Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Φεβ 2012


Αυτή είναι η κεντρική ιδέα. Σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε.

Μέτρα και ξανά μέτρα, συζητήσεις, θεατρινισμοί, καραγκιοζιλίκια. Ψέματα, ατέλειωτα ψέματα. Όλα αυτά είναι το περιτύλιγμα. Η ουσία είναι πως δεν υπάρχει κανένα έλεος για τον ελληνικό λαό;.

Ακόμα κι εκείνοι που είχαν πείσει τον εαυτό τους πως ίσως το μνημόνιο να ήταν μια λύση για να μπει η χώρα σε μια σειρά, βλέπουν τώρα την άθλια πραγματικότητα.

Τίποτα από ότι έγινε δεν έγινε με γνώμονα την Ελλάδα και το λαό της. Δεν υπάρχει Ελλάδα, δεν υπάρχει ελληνικός λαός στα μάτια τους. Δεν μετράμε στους λογαριασμούς, δεν ενδιαφέρεται κανείς από όλους αυτούς αν αύριο το πρωί θα υπάρχουμε.

Αυτή η κυβέρνηση και τα έξωθεν αφεντικά της, είναι ριγμένοι με τα μούτρα για να δουν πως θα συμμαζευτούν τα δικά τους χρήματα πάλι, πως θα έχουν τις λιγότερες χασούρες, πως θα βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους, το τζόγο τους, πως θα μπορέσουν στο μέλλον να βγάζουν περισσότερα και με ευκολότερους τρόπους.

Στα σχέδια των τραπεζών, του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των υποτακτικών μας κυβερνήσεων ο λαός έχει μια και μοναδική θέση. Τον βλέπουν σαν ένα κομμάτι σάρκας που πρέπει να επιβιώνει με τα απολύτως απαραίτητα για να είναι εν ζωή και να δουλεύει.
Μας βλέπουν σαν ένα κομμάτι κρέας.

Δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιόμαστε πλέον για το τι είναι αυτοί.
Το μόνο πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θα κάνουμε εμείς.
Αν θα δεχτούμε να ζήσουμε έτσι. Κι αν περιμένετε τα μελλοντικά σημειώματα μισθοδοσίας, το ποσό που θα κατατεθεί στη τράπεζα, τον εργοδότη τι θα σας πει όταν θα σας φωνάξει, αν περιμένετε να βεβαιωθείτε πως είναι να μην έχετε να φάτε, ούτε να πληρώσετε το ρεύμα, ούτε να κοιμηθείτε σ΄ ένα σπίτι, για να βγείτε στους δρόμους,

Τότε θα είναι πολύ αργά.

Γιατί δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε χιλιάδες κόσμο. Περιμένουν να δουν αν θα φτάσει η δική τους σειρά για τη κρεμάλα ή θα τη γλιτώσουν. Όλοι όσοι έχουν ακόμα δουλίτσα, όσοι έχουν σπιτάκι, όσοι πληρώνουν τους λογαριασμούς, όσοι έχουν φαγάκι, όσοι έστω και στριμωγμένα, ζουν...

Όλοι αυτοί σε κάθε γύρο που κάνουν στο ρινγκ του μνημονίου περιμένουν να δουν αν θα φτάσει και η σειρά τους. Σήμερα όμως φαίνεται ξεκάθαρα πως ήρθε όλων μας η σειρά. Δεν θα ξεφύγει κανείς. Ο καθένας από το επίπεδο ζωής που βρισκόταν, από τα σχέδια που είχε κάνει, από τα όνειρα που ήθελε να πραγματοποιήσει, θα πέσει τρία και τέσσερα και δέκα σκαλιά πιο κάτω.
Δεν υπάρχει λόγος για κανέναν μας πια να περιμένουμε.

Εκτός κι αν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε τη ζωή μας κι εμείς και τα παιδιά μας με μόνο όνειρο αν θα έχουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάμε κι αυτό μουχλιασμένο..

Αυτό ονειρευτήκαμε; Αυτό υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας; Γι αυτό θυσιάστηκαν οι παππούδες μας; Γι’ αυτό αιματοκυλίστηκε ο τόπος μας; Αυτές ήταν οι όρκοι που δώσαμε στη ζωή μας;

Να λουφάξουμε σε μια γωνιά για ένα κομμάτι φαγάκι;

Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, μετά απλά θα μαζεύουμε τις ζωές μας από τα σκουπίδια.Στερεοφωνικά συνεχίζουν πλέον τα ψεύδη και τους εκβιασμούς τους οι ξεχειλωμένες συνειδήσεις και τα λερωμένα σώβρακα...

Γραπτή δέσμευση θα πρέπει να δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης για να πάρουμε την επόμενη δόση.

Υπενθυμίζω παλαιότερη δήλωση του Σαμαρά.

Σαμαράς: «Δεν θα υπογράψω κοινή δήλωση. Υπάρχει θέμα εθνικής αξιοπρέπειας»

Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση ισχύει η παροιμία, «η κωλοτούμπα είναι μισή αρχοντιά».

Πρόσφατη δήλωση Σαμαρά: «Όταν έρθει η ώρα θα τους κατεβάσω τις κουκούλες".

Μην ξεχάσεις, όμως, πρώτα Αντώνη, να ανεβάσεις τα παντελόνια σου, μην χαλάσει και το καλσόν!

Συμπαράσταση (μήπως θέλει να μπει στη ΝΔΣΟΚ;) όμως από τον Άδωνη Γεωργιάδη στον Αντωνάκη: «Αν διαβάσουν οι πολίτες το Μνημόνιο θα ενθουσιαστούν»!

Σαμαρά, γρήγορα κάπαρωσέ τον πριν τον αρπάξει μέσα από τα χέρια σου το ΠΑΣΟΚ.

Θα σου πρότεινα ακόμα να κάνεις και το μεγάλο βήμα.

Κάλεσε τον Θόδωρο Πάγκαλο (εξάλλου συνεργάζεστε στην συγκυβέρνηση) να ενταχθεί στις τάξεις της ΝΔ.

Μην ξεχνάς ότι πολύ πιο νωρίς από σένα είπε τη μεγάλη κουβέντα, «το μνημόνιο είναι ευτυχία».


Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"


  • Μήπως θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, τα οποία είχαν μπει στο συρτάρι, για να μην υπάρξουν γενικότερες αντιδράσεις;
  • Μήπως το επόμενο χρονικό διάστημα βρεθούμε και σε άλλες μεγαλύτερες εθνικές -πέρα από τις οικονομικές- ταπεινώσεις;
  • Η Μέρκελ στηρίζει τα Σκόπια (ιστορικοί οι δεσμοί Σκοπίων και Ναζί) και δεν το κρύβει. Γιατί άλλωστε; Έχει μήπως σοβαρούς αντιπάλους στην Ελλάδα για να την βάλουν στην θέση της;
«Λύση στο ζήτημα της ονομασίας» πρέπει να βρουν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή της με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στην επιθυμία της πΓΔΜ για ένταξη στην Ένωση και το ΝΑΤΟ, επισήμανε ωστόσο ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις αν δεν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι», ενώ και στην περίπτωση της ένταξης στη Συμμαχία έχει τεθεί ως όρος η διευθέτηση του προβλήματος με το όνομα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε συγκεκριμένα ότι στον τομέα του δικαίου και της διαφάνειας στη λειτουργία των υπηρεσιών μπορούν να γίνουν ακόμη αρκετά στην πΓΔΜ, ενώ τόνισε: «Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να διευθετηθεί. Γι αυτό και εγώ θα συνέχιζα οπωσδήποτε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και θα προσπαθούσα να βρω μια λύση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε όλοι συνηθισμένοι στους συμβιβασμούς, διαφορετικά η Ένωση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει».

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του εργάζεται εντατικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, σε ό,τι αφορά ωστόσο την ένταξη στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια. «Πρακτικά η "Μακεδονία" είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη συμμετοχή της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, όπως αυτή του Αφγανιστάν. Πρόσθεσε, δε, ότι περιμένει θετική απάντηση στο αίτημα της χώρας του κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Σικάγο και παρέπεμψε στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας για μία ακόμη φορά την διαφορά για το όνομα «εικονική».  • Γράφει ο Χάρρυ Κλυνν
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ (προς τους 60 προέδρους Νομαρχιακών Διοικητικών Επιτροπών της ΝΔ /ΝΟΔΕ»):
«Αν έκανα πίσω, ως προς τους βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν το μνημόνιο, τι πρωθυπουργός θα γινόμουν;»

Ώπα… Να και το καλάμι!

Το καβάλησε νωρίς, νωρίς ο κύριος.

Να δεις πως το λέει ο λαός, «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιαννάκη τον εβγάλαμε».

Και ο Σαμαράς είδε κιόλας την αυτού μεγαλειότητα του εαυτό του πρωθυπουργό της ρημαγμένης Ελλάδας…

Εις άλλον κόσμον μου φαίνεται ότι ζεις Αντώνιε και θυμήσου αυτά που σου λέω σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2012…

Σε ένα μήνα από σήμερα (και πολύ βάζω) αμφιβάλω αν θα μπορείς να κυκλοφορείς στο δρόμο χωρίς να σκέπτεσαι το κράξιμο και τα γιαούρτια που θα σε συνοδεύουν…

Είδες πως το 42% του συμμαθητή σου έγινε 8%; Ψάξε, αν μπορείς, να βρεις τα κοινά σημεία…

Εκτός και αν δεν έχεις καταλάβει ακόμα τι είναι αυτό που ψήφισες.Διχασμένη φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση

αναφορικά με το χρόνο των εκλογώνΜία μέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και την έγκριση του νέου Μνημονίου, συνεργάτες του πρωθυπουργού εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το βίο της κυβέρνησης.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής σημείωσε με νόημα ότι το έργο της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογές μπορεί να διεξαχθούν τον Απρίλιο. Αντίθετη άποψη φαίνεται ότι έχει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος, που επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, της οποίας η θητεία ολοκληρώνεται το 2013.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο, ενώ ο πρωθυπουργός, μετά από συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, διατήρησε τον Μάκη Βορίδη στη θέση του υπουργού Υποδομών, χωρίς ωστόσο να αντικαθιστά τις υπόλοιπες θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που παραιτήθηκαν.

Σε ετοιμότητα ο εκλογικός μηχανισμός

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, έθεσε σε ετοιμότητα τον εκλογικό μηχανισμό και συγκρότησε Ομάδα διοίκησης Έργου, που θα αναλάβει την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος, για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας. Το έργο της Ομάδας, όπως ορίζει η απόφαση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.«Η Ελλάδα να το σκεφτεί πολύ καλά»

Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές, παρέπεμψε στο ιταλικό μοντέλο του Μάριο Μόντι, που σχημάτισε κυβέρνηση τεχνοκρατών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και σχολίασε: «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Κομισιόν, καθώς πολλοί Επίτροποι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού στην Αθήνα.

Παρότι η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, κάλεσε την Ευρώπη να εκφράσει την αλληλεγγύη με σαφήνεια και χωρίς ταλαντεύσεις, ο Όλι Ρεν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει τους όρους της Κομισιόν, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει το Psi και τη νέα δανειακή σύμβαση.


  • Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Έγραψα πριν μερικές μέρες σε άρθρο μου στα blogs για τις δύο όψεις του πρωτόγνωρα πρωτότυπου «κάλπικου» πολιτικού νομίσματος, όπου στη μία όψη φιγουράρει η ιστορικά «ανιστόρητη» πλέον φράση του κ Παπανδρέου στις εκλογές του 2009 «…Λεφτά Υπάρχουν» και στην άλλη το απόφθεγμα-δέσμευση που ακούστηκε στο Ζάππειο 1 και εδραιώθηκε στο Ζάππειο 2 του κ Σαμαρά (θα το ακούσουμε πολλές φορές φοβάμαι μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές) «θα επαναδιαπραγματευθώ» τα …μνημόνια!”...

Δεν θα σχολιάσω τις αμφιβόλου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ φιλοσοφίας και βάσης αποφάσεις των Αρχηγών Κομμάτων να διαγράψουν τους βουλευτές και τις Βουλευτίνες που ΔΕΝ υπάκουσαν στα κελεύσματα των κκ Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη και ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ και τον ΟΡΚΟ τους (εάν έχω άδικο διορθώστε με κ. Παπούλια) ψήφισαν το βράδυ της Κυριακής «Κατά Συνείδηση»…

Δεν θα σχολιάσω την οργίλη έκφραση του κ Σαμαρά που φέρεται να είπε και να δεσμεύεται ότι «θα βγάλει τις κουκούλες» των γνωστών-αγνώστων!

Από χτες Δευτέρα 13 (ευτυχώς όχι Τρίτη) Φεβρουαρίου, την επόμενη μέρα που άφησε πληγωμένη την Ελλάδα, σε αποσύνθεση τη Βουλή, και καμένη την Αθήνα ακούω τη θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου κ Μέρκελ η οποία ούτε λίγο-ούτε πολύ λέει στο γνωστό της στυλ, ορθά-κοφτά:

Οι Έλληνες Κυβερνώντες οφείλουν να εφαρμόσουν όσα ψήφισαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου…Δεν προβλέπεται και ΔΕΝ θα υπάρξει καμία αλλαγή στα ψηφισθέντα…

Επειδή αρχίζει και διαφαίνεται αμυδρά πιθανό ότι κινδυνεύετε να γίνεται ο Πρωθυπουργός που θα κληθεί ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΟΛΑ όσα ψηφίσανε οι 200 εκπρόσωποί μας προχτές, και επειδή άκουσα αυτά που είπε η κ Μέρκελ για να μην βρεθώ ως Έλληνας ψηφοφόρος (που φυσικά εσάς ΔΕΝ θα σας ψηφίσω) στην ίδια κωμικοτραγική θέση που βρέθηκα μετά τις εκλογές του Οκτώβρη 2009 (στις οποίες φυσικά ΔΕΝ ψήφισαν τον κ – «λεφτά υπάρχουν» - Παπανδρέου):

Κύριε Σαμαρά, «Διορθώστε με, παρακαλώ!»

Παρουσιάζουμε το προτεινόμενο μοντέλο για την “Ειδική Οικονομική Ζώνη” (ΕΟΖ) που θα δημιουργηθεί στην περιοχή Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης - Ποιες εξειδικευμένες θεματικές ζώνες, θα γίνουν σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σουφλί, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα

Δόθηκε στην δημοσιότητα η οικονομοτεχνική Έκθεση για τη δημιουργία Ειδικών ζωνών στην περιοχή Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης

Από την έκθεση αυτή δημοσιεύουμε σήμερα τα αναφερόμενα αποκλειστικά στην γεωγραφική περιοχή της Θράκης.

Το προτεινόμενο μοντέλο για την Ε.Ο.Ζ. της Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Το προτεινόμενο μοντέλο για την ανάπτυξη της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, είναι μάλλον συνδιασμός των μοντέλων που χρησιμοποιούν κυρίως η Πολωνία και δευτερευόντως η Ν. Κορέα και φυσικά πέραν από την εξεταζόμενη περιοχή, το ίδιο μοντέλο προτείνεται να ισχύσει σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αντίστοιχες προοπτικές και φιλοδοξίες .

Η διαμόρφωση του μοντέλου και η εφαρμογή του στην Ελληνική Πραγματικότητα, λαμβάνει υπόψιν τοπικές (ύπαρξη αναξιοποίητων ΒΙ.ΠΕ.), χρονικές (υφιστάμενη κρίση χρέους) αλλά και περιφερειακές (αυξημένη ανεργία, συγκριτικά πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένα προϊόντα) ιδιαιτερότητες.

Αναλυτικότερα προτείνεται :

Α) Η δημιουργία μιας Κεντρικής Αρχής Διαχείρισης της Ε.Ο.Ζ., υπό τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας, μέτοχος στην οποία θα είναι κατά 51% κρατικοί φορείς και κατά 49% ιδιωτικά νομικά ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα.

Β) Η δημιουργία «θεματικών» Ε.Ο.Ζ. σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας, με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής. Οι θεματικές-περιφερειακές αυτές Ε.Ο.Ζ., θα αξιοποιούν όλα τα μοντέλα των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (βλέπε υποκεφάλαιο 5.2.), έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ιδιαιτερότητες του κρίσιμου δυωνύμου «προϊόν-περιοχή».

Γ) Θα πρέπει να υπάρξουν Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας, οι οποίες θα σχετίζονται με :

το ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος εντός της Ε.Ο.Ζ. π.χ. minimum 300 χιλ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 3 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολήσει η επένδυση, ο οποίος θα πρέπει να ξεπερνά τους 10 εργαζόμενους. Σε περίπτωση δε, μετεγκατάστασης υφιστάμενης μονάδας , θα πρέπει για να γίνει αυτή δεκτή, να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε εκτός Ε.Ο.Ζ. (π.χ. Χ εργαζόμενοι) συν τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων που προβλέπει ή ένταξη στη Ζώνη . Δηλαδή Χ+10.

Ακριβώς επειδή απο την φύση τους οι Ε.Ο.Ζ. ευνοούν τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό (την ραχοκοκαλιά της οικονομίας), θα μπορούσε μια υφιστάμενη μονάδα να μεταφέρει μόνο το κομμάτι της παραγωγής που απευθύνεται σε ξένες αγορές, και όχι όλη την μονάδα παραγωγής της (κατά συνέπεια, να προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικής μέσα στην ζώνη).

Τη μεταφορά τεχνολογίας, παράμετρος η οποία θα κρίνεται από την Α.Ε. της Διαχείρισης.

Σε μια πιο «ευέλικτη» οργάνωση των Προϋποθέσεων Επιλεξιμότητας, θα μπορούσε να ισχύσει ένα αναλογικό μοντέλο, το οποίο θα τις συνδέει με τα κίνητρα. Π.χ. η πλήρης φοροαπαλλαγή των μερισμάτων, να ισχύει μόνον για τις επενδύσεις που θα εξάγουν το 50% τουλάχιστον των προϊόντων που παράγουν μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ο.Ζ. .

Δ) Η διάρκεια της Ε.Ο.Ζ. θα πρέπει να είναι minimum δεκαπενταετής, ενώ προτείνεται να υπάρχει από την αρχή πρόβλεψη αξιοποίησης της οργάνωσης και των υποδομών της με τη λήξη της «θητείας» της, με πιθανότερη τη συνέχιση της λειτουργίας της ως real estate project και την έξοδο-επιστροφή της κρατικής συμμετοχής, μέσα από την εισαγωγή της Ανώνυμης Εταιρίας της Κεντρικής Διαχείρισης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ε) Η παροχή κινήτρων προτείνεται να θεσμοθετηθεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο τα κίνητρα θα αφορούν το σύνολο των θεματικών-περιφερειακών Ε.Ο.Ζ. και το δεύτερο επίπεδο θα αφορά επί μέρους κίνητρα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες που το ίδιο το αντικείμενο διαμορφώνει στο πλαίσιό τους.

Αναφορικά με το πρώτο επίπεδο κινήτρων, το οποίο θα είναι δύο κατηγοριών, προτείνεται να ισχύουν τα παρακάτω για τους επενδυτές που θα επιλέξουν να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους σε κάποια από τις περιφερειακές Ε.Ο.Ζ. .

Τα βασικότερα σχόλια επί των Φορολογικών Κινήτρων είναι τα εξής :

Πραγματικά, το προτεινόμενο πλαίσιο θεωρείται εξαιρετικά εκτεταμένο, βασικός στόχος όμως είναι, το να καλύψει την ανυπαρξία άμεσα οικονομικών κινήτρων (επιδοτήσεων) .

Η εφαρμογή δασμού επί των προϊόντων που θα εισάγονται στην ελληνική αγορά, αποσκοπεί, αφενός στο να εξουδετερώσει τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εντεταγμένες στις Ε.Ο.Ζ. Ζώνες σε σχέση με όσες λειτουργούν εκτός αυτών και αφετέρου στο να δώσει ένα σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό στις μονάδες που θα ενταχθούν.

Θα μπορούσε να υπάρξει παραμετροποίση των φορολογικών κινήτρων, συνδεδεμένη με την εξαγωγική επίδοση των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Αναφορικά με τα Διοικητικά Κίνητρα, θα πρέπει να σημειωθεί, όπως σχολιάσαμε και σε άλλο σημείο της Τεχνικής Έκθεσης, ότι αποτελούν από μόνα τους σε πολλές περιπτώσεις, τη γεννεσιουργό αιτία για την πραγμάτωση μιας ξένης επένδυσης και για το λόγο αυτό, κρίνονται ως σημαντικότερα ακόμη και σε σύγκριση με τα Φορολογικά Κίνητρα.

Στην περίπτωση της Ε.Ο.Ζ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προτείνεται να ισχύει το παρακάτω πακέτο Διοικητικών Κινήτρων :

Επί των Διοικητικών Κινήτρων, τα κρισιμότερα σημεία, τα οποία αποτελούν ίσως και το κλειδί της επιτυχίας της προσπάθειας για την Ε.Ο.Ζ. είναι δύο :

Η ολοκληρώση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων από τη Α.Ε. που θα διαχειρίζεται την Ε.Ο.Ζ. και

Η παροχή δυνατότητας τήρησης των οικονομικών καταστάσεων σε νόμισμα της επιλογής του επενδυτή, δυνατότητα η οποία εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό το country risk, ειδικότερα το ρίσκο που συνδέεται με το εθνικό νόμισμα και με τον τρόπο αυτό απαντά στις αιτίασεις διαφόρων ξένων, ότι δεν αισθάνονται «νομισματικά ασφαλείς» προκειμένου να προχωρήσουν σε μια επένδυση στη χώρα μας.

Από κει και πέρα, η διωνυμική προσέγγιση «προϊόν-περιοχή», σε μια αρχική προσέγγιση, μας δίνει συνολικά 12 περιφερειακές Ε.Ο.Ζ., οι οποίες αναλυτικά παρουσιάζονται παρακάτω :

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Ζώνης θα δραστηριοποιούνται εταιρίες μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, καθαρά όμως με εξαγωγικό προσανατολισμό (προϊόντα τύπου σπαράγγι και σκόρδο που βρίσκονται μόνο στον Έβρο).

Προτείνεται επίσης στη Ζώνη, να εδρεύει και να λειτουργεί να Περιφερειακό Χρηματιστήριο Αγροτικών Προϊόντων, στο οποίο θα διαπραγματεύονται αποθετήριοι τίτλοι αγροτικών προϊόντων, όχι μόνο από το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και από τις γειτονικές χώρες (π.χ. ροδόνερο και ροδέλαιο από τη Βουλγαρία).

Το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, προτείνεται να συμπεριλαμβάνει :

Τέλος το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας, προτείνεται να είναι το Export Processing Zones (E.P.Z.) (βλέπε σχετικό 5.2.2.) .

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Μεταξιού Σουφλίου

Στη συγκεκριμένη περιοχή, σκοπός θα είναι η αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Μεταξιού, για τις εταιρίες που αποκλειστικά θα ασχολούνται με την επεξεργασία, την «τυποποίηση» και την εξαγωγή του μεταξιού και των προϊόντων αυτού.

Σήμερα στο Σουφλί, παράγονται μικρές ποσότητες μεταξιού, ιδιαίτερα ποιοτικές και με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό.

Η δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. θα φέρει εξειδικευμένες επενδύσεις στην περιοχή, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση της α’ ύλης, κατά συνέπεια θα τονώσει την τοπική οικονομία σε έναν κλάδο παραδοσιακό και με εξειδικευμένη τοπική τεχνογνωσία .

Το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, της Ζώνης, προτείνεται να συμπεριλαμβάνει :

Λόγω μεγέθους, προτείνεται το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Μεταξιού Σουφλίου, να είναι το Single Factory E.P.Z. / Οικονομική Ζώνη Αυτόνομων Επιχειρηματικών Μονάδων – Α.Ε.Μ.Ο.Ζ. (βλέπε σχετικό 5.2.5.) .

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης

Προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Υπηρεσιών στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την προσέλκυση διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιριών. Το θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσε να προσομοιάζει με αυτό του Λουξεμβούργου από πλευράς κανόνων ίδρυσης, έτσι ώστε να σταματήσει η ροή επενδυτικών εταιριών τύπου Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) ελληνικών κεφαλαίων, να καταλήγει στη συγκεκριμένη χώρα.

Η προσομοίωση του καθεστώτος της Ε.Ο.Ζ. Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης με αυτό του Λουξεμβούργου, θα είχε θετικές επιπτώσεις και στη δημιουργία εταιριών συμμετοχών. Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη χώρα φιλοξενεί τις περισσότερες σε όλο τον κόσμο εταιρίες συμμετοχών (holding companies), οι οποίες φορολογούνται με 0,2% επί των κερδών. Οι εταιρίες αυτές δεν ασκούν καμία δραστηριότητα μέσα στα όρια του Λουξεμβούργου, απλώς αποτελούν θεματοφύλακες συμμετοχών που έχουν οι βασικοί τους μέτοχοι ανά τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη Ε.Ο.Ζ. θα μπορούσε να οριστεί, ότι αφορά μόνον υφιστάμενες ξένες εταιρίες καθώς και νεοιδρυόμενες (απαγόρευση μετεγκατάστασης ελληνικών εταιριών).

Στη συγκεκριμένη Ε.Ο.Ζ. δε θα υπάρχει δεύτερο επίπεδο κινήτρων, καθώς τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό επίπεδο, θεωρούνται αρκετά προκειμένου να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των διεθνών εταιριών του κλάδου.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, μια τέτοια κίνηση θα προσέλκυε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης στελεχιακό δυναμικό υψηλού επιπέδου, με όλα τα θετικά που μια τέτοια πραγματικότητα μπορεί να επιφέρει σε μια ακριτική πόλη του μεγέθους της.

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Άβαντα (ΒΙ.ΠΕ.)

Στην παρούσα ΒΙ.ΠΕ. Άβαντα, προτείνεται να λειτουργήσει μια Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, με στόχο αφενός την αξιοποίηση της υφιστάμενης ΒΙ.ΠΕ. και αφετέρου τη δραστική μείωση της ανεργίας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, της Ζώνης, προτείνεται να συμπεριλαμβάνει :

Τέλος το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας, προτείνεται να είναι το Export Processing Zones (E.P.Z.) (βλέπε σχετικό 5.2.2.) .

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Κομοτηνής (ΒΙ.ΠΕ.)

Αντίστοιχα με την 9.3., προτείνεται η δημιουργία αντίστοιχων προδιαγραφών, κινήτρων και στόχων Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. στη ΒΙ.ΠΕ. της Κομοτηνής, με απώτερο σκοπό τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή της Ροδόπης.

Κατ’ αναλογία και σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η υιοθέτηση του μοντέλου Export Processing Zones (E.P.Z.) .

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Ξάνθης (ΒΙ.ΠΕ.)

Η 6η προτεινόμενη Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ., οριoθετείται στη ΒΙ.ΠΕ. της Ξάνθης, με όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των προηγούμενων δύο και φυσικά και εδώ με απώτερο σκοπό τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή της Ξάνθης.

Αυτονόητα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, προτείνεται η υιοθέτηση του μοντέλου Export Processing Zones (E.P.Z.) .

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Logistics λιμένα Αλεξανδρούπολης

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης θεωρείται στρατηγικά σημαντικός για τη συνολική ανάπτυξη της Ε.Ο.Ζ. Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κι αυτό γιατί σε παγκόσμια κλίμακα, μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους επιτυχίας των Οικονομικών Ζωνών, αποτελεί η διασύνδεσή τους είτε οδικώς, είτε σιδηροδρομικά, με εμπορευματικούς λιμένες.

Από την άλλη πλευρά, σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε από ερευνητές του Κ.Ε.Π.Ε., υπό τον τίτλο «Benchmarking and explaining the efficiency of container ports in S.E. Europe», αποδεικνύεται ότι η περιορισμένη λειτουργική αποδοτικότητα των περισσότερων εμπορευματικών λιμένων στα Βαλκάνια, παραπέμπει στην ανάγκη επενδύσεων και ειδικότερα σε τεχνολογίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων τους.

Μια από τις ενέργειες που θεωρούνται ότι οδηγούν τις εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι και η προτεινόμενη δημιουργία μιας Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Logistics Λιμένος Αλεξανδρούπολης, γεγονός το οποίο θα αναβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις γενικότερες εργασίες του Λιμένα.

Το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, για την συγκεκριμένη Ζώνη, προτείνεται να συμπεριλαμβάνει :

Το μοντέλο ανάπτυξης της Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Logistics Λιμένος Αλεξανδρούπολης, προτείνεται να είναι αυτό των Specialized Zones (S.Z.) (βλέπε σχετικό 5.2.6.) .

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ένας από τους δυνητικούς επενδυτές της συγεκριμένης Ε.Ο.Ζ., θα είναι λογικά και το Περιφερειακό Χρηματιστήριο Αγροτικών Προϊόντων (Χ.Α.Π.), το οποίο -σύμφωνα με την παρούσα Έκθεση- έχει προταθεί να λειτουργεί στην Ε.Ο.Ζ. της Ορεστιάδας.

Ο λόγος της επένδυσης, συνδέεται με το γεγονός, ότι ένα περιφερειακό Χ.Α.Π. έχει σε κάθε περίπτωση αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων, οι αποθετήριοι τίτλοι των οποίων αποτελούν και το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο ταμλό του.

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Logistics λιμένα Καβάλας

Αντίστοιχης φιλοσοφίας, οργάνωσης και στόχων, προτείνεται να αναπτυχθεί και στο λιμάνι της Καβάλας, έτσι ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων μέσω των θαλάσσιων οδών και μάλιστα από δύο διαφορετικά σημεία .

Τόσο το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, όσο και το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης, είναι το ίδιο με αυτό της Αλεξανδρούπολης.

Απόδειξη του πιθανού εύρους της αναβάθμισης των εργασιών των δύο λιμανιών (Καβάλας και Αλεξανδρούπολης) από το συνολικό project, αποτελεί το ότι στη γειτονική Τουρκία, το λιμάνι μέσω του οποίου διακινείται το 1/3 των containers, είναι αυτό του Ambarli στην Ανατολική Θράκη.

Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας

Η περιοχή της Δράμας, μελετώμενη στο πλαίσιο του δυωνύμου «προϊόν-περιοχή», καταδεικνύει εξαιρετικά έντονα την επεξεργασία και εξαγωγή μαρμάρων καθώς και αυτήν της οινοποιίας.

Ως εκ τούτου προτείνεται η δημιουργία μιας Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας.

Η συγκεκριμένη Ε.Ο.Ζ. θα έχει αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό, τα δε προϊόντα της για λόγους ισότητας στον εσωτερικό ανταγωνισμό, θα πρέπει να έχουν αυξημένο δασμό (μεγαλύτερο του 3 τοις εκατό).

Το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, προτείνεται να συμπεριλαμβάνει :

Τέλος, λόγω της κρισιμότητας που παρουσιάζει η θέση τους σε σχέση με τα παραγόμενα προϊόντα, προτείνεται ως μοντέλο ανάπτυξης της Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας, να χρησιμοποιηθεί το Single Factory E.P.Z. / Οικονομική Ζώνη Αυτόνομων Επιχειρηματικών Μονάδων – Α.Ε.Μ.Ο.Ζ. (βλέπε σχετικό 5.2.5.) .

Τρεις Περιφερειακές Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής

Ένας από τους βασικούς στόχους της δημιουργίας της Ε.Ο.Ζ., θα πρέπει να είναι και η τουριστική αναβάθμιση μιας περιοχής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (Αν. Μακεδονία & Θράκη) μάλιστα, κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο, διότι η περιοχή μέχρι σήμερα απολαμβάνει, συγκριτικά με τις περιβαλλοντικές ομορφιές και την ιστορία της, πολύ μικρό τουριστικό μέρισμα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία τριών Περιφερειακών Ειδικών Οικονομικών Ζωνών Τουρισμού & Αναψυχής, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά, έτσι ώστε να μην αποτελέσουν πυρήνες αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τις υφιστάμενες τουριστικές μονάδες.

Αναλυτικότερα προτείνεται η δημιουργία :

Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Καβάλας & Θάσου

Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Πόρτο Λάγος και

Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού και Αναψυχής Σαμοθράκης

Στις συγκεκριμένες Ε.Ο.Ζ., εκτός από το δεύτερο επίπεδο κινήτρων, θα πρέπει να υπάρχει, διαφοροποιημένα ίσως, ανά περιοχή και ένα αντίστοιχο επίπεδο Προϋποθέσεων Επιλεξιμότητας .

Οι Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας θα προκύψουν από την αφαιρετική εξέταση της υφιστάμενης τουριστικής πραγματικότητας της κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τις πραγματικές της δυνατότητες.

Εάν για παράδειγμα, κριθεί, ότι η Σαμοθράκη έχει ανάγκη από ξενοδοχεία 5*, ή ότι ο συνεδριακός της τουρισμός παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, η επιλεξιμότητα των επενδύσεων που θα ενταχθούν στην Περιφερειακή Ε.Ο.Ζ. Τουρισμού & Αναψυχής Σαμοθράκης, θα πρέπει να δώσει κίνητρα μόνον σε αυτές, που βάση πλάνου θα λειτουργήσουν προς την κάλυψη των παραπάνω στόχων.
Πηγή


"Κάθε ένα από τα (σ.σ.: συμβεβλημένα) μέρη αμετάκλητα και χωρίς όρους αίρει κάθε ασυλία την οποία έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον σε σχέση με τον εαυτό τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία ή έσοδα από νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτή την Συμφωνία.
Κάθε ασυλία συμπεριλαμβανομένης χωρίς περιορισμούς ασυλία από (σ.σ.: συνέπειες) μήνυσης/αγωγής, αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλη αρχή, από σύλληψη, κράτηση ή περιοριστικό ένταλμα πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφαση και από κάθε μορφή εκτέλεσης και επιβολής κατά αυτής, των περιουσιακών της στοιχείων ή έσοδα μετά την δικαστική απόφαση μέχρι το σημείο που δεν απαγορεύεται από υποχρεωτικό νόμο.

Εφαρμοστικός Νόμος και Δικαιοδοσία
Αυτή η συμφωνία και κάθε μη υποχρεωτικές υποχρεώσεις που προέρχονται από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται από το αγγλικό δίκαιο. Τα μέρη αποδέχονται να καταθέσουν την διαφορά τους στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου".

Αυτό το κείμενο, μεταξύ άλλων, υπέγραψαν και αποδέχθηκαν με το «ναι σε όλα» οι 199 του Κοινοβουλίου. Και είναι ένα μόνο από τις εντολές που αποδέχθηκαν, προκειμένου να σώσουν την χώρα. Μόνο που, ούτε τη χώρα σώζουν, αλλά την μεταβάλλουν ευθέως σε χώρο προς πώληση (μετά και την τελευταία απαίτηση των Γερμανών να μειωθούν τα αντικειμενικά κριτήρια των ακινήτων –γιατί άραγε;-) και τους πολίτες σε υποζύγια των δανειστών.

Μέσα από αυτό το κείμενο της ντροπής, ο Αντώνης Σαμαράς έχει το θράσος να σηκώνει τον τόνο της φωνής του (προς τους Έλληνες πολίτες φυσικά) και αφού έχει αποδεχθεί την κατοχή της χώρας μας, τολμά να ισχυρίζεται πως θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου. Φαίνεται πως κανείς δεν του έχει πει ότι την υπογραφή του δεν μπορεί να την βάζει οπουδήποτε. Και το «ναι σε όλα» της Κυριακής 12/2/2012, το οποίο απαίτησε με την απειλή διαγραφής, είναι κάτι που δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί, τουλάχιστον ο ίδιος, εκτός και εάν δηλώσεις πως δεν έχει σώας τα φρένας του.

Έτσι έχουν τα πράγματα, Αντωνάκη μου, που περί άλλων τυρβάζεις, αλλά κρύβεις επιμελώς την σκληρή αλήθεια από τους Έλληνες. Και η αλήθεια είναι μία: παραδόθηκες και υπέγραψες και την παράδοση της χώρας. Και δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ συνταγματικό δικαίωμα για να το κάνεις αυτό. Μπορείς να παραχωρήσεις την προσωπική σου περιουσία, τις προσωπικές σου καταθέσεις, την προσωπική σου υπερηφάνεια, αλλά οτιδήποτε ανήκει στους Έλληνες πολίτες, δεν έχεις το δικαίωμα όχι να το διαπραγματεύεσαι, αλλά ούτε καν να το αναφέρεις.

Αλλά, είπαμε… έκλεισες πολύ γρήγορα θέση στο ελικόπτερο, αφού είσαι ο πρώτος υποψήφιος πρωθυπουργός που απέτυχες πριν καν πάρεις την θέση. Ρεκόρ Γκίνες Αντωνάκη μου. Και ρεκόρ ψεύδους φυσικά…
Εάν οι δανειστές επιθυμούν ιδιωτική

περιουσία, θα την παίρνουν άμεσα!!!


Mόλις δύο ημέρες μετά την έγκριση του νέου Μνημονίου εκχώρησης του ελέγχου της χώρας στην τρόϊκα, με ένα πολύ «ύπουλο» και μεθοδευμένο τρόπο και υπό την κάλυψη δήθεν «προβλέψεων για ανάγκες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κ.Σπηλιόπουλου, «βάζει στο πακέτο» των παραχωρήσεων στην τρόϊκα και την ιδιωτική περιουσία!

Με απόφαση λοιπόν του υφυπουργού, το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, κινητής και ακίνητης, τίθεται υπό επίταξη, δηλαδή αναγκαστική απαλλοτρίωση με κάποια αποζημίωση (δηλαδή χάνουν οριστικά την κυριότητά τους οι ιδιοκτήτες!).

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύει και τις προβλέψεις του Μνημονίου περί «σύλληψης και κράτησης» όσων αντιδρούν στην κατάσχεση περιουσιών για την εξυπηρέτηση του δανεισμού!

Το καθεστώς των επιτάξεων σε παλαιότερες εποχές, όταν ο πόλεμος κρατούσε μήνες ή και χρόνια για μεταφορικά μέσα, τα οποία προβλέπονταν να ενταχθούν στην προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά βέβαια αυτό πλέον είναι κάτι που δεν υφίσταται, πρώτον γιατί οι Ε.Δ. διαθέτουν αρκετά μέσα, τουλάχιστον τροχαίο υλικό και δεύτερον γιατί μια σύγκρουση π.χ. με την Τουρκία, δεν θα κρατήσει και μήνες! Εκτός και αν πρόκειται να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο φθοράς κάτι που μάλλον έχει μικρές πιθανότητες.

Δηλαδή κανονικά, η σύσταση μια τέτοιας επιτροπής θα ήταν εντελώς περιττή κι ειδικά σε τέτοιες εποχές, αφού τα μέλη της επιτροπής λαμβάνουν σχετική αποζημίωση για να συμμετάσχουν σε αυτή. Είμαστε βέβαιοι ότι και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δεν έχουν καταλάβει που και για ποιο λόγο τους διόρισαν.

Η διαδικασία θα είναι πολύ απλή: Θα συνεδριάζει η Επιτροπή, θα αποφασίζει ότι το τάδε ακίνητο πρέπει να επιταχθεί και να τεθεί στην κυριότητα του κράτους, έναντι μιας συμβολικής αποζημίωσης. Εν συνεχεία και αν κάτι «έχει πάει στραβά» και δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους (να είμαστε όλοι σίγουροι ότι θα φροντίσουν «να μην πάει καλά» για να αναλάβει έργο η τρόϊκα), ενεργοποιείται το Μνημόνιο και οι δανειστές αποκτούν την κυριότητα του ακινήτου.

Το ότι αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε μία αγορά που καταρρέει, με συγκεκριμένο άρθρο στο Μνημόνιο, κάποιους τους υποψίασε αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυξάνουν την αξία σε αυτό που υπολογίζουν ως μελλοντική τους περιουσία! Τόσο απλά.

Και βέβαια, το ότι η απόφαση υπογράφηκε στις 23 Ιανουαρίου (ήταν προφανώς στις αρχικές εγγυήσεις που ζητούσε η τρόϊκα, αλλά δημοσιεύθηκε μόλις σήμερα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δύο ημέρες μετά την υπογραφή του Μνημονίου) καταδεικνύει ότι υπήρξε συγκεκριμένη μεθόδευση για να μην δημιουργηθεί θέμα πριν την έγκριση του Μνημονίου στη Βουλή.

Ας δούμε την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια (την απόφαση την έχει δημοσιεύσει το yened.blogspot.com).


ΑΠΟΦΑΣΗ

"Διοικητική Επιτροπή Στρατιωτικών Επιτάξεων Πρωτεύουσας του Κράτους
(ΔΕΣΕΠΚ)"
Ο
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Έχοντας υπόψη:
α. Το Ν.4442/29 (Άρθρα 32 & 33) «Περί Στρατιωτικών και
Αεροπορικών Εισφορών και Ναυλώσεων».
β. Το ΒΔ 792/61 «Περί Τύπου Πράξεων Τινών Αρμοδιότητας
Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
γ. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και
τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ 63/2005
(ΦΕΚ Α’ 98).
δ. Το ΠΔ 189/2009 «Καθορισμός και Ανακατανομή των
Αρμοδιοτήτων των Υπουργείων».
ε. Τη Φ.851.1/4/684404/Σ.831/27 Ιαν 11/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ/ΔΟΙ/3γ
(ΦΕΚ ΥΟΔΔ 21/04-02-2011) Απόφαση κ. ΥΕΘΑ.
στ. Την υπ’ αριθ.250474/12 Δεκ 2011/Κοινή Απόφαση
Πρωθυπουργού και Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β’ 2821/2011)
ζ. Το Φ.851.1/43/20333/Σ.611/14 Νοε 11 έγγραφο της
ΑΣΔΥΣ/ΔΟΙ.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
1. Διορίζουμε ως μέλη της ΔΕΣΕ Πρωτεύουσας του Κράτους για το
έτος 2012, όπως παρακάτω :
α. Τακτικά Μέλη
ΑΔΑ: ΒΟΖΔ6-7Ρ9
(1) Την Αρεοπαγίτη Δημήτριο Μουστάκα του Ιωάννη (ΑΔΤ
Ι 078151), ως Πρόεδρο.
(2) Τον Εφέτη Αθηνών Αλέξανδρο Σάββα του Ταξιάρχη
(ΑΔΤ Σ 516735),
(3) Τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Γεώργιο Δελλή του Ιωάννη (ΑΔΤ Φ 022385),
(4) Το Σχη (ΜΧ) Νικόλαο Λάλο του Βασιλείου (ΑΔΤ
1019249) της ΑΣΔΥΣ/ΔΜΧ,
(5) Τον Α’ Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού
Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Ελευθέριο Κούρταλη του Ιωάννου (ΑΔΤ Σ
052619), ως μέλη.
β. Αναπληρωματικά Μέλη
(1) Τον Αρεοπαγίτη Παναγιώτη Ρουμπή του Νικολάου
(ΑΔΤ ΑΚ 088390), ως αναπληρωτή Πρόεδρο.
(2) Τον Εφέτη Αθηνών Κυριάκο Φώσκολο του Σταματίου
(ΑΔΤ Μ 354495),
(3) Τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κώστα Γιαννακόπουλο του Θεοδώρου (ΑΔΤ ΑΒ 017278),
(4) Το Σχη (ΠΖ) Γεώργιο Δημητρούλη του Μιχαήλ (ΑΔΤ
1019210) της ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΧΕΑ,
(5) Το Β’ Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού
Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Ιωάννη Γρανίτσα του Γεωργίου (ΑΔΤ Τ 005833),
ως μέλη.
γ. Γραμματέα της ΔΕΣΕΠΚ τον Τχη (Ο) Γρηγόριο Σαμψώνα του
Χαράλαμπου (ΑΔΤ 1031082) ΚΤΣ/ΔΥΒ με αναπληρωτή τον Ανχη (Ο) Βασίλειο
Τσιάνταλη του Δημητρίου (ΑΔΤ 1027453) του ΝΙΜΤΣ και για γραμματειακή
υποστήριξη τη Μ.Υ Κανέλλα Βασιλαντωνάκη του Γεωργίου (ΑΔΤ ΑΗ 625540).
2. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα πραγματοποιούνται σε αίθουσα
του Στρατοδικείου Αθηνών.
3. Η αποζημίωση του ιδιώτη μέλους θα βαρύνει τον Π/Υ
ΥΕΘΑ/ΓΕΣ/2012 επί ΕΦ 11-200 και ΚΑΕ 0515.
4. Η παρούσα καταργεί την (ε) σχετική Απόφαση και ισχύει από τη
δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2
ΑΔΑ: ΒΟΖΔ6-7Ρ9
5. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακριβές Αντίγραφο
Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Ιδού τι αναφέρει το κείμενο της ντροπής που υπερψήφισαν οι 199 βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας:

"Κάθε ένα από τα (σ.σ.: συμβεβλημένα) μέρη αμετάκλητα και χωρίς όρους αίρει κάθε ασυλία την οποία έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον σε σχέση με τον εαυτό τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία ή έσοδα από νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτή την Συμφωνία. Κάθε ασυλία συμπεριλαμβανομένης χωρίς περιορισμούς ασυλία από (σ.σ.: συνέπειες) μήνυσης/αγωγής, αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλη αρχή, από σύλληψη, κράτηση ή περιοριστικό ένταλμα πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφαση και από κάθε μορφή εκτέλεσης και επιβολής κατά αυτής, των περιουσιακών της στοιχείων ή έσοδα μετά την δικαστική απόφαση μέχρι το σημείο που δεν απαγορεύεται από υποχρεωτικό νόμο.

Εφαρμοστικός Νόμος και Δικαιοδοσία

Αυτή η συμφωνία και κάθε μη υποχρεωτικές υποχρεώσεις που προέρχονται από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται από το αγγλικό δίκαιο. Τα μέρη αποδέχονται να καταθέσουν την διαφορά τους στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου".Το περιεχόμενο του κειμένου είναι ανατριχιαστικό και απορεί κανείς πως μπορεί κάποιοι έχουν εκπέσει του εθνικού φρονήματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να ψηφίζουν τέτοιο κείμενο.

Το οποίο κείμενο τι λέει; Πρώτον ότι το δημόσιο στερείται πλέον κάθε ασυλίας και τα περιουσιακά στοιχεία ή έσοδά του μπορούν να κατασχεθούν! Και αυτό αφορά και τα έσοδα από υδρογονάνθρακες, από πάσης φύσεως ορυκτά, από πάσης φύσεως δημόσια περιουσία κλπ.

Αλλά μπορούν μέχρι και να συλληφθούν και να κρατηθούν Έλληνες πολίτες αν δεν πληρωθούν τα δάνεια των τοκογλύφων!

Μπορεί να εκδοθεί διεθνές ένταλμα κατά της χώρας. Και το ερώτημα είναι πως θα συλληφθούν και θα κρατηθούν; Καλά στο εξωτερικό, μπορούν να συλλάβουν τους πρεσβευτές (με το παρόν άρθρο δεν ισχύει η ασυλία τους τουλάχιστον στις χώρες που δεν απαγορέυεται με υποχρεωτικό νόμο, όπως π.χ. οι ΗΠΑ). Στην Ελλάδα, όμως πως θα συμβεί αυτό αφού η χώρα παραιτήθηκε του δικαιώματος της ασυλίας;

Μήπως με «εισαγώμενη» εκτελεστική εξουσία;

Γιατί πως αλλιώς θα συλληφθούν ή θα κρατηθούν οι Έλληνες που θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την μη πληρωμή τόκων σε περίπτωση χρεοκοπίας; Αλήθεια, ποιοι είναι οι καθ’ύλην αρμόδιοι; Γιατί δεν αναφέρονται στο κείμενο; Και τι εννούμε "εισαγώμενη εκτελεστική εξουσία"; Στρατεύματα; Ευρωχωροφυλακή, τι;

Και προσέξτε πως υποθήκευσαν μέσα σε μία νύχτα όλο τον εθνικό πλούτο με μία φράση: «Κάθε ένα από τα μέρη αμετάκλητα και χωρίς όρους αίρει κάθε ασυλία την οποία έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον σε σχέση με τον εαυτό τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία ή έσοδα από νομικές διαδικασίες».

Δηλαδή το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και τα έσοδα που προκύπτουν από όλη την παραγωγή του ελληνικού κράτους τέθηκαν ως «εγγύηση» και αν κάτι «δεν πάει καλά», που λέει κι ο έτερος (από την ... ανάποδη σε σχέση με τον Α.Σαμαρά) «νεοφώτιστος» Γ.Καρατζαφέρης κατάσχεται επι τόπου.

Και να είστε σίγουροι ότι θα φροντίσουν κάτι να μην πάει καλά. Ακριβώς για να λεηλατήσουν το «χρυσάφι» που θα έχουν στα χέρια τους. Και τότε...

Και για να επιβεβαιωθεί το ότι επιστρέφουμε στην Φραγκοκρατία, «αποκλειστική αρμοδιότητα» για την εκτέλεση των παραπάνω, έχουν τα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

Πάντως είμαστε υποχρεωμένοι να παραθέσουμε και την θέση του υπουργού Οικονομικών Ε.Βενιζέλου για το θέμα, καθώς γνωρίζοντας το τι ακριβώς σημαίνει αυτό (αλίμονο!) μίλησε ειδικά στην Βουλή επί του ζητήματος δύο φορές και μάλιστα την δεύτερη σχεδόν αποκλειστικά γι’αυτό:

Ιδού λοιπόν τι υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ:

«Γιατί επιλέγεται το αγγλικό Δίκαιο συνήθως; Γιατί είναι το πιο παλιό, το πιο επεξεργασμένο, αυτό που παραπέμπει στην πιο πλούσια νομολογία, αυτό που γίνεται διεθνώς αποδεκτό, αυτό που γνωρίζει όχι απλά και μόνο η αγορά με την έννοια των ιδιωτών, αλλά και η αγορά με την έννοια των δημοσίων θεσμών που μετέχουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες και συμβάσεις. (σ.σ.: !!!)»

»Και όσοι κόπτονται για την εθνική κυριαρχία (σ.σ.: ούτε καν το δικαίωμα δεν τους αναγνωρίζει να ενδιαφέρονται για την εθνική κυριαρχία), για τα πολιτιστικά αγαθά, για τον ορυκτό πλούτο, για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ, για τις έρευνες προκειμένου να ανακαλύψουμε κι εμείς πολύ σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρέπει να είναι ήσυχοι (σ.σ.: Είδαμε πόσο ήσυχοι πρέπει να είμαστε πιο πάνω»»

» Γιατί γίνεται από όλους δεκτό ότι στα θέματα αναγκαστικής εκτέλεσης το Δίκαιο που ισχύει, είναι το Δίκαιο της χώρας στην οποία κινείται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, άρα το ελληνικό Δίκαιο (σ.σ.: Μα, αφού οικειοθελώς παραιτηθήκαμε της ασυλίας!).»

» Η δικαιοδοσία ανήκει στα ελληνικά Δικαστήρια και οι κανόνες εκτέλεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου είναι παρόμοιοι με αυτούς που το Σύνταγμά μας προβλέπει για κάθε Έλληνα ή ξένο ιδιώτη, που εγείρει αξιώσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να εκτελέσει μια απόφαση που εκδίδεται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ: Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν παράρτημα στο «Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου»;)

» Επαναλαμβάνω ότι αυτό αφορά μόνο την ιδιωτική περιουσία και όχι τη δημόσια περιουσία, όχι τη δημόσια κτήση, όχι τα δημόσια αγαθά, όχι τα πολιτιστικά αγαθά, όχι τον ορυκτό πλούτο (σ.σ.: Ποια ιδιωτική περιουσία; Το χρέος είναι 100% του δημοσίου. Λέει πουθενά μέσα για ιδιωτική περιουσία το Μνημόνιο;)!Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η ψήφιση του νέου Μνημονίου ουδόλως έχουν χαροποιήσει τις ΗΠΑ, καθώς βλέπουν ότι η εξέλιξη «γερμανοποιεί» τη χώρα σε βαθμό που οι αρχίζει και θίγει τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης.

Σε άρθρο των New York Times που θεωρούνται η «φωνή» ειδικά της νυν κυβέρνησης των ΗΠΑ, εξαπολύθηκε πριν από λίγο επίθεση στην Γερμανία για την συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα, ειδικότερα, δε, για τις προβλέψεις του Μνημονίου, που οι ΗΠΑ θεωρούν αδύνατον να εκπληρωθούν από την Ελλάδα σε συνθήκες τόσο βαθιάς ύφεσης με αποτέλεσμα, όπως θεωρούν όλα τα think tanks της Ουάσιγκτον, να περιέλθει στο Βερολίνο ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας με όλα τα επακόλουθα που μπορεί να σημάνει αυτό, ειδικά σε ότι αφορά τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε βάρος των συμφερόνων της χώρας.

Ένας ορυκτός πλούτος που υποθηκεύτηκε κανονικά με την ψήφιση του Μνημονίου την περασμένη Κυριακή και δεσμεύθηκαν προκαταβολικά όλα τα έσοδα, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα νέα δάνεια, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.

Στο εκτενές αφιέρωμα της αμερικανικής εφημερίδας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας οι NY Times «κατακεραυνώνουν» την Α.Μέρκελ και τον Ν.Σαρκοζί με το ερώτημα:

«Έχουμε ένα ερώτημα προς την κυρία Merkel και τον κ. Sarkozy και σε οποιονδήποτε στην Ευρώπη που συνεχίζει να επιμένει ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά:

«Έχετε δει την Ελλάδα τελευταία; Στην αυτονόητη υπόθεση ότι η απάντηση θα είναι όχι, ορίστε μερικά στοιχεία για εσάς:

Και αναφέρουν τα εξής στοιχεία:

- Το ΑΕΠ της χώρας έχει πέσει κατά 7%

- Από το 2009 το ένα τέταρτο των ελληνικών επιχειρήσεων έχει χρεωκοπήσει

- Οι μισές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λένε πως δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους

- Ο ρυθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 40% στο πρώτο μισό του 2011

- Σχεδόν το μισό από όλους τους νέους κάτω των 25 ετών βρίσκεται στην ανεργία

Και κλείνουν με το ερώτημα:

«Με άλλα λόγια η ελληνική οικονομία καταρρέει με όλη τη σημασία της λέξεως. Γιατί η Γερμανία επιμένει σε τέτοια μέτρα. Μήπως για να διαλύσει ότι έχει απομείνει»;

Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι στην Αθήνα υπάρχει ένα ευρύτερο υπερκομματικό ή καλύτερα διακομματικό «γερμανικό κόμμα», με κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων να ανήκουν «ψυχή τε και σώματι» σε αυτό. Χαρακτηρίζουν τον Ε.Βενιζέλο «φωτοτυπία» του Β.Σόϊμπλε σε ότι αφορά τα φιλογερμανικά αισθήματά του και παρατηρούν πολύ προσεκτικά στις κινήσεις όλων των Ελλήνων πολιτικών.

Πέρα από τον ορυκτό πλούτο και ειδικότερα το πετρέλαιο που «καίει» τις ΗΠΑ (για τις ΗΠΑ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικά για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αλλά το πετρέλαιο είναι κρίσιμο για τις ίδιες) η γενικότερη ανάληψη του πλήρους οικονομικού ελέγχου της Ελλάδας από την Γερμανία (θεωρούν ότι η Γαλλία απλά ακολουθεί και δεν μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο) θα είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ σε ότι αφορά την δράση τους εντός της ελληνικής αγοράς.

Στην Ουάσιγκτον έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η λυσσαλέα αντίδραση των Γερμανών και των λόμπι που ελέγχουν κατά της δωρεάν παραχώρησης των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Αbrams στην Ελλάδα. Μια παραχώρηση που σε οποιοδήποτε άλλο κράτος είχε ενεργή απειλή όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, θα γινόταν δεκτή ως «μάννα εξ ουρανού», αφού η αξία του υλικού καινούριου είναι πάνω από 5 δισ. δολάρια, ενώ και μεταχειρισμένου στην άριστη κατάσταση που βρέθηκε από τους Έλληνες αξιωματικούς είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό για τους Αμερικανούς είναι ότι ενώ αντικαθιστούν υποχρεωτικά «αρχαίο» υλικό, τα άρματα Μ48Α5 (το “Μ48” κατά την αμερικανική ονοματολογία οπλικών συστημάτων σημαίνει ότι είναι «Μοντέλο 1948», δηλαδή σχεδιάστηκε το 1948, τρία χρόνια μετά τον Β΄Π.Π.) και οι Γερμανοί δεν έχουν να πουλήσουν ή να παραχωρήσουν άλλα άρματα μάχης, υπάρχει τέτοια σφοδρή αντίδραση, μόνο και μόνο για να μην μπουν τα αμερικανικά άρματα στην ελληνική αγορά με ότι αυτό σημαίνει σε πυρομαχικά των 120 χλστ. κλπ.

Και το ερώτημα που διατυπώνουν είναι ότι «Αν αντιδρούν έτσι σε δωρεάν υλικό εύκολο είναι να φανταστούμε τι θα συμβεί σε μεγάλες προμήθειας που οπωσδήποτε θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, όπως των μαχητικών αεροσκαφών».

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι Γερμανοί έχουν μπλοκάρει όλες τις προμήθειες αμυντικού υλικού στην παρούσα φάση γιατί είναι άσχημα «πλασαρισμένοι» στην ελληνική αγορά αμυντικού υλικού λόγω των διαδοχικών σκανδάλων γερμανικών εταιρειών και αναμένουν να αναλάβουν τον ασφυκτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας για να προχωρήσουν από θέση ισχύος εν συνεχεία σε αυτές.

Θεωρούν ότι την ίδια αντίδραση αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν όλες οι δωρεάν παραχωρήσεις αμερικανικού υλικού από ΤΟΜΠ Μ113 μέχρι μαχητικά F-15C/D. Mάλιστα έχουν σαφείς ενδείξεις ότι η παρτίδα των περίπου 450 οχημάτων παντός τύπου μπλοκάρεται από «γερμανικό δάκτυλο» που δεν εγκρίνει το κονδύλι μεταφοράς τους στην Ελλάδα!

Αμερικανός, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της πρεσβείας στην Αθήνα, μιλώντας στο defencenet.gr έλεγε για την επιστολή του συνδέσμου γερμανικών βιομηχανιών στην Μέρκελ αναφορικά με την επιλογή των γαλλικών φρεγατών FREMM από την Ελλάδα, την οποία απαιτούσαν να μπλοκαριστεί γιατί θα γίνει «Με τα γερμανικά δάνεια» και σημείωνε ότι αυτές είναι πρωτοφανείς μέθοδοι ακόμα και για τύποις ανεξάρτητα κράτη, όπως εξελίσσεται η Ελλάδα.

Με αυτή την έννοια οι ΗΠΑ μόνο αδιάφορα δεν αντιμετωπίζουν την δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών στην ελληνική πολιτική σκηνή, που θα είναι πλήρως «απογαλακτισμένοι» από το Βερολίνο. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματός τους, τόσο σε ότι αφορά την κίνηδη που προέρχεται από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ…


Υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία με στόχο την ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας μου. Ξεκίνησαν από το 1975 με στόχο τον νεοελληνικό πολιτισμό, συνέχισαν με την διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας και τώρα προσπαθούν να μας εξαφανίσουν και βιολογικά με την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση. Εάν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί σύσσωμος για να τους εμποδίσει, ο κίνδυνος για την εξαφάνιση της Ελλάδας είναι υπαρκτός. Εγώ την τοποθετώ μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια. Από μας θα μείνει μόνο η μνήμη του πολιτισμού μας και των αγώνων μας για την ελευθερία.

Ως το 2009 δεν υπήρχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Οι μεγάλες πληγές της οικονομίας μας ήταν οι υπερβολικές δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού και η διαφθορά μιας μερίδας του πολιτικού και του οικονομικο-δημοσιογραφικού χώρου. Όμως και για τις δύο πληγές ήταν συνυπεύθυνοι και οι ξένοι. Όπως λ.χ. οι Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Αμερικανοί, που κέρδιζαν δισεκατομμύρια ευρώ σε βάρος του εθνικού μας πλούτου από την ετήσια πώληση πολεμικού υλικού. Αυτή η συνεχής αιμορραγία, μάς γονάτιζε και δεν μας επέτρεπε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ενώ προσέφερε πλούτο στα ξένα έθνη. Το ίδιο συνέβαινε και με το πρόβλημα της διαφθοράς. Λ.χ. η Γερμανική Siemens είχε ειδικό κλάδο για την εξαγορά Ελλήνων παραγόντων, προκειμένου να τοποθετήσει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά. Επομένως ο ελληνικός λαός υπήρξε θύμα αυτού του ληστρικού ντουέτου, Ελλήνων και Γερμανών, που πλούτιζαν σε βάρος του.

Είναι φανερό ότι αυτές οι δύο μεγάλες πληγές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ηγεσίες των δύο φιλοαμερικανικών κομμάτων εξουσίας δεν είχαν διαβρωθεί από στοιχεία διεφθαρμένα, τα οποία για να καλύψουν τη διαρροή του πλούτου (που ήταν προϊόν της εργασίας του ελληνικού λαού) προς τα ταμεία των ξένων χωρών, κατέφευγαν στον υπέρμετρο δανεισμό, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να φτάσει στα 300 δισ. ευρώ, δηλαδή το 130% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος). Με την κομπίνα αυτή οι ξένοι που προανέφερα κέρδιζαν διπλά. Πρώτον από την πώληση των όπλων και των προϊόντων τους. Και δεύτερον από τους τόκους των χρημάτων που δάνειζαν στις κυβερνήσεις και όχι στον λαό. Γιατί όπως είδαμε, ο λαός ήταν το κύριο θύμα και στις δύο περιπτώσεις. Ένα παράδειγμα και μόνο θα σας πείσει. Οι τόκοι του δανείου του ενός δισ. δολλαρίων που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα 1986 από μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, έφτασαν στα 54 δισ. ευρώ και ξεπληρώθηκαν τελικά το… 2010!

Ο κ. Γιούνγκερ εδήλωσε προ ενός έτους ότι είχε διαπιστώσει τη μεγάλη αιμορραγία των Ελλήνων από τις υπερβολικές (και αναγκαστικές) δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού από Γερμανία και Γαλλία συγκεκριμένα. Και συμπέρανε ότι έτσι οι πωλητές μας οδηγούν σε βέβαιη καταστροφή. Όμως ομολογεί ότι δεν προέβη σε καμμιά ενέργεια, για να μη βλάψει τα συμφέροντα των φιλικών του χωρών!

Στα 2008 υπήρξε η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ήταν λοιπόν επόμενο να επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία. Εν τούτοις το επίπεδο ζωής, αρκετά υψηλό, ώστε να έχουμε καταταγεί μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, έμεινε βασικά το ίδιο. Υπήρξε όμως άνοδος του δημοσίου χρέους. Όμως το δημόσιο χρέος δεν οδηγεί αναγκαστικά σε οικονομική κρίση. Τα χρέη μεγάλων χωρών όπως λ.χ. οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα είναι εάν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και παραγωγή. Τότε μπορεί κανείς να δανείζεται από τις μεγάλες Τράπεζες με επιτόκιο έως 5%, έως ότου περάσει η κρίση.

Σ’ αυτή τη θέση ακριβώς βρισκόμασταν στα 2009, όταν έγινε η κυβερνητική αλλαγή τον Νοέμβριο και ανέλαβε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Για να κατανοηθεί τι σκέπτεται σήμερα ο ελληνικός λαός για την καταστροφική πολιτική του, παραθέτω δύο νούμερα: Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το 44% των ψήφων. Σήμερα τα γκάλοπ του δίνουν 6%. Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση (που όπως είπα αντανακλούσε την ευρωπαϊκή) με δάνεια από τις ξένες Τράπεζες και με το σύνηθες επιτόκιο δηλαδή κάτω από 5%. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα υπήρχε για τη χώρα μας το παραμικρό πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα θα συνέβαινε, γιατί βρισκόμασταν σε φάση οικονομικής ανάπτυξης κι έτσι ασφαλώς θα ανέβαινε το βιοτικό μας επίπεδο.

Όμως ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη ξεκινήσει τη συνωμοσία του εναντίον του ελληνικού λαού από το καλοκαίρι του 2009, όταν συναντήθηκε κρυφά με τον Στρως Καν, με στόχο να οδηγηθεί η Ελλάδα κάτω από την ηγεμονία του ΔΝΤ. Η πληροφορία για τη συνάντηση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο του ΔΝΤ.. Για να φτάσουμε όμως έως εκεί, θα έπρεπε να παραμορφωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ώστε να φοβηθούν οι ξένες Τράπεζες και να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικούς αριθμούς. Αυτή η επαχθής επιχείρηση ξεκίνησε με την ψεύτική εκτίναξη του Δημοσίου Ελλείμματος από το 9,2% στο 15%. Για την κακουργηματική αυτή πράξη ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης παρέπεμψε προ 20 ημερών στην Δικαιοσύνη τους κυρίους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου (υπουργό των Οικονομικών). Ακολούθησε η συστηματική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη που διήρκεσε 5 μήνες, κατά την οποία προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους ότι η Ελλάδα είναι ένας Τιτανικός έτοιμος να βυθιστεί, ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, τεμπέληδες και επομένως ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της χώρας. Σε κάθε τους δήλωση ανέβαιναν τα επιτόκια, ώστε να μην μπορούμε πια να δανειστούμε, οπότε η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα να πάρει τον χαρακτήρα της σωτηρίας μας, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε η αρχή του θανάτου μας.

Τον Μάιο του 2010 υπεγράφη από έναν και μόνο Υπουργό το περίφημο Μνημόνιο, δηλαδή η πλήρης υποταγή μας στους δανειστές μας. Το ελληνικό δίκαιο σ’ αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί την ψήφιση μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Άρα στην ουσία το Μνημόνιο και η Τρόικα που σήμερα ουσιαστικά μας κυβερνούν. λειτουργούν παράνομα όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από τότε έως τώρα, εάν τα σκαλιά που οδηγούν στο θάνατό μας είναι είκοσι, έχουμε ήδη διανύσει πάνω από τα μισά. Φανταστείτε ότι με το Μνημόνιο αυτό παραχωρούμε στους ξένους την Εθνική μας Αυτοτέλεια και την Δημόσια περιουσία μας. Δηλαδή Λιμάνια, Αεροδρόμια, Οδικά δίκτυα, Ηλεκτρισμό, Ύδρευση, Υπόγειο και υποθαλάσσιο πλούτο κλπ. κλπ. Κι ακόμα τα ιστορικά μας μνημεία όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Επίδαυρος κλπ. αφού έχουμε παραιτηθεί από όλες τις σχετικές ενστάσεις.

Σταμάτησε η παραγωγή, ανέβηκε στο 18% η ανεργία, κλείσανε 80.000 καταστήματα, χιλιάδες βιοτεχνίες και εκατοντάδες βιομηχανίες. Συνολικά βάλανε λουκέτο 432.000 επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα, που βυθίζεται κάθε μέρα και πιο πολύ σε μεσαιωνικό σκότος. Χιλιάδες πρώην ευκατάστατοι πολίτες ψάχνουν στα σκουπίδια και κοιμούνται στο πεζοδρόμιο. Στο μεταξύ υποτίθεται ότι ζούμε χάρη στη μεγαλοψυχία των δανειστών μας, της Ευρώπης των Τραπεζών και του ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα κάθε πακέτο με τα δεκάδες δισ. ευρώ με τα οποία χρεώνεται η Ελλάδα επιστρέφεται ολόκληρο από κει που έρχεται, ενώ εμείς φορτωνόμαστε νέους αβάσταχτους τόκους. Και επειδή υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθεί το Κράτος, τα Νοσοκομεία και τα Σχολεία, η Τρόικα φορτώνει τα μεσαία και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας με υπέρμετρους φόρους, που οδηγούν κατ’ ευθείαν στην πείνα. Γενικευμένη κατάσταση πείνας είχαμε στην αρχή της γερμανικής κατοχής το 1941 με 300.000 νεκρούς σε διάστημα έξι μηνών. Από τότε το φάσμα της πείνας ξανάρχεται στη συκοφαντημένη και δύστυχη χώρα μας.

Αν σκεφθεί κανείς ότι η γερμανική κατοχή μας στοίχισε ένα εκατομμύριο νεκρούς και την ολοσχερή καταστροφή της χώρας μας, πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς οι Έλληνες τις απειλές της κ. Μέρκελ και την πρόθεση των Γερμανών να μας επιβάλουν ένα νέο γκαουλάιτερ… Τη φορά αυτή με γραβάτα…

Και για να αποδείξω πόσο πλούσια χώρα είναι η Ελλάδα και πόσο εργατικός και συνειδητοποιημένος Λαός είναι ο Έλληνας (συνείδηση του Χρέους προς την Ελευθερία και της αγάπης προς την πατρίδα) είναι η εποχή της Γερμανικής Κατοχής από το 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944. Όταν τα SS και η πείνα σκότωσαν ένα εκατομμύριο πολίτες και η Βέρμαχτ κατέστρεφε συστηματικά την χώρα, έκλεβε την αγροτική παραγωγή και τον χρυσό από τις Τράπεζες, οι Έλληνες έσωσαν από την πείνα τον Λαό με τη δημιουργία του Κινήματος της Εθνικής Αλληλεγγύης και δημιούργησαν έναν παρτιζάνικο στρατό 100.000, που καθήλωσε στην χώρα μας 20 γερμανικές μεραρχίες.

Συγχρόνως όχι μόνο κατόρθωσαν οι Έλληνες χάρη στην εργατικότητά τους, να επιζήσουν αλλά υπήρξε και μεγάλη ανάπτυξη της νεοελληνικής τέχνης μέσα στις συνθήκες κατοχής, ιδιαίτερα στους τομείς της λογοτεχνίας και της μουσικής. Η Ελλάδα επέλεξε την οδό της αυτοθυσίας για την ελευθερία και συγχρόνως της επιβίωσης.

Και τότε μας χτύπησαν αναίτια κι εμείς απαντήσαμε με Αλληλεγγύη και Αντίσταση και επιζήσαμε. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα με τη βεβαιότητα ότι τελικός νικητής θα είναι ο ελληνικός λαός. Αυτό το μήνυμα στέλνω στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόϊμπλε δηλώνοντας ότι παραμένω πάντοτε φίλος του Γερμανικού Λαού και θαυμαστής της μεγάλης του συνεισφοράς στην Επιστήμη, τη Φιλοσοφία και την Τέχνη και ιδιαίτερα στη Μουσική! Και η καλλίτερη ίσως απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι εμπιστεύθηκα το σύνολο του μουσικού μου έργου σε δύο Γερμανούς Εκδότες, τον Schott και το ν Breitkopf, που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες του κόσμου και η συνεργασία μου μαζί τους είναι άκρως φιλική.

Μας απειλούν ότι θα μας εκδιώξουν από την Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν μας θέλει μια φορά, εμείς αυτή την Ευρώπη των Μέρκελ - Σαρκοζί δεν την θέλουμε δέκα φορές.

Σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ετοιμάζομαι να πάρω μέρος κι εγώ μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τον ήρωα που κατέβασε τη Σβάστικα από την Ακρόπολη δίνοντας έτσι το σινιάλο για το ξεκίνημα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στον Χίτλερ. Οι δρόμοι και οι πλατείες μας θα πλημμυρίσουν από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα διαδηλώνουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης και της Τρόικα.

Άκουσα χθες τον τραπεζίτη-Πρωθυπουργό στο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό Λαό να λέει ότι «έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν». Ποιοι όμως μας έφτασαν μέσα σε δυο χρόνια στο ΜΗΔΕΝ; Οι ίδιοι, που αντί να βρίσκονται στη φυλακή, εκβιάζουν τους βουλευτές να υπογράψουν Νέο Μνημόνιο χειρότερο από το πρώτο, που θα εφαρμοστεί από τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες μεθόδους που μας οδήγησαν στο ΜΗΔΕΝ. Γιατί; Γιατί αυτό επιτάσσει το ΔΝΤ και το Γιούρο Γκρουπ εκβιάζοντάς μας ότι εάν δεν υπακούσουμε, θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία… Εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Όλοι αυτοί οι κύκλοι που ουσιαστικά μας μισούν (ξένοι και Έλληνες) και που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την δραματική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα, απειλούν, εκβιάζουν, με σκοπό να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, δηλαδή να μας πάνε κάτω από το ΜΗΔΕΝ, έως την οριστική μας εξαφάνιση.

Έχουμε επιζήσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα από τους αιώνες και είναι βέβαιο ότι αν μας οδηγήσουν με τη βία στο προτελευταίο σκαλοπάτι πριν από τον θάνατο, οι Έλληνες όχι μόνο θα επιζήσουν αλλά και θα αναγεννηθούν. Αυτή τη στιγμή έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ενωθεί δυναμικά ο ελληνικός λαός. Προσπαθώ να τον πείσω ότι η Τρόικα και το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει άλλη λύση. Κι αυτή είναι να αλλάξουμε ριζικά την πορεία του έθνους μας και να στραφούμε προς την Ρωσία για οικονομική συνεργασία και για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα μας βοηθήσουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας με όρους που θα εξασφαλίζουν το εθνικό μας συμφέρον. Όσο για την Ευρώπη προτείνω να πάψουμε να αγοράζουμε πολεμικό υλικό από την Γερμανία και την Γαλλία. Όπως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Γερμανία να εξοφλήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας οφείλει και που σήμερα μαζί με τους τόκους μπορεί να ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ.

Η μοναδική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις επαναστατικές αλλαγές είναι ο ελληνικός λαός ενωμένος σε ένα τεράστιο Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης, ώστε να εκδιωχθεί η Τρόικα (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκές Τράπεζες) από την χώρα. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενες όλες οι παράνομες ενέργειές τους (δάνεια, χρέη, τόκοι, φόροι, αγορές του Δημόσιου πλούτου). Φυσικά οι Έλληνες συνεργάτες τους που έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού μας ως προδότες, θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Στον σκοπό αυτό (της ενότητας του Λαού σε ένα Μέτωπο) είμαι ολοκληρωτικά δοσμένος και πιστεύω ότι τελικά θα δικαιωθώ. Πολέμησα με το όπλο στο χέρι ενάντια στην Χιτλερική κατοχή. Γνώρισα τα μπουντρούμια της Γκεστάπο. Καταδικάστηκα από τους Γερμανούς σε θάνατο και έζησα ως εκ θαύματος. Στα 1967 ίδρυσα το ΠΑΜ, την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της στρατιωτικής χούντας. Πάλεψα στην παρανομία. Πιάστηκα και φυλακίστηκα στο «σφαγείο» της χουντικής Ασφάλειας. Τελικά και πάλι επέζησα. Σήμερα είμαι 87 ετών και είναι πολύ πιθανόν να μη ζήσω τη σωτηρία της αγαπημένης μου πατρίδας. Όμως θα πεθάνω με τη συνείδησή μου ήσυχη, γιατί εξακολουθώ να κάνω το Χρέος μου απέναντι στα ιδανικά της Ελευθερίας και του Δικαίου ως το τέλος.

Αθήνα,
12.2.2012
Μίκης ΘεοδωράκηςΘα μπορούσε το έργο η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων να λέγεται η Άννα στην Χώρα των Θαυμάτων; Μα φυσικά! Γιατί η Ελλάδα αφ’ ενός μεν είναι η χώρα των «θαυμάτων», αφ’ ετέρου δε στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη υπουργός που ονομάζεται Άννα Διαμαντοπούλου. Για να καταλάβουμε για άλλη μία φορά, για να εμπεδώσουμε όλοι μας, μην ξεχνάμε η επανάληψη είναι μητέρα της μαθήσεως, ποιοι μας κυβερνούν τόσα χρόνια, ποιοι θέλουν ή καλύτερα έχουν το θράσος ακόμη και σήμερα όχι απλά να επανεκλεγούν αλλά να γίνουν και αρχηγοί κόμματος, σας μεταφέρουμε εδώ τι διαβάσαμε σήμερα. Δύο εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν συνολικά στους δήμους της χώρας για να καλυφθούν τα έξοδα για τις φωτοτυπίες των σχολικών βιβλίων!!!

Το θέμα γνωστό, αλλά ας υπενθυμίσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν και την αναλγησία, το θράσος, την αναισθησία των πολιτικών που εκλεκτό δείγμα αποτελεί η κυρία Διαμαντοπούλου. Στην αρχή τα σχολεία έμειναν από βιβλία… Μετά έπρεπε να βρεθεί ο ένοχος, γιατί ένας πολιτικός δεν κάνει λάθη, δεν σφάλει, δεν εξυπηρετεί ημετέρους και άλλα πολλά. Ο «ένοχος» ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κύριος Αγγελάρας που καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση του ΕΣ. Τι δεν άκουσε ο άνθρωπος… Ας μην σχολιάσουμε δε την ενέργεια του κυρίου Καρχιμάκη που ζήτησε την δήλωση του Πόθεν Έσχες του εν λόγω ανώτατου δικαστικού. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να μην επέμβει και ο αδέκαστος κύριος Παπαϊωάννου, ο Υπουργός της Δικαιοσύνης, ο οποίος ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ε.Σ. κύριο Ι.Καραβοκύρη τις υποθέσεις που χειριζόταν ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ. για να προχωρήσει ή όχι σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του. Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό; Μήπως την περίπτωση με τους Οικονομικούς Εισαγγελείς όπου δεν ζήτησε απλά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης ο κύριος Παπαϊωάννου αλλά έγραψε και ολόκληρο «πόνημα» για αυτούς….

Αυτή ήταν η πλευρά των πολιτικών… Η ουσία όμως ποια είναι; Πρώτον, η προμήθεια του χάρτου ακυρώθηκε δύο φορές ως ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και ουδείς πολιτικός ασχολήθηκε με αυτό. Δεύτερον, ουδείς απάντησε στα ερωτήματα της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ που ερωτούσε αν αληθεύει ότι αγοράστηκε ακριβότερο χαρτί από αυτό που θα μπορούσε να αγοραστεί με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο με 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Ότι αγόρασε ο ΟΕΔΒ διπλάσια ποσότητα από αυτή που χρειαζόταν ενώ είναι υπό κατάργηση και ότι έγιναν και άλλα γραφειοκρατικά τεχνάσματα για να φθάσουν τον διαγωνισμό εκεί που ήθελαν να τον φθάσουν!!! Και αν αμφιβάλει κάποιος για το εάν ίσχυαν οι καταγγελίες της εφημερίδας αυτό μάλλον αποδεικνύεται από μόνο του. Και πως; Μα όταν τελικά κάποτε αγοράστηκε το χαρτί για τα βιβλία ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίων εξέδωσε ανακοίνωση που ήταν ένα ράπισμα για όλη την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα οι εκδότες βιβλίων κατήγγειλαν ότι, «Ενώ η Ελλάδα βυθίζεται οικονομικά και ο Έλληνας πολίτης έχει πλέον εξαθλιωθεί οι κρατούντες στο Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις και να ενεργού σα να μην έχουν υπάρξει δραματικές αλλαγές στη χώρας μας. Εξακολουθούν να στηρίζουν και να εξυπηρετούν ημέτερους, να συντηρούν την πελατειακή σχέση μοιράζοντας επιλεκτικά χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς καμία σκέψη για μείωσης των δαπανών, οικονομία και χρηστή διαχείριση»… Παράλληλα έδωσαν και πολύ ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία για την προμήθεια αυτή!! Και σήμερα ήρθε και το κερασάκι των 2.000.000 ευρώ για τις φωτοτυπίες!!!

Οι ανίκανοι, για να μην χρησιμοποιήσουμε βαρύτερες εκφράσεις, αλλά θα έρθει και η ώρα και για αυτές, σε ένα απλούστατο θέμα, όπως της προμήθειας των σχολικών βιβλίων έγινε ο κακός χαμός, πετάχτηκαν χρήματα που δεν υπάρχουν, και δεν τρέχει τίποτα!!!! Δηλαδή με μια μεγαλύτερη προμήθεια, πχ εξοπλισμών τι γίνεται; Και αν αυτά γίνονται σήμερα, μπορεί άνετα να καταλάβουμε όλοι μας τι παιχνίδια, και όχι μόνον, γινόντουσαν με τις προμήθειες όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια οι πολιτικοί αυτοί που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση για να καλύψουν την πλατούλα τους στο συγκεκριμένο θέμα αλλά, δεν δίστασαν και να ρίξουν λάσπη σε δικαστικό, και να τον «απειλήσουν», και να γράψουν τους πάντες στα παλιά τους τα παπούτσια και τελικά να πάρουν το χαρτί από εκεί που γούσταραν.. Γιατί άραγε; Φανταζόμαστε όλοι για το καλό του ελληνικού λαού!!!! Έτσι βλέπουν τον λαό οι πολιτικοί, έτσι συμπεριφέρονται προς τους ιθαγενείς τους. Δηλαδή τι θέλαμε; Αντί οι κυβερνώντες να κόβουν συντάξεις, μισθούς, επιδόματα, να κάνουν απολύσεις και να εξαθλιώνουν ένα λαό, να έκαναν οικονομία στις δαπάνες του δημοσίου; Να μην κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα; Γίνονται αυτά τα πράγματα;

Αλλά την μεγίστη ευθύνη την έχουμε εμείς, ο λαός. Γιατί όταν θα γίνουν οι εκλογές τους ίδιους θα ψηφίσουμε… Αντί να τους δώσουμε και εμείς το πασαπόρτι τους… Να πάνε κάπου έξω από εδώ και να μην γυρίσουν. Και αυτό αφορά όλα τα κόμματα. Γιατί ναι μεν το ΠΑΣΟΚ τα έκανε όλα αυτά, αλλά και η Νέα Δημοκρατία τι έκανε; Έκανε τον κόσμο άνω κάτω ακόμη και για αυτό το θέμα που είναι τόσο πασιφανές; Έκανε αντιπολίτευση; Όχι, εκλογές ζητούσε. Έχει κολλήσει ο δίσκος και για αυτό έχει γίνει η ΝΔ εξ ίσου ανυπόληπτη με το ΠΑΣΟΚ, και αναγκαστικά πια η ηγεσίας της άγεται και φέρεται. Αλήθεια μήπως και εδώ θα έπρεπε να επέμβει η δικαιοσύνη; Και ας έχουν ασυλία οι πολιτικοί.. Ας στραφεί η δικαιοσύνη προς όλους τους άλλους, προς αυτούς που υλοποιούν τα σχέδια των πολιτικών ώστε από τις διώξεις και την τιμωρία να μείνουν οι πολιτικοί χωρίς ανθρώπους δίπλα τους, χωρίς τους δικούς τους… Είναι και αυτό μια λύση!

O αντιναύαρχος Μαρκ Φοξ, διοικητής του πέμπτου ναυτικού στόλου των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Ιράν έχει προετοιμάσει μικρά υποβρύχια και ακταιωρούς, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά το αμερικανικό Ναυτικό δεν θα του επιτρέψει σε καμία περίπτωση να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Ο αντιναύαρχος τόνισε επίσης ότι ο αμερικανικός Στόλος είναι έτοιμος να αντισταθεί στις εχθρικές ενέργειες του Ιράν, αλλά θα ήταν προτιμότερη η διευθέτηση των υφιστάμενων αντιθέσεων με διπλωματικό τρόπο.

Voice of Russia


Του Eric Blair για το ιστολόγιο Activist Post
(Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Al Jazeera)

Μπορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα να έχει πραγματική Δημοκρατία, όταν ένα μη εκλεγμένο διεθνές "πρακτορείο" εξαναγκάζει τη χώρα να νομοθετεί με το ζόρι, υπαγορεύοντας ολόκληρη τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική της; Εάν από την κυβέρνηση ενός κυρίαρχου έθνους αφαιρείται το δικαίωμα να μπορεί να προσδιορίσει πόσο θα πρέπει να φορολογεί τους πολίτες της και τι υπηρεσίες να τους προσφέρει, τι εξουσία έχει αυτή η κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί έναν λαό;

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αν και στερείται νομιμότητας, μόλις ενέκρινε ένα νέο απεχθές "Μνημόνιο", που υπαγορεύει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα. Η νέα νομοθεσία υπαγορεύθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να εξασφαλιστεί για άλλη μια φορά η "διάσωση" της χώρας και η αποφυγή εθνικής χρεοκοπίας.

Δείτε μια εξήγηση της θλιβερής πολιτειακής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στο παρακάτω βίντεο. Είναι απόσπασμα από μια ζωντανή εκπομπή που μεταδόθηκε από το αγγλόφωνο δορυφορικό κανάλι Al Jazeera την ώρα που ψηφιζόταν το νέο Μνημόνιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο:

Ανταποκριτής του Αl Jazeera στην Αθήνα, Βarnaby Phillips:
"…Mιλάμε, λοιπόν, για μια κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί. Υπάρχουν κόμματα σε αυτό τον κυβερνητικό συνασπισμό που δεν έχουν εκλεγεί. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στην εξουσία βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2009, μέσω των οποίων επέστρεψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην εξουσία, έχοντας κερδίσει το 44% των ψήφων.
Ωστόσο, στις δύο τελευταίες σφυγμομετρήσεις - και οι σφυγμομετρήσεις αυτές έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες - βλέπουμε τους
Σοσιαλιστές να έχουν συρρικνωθεί στο 8-9%, τους Συντηρητικούς (ΝΔ) να μην πηγαίνουν καθόλου καλά, αν λάβει κανείς υπ' όψιν ότι το κόμμα αυτό βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση τα τελευταία δύο χρόνια, και βρίσκονται τώρα μεταξύ 20 και 30%.
Έχουμε λοιπόν ένα θέμα, και δικαίως η κυβέρνηση αυτή θεωρείται ως
κυβέρνηση μειοψηφίας και στερείται της απαραίτητης νομιμότητας για να ψηφίζει τέτοιου είδους μέτρα. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αίσθηση της επείγουσας ανάγκης, αφού λέγεται ότι, αν δεν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Ανταποκριτής του Αl Jazeera στην Ουάσιγκτον
:
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής... Έχετε σκεφτεί τι είδους δημοκρατία είναι αυτή σήμερα στην Αθήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ υπαγορεύουν ουσιαστικά σε αυτή την κυβέρνηση, σε αυτούς τους υπουργούς, σε αυτό το κοινοβουλευτικό σώμα τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, ενώ στον λαό της Ελλάδας δεν δίνεται σχεδόν καμιά ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του για όλα αυτά; Καταλαβαίνετε γιατί αυτός ο λαός είναι εξοργισμένος και βλέπουμε μια μερίδα του ελληνικού λαού να ξεσπάει αυτή την οργή στους δρόμους αυτής της πόλης;


Έλληνας πολίτης, καλεσμένος στο στούντιο του Al Jazeera στο Λονδίνο
:
Φυσικά και καταλαβαίνω. Η θέση μου δεν είναι να υπερασπίσω την κυβέρνηση με κανένα τρόπο. Το λυπηρό γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που κυβερνάται σύμφωνα με πρόγραμμα που υπαγορεύει το ΔΝΤ… "
Ο νέος μηχανισμός στήριξης συνιστάται, επίσης, από τον νέο "διορισμένο" πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού στο παρελθόν ο κύριος αυτός χρημάτισε ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Παπαδήμος απείλησε τους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία ότι "θα ήταν λάθος σοβαρό" εάν απέρριπταν αυτή τη συμφωνία.

"Θα ήταν μια τεράστια ιστορική αδικία εάν η χώρα από την οποία ξεπήδησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός (...) έφθανε στην πτώχευση, και οδηγούνταν, από ένα λάθος, στην εθνική απομόνωση και απελπισία", τόνισε στους βουλευτές ο Παπαδήμος.

Εάν οι μαζικές περικοπές λιτότητας, η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, και οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και ταραχές στους δρόμους δεν είναι "εθνική απελπισία", δεν είμαι ακριβώς σίγουρος τι είναι.


Η Ελλάδα είναι το κλασικό παράδειγμα του θύματος, όπως παρουσιάζεται στο σενάριο του "Οικονομικού Δολοφόνου", όπου οι διεθνείς τράπεζες προκαλούν τόσο μεγάλα πλαστά χρέη, που καθίσταται αδύνατο να αποπληρωθούν ποτέ. Προσποιούνται ότι τα δάνειά τους θα βοηθήσουν τους λαούς, ενώ στην πραγματικότητα τα ποσά διοχετεύονται στις τσέπες των μυημένων πολιτικών και των τραπεζομαφιόζων, που δημιούργησαν τα χρέη. Στη συνέχεια οδηγούν τις χώρες στο χείλος της χρεοκοπίας, προκειμένου να απαιτήσουν να δημιουργηθεί ακόμα περισσότερο χρέος, για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους! Και όταν και αυτό έχει εξαντληθεί, τότε οι τραπεζίτες έρχονται να απαιτήσουν μια "λίβρα σάρκας" από το σώμα του χρεωμένου, όπως ακριβώς κάνουν τώρα με την Ελλάδα.

Αυτή η "λίβρα σάρκας" παίρνει τη μορφή περισσότερων φόρων, τεράστιων περικοπών στις δημόσιες θέσεις εργασίας, στις συντάξεις και τις υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας, ακόμη και ξεπουλήματος σε τιμή ευκαιρίας ολόκληρων νησιών. Α, ναι, και της εθνικής κυριαρχίας, για να μην ξεχνιόμαστε! Μόνο που αυτή έχει ήδη εξαφανιστεί πολύ πριν από τη σημερινή αφαίμαξη.


Και καθώς η αστυνομία (τα μέλη της οποίας σίγουρα συγκαταλέγονται στην πλειοψηφία εκείνη που αντιτίθεται στα μέτρα αυτά) αντιπαλεύει τους πολίτες στους δρόμους, θα πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα ίδια το θεμέλια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όταν βλέπουμε τους διεθνείς τραπεζίτες να υπαγορεύουν την πολιτική μιας χώρας.


Σας μοιάζει το παρακάτω βίντεο να προέρχεται από το "λίκνο της Δημοκρατίας"; Πόσο ακόμη πρέπει να συνεχιστεί αυτή η διάβρωση μέχρι να δούμε τους διεθνείς τραπεζομαφιόζους να εκτίθενται, ώστε να πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους; Να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια στυγνή δικτατορία;


Νέο πολιτικό σκηνικό υπάρχει στη χώρα από χθες, μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου, όπως ήταν βέβαιο εκ των προτέρων, και το πρωτοφανές κύμα διαγραφών δεκάδων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έλαβε χώρα λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ο πρωτεργάτης της «μνημονιακής» πολιτικής Γιώργος Παπανδρέου και ο προσφάτως προσηλυτισθείς στα «μνημονιακά νάματα» υπαρχηγός του Αντώνης Σαμαράς κατελήφθησαν από... αμόκ καρατομήσεων!

Οχι έναν ή δύο, αλλά... 22 (!) βουλευτές του αποκεφάλισε ο πρώτος, εκτελώντας και άλλους 9 αφού ανακοίνωσε ότι αποκλείονται από τις εκλογικές λίστες. Οι 22 αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, ενώ οι υπόλοιποι 9 το ψήφισαν επί της αρχής, αρνήθηκαν όμως να ψηφίσουν το άρθρο του που αφορά στην κατάλυση θεμελιωδών εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. «Κανένας αντιμνημονιακός δεν μπορεί να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ» είναι η γραμμή Παπανδρέου - Βενιζέλου.

Μόλις κατά μία διαγραφή υπελείφθη του Γ. Παπανδρέου ο Αντώνης Σαμαράς παρόλο που η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι η μισή από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Αποκεφάλισε 21 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν κατά του Μνημονίου ο μέχρι πρότινος «αντιμνημονιακός ηγέτης» της συντηρητικής παράταξης.

Δεν έχουν περάσει ούτε δυόμισι χρόνια από τις εκλογές του 2009 που το ΠΑΣΟΚ είχε βγει με 160 βουλευτές. Τώρα του έχουν απομείνει 131 και ουσιαστικά 122, αν αφαιρεθούν και οι 9 που αποκλείστηκαν από τις λίστες.

Και η ΝΔ είχε εκλέξει 91 βουλευτές, αλλά τώρα της έχουν απομείνει μόλις 62. Από 251 που είχαν εκλέξει δηλαδή συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους έχουν απομείνει μόλις 184 ουσιαστικά! Με τις δεκάδες ανθρωποθυσίες υποτίθεται ότι θα «στεριώσει» σκληρή «μνημονιακή» συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, με άξονα όμως τότε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της «τσόντας» που παίζει σήμερα ο Α. Σαμαράς.

Το βέβαιο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πολύ πιο σκληρά «μνημονιακά» κόμματα, μετά τις χθεσινές εκκαθαρίσεις. Οι βουλευτές που απέμειναν στις γραμμές τους δεν έχουν ενδοιασμούς στην υπηρέτηση αυτής της γραμμής.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Επειδή ο αριθμός των διαγραφών ήταν κρίσιμα μεγάλος, αναφύεται το ζήτημα αν οι 50 διαγραφέντες βουλευτές θα αναζητήσουν προσωπικές λύσεις εντασσόμενοι σε άλλα κόμματα ή αν θα συγκροτήσουν δύο «αντιμνημονιακά» κόμματα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αν επιλέξουν τη δημιουργία νέων «αντιμνημονιακών» κομμάτων και η κίνησή τους βρει λαϊκή ανταπόκριση, δεν αποκλείεται καθόλου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να συγκροτήσουν κυβέρνηση ή να έχουν μια πολύ εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία ενδέχεται να καταρρεύσει υπό το βάρος αμοιβαίων εκβιαστικών απαιτήσεων κατά την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτής της έντονης ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, ο χρόνος διενέργειας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών ενδέχεται να αποκτήσει καταλυτική σημασία για τις εξελίξεις.

Στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα ήθελαν να πάνε οι εκλογές όσο πιο μακριά γίνεται. Ο κίνδυνος είναι σαφής: αν όντως γίνουν τον Απρίλιο - Μάιο με την κρίση να μαίνεται, τη φτώχεια να επελαύνει, την ανεργία να καλπάζει και τη λαϊκή οργή στο αποκορύφωμα, οι οιωνοί δεν είναι καλοί ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τη ΝΔ. Δεν αποκλείεται να πάρουν τόσο χαμηλά ποσοστά που η κατάστασή τους να μη διορθώνεται με τίποτα. Χώρια που σε περίπτωση σοβαρής εκλογικής ήττας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορεί να προκύψουν κατά θέμα στη Βουλή ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες που να αναιρέσουν θεμελιώδεις διατάξεις του νέου Μνημονίου ή νόμους που να απορρέουν από αυτό - κάτι που λογικά δεν αναμένεται να το διακινδυνεύσουν.

Η αποφυγή προσδιορισμού ημερομηνίας εκλογών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες και η γενική αναφορά στον Απρίλιο εκφράζει αυτή την ταλάντευση. Αν πειστούν ότι οι 50 διαγραμμένοι είναι ανίκανοι να συγκροτήσουν «αντιμνημονιακούς» πόλους, άρα είναι ακίνδυνοι, τότε πιθανότατα θα κάνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο και θα βάλουν τον Σαμαρά να πάρει αυτός τα νέα επαχθέστατα μέτρα. Ιδωμεν...

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ - Εκατοντάδες χιλιάδες λαού

Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή του λαού της Αθήνας στην προχθεσινή κινητοποίηση εναντίον του νέου Μνημονίου. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λαού κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και τους Στύλους του Ολυμπίου Δίος - κάποιοι μιλούσαν για μισό εκατομμύριο κόσμο ή και περισσότερο. Με έναν ανελέητο χημικό πόλεμο, η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την προσέλευση του κόσμου, να τον τρομοκρατήσει, αλλά προσέκρουσε στην πρωτοφανή αποφασιστικότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αρνούνταν πεισματικά και επί ώρες να διαλυθούν παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αυτήν τη φορά ούτε οι ύποπτοι εμπρησμοί επηρέασαν αρνητικά τον κόσμο.

Ο Βενιζέλος, ο υπουργός πολιτισμού επί Ολυμπιάδας, επιμένει να μας ξανασώσει.
Για πολλοστή φορά μέσα σε δύο χρόνια.
Και είναι λογικό.
Γιατί ποιοι ξέρουν καλύτερα να μας σώσουν, αν όχι αυτοί που μας κατέστρεψαν.

Γνωρίζουν καλά ότι η χώρα καταστράφηκε λόγω του υψηλού βασικού μισθού. Όταν ο Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά για την γενιά των 700ων ευρώ, εννοούσε ότι παίρνει πολλά και όχι το αντίθετο που νόμιζαν πολλοί από αυτούς που τον ψήφισαν.

Είναι άλλωστε κατανοητό ότι 500 ευρώ είναι αρκετή ανταμοιβή για κάποιον που έχει το προνόμιο στις μέρες μας να εργάζεται.

Και ειδικά οι νέοι κάτω από τα 25, που τόσα χρόνια τα έτρωγαν με τον Πάγκαλο πρέπει επιτέλους να πληρώσουν με τον ακόμα χαμηλότερο βασικό των 450.

Γιατί όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, χρέος της γενιάς του είναι να σώσει την χώρα. Την οποία λογικά θα... κατέστρεψε όχι η ίδια αλλά κάποια άλλη γενιά.

Και αφού τιμωρεί ειδικά τους νέους βγάζω το συμπέρασμα ότι αυτοί θα είναι οι υπεύθυνοι της καταστροφής.

Και επιτέλους αν δεν πληρώσουν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, ποιοι θα πληρώσουν;

Οι πλούσιοι;
Από το SPIEGEL 13/2 Μετάφραση: CYNICAL

Μεγαλώνουν οι αμφιβολίες της Ευρώπης για

την στρατηγική σχετικά με το ελληνικό χρέος


Την περασμένη Τρίτη η Μέρκελ έχει προσκληθεί σε κάποιο ίδρυμα να συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Μια νεαρή γυναίκα σηκώνεται και συστήνει τον εαυτό της σαν ξένη φοιτήτρια που σπουδάζει στη Γερμανία, αντιπροσωπευτικό δείγμα της νέας γενιάς των Ελλήνων. Δηλώνει ότι φυσικά θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά το τέλος των σπουδών της. Αλλά, κάθε φορά που ψάχνει για δουλειά στην Αθήνα, το μόνο που βρίσκει είναι δουλειές στη Γερμανία.

Η Μέρκελ κουνάει το κεφάλι. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη» λέει, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί μια νομισματική ένωση χωρίς το υπερχρεωμένο έθνος. «Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», προσθέτει. Και μετά χωρίς να ρωτηθεί παρέχει κάτι σαν εγγύηση για την Ελλάδα, «Δεν θα συμμετάσχω στο σπρώξιμο της Ελλάδος εκτός ΕΖ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες».

Αυξανόμενες αμφιβολίες

Έχουμε στα χέρια μας ένα πρόγραμμα το οποίο ούτε ακόμα οι σχεδιαστές του δεν to πιστεύουν. Οι Υπ. Οικ. στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο σκεπτικοί για την ικανότητα της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις, παρά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων από την Αθήνα. Προσπάθειες να πείσουν τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν πηγαίνουν πολύ αργά. Και υπάρχει και διογκούμενη αμφιβολία και ανάμεσα σε πολιτικούς στο Βερολίνο για την παρούσα στρατηγική διάσωσης, όπως και ανάμεσα στα κόμματα στην Αθήνα.

Η Ευρώπη τώρα πληρώνει το τίμημα για την ανικανότητα των ηγετών της, μαζί με το ΔΝΤ και τη Λαγκάρντ, που δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν την οικονομική υγεία της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση το νέο πρόγραμμα δεν φαίνεται να βγαίνει. Παρά τα 130 δις. ευρώ, το ποσό αυτό δεν θα κάνει την επανάκαμψη ευκολότερη. Και παρά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κλπ, γίνεται ακόμα λιγότερο καθαρό πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Λίγο πολύ η νέα στρατηγική είναι μια απ’ τα ίδια.

Η απόφαση για το πακέτο σωτηρίας υποτίθεται ότι θα ληφθεί τη Τετάρτη. Αλλά ακόμα και οι Υπ. Οικ. Αμφιβάλουν με το αν τα νέα μέτρα θα είναι αρκετά. Η επίλυση του ελληνικού προβλήματος, πολλοί πλέον το αναγνωρίζουν, θα πάρει 20 και όχι 10 χρόνια.

«Οι πολιτικές της τρόικα απέτυχαν»

Το πλάνο σωτηρίας βασίζεται σε υποθέσεις που αποδείχτηκαν εντελώς αισιόδοξες. Οι αρχηγοί της Ευρώπης είχαν υποθέσει ότι οι Έλληνες θα επέστρεφαν γρήγορα στην ανάπτυξη. Αλλά η σκληρότητα των μέτρων λιτότητας το κάνουν αρκετά αμφίβολο.

Η λιτότητα δεν αποτελεί καν συνταγή για την επίλυση του προβλήματος του χρέους, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων σχετικά με το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών. Αρκετές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς και ο Σόιμπλε λέει τώρα ότι η Γερμανία δεν θα απελευθερώσει τη βοήθεια παρά μόνον όταν οι λεπτομέρειες αυτές διευθετηθούν.

Εν τούτοις, καθώς οι πιστωτές είναι ακόμα διστακτικοί, ο ελληνικός πληθυσμός έχει δώσει την ετυμηγορία του. Δηλαδή, ότι δεν θέλει να σωθεί αν αυτό συνεπάγεται χαμηλότερους μισθούς και περισσότερες περικοπές στις συντάξεις.

Το Spiegel, αναφέρεται κατόπιν στο «αριστερόστροφο(!)» ΒΗΜΑ, όπου σε άρθρο του φέρεται να παροτρύνει την κυβέρνηση να διακόψει τις συνομιλίες και να διαπραγματευτεί εναλλακτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα έχει ακόμα τη δύναμη να τα τινάξει όλα στον αέρα» έγραφε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος.

Ο αριθμός όσων συμφωνούν με αυτή τη γραμμή όλο και μεγαλώνει, ακόμα και μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ λέει: «Οι πολιτικές της Τρόικα έχουν αποτύχει». Αν και αυτό θα ηχούσε αδιανόητο λίγο καιρό πριν, ο ΣΕΒ τώρα συγκλίνει στις απόψεις του με τα συνδικάτα.

«Αυξανόμενη απογοήτευση στο Βερολίνο»

Μετά από δυο συνεχόμενα έτη ατέλειωτων συζητήσεων για την Ελλάδα, υπάρχει πλέον η αναγνώριση από τους γερμανούς πολιτικούς ότι τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πήραν ένα καθαρό μήνυμα για την διογκούμενη δυσαρέσκεια μέσα στο κόμμα τους. Μίλησαν με τους βουλευτές του CDU σχετικά με την ψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο του δεύτερου πακέτου στις 27 Φεβρουαρίου. Και η διάθεση ήταν παγωμένη. Έχουν πια κουραστεί από το κεφάλαιο Ελλάδα. Τη μια μέρα πείθονται να ψηφίσουν και την άλλη τους λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωράνε.

Ο Gunther Krichbaum, πολιτικός του CDU, ζήτησε να μάθει αν το δεύτερο αυτό πακέτο των 130 δις πραγματικά θα σταματήσει στα 130 δις και τι θα μπορούσε να εγγυηθεί την πληρωμή των φόρων από τους έλληνες. Ο Σόιμπλε υποχώρησε με ελαφρά πηδηματάκια. «Αυτό είναι δύσκολο ακόμα και στη Γερμανία», απάντησε, προκαλώντας γέλια.

«Αυτό είναι το όριο»

Αλλά ακόμα και αν το γερμανικό κοινοβούλιο ψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ο εκνευρισμός στο CDU έφτασε και στα υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος. «Αν αυτοί που πρέπει να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις μπορούσαν να ελπίζουν ότι θα έπαιρναν επιπλέον χρήματα, ποτέ δεν θα φτάναμε σε ένα σταθερό ευρώ», προειδοποιεί ο Horst Seehofer ο πρόεδρος του CSU, αδελφό κόμμα της Βαυαρίας. Ο Seehofer υποστηρίζει τη Μέρκελ, αλλά δεν επιθυμεί ατέλειωτη χρηματοδότηση. «Η συμβολή της Γερμανίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 211 δις. Αυτό είναι και το όριο.

Ο Wolfgang Bosbach, ενάντιος των πακέτων διάσωσης δεν βλέπει την Ελλάδα να μένει για πολύ ακόμα στο ευρώ. «Δεν μπορώ να εγκρίνω το δεύτερο πακέτο διότι η Ελλάδα στερείται ανταγωνιστικότητας, ικανού δημόσιου τομέα και οικονομικής δύναμης ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».

Ο Thomas Silberhorn, από το CSU συμφωνεί. «Εγκαταλείπουμε τις βασικές μας θέσεις, τη μια μετά την άλλη», λέει.

Το FDP (των φιλελευθέρων), στηρίζει τη Μέρκελ, αλλά συμπληρώνει ότι δεν θέλε να βρεθεί υπόλογο αν αποτύχει η διάσωση της Ελλάδας. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει αποτελέσματα Τώρα», δηλώνει ο Ρέσλερ. Αρκετοί όμως βουλευτές έχουν αρχίσει να δηλώνουν ότι δεν είναι και απολύτως σίγουροι για μια θετική ψήφο.

Ακόμα και το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών, το SPD, αρχίζει να βλέπει τη θέση του να δυσκολεύει. Από τη μια μεριά έχει στηρίξει τη Μέρκελ, από την άλλη όμως διαφωνεί με τα μέτρα λιτότητας. Την Παρασκευή, σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, παρατηρήθηκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στα μέλη του κόμματος σχετικά με το δεύτερο πακέτο.

«Το μερίδιο της Γερμανίας»

Οι γερμανοί πολιτικοί αρχηγοί γενικώς τα έχουν χαμένα. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Γερμανία θα χάσει αρκετές δεκάδες δις. Ως τα τώρα η Γερμανία έχει συμβάλει με 15 δις. Αλλά και οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν μερίδιο και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Το Ιfo ανεβάζει το ποσό στα 13 δις.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας έχει ένα χρέος 108 δις στην ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, αυτά τα χρέη θα έπρεπε να τα αναλάβουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Το Ifo υπολογίζει ότι στη Γερμανία θα αντιστοιχούσε ένα ποσό ίσο με 30 δις.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Αν η Ελλάδα παρέλυε, ολόκληρη η χώρα θα βυθιζόταν στο χάος. Οι ΔΥ δεν θα έπαιρναν μισθό, οι συνταξιούχοι συντάξεις, οι τράπεζες, …

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να διαγράψουν όχι μόνο τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα δάνεια των ιδιωτών, συνολικά, περίπου 14 δις. Για τους Γάλλους, το ποσό αυτό φτάνει στα 35 δις.

Κάνοντας τη σούμα, μια ελληνική χρεοκοπία θα κόστιζε με το καλημέρα σας στη Γερμανία 71 δις.

«Το λιγότερο τρομαχτικό σενάριο»

Ο Hans-Werner Sinn, ο επικεφαλής του Ifo πιστεύει ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι η καλύτερη λύση.

Αλλά τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ; Με γνώμονα την ελληνική οικονομική ανάπτυξη, αν η Ελλάδα εισήγαγε τη δραχμή θα έκανε τα προϊόντα της φτηνότερα. Τον τουρισμό για παράδειγμα και θα κέρδιζε σε ανταγωνιστικότητα έναντι της Ισπανίας. «Αυτός είναι ο μόνος εφικτός τρόπος για την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση», δήλωσε επίσης ο Kenneth Rogoff πρόσφατα στο Βερολίνο.

Αλλά αν και μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε την Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την υπόλοιπη ΕΖ. «Κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει», αναφέρει ο οικονομολόγος της Οξφόρδης Clemens Fuest. Θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αποχωρήσεις. Θα σημειωθούν φυγή κεφαλαίων, άνοδος των spreads κλπ.

Έτσι οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά σε ένα άλυτο δίλλημα. Αν προχωρήσουν όπως πάνε τώρα η χώρα δεν θα εξέλθει της κρίσης. Αν εξαναγκάσουν της Αθήνα εκτός ευρώ, τότε κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΖ.

Αυτό αφήνει μια μόνο βιώσιμη, αλλά ακριβή λύση: Να επιτρέψουν την πτώχευση της Ελλάδας, αλλά εντός ευρώ. Το σχέδιο αυτό θα ελάφρυνε το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα και θα παρείχε τις προϋποθέσεις για ένα καινούργιο ξεκίνημα, φυσικά κάτω από τη λήψη σκληρών μεταρρυθμίσεων, αλλά και στρατηγικών ανάπτυξης.

Αυτό θα αποτελούσε και το λεγόμενο Plan B το οποίο ψάχνουν τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο. Δεν είναι όμως ακόμα σίγουρο πότε θα πάρουν το κουράγιο να προχωρήσουν σ’ αυτό το απαραίτητο βήμα, αλλά οι εμπλεκόμενοι έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται με ποιο τρόπο θα δικαιολογήσουν καλύτερα στο εσωτερικό και εξωτερικό, την εγκατάλειψη της παρούσας στρατηγικής των συνεχόμενων bail-outs.

«Εάν η Ελλάδα αποτύχει», είπε ο Σόιμπλε, «αυτό δεν θα οφείλεται στη Γερμανία».