Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Ιουλ 2013


...χωρις να θεωρείται βέβαιο ότι η αίτησή του για άσυλο έχει εγκριθεί 

Έγγραφο με το οποίο του επιτρέπεται η έξοδος από το χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας και η τυπική είσοδός του στο έδαφος της Ρωσίας φέρεται να έχει χορηγήσει στον Έντουαρντ Σνόουντεν η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti και το πρακτορείο TASS. Στο δεύτερο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο δικηγόρος του Σνόουντεν δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει από το αεροδρόμιο ο πελάτης του και να του επιτραπεί να διακινηθεί στη Ρωσία για ένα ορισμένο διάστημα.

Στο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας αναφέρεται, ότι το αίτημα του κ. Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου εξετάζεται ήδη, ωστόσο στο μεσοδιάστημα του παραχωρείται το δικαίωμα να περάσει τα ρωσικά σύνορα, στο βαθμό που δεν υφίσταται κώλυμα από την πλευρά των συνοριακών φρουρών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, ο κ. Σνόουντεν πιθανότατα θα εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο «εντός των επόμενων ωρών».

Πηγές: Πρακτορείο Ιtar TASSRussia Beyond the Headlines 
Μήπως το καθεστώς Σαμαρά μεθοδεύει απ' ευθείας ανάθεση του έργου ανέγερσης του τζαμιού στην Αθήνα;

Φίλοι Πατριώτες και αγωνιστές,


Εδώ και αρκετό καιρό κάνουμε ο καθένας την δική του προσπάθεια και δίνουμε έναν αγώνα ενάντια στην λαίλαπα του αφελληνισμού, του πολιτιστικού και πνευματικού εκφυλισμού, της καταρράκωσης της αξιοπρέπειας, της καταπάτησης των συνταγματικών δικαιωμάτων και της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων. Άλλοι εδώ και χρόνια, άλλοι εδώ και μήνες, άλλοι αρχίζουν τώρα και κινητοποιούνται.

Αγώνα ενάντια στην αντικατάσταση του Έλληνα Πολίτη, του Έλληνα Εργάτη από φθηνό λαθραίως εισαγόμενο εργατικό δυναμικό, από δούλους που εργάζονται για ψίχουλα.

«Ψίχουλα» όμως που τους είναι αρκετά για να ζήσουν, μα και να στείλουν και περίσσευμα στις χώρες τους, αφού η -κατ’ όνομα- Ελληνική Πολιτεία μεριμνά για την διαβίωσή τους και τις κοινωνικές παροχές τους με επιδόματα και δωρεάν υπηρεσίες.

Παροχές που στερούνται οι Έλληνες Πολίτες, οι οποίοι μπορεί και να πεθάνουν στον δρόμο σαν τα σκυλιά αν δεν έχουν χρήματα για την «δωρεάν» Υγεία τους και οφείλουν να διαθέσουν χρήματα για την «δωρεάν» Παιδεία των τέκνων τους, μιας και αυτά δεν έχουν προτεραιότητα στην επιλογή στα Δημόσια Σχολεία αφού η –κατ’ όνομα- Ελληνική Πολιτεία κάνει ρατσιστικές διακρίσεις και κλείνει την πόρτα στα Ελληνόπουλα ακόμη και οικογενειών με άνεργους Έλληνες γονείς.

Είναι όμως αρκετοί συμπολίτες μας σωστά ενημερωμένοι;
Είναι αρκετοί αυτοί που είναι συνειδητοποιημένοι;
Μήπως οι περισσότεροι είναι απλώς αγανακτισμένοι;  

Μήπως τελικά είμαστε ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ οι αποφασισμένοι;

Τι μας λείπει λοιπόν;

· Σωστή, πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση.
. Κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων και όχι αυτών που μας παρουσιάζονται.
· Κατανόηση των πραγματικών εχθρών και των υπαιτίων της κατάστασης.

Όσοι αρκούνται σε ενημέρωση από «εύπεπτα» άρθρα με βαρύγδουπους και συνομωσιολαγνικούς τίτλους συνήθως πέφτουν θύματα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από εντεταλμένους ή απλά φερέφωνα των διαμορφωτών κοινής γνώμης που περνούν με πολύ έντεχνο τρόπο μηνύματα πολύ καλά σχεδιασμένα!
Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε όλες μας τις αισθήσεις σε εγρήγορση και κυρίως να χρησιμοποιούμε την λογική μας. Να αναλύουμε τα τεκταινόμενα και να συνδυάζουμε όλα τα δεδομένα προκειμένου να συνθέτουμε το παζλ της πολιτικής.

Είναι εμφανής λοιπόν η αποστολή της –κατ’ όνομα- Ελληνικής Πολιτείας, εδώ και τριάντα χρόνια, με την λαθραία εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα προκειμένου να αντικαταστήσει τον Έλληνα εργαζόμενο και να τον διώξει από την παραγωγή, να παρασύρει τους νέους στα αστικά κέντρα και μετά να τους καταδικάσει στην ανεργία και την μετανάστευση, οπότε και να επιτελεστεί η αντικατάσταση του Έλληνα εργάτη από τους εισαγόμενους δούλους- εποίκους τους και να τρίβουν τα χέρια τους οι σύγχρονοι δουλέμποροι των πολυεθνικών, των κατασκευαστικών εταιρειών και των σύγχρονων τσιφλικιών!

Και με ποιον τρόπο θα μας τους «επιβάλλει» το σύστημα; Με διεθνείς συνθήκες, με ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γλαφυρές αναφορές σε δικαιώματα και ελευθερίες, με αντισυνταγματικές διατάξεις και νομοθεσίες, αλλά και με την αλλαγή ή προσθήκη άρθρων του Συντάγματος που καταργούν τα βασικά και θεμελιώδη άρθρα του! Χρησιμοποιεί και όλα τα υπάρχοντα μέσα όπως τις ορδές των διεθνιστών, των απάτριδων, των μηδενιστών και τελικά επιτυγχάνει να παραπληροφορήσει των Ελληνικό Λαό, να ευνουχίσει την λογική του και να οδηγήσει την σκέψη του στην ίδια του την καταστροφή!

Προσπαθεί διακαώς λοιπόν το καθεστώς να επιβάλλει την νομιμοποίηση των παράνομων δουλοεποίκων, που υποτίθεται εγκαταλείπουν την χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς όμως να σκεφτούν ότι έτσι ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στα ξένα συμφέροντα να λυμαίνονται τις πατρίδες τους. Ευνοεί το δουλεμπόριο και την φθηνή εργασία λαθραίων εργατών καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα την Εθνική Οικονομία. Με ρατσιστικά κριτήρια, από την μία αφαιρεί κοινωνικές παροχές από τους Έλληνες πολίτες και από την άλλη χαρίζει απλόχερα επιδόματα στον πληθυσμό που εισέβαλλε παράνομα στην χώρα μας, υπονομεύοντας έτσι την κοινωνική ειρήνη και την συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας. Ταυτόχρονα αναγκάζει τον Έλληνα πολίτη να αποκηρύξει την φιλόξενη φήμη του, χαρακτηριστικό που τον συνοδεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια, επειδή ακριβώς αυτή η φιλοξενία παραβιάζεται, καταπατείται και μετατρέπεται σε αδυναμία προάσπισης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στην ίδια του την χώρα!

Με πρόσχημα λοιπόν την θρησκευτική ελευθερία και με απώτερο σκοπό την αναγνώριση μουσουλμανικής μειονότητας, προσπαθεί να κατασκευάσει τεμένη και τζαμιά σε όλη την Επικράτεια για να εγκαθιδρύσει τους παράνομους ισλαμιστές που παραβίασαν τα σύνορα της Ελλάδος με την βοήθεια, την συμμετοχή και την υποστήριξη εγχώριων και αλλοδαπών οικονομικών συμφερόντων και να τους παραχωρήσει άσυλο ώστε να μπορούν να επιβάλλουν τους μισάνθρωπους και απάνθρωπους νόμους της σαρία, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν την πάμφθηνή τους εργασία που θα εξυπηρετεί το νέο δόγμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Παραχωρεί το καθεστώς Ελληνικό Έδαφος σε αυτούς που καταλαμβάνουν Ελληνική Κυριαρχία με ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ!

Νομιμοποιεί το καθεστώς τα παράνομα φθηνά εργατικά χέρια και τις νέες συνθήκες της δουλικής εργασίας και μετατρέπει τους Έλληνες πολίτες σε ανέργους και μετανάστες!

Το Ελληνικό Έδαφος όμως ΔΕΝ τους ανήκει για να έχουν το δικαίωμα να το παραχωρήσουν… Ούτε καν το δικαίωμα να το πουλήσουν δεν έχουν! Το σημείο αυτό της γης που βρισκόμαστε ανήκει στον αυτόχθονα και γηγενή Ελληνικό Λαό εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια και έχουμε καταφέρει να το κρατήσουμε αναλλοίωτο διά μέσου πολέμων, κατοχών, κατακτητών και το οποίο έχουν απελευθερώσει οι πρόγονοί μας μέσω εθνοαπελευθερωτικού αγώνα με την ζωή τους, με θυσίες και αίμα. Αίμα που πότισε τα ιερά αυτά χώματα που μας φιλοξενούν και τα οποία ΔΕΝ μας ανήκουν, γιατί ΕΜΕΙΣ βρισκόμαστε σε αυτόν τον τόπο και σε αυτήν την ζωή, για πολύ λίγα χρόνια και ό,τι έχουμε το κατέχουμε δανεικά από τους απογόνους μας, στους οποίους οφείλουμε να το παραδώσουμε, αν όχι μεγαλύτερο, τουλάχιστον ακριβώς το ίδιο.

Αυτή η κίνηση της κατασκευής τεμένους και παραχώρησης Ελληνικής Γης, σε αυτούς που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, συνιστά ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί όταν υπάρξει Ελληνική Κυβέρνηση στον τόπο. Μέχρι τότε οφείλουμε να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον προκειμένου να εναντιωθούμε στα σχέδιά τους και να γίνουμε εμπόδιο στο πολυπολιτισμικό μόρφωμα που θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα!  

Δεν θα επιτρέψουμε την Πατρίδα μας να γίνει αποικία στάθμευσης αλλοδαπού φθηνού εργατικού δυναμικού για να τροφοδοτεί με δουλική εργασία την εγχώρια άπατρη τάξη του κεφαλαίου και ούτε θα επιτρέψουμε την νομιμοποίηση και την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε λαθραίους εισβολείς για να ψηφοδοτεί την προδοτική πολιτική τάξη.
ΕΝΑΝΤΙΑ σε κάθε σχέδιο κεφαλαιοκρατών και ιμπεριαλιστών!
  • Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Πολίτες, σε αντίσταση και πάλη ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό!
  • Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Εργάτες σε αντίσταση και πάλη ενάντια στην δημιουργία Ελλήνων ανέργων και ενάντια στην νομιμοποίηση της εργασιακής δουλείας!
  • Καλούμε ΚΑΘΕ Ελληνίδα και Έλληνα σε έναν Αγώνα υπέρ του μέλλοντος των παιδιών μας!
ΟΧΙ ΣΕ ΤΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ!
«ΔΡΑΣΗ ανεξαρτήτων Πολιτών»
Κατά της κατασκευής ή αδειοδότησης μουσουλμανικού τεμένους ή τζαμιού

Επικοινωνία- ενημέρωση
Τηλ.: 6936 040 531
Facebook group (ομάδα): ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ


Εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο στη χερσόνησο του Σινά – Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δύο στρατιώτες, στο Ελ ΑρίςΈνα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα το απόγευμα κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στη χερσόνησο του Σινά, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού Nile, τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

Η τηλεόραση ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Ελ Αρίς του βόρειου Σινά, όπου τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανατροπή του τυράννου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έχουν κλιμακωθεί η ένταση και οι βίαιες ενέργειες, κυρίως εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών.

Νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δύο στρατιώτες, επίσης στο Ελ Αρίς. Από τις αρχές του μήνα στο Σινά έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά περίπου 30 στρατιώτες, αστυνομικοί και πολίτες. Ο στρατός, που εντείνει την παρουσία του και τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στην περιοχή αυτή έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις δέκα τζιχαντιστές.

Το Σινά κατοικείται, κυρίως, από Βεδουίνους, οι σχέσεις των οποίων με την κεντρική κυβέρνηση είναι κατά παράδοση τεταμένες. Την τελευταία περίοδο επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται ολοένα και πιο έντονα ναζιστικές ισλαμιστικές ομάδες, που την χρησιμοποιούν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕΚέρδη 9 δισ. ευρώ αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόνο από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2009-2012 (σε σύνολο κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα μεταξύ 70 και 80 δισ. ευρώ), όπως έγραφε χθες σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» ο επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής εταιρίας Allianz Global Investors Αντρέας Ούτερμαν.

Ο προαναφερόμενος αναφέρει ότι «αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα». Αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το ποσό των 9 δισ. είναι τεράστιο και, βέβαια, καταρρίπτει τον μύθο που ήθελε όσους δάνειζαν την Ελλάδα να χάνουν τα λεφτά τους.

Αντίθετα, αυτά τα λεφτά αυξάνονται, και μάλιστα προσπορίζοντας σημαντικά κέρδη στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ είναι τα λεγόμενα «ακούρευτα» ομόλογα, δηλαδή αυτά που δεν μπήκαν στο PSI.

Πρόσφατα πληρώθηκε στην ΕΚΤ ομόλογο περίπου 3 δισ. ευρώ, με πόρους που προήλθαν από εκδόσεις έντοκων ομολόγων (εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας) που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο.

Η Ελλάδα έχει λοιδωρηθεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν ως χώρα μπαταχτσήδων και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα κεντρικά θέματα στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία είναι η βοήθεια στους Ελληνες, που πρέπει να δίνεται στάγδην, καθώς κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του ο Γερμανός φορολογούμενος...

Τον κίνδυνο απώλειας έχουν σιγοντάρει τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός με την καγκελάριο Μέρκελ όσο και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, που έχουν μετατρέψει την ελληνική κρίση σε μείζον προεκλογικό τους θέμα.

Την τύχη της Ελλάδας έχουν και οι άλλες χώρες του Νότου, οι οποίες αφενός πληρώνουν τόκους για τα δάνεια που έχουν πάρει, αφετέρου βλέπουν τις κοινωνίες τους να καταρρέουν από το βάρος των αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές μέσω της τρόικας.

Η «ζημιά» στις χώρες αυτές επαυξάνεται και με τις εκροές κεφαλαίων που καταγράφονται με κατεύθυνση τις χώρες του Βορρά. Από αυτή την εξέλιξη οι δεύτερες ωφελούνται τα μέγιστα, καθώς βλέπουν τα επιτόκια δανεισμού τους να μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά το κόστος δανεισμού τους.

Με άλλα λόγια, οι Νότιοι πληρώνουν σήμερα το μάρμαρο της κρίσης. Παράλληλα, καταβάλλουν τόκους στις χώρες του Βορρά, αλλά και τους διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουν αυτές μικρό κόστος δανεισμού, ήτοι ευκολία επενδύσεων.

Το Βερολίνο έχει εισπράξει 80 δισ για να σώσει τη χώρα
Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει περί τα 80 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της ευρωζώνης, χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού που πληρώνει το Βερολίνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW), που έχει την έδρα του στο Κίελο.

Το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού δημοσίου χρέους ήταν το 2012 περίπου 10 δισ. ευρώ χαμηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν κανονικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ινστιτούτου, που βασίζονται στον μέσο όρο των γερμανικών επιτοκίων δανεισμού τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Μάλιστα, το ποσό που θα εξοικονομήσει το Βερολίνο το 2013 υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται, επίσης, ότι η εμφάνιση της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» θα συνεισφέρει περίπου 3 δισ. ευρώ στις αποταμιεύσεις στις γερμανικές τράπεζες.


Γιατί άραγε για τις εκδηλώσεις και το ψήφισμα αυτό δεν μας μίλησε κανείς στα ΜΜΕ;

Αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου -με συντονίστρια την πρώην Υπάτη Πρόεδρο κα. Νίνα Γκατζούλη- γύρισε επί ένα 10ήμερο τις δυτικομακεδονικές πόλεις λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Δεκάδες μέλη της Παμμακεδονικής εισήλθαν στα Σκόπια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν δυσάρεστα επακόλουθα, και περιηγήθηκαν την πόλη του Μοναστηρίου και ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Ηράκλειας, πόλης που έκτισε ο Φίλιππος.

Στην πόλη της Φλώρινας πραγματοποίησαν και το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, με το πέρας του οποίου εκδόθηκε Ψήφισμα, που απεστάλη προς όλους τους αρμόδιους φορείς και πολιτικούς.

Στο Ψήφισμα εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται την σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτήν τη λύση.

Να σημειώσουμε εδώ ένα λάθος που γίνεται από όσους δεν παρακολουθούν στενά τα πράγματα. Όλα σχεδόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και φορείς αποδέχονται την «σύνθετη ονομασία», δηλαδή να υπάρχει το όνομα Μακεδονία, συνοδευόμενο από έναν γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Σκοπιανοί δεν το αποδέχονται αυτό, και αντιπροτείνουν την «διπλή ονομασία». Να αποκαλούνται δηλαδή «Μακεδονία» σε όλη την υφήλιο, κι εμείς ας τους αποκαλούμε όπως θέλουμε. Άλλο πράγμα επομένως η «σύνθετη ονομασία», άλλο πράγμα η «διπλή ονομασία».

Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, γράφουν στο Ψήφισμά τους πως η ονομασία «Μακεδονία» είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Και είναι απόλυτοι στο ότι η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.


«Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ή παράγωγά του (σημ.: αυτή είναι και η φράση με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου διαβεβαίωνε τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, περί των προθέσεών του να μη υποχωρήσει)»

Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της, συνεχίζουν, και ζητούν όπως δοθούν σε άτομα ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης που κατοικούν στις χώρες της π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας, όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.


«Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων».

Ενδιαφέρον έχουν και άλλα αιτήματά τους λησμονημένα από τους ιθαγενείς Έλληνες. Ζητούν την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία, την 29η Σεπτεμβρίου. (Είναι γεγονός, πως το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, συγκινούσε τους εδώ «προοδευτικούς» που ποτέ δεν έθεσαν θέμα, ούτε ακόμη για αποζημιώσεις των θυμάτων των Βουλγάρων κατά την δεύτερη βουλγαρική κατοχή το 1941. Τόση επιλεκτική ευαισθησία!).

Αναφορά γίνεται και στους Καλλάς: 

«Είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες».

Και τέλος, θέτουν και το ζήτημα της επιστροφής της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν «οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται», όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. (Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του καθεστώτος στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή).

Και κλείνουν με την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η διεθνής κοινότητα θα λάβει υπ” όψη τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.


Πηγή: Βόρεια
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ερωτήθηκε μεταξύ άλλων αν συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο προς τη Γερμανία. Ο δημοσιογράφος θέλησε να μάθει αν αυτό το ζήτημα «είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης». Η απάντηση του κ. Στουρνάρα μπορεί να αφήσει άφωνο ακόμα και τον πλέον αδιάφορο -για τα πολιτικά- συμπολίτη μας: «Επιδίωξή μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι, αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

Ατόπημα σαν αυτό που διέπραξε ο κ. Στουρνάρας δεν έχει γίνει από κανέναν υπουργό ή σημαίνοντα πολιτικό παράγοντα στην ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης. Ο άνθρωπος αυτός συνέδεσε το αδικοχυμένο αίμα των Ελλήνων, τις εκτελέσεις, την πείνα, την εξαθλίωση, τη σκλαβιά, τους βιασμούς, τις πυρπολήσεις χωριών, τις λεηλασίες, τις κλοπές αρχαιοτήτων, όλα τα αίσχη που έπραξαν οι Γερμανοί, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος!

Δηλαδή, αν είμαστε «καλά παιδιά» και συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις, τότε οι «εταίροι» μπορεί να δώσουν κάποιο ψίχουλο, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας! Η σύνδεση μιας απαράγραπτης οφειλής με το... πρωτογενές πλεόνασμα είναι τερατώδης, νομικά αβάσιμη και παραπέμπει σε νόμους της ζούγκλας και όχι της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η δήλωση αυτή, πέρα από καλπάζοντα ανθελληνισμό, φανερώνει και κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο: Τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα στην υλοποίηση σχεδιασμών που μπορούν να πλήξουν ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα. Ενώ το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις -μαζί με τους τόκους- μπορούν να φτάσουν σε σύνολο ακόμα και το 1 τρισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας -εμμέσως πλην σαφώς- προτείνει στους Γερμανούς να δώσουν ένα μικρό... κλάσμα από τα οφειλόμενα, για να «μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

Η αθλιότητα των απόψεων Στουρνάρα ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής. Ας τον μαζέψει κάποιος!


Κοινή επιστολή παραίτησης από τα δημοτικά αξιώματά τους συνυπογράφουν οι 25 από τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ανταποκρινόμενοι σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ).

Την επιστολή, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατέθεσε σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Ο κ. Δανιηλίδης τόνισε πως αναμένεται η συνυπογραφή και άλλων Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, και κάλεσε και τις άλλες ΠΕΔ της Χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό.Το νέο... ποινολόγιο της Εφορίας και τα μέτρα για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη. Από την επιβολή ποινών ξεχωρίζει το δικαίωμα για κατασχέσεις ακόμα και χωρίς δικαστική απόφαση. Τα πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις κυμαίνονται από 100 έως 2.500 ευρώ. Ειδικά όμως για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης το πρόστιμο αυξάνεται κατά 150%, δηλαδή από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 100 ευρώ.

Για σημαντικές παραβάσεις, π.χ. πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα πρόστιμα φτάνουν το 100% της αξίας των τιμολογίων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΚΦΔ:
  • Σε επείγουσες περιπτώσεις οι εφορίες θα αποκτούν το δικαίωμα να προχωρούν στη συντηρητική κατάσχεση κινητών και ακινήτων χωρίς δικαστική απόφαση. Οι κατασχέσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν με την παρέλευση των 30 ημερών από την ατομική ειδοποίηση προς τον υπόχρεο.
  • Εάν θεωρηθεί από τις φορολογικές Αρχές ότι τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη του φόρου, δίνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και πριν από την ημερομηνία καταβολής των οφειλόμενων φόρων.
  • Εάν βρεθούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως το 100% (από 200% σήμερα...) της αξίας τους. Το ίδιο ισχύει και για υποβολή ανακριβούς δήλωσης με δόλο. Για μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων άνω των 5.000 ευρώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 20% και για εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 1.200 ευρώ κατά 50%.
  • Αν δεν καταβληθεί ο φόρος εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί του φόρου. Το πρόστιμο γίνεται 20%, αν περάσει ένα έτος, και 30%, αν περάσουν δύο χρόνια.
  • Καταργούνται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής φόρων που έως τώρα ήταν 1% τον μήνα. Στο εξής θα επιβληθεί επιτόκιο (πιθανότατα 8,75%), το οποίο θα οριστεί από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
  • Ο φορολογούμενος καταβάλλει με τόκο τον φόρο, εάν η καταβολή γίνει εκπρόθεσμα....ο ίδιος έκανε δήλωση υπέρ τους!

Την ώρα που οι Σκοπιανοί προκαλούν και εξαπατούν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει (χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα του ονόματος) την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται σε μια υγιή και καθαρή βάση προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών! Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού στον ομόλογό του κ. Γκρούεφσκι, όπου του υπενθύμιζε ότι δεν υπήρξε θετική εισήγηση περί ένταξης της στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, οι Σκοπιανοί άφησαν στα κρύα του λουτρού τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς, αν και είχαν συμφωνήσει μετά την «περίεργη» συνάντηση τους στις Βρυξέλλες να δοθεί στη δημοσιότητα μια ολιγόλογη ανακοίνωση, προκειμένου να μην «αποκαλυφθεί» η ατζέντα, δεν τήρησαν …τις υποσχέσεις τους. Έτσι, υπογράμμισαν ότι «συζητήθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική προτεραιότητα που δίνουν οι δύο πλευρές στην επίλυση της διένεξης για το όνομα, καθώς και οι συνέπειες του χρέους και της οικονομικής κρίσης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», στοιχεία τα οποία απέφυγε να…αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Για το χρέος

Μάλιστα, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών διατείνονταν ότι ουδέποτε συζητήθηκαν θέματα χρέους, ωστόσο δεν μπήκαν στον κόπο να εκδώσουν μια σχετική ανακοίνωση διάψευσης… Στο μεταξύ χθες, μετά τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, με τις συνεχείς παραβιάσεις, στο παιχνίδι μπήκαν και οι Σκοπιανοί. Οι άσπονδοι γείτονες μέσω της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα κατηγορούν την Ελλάδα για «ανεπαρκή» συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα των παράνομων μεταναστών.

ΔημοκρατίαΓι' αυτό κάποιοι προετοιμάζονται για κάτι "πολύ δυνατό"; 

Η Κίνα συντονίζει τις προσπάθειές της με τη Ρωσία με σκοπό να αποσπάσουν από το δολάριο τον τίτλο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, σύμφωνα με τον έγκυρο Αμερικανό επιχειρηματία - με 40ετή πείρα – Russ Winter .

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, το 2009, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι η κυριαρχία ενός νομίσματος στον κόσμο εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο διάδοσης της κρίσης. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη προτείνει το ρούβλι για το ρόλο του αποθεματικού νομίσματος.

Τώρα, οι δύο αναπτυσσόμενες οικονομίες επεξεργάζονται από κοινού σχέδια για την ενίσχυση του ρουβλίου και του γουάν, όπως επιβεβαιώνει ο Winter. 

Κατά τη γνώμη του, οι ΗΠΑ, με ύψος χρέους που αγγίζει σχεδόν το 110% του ΑΕΠ, δεν θα μπορέσουν να απαντήσουν σ΄αυτή την πρόκληση.20.000 απολύσεις από τους τραπεζίτες... 
Μα δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι!!!...
Δεν πειράζει, για το καλό της πατρίδας...
Mην πέφτετε μαζικά από τα σύννεφα οι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
*****
Δεν πρόσεξα, ενημερώστε με σας παρακαλώ, γιατί θα πεθάνω από το άγχος…
Ο Σαμαράς έβγαλε διάγγελμα για το μωρό της Γουίλιαμς;
*****
6 χρόνια συνεχόμενης ύφεσης και η υψηλότερη ανεργία στον κόσμο δεν φτάνουν για να ιδρώσει το αυτί των αυτιστικών που υποτίθεται ότι μας διασώζουν…
*****
Προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει όπως την θέλουν οι τραπεζίτες, θα στείλουν και τον Παπούλια μέσα άμα χρειαστεί...
Γα λίγο όμως, μην χαίρεστε...
Έναν μόνο δεν θα στείλουν ποτέ μέσα.
Τον Προβόπουλο, τον απατεώνα πρόεδρο της ΤτΕ.
*****
Schauble 18/7: Περαιτέρω βοήθεια μόνο αν πιάσετε τους στόχους μνημονίου
Commission 19/7: Η Ελλάδα θα χάσει τους στόχους με μεγάλη διαφορά…
Είδατε τιμιότητα ο γερμανός – ευρωπαίος Σόιμπλε;
Καταλάβατε τώρα ότι θέλουν όχι μόνο τα πρωτεία στην απάτη, αλλά και την αποκλειστικότητα;
*****
Δεν θα ορθοποδήσουμε ποτέ σαν χώρα, αν δεν ανοίξει ο φάκελος του 2004 και δεν δούμε πραγματικά που πήγαν τα λεφτά των Ολυμπιακών και αν δεν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της B.R για τις τράπεζες, που πληρώνουμε με αίμα τώρα..
*****
A ρε μεγάλε Λαλιώτη... ευφυέστατος όλων!
Έκανε την μπάζα και απεσύρθη μεγαλοπρεπώς...
Μεγάααλη ιστορία να ξέρεις να φεύγεις όταν σηκώσεις το τραπέζι…
*****
Αυτό που ο Καμίνης απαγόρευσε τη διανομή της Χρυσής Αυγής και πλασάρεται ως κεντροαριστερός, είναι ανάλογο με αυτό που ο Παναγιώταρος πλασάρεται ως διανοούμενος;
*****
40 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Βορίδης, υπουργός ο Άδωνις και σύμβουλος Πρωθυπουργού ο Μουρούτης..
Ότι άλλο και να λέτε περί μητέρας της δημοκρατίας κλπ τα ακούω βερεσέ…
*****
Στην Ελλάδα των σαμαρωμένων πωλητικών επιτρέπεται: απόλυση, κατάσχεση σπιτιού, εξαθλίωση, ξυλοδαρμός, ψεκασμός χημικών, στέρηση φαρμάκων, μετανάστευση, αυτοκτονία.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (δια ροπάλου των ΜΑΤ): γιαούρτωμα και πέταγμα καφέ
*****
2700 της ΕΡΤ χάνουν τη δουλειά τους, 2000 εκπαιδευτικοί χάνουν επίσης τη δουλειά τους, 2400 των αμυντικών συστημάτων επίσης χάνουν τη δουλειά τους, 1000 του υγείας επίσης χάνουν τη δουλειά τους, 2500 της τοπικής αυτοδιοίκησης επίσης χάνουν τη δουλειά τους…
Οι υπόλοιποι απολαμβάνουμε τη θάλασσα ή παραπονιόμαστε γιατί δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα...
Η αλληλεγγύη της ελληνικής κοινωνίας των παρτάκηδων πολιτών στο μεγαλείο της…
*****
Στη ΔΟΥ Μυκόνου ανήκουν 244 off shore εταιρείες...
Δεν τους αγγίζει κανείς!!!
Να φανταστώ λόγω ηλιθιο-θεραπείας ή λόγω ευρω-θεραπείας;
*****
Πρόστιμο 487,9 εκατ. δολ. στην τράπεζα Barclays για χειραγώγηση των αγορών ενέργειας.
Ξέρετε, το αόρατο χέρι της αγοράς και άλλες μαλακίες...
*****
Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους κακή, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο...
Το 2% είναι ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος και ο Βαρδινογιάννης με τον Μαρινάκη
*****
Το ποσό αποφυλάκισης του Ρέστη θα πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό του Σακκά για λόγους κυβερνητικής ηθικής…
Η νέα κοινή δημοσκόπηση του Mega και του Πρώτου Θέματος δείχνει πως 97.5% των ερωτηθέντων ζητούν άμεση αθώωση του Ρέστη…
Μην κοιτάτε τα 500+ εκ. του Ρέστη που πληρώσαμε μέσω Εθνικής....τους τυφλούς να θυμάστε!
*****
«400€ θα παίρνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί»...
Αν ήμουν πάντως μία από αυτούς αντί για μάθημα θα δίδασκα λίγη ταξική συνείδηση στα παιδιά..
Και λίγη ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων…
Και μετά, θα γινόταν της κολάσεως…
*****
Με αυτό το 8,5% του ΠΑΣΟΚ που δίνει η νέα δημοσκόπηση, μαθαίνω ότι έπιασε νευρικό γέλιο ακόμη και τον Βενιζέλο...
*****
Εκείνη η χωρίς οικονομικό κόστος προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο τι απέγινε;
*****
Για το ΦΠΑ εστίασης, υπερήφανη δήλωση Σαμαρά:
"Δέχτηκαν... μας άφησαν να μειώσουμε... πρέπει να πειστούν, για να μας αφήσουν κι άλλο..."
Και μετά υπάρχουν κάποιοι κακοήθεις που λένε ότι η κυβέρνηση δεν είναι Ελληνική και ότι εκτελεί εντολές ξένων…!
Πότε θα σταματήσει αυτή η κακοήθεια επιτέλους;
*****
ΤΕΛΟΣ... Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα!
Απλώς, αυξήσαμε κατά 6.800% το τέλος ανανεώσιμων πηγών (πράσινης) ενέργειας.
Από 0,30€ το πήγαμε 20,80€... Λεπτομέρειες...
*****

Μαρία αναγνώστριαΜε την άρση του σεβασμού προς την πρώτη κατοικία, πλέον οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να “πουλάνε” τα δάνεια που βρίσκονται “στο κόκκινο”, σε μεγάλα επιχειρηματικά funds του εξωτερικού. Αν έχεις πάρει στεγαστικό με ρήτρα την υποθήκη του σπιτιού σου, τότε όσο το δάνειο γίνεται αδύνατο να εξοφληθεί, η τράπεζα έχει πλέον την δυνατότητα να βρει μια “επενδυτική” εταιρεία που θα κάνει την βρώμικη δουλειά.

Ήδη στην Ελλάδα διάφορα κοράκια έχουν μυριστεί φρέσκο αίμα ή καλύτερα “επενδυτικές ευκαιρίες” και οργανώνονται. Γιατί την συμφέρει την τράπεζα να κάνει μια τέτοια κίνηση; Πολύ απλά, για να μειώσει όσο το δυνατόν, την χασούρα της. Η Χ τράπεζα πουλάει το δάνειό σου σε τιμή μικρότερη του ποσού που θα εισέπραττε από σένα σε βάθος χρόνου. Συν ότι έχει εισπράξει ως εκείνη την στιγμή. Βλέποντας πως λόγω της κρίσης και των οικονομικών σου δυσκολιών, μπορεί να μπεις και φυλακή, αλλά ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, προτιμά να πάρει όσα χρήματα προλαβαίνει.

Από την άλλη, η εταιρεία η οποία αγόρασε από την τράπεζα το δάνειό σου, δεν έχει μαγικές δυνάμεις για να σε πείσει να πληρώσεις. Απλά βγάζει το σπίτι σου στον πλειστηριασμό, εισπράττοντας με την σειρά της όσα περισσότερα μπορεί, καλύπτοντας και το ποσό με το οποίο αγόρασε το δάνειο.

Η τράπεζα κερδισμένη, η “επενδυτική”, το ίδιο, και μεγάλος χαμένος σε όλα τα επίπεδα είναι ο δανειολήπτης, ο άνθρωπος που κινδυνεύει να μην έχει σπίτι. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα στεγαστικά που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και τα χειρότερα έρχονται, ειδικά με την έναρξη της “βιομηχανίας” των πλειστηριασμών, από διεθνή funds. Το 2014 θα είναι η χρονιά που οι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους.

Η τράπεζα έχει δικαίωμα να πουλάει το δάνειό σου σε άλλον, χωρίς να το γνωρίζεις. Οι ελληνικές οικογένειες, θα βρεθούν αντιμέτωπες μ’ έναν μηχανισμό ανάλγητο και επιθετικό, από τον οποίο δεν μπορεί να τους προστατεύσει το κράτος. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως μεταφράζεται από το κλείσιμο υπηρεσιών, τις απολύσεις και την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, θα ακολουθήσει και το πλιάτσικο της ιδιωτικής.

Μόνη γραμμή άμυνας για όλους είναι η αλληλεγγύη προς τον γείτονα. Γιατί κατά την γνωστή ρήση, αν πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονα…


Πηγή: Strange Journal-->
Οι δημοσκοπήσεις είναι τα χρηστικά εργαλεία καθεστώτων. Δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται για την κάλυψη πλείστων αναγκών νομότυπων εξουσιών. 

Οι τέσσερις σπουδαιότερες "καλύψεις" που προσφέρουν είναι:

α) η δημιουργία εικονικής ισχύος του καθεστώτος και αιτιολόγησης συνέχισης της ύπαρξής του
β) η δημιουργία εικονικών ρευμάτων ψηφοφόρων, που συμπαρασύρουν εκείνους που θέλουν να συμπαρατάσσονται με το νικητή τη βραδιά των εκλογών
γ) η αιτιολόγηση και ουσιαστική προετοιμασία για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και
δ) η ουσιαστική αποδυνάμωση ισχυρών πολιτικών τάσεων που δύνανται να αποτελέσουν πρόβλημα στο καθεστώς και στο σύστημα νομής της εξουσίας κατά το δοκούν των συστημικών μερών που το αποτελούν.

Εάν οι δημοσκοπήσεις γινόντουσαν με ειλικρίνεια και με πραγματικό σκοπό να αποδώσουν την ισχύουσα εικόνα των πολιτών - ψηφοφόρων, τότε κάποιες από τις κυβερνήσεις που πέρασαν από την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν στην εξουσία για περισσότερους από 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Φυσικά υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που απεικονίζουν την πραγματικότητα, αλλά αυτές βρίσκονται κρυμμένες σε συρτάρια των κομμάτων που τις παραγγέλουν (πληρωμένες με χρήματα των πολιτών) καθώς και στα σκοτεινά γραφεία των ομάδων δημιουργίας και στήριξης των προπαγανδιστικών μηχανισμών.

Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις βρίσκονται στις συναντήσεις - συζητήσεις των πολιτών, όπου δεν γίνονται απλές ζυμώσεις, αλλά πραγματικές αποκαλύψεις για τις ισχύουσες τάσεις των πολιτών - ψηφοφόρων.

Ως εκ τούτων, κάθε δημοσιοποιημένη δημοσκόπηση καλύπτει πάγιες, τρέχουσες ή μελλοντικές ανάγκες του συστήματος, λειτουργεί αποδομητικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και δημιουργεί μία άκρως επικίνδυνη εικονική πραγματικότητα για την πραγματική δημοκρατία.

Ουσιαστικά, οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία ανατροπής και καθοδήγησης εκείνων που έχουν τα χρήματα και την ανάγκη να προβοκάρουν την βούληση των πολιτών.

Κωνσταντίνος


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι ...

Γράφει ο Νίκος Ζυγογιάννης

Ένα αρχαιοελληνικό φύλο είναι οι Σαρακατσιαναίοι. Νομάδες  κτηνοτρόφοι, ζούσαν στα βουνά το καλοκαίρι και το χειμώνα στα  χειμαδιά (βνά - στράτα - χειμαδιά) διασκορπισμένοι σ' ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.


Κοιτίδα των Σαρακατσαναίων ήταν η οροσειρά της κεντρικής και νότιας Πίνδου και  η Ρούμελη με επίκεντρο τα ΑΓΡΑΦΑ, χώρος που λόγω της γεωφυσικής του  κατάστασης ήταν απάτητος, δεν ήταν γραμμένος πουθενά και γι' αυτό  κατοικούνταν από αυτόνομους και ελεύθερους ανθρώπους. Ο  διασκορπισμός τους από την αρχική κοιτίδα τους προς την υπόλοιπη  ηπειρωτική Ελλάδα έγινε επί Τουρκοκρατίας και κυρίως τον 18ο αιώνα,  στα χρόνια του Αλή Πασά.


 Ως προς το όνομά τους υπάρχουν πολλές και διάφορες ετυμολογίες.
 Σύμφωνα με τη Σαρακατσάνικη παράδοση πήραν το όνομά τους από τους Τούρκους.
 Όταν έγινε η άλωση της Κων/πολης, οι Σαρακατσαναίοι φόρεσαν μαύρα ρούχα, ως  ένδειξη πένθους, και δεν υποτάχθηκαν στον κατακτητή. Οι Τούρκοι  τους έβλεπαν στα μαύρα και ανυπότακτους να μετακινούνται συνεχώς (σκηνίτες).
 Γι' αυτό τους ονόμασαν «Καρακατσάν» (καρά =μαύρος και κατσ(ι)άν=φυγάς,  ανυπότακτος ), δηλ. «μαύροι φυγάδες». Από το Καρακατσάν με  παραφθορά προήλθε η λέξη «Σαρακατσάνος». Μια άλλη πιθανή ετυμολογία  είναι από την τουρκική λέξη σαράν που σημαίνει «φορτώνειν» ή  σαράι (=κατοικία, κονάκι) και την τουρκική μετοχή κατσιάν=φυγάς, ανυπότακτος,  (σαράν + κατσάν = Σαρακατσάνος) γιατί από καιρό σε καιρό φόρτωναν  τα πράγματά τους και μετακινούνταν με τα κοπάδια τους και γι' αυτό  τους έδωσαν αυτό το όνομα (παρατσούκλι) οι Τούρκοι.

-< Κατοικούμε εδώ από τότε που ο Θεός έφτιαξε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τα βνά και τα ποτάμια, τον ήλιο και το φεγγάρι. Από τότε κρατάει η γενιά μας, έλεγαν οι γερόντοι Σαρακατσάνοι.>-.

 Ανεξάρτητα από τις μετακινήσεις τους και τον εναλλασσόμενο τόπο  διαμονής τους έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα και κυρίως μιλούν την  ίδια γλώσσα, την Ελληνική, απαλλαγμένη από ξένα στοιχεία,  αναλλοίωτη, που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της δωρικής  διαλέκτου. Το ίδιο αναλλοίωτοι και αμόλυντοι από αλλόφυλες  επιμειξίες παρέμειναν και οι Σαρακατσιάνοι, οι «καταλαγαρώτεροι Έλληνες» όπως  έγραψε ο Στέφανος Γρανίτσας. Διατήρησαν τα έθιμα, τις συνήθειες και  τους κανόνες συμπεριφοράς και διαβίωσης κατά τρόπο πιστό και  αυθεντικό. Στηρίχθηκαν στα παραδοσιακά τους έθιμα και στην ελληνική  τους ταυτότητα και δεν επέτρεψαν στην περιβάλλουσα αλλοεθνή και  ξενόγλωσση κοινωνία να εισβάλλει στη δική τους. Η οικονομική τους  ευρωστία και αυτονομία και η διαβίωσή τους σε καλλίτερες υλικές  συνθήκες τους οδήγησε, σε μια ουσιαστικά και τυπικά, εσωτερίκευση,  τήρηση και εφαρμογή των εθιμικών κανόνων διαβίωσης και κοινωνικής  συμπεριφοράς.

Η χρήση μιας και μόνο γλώσσας, της Ελληνικής, αποδεικνύει ότι οι  Σαρακατσιαναίοι είναι διαφορετικοί   από τους Βλάχους, (Οι Βλάχοι ή Αρμάνοι, ή Αρωμάνοι, ή Αρμούνοι, ή Αρωμούνοι  της Ελλάδας  γνωστοί και με άλλα ονόματα κατά περιοχές:

 Κουτσόβλαχοι, Αρβανιτόβλαχοι, κ.λ .ενώ οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται  Βλαχόφωνοι Έλληνες)  που  μιλούσαν εκτός από τα Ελληνικά και τα  Βλάχικα. Επειδή η λέξη βλάχος χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει τον  άνθρωπο που έχει πρόβατα, τον κτηνοτρόφο, τον βοσκό και επειδή η  κτηνοτροφική ζωή ήταν κοινό τους στοιχείο, επήλθε σύγχυση πότε ένας  βλάχος (=αυτός που έχει πρόβατα, ο κτηνοτρόφος, ο βοσκός) είναι  Σαρακατσιάνος και πότε Βλάχος (=Βλαχόφωνο). Με τη διαφορά όμως ότι  οι Σαρακατσαναιοι ήταν καθαροί νομάδες και δεν είχαν πουθενά χωριό, ενώ οι  Βλάχοι ζούσαν  νομαδικά και ημινομαδικά, ήταν πριν αιώνες  εγκαταστημένοι σε χωριά και ασχολήθηκαν και με το εμπόριο, τις  τέχνες και τα γράμματα, ενώ οι Σαρακατσάνοι στα μέσα του προηγούμενου αιώνα  εγκατέλειψαν το νομαδισμό. Αλλά και στην ενδυμασία, στα ήθη και  έθιμα, στον τρόπο ζωής ξεχωρίζουν οι Σαρακατσαναίοι από τους  Βλάχους, που δεν έρχονταν σε επιμειξία μεταξύ τους αλλά ούτε και  επαγγελματικό αλισβερίσι είχαν..

Ο τρόπος ζωής τους ήταν οργανωμένος με ένα είδος ποιμενικής  συνεργασίας, το «Τσελιγκάτο». Είτε βρίσκονταν στα βουνά για  ξεκαλοκαιριό, είτε το χειμώνα στα χειμαδιά, αδέρφια, πρωτοξαδέρφια  και δεύτερα ξαδέρφια έσμιγαν τα κοπάδια τους σε ένα είδος  συνεταιρισμού, για την καλλίτερη παραγωγική συνεργασία και διάθεση των κτηνοτροφικών τους προϊόντων. Αρχηγός του «Τσελιγκάτου» ήταν ο  τσέλιγκας (αρχιποιμένας), πλούσιος κτηνοτρόφος, με πολλά πρόβατα,  που ξεχώριζε για τις ικανότητές του: έξυπνος, δυναμικός,  κοινωνικός, ευέλικτος,τολμηρός, έντιμος και δίκαιος...

 Αυτός κανόνιζε σχεδόν τα πάντα που είχαν σχέση με το τσελιγκάτο (ενοικίαση βοσκοτόπων, πώληση γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων,  αρνιών, μαλλιών κ.τ.λ.). Είχε όμως και κοινωνικό ρόλο στη στάνη:
συμβούλευε- μαζί με τους γεροντότερους- και έλυνε διαφορές. Όλοι οι  σμίχτες είχαν συμμετοχή στα κέρδη και τις ζημιές του κοπαδιού. Του  Αγίου Δημητρίου για το καλοκαίρι και του Αγίου Γεωργίου για το  χειμώνα έκαναν λογαριασμό και απολογισμό των εσόδων και εξόδων του  τσελιγκάτου και πάντα κρατούσαν παραστατικά (τεφτέρια). Οι  Τσοπαναραίοι ήταν αυτοί που είχαν λίγα ή καθόλου πρόβατα και δεν  είχαν δικό τους τσελιγκάτο. Με τα πρόβατα αλλά και τα άλλα ζώα τους  έδενε στενή σχέση. Τα φρόντιζαν και τα πρόσεχαν ιδιαίτερα, αφού  ήταν γι' αυτούς όλη τους η περιουσία.
Το σπίτι των Σαρακατσαναίων (το κονάκι), που το κατασκεύαζαν μόνοι τους, ήταν  ένα καλύβι με σάλωμα και ήταν δυο τύπων: α) το ορθό κονάκι (κωνοειδής καλύβα), που κατέληγε στην κορυφή του σε σταυρό και είχε  στο κέντρο την εστία (φωτογώνι) και γύρω-γύρω διασκευασμένους  χώρους όπου τοποθετούσαν ρούχα, είδη μαγειρικής κ.τ.λ., ενώ υπήρχε  σταθερή θέση για το εικόνισμα β) ο πλάγιος τύπος με δίρριχτη στέγη  που κατασκευαζόταν από κορμούς δέντρων, ξύλα (πελεκούδια) και  κλαδιά ελάτων (μπάτσες). Τα «κονάκια», ο οικισμός δηλ. το σύνολο  των νομαδικών οικογενειών αποτελούσε τη Στάνη. Στάνη και τσελιγκάτο  δεν ταυτίζονταν. Μπορεί μια στάνη να είχε δυο ή περισσότερα  τσελιγκάτα. Το αντίστροφο όχι.
Η Σαρακατσάνικη οικογένεια ήταν πατριαρχική. Αυστηρή πειθαρχία και άγραφοι  απαρασάλευτοι νόμοι όριζαν τη συμπεριφορά του κάθε μέλους της.
 Αρχηγός της οικογένειας ήταν ο άνδρας, ο πατέρας. Στον πατέρα και  τη μάνα υπήρχε απόλυτος σεβασμός. Το κορίτσι το χαρακτήριζε η  ντροπαλοσύνη, η καλή ανατροφή και ο καλός ψυχικός κόσμος. Το αγόρι  έπρεπε να ήταν σεμνό, συγκρατημένο στις πράξεις, τα λόγια και τους  τρόπους του. Ο στυλοβάτης όμως της οικογένειας ήταν η γυναίκα, που  σήκωνε όλο το βάρος των ευθυνών. Αυτή είχε καθημερινά αναλάβει όλες  τις δουλειές του νοικοκυριού (να φέρει ξύλα, ν' ανάψει φωτιά, να  φέρει νερό από τη βρύση με τη βαρέλα, να περιποιηθεί τα παιδιά, να  κάμει το νοικοκυριό του κονακιού κ.τ.λ.), αλλά και τις εξωτερικές  δουλειές των προβάτων (παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων,  κατασκευή, στρώσιμο, ξέστρωμα μαντριών κ.τ.λ.). Η ρόκα, για το  γνέσιμο του μαλλιού, ήταν η αχώριστη συντροφιά της. Όπου κι αν  πήγαινε την είχε μαζί της. Το γνέσιμο του μαλλιού ήταν για τη Σαρακατσάνα  ευχαρίστηση και «σκόλη». Εκείνο όμως που την κρατούσε «σκλαβωμένη»  ήταν ο αργαλειός.  Η Σ. ήταν μια αφανής ηρωίδα της καθημερινής  ζωής. Έπρεπε να υπηρετεί την οικογένεια με θρησκευτική ευλάβεια και  προσήλωση. Ενέπνεε όμως σεβασμό και έχαιρε εκτίμηση, ιδιαίτερα όταν  γίνονταν μητέρα.
 Η παιδεία των Σαρακατσάνων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Οι σκληρές συνθήκες ζωής  και οι συνεχείς μετακινήσεις τους στις ορεινές περιοχές δεν  επέτρεπαν τη μόρφωση των παιδιών τους σε σχολεία. Κάποια  τσελιγκάτα, το καλοκαίρι, με δικά τους έξοδα μίσθωναν δάσκαλο,  συνήθως συνταξιούχο, για να δώσει κάποιες γνώσεις στα παιδιά. Τα  παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα σε μια ειδικά διαμορφωμένη  καλύβα, το «δασκαλοκάλυβο». Είχαν όμως μια βαθιά αίσθηση του  ελληνικού γλωσσικού οργάνου. Από τις αφηγήσεις τους διαπιστώνει  κανείς μια λιτότητα και παραστατικότητα στην έκφραση, ενώ στα  τραγούδια τους φαίνεται μια βαθιά αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου.
 Οι Σαρακατσάνοι ήταν πιστοί χριστιανοί, χωρίς μεγάλη θεωρητική κατάρτιση.
Τελούσαν όμως τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ένιωθαν δέος για τα  μυστήρια, ειδικά του γάμου και της βάπτισης. Τις μεγάλες γιορτές  της Χριστιανοσύνης και τις ονομαστικές γιορτές τις γιόρταζαν με μεγαλοπρέπεια, όπου κι αν βρίσκονταν. Γλεντούσαν συχνά με  χορό και  τραγούδια. Τα τραγούδια, προϊόν ιστορικής και συναισθηματικής  εσωτερίκευσης γεγονότων και καταστάσεων, κατατάσσονται σε τρεις  ενότητες: στα κλέφτικα, στα ποιμενικά και της λεβεντιάς, της Χαράς  (γάμου) και της αγάπης, και του χωρισμού και της ξενητειάς. Οι  χοροί τους λεβέντικοι, έχουν την καταγωγή τους στον αρχαίο ελληνικό  ρυθμό. Το παίξιμο της φλογέρας - το κατεξοχήν μουσικό όργανο - για  το Σαρακατσάνο τσοπάνη ήταν μια ιεροτελεστία. Ιδιαίτερα γλεντούσαν, όταν  γίνονταν κάποιος γάμος στο τσελιγκάτο. Ο γάμος μαζί με τη γέννηση  των παιδιών αποτελούσε τους δυο κύριους πόλους της Σαρακατσάνικης κοινωνίας. Ο  γάμος ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο πολυδιάστατο, με ένα κύκλο  πράξεων, στάσεων, συμβόλων και συμπεριφορών. Χαρακτηριστικό του ήταν η ενδογαμία. Κοινωνικός σκοπός του γάμου ήταν η αναπαραγωγή (γέννηση και ανατροφή παιδιών) και η κοινωνική κατανομή της  εργασίας. Αλλά, και το θάνατο περιβάλουν με ένα κύκλο εκδηλώσεων  και πράξεων που φανερώνει ότι ήταν προετοιμασμένοι για το  αναπόφευκτο αυτό γεγονός. Στις μετακινήσεις τους, στο ξεκαλοκαιριό  ή το χειμαδιό, είχαν πάντα μαζί τους τη νεκροαλλαξιά. Τα τσελιγκάτα  συνέβαλαν αποφασιστικά στους αγώνες της ανεξαρτησίας. Στην  επανάσταση του 1821 οι Σαρακατσιαναίοι ήταν τα στηρίγματα της κλεφτουριάς - όπως  και όλοι οι άνθρωποι του βουνού - και της εξασφάλιζαν τα  απαραίτητα. Κάθε οικογένεια είχε δώσει κι από έναν κλέφτη. Πολλοί  ήταν και οι επώνυμοι Σαρακατσάνοι αγωνιστές (αρματολοί και κλέφτες) της  προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου, όπως οι αρματολοί  του Καρπενησίου Συκάδες, ο Β. Δίπλας, ο Χασιώτης και ο Λεπενιώτης (αδέλφια του Κατσαντώνη), ο Φαρμάκης, ο Γ. Τσόγκας, ο Αραπογιάννης,  ο Λιάκος και κυρίως τα καμάρια των Σαρακατσαναίων, ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης πολεμιστές  και καπετάνιοι των Αγράφων, Τζουμέρκων και Ρούμελης. Στον Μακεδονικό  Αγώνα βοήθησαν τα ελληνικά αντάρτικα σώματα ως οδηγοί,  αγγελιοφόροι, τροφοδότες και σύνδεσμοι. Περιέθαλψαν τραυματίες στις  στάνες τους, διέθεσαν τρόφιμα, ιματισμό, μετέφεραν όπλα και  συμμετείχαν οι ίδιοι στα αντάρτικα σώματα, όπως ο οπλαρχηγός Κ.  Γαρέφης κ. α. Ο Παύλος Μελάς συνεργάστηκε στενά με τους Σ. Ανώνυμοι  αγωνιστές επίσης αντιστάθηκαν σ' όλους τους κατακτητές...
 Αυτό που άφησαν πίσω τους ως κληρονομιά οι Σαρακατσιαναίοι δεν είναι μαρμάρινα  αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής, βιβλία προγονικά, αλλά μας  κληροδότησαν υπέροχα ξυλόγλυπτα και όμορφα υφαντά, αντικείμενα που  φιλοτέχνησαν για να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη. Η γυναίκα  έφτιαχνε μόνη της τις αντρικές και γυναικείες φορεσιές. Μετά τον  κούρο, το ξάσιμο του μαλλιού, το γνέσιμο, η ύφανση, το ράψιμο ήταν  δικιά της δουλειά. Οι Σαρακατσαναίοι δε φόρεσαν ποτέ άλλο ξενικό ύφασμα, παρά  μονάχα υφάσματα δικής τους κατασκευής. Η χαρακτηριστική σοβαρότητα  των σκούρων χρωμάτων στις φορεσιές, τα υπέροχα χρώματα και σχέδια  στις «παναούλες», τις μικρές ποδιές από χοντρό μάλλινο ύφασμα, ο  ολοκέντητος κόκκινος φλάμπουρας του γάμου με θέματα αυστηρής  συμμετρίας ανάμεσα και γύρω από τις τέσσερις γωνίες του σταυρού  είναι μερικά από τα στοιχεία της Σαρακ. τέχνης.
 Σήμερα η ποιοτική μεταβολή και ο κοινωνικός μετασχηματισμός των Σαρακατσαναίων  είναι πραγματικότητα. Η κάθοδός τους από τα βουνά στις πεδιάδες, η  εγκατάλειψη του πλάνητα βίου, η αγροτική διαβίωση ( ένα μικρό  ποσοστό ασχολείται με την κτηνοτροφία ) αλλά και η ενασχόληση με  ελεύθερα επαγγέλματα, η συμμετοχή τους στις μισθωτές υπηρεσίες,  ιδιωτικές και δημόσιες, η ανάδειξή τους στην επιστήμη, τις τέχνες,  τα γράμματα και την πολιτική διαμόρφωσαν μια Σαρακ. κοινωνία που  συνδυάζει την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν  στις επιστήμες, αλλά δεν υπάρχει τομέας στον επαγγελματικό χώρο,  στον οποίο να μην έχουν συμμετοχή οι Σ. Όμως οι αρχές τους και οι  αξίες της ζωής δεν άλλαξαν. Φιλήσυχοι και φιλόξενοι,  νομοταγείς,  αξιοπρεπείς, εργατικοί και αξιόπιστοι διακρίνονται για το μαχητικό  τους πνεύμα, το σφρίγος και την αγωνιστικότητά τους...
 Από το 1960 και μετά, που οι Σαρακατσάνοι διασκορπίστηκαν στις πόλεις και τα  χωριά, σαρανταπέντε πολιτιστικοί σύλλογοι και η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) προσπαθούν να κρατήσουν   και να συνεχίσουν τη Σ. παράδοση και να αντισταθούν στην  αφομοιωτική και ισοπεδωτική τάση της εποχής μας, με το να  συγκεντρώνουν και να καταγράφουν τα Σ. τραγούδια, να μαθαίνουν τους  χορούς στους νέους, διατηρώντας δικά τους χορευτικά συγκροτήματα.

 Με τα τμήματα γερόντων αναπαράγουν το πλούσιο και ανεξάντλητο  υλικό, αφού οι γέροντες είναι οι μοναδικοί αδιάψευστοι μάρτυρες της  Σαρακ. ιστορίας.  Μεγάλη είναι η προσφορά στη διάδοση του Σαρακ.  τραγουδιού, των Σ. τραγουδιστών, επαγγελματιών και μη, που έχουν  ηχογραφήσει σε δίσκους και κασέτες τα τραγούδια τους. Το Λαογραφικό  Μουσείο Σαρακατσάνων στις Σέρρες, όπου εκτίθεται αυθεντικό υλικό απ' όλες τις  περιοχές της Ελλάδας που έχει σχέση με τη ζωή και τη λαϊκή τέχνη  των Σαρακατσάνων, έτυχε Ευρωπαϊκής αναγνώρισης και βραβεύτηκε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μουσείων. Υπάρχουν όμως μουσεία, μικρότερης ίσως  εμβέλειας, και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με υλικό από τη λαϊκή  τέχνη και τη ζωή των Σαρακατσαναίων. Υπαίθριοι παραδοσιακοί οικισμοί ( Στάνες )  σε διάφορα μέρη της χώρας κατασκευάστηκαν από συλλόγους και  αναβιώνουν σκηνές από την καθημερινή ζωή των Σ. Έντυπο υλικό  κυκλοφορεί για ενημέρωση των απανταχού Σ., όπως η «Ηχώ των Σαρακατσαναίων» που εκδίδεται από την ΠΟΣΣ, το ετήσιο περιοδικό  «Σαρακατσαναίοι» από την αδελφότητα Σ. Ηπείρου, η εφημερίδα "Σαρακατσ. Χαιρετήματα" από των εν αθήναις Σαρακ. Ηπείρου, το περιοδικό «Τα Δέοντα των Σαρακατσαναίων» από το  Σύνδεσμο Σαρακ. Φθιώτιδας. <Τα Δρώμενα των Σαρακατσ.Φοιτητών> κ.ά. Σε συνέδρια πανελλήνια και ημερίδες  με εισηγητές διάφορους επιστήμονες συζητούνται ποικίλα θέματα  σχετικά με τους Σαρακατσαναίους.  Το Πανελλήνιο Αντάμωμα στο  Περτούλι Τρικάλων την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου και άλλα  τοπικά, σε θέσεις που συνήθως ξεκαλοκαίριαζαν οι Σαρακατσαναίοι., που γίνονται  κάθε χρόνο καθώς επίσης, συνεστιάσεις, συνάξεις και χοροεσπερίδες  βοηθούν στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και στη σύσφιξη των  σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσαναίων. Τέτοια τοπικά ανταμώματα οργανώνονται στο  Βελούχι (θέση Άγιοι Απόστολοι Μερκάδας) την δεύτερη  Κυριακή του  Ιουλίου από το Σύνδεσμο Σ. Φθιώτιδας, στην Πάρνηθα (στη θέση Μόλα) του Αγίου Πνεύματος από τους Συλλόγους Σαρακ. Αττικής, στο Γυφτόκαμπο  (κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου) την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου από την  Αδελφότητα Σαρακ. Ηπείρου, στην Ελατειά Δράμας (θέση Μπουζάλα) στις  20 Ιουλίου από τους Συλλόγους Σ.Αν. Μακεδονίας και Θράκης,στο όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν) στις 22 Αυγούστου από τους Συλλ. Σαρακ.κεντρικής Μακεδονίας,καθώς και Βοιωτίας, Αιτωλοκαρνανίας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, β.Πελοποννήσου κ. α. Επίσης  στη Βουλγαρία στο όρος Καραντίλα (Σλίβεν) από την Ομοσπονδία Συλλ. Σαρακ., που έχουν μείνει  εκεί μετά το κλείσιμο των συνόρων, αλλά διατηρούν τη γλώσσα, τα ήθη  και τα έθιμα της Σαρακ. παράδοσης...

 Πολλοί είναι εκείνοι, Έλληνες και ξένοι, ερευνητές, λαογράφοι,  κοινωνιολόγοι, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τη ζωή  και τον πολιτισμό των Σαρακαταναίων, όπως η λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη  που μελέτησε τον ποιμενικό βίο των Σαρακατσαναίων, οι Ε. Μακρής, Ι.Μποτός, Ν. Κατσαρός, Θ. Γιαννακός. Γ. Αγραφιώτης, Δ. Γαρούφας, Θ. Καλοδήμος, Γ.Τσουμάνης, Π.
Αραβαντινός, Δ.Γεωργακάς κ.α. Ο ανθρωπολόγος διδάκτωρ Άρης Πουλιανός που έδωσε νέα διάσταση στο  θέμα της προέλευσης των Σαρακατσαναίων(οι Σαρακατσάνοι είναι ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης), οι καθηγητές κοινωνιολογίας Γ. Καββαδίας, Δ. Μαυρόγιαννης,και οι Garsten Hoeg,J.K.Campbell,Patrick leigh fermor, Glaube Fauriel. κ.α.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής
Πρ.Πρόεδρος Πανελλ. Σ. Σαρακατσαναίων