Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Απρ 2015

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με μία ιδιότυπη και λίαν επικίνδυνη εισβολή

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όμως για την Ελλάδα η ανεξέλεγκτη πλέον ροή παρανόμων μεταναστών, κυρίως από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι τεράστιο, ενώ τα νησιά έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών», μια κατάσταση που δημιουργεί προβληματισμό ευρύτερο και στο επίπεδο της εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, αντιδρά και ο Δήμος Αθηναίων που δέχεται το ολοένα και αυξανόμενο βάρος στο κέντρο της πόλης, με το επιχείρημα ότι παντού αντιμετωπίζεται περιφερειακά, όχι στο κέντρο…

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η μεγάλη όξυνση του φαινομένου προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς, κυρίως στα νησιά στα οποία έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Το πιο εφιαλτικό σενάριο όμως είναι άλλο. Είναι οι εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος για νέο ανεξέλεγκτο κύμα. Όπως εκτιμούν, οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών θα φτάσουν φέτος τις 60.000 από 40.000 πέρυσι ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια υπάρχουν συγκεντρωμένοι 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν να μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή, έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συγκεκριμένα, το α’ τρίμηνο του έτους διασώθηκαν από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος 10.445 αλλοδαποί, που εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράτυπα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη στιγμή που ο αριθμός τους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 2.863.

Ήδη έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενήσουν πρόχειρα τους μετανάστες, όμως, οι τοπικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προτίθεται να ζητήσει αμέσως μετά το Πάσχα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των προβλημάτων για την πόλη από τις αυξημένες ομάδες μεταναστών, για τους οποίους δεν υπάρχουν υποδομές όπου θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη διαδικασία, με την οποία μεταφέρονται στο κέντρο της πόλης εκατοντάδες άνθρωποι, χωρίς καμιά μέριμνα για το πού θα μείνουν, πού θα φάνε, πώς θα βιοπορισθούν. Η παντελής έλλειψη σχεδίου για το τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που έως τώρα βρίσκονταν στα Κέντρα Προσωρινής Κράτησης, μας βρίσκει αντίθετους» τονίζει.

Εκφράζει έντονη ανησυχία για την πιθανότητα «επιστροφής στο παρελθόν». «Σε λίγο θεωρώ ότι η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη και θα αποτελέσει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την πόλη». Οπως εξηγεί, στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ομάδες μεταναστών που δεν έχουν εργασία και τόπο διαμονής, ενώ και στα συσσίτια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων. Ο κ. Καμίνης τονίζει στην «Καθημερινή» ότι «όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται σε αναζήτηση μιας τύχης, που εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε».

Όσον αφορά στις σκέψεις που διατυπώνονται από το υπουργείο για μεταφορά των λαθρομεταναστών από τα νησιά, όπου καταλήγουν, στην Αθήνα, ώστε να γίνει καταγραφή και ταυτοποίηση, ο κ. Καμίνης εκφράζει κάθετα την αντίθεσή του. «Σε καμιά ευρωπαϊκή πόλη δεν μεταφέρουν το πρόβλημα στο κέντρο. Αντίθετα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα όσον το δυνατόν περιφερειακά.

Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με τη δήμαρχο Παρισιού, Anne Hidalgo, και τον δήμαρχο Ρώμης, Ignazio Marino, και συμφωνήσαμε, οι τρεις δήμαρχοι, να αναλάβουμε κοινή πρωτοβουλία και να διατυπώσουμε ολοκληρωμένη κοινή πρόταση για το μεταναστευτικό. Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, που, για τη χώρα μας και κυρίως για την πόλη μας, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα» καταλήγει.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Την άποψη ότι το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε Grexit εκφράζουν οι Financial Times. Σε άρθρο του Gideon Rachman επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνησηέχει κάνει έναν ιδιαίτερα λανθασμένο υπολογισμό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την Ελλάδα. Και μάλιστα η κατάθεση του αιτήματος γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να ζητήσει νέο πακέτο διάσωσης.

Αναλυτικά το άρθρο στους FT αναφέρει:

Αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα έβαλε τελικά ένα νούμερο στις απαιτήσεις της για τις πολεμικές επανορθώσεις από την Γερμανία – 278,7 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τον θάνατο και την καταστροφή που έσπειραν οι Ναζί κατά την διάρκεια του πολέμου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Αλλά με την ανάδειξη του θέματος αυτήν την χρονική στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει κάνει ένα εξαιρετικά λανθασμένο υπολογισμό που ενδέχεται να συντείνει στην άτακτη έξοδο από το ευρώ.

Το αίτημα της Ελλάδας για τις πολεμικές αποζημιώσεις γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση στερεύει από χρήματα και οι πιστωτές της από υπομονή.

Η χώρα θα χρειαστεί πιθανότατα ένα νέο πακέτο διάσωσης αυτό το καλοκαίρι. Βάζοντας το θέμα των αποζημιώσεων στο τραπέζι, οι Έλληνες μπορεί να νιώθουν πως αποκτούν μεγαλύτερη επιρροή, καθώς και πως μπορεί πράγματι να επιτύχουν μια διαγραφή χρέους αντί για μια επιμήκυνση. Αλλά την ίδια στιγμή έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες η Γερμανία να αποχωρήσει από όλες τις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει άτακτα από το ευρώ.

Ακόμα και πριν ανακύψει το ζήτημα των αποζημιώσεων, οι Γερμανοί ήταν ήδη αρκετά ενοχλημένοι με την Ελλάδα. Στο Βερολίνο (από όπου γράφω αυτό το άρθρο), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται ως χαοτική, αναξιόπιστη, διασπασμένη και ασόβαρη. Η ανάδειξη του ζητήματος των αποζημιώσεων την χρονική αυτή στιγμή απλά επιβεβαιώνει αυτήν την εντύπωση.

Φυσικά, η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα οπότε υπάρχει μεγάλο φάσμα απόψεων σχετικά με την πιθανότητα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Η επίσημη κυβερνητική θέση είναι πως το ζήτημα ρυθμίστηκε με την πληρωμή του 1960 και με τις διπλωματικές συμφωνίες για την ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στην αριστερά, υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν πως η Γερμανία πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και να σκεφτεί σοβαρά την καταβολή ενός σημαντικού ποσού. Στην δεξιά, υπάρχουν αυτοί που απορρίπτουν εξολοκλήρου το ζήτημα των ελληνικών απαιτήσεων.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συζήτησα το ζήτημα, υποστήριξε πως η Γερμανία ίσως είναι διατεθειμένη να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό για τις αποζημιώσεις. Αλλά η απόφαση πρέπει να βασίζεται σε προσεκτική και συστηματική αξιολόγηση και τα χρήματα θα πρέπει να πάνε σε ίδρυμα για την βοήθεια συγκεκριμένων θυμάτων ή περιοχών που υπέφεραν και όχι απευθείας στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Πίσω από τέτοιες συμπεριφορές κρύβεται ένας βαθύτερος θυμός και κυνισμός για το ελληνικό αίτημα. Δεν έχει διαφύγει της προσοχής των Γερμανών ότι η Ελλάδα δεν ανακίνησε το ζήτημα όταν διαπραγματευόταν την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (όπως λεγόταν τότε) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ή όταν αγωνιζόταν να κερδίσει την ένταξη της στο ευρώ την δεκαετία του 1990. Ούτε είχε αποτελέσει το όλο θέμα πρόβλημα κατά τις δύο δεκαετίες στις οποίες η Ελλάδα, μαζί με τις φτωχές χώρες της Ε.Ε., έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης από την υπόλοιπη Ε.Ε., από τα λεγόμενα διαρθρωτικά ταμεία ή ταμεία συνοχής.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι το νούμερο που σκέφτηκαν οι Έλληνες – 278 δισ. ευρώ – αντιστοιχεί περίπου με τα 240 δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από τα πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης (με ένα μικρό μπουρμπουάρ). Οι Έλληνες επίσης δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στην διεκδίκηση επιπλέον αποζημιώσεων από την Ιταλία, η οποία είχε καταλάβει ένα μέρος της Ελλάδας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – αν και δεν είχε επιδείξει την ίδια βαρβαρότητα με τους Ναζί.

Το θέμα των αποζημιώσεων μπορεί να πάρει άσχημη τροπή τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι στο Βερολίνο σημειώνουν πως οι Έλληνες έχουν αναζητήσει πρόσβαση στα ρωσικά αρχεία για την γερμανική κατοχή. Υπάρχει ανησυχία πως στους εορτασμούς του επόμενου μήνα στην Μόσχα για την 70η επέτειο από το τέλος του πολέμου, οι Έλληνες μπορεί να στήσουν ειδικό μνημείο για τις θηριωδίες των Γερμανών στον πόλεμο.

Όλα αυτά μπορούν να προσφέρουν κάποια συναισθηματική ικανοποίηση στην Ελλάδα, μια χώρα που υπέφερε πράγματι πολύ κατά την διάρκεια του πολέμου και τώρα βρίσκεται υπό τρομερή οικονομική πίεση. Αλλά δεν αποτελούν μια έξυπνη διαπραγματευτική στρατηγική.

Οποιοδήποτε νέο πακέτο δανείων στην Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από την γερμανική Βουλή. Οι Γερμανοί πολιτικοί θα ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί να το εγκρίνουν ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η σύνδεση του θέματος του χρέους με τις ενοχές των Γερμανών για τον πόλεμο και η ανάδειξη της πιθανότητας να μην αποπληρωθεί ποτέ – γιατί θα έπρεπε να διαγραφεί έναντι των «αποζημιώσεων» - ακούγεται ως μια ενδεχόμενη προαναγγελία θανάτου των προοπτικών έγκρισης του νέου πακέτου δανείων στην Ελλάδα από το Βερολίνο. Και χωρίς νέα δάνεια η Ελλάδα μπορεί να στερεύσει από χρήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, δεν είπε τίποτα παραπάνω από την αλήθεια όταν αποκάλεσε «βλακώδες» το ελληνικό αίτημα για τις αποζημιώσεις.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Times ότι η Ευρώπη επεξεργάζεται μυστικά σχέδια για να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ και μάλιστα στον απόηχο της επίσκεψης του Άλέξη Τσίπρα στην Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:

«Η ΕΕ συντάσσει μυστικά σχέδια για να πετάξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκπονήσει κρυφά σχέδια για να αποβάλουν την Ελλάδα από το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς προετοιμάζονται η χώρα να κηρυχθεί σε πτώχευση τον επόμενο μήνα.
Ένα σημείωμα που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, η οποία συνδέεται στενά με τη Γερμανία, αποκάλυψε τις προετοιμασίες για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ.
Το έγγραφο προειδοποιεί για «πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» αυτή την άνοιξη, εν μέσω προβλέψεων ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα, εκτός εάν η Ευρωζώνη συμφωνήσει για την επόμενη δόση της βοήθειας για την χώρα εντός των επόμενων τριών εβδομάδων».

Σύμφωνα με τους Times, το σχέδιο αποκαλύφθηκε από σημείωμα του Φινλανδού υπουργού Οικονομικών Άντι Ρίνε, στο οποίο χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για «πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» και για προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Μάιο.

Οι πιέσεις από το εξωτερικό για συμφωνία εντείνονται και ο Γολγοθάς για την Ελλάδα ξεκινά μετά την… Ανάσταση. Αλλωστε τα περιθώρια έχουν στενέψει και παρά τα μικρά βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις, η τελευταία ευκαιρία φαίνεται να είναι η 24η Απριλίου στο Eurogroup. Ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για έκτακτη διάσκεψη της Ευρω-ομάδας στις 29 Απριλίου, δηλαδή μόλις μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμφωνία με τους δανειστές, όπως αυτή αποφασίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου.

Σχόλιο ιστολογίου: Βέβαια, το ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την ίδια την Ευρωζώνη να αποβληθεί κάποιο μέλος της ή έστω και να αποχωρήσει οικειοθελώς, τόσο το "λαμπρό" προπαγανδιστικό δημοσίευμα (πόσα παρόμοια έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, που επιμένουν να πτωχεύσουν την Ελλάδα;) όσο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών ηθελημμένα επιμένουν να αγνοούν.
Όπως, προφανέστατα επιμένουν να αγνοούν πως η φασίζουσα "παρεμβατικότητά" τους δεν συνάδει με τις βασικές αρχές περί αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και είναι μεστή μίας κατάφορης πολιτικής και οικονομικής καταστροφικής παρέμβασης. Φυσικά, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες (του βορρά) έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την δημοκρατία, να ποδοπατήσουν τα πολιικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρωπαϊκών χωρών και λαών, θα πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν πως η μονομερής αυτή πολυεπίπεδη "παρεμβατικότητά" τους θα δημιουργήσει ανάδρομες κινήσεις - αντιδράσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να διαλύσουν την Ευρώπη, όπως σήμερα τη γνωρίζουμε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι διάφοροι κονδυλοφόροι και οι εντολείς τους θα πρέπει να κατανοήσουν πως οι ασκούμενες πιέσεις για πτώχευση, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε "αμυντικές" αποφάσεις μη πληρωμής προς την Ευρώπη και τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στους ευρωπαίους πολίτες όχι μόνο το γιατί η Ελλάδα δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και γιατί τα χρέη προς ιδιώτες (δηλαδή προς τράπεζες) της Ελλάδας, μετακυλήθηκαν στις πλάτες των ευρωπαίων πολιτών.
Πραγματικά, θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μία τέτοια εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα η γεωπολιτική ρήξη (όχι απλώς ρήγμα) θα δημιουργούσε γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και γεωενεργειακά αδιέξοδα (ή και μονοπώλια) στα οποία οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι υποχρεωμένες να "υποταχθούν".
Τέλος, όποιος αποφασίσει να δολοφονήσει οικονομικά την Ελλάδα καλό θα ήταν να έχει έτοιμες τις εξηγήσεις και προς την Ουάσιγκτον, η οποία θα βρεθεί με τεράστιες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές απώλειες. Εξάλλου, η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ακριβώς αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει προς εκείνους τους Ευρωπαίους ηγέτες που θέλουν να "εκτελέσουν" οικονομικά την Ελλάδα.

Με δεδομένη την υπάρχουσα "παραφροσύνη" της Γερμανίας και των κράτων - δορυφόρων της, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο συγκεκριμένος γερμανικός συνασπισμός αναζητά την αφορμή (και τον πρόθυμο "δημιουργό" της) για το "τελικό χτύπημα" προς την Ελλάδα, της οποίας το πρόβλημα ποτέ δεν ήταν οικονομικό (η Ελλάδα εκπροσωπεί το 2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και πολλές άλλες χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερα χρέη). Όσο η Ευρώπη ετοιμάζει το μεγάλο "σάλτο μορτάλε" για την ολοκληρωτική κατοχή (όχι απλή υποταγή) της Ελλάδας και συγκεκριμένων οικονομικών πόρων (τουρισμός, ενέργεια κ.α.), ίσως η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες το επικείμενο γερμανικό εγχείρημα και ποιές επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπισή του.

Ο "ακήρυχτος" πόλεμος κατά της Ελλάδας έχει ξεκινήσει από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο και είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Ίσως θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την απάντηση εκείνη που κανένας δεν πιστεύει ότι είμαστε ικανοί σαν λαός να δώσουμε στους "ισχυρούς"...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σειρά των δικών μας προδοτών...

Όχι.
Κανένα θρησκευτικό συναίσθημα, κανένα κλίμα των ημερών, κανένα χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, καμία ευφορία της γιορταστικής συνεύρεσης, δεν μπορεί να σβήσει απ την καρδιά του blog το φρικτό μίσος που αισθάνεται για τους προδότες που σαν νέοι Ισκαριώτες, για τα αργύρια και με πλήρη συναίσθηση της προδοσίας τους, έδωσαν στην Ελλάδα το θανατηφόρο φιλί τους.

Αυτοί έχουν θεό τους το χρήμα.

Ας πάνε σ' αυτόν να ζητήσουν παρηγορία και σωτηρία...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tου Θεόδωρου Χ. Νικητάκη

Ο Αριστοτέλης δίδασκε στον Αλέξανδρο ότι: «… οι σημαντικοί άνθρωποι δίνουν σημασία σε πράγματα που στους απλούς ανθρώπους φαίνονται ασήμαντα…». Η λαϊκή σοφία επιβεβαιώνει το Μεγάλο Σταγειρίτη υποστηρίζοντας ότι: «… ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες…».

Η σύγχρονη Ελλάδα βιώνει μία από τις πλέον δραματικές στιγμές της ιστορίας της έχοντας απωλέσει κάθε κριτήριο εγκυρότητας της αλήθειας. Παλινδρομεί μαζοχιστικά ανάμεσα σε πεποιθήσεις του τύπου «… ωχ αδερφέ όλα καλά θα πάνε…» και "… έλα μωρέ δεν έγινε και τίποτα…". Πεποιθήσεις που φαίνεται να αποτελούν την τελευταία ψυχολογική άμυνα ενός παραιτημένου λαού που έχει χάσει την αυτοσυνειδησία και την αξιοπρέπεια του.
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή ο σύγχρονος Έλληνας φαίνεται αμετάκλητα εγκλωβισμένος στο μικρόκοσμο του. Αδυνατεί σε κάθε περίπτωση να κάνει την υπέρβαση. Να προσπαθήσει να γνωρίσει, να ακούσει, να διαβάσει. Να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με κριτήρια πανανθρώπινα και αντικειμενικά, βγαλμένα από τη βάσανο της ιστορίας και της παράδοσης του. Αδυνατεί να αντιδράσει. Να γίνει ξανά πολίτης και πρωταγωνιστής στην ιστορία του.

Ο σημερινός Έλληνας στέκεται οργισμένος απέναντι στο απόλυτο θέατρο του παραλόγου που βιώνει. Ωστόσο η κατά κεφαλήν καλλιέργεια του έχει υποστεί δραματική καθίζηση καθιστώντας αδύνατη κάθε συντεταγμένη προσπάθεια αντίδρασης. Καθηλωμένος στον καναπέ του παρακολουθεί ως σύγχρονος υπήκοος ενός κράτους που τυραννάει κάθε πτυχή της ζωής του, τους άλλους να ρυθμίζουν τις τύχες της μοίρας του ξεστομίζοντας που και που "…και τι θα μπορούσα εγώ να κάνω; Ποιος είμαι εγώ για να κάνω κάτι;…"

Μέσα στο τραγικό αυτό κλίμα κάποιοι λίγοι αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Χωρίς καλλιέργεια όμως και αποκομμένοι από την ιστορική συνέχεια και την παράδοσή τους, το μόνο που τους μένει να κάνουν είναι να καταστρέψουν. Να βανδαλίσουν. Να σπάσουν. Να βεβηλώσουν. Όχι για να ανατρέψουν το σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο χωρίς φωτισμένο αρχηγό και με την πλειοψηφία αραγμένη στο καναπέ. Απλά θέλουν να εκδηλώσουν την οργή που τους πλημμυρίζει.

Έτσι οι δηλωμένοι Αριστεροί μετατρέπονται σε αναρχικούς αντιεξουσιαστές και οι συντηρητικοί και οι δεξιοί σε εθνικοσοσιαλιστές Χρυσαυγίτες. Και ο λαός από τον καναπέ του ταυτίζεται είτε με τους μεν είτε με τους δε, αντιμετωπίζοντας παθητικά τους βάνδαλους εκπροσώπους του, να καταστρέφουν την περιουσία που με τόσο μόχθο δημιούργησε. Μέσα του όμως φαίνεται να δικαιολογεί τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές καθώς και αυτός είναι τρομακτικά οργισμένος. Και αυτός θα ήθελε να σπάσει και να καταστρέψει. Η θέση του όμως και η ηθική του δεν του το επιτρέπουν. Έτσι το μόνο που του απομένει είναι να καγχάζει επιδεικτικά, βλέποντας π.χ. τους αντιεξουσιαστές να παραβιάζουν το προαύλιο της βουλής: «… έλα μωρέ δεν έγινε και τίποτα…» χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το επόμενο βήμα της ανομίας μπορεί να κρύβει μία Μarfin με νεκρούς ή ένα Γρηγορόπουλο και μία κατεστραμμένη Αθήνα. Διότι όσο δεν σταματάς μικρές ακραίες συμπεριφορές, αυτές θεριεύουν και σε κατακλύζουν. Και όταν τελικά συμβεί μια Marfin όλοι βγαίνουν και καταδικάζουν, αγνοώντας όμως ότι λαός και εξουσία φέρουν ίση και ακέραια την ηθική ευθύνη και αυτουργία των καταστροφών και των δολοφονιών.

Κάπως έτσι ένας δεκαπεντάρης καταληψίας που ξεσήκωνε τα γυμνάσια και τα λύκεια στο ρυθμό της νέας Παιδείας και του Σχολικού Συνδικαλισμού, έφθασε να γίνει πρωθυπουργός. Έχει μείνει στην ιστορία το περίφημο "Τετ-α-τετ με την Άννα" στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο σημερινός νεαρός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδινε συνέντευξη, ως αρχηγός των καταληψιών μαθητών, στην τότε κραταιά δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα, σχετικά με το διακύβευμα του ανεπανάληπτου κύματος καταλήψεων που είχε σαρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όλοι τότε έλεγαν «…έλα μωρέ… παιδιά είναι… δεν πειράζει».

Τα παιδιά όμως εκείνα έγιναν άνδρες και φαίνονται σήμερα να αντιμετωπίζουν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Με βία και Καταλήψεις. Κατάληψη στα πανεπιστήμια, κατάληψη στη βουλή, κατάληψη στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων, κατάληψη σε περιφέρειες και δημαρχεία. Και ο αρχηγός τους πλέον, ο πρωθυπουργός της χώρας, συμπεριφέρεται σαν να κάνει κατάληψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη θέση των κακών εξουσιαστών δεν βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης όπως τότε τη δεκαετία του 90’, αλλά η κακή Τρόικα. Οι κακοί Ευρωπαίοι που εξουσιάζουν την Ελλάδα. Και ο σημερινός πρωθυπουργός ως αντιεξουσιαστής φαίνεται σιωπηλά να επιτρέπει, ακόμα και να υποθάλπει σε μερικές περιπτώσεις, ακραίες συμπεριφορές καταστροφής από τους ομοϊδεάτες του, προκειμένου να δείξει στους κακούς Ευρωπαίους ότι ο λαός εξεγείρεται και δεν αντέχει άλλο την καταπίεση.
Ο ίδιος ο υπουργός της Προστασίας της Πολίτη κ. Πανούσης θα φθάσει να μας παρακαλέσει να του πούμε, εμείς οι πολίτες, τι θέλουμε επιτέλους να κάνει. Τι θέλουμε να διατάξει την αστυνομία να πράξει μπροστά στο ανεπανάληπτο κύμα των ακραίων συμπεριφορών και των καταστροφών που συγκλονίζουν την χώρα (Πανεπιστήμια, Νομική Σχολή, Βουλή, Σκουριές κτλ). Αδυνατεί και ο ίδιος να συνθέσει τον παραλογισμό που φέρει μαζί της η ανάδειξη των πάλαι ποτέ καταληψιών στην εξουσία του κράτους.

Και μέσα σε αυτό το χάος οι άθεοι της χώρας ξεσαλώνουν βλέποντας τον σημερινό νεαρό άθεο πρωθυπουργό να άρχει σε αυτό το θέατρο του παραλόγου. Ως άλλοι Ιούδες μπροστά στον Χριστό δηλώνουν ότι δεν πρέπει να έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα αυτό το Πάσχα για λόγους οικονομίας. Όπως ακριβώς τότε, ο Ιούδας όταν είδε την πόρνη να σκουπίζει τα πόδια του Κυρίου με μύρο, αναρωτήθηκε δήθεν από φιλευσπλαχνία, γιατί τόσο ακριβό μύρο πάει χαμένο και δεν πωλείται για να φάνε ψωμί οι φτωχοί. Η υποκρισία στο μεγαλείο της.

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου όμως είναι εδώ για ακόμη μία χρονιά. Λίγοι φαίνονται πια πραγματικά να ενδιαφέρονται για το τι αληθινά διακυβεύεται την Μεγάλη αυτή Εβδομάδα για το Γένος των Ανθρώπων. Τέτοια είναι η κατάπτωση του πολιτικού βίου της χώρας, που μόνο μία χούφτα βουλευτών διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις Ακολουθίες του Θείου Δράματος. Και αυτό γιατί η άθεη σημερινή κυβέρνηση επέλεξε τα απογεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας να φέρει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση μια πραγματική πλημμυρίδα νομοσχεδίων.

Λυπάμαι τη σύγχρονη Ελλάδα. Μα πάνω από όλους και όλα πρέπει να λυπούνται οι πατέρες μας που μας κοιτούν από τον Ουρανό. Γιατί το μόνο που φαίνεται να μας έχει απομείνει είναι να καταστρέφουμε ότι έχει μείνει όρθιο σε αυτό το δοξασμένο τόπο. Να προσπαθούμε να ξεριζώσουμε την ίδια μας την ύπαρξη από τον ιστορικό χάρτη. Έτσι από αντίδραση, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, βεβηλώνοντας όσο μπορούμε περισσότερο τα ιερά και τα όσια μας. Έτσι επειδή και αυτά, κατά την γνώμη μας, φταίνε για το κατάντημα μας.
Έλεος πια! Εάν χρειαζόμαστε κάτι αυτό το Πάσχα είναι όντως μία… Καλή Ανάσταση!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


O γερμανικός κολοσσός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για το ζήτημα, ενώ στο στόχαστρο είναι και μια θυγατρική του. Επιπροσθέτως αμερικανικές αρχές ερευνούν τις δραστηριότητες της τράπεζας για 2 ακόμη θέματα.

Αντιμέτωπη με πρόστιμο που ίσως υπερβαίνει τα 1,5 δισ. δολάρια βρίσκεται η Deutsche Bank για χειραγώγηση του Libor, σύμφωνα με τους Financial Times.

O γερμανικός κολοσσός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για το ζήτημα, ενώ στο στόχαστρο είναι και μια θυγατρική του.

Η Deutsche Bank έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 735 εκατ. ευρώ για «παρεμβάσεις» στο Euribor.

Παράλληλα, αμερικανικές αρχές ερευνούν τις δραστηριότητες της γερμανικής τράπεζας σε δυο ακόμη περιπτώσεις, μια εκ των οποίων αφορά συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σημειώνεται ότι πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ για χειραγώγηση του Libor έχει πληρώσει και η UBS.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου «Τουρκικό Ρεύμα» και οι κοινοπραξίες με Ρώσους για αγροτικά προϊόντα συνιστούν υποβάθμιση

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Μόνο θετική μπορεί αναμφίβολα να είναι η αποτίμηση των πολιτικών και οικονομικών αποτελεσμάτων της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Πρέπει να είναι κανείς εμπαθής εχθρός της κυβέρνησης ή φερέφωνο των αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων για να ισχυριστεί το αντίθετο, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα είναι επιπλέον και γελοίος. Από εκεί και πέρα όμως θα ήμασταν και εμείς οι υπόλοιποι φαιδροί, αν δεν ομολογούσαμε ευθαρσώς ότι ακόμη και αυτή η επιτυχημένη επίσκεψη αποκάλυψε την υποβάθμιση που έχει υποστεί η Ελλάδα λόγω της μνημονιακής πολιτικής που της επιβλήθηκε με αφορμή την οικονομική κρίση και πρωτίστως την κρίση του δημόσιου χρέους. Για να το συνειδητοποιήσουμε καλύτερα αυτό, ας πάρουμε δυο παραδείγματα για τα οποία καμία ουσιαστικά ευθύνη δεν φέρουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και ας εξετάσουμε βαθύτερα τις προτάσεις παράκαμψης των προβλημάτων που έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρώτο ζήτημα η ματαίωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, ο οποίος θα έφερνε στην Ελλάδα ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Εύξεινου Πόντου και Βουλγαρίας, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετευόταν υποθαλάσσια στην Ιταλία και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Φυσικά και γνωρίζουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός έκανε με διάφορα προσχήματα (περιβαλλοντικά κ.λπ.) κυριολεκτικά τα πάντα για να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού Σάουθ Στριμ. Οι Ελληνες απαλλάχθηκαν πάντως σχετικά νωρίς από τον Γ. Παπανδρέου, αν και όχι πριν προλάβει να διαπράξει το οικονομικό - πολιτικό έγκλημα για το οποίο θα μείνει στην Ιστορία - να μας βάλει δηλαδή στο επαίσχυντο καθεστώς της μνημονιακής εξάρτησης, το οποίο διέλυσε την ελληνική οικονομία.

Ο αγωγός Σάουθ Στριμ όμως δεν ματαιώθηκε λόγω μνημονίου. Ματαιώθηκε επειδή ο βουλγαρικός λαός ψήφισε πέρυσι έτσι ώστε ξανάγινε πρωθυπουργός στη Σόφια ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος και τον υπονόμευσε. Προχθές ο Πούτιν αντιπρότεινε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα», ο οποίος θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, φέρνοντάς το στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Εβρο. Η κυβέρνηση έδειξε να ενθουσιάζεται με την προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στο σχέδιο αυτό, καθώς τα κέρδη της χώρας από τη διέλευση του αγωγού από το ελληνικό έδαφος θεωρητικά μπορεί να φτάσουν ακόμη και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τον κυβερνητικό ενθουσιασμό. Η συμμετοχή στον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα» καθιστά την Ελλάδα ενεργειακά δέσμια της Τουρκίας! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, όταν υπάρχει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Αγκυρα θα μας κόβει την παροχή φυσικού αερίου!

Πολύ καλύτερος ήταν ο πολιτικά σίγουρος αγωγός μέσω Βουλγαρίας. Η παροχή από τον Σάουθ Στριμ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για λόγους πολιτικού εκβιασμού, σε πλήρη αντίθεση με τον αγωγό του «Τουρκικού Ρεύματος». Η κυβέρνηση φυσικά και τα ξέρει αυτά, αλλά όταν καίγεται για λεφτά, εύκολα κανείς θεωρεί «υπέροχο έργο» οτιδήποτε του δίνει κάποια αξιόλογη είσπραξη! Αυτό έχει πάθει και η κυβέρνηση Τσίπρα, δυστυχώς. Ας έρθουμε τώρα και στο δεύτερο θέμα. Προφανώς και η Ελλάδα δεν ήθελε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία. Ούτε καν ο Αντώνης Σαμαράς το ήθελε! Δεν τόλμησε όμως να προβάλει βέτο για να εμποδίσει τις αντιρωσικές κυρώσεις. Πώς να τα βάλει με τη μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, και την ηγεμονεύουσα στην Ευρώπη, Γερμανία; Βέτο δεν χρησιμοποίησε. Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν και η Ρωσία, αντιδρώντας σε αυτές, κήρυξε εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας. «Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Εθίγη και η Ελλάδα, αλλά δεν φταίμε εμείς.

Το 90% των εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της ΕΕ» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Τι αντιπρότεινε ως λύση; Τη «δημιουργία κοινών επιχειρήσεων», τη σύμπραξη δηλαδή Ελλήνων και Ρώσων. Για να εξαχθούν δηλαδή ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία, οι Ελληνες εξαγωγείς πρέπει να βρουν Ρώσο συνεταίρο, στον οποίον θα δίνουν τα μισά, ίσως και περισσότερα κέρδη από την πώληση των προϊόντων. Αυτό όμως συνιστά σαφώς υποδεέστερα κέρδη για τους Ελληνες αγρότες και εξαγωγείς. Είναι σίγουρα πολύ χειρότερα από όσο ήταν μέχρι πέρυσι.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου