Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Αυγ 2013


Tα κέρδη της Γερμανίας από την οικονομική κρίση ανέρχονται στο ποσό των 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2010-2013 και αυτό συμβαίνει λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης για αγορά του χρέους της, δηλαδή των ομολόγων της επειδή θεωρούνται ασφαλής τοποθέτηση, με αποτέλεσμα να πέφτει το επιτόκιο που είναι υποχρεωμένη η Γερμανία να πληρώνει για να δανείζεται, ανακοινώθηκε πριν λίγο.

Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με τις μαζικές αγορές χρυσού της Γερμανίας από όλες τις διαθέσιμες πηγές (στην Ελλάδα σχεδόν ότι χρυσαφικό μαζεύεται από τα σαράφικα καταλήγει σε γερμανικά κυκλώματα εμπορίας χρυσού και το ίδιο συμβαίνει στην λοιπή Ευρώπη), δείχνουν μία χώρα η οποία λειτουργεί ως "ξενιστής", δηλαδή με απλά λόγια "ρουφά το αίμα της Ευρώπης" και ζει από την κρίση της και είναι πλέον σφόδρα πιθανό, όταν το σώμα αυτό "πεθάνει" η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ να είναι η Γερμανία.

Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να επιβιώσει η Ευρωζώνη.. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο επιτόκιο δανεισμού, στις χώρες της ίδιας νομισματικής ζώνης.

Με τεράστια αποθέματα χρυσού, με ισχυρή οικονομία που μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς και εκτός Eυρωζώνης και με την λοιπή Ευρώπη οικονομικά κατεστραμμένη.

Θα πρόκειται για την μεγάλη εκδίκηση των Γερμανών για τις ήττες του Α' και Β' ΠΠ...Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας συμπεριέλαβε στους εξοπλισμούς του Στρατού της χώρας περίπου 20 είδη φουσκωτών μακετών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι μακέτες μιμούνται τον πραγματικό εξοπλισμό σε οπτική, θερμική και ραντάρ διαπασών. Προς το παρόν οι στρατιωτικοί έχουν παραγγείλει για σειριακή παροχή μόνο ψευδή αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300.

Οι μακέτες αποτελούνται από σκελετό, καλυπτόμενο από αεροστεγές περίβλημα. Είναι εξοπλισμένες με θερμικούς και ραντάρ προσομοιωτές, μονάδες παραγωγής ενέργειας και ανεμιστήρες. Ένας ψευδοστόχος μπορεί να έχει βάρος από 30 ως 100 κιλά ανάλογα με τον τύπο του στρατιωτικού εξοπλισμού που μιμούνται.

“Η σημερινή εκπαίδευση και η μόρφωση έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα: δημιουργεί στους ανθρώπους της χαμηλής και μεσαίας αστικής τάξης τεράστια συμπλέγματα, μία φοβερή απέχθεια για τις κοινωνικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες γεννήθηκαν, καθώς επίσης την επιθυμία να ξεφύγουν πάση θυσία από αυτές.
Ο εργάτης δεν θέλει να παραμείνει εργάτης, ο χωρικός δεν θέλει πια να είναι χωρικός (ποιός θα δουλεύει αλήθεια;), ενώ ακόμη και ο τελευταίος μικροαστός δεν βλέπει δυνατή για το γιό του άλλη καριέρα, εκτός από εκείνη του μισθωτού δημοσίου υπαλλήλου.
Περαιτέρω, ο μεγαλοαστός επιλέγει συχνά την καριέρα του γιού του στην πολιτική, η οποία δυστυχώς δεν προσελκύει τους ανιδιοτελείς ικανότερους, αλλά όσους έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους κομματικούς μηχανισμούς – πολλοί από τους οποίους δεν διαφέρουν καθόλου από τις κοινές «σπείρες κακοποιών».
Αντί λοιπόν η εκπαίδευση να προετοιμάζει τους νέους ανθρώπους έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις δυσκολίες της ζωής και να μεγαλουργούν, τους προετοιμάζει είτε για τις δημόσιες υπηρεσίες, είτε για την πολιτική – όπου για την επιτυχία δεν χρειάζεται ούτε η πιο μικρή αναλαμπή πρωτοβουλίας.
Το κράτος τώρα, το οποίο με τα εγχειρίδια του κατασκευάζει κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες πτυχιούχους, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό από αυτούς – αφήνοντας αναγκαστικά πολλούς από τους υπόλοιπους να παραδέρνουν στην ανεργία.
Φροντίζει λοιπόν συνήθως να τρέφει με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο τους πρώτους, αυτούς που προσλαμβάνει δηλαδή στην υπηρεσία του, καθώς επίσης να αντιμετωπίζει ως εχθρούς τους δεύτερους – απομυζώντας παράλληλα όλους όσους έχουν την ανοησία να ιδρύουν επιχειρήσεις και να αποκτούν ακίνητη περιουσία“.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ο σημερινός πρωθυπουργός της υπό πτώχευση Ελλάδας, θέλει αναμφίβολα να προσφέρει τα πάντα στην πατρίδα του – δυστυχώς όμως δεν μπορεί ούτε αυτός, ούτε η κυβέρνηση που έχει ο ίδιος επιλέξει με κομματικά, εντελώς μη αξιοκρατικά κριτήρια.

Συνεχίζοντας, λόγω της ατυχούς για όλους μας ανεπάρκειας του αυτής, κρίνοντας τον εκ του αποτελέσματος, έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην καγκελάριο της Γερμανίας – η οποία πρόσβαλλε με θρασύτητα ακόμη μία φορά την πατρίδα μας λέγοντας ότι, “πρέπει να έχει κανείς υπομονή με την Ελλάδα” (εξ αιτίας προφανώς της ανεπαρκούς πολιτικής μας ηγεσίας).

Η ηγέτης της πρωσικής Γερμανίας όμως επιθυμεί απλά να κερδίσει χρόνο – γνωρίζοντας ότι, η μοναδική λύση της χώρας της είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη (σχέδιο β). Επειδή όμως δεν θέλει να ενοχοποιηθεί η Γερμανία (η οποία θα κατηγορούταν εύλογα ότι, για τρίτη φορά οδήγησε την Ευρώπη στην απόλυτη καταστροφή, εάν εγκατέλειπε το ευρώ και κατέρρεε η ένωση), δημιουργεί μεθοδικά εκείνες τις προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα την ανάγκαζαν οι υπόλοιπες χώρες να αποχωρήσει – θα την έδιωχναν δηλαδή.

Ορισμένες από αυτές είναι η επίμονη άρνηση της καγκελαρίου να εκδοθούν ευρωομόλογα, οι αντιθέσεις της στην εκτύπωση νέων χρημάτων από την ΕΚΤ, η εμμονή της στο ισχυρό ευρώ, η εγκληματική πολιτική λιτότητας, η αλαζονική αντιμετώπιση των εταίρων της κοκ.

Παραμένοντας λοιπόν σταθερή στις θέσεις της, οι οποίες οδηγούν με βεβαιότητα πολλές από τις υπόλοιπες χώρες στη χρεοκοπία, είναι σχεδόν βέβαιη ότι θα την αναγκάσουν να εγκαταλείψει το ευρώ, υιοθετώντας ξανά το μάρκο – κάτι που φυσικά επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών.

Ένας επόμενος σημαντικός λόγος που δεν θα τολμούσε ποτέ η Γερμανία να εγκαταλείψει με δική της πρωτοβουλία το ευρώ, είναι η εκδίκηση εκ μέρους όλων των άλλων κρατών, τα οποία θα παρέμεναν στην Ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων, όλες αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τη Γερμανία, ιδιωτικά και δημόσια, απλά και μόνο τυπώνοντας πληθωριστικά ευρώ – αφού οι οφειλές τους δεν είναι σε μάρκα, αλλά στο κοινό νόμισμα.

Μία άλλη μορφή εκδίκησης θα ήταν η απαίτηση εξόφλησης των πολεμικών αποζημιώσεων, οι οποίες έχουν γίνει απαιτητές μετά την επανένωση της – ειδικά εκ μέρους της Ελλάδας, στην οποία η Γερμανία οφείλει τεράστια ποσά.

Ας μην ξεχνάμε εδώ πως οι Γερμανοί δεν έχουν διστάσει να χαρακτηρίσουν ως ναζί τους προγόνους τους, επιθυμώντας προφανώς να «αποποιηθούν» τις ευθύνες των δύο αιματηρών παγκοσμίων πολέμων – ειδικά του ολοκαυτώματος. Απλούστερα το ότι, οι Γερμανοί έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους από τους «ναζί», επειδή δεν θέλουν να πληρώσουν για τα λάθη τους – για τα απίστευτα εγκλήματα και τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει, αναλαμβάνοντας έμπρακτα τις ευθύνες τους.

Ελλοχεύουν φυσικά πολλοί άλλοι κίνδυνοι (απομόνωση, «σαμποτάζ» των γερμανικών εξαγωγών κλπ.), τους οποίους γνωρίζει πολύ καλά η καγκελάριος. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς έχει επιλέξει το «δόλιο μονοπάτι» – την προβοκατόρικη δηλαδή εκδίωξη της από την Ευρωζώνη, την οποία θα συνοψίζαμε με την ελαφρά διαμορφωμένη λαϊκή ρήση “διώξτε με και ας κλαίω“.

Υστερόγραφο: Για τον «Εφιάλτη του Καστελλόριζου», ο οποίος παρέδωσε ενδοτικά την πατρίδα του στα νύχια του ΔΝΤ, ισχύουν εντελώς διαφορετικά πράγματα – ενώ είναι εντελώς ακατανόητη, εάν όχι απόλυτα ανόητη η στάση των Ελλήνων, οι οποίοι του επιτρέπουν να τριγυρίζει ατιμώρητος στη χώρα τους, εκλέγοντας τον στη Βουλή και πληρώνοντας του ακόμη βουλευτική αποζημίωση.Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ανέφερε ότι «το κέντρο του Ίζολα Κάπο Ριτσούτο έκλεισε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στους χώρους κράτησής του»
Την εξέγερση λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές, προκάλεσε ο θάνατος ενός αλλοδαπού στο κέντρο προσωρινής κράτησης του Ίζολα Κάπο Ριτσούτο της Καλαβρίας.

Ο λαθρομετανάστης καταγόταν από το Μαρόκο, ήταν 31 ετών κι έχασε την ζωή του υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν γενικώς ότι αισθάνθηκε «έντονη δυσφορία».

Ο λαθρομετανάστης απεβίωσε την 10η Αυγούστου, αλλά η είδηση δημοσιεύτηκε στον ιταλικό Τύπο σήμερα, με μερικά ακόμη στοιχεία: μετά τον θάνατο του Μαροκινού λαθρομετανάστη οι υπόλοιποι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο «κέντρο προσωρινής φιλοξενίας» το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη του Κρότωνα.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ανέφερε ότι «το κέντρο του Ίζολα Κάπο Ριτσούτο έκλεισε για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στους χώρους κράτησής του».

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στα κέντρα προσωρινής κράτησης, όπως σημειώνει ο Τύπος, παραμένει προβληματική καθώς οι αρχές συχνά επικαλούνται λόγους «δημόσιας τάξης» και αρνούνται να δίνουν άδεια για ρεπορτάζ ή καθυστερούν την χορήγησή της επί μήνες.Σύμφωνα με στοιχεία της JCC Payments, οι Ελληνοκύπριοι ξόδεψαν €5,4 εκ. στα κατεχόμενα και την Τουρκία με πιστωτικές κάρτες το επτάμηνο του 2013. Οι Ελληνοκύπριοι με βάση τα ίδια στοιχεία, δαπανούν περισσότερα χρήματα στα Kατεχόμενα και την Τουρκία για ξενοδοχεία (€1,6 εκ.), αερογραμμές (€1,6 εκ.), άλλα είδη λιανεμπορίου (€560,4 χιλ.) και διασκέδαση (€510 χιλ.).

Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ ξόδεψαν μέσα στον Ιούλιο οι Ε/Κ στα Κατεχόμενα, μέσω καρτών.

Τον μήνα Ιούλιο, οι Ε/Κ ξόδεψαν €410 χιλ. στα κατεχόμενα και άλλα €492,1 χιλ. στην Τουρκία.  

Όσον αφορά τους Τ/Κ, η αξία της χρήσης των καρτών στις ελεύθερες περιοχές έφθασε τα €10,5 εκ. τους πρώτους επτά μήνες του 2013. Οι Τουρκοκύπριοι δαπανούν περισσότερα χρήματα στην ελεύθερη Κύπρο σε υπεραγορές (€2,2 εκ.), για είδη ένδυσης (€1,8 εκ.), άλλα είδη λιανεμπορίου (€1,6 εκ.) και σε οικιακές συσκευές (€1,5 εκ.). Τον έβδομο μήνα του 2013 ξόδεψαν €1,6 εκ. στις ελεύθερες περιοχές.


Του Σπύρου Δημητρέλη

«Αφήστε την ύφεση να κάνει τη δουλειά της», λέει μια διάσημη ρήση. Πολύ απλά αφήστε την ύφεση να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι στο χώρο της παραγωγής, δηλαδή μεταξύ των παραγωγικών και μη παραγωγικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που παράγουν μη ανταγωνιστικό προϊόν έχουν σε περιόδους παχιών αγελάδων τη δυνατότητα να επιβιώνουν. Σε περιόδους ύφεσης, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους και για τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ακόμη περισσότερο. Η πελατεία τους μειώνεται κατακόρυφα και επιβιώνουν τελικά αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν ταχύτερα προσαρμόζοντας τιμές και ποιότητα προϊόντος. 

Αυτά θεωρητικά. Και μόνο εκτός Ελλάδος. Διότι στην Ελλάδα το κριτήριο για να επιβιώσει μια επιχείρηση σε συνθήκες ύφεσης είναι το αν χρωστά ή όχι φόρους και εισφορές στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο μόνιμος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και το δήλωσε πρόσφατα και δημοσίως. Με ακόμη πιο απλά λόγια, υποστήριξε ότι όποιος δεν πληρώνει τους φόρους του θα πρέπει να βάζει λουκέτο. Πρόκειται για μια άποψη τουλάχιστον κυνική και σίγουρα λανθασμένη. Θα πρέπει να θυμίσουμε στον επικεφαλής της υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων ότι το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη έκθεσή του τονίζει με στοιχεία ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να οδηγηθεί μια επιχείρηση σε λουκέτο είναι να πληρώνει τους φόρους που της επιβάλλονται. Εννοεί ότι το επίπεδο της φορολογίας στην Ελλάδα είναι εξοντωτικό για το επιχειρείν.

Είναι προφανές ότι ο κ. γενικός δεν παρακολουθεί ποιες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Ανάμεσα σε προβληματικές εταιρείες που δέχτηκαν τη χαριστική βολή από την κρίση, περιλαμβάνονται και πολλές καθʼ όλα βιώσιμες επιχειρήσεις που γονάτισαν από τα απανωτά χαράτσια και τις αυξήσεις φόρων που τους επιβλήθηκαν την τελευταία τριετία. Αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, αύξηση φόρου στα κέρδη, φόρος ακίνητης περιουσίας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε μεγάλο βαθμό οι φόροι που έχουν γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει. Και για να μην μιλάμε γενικά και αόριστα θα πρέπει να τεθούν μερικά συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον επικεφαλής της γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ποιος είναι ο λόγος που:

- η φετινή περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ουσιαστικά ξεκίνησε τον Ιούνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων;

- η μορφή της φορολογικής δήλωσης οριστικοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου;

- καθυστέρησε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον οι φορολογούμενοι να πληρώσουν ΦΑΠ για τρία έτη μέσα σε ένα έτος;

- καθυστερεί η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη υποβληθεί και μάλιστα αφορούν, κυρίως, μισθωτούς και συνταξιούχους;

- τα ληξιπρόθεσμα χρέη ακολουθούν συνεχώς αυξητική πορεία πραγματοποιώντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο;

- η φορολογική διοίκηση έχει χάσει σχεδόν όλους τους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα;

- καθυστέρησε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων των εφοριών;

- γιατί οι εφορίες έχουν μετατραπεί σε χώρους απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών και εκτόνωσης της λαϊκής οργής.

Σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν συνολικούς φόρους ύψους 10 δισ. ευρώ. Η είσπραξη αυτού του ποσού ισοδυναμεί με δημοσιονομικό θαύμα πρώτου μεγέθους που σίγουρα ούτε ο κ. Θεοχάρης δεν πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί. Μπορεί να γίνει όμως κάτι λιγότερο αλλά πολύ σημαντικό. Να αρχίσει να εφαρμόζεται η κοινή λογική στη διοίκηση του φορολογικού μηχανισμού. Δηλαδή έγκαιρος και ρεαλιστικός σχεδιασμός και, κυρίως, αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης των πρωτοβουλιών. Αυτά δηλαδή τα οποία έχουν λείψει από την ηγεσία του φορολογικού μηχανισμού την τελευταία διετία.

Μόνο στους φορολογούμενους οφείλουν οι πάντες μια μεγάλη συγνώμη για όσα γενικότερα συμβαίνουν στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Γιατί οι εξελίξεις φέρνουν περισσότερο κοντά ένα δεύτερο ατύχημα στον κ. Α. Σαμαρά παρά μια ευτυχή πορεία και κατάληξη των προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή των φορολογουμένων από το χτικιό των κρατικών επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Ας μην γελιόμαστε.

Το τεράστιο και σύνθετο πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας μας που δεν επέτρεψε την εφαρμογή ενός γενναίου και αποτελεσματικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως έκαναν ακόμη και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, (στην Ουγγαρία πήγαινες να αγοράσεις ένα κρατικό εργοστάσιο και έφευγες με δύο), δεν συνδέθηκε ποτέ και δεν πρόκειται να συνδεθεί με τους Οργανισμούς και τις άλλες υπηρεσίες που ανέλαβαν διαδικαστικά το όλο θέμα.

Άλλωστε οι επικεφαλής είτε των Οργανισμών αποκρατικοποίησης, είτε (παλαιότερα) των Οργανισμών Κοινωνικοποίησης επιχειρήσεων όπως ο ΟΑΕ είτε των ΔΕΚΟ είναι «απλές βιτρίνες» που πρέπει να υπάρχουν για να μας τραβάνε την προσοχή ώστε να μην φαίνεται το πολιτικό παρασκήνιο.

Η αποκρατικοποίηση σε όλο τον πλανήτη έγινε, όπου έγινε, γιατί υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην σύνθεση και τους ορίζοντες της οικονομίας.

Στην περίπτωση της χώρας μας δε υπάρχουν δύο πρόσθετοι λόγοι. Πρώτον οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να μεταβάλλει όλο το επιχειρηματικό κλίμα και να τραβήξει το ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αυτή την στιγμή τουλάχιστον άλλοι λόγοι για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και δεν φαίνονται προ το παρόν.

Δεύτερον γιατί το κράτος απέτυχε παταγωδώς ως επιχειρηματίας ακόμη και με μονοπωλιακό χαρακτήρα οπότε όλες τις ζημιές θα συνεχίσουμε να τις φορτωνόμαστε εμείς ως φορολογούμενοι.

Αντίθετα όμως από την πραγματικότητα αυτή εμείς νομίζουμε, εδώ και μια δεκαετία, ότι κάνουμε αποκρατικοποίηση επειδή στήσαμε Οργανισμούς που όπως τελικά αποδεικνύεται η μοναδική σημασία τους είναι για να γίνονται δηλώσεις αναγγελίας των αρμοδίων υπουργών και των πρωθυπουργών στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες.

Πέρα όμως από όσους αποτελούν την πολιτική σκηνή και το πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουμε και εμείς που πληρώνουμε την νύφη με φόρους, χαράτσια και περικοπές.

Τους πληρώνουμε και ως φορολογούμενοι και ως πελάτες και ως συνδρομητές.

Ποιος κάλυπτε τα ελλείμματα του πρώην κρατικού ΟΤΕ;
Ποιος πλήρωσε τα 2,5 δισ. ευρώ ζημιές της Ολυμπιακής;
Ποιος κάλυψε το άνω του 1 τρισ. δραχμών κόστος του τριτοκοσμικού πειράματος κοινωνικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ;
Σε ποιόν έχουν ήδη περάσει τα ελλείμματα όλων των κρατικών Εταιριών στις μεταφορές;
Ποιος πλήρωσε τις ζημιές που προκάλεσε στην ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ;
Ποιος θα πληρώσει όλες τις ζημιές των Οργανισμών απασχόλησης της νομενκλατούρας;
Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τις αυξήσεις στα εισιτήρια, στο ρεύμα και στα νερά γιατί δεν θα βγαίνουν οι Οργανισμοί;

Εμείς έχουμε χρεωθεί με την κρατική περιουσία την οποία σπαταλάει και ζημιώνει χρόνια τώρα ο κομματικός στρατός των κομμάτων που κυβέρνησαν και των κομμάτων που είχαν σχετικό μερίδιο σε προσλήψεις και αναθέσεις έργων και εργολαβιών σε γνωστούς και υποστηρικτές...

Τα κενά που προέκυψαν θα καλυφθούν και οι γνωστές δηλώσεις ότι τίποτε δεν αλλάζει θα επαναληφθούν πάνω στα γνωστά κλισέ.

Άντε όμως τώρα να μαζέψεις ότι ξεχύθηκε και ότι θα ξεχυθεί από τους κρατιστές και τους φανατικούς του κρατισμού. Άντε τώρα να υποσχεθείς στους δανειστές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Άντε να πείσεις ότι η γυναίκα του Καίσαρα είναι τίμια...

Αυτό είναι το δεύτερο ατύχημα που φορτώθηκε ο κ. Σαμαράς μαζί με αυτό που τρέχει... και συνδέεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Γιατί ο κ. Σαμαράς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τα γνωστά συνθήματα κονσέρβα περί ξεπουλήματος καθώς (κατά τους φανατικούς του ελληνικού σοβιέτ) η... ελαφρά τη καρδία... επιλογή τεχνοκρατών για την αποκρατικοποίηση εξηγείται μόνο ως το ξεπούλημα που είναι μονίμως στο πίσω μέρος του κεφαλιού της εκάστοτε κυβέρνησης...

Τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποδεικνύει ότι και τα σταχτοδοχεία του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι διαφημιστικά αλλά αγορασμένα με κανονικές διαδικασίες προμηθειών...

Με το κλίμα που διαμορφώθηκε αποκρατικοποίηση δεν γίνεται όση πρόθεση και αν υπάρχει και όση πίεση και αν ασκήσει όποιος από την κυβέρνηση νομίζει ότι θα τα καταφέρει. Η αποκρατικοποίηση περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και της κυβέρνησης Σαμαρά. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις της Τρόικας και των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά εμάς τους ιθαγενείς της χώρας. Σκάστε και πληρώστε τους κρατικούς Οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις γιατί η νομενκλατούρα από πεποίθηση δεν δουλεύει ποτέ στον ιδιωτικό τομέα.
...και οι στρατιωτικές συνεργασίες της περιοχής

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντιμετωπίζει την πολιτική κρίση στην Αίγυπτο σιωπώντας, επιδιώκοντας να μην διαταραχθεί η στρατηγική συνεργασία της με τον αιγυπτιακό στρατό, που θεωρεί κλειδί για να αποτρέπονται επιθέσεις από ισλαμιστές στο Σινά, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μεταφέρουν στους υπουργούς την οδηγία να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις δημόσια σχετικά με την Αίγυπτο, είπε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βλέπουν την κατάσταση υπό πολύ διαφορετικό πρίσμα και δικαιολογημένα ο πρωθυπουργός [Νετανιάχου] δεν θα ήθελε Ισραηλινοί κυβερνητικοί υπουργοί να επικρίνουν δημόσια την αμερικανική πολιτική», σχολίασε ο Γκιορά Εϊλάντ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, μιλώντας στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Κατ' ιδίαν ένα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος του Ισραήλ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε δημόσια την αιματοχυσία στην Αίγυπτο και ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του αμερικανικού με τον αιγυπτιακό στρατό.

Το Ισραήλ ανησυχεί ότι οποιαδήποτε ένδειξη κάμψης της αμερικανικής υποστήριξης προς τον αιγυπτιακό στρατό μπορεί να ενισχύσει τους ισλαμιστές στην Αίγυπτο που τάσσονται υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, τους οποίους ο στρατός εξεδίωξε από την εξουσία που είχαν καταλάβει πριν από ένα χρόνο.

Ο Εϊλάντ τάχθηκε υπέρ της απόφασης του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να προχωρήσει στην καταστολή των διαδηλώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων αυτήν την εβδομάδα. «Ο Σίσι, στην κατάσταση που αντιμετώπιζε, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κάνει αυτό που έκανε», υποστήριξε ο Εϊλάντ, προσθέτοντας ότι βρίσκει την κατακραυγή από μέρους της Δύσης για την κλίμακα της αιματοχυσίας κατανοητή. Σχεδόν 800 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μολαταύτα το Ισραήλ προτάσσει το να μην διακοπεί η συνεργασία της στο πεδίο της ασφάλειας με την Αίγυπτο, που απορρέει από την διμερή συνθήκη ειρήνης η οποία είχε συναφθεί το 1979 – και ήταν η πρώτη από τις μόλις δύο τέτοιες συμφωνίες ανάμεσα στο Ισραήλ και αραβικές χώρες.

Οι καλές σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο με την Αίγυπτο έχουν βοηθήσει στρατηγικά το Ισραήλ σε μια περιφέρεια όπου κατά τα άλλα είναι απομονωμένο, καθώς και να καμφθεί το λαθρεμπόριο όπλων με προορισμό τους Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα, όπου κυβερνά η ισλαμιστή οργάνωση Χαμάς.

Η συνεργασία αυτή παρέμεινε αδιατάρακτη παρά την αναταραχή μετά την λαϊκή εξέγερση και την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Τόσο το Ισραήλ όσο και ο αιγυπτιακός στρατός θέλουν να αντιμετωπίσουν την αναρχία στο Σινά και ο Εϊλάντ επισήμανε ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών συνεχίζουν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις που σημειώνονται με ορμητήριο τη χερσόνησο.

Οι αρχές του Ισραήλ λένε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον νότιων πόλεων από το Σινά έχουν αυξηθεί. Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ είχε καταρρίψει έναν πύραυλο ο οποίος είχε εκτοξευθεί από το Σινά και είχε στόχο την πόλη Εϊλάτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η οργάνωση Μάγκλις Σούρα αλ Μουτζαχεντίν, μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση, ανακοίνωσε ότι προέβη στην επίθεση αυτή σε αντίποινα για το θάνατο τεσσάρων μαχητών σε μια αεροπορική επιδρομή στο Σινά πριν από μία εβδομάδα. Το Ισραήλ διαψεύδει ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση αυτή.

Ο Εϊλάντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει «ανάληψη ισραηλινής δράσης» για να αποτραπεί μια επίθεση εάν οι αρχές της Αιγύπτου δεν είναι σε θέση να την εμποδίσουν έγκαιρα, αλλά πρόσθεσε ότι θεωρεί πως το Ισραήλ μπορεί να βασίζεται στον αιγυπτιακό στρατό.

Πηγή: On Alert

Ο Ερντογάν επικαλείται συνάντηση που διεξήχθη στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2011 ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης και έναν Εβραίο διανοούμενο

Στοιχεία που αποδεικνύουν πως πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο για την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, στις 3 Ιουλίου, βρίσκεται το Ισραήλ, ισχυρίζεται πως έχει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Δύση πλέον αρχίζει να πιστεύει ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο οι κάλπες, ή όχι μόνο οι κάλπες. Ξέρουμε όμως ότι οι κάλπες αντιπροσωπεύουν τα θέλω του λαού», δήλωσε σήμερα σύμφωνα με την Hurriyet Daily.

«Ποιος είναι πίσω από τις εξελίξεις την Αίγυπτο; To Ισραήλ! Έχουμε αποδείξεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος συνάντηση που διεξήχθη στη Γαλλία πριν τις εκλογές του 2011 ανάμεσα στον ισραηλινό υπουργό Δικαιοσύνης και έναν Εβραίο διανοούμενο.

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν θα παραμείνει στην εξουσία ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές. Και αυτό γιατί κάλπες δεν σημαίνουν δημοκρατία», ανέφερε.


Πηγή: Βόρεια

Κατά τον κ. Στουρνάρα οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί των ακινήτων. Κάποιος θα πρέπει να πει στον κ. Στουρνάρα ότι οι τιμές των ακινήτων κατέρρευσαν εξαιτίας της δικής του φορομπηχτικής πολιτικής. Κι ότι το κραχ στα ακίνητα έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από το κραχ στις μετοχές πριν από δεκατρία χρόνια.

Το πρόβλημα στην αγορά προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών και όχι από την αναστολή των πλειστηριασμών. Αν κινδυνεύουν από κάτι οι τράπεζες, είναι από το γεγονός ότι έχουν χρηματοδοτήσει ακίνητα που σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα. Ακόμη κι αν επιτραπούν οι πλειστηριασμοί, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν τελικά αγοραστές.

Το κραχ στα ακίνητα είναι η επόμενη ωρολογιακή βόμβα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κάποιοι πίστεψαν ότι με στρεβλώσεις τύπου «νόμου Κατσέλη» θα μπορούσαν να εξαφανίσουν για πάντα τα σκουπίδια κάτω από το πάτωμα. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν ψεύτικες ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες. Από την άλλη η άρση της... άρσης δεν πρόκειται να διορθώσει το πρόβλημα. Δεν θα ανέβουν οι τιμές των ακινήτων αν θα ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί. Κι αυτό που χρειάζονται σήμερα πολίτες και τράπεζες είναι να ζωντανέψει και πάλι η αγορά ακινήτων.

Πως μπορεί, όμως, να συμβεί κάτι τέτοιο όταν οι κάτοχοι ακινήτων αντιμετωπίζονται από το παμφάγο κράτος σαν να πρόκειται για πλούσιους εμπόρους που είχαν την ατυχία να πέσουν στα χέρια του Προκρούστη; Ποιος τρελός θα επενδύσει τα λεφτά του στα ακίνητα, όταν γνωρίζει ότι μαζί με το ακίνητο παντρεύεται και τους φόρους του Στουρνάρα;

Αντί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο ιδεατός τόπος προορισμού για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να προσπαθήσουν έτσι να δημιουργήσουν έναν πραγματικό πυρήνα ανάπτυξης, σκοτώνουν με την πολιτική τους οποιαδήποτε προοπτική να πάρει και πάλι μπρος ο κατασκευαστικός τομέας.

Αντί να καταναλώνουν όλο τον χρόνο τους για να βάζουν νέους φόρους, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο του real estate, ορίζοντας τις χρήσεις γης, προχωρώντας το κτηματολόγιο, θεσμοθετώντας κανόνες για μία ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

Και τώρα; Τώρα που η πολιτική της υπερφορολόγησης αποδεικνύεται αδιέξοδη και καταστροφική, άρχισαν τις σοφιστείες. Ότι δήθεν οι τράπεζες θα καταστραφούν από την παράταση της άρσης των πλειστηριασμών. Λες και αν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί θα ανέβουν οι τιμές. Διότι μόνο με άνοδο των τιμών θα αποφύγουν οι τράπεζες μεγάλες απώλειες από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Άρα, κύριε Στουρνάρα, τι μας λέτε; Ότι οι τράπεζες είναι κατεστραμμένες; Δεν το ξανασκέφτεστε καλύτερα;


Γράφει ο Δρ. Κυριάκος Τόμπρας

Οι δηλώσεις Στουρνάρα σχετικά με την επαπειλούμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, εφόσον δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, συνιστούν μία ακόμη κυνική ομολογία της αποτυχίας του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει κατ’ εντολή των δανειστών η κυβέρνηση.
Και ειδικότερα, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, κατά δήλωση του αρμοδιότερου των υπουργών, συνεχίζει να κινδυνεύει με κατάρρευση, παρότι έχει ήδη εισπράξει, με την ανακεφαλαιοποίηση και την παροχή ρευστότητας με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των 500.000 κόκκινων δανείων και των θαλασσοδανείων της διαπλοκής, των
ΜΜΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μήπως λοιπόν κύριε Στουρνάρα ήρθε η ώρα να πειτε επί τέλους την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό;

Μήπως ήρθε η ώρα να μας αποκαλύψετε ποιά ακριβώς είναι τα κόκκινα δάνεια που φτάνουν τα 68 Δις, που πήγαν τα 300 περίπου δις των ενισχύσεων, της ανακεφαλαιοποίησης και των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου που εισέρρευσαν στα αδηφάγα ταμεία των ελληνικών τραπεζών και γιατί το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να απειλείται με κατάρρευση, ενώ έχει εισπράξει ποσά συνολικών ενισχύσεων υπερπολλαπλάσια από τις ζημίες που υπέστη από τα κόκκινα δάνεια και το PSI+;

Μήπως ήρθε η ώρα να μας εξηγήσετε γιατί, ενώ γνωρίζετε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών τελικά θα ζημιώσει και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, αφού δεν θα υπάρχουν αγοραστές για τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα τη στιγμή που οι τράπεζες δεν χορηγούν στεγαστικά δάνεια, εσείς απορρίπτετε κατόπιν αιτήματος των κρατικοδίαιτων τραπεζιτών που σας συντηρούν στην εξουσία, την εφαρμογή συγκεκριμένης πρότασης για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αντίστοιχης με αυτή που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία και που προβλέπει τη σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού, ανάλογη της N.A.M.A. Ιρλανδίας (National Asset Management Agency), η οποία θα διαχειρίζεται συνολικά και ομογενοποιημένα όλα μαζί τα προβληματικά δάνεια, επειδή η πρόταση αυτή προϋποθέτει ότι οι κρατικοδίαιτες ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στο ΤΧΣ μέρος των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης που έλαβαν και που αναλογούν στα κόκκινα δάνεια;

Μήπως ξεχάσατε κύριε Στουρνάρα ότι η ανακεφαλαιοποίηση και η ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, χρηματοδοτήθηκε και συνεχίζει να χρηματοδοτείται εις βάρος του δημοσίου χρέους, με την αναλογική χρέωση του συνόλου των φορολογουμένων, δηλαδή και των δανειοληπτών, οι οποίοι χρηματοδότησαν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν με την αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων τους, με την περιουσία και με τη μείωση ή την απώλεια των εισοδημάτων τους, τη διασφάλιση των καταθέσεων και την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος;

Μήπως κύριε Στουρνάρα κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι το αντάλλαγμα προς τους φορολογούμενους δανειολήπτες, που χρεώθηκαν με το ανωτέρω κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, είναι η έναντι της χρέωσής τους αυτής διαγραφή των αντίστοιχων υπολοίπων των κόκκινων δανείων τους από τους λογαριασμούς απαιτήσεων των ενεργητικών των ελληνικών τραπεζών;

Μήπως κύριε Στουρνάρα κάνετε πως δεν γνωρίζετε ότι οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, έχοντας αποκαταστήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε λογιστικό τουλάχιστον επίπεδο, έχουν ταυτόχρονα μηδενίσει στα ενεργητικά τους τις επισφαλείς απαιτήσεις από τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα αυτές να μη νομιμοποιούνται πλέον να προβαίνουν σε πράξεις κατασχέσων και πλειστηριασμών, ούτε σε εκχωρήσεις, μεταβιβιάσεις και πωλήσεις των κόκκινων δανείων σε τρίτους;

Ή μήπως κύριε Στουρνάρα κάνετε πως δεν ακούτε το δίκαιο αίτημα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και πολλών βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας και, παρότι κάνουν πως διαμαρτύτονται, συνεχίζουν να ψηφίζουν ναι σε όλα, για τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με συγκεκριμένο πλαφόν αντικειμενικής αξίας;

Επειδή λοιπόν κ.ε Στουρνάρα, δεν υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει η οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και τους δανειστές σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος, αφού δεν τολμάτε να το συζητήσετε μαζί τους ούτε στο διάλειμμα του καφέ, ας υπάρξει τουλάχιστον η αναδιαπραγμάτευση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή όλων των κόκκινων δανείων και, ειδικότερα, των γενικών και ειδικών όρων και των επιτοκίων χορήγησής τους, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής τους και της διαγραφής των συναλλαγματικών διαφορών στις περιπτώσεις που αυτά έχουν χορηγηθεί σε ξένο νόμισμα.
Ας υπάρξουν δηλαδή ρυθμίσεις, αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσσεις κόκκινων δανείων, κούρεμα με ολική ή μερική διαγραφή τους και, εν τέλει, η εφαρμογή μιας δίκαιης, εύλογης, βιώσιμης και κοινωνικά αποδεκτής λύσης, που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειοληπτών, του τραπεζικού συστήματος, του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας τάξης.

Κύριε Στουρνάρα, παίζετε με τη φωτιά.
Η οποία, μόλις ξεσπάσει, θα κάψει πρώτον εσας.
Μη ξεχνάτε ότι παραμονεύουν το οργανωμένο bank run, η γενικευμένη στάση πληρωμών και η μαζική εξέγερση, όπως προσφάτως απειλήθηκε ακόμη και από βουλευτές που σας στηρίζουν στην κυβέρνηση, με τις γνωστές δηλώσεις για τις «καραμπίνες».

Προσέξτε λοιπόν κύριε Στουρνάρα, η περίπτωσή σας, εκτός από τραγική, να μη γίνει και «ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ»!

Πηγή "Ολυμπία"Το Ιράν για άλλη μια φορά εκνεύρισε τον κόσμο με τα πυρηνικά του σχέδια. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή του επονομαζόμενου πυριτιούχου καυσίμου (silicide fuel), το οποίο θα του επιτρέψει να απλοποιήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Αυτό προορίζεται για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, δήλωσε η Οργάνωση Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν.

Ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται πως το Ιράν έχει περάσει άλλη μία «κόκκινη γραμμή» και ήρθε η ώρα να υπάρξει αντίδραση γι’ αυτό. Άλλοι λένε πως η έναρξη αυτής της παραγωγής δεν είναι κάτι το νέο ή το εντυπωσιακό. Αν το Ιράν θα λειτουργήσει με διαφάνεια και υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, τότε δεν θα συμβεί τίποτα το παράξενο. Το βασικό «αλλά» σε όλα όσα συμβαίνουν είναι η αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο αντιδρά με νευρικότητα σε οποιαδήποτε είδηση από το ιρανικό «πυρηνικό μέτωπο», σημειώνει ο ειδικός σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας Πιότρ Τοπιτσκάνοφ:

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί αναφέρθηκαν ήδη κατ’ επανάληψη ότι το Ιράν έχει περάσει την «κόκκινη γραμμή» και οι πράξεις του σηματοδοτούν την επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Αν το Ισραήλ ενδιαφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο γι αυτές τις ειδήσεις, μπορεί, λοιπόν, να αναλάβει δράση, παρόμοια με εκείνη που έλαβε έναντι της Συρίας. Δηλαδή να επιφέρει στρατιωτικό χτύπημα (το Σεπτέμβριο του 2007 ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν το συριακό αντιδραστήρα στο Αλ Κουμπάρ). Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Το Ιράν σήμερα έχει 18 χιλιάδες μηχανήματα φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου. 10 χιλιάδες εξ αυτών αυτή τη στιγμή λειτουργούν, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Οργάνωσης Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν Φερεϊντούν Αμπασί. Όλα όμως σχεδόν αυτά τα μηχανήματα φυγοκέντρισης είναι παλιά, πρωτόγονης γενιάς. Για τα παραγωγή ουρανίου υψηλής ποιότητας σε βιομηχανικές συνθήκες, απαιτούνται περίπου 30 χιλιάδες μηχανές φυγοκέντρισης νέας γενιάς.

Το Ιράν από καιρό ανεπιτυχώς προσπάθησε να αποκτήσει αυτό το είδους καυσίμου από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από τη Γαλλία ή τη Ρωσία. Για πολιτικούς λόγους όμως αυτό δεν το κατάφερε. Και τώρα προσπαθεί να οργανώσει τη δική του παραγωγή, εξηγεί ο διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Ενέργειας και Ασφάλειας Αντόν Χλοπκόφ:

Είναι ένας είδους καυσίμου, το οποίο χρησιμοποιείται στους ερευνητικούς αντιδραστήρες. Είναι αρκετά περίπλοκο για την παραγωγή. Σε βιομηχανικές συνθήκες ένα παρόμοιο καύσιμο σήμερα παράγεται μόνο σε δύο χώρες, στη Γαλλία και την αργεντινή. Το αργεντίνικο καύσιμο, συγκεκριμένα, τα τελευταία 30 χρόνια χρησιμοπΓράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Το Σάββατο το πρωί, στις 20 Οκτωβρίου 2012 και στη ραδιοφωνική εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στο Real fm, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, δήλωνε πως είναι θετικός στον πλειστηριασμό ακόμα και των πρώτων κατοικιών Ελλήνων πολιτών, από τις τράπεζες, οι οποίοι έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια και αδυνατούν να τα αποπληρώσουν λόγω της οικονομικής κρίσεως που μαστίζει τη χώρα. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν ξεκάθαρα μέτρα, για να αποπληρωθούν οι οφειλές των πολιτών, προς τις τράπεζες. 
Τα λεγόμενα του Βορίδη δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της εφαρμογής της δόλιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης εναντίον της πρώτης κατοικίας και υπέρ των τραπεζιτών. Ο κ. Βορίδης στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε ως «λαγός» της κυβέρνησης για να «εισπράξει» τις αντιδράσεις από την κοινωνία. Στην προσπάθειά μου να ανησυχήσω τους συν Έλληνες για το κακό που μας αναμένει, έγραψα άρθρο, στις 22 Οκτωβρίου 2011 για τις δηλώσεις Βορίδη με τίτλο: «Σοκ και οργή για τον νεοταξίτη Μάκη Βορίδη».

Επίσης, στις 2 Φεβρουαρίου 2013 σε άρθρο μου για την πολιτική νυφίτσα, τον Στουρνάρα (Ο ψυχρός εκτελεστής, λήσταρχος της ζωής μας), έγραφα μεταξύ των άλλων: «Ένα από τα πολυτιμότερα γρανάζια νεοφιλελευθερισμού της σημερινής κυβερνητικής μηχανής είναι ο τεχνοκράτης-διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας». Κατέληγα δε, στο συγκεκριμένο άρθρο: «Συνεπώς, η πολιτική Στουρνάρα και της κυβέρνησης Σαμαρά γενικότερα, είναι η απόλυτη συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Συνεχώς, μας τρομοκρατούν, βασιζόμενοι στο φόβο μας για το χειρότερο αύριο. Όμως, εμείς, οι Έλληνες πολίτες, θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε ανεκτικοί και απαθείς; Θα τους επιτρέψουμε να κατάσχουν το βιός μας; Τους επιτρέψαμε να κλέψουν τα όνειρά μας και την ελπίδα μας. Θα τους επιτρέψουμε να μας πετάξουν και από τα σπίτια μας; Πόσο άλλο θα υπομείνουμε μέχρι να επαναστατήσουμε;»

Πάντως, θα ομολογήσω με μεγάλη καθυστέρηση, όλα τα ΜΜΕ και κυρίως οι καθημερινές εφημερίδες έκαναν λόγο όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες για την διάθεση της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στην α΄ κατοικία. Κατέγραφαν και θέσεις κυβερνητικών στελεχών της συγκυβέρνησης, όπως της Σοφίας Βούλτεψη της ΝΔ, και η οποία δήλωσε: «εάν θα γίνει πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας, οι Έλληνες θα πάρουν τις καραμπίνες».

Ωστόσο, αφού οι αντιδράσεις της Ελληνικής κοινωνίας ήσαν ελάχιστες, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δηλώσεις του στην χθεσινή Real news (18/8/2013) έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της μεγάλης κλοπής, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών και προειδοποίησε, πως το πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θα θέσει ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Έτσι, αυτή η προδοτική κυβέρνηση παραβιάζει το «άβατο» δεκαετιών στην πατρίδα μας. Και «άβατο» ήταν δικαίως, δυο πράγματα στην Ελλάδα. Η προστασία της απόκτησης πρώτης κατοικίας και οι καταθέσεις των πολιτών. Δυστυχώς, όμως, σήμερα στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, στην εποχή που αποφασίζουν εντολοδόχοι νεοφιλελεύθεροι δοσίλογοι πολιτικοί των δανειστών-τοκογλύφων μας, σ΄ αυτή την εποχή κινδυνεύουν και η κληρονομική διάθεση των νοικοκυραίων Ελλήνων για να στεγάσουν τη φαμίλια τους σε ένα «κεραμίδι», αλλά και η αποταμιευτική διάθεσή τους από το υστέρημά τους, προκειμένου να έχουν «καλά γεράματα».

Με αυτά και με τ΄ άλλα, θυμήθηκα για άλλη μια φορά τα όσα είχε πει ο σημερινός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην 78η ΔΕΘ το 2011. Αυτός ο σημερινός ολετήρας για την πατρίδα μας, στρουθοκαμηλίζοντας αλλά και σε μια κρίση αυτογνωσίας και της δικής του πολιτικής κατά της πατρίδος και του λαού, από τη στιγμή που εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια πολιτική υποταγής, που τότε ο ίδιος κατηγορούσε. Διαβάστε τι έλεγε ο τότε «επαναστάτης», αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς:
«Έπρεπε να σιωπήσω στην πολιτική Παπανδρέου; Έπρεπε να συμμορφωθώ προς τας υποδείξεις; Έπρεπε να προσυπογράψω το λάθος; Γιατί; Για να γίνω αρεστός; Δεν είναι αυτή η πολιτική που ασκώ. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που με ΄μαθαν. Και δεν είναι αυτή η Ευρώπη που πιστεύω. Και κάτι ακόμα. Με την πολιτική τους δεν διαλύουν μόνο την Οικονομία. Δημιουργούν απογοήτευση, που γίνεται κατάθλιψη που ήδη εξελίσσεται σε οργή. Και πυροδοτούν εκρήξεις. Γιατί η οργή είναι πολύ κακός σύμβουλος. Λειτουργούν ακόμα διχαστικά. Καλλιεργούν κοινωνικό αυτοματισμό. Ότι χειρότερο. Στρέφουν την κοινωνία εναντίον του εαυτού της. αντί να ενώνουν διχάζουν. Βάζουν στο στόχαστρο, πότε τη μία κοινωνική ομάδα πότε την άλλη. Πότε τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, πότε τους καθηγητές, τους εστιάτορες, πότε τους φορτηγατζήδες, τους ταξιτζήδες, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Εξοντώνουν όλη τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους. Δημιουργούν μια «ζούγκλα» που οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές που διαλύει τα πάντα και παραλύει τα πάντα. Είμαστε αντίθετοι, προφανώς, σε αντικοινωνικές συμπεριφορές που πυροδοτούνται. Κατανοούμε πλήρως την αγανάκτηση του κόσμου».
Σύμφωνα λοιπόν, με τα λεγόμενά σου, Αντώνη Σαμαρά, τελικά, συμμορφώθηκες προς τας υποδείξεις; Προσυπόγραψες το λάθος; Πυροδοτείς και εσύ εκρήξεις σε ένα περιβάλλον ζούγκλας; Εξοντώνεις και εσύ την τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους;

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ της Ελλάδας μας, είναι πανθομολογούμενο πως είσαι χειρότερος από εκείνον που κατηγορούσες (Γιώργο Παπανδρέου)! Είσαι χειρότερος, γιατί θα είσαι ο Πρωθυπουργός που θα «αρπάξει» τα σπίτια των νοικοκυραίων προς χάριν της κερδοφορίας των τραπεζών. Θα είσαι εκείνος που θα βάλει «χέρι» στο αποταμιευτικό κομπόδεμα των Ελλήνων. Όμως, Πρόεδρε την ίδια ώρα που στέλνεις στο εκτελεστικό απόσπασμα εκατομμύρια Έλληνες, την ίδια ώρα που ο λαός μας πένεται και δυστυχεί, εσύ την ίδια ώρα περνάς τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, σεμνά και ταπεινά στο «φτωχικό» Costa Navarino με τις 123 ιδιωτικές πισίνες υπερχείλισης (ξέρει και ο φίλος σου ο Σταυρίδης). Μαζί σου η οικογένειά σου και η οικογένεια του μπατζανάκη σου, χωρίς βέβαια την παρουσία του ίδιου του Ευάγγελου Σέκερη. Τι πράγματι συμβαίνει με τις πάλαι ποτέ καλές σχέσεις σας;

Δυστυχώς όμως, αυτές οι χλιδάτες διακοπές της Πρωθυπουργικής οικογένειας, κουκουλώθηκαν από όλα τα ΜΜΕ!

Κλείνοντας, αγαπητέ Πρόεδρε, θα συμφωνήσω μαζί σου, πως η οργή του λαού μας είναι πολύ κακός σύμβουλος για σένα και την κυβέρνησή σου. Θα σε συμβουλεύσω δε, να εγκαταλείψεις όσο πιο σύντομα την κυβέρνηση και την χώρα, γιατί αυτή η οργή θα λάβει σύντομα τέτοια έκταση που δυστυχώς για σένα και την κυβέρνησή σου, δεν θα έχει καμιά λογική!

Άλλωστε, εσύ από εκείνη την ΔΕΘ του 2011 προέτρεψες τους Έλληνες! «Αυτό είναι το δικό μου όνειρο: Αντίσταση όλων των Ελλήνων, στη μοιρολατρία, στην ηττοπάθεια, στην ταπείνωση και στον εξευτελισμό….ώστε να λυτρωθούμε από το χθες, ώστε τα νέα Ελληνόπουλα να κατακτήσουν το αύριο της Ελπίδας που τα περιμένει…».

Ναι Πρόεδρε! Αντίσταση όλων των Ελλήνων! Συ είπας!!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
twitter:@egerssi
Τον τελευταίο καιρό οι Αλβανοί κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους τόσο εναντίον της ελληνικής μειονότητας όσο και της Ελλάδας. Δυστυχώς, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για άλλη μία φορά έδειξε ότι ή δεν έχει ανακλαστικά ή προτιμά να ασχολείται με άλλα, πιο… ενδιαφέροντα για την ηγεσία του ζητήματα. Οπως η φιέστα της 3ης Σεπτέμβρη ή το πώς θα συγκρατηθεί το σκορποχώρι του ΠΑΣΟΚ, ή το πώς ο τριπλοθεσίτης με τη θωρακισμένη και πολυτελή «μπέμπα» αρχηγός του θα κάνει τον συγκυβερνήτη.

Οσα κατήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελούν απλώς το κερασάκι της τούρτας για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Αλβανία και ως στόχο έχουν τη μειονότητα και τους ορθοδόξους που ζουν στη γειτονική χώρα.

Το κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο ξεκίνησε επί ημερών Μπερίσα και συνεχίζεται παρά την αλλαγή κυβέρνησης στην Αλβανία, δείχνει ότι οι… γείτονες στήνουν μεθοδικά το νέο πογκρόμ τους σε βάρος των Βορειοηπειρωτών που αντέχουν και δεν έχουν εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες.
Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου ξανασταυρώνεται και το ΥΠΕΞ αρκείται σε χαρτοπόλεμο και, μάλιστα, δεύτερο και καταϊδρωμένο. Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τη θέση που βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας των Μνημονίων και οραματίζονται εκ νέου τη «Μεγάλη Αλβανία».

Οι συγκεντρώσεις στη Γερμανία, οι δηλώσεις του Μπερίσα και η ένοχη αλλά και περίεργη σιωπή της σημερινής ηγεσίας των Τιράνων πρέπει να ξυπνήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Τα επεισόδια και οι προκλήσεις είναι μεθοδευμένες. Ας μη γελιόμαστε.

Καλά τα διαβήματα, αλλά δεν φαίνεται να συγκινούν τα Τίρανα. Χρειάζεται δυναμική αντιμετώπιση πριν να είναι αργά για τη μειονότητα. Πρέπει να καταλάβουν άπαντες ότι οι ορθόδοξοι που ζουν στη γειτονική χώρα δεν είναι ούτε ορφανοί ούτε έρμαια σε ένα καθεστώς που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αντιγράψει τις σκοτεινές μέρες του Χότζα.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της δικαστικής ετυμηγορίας για την υπόθεση «Εργκένεκον» προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στην Τουρκία. Πολλοί είδαν στην υπόθεση ένα ορόσημο για το τέλος της επιρροής του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Αλλοι είδαν ένα ακόμη βήμα για την εδραίωση του αυταρχισμού της κυβερνήσεως Ερντογάν.

Από το 2007, οπότε και έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις και συλλήψεις για την υπόθεση «Εργκένεκον», ώς το 2013 πολλά άλλαξαν στην τουρκική πολιτική σκηνή. Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αγωνίζεται πλέον να εξασφαλίσει την επιβίωσή της μαχόμενη εναντίον επερχόμενων δικαστικών απαγορεύσεων και εξυφαινομένων στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Η θέση της πλέον εμφανίζεται ασφαλής. Η στρατιωτική και δικαστική εξουσία της χώρας τελούν υπό την έγκριση και εμπιστοσύνη της πολιτικής εξουσίας. Από την άλλη, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της. Ολο και περισσότεροι συντείνουν στο να αποδεχθούν ότι από το 2007 και μετά η προσέγγιση της υποθέσεως του εκδημοκρατισμού από την κυβέρνηση Ερντογάν υπήρξε μάλλον εργαλειακή και όχι ουσιαστική. Εξάλλου, και η στενή συμμαχία μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) με την οργάνωση του Φετχουλάχ Γκιουλέν, που αποδείχθηκε κρίσιμη κατά την περίοδο της αντιπαραθέσεως με το στρατογραφειοκρατικό κατεστημένο, είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη πλέον.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της δίκης της υποθέσεως «Εργκένεκον», μπορεί κανείς να διακρίνει πώς η διαδικασία εξετράπη του αρχικού προορισμού της. Κάποιες ηγετικές φυσιογνωμίες του τουρκικού «βαθέος κράτους» βρέθηκαν στη φυλακή· ωστόσο, η εις βάθος διερεύνηση των παρακρατικών δομών και η κάθαρση δεν έγιναν ποτέ. Η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία πολέμησε με σθένος το «βαθύ κράτος», όσο αυτό αποτελούσε θανάσιμη απειλή για την παραμονή της στην εξουσία, αισθάνθηκε πιο άνετα μαζί του, όταν έκρινε ότι έχει τη δυνατότητα όχι μόνον να γκρεμίσει το «βαθύ κράτος», αλλά να το ελέγξει και να το συμφιλιώσει με τον δικό της μηχανισμό εξουσίας.

Αυτό σήμαινε ότι αντί της καθάρσεως προκρίθηκε η εργαλειοποίηση της δίκης «Εργκένεκον» για τα στενά κομματικά συμφέροντα του ΑΚΡ. Η αντικατάσταση της ομάδας των δικαστικών που είχαν εξαρχής αναλάβει το βάρος της υποθέσεως εξασφάλισε τον στενότερο έλεγχο της διαδικασίας από την κυβέρνηση. Η διαρκής διεύρυνση του αντικειμένου της δίκης, η οποία και απέκτησε χαώδεις διαστάσεις, οδήγησε εκ των πραγμάτων στην αδυναμία παρακολουθήσεως της ουσίας της υποθέσεως από την κοινή γνώμη. Προσωπικότητες του τουρκικού δημόσιου βίου που ουδεμία σχέση είχαν με το «βαθύ κράτος» βρέθηκαν σταδιακώς κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Το μόνο στοιχείο που συνείχε όλους τους κατηγορουμένους ήταν η πολιτική αντίθεση στην κυβέρνηση Ερντογάν. Σοβαρές παραβιάσεις των δικονομικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων υπονόμευσαν την εικόνα της Τουρκίας ως κράτους δικαίου που επιχειρεί ένα άλμα στο μέλλον και υποβίβασαν τη δίκη στα μάτια πολλών ως εργαλείο συμβολικής αντεκδικήσεως κατά των ηττημένων στη μάχη για την εξουσία στην Τουρκία.

Είναι αδύνατον να μην αναγνωρίσει κανείς τη συμβολή της κυβερνήσεως Ερντογάν στον τερματισμό του πολιτικού ρόλου του στρατού στην Τουρκία, όπως αυτή σηματοδοτείται και από την ετυμηγορία της δίκης για την υπόθεση «Εργκένεκον». Ωστόσο, ο εξοβελισμός του στρατού από την πολιτική κονίστρα αποτελεί αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη εκδημοκρατισμού. Καταλύοντας ένα αντιδημοκρατικό και εξωθεσμικό αντίβαρο στην εξουσία των πολιτικών κυβερνήσεων και εκμεταλλευόμενη την απουσία ισχυρών δημοκρατικών θεσμικών αντίβαρων, η κυβέρνηση Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία της. Η κατάχρηση αυτής της εξουσίας και όχι ο στρατός αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εμπέδωση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

* Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.