Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Ιουλ 2012


Στο 90% διαμορφώνονται πλέον οι πιθανότητες για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στους επόμενους 12 με 18 μήνες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi, με βάση έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου της Citi, Willem Buiter, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της η Citi τοποθετούσε τις πιθανότητες μεταξύ 50% και 75%.

Σε δήλωση «βόμβα» προχώρησε στους New York Times ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

Ο κ. Ρουμελιώτης λέει επίσης πως η Τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως λέει η Τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών. Στο ίδιο δημοσίευμα οι New York Times, αναφέρονται στην επιδείνωση της ελληνικής κρίσης και επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σχόλιο ιστολογίου: Μία απορία μόνο προς τον κύριο Ρουμελιώτη: Γιατί δεν τα λέγατε αυτά όταν ήταν να υπογραφεί το μνημόνιο; Αφού τα γνωρίζατε -όπως ισχυρίζεστε- γιατί δεν προφυλάξατε την χώρα από την καταστροφή; Μήπως αυτή η ομολογία είναι ομολογία ενοχής και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας;Δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστες εβδομάδες ώστε να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για τις «μεγάλες νίκες» που πέτυχαν Ισπανία και Ιταλία στην τελευταία Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών. Οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι αυτό θα συνέβαινε και μάλιστα πολύ σύντομα. «Είναι πάντα πολύ επικίνδυνο να ισχυρίζεσαι ότι πέτυχες μία νίκη ενάντια στην Άνγκελα Μέρκελ», λέει πολύ χαρακτηριστικά ο Ferdinando Giugliano στους Financial Times.

Χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στην Ισπανία τις τελευταίες μέρες. Ο Ραχόι επέστρεψε μετά τη Σύνοδο ως νικητής, έχοντας εξασφαλίσει απευθείας βοήθεια για τις Ισπανικές τράπεζες. «Αλλά ξέχασε ότι στην κρίση της Ευρωζώνης, δεν υπάρχουν νίκες – μόνο συμφωνίες».

Περίπου ένα μήνα μετά τη συμφωνία, οι Ισπανοί ανακάλυψαν το πραγματικό τίμημα αυτής της «νίκης» του Ισπανού Πρωθυπουργού. Νέα μέτρα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση €65 δις για τα επόμενα 2,5 χρόνια και πιθανές απώλειες για μικροεπενδυτές. Ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τους εξαπάτησε, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ, σοβαρά επεισόδια και τραυματισμοί. Σκηνικό που μάλλον δεν μοιάζει με νίκη της Ισπανίας.

Αντίστοιχα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός γύρισε πίσω στην πατρίδα του ως «νικητής» έχοντας εξασφαλίσει κεφάλαια από το μηχανισμό στήριξης με τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει Ιταλικά ομόλογα αν το κόστος δανεισμού ανέβαινε σε απαγορευτικό σημείο. Κι αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μνημόνια ή άλλες συμφωνίες – κάτι που τόσο η Γερμανία όσο και άλλοι πιστωτές αρνήθηκαν τις επόμενες μέρες.

Όσο όμως η ζήτηση για Ιταλικά ομόλογα μειώνεται και οι εγχώριες τράπεζες παλεύουν να αντικαταστήσουν τους ξένους επενδυτές, είναι πλέον πιθανόν η Ιταλία να βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μέχρι το φθινόπωρο. Κι αν αυτό συμβεί, η βοήθεια προς την Ιταλία δεν θα δοθεί χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δηλαδή περισσότερη εποπτεία και νέα μέτρα.

Ο Giugliano, κεντρικός αρθρογράφος των FT, λέει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μόνο ένας τρόπος ο κ.Μόντι να αποφύγει να ακουστεί σαν τον κ.Ραχόι – να πει την αλήθεια στα πολιτικά κόμματα που τον στηρίζουν και στον κόσμο … θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αν η Ιταλία χρειαστεί βοήθεια, νέα μέτρα και προϋποθέσεις θα επιβληθούν στην Ιταλία».

Και αυτό που δεν είπαν και οι δύο αυτοί ηγέτες – αυτό που δεν λένε επίσης οι ηγέτες των χωρών που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς «Μνημονίου» – είναι ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει στην πράξη ότι πολλές αρμοδιότητες θα περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια και τα υπουργεία στις Βρυξέλλες. Εμβάθυνση της Ευρώπης σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας. Σημαίνει ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα χάσουν, έστω και εν μέρει, τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού.

Αν θέλει ο Μόντι να μην πάθει αυτά που έπαθε ο Ραχόι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος ως προς τα παραπάνω, ειδάλλως οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι φιλοευρωπαϊκών κομμάτων μπορεί να στραφούν προς ευρωσκεπτικιστές, που δεν αποκλείουν μία έξοδο από το Ευρώ – ακριβώς όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, παρόλο που η κρίση έχει βαθύνει, υπάρχει ακόμα πίστη στο Ευρωπαϊκό όνειρο και επιθυμία για περισσότερη ένωση. Η διεφθαρμένες τοπικές πολιτικές εξουσίες δεν εμπνέουν τους πολίτες ότι θα μπορέσουν να βγάλουν τις χώρες από την κρίση μόνες τους και στηρίζουν, ακόμα τουλάχιστον, την Ευρωπαϊκή κατεύθυνση των χωρών τους. Το λιγότερο που μπορούν να περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους είναι ειλικρίνεια και όχι πανηγυρισμούς.Σε νέα πρόκληση προέβη τουρκική φρεγάτα στο Αιγαίο, που επέλεξε να φτάσει στον προορισμό της, τα Δαρδανέλια, μέσω Κυκλάδων, προερχόμενη από την ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για την φρεγάτα «GOKOVA», η οποία προερχόμενη αρχικά από την Ανατολική Μεσόγειο κινήθηκε μεταξύ Κάσου και Κρήτης και στη συνέχεια βορείως της Κρήτης πλέοντας σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ στις 14:15 η τουρκική φρεγάτα εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Μήλου και Φολεγάνδρου και κινήθηκε βορείως μεταξύ Σίφνου και Αντιπάρου. Βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 18:49 πλέοντας μεταξύ Τήνου και Μυκόνου με βορειοανατολική πορεία.

Το πλοίο παρακολουθούν διακριτικά, κατά τη διάρκεια του πλου της, μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικότερα η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και δύο αεροσκάφη Μιράζ 2000.

Με τον προκλητικό διάπλου του Αιγαίου οι Τούρκοι παραβιάζουν το μορατόριουμ για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.«Η φύση δίνει πλούτο και ο άνθρωπος είτε τον αξιοποιεί είτε µε αυτόν τον πλούτο καταστρέφει κοινωνίες και ανθρώπους. Οι υδρογονάνθρακες σε παγκόσµιο επίπεδο είναι είτε ευχή είτε κατάρα. Το παγκόσµιο ερώτηµα σε όλες αυτές τις χώρες είναι: Θα γίνουµε Νορβηγία ή Νιγηρία; Το ιστορικό στοίχηµα των λαών και των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τα επόµενα 10 χρόνια, είναι πώς θα απαντηθεί αυτό το ερώτηµα»

Το απόσπασµα που παραθέσαµε περιλαµβάνεται στην οµιλία του τέως υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, στο συνέδριο του Economist για την ενέργεια που έγινε στις 28 και 29 Μαρτίου 2012.

Δεν χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να διαπιστώσουµε αν κερδίσαµε το ιστορικό στοίχηµα, αφού πριν από λίγες µέρες η επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην εφηµερίδα «Guardian» έκανε σύγκριση της Ελλάδας µε τη Νιγηρία.

Πολιτικοί που δήλωναν ότι δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα και το ανακάλυψαν αµέσως µετά την προσφυγή µας στο ΔΝΤ, ελληνικές και διεθνείς έρευνες που αποκάλυπταν τον ενδεχόµενα πλούσιο ορυκτό µας πλούτο νοτίως της Κρήτης και αγνοήθηκαν από τα αρµόδια υπουργεία, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώµατα που ποτέ δεν διακηρύξαµε από το 1995 ενώ µπορούσαµε να το κάνουµε, συνθέτουν το νεφελώδες σκηνικό των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, που σύµφωνα µε έγγραφο των WikiLeaks αποτιµώνται στα 40 δισ. βαρέλια ισοδυνάµου πετρελαίου.

Μήπως η χρόνια αδράνεια σε πολιτικό επίπεδο πριν την προκήρυξη των διαγωνισµών για σεισµικές έρευνες, οδηγήσει τελικά στη «νιγεροποίηση» της Ελλάδας;

Υπάρχει το ενδεχόµενο επιχειρηµατικά συµφέροντα να εµποδίζουν την ανακάλυψη και εν συνεχεία την εκµετάλλευση κοιτασµάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης; Γνώριζαν οι αρµόδιοι φορείς τις επιστηµονικές έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν νοτίως της Κρήτης και τα αποτελέσµατά τους; Άγνοια, αδυναµία ανάληψης ευθύνης ή εθελοτυφλία µας έφεραν στο σηµείο να είµαστε η πιο χρεωµένη χώρα της Ευρώπης; Είχαµε τη δυνατότητα να είµαστε η πιο πλούσια, και κλωτσήσαµε την τύχη µας; PRESSάρουµε για απαντήσεις και παραθέτουµε τα δεδοµένα.

Στη συνέχεια παραθέτουµε το χρονικό της «ξαφνικής» ανακάλυψης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από το ελληνικό κράτος, καθώς και τις ελληνικές έρευνες µε τα ελπιδοφόρα αποτελέσµατα που είχαν γίνει στην περιοχή, αλλά οι αρµόδιοι αρνούνταν να προχωρήσουν στο επόµενο βήµα. Εάν συνεχίζονταν οι έρευνες, εάν ήµασταν απολύτως βέβαιοι για την ύπαρξη υδρογονανθράκων και τους εκµεταλλευόµασταν εγκαίρως, θα ήµασταν σήµερα η πιο χρεωµένη ευρωπαϊκή χώρα;

Όταν η απερχόµενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε φυσικό αέριο στην Κρήτη…

11 Δεκεµβρίου 2009. Ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε µετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου στις Βρυξέλλες, δηλώνει:

-- «Πετρέλαιο δεν έχουµε, ή τουλάχιστον µέχρι τώρα δεν έχουν βρει παρά ελάχιστο».
20 Φεβρουαρίου 2010. Ο τέως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερµού κ. Γιώργου Καρατζαφέρη για ύπαρξη εκµεταλλεύσιµων κοιτασµάτων πετρελαίου, απαντά:
-- «Καµία αναφορά σε ενδεχόµενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν έχει υπάρξει στη µέχρι τώρα ιστορία της έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα µας».
23 Απριλίου 2010. Η χώρα προσφεύγει στους ευρωπαϊκούς µηχανισµούς στήριξης και το ΔΝΤ. Η ανακοίνωση έγινε µε διάγγελµα του τέως πρωθυπουργού από το Καστελόριζο, στο οποίο ανέφερε ότι «…ο τελικός µας στόχος, ο τελικός µας προορισµός, είναι να απελευθερώσουµε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεµονίες…», και συνέχισε τονίζοντας την περιοχή στην οποία βρισκόταν:

-- «Η έµπνευση, η πίστη µας είναι τούτος εδώ ο τόπος, απ’ το Καστελόριζο µέχρι την Κέρκυρα, απ’ την Κρήτη µέχρι τον Έβρο».
10 Σεπτεµβρίου 2010. Στην οµιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει:

-- «Και ανακοινώνω σήµερα από τη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, και η απόφαση αυτή, η σχετική προκήρυξη, υπογράφεται άµεσα».

Έτσι λοιπόν, µέσα σε 10 µήνες, από τη βεβαιότητα για ανυπαρξία πετρελαίου στην Ελλάδα φτάσαµε να ψάχνουµε για πετρέλαιο. Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2007 είχαν γνώση για τα κοιτάσµατα νοτίως της Κρήτης, καθώς σε έγγραφα των WikiLeaks το µεγαλύτερο αµερικανικό think tank Stratfor επιβεβαιώνει σε τηλεγραφήµατά του ότι στο ελληνικό υπέδαφος υπάρχουν πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσµατα, ειδικά στη νότια Κρήτη. Αποκαλύπτουν συζη­τήσεις του επικεφαλής της Stratfor µε δικούς του αναλυτές, ενώ οι υπολογισµοί τους φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή µε τον επικεφαλής της αµερικανικής εταιρείας Noble Energy (πρόκειται για την εταιρεία που ανακάλυψε συνολικά 35 τρισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ), ο οποίος έχει ολόκληρο το φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσµατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πόσο εκτιµούν ότι είναι τα αποθέµατα; Περίπου 20-22 δισ. βαρέλια ισοδυνάµου πετρελαίου νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 τετ. χλµ., µε µεγάλο µέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ που έχει ήδη καθοριστεί από το ΥΠΕΚΑ, και άλλα 20 δισ. βαρέλια ισοδυνάµου πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150-175 χλµ. ΝΑ της Ιεράπετρας.

Συνεπώς, οι Αµερικανοί γνώριζαν. Το θέµα που προκύπτει είναι αν και οι αρµόδιοι φορείς στην Ελλάδα είχαν γνώση του τι συµβαίνει στον πυθµένα της Μεσογείου και εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης. Στη συνέχεια παραθέτουµε µια σειρά από ελληνικές έρευνες που έγιναν στην Κρήτη και νοτίως της Κρήτης, και αφήνουµε τα συµπεράσµατα σε εσάς.

Βρήκαν µεθάνιο στην Κρήτη, και το Υπουργείο τους αγνόησε

Είναι δυνατόν να βρεις αβαθές βιογενικό αέριο στην ξηρά, δηλαδή µεθάνιο που είναι άµεσα εκµεταλλεύσιµο για θέρµανση, και το ελληνικό κράτος να µη δώσει 100.000 ευρώ προκειµένου να µάθει µε ακρίβεια πόσο µεθάνιο έχει; Και όµως, είναι. Ίσως και η διαπραγµατευτική ισχύς της χώρας µας µπορεί να ήταν καλύτερη αν είχαµε ήδη πιστοποιήσει ότι υπάρχει κοίτασµα υδρογονανθράκων στην ξηρά. Τα γεγονότα που ακολουθούν όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είναι πραγµατικά, και φανερώνουν είτε άγνοια των αρµόδιων φορέων για τη σοβαρότητα του θέµατος, είτε πως κάποιοι εσκεµµένα δεν ήθελαν να προχωρήσει η έρευνα.

Πολλοί Κρητικοί που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης της Μεσσαράς, που βρίσκεται στη νότια Κρήτη, αφηγούνται περιστατικά από τη δεκαετία του ‘60 όπου σε ιδιωτικές υδρογεωτρήσεις έβγαινε µεθάνιο, χωρίς βέβαια να είναι γνωστό από πού προέρχεται.

Τον Οκτώβριο του 2006 ξεκίνησε στη Λεκάνη της Μεσσαράς το ερευνητικό πρόγραµµα «Εντοπισµός και αξιολόγηση βιοαερίου Νεογενών σχηµατισµών της περιοχής Αρκαλοχωρίου του Ν. Ηρακλείου Κρήτης για ενεργειακή χρήση», το οποίο συγχρηµατοδοτήθηκε από τη Γενική Γραµµατεία Έρευνας & Τεχνολογίας και τη Δηµοτική Επιχείρηση Αρκαλοχωρίου στο πλαίσιο του ΠΕΠΕΡ-ΚΡΗΤΗΣ «Τεχνολογικά επιδεικτικά έργα» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Δήµο Αρκαλοχωρίου.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Δεκέµβριο του 2008 και για τα αποτελέσµατά της µας µιλά ένας από τους συµµετέχοντες επιστήµονες, ο κ. Νίκος Πασαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης:

-- «Αποτυπώσαµε γεωλογικά τη Λεκάνη, η οποία φαίνεται ότι φτάνει στα 1.000 µέτρα βάθος από ιζήµατα, όπου µέσα στα ιζήµατα έχει παγιδευτεί οργανική ύλη. Κάναµε τέσσερις διερευνητικές γεωτρήσεις, όπου και στις τέσσερις είχαµε παραγωγή µεθανίου. Μάλιστα µία γεώτρηση έχει παραµείνει ανοιχτή και δεν έχει σφραγιστεί ακόµα, και συνεχίζει να βγάζει µε τον ίδιο ρυθµό µεθάνιο.
Σε διάφορες χώρες ανά τον κόσµο, και κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα, έχουν στραφεί στην παραγωγή αυτού του αερίου, του µη συµβατικού φυσικού αερίου, του αβαθούς βιογενικού αερίου, καθώς χωρίς καµία επεξεργασία είναι άµεσα εκµεταλλεύσιµο».

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας οι συµµετέχοντες επιστήµονες αιτήθηκαν να γίνει µία στεγανή παραγωγική γεώτρηση ώστε να µετρήσουν µε ακρίβεια πόσο µεθάνιο παράγεται. Η τεχνογνωσία δεν χρειαζόταν καν να έρθει από το εξωτερικό, υπήρχε στην Ελλάδα, ενώ το κόστος ήταν 100.000 ευρώ. Αν πιστοποιούσαµε την ύπαρξη µεθανίου στην ξηρά, θα ξέραµε µε ακρίβεια τι διαθέτουµε, και πιθανώς θα είχε ανοίξει ο δρόµος της εκµετάλλευσής του.

Ωστόσο, οι πόρτες των αρµόδιων φορέων για το πολλά υποσχόµενο αίτηµα ήταν ερµητικά κλειστές.

-- «Κάναµε πολλές προσπάθειες µε τη Νοµαρχία, την Περιφέρεια, απευθυνθήκαµε στο Υπουργείο, αλλά δεν βρήκαµε καµία ανταπόκριση», καταγγέλλει ο κ. Πασαδάκης, ενώ απόλυτος είναι και ο κ. Εµµανουήλ Μανούτσογλου, Καθηγητής Γεωλογίας στο Τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οποίος επίσης συµµετείχε στην έρευνα:

-- «Ούτε συζήτηση! Ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η έρευνα! Μας αγνόησαν παντελώς! Είχαµε απευθυνθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Νοµαρχία, στην Περιφέρεια, στο τότε υπουργείο Ενέργειας… Κλειστές πόρτες παντού!»…

Την ίδια περίοδο όπου γινόταν η έρευνα στη Λεκάνη της Μεσσαράς, είχε ανοιχτεί µια υδρογεώτρηση από έναν ιδιώτη στην περιοχή του Τυµπακίου, µια κωµόπολη στο νότο του νοµού Ηρακλείου, όπου έπεσαν σε θύλακο τέτοιου αερίου που έβγαινε µε πίεση 10bar. Μπορεί αυτό σε όσους δεν γνωρίζουν από Γεωλογία να µοιάζει απλό, αλλά όπως µας εξηγεί ο κ. Πασαδάκης « …αυτό είναι ένδειξη πολύ µεγάλου αποθέµατος! Ήταν πραγµατικά πολύ ελπιδοφόρο! Δηλαδή, αν εκεί αποδείκνυε κανείς ότι ο θύλακος αυτός ήταν µεγάλος, µε αυτή την παροχή που έβγαινε θα µιλούσαµε για µια πράγµατι οικονοµικώς εφικτή εκµετάλλευση. Και αυτό, όµως, όπως και στη δική µας περίπτωση, δεν είχε καµία συνέχεια παρά τις προσπάθειες του Δήµου»…

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τµήµατος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, υπογραµµίζει ότι:

-- «Μια χώρα µπορεί να ζήσει χωρίς αποθέµατα πετρελαίου και βιοαερίου, δεν µπορεί να ζήσει, όµως, αν δεν ξέρει τι έχει. Και εµείς σε αυτό το σκέλος δεν έχουµε κάνει τίποτα»...

Οι σηµαντικές έρευνες νοτίως της Κρήτης και τα κλειστά αυτιά των ανθρώπων του υπουργείου

Η ευκαιρία για υπολογισµό της ποσότητας µεθανίου πάνω στο νησί της Κρήτης έµεινε ανεκµετάλλευτη µέχρι σήµερα. Την ίδια αντιµετώπιση είχαν από τους αρµόδιους φορείς και άλλες έρευνες που έγιναν από το Εργαστήριο Ιζηµατολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών νοτίως της Κρήτης, µε επικεφαλής τον Καθηγητή του Τµήµατος Γεωλογίας στο Πανεπιστήµιο Πατρών κ. Αβραάµ Ζεληλίδη, ο οποίος αναφέρει την αντιµετώπιση που είχε από το αρµόδιο υπουργείο:
-- «Παρ’ όλες τις επίµονες και αλλεπάλληλες οχλήσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης στο παρελθόν και πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιµατικής Αλλαγής, τα αυτιά τους ήταν κλειστά, οι πόρτες επτασφράγιστες, δεν ήθελε ποτέ κανείς να ακούσει και να ενηµερωθεί πάνω στις έρευνες που είχαµε κάνει»…

Ο κ. Ζεληλίδης µας περιγράφει τα αποτελέσµατα των ερευνών για τις οποίες το υπουργείο αρνήθηκε να ενηµερωθεί:
-- «Αφού ολοκληρώσαµε τις πρώτες έρευνές µας αναδεικνύοντας τις περιοχές στη χέρσο, στην Κεντρική Ελλάδα, και αφού πήγαµε στο Ιόνιο και δηµοσιεύσαµε αρκετές εργασίες αναδεικνύοντας περιοχές, κρίναµε σκόπιµο ότι καιρός ήταν να πάµε και λίγο νοτιότερα. Πήγαµε στη Λεκάνη της Γαύδου ώστε να µπορέσουµε να δούµε πώς διαµορφώνονται οι Λεκάνες µεταξύ Κρήτης και της υποθαλάσσιας Μεσογειακής Ράχης –η µία από αυτές τις Λεκάνες είναι η Λεκάνη της Γαύδου. Έτσι αρχίσαµε να δουλεύουµε στη Γαύδο για να δούµε αν µπορεί να προκύψει κάποιο µοντέλο που να προσδιορίζει πιθανά πεδία υδρογονανθράκων. Στην αναζήτηση της βιβλιογραφίας, διαπιστώσαµε ότι από το 1982 υπήρχαν δηµοσιευµένες σεισµικές έρευνες στην περιοχή που έγιναν από Γάλλους, κυρίως, ερευνητές, πιθανά συνδεδεµένους µε το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου που εκείνη την εποχή ήταν σύµβουλος στη Δηµόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Ζητήσαµε τα πρωτότυπα από το υπουργείο και δεν µας τα έδωσε, οπότε πήραµε τα δηµοσιευµένα σεισµικά δεδοµένα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και προσπαθούσαµε να βγάλουµε άκρη από αυτά.
Δουλεύοντας στην περιοχή προέκυψε ένα µοντέλο εξέλιξης της Λεκάνης που δείχνει σηµαντικά ευρήµατα. Δείχνει, δηλαδή, στη Λεκάνη της Γαύδου που βρίσκεται νότια της Κρήτης, να υπάρχουν πεδία υδρογονανθράκων. Με βάση αυτή τη γνώση, αρχίσαµε να ψάχνουµε όλη τη στρωµατογραφία της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Προέκυψε µια εργασία για όλη τη δυναµική της Μεσογειακής Ράχης, η οποία ξεκινάει από την Κεφαλονιά και φτάνει µέχρι την Κύπρο, δηλαδή έχει µήκος 1.500 χλµ. και πλάτος περίπου 200-300 χλµ.

Αυτό µας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουµε το χρόνο κατά τον οποίο δηµιουργήθηκε, και τι συµβαίνει µπροστά της, πάνω της και από πίσω της.

Από πίσω της, λοιπόν, µιλάµε για 7 Λεκάνες που βρίσκονται µεταξύ της Μεσογειακής Ράχης και της Κρήτης. Είναι συγκρίσιµες µεταξύ τους και στη γεωµετρία και σε δυναµική, και είναι ίδιες µε αυτή της Γαύδου που µελετήσαµε. Αυτές οι Λεκάνες εκτιµούµε ότι λόγω της δυναµικής, της σχέσης, της συσχέτισης, του χρόνου και της έκτασης, η καθεµία τους θα µπορούσε να ήταν ένας εν δυνάµει Πρίνος, γιατί τα ιζήµατα είναι αντίστοιχα µε αυτά του Πρίνου.
Τι γίνεται, όµως, πέρα από αυτές τις 7 Λεκάνες;
Φύγαµε και πήγαµε να δουλέψουµε στην Ιεράπετρα, γιατί εκεί βρίσκονται άλλες δύο Λεκάνες, του Πλίνιου και του Στράβωνα.

Καταλήγουµε στο συµπέρασµα ότι υπάρχει µια δυναµική και για τις 9 Λεκάνες που βρίσκονται νότια της Κρήτης µέχρι και τη Μεσογειακή Ράχη.
Όσον αφορά στο τι γίνεται µπροστά από τη Μεσογειακή Ράχη, είναι η Λεκάνη του Ηροδότου και η Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Η Λεκάνη του Ηροδότου φαίνεται να έχει δυναµική αν όχι µεγαλύτερη, τουλάχιστον ίση σε όγκο κοιτασµάτων όσο της Λεβαντίνης, δηλαδή 3,5 τρισ. κυβικά µέτρα αερίου και δύο δισ. βαρέλια πετρέλαιο».

Η γεωστρατηγικής σηµασίας έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο Καστελόριζο, και η… «αξιοποίησή της»

Πάµε τώρα στην ελληνική έρευνα σπουδαίας γεωστρατηγικής σηµασίας που αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ, και που έγινε στο Καστελόριζο, δηλαδή εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ή, για να θέσουµε το θέµα στη σωστή βάση του, εντός της ελληνικής ΑΟΖ που ποτέ δεν οριοθετήσαµε, και συγκεκριµένα ούτε καν την έχουµε ανακηρύξει µέχρι σήµερα.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) µαζί µε το Ινστιτούτο Γεωλογικών &Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) πραγµατοποίησαν το 2003 και το 2004 δύο ερευνητικές αποστολές στα υποθαλάσσια όρη του Αναξίµανδρου νότια του Καστελόριζου. Οι αποστολές έγιναν στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράµµατος «Αναξίµανδρος» και εξερευνήθηκε µια περιοχή έκτασης 3.000 τετ. χλµ., όπου έγινε ιδιαίτερα λεπτοµερειακή αποτύπωση του πυθµένα και των υποστρωµάτων του, αλλά και διερευνήθηκαν η δοµή και η εξέλιξη των ιλυοηφαιστείων της ευρύτερης περιοχής.

Ποιο ήταν το αποτέλεσµα των ερευνών; Ανακαλύφθηκαν υδρίτες έκτασης 46 τετ. χλµ. σε βάθος µόλις 200-250 µέτρα κάτω από τον πυθµένα. Τι σηµαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ανακαλύφθηκε µια σηµαντική ενεργειακή πηγή, καθώς οι υδρίτες εµπεριέχουν τεράστιες ποσότητες µεθανίου. Όσον αφορά στον ολικό όγκο του µεθανίου που βρίσκεται στο ιλυοηφαίστειο του Αναξίµανδρου, έχει εκτιµηθεί από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα 2,56 έως 6,46 κυβ. χλµ.

Τα αποτελέσµατα της σπουδαίας έρευνας δηµοσιεύθηκαν το 2009 στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «Marine and Petroleum Geology». Η αντίδραση του ελληνικού κράτους για άλλη µια φορά εγείρει ερωτήµατα.

Καταρχάς, για να προχωρήσουν στη συγκεκριµένη έρευνα, οι υπεύθυνοι πήραν άδεια από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (Ε.Χ.Α.Ε.Θ.), η οποία είναι ειδική διυπουργική επιτροπή που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Συνεπώς, το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει ποιες έρευνες γίνονται νοτίως της Κρήτης, αφού το ίδιο παραχωρεί τις άδειες για να γίνουν οι έρευνες, τόσο οι ελληνικές όσο και οι διεθνείς. Επιπλέον, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. εποπτεύεται από τη Γενική Γραµµατεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.), η οποία ανά πάσα στιγµή θα µπορούσε να ζητήσει τα αποτελέσµατα από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κίνηση που σύµφωνα µε έγκυρες πηγές δεν την έκανε ποτέ. Να σηµειωθεί ότι η Γ.Γ.Ε.Τ. µέχρι τον Οκτώβριο του 2009 υπαγόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ από τον Νοέµβριο του 2009 ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευµάτων.

Η αδράνεια δεν σταµατά εδώ. Από την έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. προέκυψε ότι στα δύο ιλυοηφαίστεια (το «Αθήνα» και το «Θεσσαλονίκη») νότια του Καστελόριζου ανακαλύφθηκε µια σηµαντική πηγή µεθανίου. Στη Μεσογειακή Ράχη, όµως, και στο Ιόνιο Πέλαγος υπάρχουν και άλλα ιλυοηφαίστεια, τα οποία ουδέποτε έχουν µελετηθεί από ελληνική ερευνητική οµάδα. Με αφορµή αυτό το γεγονός, σύµφωνα µε έγκυρες πηγές πριν από τρία χρόνια το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πρότεινε να γίνει ένα εθνικό πρόγραµµα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, µε θέµα την πιθανή ύπαρξη υδριτών και κατά συνέπεια µεθανίου στα ιλυοηφαίστεια του ελληνικού τόξου. Η πρόταση κατατέθηκε στη Γ.Γ.Ε.Τ. και στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά δεν υπήρχε καµία ανταπόκριση. Για άλλη µια φορά οι προσπάθειες των επιστηµόνων να διαπιστώσουν αν έχουµε στον πυθµένα της Μεσογείου εντός ελληνικής ΑΟΖ µια µεγάλη ποσότητα ενέργειας, έπεσε στο κενό. Πάντως, πρόσφατα, τον Φεβρουάριο του 2012 το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. έκανε νέα πρόταση για ΕΣΠΑ στο ΥΠΕΚΑ, και ζήτησε να προχωρήσει σε έρευνες και σε άλλα ιλυοηφαίστεια.

Μιλώντας, ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Βασίλειος Λυκούσης υπογραµµίζει ότι είναι εθνικό θέµα να γίνουν και άλλες αντίστοιχες αποστολές:
-- «Εκτός από την προκήρυξη, απαιτείται η περαιτέρω µελέτη των ιλυοηφαιστείων, διότι εµείς σαν Ελλάδα δεν έχουµε κάνει καµία µελέτη ιλυοηφαιστείων νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο! Καµία! Υπάρχουν ανεξερεύνητα ιλυοηφαίστεια, και πρέπει να µελετήσουµε αν είναι ενεργά και αν έχουν υδρίτες. Αυτό είναι µεγάλο εθνικό θέµα. Ό,τι ξέρουµε για τα ιλυοηφαίστεια, µε εξαίρεση την έρευνα στον Αναξίµανδρο, το ξέρουµε από ξένες έρευνες. Και αυτά είναι µερικώς ερευνηθέντα, ενώ υπάρχουν και πολλά που δεν έχουν ερευνηθεί καθόλου. Αν είναι ενεργά, είναι επιφανειακοί µάρτυρες βαθύτερων κοιτασµάτων υδρογονανθράκων, γιατί πάντα τα ιλυοηφαίστεια δηµιουργούνται από υδρογονάνθρακες που έρχονται από βαθιά, δηλαδή από θερµογενές µεθάνιο. Όσα είναι ενεργά, σηµαίνει ότι από κάτω υπάρχει πολύ µεθάνιο και έρχεται πάνω συνεχώς»…

Τουρκικές προκλήσεις σε Καστελόριζο και ΑΟΖ

Και ενώ η έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. «αξιοποιήθηκε» κατά τον τρόπο που περιγράψαµε προηγουµένως, φαίνεται ότι η Τουρκία όχι µόνο δεν την αγνόησε, αλλά έκτοτε «παίζει» µε τα όρια και τις αντιδράσεις µας. Τον Ιούλιο του 2010 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» έκανε σεισµικές έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, ενώ µία ηµέρα νωρίτερα στην τουρκική Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως είχε δηµοσιευθεί προκήρυξη για την πραγµατοποίηση των συγκεκριµένων σεισµικών ερευνών από την κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO). Τον περασµένο Σεπτέµβριο η Τουρκία εξέδωσε ναυτική αγγελία (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελόριζου από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor», προκαλώντας την άµεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ζήτηµα που προκύπτει είναι αν η Τουρκία θα µας προκαλούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο στην περίπτωση που είχαµε οριοθετήσει ΑΟΖ. Και αν η ΑΟΖ τα δύο τελευταία χρόνια έχει γίνει «της µόδας», να τονίσουµε ότι δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα τελευταία. Το 1982 συµµετείχαµε στη Διάσκεψη του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών για την ψήφιση της νέας Σύµβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία εν συνεχεία επικυρώσαµε στις 21 Ιουλίου 1995. Δηλαδή από το 1995 µπορούσαµε να ανακηρύξουµε ΑΟΖ, αλλά δεν το έχουµε κάνει.

Για να καταλάβουµε τι σηµαίνει αυτό, ας δούµε το χάρτη. Βλέπουµε µε µπλε χρώµα την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ σύµφωνα µε το Διεθνές Δίκαιο. Αν, λοιπόν, η Ελλάδα είχε οριοθετήσει ΑΟΖ, θα µπορούσε εντός αυτής να έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώµατα όσον αφορά στη διαχείριση ζώντων ή µη πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείµενων υδάτων, ενώ ταυτοχρόνως η ΑΟΖ περιλαµβάνει τα θέµατα του πετρελαίου, της αλιείας και του περιβάλλοντος.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιδιώκει να µη συµπεριληφθεί το κοµµάτι του Καστελόριζου, της Ρω και της Στρογγύλης στην ελληνική ΑΟΖ, καθώς την αποκόπτει από ένα σηµαντικό θαλάσσιο κοµµάτι οικονοµικής ζώνης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία του Λιµενικού Σώµατος και διδάκτορας Οικονοµικής Γεωγραφίας - Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, κ. Νίκος Δενιόζος, υπογραµµίζει ότι «…διαχρονικά, σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα υπάρχει µια… αµέλεια να το πω; Μια διστακτικότητα… Μια ανικανότητα… Να µπουν όλα τα πράγµατα στη θέση τους και να αρχίσει να υπάρχει µια σοβαρή αντιµετώπιση για το θέµα της ανακήρυξης της ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα ξεκινάνε τα πάντα. Όµως, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει µια σοβαρή πολιτική βούληση.

Επιπλέον, η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα για να δει µέχρι πού θα φτάσει και τι θα κάνει εκείνη µε τη σειρά της. Όµως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να υποβάλλεται σε τέτοιες διαδικασίες από τη φίλη και γείτονα χώρα, διότι αν είχε µια σταθερή δυνατή εξωτερική πολιτική που θα ήταν ξεκάθαρη, τότε και η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε τέτοιου είδους δοκιµασίες». Ταυτόχρονα, ο κ. Δενιόζος προσθέτει ότι «…αν οι ιθύνοντες νόες τώρα χειριστούν σωστά το ζήτηµα της ΑΟΖ, θα έχουµε έναν φανερό “άσο” στο να αποτελέσει η Ελλάδα µια συνιστώσα που θα µας βοηθήσει να αντιµετωπίσουµε την κρίση και να βγούµε ξανά στις διεθνείς αγορές».

Τι σηµαίνει πρακτικά η µη οριοθέτηση ΑΟΖ; Ότι δεν µπορούµε να προχωρήσουµε σε παραχωρήσεις για σεισµικές µελέτες στο ποσοστό που µας αναλογεί βάσει ΑΟΖ στη Λεκάνη του Ηροδότου (της οποίας τα κοιτάσµατα βάσει των εγγράφων του WikiLeaks αποτιµώνται στα 20 δισ. βαρέλια ισοδυνάµου πετρελαίου), ούτε µπορούµε να εκµεταλλευτούµε τους υδρίτες νοτίως του Καστελόριζου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στη Μεσογειακή Ράχη.

Τονίζουµε πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν θα µας δώσει µόνο τη δυνατότητα για την αξιοποίηση των δικών µας κοιτασµάτων, αλλά και θα µας ισχυροποιήσει επίσης γεωστρατηγικά διότι θα ανοίξει ο δρόµος για την κατασκευή του αγωγού Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Πρόκειται για τον αγωγό για τον οποίο ο τέως υπουργός ΠΕΚΑ, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει υπογραφή κοινής συµφωνίας µεταξύ των τριών χωρών µέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, αλλά ακόµα δεν έχει υπογραφεί…

Αποτίµηση, ενδείξεις και προσδοκίες

Λίγες ηµέρες πριν τις εκλογές, οι υδρογονάνθρακες και η ΑΟΖ ήταν στα «πάνω» τους. Στο Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση της ΝΔ αναφέρεται µεταξύ των µέτρων που θα µπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη, να ανακουφίσουν την κοινωνία και να ενισχύσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές « ...η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ! Ώστε να µπορέσουµε να αξιοποιήσουµε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο µας».

Ακόµη, στο κυβερνητικό πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ, µεταξύ των εσωτερικών πηγών που θα κινητοποιήσουν πόρους για τη χρηµατοδότηση της ανάπτυξης, συµπεριλαµβάνεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και προτείνεται η δηµιουργία ειδικού Ταµείου που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από την αξιοποίηση.

Είναι γεγονός ότι οι ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασµάτων υδρογονανθράκων είναι πάρα πολλές, και ίσως είναι πια υπερβολή να µιλάµε µόνο για ενδείξεις όταν η Κύπρος και το Ισραήλ βγάζουν αέριο. Μα είναι γεγονός ότι αν δεν προχωρήσουµε άµεσα σε έρευνες, δεν µπορούµε να πούµε µε ακρίβεια πόσο έχουµε, αλλά ούτε και να σταµατήσουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν έχουµε.

Επίσης, είναι σίγουρο πως η δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή η δραστηριότητα της Κύπρου και η δραστηριότητα του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις.

Πώς τα κατάφερε η Κύπρος; Δούλεψε αθόρυβα, χωρίς ηµερίδες κ.λπ., και οριοθέτησε ΑΟΖ µε τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία! Με λίγα λόγια, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες έρευνες που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας κατά τη διάρκεια επιχειρηµατικού φόρουµ που διοργανώθηκε πριν λίγες ηµέρες, στις 21 Μαΐου, από το Οικονοµικό Επιµελητήριο της Αυστρίας στη Βιέννη να επισηµαίνει ότι οι εµπειρογνώµονες πιστεύουν πως αν υπάρξει γεώτρηση σε µεγαλύτερο βάθος, θα ανευρεθούν και ποσότητες πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ!

Το συµπέρασµα του Οµότιµου Καθηγητή κ. Αντώνη Φώσκολου:

-- «Ό,τι συµβαίνει στην περιοχή της Κύπρου, συµβαίνει και σε εµάς στην περιοχή κάτω από την Κρήτη. Είναι ολόκληρη αυτή η ζώνη που έχει αυτά τα αποθέµατα. Συνολικά είναι 35-40 δισ. βαρέλια ισοδυνάµου πετρελαίου, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο µαζί, σε µια έκταση από την Ιεράπετρα µέχρι το κοµµάτι όπου η ΑΟΖ της Ελλάδας συνορεύει µε την ΑΟΖ της Κύπρου. Αν βάλουµε µια κατώτατη τιµή στο βαρέλι, γιατί θα ‘ναι µισό πετρέλαιο και µισό φυσικό αέριο, στα 60 δολάρια, κάτω απ’ τη Γαύδο και µέχρι τα σύνορα της ΑΟΖ αντιστοιχεί σε 60 δολάρια x 40.000.000.000, δηλαδή µας δίνει 2,4 τρισ. δολάρια. Είναι τέσσερις φορές το χρέος µας! Σύµφωνα µε το νόµο, εµείς θα πάρουµε το 20% από αυτό, δηλαδή 500 δισεκατοµµύρια δολάρια, και 5% η Περιφέρεια Κρήτης επί του ακαθαρίστου εισοδήµατος. Το ελληνικό χρέος είναι 500 δισ. δολάρια. Εκείνο που είναι, όµως, το πιο σηµαντικό και διαφεύγει, είναι ότι θα δουλέψουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Το θέµα είναι: θα κοιτάξουµε τους επιχειρηµατίες ή τον ελληνικό λαό και τη νέα γενιά; Βλέπεις ανθρώπους να αυτοκτονούν αυτή τη στιγµή! Έχεις σχεδόν 1.000.000 άνργους! Οι άνθρωποι κάνουν ουρές στα συσσίτια και κανένας δεν τους λέει πώς θα λυθεί το πρόβληµα! Και, έξω απ’ τα δόντια, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι ο µόνος τρόπος να αναζωογονηθεί η οικονοµία!»…Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Λυπήθηκα μαθαίνοντας ότι το twit της αθλήτριάς μας κ Βούλας Παπαχρήστου προκάλεσε την απόφαση της ΕΟΕ και τον ΑΜΕΣΟ αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου…

Τολμώ να υποθέσω ότι το ανούσιο, πιθανά «ρατσιστικό» σχόλιό της, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2012 γίνονται στο Λονδίνο όπου το θέμα «ρατσισμός» είναι εντυπωσιακά ευαίσθητη κοινωνική και ψυχολογική πραγματικότητα.

Οι Άγγλοι είχαν αφαιρέσει τον τίτλο του Αρχηγού από τον Αρχηγό της Chelsea τον παγκοσμίου αναγνώρισης ποδοσφαιριστή John Terry που είχε εκστομίσει, στη διάρκεια μιας κακής φάσης, κάτι "ρατσιστικό" στον μαύρο αντίπαλό του ποδοσφαιριστή Anton Fedinand...

Επειδή παρακολούθησα από κοντά το θέμα θα ήθελα να γνωστοποιήσω μέσα από τα αγαπημένα μου blogs στο ελληνικό κοινό (φίλαθλο και μη) ότι πριν μια εβδομάδα σε ειδική Δικαστική διαδικασία ο John Terry κρίθηκε ως «ΜΗ ΕΝΟΧΟΣ» και ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ από την κατηγορία του «ρατσιστή» καθώς ακόμα και ο μαύρος συμπαίκτης του Ashley Cole ήρθε να καταθέσει ότι ο Terry ΔΕΝ είναι ρατσιστής (έστω και εάν το σχόλιό του είχε αρχικά κριθεί ως… ρατσιστικό!)...

Επιμύθιον για να γελάσετε ή να κλάψετε με την απόφαση της ΕΟΕ:
Εάν ο John Terry είχε κριθεί ένοχος για το ρατσιστικό σχόλιο που είχε κάνει σε μαύρο αντίπαλό του στην διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα θα του είχε επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους 2,500 βρετανικών λιρών
(περίπου 3,200 ευρώ!!!)

Τώρα να σας παρακαλέσω να θυμηθείτε την υπόθεση Κεντέρη και Θάνου (που εάν δεν με απατά η μνήμη μου λόγω ηλικίας είχαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΕΙ από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας αλλά «αθωώθηκαν» στην συνέχεια)…

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τις ικανότητες της νεαρής μας αθλήτριας συγκριτικά με Θάνου και Κεντέρη (που σίγουρα ο αποκλεισμός τους μας στέρησε μετάλλια) αλλά θεωρώ ότι την ΑΚΑΡΙΑΙΑ αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που οδήγησε στη διαγραφή της αθλήτριάς μας θα πρέπει να την συζητήσουμε ευρύτερα, να την ψάξουμε σε βάθος και να αναδείξουμε τα κίνητρά της…

Καθότι άλλο Αγγλία και άλλο Ελλάδα και, εάν μπορώ να κάνω μια αναλογική τοποθέτηση «άλλο ένα σχόλιο που έχει και ρατσιστικό στην περίπτωση του Βρετανού ποδοσφαιριστή John Terry, και σίγουρα κακής ποιότητας χιουμοριστικό ύφος και ήθος στην περίπτωση της Ελληνίδας αθλήτριας στίβου» και άλλο να είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ή ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ εκ πεποιθήσεως όπως απεφάσισαν μόλις προχτές οι Βρετανικές Δικαστικές Αρχές!!!...


Το ανθελληνικό παραλήρημα συνεχίζεται από βουλευτές που κατέλαβαν έδρα λόγω του... ανθελληνισμού τους

Μια πρόταση που θα συζητηθεί είναι αποφασισμένη να προωθήσει η Μαρία Ρεπούση, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ θέλει να καταργήσει τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό στα σχολεία.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η κ. Ρεπούση έχει αποφασίσει να προωθήσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του εκκλησιασμού.

Αναμένεται να ξεσπάσουν αντιδράσεις μετά από μία τέτοια κίνηση.

Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς, απλά αναρωτιόμαστε, τι ζόρι τραβάει η συγκεκριμένη με οτιδήποτε Ελληνικό και με την Ορθοδοξία... Άραγε, θα έκανε μία τέτοια πρόταση εάν ήταν βουλευτής στην... Τουρκία; Και όλα αυτά με την ευγενική χορηγεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου (10.000 € το μήνα) και με την προστασία που παρέχεται σε... βουλευτές! Μήπως κάποιοι θα πρέπει να θέσουν θέμα άρσης της ασυλίας της συγκεκριμένης κυρίας, για προσβολή του θρησκευτικούν συναισθήματος των Ελλήνων πολιτών;


Να ποινικοποιηθεί η σκέψη, να τελειώνουμε. Αυτός είναι ο στόχος του νεοταξισμού, αυτή την ανάγκη έτρεξε να καλύψει ο πρόθυμος Κουβέλης, αυτή την εντολή έτρεξε να εκτελέσει ο φοροφυγάς Κούβελος, αυτή την διαταγή έτρεξαν να εκτελέσουν οι πρόθυμοι ηλίθιοι μετά των καλοπληρωμένων δημοσιογράφων.

Δεν πρέπει να σκέφτεστε. Θα δέχεστε ποινές. Δεν πρέπει να τολμάτε να λέτε οτιδήποτε πέρα από αυτό που η νέα τάξη επιτρέπει. Θα διαπομπεύεστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Δεν πρέπει να αρθρώνετε οτιδήποτε δεν είναι εγκεκριμένο από τη νομενκλατούρα της θολοκουλτούρας, της ιδεολογίας του μηδέν και του ισοπεδωτισμού. Δεν επιτρέπεται να σκέφτεστε ως Έλληνες που πολιορκείστε, επειδή δεν είστε πλέον Έλληνες και έχετε ήδη ηττηθεί. Δεν επιτρέπεται να τολμάτε να σηκώνετε τα κεφάλια για να δείτε τα πολιτικά σκύβαλα και τα περιττώματα που σας κυβερνούν. Αυτοί ξέρουν όσα πρέπει να ξέρουν. Εσείς δεν πρέπει να ξέρετε τίποτε.

Σκύψτε τα κεφάλια σας άθλιοι, που δεν τολμήσατε ούτε να αντισταθείτε στη Νέα Τάξη. Ανίκανοι είστε και σας αξίζει να σας απαγορεύσουμε να αναπνέετε, αλλά είστε τυχεροί επειδή χρειαζόμαστε πειραματόζωα και εργατικά χέρια. Ούτε την γλώσσα σας μιλάτε, και τολμάτε να αστειεύεστε και να κάνετε πνεύμα;

Σκάστε και υποταχθείτε για να μην αποφασίσουμε χειρότερα για εσάς. Τους εκτελεστές τους έχουμε βρει. Ήταν πρόθυμοι. Πάντα ήταν εραστές της εξουσίας, πρεζόνια κανονικά που έψαχναν να βρούνε εκείνους που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν το όνειρό τους, που θα τους έβγαζαν από το τίποτε και θα τους έκαναν άρχοντες. Εσείς, όμως, μην τολμάτε να αντιδράσετε. Θα βάλουμε τους πειθήνιους εκτελεστές μας να σας στείλουν ακόμη πιο βαθιά στον βόθρο που σας ρίξαμε.

Σήμερα εξευτελίσαμε μία κοπέλα που τόλμησε να αστειευτεί με όσα επιβάλλουμε. Αύριο μπορεί να την αναγκάσουμε να πηδήξει και από κάποιο μπαλκόνι. Έχουμε τους πρόθυμους υπηρέτες μας που θα γράψουν τόσα εις βάρος της που δεν θα μπορέσει να τα αντέξει.

Μην προσπαθείτε, μάταια, να μας κερδίσετε. Δεν μπορείτε. Και ξέρετε γιατί; Επειδή έχετε ηττηθεί από μόνοι σας, στο ίδιο σας το μυαλό. Δεχτήκατε ως ανώτερούς σας τους δολοφόνους σας και τους βιαστές σας. Κι έτσι, ηττημένοι στο μυαλό, δεν μπορείτε ούτε να ονειρευτείτε πως θα μας νικήσετε. Ακόμη και τώρα, προτιμάτε να παίζετε με τα κύματα της θάλασσας, παρά να βρείτε το κουράγιο να μας αντιμετωπίσετε. Ποτέ δεν θα βρείτε τη δύναμη που είχατε, γιατί μας την δώσατε οικειοθελώς, μας παραδώσατε την ισχύ που δεν μπορούσαμε να σας πάρουμε. Μας τα δώσατε όλα, προκειμένου να μην μας πολεμήσετε.

Άξιοι της μοίρας που γράψατε για τους εαυτούς σας. Άξιοι για τα χειρότερα που σας ετοιμάζαμε επί δεκαετίες.
Και θα τα γευτείτε, επειδή δεν τολμάτε να αντισταθείτε…
Δεν τολμάτε να πείτε όχι...
Σε εσάς -που θέλετε να πιστεύετε ότι είστε Έλληνες- τα λέω...
Σύγχρονη «σεισάχθεια», δηλαδή πλήρη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος για τους υπόλοιπους δανειολήπτες πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην πρόταση νόμου που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά, προτείνεται η ολική διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα θεσπίζεται ως κριτήριο το όριο της φτώχειας. Δηλαδή για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, θα διαγράφονται τα χρέη τους από δάνεια από τις τράπεζες.

Παράλληλα, η πρόταση νόμου προβλέπει διευκολύνσεις για τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Ειδικότερα, η μηνιαία δόση των δανείων που θα καλείται να καταβάλλει ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ξεπερνά 30% των ατομικών ή οικογενειακών εισοδημάτων του. Τέλος, η πρόταση νόμου προβλέπει και «κούρεμα» των χρεών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει:
  1. Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (€7178 κατ’ άτομο και €15073 για τετραμελή οικογένεια).
  2. Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
  3. Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
  4. Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
  5. Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
  6. Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.


Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ξεχνούσε να δηλώσει ένα εκατομμύριο στην εφορία της!!!

Ή σκεφτείτε... αν δήλωνε πως ο Κολοκοτρώνης έχει γκόμενο...μπορεί να γινόταν και βουλευτής!

Ή αν δήλωνε πως οι Έλληνες δεν σφαγιάστηκαν στην Μικρασιατική καταστροφή αλλά απλά είχαν απώλειες λόγω συνωστισμού...μπορεί να έφθανε μέχρι και την είσοδου υπουργείου...

Αυτή είναι η Ελλάδα...

Οι θολοκουλτουριάρηδες της μεταναστολάγνας φάμπρικας των επιδοτήσεων κυβερνούν μέσω της υπηρεσίας προοδευτικής λογοκρισίας!

Πηγή


netakias

Αν η Βούλα Παπαχρήστου.….

ΑΝ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ έλεγε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ότι οι Ελληνες είναι Τεμπέλιδες και Διεφθαρμένοι θα είχε κερδίσει επάξια μια θέση στους Μεγάλους Στοχαστές.

ΑΝ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ έγραφε ότι ο Κολωκοτρώνης είχε γκόμενο φυσικά και θα είχε χιούμορ και θα γινόταν ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.ΑΝ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ έγραφε για συνωστισμούς και ότι «Οι κλέφτες (σ.σ.n.με μικρό “Κ”!) συγκροτούν ένοπλες ομάδες, κάνουν επιθέσεις σε εμπορικές αποστολές, σε κρατικούς (σ.σ.n.οχι Τούρκους) αξιωματούχους” θα γινόταν ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ γιατί όχι και Αρχηγός.

ΑΝ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ έπλεκε το εγκώμιο του ακροδεξιου Βορίδη, εξυβριζε τον Χριστόδουλο και οδηγούσε Φεράρι θα ήταν σίγουρα ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ.

ΑΝ Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ήξερε τι εκπροσωπει το αρχαίο πνεύμα αθάνατο και τα ολυμπιακα ιδεώδη θα έβγαζε κι αυτή 1.000.000,00εκ € στο εξωτερικό και θα ήταν φίλη και με τον Χριστοφοράκο…. (εδω), αλλά δυστυχώς η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ είναι μια κοπέλα σαν εμάς, του κοινούς Ελληνες (γι αυτούς) που αφιέρωσε την ζωή της τα τελευταία 10 χρόνια για να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες……

Η ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ είναι για όλους του Ελληνες ήδη Ολυμπιονίκης γιατί, εμείς που “δεν ξέρουμε” από Ολυμπιακά Ιδεώδη, αρκούμαστε σε ένα κλάδο ελαίας και δεν θαμπωνόμαστε από το χρώμα του χρυσού….

ΥΓ: Τελικά όμως, τους πείραξε το tweet με το ανέκδοτο που “προσέβαλε” την χώρα ή το άλλο tweet της ιδίας για τον Ακη; Τον Ακη που τιμά την χώρα και το πολιτικό σύστημα;

tweet 23 jul
Να δεις τελικά που την πισίνα στον κορυδαλό την φτιάξανε..για να πέζει με τα υποβρυχιά του ο Άκης!!!:-p

netakias.wordpress.com


Οι Financial Times ”πυροβολούν” το ΔΝΤ γράφοντας πως ”ενώ το ευρώ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, το Ταμείο, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις και λειτουργεί αντιδραστικά σε μία ύστατη προσπάθεια να το… σώσει”.
Διαβάστε όλο το άρθρο:

”Δεν θέλω να βιαστώ σε πρώιμα συμπεράσματα, αλλά αυτή την στιγμή φαίνεται απίθανο ότι η επίσημη θεσμική απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης θα αποτελέσει μοντέλο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δέχθηκε έντονη δόση περιφρόνησης την προηγούμενη εβδομάδα όταν κοινοποιήθηκε από το CNN η επιστολή παραίτησης του Peter Doyle, βετεράνου του Ταμείου, ο οποίος κατηγόρησε τον οργανισμό ότι απέτυχε να προειδοποιήσει για την κρίση λόγω επίμονης φιλο-ευρωπαϊκής προκατάληψης και «αναλυτικής αποστροφής κινδύνου».

Το ΔΝΤ όχι μόνο δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως, αλλά η νέα αναταραχή στην Ισπανία και οι αυξανόμενες πιθανότητες για ένα νέο καθολικό πακέτο στήριξης καθιστούν ορθή την κατηγορία ότι η εμπλοκή του στα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έχει επιδεινώσει τη δυνατότητά του να μιλά με ειλικρίνεια στο κοινό ως προς την ευρωζώνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ έχει αποκρύψει την ανησυχία του για χώρες όπου τα προγράμματα στήριξης εμφανώς αποτυγχάνουν. Το πιο διάσημο παράδειγμα ήταν η καταστροφική χρηματοδότηση της Αργεντινής, πριν από την χρεοκοπία της χώρας το 2001.

Η διστακτικότητά του ΔΝΤ να δεχθεί τις ευθύνες για την επίσπευση της κρίσης το ενθαρρύνει να κρατήσει ανοιχτή την στρόφιγγα των κεφαλαίων ακόμη κι αν το τίμημα είναι η μακροπρόθεσμη ζημία στη νομιμότητά του. Επιπλέον, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών-μετόχων του ΔΝΤ που είναι πολιτικοί σύμμαχοί ή πιστωτές των δανειζομένων κυβερνήσεων.

Για παράδειγμα, μετά την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, μία ομάδα κυβερνήσεων που είναι μέτοχοι του ΔΝΤ, υπό την καθοδήγηση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας πίεσαν την διοίκηση του Ταμείου να ξεκινήσει πάλι την χρηματοδότηση της χώρας, παρά την οργή ορισμένων στελεχών του Ταμείου.

Θεωρητικά υπάρχει μία σαφής οργανωτική διαφοροποίηση ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ και τη διοίκησή του – όπου συμπεριλαμβάνεται και η γενική διευθύντρια Christine Lagarde – από την μία πλευρά και το εκτελεστικό συμβούλιο των χωρών μετόχων από την άλλη. Πρακτικά όμως, η κουλτούρα της ομοφωνίας συχνά διαρρέει κατά μήκος αυτής της διαχωριστικής γραμμής.

Οι περισσότερες ψηφοφορίες του συμβουλίου είναι ομόφωνες και η διοίκηση δεν προτείνει μία πορεία δράσης εάν δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι το συμβούλιο θα την στηρίξει. Κατά συνέπεια, συνειδητά ή όχι, η ανάλυση όλη του θεσμού καταλήγει να είναι ένα παιχνίδι εκ του ασφαλούς.

Στην περίπτωση της ευρωζώνης, η δυναμική για θεσμική υπεραισιοδοξία είναι ακόμη μεγαλύτερη και όχι μόνο επειδή του συμβούλιο κυριαρχείται δυσανάλογα από τους Ευρωπαίους. Το Ταμείο είναι ο μικρότερος εταίρος στην χρηματοδότηση των πακέτων στήριξης της ευρωζώνης και εάν τραβήξει την πρίζα, τότε θα προκαλέσει την οργή των συναδέλφων του στην τρόικα – την ΕΕ και την ΕΚΤ – όπως επίσης και της δανειζόμενης χώρας.

Είναι γεγονός ότι το ΔΝΤ άρχισε από τον περασμένο χρόνο να ρίχνει περισσότερο το βάρος του στο θέμα της ελληνικής στήριξης, επιμένοντας σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις ανάπτυξης και σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, πιέζοντας παράλληλα για περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης και/ή μεγάλο κούρεμα για τους ιδιώτες επενδυτές.

Σε γενικές γραμμές όμως, δύσκολα αποστασιοποιείται κανείς από το συμπέρασμα του κ. Doyle ότι «το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και πως το Ταμείο, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις και λειτουργεί αντιδραστικά σε μία ύστατη προσπάθεια να το σώσει».

Η Ισπανία είναι μία καλή ευκαιρία για το ΔΝΤ να βρει μία νέα στρατηγική για την κρίση της Ευρώπης, που θα περιλαμβάνει λιγότερα «γλυκαντικά» για τις κυβερνήσεις και περισσότερες δυσάρεστες αλήθειες για τις τράπεζες. Δεδομένου ότι η ευρωζώνη στο σύνολό της δεν έχει περιορισμούς στην χρηματοδότησή της από το εξωτερικό και δεν χρειάζεται ξένο νόμισμα, ήταν εξαρχής αμφισβητήσιμο κατά πόσο χρειαζόταν τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Όπως η Ιρλανδία, έτσι και η Ισπανία έχει πρωτίστως τραπεζικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα κρατικού χρέους και χρειάζεται κεφάλαια άμεσα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Τα κεφάλαια του ΔΝΤ όμως, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό.

Ως έχουν τα πράγματα, μία από τις μέτριες πρόσφατες επιτυχίες του ΔΝΤ στο να πει την αλήθεια ήταν το προηγούμενο φθινόπωρο, όταν προειδοποίησε δημοσίως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια. Η προειδοποίηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.

Σε αυτή τη φάση, η ευρωζώνη χρειάζεται πολύ λιγότερο έξωθεν χρηματοδότηση και περισσότερο μία οργάνωση με την τεχνική ικανότητα και δυνατότητα να επισημάνει τις δυσάρεστες πραγματικότητες.

Εάν η Ισπανία ζητήσει πακέτο καθολικής στήριξης, το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό στην απόφασή του να συμμετάσχει σε μία χρηματοδότηση όπου θα αναγκαστεί να καταπιέσει τους προβληματισμούς του στο όνομα της ενότητας”.

Πηγή
Τζάμπα μάγκες όσοι τα έβαλαν με μία αθλήτρια για να αποδείξουν πως είναι... ανθρωπιστές. Ναι, είναι οι ίδιοι που ξεράθηκαν στο γέλιο και έπαιξαν χιλιάδες φορές την ατάκα με τον Πίου!
Καταστρέφουν μία αθλήτρια για ένα σχόλιο, αλλά κάνουν "γαργάρα" τις προκλήσεις των Σκοπίων, των Αλβανών και της Τουρκίας
Πίου δημοσιογράφοι, Πίου πολιτικοί και Πίου Ολυμπιακή Επιτροπή!


Την ίδια ώρα που ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είναι στα Σκόπια μαζί με τον ειδικό διαπραγματευτή για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς και συζητούν το μέλλον της ονομασίας και την ίδια ώρα που οι Τούρκοι δεν έχουν πάψει να προκαλούν, τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Πολιτείας εξαντλούνται στην Βούλα Παπαχρήστου.

Μπορεί να προκάλεσε τις ευαισθησίες και την αντίδραση ορισμένων, ακόμα και η ίδια όμως το πήρε πίσω, ενώ της επέβαλαν να ζητήσει και συγνώμη. Στην τελική ήταν ένα ατυχές σχόλιο, με υποκειμενική αίσθηση του χιούμορ στην προσωπική της σελίδα στο Facebook και η τιμωρία της υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματικότητα, ειδικά για μία αθλήτρια που έχει δώσει τον προσωπικό της αγώνα για να φτάσει στο σημείο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι τρομερό, ένα φοβικό κράτος που δέχεται χαστούκια συνεχώς και γυρνάει το άλλο μάγουλο, να ξεσπάει με όλη του την αυστηρότητα σε μία νεαρή αθλήτρια, για ένα έστω ατυχές σχόλιο στο Facebook…

Μακάρι τόση «μαγκιά» και ευαισθησία να την έδειχναν και σε αυτούς που πραγματικά απειλούν αυτόν τον τόπο και τον μέμφονται και τον διασύρουν και τον χλευάζουν και όχι σε μία αθλήτρια…
Μακάρι να βλέπαμε και πιο συχνά «αυστηρές» ανακοινώσεις και από κόμματα για αυτούς τους λόγους, που έσπευσαν να χύσουν μελάνι σε ανακοινώσεις όπως η ΔΗΜ.ΑΡ.

Άντε … «καθάρισε» ο τόπος πάλι!

Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι…!
Θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα έθεσε ξανά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στη δημοσιοποιηθείσα από το 2009, έκθεση για την Ελλάδα της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ, και απηύθυνε έκκληση «να εξετασθούν οι συστάσεις και οι δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, κυρίως εκπαιδευτικών και πολιτιστικών, καθώς και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, με την επιστροφή των περιουσιών τους, τη δυνατότητα να έχουν διπλή υπηκοότητα και της ελεύθερης μετακίνησής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τα άλλα, «ο κ.Γκρούεφσκι εξέφρασε ετοιμότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στην περίπτωση που ενδεχομένως η Ελλάδα μπορεί να έχει συνομιλίες». «Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν το πράξει αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο κ.Γκρούεφσκι τόνισε την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

«Παρά την ύπαρξη διαφόρων ιδεών, όπως για παράδειγμα υποβολή αιτήματος για χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον ΟΗΕ ή για έναρξη νέας διαδικασίας ενώπιον του ΔΔΧ, καθώς και για χρήση άλλων μηχανισμών του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι τόνισε ότι μέχρι στιγμής εστιάζει σε δράσεις για την κατά το συντομότερο δυνατό εξεύρεση λύσης, σε αυτή την επί δεκαετίες εκκρεμότητα, υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο, ωστόσο, είναι απαραίτητη η βούληση και η αποφασιστικότητα και της Ελλάδας, που προς το παρόν λείπουν» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Το όλο «σχέδιο» ήταν:

1. Η λεηλασία του πλούτου της χώρας (Απληστία).

2. Η αποδυνάμωση και η τελική εξόντωση του Έλληνα ως ξεχωριστού λαού (Μίσος).

Η επίθεση έγινε από τύπους με κοστούμια και γραβάτες και όχι στρατιωτικές στολές.

Είναι μια Ομάδα με απεριόριστους οικονομικούς πόρους και απεριόριστη απληστία για λεφτά και δύναμη.
Για την επικράτηση τους σε μια κοινωνία ανθρώπων, ο «στρατός» τους περιλαμβάνει τους πιο εξελιγμένους ειδικούς στην προπαγάνδα (ξένοι τραπεζίτες, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί). Ο σχεδιασμός, τους πήρε δεκαετίες προσεκτικής καραδοκίας.

Βασικά ο Έλληνας πολίτης ζει ένα φοβερό ψυχολογικό πόλεμο που έχει σκοπό την απάτη, από ηθοποιούς μεταμφιεσμένους σαν άτομα υψηλών και σπουδαίων θέσεων, «υπεράνω υποψίας».

Σε έχουν υπνωτίσει, σου έχουν αποσπάσει την προσοχή από βασικές αλήθειες, αλήθειες του κοινού νου. Ξαφνικά βγάζουν ένα κουνέλι από το καπέλο και σου λένε ότι εσύ φταις που πεινά και χρειάζεται να το ταΐζεις συνέχεια. ΄Οταν τελικά ξυπνήσεις θ” αντιληφθείς ότι όλα ήταν μια μεγάλη απάτη, ένα θέατρο με μασκαράδες. Μέχρι τότε όμως αυτοί οι μασκαρεμένοι γύφτοι με τα χρυσά δόντια θα σ” έχουν ξεγυμνώσει.

Και όλα έγιναν έννομα, με κανονισμούς και νόμους ειδικά φτιαγμένους, που ουσιαστικά οι ίδιοι οι Τραπεζίτες έπλασαν με εξαγορά η εκβιασμό αυτών που κυβερνούν. ΄Ολα έγιναν με «νόμιμες» ενέργειες γιατί τους έδωσες το δικαίωμα με υπογραφές που νομικά σε αντιπροσωπεύουν… Αν σε μαγεύουν με ταχυδακτυλουργία, δική σου η άγνοια, «δικό σου το πρόβλημα».

Ενας βαθύτερος και πιο δαιμονικός σκοπός τους φαίνεται να είναι ένα είδος γενοκτονίας. Είναι μια δοκιμασμένη πλεκτάνη πρωτόγνωρη για τον Ελληνικό Λαό, μα φοβερά αποτελεσματική.

Αυτό γίνεται μέσα από:

1. Την αντικατάσταση της αρχηγίας σου από ανθρώπους με ξένες καρδιές η μεταπλασμένους σε «διαβολικές» ψυχές,

2. Την οικονομική εξαθλίωση,

3. ΄Ενα συνεχές κλίμα τρομοκρατίας και κοινωνικής απελπισίας.

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: Ο σκοπός τους για την Ελλάδα τελικά φαίνεται ότι είναι:

– Η απόλυτη φτώχια και η τελική εξόντωση του ΄Ελληνα σαν ξεχωριστού λαού : Μετανάστευση και με αντικατάσταση του Ελληνικού πληθυσμού.

Μέσα που έχουν χρησιμοποιήσει είναι:

– Λεπτομερή σχέδια (προεργασία δεκαετιών).

– Υπερδανεισμός (για διάβρωση του ήθους).

– ΄Αλωση θέσεων «κλειδιά» (Κυβέρνηση, Πανεπιστήμια, Αστυνομία, Δικαιοσύνη, ΜΚΟ, (;)Στρατός).

– Εσωτερικοί εχθροί («Έλληνες» πολίτες αφιερωμένοι σε άλλες πιστότητες).

– Εξαγορά και επάνδρωση των ΜΜΕ.

– Η δυσφήμιση σε άλλα κράτη (δικαίωμα να σε «τιμωρήσουν»),

– Η υπόσκαψη της βασικής προσωπικής Εθνικής Αξίας με τη διαστροφή της Παιδείας, Θρησκείας, Ιστορίας και Πολιτισμού ( Και σκέφτεσαι : είμαι ένα τίποτα, ένα ψέμα…)

– Διάβρωση ηθικών αξιών μέσα από τον ξαφνικό πλουτισμό, την «καλοπέραση», τη σεξουαλική ασυδοσία, την ξένη μουσική, τη ταυτοποίηση με κάποιο «μοντερνισμό» (Ιδίως στη νεολαία, με σκοπό τη διάσταση με την παλαιότερη γενιά, για ένα είδος «εμφυλίου» πολέμου).

Διάβρωση εμπιστοσύνης στην οικογένεια και στο γείτονα (Οτιδήποτε ξένο καλό και ότι Ελληνικό κακό).

– Ο εχθρός έχει δύο χέρια: το δεξί είναι η Χλιδή (Κεντρικές Τράπεζες) και το αριστερό είναι η Μαφία (ΔΝΤ).

Με το ένα σου κάνει την τιμή με μια κολακευτική χειραψία και ύστερα, με το άλλο, σε αποδεκατίζει με άκρα περιφρόνηση.

– Ο Θεός τους είναι η Δύναμη των λεφτών.

– Τον οίκτο και την αγάπη τα θεωρούν ως αδυναμία των άλλων. Αυτή την «αδυναμία» χρησιμοποιούν πολύ επιδέξια για να σε προδώσουν μέσα σ” ένα κλίμα χολυγουντιανής υποκρισίας.

Η φιλοτιμία του ΄Ελληνα φαίνεται να είναι ένα είδος κερκόπορτας απ΄ όπου μπαίνουν οι ΄Α-τιμοι μασκαράδες.

Ειδικά για πολιτικούς: Σχεδόν ουδείς άνθρωπος είναι απόλυτα άτρωτος, τουλάχιστο σε μια από αυτές τις τρείς δυνατές εξαρτήσεις: ΛΕΦΤΑ, ΚΟΛΑΚΕΙΑ και ΣΕΞ. Φυσικά, ως δεύτερη πράξη αυτού του θεατρικού έργου («Πάθος και Τιμωρία»), ακολουθεί η φοβέρα και ο εκβιασμός. Τελικά πραγματοποιείται η αναπόφευκτη Υποταγή (που φέρνει τις «συνειδησιακές» δικαιολογίες).


Αγαπητέ/ή συμπατριώτη -ισσα,

Αν νιώσεις ότι οι ανωτέρω γνώμες συμφωνούν με το ένστικτό σου, ας γίνουν η αφετηρία της ανάρρωσης και της σωστής αντίδρασής σου.

΄Ενα τελευταίο: Βούλωνε τ” αυτιά σου στις «Σειρήνες» των ΜΜΕ. Η σωτηρία έρχεται μόνο με την Αλήθεια. Και η Αλήθεια είναι απλή. Και ήταν και είναι πάντα μέσα σου έχει όμως πλακωθεί από την προπαγάνδα των καναλιών που έχουν βασικό σκοπό να σου δημιουργούν φόβο, ώστε να θολώνει τη καθαρότητα της σκέψης σου.

Οι πραγματικοί στόχοι της κυβερνησης και του Μνημονίου

Δεν απέτυχε το Μνημόνιο. Πέτυχε να φέρει την εργαζόμενη κοινωνία σε καθεστώς δουλοπαροικίας.

Δεν απέτυχε αυτή η Κυβέρνηση. ΄Εκανε τη βρώμικη δουλειά για την οποία προωθήθηκε. ΄Εβαλε τη χώρα σε καθεστώς Αρμοστείας, ξέσκισε το Σύνταγμα, πτώχευσε το λαό και τώρα ετοιμάζεται να δώσει λάφυρο στους ξένους την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας να ανακάμψει, τον ορυκτό της πλούτο…

Νικός ΠαπαδόπουλοςRT News
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Ο διακεκριμένος Ισπανός δικηγόρος και νομικός διεθνούς δικαίου, Baltasar Garzon, θα ηγηθεί της νομικής ομάδας υπεράσπισης του WikiLeaks και του ιδρυτή του, Julian Assange. Οι Assange και Garzon έχουν ήδη συναντηθεί προκειμένου να συζητήσουν τη νέα νομική στρατηγική τους.

Ο πρώην δικαστής στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας, Garzon, έγινε διάσημος πριν από δύο δεκαετίες για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Augusto Pinochet, συμβάλλοντας έτσι σε μία επανάσταση του διεθνούς συστήματος δικαιοσύνης και πυροδοτώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας στη Λατινική Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Wikileaks μετά από συνάντηση του Assange με τον Garzon στην πρεσβεία το Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται ο γνωστός για τις αποκαλύψεις του Αssange, αιτούμενος άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία προέβη το WikiLeaks, ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η νέα νομική στρατηγική, η οποία θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την υπεράσπιση του WikiLeaks και του Assange από την υπάρχουσα διαπιστωμένη κατάχρηση της διαδικασίας, όσο και για την αποκάλυψη των αυθαίρετων, εξωδικαστικών ενεργειών εκ μέρους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο έχει στοχεύσει προσωπικά τον Julian Assange και γενικότερα το WikiLeaks.

Επίσης, συζητήθηκε o τρόπος με τον οποίο θα καταδειχθεί το πώς οι διάφορες μυστικές διεργασίες των ΗΠΑ εναντίον του Julian Assange και του WikiLeaks έχουν συμβάλει σε μια σειρά από αυθαίρετες νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας έκδοσης κατά του Assange.

Εδώ και πάνω από ένα μήνα, ο ιδρυτής του WikiLeaks εισήλθε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και κατέθεσε αίτηση για άσυλο. Ο Πρεσβευτής της Βρετανίας στο Εκουαδόρ, ο οποίος εργάζεται προσωπικά επί του θέματος, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Βρετανία, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις σχετικές με το θέμα.

O πρόεδρος του Εκουαδόρ, Rafael Correa, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει "μια απόφαση η οποία θα βασίζεται στις ανθρωπιστικές αρχές οι οποίες διέπουν την επανάσταση και το σύνταγμα της χώρας". Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί.

Η προθεσμία η οποία ορίστηκε από τα Ανώτατα Δικαστήρια της Βρετανίας σχετικά με την έκδοση του Assange στη Σουηδία έχει εκπνεύσει από τις 7 Ιουλίου. Ο Assange δήλωσε ότι δεν θα φύγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ έως ότου ληφθεί απόφαση για την αίτηση ασύλου που έχει υποβάλλει.

Προηγουμένως, ο Garzon είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη εγγυήσεων και διαφάνειας με την οποία λαμβάνονται μέτρα εναντίον του Julian Assange και τόνισε ότι ο πελάτης του υφίσταται παρενοχλήσεις, οι οποίες προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στη σωματική και ψυχική υγεία του.


«Χίλια Μπράβο» στο κύριο Ι. Κούβελο και σε όλους τους αρμόδιους!

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Επιτέλους μια φορά κάποιος ενήργησε όπως έπρεπε…
Το αμάρτημα μεγάλο ώστε να επιφέρει την «θανατική» ποινή…

Και μια και στην Ελλάδα έχουμε λύσει όλα τα άλλα προβλήματα με κάθε είδους αμαρτωλούς, παράνομους, κλέφτες, φοροφυγάδες, απατεώνες, λαμόγια, ψεύτες και κάθε είδους άλλο τρωκτικό, τα έβαλαν τώρα και μία κοπέλα, 21ος ετών και εξάντλησαν πάνω της όλη τους την αυστηρότητα.

Φυσικά αναφερόμαστε στην αθλήτρια του μήκους Βούλα Παπαχρήστου η οποία έκανε ένα πραγματικά άσχημο και ρατσιστικό σχόλιο για το οποίο χωρίς να την γνωρίζουμε είμαστε σίγουροι ότι δεν αντιλήφθηκε καν τι έγραψε. Θα το θεώρησε ένα ευφυολόγημα σαν αυτά που λένε πολλές φορές οι παρέες και γελάνε χωρίς να γίνεται κανείς ούτε ρατσιστής ούτε τίποτα. Δεν πρέπει καν ως αστεία να λέγονται, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Μάλιστα η αθλήτρια ζήτησε συγνώμη, λέγοντας το αυτονόητο ότι αθλήτρια και δεν έχει ανάμιξη με τα πολιτικά κλπ. Και μόνον αυτό δείχνει την σύγχυση στην οποία ευρίσκεται γιατί κανείς δεν την κατηγόρησε ότι κάνει πολιτική κλπ.

Και αντί οι υπεύθυνοι να την συνετίσουν ως «δάσκαλοι», να την διδάξουν και να μάθει από το σφάλμα της προτίμησαν να την «θανατώσουν»… Γιατί για έναν αθλητή, η μη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ έχει κερδίσει με το σπαθί του αυτό το δικαίωμα είναι θάνατος…. Αλλά ποιος το σκέπτεται αυτό; Ποιος σκέπτεται την συντριβή του αθλητή; Την ψυχική ζημιά που θα υποστεί για κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος την «θανατική» ποινή…

Βέβαια το πιο ωραίο είναι και το ποιος πήρε την απόφαση…. Ο αναμάρτητος ο Κύριος Ισίδωρος Κούβελος, ο σύζυγος της άλλης αναμάρτητης, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη….. Δηλαδή αυτός με το 1.000.000 ευρώ που δεν δήλωσε και όλα τα υπόλοιπα στο Πόθεν Έσχες έκανε ένα λάθος…. Η Παπαχρήστου στο... απόσπασμα... Αυτή δεν δικαιούται να κάνει ένα λάθος;

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ...

Η Μανταλένα Παπαδοπούλου για την αθλιότητα των ελληνόφωνων ταλιμπάν

Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Σε αυτή την χώρα η παράνοια δεν έχει όρια. Το χιούμορ βαφτίζεται φασισμός όταν δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων, αλλά η σάτιρα επιτρέπεται όταν χαϊδεύει τα αυτιά των πωρωμένων πολιτικών, που για να φανούν οι ίδιοι και να γίνουν αρεστοί στους ψηφοφόρους τους δεν διστάζουν να καταστρέψουν τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Και κάνουν εσάς κύριοι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής υπαλλήλους τους και πειθήνια όργανά τους. Πότε ακριβώς ζητήσατε από την αθλήτρια τουλάχιστον να έρθει να απολογηθεί πριν την θέσετε εκτός των Αγώνων; Με φασιστικούς τρόπους τιμωρείται το δικαίωμα στο χιούμορ στη σύγχρονη Ελλάδα; Αυτό είναι το ολυμπιακό ιδεώδες των Αθανάτων; Ποίοι νομίζετε ότι είστε κύριοι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που θα μας στερήσετε το δικαίωμα να εκπροσωπηθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από μια αθλήτρια με ήθος που παλεύει μέσα στα γήπεδα όλη της τη ζωή για να ακουστεί η χώρα μας στο εξωτερικό; Η Βούλα Παπαχρήστου μέχρι που βγήκε εμβρόντητη η κοπέλα να δηλώσει πως έκανε χιούμορ αφού πολιτικός δεν είναι!

Δηλαδή τι άλλο θέλετε; Δημόσια διαπόμπευση;
Σε μια χώρα που οι αθλητές στερούνται τα πάντα για να δοξάσουν την ελληνική σημαία, σε μια χώρα που δεν συνδράμει τους αθλητές για την προετοιμασία τους ούτε στο ελάχιστο, αντί να επιβραβεύονται και να τιμώνται αυτά τα παιδιά, κάποιοι ανίδεοι φροντίζουν να τα καταστρέφουν. Να ανακληθεί ΤΩΡΑ η επαίσχυντη απόφαση! Αλλιώς ας μην αγωνισθεί κανένας Έλληνας αθλητής για την ελληνική σημαία σε αυτούς τους Αγώνες. Γιατί οι Αθάνατοι ήρθε η ώρα να αναφωνήσουν τετέλεσται…

Μανταλένα Παπαδοπούλου
Ανεξάρτητη Ελληνίδα


Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς τώρα περιμένουμε την άμεση δημοσίευση -από τους άτεγκτους αριστερίζοντες και μη δημοσιογράφους- της λίστας των ονομάτων εκείνων των δημοσιογράφων που είτε εργαζόντουσαν σε υπουργεία, είτε εξυπηρετούσαν πολιτικούς, είτε είχαν σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες, είτε... είτε... είτε...
Εδώ και τώρα, εσείς οι άτεγκτοι, οι εραστές της αλήθειας και του δικαίου, θα πρέπει να αποκαλύψετε την σαπίλα που υπάρχει στο επάγγελμά σας.
Εάν δεν δώσετε σήμερα ολόκληρη την λίστα των καλοπληρωμένων (από πολιτικούς και επιχειρηματίες) συναδέλφων σας, τότε θα πρέπει να σωπάσετε δια παντός.
Τρέξατε να δολοφονήσετε μία αθλήτρια, επειδή εθίγη το αντιρατσιστικό σας ιδεώδες. Και το κάνατε με όση ένταση μπορούσε να δώσει η ύπαρξή σας.
Εάν δεν δώσετε "χύμα" όλη την λίστα με τους σάπιους συναδέλφους σας, τότε δεν θα διαφέρετε σε τίποτε από αυτούς.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Δεν σας είδαμε ποτέ να καταδικάζετε τους εγκληματίες που καθημερινά δολοφονούν Έλληνες πολίτες. Ναι, εκείνους τους "φτωχοδιαβόλους" (όπως τους ονομάζετε), που επειδή δεν έχουν δουλειά, προχωρούν στο έγκλήμα δολοφονώντας γηγενείς κατοίκους της χώρας.Ακόμη και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να καταλάβουν τη στάση της Γερμανίας προς την Ελλάδα και το γιατί ενώ γίνονται περικοπές και θυσίες, παραμένει στο τραπέζι το «χαρτί» της εξόδου από το ευρώ.

«Οι πιέσεις από το Βερολίνο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της ZEIT. Η εφημερίδα σημειώνει: «Αυτή την περίοδο η Ελλάδα κάνει τις σκληρότερες περικοπές, όπως δεν τις έχει κάνει ποτέ ως τώρα – και το Βερολίνο την ίδια στιγμή πυροδοτεί μια συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί;»

Η απάντηση που δίνεται – αφού προηγουμένως αναγνωρίζονται οι μεγάλες περικοπές αλλά και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων – είναι η εξής: «Το Βερολίνο τώρα βγάζει τα μεγάλα όπλα: τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, γνωρίζοντας καλά ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει ένα τέτοιο σενάριο.

“Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πως οι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ” ισχυρίζεται ο οικονομολόγος Γκρος και θεωρεί τη σχετική συζήτηση σαν ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Η Αθήνα θα πρέπει να εξαναγκαστεί να κάνει τα τελευταία βήματα ούτως ώστε να μπορέσει να εξυγιάνει τον δημόσιο προϋπολογισμό και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η απειλή χρεοκοπίας είναι για τους ευρωδιασώστες το τελευταίο χαρτί για να μπορέσουν να πατάξουν τη διαφθορά και τον πολιτικό πατερναλισμό».

Τα περισσότερα δημοσιεύματα ασχολούνται και με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη δραχμή» είναι ο τίτλος της Frankfurter Rundschau, η οποία σημειώνει: «Το ευρώ πέφτει, οι μετοχές ακολουθούν. Αυτά που λένε οι πολιτικοί στο Βερολίνο είναι όμως περισσότερο πολυλογίες, παρά μια ξεκάθαρη στάση. Από τις Βρυξέλλες ωστόσο έρχεται μια ξεκάθαρη στήριξη για την Αθήνα».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει ότι «η τρόικα έχει στις αποσκευές της κόκκινη κάρτα για την Αθήνα» και σημειώνει: «Οι αντιπαθητικοί ελεγκτές βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς ρίχνει τα πυρά του στο Βερολίνο. Τα ταμεία όμως είναι άδεια και το περιθώριο διαπραγματεύσεων περιορισμένο».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει στις οικονομικές της σελίδες: «Η δυσφορία των Γερμανών για την Ελλάδα αυξάνει. Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών πολιτικών παίρνει αποστάσεις από την Ελλάδα, διότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να πάρει τα μέτρα ώστε να πάρει και τη βοήθεια» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Τέλος η Tagesspiegel του Βερολίνου γράφει ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας και μία έξοδός της από την ευρωζώνη τρομάζουν τις αγορές. Ωστόσο το σενάριο είναι πολύ ακριβό ώστε να υλοποιηθεί».Πώς στην αρχή ποινικοί και νεοφασίστες και στη συνέχεια αριστεριστές και αναρχικοί χρησιµοποιήθηκαν από κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών για να δηµιουργήσουν κλίµα ανωµαλίας… από την Ιταλία και την Τουρκία έως, οποία έκπληξη, την Ελλάδα...

ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ… στοιχείο στις µέρες µας είναι η αλήθεια. Και «τις µεγάλες αλήθειες τις προστατεύει η δηµόσια δυσπιστία», όπως έλεγε ο Μάρσαλ Μακ Λούα.

Ας µην ξεκινήσουµε µε πολύπλοκες αναλύσεις. Όταν συνέλαβαν τον Κυριάκο Παπαχρόνη, οι δηµοσιογράφοι τον ρώτησαν «εάν τον διεγείρουν οι ήχοι των τακουνιών στην άσφαλτο» και άλλες τέτοιες κοινοτοπίες. Ευφυέστατος καθώς ήταν, εκείνος απάντησε «Όχι, αλλά το λέω γιατί κάτι τέτοια αρέσουν σε εσάς τους δηµοσιογράφους!».

Κανείς δεν έδωσε σηµασία. Ούτε και όταν τους φώναξε πίσω για να τους πει:
-- «Έχω κάνει κι άλλα, έχω βάλει βόµβες»!
Οι συνάδελφοι έµειναν τότε στην ιστορία που είχε τα βασικά στοιχεία της… πετυχηµένης είδησης: το περίφηµο τρίπτυχο «Βία-Αίµα-Σπέρµα».

Εάν είχαν ερευνήσει το ζήτηµα, η Gladio («Ξίφος» στα λατινικά) ίσως να είχε αποκαλυφθεί στην Ελλάδα νωρίτερα απ’ ό,τι στην Ιταλία ή στην Τουρκία. Ίσως. Διότι, όπως µου είχε πει κάποτε ένας συνάδελφος, «στην Ελλάδα πρώτα φτιάχτηκε παρακράτος και µετά Κράτος». Θα προσέθετα πως και στην Ιταλία το ίδιο είχε συµβεί ιστορικά…

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης καταδικάστηκε επειδή «κατόπιν εντολής», όπως δήλωσε, διέπραξε και τα εξής που «ξεχάστηκαν»:
-- «…Πέντε βοµβιστικές επιθέσεις. Συγκεκριµένα, 2 ωρολογιακές βόµβες στις 12/3/1982 στο Ταχυδροµείο και στην Εθνική Τράπεζα της Ξάνθης, άλλες 2 στις 13/3/1982 στην Τράπεζα Πίστεως και σε ένα κατάστηµα στην Καβάλα και µία πέµπτη στις 16/6/1982 στην είσοδο του στρατοπέδου της Δράµας. Και έναν εµπρησµό στο Διεθνές Αεροδρόµιο Καβάλας»…

Ποιος του έδωσε εντολή και γιατί; Ο Παπαχρόνης ανήκε στις λεγόµενες «Βόρειες Μοίρες» Καταδροµών, απ’ όπου αντλούσε τις δυνάµεις της η λεγόµενη «Προβιά». Οι Έλληνες αφέθηκαν για άλλη µια φορά στον ύπνο των δικαίων-θυµάτων…

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ «ΤΥΧΑΙΑ» ΣΥΜΒΑΝΤΑ!

• Στην Ελλάδα έγινε το 1964 η πολύνεκρη έκρηξη κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσηµου εορτασµού για την Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάµου από τρεις ξεχασµένες νάρκες! (σ.σ.: ο στρατός επέµενε ότι είχαν καθαριστεί πλήρως και τα δύο ναρκοπέδια του Εµφυλίου. Και οι νάρκες Μ1Α1 που ανακαλύφθηκαν στον τόπο της προβοκάτσιας έφεραν ριζίδια µήκους ικανού να συσχετισθεί µε παραµονή στο έδαφος για 12-18 µήνες. Τότε υπήρξαν οι µαρτυρίες για τη συνεκπαίδευση, έναν χρόνο νωρίτερα, τµηµάτων Καταδροµών (άσκηση «Ζευς-ARROW 1») στην Οίτη και τα γύρω βουνά, όπου επισηµάνθηκαν δύο Ελληνοαµερικανοί Rangers σε παρακείµενο σπήλαιο και τελικώς ο εορτασµός αναβλήθηκε και µαταιώθηκε για την επόµενη χρονιά λόγω της δολοφονίας του Γ. Λαµπράκη! Και αφού ο Κ. Καραµανλής υποχρεώθηκε να διαφύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσει τα χειρότερα, µετά την άρνησή του (οµού µετά του Ντε Γκολ) να δεχτούν την εγκατάσταση των πυρηνικών πυραύλων «Polaris» στην Ελλάδα και της κοινής πρόθεσης να προχωρήσουν σε «Συµµαχία» και κοινή αµυντική πολιτική).

• Δεν εξηγήθηκε ποτέ το παράξενο δυστύχηµα που οδήγησε στο θάνατο τον Αλέξανδρο Παναγούλη από κάποιον που δήλωσε ότι ήταν µέλος της αριστερής οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» (πράγµα που η οργάνωση έσπευσε να διαψεύσει), είχε γαλλικές πινακίδες και, όπως λέγεται, συµµετοχές ως οδηγός σε… ράλι δεξιοτεχνίας στην Ιταλία, όπως και δραστηριοποίηση εκεί σε πολιτικό χώρο που κανείς δεν τον αποσαφήνισε ποτέ!

• Πολύ αργότερα, το 1989, ένας υπαξιωµατικός της Αεροπορίας, ο Μιχάλης Παυλής, τοποθέτησε βόµβα στο Δηµοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όπου θα µιλούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η βόµβα έσκασε στα χέρια του µε αποτέλεσµα το θάνατό του. Βόµβα είχε µπει και στο ξενοδοχείο Πλωτίνη στο Διδυµότειχο τον Απρίλιο του 1983, όπου επρόκειτο να γίνει το συνέδριο της ΝΔ.

Λοιπόν; Τι δήλωνε στην προκήρυξή της τότε η Ε.Ο. 17Ν που κανονικά θα έπρεπε να καταγγείλει τον… προβοκάτορα;

«Αθήνα 31/10/89

Επαναστατική Οργάνωση 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η προσωπικότητα του Παυλή, όπως αυτή σκιαγραφείται τόσο απ’ το παρελθόν του, τα ενδιαφέροντά του και τις ανησυχίες του, τα βιβλία του, τα αποκόµµατα του Τύπου µε προκηρύξεις επαναστατικών οργανώσεων, τη ζωή του αλλά και τις µαρτυρίες των γνωστών του, δείχνουν έναν αγωνιστή της ανένταχτης Αριστεράς και όχι έναν άνθρωπο των µυστικών υπηρεσιών ή έστω ένα πιόνι τους. (…) Ο Παυλής δεν είναι πράκτορας των µυστικών υπηρεσιών αλλά ούτε αφελές ενεργούµενό τους. Όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο (ότι άλλοι τον παρέσυραν) δεν τον τιµούν, αντίθετα απ’ ό,τι νοµίζουν, προσβάλλουν και µειώνουν την προσωπικότητά του παρουσιάζοντάς τον, ίσως άθελά τους, σαν αφελές όργανο άλλων χωρίς τη δική του οντότητα.

Πρώτο και πιθανότερο συµπέρασµα είναι ότι η βόµβα ήταν µια βίαια δυναµική έκφραση µιας έντονης πολιτικής αποδοκιµασίας, διαµαρτυρίας για το γεγονός ότι ένας άνθρωπος σαν τον Μητσοτάκη έρχονταν στη Μυτιλήνη και ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Λέσβο.

…Το γεγονός ότι η έκρηξη πήρε δυσανάλογες διαστάσεις και η ΝΔ επιχείρησε να την εκµεταλλευτεί οφείλεται όχι στην ίδια τη βόµβα αλλά στο γεγονός ότι αυτή έσκασε στα χέρια του Παυλή, πιθανότατα τη στιγµή που τη ρύθµιζε, και τον σκότωσε.

…Ας θαυµάσουµε τη λεπτότητα και το γούστο της µακάβριας δήλωσης Φλωράκη («Βρέθηκε το χέρι, να βρούµε τον εγκέφαλο»), που θα τα ζήλευε ακόµα κι ο Ζαχαριάδης. Πράκτορας ο Παυλής, που σύµφωνα µε τον αδελφό του είχε ψηφίσει Συνασπισµό. Μετά βέβαια απ’ όλους αυτούς είναι ηλίου φαεινότερο ότι και οι αγωνιστές της 17Ν είναι πράκτορες της ΕΥΠ ή αφελή όργανα πρακτόρων αφού µάλιστα δεν συλλαµβάνονται».

Η 17Ν, βλέπετε, είχε σπεύσει τότε να πάρει υπό την «ιδεολογική» προστασία της τον Παυλή, καθώς σε προκήρυξη που είχε εκδώσει τον παρουσίαζε σαν «µοναχικό λαϊκό αγωνιστή», ο οποίος δεν είχε καµία σχέση µε µυστικές υπηρεσίες... Όπως είχε συµβεί µε την κάλυψη του ΕΛΑ στις περιβόητες «ορφανές βόµβες» (που πάλι είχαν τοποθετηθεί σε εξέδρα απ’ όπου θα µιλούσε ο Κ.Μ. και αποδόθηκαν σε «δράση πρακτόρων», γενικώς και αορίστως)…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑ «ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ»…

• Μετά την πτώση της Δικτατορίας, τουλάχιστον δύο στελέχη µε υψηλότατη σχέση σε αριστερή οργάνωση και «ιδιαίτερη» δράση στη Χούντα, αντί να καθίσουν και να δρέψουν τις δάφνες των πράξεων τους έφυγαν µε… υποτροφία ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ (όπου λόγω των τότε συνθηκών δεν θα µπορούσαν να πάρουν ούτε βίζα ως τουρίστες).
• Ίδια πορεία ακολούθησε ακροαριστερός «Καταστασιακός… αναρχικός» µία δεκαετία αργότερα.

• Αριστερός παράγων δίδαξε στη Στρατιωτική Ακαδηµία του West Point!

• Αναρχικός αλβανικής καταγωγής, µε αρθρογραφία σε ιστότοπους, κατά τα γεγονότα του Δεκεµβρίου του 2008 έφερε το προσωνύµιο «Clirimtare Mοzar Dino», δηλαδή «Απελευθερωτής Μοζάρ Ντίνο», όνοµα που δεν παραπέµπει σε κάποιον αντάρτη ή δηµοκράτη ή αριστερό αλλά στον αρχισφαγέα ηγήτορα των προδοτών Τσάµηδων, που συνέταξε και παρέδωσε ως «αρχηγός» λίστα µε Έλληνες που εκτελέστηκαν, ως εξέχων συνεργάτης των Ναζί! Όταν κάτω από την πίεση των εκκαθαριστικών του Ζέρβα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αλβανία, τον εκτέλεσε ο Χότζα… Αυτού του «προτύπου» το προσωνύµιο εζήλωσε ο «αναρχικός» που µετά ταύτα εξαφανίστηκε (µαζί µε το ψευδώνυµό του)!

• Έλληνες αριστεροί έχουν διαφορετικά ονόµατα πριν τα 18 και διαφορετικά µετά.

• Έλληνες που υπηρέτησαν ως αξιωµατικοί στη Δικτατορία το αποκρύπτουν από τα βιογραφικά τους, στα οποία φιγουράρουν ως ανώτερα στελέχη αριστερών ή σοσιαλιστικών και… ενδιάµεσων κοµµάτων.

• Πασίγνωστοι παράγοντες κάθε χώρου έχουν ασαφή βιογραφικά όσον αφορά σε απλά πράγµατα, π.χ. σε ποιο δηµοτικό ή λύκειο φοίτησαν και µε ποιο όνοµα αποφοίτησαν, ενώ άλλοι δηµοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ά. που ήταν γνωστοί ως «νεοφασίστες» σε χώρες σπουδών ή εργασίας όταν ήταν ανταποκριτές, στην Ελλάδα προβάλλονταν ως «αριστεριστές»…

ΜΕΡΙΚΟΙ «ΚΑΡΦΩΝΟΝΤΑΙ» ΛΟΓΩ… ΒΛΑΚΕΙΑΣ

Θυµάµαι πως (µολονότι πολλοί γνωρίζαµε από έναν συνάδελφο που κατάγεται από εκεί...) ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε σε ιστοσελίδα πως δεν είναι δυνατόν, όπως κατέθεσε ο Χριστόδουλος Ξηρός, «να άνοιξε τρύπα στα κεραµίδια στην προκεχωρηµένη αποθήκη πυροµαχικών του Συκούριου και να αφαίρεσε… εύκολα (sic) τις ρουκέτες», καθότι το συγκεκριµένο κτίσµα είχε τσιµεντόπλακα και δεν τρυπιέται χωρίς να το προσπαθήσει κανείς πολύ και σκληρά…

Εξάλλου, ο αδελφός του είχε καταθέσει ότι στην Κατεχάκη έβαλε «ΑΩΕΜ», δηλαδή Αυτόµατο Ωρολογιακό Εκρηκτικό Μηχανισµό, στοιχείο ανακριβές αφού σύµφωνα µε τους τρεις αυτόπτες µάρτυρες η έκρηξη έγινε τη µοναδική στιγµή όπου σταµάτησε η κίνηση από αυτοκίνητα στη λεωφόρο και οι τρεις (µοναδικοί) διαβάτες βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας άνω των 50 µέτρων (εµπρός και πίσω) από το σηµείο της έκρηξης.

Ο πολυτραυµατίας από 12V µπαταρία (αντί των συνηθισµένων 9V), στη βόµβα που «κατασκεύασε», ο Σάββας Ξηρός, δέχτηκε ερώτηση από δικηγόρο «για να εξηγήσει πώς έφτιαχνε τις βόµβες», στην οποία… προφανώς λόγω κόπωσης ή φόρτου το δικαστήριο δεν επέτρεψε να δοθεί απάντηση!

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΙ…

• Ο στρατηγός Ουίλιαµ Γιαρµπόρο, καθοδηγητής των Ειδικών Υπηρεσιών της CΙΑ, δήλωσε στο περιοδικό «L’ Europeo» (29/9/1978) τα εξής:

-- «Η λεγόµενη “τυφλή” τροµοκρατία είναι µια τακτική επεξεργασµένη από τη CΙΑ, σε συνεργασία µε διάφορους ατλαντικούς οργανισµούς. Η τακτική αυτή χρησιµοποιείται κυρίως ως βασικό στοιχείο για διάφορα προγράµµατα που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις και να πείσουν τον λαό να συµφωνήσει µε την εγκαθίδρυση ισχυρού αστυνοµικού κράτους»...

• Στο «Εγχειρίδιο για τις µυστικές υπηρεσίες - Επιχειρήσεις σταθερο-ποίησης - Κατασκοπία», που συντάχθηκε από το Αµερικανικό Στρατιωτικό Επιτελείο το 1970 και ήρθε στο φως της δηµοσιότητας µία δεκαετία αργότερα, γίνεται λόγος για «διείσδυση ειδικών πρακτόρων» σε διάφορες οργανώσεις, οι οποίες «υπό τον έλεγχο των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών αρχίζουν βίαιες και άλλες πράξεις» στο έδαφος ξένων χωρών. Στόχος τους, σηµειώνεται, είναι η δικαιολόγηση της επιβολής ενισχυµένων κατασταλτικών µέτρων από τη σύµµαχο προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση εναντίον των εσωτερικών της αντιπάλων και των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το 1990-1991 η Ευρώπη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της υπόθεσης Gladio. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το 1990, µε αφορµή τις έρευνες για µια τροµοκρατική επίθεση στην ιταλική πόλη Γκορίτσια, το 1972. Μέσα σε λίγους µήνες αποκαλύφθηκε ένας εφιαλτικός µηχανισµός που δηµιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αποκάλυψη του µηχανισµού ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη για τις στενές σχέσεις των µυστικών υπηρεσιών, κυρίως των Αµερικανικών, µε την τροµοκρατία. Στόχος του δικτύου που δρούσε στη Δυτική Ευρώπη και σε σχεδόν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ ήταν η αποτροπή ενδεχόµενης ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία.

Στην Ελλάδα η επιχείρηση Gladio είχε την ονοµασία «Προβιά». Η συγκρότηση του δικτύου υπογράφτηκε επισήµως το 1955 από την κυβέρνηση Παπάγου µε τη CIA.

Σηµείωση: Όπως γράφτηκε στον Τύπο και στο διαδίκτυο, το παρακρατικό δίκτυο επιβίωσε των κυβερνήσεων Παπάγου, Καραµανλή, Γεωργίου Παπανδρέου και (µεταδικτατορικά) ξανά Καραµανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, οπότε και µαθαίνουµε ότι εξαρθρώθηκε, αλλά χωρίς ποτέ να δίνονται συγκεκριµένα στοιχεία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά µε τι εξαρθρώθηκε, πώς εξαρθρώθηκε, ποιοι συµµετείχαν, πώς ελέγχθηκαν και τι θύλακες υπάρχουν ενδεχοµένως ακόµα στο πλαίσιο των απόρρητων συµφωνιών για τη λειτουργία των αµερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες προέβλεπαν τη σύσταση της «Προβιάς».

Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεδιπλώθηκε ως εξής: Στην τροµοκρατική επίθεση στην Γκορίτσια το 1972 είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις Ιταλοί αστυνοµικοί. Λόγω του αδιεξόδου των ερευνών, που αρχικά είχαν εστιάσει εναντίον της Αριστεράς, ο δικαστής Φελίτσε Κασόν στράφηκε στην έρευνα κατά των νεοφασιστικών οργανώσεων. Σε σύντοµο διάστηµα εντοπίστηκαν οι τροµοκράτες, που ήταν µέλη νεοφασιστικής οργάνωσης. Ο δικαστής συνέχισε τις έρευνες σχετικά µε την προέλευση του οπλισµού των τροµοκρατών. Το 1990, µετά από έρευνες 18 ετών, αποκαλύφθηκε ότι τα όπλα προέρχονταν από µια αποθήκη της οργάνωσης µε την επωνυµία Gladio.

Τον Νοέµβριο του 1990, εγκλωβισµένος υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι υποχρεώνεται από το βήµα του ιταλικού Κοινοβουλίου να οµολογήσει τα εξής:
-- «Από το 1950 οργανώθηκε µια παράνοµη υπηρεσία πληροφοριών µε τη βοήθεια της CIA και των Βρετανών πρακτόρων, για να αντιµετωπίσει ενδεχόµενη ανατρεπτική δραστηριότητα ή επίθεση από µέρους των Σοβιετικών... Το δίκτυο παραµένει»!

Η οµολογία Αντρεότι λειτούργησε ως ντόµινο. Η µια µετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των χωρών-µελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωναν την ύπαρξη τέτοιων δικτύων στο έδαφός τους.

Στην Ελλάδα συνέβησαν τα ακόλουθα:

Πέρα από τις 800 κρύπτες µε όπλα σε ολόκληρη την επικράτεια, τις κρύπτες µε χρυσές λίρες, χάρτες, είδη ένδυσης, ιατροφαρµακευτικό υλικό κ.λπ., που «αναιρέθηκαν» βάσει εντολής από αξιωµατικούς των Ειδικών Δυνάµεων, θα πρέπει να προσέξουµε και τα ακόλουθα:

α) Ο υπουργός Άµυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης αναγκάστηκε στις 9 Νοεµβρίου 1990 να παραδεχτεί δηµόσια ότι «Έλληνες κοµάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν έναν βραχίονα του δικτύου, το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κοµµουνιστή εισβολέα. Το εν λόγω δίκτυο ήταν γνωστό µε την κωδική ονοµασία «Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά»».

β) Στις 14 Νοεµβρίου 1990 ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στο πρακτορείο Associated Press στην εξής δήλωση:
-- «Η παρακρατική οργάνωση «Κόκκινη Προβιά» δηµιουργήθηκε το 1955, ως αποτέλεσµα ενός µυστικού τµήµατος της συµφωνίας µε βάση την οποία εγκαταστάθηκαν οι αµερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».

Σηµείωση πρώτη: Η έρευνα που παρήγγειλε ο Γ. Βαρβιτσιώτης για την υπόθεση, δεν δόθηκε ποτέ στη δηµοσιότητα, δεν έφτασε καν στη Βουλή.

Σηµείωση δεύτερη: Η δήλωση Παπανδρέου έγινε µόνο αφού το θέµα είχε αποκαλυφθεί, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, µόνο όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση, ενώ ως κυβέρνηση από το 1981 τηρούσε σιγή ιχθύος για την υπόθεση και χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για το ρόλο στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία λόγω της θέσης τους στο στρατό προδικτατορικά δύσκολα θα µπορούσαν να επικαλεστούν άγνοια...

Σηµείωση τρίτη: Ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει ποτέ στη δηµοσιότητα αυτό το «µυστικό τµήµα της συµφωνίας» για την εγκατάσταση των αµερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, που σηµαίνει ότι τα εκεί συνοµολογηθέντα διέπουν ακόµα τους όρους λειτουργίας των βάσεων και της δράσης των µυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην πατρίδα µας...

Εξάλλου, αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από το 1990 και µετά:
Μετά τον Β΄ Π.Π. οι ΗΠΑ οργάνωσαν στη Δυτική Ευρώπη ένα παράνοµο, παρακρατικό, αντικοµµουνιστικό δίκτυο «αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας» µε την κωδική ονοµασία «Stay Behind». Το δίκτυο απλώθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες-µέλη του ΝΑΤΟ µε διαφορετικές ονοµασίες. Στην Ιταλία είχε τον κωδικό «Gladio», στην Ελλάδα «Προβιά», στην Τουρκία «Κόκκινη Προβιά», στη Μ. Βρετανία «Operation Stay Behind», στη Γερµανία «Schwert», στην Ελβετία «Οµάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας»...

• Στη Βρετανία, το αντίστοιχο δίκτυο χρηµατοδοτήθηκε από τις βρετανικές µυστικές υπηρεσίες. Τη δεκαετία του 1970 εκπαίδευσε πολλούς νεοφασίστες Ιταλούς στη Βρετανία και στρατολόγησε πολλούς Ιταλούς τροµοκράτες, ενώ ανέπτυξε στενούς δεσµούς µε τη µασονική στοά Ρ2 της Ρώµης, που ήταν βασικός µοχλός της νεοφασιστικής τροµοκρατίας στην Ιταλία.

• Στην Ιταλία η εξέλιξη του δικτύου είναι εντυπωσιακή. Μέσω της Gladio, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ σε συνεργασία µε την ιταλική SIFAR έθεσαν το 1952 σε εφαρµογή τη «στρατηγική της έντασης». Μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η δηµιουργία τροµοκρατικών οργανώσεων µε νεοφασιστικά χαρακτηριστικά και η κατασκευή «αριστερής» τροµοκρατίας, µε στόχο τη δηµιουργία κλίµατος αστάθειας, που έφθασε µέχρι και σε απόπειρα πραξικοπήµατος για την επιβολή στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος (17 Δεκεµβρίου 1970). Αναφερόµενη πηγή: «Ριζοσπάστης».

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ «DER SPIEGEL»;

Όσον αφορά στη δράση της «Προβιάς» στην Ελλάδα, ας δούµε τι γραφεί για την «ελληνική Gladio» το περιοδικό «Der Spiegel» τον Νοέµβριο του 1990:

«Πάνω από 800 κρύπτες µε όπλα, ασυρµάτους και άλλο εξοπλισµό βρίσκονταν σε σπηλιές, σε υπόγεια δηµόσιων κτηρίων, σε καλυµµένα πηγάδια και, ακόµα, κάτω από ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες στην επαρχία. Η µυστική οµάδα για την οποία είχε τοποθετηθεί το οπλοστάσιο αριθµούσε 1.500 άντρες και σε περίπτωση πολέµου θα έφτανε τους 3.500».

Η συµφωνία της «Προβιάς» υπογράφεται επισήµως στις 25 Μαρτίου 1955 από τον πρωθυπουργό Παπάγο µε τον στρατηγό Τράσκοτ της CΙΑ. Πρόσχηµα, βέβαια, ο «κοµµουνιστικός κίνδυνος» και η αντιµετώπιση µιας εισβολής των κοµµουνιστών στην Ελλάδα από τον Βορρά...

Η παρακρατική οµάδα στην Ελλάδα θεωρείται, σύµφωνα µε το «Der Spiegel», «µια από τις πιο σκληρές οµάδες µάχης του ΝΑΤΟ. Ένας από τους αξιωµατικούς των µυστικών υπηρεσιών που γνώριζαν ακριβώς τα καθήκοντα και το δυναµικό των κρυφών µονάδων ήταν και ο συνταγµατάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος»...

Οι έρευνες που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των εγχώριων υπηρεσιών του ήταν ένας µηχανισµός συγκάλυψης των δραστηριοτήτων αυτής της υπόθεσης. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για τη δράση της «Προβιάς» σε κρίσιµες υποθέσεις. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών είναι η παρακρατική οργάνωση «Καρφίτσα» που δραστηριοποιήθηκε στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαµπράκη, και η υπόθεση της «Νάρκης του Γοργοποτάµου» το 1964, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτοµα.

ΠΟΣΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ» ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ;

Οι µυστικές υπηρεσίες είχαν τάξει σκοπό τους, αφού µπάσουν τους ανθρώπους τους στο νεολαιίστικο κίνηµα, να σκαρώσουν έναν µηχανισµό προβοκατόρικων ενεργειών, δίνοντας σ’ αυτές τις ενέργειες ολοένα πιο έντονο και στη συνέχεια καθαρά τροµοκρατικό χαρακτήρα. Άλλωστε, το ίδιο το περιβάλλον ευνοούσε τα σχέδιά τους, καθώς ένα σηµαντικό µέρος της εξεγερµένης νεολαίας καταγόταν από ευκατάστατες οικογένειες και είχε κληρονοµήσει την αντιπάθεια για το οργανωµένο εργατικό κίνηµα, για την πειθαρχία. Εποµένως διανοιγόταν ευρύ πεδίο για κοινή δράση των νεοφασιστών, της Αστυνοµίας και των µυστικών υπηρεσιών. Ορισµένοι ηγέτες της ανταρσίας προέρχονταν από φιλοφασιστικές οµάδες ή συντηρητικούς καθολικούς κύκλους. Φασίστας ήταν ο καθοδηγητής των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» στην Ιταλία Ρενάτο Κούρτσο και µαθητές των Ιησουιτών ο «ιδεολόγος» Αντόνιο Νέγκρι και πολλοί συναγωνιστές του. Αυτοί εισήγαγαν, άλλωστε, στο κίνηµα τις αντικοµµουνιστικές, αντισοβιετικές αντιλήψεις. Αυτοί προπαγάνδιζαν τα αριστερίστικα δόγµατα και εκµεταλλεύονταν την ανυποµονησία της µάζας των µικροαστών που αποτελούσαν το «προζύµι» της ανταρσίας. Εδώ βρέθηκαν επίσης παιδιά υπουργών, στελέχη συντηρητικών κοµµάτων, ακόµα και διευθυντές µονοπωλίων. Κοντολογίς, υπήρχαν µεγάλα περιθώρια να κατακλύσουν το κίνηµα οµάδες µε υπερεπαναστατικές ονοµασίες, που ξεφύτρωναν σαν τα µανιτάρια µετά τη βροχή, διάφοροι προβοκάτορες και πράκτορες της Αστυνοµίας, καθώς και ύποπτα άτοµα που συνδέονταν µε τη CIA. Αυτοί οι τελευταίοι, που είχαν στρατιωτική κατάρτιση, προσέδιδαν συχνά στους νεοσύστατους νεολαιίστικους σχηµατισµούς στρατοκρατικό χαρακτήρα. (…)

Ο µεγαλύτερος κήρυκας του «άτακτου παρτιζάνικου πολέµου» στην Ιταλία (και στη Γαλλία) είναι ο καθηγητής Αντόνιο Νέγκρι, ο οποίος, όπως ο νεοφασίστας Φρέντα, κατάγεται κι αυτός από την Πάδουα. Ο Νέγκρι, µαζί µε τον Ρενάτο Κούρτσο και άλλους ηγέτες των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», έδρασε για πολύ καιρό στο Παρίσι, δίδασκε στο πανεπιστήµιο της Βενσέν και έγινε ο «άνθρωπος» των Γάλλων «νέων φιλοσόφων». Ο οργανωτικός πυρήνας της οµάδας Νέγκρι περιστρέφεται γύρω από την παρισινή σχολή εκµάθησης ξένων γλωσσών «Υπερίων». Το περιβάλλον θυµίζει εκείνο στο οποίο δρούσαν ελεύθερα ο «Κύκνος» και άλλοι πράκτορες της CIA την περίοδο του «παρισινού Μάη». Το περίεργο είναι ότι ο Νέγκρι έπαιρνε ανεµπόδιστα βίζες εισόδου στις ΗΠΑ. Η φήµη του σαν απολογητή των «ανταρτών των πόλεων» δεν ενόχλησε καθόλου τις αµερικανικές Αρχές, οι οποίες σχεδόν αυτοµάτως αρνούνται να χορηγήσουν βίζες στους εκπροσώπους των κοµµουνιστικών κοµµάτων, που τα κατηγορούν για «υπονοµευτικές προθέσεις».

Ο στρατηγός Ουίλιαµ Γιαρµπόρο, καθοδηγητής των ειδικών υπηρεσιών της CIA, ανέφερε τα εξής:
-- «Η λεγόµενη “άτακτη” (τυφλή) τροµοκρατία είναι τακτική, επεξεργασµένη από τη CIA σε συνεργασία µε διάφορους ατλαντικούς οργανισµούς. Η τακτική αυτή χρησιµοποιείται κυρίως ως βασικό στοιχείο για διάφορα προγράµµατα που έχουν σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις και να πείσουν τον πληθυσµό να συµφωνήσει µε την εγκαθίδρυση ισχυρού αστυνοµικού κράτους».

Όταν ο ηγέτης των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» Ρενάτο Κούρτσο κλείστηκε το 1976 στις φυλακές της Πίζας, κατά περίεργο τρόπο βρέθηκε στο ίδιο κελί µε τον Αµερικανό Ρόναλντ Σταρκ. Ο Σταρκ έδωσε στον Κούρτσο διευθύνσεις φίλων του στη Μ. Ανατολή, µε τη βοήθεια των οποίων µπορεί να βρει όπλα και να κρυφτεί. Επίσης του έδειχνε µε διάφορα σκίτσα πώς να χρησιµοποιήσει καλύτερα τις εκρηκτικές ύλες. Ο Σταρκ εγκατέλειψε πολύ γρήγορα το κελί της φυλακής µολονότι έσερνε πίσω του µια µακριά ουρά από κατηγορίες, οι οποίες για τους συνηθισµένους θνητούς συνεπάγονται βαριές ποινές. Και όταν ο Σταρκ αποφυλακίστηκε, στις 11 Απριλίου 1979 στην Μπολόνια (ύστερα από τη δολοφονία στην Ιταλία του Μόρο, η οποία θεωρήθηκε ενέργεια των «Ερυθρών Ταξιαρχιών»), ο δικαστής χρησιµοποίησε την ακόλουθη παράξενη διατύπωση:
-- «Ο Σταρκ δεν υπάγεται στην αρµοδιότητα του δικαστηρίου επειδή είναι πράκτορας της CIA και ενεργούσε µε αυτή την ιδιότητα».
Αυτή, λοιπόν, είναι η έµπρακτη επιβεβαίωση όσων γράφει στο εγχειρίδιό του ο στρατηγός Ουέστµορλεντ για τη χρησιµοποίηση από την αµερικανική κατασκοπεία των «ακροαριστερών»!

ΟΙ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ «ΕΠΑΙΖΑΝ» ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ…

…πέραν του ότι ιδρύθηκαν σε βίλα γραµµατέως του ΝΑΤΟ και καθοδηγούνταν από πρώην (;) νεοφασίστες, Ιησουίτες, πράκτορες του ΝΑΤΟ και άλλων υπηρεσιών. Πρόκειται για Ακροδεξιούς που είδαν το φως της µετανοίας και έγιναν… «ακροαριστεροί ένοπλοι»!

Ο Α. Φραντσεσκίνι ήταν ο ένας από τους τρεις ανθρώπους που ίδρυσαν, το 1970, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Οι άλλοι δύο ήταν το ζευγάρι Ρενάτο Κούρτσιο και Μάρα (Μαργκερίτα) Καγκόλ. Ο Φραντσεσκίνι στο βιβλίο του, που αποτελεί προϊόν µιας µακράς σειράς συζητήσεων µε τον δηµοσιογράφο και συγγραφέα Τζιοβάνι Φαζανέλα, «δεν κοινολογεί µια αλήθεια» για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες «αλλά την αναζητεί», όπως τονίζει σε σηµείωµά του στην αρχή του βιβλίου ο Φαζανέλα. Για την ακρίβεια, ο Φραντσεσκίνι αναζητά τους λόγους για τους οποίους οι Ε.Τ. παρεκτράπηκαν από την αρχική πορεία τους και έγιναν όπως κατέληξαν. Και, ακόµη περισσότερο, ερευνά τους λόγους για τους οποίους η τροµοκρατική οργάνωση ακολούθησε τη γνωστή πορεία της.

Αυτό το σηµαντικό βιβλίο έχει τη δική του ξεχωριστή σηµασία. Και όχι µόνον για την ιστορία της «αριστερής τροµοκρατίας» ή την ιστορία της Ιταλίας. Αλλά και για την ιστορία του Ψυχρού Πολέµου, την ιστορία του ΝΑΤΟ και των µυστικών του επιχειρήσεων, την ιστορία των µυστικών υπηρεσιών αρκετών χωρών.

Ας µη βιαστείτε, όµως, να βγάλετε συµπεράσµατα. Ο Φραντσεσκίνι καταθέτει τη δική του µαρτυρία, τις δικές του απορίες. Διατυπώνει ερωτήµατα. Γνωρίζει κάποιες απαντήσεις. Όχι όλες.

-- «Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δεν γεννήθηκαν από το τίποτα», λέει ο Φραντσεσκίνι. «Δεν είναι προϊόν ενός εργαστηρίου ή κάποιας Μυστικής Υπηρεσίας, αλλά αποτέλεσµα µιας κουλτούρας και µιας πολιτικής παράδοσης της ιταλικής Αριστεράς», αναφέρεται στη σελ. 25. Από την άλλη πλευρά, όµως, « …ολόκληρη η ιστορία των Ερυθρών Ταξιαρχιών, από ένα σηµείο και έπειτα, χαρακτηρίζεται βαθιά από τους δεσµούς µε µια πόλη: το Παρίσι. Εκεί ο Μορέτι (…) διατηρούσε στρατηγικής σηµασίας σχέσεις. Πιστεύω ότι εκείνες οι σχέσεις µπορούν να αποτελέσουν, ακόµη και σήµερα, µια ζωτική πηγή για την ερυθροταξιαρχική τροµοκρατία», διαβάζουµε στη σελ. 30.

Ο Μάριο Μορέτι υπήρξε ο αναµφισβήτητος αρχηγός των Ε.Τ. από τις αρχές του 1976 και ο ιθύνων νους της απαγωγής και της δολοφονίας του προέδρου του Χριστιανοδηµοκρατικού Κόµµατος Άλντο Μόρο την άνοιξη του 1978. Οι Ε.Τ. πέρασαν οριστικά «στα χέρια» του Μορέτι µετά τη σύλληψη τον Σεπτέµβριο του 1974 των Φραντσεσκίνι και Κούρτσιο και την εν ψυχρώ δολοφονία, όπως ισχυρίζεται ο Φραντσεσκίνι, της Μάρα Καγκόλ από αστυνοµικούς τον Ιούνιο του 1975. Η Καγκόλ είχε συλληφθεί από αστυνοµικούς και τα χέρια της ήταν δεµένα µε χειροπέδες όταν ένας αστυνοµικός την πυροβόλησε κάτω από τη µασχάλη, µε αποτέλεσµα η σφαίρα να διαπεράσει και τους δύο πνεύµονές της. Με τον ίδιο τρόπο, στις αρχές του 1976, αστυνοµικοί επιχείρησαν να δολοφονήσουν στον σιδηροδροµικό σταθµό του Μιλάνου, µέσα στο πλήθος, τον Τζόρτζιο Σεµερία, τον τελευταίο από τον ιστορικό πυρήνα της οργάνωσης που θα µπορούσε να σταθεί εµπόδιο στην πορεία του Μορέτι προς την κορυφή. Μέσα σε έναν χρόνο, µεταξύ 1975 και 1976, είχαν συλληφθεί όλα τα µέλη των Ε.Τ. που είχαν βρεθεί στην οργάνωση από την πρώτη στιγµή. Όλοι, εκτός από έναν: τον Μάριο Μορέτι. Αυτά συνάγονται από τη σελ. 175.

Ο Φραντσεσκίνι και ο Ρ. Κούρτσιο συνελήφθησαν το 1974 µετά από πληροφορίες που έδωσε στους καραµπινιέρους ένας χαφιές των «υπηρεσιών», όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Σιλβάνο Τζιρότο ή «Πατήρ Πολυβόλο», ένας πρώην φραγκισκανός καλόγερος που είχε χρηµατίσει αντάρτης στη Βολιβία, είχε σχέσεις µε αρκετές ένοπλες οµάδες στην Ιταλία και είχε αναλάβει την εκπαίδευσή τους στα όπλα. Οι καραµπινιέροι φωτογράφιζαν επί µήνες όλες τις συναντήσεις του Τζιρότο µε τους ερυθροταξιαρχίτες. Οι µοναδικές φωτογραφίες που δεν βρέθηκαν ποτέ στο φάκελο της δικαστικής έρευνας ήταν εκείνες µε τον Μορέτι. Τα αρνητικά ήταν κοµµένα ακριβώς στα σηµεία όπου θα έπρεπε να εµφανίζονται ο «Πατήρ Πολυβόλο» µε τον Μορέτι, όπως προκύπτει από τη σελ. 171.

Ο Ρ. Κούρτσιο απέδρασε µε χαρακτηριστική ευκολία από τις φυλακές όπου κρατούνταν τον Φεβρουάριο του 1975. Οι Αρχές γνώριζαν ότι ο Κούρτσιο σχεδίαζε να αποδράσει, µάλιστα ένας από τους οργανωτές της απόδρασης ήταν χαφιές, όπως φαίνεται από τη σελ. 182. Ο Κούρτσιο συνελήφθη ξανά τον Ιανουάριο του 1976. Πιθανότατα τον κατέδωσε ο Μορέτι. Ο Κούρτσιο, όπως εξοµολογείται αργότερα στον Φραντσεσκίνι, δεν έχει πια καµία αµφιβολία ότι «ο Μορέτι είναι χαφιές» (σελ. 181).

Ποιος κατηύθυνε τον Μορέτι; Κάποιος Κοράντο Σιµιόνι: στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόµµατος στο Μιλάνο, είχε διαγραφεί από εκείνο στα µέσα της δεκαετίας του ‘60 για «ηθική αναξιοπρέπεια» και, σύµφωνα µε διάφορες πληροφορίες, είχε εργαστεί στην Υπηρεσία Ενηµέρωσης των ΗΠΑ (USIS) στο Μιλάνο και στον (χρηµατοδοτούµενο από τη CIA) ραδιοφωνικό σταθµό Free Europe στο Μόναχο.

Στα τέλη του 1969, ο Σιµιόνι και ο Κούρτσιο ίδρυσαν την Πολιτική Μητροπολιτική Κολεκτίβα στο Μιλάνο. Ο Ρ. Κούρτσιο ήταν ο δηµόσιος εκφραστής της Κολεκτίβας και ο Σιµιόνι ο άνθρωπος του παρασκηνίου, ο οποίος φρόντιζε για τις διεθνείς σχέσεις της οµάδας και οργάνωνε το δίκτυο εποπτείας και τις παράνοµες δοµές για το πέρασµα στον ένοπλο αγώνα. Η οργάνωση υιοθέτησε το όνοµα Προλεταριακή Αριστερά.

Η ρήξη των σχέσεων Σιµιόνι από τη µια και Κούρτσιο-Καγκόλ-Φραντσεσκίνι από την άλλη, θα συµβεί τον Οκτώβριο-Νοέµβριο του 1970. Οι τρεις τελευταίοι θα ιδρύσουν στη συνέχεια τις Ε.Τ. Ο Σιµιόνι είχε ήδη δηµιουργήσει ένα παράνοµο δίκτυο που σκοπός του ήταν να οδηγήσει την Ιταλία στον εµφύλιο πόλεµο. Ο Μορέττι ήταν άνθρωπος του Σιµιόνι. Μετά τη ρήξη των σχέσεων ο Σιµιόνι οργάνωσε τη Σπείρα (Superclan-«υπερπαράνοµοι»), που µοναδικό στόχο είχε τον έλεγχο όλων των οµάδων ένοπλου αγώνα στην Ιταλία. Αργότερα αρκετά µέλη της Σπείρας κατέφυγαν στο Παρίσι, όπου ίδρυσαν το Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών «Υπερίων», και από εκεί κινούσαν τα νήµατα της τροµοκρατίας στην Ιταλία και αλλού.

Τον Σεπτέµβριο του 1970 η καθοδήγηση της Προλεταριακής Αριστεράς είχε γίνει στο σπίτι της Σαβίνα Λόνγκι. Ο Σιµιόνι εξήγησε στα υπόλοιπα µέλη ότι η Λόνγκι είχε διατελέσει γραµµατέας του Γενικού Γραµµατέα του ΝΑΤΟ Μάνλιο Μπρόζιο και ότι ήταν πια δική του γραµµατέας και πράκτοράς τους στο ΝΑΤΟ!

Η Λόνγκι µετακόµισε και αυτή αργότερα στο Παρίσι. Στο Παρίσι µετακόµισαν, µεταξύ άλλων, ο Ντούτσιο Μπέριο (που ισχυριζόταν ότι ο πατέρας του συνεργαζόταν µε τη Μοσάντ) και ο Ινοτσέντε Σαλβόνι που ήταν παντρεµένος µε τη Φρανσουάζ Τουσέ, ανιψιά του γνωστού Γάλλου κληρικού και φιλάνθρωπου αβά Πιέρ. Λέγεται ότι ο αβάς Πιέρ κατάφερε να σταµατήσει τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του Σαλβόνι, τον οποίο είχαν αναγνωρίσει δύο αυτόπτες µάρτυρες ότι συµµετείχε στην απαγωγή του Μόρο, όπως αναφέρεται στη σελ. 90 του βιβλίου του Φραντσεσκίνι.

Το 1975 είχε εκδοθεί ένταλµα σύλληψης κατά του Σιµιόνι, το οποίο ανακλήθηκε έναν χρόνο αργότερα. Οτιδήποτε είχε να κάνει µε τη σχολή «Υπερίων» προσέκρουε πάντοτε στην «αδιαφορία» των ιταλικών Αρχών. Και, τις ελάχιστες φορές που οι ιταλικές Αρχές ζήτησαν τη συνδροµή των γαλλικών, εκείνες αδιαφόρησαν πλήρως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης όσα ανέφερε ο Φραντσεσκίνι σε κατάθεσή του προς την κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή για την τροµοκρατία στις 17 Μαρτίου 1999, όπως θα δείτε στο http://www.parlamento.it/parlam/bicam/terror/stenografici/steno50a.htm. Σύµφωνα µε τον Φραντσεσκίνι, ο Σιµιόνι όλα εκείνα τα χρόνια έδωσε µία και µοναδική συνέντευξη στο περιοδικό «L’ Espresso» (στην οποία ισχυριζόταν ότι εκείνος υπήρξε πάντοτε ειρηνιστής και διανοούµενος και δεν είχε απολύτως καµία σχέση µε τροµοκράτες όπως ο Κούρτσιο). Στο περιοδικό είχε δηµοσιευτεί επίσης µια φωτογραφία του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ µε τον αβά Πιέρ. Πίσω τους έστεκε ο Κοράντο Σιµιόνι! «Το µήνυµα ήταν ξεκάθαρο», λέει ο Φραντσεσκίνι. Το άρθρο δηµοσιεύτηκε στο «L’ Espresso» στις 28/3/1993.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σύµφωνα µε τον Φραντσεσκίνι, ο Σιµιόνι «έκανε µια σειρά από παράξενα πράγµατα. Μια φορά ήθελε να συµπληρώσω ένα ερωτηµατολόγιο µε απίστευτες ερωτήσεις, ακόµη και προσωπικές, όπως αν αυνανίζοµαι… Έφτανε σ’ αυτό το σηµείο, σε παράλογα πράγµατα» (σελ. 89). Ο Φραντσεσκίνι αρνήθηκε να συµπληρώσει το ερωτηµατολόγιο, µα οι υπόλοιποι το είχαν αποδεχτεί, περιλαµβανοµένων των Κούρτσιο και Καγκόλ. Ο Φραντσεσκίνι δεν αναφέρει περισσότερα για το περιεχόµενο αυτού του ερωτηµατολογίου, αλλά είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους πρακτικές έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήρια Ψυχολογικού Πολέµου ποικίλων «υπηρεσιών» και εφαρµόζονται κατά κόρον από πολλές παραθρησκευτικές σέχτες. (Για να αντιληφθείτε το είδος των ερωτήσεων στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι για στρατολόγηση στις οµάδες ένοπλης πάλης στην Ιταλία, αρκεί να ρίξετε µια µατιά στις σελίδες 66-73 και 203-210 του βιβλίου του Αντώνη Μποσνακούδη «Μισθοφόροι της Νέας Τάξης - Η Δράση των Εξτρεµιστικών Παραθρησκειών και της Scientology», εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα, 2001. Οι Σαϊεντολόγοι ονοµάζουν τέτοιου είδους πρακτικές «Έλεγχο Ασφαλείας» ή «Επεξεργασία Ακεραιότητας»).

Σε άλλο σηµείο του βιβλίου του, στη σελ. 152, ο Φραντσεσκίνι σηµειώνει:
-- «Στην ουσία, ο Σιµιόνι είχε την εξουσία [σ.σ.: στο εσωτερικό της Σπείρας] να σχηµατίζει ζευγάρια, να τα χωρίζει και, στη συνέχεια, να φτιάχνει άλλα µε διαφορετική σύνθεση. Θυµήθηκα τότε εκείνο το περιβόητο ερωτηµατολόγιο και σκέφτηκα ότι το συλλογικό σεξ ήταν ένα άλλο εργαλείο µέσω του οποίου ασκούσε απόλυτο έλεγχο στα µέλη: κατάλαβα ότι “η εταιρία” στην πραγµατικότητα ήταν µια αίρεση, όπου έµπαινες αλλά δεν µπορούσες πια να βγεις».

Το χαρακτηριστικό της οργάνωσης του Σιµιόνι ήταν η µακροβιότητα των σχέσεων που δηµιουργούνταν στο εσωτερικό της. Επρόκειτο για «ένα δίκτυο από τουλάχιστον 30 άτοµα που ήταν µαζί για πολλά χρόνια, ζώντας τις σχέσεις τους πάντοτε στο εσωτερικό της ίδιας οργάνωσης, σχεδόν σαν µια αίρεση», αναφέρεται στη σελ. 212.

Τι γίνονταν αυτά τα ερωτηµατολόγια-βιογραφικές καρτέλες; Τα συγκέντρωνε η Μάρα Καγκόλ και τις παρέδιδε στον Ροµπέρτο Ντότι, πρώην κοµµουνιστή, στον οποίο την είχε συστήσει ο Σιµιόνι. Αργότερα, την άνοιξη του 1974, οι Ε.Τ. οργάνωσαν τη διάρρηξη των γραφείων του Εντγκάρντο Σόνιο. Ανάµεσα στα ντοκουµέντα υπήρξε και µια νεκρολογία του Ντότι (είχε πεθάνει το 1973) υπογεγραµµένη από τον Σόνιο και κάποιους φίλους του. Ποιος ήταν ο Σόνιο, του οποίου το «δεξί χέρι», ο Ντότι, είχε τόσο στενές σχέσεις µε τον Σιµιόνι; Ο επιµελητής του βιβλίου δεν αναφέρει καµία πληροφορία, ωστόσο δεν είναι δύσκολο να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για τον Σόνιο.

Ο Σόνιο, ο κόµης Εντγκάρντο Σόνιο Ράτα ντελ Βαλίνο, ήταν αριστοκράτης, µέλος της περιβόητης στοάς P2 και είχε πολεµήσει στο πλευρό του Φράνκο στη διάρκεια του Ισπανικού Εµφυλίου Πολέµου. Το 1943, µετά την απόβαση των Συµµάχων στην Ιταλία, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες. Μετά τον πόλεµο υπηρέτησε ως διπλωµατικός ακόλουθος και πρεσβευτής της Ιταλίας σε διάφορες χώρες. Υπήρξε στενός φίλος του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μάνλιο Μπρόζιο. Το 1953 παρακολούθησε ένα πρόγραµµα για τον Ψυχολογικό Πόλεµο που είχε οργανώσει το ΝΑΤΟ στο Παρίσι. Ίδρυσε διάφορες «πατριωτικές οργανώσεις» που ήταν κλάδοι της νατοϊκής επιχείρησης Gladio. Οργάνωσε ένα στρατιωτικό πραξικόπηµα που θα εκδηλωνόταν τον Αύγουστο του 1974, όµως αποκαλύφθηκε νωρίτερα και εξουδετερώθηκε. Ο Σόνιο δικάστηκε για απόπειρα πραξικοπήµατος αλλά αθωώθηκε, και απεβίωσε το 2000.

Μυστικές υπηρεσίες, ΝΑΤΟ, Σόνιο, Ντότι, Σιµιόνι, Μορέτι

Τελικά ο Μορέτι ήταν ακροαριστερός τροµοκράτης ή ακροδεξιός;!

Σύµφωνα µε άλλη πηγή, όπως αποκαλύπτει ο πρώην γερουσιαστής Σέρτζιο Φλαµίνι στο βιβλίο του για τον Μάριο Μορέτι «La Sfinge delle Brigatte Rosse» (Η Σφίγγα των Ερυθρών Ταξιαρχιών, Kaos Edizioni, Μιλάνο, 2004), ο Μορέτι στα νιάτα του, πριν µεταβληθεί σε «κοµµουνιστή επαναστάτη», ήταν στρατευµένος νεοφασίστας! Πρώην σύντροφοί του από το σχολείο και παλιοί καθηγητές του έχουν επιβεβαιώσει, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, ότι ο Μορέτι κατά τα µαθητικά χρόνια του υπήρξε φανατικός νεοφασίστας. Ο Φλαµίνι θεωρεί πως το δίκτυο Gladio και οι οργανώσεις του Σόνιο ήταν ένα και το αυτό. Και ελάχιστα αµφέβαλε εάν ο Μορέτι ήταν πράγµατι µέλος αυτού του δικτύου…

Όπως βλέπετε, στο βιβλίο του ο Φραντσεσκίνι θέτει ερωτήµατα. Για αρκετά έχει βρει τις απαντήσεις. Τα υπόλοιπα µπορούν να περιµένουν, ενώ άλλα είναι ίσως ρητορικά, τύπου « …Ποιος έριξε λάδι στη φωτιά; Ποιος χρησιµοποίησε εµάς και τους φασίστες; Και γιατί;», όπως αναφέρεται στη σελ. 78.

Ο Φραντσεσκίνι σχεδόν αγνοείται σήµερα στην Ιταλία από τους παλιούς συντρόφους του ένοπλου αγώνα και τους υπεραριστερούς προπαγανδιστές του. Κάποιοι από αυτούς, αφού είχαν πρώτα σπουδάσει στις ΗΠΑ µε υποτροφίες του Ιδρύµατος Ροκφέλερ, επέστρεψαν στη συνέχεια στην Ιταλία και έγιναν υπέρµαχοι της πάλης των τάξεων και του ένοπλου αγώνα της Αριστεράς. Σήµερα χαίρονται τους µεταµοντέρνους και άκρως «στοχαστικούς» µισθούς τους, καθώς και τα ποσοστά από τις πωλήσεις των «αυτοκρατορικών» βιβλίων τους που εκδίδονται από το πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ. Κάποιοι άλλοι… ακροαριστεροί των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 έχουν αναλάβει εργολαβικά το ξέπλυµα του Μορέτι και των οµοίων του, συγγράφοντας έργα για το πόσο ιταλικό ήταν το φαινόµενο της τροµοκρατίας στην Ιταλία…

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

Πολλοί αναρωτιούνται πόσο «ιταλικό» ήταν το φαινόµενο της τροµοκρατίας στην Ιταλία… Κατά τη γνώµη µου, είναι όσο «ελληνικό» ήταν και το φαινόµενο της τροµοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Gladio αποκαλύφθηκε και οι έρευνες έφτασαν µέχρι τον πρωθυπουργό. Η Εργκένεκον, στην Τουρκία, οδήγησε σε δίκη 20 στρατηγών (χώρια οι άλλοι). Στην Ελλάδα… βρείτε έναν διάσηµο ή κάποιον κατώτερο αξιωµατικό και πάρτε τον για έναν καφέ. Αν σας εµπιστευτεί θα περάσετε ωραία τις µακρές, δύσκολες νύχτες που έρχονται…