Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Δεκ 2011


Russia Today
09/12/2011
 
Λίγες ημέρες μετά τη διάψευση και αργότερα την παραδοχή του αμερικανικού Πενταγώνου ότι είχε χάσει επικοινωνία με ένα προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οι ιρανικές αρχές, με επισήμη ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους, άθικτο, το κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Το μη επανδρωμένο ρομποτικό αεροσκάφος είναι ένα RQ-170 Sentinel και εξαφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος χάθηκε μέσα στον εναέριο χώρο του Ιράν, αλλά αργότερα αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι η CIA εκτελούσε μια αποστολή αναγνώρισης στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν όταν έχασε επαφή με το κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth. Λίγο αργότερα οι Αμερικανοί συμπέραναν ότι η επικοινωνία διακόπηκε όταν το αεροσκάφος μπήκε για ανεξήγητους λόγους στον ιρανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δορυφορικές εικόνες απέδειξαν ότι το αεροσκάφος είχε συντριβεί και θα ήταν αδύνατο να επισκευαστεί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ιράν ισχυρίστηκαν ότι με κάποιου είδους παρεμβολή κατόρθωσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του ρομποτικού αεροσκάφους και τώρα είναι στα χέρια τους, σε άριστη κατάσταση. Για του λόγου το αληθές, το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Press TV μετέδωσε βίντεο με Ιρανούς αξιωματικούς που περιφέρονταν γύρω από το αεροσκάφος και συζητούσαν.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους με την βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και το κατέβασαν μέσα σε ιρανικό έδαφος, 225 χιλιόμετρα από τα σύνορα μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν.

Το Sentinel αποτελεί μέρος του οπλοστάσιου των ΗΠΑ από το 2009 και το Πεντάγωνο έχει καταβάλει κάθε είδους προσπάθεια για να διατηρήσει μυστική την τεχνολογία κατασκευής του και τις δυνατότητές του, αν και υπήρξαν κάποιοι που, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους των Los Angeles Times ότι μια από τις δυνατότητες του αεροσκάφους είναι αυτή της παρεμβολής με κινητά τηλέφωνα, όπως και αυτή του εντοπισμού χημικών, αρκετά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ συγχρόνως εξακολουθεί να μην μπορεί να εντοπιστεί από ακόμη και τα πιο προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους L.A. Times: "Mεγάλη απώλεια. Οι Ιρανοί θα μάθουν τα πάντα".

"Εμπεριέχει αρκετά συστήματα που μπορεί να μοιραστεί με άλλα αεροσκάφη. Είναι πραγματικό χρυσωρυχείο", σχολίασε ο Αμερικανός συγγραφέας Peter W. Singer.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: "Ήταν πράγματι σε θέση το Ιράν να προκαλέσει παρεμβολή σε ένα τόσο προηγμένο σύστημα κατασκοπευτικού αεροσκάφους"; Αντί για άλλη απάντηση, θα θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι πρίν από δύο περίπου μήνες, δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι κατάφεραν να εγκαταστήσουν ιό στους υπολογιστές της αεροπορικής βάσης Creech στη Νεβάδα των ΗΠΑ, "μολύνοντας" έτσι το σύστημα στο χειριστήριο των κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι αξιωματούχοι της βάσης αεροπορίας αντιλήφθηκαν το γεγονός μόνο αφού κάποιος αποκάλυψε τις σχετικές λεπτομέρειες στο φόρουμ "Danger Room" της ιστοσελίδας Wired.

Είναι γνωστό ότι το Sentinel απογειώνεται πάντα από την ίδια βάση. Αν αυτός ο ιός που μόλυνε το σύστημα μήνες πριν ήταν πράγματι ιρανικής κατασκευής, τότε οι ΗΠΑ είναι υποψήφιο θύμα ενός κυβερνοπολέμου που τους κήρυξε το Ιράν. Το Πεντάγωνο εδώ και καιρό εκφράζει ανησυχίες για μια τέτοια πιθανή επίθεση, μέχρι που τον περασμένο Μάιο ο Αμερικανός Υπ. Άμυνας έφερε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η δολιοφθορά μέσω ηλεκτρονικών μέσων από άλλη χώρα ισοδυναμεί με πόλεμο. Τον ίδιο μήνα, ανώνυμος αξιωματούχος του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά στην Wall Street Journal: "Aν κάποιος μας κλείσει την παροχή ρεύματος, εμείς θα του στείλουμε έναν πύραυλο που θα καταλήξει μέσα στην καμινάδα του", υπονοώντας προφανώς ότι το Ιράν δεν διαθέτει την υψηλή τεχνολογία των ΗΠΑ.

Και ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα στο ερευνητικό στάδιο, προκειμένου να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο έχασαν το ρομποτικό αεροσκάφος τους στο Ιράν, η μεγαλύτερή τους ανησυχία εστιάζεται στο πώς ακριβώς θα το χρησιμοποιήσουν οι Ιρανοί. Καθώς εντείνονται οι ανταλλαγές απειλών μεταξύ διάφορων χωρών λόγω της ύπαρξης και ανάπτυξης πυρηνικών προγραμμάτων, η τεχνολογία ενός αεροσκάφους τόσο προηγμένου τύπου στα χέρια ενός εχθρού και των συμμάχων του ίσως να αποβεί επιζήμια για οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ στο μέλλον, όπως και για οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν.

Σε σχετικό δημοσίευμά του, το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS, αναφέρει: "Μια από τις πηγές ανησυχίας των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι το Ιράν ίσως χρησιμοποιήσει ένα από τα άθικτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ που κατέβασε το Ιράν, προκειμένου να αναλύσει τις αδυναμίες της τεχνολογίας Stealth και να τελειοποιήσει τα δικά του αμυντικά αεροπορικά συστήματα. Μια άλλη ανησυχία προέρχεται από την πιθανότητα η Κίνα ή κάποια άλλη εχθρική προς τις ΗΠΑ χώρα να παράσχει βοήθεια προς το Ιράν, ώστε αυτό να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα μέσω του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σχετικά με το ιστορικό των πτήσεών του, τους στόχους που παρακολούθησε και άλλες πληροφορίες. Το αεροσκάφος είχε προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε αυτόματα να καταστραφούν αυτά τα δεδομένα σε περίπτωση βλάβης του, αλλά η βλάβη αυτή δεν επήλθε. Το πλήγμα για τους Αμερικανούς ήταν τόσο μεγάλο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δείχνουν ακόμα απρόθυμοι να παραδεχθούν ότι το Ιράν κατέβασε το αεροσκάφος με κυβερνοεπίθεση".

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΝΤΕΟ PRESS TV, IRANΣε βίντεο που μεταδόθηκε από το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, oι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι, από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι σήμερα, έχουν κατεβάσει τουλάχιστον 12 μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών.


Ή στραβός είναι ο γιαλός ή… εμείς έχουμε στραβωθεί. Αλλιώς δεν εξηγείται αλλιώς η προσπάθεια όλων των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, να πείσουν του πολίτες ότι η μισή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, είναι σωτηρία για την Ευρώπη. Και αυτό δεν το λέμε σκεπτόμενοι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρώπη. Έτσι κι αλλιώς οι Βρετανοί απομονωμένοι στο νησί τους ήταν και στο ευρώ δε θα ήθελαν να μπουν ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Αυτό που λέμε είναι ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ανάπτυξη και με την έξοδο από την κρίση μέσω ενός μακρόπνοου σχεδίου το οποίο θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις ώστε να ανασάνουν και οι κοινωνίες που πλήττονται βάναυσα.

Δεν ακούσαμε ούτε μια πρόταση για ανάπτυξη, παρά μόνο νούμερα και σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν στο Βερολίνο και επικυρώθηκαν στις Βρυξέλλες. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε με το λίγο μυαλό που διαθέτουμε από που κι ως που η συμφωνία που έκλεισε βοηθά στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και αποτελεί ασπίδα στις κρίσεις.

Έτσι, λοιπόν, αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί ο Λ. Παπαδήμος στη συνέντευξη που έδωσε εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ώρες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής» τις αποφάσεις καθώς και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν όπως ότι υιοθετήθηκε δημοσιονομικός κανόνας που προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι, δηλαδή να μην παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 0,5%. Τόνισε ακόμα ότι ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα καθώς και ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «Τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλουν προγράμματα διαρθρωτικά και να λαμβάνουν νέα αλλά μετρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδήμος.

Δεν είπε πώς η Ελλάδα θα το καταφέρει αυτό, αν και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει τους νέους κανόνες μετά από τρία χρόνια, αφού δηλαδή ολοκληρωθεί το σχέδιο σωτηρίας. Αλλά και πάλι: Πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με χρέος πάνω από 120% (και μετά το κούρεμα) και με τεράστια ελλείμματα; Εδώ είναι και το μυστικό: Για να το πετύχει και να μείνει η χώρα στο ευρώ θα πρέπει οι πολίτες να γίνουν όχι απλά φτωχοί, αλλά στα όρια της εξαθλίωσης. Θα το καταλάβουμε όλοι από την 1η του νέου χρόνου αλλά κι από τα νέα μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ που έρχονται σύντομα.

Είπε ο κ. Παπαδήμος ότι «όταν μια χωρά δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% τότε θα υπάρχει αυτοματισμός κυρώσεων». Και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία των αυτόματων κυρώσεων θα ενεργοποιηθεί για την Ελλάδα, αφού πρώτα η χώρα πετύχει τον στόχο του μηδενισμού των ελλειμμάτων.

Είπε ακόμα ότι ελήφθησαν δύο δέσμες μέτρων, μία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και μία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρώτη δέσμη μέτρων προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της πειθαρχίας. Η δεύτερη δέσμη μέτρων προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Με λίγα λόγια, ανέλυσε τα μέτρα της Μέρκελ σαν καλός κυβερνητικός εκπρόσωπος της… Γερμανίας.

Ο κόσμος, όμως, που ενδιαφέρεται για την τύχη του, για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, περίμενε άλλα. Ίσως κάποιο όραμα, κάποιο σχέδιο εξόδου από το τούνελ. Ο κ. Παπαδήμος δεν του το έδωσε. Όμως, θα μου πείτε: Τι να κάνει κι αυτός; Ωσεί παρών όπως και πολλοί άλλοι ήταν στις Βρυξέλλες. Το αφεντικό είναι άλλο και μοιάζει με Γερμανικό ντόμπερμαν.Σε ενεργοποίηση εντός 72 ωρών των FEMA CAMPS προβλέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Alex Jones στην ιστοσελίδα του.

Εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μιας πιθανής κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, τον νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας.

Την επικείμενη εισβολή του Ισραήλ και της Αμερικής στο Ιράν και την ανοιχτή στήριξη των Κινέζων υπέρ του Ιράν όπως και η προχθεσινή δήλωση του κινέζου προέδρου: "προετοιμασία πολεμικών επιχειρήσεων".

Σηματοδοτούν σημαντικότατες εξελίξεις...
Ένα από τα… προσφιλή θέματα συζήτησης, έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν το ενδεχόμενο μιας πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ των δυο υπερ-δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Θεωρίες επί θεωριών και σενάρια επί σεναρίων.

Χιλιάδες βιβλίων γράφτηκαν για το θέμα.

Δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για την έρευνα που δήθεν θα απέτρεπε τις συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Αμυντική Στρατηγική Πρωτοβουλία» του Προέδρου Ρήγκαν που έμεινε γνωστή και ως «Πόλεμος των Αστρων»).

Τελικά, η σύγκρουση δεν αποτολμήθηκε επειδή και οι δυο πλευρές ήξεραν προκαταβολικά και πολύ καλά μάλιστα, το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλούσε.

Συζητώντας το αδιανόητο, απετράπη η επέλευσης του επειδή όλοι έκαναν πίσω αναλογιζόμενοι τις συνέπειες.

Μήνες τώρα, καθημερινό θέμα συζητήσεων είναι το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης και επιστροφής ορισμένων κρατών στα εθνικά τους νομίσματα.

Με την Ελλάδα πρώτη – πρώτη.

Πρόκειται για έναν οικονομικό και όχι μόνο Αρμαγεδδώνα.

Ουδείς μπορεί , έστω και κατά προσέγγιση, να προσδιορίσει τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος.

Όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και για το σύνολον της Ευρωζώνης.

Πέραν του οικονομικού κόστους, που είναι απροσδιόριστο, ειδικότερα οι χώρες του Νότου θα υποστούν μια τόσο βίαιη και δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου που μοιραία θα προκαλέσει οξύτατες κοινωνικές αναταράξεις, ενώ θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η ισορροπία και πολύ περισσότερα για να αποκτήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών.

Και αποτελεί αφέλεια πρώτου μεγέθους να ελπίζουν κάποιοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, αν αποχωρήσει μόνη η Ελλάδα.

Η επέκταση της κρίσης χρέους στον πυρήνα της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνει ότι όλες οι χώρες της βρίσκονται στην ίδια βάρκα.

Για να διασωθούν πρέπει να το πάρουν απόφαση να κωπηλατούν συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση.

Συζητώντας, λοιπόν, το έως λίαν προσφάτως, αδιανόητο σενάριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν μια ευκαιρία να σκεφθούν λύσεις που θα το αποτρέψουν. Γιατί λύσεις υπάρχουν.

Κ.Ρ.

Υ.Γ. 1 O επικήδειος του μνημονίου: «Παρά την καταιγίδα μέτρων, το έλλειμμα ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα το 2012. Συγκεκριμένα, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 23,1 δισ. ευρώ ή στο 10,6% του ΑΕΠ

ΥΓ 2 Τα ψέματα της κας Μέρκελ: «Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει μια έρευνα που δείχνει ότι οι έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται πιο σκληρά από κάθε άλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού «γράφουν» 42,7 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή οι γερμανοί εργαζόμενοι εργάζονται 35,6 ώρες την εβδομάδα.»

ΥΓ 3 Πτώση των Γερμανικών εξαγωγών:

«Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μισού έτους εμφάνισαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Οκτώβριο, περιορίζοντας σημαντικά το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Απρίλιο.»
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έστειλε στην Ελλάδα 20 δημοσιογράφους για να ζήσουν την κατάσταση που επικρατεί τελευταία στη χώρα.

Μίλησαν με κόσμο, με πολιτικούς, πήγαν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Και τι νομίζετε ότι έγραψαν στο άρθρο τους;

«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη». Είδαν μια χώρα στα όριά της, εξαντλημένη, διαλυμένη από τη μέγγενη του χρέους και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική κατά της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την πιδεινώνει», δηλώνουν και συνεχίζουν:

Τα αποτελέσματα (εννοείται του σχεδίου διάσωσης) δεν μπορούν να είναι πιο αποκαρδιωτικά. Η οικονομική ζωή σβήνει, η ανεργία αυξάνεται, οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται να φύγουν στο εξωτερικό. Και το χρέος ανεβαίνει συνεχώς χωρίς τα μέτρα να φέρνουν αποτέλεσμα».

Το επόμενο είναι ακόμη πιο σοβαρό που αναφέρουν:

«Πιο επικίνδυνα όμως είναι όσα δεν φαίνονται. Αν ήμουν από την Ελλάδα θα ήμουν μεταξύ αυτών

που θα έβλεπαν με ανησυχία και με επαγρύπνηση την στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες - σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας». Αν και υπερβολική μια τέτοια πρόβλεψη εντούτοις δείχνει πώς σκέφτονται οι ξένοι για εμάς.

«Ένα τέτοιο βουνό χρέους δεν μπορεί να μειωθεί συρρικνώνοντας την οικονομική δύναμη. Αν και η χώρα έχει λάβει τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει δυτική χώρα εκτός πολέμου, το χρέος έχει μεγαλώσει κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ έχει φτάσει από το 127% στο 157%. Το σπιράλ της κρίσης τρέχει όλο και πιο γρήγορα. Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής θα επιβραδύνει την αποσύνθεση της χώρας αλλά δεν θα τη σταματήσει. Όλα άργησαν κατά ενάμιση χρόνο. Αν τότε είχε γίνει διαπραγμάτευση του χρέους σήμερα θα ήταν κάτω από 100% του ΑΕΠ.

Όπως έχουν τα πράγματα η χώρα θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για πολύ καιρό", τονίζουν. Και το εντυπωσιακό οι Γερμανοί το αφήνουν για το τέλος:

"Αν είχαμε φερθεί στους Γερμανούς αδελφούς μας της Ανατολικής Γερμανίας όπως φερόμαστε τώρα στους Έλληνες, αυτοί θα ζούσαν ακόμη στην φτώχεια.

Αυτά που κάναμε τότε για αυτούς: μηδενική φορολογία στις εταιρείες, προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αύξηση μισθών για να δημιουργήσουμε καταναλωτική δύναμη - όλα αυτά γίνονται αντίθετα στην Ελλάδα».

Όλα όσα λέμε τόσο καιρό τα είδαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι και τα έγραψαν στους συμπολίτες τους που πιστεύουν ότι είμαστε λαμόγια και τεμπέληδες. Είδαν μια χώρα τσακισμένη, που επί 1,5 χρόνο έκανε τεράστια λάθη, που η κυβέρνησή της την οδήγησε στην καταστροφή και οι Ευρωπαίοι εταίροι την έσπρωξαν στο γκρεμό.


Η έννοια του κράτους σε ετούτη την ταλαίπωρη πατρίδα αποτελεί αριστοφανικό όρο που χλευάζει την λογική. Το κράτος, που είναι ένα τεράστιο τίποτε, αλλά και μία θηριώδης θηλιά που πνίγει τους άμοιρους κατοίκους αυτής της χώρας. Ένα κράτος που ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο τίποτε, με ένα Σύνταγμα που πετάχτηκε στα σκουπίδια σαν χρησιμοποιημένο προφυλακτικό και με τακτικές πόρνης του δρόμου επιλέγει το «όπου κάτσει» από το «όπως πρέπει»…

Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, μικρομέγαλοι και μικροτιποτένιοι αναδεικνύονται σε μεγαλολαμόγια ή μικρο-υπηρέτες των μεγαλονταβατζήδων… Χρόνο με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα, το τίποτε μεγαλώνει και πνίγει τους πάντες στο πέρασμά του. Κοιτάζω τριγύρω μου και συνειδητοποιώ πως έχει κατορθωθεί το –πραγματικά- ακατόρθωτο: το απόλυτο τίποτε γέμισε τα πάντα και τείνει να γεμίσει και τους πάντες. Το τίποτε στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στην Υγεία… Σε ολόκληρο το κράτος και τις παραφυάδες του, έχει σκαρφαλώσει ένα τεράστιο τίποτε και απλώνεται σαν αρρώστια σκοτώνοντας τη λογική, τα όνειρα, τα χρώματα και την ελπίδα.

Πολιτικοί απολίτικοι, μικρόνοοι αλλά και μικροτσούτσουνοι βιαστές της λογικής και της πατρίδας –που δε νιώθουν δική τους- που την ξεπουλούν στα μπορντέλα του νεοταξισμού. Προϊόντα που μας εμφανίζονται από το βάθος του ραφιού που τους είχε τοποθετήσει το σύστημα. σαν ληγμένες κονσέρβες που ήρθε ο καιρός τους για κατανάλωση, μπαίνουν στην πρώτη σειρά - βιτρίνα στο μπακάλικο του νταβατζή…

Μας ορίζει ένας συρφετός παρατρεχάμενων της εξουσίας, ανίδεος και με ανήκεστο βλάβη στην εγκεφαλική του λειτουργία, έχοντας κυριότερη την απώλειά του αυτήν της ηθικής. Και πάνω από αυτούς, οι πρωθυπουργοί του μεγαλοτίποτε, υπάλληλοι διορισμένοι, προσπαθούν να μας πείσουν πως μία αγέλη τεμπέληδων αποτελεί το καλύτερο υλικό δόμησης μιάς χώρας που έγινε χώρος και οικόπεδο προς πώληση, ενοικίαση ή ακόμη δίνεται και για χρήση στρατοπέδου καταναγκαστικών έργων…

Ζούμε στην χώρα του απόλυτου τίποτε, αφού μηδενικά ορίζουν τις ζωές μας. Πολιτικά προϊόντα, με παρδαλά χρώματα, αλλά παραγεμισμένα με τα ίδια υλικά και συντηρητικά, περιμένουν την ημερομηνία της κατανάλωσής τους και χαριεντίζονται διαφημίζοντάς μας τις ανύπαρκτες διαφορές τους, στο χρώμα και στην… «ταμπέλα». Κι αν τολμήσεις να ξεστομίσεις την φράση «εγώ δεν είμαι προϊόν, είμαι Έλληνας», τρέχουν τότε πεισθαναγκάζοντάς σε να σε αγοράσουν και να σε πουλήσουν σαν δική τους πραμάτεια, σαν δικό τους υποπροϊόν.

Είναι αλήθεια πως από μία εμμονική συναισθηματική φόρτιση για ετούτο τον χιλιοβιασμένο τόπο, για ετούτη την πατρίδα που δόθηκε κοψοχρονιά, για ετούτα τα χώματα και ετούτη την ιστορία που έχουν μέσα τους, επιμένουν οι πολλοί να ζούνε κόντρα στις επιταγές που τους θέλουν ανιστόρητους και απάτριδες. Είναι τραγικό να ζεις σε μια πατρίδα που δεν είναι κράτος και σε ένα κράτος που σου κλέβει την πατρίδα. Κι αν ακόμη υπάρχουν αντιστάσεις, είναι επειδή η πατρίδα αντιστέκεται στο κράτος, επειδή η λογική αντιστέκεται στην παράνοια, επειδή η ηθική αντιστέκεται στους νταβατζήδες που θέλουν να την κλείσουν στο μεγάλο τους μπορντέλο.

Ετούτη η πατρίδα είχε πάντα Εφιάλτες, αλλά είχε και Λεωνίδες. Είχε πάντα Νενέκους, αλλά και Κολοκοτρωναίους. Είχε πάντα ξεπουλητάδες, αλλά και χτιστάδες… Αυτό το κράτος μπορεί να έχει νόμους, αλλά πιότερο δυνατές είναι της πατρίδας εκείνες οι εντολές που δεν γράφονται σε τεφτέρια ευρω-μπακάληδων και σε ανίσχυρα κουρελιασμένα Συντάγματα. Οι προσταγές της πατρίδας γράφονται στις καρδιές και γίνονται άλλοτε σπαθιά κι άλλοτε λιανοντούφεκα, άλλοτε μαχαίρια κι άλλοτε φωτιές και ιαχές… Οι νόμοι της πατρίδας ορίζονται από την ψυχή και το βάρος το προγονικό και ξεχειλίζουν από τα φλογισμένα μάτια μικρών αγοριών και κοριτσιών, από τα δάκρυα των μανάδων που φύτεψαν βλαστάρια κι έγιναν δέντρα ολόρθα που σαν σπαθιά καρφώνουν τον ουρανό, από πατεράδες που δίδαξαν την τιμιότητα του ιδρώτα και την μπέσα του λόγου στους γιούς τους. Αυτή είναι η πατρίδα, ετούτη είναι η χώρα που ποτέ δεν θα νιώσουν όλα εκείνα τα αρπακτικά που σήμερα την λιανίζουν.Ιndependence for Wales 
9/12/2011
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Το λεξικό της Wikipedia δίνει τον εξής ορισμό της τυραννίας:
"Σύμφωνα με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τύραννος είναι 'κάποιος που κυβερνά παρά τον νόμο, φροντίζει για το ίδιο συμφέρον αντί για αυτό των πολιτών, και χρησιμοποιεί ακραίες και σκληρές τακτικές εναντίον του λαού που κυβερνά και εναντίον άλλων λαών'".

Οι Έλληνες σήμερα ζούν υπό τυραννικό καθεστώς για 9 συγκεκριμένους λόγους.

Λόγος 1ος: Η Ελλάδα έχει σήμερα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο νυν πρωθυπουργός είναι πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Φαντάζεστε τον Eddie George της Τράπεζας της Αγγλίας ή τον Alan Greenspan της Federal Reserve να εκλέγονται πρωθυπουργός της Βρετανίας και Πρόεδρος των ΗΠΑ, αντίστοιχα;

Και όχι μόνο εξελέγη χωρίς εκλογές ο Παπαδήμος, αλλά κατά κάποιον τρόπο τα ελληνικά συμβατικά ΜΜΕ είναι σε θέση σήμερα να δικαιολογούν έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό ως κάτι φυσιολογικό και μάλιστα ως κάτι θετικό.

Λόγος 2ος: Η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού. Οι πολιτικοί εκλέγονται για να εκπροσωπούν τις επιθυμίες του λαού που τους ψήφισε. Για τίποτε περισσότερο, για τίποτε λιγότερο. Όταν οι πολιτικοί είναι σε θέση να ενεργούν ενάντια στη θέληση του λαού, και δεν τιμωρούνται, τότε το εκλογικό σώμα ζει υπό τυραννικό καθεστώς, μια κυβέρνηση που ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα του λαού.

Λόγος 3ος: Η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τις επιθυμίες του λαού. Η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τις επιθυμίες των πολιτών, διότι νομίζει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει περισσότερα απ' ό,τι εκείνοι. Ωστόσο, μια κυβέρνηση υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τη βούληση του λαού. Δεν έχει σημασία τι θέλει η κυβέρνηση. Ό,τι και αν θέλει, καθήκον της είναι να θεσπίζει τις επιθυμίες του λαού που την εξέλεξε. Όταν μια κυβέρνηση αγνοεί τη βούληση του λαού, πρόκειται σαφώς για ένα τυραννικό καθεστώς.

Λόγος 4ος: Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση δεν βασίζονται στη γνώμη του εκλογικού σώματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ορίσει έναν μη εκλεγμένο γραφειοκράτη ως πρωθυπουργό της χώρας. Έχοντας ορίσει έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, οι Έλληνες πολιτικοί είναι σαν να αναγνωρίζουν ότι οι αποφάσεις που παίρνουν δεν εγκρίνονται από το εκλογικό σώμα, άρα δεν υποστηρίζονται από τους πολίτες που τους εξέλεξαν.

Οι πολιτικοί, αντί να εκπροσωπούν τις επιθυμίες των πολιτών, έχουν διορίσει έναν γραφειοκράτη για να εφαρμόζει τις πολιτικές που υπαγορεύονται από συμφέροντα άλλων, και όχι να αγωνίζεται για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του εκλογικού σώματος που έφερε τους πολιτικούς αυτούς στην εξουσία.
Λόγος 5ος: Οι νόμοι που ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι άκυροι και παράνομοι. Ο μόνος λόγος που υπάρχουν οι νόμοι είναι η προστασία των πολιτών. Ο μόνος σκοπός της νομοθεσίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και η παραπομπή στη δικαιοσύνη των ατόμων ή ομάδων που επιχειρούν να περιορίσουν την ελευθερία ενός άλλου ατόμου ή ομάδας.

Κάθε νόμος που έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των πολιτών είναι άκυρος. Κάθε νόμος που επηρεάζει κάποιον που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα ενός άλλου πολίτη είναι επίσης άκυρος.

Η απόλυτη δοκιμασία, που αποδεικνύει εάν ένας νόμος είναι έγκυρος, είναι μια δίκη με ενόρκους. Η τελική δοκιμασία της εγκυρότητας ενός νόμου είναι η ετυμηγορία των πολιτών.

Οι πολιτικοί δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν νόμους που είναι ενάντια στη θέληση του λαού που τους εξέλεξε, αφού θα ήταν αδύνατον να καταδικάσουν κάποιον που παραβίασε τον "νόμο" τους, επειδή το σύνολο των πολιτών, δηλαδή το σώμα των ενόρκων μιας χώρας, υπό έννομες συνθήκες δεν θα τον καταδίκαζε.

Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης διώκεται σύμφωνα με ένα νόμο που είναι ενάντια στα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας θα πρέπει να δηλώνει αθώος και να απαιτεί να δικαστεί από τους συμπολίτες του και όχι από τις αρχές.

Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης διώκεται σύμφωνα με ένα νόμο που είναι ενάντια στα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας θα πρέπει να δηλώνει αθώος και να απαιτεί να κριθεί από ένα σώμα ενόρκων συμπολιτών του, και όχι να επιτρέπει σε μια τυραννική κυβέρνηση να τον κρίνει.

Λόγος 6ος: Η ελληνική κυβέρνηση παρακάμπτει την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας είναι συνδεδεμένος με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό αποτελεί κατάφωρη παρανομία και, εάν η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ότι είναι νόμιμη η συλλογή φόρων με τον τρόπο αυτό, αυτό δεν καθιστά τον νόμο έγκυρο, αφού αντιτίθεται στη θέληση του λαού.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια αρκετών πολιτών, οι οποίοι δεν κατέβαλαν τον σχετικό φόρο. Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη και να επιβάλει τη θέλησή της, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία.

Είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση να επιβάλλει τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε πολίτες χωρίς νομική διαδικασία. Οι πολίτες που δεν πληρώνουν τον έκτακτο φόρο οφείλουν να δικάζονται και να παίρνονται οι σχετικές αποφάσεις για την περίπτωσή τους μέσα από το νομικό σύστημα, για διάφορους λόγους.

Θα πρέπει σαφώς να διερευνάται σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ελαφρυντικών. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους ο εναγόμενος δεν κατέβαλε τον φόρο; Είχε ο εναγόμενος το ποσό που του απαιτήθηκε να καταβάλει; Βρισκόταν ο εναγόμενος εκτός της επικράτειας; Ήταν ο εναγόμενος στο νοσοκομείο; Μήπως έγινε λάθος στον υπολογισμό του φόρου; Μήπως ο φόρος απευθύνονταν σε λάθος άτομο; Μήπως υπήρξε κάποιο άλλο τεχνικό λάθος; Μήπως ο εναγόμενος πλήρωσε στην πραγματικότητα τον φόρο; Μήπως το κράτος οφείλει στον πολίτη κάποιο ποσό; Μήπως ο πολίτης βιώνει μια εμπειρία που απειλεί την υγεία του ή τη ζωή του, η οποία καθιστά την παροχή ρεύματος στο σπίτι του άκρως απαραίτητη; Εξαρτάται, γενικά, η κατάσταση υγείας του πολίτη από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι του; Θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο η ζωή του εναγομένου εάν, για οποιονδήποτε λόγο, η παροχή ρεύματος διακοπεί;

Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός λόγων για τους οποίους ενδέχεται κάποιος να μην κατέβαλε τον συγκεκριμένο φόρο. Και οπωσδήποτε δεν έχει δικαίωμα μια κυβέρνηση ή μια ιδιωτική επιχείρηση να κρίνει εάν ο συγκεκριμένος πολίτης έχει δίκιο ή άδικο.

Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να κρίνουν τελικά εάν ένας πολίτης ήταν δικαιολογημένος ή όχι να μην καταβάλει κάποιον φόρο είναι οι δικαστές. Και εάν ο εναγόμενος δεν είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστή ή εάν ο εναγόμενος ισχυριστεί ότι είναι αθώος, τότε οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να κρίνουν εάν ο κατηγορούμενος δικαιολογημένα δεν κατέβαλε τον συγκεκριμένο φόρο είναι οι συμπολίτες του, δηλαδή ένα σώμα ενόρκων.

Η ελληνική κυβέρνηση και η επιχείρηση ηλεκτρισμού θεωρούν ότι έχουν τη δικαιοδοσία και ότι είναι ηθικά αποδεκτό να τιμωρούν Έλληνες πολίτες.

Όταν μια κυβέρνηση τιμωρεί τους πολίτες μιας χώρας παρά το ισχύον νομικό σύστημα, είναι σαφώς μια κυβέρνηση τυραννίας.

Όταν ένα καθεστώς υποχρεώνει μια εταιρεία να τιμωρεί έναν πολίτη, είναι σαφώς τυραννικό καθεστώς.

Λόγος 7ος: Όταν μια κυβέρνηση υποχρεώνει πολίτες ή εταιρείες να τιμωρούν άλλους πολίτες ή εταιρείες, είναι κυβέρνηση τυραννική. Σε μια εύνομη και δίκαιη κοινωνία, η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αναγκάζει έναν πολίτη να τιμωρεί κάποιον άλλο, επειδή το θύμα διαφώνησε ή δεν έκανε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση.

Σε μια εύνομη και δίκαιη κοινωνία, η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αναγκάζει μια επιχείρηση να τιμωρεί μια άλλη επιχείρηση, επειδή το θύμα είχε μια διαφωνία ή παρεξήγηση με τους κυβερνώντες.

Σε μια εύνομη και δίκαιη κοινωνία, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κάνει χρήση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να αναζηθεί η απονομή της. Και η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιεί τα μέσα που υπαγορεύονται από τον νόμο για να τιμωρήσει έναν εναγόμενο.

Όταν μια κυβέρνηση υποχρεώνει νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να επιβάλλουν ποινές σε άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου παρά τις επιθυμίες και των δύο, είναι κυβέρνηση τυραννική.

Λόγος 8ος: Παρά την εμφανή δυσαρέσκεια από την πλευρά του ελληνικού λαού, το κυβερνών κόμμα αρνείται να προκηρύξει εκλογές. Παρά την προφανή αποστροφή των πολιτών προς το καθεστώς, το κυβερνών κόμμα αρνείται να παράσχει στους πολίτες το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, του εκλέγειν.

Παρ' όλη την εμφανή δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να εκβιάζουν τους Έλληνες πολίτες, απειλώντας τους με ψευτοδιλήμματα.

Το κύριο ψευτοδίλημμα που του θέτουν είναι: ή θα συναινέσουν οι Έλληνες με τα αντιλαϊκά μέτρα που τους επιβάλλονται, ή θα κάποιοι θα πετάξουν τη χώρα τους έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό δεν είναι μόνο ωμός εκβιασμός, αλλά είναι ψευδής εκβιασμός.

Όταν μια κυβέρνηση κυβερνά κάνοντας χρήση του φόβου, όταν μια κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον φόβο για να επιβάλει τη θέλησή της, όταν μια κυβέρνηση λέει ψέματα στον λαό που ορκίστηκε να εκπροσωπεί, τότε είναι κυβέρνηση τυράννων.

Λόγος 9ος: Τα ελληνικά συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν προβάλλουν με κανένα τρόπο την αλήθεια, δηλαδή το γεγονός ότι οι Έλληνες ζουν υπό τυραννικό καθεστώς. Όταν μια χώρα διαθέτει μέσα ενημέρωσης που φοβούνται την κυβέρνηση σε σημείο ώστε να αρνούνται να την επικρίνουν, τότε η χώρα αυτή έχει τυραννικό καθεστώς.

Όταν μια χώρα διαθέτει μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση, και τα μέσα αυτά παρουσιάζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός της, τότε η χώρα αυτή δεν έχει Δημοκρατία.

Μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν κάποιοι μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα αποκαλέσουν τους κυβερνώντες τυράννους, μέχρι τη στιγμή που οι Έλληνες θα αντιληφθούν ότι ζουν υπό καθεστώς τυραννίας, ο ελληνικός λαός θα εξακολουθήσει να ζει μέσα στην άγνοια, μη γνωρίζοντας ότι κάποιοι του έχουν στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν.

Μέχρι τη στιγμή που οι Έλληνες θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει Δημοκρατία στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να είναι θύμα εκμετάλλευσης των ίδιων αυτών ατόμων που εξέλεξαν υπό τον όρο ότι θα ενεργούν προς το συμφέρον τους.


 • Γράφει ο Δημήτρης Ματσικούδης
Ήταν οι τελευταίες λέξεις του ταξιτζή που με άφηνε στο σπίτι, μετά από μια μακρά διαδρομή κι ενδιαφέρουσα κουβέντα. Στον αγωνιώδη λόγο του είχα να αντιτάξω τα επιχειρήματα της διακήρυξης της νεόκοπης Ενωτικής Κίνησης.

Την χαρά για την ίδρυση μιας αντιμνημονιακής πολιτικής κίνησης, που μπορεί να έχει μια εκλογική δυναμική πάνω από 60%, διαδέχθηκε ο σκεπτικισμός:
"H Ενωτική Κίνηση κάλεσε αντιμνημονιακά κόμματα και κινήσεις της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, να έλθουν να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για σχηματισμό ενός ενιαίου μετώπου προκειμένου να σταματήσει η λεηλασία του τόπου. Το ΚΚΕ θα το αφήσει η γερουσία του να έλθει; Κι έστω ότι ήρθε. Κι έστω ότι συμφωνήθηκε κοινή κάθοδος στις εκλογές. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να συνεργασθούν όλοι αυτοί μεταξύ τους; Εδώ σαν άτομα δυσκολευόμαστε να τα βρούμε μεταξύ μας, για να κάνουμε μια απλή Ο.Ε., θα τα βρουν αυτοί που ο καθένας θέλει εξουσία πάνω στους άλλους;"

Το πρόβλημα της συνεργασίας μεταξύ μας και κατ΄επέκταση μεταξύ των συνδικάτων και των πολιτικών φορέων μας, με απασχολεί πολλά χρόνια τώρα. Έχοντας την εικόνα της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας στελεχών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, στις οποίες επί δεκαετίες υπήρξα τεχνικός σύμβουλος, παρακινούσα από την δεκαετία του ‘80 φίλους καθηγητές του Ε.Μ.Π. να αναθέτουν στους φοιτητές τους ομαδικές εργασίες, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την, παράλληλη με το γνωστικό αντικείμενο εκπαίδευσή τους, προσαρμογή στην ομαδική εργασία.

Χρόνια μετά είχα την χαρά να δω παιδιά μου που φοιτούσαν στο Ε.Μ.Π. να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες. Ακόμη περισσότερο χάρηκα όταν είδα να προβλέπονται ομαδικές εργασίες, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τον Νόμο για την Παιδεία της κ Διαμαντοπούλου.

Όμως αυτά, όσο κι αν ήδη έχουν αρχίσει, θα έχουν θετική επίπτωση στο μέλλον. Εμείς τώρα τι κάνουμε; Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολυκομματική και κουλτούρα πολυκομματικής συνεργασίας και διακυβέρνησης δεν έχουμε..

Στις αρχές του 2010 όταν έγινε φανερή η ανατροπή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ από τον ΓΑΠ, με την προσφυγή του στο ΔΝΤ, τον καταγγείλαμε πως στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης να κυβερνά και ζητήσαμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί ή να απορριφθεί από τον Ελληνικό Λαό η πρώτη δανειακή σύμβαση, που υπέγραψε ερήμην μας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα! Μη έχοντας ανταπόκριση αρχίσαμε σε λίγους μήνες να ζητούμε εκλογές για να απομακρυνθούν από την εξουσία οι επίορκοι πολιτικοί που βύθιζαν τον τόπο στην ύφεση και τον οδηγούσαν στην υποτέλεια και την ταπείνωση.

Τότε δέχθηκα ερωτήσεις από έγκριτους φίλους δημοσιογράφους, για το πώς πίστευα ότι ήταν δυνατόν να κυβερνηθεί η χώρα με μια πολυκομματική κυβέρνηση, μετά τα προηγούμενα των πολυκομματικών κυβερνήσεων του 1989.

Η απάντησή μου ήταν ότι η επαπειλούμενη κατάρρευση της χώρας θα εξομάλυνε τις όποιες ιδεολογικές διαφορές τους και μπροστά στην ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας θα έβρισκαν κοινές θέσεις για κοινό πρόγραμμα και στρατηγικό σχεδιασμό, όπως ανέπτυσσα στο άρθρο μου: «Δεκάλογος δράσεων για την ανάσταση της πατρίδας!»

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, με την αναποτελεσματική διακυβέρνηση από τα τρία μνημονιακά κόμματα υπό τον Λ.Παπαδήμο, ισχυρίζονται ότι δικαιώνονται για τις ανησυχίες τους... Ξεχνούν όμως, ότι τα τρία αυτά κόμματα δεν συμφώνησαν σε κάποια κοινή βάση, πλατφόρμα κατά την συνήθη κομματική ορολογία, αλλά εκβιαζόμενα από τους... Μερκοζί προσπαθούν έτσι χωρίς πρόγραμμα, η μάλλον με το πρόγραμμα των τοκογλύφων δανειστών μας, να διατηρήσουν εν ζωή τον Ελληνικό λαό, μέχρις ότου οι τελευταίοι του απομυζήσουν όλη του την ικμάδα και λεηλατήσουν την δημόσια και ιδιωτική περιουσία του για ένα κομμάτι ψωμί.

Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να πάει ο νους μας στην πολιτική κουζίνα του 1989, που είχε στόχο τον αποστασιοποιημένο από τις ευθύνες της εξουσίας Ανδρέα. Αυτές τις στιγμές ο νους πρέπει να πάει στην στρατιωτική κατοχή του τόπου το 1940 όπου το ΕΑΜ με τον Άρη Βελουχιώτη κατάφερε να απελευθερώσει και να κρατά ελεύθερη την μισή Ελλάδα.

Όσοι αγωνιούμε και οραματιζόμαστε την απελευθέρωση της Πατρίδας από την οικονομική κατοχή της, ας προσέλθουμε στα τραπέζια των συζητήσεων, που η Ενωτική Κίνηση έχει σκοπό να στήσει σε όλη την Επικράτεια.

Με την κοινή δράση όλων των κινήσεων αυτοργάνωσης, που ήδη έχουν αναπτυχθεί στη χώρα καθώς και των απλών ανένταχτων ενεργών πολιτών θα ανασυσταθεί ο διερρηγμένος κοινωνικός ιστός, από τον "κοινωνικό αυτοματισμό" και την αήθη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα.

Έτσι θα δημιουργηθεί μια δυναμική προοπτική: Ενωμένος ο Ελληνικός λαός θα στείλει ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στις ηγεσίες κομμάτων, συνδικάτων και πολιτικών κινήσεων. Με λαό και ηγεσία ενωμένους δεν θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!

Το όνειρο πολλών Ελλήνων ευρωλιγούρηδων ήταν και είναι να γίνουμε Γερμανοί. Γερμανοί δεν θα γίνουμε ποτέ. Διότι από χρόνια έχουμε γίνει Γερμανοί εργάτες. Οπως από χρόνια έχουν γίνει Ελληνες εργάτες και οι Γερμανοί εργαζόμενοι - το ίδιο περίπου χειμάζονται και στις δύο χώρες οι λαϊκές τάξεις· τηρουμένων των αναλογιών. Και στη Γερμανία ανθεί η ευέλικτη εργασία, και στη Γερμανία οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι αφήνοντας το «γερμανικό θαύμα» να το απολαμβάνουν κι εκεί οι αστοί με τη χρυσή ορδή των γκόλντεν μπόυς και των κάπο που τους ακολουθεί. Εκεί που όντως υπερέχουν από την Ψωροκώσταινα οι επίγονοι της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Εθνους κι όλων των Ράιχ που ακολούθησαν, είναι το πεδίο της Διοίκησης και της ευρυθμίας του κράτους. Πράγματι τη Ζήμενς, την Μπούντεσμπανκ και τις εκκολαπτόμενες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ανά την Ευρώπη, μόνον...
η («Γκόβερμεντ») Γκόλντμαν Σακς, οι Οίκοι Αξιολόγησης και η 504 Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων της USAF στο Αφγανιστάν μπορούν να τις συναγωνιστούν...

Οταν ο Αλέξανδρος (ο προπροπροπάππος του κ. Γκρουέφσκυ) επέστρεφε απ' την εκστρατεία του στις Ινδίες με προορισμό τη Βαβυλώνα, έκανε το λάθος να περάσει το στράτευμά του μέσα από την έρημο της Γεδρωσίας. Ερημος από τις πιο άγριες η Γεδρωσία, και οι στρατιώτες, Μακεδόνες, νότιοι Ελληνες -τακτικοί και μισθοφόροι- Πέρσες, όλοι πέθαιναν σωρηδόν από τη δίψα. Κάποια στιγμή ένας στρατιώτης πλησιάζει τον κοντό Μακεδόνα γιο του Φίλιππου και του προσφέρει με το κράνος του νερό που είχε αντλήσει από μια λακκουβίτσα. «Δεν φθάνει για όλον τον στρατό» του είπε ο Αλέξανδρος κι έχυσε το νερό στο χώμα.

Το ίδιο ακριβώς κάνει και η κυρία Διαμαντοπούλου. Πηγαίνει κάθε μέρα στα σχολεία, όπου τουρτουρίζουν τα παιδάκια λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, και ξεπαγιάζει μαζί τους. Στη συνέχεια σπεύδει σε άλλα σχολεία, όπου δεν έχουν παραλάβει ακόμα σχολικά βιβλία και απαγγέλλει στους μικρούς μαθητές από στήθους Πίνδαρο, τον Παιάνα, τον Ακάθιστο Υμνο κι ό,τι άλλο τέλος πάντων μπορεί να εμψυχώσει τα βλαστάρια του έθνους για να αντέξουν τις διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ...

(Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, η κυρία Αννα plus Διαμαντοπούλου βρίσκεται σε στενές επαφές με τον κ. Τσάκα, προκειμένου να εξασφαλισθεί πετρέλαιο Κατακώλου για όλα τα παιδάκια της επικράτειας).

Αθεμπίγιο.

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet μοντάζ Γρέκι


Τα παζάρια στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική έκβαση της Συνόδου καθώς και σήμερα οι «ηγέτες» συνεχίζουν να συνομιλούν. Τα πρώτα συμπεράσματα, πάντως, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πάμε για διάσπαση της Ευρώπης με τους «17» συν άλλες 6 χώρες στο λεγόμενο Γαλλογερμανικό άξονα και τη Βρετανία εκτός, όπως και την Ουγγαρία ενώ και η Σουηδία θα αποφασίσει θεσμικά για τη συμφωνία μέσω του κοινοβουλίου της.

Τι σημαίνει, όμως, η μέχρι τώρα συμφωνία για την Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς η δημιουργία μιας ευρωζώνης γερμανικού τύπου με τους όρους που έχει θέσει η Μέρκελ, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για αποβολή των απείθαρχων χωρών. Ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες «διορθώσεις» η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Γερμανίας. Πώς για παράδειγμα θα φέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% και το χρέος κάτω από 60%.

Κι αν για το δεύτερο δεσμεύονται οι χώρες ότι θα το καλύπτουν με τα πολυετή δάνεια και Μνημόνια, με το πρώτο τι θα γίνει; Θα ξοδεύετε όσα εισπράττετε και ακόμη λιγότερα για να έχετε και πλεόνασμα, μας λένε οι ξένοι. Επομένως θα πρέπει η Ελλάδα με 50-52 δις ευρώ να καλύπτει κάθε χρόνο τις ανάγκες της.

Αν δεν το κάνει παραβιάζει τον «χρυσό κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών οπότε έρχονται κυρώσεις. Τι θα είναι αυτές; Αρχικά δε θα συμμετέχουμε σε καμιά απόφαση εντός της ΕΕ, θα περικόπτονται κονδύλια και τελικά θα οδηγείται η χώρα στην απομόνωση και την έξοδο από το ευρώ.

Η επιβολή των κυρώσεων στα απείθαρχα κράτη θα αποφασίζεται με ειδική πλειοψηφία. Προβλέπεται μάλιστα ότι δεν θα είναι δυνατό μία χώρα να αποφύγει τις κυρώσεις, παρά μόνο εάν την στηρίξουν τα τρία τέταρτα των άλλων χωρών μελών, δηλαδή πάνω από 20 χώρες.
Οι προϋπολογισμοί οφείλουν κατ’ αρχάς να είναι ισοσκελισμένοι. Τα κράτη μέλη μπορεί να παρουσιάζουν ελλείμματα μόνο λόγω της επίδρασης του οικονομικού κύκλου ή σε περίπτωση έκτακτων οικονομικών συνθηκών”, ανέφερε το προσχέδιο του Ρομπάϊ.

Επομένως, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην καταστροφή, όσο δεν αποφασίζεται μια πιο δυναμική λύση στην κρίση χρέους, όπως η έκδοση ευρωομολόγων.

Από την άλλη, μη νομίζει η Μέρκελ ότι έληξε το πρόβλημα της Ευρώπης. Αν και φαίνεται να συμφωνούν σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης τα 500 δις είναι σταγόνα στον ωκεανό της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ούτε τα 200 δις που λέγεται ότι θα δοθούν στο ΔΝΤ ώστε να δανειοδοτεί τις χώρες, φτάνουν.

Λέγεται ότι ο ESM θα λειτουργεί ως τράπεζα, θα παρεμβαίνει στη ρευστότητα της ΕΚΤ και θα μπορεί να δανειοδοτεί τις χώρες που απαιτούν ανακεφαλαιοποίηση. Οι Γερμανοί όμως, όπως και για τα ευρωομόλογα, βάζουν βέτο και δύσκολα θα προχωρήσει κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό λοιπόν το αδιέξοδο είναι πλέον σίγουρο και φαίνεται κι από το πώς άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ασίας τα οποία καταρρέουν.

Πηγή
Με πρωταγωνιστές τον Πάπα και τον Κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας ασχολείται το σημερινό άρθρο του Economist.

Ο Βενέδικτος δεν πρέπει μόνο να προσευχηθεί για την σωτηρία του Ευρώ αλλά και για τον ίδιο τον Ντράγκι αναφέρει ο αρθρογράφος του περιοδικού. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο προσχέδιο της απόφασης που ετοιμάζονται να πάρουν στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής είναι ακριβώς εκείνη που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι προ ημερών, πράγμα που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά ομολόγων για να σώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες που παραπαίουν όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist ο Ντράγκι είπε αργότερα ότι τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν και τονίζει ότι το προσχέδιο της απόφασης ακολουθεί ουσιαστικά τη "γραμμή" που αποφάσισε το δίδυμο "Μερκοζί" δηλαδή οι Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί: Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με "χρυσό κανόνα" για έλλειμμα κάτω από 0,5% του ΑΕΠ και "αυτόματες κυρώσεις" για τις χώρες-παραβάτες με βάση την αρχή της πλειοψηφίας.


O Πολ Τόμσεν έρχεται την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις και φέρνει τα… δωράκια του. Αν πιστεύατε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί έμπνευση του φωστήρα της οικονομίας, Ευ. Βενιζέλου κάνατε λάθος. Το ΔΝΤ το ετοίμασε και θα μας το σερβίρει και τα πρώτα στοιχεία από τις προτάσεις τους είναι άκρως ενδιαφέροντα. Σύμφωνα με τις προτάσεις του ταμείου, στο νέο φορολογικό θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής:

 • Αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου για τα ακίνητα που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ για το 2012. Σήμερα για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι ηλεκτροδοτουμενοι χώροι ανεξαρτήτως χρήσης (γκαράζ, αποθήκες κλπ). Προτείνεται να μην πληρώνουν φόρο τα γκαράζ ενώ για τις αποθήκες να λαμβάνεται υπόψη η μίση από την ισχύουσα αντικειμενική άξια.
 • Πλήρης κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα και της πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για μισθούς έως 300 ευρώ. Αν κάποιος μισθωτός λαμβάνει 1000
  ευρώ τότε προτείνεται να πληρώνει στα ταμεία μόνο για τα 700 ευρώ.
 • Αντικατάσταση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων με αξίες που θα ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τιμές αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία και θα μεταβάλλονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 6% από 11% που είναι σήμερα. Θα επανέλθει ο φόρος υπεραξίας στην μεταπώληση του ακινήτου.
 • Κατάργηση των 3 συντελεστών και την καθιέρωση 2 συντελεστών 9% και 19%. Το 9% προτείνεται να ισχύσει για τα τουριστικά πακέτα τα ξενοδοχεία κλπ. Προτείνεται να καταργηθεί ο χαμηλός συντελεστής 6,5 % που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.
 • ΦΠΑ είσπραξη: για να περιοριστούν τα φαινόμενα μη απόδοσης του ΦΠΑ προτείνεται να γίνεται καθημερινή ηλεκτρονική εκκαθάριση του φόρου και να αποδίδεται στο τέλος κάθε μήνα. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα θα γίνεται και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ. Στις μεταχρονολογημένες επιταγές δεν θα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ ο οποίος θα καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Έτσι εάν κάποιος θέλει να πληρώσει με ένα ποσό των 1000 ευρω τότε θα καταβάλλει σε μετρητά τα 230 ευρω και τα υπόλοιπα 780 ευρω θα αναγράφονται στην επιταγή.
 • Καπνά. Προτείνουν να μην γίνουν αλλαγές στις τιμές των πακέτων στα τσιγάρα. Σε αντίθεση όμως προτείνουν να αυξηθεί στον χύμα καπνό καθώς εκτιμάται ότι η τιμή τους είναι δυσανάλογα χαμηλή με το πακέτο.
 • Πρόστιμα του ΚΒΣ. Προτείνεται να αλλάξουν βασικές διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ αυτών εάν γίνουν πολλαπλές παραβάσεις να ισχύει μόνο η παράβαση με το υψηλότερο πρόστιμο. Έτσι εάν για παράδειγμα γίνει έλεγχος στα βιβλία ενός επιχειρηματία και οι εφοριακοί βρουν 5 παραβάσεις να μην επιβάλλεται προσθετικά το πρόστιμο άλλα μόνο η παράβαση με το υψηλότερο ποσό.
  Θα πει κανείς διαβάζοντάς τα όλα αυτά: μακάρι να γίνουν και θα συμφωνήσουμε κι εμείς. Αν είχαν γίνει ορισμένα από αυτά δεν θα είχε διαλυθεί η κοινωνία και παράλληλα θα είχαμε και καλύτερα αποτελέσματα στο έλλειμμα. Που να τα σκεφτεί όμως ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος. Το καράβι ήθελαν να βουλιάξουν και το κατάφεραν.«Κόπηκαν» μια στις δυο και 39 συνολικά στην Ευρώπη!
Αυτή είναι η δύναμη της Γερμανίας, που θυμίζει γίγαντα με γυάλινα πόδια

Το κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ανέρχεται στα 114,7 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 8% σε σχέση με τα 106,4 δισ. ευρώ που εκτιμούνταν προ διμήνου, σύμφωνα με τα νέα stress tests, τα οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕBA).

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί στις αντίστοιχες ασκήσεις προσομοίωσης του Οκτωβρίου, στη Γερμανία, κατά κύριο λόγο, καθώς επίσης και στην άσκηση πιέσεων στην Ιταλία, στην Αυστρία και στο Βέλγιο.

Από τις 71 ευρωπαϊκές τράπεζες του καταλόγου της ΕBA, που υποβλήθηκαν στα stress tests, οι 39 πρέπει να συγκεντρώσουν πρόσθετα κεφάλαια για να πιάσουν το στόχο Core Tier 1 του 9%.

Τα stress tests αποκαλύπτουν πως οι γερμανικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 13,1 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 5,2 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί προ διμήνου. Δημοσίευμα των «FT» ανέφερε μάλιστα πως «μία στις δύο, εκ του συνόλου των 13 γερμανικών τραπεζών που πήραν μέρος στη δοκιμασία, απέτυχαν να περάσουν τα stress tests».


Η Commerzbank, με κεφαλαιακή «τρύπα» 5,3 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει ήδη την προοπτική κρατικοποίησης. Αλλη γερμανική τράπεζα με μεγάλο κεφαλαιακό έλλειμμα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, είναι η Deutsche Bank.

Γερμανική αντίδραση

Το γερμανικό τραπεζικό λόμπι αντέδρασε στα αποτελέσματα των stress tests, αλλά είναι γνωστή η διάσταση των γερμανικών θέσεων με αυτές των Βρυξελλών για το τι είδους εργαλεία πρέπει να συνυπολογίζονται ως ίδια κεφάλαια στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του «τεστ κοπώσεως» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που γίνονται για να αξιολογηθεί η συνολική ικανότητα του τραπεζικού τομέα να απορροφήσει τυχόν περαιτέρω σημαντικούς κραδασμούς, έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Ευρώπη, καθώς ξεκίνησε χθες η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

«Η EBA κινδυνεύει να επιτείνει τους προβληματισμούς στην πιο κρίσιμη στιγμή», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo, Γκρεγκόριο ντε Φελίτσε.

Επεσαν έξω

Πόσο μάλλον, όταν πολλοί αναλυτές πίστευαν πως το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αποδεικνυόταν τελικά μικρότερο από τα 106 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες είχαν αρχίσει να μετατρέπουν μέρος των ομολόγων τους σε μετοχές, είχαν ξεπουλήσει αξίες από τα χαρτοφυλάκιά τους και είχαν περιορίσει το δανεισμό.

Αλλά η νέα δοκιμασία της EBA συνυπολογίζει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, την υποτίμηση των υπολοίπων ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας σε τρέχουσες τιμές (mark-to-market) και τους αυστηρότερους κανόνες της Βασιλείας για τον τραπεζικό κλάδο. Αυτές οι παράμετροι μειώνουν το αρχικώς εκτιμώμενο κεφαλαιακό «έλλειμμα» των γαλλικών τραπεζών κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 7,3 δισ. και των πορτογαλικών τραπεζών κατά 1 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ. Η «τρύπα» των τραπεζών του Βελγίου φαίνεται να είναι τριπλάσια, στα 6,3 δισ. ευρώ από 2 δισ. που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο – ελέω των προβλημάτων της Dexia.

Οι ανάγκες της ισπανικής Santander, που φθάνουν στα 15 δισ. ευρώ, παραμένουν οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, παρά τη σειρά μέτρων που έλαβε τελευταία η τράπεζα. Σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., οι τράπεζες καλούνται να πληρούν την υποχρέωσή τους για δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% (Core Tier 1) έως τα μέσα Ιουνίου, ενώ έως τις 20 Ιανουαρίου το αργότερο θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει τα σχέδιά τους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Θα μπορούν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με την έκδοση μετοχών, περιορίζοντας τη χορήγηση δανείων ή ξεπουλώντας αξίες. Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να στηρίξουν τις τράπεζες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις κεφαλαιακές «τρύπες».

Εκροές καταθέσεων

Συνεχίστηκε τον Oκτώβριο η «φυγή» των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η συνολική εκροή διαμορφώθηκε σε -6,8 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα, λόγω της πολιτικοοικονομικής ρευστότητας, η οποία ανακόπηκε σύμφωνα με τραπεζίτες το Nοέμβριο.

Eιδικότερα, τον Oκτώβριο οι συνολικές καταθέσεις των ιδιωτών ανήλθαν σε 176,42 δισ. ευρώ, από 183,206 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 3,7% σε ένα μήνα.

Tο ίδιο διάστημα, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας της Tράπεζας της Eλλάδος (ELA) ανήλθε σε 36,25 δισ. ευρώ, καθώς το σύνολο του εγχώριου κλάδου άντλησε 9,69 δισ. ευρώ μέσα στον Oκτώβριο.

Oι ελληνικές τράπεζες άντλησαν από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα κεφάλαια ρευστότητας κατά 3,46 δισ. λιγότερα, με τη συνολική έκθεσή τους να ανέρχεται σε 74,3 δισ. ευρώ.
 • Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός
Τι αστροπελέκι ήταν και αυτή η Έκθεση του ΟΟΣΑ για την δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα; Όχι ότι μας είπε κάτι καινούργιο ή κάτι διαφορετικό από αυτό που γράφουμε εμείς για χρόνια τώρα. Και το εμείς δεν είναι πληθυντικός της ευγενείας αλλά περιλαμβάνει όλους εκείνους τους Δον Κιχώτηδες που παλεύουν ενάντια στους ανεμόμυλους της διαφθοράς, της σήψης, της αδιαφάνειας. Και όσο και αν ακούγεται παράδοξο εκεί έχουμε φθάσει σήμερα. Να θεωρούνται γραφικοί εκείνοι που επιζητούν το καλό, την αρετή, τον δρόμο του δικαίου. Στον μύθο, ο δρόμος ήταν γεμάτος από γίγαντες, δαίμονες, δράκους και πονηρούς ανθρώπους που λεηλατούν την χώρα. Το έργο εκδόθηκε το 1605 και το 1615 αλλά είναι πιο σύγχρονο από ποτέ! Για αυτό και ίσως η σύγκριση με τον Δον Κιχώτη να είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη.

Για εκείνους που παραξενεύονται από τον τίτλο του σχολίου μας, όταν η έκθεση αυτή είναι κυριολεκτικά ένα όνειδος για την χώρα μας, η εξήγηση είναι πολύ απλή. Όταν κάποιος γράφει για όλα αυτά στην χώρα μας, όποιος προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση συνήθως λοιδορείται, θεωρείται γραφικός όπως γράφουμε και πιο πάνω. Γιατί; Μα γιατί χαλάει την «συνταγή» που με τόσο κόπο έχουν φτιάξει όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς ίδιον όφελος και θησαυρίζουν κυριολεκτικά από αυτή. Ίσως για αυτό και η παρομοίωση με τον Δον Κιχώτη δεν είναι, ας μην ξεχνάμε, το πλήρες όνομα του ήταν «Ο ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας»… Με την έκθεση αυτή αποδείχθηκε τουλάχιστον ότι δεν είμαστε ευφάνταστοι, άρα δικαιολογείται και η χαρά μας…

Κατά τα άλλα όμως είμαστε για κλάματα, ως χώρα. Ξεφτιλιζόμαστε καθημερινώς, Δυστυχώς δικαίως. Και από ποιους; Από αυτούς που όπως λένε οι νέοι μας, όταν εκείνοι τρώγανε ραπανάκια, εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη; Τόσο μπροστά είμαστε!!! Οι γενιές των Ελλήνων που διοικούν, που ψήφιζαν αυτούς που μας κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και μετά πρέπει να αισθανόμαστε πολύ άσχημα. Τι προσφέραμε σε αυτή την χώρα σε σχέση με τους γονείς μας, τους παπούδες και τις γιαγιάδες μας; Τίποτα!!! Τίποτα το καλό εννοείται, αφού από το κακό πλημμυρήσαμε! Τύφλα να έχουν οι μουσώνες της Ασίας. Πως το γράφει η έκθεση; Πελατειακό κράτος, έλλειψη δομών, έλλειψη συστημάτων καταγραφής, αρχειοθέτησης, συνεργασίας μεταξύ υπουργών, διευθυντών, υπαλλήλων, διαφθορά, ανοργανωσιά, πολυνομία που είναι και η βάση της διαφθοράς, 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα τα τελευταία 15 χρόνια!!! Για να μην πούμε και τα όσα αναφέρει για τον συνδικαλισμό!!! Τους προστάτες του πελατειακού συστήματος και του βολέματος… Και να μην κανείς ότι δεν υπήρξαν ευκαιρίες; Ότι δεν υπήρξαν κονδύλια για την μηχανοργάνωση του κράτους; Υπήρξαν αλλά οι πολιτικοί μας φρόντισαν να εξαφανίσουν όλες τις ευκαιρίες όπως επίσης και τα ανάλογα κονδύλια να πάνε οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που έπρεπε.

Και τώρα τι; Αν είχαμε μυαλό θα έπρεπε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να αλλάξουμε. Να θεωρήσουμε όλοι ότι η εποχή των παχέων αγελάδων πέρασε και ήρθε η ώρα να πίνουμε όσο γάλα βγάζει η αγελάδα που έχουμε. Δεν μπορούμε πλέον να πίνουμε το γάλα που έχει αρμεχθεί από άλλες αγελάδες! Έχουμε όμως το μυαλό; Φυσικά και όχι! Γιατί βλέπουμε ότι η πλειοψηφία ακόμη και σήμερα προσπαθεί να εξαπατήσει. Να κοροϊδέψουμε αυτούς που προσπαθούνε να μας σώσουν έστω και αν είναι λάθος ο τρόπος τους. Μα αν δεν εφαρμόζουμε ούτε κατ’ ελάχιστον την συνταγή που μας δίνουν πως θα τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος και ότι χρειάζεται κάποιο άλλο μείγμα μέτρων; Αντιθέτως τους δίνουμε δικαιολογίες ώστε να θεωρούν ότι εκείνοι έχουν δίκαιο και ότι απλά φταίμε εμείς που δεν την υλοποιούμε την συνταγή τους….

Τι μας σώζει και δεν μας έχουν στείλει στα τάρταρα; Πρώτον το κόστος για εκείνους. Αν καταφέρουν με κάποιο τρόπο και ελέγξουν τον παράγοντα αυτό δεν ξέρουμε τι μπορεί να γίνει μετά. Δεύτερον οι φυσικοί πόροι που φαίνεται ότι διαθέτει η Ελλάδα και ήρθε η ώρα να γίνει η εκμετάλλευση τους… Δεν μπορεί ξαφνικά να βρέθηκε πχ φυσικό αέριο σε περιοχές που είναι γνωστές από την εποχή Μεταξά... Τρίτον γεωπολιτικές και στρατηγικές συγκυρίες γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή της Μεσογείου και κυρίως της Μέσης Ανατολής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μας ανέχονται για πολύ ακόμη αν δεν κάνουμε και εμείς ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας όσον αφορά την δημόσια διοίκηση και όχι μόνον αυτή. Ας ελπίσουμε όπως και στην ιστορία του Δον Κιχώτη ότι, οι σύγχρονοι Δον Κιχώτηδες που μπορεί να είναι νέοι πολιτικοί, δικαστικοί, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, σωστοί επιχειρηματίες, συνταξιούχοι, κλπ, θα βγούνε νικητές στην μάχη με το σκότος, θα είναι προάγγελοι μιας νέας τάξης πραγμάτων που ακολουθεί κάθε Μεσαίωνα. Γιατί στον Μεσαίωνα ζούμε σήμερα στην Ελλάδα! Για να δούμε, θα νικήσουμε τις δυνάμεις τους χάους, θα καταλύσουμε το φθαρμένο, διεφθαρμένοι και παρηκμασμένο σύστημα; Ας ελπίσουμε πως ναι για να τιμήσουμε τουλάχιστον το ότι λεγόμαστε και εμείς Έλληνες!


Φαινομενικά, τίποτα δεν δικαιολογεί την αίσθηση που προκάλεσαν στη Γαλλία τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τη στάση του πληθυσμού της απέναντι στο ευρώ. Η απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα, αν δηλαδή οι Γάλλοι προτιμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ ή την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, το φράγκο, ήταν σαφέστατη: το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν το ευρώ και το 36% την επάνοδο του φράγκου. Ουδέτεροι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου στο θέμα αυτό - μόλις 4%.

Παρ' όλα αυτά ο Μπρις Ταντιριέ, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της μεγάλης εταιρείας δημοσκοπήσεων Ιψος, που έκανε τη σφυγομέτρηση, έδειχνε αρκετά σοκαρισμένος από μια σειρά δημοσκοπικά ευρήματα όταν έκανε την παρουσίασή της.

Πρώτα πρώτα αυτό το 36% των υποστηρικτών του φράγκου ήταν πάνω από δέκα εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο μόλις πριν από... ενάμιση - δύο μήνες που είχε διενεργηθεί η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Η άνοδος δηλαδή των υποστηρικτών της επιστροφής στο φράγκο υπήρξε ραγδαία μόλις άρχισαν οι κάποιες διαφωνίες Βερολίνου - Παρισιού στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρώ. Δεύτερον, διαπιστώθηκε μια βαθύτατη διαφοροποίηση απέναντι στο ευρώ αναλόγως με το σε ποιο κοινωνικό στρώμα ανήκε ο ερωτώμενος. Ετσι, το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό του 65% των Γάλλων εργατών τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στο φράγκο, όπως και το 53% των υπαλλήλων, σε ριζική διάσταση με τα στελέχη επιχειρήσεων που τάχθηκαν υπέρ του ευρώ με το συντριπτικό ποσοστό του 82% και τους επαγγελματίες των μεσαίων στρωμάτων οι οποίοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του κοινού νομίσματος με ποσοστό 69%. «Η κοινωνική ρήξη είναι εδώ πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν π.χ. στο δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ» υπογράμμισε ο Μπρις Ταντιριέ. Η εικόνα της θετικής στάσης του γαλλικού πληθυσμού απέναντι στο ευρώ θρυμματίζεται μόλις καταπιαστεί κανείς με τα υπόλοιπα δημοσκοπικά ευρήματα.

«Το ευρώ είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για τη γαλλική οικονομία συνολικά;» ήταν μια σημαντική ερώτηση. Προδήλως αρνητική η απάντηση: «μειονέκτημα» απάντησε το 45%! Μόνο το 34% θεώρησε το ευρώ «πλεονέκτημα».

«Αυτή η διαφορά των 11 μονάδων δείχνει ότι υφίσταται αδιαμφισβήτητα το ευρώ μια αποδυνάμωση της θέσης του στη γαλλική κοινή γνώμη» τόνισε ο Ταντιριέ. Καθόλου δεν βελτιώθηκε η κατάσταση όταν οι Γάλλοι ερωτήθηκαν αν τουλάχιστον το ευρώ είναι πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της παρούσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Μειονέκτημα» απάντησε και πάλι το 44%, «πλεονέκτημα» θεώρησε το κοινό νόμισμα μόνο το 33%. Η διαφορά των 11 μονάδων παρέμεινε ουσιαστικά ακλόνητη.Το βατερλό όμως του ευρώ σημειώθηκε όταν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν αν το κοινό νόμισμα συνιστά πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για την προσωπική τους αγοραστική δύναμη, αν δηλαδή το ευρώ αυξάνει ή μειώνει την ικανότητά τους να αγοράζουν προϊόντα πάσης φύσεως.

Η εικόνα που προέκυψε από τις απαντήσεις ήταν καταστροφική: το 62% δήλωσε ότι το ευρώ είναι μειονέκτημα για την αγοραστική του δύναμη και μόνο το απίστευτα χαμηλό ποσοστό του 17% απάντησε ότι το κοινό νόμισμα αποτελεί πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν. Σε κάθε πέντε Γάλλους δηλαδή που απάντησαν στο ερώτημα, οι τέσσερις θεωρούν ότι το ευρώ μείωσε την αγοραστική τους δύναμη! Αυτό είναι πολύ σοβαρό και υποσκάπτει εκ θεμελίων την εμπιστοσύνη στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Κανένας δεν αγαπά ένα νόμισμα που μειώνει την αγοραστική του δύναμη - και ας μην ξεχνάμε ότι στη Γαλλία δεν έχουν επιβληθεί ακόμη για χάρη του ευρώ σημαντικά μέτρα λιτότητας.

Αν πουν στους Γάλλους ότι πρέπει να δεχτούν ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους για να σώσουν ένα νόμισμα που, όπως αυτοί δηλώνουν, μειώνει την αγοραστική τους δύναμη, αποτελεί μειονέκτημα για τη γαλλική οικονομία και επίσης συνιστά εμπόδιο ακόμη και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, έχουμε την εντύπωση ότι θα αντιδράσουν πολύ έντονα. Ιδωμεν...

Ευρωζώνη - Μόνη υπεράσπιση τα σενάρια τρόμου

ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης τα σενάρια τρόμου οικονομικής φαντασίας για τους... σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς που θα επέλθουν σε όποιο κράτος αποφασίσει να φύγει από το κοινό νόμισμα. Οι Ελληνες έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις ανατριχιαστικές αυτές διηγήσεις. Οι Ισπανοί όμως διάβασαν για πρώτη ίσως φορά την προηγούμενη Κυριακή για την «απίστευτη επιστροφή της πεσέτας» και τον ισχυρισμό ότι «το υψηλό κόστος της εγκατάλειψης του ευρώ φράζει κάθε άλλη διέξοδο από την κρίση». Οταν όμως και η «Μοντ» προσπαθούσε χθες να τρομοκρατήσει και τους Γάλλους με αντίστοιχα σενάρια, είναι προφανές ότι η ελκτική δύναμη του κοινού νομίσματος έχει πέσει στο ναδίρ με την πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη.


 • Γράφει ο Θωμάς Ηλιόπουλος
Μετά από κάθε δημοσκόπηση που διαβάζω, και πέρα από τα προφανή μαγειρέματα ανάλογα με αυτόν που την παρήγγειλε και με τον διαπλεκόμενο που την εκτέλεσε, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα από την πρώτη στιγμή της επαίσχυντης συμφωνίας για την συγκυβέρνηση, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Θα γελάσουμε με τα μονοψήφια ποσοστά του ΠΑΣΟΚ (εκτός αν φύγει τελικά ο ΓΑΠ, οπότε τα πράσινα βολεμένα ζώα θα ξαναψηφίσουν μονοκούκι το κόμμα της Αλλαγής και του σοσιαλισμού).

Θα γελάσουμε με τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας που μπροστά θα έχουν άσσο (”1”).

Θα γελάσουμε με τον Καρατζαφέρη που δεν θα μπαίνει στην Βουλή και θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ στην Καλλιρρόης. Από τα υπουργικά μεγαλεία, στην εξωκοινοβουλευτική ανυποληψία. Αυτή είναι η μοίρα των προβοκατόρων.

Θα γελάσουμε (ή θα κλάψουμε, δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί) με τα διψήφια ποσοστά του ΚΚΕ.

Θα γελάσουμε (όπως.με το ΚΚΕ) με τα διψήφια ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και Κουβέλη.

Θα γελάσουμε με την Ντόρα στο 2%.

Θα γελάσουμε με την Χρυσή Αυγή στην Βουλή.

Θα γελάσουμε με δυο-τρία πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα ακόμη στην Βουλή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι εκλογές είναι πολύ επικίνδυνες για το σύστημα ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Και γι’αυτό θα αναβληθούν με κάθε τρόπο, όπως έχω πει από την αρχή.

Το διαπλεκόμενο πολιτικό-επιχειρηματικό κατεστημένο, πάνω στην προσπάθεια του να διασωθεί, θα οδηγήσει τον λαό στα άκρα.

Είτε στις κάλπες, είτε στους δρόμους.

Το αποσαρθρωμένο οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης είναι έτοιμο για βίαιη κατάρρευση.

Με την ευκαιρία της αποκάλυψης περί της αμοιβής Αθεμπίγιο, μήπως μπορούμε να πληροφορηθούμε αν εξακολουθεί να πληρώνεται η στρατιά ξένων «σοφών» που ο κ. Παπανδρέου είχε προσλάβει και εγκαταστήσει στο Μαξίμου προκειμένου να αναδιοργανώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο, το κράτος και δεν ξέρω τι άλλο;

Διότι, ως γνωστόν – ή μήπως όχι; - αυτοί απέκτησαν μισθό από την πρώτη στιγμή και με νομοθετική ρύθμιση.

Και επίσης θα θέλαμε να μάθουμε: Τι έγινε; Το αναδιοργάνωσαν το… τιμημένο ή όχι ακόμη;

Βέβαια, το ποσό που έλαβε ο κ. Αθεμπίγιο θεωρήθηκε αμελητέο για το διαμέτρημά του από τους… large της ψωροκώσταινας.

Τι ψυχή έχουν 180 ψωροχιλιάρικα;

Ότι μπορεί να αντιστοιχούν σε 600 έκτακτες εισφορές για τα φτωχόσπιτα αυτών που διέπραξαν το έγκλημα να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, ούτε που το σκέπτονται.

Αλλά και πάλι, πού να το φανταστούμε όταν τον περασμένο Ιούνιο, εν χορδαίς και οργάνοις ο πολύς Αθεμπίγιο παρουσίαζε την πρότασή του για την ανάπλαση του Ελληνικού – που μάλιστα, όπως μας σέρβιρε ο κ. Παπακωνσταντίνου μαζί με το ποσό της αμοιβής του, δεν είναι δεσμευτική για τον ιδιώτη που θα το αναλάβει.

Μια πρόταση έκανε ο άνθρωπος (72% πράσινο, 15% δρόμοι και 12% δόμηση), μην την πάρουμε τοις μετρητοίς.

Και τι πρόταση! Ό,τι πρέπει για τους μνημονιακούς καιρούς. Ακόμη και… υπογειοποίηση της παραλιακής περιλαμβάνει! Τέτοια ανεδαφικότητα!

Από εκεί και πέρα, τίποτε το εξαιρετικό – οποιοσδήποτε μπορούσε να κάνει ανάλογες προτάσεις και με πολύ λιγότερα λεφτά: Τόσα σπίτια (6.500) με τόσους κατοίκους (15.000), μεταφορά μέρους των υπουργείων (σκεφθείτε να πληρώνουμε και μεταφορικά), συνεδριακό και εμπορικό κέντρο, καλλιτεχνικό κέντρο, γραφεία, πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας (εδώ τα κλείνουμε, ήθελε κι’ άλλα) και μουσείο (ενώ αυτό του Ηρακλείου παραμένει για έκτο χρόνο κλειστό).

Η πρόταση περιλαμβάνει και ολίγη από πράσινη ενέργεια με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες – γιατί ως γνωστόν πρέπει κάποτε να γίνουμε και Δανία του Νότου.

Όπως αποδεικνύεται, ο άνθρωπος κάτι έπρεπε να πει για να δικαιολογήσει τον μισθό του. Τόσον καιρό βολοδέρνει εδώ γύρω.

Από την (προεκλογική) ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2009 μας είχε απειλήσει ότι θα μας τον φορτώσει ο κ. Παπανδρέου.

Τότε που μας έλεγε πως το πρότυπό του είναι το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της Δανίας.

Στη συνέντευξη Τύπου εκείνης της χρονιάς άρχισε το «παραμύθι Αθεμπίγιο».

«Πριν από δύο εβδομάδες τον πήρα στο τηλέφωνο», μας είχε πληροφορήσει, προσθέτοντας ότι βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί του για τη δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικοτήτων!

Διότι, όπως μας είπε (ο Παπανδρέου) ότι του είπε (του Αθεμπίγιο) «αύριο ο ελληνικός λαός ενδέχεται να μου δώσει την εντολή και θέλω τη δική σου σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Έλληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα της χωροταξίας, δασών, πόλεων. Και μου είπε ναι. Και μου έχει πει και ονόματα και χρονοδιαγράμματα»!

Είναι να τρελαίνεται κανείς με τι παρίστανε ότι ασχολείται (ο Παπανδρέου)!

Τον Αύγουστο του 2010 ο Αθεμπίγιο μας είχε συστήσει… θεραπεία αδυνατίσματος της Αθήνας με γκρέμισμα κτιρίων σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Άλλωστε, μας γυροφέρνει εδώ και χρόνια. Από το 2006 όταν είχε έλθει στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του ΙΣΤΑΜΕ και είχε πει ότι η Αθήνα χρειάζεται «έξυπνες, ελαφρές λύσεις» και περισσότερους ελεύθερους χώρους, περισσότερα πάρκα και πλατείες - χώροι οι οποίοι, όπως μας είπε, θα προέκυπταν από την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων.

Πηγαίναμε ολοταχώς προς την συμμετοχή ιδιωτών και στη χρεοκοπία, αλλά ο κ. Παπανδρέου είχε… συνεργασία μαζί του (με τον Αθεμπίγιο, για να μην ξεχνιόμαστε) στο γραφείο του στη Βουλή, στις 9 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η εμμονή με τον Αθεμπίγιο καταντά αρρωστημένη. Δεν είχε προλάβει να εκλεγεί (ο Παπανδρέου) και στις 11 Οκτωβρίου του 2009, τον κάλεσε μαζί με πέντε υπουργούς (Χρυσοχοΐδη, Ρέππα, Μπιρμπίλη, Γερουλάνο, Μπατζελή) σε μια εκδρομή με πούλμαν στην Ηλεία – που επίσης θα την αναμόρφωναν!

Την επομένη, 12 Οκτωβρίου, Παπανδρέου και Αθεμπίγιο επισκέφθηκαν τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, προαναγγέλλοντας την αξιοποίησή τους αλά… Βαρκελώνη.

Με όλα αυτά, να κάνουμε τον σταυρό μας. Πάλι φτηνά την βγάλαμε!

Πιο ακριβά πρέπει να μας έχει κοστίσει εκείνη η άλλη επιτροπή ξένων σοφών, που διορίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2010 και έστυψαν το μυαλό τους για να μας πουν πώς θα οργανωνόταν η υπό την κ. Βάρτζελη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού.

«Ως τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμη», μας ενημέρωνε η προπαγάνδα στα τέλη του Νοεμβρίου του 2010.

Και μας υπενθύμιζαν τα ονόματα των σοφών που τα σκέφθηκαν όλα αυτά για τη σωτηρία μας:

Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης,Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του πρώην Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd, Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, Σουηδία, Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τον αρχικό συντονισμό του τότε υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Τι έκαναν όλοι αυτοί; Μα ασχολήθηκαν «με τη δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων, την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου και την αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και την αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης»!

Δηλαδή, να τρελαίνεσαι!

Ειδικά με τον Παγκρότσκι, θαμώνα του Συμποσίου της Σύμης, αρθρογράφου του χρηματοδοτούμενου από τον Σόρος προπαγανδιστικού μηχανισμού μαζικής παραγωγής άρθρων Project Syndicate, που στην… προηγούμενη ζωή του προωθούσε συγκροτήματα ποπ μουσικής και έδινε μάχες για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ. Και τον Ουίλκινς που έψαχνε για γενοκτονία στο Κόσοβο, δικαιολογώντας τους βομβαρδισμούς. Και τον Μάλγκαν, του ιδίου φυράματος, που είχε κάνει για ένα φεγγάρι και… βουδιστής μοναχός!

Όλα αυτά, με το αζημίωτο. Τον Μάρτιο του 2010, ο κ. Ραγκούσης εξασφάλισε τους «ευρωπαϊκού επιπέδου» μισθούς τους με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «ο πρωθυπουργός θα μπορεί να συγκροτεί σε περιόδους κρίσης επιτροπές σοφών, για θέματα κατεπείγουσας και μείζονος εθνικής σημασίας. Θα μπορεί να αναθέτει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την παροχή υπηρεσιών ή την εκπόνηση μελετών, ενώ θα μπορεί να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, ενδεικτικά για θέματα οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού, δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, καθώς και θέματα θεσμών και νομιμότητας του δημόσιου βίου. Οι αμοιβές θα ορίζονται με κοινή απόφαση πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών και θα είναι σύμφωνες με το κοινοτικό δίκαιο»!

Η τροπολογία ψηφίστηκε πανηγυρικά από όλους τους όψιμους αμφισβητίες, την ώρα που αποφασιζόταν να μην μεταβούν εύζωνοι στην παρέλαση της Ν. Υόρκης για την 25η Μαρτίου, για… λόγους οικονομίας!

Όλοι αυτοί άρχισαν να συνεδριάζουν (και να πληρώνονται), οπότε, τον Δεκέμβριο του 2010 μας ενημέρωσαν πως… θέλουν κι’ άλλους!

Έπρεπε, λέει, να δημιουργηθεί μια ακόμη… task force, με… επτά νέες διευθύνσεις – «μονάδες», ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το Μέγαρο Μαξίμου! Σύνολο, 150 άτομα!

Αμέσως άρχισε η προπαγάνδα περί… νέας δομής του πρωθυπουργικού γραφείου (ούτε το… ΝΑΤΟ να ήτανε)!

Και αποκτήσαμε:

Μονάδα Διοίκησης και Οργάνωσης (45 υπάλληλοι) με τρία τμήματα.

Μονάδα Συντονισμού Ειδικών Προτεραιοτήτων (4 υπάλληλοι).

Μονάδα Παραγωγής Πολιτικής (16 υπάλληλοι). Αυτή ήταν η… καλύτερη. Με τμήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Πράσινης Ανάπτυξης, Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας για τα προβλήματα των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων και τη… δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Κράτους και Θεσμών, Παιδείας και Πολιτισμού.

Μονάδα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού με 13 άτομα και τρία τμήματα, μεταξύ των οποίων και… Διαχείρισης Κρίσεων!

Μονάδα Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου με 12 υπαλλήλους και τέσσερα τμήματα.

Μονάδα Καινοτόμων Πολιτικών, με 11 υπαλλήλους.

Μονάδα Σχέσεων με την Κοινωνία, με 10 υπαλλήλους και τέσσερα τμήματα.

Τέλος, μια και αποκαλύφθηκε πως ούτε οι άμισθοί είναι… άμισθοι, να μνημονεύσουμε και τον Τομάζο Παντόα Σκιόππα, που τον προσλάβαμε τον Αύγουστο του 2010 και έφαγε κι’ αυτός μπόλικους μισθούς πριν τον καλέσει κοντά του ο Κύριος.

Μήπως μπορεί κάποιος εκ των βουλευτών να καταθέσει ερώτηση ζητώντας να μάθει:

 • 1. Πόσο μας έχουν κοστίσει οι σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου αυτά τα δύο καταστροφικά χρόνια.
 • 2. Αν εξακολουθούν να πληρώνονται εις υγείαν των κορόιδων.
 • 3. Αν συμβουλεύουν (λέμε τώρα) και τον κ. Παπαδήμο.
 • 4. Αν ο κ. Παπανδρέου τους πήρε μαζί του για να τον συμβουλέψουν πώς θα καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ και την Σοσιαλιστική Διεθνή.
 • 5. Αν οι ασχολούμενοι με την κούρσα διαδοχής γνώριζαν τα ποσά των αμοιβών τους και παρ’ όλα αυτά ανέχονταν αυτήν την σχιζοφρενική κατάσταση.

Υ.Γ. Ενδέχεται να αποδειχθεί πως έφαγαν τόσα πολλά λεφτά, που θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ!


Η ημερομηνία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Αθήνας για την υποτιθέμενη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ήρθε και πέρασε. Για την ελληνική πλευρά υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία αν και φαινομενικά τα Σκόπια κέρδισαν τη δίκη. Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά όμως είναι κατανοητό πως το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαγορεύσει την πολιτική του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εκφράζοντας την αυτονομία του ΝΑΤΟ πέρα από κάθε δέσμευση οντοτήτων όπως το ΔΔΧ, έσπευσε να δηλώσει: “Το βούλευμα δεν επηρεάζει την απόφαση που πάρθηκε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην σύνοδο του 2008 στο Βουκουρέστι. Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση θα παραταθεί για την πΓΔΜ, έως ότου βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της Ονομασίας. Η απόφαση επαναλήφθηκε σε μεταγενέστερες συνόδους και υπουργικές συναντήσεις.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης δεν δίνει το πράσινο φως στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης κ. Φούλε, καθώς μετά από μακρά συζήτηση οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν ομόφωνα, ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Η επιθετική πολιτική των Σκοπίων κατά της Ελλάδας προσπαθώντας να αξιοποιήσει την απόφαση της Χάγης υποσκάπτεται από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφκι, στο Radio Free Europe. Ο πρώην Πρόεδρος του VMRO επιτίθεται κατά του νυν Πρωθυπουργού Γκρουέβσκι και την πολιτική «αρχαιοποίησης» που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια: «Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα. Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας».

Η Ελλάδα εξάλλου έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί εξωτερική πολιτική ανάλογα με τα συμφέροντά της. Αν τα συμφέροντά της απειλούνται, ιδιαίτερα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όχι μόνον έχει δικαίωμα, αλλά είναι καθήκον της να παρεμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε κάθε οργανισμό που είναι μέλος και απαιτείται η συναίνεσή της.

Συγχαίρουμε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα γιά τον χειρισμό του θέματος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ κατά τη διάσκεψη των 27 Υπουργών της ΕΕ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δήμα δεν έχουν συμπεριλάβει την ορολογία περί «σύνθετης ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» προηγουμένων Ελληνικών κυβερνήσεων. Ευελπιστούμε ότι αυτό έγινε κατόπιν σχεδιασμού, καθώς πιστεύουμε ότι είναι τώρα ευκαιρία για την Κυβέρνηση της Ελλάδος να εγκαταλείψει τη θέση των τελευταίων Κυβερνήσεων για την ονομασία των Σκοπίων, και να τονιστεί και πάλι η θέση μας ότι οποιαδήποτε επίλυση του ονόματος της γειτονικής χώρας δεν πρέπει να περιέχει τη λέξη "Μακεδονία" ...

Προτρέπουμε δε να εγκαταλειφθεί η πολιτική των υποχωρήσεων της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία όπως αποδείχτηκε είναι επιζήμια. Η πολιτική των Σλάβων της ΠΓΔΜ με την μακρόχρονη ενδοτική και αδρανή στάση της Ελλάδας, ιδιαίτερα με την απόφαση της παρελθούσης διακυβέρνησης ότι αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι μόνον δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, αλλά έκανε και τη Σκοπιανή ηγεσία πιο αδιάλλακτη και αλυτρωτική. Το δε γεγονός πως η Ελλάδα δεν κατήγγειλε ποτέ τα Σκόπια για τις πάμπολλες παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας όχι μόνον μας έφερε στο σημείο να είμαστε εμείς οι κατηγορούμενοι, αλλά θα προβεί ολέθριο για την εικόνα της αδιαφορίας που μεταφέρει στα διεθνή φόρα.

Θα ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, αν κατόπιν της ετυμηγορίας του ΔΔΧ η εξωτερική πολιτική επιμείνει στην λανθασμένη πολιτική της σύνθετης ονομασίας. Και πόσο τραγικό θα ήταν για τους στρατιώτες μας, ιδιαίτερα τους προερχόμενους από τη Μακεδονία, αν υποχρεώνονταν να παραβρεθούν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη με τους «Μακεδόνες» στρατιώτες!

Καλούμε λοιπόν την Ελληνική κυβέρνηση σε εθνική επαγρύπνηση για τη Μακεδονία, μακριά από οποιοδήποτε ενδοτισμό, και αποδοχή «λύσεων» που αντιβαίνουν στο εθνικό μας συμφέρον, το δίκαιο και την ιστορία του τόπου μας. Πρέπει να παίρνει δύναμη και κουράγιο από το λαό της ο οποίος πάντοτε αποδεικνύει το μεγαλείο του σε κάθε κίνδυνο από την αρχαιότητα μέχρι την εποποιία του 40!


Στη «σύγκρουση» Σαρκοζί - Κάμερον, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και ουσιαστικά, στην αποτυχία συμφωνίας των 27 χωρών - μελών της ΕΕ, εστιάζει σήμερα ο διεθνής Τύπος.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι «ο Κάμερον και ο Σαρκοζί συγκρούονται, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης για τη συμφωνία για το ευρώ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν στο επίκεντρο μιας λυσσαλέας διαμάχης με τον Νικολά Σαρκοζί, μετά την προσπάθεια του Παρισιού να απομονώσει τον (Βρετανό) πρωθυπουργό στη Σύνοδο της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βρετανία επιθυμεί να απαλλάξει το Σίτι του Λονδίνου από όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σαν μία προσπάθεια να μετατραπεί η Βρετανία σε αποδιοπομπαίο τράγο».

Οι Financial Times τονίζουν ότι η αποτυχία των «27» να καταλήξουν σε συμφωνία, οδήγησε σε αύξηση της απαισιοδοξίας στους κόλπους της ΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνουν τις πρακτικές δυσκολίες σε αυτό το δημοσιονομικό σύμφωνο των «23». «Η νέα διακυβερνητική συμφωνία θα έχει πιθανότατα μικρότερη ισχύ και θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ 23 μελών της ΕΕ. Δεδομένου όμως, ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 27, παραμένει αβέβαιο το πώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που υπόσχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εφαρμοστούν. Οι θεσμοί της ΕΕ - και κυρίως η Κομισιόν, η οποία επιβλέπει και αξιολογεί αυτούς τους κανόνες - νομικά δεν μπορεί να έχει επίσημο ρόλο σε οποιαδήποτε συμφωνία εκτός ΕΕ».

Το BBC γράφει ότι «η Βρετανία μένει εκτός της συμφωνίας για την οικονομική κρίση στην ΕΕ», προσθέτοντας τις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε ότι «οι "απαράδεκτες" απαιτήσεις (του Ντ.Κάμερον) για εξαιρέσεις μπλόκαραν τη δυνατότητα πλήρους Συνθήκης».

Η Le Monde υπογραμμίζει ότι στο περιθώριο της Συνόδου εκδηλώθηκαν όλες οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ.

Η El Pais προβλέπει «άρωμα αποτυχίας» σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου, αφού «οι χώρες του ευρώ θα προχωρήσουν χωρίς τη Βρετανία».

Το Spiegel επισημαίνει ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει μόνη της να βρει λύση για τη διάσωση», κάνοντας λόγο για «δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες».

H Welt αναφέρει ότι «η αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για ολόκληρη την ΕΕ, η οποία θα κινηθεί σε δύο ταχύτητες: «τις χώρες του ευρώ και τις έξι χώρες που συμφώνησαν με αυτές, των οποίων οι οικονομίες είναι στενά συνδεδεμένες και τις υπόλοιπες χώρες που έμειναν εκτός (συμφωνίας)».

Η Wall Street Journal εστιάζει στο ότι «αυξάνονται οι εντάσεις στη Σύνοδο της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να αποσπάσουν την στήριξη και των 27 μελών της ένωσης για την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να υπάρξει σύσφιξη του δημοσιονομικού συντονισμού καθώς έληξε η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της αποφασιστικής συνόδου στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες, οι οποίοι παραμένουν βαθιά διχασμένοι για βασικά στοιχεία στην στρατηγική κατά της κρίσης, αποφάσισαν ότι θα κινηθούν στην κατεύθυνση ενός συμφώνου που θα υπογράψουν τουλάχιστον 23 μέλη ώστε να ενισχυθούν οι κανόνες εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου συμφώνου όμως, παραμένουν αδιευκρίνιστες».

Το CNN σχολιάζει ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης καταλήγουν σε νέα συμφωνία, χωρίς τη στήριξη της Βρετανίας». • Απόφαση Βόμβα: δεσμευόμαστε σε έναν νέο ευρωπαϊκό ισχυρό δημοσιονομικό κανόνα. Αυτό σημαίνει: τα κράτη μέλη θα το ενσωματώσουν στο σύνταγμα...
Χθες ολοκληρώθηκε η σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πλήρης επικράτηση της Γερμανίας...

Ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ στην Ευρώπη...

Τα αποτελέσματα τραγικά τόσο για το μέλλον της Ε.Ε όσο και για την συνοχή της.

Δέκα επτά χώρες συμφώνησαν, έξη προτίθενται να συμμετάσχουν και δυο κυβερνήσεις θα ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους. (υπάρχουν και τέτοιες χώρες...)

Η είδηση όμως και ταυτόχρονα βόμβα μεγατόνων είναι ότι…

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης θα πρέπει να περάσουν-μεταφερθούν στο σύνταγμα….για να επισημοποιηθούν!

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση του Herman Van Rompuy, για την χθεσινή σύνοδο
Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για τα κύρια αποτελέσματα της πρώτης συνόδου εργασίας μας από αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου. Βραχυπρόθεσμα είχαμε συμφωνήσει σε άμεσες ενέργειες για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση. Μακροπρόθεσμα, συμφωνήσαμε σε μια νέα δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έχουμε αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων μας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ζώνη του ευρώ και τα άλλα κράτη μέλη θα βοηθήσουν να διαθέσουμε πρόσθετους πόρους έως και 200 ​​δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η Ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική Σταθερότητα Διευκόλυνσης (EFSF) θα αναπτυχθεί ταχέως.

Συμφωνήσαμε, επίσης, για την επιτάχυνση της θέσης σε ισχύ του ταμείου διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) . Θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), έχουμε κάνει μια σημαντική αλλαγή στο δόγμα μας: από τώρα και στο εξής θα ακολουθεί πιστά τις αρχές και τις πρακτικές του ΔΝΤ. Ή να το πούμε πιο ωμά: η πρώτη προσέγγιση μας για να PSI, η οποία είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για το χρέος αγορές, είναι πλέον επίσημα παρελθόν.

Μέχρι στιγμής για την άμεση δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε ένα μέσο και μακροπρόθεσμη προοπτική. Για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε σε μια νέα δημοσιονομική πολιτική.

Αυτό σημαίνει: όλοι μας δεσμευόμαστε σε έναν νέο ευρωπαϊκό ισχυρό δημοσιονομικό κανόνα.
Αυτό σημαίνει: τα κράτη μέλη θα το ενσωματώσουν στο σύνταγμα ή αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει: ενίσχυση των κανόνων μας για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθιστώντας τους περισσότερο αυτόματους.
Σημαίνει επίσης ότι τα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού τους στην Επιτροπή.

Υπήρξε μια ευρεία συμφωνία επί της ουσίας. Όσον αφορά τη μορφή, όλοι θέλουν να κάνουν αυτή τη νέα δέσμευση επισήμως δεσμευτική.

Βεβαίως, στην ΕΕ – που βασίζεται σε συνθήκες, πρωτόκολλα, νόμους – μιλώντας για τα νομικά μέσα δεν είναι ποτέ εύκολο. Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση στο τέλος της πρώτης συνόδου. Το συμπέρασμα είναι ότι 17 μέλη της ευρωζώνης και 6 άλλοι θα υπογράψουν μια διακυβερνητική συνθήκη. Δύο άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη την εντολή να συμμετάσχουν.

Η σύνοδος κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, μου δίνει την εντολή να εξετάσω τον τρόπο που μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική ένωση, μια εντολή σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Eurogroup. Η δημοσιονομική πολιτική που αποφασίσαμε σήμερα είναι ένα σημαντικό πρώτο αποτέλεσμα.
Δύο άλλα θέματα που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της εντολής: η ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης. Όπως γνωρίζετε, έχω ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση και αποφασίσαμε απόψε ότι, με τους δύο συναδέλφους μου, θα εκπονήσω μια επιπλέον έκθεση, τον Ιούνιο, για εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης.
Για να τελειώσω, μια λέξη για το αύριο.

Το πρωί θα υπογράψουμε τη Συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας. Στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι μόνο θα συνεχίσουμε τη σημερινή συζήτηση, αλλά επίσης θα εξετάσουμε τις οικονομικές πολιτικές, την ενέργεια, τη διεύρυνση και τις εξωτερικές σχέσεις.

Υ.Γ: Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, Δανίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και της Ρουμανίας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Τσεχίας και Σουηδίας θα διαβουλευθούν με τα Κοινοβούλια τους προτού λάβουν απόφαση.
Εμείς στείλαμε μια μαριονέτα να διαπραγματευθεί το μέλλον μας και την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία….