενόψει των τριών ψηφοφοριών. Ανάλογη εισαγγελική διάταξη αναμένεται να εκδοθεί και για τον βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, που είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της Χ.Α., ωστόσο έχει διαχωρίσει τη θέση του και δηλώνει ανεξάρτητος. Γι’ αυτόν απόφαση θα λάβει ο εισαγγελέας Ναυπλίου μια και κρατείται στις εκεί φυλακές. Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τον Στάθη Μπούκουρα, δεν αποκλείεται ώς την έναρξη των ψηφοφοριών για τη Βουλή να έχει αποφασίσει το Συμβούλιο των Εφετών της Αθήνας, όπου εκκρεμεί αίτησή του για αποφυλάκιση με όρους. Η εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο είναι θετική για αποφυλάκιση με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Σε ό,τι αφορά τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αρμόδιος εισαγγελέας Νικόλαος Ποιμενίδης αναμένεται να σταθμίσει για την απόφασή του κρίσιμες παραμέτρους αξιολογώντας την πολιτειακή σημασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ο εισαγγελέας θα αποφανθεί τις προσεχείς ημέρες και πάντως πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει οριστεί στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν είχαν χορηγήσει άδεια στους έγκλειστους στον Κορυδαλλό βουλευτές της Χ.Α για να παραστούν και να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, πρόσφατα, για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δεν θεωρείται προηγούμενο. Αλλωστε το γεγονός ότι η προεδρική εκλογή θεωρείται από τις εισαγγελικές αρχές μείζονος σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι το στοιχείο που τελικά θα καθορίσει και την απόφασή τους για το αν τελικά οι έγκλειστοι θα παραστούν και θα ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο.

Πάντως μέχρι σήμερα οι άδειες που έχουν δοθεί για παρουσία των εγκλείστων στη Βουλή αφορούσαν μόνο τις διαδικασίες για την άρση της ασυλίας τους και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση των εισαγγελικών αρχών αφορά μόνον τους έγκλειστους βουλευτές -συνολικά οκτώ μαζί με τον Στάθη Μπούκουρα- και όχι τους λοιπούς της Χ.Α. που είναι υπόδικοι, αλλά βρίσκονται εκτός φυλακών με διάφορους περιοριστικούς όρους. Πολλοί από αυτούς έχουν απαγορεύσεις για συμμετοχή σε δραστηριότητες της Χ.Α., όχι όμως και για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπου μετέχει το κόμμα τους, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τα ελληνικά Mannlicher είχαν διαμέτρημα 6,5 χλστ.

Παντελής Καρύκας
Συγγραφέας

Το Mannlicher είναι το όπλο που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες νίκες του Ελληνικού Στρατού, στον 20ο αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε από το 1912 μέχρι το 1941 από τον στρατό.
Τα πρώτα τυφέκια και οι αραβίδες του τύπου παραλήφθηκαν το 1906, έχοντας παραγγελθεί από την κυβέρνηση Θεοτόκη, στο πλαίσιο της απόφασης αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά τη ντροπιαστική ήττα του 1897. Η πρώτες παραγγελίες αφορούσαν 130.000 τυφέκια υποδείγματος Μ-1903 και αγοράστηκαν από τον αυστριακό οίκο Steyr.

Το 1921 αγοράστηκαν τυφέκια υποδείγματος , Μ-1903/14. Το 1925 αγοράστηκαν 100.000 ιταλικής κατασκευής από τον οίκο Breda. Το 1930 αγοράστηκαν μερικά τυφέκια και αραβίδες υποδείγματος M-1903/14, S-30.
Τα ελληνικά Mannlicher είχαν διαμέτρημα 6,5 χλστ.

Τα ελληνικά Mannlicher είχαν διαμέτρημα 6,5 χλστ., για αυτό τον λόγο αυτό ήταν μοναδικά και έμειναν γνωστά ως «ελληνικά Mannlicher». Τα Μ-1903 είχαν βάρος 3,77 κιλών και τα Μ-1903/14 3,83 κιλών. Οι αραβίδες ήταν ελαφρύτερες, έχοντας βάρος, αντίστοιχα, 3,53 και 3,58 κιλών.
Τα τυφέκια είχαν μήκος 1,225 μ. και οι αραβίδες 1,025 μ. Το Mannlicher λειτουργούσε με σύστημα κινητού ουραίου και είχε περιστροφική αποθήκη πέντε φυσιγγίων, η οποία αποτελούσε και το μεγάλο του πλεονέκτημα, καθώς αύξανε την ταχυβολία και περιόριζε τους κινδύνους εμπλοκών. Ο Ελληνικός Στρατός τροποποίησε τις μακρές ξιφολόγχες των παλαιών τυφεκίων Gras, τις οποίες προσάρμοσε στα Mannlicher. Η θέα των Ελλήνων στρατιωτών που εφορμούσαν κραδαίνοντας τα τυφέκια με τις μεγάλες ξιφολόγχες, ουρλιάζοντας «Αέρα», ήταν ένα ιδιαίτερα τρομακτικό θέαμα για κάθε αντίπαλο.

Το Mannlicher ήταν ένα εξαιρετικό τυφέκιο με μεγάλη ακρίβεια βολής. Ένας καλά εκπαιδευμένος άνδρας μπορούσε να βάλλει τουλάχιστον 15 βολές ανά λεπτό. Η ταχύτητα εξόδου της βολίδας από την κάννη ήταν 678 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το αποτελεσματικό βεληνεκές του ήταν 600 μ. ενώ το κλισιοσκόπιο είχε διαβαθμίσεις μέχρι τα 2.000 μ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κλεισθένης 

Πολλοί αδημονούν πότε θα γίνουν εκλογές για να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση απ' τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
 


Αυταπατώνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανά θα σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν θα είναι μία αριστερή κυβέρνηση.
 

Πως φτάνω σ' αυτό το συμπέρασμα;
 

Είναι απλό, για να υπάρξει αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξουν οι κάτωθι προϋποθέσεις. 

1η Ποσοτική: Το εκλογικό σώμα πρέπει να κλίνει προς τα αριστερά.
Όταν κάνουμε μια απλή πρόσθεση των ποσοστών που πήραν τα κόμματα στις ευρωεκλογές αλλά και στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσουμε ότι τα δεξιόστροφα κόμματα εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία. Απλή αριθμητική.

2η Ποιοτική: Η αριστερά πρέπει να είναι ενωμένη ή τουλάχιστον να συμφωνεί στα βασικά μιας διακυβέρνησης.
Στο σύνολο των αριστερών κομμάτων το κυριότερο και πιο δυναμικό, το ΚΚΕ, αρνείται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση κάτω από αστικό καθεστώς.

Ένα άλλο, επίσης δυναμικό αλλά μικρό σε εκλογική δύναμη κόμμα, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση αλλά καταδικάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν αναθεωρητικό (ψευτοαριστερό) κόμμα και το ΚΚΕ σαν συστημικό. 

Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρόλα τα μικρά εκλογικά ποσοστά του έχει δυναμική γιατί στις τάξεις του μετέχουν πολλοί διανοούμενοι.

2η Λαϊκή συμμετοχή: 

Για να σχηματιστεί μία αριστερή κυβέρνηση με πιθανότητες μακροημέρευσης πρέπει να κινητοποιηθούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.
 

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, με τους πολίτες "καναπεδάτους" και κολλημένους στην τηλεόραση της διαπλοκής, δεν προβλέπεται λαϊκή ενεργός συμμετοχή και στήριξη μιας καθαρά αριστερής κυβέρνησης. 

Όταν γίνουν οι πρώτες πιέσεις και οι πρώτοι εκβιασμοί η κυβέρνηση ή θα ξεχάσει τον αριστερό της προσανατολισμό ή θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Η επόμενη πιθανά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; 

Ο όρος σοσιαλδημοκρατική δεν έχει πολιτική ουσία, είναι περισσότερο επικοινωνιακός όρος. 

Να ονομάσουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σαν κεντροαριστερή; 

Ούτε αυτός ο όρος ισχύει, έχει το ίδιο πρόβλημα με τον όρο σοσιαλδημοκρατική.
 

Η πολιτική ονομασία που θα προσδιορίζει μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι "λίγο απ' όλα". 

Υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αριστερόστροφες απόψεις, κεντρώες τάσεις αλλά και μερικά στελέχη δεξιάς νοοτροπίας. Μάλλον θα πρέπει να ονομαστεί κυβέρνηση "αλαλούμ".

Προσωπικά δεν περιμένω ουσιαστικές αλλαγές από μία κυβέρνηση που δεν έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Μερικές ίσως μικροελεφρύνσεις. 

Η πολιτική της Ε.Ε όπως εντέλλεται από τους νεοφιλελεύθερους ηγήτορές της θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.
 

Μακάρι να κάνω λάθος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Το ζητούμενο είναι η στάση της Γερμανίας, σε μια στιγμή που οι κινήσεις του Ντράγκι αλλά και οι οριακές δυνατότητες πρόσθετης λιτότητας σε Παρίσι και Ρώμη υπαγορεύουν συμβιβασμό

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

O Aπρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός... Ετσι αρχίζει η «Ερημη Χώρα» του Ελιοτ, με την Ευρώπη σήμερα, κλυδωνιζόμενη, να περιμένει τον σκληρό μήνα Μάρτιο. Στα τέλη Φεβρουάριου δεν λήγει μόνον η προθεσμία για νέα συμφωνία Αθήνας-δανει­στών. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο, μετά το τύπωμα χρήματος που θα έχει εξαγγείλει ο Ντράγκι στα τέλη Ιανουαρίου, κυρίως αν θα γίνει με σχετική ανοχή ή σε κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης με τη Γερμανία. Στα τέλη Φεβρουαρίου, Γαλλία και Ιταλία θα πρέπει να έχουν αναθεωρήσει τους προϋπολογισμούς του 2015, για να μην υποχρεωθεί ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί να κινήσει διαδικασία επιβολής προστίμων για παράβαση του πλαφόν ελλειμμάτων 3% του δημοσιονομικού συμφώνου.

Το ζητούμενο είναι η στάση της Γερμανίας, σε μια στιγμή που οι κινήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, αλλά και οι οριακές δυνατότητες πρόσθετης λιτότητας στο Παρίσι και στη Ρώμη υπαγορεύουν συμβιβασμό. Τα μηνύματα από το Βερολίνο, και ειδικότερα από την Κολονία, όπου συνήλθε το Συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, που επανεξέλεξε με ποσοστά εκλογών Υπαρκτού Σοσιαλισμού τη Μέρκελ, είναι ανησυχητικά. Η χώρα ζει μια ατμόσφαιρα νίκης και θριάμβου, με την πολιτική ελίτ να αλληλοσυγχαίρεται, τον Σόιμπλε να αποκαλεί τη Μέρκελ «θηλυκό Ναπολέοντα» και την καγκελάριο να σκέπτεται πλέον να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία το 2017. Σε ένα κλίμα θριάμβου, ευτυχίας και αυτοεπιβράβευσης η Γερμανία ζει και ψυχολογικά σε ένα παράλληλο σύμπαν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η δημοτικότητα της Μέρκελ είναι σε ευθεία αντίστιξη με την πλειοψηφική απομόνωση του Βερολίνου στην Ευρωζώνη αλλά και στην -με ευθύνη της καγκελαρίου- καταβύθιση της ειδικής σχέσης με τη Ρωσία. Σαν η γερμανική ελίτ και κοινωνία να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην Ευρώπη, στη Ρωσία και στον κόσμο, μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το σαλόνι της πρώτης θέσης του Τιτανικού...

Ο θρίαμβος και η καθολική αποδοχή της Μέρκελ είναι η επιβράβευση μιας πολιτικής που αποσαθρώνει όλα τα μεταπολεμικά ευρωπαϊκά κεκτημένα της Γερμανίας και των εταίρων της: Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την αναζήτηση μιας σύγκλισης Βορρά -Νότου μέσω μεταφοράς πόρων και ταυτόχρονα τη θωράκιση της ασφάλειας μέσα από μια ολόπλευρη συνεργασία με τη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν και είναι βασική προϋπόθεση της ευημερίας και της κυριαρχίας της Γερμανίας, με το ευρώ να είναι η κορωνίδα: με την εγκατάλειψη των εθνικών νομισμάτων οι εταίροι της Γερμανίας εγκατέλειψαν και το τελευταίο όπλο που είχαν απέναντι στην ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής, τη δυνατότητα υποτίμησης των νομισμάτων τους. Ελίτ και κοινή γνώμη στη Γερμανία βιώνουν αναδρομικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά κυρίως τη δημιουργία του ευρώ ως επιλογές που επεβλήθησαν σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας στη σκιά των συνεπειών της ήττας του 1945.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων η άκαμπτη στάση του Βερολίνου θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένας τακτικιστικός μαξιμαλισμός πριν από μια κρίσιμη διαπραγμάτευση για περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που θα καθιστούσε μη αντιστρέψιμη επιλογή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Τώρα που η κρίση συνθλίβει Γαλλία και Ιταλία, ούτε αυτή η ερμηνεία δεν μπορεί να κρύψει τη σταθερή εθνική αναδίπλωση του Βερολίνου.

Επικοινωνία με τον συντάκτη
kapopoulos@pegasus.gr
Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σε ιστορικές περιόδους μεγάλης και πολυεπίπεδης κρίσης, ξεχωρίζουν αυτοί που υπερασπίζονται όσα πιστεύουν, συχνά με το τίμημα την άγριας καταδίωξης τους και οι «άλλοι», αυτοί που υποκρίνονται εκ του ασφαλούς πως αγωνίζονται υποτίθεται για τα ίδια ιερά και όσια, αλλά στην ουσία είναι «βολεμένοι» και κινούνται πάντα εκ του ασφαλούς και το πιο άθλιο, συνεχίζουν να στηρίζουν το άθλιο κατεστημένο που καταστρέφει αυτά τα ιερά και τα οσία.

Οι υποκριτές είναι το πιο διαδομένο είδος σε αυτή την χώρα. Εξ’ αιτίας αυτής της υποκρισίας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι καθαρή προδοσία, έχουμε φτάσει στο χείλος του ολοκληρωτικού αφανισμού σαν χώρα, σαν έθνος, σαν ορθόδοξος λαός.
Μεγαλόσχημοι στις διακηρύξεις τους, μόλις έρχεται η ώρα να συγκρουστούν πραγματικά με το άθλιο και προδοτικό κατεστημένο, με την θρησκευτική αποστασία, γίνονται «συνετοί» και «πράοι» και συμβουλεύουν όσους ακόμα έχουν την «ιδιοτροπία» να αγωνίζονται, να σταματήσουν να «κατακρίνουν» και να σταματήσουν να καταδικάζουν τα πάντα, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, γιατί είναι… θέλημα Θεού.
Δηλαδή έτσι έπρεπε να καταστραφεί η χώρα, έτσι έπρεπε να διαλυθούν όλα τα πιστεύω που μας κράτησαν επί αιώνες στην ύπαρξη, έτσι έπρεπε να πορευτούμε προς την πλήρη υποταγή και έτσι πρέπει στο τέλος να γίνουμε «πρόβατα επί σφαγή», χωρίς φυσικά αυτό το τελευταίο να το ομολογούν φανερά.
Αλήθεια, ήταν θέλημα Θεού να καούν τα Σόδομα και τα Γόμορρα, ή έτσι έγινε γιατί δεν βρέθηκαν ούτε πέντε «καθαροί» και άσπιλοι;

Το πιο θλιβερό είναι όσοι επηρεάζουν πνευματικά ένα κόσμο, να τον καθοδηγούν στην αδράνεια, στην παθητικότητα, στην αποχή από κάθε αντίσταση στην καταστροφή, κηρύττοντας μάλιστα πως αυτός είναι ο «ορθός δρόμος» για ένα πιστό χριστιανό και για ένα αληθινό πατριώτη. Θλιβερό παράδειγμα η ιεραρχία που σε άλλες, πολύ δυσκολότερες εποχές, ήταν το προπύργιο της αντίστασης κατά του αφανισμού του γένους.
Σήμερα άφωνοι, άλαλοι, παρακολουθούν σαν ανίκανοι θεατές τις εξελίξεις και κοιτάζουν «αλλού», σαν να μην βλέπουν τίποτα, σαν να μην αισθάνονται την «θύελλα» και την «λαίλαπα» της Νέας Τάξης.
Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι ποιμένας, αλλά η ευθύνη αυτή γίνεται πολύ μεγαλύτερη σε περιόδους που όλοι οι εχθροί λυσσομανούν καθώς βρήκαν τις «κερκόπορτες» ανοιχτές και λεηλατούν ότι απέμεινε από μια πατρίδα που κάποτε ήταν αληθινός Φάρος.
Είναι μεγάλη ευθύνη σε περιόδους «πολεμικής αναμέτρησης», να καθοδηγείς ένα ποίμνιο που λαχταρά να «αναπνεύσει», όταν ακόμα και τον αέρα του τον έχουν φορολογήσει.
Είναι μεγάλη ευθύνη να μην κρύβονται πίσω από φανταχτερές τελετές, χρυσοποίκιλτα άμφια, απομονωμένα κελιά, όταν γύρω τους η πατρίδα χάνεται, όταν η Ορθοδοξία καταλύεται, όταν όλα όσα είχαν κρατήσει στην ζωή αυτόν τον τόπο πυρπολούνται από τους ίδιους τους φύλακες τους, από τους ίδιους τους άρχοντες αυτού του τόπου. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μας έδειξε τον «δρόμο».
Είναι τέλος μεγάλη ευθύνη και στο ίδιο το ποίμνιο να σταματήσει να είναι άβουλο κοπάδι και να «μαστιγώσει», όπως γίνονταν στην μεγάλη Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους ίδιους τους άρχοντες του, τους ποιμένες του, όταν αυτοί παρεκτρέπονταν και γίνονται όργανα του «έξω από εδώ».

Σήμερα χωρίς καμία αμφιβολία έχουμε «πόλεμο». Για πολλούς ακόμα πιο οδυνηρό από τους πολέμους που γνώρισαν οι παππούδες μας, γιατί σήμερα ο πόλεμος, εκτός από την επιβίωση μας, είναι στο νου και στις καρδιές μας.
Αυτές θέλουν να κατακτήσουν, να υποτάξουν, να τις μετατρέψουν σε πειθήνια όργανα της καταστροφής μας.
Εμείς θα μείνουμε αδρανείς, η θα ακούσουμε τις συνειδήσεις μας που «καρδιοχτυπούν»;
Θα συνεχίσουμε να «μιλάμε», ή θα γίνουμε και εμείς συνοδοιπόροι της μεγάλης υποκρισίας, με το αντίτιμο της δικής μας «σωτηρίας», βλέπε απώλειας;
Ω μη γένοιτο!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Δείτε σε 4 βίντεο τις αποδοκιμασίες δημοσιογράφων κατά Βούλτεψη, Μπακογιάννη, Ρουσόπουλου και Πρωτόπαπα, κατά την έξοδό τους από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ένωσης συντακτών.

Οι παρευρισκόμενοι απέτρεψαν την προγραμματισμένη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (14.12.2014)

Κράξιμο Σοφίας ΒούλτεψηΚράξιμο Ντόρας Μπακογιάννη


Κράξιμο Ρουσόπουλου


Κράξιμο Πρωτόπαπα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σωστή και δημοκρατική βάσει του Συντάγματος η διενέργεια εκλογών. Κατά κανέναν τρόπο «καταστροφική». Αλίμονο αν το Σύνταγμα εφαρμοζόταν μόνο κατά τρόπο που να συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ορθότατα αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιταχύνει κατά δύο μήνες την εκλογή από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως των κινήτρων και των επιδιώξεών του, η πολιτική ουσία είναι ότι με την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από την «πολιτική αβεβαιότητα», για την οποία τόσο συχνά μιλάει ο ίδιος. Τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, θα έχει εκλεγεί ή όχι ο νέος Πρόεδρος της χώρας.

Είτε γίνουν είτε δεν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η πολιτική κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί. Αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημο­κρατίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απολαύει της εμπιστοσύνης τουλάχιστον 180 βουλευτών. Εχει επομένως μια σαρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βεβαίως δικαιούται να εξαντλήσει την κυβερνητική τετραετία της.

Βαδίζει προς εκλογές βουλευτικές η χώρα, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σωστή και δημοκρατική βάσει του Συντάγματος η διενέργεια εκλογών. Κατά κανέναν τρόπο «καταστροφική», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Αλίμονο αν το Σύνταγ­μα εφαρμοζόταν μόνο κατά τρόπο που να συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση!

Αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χάσει τις εκλογές και γι' αυτό πρέπει πάση θυσία να τις αποτρέψει, το Σύνταγμα της δίνει δημοκρατικότατα μία και μοναδική διέξοδο: αρκεί να πείσει τουλάχιστον 180 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, εκλέγοντάς τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας. Αν αποτύχει, είναι υποχρεωμένη να υποστεί τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου οι εκλογές! Αρκεί πλέον να πείσει τους περισσότερους Ελληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα ότι η πολιτική της είναι ευνοϊκή για τα λαϊκά συμφέροντα. Ετσι θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και θα συνεχίσει να κυβερνά.

Αν χάσει τις εκλογές η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οφείλει να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών των αρχών Φεβρουα­ρίου. Μια κυβέρνηση που δεν κατορθώνει κατ' αρχάς να πείσει 180 βουλευτές να υπερψηφίσουν τον δικό της υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία η ΝΔ έρχεται δεύτερο κόμμα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι ανεκτό κατά κανέναν δημοκρατικό τρόπο να συνεχίσει να κυβερνά.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν εκλογές και αν σχηματίσει κυβέρνηση, αφορά όλους μας. Ολοι οι Ελληνες υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, παρ' όλο που η πλειοψηφία του λαού δεν ψήφισε ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι Ελληνες θα υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής και μιας υποτιθέμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίσουν υπέρ του είτε όχι.

Εχει η ΝΔ δικαίωμα να προσπαθήσει να πείσει τον λαό ότι η δική της πολιτική είναι άριστη δεδομένων των συνθηκών και ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολέθρια. Αν όμως παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, η ΝΔ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στη λαϊκή ετυμηγορία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μπορεί να περιμένει ακόμη και τη σύντομη ανατροπή ή κατάρρευση της κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό εκτιμά ότι θα συμβεί. Την εξουσία όμως θα την έχει σίγουρα παραδώσει, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την ίδια.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Κώστα Βενιζέλου 

Η Άγκυρα έχει διαμορφώσει διάφορα σενάρια για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με φόντο πάντα τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν τύχει επεξεργασίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ως κοινό παρονομαστή την εμπλοκή της Άγκυρας στην αξιοποίηση και διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Τούτο, θα γίνει μέσω των Τουρκοκυπρίων είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προβάλλουν το επιχείρημα πως μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ένα πακέτο, που θα περιλαμβάνει την επίλυση του Κυπριακού, ενός προβλήματος «που ταλαιπωρεί την διεθνή κοινότητα» και ταυτόχρονα το «δίκαιο διαχωρισμό» των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό, στο οποίο να εμπλέξει την Ελλάδα και σε λιγότερο βαθμό τη Βρετανία, ενεργοποιώντας το μύθο των εγγυητριών δυνάμεων. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια για προσέγγιση με την Αθήνα ενώ με το Λονδίνο οι γέφυρες συνεννόησης είναι συνεχείς και μόνιμες.

Πώς θα προχωρήσει η Τουρκία; Καταρχήν, πέραν από τα σενάρια που έχουν διαμορφωθεί, η Άγκυρα επιχειρεί να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να εξορύξει μονομερώς υδρογονάνθρακες. Τούτες οι προειδοποιήσεις αγγίζουν και τις εμπλεκόμενες εταιρείες, αλλά και κράτη της περιοχής.

Το πρώτο τουρκικό σενάριο προϋποθέτει την επίλυση του Κυπριακού με σύσταση ενός «νέου κράτους» και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι έρευνες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για την εξόρυξη του φυσικού αερίου και τη διαχείριση των εσόδων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό δεν καταλήξουν σε λύση του προβλήματος.

Το τρίτο σενάριο αφορά τη σύσταση μιας επιτροπής από Ελλάδα και Τουρκία για την εποπτεία των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι η φόρμουλα που έχει παρουσιάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. Η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής ουσιαστικά παρακάμπτει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επί του παρόντος, αν και η Τουρκία φαίνεται να επισπεύδει τις πρωτοβουλίες της, να παρουσιάζει «ιδέες», όμως επί της ουσίας είναι προφανές πως δεν βιάζεται. Η μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και ακολούθως στην Ευρώπη, αποτελεί βασική επιδίωξη της Άγκυρας. Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη για να έχει σημασία να υλοποιηθεί χρειάζεται φυσικό αέριο πέραν και από το Κυπριακό, το οποίο δεν είναι αρκετό για τα «μεγάλα σχέδια». Χρειάζεται και το ισραηλινό αέριο και είναι σαφές πως λόγω των κακών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών τούτο σήμερα φαντάζει ανέφικτο. Δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα γίνει τούτο ποτέ καθώς οι συγκυρίες αλλάζουν όπως και οι σχέσεις, που είτε βελτιώνονται είτε επιδεινώνονται. Γι αυτό ενδεχομένως να εξυπηρετεί την Τουρκία να παραμείνει σε εκκρεμότητα το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, να μην υπάρξουν άλλα βήματα από μέρους της Λευκωσίας μέχρι οι συγκυρίες να εξυπηρετούν πλήρως τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Εκτός κι εάν προκύψει μια συμφωνία στο Κυπριακό, η οποία να την καθιστά συμμέτοχο στη διαδικασία αξιοποίησης των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Θέλει να κρατήσει ζωντανό το μομέντουμ
ΜΕΤΑ τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα έλθει στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη και θα παραμείνει στο νησί για δυο μέρες. Στις Βρυξέλλες, ο κ. Άιντα προσπάθησε να εξασφαλίσει στήριξη για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, κάτι το οποίο δεν δυσκολεύθηκε να αποσπάσει.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και δημοσίως έχουν τοποθετηθεί για την ανάγκη για διάλογο. Είναι προφανές πως απουσιάζοντος του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, όπου αναρρώνει από την εγχείριση που έχει υποβληθεί, στη Λευκωσία δεν αναμένονται εξελίξεις κατά την εδώ παρουσία του κ. Άιντα. Το σύντομο πέρασμα του από την Κύπρο έχει να κάνει και με την ανάγκη «να διατηρήσει το μομέντουμ ζωντανό». Ούτως ή άλλως τα άτυπα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν μπορούν να τηρηθούν.

Η Άγκυρα αξιοποιεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα
Η ΑΓΚΥΡΑ αξιοποιεί πλήρως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στριμωγμένη λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά και το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εκλογών. Η τουρκική κυβέρνηση ακολουθώντας το επικοινωνιακό δόγμα ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά» από την ελληνική πλευρά, ασκεί πρέσινγκ στην Αθήνα, βομβαρδίζοντας τις με ιδέες.

Στην Τουρκία θεωρούν πως με αυτή την τακτική κερδίζουν πόντους στο διεθνές πεδίο και ενισχύουν την εικόνα της χώρας. Η αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων από την ελληνική κυβέρνηση έγκειται σε μια λογική που θέλει να αποφεύγει τα πολλά βήματα και τις εξελίξεις. Γενικά, διά του συναινετικού κλίματος, να μην ανοίγονται νέα μέτωπα. Τούτο, όμως, δεν ανατρέπει εδραιωμένες εικόνες που προωθεί η Τουρκία, που έχει και σχέδιο και τρόπο να το υλοποιεί. Με το βλέμμα στις εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται το Φεβρουάριο, εάν δεν εκλεγεί- που έτσι φαίνεται- Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση, προετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Τούτο φαίνεται να αποτελεί και το μεγάλο θέμα που απασχολεί Μαξίμου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα όσα, πάντως, συζητήθηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες των δυο χωρών, Ελλάδος και Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, θα έχουν συνέχεια σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Οι Γενικοί Γραμματείς των δυο υπουργείων εξωτερικών, Αναστάσιος Μητσιάλης με τον ομόλογό του, τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιριόγλου, ανέλαβαν να κωδικοποιήσουν τα συζητηθέντα, τόσο στο Ανώτατο Συμβούλιο όσο και στη συνάντηση Βενιζέλου- Τσαβούσογλου.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Δεν είναι πια κατάσταση αυτή, να μας τρομοκρατούν κάθε φορά ντόπιοι και ξένοι ολιγάρχες, κι εμείς, οι κάποτε υπερήφανοι Έλληνες, να τρέχουμε σαν τρομαγμένη αγέλη, την ίδια στιγμή που μας τα παίρνουν όλα. Δεν πάει άλλο πια. Αυτή τη φορά να πάνε στο διάβολο.

Ξέρετε ότι στο τσίρκο δένουν τους ελέφαντες με ένα απλό σχοινί από ένα παλουκάκι;
Γιατί όμως το κάνουν αυτό οι υπεύθυνοι του τσίρκου, αφού ο ελέφαντας έχει τέτοια δύναμη που μπορεί όχι μόνο να κόψει το σχοινί που τον έχουν δεμένο, ακόμα και αλυσίδες, αλλά θα μπορούσε να γκρεμίσει ολόκληρο το τσίρκο;

Απλά, δένουν έτσι συνεχώς τον ελέφαντα από τότε που είναι μικρό ελεφαντάκι με το ίδιο σχοινί στο ίδιο παλουκάκι. Το μικρό ελεφαντάκι προσπαθεί να ξεφύγει αλλά δεν μπορεί.
Αυτή του η αδυναμία καταγράφεται στο υποσυνείδητό του και μεγαλώνοντας έχει καταγράψει στο μυαλό του ότι δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει από αυτό το ελαφρύ δέσιμο.
Έτσι ο τεράστιος ελέφαντας μένει ασάλευτος εκεί, δεμένος στο παλουκάκι του, ενώ με μια απλή κίνησή του (κάτι όμως που δεν το γνωρίζει), θα μπορούσε να απελευθερωθεί.

Ακριβώς την ίδια τακτική εφαρμόζουν και σε μας τους Έλληνες, ντόπιοι και ξένοι νταβατζήδες, με τη συνεχή τρομοκράτηση του λαού από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα.
Μας έχουν δέσει στο παλουκάκι της πτώχευσης με το σχοινί του ευρώ (λες και δεν είμαστε ήδη πτωχευμένοι, αλλά δεν το γνωρίζουμε), ώστε να παραμένουμε ακίνητοι την ίδια ώρα που μας κλέβουν τη ζωή μας και τις περιουσίες μας.

Δεν μασάμε όμως πλέον. Τώρα τιμωρούμε.

Πηγή Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση μετά την επιλογή του πρωθυπουργού για εσπευσμένη έξοδο από το Μνημόνιο στις αρχές φθινοπώρου, τις μετέπειτα εμπλοκές με την τρόικα και την αποστασιοποίηση των εταίρων στην Ε.Ε.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Αντώνης Σαμαράς επιλέγει την καταστροφολογία, επικαλούμενος ως φόβητρο το χάος στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν να επιδιώκουν πολιτική γραμμή απομόνωσης, με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα προσφέροντας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Ωστόσο, ξεκάθαρα οι προθέσεις των εταίρων αναμένεται να διαφανούν στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.
Βενιζέλος: Όλα κρέμονται από μια κλωστή για τη χώρα
Όλα κρέμονται από μια κλωστή, που είναι η βούληση του ελληνικού λαού, και αν κοπεί μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στην απόλυτη καταστροφή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της συνάντησης με περίπου 80 στελέχη του κόμματος από τη δυτική Μακεδονία στην Καστοριά.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑ ΣΟΚ σε οργανωτική ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Για το ΠΑΣΟΚ είπε, ότι υπάρχει χάριν της χώρας και για την εικόνα εσωτερικής αναστάτωσης σημείωσε ότι αυτή αδικεί και το κόμμα και τις προσπάθειες των στελεχών του. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κάποιοι έχουν το δικαίωμα να λένε κάποια πράγματα, γιατί δεν έχουν ευθύνη και δεν τους ρώτησε κανείς, και κάποιοι άλλοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, διότι έχουν τεράστια ευθύνη και συμμετοχή από την αρχή σε αυτή την πορεία του τόπου.
Σε προεκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα, αν και το κλίμα είναι βαρύ.
Οι αιχμές προς το μέγαρο Μαξίμου και τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, που είχαν τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό της πρόωρης εξόδου και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχουν ενταθεί, ενώ η τακτική της πόλωσης που επέλεξε ο πρωθυπουργός για τις προεδρικές εκλογές έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη μετριοπαθή πτέρυγα της Ν.Δ. και τον ίδιο τον Στ. Δήμα.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει αρχίσει κύκλο επαφών με βουλευτές και από την αντιπολίτευση, ωστόσο, μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, κρίνεται πολύ δύσκολο να δώσουν θετικό αποτέλεσμα.
Η γραμμή της ολομέτωπης σύγκρουσης πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι στρατηγική επιλογή του κ. Σαμαρά και των στενών του συνεργατών και πάνω σε αυτή θα κινηθεί μέχρι την πρώτη ψηφοφορία την προσεχή Τετάρτη.
Πηγή efsyn
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Θέλουν να έχουν την Ελλάδα πιόνι τους
Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας μας
Έρχεται βομβαρδισμός απειλών, όχι μόνο για άδεια ΑΤΜ και φυγή καταθέσεων αλλά και για τα εθνικά μας θέματα

Οι μέρες είναι δύσκολες… Και μόνο το ότι επέβαλαν εκλογές και μάλιστα χριστουγεννιάτικα, αντίθετα με τις διαθέσεις του πρωθυπουργού, λέει πολλά για τις διαθέσεις των έξω. Των Ευρωπαίων φαινομενικά, αλλά επί της ουσίας των αμερικανών.

Όλα δείχνουν ότι πίσω από την εντολή τους να κλείσει εδώ και τώρα το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αν χρειασθεί να στηθούν εθνικές κάλπες, δεν κρύβεται η ανησυχία τους για την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας, την οποία πάντα επικαλούνται οι εκάστοτε κυβερνώντες κατά των αντιπάλων τους. Κρύβεται η επιθυμία τους να οδηγήσουν σε επόμενη ημέρα, η οποία θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη, όχι τόσο από το Βερολίνο όσο από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού…

Και ήδη έριξαν στη μάχη όλα τα διαθέσιμα… μέσα. Δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη, τρίτη εκλογή, τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, στο… γραμμόφωνο έχει μπει ο ίδιος, παλιός δίσκος:
Φεύγουν οι καταθέσεις, τα κοράκια ανέλαβαν ρόλο και βουλιάζουν το Χρηματιστήριο –λες και οι άνεργοι και αυτοί που συνωστίζονται στα συσσίτια έχουν μετοχές-, τα ΑΤΜ θα αδειάσουν, οι ξένοι επενδυτές τα μαζεύουν και οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοβιομήχανοι μετακομίζουν σε άλλες χώρες. Έρχεται ο Αρμαγεδδών, το τέλος…

Έφθασαν στο σημείο να επιστρατεύσουν όχι μόνο ζώντες –επί των ημερών των οποίων έγινε το μεγάλο φαγοπότι, ενώ έχουν χρεωθεί και εθνικές ήττες (Ίμια)- αλλά και… τεθνεώντες, για να συνετιστούν οι… απροσάρμοστοι. Αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα δικαιούται να έχει λόγο και δεν θέλουν να είναι πιόνι στα σχέδια των ξένων.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται και απειλές για τα εθνικά μας θέματα. Ο νέος γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής περιλαμβάνει και εσάς, διαμηνύουν… Επισημαίνοντας τις… εκκρεμότητες από Βορρά και εξ Ανατολών…

Κατευθυνόμενες είναι οι διαρροές και από την παρέα Σόιμπλε, Μέρκελ κα ΔΝΤ, με παραλήπτη τον Αλέξη Τσίπρα: Όπως δεν δείξαμε επιείκεια στον Σαμαρά, δεν θα δείξουμε και σε εσένα. Παράταση πέραν του Φεβρουαρίου δεν θα δώσουμε. Ή υπογράφεις τα νέα Μνημόνια ή δεν παίρνεις ούτε ένα ευρώ…

Προηγείται το… ψάρεμα των βουλευτών που χρειάζονται προκειμένου να συμπληρωθούν οι 180 που απαιτεί το Σύνταγμα για να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήδη ψήνεται το… πρόσχημα που ζητούν βουλευτές εκτός κυβερνητικού μπλοκ, για να αποδυναμωθεί η κατηγορία της αποστασίας. Κινδυνεύει η πατρίς. Βουλευτές που έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα δηλώνουν από προχθές ότι, αν προκύψει εθνικό θέμα, θα πουν «ναι»…

Και μαγειρεύεται το δεύτερο πιάτο: Κυβέρνηση εθνικού (ή ειδικού) σκοπού, με καθορισμένη την ημερομηνία των εκλογών στο τέλος του 2015, κάτι που έχουν βάλει ως όρο για να ψηφίσουν και βουλευτές που ψαρεύουν στα θολά νερά της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι δεν τους χωρίζει τίποτε από τη Δεξιά.

Σε αυτή την επιδίωξη έσπευσε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να προσφέρει τις χρήσιμες υπηρεσίες του, όπως κάνει πάντα όταν οι εξελίξεις είναι κρίσιμες για την ΕΕ και την Ουάσιγκτον. Το ίδιο είχε πράξει και με το άνοιγμα της πόρτας της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ. Στην προχθεσινή πεντασέλιδη επιστολή του (μανιφέστο χαρακτηρίσθηκε) μεταξύ αυτών που προτείνει, εκτός από την έξοδο Σαμαρά και Βενιζέλου από το Μαξίμου, είναι και ο σχηματισμός μιας άλλης κυβέρνησης. Και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πως σκέφτεται ο Γιώργος, στο νου του έχει μία κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, όπως αυτή που είχαν σχηματίσει τότε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, με κινητήριους μοχλούς, μεταξύ άλλων, και δύο όμορφες βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά προκύπτουν από πληροφορίες, εκτιμήσεις και πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολλά.

Τι ζητούν οι εταίροι μας και οι σύμμαχοί μας;
Να έχουν τα κλειδιά της Ελλάδας και να διαχειρίζονται την πατρίδα μας σαν αποικία τους. Πέραν από δεσμεύσεις από το Σύνταγμα και τους νόμους. Με τη Βουλή απλώς να κυρώνει τις αποφάσεις τους. Οι οποίες, φυσικά, θα είναι προς το δικό τους συμφέρον και με το ζόρι θα αφήνουν καμιά μπουκιά για τους υπηκόους τους, τους Έλληνες.

Θα επαναλάβουμε: Οι μέρες είναι δύσκολες. «Γκαστρωμένες» θα έλεγε ίσως ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Θέλουν τοποτηρητή στο Μαξίμου, τύποις πρωθυπουργό. Τοποτηρητή στο Προεδρικό Μέγαρο για να υλοποιείται ο τύπος του Συντάγματος, να υπογράφονται οι νόμοι και τα διατάγματα. Και εκλογές με δεδομένο το αποτέλεσμα.

Πρόθυμους πάντα βρίσκουν οι ξένοι. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιους…

Πάνω – κάτω, αυτοί είναι οι σχεδιασμοί. Και φροντίζουν, μάλιστα, να μην τους κρύβουν.
Υπάρχει, όμως, κι ένας παράγοντας που ποτέ δεν τον υπολογίζουν όπου αναμειγνύονται: Ο λαός. Κάνουν όμως το ίδιο λάθος. Θεωρούν δεδομένο ότι θα αποδεχθεί αυτά που έχουν αποφασίσει γι αυτόν χωρίς αυτόν.
Ο λαό, όμως, είναι αυτός που έχει την τελική ευθύνη, αφού δική του θα είναι η επιλογή της ψήφου. Αλλά και της αντίδρασής του. Όταν, μάλιστα, έξι χρόνια τώρα η ζωή του έχει καταντήσει μαρτύριο και πολλοί Έλληνες έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία.
Σε μία τέτοια κατάσταση, καμία Μέρκελ, κανένας Σόιμπλε και καμία Λαγκάρντ δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια. Και να αγνοούν την απόφαση ενός λαού που στέλνει το μήνυμα: Δεν αντέχω άλλο…

Ευθύνες έχουν όλοι οι μετέχοντες στη σημερινή Βουλή. Αλλά το βάρος, κακά τα ψέματα, πέφτει όλο στις πλάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών –αν γίνουν…-, γι αυτό και αποτελεί τον κύριο στόχο. Μόνη του, όμως, αγωνία, θα πρέπει να είναι οι επιλογές που θα έχει στη φαρέτρα του για να ξεπεράσει τις παγίδες, που ενδεχομένως να οδηγήσουν την Ελλάδα και τον λαό σε περιπέτειες. Και αυτό είναι ευθύνη όχι μόνο του Τσίπρα, αλλά όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όποια θέση κι αν έχουν.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει  ο Νίκος Μελέτης 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον πολλές πιθανότητες να πετύχει τον πρώτο στόχο που είχε θέσει, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές, με αφορμή την άσχετη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αφού λοιπόν κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οφείλει να παρουσιάσει το πρόγραμμά του. Το Σχέδιο Α και το Σχέδιο Β, για να το ακούσουν όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και η «πλειοψηφία» των 121 βουλευτών, τους οποίους καλεί να καταψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Πριν από τις ερωτήσεις για το Σχέδιο Α και Β, υπάρχει ένα αμείλικτο ερώτημα που υπαγορεύεται απ' έξω: στις 28 Φεβρουαρίου κλείνει η στρόφιγγα της ΕΚΤ και, για να αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος», κάτι πρέπει να γίνει.

Θα χρησιμοποιήσουμε λένε το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Σαμαρά, θεωρώντας ότι είναι μερικά δις πακεταρισμένα στο υπόγειο του Μαξίμου. Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους τον εσωτερικό δανεισμό, ο οποίος στα απλά ελληνικά είναι φορολόγηση και «απαλλοτρίωση» καταθέσεων. Με τη διαφορά ότι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν πια κυρίως οι μικροκαταθέτες, μια και οι υπόλοιποι έχουν παρκάρει στην Ελβετία και στην Bundesbank.

Στο διάστημα αυτό, λένε, θα θέσει ο κ. Τσίπρας προ των ευθυνών της την ευρωπαϊκή ηγεσία και θα κερδίσει κούρεμα του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης κ.λπ. Κι αν δεν πεισθούν από τα επιχειρήματα του; Αν θεωρήσουν ότι η ζημιά στην Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη (με την ευγενική συνδρομή του Γ. Παπανδρέου που απέτρεψε το κούρεμα το 2010), αν θέλουν να παραδειγματίσουν τους Podemos, τότε τι γίνεται;

«Θα ζητήσουμε στήριξη από τον ελληνικό λαό», είναι η απάντηση, που παραπέμπει σε δημοψήφισμα, χωρίς όμως να τολμά κανείς να πει ποιο θα είναι το ερώτημα. Γιατί, εάν το δίλημμα είναι «θέλετε λεφτά ή μέτρα;», η απάντηση προφανώς θα είναι «θέλουμε τα λεφτά». Απλώς, αμέσως μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, θα ενημερωθούμε ότι το ερώτημα ήταν τελικά «ναι ή όχι στο ευρώ».

Οι βουλευτές γνωρίζουν καλά τι σημαίνει το «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει οι ίδιοι να απαιτήσουν να ενημερωθούν για το τι σημαίνει το «όχι». Γιατί θα είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για τις συνέπειες του «ναι», αλλά κυρίως για εκείνες του «όχι».

Πηγή "Εθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

«Σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μετατραπούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει η ιταλική εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικα”.

«Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα επιστρέψει στις κάλπες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν ζητά, πλέον, την έξοδο από το Ευρώ, αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις βοήθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα», 
προσθέτει η εφημερίδα.

Ο δε αρθρογράφος της Λα Ρεπούμπλικα, Μικέλε Σέρρα, αναφέρει σε σχόλιό του αφιερωμένο στην χώρα μας:
«Αν ήμουν έλληνας, η ιδέα ότι “οι αγορές” αντιμετωπίζουν με τρόμο την ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, θα με ωθούσε να τον ψηφίσω. Έτσι, τουλάχιστον για να δοκιμάσω. ‘Η, αν προτιμάτε, για να το διακινδυνεύσω. Ο κεκαλυμμένος εκβιασμός που η χρηματιστική οικονομία ασκεί επί της πολιτικής, είναι ήδη πολύ συζητήσιμος σε περιόδους ευημερίας. Αλλά σε περιόδους ισχνών αγελάδων, εκτός από αμφισβητήσιμος, γίνεται και εύθραυστος, διότι όταν κανείς δεν έχει τίποτα να χάσει, η ανατροπή των όποιων κανόνων και δεδομένων, προκαλεί λιγότερο φόβο», 
προσθέτει ο Σέρρα.

Ο Αντόνιο Φερράρι, από μέρος του, απεσταλμένος και αναλυτής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή, κατά την συμμετοχή του σε δημοσιογραφική εκπομπή εμβάθυνσης του ιδιωτικού καναλιού La 7, αφιερωμένη στην Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, τόνισε:
«Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι ο κόσμος – έχοντας λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του- μπορεί να καταλάβει ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα και το οποίο ζητά την περικοπή του 70% του δημόσιου χρέους της χώρας».
Σύμφωνα με τον Φερράρι
«κάποιοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την ολική διαγραφή του χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Θα μπορούσε, με τον τρόπο αυτό, να προκύψει μια νέα αστάθεια, με πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Μήνυμα προς τους βουλευτές να παραμερίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.


Ο Πρωθυπουργός εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγορεί πως με τη στάση του και την ρητορική των στελεχών του δημιουργεί κλίμα φόβου στις αγορές.
“H ανησυχία υπάρχει και είναι δικαιολογημένη και την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Όμως η δημοκρατία έχει όπλα να εξουδετερώσει αυτό το κλίμα φόβου. Με την ευθύνη των βουλευτών να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρά τους εκβιασμούς τους”, 
τονίζει ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως με το που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας , οι αγορές που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα , έκλεισαν και πάλι.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει πως η χώρα βγαίνει από την κρίση και πως προωθείται σύντομα η συμφωνία με τους εταίρους για τον μηχανισμό προληπτικής στήριξης και την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Κατηγορεί, μάλιστα, την Κουμουνδούρου πως επιδιώκει να ανακόψει αυτή πορεία.
“Σε δύο μήνες τελειώνουμε. Και πάνε να μας σταματήσουν. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία της επόμενης μέρας. Το μόνο που απομένει είναι να παραμερίσουμε τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας. Να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι εθνικό χρέος και αληθινή λύτρωση”
τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επιδίδεται σε ρεσιτάλ τρομολαγνίας  διατυπώνει δύο ερωτήματα:
«Οσοι μέχρι πριν από έναν χρόνο συμπαρατάχθηκαν με την κυβέρνηση, κρατώντας τη σημαία της Ευρώπης, πώς μπορούν σήμερα να στηρίξουν μιαν εξέλιξη αντι-ευρωπαϊκή; Και μάλιστα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση με όλη την Ευρώπη;» 
είναι το ερώτημα - πρόσκληση του Πρωθυπουργού, ο οποίος συνεχίζει ρωτώντας:
«Οσοι υπερθεμάτιζαν για την "υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων" και την "ασφάλεια του πολίτη", πώς μπορούν σήμερα να συνταχθούν με τις "συνιστώσες" που υπερασπίζονται την προπαγάνδα των Σκοπίων, την "ελεύθερη είσοδο λαθρομεταναστών" στην Ελλάδα και, σε κάθε ευκαιρία, το όργιο των "μπαχαλάκηδων";».
Παράλληλα, ο ετοιμόρροπος ακροδεξιός υπηρέτης της τρόικας και των ντόπιων αφεντάδων κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί κλίμα φόβου.
«Η αλήθεια δεν κρύβεται πια, η ανησυχία υπάρχει. Είναι δικαιολογημένη και την προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η δημοκρατία έχει όπλα να εξουδετερώσει αυτό το κλίμα φόβου» 
υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο χρέος και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: 
«Τι εννοούν όταν διακηρύσσουν πως το χρέος μας είναι μη βιώσιμο; Λένε στις αγορές να μην μας δανείσουν. Αυτό λένε», 
επισημαίνοντας ότι με το που δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι αγορές που είχαν ανοίξει για την Ελλάδα, έκλεισαν και πάλι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η συστηματική ισλαμική κατήχηση στην Τουρκία, καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής. Η παιδεία αποτελεί το νέο πεδίο σύγκρουσης. Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να προωθήσει την πολιτική «δημιουργίας πιστών μουσουλμάνων».

Του Burak Bekdil
The Gatestone Institute
Πηγή MIgnatiou


Το 2012 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε ξεκινήσει μια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας, σχετικά με την εκπαίδευση στις 65 χώρες μέλη του, παρουσίασε πρόσφατα. Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 510.000 μαθητών ηλικίας 15 ετών από τις χώρες μέλη, καταδείχθηκε πως οι περισσότεροι μαθητές έχουν αποκτήσει στοιχειώδη γνώση ανάγνωσης, γραφής και μαθηματικών.

Οι Τούρκοι μαθητές, στην έρευνα αυτή, κατατάχθηκαν στην 44η θέση. Στις τελευταίες δε θέσεις της έρευνας βρέθηκαν οι μαθητές από άλλες μουσουλμανικές χώρες. Τα ίδια ισχύουν και για τα τουρκικά πανεπιστήμια. Μόνο τρία τουρκικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 500 κορυφαία του κόσμου και αυτά βρίσκονται μεταξύ της 430ης και 460ης θέσης. Τα δεδομένα αυτά θα έπρεπε να συνεγείρουν τους ηγέτες της Τουρκίας σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Για αυτούς όμως η παιδεία αποτελεί απλώς έναν τρόπο ιδεολογικής καθοδήγησης.

Την ώρα που οι επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η παιδεία βαδίζει σε λάθος δρόμο στην Τουρκία, η κυβέρνηση απλώς ψηφίζει νόμο για τη επιστροφή της μαντήλας στα πανεπιστήμια και επιτρέπει σε παιδιά του δημοτικού να εγγράφονται σε θρησκευτικά σχολεία. Το 2001 υπήρχαν 71.000 σπουδαστές σε θρησκευτικά σχολεία στη Τουρκία. Σήμερα υπάρχουν 670.000.

Με την έναρξη δε του νέου σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση υποχρέωσε χριστιανούς και εβραίους μαθητές να ενταχθούν σε θρησκευτικά σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε το γεγονός «τεχνικό λάθος». Ωστόσο αν ο Τύπος δεν αποκάλυπτε το «τεχνικό λάθος», τότε η Τουρκία θα ήταν η πρώτη χώρα όπου χριστιανοί και εβραίοι μαθητές θα παρακολουθούσαν μαθήματα από ιμάμηδες.

Πέρυσι η τουρκική κυβέρνηση υποχρεώνει πλέον, ακόμα περισσότερους μαθητές, να παρακολουθούν ισλαμικά μαθήματα. Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, τη διδασκαλία του σουνιτικού Ισλάμ. Παρόλα αυτά υποχρεώνονται πλέον να τα παρακολουθούν και οι αλεβίτες και ή μη μουσουλμάνοι μαθητές.

Μετά από προσφυγή μιας αλεβιτικής οικογένειας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απεφάνθη κατά της Τουρκίας. «Η Τουρκία οφείλει να διευθετήσει το θέμα, άμεσα, επιτρέποντας στους μαθητές που δεν το επιθυμούν να μην παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε πρόσφατα, δεν έθιξε καν την θλιβερή κατάταξη της τουρκικής παιδείας στον κατάλογο του ΟΟΣΑ. Επίσης δεν συζητήθηκε τίποτα σχετικά με τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους Τούρκους μαθητές και σπουδαστές. Αντίθετα προτάθηκε η εισαγωγή ισλαμικών μαθημάτων και στα νηπιαγωγεία.

Τα παιδιά των 3-6 ετών πρέπει να μάθουν το Ισλάμ. Αν και η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε τελικά, η πρόταση εκμάθησης του σουνιτικού Ισλάμ στα παιδιά 6-8 ετών ενεκρίθη. Αυτή ήταν λοιπόν η απάντηση λοιπόν της Άγκυρας στην οδηγία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επίσης αποφασίστηκε να καταργηθούν τα μαθήματα παρασκευής αλκοολούχων κοκτέιλ στις τουρκικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Οι Τούρκοι μπάρμαν, από δω και μπρος, θα σερβίρουν στα μπαρ των πέντε αστέρων τουριστικών ξενοδοχείων μη αλκοολούχα κοκτέιλ.

Η κατακλείδα όμως, είναι η πρόταση επιβολής της εκμάθησης της οθωμανικής στα τουρκικά σχολεία. Μετά από αντιδράσεις, αποφασίστηκε η υποχρεωτική εκμάθηση της οθωμανικής γλώσσας στα θρησκευτικά σχολεία και η προαιρετική στα λοιπά. Ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ, κατάργησε την οθωμανική γλώσσα και γραφή το 1928, καθώς δεν ανεχόταν οι Τούρκοι να μιλούν και να γράφουν μια γλώσσα με αραβικά και περσικά στοιχεία.

Ύστερα από 86 χρόνια οι νέο-Οθωμανοί Τούρκοι επιθυμούν να επιστρέψουν στα παλιά. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι Τούρκοι μπορούν σήμερα να μιλήσουν ή να γράψουν στην οθωμανική. Σύντομα όμως θα είναι πολλοί αυτοί που θα έχουν αυτή την ικανότητα, καθώς τα τουρκικά σχολεία μετατρέπονται, όλο και περισσότερο σε οθωμανικά ιεροδιδασκαλεία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου