Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Μαρ 2017


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε διπλωματική κρίση με την Ολλανδία, δήλωσε σήμερα πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές αλλά "έχασε τη φιλία της Τουρκίας".

"Ρούτε, το κόμμα σας μπορεί να έφθασε στην πρώτη θέση στις εκλογές, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχετε χάσει τη φιλία της Τουρκίας", δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοδυτική επαρχία Σακάρια.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιτρέψει στις εταιρίες να απαγορεύουν στις υπαλλήλους τους να φορούν ισλαμικές μαντίλες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

"Ντροπή στην ΕΕ. Κάτω οι ευρωπαϊκές αρχές, οι αξίες και η δικαιοσύνη σας... Άρχισαν μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση", είπε και πρόσθεσε: «Τί γίνεται με την θρησκευτική ελευθερία; Ποιος έλαβε αυτήν την απόφαση; Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγαπητοί αδελφοί, εξαπέλυσαν μια σταυροφορία εναντίον του ολοένα κι ισχυρότερου».

Σε σχετική απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πως μια επιχείρηση μπορεί να εντάξει στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της τον όρο της απαγόρευσης οι εργαζόμενοί της να φέρουν δημοσίως θρησκευτικά σύμβολα, όπως η ισλαμική μαντίλα.

Νωρίτερα και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας έκανε λόγο για θρησκευτικό πόλεμο. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Πού πάτε; Πού οδηγείτε την Ευρώπη; Έχετε αρχίσει να αποσυνθέτετε την Ευρώπη και να την οδηγείτε στον γκρεμό», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Σύντομα θα ξεσπάσουν θρησκευτικοί πόλεμοι στην Ευρώπη».

Της νέας επίθεσης, προηγήθηκαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος απευθυνόμενος στην Μέρκελ της είχε πει "ντροπή σου" συμπληρώνοντας πως "η Γερμανία υποστηρίζει ανελέητα την τρομοκρατία", ενώ προκάλεσε την αντίδραση Τουσκ και Γιούνκερ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Της Λόριας Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ
.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου ξεσπάσματος της τουρκικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατά Ευρωπαικών κρατών και κυρίως κατά της Γερμανίας.

Η απαγόρευση από τοπικές αρχές στη Γερμανική επικράτεια της παρουσίας και συμμετοχής Τούρκων επισήμων σε προεκλογικές συγκεντρώσεις,προς το σκοπό αλίευσης ψήφων των Τούρκων πολιτών υπερ του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, έδωσε το έναυσμα για εκτόξευση μύδρων και απαράδεκτων χαρακτηρισμών κατά της Γερμανίας . Ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι επίσημοι αναφέρονται σε ναζιστικές πρακτικές από μέρους της Γερμανίας.

Είναι γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επιδιώκει να αναδειχθεί σε μέγα σουλτάνο, κατά το πρότυπο του Οθωμανού Κόκκινου Σουλτάνου, υπήρξε θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ, το ύφος και το στυλ του οποίου υιοθέτησε ο Ερντογαν, όπως επίσης και τις ναζιστικές μεθόδους για εξουδετέρωση των αντιπάλων του και εξάλειψη των μειονοτήτων στη χώρα του καθώς και την εφαρμογή του ολοκληρωτισμού στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, ενώ στοχεύει στην αποκαθήλωση και αποδόμηση του Μουσταφά Κεμάλ – Ατατούρκ, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνη για την παραχώρηση εδαφών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με την υπογραφή των γνωστών συνθηκών, κατά το παράδειγμα του Ατατούρκ εγκαθίδρυσε αυταρχική δικτατορία στην Τουρκία με περαιτέρω σκλήρυνση της μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Στο αξιόλογο και πολύ κατατοπιστικό βιβλίο του με τίτλο Ατατούρκ και Ναζί, ο ερευνητής συγγραφέας Dr Stefan Ihrig καταδεικνύει την καθοριστική επιρροή του Μουσταφα Κεμάλ πασά – Ατατούρκ στη διαμόρφωση της ναζιστικής σχολής σκέψης. Ιδιαίτερα, ο συγγραφέας αποκαλύπτει το θαυμασμό που ο Αδόλφος Χίτλερ έτρεφε προς τον Ατατούρκ. Δήλωνε μάλιστα ότι ο Κεμάλ υπήρξε δάσκαλος τόσο του Μουσσολίνι όσο και του ίδιου του Χίτλερ! Για τους Ναζί, αναφέρει ο Dr Irig, η Τουρκία των νεοτούρκων ήταν ο καθοδηγητής της εθνικιστικής και ολοκληρωτικής πολιτικής την οποία οι Ναζί ήθελαν να εφαρμόσουν στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Χίτλερ άντλησε ιδέες από τον Ατατούρκ στη διαμόρφωση του ναζιστικού του κράτους με βάση τα εθνικιστικά, αντιθρησκευτικά, ολοκληρωτικά και μισαλλόδοξα σχέδια του “Τούρκου Φύρερ”, όπως αποκαλούσαν τον Ατατούρκ. Περαιτέρω, ο συγγραφέας αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Γερμανικού τύπου του 1933 σύμφωνα με τα οποία “ο εθνικοσοσιαλιασμός του Αδόλφου Χίτλερ και ο τουρκικός κεμαλισμός σχετίζονται στενά μεταξύ τους”.

Οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων από την Τουρκία – τα παράσιτα σύμφωνα με τον Ατατούρκ- βρήκαν μιμητές τους Ναζί που στόχευαν στην εξολόθρευση των Εβραίων και άλλων ανεπιθύμητων ομάδων – τα παράσιτα για το Χίτλερ – στη Γερμανία και στις υπό ναζιστική κατοχή χώρες.

Η Τουρκία και οι Τούρκοι ηγέτες είναι οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να κατηγορούν την Ευρώπη για ναζιστικές πρακτικές τις οποίες η χώρα τους είναι η πρώτη διδάξασα.

Η Κύπρος βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει τη ναζιστική πολιτική και τις μεθόδους που εφαρμόζει η Τουρκία εναντίον του λαού της για σαράντα τρία τώρα χρόνια.

Πηγή MIgnatiouΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προάγγελος των τουρκικών σεισμογραφικών ερευνών

Σημεία ανατολικά της Ρόδου στα διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ωκεανογραφικών ερευνών του Πιρι Ρέις το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα η Άγκυρα.

Με την NAVTEX 310/17 η Τουρκία ανήγγειλε ότι το Πίρι Ρέις θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από 15-20 Μαρτίου σε περιοχες που εκτός των σημείων Ανατολικά της Ρόδου περιλαμβάνουν και σημεία οριακά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της Μαρμαρίδας.

Οι κινήσεις του Πιρι Ρέις σε αυτές τις περιοχές θωρούνται «προάγγελος» των σεισμογραφικών ερευνών που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου με τα δυο υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτει η Τουρκία.

Το Πιρι Ρέις από νωρίς το πρωί είχε φθάσει σε περιοχή νοτιοανατολικά της ρόδου όπου πραγματοποίησε τις πρώτες έρευνες και μετά άρχισε να κινείται προς βορρά, ανοικτά από την Λίνδο όπου συνεχίζει τις έρευνες του.

Για τις ωκεανογραφικές έρευνές δεν απαιτείται άδεια, αλλά η γνωστοποίηση των ερευνών γίνεται από το αρμόδιο για την έκδοση NAVTEX κράτος που είναι η Ελλάδα. Αυτή ακριβώς την κυριαρχική αρμοδιότητα αμφισβητεί η Τουρκία εκδίδοντας δική της NAVTEX και μάλιστα για περιοχές που αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια υπόσκαψες και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σε μια κίνηση που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον προχώρησε η Τουρκία, αφού μπλόκαρε στο ΝΑΤΟ ένα μέρος του προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης με συνδεδεμένες με την Ατλαντική Συμμαχία χώρες!

Η κίνηση αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης λόγω της διένεξης με τη Γερμανία και την Ολλανδία, επειδή δεν επετράπη σε υπουργούς της κυβέρνησης, συμμάχους του Ερντογάν στο ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα AKP, να μεταβούν σε εκδηλώσεις τουρκικών κοινοτήτων και να μιλήσουν, επικαλούμενες – σε τοπικό επίπεδο – ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

Κάποιες πλευρές εκτιμούν ότι στόχος της τουρκικής ενέργειας είναι το μπλοκάρισμα της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής εκπαίδευσης που υπάρχει με την Αυστρία, καθώς είναι μία από τις χώρες με τις οποίες έχει έρθει η Τουρκία σε ανοιχτή ρήξη, με τους Αυστριακούς να ζητούν πρώτοι την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η τουρκική ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει τα 22 κράτη με τα οποία υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες διμερούς αμυντικής συνεργασίας με έμφαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Σουηδία και η Γεωργία, χώρες που συνεισφέρουν δυνάμεις σε Συμμαχικές αποστολές σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, επισκέφθηκε την χιονισμένη Ουάσιγκτον την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2017 για να συναντήσει τον Ρεξ Τίλλερσον, Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον ικανότερο υπουργό του Τραμπ και άριστο γνώστη της ΑΟΖ. Δυστυχώς ο δικός μας υπουργός, από ό,τι φάνηκε, ήρθε στην αμερικανική πρωτεύουσα απροετοίμαστος και αδιάβαστος.

Ο νέος ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών γνωρίζει άριστα τη σημασία της ΑΟΖ, διότι η ExxonMobil, την οποία διηύθυνε πριν αναλάβει το νέο πόστο του, έχει εκμεταλλευθεί, για πολλά χρόνια τώρα, τις ΑΟΖ πολλών κρατών. Επομένως, ευελπιστούμε ότι δεν θα είναι αρνητικός στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι είδαμε την εταιρία του να αναλαμβάνει την εκμετάλλευση του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που αποτελεί το σημαντικότερο οικόπεδο, μια και γειτνιάζει με το τεράστιο κοίτασμα Ζορ της Αιγυπτιακής ΑΟΖ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι στη συνάντηση του Στεητ Ντηπαρτμεντ ο δικός μας υπουργός έπασχε από το φοβικό σύνδρομο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1996. Διαβάστε τι είπε ο ικανότερος υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά την συνάντησή του με τον Ρεξ Τίλλερσον.

Δημοσιογράφος: «Κύριε Υπουργέ, πως πήγε η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό σας;»
Ν. Κοτζιάς: «Δεν έκανα στον κ. Tillerson μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο.»

Αποδέχεται ότι δεν έκανε μια ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Δηλαδή η πρώτη φορά αριστερά δεν κάνει παραδοσιακές ενημερώσεις, αλλά μήπως έκανε ενημερώσεις δημιουργικής ασάφειας, οπως παλαιότερα ένας άλλος συνάδελφός του;

Δημοσιογράφος: «Και για το Κυπριακό;»
Ν. Κοτζιάς: «Δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.»

Δεν τον ρώτησε για το Κυπριακό! Δεν θα το συζητήσει με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αλλά με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Οι οπαδοί του στην Κύπρο θα τραβάνε τα μαλλιά τους. Δεν προνόησε να μιλήσει για την Κυπριακή ΑΟΖ και να την συνδέσει με την Ελληνική ΑΟΖ.

Είχε και μια άλλη ευκαιρία να μιλήσει για την ΑΟΖ, όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν, εάν έγινε κάποια συζήτηση για τα θέματα ενέργειας.

«Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας.», απάντησε.

Η συζήτηση για την ΑΟΖ ήταν η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο τις αντιρρήσεις των αμερικανικών κυβερνήσεων. Οι Αμερικανοί, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι του Αλέξη Τσίπρα, παίζουν το ίδιο βιολί, διαμηνύοντας στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς να συμφωνήσουν πρώτα με την Τουρκία, παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν πως η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι πάντα μια μονομερής πράξη, όπως ακριβώς έκαναν και οι Αμερικανοί το 1983.

Μία από τις πιο σημαντικές δηλώσεις, από αμερικανικής πλευράς, έγινε στις 27 Ιουλίου 2011 από τον τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην Αθήνα, έκανε μια απαράδεκτη δήλωση, που για τους Αμερικανούς ισχύει μέχρι σήμερα:

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται μονομερή βήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών για την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, αλλά… δεν νομίζουμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης».

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τον Κοτζιά, στην καρδιά της Αμερικανικής διπλωματίας, να ζητήσει από τον Τίλλερσον να αρθεί αυτή η θέση της κυβέρνησης Ομπάμα, που δεν δέσμευε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί στο Δίκαιο της Θάλασσας γνωρίζουν τη θέση των ΗΠΑ, που ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Η Αμερική έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (equidistance), που τόσο αντιπαθεί η Τουρκία, με την Ρωσία, τον Καναδά, το Μεξικό, τις Μπαχάμες και την Κούβα. Όταν όμως έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με την ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις περί ευθυδικίας.

Έτσι, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τα δικά τους νησιά, κατοικήσιμα ή όχι, έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, αλλά παρόμοια δικά μας νησιά δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτή είναι μια απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση των Αμερικανών από το 1982, που πρέπει, επιτέλους, να ανατραπεί. Αυτό θα μπορούσε ο Κοτζιάς να συζητήσει με τον Τίλλερσον, αξιοποιώντας και την δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου 2013, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση.

Είχε πει τότε ο Αλεξης Τσίπρας:
«Στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με κανέναν το δικαίωμά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμα, πρέπει να υποστηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Εμείς δυστυχώς όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ, αλλά παρακολουθούμε άπρακτοι τις ανακηρύξεις και οριοθετήσεις των ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από ένα λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές του.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η επόμενη ημέρα των ολλανδικών εκλογών βρίσκει την Τουρκία και πάλι απέναντι στην Ολλανδία με ισοπεδωτικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu που σε δημόσια ομιλία του σήμερα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στους Ολλανδούς Φιλελεύθερους του Rutte και τους ακροδεξιούς του Geert Wilders.

«Τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, αν ρίξετε μια ματιά στα πολλά κόμματα της Ολλανδίας βλέπετε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε Φιλελεύθερους και τον φασίστα Βίλντερς, έχουν την ίδια νοοτροπία», είπε ο κ.Cavusoglu και απηύθυνε τη ρητορική ερώτηση «Πού πηγαίνετε; Πού οδηγείτε την Ευρώπη; Εσείς ξεκινήσατε την κατάρρευση της Ευρώπης. Εσείς σύρετε την Ευρώπη στην άβυσσο. Σύντομα θα ξεκινήσουν ιεροί πόλεμοι στην Ευρώπη» προέβλεψε.

Το μέτωπο που έχει ανοίξει η Τουρκία με την Ευρώπη περιλαμβάνει εκτός από την Ολλανδία και τη Γερμανία. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Bild με τίτλο κατά του Ερντογάν, εξόργισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπός του Χουσεΐν Μουφτούογλου κατηγόρησε το έντυπο για «νοοτροπία μίσους και προσβολή προς το πρόσωπο του Προέδρου μας». Ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην παραγωγή μη θεμελιωμένων ισχυρισμών κατά της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν και επιδίδονται στην πολιτική πολεμική αντί να προβάλλουν αμερόληπτες και σωστές ειδήσεις. Έτσι, ως προϊόντα ενημέρωσης που καλλιεργούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, δεν έχουν καμία απολύτως αξία και είναι καταδικασμένα «να εξαφανιστούν στον κάδο απορριμμάτων της ιστορίας».

Ενέργειες που θα «πονέσουν» την Ευρώπη

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η απάντηση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά στο αίτημα της Γερμανίας για την αποφυλάκιση του Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της Βελτ που έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο κ. Μποζντά απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να υποδεικνύει στην τουρκική δικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Όμως, πίσω από αυτές τις φραστικές επιθέσεις της Άγκυρας, και εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου διαφαίνεται και η πρόθεση να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα «πονέσουν» την Ευρώπη, όπως η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, καθώς σε δύο ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύναψή της.

Τόσο ο πρωθυπουργός Yildirim, όσο και δυο υπουργοί, χθες ο υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ και ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, δήλωσαν ανοικτά ότι η συμφωνία μπορεί να ακυρωθεί εφόσον δεν έχει υλοποιηθεί εκ μέρους της ΕΕ η καταβολή των 3 δις ευρώ προς την Τουρκία και η χαλάρωση του περιορισμού της βίζας για Τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν.«Μας έκαναν να χάσουμε το χρόνο μας για τη συμφωνία για τη βίζα» είπε χθες σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ο κ. Cavusoglu και συνέχισε λέγοντας «και εμείς δεν εφαρμόζουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και αναθεωρούμε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Πηγή Skai


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Άρχισε λέει πάλι το κομματικό "μασάζ" για σαράντα-τόσους κυβερνητικούς βουλευτές, που διατηρούν, ξαναλέει, τις επιφυλάξεις τους για τα νέα μέτρα και την καινούργια φάρσα που έχουν ονομάσει "αντίμετρα".
Τώρα τί σόϊ επιφυλάξεις είναι αυτές που περνάνε με ένα απλό μασαζάκι; Περίεργο. Θα είναι κάτι σαν ψύξη ένα πράμα φαίνεται.

Κι ύστερα πάλι, και τί σόϊ μασάζ είναι αυτό
ΠονάειΉ είναι κάτι σαν άλλη μία παροχή επιπλέον στις τόσες που έχουν οι βουλευτές; Ή μήπως είναι κάτι ενδιάμεσο, πώς λέμε: "πονάει αλλά μ' αρέσει";
Και μήπως θάπρεπε να ζητήσουμε να μας κάνουν κι εμάς ένα, μπας και δούμε με νέο μάτι μέτρα και αντίμετρα;

Σιγά όμως. Να δούμε και ποιός το κάνει.
Αν το κάνει η Αχβαχτσιόγλου, χαλάλι. Να κάτσουμε να μας το κάνει.
Αν το κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κομμάτια να γίνει. Για τεκνό περνιέται ακόμα. Άλλες (και άλλοι) σκίζουν τα καλσόν τους για ένα "μασαζάκι".
Αν είναι να μας το κάνει όμως ο Τσαλακωτός, όχι ρε παιδιά. Δεν κάνει. Θα μας βγεί τζάμπα το όνομα.

Πέρα όμως από το απολύτως γελοίο του θέματος, υπάρχει και η σοβαρή πλευρά.
Αυτή που λέει πως όσο κι αν είναι χιλιοξεφτιλισμένοι οι βουλευτές, κάποιος που θα είχε έστω και δέκα γραμμάρια αξιοπρέπεια δεν θα δεχόταν καν να του κάνουν τέτοια πρόσκληση για ένα τέτοι δημόσιο "μασάζ".
Γιατί όταν ανακοινώνεται από τηλεοράσεις και λοιπά ΜΜΕ δημόσιο είναι. Δεν είναι ανάγκη να το βλέπεις κιόλας. Ξέρεις πολύ καλά τί γίνεται εκεί.  Σαν τα "κανονικά" "μασάζ" που διαφημίζονται στις αγγελίες πως έρχονται στον χώρο σου με εγγυημένη απόλαυση.
Ακόμα και αυτή η ίδια ή έκφραση "μασάζ" που διάλεξαν για τον κομματικό εξαναγκασμό και την πλύση συνειδήσεων, είναι εξευτελιστική και ενδεικτική της ποιότητας του πολιτικού μας τσίρκου.

Κάθε βουλευτής, δυνητικά, από το Σύνταγμα, είναι και ένας υποψήφιος υπουργός. Ή και πρωθυπουργός.  Άρα ισότιμός του.
Δεν μπορεί να δέχεται να τον ξεφτιλίζει (κι άλλο), όποιος κι αν είναι αυτός, υποδεικνύοντάς του τί πρέπει να καταλαβαίνει από τα νέα μέτρα και τα "αντίμετρα".
Πως δηλαδή, παραδείγματος χάριν, το να κόβεις κι άλλο τις συντάξεις και να αφαιρείς απ' το κοινωνικό σύνολο 200 και 300 εκατομμύρια τον μήνα, ισοβαθμίζεται με το να δίνεις 500 χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο για αύξηση και βελτίωση των μερίδων φαγητού στους παιδικούς σταθμούς.

Τέτοια υποβάθμιση της προσωπικότητας και της ευφυίας (της ποιάς;), δεν δέχτηκε αν θυμόμαστε καλά ούτε καν ο περίφημος Κάτμαν, και αποχώρησε από το σόου της επίσης περίφημης Ανίτας.
Το ότι βέβαια ο Κάτμαν θα είχε σίγουρα χώρο για μιά θέση σε μιά τέτοια Βουλή, κανείς σήμερα δεν το αμφισβητεί.
Το ότι όμως δέχονται οι ίδιοι οι βουλευτές (και ίσως και επιζητούν) να εξισωθούν μαζί του, είναι άλλου είδους ξεφτίλα και βίτσιο μαζί.

Ας κάτσουν λοιπόν στον χώρο τους οι "αμφισβητίες" βουλευτές και ας περιμένουν το κομματικό τους μασάζ για να "πειστούν".

Εμείς ως άπιστοι, όταν έρθουν στον δικό μας χώρο προεκλογικά ή με άλλη ευκαιρία, θα τους υποδεχτούμεμε το δικό μας "μασάζ"!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Εξαγορά ποινής για όποιον καταδικάστηκε έως 5 έτη!
Με τη βούλα του Αρείου Πάγου ελεύθεροι οι κρατούμενοι ακόμη και αν έχουν διαπράξει κακουργήματα

Από τον Παναγιώτη Στάθη

Π ληρώνουν και βγαίνουν από τις φυλακές κατάδικοι με ποινές έως πέντε χρόνια, ακόμη και αν έχουν διαπράξει κακούργημα (φορολογικό ή άλλο) και με τη βούλα του Αρείου Πάγου. Το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του έδωσε δικαίωμα εξαγοράς της ποινής σε όσους έχουν καταδικαστεί έως πέντε χρόνια, ανοίγοντας παράθυρο ελευθερίας για πολλούς κρατουμένους των φυλακών. Ο Αρειος Πάγος έλυσε νομικό ζήτημα που είχε προκύψει με την ερμηνεία του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των φυλακών με τον ευνοϊκό νόμο 4093/2012.

Κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις σε βαθμό κακουργήματος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών, ζήτησε να μετατραπεί η ποινή του σε χρηματική, αλλά το Εφετείο απέρριψε το αίτημα, καθώς η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα -μεταξύ άλλων- προβλέπει: «Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».

Ο Αρειος Πάγος (Ζ’ Ποινικό Τμήμα) με την υπ' αρ. 130/2017 απόφασή του έκρινε ότι στην έννοια της επίμαχης διάταξης του Ποινικού Κώδικα «νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως όσο και η ποινή καθείρξεως» και προσθέτει: «Ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ποινή δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Επιφυλακτικές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων
Πώς μετράς τον παλμό μιας κοινωνίας που φοβάται να μιλήσει;

Γράφει ο Ανυφαντής Γιάννης

Την ώρα που μαίνεται ο ευρωτουρκικός πόλεμος στο εξωτερικό, στο εσωτερικό της Τουρκίας το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση της 16ης Απριλίου θα διεξαχθεί σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης και προοιωνίζεται αμφίρροπο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αποτέλεσμα της κάλπης φαίνεται σήμερα εξαιρετικά αβέβαιο, παρά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (339 ψήφους υπέρ) που απέσπασε στην Εθνοσυνέλευση η πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιανουαρίου η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κατά τη δεύτερη ανάγνωση το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που θα επιτρέψει την υπερενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν, ανοίγοντας τον δρόμο να τεθεί το νέο σύνταγμα προς έγκριση στη λαϊκή κάλπη την άνοιξη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο πολιτικής ανάλυσης «James in Turkey», σε σύνολο τεσσάρων δημοσκοπήσεων αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή ένα ισχνό προβάδισμα του «Οχι» έναντι του «Ναι» (52,1% και 47,9% αντίστοιχα). Αλλά τα ποσοστά αυτά αποτελούν μόνο έναν μεταβλητό μέσο όρο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ληφθούν ως ξεκάθαρο προβάδισμα του «Οχι», δεδομένων των απρόβλεπτων συνθηκών που επικρατούν από το καλοκαίρι στην τουρκική «δημοκρατία». Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι φιλοκυβερνητικές δημοσκοπήσεις, και ειδικότερα ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παρουσιάζουν.

Διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρήσεις τον παλμό μιας κοινωνίας που φοβάται τόσο πολύ να μιλήσει. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, οι διώξεις που έχει εξαπολύσει το καθεστώς του Ερντογάν κατά όσων θεωρούνται «φίλα προσκείμενοι» των πραξικοπηματιών έχουν εξελιχθεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις κάθε αντιπολιτευτικής φωνής. Ενα πογκρόμ βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, όπου περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από τον στρατό και την αστυνομία, από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, από το δικαστικό σώμα, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις και φυσικά τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Υπολογίζεται ότι ως σήμερα πάνω από 150 τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ διώξεις και φυλακίσεις δημοσιογράφων είναι υπόθεση ρουτίνας στην Τουρκία του Ερντογάν.

Ακόμα και αν θέλουμε να πιστέψουμε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, που προβλέπουν μια αναμέτρηση «θρίλερ», αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιθανότητες των δύο επιλογών είναι ίσες. Οπως σχολιάζει στο «Politico» ο τούρκος δημοσιογράφος Ιλχάν Τανίρ, «πολλοί άνθρωποι διακινδυνεύουν την καριέρα τους και το μέλλον τους, κάνοντας εκστρατεία ανοιχτά και δημόσια υπέρ του "Οχι"». Αντίθετα, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους. Σε πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό «Courrier International», ο Αϊντίν Εγκίν, αρθρογράφος της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», τονίζει πως σήμερα στην Τουρκία δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντιπολιτευόμενες εφημερίδες. Η «Τζουμχουριέτ», η παλαιότερη εφημερίδα της χώρας, και παραδοσιακά ουδέτερη πολιτικά, παλεύει για τη συνέχιση της λειτουργίας της, αν και αυτή τη στιγμή 11 δημοσιογράφοι της κρατούνται, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ελευθερωθούν.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ στην Τουρκία του Ερντογάν αποτελεί πλέον μια παραδεδεγμένη αλήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους πάνω από 2.600 δημοσιογράφοι στην Τουρκία, ενώ σε δήλωσή του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής, κοσμικής αντιπολίτευσης (CHP), εκτίμησε ότι το 90% των ΜΜΕ διάκειται πλέον φιλικά προς την κυβέρνηση.
«Στην Τουρκία πραγματοποιείται μια δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς». Αυτό ήταν και το καταδικαστικό συμπέρασμα της Επιτροπής της Βενετίας, του συμβουλευτικού οργάνου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα συνταγματικής νομιμότητας.

Για τους περισσότερους τούρκους ψηφοφόρους του, ο Ερντογάν είναι ένας μοναδικός ρήτορας, ένας ασυναγώνιστος πολιτικός, με μια πιστή βάση υποστηρικτών που συνεχώς διευρύνεται. Αλλά κάποιες απόψεις του, όπως η απόρριψη της γυναίκας ως μη ολοκληρωμένης όταν δεν γίνεται μητέρα, και τακτικές, όπως το μπλοκάρισμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως του Twitter) σε περιόδους κρίσης, εντείνουν, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους των αστικών κέντρων, την ανησυχία πως ο Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί τις υπερεξουσίες που θα του δώσει μια πιθανή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κιλτσιντάρογλου υποστήριξε πως η συγκέντρωση των τριών εξουσιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής) στα χέρια ενός προέδρου θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο το μέλλον όχι μόνο της Τουρκίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Αντίπαλοι του Ερντογάν επισημαίνουν ότι η μεταβολή του συντάγματος προς έναν τύπο προεδρικής δημοκρατίας θα του χαρίσει απολυταρχικές υπερεξουσίες, που δεν είχε ούτε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ.
Το μόνο βέβαιο; Η κατάσταση είναι ρευστή και τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων έχουν αλλάξει άρδην. Ενώ στις πρώτες μετρήσεις το «Ναι» ξεπερνούσε το 60%, σήμερα, έναν μήνα προτού ανοίξουν οι κάλπες, η διαφορά στα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι δύο επιλογές εμφανίζεται μικρή και καθόλου ασφαλής προκειμένου να στηριχθεί αξιόπιστη πρόβλεψη του αποτελέσματος.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Νέα σύσταση, βάσει της οποίας οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να «επιστρέφουν» στην Ελλάδα τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο, εξέδωσε την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Επί της ουσίας, η απόφαση-σύσταση της ΕΕ ισοδυναμεί με την επαναφορά των σκληρών κανόνων του «Δουβλίνου» και αφορά τους μετανάστες που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα όχι μόνο δεν προσβλέπει, πλέον, σε αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας μέσω του συστήματος της μετεγκατάστασης, το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε στην ουσία του, αλλά, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες αύξησης των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν από το 2015 μέσω της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετακινήθηκαν προς τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης αγγίζει το ένα εκατ. Η νέα «χάρτα» ωστόσο αφορά όσους από σήμερα Τετάρτη ζητήσουν άσυλο και έχουν χρησιμοποιήσει ως πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα. Από τη νέα οδηγία εξαιρούνται οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Η σύσταση βασίζεται στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο. Διευκρινίζεται, δε, πως όσοι μετανάστες είχαν καταθέσει αίτημα ασύλου πριν τις 15 Μαρτίου, εξακολουθούν να έχουν τα δικαιώματά τους στις χώρες που έχουν υποβάλει την αίτηση.

Τι σημαίνει η επαναφορά του «Δουβλίνου»

Σύμφωνα με το «Δουβλίνο», η επεξεργασία για την παροχή ασύλου γίνεται από και στη χώρα που καταφθάνει ευθύς εξ αρχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μετανάστης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κανόνας αυτός είναι «απαραίτητος για την κανονική λειτουργία» των 26 εθνών της Ευρώπης, που περιλαμβάνονται στη Ζώνη του Σένγκεν, η οποία ξεκίνησε το 1995.

Ανεστάλη το 2011 και το 2015 παραβιάστηκε καθ' ολοκληρία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μετακινήθηκαν μέσω του Αιγαίου και της Μεσογείου (Ελλάδα και Ιταλία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να κατασκευαστούν φράκτες στα σύνορα πολλών χωρών.

Ο παράλληλος κίνδυνος εξ ανατολής

Παράλληλα, η ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ -κυρίως- της Γερμανίας και της Ολλανδίας με την Τουρκία, αλλά και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας για το Προσφυγικό. Η τουρκική κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει λόγο για επανεξέταση της συμφωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα ολικής κατάρρευσής της.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τις Βρυξέλλες για αθέτηση της συμφωνίας στο Προσφυγικό, δηλώνοντας πως δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που είχαν συμφωνηθεί, ενώ συνέδεσε το συγκεκριμένο ζήτημα με το θέμα της ένταξης στην ΕΕ.

Σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας στο Προσφυγικό, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς αν ανοίξουν εκ νέου τα σύνορα, θα εισρεύσουν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, την ίδια στιγμή που τα σύνορα είναι ερμητικά κλειστά και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται άλλες αιτήσεις.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δίωξη σε βάρος τεσσάρων προσώπων, μεταξύ των οποίων και σε δύο Ρώσους πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, άσκησαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές για την κυβερνοεπίθεση που αποκαλύφθηκε πέρσι σε βάρος του διαδικτυακού ομίλου Yahoo! καθώς και άλλων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η δίωξη στρέφεται εναντίον των Ρώσων πρακτόρων Ντμίτρι Ντουκουτσάεφ και Ίγκορ Σούσκιν και των χάκερ Αλεξέι Μπέλαν και Καρίμ Μπαράτοφ. Οι τρεις από τους κατηγορούμενους είναι Ρώσοι, ενώ ο τέταρτος έχει διπλή υπηκοότητα, του Καναδά και του Καζακστάν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι Ρώσοι κατάσκοποι “προσέλαβαν” τους χάκερ για να επιτεθούν σε διάφορους παρόχους το 2014. Κατάφεραν έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών του Yahoo!, της Google και άλλων εταιρειών. Οι δύο Ρώσοι “προστάτευαν, κατεύθυναν, διευκόλυναν και πλήρωναν” τους χάκερ για να εξαπολύουν τις επιθέσεις στους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς Ρώσων δημοσιογράφων, Ρώσων και Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών διαφόρων χωρών, εξηγεί η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εκτιμάται ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών σε όλον τον κόσμο.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Από την Αττική και με φερόμενο ως αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη, εστάλη ο φάκελος με τα εκρηκτικά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε το πρωί από τη Γερμανική Αστυνομία.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από όπου έγιναν γνωστά τα εξής: Μετά τον εντοπισμό του παγιδευμένου φακέλου και την πληροφορία ότι προερχόταν από Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας ζήτησε μέσω του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα από τον Γερμανό Αστυνομικό Σύνδεσμο στην Αθηνά, λεπτομερή ενημέρωση για το φάκελο.

Η αστυνομία ενημερώθηκε ότι ο φάκελος ταχυδρομήθηκε στα ΕΛΤΑ, από άγνωστο μέχρι στιγμής ταχυδρομείο στην Αττική και έφερε ελληνικά γραμματόσημα και σφραγίδες.

Ως αποστολέας αναγράφεται:
Spyridon – Adonis Georgiadis
New Democracy
Akadimias 84 -10678
Athens Attica
Greece

Τα στοιχεία αυτά φαίνονται σε φωτογραφία του εξωφύλλου του φακέλου που εστάλη από τη Γερμανία στις ελληνικές αρχές.

Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο κ. Τόσκας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι όντως η διεύθυνση που αναγράφεται στο φάκελο είναι η διεύθυνση του γραφείου του.

Ο κ. Τόσκας είπε στον κ. Γεωργιάδη να μην ανησυχεί για το γεγονός.

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και την αντιτρομοκρατική έχουν ζητηθεί περισσότερες λεπτομέρειες από τις γερμανικές αρχές για τον παγιδευμένο φάκελο και ειδικότερα τη συνδεσμολογία και ότι αφορά τον εκρηκτικό μηχανισμό, καθώς και ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν τις αρχές.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστωθεί από ποιο ταχυδρομείο έφυγε ο φάκελος, πώς πέρασε από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο απ΄οπου έφυγε για Γερμανία, καθώς και για τη συλλογή στοιχειών που μπορεί να οδηγήσουν στους δράστες.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν είχαν σταλεί παγιδευμένοι φάκελοι από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στην Καγκελαρία και ακόμη στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που όμως εξουδετερώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, ενώ εντοπίστηκαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ελλάδα και άλλοι που προορίζονταν για πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη αλλά δεν είχαν προλάβει να φύγουν από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Αντίδραση υπήρξε και από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαιώνει το περιστατικό.

«Δυστυχώς είναι αλήθεια και καθόλου αστείο πλέον. Η στοχοποίησή μου από τρομοκράτες είναι συνεχής», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Το πρωί εντοπίστηκε το πακέτο στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε σήμερα πρωί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όταν εντοπίστηκε πακέτο με ύποπτο περιεχόμενο.

Μετά από έρευνες πυροτεχνουργών και της γερμανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, το απόγευμα ανακοινώθηκε από τις Αρχές ότι το πακέτο περιείχε εκρηκτικό μίγμα, το οποίο ήταν ικανό «να βλάψει σοβαρά όποιον το άνοιγε».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε η Märkische Allgemeine Zeitung, το πακέτο είχε αποσταλεί προς τον Wolfgang Schaeuble προσωπικά, ενώ ο αποστολέας είχε ελληνική διεύθυνση.

Σύμφωνα με επίσημες αρχές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, το πακέτο είχε ταχυδρομηθεί από την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), το πακέτο παραδόθηκε στην αλληλογραφία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις 10 π.μ. τοπική ώρα και περιείχε έναν ενεργό εκρηκτικό μηχανισμό.

Εκτός του ότι αναγραφόταν ελληνική διεύθυνση αποστολέα, το πακέτο έφερε επίσης ελληνική ταχυδρομική σφραγίδα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το dpa, οι γερμανικές αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση και προς άλλες χώρες, καθώς είναι άγνωστο αν έχουν ταχυδρομηθεί και άλλα τέτοια πακέτα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Καλείται να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για την υπόθεση

Ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων έχει κληθεί να δώσει μέχρι αύριο το μεσημέρι εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ευγενία Αυλίδου, ο Αρτέμης Σώρρας καθώς και επτά ακόμη πρόσωπα που φέρονται ως συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιους μήνες για την δράση του Αρτέμη Σώρρα αλλά και του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνελεύσις» βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωσή της.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί τα κακουργήματα της απάτης και της σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Επίσης, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της διέγερσης πολιτών σε βιαιοπραγίες.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση περιλαμβάνονται δημοσιεύματα που απέστειλε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Ακόμη στην ίδια δικογραφία έχουν ενσωματωθεί και άλλες σχετικές δικογραφίες που εκκρεμούσαν και οι οποίες απεστάλησαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών ύστερα από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Ανάμεσα σ' αυτές και η δικογραφία που είχε σχηματιστεί από εισαγγελία της Πελοποννήσου σχετικά με την υποβολή από πολίτες, σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από την οργάνωση «Ελλήνων Συνέλευσις».

Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου για την υπόθεση. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αξιολογήθηκαν από την εισαγγελία και θα συνεκτιμηθούν με τα όσα έχουν να πουν οι «7» που καλούνται μέχρι αύριο στην εισαγγελία για εξηγήσεις. Μετά το πέρας της έρευνας οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων και αν ναι για ποια αδικήματα.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας η Άγκυρα, καθώς αργά χθες το απόγευμα και αφού ήδη το Piri Reis έπλεε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου εξέδωσε νέα NAVTEX με συγκεκριμένες συντεταγμένες στις οποίες θα συνεχισθούν οι έρευνες του τουρκικού σκάφους.

Με την NAVTEX 310/17 οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση ωκεανογραφικών ερευνών 15-20 Μαρτίου σε περιοχές που αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα στην Μαρμαριδα και βόρεια του Κας, αλλά περιλαμβάνονται και δυο σημεία τα οποία αφορούν διεθνή ύδατα ανοικτά της Λίνδου, που αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί ωκεανογραφικές έρευνες, αλλά το πρόβλημα δημιουργείται γιατί η Άγκυρα σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, εκδίδει NAVTEX σε περιοχές των διεθνών υδάτων που η αρμοδιότητα ανήκει στην Ελλάδα.

Στην ίδια περιοχή εξάλλου και σε ορισμένα σημεία εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία με την NAVTEX 300/17 έχει αναγγείλει την διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις 16 και 17 Μαρτίου.

N.M.
Πηγή Liberal


Η Τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 310/17

MEDITERRANEAN SEA

OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PİRİ REİS BETWEEN 15-20 MAR 17 ALONG THE LINE JOINING THE POSITIONS BELOW.

36 42.26 N - 028 30.01 E
36 33.93 N - 028 29.84 E
36 28.16 N - 028 56.34 E
36 10.32 N - 028 38.67 E
35 49.93 N - 028 42.58 E
36 17.45 N - 029 08.23 E

WIDE BERTH REQUESTED.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να εγκαθιδρύσει «μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία».

Ο Γιαλόν, που ενδέχεται να είναι υποψήφιος για την θέση του πρωθυπουργού της χώρας τις επόμενες εκλογές, έκανε δηλώσεις για θέματα επικαιρότητας σε συνάντηση που είχε με ξένους δημοσιογράφους.

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους ότι θέλει να επιβάλει «την ηγεμονία του εγκαθιδρύοντας, όχι μόνο στην Τουρκία, μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία με την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Ο Μοσέ Γιαλόν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων των χωρών της Δύσης, ενώ έκρινε πως είναι «ριζοσπαστικό στοιχείο» συγκρίνοντάς την με το Ιράν και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να «απεμπλακεί» από τη Μέση Ανατολή άφησε ένα κενό, «το οποίο γέμισαν τα τρία αυτά στοιχεία τα οποία μάχονται για την κυριαρχία στην περιοχή» τόνισε ο Ισραηλινός πολιτικός.

Οι δηλώσεις του Γιαλόν καταγράφονται αφού το Ισραήλ και η Τουρκία έβαλαν τέλος τον περασμένο χρόνο σε μια διπλωματική κρίση διάρκειας 6 ετών, την οποία προκάλεσε η αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον ενός τουρκικού πλοίου, που συμμετείχε σε ανθρωπιστικό στολίσκο για τη Γάζα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύρραξη με τους Παλαιστινίους, ο Μοσέ Γιαλόν απάντησε:

«Απέχουμε πολύ από το να φθάσουμε σε μια διευθέτηση στο εγγύς μέλλον».

Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι αποχωρεί από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να ιδρύσει το δικό του κόμμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου