Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Ιαν 2015

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η γνωστή αντιπαράθεση του προέδρου της Ρωσικής Κοινοπολιτείας, Βλαδιμίρ Πούτιν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παίρνει όπως φαίνεται μια καινούργια ενδιαφέρουσα διάσταση που δείχνει πως κάποιοι στις Βρυξέλλες θέλουν με κάθε μέσο να προχωρήσει η εκστρατεία υπονόμευσης του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Akşam, η οποία επικαλείται πολωνικά και γερμανικά δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει να θέσει σε λειτουργία ένα καινούργιο τηλεοπτικό κανάλι στην ρωσική γλώσσα.
Ο νέος αυτός τηλεοπτικός δίαυλος θα επιδιώξει να αντιπαραταχτεί στο γνωστό ρωσικό κανάλι, Russian TV, το οποίο όπως ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι κάνει μεροληπτική προπαγάνδα υπέρ του ρωσικού καθεστώτος. Για την λειτουργία αυτού του καναλιού έχουν συμφωνήσει 15 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία και Πολωνία, δυο χώρες που πρωτοστατούν στην δημιουργία αυτού του καναλιού.
Το κανάλι θα εκπέμπει έκτος από την ρωσική και στην εσθονική και λετονική γλώσσα και θα επιδιώξει να αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο ενημέρωσης στο ρωσικό κανάλι, Russian TV, το οποίο κατηγορείται για μονόπλευρη προπαγάνδα και πληροφόρηση υπέρ του ρωσικού καθεστώτος.

Η ιδέα για την δημιουργία και εκπομπή ρωσόφωνου καναλιού ελεγχόμενο από την Δύση, είχε άρχισε να ωριμάζει από το 2009. Την περίοδο εκείνη η ρωσική τηλεόραση παρουσίαζε μεγάλη άνοδο και τότε είχαν εμφανιστεί πολλά ρωσικά ειδησεογραφικά κανάλια που πρόβαλλαν τις επιτυχίες του ρωσικού καθεστώτος.
Στη συνέχεια η κρίση της Ουκρανίας που είχε παράλληλα με τις πολεμικές συγκρούσεις και τηλεοπτικές «συγκρούσεις» μεταξύ των δυτικόφρονων καναλιών του Κιέβου και των ρωσόφωνων, καταστάλαξε η τελική απόφαση για την άμεση δημιουργία ενός τέτοιου καναλιού.

Η δημιουργία και λειτουργία αυτού του καναλιού, όπως ισχυρίζονται Ευρωπαίοι παράγοντες, θα συμβάλει στην σωστή ενημέρωση των ρωσόφωνων της ανατολικής Ευρώπης, που μέχρι σήμερα ενημερώνονταν μονομερώς από την ρωσική τηλεόραση και έτσι δεν έχουν την σωστή, κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση, πληροφόρηση.
Στο στόχαστρο βέβαια θα είναι το γνωστό διεθνώς δορυφορικό κανάλι, Russian TV, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα και έχει διακριθεί στα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης, στην κρίση και στον εμφύλιο της Συρίας και τελευταία στην μεγάλη κρίση της Ουκρανίας.
Το Russian TV κατάφερνε συχνά να διαψεύδει με ντοκουμέντα και ρεπορτάζ τα ψεύδη των δυτικών καναλιών, όπως στην περίπτωση της Συρίας όπου τις σφαγές των Ισλαμιστών τις παρουσίαζαν σαν σφαγές του συριακού καθεστώτος.

Όπως φαίνεται, ο πόλεμος κατά της Μόσχας και κατά του Πούτιν λαμβάνει καινούργιες διαστάσεις και σύντομα θα έχουμε και τηλεοπτικό πόλεμο με την φιλοδοξία εκ μέρους των Δυτικών να επηρεάσουν την ίδια την ρωσική κοινή γνώμη και να υπονομευόσουν με άλλο ένα μέσο τον Ρώσο πρόεδρο.
Εκείνο όμως που δεν αντιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην Ουάσιγκτον, είναι πως όλες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όλες οι επιθέσεις κατά του ίδιου του προέδρου της, Βλαδιμίρ Πούτιν, αντί να τον υπονομευόσουν, έχουν αυξήσει την δημοτικότητα του στο εσωτερικό της χώρας του.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Για τα θύματα του «οικονομικού πειράματος» στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Για τα θύματα της κοινωνικής ανισότητας και της αδικίαςΤο ντοκιμαντέρ μας δεν έχει τα  απαιτούμενα κεφάλαια που  χρειάζονται και ζητάμε την οικονομική στήριξη από τα κάτω, από εσάς, απ τους απλούς πολίτες.  Θα έχει διάρκεια 70′ με συντελεστές: Τάκης Μπαρδάκος σκηνοθεσία-δ/νση φωτογραφίας, Κώστας Ιορδανίδης μοντάζ και μουσική Μάριος Στρόφαλης
ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ
Ένας  λαός κάτω απ τα όρια της φτώχειας. Στρατιές ανέργων, νέοι χωρίς παρόν και μέλλον, συσσίτια σε κάθε γειτονιά, αυτοκτονίες… Μια κοινωνία βορρά στο βωμό οικονομικών συμφερόντων, του χρήματος και των αγορών που μπροστά στο  ανελέητο κυνήγι του χρήματος και των κερδών,  δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή.
ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ
Ως ευαισθητοποιημένοι κινηματογραφιστές, αποφασίσαμε να πάρουμε την κάμερα στον ώμο  και να  καταγράψουμε, τα  αδιέξοδα   που βιώνουν τα θύματα αυτού του πειράματος.
O σκηνοθέτης Τάκης Μπαρδάκος
Επιλέξαμε με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης από τα κάτω για να μπορέσουμε να κάνουμε μια παραγωγή ανεξάρτητη – απαλλαγμένη από κρατικές παρεμβάσεις ή λογοκρισίες συμφερόντων.
Η ταινία  μας  η «ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ», δεν έχει  χρηματοδότηση  από κανέναν επίσημο φορέα και για να  μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε, χρειαζόμαστε την δική σας οικονομική στήριξη.
ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
Περιμένουμε τη δωρεά σου:    www.squarefilms.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σε συναγερμό μετά από την δολοφονική επίθεση στο Παρίσι. Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Vigipirate το οποίο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επί της ουσίας το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε μόνιμη ισχύ από το 2007, όταν η απειλή της τρομοκρατίας στην Γαλλία αξιολογήθηκε ως “σοβαρή και μόνιμη”. Από την στιγμή της δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι, το σχέδιο άρχισε να εφαρμόζεται στο “κόκκινο” επίπεδό του που προβλέπει γενική κινητοποίηση και επιφυλακή.

Σ΄ όλη την Γαλλία κι όχι μόνο στο Παρίσι φρουρούνται και παρακολουθούνται στενά ΜΜΕ, πολυκαταστήματα, χώροι λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πριν από την τραγωδία, ο Υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve είχε ήδη ανακοινώσει την αύξηση του επιπέδου επαγρύπνησης κατά της τρομοκρατικής απειλής στη Γαλλία, μετά από μια επίθεση σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Joue-les-Tours από ισλαμιστές.

30 χρόνια αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής

Το 1978, ενώ η Ευρώπη αντιμετώπιζε ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων η Γαλλία προχώρησε στην δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος συναγερμού.

Το 1995, μετά από επιθέσεις ισλαμικών οργανώσεων από την Αλγερία το σχέδιο παίρνει το όνομα Vigipirate.
Από το 2003 έως το 2014, το Vigipirate αποτελούνταν από 4 επίπεδα, που κυμαίνονταν από “κίτρινο” ως “κόκκινο”.
Τον Φεβρουάριο του 2014, έναν νέο σχέδιο Vigipirate τίθεται σε εφαρμογή πιο απλό με μόνο δύο επίπεδα συναγερμού.
Αυτό το σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή με την χρησιμοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων.

Πηγή Le Figaro

Η Τουρκία κατηγορεί την Ευρώπη για... ισλαμοφοβία
Μια μέρα που όλος ο κόσμος θρηνεί τους νεκρούς της άθλιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, μόνο η Τουρκία βρήκε τρόπο να δικαιολογήσει, ουσιαστικά την επίθεση, κατηγορώντας την Ευρώπη για ισλαμοφοβία!

Δύο Τούρκοι υπουργοί, ο των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ, σχολίασαν το φρικιαστικό γεγονός με τον δικό τους, μοναδικό, τουρκικό τρόπο.

“Είμαστε κατά της τρομοκρατίας, όποιος και αν είναι ο λόγος που την προκαλεί. Ωστόσο η τρομοκρατία είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Το δεύτερο είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία, που αναπτύσσεται στην Ευρώπη και προκαλεί τα τρομοκρατικά κτυπήματα”, είπε ο Τσαβούσογλου, δικαιολογώντας, εμμέσως, πλην σαφώς, το τρομοκρατικό κτύπημα.

Η Τουρκία άλλωστε, ως κράτος υποστηρικτής της ισλαμικής τρομοκρατίας σε Συρία και Ιράκ, εδώ και καιρό, δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο.

“Η ελευθερία της θρησκευτικής πίστης πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και η πίστη κανενός δεν πρέπει να χλευάζεται. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης και δεν πρέπει να συνδέεται με την τρομοκρατία”, κατέληξε ο ανεκδιήγητος Τούρκος υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Τούρκος υπουργός Τουρισμού, αφού καταδίκασε την επίθεση, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα ένα τέτοιο συμβάν στο κέντρο του Παρισιού.

“Και οι μουσουλμάνοι πληγώθηκαν από τα σκίτσα του περιοδικού κατά του προφήτη Μωάμεθ. Η επίθεση όμως δεν πρέπει να συνδέεται με την κριτική των μουσουλμάνων κατά του περιοδικού. Πιστεύω πως άλλα ήταν τα κίνητρα”, δήλωσε.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Ιωάννης Μιχαλέτος

Οι Δυτικές χώρες πληρώνουν τα επίχειρα διαπλοκής, ανοχής, συναλλαγής ακόμα και συνενοχής με το εξτρεμιστικό Ισλάμ.
Κανένα έλεος πλέον στους Ισλαμοφασίστες.
Απαιτείται πλήρης εκρίζωση του φαινομένου με "αδρανοποίηση" όλων των διαχειριστών εξτρεμιστικών δικτύων στην Ευρώπη.

Η επίθεση στο Παρίσι έγινε από άτομα με πολύ καλή στρατιωτική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων που έδρασαν σε ένα καλά φυλασσόμενο σημείο της Γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο λόγω των προηγουμένων απειλών εις βάρος του περιοδικού, είχε διακριτική αστυνομική φύλαξη.

Οι δράστες φαίνονται έμπειροι, τουτέστιν έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν και κατά τα φαινόμενα σε χώρες που υπάρχει πολεμική δράση (λ.χ Συρία, Ιράκ).
Οι δράστες διέφυγαν προς τα Ισλαμοκρατούμενα βόρεια προάστια των Παρισίων, γεγονός που δείχνει και το δίκτυο κάλυψης που διαθέτουν.

Παρόλα αυτά ο αιφνιδιασμός των τοπικών αρχών ήταν πλήρης, ενώ οι δράστες είχαν πλήρη πληροφόρηση για το εγγύς περιβάλλον, είχαν φροντίσει την ασφαλή διαφυγή τους και δολοφόνησαν τους στόχους τους έχοντας πιθανώς έγκυρη πληροφόρηση ότι θα βρίσκονταν στα γραφεία τους εκείνη την ώρα.

Η όλη "επιχείρηση" κράτησε περί τα 200 δευτερόλεπτα με τρομερή ακρίβεια βολών εκ μέρους των δραστών. Δεν "έριξαν" στο ψαχνό, αλλά επί συγκεκριμένων στόχων 1-3 βολές τη φορά, ψάχνοντας για τον επόμενο κάθε φορά. Προφανώς "είχαν προβάρει" την όλη επιχείρηση αρκετές φορές και είχαν απομνημονεύσει τα πρόσωπα των στόχων, όπως και γνώριζαν το εσωτερικό των γραφείων.

Το κράτος της Γαλλίας φάνηκε απροετοίμαστο για τέτοιου είδους επιθέσεις (παρ'όλη τη κινητοποίηση που υπήρξε μετά την άνοδο του"Ισλαμικού κράτους") που έρχονται ύστερα από πολλαπλά κρούσματα δολοφονικών επιθέσεων από Ισλαμιστές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Βέλγιο, Βρετανία αλλά και απόπειρες σε πλείστα άλλα κράτη τους τελευταίους μήνες.

Είναι δεδομένο ότι οι τρομοκράτες θα επιχειρήσουν νέα χτυπήματα και για αυτό το λόγο εκ των πραγμάτων αυξάνεται ο συναγερμός και για την Ελλάδα, κανένα κράτος δεν είναι ασφαλές από τη δράση τους.

Επιπλέον το χτύπημα αυτό θα επιφέρει και πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, αλλά και την υπόλοιπη Ε.Ε.

Πηγή RIMSE

"Πήραμε εκδίκηση για τον Προφήτη"

«Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη!» φώναζαν οι δύο κουκουλοφόροι ένοπλοι που μετέτρεψαν σε σφαγείο τα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, όπως τις κατέγραψε η αστυνομία και τις επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο ιμάμης της περιοχής Ντρανσί Χασέν Σαλγκουμί μετέβη στο σημείο της επίθεσης και δήλωσε «Η δημοκρατία πρέπει να φανεί ισχυρή απέναντι σε όσους επιθυμούν να σπείρουν τον τρόμο. Οι ένοπλοι παραβίασαν την ελευθερία μας και τις αξίες μας. Δικαιούται κανείς να διαφωνεί με ένα σκίτσο, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι ένα άλλο σκίτσο, όχι η βία».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η αστυνομικοί που φρουρούσαν την είσοδο δεν ήταν παρόντες την ώρα της εισόδου των δολοφόνων. 'Ηρθαν λίγο αργότερα, ενώ κατόπιν κατέφθασαν και ενισχύσεις. Οι νεκροί είναι 12, 10 πολίτες και δύο αστυνομικοί, ενώ η κατάσταση πέντε εκ των 20 τραυματιών είναι σοβαρή.

Νεκρός και ο 80χρονος κομίστας Ζορζ Βολινσκί

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τέσσερις κορυφαίοι Γάλλοι σκιτσογράφοι, όλοι συνεργάτες του περιοδικού. Βρίσκονταν εκεί για να λάβουν μέρος στην εβδομαδιαία σύσκεψη των συντακτών, η οποία γινόταν κάθε Τετάρτη πρωί.

Πρόκειται για τον πασίγνωστο βετεράνο κομίστα Ζορζ Βολινσκί, 80 ετών, τον διεθυντή του Charlie Hebdo και εκ των βασικών υπερασπιστών της δημοσίευσης σκίτσων που σατιρίζουν τον Μωάμεθ, Στεφάν Σαρμπονιέ (υπέγραφε τα σκίτσα του ως Charb), 47 ετών, τον 76χρονο Ζαν Καμπύ (υπέγραφε ως Cabu) και τον Μπερνάρ Βελάκ, 57 ετών (υπέγραφε ως Tignous).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Μπορεί ο Χριστόδουλος Ξηρός να πήρε πλέον το δρόμο της φυλακής, με τα δελτία ειδήσεων να παρουσιάζουν το θέμα περίπου ως νέα Οδύσσεια, όμως, είναι άραγε αυτός ο μόνος τρομοκράτης με τον οποίο θα έπρεπε να ασχολούμαστε αυτό τον καιρό, ή  υπάρχουν κι άλλοι, ενδεχομένως δε περισσότερο επικίνδυνοι για τη χώρα;

Δυστυχώς, το δρόμο της πολιτικής τρομοκρατίας έχει επιλέξει ακόμα μια φορά η κυβέρνηση η οποία, ακολουθώντας φυσικά τις πρακτικές, αν όχι και τις εντολές του Βερολίνου, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

Το 2015 δεν είναι το 2012. Ο διχαστικός και ο τρομολαγνικός λόγος δεν περνάνε πλέον. Το έχουμε πει τόσες φορές και εδώ και τόσο πολύ καιρό, που θα έπρεπε να το έχουν ήδη αντιληφθεί. Το βλέπουν άλλωστε καθαρά πια από την ώρα που ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Η κυβέρνηση επιμένει να τρομοκρατεί με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με την απώλεια καταθέσεων,  με την έλευση εξωγήινων και με πανούκλες και χολέρες.

Δεν είναι βέβαια παράδοξο ότι στρέφεται και πάλι εκεί: από την ώρα που δεν έχει τίποτε άλλο να πει, καθώς τα περί ανάπτυξης, success story, μείωσης της ανεργίας και όλα τα συναφή έχουν αποδειχθεί κουραφέξαλα, τι άλλο της μένει; Τίποτα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκεί πολιτική τρομοκρατία. Είναι εγκληματικό αυτό που έχει επιλέξει να κάνει, από μόνο του εγκληματικό.

Βέβαια, τους βγήκε το 2012, όπου πάλι επιστρατεύθηκε η ίδια μέθοδος κατατρομοκράτησης των πολιτών. Τώρα όμως, δεν βγαίνει πια, ενώ μέχρι και ορισμένοι τίμιοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες το έχουν αντιληφθεί και το λένε ότι πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αθλιότητες.

Στις δύο εβδομάδες που μένουν μέχρι τις εκλογές, η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τροπάριο.

Όχι μόνον γιατί είναι άθλια η πολιτική τρομοκρατία και σε τίποτα δεν συνάδει με δήθεν ευρωπαιστές και μεταρρυθμιστές σύγχρονους πολιτικούς (της κακιάς ώρας), αλλά και επειδή κινδυνεύει πια να της γυρίσει τόσο ανάποδα, ώστε η ήττα της να είναι όχι απλώς μεγάλη, αλλά δραματική...

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Η αποχή μας από την αρθρογραφία δεν οφειλόταν ούτε σε κάποιο ταξίδι αναψυχής ούτε σε διακοπές λόγω των εορτών αλλά σε σοβαρότατους λόγους υγείας στενού μας συγγενικού προσώπου… Η πολύ δύσκολη αυτή εμπειρία μας έδωσε την δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε με ακόμη πιο τραγικό τρόπο το που ζούμε! Ναι, που ζούμε… Ακόμη και εμείς που καυτηριάζουμε σκληρά την πραγματικότητα, το success story του κ. Σαμαρά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το χάος που επικρατεί και στον τομέα της υγείας…

Τι να πει πρωτοπεί κανείς; Ότι στην υγεία γίνεται μάλλον μια ιδιότυπη «εθνοκάθαρση» στους ηλικιωμένους; Ένας σύγχρονος καιάδας… Ζητάς κρεβάτι σε εντατική μονάδα για ηλικιωμένο και θα το έχεις μόνον αν δεν υπάρχει κάποιος νεότερος σε ηλικία που θα το χρειαστεί… Ο «Θεός» του ΕΚΑΒ αποφασίζει ποιος ζει ποιος πεθαίνει… Πηγαίνεις τον ηλικιωμένο συγγενή σου στον Ευαγγελισμό με καρδιακό πρόβλημα και φεύγεις με σπασμένο γοφό γιατί τους έπεσε από το φορείο (!!!) και το απέκρυψαν όλοι… Τον πηγαίνεις στο ΚΑΤ όπου εγχειρίζουν τον σπασμένο γοφό αλλά δεν ασχολούνται με τα καρδιολογικά προβλήματα και σου λένε να πας σε δικό σου καρδιολόγο!!!

Αλλά για να μην είμαστε άδικοι και κάποιοι νέοι έχουν και αυτοί την «τιμητική» τους!!! Πας από τροχαίο στο ΚΑΤ, 20 ετών νέος, με τέσσερα σπασμένα δάκτυλα του ποδιού και σε εξετάζει γιατρός μετά από 6-7 ώρες!!! Σου λέει ότι πρέπει να εγχειριστείς και σου δίνουν εξιτήριο για να πας μετά από 2-3 ημέρες για να σου πουν πότε θα εγχειριστείς!!! Φυσικά η εγχείρηση θα γίνει μετά τις γιορτές δηλαδή μετά πάνω από ένα μήνα από τότε που κτύπησες…

Πας με κτυπημένο πχ αγκώνα και πόδι, από το ίδιο τροχαίο, σε εξετάζουν στο ΚΑΤ, σε διώχνουν και σου λένε πάλι να επανέλθεις μετά τις γιορτές για να σε δούν. Στον φάκελο σου γράφει μόνο το κτύπημα του αγκώνα… Ρωτάς τι θα γίνει με το κάτω μέρος του ποδιού που πονάς, σε ρωτούν: γιατί κτύπησες και εκεί; Δεν το γράφει ο φάκελος σου… Σε εξετάζουν εκ νέου και σου λένε ότι «πρέπει να εγχειριστείς αύριο γιατί το δάκτυλο σου σαπίζει και αν καθυστερήσεις θα πρέπει να στο κόψουνε»!!! Λες: να κάνω αμέσως την εγχείρηση και η απάντηση είναι εμείς εδώ δεν μπορούμε, πήγαινε αλλού!!!! Μα θα μου κόψουν το δάκτυλο, δεν έχω λεφτά για ιδιωτικό νοσοκομείο!!! Η απάντηση που έλαβε ο συγκεκριμένος αυτός νέος ήταν λίγο-πολύ, ότι έχει δέκα δάκτυλα… Μείον ένα πειράζει; Την Τρόικα σίγουρα καθόλου…

Βεβαίως για να μην είμαστε άδικοι με το κράτος του Σαμαροβενιζέλου, οι δύο νέοι αυτοί δεν ήταν συμπατριωτάκια μας… Μπορεί να είχαν γεννηθεί στην χώρα μας από νόμιμους μετανάστες, μπορεί να έχουν τελειώσει Ελληνικά σχολεία, μπορεί τα ίδια να αισθάνονται Έλληνες, αλλά δεν είναι Έλληνες. Μάλλον πληρώνουν φόρους σε άλλο κράτος, όχι στην Ελλάδα… Μάλλον και για αυτούς έχει κτιστεί ένας φράκτης, σαν του Έβρου, που μας έδειξε με υπερηφάνεια ο υπ’ ατμόν πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, ένας φράκτης που τους αποκλείει όχι από του να μπουν στην Ελλάδα, αλλά στις δομές της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας… Τώρα να αναφερθούμε στις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε υγειονομικό υλικό, σε κουβέρτες, σεντόνια, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πολλών γιατρών, στα ανοικτά χέρια άλλων γιατρών που περιμένουν το κάτι τις τους, στην βρώμα… Μάλλον άδικος κόπος θα είναι για τους κκ Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη…

Ειλικρινώς από τα όσα διαβάζουμε στα ΜΜΕ, ακούμε στα ραδιόφωνα, την τηλεόραση, στα ξένα μέσα, οι εκλογές δεν πρέπει να γίνονται στην χώρα μας… Μπορεί να γίνονται στην Ζιμπάμπουε!!! Δεν μπορεί να ασχολούνται εδώ μόνο με το ευρώ, με την ευρωζώνη, με την κατάκτηση του διαστήματος που λέει ο λόγος, και να μην γίνεται κουβέντα για τους ανθρώπους που ΠΕΙΝΑΝΕ, για τους ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ, για τα παιδιά που ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ βασικά αγαθά, για τους άστεγους, για τους άνεργους για όλους αυτούς που κάποιοι χωρίς να τους κρίνει κανένα δικαστήριο έχουν καταδικαστεί σε αργό θάνατο…

Εδώ ασχολούνται ορισμένοι με το αν ο κ. Τσίπρας είναι άθεος… Γιατί άφησε να πετάξει το περιστέρι στον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανίων στον Πειραιά… Ενώ ο κύριος Σαμαράς… Ε; Χριστιανός με τα όλα του!!! Και τον σταυρό του κάνει, και εκκλησία πηγαίνει και παράλληλα καταδίκασε ένα ολόκληρο λαό να ζει τον δικό του Γολγοθά! Αυτός δεν είναι απλός Χριστιανός.. Αυτός είναι Άγιος!!! Μόνο που δεν περνά ο ίδιος τις δοκιμασίες, αλλά αφήνει τους άλλους να τις περάσουν για αυτόν… Και περιμένει ο ίδιος να «αγιάσει» ξεγελώντας για άλλη μια φορά τον Ελληνικό λαό. Όπως τότε που ήταν ο μαχητής της ελευθερίας, ο Ζορό που θα μας απελευθέρωνε από τα μνημόνια… Τρομάρα του…

Κατά τα άλλα, η τρομολαγνεία, η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων από τους πάσης φύσεως δανειστές και κερδοσκόπους συνεχίζεται… Μόνο η καταστροφή της γης δεν μας έχουν πει ότι θα έλθει αν τυχόν και αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ… Ο Αρμαγεδδών θα είναι τρίχες μπροστά του… Αλλά αυτή την φορά έχουν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται… Ποιος να φοβηθεί και τι; Ο άνεργος, την ανεργία; Ο ανασφάλιστος μήπως μείνει ανασφάλιστος; Ο πεινασμένος την πείνα; Ο φτωχός την φτώχεια; Λέτε να τα καταστρέψουν οι 6 εκατομμύρια Έλληνες που βρίσκονται κάτω από ή στα όρια της φτώχειας όλα τώρα όπως «αυτή την προοπτική της Ανάπτυξης, που ήδη έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα» που δήλωσε ο κ. Σαμαράς πριν από λίγες ημέρες;

Καλά το άτομο δεν παίζεται… Ξεκίνησε η προοπτική της ανάπτυξης… Ζήτω!!! Ζήτω!!! Άντε να έρθει με το καλό η «προοπτική» και μετά να έρθει και η «ανάπτυξη»… Σε κανένα τέρμινο φανταζόμαστε θα είναι όλα εδώ… Όμως ελπίζουμε ο Ελληνικός λαός, πολύ πιο γρήγορα από ότι τότε που ο κύριος Σαμαράς και η παρέα του θα μας φέρουν την προοπτική της ανάπτυξης να πάρουν αυτό που τους αξίζει… Τα παπούτσια στο χέρι και ειδικά δικαστήρια για όσα εγκλήματα έχουν διαπράξει εναντίον του Ελληνικού λαού…

Το άρθρο αυτό το αφιερώνουμε στην μνήμη του ανθρώπου Σεραφείμ Φυντανίδη που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε στο νοσοκομείο λίγο πριν φύγει από κοντά μας…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Κόβονται στελέχη με πατριωτική φωνή στη Θράκη, για να ικανοποιηθεί το DEB

Γράφει ο Ανδρέας Καψαμπέλης

Την ώρα που χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πειραιά μιλούσε (με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες) περί «σημαντικής ημέρας για την Ορθοδοξία και λαμπρής γιορτής για τον ελληνικό λαό», η Θράκη έβραζε –σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας- από τις πληροφορίες για περίεργα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με κύκλους της μειονότητας που συνδέονται με το τουρκόφιλο κόμμα DEB!

Οι πληροφορίες αυτές έχουν φτάσει και στην Αθήνα, προκαλώντας σοβαρούς προβληματισμούς για το τι «παίζεται» στην περιοχή, σε μία περίοδο πολύ ευαίσθητη για τα εθνικά ζητήματά μας.
Οι διαστάσεις του θέματος θα περιορίζονταν σε τοπικό επίπεδο αν δεν υπήρχε το προηγούμενο των ευρωεκλογών, όταν με εντολή της Κουμουνδούρου αντικαταστάθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο η Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, επειδή με τις πατριωτικές απόψεις της ενοχλούσε, μεταξύ άλλων, και το τουρκικό προξενείο. Επίσης, την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσύρει, για ανάλογους λόγους, την υποστήριξή του από τον Θεόδωρο Καρυπίδη, που διεκδίκησε την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τελικά την κέρδισε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Σε αυτές τις εκλογές σχεδιάζεται κατ’ αρχάς ανατροπή της πάγιας τακτικής όλων των κομμάτων να συμπεριλάβουν το πολύ έναν μουσουλμάνο υποψήφιο στους νομούς με ισχυρό μειονοτικό στοιχείο.

Έτσι, στην Ροδόπη, εκτός από τον νυν βουλευτή Αϊχάν Καραγιουσούφ, προωθείται η συμμετοχή ακόμη ενός, του πρώην βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, για τον οποίο στο παρασκήνιο λέγεται ότι δεν μπήκε στο ευρωψηφοδέλτιο τον περασμένο Μάιο επειδή συμμετείχε σε εκείνες τις εκλογές το εθνικιστικό μειονοτικό DEB, γνωστό και ως Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.

Η Ροδόπη είναι τριεδρική και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα, θεωρείται πολύ πιθανό να έχει τις δύο έδρες, ανάλογα με το ποσοστό που θα κερδίσει.

Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, το γεγονός ότι ο νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χατζή Οσμάν Ραήφ Αχμέτ, συνιδρυτής του DEB, αρνήθηκε να είναι εκ νέου υποψήφιος προκειμένου να κατευθύνει, όπως εκτιμάται, τις ψήφους προς την πλευρά που επιθυμεί το τουρκόφιλο κόμμα. Στις ευρωεκλογές το DEB ξεπέρασε στο νομό Ροδόπης το 42% και στο νομό Ξάνθης το 22%, κάτι που δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη Θράκη.

Αποκλεισμός
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι την ίδια ώρα επιχειρείται ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών που διακρίνονται για τις πατριωτικές απόψεις τους σχετικά με τα εθνικά θέματα και τους οποίους οι εσωκομματικοί πολέμιοί τους επιχειρούν να εξουδετερώσουν, χαρακτηρίζοντάς τους «εθνικιστές».

Πέραν του κομματικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα ανησυχίας είναι διάχυτο και στην ευρύτερη κοινωνία της Ροδόπης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πολλές είναι και οι απορίες που διατυπώνονται για το αν έχουν γίνει συμφωνίες, σε ποιο επίπεδο –τοπικό ή κεντρικό- και ποιες παρενέργειες μπορεί να εκδηλωθούν.
Όπως λέγεται ενδεικτικά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, δεν αποκλείεται η πλειοψηφία του στη Βουλή να εξαρτάται από τρεις μουσουλμάνους βουλευτές που θα επηρεάζονται από άλλα κέντρα.
Για ορισμένους ο εφιάλτης γίνεται μεγαλύτερος στη σκέψη ότι στη γειτονική Βουλγαρία το αντίστοιχο τουρκόφιλο κόμμα έφτασε να γίνει ρυθμιστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης!

Προπαγάνδα εν όψει εκλογών σε μουσουλμάνους
Σκληρή προεκλογική προπαγάνδα, με έντονο θρησκευτικό χρώμα, ασκούν οι «πράκτορες» της Τουρκίας στη Θράκη, εν όψει των επερχόμενων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Βασικός σκοπός είναι φυσικά η εκλογή των δικών τους εκλεκτών υποψηφίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ η τακτική που ακολουθείται είναι η «βροχή» συσκέψεων και ομιλιών σε χωριά με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο, όπως και τα… δωράκια.

Στις 3 Ιανουαρίου ήταν η επέτειος εορτασμού της γέννησης του Μωάμεθ, το «Μεβλί Καντιλί» όπως ονομάζεται. Με αφορμή, λοιπόν, τη μουσουλμανική γιορτή, ο τούρκος πρόξενος Αλί Ριζά Ακιντζί και ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραϊμ Σερίφ πραγματοποίησαν μπαράζ επισκέψεων σε πολλά χωριά της περιοχής και ομιλίες με έντονο πολιτικό περιεχόμενο, ενώ μοιράστηκαν ακόμη και δωράκια σε παιδιά(!) στα τζαμιά που επισκέφθηκαν οι δύο άντρες.

Όπως αναφέρει πηγή μας, παρότι από πέρυσι τον Μάιο έτρεψε σχέδιο ενδυνάμωσης του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, του γνωστού DEB, ώστε να είναι υποψήφιο στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι πολιτικές εξελίξεις και το βραχύ διάστημα προετοιμασίας πάγωσαν προς το παρόν τις βλέψεις των ανθελληνικών μηχανισμών.

Πλέον, οι Τούρκοι «πράκτορες» ασκούν προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που θα είναι υποψήφιοι με τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να έχουν φωνή και δύναμη στη Βουλή, έχοντας βρει γόνιμο έδαφος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ.

Α. Μάτιος

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κλεισθένης 

"Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη".
 

Οι απειλές απ' τον δυτικό τύπο προσπαθούν να τρομάξουν τον Ελληνικό λαό για ένα πιθανό grexit.
 

Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την έξοδό μας απ' την ευρωζώνη φοβούνται να το πουν ξεκάθαρα, πλην ΚΚΕ.
 

Ας κάνουμε μία χρονική ανασκόπηση του τι συνέβη απ' όταν ο Σημίτης χωρίς ουσιαστικά να ρωτήσει κανέναν μας έβαλε στο ευρώ.
 

Είναι γνωστό ότι στο ευρώ μπήκαμε με πολιτική απόφαση και με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία.
 

Αυτοί που πολιτικά αποφάσισαν να μας επιτρέψουν την είσοδο στην ευρωζώνη το έκαναν γιατί επιθυμούσαν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων; Επιθυμούσαν την οικονομική σύγκλιση;
 

Σαφώς και όχι. Ήθελαν πελάτες-αγοραστές της βαριάς τους βιομηχανίας. 

Μας φόρτωσαν με ένα υπέρογκο χρέος πουλώντας ότι παρήγαγαν και μιζάροντας τους πρόθυμους πολιτικάντηδες.
 

Μας διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό, την γεωργία, την κτηνοτροφία κτλ.
 

Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ άρχισε και η οικονομική καταστροφή του λαού μας.
 

Χάσαμε την οικονομική και πολιτική δυνατότητα που μας παρείχε το εθνικό νόμισμα και μαζί την εθνική μας ανεξαρτησία.
 

Επιπλέον οι Γερμανόφιλες κυβερνήσεις μειοψηφίας παρέδωσαν με τα μνημόνια κάθε δυνατότητα ανάκαμψης και προόδου.
Πολλοί φοβούνται, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, ότι έξω απ' το ευρώ υπάρχει το χάος.
 

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι πριν λίγα χρόνια είχαν σαν εθνικό νόμισμα την δραχμή, ήμασταν στο χάος τότε;
 

Με εθνικό νόμισμα την δραχμή μπορέσαμε και αναστήσαμε την Ελλάδα που είχε καταστραφεί απ' την ναζιστική Γερμανία και τον εμφύλιο.
Με την δραχμή μπορέσαμε να ανεβάσουμε το μέσο βιωτικό επίπεδο σε ανεκτά όρια έτσι ώστε το προσδόκιμο ζωής να ανεβεί. 
Μπορεί να ήμασταν φτωχότεροι απ' τους βορειοευρωπαίους αλλά είχαμε βάλει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. 
Παρόλα τα τραγικά λάθη των κυβερνόντων προοδεύσαμε. 
Το Ελληνικό διαμόνιο δημιούργησε χιλιάδες επιχειρήσεις, ανέπτυξε την γεωργία και την κτηνοτροφία. Είμασταν αυτάρκεις ενώ σήμερα με το ευρώ εισάγουμε ακόμη και τα τρόφιμά μας.
 

Εγώ έχω πάρει προ πολλού θέση υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας απ' την  Ε.Ε και το ευρώ. Είναι η καλύτερη λύση για την πατρίδα.
 

Τώρα μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να απαλλαγούμε απ' την δικτατορία του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης Ε.Ε. Ας την εκμεταλλευτούμε χωρίς φόβο, ας πιέσουμε με κάθε τρόπο τους πολιτικάντηδες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκείνο που θα συμβεί είναι, όταν αποφασίσουμε την έξοδό μας απ' την ευρωζώνη θα μας πιέζουν να παραμείνουμε. 

Οφείλουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να μην ακούσουμε τις "σειρήνες" των ευρωλάγνων και αποφασιστικά να τους "διαολοστείλουμε". ΕΞΩ απ' την Ε.Ε και το ευρώ.
 

Τελεία και παύλα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος 

Και μάλλον δεν θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τα μεσάνυχτα για ν' ακούσει τα μη αναστρέψιμα γι αυτόν αποτελέσματα.

Αλλά τί ''έξαφνα'';  Γιατί έξαφνα;
Δεν το περιμένει άραγε;
Θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα της κοινωνίας, ή ότι του έλεγαν άλλα, οι σύμβουλοί του;

Ποιές άλλες ''αλήθειες'' θα σκαρφιστεί για να αποφύγει τα επερχόμενα;
Και είναι αντρίκιο αυτό; Παλικαρίσιο; Ταιριάζει με το μπόϊ του;

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, λέει ο μεγάλος Αλεξανδρινός! Αλλά πού;
Το θάρρος και η λεβεντιά είδη προς εξαφάνιση στην Κατοχική κυβέρνηση.

Κι αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις, επιμένει ο ποιητής.
Κι όχι μόνον την Αλεξάνδρεια, αλλά και το πολιτικό μέλλον και τα μεγαλεία και τους συμβούλους, τους παρατρεχάμενους.
Πάλι μοναξιά. Πάλι ταβάνι!

Βέβαια υπάρχει πάντα το περιθώριο (με την ισχνή αυτή εξουσία που έχει ακόμη), να απαγορεύσει το συγκεκριμένο ποίημα, ή ακόμα και όλον τον Καβάφη!
Άλλωστε και οι άλλοι είχαν απαγορεύσει τον Μίκη!
Αλλά μάλλον ούτε έτσι θα λυθεί το πρόβλημά του.

Δύσκολα τα πράγματα όταν Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον.
Κι ακόμα δυσκολότερα όταν τον ''απολείπειν'' και ο λαός!...
    
Υ.Γ.  Και προς τί η φωτογραφία πλάϊ στο συρματόπλεγμα; Για να μας φοβίσει, ή για να συνηθίσει;
Και πώς αισθάνεται άραγε δίπλα στον φράχτη; Ότι είναι μέσα, ή ότι είναι απ' έξω;

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Σε μια σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα εξέδωσε χθες νέα NAVTEX με την οποία στέλνει μέχρι τις 6 Απριλίου το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» για παράνομες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχές μάλιστα που έχουν ήδη παραχωρηθεί άδειες ερευνών σε αμερικανική, ισραηλινή, ιταλική και κορεατική εταιρεία.

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα ουσιαστικά δίνει τέλος σε κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, απορρίπτοντας και την τελευταία κίνηση καλής θέλησης του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τη Δευτέρα επανέλαβε τη δέσμευσή του για συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στα ωφελήματα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μετα τη λύση του Κυπριακού, δεσμευόμενος επίσης ότι οι «εκκρεμότητες» σχετικά με το φυσικό αέριο θα μπορούν να συζητηθούν στην τελική φάση των συνομιλιών σε συνδυασμό με το εδαφικό.

Η «προσφορά» αυτή του κ. Αναστασιάδη προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση καθώς θεωρήθηκε ότι αποτελεί μονομερή παραχώρηση προς την τουρκική πλευρά και μάλιστα τη στιγμή που δεν προδιαγράφονταν καμιά αλλαγή της τουρκικής στάσης.


Από τις 6 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου το «Barbaros» και τα συνο­δευτικά σκάφη «Μ/V Bravo» και «M/V Kofso» θα διεξαγάγουν έρευνες νοτίως της Λεμεσού εντός των κυπριακών οικοπέδων 1, 8, 9 και 12. Ορισμένα από τα σημεία όπου θα κάνει τις παράνομες έρευνές του το «Barbaros» είναι πολύ κοντά στο κοί­τασμα «Αμαθούσα» όπου κάνει έρευνες για λογαριασμό της Κυ­πριακής Δημοκρατίας η «ΕΝΙ/Kogas»

Η κίνηση αυτή πάντως θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως διπλωματικός ελιγμός καθώς τις επόμενες ημέρες θα κλιμακωθεί η πίεση για επανάληψη των συνομιλιών και πλέον η Λευκωσία θα μπορεί να επιμείνει ότι η κίνηση καλής θέλησης στην οποία προέβη απορρίφθηκε εμπράκτως με την έκδοση νέας NAVTEX.

Η τουρκική NAVTEX 016/15 αφορά τις έρευνες του «Barbaros» και των συνοδευτικών σκαφών M/V Bravo και M/V Kofso από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Απριλίου σε περιοχές νοτίως της Λεμεσού εντός των Κυπριακών Οικοπέδων 1, 8, 9 και 12.

Ορισμένες συντεταγμένες των σημείων στα οποία θα κάνει τις παράνομες έρευνές του το «Barbaros» είναι πολύ κοντά στο κοίτασμα «Αμαθούσα» όπου ήδη έχει εγκατασταθεί το πλωτό τρυπάνι Saipem-10000 της Κοινοπραξίας ENI/Kogas.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται εντατικά πάντως οι εργασίες των ξένων εταιρειών, με την ENI/Kogas να έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Αμαθούσα» ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, με το τρυπάνι να έχει φθάσει σε βάθος 1.000 μέτρων.

Λεβιάθαν
Σε μία ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη, μετά την εμπλοκή που έχει υπάρξει στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και τις σκιές στη συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας για αγορά φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει καλέσει στο Αμάν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογραφεί και MOU για την προμήθεια της Ιορδανίας με κυπριακό φυσικό αέριο.

Το «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι οι έρευνες γίνονται σε απάντηση των «μονομερών κινήσεων» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» και απείλησε ότι σε συνεργασία με την Τουρκία θα γίνουν όλες οι «διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων γεώτρησης, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος, που είχε αναλάβει να προωθήσει στην Άγκυρα φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Με πολλά εγκωμιαστικά σχόλια αντιμετώπισε η τουρκική πλευρά την «υπόσχεση» που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κύριος Σαμαράς, κατά την διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στα μειονοτικά χωριά της δυτικής Θράκης, ότι θα ξαναδικαστεί η προσφυγή τους για την αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητας των Ιδρυμάτων της μειονότητας, η οποία έχει ήδη απορριφτεί από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τούρκικης εφημερίδας, Yeni Şafak, με τον πολύ ενδεικτικό τίτλο, «Yunanıstan yeniden yargılanacak», δηλαδή «Η Ελλάδα θα ξαναδικάσει», αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του αυτές τις μέρες στα μειονοτικά χωριά της δυτικής Θράκης, ότι η προσφυγή των μειονοτικών ιδρυμάτων, που απορρίφτηκε από τον Άρειο Πάγο για την αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητας τους, θα ξαναδικαστεί, με την ελπίδα φυσικά της ικανοποίησης του αιτήματος αυτών των μειονοτικών ιδρυμάτων που ανταποκρίνεται στις τουρκικές διεκδικήσεις στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η πρόσφυση των μειονοτικών ιδρυμάτων, «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (İTB), «Πολιτιστικό Ίδρυμα Τουρκάλων Γυναικών Ροδόπης» (RTKKD), και, «Τοπικό Ίδρυμα Μειονότητας Έβρου», (MAGD), που είχαν απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναγνώρισης της τουρκικής τους ταυτότητας μετά την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο, θα μπορούν να ξανάπροσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια με την προοπτική της τελικής δικαίωσης τους και με άμεση συνέπεια την αναγνώριση της τουρκικής τους ταυτότητας.
Όπως είναι γνωστό, με μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα ανωτέρω τρία μειονοτικά ιδρύματα, είχε καταγγελθεί η ελληνική πλευρά για την καταπάτηση του «δικαιώματός» τους (παρά την ρητή αναφορά της συνθήκης της Λοζάνης ότι υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα), να έχουν την λέξη τουρκική-α στις ταμπέλες τους, κάτι που ήδη έχει απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια και από τον ελληνικό Άρειο Πάγο.
Τώρα με την νέα αυτή παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά, δίνεται ξανά η δυνατότητα στα μειονοτικά αυτά ιδρύματα, τα οποία όπως είναι φανερό δρουν με τουρκικές εντολές από την Άγκυρα, να έχουν την δυνατότητα να επαναπροσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια με την προοπτική να δικαιωθούν και να αποκτήσουν το δικαίωμα της αναγνώρισης της τουρκικής ταυτότητας.

Το ζήτημα αυτό έχει τεράστια σημασία και σχετίζεται με τις εδώ και χρόνια προσπάθειες της Άγκυρας για την αναγνώριση σε ιδρύματα της μειονότητας τουρκικής ταυτότητας, σαν το πρώτο και θεμελιώδες βήμα για την ολική αναγνώριση στην μειονότητα τουρκικής ταυτότητας, με συνέπεια να πατήσει και τυπικά «πόδι» (γιατί ουσιαστικά έχει ήδη πατήσει «πόδι» με το προξενείο της Κομοτηνής), η Άγκυρα στην δυτική Θράκη και να προχωρήσει το παλιό στης σχέδιο για συνδιοίκηση και στην συνέχεια για την δημιουργία ανεξαρτήτου τουρκικού μουσουλμανικού κράτους στην περιοχή.
Για τον λόγο αυτό το λιγότερο σαν επιπολαιότητα μπορεί να χαρακτηριστεί η είδηση που έρχεται από την άλλη πλευρά, ότι Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την ελπίδα στα μειονοτικά προπαγανδιστικά ιδρύματα ότι θα έχουν το δικαίωμα να ξανά προσφύγουν τα ελληνικά δικαστήρια για την αναγνώριση της τουρκικής τους ταυτότητας

Φαίνεται πως στον βωμό της εκλογικής διαμάχης, κάποιοι παίζουν επιπόλαια με την «φωτιά» στην δυτική Θράκη, μια φωτιά που αν ανάψει, οι φλόγες της θα τσουρουφλίσουν όλο το εθνικό οικοδόμημα. Αν είναι δυνατό Έλληνας πρωθυπουργός να προχωρεί σε τέτοιες ενέργειες για εκλογικές σκοπιμότητες.
Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί και η αντίπαλη παράταξη, δηλαδή ο Σύριζα, δεν απέχει και πολύ από τέτοιες θέσεις. Όλα αυτά δεν προοιωνίζουν τίποτα το θετικό για το εθνικό πρόβλημα της δυτικής Θράκης, που για άλλη μια φορά γίνεται αντικείμενο αισχρής και αντεθνικής πολιτικής εκμετάλλευσης.
Φτάνει πια!

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου