Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Σεπ 2014

Παρακολουθούν λαθρομετανάστες που ενδέχεται να έχουν επαφές με τζιχαντιστές
Καραβάνια τζιχαντιστών περνούν από την Ελλάδα με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Στέλιος Βραδέλης

Σε στενή παρακολούθηση από την Ελληνική Αστυνομία βρίσκονται 50 μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις πως διατηρούν επαφές με σκληρούς πυρήνες φονταμενταλιστών.
Από τις Ελληνικές αρχές ανακρίνεται ένας Αλγερινός που έμενε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ο οποίος προσπάθησε να ταξιδέψει στην Τουρκία έχοντας μαζί του δεκάδες δελτία ιταλικής ταυτότητας.
Ο άντρας αυτός, που συνελήφθη ύστερα από πληροφορίες της Europol και με βάση στοιχεία του προγράμματος Traveler, βρέθηκε να κουβαλάει στη βαλίτσα του εκατό (100) ασυμπλήρωτα δελτία ιταλικής ταυτότητας για τα οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε σειρά κλεμμένων ασυμπλήρωτων εγγράφων.

Οι Αρχές εκτιμούν πως ο Αλγερινός, που ζει στην Ελλάδα πολλά χρόνια, με νόμιμα έγγραφα μέσω Τουρκίας θα κατέληγε στη Συρία, ενώ τα Ιταλικά έγραφα πιθανόν να χρησιμοποιούνταν από τζιχαντιστές, προκειμένου να εισέλθουν στην Ευρώπη νόμιμα ως πολίτες Ιταλίας και να μην κινδυνεύσουν να συλληφθούν.
Για την περίπτωση του Αλγερινού έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και οι αμερικανικές αρχές, ενώ εκτιμάται πως ανήκει σε υψηλόβαθμο κλιμάκιο των ακραίων ισλαμιστών.

Δύο Ιμάμηδες και τρεις Ιρακινοί
Ο Αλγερινός, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρισκόταν ούτως ή άλλως στη λίστα παρακολουθούμενων που είχαν συντάξει οι Ελληνικές αρχές, οι οποίες κατέληξαν σε αυτήν ύστερα από την επεξεργασία στοιχείων που δόθηκαν από τη Europol, μέσω του μυστικού προγράμματος Traveler, αλλά και από ενημέρωση που υπήρξε από τις αμερικανικές αρχές.
Πρόκειται για άτομα που κινούνται στο χώρο των ακραίων ισλαμιστών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν απασχολήσει την Ασφάλεια εξαιτίας των ακραίων θέσεων που εξέφραζαν στις συγκεντρώσεις των μουσουλμάνων σε ορισμένα από τα δεκάδες αυτοσχέδια τζαμιά που λειτουργούν στην Αθήνα.

Ήδη την Αστυνομία απασχολούσε η στάση δύο ιμάμηδων με καταγωγή από το Πακιστάν, τα λεγόμενα των οποίων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των μουσουλμάνων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν φτάσει στο σημείο να προειδοποιήσουν τις Ελληνικές Αρχές για τις ακραίες θέσεις που ανέπτυσσαν αυτοί οι δύο ιμάμηδες σε χώρους συνάθροισης των μεταναστών σε Νίκαια και Ρέντη.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε η Europol στις ελληνικές αρχές, ορισμένοι από τους ευρωπαίους που τώρα μάχονται μαζί με τους τζιχαντιστές στη Μέση Αναστολή, είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φονταμενταλιστές που βρίσκονται τώρα στη Συρία είχαν περάσει από την Ελλάδα και είχαν φιλοξενηθεί για κάποια 24ωρα από μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας.

Επιπλέον εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις λαθρομεταναστών από το Ιράκ που ζούσαν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην χώρα τους και οι οποίοι εκτιμάται πως έχουν στελεχώσει τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Στις περιπτώσεις των ατόμων αυτών αναζητούνται οι επαφές τους με φιλικά τους πρόσωπα, όπως επίσης και αν υπάρχει οποιαδήποτε συγκέντρωση χρηματικού ποσού που δίνεται για τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι αρκετοί από τους μαχητές του Ισλαμικού Στρατού, που πολεμούν σε Ιράκ και Συρία, διέσχισαν την Ελληνική επικράτεια και κατευθύνθηκαν στη Μέση Ανατολή μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου αξιωματούχου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν και Έλληνες στις τάξεις των περίπου τριών χιλιάδων δυτικών που έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
Οι Ελληνικές Αρχές, ωστόσο, αμφισβητούν πως υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι μεταξύ των Τζιχαντιστών, ωστόσο δεν αποκλείουν την πιθανότητα μετανάστες που ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα να πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ και να πολεμούν τώρα στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Από τη Europol έχει ζητηθεί οι Ελληνικές Αρχές να είναι προετοιμασμένες για να ανακόψουν την επιστροφή Ευρωπαίων πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο την πραγματοποίηση χτυπήματος. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς στόχους των τζιχαντιστών, λόγω της παρουσίας και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγή εφημ. «Το Καρφί»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Άγκυρας στη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους
Η κυριότερη ατυχία για τον Ερντογάν είναι ότι μπορεί να κορόιδεψε τους πάντες με τη διπλοπροσωπία του, εκτός από έναν, το Ισραήλ

Γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας
Δημοσιογράφος


Εκατομμύρια λέξεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για τον ύποπτο ρόλο της Τουρκίας στη νέα πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής με τους διαβόητους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με δεκάδες σοβαρούς αναλυτές, τη βασική ευθύνη για τη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους, έχει η Τουρκία.

Στην μετά Σαντάμ εποχή, η Τουρκία είχε καλύψει σε επιχειρησιακό επίπεδο την προσπάθεια του ελεύθερου κόσμου να ελέγξει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο μεταπολεμικό Ιράκ. Στη συνέχεια, οι Αμερικανοί εξόπλισαν τον νέο ιρακινό στρατό με μεσαία υπερσύγχρονα όπλα. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, το Ισραήλ ενημέρωνε κατ’ επανάληψη τις ΗΠΑ για το ανεξέλεγκτο της κατάστασης και τον ύποπτο ρόλο της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ όμως προχώρησαν, θεωρώντας ότι ήταν απολύτως ελεγχόμενος και αντάξιος συμμαχικού κράτους ο ρόλος της Τουρκίας.

Πολλούς μήνες αργότερα έγινε γνωστό ότι τουρκικές πόλεις όπως η Αλεξανδρέττα και η Αντιόχεια υπήρξαν οι κομβικοί σταθμοί για την οργάνωση των βασικών πυρήνων των τζιχαντιστών λίγο πριν αυτοί προωθηθούν με τη βοήθεια της ΜΙΤ προς τη Συρία. Η δικαιολογία του Ερντογάν ήταν ότι οι συγκεκριμένοι πολεμούσαν τον Άσαντ, μισητό πρόσωπο για την Τουρκική Δημοκρατία.

Κάπως έτσι έγιναν καλοδουλεμένος στρατός οι κατσαπλιάδες του ISIS, αρπάζοντας τα όπλα που έστελναν οι Αμερικανοί στον στρατό του Ιράκ. Ακόμα και ο ιμάμης Γκιουλέν από την Αμερική, αντίπαλος του Ερντογάν, προειδοποιούσε τις ΗΠΑ για τα επικίνδυνα παιχνίδια του «σουλτάνου».
Όταν οι ΗΠΑ το κατάλαβαν ήταν πλέον αργά. Είχαν εξοπλίσει μία καλοκουρδισμένη ισλαμική μηχανή, και ο Ερντογάν την οργάνωσε.

Ουσιαστικά ο Ερντογάν υλοποιούσε ένα μακροπολιτικό σχέδιο για την Τουρκία, το οποίο την ήθελε κομβική δύναμη στην περιοχή της, σηκώνοντας ανάστημα και απέναντι στους Αμερικανούς. Εκμεταλλευόταν τις πληροφορίες και τις ανάγκες των συμμάχων, κάνοντας όμως «στην πλάτη τους» την προσωπική του πολιτική.

Ο Ερντογάν θέλει την Τουρκία να είναι ο ενδιάμεσος σταθμός ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινάει από το Κατάρ, θα περνάει από τη Σαουδική Αραβία και το Ισλαμικό Κράτος και θα καταλήγει στην Τουρκία πριν διανεμηθεί αλλού.
Ο τούρκος Πρόεδρος είδε πρώτος το ενεργειακό κενό που θα δημιουργούνταν μετά την ακύρωση των ΗΠΑ για τον South Stream, αλλά και τη βούληση των Αμερικανών για σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κάπως έτσι ο «σουλτάνος» έγινε ο απαραίτητος «διπρόσωπος» για τις ΗΠΑ.

Στην ουσία είναι πίσω από όλα μαζί με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Ακόμη και για την τελευταία φαίνεται ότι έχει δει τη μεγάλη κρίση που έρχεται στη συγκεκριμένη χώρα όταν πεθάνει ο υπέργηρος Σαούντ, ο οποίος για την ώρα κρατάει τη χώρα του ενωμένη απέναντι στους επιγόνους του, που είναι έτοιμοι να αλληλοσπαραχθούν.

Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία φιλοδοξεί να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε όλη την περιοχή. Αν το δει κάποιος από ψηλά, οι κινήσεις του Ερντογάν ήταν αριστοτεχνικές. Οι ΗΠΑ έσπρωχναν τις εξελίξεις για το νέο κουρδικό κράτος και ο Ερντογάν τα έβρισκε με τον Κούρδο Μπαρζανί υπογράφοντας μαζί του συνεργασία. Παράλληλα, έσπρωχνε τους ισλαμιστές που έφταναν στα περίχωρα της Αρμπίλ και διακήρυττε παντού ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να τους ελέγξει. Είδε πρώτος την ανερμάτιστη πολιτική του Ομπάμα –και όχι των ΗΠΑ- στη Μέση Ανατολή, που σχεδόν διέλυσε κομβικές μουσουλμανικές χώρες.

Όμως, είχε και ατυχίες. Πίστεψε ότι ο Άσαντ θα είχε την τύχη του Καντάφι. Έσφαλε.
Η κυριότερη ατυχία, όμως, για τον Ερντογάν είναι ότι μπορεί να κορόιδεψε τους πάντες με τη διπλοπροσωπία του, εκτός από έναν, το Ισραήλ.
Μπορεί να φαντάζει ειρωνικό και οξύμωρο, όμως η σταθερότητα σε όλη την περιοχή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι Ισραηλινοί θεωρούν τον Ερντογάν επικίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη στον ίδιο βαθμό με τους τζιχαντιστές. Το Ισραήλ ήταν αυτό που γελοιοποίησε στο παρελθόν τον «σουλτάνο» όταν πήγε με τις επισκέψεις του να παρουσιαστεί ως ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Το Ισραήλ ήταν εκείνο που ενημέρωσε πρώτο τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έδινε στους τζιχαντιστές, το Ισραήλ –μέσω των παγκόσμιων μιντιακών κολοσσών που ελέγχει- έβγαλε στη φόρα τα ενεργειακά σχέδια του Ερντογάν.

Και ο ρόλος της Ελλάδας σε όλα αυτά; Όπως μου έλεγε πρόσφατα κορυφαίος Αμερικανός δημοσιογράφος: «Η Ελλάδα πρέπει να προσέχει το Ισραήλ σαν τα μάτια της». Άλλωστε, είναι το μόνο στην περιοχή που μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον «το ποιόν κάποιων «καταγεγραμμένων» μεταναστών που περνούν το Αιγαίο», προερχομένων από τα τουρκικά παράλια.
Και ο νοών νοείτω…

Πηγή εφημ. «Αξία»

Σχόλιο ιστολογίου GrCitizen: Χωρίς να θέλουμε να υποβιβάσουμε τον ρόλο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και χωρίς φυσικά να θέλουμε να υποτιμήσουμε την ικανότητά του στην πληροφόρηση όλων όσων συμβαίνουν σε αυτή την πλέον ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη, απλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως το Ισραήλ έχει μία πάρα πολύ καλή (αν και όχι διαφημισμένη) συνεργασία με την Τουρκία, η οποία δεν εγκλωβίζεται σε στενά εμπορικά και ενεργειακά πλαίσια, αλλά αναπτύσσεται και σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, οπλικών συστημάτων κ.α. Οπότε, ας μην αποδεχόμαστε την ό,ποια «αντιπαλότητα» μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, όπως και αν αυτή εμφανίζεται στον Τύπο…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Θρίαμβος των Κυβερνητικών

Βαριά ήττα υπέστησαν στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Αντιπροσώπων στο συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΥΠ, οι υπό την απερχόμενη σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία δυνάμεις υπό τον υπόδικο Θ. Σ.
Πρόκειται για την ομοσπονδία που ίδρυσαν το 2011 για να ελέγχουν τα πάντα στην υπηρεσία, οι ελεγχόμενοι από το σύστημα ΓΑΠ, Καρχιμάκη, Μπίκα και Παπαγεωργίου συνδικαλιστές, διαλύοντας με αδιαφανείς διαδικασίες και σωρεία διώξεων αντιπάλων και μη υποτασσόμενων συνδικαλιστών και υπηρεσιακών στελεχών, την ιστορική και μη ελεγχόμενη από το αμαρτωλό σύστημά τους ΠΟΣΕΥΠ...

Οι συνδικαλιστικές δηλαδή δυνάμεις που ηττήθηκαν παταγωδώς πρόσκεινται στην πασοκική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ & του Καρχιμάκη (κίνηση των 75), στην Λούκα Κατσέλη και στους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου...

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔΗΜΑΡ και στο ΚΚΕ ήταν οι θριαμβευτές των εκλογών μετά το πέρας της σημερινής καταμέτρησης των ψηφοδελτίων από τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους...

Στο ένα Σωματείο, τον ΣΥΡΤΓΕΥΠ, οι νικητές εξέλεξαν 8 Αντιπροσώπους έναντι κανενός της παρέας Θ.Σ., ενώ στο άλλο Σωματείο, τον ΣΥΚΕΥΠ, οι νικητές εξέλεξαν 32 Αντιπροσώπους και η παρέα του Θ.Σ. 23...
Συνολικά δηλαδή οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται κυρίως στον Κυβερνητικό Συνασπισμό εξέλεξαν 40 Αντιπροσώπους ενώ αυτές που πρόσκεινται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΓΑΠ 23...
Αυτό σημαίνει ότι λόγω του νόμου που διέπει το συνδικαλιστικό καθεστώς της ΕΥΠ, στο νέο Δ.Σ. οι νικητές θα καταλάβουν και τις 11 έδρες στο νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί από το Εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας!!!

Και το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι ποιος θα πληρώσει στο ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα αυτή και ποιος ευθύνεται για το ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε την απερχόμενη συνδικαλιστική ηγεσία υπό τον υπόδικο Θ.Σ. την παραμονή των εκλογών δηλώνοντας ανοικτά την υποστήριξή του και τη στήριξή του σ´ αυτήν την ηγεσία (παρά την ρητή απαγόρευση του νόμου);
Ποιος είχε διαβεβαιώσει τον κ. Τσίπρα ότι η παρέα του Θ.Σ. θα κέρδιζε άνετα τις εκλογές ώστε να προβεί σ´ αυτές τις δηλώσεις;
Τι θα του πουν τώρα που λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή χωρίς τους υπαλλήλους της ΕΥΠ;

Πηγή Greek American News Agency


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Βασίλειος Κόκκινος
Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου


Ο κίνδυνος μουσουλμανοποιήσεως της Ευρώπης είναι μέγας και ορατός. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιές μουσουλμάνων έχουν καταφύγει προς εξεύρεση εργασίας στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και ιδιαιτέρως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Δυόμισι περίπου χιλιάδες γόνοι των μουσουλμάνων τούτων έχουν ήδη ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Οι αρχές της ανεξιθρησκείας και της ελευθέρας διακινήσεως ανθρώπων και αγαθών, που επεκράτησαν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, είχαν ως συνέπεια τη διευκόλυνση των μουσουλμάνων να εγκατασταθούν σε συνοικίες – γκέτο, όπου είναι αδύνατον να ζήσουν πολίτες άλλων θρησκειών. Η απορρόφηση των μουσουλμάνων από τους λαούς των χωρών στις οποίες ζουν, είναι εντελώς αδύνατη. Η Τουρκία πρωτοστατεί στην επέκταση του ισλαμισμού.

Ειδικότερα στην νεο-οθωμανική εκστρατεία για την επέκταση τούτου προμαχεί ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιουρμέζ. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του καυχάται ότι δεν θα υπάρξει χώρα στην οποία ακούγεται το Κοράνι χωρίς την προστατευτική παρουσία της Τουρκίας. Προς τον σκοπό αυτό, απεκάλυψε την ίδρυση μιάς σειράς οργανισμών που θα διευθύνουν την τουρκική πανισλαμική εκστρατεία, όπως το «Ισλαμικό Συμβούλιο Ευρασίας», η «Σύνοδος Θρησκευτικών Ηγετών Μουσουλμάνων Αφρικής», η «Συνεύρεση Μουσουλμάνων Ευρώπης», η «Συνέλευση Προέδρων Θρησκευτικών Θεμάτων Βαλκανίων» κ.α.

Μάλιστα, ο άνω θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας προτίθεται συντόμως να μεταβεί στη Λατινική Αμερική για να κινητοποιήσει το εκεί μουσουλμανικό ποίμνιο, ώστε να έλθει πιο κοντά στη νέα παγκόσμια προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων, ήτοι την Τουρκία.

Ας σημειωθεί ότι ο αυτός θρησκευτικός ηγέτης επεσκέφθη την Δημοκρατία της Γεωργίας, όπου είναι η μουσουλμανική μειονότητα των Ahiska που ομιλεί ένα τουρκογενές γλωσσικό ιδίωμα. Σκοπός της επισκέψεώς του αυτής ήταν η ενίσχυση των μουσουλμάνων και της καταπιεσμένης θρησκευτικής τους πίστεως και η διαμαρτυρία του στην ηγεσία της Γεωργίας διότι η μειονότητα αυτή υποφέρει από τους χριστιανούς της περιοχής Νοτίου Καυκάσου.

Η Ελληνική Πολιτεία, προστατεύουσα τους μουσουλμάνους υπερμέτρως και υποσχεθείσα να ανεγείρει μουσουλμανικό τέμενος σε κεντρικό σημείο των Αθηνών, χωρίς να έχει υποχρέωση από διεθνή συνθήκη, ούτε από το Σύνταγμα της χώρας, ευνοεί σκανδαλωδώς την αύξηση των μουσουλμάνων στη χώρα μας. Η εύνοια αυτή συνδυαζόμενη με τις επαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει την ορθόδοξη ελληνική εκκλησία σε κίνδυνο και σε μειονεκτική θέση. Στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Λάρισας και υπό τον τίτλο «Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας», γράφονται τα εξής:
«Η παρέμβαση της Εκκλησίας στα πράγματα της Πολιτείας και η στενή διαπλοκή της με το Κράτος, ανάγεται στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Οι παθογένειες αυτής της σύμφυσης είναι πάντοτε εμφανείς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την εθνικιστική και πολλές φορές οπισθοδρομική πολιτική παρέμβαση της προηγούμενης ηγεσίας της ελληνικής Εκκλησίας, αλλά και με τη σκανδαλώδη οικονομική και παραοικονομική δραστηριότητα Εκκλησίας και μοναστηριών. Σήμερα είναι πλέον φανερό ότι έχει καταστεί ώριμο το κοινωνικό αίτημα για μία σύγχρονη και δημοκρατική πολιτεία, του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και σε συνταγματικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε και διεκδικούμε τον πλήρη διαχωρισμό ρόλων Εκκλησίας και Κράτους με πλήρη αρμοδιότητα της Πολιτείας σε ζητήματα γάμου, ονοματοδοσίας και μαθήματος θρησκευτικών. Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Η ανεξιθρησκεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ενώ η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Το κράτος διασφαλίζει την απόλυτη άσκησή της και σέβεται όλα τα θρησκεύματα… Το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται στη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση έτσι ώστε να μην έχει ομολογιακό χαρακτήρα, αλλά η εισαγωγή στην ιστορία, την κοινωνιολογία και τη δογματική όλων των θρησκειών. Επιστροφή στο Κράτος της μεγάλης ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας και απόδοσή της σε ακτήμονες και σε δημόσια χρήση. Τα εισοδήματα των εκκλησιαστικών ενώσεων και οργανώσεων από εμπορικές δραστηριότητες, χρεόγραφα και εκμετάλλευση ακινήτων, φορολογούνται κανονικά».
Άραγε οι καθηγούμενοι των μονών του Αγίου Όρους, που υπεδέχθησαν και ευχήθηκαν στον κ. Τσίπρα επιτυχία, εγνώριζαν τις πιο πάνω προθέσεις των στελεχών του κόμματός του;
Αντί ο τελευταίος να ζητήσει να μείνει μόνος με την εικόνα του «Άξιον Εστί» (κάτι που μάλλον υπεδείχθη εις αυτόν, από εκείνον που είχε την φαεινή ιδέα να προκαλέσει την επίσκεψή του), θα έπρεπε να είχε το θάρρος να δηλώσει αν προτίθεται να απογυμνώσει την Εκκλησία και τα μοναστήρια των περιουσιακών τους στοιχείων. Οπότε θα είναι ανέφικτο οι Έλληνες και ξένοι να επισκεφθούν τα μοναστήρια, αφού αυτά θα αδυνατούν να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό…

Οι εξαγγελίες των συριζαίων θυμίζουν αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αντώνη Τρίτση. Τελικώς, ο πρώτος όταν έφθασε στο έσχατο σημείο, προσέφυγε στην βοήθεια της Εκκλησίας. Και ο δεύτερος, όταν ασθένησε, είχε τον χρόνο να αναλογισθεί την αξία της ευλογίας της Εκκλησίας.

Η εθνική υπόσταση είναι συνδεδεμένη με την ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει δώσει πολλές φορές στο κράτος όχι μόνον τα περιουσιακά της στοιχεία, αλλά και τα μανουάλια. Αλλά ουδέποτε η Πολιτεία ανεγνώρισε την συμβολή της στην ανακούφιση του λαού.
Ας αναλογισθούν, επομένως, οι νέοι πολιτικοί, που διακατέχονται από τη μέθη της εξουσίας, ότι χωρίς την ευλογία της Εκκλησίας και του Υψίστου ουδέν είναι δυνατόν να επιτύχουν, όπως δεν επέτυχαν έως τώρα όλοι οι δυνάστε της Γης.

Πηγή εφημ. «Αξία»

Σχόλιο ιστολογίου: Σε τι διαφέρει, άραγε, το μένος και οι κανόνες που οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν – επιθυμούν – προσβλέπουν να επιβάλουν στην Εκκλησία και στους χριστιανούς της χώρας (έχουμε ακούσει μέχρι και το «να υπάρχει ειδικός φόρος στους χριστιανούς») από τους κανόνες που θέτουν οι τζιχαντιστές στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, για να μην τους κόψουν τα κεφάλια; Άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει και φόρο στους μουσουλμάνους και θα ασκεί οικονομικό έλεγχο στα διαχειριστικά των τζαμιών; Ελάχιστες απορίες εκφράζουμε, απάντηση δεν περιμένουμε, αφού εκείνοι που επιθυμούν να ληστέψουν την Εκκλησία, δεν γνωρίζουν ούτε την Ελληνική ιστορία και την πραγματική συμβολή της Εκκλησίας στον Ελληνικό λαό, αλλά και στα ταμεία του Ελληνικού κράτους…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η παραίτηση του Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο φαίνεται ότι είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου της επίσκεψης Σαμαρά στην Γερμανία που κατέληξε σε φιάσκο
Η αρνητική στάση της Α. Μέρκελ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε όλα τα αιτήματά του απλά του έδειχνε την "πόρτα της εξόδου"
Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά εκλογών!

Εκλογές οι οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους την 9η Νοεμβρίου.

Στην Βουλή, επίσης, σήμερα είχαμε ένα "όργιο" κατάθεσης άσχετων τροπολογιών από την κυβέρνηση, φαινόμενο κάθε άλλο παρά σύνηθες, αλλά ενδεικτικό του προεκλογικού κλίματος.

Τα πηγαδάκια στην Βουλή, τα πολιτικά γραφεία, όλοι σήμερα μιλούσαν για άμεση προσφυγή στην κάλπη σε ένα κλίμα που εκπορεύεται (επιβεβαιωμένο) από το Μαξίμου.

Η στάση της Α. Μέρκελ "είπε" πολλά στον Α. Σαμαρά και ίσως για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συνειδητοποίησε ότι "τελείωσε ο χρόνος του".

Γιατί πάμε σε εκλογές;
Πρώτον για πρακτικούς λόγους: Δεν βρίσκει ο Α. Σαμαράς - όσο και αν υποστηρίζει το αντίθετο - τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακόμα, με τα νέα μέτρα που θα ληφθούν από 1/1/2015, θα είναι ουσιαστικά αδύνατον να βρεθούν για την κυβέρνηση οι επιπλέον βουλευτές (καμιά 10ριά) που χρειάζεται για να φτάσει τους 180 που θα συναινέσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γιατί έρχεται πραγματικό "τσουνάμι" μέτρων που θα αποτελειώσει την ελληνική κοινωνία και θα θέσει σε δοκιμασία την κυβερνητική πλειοψηφία των 154 βουλευτών, καθώς και τα "ρετάλια" της ΔΗΜΑΡ που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και θεωρούνται εν δυνάμει εφεδρείες της κυβέρνησης.

Έπειτα κανείς δεν θέλει να συνδέσει την προεδρική εκλογή με τις εκλογές. Είναι πάγια παράδοση της ελληνικής πολιτικής σκηνής η οποία παραβιάστηκε μόνο το 1985 με την παραίτηση του Κ.Καραμανλή. Άρα οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα γίνουν πριν και το αποτέλεσμά της θα εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση δεν αντέχει άλλο, γιατί δεν αντέχουν άλλο οι πολίτες. Απλά πράγματα. Ο ΕΝΦΙΑ μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως ο φόρος-σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής αγανάκτησης και οδήγησε σε εκλογές.
Το να επιβάλλεις φόρους και να μην μπορείς να τους εισπράξεις, δεν λέει και πολλά πράγματα άλλωστε.

Πάντως να σημειώσουμε και κάτι αλλο: Δεν αποφασίζει κανείς εντός Ελλάδος για το αν θα πάμε σε εκλογές ή όχι. Και σίγουρα όχι ο Α.Σαμαράς ή ο Ε.Βενιζέλος. Ο Α.Τσίπρας δεν θέλει τώρα εκλογές.

Αλλά αυτοί που πραγματικά αποφασίζουν θα τον σύρουν σε εκλογές, θα τις κερδίσει άνετα και εν συνεχεία ο σχεδιασμός είναι να "κονσερβαριστεί" και αυτός σε μνημονιακά καλούπια.

Με απλά λόγια, οι δανειστές θέλουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση... Ξέρουν ότι δεν θα έχει αυτοδυναμία, θα παίξει μεταξύ 130 και 140 βουλευτών και βέβαια θα έχει ανάγκη από το λοιπό σύστημα για να κυβερνήσει.

Άλλωστε δεν θα έχει ούτε το κράτος στα χέρια του (με εξαίρεση το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου διαθέτει αξιοσέβαστη δύναμη, εξ ου και οι "κουλές" αποφάσεις του, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα - αεροδρόμιο Ελληνικού, άνοιγμα καταστημάτων της Κυριακές κλπ).

Πώς θα κυβερνήσει; Με λίγη τύχη μπορεί να μπουν οι ΑΝΕΛΛ στην κυβέρνηση και να το δώσουν τους 10-12 βουλευτές που επιδιώκει ενώ θα υπάρχει και το πάντα πρόθυμο ΠΑΣΟΚ με τους 15-18 βουλευτές να κυβερνήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το Ποτάμι με τους ίδιους περίπου βουλευτές.
Αν δεν γίνουν τώρα εκλογές χάνεται η πιθανότητα να φτάσουν οι ΑΝΕΛΛ το 3%.

Βέβαια το "όνειρο" των ξένων δανειστών είναι να υπάρξει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Με αυτό το τρόπο θεωρούν ότι θα ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι. Έστω με αυτούς τους 60-70 βουλευτές που θα εκλέξει η ΝΔ.

Στη ΝΔ έχουν και έναν άλλο λόγο να μην καθυστερούν την προκήρυξη εκλογών: Τον Μάρτιο θα αφεθεί αναγκαστικά ελεύθερος ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Χ. Παππάς και ο Γ. Λαγός. Με απλά λόγια το εθνικιστικό κόμμα που κρατάει "δυνατά" στα επίπεδα του 9-10% θα έχει και ηγεσία! Και δεν θέλουν σε πάνε σε εκλογές με αυτούς τους όρους. Για δίκη ούτε κουβέντα. Με αυτά τα στοιχεία ούτε ... Εβραίος δικαστής δεν θα τους καταδίκαζε.

Άρα, υπάρχει το αξεπέραστο εμπόδιο των 180 βουλευτών, οι ξένοι θεωρούν πώς ο Α. Σαμαράς ότι είχε να δώσει το έδωσε (είναι πολύ χαρακτηριστική η στάσης της Α. Μέρκελ), οι ξένοι θέλουν εκλογές γιατί βαρέθηκαν να ακούνε "Δεν μπορούμε να περάσουμε άλλα μέτρα" και όσο καθυστερεί τόσο η ψαλίδα θα ανοίγει.

Αλλά και οι αγορές δείχνουν εκλογές:
Είχαμε σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της επιστροφής της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα λόγω των επικείμενων εκλογών

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν πρόκειται να εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας για τον απλό λόγο ότι τίποτα δεν στέκεται στην χώρα και δεν υπάρχουν σταθερές. Και μόνο το ότι η χώρα για μία ακόμα χρονιά θα κλείσει με ύφεση ενώ από το 2012 υποστηρίζουν ότι "τελειώνει η ύφεση" τα λέει όλα.

Επιπροσθέτως τα spreads του ελληνικού 5ετούς CDS (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας), συνεχίζουν να διευρύνονται, υποδηλώνοντας επιδείνωση της αντίληψης σχετικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.

Την Τετάρτη η «ψαλίδα» άνοιξε κατά 15 μονάδες βάσης, ή 3,2%, τοποθετώντας τα ελληνικά CDS μεταξύ των κρατικών τίτλων με την πιο αδύναμη απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία της Markit.
Άρα και στο οικονομικό πεδίο το άθλιο κλίμα μπορεί να γίνει εύκολα τρισάθλιο...

Πιθανότατα δεν θα ανοίξει η Βουλή μετά τα θερινά τμήματα. Ή αν θα ανοίξει θα ανοίξει για να κλείσει... Kαι μάλλον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος θα παραδώσει σε υπηρεσιακό υπουργό Εθνικής Άμυνας...

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Η παραπάνω εκδοχή, όπως αναπτύχθηκε, είναι η μία λύση που έχει μπροστά του ο «πρωθυπουργός» Αντώνης Σαμαράς. Μία λύση, όμως που δεν είναι απαραίτητα επιθυμητή για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, αφού έχει πάρα πολλές εξωτερικές δεσμεύσεις. Η άλλη λύση, και η πιθανότερη, που έχει ως επιλογή το κυβερνητικό τσίρκο, δίνει πιθανότητες προσωπικής διάσωσης στα κυβερνητικά στελέχη (και φυσικά στον ίδιο τον φερόμενο και ως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά), αλλά είναι καταστροφική (ισοπεδωτικό χτύπημα) για την οικονομία της χώρας, που όμως προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες υφαρπαγής του συνόλου του πλούτου της Ελλάδας. Δεν αναφερόμαστε σε κήρυξη πτώχευσης… Αυτή την πρόσφορη προς την κυβέρνηση λύση (μεστότατης συνταγματικών και νομικών επιχειρημάτων) θα δημοσιεύσουμε το πρωί της Δευτέρας 29/9/2014…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το φίδι του αντιρατσιστικού άρχισε να γεννάει τα αβγά του 

Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών έχει μπει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, καθώς σε ιστοσελίδα προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος γίνεται εκτενής αναφορά στις δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Γι αυτή την ιδιαιτέρως ανησυχητική εξέλιξη, είχαμε προειδοποιήσει, όταν η υποκρισία του Ρεπουσισμού ξεχείλιζε στο κοινοβούλιο από τη νεοταξίτικη ιερά συμμαχία, αλλά όλοι σφύριζαν αδιάφορα. Λέγαμε τότε χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα:
"... Πόσο ηλίθιοι ή πόσο εθνικά και ηθικά εκφυλισμένοι μπορούν να είναι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές αυτής της χώρας, που αντί να συνειδητοποιήσουν πως αυτό που επείγει είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα θωράκισης που αγγίζουν τον ίδιο τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας, αυτοί προκαλούν το κοινό αίσθημα συζητώντας αντιρατσιστικές αθλιότητες, παραδομένοι σε ένα επικίνδυνο παραλήρημα Ρεπουσισμού, αδιαφορώντας γι αυτό που έρχεται και μυρίζει έντονα τη δυσωδία του θανάτου;"
Η εγκληματική διαχείριση του ζητήματος από τη μεριά της Ελληνικής πολιτείας, και με δεδομένο ότι η χώρα μας παραμένει ουσιαστικά ανοχύρωτη στην κατευθυνόμενη εισβολή ισλαμοφασιστών, συνιστά μια επικίνδυνη εξέλιξη που κανείς δε δικαιούται να την αφήσει να περάσει απαρατήρητη.

Κι αυτό που εχει σημασία, δεν είναι το περιεχόμενο των απόψεων και τον αντιλήψεων του Αμβρόσιου, με το οποίο δικαιούται να συμφωνεί ή να διαφωνεί ο κάθε Έλληνας πολίτης.
Αλλά το γεγονός ότι ο Αμβρόσιος είναι Έλληνας πολίτης, με θεσμικό ρόλο στα εκκλησιαστικά ζητήματα του τόπου, και αυτή τη στιγμή με ευθύνη της Ελληνικής πολιτείας και με δεδομένη την πεμπτο-φαλαγγίτικη δράση ελληνόφωνων αβανταδόρων του ισλαμοφασισμού, στοχοποιείται ευθέως μέσα στην ίδια του τη χώρα.

Πηγή Ελληνικό Φόρουμ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ιερή Συμμαχία εναντίον... Τζιχάντ

Tου Γιώργου Παυλόπουλου 

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η εικόνα στη Μέση Ανατολή θύμιζε το απόλυτο χάος, με όλους να στρέφονται (ή και να πολεμούν) εναντίον όλων: οι Σουνίτες εναντίον των Σιιτών, οι Κούρδοι κατά των Τούρκων και της Βαγδάτης, οι Σύροι ισλαμιστές και αντικαθεστωτικοί εναντίον του Άσαντ, οι Ιρανοί κατά των Σαουδαράβων. Αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, δύσκολα θα έβρισκε κανείς ένα σημείο χωρίς μεγάλες και επικίνδυνες εντάσεις - οι Ρώσοι ήταν στα μαχαίρια με τη Δύση για την Ουκρανία, οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες έμοιαζαν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Ωστόσο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για νέες πολεμικές περιπέτειες, ενώ ο περισσότερος κόσμος στη Δύση δεν έδινε μεγάλη σημασία σε μερικούς χιλιάδες φανατικούς «κατσαπλιάδες», όπως θεωρούσε ότι ήταν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Bλαντιμίρ Πούτιν  Εντός και... εκτός συμμαχίας
Bλαντιμίρ Πούτιν
Εντός και... εκτός συμμαχίας
Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν. Αρχικά, οι σφαγές και οι ανηλεείς διωγμοί Κούρδων, Σιιτών και Χριστιανών στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έμοιαζαν να προελαύνουν χωρίς κανείς να μπορεί να τους σταματήσει, ανάγκασαν τις ηγεσίες τους να ζητήσουν εσπευσμένα βοήθεια από τη Δύση.

Οι Κούρδοι επέστρεψαν στην κυβέρνηση της Βαγδάτης την οποία μέχρι τότε αποκήρυτταν, ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν έτοιμοι να τη στηρίξουν όχι μόνο η Ουάσιγκτον, αλλά και η Τεχεράνη. Την ίδια στιγμή, το ΡΚΚ, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και Ε.Ε., μετατράπηκε σε αξιόπιστο και αξιόμαχο σύμμαχο και ο φυλακισμένος Οτσαλάν τείνει να γίνει συνομιλητής του... Ομπάμα. Ο δε Άσαντ άρχισε να γίνεται και πάλι αποδεκτός και... συμπαθής, καθώς δεκάδες στρατιώτες του (που κατηγορούνταν ότι δολοφονούσαν παιδιά και τα δηλητηρίαζαν με χημικά...) έπεσαν θύματα μαζικών εκτελέσεων ή αποκεφαλισμού από τον στρατό των φανατισμένων και αποφασισμένων ισλαμιστών. Όσο για τους Σαουδάραβες σεΐχηδες και πρίγκιπες, πείστηκαν πως οι εξτρεμιστές σουνίτες που κάποτε χρηματοδοτούσαν αδρά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ένα νέο Φρανκενστάιν και, κατά συνέπεια, σε μια θανάσιμη απειλή για τους ίδιους και την εξουσία τους.

Χασάν Ρουχανί  Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο
Χασάν Ρουχανί
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο
Στη συνέχεια, οι διαδοχικές βιντεοσκοπημένες και δι' αποκεφαλισμού εκτελέσεις Δυτικών ομήρων από τους τζιχαντιστές έσπειραν τη φρίκη στην κοινή γνώμη των χωρών τους, κάνοντάς τη να ενδιαφερθεί και να αλλάξει γνώμη. Και μάλιστα, με συγκεκριμένη σειρά: Πρώτα θύματα ήταν οι δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι, ο Τζέιμς Φόλεϊ και ο Στίβεν Σότλοφ -έτσι, ο Ομπάμα είχε κάθε δικαίωμα να κηρύξει τον δικό του «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συγκροτώντας μια νέα «συμμαχία των προθύμων».

Μετά, ήρθε η σειρά του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς -και ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε αμέσως ότι θα κυνηγήσει τους εκτελεστές με κάθε τρόπο. Τελευταίος κρίκος (μέχρι στιγμής) στην αλυσίδα είναι ένας Γάλλος, ο Ερβέ Γκουρντέλ, έστω κι αν ο δικός του τόπος μαρτυρίου ήταν η Αλγερία - μετά από αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο και αποφάσισε να στείλει τα αεροπλάνα του στη Συρία, στην Αφρική και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί.

Μπασάρ αλ Ασάντ  «Παράθυρο» πολιτικής επιβίωσης
Μπασάρ αλ Ασάντ
«Παράθυρο» πολιτικής επιβίωσης
Σχεδόν ταυτόχρονα με όλα αυτά, πλήθαιναν οι πληροφορίες και αποκαλύψεις για συμμετοχή Ευρωπαίων και άλλων Δυτικών στις τάξεις των τζιχαντιστών - μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα αριθμό της τάξης των 12.000-15.000 που πολεμούν μαζί τους στη Συρία και το Ιράκ.

Πολλοί από αυτούς θεωρούνται μάλιστα ικανοί να αναλάβουν ηγετικές θέσεις, αλλά και να διαπράξουν τα χειρότερα εγκλήματα, όπως έδειξε η λονδρέζικη προφορά και καταγωγή που αποδόθηκε στον εκτελεστή των τριών πρώτων ομήρων.

Ιερή Συμμαχία εναντίον... Τζιχάντ
Κι ακόμη χειρότερα, δεν θα διστάσουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό και ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, ισχυρίστηκε ότι σχεδιάζουν ήδη, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους το μετρό της Νέας Υόρκης και του Παρισιού...

Μετά από όλα αυτά, οι «συμμαχικοί» βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στη Συρία και εντάθηκαν στο Ιράκ, αλλά και η ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελούν έκπληξη. Άλλωστε, ακόμη και η Μόσχα και το Πεκίνο, παρά τις αντιρρήσεις τους και τις κόντρες τους με τη Δύση, δεν είχαν λόγο να πουν «όχι», μιας και διέγνωσαν ότι και αυτές απειλούνται από τους τζιχαντιστές: Οι μεν Ρώσοι στον άγριο και ατίθασο Καύκασο, οι δε Κινέζοι στην επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου κατοικεί η πολυπληθής μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων; μάλιστα, πρόσφατα, παρουσιάστηκαν αποδείξεις ότι ορισμένες εξτρεμιστικές οργανώσεις τους έχουν οργανικούς δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος!

Ιερή Συμμαχία εναντίον... Τζιχάντ
Έτσι, προτού καλά καλά το καταλάβουμε, συγκροτήθηκε μια νέα παγκόσμια Ιερή Συμμαχία, η οποία κήρυξε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών.
Μόνο που, για να λέμε την αλήθεια, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ό,τι δεν κατάφερε η κοινή λογική, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, το πέτυχαν τόσο απλά μερικές χιλιάδες (30.000 λένε οι εκτιμήσεις) φανατισμένοι και αποφασισμένοι να πεθάνουν μαχητές του Ισλάμ. Κι αυτό μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι κάτι πολύ πιο σοβαρό βρίσκεται πίσω από τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, που αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα και τον χάρτη.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ
Τακτική του «διαίρει και βασίλευε»
«Η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει τα εργαλεία για να επιφέρει μια πολιτική διευθέτηση, η οποία θα συνεπάγεται αληθινή δημοκρατία στη Συρία ή καλή διακυβέρνηση στο Ιράκ. Μπορεί μόνο να ελπίζει ότι οι συγκρούσεις δεν θα διαρκέσουν όσο ο 30ετής πόλεμος ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς στην Ευρώπη του 17ου αιώνα.

Αυτό, όμως, που μπορεί να κάνει η Αμερική είναι να εμποδίσει κάθε πραγματικά κακό, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς Άσαντ, να καταγάγει μια αποφασιστική νίκη», έγραφαν πρόσφατα στους Financial Times ο γνωστός Φράνσις Φουκουγιάμα και ο Καρλ Έικενμπερι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Και συνέχιζαν χωρίς περιστροφές, για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννούν: «Δεν πρέπει απαραιτήτως να καταστρέψουμε το Isis, εάν αυτό είναι να επιτρέψει στον Άσαντ να διεκδικήσει ξανά όλη τη Συρία». Θα ρωτήσει, βεβαίως κανείς: Αυτά συνιστούν σήμερα την πολιτική του Ομπάμα; Επισήμως όχι, αλλά...

Νέα σελίδα στη Μ. Ανατολή
Ο Πρώτος (ενδο)Αραβικός Πόλεμος
Τηρώντας την παράδοση όλων των Αμερικανών προέδρων, ο -βραβευμένος το 2009 με Νόμπελ Ειρήνης...- Μπαράκ Ομπάμα μετατράπηκε προς τη λήξη της θητείας του σε αρχιστράτηγο. Βεβαίως, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν θέλει να θυσιάσει ζωές Αμερικανών στον νέο πόλεμο. Έτσι, αναθέτει τη βρόμικη δουλειά στους παλιούς και νέους συμμάχους των ΗΠΑ, που θα πληρώσουν και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές: τους Κούρδους, τη συριακή αντιπολίτευση, αλλά και τους Σαουδάραβες. Ειδικά αυτοί ανοίγουν μια νέα σελίδα στην παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, κηρύσσοντας ουσιαστικά και ανοιχτά τον Πρώτο (ενδο)Αραβικό Πόλεμο. Αν μέχρι σήμερα ήταν εμμέσως παρόντες σε κάθε μικρή και μεγάλη σύγκρουση, από αυτή την εβδομάδα ανέλαβαν και επισήμως στρατιωτική δράση, συμμετέχοντας στους βομβαρδισμούς σε Ιράκ και Συρία -σε λίγο καιρό δε, ίσως ηγηθούν μιας αραβικής «ειρηνευτικής δύναμης». Τόσα χρόνια, άλλωστε, εξοπλίζονταν σαν αστακοί...

Η μεγάλη υποκρισία
Τζιχαντιστές και ανθρώπινα δικαιώματα
Σήμα κινδύνου έκρουσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, από το βήμα της γενικής συνέλευσης. «Από τα βαρέλια με εκρηκτικά ως τους αποκεφαλισμούς, από τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, προσφύγων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών, ως τις απόπειρες να πεθάνουν από την πείνα άμαχοι, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δέχονται επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πολλές ελπίδες που ξεπήδησαν από την Αραβική Άνοιξη έχουν πνιγεί στη βία», πρόσθεσε, για να συμπεράνει ότι «αυτές οι εξτρεμιστικές οργανώσεις (Isis και σύμμαχοί του) αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα μια απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει μαζί του. Μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι απέναντι στην απειλή βρίσκεται ένα από τα πλέον καταπιεστικά και αντιδραστικά καθεστώτα, όπως είναι αυτό της Σ. Αραβίας -ή ότι ο ΟΗΕ αντιδρά επιλεκτικά στα εγκλήματα.

Με τη σφραγίδα του ΟΗΕ
«Μεγάλος Αδελφός» και διάτρητα σύνορα
Το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη δεν αφορά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή. Άλλωστε, όσοι είχαν επικαλεστεί τη διεθνή νομιμότητα έχουν ανακρούσει πρύμνα -«το γεγονός ότι οι επιθέσεις δεν συνοδεύονται από απόφαση του ΟΗΕ θα επικριθεί από τους δογματικούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πώς αλλιώς θα σταματούσαν τα εγκλήματα των τρομοκρατών;», έγραφε η γερμανική FAZ, την Πέμπτη, στο κεντρικό της άρθρο.
Έτσι, πρακτικά, νομιμοποιείται στη συνείδηση των λαών ότι τα σύνορα μπορούν να παραβιάζονται κατά βούληση, όποτε κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, με το προαναφερθέν ψήφισμα, που είναι δεσμευτικό, οι 193 χώρες-μέλη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να στήσουν ένα δίκτυο παρακολούθησης των ύποπτων τζιχαντιστών, να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και να τους απαγορεύουν τη μετακίνηση -η οποία, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε τουρισμός της τρομοκρατίας. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τρομοκράτες μπορούν να θεωρηθούν και άλλοι, πλην των τζιχαντιστών. Γιατί να διαφωνήσουν Ρώσοι και Κινέζοι;

Σε αναμμένα κάρβουνα η Τουρκία
«Το τρομοκρατικό ΡΚΚ έχει αναδειχτεί σε παράγοντα αντιμετώπισης του τρομοκρατικού Ισλαμικού Κράτους, εκμηδενίζοντας έτσι την ικανότητα της Τουρκίας να ελέγχει τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού προβλήματος». Αυτό έγραφε την περασμένη Τρίτη ο παλαίμαχος αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman, Γκιουλτέν Ουστουντάγκ, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, Ιράκ και Συρία.

Πράγματι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι από τη στιγμή που το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του από τη Συρία είναι το πιο αξιόπιστο και μάχιμο τμήμα στο ενιαίο μέτωπο που έχουν ουσιαστικά συγκροτήσει οι Κούρδοι μπροστά στην απειλή των τζιχαντιστών, ενώ ενισχύονται και εκπαιδεύονται απευθείας από τη Δύση, έχουν πάψει να είναι «του χεριού» της Άγκυρας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα -όπως δείχνουν οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ΡΚΚ, που πιθανότατα συμμερίζεται και ο φυλακισμένος Οτσαλάν- να βρεθούν και πάλι απέναντί της σύντομα, ειδικά εφόσον αποδειχθεί η κατηγορία ότι οι μυστικές της υπηρεσίες και ο στρατός έχουν αναπτύξει οργανικούς δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

Πρακτικά, η Τουρκία μοιάζει να είναι πλέον... ζαλισμένη και ανίκανη να πάρει αποφάσεις και να διαλέξει πλευρά. Είναι ενδεικτικό ότι την αρχική της άρνηση να συμμετάσχει στη «συμμαχία των προθύμων» διαδέχθηκαν οι δηλώσεις Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ενεργό ρόλο. Θα σώσει την παρτίδα;

Ανησυχεί το Ισραήλ
«Σκοτσέζικο ντους» ήταν για το Ισραήλ η Γ.Σ. του ΟΗΕ. Αρχικά, ο Μπ. Νετανιάχου άκουσε έκπληκτος τον Μπ. Ομπάμα να λέει ότι «πολλοί Ισραηλινοί είναι σήμερα έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη σκληρή δουλειά της ειρήνης». Στη συνέχεια, είδε με ανακούφιση να απορρίπτεται (με 58 ψήφους κατά και 45 υπέρ) πρόταση των αραβικών χωρών που καταδίκαζε το Ισραήλ για την κατοχή πυρηνικών όπλων.

Το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλες ανακατατάξεις στην περιοχή και το γεγονός ότι γίνεται πόλεμος χωρίς άμεση δική του συμμετοχή προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην ηγεσία του, που φοβάται μήπως χάσει τον ρόλο του «χωροφύλακα». Γι' αυτό, άλλωστε, μετά την πρόσφατη εισβολή στη Γάζα, αυτή την εβδομάδα οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο συριακό μαχητικό στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες -υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ είναι εκεί, ενωμένο και δυνατό.

Πηγή εφημ. "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Διεθνολόγου και πρώην Ευρωβουλευτή


Η ερώτηση της δημοσιογράφου που ανήκει στο σλαβόφωνο τμήμα της Deutsche Welle στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την καγκελάριο Μέρκελ, για το ζήτημα των Σκοπίων επαναφέρει, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ιδιαίτερα μάλιστα σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η εξήγηση για το ότι τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σαμαράς δεν απάντησαν στην ουσία της ερώτησης με το σκεπτικό ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα, αν και έγινε αιτία κριτικής κυρίως για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Το γεγονός ότι η καγκελάριος χρησιμοποίησε την έκφραση «για τη χώρα αυτή...» και όχι την ονομασία FYROM, όπως προβλέπεται διεθνώς, αλλά και δεν διέπραξε το διπλωματικό και πολιτικό ατόπημα να αναφερθεί στον όρο «Μακεδονία», όπως είχε κάνει στο παρελθόν, μπορεί να υποκρύπτει τον νέο γερμανικό προσανατολισμό για πρόταση λύσης στο μέλλον. Εδώ προστίθεται η ακολουθούμενη διπλωματική πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων των ηγετών είναι προκαθορισμένη και συνήθως δεν επιτρέπει αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, αλλά και η με ιδιαίτερη σημασία ανάλυση της στρατηγικής που ακολουθείται για κάθε τέτοια συνάντηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε γίνει εδώ και καιρό αντιληπτό ότι το επίκεντρο θα ήταν τα οικονομικά και ειδικότερα το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της ονομασίας, όπως και τα άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θεωρούνται λιγότερο σημαντικά. Αντίθετα, επιτυχής αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της και τη διαπραγματευτική θέση και αποτελεσματικότητά της.

Στη διαπίστωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί η αντίληψη του πρωθυπουργού να αναζητεί λύση κυρίως μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Έτσι, όπως στα θέματα της οικονομίας παραμένει «πιστός» στην ευρωπαϊκή αντίληψη και πολιτική, προφανώς και στο θέμα των Σκοπίων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι το πιο ενδεδειγμένο για την εξεύρεση λύσης.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής έχουν μια μακρόχρονη διαδρομή, στη διάρκεια της οποίας καταγράφονται πλέον γεγονότα τα οποία συνιστούν σοβαρά προηγούμενα που επηρεάζουν την πορεία των συζητήσεων αλλά και τη θέση των δύο πλευρών στην πορεία αυτή. Τα περισσότερα από τα γεγονότα αυτά είναι γνωστά. Θα πρέπει όμως να υπογραμμιστεί η σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής και η ιδιότητα της υποψήφιας χώρας που δόθηκε από την Ε.Ε. στα Σκόπια. Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντάσσουν τα Σκόπια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνουν και τη δίκαιη και διαρκή λύση στο θέμα του ονόματος, αν και η στάση της χώρας αυτής δείχνει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Πρόσφατα μια παράγραφος στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία, ανεξάρτητα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να γίνει στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της νέας Επιτροπής καμία ένταξη νέας χώρας-μέλους, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Στην ουσία, μεταθέτει για μία πενταετία την απόφαση της ένταξης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να προκαθοριστούν οι μελλοντικές εξελίξεις μετά τη μετάθεση αυτή.

Τα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνονται εδώ είναι αν ο κ. Σαμαράς, του οποίου οι θέσεις και η συναισθηματική φόρτιση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι γνωστές, έχει αξιολογήσει το σημαντικό αυτό δεδομένο και αν με βάση τα προηγούμενα που υπάρχουν, αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα γύρω από το θέμα αυτό, θεωρεί ότι η κατάλληλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα είναι η στιγμή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων, όπου θα πρέπει να εξεταστεί και η τήρηση όλων των προαπαιτούμενων και υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, στα οποία συγκαταλέγεται το θέμα της επίλυσης της ονομασίας.

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα προσδιορίσει και την πορεία που θα ακολουθήσει στο εξής ο πρωθυπουργός στο ευαίσθητο αυτό θέμα, αλλά και στα άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα σημαντικότερα από τα οποία έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.

Πηγή FreeSunday


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


 

Σήμερα το πρωϊ ήταν προσκεκλημένος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στην εκπομπή των κ.κ. Χασαπόπουλου και Αναγνωστάκη ο κ. Χ. Γιανναράς. Μεταξύ των άλλων ο κ. Γιανναράς έφερε ως παράδειγμα τους Ερντογάν και Πούτιν, λέγοντας ότι εκείνο το σημαντικό που έκαναν ήταν ότι κατάφεραν να κάνουν τον μέσο Τούρκο και τον μέσο Ρώσο αντίστοιχα να αισθανθούν ότι «αξίζει να είσαι Τούρκος», «αξίζει να είσαι Ρώσος», αντίθετα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, το πολιτικό σύστημα, δεν προσπαθεί να κάνει το μέσο Έλληνα να αισθανθεί ότι «αξίζει να είσαι Έλληνας». Το αντίθετο μάλιστα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Γιανναράς δέχτηκε την παρατήρηση από τους παρουσιαστές ότι ναι μεν, αλλά τα καθεστώτα του Ερντογάν και του Πούτιν είναι αυταρχικά, όποιος εκφραστεί εκεί αντίθετα ή διαδηλώσει θα συλληφθεί, ενώ εδώ στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία και ο κάθε πολίτης μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα.

Τι λέτε εσείς; Έχουν δίκιο οι παρουσιαστές;

Εμείς θα παρατηρούσαμε το εξής: Ενώ, σε Τουρκία και Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες, όταν κάποιος γράψει ή πει δημόσια κάτι εναντίον του καθεστώτος, αυτόματα θα το μάθουν εκατομμύρια άνθρωποι, αντίθετα στην Ελλάδα, εκατομμύρια Έλληνες καθημερινά γράφουν ή λένε δημόσια εναντίον του καθεστώτος, αλλά δεν το μαθαίνει κανείς. Ούτε οι οικογένειες δεν ακούνε τους οικείους τους.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, περάσαμε στο άλλο άκρο. Υπάρχει ένας πληθωρισμός γνωμών στις οποίες κανείς δεν δίνει σημασία και τελικά το καθεστώς κάνει πάρτι.
Καταντήσαμε, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι να εκφραζόμαστε μέσα από δέκα εκατομμύρια παράλληλους μονολόγους, στους οποίους κανένας δεν ακούει κανέναν και το μόνο κοινό σημείο μας είναι τα ΜΜΕ του καθεστώτος που μπαίνουν μέσα στις κρεβατοκάμαρές μας.


Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο Ερντογάν μιλά για εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας στη Συρία

Τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία να δημιουργηθεί ένα τέτοιο καταφύγιο για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS.

Μέχρι τώρα η Τουρκία είχε αρνηθεί να παίξει έναν ρόλο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν διαπραγματεύεται σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της Τουρκίας.

«Η λογική που υποθέτει πως η Τουρκία δεν θα λάβει μια θέση στρατιωτικά είναι λανθασμένη», είπε ο Ερντογάν σε μία συνέντευξη στην εφημερίδα Χουριέτ κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος σε συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερντογάν είπε πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθοριστεί το πώς και από ποιες χώρες θα αναληφθούν αεροπορικά πλήγματα και ενδεχομένως μια χερσαία επιχείρηση και πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέρος.

«Στην κατανομή των ευθυνών, κάθε χώρα θα έχει ένα ορισμένο καθήκον. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η Τουρκία θα τον παίξει», είπε, προσθέτοντας πως δεν αρκεί μόνο μια αεροπορική επιχείρηση.

«Δεν μπορείς να αποτελειώσεις μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Χερσαίες δυνάμεις είναι συμπληρωματικές… Θα πρέπει να το δεις συνολικά. Προφανώς δεν είμαι στρατιώτης, όμως οι αεροπορικές (επιχειρήσεις) είναι επιμελητειακές. Αν δεν υπάρξει χερσαία δύναμη, δεν θα είναι μόνιμο», είπε.

Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της αν παραστεί ανάγκη, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν μόλις δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το κοινοβούλιο μια εντολή που θα επιτρέψει σε τουρκικά στρατεύματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα.

«Κανείς δεν είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τα σύνορά σου», είπε ο Ερντογάν. «Θα έρθουν άλλοι και θα προστατέψουν; Εμείς θα προστατεύσουμε τα δικά μας σύνορα», είπε.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνη της μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Αυτό (θα πρέπει να γίνει) με εκείνους στην περιοχή. Μιλώντας με τον καθένα από αυτούς. Επειδή χρειάζεται να έχουμε μια νομιμότητα μέσα στη διεθνή κοινότητα.

»Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Τουρκία αλλά με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους που επιστρέφουν στη δική τους γη. Το να βοηθήσεις να εγκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται», δήλωσε στην εφημερίδα.

Στο μεταξύ, αεροπορικές επιδρομές οι οποίες φέρεται να εξαπολύθηκαν από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ισλαμικές ομάδες στην ανατολική Συρία, δήλωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί τον κλοιό σε μια περιοχή στις τρεις πλευρές μιας στρατηγικής κουρδικής πόλης στα σύνορα με την Τουρκία, με σποραδικές συγκρούσεις να συνεχίζονται σήμερα και με πυρά βαρέων όπλων να ακούγονται, σύμφωνα με έναν μάρτυρα τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μαχητές διατηρούν τις θέσεις τους περίπου 10 χλμ. δυτικά της Κομπάνι, μέσα στη Συρία, είπε ο μάρτυρας του Ρόιτερς, με τις κουρδικές θέσεις να αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας μεταξύ των μαχητών και της πόλης.

Η Κομπάνι βρίσκεται σε έναν δρόμο που ενώνει τη βόρεια και βορειοδυτική Συρία και ο έλεγχος της πόλης από τους Κούρδους έχει εμποδίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να εδραιώσουν τα εδαφικά κέρδη τους, αν και η προέλασή τους έχει αναγκάσει περισσότερους από 150.000 Κούρδους να καταφύγουν στην Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

H λαμπρή επέτειος που έγινε θλιβερό απολογητικό μνημόσυνο εξαιτίας της πολιτικής ανεπάρκειας αλλά και αστάθειας του "πρωθυπουργού" Αντώνη Σαμαρά
Παρέλαβε κόμμα και παραδίδει απόκομμα!!!

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος
Πηγή GrCitizen 

Αν δεν ήξερες από εκρηκτικά να μην την ζητούσες την χειροβομβίδα, θα μπορούσε να ήταν η απάντηση στην πολιτικά ανεύθυνη δήλωση του φερόμενου ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας πάντως στην γλώσσα που επιλέγει να απολογείται ο κ. Σαμαράς θα λέγαμε πως το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βομβάρδισε την χώρα και κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν των ελληνκών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που επέλεξε να (εξ)υπηρετήσει τις εντολές της τρόικα, να υπακούσει στις πρσταγές της Μέρκελ, να μην ενημερώσει τον ελληνικό λαό, να μην ζητήσει πολιτική συστράτευση για αντίσταση κατά των δυνάμεων εκείνων που σήμερα ο ίδιος υπηρετεί και ελπίζει να τον διασώσουν.
Εν κατακλείδι, ο Αντώνης Σαμαράς παρέλαβε μία ετοιμόρροπη χώρα και την ισοπέδωσε, ενώ παρέλαβε ένα κόμμα πάνω στο οποίο στηρίχτηκε σημαντικό μέρος του πληθυσμού και το έκανε με προσωπική του ευθύνη απόκομμα, αφού η Νέα Δημοκρατία μπήκρ ήδη στην γνωστή πολιική πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το μηδέν...

«Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Στον ίδιο χώρο όπου το 1977 έγινε το προσυνέδριο και το 1979 το πρώτο συνέδριο της Ν.Δ., στο ξενοδοχείο «Άθως Παλάς», στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συμβολή και των άλλων προέδρων του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ν.Δ. κράτησε πάντα υπεύθυνη στάση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά “λεφτά υπάρχουν”, εμείς δεν είπαμε ποτέ».

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν κατάφερε ακόμα να γίνει» και πρόσθεσε πως τώρα που φτιάχνουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει περισσότερους ψηφοφόρους, καθώς «η επιστροφή στο «λεφτά υπάρχουν» τρομάζει περισσότερο.

«Παίζουν με πράγματα που είναι πιο πάνω από το μπόϊ τους», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για «αθεράπευτο λαϊκισμό».

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είπε ο κ.Σαμαράς, «πήρα μια χειροβομβίδα στα χέρια μου, την κράτησα και την εξουδετέρωσα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλο Μνημόνιο και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά ούτε τα χρήματα από τις δόσεις του σημερινού Μνημονίου, που απομένουν.

Εμείς, από την πλευρά μας του ευχόμαστε να μην χρειαστεί να βρει καλό δικηγόρο για τα πεπραγμένα του στην πρωθυπουργία...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Τέσσερα βλήματα όλμων έπεσαν σήμερα στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συγκρούονταν με δυνάμεις των Κούρδων που υπερασπίζονται μια πόλη στα συριακά σύνορα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και ένας μάρτυρας του Ρόιτερς.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει τη συνοριακή πόλη Κομπάνι πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα, πολιορκώντας την από τρεις πλευρές. Περισσότεροι από 150.000 Κούρδοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη και τα γύρω χωριά περνώντας στην Τουρκία.

Ένας από τους όλμους προκάλεσε μια τεράστια τρύπα σε ένα άδειο μινιμπάς που ήταν σταθμευμένο κοντά στο Ταβσανλί, ένα χωριό κοντά στην Κομπάνι.

Οι αρχές στη συνοριακή επαρχία Σανλιούρφα απέκλεισαν τον κύριο δρόμο προς τη συριακή μεθόριο καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Απίστευτη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο λίγες ώρες μετά από την συνάντηση του ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τουρκο ομόλογό του στην Νέα Υόρκη.
Αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου πέταξε 500 ποδια πάνω από το Φαρμακονήσι!
Πρόκειται για πτήση αεροσκάφους CN 235, τα οποία κάθε μέρα “σαρώνουν” όλα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Ευτυχώς που η συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ πήγε πολύ καλά όπως δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Αεροσκάφος CN 235 (TCG) της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθε στις 10:22 στο FIR Αθηνών μεταξύ Ν.Σάμου και Ν.Κω. Πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν.Φαρμακονήσι στις 10:39 στα 500 πόδια.

Το αεροσκάφος αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ανθρώπινες ασπίδες αμάχων πολιτών και υπόγειες εγκαταστάσεις, ο τρόπος που επιλέγουν να πολεμήσουν ή να διασωθούν...

Το ”ισλαμικό κράτος” μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε(κυρίως αεροπορικές επιδρομές)αλλάζει τα πλάνα του και περνάει σε πιο τρομοκρατικές στρατηγικές.Θα κρυφτούν ανάμεσα στην μάζα οι τζιχαντιστές και θα χτυπάνε ανά πάσα στιγμή χωρίς να τους καταλαβαίνουν.Παράλληλα εγκαταλείπουν πολλές από τις βάσεις τους και φτιάχνουν ορυχεία κάτω από το έδαφος.

Το ”ισλαμικό κράτος” έχει αποφασίσει να αλλάξει ριζικά την στρατηγική του,μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις που δέχτηκε στο βόρειο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές θα προσπαθήσουν τώρα να κρυφτούν ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Επίσης παράτησαν τα μεγάλα φορτηγά τους και τα 4×4 για να μην γίνονται αντιληπτοί και εύκολοι στόχοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.Οι ισλαμιστές προσπαθούν να χαθούν μέσα στα πλήθη των πολιτών προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις και να μην εντοπίζονται.Παράλληλα,εγκαταλείπουν τις βάσεις τους και φτιάχνουν ορυχεία.

Ακόμη,πολλοί τζιχαντιστές πλέον παρατάνε τα κινητά τους τηλέφωνα,ενώ πολλοί σουνίτες ισλαμιστές διασκορπίζονται σε χιλιάδες μικρές ομάδες για να περιορίσουν τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις τους.Ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να έχει προβλέψει την συγκεκριμένη αλλαγή στρατηγικής πλεύσης των των τζιχαντιστών,διότι πλέον τα πράγματα χειροτερεύουν για τις χώρες που πλήττονται από το ”ισλαμικό κράτος”.

Πηγή: Le Matin


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου