Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Ιαν 2017

Αντιδυτικό μέτωπο και επιλογή πόλωσης

Μια ημέρα μετά τον Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλο και εκπρόσωπο του Ταγιπ Ερντογάν, που κατηγόρησε την Δύση και την Ε.Ε. ότι δεν έχει συγχωρήσει την Τουρκία για την Κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ένας ακόμη υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης κατήγγειλε ότι το… Σχέδιο των Δυτικών να καταστρέψουν την Τουρκία στοχεύει στην ολοκλήρωση των… Σταυροφοριών.

Ο υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων Βεϊσέλ Ερογλου δήλωσε χθες ότι οι «Δυτικές χώρες θέλουν να ολοκληρώσουν την αποστολή των Σταυροφόρων, καταστρέφοντας την Τουρκία με όπλο τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις οποίες υποστηρίζουν!

Σε συνέντευξη του στην φιλοκυβερνητική Γενι Σαφάκ ο κ Ερογλου υποστήριξε ότι η Δύση επιχειρεί να καταστρέψει την Τουρκία, την σύγχρονη Οθωμανική Αυτοκρατορία , καθώς η Συνθήκη του Καρλοβιτς το 1699 τερμάτισε τον Οθωμανικό Έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης».

«Από την Συνθήκη του Καρλοβιτς η Δύση σχεδιάζει να καταστρέψει την Τουρκία. Το Έθνος μας ήταν ο θρύλος στην Καλλίπολη και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Μετά ξεκίνησαν ένα νέο παιγνίδι για να καταστρέψουν την Τουρκία, αποκλείοντάς την. Μετά δημιούργησαν και εξόπλισαν το ΡΚΚ. Όμως οι Κούρδοι πολίτες μας έμειναν πιστοί στην σημαία μας και στην θρησκεία μας κι έτσι το ΡΚΚ δεν ρίζωσε σε αυτούς..»

Ο τούρκος υπουργός συνέχισε όμως λέγοντας ότι η Δύση μετά το ΡΚΚ ίδρυσε το κίνημα Γκουλεν ,το οποίο εχει κατηγορήσει ο κ. Ερντογάν ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δεν θέλουν μια ισχυρή και αναπτυγμένη Τουρκία. Αναθεωρούμε το Σύνταγμα μας υιοθετώντας το Προεδρικό Σύστημα, για τις μελλοντικές γενιές. Το Προεδρικό Σύστημα θα επιτρέψει στην Τουρκία να λαμβάνει γρηγορά αποφάσεις και να κάνει όλο και μεγαλύτερά βήματα..».

Το τελευταίο διάστημα η δημόσια αντιδυτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο στην Τουρκία, ενώ ο Τ. Ερντογάν και το καθεστώς που οικοδομεί απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αλλά και από τα γενικώς αποδεκτά στάνταρτ της κοσμικής Δημοκρατίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η καγκελάριος, μετά το λάθος να υπενθυμίσει την ιστορία της χώρας της που μοιάζει με ποινικό μητρώο στους εταίρους της, με την άθλια συμπεριφορά της προς τα κράτη του Νότου, κινδυνεύει να κάνει ένα ακόμη – το οποίο όμως θα ήταν απόλυτα καταστροφικό.

Γράφει ο Άρης Οικονόμου

Η γερμανική οικονομία στηρίζεται κατά 50% στις εξαγωγές – ενώ εκ φύσεως οι Γερμανοί δεν είναι καθόλου ευέλικτοι, όταν τυχόν αλλάξουν οι συνθήκες. Στα πλαίσια αυτά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης της χώρας είναι οι δηλώσεις του κ. Trump – αφενός μεν όσον αφορά την Ευρωζώνη, όπου φαίνεται να «πριμοδοτεί» τη διάλυση της, αφετέρου σε σχέση με την επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές (άρθρο).

Ειδικότερα, εάν τυχόν διαλυθεί η Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων λόγω της εξόδου κινδύνου που άνοιξε η Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της από την ΕΕ, τότε η Γερμανία θα αναγκασθεί να επιστρέψει στο μάρκο – με αποτέλεσμα τη ραγδαία ανατίμηση του, οπότε τη μείωση των εξαγωγών, με την ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών. Έτσι θα έχανε σε χρόνο μηδέν τα τεράστια πλεονάσματα της, τα οποία πλησιάζουν τα 300 δις € ετησίως – όσο δηλαδή το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Σε ποσοστά επί του ΑΕΠ τα πλεονάσματα της, τα οποία αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την παγκόσμια κρίση χρέους που ασφαλώς συνεχίζεται με τη συσσώρευση νέων βουνών χρεών, θα υπερβούν το 9% – όταν τα αντίστοιχα της Κίνας έχουν μειωθεί στο 3% περίπου, επειδή η χώρα δεν λειτούργησε αχόρταγα όπως η Γερμανία, αυξάνοντας τις εισαγωγές της από τη γύρω περιοχή (γράφημα).

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της μετά το 2008 (γαλάζιες στήλες, δεξιά κάθετος), σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Κίνας (διακεκομμένη γραμμή, αριστερή κάθετος)

Εκτός αυτού η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη δανείστρια χώρα παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία, θα διακινδύνευε να υποστεί σημαντικές ζημίες λόγω της απώλειας των απαιτήσεων της – αφενός μεν από το σύστημα Target 2, στο οποίο είναι εκτεθειμένη με πάνω από 700 δις €, αφετέρου από τις πιστώσεις που δίνουν οι τράπεζες, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις της στις ελλειμματικές χώρες.

Εν προκειμένω οφείλει να γνωρίζει κανείς πως το μεγάλο μειονέκτημα των πλεονασματικών κρατών είναι οι αντίστοιχες εκροές κεφαλαίων – κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία, λόγω των χαμηλών εγχώριων ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων (έτσι δημιουργεί πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της).

Από γεωπολιτικής τώρα πλευράς η διάλυση της Ευρωζώνης, οπότε ενδεχομένως της ΕΕ, θα μετέτρεπε την Ευρώπη σε μικρές ανεξάρτητες χώρες, πολλές από τις οποίες θα επέλεγαν τη στενότερη συνεργασία τους με τη Ρωσία – εκτός του ότι οι Γερμανοί υποπτεύονται μία καινούργια Γιάλτα, όπου η Ευρώπη θα μοιραζόταν μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας.

Όσον αφορά τώρα το δεύτερο εφιάλτη, την επιβολή δασμών δηλαδή στις αμερικανικές εισαγωγές και ειδικά στα αυτοκίνητα, το βασικότερο εξαγωγικό πυλώνα της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την άνοδο του προστατευτισμού που θα σηματοδοτούσε για πολλά άλλα κράτη, είναι φανερός ο κίνδυνος για τη χώρα – η οποία τοποθετείται ως δήθεν υπέρμαχος του φιλελευθερισμού ιδεολογικά, καθώς επίσης του ελεύθερου εμπορίου, αποκλειστικά και μόνο επειδή συμφέρει την ίδια.

Εν τούτοις, η οργισμένη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις δηλώσεις του κ. Trump, δεν ήταν η καλύτερη – πολύ περισσότερο η ειρωνεία του αντικαγκελαρίου, ο οποίος ισχυρίσθηκε πως εφόσον επιβάλλουν δασμούς 35% στις εισαγωγές αυτοκινήτων οι Η.Π.Α., θα έχουν ένα πολύ «κακό ξύπνημα». Ως αιτία ανέφερε το ότι, οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αρκετά εξαρτημένες από τις διατλαντικές αλυσίδες εφοδιασμού – οπότε, τυχόν αύξηση των δασμών, θα τις κάνει ασθενέστερες, χειρότερες, κυρίως όμως σημαντικά πιο ακριβές.

Συμπλήρωσε δε πως θα περιμένει τις αποφάσεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι γεμάτο από ανθρώπους που επιθυμούν το αντίθετο από αυτά που θέλει ο πρόεδρος Trump (πηγή: Guardian) – ενώ, όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβούλευε τον Αμερικανό, απάντησε εγωιστικά πως θα του έλεγε να κατασκευάζει η χώρα του καλύτερα αυτοκίνητα, για να τα αγοράζουν και οι Γερμανοί!

Εν τούτοις, μετά τις δηλώσεις περί δασμών του κ. Trump οι μετοχές των τριών μεγάλων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (Mercedes, BMW και Volkswagen) σημείωσαν πτώση – μεταξύ άλλων επειδή έχουν διενεργήσει μεγάλες επενδύσεις στο Μεξικό, λόγω του φθηνότερου κόστους παραγωγής, προσβλέποντας φυσικά στις εξαγωγές προς τις Η.Π.Α.

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου Trump για την καταστροφική μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου, κατηγόρησε ως υπεύθυνη για την κρίση την υπερδύναμη – επειδή αυτή διεξήγαγε τους πολέμους που αποσταθεροποίησαν τελικά τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείπουν μαζικά οι άνθρωποι, ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη.

Περαιτέρω, αυτό που ενόχλησε ίσως ακόμη περισσότερο τη Γερμανία ήταν η φράση του Αμερικανού, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ (επομένως και η Ευρωζώνη), είναι ένα όχημα που εξυπηρετεί μόνο τη Γερμανία – μία απόλυτα κατανοητή ενόχληση, αφού πρόκειται για μία μεγάλη αλήθεια, την οποία όμως δεν επιτρέπει να εκφραστεί από κανέναν η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας συνηθίσει στις υποκλίσεις και στην υποτέλεια των δήθεν εταίρων και στην πραγματικότητα σκλάβων της.

Σε αντίθεση βέβαια με τη Γερμανία, η Ρωσία ήταν ενθουσιασμένη με της δηλώσεις του Αμερικανού – ειδικά με την αναφορά του, σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο και άνευ αντικειμένου. Εν τούτοις, δεν είδε καθόλου θετικά την πρόταση άρσης των κυρώσεων, σε αντάλλαγμα για μία μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών – λέγοντας πως πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, τα οποία δεν πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους.

Συνεχίζοντας η καγκελάριος, παρά τις επιθετικές δηλώσεις του αντικαταστάτη της, φαίνεται πως επιδιώκει μία συνάντηση με τον κ. Trump – όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μετά την ορκωμοσία του. Προφανώς γνωρίζει πολύ καλά πως είναι μεν σε θέση να επιβάλλεται στους αδύναμους εταίρους της, έχοντας κυριαρχήσει στην ΕΕ, αλλά όχι στις Η.Π.Α. – η ισχύς των οποίων, παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, είναι απείρως μεγαλύτερη από τη γερμανική σε όλους τους τομείς.

Γνωρίζει λοιπόν ότι, εάν συγκρουσθεί με τις Η.Π.Α., δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα να αναδειχθεί νικητής – ενώ έχει πολύ περισσότερα να χάσει, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος. Εκτός αυτού, θορυβήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ενδεχόμενη έξοδο της Μ. Βρετανίας, παρά το ότι προσπαθεί να μην το δείξει – αφού έχει δημιουργηθεί η πρώτη μεγάλη ρωγμή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο πιθανότατα θα καταρρεύσει, ειδικά εάν το επιθυμούν επί πλέον οι Η.Π.Α.

Δυστυχώς όμως για την ίδια τα λάθη πληρώνονται, ενώ έκανε ήδη πάρα πολλά – μεταξύ άλλων υπενθυμίζοντας την ιστορία της με την άθλια συμπεριφορά της απέναντι στις χώρες του Νότου, η οποία πραγματικά μοιάζει με ποινικό μητρώο, όσο επιεικής και να είναι κανείς.

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η ΠΓΔΜ, καθώς με εντολή των Τιράνων όλα τα αλβανικά κόμματα η σύμπραξη των οποίων είναι αναγκαία προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση, έχουν θέσει ως προϋπόθεση την αποδοχή της πλατφόρμας που συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία του αλβανού πρωθυπουργού Edi Rama, η οποία εκτός των άλλων θεμάτων έχει ειδικές αναφορές και στο θέμα της ονομασίας.

Σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή κίνηση, καθώς μεταξύ των αλβανικών κομμάτων υπάρχουν σοβαρές πολιτικές αλλά και προσωπικές διαφορές μεταξύ των ηγετών τους, τα τέσσερα αλβανικά κόμματα DUI, DPA, BESA και Συμμαχία για τους Αλβανούς, δημοσιοποίησαν την Κοινή Δήλωση τους που δεν αφορά μόνο την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών στην ΠΓΔΜ αναδεικνύοντας τους σε ισότιμη πολιτικά οντότητα με το σλαβικό στοιχείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ με τον Edi Rama έγινε στην γνωστή αίθουσα με τον Χάρτη- Γκραβούρα της Μεγάλης Αλβανίας….

Σύμφωνα με το Αλβανικό Μανιφέστο, θα πρέπει να συζητηθούν η σημαία, ο εθνικός ύμνος και τα εθνικά σύμβολα ώστε να ανταποκρίνονται στη διεθνικότητα του κράτους, ενώ τα αλβανικά κόμματα ζητούν συμμέτοχη στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και επιδίωξη λύσης στο θέμα της ονομασίας βάσει των ευρωπαϊκών αξιών.

Βεβαίως η συνηγορία των Αλβανών της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται όμως ότι ο πιο σκληρός αλυτρωτισμός και μεγαλοϊδεατισμός στα Βαλκάνια εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια από το αλβανικό στοιχείο και στους στόχους του περιλαμβάνεται και η Ελλάδα…

Καθώς ο Nikola Gruevski έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τα αλβανικά αιτήματα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μην δοθεί η εντολή στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Zoran Zaev, ο οποίος ενδεχομένως να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τα Αλβανικά κόμματα, δίνοντας όμως έτσι την αφορμή για εάν νέο εθνικιστικό ξέσπασμα, καθώς ήδη το κυβερνών VMRO-DPMNE κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποκύπτει στους αλβανικούς εκβιασμούς και είναι έτοιμο να παραδώσει και το «όνομα και την ταυτότητα της Μακεδονίας» στην Ελλάδα.

Το Αλβανικό Μανιφέστο αναφέρει τα εξής:

1. Επίτευξη πλήρους ισότητας των πολιτών στην ΠΓΔΜ, σε συμφωνία με την Συμφωνία της Αχρίδας και το Σύνταγμα της χώρας. Πλήρη εφαρμογή της αρχής της πολύ-εθνικότητας στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αναγνωρίζονται ως συστατικό στοιχείο του κράτους.

2. Συνταγματική κατοχύρωση ότι «η μακεδονική γλώσσα με το κυριλλικό αλφάβητο και η αλβανική γλώσσα με το αλφάβητό της, είναι επίσημες γλώσσες στην ΠΓΔΜ».

3. Ευρεία συζήτηση για τη σημαία, τον ύμνο και το κρατικό έμβλημα της ΠΓΔΜ, ούτως ώστε τα κρατικά σύμβολα να ανταποκρίνονται στην κοινωνική πολυεθνικότητα και την εθνική ισότητα.

4. Υιοθέτηση Ψηφίσματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ με το οποίο να καταδικάζεται η γενοκτονία σε βάρος του αλβανικού λαού της ΠΓΔΜ την περίοδο 1912 – 1956.

5. Δίκαιη εκπροσώπηση στις Αρχές Ασφαλείας, το Στρατό, τις Μυστικές Υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη, σε όλα τα επίπεδα της κεντρικής διακυβέρνησης.

6. Δημιουργία κλίματος καλής πίστης ,για καλές διεθνοτικές σχέσεις ως βασικού παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

7. Επίλυση του θέματος της ονομασίας, σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Υιοθέτηση Κοινού και Υποχρεωτικού Ψηφίσματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ, στο οποίο η κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει ενεργώς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Συμμετοχή των Αλβανών στην ομάδα εργασίας για άμεσες συνομιλίες με την Ελλάδα.

8. Επίτευξη καλών σχέσεων με τους γείτονες, συμμετοχή Αλβανών σε συνομιλίες με την Βουλγαρία, συνεργασία με Αλβανία και Κόσσοβο για τα θέματα συνόρων και γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Σχεδόν 20 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο η Σερβία θέλει να δημιουργήσει ξανά μια σιδηροδρομική σύνδεση με τη μικρή γειτονική της χώρα. Κοινότοπο και αυτονόητο θα μπορούσε να πει κανείς. Ορισμένες λεπτομέρειες ωστόσο αλλάζουν τις αρχικές εντυπώσεις.

Η αμαξοστοιχία του συγκεκριμένου δρομολογίου έχει καλυφθεί σε 21 γλώσσες με την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Μία από τις 21 γλώσσες είναι και τα αλβανικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Βελιγράδι δεν έλαβε σχετική άδεια των αρμόδιων αρχών του Κοσσυφοπεδίου, καθώς το τρένο πρόκειται να μεταβαίνει μόνο μέχρι τη βόρεια Μιτρόβιτσα, όπου υπερτερεί πληθυσμιακά η σερβική μειονότητα και όπου η αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς κυβέρνηση του Κοσόβου δεν έχει ουσιαστικό λόγο.

«Θερμό» επεισόδιο με επικίνδυνες προεκτάσεις

Μια εν δυνάμει αιματηρή σύγκρουση αγανακτισμένων Σέρβων του Κοσόβου και μιας διμοιρίας αλβανών ειδικών αστυνομικών απετράπη την τελευταία στιγμή. Οι αστυνομικοί είχαν σταματήσει το επίμαχο τρένο στα σύνορα των δύο χωρών. Σερβικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν την Κυριακή να κάνουν λόγο για έναν πόλεμο που μόλις απεφεύχθη. Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε μια «τελευταία προειδοποίηση» προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, επιρρίπτοντάς τους «παιχνίδια πολέμου». Ο σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε απογοητευμένος από την ΕΕ, η οποία διαμεσολαβεί επί σειρά ετών χωρίς θετικό αποτέλεσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν κάποια στιγμή μόνες τους να καταλήξουν σε συμφωνία, αρκέστηκαν να δηλώσουν σε μάλλον παθητικό τόνο οι Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Το μικρό θερμό επεισόδιο καταδεικνύει πόσο ραγδαία μπορούν από φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες να προκύψουν επικίνδυνες καταστάσεις. Δείχνει επίσης ότι οι αρχικές θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στη διένεξη του Κοσσυφοπεδίου έχουν παραμείνει αγεφύρωτες. Όλα αυτά παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ επί σειρά ετών και τα δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγεί ως χρηματοδοτική στήριξη, παρά την παρουσία της νατοϊκής δύναμης KFOR και την μεγαλύτερη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο εξωτερικό, την EULEX.

Προς διεθνοποίηση της διένεξης;

Η Σερβία διεκδικεί την επιστροφή του κατοικούμενο σχεδόν αποκλειστικά από Αλβανούς Κοσόβου, που αποσχίστηκε το 2008 και αναγνωρίζεται στο μεταξύ από 100 και πλέον χώρες. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που κατέθεσε η ΕΕ, οι οποίες ούτως ή άλλων δεν έχουν εφαρμοστεί, δεν αγγίζουν παρά μόνο την επιφάνεια των προβλημάτων.

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες επίλυσης καλλιεργούν το έδαφος για διεθνοποίηση της διένεξης. Η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ Σερβία επιδιώκει να προσφύγει σε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να βρει ευήκοα ώτα. Στην Κίνα, με την οποία διατηρεί εξαιρετικές επαφές, και κυρίως στον ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος της βαλκανικής χώρας. Εξάλλου η Μόσχα προσπαθεί εδώ και χρόνια πιο αποφασιστικά από ποτέ να ακυρώσει την πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια. Εκτός από τη Σερβία, το Κρεμλίνο έχει εστιάσει στην προσοχή του στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

Μάλιστα σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί στο μεταξύ ότι οι πολιτικοί ηγέτες στις βαλκανικές χώρες συνηθίζουν να ερίζουν ανοιχτά για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την αδυναμία τους να βελτιώσουν την προβληματική εγχώρια οικονομία και να βελτιώσουν τη χαμηλή ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μαζική μετανάστευση νέων και καλά καταρτισμένων ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες.

Συμβολικό παράδειγμα για την κατάσταση που επικρατεί είναι ότι το επίμαχο σερβικό τρένο που χρειάζεται οκτώ ολόκληρες ώρες για να διανύσει την απόσταση 270 χλμ από το Βελιγράδι προς τη Ράσκα, με τη μέση ωριαία ταχύτητα να μην ξεπερνά τα 35 χλμ.

Πηγή Skai


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Αλέξης Ζακυνθινός

«Ευρώπη; Ποιά Ευρώπη;», ήταν η απάντηση του προέδρου Trump κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης του σε δύο ευρωπαϊκά έντυπα, όσον αφορά την ΕΕ – γεγονός που θεωρήθηκε εξαιρετικά ενοχλητικό, σε σύγκριση με τη θέση του κ. Obama, σύμφωνα με την οποία η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα ιστορικό εγχείρημα, ενώ οι χώρες-μέλη της θα πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή τους με κάθε θυσία.

Αντίθετα λοιπόν με τον προηγούμενο αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Trump έχει την άποψη ότι, μετά τη Μ. Βρετανία θα αποχωρήσουν πολλές άλλες χώρες από την ΕΕ – οπότε η ένωση θα καταρρεύσει. Παράλληλα επαίνεσε προκλητικά την έξοδο της Μ. Βρετανίας, ενώ χαρακτήρισε την ΕΕ ως ένα περιορισμένου χρόνου κλαμπ, το οποίο ευρίσκεται υπό την κυριαρχία του Βερολίνου – ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ισχύ του ευρώ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν ως «ευχάριστο», χωρίς καν να αναφέρει το όνομα του.

Σύμφωνα τώρα με τα συμπεράσματα των δημοσιογράφων, ο κ. Trump πιστεύει πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, με τη διάλυση της να είναι απλά θέμα χρόνου – ενώ αντιμετωπίζει τις Η.Π.Α. ως μία εταιρεία, η οποία θα ωφεληθεί οικονομικά από την αποδυνάμωση της Ευρώπης. Λογικά λοιπόν τάσσεται υπέρ εκείνων των ευρωπαϊκών κομμάτων που θέλουν την έξοδο των χωρών τους από τη νομισματική ένωση – όπως το Εθνικό Μέτωπο της κυρίας Le Pen.

Περαιτέρω ανέφερε πως το ΝΑΤΟ αφενός μεν έχει προβλήματα, αφετέρου είναι άνευ αντικειμένου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την κυρία Merkel ως «καταστροφικά εκπληκτική» – κατηγορώντας την δηλαδή για καταστροφικά σφάλματα στη μεταναστευτική της πολιτική και επαινώντας την ως εκπληκτική ηγέτιδα! Την ίδια στιγμή απείλησε έμμεσα τη BMW, όσον αφορά τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου της στο Μεξικό – τονίζοντας ότι θα επιβάλλει δασμούς στην εισαγωγή αυτοκινήτων στις Η.Π.Α., γεγονός που θορύβησε γενικότερα τη Γερμανία, αφού ο κλάδος είναι ο ισχυρότερος εξαγωγικός της πυλώνας.

Στα πλαίσια αυτά, είναι εμφανής η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, όσον αφορά την ΕΕ και το κοινό νόμισμα – παράλληλα, η προσέγγιση των Η.Π.Α. με τη Ρωσία εις βάρος της Γερμανίας όπου η Ευρώπη, αφού θα διαλυόταν στα επί μέρους κράτη της, θα μοιραζόταν μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων (ανάλυση).

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο μεγάλος χαμένος θα ήταν ασφαλώς η Γερμανία, η οποία για μία ακόμη φορά θα είχε κερδίσει όλες τις μάχες, χάνοντας τον πόλεμο – προφανώς λόγω της πλεονεξίας της, των τεράστιων δηλαδή εμπορικών της πλεονασμάτων εις βάρος των εταίρων της, τα οποία έχουν καταστήσει μη βιώσιμη τη νομισματική ένωση.

Πηγή Analyst


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Ceteris Paribus 

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία: ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαθίσταται στο Λευκό Οίκο «επεισοδιακά», επιβεβαιώνοντας όσα έλεγε προεκλογικά. Έχει ήδη -με… twitter και δηλώσεις- ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα και χθες ανέτρεψε το σκηνικό δεκαετιών στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης!

Όσοι ισχυρίστηκαν πως όσα έλεγε προεκλογικά ήταν έπεα πτερόεντα και ότι μετεκλογικά θα συνέχιζε σε γενικές γραμμές την πάγια αμερικανική πολιτική στις διεθνείς σχέσεις, πρέπει τώρα να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Σίγουρα ο Τραμπ δεν θα τα ανατρέψει όλα, αλλά αυτά που ήδη δρομολογούν οι δηλώσεις του δεν είναι δευτερεύουσες προσαρμογές αλλά μείζονες ανατροπές.

Το θέμα μου όμως στο σημερινό σημείωμα δεν είναι ο Τραμπ αλλά ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας μέσα (;) σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Ο «παράγων» Τραμπ επιταχύνει τις εξελίξεις προς κάποια κατεύθυνση. Ποια είναι αυτή;

Το «σκληρό Brexit»

Το πιάτο των δηλώσεων και της γενικότερης ειδησεογραφίας της χθεσινής μέρας έχει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Πριν πάμε στην αντιπαράθεση Τραμπ – Ευρωπαίων, δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι πανομοιότυπα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου λένε πως η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να εξαγγείλει -ίσως και σήμερα- «σκληρό» Brexit σε συνδυασμό με ένα «εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο» για τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν έχουμε καμία ένδειξη.

Η επί τόσους μήνες αναβλητικότητα της Βρετανίας στο να δρομολογήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. οφειλόταν εν πολλοίς στο ότι διαπραγματευόταν παρασκηνιακά την πρόσβασή της στην αγορά της ΕΕ, αναμένοντας και την τελική στάση των ΗΠΑ, δηλαδή αναμένοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Η Βρετανία αποφασίζει «σκληρό διαζύγιο» με την Ε.Ε. ποντάροντας σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ήδη αυτά προκαλούν μεγάλη πτώση της λίρας, φυγή τραπεζών από το Citi κ.λπ. Εξ ου και η αναφορά σε κάποιο «εναλλακτικό» οικονομικό μοντέλο.

Ο πόλεμος με την Ε.Ε.

Τι προσέθεσε σε αυτό το δεδομένο ο Τραμπ; Χαιρετίζοντας το Brexit, υποσχέθηκε ειδικές εμπορικές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία. Εκτιμώντας ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας και θα φύγουν από την Ε.Ε. διεμήνυσε ότι περίπου θεωρεί… αποκατάσταση της φυσικής τάξης των πραγμάτων το φυλορρόημα και τη διάλυση της Ε.Ε., η οποία εξάλλου «φτιάχτηκε για να ανταγωνιστεί εμπορικά τις ΗΠΑ» όπως είπε ορθά-κοφτά στην επίμαχη συνέντευξή του. Διακηρύσσοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο», έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν πλέον να «επιδοτούν» την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, οπότε οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν την υπόθεση μόνοι τους: να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και να αντιμετωπίζουν με τα δικά τους στρατιωτικά μέσα -χωρίς την ισχυρή στρατιωτικά Μ. Βρετανία- τις προκλήσεις, τις ψυχρές ή και θερμές αναμετρήσεις. Και αναγγέλλοντας δασμούς στα προϊόντα των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που εδρεύουν στο Μεξικό, κήρυξε τον εμπορικό πόλεμο στη Γερμανία!

Όλα αυτά στη διπλωματική γλώσσα λέγονται «κήρυξη πολέμου», πολέμου βεβαίως εμπορικού, γενικότερα οικονομικού και πολιτικο-διπλωματικού.

Mια «πρωσική» E.E. που δεν τους χωράει όλους…

Το ερώτημα «τι θα πράξει η Ευρώπη» μπροστά σε αυτές τις προοπτικές, είναι σχεδόν ταυτόσημο με το ερώτημα «τι θα πράξει η Γερμανία». Διότι απλούστατα δεν υπάρχει άλλη δύναμη ικανή να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντίδρασης. Αυτοί που δεν μπορούν να δώσουν τις λύσεις, όπως η Γαλλία διά του υπουργού της Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, τοποθετήθηκαν με τον αναμενόμενο τρόπο με αφορμή τις δηλώσεις Τραμπ: «Η Ευρώπη θα απαντήσει με ενότητα». Όποιος θέλει να έχει ακριβέστερη εικόνα ποιες είναι οι βαθύτερες αγωνίες που κρύβονται πίσω από τέτοιες εκκλήσεις για «ενότητα», ας διαβάσει τις παρακάτω γραμμές από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ:

«Χωρίς την ΕΕ καμία χώρα-μέλος δεν είναι ικανή από μόνη της να έχει πολιτικό βάρος στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 25% του ΑΕΠ. Σε δέκα χρόνια, το ποσοστό αυτό θα είναι 15%. Σε 20 χρόνια κανένα μέλος της ΕΕ μόνο του δεν θα είναι μέλος της G7». Και πρόσθεσε μερικά ακόμη δραματικότερα στοιχεία για τη δημογραφική παρακμή της Ε.Ε. σ’ έναν κόσμο που σε λίγες δεκαετίες θα αριθμεί 10 δισ. κατοίκους…

Ότι αυτά που λέει ο Γιουνκέρ ισχύουν και για τη Γερμανία, είναι αναμφισβήτητο. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η Γερμανία εννοεί την «ενότητα» με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ο κ. Ζαν-Μαρκ Ερό και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ: ενότητα όσων αντέχουν τις συνθήκες ενός «καθαρού» και «μη επιδοτούμενου» ανταγωνισμού! Ενώ ο Τραμπ λέει στη Γερμανία ότι ο κόσμος δεν φτιάχτηκε για να πουλάτε εσείς έτσι απλά Μερσεντές στις ΗΠΑ, η Γερμανία λέει σε όσους δεν αντέχουν ότι η Ε.Ε. δεν φτιάχτηκε για να επιδοτεί το ανταγωνιστικό σας μειονέκτημα!

Αν ο Τραμπ «τραμπουκίζει την Ευρώπη» όπως έγραψε κάποια εφημερίδα, η Γερμανία «τραμπουκίζει» τους Ευρωπαίους εταίρους με μια «ενότητα» πρωσικής κοπής και σκληρότητας. Απλούστατα η Γερμανία θέλει να «ψηλώσει» ενάντια στη Γαλλία, την Ιταλία κ.λπ. κι όχι μαζί τους.

Μια τέτοια Ευρώπη ολοφάνερα δεν τους χωράει όλους. Αυτό το ξέρει καλά ο Τραμπ και γι’ αυτό δηλώνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά το Brexit. Όταν γερμανικά think tanks θέτουν ζήτημα αν η Ιταλία θα αντέξει στο ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα ο Τραμπ, παρά τα μυξοκλάματα του Γιουνκέρ…

Και αυτή η διαπίστωση είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για την Ελλάδα.

Ο Τσίπρας «πάει» με… Σόιμπλε

Όταν έχει τεθεί ζήτημα αν αντέχει η Ιταλία στο ευρώ, είναι αυτονόητο ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως η Ελλάδα δεν αντέχει! Το είπε πρώτη φορά στον Βενιζέλο το 2011, το επανέλαβε στον Τσίπρα το καλοκαίρι του 2009, το ξαναλέει τώρα – για όσους δεν εθελοτυφλούν και μπορούν να «διαβάσουν» σωστά αυτά που λέει. Δεν υπάρχει στοιχειωδώς σοβαρός σχεδιασμός πολιτικής που να μην ξεκινάει από αυτό το σημείο! Και από αυτή την άποψη, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «χαιρετίζει» την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα!

Κατάπληξη γιατί το μήνυμα του Σόιμπλε δεν χρειάζεται «μετάφραση»: ή θα πείτε «ναι σε όλα» στο ΔΝΤ, οπότε θα συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα ή η εκκρεμότητα θα μείνει για πολύ καιρό, διότι η γερμανική Βουλή θα πρέπει να συζητήσει από την αρχή για νέο πρόγραμμα! Το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει ενισχυμένο μηχανισμό εγγυήσεων – για το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, θα μιλήσουμε σε άλλο μας σημείωμα. Ποιος στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος μπορεί να βρει κάτι θετικό σε αυτό το δίλημμα και σε αυτή την εξέλιξη;

Κι όμως, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει μια ερμηνεία τυπικά… ελληνική: απλούστατα κρίνει με βάση τα σενάρια που θεωρεί πιο ευνοϊκά για τη δική της επιβίωση. Και στη συνέχεια τα διαχειρίζεται επικοινωνιακά.

Στην προκείμενη περίπτωση όμως μοιάζει με αυτόν που ενώ έχει ξεσπάσει χιονοθύελλα, βγαίνει έξω με τα εσώρουχα…

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Γιώργου Παυλόπουλου

Τον... πόλεμο κατά της Γερμανίας κήρυξε ουσιαστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας την ηγεμονία της στην Ε.Ε. (της οποίας το μέλλον, μάλιστα, χαρακτήρισε αβέβαιο και επισφαλές), αλλά και απειλώντας τις γερμανικές επιχειρήσεις με αποκλεισμό από την αμερικανική αγορά. Λίγα 24ωρα πριν την ορκωμοσία του ως 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ εξαπέλυσε την πιο σφοδρή του επίθεση κατά του Βερολίνου και της πολιτικής του ηγεσίας, δίνοντας πρόγευση της γραμμής που προτίθεται να ακολουθήσει μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς τη βρετανική εφημερίδα Times και τη γερμανική Bild, ο Τραμπ δεν δίστασε, μάλιστα, να αμφισβητήσει ευθέως ακόμη και την Άγκελα Μέρκελ -την οποία, όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει ως «τον πιο πιστό και αξιόπιστο εταίρο που θα μπορούσε να υπάρξει», κατά την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη.

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε εάν εμπιστεύεται περισσότερο τη Γερμανίδα καγκελάριο ή τον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Λοιπόν, ξεκινώ δείχνοντας εμπιστοσύνη και προς τους δύο -όμως, ας περιμένουμε να δούμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η εμπιστοσύνη. Ενδεχομένως να μη διαρκέσει για πολύ», είπε χαρακτηριστικά. Αποκαλυπτική των προθέσεών του είναι και η αναφορά την οποία έκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κοιτάει κανείς προς την πλευρά της Ε.Ε. και διαπιστώνει ότι είναι η Γερμανία. Βασικά, αποτελεί ένα όχημα για τη Γερμανία», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος που πίστευα πάντα ότι συνιστούσε έξυπνη κίνηση από πλευρά της Βρετανίας να αποχωρήσει», πρόσθεσε, αμφισβητώντας και εδώ την επίσημη γραμμή της Ουάσιγκτον επί Ομπάμα, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. - για να προβλέψει, επίσης, ότι το παράδειγμα του Brexit θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλες χώρες-μέλη.

Όσον αφορά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι δηλώσεις του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. «Εάν θέλετε να κατασκευάζετε αυτοκίνητα σε διάφορα μέρη του κόσμου, σας εύχομαι καλή τύχη. Μπορείτε να φτιάχνετε αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, όμως για κάθε αυτοκίνητο που θα εισάγεται στις ΗΠΑ, θα πληρώνετε φόρο 35%», είπε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην BMW, προκαλώντας... νευρικό κλονισμό στις μετοχές της. Συγκεκριμένα, την κάλεσε ευθέως «να το ξεχάσει», εάν σχεδιάζει να πουλά στη χώρα του αυτοκίνητα κατασκευασμένα στο Μεξικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγαπημένο προορισμό των γερμανικών εταιρειών.

Ο προστατευτισμός επιτίθεται - καθώς η κρίση μαίνεται...

Για την Ε.Ε.

Κοιτά κανείς την Ε.Ε. και βλέπει τη Γερμανία. Βασικά, (η Ε.Ε.) αποτελεί ένα όχημα για τη Γερμανία

Για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Αν η BMW θέλει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στο Μεξικό και να τα πουλά στις ΗΠΑ χωρίς 35% φόρο, ας το ξεχάσει

Για τη Μέρκελ

Ξεκινώ δείχνοντας εμπιστοσύνη και στη Μέρκελ και τον Πούτιν -όμως, ας περιμένουμε να δούμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως να μη διαρκέσει πολύ...

Νέο άνοιγμα προς Πούτιν

Την προοπτική κατάργησης των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και διεύρυνσης της συνεργασίας μαζί της σε πολλά επίπεδα, άφησε ανοιχτή ο Τραμπ στη συνέντευξή του, ζητώντας ταυτόχρονα τη «δραστική μείωση» του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών -σε μια στιγμή, μάλιστα, που ο Πούτιν παίζει και το «πυρηνικό» χαρτί. Η αντίδραση από την πλευρά του Κρεμλίνου υπήρξε συγκρατημένη, με τον εκπρόσωπό του, αλλά και τον επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας να δηλώνουν μεν έτοιμοι για πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, αλλά να σημειώνουν ότι πρέπει πρώτα να γίνει η ορκωμοσία και στη συνέχεια να ανοίξει τα χαρτιά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Όσο για τις διαρροές περί σχεδίων συνάντησης ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος (π.χ. Ισλανδία) επισήμως διαψεύστηκαν.

Το Πεκίνο προειδοποιεί

Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι «θα βγάλει τα γάντια» στην περίπτωση που ο Τραμπ επιμείνει στην αμφισβήτηση της κινεζικής κυριαρχίας στην Ταϊβάν, όπως επανέλαβε σε συνέντευξή του προς την Wall Street Journal την περασμένη Παρασκευή. «Εάν ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει αυτό το μόρφωμα αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, τότε είναι αναπόφευκτο να ακολουθήσει μια περίοδος άγριων και βλαβερών επεισοδίων, καθώς το Πεκίνο δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να βγάλει τα γάντια», έγραψε χαρακτηριστικά η αγγλόφωνη China Daily και άλλα έντυπα που συχνά μεταφέρουν «ανεπισήμως» τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία επειδή αισθάνονται παραγκωνισμένες.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι ελπίζει πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα αποπειραθούν να καταστρέψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιανουάριου στην Αστάνα.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας μπορεί να τερματιστεί πρωτίστως με τη βία.

«Ο πόλεμος μπορεί να τερματιστεί και τα δικαιώματα των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των άλλων ανθρώπου που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στη Συρία, σε άλλες περιφερειακές χώρες, μπορεί να διασφαλιστεί πρωτίστως μέσω της χρήσης βίας. Διότι είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να καταπολεμηθεί εντελώς. Αυτό κάνουμε. Βοηθάμε τον συριακό στρατό και τις πολιτοφυλακές, που μαζί (…) πολεμούν κατά της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι προτού η Μόσχα επέμβει στον συριακό πόλεμο υπέρ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η Δαμασκός κινδύνευε να πέσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Εκρηκτική συνέντευξη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών

Κάθε απάντηση ήταν και μία «βόμβα», από τις προσπάθειες στρατολόγησης Ρώσων διπλωματών από Αμερικανούς πράκτορες και την πρόθεση να συμπεριλάβουν τα υπό ανάπτυξη υπέρ-υπερηχητικά όπλα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και διακινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τις παγκόσμιες ισορροπίες, έως τα σχόλια για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λόγω των τελευταίων επεισοδίων και την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, στα σύνορα με τη Ρωσία…

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έδωσε πριν λίγη ώρα την ετήσια συνέντευξή του στην οποία απάντησε επί παντός του επιστητού, αναλόγως των ερωτήσεων που του έθεταν οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέτοιες συνεντεύξεις αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περάσουν θέσεις τις ρωσικής διπλωματίας αλλά και μηνύματα προς κάθε πλευρά, οπότε αρκετές ερωτήσεις, Ρώσων προφανώς δημοσιογράφων, θα ήταν «στημένες» με στόχο να βγει η κατάλληλη είδηση. Όπως άλλωστε θα έκανε κάθε υπουργείο Εξωτερικών που σέβεται τον εαυτό του…

Ας τα άρουμε όμως με τη σειρά. Ο Λαβρόφ εμφανίστηκε απόλυτα θετικός στην προοπτική έναρξης διαλόγου για τα πυρηνικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, εκμεταλλευόμενος τη δήλωση σε συνέντευξη του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι εάν η Μόσχα δεχθεί την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας, τότε μέρος τουλάχιστον των κυρώσεων θα μπορούσαν να αρθούν. Κατά συνέπεια, η ρωσική πλευρά έστειλε το κατάλληλο μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν όψει της ανάληψης καθηκόντων την ερχόμενη Παρασκευή…

Το ενδιαφέρον είναι η συμπερίληψη και των υπέρ-υπερηχητικών όπλων (hypersonic) στην προτεινόμενη από τη Μόσχα ατζέντα, κάτι το οποίο έχει εξ ορισμού ενδιαφέρον, αφού είναι λογικό όλες οι πλευρές μπορούν να φοβούνται ένα οπλικό σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την υφήλιο. Οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει προχωρήσει πολύ μια πλευρά ώστε να μην επιθυμεί συνδιαλλαγή, είναι εξ αντικειμένου ένα ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία ότι κάποιος θα μπορούσε να μείνει πίσω στην ανάπτυξη των όπλων με αποτέλεσμα να ανοίξει ένα επικίνδυνο «παράθυρο τρωτότητας» (window of vulnerability), θυμίζει έντονα τη συζήτηση στα πρώτα βήματα της ανάπτυξης της βιβλιογραφίας της πυρηνικής αποτροπής, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Ρώσος υπουργός Εξωτερικών όμως προκάλεσε αίσθηση με την απάντησή του σε σχετική ερώτηση για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας ότι το ρωσικό διπλωματικό σώμα έχει καταστεί στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που επιχειρούν να στρατολογήσουν διπλωμάτες.

Αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά η επισήμανση ότι ο περασμένος Απρίλιος αποτέλεσε ορόσημο στις προσπάθειες στρατολόγησης Ρώσων διπλωματών και μάλιστα με την προσφορά μεγάλων χρηματικών ποσών, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του έμπειρου Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

«Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Όμως πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός αυτών των μη φιλικών ενεργειών εναντίον των διπλωματών μας έχει αυξηθεί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Την ίδια στιγμή, ο Λαβρόφ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το ότι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, μη τηρώντας «τα διπλωματικά προσχήματα», συμμετέχουν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε τις κατηγορίες «κατασκευασμένες» και ζήτησε να αποδειχθούν, διαφορετικά θα συνεχίσουν να δηλητηριάζουν τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Επεκτείνοντας τον συλλογισμό του για να συμπεριλάβει την κοινότητα πληροφοριών τουλάχιστον των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση για συκοφαντικούς ισχυρισμούς που αφορούν υποτιθέμενες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρώσους, ζητώντας απόλυση των υπευθύνων για τις σχετικές εκθέσεις!

Στο ίδιο μήκος κύματος, αποκάλεσε «τσαρλατάνο» τον Κρίστοφερ Στιλ, πρώην πράκτορα της βρετανικής κατασκοπείας MI6, ο οποίος φέρεται να είναι ο συντάκτης της επίμαχης έκθεσης που συμπεριλαμβάνει φερόμενες ως «περιπέτειες» του Ντόναλντ Τραμπ στη νυχτερινή Μόσχα…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης 

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Ο Σεβασμιώτατος στην επιστολή αναφέρει ότι και εκείνος "πίστεψε" στις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για "όχι στα Μνημόνια και τους φόρους" θεωρώντας ότι ο Θεός λυπήθηκε την Ελλάδα, γι' αυτό και τότε τον επαίνεσε δημοσίως.

Σήμερα όμως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων με σκληρή γλώσσα ασκεί κριτική στον Πρωθυπουργό, όχι τόσο για την πολιτική του αλλά για την σχέση του με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε άλλο σημείο της ανοιχτής επιστολής ο κ. Αμβρόσιος κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για υποκρισία, ενώ το προτρέπει εάν κρυφά σέβεται την Ορθοδοξία να το ομολογήσει δημόσια.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή του Σεβασμιωτάτου:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επιτρεψατέ μοι να Σας ομιλήσω με την γλώσσα της αληθείας. Είμαι εξ εκείνων, οι οποίοι, πιστεύοντας στις προεκλογικές εξαγγελίες Σας, «όχι στα Μνημόνια, όχι στους φόρους, όχι…., όχι…., όχι….», εθεώρησα ότι ο Πανάγαθος Θεός λυπήθηκε την Ελλάδα μας και μας αποστέλλει ένα Ήρωα Πρωθυπουργό, ο οποίος θα μας απαλλάξει από την τυραννική σκλαβιά του κ. Σόϊμπλε και των άλλων Ευρωπαίων Εταίρων μας. Γι αυτό και όταν αναλάβετε τα υψηλά καθήκοντά σας Σας επήνεσαν δημοσίως! Θυμηθείτε εκείνο το «Γειά σου, λεβέντη Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα»!

Νομιμοποιούμαι, λοιπόν, σήμερα να Σας ελέγξω δημοσίως για τα δημοσίως υφ’ Υμών πραττόμενα!
Έπειτα από τα παραπάνω εισαγωγικά ας έλθουμε στο θέμα μας. Δεν πρόκειται να Σας ελέγξω για την πολιτική Σας, όπως παραδείγματος χάριν στον τομέα της οικονομίας, καθ’ όσον τα ζητήματα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων παραγόντων.

Εμείς σήμερα θα εστιάσουμε την προσοχή Σας στο θέμα των σχέσεών Σας με την Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλ. θα εστιάσουμε την προσοχήν μας και θα διερευνήσουμε το κατά πόσον ανήκετε στα πιστά τέκνα της Εκκλησίας ἤ ὄχι. Έχουμε, λοιπόν, τα εξής δεδομένα:

1. Έχετε διακηρύξει δημοσίως ότι ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΟ ΘΕΟ! Ευκαίρως-ακαίρως διακηρύσσετε urbi et orbi, ότι είσθε άθεος!

2. Δημιουργήσατε οικογένεια χωρίς προηγουμένως να τελέσετε το Μυστήριο του Γάμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία!

3. Αποκτήσατε τέκνα, τα οποία όμως κρατάτε αβάπτιστα!

4. Αναλάβετε τα Πρωθυπουργικά Σας καθήκοντα χωρίς να δώσετε τον νενομισμένο θρησκευτικό όρκο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της Χώρας.

5. Δεχθήκατε τον πολιτικό όρκο και για τα Μέλη του Υπουργικού Σας Συμβουλίου!

6. Τοποθετήσατε ως Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τον άθεο κ. Νικ. Φίλη, ο οποίος ως σκοπό του έβαλε να καταργήσει την Ορθοδοξία από την Δημόσια Εκπαίδευση!

7. Επί των ημερών της διακυβερνήσεως της Χώρας από την Υμετέραν Εξοχότητα η ΕΛΛΑΔΑ μας οδηγείται ολοταχώς στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ! Μια καταστροφή, η οποία αγκαλιάζει τους τομείς: οικονομία, πολιτιστική μας ταυτότητα και παράδοση, ιστορία, ήθη και έθιμα και πάνω από όλα ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ!

8. Η παγκόσμια Κοινότητα γνωρίζει την Ελλάδα μας ως την μοναδική Χώρα, η οποία παράγει και προωθεί τον ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ! Αυτό είναι το διακριτικό μας πλεονέκτημα!
Δυστυχώς Σεις ως σκοπό της διακυβερνήσεως της Χώρας μας έχετε θέσει την ανατροπήν όλων αυτών! Η Κυβέρνησις Τσίπρα έχει επιλέξει σαν ταυτότητά της το χαρακτηριστικό όνομα «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»!

Δικαίωμά Σας να χαράσσετε την πορεία Σας! Αλλά και δικαίωμά μας να κρίνουμε Εσάς και την πολιτική Σας.

Καταστρέψατε, λοιπόν, την Ελλάδα μας εξ επόψεως οικονομίας. Μετατρέψατε την Χώρα μας σε μια Χώρα πεινασμένων, ανέργων, πτωχευμένων επιχειρηματιών!

Ακόμη και ιστορικές Αθηναϊκές εφημερίδες, έως χθες οικονομικώς παντοδύναμες, όπως το ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ, σήμερα αντιμετωπίζουν την πτώχευση! Ετοιμάζονται να κατεβάσουν τα ρολλά τους!

Καταστρέφετε όμως και την Ορθοδοξία μας! Με διάφορα μέτρα, τα οποία λαμβάνετε, έχετε βάλει στόχο να διαλύσετε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος!
Π.χ. διώκετε τον Χριστό από τα Δημόσια Σχολεία! Ναι, κ. Πρωθυπουργέ, άλλοτε ευθέως και άλλοτε υπούλως με κάθε τρόπο διώκετε την Ορθο δοξία μας!

Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από διδακτικό βιβλίο της Δ΄ Δημοτικού, (Γλώσσα Δ΄Δημοτικού, Πετώντας με τις λέξεις, Β΄τεύχος της γλώσσας, σελ. 52) στο κεφάλαιο «Η μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη», αφιερωμένο στο Μέγα Βασίλειο:
«Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης ξυπνά απ’ τα χαράματα......Μετά από λίγο βγαίνει στην αυλή, ν’ απλώσει την μπουγάδα του. Πρώτα κρεμάει τις κάλτσες του, ύστερα τη φανέλα, το μακρύ του σώβρακο, το σκούφο του, το πουκάμισο και τελευταία το σακάκι και το παντελόνι του.Ποπό! Ζημιά! Αδύνατον!, φωνάζει απελπισμένος»!

Ντροπή Σας γι΄αυτή τη μεγάλη ασέβεια πρός τόν Μέγα Βασίλειο, τόν Προστάτη των Γραμμάτων! Το μακρύ ή και κοντό σώβρακό του ενδιαφέρουν τα μικρά παιδάκια της Δ΄Δημοτικού; Αίσχος, κ. Πρωθυπουργέ!

Καταστρέφετε όμως και την Ελληνιστική μας Παράδοση! «Κόπηκε ο Επιτάφιος του Περικλέους από την Γ΄Λυκείου. Για να μην καταλαβαίνουν τα ελληνόπουλα τις ανοησίες των πολιτικάντηδων, όταν μιλάνε περί Δημοκρατίας», διαβάζουμε σε μια εφημερίδα των Αθηνών (Ελ. Ώρα, 30 Δεκεμβρίου 2016, σελ. 21).

Καταστρέφετε ακόμη και την οικογένεια! Σεις δεν νομοθετήσατε το κατάπτυστο «Σύμφωνο Συμβίωσης»;

Σεις δεν δώσατε το δικαίωμα, ώστε να έχουμε και στη Χώρα μας τις λεγόμενες «μονογονεϊκές οικογένειες»; Σεις πάλι τώρα, πολύ πρόσφατα, δεν αποφασίσατε να παρέχεται «επίδομα γάμου και άδεια στα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης»; (βλ. Εφημερίδα Δημοκρατία, 12.01.2017, σελ. 11).

Με δεδομένα τα παραπάνω και τόσα άλλα ακόμη, που θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε, απορούμε για αυτή την δυσπερίγραπτη υποκρισία, την οποία εφαρμόζετε στην καθημερινή ζωή σας και την οποία ευκαίρως-ακαίρως επιδεικνύετε προς τον Ελληνικό Λαό!

Τον Ελληνικό Λαό, επαναλαμβάνω, τον οποίο, καθώς φαίνεται, θεωρείτε τόσο βλάκα! Ιδού, λοιπόν, μερικά δείγματα της υποκριτικής συμπεριφοράς Σας:

1. Την πρώτη ημέρα του νέου έτους, αν και άθεος, είχατε το θράσος να μεταβείτε στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών για να συμμετάσχετε στην Δοξολογία «επί τη εισόδω εις το Νέον Έτος»! Εκεί, σύμφωνα με σχόλια των δημοσιογράφων, ήσασταν αδιάφορος, είχατε μια απρόσεκτη στάση, με ένα βλέμμα περιφερόμενο εδώ και εκεί κλπ.  Όλα αυτά έδειχναν μια αδιαφορία! Ήσασταν παρών, αλλά δεν εκρύβατε την απαρέσκειά Σας! Σας ερωτώ, λοιπόν: Αφού είσθε ΑΘΕΟΣ γιατί μετέβητε στην Ορθόδοξη Εκκλησία; Ποιόν κοροϊδεύετε; Τον Θεό ή τους ανθρώπους;

2. Κατά την Ημέρα των Θεοφα- νείων είχατε και πάλιν το θράσος να μεταβείτε στον Ορθόδοξο Ναό μιάς πόλεως της Θράκης, για να παρακολουθήσετε την Ακολουθία του Αγιασμού! Εν συνεχεία, συμμετέχοντας στην επίσημη εκκλησιαστική πομπή, μετέβητε και στην παραλία, όπου και κατά το έθος ρίχνουμε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, για να αγιασθούν και τα ύδατα της θαλάσσης. Εκεί, μεταξύ άλλων παραδόξων, κρατούσατε στα χέρια Σας το περιστέρι, το οποίον και αφήσατε, όταν ο Αρχιερεύς έψαλε το «εν Ιορδάνη βαπτιζο- μένου Σου, Κύριε». Πλην όμως με τον τρόπο αυτό ΔΕΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΘΕΑΤΗΣ! Αντιθέτως είχατε συμμετοχή στην ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού! Σας ερωτώ: αυτό δεν είναι υποκρισία; Τι δουλειά έχετε Σεις, ένας ΑΘΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, να συμμετέχετε σε μια εκκλησιαστική ιεροπραξία; Τι δουλειά έχετε Σεις, ένας ΑΘΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, να συμμετέχετε σε μια εκκλησιαστική αγιαστική Σύναξη;

3. Να προσθέσω ένα ακόμη σχόλιο από την τελετή του αγιασμού των υδάτων στην παραπάνω πόλη. Μια φωτογραφία Σας εμφανίζει να γελάτε ξεκαρδιστικά εκεί πάνω στην εξέδρα του αγιασμού, όπου μεταξύ άλλων έχετε παρασύρει στο γέλοιο Σας όχι μόνο τον οικείο Μητροπολίτη, αλλά και όλο το πλήθος, που Σας περιστοιχίζει! Κύριε Τσίπρα, αν Σεις θέλετε να γελοιοποιήσετε τα ιερά και τα όσια της Πίστεώς μας, εμείς ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

4. Ας προχωρήσουμε λίγο ακόμη. Ευρισκόμενος στη Μακεδονία μας μετέβητε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου ανταλλάξατε εγκάρδιο ασπασμό με τον οικείο Μητροπολίτη. Δεν γνωρίζω ποιόν να οικτιρίσω πρώτο και ποιόν δεύτερο! Τον Μητροπολίτη, ο οποίος σας αγκαλιάζει σφικτά και Σας ασπάζεται θερμότατα ἤ Υμάς, τον άθεο Πρωθυπουργό, ο οποίος δημοσίως και χωρίς αναστολές αγκαλιάζει και ασπάζεται έναν Ορθόδοξο Αρχιερέα! Τι άραγε θέλετε να δείξετε με αυτό τον τρόπο; Θα το επαναλάβω: Ποιόν κοροϊδεύετε; Τον Θεό ή τους ανθρώπους;

5. Μια και μιλάμε για συναντήσεις με εκκλησιαστικά πρόσωπα, κατά το παρελθόν έχετε φωτογραφηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο!
Αυτό ομως δεν μας ασχολεί! Ο Πάπας δεν ανήκει στην οικογένεια των Ορθοδόξων! Ο Πάπας δεν είναι «Εκκλησία», όσο κι’ αν το ηθέλησαν εκεί κάτω στο Κολυμπάρι της Κρήτης να τον αναγνωρίσουν ως «Εκκλησία». Είναι αποκομμένος από την Εκκλησία! Είναι..., είναι...., είναι...και αιρετικός!

6. Τελικά απορώ και εξίσταμαι! Συλλογιζόμενος τα παραπάνω περιστατικά, προβληματίζομαι: ποιός άραγε έχει μεγαλύτερη ευθύνη; Ένας άθεος, που πηγαίνει στην Εκκλησία σε ώρα τελέσεως της θείας Λατρείας; Ή ο κληρικός, ο οποίος δέχεται και ανέχεται ένα δεδηλωμένο άθεο στο Ναό του σε ώρα τελέσεως της θείας Λατρείας; Μήπως ο τελευταίος λησμονεί την λατρευτικήν προτροπήν: «Οι Κατηχούμενοι προέλθετε.... Μή τις των Κατηχουμένων. Όσοι πιστοί, έτι καί έτι του Κυρίου δεηθῶμεν»; Μήπως εμείς οι Αρχιερείς θα πρέπει να θυμηθούμε την στάση του Αγίου Αμβροσίου, του Επισκόπου Μεδιολάνων, προς τον Αυτοκράτορα της Ανατολής Θεοδόσιο τον Μέγα;

Για όσους δεν ενθυμούνται, ή προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν, σημειώνουμε εδώ δύο μόνον λόγια: Ο Θεοδόσιος για να τιμωρήσει τούς φονείς κάποιων ανωτέρων αξιωματικών του στρατοῦ του από τόν όχλον της Θεσσαλονίκης, διέταξε αντίποινα, συνεπεία των οποίων στον Ιππόδρομο της πόλεως από τον στρατό του Αυτοκράτορος εφονεύθησαν 7.000 αθώοι πολίτες!

Όταν, λοιπόν, ο Αυτοκράτωρ προσήλθε στο Ναό των Μεδιολάνων για να συμμετάσχει στη θεία λειτουργία, ο Άγιος Αμβρόσιος παρεμπόδισε την είσοδό του στο Ναό, λέγοντάς του: «Φύγε ...και μη επιχειρής δευτέραν παρανομίαν να προσθέσης εις την πρώτην!

Δέξου το επιτίμιον, το οποίον μετ’εμού σοι επιβάλλει άνωθεν ο Θεός, ο των όλων Δεσπότης∙ το επιτίμιον τούτο θα σε θεραπεύση και θα σοι αποδώση την υγείαν της ψυχής» (Βλ. Ακολουθία του Αγ. Αμβροσίου...Αίγιον 2007, σελ. 58). Και ο Μέγας Θεοδόσιος ΔΕΝ ΕΙΣΗΛΘΕ στο Ναό! Έφυγε για να κλάψει για τις αμαρτίες του!

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας ικετεύω, μη ερεθίζετε τις ψυχές των ευσεβών ανθρώπων, οι οποίοι συγκροτούν τον θεσμό της Εκκλησίας!
Εάν κρυφά σέβεσθε την Ορθοδοξία μας, τότε τολμήσατε να το ομολογήσετε!
Εάν όμως αποστρέφεσθε την Ορθόδοξη Πίστη μας, τότε μη μας μπερδεύετε! Κρατείστε την αθεΐα Σας για τον εαυτό Σας και μη την διαφημίζετε!
Με την παρουσία Σας και την συμμετοχή Σας σε ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας εκθέτετε ανεπανορθώτως τους εκκλησιαστικούς Ταγούς, οι οποίοι Σας υποδέχονται και Σας αποδέχονται σε ώρα θείας λατρείας! «Θοῦ, Κύριε, φυλακήν τῷ στόματί μου και θύραν περιοχῆς περί τά χείλη μου» (Ψαλμ. 140, 3).

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Προσωπικώς προσεύχομαι για την σωτηρίαν της ψυχής Σας, Ο Θεός του Ελέους να Σᾶς δώσει μετάνοιαν και να Σας ανοίξει την οδό της επιστροφής Σας στον Αμπελώνα του Κυρίου μας.

Ἡ Ορθόδοξος Εκκλησία αποτελεῖ τήν μοναδική οδό σωτηρίας της αθάνατης ψυχής μας!
Ο Χαρίλαος Φλωράκης, στη δύση της ζωῆς του, ανεκάλυψε αυτό το μεγάλο μυστικό! Εκεί στον Περισσό, στα Γραφεία του Κ.Κ.Ε, δέχθηκε τον ιερέα-Εξομολόγο, εδήλωσε μετάνοιαν, εξομολογήθηκε, έκλαψε πικρώς, και με τον τρόπο αυτό καθάρισε τον ρύπο της ψυχής του!
Δηλ. ανεκάλυψε τον Σωτήρα Χριστό και ενώθηκε μαζί Του με το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας! Και εν τέλει, άφησε εντολή να ταφῆ στον αυλόγυρο ενός παρεκκλησίου στο χωριό του, στη Θεσσαλία!

Με αίσθημα ευθύνης και την κατά Χριστόν παρρησίαν
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Πηγή "Ρομφαία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Η χώρα μας έχει δύο επιλογές: Ή να προετοιμαστεί για όσα έρχονται είτε να γκρινιάζει, καταστρεφόμενη, επειδή προέκυψε η νέα κατάσταση. Αυτό είναι το συμπέρασμα από όσα είπε ο κ. Ντόναλντ Τραμπ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον συνεργάτη της βρετανικής εφημερίδας «Times» και στον αρχισυντάκτη της γερμανικής «Bild».

«Κοιτάς την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι η Γερμανία. Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι ήταν έξυπνο εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει. [...] Θεωρώ ότι θα αποχωρήσουν κι άλλοι. Δεν νομίζω ότι το να παραμείνει ενωμένη θα είναι τόσο εύκολο όσο νομίζουν μερικοί» σχολίασε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο άνθρωπος που σε λίγες ημέρες θα αναλάβει τα ηνία της υπερδύναμης. Με λίγα λόγια, ο κ. Τραμπ είδε στο ευρωπαϊκό μόρφωμα μια πραγματικότητα που αρνούνται να συλλάβουν ή να παραδεχτούν οι ελληνόφωνοι, φανατικοί οπαδοί του μερκελισμού.

Για το λαθρομεταναστευτικό ο κ. Τραμπ δεν ακολούθησε την πεπατημένη της πολιτικής ορθότητας. Χαρακτήρισε τους παρανόμως εισελθόντες «παρανόμους» (illegals) και χρέωσε στην Αγκέλα Μέρκελ το «καταστροφικό λάθος» να τους δεχτεί όλους, χωρίς κανείς να γνωρίζει από πού έρχονται.

Επιπλέον, στον καθαρά ιδεολογικό - πνευματικό τομέα ο κ. Τραμπ έδειξε την πρόθεσή του να επιστρέψει η χώρα του (και πιθανότατα το σύνολο του δυτικού κόσμου μαζί της) στην εθνοκεντρική προσέγγιση της πολιτικής: «Οι λαοί, οι χώρες, θέλουν τη δική τους ταυτότητα και το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε τη δική του ταυτότητα. Ωστόσο, πιστεύω αυτό: Αν δεν είχε εξαναγκαστεί να πάρει όλους αυτούς τους πρόσφυγες και τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, δεν θα γινόταν Brexit».

Τέλος, ο κ. Τραμπ σχολίασε αρνητικά ακόμη και το ΝΑΤΟ(!) χαρακτηρίζοντάς το «παρωχημένο οργανισμό», γιατί δεν βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας.

Με λίγα λόγια, ο κόσμος βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή εποχή, γεμάτη κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Η πατρίδα μας πρέπει να καταστρώσει άμεσα πολλά εναλλακτικά σχέδια, διότι όλες οι παλιές βεβαιότητες δεν υπάρχουν πια.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κι όμως η μάχη δεν είναι για τα αυτοκίνητα, αλλά για την πρωτοκαθεδρία

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Αν και περίμενα το ματς μεταξύ των μετά Ομπάμα Ηνωμένων Πολιτειών με τη Γερμανία της Μέρκελ, να αρχίσει λίγο αργότερα, όπως όλα δείχνουν άρχισε πριν καν ο Ντόναλντ Τράμπ, ορκιστεί Πρόεδρος την Παρασκευή.

Όπως φαίνεται ο “Yes We Can” Μπαράκ Ομπάμα, στην τελευταία του επίσκεψη στο Βερολίνο και στο τρυφερό ιδεολογικά δείπνο που είχε τετ α τετ με την Καγκελάριο της Γερμανίας της πέρασε τη δάδα της ηγεσίας του παγκόσμιου συστήματος, που από την εποχή για τη μάχη του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και μέχρι σήμερα μάχεται τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλωστε, υπάρχουν ήδη άρθρα και αναλύσεις στα συστημικά μέσα ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα, που έχουν αναγορεύσει την κ. Μέρκελ σε ηγέτη του φιλελεύθερου κόσμου. Οπότε ο κ. Ομπάμα που την τρέλανε στα κομπλιμέντα όταν βρέθηκε στο Βερολίνο, ορίζοντας την διάδοχο της καταστροφικής, διεθνώς, πολιτικής του, επιτελούσε μια αποστολή. Εκείνο όμως που του διέφυγε, μαζί με πολλά άλλα τα τελευταία οκτώ χρόνια, είναι ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο επικεφαλής και ο κ. Ομπάμα ακολουθούσε το βήμα της, και όχι μόνο στην Ευρώπη.

Αλλά ας δούμε τι είπε ο κ. Τράμπ και ενοχλήθηκε συλλήβδην η γερμανική ηγεσία. Και εδώ να επισημάνουμε ότι τελειώνει και το παραμυθάκι της διαφοράς των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, αφού στο χορό μπήκε μετ’ επιτάσεως και ο Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ.

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, κτύπησε την Μέρκελ εκεί που την πονάει στο μεταναστευτικό, όπου επεσήμανε ένα γεγονός. Ότι η πολιτική της, την οποία επέβαλε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσε και αποτελεί τραγωδία για τις ευρωπαϊκές χώρες και τους λαούς της. Και για να μην βιαστούν κάποιοι να αρχίσουν τις μεγαλοστομίες περί ρατσισμού και ανθρωπιάς και αξιών, και όλα αυτά τα όμορφα, αλλά στο δια ταύτα κενά περιεχομένου, να επισημάνω ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, αυτό που είπε είναι ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων, χωρίς έλεγχο και χωρίς σχέδιο, φέρνει συμφορές. Άδικο έχει; Τον επιβεβαιώνουν, και ας σφυρίζουν κάποιοι κλέφτικα, οι αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές και το μπάχαλο που επικρατεί σε Ελλάδα και Ιταλία. Τον επιβεβαιώνει, η επιβράβευση από το Βερολίνο και τους υπαλλήλους του στις Βρυξέλλες, του αυταρχικού και όχι φίλου της Ευρώπης και της Δύσης, Ταγίπ Ερντογάν, στο θέμα του προσφυγικού.

Και πώς μπορεί η κ. Μέρκελ να στηρίξει την πολιτική της, όταν την ίδια στιγμή οι πολιτικές που προωθεί η ίδια, και κυρίως ο Υπουργός της των Οικονομικών, κ. Σόϊμπλε, έχουν γονατίσει οικονομικά την Ευρώπη, και κυρίως τις χώρες που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, κυρίως Ελλάδα και Ιταλία.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, προειδοποίησε τη Γερμανία, για το προσφιλές του θέμα την κατασκευή προϊόντων και ειδικά γερμανικών αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ. Όπως έχει κάνει και με πολλές άλλες χώρες, αλλά και βιομηχανίες απαίτησε την κατασκευή τους εντός των ΗΠΑ, έτσι ώστε να δημιουργήσει υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα του. Η γερμανική ηγεσία κλώτσησε και απείλησε. Καλό θα είναι να επισημάνει κάποιος στην Καγκελάριο, ότι κάποιοι υπερασπίζονται τους συμπολίτες τους. Ενώ κάποιοι άλλοι ανοίγουν τα σύνορα ανεξέλεγκτα, για να έχουν και φθηνά εργατικά χέρια.

Επαίνεσε το Brexit. Και πάλι. Άδικο έχει; Με την επιβαλλόμενη από την Γερμανία οικονομική και όχι μόνο πολιτική στην Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ καλύτερα εκτός του μπάχαλου της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που τη συνέντευξη για τους Βρετανικούς Times, την πήρε ο Μάϊκλ Γκόουβ, πρώην Υπουργός, διεκδικητής της ηγεσίας των Tories, και από τα βασικά πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Ας αφήσει λοιπόν η κ. Μέρκελ και μαζί της η γερμανική ηγεσία Σόϊμπλε και λοιποί, τους λεονταρισμούς, διότι δυστυχώς για την Καγκελάριο, τους συμμάχους της στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και στο υπό κατάρρευση παγκόσμιο σύστημα που την θαυμάζει, από την Παρασκευή και μετά δεν θα έχει Ομπάμα, να τον κάνει ότι θέλει στην Ουάσιγκτον. Ούτε ο Σόϊμπλε, Τζάκ Λιού, να τον ξεφτιλίζει και να του φέρεται ως υπάλληλο. Ούτε Τζόν Κέρι, γειά χαρά, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Από την Παρασκευή, υπάρχει Ντόναλντ Τράμπ, Στήβεν Μινιούτσιν, και Ρέξ Τίλλεσρον, και μόνο υπάλληλοι δεν έχουν συνηθίσει να είναι.

Τα στρατόπεδα διαμορφώνονται και μάλιστα γρήγορα. Ευρώπη της Μέρκελ ή Ευρώπη πραγματικά φιλελεύθερη στα πλαίσια του πραγματικού δυτικού κόσμου. Ας ξεπεράσουν λοιπόν κάποιοι τον ελαφρό τρόπο που αντιμετωπίζουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο και ας σκεφτούν το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως το μέλλον της χώρας τους και των πολιτών τους.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Πηγή MIgnatiouΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Ήρθε η Αριάδνη, έφυγε, ήρθε τώρα και ο Βίκτωρ.
Αν περάσει και κανά σύστημα χαμηλού βαρομετρικού στα γρήγορα θα το βγάλουμε Αμπέμπε Μπεκίλα.

Όλα τα είχαμε, αυτές οι αμερικανιές μας έλειπαν.
Δίνουμε τώρα ονόματα και στα βαρομετρικά χαμηλά.  Μάλιστα.  Ονόματα. Μη τα μπερδέψουμε.
Μη δούμε να κάνουν μ@λακία πέρα απ' τον ωκεανό, αμέσως να την αντιγράψουμε.
Παλιά δίναμε ονόματα μόνο στους "μικρούς μας φίλους". Οι άντρες μόνον. Καταλαβαίνετε. Άλλος τον έλεγε Γιώργο, άλλος Μάκη, άλλος Μήτσο, και πάει λέγοντας.
Ε, τώρα πώς θα δείξουμε ότι είμαστε  "πολιτισμένοι" , παγκοσμιοποιημένοι ρε παιδί μου, του συρμού, avant garde μη χ@σω; Ονοματοδοτούμε και τις θύελλες.

Στα μνημόνια δώσατε ονόματα ρε λιγούρηδες;
Υπάρχει μεγαλύτερη λαίλαπα απ' τα μνημόνια
Αβάφτιστα θα τα αφήσουμε;  Τί είναι;  Αγνώστου πατρός;
Να βγάλουμε το πρώτο "Ηλίθιο" , το δεύτερο "Τσολάκογλου", και το τρίτο το αριστερότερο "Πηλιογούση".
Έτσι.  Για να θυμόμαστε και σε ποιούς τα χρωστάμε.

Άκου ονόματα στα βαρομετρικά!
Αλλά έτσι είναι ο έλληνας. Θέλει να αισθάνεται πολίτης του κόσμου. Αμερικανάκι.
Μη του κόψεις τα ονόματα στους κ@λόκαιρους, τον πέθανες.
Αυτό, και το σκί.
Διότι είναι γνωστό παγκοσμίως πως ο έλληνας χωρίς σκι δεν κάνει.
Έτσι γεννιέται ρε παιδί μου. Μ' ένα ζευγάρι πέδιλα στα πόδια. Και ξαμολιέται. Και δώστου Παρνασσούς κι Αράχωβες, και Τρία-Πέντε Πηγάδια, και Καϊμακτσαλάν και Καλάβρυτα.

Δεν πα' να ψωμολυσσάει ο κόσμος απ' τα μνημόνια. Δεν πα' να μη μπορεί να πληρώσει 20 λίτρα πετρέλαιο για τον καυστήρα; Ο έλληνας-σκιέρ είναι large και αβέρτος.
Φακές θα φάει όλη τη βδομάδα, χόρτα θα βοσκήσει, αλλά λεφτά για Σαββατοκύριακο στον Παρνασσό θα βρει.
Και σιγά τα λεφτά!
Βενζίνες, φαγητά, διόδια, καφέδες, λιφτ, μιφτ, νιχτ, κανα σουβενίρ, δυό ποτά, μία "μούρη" και διανυκτέρευση πεντ' έξη κατοστάρικα.  
Μιάμιση σύνταξη. Τζάμπα.

Ρε μνημόνια!
Και βρωμόκαιρους!
Για πάντα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Την ώρα που οι αντίπαλοί του περί άλλα τυρβάζουν, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ κάνουν δύο απλά πράγματα. Πρώτον, εδραιώνει την εξουσία του και θα δώσει γην και ύδωρ στους δανειστές για την κρατήσει. Και, δεύτερον, στήνει μια παγίδα για τους αντιπάλους του.

Δηλαδή, την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να φαντασιώνεται εκλογές και η Φώφη Γεννηματά ασχολείται με την αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ υποδεχόμενη τον «άσωτο»  Γιώργο Παπανδρέου, ο Τσίπρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βουλιάξει οριστικά η χώρα σε ενάμιση με δύο χρόνια και να φορτώσει το ναυάγιο στους άλλους.


Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

1. Η κυβέρνηση θα κάνει το παν ώστε να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση είτε με το ΔΝΤ μέσα είτε χωρίς αυτό. Η ίδια δεν έχει θέση επ’ αυτού. Δεν ξέρει τι θέλει και γι’ αυτό συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά. Ο ένας υπουργός «διώχνει» το ΔΝΤ, ο άλλος το «κρατάει».

2. Το «θα κάνει το παν» σημαίνει δύο τινά. Αν μεν μείνει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάρει όποια μέτρα απαιτήσει. Για παράδειγμα, νέα μείωση του αφορολόγητου κι ας έλεγε άλλα ο αρμόδιος υπουργός (εδώ) και νέα μείωση των συντάξεων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί δια του περίφημου «κόφτη». Απλώς τώρα θα υποχρεωθεί, πιθανότατα, να το επισπεύσει. Το «κέρδος» για όλα αυτά θα είναι μηδαμινά, αφού οι προσδοκίες για γενναία μείωση του χρέους έχουν ήδη εξανεμιστεί (εδώ).

3. Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Απλώς το ρόλο του θα αναλάβει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ΕSM και θα συναφθεί νέο Μνημόνιο, όπως φρόντισε ήδη να  καταστήσει σαφές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (εδώ), προκαλώντας ζαλάδες στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

4. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα συμφωνήσει σε όλα όσα θα απαιτήσουν τώρα οι δανειστές, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει ούτε κατ’ ελάχιστον την παραμονή της στην εξουσία. Εκλογές θα γίνουν μόνο σε πολύ ακραία περίπτωση, εφόσον οι δανειστές έχουν αποφασίσει να την «στραγγαλίσουν». Αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, εφόσον κάνει μια χαρά τη δουλειά τους.

Οταν θα λήξει το ισχύον Μνημόνιο (Ιούνιος 2018), ο κ. Τσίπρας θα κάνει πιθανότατα ό,τι έκανε και ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Θα «αποδράσει» δια των εκλογών πετώντας την απασφαλισμένη χειροβομβίδα στο διάδοχό του. Θα έχει συμπληρώσει (στο τέλος του 2018) σχεδόν μια τετραετία εξουσίας, θα χάσει τις εκλογές (αυτό το γνωρίζει από τώρα), αλλά θα έχει ήδη παγιδεύσει την επόμενη κυβέρνηση. Όποια κι αν είναι αυτή (αυτοδύναμη της ΝΔ ή συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα, πιθανότατα με το ΠΑΣΟΚ), αυτή θα κληθεί να υπογράψει το επόμενο Μνημόνιο.

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται μακρινά, αλλά δεν είναι καθόλου. Πρώτον, διότι οι βάσεις για όλα αυτά θα τεθούν τώρα. Και θα τις θέσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Συμπέρασμα: η χώρα θα σέρνεται για σχεδόν άλλα δύο χρόνια και οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα απολαμβάνουν την άσκηση της εξουσίας. Και αμέσως μετά θα παρακολουθούν τους διαδόχους τους να προσπαθούν να ξεφύγουν από την παγίδα που τους έχουν στήσει.

Πηγή Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς άφησε τον υπαινιγμό ότι το περιστατικό με το τρένο μπορεί να αποβεί αιτία σύγκρουσης

Ότι η Σερβία δεν θα αποδεχθεί την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου είναι γεγονός και απολύτως κατανοητό.

Κάποια στιγμή όμως είχαν γίνει συζητήσεις προς διευθέτηση του θέματος, και έγινε λόγος για επιστροφή στην Σερβία της περιοχής της Μιτρόβιτσα (τον σερβικό θύλακα εντός του Κοσσυφοπεδίου) με παραχώρηση στο Κοσσυφοπέδιο αλβανόφωνης περιοχής της Σερβίας, από το Σαντζάκ ή το Πρέσεβο).

Μάλλον δεν πρέπει να κατέληξαν κάπου εκείνες οι συζητήσεις, και οι Σέρβοι διαπιστώνουν οσημέραι ότι η Δύση ενισχύει την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους, επεμβαίνοντας μάλιστα προ ημερών στην προστασία του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και ηγέτη του UCK, Ραμούς Χαραντινάι, όταν η Σερβία ζήτησε την έκδοσή του από την Γαλλία που τον είχε συλλάβει, βάσει διεθνούς εντάλματος, και δεν τον εκδίδει.

Φαίνεται, πως ενοχλημένη η Σερβία από την τελευταία αντισερβική στάση της Δύσης αντέδρασε με επιθετικό τρόπο και έστειλε τρένο, το Σάββατο το πρωί, από το Βελιγράδι με προορισμό την "Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα" (Μιτρόβιτσα Κοσσυφοπεδίου), το οποίο γύρισε πίσω αφού δεν του επετράπη από τους Κοσσοβάρους να εισέλθει στο έδαφός τους.

Η αιτία ήταν ότι το τρένο έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σε πολλές γλώσσες, σύνθημα που θεωρήθηκε φυσικά ως πρόκληση του Βελιγραδίου στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η είσοδος του τρένου στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου με σερβικά εθνικιστικά συνθήματα βρίσκεται σε αντίθεση με το σύνταγμα και τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου.

Με την σειρά τους, οι Σέρβοι προέβησαν σε ηχηρές δηλώσεις, που οξύνουν τα πνεύματα. «Βρεθήκαμε στο χείλος της σύγκρουσης, οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και άφησε τον υπαινιγμό ότι το περιστατικό με το τρένο μπορεί να αποβεί αιτία σύγκρουσης. Ο Νίκολιτς ανακοίνωσε ότι η Σερβία έχει έρθει σε επαφή με όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις και προειδοποίησε ότι αυτό που συνέβη, έχει την πιθανότητα σύγκρουσης.

Ταυτόχρονα, οι Σέρβοι έδωσαν εντολές για επιλεκτική επιστράτευση πολιτών άνω των 18 ετών. Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και στέλνονται κλήσεις σε πολίτες για συνεισφορά στον στρατό της χώρας. «Καλώ τους πολίτες που θα κληθούν, να αναφερθούν στα αρμόδια κέντρα εκπαίδευσης και να εκτελέσουν το καθήκον τους, ενώ θα κάνουμε και μεμονωμένες κλήσεις», είπε ο Σέρβος συνταγματάρχης Μίσα Κργκοβιτς.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Γιόβαν Κριβοκάπιτς, δήλωσε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου να υπερασπιστεί η χώρα από την αλβανική απειλή: «Έχουμε πλήρη πρόσβαση στην άμυνα της χώρας και έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε όλες τις πιθανές δυνατότητες της Σερβίας για την υπεράσπιση της χώρας».

Οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα, οι οποίοι νιώθουν ότι ζουν σε γκέτο εντός του Κοσσυφοπεδίου, προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι το Βελιγράδι δεν θα επιτρέψει βία κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και απαίτησαν το σεβασμό του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Έχει σημασία, ότι η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το άγαλμα του πρίγκιπα Λάζαρ, και είναι απορίας άξιον πώς και το άφησαν ακόμη όρθιο οι Αλβανοί.

Ο Σέρβος πρίγκηψ Λάζαρ είναι αυτός που σκότωσε τον σουλτάνο Μουράτ, όταν οι οθωμανοί νίκησαν τους Σέρβους και κατέλαβαν την περιοχή. Και φυσικά, είναι ήρωας των Σέρβων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, αναφερόμενος στις σερβικές δηλώσεις ότι είναι έτοιμοι να στείλουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Μιτρόβιτσα, είπε ότι «Αν συμβεί αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου», και παρομοίασε τις προθέσεις της Σερβίας με εκείνες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς της δεκαετίας του ’90. Κατηγόρησε δε την Σερβία, ότι το τρένο με τις επιγραφές αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας.
Το "Ανατολικό Ζήτημα" όχι μόνον παραμένει ανοικτό, αλλά άρχισε πάλι να θερμαίνεται.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Η ώρα των ποινικών διώξεων

Γράφει ο Μακρής Πέτρος

Έστω και με το μεσαιωνικό συγχωροχάρτι του νόμου περί ευθύνης υπουργών - που φαίνεται να προσποιούνται πως το ξεχνούν συμπολίτευση και μέρος της αντιπολίτευσης - η ελληνική Κοινή Γνώμη περιμένει από τον πολιτικό μας κόσμο μια έμπρακτη καταδίκη και ακύρωση των περίπου 30.000 παράνομων διορισμών «αλεξιπτωτιστών» δημοσίων υπαλλήλων, στον ενάμισι χρόνο κυβερνητικής θητείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Η κυβέρνηση σε επανειλημμένες πράξεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, από την αντιπολίτευση, αποφεύγει να δώσει αναλυτικά στοιχεία, για το όργιο της κατασπατάλησης των εισπράξεων από έμμεση και άμεση ληστρική φορολόγηση των Ελλήνων, για τη μισθοδοσία των 30.000 κατά το πλείστον αργομίσθων της «πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς», αλλά και από τα κοινοτικά κονδύλια για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ανεβάζει σε ποσό των 350 εκ.Ευρώ.

Η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι της διάχειριστικής ασωτείας, τόσο στα ποσά από τους φόρους, όσο και τις κοινοτικές ή άλλες επιχορηγήσεις, ήταν ο με διαδικασίες της «αρπαχτής» προεκλογικός διορισμός 2.500 ακόμη ατόμων, που προσλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στα μεσαιωνικά προσφυγικά hot spots, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, από το προκλητικό αυτό σκάνδαλο, περιγράφονται με αδιάσειστα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. (Φαίνεται, πως κάτι άρχισε να περπατεί φυσιολογικά στην αποκαλυπτική συμπεριφορά των μέχρι προχτές υπερμάχων του... «ηθικού πλεονεκτήματος» της ψευδο - αριστερο - ακροδεξιάς συγκυβέρνησης).

Τόσο στην ερώτηση των 20 Συριζαίων βουλευτών, όσο και σε επώνυμες καταγγελίες των δημάρχων, που συνεργάζονται για τη λειτουργία των hot spots, αποκαλύπτεται ότι:

· Μόλις το 20% των «αλεξιπτωτιστών»... υπαλλήλων υποτίθεται ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα hot spots...

· Τα υπόλοιπα 80% δεν είναι ούτε κατ’ όψιν γνωστά, στους χώρους εργασίας, ή υποαπασχολούνται, σε άσχετα με την πρόσληψή τους καθήκοντα, στους δήμους (καθαριότητα, πότισμα κήπων και δενδροστοιχιών, φύλαξη κυνοκομείων γιατί όχι και ψυχαγωγία στα τοπικά ουζερί, που κατεβάζουν δημιουργικές ιδέες)...

Όμως, η πιο απρόσμενη έκπληξη σε όλο αυτό το αναμενόμενο άλλωστε όργιο φαυλοκρατικής ψευδο - αριστεροσύνης, δεν παύει να είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, από τον οποίο η ελληνική Κοινή Γνώμη θα περίμενε μια αξιοπρεπέστερη συμπεριφορά, λόγω προτέρου έντιμου βίου. Κρίμα, γιατί ο άνθρωπος απορροφήθηκε πλήρως από τα ανήθικα μειονεκτήματα της ψευδοαριστεράς. O tempora, o mores!

Και τώρα, η ώρα της «λυπητερής», ή «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο», δηλαδή τα σπασμένα της κυβερνητικής ασωτείας. Όμως πριν από τα ονόματα των κατηγορουμένων, ας αναλογιστούμε ποιοι νομιμοποιούνται στο ρόλο των κατηγόρων και με ποιες κατηγορίες αλλά και μεθόδους:

1.Οι υπ’ αριθμόν 1 κατήγοροι είναι ο ελληνικός, μαζί φυσικά με τους 27 εταίρους - λαούς της Ε.Ε., που από κοινού πληρώνουν τα σπασμένα των κυβερνητικών οικονομικών ατασθαλιών.

2.Το βάρος της απόδειξης των κατηγορουμένων πράξεων, το φέρουν αντιστοίχως, ενώπιον της ελληνικής και ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Commission. Και προφανώς, κατηγορούμενη πράξη σε βαθμό κακουργήματος είναι η απιστία και η ασυγχώρητη παράβαση καθήκοντος.

3.Εάν δεν κινητοποιηθούν αναλόγως και οι δύο παραπάνω κατήγοροι, τότε όλη η ευρωπαϊκή συνδρομή, τινάζεται στον αέρα! Πριν απ’ όλα αυτά και η ελληνική Αντιπολίτευση και η πιστωτική Τρόικα πρέπει, με ορκωτούς λογιστές, να αναζητήσουν ευθύνες για τα προαναφερθέντα αδικήματα.

Συμπέρασμα: Εάν δεν ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία, τότε η ελληνική μείζων αντιπολίτευση, που δεν ξεκαθαρίζει το εάν θα ματαιώσει ή όχι, μέσω της επί θύραις νέας κυβέρνησης τις 30.000 παράνομες και τυχοδιωκτικές προσλήψεις, θα βαρύνεται με την κατηγορία, ότι συνεχίζει να ανέχεται το όργιο των παράνομων και ληστρικών για την εθνική οικονομία και αξιοπρέπεια, προσλήψεων με χιλιάδες από παράσιτα και κηφήνες!

Τόσο η ΝΔ όσο και η υπό συγκρότηση ευρύτερη σοσιαλδημοκρατική παράταξη μαζί με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων οφείλουν να ξεκαθαρίσουν, με πρωτόκολλα τιμής, ότι θα ενταφιάσουν όχι μόνον στα λόγια, αλλά και με το κύρος των τιμωρητικών νομοθετικών ρυθμίσεων, το ρουσφέτι, την ευνοιοκρατία και την αναξιοκρατία. Διαφορετικά, τα Μνημόνια της αναξιοπιστίας, θα μας μαστιγώνουν αλύπητα στον αιώνα τον άπαντα και θα είμαστε εσαεί διεθνώς δακτυλοδεικτούμενοι.
________________________
Υ.Γ.: Ο οποιοσδήποτε ενδεχόμενος ή βέβαιος δισταγμός μιας νέας κυβέρνησης για την ακύρωση της πρόσληψης των 30.000 περίπου, των προσλήψεων «αλεξιπτωτιστών», πιθανόν να υποκρύπτει την υπόνοια, ότι η νέα κυβέρνηση για λόγους ψηφοθηρικούς και δια της σιωπής της, υπόσχεται τη διατήρηση των προσλήψεων, ώστε να κρατεί τους παρανόμως διορισθέντες σε κατάσταση εκλογικής ομηρίας...

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της τουρκικής οικονομίας, για τα τελευταία δέκα χρόνια, έδειχναν ότι έχει υπάρξει μια σημαντική προσπάθεια σταθεροποίησης, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία, έκανε σημαντικά βήματα πολιτικά όσο και γεωπολιτικά, τα οποία την είχαν οδηγήσει στην ισχυροποίηση της θέσης της και την είχαν αναγάγει σε ένα προνομιακό συνομιλητή όλων των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων είχαν οδηγήσει σε σημαντικές ξένες επενδύσεις στη χώρα, σε αύξηση της απασχόλησης, σε αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού προς τους ιδιώτες. Η οικονομική σταθερότητα συνδυαζόταν και με την πολιτική σταθερότητα εγγυητής της οποίας ήταν ο Ερντογάν. Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν την Τουρκία στο να διαμορφώσει μια ικανοποιητική οικονομική θέση στην περιοχή ενώ είχε και ένα πολύ μεγάλο δίκτυο επιρροής κρατών.

Ωστόσο, η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή, δεν άργησε να βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο. Η έξαρση του ισλαμισμού συνέπεσε με την απότομη αλλαγή της πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε το πραγματικό ισλαμικό του πρόσωπο και δεν άργησε να ταυτιστεί από όλους με τους Ισλαμιστές.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία πέρασαν από πολλά κύματα με ευθείες κατηγορίες και αποδεικτικά στοιχεία για οικογενειακή σχέση του Ερντογάν με τους Ισλαμιστές, ακολούθησε η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους, το αποτυχημένο πραξικόπημα και η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όλα δείχνουν ότι το πραξικόπημα ήταν κομβικής σημασίας για το μέλλον της Τουρκίας καθώς οδήγησε σε ταχύτατη οικονομική αποσταθεροποίηση ενώ σταδιακά οδηγεί και σε πολιτική αποσταθεροποίηση με τον Ερντογάν να έχει δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Η νέα σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία είναι, κατά την άποψή μου, μια εύθραυστη συμφωνία για την οποία μάλλον οι Ρώσοι έχουν δεύτερες σκέψεις πίσω από τη φαινομενική προσπάθεια συμφιλίωσης.

Το πραξικόπημα έδωσε την τέλεια αφορμή στις μεγάλες δυνάμεις να αποτελειώσουν την Τουρκία. Το νόμισμα έχει δεχθεί ισχυρότατες απώλειες έχοντας αποδυναμωθεί πάνω από 25% από την ημέρα του πραξικοπήματος ενώ ακολούθησε και η γενικότερη επιδείνωση βασικών μακροοικονομικών δεικτών.

Η πιστωτική ασφυξία είναι καταστροφική, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να διατηρήσει υψηλά επιτόκια για να αντιμετωπίσει την πτώση του TRY ενώ η πρακτική αυτή οδηγεί και σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αποδυνάμωση. Η Τουρκία τα έβαλε με τους κερδοσκόπους και αυτό ακριβώς ήταν ότι ήθελαν αυτοί που την έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Οι πιέσεις στο νόμισμα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Η Τουρκία διαθέτει ακόμα συναλλαγματικά αποθεματικά για να υπερασπιστεί το νόμισμα και στη συνέχεια θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Θα ξεκινήσει να πουλάει χρυσό, προκειμένου να εισπράξει ρευστό και να μπορέσει είτε να κάνει νέες παρεμβάσεις είτε να προσφέρει ρευστότητα στην τουρκική οικονομία. Με τα αποθεματικά σε χρυσό να βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους υψηλά, το συμπέρασμα είναι ότι η τουρκική λίρα, έχει ακόμα δρόμο προς χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου μετάλλου να αλλάξει χέρια και πιθανόν να καταλήξει στη Ρωσία.

Στην Τουρκία, εφαρμόζεται σιωπηλά η πολιτική που εφαρμόστηκε στον Ιράν (εκεί υπήρξε και εμπάργκο). Η πτώση στο νόμισμα θα οδηγήσει σε πιστωτική ασφυξία, σε πωλήσεις όλου του χρυσού, σε αύξηση του χρέους, σε κλείσιμο κάθε πηγής ρευστότητας και τελικά θα σύρει την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις όντας πλήρως εξουθενωμένη.

Ωστόσο, ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός με μίσος, αδιάλλακτος, επιθετικός, απρόβλεπτος και διακατέχεται από το όραμα της μεγάλης Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιέζεται τόσο περισσότερο επικίνδυνος θα γίνεται και τόσο θα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει μαχόμενη εξαπολύοντας επιθέσεις στους γύρω της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει στο παιχνίδι.

Ασφαλώς και αυτό είναι κάτι το οποίο δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε σε καμία περίπτωση. Άλλωστε είναι φανερό ότι ο Ερντογάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει βαθιά ρήγματα στην πολιτική ενότητα της Ευρωζώνης, καθώς κατάφερε να πλημμυρίσει τα ευρωπαϊκά εδάφη με πρόσφυγες (και όχι μόνο), καταφέρνοντας παράλληλα να εισπράξει και τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια, όντας μια χώρα που καμία σχέση δεν έχει με την Ευρώπη.

Επενδυτικά, η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τους επενδυτές στις ισοτιμίες, καθώς προσφέρει σημαντικές αποδόσεις, ενώ η πτώση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και για το μεγαλύτερο μέρος του 2017, αλλά με σημαντικά υψηλότερες διακυμάνσεις.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Τουρκίας έχει υποχωρήσει πάνω από 40% από τα υψηλά του (σε όρους δολαρίου) και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες απώλειες πριν αποτελέσει μια πραγματικά σημαντική αγοραστική ευκαιρία.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την τουρκική αγορά ομολόγων κυρίως όμως για το εταιρικό χρέος μεγάλων εταιριών, το οποίο έχει εκδοθεί με ρήτρα δολαρίου. Οι συνθήκες σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζουν με τις αντίστοιχες στη Ρωσία κατά την περίοδο της εισβολής στην Κριμαία. Από αυτή την οπτική γωνία, κάποια περισσότερο επιθετικά χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν.

Η Τουρκία παραμένει μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περικυκλωμένη από γεωστρατηγικά σχέδια μεγάλου βεληνεκούς, από τα οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να πιαστεί, ενώ βρίσκεται και κάτω από μια λυσσαλέα οικονομική και χρηματιστηριακή επίθεση. Πρόκειται για μια περιοχή υψηλού επενδυτικού κινδύνου που ακόμα δεν είναι σε θέση να προσφέρει καλές επενδυτικές ευκαιρίες υπολογίσιμου κινδύνου.

Το 2017 δεν αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερο για την Τουρκία, όμως αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για τους currency traders, οι οποίοι μπορούν να ελιχθούν γρηγορότερα αλλά και να αναλάβουν μικρότερους κινδύνους (liquidity traps και άλλους).

* Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist της Delta Forex Group
Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Τι κι αν η ενδογενής κρίση που διέρχεται η Ευρώπη διαρκώς επεκτείνεται και βαθαίνει; Τι κι αν ήδη η Βρετανία εγκαταλείπει την Ε.Ε. και περνά σκληρά στην αντεπίθεση απειλώντας την να δημιουργήσει έναν τεράστιο φορολογικό παράδεισο δίπλα στην πόρτα της αν αυτή θελήσει να εκδικηθεί για το Brexit, όπως ηλιθίως έχουν πολλάκις δηλώσει Βρυξέλλες και Βερολίνο; Τι κι αν, την ίδια ώρα, οι εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωση μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες χωρίς να δίδεται καμία απολύτως ουσιαστική απάντηση σε αυτές; Τι κι αν και οι ίδιοι οι λαοί των κρατών μελών της Ε.Ε., σε βορρά και νότο, εκφράζουν πλέον όλο και περισσότερο, σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, την αποστροφή τους για το «κοινό» οικοδόμημα των Βρυξελλών, όπως άλλωστε και σταθερά στις μετρήσεις του ευρωβαρόμετρου σε όλες τις χώρες μέλη; Τι κι αν όλα αυτά συνθέτουν, τελικά, μία πρωτοφανή, υπαρξιακής τάξεως κρίση για μίαΕνωση που κάποτε ενέπνευσε τόσο πολύ και τώρα απωθεί πια τόσους πολλούς;

Όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή σημασία για την κυβέρνηση που καθορίζει τις τύχες της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, αυτή του Βερολίνου, η οποία, δια του αρμόδιου υπουργού Σόιμπλε έθεσε προχθές θέμα τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (στην οποία ουδέποτε εντάχθηκε η πτωχευμένη Ελλάδα).Δηλαδή, της κατάργησης του τελευταίου εργαλείου συνοχής μιας Ευρώπης που, επί της ουσίας, διαλύεται, σε αντίθεση με τον γερμανικόπρουπολογισμό που, την ίδια στιγμή, καταγράφει πλεόνασμα 6,2 δις ευρώ, το μεγαλύτερο της τελευταίας πενταετίας: να τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στη Γηραιά Ηπειρο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, απειλεί κιόλας ξανά την Ελλάδα και με την υπόθεση του ΔΝΤ…

Κατά σύμπτωση, την προηγουμένη της δήλωσης Σόιμπλε, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνουο ανεξάρτητος Γάλλος υποψήφιος Πρόεδρος και πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι: «το σημερινό σύστημα ωφέλησε τη Γερμανία εις βάρος των ασθενέστερων κρατών μελών. […] Η δυσλειτουργία του ευρώ είναι για καλό της Γερμανίας, πρέπει να πω, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας μπλοκάρει μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα αύξαναν την αλληλεγγύη μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης». Το καλύτερο όμως, το άφησε για το τέλος: «Το ευρώ είναι ένα αδύναμο γερμανικό μάρκο. Το statusquo θα είναι συνώνυμο, σε δέκα χρόνια, με τη διάλυση του ευρώ».

Δεν είναι όμως μόνον τα εσωτερικά και τα «πέριξ» της Ευρώπης που δείχνουν πώς λειτουργεί πλέον το Βερολίνο. Την ίδια ώρασυμβαίνει και κάτι πρωτοφανές: ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ επιτίθεται με σκληρές ειρωνείες στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις απόψεις του περί εξωτερικής πολιτικής και για τον τρόπο που τις παρουσιάζει. Η απάντηση, δεν άργησε να έρθει: ο ίδιος ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Αγγλοι έκαναν έξυπνη κίνηση με το Brexitκαι προέβλεψε κι άλλες αποχωρήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, απείλησε με σκληρότατους φόρους τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα εργοστάσια στο Μεξικό, αλλά και ισοπέδωσε την πολιτική του Βερολίνου στο μεταναστευτικό. Δηλώνει δε ότι πολύ σύντομα θα συναντήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι και θα υπογράψει μαζί της ευρεία εμπορική συμφωνία.

Η κακομαθημένη Γερμανία, που συνήθισε όλα αυτά τα χρόνια να ηγεμονεύει στην Ευρώπη αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις της αλαζονικής πολιτικής της, τώρα βρίσκεται μπροστά στα καταστρεπτικά αποτελέσματα των επιλογών της, σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, όπως τα κάνανε, διαλύσανε πια την Ευρώπη για τα καλά. Και είναι πια αργά για δάκρια…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου