Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Δεκ 2014

Του Αναστάσιου Λαυρέντζου

Στις επόμενες μέρες θα γίνει ελληνοτουρκικό συμβούλιο κορυφής στην Αθήνα. Το κατά πόσο αυτό είναι σκόπιμο ή χρήσιμο την ώρα που το Μπαρμπαρός «κόβει βόλτες» στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι συζητήσιμο... Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε όριο και είναι ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τις σχέσεις καλής γειτονίας, είναι το εξωφρενικό αίτημα που τέθηκε από τουρκικής πλευράς για περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού στην ελληνική Θράκη μαζί με τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τον συνοδεύουν. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Νταβούτογλου μας ζήτησε να κάνει και ένα υπουργικό συμβούλιο στη Θράκη! Πρόκειται για μια ιταμή πρόκληση που σκοπό έχει να προσβάλει την Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος και βεβαίως να δώσει μια παράσταση κακώς εννοούμενης πατρωνίας προς τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Θα πρέπει λοιπόν γενικά να ειπωθεί στον κ. Νταβούτογλου ότι δεν χρειάζεται να δίνει τέτοιες παραστάσεις στη Θράκη. Η Θράκη αποτελεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας και κατοικείται από Έλληνες πολίτες. Όσον αφορά δε τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, μπορεί στο παρελθόν να είχε παράπονα από την ελληνική πολιτεία, σήμερα όμως απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων της, όσο καμία άλλη μειονότητα στην Ευρώπη! Συγκεκριμένα:

1. Για τη μειονοτική εκπαίδευση την τελευταία 20ετία και μόνο για το ελληνόφωνο σκέλος της έχει δαπανηθεί το τεράστιο ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ενώ από τη Συνθήκη της Λωζάνης η Ελλάδα δεσμεύεται μόνο για τη λειτουργία μειονοτικών δημοτικών σχολείων (πρωτοβάθμια εκπαίδευση), με πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας λειτουργούν (ήδη από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60) επί πλέον δύο μειονοτικά Γυμνάσια-Λύκεια και δύο μειονοτικά ιεροσπουδαστήρια.

2. Στη Θράκη υπάρχει αναλογικά προς τον πληθυσμό διπλάσιος αριθμός τζαμιών από ό,τι στην Τουρκία!

3. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες απολαμβάνουν πλήρως των δικαιωμάτων του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειονοτικοί βουλευτές να εκλέγονται ανελλειπώς στο ελληνικό κοινοβούλιο και μουσουλμάνοι πολίτες να εκλέγονται σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

4. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες της Θράκης μπορούν να αγοράζουν και να κατέχουν ιδιοκτησίες χωρίς περιορισμούς. Να σημειωθεί μάλιστα ότι κάποιοι φροντίζουν να γίνει καταχραστική εκμετάλλευση αυτού του δικαιώματος, αφού από δεκαετίες είναι γνωστό ότι μουσουλμάνοι στη Θράκη αγοράζουν περιουσίες χριστιανών, συχνά έναντι οποιοδήποτε τιμήματος. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία της τουρκικής τράπεζας Ziraat Bank, η οποία χρηματοδοτεί αφειδώς και με χαμηλά επιτόκια μουσουλμάνους της Θράκης για τέτοιου είδους αγορές.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα πολιτικά, θρησκευτικά, μορφωτικά και αστικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης είναι απολύτως σεβαστά στην Ελλάδα. Κάθε λοιπόν ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι τουλάχιστον υποκριτικός και υστερόβουλος. Και η Τουρκία είναι ίσως η τελευταία που μπορεί να μιλήσει για ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, όταν είναι γνωστό πόσο συστηματικά παραβίασε τα δικαιώματα της αναγνωρισμένης από τη Συνθήκη της Λωζάνης ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, φτάνοντας τελικά στην πλήρη εξάλειψή της. Θα υπενθυμίσουμε ενδεικτικά τα εξής:

1. Απαγόρευση άσκησης συγκριμένων επαγγελμάτων (1932) στους Έλληνες μη ανταλλάξιμους υπηκόους που έμειναν στην Τουρκία μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

2. Φόρος περιουσίας (varlık vergisi) που αφορούσε κυρίως τους μη μουσουλμάνους κατοίκους της Τουρκίας και ειδικά τους χριστιανούς. Μέσω αυτού οι περισσότεροι Έλληνες της Τουρκίας έχασαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, ενώ όσοι αδυνατούσαν να πληρώσουν οδηγήθηκαν στα τάγματα εργασίας (1942).

3. Κλείσιμο ελληνικών σχολείων και περιορισμοί στην ομιλία της ελληνικής γλώσσας. Δημεύσεις περιουσιών και απαγόρευση λειτουργίας όλων των ομογενειακών συλλόγων στην Κωνσταντινούπολη.

4. Διωγμός των Ελληνορθόξων της Κωνσταντινούπολης από στίφη «αγανακτισμένων» Τούρκων το 1955, ο οποίος κατέληξε σε πολυάριθμους φόνους, βιασμούς και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές (Σεπτεμβριανά).

5. Αθρόες απελάσεις Ελλήνων μειονοτικών μετά το 1964 με μονομερή καταγγελία της ελληνοτουρκικής σύμβασης εγκατάστασης πληθυσμών.

6. Κατάφωρη παραβίαση του Αρ. 14 της Συνθήκης της Λωζάνης που προέβλεπε αυτονομία των νήσων Ίμβρου και Τενέδου και βίαιος εκτουρκισμός τους με σειρά μέτρων: εφαρμογή προγράμματος εποικισμού, ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών, απαλλοτριώσεις περιουσιών έναντι εξευτελιστικών αποζημιώσεων και πολλά άλλα.

7. Κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης στη δεκαετία του ’70.

Αυτά είναι μόνο λίγα από αυτά που πρέπει να θυμόμαστε. Είναι όμως αρκετά ώστε οι Τούρκοι πολιτικοί να έχουν την απαραίτητη συστολή και να μην μας ομιλούν για δήθεν παραβιάσεις μειονοτικών δικαιωμάτων. Ας ασχοληθούν καλύτερα με τα αιτήματα των Κούρδων στην Τουρκία. Στο μεταξύ να μην χρησιμοποιούν τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας για να προωθούν τους πολιτικούς τους στόχους. Και αυτό πρέπει να το σκεφτούν και οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι της Θράκης, που δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν υποχείριο μιας ξένης πολιτικής. Αυτό το έμαθαν και το κατάλαβαν πολύ αργά δυστυχώς οι Τουρκοκύπριοι μετά το 1974...


Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος έχει γράψει το βιβλίο «Η Θράκη στο μεταίχμιο».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Πρέπει οι πολιτικοί και ειδικότερα η κυβέρνηση να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό την οποία κρύβουν και ειδικότερα:

1) Όλα αυτά που απαιτεί η τρόϊκα τώρα, τα έχει υπογράψει η κυβέρνηση, έχει πάρει τα χρήματα της τρόϊκας, αλλά δεν τα εκτέλεσε για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, πουλώντας succsses story και πιστεύοντας με πολιτική κουτοπονηριά ότι η τρόϊκα θα κάνει τα στραβά μάτια, ενόψει του μπαμπούλα ΣΥΡΙΖΑ.

2) Ότι δεν υπάρχει πλέον εθνική κυριαρχία και ότι η κυβέρνηση είναι ένα απλό εκτελεστικό όργανο των δανειστών και όχι κυβέρνηση που παίρνει εντολές από το λαό. Εξάλλου, το ποιος πραγματικά δίνει τις εντολές το βλέπουμε όλοι αυτές τις μέρες.

Τι θα γίνει; Το εκτελεστικό όργανο δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα τα δεχτεί όλα, αν δεν τα έχει δεχτεί ήδη και το παίζει πολιτικά δύσκολη.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους εξάρθρωσαν οι σαουδαραβικές αρχές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Οι τζιχαντιστές δρούσαν εντός του σαουδαραβικού εδάφους εκτελώντας επιθέσεις εναντίον της σιιτικής μειονότητας της χώρας. Την ίδια ώρα το Ριάντ τρέμει την «ανίερη συμμαχία» Δύσης- Ιράν που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και απειλή να βγάλει την Τεχεράνη από την απομόνωση.

Του Bruce Riedel, «Islamic State cell strikes Shiites in Saudi Arabia»,
Πηγή Gulf Pulse
Απόδοση κειμένου Παντελής Καρύκας

Οι αρχές ανέφεραν ότι τρείς Σαουδάραβες και ένας υπήκοος του Κατάρ, εκτέλεσαν επίθεση εναντίον χωριού σιιτών, στις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές επαρχίες της χώρας. Από την επίθεση αυτή είχαν σκοτωθεί εννέα χωρικοί και άλλοι 13 είχαν τραυματιστεί. Ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση των αρχών για την σύλληψη των δραστών, οι οποίοι, όμως, δεν ήταν μόνοι.

Χρειάστηκε σύγκρουση με τους τζιχαντιστές, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Σαουδαράβων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και αρκετών τζιχαντιστών, για να επιτευχθεί η εξουδετέρωση του πυρήνα. Συνολικά συνελήφθησαν 77 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας Ιορδανός, ένας Σύρος και ένας Τούρκος.

Όπως αποκαλύφθηκε ο πυρήνας λάμβανε διαταγές απευθείας από το ΙΚ, επικοινωνώντας συχνά με κέντρα της οργάνωσης σε Ιράκ και Συρία. Το ΙΚ καθόριζε τους στόχους και τα μέλη του πυρήνα εκτελούσαν την εκάστοτε εντολή. Η επίθεση κατά του σιιτικού χωριού έγινε, όπως αναφέρουν οι αρχές, με εντολή του ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να μεταφέρει τον πόλεμο και κατά των σιιτών της Σαουδικής Αραβίας, με ότι αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει αυτό για την σταθερότητα της χώρας.

Πυρήνες του ΙΚ άλλωστε έχουν ανιχνευθεί και στο Μπαχρέιν. Άλλωστε τουλάχιστον 2.500 Σαουδάραβες πολεμούν ενταγμένοι στις τάξεις του ΙΚ και του Μετώπου αλ Νούσρα σε Ιράκ και Συρία. Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει επιθέσεις της αλ Κάιντα εδώ και μια δεκαετία, αλλά αυτή ήταν η πρώτη και μάλιστα δυναμική εμφάνιση του ΙΚ στο έδαφός της.

Και όμως, η Σαουδική Αραβία πληρώνει τώρα την υποστήριξή της στους φανατικούς σουνίτες που υποστήριξε από την αρχή της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει, ανοικτά, κατηγορήσει τους Σαουδάραβες ενθάρρυναν τους φανατικούς σουνίτες να μεταβούν στην Συρία και να πολεμήσουν το καθεστώς Άσαντ.

Ο μεγάλος φόβος πάντως του σαουδαραβικού καθεστώτος είναι όχι το ΙΚ, αλλά η εκ νέου ανάδυση του Ιράν, ως περιφερειακής δύναμης, με τις ευλογίες της Δύσης. Ο πλήρως ελεγχόμενος από τον καθεστώς Τύπος δεν παύει να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι με το Ιράν και μέσω αυτού επιτρέπουν την επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ.

Ο βασιλιάς Αμπτουλάχ όμως έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κακά. Το ένα είναι το ΙΚ, το οποίο αμφισβητεί ακόμα και την ιδιότητά του ως χαλίφη και προστάτη της Μέκκα και της Μεδίνα και προσπαθεί να προκαλέσει το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στη χώρα, επιτιθέμενο στην ούτως ή άλλως σκληρά καταπιεζόμενη σιιτική μειονότητα της χώρας.

Γι’ αυτό η Σαουδική Αραβία μετέχει, με τις αεροπορικές τις δυνάμεις, στον κατά του ΙΚ συνασπισμό. Ο πόλεμος όμως κατά του ΙΚ επιβάλει την προσέγγιση με την σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και φυσικά με την Τεχεράνη. Έτσι, πολεμώντας το ΙΚ, η Σαουδική Αραβία ενισχύει τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, το Ιράν.

Οι επιθέσεις κατά των Αμερικανών μέσω του Τύπου αποτελούν λύση εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτό που χρειάζεται για να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή είναι τα κράτη της περιοχής να πάψουν να ενισχύουν τις διάφορες ομάδες και να προσπαθήσουν να επιτύχουν την προσέγγιση σουνιτών και σιιτών.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο Endy Zemenides, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Losing the Mediterranean» ασκεί κριτική στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο, κυρίως λόγω της επικίνδυνης εμπλοκής της στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, ενώ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την επιδίωξη των ΗΠΑ να εντάξουν την Τουρκία στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Τουρκία απειλεί σήμερα να ακυρώσει την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα της Αν. Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιωθεί μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ σεισμικές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ίσως πετρελαίου στις ΑΟΖ του Λιβάνου και της Ελλάδας. Οι ανακαλύψεις αυτές ενέχουν προφανή οικονομικά οφέλη για τα εμπλεκόμενα κράτη, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη για ολόκληρη την περιοχή.

Όλα τα προαναφερόμενα κράτη συνεργάζονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω της Κύπρου, και μέσω συμφωνιών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, μέσω της από κοινού εκμετάλλευσης ή μέσω τριμερών συμφωνιών, όπως της πρόσφατης Διακήρυξης του Καΐρου, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, τόσο εμπορικά, μέσω της Noble Energy, όσο και διπλωματικά, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει προτεραιότητα την ενεργειακή περιφερειακή ασφάλεια, ενώ ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κύπρο ζητώντας το ίδιο πράγμα. Η Τουρκία είναι η μόνη που απουσιάζει από αυτό το πνεύμα συνεργασίας. Η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθιστώντας αδύνατη την όποια συνεργασία. Παρά τη συγγνώμη του Π/Θ Νετανάχιου για τα επεισόδια με τον στολίσκο ο Ερντογάν συνεχίζει να ανταγωνίζεται το Ισραήλ τόσο λεκτικά, όσο και με πράξεις. Τέλος ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στέλνοντας πλοία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου, προβάλλοντας αξιώσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ αμφισβητεί επιθετικά τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.

Χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αυτά τα δεδομένα οι ΗΠΑ εμμένουν στη συμμετοχή της Τουρκίας στις περιφερειακές ενεργειακές συμφωνίες. Από οικονομικής πλευράς, σημειώνει ο αρθρογράφος, θα είχε νόημα η συμμετοχή της Τουρκίας και η κατασκευή ενός αγωγού, μέσω αυτής, για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου, η Τουρκία ωστόσο του Ερντογάν είναι απρόβλεπτη και ενοχλητική για τους γείτονές της. Οι ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν από την Ευρώπη να διαφοροποιήσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία πιέζουν παραδόξως το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, ακόμη και την Αίγυπτο, για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω της Τουρκίας του Ερντογάν, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση δρα με τον τρόπο του Πούτιν έναντι των άλλων.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Υπήρχε και σκελετός κύκνου στον τάφο;
Βρέθηκαν χρυσά νομίσματα;
Πόσα από τα ευρήματα έγιναν γνωστά;

Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Δεν υπάρχει πιο… βιασμένη ανασκαφή, από την ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη των Σερρών! Αιμορραγεί σαν γυναίκα βιασμένη, από τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Πολιτισμού, τον υπουργό και τη γενική γραμματεία του υπουργείου, έως τον κάθε τελευταίο αδηφάγο δημοσιογράφο, και το κοινό που τον παρακολουθεί…

Ουδέποτε στην ιστορία των ανασκαφών δεν επλέχθησαν τόσα σενάρια, δεν ειπώθηκαν τόσες θεωρίες, δεν ακούσθηκαν τόσες εικασίες και ανακρίβειες, από τους «εγκυρότερους» καθηγητές, έως τους «ακυρότερους» θεωρητικούς…
Ουδέποτε στην ιστορία των ανασκαφών δεν ευρέθησαν τόσα, δεν ανασκευάσθησαν και αναθεωρήθηκαν τόσες επίσημες απόψεις, δεν κρύφθηκαν τόσα, δεν φυγαδεύτηκαν τόσα, δεν έγινε προσπάθεια να μειωθεί η αξία των ευρημάτων, από χρυσά έως… «ψαροκόκκαλα»…

Λίγες μόνον ώρες μετά την τελική παρουσία στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ και… «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»… Αναρωτιέμαι για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες άρχισε αυτή η ανασκαφή… Έγινε φανερό ότι, δεν ήταν επιθυμητό το μέγεθος και η αίγλη της… Εάν αυτό είχε προβλεφθεί εξαρχής (ανικανότητα προβλέψεως; άγνοια;), η ανασκαφή αυτή μάλλον δεν θα άρχιζε ποτέ…
Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τα… καμώματα και την μεθόδευση που εφαρμόσθηκε στο όνομα ενός δήθεν επαγγελματισμού, που άλλο σκοπό δεν είχε εν τέλει από την φανερή απόκρυψη στοιχείων!
«Έρχονται στο μυαλό μου κάποιοι άμοιροι αρχαιολόγοι, λέει ο Σερραίος νομισματολόγος κ. Αστ. Τσίντσιφος, οι οποίοι, αφού τους εζητείτο η γνώμη, έλεγαν πως για να την δώσουν, θα έπρεπε πρώτα να βρεθούν κινητά ευρήματα. Και την ώρα που από την ανασκαφή, αυτά διέφευγαν κρυφά, η αναμονή γι αυτό δεν είχε τέλος»….
Και ήρθε η ώρα που η ύπαρξίς τους ανακοινώθηκε ορθά-κοφτά στο αμφιθέατρο, με την φράση «βρέθηκαν κεραμικά και νομίσματα, τα οποία δεν σας δείξαμε». Και εύλογα διερωτάται ο καθείς: «Μήπως υπάρχουν και άλλα που δεν μας δείξανε; Αφού το έκαναν μία φορά, γιατί να διστάσουν και για δεύτερη;…
Και ακόμη ειπώθηκε ότι «ανάμεσα στα νομίσματα βρέθηκαν και της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που όμως επειδή κυκλοφορούσαν και αιώνες μετά το θάνατό του, αυτά δεν είναι αξιόπιστο δείγμα χρονολόγησης»…

Θα επανέλθω με τον κ. Τσίντσιφο στα νομίσματα, που είναι άλλωστε ειδικότης του. Αλλά θα αναφερθώ πρώτα στις κατά καιρούς φημολογίες, που μία-μία φαίνεται να επαληθεύονται!

Αρχικώς φημολογήθηκε ότι ευρέθησαν νομίσματα. Πηγή γι αυτό, όπως και για τις άλλες φήμες, υπήρξε η ανασκαφική ομάδα, που πάντα «εμπιστευτικά» διέρρεε πληροφορίες.
«Η φήμη αυτή, από εμένα, λέει ο κ. Τσίντσιφος, δεν έγινε αποδεκτή, γιατί τίποτε μέχρι τότε δεν προμήνυε τη συνέχεια. Να όμως που η διάψευση ήλθε με τον πιο επίσημο τρόπο»…
Οι κάτοικοι της περιοχής, με πηγές μέσα από την ανασκαφική ομάδα, μιλούσαν μέχρι και για χρυσά νομίσματα!...

Ακολούθησε η φήμη για τα περίφημα επιστήλια. Τόσος λόγος έγινε και γι αυτά! Αλλά αυτά είναι μεγαλύτερα οπωσδήποτε από τα νομίσματα, και δεν μπόρεσαν να τα κρύψουν με επιτυχία. Από ενωρίς ακόμη η αλήθεια βούιζε στα χωριά κοντά στον λόφο «Καστά»! Την αρχική διάψευση του ΥΠΠΟ, ακολούθησε πρόσφατη ομολογία για την ύπαρξη τους!
«Τότε ακριβώς για εμένα, λέει ο κ. Τσίντσιφος, χάθηκε η εμπιστοσύνη της ανασκαφής»… Αμ, και για πολλούς άλλους…

«Είμαι πλέον υποχρεωμένος να δώσω βάση και σε μία Τρίτη φήμη που κυκλοφορεί, λέει ο κ. Τσίντσιφος, και αφορά τα κόκκαλα που ευρέθησαν. Σύμφωνα με τη φήμη, στην ανασκαφή υπήρχε κι άλλος σκελετός, που ανήκε σε… κύκνο! Εάν αυτό ερμηνεύεται κάπως, δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο, είναι ότι από εκεί απομακρύνθηκε ό,τι μπορούσε να απομακρυνθεί, χωρίς εξηγήσεις και αυτό ερμηνεύεται καλύτερα»…

Νομίσματα
Πίσω στα νομίσματα. Ευρέθησαν νομίσματα, λοιπόν. Και δη σ΄ αυτά του μέγα στρατηλάτη. Κόβονταν, λέει, αιώνες μετά τον θάνατό του. Και ως εκ τούτου, δεν είναι αξιόπιστη πηγή χρονολογήσεως.
«Σε μία πρόταση υπάρχουν τρεις παραλείψεις, μία ανακρίβεια και μία άγνοια», λέει ο κ. Τσίντσιφος. «Παρέλειψαν να μας πουν το μέταλλο του νομίσματος (χρυσό, αργυρό, χάλκινο), αυτούς που απεικόνιζαν και σε ποιο σημείο ακριβώς ευρέθησαν. Ανακριβώς ειπώθηκε ότι αυτά κόβονταν έως και αιώνες μετά, μια και αυτό συνέβαινε έως 30 χρόνια περίπου από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και τελικώς τα νομίσματά του είναι η πιο αξιόπιστη πηγή χρονολογήσεως, μια και οποιοσδήποτε να τα έκοβε, έβαζε επάνω τους τα στοιχεία του», δηλαδή τη σφραγίδα του, το μονόγραμμά του!
Θυμίζω τον αείμνηστο Σβαρώνο, που είχε πει πως «όποιος δεν ξέρει νομισματολογία, ε΄ναι με ένα πόδι αρχαιολόγος»…

«Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για τα νομίσματα! Απλά, πολύ απλά: Δείτε τα… Δείξτε τα, για να ανοίξουν όλων μας τα μάτια! Όλοι φαντάζομαι αναζητούμε την αλήθεια. Πάντως, η φήμη όταν κυκλοφόρησε μιλούσε για χρυσά νομίσματα», λέει ο κ. Τσίντσιφος.

Όλα δείχνουν ότι το μνημείο, παρά τις προσπάθειες μειώσεώς του, τους τιμωρεί. Η προσπάθεια άρχισε, για να αποκαλυφθεί ένας «τυπικός μακεδονικός τάφος» ένας τύμβος, μία ακόμη τούμπα στη Μακεδονία… όπως συχνά-πυκνά ακούγαμε. Όσο όμως η ανασκαφή προχωρούσε, τόσο η κατάσταση γι αυτούς ξέφευγε από τον έλεγχο.
Όταν το τεράστιο, μεγαλειώδες, το ανεπανάληπτο, έγινε απ’ όλους αντιληπτό, τότε ήταν πολύ αργά γι αυτούς που θεώρησαν το μνημείο ως μία «τυπική διαδικασία»! Ο «τυπικός τάφος», που «αναμένουμε να μας δείξει και άλλα οικοδομήματα» (υπουργός Τασούλας).
Έτσι κι αυτό απλά ανακοινώθηκε στην παρουσίαση, χωρίς να υπάρξει η ερμηνεία της λέξεως "επισκέψιμος». Οι απλοί τάφοι δεν ήταν επισκέψιμοι δημόσιοι χώροι. Παρά μόνον από την οικογένεια του νεκρού!
Σ’ αυτό το σημείο, με αυτήν την φράση, έπρεπε να υπάρξουν ομολογίες λαθών, που όμως δεν ήλθαν ποτέ!
Δεν είναι πολλά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας χώρος, ίνα χαρακτηρισθεί ένας «χώρος επισκέψιμος»! Ιερό, δημόσιο κτήριο, προσκύνημα για κάτι πολύ μεγάλο ή και όλα μαζί. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι θεωρίες προς αυτή την κατεύθυνση, αφού υπάρχει και η έμμεση ομολογία, δικαιώνονται.

«Όπως και να το δούμε, το πράγμα ήρθε τελικά εκεί που έπρεπε να έρθει», λέει ο κ. Τσίντσιφος. «Τα εξαφανισμένα πειστήρια δεν είναι ικανά να κρύψουν την αλήθεια, παρά μόνον λεπτομέρειες, που δεν μπορούν να αλλοιώσουν την κατάσταση. Φανταστείτε ένα παλάτι που το αδειάζουν. Η εικόνα του πάλι παλάτι είναι και αυτό δεν αλλάζει»…

Μπορώ να δικαιολογήσω, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τα τόσο επικριτικά σχόλια που εδέχθη η επικεφαλής της ανασκαφής. Γιατί, από κάποια οπτική γωνία, η παρουσίαση στη αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, ήταν απόλυτα διαφωτιστική. Ευρήματα, βέβαια, δεν παρουσιάσθηκαν, όμως ονομάσθηκαν. Έτσι, από κάποια οπτική γωνία, είναι το ίδιο.
Δεν έλειψαν οι αντιφάσεις, οι οποίες με τον τρόπο τους, πάλι απεκάλυψαν την αλήθεια.
«Ας πούμε κάτι σαν τις αντιφάσεις των ανακρίσεων, που αποκαλύπτουν εγκλήματα και οδηγούν ενόχους στην φυλακή… Το τοπίο έστω και αντίστροφα απεκατεστάθη και είναι θέμα χρόνου, το μνημείο της Ολυμπιάδος να πάρει την θέση που αξίζει», καταλήγει ο κ. Τσίντσιφος.

Γιατί, εάν αργήσουν λίγο ακόμη, και συνεχίσουν τον εμπαιγμό και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας, θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και βιντεάκια, τραβηγμένα από κινητά τηλέφωνα, που θα κάνουν κάποιους να χάσουν τον ύπνο τους…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η αδιαφορία των αρμοδίων, αλλά κυρίως οι παραλείψεις, μετατρέπονται σε «όπλα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής
Η Θράκη κινδυνεύει, πρωτίστως, από την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης των ελληνικών κυβερνήσεων

Σε συνέχεια του χθεσινού πρώτου δημοσιεύματος, με την ομιλία του Μάνου Μεγαλοκονόμου, Πρέσβυς ε.τ. και με θέμα «Το φαινόμενο της επιτάχυνσης στις διεθνείς εξελίξεις», σήμερα παρουσιάζουμε τον δεύτερο εισηγητή της ημερίδας του «Διπλωματικού Κύκλου», κ. Ιωάννη Κοραντή, πρέσβυ ε.τ. και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, με θέμα «Ελληνοτουρκικές σχέσεις και Ελληνική Θράκη».

Πριν από ένα περίπου χρόνο σε αυτήν εδώ την φιλόξενη αίθουσα, ο Διπλωματικός Κύκλος είχε πραγματοποιήσει μια εκδήλωση για τα εθνικά μας θέματα.
Κι είχα αναφερθεί, τότε, στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, επιχειρώντας να καλύψω όλες τις πτυχές τους. Είχα μιλήσει για τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος, την επιδίωξή της να ανατρέψει την διεθνή έννομη τάξη στο Αιγαίο, προβάλλοντας διμερώς και πολυμερώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ως προς την κυριαρχία και το καθεστώς νήσων του Αρχιπελάγους μας, με το casus belli, τις παραβάσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, τις δήθεν αβλαβείς διελεύσεις πολεμικών σκαφών της από τα χωρικά μας ύδατα κ.ο.κ.

Παράλληλα, είχα αναφερθεί και στην Θράκη μας, αναλύοντας το πώς η Τουρκία ασκεί εκεί ουσιαστικά συνδιαχείριση, υλοποιώντας μια μακρόχρονη πολιτική προβολής της ανύπαρκτης τουρκικής μειονότητας με απώτερο στόχο την απόσπαση της περιοχής αυτής από τον εθνικό κορμό.
΄Αλλωστε, σας υπενθυμίζω ότι ανάλογο, ανύπαρκτο, μειονοτικό ζήτημα, ή ΄Αγκυρα επιδιώκει, εδώ και χρόνια, να εγείρει στην Ρόδο και στην Κω.

Αντίστροφα, είχα αναλύσει, τότε, τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας επιχειρούσε διαχρονικά να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα, δηλαδή, με διάφορες μορφές διαλόγου, από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τις διερευνητικές συνομιλίες έως τα Ανώτατα Συντονιστικά Συμβούλια αλλά με μάλλον πενιχρά αποτελέσματα.

Τηρώντας, εάν θέλετε, την ίδια θεματολογική σειρά, θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε, ένα χρόνο αργότερα, κατά πόσον υπήρξαν αλλαγές στην εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση.

Στο γενικώτερο πλαίσιο, θα ξεκινούσα με μια παρατήρηση. ΄Ότι η ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον κ. Erdogan και της Πρωθυπουργίας από τον κ. Davutoglu κατά την εκτίμησή μου προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες για τις διμερείς μας σχέσεις. Η κριτική που δέχεται το δίδυμο αυτό για την παταγώδη αποτυχία του δόγματος των μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες, πιστεύω ότι θα το ωθήσει να είναι ακόμη πιο πιεστικό προς την Ελλάδα για να διατηρηθεί και ενισχυθεί η εικόνα καλών σχέσεων με την χώρα μας που η ΄Αγκυρα θέλει να προβάλλει. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η Τουρκία, επίμονα, ως γνωστόν, επιδίωξε την πραγματοποίηση του τρίτου Ανωτάτου Συντονιστικού Συμβουλίου μεταξύ των δύο χωρών που επρόκειτο, αρχικά, να λάβει χώρα φέτος την άνοιξη, λόγω κάποιων επιφυλάξεων –ορθά πιστεύω –της ελληνικής πλευράς, αναβλήθηκε αλλά τελικά, όπως φαίνεται, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου φέτος.

Στο ίδιο πνεύμα ο ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος και ο τότε ομόλογός του κ. Davutoglu, συμφώνησαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 25 Ιουνίου να γίνει μια αξιολόγηση όλων των υφισταμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να υπάρξει βελτίωσή τους ή να αντικατασταθεί με νέο μέτρο ό,τι αξιολογηθεί πως δεν λειτουργεί.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς παρά να χαιρετίσει την απόφαση αυτή, δεδομένου ότι, όπως είχαμε επισημάνει στο παρελθόν, είναι πρόδηλο πως τα ΜΟΕ, πολιτικά και στρατιωτικά, ελάχιστα έχουν αποδώσει.

Πλην όμως, η συμβολική και περιορισμένης εμβέλειας απόφαση αυτή, δεν αναιρεί την ουσιαστική εικόνα όπως αυτή πιστεύω ότι προέκυψε από την συνάντηση Σαμαρά – Erdogan στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως όλοι διαβάσαμε, δεν έδωσε καμία απολύτως εντύπωση ότι η χώρα του προτίθεται να αλλάξει στάση στο Αιγαίο, ή σε οποιοδήποτε θέμα αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και αν ακόμη λησμονήσουμε, με κάθε καλή θέληση, πως τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. μέσα στον ενθουσιασμό για τα επιτεύγματα του τουρισμού μας το καλοκαίρι, αιδημόνως αποσιώπησαν τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του πολυθρύλητου moratorium, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις τον παρελθόντα Σεπτέμβριο και μετά την συνάντηση Σαμαρά – Erdogan, που υπενθυμίζω έλαβε χώρα, δύο μόλις ημέρες πριν από την επέτειο των Σεπτεμβριανών, η τουρκική αεροπορία, κυριολεκτικά, αλώνισε στο Αιγαίο, με σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και όχι απλά παραβάσεων του F.I.R. με το ΓΕΕΘΑ, μάλιστα, να καταγράφει σε επίσημη ανακοίνωσή του, σε μία μόνο ημέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 99 επαναλαμβάνω 99 παραβιάσεις.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι λεγόμενες, από εμάς τουλάχιστον, αβλαβείς διελεύσεις, όπως έχουμε βαφτίσει τις προκλητικές βόλτες και επίδειξη σημαίας τουρκικών πολεμικών σκαφών έξω από το Λαύριο και την Ραφήνα. Με την μαζική αυτή κλιμάκωση η ΄Αγκυρα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι αμφισβητεί συνολικά το Αιγαίο ως ελληνικό εθνικό χώρο, αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού για να αποφύγει πράξεις που μπορεί να προκαλούν εξάρσεις, όπως ο κ. Σαμαράς τις αποκάλεσε, στο Αιγαίο, και να προστεθούν προβλήματα στις ήδη βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, και επιμένει στην πολιτική της έντασης έναντι μιας Ελλάδας, που μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, αρκείται στην επίκληση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

Είναι συνεπώς σαφές, όσον αφορά το Αιγαίο - για την Θράκη θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ αργότερα- ότι η Τουρκία δεν έχει μεταβάλει κατ’ ελάχιστο, την επιθετική στάση της κι επιδιώκει να πείσει και το ΝΑΤΟ κι ευρύτερα την Διεθνή Κοινότητα ότι δικαιούται να απαιτεί, όπως το κάνει άλλωστε, πολλές δεκαετίες τώρα, τη συνδιοίκηση στο Αιγαίο. Έγκυροι αναλυτές και σχολιαστές συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αμηχανία την τουρκική επιθετικότητα, χωρίς μια σταθερή, στιβαρή στρατηγική έναντι του γείτονά μας και θέτουν το ερώτημα τι απαιτείται. Θα επαναλάβω, κατά την γνώμη μου, όχι άσκοπες και για το θεαθήναι Συναντήσεις Κορυφής που αποδεικνύονται άκαρπες και αποπροσανατολίζουν τους φίλους και εταίρους μας ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Επίσης, να ξεκαθαρίσει η εικόνα με τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες που έχουν σημειώσει, εάν δεν κάνω λάθος, 58 γύρους, και τείνουν επικίνδυνα προς την διαπραγμάτευση.

Αυτά είχαμε επισημάνει και πέρυσι με τα ίδια ακριβώς λόγια σε τούτη την αίθουσα αλλά και στην επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.
Τυχόν απόφαση για συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου προϋποθέτει ότι η Κυβέρνηση θα ενημερώσει λεπτομερώς την Βουλή για την αναγκαιότητά του στα πλαίσια ευρείας συζήτησης του όλου φάσματος των διμερών μας σχέσεων.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να επισημάνω, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη μου, το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που έγινε στην Βουλή των Ελλήνων, -που θεωρητικά, απ’ ότι ξέρω τουλάχιστον, πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα των κυβερνητικών δράσεων- ουδέν ελέχθη περί εξωτερικής πολιτικής και δή περί εθνικών θεμάτων, με εξαίρεση μια φευγαλέα αναφορά του κ. Πρωθυπουργού.

Θα έρθω τώρα και στην Θράκη. ΄Ενας καλός φίλος, εμφανώς ενοχλημένος, όταν είχε λάβει την πρόσκληση για την σημερινή μας συνάντηση, με ρώτησε γιατί τιτλοφόρησα το δεύτερο μέρος της ομιλίας μου «Ελληνική Θράκη».
Χάρηκα που ενοχλήθηκε. Γιατί, προφανώς, χτύπησα μια ευαίσθητη χορδή. Κι αυτό ακριβώς ήθελα. Ελληνική Θράκη, λοιπόν και πρέπει να σας πω ότι Ελληνική είναι σήμερα, αλλά δεν ξέρω ειλικρινά για πόσο καιρό ακόμη θα είναι αμιγώς Ελληνική. Για να μην πω τίποτα περισσότερο.

΄Όπως εύστοχα παρατηρεί ένα ιστολόγιο της Ξάνθης -δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε εφημερίδες ή τύπους ηλεκτρονικής επικοινωνίας αλλά το συγκεκριμένο ιστολόγιο που τιτλοφορείται «Ας μιλήσουμε Επιτέλους!» είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που γνωρίζουν βαθιά αυτά που γίνονται στην Θράκη και που έχει έδρα την Ξάνθη- το ιστολόγιο αυτό, επαναλαμβάνω, αναφέρει εντός εισαγωγικών «δυστυχώς είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα μας στερήσουν ως χώρα το αναφαίρετο δικαίωμα να ονομάζουμε τη Θράκη αμιγώς ελληνική και περιοχή υπό πλήρη ελληνική κυριαρχία».

Αν πάτε στην Αδριανούπολη -αρκετοί από εσάς έχετε ταξιδέψει οδικώς-, θα δείτε στον δρόμο κρατικές πινακίδες οδικής σήμανσης στραμμένες προς την Ελλάδα που γράφουν Βati Trakya, δηλαδή Δυτική Θράκη, τουρκιστί, και όχι Yunanistan,δηλαδή Ελλάδα, όπως ενδεχομένως θα ήταν λογικό εφ όσον έτσι λέγεται στην Τουρκία.
Αν αυτό σας λέει κάτι.

Σημειώνω, παρενθετικά, επειδή ένας Τούρκος φίλος μου είχε πει «μα και στην Ελλάδα έχετε μια πινακίδα που λέει Κωνσταντινούπολη, στα ελληνικά» ότι του είχα απαντήσει, αφού είχα ερευνήσει το θέμα για να είμαι βέβαιος, ότι πράγματι υπήρχε μια τέτοια πινακίδα, είναι έξω από την Αλεξανδρούπολη, είναι κίτρινη, είναι τοποθετημένη από ένα ιδιωτικό σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, δεν είναι κρατική και συνεπώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Εκεί η κουβέντα σταμάτησε.

Κυρίες και Κύριοι,
Μπορεί να είμαστε πνιγμένοι στην ασφυκτική μέγγενη του μνημονίου, των φόρων και της σκοτεινής καθημερινότητάς μας αλλά ας μην λησμονούμε την πραγματικότητα στην Θράκη.

Διότι πράγματι τείνουμε να την ξεχάσουμε.
Από τις ευρωεκλογές του Μαΐου το αποτέλεσμα ήρθε δυστυχώς να δικαιώσει όλους όσους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου σε ώτα μη ακουόντων. Η επίδειξη δύναμης της Άγκυρας αλλά και του Γ.Π. Κομοτηνής, το λεγόμενο Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, δυστυχώς, επαναλαμβάνω, δυστυχώς και με την συνεργασία Ελλήνων πολιτικών παραγόντων, έλαβε περίπου 42.500 ψήφους στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ερχόμενο πρώτο σε αυτούς τους δύο Νομούς αλλά συνολικά τρίτο στην ευρύτερη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Με άλλα λόγια στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που είχαν δικαίωμα ψήφου, ψήφισαν το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας αγνοώντας τους υποψήφιους ευρωβουλευτές άλλων πολιτικών σχηματισμών. Ψήφισαν, δηλαδή, για ένα κόμμα το οποίο ανοικτά διακινεί ότι η μειονότητα είναι Τουρκική, δηλαδή, εθνική και όχι θρησκευτική όπως προβλέπει η συνθήκη της Λωζάνης.
Στόχος της Άγκυρας ήταν να κάνει επίδειξη δύναμης και να εγγράψει υποθήκες. Το πέτυχε πιστεύω με μια επίδειξη τοπικής δύναμης, δεδομένου ότι είναι προφανές ότι σε πανελλήνιο επίπεδο είναι αριθμητικά αδύνατο, το κόμμα αυτό να υπερβεί το όριο του 3%, ως έχει σήμερα. Επιτρέπει όμως στο κόμμα αυτό, να παζαρέψει τις ψήφους του με άλλα κόμματα, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κι εκεί πιστεύω είναι και η μεγάλη ευθύνη των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα για να μην θεωρηθεί ότι πολιτικολογώ, πλην όμως είναι γνωστή η προκλητική συμπεριφορά μουσουλμάνων βουλευτών και πολιτευτών άλλων σχηματισμών υπέρ του Κ.Ι.Ε.Φ.

Το πρόγραμμα του Κ.Ι.Ε.Φ. είναι γνωστό, δημοσιευμένο. Τρία κυρίως, σημεία:
Πρώτον, κατάργηση του Ν.4115 του 2013, του πολύ σωστού Νόμου για τον διορισμό Ιμάμηδων για την ελληνόγλωσση διδασκαλία του Κορανίου στα δημόσια σχολεία, που αποτέλεσε όπως όλοι ξέρουμε και την πρώτη μάχη που έχασε, στο πεδίο αυτό, το Τουρκικό Γ.Π. Κομοτηνής.
Δεύτερο στοιχείο, δεύτερη προσπάθεια, δεύτερος στόχος η αναγνώριση των ψευτομουφτήδων. Και εδώ θα επαναλάβω το ερώτημα που έχω θέσει κατ’ επανάληψη και έχει παραμείνει αναπάντητο, εντός και εκτός Βουλής, γιατί δηλαδή η Πολιτεία δεν διώκει τους ψευτομουφτήδες, τουλάχιστον για αντιποίηση αρχής, όταν μάλιστα η Τουρκία, χαρακτηριστικά απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της στους νόμιμους μουφτήδες Διδυμοτείχου και Ξάνθης, ως και στους διορισμένους από το ελληνικό Δημόσιο διδασκάλους. Κι ανοίγω μια παρένθεση: είναι προφανές ότι η χειρονομία αυτή στοχεύει να τρομάξει όλους τους μουσουλμάνους οι οποίοι πηγαίνουν να ακούσουν τους μουφτήδες ή στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία όπου διδάσκουν οι ιεροδιδάσκαλοι με κίνδυνο και σ’ αυτούς να απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία, με ό’τι αυτό συνεπάγεται, για όσους έχουν συμφέροντα οικονομικά, συγγενείς ή τι άλλο στην Τουρκία.
Τέλος την πλήρη τουρκοποίηση της μειονοτικής εκπαίδευσης. Στο σημείο αυτό, ήθελα απλά να επισημάνω, να σημειώσω αν θέλετε, ότι μόλις μια μέρα πριν χτυπήσει το κουδούνι στο νεοσύστατο Γυμνάσιο της ΄Ιμβρου με μόλις 7 μαθητές, η εκεί Ελληνική Κοινότητα ενημερώθηκε από τις τουρκικές αρχές ψυχρά-ψυχρά ότι το Γυμνάσιο δεν θα λειτουργήσει φέτος για «γραφειοκρατικούς λόγους».
Τα σχόλια δικά σας.

Τελικά τι εικόνα έχουμε στην Θράκη;
Έχουμε ένα τουρκικό Γ.Π. Κομοτηνής που στηριζόμενο σ’ ένα δίκτυο χιλιάδων στελεχών –για να μην χρησιμοποιήσω τον όρο πρακτόρων και παρεξηγηθώ- και με την διάθεση πολλών εκατομμυρίων υπονομεύει συστηματικά κάθε ενέργεια του ελληνικού κράτους και καταδυναστεύει τους μουσουλμάνους.

Τι άλλο έχουμε;
Έχουμε έναν Καλλικράτη που επέτρεψε την δημιουργία διευρυμένων θυλάκων τουρκόφρονης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έχουμε μια τουρκική κρατική τράπεζα, την «Ziraat Bankasi», που χορηγεί εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο 3% σε μουσουλμάνους ενώ το αντίστοιχο των ελληνικών τραπεζών, όπως φαντάζομαι ότι γνωρίζετε, είναι 12 με 14% στην καλύτερη περίπτωση και εάν δοθεί το δάνειο. Βεβαίως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιδιοκτησία και την κατοχή γης.

Έχουμε μια παράλληλη οικονομία, όχι παράνομη, παράλληλη, όπου μουσουλμάνοι έμποροι έχουν προϊόντα μόνον για μουσουλμάνους όπου ψωνίζουν και χριστιανοί ενώ είτε μας αρέσει είτε όχι σπανιότατα μουσουλμάνοι ψωνίζουν από καταστήματα χριστιανών. Είναι κι αυτό μια πραγματικότητα.

Δεν ξέρω πόσοι την γνωρίζουν αυτήν την καθημερινότητα στην Θράκη, πόσοι την γνωρίζουν εδώ στην Αθήνα ή την γνωρίζουν μόνον οι Θρακιώτες.
Άραγε αυτό είναι μόνον δικό μου ερώτημα;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά το ΣΔΟΕ, -για να θέσω ένα ερώτημα- το οποίο κυνηγάει τον κάθε ταλαίπωρο μεροκαματιάρη και μικροέμπορο με τον κίνδυνο να βγάλει στο σφυρί το ακίνητό του, που είναι;
Έχει ελέγξει άραγε που και πώς διακινείται όλος αυτός ο πακτωλός των χρημάτων;
Από πού προέρχονται;
Πώς καταλήγουν εκεί που καταλήγουν;

Τι άλλο έχουμε;
Έχουμε μια παιδεία που σε όλη την κλίμακά της έχει αλωθεί από την τουρκική γλώσσα μέχρι σημείου το κόμμα Κ.Ι.Ε.Φ. να ζητάει να επιτραπεί λειτουργία δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων. Δηλαδή, πάμε στα νήπια, πάμε στα μωρά.

Έχουμε μια παραπαιδεία, με όλη την σημασία της λέξεως. Παραπαιδεία από τον διαβόητο Fetullah Gulen πάλαι ποτέ αγαπητό και κολλητό του κ. Erdogan -σήμερα όπως γνωρίζουμε θανάσιμο εχθρό του- ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια είχε εγκαταστήσει στην Θράκη ένα ολόκληρο δίκτυο «φροντιστηρίων ξένων γλωσσών» ή άλλων καταστημάτων, όπου βεβαίως κάθε άλλο παρά η αγγλική γλώσσα διδάσκεται.

Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.

Μήπως πρέπει να θυμίσω, για να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη σκάφη, εάν πάμε πίσω στο 1954 π.χ. επί κυβέρνησης Παπάγου ότι στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας και της σύμπηξης ενός συμπαγούς μπλοκ απέναντι στον σοβιετικό συνασπισμό, δύο μόλις χρόνια μετά την ένταξη Ελλάδος και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Γενικός Διοικητής Θράκης, Συνταγματάρχης Φεσσόπουλος, εκδίδει διαταγή προς τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες να αντικαταστήσουν τους όρους «μουσουλμάνος» και «μουσουλμανικός» με τους όρους «Τούρκος» και «Τουρκικός» οπουδήποτε γινόταν χρήση αυτών.
Και προφανώς προς συμμόρφωση των δυστροπούντων - ευτυχώς υπήρχαν δυστροπούντες-, ο ίδιος επανέρχεται με υπομνηστική διαταγή του ένα χρόνο αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου του ΄55 για την ακρίβεια.
Προφανώς στο όνομα της ελληνοτουρκικής φιλίας μερικούς μήνες αργότερα είχαμε τα Σεπτεμβριανά.
Συνεπώς, απέναντι σε μια μακρόπνοη τουρκική πολιτική, ένα μείγμα πιέσεων και απειλών με άφθονη χρηματοδότηση και συνεχή στήριξη των εδώ πρακτόρων της, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει, και λυπάμαι που το λέω, ως επί το πλείστον -αλλά υπάρχουν κι εξαιρέσεις- μια ανυπαρξία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, αποσπασματικές και ασύνδετες ενέργειες με κατά κανόνα μικροκομματικές στοχεύσεις και μία γενικότερη πολιτική που κινείται μεταξύ άγνοιας, αδιαφορίας κι ασυναρτησίας.

Και όμως, σημειώνονται εξελίξεις. Και είναι πρόσφατες.Και ίσως δεν είναι πολύ παράδοξες.
Σε μια στροφή της αμερικανικής πολιτικής στην Θράκη, αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα, ειδικά εάν παγιωθεί, η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκδόθηκε φέτος για το 2013, χρησιμοποιεί αυστηρούς τόνους για να περιγράψει την συμπεριφορά των μελών εκείνων της μειονότητας που καθοδηγούνται από το Προξενείο, σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση της λεγόμενης «Πολιτιστικής, Εκπαιδευτικής Εταιρείας της μειονότητας της Δυτικής Θράκης» που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, απόλυτα οργισμένη, προς τον εδώ Πρέσβυ των Ηνωμένων Πολιτειών. Νομίζω ότι μία μόνο εφημερίδα, τουλάχιστον απ’ ότι ξέρω, στην Αθήνα, έχει αναφερθεί σε αυτήν την επιστολή και καμία άλλη.
Κι αυτό το γεγονός το αφήνω στα δικά σας σχόλια και την δική μας σκέψη.

Θα μου πείτε εν κατακλείδι, η Ελλάδα χάθηκε;
Η Θράκη χάθηκε;
Όχι, η Θράκη δεν χάθηκε αλλά θα χαθεί εάν δεν σταματήσει η σημερινή διολίσθηση που περιέγραψα, όπως τουλάχιστον την βλέπω κι αν η Ελλάδα δεν παύσει να αποδέχεται παθητικά τις συνεχείς ανοικτές ή κεκαλυμμένες τουρκικές πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές παρεμβάσεις.

Δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω την συζήτησή μας αυτή, καίτοι δεν αναφέρεται στην επικεφαλίδα, χωρίς μια αναφορά στο Κυπριακό. Χωρίς βεβαίως να έχω τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται προς τούτο και που διαθέτουν άλλοι, κατά πολύ αξιότεροι εμού συνάδελφοι και γνώστες του θέματος εκ των οποίων ένιοι είναι παρόντες και μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ σε αυτήν την αίθουσα.

Το Κυπριακό ήταν και παραμένει ένα θέμα εισβολής και κατοχής. Κι αυτό έχω την αίσθηση ότι δεν λέγεται αρκετά, εάν λέγεται καν σήμερα στην Ελλάδα, για ν’ αφήσω άλλα μετερίζια.

Το δεύτερο, πάντοτε κατά την άποψή μου, είναι ότι ήταν και παραμένει καταλύτης στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η γραπτή τοποθέτηση της Άγκυρας που χαρακτήρισε, προ μηνών όπως θυμόμαστε, την Κυπριακή Δημοκρατία «νεκρή», η αποστροφή του Προέδρου Erdogan στα κατεχόμενα ότι οι συνομιλίες αφορούν μόνο τη λύση δύο κρατών, δύο ισότιμων ιδρυτικών κρατών, όπως άλλωστε είπε αργότερα, στην συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η αναγγελία διενέργειας σεισμικών ερευνών σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ από το ερευνητικό σκάφος BARBAROS, η παρουσία τουρκικής κορβέτας η οποία απειλεί κουνώντας τα κουπιά της ή τα πανιά της παρά τις ανάλογες έρευνες που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, οδήγησαν την Λευκωσία να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, όπως μάθαμε, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα.

Ανοιχτά, πλέον, η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την μοιρασιά του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου. Με κάθε κόστος; Θα το δούμε. Πάντως, οι δημόσιες τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να αναπτύξει τους πόρους της -αλλά προσοχή-, η μοιρασιά πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, ανάμεσα στις δύο κοινότητες -αυτή ήταν, νομίζω, η έκφραση της Ουάσιγκτον.
Ακριβοδίκαιη μοιρασιά, ανάμεσα σε όλες τις κοινότητες, νομίζω ήταν μια έκφραση του Λονδίνου, του Foreign Office, φαντάζομαι ότι εννοούν και τους Μαρωνίτες- δεν συνιστούν κατά την γνώμη μου αποθάρρυνση της Τουρκίας. Διότι είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφερθεί στην προοπτική επιμερισμού των εσόδων και στους Τουρκοκυπρίους, ως κίνητρο για την ταχύτερη επίλυση του Κυπριακού, πλην όμως οι αναφερθείσες τοποθετήσεις Ην. Πολιτειών και Ην. Βασιλείου, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ως προς την «ακριβοδίκαιη μοιρασιά» που μπορεί να γίνει και πριν από την επίλυση του Κυπριακού, ακριβώς με άλλα λόγια ό,τι θέλει η Άγκυρα.

Απομένει, συνεπώς, να δούμε ποια μορφή θα λάβει τελικά η προαναγγελθείσα από την Λευκωσία, αλλά νομίζω και από την Αθήνα, διπλωματική δραστηριοποίηση και πόσο η Αθήνα θα συμπράξει ή θα συμπαραταχθεί ή όποιον άλλον όρο θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε αυτή την προσπάθεια. Θα συγκρατούσα στο πλαίσιο αυτό, για ό’τι αξίζει, και ίσως αξίζει αρκετά, η ανακοινωθείσα προσωπική εμπλοκή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, στη νέα φάση της διαδικασίας συνομιλιών. Δεν είναι σαφές πότε και γιατί έληξε η προηγούμενη και αυτό ήταν πριν ανακοινώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι διακόπτονται οι συνομιλίες. Υπάρχουν όμως και τρεις αλλαγές στην εικόνα όσον αφορά την Κύπρο.

Η πρώτη, νομίζω, ευχάριστη έκπληξη, μέχρι ενός ορισμένου σημείου, ήταν η στάση της Αιγύπτου στα πλαίσια του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης που οδήγησε στο να μην επιτραπεί η αναβάθμιση της συμμετοχής εάν όχι του καθεστώτος και του τίτλου του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει και λόγω ακριβώς κυρίως της αιγυπτιακής αντιδράσεως, έκδοση αποφάσεως της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τυχαίο. Ας μου επιτραπεί να σας υπενθυμίσω μια ενέργεια την οποία εγώ προσωπικά θεωρώ ορθή: ο ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σπάζοντας κατά κάποιο τρόπο την ευρωπαϊκή απόφαση να μην υπάρξει εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου στην ορκωμοσία του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι, ήσαν οι μόνοι ηγέτες της Ε.Ε. οι οποίοι παρέστησαν σε αυτήν την τελετή πριν από μερικούς μήνες. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο οι Αιγύπτιοι θέλησαν να συγκρατήσουν και να αξιολογήσουν.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η τριμερής απ’ ότι διαβάζω συνεννόηση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος για μια ενδεχόμενη Τριμερή Συνάντηση Κορυφής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέματα που άπτονται των θαλασσίων υδάτων, ΑΟΖ κ.λ.π.

Τρίτο σημείο, η πρόσφατη, προχθεσινή, εάν δεν κάνω λάθος, η απόφαση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, συμφωνία για εννιαιοποίηση των χώρων έρευνας και διάσωσης των δύο χωρών, συνεπώς η αλληλεπικάλυψη των F.I.R. των δύο χωρών, μια έμμεση αναφορά σε ενδεχόμενη μετεξέλιξη της συζήτησης όσον αφορά ΑΟΖ αλλά οπωσδήποτε αποτελεί ένα πρώτο θετικό, κατ’ εμέ, κι ευπρόσδεκτο στοιχείο.

Αυτά είχα να πω. Ελπίζω να μην σας κούρασα.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.


Αύριο, Πέμπτη 4 /12/2014, θα παρουσιάσουμε την εισήγηση του πρέσβυ ε.τ. και πρώην πρέσβυ της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Χάρη Δημητρίου, με θέμα "Η Ουκρανική κρίση"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση Σαμαρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός
Έστειλαν πλαστικοποιημένο μνημόνιο «για να μη σκίζεται κάθε τόσο»!

Γιατί δεν χαίρεστε συνάδελφοι;
Γιατί δεν ασπάζεστε ο ένας τον άλλον;
Γιατί μοιρολογάτε σαν μανιάτισσες;
Το σκίσαμε μία, το σκίσαμε δύο… Καλά να πάθουμε…
Να δω τι θα κάνουμε τώρα. Αυτό κι αν είναι αδιέξοδο.


Το πλαστικοποίησαν...
Δεν ήταν poker αυτό. Strip poker ήταν.

Αυτό ήταν παίδες. Τέλος το σκίσιμο του μνημονίου.
Τώρα έμειναν για σκίσιμο μόνο… οι φορολογούμενοι.

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση, καθώς ένα νέο αντίτυπο της συμφωνίας με τους δανειστές, έφτασε χθες στο Μαξίμου με την υποσημείωση ότι έχει δεχθεί «τεχνικές βελτιώσεις», προκειμένου να μη φθείρεται.

«Οι δανειστές πάνε να μας στερήσουν τη μόνη ελπίδα που μας απέμεινε: Να σκίζουμε μεταξύ μας το μνημόνιο, για να ξεχαρμανιάζουμε», δήλωσε στέλεχος του Μαξίμου. Μάλιστα, τονίζοντας τον ψυχολογικό πόλεμο που ξεκίνησε η τρόικα δήλωσε απερίφραστα: «Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να ρίξουν την κυβέρνηση, με πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο μεθόδους».

Άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει κλειστεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και έχει αρχίσει και πάλι τις συζητήσεις για το Θεό, που τον εγκατέλειψε και δεν του δίνει την ευκαιρία να νιώθει χρήσιμος σκίζοντας τα Μνημόνια…

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι από την αντίδραση του Σαμαρά, και ανακοίνωσαν πως δεν μπορούν να διαθέτουν λεφτά για "πρωθυπουργικό χαρτοπόλεμο". Μετά την ανακοίνωση αυτή, η οποία είχε τον χαρακτήρα χαριστικής βολής, και διαισθανόμενος το δράμα του πρωθυπουργού, ο Γκίκας Χαρδούβελης μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου για να συμπαρασταθεί στον Αντώνη Σαμαρά, ενώ 7 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, συμπαραστεκόμενοι στο πρωθυπουργικό δράμα, έκαναν δήλωση στην οποία αναφέρουν ότι τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Κώστα Ράπτη

Οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu ζήτησε να μεταβεί στη (Δυτική) Θράκη το Σάββατο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, επικεφαλής δεκαμελούς ομάδας υπουργών της γείτονος, δημιούργησαν την αναμενόμενη αναστάτωση. Όχι μόνο διότι μία τέτοια κίνηση θα επισκίαζε πλήρως την διεξαγωγή του Συμβουλίου δημιουργώντας εντός ελληνικού εδάφους έναν τουρκικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στην προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων που συσσώρευσε η παρουσία του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην θαλάσσια δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά και διότι διαφέρει κατά τρόπο ουσιαστικό από προηγούμενες “ιδιωτικές” επισκέψεις Τούρκων ιθυνόντων στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Davutoglu ως υπουργού Εξωτερικών), αποτελώντας “απόβαση” του μισού υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Η τοποθέτηση της ελληνικής διπλωματίας ότι “καμία τέτοια επίσκεψη δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν, στο πρόγραμμα” υποκρύπτει την ακροβατική προσπάθεια που καταβάλλεται να μην χρεωθεί η Αθήνα μιαν άρνηση που θα φάνταζε αμυντική και αντίθετη στις προηγούμενες διακηρύξεις ότι “η Ελλάδα είναι ανοικτή χώρα”, αλλά και να μην επιτρέψει την καλλιέργεια της εικόνας ανοικτής κηδεμόνευσης μέρους της επικράτειας και του πληθυσμού από μία ξένη κυβέρνηση – σε μία συγκυρία που, όπως έδειξαν και οι περιφερειακές εκλογές, αυτό μπορεί να βρεί άμεσο αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική και εκλογική διαπάλη.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την Δυτική Θράκη εκδηλώνεται παγίως – αλλά στην παρούσα συγκυρία προστίθενται ορισμένα νέα στοιχεία. Ένα από αυτά αφορά την “εξαγωγή” στον χώρο της μειονότητας της αντιπαράθεσης που μαίνεται εντός Τουρκίας μεταξύ των κυβερνώντων και του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, καθώς το δίκτυο του εγκαστημένου στις ΗΠΑ πρώην συμμάχου του Erdogan φέρεται να έχει παρουσία (μέσω φροντιστηρίων κτλ.) και στη Θράκη. Ένα άλλο στοιχείο, αφορά την ανανεωμένη ορμή με την οποία η Άγκυρα εμφανίζεται ως “προστάτης” και συνήγορος των μουσουλμανικών πληθυσμών (είτε έχουν ιστορική παρουσία είτε προέρχονται από την μετανάστευση) σε όλα τα Βαλκάνια, ή μάλλον σε όλη την Ευρώπη. Σε μία συγκυρία κατά την οποία λ.χ. ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να εξαίρει τα επιτεύγματα, πραγματικά ή φανταστικά (όπως η... ανακάλυψη της Αμερικής), του μουσουλμανικού, ακριβέστερα σουνιτικού, κόσμου και να αντιμετωπίζει τις εκκλήσεις του Πάπα για σεβασμό των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας αντιτείνοντας την καταγγελία της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, γείνεται σαφές ότι έχουν αλλάξει πολλά. Η Άγκυρα μιλά πλέον εξ ονόματος του μουσουλμανικού “οιονεί έθνους”, χωρίς να χρειάζεται να επικαλείται προϋπάρχοντες εθνοτικούς δεσμούς – και με αυτή την έννοια η επίσημη ελληνική επιχειρηματολογία ότι ο χαρακτήρας της μειονότητας της Δυτικής Θράκης είναι αποκλειστικά θρησκευτικός, φαντάζει πεπαλαιωμένη.

Άλλωστε, η σημασία του όλου θρακικού χώρου υπογραμμίζεται πολλαπλά και από μίαν άλλη εξέλιξη των ημερών: την ενεργειακή σύμπραξη Μόσχας και Άγκυρας, όπως αυτή αποτυπώθηκε κατά τη σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας. Η προαναγγελία από τον Vladimir Putin της ακύρωσης του project του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, λόγω των αντιδράσεων της Κομισιόν, και της αντικατάστασής του από έναν νέο αγωγό (που ήδη αποκαλείται δημοσιογραφικά Turk Stream), δυναμικότητας 63 bcm, ο οποίος θα καταλήγει σε έναν ενεργειακό κόμβο στην τουρκική πλευρά των συνόρων Ελλάδος-Τουρκίας στη Θράκη, αιφνιδίασε πολλούς – αν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι και του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στο Σότσι οι κυριότεροι περιφερειακοί εταίροι της Μόσχας προφανώς ενημερώθηκαν.

Η είδηση μάλιστα συνοδεύθηκε από δηκτικά σχόλια του Putin ότι η Βουλγαρία (προβλεπόμενη πύλη εισόδου του South Stream) θα έπρεπε να διεκδικήσει από την Κομισιόν αποζημίωση για την απώλεια των εσόδων που θα είχε προσχωρώντας, “εάν ήταν πραγματικά κυρίαρχο κράτος”, στο project. Προφανώς ο ένοικος του Κρεμλίνου δεν ξεχνά την ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε – ούτε και τη ΔΕΠΑ, θα προσέθετε κανείς.

Την ώρα που οι Βρυξέλλες προβάλλουν αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις (ήτοι την πρόβλεψη του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου για υποχρεωτικό άνοιγμα του δικτύου μεταφοράς σε περισσότερους του ενός παρόχους) απέναντι σε ένα φυσικό μονοπώλιο και υπογραμμίζουν, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας, η Ρωσία διαφοροποιεί πρώτη τις εξαγωγές της στηρίζοντας μια χώρα εκτός Ε.Ε., από την οποία η εξάρτηση του ευρωπαϊκού Νότου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν αποτελεί μόνο χώρα διέλευσης του αγωγού TAP από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και του πετρελαίου του βορείου Ιράκ, για την εξαγωγή του οποίου επιτεύχθηκε εντέλει την Τρίτη συμφωνία μεταξύ της αυτόνομης κουρδικής οντότητας και της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Σε αυτό το τοπίο, το ανακάτεμα της τράπουλας στο τρίγωνο Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας από τη Μόσχα μοιάζει με αντιστροφή των όσων ίσχυαν από την εποχή του ...Μοσκώβ Σελήμ του Βιζυηνού και του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1878.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης

Η Ρωσία, σε μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2009, επιχειρεί να θέσει την Τουρκία στο επίκεντρο των ενεργειακών της σχεδιασμών προκειμένου να αντιμετωπίσει την απροθυμία της Βουλγαρίας να προχωρήσει με τον αγωγό Νοτίου Ρεύματος (South Stream). Προ πέντε ετών, όταν η κυβέρνηση Μπορίσοφ απέρριψε τη συμμετοχή της Σόφιας στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η Μόσχα απευθύνθηκε στην Αγκυρα για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σχεδίου, του Σαμψούντα - Τσεϊχάν, το οποίο όμως παρέμεινε στα λόγια. Λογικά, η προχθεσινή τοποθέτηση Πούτιν αποτελεί αντίστοιχο «πυροτέχνημα», υπό την πίεση της στιγμής. Τακτικά η Ρωσία επιδιώκει να δείξει ότι διαθέτει πλουραλισμό επιλογών ώστε να τροφοδοτήσει την Ε.Ε. με φυσικό αέριο, παρά τις ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η προαναγγελία παγώματος (όχι τερματισμού) του South Stream σκοπεύει στην ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία) που θεωρούν το εν λόγω έργο κομβικό για τις εθνικές τους οικονομίες. Εκτιμά, έτσι, ότι οι Βρυξέλλες είτε θα υποχρεωθούν σε αναδίπλωση είτε θα αναγκαστούν να φανερώσουν τους πραγματικούς λόγους αντίθεσής τους, που είναι βαθιά πολιτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι εκτεθειμένες έναντι των ευρωπαϊκών ηγεσιών, ενώ κάλλιστα μπορούν να κατηγορηθούν για δύο μέτρα και σταθμά στην πολιτική τους (εξ ου και η αναφορά της ρωσικής πλευράς στον Nord Stream, ο οποίος υλοποιήθηκε παρά τις αντιδράσεις, χάρη στη γερμανική επιμονή). Ασφαλώς, αυτή η σύγχυση βολεύει τη Μόσχα, καθώς από τη μία καταδεικνύεται η καθοριστική σημασία της για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια (ειδικά ενόσω βαίνει μειούμενη), αφετέρου μεταθέτει τη συζήτηση από τις ευθύνες της για την κρίση στην Ουκρανία στις δυσμενείς συνέπειες που έχει η πεισματική άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υλοποίηση του South Stream, κόντρα στις επιθυμίες συγκεκριμένων κρατών-μελών, των οποίων η εξάρτηση θα τις ζημιώσει οικονομικά.

Από την άλλη, η επιλογή της Τουρκίας ως διαμετακομιστικού κόμβου μοιάζει ακατανόητη. Ενώ υποτίθεται ότι η Ρωσία πασχίζει να διαφοροποιήσει τις οδεύσεις με την παράκαμψη της Ουκρανίας, ενδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της Αγκυρας ως ενεργειακού πνεύμονα της Ε.Ε. Εκμεταλλεύεται μεν την αποστασιοποίηση της γείτονος από τη Δύση, αλλά συνάμα δεσμεύεται η ίδια από μία χώρα δύστροπη, απαιτητική και εντέλει απρόβλεπτη για τα ρωσικά συμφέροντα. Συνεπώς, μία κίνηση που υποτίθεται ότι την ισχυροποιεί διαπραγματευτικά, ασκώντας τακτικιστική πίεση στην Ε.Ε., αν λάβει σάρκα και οστά, θα μετατραπεί σε στρατηγικό μπούμερανγκ. Εκτός εάν ο πραγματικός στόχος είναι η τροφοδοσία της τουρκικής αγοράς σε μια περίοδο που η Αγκυρα δυσκολεύεται να βρει πρόθυμους προμηθευτές. Η δε -απροσδιόριστη επί του παρόντος- εμπλοκή της χώρας μας εν αγνοία της, πέρα από αδόκιμη, καταδεικνύει και την ανεπαρκή προετοιμασία, αν όχι το ελλειμματικό περιεχόμενο της ρωσικής πρότασης.

* Ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης είναι διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Ο ανορθόδοξος πόλεμος της Ρωσίας σε διπλωματικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο συνεχίζεται. Το μόνο βέβαιο είναι πως η "ρωσική αρκούδα" έχει να προσφέρει πολλές εκπλήξεις και ακόμη περισσότερες ανησυχίες στην Δύση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, διαπιστώνουμε την εκμετάλλευση της Τουρκίας (αντί πινακίου φακής, αλλά κυρίως μέσω υποσχέσεων που είναι προβληματικές από την γέννησή τους), η οποία δημιουργεί στη Δύση πλήθος ερωτηματικών για την πραγματική στόχευση του Κρεμλίνου...Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Δαμιανού Βασιλειάδη
Εκπαιδευτικού, συγγραφέα


«Κοινωνίες με ριζικά αποδυναμωμένη και φθαρμένη εθνική συνείδηση, δεν έχουν πεδίο στρατηγικής λογικής, θέτουν σε κίνδυνο την ιστορική τους ύπαρξη, περιθωριοποιούνται στη διεθνή σκακιέρα»
Αχμέτ Νταβούτογλου

Αυτή η ετυμηγορία του νυν πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ισχύει απόλυτα για τους Έλληνες και την Ελλάδα.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία, όσο και το Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ας δούμε τις δύο ανακοινώσεις για να δούμε πώς αυτή η τοποθέτηση του Νταβούτογλου επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα. Η μία αφορά τοποθέτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου σε διάσκεψη στο Σεράγεβο τον Οκτώβριο του 2009 με θέμα: «Η οθωμανική κληρονομιά και οι μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια», κατά την οποία ο Νταβούτογλου εξέφρασε τις κάτωθι απόψεις:

«Επιθυμούμε μία νέα Βαλκανική, που θα θεμελιώνεται στις πολιτικές αξίες, την οικονομική αλληλεξάρτηση, τη συνεργασία και την πολιτιστική αρμονία. Όλα αυτά εξασφαλίζονταν στα Οθωμανικά Βαλκάνια», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Εμείς θα αναβιώσουμε την εποχή αυτή, τα Οθωμανικά Βαλκάνια ήταν μία πετυχημένη ιστορία και τώρα πρέπει να αναγεννηθούν».

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διεύρυνε τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, μαζί με την Τουρκία, επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής στο μέλλον και θα τον πετύχουμε».

Οι απόψεις αυτές για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τα χαρακτηριστικά που τις προσδίδει ο Νταβούτογλου ταυτίζεται απόλυτα νοηματικά με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου:

"Εθνική κληρονομιά" χαρακτήρισε ο Ε.Βενιζέλος τους τέσσερις αιώνες τουρκικής κατοχής που παραλίγο να εξαφανίσουν το ελληνικό Γένος από τις δέλτους της Ιστορίας.

« Όχι μόνο ένα τζαμί, αλλά και η οθωμανική κληρονομιά στην Ελλάδα είναι μέρος της εθνικής μας κληρονομιάς" ανέφερε ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη δημοσιογράφο Asligul Atasagun για το κανάλι Turkish TV- Cine5.

Φυσικά πρόκειται περί δήλωσης υποταγής στην "Υψηλή Πύλη" του "Σουλτάνου" Ρ.Τ.Ερντογάν, με βάση την οποία θα αναμένουμε το άνοιγμα δεκάδων τζαμιών, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Ανα .Μακεδονία - Θράκη και Ρόδο - Κω».

Ασφαλώς δεν χρειάζονται σχόλια για την πλήρη δουλικότητα και ραγιαδοσύνη, που διακρίνει την ελληνική εξωτερική πολιτική της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, αλλά το ερώτημα είναι για τα αίτια αυτής της επαίσχυντης και προσβλητικής για τον Έλληνα πολίτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της έλλειψης αντίδρασης των Ελλήνων, που τους απασχολεί μόνο η οικονομία, ενώ χάνεται η πατρίδα τους. Πράγματι είναι απορίας άξιον η όλη αυτή κατάσταση.

Και για τους Έλληνες πολίτες μπορεί να υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε, τη στιγμή που έχουν αναλυθεί σε άλλα άρθρα μου και στο χθεσινό με τίτλο «Τα ελληνικά κόμματα εξουσίας και η υποτέλειά τους». Όμως επιβάλλεται κάποια εξήγηση για την στάση της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί αυτή η κυβέρνησης της υποτέλειας και της εξάρτησης.

Η πιθανότερα ερμηνεία, τουλάχιστον η δική μου, είναι ότι μετά την διαρραγή των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας και την προσπάθειά των ισραηλινών να δημιουργήσουν συμμαχία με την Κύπρο και την Ελλάδα, ως διέξοδό τους από τον εναγκαλισμό τους από ισλαμικά κράτη και αποφυγή αποκλεισμού τους για διέξοδό τους προς την Δύση, παρεμβαίνει η Αμερική, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και ανατροπή αυτής της διαδικασίας προσέγγισης του Ισραήλ με την Κύπρο και Ελλάδα, υπάγοντας την Ελλάδα στο άρμα της Νεο - Οθωμανικής Τουρκίας.
Όπως και να κρίνει κανείς το Ισραήλ, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο, σοβαρό κράτος, που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα δικά του συμφέροντα και κάνει τις συμμαχίες που το συμφέρουν., σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα.
Όταν το γυαλί ραγίσει, όπως συνέβη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία δεν συγκολλιέται με τίποτε. Οι Αμερικανοί επιχείρησαν την συγκόλληση, αλλά αυτή δεν πέτυχε. Το επιδιώκουν τώρα με την Ελλάδα, μέσα από την πρόσδεσή της στο άρμα της Νεο- Οθωμανικής Τουρκίας.

Δεν υπάρχει λοιπόν κατά την άποψή μου καμία άλλη ερμηνεία, τη στιγμή που η Ελλάδα αποδέχεται να δράσει στα πλαίσια της λεγόμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας» μέσα από τις εργασίες του «Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου», ενώ αγνοεί και αρνείται επιδεικτικά να δημιουργήσει με την Κύπρο ίδιο «Ελληνοκυπριακό Συμβούλιο».

Γι αυτό τονίζουμε στην διαπασών ότι πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρωταρχικά η απελευθέρωσή της από όλες τις δεσμεύσεις της στα θέματα που αφορούν την Εθνική Ανεξαρτησία και Εδαφική Ακεραιότητα της πατρίδας μας. Ο αγώνας των Ελλήνων είναι σε πρώτη βάση εθνικοαπελευθερωτικός και μετά έπονται όλα τα άλλα.

Δυστυχώς οι παγκοσμιοποιημένοι εθνομηδενιστές από δεξιά και αριστερά στην Ελλάδα, υποταγμένοι εκών άκων στην Νέα Τάξη, ασχολούνται με αλλότρια.

Αυτή είναι η πάσα αλήθεια, αλλά, όπως φαίνεται, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες το βράδυ ένα επίμαχο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της δικαιοσύνης, ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή.

Η νέα νομοθεσία, η οποία δέχεται επικρίσεις από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των υψηλότερων δικαστικών θεσμών όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να διορισθούν σ' αυτούς νέοι δικαστές, διευκρινίσθηκε.

Με τον τρόπο αυτό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα μπορεί να έχει λόγο στο διορισμό των δικαστών και θα περιορίσει εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εκτιμούν οι επικριτές του καθεστώτος.

Ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης στους δικαστές να διατάσσουν έρευνες με βάση απλές υποψίες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θέλει να "εξαγνίσει" το δικαστικό μηχανισμό από τα μέλη μιας θρησκευτικής αδελφότητας της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι συνωμότησε για να προκαλέσει την πτώση της.

Αυτός ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου από το κοινοβούλιο μετά τις πρωτοφανείς έρευνες για διαφθορά που είχαν στόχο το καθεστώς και τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο παρά την πολτική κρίση και τον αυταρχικό, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, χαρακτήρα του.

Η εξουσία κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι χειραγώγησε τις έρευνες αυτές, που σήμερα έχουν θαφτεί, και προχώρησε ήδη σε μαζικές εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία.
Ένα άλλο νομοσχέδιο, εξίσου αμφιλεγόμενο, θα συζητηθεί εξάλλου την ερχόμενη εβδομάδα από κοινοβουλευτική επιτροπή. Προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες μετά τις φιλοκουρδικές ταραχές του περασμένο Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους.

Για παράδειγμα, προβλέπεται οι αστυνομικές δυνάμεις να μπορούν να προχωρούν σε ευρύτερες έρευνες και συλλήψεις βάσει απλών υποψιών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα ψηφισθεί χωρίς πρόβλημα τον Ιανουάριο, καθώς το AKP διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος αυτός έχει στόχο να φιμώσει κάθε αμφισβήτηση εναντίον του καθεστώτος, το οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ιούνιο του 2013 ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

H τουρκική μαθητιώσα νεολαία μπορεί να γνωρίζει πολύ καλά ποιος ήταν ο Αλβέρτος Αϊνστάιν αλλά αγνοεί τους διαπρεπείς μουσουλμάνους επιστήμονες και λογίους, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας τη θέσπιση νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα σχολεία. «Αν τους ρωτήσεις ποιος είναι ο Aλβέρτος Αϊνστάιν, κάθε νέος άνθρωπος έχει κάτι να σου πει γι’ αυτόν. Αν ρωτήσεις ποιος είναι ο Ιμπν Σινά, τότε θα δεις ότι τα παιδιά δεν τον έχουν ακούσει ποτέ», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε διδασκαλικό συνέδριο στην Αττάλεια. Ο Ιμπν Σινά, πιο γνωστός ως Αβικέννας, υπήρξε φιλόσοφος, ιατρός και επιστήμονας του 11ου αιώνα. Θεωρείται ένας από τους εξαιρετικούς στοχαστές του ισλαμικού «χρυσού αιώνα», κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, όταν στα ισλαμικά χαλιφάτα πραγματοποιούνταν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις.

Ως ευσεβής μουσουλμάνος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ασκούσε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είχε προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα του Ισλάμ στη χώρα του, κάνοντας πολλούς να διατυπώνουν φόβους ότι θα αποπειραθεί να ανατρέψει τις κοσμικές αρχές της Τουρκίας. Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν προκάλεσε θυμηδία λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι πατήσαν το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο τρεις αιώνες περίπου πριν φτάσει εκεί ο Χριστόφορος Κολόμβος. Μπορεί πολλοί να υποδέχθηκαν το σχόλιο με ειρωνεία, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν το έβαλε κάτω. Αντιθέτως επανήλθε λέγοντας ότι αυτή η μουσουλμανική «ιστορική πραγματικότητα» θα πρέπει να διδαχθεί στα τουρκικά σχολεία και τόνισε ότι οι επικριτές του είναι συμπλεγματικοί επειδή αρνούνται τη δική του διαπίστωση. Χθες ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν τους Τούρκους μουσικούς, όσο καλά γνωρίζουν και τους ξένους συνθέτες. «Οι μαθητές μας θα πρέπει να γνωρίζουν τον Ντεντέ Εφέντη όσο καλά γνωρίζουν και τον Μπετόβεν», δήλωσε αναφερόμενος στον κλασικό Τούρκο συνθέτη.

«Οι μαθητές μας θα πρέπει να μάθουν για τη γλώσσα, τα έργα και την τέχνη των προγόνων τους χωρίς να νιώθουν συμπλέγματα, όπως μαθαίνουν για τους ξένους πολιτισμούς», τόνισε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι όποιος μιμείται τους άλλους βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο πίσω από αυτούς.
Γενικότερα η Τουρκία βιώνει ενίσχυση της θρησκευτικής διδασκαλίας μετά τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος θεωρεί τροχοπέδη στην ηθική αποσάθρωση. Αυτές, όμως, οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται από τους πολέμιούς του προσπάθεια να σμιλέψει ένα καθαρά ισλαμικό κράτος. Ειδικότερα, περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές έχει εγγραφεί σε «ιμάμ χατίπ» (ιδιωτικά ισλαμικά σχολεία) ενώ το 2002 οι μαθητές που εγγράφηκαν σε τέτοιου είδους σχολεία δεν ξεπερνούσαν τις 65 χιλιάδες. Στα σχολεία αυτά διενεργούνται ξεχωριστά μαθήματα σε αγόρια και κορίτσια και έχουν 13 ώρες ισλαμικής διδασκαλίας την εβδομάδα πέρα από το κανονικό πρόγραμμα, όπου περιλαμβάνεται η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας, του Κορανίου και της ζωής του προφήτη Μωάμεθ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η πρόσφατη συνάντηση Πάπα Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη με τις γνωστές οικουμενιστικές της διαστάσεις, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Φανάρι και η αμέσως μετά έλευση του Ρώσου προέδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν στην Άγκυρα, συνδέονται άμεσα, όσο και αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης όψεως παράδοξο και περιέχουν ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο που δίνει μια διαφορετική διάσταση στην εξέλιξη του νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Δύσης γενικότερα και από την άλλη πλευρά της Ορθόδοξης Ρωσίας.

Είναι γνωστό πως όλες οι προκλητικές οικουμενιστικές κινήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γίνονται αν όχι υπό τις άμεσες εντολές των ΗΠΑ, το λιγότερο με την αμέριστη υποστήριξη των Αμερικανών όπως αυτή εκφράστηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπρόεδρου, Τζον Μπαίντεν, γνωστού άθεου, μασόνου και σιωνιστή, στο Φανάρι, μόλις εφτά μέρες πριν από τη επίσκεψη του Πάπα. Όσον αφορά τον Πάπα, δεν χρειάζεται κανείς να αναφέρει ότι είναι από τους κυριότερους «σταυροφόρους» της Νέας Τάξης που έχει σχεδιαστεί και επιχειρείται να υλοποιηθεί με κάθε μέσο από την αμερικανική και διεθνή «μασονία» και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

Επειδή το θρησκευτικό στοιχείο παίζει σήμερα μεγάλο ρόλο στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν πολύ καλά οι Αμερικανοί, και επειδή η αναδυομένη εδώ και δυο δεκαετίες με θαυματουργικό τρόπο ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έχει αποτελέσει ένα ισχυρό στήριγμα στις αντινεοταξικές πολιτικές του Βλαδιμήρ Πούτιν, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πλέον αποκάλυπτα, με την αδίστακτη συγκατάθεση του Βαρθολομαίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης σαν αντίπαλο θρησκευτικό δέος στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο έχει γίνει ο άγριος στόχος των Ουνιτών και των σχισματικών Ορθοδόξων της Ουκρανίας.
Είναι γνωστό πως στην κρίση της Ουκρανίας, για την οποία το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης κράτησε «σιγή ιχθύος» για τα εγκλήματα σε βάρος των Ορθοδόξων που ακολουθούν την κανονική εκκλησία τις Μόσχας, έπαιξαν καθοριστικό και προβοκατόρικο ρόλο οι Ουνίτες που κατευθύνονται άμεσα από το Βατικανό.
Αλλά και στην κρίση της Συρίας και στις φρικτές σφαγές των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, σε αντίθεση με την Μόσχα, κράτησε μια «κατευναστική» στάση υπακούοντας πιστά στις αμερικανικές πολιτικές επιταγές.

Η συνάντηση Πάπα Πατριάρχη ήταν μια θεαματική κίνηση η οποία, εκτός των άλλων, στρέφονταν σε βάρος του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Μόσχας. Η θεαματική αυτή συνάντηση είχε κύριο στόχο εκτός από τις οικουμενιστικές της διαστάσεις που απορρόφησαν την επικαιρότητα, (χωρίς να μειώνεται η μεγάλη αιρετική σημασία της), να τονίσει την πρωτοκαθεδρία του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ένα θέμα που «καίει» τους Αμερικανούς, έτσι ώστε να εξουδετερωθεί και ει δυνατόν να εξανεμιστεί οποιαδήποτε επιρροή του πατριαρχείου Μόσχας.

Η επίσκεψη του Ρώσου πρόεδρου Βλαδιμήρ Πούτιν στην Άγκυρα αμέσως μετά την επίσκεψη του Πάπα με τα αναφερθέντα πολιτικά εκτός από τα γνωστά θρησκευτικά μηνύματα, γίνεται σε μια πολύ λεπτή διεθνή πολιτική συγκυρία, ενώ μαίνεται ο ψυχρός οικονομικός και όχι μόνο πόλεμος κατά της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν είναι δυσαρεστημένος αν όχι εξοργισμένος με τους Αμερικανούς, όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά γιατί παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του δεν του εκδίδουν τον μεγαλύτερο αντίπαλο του στο εσωτερικό της Τουρκίας, τον γνωστό ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να τον χρησιμοποιούν για δική τους επιρροή στον ισλαμικό κόσμο. Ενδεικτικό της δύναμης του Γκιουλέν μέσα στην Τουρκία είναι, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ότι παρά τις εδώ και δυο χρόνια διώξεις εναντίον των οπαδών του πιστεύεται πως εξακολουθεί να έχει ακόμα και σήμερα μεγάλη δύναμη μέσα στον τουρκικό στρατό.

Αυτό το θέμα το γνωρίζει πολύ καλά ο Πούτιν και προφανώς το χρησιμοποίει για να κτίσει «γέφυρες» με την Τουρκία εκμεταλλευόμενος τα αυξανόμενα προβλήματα της Άγκυρας με τις ΗΠΑ. Πέραν τούτου βέβαια, υπάρχουν και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα τα οποία, παρά την έντονη δυσαρέσκεια των Αμερικανών, οι Τούρκοι δεν διστάζουν να τα προωθήσουν με την Ρωσία του Πούτιν.
Ο Ερντογάν δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί το οικονομικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία αλλά και την δική μας μειοδοτική πολιτική για να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Εδώ όμως δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας αρχίζει εκεί που ταυτίζονται τα αντιαμερικανικά αισθήματα τους, της Ρωσίας σε στρατηγικό επίπεδο και της Τουρκίας σε ευκαιριακό επίπεδο και τελειώνει όταν αρχίζουν οι συζητήσεις για τα «καυτά» θέματα της ευρύτερης περιοχής όπου υπάρχουν πολλές «διαφορετικές» απόψεις. Πάντως στην επόμενη φάση θα δούμε να προωθείται ακόμα περισσότερο η ένωση των «εκκλησιών» με κύριο στόχο εκτός των άλλων την με κάθε μέσο υποβάθμιση του Πατριαρχείου της Μόσχας για να πληγεί καίρια ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα της αντινεοταξικής πολιτικής του Πούτιν.

Όσον αφορά την δική μας πλευρά, εδώ τα πράγματα ξεκαθαρίζονται όλο και περισσότερο. Ο οικουμενισμός των Πάπα - Πατριάρχη εκτός του ότι προωθεί την Νέα Τάξη με άμεσο επακόλουθο την κατάλυση, σαν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια προώθησης της, της πατερικής Ορθοδοξίας, παράλληλα στηρίζει και προωθεί άμεσα την γενικότερη αμερικανική πολιτική ενάντια στην ομόδοξη Ρωσία και της όποιας επιρροής της στον χριστιανικό κόσμο.

Το δυσάρεστο και οδυνηρό για τους Έλληνες Ορθοδόξους είναι ότι τουλάχιστον επίσημα (γιατί στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνορθόδοξου ποιμνίου είναι κάθετα αντίθετη με τον νεοταξικό οικουμενισμό του Πατριάρχη), είμαστε πάλι σε λάθος πλευρά. Αποτέλεσμα, οι γείτονες μας Τούρκοι οι όποιοι μάλιστα αποκόμισαν μέγιστα οικονομικά οφέλη από την «παράσταση» της συνάντησης Πάπα- Πατριάρχη, αν και μουσουλμάνοι, προχωρούν με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα σε πολλαπλή συνεργασία με την Μόσχα που κανονικά θα έπρεπε να ήταν ο δικός μας μεγαλύτερος, ομόδοξος και στρατηγικός εταίρος μας.

Ας όψονται οι εθνικοί προδότες και οι θρησκευτικοί αποστάτες αυτής της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών

Πριν μερικά χρόνια πολλοί διεθνολόγοι, πολιτικοί αναλυτές και διακεκριμένες προσωπικότητες πρότειναν να μεταφραστεί στα ελληνικά  το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου Το στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας (σελίδα  facebook). Μεταφράστηκε τελικά από τον εκ Κωνσταντινουπόλεως πανεπιστημιακό Νικόλαο Ραπτόπουλο και έτυχε επίπονης επιμέλειας από τον αείμνηστο καθηγητή Νεοκλή Σαρρή.

Ακολούθησε η κυκλοφορία του εξίσου σημαντικού βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες (https://www.facebook.com/Davutoglu.enallaktikes). Η ανάγνωση και κατανόηση της βαθύτατης ισλαμικής προσκόλλησης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην ισλαμική πίστη εκτυλίσσεται εντυπωσιακά στο Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες, συνάμα προχωρείσε μια οξεία κριτική στην Δυτική πολιτική σκέψη. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου, εκτιμώ, είναι προϋπόθεση σωστής κατανόησης του, γραμμένου μεταγενέστερα, Στρατηγικού βάθους. Η υποδοχή αμφοτέρων των βιβλίων είναι εντυπωσιακή και γράφτηκαν χιλιάδες άρθρα και σχόλια που κανείς εύκολα βρίσκει στο διαδίκτυο.

Ακολούθησε συλλογικός τόμος με τίτλο Το στρατηγικό βάθος και η Τουρκία (https://www.facebook.com/strathgiko.vathos.syllogiko) στον οποίο πολλοί Έλληνες διεθνολόγοι και αναλυτές εξέτασαν την στρατηγική των τούρκων ισλαμιστών. Ενθαρρύναμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί στην στρατηγική ανάλυση αποτελεί θέσφατο και κοινό τόπο ότι η ακριβής γνώση αντιπάλων και συμμάχων είναι αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης μιας ορθολογιστικής διπλωματίας και μιας ορθολογιστικής υψηλής εθνικής στρατηγικής.

Κρίθηκε αναγκαίο, εξάλλου, να εξορθολογιστεί ο ελληνικός επιστημονικός και δημόσιος διάλογος με τη δημοσίευση των αυθεντικών θέσεων και του κοσμοθεωρητικού υπόβαθρου της τουρκικής εθνικής στρατηγικής των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων!

Από σύμβουλος των ισλαμιστών ηγετών επί μια δεκαετία ο Νταβούτογλου το 2009 ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου τοποθετήθηκε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Πρόσφατα ορίστηκε από τον θριαμβευτή των προεδρικών εκλογών Ερντογάν ως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Όπως είναι φυσικό, τα κείμενά του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τα γειτονικά κράτη, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος δήλωσε ότι το Στρατηγικό βάθος είναι το εγχειρίδιο της πολιτικής του ως μέλος πλέον της κυβερνούσης πολιτικής ηγεσίας.

Όντως, όταν μελέτησα το βιβλίο είχα με έκπληξη διαπιστώσει ότι στο Στρατηγικό βάθος δεν προσφέρει μόνο την κοσμοαντίληψη του νέο-Οθωμανισμού αλλά ότι αποτελεί, επίσης, είδος εγχειριδίου των σημερινών τουρκικών τακτικών και διπλωματικών αποφάσεων της Άγκυρας. Το Στρατηγικό βάθος, πάντως,ενώ ο προσανατολισμός του είναι επιστημονικός, τελικά είναι πρωτίστως ένα κείμενο εφαρμοσμένης στρατηγικής.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η πολιτικοστοχαστική σύλληψη του Νταβούτογλου είναι ριψοκίνδυνη και μεγαλομανής. Η εφαρμογή της εξάλλου ως προς τα γειτονικά κράτη ολοφάνερα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

Μέσα σ’ ένα απέραντο γεωπολιτικό χώρο ετερογενών και ανομοιογενών κοινωνικών οντοτήτων που εκτείνεται από την Άπω Ανατολή μέχρι την Ευρώπη, οι τούρκοι αναζητούν τα νήματα κοσμοσυστημικών συγκλίσεων μεταξύ των ισλαμικών κοινωνιών των οποίων το κομβικό σημείο και ο ηγετικός δρών μπορεί να είναι, υποστηρίζει ο Νταβούτογλου, το τουρκικό εθνοκράτος.

Κανείς πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι ισλαμικές κοινωνίες δεν έχουν άγνωστες καταβολές. Ανατολικά του Αιγαίου βρίσκονται έθνη μακραίωνης διαδρομής που αποτέλεσαν την Βυζαντινή Οικουμένη και που στην συνέχεια τέθηκαν υπό την ηγεμονία των Οθωμανών, και πολλά εξ αυτών εξισλαμίστηκαν. Πολιτικά, ανθρωπολογικά, θρησκευτικά και οικονομικά ο απέραντος αυτός χώρος δεν είναι επίπεδος και ευθύγραμμος. Αντίθετα, ίσως είναι ο πλέον πολύπλοκος και δυναμικός χώρος του πλανήτη.
Αυτό δεν φαίνεται να διαφεύγει του Νταβούτογλου, ο οποίος, δείχνει να είναι ένας άρτιος γνώστης των μακροϊστορικών τάσεων και συμπεριφορών, τις οποίες βέβαια εκλογικεύει αναλυτικά για να υποστηρίξει την ιδέα συγκλίσεων ενός ισλαμικού κόσμου του οποίου, όπως υποστηρίζει, η Τουρκία θα πρέπει να είναι η ηγέτιδα δύναμη.

Παρά το γεγονός ότι δεν του διαφεύγουν οι ειδοποιοί διαφορές και οι ιδιαιτερότητες των εθνών που βρίσκονταν υπό Οθωμανική κατοχή, σε αμφότερα τα βιβλία του ένα έμπειρο διπλωματικό μάτι βλέπει ότι οι θέσεις που εφαρμόζει δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμες ή και καθόλου εφαρμόσιμες. Η πολιτική του ως υπουργός και τώρα ως πρωθυπουργός το επιβεβαιώνει. Η Τουρκία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε διενέξεις, τα μέτωπα πληθαίνουν και το κουρδικό εξελίσσεται με τρόπο που λογικά φοβίζει τους κατόχους της εξουσίας στην Άγκυρα.

Ο Νταβούτογλου χρησιμοποιεί όλη του την τέχνη για να επισκιάσει τα στοχαστικά άλματα που εκλογικεύουν τις ιστορικές πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές. Αντιπαραθέτειτον κόσμο του Ισλάμ με τους αποικιοκράτες –κάτι που κατά τα άλλα είναι σωστό–, την στιγμή που έξυπνα υποβαθμίζει ή αποσιωπά τον εξίσου δεσποτικό χαρακτήρα των Οθωμανών. Αυτό κάνοντας προσπαθεί να αναδείξει το τουρκικό εθνοκράτος ως την αιχμή του δόρατος ενός περίπου αγαθοεργού νέο-Οθωμανικού κοσμοσυστήματος.

Πάντως, τίποτα δεν πετάει από την διαδρομή του κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την μεταψυχροπολεμική εποχή. Αντίθετα, οικειοποιείται τους πάντες και τα πάντα. Αυτό όπως γνωρίζουμε είναι μια μόνιμη πλέον τακτική των τούρκων ισλαμιστών οι οποίοι οικειοποιούνται ιστορικά γεγονότα από την ανακάλυψη της Αμερικής μέχρι του γεγονότος ότι η σφαίρα είναι στρογγυλή. Και ενώ κανείς κανονικά γελά, δεν πρέπει να υποτιμά το επικοινωνιακά σκέλος όταν γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από τις εκατοντάδες εκατομμυρίων μουσουλμάνων που τα ακούνε ούτε καν θα σκεφτούν ότι τέτοια πράγματα μπορούν να λέγονται μόνο ως ιστορικό ανέκδοτο.

 Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλοτε μιλώντας αληθινά, άλλοτε εκλογικεύοντας με ριψοκίνδυνα πολιτικοστοχαστικά άλματα, και άλλοτε προσδιορίζοντας το στίγμα των επερχόμενων μεγάλων μετασχηματισμών μέσα στον απέραντο μετά-αποικιακό κόσμο που εκτείνεται από την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, επιχειρεί να ενώσει όσα νήματα μπορεί για να καταστήσει το τουρκικό εθνοκράτος τον άξονα των εξελίξεων στο ιστορικό βάθος του 21ουαιώνα.

Πόσο και πως αυτά αφορούν τους νεοέλληνες; Δεν μπορώ να εξαντλήσω σε μερικές γραμμές τα πυκνογραμμένα και αναμφίβολα περιεκτικά έργα του Νταβούτογλου. Συντομογραφικά παρατηρώ ότι επειδή οι νεοέλληνες δεν είναι ισλαμιστές υπό το πρίσμα της Νταβουτόγλειας κοσμοθεωρίας η θέση τους είναι προδιαγεγραμμένη. Όπως το θέτει, «η Τουρκία πλέον είναι υποχρεωμένη να ανα­βαθμιστεί, ώστε, ανερχόμενη σε υψηλότερη κλίμακα, να θεωρήσει τις σχέσεις της με αυτές τις χώρες [στην περίμετρο της Τουρκίας] ως υποδεέστερα στοιχεία με την άσκηση έναντι αυτών πολιτικών αφ’ υψηλού».

Εξάλλου, στον αντίποδα των κυρίαρχων νομικίστικων ελληνικών αντιλήψεων, η Νταβουτόγλεια διεθνολογία κατανοεί την διαλεκτική σχέση ισχύος και υπερίσχυσης του ισχυρότερου στις νομικές συζητήσεις. Έχει, τονίζω, ακριβέστατη αντίληψη των πολιτικών όψεων του διεθνούς δικαίου και της διαφοράς μεταξύ πολιτικής κυριαρχίας και ρευστών ιστορικών υποθέσεων που σχετίζονται με το ιστορικά ρευστό ανθρωπολογικό περιβάλλον της περιφέρειάς μας.

Υπό το πρίσμα μιας καθαρά γεωπολιτικής αντίληψης των πραγμάτων αναζητά ερείσματά στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Κύπρο, όπου υπάρχουν «ισλαμικά κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», με το να εντάσσει τα «Οθωμανικά κατάλοιπα» σε μια περιφερειακή και κοσμοσυστημική στρατηγική δομή που θα αποτελεί το όχημα της Τουρκίας να ανέβει ταχύρρυθμα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας ισχύος.

Καλά κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να σκέφτονται σοβαρά για τα ελληνοτουρκικά, να μελετήσουν κάθε γραμμή του Στρατηγικού βάθους. Θα καταλάβουν ότι αν εκπληρωθούν οι κοσμοθεωρίες και τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας ενώ εμείς πνευματικά, οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά θα συνεχίσουμε να κατηφορίζουμε προς το τέλμα, το νεοελληνικό κράτος και η ήδη παραπαίουσα Κυπριακή Δημοκρατία, εκπνέουν διαπαντός.

Τόσο τα κείμενα αυτά των τούρκων ηγετών όσο και οι εμπράγματες στάσεις τους τα τελευταία χρόνια –με τελευταία εκδοχή την εξαναγκαστική διπλωματία με βάναυση παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδεία του τουρκικού στόλου– καλούν για αφύπνιση, πνευματική ανόρθωση και στρατηγική ανασύνταξη.

Τους τελευταίους μήνες του 2014 εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην περιφέρειά μας ο τούρκος πρωθυπουργός εφαρμόζει εξαναγκαστική διπλωματία σε όλο το φάσμα των σχέσεων με την Ελλάδα ενώ οι δηλώσεις του είναι συχνά κάτι περισσότερο από προπετείς και προσβλητικές. Η ανακοίνωση της έλευσής του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο εν μέσω αυτών των διπλωματικών εξαναγκασμών είναι τουλάχιστον περίεργη και υπό τις περιστάσεις εξαιρετικά επικίνδυνη.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Πνέει μένεα, λέει, το Μαξίμου ολόκληρο για την διαρροή του e-mail που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόϊκα.
Τα έχουν βάλει με το ΔΝΤ, και τους κατηγορούν για πολιτική αλητεία και προσπάθεια εκβιασμού.

Ενώ κατά την γνώμη τους πολιτικά ''ορθό''  θα ήταν  όλες οι ''διαπραγματεύσεις'' και οι προτάσεις και αντιπροτάσεις να συγκαλύπτονται, να αποκρύπτονται, να μένουν τέλος πάντων μακριά απ' τα ''βέβηλα'' μάτια του πόπολου!

Για να μπορούν μετά να ψεύδονται ασύστολα, χωρίς μαρτυρία της απατεωνιάς τους: ''Α, εμείς δεν προτείναμε αυτό ή το άλλο. Η τρόϊκα μας το επέβαλε!''
(λες και η αποδοχή κάθε είδους επιβουλών των τοκογλύφων είναι κάτι για το οποίο πρέπει να περηφανεύονται!)

Αλλά αυτό δεν συνιστά μυστική διπλωματία, που τέλος πάντων σε ορισμένες περιπτώσεις που έχουν σχέση με τις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια της χώρας είναι ίσως απαραίτητη.

Εδώ πρόκειται για απλή, ξεκάθαρη πρακτική πολιτικής συμμορίας: ''κρύβε λόγια'', και ''κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει''.

Εδώ πρόκειται για συνομωσία εις βάρος ενός λαού νηστικού πιά και ταλαιπωρημένου.

Εδώ πρόκειται για πολιτική κακουργία επαναλαμβανόμενη και συνεχιζόμενη.

Ο λαός, οι πολίτες δεν χρειάζονται μιά κυβέρνηση που θα δρα μυστικά, στα σκοτάδια, ώρες μεταμεσονύκτιες, με μυστικά e-mails, με κρυπτογραφημένα μηνύματα, με συνθηματικά!

Χρειάζονται πολιτική διαφάνεια κι ΑΛΗΘΕΙΕΣ!

Πρέπει να ξέρουν τί από όλα όσα υποφέρουν οφείλεται στους κυβερνητικούς δωσίλογους, και τί θα μπορούσαμε να αποφύγουμε με μιά άλλου είδους πολιτική.

Και αυτά όλα αποτελούν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της κυβέρνησης.
Ό,ποιας κυβέρνησης, αλλά ιδίως τώρα.

Εμείς, ως λαός μπορούμε να υποσχεθούμε ότι στα Ειδικά Δικαστήρια που θα συρθούν οι αίτιοι της καταστροφής και της τραγωδίας, δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι. 
Όλα στην φόρα και στην δημοσιότητα.
Ώστε να αποδωθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα των δωσιλόγων τοις δωσιλόγοις!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου