Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Μαΐ 2014

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των άτυχων πολιτικών χειρισμών επάνω στο θέμα της μειονότητας της Θράκης, το τούρκικο προξενείο της Κομοτηνής και, φυσικά, ο πρόξενος κύριος Ιλχάν Σενέρ, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Και έχουν ακούσει τα... εξ αμάξης για γεγονότα που καταγγέλλονται και δείχνουν προσπάθεια εμπλοκής του πρόξενου στα ελληνικά πράγματα.

Αυτό που ωστόσο έχει μείνει στην αφάνεια είναι ένα πρόσωπο που... προξενεί ταραχή: Η σύζυγος του κ Πρόξενου Νουρέλ Σερέν.
Για την ακρίβεια η καλλίγραμη, μορφωμένη και πάντα ευγενική, κυρία Νουρέλ, είναι ο τύπος της... πρέσβειρας που (μας) καλομαθαίνει.
Σε πείσμα όσον απεργάζονται τη φιλία και τη γειτονία μεταξύ των δυο λαών, η Τουρκάλα φαίνεται να λατρεύει τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της.

Στη νύχτα της Αθήνας

Η κ Νουρέλ λοιπόν, δεν είναι η γυναίκα του διπλωμάτη όπως θα την «παράγγελλναν» οι συντηρητικοί της Τουρκίας. Το αντίθετο. Φροντίζει τον εαυτό της και διατηρεί ένα ευρωπαϊκό προφίλ ενώ δεν εγκλωβίζεται σε στερεότυπα που θα της στερήσουν τη διασκέδαση.

Πρώτα από όλα μένει στην Αθήνα. Μπορεί ο σύζυγός της, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ να υπηρετεί στην Κομοτηνή ως πρόξενος, όμως έχει περάσει από την Αθήνα, όπου διετέλεσε πρέσβης.
Όταν ο έμπειρος διπλωμάτης το 2008 ήρθε στην Αθήνα για να αναλάβει καθήκοντα από το Υπουργείο Εξωτερικών, στην Άγκυρα, όπου υπηρετούσε (εκεί γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν), η Νουρέλ και η κορούλα τους τον ακολούθησαν.
Εγκαταστάθηκαν στο Κολωνάκι και η καλλίγραμμη μελαχρινή λάτρεψε από την πρώτη στιγμή την ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας .
Όσο απολάμβανε τα espressaκια της στα καφέ του Κολωνακίου, άλλο τόσο ερωτεύτηκε τα αξιοθέατα και, κυρίως, την νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Ιδιαίτερα δε τη Νατάσα Θεοδωρίδου, την οποία δεν έχει χάσει την ευκαιρία να δει από κοντά και να διασκεδάσει στα κέντρα όπου τραγουδά. Ομοίως αισθάνεται και για την Έλενα Παπαρίζου αλλά και για άλλους Έλληνες τραγουδιστές.

"Ελληνίδα"

Εντάξει, είναι γνωστό ότι σε όλους (σχεδόν) τους Τούρκους αρέσουν τα ελληνικά τραγούδια, όμως στην κ Νουρέλ Σερέν Ιλχάν, υπάρχουν δύο... έξτρα λόγοι.
Ο πρώτος είναι ότι μιλά άπταιστα πια τα ελληνικά, ενώ και ο δεύτερος ότι πλέον έχει... παρέες ελληνικές. Η κολλητή της είναι Ελληνίδα και συχνά πυκνά βγαίνουν στα μπουζούκια για διασκέδαση.

Η σύζυγος του Τούρκου πρόξενου της Κομοτηνής ανατρέπει πολλά στερεότυπα, καθώς πέρα από την ευρωπαϊκή κουλτούρα της φροντίζει να διατηρεί και την σιλουέτα της. Είναι λάτρης των σπορ και, όταν δεν πίνει τον καφέ της στο Κολωνάκι, κάνει πολύ συχνά γυμναστική. Μάλιστα, η Τουρκάλα παρακολουθεί και μαθήματα τένις.

Οι φιλανθρωπίες

Πάντως, εκτός από την dolce vita της Αθήνα, η κυρία του Πρόξενου διατηρεί και το προφίλ που θα έπρεπε να έχει η σύζυγος κάθε διπλωμάτη. «Πετάγεται» ανά διαστήματα στην Κομοτηνή για να παραστεί σε εκδηλώσεις γυναικών και φορέων, αλλά και για να συμμετάσχει σε δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Και, όχι με σκοπιμότητες, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, βρέθηκε στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αιγείρου, στην Κομοτηνή. Αυτό έχει χρέη ύψους 300.000 ευρώ και κάνει προσπάθεια να αναγεννηθεί υπό τη νέα του δομή, όπως το νέο διοικητικό συμβούλιο. Την πρόεδρο αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του Παραρτήματος Αποθεραπείας Κομοτηνής, η κυρία Νουρέλ τους συνάντησε και συζήτησε μαζί τους εκπροσωπώντας τον σύζυγό της και συνοδεύοντας τον υποπρόξενο Αντνάν Οστούρκ, επισκεπτόμενοι το ίδρυμα.

Και φυσικά, η κυρία του Προξένου πρόσφερε στο Κέντρο Αποθεραπείας της Κομοτηνής τρόφιμα και κάποια είδη ανάγκης. Και όσο ο υποπρόξενος Κομοτηνής Αντνάν Οστούρκ έκανε δηλώσεις επ’ αυτού, η κυρία Νουρέλ απλά χαμογελούσε.
Δεν χρειάζονταν δηλώσεις...

Πηγή PressTime

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική και πλήρως μνημονιακή "Καθημερινή" αναφέρουν πως:
Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 13 δις ευρώ τους τελευταίους 13 μήνες βαρύνουν τους έλληνες πολίτες!

Αν συνυπολογίσουμε ότι η οφειλή είναι πιά ποινικό αδίκημα, τότε πάνω από 2.500.000 πολίτες και επιχειρήσεις, μπορούν να θεωρούνται πλέον παράνομοι!
Κατά τα άλλα τα success stories συνεχίζονται και κατά την συγκυβέρνηση-αίσχος η χώρα έχει αποφύγει την πτώχευση!

Και το πιό ωραίο είναι ότι οι φονιάδες του λαού...
Οι πολιτικοί απατεώνες που κυβερνούν, αυτοί που έχουν καταπατήσει κάθε όρκο που έχουν δώσει, και έχουν καταξεσκίσει το Σύνταγμα, έχουν ποδοπατήσει νόμους και πολίτευμα, αυτοί αισθάνονται ΝΟΜΙΜΟΙ!

Και όχι μόνον αισθάνονται νόμιμοι, αλλά ανερυθρίαστα τολμούν να ξαναζητήσουν την ψήφο του λαού, κοιτάζοντάς μας αφ' υψηλού, αφού πατούν πάνω στα δικά μας "πτώματα" και οικτίροντάς μας για την αμάθειά μας που "δεν μπορούμε να καταλάβουμε", και για τον "λαϊκισμό" μας όταν θυμόμαστε και υπενθυμίζουμε την φτώχεια, τις αυτοκτονίες, την ανεργία, την μετανάστευση, την μετατροπή ενός λαού σε δουλοπάροικους, με περιουσίες και μέλλον υποθηκευμένο κατά το Αγγλικό Δίκαιο, λες και εμείς δεν είμαστε χώρα αυτοτελής και ανεξάρτητη με τους δικούς μας κανόνες, με δικό μας Δίκαιο, με δική μας Δικαιοσύνη!

Όλα αυτά τα σκύβαλα, να νοιώθουν πολύ τυχερά αν ο λαός εκτονωθεί μόνον στις εκλογές, κι ας χάσουν ''καρέκλες'', πολιτικές καριέρες και ό,τι άλλο!
 
Σε ανάλογες συνθήκες καταπίεσης, τρομοκρατίας, εμπαιγμού, καταπάτησης θεσμών και Δημοκρατίας, άλλοι λαοί έχουν αντιδράσει πολύ χειρότερα!
Ας θυμηθούμε μόνον την Ρουμανία του 1989 και την τύχη των Τσαουσέσκου...

Κανείς λογικός άνθρωπος βέβαια δεν θάθελε να φτάσουμε μέχρι εκεί, αρκεί και οι κυβερνώντες να θυμούνται συνεχώς την ρήση του Αγάθωνα:
"Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει!"
Ακούτε κατακάθια
Ανθρώπων άρχετε!
Και οι άνθρωποι έχουν αρετές, αλλά έχουν και ελαττώματα, αδυναμίες, και προπαντός:
Έχουν όρια!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από την Κόρινθο, όπου και βρίσκεται σε περιοδεία, ενόψει των ευρωεκλογών. 
Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης που όπως είπε με «όπλο» την υψηλή φορολογία, έχει οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους. 
Ο ίδιος υποστήριξε πως 
«εάν χρωστά ένας πολίτης θα του πάρουν το σπίτι, 26.000 σπίτια χάθηκαν και πάνε να μετατρέψουν τις φυλακές στην Κόρινθο, σε στρατόπεδο οφειλετών, σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ας έρθουν, εδώ θα είμαστε στην Κόρινθο» 
είπε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος για να προσθέσει: 
«Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι σκληρά, είναι λαϊκισμός να προστατέψουμε τους συγγενείς μας, τους συμπολίτες μας, του αδερφού μας, του συνεργάτη μας το σπίτι που το παίρνουν για 2.000 ευρώ, που τον φορολόγησαν παράνομα; Τότε εμείς θα είμαστε λαϊκιστές απόλυτα».
Μάλιστα, ο ίδιος δεν δίστασε να καλέσει τον ελληνικό λαό να συμπεριφερθεί 
«στο σπίτι τού γείτονα, το σπίτι του συναδέλφου, του συνεργάτη, του συγγενή, στο σπίτι του άγνωστου που μένει δίπλα μας, όπως θα ήταν το σπίτι το δικό μας, λαϊκίστικα αν θέλουν, αν θέλουν να δουν την αντίσταση του ελληνικού λαού θα την έχουν και θα την έχουν από όλους μας. Ενωμένοι θα είμαστε οι Έλληνες και όχι διαιρεμένοι».
«Καρφιά» κατά της Μαρίας Σπυράκη
Τη Μαρία Σπυράκη και την «εσωτερική» πληροφόρηση που είχε σχετικά με αεροπλάνα που κατέφθασαν από τη Γερμανία και την Ιταλία και τα οποία μετέφεραν cash χρήμα, στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογών σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισημαίνοντας: 
«Εκείνη, λέει, ότι επέλεξε να μην το πει για να μην τρομάξει τον κόσμο. Το ερώτημα είναι αν το είπε στον κ. Μπόμπολα διότι αν ένας επιχειρηματίας έχει τέτοιου είδους πληροφορία και την κρατάει για αυτόν, αντιλαμβάνεστε ποια είναι τα κέρδη και οι ζημίες άλλων. 
Το δεύτερο, έστω ότι λέει αλήθεια η κ. Σπυράκη, δεν υπάρχει καμία εγγραφή στον προϋπολογισμό ή στον ELA, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως μας πληροφορούν που να χρεώθηκε η Ελλάδα μετρητά τα οποία μπήκαν στις τράπεζες. Ποια είναι η εγγραφή; Καμία εγγραφή, άρα είτε λέει ψέματα, είτε συνέβη αυτό που συνέβη και στην Κύπρο. Διότι και στην Κύπρο, την ημέρα που έκαναν το «κούρεμα» του 50% παράνομα, αντισυμβατικά προς την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ηθική, την ίδια στιγμή πρόβαλλαν ολόκληρα ρεπορτάζ και στο ΡΙΚ και στα ελληνικά κανάλια που έδειχναν αεροπλάνα με κοντέινερς να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Κύπρου και να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κοντέινερς με χρήματα. Ούτε εκεί υπάρχει κάποια εγγραφή» 
κατέληξε σχετικά ο κ. Καμμένος.

Ο Συμπιλίδης είναι «εφεύρεση» του Σαμαρά
Σχετικά με τις… τρικυμίες στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αφορμή και τις αποχωρήσεις της κ. Γιαταγάνα και του κ. Γιοβανόπουλου, ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στο κλίμα εσωκομματικά υποστήριξε: 
«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κίνημα πολιτών, είμαστε ένα κίνημα πολιτών με 270.000 Ελληνίδες και Έλληνες που συνυπογράψαμε την Ιδρυτική Διακήρυξη. Αυτό το κίνημα πολιτών είναι πανίσχυρο απέναντι στους επώνυμους, είτε αυτός είμαι εγώ, είτε το οποιοδήποτε άλλο στέλεχος».
Ωστόσο, τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεν είναι… πατερίτσα της ΝΔ, όπως πολλοί είχαν αρχικά πιστέψει. 
«Κάποιοι πίστεψαν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα γίνουν πατερίτσα της ΝΔ, κάτι σαν τη ΔΗΜΑΡ της κεντροδεξιάς. Αυτοί που πίστεψαν αυτά έφυγαν νωρίς, διότι το ζήτησαν, το διεκδίκησαν. Ο ένας έλεγε πάμε να βοηθήσουμε, να συγκυβερνήσουμε για να φύγει το ΠΑΣΟΚ, ο άλλος έλεγε ότι ζητά τη μεγαλοσύνη και τη μεγαλοψυχία του πρωθυπουργού, ο τρίτος μπήκε μέσα στην κυβέρνηση κατευθείαν και έγινε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ ψηφίστηκε από τους πολίτες κατά του μνημονίου. 
Κοιτάξτε κάτι, μπορεί να βρουν και άλλους, ο κ. Σαμαράς είναι ειδικός. Ο κ. Συμπιλίδης είναι δική του εφεύρεση. Εδώ έριξε τον Μητσοτάκη, τους ΑΝΕΛ δεν θα χτυπήσει; Ας μας χτυπήσουν όσο θέλουν, ας πάρουν όσους επώνυμους θέλουν. Είμαστε σαν την Λερναία Ύδρα, 580 βιογραφικά πολιτών υποψήφιων για την Ευρωβουλή είναι η δύναμή μας» 
υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος διευκρίνισε πως  
«οι ΑΝΕΛ θέλουν τους 580 Έλληνες άνεργους μεταπτυχιακούς που θέλουν να γίνουν ευρωβουλευτές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους επώνυμους, τους τραγουδιστές, τους ταχυδακτυλουργούς. Ας τους κρατήσουν για αυτούς. Κάποιοι δεν αντέχουν τον αγώνα, το σέβομαι. Είναι δύσκολος ο αγώνας, είναι προσωπικές οι επιθέσεις, είναι πολύ σκληρό το παρακράτος. Εδώ, σε στελέχη μας μπαίνει μέσα το ΣΔΟΕ, κάνουν ελέγχους, εκβιάζουν, εκβιάζουν πολίτες, εκβιάζουν υποψηφίους. Όσο και να εκβιάζουν κάποιοι, θα αντέξουμε και όταν αντέξουμε θα τους ανατρέψουμε, για αυτό λέμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ» 
υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Ακούμε τα διάφορα κυβερνητικά φερέφωνα να επαναλαμβάνουν μηχανικά ότι «οι Ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές» και ότι «δεν εκλέγουμε κυβέρνηση αλλά ευρωβουλευτές». Τυπικά ισχύει, αλλά τι θα γίνει αν η κάλπη καταδείξει σημαντική απαξίωση της κυβερνητικής πολιτικής; Η δυσαρμονία μεταξύ του εκλογικού σώματος και της σύνθεσης της Βουλής είναι σοβαρό πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το Σύνταγμα του 1975 προέβλεπε, μάλιστα, δυνατότητα διάλυσης της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε περίπτωση «προφανούς δυσαρμονίας» της σύνθεσης του κοινοβουλίου με το «λαϊκόν αίσθημα». Το σημερινό Σύνταγμα δεν προβλέπει τέτοια αρμοδιότητα του Προέδρου, αλλά ποιός θα κρατήσει όρθια την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την καταρρακώσει;

Σε ποιά περίπτωση θα υπάρξει «προφανής δυσαρμονία»; Με ποιά κριτήρια πρέπει να κρίνουμε και με ποιά μέτρα να συγκρίνουμε το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαϊου, γιά να εξαγάγουμε έγκυρα πολιτικά συμπεράσματα; Με αυτά των προηγουμένων ευρωεκλογών του 2009; Με αυτά των εθνικών εκλογών του Μαίου 2012; Με αυτά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2012; Ας επιχειρήσουμε να εξετάσουμε και τα τρία ενδεχόμενα. Θα περιοριστούμε στη συγκριτική παράθεση των ποσοστών που έλαβαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτών η δυναμική θα προσδιορίσει την αλλαγή συσχετισμών που θα προκύψει από τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ευρωεκλογές 2009. Αποτελέσματα: πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 36,65%, δεύτερη η ΝΔ με 32, 30 %, ενώ ο Συνασπισμός έλαβε 4,7 %. Ο δικομματισμός καλά κρατεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα ένα μικρό κόμμα της αριστεράς.

Εθνικές εκλογές Μαϊου 2012. Πρώτη η ΝΔ με 18,85%. Αξιωματική Αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78%. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 13,78 %. Ο δικομματισμός έχει καταρρεύσει λόγω της χρεωκοπίας και του μνημονίου. Η ΝΔ έχασε το ήμισυ των ψηφοφόρων της και κατέστη μεσαίο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ διολισθαίνει στο περιθώριο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε λόγω της κρίσης, ως ψηφοδόχος της διαμαρτυρίας.

Εθνικές εκλογές Ιουνίου 2012. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου πρώτο κόμμα ήρθε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,7%, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,9%, τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,3%. Η άνοδος της ΝΔ οφείλεται σε συσπείρωση δεξιών αλλά και φιλομνημονιακών πασόκων διά τον φόβον του ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην απορρόφηση αντινημονιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που προσχωρούν μαζικά στο δεύτερο πόλο του υπό διαμόρφωσιν νέου (μικρότερης κλίμακας) δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ συγκρατεί έναν μικρό πυρήνα από το παλαιό δυναμικό του.

Είναι σωστό να χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο συγκρίσεως τις ευρωεκλογές του 2009; Το 2009 τα δύο τότε μεγάλα κόμματα έλαβαν ομού το 69% των ψήφων, ενώ στις επερχόμενες εκλογές ζήτημα αν θα λάβουν το μισό και τα δύο μαζί. Η σύγκριση, όμως, των φετινών αποτελεσμάτων με αυτά των ευρωεκλογών του 2009 αποτελεί μεθοδολογικό σφάλμα, διότι το 2009 υπήρχε μία κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που δεν υπάρχει πλέον.

Η σύγκριση με τα αποτελέσματα των δύο εθνικών εκλογών του 2012 είναι πιο δόκιμη, ακόμη και αν τώρα πρόκειται γιά ευρωεκλογές, γιατί είναι προφανές ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήρια εθνικών εκλογών. Όσοι ψηφίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα το πράξουν όχι γιατί θέλουν να στείλουν στην Ευρωβουλή τους εκλεκτούς του Α. Σαμαρά ή του Ευ. Βενιζέλου, αλλά γιά να μην πέσει η κυβέρνηση. Αντιστρόφως, όσοι ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (ή άλλο κόμμα), θα το κάνουν γιατί θέλουν να πέσει η κυβέρνηση και να αντικατασταθεί από άλλη.

Σε σύγκριση λοιπόν με τις εκλογές του Μαϊου 2012, πρώτα, γιά να μπορεί να ισχυρισθεί την επομένη των ευρωεκλογών η κυβέρνηση ότι διατήρησε τις δυνάμεις της έστω με κάποιες απώλειες, πρέπει το σύνολο των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κινηθεί κοντά στο αντίστοιχο άθροισμα των δύο κομμάτων το 2012, δηλαδή στο 32-33%. Σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012, η συγκυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει 42-43%. Η πιό επιεικής προσέγγιση θα επέτρεπε στην συγκυβέρνηση να επιβιώσει εάν διατηρούσε τα ποσοστά της έστω στα επίπεδα του Μαίου 2012. Δηλαδή αν μαζί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσουν γύρω στο 30%.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος, όμως, θα πρέπει να γίνει και σε συνάρτηση με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αρκεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να πέσουν αθροιστικά κάτω του 30%, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει δυναμική εξουσίας. Σε ένα τοπίο κατακερματισμού, με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί π.χ. στο 20-25%, και τον ΣΥΡΙΖΑ π.χ. στο 20 %, δεν προκύπτει ριζική μεταβολή συσχετισμών. Αν, αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση επιτύχει υψηλή συσπείρωση και αποκτήσει δυναμική τις επόμενες 15 ημέρες, ώστε αναδειχθεί από τις ευρωκάλπες πρώτο κόμμα, και ταυτόχρονα το ποσοστό της είναι σημαντικά υψηλότερο από το άθροισμα των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, τότε η παραμονή της κυβέρνησης Σαμαρά τίθεται εν αμφιβόλω και οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές τον Ιούλιο με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πηγή KontraNews

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Του Κώστα Βενιζέλου

Η κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη  της συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, αποτελεί την απάντηση στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για εξόρυξη φυσικού αερίου. Στόχος δε της τουρκικής πλευράς είναι η αποτροπή των σχεδιασμών της Λευκωσίας διά της επιβολής τετελεσμένων και συζήτηση στη βάση των προτάσεων Έρογλου. Μετά την τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα διαβήματα της Λευκωσίας για την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης της Άγκυρας, χθες έσπευσε να αντιδράσει και το ψευδοκράτος. Το ψευδοκράτος απαντά στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία στην Ελλάδα ( δίπλα).

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, στην αντίδρασή του επιχείρησε να θέσει πλαίσια κινήσεων:

Πρώτο, επανέλαβε πως οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν στους δυο «λαούς» ενώ υπέδειξε  στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκαλεί ‘’ε/κ διοίκηση’’, ότι δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά σε ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία των Τ/Κ παραπέμποντας στη συμφωνία.

Δεύτερο, υποστηρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους, ημερομηνίας 21.9.2011 ( υπογράφηκε από Ερντογάν και Έρογλου στη Νέα Υόρκη), έγινε για να υποστηρίξει «τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ», αφού, όπως αναφέρει,  στις 19/9/2011 οι Ε/κ παράβλεψαν την ύπαρξη των Τ/κ και άρχισαν τις ενέργειες για εξορύξεις.

Τρίτο, με την ευκαιρία αυτή επαναφέρει τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ημερομηνίας 24.9.2011 και 29.9.2012, που μεταφέρθηκαν μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ στην ε/κ πλευρά για το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού. Υπενθυμίζει πως οι προτάσεις Έρογλου  απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά, η οποία «συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες παρά το ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Με τις προτάσεις αυτές, ουσιαστικά, η τουρκική πλευρά θέλει να μετατρέψει το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου ως διακοινοτικό και το καθιστά μέρος των διαπραγματεύσεων.

Τέταρτο, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ένσταση της Κύπρου στα ΗΕ για τις σεισμικές έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης του ψευδοκράτους.

Το ψευδοκράτος, πλήρως εναρμονισμένο με τη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναδεικνύει τις ενστάσεις της στην «επιμονή της ε/κ πλευράς να συνεχίζει τις έρευνες»  για εξόρυξη υδρογονανθράκων, «παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τ/κ», σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες προστίθενται οι πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  θα βγει με διεθνείς προσφορές για νέες γεωτρήσεις εντός του 2014».
Θεωρώντας τα πιο πάνω ως μονομερείς ενέργειες, έσπευσε να αναφέρει πως οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν  «την αποφασιστικότητα των Τ/κ για μια μόνιμη και συνολική λύση το συντομότερο, στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Κάνει δε  λόγο για δύο ίσους εταίρους στο νησί, ο ένας εκ των οποίων είναι ο τ/κ “λαός”, ο οποίος όπως και σε κάθε θέμα, έτσι και στο θέμα των ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού, έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα.

ΑΓΚΥΡΑ: Τι γυρεύει η Ελλάδα και αντιδρά
Η Αγκυρα απάντησε στην Ελλάδα και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνοντας αυτό στο ψευδοκράτος, συντηρώντας μια λογική «ισότητας» Το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε αδυναμία να αντιληφθεί τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά, αγνοώντας τα δικαιώματα του συνεταίρου της στο νησί, της τ/κ πλευράς, ανακοίνωσε την έναρξη γεώτρησης στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 και μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία και το ψευδοκράτος “υπέγραψαν συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011”.

“Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα, ισότιμα και αδιαίρετα δικαιώματα των Τ/κ όπως και των Ε/κ σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του νησιού. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Δεκεμβρίου του 2012″, αναφέρει ο εκπρόσωπος του  ΥΠΕΞ.

Η Άγκυρα, συνέχισε, αδυνατεί να αντιληφθεί την καταγγελία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για  τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας σε μια περιοχή που δεν έχει σχέση με την ίδια καθώς και την αντίρρησή της για τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.

“Πιστεύουμε ότι αρμόζει περισσότερο η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, να χρησιμοποιήσει την ενέργειά της για να διασφαλιστεί ο τερματισμός των μονόπλευρων δραστηριοτήτων της ε/κ πλευράς, οι οποίες βλάπτουν τη διαδικασία λύσης και προκαλούν ένταση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστική στάση της για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας με την επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης  στην Κύπρο το συντομότερο κατά τη διαδικασία που ξεκίνησε με τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει να συμβάλει σε αυτό το όραμα και η Ελλάδα.


Χέρια απλωμένα για μια σακούλα τρόφιμα. Αλλά μη χαλάμε τη ζαχαρένια των κυβερνώντων με τέτοιους «λαϊκισμούς». Ε;…

Ουρές εκατοντάδες μέτρων για ένα κομμάτι φαγητό. Κι αυτό «λαϊκισμός»...

Συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων, διαπληκτισμοί, πλιάτσικο, για ένα δωρεάν «γεύμα». Μα που θα πάει αυτός ο «λαικισμός»…

Εικόνες συγκλονιστικές. Γιατί αποτυπώνουν αυτό ακριβώς που ζουν τεράστια στρώματα του πληθυσμού. Εικόνες που επαναλήφθηκαν δεκάδες φορές προχτές στην Νέα Σμύρνη. Στο Περιστέρι. Στον Κολωνό. Στη Δραπετσώνα. Στη Νίκαια. Στο Μενίδι. Στην Ελευσίνα. Στη Θεσσαλονίκη.

Εικόνες που ανάμεσα στα άλλα αποκαλύπτουν και τούτο: Την απέχθεια που τρέφουν προς τον λαό όλοι εκείνοι οι χορτάτοι του «εστέτ ανθρωπισμού», οι «κομιλφό» της τάχα μου ευγένειας, που όταν τους δείχνεις αυτές τις εικόνες, όταν μιλάς γι’ αυτές τις εικόνες, εκείνοι σπεύδουν να καταγγείλουν τον… «λαϊκισμό»! Μα, καλά, δεν ντρέπονται;…

Μακάρι αυτή να ήταν μια πλαστή εικόνα για την Ελλάδα. Μακάρι να ήταν προϊόν της «μονταζιέρας» κάποιου αντικυβερνητικού «λαϊκισμού». Δυστυχώς είναι η πραγματική Ελλάδα των εκατομμυρίων ανθρώπων του λαού.

Είναι η μόνη υπαρκτή Ελλάδα. Και την κατάντησαν έτσι τα ταξικά συμφέροντα που βαφτίζονται «εθνικά ιδεώδη» από τους φορείς του πιο ειδεχθούς «ποπουλισμού»: Του καθεστωτικού.

Αυτή η Ελλάδα, που σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων για μια σακούλα ντομάτες, είναι η Ελλάδα της κλεμμένης αξιοπρέπειας των συσσιτίων και των αστέγων. Η μαραμένη Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων. Η Ελλάδα των μαγκαλιών. Η Ελλάδα των χιλιάδων νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα της οθωμανικού τύπου φορολεηλασίας. Η Ελλάδα των 700.000 παιδιών που υποσιτίζονται. Αυτή είναι η Ελλάδα του κυβερνητικού «success story». Εν έτη 2014...

Αυτή είναι η Ελλάδα που έχουν δημιουργήσει οι ελεήμονες των «μερισμάτων» και των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων. Αλήθεια, δεν ντρέπονται;

Πίσω από τα γελοία πανηγύρια για την έξοδο στις αγορές, αυτή η Ελλάδα κρύβεται: Η Ελλάδα των λαϊκών αγορών, της λαϊκής ανέχειας, της λαϊκής ισοπέδωσης. Αλήθεια, δεν ντρέπονται;…

Γι’ αυτή την Ελλάδα, όπως την κατάντησαν, δεν αρκεί κανείς να οργίζεται. Δεν αρκεί να θλίβεται. Δεν αρκεί να σηκώνει το βάρος της ντροπής για λογαριασμό εκείνων που (φυσικά και) δεν ντρέπονται .

Αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση να αφαιρεθεί πολιτικά η δυνατότητα από αυτούς τους ξεδιάντροπους, που κατάντησαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο, να παριστάνουν από πάνω και τους «σωτήρες»…

Νίκος Μπογιόπουλος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

  • Πού το πάει η Άγκυρα και γιατί απροκύπτονται από ελληνικής πλευράς τα επεισόδια;
  • Πού οφείλεται η σιωπή του κυβερνητικού δίδυμου Σαμαρά - Βενιζέλου και πόσο επικίδυνος μπορεί να είναι ο πολιτικός "στρουθοκαμηλισμός" επί εθνικών θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας;
Πού το πάει η Άγκυρα στο Αιγαίο και δημιουργεί συνέχεια επεισόδια διαχειριζόμενη εν συνεχεία την επικοινωνία αυτών καθ’ αυτών των επεισοδίων με έναν επίσης πρωτόγνωρα επιθετικό τρόπο.
Και αντίστοιχα η ελληνική πλευρά γιατί αποκρύπτει τα επεισόδια αυτά και παριστάνει ότι «δεν υπάρχουν» μέχρις ότου δημοσιοποιηθούν αυτά από τον τουρκικό τύπο;

Είναι γεγονός ότι η φημολογία περί επεισοδίων που αποκρύπτονται, είναι έντονη εδώ και καιρό. Δεν έχει να κάνει τόσο με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή το ΓΕΕΘΑ, αλλά με τον γενικότερο κυβερνητικό «στρουθοκαμηλισμό» και τις οδηγίες από το Μαξίμου και από το υπουργείο Εξωτερικών, που βασίζονται στην «λογική» του «δεν δημοσιοποιείται, άρα δεν υπάρχει»…!

Εδώ και καιρό, από τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκεκριμένα, υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες για επεισόδια τόσο σε θάλασσα, όσο και σε αέρα, ενώ σε μία περίπτωση έχει αναφερθεί εμπλοκή ομάδας ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας σε συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Δεν αναφερόμαστε στις ανακοινώσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου περί «εγκλωβισμού» των τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά ή αντιαεροπορικά συστήματα, γιατί είναι κάτι το αυτονόητο, εκτιμούμε, όσο και αν η ελληνική πλευρά «στρουθοκαμηλίζει».
Μιλάμε για πολύ περισσότερα επεισόδια στα οποία εμπλέκονται UAV, τουρκικά σκάφη επιφανείας με σχεδίαση stealth…

Ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης, στις 17 Απριλίου, νότια της Κρήτης το μισθωμένο από ελληνικής πλευράς γερμανικό ερευνητικό πλοίο, R/V Poseidon δέχεται την έντονη παρενόχληση της τουρκικής φρεγάτας, IF 487, κι ενός σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής, επεκτείνοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις και νότια της Κρήτης αλλά από ελληνικής πλευράς αρνούνται την εκδοχή αυτή.

Δεν εξηγούν πως βρέθηκε όμως εκεί η ελληνική πυραυλάκατος κλάσης «Ρουσέν» η P68 «Δανιόλος». Τα ελληνικά πλοία κινούνται πλέον μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
Πολλές φορές, όλο το νότιο Αιγαίο από την Κάλυμνο μέχρι το Καστελλόριζο καλύπτεται από μία κανονιοφόρο (και εάν…). Και ξαφνικά βρέθηκε νότια της Κρήτης ένα από τα πλέον σύγχρονα σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και όλως τυχαίως κοντά στο γερμανικό ερευνητικό πλοίο και τουρκικά πλοία και αεροσκάφη «έπεσαν» επάνω του.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει ότι υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας και του γερμανικού ερευνητικού σκάφους, όπως διατείνονται οι τούρκοι και ότι η τουρκική φρεγάτα «απλά περνούσε» από την περιοχή.
Την ύπαρξη του αεροσκάφους την δικαιολογούν λόγω της συμμετοχής του στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση και αρνούνται την ύπαρξη σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν σε ένα τέτοιο γεωγραφικό σημείο να συγκλίνουν τελείως τυχαία όλα αυτά τα σκάφη;
Στο επεισόδιο της Δευτέρας, το οποίο επίσης απεκρύβη από ελληνικής πλευράς στις 13.30 στην περιοχή ανατολικά – βορειοανατολικά της Κω δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής επεχείρησαν να ελέγξουν τουρκικό τάνκερ που βρισκόταν εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα να επέμβουν δύο ή τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και τα ελληνικά να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω υπέρτερων δυνάμεων.

Και το θέμα αυτό δημοσιοποιήθηκε από τουρκικής πλευράς και μόνο. Πάλι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε ότι συνέβη επεισόδιο. Δέχεται ότι τα σκάφη του Λιμενικού προσέγγισαν το τουρκικό τάνκερ (οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ήταν «φορτηγό πλοίο») αλλά επειδή είχε ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης, την οποία εν συνεχεία επισκεύασε ο τούρκος κυβερνήτης και αναχώρησαν.

Από το Λιμενικό / Ακτοφυλακή έγκυρη πηγή αναφέρει ότι όντως είχαμε σοβαρό θέμα και απειλήθηκε ακόμη και «θερμό» επεισόδιο.

Που το πάει η Άγκυρα, είναι το ένα μέρος του ερωτήματος. Σίγουρα θέλουν να εκμεταλλευθούν την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και την δημιουργία «οπών ασφαλείας» στο ελληνικό αμυντικό σύστημα.
Οι οποίες «οπές» θα μεγεθύνονται όσο περνά ο καιρός και αυτό τίποτε δεν μπορεί να το αλλάξει.
Η Άγκυρα όμως, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί και την φοβική διαχείριση εκ μέρους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.
Φαντάζεται κανένας το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου να αντιμετωπίζει κρίση τύπου Ιμίων ή ακόμα και μικρότερης έκτασης και έντασης;
Αυτό ίσως είναι και μία εξήγηση γιατί η ελληνική πλευρά «σφυρίζει αδιάφορα».

Αλλά, έρχονται πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, πρόγευση από τις οποίες θα έχουμε πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του Ιουνίου…

Πηγή «Ελεύθερη Ώρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, Τζέιμς Απαθουράι δήλωσε στην Τιφλίδα ότι η Συμμαχία «θα συζητήσει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στην Γεωργία».

Ο Απάθουράι έδωσε την απάντηση αυτή, σε πρόταση του Υπουργού Άμυνας της Γεωργίας Irakli Alasania για την ανάγκη τοποθέτησης «συστημάτων αντιπυραυλικής αεράμυνας στην Γεωργία», κατά την διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσιγκτον με θέμα «μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη».

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το θέσει επίσημα το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια οι Ρώσοι θα καταλάβουν ότι μιλάτε σοβαρά», είπε ο Γεωργιανός ΥΠΑΜ Alasania, αντιδρώντας στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο πάνελ της συζήτησης του συνεδρίου της ατλαντικής συμμαχίας.

Ο Απαθουράι, ο οποίος βρισκόταν σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Γεωργία, είπε ότι θα παραδώσει το μήνυμα αυτό στα μέλη της Συμμαχίας.

«Θα ήθελα να επικεντρωθώ στο ότι, το ΝΑΤΟ δεν έχει δικά του αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, τα συστήματα αυτά ανήκουν στις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ μπορεί πάντα να υποστηρίξει μέσω αποφάσεων του, τέτοιες προτάσεις, όπως έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία», δήλωσε ο Απάθουραϊ κατά τη κοινή διάσκεψη με τον Γεωργιανό Υπουργό Εξωτερικών Maia Panjikidze.

«Το μήνυμά μας στον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας είναι σαφέστατο και πιστεύω ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχόλιο: Καθώς γίνεται κατανοητό μετά την Ρουμανία και η Γεωργία νιώθει την «καυτή την ανάσα της ρωσικής αρκούδας» και επιδιώκει την διασφάλιση της, με την τοποθέτηση νατοϊκών συστοιχιών πυραύλων patriot, ακολουθώντας το τουρκικό παράδειγμα.
Από την άλλη πλευρά άγνωστη θα είναι και ρωσική αντίδραση σε μια πιθανή εγκατάσταση νατοϊκών πυραυλικών συστημάτων στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας την Γεωργία. Με βάση προηγούμενες αντιδράσεις του Κρεμλίνου στο θέμα της νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία αναμένεται να αντιδράσει τουλάχιστον σθεναρά.
Το ζήτημα που τίθεται όμως αφορά όλη την ανατολική Ευρώπη, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, τα «απόνερα» της οποίας θα φθάσουν έως τα βαλκάνια και τον Καύκασο και ενδεχομένως στο Ιράν.


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Τα ψέματα τέλειωσαν και η Τουρκία αδίστακτη και προκλητική προχωρεί και νομότυπα εν μέσω της γενικής ελληνικής αδιαφορίας, (αλήθεια σε μια κατοχική Ελλάδα ποιος θα ασχοληθεί με τέτοια θέματα;) στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, το μεγάλο αυτό αρχιτεκτονικό και θρησκευτικό σύμβολο της χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας, σε μουσουλμανικό τέμενος χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Αντίθετα στην μνημονιακή και προπαντός «αντιρατσιστική» Ελλάδα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να γεμίσουν τις πόλεις τους με μιναρέδες και άλλα μουσουλμανικά ιδρύματα.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Habertürk, (3/5), ο ανεξάρτητος (και αυτό έχει την σημασία του), βουλευτής της περιοχής του Burdur, Hami Yıldırım, κατέθεσε στην τουρκική βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την μετατροπή της αγίας Σοφίας σε τζαμί, εν όψει και της προαναγγελθείσας προσευχής που προτίθεται να κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, στις 29 Μαΐου, επέτειο της άλωσης μιμούμενος τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή.
Έτσι, όπως αναφέρει στο δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα, 80 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, με το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο Τούρκος βουλευτής επανέρχεται στην μουσουλμανική του ταυτότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την νέα αυτή τουρκική πρόκληση με διεθνείς διαστάσεις.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Habertürk, έχει τρία βασικά άρθρα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:
1) Η Αγία Σοφία θα ανοίξει τις πύλες σαν μουσουλμανικό τέμενος στην μουσουλμανική λατρεία.
2) Η απόφαση της μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος θα τεθεί σε ισχύ άμα την επίσημη δημοσίευση του νομοσχέδιου.
3) Η εκτέλεση της απόφασης θα γίνει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Τούρκος βουλευτής αιτιολογώντας την απόφαση του να καταθέσει το νομοσχέδιο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους και φυσικά αναφέρθηκε στην ιστορική κίνηση του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος μόλις εισήρθε νικητής στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκε στην Αγία Σοφία και εκεί τέλεσε τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή ανακηρύσσοντας το ναό σε μουσουλμανικό τέμενος.
Συνεχίζοντας τόνισε πως δεν είναι αποδεκτό να τελούνται μουσουλμανικές προσευχές έξω από την Αγία Σοφία και στον περίγυρο της και να απαγορεύεται οι πιστοί μουσουλμάνοι να εισέρχονται μέσα στον ναό για να προσευχηθούν σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο Τούρκος βουλευτής και για να είμαστε συνεπείς στην ιστορία, γίνεται η κατάθεση αυτού του σχεδίου νόμου σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης ξαναγίνεται τζαμί και παραδίδεται στους μουσουλμάνους για προσευχή και λατρεία. Μάλιστα πρόσθεσε ότι και ο περίγυρος της Αγίας Σοφίας με όλα τα κτίσματα που υπάρχουν θα τεθούν υπό την νέα μουσουλμανική αρχή που θα διοικεί και θα διαχειρίζεται το κτιριακό συγκρότημα του ιστορικού ναού.

Όπως βλέπουμε οι Τούρκοι προσχωρούν απτόητοι σε αυτή την ιστορική και θρησκευτική ασέλγεια διαβλέποντας πως μια ανίσχυρη Ελλάδα και μια κατοχική ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να αντιδράσει σε αυτή την προκλητικότατη κίνηση με διεθνείς διαστάσεις.

Κι ενώ κάποιοι υποστήριζαν πως η Αγία Σοφία θα ξαναγίνονταν χριστιανικός ναός, τώρα βλέπουμε ότι όχι μόνο διαψεύδονται όλες οι ελπίδες τους αλλά μέσα στο ιστορικό αυτό κτίσμα με τις ευλογίες του φιλέλληνα, (για κάποιους ανόητους), Ερντογάν, θα ακούγονται ξανά οι κραυγές των ιμάμηδων και τον χοτζάδων, ενώ εμείς θα λιβανίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους που παράνομα έχουν εισέρθει στην χώρα μας κτίζοντας τους τζαμιά για όλες τις ανάγκες τους.

Φαίνεται ήρθε ο καιρός να… μαθαίνουμε και εμείς το… «Λα ιλάχ ιλ Αλλάχ»!

Καημένη Ελλάδα του πλεονάσματος της ηλιθιότητας και του σαξές στόρυ της μεγάλης προδοσίας σου και… εις «ανωτέρα»!!!

Σχόλιο ιστολογίου: Η πρόταση αυτή καθεαυτή ελάχιστη σημασία έχει, έως την ψήφισή της. Πιθανόν να είναι ένα κόλπο του Ερντογάν, που θέλει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του τους ισλαμιστές της Τουρκίας, έστω και να καταμετρήσει την πιθανή αύξηση της πολιτικής του ισχύος μέσα από μία τέτοια απόφαση (που δεν είναι απαραίτητο ότι θα υλοποιηθεί, αλλά θα διαφημισθεί επαρκώς, για να καταδείξει τις "προθέσεις" του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος ξέρει πως για να γίνει πρόεδρος της Τουρκίας θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη συναίνεση (επί της κάλπης) από τους πολίτες της χώρας του.. Όμως, σε περίπτωση που νομοθετηθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί το ποιός χρηματοδοτεί την συγκεκριμένη προκλητική απόφαση της Τουρκίας. Κι αυτό, επειδή είναι δεδομένο πως μία τέτοια μετατροπή, θα επιφέρει σημαντικότατη μείωση εσόδων στην τουρκική οικονομία, αφού σε πολλά εκατομμύρια μετρώνται οι ετήσιοι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας. Άρα, ποιός χρηματοδοτεί μία τέτοια απώλεια εσόδων του τουρκικού δημοσίου;


Το πολεμικό κλίμα που επικρατει στην Ουκρανία μεταφέρθηκε απόψε στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την έκτακτη σύγκληση του οποίου ζήτησε η Μόσχα, μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί στις ανατολικές επαρχίες, κατά των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Γαλλίας διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με εκατέρωθεν κατηγορίες, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητά αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και ετοιμάζει νέα μεσολαβητική αποστολή σε Μόσχα και Κίεβο.

Η Ρωσία αξίωσε σήμερα από το Κίεβο, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "να σταματήσει τις επιχειρήσεις αντιποίνων" στην ανατολική Ουκρανία, την ίδια ώρα που οι δυτικές χώρες επέρριπταν στη Μόσχα την ευθύνη για την κορύφωση της έντασης στην περιοχή.


"Ζητούμε από το Κίεβο και τους (δυτικούς) υποστηρικτές του να μην διαπράξουν ένα μοιραίο λάθος και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους", δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Οι αρχές του Κιέβου "θα πρέπει να βάλουν γρήγορα τέλος στις τιμωρητικές επιχειρήσεις τους" εναντίον των αυτονομιστών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά δημόσια κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Πολεμική ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
"Επαφίεται στη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω" είπε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι συμπεριφέρεται σαν "πυρομανής πυροσβέστης" την ώρα που η Ουκρανία "προσπαθεί να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της".

Το Κίεβο, εξήγησε ο Γάλλος διπλωμάτης, "αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον στρατό και την αστυνομία του εναντίον των ενόπλων συμμοριών" που δεν έχουν τη στήριξη του πληθυσμού. Οι συμμορίες αυτές "είναι τόσο αυθόρμητες τοπικές συγκεντρώσεις που ήταν σε θέση να καταρρίψουν ένα (ουκρανικό) ελικόπτερο με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ένα όπλο που συνήθως δεν το βρίσκει κανείς στην αγορά του Χαρκόβου", ειρωνεύτηκε ο Αρό.


Η Ρωσία "εξαπέλυσε συμμορίες αλητών στην Ουκρανία (...) αυτή επέλεξε αυτόν το δρόμο και σε αυτήν επαφίεται να κάνει ένα βήμα πίσω (...) να ηρεμήσει τις ένοπλες συμμορίες τις οποίες εξοπλίζει" και κατόπιν να ξεκινήσει διάλογο με το Κίεβο, συνέχισε.


Η Αμερικανίδα διπλωμάτις Σαμάνθα Πάουερ, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί απλώς "να περιορίσει τη βία των παραστρατιωτικών που στηρίζονται από τη Ρωσία ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών". Χαρακτήρισε μάλιστα τις ενέργειες του Κιέβου "λογικές και αναλογικές" λέγοντας ότι "πρόκειται ειλικρινά για αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα" για να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση.


"Καμία χώρα που εκπροσωπείται σε αυτό το τραπέζι δεν θα άφηνε να καταλαμβάνονται οι πόλεις της από ενόπλους", τόνισε εξάλλου ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κάνοντας λόγο για "τρομακτική υποκρισία" εκ μέρους της Μόσχας η οποία "εξοπλίζει τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου, όπως αυτό της Συρίας".


Ο προηγμένος οπλισμός που χρησιμοποιούν οι φιλορώσοι "μας επιβεβαιώνει ότι μεταξύ αυτών των ενόπλων ομάδων υπάρχουν και επαγγελματίες που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τη Ρωσία", κατέληξε.


Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανησυχία του γγ του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση σε όλους "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" ενώ ζήτησε εκ νέου "την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση" των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από τους φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ εδώ και μία εβδομάδα.


Ο Μπαν αποφάσισε να στείλει τον Φέλτμαν στη Μόσχα και το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα με στόχο "να προωθήσει την αποκλιμάκωση και μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία" και να προσφέρει στις δύο πλευρές τις "υπηρεσίες" του Οργανισμού.


Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η 13η από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Καμία από τις προηγούμενες δεν κατέληξε στην υιοθέτηση κάποιας κοινής θέσης αφού η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα βέτο και μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε ψήφισμα προωθήσουν οι άλλες χώρες.

Πηγή


Η κυβέρνηση των ναζί του Κιέβου σκορπά τον θάνατο

"Μέρα των Κρυστάλλων" ήταν η χθεσινή, για την Ουκρανία.
Ο εισαγόμενος, από την ΕΕ, φασισμός αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο.
38 νεκροί, που κάηκαν ζωντανοί, μέσα στο κτίριο των Συνδικάτων και πολλοί τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός.

Οι φασίστες της "Γιουρομέϊνταν", αυτού του μορφώματος, που έστησε και οργάνωσε η ΕΕ με λεφτά των σκληρά φορολογούμενων ευρωπαίων πολιτών, επιτέθηκαν με μολότωφ, στο κτίριο, όπου μέσα υπήρχαν οπαδοί της αντιπολίτευσης.

Είχαν φροντίσει να σφραγίσουν κάθε έξοδο διαφυγής, στους εγκλωβισμένους!
Αφού ολοκλήρωσαν το έργο τους, μπήκαν μέσα στο κτίριο και όσους ακόμα ανέπνεαν, τους σκότωναν με ρόπαλα του μπέϊζμπωλ!!!

Ακόμα 10 άτομα σκοτώθηκαν, χθες, στο δρόμο, από πυροβολισμούς. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος και υπάρχουν φόβοι πως ποτέ δεν θα γίνει γνωστό το μέγεθος της ναζιστικής – ευρωπαϊκής θηριωδίας κι αυτό επειδή υπάρχουν πληροφορίες για ταφές νεκρών θυμάτων των ναζιστών του Κιέβου.

Η συμφωνία της Γενεύης της 16ης Απριλίου, που προέβλεπε την παύση κάθε επιθετικής ενέργειας, προς τους ρωσόφωνους, κατέρρευσε, από την επομένη της υπογραφής της.

Τα τανκς της ψευδοκυβέρνησης συνέχισαν τις επιθέσεις τους, συνοδευόμενα από ομάδες στρατιωτικών που έχουν χαρακτηριστικά ξένων επαγγελματιών στρατιωτών...

Μόλις προχθές, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με δήλωσή του επέρριψε την ευθύνη, στη Δύση, λέγοντας:
"Η στάση των ΗΠΑ, στην Ουκρανική κρίση, δείχνει ότι, από την αρχή, η Αμερική διηύθυνε την κλιμάκωση των γεγονότων, στη χώρα, παραμένοντας, στη σκιά. Έκανε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, για κατάληψη της εξουσίας. Δεν σκέφθηκε και δεν πήρε υπόψη το που μπορεί να οδηγηθεί η πραγματικότητα".

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

"Λαθρομετανάστες" μιλούσαν στο "τριψήφιο" με την τουρκική στρατοχωροφυλακή, η οποία έσπευσε να τους γλιτώσει

Μία πολύ παράξενη επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών, που κινδύνεψαν στον ποταμό Έβρο, έγινε από μονάδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Και αυτή ακριβώς η ιστορία ήρθε για να επιβεβαιώσει όλους εκείνους που επί πολλά χρόνια ισχυρίζονται ότι η είσοδος των λαθρομεταναστών από τον Έβρο αποτελεί την «βιτρίνα» συντονισμένων επιχειρήσεων λαθραίας εισόδου στην Ελλάδα, από ειδικές τουρκικές ομάδες είτε των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είτε ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, οι οποίες εισέρχονται εντός του Ελληνικού εδάφους και κινούνται προς οικισμούς (κυρίως της ορεινής Ροδόπης ή και της ευρύτερης περιοχής Αρριανών και Σαππών του Ν. Ροδόπης) όπου και φιλοξενούνται.

Έχει καταγραφεί και αποκαλυφθεί στο παρελθόν μετακίνηση στρατιωτικού οπλισμού προς την Ελληνική Θράκη, όπου υπάρχουν σαφείς υπόνοιες για την ύπαρξη και εκπαίδευση (από τούρκους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς ειδικών επιχειρήσεων) παραστρατιωτικών ομάδων. Έχουν υπάρξει πληροφορίες για πυροβολισμούς πολεμικών όπλων και έχει καταγραφεί και η κίνηση ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οι οποίες εμφανίστηκαν συνοδεία μεταφραστή και στις πρωτεύουσες των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Σύμφωνα με έγκυρο δημοσίευμα, την τελευταία στιγμή διασώθηκαν 13 Σύροι λαθρομετανάστες από δυνάμεις της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαιναν για να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο, και να περάσουν στην Ελλάδα, κόλλησε σε θάμνους του ποταμού.
Όταν διαπίστωσαν ότι η λέμβος τρύπησε και άρχισε και γεμίζει νερά απευθύνθηκαν για βοήθεια με κινητό στον τριψήφιο αριθμό της γραμμής της Στρατοχωροφυλακής του Ουζούνκιοπρου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Aksam στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν άμεσα άντρες της Στρατοχωροφυλακής, μαζί με ομάδες διάσωσης, οι οποίοι εντόπισαν το ακριβές σημείο, που βρίσκονταν οι λαθρομετανάστες, με τη βοήθεια του σήματος του κινητού.

Αυτό που δεν μας λέει η τουρκική εφημερίδα είναι πως πέρασαν από τα φυλάκιά της - και τα φυλάκια του Τουρκικού Στρατού - οι λαθρομετανάστες. Επίσης πως είχαν μαζί τους τον τριψήφιο αριθμό της τοπικής Στρατοχωροφυλακής.

Σαν να έπαιρναν τους ''συνεργάτες'' τους ήταν...

Το πρόσφατο περιστατικό στον ποταμό Έβρο, αποτελεί άραγε μία «άτυχη» στιγμή σε μία επιχείρηση παράνομης εισόδου μίας τέτοιας ειδικής ομάδας ή επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου από την τουρκική πλευρά, η οποία πιθανόν να επιθυμεί την αύξηση της έντασης στην ελληνοτουρκική μεθόριο και επί του ποταμού Έβρου;

Γεωργίου Μιχαήλ
Πηγή «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»


Καταπέλτης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μνημονιακή Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος Ιεροδιάκονος 
 
Έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δημοσιευθείσα την 07/03/2014 στο σάιτ του ΟΗΕ, επικρίνει με τον πιο περιγραφικό τρόπο την Ελληνική κυβέρνηση για την μεθοδική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Μάλιστα, ο διεθνής εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη δέσμευσης από την Ελλάδα στην εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αντιμετωπίσει τις προφανείς προκλήσεις στην προοδευτική υλοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.
Επίσης επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για την βάναυση καταπάτηση των συνταγματικών και διεθνών δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Το Σύνταγμα της Ελλάδα θέτει μια σειρά από υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κράτος. Το άρθρο 2(1), υπογραμμίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το μέρος ΙΙ του Συντάγματος προβλέπει ρητά μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ιδιοκτησίας (άρθρο 17) της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας (άρθρο 21.1) η ειδική φροντίδα για την υγεία (άρθ. 21 (2) και (3)), η εξέλιξη των συνθηκών εργασίας (άρθρο 22 (1)) και της κοινωνικής ασφάλισης (Άρθρο 22 (5)). Διάφορα δικαιώματα αντιστοιχούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ισότητα όλων των Ελλήνων (άρθρο 4), την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συμμετοχή (άρθρο 5), την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας (άρθρο 5Α), αίτηση (άρθρο 10), της ειρηνικής συνάθροισης (11 art.), δωρεάν δημόσια εκπαίδευση (άρθρο 16 (2)), ιδιοκτησίας (άρθρο 17 (2)), την υγειονομική περίθαλψη (άρθρο 21 (3)), εργασία (άρθρο 22 (1)), την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 (5)) και την ελευθερία του συνδικαλισμού (άρθ. 23). Το άρθρο 21.4 ορίζει ότι « η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους ». Το άρθρο 25, παράγραφος 1 αναφέρεται ρητά στην αρχή του κράτους πρόνοιας και υπογραμμίζει ότι όλα τα δημόσια ιδρύματα οφείλουν να διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων».
Οι διατάξεις αυτές καθορίζονται από τα πρότυπα που καθορίζονται σε διάφορες βασικές διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, στα οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Σύμφωνα με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πως αυτά τα δικαιώματα πρέπει να κατοχυρώνονται σε αυτήν, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας νόμους και πολιτικές που αποσκοπούν στην επίτευξη της βελτίωσης της καθολικής πρόσβασης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η στέγαση, η κοινωνική ασφάλιση και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή. Ως εκ τούτου, έχει καθήκον να αποφεύγει ανά πάσα στιγμή τη λήψη αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσει στην άρνηση ή παραβίαση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.

Την ίδια υποχρέωση, τονίζει η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχουν και οι μη κρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές και οι δραστηριότητές τους τηρούν τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται την υποχρέωση να απέχουν από τη διατύπωση, την έγκριση, τη χρηματοδότηση, την προώθηση και την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων που άμεσα ή έμμεσα εμποδίζουν την απολαβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο, τονίζει η έκθεση, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο όταν ενεργούν μέσω των διεθνών οργανισμών. Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο του καθήκοντος της διεθνούς συνεργασίας, όπως αποτυπώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πως τα συμβαλλόμενα κράτη, είτε ατομικά είτε μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς, δεν θα πρέπει να υιοθετούν ή να προωθούν πολιτικές ή να συμμετέχουν σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην ληστρική επιδρομή κατά των 15.000 Ελλήνων ομολογιούχων, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του PSI, χωρίς τη συγκατάθεσή τους (άρα παρανόμως), με αποτέλεσμα να απολέσουν πλέον του 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, αλλά και στο πρόγραμμα προσαρμογής, που εφαρμόζει αυστηρά μέτρα λιτότητας. Εκτός από τις αυξήσεις στο συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας, τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές στις κοινωνικές παροχές ύψους 1,5 ανά εκατό του ΑΕΠ (κατάργηση των συνταξιοδοτικών δώρων, ονομαστικό πάγωμα των συντάξεων και την εισαγωγή των μέσων ελέγχου για τα επιδόματα ανεργίας), εξάλειψη των μπόνους και των επιδομάτων, και μείωση των επενδυτικών δαπανών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για περαιτέρω περικοπές των δαπανών κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής περιόδου 2013/14.

Ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος προσαρμογής, λέει η έκθεση, είναι η πώληση των κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους και εκφράζεται η ανησυχία ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που αποτελούν στόχο για ιδιωτικοποίηση παρέχουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, οι μεταφορές και η ενέργεια, και ότι υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης των τελών χρήσης για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτές τις οντότητες μετά την ιδιωτικοποίηση τους, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εξάλλου, αν η πρόθεση είναι να αντλήσει κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος, η απόφαση να ιδιωτικοποιήσει την ελληνική εθνική λαχειοφόρο αγορά, μία από τις πιο κερδοφόρες στον κόσμο, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζει η έκθεση του ΟΗΕ, έκρινε ότι η μείωση των ελάχιστων μισθών για εργαζόμενο κάτω των 25 ετών παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή στο άρθρο 4 (1) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς παρέχει μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας.
Όσον αφορά δε την δήθεν υποχρέωση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή και με κάθε κόστος του χρέους, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει ότι:
«Από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους ΔΝΤ, ενέχει περιορισμούς. Είναι πολύ στενά επικεντρωμένη στην ικανότητα αποπληρωμής του χρέους. Δεδομένου ότι ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας έχει τονίσει σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια αξιολόγηση του επιπέδου του χρέους που μια χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει, χωρίς να υπονομεύει την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Με λίγα λόγια, η έκθεση επανεπιβεβαιώνει πρόσφατες αποφάσεις του ΟΗΕ ότι προέχει η επιβίωση ενός λαού της υποχρέωσης αποπληρωμής ενός χρέους και ότι ούτε οι κυβερνήσεις, αλλά ούτε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δικαιούνται να υπονομεύουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με πρόσχημα το εξωτερικό χρέος μιας χώρας.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της προσαρμογής, ειδικότερα οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έχουν ως συνολικό αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού και την δυνατότητα άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Διαμεσολαβητή, «οι δραστικές προσαρμογές που επιβάλλονται για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της είχε δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, ενώ οι ευπαθείς ομάδες αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται». Στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατήρησε μια «ταχεία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με τη διάλυση του κράτους πρόνοιας και την υιοθέτηση μέτρων, ασυμβίβαστων με την κοινωνική δικαιοσύνη, τα οποία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία».

Και συνεχίζει η έκθεση του ΟΗΕ:
«Μία από τις πιο βαθιές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής ήταν η ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει 150.000 τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα (περίπου 22 τοις εκατό της δημόσιας απασχόλησης) έως το 2015. Περίπου 80.000 έως 120.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είχαν ήδη χάσει τη δουλειά τους κατά τη στιγμή της επίσκεψης του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα. Ως αποτέλεσμα, η ανεργία αυξήθηκε από 7,3 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2008 με 27,9 τοις εκατό τον Ιούνιο του 2013, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνεργοι στην Ελλάδα. Περίπου 778.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους κατά την περίοδο 2010-2013 και μόνο. Περαιτέρω απολύσεις στον δημόσιο τομέα προγραμματίζονται. Στη νεολαία η ανεργία έφτασε σε πρωτοφανή ρυθμό 64,9 τοις εκατό το Μάιο του 2013 (σε σύγκριση με μέσο όρο 24,4 στη ζώνη του ευρώ). Έτσι, οι προοπτικές ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας και η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
»Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, έχουν υπονομεύσει την υλοποίηση του δικαιώματος στην εργασία. Μαζί με τις διαδοχικές περικοπές μισθών και τις αυξήσεις φόρων, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτύχει στο να επιτευχθεί ο στόχος της προώθησης της ασφαλούς ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αντίθετα, έχουν οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών προτύπων, στην γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας, με υπέρ-ευέλικτες θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες, όπου οι γυναίκες και οι νέοι, έχουν κυρίαρχη θέση. Ο κατώτατος μισθός έχει ωθηθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας και έχει, σε μεγάλο βαθμό, χάσει τη λειτουργία του ως εργαλείο για την αποτροπή της φτώχειας. Επιπλέον, περισσότεροι από 120.000 επαγγελματίες - μεταξύ των οποίων γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες - έχουν μεταναστεύσει από το 2010.
»Μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με το άρθρο 22 (1) του Συντάγματος για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών».
Όσον αφορά δε την κοινωνική ασφάλιση, η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Σημαντικές περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής επηρέασαν μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, τις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα. Για να επιτείνουν το πρόβλημα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης, την καταβολή των συντάξεων και των παροχών και ερμηνευτικά προβλήματα κατά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις συντάξεις. Λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, μόνο ένα κλάσμα του συνόλου από τους εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνουν παροχές (27 τοις εκατό ως το Φεβρουάριο 2013). Επιπλέον, οι παροχές ανεργίας λήγουν μετά από 12 μήνες, με αποτέλεσμα την απώλεια της δημόσιας υγείας και την ασφαλιστική κάλυψη. Πολλοί νέοι άνθρωποι δεν είναι επιλέξιμοι για στήριξη, επειδή δεν είχαν ποτέ μια δουλειά και δεν έχουν καταβληθεί οι απαιτούμενες εθνικές ασφαλιστικές εισφορές».
»Διαδοχικές περικοπές έχουν μειώσει τις συντάξεις έως και 60 τοις εκατό (για υψηλότερες συντάξεις) και μεταξύ 25 και 30 τοις εκατό για χαμηλότερες. Το συνολικό μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη άνω των € 1000 έχει μειωθεί κατά 5 έως 15 τοις εκατό, ενώ τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι τα επιδόματα για τους συνταξιούχους έχουν καταργηθεί. Αυτές οι χονδροκομμένες περικοπές συντάξεων έχουν ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη φτώχεια.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων. Το "σωρευτικό αποτέλεσμα" από τις διάφορες νομοθεσίες που εισάγονται ως «μέτρα λιτότητας» στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010, ο περιορισμός και η μείωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών παροχών, συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 12 (3) του το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Άρθρο. Δεδομένου ότι η Επιτροπή σημείωσε, τελικά, πως οι περικοπές στις συντάξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν "σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης πολλών από των εν λόγω συνταξιούχων". Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση να κάνει προσπάθειες για να εξασφαλιστεί επαρκές επίπεδο προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».
Για την καταρράκωση κάθε συνταγματικού δικαιώματος στην περίθαλψη και την υγεία, λέει η έκθεση:
«Ο συνδυασμός των περικοπών στις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη κάτω από 6 τοις εκατό του ΑΕΠ (περίπου € 12,4 δισεκατομμύρια το 2012) από περίπου 10 τοις εκατό κατά τα τελευταία χρόνια, οι περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας, η αύξηση των αμοιβών και οι συμμετοχές πληρωμών, το κλείσιμο / συγχώνευση των νοσοκομείων και των υγειονομικών υποδομών, η μείωση του αριθμού στις νοσοκομειακές κλίνες και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που χάνουν τη δημόσια ασφάλιση υγείας (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας), έχουν υπονομεύσει τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως για τους φτωχότερους.
»Από το 2010, η Ελλάδα έχει μειώσει τις δαπάνες για την υγεία-περίθαλψη σημαντικά, σε επίπεδα κάτω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από 7,1 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2010 σε 5,8 τοις εκατό το 2012, και προβλέπεται να μειωθεί στο 5,3 τοις εκατό το 2013, πολύ κάτω από το 6,3% του μέσου όρου για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό.
»Οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν επίσης τα παρεπόμενα προβλήματα των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία. Για παράδειγμα, οι περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, έχουν σαν αποτέλεσμα, ασθένειες που πιστευόταν ότι έχουν εξαφανιστεί από τη χώρα από καιρό, όπως η ελονοσία, έχουν επανεμφανιστεί λόγω της διακοπής των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και της παύσης των αεροψεκασμών.
»Μία αύξηση της τάξης του 52 τοις εκατό των μολύνσεων από τον ιό HIV αναφέρθηκε 2010 - 2011. 66 εκθέσεις δείχνουν ότι, αν και αρχικά, είχαν κατηγορηθεί οι εργαζομένοι του σεξ και οι παράνομοι μετανάστες, η έκρηξη οφείλεται κυρίως σε μη ασφαλείς πρακτικές ενέσιμης χρήσης μεταξύ των τοξικομανών, καθώς ιδιαίτερα απελπισμένοι νέοι Έλληνες που αντιμετωπίζουν την ανεργία, έχουν στραφεί στα ναρκωτικά.
»Ο ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας φοβάται, πως σε απάντηση της ανωτέρω κατάστασης, η αρχές εξέδωσαν οδηγία (Κανονισμός Υγείας Αρ. GY/39A) τον Απρίλιο του 2012, η οποία επέτρεψε στο Υπουργείο Υγείας, να ελέγχει τη βία οποιονδήποτε για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας ανησυχεί επίσης ότι ο κανονισμός αριθ. GY/39A αποκαταστάθηκε στις 26 Ιουνίου 2013 μόνο λίγους μήνες μετά αφού είχε προηγουμένως καταργηθεί.
»Υπήρξε επίσης μια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 37 τοις εκατό από την έναρξη της κρίσης χρέους (από 677 σε 2009 με 927 το 2011). Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η αύξηση στις αυτοκτονίες και στις απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να αποδοθεί στην οικονομική και κοινωνική πίεση που επιβάλλονται στα άτομα από την οικονομική κρίση.
»Η πρόσβαση στα φάρμακα έχει γίνει επίσης πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο του 2013, περισσότερα από 200 ιατρικά προϊόντα ήταν σε έλλειψη σε νοσοκομεία και φαρμακεία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα C και την υπέρταση, παράγοντες μείωσης της χοληστερόλης, αντιψυχωτικά και αντιβιοτικά. Η εισαγωγή της συμμετοχής επιδείνωσε το πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, στο πλαίσιο της σοβαρής λιτότητας, να πληρώσουν για τα φάρμακά τους».
Για την εκπαίδευση η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει:
«Οι ετήσιες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση μειώθηκαν από € 7.23 δις το 2009 σε € 5,84 δισ. ευρώ το 2013, μια μείωση κατά 30 τοις εκατό. Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση έχει μειωθεί κάνοντας περικοπή στις κρατικές δαπάνες για τους ανθρώπινους πόρους, καθώς και μέσω δραστικών περικοπών στα καθημερινά τρέχοντα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης για τα σχολεία, καθώς και τα έξοδα για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού. Αυτές οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 24 τοις εκατό το 2011 και επιπλέον 19 τοις εκατό το 2012.
»Στο πλαίσιο της λιτότητας, μεταξύ των σχολικών ετών 2009-2010 και 2013-2014, περίπου 14,5 τοις εκατό όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής εκπαίδευσης) και 4 τοις εκατό των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν συγχωνευθεί. Το κλείσιμο των σχολείων, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αυξήσει σημαντικά την απόσταση για να φτάσουν τα παιδιά το σχολείο, και η περιορισμένη πρόσβαση, έχει -με τη σειρά της- προκαλέσει, αυξανόμενα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, ιδίως μεταξύ των παιδιών των Ρομά και προκαλούν ανησυχία.
»Επιπλέον, ο αριθμός των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει μειωθεί, κυρίως μέσα από τη συνταξιοδότηση και τους περιορισμούς που τίθενται στις νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2010 και ιδίως για το σχολικό έτος 2012-13 κατά περίπου 11 τοις εκατό. Προβλέπεται ότι 2.500 περισσότεροι καθηγητές θα τοποθετηθούν σε κινητικότητα και μπορεί τελικά να απολυθούν. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία έχουν επίσης περικοπεί».
Την ίδια επιδείνωση περιγράφει και για την στέγαση:
«Ως αποτέλεσμα της ύφεσης και του προγράμματος προσαρμογής, υπήρξε μια αύξηση του αριθμού των αστέγων από το 2009, εκτιμάται σε 25 τοις εκατό. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι. Πολλά από τους «νεοάστεγους», είναι σχετικά καλά εκπαιδευμένοι που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από την απώλεια της εργασίας, καθώς και των παροχών.
»Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, το μόνο μείζον ίδρυμα που παρείχε επιδόματα στέγασης, καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και οι αρμοδιότητες του, περιήλθαν στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, υπό κάποιες προϋποθέσεις, έδινε μεταξύ άλλων, μια επιδότηση ενοικίου, σε σχεδόν 120.000 νοικοκυριά και παροχές στέγασης σε μη ασφαλισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους.
»Παράλληλα, οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς των κοινωνικών υπηρεσιών έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα των υπηρεσιών υποστήριξης για παροχή βοήθειας σε άστεγους σε μια εποχή που ήδη αγωνίζονται να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2010, 61 από τα 85 μέλη του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων στο Ίδρυμα Αστέγων απολύθηκαν, μειώνοντας σημαντικά τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να παρασχεθούν.
»Το 2009, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και τους προστάτευε από κατασχέσεις από τις τράπεζες. Για το σκοπό αυτό, την κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση στις τράπεζες να πραγματοποιούν κατασχέσεις σε κύριες κατοικίες αξίας έως € 200.000. Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κατανοεί, ωστόσο, ότι οι διεθνείς δανειστές του κράτους έχουν πιέσει την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση. Ο ίδιος καλεί αυτούς τους δανειστές να αποφευχθεί η συνταγογράφηση πολιτικών δράσεων που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην επαρκή στέγαση.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συμμερίζεται την ανησυχία του Ειδικού Εισηγητή για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση ως συστατικό του δικαιώματος για επαρκές βιοτικό επίπεδο, και για το δικαίωμα στη μη-διάκριση. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση των επιδοτήσεων στέγασης, οι αλλαγές στη νομική προστασία κατά των εξώσεων και κατασχέσεων και ο έκτακτος φόρος περιουσίας είχαν αρνητικές συνέπειες στην υλοποίηση του δικαιώματος για επαρκή στέγαση των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας. Ο ίδιος καλεί τις ελληνικές αρχές να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο, εξαρτώμενο από το εισόδημα στεγαστικό επίδομα, που θα απευθύνονται σε φτωχούς και στις οικογένειες, για να κλείσει το χάσμα της κοινωνικής προστασίας στον τομέα της στέγασης, το οποίο επιδεινώθηκε από τη διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η στέγαση, όπως και η απασχόληση, αποτελεί σημαντικό εγγυητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
 Για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, λέει:
«Παρόλο που η Ελλάδα ήδη είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στη ζώνη του ευρώ πριν από το 2009, τα μέτρα λιτότητας, ιδιαίτερα οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας και οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, έχουν ωθήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Περίπου το 11 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αυτά τα επίπεδα της φτώχειας συνέβαλαν στην αύξηση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
»Σύμφωνα με μια μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρήσεων και το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, το ποσοστό σχετικής φτώχειας (δηλαδή, το ποσοστό των ατόμων που έχουν λιγότερο από το 60 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος στη διάθεσή τους) αυξήθηκε από 20 τοις εκατό το 2009 σε 21,29 τοις εκατό το 2012. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι (σχετικό ποσοστό φτώχειας από 41.08 τοις εκατό) και πολλά παιδιά (26,75 τοις εκατό) έχουν πέσει κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας. Τα δεδομένα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το 2011 δείχνει ότι το 44 τοις εκατό του συνόλου των ανέργων έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας και επιβεβαιώνουν την τάση αυτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με παιδιά αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο φτώχειας (ποσοστό 43,2 τοις εκατό).
»Η εισοδηματική ανισότητα έχει επίσης αυξηθεί. Συνολικά, ο δείκτης Gini, που παίρνει τιμές από 0 (απόλυτη ισότητα) έως 1 (συνολική ανισότητα), μετακινήθηκε από το 0,3449 το 2009 έως 0,3678 το 2012. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν παραμέτρους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των περισσότερο εύπορων, ωστόσο η προσαρμογή έχει μειώσει περαιτέρω το εισόδημα των ομάδων του πληθυσμού που ήταν ήδη στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος το 2009, επιδεινώνοντας έτσι τη φτώχεια τους. Οι άνθρωποι στο κατώτερο δεκατημόριο, είχαν απώλεια εισοδήματος 24,2 τοις εκατό σε σχέση με πριν από την κρίση και μεταξύ 2009 και 2012. Εάν τα δεκατημόρια εισοδήματος προσαρμόζονται με βάση την κατανομή του εισοδήματος του 2012, η απώλεια του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού ανέρχεται σε ένα ανησυχητικό 56,5 τοις εκατό.
«Είναι δύσκολο να απομονωθούν οι διανεμητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας από την ευρύτερη ύφεση, καθώς και οι δύο είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ειδικοί, ωστόσο, φτάνουν στο συμπέρασμα ότι το 63,3 τοις εκατό του πληθυσμού που βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2010 και το 2011, βρέθηκαν εκεί σαν αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και μόνο - που σημαίνει ότι μπορούν να αποδοθούν άμεσα οι αλλαγές που επιβάλλονται στη φορολογία, τους μισθούς και στις περικοπές κοινωνικών παροχών. Σημειώνουν επίσης ότι η απότομη αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση στο μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 10 τοις εκατό του πληθυσμού».
Το ίδιο αποκαλυπτική είναι η έκθεση και στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα:
«Οι αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής επεκτείνεται σε αστικά και πολιτικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών που πραγματοποιήθηκε κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας, φέρεται να αντιμετωπίσθηκαν με έναν αδέξιο τρόπο από τις αρχές. Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση επικαλέστηκε την εθνική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, ώστε να εργαστούν και να απαγορεύσει μια προγραμματισμένη απεργία από το Συνδικαλιστικό Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας, κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο για να αποφευχθεί μια σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
»Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θεωρεί, ωστόσο, ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι δυσανάλογες και ενδέχεται να αποτελούν παραβίαση στις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, τα οποία είναι επίσης εγγυημένα από το Σύνταγμα».
Και καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ στις παρακάτω συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς δανειστές:
«Συμπεράσματα και συστάσεις
Το πρόγραμμα προσαρμογής και, ιδίως, τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από το Μαΐου του 2010 έχουν προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τον ελληνικό πληθυσμό. Το πρόγραμμα έχει ωθήσει την οικονομία σε ύφεση, σε κίνδυνο το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του πληθυσμού και γενικά υπονόμευσε την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων διάσωσης έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των τραπεζών που δάνεισαν χρήματα απερίσκεπτα στην Ελλάδα, ενώ αύξησαν το χρέος της χώρας. Δυστυχώς, ο ρόλος του κράτους ως φορέα παροχής προσβάσιμων δημόσιων υπηρεσιών έχει εξαρτηθεί από τον ολοένα και πιο άπιαστο στόχο της αποκατάστασης ενός βιώσιμου δημόσιου προϋπολογισμού. Με βάση τις διαπιστώσεις που περιέχονται στην παρούσα έκθεση, ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κάνει τις παρακάτω συστάσεις.

Α. Προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας συνιστά την κυβέρνηση:

 (α) Την εφαρμογή των διεθνών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς να καταφεύγουν σε περαιτέρω περικοπές των δημοσίων δαπανών και άλλα μέτρα λιτότητας που μπορεί να υπονομεύουν την ελεύθερη άσκηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στη χώρα.
 (β) Βεβαιωμένα να διατηρεί επαρκείς πόρους για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει στο «Μέγιστο των δυνατοτήτων", για την υλοποίηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, για να εξασφαλιστεί η απόλαυση του ελάχιστου απαραίτητου επιπέδου, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
 (γ) Διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της, προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του, να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το χρέος.
(Χρησιμοποιώ έντονη γραμματοσειρά στην γ’ σύσταση, διότι για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ τίθεται υπό άμεση αμφισβήτηση το ύψος του δημοσίου χρέους μιας χώρας, και απαιτεί τον εντοπισμό και την τιμωρία των πολιτικών εκείνων που το δημιούργησαν. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ελληνικά δικαστήρια και απαιτεί την διεξαγωγή ενός ανεξάρτητου, διαφανή και συμμετοχικού λογιστικού ελέγχου του χρέους της Ελλάδας).
 (δ) Διεξαγωγή εκτίμησης επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα για να εντοπίσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος προσαρμογής και τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να γίνει σωστή αντιμετώπιση.
 (ε) Να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής και, κυρίως, να βελτιωθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
(στ) Να διατεθούν επαρκείς πόροι επειγόντως και να κλείσει τα κενά στο κοινωνικό σύστημα προστασίας.
 (ζ) Να εξετάσει την επέκταση των υφισταμένων προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, μέσω της κατάρτισης και των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
 (η) Αύξηση του κατώτατου μισθού (μετά από φόρους) το συντομότερο δυνατό σε επίπεδα πάνω από το όριο της φτώχειας.
 (i) Εξετάστε την επέκταση του πιλοτικού συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος που θα δοκιμαστεί σε δύο περιοχές το 2014, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να κλείσει το δίχτυ ασφαλείας της κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τη ΔΟΕ Επίπεδο Κοινωνικής Προστασίας Σύσταση 2012 (Νο. 202).
 (ι) Επειγόντως να καταργήσει ή να προσαρμόσει οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας είχαν αρνητική επίπτωση στην κατανομή του εισοδήματος.
 (ια) Να εξασφαλίσει οικονομικά προσιτή πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις και να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό ατόμων από την ιατρική ασφάλιση λόγω της μακροχρόνιας ανεργία ή άλλους λόγους.
 (ιβ) Κατάργηση και επειγόντως του κανονισμού Υγείας αριθ. GY/39A.
 (m) Να επανεξεταστούν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο δικαίωμα στην εκπαίδευση, ιδίως για τα μέλη των ευάλωτων ομάδων.
 (ιδ) Να ενισχυθεί η στήριξη αστέγων και να αυξηθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του φαινόμενου των αστέγων. Να εξετάσει τη θέσπιση στεγαστικού επιδόματος για τα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά, το οποίο θα καλύψει το κενό που προκαλείται από το κλείσιμο της Οργάνωσης Εργατικής Κατοικίας και να συνεχιστεί η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων με χαμηλό εισόδημα και των οικογενειών τους οι οποίοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια έναντι πιθανή έξωση από τα δικά τους σπίτια.
 (ιε) Εφαρμογή των συστάσεων του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να περιοριστεί η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και η ξενοφοβική βία. Να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 (ιστ) Να αναλογιστεί, την ανάγκη να επικυρώσει, βασικές διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις οποίες το κράτος δεν είναι ακόμη συμβαλλόμενο μέρος, ειδικότερα, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Β. Προς τους Διεθνείς Δανειστές

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας καλεί τους διεθνείς δανειστές της χώρας:

 (α) Να αποφεύγουν την παροχή οικονομικής βοήθειας υπό τη συνθήκη ενοχλητικών και επαχθών πολιτικών, οι οποίες μπορούν να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 β) Να υποστηρίξουν τη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση της Ελλάδας, να διεξάγει ένα ανεξάρτητο, διαφανή και πολυσυμμετοχικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.
 (γ) Nα εξετάσουν περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να επιτραπεί στη χώρα να μειώσει το χρέος της σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο, όπως καθορίζεται στην παρούσα έκθεση.
 (δ) Να συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους κατά το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, και να παρακολουθείται τακτικά η πρόοδος.
 (ε) Να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ελλάδας κατά τρόπο που να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα του λαού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος τη συμμετοχή του κοινού.
 (στ) Με ιδιαίτερη έμφαση προς το ΔΝΤ, να διασφαλίσει ότι οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνουν υπόψη τις άλλες απαιτήσεις των διαθέσιμων πόρων της κυβέρνησης, ιδιαίτερα εκείνες που είναι απαραίτητες για κοινωνικές επενδύσεις και την εγκαθίδρυση των προϋποθέσεων για την πλήρη υλοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
 (ζ) Να μελετηθεί η προετοιμασία ενός νέου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα με καλύτερους όρους, που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους της, χωρίς να υπονομεύεται η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».