Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Ιουν 2014


Άνδρες του ISIS κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα Black Hawk!!!
Ο Ιρακινός στρατός και η αστυνομία «εξαφανίσθηκαν»!

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 


Κατά την διάρκεια της νύχτας πάνοπλοι ισλαμιστές της περιβόητης οργάνωσης ISIS, που αποτελεί πτέρυγα της Αλ Κάιντα, κατέλαβε την ιρακινή πόλη της Μοσούλης που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Νινευή. Η πόλη αυτή βρίσκεται στα σύνορα με τις πετρελαιοπαραγωγές ευημερούσες κουρδικές περιοχές του Ιράκ, οι οποίες αποτελούν από τις βασικές περιοχές διέλευσης για την εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία και την Συρία.

Η επίθεση των ισλαμιστών ήταν τόσο ταχεία και απρόσμενη, που κατάφεραν να καταλάβουν ένα μεγάλο αριθμό όπλων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Πολλές πηγές δημοσιεύσουν πληροφορίες, αναφέροντας ότι, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ενόπλων ισλαμιστών στην επίθεση στην Μοσούλη «εξόρμησαν» μέσω Συρίας, βαριά οπλισμένοι με αμερικανικά όπλα, τα οποία η δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν γενναιόδωρα κατά την επιχείρηση εφοδιασμού της συριακής αντιπολίτευσης πρόσφατα.


Οι ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην πόλη της Μοσούλης, με τους άνδρες της ιρακινής αστυνομίας και του στρατού να «εξαφανίζονται» κυριολεκτικά από τη Μοσούλη, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα. Μάλιστα πολλά τμήματα των δρόμων είναι γεμάτα με εγκαταλελειμμένες στολές και όπλα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της Μοσούλης σκοτώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και σημαντικός αριθμός των Αμερικανών μισθοφόρων, από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ισλαμιστές αντάρτες του ISIS να διαθέτουν στα χέρια τους αυτήν την στιγμή, έναν τεράστιο αριθμό από τα πιο σύγχρονα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk. Επίσης περισσότερα από 15 είδη μαχητικών ελικοπτέρων βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην αεροπορική βάση στο αεροδρόμιο της Μοσούλης, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Σχόλιο: Η παρουσία 35.000 τουλάχιστον ακραίων ισλαμιστών στην Συρία που εκδιώκονται απηνώς από τον συριακό στρατό, απειλούν ευθέως την Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και η δύση γενικότερα οφείλουν να παρέμβουν αποφασιστικά, αλλιώς το Ιράκ θα αποτελέσει το κράτος που θα βρουν καταφύγιο αυτοί οι ακραίοι ισλαμιστές αντάρτες. Εάν δεν διωχθούν πάση θυσία, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

  •  Οι εξαγγελθείσες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα την αναγκάσουν να υιοθετήσει το σχέδιο που θα απειλήσει το καθεστώς του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος
  • Οι δυνάμεις που προκάλεσαν το τεράστιο αμερικανικό χρέος και υποκινούν την καταβαράθρωση του δολαρίου είναι οι ίδιες που θα υπαγορεύσουν το νέο θέατρο ενός παγκόσμιου πολέμου
Του Robert Morley
The Trumpet

Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε πρόσφατα ότι προέβη στις απαραίτητες προκαταρκτικές κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πώληση του φυσικού αερίου σε ευρώ αντί σε δολάρια. Μέσω ηλεκτρονικών σχολίων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξάντερ Ντιούκοφ διευκρίνισε ότι το 95 % των συμβεβλημένων με την εταιρεία ήταν έτοιμοι να «γυρίσουν τον διακόπτη». 

Ο Ντιούκοφ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κίνηση αυτή, της πώλησης πετρελαίου σε ευρώ αντί σε δολάρια, είναι απλά η απαραίτητη κίνηση που πρέπει να κάνει η Gazprom για να προστατευθεί από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ. Διευκρίνισε δε ότι την πολιτική αυτή δεν την επιβάλλει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανεξάρτητα από το εάν αυτό το τελευταίο ισχύει ή όχι, το πρόσφατο αυτό εγχείρημα της Gazprom μπορεί να σηματοδοτεί μια φαινομενικά μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στην πρόσφατη επιθετική διάθεση της Μόσχας σχετικά με το καθεστώς του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. 

Στις αρχές Απριλίου, ο Αντρέι Κόστιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πανίσχυρης ρωσικής VTB Bank, δήλωσε ότι όλα ήταν έτοιμα για την μετάβαση ενός μεγάλου μέρους της βιομηχανίας πετρελαίου της Ρωσίας από το δολάριο στο ρωσικό ρούβλι ως μέσου πληρωμών για τις εξαγωγές. Διευκρίνισε δε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, η Rosneft, καθώς και η κρατική εταιρεία αμυντικών εξοπλισμών Rosoboronexport, είναι μεταξύ των εταιριών αυτών που δηλώνουν πρόθυμες να μποϊκοτάρουν το δολάριο.

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι τρεις εταιρείες εισαγωγών πετρελαίου από την Κίνα και την Ιαπωνία δήλωσαν ότι τους είχε ζητηθεί από την Gazprom να αρχίσουν να πληρώνουν για το πετρέλαιο με άλλο νόμισμα αντί του δολαρίου. Οι δύο από τις τρεις μάλιστα είπαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν την πρόταση. Η δε τρίτη είπε ότι, αφού είχε ήδη πληρώσει την Gazprom σε ευρώ στο παρελθόν, δεν έχει κανένα πρόβλημα να το εξακολουθήσει.

«Είναι καιρός να αλλάξει ολόκληρο το διεθνές οικονομικό σύστημα, το οποίο θεωρεί το δολάριο ως το βασικό αποθεματικό νόμισμα», δήλωσε ο Κόστιν στην ιστοσελίδα του Platts. «Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το κινεζικό γιουάν και το ρωσικό ρούβλι πρέπει κανονικά να πάρουν τη θέση τους στις διεθνείς συναλλαγές».

Μέχρι στιγμής, η αμυντική κίνηση της Ρωσίας (που είναι αναγκαστικά και επιθετική) έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αντικατάσταση του δολαρίου από το ρούβλι στις συναλλαγές πετρελαίου. Όπως ανέφερε σε σχετικό άρθρο του το Russia Today,  από τις 3 Απριλίου, κάποιοι Ρώσοι βουλευτές της Δούμα (Κάτω Βουλής) ήδη προτρέπουν τους Ρώσους παραγωγούς και εμπόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου να διακόψουν τη χρήση του δολαρίου στις συναλλαγές τους:


«Το δολάριο είναι η ίδια η προσωποποίηση του κακού σε ένα αντικείμενο. Είναι ένα βρώμικο πράσινο χαρτί, βαμμένο με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων πολιτών από την Ιαπωνία, τη Σερβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κορέα και το Βιετνάμ», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση στην εφημερίδα Izvestia ενός από τους συντάκτες της πρότασης στο ρωσικό κοινοβούλιο, του Μιχαήλ Ντεγκτιάροφ, βουλευτή του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος LDPR, σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα. 

Ο Ντεγκτιάροφ υπενθύμισε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη υπογράψει διμερή συμφωνία με την Κίνα, η οποία της επιτρέπει τις συναλλαγές σε εθνικό νόμισμα. 

«Αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει ότι ένα τέτοιο βήμα είναι δυνατό ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο βουλευτής και τόνισε:

«Οι εθνικοί βιομηχανικοί μας γίγαντες δεν θα υποστούν καμία απώλεια, εάν επιλέξουν να συνάψουν συμβόλαια σε ρούβλια ή άλλα εναλλακτικά νομίσματα. Η Ρωσία θα ωφεληθεί πλήρως. Αναγκαστικά θα πρέπει να υιοθετήσουμε «ανορθόδοξες», για κάποιους, λύσεις όταν έχουμε να κάνουμε με τη Δύση. Θα πουλήσουμε ρούβλια στους καταναλωτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας, και αργότερα θα ανταλλάξουμε τα ρούβλια με χρυσό. Αν δεν τους αρέσει αυτό, ας μην το δεχθούν και θα πεθάνουν από το κρύο. Μέχρι να προσαρμοστούν – θα τους πάρει τρία ή τέσσερα χρόνια – εμείς θα έχουμε συλλέξει τεράστιες ποσότητες χρυσού. Οι ρωσικές εταιρείες επιτέλους θα αποκτήσουν εθνικό προσανατολισμό και θα σταματήσουν να δανείζουν την οικονομία των ΗΠΑ, μια χώρα που υιοθετεί απροκάλυπτα εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας».
Και όμως, υπάρχουν αναλυτές που δηλώνουν ανίκανοι να φανταστούν πώς το ρούβλι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, αν και γνωρίζουν καλά ότι η Ρωσία είναι ο πρώτος ή δεύτερος (εναλλάσσεται στην κατάταξη) μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Η ρωσική οικονομία, που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, τους φαίνεται πάρα πολύ μικρή σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, οι ίδιοι αυτοί αναλυτές υπερεκτιμούν παράλληλα τη δύναμη της Αμερικής. Υποστηρίζουν ότι όλο που έχει να κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι να καλέσει τη Σαουδική Αραβία και να της παραγγείλει περισσότερο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το ρούβλι να καταρρεύσει. 

Η άποψη αυτή βασίζεται σε ξεπερασμένη λογική. Πρώτον, η σχέση της Αμερικής με τη Σαουδική Αραβία έχει γίνει εξαιρετικά προβληματική, με διάφορα μέλη του κλειστού κύκλου της Σαουδικής βασιλικής οικογένειας να μην κρύβουν την αποστροφή τους προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την οργή τους εναντίον της ανοχής του Ομπάμα έναντι του Ιράν. Δεύτερον, δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς πλεόνασμα σε παραγωγική ικανότητα πετρελαίου διαθέτουν οι Σαουδάραβες. Οι σαουδικές πετρελαιοπηγές είναι παμπάλαιες, ενώ η εσωτερική κατανάλωση έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Citigroup, οι Σαουδάραβες δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να αρχίσουν να εισάγουν αργό πετρέλαιο το 2030!

Το ρούβλι ίσως να μην αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου για το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει άλλες χώρες να το κοιτάζουν με κάποια ζηλοφθονία. Το καθεστώς ενός νομίσματος ως αποθεματικού ανέκαθεν το εποφθαλμιούσαν οι πάντες.

Το δολάριο απολαμβάνει σήμερα το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος, διότι είναι το νόμισμα που κυρίως χρησιμοποιείται για την πληρωμή των διεθνών συναλλαγών, εκ των οποίων το εμπόριο του πετρελαίου αποτελεί σημαντικό μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο.

Το γεγονός ότι τόσες πολλές χώρες χρησιμοποιούν το δολάριο προκειμένου να συνάψουν εμπορικές συμβάσεις επέτρεψε στις ΗΠΑ να συσσωρεύσει τεράστια χρέη, όπως και επέτρεψε στην τράπεζά τους, την Federal Reserve, να εκτυπώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να εμποδίσει την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια και μετά το οικονομικό «επεισόδιο» του 2008. Χωρίς αυτό το καθεστώς, η αξία του δολαρίου θα είχε πέσει κατακόρυφα και απότομα. Χωρίς αυτό το καθεστώς, τα επιτόκια θα ήταν στα ύψη. Η οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν κατά πολύ μικρότερη και το αμερικανικό βιοτικό επίπεδο θα ήταν στα ίδια επίπεδα με του Μεξικού ή της Ισπανίας.

Το καθεστώς του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος αποτελεί μια μεγάλη συνιστώσα του καθεστώτος υπερδύναμης της Αμερικής. Θέλετε να χρησιμοποιήσετε δολάρια για τις εμπορικές σας συναλλαγές; Τότε αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής, γεγονός που σημαίνει ότι οι συναλλαγές σας θα υπόκεινται στους κανόνες και τους κανονισμούς που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ. Επίσης αφήνετε ανοιχτά τα περιουσιακά σας στοιχεία στην πιθανότητα κατάσχεσης. Το καθεστώς ενός νομίσματος ως αποθεματικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε μελλοντική υπερδύναμη.


Και η Κίνα μοιάζει σαφώς να είναι η επόμενη. Ήδη από τις 10 Απριλίου, η εφημερίδα South China Post ανέφερε ότι η Ρωσία και η Κίνα πλησίαζαν στην οριστικοποίηση μιας εξαιρετικής σημασίας συμφωνίας για το φυσικό αέριο, μέσω της οποίας η Ρωσία θα εξαγάγει 38 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κίνα. Η σύμβαση, η οποία έχει ορίσει ότι οι συναλλαγές θα τιμολογούνται σε ρωσικά ρούβλια και κινέζικα γιουάν, θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2014. Επιπλέον, η Κίνα έχει δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου συναλλαγών σε γιουάν στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν γιουάν για το διμερές εμπόριό τους με την Κίνα.

Ωστόσο, η Κίνα, με τα σχετικά «ανώριμα» ακόμη χρηματοοικονομικά της κέντρα και το μη αξιόπιστο πολιτικό της σύστημα, δεν πληροί εντελώς τις προϋποθέσεις για να είναι πιθανή υποψήφια για τη θέση του επόμενου κατόχου του καθεστώτος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Μήπως θα ήταν πιθανή υποψήφια για την ίδια θέση η Ευρώπη; Θα ήταν η Ευρώπη, με τις ανοδικές τάσεις στην οικονομία της, που τείνουν να ξεπεράσουν αυτές των ΗΠΑ, ποτέ δυνατόν να κατακτήσει τη θέση αυτή μέσω ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος; Ας αναλογιστούμε πώς οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική Ευρώπη. Ενώ οι ηγέτες κάποιων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ακούγονται να «ικετεύουν» τη Δύση να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, οι πραγματικά ισχυροί της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία, είναι πολύ πιο συγκρατημένοι. 

Γιατί άραγε;

Με τη διαφοροποίηση της στάσης της Ρωσίας και τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Κίνα, η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ρωσία σύντομα θα είναι σε θέση να κλείσει τη «βρύση» παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. 

Αυτά είναι τα περιθώρια που απομένουν στους Ανατολικούς και έτσι πράττουν.

Ούτε είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι τρεις πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας, οι Γκέραρτ Σρέντερ, Χέλμουτ Κολ και Χέλμουτ Σμιτ, έχουν εκφράσει ο καθένας χωριστά την υποστήριξή του στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία. Ούτε το γεγονός ότι και οι τρεις κατηγόρησαν την Ευρώπη ειδικότερα και τη Δύση γενικότερα, ότι προκαλούν τη Ρωσία, και τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας της υπόλοιπης Ευρώπης με το Κρεμλίνο.

Είναι σαφές ότι δεν υποτιμούν τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της η Ρωσία.

Αλλά η Ευρώπη μοιάζει ύποπτα απαθής. Τα ευρωπαϊκά συμφέροντα εργάζονται χρόνια τώρα για την «διεθνοποίηση» του ευρώ και την εξέλιξή του σε καθεστώς αποθεματικού νομίσματος. Ωστόσο, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκε απότομα μετά την κρίση στην Ελλάδα, ακόμη και αν έχει δείξει σημεία ανάκαμψης τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Αν έστω και ένα μέρος των πετρελαϊκών συναλλαγών της Ρωσίας τιμολογούνταν σταθερά σε ευρώ, αυτό θα συνέβαλε σε μια τεράστια ώθηση υπέρ του ευρώ και σε βάρος του δολαρίου.

Η Ρωσία μοιάζει αυτή τη στιγμή να κουνάει μια «λιχουδιά» μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων αρμόδιων για τα δημοσιονομικά: το καθεστώς του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Τι θα της απαντήσουν η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες;

Θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Πούτιν ή όχι;

Και τι θα σημάνει η έκβαση αυτή για τον υπόλοιπο κόσμο;

 
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους! 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Του Ιωάννη Μιχαλέτου 

- Στην έφοδο στη Μοσούλη δεν συμμετείχαν μόνο οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), αλλά και ικανός αριθμός Σαουδαράβων μισθοφόρων από διάφορα Σουνιτικά καθεστώτα. 

- Οι Κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε συνεννόηση με αυτούς και δεν προβάλλουν αντίσταση
 
- Ο τακτικός  σκοπός είναι η προέλαση έως τα περίχωρα της Βαγδάτης 

- Επιπλέον ο πλήρης έλεγχος της συνοριογραμμής Συρίας-Ιράκ

- Ο αντικειμενικός σκοπός είναι η αποκοπή Τεχεράνης-Δαμασκού μέσω Ιράκ. 

- Η επιδιωκόμενη αποσταθεροποίηση του Πακιστάν που εκτυλίσσεται την παρούσα φάση συνδέεται ευθέως με τα τεκταινόμενα στο Ιράκ

- Υπάρχει τεράστια κινητικότητα τρομοκρατών στη Σομαλία με μετακινήσεις ατόμων προς το Σουδάν αλλά και τη Λιβύη

- Παραλλήλως η Μπόκο Χαράμ της Νιγηρία βρίσκεται σε φρενίτιδα εισαγωγής οπλισμού από τη Λιβύη

- Ο συνδυασμός των τριών παραπάνω σε σχέση με τη Μέση Ανατολή θα καταστεί ευκρινής όταν αρχίσουν οι επιχειρήσεις στην Αίγυπτο και ειδικότερα στο Σουέζ

Εκτιμήσεις

- Τέτοιου είδους επιχείρηση είναι λογικό να έχει τουλάχιστον την ανοχή των ΗΠΑ, με τις τελευταίες όμως να έχουν χάσει τον έλεγχο των πρωτοβουλιών που είναι πλέον στο χέρι της Σαουδικής Αραβίας.

- Ο μείζων σκοπός είναι ο αποκλεισμός ανεφοδιασμού του Συριακού στρατού από το Ιράν, αλλά και το Ιράκ

- Εν συνεχεία και εάν εφόσον επιτευχθεί ο ανωτέρω σκοπός θα υπάρξει συνδυασμένη επίθεση με συμβατικές δυνάμεις και αντάρτες στη Συρία από τρεις κατευθύνσεις (Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ)

- Υπάρχουν πολλές πιθανότητες άνω του 50% για ολική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καθότι η εμπλοκή του Ιράν αλλά και η επιβίωση του Ιράκ ως ενιαίας χώρας κρέμονται από μια κλωστή, ενώ υπάρχουν σοβαρότατες διχογνωμίες μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας

- Η Ρωσία κρατά επαμφοτερίζουσα στάση- μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, "λύνει" τα χέρια της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και στο Καύκασο. Επιπλέον η επιπόλαιη στάση της Ουάσινγκτον μπορεί να τη σύρει σε περιπέτειες άνευ προηγουμένου στη Μέση Ανατολή. 

Μάκρο-ιστορική αναλυτική προσέγγιση

Εν κατακλείδι, ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο λαμβάνει χώρα στον "εκατονταετή πόλεμο" 1914-2014 για τον έλεγχο του πετρελαίου στον πλανήτη.

Σ.Σ. 
(1) Ο 20ος αιώνας και οτιδήποτε μπορεί να αποκληθεί ως "Μοντέρνος Δυτικός πολιτισμός", "τεχνολογία"," καταναλωτική κοινωνία", "επικράτηση της Δύσης", κ.α. είναι απότοκο του ελέγχου του πετρελαίου το οποίο αποτελεί το "αγαθό των αγαθών" μέσω του οποίου διασφαλίζονται οι μετακινήσεις, η αγροτική παραγωγή (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), τα χημικά, τα υφάσματα, τα πλαστικά, τα βιομηχανικά αγαθά, εν ολίγοις οτιδήποτε ενυπάρχει ως οικονομική δραστηριότητα στον πλανήτη. Το πετρέλαιο είναι το βασικό συστατικό σχεδόν όλων των προϊόντων στη σύγχρονη οικονομία. Ουσιαστικά η ίδια η Οικονομία είναι δημιούργημα της πετρελαϊκής εποχής.

Εάν και σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και τη θέρμανση, ενδεχομένως στο μέλλον να εξασφαλιστούν τεχνολογίες υπέρβασης των υδρογονανθράκων, σε ότι αφορά στο ζωτικό τομέα της αγροτικής παραγωγής για να τραφούν πάνω από 6,5 δις. κάτοικοι του πλανήτη, ή σε ότι αφορά όλη τη γκάμα καταναλωτικών αγαθών-δεν υφίσταται υπέρβαση του πετρελαϊκού  μοντέλου ως τη βασική συνιστώσα της ζωής του πλανήτη και ως εκ τούτου της παγκόσμιας κυριαρχίας οποιασδήποτε δύναμης ελέγχει είτε την παραγωγή του, είτε τη ροή του.

(2) Ο εκατονταετής πόλεμος εκκινήθηκε  το 1914 και η πρώτη φάση διήρκεσε μέχρι το 1918.Μετά από την ανάπαυλα του Μεσοπολέμου η δεύτερη φάση κράτησε μεταξύ 1939-1945. Εν συνεχεία η τρίτη φάση διένυσε μεταξύ 1945-1989 και έληξε με τη φαινομενική νίκη του λεγόμενου Αγγλοσαξωνικού παράγοντα με τη ζωτική βοήθεια του οίκου των Σαούντ και του Σουνιτικού στοιχείου με βασική παράμετρο την ρυθμιστική ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Η τέταρτη φάση του πολέμου άρχεται το θέρος του 1990 και διαρκεί έως τις μέρες μας.

Πηγή RIMSE 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


  • Με την στήριξη της Δύσης, το πολιτικό ισλάμ επιτίθεται στην ανθρωπότητα
  • Ο γαμήλιος όρκος ενός ζευγαριού ισλαμιστών: "Φέρε μου 65 κεφάλια σύριων στρατιωτών για να σε παντρευτώ"!!!
Γράφουν οι Δ. Πορφύρης/Π Σταφυλά 

Ένα ζευγάρι Ιορδανών έδωσε τους όρκους του γάμου με τη νύφη να έχει ζητήσει ως προίκα 65 κεφάλια σύριων στρατιωτών, εκδηλώνοντας έτσι την πίστη της στην λεγόμενη “συριακή αντιπολίτευση” (ισλαμιστικά απάνθρωπα στοιχεία).

Τα ιορδανικά μέσα που μετέδωσαν χθες Τρίτη την είδηση, ανέφεραν ότι η 50χρονη νύφη Amsha Fawaera , απαίτησε από τον μελλοντικό άντρα της και υποψήφιο γαμπρό, Ibrahim Ramlat, την προκαταβολή της προίκας με τα πρώτα 15 κομμένα κεφάλια των σύριων στρατιωτών από τα συνολικά 65 που ζητάει, ως όρο για να προχωρήσουν άμεσα στο γάμο.

Σύμφωνα με το προικώο που υπέγραψαν (σε χώρες της Ανατολής και της Αφρικής προίκα παίρνει η νύφη), o Ibrahim υποχρεώνεται να της παραδώσει τα 50 αιματοβαμμένα κεφάλια που υπολείπονται στο μέλλον, ακόμα και αν το ζευγάρι έχει χωρίσει με διαζύγιο (alalam/islamicinvitation).

Ο γαμπρός που επίσης είναι υποστηρικτής της ισλαμιστικής τρομοκρατίας που πολεμάει εκ μέρους της ανύπαρκτης “συριακής αντιπολίτευσης”, δεν δίστασε λεπτό στo να αποδεχθεί αυτήν τη μακάβρια προγαμιαία συμφωνία.

Πολλοί καλεσμένοι υπέγραψαν ως μάρτυρες το συμφωνητικό του γάμου που περιέχει την απαίτηση της προίκας των αποκεφαλισμένων σύριων στρατιωτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Ιορδανών.
Είναι μια ενδεικτική περίπτωση των “νέων ηθών” που οι εξτρεμιστές οραματίζονται να επιβάλλουν σε μια μετά Άσσαντ Συρία. Πρόκειται για την ιδέα εγκαθίδρυσης του λεγόμενου “πολιτικού Ισλάμ” στην πιο ριζοσπαστική μορφή του.

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας- έκθεση IHS Jane’s- που δημοσιεύθηκε στις 16/09/13, πάνω από 100. 000 τζιχαντιστές διάσπαρτοι σε 1000 ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες διενεργούν τον πόλεμο στη Συρία.

Το δυναμικό ανανεώνεται και αυξάνεται μέσα από την απρόσκοπτη πρόσβαση που παρέχουν οι τουρκικές αρχές δια των τουρκοσυριακών συνόρων που ελέγχουν μαζί με τους ισλαμιστές και όπου κυματίζει η παραποιημένη σημαία της Συρίας με τα 3 αστέρια . Έγκυρες πηγές βεβαιώνουν ότι στο παραμεθώριο τουρκικό έδαφος έχει δημιουργηθεί μια νέα πολιτεία που παρέχει όλες τις ανέσεις στους τζιχαντιστές που εναλλάσσονται ως μαχητές στον πόλεμο της Συρίας. Εδώ κα δυο χρόνια υπάρχει οικοδομικός οργασμός με τα ενοίκια να έχουν φθάσει στα ύψη, ενώ οι τουρκικές αρχές φροντίζουν και για την ιατρική περίθαλψη των τζιχαντιστών τραυματιών αλλά και την πλήρη αποκατάστασή τους μέχρι την ανάληψη νέας δράσης.

Οι δε ΗΠΑ τηρώντας τις δεσμεύσεις της για νέα παροχή βοήθειας στους δήθεν μετριοπαθείς αντάρτες, έχει ήδη αποστείλει, τα νέα αντιαεροπορικά και άλλα σύγχρονα οπλικά συστήματα στους μαχητές των θυγατρικών της Αλ Κάιντα. H ISIS πήρε τον πλήρη έλεγχο των συροϊρακινών συνόρων στη θέση Al Yarbiyah στην περιοχή της Hassakah.

H πρόσφατη εισβολή στη Μοσσούλη έγινε κυρίως για τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου απ’ όπου θα γίνεται η παραλαβή των νέων όπλων. Επίσης η ίδια τρομοκρατική ΙΣΙΣ Ισλαμικό Κράτος Ιρακ Συρία (ISIS) απελευθέρωσε από τη φυλακή της Μοσούλης, Al Badoush, 4000 κατάδικους για να πολεμήσουν στη Συρία (Al Mayadeen TV).

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας εξέδωσε ανακοίνωσε σύμφωνα με την οποία «η ανευθυνότητα των κρατών που υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία οδηγεί σε διάδοση και προώθηση της τρομοκρατίας...»
 
Οι θυσίες των συρίων, που αποκεφαλίσθηκαν, σταυρώθηκαν, απήχθησαν, βιάσθηκαν, ακρωτηριάσθηκαν, εκτοπίστηκαν, δίψασαν, πείνασαν και δολοφονήθηκαν από τις άνανδρες τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αρκούν για τη συνειδητοποίηση του Νέου Δόγματος της Διεθνούς Τρομοκρατίας: υπερ-ατλαντική συμμαχία των φαινομενικά αντίρροπων δυνάμεων, ο Ισλαμικός Μεσαίωνας μαζί με την Προοδευτική Δύση.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΣτη σκληρή πραγματικότητα, μακριά από τις προεκλογικές κορόνες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, περί «σκισίματος του Μνημονίου σελίδα σελίδα», προσγείωσε τους Ελληνες η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η δημοσιοποίηση της οποίας καθυστέρησε και έγινε  συμπτωματικά χθες όταν ανακοινώθηκαν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών! 
Ίσως γι' αυτό αναφέρεται στην έκθεση ότι οι υποσχέσεις των πολιτικών για χαλάρωση των μέτρων αποτελούν παράγοντα κινδύνου στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής!

Η έκθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για μείωση των φόρων, αφού προβλέπει δημοσιονομικό κενό 2 δισ., 3,7 δισ. και 1,8 δισ. για τα έτη 2015, 2016, 2017, αντίστοιχα. Το εάν θα παρθούν νέα μέτρα θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού φέτος, ενώ η συζήτηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων, μεταξύ αυτών και της επέκτασης μέτρων που θεωρητικά λήγουν, όπως είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θυμίζουμε ότι προσφάτως ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε μέχρι και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. 

Οσον αφορά τα εργασιακά, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως το 2016, ενώ τονίζεται ότι, για να μη χρειαστούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, θα πρέπει να σημειωθεί «δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου».

Lock-out

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν στους εργοδότες να χρησιμοποιούν το lock-out, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης, ως μέσο αντιμετώπισης των απεργιών των εργαζομένων, που έχουν ως αίτημα τη βελτίωση των μισθών, ενώ θα επανεξεταστεί το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με βάση την αποτελεσματικότητά του.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται σε 12,6 δισ. ευρώ για το 2015, κάτι που σημαίνει ότι, εάν τελικώς δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα συνεχίσουν να δαπανώνται πόροι για την εξυπηρέτηση του χρέους εις βάρος της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σχετικά με τη χρήση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κάτι τέτοιο αμφισβητείται, διότι στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι τράπεζες χρειάζονται επιπλέον 6 δισ. ευρώ για να καλύψουν την τρύπα από τα «κόκκινα» δάνεια και τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί και υπολογίζονται σε 40% του συνόλου των δανείων.

Γίνεται, τέλος, σαφές ότι, εάν η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειωθεί στα επίπεδα των 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και 117,2% του ΑΕΠ το 2022, αυτό απαιτεί τη δημιουργία υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση παρά μόνο στην περίπτωση που η οικονομία αποκτήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Μόνο στην ελάφρυσνη του χρέους ποντάει τώρα η κυβέρνηση

«Δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων την περίοδο 2015-16». Αυτό απαντάει η ελληνική κυβέρνηση στην έκθεση του ΔΝΤ με ανακοίνωσή της, στην οποία βέβαια τονίζει ότι «προέχει η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι»! Με άλλα λόγια, ποντάρει στην ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα υποστηρίζει ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525.000.000 ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και προαναγγέλλει νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών από τον Ιούνιο του 2015. 

Για το χρηματοδοτικό κενό επισημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι απόλυτα καλυμμένες έως τα μέσα του 2015. Για το μετέπειτα διάστημα το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπόλοιπων προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και μέσω πρόσβασης στις αγορές.
Για τους φόρους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξεταστεί η απόδοσή τους και εν συνεχεία θα εξετάσει τη μείωση των υψηλών συντελεστών στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2015.

Συνεχής αιμορραγία

Χρονικά ορόσημα για τις αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, στη λειτουργία του Δημοσίου άλλα και πλήθος μεταρρυθμισμένων σε όλους του τομείς της οικονομίας περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συνοδεύει την έκθεση του ΔΝΤ. 

Ειδικότερα τα χρονικά ορόσημα του επικαιροποιημένου Μνημονίου έχουν ως εξής:
* Μάιος 2014:
- Νέος Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών
- Εφαρμογή αλλαγών στον Κώδικα Αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων
* Ιούνιος 2014
- Προώθηση συστάσεων ΟΟΣΑ για τη γραφειοκρατία
* Σεπτέμβριος 2014
- Φορολογική μεταρρύθμιση, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
- Ευθυγράμμιση των προνομίων στο Δημόσιο με τις αντίστοιχες καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.
* Οκτώβριος 2014
- Αλλαγές στους συντελεστές και απλοποίηση του ΦΠΑ
- Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2015
- Βελτίωση του Πτωχευτικού Κώδικα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
- Νομοσχέδιο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών χωρών της Ε.Ε.
* Νοέμβριος 2014
- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μελέτες βιωσιμότητας για όλα τα Ταμεία
- Νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, το εμπόριο, τη μεταποίηση, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 
Η πρώτη επέτειος της εξέγερσης της Πλατείας Ταξίμ βρήκε τον Ερντογάν στον απόηχο της κατακραυγής για την εκατόμβη στο ανθρακωρυχείο και τώρα στη σκιά της οργής των Κούρδων για τη σκληρή καταστολή της στρατοχωροφυλακής.

Εδώ και έναν χρόνο η μία σύγκρουση διαδέχεται την άλλη: πρώτα οι εξεγέρσεις στις μεγάλες πόλεις, στη συνέχεια η σύγκρουση με τον ιμάμη Γκιουλέν και η πλημμυρίδα αποκαλύψεων για κυβερνητική διαφθορά, η οργή για τη στάση της κυβέρνησης μετά το πολύνεκρο ατύχημα στο ορυχείο, και τώρα η οργή των Κούρδων που κινδυνεύει να έχει υψηλό κόστος για τον Ερντογάν στην προεδρική εκλογή, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία.

Ακραία αμφισβήτηση του Ερντογάν, ακραία και ασύμμετρη κυβερνητική καταστολή, θεωρίες συνωμοσίας για ταραχές υποκινούμενες από το εξωτερικό και την ίδια στιγμή μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα:
  • Απέναντι στη Ρωσία, με τον Ερντογάν να επιδεικνύει από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία φιλική στάση και να φθάνει να προτείνει τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Bluestream που συνδέει τις δύο χώρες σε περίπτωση που η Δύση ματαιώσει την κατασκευή του Southstream.
  • Απέναντι στο Ιράκ και στην κυβέρνηση στη Βαγδάτη, με τη διοχέτευση της πετρελαϊκής παραγωγής της αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον Βορρά μέσω Τουρκίας, μια κίνηση που στερεί τη χώρα από πολύτιμα έσοδα και επιπλέον κλονίζει την ενότητά της.
  • Απέναντι στο Ιράν, που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η προσέγγιση Αγκύρας-Τεχεράνης αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της αμερικανικής πλευράς σε μια κρίσιμη φάση της συνολικής διαπραγμάτευσης.
Κορυφαίο γεγονός η επικείμενη εκλογή Ερντογάν στην προεδρία της δημοκρατίας με άγνωστο το ποσοστό που θα λάβει. Οι πρόσφατη θριαμβευτική νίκη των Ερντογάν - ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές αντί να εκτονώσει την ένταση της αντιπαράθεσης την ενίσχυσε και όλα δείχνουν ότι η δυναμική αυτή θα συνεχισθεί και μετά τη μεταπήδηση του πρωθυπουργού στην προεδρία.

Δίχως υπερβολή όλα τα παραπάνω αθροιστικά δείχνουν την Τουρκία ως ένα ηφαίστειο όπου συσσωρεύονται συνεχώς εντός και εκτός συνόρων οι προϋποθέσεις για μία έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες και παρενέργειες.

Πηγή "Έθνος"

Η κατάληψη της Μοσούλης ανατρέπει τα δεδομένα στο Ιράκ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβε -χωρίς μεγάλη αντίσταση- τη Μοσούλη. Η χρήση των δυνάμεων ασφαλείας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την ανακατάληψη της Μοσούλης και πώς περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η διαμάχη μεταξύ Βαγδάτης και Αρμπίλ για τον έλεγχο πετρελαιοφόρων περιοχών. Ο ρόλος της Συρίας.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Nouri al-Maliki κήρυξε κατάσταση υψηλού συναγερμού στο Ιράκ στις 10 Ιουνίου και ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Αυτό σηματοδοτεί μια σοβαρή επιδείνωση στην προσπάθεια που καταβάλλει τον τελευταίο μήνα η Βαγδάτη να περιορίσει τη συγκεκριμένη ομάδα στις περιοχές της Φαλούτζας και της Αρ Ραμαντί, όπου οι αντάρτες κατέλαβαν εδάφη στις αρχές του έτους.

Η ταχεία κατάληψη της Μοσούλης δείχνει μια νέα ικανότητα της ομάδας των ανταρτών στο Ιράκ, αφού εξαιρετικά ευκίνητες ελαφριές δυνάμεις με τη χρήση οπλισμένων με πολυβόλα ημιφορτηγών (technicals) μπορούν να καλύψουν γρήγορα αποστάσεις και να συγκεντρώσουν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων ώστε να συντρίψουν τα αδύναμα σημεία του εχθρού. Αυτό θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ήδη αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο το δυτικό Ιράκ. Η ανακατάληψη της Μοσούλης ίσως απαιτήσει την αξιοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, των γνωστών μαχητών Πεσμεργκά, κατάσταση που θα μπορούσε να εκτραχύνει τη συνεχιζόμενη μάχη που επικεντρώνεται στην κουρδική περιοχή.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε φέρεται πως κατέλαβε τη δυτική όχθη της Μοσούλης με εκατοντάδες μαχητές. Η αντίσταση φαίνεται πως τερματίστηκε γρήγορα, με τις ιρακινές μονάδες του στρατού και της αστυνομίας να εγκαταλείπουν τον εξοπλισμό και τις θέσεις τους. Οι αντάρτες πλέον ελέγχουν το αρχηγείο τις τοπικής κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας βάσεις και το αεροδρόμιο, μαζί με τον εξοπλισμό που έμεινε πίσω. Κατάφεραν επίσης να απελευθερώσουν έως και 1.500 φυλακισμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν γρήγορα να εκτινάξουν τον αριθμό των ατόμων της οργάνωσης, ή τουλάχιστον να δημιουργήσουν μεγαλύτερο χάος.

Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση εξαπέλυσε έναν ακόμα γύρο βιαιοπραγιών στο δυτικό και βόρειο Ιράκ μέσα σε διάστημα αρκετών ημερών. Βέβαια, οι βιαιοπραγίες σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές είναι αρκετά συνηθισμένες.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι κουρδικές Πεσμεργκά είχαν ως τώρα σχετική επιτυχία στην προστασία της βασικής σιιτικής περιοχής και των κουρδικών εδαφών. Οι επιθέσεις από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε αυξάνονται στο Ιράκ, όμως περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σουνιτικές περιοχές, όπου οι αντάρτες μπορούν να βρουν στήριξη από τους κατοίκους. Εντούτοις, η ικανότητα των ανταρτών να συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς με μεγάλη ταχύτητα και να συντρίβουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και να καταλαμβάνουν εδάφη σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, απειλεί να «ξεχειλώσει» την ήδη αδύναμη στρατιωτική ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων στις σουνιτικές περιοχές.

Η Βαγδάτη έρχεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα απώλειας του ελέγχου μεγάλων εκτάσεων στο δυτικό και βόρειο Ιράκ. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια και ταχείες πωλήσεις όπλων (ήδη πολλές συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά, όμως αργούν να υλοποιηθούν). Η απώλεια της Φαλούτζας και της Αρ Ραμαντί ώθησε τις ΗΠΑ να επιταχύνουν την απάντησή τους, η οποία περιελάμβανε την πώληση μικρών όπλων, πυρομαχικών και πυραύλων Hellfire. Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν επίσης τις ειδικές δυνάμεις του Ιράκ στην Ιορδανία, και τα πρώτα μαχητικά F16 για το Ιράκ θα παραδοθούν πριν από το τέλος του έτους. Η διευρυνόμενη παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε θα επισπεύσει την περαιτέρω συνεργασία.

Η απώλεια της Μοσούλης και η προοπτική να εξαντληθούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δημιουργεί ένα ακόμα «άνοιγμα» για πιθανή, αν και ανεπιθύμητη, συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά. Η Μοσούλη βρίσκεται στην καρδιά της εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπιλ, η οποία επικεντρώνεται στο θέμα του πετρελαίου.
Η αξιοποίηση των Πεσμεργκά για την ανακατάληψη της Μοσούλης θα μπορούσε να εμποδίσει την επέκταση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, όμως μια ισχυρότερη παρουσία των Πεσμεργκά στη Μοσούλη περιπλέκει ακόμα περισσότερο την συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ.


Σημειώνεται ότι οι αρχές της Μοσούλης έχουν ζητήσει επισήμως τη βοήθεια των Κούρδων μαχητών. Όμως ο πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Massoud Barzani, δεν έχει δώσει επίσημη εντολή στους Πεσμεργκά στα περίχωρα της Μοσούλης να κινηθούν προς το κέντρο της πόλης, όπου έχουν οχυρωθεί οι αντάρτες. Είναι ασαφές εάν ο Barzani προσπαθεί να συντονιστεί με τη Βαγδάτη για μια απάντηση ή εάν ανησυχεί περισσότερο για το υψηλό ρίσκο που σχετίζεται με την εμπλοκή με αντάρτες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αν και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε είναι μια κοινή απειλή για την Αρμπίλ και τη Βαγδάτη και αφήνει χώρο για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη Μοσούλη, το τελικό αποτέλεσμα για τη Βαγδάτη θα μπορούσε να είναι η απώλεια ελέγχου της πόλης.

Επιπλέον, αν και η ομάδα των ανταρτών συνεχίζει να απειλεί την περιοχή, οι δράσεις της παραμένουν σχετικά περιορισμένες σε σουνιτικές περιοχές του Ιράκ -και υπάρχει διαφορά μεταξύ της κατάληψης μέρους μιας πόλης και του ελέγχου μιας περιοχής με τέτοια αποτελεσματικότητα ώστε να μπορέσεις να καρπωθείς τους πόρους της. Για όσο η Συρία παρέχει καταφύγιο και πόρους στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, η ομάδα των ανταρτών μπορεί να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί αυτήν την περιοχή, όμως η κατάληψη εδάφους στο Ιράκ θα είναι πιο δύσκολη απ' ό,τι ήταν στη Συρία. Η ικανότητα της ομάδας να φθάσει πιο βαθιά μέσα στο Ιράκ και να δημιουργήσει προβλήματα στις νότιες πετρελαιοφόρες περιοχές δεν έχει ακόμα φανεί, και οι ΗΠΑ -μαζί με το Ιράν- θα στηρίξουν τη Βαγδάτη για την προστασία των περιοχών αυτών. Το Ιράκ πιθανότατα θα βρει κάποια ισορροπία, και οι σουνιτικές περιοχές θα γίνουν το πεδίο μάχης για τους αντάρτες από τη μια πλευρά και τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ από την άλλη. Ωστόσο, ενόσω συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε θα είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Δεν μας φτάνει το δούλεμα των συμπολιτευόμενων πολιτευτάδων, δημοσιογράφων, αναλυτών, διανοούμενων, οικονομολόγων και άλλων χορτάτων υποτακτικών πως με τον ανασχηματισμό θα ξαναφάμε με χρυσά κουτάλια, έχουμε και τους αντίστοιχους των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, οι οποίοι λοιδορώντας τον ανασχηματισμό, μας σερβίρουν μπόλικη επαναστατική μαστούρα λέγοντας το «αθώο»: Είναι μια από τα ίδια.

Δεν θα είναι μία από τα ίδια η ανασχηματισμένη κυβέρνηση. 
Δεν έχει δικαίωμα σύσσωμη η αντιπολίτευση να λέει ότι ο ανασχηματισμός δεν αλλάζει τίποτε. 
Δεν έχει κανένας αντιπολιτευόμενος δικαίωμα να βάζει σε ύπνωση τους πολίτες ότι δεν έχουν να πάθουν τίποτε περισσότερο από αυτό που ήδη έχουν πάθει. 
Μπορεί για τις θεατρικές αντιπαραθέσεις στα έδρανα της Βουλής να έχουν αλλάξει απλά τα πρόσωπα κρατώντας σύσσωμη η αντιπολίτευση τις ίδιες γραμμές παθητικής άμυνας πύρινων λόγων, αλλά στην πραγματική ζωή τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα από αυτά που ξέρουμε.

Οι νέοι μισθοφόροι που πήραν τα χαρτοφυλάκια στα χέρια τους ήρθαν να τελειώσουν την κατάσταση φθάνοντας την κυβέρνηση στο 2016 και ανοίγοντας δρόμο για την πλήρη αποικιοκρατική πολιτική των εντολέων τους. 
Η μέχρι τώρα διακυβέρνηση είχε στόχο την αφαίμαξη όλης της ρευστότητας χρημάτων που είχαν οι πολίτες. 
Μάζεψαν τα πάντα τόσο από οικονομίες, όσο και από μαύρα χρήματα λαμογιών της βάσης. 
Απομόνωσαν με αυτόν τον τρόπο τον κάθε Έλληνα στο προσωπικό του πρόβλημα υπό την απειλή κατάσχεσης, φυλάκισης ακόμα και θανάτου (βλέπε αυτοκτονίες και απαγόρευση στους οφειλέτες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

Έφθασαν όλο το εργατικό προσωπικό της χώρας να γυρίσει στα πατρικά του και να ζει με τις σφαγμένες συντάξεις των γονιών και παππούδων έχοντας ως σίγουρο ότι από το 2015 η κρατική σύνταξη θα είναι το πολύ στα 360 ευρώ.
Εξαφάνισαν όλες τις υγιείς επιχειρήσεις από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα. Άλλαξαν δηλαδή όλη την υγιή οικονομική βάση της χώρας που ήταν ο αιμοδότης του κράτους.

Κατάφεραν η εργασία να λέγεται απασχόληση και από τις 365 ημέρες που πριν 4 χρόνια είχες δικαίωμα να εργάζεσαι, να είσαι ευχαριστημένος με 120 ημέρες απασχόλησης με συνθήκες δουλείας, ενώ από το Σεπτέμβριο έρχεται για να μείνει το επίδομα φτώχειας των 400 ευρώ ανά οικογένεια.

Αν παρακολουθήσει κάποιος εντατικά όλα τα κυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια θα διαπιστώσει ότι εδώ και τρία χρόνια δύο είναι οι διαφημίσεις που αλωνίζουν κάθε 5λεπτο: Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να μην πεθάνεις και συμβολαιογραφικές καλλιέργειες μεταξύ Τραπεζών και αγροτών αν θέλεις να έχεις την επιδότηση για τις φυσικές καταστροφές αλλά και δικαίωμα να πουλήσεις τα προϊόντα που θέλεις να παράγεις. 
Μπορεί να το θεωρείς πλέον μετά από τόση πλύση εγκεφάλου ότι η Υγεία ιδιωτικοποιείται και η αγροτική παραγωγή τραπεζοποιείται. 
Μόνο που αυτά τα δύο δεν έχουν γίνει ακόμη. 
Ήρθε η ώρα όμως να γίνουν γι’ αυτό τον λόγο έβαλαν δύο από τα καλύτερα πιόνια του συστήματος στα δύο ανάλογα Υπουργεία. Έναν ναζιστή στο Υγείας που δεν έχει πρόβλημα να στέλνει απευθείας στο νεκροτομείο τον ασθενή για να σώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης Υγείας και έναν παλαιοκομματικό ΝΔκράτη από την Πιερία που ξέρει να κουλαντρίζει τον θυμό των αγροτών (έκανε και την επανάσταση του γάλακτος) παρέα με το Πασοκόσκυλο Κουκουλόπουλο που μόνο από τα χέρια του θα περνάνε τα ΕΣΠΑ για τους αγρότες μέσω πάντα υπογραφών των Τραπεζών.

Ούτε που καταλάβαμε μέσα στον προσωπικό μας αγώνα επιβίωσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγινε το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών παγκοσμίως: Συγχώνευση Τραπεζών και πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Αυτό σημαίνει ότι το Κράτος όχι μόνο έχασε κάθε έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνο χάρισε ιδρωμένα λεφτά γενεών Ελλήνων για την δήθεν σωτηρία τους, αλλά για κάθε χρηματοοικονομική συναλλαγή που θα έχει με τους δανειστές θα περνάει από τα χέρια ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων. 
Τα προγράμματα ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), των επιδοτούμενων προσλήψεων και της αγροτικής οικονομίας (συμβολαιογραφικές καλλιέργειες) θα περνάει από τα χέρια και θα γυρίζει αυξανόμενο στα χέρια όχι του Δημοσίου Ταμείου αλλά του Τραπεζικού Ταμείου και από εκεί στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Δύο μεγάλα χαρτοφυλάκια άλλαξαν χέρια: Ο υπουργός Οικονομίας έγινε Αρχιτραπεζίτης και ο Αρχιτραπεζίτης έγινε υπουργός Οικονομίας. Αυτοί οι δύο είναι ουσιαστικά οι κυβερνώντες της χώρας και δεν μάτωσε μύτη που και οι δύο είναι διορισμένοι (και βάση ψήφων εκλεκτοί) και όχι αιρετοί.

Κοιτάς Σαμαρά και Βενιζέλο, τους δυο αχυράνθρωπους του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος αλλά δεν βλέπεις τους πραγματικούς διαχειριστές του συστήματος, τους δύο πραγματικούς πρωθυπουργούς σου : Στουρνάρα και Χαρδουβέλη. 
Ο ανασχηματισμός αφορούσε αυτούς τους δύο υπαλληλίσκους και κανέναν άλλον. Αυτοί οι δύο από τα δύο σημαντικότερα πόστα θα φέρουν εις πέρας την αναμενόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος που θα είναι κομμένη και ραμμένη όχι σε αξίες, ηθική και δικαιοσύνη αλλά σε απόδοση κέρδους υπέρ του Κράτους- Τράπεζα με οποιοδήποτε κόστος ζωών, εθνικής κυριαρχίας και ελευθερίας. 
Όλοι οι φάκελοι της Εθνικής Οικονομίας φεύγουν πακέτο από το δημόσιο υπουργείο και πάνε στην θυγατρική τράπεζα της ΕΚΤ, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όταν λοιπόν, οι ψηφισμένοι αντιπολιτευόμενοι μιλούν για «μία από τα ίδια» δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παίζουν το παιχνίδι του πολιτικού συστήματος αυτοακυρώνοντας τους ίδιους τους εαυτούς που παραμένουν «μία από τα ίδια» όταν ο πολιτικός τους «αντίπαλος» δεν ανασχηματίζεται απλά, αλλά μεταλλάσσεται.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 

Μέσα στο σημερινό θολό πολιτικό τοπίο, ο Βενιζέλος προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού κατά πώς τον συμφέρει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ποντάρει στο γεγονός ότι η απλή αναλογική έχει με τα χρόνια μετατραπεί για την Αριστερά σε πολιτικό τοτέμ.

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει την εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα, αλλά
νιώθει ότι δεσμεύεται από την παραδοσιακή θέση της υπέρ της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και επιχειρεί να ξεφύγει, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα. Αντιπροτείνει την άμεση προκήρυξη εκλογών και τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα καθιστούσε πρακτικά ανέφικτο τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ είναι εκτός κάθε λογαριασμού για συμμαχικές κυβερνήσεις, θα εξωθούσε τα πράγματα σε συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία.

Σε ποια πολιτική βάση μπορεί να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία; Προφανώς εντός του μνημονιακού πλαισίου, επειδή τον άλλο δρόμο θα τον έχει κλείσει όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και οι εγχώριες άρχουσες ελίτ και το ευρωιερατείο. Η πιθανολογούμενη πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές θα του εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υπεροχή, αλλά όχι και τη δυνατότητα να επιβάλει την απεμπλοκή από τα μνημονιακά δεσμά.

Η Κουμουνδούρου θα βγει από τη δυσχερή θέση, στην οποία προσπαθεί να την εγκλωβίσει ο Βενιζέλος, εάν το σενάριο της απλής αναλογικής το «σκοτώσει» ο Σαμαράς. Οι πρώτες «γαλάζιες» αντιδράσεις δείχνουν ότι αυτή είναι η πρόθεσή του. Το Μαξίμου διοχετεύει το σχόλιο ότι η συμφωνία με την πρόταση Βενιζέλου ισοδυναμεί με εκ των προτέρων αποδοχή ήττας στις εθνικές εκλογές.

Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά ο Σαμαράς έχει πρόσθετο σοβαρό λόγο να απορρίπτει την πρόταση Βενιζέλου. Εχει συνείδηση ότι εάν υπερψηφιστεί η απλή αναλογική, ο ίδιος έχει τελειώσει πολιτικά, επειδή δεν χωράει στο σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή real.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη γειτονική μας Βουλγαρία αναφορικά με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Σας είπαμε ότι το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές, ζητώντας παραίτηση της κυβέρνησης στο τέλος Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου και εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου/αρχές Δεκεμβρίου, καθώς και ότι ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Ορεσάρσκι ανακοίνωσε την αναστολή κατασκευής του αγωγού για να βρεθεί κοινός τόπος με τις Βρυξέλλες.
 
Οι εξελίξεις τρέχουν στη Σόφια, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπορίσοβ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με θέμα την κατάσταση της οικονομίας. Πρόκειται για την 5η (!) πρόταση μομφής, που καταθέτει ο Μπορίσοβ και η συζήτησή της αρχίζει σήμερα στη Βουλγαρική Βουλή. Οι προηγούμενες προτάσεις μομφής αφορούσαν την περιφερειακή ανάπτυξη, το σχεδιασμό των επενδύσεων, την ασφάλεια και την ενέργεια και δεν έγιναν δεκτές, καθώς το εθνικιστικό κόμμα Ατακα, που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, πρόσφερε την υποστήριξή του στην κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η πρόταση μομφής καταρχήν δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, μιλώντας χθες στο Εθνικό Συμβούλιο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο ηγέτης τους, Σεργκέι Στανίσεφ, Πρόεδρος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ζήτησε απ’ τον Πρωθυπουργό Ορεσάρσκι να παραιτηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές μέσα στον Ιούλιο.

Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως φυσικό αέριο για τις ανάγκες της, προκειμένου να στηρίξει τη στοχαστική λειτουργία των ΑΠΕ, που έχει επιλέξει η Γερμανία. Μαζί με τις ΗΠΑ προσπαθεί να μειώσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στον εφοδιασμό, πρώτα με τον αγωγό ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο και στη συνέχεια με τους αγωγούς που θα μεταφέρουν το αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ/Κύπρος και μελλοντικά και Κρήτη). Αλλά ο αγωγός South Stream είναι έτοιμος να κατασκευαστεί και το αέριο υπάρχει διαθέσιμο, ενώ αγωγοί από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν γίνονται έτσι εύκολα, απ’ τη μια μέρα στην άλλη, όσο κι αν ο Μανιάτης εντάσσει κάποιες διαδικασίες στο fast track. Και η Ρωσία, που τα βλέπει όλα αυτά, υπέγραψε πρόσφατα την τεράστια συμφωνία με την Κίνα.

Το πιο ωραίο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι χρειάζονται και το ρωσικό αέριο και τον South Stream και, στα “Σχέδια Κοινοτικού Ενδιαφέροντος“, που προωθούν για τις ενεργειακές υποδομές, εμφανίζουν και τον South Stream, αλλά μετά το 2020.
Ποιος είναι ο παράγοντας που θα στηρίξει τα σχέδια Ευρώπης/ΗΠΑ για καθυστέρηση του South Stream μέχρι να ετοιμαστεί το δίκτυο των αγωγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου; Μα φυσικά το κάρβουνο! 
Σας έχουμε πει ότι η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη, σας έχουμε πει ότι υπάρχει πλεόνασμα κάρβουνου στο διεθνές εμπόριο που πιέζει πτωτικά τις τιμές, σας έχουμε πει ότι η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ επέτρεψε στον Ομπάμα να ανακοινώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του για μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030, απαγορεύοντας ουσιαστικά την κατασκευή νέων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και αυξάνοντας έτσι έμμεσα μεσοπρόθεσμα την προσφορά κάρβουνου σε μια ήδη πλεονασματική διεθνή αγορά. Θα καίνε λοιπόν φθηνό κάρβουνο στην Ευρώπη, θα στηρίζουν την οικονομία τους, θα αυξάνουν βεβαίως τις εκπομπές CO2 και θα “σώζουν τον πλανήτη και το κλίμα” στις χώρες εκείνες όπου θα εξάγουν τα αιολικά και τα Φ/Β τους. Ιδίως στις χρεοκοπημένες…

Ο “πόλεμος των αγωγών” βρίσκεται στη γειτονιά μας, στο σπίτι μας και χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα που να προτάσσει το δικό μας συμφέρον, όχι των δανειστών. Ποιό είναι το καύσιμο που μπορεί να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας; Μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός. Ακούει κανείς;

Πηγή GreekLigniteΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου