Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Οκτ 2012

 • Τουρκικά F16 καθήλωσαν συριακό αεροπλάνο σε πτήση από Μόσχα προς Δαμασκό
 • Με τη βία υποχρέωσαν οι Τούρκοι το πλήρωμα να υπογράψει παράνομα έγγραφα
 • Όσοι από το πλήρωμα δεν υπάκουσαν ξυλοκοπήθηκαν
 • 17 Ρώσοι πολίτες ανάμεσα στους επιβαίνοντες
 • Για παραβίαση της Σύμβασης περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας κάνουν λόγο οι Σύριοι 
 •   Διάβημα του ρωσικού ΥΠΕΞ προς το τουρκικό
 • Eπιθετική δήλωση Ερντογάν: "Το αεροπλάνο μετέφερε όπλα ρωσικής κατασκευής για το συριακό Υπουργείο Άμυνας"

Russia Today News
11 Οκτωβρίου 2012

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ανάγκασαν ένα αεροπλάνο της εταιρείας Syrian Air να προσγειωθεί στην Άγκυρα, λόγω υποψιών, όπως ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι, ότι μετέφερε «στρατιωτικό» φορτίο. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από Μόσχα με 35 επιβάτες και κατευθυνόταν προς Δαμασκό και αναχώρησε τελικά από την Άγκυρα μετά από επιθεώρηση 9 ωρών!

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο:

"Η Άγκυρα χορήγησε τελικά στο συριακό αεροπλάνο άδεια αναχώρησης, αφού υπάλληλοι της τουρκικής ασφάλειας κατέσχεσαν το ύποπτο φορτίο του".

Το αεροσκάφος αναχώρησε τελικά από το τουρκικό αεροδρόμιο Esenboga στις 1:30 π.μ., ώρα Ελλάδας, και έφτασε στη Δαμασκό μια ώρα αργότερα, στις 2:30 π.μ.

Όλοι οι επιβάτες φέρονται ως παρόντες και σώοι. Στην αρχή κανείς τους δεν σχολίασε το περιστατικό  της αναγκαστικής προσγείωσης, και όσες προσπάθειες και αν έγιναν από συγγενείς και δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν με τα κινητά τηλέφωνά τους ήταν ανεπιτυχείς.

Τούρκος υπάλληλος του αεροδρομίου δήλωσε σε δημοσιογράφους:

"Λόγω του ότι τα στοιχεία που λάβαμε ήταν σαφή και αποδεικτικά, ήλθαμε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μας και αποφασίσαμε να επιτρέψουμε στο αεροπλάνο να συνεχίσει την πτήση του προς τη Συρία με τους επιβαίνοντες επιβάτες, αλλά το φορτίο θα το κρατήσουμε λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας και τα επόμενα βήματα. Η έρευνά μας συνεχίζεται. Δεδομένου ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί αλλά δεν δηλώθηκαν, κρατάμε αυτό το υλικό στα χέρια μας και εξακολουθούμε τις έρευνες".

Εξανάγκασαν τον πιλότο και το πλήρωμα να υπογράψει παράνομα έγγραφα και ξυλοκόπησαν κάποιους που αρνήθηκαν να το κάνουν


Παρά το γεγονός ότι ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το αεροπλάνο και οι επιβάτες ήταν ελεύθεροι να φύγουν για τον τελικό προορισμό τους, στην πραγματικότητα οι επιβαίνοντες πέρασαν αρκετές επιπλέον ώρες προσγειωμένοι στο έδαφος, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι ολοκλήρωναν γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Μέλη του πλήρωματος αλλά και επιβάτες του αεροσκάφους δήλωσαν στο RT News ότι οι μονάδες ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο προσπαθούσαν να αναγκάσουν τον πιλότο και αρκετά μέλη του πληρώματος να υπογράψουν έγγραφα, τα οποία παράνομα και με δόλο περιγράφουν το περιστατικό ως "προσγείωση έκτακτης ανάγκης". Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών και πληρώματος, κάποιοι αρνήθηκαν να το κάνουν και ξυλοκοπήθηκαν.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Συρίας δήλωσε στο RT News ότι η καθήλωση αεροπλάνου της πολιτικής αεροπορίας και η έρευνα του χώρου του φορτίου του συνιστά παραβίαση της Σύμβασης περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας*.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα είχε λάβει πληροφορίες ότι το συριακό αεροπλάνο μετέφερε "κάποιο εξοπλισμό κατά παράβαση των κανόνων της πολιτικής αεροπορίας", αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το τι εξοπλισμός θα μπορούσε να είναι αυτός.

"Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι έψαχναν για κάποια ανταλλακτικά που κάποιος από τους επιβαίνοντες, επιχειρηματίας, είχε αγοράσει στη Ρωσία και μετέφερε στη Συρία", δήλωσε στο RT η Fatima Al-Saman, μια από τους επιβάτες, και πρόσθεσε ότι από τις έρευνες προέκυψε ότι σαφώς δεν επρόκειτο για όπλα.

"Οι Τούρκοι άρχισαν να ξεφορτώνουν μερικά πακέτα. Τα άνοιξαν και πήραν φωτογραφίες. Υπήρχε πολύς κόσμος τριγύρω και όλοι είδαμε τι περιείχαν. Δεν υπήρχαν όπλα εκεί μέσα. Ήταν σαφές, ακόμα και για κάποιον που είναι ανεκπαίδευτος σε αυτά τα πράγματα".

Η Al-Saman πρόσθεσε ότι η έρευνα αφορούσε μόνο τις αποσκευές, και οι επιβάτες αγνοήθηκαν παντελώς από τις τουρκικές αρχές. Ρώσοι διπλωμάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο, αλλά δεν τους επιτράπηκε να συναντηθούν με επιβάτες, κάποιοι από τους οποίους ήταν Ρώσοι.

"Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει κάθε μεταφορά όπλων προς τη συριακή κυβέρνηση μέσω του εναέριου χώρου της", δήλωσε ο Νταβούτογλου αργά χθες, (10/10). Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι "η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο να διερευνά κάθε αεροπλάνο πολιτικής αεροπορίας το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό".

H Άγκυρα απαγόρευσε την είσοδο επιβατικών αεροπλάνων της στον εναέριο χώρο της Συρίας

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα έχει απαγορεύσει στα τουρκικά επιβατικά αεροπλάνα από το να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Συρίας.

"Όλες οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Συρίας έχουν σταματήσει, δεδομένου ότι δεν είναι πλέον ασφαλές", ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

"Ένα τουρκικό αεροπλάνο το οποίο είχε ήδη απογειωθεί για τη Σαουδική Αραβία έκανε παράκαμψη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα Άδανα", αναφέρει η εφημερίδα Zaman.

Διάβημα του ρωσικού ΥΠΕΞ προς τους Τούρκους

Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο RT News ότι στο συριακό αεροπλάνο επέβαιναν 17 Ρώσοι πολίτες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Το ρωσικό Υπουργείο έχει ήδη αποστείλει διάβημα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας εξηγήσεις και σαφείς πληροφορίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι κλιμακώνεται η σχέση Τουρκίας-Συρίας, αλλά και η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας. 

Ο Πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία, που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Μόσχα δήλωσε ότι ακόμα και αν πραγματοποιείτο, θα αφορούσε μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών σε επίπεδο οικονομίας.


Ανανέωση 1

Ερντογάν: "Το αεροπλάνο μετέφερε όπλα ρωσικής κατασκευής για το συριακό Υπουργείο Άμυνας"

Σύμφωνα με αποψινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του δορυφορικού δικτύου Russia Today, o Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι το συριακό αεροπλάνο μετέφερε πυρομαχικά ρωσικής κατασκευής που προορίζονταν για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Συρίας.

"Είναι απολύτως σαφές ποιοι έστειλαν το φορτίο και ποιοι επρόκειτο να το παραλάβουν. Περιείχε πυρομαχικά από τη ρωσική αντίστοιχη εταιρεία της δικής μας Εταιρείας Μηχανικής και Χημικής Βιομηχανίας και τα πυρομαχικά αυτά προορίζονταν για το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην κρατική τουρκική εταιρεία κατασκευής που προμηθεύει τον στρατό της χώρας.

"Η εξέταση [του κατασχεθέντος φορτίου] συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν και άλλες", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ήδη από την Τετάρτη, η Άγκυρα είχε στείλει διπλωματική νότα προς τη Συρία με το σκεπτικό ότι το αεροπλάνο μετέφερε "ορισμένα στοιχεία εξοπλισμού κατά παράβαση των κανόνων της πολιτικής αεροπορίας."

Η Συρία χαρακτήρισε το περιστατικό ως "αεροπειρατεία", δήλωσε ότι δεν υπήρχε τίποτε παράνομο πάνω στο Airbus A-320, και ο μόνος εξοπλισμός που δηλώθηκε στις αποσκευές ήταν ηλεκτρικές συσκευές.

Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosoboronexport, εξαγωγέας όπλων, δήλωσε ότι δεν είχε κανένα φορτίο στη συγκεκριμένη πτήση.

Ρώσοι εκπρόσωποι στο αεροδρόμιο δήλωσαν επίσης ότι οι τελωνειακοί και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν βρήκαν τίποτε ύποπτο στο φορτίο προτού γίνει η απογείωση του αεροσκάφους από Μόσχα, με τους 35 επιβάτες

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την υπηρεσία Τύπου του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας, όλα τα σχετικά έγγραφα ελέγχου ελέγχθηκαν προσεκτικά από τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Στρατιωτικοί αναλυτές και γνώστες της βιομηχανίας όπλων δήλωσαν στο RT News ότι είναι απίθανο η Μόσχα να χρησιμοποίησε πολιτικό αεροσκάφος προκειμένου να στείλει στρατιωτικό φορτίο στη Συρία.

"Ακόμη και αν ήταν πραγματικά αναγκαίο να σταλεί οποιοσδήποτε στρατιωτικός εξοπλισμός ή προμήθειες όπλων, θα γινόταν όπως απαιτείται από το νόμο, και όχι παράνομα, με τη χρήση ενός πολιτικού τζετ", διευκρίνισε κορυφαίος αξιωματούχος της στρατιωτικής βιομηχανίας των εξαγωγών της Ρωσίας στο πρακτορείο Interfax. "Δεν υπήρχαν όπλα, δεν υπήρχαν συστήματα ή συστατικά στρατιωτικού εξοπλισμού επί του αεροσκάφους, και ποτέ δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν".

Η Ρωσία δεν έχει υπογράψει το διεθνές εμπάργκο όπλων εναντίον της Συρίας. Ωστόσο, η Μόσχα ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα τιμήσει μόνο παλιά συμβόλαια όπλων με την αραβική χώρα, και αρνήθηκε να υπογράψει νέα όσο θα συνεχίζεται ο βίαιος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα αυτή.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δεσμευθεί, κατόπιν συνεννόησης με την συριακή κυβέρνηση, ώστε καμία από τις στρατιωτικές προμήθειες που στέλνει στη Συρία να μην χρησιμοποιηθεί σε εμφύλιες συγκρούσεις. 

Ανανέωση 2

 Διπλωματική νότα Άγκυρας προς Δαμασκό
 
Δεύτερο αποψινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Russia Today αναφέρει ότι, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της Τουρκίας, της επιτρέπεται, βάσει του διεθνούς δικαίου, να παρακολουθεί οποιαδήποτε αεροπλάνα ενδέχεται να απειλήσουν την ασφάλεια της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα, Πέμπτη, η Άγκυρα έστειλε διπλωματική νότα προς τη Συρία, στην οποία προβάλλει την αιτιολογία ότι το αεροπλάνο μετέφερε "ορισμένα στοιχεία εξοπλισμού κατά παράβαση των κανόνων της πολιτικής αεροπορίας".

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο πιλότος του Airbus A320 της εταιρείας Syrian Air είχε ειδοποιηθεί για την πρόθεση της Τουρκίας να καθηλώσει το αεροσκάφος και του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει πίσω, αλλά, σύμφωνα με τους Τούρκους, ο ίδιος αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.

Καταγγελίες για την βάναυση συμπεριφορά των Τούρκων

Ο Ghaida Abd Al-Latif, διευθυντής της εταιρείας Syrian Air, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν ζήτησε από τους πιλότους να προσγειώσουν το αεροσκάφος, αλλά αντ' αυτού έστειλε αμέσως εναντίον τους μαχητικά αεροσκάφη F16, θέτοντας τις ζωές των επιβατών σε κίνδυνο.


"Η Σύμβαση του Σικάγου σαφώς επιτρέπει τον έλεγχο επιβατικών αεροσκαφών", διευκρίνισε ο Al-Latif. "Αν ο κυβερνήτης αρνηθεί να προσγειωθεί, τότε η εκάστοτε χώρα που διέταξε να γίνει έλεγχος μπορεί να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο κυβερνήτης είδε ξαφνικά άγνωστα αντικείμενα στο ραντάρ. Απεδείχθη τελικά ότι ήταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν πολύ κοντά στο συριακό αεροσκάφος και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή".

Σύμφωνα με τον Al-Latif:
"Το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε έδαφος που ανήκει στον τουρκικό στρατό, ο οποίος στη συνέχεια κατέσχεσε "κιβώτια με ηλεκτρονικό εξοπλισμό", [όπως ισχυρίζεται η συριακή και ρωσική πλευρά], αλλά αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί έπρεπε να γίνει αυτό. Το πλήρωμα ζήτησε από τις αρχές να εκδώσουν απόδειξη μετά τον έλεγχο του φορτίου, αναφέροντας το διεθνές δίκαιο.
Οι Τούρκοι αρνήθηκαν να εκδώσουν το έγγραφο, αλλά το πλήρωμα επέμενε. Μετά από αυτό οι Τούρκοι έγιναν επιθετικοί και χτύπησαν ένα μέλος του πληρώματος και αρκετούς  επιβάτες. Και όλα αυτά προστέθηκαν στην υπερένταση που ήδη ένιωθε ο κάθε επιβάτης του αεροσκάφους, μετά από την ταλαιπωρία στην οποία είχε υποβληθεί".
Ο Jasem Kaser, μηχανικός που επέβαινε στο αεροσκάφος, δήλωσε στο RT News ότι οι τουρκικές αρχές δεν βρήκαν τίποτε ύποπτο αφού άνοιξαν τα κιβώτια:

"Παρ' όλα αυτά, οι Τούρκοι μας διέταξαν να βγούμε από το αεροπλάνο και να βγάλουμε και ο,τιδήποτε κουτί ή κιβώτιο υπήρχε στο αεροσκάφος. Τους ζήτησα μια απόδειξη. Μας διέταξαν να ξεφορτώσουμε όλα τα κιβώτια πρώτα και είπαν ότι θα μας έδιναν απόδειξη αργότερα. Στη συνέχεια έβγαλαν όπλα και μας απείλησαν, μας πέρασαν χειροπέδες, μας έβαλαν σε δύο αυτοκίνητα και μας απομάκρυναν από τον χώρο που βρισκόταν το αεροσκάφος".

Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών του πληρώματος, Τούρκοι αξιωματούχοι τους εξανάγκασαν  να υπογράψουν μια δήλωση που χαρακτήριζε το περιστατικό ως "προσγείωση λόγω έκτακτης ανάγκης". Το πλήρωμα αρνήθηκε να την υπογράψει.


"Ετοιμάζουμε κατάθεση διαμαρτυρίας προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Πολιτικής Αεροπορίας και ο Οργανισμός Αραβικών Αερομεταφορέων, καθώς και προς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων",
αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών της Συρίας. Το υπουργείο υποστήριξε ότι το αεροπλάνο προσηλώθηκε στην Άγκυρα χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και κρατήθηκε προσγειωμένο για πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι ήταν απαραίτητο για την διενέργεια ελέγχου.

Έντονες αντιδράσεις από Μόσχα

Η Μόσχα επέκρινε δριμύτατα την Τουρκία για το περιστατικό, και το γεγονός ότι οι Τούρκοι έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές 17 Ρώσων πολιτών που επέβαιναν στο αεροσκάφος.  

Ο Ρώσος απεσταλμένος στην Τουρκία επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού η Μόσχα απαίτησε από την Άγκυρα να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους οι Τούρκοι δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις ρωσικές αρχές για την παρουσία Ρώσων υπηκόων στην πτήση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάιτησε από την Τουρκία να δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους στους επιβάτες - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων - απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος για πολλές ώρες και δεν τους δόθηκαν τρόφιμα.

Ο βομβαρδισμός της υπερ-παραπληροφόρησης έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την επιστροφή της Μέρκελ στην Γερμανία. Ο ειδησεογραφικός οχετός άπλωσε τα δίχτυα του και απειλεί να αποπροσανατολίσει την Ελληνική κοινή γνώμη, δημιουργώντας (κυριολεκτικά) ειδήσεις από το πουθενά. Μάλιστα, το ύφος και η ένταση της παραπληροφόρησης προσανατολίζονται στην λέξη εθνικό, ενώ δεν παραλείπονται ταυτόχρονοι «βομβαρδισμοί» παραπληροφόρησης σε οικονομικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα γύρω από παραπολιτικές «φήμες».

Όμως η γκρίζα προπαγάνδα σε συνδυασμό με την απροκάλυπτη ειδησεογραφική βία, ξεπέρασαν κάθε όριο με την φήμη περί αιτήματος εγκατάλειψης Ελληνικών νησιών από τους κατοίκους τους –όταν αυτοί είναι σε αριθμό μικρότερο των 150- για λόγους… οικονομίας. Κι ενώ θέλαμε να πιστεύουμε πως η ηλιθιότητα αλλά και η ξεδιαντροπιά βρήκε τα όριά της, αποδείχθηκε πως τελικά όρια δεν υπάρχουν στο θράσος της κυβερνητικής –μέσω των διαρροών- προπαγάνδας.

Έτσι, ξαφνικά, κάποιοι ανεγκέφαλοι, «είδαν» κίνδυνο απώλειας της Ελληνικής ΑΟΖ, λόγω των δηλώσεων Τόμσεν, οι οποίες είχαν ήδη διαψευσθεί από την Κομισιόν. Φυσικά, καμία αναφορά δεν γίνεται για όσα από το διεθνές δίκαιο ορίζονται, καμία επίσης αναφορά για τις διακρατικές συνθήκες μέσω των οποίων έχουν χαραχτεί τα σύνορα της χώρας, καμία αναφορά δεν γίνεται για την δημιουργία θέματος -από την Ελληνική πλευρά- που θέτει επ' αμφιβόλω την Ελληνικότητα θαλάσσιου και νησιωτικού χώρου. Όλα στηρίζονται στην υφαλοκρηπίδα, η οποία τελεί υπό συζήτηση (δεν υπάρχουν καταληκτικά αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών) από ειδικές επιτροπές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα προετοιμασίας μίας στρατηγικής οπισθοχώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά για το θέμα της ΑΟΖ, τότε πρόκειται για στρατηγικό σχεδιασμό πόλωσης περί των εθνικών θεμάτων προκειμένου να αποφευχθεί ο προσανατολισμός των πολιτών στα επικείμενα μέτρα, αλλά και στην ουσιαστική κυβερνητική ανυπαρξία σε θέματα οικονομικής και –κυρίως- κοινωνικής πολιτικής, τα οποία βυθίζουν την χώρα στον βούρκο της ανυπαρξίας και την καθιστούν σε de facto failed state, το οποίο επισημοποιήθηκε (αλλά κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτό) με την έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Μπορεί να θέλουμε να αυτοχαρακτηριζόμαστε ως έξυπνος λαός, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως είμαστε θύματα αυτής ακριβώς της πεποίθησης κι ενώ θα έπρεπε να μένουμε με σταθερή προσανατολισμένη σκέψη στο πως θα αντιμετωπίσουμε ένα τσούρμο ανεπάγγελτων καταστροφέων της χώρας, ανησυχούμε ταμάλα για ανύπαρκτα θέματα, επειδή οι χρόνιοι συνεργάτες (βλ. ΜΜΕ) της διεφθαρμένης πολιτικής εξουσίας, ρίχνουν «δολώματα» και κατορθώνουν τον στόχο τους, δηλαδή τον αποπροσανατολισμό μέσω της υπερ-παραπληροφόρησης.

Δυστυχώς, στην οδό της επιβαλλόμενης σύγχυσης βρίσκουν ικανό αριθμό πρόθυμων αναμεταδοτών, οι οποίοι –λόγω της δικαιολογημένης ανησυχίας τους- κατορθώνουν και γίνονται οι καλύτεροι «εργάτες»-φερέφωνα μιάς αισχρής προπαγάνδας που σαν τελικό στόχο και θύμα έχει τον Έλληνα πολίτη. Δυστυχώς, αποδεικνύεται πως «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» και είναι περισσότερο και από τραγικό, πως στην απέλπιδα προσπάθειά μας να αποσαφηνίσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας, πέφτουμε θύματα των φόβων που η ίδια η εξουσία έντεχνα έσπειρε και καλλιέργησε επί σειρά ετών…

Τέλος, ας θυμηθούμε πως "όταν ο διάολος δεν έχει δουλειά, τότε απαυτώνει τα παιδιά του". Και ο κίνδυνος ο μεγάλος είναι να μη γίνουμε παιδιά του. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να κοιτάζουμε το δέντρο και το δάχτυλο που μας το δείχνει. Ας επικεντρωθούμε στο... δάσος, που αποτελεί την ουσία του πράγματος και μέσα στο οποίο βρισκόμαστε όλοι μας. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, ας σωπάσουμε... και ας βρούμε την δύναμη να κοιτάξουμε -επιτέλους- την αλήθεια.


Κάποτε, είχα πάει στον Γέροντα με ένα φίλο μου κι εκεί συναντήσαμε μια παρέα από πέντε παιδιά.
Τότε ρώτησα τον Γέροντα ποιές προέβλεπε να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία.
«Γέροντα», του λέω « απ’ την Αλεξανδρούπολη είμαστε. Μήπως μας πιάσει η μπόρα κατά κει;».
Μου απαντά:

«Κοίταξε να δεις. Οι Τούρκοι δεν θα μπούν στην Αλεξανδρούπολη. Θα κάνουν μόνο μια πρόκληση στην Ελλάδα, που θα έχει σχέση με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Και εμάς θα μας πιάσει πείνα. Θα πεινάσει η Ελλάδα.
Και επειδή θα κρατήσει αυτή μπόρα κάποιο διάστημα, μήνες θα είναι, «θα πούμε το ψωμί ψωμάκι».

Μετά ρωτάω:

«Γέροντα, πως θα καταλάβω εγώ ότι θα είμαστε κοντά στον πόλεμο;»
«Όταν», λέει, «θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί”.

Λέω:

«Και ποια κράτη θα συμμετέχουν;»

«Κοίταξε μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατέβουν οι Ρώσοι στα Στενά. Όχι για να βοηθήσουν εμάς. Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα. Αλλά, χωρίς να το θέλουν θα βοηθήσουν εμάς.

Τότε, οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα Στενά, που είναι στρατηγικής σημασίας, θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα.  Παράλληλα δε, θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη.

Όμως θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα έξι-εφτά κράτη της ΕΟΚ, ότι η Ρωσία θα αρπάξει μέρη, οπότε θα πουν: «Δεν πάμε και εμείς εκεί πέρα, μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι;»  

Όλοι όμως θα κυνηγούν την μερίδα του λέοντος.
Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο».

Σ’ αυτό το σημείο ρωτάω:
«Εμείς τι θα κάνουμε; Ο ελληνικός στρατός θα πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο;»
«Όχι» λέει. «Θα βγάλει η κυβέρνηση απόφαση να μην στείλει στρατό. Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα. Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δεν θα πάρει μέρος. Γιατί, όποιος πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, χάθηκε…

Τότε, επειδή στην Ελλάδα ο κόσμος θα φοβηθεί, πολλοί θα στραφούν προς την Εκκλησία, προς τον Θεό, και θα μετανοήσουν.
Γι αυτό επειδή θα υπάρξει μετάνοια, δεν θα πάθουμε κακό οι Έλληνες.
Ο Θεός θα λυπηθεί την Ελλάδα, επειδή ο κόσμος θα στραφεί προς την Εκκλησία, προς τον μοναχισμό και θα αρχίσουν να προσεύχονται.
Και θα βαπτισθούν πολλοί Τούρκοι.

«Γέροντα» τον ρωτάω μετά, «την Πόλη θα την δώσουν σε μας;»
«Θα την δώσουν σε μας, όχι επειδή το θέλουν, αλλά επειδή αυτή η λύση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ξένων. Τότε θα το καταλάβουν αυτό. Αυτά που σου λέω μην τα πεις σε κανέναν. Θα σε βγάλουν τρελλό. Γιατί δεν είναι ώριμες οι συγκυρίες ακόμα. Τότε θα το καταλάβεις.»

Αυτή η συζήτηση με τον Γέροντα έγινε το 1991, όταν υπηρετούσα τον στρατό.

Άλλη φορά, ο Γέροντας είπε: «Η διοίκηση της Πόλης, από μας, θα είναι και στρατιωτική και πολιτική».
Γνώρισα και τρεις αξιωματικούς που είχαν πάει στον Γέροντα. Από τους τρεις αξιωματικούς ο ένας έλεγε:
«Μόνο σε μένα ο Γέροντας είπε πως θα είμαι διοικητής στρατιωτικού τμήματος στην Πόλη. Στους άλλους δεν ανέφερε τίποτε».

Κάποια άλλη παρέα είχε πάει στον Γέροντα. Ένας απ’ αυτούς σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Σε μια στιγμή, γυρίζει ο Γέροντας, τον δείχνει με το δάκτυλο –αυτόν, σημειωτέον, πήγαινε στον γέροντα για πρώτη φορά- και του λέει:

«Εσύ, σαν πολιτικός μηχανικός, θα συμβάλλεις στην ανοικοδόμηση της Πόλης, γιατί η Πόλη θα ανοικοδομηθεί απ’ την αρχή».
Γύρισε και τον έδειξε με το δάκτυλο μπροστά σε όλους. Το παιδί, τότε, ήταν φοιτητής.
Μετά, ο Γέροντας γυρίζει σε μένα και λέει:
«Κι εσύ, Ανέστη, θα πας στην Πόλη.
Κι εσείς οι δύο –έδειξε εμένα και τον φίλο μου– θα πάτε στην Πόλη, αλλά για άλλο σκοπό».

Δεν μου το φανέρωσε τον σκοπό. Μετά απ’ αυτό μου μπήκε η επιθυμία να μάθω τουρκικά.

Μια άλλη φορά που είχα πάει στο κελί του Γέροντα έτυχε, να είναι μέσα ένας νέος πρώην μουσουλμάνος από την Θράκη. Τον πιάνω και του λέω:
«Εσύ πως συνέβη και ήλθες εδώ, στον Γέροντα;» Σταύρο τον έλεγαν.
«Άσε», λέει, «κάτσε να σου πω. Ο Γέροντας μας έκανε ένα πολύ μεγάλο θαύμα και πίστεψε όλη η οικογένεια μου. Μετά ήλθε στο χωριό και φρόντισε να βαπτισθούμε».
Και σε άλλη επίσκεψη μας στην Παναγούδα, ήταν παρόν και ο μουσουλμάνος που βαφτίστηκε Σταύρος. Τότε πάλι μας ανέφερε ο Γέροντας για τα γεγονότα, πως θα εξελιχθούν με την Κωνσταντινούπολη. Και όταν έφθασε στο σημείο που θα πονέσει η Ελλάδα και είπε ότι, εμάς, θα μας αγγίξει η πείνα, λέει ο κύριος Σταύρος:
«Γέροντα, να κρατήσω ένα σακί αλεύρι για να μπορέσω να αντιμετωπίσω εκείνη την περίοδο και να μην πεινάσουν τα παιδιά;»
«Όχι», του λέει «μην παίρνεις, γιατί ο γείτονας σου θα έχει αλεύρι και θα σου δώσει!»

Δηλαδή, προείδε ο Γέροντας ποιός θα βοηθήσει τον κύριο Σταύρο στην περίοδο της πείνας! Εκείνος φυσικά θα ζει στο χωριό.

Τώρα εμείς που ζούμε στις πόλεις θα πούμε το ψωμί ψωμάκι… Γι αυτό, άλλη φορά, ο Γέροντας έλεγε: «Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργείτε. Κοντά σε σας, θα βοηθήσετε και κάποιον που δεν θα έχει».

Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994, Β΄Έκδοση, Σελ: 434


Μέσα στον καταιγισμό των ειδήσεων για μέτρα οικονομικά και για τάγματα εφόδου, πέρασε στα ψιλά η σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας. Η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει το μέτρο του μαρκαρίσματος κρατουμένων με ειδικό ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Το βραχιολάκι θα λειτουργεί ως πομπός. Με αυτό το μέτρο σκέφτονται στην κυβέρνηση να αποσυμφορήσουν τις φυλακές.
Αν σε αυτό το μέτρο προσθέσουμε και την ήδη εκδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την κάρτα του πολίτη, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια νεοταξική κυβέρνηση που θα κάνει τα πάντα ώστε να εφαρμόσει τις επιταγές των παγκοσμιοποιητών.

Όπως είχαμε επισημάνει και παλαιότερα η ΝΕΑ ΤΑΞΗ θα θελήσει να επιβάλει την ηλεκτρονική σκλαβιά με τρόπο ύπουλο. Οι νεοταξίτες ασκώντας άριστα την κοινωνική μηχανική προσπαθούν να πείσουν τον σοκαρισμένο από τα αλλεπάλληλα οικονομικά χτυπήματα πολίτη ότι η ηλεκτρονική σκλαβιά θα είναι για το καλό του. Προσπαθούν και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουν, αν κρίνουμε από τον ελάχιστο κόσμο που συμμετέχει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ύψιστο αυτό θέμα...

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το μέτρο με τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια στους κρατούμενους θα αποσυμφορήσει τις φυλακές και οι κρατούμενοι θα εκτίουν την ποινή τους στο σπίτι. Ισχυρίζονται επίσης ότι η κάρτα του πολίτη θα απαλλάξει τον πολίτη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα συνεισφέρει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που κατ’ εντολή διαφόρων υπαλλήλων της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ προβαίνει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και διαλύει το κράτος πρόνοιας σκέφτεται να αγοράσει μηχανήματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, απλώς και μόνο για να επιταχύνει το ηλεκτρονικό σκλάβωμα των Ελλήνων…!

Τα έθνη έχουν πλέον καταληφθεί από ανθρώπους πολύ μικρού διαμετρήματος οι οποίοι λειτουργούν φανερά εναντίον των συμφερόντων των λαών τους. Λειτουργούν ως τοποτηρητές της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ και διακομιστές εντολών διάφορων μυστικών λεσχών.
Στην ίδια μοίρα βρίσκεται αυτή την στιγμή και η χώρα μας. Η διαπλοκή τρόικας, κυβέρνησης και καναλιών ασκεί κανονική πλύση εγκεφάλου στον λαό μας που σύρεται στην αιχμαλωσία εξαιτίας ενός χρέους που του φόρτωσαν οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες.

Κάποτε ο γέροντας Παΐσιος απαντώντας σε έναν έκπληκτο επισκέπτη που τον ρώτησε σχετικά με το σύστημα 666, κατέδειξε το πόσο βαθιά ιουδαϊκής έμπνευσης είναι το συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης που ονομάζεται BAR CODE.
Είπε λοιπόν ο γέροντας ότι το σύστημα BAR CODE προέρχεται από την ιουδαϊκή ιστορία. Αν ανατρέξει κανείς στην Παλαιά Διαθήκη (που είναι η ιστορία των Εβραίων) θα διαπιστώσει πως ο Βασιλιάς Σολομών στο απόγειο της δόξας του είχε επιβάλει στα υποτελή έθνη το να καταβάλουν σ’ αυτόν εξακόσια εξήκοντα και έξι τάλαντα χρυσού ( β΄ Βασιλέων). Βλέπουμε λοιπόν πως οι πάντοτε εκδικητικοί Ιουδαίοι στον σημερινό καιρό κατά τον οποίο έχουν φτάσει στο απόγειο της δόξας τους κυριαρχώντας δια του τόκου σε όλα τα έθνη, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ και στους παγκόσμιους οργανισμούς, επιβάλουν με ηλεκτρονικό τρόπο το ίδιο σύστημα φορολόγησης με τον Σολομώντα, ενώ ετοιμάζουν και το τρίτο ναό στον οποίον σκοπεύουν να υποδεχτούν τον μεσσία τους

Όπως είπε κάποτε ο Καϊάφας στην δίκη του Χριστού ''τι χρείαν έχουμε μαρτύρων;''
Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ προετοιμάζει την ηλεκτρονική σκλαβιά. Έτσι θα υποταχθούν οι λαοί στο σχέδιό τους. Τα πρωτοκόλλα των σοφών της Σιών είχαν προειδοποιήσει για το ιουδαϊκό σχέδιο υποταγής των Εθνών σε μια ιουδαϊκή παγκόσμια κυβέρνηση. Η συνεχής επιβεβαίωσή τους από τα γεγονότα είναι και η καλύτερη απόδειξη της γνησιότητας τους...

Στρατηγικό βάθος; Στρατηγικός πάτος; Εμείς δεν λαμβάνουμε θέση στα του δόγματος Νταβούτογλου, θεωρώντας τον όμως πάντα επικίνδυνο. Η χθεσινή πάντως δήλωση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αξίζει προσοχής: Ο Κιλιτσντάρογλου, επικρίνοντας χθες σε ομιλία του την εξωτερική πολιτικής της χώρας, κατονόμασε ως βασικό υπεύθυνο των αποτυχιών τον Νταβούτογλου, τον οποίο και αποκάλεσε δημοσίως “ηλίθιο” (idiot). 

Mιλώντας στην ''Χουρριέτ'' και με γλώσσα σκληρή έως αγενή, ο Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιοι είναι με το πλευρό της Τουρκίας σήμερα στην υπόθεση με τη Συρία; Η Χαμάς, ο Μπαρζανί (Κούρδοι του Ιράκ), το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Ποιοι είναι με τη Συρία; Η Βραζιλία, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Είναι αυτό στρατηγικό βάθος, ή μήπως πρόκειται για στρατηγική τύφλωση; Τα πράγματα, έχουν φτάσει εδώ που έφτασαν, εξαιτίας ενός ανθρώπου, του υπουργού Εξωτερικών, η ανικανότητα του οποίου, είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να το καταλάβεις αυτό. Για να καταφέρεις αυτά (που κατάφερε ο Νταβούτογλου), πρέπει να είσαι πραγματικά ηλίθιος», κατέληξε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εμείς δεν συμμεριζόμαστε τα παραπάνω, αφού τα γεγονότα τρέχουν και απλώς ο Νταβούτογλου πήρε τα ρίσκα του. Το αν επιτύχει στους υπερφιλόδοξους στόχους που έθεσε, θα κριθεί από το αποτέλεσμα και μόνον. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η ρευστή διαδικασία και όλοι θα μετρούν κέρδη και ζημιές, νικημένοι και ηττημένοι, τότε θα μπορούμε εκ του ασφαλούς να μιλήσουμε για στρατηγικό βάθος ή στρατηγικό πάτο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής...

Λίγη η ουσία από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα

Τι έμεινε από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα; Ο Νταβούτογλου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. 
Πίσω από τα ωραία λόγια και τα χαμόγελα, λίγη η ουσία και η πολιτική σημασία της επίσκεψης. 

Για εμάς, το πιό σημαντικό το ξεκαθάρισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με Έλληνες δημοσιογράφους χθες το απόγευμα: 
"Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα πρέπει να την οριοθετήσουν κατόπιν συνεννόησης, αφού πρώτα ρυθμίσουν τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας". 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου

 • τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέο γύρο διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι  ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της.
 • σημείωσε ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται σε αυτές τις διερευνητικές επαφές, αποσυνδέοντας ουσιαστικά το ελληνικό νησί από το Αιγαίο (''...είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα'').
 • είπε πως οι δύο χώρες πρέπει να δώσουν έμφαση στην οικονομική συνεργασία, με στόχο το εμπορικό ισοζύγιο να φθάσει ως και στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τέσσερα που είναι σήμερα.
 • μίλησε για τον προγραμματισμό για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί ίσως και εντός του Ιανουαρίου (αλήθεια, Ελλάδα και Κύπρος έχουν τέτοιο συμβούλιο, ή θεωρούμε την Τουρκία κάτι πιό κοντινό προς εμάς;)
 • μίλησε εκτενώς για την ενέργεια, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις με τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ.

Για την κατάσταση στην Συρία έγινε εκτενής συζήτηση τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον κ. Αβραμόπουλο, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει την υποστήριξή της σε πολιτική λύση. Στην συνομιλίες με τον Νταβούτογλου τέθηκε και το θέμα των παράνομων μεταναστών που περνούν τα σύνορα από την Τουρκία (η Αθήνα ανησυχεί για την αύξηση της ροής λαθρομεταναστών, αλλά με την ''ευγενική'' διατύπωση των ανησυχιών της, η Τουρκία δεν ιδρώνει...).

Στην Άγκυρα λίγο ασχολήθηκαν με την επίσκεψη, αφού η προσοσχή είναι στραμμένη στη Συρία. Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε σχόλιό του στη ''Hürriyet'' επισημαίνει πως για την αντιπολίτευση η Τουρκία ουδέποτε είχε χειρότερο υπουργό Εξωτερικών από τον Νταβούτογλου. Άποψη που συμμερίζονται και πολλά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, γράφει με νόημα ο Μπιράντ.

Σημειώνουμε ακόμη πως με σύνθημα "ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ" πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το βράδυ για την παρουσία Νταβούτογλου στην Αθήνα. Συμμετείχαν κυπριακές φοιτητικές οργανώσεις, ο σύλλογος ''Βετεράνοι Κύπρου ’74'', ο Σύλλογος Οικογενειών Αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας και άλλοι φορείς.Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Αναφέρεται σε πολλά, ενδιαφέροντα και πολύ πικρά, για εμάς τους Έλληνες και την πατρίδα το άρθρο που δημοσιεύεται στους New York Times και αναδημοσιεύεται στις 10 Οκτωβρίου στον ιστότοπο του CNBC (http://www.cnbc.com/id/49353362).

Αναδεικνύει τα κωμικοτραγικά γεγονότα του «πήγαινε-έλα» της λίστας τω 1991 ονομάτων μεγάλο-καταθετών στην Ελβετική «θυγατρική» του Παγκόσμιου Τραπεζικού Κολοσσού HSBC, λοιδορώντας ουσιαστικά, τους τέως και νυν Υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και όχι μόνο... 

Ξεκινά από τον Dr Παπακωνσταντίνου που είχε παραλάβει το περιβόητο «στικάκι» (USB) το 2010 από την τότε Υπουργό οικονομικών της Γαλλίας και σήμερα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ Λαγκάρντ, περνά από τον κ Βενιζέλο και τον κ Διώτη και καταλήγει στον κ Στουρνάρα…

Και κάνει ιδιαίτερη αναφορά (πράγμα πολύ σημαντικό) στην πρόσφατη αυτοκτονία του Λεωνίδα Τζανή τ. Βουλευτή Μαγνησίας, Υφυπουργού Οικονομικών, με το θέμα της άλλης λίστας των 36 Πολιτικών και τις διενεργούμενες έρευνες όπως και στα 54,000 ονόματα εξαγωγής ευρώ στην τελευταία 3-ετία.

Το άρθρο αναφέρεται στο γεγονός ότι στη λίστα μάλλον περιλαμβάνονται ονόματα που ανήκουν στο σύστημα που κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και τολμά να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι η δημοσιοποίησή της ίσως καταλήξει στην ΠΤΩΣΗ της Συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την πιθανή εξαφάνιση του «συστήματος» που ελέγχει την εξουσία όπως είχε γίνει στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δημιουργώντας ένα φοβερό πολιτικό κενό όπου ήρθε και «εγκαταστάθηκε» ο κ Σύλβιο Μπερλουσκόνι…

Δυστυχώς για τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που Κυβέρνησαν ως αντίπαλες δυνάμεις την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια ΔΕΝ υπάρχει πια η δυνατότητα να εκμεταλλευθούν και τη μυθική παράδοση σύμφωνα με την οποία «η θεά Ήρα λουζόταν κάθε χρόνο στον Κάναθο, πηγή που το νερό της, της ξανάδινε την παρθενία της…».
Είναι ένα άρθρο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί… 

Σχόλιο ιστολογίου: Απαντώντας στον αγαπητό καθηγητή κ. Πιπερόπουλο, και με μία δόση ευθυμίας, αφού πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα ήθελα να τονίσω πως μία λίστα ενδέχεται να μην μπορεί να ρίξει μία κυβέρνηση. Όμως, μία "Λίτσα" ή μία "Αγγελικούλα" ενδέχεται να έχουν τα προσόντα... Πάντως, ζούμε σε χώρα παραμυθένια, ζώντας το γνωστό παραμύθι, αλλά παραφρασμένο σε "η λίστα που έγινε στικάκι"!!!

Την εκκένωση ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους ζήτησε η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.  Το επιχείρημα των τροϊκανών ήταν ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώπιον 70 και πλέον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, αφήνοντας άφωνους τους πάντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξοργιστική απαίτηση  έγινε κατά την συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα τις περικοπές.  Αφού δεν μπορείτε να κόψετε ούτε το ένα, ούτε το άλλο , τότε να εκκενώσετε τα νησιά που έχουν μέχρι 150 κατοίκους, γιατί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό λέγεται ότι ειπώθηκε από τους τροικανούς κατά την συζήτηση. Δηλαδή η πρόταση υποβλήθηκε μεταξύ …τύρου και αχλιαδιού, αλλά υπονλήθηκε!.

«Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» φέρεται απο δημοσιεύματα να δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει

Ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας», ξεκαθαρίζει το ΥΠΟΙΚ στη σχετική ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας πως οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα”.

Τα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα έχουν προ πολλού ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του τραγέλαφου. Το μίγμα των συστηματικών και καλοσχεδιασμένων επιθέσεων που γίνονται στην Ελληνική κοινωνία, είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό και εάν υπάρξει λάθος δοσολογία είναι απολύτως βέβαιο πως η επόμενη ημέρα θα βρει μία Ελλάδα όπου το κυρίαρχο μοτίβο θα είναι το χάος, που θα σπαράσσεται από το βίαιο έγκλημα από Έλληνα σε Έλληνα (έχει γίνει ήδη η προεργασία δημιουργίας αντιπαλότητας μεταξύ κοινωνικών – οικονομικών ομάδων μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού και των γνωστών μηχανισμών καθοδήγησης των ΜΜΕ).

Οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά πως κάθε τους κίνηση πρέπει να είναι προσεκτική, αφού προηγουμένως έχει καταμετρηθεί το ποσό της αντίδρασης του λαού, ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να στραφεί εναντίον τους και να ισοπεδώσει –κυριολεκτικά- εκείνους που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τον ίδιο. Γι αυτό τον λόγο οι τροϊκανοί διακυβερνώντες διακατέχονται από μία εξόφθαλμη νευρικότητα.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Εν όψει της ανακοίνωσης και της εφαρμογής ιδιαίτερα επαχθών μέτρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως μείζον όπλο της την υπερπληροφόρηση, την υπό μορφή συνεχούς βομβαρδισμού επιβολή οικονομικής τρομοκρατίας, προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις, αλλά κυρίως, προκειμένου να εφαρμόσει στη συνέχεια το επιθυμητό επίπεδο φορολόγησης από την ίδια, το οποίο ενδεχομένως (εξαρτάται από τις αντιδράσεις των πολιτών) θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η «ομαλότητα» στην διακυβέρνηση της χώρας και όχι απαραίτητα στην ζωή των πολιτών, αφού οι τελευταίοι έχουν μπει σε μία θύελλα μέτρων και σαστισμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις μη μπορώντας να κατανοήσουν πως βρίσκονται στην αρχή αυτής της ισοπεδωτικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία ενέχει στοιχεία γενοκτονίας.

Οι διακυβερνώντες έδωσαν το σύνθημα της ευθείας επίθεσης κατά του λαού από τα ΜΜΕ. Μόνο με περιβάλλον πολέμου μπορεί να περιγραφεί η λυσσώδης «διαρροή» για τα επερχόμενα μέτρα. Πριν προλάβει να γίνει γνωστό ένα μέτρο, ένα άλλο περισσότερο φρικώδες έρχεται να πάρει τη θέση του στην ειδησεογραφία, μη επιτρέποντας στους πολίτες να κατανοήσουν το μέγεθος ούτε των μέτρων, αλλά ούτε και της εφαρμοζόμενης τακτικής.

Ναι! Η κυβέρνηση της τριανδρίας Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη, έχει ανοίξει ευθύ πόλεμο κατά της κοινωνίας των πολιτών. Ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού ρίχνοντας στα «δόντια» της κοινωνίας κάποια οικονομική τάξη (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες), για να εξασφαλίσει πως η οργή δεν θα στραφεί κατά των ιθυνόντων (αν)«εγκεφάλων» που χειρίζονται το «κυβερνητικό πρόγραμμα» επιβολής της απόλυτης τρομοκράτησης των πολιτών.

Δυστυχώς, το «λίπος» στο οποίο αναφέρονται οι «γηγενείς» υπάλληλοι της τρόικας, φαίνεται πως είτε υπάρχει, είτε έχει κατορθωθεί να περάσει ως ενοχή στους πολίτες (για να μην ξεχνάμε και την περίφημη ρήση του ανεπάγγελτου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε»). Όμως, καλό θα ήταν οι φερόμενοι ως διακυβερνώντες την χώρα, να λάβουν υπ’ όψιν τους πως υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ένα μη μετρήσιμο μέγεθος αυτού του λαού, που ονομάζεται «τρέλα». Όσο και αν όλα δείχνουν πως ο Έλληνας έχει πεισθεί να αντέξει βουβά το μαρτύριο της αργής και βασανιστικής εξόντωσής του (από αγόμενους κα φερόμενους υπαλληλάκους τραπεζιτών και άλλων κέντρων που έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον ή ακόμη και στην… Αθήνα), υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο ανοχής, που πέρα από αυτό εκείνος ο οποίος θα τολμήσει να το περάσει θα βρεθεί μέσα σε ζωντανή κόλαση…

Στα όσα απίθανα ακούσουμε τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να κορυφωθούν οι ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά των πολιτών, θα πρέπει απλά να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πως προσπαθούν να μας εμφανίσουν το χειρότερο δυνατό, για να μας εξευμενίσουν αργότερα με το λιγότερο φρικτό που μπορεί να μας συμβεί. Κλασσική μέθοδος του καλού και του κακού μπάτσου ή της μεθόδου «ζεστό και κρύο»…


Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για την ισπανική κυβέρνηση, με τη Μαδρίτη να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης και στο Μνημόνιο που το συνοδεύει...

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση - κατά δύο βαθμίδες - σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Αρνητικό το outlook.

O oίκος υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, σε A-3 από A-2 προηγουμένως.

Να σημειωθεί πως η S&P υποβαθμίζει για τρίτη φορά την αξιολόγηση της Ισπανίας από τις αρχές του 2012.

Όπως διαμηνύει ο οίκος, στην έκθεσή του, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, λόγω των εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται η χώρα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την S&P, η συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην Ισπανία, καθώς και τα σχέδια για περικοπές δαπανών είναι πιθανό να ενισχύσουν την τριβή - και τις προστριβές - μεταξύ κεντρικής και περιφερειακών κυβερνήσεων.

Όπως ο οίκος προειδοποιεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας, εάν:

- η ισπανική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
 
- η στήριξη από την πλευρά της Ευρωζώνης δεν κατορθώσει να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας.


"Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας βαθαίνει, γεγονός που περιορίζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης", σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος και  εξηγεί: 

Το αρνητικό outlook αντανακλά τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, αλλά και το γεγονός πως η χώρα δεν έχει ακόμη δείξει με σαφήνεια ποια είναι η στρατηγική της έναντι στην Ευρωζώνη.

Μεγάλο ζητούμενο για τον οίκο είναι όμως όχι μόνο ποια θα είναι η στάση της Μαδρίτης έναντι στην Ευρωζώνη, αλλά και ποια θα είναι η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο όποιο ισπανικό αίτημα για οικονομική στήριξη.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση της τάξης του 1,8% το 2012 και με ύφεση 1,4% το επόμενο έτος, 2013, σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Η S&P προειδοποιεί τις ισπανικές τράπεζες πως βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Ο οίκος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις του Eurogroup της Δευτέρας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της εξάρτησης των τραπεζών από τις κυβερνήσεις, αφού οι Ευρωπαίοι δεν έχουν προωθήσει επαρκώς το μείζον θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, ESM.

H S&P απευθυνόμενη προς την ισπανική κυβέρνηση, την προειδοποιεί πως θα αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, τόσο κατά το 2012, όσο και κατά το 2013.

"Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς, όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει στην κατεύθυνση ανάσχεσης της ύφεσης", εκτιμά ο οίκος.

Τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που λαμβάνει η Μαδρίτη θα περάσουν τελικά στον ισπανικό προϋπολογισμό και θα αυξήσουν το χρέος της κυβέρνησης στο 83% του ΑΕΠ το 2013, προβλέπει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Η Ισπανία δηλώνει έκπληκτη από την υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard & Poor’s και διαφωνεί με αυτή την κίνηση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Μαδρίτη θα αποφασίσει σχετικά με το αίτημα διάσωσης στον κατάλληλο χρόνο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για την επικείμενη αξιολόγηση από τη Moody’s.

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ισπανία εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη χρονική συγκυρία της υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s.

ΔΝΤ: Εντός του Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει εντός του Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία, για να συντάξουν έκθεση σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας.

Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στην ισπανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Τζέρι Ράις.
Όπως είπε ο ίδιος, η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει το χρέος της και το επίκεντρο του ΔΝΤ στην Ισπανία περιορίζεται στον τραπεζικό τομέα.

Ο Ράις σημείωσε επίσης ότι παρατηρητές του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Ισπανία και θα συντάξουν την έκθεση τους, το διάστημα 15 έως 26 Οκτωβρίου.

Η Ισπανία έχει λάβει οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ωστόσο, δεν αναμένει οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερα από περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Banking News

Του Κώστα Ράπτη

Με εργασία «διπλής αναστήλωσης» προσομοιάζει η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu στην Αθήνα, με στόχο αφενός να αναβιώσει η διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και αφετέρου να εμφανίσει αποτελέσματα έστω σε ένα μέτωπο η γραμμή των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να αμφισβητείται όλο και εντονότερα και στο εσωτερικό.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ήτοι τα «κοινά υπουργικά συμβούλια» τα οποία αποτελούν προσφιλές μοντέλο διμερούς συνεργασίας της Τουρκίας) πρόκειται, όπως αποφασίσθηκε κατά τις επαφές του κ. Davutoglu, να συγκληθεί υπό την προεδρία των δυο πρωθυπουργών τον Ιανουάριο του 2013, μετά από ένα χάσμα δύο ετών, καθώς η πρώτη και μόνη ενεργοποίηση του θεσμού επί των ημερών του Γ. Παπανδρέου, ακολουθήθηκε από την επιδείνωση (και σε πολιτικό επίπεδο) της ελληνικής κρίσης. Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί από ελληνικής πλευράς για το είδος των συμφωνιών που το «βάρος» της διοργάνωσης επιβάλλει να ανακοινωθούν και για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία.

Τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον Β. Μεϊμαράκη λόγω της πρωτοβουλίας του τελευταίου να θέσει υπαινικτικά το θέμα του casus belli (λέγοντας ότι όλα τα κόμματα επιθυμούν την στενότερη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων «υπό μία προϋπόθεση»), αλλά και του μεταφραστικού λάθους που έφερε τον Ahmet Davutoglu να δηλώνει, δεχόμενος το δώρο του Προέδρου της Βουλής, ότι το Αιγαίο «πρέπει να παραμείνει ελεύθερο». Σε διορθωτική ανακοίνωση της Βουλής διευκρινίσθηκε ότι ο Τούρκος υπουργός ευχήθηκε το Αιγαίο να παραμείνει «ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Το «κυρίως πιάτο» ωστόσο υπήρξε, όπως είναι λογικό, η συνεργασία των δύο υπουργών, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δεκτές ερωτήσεις δημοσιογράφων, με την επίκληση της καθυστέρησης του προγράμματος.

Ο κ. Davutoglu φέρεται να στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομικής συνεργασίας και της συριακής κρίσης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία του για εντατικοποίηση των προσπαθειών (προφανώς μετά τις κυπριακές εκλογές του Φεβρουαρίου) για επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού, με το νου στραμμένο στη δυνατότητα της τουρκικής πλευράς να έχει μερίδιο στην εκμετάλλευση του συνόλου των υδρογονανθράκων της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου – εφόσον οι σχετικές «προκηρύξεις ερευνών» του ψευδοκράτους σε συνεργασία με την τουρκική ΤΡΑΟ έχουν αποβεί άκαρπες.

Ο κ. Davutoglu εμφανίσθηκε έτοιμος για μία ανοιχτή διαπραγμάτευση «επί παντός» στο Αιγαίο, ενώ απερίφραστος υπήρξε ο κατά τη συνάντησή του αργότερα με δημοσιογράφους, όπου ξεκαθάρισε ότι για την Τουρκία η ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ προϋποθέτει διμερή συμφωνία επί της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων και ότι το ζήτημα του Καστελλόριζο, ως αφορών την «Ανατολική Μεσόγειο και όχι το Αιγαίο» δεν συμπεριλαμβάνεται στις διερευνητικές επαφές.

Όλα αυτά σε μία ημέρα κατά την οποία η 15η ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία αναφερόταν σε αυστηρότερους παρά ποτέ τόνους στα ζητήματα του casus belli και της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε.

Ο Τούρκος υπουργός έχει επίσης κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος με την ελληνική τοποθέτηση επί της συριακής κρίσης – εφόσον ο κ. Αβραμόπουλος οχυρώθηκε πίσω από την κοινή ευρωπαϊκή θέση (όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τη βαρώνη Ashton) για την ανάγκη «αλλαγής καθεστώτος» στη Συρία. Θέση που πάντως δημιουργεί προφανείς αντιφάσεις σε σχέση με την διακηρυσσόμενη από την Αθήνα ανάγκη «πολιτικής» (και όχι στρατιωτικής) λύσης.

Η ελληνική πλευρά (Δ. Αβραμόπουλος, αλλά και Α. Σαμαράς) έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα των ευθυνών της Τουρκίας ως προς την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, με τον κ. Davutoglu να ισχυρίζεται ότι η χώρα του εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής του 2003, στον βαθμό που αντικειμενικά είναι αυτό εφικτό για ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει η «ανακάλυψη» από πλευράς Davutoglu, των Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στην Αθήνα, καθώς ο Τούρκος υπουργός και η συνοδεία του αφιέρωσαν τη βραδιά τους σε βόλτα στο Φάληρο και σε δείπνο σε πολίτικο μαγαζί, με τη συντροφιά της ηγεσίας της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, που έθεσε το ζήτημα της αποκατάστασης της υπηκοότητας των εκδιωχθέντων Ελλήνων της Πόλης.


Με αφορμή τη σύλληψη των τριών αστυνομικών…

Το συμβάν, ας υπενθυμίσει όλους μας ότι πάνω στην κατεχόμενη γη μας φωλιάζει αδίστακτος κατακτητής, ο οποίος δεν ήλθε εδώ για να σαλιαρίζει μαζί μας, όπως εμείς κάνουμε μαζί του.

Η αυθαίρετη και παράνομη σύλληψη τριών αστυνομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμονή της επετείου της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη, πρόκληση. Αποτελεί ακόμη μια ενέργεια υπόσκαψης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εντάσσεται στον πάγιο στόχο της Τουρκίας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το συμβάν, ας υπενθυμίσει όλους μας ότι πάνω στην κατεχόμενη γη μας φωλιάζει αδίστακτος κατακτητής, ο οποίος δεν ήλθε εδώ για να σαλιαρίζει μαζί μας, όπως εμείς κάνουμε μαζί του. Εντός των πυλών έχουμε τον βάρβαρο Αττίλα, ο οποίος συνεπής προς την ιστορία του συνεχίζει την προέλασή του.

Το συμβάν ας μας ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποίο μας έριξαν οι ξένες και ντόπιες σειρήνες υποταγής, καθώς και τα ξένα και ντόπια συμφέροντα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα που έχουμε απέναντί μας.

Για να μη χαθούμε όλοι, Κυπριακή Δημοκρατία και στη συνέχεια Κυπριακός Ελληνισμός, θυσία στον «Μινώταυρο» Αττίλα, θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να σταματήσουν τα σαλιαρίσματα μαζί του και να μπούμε στον «λαβύρινθο» που οι ηγέτες μας δημιούργησαν ως απότοκο της λανθασμένης πολιτικής προσέγγισής τους τα τελευταία 38 χρόνια, με στόχο να βολευθεί η κατοχή με λύση ΔΔΟ, και να γίνουμε ο σύγχρονος Θησέας, που χρειάζεται η σύγχρονη Κύπρος για να σκοτώσουμε το θηρίο και να σωθούμε.

Είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και τα μέσα να το πετύχουμε, κόντρα στα δεδομένα και τα ισοζύγια δυνάμεων, τα οποία είναι μεταβλητά και μπορούν με στοχευμένες στρατηγικές να διαμορφωθούν ευνοϊκά για την υπόθεσή μας. Φτάνει να το αποφασίσουμε, να αποβάλουμε την ηττοπάθεια και τον μαρασμό που επέφεραν η ξενόφερτη πολιτική του συμβιβασμού με την κατοχή και να αναλάβουμε την τύχη μας στα χέρια μας.

Πρώτη και βασική ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι είτε η λειτουργία του σχετικού Κανονισμού που αφορά τα οδοφράγματα να τεθεί σε σωστή βάση, οπότε είμαστε βέβαιοι ότι η κατοχή θα απαγορεύσει τη διέλευση από αυτά, είτε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων για να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού είναι περιορισμένος ο εχθρός μας, για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε την άμυνα αλλά και την επιθετική μας διάταξη, πολιτική, οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική.
Ο τόπος έχει ανάγκη από ηγεσία, η οποία να μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες μάς προσφέρουν τη διέξοδο και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές την ευκαιρία. Επιβάλλεται ο λαός, που συνειδητοποιεί αυτήν την ανάγκη και τη δυνατότητα, να αποβάλει τα κομματικά του σύνδρομα και αναστολές και να απομονώσει και απορρίψει υποψηφιότητες, οι οποίες, είτε ανοικτά είτε συγκεκαλυμμένα, πρεσβεύουν η Κυπριακή Δημοκρατία να παραμείνει αιχμάλωτη της μέχρι τώρα πορείας προς Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μέσω των οδοφραγμάτων, όπως είναι αυτές του Σταύρου Μαλά και του Νίκου Αναστασιάδη αντίστοιχα.

Υπάρχει αυτήν τη φορά υποψηφιότητα, η οποία προσφέρει την ευκαιρία απεξάρτησης από τις πολιτικές, τα λάθη και τις καταστροφικές υποχωρήσεις του παρελθόντος, μακριά από τη διχοτομική ρατσιστική λύση ΔΔΟ και στη βάση των νέων δεδομένων και προοπτικών να διαχειριστούμε το Κυπριακό σε καθαρά αντικατοχική βάση, με προγραμματική επιδίωξη την απελευθέρωση και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων και άλλων δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία, ως ισοτίμων πολιτών ενός δημοκρατικού Κράτους και όχι Κοινοτήτων. Αυτήν την επιλογή εκφράζει και ενσαρκώνει η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια
Πηγή: Σημερινή
Oι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί σύμβουλοι γίνονται στόχος για τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες, μόλις οι «φίλοι» χάσουν το άμεσο ενδιαφέρον, όχι για την χώρα, αλλά για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας ή του ντόπιου πολέμαρχου. Πηγή: Reuters

Εβγκένι Σατανόφσκι, εφημερίδα "VPK"
 
Στο φόντο της επικείμενης σύγκρουσης στον Κόλπο, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, όπου παρατηρείται μια ενδο-ισλαμική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες, και παράλληλα εκδηλώνεται έξαρση του αντιαμερικανισμού.

Οι μαζικές αντιαμερικανικές εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, μετά την εμφάνιση στο διαδίκτυο της ταινίας-παρωδία του Μωάμεθ, «H αθωότητα των μουσουλμάνων», επέφεραν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τις μεσανατολικές υποθέσεις. Πόσο μάλλον, αφού τα γεγονότα αυτά σημειώθηκαν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης είναι η επιδεικτική και πλήρης αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής κατευνασμού των ισλαμιστών. Η «στρατηγική συμμαχία» της Ουάσιγκτον με τη Ντόχα (πρωτεύουσα του Κατάρ) και το Ελ-Ριάντ (πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας), που προωθούσε τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και τους σαλαφίτες στη εξουσία σε όλα τα αραβικά κράτη έξω από την αραβική χερσόνησο, δεν οδήγησε φυσικά σε ρήξη των σχέσεων με αυτές τις χώρες, αλλά σίγουρα, τις αποδυνάμωσε.

Η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη και τριών ακόμα διπλωματών στη Λιβύη, που οργανώθηκε από τους πρώην «επαναστάτες», αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό από μια πλειάδα παρομοίων γεγονότων στον ισλαμικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό της ρευστότητας είναι το γεγονός ότι οι ένοπλοι τρομοκράτες γνώριζαν την καθημερινότητα και τη διαρρύθμιση του κριρίου του προξενείου στη Βεγγάζη, λόγω των συχνών συναντήσεων που είχαν με τους αμερικανούς στην τοπική έδρα της διπλωματικής αποστολής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσφατα εκδηλώθηκε σειρά μαζικών επιθέσεων Αφγανών στρατιωτών στα «αδέλφια τους στα όπλα» από τη Δύση. Αποτέλεσμα είναι να υποστούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τις μεγαλύτερες απώλειες που είχαν σε συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν. Έτσι, στο εξής, με διαταγή της διοίκησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη χώρα, απαγορεύτηκαν οι κοινές επιχειρήσεις με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, σε επίπεδο μονάδας, μικρότερης του τάγματος.

Μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα, ότι οι ΗΠΑ και το Δυτικό μπλοκ, τόσο στην Εγγύς, όσο και στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που βρήκε μπροστά της η Σοβιετική Ένωση κατά την περίοδο που το σοσιαλιστικό στρατόπεδο προσπαθούσε ενεργά να επιβάλλει την επιρροή του στην περιοχή. Υπάρχουν μόνο τυπικές διαφορές. Σήμερα, στο χώρο της ευρύτερης Μ. Ανατολής προσπαθούν να καλλιεργήσουν όχι τον σοσιαλισμό, αλλά τη δημοκρατία. Οι Δυτικές «καταθέσεις» στη διαδικασία, πραγματοποιούνται σε ελεύθερα μετατρέψιμο συνάλλαγμα, το οποίο διευκολύνει την κλοπή των πόρων, χωρίς την εφαρμογή μεγάλης κλίμακας αγροτικών, βιομηχανικών και άλλων έργων υποδομής.

Σαν εταίροι σήμερα, εμφανίζονται οι «πελάτες» των μοναρχιών του Κόλπου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι όπως παλιά, τα κινήματα και τα κόμματα «σοσιαλιστικού προσανατολισμού», που τα είχαν βρει με τη Σοβιετική Ενωση. Στην πραγματικότητα, οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί σύμβουλοι, όπως και στο παρελθόν οι σοβιετικοί ομόλογοί τους, γίνονται στόχος για τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες, μόλις οι «φίλοι» χάσουν το άμεσο ενδιαφέρον, όχι για την χώρα, αλλά για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας ή του ντόπιου πολέμαρχου.

Μετριοπαθείς ισλαμιστές και σαλαφίτες

Η ανάλυση της δυναμικής των αναταραχών που ακολούθησαν την προβολή της αμφιλεγόμενης ταινίας από τους εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Μ.Ανατολής (IMΑ), κατανέμει τα αραβικά κράτη σε τρεις κύριες κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά στις χώρες της «αραβικής άνοιξης». Εκεί, υπάρχει μια άγρια ​​πάλη για την εξουσία μεταξύ φατριών. Αυτών που είναι κοντά στο Κατάρ («μετριοπαθείς ισλαμιστές») και εκείνων που βρίσκονται υπό την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας (σαλαφιστές). Αν και στην αρχή έπαιζαν σαν αουτσάιντερ, οι σαλαφιστές τώρα προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης, καταλαμβάνοντας θέσεις κλειδιά της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, των κυβερνήσεων των «μετριοπαθών ισλαμιστών».

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις χώρες, που ελέγχουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αραβικές μοναρχίες, οι αρχές των οποίων έχουν την πολιτική κατάσταση υπό έλεγχο. Στις χώρες αυτές, οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις δεν κλιμακώθηκαν σε ταραχές και στην ουσία αποτέλεσαν τη βαλβίδα ασφαλείας για την «απελευθέρωση του ατμού» των πιέσεων στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, η δυναμική των διαδηλώσεων δεν διαχύθηκε παντού.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες εκτός του ισλαμικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και της Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις των ντόπιων πιστών του προφήτη Μωάμεθ αποτέλεσαν μια ακόμα επίδειξη της δύναμης του πολιτικού Ισλάμ, με χρηματοδότηση  από το εξωτερικό, έλεγχο της δύναμης των κεντρικών κυβερνήσεων, αλλά και των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις χώρες αυτές. Το πολιτικό Ισλάμ, ποντάρει στην αφοσίωση τους στην κυβέρνηση, αλλά και στην προθυμία τους να αποδεχθούν τις ιδέες του πανισλαμισμού και να αποτελέσουν στο μέλλον μια δυνητική «πέμπτη φάλαγγα».

Εκρηξη στον Κόλπο         

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιράν και των αραβικών μοναρχιών στη «σιϊτική ημισέληνο», όπου και οι δύο πλευρές πολεμούν «μέσω εκπροσώπων», χρησιμοποιώντας τις τοπικές φυλές και ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, μπορεί να προκαλέσει μια γενικευμένη περιφερειακή σύγκρουση στον Κόλπο. Δεν έχει σημασία αν η περιοχή των συγκρούσεων λέγεται Συρία, Λίβανος, ή Υεμένη. Είτε πρόκειται για το πολύπαθο Ιράκ, ή για την ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, ή ακόμα και για το μικρό εμιράτο του Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΙΜΑ, κατά πάσα πιθανότητα οι πολεμικές συρράξεις θα ξεκινήσουν το Μάρτιο - Απρίλιο του 2013. Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι ένα τυχαίο συμβάν σε οποιοδήποτε «προγεφύρωμα» των αντιπαρατιθέμενων σουνιτών-σιϊτών, μπορεί να ξεκινήσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή. Επίσης, το Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο με το Ιράν, με ή χωρίς, την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι κρίσιμης σημασίας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, το Νοέμβριο. Τυχόν νίκη του Ρόμνεϊ και ο σχηματισμός ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης, θα ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς ΗΠΑ - Ισραήλ. Η επιτυχία της επανεκλογής του Ομπάμα, θα τους αποδυναμώσει, αν και το ενδιαφέρον του για το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι από μόνο του ένα σοβαρό επιχείρημα για να επιτεθεί η Αμερική, στο Ιράν.

Με δεδομένη τη στασιμότητα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και καθώς πλησιάζει η σχεδόν αναπόφευκτη σύγκρουση στον Κόλπο με τη συμμετοχή του Ιράν, στη Ρωσία έχουν εντατικοποιηθεί οι κινήσεις τόσο του ιρανικού λόμπι, όσο και των ισλαμικών ομάδων που χρηματοδοτούνται από τις αραβικές μοναρχίες. Η επιχειρηματολογία για την ανάγκη στήριξης της Μόσχας στο Ιράν και στην Κίνα εναντίον της Δύσης, που μοιάζει με τη σοβιετική, ιδεολογικού χαρακτήρα «προπαγάνδα πολιτικής χειραγώγησης (αγκιτπρόπ)» της δεκαετίας του '50, αναπτύσσεται μέσα από έντυπα και στους δικτυακούς τόπους που ελέγχει η Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, εκδηλώνεται έντονη αντιπαράθεση, αφού σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανεβαίνουν οι τόνοι της κριτικής των ρώσων αναλυτών και των διεθνών οργανισμών, για το πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν.

Οι ριζοσπαστικές ομάδες σουνιτών, ειδικότερα οι σαλαφίτες, δραστηριοποιούνται έντονα στις ισλαμικές περιοχές της Ρωσίας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ηγετών του παραδοσιακού Ισλάμ και οι εκστρατείες για την κυριαρχία τους στα τζαμιά επί ρωσικού εδάφους, συνοδεύονται από μια επιθετική ρητορική εναντίον της Ρωσίας στον αραβικό Τύπο, με κεντρικό πυρήνα στα δημοσιεύματα να είναι η κατηγορία ότι η Μόσχα, στηρίζει τους σιΐτες, εναντίον των σουνιτών. Οι τάσεις αυτές, φαίνεται να αποδεικνύουν την επιτυχία της ρωσικής πολιτικής της θετικής ουδετερότητας και την άρνηση της χώρας να πάρει το μέρος κάποιου από τα εμπλεκόμενα μέρη στην εν εξελίξει αραβο - περσική αντιπαράθεση στον ισλαμικό κόσμο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα VPK-NEWS.ru.