Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Μαρ 2016

Ο απελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού και πώς μία επικράτησή του απέναντι στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας

Εξ αρχής θέλω να πω ότι οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας κακώς αναφέρονται με το όρο «εμφύλιος», από την στιγμή που Τούρκοι και Κούρδοι δεν ανήκουν στην ίδια φυλή, ούτε αντιμάχονται για το ποιος θα κατακτήσει την εξουσία. Πρόκειται επομένως για έναν πόλεμο, ο οποίος έχει την συνήθη εικόνα όπου ο ένας αντίπαλος επιδιώκει την απόσπαση εδάφους, και ο άλλος την διατήρησή του.

Αν όμως αντιμετωπιστεί έτσι το θέμα, τότε επιτιθέμενος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο κουρδικός λαός, με τους Τούρκους να αμύνονται. Μόνον που δεν πρόκειται έτσι, λόγω του ότι οι Κούρδοι διεξάγουν στην ουσία έναν απελευθερωτικό αγώνα προκειμένου να επανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, εναντίον ενός κατακτητή. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο πρώτος των εμπλεκομένων έχει ένα ηθικό πλεονέκτημα, επειδή ο αγώνας του έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τον έτερο που ως κατακτητής έχει ιδιοτελή κίνητρα, άρα και μικρότερη αποφασιστικότητα.

Λαμβανομένου αυτού υπόψη, και προστιθέμενου στο ισχυρό όπλο που διαθέτουν οι Κούρδοι, που δεν είναι άλλο από την υποστήριξη του ισχυρότατου διεθνή παράγοντα (δηλαδή, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ) είναι θέμα χρόνου να αναδειχθεί ο νικητής. Όποιος ανατρέξει στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ελληνική Εθνεγερσία του 1821, θα διαπιστώσει ομοιότητες. Και τότε, όπως και τώρα, οι Ισχυροί (Ιερά Συμμαχία) δεν μπορούσαν να επιτρέψουν την ύπαρξη ενός αντιπάλου (της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), που στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά τους, γι’ αυτό και στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων (μόνο που τα σχέδια προέβλεπαν μια ελάσσονα Ελλάδα, μέχρι τον Ισθμό, αλλά ο πόθος για απελευθέρωση όλων των κατακτημένων εδαφών ήταν αρκετά δυνατός, ώστε σιγά-σιγά η ελληνική επικράτεια να αποκτήσει τα σημερινά της όρια).

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αμφιβολία -πλην εάν συντρέξουν απρόβλεπτα γεγονότα- πως ο αγώνας των Κούρδων θα ευοδωθεί. Φυσικά, τι είδους ανεξαρτησία θα απολαμβάνουν είναι άλλη υπόθεση. Ένα ακόμη προτεκτοράτο θα είναι, αλλά πάντως σε καλύτερη κατάσταση από την υπάρχουσα.

Ο Τιερί Μεϊσάν, από το Δίκτυο Βολταίρος, επιβεβαιώνει όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει σ’ αυτήν την στήλη, αναφέροντας ότι από το 2001, οι στρατηγιστές του υπουργείου Άμυνας τω ΗΠΑ είχαν κατά νου την αναδιαμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», η οποία προέβλεπε τη διαίρεση της Τουρκίας υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ενώνοντας τους Κούρδους της σημερινής Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν.

Ο συνταγματάρχης Ralph Peters είχε μιλήσει γι’ αυτό το σχέδιο σε ένα άρθρο του Parameters το 2001, πριν από τη δημοσίευση του χάρτη του το 2005. Υπενθυμίζω ότι αυτός ο χάρτης παρουσιάστηκε σε Ημερίδα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, και έφερε τον εκνευρισμό στον συνταγματάρχη, στρατιωτικού ακόλουθου της τουρκικής Πρεσβείας, ο οποίος αποχώρησε οργισμένος. Και αυτόν τον χάρτη έχει κατά νου ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επαναλαμβάνει σε κάθε λόγο του, ότι «θέλουν να διαμελίσουν την πατρίδα μας». Μόνο που ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει πιο κοντά τον χρόνο που αυτό θα συμβεί.

Η εξασθένηση της Τουρκίας θα ωφελήσει προφανώς την Ελλάδα, όχι όμως έως του σημείου να μη ανησυχεί. Και τούτο διότι, δεν συμφέρει στους ισχυρούς να την διαλύσουν, αφού ναι μεν χάνει τον στρατηγικό της ρόλο ως προς την Μ. Ανατολή, αλλ’ εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό ανάχωμα στην επιθυμία της Ρωσίας για κάθοδο στην Μεσόγειο.

Εκείνος όμως που δεν αναλύεται στην Ελλάδα (και δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτό) είναι και οι επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στο εσωτερικό της, στο μεταναστευτικό. Αναλογίζεται κάποιος πόσα εκατομμύρια Τούρκων θα βαπτισθούν «πρόσφυγες»; Το αναλογίστηκε σε ειδική ραδιοφωνική εκπομπή-έρευνα ο ραδιοσταθμός της Minneapolis των ΗΠΑ, με την οποία ασχολήθηκε η τουρκική εφημερίδα Cumhurriyet και μετέφερε στα ελληνικά ο δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης. Ποιο, μεταξύ άλλων, θα είναι το αποτέλεσμα αποσταθεροποίησης και διάσπασης, της Τουρκίας;
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό αυτό άρθρο, η Τουρκία με πληθυσμό 72 εκατομμύρια στο ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου που θα την οδηγήσει σε διάσπαση, δεκάδες εκατομμύρια Τούρκων θα προσπαθήσουν να φύγουν κυνηγημένοι από την χώρα με κατεύθυνση την Ευρώπη και με πρώτο σταθμό φυσικά την Ελλάδα, που φαντάζει σαν ένα «όμορφο» ξέφραγο αμπέλι.
Μένω σ’ αυτό σήμερα, με την ελπίδα να αποτελέσει έναυσμα για προβληματισμό των αρμοδίων (που αγνοώ ποιοι είναι).

Μακεδών
Πηγή Voria

Πηγή φωτογραφίας Publicbroadcasting


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όσοι επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους Ελληνες για την καταστροφή του τρόπου ζωής τους, τον αποχριστιανισμό, τον εποικισμό από μουσουλμανικούς πληθυσμούς και τον εξισλαμισμό πάντα προσθέτουν στην προπαγανδιστική ρητορική τους μια φράση-κλειδί: «Η αφομοιωτική δύναμη του Ελληνισμού». Θέτουν δε ως παράδειγμα την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία των Βορειοηπειρωτών (υπονοώντας με χυδαίο τρόπο ότι είναι κάτι ξέχωρο από τους Ελληνες) αλλά και ορισμένων Αλβανών, που ήρθαν εδώ να εργαστούν όταν κατέρρευσε η κομμουνιστική τυραννία στη χώρα τους.

Αφενός, οι Βορειοηπειρώτες είναι σάρκα εκ της σαρκός του έθνους μας και όποιος τους βάζει στο στόμα του μ' αυτόν τον τρόπο προσβάλλει θυσίες και πατριωτική προσφορά αιώνων. Αφετέρου, μεγάλο ποσοστό των μουσουλμάνων της Βαλκανικής είναι εξισλαμισθέντες Ελληνες ή άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί που αλλαξοπίστησαν και συνεπώς βρίσκονταν και βρίσκονται διαρκώς σε ψυχολογική και πολιτισμική «γειτνίαση» με τον ελληνικό τρόπο ζωής.

Η ενσωμάτωση κάποιων εκ των μεταναστών, που ήρθαν από πρώην κομμουνιστικές χώρες, είναι κάτι εφικτό, μια και οι αναφορές, οι μνήμες και οι προσλαμβάνουσες αυτών των ανθρώπων δεν απέχουν πολύ από τις ελληνικές και τις δυτικές.

Τέλος, αυτή η διαδικασία ενσωμάτωσης έλαβε χώρα την εποχή που η Ελλάδα είχε χρήματα και αναπτυσσόταν οικονομικά. Στις περιόδους ανέχειας, ύφεσης και ξενοκρατίας είναι θέμα χρόνου να πάρουν το πάνω χέρι εκείνοι που θα πλειοψηφίσουν δημογραφικά.

Επίσης, το εθνικά ύποπτο κλισέ «η αφομοιωτική δύναμη του Ελληνισμού» ακούγεται στις ημέρες μας σαν κακόγουστο αστείο. Περνάμε μια περίοδο της Ιστορίας μας που η αγραμματοσύνη καλπάζει, η παράδοση πολεμιέται σκληρά από τη Νέα Τάξη, η χριστιανοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισλάμ

και ο Ελληνισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει ούτε καν εκείνους που κυβερνούν και οι οποίοι είναι θαυμαστές της ιδεολογικής γραμμής της Μαρίας Ρεπούση. Θα μπορέσει λοιπόν η πατρίδα μας να αφομοιώσει Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν και μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που επιβάλλουν τη θρησκεία τους με αποκεφαλισμούς και τρομοκρατικές επιθέσεις;

Απλά αδύνατον.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Λίγες ώρες μετά την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών, η Βελγική Αστυνομία με ειδικές δυνάμεις του στρατού εισέβαλλε στην τουρκική συνοικία(!) της πόλης (Schaarbeek) και ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών υπήρξαν συλλήψεις αγνώστου αριθμού πολιτών, ενώ σύμφωνα με δημοσίευση του CNN σε αυτή την πολύ σοβαρή αντιτρομοκρατική επιχείρηση υπήρξαν σε κατοικίες και ευρήματα τα οποία συνελέγησαν. Ανάμεσα στα ευρήματα της Βελγικής Αστυνομίας τα σημαντικότερα είναι βόμβες με καρφιά, χημικά και μία σημαία των τζιχαντιστών (ISIS).

Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός των αρχών κυρίως για τα χημικά που βρέθηκαν και την δυνατότητα που έχουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές (υποστηρικτές ή στρατιώτες του ISIS) να προχωρήσουν στην παραγωγή ειδικών χημικών συνθέσεων μέσα στα πλαίσια ενός χημικού πολέμου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο…

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία για ανάκριση, ενώ σε έκταση 3,5-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην συγκεκριμένη συνοικία συνεχίζονται (και αναμένεται να επεκταθούν) οι έρευνες για τους πρωτεργάτες, τους συνεργάτες και υποστηρικτές του τρομοκρατικού χτυπήματος, τους οποίους αναζητούν οι Βελγικές Ειδικές Δυνάμεις μεταξύ των γνωστών των τρομοκρατών, όπως αυτοί καταγράφηκαν και εντοπίστηκαν σε κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών σήμερα το πρωί, οι φόβοι ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεταμορφώνεται σε απειλή ανταρτοπόλεμου στην Ευρώπη μεγαλώνουν.

Οι επιθέσεις, στις οποίες έχασαν την ζωή τους πάνω από 20 άτομα, έγιναν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες, μέλος της τρομοκρατικής ομάδας που επιτέθηκε στο Παρίσι το Νοέμβριο, όπου έχασαν την ζωή τους 130 άτομα. Την Κυριακή, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ο Αμπντεσλάμ σχεδιάζει μια νέα επίθεση.

Στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η επίθεση, η οποία ηταν πολύ κοντά, στο ύφος που έγινε το μακελειό στο Παρίσι. Ήταν προγραμματισμένη, και έγινε χωρίς τον Αμπντεσλάμ. Ήταν γνωστό ότι τουλάχιστον δύο από τους συνεργάτες του ακόμη δεν ειχαν συλληφθεί απο τις αρχές.

Ο Γάλλος λόγιος Gilles Kepel έχει επισημάνει, οτι το λεγόμενο ισλαμικό κράτος, ή ISIS, που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Παρίσι και το οποίο προφανώς εχει εμπλακεί στις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις, ακολουθεί οδηγίες που έχουν διατυπωθεί πριν από μια δεκαετία,στο βιβλίο (εγχειρίδιο), με τίτλο: “Το κάλεσμα για μια διεθνή Ισλαμική Αντίσταση” του Αμπού Μουσάμπ αλ Σούρι, ένα Σύρο τζιχαντιστή.

Ο Σούρι ήξερε καλά την Ευρώπη. Είχε ζήσει για ένα διάστημα στη Βρετανία, στην αραβική/μουσουλμανικκή κοινότητα εκεί. Βασική ιδέα του ήταν ότι οι μουσουλμάνοι στη Δύση, αν και όλο και περισσότεροι, ένοιωθαν απομονωμένοι και υπό πίεση, και αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μια κοινωνίας υπο κατάρρευση, για την ανάπτυξη της εξέγερσης, και για να ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο, όπου οι δυνάμεις του Ισλάμ τελικά θα είναι νικηφόρες.

Τρομοκρατικές ενέργειες, κρυμμένες πίσω απο την "αντίσταση", θα αυξήσουν την ήδη υπάρχουσα «ισλαμοφοβία» και θα «οξύνουν τις αντιθέσεις», όπως συνήθιζαν να λένε οι κομμουνιστές επαναστάτες, μέχρι που το μίσος και η καχυποψία να ειναι σε κορυφαία επίπεδα και η ενσωμάτωση των ανθρώπων να ειναι αδύνατη.

Από τις 13, Νοεμβρίου, αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σχήμα, δεδομένου οτι υπάρχει αυξημένος φόβος και δυσαρέσκεια που συνδέονται με την μαζική εισροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Πράγματι, ο αντίκτυπος αυτών των φρικαλεοτήτων έχει φτάσει στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και έχει αξιοποιηθεί εκτενώς απο τον υποψήφιο Πρόεδρο Donald Trump.

Η σημερινή επίθεση ξεκίνησε κοντά στο check-in στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων σκότωσαν τουλάχιστον 13 άτομα και τραυμάτισαν πάνω από 30 άλλους. Ο εισαγγελέας στις Βρυξέλλες έχει επιβεβαιώσει ότι μία από αυτές τις δύο εκρήξεις πυροδοτήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας.
Μετά απο την πρωτη έκρηξη, μια έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο μετρό Maalbeek που εξυπηρετεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέλγοι αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον άλλα 13 άτομα είχαν σκοτωθεί.

Πηγή - The Daily Beast
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Sam Jones
Financial Times


Η σφαγή δεκάδων ανθρώπων στις Βρυξέλλες την Τρίτη το πρωί, μόλις λίγες μέρες μετά τη μαζική καταστολή εξτρεμιστικών ισλαμιστικών δικτύων στην Ευρώπη, αποτελεί ένδειξη της απειλής που επιβάλει μια νέα γενιά Ευρωπαίων τζιχαντιστών –πιθανώς εμπνεόμενων, αν όχι οργανωμένων, από το Ισλαμικό Κράτος.

«Συμβαίνει αυτό που φοβόμασταν. Η χώρα μας έχει χτυπηθεί από επιθέσεις που είναι τυφλές, βίαιες και άνανδρες», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Αυτοί είναι «μαύροι καιροί για τη χώρα μας».

Οι επιθέσεις –δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο γκισέ της American Airlines στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και μια έκρηξη που κτύπησε ένα συρμό του μετρό στο σταθμό Maalbeek στην καρδιά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατικής συνοικίας- ήρθαν λίγες μόλις μέρες μετά τη σύλληψη του Saleh Abdesalam, του Μαροκινού τζιχαντιστή που αποτέλεσε στόχο του ευρύτερου ανθρωποκυνηγητού στην Ευρώπη, για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην επίθεση του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με το αν οι βελγικές αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν βιαστικά με τη σύλληψη του κ. Abdesalam. Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Jan Jambon, ανέφερε στο ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα: «Γνωρίζουμε πως η αναχαίτιση ενός πυρήνα μπορεί να (...) ωθήσει άλλους στη δράση. Το ξέρουμε σε αυτή την περίπτωση».

Αν και ενδεχομένως εκτελέστηκε γρήγορα ή πυροδοτήθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα, η επιχείρηση της Τρίτης ήταν καλά σχεδιασμένη. Όμως βασικό ζήτημα αποτελεί το αν διενεργήθηκε από το δίκτυο του κ. Abdesalam –καταδεικνύοντας πως αυτό εκτείνεται πολύ ευρύτερα απ' ό,τι πιστευόταν προηγούμενα- ή αποτελεί έργο άλλου τζιχαντιστικού δικτύου, άγνωστου στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Ακόμη κι αν αυτή ήταν κάποιου είδους σχετικά σύντομη απάντηση στη σύλληψη του Saleh Abdesalam, τότε αυτό που υπαινίσσεται είναι μια ικανότητα οργάνωσης μιας επίθεσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- μίας που δεν είναι της κλίμακας των επιθέσεων του Παρισιού, αλλά και πάλι είναι αρκετά περίπλοκη», επισημαίνει ο John Drake, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας που έχει παρακολουθήσει στενά το σχεδιασμό τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Ιράκ.

Οι επιθέσεις της Τρίτης εγείρουν επίσης το ερώτημα του αν το Ισλαμικό Κράτος -ή κάποιο άλλο φίλα προσκείμενο κίνημα- ενεπλάκη και χρησιμοποίησε τους ευρωπαϊκούς του πόρους με έναν πιο συντονισμένο τρόπο απ' ό,τι πιστευόταν πιθανό.

Από όταν ευεπηρέαστοι, κυρίως νεαροί, ριζοσπαστικοί μουσουλμάνοι άρχισαν να συρρέουν προκειμένου να πολεμήσουν στο συριακό εμφύλιο πριν από τρία χρόνια, επικεφαλής κατά της τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο απρόβλεπτων συνεπειών από τις συρράξεις.

Χάρη στο δυναμισμό του μοχθηρού μηνύματος του Ισλαμικού Κράτους –και της ισχύος των social media που το καλλιεργούν και το μεταδίδουν, αναζωογονώντας δίκτυα φίλα προσκείμενων ριζοσπαστικών και αποστερημένων μοναχικών ανθρώπων στην περιφέρεια των ευρωπαϊκών πόλεων- οι συνέπειες αυτές έγιναν πραγματικότητα νωρίτερα σε σχέση με τις προβλέψεις ακόμη και των πλέον απαισιόδοξων.

Τη Δευτέρα, το γαλλικό Κέντρο για την Ανάλυση της Τρομοκρατίας εξέδωσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών από την ήπειρο που παρασύρθηκαν ώστε να παλέψουν υπό το λάβαρο του ριζοσπαστικού τζιχαντισμού: 2.030 από τη Γαλλία, 1.600 από τη Βρετανία, 800 από τη Γερμανία και 534 από το Βέλγιο.

Πολλοί έχουν σκοτωθεί, άλλοι είναι ακόμη στη Μέση Ανατολή, αλλά εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, επισημαίνουν αξιωματούχοι κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή από τους κόλπους της βρετανικής κατασκοπείας, σχεδόν οι μισοί από εκείνους που ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν για το ΙΚ, έχουν έρθει πίσω στην Ευρώπη.

Αντιμέτωπες με μια τόσο νεφελώδη απειλή, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας αποτυγχάνουν οικτρά. Ακόμη και κατά τον άμεσο, μπερδεμένο απόηχό της, η επίθεση στο Βέλγιο δείχνει ότι το λειτουργικό βάθος των τζιχαντιστών της Ευρώπης έχει για άλλη μια φορά υποτιμηθεί.

«Υπονοεί πως υπάρχει ένα βασικό επίπεδο ικανότητας, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης», αναφέρει ο κ. Drake. «Φαντάζομαι πως υπήρχαν εκρηκτικά αποθηκευμένα κάπου, που περίμεναν να χρησιμοποιούν, για παράδειγμα. Και σίγουρα υπάρχει υψηλού επιπέδου πειθαρχία στις επικοινωνίες –για να αποφύγεις τον εντοπισμό των δικτύων επικοινωνίας στη δυτική Ευρώπη χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κρυπτογράφηση πολύ προσεκτικά και όλη την ώρα, χωρίς παρατυπίες».

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Έφοδο σε συνοικία με τουρκικής καταγωγής κατοίκους έκανε η Βελγική αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Επικαλούμενη πληροφορίες που δημοσιεύει η βελγική εφημερίδα De Morgensunn, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι έγινε έφοδος της αστυνομίας στην περιοχή Schaerbeek, η οποία κατοικείται κυρίως από Τούρκους και έχουν γίνει συλλήψεις.

Μένει να επαληθευτούν οι συλλήψεις και η εθνικότητα των συλληφθέντων, καθώς από το δημοσίευμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για Τούρκους.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Κάθε φορά που γίνεται ένα μεγάλο τρομοκρατικό γεγονός, εκείνο που θα πρέπει να κάνει ο συνειδητός πολίτης είναι να εξετάσει ποιος ωφελείται μακροπρόθεσμα από αυτό το γεγονός.

Όταν έγινε το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους με πολλά ερωτήματα, έδωσε την αφορμή στους Αμερικανούς να χτυπήσουν πολλές χώρες και να επιβάλλουν την κυριαρχία τους αλλά γρήγορα αυτό το πλήρωσαν ακριβά. Παράλληλα «άνθισαν» οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες που προς στιγμή καταποντίζονταν μετά από την κατάρρευση του ανατολικού Μπλοκ, ενώ εντάθηκαν τα πάσης φύσεως μέτρα ηλεκτρονικού φακελώματος.
Η εκστρατεία του φόβου σε πρώτη φάση.

Τώρα έχουμε το αποκορύφωμα αυτής της εκστρατείας του φόβου που πάντα βάφεται με το αίμα αθώων ανθρώπων.
Οι Τζιχαντιστές είναι το δημιούργημα των Αμερικανών καθώς ο αρχηγός τους, ο περίφημος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, είχε εκπαιδευτεί επί χρόνια στις εγκαταστάσεις της CIA στις ΗΠΑ. Το ισλαμικό κράτος ήταν δημιούργημα των Αμερικανών, των Τούρκων, του Κατάρ και των δυτικοευρωπαϊκών κρατών που ήθελαν να βάλουν χέρι στις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής και να εξουδετερώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από την Ρωσία.

Έχει προηγηθεί η μεγάλη άπατη της Αραβικής Άνοιξης που ανέτρεψε τον μόνο σταθερό παράγοντα στην βόρειο Αφρική, τον Καντάφι, και έφερε το χάος σε πολλές χώρες.

Τώρα στην φάση αυτή έχουμε μια εντατικοποίηση της τρομοκρατίας για ευνόητους λόγους, δηλαδή για την επιβολή σκληρών κατασταλτικών μέτρων κατά των πάσης φύσεως ελευθερίων. Οι Τούρκοι είναι μεγάλοι «δάσκαλοι» σε αυτά.

Η Ευρώπη σήμερα είναι τρομοκρατημένη και οι πολίτες της που δέχονται την ανεξέλεγκτη εισβολή του Ισλάμ το οποίο η Ελίτ το χειρίζεται σαν ένα μοχλό για τα σχέδια της, αισθάνονται ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να κρύβονται σαν τους τυφλοπόντικες ενώ θα αλωνίζουν οι ηλεκτρονικές εξουσίες καταλύοντας κάθε αντίθετη φωνή.

Σε όλα αυτά όμως υπάρχει πάντα ένας αστάθμητος παράγοντας. Παρά τις γιγάντιες προσπάθειες τους τα σχέδια τους είναι ανθρώπινα και συνεπώς δεν είναι αλάθητα.

Ήδη η Ρωσία έχει αναδυθεί σαν ανασχετικός παράγοντας σε όλη αυτή την λαίλαπα και οι ηγέτες της Μόσχας έχουν καταλάβει ποιοι κινούν τα νήματα των Τζιχαντιστών, γι’ αυτό και δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια ανατρέποντας πολλά από τα σχέδια τους.

Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα είναι πολύ σκληρός.

Εκείνο που πρέπει για εμάς τους απλούς πολίτες μιας ταλαιπωρημένης χώρας, είναι να ξέρουμε να ενημερωνόμαστε σωστά και να ερευνούμε το παρασκήνιο γιατί ο διάβολος όπως λένε, έχει πολλά ποδάρια και κυρίως ποτέ να μην χάσουμε την πίστη μας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας την επίμονη ευπάθεια των εύκολων στόχων σε απλές, αποτελεσματικές επιθέσεις -καθώς και την προθυμία και ικανότητα των τρομοκρατών στη δυτική Ευρώπη να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις.

Οι βελγικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δύο εκρήξεων στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και των επιθέσεων σε σταθμούς του μετρό. Μια αρχική έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στο γκισέ της American Airlines. Ένας δεύτερος μηχανισμός λέγεται πως πυροδοτήθηκε κοντά στο γκισέ της Brussels Airlines. Έπειτα από λίγο, άλλη μια έκρηξη πραγματοποιήθηκε στον σταθμό Maelbeek του μετρό, κοντά στην καρδιά των Βρυξελλών και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προληπτικά, όλες οι υπηρεσίες του μετρό και του σιδηροδρόμου έχουν ανασταλεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, και οι πτήσεις έχουν αλλάξει πορεία μακριά από την πόλη. Η βελγική κυβέρνηση έχει ανεβάσει το επίσημο επίπεδο συναγερμού στο τέσσερα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες αποτελούν εντυπωσιακή υπενθύμιση του πόσο δύσκολο είναι να αποτραπούν επιθέσεις κατά εύκολων στόχων. Αντίθετα με τους λιγότερο προσβάσιμους στόχους, οι οποίοι τείνουν να απαιτούν τη χρήση μεγάλων ομάδων πρακτόρων με εκτεταμένα σχέδια επίθεσης ή μεγάλων εκρηκτικών μηχανισμών, ώστε να παραβιάζονται οι άμυνες, οι εύκολοι στόχοι προσφέρουν στους μαχητές που οργανώνουν τις επιθέσεις ένα πλεονέκτημα, αφού μπορούν να γίνουν θύματα συχνών επιθέσεων από μόνο έναν άνθρωπο ή μια μικρή ομάδα και με τη χρήση ενός απλού σχεδίου επίθεσης.

Επιπρόσθετα, οι επιθέσεις κατά στόχων που σχετίζονται με τις μεταφορές, όπως είναι οι σταθμοί του μετρό και τα αεροδρόμια, επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να σκοτώνουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων και να προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Οι μαχητές στοχοποιούν εδώ και καιρό την ευπαθή περιοχή εκτός των ασφαλισμένων τομέων των αεροδρομίων. Για παράδειγμα, μια παλαιστινιακή ομάδα μαχητών, γνωστή ως Οργάνωση Abu Nidal, επιτέθηκε σε γκισέ στη Ρώμη και τη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 1985, ενώ ένας ένοπλος επιτέθηκε σε ένα γκισέ στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες τον Ιούλιο του 2002. Το 2011, μια βομβιστική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας σκότωσε 35 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 160.

Οι περιοχές αναχωρήσεων και αφίξεων εκτός της ασφάλειας του αεροδρομίου συνήθως παρέχουν μια ευμεγέθη ομάδα πιθανών θυμάτων στην οποία μπορεί κανείς να επιτεθεί χωρίς να χρειαστεί να κρύψει όπλα για να τα περάσει από τον έλεγχο. Γι' αυτό τον λόγο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο που περνούν στην «εύκολη» πλευρά του αεροδρομίου.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες έρχονται στον απόηχο της σύλληψης του Salah Abdeslam στις 18 Μαρτίου -ενός μέλους του πυρήνα που εκτέλεσε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι- στη συνοικία Molenbeek της πόλης. Έχουν υπάρξει πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης πως ο Abdeslam σχεδίαζε επιπρόσθετες επιθέσεις στην Ευρώπη και Βέλγοι αξιωματούχοι αναζητούσαν δύο από τους συνενόχους του. Δεν είναι γνωστό το αν αυτοί οι συνεργοί ενεπλάκησαν στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ή αν οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από άλλα μέλη.

Οι Βρυξέλλες έχουν σταθεί φυτώριο τζιχαντιστικής δραστηριότητας και υπάρχουν πολλοί Βέλγοι πολίτες που μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, της Jabhat al-Nusra και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία και άλλες περιοχές του τζιχάντ. Τον Ιούνιο του 2014, ένας ένοπλος άνδρας που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο στο Βέλγιο. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι πως μεγάλο μέρος του σχεδιασμού των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι επίσης πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο και Βέλγοι αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για περισσότερες επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Οι επιθέσεις της 22ας Μαρτίου ήταν απλές αλλά αποτελεσματικές, εν μέρει διότι εστίασαν σε ανθρώπους συγκεντρωμένους σε περιοχές περιορισμένης πρόσβασης -ένα άριστο μέρος για να επιφέρει κανείς έναν μεγάλο τραγικό απολογισμό, με έναν μικρό μηχανισμό αυτοκτονίας.

Η στοχοποίηση του γκισέ της American Airlines είναι σχετικά συμβολική, καταδεικνύοντας πως μάλλον ήταν μια απόπειρα ώστε να σκοτωθούν Αμερικανοί πολίτες.

Stratfor
Πηγή Euro2dayΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


The March 22 terrorist attacks in Brussels come as the European Union is still reeling from the November Paris attacks and scrambling to solve the migrant crisis. More important, they come as nationalist forces are challenging key principles of the Continental bloc, including the free movement of labor and the Schengen Agreement, which eliminated border controls among several member states. The atmosphere of fear and suspicion that is sure to follow will only worsen these social, political and economic crises.

The first outcome of the Brussels attacks will be a fresh round of debate over EU border controls, in particular those in the Schengen zone. The Schengen Agreement came under fire at the start of the migrant crisis in early 2015. The Paris attacks escalated the controversy, particularly because the perpetrators moved between France and Belgium without detection. Consequently, France and other countries enhanced their border controls. The European Commission has since said that it wants all border controls in the Schengen area lifted by the end of 2016. However, the latest attacks — and the potential that more will follow — will make this difficult.

Several governments in Western Europe will likely soon announce new national security legislation, improved controls on fighters returning from conflicts in the Middle East and North Africa, as well as enhanced intelligence sharing with their neighbors. EU members will also resume discussions on how best to combat terrorism abroad in troubled nations such as Libya and Syria. Europeans will become more willing to contribute to the coalition against the Islamic State, possibly with more weapons and training for the Iraqi military and Kurdish militants, increased deployment of combat aircraft and participation in NATO surveillance missions in Turkey.

Another casualty could be the recent, tenuous agreement between Turkey and the European Union to limit the arrival of asylum seekers in Europe. Renewed awareness of the threat of terrorism among EU member states will bring focus on the bloc's external borders, possibly justifying deeper cooperation with Turkey. But the attacks could also reignite anti-Muslim sentiments in Europe and increase popular demands on EU governments not to grant visa-free travel to Turkish citizens — a key stipulation from Ankara for cooperation on migrant issues.

Anti-Muslim sentiment could also lead to more support for nationalist parties across the Continent. France's National Front already receives substantial support in electoral polls. In Germany, the anti-immigration Alternative for Germany party recently achieved record performances in regional elections and is currently the country's third most popular party. Both France and Germany will hold general elections in 2017, in votes that will happen against the backdrop of the immigration crisis and the multiple terrorist attacks. In both cases, the mainstream parties will be under electoral pressure from their nationalist rivals. As a result, they will likely adopt some elements of nationalist party platforms. The same can be expected in other Northern European countries such as the Netherlands or Sweden, which also have relatively strong nationalist movements. Political parties and groups that want the United Kingdom to leave the European Union could also use the recent terrorist attacks to justify greater isolation from the Continent.

Lastly, the Brussels attacks will hurt European economies, though likely only for a short time. In the coming days, some people in Belgium and other Western European countries may decide to avoid travel or densely crowded areas, such as cafes and shopping malls, out of fear of another attack. It will temporarily stifle domestic consumption and the tourism sector. For most Europeans, the threat of terrorism is by now a part of their daily lives. Beyond national politics and economics, the long-term impacts of the attacks will affect the very fabric of the European Union.

Stratfor


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Following spectacular combat gains for two years, the Islamic State (IS) is on the defensive in Iraq and Syria. In 2015, IS lost 14% of the territory it once controlled. It has lost another 8% in just the first three months of this year, according to a new study from IHS Jane's 360.

By Metin Curgan

If IS continues to lose territory at the same pace, some people believe the year 2016 could well be its last. But experts are maintaining a cautious optimism in agreeing with this prediction, which is frequently voiced by Iraqi decision-makers.
Jacob Zen of the Jamestown Foundation, which closely follows IS activities in the Middle East and Eurasia, says IS might make it to the end of 2016, but most likely only as a shadow of its current self.
“I expect IS will be able to still hold out at Mosul and Raqqa in 2016, because the attention of international and Syrian counter-insurgency forces is primarily devoted to resolving other issues, such as in northwestern Syria, where Afrin province is hotly contested. But at some point in the near future — perhaps next year in 2017 — I expect that a range of international forces, and Iraqi and possibly also Syrian forces, will finally commit to removing IS from Raqqa and Mosul. At that time, I do not think IS will have the power to defend those cities, even if its militants are able to put up a strong defense,” he told Al-Monitor.
“The loss of these two cities will likely lead to some IS members defecting back to al-Qaeda" as they realize that the latter was correct in predicting that IS leader Abu Bakr al-Baghdadi proclaimed the IS caliphate prematurely, before IS was strong enough to sustain the territory. Defectors might conclude that al-Qaeda leader Ayman al-Zawahri's gradual approach "is the more effective way to create a sustainable caliphate,” he added.
What do field developments show? IS, without putting up much resistance, has pulled back to Raqqa and Deir ez-Zor by resorting to a flexible defense of low-intensity clashes instead of fighting in the towns. But IS aims to maintain its dominance without abandoning more territory. However, by relying on vehicle-borne suicide attacks and counterattacks, IS is clashing seriously with the Kurdish People's Protection Units (YPG) and the forces of Syrian President Bashar al-Assad in northern Syria while it seeks to gain some time without major combat.
Although IS has lost the bulk of the personnel, logistics and financial support it had been getting via Turkey and Jordan, it has a strong Sunni base in Syria and Iraq. Despite its losses of territory, IS still rules over a lot of land and a population of about 6 million.
Whether IS will still be around at the end of 2016 depends on the combat strategy it will have to confront. As the Jamestown Foundation's Zen stressed, terminating IS requires determining the most vital issue of any anti-insurgency. Will combating IS in 2016 be enemy-centric, sort of swatting at mosquitoes, or population-centric, which means draining the swamp? Is the idea to dislodge IS from cities such as Raqqa and Deir ez-Zor in Syria and Mosul in Iraq with high-paced offensives and eliminate its physical presence, or is it to isolate these towns with tight sieges and wait for their population to distance themselves from IS over time and thus break the will of IS to continue with its struggle? The answer to this vital question is not yet visible on the ground.
If the first option is selected, the short-term outcome could be positive. But if the post-IS reconstruction and political integration is not properly handled, an IS 2.0 could emerge and the entire world could pay heavily for it. This is why eroding the popular support for IS over two or three years could be more effective. Here, of course, the question is whether the main players such as the United States and Russia have the strategic patience for such a long-term approach.
Then there are the increasing fissures within IS.
The main fissure is between those advocating spreading the struggle globally to overcome the pressures IS is under in Iraq and Syria, and those preferring a localist approach of standing firm in Syria and Iraq. This fissure is bound to widen as IS comes under heavier pressure in Iraq and Syria. The IS attack Jan. 12 against German tourists in Istanbul’s Sultanahmet and the March 19 suicide attack against Israeli tourists at Istanbul’s Taksim could well be interpreted as a move toward the globalist approach, to spill the clashes over to Turkey. By telling Turkey, "If you get tough against us, you will pay the price," IS is also trying to divert attention from Iraq and Syria.
To sum up, it could be misleading to apply a pass-fail criteria based on loss of territory. The approach to IS should be a population-centric strategy that aims to slowly erode its popular support, which may take years. The endgame of this struggle should be reintegration of Sunni bodies to political processes in Iraq and Syria, first at local and then at national levels. This is what the current situation in the field, Iraq’s experience of the past 10 years and Syria’s crisis of the past five years tell us.
This is why in 2016 we may face an IS that lost some of its prowess as a war machine and has shrunk as a quasi-state organization. Similarly, the formidable propaganda power of IS will lose some of its effectiveness. But IS’ ghost will continue to exist in the region as a mentality. Such a ghost may always find new life in any part of the Muslim world where religious and sectarian fault lines prevail. It may still resort to spectacular operations, especially in Europe and Turkey, to be able to boast, "We are still formidable."
This is why it is not wise to predict the demise of IS so soon. A more realistic approach would be to forecast a years-long struggle of the international community with IS.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Ευρώπη πληρώνει την απροθυμία της να υπερασπίσει τους πολίτες της και την προθυμία της να τους στοχοποιήσει στο όνομα της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Το σχεδιάγραμμα της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Με έναν παράδοξο, αλλά κατά πολλούς αναμενόμενο, τρόπο, η Ευρώπη μετατρέπεται σε πεδίο δράσης των τζιχαντιστών. Μπορεί οι εικόνες σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες να μην είναι ίδιες με τις εικόνες από την Δαμασκό, την Χομς ή το Χαλέπι, αλλά το κλίμα τρόμου, η αβεβαιότητα της ασφάλειας και ο κίνδυνος για την απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι ίσως κατά πολύ εντονότερος στους Ευρωπαίους πολίτες, των οποίων η ασφάλεια και η ζωή μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν διασφαλισμένες στον μέγιστο βαθμό.

Η κατάρρευση της Ευρώπης και συγκεκριμένα η ανικανότητα και η φοβικότητα των ευρωπαίων ηγετών, που επέλεξαν να παίζουν τον ρόλο του τοκογλύφου ή του μπράβου των μεγάλων τραπεζών, αντί να προάγουν κοινωνικές πολιτικές, επέφεραν τα πλέον δυσάρεστα αποτελέσματα.
Η αδυναμία των ψευδο-ηγετών φάνηκε όταν έσκυψαν το κεφάλι στις απειλές και τους εκβιασμούς του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποδέχθηκαν να πληρώνουν ως έμπορο ανθρώπων την Τουρκία για να μην στέλνει μεγάλους αριθμούς λαθρομεταναστών και προσφύγων στην «ανέμελη», πλην όμως φοβική, Ευρώπη.
Δυστυχώς, η Ευρώπη βυθίζεται στο χάος που επέλεξε με την σιωπή της απέναντι στον αλλόφρονα τούρκο «σουλτάνο» και την ταυτόχρονη επίσημη αποδοχή της αδυναμίας της να χειριστεί με «πειθώ» οποιονδήποτε απειλεί την ευρωπαϊκή ειρήνη και ευημερία.

Βέβαια, και στο σημείο αυτό θα πρέπει –επιτέλους- να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται οι αρμόδιες αρχές- στις 18 Μαρτίου, πριν 4 ημέρες δηλαδή, ο τζιχαντιστής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
Ο αποδεδειγμένα χρηματοδότης και υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά και του Μετώπου Αλ Νούσρα, δηλαδή της Αλ Κάιντα στη Συρία, είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί στις Βρυξέλλες». Και με αυτή την επίθεση, τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζει ως οφείλει, την συμφωνία της με την Ευρώπη για τους πρόσφυγες - λαθρομετανάστες, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν τις επόμενες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση υποβάλει απαίτηση αποδοχή νέων αιτημάτων της αλλά και για αύξηση της "χρηματικής επιδότησής" της από την Ευρώπη για την διαχείριση της ροής προς τα ευρωπαϊκά εδάφη...

Τρεις άνδρες, με σκούρα μαλλιά, που σπρώχνουν καροτσάκια αποσκευών διακρίνονται σε αυτό το στιγμιότυπο, το οποίο δείχνει τους «υπόπτους» των επιθέσεων που προκάλεσαν τον θάνατο 14 ανθρώπων στο αεροδρόμιο, διευκρινίζει το Belga
Μπορεί οι Βρυξέλλες να χτυπήθηκαν από 4 βόμβες τζιχαντιστών και 34 πολίτες να έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, όμως αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα είχε από πολλούς προαγγελθεί, αφού 450 Βέλγοι έγιναν τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ 200 από αυτούς ήταν κάτοικοι των Βρυξελλών. Οι φόβοι των Βελγικών αρχών και οι συνεχόμενοι συναγερμοί δεν μπόρεσαν τελικά να αποσβέσουν την λειτουργία και την δράση τρομοκρατικών πυρήνων που υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αντί επιλόγου, και αφού πιστεύουμε πως μετά από αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρο κράτησης λαθρομεταναστών και προσφύγων, ο γράφων θεωρεί πως ένα ερώτημα θα πρέπει να μας απασχολεί σε τέτοιου είδους ενέργειες: Ποιος ωφελείται, πραγματικά και από το παρασκήνιο, από τέτοιες ενέργειες; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταδείξει μία πολύ καλά οργανωμένη δομή, με τεράστια κονδύλια, με πρόσβαση σε ακραίους ριζοσπαστικούς κύκλους στους οποίους ασκεί τεράστια επιρροή και ως εκ τούτου τους μεταχειρίζεται κατά το δοκούν. Μία οργάνωση που ενδεχομένως έχει μικτή δομή (κρατική και παρακρατική), ιδεολογικό υπόβαθρο και θρησκευτικά κίνητρα, ενώ έχει τη δυνατότητα ειδικής εκπαίδευσης σε ανθρώπους και ταυτόχρονα διατηρεί επί χρόνια εν υπνώσει επίσημους και σε πλήρη ανάπτυξη δραστηριοτήτων ανεπίσημους πυρήνες – οργανώσεις μέσα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Δυστυχώς, η Ευρώπη γνωρίζει ποιος ακριβώς κρύβεται πίσω από την τρομοκρατία που εξαπλώνεται στο έδαφός της. Όμως οι σπιθαμιαίοι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ανταλλάξουν την ασφάλεια και την ζωή των ευρωπαίων πολιτών και την μορφή της ίδιας της Ευρώπης με οικονομικά συμφέροντα, κατά κύριο λόγο της Γερμανίας.
Αυτή η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη βιώνει και πληρώνει σήμερα υπό την απειλή της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, αλλά και με μεγάλες δόσεις τρόμου την ανοχή της στο Uber Alles του Βερολίνου, που για μία ακόμη φορά επανέρχεται φέρνοντας την καταστροφή.
Αυτή η Ευρώπη πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσει πως βρίσκεται σε πόλεμο και πως τόσο οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» όσο και «ιστορικοί σύμμαχοι» του Βερολίνου πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως τους αρμόζει.
Όσο για την Γερμανία, φαίνεται πως δικαιώνει την φερόμενη και ως ρήση του Τσόρτσιλ: «Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια, δεν έχει σημασία να ξέρεις τον λόγο. Τον ξέρουν αυτοί»…
Όσο για την Ελλάδα, ίσως θα πρέπει πλέον να σκεφτούμε σοβαρά εάν θέλουμε να επιμένουμε στο να συμπορευόμαστε με μία Ευρώπη που αποσυντίθεται και καταρρέει με πάταγο, θυσιάζοντας τους πολίτες και τα "μέλη" της στο όνομα των οικονομικών κερδών...

ΥΓ: Στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, τα δύο πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου σταμάτησαν προληπτικά τη λειτουργία τους.
Οι δύο σταθμοί, ένας στο Ντόελ με τέσσερις αντιδραστήρες και ένας στο Τιχάνζ με τρεις αντιδραστήρες, έχουν κλείσει, και τα οχήματα που εισέρχονται ή εξέρχονται υποβάλλονται σε «συστηματικό έλεγχο», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Electrabel.
Οι εργαζόμενοι των οποίων η παρουσία δεν κρίνεται απαραίτητη απομακρύνονται από τα δύο εργοστάσια, είπε η εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι και στα δύο εργοστάσια υπήρχαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις ήδη από το Σαββατοκύριακο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με μια κυνική ομολογία, ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε «Ellis islands».

Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η οποία στην πράξη δικαιώνει τους φόβους όσους την χαρακτήρισαν από προβληματική έως ανέφικτη να εφαρμοστεί, Ευρωπαίος αξιωματούχος ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη:
«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;».
«Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.

Ως γνωστόν, το νησί Ellis βρίσκεται δίπλα από το Μανχάταν και έχει συνδεθεί με τους μετανάστες. Από το 1892, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες στις ΗΠΑ μετανάστες οι οποίοι ανέμεναν στη νήσο Ελις να μάθουν αν θα πάρουν την πολυπόθητη βίζα για τις ΗΠΑ.

Ροές: Ξεπέρασαν τις 50.000 και συνεχίζονται

Την ίδια ώρα όχι μόνο παραμένει η η ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά αλλά και αυξάνεται - παρά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης από χθες, Κυριακή.

Στην Ελλάδα βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο την Δευτέρα έφτασαν 1.662 άτομα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Καστελόριζο.

Την ίδια στιγμή πάντως στη Λέσβο τα πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις εξαιτίας της άρνησής τους να εγκαταλείψουν το νησί.

Η συμφωνία έχει τηρηθεί πάντως ως προς το ένα από τα σκέλη της: Η Τουρκία έστειλε από την Κυριακή τους 25 αστυνομικούς σε ελληνικά νησιά, ενώ αντίστοιχα μεταβαίνουν 5 Έλληνες αστυνομικοί που μιλούν Αγγλικά και Τουρκικά στο Δικελί και το Τσεσμέ, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν και άλλοι μόλις η Τουρκία χαρακτηρίσει και άλλες περιοχές της ως λιμάνια επανεισδοχής.

Παρέμβαση Φερβέι ζητεί η Αθήνα

Η κυβέρνηση, έχοντας αντιληφθεί την δυσκολία της εφαρμογής της συμφωνίας ζήτησε την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν, Μάαρτεν Φερβέι, προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να γίνουν:

«Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πιθανόν η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Μουζάλας: Πάρα πολύ δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ερώτηση της ΝΔ στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο. Οπως επεσήμανε όμως η παρουσία της νατοϊκής δύναμης, κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.

Παρά ταύτα, ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορεί να γίνει με μαγικό ραβδί αλλά με την πειθώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Βερολίνο: Είναι εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση

Ο εκπρόσωπος του Βερολίνο Στέφαν Ζάιμπερτ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή, για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είναι «εξαιρετικά δύσκολη».

Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την ελπίδα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, παρά τη συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό τους, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εφαρμοστεί η συμφωνία στο σύνολό της και όπως θα έπρεπε.

Διαβεβαίωσε πάντως πως το Βερολίνο θα βοηθήσει την Ελλάδα στέλνοντας άμεσα προσωπικό, και συγκεκριμένα 200 αστυνομικούς και 100 διοικητικούς υπαλλήλους εξειδικευμένους σε θέματα παροχής ασύλου, αλλά και με την παροχή μέσων.

Ερωτηθείς για το τι μέλει γενέσθαι με τους 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στα ειδικά κέντρα φιλοξενίας και εν καιρώ, όπως είπε, «θα δούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία μετεγκατάστασης».

Από χθες, Δευτέρα, βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Γερμανός επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, προκειμένου να συμμετάσχει στον συντονισμό των ενεργειών των αρμόδιων φορέων για την διαδικασία επανεισδοχής των μεταναστών στην Τουρκία.

Πηγή iefimerida


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου 
Δόκιμος Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ 

Για όποιον έχει ταξιδέψει στο πολύχρωμο Kapalıçarşı (Grand Bazaar) της Κωνσταντινούπολης, είναι εύκολο να φέρει στη μνήμη του τα χρονοβόρα παζάρια τα οποία, θέλοντας και μη, πραγματοποίησε στην πολυδαίδαλη αυτή αγορά. Γι’αυτούς οι οποίοι έζησαν λίγο περισσότερο στην Πόλη, ήταν επίσης γνωστό πως τα διαθέσιμα προς πώληση προϊόντα είχαν τουλάχιστον τριπλάσια αρχική τιμή απ’ότι σε άλλα ομοειδή συνοικιακά και άσημα υπαίθρια παζάρια της Πόλης. Οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξης μιας έκπτωσης στη τελική τιμή ακόμα και της τάξεως του 50%, η οποία όμως δεν είχε ιδιαίτερα πρακτικά οφέλη για τον καταναλωτή-αγοραστή, παρά μόνο ψυχολογικής φύσεως καθώς η «διαπραγμάτευση» αποτελούσε μέρος του marketing αφού συνδέεται άρρηκτα με το brand name του Παζαριού και εμμέσως της ίδιας της χώρας.

Μολονότι το Kapalıçarşı έκλεισε τις πύλες του,[1] τα μεγάλα παζάρια συνεχίζουν στη γείτονα χώρα. Η διαπραγματευτική δεινότητα των Τούρκων είναι εμφανής εάν παρατηρήσει κάποιος την δεξιότητα που έχουν στο να χρησιμοποιούν ακόμα και δυσμενείς εκ πρώτης όψεως καταστάσεις, προς όφελος τους.[2]

Και ενώ είναι πλέον πασιφανές πως η τρέχουσα προσφυγική κρίση αποτελεί μοχλό πίεσης εις βάρος της ΕΕ,[3] λίγα λόγια έχουν ειπωθεί για το εσωτερικό επιχειρησιακό «θέατρο» και την εσωτερική νομιμοποίηση που καλείται να διατηρήσει ο Ερντογάν.

Η πλέον πρόσφατη έκρηξη στη Μεγάλη οδό (İstiklal Caddesi) του Πέρα (Beyoğlu) στην Κωνσταντινούπολη, μια επίθεση η οποία πραγματοποιήθηκε στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Πόλης, και κοντά στο Ελληνικό προξενείο, ήρθε να προσθέσει άλλη μια μαύρη σελίδα στο ιστορικό των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων που τείνουν δυστυχώς να γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τη γειτονική χώρα.[4],[5] Σε διάστημα μόλις ενός έτους, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 11 (!) σημαντικές τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα στο δεύτερο μισό του 2015, ενώ μάλιστα αρκετές εξ αυτών είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες.[6],[7]
 
Μολονότι η γειτονική χώρα αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτή η συγκυρία μοιάζει διαφορετική από τις προηγούμενες. Τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα φαίνεται πως αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί νομιμοποίησης στα χέρια του Ερντογάν εν μέσω μιας πρωτοφανούς οργανωμένης προσπάθειας φίμωσης του Τύπου, και της κοινής γνώμης.[8]

Δεν είναι η πρώτη φορά όμως όπου η τουρκική πολιτική ηγεσία χρησιμοποιεί τα εις βάρος της χτυπήματα με έντεχνο τρόπο προς όφελός της. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητα οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2015, οι οποίες επαναλήφθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου 2015 και των οποίων είχαν προηγηθεί δύο σημαντικά τρομοκρατικά χτυπήματα τα οποία δείχνουν πως συσπείρωσαν τον κόσμο, όχι μόνο υπέρ του Ερντογάν, αλλά πολύ περισσότερο κατά ενός κοινού εχθρού.[9],[10]

Αυτό το φαινόμενο το οποίο στη διεθνή βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων ορίζεται ως «Rally around the flag» (Συσπείρωση γύρω από τη σημαία)[11] έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εξασφαλίσει ο Ερντογάν την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές, η οποία θα του χορηγούσε τις υπερεξουσίες που ήθελε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης και της μετάβασης σε ένα προεδρικό σύστημα (με αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο).

Το Rally around the flag effect φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι αποτελεί το κύριο συνεκτικό στοιχείο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η πρόσφατη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία, και η προσφυγική κρίση λόγω του Συριακού πολέμου, φαίνεται πως συντελούν στο ίδιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό πάντα με τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία το τελευταίο έτος.[12]

Ακόμα και εάν κάποιος απορρίψει πλήρως τους ισχυρισμούς ότι κάποιες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές αποτελούν προβοκάτσια εκ μέρους της Τουρκικής κυβέρνησης, παραμένει άξιο απορίας το πως το παρεμβατικό και «συγκεντρωτικό» (όσον αφορά τον βαθμό ελέγχου στο εσωτερικό επιχειρησιακό «θέατρο») Τουρκικό κράτος απέτυχε να προλάβει όλες τις παραπάνω επιθέσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων και με ισχυρή αστυνομική παρουσία.[13] Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως το Γερμανικό ΥΠΕΞ καθώς και η Γερμανική Πρεσβεία παρέμειναν κλειστές στις 18 και 19 Μαρτίου (ημέρα της τελευταίας επίθεσης) σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη καθώς περίμεναν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που είχαν γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό και γνώριζε και η τουρκική κυβέρνηση.[14]

Συμπτωματικά οι επιθέσεις αυτές φαίνεται πως έχουν πολλαπλασιαστεί σε μια περίοδο όπου η τουρκική ηγεσία έρχεται αντιμέτωπη με διεθνή κατακραυγή για τη φίμωση του Τύπου, καθώς και για τους χειρισμούς της όσον αφορά το προσφυγικό.[15] Αντίθετα με τις αντιδράσεις όπου θα ανέμενε κάποιος στο εσωτερικό ενός «δημοκρατικού» κράτους, φαίνεται πως στην περίπτωση της Τουρκίας, η πλειοψηφία του κόσμου αποδέχεται σιωπηρά την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς η «συσπείρωση γύρω από τη σημαία» έχει οδηγήσει σε ένα πολωτικό κλίμα, αφού η εικόνα της θυματοποίησης της Τουρκίας είναι πλέον αποδεκτή όχι μόνο από το εσωτερικό ακροατήριο, αλλά και σε ένα μικρότερο βαθμό από το εξωτερικό.[16]

Ο εξωτερικός εχθρός, ο οποίος έχει πάρει στο παρελθόν πολλά ονόματα, είναι αυτή τη στιγμή –και πάλι– οι Κούρδοι τρομοκράτες. Και ενώ παλαιότερα υπήρχαν πιο σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του PKK-τρομοκρατών και των υπολοίπων Κούρδων, αυτές οι γραμμές έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν.[17],[18] Οι Κούρδοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας,[19] φαίνεται πως σταδιακά βρίσκονται σε ολοένα και πιο επικίνδυνο γι’αυτούς περιβάλλον. Σε αυτό γεγονός ήρθε να συντελέσει και η πρόσφατη πρωτοβουλία του PYD/YPG (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης Κούρδων Σύριων, το οποίο λογίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία)[20] για τη δημιουργία ομοσπονδιακού συστήματος σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στη βόρεια Συρία με το όνομα «Ομοσπονδία της βόρειας Συρίας».[21]

Συμπερασματικά, το πολωτικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, έχει οδηγήσει όχι μόνο σε επαρκή νομιμοποίηση των πρωτοβουλιών του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και σε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο που χρησιμοποιείται όποτε οι συνθήκες το καθιστούν αναγκαίο.[22] Κάποιες μάλιστα από τις εν λόγω πρωτοβουλίες έχουν ζημιώσει άμεσα (διεθνές κύρος και θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη)[23] και έμμεσα τη χώρα (τουριστικός τομέας).[24]

Η φίμωση και ο έλεγχος του Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν «αναγκαία θυσία» της Δημοκρατίας, στο βωμό της ασφάλειας.[25] Καθώς το θεωρητικό εκκρεμές γέρνει ολοένα και περισσότερο προς το άκρο της ασφάλειας, απομακρύνεται από το αντίστοιχο άκρο της ελευθερίας. Δυστυχώς είναι αμφίβολο, το εάν θα επιτευχθεί πραγματική και ουσιαστική ασφάλεια καθώς η αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων φαντάζει αμφίβολη σε ένα καθεστώς το οποίο δείχνει να εστιάζει Μακιαβελικά στους πολιτικούς σκοπούς του. Η τακτική της Τουρκικής ηγεσίας φαίνεται πως είναι να διαχειρίζεται μεταξύ των άλλων και την ασφάλεια των πολιτών της με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει την διαπραγματευτική της ισχύ. Σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι «υψηλής πολιτικής», το Ισλαμιστικό καθεστώς του Ερντογάν μοιάζει να αδιαφορεί για την κατ’ουσίαν ασφάλεια και ελευθερία των άτυχων πολιτών-θυμάτων του φαινομένου της τρομοκρατίας, στης οποίας τη δημιουργία, το ίδιο έχει συντελέσει σημαντικά.[26]

Πηγή ΚΕΔΙΣΑ

Πληροφορίες
 
[1] Βλ. Πρώτο Θέμα, «Κλείνει για τουλάχιστον δέκα χρόνια το Grand Bazaar στην
Κωνσταντινούπολη», Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο http://www.protothema.gr/travelling/article/549791/kleinei-gia-toulahiston-10-hronia-to-grand-bazaar-stin-konstadinoupoli/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[2] Βλ. ΣΤΑΓΚΟΣ Αγγελος « ‘Εργαλείο’ για την Αγκυρα το προσφυγικό», Η Καθημερινή, Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.kathimerini.gr/843066/opinion/epikairothta/politikh/ergaleio-gia-thn-agkyra-to-prosfygiko, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[3] Βλ. ΣΤΑΓΚΟΣ Αγγελος, ο.π
[4] Βλ. haber7.com, ‘İstanbul Taksim’de patlama’, Κωνσταντινούπολη, 19 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.haber7.com/guncel/haber/1852132-istanbul-taksimde-patlama?wr=1, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 19/3/2016]
[5] Βλ. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ Γιώργος, «Κωνσταντινούπολη: Πολύνεκρη επίθεση κοντά την κατοικία του προξένου της Ελλάδας», Euronews, Αθήνα, 19 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://gr.euronews.com/2016/03/19/push-alert-istambul-blast/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 19/3/2016]
[6] Βλ. LETSCH Constanze, KHOMAMI Nadia and agencies, The Guardian (with Reuters and the Associated Press), Λονδίνο, 11 Οκτωβρίου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.theguardian.com/world/2015/oct/10/turkey-suicide-bomb-killed-in-ankara, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[7] Βλ. LETSCH Constanze, ‘Ankara car bomb: Turkish president vows to defeat terror after dozens killed’, The Guardian, Κωνσταντινούπολη, 14 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.theguardian.com/world/2016/mar/13/people-killed-explosion-ankara-park-turkey-reports, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης : 16/3/2016]
[8] Βλ. ΜΠΑΝΟΥΤΣΟΣ Ανδρέας, «Η Ισλαμιστική Δικτατορία του «Σουλτάνου» Ερντογάν», ΚΕΔΙΣΑ, Αθήνα, 7 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://kedisa.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CE%AC/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[9] Βλ. MALSIN Jared, ‘Turkey’s Ruling Party Wins Parliamentary Elections.’ TIME, Νέα Υόρκη, 1 Νοεμβρίου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://time.com/4095829/turkey-akp-wins-elections/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[10] Βλ. BBC NEWS, ‘Turkey election: Ruling AKP regains majority’, Λονδίνο, 2 Νοεμβρίου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.bbc.com/news/world-europe-34694420, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[11] Βλ. ΑΣΠΡΙΑΔΗΣ Νεόφυτος, «Πώς οι βομβιστικές επιθέσεις αυξάνουν την
επιρροή του Ερντογάν στην Τουρκία» Onalert.gr, Αθήνα, 14 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.onalert.gr/stories/pws-oi-bombistikes-epitheseis-afksanoun-thn-epiroh-tou-erdogan/48531, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[12] Βλ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Βασίλης, «Η τυχοδιωκτική και επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», ΚΕΔΙΣΑ Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://kedisa.gr/%CE%B7-%CF%84%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[13] Βλ. LETSCH Constanze, ‘Ankara car bomb: Turkish president vows to defeat terror after dozens killed’’, ο.π
[14] Βλ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Παραμένει κλειστή η γερμανική πρεσβεία στην Τουρκία», Αθήνα, 19 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.kathimerini.gr/853571/article/epikairothta/kosmos/paramenei-kleisth-h-germanikh-presveia-sthn-toyrkia, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 20/3/2016]
[15] Βλ. ΜΠΑΝΟΥΤΣΟΣ Ανδρεας, ο.π
[16] Βλ. OSBORNE Samuel, ‘Ankara bombing: Facebook post asking “You were Charlie, you were Paris. Will you be Ankara?’ is widely shared’ The Independent, 14 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/ankara-explosion-facebook-post-asking-you-were-charlie-you-were-paris-will-you-be-ankara-is-widely-a6929871.html, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[17] Βλ. BBC Monitoring, ‘Turkey v Syria’s Kurds v Islamic State’, Λονδίνο, 19 Φεβρουαρίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-33690060, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[18] Βλ. BBC NEWS, ‘Who are the Kurds?’, Λονδίνο, 14 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29702440, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[19] Βλ. BBC NEWS, ‘Who are the Kurds?’ο.π
[20] Βλ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Βασίλης, ο.π
[21] Βλ. DAILY SABAH (WITH AGENCIES), ‘PYD/YPG terrorist group to declare a federal region in northern Syria, spokesman says’, Κωνσταντινούπολη, 16 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.dailysabah.com/diplomacy/2016/03/16/pydypg-terrorist-group-to-declare-a-federal-region-in-northern-syria-spokesman-says, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[22] Βλ. ESCOBAR Pepe, ‘Europe’s Faustian Pact with the Sultan’, Μόσχα, 14 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.strategic-culture.org/news/2016/03/14/europes-faustian-pact-with-the-sultan.html, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[23] Βλ. DIXON H. ‘Turkey’s economy threatened on many fronts’, Reuters, 7 Δεκεμβρίου 2015. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://blogs.reuters.com/hugo-dixon/2015/12/07/turkeys-economy-threatened-on-many-fronts/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 8/1/2016]
[24] Βλ. ORLOV Alexander, ‘Turkey Would Soon be Submerged into Chaos’, New Eastern Outlook, Μόσχα, 12 Μαρτίου 2016.[Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο:
http://journal-neo.org/2016/03/12/turkey-would-soon-be-submerged-into-chaos/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης : 16/3/2016]
[25] Βλ. Hürriyet, ‘Access to social media cut in Turkey after Ankara terror attack’,  Άγκυρα, 13 Μαρτίου 2016. [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://www.hurriyetdailynews.com/access-to-social-media-cut-in-turkey-after-ankara-terror-attack.aspx?pageID=238&nID=96406&NewsCatID=509, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 16/3/2016]
[26] Βλ. IVANOV Stanislav,‘Provocation and Arm-Twisting — the Core Methods of Turkey’s Foreign Policy’ New Eastern Outlook, 29 Ιανουαρίου 2016 [Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο: http://journal-neo.org/2016/01/29/provocation-and-arm-twisting-the-core-methods-of-turkey-s-foreign-policy/, τελευταία ημερομηνία πρόσβασης: 13/2/2016]

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εξαίρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες προκαλώντας τον θάνατο περίπου 26 ανθρώπων, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έχουν γίνει γνωστοί μέχρι στιγμής.

"Το ΙΚ θα σας αναγκάσει να το ξανασκεφτείτε χιλιάδες φορές προτού ενθαρρυνθείτε να σκοτώσετε ξανά μουσουλμάνους και να ξέρετε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν τώρα ένα κράτος που τους υπερασπίζεται", γράφει ένας υποστηρικτής του ΙΚ στο Twitter.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

"Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

"Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες", πρόσθεσε ο Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Belga News μετέδωσε ότι στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Η βρετανική αστυνομία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.

Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.
«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Αστυνομικούς αναπτύσσει η Γαλλία στα σύνορα και στα μέσα μεταφοράς

Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις "σοβαρές επιθέσεις" στις Βρυξέλλες.

"Βρισκόμαστε σε πόλεμο" και "απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών", δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια "εξαιρετικά υψηλή" απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ισλαμική αθλιότητα στη Βόρεια Ελλάδα... 
ΜΗΝ τους ανέχεστε!

Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ρεζιλεύει τη χώρα, πρέπει να ξυπνήσει από τη βαρύτατη ιδεοληπτική της προσέγγιση σε όλα, διότι ο ελληνικός λαός δεν διαθέτει τον χρόνο που χρειάζονται για να ξυπνήσουν και δεν θα γίνουμε πρώτα Βρυξέλλες για να αποφασίσουν να κινηθούν.

Δείτε από τοπικό μέσο ενημέρωσης στην Ελευθερούπολη ένα απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί αμέσως, με σύλληψη του όποιου φιλοξενούμενου αληταρά που είχε το θράσος να απαιτεί να υπαγορεύσει τα δικά του πιστεύω, ακόμα δεν μπήκε μέσα στην Ελλάδα.

Να τους συλλάβουν για προσβολή θρησκευτικών συμβόλων και να προβούν με κάθε τρόπο σε ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΥΓΜΗΣ, για να καταλάβουν όσοι έρχονται ότι μπαίνουν σε κράτος και όχι στο σκορποχώρι που είχαν πάντα στο θολό μυαλό τους κάποιοι από τους κουλτουριάρηδες της κακιάς ώρας που κυβερνούν την Ελλάδα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας της.

Δείτε το εξοργιστικό θέμα:

Πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει στην Ορθόδοξη μικρή κοινωνία της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου τα πρωτόγνωρα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα εν μέσω Σαρακοστής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας από φανατικούς πρόσφυγες μουσουλμάνους οι οποίοι αποκαθήλωσαν με μία προκλητική ενέργεια την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης στο οποίο φιλοξενούνται και σιτίζονται τις τελευταίες εβδομάδες 209 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Μπροστά στα έντρομα μάτια εθελοντών και δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έλειπε η εικόνα της Παναγίας και παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, με την επικράτηση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Τα ακραία και προκλητικά μουσουλμανικά στοιχεία δεν δίστασαν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές να απαιτήσουν ακόμα και από τον ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου να μην χτυπά τις καμπάνες γιατί ο ήχος τους, προκαλεί τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν ακόμα και να ποδοπατήσουν μην κάνοντας αποδεκτές τις λειτουργιές (πρόσφορο) που εστάλησαν από την Μητρόπολη Ελευθερούπολης προς σίτισή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου έθεσε καταληκτική ημερομηνία φιλοξενίας των προσφύγων την 31η Μαρτίου προκειμένου να αποδοθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Ελευθερούπολης και πάλι στη νεολαία και στους αθλητικούς συλλόγους ενώ η έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς κυβέρνησης είναι εμφανής μιας και κανείς δεν γνωρίζει το που θα οδηγηθούν οι 209 περίπου πρόσφυγες.

H Εκκλησία διαψεύδει την πρόκληση των μεταναστών...! Ποιός ψεύδεται;

Η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως διαψεύδει το δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που ήθελε τους πρόσφυγες να αποκαθηλώνουν την εικόνα της Παναγίας και να απαιτούν να σταματήσουν οι κωδωνοκρουσίες διότι αυτές προσβάλλουν την θρησκευτική τους πίστη, αλλά και ότι μουσουλμάνοι πρόσφυγες ποδοπάτησαν προσφορά της Μητρόπολης.

Προτού παραπέμψουμε στη δήλωση της Μητρόπολης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κάνει μεγάλη εντύπωση το πώς είναι δυνατό η μια πλευρά να λέει «άσπρο» και η άλλη «μαύρο». Λυπούμαστε δε που θα τους στενοχωρήσουμε, όμως ένα τηλέφωνο για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει υπόσταση ή όχι το θέμα, δεν παρήγαγε αρνητικό αποτέλεσμα, δίνοντας ξεκάθαρα την εντύπωση ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της τοπικής εφημερίδας που δημοσίευσε το ρεπορτάζ και δεν θα θέλαμε να διαπιστωθεί πολιτική παρέμβαση στη διάψευση που εξέδωσε η τοπική Μητρόπολη, ή αυτόνομη πρωτοβουλία προάσπισης της πολιτικής ορθότητας. Διότι αν επιμένει η εκκλησία, τότε θα πρέπει να κινηθεί νομικά με βάση τον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει διάφορα…

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης:

Όσον αφορά δημοσίευμα της εφημερίδος Νεάπολις – Καβάλας την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016, που αναφέρεται στο ότι οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες οι οποίοι και διαμένουν προσωρινά στο κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, «απαίτησαν» από τον Ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού της πόλεως, να σταματήσει τις κωδωνοκρουσίες διότι αυτές προσβάλλουν την θρησκευτική τους πίστη καθώς και ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες ποδοπάτησαν πρόσφορα που η Μητρόπολη τους απέστειλε για την σίτιση τους, η Ιερά Μητρόπολη διαψεύδει κατηγορηματικώς την εν λόγω είδηση ως απολύτως ανακριβή.

Ουδέποτε ενοχλήθηκαν οι εφημέριοι του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου για το κτύπημα της καμπάνας από τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, εξάλλου η απόσταση του Ναού από το κλειστό στάδιο φιλοξενίας είναι τέτοια που δεν ακούγεται ευκρινώς σε αυτή την απόσταση.

Ουδέποτε η Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως διέμεινε «πρόσφορα» για την σίτιση των προσφύγων.

Όσον αφορά την εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται αναρτημένη εντός του κλειστού γυμναστηρίου, γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στον χώρο αυτό εξ αρχής.

Ο δε σεβασμός των προσφύγων προς τους Ιερείς που διακονούν στη φιλοξενία των είναι αυταπόδεικτος. Εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη τους για την συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζωής τους.

Πριν από αυτή τη περίεργη δημοσίευση, θα περιμέναμε την επικοινωνία της εφημερίδος προς την Ιερά Μητρόπολη ώστε να μην χρειαστεί να προβούμε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

Παρακαλούμε δε τον διευθυντή της εφημερίδας Νεάπολις για την δημοσίευση του ως άνω δελτίου στην ιστοσελίδα και την εφημερίδα προς αποκατάσταση της αλήθειας.


Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου