Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Ιαν 2015


Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει το δικό της χρώμα, το δικό της διακύβευμα και ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, μέσα ή έξω από το ευρώ, το ΝΑΤΟ ή την ΕΟΚ, πάντα υπήρχε μια σταθερά, προεκλογική, μόνο προεκλογική όμως!!!
Επρόκειτο για την σταθερά της προεκλογικής προσδοκίας, των ψηφοφόρων του εκάστοτε πρώτου κόμματος για αντιστοιχία των προεκλογικών διακηρύξεων με τις μετεκλογικές του πράξεις.

Στις τωρινές εκλογές φαίνεται να αλλάζει αυτό και την θέση της προεκλογικής προσδοκίας των ψηφοφόρων του πρώτου κόμματος έχει πάρει το διακύβευμα της μετεκλογικής τους λύτρωσης στην προσδοκία της κωλοτούμπας.

Πολύ ιδιαίτερες αυτές οι εκλογές!

Θα είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ταύτιση απόψεων του συνόλου σχεδόν των ψηφοφόρων ως προς την μη τήρηση αυτή την φορά των προεκλογικών εξαγγελιών.

Είμαστε τρελοί εμείς οι Έλληνες. Δεν καταφέραμε ποτέ να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα και τώρα μας ενώνει η προσδοκία του ψέματος.

Ο Τσίπρας έχει επιτύχει την μετεκλογική συναίνεση στο ψέμα, είναι όμως άξιος να το χειριστεί ορθολογικά ρεαλιστικά;

Φαίνεται να μην έχει σχέδιο.

Γιατί ασφαλώς δεν μπορεί να προσδοκά ότι οι Podemos θα συναινέσουν σε κούρεμα των 26 δισ. που χρωστάει η Ελλάδα στην Ισπανία και δεν παραβλέπω την αναγκαιότητα για διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών, άλλο όμως η διευκόλυνση πάντα σε συμφωνία με τους δανειστές, κοινώς νέα μνημόνια και άλλο το κούρεμα ή οι μονομερείς πράξεις που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν έχουν στο μυαλό τους και το παράλληλο κούρεμα των καταθέσεων και δεν το λένε… Γιατί αλλιώς πως θα αποδεχτούν οι Podemos την επιβάρυνση των Ισπανών, χωρίς να ζημιωθούν οι Έλληνες;

Βρισκόμαστε μπροστά στον ΓΑΠ τον Β’.

Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι: έχει ή δεν έχει ο Τσίπρας την τόλμη να πει μετεκλογικά στους δικούς του ψηφοφόρους, αυτό που οι ίδιοι ξέρουν από τώρα και που είναι το ίδιο με αυτό που δεν μπόρεσε να πει ο ΓΑΠ στους δικούς του ψηφοφόρους αμέσως μετά τις εκλογές του 2009;

Η περίπτωση του ΓΑΠ δείχνει ότι είναι χρησιμότερος μερικές φορές ο κωλοτούμπας από τον ξεροκέφαλο και όταν η κωλοτούμπα γίνεται με την συναίνεση των θεατών, μπορεί αυτή να συνοδεύεται από γέλιο, είναι όμως χρήσιμη.

Ο ελληνικός λαός έχει αποδεχτεί με σωφροσύνη και θα επιβραβεύσει με την ψήφο του όλες τις μέχρι τώρα κωλοτούμπες του Τσίπρα.
Δεν αρκεί όμως αυτό για να αποφευχθούν οι μετεκλογικές εθνικές περιπέτειες. Πρέπει και ο Τσίπρας να είναι προετοιμασμένος για την έντεχνη δική του μετεκλογική κωλοτούμπα, γιατί ούτε λεφτά έχουν υπάρξει ποτέ χωρίς όρους, αλλά και ούτε μπορούμε να γίνουμε η Κούβα της Μεσογείου σε μια στιγμή που αλλάζει και η ίδια η Κούβα της Καραϊβικής.

Στριλιγκάς Γιάννης
Επικοινωνία με τον συντάκτη
Ystriligas@hotmail.comΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ειλικρινά η αίσθηση ότι το ολίσθημα της Ιεράς Συνόδου της επίσημης Ελλαδικής εκκλησίας δεν έχει τέλος, αυθόρμητα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Αφού ταυτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με το προδοτικό και αντιχριστιανικό πολιτικό σύστημα, αφού αδιαφορήσαν σκανδαλωδώς για το ποίμνιο που σέρνεται έρμαιο κάθε οικουμενιστικής παρεκτροπής που οι ίδιοι στήριξαν, αφού έλυσαν όλα τα σκανδαλώδη προβλήματα που πλήττουν το σώμα της εκκλησίας, τώρα ενοχλήθηκαν και από το διαδίχτυο, λες και ζήλεψαν κάποια ολοκληρωτικά θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Τζιχαντιστών και θέλησαν να ανταγωνιστούν στις ολοκληρωτικές επιλογές τους.

Δηλαδή όλα τα όλα τα «έλυσαν»! Την συνάντηση Πάπα- Πατριάρχη και τα όσα εξωφρενικά έγιναν εκεί τα προσπέρασαν, το κατάντημα της ελληνικής εκκλησίας που άφωνη, τυφλή και ανάπηρη, παρακολουθεί χωρίς καμία αντίδραση το κατρακύλισμα της κοινωνίας στο βάραθρο των μνημονίων και της εθνικής απώλειας το αγνόησαν.
Αυτοί, που υποτίθεται ότι είναι το «δόρυ» της αντίστασης σε όλη αυτή την νεοταξική λαίλαπα, χαριεντίστηκαν με θέματα εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας και εκτός της ίδιας της σημερινής θλιβερής κατάστασης της Ορθόδοξης εκκλησιάς, για την οποία υποτίθεται ότι μάχονται για να κρατηθεί σε αυτά που την κράτησαν εν ζωή επί αιώνες.

Αλλά το θέμα δεν είναι ότι οι Ιεράρχες ζήλεψαν τους Τζιχαντιστές και τους Χομεινικούς.
Το ζήτημα είναι ότι ενοχλούνται από τις φωνές που υψώθηκαν τα τελευταία χρόνια εναντίον της θρησκευτικής αποστασίας, εναντίον του οικουμενιστικού κατρακυλίσματος του Πατριάρχη, εναντίον της αντιχριστιανικής μασονικής παρεκτροπής της ελληνικής παιδείας, εναντίον της μνημονιακής λεηλασίας της χώρας.
Δεν μπορούν πλέον να ανέχονται ελεύθερες συνειδήσεις που αντιστέκονται ενάντια στην παράδοση του ποιμνίου στο ολοκαύτωμα της Νέας Τάξης.
Δεν μπορούν να ανέχονται πλέον να λειτουργούν τρόποι μη ελεγχόμενοι από την απόλυτη κυριαρχία τους που θα επισημαίνουν ακριβώς αυτή την κατάντια τους, την σκανδαλώδη απουσία τους και την συνταύτιση τους με την εθνική προδοσία.

Είναι το λιγότερο θλιβερό να παρακολουθεί κανείς όλους αυτούς του αμέτοχους και το λιγότερο, ανεύθυνους Ιεράρχες, που έχουν ταχθεί σαν ποιμένες να ποιμάνουν ένα ποίμνιο αγόμενο και φερόμενο από τους ταγούς της Νέας Τάξης που σαν λύκοι ακονίζουν τα δόντια τους για να κατασπαράξουν ότι απέμεινε από την θύελλα των ετών, κατά το παράδειγμα του «έξω από εδώ» που τριγυρίζει με λύσσα έτοιμος να καταβροχθίσει κάθε πιστό που ακόμα επιμένει να είναι πιστός.
Αδιαφορούν σκανδαλωδώς για ότι συμβαίνει με την επιβολή των αντίορθόδοξων προτύπων και το μόνο που τους «καίει», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι οι χρυσοποίκιλτες τιάρες και οι δεσποτικές καρέκλες κατά το πρότυπο των πολιτικών του ξεπουλήματος της χώρας.

Τέτοια υποκρισία πραγματικά δεν έπρεπε να εμφανιστεί στο θλιβερό σημερινό προσκήνιο.
Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όσα γίνονται, δεν αισθάνονται την καταστροφή που κατατρώει ότι απέμεινε, δεν νοιώθουν την απελπισία του ποιμνίου που αναζητά κάποια σωσίβια λέμβο στην τρικυμία των μνημονίων και της Νέας Τάξης που θέλει να διαλύσει Ελληνισμό και Ορθοδοξία και εκείνο που μας «καίει» είναι το διαδίχτυο;

Αυτοί είναι οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Ορθόδοξης εκκλησίας;
Μάλλον αυτή η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να ονομάζεται… Ανίερα Σύνοδος.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο κλεισθένης
Παίρνω για παράδειγμα στην τύχη μία δημοσκόπηση της GPO στις 7-1-15. 

Κάποιος θα περίμενε οι διαφορές στις θετικές απαντήσεις για τα κόμματα να είναι μεγάλες έτσι ώστε η σειρά κατάταξης να δικαιολογείται. 

Το παρακάτω παράδειγμα αποδεικνύει το αντίθετο. 

 Η δημοσκόπηση δίνει: Δείγμα(~ 1000) 


Κόμμα            Ποσοστό                    Απάντησαν θετικά -----------------------------------------------------------------------

ΣΥΡΙΖΑ                   28.5%                             285 

Ν.Δ.                        25.3%                              253 

Ποταμι                     5.8%                                  58 

ΚΚΕ                          5.7%                                 57 

Χ.Α                          5.4%                                   54 

ΠΑΣΟΚ                    5.0%                                   50 

ΑΝΕΛ                       2.7%                                   27 

ΚΙΔΗΣΟ                   2.6%                                    26 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ               1.0%                                  10 

Άλλο κόμμα               2.0%                                 20 

Λευκό-άκυρο              0.9%                                 9 

Αναποφάσιστοι          13.1%                             131 

Τα ποσοστά των κομμάτων σε δείγμα περίπου 1000 ερωτηθέντων κρίνονται από πολύ μικρές διαφορές, πχ το ποτάμι έχει 58 θετικές απαντήσεις, το ΚΚΕ 57, η Χ.Α 54 και το ΠΑΣΟΚ 50. 

 Μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα για την πραγματική δύναμη των κομμάτων; 
Σαφώς όχι, το δείγμα είναι πολύ μικρό με συνέπεια το τρίτο κόμμα, εν προκειμένω το Ποτάμι να προηγείται του ΚΚΕ με μόνο μία θετική απάντηση. 

Αυτό όμως διαμορφώνει κλίμα γιατί στην απλή ανάγνωση φαίνεται τρίτο κόμμα το ποτάμι. 

Το ίδιο ισχύει και για την Χ.Α και το ΠΑΣΟΚ που έπονται.

 Ας δεχθούμε ότι η δημοσκόπηση δεν είναι "πειραγμένη", τα αριθμητικά δεδομένα της όμως είναι παραπλανητικά. 

 Δεν μπορεί να γίνει κατάταξη των κομμάτων σε σειρά με μόνο μία ή δύο επιπλέον θετικές απαντήσεις. Φυσικά μας λένε ότι πρόκειται μάχη σώμα με σώμα για την κατάκτηση της τρίτης, τέταρτης κτλ θέσης.

 Απλή φτηνή δικαιολογία. Η εντύπωση όμως μένει. 

Η αδυναμία οφείλεται στο πολύ μικρό δείγμα. 

 Οι δημοσκοπικές εταιρείες λόγω κόστους έχουν σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα τους ~1000 ερωτηθέντες. 

Για να φανούν τα όσο το δυνατόν περισσότερο ακριβή ποσοστά των κομμάτων και η σειρά κατάταξής τους πρέπει το δείγμα να είναι τουλάχιστον 10.000 ερωτηθέντες. 


Εκτός όμως του κόστους, οι δημοσκόποι, επειδή πληρώνονται από τα ενδιαφερόμενα κόμματα ή ΜΜΕ, τα οποία έχουν συμφέρον να παρασύρουν, προς την μεριά που θέλουν τους ψηφοφόρους, χρησιμοποιούν το πολύ μικρό δείγμα των ~1000 ερωτηθέντων, για να δικαιολογήσουν, σε συνάρτηση με τον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων, την αλλοίωση των πραγματικών ποσοστών των κομμάτων καθώς και την σειρά κατάταξης. 

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, περιμέναμε κάτι διαφορετικό; 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


 

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Ο νέος ''πόλος εξουσίας'', το νέο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας που θέριεψε από την αγανάκτηση του λαού κι από τις ανάγκες των καιρών, αποτελεί terra incognita, αχαρτογράφητη περιοχή για το πολιτικό μας σύστημα.

Και όσο κι αν θέλουν οι φίλοι του, αλλά και ειδικά οι εχθροί του να το προσομοιάζουν με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς άλλων εποχών, λίγες, ελάχιστες ομοιότητες έχει.

Μία απ' αυτές -η πιό χτυπητή- είναι η χαρισματικότητα των αρχηγών τους.

Μάλιστα το blog τολμάει να πεί πως ο νέος, σημερινός τούτος αρχηγός, είναι περισσότερο χαρισματικός από τον προηγούμενο (και Μεγάλο Τυχοδιώκτη), αφού δεν στηρίζεται σ' ένα όνομα πολιτικά γνωστό, δεν προέρχεται από πολιτικό ''τζάκι''. Είναι αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος στην πολιτική.

Όσο κι αν οι Κασσάνδρες σπέρνουν την καταστροφή παίρνοντας κυρίως παράδειγμα (αλλά και πρόφαση) αυτό του 1981, το blog έχει να παρατηρήσει πως οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις και τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ανθρώπινου γένους έγιναν επειδή, αυτό ακριβώς, τόλμησε να βαδίσει σε ''άγνωστη γη''!

Πάντα ο ''τολμών άνθρωπος'', ο άνθρωπος με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες επεδίωξε να βαδίσει στο άγνωστο, και να δημιουργήσει ''εκ του μηδενός''.

Άλλες φορές μεγαλούργησε, και άλλες φορές πισωπάτησε και πισωγύρισε, πρόσκαιρα όμως, γενόμενος ταυτόχρονα πιό σοφός και πιο αποφασισμένος για νέες κορυφές!

Terra Incognita λοιπόν. Άγνωστη γη!
Δεν είναι κακό να περπατήσουμε την άγνωστη γη.
Κακό είναι να την θεωρήσουμε και να την ανακηρύξουμε πατρίδα μας, πριν την γνωρίσουμε!...

Υ.Γ.  Αυτά που ισχύουν για το μεγάλο πιά, ''αχαρτογράφητο'' κόμμα εξουσίας, ισχύουν και για τα μικρότερα ''άγνωστα'' αντιμνημονιακά κόμματα. Ας τα προτιμήσουμε.

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Παραμονές ελληνικών εκλογών, σχετική πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και οι Τούρκοι πολλαπλασιάζουν τις ανακοινώνεις τους για «θερμά» επεισόδια στο Αιγαίο ενώ από ελληνικής πλευράς δεν γίνεται καμία αναφορά για την όλη κατάσταση που εμφανίζεται σαν εξαιρετικά εύφλεκτη και επικίνδυνη.

Το καινούργιο «σοβαρό» επεισόδιο, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αναφορές, έγινε στις 16 του Ιανουαρίου στο ανατολικό Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή του τουρκικού ναυστάθμου Aksaz. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, TCG, ευρισκόμενο καθ’ οδό να αναλάβει υπηρεσία στην μεγάλη τουρκική ναυτική βάση του Aksaz, που βρίσκεται απέναντι από την ελληνική νήσο της Ρόδου στην τουρκική ακτή, προφανώς παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπέστη παρενόχληση από δυο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, τα δυο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενοχλώντας την πορεία του επί 40 δευτερόλεπτα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο πλήρωμα του τουρκικού πολεμικού. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε αμέσως στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο το οποίο με σήμα του προς τον ναύσταθμο ζήτησε ετοιμότητα αντίδρασης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, ενώ τα πληρώματα τέθηκαν σε επιφυλακή.

Αυτό το τελευταίο επεισόδιο όπως καταγράφεται πάντα μονομερώς από την τουρκική πλευρά, είναι το επόμενο ενός «σήριαλ» (τουρκικού;), επεισοδίων που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό Αιγαίο είτε στον εναέριο, είτε στον θαλάσσιο χώρο. Επειδή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από ελληνικής πλευράς και επειδή γνωρίζουμε από το παρελθόν τον προβοκατόρικο τρόπο ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς, το επεισόδιο χρήζει περισσότερης έρευνας για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του.

Γεγονός πάντως είναι πως η χώρα μας διέρχεται μια περίοδο σχετικής πολιτικής αστάθειας καθώς είμαστε παραμονές πολύ κρίσιμων εκλογών και η ιστορία διδάσκει ότι η άλλη πλευρά του Αιγαίου συχνά έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί παρόμοιες καταστάσεις για δικό της όφελος.
Βέβαια το ζήτημα είναι το πόσο ισχυρή και αποτρεπτική είναι η ελληνική παρουσία στο Αιγαίο.
Μια τέτοια παρουσία, σίγουρα θα αποθαρρύνει τους Τούρκους από κάθε προβοκατόρικη πρόθεση.

Εδώ είναι και το κρίσιμο ερώτημα για την χώρα μας!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Οι τρομοκράτες του Παρισιού ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα στη φυλακή.  Παρόμοια είναι η πραγματικότητα και για πολλούς έγκλειστους Ισλαμιστές στις γερμανικές φυλακές.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τον περασμένο Δεκέμβριο καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στη Φραγκφούρτη ο πρώτος Ισλαμιστής που επέστρεψε από τη Συρία, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Υπολογίζεται ότι ο σκληρός πυρήνας των Ισλαμιστών στη Γερμανία που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος ανέρχεται σε περίπου 600 και εκτιμάται ότι πολλοί από αυτούς θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στις φυλακές.

Και εδώ ακριβώς τίθεται το ερώτημα πώς μπορεί να αποφευχθεί να γίνει η φυλακή ένας τόπος ριζοσπαστικοποίησης. Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι καινούργιο. Έγκλειστοι του κοινού ποινικού δικαίου φτιάχνουν μέσα στις φυλακές τους δικούς τους παράλληλους κόσμους.

Στη Γερμανία οι σαλαφιστές οργανώνουν επιχειρήσεις στήριξης των Ισλαμιστών κρατουμένων και καλούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τους στηρίξουν ενώ προσπαθούν να προωθήσουν την προπαγάνδα τους.

Το πρόβλημα είναι ότι στις φυλακές συναντώνται τζιχαντιστές, οι οποίοι απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες, όπως είναι συχνά νεαροί κρατούμενοι και τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν.
Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Τόμας Μίκε, ο οποίος έχει ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση «Δίκτυο Πρόληψης Βίας».

Μιλώντας στην DW, αναφέρει ότι οι νέοι αυτοί συχνά αισθάνονται αποτυχημένοι και είναι πολύ εύκολο να ακούσουν επιχειρήματα όπως «σε συνέλαβαν διότι δεν είναι αποδεκτός σε αυτή την κοινωνία, γιατί είσαι μουσουλμάνος και όλος ο κόσμος είναι εναντίον σου».
Οι νέοι αυτοί συχνά έχουν επαφή με εγκληματικές οργανώσεις και έχουν διαπράξει αδικήματα όπως βιασμοί, κλοπές, ληστείες, παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Το γεγονός ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης πιστεύει και ο Χουσαμουντίν Μάγερ, μουσουλμάνος πνευματικός, ο οποίος επισκέπτεται εδώ και χρόνια τις φυλακές και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους ομόθρησκούς του. Τα λόγια του έχουν μια βαρύτητα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξηγήσει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν έχει σχέση με το Ισλάμ.

Ο Χουσαμουντίν Μάγερ επισημαίνει πάντως τον κίνδυνο που ελλοχεύει. «Οι άνθρωποι αυτοί από το τελευταίο σκαλοπάτι της κοινωνίας μπορεί ξαφνικά να βρεθούν πολύ ψηλά και να γίνουν ήρωες. Μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να τους κυνηγούν 80.000 αστυνομικοί και να τους κινηματογραφούν κάμερες».

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

O ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της «προκλητικής» γελοιογραφίας του προφήτη Μωάμεθ, την οποία δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό, κατηγορώντας την ότι «υποκινεί το μίσος», μετάδίδουν το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις επιθέσεις που διαπράττονται εναντίον του Ισλάμ και που κρύβονται πίσω από την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας στη Γαλλία» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Παρά τις προσπάθειές μας να το προλάβουμε, καταβάλλονται προσπάθειες να αρχίσει μία σύγκρουση πολιτισμών».

«Πρόκειται για ένα έντυπο που είναι πασίγνωστο για τις προκλητικές δημοσιεύσεις του εναντίον των μουσουλμάνων, των χριστιανών, εναντίον ολόκληρου του κόσμου (…) αυτό δεν ονομάζεται ελευθερία, αυτό ονομάζεται “σπέρνω τον τρόμο” καταπατώντας την ελευθερία των άλλων» δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα.

«Δεν μπορεί να έχει ελευθερία χωρίς κανένα όριο» επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον των τουρκικών αρχών που επέτρεψαν στην Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύζυγο ενός εκ των τζιχαντιστών της Γαλλίας, να μεταβεί στην Τουρκία κάποιες ημέρες πριν από την επίθεση. Τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία.

«Μιλούν για ανθρώπους που περνάνε από την Τουρκία, όμως πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να ελέγχουν τα διαβατήρια όταν αυτά τα πρόσωπα εγκαταλείπουν την δική τους χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας.

Το σκίτσο που φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου της Σαρλί Εμπντό μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη συντακτική ομάδα της, απεικονίζει το Μωάμεθ να δακρύζει και να κρατά ένα πλακάτ με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί», το οποίο επανέλαβαν εκατομμύρια άνθρωποι που διαδήλωσαν στη Γαλλία προκειμένου να καταδικάσουν τις επιθέσεις των τζιχαντιστών με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων στο Παρίσι.

Στην Κωνσταντινούπολη εξάλλου περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά σε ένα τέμενος στη συνοικία Φατίχ, όπου ζουν πολλοί θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, τους 2 δράστες της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

Μετά το κάλεσμα μιας ακραίας ισλαμιστικής ένωσης, της Αδελφικής Πλατφόρμας των Συντρόφων του Προφήτη, οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν κρατούσαν ένα πανό όπου ήταν ζωγραφισμένα τα πρόσωπα των αδελφών Κουασί και του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως επίσης και πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Κουασί».

Η τουρκική αστυνομία εμπόδισε το πλήθος, που φώναζε το σύνθημα «ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος» ενώ έψαλε μία επικήδεια προσευχή, να διαδηλώσει γύρω από το τέμενος.

Η έκδοση της Σαρλί Εμπντό με τον προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλό της, έχει πυροδοτήσει νέο κύμα οργισμένων αντιδράσεων στις μουσουλμανικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία.

«Υπήρχαν 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι και κανείς δεν αντέδρασε. Η ημέρα έφθασε όπου, με τη βοήθεια του Αλλάχ, δύο ή τρεις άνθρωποι τιμώρησαν και εξευτέλισαν τους άπιστους. Σήμερα, όλα τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης και οι άπιστοι γνωρίζουν ότι οι μουσουλμάνοι θα πουν την τελευταία λέξη με το να πάρουν την εκδίκησή τους!» είπε ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ο Μπαϊράμ Σαμσάμ.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Νίκου Μελέτη 

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο δηλώσεων και παρεμβάσεων Ευρωπαίων ηγετών και κοινοτικών αξιωματούχων που όλο και θα πυκνώνουν πλησιάζοντας την 25η Ιανουαρίου. 

Δυστυχώς, η ευκολία με την οποία αναπαράγονται οι ειδήσεις που φθάνουν από τους «ξένους», πολύ συχνά εμποδίζει την ακριβή ανάγνωση των δηλώσεων, των προειδοποιήσεων, του πλαισίου που θέτουν. 

Γιατί οι «ξένοι» και κυρίως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν φροντίσει να αρχίσουν από τώρα τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Πριν ακόμη πάμε στις κάλπες. Και χαλαρά δηλώνουν το αυτονόητο: οι Ελληνες να αφεθούν να ψηφίσουν με την ησυχία τους, η Ε.Ε. θα αποδεχθεί ως συνομιλητή την όποια κυβέρνηση εκλέξουν οι Ελληνες πολίτες. Δηλώσεις που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό στην Αθήνα και μάλιστα ερμηνεύονται λίγο-πολύ και ως «ανατροπή» της μέχρι τώρα στάσης της Ευρώπης. 

Λες και υπήρχε η πιθανότητα να δηλώσει ο Ντάισελμπλουμ, ο Ντράγκι ή ο Σόιμπλε ότι εάν οι Ελληνες αναδείξουν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της χώρας. Η αγωνία όμως για το τι θα πουν οι «ξένοι» εμποδίζει την ολοκληρωμένη ακρόαση και ανάγνωση των δηλώσεων. 

Κι όμως ακόμη και ο τελευταίος «ξένος» που εκφράζει τον σεβασμό του στις θυσίες του ελληνικού λαού, στο δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζει για την κυβέρνησή του, σπεύδει να συμπληρώσει στην ίδια πρόταση κάτι ακόμη. 

Την έναρξη του παιγνιδιού της διαπραγμάτευσης θα τη σφυρίξει η τρόικα. Οι κανόνες του παιγνιδιού είναι γνωστοί όπως και οι παίκτες, που το κάνουν όσο πιο λιανά μπορούν: οι προτάσεις για την επιμήκυνση του χρέους της μείωσης των επιτοκίων είναι στο τραπέζι. Η διάθεση για συζήτηση και διαπραγμάτευση είναι δεδομένη μεταξύ εταίρων, μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων. Με μια λεπτομέρεια: πρέπει να δώσει το πράσινο φως και η τρόικα. Ακόμη κι αν δεν την κεράσει καφέ ο κ. Ησυχος.

Οσο κι αν υποκρινόμαστε ότι ακούσαμε μόνο το πρώτο σκέλος των δηλώσεων, δυστυχώς υπάρχει και το υπόλοιπο μισό. Που το κραυγάζουν στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Αλλά εμείς θέλουμε να το ακούμε σαν ψίθυρο… 

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη
E-mail: nmeletis@pegasus.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου