Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

1 Απρ 2014

Ενισχύεται με 600 αμερικανούς στρατιώτες και μαχητικά αεροσκάφη η νατοϊκή βάση στην Ρουμανία λόγω Κριμαίας

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Τhe Associated Press

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έγκριση για να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών και των αεροσκαφών τους, στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, στην ανατολική Ρουμανία, αναφέρει ο αμερικανικός τύπος και το πρακτορείο Associated Pressl.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν με 600 αμερικανούς στρατιώτες στους 1000 που υπηρετούν ήδη σήμερα, στην αεροπορική βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», καθώς και με μαχητικά αεροσκάφη «για ειδικές αποστολές», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου σήμερα Τρίτη.

Η αεροπορική βάση, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 στρατιώτες, αποτελώντας σημαντικότατο κομβικό σημείο για τις δυνάμεις των ΗΠΑ που δρουν στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης είναι μόνο μερικές εκατοντάδες (μίλια) μακριά από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε τον περασμένο μήνα.

Η βάση χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ από το 2001 ως ένα κομβικό σημείο των αεροπορικών μεταφορών στις αρχές του πολέμου στο Αφγανιστάν και περίπου 7.000 αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν την βάση για πτήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σχόλιο: Σύμφωνα με τον νυν γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δεν υπάρχει επιβεβαίωση περί απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Οπότε οι δηλώσεις αξιωματούχων προς το παρόν παραμένουν λόγια κενού περιεχομένου.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύουν με μαχητικά αεροσκάφη αιχμής και προσωπικό, επιλεγμένες βάσεις τους στην Ευρώπη. Προφανώς υλοποιώντας συγκεκριμένο σχέδιο περί ενίσχυσης των δυνάμεων τους.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Μαρτίου 2014, η Ισπανία ενέκρινε σχετικό αίτημα των ΗΠΑ για ενίσχυση των στρατευμάτων της αεροπορικής βάσης «Moron de la Frontera» από 500 σε 1.100.
Όλα αυτά διενεργούνται ενώ οι ΥΠΕΞ της Ρωσία και των ΗΠΑ συζητούσαν για την Ουκρανία, όχι για την Κριμαία, στο Παρίσι. Το κομμάτια του πάζλ τοποθετούνται σιγά σιγά. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιου τύπου συμφωνία, ακόμα. Τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή είναι τεράστια, αλλά και το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή και από ότι φαίνεται θα αργήσει αρκετά, και μαζί της φέρνει μια περίοδο «επικίνδυνης αβεβαιότητας».


Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 

Tην Κυριακή διέπραξαν ακριβώς αυτό: Ψήφισαν ένα ακόμα Μνημόνιο! Ίσως το πιο βάρβαρο, το πιο κανιβαλικό, το πιο τερατώδες απ’ όσα έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα.
   
Αν το εφαρμόσουν δεν θα αφήσουν όρθιο τίποτα: Από μισθούς και εργασιακά δικαιώματα μέχρι Ασφαλιστικά Ταμεία και συντάξεις. Έβαλαν στο στόχαστρο μέχρι και τις… μανάδες καταργώντας ακόμα κι αυτό το επίδομα μητρότητας!

Δεν υπάρχει κοινωνική κατηγορία, δεν υπάρχει επαγγελματικός κλάδος, από εργάτες μέχρι...
κτηνοτρόφους κι από φαρμακοποιούς μέχρι περιπτεράδες (!), που να μην τους εξοντώνουν για τα συμφέροντα μια χούφτας μονοπωλίων.
   
Μόνο σε μια κοινωνική κατηγορία υπήρξαν γαλαντόμοι: Στους… τραπεζίτες! Αφού φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού τα βάρη των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των τραπεζιτών, τώρα κατασκεύασαν το νομικό πλαίσιο για την επιστροφή των τραπεζών στους τραπεζίτες μπιρ – παρά!  

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της Ιστορίας του ελληνικού λαού. Ο λαός της Ελλάδας οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στο «εκτελεστικό απόσπασμα».
   
Μέχρι τώρα μας είχαν επιφυλάξει ρόλο «Ιφιγένειας». Η Ελλάδα κατακρεουργείται, ο λαός εξανδραποδίζεται στο βωμό των θυσιών που του επέβαλαν οι υπαίτιοι της κρίσης. Ο λαός θυσιάζεται για να διασωθούν από την κρίση - και για να κερδοσκοπήσουν μέσα στην κρίση - αυτοί που προκάλεσαν την κρίση! Τώρα, όμως, δεν τους φτάνει ο εξαναγκασμός μας σε αφανισμό. Τώρα θέλουν ακόμα και να ασελγήσουν πάνω στο κουφάρι της «Ιφιγένειας»!
   
Αν και πάλι αφεθούμε να μας καθορίσουν τη «μοίρα» αυτοί που οδήγησαν τον τόπο ως εδώ, τότε το ημερολόγιο στην Ελλάδα γυρίζει αιώνες πίσω! Μας γυρίζουν πίσω κι από τις εποχές του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Οταν ο Έλληνας ήταν συνώνυμο της δυστυχίας και της εξαθλίωσης. Όταν η ύπαρξή του οριζόταν διά νόμου ότι αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών, δανειστών και τοκογλύφων ιμπεριαλιστών.
   
Ο ελληνικός λαός – αυτό είναι το «κατόρθωμα» όσων κυβερνούν αυτόν τον τόπο για δεκαετίες - έχει στοχοποιηθεί και έχει μετατραπεί από την εγχώρια ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό σε ένα διεθνές πειραματόζωο. Μας έχουν καταστήσει ένα παγκόσμιο υπόδειγμα για το πώς τα αρπακτικά των περίφημων «αγορών» θα ξεπεράσουν την κρίση τους, προσθέτοντας νέους αβάσταχτους χαλκάδες στις αλυσίδες των μισθωτών και των άνεργών σκλάβων.

Λένε ότι τούτο το νέο τους Μνημόνιο, που το βάφτισαν «πολυνομοσχέδιο», θα φέρει την «οριστική λύση». Αλλά η «οριστική λύση» τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την «τελική λύση» του Ολοκαυτώματος! Αυτή είναι η «σωτηρία», την οποία από κοινού με τους ευρωτοκογλύφους προωθούν.
   
«Έπρεπε να ψηφιστεί γρήγορα – γρήγορα το πολυνομοσχέδιο για να πάρουμε τη δόση», λένε. Και όταν πάρουν κι αυτή τη δόση, ο ελληνικός λαός θα έχει, ξανά, «μια και μόνο» υποχρέωση: Να συνεχίσει να ζει, αυτός και τα παιδιά του και τα εγγόνια του, για να πληρώνει τόκους! Για τα επόμενα 50 χρόνια! Και βλέπουμε! 
   
Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Δανείζουν την Ελλάδα, υποτίθεται, για να «ορθοποδήσει». Αλλά είναι πασιφανές: Οι πιστωτές δεν δανείζουν την Ελλάδα των λαϊκών στρωμάτων. Οι πιστωτές αναχρηματοδοτούν τον εαυτό τους! Με τα δυο πρώτα Μνημόνια «μας» δάνεισαν 237 δισ. ευρώ. Αλλά πρόκειται για λεφτά που δεν τα είδε κανείς – εκτός από τους τραπεζίτες! Πρόκειται για λεφτά που στο όνομα της μείωση του χρέους γιγάντωσαν το χρέος που από το 125% του ΑΕΠ το τίναξαν στο 180% του ΑΕΠ!
   
Είναι πασιφανές: Οι πιστωτές «μας» δίνουν δάνεια για να εισπράττουν αυτοί τους τόκους από τα προηγούμενα δάνεια και για να εξασφαλίσουν ότι οι επόμενοι τόκοι θα φέρουν νέα δάνεια κοκ. Αυτόν το φαύλο κύκλο τον βαφτίζουν «βιωσιμότητα του χρέους». Πρόκειται για την κωδικοποιημένη ονομασία ενός βίου αβίωτου στον οποίο έχουν υποβάλλει τον λαό. Σε αυτή τη φρίκη χωρίς τέλος, ο ελληνικός λαός εκτός από σφαχτάρι χρησιμοποιείται και σαν «ενέχυρο» !
   
Αυτή είναι η αλήθεια! Ότι τα χρήματα για τα οποία μιλούν δεν αφορούν στον ελληνικό λαό. Ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του. Ότι - και αυτή η δόση - η μόνη σχέση που έχει με τους μισθούς είναι ότι λεηλατεί τους μισθούς. Ότι - και αυτή η δόση - η μόνη σχέση που έχει με τις συντάξεις είναι ότι καταργεί τις συντάξεις.
   
Ότι, τελικά, πρόκειται για δανεικά που καταλήγουν στην κεφαλαιουχική ενίσχυση της εγχώριας πλουτοκρατίας και στους ίδιους τους δανειστές προς τους οποίους επιστρέφουν αυτά τα χρήματα - και μάλιστα επιστρέφουν ακριβώς τη στιγμή που «δίνονται».
   
Αυτοί που τα «δίνουν», τα «δίνουν» για να εξασφαλίσουν τα δικά τους κέρδη, για να εξασφαλίσουν ότι θα εισπράξουν τα τοκογλυφικά από τα παλιότερα δάνεια. Οσο δε για τα μελλοντικά τοκογλυφικά, οι ντόπιοι και διεθνείς «σωτήρες» επιβάλλουν - διά νόμου πλέον (!) - τη ρήτρα ότι ο ελληνικός λαός έχει έναν και μοναδικό λόγο ύπαρξης: Να πληρώνει τους νέους τόκους αυτής της νέας ληστείας, ζώντας σκλάβος, δούλος των 200 - 500 ευρώ μισθό, άνεργος, άστεγος και υποσιτιζόμενος, εις τον αιώνα τον άπαντα!

Οι καθημερινές ύβρεις, η διαστρέβλωση της αλήθειας, οι προσβολές της νοημοσύνης μας, η πλύση εγκεφάλου, η προπαγανδιστική λοβοτομή, η τρομοκρατία, οι αδίστακτοι εκβιασμοί, η δημαγωγία, η εξαπάτηση, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
   
Οι τρόικες «εσωτερικού» και «εξωτερικού» μας σέρνουν στα «Νταχάου» του 21ου αιώνα. Μας έχουν στοιβάξει τις αποβάθρες του σφαγιασμού και ταυτόχρονα οι «ιστορικοί» τους είναι έτοιμοι για να γράψουν ότι υπήρχε κάποτε ένας λαός, ο λαός των Ελλήνων, που πήγε από... «συνωστισμό». Και από «σωτηρία»!
   
Η Ιστορία δεν θα γραφτεί κάποτε, δεν θα γραφτεί στο μέλλον. Η Ιστορία γράφεται ήδη. Γράφεται τώρα. Και είναι προφανές: Η’ αυτοί θα γράψουν την Ιστορία ή εμείς. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.

Πηγή enikos

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου 

Το φονικότερο όπλο όλων των εποχών από καταβολής δίποδου δεν είναι η ατομική βόμβα, όπως την ένιωσαν στο πετσί τους ειδικά οι Γιαπωνέζοι, αλλά η γραβάτα. Εκτελούμαστε από στρατιώτες ενός συστήματος που η στολή παραλλαγής τους είναι κουστουμάκι και γραβάτα. 
Όλα ξεκίνησαν από αυτή την αναθεματισμένη γραβάτα που διαχώριζε τον απλό άνθρωπο από εκείνον που του προσέδιδε σοβαρότητα για να κάνει την δουλειά του ένα κομμάτι πανί δεμένο στο λαιμό. Από την εποχή των νοικοκυραίων του ’50, που πρώτα φορούσαν την γραβάτα και μετά το σώβρακο, μέχρι τη γενιά του σήμερα που η γραβάτα έχει μεταλλαχθεί σε πολλά είδη που διαχωρίζουν τους από πάνω με τους από κάτω.

Γραβάτα ο πολιτικάντης, γραβάτα ο δασκαλάκος, γραβάτα ο δικηγόρος, γραβάτα ο ψάλτης, γραβάτα ο στρατιωτικός, γραβάτα ο αστυνομικός, γραβάτα ο πανεπιστημιακός,  όπου θέση ισχύος και γραβάτα. Αυτά μέχρι το 1974 που ο πρώην γραβατοφορεμένος υπουργός Α. Παπανδρέου κατάλαβε ότι η γραβάτα είναι η αχίλλειος πτέρνα των «νοικοκυραίων» και εμφάνισε την πιο εξουσιαστική γραβάτα όλων των εποχών: Το ζιβάγκο. Ακολουθώντας την τακτική των φεμινιστριών που έκαψαν τα σουτιέν τους πλάσαρε το ζιβάγκο και ακριβώς όπως κατέληξε το καμένο σουτιέν να γίνει φιρμάτο σεξουαλικό φετίχ, έτσι και το ζιβάγκο κατέληξε να γίνει η γραβάτα «λαϊκό αξεσουάρ» των σοβαρών πολιτικών ξανά. Το μόνο που κράτησε λίγο παραπάνω ήταν ο τσιγκελωτός ή τύπου Ζαπάτα μύσταξ μετά μύξας που ήταν απαραίτητο αξεσουάρ για το λαό που είχε αναλάβει την εξουσία. Μετά γλιτώσαμε από τα μουστάκια και την μύξα τους. Έπιασαν δουλειά οι στιλίστες, όπως Αμερική.
Αφού λοιπόν έβγαλε και ο τελευταίος πασοκοζωϊσμένος έβγαλε το μάλλινο σώβρακο, φόρεσε γραβάτα και κατέβηκε στην Αθήνα να πάρει έδρα στην Βουλή, τότε βγήκε ένα νέο είδος γραβάτας για να διαχωρίσει τους πασοκοτσοπαναραίους από τους κουλτουρέ αριστερούς: Το φουλάρι ή μπαντάνα. Για να δείξει ο «μάγκας» αριστερός ή ανένταχτος ότι δεν είναι της ίδιας πάστας με τους λαϊκοπασόκους, ό,τι και να φορούσε πάντα ένα φουλάρι στο λαιμό έδειχνε την ένταξή του στην ευρύτερη πάντα αριστερά αποδεχόμενος όμως πάντοτε τους διορισμούς και τα δωράκια από τους πασοκονεοδημοκράτες για το παντεσπάνι του.
Θα μου πεις σήμερα ο σοβαρός αριστερός πολιτικός Τσίπρας δεν φοράει ούτε γραβάτα, ούτε ζιβάγκο, ούτε μπαντάνα. Σου απαντώ ότι σήμερα έχουμε γραβάτα-πουκαμισάκι ανοιχτό, γραβάτα-παλαιστινιακή μαντίλα, γραβάτα-μακό μπλουζάκι με τον Τσε, γραβάτα-σουτιέν να κάνει το βυζί 5 νούμερα μεγαλύτερο, γραβάτα-σακίδιο πλάτης, γραβάτα-γαλότσα 83ευρώ, γραβάτα-μπιχλίμπιδι στο λαιμό, γραβάτα-κασκόλ, γραβάτα-στενό ταγιέρ,  γραβάτα-γιλέκο δημοσιογραφικό, γραβάτα-τάνγκα, και ό,τι κάνει την διαφορά με τον λαουτζίκο που βλέπει το σύμβολο γραβάτα και ξέρει ότι εκεί υπάρχει η γραμμή που τον διαχωρίζει με την πάνω τάξη. Η απουσία της πραγματικής γραβάτας στο κοινοβούλιο κάνει πιο ηχηρή την παρουσία της από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Και είναι η πιο επικίνδυνα αποδοτική: «Κοίτα μας μοιάζουμε σαν εσένα».  
Αποδεχόμενος ο λαός την σοβαρότητα της εικόνας (γραβάτα γαρ) δεν έδινε σημασία στα λόγια και έργα των σοβαροφανών. Για παράδειγμα σου πετάει η γραβάτα σακίδιο πλάτης πως στα εξήντα θα αποχωρήσει από την πολιτική. Όλα καλά, όμως εκτός από την δήλωση πως εδώ θα είμαι για κάμποσα χρόνια υπάρχει και μια απορία. Πότε ακριβώς μπήκες ρε μάγκα στην πολιτική για να έρθει η ώρα να βγεις; Φαίνεται κουβαλάς πολλές σίγουρες υπογραφές στην γραβάτα-σακίδιο πλάτης για να νιώθεις ότι ήσουν χρόνια στην πολιτική κρυμμένος και θα αποχωρίσεις σε 8 χρόνια άνευ καμιάς αμφιβολίας με την γραβάτα σου στον ώμο. 
Με την σιγουριά της σοβαρότητας της γραβάτας παίρνουν το δικαίωμα Έλληνες επιστήμονες, νομικοί και οικονομολόγοι, να υπογράψουν ένα Μανιφέστο με το οποίο με νύχια και δόντια θέλουν «Μια πολιτική ένωση στην Ευρώπη». Παρέα με τους ανάλογους σοβαρούς συναδέλφους τους, Γάλλους και Γερμανούς, που πρώτοι ξεκίνησαν την κίνηση των επιστημόνων της Ευρώπης το πάνε μακριά το γράμμα. Όχι μόνο μία Ευρώπη στην Ευρωζώνη, αλλά μία Ευρώπη για όλη την Ευρώπη με κοινά τα πάντα. Σε αυτό τους το Μανιφέστο καλούν και άλλους σοβαρούς της γραβάτας Έλληνες επιστήμονες να βάλουν την υπογραφή τους για να συνεχίσουν το αγαστό τους έργο. 
Η γραβάτα μάς κρέμασε και η γραβάτα θα μάς αποτελειώσει. Αυτό το μικρό κομμάτι πανί που ακυρώνει τις προσωπικότητες των ανθρώπων και δίνει αποκλειστική βάση στις φιλοδοξίες των απάνθρωπων για μία θέση στην πάνω τάξη της κοινωνικής πυραμίδας. 
Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η γραβάτα θηλιά του μη παραδόπιστου λαού. Εκείνου που διαφέρει χωρίς να έχει ανάγκη κανένα στιλιστικό φετίχ για να δημιουργήσει. Του επικίνδυνου κομματιού της «κοινωνίας» που πρέπει οι γραβατολάγνοι να του σφίξουν την θηλιά - γραβάτα μέχρι το τέλος. Μέχρι που η φανερή ή κρυμμένη γραβάτα να γίνει το λάβαρο του Ολοκληρωτισμού.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

 
Παραβλέποντας ότι βρίσκεται επί 12 χρόνια στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τις προγραφές και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το «κατεστημένο» και όσους τον κατηγόρησαν για διαφθορά

Της Έλλης Σπανού

Αποσπώντας κάτι λιγότερο από 45% στις δημοτικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε το βράδυ της Κυριακή της νίκη του κόμματός του, με υποσχέσεις γα τη γέννηση μίας «νέας Τουρκίας» και κυρίως με ευθείες απειλές κατά των απανταχού εχθρών του.
Από το ίδιο μπαλκόνι, στο αρχηγείο του κόμματός του στην Άγκυρα, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτήριζε τους κάθε είδους αντιπάλους του «τρομοκράτες» και «συμμάχους του κακού», ο Ερντογάν εμφανίστηκε ως δικαιωμένος εκδικητής – τιμωρός.

Απειλές
Έβαλε ονομαστικά στο στόχαστρό του τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τον ιμάμη – εχθρό του, τον Φετουλάχ Γκιουλέν, και τους οπαδούς του, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για όλες τις διαρροές των πρόσφατων σκανδάλων.
«Θα μπούμε στα κρησφύγετά τους», απείλησε, «θα πληρώσουν το τίμημα,… θα λογοδοτήσουν, μερικοί ήδη ετράπησαν σε φυγή, άλλοι μπορεί να φύγουν αύριο…»

Παραβλέποντας προφανώς το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία επί 12 χρόνια, ο Ερντογάν, αφού επιτέθηκε στο «κατεστημένο, στις βρώμικες σχέσεις, τις ανώνυμες συμμαχίες, στην πολιτική της συκοφαντίας και της δυσφήμισης», διακήρυξε ότι πλέον «η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια… η νέα Τουρκία είναι εδώ» και ότι 77 εκατομμύρια θα προχωρήσουν «ενωμένοι σαν… αδέλφια».

Ωστόσο, η προεκλογική πόλωση, το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η ίδια η επινίκια ομιλία του πρωθυπουργού μόνο επικίνδυνο διχασμό δείχνουν. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (ΑΚΡ) επεκράτησε σχεδόν παντού εκτός από τα παράλια και τις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, κατάφερε να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, έχασε καθαρά στη Σμύρνη και βρίσκεται στα μαχαίρια με την αξιωματική αντιπολίτευση για την άλλη πόλη – έπαθλο, την Άγκυρα, όπου μέχρι χθες τα ξημερώματα έδειχνε να αλλάζει συνέχεια χέρια.

Σύμφωνα με το ΑΚΡ, ο υποψήφιός του κέρδισε με 44,68%. Σύμφωνα,ωστόσο με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), που κατήγγειλε νοθεία και παρατυπίες, η πρωτεύουσα είναι δική του.
Όπως έγραψε και η εφημερίδα “Cumhuriyet”, σε πολλές περιφέρειες υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την καταμέτρηση των ψήφων και σε αυτά που έχει στη διάθεσή του το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο…

Σε κάθε περίπτωση, με την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος σε εθνικό επίπεδο να είναι αδιαμφισβήτητη, όλοι περιμένουν να ξεσπάσει η… οργή του «σουλτάνου».
«Σας το λέω καθαρά, η απάντηση του Ερντογάν έρχεται»,προειδοποίησε ο Τζαν Πακέρ, του think tank Tesev, που πρόσκειται στον πρωθυπουργό.
«Θα καθαρίσει με σκληρό τρόπο, οριστικά, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Και θα «εξυγιάνει» τα μέσα ενημέρωσης που στήριξαν τις διαρροές. Είναι βέβαιο ότι θα το κάνει. Θα πει ότι εξελέγη για να τους εξοντώσει».

Στόχος ο Γκιουλέν
Βασικός του στόχος είναι ο Γκιουλέν και όσοι τον στηρίζουν, μέσα στο σύστημα και έξω από αυτό ο πόλεμος αυτός αλλάζει το τοπίο στη χώρα. Για την αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν πλέον ένα, αλλά τρία παράλληλα «κράτη» στην Τουρκία.
Το πρώτο είναι η αυθεντική κρατική μηχανή
Το δεύτερο είναι το κράτος του Ερντογάν και το κόμματός του
Το τρίτο είναι το κράτος των «Γκιουλενιστών».
Το πρόβλημα πάντως είναι –σχολιάζει η εφημερίδα Zaman- ότι ο πρωθυπουργός ακόμα κι αν εξοβελίσει τους «εχθρούς» του, δεν θα μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος ότι οι αντικαταστάτες τους θα του είναι πιστοί.

«Ο Ερντογάν πρέπει να νιώθει ότι έχει ψηλώσει αρκετά μέτρα από την Κυριακή και μετά», λέει η ειδικός Αμάντα Πολ του European Policy Centre, «θα γίνει αδίστακτος και ικανός για τα πάντα. Είναι πολύ βαριά τόση εξουσία για κάποιον που γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος και αυταρχικός».

Κυνήγι μαγισσών στα «εχθρικά» ΜΜΕ
Στήνοντας μία μηχανή κατά των «εχθρικών» μέσων ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει το εκφοβιστικό κυνήγι των μαγισσών. Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες συνελήφθη ο φωτορεπόρτερ της Zaman στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ερντογάν, με την υποψία ότι ηχογραφούσε τον σύμβουλό του, ενώ οι δικηγόροι του πρωθυπουργού υπέβαλαν μήνυση κατά του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Zaman, -που πρόσκειται στον Γκιουλέν- στον αρχισυντάκτη της, σε έναν αρθρογράφο και έναν δημοσιογράφο της.
Για τους δύο πρώτους η κατηγορία ήταν ότι προσέβαλλαν τον πρωθυπουργό με σχόλιά τους στο twitter. Και για τους άλλους δύο ότι εμπλέκονται με κάποιο τρόπο ή κάτι γνωρίζουν για τις τελευταίες διαρροές των ηχογραφημένων συνομιλιών. Στον αρθρογράφο Εμρέ Ουσλού, μάλιστα, απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα.

Την ίδια ημέρα υπέβαλε την παραίτησή του ο διευθυντής της εφημερίδας Haberturk, καταγγέλλοντας στο αποχαιρετιστήριο άρθρο του «τις πιέσεις, τη συντριβή της αξιοπρέπειας των δημοσιογράφων» και τη χειραγώγηση «από ψηλά», ενώ στη φιλοκυβερνητική Sabah απολύθηκε η ανταποκρίτρια στη Ρώμη, επειδή ο σύζυγός της είχε πάρει συνέντευξη από τον Γκιουλέν για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Η ειρωνεία είναι ότι το σχέδιο εκφοβισμού που έχει εξυφάνει ο Ερντογάν και οι περί αυτόν, βασίζεται και στο twitter, που ο ίδιος έθεσε υπό απαγόρευση. Εδώ και καιρό, για παράδειγμα, «κυκλοφορεί» στο twitter μία λίστα «με δημοσιογράφους που πρόκειται να συλληφθούν», η οποία προωθείται από φιλοκυβερνητικούς προβοκάτορες (τρολ), τους χρήστες με τα χαρακτηριστικά ονόματα «Μυστικό Αρχείο» και «Επίθεση Αφύπνισης»!
Όπως εξηγεί στη Zaman και ο «διωκόμενος» Εμρέ Ουσλού, το όνομα του οποίου ήταν πρώτο στη λίστα εδώ και έξι μήνες, σύμβουλοι του πρωθυπουργού με διαφορετικά ονόματα αρχίζουν και κυκλοφορούν ονόματα στο twitter. Τα ονόματα στη συνέχεια δημοσιεύουν από το twitter τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και διαπομπεύουν τους «ύποπτους». Και οι δικηγόροι του πρωθυπουργού καταθέτουν μετά μηνύσεις, ανακυκλώνοντας τα δημοσιεύματα.

«Όταν ο κόσμος στο δρόμο βλέπει τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων κάθε μέρα, αυτομάτως πιστεύει ότι πρέπει να είναι ένοχοι. Είναι μία τυπική μέθοδος που χρησιμοποιεί το βαθύ κράτος για να δυσφημίσει έναν έντιμο άνθρωπο», γράφει ο Ουσλού, «και δυστυχώς αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιεί και ο Ερντογάν… Έχω πλέον σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια την δική μου και της οικογένειάς μου».

Πηγή «Εφημερίδα των Συντακτών»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο ενεργοποιείται παλαιά ρωσική βάση στην περιοχή τη πόλης Остров («νησί»), η οποία θα εφοδιαστεί με τουλάχιστον 100 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα, Ka-52 Alligator Attack Helicopter.

Συγκεκριμένα στην περιοχή των συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και της Λετονίας στην πόλη Остров ιδρύεται αεροπορική βάση, η οποία θα επανδρωθεί με τα νεότερου τύπου ελικόπτερα στον κόσμο.

Τα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα θα δύνανται να πετάξουν μέσα σε μία ώρα για την πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, και πολύ πιο ταχύτατα στην λετονική πόλη Daugavpils. Το θέμα αυτό ανάφερε το τηλεοπτικό κανάλι TV3, καθώς και το ρωσικό ραδιόφωνο rus.delfi.lv.

Σε απόσταση 50 χλμ. από τα Ρωσο-λετονικά σύνορα στην ρωσική πόλη Остров (νησί) η οποία αποτελούσε επι ΕΣΣΔ μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές βάσεις στην περιοχή, ήδη έχουν παραδοθεί περίπου 20 ελικόπτερα Ka-52 Alligator Attack Helicopter, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως τα πιο σύγχρονα, ταχύτερα και πιο ακριβά στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η βάση έχει μείνει αδρανής, αλλά τώρα πρόκειται να ενεργοποιηθεί από το ρωσικό γενικό επιτελείο. Θα είναι επίσημα η 15η ρωσική αεροπορική βάση, όπου σε ένα με δύο χρόνια θα διαθέτει 100 υπερσύγχρονα επιθετικά ελικόπτερα.

Η στρατιωτική δραστηριότητα από την πλευρά της Ρωσίας έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία τη Λετονίας. Το σύστημα αεράμυνας της Λετονίας, είναι απηρχαιωμένο και δεν δύναται να εντοπίσει μέσω των ραντάρ που διαθέτει, διελεύσεις ρωσικών ελικόπτερων που πετούν πολύ χαμηλά.

Η μόνη αεροπορική βάση της Λετονίας, βρίσκεται στην πόλη Lielvarde. Αποτελείται από τέσσερα ελικόπτερα Mi - 17 που εκτελούν το έργο διάσωσης, τόσο σε ξηρά όσο και στην θάλασσα. Δεν υπάρχει επίσημη λετονική πολεμική αεροπορία και ό έλεγχος του εναέριου χώρου καλύπτεται από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες εκ περιστροφής.

Σύμφωνα με διοικητή της μικρής μοίρας ελικοπτέρων της Λετονίας, Ταγματάρχη Armand Shpillersa, «είμαστε όλη την ώρα σε κατάσταση αναζήτησης. Με δεδομένο ότι εργαζόμαστε, έως 17.00, και σε περίπτωση ετοιμότητάς απέχουμε 20 λεπτά τις καθημερινές, αλλά και το Σάββατο και την Κυριακή περίπου 90 λεπτά, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Ο πρώην Πρόεδρος της Λετονίας και νυν Πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Valdis Zatlers δήλωσε ότι «οι χώρες της Βαλτικής επικεντρώνονται στην προστασία στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κατασκευών. Ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων βλέπουμε συνεχώς να μεταφέρονται τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορεί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και επιθετικά ελικόπτερα. Αυτά αποτελούν εξοπλισμό για επίθεση. Μια απλή ερώτηση, γιατί στην περιοχή μας χρειάζονται τέτοια όπλα, θα πρέπει να απαντήσει κάποιος, πάντως όχι για τους τρομοκράτες».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ηγεσία του λετονικού στρατού μετά την ενεργοποίηση της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην πόλη «Νησί», θα πρέπει ληφθούν σοβαρά μέτρα, για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών με τη Ρωσία. Τα ρωσικά ελικόπτερα νέας γενιάς σαν το Ka-52 πετούν πολύ χαμηλά στο έδαφος.

«Αυτές οι χαμηλές πτήσεις δεν μπορούν να εμφανισθούν στις οθόνες των ραντάρ του ΝΑΤΟ στη Λετονία» αναφέρει, ο στρατηγός ε.α Gundars Ābols.

«Στη Λετονία, τώρα δεν υπάρχουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ικανά να διαφυλάξουν την χώρα από τέτοιου είδους εναέρια οπλικά συστήματα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 ελικόπτερα πραγματικά θα μπορούσαν να πετάξουν χωρίς τον φόβο των μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Τα Ka–52 δύνανται να πετάξουν με νυκτερινές πτήσεις έως την πόλη Daugavpils, να προσγειωθούν και κανείς να μην τα πάρει χαμπάρι. Θεωρητικά, δεν αποκλείεται μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ābols.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες ο λετονικός στρατός σχεδιάζει να αγοράσει μεταχειρισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο, σαν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Σχόλιο: Αν και ανακοινώθηκε μόλις χθες, η μερική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία (χωρίς να αναφέρεται ο τύπων των μονάδων και του εξοπλισμού), ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ, η δημιουργία ρωσικής βάσης ελικοπτέρων κοντά στα σύνορα με την Λετονία. Υπενθυμίζοντας ότι τα ζωτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων παραμένουν εις το διηνεκές πρώτη προτεραιότητα τους, δίνοντας παράλληλα μαθήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας σε όλους.
Το Ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 ή "Alligator", είναι σήμερα ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο, έχει τελική ταχύτητα πάνω από 300 χλμ/ώρα Είναι εξοπλισμένο με πυραύλους που είναι ικανοί να καταστρέψουν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Διαθέτει ειδικό σύστημα σταθερότητας, ακόμη και κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας το Ε/Π δύναται να πραγματοποιήσει πολύ δύσκολους ελιγμούς, διαθέτοντας δύο έλικες που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Επίσης διαθέτει ακτίνα δράσης περίπου 500 χλμ. 

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

pistodotisi omilou karouzouΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΤΕ.

Ο άνθρωπος που μαζί με τον υπόδικο Παπακωνσταντίνου υπέγραψαν το μνημόνιο ρίχνοντας την Ελλάδα στον όλεθρο, παραμένει ακόμα στην θέση του όταν και ο ίδιος εμπλέκεται σε σκάνδαλα δισεκατομμυρίων που καλύπτονται από το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αυταπάτες. Όλοι όσοι καλύπτουν τον Προβόπουλο, εντός και εκτός βουλής είναι συνένοχοι στην δολοφονία των Ελλήνων. Εάν η δικαιοσύνη δεχθεί πιέσεις (πάλι) για να τον φυγαδεύσει, ας απευθύνει κάλεσμα στον λαό. Αλλιώς ας παραιτηθούν. 

Συγκάλυψη τύπου Proton δεν περνάει και όσοι το επιχειρήσουν πιστεύοντας ότι θα τους φυγαδεύσουν οι καναλάρχες – οικοδεσπότες τους, θα συνθλιβούν.

Δείτε τα έγγραφα φωτιά της απόρρητης έκθεσης:

pistodotisi karouzou_1 pistodotisi karouzou_2 pistodotisi karouzou_3 pistodotisi karouzou_4 pistodotisi karouzou_5 pistodotisi karouzou_6 pistodotisi karouzou_7 pistodotisi omilou karouzou
olympia.gr
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η νατοϊκή άσκηση «Frisian Flag» ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, με την συμμετοχή περίπου 50 μαχητικών αεροσκαφών από εννέα χώρες του ΝΑΤΟ, στην Αεροπορική Βάση Leeuwarden στην Ολλανδία, ανέφεραν τα υπουργεία Άμυνας του Βελγίου και των Κάτω Χωρών.

Στις αεροπορικές ασκήσεις, θα εκτελεστούν πολύπλοκες συνδυασμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με κύριο σενάριο την εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής, την προσομοίωση επιθέσεων επί του εδάφους, θέματα συντήρησης, αλλά και θέματα υποστήριξης και εναέριου ανεφοδιασμού, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ITAR -TASS.

«Η άσκηση θα εκτελεσθεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ σε Σερβία, Αφγανιστάν και Λιβύη», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας των Κάτω Χωρών!

Επίσης θα πραγματοποιηθούν μαζικές έξοδοι πάνω από τα νερά της Βόρειας Θάλασσας, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Πορτογαλίας, Eurofighter Typhoon της Γερμανίας και της Ισπανίας, καθώς και F-18 της Φινλανδίας. Τα πληρώματά τους είναι επίσης επιφορτισμένα να ενεργούν από κοινού και σε συνεννόηση με τα νατοϊκά AWAKS.

Η αεροπορική άσκηση «Frisian Flag 2014» φέτος πραγματοποιείται παράλληλα με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), με ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού EART-14 (European Air -to - Air εκπαίδευση ανεφοδιασμού) που άπτεται της εποπτείας από την Γερμανία και την Ιταλία.

Στην άσκηση Frisian Flag οι πιλότοι των μαχητικών θα πραγματοποιήσουν πολλές ασκήσεις τεχνικής ανεφοδιασμού στον αέρα, στο πλαίσιο της υλοποίησης αποστολών μεγάλης κλίμακας, γεγονός που θα τους προσδώσει σημαντική πολεμική ικανότητα για την επέκταση της γκάμας των επιχειρήσεων τους, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Η Πολωνία ενισχύει την αμυντική της συνεργασία με τις ΗΠΑ, με περαιτέρω στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες όπως διευκρίνισε, θα γίνουν στο άμεσο μέλλον. Η Λετονία αναζητά συνεχώς την νατοϊκή στρατιωτική αρωγή λόγω ρωσικών στρατιωτικών μετακινήσεων στην περιοχή. Η Ουκρανία πραγματοποιεί ασκήσεις στα ανατολικά σύνορα υπό τον φόβο μιας πιθανής ρωσικής εισβολής.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία διεξάγει από χθες τριήμερη άσκηση που προσομοιώνει πυρηνική επίθεση. Σε αυτά τα πλαίσια εκτελείται και η νατοϊκή άσκηση «Frisian Flag 2014», που στην ουσία απαντά στις ρωσικές κινήσεις. Και ο χορός καλά κρατεί. Όλοι μιλούν για συγκράτηση και μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την ίδια στιγμή διεξάγουν επιθετικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα ήρθε να συμπληρώσει πριν λίγες ημέρες η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι εξαιτίας των γεγονότων στην Κριμαία αναθεωρείται στο σύνολό της η στρατιωτική συνεργασία της Συμμαχίας με τη Ρωσία.
Δεν το ξέρετε ότι ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται; (χρόνια πολλά Αντώνη!)
Δεν ξέρετε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια; (χρόνια πολλά Αντώνη!)

Δεν έχετε ακούσει ότι η ψευτιά και η κλεψιά είναι μάνα κι ανεψιά; (χρόνια πολλά Αντώνη!)

Αντώνη (χρόνια πολλά!), δεν θυμάσαι που μας έλεγαν οι μανάδες μας, όποιος λέει ψέματα, πέφτει μες στα αίματα;

Ούτε θυμάσαι πως  το ψέμα δε ζεί για να γεράσει; (πολύχρονος Αντώνη!)

1η Απριλίου σήμερα Αντώνη. Η μέρα σου! (χρόνια πολλά!)
 
Αν συνεχίσεις έτσι (που θα συνεχίσεις, γιατί δεν ξέρεις να κάνεις και τίποτε άλλο), κάθε πρωταπριλιά αντί να είναι η μέρα της ψευτιάς, θα είναι η μέρα του Αντώνη! (χρόνια πολλά σού είπαμε; Σου είπαμε!)
Πολλά "χρόνια πολλά" σου ευχηθήκαμε Αντώνη...
Αλλά μόνος σου! Στην απομόνωση. Και σύντομα!
Όπου και νά 'ναι, αλλά μακριά από μάς!
 
Θες στο σπίτι σου (όπως παλιά);  
Θες σε δωμάτιο με κάγκελα;  
Όπου θες! 
Αλλά μόνος σου!
Να μην μπορείς να κάνεις πιά άλλο κακό, σε άλλους ανθρώπους!

Κι εκεί, μόνος σου, άμα θες, πάρε φόρα και βάρα το κεφάλι σου στους τοίχους...
Έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να αξίζει και πολλά πράγματα!
 
Μόνος σου τό 'πες...
Στην μοναδική φορά στην ζωή σου που είπες αλήθεια:
Γ@μώ το κεφάλι μου, ο Μ@Λ@Κ@Σ!...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Οι Financial Times γράφοντας σχετικά με τις εκλογές αναφέρουν πως ¨Σε περίπτωση που ο Ερντογάν επιμείνει στην επιχείρηση του κατά της κοινότητας Γκιουλέν δεν θα μπορέσει να το αντέξει¨.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times αναφέρεται πως ¨ο Ερντογάν κέρδισε την μάχη και όχι τον πόλεμο¨. Το άρθρο έχει συντάξει ο Ντέιβιντ Γκάρντνερ συντάκτης εξωτερικών ειδήσεων που στο παρελθόν έχει δουλέψει και στην Τουρκία. Ο Γκάρντνερ αναφέρει πως ο Ερντογάν και το κόμμα ΑΚΡ στο οποίο ηγείται είναι μια ¨εκπληκτική μηχανή συγκέντρωσης ψήφων¨.

Ο Γκάρντνερ υπενθυμίζει πως αυτή είναι η έκτη εκλογική νίκη του ΑΚΡ από το 2002 και εντεύθεν και ότι σε αυτό το διάστημα κέρδισε και δύο δημοψηφίσματα.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BBC- τουρκικά, αυτό που τράβηξε την προσοχή του γράφοντα είναι ότι στην βάση αυτών των εκλογών δεν ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στα κόμματα AKP, CHP και MHP, αλλά ο αγώνας θανάτου ανάμεσα στο κυβερνόν κόμμα και την κοινότητα Γκιουλέν. 
Σύμφωνα με τον Γκάρντνερ τα μέλη της κοινότητας Γκιουλέν που άσκησαν μια καμπάνια μέσω των σχετικών με την διαφθορά φακέλων και μάλιστα έφτασαν να μπούνε σε χώρους εθνικής ασφάλειας, φαίνεται να εμπιστεύονται αρκετά τον εαυτό τους.

Ο Γκάρντνερ υπενθυμίζοντας την ρήση του Ερντογάν που είπε πως ¨Θα μπούμε στις φωλιές τους¨, εκφράζει την άποψη πως αν ο Ερντογάν συνεχίσει την παρούσα στάση μίσους του δεν θα μπορέσει να αντέξει.

Στο εντιτόριαλ των Financial Times, αναφέρεται πως ¨Όσο και αν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καθοριστικό, ο Ερντογάν κέρδισε την μάχη και όχι τον πόλεμο¨ και συνεχίζει γράφοντας:
¨Η απρόσμενη εκλογική επιτυχία του Ερντογάν, τον φέρνει ενώπιον του διλλήματος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Δημοκρατίας ή να πάει για τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν παλιότερα είχε υποσχεθεί να τεθεί όριο τριών θητειών στους επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ. Για να μπορέσει όμως να κρατήσει την εκτελεστική του εξουσία και να συνεχίσει να ελέγχει το κόμμα του, θα πρέπει να επιλέξει την πρωθυπουργία αντί της προεδρίας, πολύ πριν από τις γενικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2015. Εάν ο Ερντογάν περιμένει, η πτώση στην οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να δείχνει τις αρνητικές της συνέπειες. Ιδιαίτερα η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως, θα επιφέρει το τέλος της εποχής του φτηνού χρήματος και θα εμφανίσει το πόσο απροστάτευτη είναι η Τουρκία έναντι των βραχυπρόθεσμων ροών κεφαλαίου.
Η στήριξη από σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων κανονικά δίνει ένα μήνυμα σταθερότητας στις αγορές. Αλλά αυτή κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν ο κύριος Ερντογάν συνεχίσει να επιτίθεται στους εχθρούς του με σκληρές εκφράσεις και αφήνοντας κατά μέρος την προτεραιότητα του νόμου, συνεχίσει να προσπαθεί να πάρει εκδίκηση από αυτούς που θεωρεί αντιπάλους του στον χώρο των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ.
Οι εκλογές πέρασαν και έστω και αν ο Ερντογάν φαίνεται ενδυναμωμένος, αυτό δύναται να αλλάξει.
Η καταπάτηση των δημόσιων υπηρεσιών και του νόμου, οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και στην ελευθερία έκφρασης και ιδιαίτερα το κλείσιμο των υποθέσεων διαφθοράς και δωροδοκιών, μπορεί σύντομα να αναζωπυρώσει τις μαζικές διαμαρτυρίες.
Ένας πρωθυπουργός που προεκλογικά πολύ λίγο αυτοσυγκρατήθηκε, προφανώς μετά από την νίκη του, φυσικά και δεν θα τα εκλάβει αυτό ως μια συμβουλή¨.
Εφ. Ραντικάλ 1/4/2014

Ψήφοι του CHP και του ΜΗΡ (κόμματα της αντιπολίτευσης) βγήκαν από τα σκουπίδια

Σε 6 σχολεία στην πόλη Ντούζιτζι του νομού Οσμανίγιε, βρέθηκαν στα σκουπίδια τους χρησιμοποιημένα έγκυρα ψηφοδέλτια που έγραφαν ¨Ναι στο CHP¨ και ¨Ναι στο ΜΗΡ¨.
ΟΣΜΑΝΙΓΙΕ – Την αστυνομία ενημέρωσαν πολίτες όταν σε κάποιους κάδους σκουπιδιών βρήκαν σε σακούλες χρησιμοποιημένα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια αυτά για τα οποία έγινε προσπάθεια να καούνε φέρεται ν ανήκαν στο δημοτικό σχολείο Ουζούνμπανί, στο λύκειο Ατατούρκ, στο δημοτικό Ατατούρκ, στο λύκειο Δημοκρατίας, στο δημοτικό Δημοκρατίας και στο λύκειο ÇEAŞ, ενώ ο υποψήφιος του CHP Αλπέρ Ονέρ και του MHP Μουχαμέτ Καγιά υπέβαλλαν ένσταση στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα μήνυση στην εισαγγελία.

Σχετικά με το θέμα έρευνα διεξάγει η αστυνομία Ντούζιτζι.

Εφ. Ραντικάλ 31/3/2014


Του Γιώργου Α. Δούδου*

Στις 30 Μαρτίου έγιναν δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, υπό το βάρος αποκαλύψεων οικονομικών σκανδάλων και όχι μόνον, με πρωταγωνιστές μέλη της οικογένειας του Τούρκου πρωθυπουργού. Οι New York Times σε άρθρο τους (28.03.14) γι’αυτές ακριβώς τις εκλογές στην γειτονική μας χώρας, μάλλον επιτυχημένα, τις χαρακτήρισε δημοψήφισμα για τον Τούρκο ηγέτη.

Τελικά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του κ. Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν (Recep Tayip Erdogan) κατάφερε μια εκπληκτική νίκη, κερδίζοντας 1.465 δήμους και ποσοστό 48,8% των εκλογέων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το παραδοσιακό κεμαλικό κόμμα CHP κέρδισε 516 δήμους και ποσοστό μεταξύ 23,1%, το δεξιό κόμμα των εθνικιστών MHP πήρε 487 δήμους και ποσοστό 16,1% των εκλογέων. Τέλος το κουρδικό κόμμα BDP κέρδισε 98 δήμους και περιορίσθηκε σε ποσοστό 5,7%. Ο συμπαθέστατος κ. Kemal Kılıçdaroğlu, αρχηγός του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού (CHP), φαίνεται ότι μάλλον στερείται τις ηγετικές ικανότητες που θα μπορούσαν να συνεγείρουν τις λαϊκές μάζες στη χώρα και επιπλέον δεν μπόρεσε να διαχειριστεί επωφελώς για το ιστορικό Κόμμα που ηγείται, τα αρνητικά στοιχεία που έχει σωρεύσει γενικά η φθορά στο κόμμα που κυβερνά την Τουρκία από το 2002.

Τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ, οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί (Gezi), η λαϊκή δυσαρέσκεια στα αστικά κέντρα και η άγρια καταστολή της, το καλοκαίρι που πέρασε, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 30.03.14 δεν άγγιξε το μεγάλο πλήθος των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις εκλογές. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί εκπληκτική. Επί συνόλου πενήντα δύο εκατομμυρίων εκλογέων προσήλθε στις κάλπες ποσοστό 92%! Ούτε η απαγόρευση του twitter ή του youtube, ούτε τα οικονομικά σκάνδαλα και η γνωστοποίηση μυστικών συνομιλιών κυβερνητικών στελεχών ή του γιου του Πρωθυπουργού με οικονομικούς παράγοντες, έκανε τους εκλογείς να γυρίσουν την πλάτη στο Κόμμα του κ. Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Το εκλογικό σώμα της Τουρκίας το 2002 επέβαλε μια στροφή στην πολιτική πορεία της χώρας, εξαφανίζοντας στην κυριολεξία τα παραδοσιακά κόμματα που κυβερνούσαν τη χώρα επί δεκαετίες. Το κεμαλικό πολιτικό κατεστημένο αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής με την ψήφο του λαού υπέρ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με κύριο ηγέτη τον χαρισματικό κ. Ερντογάν.

Επίσημα ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι περίπου ογδόντα εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες (2013). Στην πραγματικότητα όμως εκτιμάται πως ξεπερνά τα ογδόντα έξι εκατομμύρια. Ένας λόγος που συμβαίνει τούτο οφείλεται στο ότι σε απομακρυσμένες επαρχίες της Ανατολίας, η πολυγαμία είναι συνηθισμένη πρακτική. Τα αγόρια που γεννιούνται σε τέτοιες, μη νόμιμες, οικογένειες αποκτούν οντότητα όταν φτάσουν σε ηλικία στράτευσης. Όσον αφορά τις κοπέλες, υποθέτω πως όταν έρθει η ώρα του γάμου τους κάπου θα δηλωθούν κι έτσι θα αποκτήσουν κι αυτές υπόσταση σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Οι κοσμικές αρχές του κεμαλικού καθεστώτος, επιβλήθηκαν με τον κρατικό εξαναγκασμό της πλειοψηφίας των κατοίκων. Η άνοδος στην εξουσία του ΑΚΡ το 2002 δειλά στην αρχή, πιο τολμηρά αργότερα, επέτρεψε να φανερωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για τους ανθρώπους, που έλεγχαν συνεχώς την κρατική εξουσία και ζούσαν με εντελώς διαφορετικό ήθος από το μέγα πλήθος του τουρκικού λαού. Η Τουρκία πάντοτε, και τώρα, είναι μια χώρα με κραυγαλέες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Το αριστερό κίνημα έχει υποστεί επανειλημμένους διωγμούς φυσικής εξόντωσης στελεχών και μελών, που ξεκίνησαν από τον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ. Οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες υπήρχαν σε ένα καθεστώς είτε πλήρους απαγόρευσης, είτε πιεστικής και ανασφαλούς παρουσίας. Οι Κούρδοι, οι Λαζοί του Πόντου, οι Τσερκέζοι ήταν ανύπαρκτοι για το τουρκικό κράτος. Αν εξαιρέσουμε τους Ρωμιούς της Πόλης και τους Αρμένιους, που καλύπτονταν από τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λοζάνης, οι Συρορθόδοξοι του Μαρντίν, που δεν είχαν ερείσματα όπως οι Ρωμιοί και οι Αρμένιοι σε άλλες χώρες, είχαν φτάσει στα όρια της φυσικής εξαφάνισης. Οι Αλεβίτες, καθαρά τουρκική ιδιόμορφη μουσουλμανική αίρεση, υπήρξαν τα θύματα συνεχών διωγμών και απαγορεύσεων από το τουρκικό κράτος, μολονότι ορισμένοι εκτιμούν τον πληθυσμό τους σε ποσοστό 20-25% του συνόλου των κατοίκων της χώρας.

Η λαϊκή διαμαρτυρία για την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, θεσμών πρόνοιας και για την σκανδαλώδη και προκλητική ανισότητα συγκέντρωσης των οικονομικών πόρων της πλούσιας πράγματι χώρας σε μια ολιγαρχία, που κατά κανόνα ζούσε σε πλήρη αναντιστοιχία προς το συλλογικό ήθος του τουρκικού λαού, έστρεφε όλο και πιο πολλούς Τούρκους και Τούρκισσες, ακόμα και με πανεπιστημιακή μόρφωση, στην τήρηση των κανόνων της Σαρία. Τούτο ήταν ολοφάνερο από το γεγονός, ότι κάθε χρόνο, για όσους επισκέπτονταν συχνά την Τουρκία, οι γυναίκες με μαντήλα στο κεφάλι ήταν όλο και πιο πολλές, όπως και οι άνδρες που σύχναζαν στα τζαμιά πλήθαιναν καταπληκτικά. Οι Αλεβίτες πάντοτε είχαν ριζοσπαστικές αριστερές πολιτικές ιδέες. Συνέχιζαν να εκφράζουν την διαμαρτυρία τους και την αμφισβήτηση του κατεστημένου της τουρκικής κοινωνίας μέσα από τις κοινότητές τους και τις συναθροίσεις στα Τζεμ τους (χώρος λατρείας και συναναστροφής των Αλεβιτών).

Το Κόμμα του κ. Ερντογάν τα χρόνια που είναι στην εξουσία τόλμησε πράγματα που ήταν taboo σε άλλες εποχές. Οι Κούρδοι απέκτησαν ύπαρξη και φωνή, μέσα από την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Η κουρδική γλώσσα δεν απαγορεύεται πλέον. Γενικά η τωρινή κυβέρνηση της Τουρκίας αναγνώρισε και διακήρυξε, πως ο τουρκικός λαός, συντίθεται από περισσότερες της μιας εθνότητες και φυλές, που η καθεμιά έχει δικαίωμα στη γλώσσα και στην κουλτούρα της. Κατάφερε εκεχειρία μεταξύ τουρκικού κράτους και ΡΚΚ, με μήνυμα προς τους Κούρδους του ίδιου του φυλακισμένου Οτσαλάν.

Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από τον περιορισμένο αριθμό ιεραρχών με τουρκική ιθαγένεια και δικαίωμα συμμετοχής τους στις διαδικασίες πλήρωσης του πατριαρχικού θρόνου όταν υπάρξει ανάγκη, λύθηκε με ιδιαίτερα γενναιόδωρο τρόπο από την κυβέρνηση Eρντογάν. Πατριαρχικοί Μητροπολίτες μετά από υπόδειξη του Πατριαρχείου προς την κυβέρνηση, μολονότι δεν κατοικούν στην Τουρκία, έλαβαν την τουρκική ιθαγένεια κι έτσι το πρόβλημα έπαυσε να υφίσταται.
Τα ολιγοπώλια των παραδοσιακά εύρωστων «τζακιών» που κυριαρχούσαν στην οικονομία της χώρας υποχώρησαν και νέοι πρωταγωνιστές της οικονομικής ανάπτυξης εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Είναι επιχειρηματίες που συχνά δεν ζουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σε πόλεις της επαρχίας στην Ανατολία. Χαρακτηρίζονται για την εργατικότητά τους, για τον συντηρητικό τρόπο ζωής τους και για το ότι είναι κατά κανόνα θρησκευόμενοι Μουσουλμάνοι.

Από το 2002 και μετά, που κυβερνά τη χώρα το ΑΚΡ μεγάλωσε μια γενιά νέων ανθρώπων, σ’ ένα διαφορετικό κλίμα. Δεν γνωρίζουν τον φόβο επιβολής στρατιωτικού νόμου και κατάργησης της δημοκρατίας και των ελευθεριών. Αυτό βέβαια αφορά κυρίως νέους και νέες που είτε σπουδάζουν, είτε έχουν αποκτήσει ήδη ένα επίπεδο μόρφωσης και ζουν στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα, ίσως και στη Σμύρνη. Είναι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου και της πληροφορικής. Επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και μέσα απ’ αυτά εκφράζουν ανησυχίες, αμφισβητήσεις και ερωτηματικά. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο πληθυσμός της Τουρκίας φτάνει τα 86.500.000, οι χρήστες του διαδικτύου υπολογίζονται σε 35.000.000 και απ’ αυτούς, κάνουν χρήση του facebook περίπου 31.000.000, του twitter 5.000.000, του linkedin 1.000.000.

Πριν από τις εκλογές της 30ης Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας απαγόρευσε πρώτα το twitter και δυο μέρες πριν τις εκλογές το youtube. Μάλιστα έχει εκφράσει την πρόθεσή του εδώ και καιρό να απαγορεύσει και την πρόσβαση στο facebook. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία είναι εκείνα που μεταδίδουν ειδήσεις χωρίς το φίλτρο της κυβερνητικής λογοκρισίας, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει, αν λάβουμε υπόψη, πως το καθεστώς, γιατί πράγματι ο κ. Ερντογάν επί τόσα χρόνια στην εξουσία έχει εγκαθιδρύσει το δικό του καθεστώς, ελέγχει εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, εκτός ελαχιστότατων εξαιρέσεων. Πρόβαλλε λοιπόν ο Πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας σαν αιτία της πρωτοφανούς απαγόρευσης που επέβαλλε, την δραστηριότητα των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen), που τους κατηγόρησε ότι ενόψει των εκλογών ασκούσαν «μαύρη προπαγάνδα» κατά του κόμματός του και του ίδιου.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2013 έγιναν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί συγκεντρώνεται ένας πληθυσμός γύρω στα δέκα οκτώ εκατομμύρια. Τα περίπου 68.000.000 Τούρκων, που ζουν σε επαρχιακές πόλεις και στην ύπαιθρο δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με τους φοιτητές, τους αστούς και τους διανοούμενους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες και το δημοκρατικό διακύβευμα στη χώρα ίσως δεν τους αγγίζει αυτούς τους πολλούς Τούρκους, όπως αγγίζει κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης σε λιγότερο βαθμό.

Στην εκτεταμένη τουρκική ενδοχώρα, μάλλον συγκαταλέγονται λίγοι από τα 35.000.000 κατοίκων της χώρας που έχουν πρόσβαση στο internet. Το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η πρόσβαση στο facebook, εκτός από τα 31.000.000 των χρηστών του, αφήνει αδιάφορη μια μεγάλη πλειοψηφία λαϊκών μαζών. Το ίδιο συμβαίνει και με το twitter. Τα 5.000.000 εκείνων που ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω αυτού του δικτύου είναι πολύ λίγοι μπροστά στην μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων που το πιο πιθανό είναι να το αγνοούν. Οι τουρκικοί πληθυσμοί της υπαίθρου είναι θρήσκοι Μουσουλμάνοι και μάλλον θα νιώθουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση του κόμματος ΑΚΡ που έχει αυξήσει τα ιεροσπουδαστήρια (imam hatip), που τα στελέχη του τηρούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και δεν χλευάζουν τους πιστούς, όπως έκαναν σε άλλες εποχές οι κεμαλιστές. Νιώθουν βαθειά ικανοποίηση που επί τέλους οι γυναίκες με μαντήλα δεν ζουν στο περιθώριο, καμαρώνοντας που η σύζυγος του Προέδρου της χώρας και του Πρωθυπουργού καλύπτουν το κεφάλι τους. Τα διάφορα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσπαθώντας να επιβάλλει δημόσια την ηθική του Ισλάμ, δεν προκαλούν δυσαρέσκεια στο μεγάλο πλήθος των πιστών της Τουρκίας. Απεναντίας είναι σύμφωνοι μ’ αυτά αφού εκφράζουν και τις δικές τους απόψεις για την ηθική.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν έναν ισχυρότατο σύμμαχο, την θρησκευτική καθήλωση στην αμάθεια τεράστιου ποσοστού του τουρκικού λαού!

Έχουν βρεθεί τρόποι για να δοθεί μια ερμηνεία, σύμφωνα με τους όρους του Ισλάμ, ως προς τις μίζες που έχει κατηγορηθεί ότι εισέπραττε ο Πρωθυπουργός της χώρας, κυρίως μέσω του γιου του και μάλιστα με σχετικό φετβά από την ανώτατη ισλαμική Αρχή της Τουρκίας (Diyanet), όπως έχει ακουστεί. Οι μίζες δεν είναι μίζες, αλλά φιλανθρωπικές προσφορές των επιχειρηματιών, τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι προϊόντα συρραφής και μοντάζ, αδιάφορο του τί λένε ειδικοί τεχνικοί επιστήμονες και πάντοτε βέβαια, ο ξένος παράγοντας και το όργανό του ο σεβάσμιος Χότζας Γκιουλέν, είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα για το κακό της χώρας και του λαού….

Η θριαμβική νίκη του κ. Ερντογάν είναι μια πραγματικότητα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν έναν ισχυρότατο σύμμαχο, την θρησκευτική καθήλωση στην αμάθεια τεράστιου ποσοστού του τουρκικού λαού!
Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, μετά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του περασμένου Ιουνίου κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί ως θετικό βαρόμετρο της δημοτικότητας του κ.Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν.

Ο θρίαμβος του κ. Eρντογάν προαναγγέλθηκε το Σαββατοκύριακο των εκλογών με νέους διωγμούς κατά δημοσιογράφων. Ο αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης εφημερίδας Today's Zaman Μπουλέντ Κενές (Bülent Keneş), ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας Μεχμέτ Καμίς (Mehmet Kamış), ο αρθρογράφος Εμρέ Ουσλού (Emre Uslu) και ο δημοσιογράφος Ουντερ Αυτας (Önder Aytaç) δέχθηκαν μηνύσεις και καταγγελίες από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τέθηκαν υπό κράτηση, σε μια ακόμα προσπάθειά του να ελέγξει τον αντιπολιτευόμενο την κυβέρνησή του τύπο και να συρρικνώσει ακόμα πιο πολύ την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη ενημέρωση στην Τουρκία.

* Ο Γιώργος Α. Δούδος ειναι Νομικός και Ερευνητής της Ισλαμικής Πνευματικότητας
και του μουσουλμανικού συστήματος Δικαίου

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου