Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Σεπ 2016

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν βυθίζεται ταχύτατα σε μια πολιτική δικτατορία. Οι συνεχείς συλλήψεις σημαινόντων προσώπων (δικαστών και στρατιωτικών) που θεωρούνται ύποπτοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι διώξεις κατά δημοσιογράφων, το κλείσιμο εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, οι διώξεις ακόμη και σε απλούς επιχειρηματίες είναι μια ελάχιστη απόδειξη της κατάστασης η οποία επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, ενώ η σιωπή έως και η συναίνεση της αντιπολίτευσης στις τακτικές του Ερντογάν αποδεικνύουν πως ο τρόμος και η απόλυτη ανασφάλεια έχουν κυριεύσει τη γειτονική χώρα.

Όμως, ο απόλυτος έλεγχος που επιδιώκει ο τούρκος πρόεδρος δεν σταματάει στην επιβολή ισχύος προς το εσωτερικό της Τουρκίας και τον Τουρκικό Τύπο. Ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Deutsche Welle κατήγγειλε σήμερα ότι κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές το υλικό μιας συνέντευξης που είχε πάρει από τον υπουργό Νεότητας και Αθλητισμού της Τουρκίας, τον Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "μια νέα παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου".

"Αυτό που βιώνουμε εδώ ισοδυναμεί με παρενόχληση εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αυτό δεν έχει πλέον κάμια σχέση με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία", σημείωσε ο γενικός διευθυντής της DW, ο Πέτερ Λίμπουργκ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του σταθμού.

Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και αφορούσε μια σειρά από θέματα που "είχαν εκ των προτέρων ανακοινωθεί στον υπουργό", όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, την καταστολή που ακολούθησε, την ελευθεροτυπία και τα δικαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα με τον σταθμό, αφού ολοκληρώθηκε η συνέντευξη ο υπουργός Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς αποχώρησε γρήγορα και ο εκπρόσωπός του είπε στους δύο δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσαν να προβάλουν το υλικό, το οποίο κατασχέθηκε από υπαλλήλους του υπουργείου. Η συνέντευξη δόθηκε στην Άγκυρα, στον χώρο του υπουργείου.

Η Deutsche Welle, που εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζήτησε πολλές φορές να της επιστραφεί το υλικό της συνέντευξης, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από το υπουργείο Αθλητισμού.

"Η συνέντευξη δεν ήταν εγκεκριμένη. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν δεν ήταν εκείνες που είχαν αναφερθεί εκ των προτέρων", σημείωσε το υπουργείο σε μια ανακοίνωσή τους για το θέμα.

Ωστόσο ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός επισήμανε ότι οι ερωτήσεις δεν συμφωνούνται εκ των προτέρων και ότι "οι συνεντεύξεις δεν υποβάλλονται προς έγκριση".

Αυτή τη χώρα υποστηρίζει η γερμανική Ευρώπη και άλλεςε χώρες της Δύσης. Αυτή την Τουρκία που έχει μεταβληθεί σε παράγοντα απόλυτης αποσταθεροποίησης τόσο για την ίδια και τους πολίτες της όσο και για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, στην χώρα όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα ορίζονταια από τον απόλυτο άρχοντα Ταγίπ Ερντογάν. Κι ενώ οι επιλογές των δυτικών (και ευρωπαϊκών) χωρών, αποδεικνύονται για πολλοστή φορά λανθασμένες και υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, για την Ελλάδα καθίστανται σοβαρότατοι παράγοντες ανασφάλειας επί των ελληνοτουρκικών συνόρων, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως ο ημιπαράφρονας Ερντογάν δεν θα επιχειρήσει να εκβιάσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ με μία επιθετική κίνηση κατά της Ελλάδας (ενέργεια που μπορεί να υλοποιήσει στα μέσα της άνοιξης του 2017, εξαιτίας των εσωτερικών ανακατατάξεων του τουρκικού στρατού).

Ο Ερντογάν αναγκάζει την Γερμανία να τον πληρώσει!

Κορόιδα έπιασε τους Γερμανούς που έκαναν λάθος να του δείξουν πρόσωπο αδυναμίας ο Ερντογάν, αφού με το γνωστό οθωμανικό παζάρι και πρόσχημα την ανάγκη να εξευμενιστεί για το «έγκλημα» του γερμανικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει «αρμενική γενοκτονία», τους έβαλε το χέρι στην τσέπη… κανονικότατα!

Μπορεί να έχει επιτρέψει την επίσκεψη κοινοβουλευτικών στην βάση του Ιντσιρλίκ, προφανώς όμως όταν θα μεταβούν εκεί θα ξέρουν ότι τους στοίχισε 58 εκατομμύρια δολάρια για να φτιαχτούν ξεχωριστές εγκαταστάσεις για τα αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado που έχουν στείλει οι Γερμανοί και φυσικά θα μείνουν στη διάθεση της τουρκικής Αεροπορίας, η οποία ασφαλώς λέει ότι οι εγκαταστάσεις είναι Συμμαχικές-ΝΑΤΟϊκές!

Τα γερμανικά αεροσκάφη σταθμεύουν υποτίθεται σε χώρους που φιλοξενούν αμερικανικά αεροσκάφη και η τεχνική τους υποστήριξη των αεροσκαφών γίνεται με τη συμβολή των Συμμάχων, ενώ οι Γερμανοί στρατιωτικοί φιλοξενούνται σε προσωρινούς χώρους.

Κριτική εναντίον της Αυστρίας από τον Τσαβούσογλου

Εκ νέου κριτική κατά της αυστριακής στάσης απέναντι στην Τουρκία, άσκησε σήμερα από το "Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ", στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μία αντιτουρκική ή ισλαμοφοβική τάση μπορεί να γίνει "πολύ επικίνδυνη" και η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί να χαρακτηρίζονται Τούρκοι ως ακραία ή ισλαμιστική ομάδα, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη και στην ερώτηση προς τον Αυστριακό ομόλογό του, εάν υπάρχει στην Αυστρία "ένας, μοναδικός, ριζοσπαστικοποιημένος Τούρκος", ο Σεμπάστιαν Κουρτς απάντησε αρνητικά, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Τσαβούτσογλου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν έχει ζητήσει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Η ρατσιστική ρητορική είναι πολύ επικίνδυνη και η Τουρκία πρέπει να αντιδράσει σε αυτό, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως ο Νόρμπερτ Χόφερ, "ένας ρατσιστής υποψήφιος" είχε αποσπάσει ποσοστό 49,65% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ο οποίος πρόκειται τώρα να επαναληφθεί (ΣΣ στις 2 Οκτωβρίου).

Οι αυστρο-τουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την κριτική που έχει ασκήσει η επίσημη Βιέννη στις εξελίξεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου, με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς να καταδικάζει επανειλημμένα το πρωτοφανές κύμα διώξεων αλλά και την ανάμιξη του καθεστώτος Ερντογάν στα εσωτερικά της τουρκικής Κοινότητας στην Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, έχει ζητήσει ήδη από τις αρχές Αυγούστου τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λόγω παραβιάσεων από αυτή, θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, κάτι που ο ίδιος επανέλαβε και κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του εφ΄ ολης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Σε αντίδρασή της η Άγκυρα είχε προβεί σε προσβλητικές κατηγορίες εναντίον της Βιέννης και είχε ανακαλέσει στα μέσα Αυγούστου τον πρεσβευτή της από την Αυστρία, ενώ πρόσφατα, με εντολή από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σταμάτησαν οι ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αρχαία Έφεσο, το οποίο δραστηριοποιείται εκεί ήδη από το 1895.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι «φιλειρηνικές» διακηρύξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ρωσία, την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Περσία, δεν πείθουν κανένα απολύτως. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ποιόν έχουν απέναντί τους

Του Λεωνίδα Κουμάκη

Μόνο η εισβολή στην Συρία έλειπε από το πλούσιο πάζλ των πολλών προβλημάτων της σημερινής Τουρκίας: Μέσα στην ίδια την χώρα, ο κόσμος κυριολεκτικά χάνεται. Ένα αποτυχών πραξικόπημα που μπορεί να «αναζωπυρωθεί» ανά πάσα στιγμή, καθημερινός εμφύλιος σπαραγμός με 750 νεκρούς –οι 400 στρατιωτικοί ή μέλη σωμάτων ασφαλείας- καθώς και περισσότεροι από 1.300 τραυματίες σε ένα 12μηνο μέχρι το πραξικόπημα (το πραξικόπημα «στοίχησε» άλλους 240 νεκρούς και 1.400 τραυματίες), διώξεις προς κάθε κατεύθυνση με απόλυση 80.000 ανθρώπων κάθε κατηγορίας, φίμωση περισσοτέρων από 130 ΜΜΕ, στραγγαλισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάρρευση τουριστικής βιομηχανίας και οικονομικών δεικτών, πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Τουρκία κ.ο.κ.ε.

Και όμως. Ο ψευτο-σουλτάνος Ρ. Τ. Ερντογάν, εκστασιασμένος από την μεγαλομανία του, «οργανώνει» Τουρκική εισβολή στην Συρία υπό τους αλαλαγμούς σύγχρονων νέο-βαζιβουζούκων οι οποίοι τον «παροτρύνουν» να φθάσει μέχρι την Δαμασκό!

Η εισβολή του Τουρκικού στρατού στην Συρία δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε προσεκτικά από τους ποικιλώνυμους «άσπονδους φίλους» του Τούρκου ψευτο-σουλτάνου, με βάση τις διάσημες «αρετές» του χαρακτήρα του (μεγαλομανία, ψευδαίσθηση υπερδύναμης, αυταπάτες νέο – οθωμανικής ηγεμονίας, ανασύσταση χαλιφάτου) ώστε να παρασυρθεί στην φλεγόμενη κόλαση της Συρίας όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υποστεί θανατηφόρα «εγκαύματα».

Όσον αφορά την νέα «προσέγγιση» Ρωσίας – Τουρκίας, είναι δεδομένο πως η καταλυτική παράμετρος αφορά τα πολύ μεγάλα, κοινά οικονομικά συμφέροντα. Η Τουρκία που είχε (και έχει) την φαντασίωση της υπερδύναμης υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί άκομψα υπό την αφόρητη πίεση των αμέτρητων προβλημάτων που δημιούργησε, μέσα και έξω από την Τουρκία, η μεγαλομανία ενός ανθρώπου που βλέπει τον εαυτό του περίπου σαν ένα νέο χαλίφη των απανταχού γης μουσουλμάνων που θα εξαφανίσει όλους τους «αποστάτες του Ισλάμ» και θα κατατροπώσει όλους «τους άπιστους».

Ο πολύ ακριβός όμως «λογαριασμός» που πληρώνει ο ψευτο-σουλτάνος της Άγκυρας προκειμένου να αρχίσει η «προσέγγιση» με την Ρωσία, καταγράφεται στα «ψηλά» της καθημερινής ειδησεογραφίας:

- Η Τουρκία, ικανοποιώντας Ρωσική απαίτηση, ανακήρυξε την Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα της Συρίας) σαν «τρομοκρατική οργάνωση» και ζήτησε από την ελεγχόμενη από την Άγκυρα Τουρκμενική Jays-Al-Islam να αποχωρήσει απ' όλα τα Συριακά εδάφη τα οποία ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις (2/7/2016).

- Οι μέχρι τώρα πολέμιοι της Ρωσίας, σύμμαχοι της Ουκρανίας και ελεγχόμενοι από την Άγκυρα Τατάροι της Κριμαίας (πολλοί από αυτούς πολεμούσαν μαζί με την Jays Al Islam τον Συριακό στρατό) διακήρυξαν πως «Η αναγνώριση της Χερσονήσου ως τμήμα της Ρωσίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και καλούμε την Άγκυρα να μην υποκύψει στην κερδοσκοπία του Κιέβου και των πρώην πολιτικών προϊσταμένων της Κριμαίας που στρεβλώνουν την επικρατούσα κατάσταση!!» (4/7/2016).

- Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι πιλότοι που συμμετείχαν στην κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου 2015 με την αιτιολογία ότι «είχαν σχέση» με το αποτυχών πραξικόπημα (20/7/2016).

- Εν όψει της συνάντησης του με τον Βλαδιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη (9 Αυγούστου 2016), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «επιθυμεί οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας να επαναπροσδιοριστούν σε νέα βάση ώστε να ξεκινήσει και πάλι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς». Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Βλαδιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών μετά την συνάντηση, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία θα γίνει σταδιακά» (9/8/2016).

- Η Ιρίνα Ζβιαγκέλσκαγια, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε στο Ρωσικό πρακτορείο TASS πως «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η επιθυμία του Ερντογάν για στενότερες σχέσεις, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων από τη µια πλευρά και αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις της χώρας µε τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. από την άλλη» υπονοώντας προφανώς πως η προσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας είναι επιφανειακή (12/8/2016).

- Αιφνιδιαστικά, η Τουρκία έκανε απότομη στροφή 180 μοιρών στο θέμα της Ουκρανίας υποδεικνύοντας στην Δύση, δια του Υπουργού των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αλλάξει την πολιτική της γιατί «η κρίση στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από την μη εποικοδομητική στάση της Δύσης!» (19/8/2016).

- Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια πολεμικού κλίματος και βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο Φιντάν Χακάν, ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος μέσα στην Τουρκία, μετέβη στην Συρία για να συναντήσει Σύριους αξιωματούχους του πάλαι ποτέ «δολοφόνου» Μπασάρ αλ Άσαντ, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλντιρίμ ότι «η Τουρκία θα αγωνιστεί για την ακεραιότητα της Συρίας!!» (22/8/2016).

- Με «αφορμή» το μακελειό με 51 νεκρούς και 69 τραυματίες από επίθεση καμικάζι σε Κουρδικό γάμο στο Γκαζιαντέπ της ΝΑ Τουρκίας (20/8/2016), ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανήγγειλε «την πλήρη εκκαθάριση των συνόρων της Τουρκίας - Συρίας» με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» την ώρα που βρισκόταν στην Άγκυρα, για επίσημη επίσκεψη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η Τουρκική εισβολή μέσα στην Συρία πρόβαλλε σαν στόχους την «κατάληψη» της πόλης Τζαραμπλούς, την οποία όμως εγκατέλειψαν οι Ισλαμιστές πριν φθάσουν οι εισβολείς, αλλά και την επίθεση στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης, δηλαδή τους Κούρδους! Η Ρωσία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις, ο αρχηγός των Κούρδων της Συρίας Salih Müslim δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πληρώσει πολύ ακριβά την επέμβαση της στον Συριακό εμφύλιο» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επέμβει άμεσα και να «βάλει τέλος στην επιθετικότητα» και την «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας» (24/8/2016).

- Οι εφημερίδες «Τζουμχουριέτ» (η παλαιότερη της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας) και «Χουριέτ» αναφέρουν πως σύμφωνα με τον Αχμέτ Χακάν, σύμβουλο του πρώην προέδρου Α. Γκιούλ, η Τουρκία, για την κατάρριψη του Ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους S-24 (24/11/2015), θα καταβάλλει στην Ρωσία αποζημίωση ύψους … 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! (25/8/2016).

- Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και ηγέτης του Ρεπουµπλικανού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε επίθεση και βρέθηκε δύο φορές ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά καθ΄ οδόν προς την πόλη Κάρς (από τις ανατολικότερες πόλεις της Τουρκίας και πρωτεύουσα της Αρμενίας κατά τον 10ο αιώνα) με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός σωματοφύλακα και τον τραυματισμό άλλων δύο (26/8/2016).

- Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρωσική εφημερίδα ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Συριακού Κουρδιστάν στη Μόσχα Ροντί Οσμάν δήλωσε κατηγορηματικά πως «Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιτρέψουμε η βόρεια Συρία να μεταβληθεί σε δεύτερη Κύπρο, ώστε οι Τουρκικές αρχές να εγκαταστήσουν εκεί τρομοκράτες. Γιατί δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων εγκληματικών συμμοριών» (27/8/2016).

- Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάστερ κάλεσε την Τουρκία «να µην βάζει στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας και να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να εμπλέκεται σε συγκρούσεις µε τις Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF), τις οποίες υποστηρίζει η Ουάσινγκτον και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Κουρδική YPG. Την ίδια στιγμή, Τουρκικό άρμα μάχης επλήγη στη Συρία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Τούρκων στρατιωτών (30/8/2016).

- Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom και το Τουρκικό υπουργείο ενέργειας και φυσικών πόρων συμφώνησαν να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του έργου Τurkish Stream «το συντομότερο δυνατό» (3/9/2016).

Η «προσέγγιση» Ρωσίας – Τουρκίας με την ματιά του FreakingNews

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι «φιλειρηνικές» διακηρύξεις του Ρ. Τ. Ερντογάν προς την Ρωσία, την Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Περσία, δεν πείθουν κανένα απολύτως. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ποιόν έχουν απέναντί τους.

Η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία διευρύνει επικίνδυνα τα «ενεργά» μέτωπα με τους Κούρδους (μέσα στην Τουρκία, στο Ιράκ και τώρα στην Συρία) και –υποχρεωτικά- με το Ισλαμικό κράτος. Όλα αυτά, όταν ένα αποτυχών στρατιωτικό πραξικόπημα «αιωρείται» ακόμα αόρατο επάνω από την Τουρκία και ο στρατός έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου διάλυση από τις συνεχείς καρατομήσεις ανώτατων στελεχών του!

Η εξασφάλιση Ρωσικής «ασυλίας» για την Τουρκική εισβολή στην Συρία δεν στοίχισε μόνο πανάκριβα, αλλά εγκυμονεί και τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της ίδιας της Τουρκίας, αφού προσφέρει στον πολυπληθή Κουρδικό πληθυσμό –και όχι μόνο- μια μεγάλη ευκαιρία. Επί πλέον, επιτρέπει στους «άσπονδους φίλους» του ψευτο – σουλτάνου να αυξήσουν την «εξάρτηση» της Τουρκίας, οδηγώντας την εκεί που επιθυμούν.

Μέσα στο τοπίο αυτό, η ώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν την «κατάλληλη ευκαιρία» να αντιμετωπίσουν άπαξ διαπαντός την διαρκή νέο – οθωμανική επιθετικότητα και τον παράλογο επεκτατισμό της Ισλαμικής Τουρκίας, πλησιάζει. Και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα τα «μέτωπα» που η Τουρκία κρατάει ανοιχτά με την απειλή χρήσης βίας εδώ και δεκαετίες.


* Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 - 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε τον σύντομο «Αποχαιρετισμό».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επινοεί νέους εχθρούς για να γαντζωθεί στην εξουσία

Του Γιώργου Πετράκη

Κάναμε ένα λάθος με αυτή την κυβέρνηση. Όλοι νομίσαμε ότι επρόκειτο για μια ρομαντική προσπάθεια μιας ομάδας Αριστερών που τους ευνόησε η συγκυρία, να έλθουν έστω και με κόλπο στην εξουσία, να δοκιμάσουν την τύχη τους, να επιχειρήσουν να εφαρμόσουν τις αγνές ιδέες τους και αν δεν τους βγει να αποχωρήσουν ήσυχα στα καφενεία και στους κομματικούς στάβλους που ανδρωθήκαν.

Κάναμε λάθος όταν δεν εκτιμήσαμε ότι ο γάμος με την πιο ακραία τότε μορφή της εθνικολαϊκιστικής Δεξιάς δεν έγινε για συγκυριακούς λόγους: στόχος ήταν η ρεβάνς για το κομμάτι αυτό της λούμπεν Αριστεράς και το ρεσάλτο της εξουσίας των ΑΝΕΛ.

Πλέον ενάμιση χρόνο μετά ο στόχος είναι ξεκάθαρος: η παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία. Και όταν λέμε με κάθε τρόπο, το εννοούμε. Όμως αυτός είναι επικίνδυνος δρόμος για την χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον έμπνευση. Αφού ξόδεψε κάθε απόθεμα εμπιστοσύνης που του έδειξαν οι Έλληνες τώρα καταφεύγει στους γνωστούς τρόπους. Που δοκίμασαν και οι προηγούμενοι αποτυχημένα.

Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι αρκεί το περιδιάβασμα του Ολάντ και του Ρέντζι στο περιστύλιο του Ζαππείου και ένας δικός του λόγος στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη, για να ξαναμηδενίσει το κοντέρ του τελειωμένου κινητήρα και πάλι από την αρχή.

Άρχισε από τον Ιούλιο το κόλπο με τις κορδέλες. Μετά την Σαντορίνη βρέθηκε στο Κιάτο για να εγκαινιάσει 20 χλμ της Ολυμπίας Οδού… Με 80 ακόμη χλμ. που μένουν μέχρι την Πάτρα, με κάποιες νέες σήραγγες που θα δίνονται σταδιακά σε λειτουργία, θα έχει καμιά δεκαριά εγκαίνια ακόμη να κάνει.

Και μόνο σε έναν δρόμο. Άντε να πιάσει και την εθνική προς Θεσσαλονίκη να εγκαινιάζει τους σταθμούς διοδίων. Δεν είχε υπομονή ο κ. Τσίπρας και έσπευσε να μοιράσει τα 250 εκ. που «ΘΑ» πάρει από τους επιδόξους καναλάρχες.

Ξέχασε τι υπέγραφε ο ίδιος και ο Βαρουφάκης για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Πουλάει ακόμη και τώρα σανό στους συνταξιούχους που βλέπουν την σύνταξη να εξαϋλώνεται, στους ανέργους που παραμένουν άνεργοι, στους εργαζόμενους των 500 ευρώ.

Άρχισε να μοιράζει αυτά που δεν έχει. Και πιθανόν ποτέ δεν θα πάρει. Κι αν τα πάρει θα πρέπει να τα καταθέσει στους δανειστές…

Η κυβέρνηση, καλού κακού, μια και δεν θα έχει και πολλά να δώσει στην Θεσσαλονίκη (η υπόσχεση για ίδρυση Γραφείου Πρωθυπουργού στην συμπρωτεύουσα δεν συγκίνησε και τόσο) κήρυξε το τέλος της Διαπλοκής. Ποιον δουλεύετε ρε;

Ποια Διαπλοκή τελειώνει με τους συγκεκριμένους υποψήφιους καναλάρχες; Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση ότι σε μια χώρα που ούτε η Cosco δεν έριξε τόσα λεφτά, κάποιοι ρίχνουν 250 εκ. για τηλεοπτικές άδειες; Είχαμε τόσους αγνούς πιονέρους της ελεύθερης ενημέρωσης και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι;

Κάθε εξουσία όσο πιο αλαζονική γίνεται, τόσο πιο ανόητη καταντά. Νομίζει η κυβέρνηση ότι με την διαδικασία που έστησε, θα κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να γαντζωθεί στην εξουσία. Ότι με την αναταραχή στα μίντια θα ελέγξει και θα χειραγωγήσει την ενημέρωση. Ότι επειδή δεν θα υπάρχει MEGA, δεν θα μάθει ο συνταξιούχος ότι μειώθηκε η σύνταξη του…

Εάν όμως η κυβέρνηση είναι αυτή που διακηρύσσει το τέλος της Διαπλοκής… Εάν είναι αυτή η κυβέρνηση που τα έχει βρει με την Μέρκελ και τους δανειστές… Ποιον «εχθρό» θα έχει τώρα;

Πρέπει να ανακαλύψει τον δικό της Φετουλάχ Γκιουλέν που η αντιμετώπιση του θα δικαιολογεί τα πάντα. Φετουλάχ δεν έχουμε, αλλά πια το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός της χώρας», είναι το διχαστικό σύνθημα.

Και την θέση του Φετουλάχ παίρνουν σιγά-σιγά, όσοι δεν έχουν δουλειά και διαμαρτύρονται, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους και διαμαρτύρονται, όσοι βλέπουν κομμένες συντάξεις και διαμαρτύρονται, όσοι βλέπουν τα όνειρα τους να διαλύονται.

Και ο κίνδυνος πια για την χώρα είναι ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα γαντζωθεί στην εξουσία κτυπώντας αυτόν τον νέο «εχθρό». Όσους δεν είναι μαζί της, που είναι όλο και περισσότεροι…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι συνεχείς ήττες των τζιχαντιστών οδηγούν σε μετακίνησή τους στην Ευρώπη
  • Σχέδια για την αντιμετώπιση των «κυμάτων» τζιχαντιστών που αναμένονται στην Ευρώπη μετά από τις εδαφικές απώλειες του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν οι αρχές της Γηραιάς Ηπείρου, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Independent
Το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να χάνει τους μαχητές του αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. «Οι αριθμοί αυτών που έφτασαν στη Βρετανία, για παράδειγμα, είναι μονοψήφιοι τους τελευταίους οκτώ μήνες» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι εξτρεμιστές αυτοί, οπλισμένοι και οπλισμένοι, αναμένεται να αποτελέσουν σοβαρή απειλή στο εγγύς μέλλον. «Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα, που στο μέλλον θα αποτελέσει σοβαρή απειλή καθώς οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές» δήλωσαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι ασφαλείας, που παράλληλα υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται πολιτικές για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης αυτής κρίσης.

Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο σύνθετο εάν αναλογιστεί κάποιος τη δραματική αύξηση χρήσης παιδιών-δολοφόνων από το Ισλαμικό Κράτος. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ανήλικοι μαχητές πολεμούν για το Χαλιφάτο, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά από τη Βρετανία και μικρότεροι αριθμοί από τη Γαλλία και την Αυστραλία.

«Το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα παιδιά πρέπει να το σκεφτούμε» δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας. «Ορισμένα από τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν για τις εγκληματικές αυτές ενέργειες είναι τόσο μικρά, που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να θεωρηθούν υπόλογα» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, θα ήταν με τους χιλιάδες ενήλικους. Αρκετά κράτη έχουν αρχίσει να συνεργάζονται πάνω στο ζήτημα αλλά οι πολιτικές βασίζονται έως ένα βαθμό στα πολιτικά και νομικά πλαίσια των εκάστοτε κρατών».

Εκτιμάται ότι 27.000 ξένοι μαχητές έχουν ενταχτεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους από την αρχή του εμφυλίου πολέμου τα περασμένα πέντε χρόνια, με 5.000 έως 7.000 να υπολογίζεται ότι προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο.

Τhe Independent
Πηγή "Έθνος"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις ντε Μεζιέρ 
H Ευρώπη χρωστά στην Ελλάδα

Στην ανάγκη πολιτικών ηγεσιών να απευθυνθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο, καθώς έρχονται εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που η ακροδεξιά δείχνει να ενισχύεται, απέδωσε τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων όπως του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο κ.Μουζάλας.

"Γίνονται υποχωρήσεις στο λαικισμό", από ηγεσίες και πολιτικούς που στο παρελθόν, με συνέπεια υποστήριξαν την ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Δεν υπήρξε "τρελός φιλελληνισμός", αλλά σίγουρα καταγράφηκε μία ικανότητα για σφαιρική, ολική λύση, όπως σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο".

Σαν απάντηση σε αυτή τη στροφή, η Ελλάδα έχει αποδυθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, τόσο σε κορυφαίο επίπεδο όσο και με τον ίδιο τον κ.Μουζάλα και τους κ.κ.Τόσκα και Ξυδάκη, ενόψει και της παρουσίασης της νέας εκδοχής του Δουβλίνου, τον επόμενο Ιανουάριο. Μαζί της η Αθήνα προσπαθεί να πάρει και την Ιταλία, την Μάλτα, αλλά και την Γαλλία και την Ισπανία.

"Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη, η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.

Τρία είναι τα σημεία που τονίζει η ελληνική πλευρά:

- η υποχρέωση της ΕΕ να δεχθεί την μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 άτομα και, ενώ είναι έτοιμα ακόμη 7.000, η διαδικασία δεν προχωράει

- η ενίσχυση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με εξειδικευμένο προσωπικό. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για 400 άτομα, αλλά έχει στείλει μόλις 29.
Αυτοί που ασκούν την κριτική ξεχνούν ότι οι επιστροφές στην Τουρκία πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εξετάζουμε ατομικά 10.000 αιτήσεις ασύλου και άλλες τόσες προσφυγές, αυτό παίρνει χρόνο και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει γι' αυτό, σημείωσε ο υπουργός.

- η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής μεταναστών που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Οπως είπε ο κ.Μουζάλας, δεν μπορεί να απαιτείται από την Ελλάδα, ή την Ιταλία, να επαναπατρίσουν χιλιάδες ανθρώπους σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή το Μαρόκο, όταν η ίδια η ΕΕ δεν μπορεί να το πράξει.

Ειδικά για τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ περί επιστροφής από τη Γερμανία στην Ελλάδα χιλιάδων μεταναστών ως πρώτης χώρας εισόδου, κατά το Δουβλίνο ΙΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν καταπέσει, όχι νομικά, αλλά από την ίδια την ζωή.

Ξεκαθάρισε ότι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνουν επιστροφές προς την Ελλάδα, μία χώρα με 60.000 πρόσφυγες που έχει καλύψει όλα τα όρια που έχουν τεθεί από την ΕΕ.

"Είναι αστείο" να λέει κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να επιστραφούν, υπογράμμισε, συστήνοντας "να μην δημιουργούμε πανικό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό κλίμα".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Δημητριάδη

Η Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Shorouk, που πρόσκειται στην υπό διωγμό Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, με πρωτοσέλιδο προχθεσινό της δημοσίευμά υποστήριξε, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα «θα γίνει εντός των προσεχών εβδομάδων».

Από που προέκυψε αυτή η «πληροφορία», που ακόμη και η Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο δεν είχε ιδέα, αλλά και δεν προβλεπόταν (για την ώρα τουλάχιστον) παρόμοιο ζήτημα στην αναμενόμενη, για την πρώτη εβδομάδα επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Κάιρο, μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη;

Στην πραγματικότητα αποτελεί «πληροφορία» που παρείχε στην εφημερίδα η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) μέσω ενός εκ των ανωτάτων στελεχών της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας που διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς τους έχει παρασχεθεί «πολιτικό άσυλο» από τον Τ. Ερντογάν.

Η «κόντρα» Ερντογάν - Σίσι

Ερωτηματικό δημιουργείται για τους λόγους που προέβη στην κίνηση αυτή η ΜΙΤ. Αυτό όμως προέκυψε σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, λόγω του γεγονότος ότι το Πεκίνο, και δη προσωπικά ο κινέζος Πρόεδρος ΓΙΙΙΙΙ, είχε προσκαλέσει σαν παρατηρητή στη Σύνοδο των G20, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Αυτό προκάλεσε την μήνιν του Ερντογάν που με τον τρόπο αυτό θέλησε να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στις Αιγυπτό-Ελληνικές σχέσεις, χωρίς όμως όπως φάνηκε να το επιτύχει.

Η αποτυχία οφείλεται πράγματι σε μια Αιγυπτιακή προσωρινή απόφαση, πράγματι να αναγνωρίσει την ΑΟΖ με την Ελλάδα, κάτι που είναι εν γνώσει του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Άλλωστε, σχετικές δηλώσεις είχε κάνει ο Πρόεδρος κ. Σίσι και κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Όμως υπάρχει ένα ζήτημα που η Αθήνα εξετάζει προσεκτικά και με πολλές επιφυλάξεις. Αυτό, γιατί η Αίγυπτος επιθυμεί να αναγνωρίσει την ΑΟΖ μερικώς, στα σημεία εκείνα που βρίσκονται τα «οικόπεδα» που διαφαίνεται να έχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επιθυμεί να τα εκμεταλλευθεί. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να έχει πριν συμφωνία με την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα όμως διανοίγεται ένα ζήτημα. Γιατί το τμήμα της ΑΟΖ που η Αίγυπτος φέρεται διατεθειμένη να αναγνωρίσει, δεν καλύπτει την «ευθεία» του Καστελόριζου, για την οποία η Άγκυρα έχει εκφράσει την άποψη ότι της ανήκει.

Το θέμα λοιπόν, προς το παρόν, δεν έχει λήξει οριστικά γι' αυτό και καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες να επιλυθεί πριν τα τέλη του μήνα.

Η Τουρκία βάζει «νάρκες»!

Καθώς η Άγκυρα επιθυμεί να βρει λύση και ν’ αντιμετωπίσει τις κακές διμερείς σχέσεις της με την Αίγυπτο, δεν σταματά να επιχειρεί συνεχώς να υποβαθμίσει και να σαμποτάρει την πολιτική του Προέδρου Σίσι. Έτσι, με νέο κυριακάτικο δημοσίευμά της η εφημερίδα Al-Shorouk ισχυρίζεται ότι «η Θάσος ανήκει στην Αίγυπτο»!

H εφημερίδα παρουσίασε δημοσίευμα με τίτλο: «Λεπτομέρειες για τα δικαιώματά μας στα βακούφια της Καβάλας και της “Tashoz” [Θάσου] στην Ελλάδα», στο οποίο ο Dr. Ibrahim El-Bayioumi Ghanem, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Σύμβουλος του Αιγυπτιακού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και συγγραφέας του βιβλίου «Τα βακούφια και η πολιτική στην Αίγυπτο» (1η έκδοση το 1998), παραθέτει τις απόψεις και τους ισχυρισμούς του για την κατάσταση των βακουφιών της Καβάλας, αλλά και για το κυριαρχικό καθεστώς ολόκληρης της νήσου Θάσου.

Ο Dr. Ghanem, επιθυμώντας να «διαφωτίσει» την αιγυπτιακή κοινή γνώμη και ειδικότερα τους νέους, υποστηρίζει τα εξής:

«* Ισχυρίζεται ότι ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄ παραχώρησε στον Μωχάμετ Αλή Πασά δια του σχετικού φιρμανιού, τη νήσο Θάσο κατά πλήρη ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι το φιρμάνι αυτό αποτελεί το βασικό έγγραφο στην αγωγή που πρέπει να ασκήσει η Αίγυπτος, για να απαιτήσει την ανάκτηση της νήσου και την επιβολή επ’ αυτής των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κατ’ εφαρμογή των διεθνών κληρονομικών διατάξεων και της αρχής θρησκευτικής ιδιαιτερότητας.

* Ασκεί δριμεία κριτική στους υπευθύνους για τα βακούφια Αιγυπτίους αξιωματούχους, τους πρώην και τους νυν, συμπεριλαμβανομένου και του νυν Υπουργού βακουφιών, ο οποίος κατά τον συντάκτη, δεν γνωρίζει ούτε ότι η Καβάλα είναι πόλη και όχι νησί, ούτε ξέρει αν το νησί όπου βρίσκεται η περιουσία για την οποία είναι υπεύθυνος, ονομάζεται Χίος ή Θάσος, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του.

* Καταγγέλλει ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαχρονικά αντιμετώπισαν τα βακούφια σαν να ήταν κάποιο βάρος από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαχθούν. Με αποτέλεσμα, στη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελληνική Κυβέρνηση το 1984, να απαλλοτριωθούν 4 οικόπεδα στην Καβάλα και να περιορισθούν τα υπόλοιπα σε 14 μόνο, τα οποία αμέσως μετά ο Οργανισμός Βακουφίων βάλθηκε να τα πουλήσει. Στην καταστροφική δε, κατά τον συντάκτη, συμφωνία του 1986 συμψηφίσθηκαν τα ποσά από την πώληση των βακουφίων, με τις αποζημιώσεις Ελλήνων παροίκων που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά τις εθνικοποιήσεις του 1960 και με την κάλυψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, που ήταν υπέρ της Ελλάδας. Έτσι κατόρθωσε η ελληνική πλευρά να συνδέσει το αντίτιμο πώλησης των βακουφίων σε Καβάλα και Θάσο, με τις αποζημιώσεις των Ελλήνων που έφυγαν από την Αίγυπτο και με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο !!

* Διερωτάται για τη σκοπιμότητα αποστολής της αιγυπτιακής αντιπροσωπίας για τα βακούφια, που ανακοινώθηκε ότι θα ταξιδεύσει στην Ελλάδα. Ο ίδιος «συνιστά» τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής που θα αποτελείται από Ειδήμονες του Διεθνούς Δικαίου, Αρχαιολόγους, Ιστορικούς και ειδικούς στα θέματα Βακουφιών και τουρισμού, με στόχο τη λήψη πρακτικών μέτρων για την απαίτηση ανάκτησης του νησιού στην Αιγυπτιακή κυριαρχία, πρώτα δια της διπλωματικής οδού και αν χρειασθεί δια της διαμεσολάβησης, της διαιτησίας ή και της δικαστικής οδού.

* Ζητά να δικασθούν όλοι οι Αιγύπτιοι υπουργοί Βακουφιών και οι Πρόεδροι του Οργανισμού Βακουφιών, που συμμετείχαν στις λανθασμένες, κατά τον ίδιο, πράξεις διαχείρισης των βακουφιών αυτών. Ακόμη και όσοι εξ αυτών απεβίωσαν, να δικασθούν και να καταδικασθούν συμβολικά, χάριν της ιστορικής αλήθειας!!

* Ζητά επίσης να ανοίξει η Αίγυπτος δίαυλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ώστε να έχει πρόσβαση η πρώτη στην πλειονότητα των πρωτότυπων εγγράφων που αφορούν το καθεστώς της Θάσου και ακριβή αντίγραφα για τα βακούφια στην Καβάλα, για να τα χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος ως αποδεικτικά στοιχεία στις απαιτήσεις της για υπαγωγή του νησιού στην αιγυπτιακή κυριαρχία.

* Υποστηρίζει δε ότι Αίγυπτος και Τουρκία έχουν κοινά και επιβεβαιωμένα συμφέροντα να ανοίξουν αυτό το ζήτημα, με νόμιμο και πιστοποιημένο τρόπο. Κατά τον Dr. Ghanem , αυτό θα είναι πιο επωφελές για την Αίγυπτο και τα συμφέροντα της, τόσο κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της με τους γείτονές της, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όσο και για την ανάκτηση των δικαιωμάτων της, αλλά και για την διαφύλαξη του κύρους της και της πολιτιστικής κληρονομιάς».


Όλη αυτή η φιλολογία φυσικά δεν έχει ίχνος πραγματικότητας κι αποτελεί φαντασίωση, αλλά ο λόγος της εμφάνισής του, δεν είναι τυχαίος. Γιατί, επιχειρεί να πείσει την Αιγυπτιακή κοινή γνώμη ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι, «ξεπουλά» τα συμφέροντα της Αιγύπτου, όπως έκανε με την επιστροφή πέρυσι τον Δεκέμβριο, τριών μικρών νησιών στην είσοδο της Ερυθράς στη Σαουδική Αραβία που όμως… της ανήκαν. Επρόκειτο για τρεις νησίδες που η Σ. Αραβία είχε ζητήσει από την Αίγυπτο να φυλάξει για μια μεγάλη περίοδο, λόγω της ευρύτερης κρίσης στην περιοχή μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Τότε στο Κάιρο ξεσηκώθηκε θόρυβος κάτι που η ΜΙΤ επιχειρεί να κάνει ξανά με στόχο τον άνθρωπο που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μισεί θανάσιμα ο Ερντογάν.

Για την Ελλάδα ζήτημα δεν υπάρχει εκτός από το γεγονός πως η Άγκυρα επιχειρεί, μετά από πέντε εβδομάδες χαμηλών τόνων, να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα με καλούς φίλους μας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

* Ο κ. Γιάννης Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία πολύ συγκεκριμένη συμφωνία προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία. Υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους δύο πράγματα. Πρώτον ότι θα λάβει όποια μέτρα απαιτηθούν για να μπορέσει η χώρα να ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά το 2018, δεύτερον ότι θα λειτουργήσει η Ελλάδα ως μία αποθήκη ψυχών για τις προσφυγικές ροές.

Και τα δύο τα υλοποιεί με καταστροφική διαχείριση. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, οδηγεί τη χώρα σε περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου ενισχύοντας την εσωτερική υποτίμηση και ισοπεδώνοντας τον πληθυσμό, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Μην έχοντας γνώσεις και πολιτική φιλοσοφία να καταρτίσει σχέδιο ανάπτυξης και ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, διάλεξε τον εύκολο δρόμο της εξαθλίωσης. Και για να αμβλύνει τις αντιδράσεις αξιοποίησε στο έπακρο τη λογική του "αφού δεν μπορώ να δώσω άρτο, θα δώσω θέαμα". Και έριξε στην επικοινωνιακή αρένα τον υποτιθέμενο πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, αλλά και την φορολογική επίθεση κατά των υποτιθέμενων "προνομιούχων". Μέσα σε αυτό τον σχεδιασμό εντάχθηκε και η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Στο μέτωπο του προσφυγικού προβλήματος, οι διαθέσεις αρχίζουν σιγά σιγά να φαίνονται και να πέφτουν οι μάσκες. Από τα hot spots υποδοχής, περνάμε τώρα στα κέντρα διαμονής. Αυτό σε όσους διαθέτουν απλή λογική σημαίνει ότι από προσωρινό, το πρόβλημα γίνεται μόνιμο. Και η συζήτηση που ανοίγει για την "επιστροφή" στην Ελλάδα προσφύγων που προωθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προφανώς και δεν προμηνύει τίποτε το θετικό. Όπως επίσης τίποτε το θετικό δεν προμηνύει και η έντονη διακύμανση – συνήθως προς το δυσμενέστερο – των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Εκείνο φυσικά που δεν καταλαβαίνουν αλλά ενδεχομένως και δεν τους ενδιαφέρει, είναι ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη απειλούν να επιβαρύνουν πολύ περισσότερο την θέση της χώρας. Η ενίσχυση ή και επαπειλούμενη επικράτηση ευρωσκεπτικιστών και ακραίων πολιτικά μορφωμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί την Ελλάδα. Η πολιτική κατάρρευση της κυρίας Μέρκελ στη Γερμανία με ενίσχυση των δυνάμεων του ακροδεξιού εθνικιστικού AdF, ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή συνοχή που θα συνεπάγεται επικράτηση της Λεπέν στη Γαλλία, η απροθυμία όλο και περισσότερων χωρών να συνδράμουν οικονομικά τις ευπαθείς χώρες (όπως η δική μας), η πρόθεσή τους να κλείσουν πλέον ερμητικά τα σύνορα για να αναχαιτίσουν τα προσφυγικά κύματα, προφανώς δημιουργεί ένα αρκετά προβληματικό, αν όχι δυσοίωνο μέλλον για εμάς.

Και ποιον έχουμε καπετάνιο στο καράβι που κλυδωνίζεται από τα κύματα; Μία κυβέρνηση που δεν έχει καμία αίσθηση του κινδύνου και η οποία αντίθετα σπεκουλάρει πολιτικά πάνω σε αυτόν. Η τακτική της αποσάθρωσης του οικονομικού ιστού της χώρας, δεν περικλείει μόνο την απειλή του να "γίνει η χώρα Βουλγαρία...", αν και πλέον αυτό ίσως και να είναι δυστυχώς μειωτικό για τη γείτονα (...). Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να πέσουμε πολύ πιο χαμηλά. Χωρίς παραγωγικές τάξεις, χωρίς επιχειρηματικότητα, με διαλυμένη την φοροδοτική δυνατότητα της κοινωνίας, με κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, του ασφαλιστικού συστήματος και των κοινωνικών δομών.

Όσο δεν το καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να παίζουν παιχνιδάκια με γνώμονα την αποσύνθεση και όχι τη σύνθεση και την ανάπτυξη, η χώρα όπως τη γνωρίζουμε έχει ημερομηνία λήξης. Και ας υποστηρίξει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να κάνει το μαύρο άσπρο. Αυτό είναι το διακύβευμα που πρέπει να αντιπαλέψει, να εμποδίσει και να αποτρέψει ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος. Πρέπει να σταματήσει η πορεία προς τον γκρεμό. Γιατί δυστυχώς, οι σημερινοί κυβερνώντες έλαβαν την απόφαση να θυσιάσουν την χώρα για την εξουσία.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Καυτός» Ιανουάριος αναμένεται στο Προσφυγικό, με την Ελλάδα να δέχεται επιπλέον πιέσεις από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για υποδοχή προσφύγων με βάση τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙΙ

Αυτό παραδέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Προσφυγικό, Νατάσα Μπερτό, τονίζοντας ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στην οικογένεια του Δουβλίνου».

Εάν ισχύσει αυτό, η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, οφείλει να δεχτεί πίσω όσους αιτούντες διεθνούς προστασίας πέρασαν από το έδαφός της προτού βρεθούν σε χώρες όπως η Γερμανία.

Με τις προσφυγικές ροές να έχουν σχετικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, το σύστημα μετεγκατάστασης (relocation) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κινείται με ρυθμούς χελώνας και τις επιστροφές στην Τουρκία να παραμένουν αδύνατες λόγω των ενστάσεων και της πολιτικής κατάστασης της γείτονος, το... κοκτέιλ δεν μπορεί παρά να είναι εκρηκτικό. Εάν προστεθεί και η έλλειψη υποστήριξης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η περιορισμένη βοήθεια από εμπειρογνώμονες -ακόμη και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) έχει στείλει μόλις 81 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού-, η εικόνα χειροτερεύει.

Η έκθεση της Κομισιόν

Οπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στο σύστημα ασύλου και φιλοξενίας». Με απλά λόγια, η έκθεση θα καθορίσει εάν θα ανασταλεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2011, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη δεν μπορούν μέχρι σήμερα να στείλουν αιτούντες διεθνούς προστασίας πίσω στην Ελλάδα, επειδή «η επιστροφή μεταναστών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στο πλαίσιο αυτό διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», ότι «κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου».

Μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα της Ανγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο της δυτικής Πομερανίας από το ακροδεξιό κόμμα AfD αλλά και εν όψει των γερμανικών εκλογών του 2017, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να αφήσει πίσω της την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» στο Προσφυγικό, ακολουθώντας σκληρή γραμμή - πιθανότατα εις βάρος του «εύκολου στόχου», δηλαδή της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους σε σχέση με την ταχύτητα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν. Οπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, έως τις 2 Σεπτεμβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 3.493 μετακινήσεις - σταγόνα στον ωκεανό, εάν σκεφτεί κανείς ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η μετακίνηση 66.400 προσώπων! Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στη Γαλλία (1.431), ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Ολλανδία (439) και η Φινλανδία (419).

Η διαδικασία μετεγκατάστασης, όπως σημείωσε η κυρία Μπερτό, επιδιώκει να ανακουφίσει την Ελλάδα, αλλά αυτό που επιθυμεί η Επιτροπή είναι ένα «ομαλό σύστημα και μια συγκεκριμένη σειρά στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, η οποία προβλέπει ότι η αίτηση χορήγησης από πλευράς των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται στη χώρα άφιξης».

Σχετικά με την απάντηση του Γιάννη Μουζάλα στον Γερμανό ΥΠΕΣ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει διαρκώς τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και επαναλαμβάνει την έκκλησή της για μεγαλύτερο αριθμό μετεγκαταστάσεων και πιο γρήγορους ρυθμούς σε κάθε Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών.

Επιπλέον, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει επανειλημμένα στείλει επιστολές στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, εκφράζοντας την ανάγκη για αύξηση της προόδου στις μετεγκαταστάσεις. Σθεναρή είναι η αντίδραση πολλών χωρών, όπως η Ουγγαρία, που έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για το θέμα. Χαρακτηριστική είναι και η διαμάχη Σουηδίας - Ουγγαρίας, καθώς η πρώτη θέλησε να ξεκινήσει την επιστροφή στη δεύτερη προσφύγων που είχαν καταθέσει αίτημα ασύλου εκεί. Ομως η Βουδαπέστη διεκδικεί την επιστροφή των συγκεκριμένων στην... Ελλάδα επειδή από εκεί πέρασαν προτού φτάσουν στο έδαφός της!

Οι επιστροφές στην Τουρκία

Ελάχιστες είναι και οι επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία, που θα ακολουθούσαν την κοινή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Παρότι το πρόγραμμα είχε αρχίσει «δυναμικά» με 386 άτομα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και το αποτυχημένο πραξικόπημα έφτασε κατ' αρχάς να μηδενίσει τον αριθμό τον Ιούλιο, ο οποίος τον Αύγουστο είναι μόλις... 16. Εάν προστεθεί και η εκκρεμότητα των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου -που κρίνουν τις προσφυγές των προσφύγων στις «καταδικαστικές» πρωτόδικες αποφάσεις- τα αποτελέσματα μοιάζουν σχεδόν μηδενικά...

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και σε σχέση με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία φέρνει μικρές αλλαγές στο ζήτημα της χώρας πρώτης εισόδου. Σύμφωνα με την πρόταση αναθεωρημένου Κανονισμού, η χώρα της πρώτης εισόδου έχει την υποχρέωση εξέτασης της δυνατότητας του ατόμου για αίτημα ασύλου. Σε περίπτωση που το άτομο δεν έχει το δικαίωμα, προβλέπεται η επιστροφή του στην Τουρκία.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόταση, ενεργοποιείται αυτόματος και υποχρεωτικός μηχανισμός κατανομής αιτούντων στα κράτη-μέλη όταν κάποια χώρα φτάσει σε ένα συγκεκριμένο, προβλεπόμενο αριθμό αιτημάτων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα μικρός εάν αναλογιστεί κανείς το βάρος που έχει επωμιστεί η χώρα μας.

Βρυξέλλες: Μαρία Ψαρά
Πηγή "Έθνος"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Παράξενα παιγνίδια με στόχο το Οικουμενικό Πατριαρχείο παίζονται στο παρασκήνιο και στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Στις 30 Αυγούστου δημοσίευμα της φανατικά φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Aksam επιχειρούσε να συνδέσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Φετουλάχ Γκιουλέν με πρωτοσέλιδο τίτλο « Η Συμμαχία του Πατριαρχείου-CIA-Γκιουλέν».

Στο δημοσίευμα αυτό δεν δόθηκε συνέχεια, αν και είναι χαρακτηριστική η ψυχρότητα που υπάρχει εκ μέρους του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ορισμένους ακόμη ηγέτες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων τους οποίους και δεν δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να του... εκφράσουν την υποστήριξη και συμπαράστασή τους… Για σειρά ετών, λόγω του γεγονότος ότι ο Γκιουλέν ήταν ο εκφραστής του μετριοπαθούς ανεκτικού Ισλάμ υπήρχε στήριξη εκ μέρους κυρίως της γκιουλενικής εφημερίδας ΖΑΜΑΝ, των προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διεκδικήσει την επιστροφή καταπατημένων ναών αλλά και περιουσιών των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, αλλά και για την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Ερντογάν εμπνεόμενος από αυτό το πνεύμα, είχε δείξει ιδιαίτερη σπουδή για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Πατριαρχείου, παρά το γεγονός ότι στην πράξη ελάχιστα βήματα έγιναν στην κατεύθυνση αυτή.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο φυσικά δεν είχε ούτε μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και πολύ περισσότερο στην απόπειρα πραξικοπήματος, όμως αυτή η περισσότερο «ιδεολογική» σχέση του Γκιουλέν με τους μη μουσουλμανικούς θεσμούς των μειονοτήτων χρησιμοποιείται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία για να στοχοποιηθεί το Πατριαρχείο.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε στηριχθεί σε υποτιθέμενο άρθρο ενός πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στην Υεμένη...
Όμως δόθηκε συνέχεια από την αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ και τον δημοσιογράφο Μουσταφά Ακιγιόλ, ο οποίος υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά το σενάριο αυτό που αναπαρήγαγε η AKSAM είχε δημοσιευθεί στην ρωσική ιστοσελίδα «Oriental Review».

Ο τούρκος δημοσιογράφος επικοινώνησε με τον συνταξιούχο Αμερικανό διπλωμάτη Άρθουρ Χιουγκς μέλος πλέον του ΔΣ του «Foundation for Middle East Peace», ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε γράψει ή ότι είχε δώσει πληροφορίες ή είχε την οποιαδήποτε σχέση με το άρθρο που είχε δημοσιευθεί στην ρωσική ιστοσελίδα και ουσιαστικά ενέπλεκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Γκιουλέν και το Πραξικόπημα.

Η ιστοσελίδα έσπευσε να αποσύρει το άρθρο, χωρίς όμως να δημοσιεύσει την επιστολή του Αμερικανού διπλωμάτη που κατήγγειλε το κατασκευασμένο άρθρο.

Η Χουριέτ εκφράζει την εκτίμηση ότι την στιγμή που οι θεωρίες συνομωσίας από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία οργίαζαν και έκαναν ακόμη λόγο και για προσπάθεια των πραξικοπηματιών να τορπιλίσουν την αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με την Μόσχα, η κατασκευασμένη είδηση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο το τοποθετούσε στους εχθρούς της Τουρκίας που συνεργάζονται με την Δύση και την CIA εναντίον της χώρας.

Η τουρκική εφημερίδα μάλιστα αποδίδει σε «ρωσική προπαγάνδα» το στήσιμο της προβοκάτσιας αυτής, με στόχο να τονωθεί το αντιδυτικό αίσθημα στην τουρκική κοινή γνώμη και συγχρόνως να στοχοποιηθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού χαρακτηρίζεται ως «Δούρειος Ίππος» και έτσι να αποδυναμωθεί, κάτι που αποτελεί μόνιμο στόχο της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, αφού χαρακτηρίζει γελοίους όλους τους υπαινιγμούς και τις συκοφαντίες εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, καλεί όλους να «υπερασπιστούν τον Πατριάρχη μας-γιατί είναι και δικός μας Πατριάρχης» εναντίον των συκοφαντιών που έρχονται από το εξωτερικό…

Πάντως για όσο διάστημα στην λίστα των εκατοντάδων επισκεπτών που φθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο για να εκφράσουν συμπαράσταση στον Ταγίπ Ερντογάν, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα παραμένουν σκιές, που θα τροφοδοτούν αυτά τα προβοκατόρικα σενάρια, είτε προέρχονται από την Μόσχα, είτε από το κεμαλικό κατεστημένο, είτε από τους ακραίους ισλαμιστές που όλο και κερδίζουν έδαφος στην Τουρκία του Ερντογάν…

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση έχει προκαλέσει το άδειασμα των γραφείων του MOUGA και το πακετάρισμα των προσωπικών ειδών των ρεπόρτερς, των δημοσιογράφων, των σχολιαστών, και λοιπών μνημονιακών παρασίτων, που ως τώρα και στα χρόνια της κρίσης επιβίωναν από την δυστυχία του ελληνικού λαού. 

Μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες και σταρ της διεθνούς ενημέρωσης έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν στο πακετάρισμα, αν και οι κακές γλώσσες λένε πως το κάνουν για να βεβαιωθούν ότι τα εν λόγω παράσιτα θα εγκαταλείψουν στα σίγουρα και μιάν ώρα αρχύτερα τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η αυτοκριτική που οι ίδιοι κάνουν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το λάθος που έκαναν είναιπως υπερασπίστηκαν με σθένος και εναντίον του ελληνικού λαού μόνον τα πράσινα και μπλέ μνημόνια, ενώ το κόκκινο το αντιμετώπισαν με επιφύλαξη, γιατί πίστεψαν στις μ@λακίες του ψευτράκου πως το τρίτο-το κόκκινο-το μακρύτερο θα είναι πιό λάϊτ και απάλαφρο μνημόνιο από αυτά των προηγούμενων προδοτών.

Τώρα κλαίς. Γιατί κλαις; Σύ δεν είσαι που γέλαγες χθες; 

Εν τω μεταξύ ο εν λόγω ψευτράκος ετοιμάζετα να ανέβει στην ΔΕΘ να μας γεμίσει αλογόμυγες, περί  "πάταξης της διαπλοκής", λεφτά που θα μοιράσει, τα δύσκολα που είναι πίσω μας (αν κι εμείς τα βλέπουμε από πίσω μας), την ανάπτυξη που μόλις τώρα, να, στρίβει στην γωνία και άλλα φληναφήματα και παπαριές τρίτου τύπου.
Δεν έχει καταλάβει όμως ο ψευτράκος, πως ο λαός ξέρει και καταλαβαίνει αυτά που βιώνει και αυτά που πληρώνει.

Ξέρει πως στους επόμενους  τρεις μήνες πρέπει (κατά τους τοκογλύφους και τους δωσιλόγους) να πληρώσει 4,5 δις ευρώ, σε φόρους, χαράτσια ΕΝΦΙΕΣ, τέλη κυκλοφορίας, και λοιπά, που κάνουν τα τέλια για τον ψευτράκο να αρχίσουν να βαρούν.

Ξέρει ο λαός πως τους επόμενους μήνες θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεων, πως θα κατασχεθούν-δεσμευτούν εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικών λογαριασμών, πως θα φύγουν όσοι νέοι μπορούν και ως τώρα νόμισαν πως θα τα βγάλουν πέρα, θα καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Το να μας επισείει αυτός και οι συνυπεύθυνοί του υπουργοί, βουλευτές, και παρατρεχάμενοι, σαν λάφυρα τα κόλλυβα των κρατικών συχνοτήτων και υποσχέσεις για ούτε μία χαμένη θέση εργασίας από 'δω και πέρα, δεν αποτελεί απλώς ψεύδος, παρά μιά μέγιστη κακοήθεια και αθλιότητα σε βάρος όλων μας, σαν να τρως μπροστά σε λιμασμένο και ετοιμοθάνατο από πείνα παιδάκι του τρίτου κόσμου.

Ο κόσμος εγκαταλείπει σιγά-σιγά τον ψευτράκο.
Κι αυτός προβληματίζεται και αντιδρά σπασμωδικά και γελοία.

Τώρα κλαις ψευτράκο. Γιατί κλαίς; Σύ δεν είσαι που γέλαγες χθες; 
Μόνος σου έχεις γκρεμίσει όσα ο λαός είχε χτίσει. 
Τώρα τάχα, γιατί κλαίς;...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα της Μεταπολίτευσης που θα μπορούσε να ενσωματώσει τη χώρα, με αξιώσεις, στον δυτικό κόσμο. Δεν τα κατάφερε. Γιατί στις δημοκρατίες, δεν υπάρχει πουθενά κανένα δείγμα μονοδιάστατης «σωτηρίας» από κομματικές παντοκρατορίες. Χρειάζεται πάντα και ένα γόνιμο αντίπαλο δέος το οποίο θα συμπληρώνει την παραγωγική μηχανή «δράσης- αντίδρασης», σε ένα δημιουργικό και «παιδαγωγικό», για τον λαό, πολιτικό σύστημα.

Η ΝΔ υπήρξε μία αστική πολιτική παράταξη και αν της προέκυπτε στην αντίπερα όχθη, ένας σοσιαλδημοκρατικός σχηματισμός, με πυρήνα την πνευματική Αριστερά (ΕΔΑ, Ηλιού, Κύρκος κλπ), η Ελλάδα θα ακολουθούσε μια διαφορετική πορεία από τη σημερινή. Δυστυχώς όμως, επικράτησε ο λαϊκισμός ο οποίος έχει την συνήθεια να διαβρώνει όχι μόνο τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Όλα αυτά είναι παρελθόν. Σήμερα το κόμμα της ΝΔ, μετά από πολλές περιπέτειες ταυτότητας, απέκτησε μια ηγεσία φιλοδυτική, εκσυγχρονιστική και φιλελεύθερη. Ελπιδοφόρα, μέσα στην απελπισία των ημερών.

Υπάρχουν όμως, δύο σοβαρά ζητήματα: Το ένα είναι ποιον εκπροσωπεί σήμερα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το δεύτερο, είναι ο δυναμισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Πόσοι είναι σήμερα, οι Έλληνες που επιθυμούν μια ειλικρινή επικοινωνία με το παλιό αστικό κόμμα που είχε χάσει τον προσανατολισμό του και επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στη σωστή πορεία; Αλλά και πώς ακριβώς πιστεύουν στην ΝΔ, ότι θα σταθούν πολιτικά απέναντι στην τυχοδιωκτική πολιτική του Τσίπρα;

Είναι φανερό ότι υπάρχει μία κούραση και ταυτόχρονα, αμηχανία, στο νέο κτίριο της Πειραιώς και δεν είναι από την μετακόμιση. Από τη μία έχεις μπροστά σου διάφορες ομάδες διψασμένων για εξουσία, «Αριστερών» και από την άλλη, προσπαθείς να διαγνώσεις τις κινήσεις των Νεοδημοκρατών που δεν γνωρίζουν πολλά από τις «συσπειρώσεις» του συνδικαλισμού και τον αριβισμό της πολιτικής «αλητείας».

Η οικονομία όμως, βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση, η κοινωνία περνάει μία πρωτοφανή κρίση αξιών και το πολιτικό σύστημα είναι βουτηγμένο στην ανυποληψία και στον λαϊκισμό. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί πια να υποσχεθεί τίποτα σε κανέναν και αυξάνονται συνεχώς οι τάσεις του μηδενισμού.

Η μόνη λύση για μάχιμη αντιπολίτευση είναι να προτάξει κανείς «αλητεία στην αλητεία» του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υπάρχει κι άλλη «αλητεία» από αυτή του κατσαπλιά. Η «αλητεία» της λαϊκής διεκδίκησης με θάρρος και γενναιότητα. Υπάρχει η φωνή του ηγέτη που ακούγεται τόσο δυνατά στην κοινωνία που δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις. Που δεν αρθρώνει "απέλπιδα λογική" στον παραλογισμό του απατεώνα αλλά σταθερο ήχο εμπιστοσύνης στους πολίτες μιας φθαρμένης και μηδενιστικής κοινωνίας

Για να είμαστε ειλικρινείς, το μόνο που θα μπορούσε να υποσχεθεί η ΝΔ στους ψηφοφόρους της είναι αυτά ακριβώς αυτά που υποσχέθηκε ο Τσόρτσιλ στους Βρετανούς, τον Μάϊο του 1940, τηρουμένων των αναλογιών: «Προσφέρω μόνο αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ακόμα μια εκλαϊκευμένη απάτη στους ώμους του ελληνικού λαού. Αν θέλει όμως να κυβερνήσει τη χώρα, ας βρει τρόπο πειστικό να προτείνει δουλειά, δημιουργία και παραγωγικότητα. Απαλλαγή από το τέρας του κρατισμού και της φορολογικής λαίλαπας.

Ένας εκσυγχρονιστής ηγέτης, σαν τον Μητσοτάκη, θα πρέπει να σταθεί με τόλμη, απέναντι σε έναν λαό που πριν από ένα χρόνο υπερψήφισε ένα βρώμικο δημοψήφισμα και που εμπιστεύτηκε μια ομάδα πολιτικών απατεώνων. Και που ακόμα και σήμερα, φαντασιώνεται μεσσίες και σωτήρες καβάλα σε μονόκερους! Αν δεν το κάνει όμως, δεύτερη ζωή δεν έχει. Και νέα απάτη πάνω στην παλιά, θα δώσει σε όλους μας, την χαριστική βολή!

Δύσκολα τα πράγματα για την Πειραιώς και καταλαβαίνω την αμηχανία τους. Από την άλλη όμως, πρέπει να σκεφτούν ότι κάθε μέρα κλείνουν σπίτια, επιχειρήσεις, χρεοκοπούν εταιρείες και καταστρέφεται κόσμος, φορτωμένος με χρέη και άδικες υποχρεώσεις. Κάθε μέρα που περνάει η Παιδεία γυρίζει χρόνια πίσω, τα νοσοκομεία διαλύονται και ο τυχοδιωκτισμός παρασύρει τα πάντα.

Αν είναι να περιμένουν να πέσει σαν χαλασμένο φρούτο, ο Τσίπρας, φοβάμαι ότι δεν θα προλάβουν κανέναν. Το πιθανότερο είναι να σαπίσει το δέντρο και να μας γκρεμίσει όλους μαζί...

Υπάρχει πολύς κόσμος της δημιουργίας και της παραγωγής που είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια ανάτασης της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Φτάνει να αισθανθεί σιγουριά και ασφάλεια μπροστά στις νέες προκλήσεις που θα του δοθούν να ακολουθήσει.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η Ιστορία δεν συγχωρεί. Και, εν προκειμένω, η Ιστορία είναι ξεκάθαρη: το τέρας που δημιούργησε η επιπολαία, βαθιά αντιευρωπαϊκή ψευδεπίγραφη ηγεμονική πολιτική του Βερολίνου όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης με κύριο θύμα την Ελλάδα – αλλά όχι μόνον αυτήν – τώρα πλέον μεγάλωσε, δυνάμωσε, διεκδικεί και στρέφεται κατά των ίδιων των δημιουργών του. Και απειλεί να τους καταβροχθίσει μαζί με ότι απέμεινε από την καρικατούρα ενωμένης Ευρώπης που οι ίδιοι επί χρόνια κατασκεύασαν, αντί να προσπαθούν να οικοδομήσουν μια αληθινή και τίμια ένωση σαν αυτή που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους και που λειτουργούσε μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά τη Γερμανική ενοποίηση, η οποία, δυστυχώς, τους πήρε τα μυαλά...

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία συνιστούν κολοσσιαία νίκη των ακροδεξιών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες εκτινάχθηκαν μεν με το προσφυγικό, αλλά, πριν από αυτό, γεννήθηκαν μέσα από την επιθετική ρητορική και, κυρίως, από τη βαθύτερη αντίληψη την οποία η ίδια η γερμανική κυβέρνηση επί χρόνια σιωπηρά αλλά συστηματικά υπηρετεί.

Από τη στιγμή που το Βερολίνο έβαλε στην επίσημη πολιτική γλώσσα την έννοια του Grexit, στην ουσία αναίρεσε την έννοια της κοινότητας. Η Ελλάδα πτώχευσε και φταίει η ίδια γι αυτό, δεν της φταίνε άλλοι. Όμως, στο ίδιο διάστημα, λ.χ. και το πάλαι ποτέ κραταιό Ντιτρόιτ πτώχευσε, μαζί με άλλα μέρη στις ΗΠΑ: τους είπε ποτέ κανείς να εγκαταλείψουν το δολάριο; Ούτε καν το διανοήθηκε κανείς.

Επί τόσα χρόνια, η Ελλάδα φταίει για όλα. Τώρα, για τη γερμανική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Ντε Μεζιέρ, πάλι φταίει και για τους πρόσφυγες, γιατί, λέει, τους άφησε να φύγουν από το έδαφός της, στο οποίο και θέλει τώρα να τους στείλει πίσω.

Φυσικά, αυτές οι προκλητικές βλακείες δεν διέσωσαν την κυβέρνηση του από τον κόλαφο της Κυριακής. Δείχνουν όμως ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι όχι μόνον δεν βάζουν μυαλό, αλλά γίνονται ακόμα χειρότεροι, ακόμα πιο λίγοι απέναντι στις δυσκολίες και τις προκλήσεις.

Όταν το Φόκους και η Μπιλτ ύψωναν δάχτυλα στα αρχαία αγάλματα ή πρόσβαλλαν με τον πιο άθλιο τρόπο έναν ολόκληρο λαό και η γερμανική κυβέρνηση κρυφογελούσε απειλώντας με έξωση από το ευρώ, όλοι μαζί έσπερναν την πολιτική κουλτούρα που τώρα θα θερίσουν.

Ετσι, η καγκελάριος Μέρκελ, που τόσο υμνήθηκε από πολλούς, έχασε την μεγάλη ιστορική ευκαιρία να βαθύνει και να κάνει ουσιαστική την ένωση της Ευρώπης, αντί να επιχειρεί να χτίσει την ηγεμονία του Βερολίνου.

Γιατί αν, λ.χ., αντί όλων αυτών που έγιναν τα τελευταία χρόνια είχε φροντίσει να συμβάλλει σε μια πραγματική οργάνωση κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, ούτε τη Βρετανία θα είχε χάσει, ούτε η ακροδεξιά θα θέριευε τώρα μέσα στην ίδια της τη χώρα. Αν είχε φροντίσει να ενισχύσει το αληθινά κοινό ευρωπαικό πνεύμα και πλαίσιο αντί να οικοδομήσει μία πολιτική ηγεμονία επί της κρίσης, σήμερα οι αντιλήψεις που καλπάζουν στη Γερμανία δεν θα είχαν βρει έδαφος να γεννηθούν και να αναπτυχθούν.

Το τέρας που εξέθρεψαν, είναι τώρα έτοιμο να τους κατασπαράξει – ελπίζει κανείς μόνον αυτούς. Και, από προχθές, η κοινή Ευρώπη είναι, ουσιαστικά, ήδη παρελθόν.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η συμφωνία που έκανε ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους είναι μία κακή συμφωνία και δεν υπάρχει πιθανότητα να έχει αποτελέσματα. Η Γερμανία αρνείται να δεχτεί έναν new deal για την Ελλάδα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις του μέλλοντος έχουν να διαλέξουν μεταξύ της στασιμοχρεοκοπίας και μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης με μία Ευρώπη που λειτουργεί με το πείσμα ενός πεντάχρονου…

Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι προϊόν της αδιαλλαξίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ένα βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό των Αθηνών και να αποδείξει έτσι ότι τα θεσμικά της όργανα μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των λαών της Ευρώπης. Αντίθετα, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών οχυρώθηκε πίσω από ακατανόητες συμφωνίες κορυφής που απλά και μόνο έσπρωχναν το τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω και παράτειναν έτσι το δράμα των εγκλωβισμένων πολιτών, σε μία χώρα που μοιάζει μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο με θάλαμο δηλητηριωδών αερίων.

Το κραχ στην Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο. Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφύγουμε το μοιραίο υπό τις παρούσες συνθήκες. Μόνο τα μέλη της κυβερνητικής πολιτοφυλακής έχουν λόγους να τα βλέπουν όλα ρόδινα. Η απάντηση της Ευρώπης στο διαφαινόμενο τέλος είναι ήδη γνωστή: Μία πιο γενναία ανθρωπιστική βοήθεια σε σχέση με τα πεινασμένα παιδιά του τρίτου κόσμου. Μην έχετε αμφιβολία, πλησιάζουμε στον χρόνο που τα μέλη της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας θα υπερασπίζονται με σθένος την τοποθέτηση αγάλματος στο κέντρο της Αθήνας του δόκτορα Σόιμπλε. Πιθανότατα στο Σύνταγμα, εκεί όπου κάποτε έδρασαν οι αγανακτισμένοι, οι οποίοι και έφεραν στην εξουσία το συνεπές κίνημα του αντιμνημονίου και των «δεν πληρώνω»…

Η Ελλάδα χρειάζεται μία λογική κυβέρνηση και μία πραγματική επανάσταση μεταρρυθμίσεων για να ελπίζει ότι μία ημέρα θα επιστρέψει στην καθημερινότητα. Αυτές είναι αποκλειστικά και μόνο αποφάσεις του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θέλει μία λογική ή μία λαϊκίστικη κυβέρνηση. Αν θέλει μεταρρυθμίσεις ή όχι. Στο κάτω – κάτω της γραφής δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει την αυτοχειρία από έναν αποφασισμένο γι αυτό λαό.

Αυτό που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου μηχανισμού βοήθειας, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να δεχτεί επενδύσεις και να αναπνεύσει. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο οι Γερμανοί, που έχουν αλλάξει τόσες πολλές φορές τους κανόνες του παιγνιδιού για λογαριασμό τους, να μην δέχονται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως έχουν και στην πατρίδα τους. Να μην ευνοούν την δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας. Με ευχολόγια δεν πρόκειται να βγάλουμε το κεφάλι μας από τον βούρκο. Χρειάζεται ένα χέρι να μας τραβήξει έξω.

Η εμμονή των Γερμανών σε μία τιμωρητική λογική ικανοποιεί μόνο τους ηδονοβλεψίες της «ηθικής» που κρύβονται πίσω από ένα δήθεν πλαίσιο κανόνων, το οποίο και θυμίζει σκληρούς και απάνθρωπους κανόνες θρησκευτικής σέχτας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα αδιέξοδα κι ο λόγος δεν είναι το ευρώ. Αλλά η αρχιτεκτονική της, η οποία και υποστηρίζει την γερμανική εκδοχή της Ευρώπης.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπνεύσει σε αυτό το περιβάλλον. Πως θα έρθει η ανάπτυξη δίχως επενδύσεις και δίχως εργαλεία; Ο κ. Τσίπρας έκανε μία απίστευτα κακή συμφωνία με την Ευρώπη. Η υπερήφανη διαπραγμάτευσή του κατέληξε στο να παραδώσει την χώρα στα χέρια των δανειστών για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι μία συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη από την φύση της. Αυτή η κυβέρνηση πούλησε στον ελληνικό λαό το αφήγημα της σύγκρουσης και επέλεξε τον δρόμο των οδυνηρών και ολέθριων συμβιβασμών. Οι επόμενες κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να επανακαθορίσουν τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και να πετύχουν μία βιώσιμη συμφωνία. Αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η χώρα.

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Αλλά αυτή η σχέση απαιτεί σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με μία Γερμανία που θέλει την Ελλάδα μόνο ως αποθήκη μεταναστών. Ούτε όμως και με την Ελλάδα να μην έχει ξεκαθαρίσει με το παρελθόν της και τα λάθη της και να μην έχει αποφασίσει ότι πράγματι θέλει να γίνει μία σύγχρονη δυτική χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Γορανίτη

Οι ανακοινώσεις από την IFA του Βερολίνου συνεχίζουν να πέφτουν βροχή και τα συνακόλουθα δελτία Τύπου των εταιρειών να βρίθουν από λέξεις όπως «καινοτομία» και «πρωτοτυπία». Ελάχιστες όμως από τις νέες συσκευές είναι κυριολεκτικά καινοτόμες.

Φωτεινό παράδειγμα το Yoga Book της Lenovo, μια συσκευή που επανεξετάζει αφενός τη λειτουργικότητα και αφετέρου την αισθητική ενός tablet. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Lenovo δουλεύουν επί τρία χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο concept, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος αν αναλογιστούμε ότι συνήθως δεν απαιτούνται περισσότερους από εννιά μήνες για να ετοιμάσουν ένα νέο προϊόν.

Τα κατάφεραν; Οι πρώτες εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές και μένει να αποδειχθεί αν και το κοινό θα βρει ελκυστικό το νέας κοπής 2-σε-1 tablet, σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει σημάδια κάμψης.

Επαναστατικό πληκτρολόγιο

Το χαρακτηριστικό που κάνει τόσο ξεχωριστό το Yoga Book και παράλληλα του επιτρέπει να είναι τόσο λεπτό και ελαφρύ (9,6 χιλιοστά πάχους όταν είναι κλειστό και βάρος μόλις 690 γραμμαρίων) δεν είναι άλλο από το «ας-το-πούμε» πληκτρολόγιο. Η εταιρεία το αποκαλεί «halo keyboard» και πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό διαδραστικό πάνελ αφής. Δεν διαθέτει φυσικά πλήκτρα και είναι φτιαγμένο από γυαλί, ενώ η ειδική επίστρωση εμποδίζει τις ενοχλητικές αντανακλάσεις.

Το ειδικό λογισμικό επιτρέπει στο πληκτρολόγιο να «μαθαίνει και να προσαρμόζεται» στον τρόπο που πληκτρολογεί ο χρήστης και να προβλέπει τι θα γράψει στη συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τα λάθη στην πληκτρολόγηση και βελτιώνει αισθητά την εμπειρία χρήσης, σε βαθμό που να προσεγγίζει ένα φυσικό πληκτρολόγιο.

Το δύο-σε-ένα πενάκι

Η επιφάνεια αφής του halo πληκτρολογίου όμως δεν επιτρέπει μόνο την πληκτρολόγηση, αλλά και τη χρήση με το ειδικό πενάκι της Lenovo. To stylus επιτρέπει στον χρήστη να κρατήσει σημειώσεις ή να σκιτσάρει πάνω στην επιφάνεια, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως κανονικό στυλό, αφού διαθέτει μελάνι! Μάλιστα δεν χρειάζεται φόρτιση ή μπαταρίες, παρά μόνο αντικατάσταση του μελανιού, όταν εξαντληθεί.

Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τις ενσωματωμένες στο Yoga Book τεχνολογίες οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν τις χειρόγραφές σημειώσεις και τα σκίτσα τους σε ψηφιακά αρχεία. Το real-pen διαθέτει το μέγεθος ενός κανονικού στυλό και ενεργοποιείται μέσω της τεχνολογίας feel IT της Wacom (εταιρείας με πολυετή εμπειρία στα stylus και τις επιφάνειες αφής).

Σχεδιάζει με την ακρίβεια ενός μολυβιού ή πινέλου με 2.048 επίπεδα πίεσης και ανίχνευση κλίσης 100 βαθμών, προσδίδοντας στον χρήστη την αίσθηση ότι ζωγραφίζει σε χαρτί και όχι σε οθόνη υπολογιστή.

Στροφή 360 μοιρών

Το ειδικά σχεδιασμένο εξάρτημα που η Lenovo αποκαλεί watch-band hinge (μεντεσές, για να συνεννοούμαστε) επιτρέπει στη συσκευή να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο προσφέρει στους κατόχους του πληθώρα χρήσεων και επιλογών ακόμη και όταν βρίσκονται εν κινήσει, χωρίς να απαιτείται να κουβαλάνε κάποιο επιπρόσθετο αξεσουάρ.

Το Yoga Book θα κυκλοφορήσει τόσο σε έκδοση με λειτουργικό Android όσο και με Windows 10, προσφέροντας ουσιαστικά ένα πλήρες notebook σε διαστάσεις tablet. Το Book UI, η ειδικά προσαρμοσμένη έκδοση του Android 6.0 επιτρέπει σε διάφορες εφαρμογές να «τρέχουν» αυτόματα μέσα από πολλαπλά παράθυρα αλλά και μέσω ενός taskbar το οποίο κρατά αρχείο των εφαρμογών και των συντομεύσεων του πληκτρολογίου.

Το Yoga Book ενσωματώνει Intel Atom X5 επεξεργαστή και 4GB μνήμη, οθόνη 10,1 ιντσών τεχνολογίας IPS FHD που μπορεί να χρησιμοποιείται παράλληλα με το πάνελ αφής, ενώ η μπαταρία του προσφέρει διάρκεια λειτουργίας 15 ωρών. Οι τιμές του θα ξεκινούν από τα €499 για την Android έκδοση και €599 για τα Windows και στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Nα υπερασπιστούμε το "Όχι" του ελληνικού λαού!

Στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, το τελεσίγραφο των Πιστωτών, που ενεργούν ως ανελέητοι αποικιοκράτες και καταστροφείς της χώρας μας. Ζήτησε την διακοπή της μνημονιακής πορείας καταστροφής και λεηλασίας της χώρας, αποικιοποίησης της Ελλάδας, που ξεκίνησε τον Μάιο 2010.

Αυτό το ‘Όχι, που άφησε κατάπληκτη όλη την ανθρωπότητα, δόθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες, συνθήκες τρομοκρατίας από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, απειλών και εκβιασμών από τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις και αρχόμενου οικονομικού πολέμου, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών. Είναι εφάμιλλο των μεγάλων ‘Όχι της ιστορίας μας, όπως τα ‘Οχι του 1821, του 1940, του 1941-44 και πολλών άλλων, με τα οποία ο ελληνικός λαός διατήρησε την αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και τις πιο βασικές ηθικές προϋποθέσεις της ύπαρξής του ως συγκροτημένο έθνος.

Σύμφωνα με τις πιο βασικές αρχές του πολιτεύματός μας, αυτό το ‘Όχι υπερέχει όλων των αποφάσεων της κυβέρνησης και της Βουλής. ‘Όλα τα ελληνικά κρατικά όργανα και τα ευρωπαϊκά, οφείλουν να το σεβαστούν, πόσο μάλλον που απολύτως τίποτα δεν μεταβλήθηκε από τις συνθήκες που επικρατούσαν στις 5 Ιουλίου (αν κάτι έγινε είναι ότι επιδεινώθηκαν οι όροι που επιβάλλουν οι Δανειστές στον ελληνικό λαό).

Η απόφαση ενός δημοψηφίσματος αλλάζει μόνο με άλλο δημοψήφισμα. Η τήρηση αυτών των κανόνων, ο σεβασμός της άμεσης έκφρασης της βούλησης του ελληνικού λαού και της ουσίας του πολιτεύματός μας, δεν είναι μόνο ένα σοβαρό νομικό, πολιτικό και οικονομικό θέμα. Είναι η βασικότερη προϋπόθεση για τη διατήρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ο μόνος δρόμος για να διατηρηθεί η ειρήνη στην ελληνική κοινωνία.

Είναι επιπλέον ο μόνος δρόμος για να εξασφαλισθεί η ηθική και υλική μας επιβίωση, για να επιζήσει η Ελλάδα ως κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ταυτότητα. Τα τελευταία πέντε χρόνια αποδείχθηκε, με τον πιο απόλυτο και τραγικό τρόπο, ότι τα προγράμματα αυτά, που επιβλήθηκαν από την Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στον ελληνικό λαό (με τη συγκατάθεση ελληνικών κυβερνήσεων που παραβίασαν μαζικά το Σύνταγμα, την βούληση των εκλογέων, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο), δεν οδήγησαν παρά στη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ευρώπη μετά το 1945. Είναι προγράμματα δολοφονίας της χώρας μας!

Η συνέχιση του προγράμματος αυτού επί μιας χώρας που έχει ήδη υποστεί πρωτοφανή καταστροφή θα την οδηγήσει σε πλήρη αποσύνθεση και διάλυση σε όλα τα επίπεδα. Ούτε άλλωστε αυτοί που ψήφισαν στη Βουλή τα απάνθρωπα μέτρα που επιβάλλει η τελευταία, έκδηλα παράνομη και αντισυνταγματική «συμφωνία», δεν επικαλέστηκαν πειστικά κάποιο πλεονέκτημά της. Το μόνο τους επιχείρημα είναι «δεν έχουμε άλλη λύση, πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να παραδοθούμε». Ουσιαστικά, μας ζητάνε να αυτοκτονήσουμε ως χώρα και ως λαός.

Ο ελληνικός λαός, όλοι οι ‘Ελληνες πολίτες και η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησαν εμβρόντητοι όσα συνέβησαν μετά το δημοψήφισμα. Ακόμα και σήμερα το μυαλό του ανθρώπου δυσκολεύεται να καταλάβει πως, μια κυβέρνηση που ζήτησε και πήρε, μια συντριπτική εντολή αντίστασης από τον ελληνικό λαό άρχισε, ουσιαστικά μόλις έκλεισαν οι κάλπες, να ενεργεί ωσάν να είχε κερδίσει το Ναι. Δυσκολεύεται να καταλάβει πως, πέντε μέρες αργότερα, και χωρίς να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στις συνθήκες που επικρατούσαν στις 5 Ιουλίου, συνομολόγησε με εξευτελιστικές διαδικασίες, μια ταπεινωτική και καταστροφική για την Ελλάδα «συμφωνία». Μια «συμφωνία» που δεν τόλμησε να υποβάλλει στη Βουλή για κύρωση, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά υπέβαλε για ψήφιση, όπως έκανε και τον Μάη του 2010 η τότε κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που βάφτισε «συμφωνία», όπως τότε το βάφτισαν «Μνημόνιο». Ο εξευτελισμός της Ελλάδας και του Συντάγματος ολοκληρώθηκε συμβολικά με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου με τα μέτρα, που ψήφισε η Βουλή, με τοποθετημένο πάνω από τον νόμο και από το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανυπόγραφου, χωρίς να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, του κειμένου της «συμφωνίας στα αγγλικά και ελληνικά», δίκην πίνακα εντολών ανώτερης εξουσίας.

Στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να εξηγήσει τις οβιδιακές της μεταμορφώσεις, η κυβέρνηση έγινε τώρα ο κύριος προπαγανδιστής όλων των επιχειρημάτων του Ναι. Ενσταλλάσει η ίδια τον φόβο και τον πανικό στους ‘Ελληνες πολίτες. ’Εβαλε το κύρος που της έδωσε η προηγούμενη, αντιμνημονιακή στάση της, αλλά και το κύρος μιας αριστεράς, που έδωσε στο παρελθόν ηρωϊκούς αγώνες, στην υπηρεσία δυνάμεων που θέλουν να διαλύσουν το ηθικό του ελληνικού λαού, να τον πείσουν ότι το κράτος του είναι τελείως ανίσχυρο, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να παραδώσει αμαχητί την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του στους Πιστωτές και να ελπίσει στο έλεός τους. ‘Ελεος που, όπως έμαθαν οι ‘Ελληνες, με τίμημα τη διάλυση της χώρας μας την τελευταία πενταετία, δεν υπάρχει καν.

Αυτά που λέει σήμερα η κυβέρνηση, τα έλεγαν πριν το δημοψήφισμα οι χρεωκοπημένοι πολιτικοί και τα κόμματα που φέρουν την ιστορική ευθύνη της διάλυσης και υποδούλωσης της Ελλάδας. Οι ‘Ελληνες τα αγνόησαν, δίνοντας στην κυβέρνησή τους το ‘Όχι που ζήτησε, αλλά δεν ξέρουμε αν ήθελε. Το να επαναλαμβάνει όμως, ο ίδιος ο «αρχηγός» των αντιμνημονιακών τέτοια επιχειρήματα, γεμίζει φόβο, αμφιβολίες και σύγχυση την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Στα άμεσα, υλικά και αντικειμενικά αποτελέσματα της συνθηκολόγησης, προστίθεται η ηθική αποσύνθεση του έθνους, η κατάρρευση του ηθικού, της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής του!

Λέει βέβαια ο Πρωθυπουργός, όπως και οι προκάτοχοί του: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αυτό δεν είναι αλήθεια. Θα ήταν αξιόπιστο ένα τέτοιο επιχείρημα, μόνο αν στη μάχη για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της πατρίδας του, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είχε χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διέθετε η Ελλάδα, όπλα που δεν χρησιμοποίησε και επιμελώς απέκρυψε. ‘Όταν έχεις λαό αποφασισμένο πίσω σου, πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση! Και πάντως, ο πρώτος υπεύθυνος και αρμόδιος να οργανώσει την άμυνα του κράτους και του λαού μας που δέχονται επίθεση και πόλεμο – και επίθεση και πόλεμο δέχονται οι ‘Ελληνες και το κράτος τους εδώ και πέντε χρόνια- είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Αυτοί πρέπει να ενθαρρύνουν, όχι να πανικοβάλλουν. Να βάλουν στην υπηρεσία του απειλούμενου κράτους και λαού όλα τα μέσα στη διάθεσή τους. Και όχι βέβαια να διατάσσουν έμφοβοι αποστρατεία του λαού και του κράτους τη στιγμή της εχθρικής επίθεσης!

Γιατί άλλωστε επί δυόμισυ χρόνια, από τις εκλογές του 2012 μέχρι τις εκλογές του 2015, ο Πρωθυπουργός και τα κόμματα που κυβερνούν δεν προετοιμάστηκαν για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με τους πιστωτές; Γιατί δεν το έκαναν ούτε όταν φάνηκε καθαρά ότι δεν επρόκειτο να προκύψει τίποτα από τις διαπραγματεύσεις; Γιατί ξόδεψαν τα κρατικά αποθεματικά για να διατηρήσουν πέντε μήνες μια παρωδία «διαπραγματεύσεων»; Γιατί παραπλανούσαν και καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό πριν και μετά τις εκλογές, αντί να τον προετοιμάζουν; Γιατί, όχι μόνο δεν αναζήτησαν χρηματοδοτική βοήθεια διεθνώς, εκτός ΕΕ, αλλά και την απέκλεισαν με επανειλημμένες δηλώσεις τους; Ποιών τις διαβεβαιώσεις αφρόνως εμπιστεύτηκαν; Για ποιον ακριβώς λόγο ευχαριστούν τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αμείλικτα ερωτήματα που τους θέτει ο Λαός και η Ιστορία.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, αυτές τις τραγικές στιγμές της ιστορίας μας, να μη το βάλει κάτω, να διατηρήσει το θάρρος και την ευθυκρισία του. Να μην επιτρέψει να του σπάσουν ξανά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, την εμπιστοσύνη του στις αστείρευτες, ιστορικά αποδεδειγμένες δυνάμεις του. Να μη λυγίσει.

Οι πατεράδες και οι μανάδες μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έζησαν τη γερμανική κατοχή. ‘Εζησαν την πείνα του χειμώνα του 1941-42. Επιβίωσαν όμως, αντιστάθηκαν και νίκησαν τον κατακτητή. ‘Ετσι θα γίνει και τώρα.

Καλούμε τους ‘Ελληνες πολίτες να οργανωθούν και να παλέψουν άμεσα για να βοηθήσουν τους πιο αδύνατους να αντιμετωπίσουν την πείνα, την αρρώστια, την ανέχεια, για να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Να συνδράμουμε πρώτα από όλα αυτούς που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια τους, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, τα φάρμακα που χρειάζονται!

Καλούμε τους ‘Ελληνες πολίτες να βάλουν πλάτη για να μη διαλυθούν, από το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, οι πιο βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και του κράτους.

Τους καλούμε να αντισταθούν, όπου μπορούν και όπως μπορούν, στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Αυτή η χώρα είναι δική μας. Δεν θα την παραδώσουμε.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να βγάλει τα οδυνηρά αλλά αναγκαία συμπεράσματα από την εμπειρία του και να οικοδομήσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέτωπο αντίστασης, να μην ξαναεμπιστευτεί τυφλά αυτοσχέδιους σωτήρες, τυχοδιώκτες και καιροσκόπους. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο εθνικό και λαϊκό καθήκον σήμερα από τη διακοπή του συνολικού δανειακού προγράμματος καταστροφής και υποδούλωσης της χώρας. Είναι προτιμότερο η διακοπή αυτή να γίνει συμφωνημένα, από κοινού με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Αν δεν μπορεί όμως να γίνει έτσι, πρέπει να γίνει μονομερώς. Δεν έχουμε άλλο δρόμο για να σωθούμε, ούτε την πολυτέλεια για καινούριες αυταπάτες! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σωθεί η Ελλάδα από ολοκληρωτική καταστροφή, να σωθεί με δυνάμεις ικανές να κρατήσουν τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας και τον πολυτιμότερο θησαυρό που έχει, το ζωντανό κεφάλαιο των νέων, που χάνεται σήμερα στον δρόμο της μετανάστευσης.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό, χρειάζεται η καθολική κινητοποίηση του ελληνικού λαού, χωρίς ιδιοτέλειες, μικροκομματισμούς, εύκολα συνθήματα και καιροσκοπισμούς. Χρειάζεται η αναζήτηση ερεισμάτων και συμμαχιών σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, χωρίς αποκλεισμούς. Χρειάζεται θάρρος, ανιδιοτέλεια και σοβαρότητα. Καταστραφήκαμε από τα εύκολα συνθήματα, τους πολιτικαντισμούς, τις κραυγές χωρίς περιεχόμενο, τους τυχοδιώκτες, την καιροσκοπική εκμετάλλευση της τραγωδίας του λαού μας. Χρειαζόμαστε επιστημονικά άρτια επεξεργασία των εναλλακτικών, πλατιά και σοβαρή συζήτηση στην ελληνική κοινωνία και στους ‘Ελληνες του εξωτερικού για τις λύσεις που έχουμε και το που πάμε ως έθνος.

Ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ. Αλλά πρέπει να είναι πιο σοβαρός, πειθαρχημένος και έξυπνος από τον Γολιάθ. Σήμερα, ο ελληνικός λαός πληρώνει πανάκριβο, τεράστιο τίμημα, όπως και τόσες άλλες φορές στην ιστορία του, γιατί οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις και τα δύο κόμματα που κυβερνούν, ακριβώς γιατί επαγγέλθηκαν τη διακοπή της μνημονιακής πορείας, δεν έπραξαν το καθήκον τους, δεν προετοιμάστηκαν και δεν προετοίμασαν το λαό, κινήθηκαν συχνά με πνεύμα καιροσκοπισμού και μικροκομματισμού, εμπιστεύτηκαν διαβεβαιώσεις και συμβουλές ξένων, που σε όλη την ιστορική διαδρομή μας απέδειξαν ότι δεν είναι φίλοι μας.

Η πατρίδα μας δεν κινδύνευσε όταν ο λαός, ενωμένος σε μια γροθιά, αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία και την προκοπή του. Κινδύνευσε πάντα και καταστράφηκε συχνά, όταν οι δυνάμεις της ξένης εξάρτησης πήραν το πάνω χέρι.

Καλούμε ιδιαίτερα τα κοινωνικά στρώματα που κατάφεραν, μέσα στον καιρό της κρίσης, να διατηρήσουν παρόλα αυτά κάποιες καταθέσεις και κάποια εχέγγυα υλικής άνεσης και ασφάλειας, να συνειδητοποιήσουν ότι παίζουν με τον φόβο τους για το τι μπορεί να σημαίνει μια σύγκρουση, αλλά δεν τους λένε τι θα συμβεί αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία της χώρας. Σίγουρα, κάθε άμυνα, κάθε αντίσταση, κάθε αγώνας είναι σύγκρουση με τις ισχυρότερες δυνάμεις της καταστροφής και της υποδούλωσης. Σίγουρα, κάθε σύγκρουση έχει κινδύνους για τους αγωνιστές. ‘Ερχονται όμως στη ιστορία στιγμές που η σύγκρουση γίνεται απαραίτητη για να σωθεί η πατρίδα, ο λαός, ο πολιτισμός του και οι επόμενες γενηές. Για να σωθεί η αξία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Σε κάθε αγνό αγώνα, οι αγωνιστές κλείνουν τα αυτιά τους και στους ευχάριστους και στους τρομοκρατικούς ήχους των σειρήνων του κατακτητή.

‘Ένα από τα πιο απάνθρωπα όπλα που χρησιμοποιούν σήμερα οι κάθε είδους κατακτητές είναι η «συντεταγμένη χρεωκοπία», που συνήθως ψευδεπίγραφα ονομάζεται «βοήθεια αλληλεγγύης». Είναι από τα πιο απάνθρωπα όπλα, γιατί εξαρθρώνει ολοκληρωτικά ένα λαό και τις επόμενες γενηές του. Το όπλο αυτό, που χρησιμοποιούν κατά του ελληνικού λαού από το 2010, οδηγεί στον πλήρη αφανισμό της Ελλάδας ως εθνικού κράτους, ως κοινωνίας, ως ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας, μαζί με τις επόμενες γενηές της. Αυτή τη χρεοκοπία μας έχουν επιβάλλει σήμερα, αυτήν έχουμε και αυτή συμφώνησε η σημερινή μας πολιτική ηγεσία με τους δανειστές μας να συνεχίσουν και να διαιωνίσουν. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να το επιτρέψει.

Αν οι πιστωτές νικήσουν, θα τα πάρουν όλα κι από αυτούς που σήμερα κάτι διαθέτουν. Η Κυρία Μέρκελ μόνο τον θεσμό της δουλείας δεν έχει δοκιμάσει να εφαρμόσει στη χώρα μας. Ίσως βέβαια κι αυτό έγινε γιατί πέτυχε να επιβάλλει τα «ισοδύναμά» του. ‘Οσοι διαθέτουν ακόμα κάτι από τις οικονομίες και τον ιδρώτα τους, όσοι ‘Ελληνες έχουν επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες ή μεγάλες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα φύγουν από τα ελληνικά χέρια τους, ότι σκοπός των δανειστών είναι να περάσουν αυτές και ολόκληρη η αγορά στα χέρια των πολυεθνικών επιχειρήσεων και του κερδοσκοπικού χρηματιστικού κεφαλαίου.

Η επιβολή αυτής της συμφωνίας και μάλιστα η εφαρμογή της από μια κυβέρνηση που μιλά στο όνομα της αριστεράς, συνιστά πλήρη κατίσχυση του νεοφιλελευθερισμού, στην πιο ακραία του μορφή. Συνιστά ολοσχερή κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, απαξίωση των ήδη πληγέντων μεσαίων στρωμάτων, καταστροφή αγροτών και ανέργων.

Η προστασία του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η κοινωνική και οικονομική αναδιανομή δεν είναι μια πολυτέλεια. Είναι η πιο απόλυτη, η πιο ζωτική προϋπόθεση για τη σωτηρία της πατρίδας. Το έθνος, η πατρίδα δεν είναι αφηρημένες έννοιες, ταυτίζονται με τον ζωντανό, υπαρκτό ελληνικό λαό που μοχθεί και αγωνίζεται. Ούτε μπορεί να υπάρχει έθνος και πατρίδα χωρίς τον λαό και χωρίς την αξιοπρέπειά του. Ούτε φυσικά μπορεί να ταυτίζεται η Ελλάδα με μια ολιγαρχία, άρρηκτα συνδεδεμένη με ξένα συμφέροντα.

Η παράδοση της κρατικής κυριαρχίας στην ηγεσία της ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι ο τόπος συνάντησης της ντόπιας «ελίτ» με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Είναι το σχέδιο εκχώρησης της δημόσιας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, του τραπεζικού τους συστήματος, των πρώτων κατοικιών τους, που ήδη αίρεται η προστασία τους, ακόμα και της γης των αγροτών στους δανειστές. Είναι το σχέδιο της πλήρους φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης και του εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού.

Είμαστε βέβαιοι ότι το φιλότιμο και ο πατριωτισμός των Ελλήνων θα νικήσουν τη βαθειά απογοήτευση και την αποθάρρυνση που είναι τόσο φυσικό να νοιώθουμε όλοι μας τώρα. Οι Πιστωτές είναι άλλωστε τόσο ανελέητοι, που δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ως άτομα και ως λαός.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους λαούς του κόσμου και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι ο δικός μας αγώνας είναι και δικός τους. Να καταλάβουν το είδος των δυνάμεων που αντιμετωπίζουμε και που διάλεξαν την Ελλάδα ως πειραματόζωο.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους που συμπαραστάθηκαν στους ‘Ελληνες κατά τη διάρκεια της μαύρης περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας και τους ζητάμε να εμποδίσουν τώρα το πραξικόπημα που οργανώνουν οι κυβερνήσεις τους, μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, για να επιβάλλουν τη δικτατορία των Πιστωτών στην Ελλάδα σήμερα, σε όλη την Ευρώπη αύριο!

Οι δυνάμεις που σχεδίασαν και μετατρέπουν τώρα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ιράκ ή Λιβύη με «οικονομικούς βομβαρδισμούς», αν επικρατήσουν, θα καταστρέψουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπροστά στον νέο ολοκληρωτισμό των «Αγορών», το ίδιο, αν όχι περισσότερο επικίνδυνο από τους ολοκληρωτισμούς των δεκαετιών του 1930 και του 1940, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενωθούμε και να πολεμήσουμε. Πρέπει να το κάνουμε τώρα. Αύριο κινδυνεύει να είναι πολύ αργά για όλη την Ευρώπη, για όλη την ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα θα νικήσει, η Δημοκρατία θα νικήσει, η δημοκρατική Ευρώπη θα νικήσει!

* Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την έγγραφη έκκληση προσωπικοτήτων προς τον ελληνικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου