Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

18 Φεβ 2011


H ιστορία μας συνεχίζεται… επαλαμβανόμενη… με χρεωκοπίες!!!

Μέρος Ι
Από το 1833 η Ελλάδα ζητούσε το τρίτο μέρος του δανείου των 60 εκ. αλλά οι ξένες δυνάμεις έφερναν δυσκολίες.
Το 1843 η Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε επίσημαπτώχευση κάνοντας έκκληση για πίστωση των προστάτιδων δυνάμεων.
Η υπόθεση ήρθε στην συνδιάσκεψη του Λονδίνου, που έθεσε αυστηρούς όρους για να βοηθήσει την Ελλάδα.
Η εξέγερση ξέσπασε στη Αθήνα την ίδια μέρα της επικύρωσης της οικονομικής σύμβασης του Λονδίνου, που εκχωρούσε όλους τους πόρους της Ελλάδας στην εξυπηρέτηση του δανείου.
Τη νύχτα της 2/3 Σεπτεμβρίου ο στρατός των συνωμοτών περικύκλωσε το παλάτι, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων συγκαλούσαν το Συμβούλιο της Επικρατείας που ψήφιζε μια διακήρυξη προς το λαό, και σύντασσε αναφορά προς το βασιλιά ζητώντας Σύνταγμα…

Μέρος ΙΙ
(1875-1909) Η οικονομική πολιτική του Τρικούπη ευνοούσε αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο και ήταν εξαιρετικά δυσβάσταχτη για τις μεσαίες τάξεις και το λαό…
Ανάμεσα στα χρόνια 1879 και 1893 το ποσό των εξωτερικών δανείων ανέβηκε σε 639.739.000 φράγκα ονομαστικό κεφάλαιο.
Η εξυπηρέτηση του δανείου απορροφά τα 40% έως και 50% των κρατικών εσόδων…
Επιπρόσθετα ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγικά έργα (6% περίπου).
Το μεγαλύτερο μέρος αφιερώθηκε είτε στην βελτίωση της θέσης της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας «Ηπειροθεσσαλίας» ή για να πληρωθούν τα εσωτερικά δάνεια…
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού όλο και αυξανόταν: 30 εκ. 1884, 61 εκ. 1885, 66 εκ. το 1886.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις εξαρτιόταν από την καλή θέληση των Ελλήνων και ξένων πιστωτών.
Οι αντιπρόσωποι των πιστωτών από όλες τις χώρες συνέρχονταν στην Αθήνα για να επιβάλουν διεθνή έλεγχο.
Ο Τρικούπης πήρε την εξουσία το 1893 και κήρυξε χρεωκοπία.
Η Αυλή, η αντιπολίτευση και οι τραπεζίτες συμμάχησαν και έχασε τις εκλογές του 1895…
Η νομισματική κρίση του 1879 μείωσε την αγοραστική δύναμη 30 έως 50% και έδωσε το σύνθημα για την εργατική πάλη…

Μέρος ΙΙΙ
Το γνωρίζουμε όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες. Το τέλος, είναι γνωστό, αλλά οι υπεύθυνοι κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να το αποφύγουν ή να... διαφύγουν.

Φαίνεται πως τελικά μετά τη Vodafone, κάποιος άλλος το έχει πάρει απόφαση να "ξυθεί στην γκλίτσα του τσομπάνη"... Δεν εξηγείται διαφορετικά...
Μετά την τελευταία πρόκληση με την σημαία της ανεξάρτητης Κρήτης, από τη Vodafone η οποία κινείται στο γνωστό κλίμα του φιλο-νεο-οθωμανισμού για να προκαλέσει με την διαφημιστική της καμπάνια μέσα στην Θράκη, και άλλη εταιρεία μπαίνει στον κόσμο των εθνικών προκλήσεων... Ποιά; H Forthnet!!
Έτσι, σήμερα 18.2.2011, στα δρομάκια της παραδοσιακής παλιάς πόλης της Ξάνθης (όπου σιγά σιγά αρχίζει να γεννιέται το πνεύμα του Καρναβαλιού με πλήθος κόσμου να έρχεται από τις γειτονικές πόλεις) βρέθηκαν πάρα πολλές διαφημιστικές αφίσες της εταιρείας σκάνδαλο, μέσω των οποίων ψάχνει για... συνδρομητές.
Φυσικά δεν είναι κακό αυτό.
Αλλά, το να ψάχνει για συνδρομητές σε μία πόλη της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τουρκική γλώσσα, τότε αν μη τι άλλο γίνεται προκλητική...!
Φαίνεται πως ο χώρος της διαφήμισης είναι σαν τα λεφτά. Δεν έχει ούτε πατρίδα, ούτε σεβασμό... απέναντι στους ανθρώπους που -υποτίθεται- απευθύνεται...
Μήπως πρέπει να θυμίσουμε στην τηλεφωνική εταιρεία πως η Θράκη είναι Ελληνική περιοχή, πως οι κάτοικοί της μιλάνε και γράφουν στην Ελληνική γλώσσα και πως καμία σχέση δεν έχει με την Τουρκία, πέρα από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου που προσπαθούν να την κάνουν τουρκική;
Τελικά, μήπως και η Forthnet έχει τα χαρακτηριστικά των τούρκων προπαγανδιστών που αποσκοπούν στην σμίκρυνση και την εν γένει μείωση της Ελλάδας;
Μπορεί να είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων να βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους... Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, μήπως θα έπρεπε να πάψουν τις συνδέσεις τους όλοι οι πολίτες της Θράκης από την εν λόγω εταιρεία, για να της δείξουν ότι "πρέπει να σέβεται τα χέρια που της δίνουν ψωμί";
Εκτός και αν η συγκεκριμένη εταιρεία βγάζει περισσότερα χρήματα από άλλες πηγές, χρησιμοποιώντας αυτού του είδους τις προκλητικές διαφημιστικές καμπάνιες... που θυμίζουν να έχουν άλλου τύπου 2play περιεχόμενο...!
Το μέγεθος της πρόκλησης γίνεται τεράστιο, όταν προσέξουμε πως ο χάρτης της χώρας που διαφημίζεται η Forthnet, είναι η... Τουρκία!!! Με μία μικρή λεπτομέρεια, που προδίδει σκοπιμότητα... Στο κάτω μέρος του διαφημιστικού φυλλαδίου, χρησιμοποιούνται Ελληνικά!!!

Κωνσταντίνος Μιχαήλ
  • Εξαγγελία σειράς μέτρων μόνο για μουσουλμάνους!!!
  • Μήπως κάποιος πρέπει να θυμίσει στον πρωθυπουργό πως στην Θράκη δεν κατοικούν μόνο μουσουλμάνοι, αλλά και Έλληνες χριστιανοί;
  • Με την προστασία των ΜΑΤ ο Παπανδρέου στην Κομοτηνή

Μία μέρα μελαγχολική, με βαριά συννεφιά, χαμηλή ορατότητα και αρκετό κρύο, ήταν η σημερινή για την Θράκη. Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την «περιοδεία» του Γιώργου Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόγραμμά του σχετικά με το μέσο μετάβασης στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα στο χωριό Δημάριο. Έτσι, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να μετακινηθεί με ελικόπτερο, το χαμηλό βαρομετρικό, τα αυξημένα καθοδικά ρεύματα και οι ασταθείς ισχυροί άνεμοι, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό και την συνοδεία του να μετακινηθούν οδικώς και να γνωρίσουν την άγρια (χειμερινή) ομορφιά της ορεινής Ξάνθης.

Η επίσκεψη στο Δημάριο
Μέτρα για τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το χωριό Δημάριο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.
"Η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων", είπε... χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση παλεύει για να μην υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος της μειονότητας και να σπάσουν αντιλήψεις του παρελθόντος.
Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα οι προφορικές εξετάσεις για τους υποψήφιους οδηγούς να γίνονται και στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα ΚΕΠ της περιοχής θα ενισχυθεί η παρουσία υπαλλήλων που γνωρίζουν τουρκικά.
Νέοι από το Δημάριο και μαθητές διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό ότι δεν έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο και δεν «πιάνουν» όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να φροντίσουν ώστε γρήγορα να καλυφθεί η περιοχή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
Σε ό,τι αφορά τα βακούφια είπε ότι θα δοθεί λύση στο θέμα με τις διοικήσεις τους και σχετικά με την καλλιέργεια καπνού που αντιμετωπίζει προβλήματα σημείωσε ότι επειδή είναι μονοκαλλιέργεια τύπου μπασμάς, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί.
Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στο Δημάριο με δύο ώρες καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή.
Η πυκνή ομίχλη δεν επέτρεψε την προσγείωση του ελικοπτέρου Super Puma που τον μετέφερε από τη Σαμοθράκη, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στην Ξάνθη και ταξίδεψε ως το Δημάριο οδικώς.
Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, καθώς είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέπτεται την περιοχή τους.

Ο δήμαρχος Μύκης έθεσε στον πρωθυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 16.000 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται με τον καπνό και την κτηνοτροφία. Είπε ότι η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνουν έργα στην περιοχή για να μπορέσουν να μείνουν και οι κάτοικοι σε αυτήν. Πρότεινε να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών και να υπάρξει προοπτική μέσα από τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη ποιοτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας.

Είπαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκδοση αδειών για την κατασκευή υποδομών και για την ανέγερση τζαμιών. Βέβαια, ο Δήμαρχος Μύκης (γνωστό παλικάρι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής) ξέχασε να πει ότι ο Δήμος Μύκης δεν έχει προχωρήσει σε χωροταξικές μελέτες για αρκετές περιοχές του Δήμου του, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό στους κατοίκους να οικοδομούν ούτε σπίτια για να μείνουν!!!

Όμως, δεν ήταν αυτό το μοναδικό ψέμα, του δημάρχου, αφού είναι γνωστό πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ανέγερση τζαμιών στην περιοχή. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις η Ελληνική πολιτεία έκλεισε τα μάτια, όταν έγιναν ανεγέρσεις τζαμιών χωρίς καμία απολύτως άδεια. Για το τελευταίο, σχετικές πληροφορίες μπορεί να δώσει η κυρία Μπακογιάννη, αφού μερικές παράνομες ανεγέρσεις τζαμιών έγιναν όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών...
Επεισόδια στην Κομοτηνή
Πρωτοφανή επεισόδια σημειώνονται στην Κομοτηνή με αφορμή την εκεί επίσκεψη και ομιλία του Πρωθυπουργού, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.
Για τις 2μμ ήταν προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με θέμα «Το Καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ», στην οποία επρόκειτο να μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης. Η συνεδρίαση δεν ξεκίνησε μέχρι να έρθει ο πρωθυπουργός.
Το μεσημέρι, όμως, απέναντι από το ξενοδοχείο εμφανίστηκαν εργαζόμενοι στην κλωστουφαντουργία ΕΝΚΛΩ (πρώην όμιλος Λαναρά) και ζήτησαν να πάρουν δεσμεύσεις από Κυβέρνηση και να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό. Δεν τους το επέτρεψαν. Κλούβες ΜΑΤ εμφανίστηκαν και όταν το πλήθος των εργαζομένων πέταξε πέτρες απάντησαν με δακρυγόνα. Με ντοντούκες οι διαδηλωτές φώναζαν “Λεφτά Υπάρχουν” και στη συνέχεια ακούστηκαν συνθήματα όπως “Εσείς τα φάγατε, Λαμόγια – Καρχαρίες”.
Παράλληλα αγρότες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ συγκρότησαν πορεία η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία με την χρήση δακρυγόνων
Οι περισσότεροι από τους 600 εργαζόμενοι του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 24 μήνες και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση παρά τις περυσινές υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου προς τους ίδιους.

Ιστορικό δηλώσεων Παπανδρέου από επισκέψεις στη Θράκη
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΠΟ
Έκλεισε στόματα με το δάνειο των 61 εκ. ευρώ στην ΕΝ.ΚΛΩ

29.05.2010
Ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι με το δάνειο θα αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και θα προχωρήσει ο όμιλος σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου, χωρίς βέβαια να κάνει λόγο για το τι μέλει γενέσθαι όσον αφορά στην λειτουργία των εργοστασίων.
Με ένα δάνειο 61 εκ. ευρώ για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία μία μέρα πριν την άφιξη του στην Κομοτηνή ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να αποφύγει τις αντιδράσεις και φυσικά να κάνει την επίσημη ανακοίνωση της χρηματοδότησης από την πόλη μας και μάλιστα χειροκροτούμενος από εκατοντάδες πολίτες. Αυτό ήταν και το μοναδικό δώρο που έφερε ο πρωθυπουργός στη Θράκη, το αποτέλεσμα βέβαια του οποίου θα κριθεί στο τέλος, αφού δεν είναι το πρώτο που δίνεται με τόση ευκολία στον όμιλο. Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την εγγύηση του δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 δισ. ευρώ προς τον όμιλο, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης (ΟΚΕ). Έτσι φαίνεται πως η ΕΝ.ΚΛΩ. γλίτωσε από το «λουκέτο», έστω και την τελευταία στιγμή. Έτσι, οι εργαζόμενοι στις μονάδες του ομίλου, πρόκειται να πάρουν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα δεδουλευμένα τους για το 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να εκταμιευτεί η πρώτη δόση από τις τράπεζες - το ποσό θα ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ - και στη συνέχεια, μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, θα δοθούν και τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ. Η συνολική οφειλή του ομίλου προς τους εργαζομένους του - συνολικά ανέρχονται σε 985 άτομα - εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 12 και 15 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ότι με το δάνειο θα αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και θα προχωρήσει ο όμιλος σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου, χωρίς βέβαια να κάνει λόγο για το τι μέλει γενέσθαι όσον αφορά στην λειτουργία των εργοστασίων.

Ξεκαθαρίζει σήμερα το μέλλον των εργοστασίων η Κατσέλη
Πάντως σήμερα στις 10 το πρωί, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, που συμμετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευσε χθες τον πρωθυπουργό, θα επισκεφτεί εργοστάσιο της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε. στη ΒΙ.ΠΕ., κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την έναρξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της εταιρίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Αλέξανδρου Φούρλα. Στις 12:00 το μεσημέρι παρουσία της υπουργού θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των προέδρων Επιμελητηρίων, Συνδέσμων Βιομηχανιών, Βιοτεχνιών, Εμπορικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών Επαγγελματιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού Ροδόπης, του Νομάρχη Ροδόπης, Άρη Γιαννακίδη και του Δημάρχου Κομοτηναίων, Δημήτρη Κοτσάκη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Στις 2 το μεσημέρι θα ακολουθήσει γεύμα από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης προς τιμή της κ. Κατσέλη. Το απόγευμα στις 7 η υπουργός θα μιλήσει στην ημερίδα με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης» , που διεξάγεται στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010 (Ξενοδοχείο Arcadia, αίθουσα Τερψιχόρη)


ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: Με εγγύηση του δημοσίου 61 δις στην Ενωμένη κλωστοϋφαντουργία
28.05.2010
Γνωρίζω ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχατε είναι αυτό της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που έχει αφήσει εδώ και χρόνια 600 εργαζόμενους, φυσικά και οικογένειες, χωρίς εισόδημα, με ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον.
Θέλω να σας ανακοινώσω, θα το γνωρίζετε βέβαια, ότι από χθες αποφασίστηκε η χορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο της εγγύησης, που είναι κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο, συνολικού ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, με το οποίο θα αναταχθούν σε μακροπρόθεσμη βάση δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και θα χρηματοδοτηθούν και νέες παραγωγικές δράσεις, βάσει του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.
Από πλευράς πιστωτών της εταιρείας, και οι πέντε Τράπεζες που εμπλέκονται, έχουν διατυπώσει τη στήριξή τους προς το σχήμα και τους όρους της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου. Και με ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο, που έχει αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας όλων, εργαζομένων, επιχείρησης και πιστωτών, θα μπορέσει αύριο η εταιρεία να γίνει βιώσιμη και να επιστρέψει στην παραγωγικότητα. Η κυρία Κατσέλη, που είναι μαζί μας, καθώς και ο κ. Σαχινίδης, θα σας ενημερώσουν λεπτομερώς για το θέμα αυτό.


ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή Ροδόπης στην Κομοτηνή
28.05.2010
«Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Και θέλω να ευχαριστήσω και για τη ζεστή και πολύ φιλική υποδοχή, τόσο εσάς, όσο και το λαό της Κομοτηνής. Θα ήθελα να τονίσω ότι κάνουμε την τρίτη συνάντηση με Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Περιφέρειας, για να αναδείξουμε πρώτα απ΄ όλα τους δικούς σας προβληματισμούς, να έχουμε έναν συστηματικό διάλογο, ουσιαστικά, με το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών και των Υπουργείων και, πάνω σε αυτό το διάλογο, να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και στην προοπτική της ανάπτυξης, με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και με τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Ήθελα να μπορούσαμε να ήμασταν από χθες εδώ και να μείνουμε και περισσότερο, αλλά το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», που είναι μία πολύ σημαντική και μεγάλη αλλαγή, μας κράτησε στην Αθήνα.
Αυτή η άμεση επαφή, την οποία έχουμε σήμερα, είναι για να μπορέσουμε να δούμε όλες τις αγκυλώσεις, όλα τα προβλήματα, διότι εμείς είμαστε μία Κυβέρνηση, που δεν θέλουμε απλώς να διευθετήσουμε – και αυτό βεβαίως χρειάζεται – κάποια μικρά ζητήματα, αλλά έχουμε να κάνουμε πολύ μεγάλες αλλαγές. Και ο Πρόεδρος της ΟΚΕ νομίζω αυτό ανέφερε, όπως και η Περιφερειάρχης – τις μεγάλες αλλαγές στην ταυτότητα της ανάπτυξης κάθε περιοχής.
Κι εδώ, έχουμε μια περιοχή που έχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες δεν αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε. Για να αξιοποιηθούν, όμως, χρειάζεται ακριβώς η κοινή μας προσπάθεια, πάνω σε ένα σχέδιο συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και όλων των φορέων της Περιφέρειας.
Πριν μπω στα τοπικά, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τα γενικότερα, χωρίς να κουράσω, επαναλαμβάνοντας όσα μέχρι σήμερα έχουν ειπωθεί πάρα πολλές φορές για την κατάσταση της οικονομίας, μια κατάσταση που βρήκαμε, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος, διότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η λειτουργία του ίδιου του κράτους, του ίδιου του πολιτικού συστήματος, δηλαδή σημαντικές ασθένειες, τις οποίες εμείς θεραπεύουμε με ριζικές αλλαγές.
Όπως είπα, είναι γνωστή η κατάσταση και υπάρχουν πολλά να κάνουμε, σε πολύ σφιχτά χρονικά όρια. Είναι καιρός να δούμε και τα αίτια βεβαίως, αλλά να δούμε και μπροστά, να δουλέψουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και για να δώσουμε και την ελπίδα που χρειάζεται ο τόπος για το αύριο.
Εμείς είμαστε έτοιμοι και δουλεύουμε και με συνέπεια και με αφοσίωση και, είναι ανάγκη αυτό να γίνει σε όλους τους χώρους, από την Αυτοδιοίκηση, μέχρι το χώρο της εργασίας, των επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών και αλλού. Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μπήκαμε σε μια νέα φάση, αν θέλετε, καταφέραμε να σώσουμε την Ελλάδα και τώρα καλούμαστε να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Με το μηχανισμό στήριξης, μας δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο να ανασάνουμε, να πάρουμε δυνάμεις όλοι μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε βαθιές αλλαγές. Αλλαγές, που τόσο πολύ ζητάει και διψάει γι’ αυτές η ελληνική κοινωνία. Η Περιφέρεια, ο πολίτης διψούν να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές και γίνονται, και θα συνεχίσουμε με θάρρος να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για το καλό του τόπου.
Όπως είπα, όμως, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, το αντίθετο θα έλεγα. Τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, πρέπει να κάνουμε ιστορικές αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία, στο μοντέλο ανάπτυξης, στην ευνομία, στο κοινωνικό κράτος, έτσι ώστε να έχουμε γίνει δυνατοί.

ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ
Δυνατοί, απέναντι στους άγριους ανέμους μιας παγκόσμιας πια αγοράς και οικονομίας, προκειμένου η ελληνική οικονομία να είναι όλο και πιο αυτάρκης από τη μια, αλλά και εξωστρεφής από την άλλη, να είναι και ανταγωνιστική, να έχει βαθιές και γερές ρίζες στα δικά μας, ελληνικά συγκριτικά και περιφερειακά πλεονεκτήματα. Και βέβαια, να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση, έχοντας βάλει την Ελλάδα σε αυτές τις γερές βάσεις της σιγουριάς, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτές οι αλλαγές που κάνουμε, όπως με τον «Καλλικράτη», αποτελούν μια μικρή επανάσταση. Ο «Καλλικράτης» είναι μια κορυφαία ανατροπή στο μοντέλο οργάνωσης του κράτους. Πάμε σε ένα επιτελικό κράτος, όπου μεταφέρουμε εξουσίες, αρμοδιότητες και πόρους στην Περιφέρεια.
Πάμε σε ένα κράτος διαφάνειας, σε ένα κράτος λειτουργικό, σε ένα κράτος σύγχρονο, που μπορεί να παράσχει πραγματικά όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, διότι θα διαφωνήσω με πολλούς σχολιαστές διεθνώς, που λένε ότι η Ελλάδα σπατάλησε στο κοινωνικό σύστημα, στην κοινωνική πρόνοια. Δεν ήταν εκεί, στην παιδεία ή στην υγεία, όπου δώσαμε λεφτά και χάθηκαν. Χάθηκαν στην αδιαφάνεια, χάθηκαν στην έλλειψη αυτών των υπηρεσιών, στην ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή στην ιδιωτικοποίηση, πολλές φορές, σημαντικών τομέων, προς όφελος μιας κερδοσκοπίας, που πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός.
Από τη μια πλευρά, έχουμε πάρει τα γνωστά έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα. Αυτά κοστίζουν και πονάνε. Αλλά από την άλλη πλευρά, προχωράμε σε μεγάλες, θετικές αλλαγές, για να εξασφαλίσουμε το αύριο και να μην ξαναμπούμε ποτέ σε μια τέτοια κρίση.
Είναι ανατροπές διαρθρωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι αλλαγές, οι οποίες έχουν μπει ακόμη και σε αυτό το Μνημόνιο και που ζητήσαμε εμείς να μπουν στο Μνημόνιο, το οποίο υπογράψαμε με τη λεγόμενη «Τρόικα» – το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας μας. Καθοριστικές αλλαγές, όχι μόνο στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, αλλά και στις ΔΕΚΟ, στο φορολογικό σύστημα, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στην απλοποίηση των διαδικασιών, στη λειτουργία του ανταγωνισμού, στο σύστημα υγείας, παιδείας και πρόνοιας.
Θέλω να τονίσω ότι δεν θα πετύχουμε ανάπτυξη, ούτε θα βγούμε από την κρίση, εάν δεν αφήσουμε πίσω μας οριστικά πολλές πρακτικές, αντιλήψεις και λειτουργίες, που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Πολλά από αυτά ήταν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αποτελέσματα αδιαφάνειας, ακόμη και εκτεταμένης διαφθοράς.
Κάποτε, είχα πει ότι πρέπει να δώσουμε οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, σε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία, χτυπώντας τη διαφθορά, ακόμη κι αν πρέπει να ματώσουμε.
Γιατί η διαφθορά δεν είναι απλώς μια κακή πρακτική, έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αναπαράγει ή και παράγει αδικία, γιατί αυτός ο οποίος έχει μεγαλύτερη ισχύ, έχει και μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ περιθωριοποιείται ο πιο αδύναμος και δεν προστατεύεται, όταν δεν λειτουργούν οι κανόνες και υπάρχει αυθαιρεσία και διαφθορά. Δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί, δεν λειτουργούν οι θεσμοί, δεν λειτουργεί το κράτος σωστά, χάνονται τεράστια ποσά, δημιουργείται το αίσθημα της ατιμωρησίας.
Όλα αυτά, και είναι κοινωνικά άδικα, και έχουν πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της χώρας. Έπρεπε εδώ και πολύ καιρό, αυτά τα αυτονόητα, όπως η πάταξη της διαφθοράς, να είχαν αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, στο επίμονο κάλεσμά μας, να προχωρήσουμε στην εξυγίανση, στη διαλεύκανση, σε πάρα πολλές υποθέσεις, δίνοντας το στίγμα, δίνοντας το παράδειγμα από την Πολιτεία, από την κορυφή της Πολιτείας, το οποίο βεβαίως θα είχε και ευεργετικές επιπτώσεις για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά και για το ίδιο το κράτος.
Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε τη σιωπή, επέλεξε ακόμη και την συγκάλυψη – και αυτό αποτέλεσε πλήγμα. Πλήγμα και για το πολιτικό σύστημα, γιατί ο κάθε πολίτης έβλεπε ότι υπήρχε ατιμωρησία, πλήγμα και για την οικονομία, γιατί έδωσε το σήμα σε όλους, της αυθαιρεσίας, της ανομίας, της φοροδιαφυγής, έδωσε το πράσινο φως στη διαφθορά, παντού.
Ήταν όμως μεγάλο το πλήγμα που δέχτηκε η χώρα μας, η αξιοπιστία της χώρας μας, και διεθνώς, από αυτά τα φαινόμενα. Αυτά πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός.
Και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση, για να προχωρήσουν αυτά τα αυτονόητα σε μια Δημοκρατία. Είναι δύσκολα βήματα, γιατί χτυπάμε νοοτροπίες που έχουν εμπεδωθεί, χτυπάμε κατεστημένα που αντιδρούν, είναι βήματα όμως που κάνουμε και δεν θα κάνουμε πίσω.
Είναι βήματα λυτρωτικά. Δίνουμε το σήμα ότι χτίζεται, σε νέα και γερά θεμέλια, μια πολιτική ευνομίας και δικαιοσύνης, όπου ο κάθε πολίτης έχει ίσα δικαιώματα. Μια πολιτική, που εγγυάται την ισονομία, την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων, του κάθε πολίτη, απέναντι στο νόμο.
Δεν μπορεί κάποιος να αδικείται και να του αφαιρούνται δικαιώματα, επειδή είναι πιο αδύναμος, επειδή είναι ξεχασμένος, επειδή δεν έχει μέσο, επειδή δεν είναι μέρος ενός οικονομικού, κομματικού, «μιντιακού» κατεστημένου. Δεν μπορεί, από την άλλη, επειδή κάποιοι είναι ισχυροί, επειδή έχουν εξουσία, είτε μεγάλη, στο κέντρο των αποφάσεων, είτε μικροκομματική, ακόμη και στην Περιφέρεια, είτε είναι δημοσιογράφοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ή οποιοσδήποτε άλλος, να μπορούν να αυθαιρετούν. Γιατί είχαμε ζήσει τα τελευταία χρόνια ένα πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, είχαμε ζήσει τη φοροδιαφυγή και την αδιαφάνεια, είχαμε ζήσει τη συσσώρευση προνομίων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος.
Αλλά δεν μπορώ να κατηγορήσω ολόκληρα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε, όμως, σήμερα, να αλλάξουμε ένα σύστημα, πρακτικές και αντιλήψεις που μας πλήγωσαν και έφεραν τη χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας.
Παραδείγματος χάριν, ήταν αποδεκτή από την κοινωνία μας η φοροδιαφυγή, ήταν αποδεκτό ο γιατρός να παίρνει το φακελάκι, ή να παίρνει προμήθεια κάτω από το τραπέζι από φαρμακοβιομηχανίες, για να προωθήσει τη θεραπεία μιας συγκεκριμένης εταιρείας, με κόστος στον ασθενή, με κόστος στο ασφαλιστικό σύστημα και στο σύστημα υγείας.
Αυτά όμως πληρώνουμε σήμερα. Και υπάρχει βεβαίως οργή, και δικαιολογημένη οργή. Αλλά η οργή και η διαμαρτυρία, από μόνες τους, δεν θα μας πάνε πουθενά. Η οργή και η διαμαρτυρία, σήμερα, πρέπει να μετατραπούν σε δύναμη. Δύναμη λύτρωσης από το παρελθόν, δύναμη αλλαγής θεσμών, νοοτροπιών και πρακτικών, δύναμη για να φτιάξουμε μαζί θεσμούς, που θα λειτουργούν σύγχρονα, δημοκρατικά, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, ώστε να έχουμε διαφάνεια στην αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου, των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Δύναμη προστασίας της ίδιας της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων – και όχι δύναμη αυθαιρεσίας και καταπάτησης κάθε δικαιώματος του πολίτη.
Γι’ αυτό, η φάση στην οποία μπαίνουμε, είναι φάση ευνομίας, απόδοσης – πράγματι, παραδειγματικά – δικαιοσύνης, αλλά και εμπέδωσης της έννοιας της ευνομίας.
Δεύτερον, είναι φάση ανάπλασης του κοινωνικού κράτους, ώστε να λειτουργεί πραγματικά το κοινωνικό κράτος και, με τα ίδια χρήματα, να μπορεί να έχει πολύ καλύτερες υπηρεσίες ο Έλληνας πολίτης. Και είναι για μας αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση, ένα σωστό κοινωνικό κράτος, ακόμα και για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Όταν αισθάνεται κάποιος ασφαλής, όταν αισθάνεται ότι έχει ένα δίχτυ προστασίας, μπορεί και πρωτοβουλίες να πάρει, και να αναπτυχθεί, και να είναι δημιουργικός στην επιχειρηματική του, ή στην εργασιακή του ζωή.
Και βεβαίως, πρέπει να πάμε και σε μία άλλη ανάπτυξη, με σημαντικές επενδύσεις, τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που είναι το σήμερα και το αύριο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, αλλά είναι και ένα από αυτά που, συγκριτικά, έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να αξιοποιήσει στο έπακρο, όπως και εσείς είπατε.
Χρειάστηκε, λοιπόν, να αλλάξει η κυβέρνηση, για να ξεκινήσει η προσπάθεια να λάμψει η αλήθεια. Χάσαμε χρόνο, αλλά σήμερα αλλάζουμε. Και από την Κομοτηνή, σήμερα, επαναλαμβάνω ότι, αυτή η Κυβέρνηση, και αυτή η Βουλή, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τελειώνουμε με κάθε είδους αδιαφάνεια και διαφθορά, όπου και αν βρίσκεται, και για να δημιουργήσουμε μια Πολιτεία ευνομίας και δικαιοσύνης.
Και πιστεύω ότι, ακόμα κι αν κάποιοι θέλουν να το αμφισβητούν αυτό, οι πολίτες το βλέπουν. Βλέπουν τον αγώνα που κάνουμε, βλέπουν για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση αποφασισμένη, που δεν μένει στα προσχήματα, που κάνει πράξη αυτά που έχει βάλει ως στόχο, που δείχνει τη βούλησή της να φύγει ο τόπος από τη σήψη και να εμπεδωθεί και η ελπίδα και η δικαιοσύνη, να εμπεδωθεί ακριβώς η αίσθηση Δικαίου. Κι αυτό, είναι ζήτημα και εθνικό, και οικονομικό, και αναπτυξιακό, και Δημοκρατίας.
Φίλες και φίλοι, θέλω να πω και δυο λόγια για την περιοχή σας, αν και θα τα πείτε εν εκτάσει εσείς, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι η ανάπτυξη της Περιφέρειας, για μας, είναι κλειδί, είναι οδηγός για να ορθοποδήσει η οικονομία και, βεβαίως, για να κάνουμε και πάλι τους Έλληνες ασφαλείς, σίγουρους και αισιόδοξους.
Όπως είπατε και εσείς, αλλά και εγώ, έχετε τεράστιες δυνατότητες, όπως και αρκετά προβλήματα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε τις λύσεις από κοινού και να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αυτό που είπατε και εσείς, την αναπτυξιακή ταυτότητα. Να βρούμε ποιο είναι εκείνο που, στην περιοχή της Θράκης, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπως και για κάθε άλλη περιοχή, θα δώσει την ιδιαίτερη αναπτυξιακή ταυτότητα, θα κινητοποιήσει δυνάμεις, θα προσελκύσει επενδύσεις, ανθρώπινο δυναμικό, επισκέπτες και επιχειρήσεις.
Γι’ αυτά θέλουμε να μιλήσουμε. Θέλω να τονίσω, βέβαια, ότι αυτή η μεγάλη και ανατρεπτική μας προσπάθεια χρειάζεται τη συνεργασία όλων. Και επειδή έχω πάει σε πολλές Περιφέρειες και σε πολλούς Νομούς, και στο παρελθόν, ξέρω ότι λόγω του συγκεντρωτισμού του κράτους, συνήθως, και οι ίδιοι οι φορείς δεν συνεργάζονταν μεταξύ τους, γιατί η βασική τους σχέση ήταν με το κεντρικό κράτος, όχι με τον διπλανό. Δεν είχαμε μάθει δηλαδή, λόγω αυτής της πελατειακής λειτουργίας, στη συνεργασία. Ήμασταν ανταγωνιστές σε μια περιοχή, ποιος θα πάρει κάτι παραπάνω από το κεντρικό κράτος – και όχι συνεργάτες, σε μια συλλογική προσπάθεια.
Άρα, είναι πολύ σημαντικό, αυτό που κάνουμε και σήμερα, να μην είναι μία απλή συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων. Θα πρέπει εσείς να πάρετε τη σκυτάλη. Γι’ αυτό ακριβώς, θέλουμε να στηρίξουμε το θεσμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που έχει όλους τους παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους στους κόλπους της, ώστε εσείς, συλλογικά, αξιοποιώντας τις δυνάμεις σας και με τη δική μας συνεργασία βεβαίως, να διαμορφώστε το δικό σας σχέδιο, πρόγραμμα, αναπτυξιακό πλάνο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή.
Πρέπει να τελειώσουμε με τη λογική ότι, για κάθε μικρό πρόβλημα, υπάρχει η λύση κάπου στην Αθήνα, γιατί αυτό σημαίνει ότι, τελικά, οι λύσεις εμποδίζονται από μία απρόσωπη γραφειοκρατία ή μια πελατειακή δουλεία, αντί να λύνονται τα προβλήματα επιτόπου, άμεσα και για το συλλογικό συμφέρον της περιοχής.
Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι, για όλα τα προβλήματα, και ιδιαίτερα γι’ αυτά που αποτελούν απειλή, όπως σωστά είπατε κύριε Πρόεδρε της ΟΚΕ, απειλή για τους εργαζόμενους και για τον κοινωνικό ιστό, εμείς θα είμαστε κοντά σας και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να δώσουμε λύσεις, βιώσιμες και μακροπρόθεσμες. Θα έλεγα μάλιστα ότι, τώρα που ζούμε αυτή την κρίση, τώρα που αισθάνονται όλοι μια δυσκολία, τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε κοντά στον εργαζόμενο, κοντά στον άνεργο, με συγκεκριμένες κινήσεις, με συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένα μέτρα.
Το ζήτημα της αποβιομηχάνισης μιας περιοχής, το ξέρουμε, είναι μεγάλο πρόβλημα, που οδηγεί στην ανεργία. Αυτά κοιτάμε άμεσα, ώστε να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, το φάσμα της ανεργίας, που μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα.
Είναι πρόκληση για την Κυβέρνηση, είναι πρόκληση για τον επιχειρηματία, είναι πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τον εργαζόμενο, να κάνουμε όλοι μαζί αυτά που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή με αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και, βεβαίως, μέσα και από την προστασία, αλλά και την ενεργό βοήθεια στον εργαζόμενο και στον άνεργο, με εκπαίδευση, επανακατάρτιση, μετεκπαίδευση κ.ο.κ.
Θέλω να σημειώσω ότι ήδη «τρέχουν» προγράμματα επιδότησης εργασίας, προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Σύντομα, ανακοινώνονται και νέα προγράμματα κατάρτισης των εργαζόμενων, αλλά και των ανέργων. Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα σας ενημερώσουν γι’ αυτά τα θέματα.

ΓΙΑ ΚΑΠΝΟ, ΑΛΙΕΙΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Στον πρωτογενή τομέα, όμως, θέλω να συζητήσουμε το θέμα ειδικά των καπνοπαραγωγών, μετά και την περικοπή της ποσόστωσης κατά 50%, που είναι ένα από τα μεγάλα θέματα και για τους αγρότες της μειονότητας. Εκκρεμεί επίσης το ζήτημα της αποζημίωσης των αλιέων, εξαιτίας της ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν, κατά το τελευταίο τετράμηνο στο Θρακικό Πέλαγος. Προφανώς, αυτά είναι και περιβαλλοντικά φαινόμενα, τα οποία δείχνουν την ανάγκη να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, να μπορέσουμε να σώσουμε το περιβάλλον, από το οποίο ζούμε τελικά και το οποίο είναι πηγή πλούτου και πολιτισμού.
Πάντως, το πρόβλημα της ανάπτυξης, όπως είπα, δεν πρόκειται να λυθεί ούτε με δάνεια, ούτε με επιδοτήσεις, ούτε με επιμονή σε ένα παλιό οικονομικό μοντέλο, εάν όπως και εσείς είπατε δεν δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα είναι ελκυστικό κατ’ αρχήν για τους ίδιους τους ανθρώπους και, βεβαίως, και για την οικονομική δραστηριότητα.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γι’ αυτό έχει σήμερα αξία, να συζητήσουμε τα θέματα της περιοχής. Θεωρώ ότι αυτό που είπατε για το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικότερα θα έλεγα, είναι καθοριστικό. Είπατε ότι το Πανεπιστήμιο είναι πηγή ανάπτυξης, εγώ θα έλεγα ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι ακόμα ουσιαστική πηγή ανάπτυξης. Πράγματι, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στην περιοχή δίνει ζωή – δίνει ζωή βεβαίως στις καφετέριες, δίνει ζωή στις ταβέρνες, στη νυχτερινή ζωή, στα ενοίκια, όπως είπα και στη Βουλή, δίνει και κανένα καλό γαμπρό, καμιά καλή νύφη. Όλα αυτά είναι λογικά και ανθρώπινα.
Δεν υπάρχει όμως σήμερα η σύνδεση της δουλειάς που κάνει το Πανεπιστήμιο, σοβαρά τουλάχιστον – δεν λέω για κάποιες πιθανές καλές πρωτοβουλίες, είτε των Ακαδημαϊκών, είτε της Αυτοδιοίκησης – με το αναπτυξιακό πρότυπο.
Πού είναι το Πανεπιστήμιο στη διαμόρφωση αυτού του νέου αναπτυξιακού προτύπου; Πού είναι το Πανεπιστήμιο στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων για δουλειές στην περιοχή, για επιχειρήσεις στην περιοχή, για πρωτοβουλίες στην περιοχή, για έρευνα πάνω σε νέα προϊόντα, στα αγροτικά προϊόντα; Έχουμε για παράδειγμα το ζήτημα του καπνού και πρέπει να δούμε εάν θα στραφούμε σε κάποιες άλλες καλλιέργειες.
Πού είναι το Πανεπιστήμιο, να δει ποια είναι τα βιώσιμα σχήματα, ποιες είναι οι άλλου είδους παραγωγές, οι παραγωγές ποιότητας, στον αγροτικό μας τομέα; Θα μπορούσαν να είναι οι εξαγωγές – και να μην επαφίεται η παραγωγή μας μόνον στην ευρεσιτεχνία του κάθε αγρότη ή του κάθε επιχειρηματία, οι οποίοι, βέβαια, μπορεί να κάνουν πολλές προσπάθειες. Το έχω πει και παλαιότερα, και εδώ, στη Θράκη, ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να συνδεθούν με την Περιφέρεια. Ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων – Αθήνα, Θεσσαλονίκη – πρέπει να είναι ο μοχλός.
Αυτό όμως τι σημαίνει; Θέλω από εσάς να μου πείτε, εσείς που συμμετέχετε και στην ΟΚΕ της περιοχής, πώς θα μπορούσατε να έχετε εσείς περισσότερο λόγο στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, στη διαμόρφωση των προγραμμάτων, στη χρηματοδότησή τους, καθώς επίσης και στην πρόσβαση νέων της περιοχής στα Ιδρύματα αυτά. Όχι μόνο μέσω του εξεταστικού συστήματος, όπως το ξέρουμε. Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέπει να είναι ανοιχτά για τους ανθρώπους της περιοχής.
Θα έπρεπε κάποιος, ο οποίος είναι στα 30, στα 35, στα 40 του χρόνια, που μπορεί να μην έχει πάει σε Πανεπιστήμιο, ή να θέλει να αλλάξει ή να μετεκπαιδευτεί, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα Ιδρύματα. Θέλω να ακούσω λοιπόν και από εσάς, πώς βλέπετε, στην προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων, να δούμε και αυτό το ζήτημα, πώς να κάνουμε δηλαδή τα Πανεπιστήμιά μας και, βεβαίως, και τα σχολεία μας, να συνδεθούν ουσιαστικά με την περιοχή.
Και το λέω αυτό, διότι εάν δεν επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, εάν εκεί δεν ρίξουμε το βάρος, μετά από κάποια χρόνια, και πάλι θα έρθουν να μας πουν «μειώστε κι άλλο τους μισθούς, μειώστε κι άλλο το κόστος εργασίας», για να ανταγωνιστείτε τη φτηνή εργασία της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, ή δεν ξέρω ποιας άλλης χώρας, ίσως και της Αφρικής μεθαύριο.

ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΜΑΣ
Αντίθετα, αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, είναι να χτίσουμε πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, για να φτιάξουμε προϊόντα ποιότητας, αξίας. Και να μπούμε σε αγορές, όχι φτηνές, σε αγορές ακριβές, με το σπαθί μας, με τα προϊόντα μας, με ελληνικά προϊόντα, που θα είναι συνώνυμα με τη λέξη «αξία».
Δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτό και θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για την σύνδεση της παιδείας με την ανάπτυξη κάθε περιοχής. Βέβαια, εσείς έχετε μια πανέμορφη περιοχή, την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και είναι, θα έλεγα, από τις πανέμορφες, αλλά και πιο άγνωστες περιοχές για τον τουρισμό, ακόμα και για πολλούς Έλληνες.
Σημαντικό ρόλο, όμως, θα παίξουν και οι υποδομές, που δίνουν την ευκαιρία πρόσβασης, όπως η Εγνατία, η κατασκευή του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία, που ολοκληρώνεται – από ό,τι μου λένε – μέσα στο 2010, όπως βεβαίως και οι κάθετοι άξονες που συνδέονται με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, τη γειτονική Βουλγαρία.
Κι εδώ, βεβαίως, υπάρχει μεγάλο εύρος συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και μέσω του ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη ενός μοναδικού και ιδιαίτερου τουρισμού, όπως είναι ο πράσινος τουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός – υπάρχουν τα προγράμματα «Εκσυγχρονίζομαι στον τουρισμό», «Συνεργάζομαι και καινοτομώ», μιλήσατε για θρησκευτικό τουρισμό, επίσης.
Βεβαίως, όπως είπατε κι εσείς, ανάπτυξη σημαίνει πάνω απ’ όλα κοινωνική συνοχή, να παλέψουμε για να συντηρήσουμε και να βελτιώσουμε κοινωνικές κατακτήσεις και, από την άλλη πλευρά, όμως, να χτυπήσουμε συντεχνιακά προνόμια – ήταν νομίζω οι δικές σας φράσεις.Όπως επίσης, είναι πολύ σημαντική – και πάντα το τονίζω αυτό – η ύπαρξη της μειονότητας στην περιοχή, διασφαλίζοντας την ισονομία, την ισοπολιτεία, τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εθνοτική καταγωγή. Αυτά είναι για μας αυτονόητα και αυτός είναι ο στόχος μας και αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες. Θα πρέπει να δούμε, αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μου – και δεν είναι απλώς φιλοσοφία, είναι και γνώση, βλέποντας χώρες που έχουν προοδεύσει – ότι ο πολύ-πολιτισμός, αν θέλετε, η ποικιλία, οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές, όταν λειτουργούν συνεργατικά, αναδεικνύουν έναν τόπο, γίνονται πηγή έμπνευσης, πηγή δημιουργίας, πηγή καινοτομιών. Ακριβώς αυτό πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε και να αξιοποιήσουμε στην περιοχή της Ροδόπης, αλλά και γενικότερα στη Θράκη».


ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
“Ανάγκη να προχωρήσουμε”
31/5/2010

Την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 δισ. ευρώ προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει ο όμιλος σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης (ΟΚΕ), στην Κομοτηνή.
Μια ανακοίνωση που προφανώς ικανοποιεί τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ομίλου, του οποίου τρεις μονάδες είναι εγκατεστημένες στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής και προδήλως οι εργαζόμενοι γνωρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις δεν προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.
Ο πρωθυπουργός έφθασε στην Κομοτηνή νωρίς χθες το πρωί επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου και αρχικά επισκέφθηκε το Κέντρο Κατάρτισης και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία, ενώ αμέσως μετά τη νομαρχία Ροδόπης όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Μιλώντας στην ΟΚΕ ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών, περίπου 8.000 είναι οι καπνοπαραγωγοί στη Ροδόπη και οι περισσότεροι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και των αλιέων της ευρύτερης περιοχής που αναμένουν αποζημιώσεις λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την παρουσία φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος.
Με αφορμή το δεύτερο ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ανάπτυξη δεν γίνεται ούτε με δάνεια ούτε με επιδοτήσεις, αλλά με την ανάπτυξη ενός νέου ελκυστικού μοντέλου».
Αναφερόμενος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά «δεν είναι ακόμα πηγή ουσιαστικής ανάπτυξης, καθώς ναι μεν αποδίδουν κάποια εισοδήματα σε καφετέριες, ενοίκια, ταβέρνες και στην «νύχτα», αλλά δεν είναι συνδεδεμένα με το αναπτυξιακό πρότυπο».
Μάλιστα παίρνοντας αφορμή από τα τοπικά ζητήματα αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, «υπάρχει πρόβλημα με τον καπνό. Που είναι το πανεπιστήμιο να πει αν θα πάμε σε άλλες καλλιέργειες;», ζητώντας ταυτόχρονα την κατάθεση προτάσεων για το πώς η ΟΚΕ θα έχει περισσότερο λόγο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ότι αφορά στα προγράμματα, την χρηματοδότηση καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης κάποιου σε αυτά, πέραν των διαδικασιών του εξεταστικού συστήματος, προσθέτοντας πως «το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για τον τουρισμό και τις υποδομές, κάνοντας λόγο για τους κάθετους οδικούς άξονες της περιοχής αλλά και για την ανάπτυξη «πράσινου», εναλλακτικού και θρησκευτικού τουρισμού.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα έκανε λόγο για ισονομία και ισοπολιτεία «ανεξάρτητα από θρήσκευμα και εθνοτική καταγωγή» και πρόσθεσε ότι «ο πολυπολιτισμός, η «ποικιλία» αναδεικνύουν ένα τόπο όταν λειτουργούν συνεργατικά».
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η περιφέρεια «πρέπει να πάρει την σκυτάλη και να διαμορφώσει το αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιοχή», ενώ τόνισε ότι οι περιφερειακοί φορείς «πρέπει να απαλλαγούν από τις νοοτροπίες του παρελθόντος που τους καθιστούσαν ανταγωνιστικούς μεταξύ τους καθώς ο καθένας τους ξεχωριστά εξαρτάτο από το κεντρικό κράτος», και πως θα πρέπει μέσα στα νέα πλαίσια που διαμορφώνει ο «Καλλικράτης» να συνεργάζονται μεταξύ τους.

«Να βγούμε από τη σήψη, να τελειώνουμε με τη διαφθορά»
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΟΚΕ κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε ιστορικές αλλαγές, καθοριστικές για τη λειτουργία της, ενώ επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό σύστημα, σε ολόκληρη την κοινωνία, χτυπώντας τη διαφθορά, ακόμα κι αν πρέπει να ματώσουμε», εκφράζοντας τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να βγούμε από τη σήψη και να τελειώνουμε με τη διαφθορά όπου και αν βρίσκεται».
«Ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε απλά να διευθετήσουμε «μικροζητήματα» αλλά να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος και το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος το οποίο «θεραπεύουμε» με πολύ σημαντικές αλλαγές.
«Με τον μηχανισμό στήριξης καταφέραμε να σώσουμε την οικονομία, τώρα καλούμαστε να αλλάξουμε, ο μηχανισμός στήριξης μας έδωσε τον χρόνο να ανασάνουμε για να κάνουμε τις αλλαγές, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ιστορικές αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία αυτάρκη και συνάμα εξωστρεφή», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, «πρέπει να φύγουμε από την επιτήρηση το γρηγορότερο αφού θεμελιώσουμε την οικονομία σε γερές βάσεις».
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι τα περασμένα χρόνια η Ελλάδα «δεν σπατάλησε χρήματα στο κοινωνικό κράτος, αλλά αυτά χάθηκαν στην αδιαφάνεια και σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμα και προς όφελος κερδοσκόπων» και υπογράμμισε ότι με τον «Καλλικράτη» προχωράμε σε επιτελικό κράτος απελευθερώνοντας ζωτικές δυνάμεις.
«Πήραμε έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα, προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος», τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί «στο κάλεσμά μας» για να χτυπηθεί η διαφθορά, «επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη με αποτέλεσμα τα πλήγματα στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας».
«Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα αυτονόητα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για νοοτροπίες που επιμένουν και για κατεστημένα που αντιδρούν, και τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναφορές του αυτές δεν γίνονται για να κατηγορήσει ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για το παρελθόν, αλλά η μεγαλύτερη έγκειται στο να αλλάξουμε».

«Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια»
«Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε, «έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για βγεί η χώρα από την σήψη και να τελειώνει με την διαφθορά «όπου κι αν βρίσκεται» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα προσχήματα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν».
Τέλος, χαρακτήρισε το χτύπημα της διαφθοράς, «ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα ζήτημα εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό».
Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Κομοτηνή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στη 19η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Θράκη 2010», την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ), στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.
Τον πρωθυπουργό συνόδευε κατά την επίσκεψη στην Κομοτηνή υπουργικό κλιμάκιο στο οποίο μετείχαν οι Γ. Πεταλωτής, Λ. Κατσέλη, Δ. Ρέππας, Τ. Μπιρμπίλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Γερουλάνος, Ι. Μαγκριώτης, Θ. Τζάκρη, Φ. Σαχινίδης, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Βούγιας και ακόμη η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα, ο γ.γ. Ενημέρωσης Γ. Πετρουλάκης, ενώ παρών ήταν και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης.Links για τα άρθρα
http://www.eleftherovima.gr/cgi-bin/news/viewnews.cgi?newsid1275287349,24547,
http://www.paratiritis-news.gr/admin/entipi_ekdosi/5457.pdf
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=56042
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=56040
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=56038

Περιμένοντας μία προβοκάτσια που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο

Μέχρι σήμερα ο τακτικές δημιουργίας έντασης και εντυπώσεων, από την πλευρά της Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί ως δεδομένες και σε πλείστες όσες των περιπτώσεων αναμενόμενες. Είναι πάγια τακτική της Άγκυρας να «δομεί» κλίμα υπέρ της, όποτε θέλει να προχωρήσει στις επιδιώξεις και τους σκοπούς της. Το «όπλο» που μεταχειρίζεται προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης αυτού του «φαινομένου», είναι οι προβοκάτσιες που πραγματοποιούνται με την βοήθεια ανθρώπων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Σήμερα, που η γείτονα χώρα βρίσκεται σε μία «φάση βρασμού», με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει βάλει στο στόχαστρό του τους στρατηγούς και την Εργκένεκον, θα έπρεπε να αναλογιστούμε την σοβαρή πιθανότητα δημιουργίας μίας προβοκάτσιας (είτε στη Ρόδο είτε στην Θράκη). Δεν θα είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε η και η τελευταία φορά που η Τουρκία θα «επιχειρήσει» εντός της Ελλάδας μία ενέργεια που θα την «βολέψει». Και το μόνο σίγουρο είναι πως μία ισχυρή προβοκατόρικη ενέργεια (κυρίως στη Θράκη), βολεύει τόσο τους στρατηγούς, όσο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και ταυτόχρονα να εκτονώσουν την μεταξύ τους ένταση (η οποία δεν προβλέπεται να τερματιστεί με τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο).

Η μεγαλύτερη τουρκική προβοκάτσια στην Ελλάδα έγινε πριν το πογκρόμ του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, όταν πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (μουσουλμάνος από την Ελληνική Θράκη) είχε τοποθετήσει βομβιστικό μηχανισμό στο «σπίτι του Κεμάλ» στην Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα αυτής της προβοκάτσιας ήταν μία νύχτα βίας κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, με ανυπολόγιστες καταστροφές Ελληνικών περιουσιών, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και άλλα χαρακτηριστικά της κλασσικής τουρκικής συμπεριφοράς. Ακολούθησε ο διωγμός Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να επιτευχθεί ο κύριος στόχος που ήταν η υφαρπαγή Ελληνικών περιουσιών και η μείωση του Ελληνικού πληθυσμού που κρατούσε μεγάλο (αν όχι τεράστιο) μέρος της οικονομίας της Πόλης.

Από τότε ακολούθησαν πολλές άλλες προβοκάτσιες με την σιωπηρή ανοχή της Ελληνικής πλευράς, η οποία αυστηρά καθοδηγούμενη και σαφέστατα εντελλόμενη από τις ΗΠΑ, κρατούσε χαμηλούς (έως μηδενικούς) τόνους στην τουρκική προκλητικότητα. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τουρκία (βλ. βάσεις) ήταν σαφέστατα ισχυρότερα από ότι στην Ελλάδα, της οποίας οι πολιτικοί ήταν εξάλλου πολύ πρόθυμοι στο να πραγματοποιούν τις «επιθυμίες» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τελευταία, οι προβοκάτσιες που πραγματοποιούνται είναι χαμηλού επιπέδου, γίνονται σε μουσουλμανικά τεμένη και σκοπεύουν περισσότερο στην εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των μουσουλμάνων της Θράκης και στην συσπείρωσή τους γύρω από την «προστάτιδα» του Ισλάμ, Τουρκία.

Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περίεργες επιθέσεις σε μουσουλμανικά νεκροταφεία, στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, και σε τζαμί. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τις συνεχείς αμφισβητήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, το casus belli και τις έρευνες για πετρέλαιο εκ μέρους των Τούρκων.

Να αναμένουμε λοιπόν την εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο εύκολα μπορούν να στήσουν οι Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία βλέπουν την επιρροή τους στα τεκταινόμενα της Τουρκίας να μειώνεται, με ταυτόχρονες προβοκάτσιες σε μουσουλμανικές περιοχές;

Για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν, αλλά και σε μία Βαλκανική που δείχνει σαφείς τάσεις «θέρμανσης» του ισλαμισμού (αλλά και του εξτρεμισμού) και με μία επίσημη γραμμή της νέο-οθωμανικής πολιτικής Νταβούτογλου, οι ημέρες που πρόκειται να διανύσουμε είναι κάτι περισσότερο από πονηρές και δυστυχώς πλησιάζουν πολύ στο να μετατραπούν σε… λίαν επικίνδυνες.

Η άποψη του βουλευτή Ιωάννη Κοραντή
Για την πιθανότητα μίας προβοκάτσιας στην ευαίσθητη χρονική περίοδο που ζούμε, και ειδικά για την εκτέλεση ενός τέτοιου εγχειρήματος στην περιοχή της Θράκης, επικοινωνήσαμε και ρωτήσαμε τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ιωάννη Κοραντή, ειδικό σε θέματα ασφάλειας (λόγω και της εμπειρίας του σαν διπλωμάτης, αλλά και σαν διοικητής της ΕΥΠ).
«Το θέμα είναι πολύπλευρο και θέλει προσοχή. Εξ αρχής να διευκρινίσω ότι δεν αποκλείω τουρκική προβοκάτσια, γενικά στον ελληνικό χώρο, είτε στον χερσαίο, είτε στον θαλάσσιο ή ακόμη και στον εναέριο, ενώ νομίζω ότι πρέπει να προσεχθεί ειδικότερα η Θράκη.
Αρχικά, θα πρέπει να ερευνηθεί εάν σήμερα ο Τούρκος Πρόξενος υποχρεούται να κινείται μόνο στην Εθνική οδό ή την Εγνατία και υπό ποιές προϋποθέσεις (προηγούμενη άδεια του ΥΠΕΞ ή απλή ενημέρωση του "για λόγους ασφαλείας") Παλαιότερα ίσχυαν σφιχτές προϋποθέσεις, έχω όμως την αίσθηση ότι αυτές είτε έχουν ρητά αρθεί είτε έχουν περιπέσει -κακώς έστω- σε αχρησία. Και αυτό αποτελεί ένα θέμα διερεύνησης, αφού οι ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων για το συγκεκριμένο θέμα κινούνται μέσα σε ομίχλη»…

Πώς μπορεί, άραγε, η Άγκυρα να αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις προβοκάτσιας (αγαπημένες επιχειρήσεις της ΜΙΤ);
Τι μπορεί να γίνει και να προκαλέσει σάλο, δημιουργώντας πρόβλημα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τοποθετώντας την Ελλάδα σε δυσμενή θέση;
Ποιού επιπέδου προβοκάτσια μπορεί να δείχνει την Ελλάδα ως μία χώρα επιτιθέμενη κατά της «ειρηνικής» Τουρκίας;
Αν και οι Ελληνικές υπηρεσίες (παρά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό ελέω Παυλόπουλου και Χρυσοχοΐδη) έχουν «κλείσει» κάθε πιθανότητα για μία τέτοιου είδους προβοκάτσια, εμείς εντοπίζουμε ένα «κενό», το οποίο δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί σε καμία περίπτωση εάν η Άγκυρα αποφασίσει να πολώσει σε υψηλότατο επίπεδο την σχέση της με την Αθήνα.

Σαρνίτς: Ο απόλυτος στόχος μίας προβοκάτσιας από τη ΜΙΤ
Δεδομένης της «τάσης» του τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, του κυρίου Σαρνίτς, να κυκλοφορεί σε ολόκληρη τη Θράκη χωρίς να τηρεί το πρωτόκολλο ασφαλείας (που ορίζει σαφέστατα ότι πρέπει να κινείται ΜΟΝΟ σε εθνικές οδούς και στην Εγνατία Οδό), θεωρούμε πως αυτή ακριβώς η παραβατική τάση του εν λόγω προξένου μπορεί να καταστεί αφορμή δημιουργίας ισχυρής προβοκάτσιας.
Με μία πρώτη ματιά διαπιστώνεται πως τα συνοδευτικά οχήματα του τουρκικού προξενείου, αλλά και των Ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, εξασφαλίζουν την αποφυγή ακόμη και τροχαίου ατυχήματος κατά τις μετακινήσεις του κυρίου Σαρνίτς. Όμως, τι θα συμβεί εάν ο τούρκος πρόξενος πυροβοληθεί από κάποιο άνδρα της προσωπικής του ασφάλειας ή από έναν παρακείμενο μουσουλμάνο (π.χ. ελεύθερο σκοπευτή) που θα βρίσκεται σε κάποια περιοχή επίσκεψης του τούρκου προξένου; Μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου μίας τέτοιας προβοκάτσιας, την οποία ούτε ο ίδιος ο Σαρνίτς μπορεί να αρνηθεί, αφού και ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) της Τουρκίας;

Τι συνέπειες μπορούν να υπάρξουν για την Ελλάδα;
Τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επίθεσης κατά του τούρκου προξένου;
Ποιός θα κατηγορηθεί; Μήπως κάποιος χριστιανός κάτοικος της περιοχής όπου θα εκτελεσθεί η προβοκάτσια; Κάποιος που θα συγκεντρώνει τα «ικανά στοιχεία» φιλελληνισμού, που θα τον τοποθετήσουν στην θέση του «εκτελεστή»;
Μήπως κάποιοι θα προτιμήσουν να κλείσουν τα μάτια απέναντι στις προσωπικές τους ευθύνες και θα ψάξουν για εξιλαστήρια θύματα, αντί να αντιμετωπίσουν την τάση των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών να δημιουργούν προβλήματα (ιδιαίτερα στις γείτονες με την Τουρκία χώρες);
Γιατί συνεχίζει η Ελληνική κυβέρνηση να επιτρέπει στον κύριο Σαρνίτς να κυκλοφορεί σε περιοχές που δεν του επιτρέπεται;
Γιατί αφήνεται η χώρα μας στο έλεος μίας τέτοιας πιθανής προβοκάτσιας;
Τι μπορεί να προκαλέσει το ίδιο το γεγονός σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στον χώρο του Αιγαίου;
Μπορεί μία τέτοιου επιπέδου ενέργεια να προκαλέσει θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών;
Μπορεί, τέλος, να απαντήσει κανείς στο ερώτημα: Γιατί πρέπει να εκτίθεται –τελείως αδικαιολόγητα- η χώρα μας, στις πιθανές ορέξεις δημιουργίας – εκτέλεσης μίας ύψιστου επιπέδου προβοκάτσιας εις βάρος της Ελλάδας;
Περιμένουμε από βουλευτές -που ευαισθητοποιούνται σε θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος- να ρωτήσουν τους αρμόδιους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, τι προτίθεται η κυβέρνηση να πράξει ώστε να μηδενίσει την πιθανότητα δημιουργίας ισχυρότατου διπλωματικού επεισοδίου, το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα ισχυρής διπλωματικής και πολιτικο-στρατιωτικής εκμετάλλευσης στην Άγκυρα.
Κωνσταντίνος Μιχαήλ

Μέχρι τις 20 Μαρτίου η διορία της Ρωσίας...

Περιθώριο έως τις 20 Μαρτίου δόθηκε από την Ρωσία στην Ελλάδα και την Βουλγαρία για να εξοφλήσει το συσσωρευμένο χρέος των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία της διεθνούς εταιρείας του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Άυτό ήταν το αποτέλεσμα των διήμερων διαπραγματεύσεων της κοινοπραξίας στην Ρώμη, με την Ρωσία να απειλεί είτε με αποχώρηση είτε με "πάγωμα" μέχρι νεωτέρας (βασικά μέχρι να αλλάξουν οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σόφια και να βρεθούν κυβερνητικά σχήματα "φιλικά" στον αγωγό), σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπάρκοφ, αντιπρόεδρο της ρωσικής συντονίστριας εταιρείας του έργου «Τρανσνιέφτ».Η ελληνική και η βουλγαρική πλευρά αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Trans-Balkan Pipeline Β.V. έως τις 15 Δεκεμβρίου. Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας υιοθετήθηκαν οι ρωσικές προτάσεις για ελαχιστοποίηση των εξόδων και ειδικότερα για περιορισμό του προσωπικού και των ενοικίων, ενώ η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.«Εάν η βουλγαρική και η ελληνική πλευρά δεν καταβάλουν το χρέος τους και η βουλγαρική δεν εγκρίνει τη βελτιωμένη έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τότε θα αποφασιστεί να περάσει η εταιρεία σε καθεστώς “εν υπνώσει”, δηλαδή θα παραμείνει μόνο το κεντρικό γραφείο στο Άμστερνταμ με έναν υπάλληλο», σημείωσε ο κ. Μπάρκοφ, ο οποίος σχολίασε ότι «συνολικά η βουλγαρική πλευρά συμπεριφέρθηκε κατά τη συνάντηση θετικά, υπάρχει η αίσθηση βελτίωσης των θέσεών τους».Ο ίδιος ο κ. Μπάρκοφ εξελέγη πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, στο οποίο εισήλθαν τρία νέα μέλη, ο Ιλιά Καζιόνκιν από την «Τρανσνιέφτ», ο Σεργκέι Αντρόσοφ από την «Ροσνιέφτ», διευθυντές και οι δύο των τμημάτων διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και ο Πέτκο Ντμίτροφ από βουλγαρικής πλευράς.«Η Βουλγαρία δεν αρνείται το διάλογο» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του το Βέστι, το οποίο είχε προτιμήσει τις προηγούμενες ημέρες την εκτίμηση ότι «οι προοπτικές του αγωγού είναι θολές». Το ρωσικό δίκτυο αναφέρεται και στο «ελληνικό χρέος 1,269 εκατομμυρίων ευρώ», σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε να καλύψει πλήρως την πληρωμή του αναλογούντος ΦΠΑ για τα έτη 2008-2010, αλλά και ότι «εάν έως την 1η Μαΐου οι Έλληνες δεν μπορέσουν να πληρώσουν, το ποσό θα διαιρεθεί μεταξύ όλων των μελών της κοινοπραξίας, περίπου από 350.000 ευρώ».Σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα ΡΒΚ Daily, που επικαλείται σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «οι μέτοχοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι εργασίες για την άρση των ενστάσεων του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον». Υπενθυμίζεται ότι η νέα, διορθωμένη και βελτιωμένη μελέτη έχει συμφωνηθεί να υποβληθεί στη βουλγαρική κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου.Όπως επισημαίνει η εφημερίδα οι δύο από τις ρωσικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο, «Ροσνιέφτ» και «Γκασπρόμ Νιέφτ» δεν σχολίασαν τις πληροφορίες, που είχαν δημοσιευτεί περί απόσυρσης της Ρωσίας από το σχέδιο, ενώ η «Τρανσνιέφτ» τις διέψευσε, σημειώνοντας ότι λόγος γίνεται μόνο για περιορισμό της χρηματοδότησης του έργου.
Σχόλιο ιστολογίου: Τώρα μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν καταβάλει την συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας, το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας; Γιατί, ενώ αρέσκεται να αναφέρεται στην ανάπτυξη, την αποφρύγει;

Κατά κανόνα κάθε αλλαγή σκηνικού για την αναπαλαίωσή του (τη βαπτίζουν «ανανέωση») γίνεται με καθεστωτικά πραξικοπήματα.

Πριν από το κορυφαίο πραξικόπημα τα ισχυρά κέντρα εξουσίας έχουν προβεί σε ποικίλα πολιτικά πραξικοπήματα τα οποία περνάνε για τον πολύ κόσμο σχεδόν απαρατήρητα ή είναι τόσο καθημερινά που συνηθίζουν την κοινωνία, όπως ο χειμώνας μας συνηθίζει στο κρύο.

Η σημερινή κρίση και σήψη του καθεστώτος είναι τόσο βαθιά και αδιέξοδη όπου η πολιτική ιατρική δεν προβλέπει καμία θεραπεία μέσα από τις νόθες και σάπιες «δημοκρατικές» του λειτουργίες.

Καμία προσφυγή στις κάλπες δεν μπορεί να ξεγελάσει και να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, συνακόλουθα να λύσει το μέγα πρόβλημα της αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού.

Αντίθετα, μια προσφυγή στις κάλπες πολύ πιθανό να εκθέσει και να «κάψει» τις νέες πολιτικές εφεδρείες που ετοιμάζουν προσεκτικά, διακριτικά και επιμελώς για να παίξουν τον καταλύτη των εθνικών συναινετικών σχημάτων «σωτηρίας» και των «αρίστων»

Θέλουν νέους «εθνάρχες» και «αρίστους» για να αποτελέσουν τη «συγκολλητική ύλη» ανακύκλωσης και αναπαλαίωσης της καθεστωτικής σαπίλας…

Αυτή, βεβαίως, η «συγκολλητική ύλη» δεν βγαίνει ποτέ μέσα από εκλογές, ιδιαίτερα σε εποχές βαθιάς κρίσης και σήψης, όπως η σημερινή.

Οι νέοι «εθνάρχες» και οι «άριστοι» επιβάλλονται από πάνω, από τα ισχυρά κέντρα της οικονομικής εξουσίας και πάντα πραξικοπηματικά ή με ποικίλους εκβιασμούς του τύπου: «Καραμανλής ή τανκς», «χρεοκοπία ή κυβέρνηση «αρίστων-εθνικών σωτήρων», κ.λπ…

Αυτές τις «χρυσές» εφεδρείες προσπαθούν, μέσα βεβαίως από μεγάλες, ίσως και ανυπέρβλητες δυσκολίες, να κατασκευάσουν σήμερα.

Για το καθεστώς των «νταβάδων» (διεθνών και εγχώριων) είναι μονόδρομος αυτή η πραξικοπηματική επιβολή τέτοιων λύσεων γενικής κατάρρευσης και «έκτακτης ανάγκης».

Αυτό φυσικά, δεν αποκλείει και μία προσφυγή στις κάλπες. Όχι για καταλυτικές λύσεις αναπαλαίωσης, αλλά για καλύτερη προετοιμασία του καθεστωτικού πραξικοπήματος που ετοιμάζεται.

Η αδυναμία να κατασκευαστούν έγκαιρα οι «χρυσές» εφεδρείες των «αρίστων» και κάποιου νέου «εθνάρχη» μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιπλέον προπαρασκευαστικό στάδιο εκλογών…

Η κεντρική όμως στρατηγική, η οποία απορρέει από την αδιέξοδη κρίση και σήψη του καθεστώτος, από την υπερχειλίζουσα και διαρκώς διογκούμενη λαϊκή οργή η οποία δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να απορροφηθεί από την εκλογική απάτη, είναι η πραξικοπηματική ΕΠΙΒΟΛΗ της «έκτακτης ανάγκης» και της «εθνικής συναίνεσης».

Αυτή η πραξικοπηματική λύση μπορεί να επιβληθεί με ποικίλες μορφές. Οι πιο πιθανές είναι:

α) Η πρόκληση ενός μεγάλου εθνικού ζητήματος: Μια προβοκάτσια «εθνικών κινδύνων». Π.χ. θερμά επεισόδια και ψευτοσυγκρούσεις με την Τουρκία…
β) Η κατάρρευση της κυβέρνησης με την αποχώρηση βουλευτών της, με πυρακτωμένο το κλίμα των κομματικών εντάσεων…
γ) Η αξιοποίηση της απελπισμένης και εκρηκτικής λαϊκής οργής με προβοκάτσιες «δεκεμβριανών '08», ακριβέστερα χειρότερες από αυτές των «δεκεμβριανών».

Ποια από αυτές τις πραξικοπηματικές λύσεις θα επιλέξουν οι διεθνείς και εγχώριοι «νταβάδες» δεν μπορούμε να «προφητεύσουμε». Το πιθανότερο να γίνει συνδυασμός και των τριών ή δύο από αυτές.

Με τέτοιου είδους πραξικοπήματα θα επιβάλλουν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ και το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης»: Το καθεστώς της «εθνικής συναίνεσης», των «αρίστων» και του νέου «εθνάρχη»…

Τα κόμματα όλα θα νομιμοποιήσουν αυτό το πραξικόπημα, θα το στηρίξουν ΠΟΛΙΤΙΚΑ, δηλαδή πρακτικά, όπως νομιμοποίησαν και στήριξαν ΠΡΑΚΤΙΚΑ όλα τα πραξικοπήματα που έχουν ήδη συντελεστεί από αυτή την κυβέρνηση.

Περιληπτικά:

Πραξικόπημα 1ον
Το Μάρτη του 2010, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, κατατέθηκε μια πολύ «περίεργη» τροπολογία «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης», η οποία παρείχε στον πρωθυπουργό το αποκλειστικό δικαίωμα να αναθέτει μελέτες και έργα, να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας, να καθορίζει τις αμοιβές των μελών τους.

Πραξικόπημα 2ον
Το Μάη του 2010, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προς κύρωση το Μνημόνιο. Ουδείς αμφισβήτησε ποτέ ότι το μνημόνιο συνιστά συν τοις άλλοις μια σύμβαση διεθνούς χαρακτήρα μεταξύ της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς. Αλλά γι' αυτού του τύπου τις συμβάσεις το Σύνταγμα περιλαμβάνει ειδική διάταξη όσον αφορά την κύρωσή τους.

Εδώ καταλύεται ευθέως το Σύνταγμα το οποίο προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την κύρωση συμβάσεων από τη Βουλή που αφορούν σε μεταβίβαση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Συνταγματικό πραξικόπημα, λοιπόν, και τα κόμματα εκτός από καταναλωτικές καταγγελίες ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ το πραξικόπημα με τη συμμετοχή τους στη Βουλή.

Το «επιχείρημα» ότι κάποια κόμματα καταψήφισαν την …κατάλυση του Συντάγματος είναι για στάχτη στα μάτια.

Όταν καταψηφίζεις, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ στις πραξικοπηματικές διαδικασίες, συνεπώς νομιμοποιείς την κατάλυση του Συντάγματος.

Τα κόμματα έπρεπε να ΑΠΕΧΟΥΝ από αυτό το κυβερνητικό πραξικόπημα, να το καταγγείλουν και να κατεβούν στο λαό…

Πραξικόπημα 3ον
Η πραξικοπηματική τροπολογία της κυβέρνησης, αμέσως μετά το πραξικόπημα του Μνημονίου, η οποία νομιμοποιούσε τον εκάστοτε υπουργό των Οικονομικών να προχωρεί σε όποια συμφωνία θέλει με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ΕΕ, δίχως καμία κοινοβουλευτική επικύρωση: Ούτε αυτή του διακοσμητικού «δημοκρατικού» ντεκόρ της Βουλής.

Εδώ καταργείται ΕΥΘΕΩΣ και το «δημοκρατικό» ντεκόρ!!!

Η τροπολογία αναφέρει:
«Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».


Τα κόμματα τα οποία ωρύονται δήθεν για τα κυβερνητικά ανδρείκελα ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ την πραξικοπηματική πολιτική των ανδρεικέλων με τη συμμετοχή τους στα κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα.

Το Σύνταγμα καταλύθηκε, η Βουλή καταλύθηκε και ως διακοσμητικό «δημοκρατικό» ντεκόρ και τα κόμματα ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ στη Βουλή και απλώς ψήφιζαν ή καταψήφιζαν!!!!!!!!

Και το ΚΚΕ, έρχεται απλώς να μας πει σήμερα ότι τα «αιτήματά» του για ονομαστική ψηφοφορία «απορρίφθηκαν».

Καλά ούτε ίχνος τσίπας δεν έχει; Συμμετέχει στις πραξικοπηματικές διαδικασίες και δημαγωγεί γιατί τα «αιτήματά» του «απορρίφθηκαν»!!!

Πραξικόπημα 4ον
Τον Ιούνη του 2010 η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, έτσι για τα μάτια, τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα: Μια κατάπτυστη συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα υπάγεται υπό το «αγγλικό δίκαιο», όσον αφορά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, των δανειστών και των ξένων τοκογλύφων.

Προβλέπει μεταξύ άλλων αυτή η σύμβαση:
«Ο δανειολήπτης (σ.σ. η Ελλάδα) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή που πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση ή αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του».


Το νέο πραξικόπημα καθιστά «υπέρτατο νόμο» του κράτους το Μνημόνιο που συνέταξε η κυβέρνηση και συνυπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και συμπληρώνεται με νέο πραξικόπημα το οποίο απαγορεύει ακόμα και κάθε συζήτηση στη Βουλή για τη Σύμβαση!!!

Και μόνο αυτά αναδεικνύουν περίτρανα τη διαλεκτική του φαύλου κύκλου των καθεστωτικών πραξικοπημάτων: Από πραξικόπημα σε πραξικόπημα…

Και τα κόμματα καταναλώνουν δημαγωγίες κοκορομαχίας, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ στο «πλαίσιο» των πραξικοπημάτων και νομιμοποιώντας ΠΟΛΙΤΙΚΑ αυτόν τον πραξικοπηματικό κατήφορο.

Ο καθεστωτικός αυτός μονόδρομος των πραξικοπημάτων οδηγεί στο κεντρικό πολιτικό πραξικόπημα ΕΠΙΒΟΛΗΣ της «εθνικής συναίνεσης», που περιγράψαμε παραπάνω…

ΟΛΟΙ είναι μέσα σε αυτό το ύπουλο πραξικοπηματικό παιχνίδι και κυρίως οι εκκολαπτόμενες εφεδρείες των νέων «εθναρχών» και «αρίστων»…


Η κυβέρνηση έχει μείνει απελπιστικά μόνη. Καθημερινά την εγκαταλείπουν όλοι οι υποστηρικτές της, με τελευταίο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τις χθεσινές του δηλώσεις κατά της Κάρτας του Πολίτη. Είναι δεδομέν πλέον πως ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης. Βασική αιτία είναι οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές του.

Κι αυτό όπως είναι φυσικό τό έχουν αντιληφθεί πρώτα τα εκδοτικά συγκροτήματα. Όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια σαφή διαφοροποίηση απο την προηγούμενη ολόθερμη υποστηρίξη του ΓΑΠ και της κυβέρνησής του.

Τους αδειάζουν από παντού

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα: «Σε δίνη έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ, καθώς διογκώνονται οι αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του στις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει πλέον εμφανές έλλειμμα συντονισμού, με τις έριδες μεταξύ υπουργών να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σημάδια έντονης κόπωσης παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση».

ΕΘΝΟΣ: « Μπήκαν νερά από τον… ημιυπαίθριο. Νερά στο κυβερνητικό «σκάφος» από το «φάλτσο» του υφυπουργού Εσωτερικών για αναδρομικά τέλη στους νομιμοποιημένους ημιυπαίθριους, η οποία τελικά αποσύρθηκε έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού. Η εικόνα αλαλούμ συμπληρώθηκε με την αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα εξαιτίας νομοθετικής διάταξης για τους δικηγόρους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : «Η φράση ‘τρεις λαλούν και δύο χορεύουν…’, που είπε ο πρώην πρόεδρός της Απ. Κακλαμάνης χθες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ταιριάζει και με την εικόνα της κυβέρνησης, αν μετρήσει κανείς τα φαινόμενα ασυνεννοησίας της κυβερνητικής μηχανής, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες”.

Λιθοβολισμοί στο …υπουργικό συμβούλιο: «Το θέμα ήταν γνωστό, είχε συζητηθεί σε ένα ακόμη υπουργικό συμβούλιο και σε διμερείς συνεννοήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους Ευ. Βενιζέλο, Χ. Καστανίδη, Χ. Παμπούκη και Χρ. Παπουτσή. Το όνομα αυτού, οικονομικός εισαγγελέας. Παρ’ όλα αυτά, μια ακόμη σύγκρουση κορυφής εκδηλώθηκε με σφοδρότητα στη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτερου κυβερνητικού οργάνου. Οι Χρ. Παπουτσής και Ευ. Βενιζέλος «λιθοβόλησαν» τον νέο θεσμό, σύμφωνα με χαρακτηρισμό στελεχών που παρακολούθησαν τη συζήτηση”. (ΕΘΝΟΣ)

Το ΔΝΤ “καρφώνει” την κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Το ΔΝΤ ‘κάρφωσε’, με τον τρόπο του, την ελληνική κυβέρνηση, ότι ήταν εκείνη που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, στελέχη του υπογράμμισαν πως ‘’η ελληνική κυβέρνηση σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να μεγιστοποιήσει το όφελος από το μεγάλο σύνολο δημοσίων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας’’. Και για να μην αφήσουν καμία αμφιβολία, συμπλήρωσαν: Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση,

ΣΚΑΙ-Περιβάλλον αβεβαιότητας: “Αναβλητικότητα, καθυστερήσεις, ολιγωρία. Δεκαπέντε μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου το ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα των 100 ημερών πάει… περίπατο, ενώ την ίδια ώρα οι καθυστερήσεις και οι αναβολές βρίσκουν τα πολιτικά κόμματα σε αδυναμία συνεννόησης. Η πολυπόθητη συναίνεση στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας είναι κενό γράμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της Αριστεράς δεν δέχονται να κάτσουν ούτε καν στο ίδιο τραπέζι για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη σε φλέγοντα θέματα για να μη φτάσει η χώρα εκτός από την πολιτική και στην οικονομική χρεοκοπία”,

Οµολογία αποτυχίας απο τα ΝΕΑ και το κ. Πρετεντέρη

Γιατί ψάχνουµε πενήντα δισεκατοµµύρια; Τι µεσολάβησε και τα επτά δισ. του ∆εκεµβρίου έγιναν πενήντα δισ. δυο µήνες αργότερα;

ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ να πω ότι αυτή είναι η πιο ουσιώδης ερώτηση. Χωρίς (επίσηµη) απάντηση. Γι’ αυτό και όλοι υποψιαζόµαστε ότι πίσω της κρύβεται µια οµολογία αποτυχίας. Αποτυχία του Μνηµονίου έως ένα σηµείο. Κυρίως, όµως, αποτυχία στηδιαχείριση του χρέους. Οπως φαίνεται, οιδιευθετήσεις που συζητούσαµε έχουν παγώσει και έχουν υπαχθεί σε µιαµελλοντική ευρωπαϊκή λύση.

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά πριν ακόµη πληροφορηθούµε ότι η ύφεσητο 2010 έφτασε επισήµως στο 6,6%!

Οχι µόνο ο στόχος είναι εξ ορισµού απλησίαστος, αλλά καθίσταται ακόµη πιο ανέφικτος όταν η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τροµαγµένη από τις αντιδράσεις ότι δεν πρόκειται να πουλήσει τίποτα

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=174&ct=136

Μήνυμα από Αμερική

Εχοντας νιώσει την γλύκα της εξουσίας, ο πρωθυπουργός δείχνει το τελευταίο διάστημα ένα άλλο πρόσωπο. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνά ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των σκανδάλων και της κακής διαχείρισης εκ μέρους των πολιτικών της, και επειδή ο ίδιος πήρε την απόφαση να την οδηγήσει στο στόμα του λύκου, τα περιθώριά του είναι ελάχιστα. Είτε μένει και παλεύει πραγματικά για να αλλάξει τη χώρα, όπως υποσχέθηκε στους δανειστές, είτε πραγματοποιεί το όνειρο της ζωής του αναζητώντας μία σημαντική θέση στο εξωτερικό. Εκτός αν έχει αντιληφθεί πως το όνειρο είναι απατηλό…(Μιχάλης Ιγνατίου , στο προσωπικό site του διευθυντή του Μega)

Wall Streat: «Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική ηγεσία»

«Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική ηγεσία», τιτλοφορείται άρθρο του συντάκτη της Wall Street Journal, Nick Skrekas που δημοσιεύεται στο blog της εφημερίδας “The Source”.

Περιγράφοντας τις παλινωδίες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της τρόικας περί αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, η WSJ καταλήγει: «Για να αποφύγουν μια κοινωνική έκρηξη, οι σοσιαλιστές πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα σχέδιά τους, να τα εξηγήσουν με σαφήνεια και να προσφέρουν πραγματική ηγεσία».

Μονο το «Kαρφί» έμεινε μάλλον στον αρχηγό

“Χάθηκαν” άκρως απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας
Σοβαρότατη υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων μείζονος εθνικής σημασίας διερευνά, το τελευταίο δεκαήμερο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ήδη ετέθη σε διαθεσιμότητα ενεχόμενος υπάλληλος. Η «δημοκρατία» γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που ευθύνεται για την απώλεια των ανυπολόγιστου αριθμού και αξίας εγγράφων, καθώς και τη συγκεκριμένη Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υπηρετούσε, αλλά δεν δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία μέχρι την ολοκλήρωση της επόμενης κρίσιμης φάσης των υπηρεσιακών διαδικασιών.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, η πρώτη φάση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), που μόλις ολοκληρώθηκε, κατέληξε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι μεταξύ των εγγράφων που έχουν απολεσθεί περιλαμβάνονται τηλεγραφήματα και υπηρεσιακά σημειώματα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού».

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτελεί, ως γνωστόν, την ανώτατη διαβάθμιση ασφαλείας στη χώρα μας. Η πρωτοφανής υπόθεση παραβίασης εθνικών απορρήτων αποκαλύφθηκε έπειτα από τυχαίο (;) περιστατικό κλοπής του χαρτοφύλακα (σ.σ.: σακιδίου πλάτης) ενός υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Αστυνομία
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος φέρεται να προσήλθε, με δική του πρωτοβουλία, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του, στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας αφενός το περιστατικό της κλοπής και αφετέρου το περιεχόμενο του σακιδίου του. Στη διάρκεια των καταθέσεων του, τόσο στις αστυνομικές αρχές όσο και στην ΕΔΕ, ο υπάλληλος βρισκόταν σε κατάσταση «ψυχολογικού σοκ» και διέκοπτε πολλές φορές την αφήγηση του.

Κατά την εκδοχή που, μέχρι στιγμής, επικαλείται ο ίδιος, αποφάσισε να αφαιρεθεί και να μεταφέρει τα διαβαθμισμένα έγγραφα από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών (συγκεκριμένα από το κτίριο επί της οδού Ακαδημίας 1) στο σπίτι του εν όψει του προπερασμένου Σαββατοκύριακου. Ως δικαιολογία παραβίασης του πρωταρχικού κανόνα ασφαλείας, που απαγορεύει τη μετακίνηση εγγράφων έξω από τα υπηρεσιακά κτίρια, ο υπάλληλος επικαλέστηκε τον μεγάλο φόρτο εργασίας του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που δεν του είχε επιτρέψει να διαβάσει και να αναλύσει τα έγγραφα στις επιβαλλόμενες συνθήκες ηρεμίας.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη φάση της ΕΔΕ, είναι αδύνατον να πιστοποιηθεί η έκταση της απώλειας, καθώς ο υπάλληλος παραδέχθηκε, αόριστα, ότι μετέφερε μεγάλο αριθμό εγγράφων μεταξύ των οποίων και τα «πρωτότυπα» (όχι φωτοτυπίες) των «άκρως απόρρητων ειδικού χειρισμού» τηλεγραφημάτων που είχαν εκτυπωθεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Διεύθυνσης του. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα τηλεγραφήματα βρίσκονται μεν στους servers της Κρυπτογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά είναι αδύνατον να γίνει «εκτίμηση ζημίας», καθώς είναι άγνωστο πόσα και ποια είχαν εκτυπωθεί στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, πόσα και ποια παρέμειναν στο κτίριο, καθώς και πόσα και ποια εκλάπησαν.

Οι διπλωματικές πηγές που αποκάλυψαν την υπόθεση στη «δ» σημειώνουν ότι, αν και έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά απώλειας εγγράφων ή ακόμα και ολόκληρων «διπλωματικών σάκων» τις τελευταίες δεκαετίες, η υπόθεση, που τώρα ερευνάται, είναι η σοβαρότερη όλων λόγω των ακόλουθων στοιχείων:

Πρώτον, ο υπάλληλος, επί σειρά ετών, παρέμενε στο γραφείο του πολλές ώρες μετά την παρέλευση του ωραρίου του, καθώς και το Σαββατοκύριακο.

Η απαγόρευση
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερος προϊστάμενος της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών είχε απαγορεύσει στους υφισταμένους του τη χωρίς ειδική εξουσιοδότηση παρουσία στα γραφεία τους τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο η απαγόρευση ατόνησε ή και καταργήθηκε πλήρως τα τελευταία τέσσερα πέντε χρόνια.

Δεύτερον, με άγνωστο τρόπο, ο ίδιος υπάλληλος διέθετε τους ειδικούς κωδικούς λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών – τερματικών πολλών συναδέλφων του στην ίδια Διεύθυνση. Μέσω των κωδικών αυτών, που είναι προσωπικοί για κάθε υπάλληλο και επιτρέπουν την ανάγνωση των τηλεγραφημάτων όλων των διαβαθμίσεων από διάφορες πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό, ο υπάλληλος είχε πρόσβαση ακόμα και σε θέματα εκτός της αρμοδιότητας του.

Τρίτον, διατηρούσε πάνω στο γραφείο του, σύμφωνα με την εξιστόρηση συναδέλφων του, στοίβες εγγράφων που, σύμφωνα με τους κανονισμούς, έπρεπε είτε να καταστραφούν είτε να κλειδωθούν. Η «εικόνα χάους» επέτρεπε την αφαίρεση και μεταφορά εγγράφων, χωρίς κανείς να το αντιλαμβάνεται.

Τέταρτον, υπηρετούσε, πριν από λίγα χρόνια, στο γραφείο ενός εκ των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Εξωτερικών, αποκτώντας αρκετές γνωριμίες.

Πέμπτον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας που είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό (και τότε υπουργό Εξωτερικών) Γ. Παπανδρέου στην άτυπη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 9 Οκτωβρίου 2009.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την κρίσιμη συνάντηση, μόλις δύο μέρες μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του Τ. Ερντογάν, εγκαινιάζοντας τη διευρυμένη ατζέντα των διμερών επαφών για το Αιγαίο. Μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, οι κ. Ερντογάν και Παπανδρέου είχαν ανταλλάξει επιστολές, οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα.

Ο Αλέξανδρος Τάρκας είναι εκδότης του περιοδικού “Άμυνα & Διπλωματία” και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ. Ευρώπη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (17.02.2011)

Κατάχωση

Του Στάθη
Γιατί όταν αναφέρονται στο μεγαλύτερο μέρος του Τύπου τα ελάχιστα που αναφέρονται για τα συμβαίνοντα στην Κερατέα, ουδόλως συμπαρατίθεται ή σπανίως το όνομα του κ. Μπόμπολα;
Η κατασκευή τού εκεί ΧΥΤΑ δεν είναι ενδιαφέροντος κάποιας εκ των εταιρειών του; Ή μήπως το όνομα του κ. Μπόμπολα είναι ταμπού; διότι τοτέμ, να το προσκυνούν ορισμένοι διά της σιωπής τους, είναι...
Με έναν λόγο, το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούν τα ΜΑΤ πολιορκώντας πάνδημη μια κοινότητα, ή το συμφέρον των κρατικοδίαιτων εταιρειών; (χάριν των οποίων συχνά νομοθετούν οι εγγεγραμμένοι πατέρες μας στη Σύγκλητο).
Πάντως στη res publica των ανθρώπων κι όχι των πραγμάτων, άλλο Μπόμπολας κι άλλο Μπουμπουλίνες -οι γιαγιάδες που φτιάχνουν το βραδυνό στα σπίτια, ρίχνοντας και καμμιά ματιά στο εικόνισμα...


«Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ' εμόν εστί...», είπε ο Γιωργάκης στο Μνημόνιο και ράγισαν τα μπετά ου μην και τα μάρμαρα για τα οποία πολέμησε ο Μακρυγιάννης (όταν τον πληροφόρησαν ότι είναι ελληνικά)...

Αίφνης κι απ' το πουθενά, η τρόικα και η κυβέρνηση των ανδρεικέλων ζητούν απ' τους Ελληνες να τους δώσουν 50 δισ. για να πληρωθούν τα χρέη, μέρος των χρεών, που ο δικομματισμός τους δημιούργησε.

Ετσι! άουτ οφ δε μπλου, στο ξεκούδουνο, χωρίς προηγούμενο και ουρανοκατέβατα!

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει τον λαό ότι ο στόχος αυτός (να τον ληστέψουν δηλαδή κι άλλο) «είναι ρεαλιστικός και φιλόδοξος»!

Αλλά γιατί 50 δισ. κι όχι 80 δισ.;

Και γιατί αύριο να μην ξαναζητήσουν ακόμα 50 δισ.! ή ακόμα 85 δισ.;

Τι είναι τα δισ.; αντικείμενο κουτσοκουβέντας μεταξύ Παπακωνσταντίνου και τροϊκανών; κολοκυθιά είναι; φά' τους 10, όχι 12 είναι καλύτερα, κάν' τα 15 να 'μαστε μέσα;

Αν αυτό δεν είναι πολιτική καφενείου είναι πολιτική μπυραρίας. Για αυτό και μόνον το άλλο ξεπουλητάρι, ο φον Καρατζαφέρης, μπορεί να την υποστηρίζει, πιστός στη λαμπρή δωσιλογική παράδοση πούλα πατρίδα-πάρε λάδι-φέρε το ακινητάκι του πεινάλα μπιρ παρά.

Να σοβαρευτούμε! Ο Παπανδρέου έκαμε πραξικόπημα με το Μνημόνιο. Κι έκτοτε το εμπλουτίζει με αλλεπάλληλα πραξικοπήματα.

Τα 50 δισ. είναι ένα από αυτά.

Αύριο, ένα επόμενο πραξικόπημα θα ακολουθήσει.

Πότε στα φανερά και πότε εν κρυπτώ, ο Παπανδρέου και οι παρακοιμώμενοί του κυβερνάνε τη χώρα εξωθεσμικά, με ψέματα και αύξουσα ανικανότητα.

Δυο θεμελιώδεις νόμοι, το Σύνταγμα και ο εκάστοτε προϋπολογισμός, έχουν τεθεί σε αναστολή ο πρώτος και βιάζεται καθημερινώς ο δεύτερος.

Προχθές ο εκλεκτός συνάδελφος Νίκος Ξυδάκης μaς υπενθύμισε απ' την «Καθημερινή» τον Θουκυδίδη να προσδιορίζει με το στόμα του Νικία τι είναι η πατρίδα: «άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί», οι άνθρωποι είναι η χώρα, το κράτος, η δημοκρατία, δεν είναι τα κτίρια, τα κτήρια και τα πράγματα.

Είναι σήμερα φανερό ότι η πατρίδα, οι άνθρωποι, είναι σε κίνδυνο. Κίνδυνο ήδη βαθύ, που διαρκώς διευρύνεται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις «υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία της πατρίδας».

Φοβάμαι ότι πλέον αυτό σημαίνει ένα και μόνον πράγμα: σωτηρία της πατρίδας, των ανθρώπων της, από τον Παπανδρέου.

Με το ΑΕΠ να πέφτει στο 6,6% (το δ' τρίμηνο του 2010), την ανεργία να ανεβαίνει αλματωδώς και τη χώρα να σκλαβώνεται σε υπαγόρευση πολιτικής (δικτατορία) για τα επόμενα τριάντα χρόνια, ένα μπορεί να 'ναι το συμπέρασμα: ότι ο Παπανδρέου αποτελεί πλέον κίνδυνο για την πατρίδα...

Πέρα από την απομάκρυνση του τυράννου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, απολύτως τίποτα άλλο δεν έχει κριθεί στην Αίγυπτο. Το βέβαιο είναι ότι ο πρώτος γύρος της λαϊκής εξέγερσης έληξε, αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι γύροι αναμέτρησης του στρατιωτικού καθεστώτος με διαδηλωτές.
Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή, τότε τα κέρδη της εξέγερσης -η ανατροπή του Μουμπάρακ- ενδέχεται να αποδειχθούν εντελώς αναντίστοιχα προς το εύρος, τον παλλαϊκό χαρακτήρα και το μεγαλείο της.
Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της εξέγερσης είναι η απαλλαγή από τον Μουμπάρακ και η εγκαθίδρυση μιας... στρατιωτικής χούντας - και μάλιστα από το καθεστώς Μουμπάρακ χωρίς τον πρόεδρό του!
Ο αιγυπτιακός στρατός είχε την εξουσία πριν, ο αιγυπτιακός στρατός την έχει και τώρα - και μάλιστα σε ωμή μορφή, χωρίς κοινοβούλιο και χωρίς σύνταγμα.
Υποτίθεται ότι το ίδιο καθεστώς που έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία στην Αίγυπτο τουλάχιστον επί σαράντα χρόνια, το ίδιο καθεστώς θα οδηγήσει τη χώρα στον... εκδημοκρατισμό! Το σχήμα είναι εμφανώς οξύμωρο. Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι εντελώς άλλη είναι η αντίληψη περί δημοκρατίας των στρατηγών του δικτατορικού καθεστώτος και εκείνη του εξεγερμένου λαού.
Αν λοιπόν η στρατιωτική χούντα αφεθεί ανενόχλητη να καθορίσει αυτή τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αιγυπτιακής δημοκρατίας, αυτό που θα προκύψει δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που ονειρεύτηκαν οι ηρωικοί διαδηλωτές. Η θυσία των εκατοντάδων νεκρών θα έχει πάει στράφι.
Ούτε για τα μάτια του κόσμου η στρατιωτική χούντα δεν έκρινε αναγκαίο να σχηματίσει μια έστω κατ’ όνομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας απαρτιζόμενη από πολίτες, εκπροσώπους πρωτίστως των εξεγερμένων, κάποιων δυνάμεων και προσωπικοτήτων της υπαρκτής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του καθεστώτος Μουμπάρακ, που δεν βαρύνονταν προσωπικά με εγκλήματα κατά του αιγυπτιακού λαού.
Είναι εξωφρενικό, αλλά αυτή τη στιγμή την Αίγυπτο την κυβερνά η κυβέρνηση που όρισε ο Μουμπάρακ πριν ανατραπεί, με δικτατορικές μάλιστα εξουσίες!
Ο δικτάτορας της χώρας, στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, έχει κάνει είκοσι (!) ολόκληρα χρόνια υπουργός Αμυνας του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος πριν τον κάνει υπουργό Αμυνας τον είχε αρχηγό των πραιτωριανών της προεδρικής φρουράς από το 1988 ως το 1991. Πρόκειται για άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα καθ’ ημάς στην περίοδο της δικτατορίας, στην Αίγυπτο δεν έχουμε ακόμη σε καμιά περίπτωση εξέλιξη σαν τη μεταπολίτευση του Ιουλίου του 1974, που έφερε στην εξουσία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Για την ώρα βρισκόμαστε στις... «25 Νοεμβρίου του 1973» - όταν δηλαδή μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου απομακρύνθηκε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και ανέλαβε ο δικτάτορας Ιωαννίδης!
Η ζωή θα δείξει αν ο αιγυπτιακός στρατός θα επιδιώξει να διαιωνίσει την εξουσία του μέσω εκλογικής νομιμοποίησης κόμματος ή κομμάτων που θα έχει υπό τον έλεγχό του. Η ζωή επίσης θα δείξει αν ο λαός της Αιγύπτου θα ανεχθεί μια τέτοια πορεία προς τις εκλογές υπό απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο ή αν θα απαιτήσει πολιτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να διασφαλιστεί ένας βαθύτερος και ουσιαστικότερος εκδημοκρατισμός.
Βέβαιο πάντως είναι ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο για τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής υποτέλειας της Αιγύπτου στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.
Από τη στιγμή που η εξουσία βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια του στρατιωτικού καθεστώτος, τίποτα δεν αλλάζει στον τομέα αυτόν.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα φυσικά πώς θα εξελιχθεί η πορεία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου, η οποία θα καθορίσει και τη δυνατότητα να υπάρξει θεωρητικά ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα εναρμονιστεί με τη θέληση του αιγυπτιακού λαού και θα αμφισβητήσει την επονείδιστη συνθήκη ειρήνης του Καΐρου με το Τελ Αβίβ. Ιδωμεν...

ΑΙΝΙΓΜΑ: Πώς θα εκφραστούν οι εξεγερθέντες;
Αγνωστος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας για κάθε σχεδιασμό επί χάρτου αναφορικά με τις αιγυπτιακές πολιτικές εξελίξεις είναι τελικά το πώς θα εκφραστούν πολιτικά και εκλογικά τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που εξεγέρθηκαν. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της εξέγερσης και η παντελής αδυναμία ανάδειξης κάποιου ηγεμονικού πολιτικού κέντρου, άφησε αναπάντητο το ερώτημα: Θα μπορέσει κάποιος ή κάποιοι να εκφράσουν πολιτικά τις διαθέσεις και τις προσδοκίες των οργισμένων Αιγυπτίων; Αν ναι, τότε στην Αίγυπτο και σε όλο τον αραβικό κόσμο θα γίνει πολιτικός σεισμός. Αν όχι, τότε ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα, πέρα από κάποια επιφανειακά μέτρα εκδημοκρατισμού, αδιάφορα για τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο!

  • Θα συνοδεύεται από την απαγόρευση οικιακών καλλιεργειών!

  • Θα τρώμε αυτά που θα μας ετοιμάζουν, χωρίς να γνωρίζουμε τι περιέχουν

Τα γεγονότα προχωρούν με τρομερή ταχύτητα δίχως να μας αφήνουν περιθώρια για αδράνεια. Όσο οι αλήτες τηλεκανίβαλοι, κάνουν προπαγάνδα κρατώντας μας υπνωτισμένους, κάποιοι σχεδιάζουν το μέλλον μας αθόρυβα. Στείλτε παντού το παρόν άρθρο, όσο είναι νωρίς. Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται στην Ελλάδα τον Απρίλιο!

Εάν υπάρχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να ελέγξεις απόλυτα τον άνθρωπο, αυτό είναι η ίδια του η τροφή, το αγαθό με το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του. Πίσω απ' τον περίφημο διατροφικό κώδικα κρύβεται μια εφιαλτική πραγματικότητα. Ο κώδικας ισχύει επίσημα από το 1963 με τη σύμπραξη του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όπου και δημιουργήθηκε η επιτροπή που λειτουργεί πίσω απ' τον κώδικα, επιτροπή η οποία υπάγεται στον Ο.Η.Ε..

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Η ιστορία του κώδικα alimentarius αρχίζει το 1893 στην Αυστροουγγαρία. Αιτία ήταν τα προβληματα που είχαν προκύψει κατά την εκδίκαση υποθέσεων για θέματα διατροφής και τροφίμων τα οποία έκαναν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός, εφαρμόστηκε επιτυχώς έως το 1918, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία.

Ο κώδικας όμως δεν ξεχάστηκε. Χρόνια αργότερα έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα του ελέγχου του πληθυσμού μέσα από τη διατροφή. Ιθύνων νους της νέας ιδέας ήταν ο Fritz derMeer. Πρόεδρος της εταιρίας I.G.FARBEN. Η εταιρία I.G.FARBEN κατασκεύαζε όπλα, πυρομαχικά για το ναζιστικό στρατό καθώς και ειδικό το αέριο μαζικής εξόντωσης των κρατούμενων. Ο Fritz derMeer καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκε. Λίγους μήνες μετά πρότεινε την επαναφορά του κώδικα Alimentarius ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού μέσω της τροφής. Ο ΟΗΕ με απόφαση του, το 1962 ενεργοποιεί ξανά τον κώδικα με το επιχείρημα της προστασίας των καταναλωτών. Η "φονική" εταιρία του δεν εξαφανίστηκε, αλλά διασπάστηκε σε τρεις νέες μεγάλες εταιρείες φαρμάκων: τις πολύ γνωστές Bayer, Hoechst και Basf!

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ (USA: Νόμος S-510)

CODEX ALIMENTARIUS
Το θέμα δε θα ήταν φοβερό αν ο κώδικας όντως ακολουθούσε την αρχική του λογική. Ο κώδικας αναγράφει πλέον μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται και ορίζει αυτομάτως παράνομη κάθε παρέκκλιση απ' τα επιτρεπόμενα.

Έως και σήμερα η υιοθέτηση όλων των διατάξεων του κώδικα δεν ήταν υποχρεωτική για όλα τα κράτη. Ωστόσο, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το 2008 στην Ελβετία, όπου οι ΗΠΑ τέθηκαν επικεφαλής της επιτροπής, οι παράγραφοι για τα πολυβιταμινούχα τρόφιμα ενεργοποιήθηκαν και η εφαρμογή του κώδικα γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλες τις χώρες του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).

Κάθε χώρα που θα υποδεχτεί τον κώδικα θα είναι υποχρεωμένη να μην εμποδίζει με κανένα τρόπο την ελεύθερη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ζώων και επικίνδυνων χημικών. Οποιαδήποτε αντίσταση στον κώδικα θα θεωρείται συγκαλυμμένη παρεμπόδιση του εμπορίου και θα έχει ως συνέπεια οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα που θα αντιδράσει. Επίσης η χώρα εκείνη δε θα μπορεί να εισάγει ή να εξάγει κανένα προϊόν διατροφής. Στην Ελλάδα εισάγουμε το 60% της διατροφής μας. Μια αντίσταση λοιπόν στον κώδικα θα σήμαινε οικονομική καταστροφή. Λύση υπάρχει αν αξιοποιήσουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά πλέον δεν υπάρχουν κίνητρα εξασφάλισης και διαβίωσης του αγρότη κι έτσι η γη ηθελημένα ερημώνει για να δοθεί μια νύχτα σε επιτηδείους.

Η Ελλάδα εκτός του ότι συμμετέχει στον ΠΟΕ , τυγχάνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, που σημαίνει ότι επίσημος διαπραγματευτής σε όλες τις συμφωνίες είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα τηρούν σιγή ιχθύος. Γνωρίζουν αλλά επικαλούνται τη θέση τους και δε θέλουν να μιλήσουν (πρόεδρος ΕΦΕΤ κ.α.)

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Με την εφαρμογή του κώδικα, βιταμίνες A, B, C, D, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο θα είναι παράνομα, όταν οι ποσότητές θα είναι θεραπευτικές. Ο νέος κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες ή μέταλλα οι οποίες λαμβάνονται για πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αυτές οι ουσίες θα χαρακτηρίζονται ως τοξικές και δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ακόμη και η συνταγή γιατρού, που δίνει συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα με βιταμίνες, ακόμα κι αν κάποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη.
Συγκεκριμένα η δοσολογία θα περιορίζεται μονό στο 15% της συνιστώμενης ποσότητας. Η θεραπεία θα υπάρχει με άλλα φάρμακα των εταιριών τα οποία θα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Το ίδιο απαγορευμένες θα είναι και οι διατροφικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διατροφής, μέσω της λήψης θρεπτικών ουσιών. Τα τρόφιμα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ελέγχους για τις ποσότητες που εμπεριέχουν και θα τροποποιούνται με ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποβάλλουν οποιαδήποτε πλεονάζουσα "τοξική" ουσία. η λίστα των θρεπτικών ουσιών που θα επιτρέπονται θα είναι αρκετά περιορισμένη.

Εκτός του ότι ο κώδικας θα θέσει εκτός λίστας, σημαντικά συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή, την ίδια στιγμή προστίθενται σ' αυτές κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα το φθόριο, το οποίο παράγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη το 66% του νερού των ΗΠΑ φθοριώνεται.

[Το φθόριο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Γκουλάγκ επειδή ανακαλύφθηκε ότι οι κρατούμενοι που έπιναν νερό με φθόριο ήταν συγκαταβατικοί κ μπορούσες έτσι εύκολα να τους ελέγξεις και να τους χειραγωγήσεις. Πλέον το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις οδοντόκρεμες κ αρκετά κράτη πλέον φθοριώνουν το νερό].

Πέρα από τη λίστα των παράνομων "τοξικών" συστατικών των τροφών, η επιτροπή Alimentarius ανοίγει το δρόμο στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και ζώα που θα παράγουν την τροφή μας.

Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι οι αγελάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά την αυξητική ορμόνη rBGH της διαβόητης πολυεθνικής Monsato. Ήδη το αγελαδινό γάλα αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο ασθενειών του πλανήτη. Κάθε ζώο που θα χρησιμοποιείται για τη διατροφή μας θα υφίσταται αγωγή με υποκλινικά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες επίσης υποχρεωτικά. Ο κώδικας απαιτεί κάθε είδους τροφής να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία εκτός κ αν καταναλώνεται ωμό και σε τοπικό επίπεδο. Ο κώδικας συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα βιολογικά προϊόντα που πλέον βιολογικά θα θεωρούνται όταν και σε αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί κτηνιατρικά φάρμακα, αυξητικές ορμόνες κτλ. κατά συνεπεία μάλλον οποίος θέλει θα το βαφτίζει βιολογικό.

Ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα εντομοκτόνα όπως το DDT, για το οποίο στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί σάλος όταν αποδείχτηκε η καρκινογόνα επίδρασή του, θα εισαχθούν και πάλι στο εμπόριο. Το DDT, η διελδρίνη η αλδρίνη, το εξαχλωροβενζόλιο και το camphechlor κρίθηκαν από 176 χώρες επικίνδυνα και απαγορευτήκαν το 1991 στη σύνοδο της Στοκχόλμης. Και όμως, επιστρέφουν κανονικά και με το νόμο 7 απ' τα 9 απαγορευμένα επικίνδυνα εντομοκτόνα!!! Πολλές λειτουργίες και συστήματα ενζύμων του ανθρώπου μοιάζουν με αυτά των εντόμων, οπότε ο νοών νοητό...διαφορές παθήσεις που οφείλονται στην υποδιατροφη και στους προαναφερθέντες παράγοντες, είναι οι πλέον επικερδείς όπως ο καρκίνος, ο ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

Άλλη μια ουσία που θα επιτρέπεται με το νέο κώδικα, είναι η αφλατοξίνη, καθώς επίσης και η συσσώρευσή της σε υψηλά ποσοστά στο γάλα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι η δεύτερη πιο καρκινογόνα και συναντάται σε μουχλιασμένες ζωικές τροφές.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ' τον κώδικα. θυμίζουμε, ότι ο εμπνευστής του κώδικα ήταν ο ιδρυτής τριών πανίσχυρων σήμερα φαρμακοβιομηχανιών.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 1-4-2011

ο κώδικας διατροφής εδώ κ περισσότερο από 10 χρονιά επιταχύνεται κ επεκτείνεται. 185 χώρες έχουν ενσωματώσει τον κώδικα διατροφής στα νομικά τους συστήματα. στην πλήρη εφαρμογή του αν καταφέρουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις μας, θα είναι καταστρεπτικές για την ανθρωπότητα και γενικά για τη ζωή μας. Προς το παρόν γίνονται "εμβολιασμοί" με οδηγίες προς τα κράτη, με θέσπιση νόμων που καλλιεργούν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Ίσως απ' το 2017 να δούμε πράματα κ θάματα. Από 1 Απριλίου 2011 μπαίνει σε εφαρμογή μια οδηγία της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία θα εφαρμοστεί και απ' την Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει τα φαρμακευτικά παραδοσιακά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Στην Ελλάδα ψηφίστηκε από "επιτροπή", κατά τον προσφιλή τρόπο, προκειμένου να διατηρείται η ανωνυμία. Απ' τις 1 Απριλίου 2006 και για τα επόμενα 5 χρονιά δόθηκε περιθώριο να κατοχυρωθούν φυτικά προϊόντα. Κατοχυρώθηκαν λοιπόν μόλις 183. Μονό αυτά τα προϊόντα αποτελούν εμπορεύσιμο είδος κ κατά "ναπολεόντειο" νομό το εμπόριο άλλων φυτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνει η λίστα είναι παράνομο, επομένως δε θα υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων. Αν υπάρξει κατανάλωση κάποιου φυτικού προϊόντος στο σπίτι, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει περάσει από έλεγχο φαρμακοβιομηχανίας, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόβλημα με το νόμο. Ναι, μπορεί να μηνυθεί π.χ. μια μητέρα για το τσάι που έφτιαξε στο παιδί κ αυτό έπαθε ενδεχομένως μια άσχετη αρρώστια κτλ. Επίσης η οδηγία απαγορεύει συμπληρώματα διατροφής, απαγόρευση εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας, κλείσιμο των σχολών ομοιοπαθητικής που ως γνωστό αυτός ο τρόπος θεραπείας είναι φιλικός προς το σώμα μας κ όχι επιθετική ιατρική με παρενέργειες. Απαγόρευση βιβλίων σχετικά με τη χρήση βοτάνων και ιχνοστοιχείων κ.α.

Το φυτικά προϊόντα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής καθώς είναι προϊόντα της φύσης. εφόσον όμως εμπορευτούν ως εκχύλισμα, επεξεργασία, συσκευασία κτλ από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ανεβαίνει 1000 φορές πάνω η αξία τους. 1 στρέμμα ελληνικής αγρίας φύσεως η φαρμακευτική εταιρία υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει κέρδος το χρόνο από 10000-20000 €. Πρόσφατα η κυβέρνηση θέλησε να ψηφίσει νομό για τις περιοχές νατούρα οι οποίες ήδη καταλαμβάνουν το 23% της Ελλάδος όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%. Αυτές οι περιοχές είναι έτοιμες να παραδοθούν προς εκμετάλλευση από φαρμακευτικές κ λοιπές εταιρίες και για τον ίδιο λόγο πρέπει να σκεφτούμε αν είναι τυχαία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών καθώς εμπεριέχει ορούς που τείνουν στα παραπάνω.

Αξίζει ακόμα να σημειωθούν οι ενέργειες του πρωθυπουργού μας Γ.Α.Π. που δε χάνει ευκαιρία να δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα κ να αποδεικνύει για ποιους δουλεύει. Πριν λίγους μήνες υπέγραψε την εισαγωγή μεταλλαγμένο σπόρο πατάτας, ειδικώς για τη χωρά μας και όχι για τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης. Έρευνες γνωστών έδειξαν πως ο μεταλλαγμένος αυτός σπόρος πατάτας προκαλεί γεννητικές μεταλλάξεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η νέα τάξη πραγμάτων τα τελευταία λίγα χρονιά προχωράει με βήματα γοργά. Κάτω απ’ το δόγμα του σοκ που υποβάλλουν τον άνθρωπο μας περιμένουν αλλαγές που δε μπορεί ο μέσος νους να συνειδητοποιήσει. Ενδεχομένως ο μέσος νους να είναι αποχαυνωμένος απ’ τον έλεγχο κ την προπαγάνδα που του ασκείται με ποικίλους τρόπους . Έτσι αδυνατούν να αντιληφθούν το βαθμό έλλειψης συνειδητότητας.
Στον «κώδικα διατροφής» ταιριάζει περισσότερο η ονομασία «κώδικας διαστροφής». Σε κάποιους θα φανούν ακραία όλα αυτά που διάβασαν. Μήπως όμως δε γνωρίζουμε την ιστορία του παρανοϊκού συλλογικού νου; Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση κ ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας υπερασπιζόμενοι τα φυσικά δικαιώματα μας.