Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατηγός Κωσταράκος: Τουρκικές υβριδικές επιχειρήσεις στα σύνορα


«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξαναγκάζοντας την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις» σημειώνει ο στρατηγός και υπογραμμίζει όμως ότι η Άγκυρα έκανε λάθος στις εκτιμήσεις της για τον διχασμό των Ελλήνων

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στα Social Media, o πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Μιχάλης Κωσταράκος, σημειώνει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες μια εισβολή υβριδικής μορφής με την οποία εκτιμά θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και θα εξαναγκάσει την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις.

Ο στρατηγός Κωσταράκος σημειώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμοποίησουν τα όπλα τους απέναντι στα γυναικόπαιδα και σημειώνει με έμφαση ότι η Άγκυρα υπερεκτίμησε τις εικόνες στα νησιά με τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ νησιωτών και ΜΑΤ. « Φαίνεται ότι έκαναν λάθος στη εκτίμηση τόσο για το διχασμό όσο για και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:


«​Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δέχεται μια υβριδική εισβολή στον Έβρο και στα νησιά. Yβριδικές επιχειρήσεις είναι αυτές στις οποίες οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν συγχρόνως και κατά την κρίση τους ολόκληρο το φάσμα των μέσων που έχουν στη διάθεση τους. Αυτό περιλαμβάνει στρατιωτικά συμβατικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, πληροφοριακά και προπαγανδιστικά μέσα, αλλά και ανορθόδοξες ή και τρομοκρατικές τακτικές με πειθαναγκασμό, με ενδεχόμενη χρήση ελεγχόμενης ή ανεξέλεγκτης βίας, εγκληματικές πρακτικές, ψυχολογικές επιχειρήσεις και κυβερνοπόλεμο αλλά και οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα παρουσιασθεί, με σκοπό την επίτευξη των τεθέντων στόχων.

​Ο Πρόεδρος Ερντογάν στα πλαίσια της προσπάθειας του για την ανάδυση της Τουρκίας σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη αλλά και του ιδίου σε κυρίαρχη μορφή στην τουρκική ιστορία, προχώρησε στην εργαλειοποίηση των βασικών και κυρίαρχων δυνατοτήτων ή υβριδικών εργαλείων (ή και «όπλων» θα μπορούσαμε να πούμε) που κατά τη γνώμη του διαθέτει στην εργαλειοθήκη της η Τουρκία. Αυτά είναι γνωστά για την Τουρκία , σαν « τα τρία m»: Μigrants, Μilitary, Μosques δηλαδή στα ελληνικά: Μετανάστες, Ένοπλες Δυνάμεις και Τζαμιά. Αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα συνήθως χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, με το ένα να συμπληρώνει το άλλο ή και τα δυο υπόλοιπα.

​Η Τουρκία υπό τη ηγεσία του Ερντογάν και ακολουθώντας το παράδειγμα του Πούτιν στην Κριμαία έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα να εκτελεί Υβριδικές επιχειρήσεις προς όλες τις γειτονικές της χώρες. Οικονομική, αναπτυξιακή, εκπαιδευτική, θρησκευτική και διπλωματική βοήθεια και υποστήριξη προς τα κράτη των Βαλκανίων με ισχυρή μουσουλμανική πλειοψηφία (Βοσνία, Αλβανία και Κόσσοβο) αλλά και προς τη Σομαλία και το Σουδάν, στην Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Παράλληλα μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις και ενέργειες, εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις διά αντιπροσώπων στη Συρία και στη Λιβύη. Οι αντιπρόσωποι μπορεί να είναι Σύριοι αντικαθεστωτικοί, Ισλαμιστές αντάρτες, Λίβυοι ισλαμιστές μισθοφόροι, ή ακόμα και τα υπολείμματα του Ισλαμικού κράτους. Όλοι ενεργούν για την επίτευξη των στόχων της Τουρκίας.

​Απέναντι στην Ελλάδα, οι στρατιωτικές απειλές, οι παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, η απειλητική φρασεολογία, οι επιδείξεις δύναμης και επιθετικής πολιτικής, και οι συνεχείς παραβιάσεις εθνικής κυριαρχίας συνδυάστηκαν πρόσφατα με ανεξέλεγκτη αποστολή προσφύγων και μεταναστών που παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδος, μια εισβολή υβριδικής μορφής που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξαναγκάζοντας την Αθήνα και τις Βρυξέλλες να υποκύψουν στις τουρκικές γεωπολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα συνοχής, οικονομίας και ασφάλειας στην Ελλάδα. Είναι αυταπόδεικτη λοιπόν η εισβολή, και είναι υβριδική γιατί γίνεται από άοπλους πολίτες. Η υβριδική εισβολή είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο χειρότερος ″εφιάλτης". Ο εχθρός δεν επιτίθεται με αποβατικές δυνάμεις, πυρά και αεροπορία αλλά με αθώους και άοπλους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν κρατάνε πολυβόλα και τυφέκια αλλά μωρά, και αντί για σχηματισμούς μάχης είναι οικογένειες με γυναικόπαιδα. Τα όπλα μας είναι άχρηστα για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Δεν πρέπει, εφόσον είναι δυνατόν, να χυθεί ούτε σταγόνα αίμα. Δική τους ή δική μας. Η αστυνομία και το λιμενικό είναι και εδώ στην πρώτη γραμμή και πρέπει να τους υποστηρίξουμε, λαός και ένοπλες δυνάμεις, για την επιβολή των αποφάσεων της κυβέρνησης και την αναχαίτιση της εισβολής.

Με την υβριδική αυτή επιχείρηση, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει τη συνήθη τουρκική τακτική που αφήνει στον αντίπαλο δύο μόνο επιλογές: Να συμφωνήσει με τις ενέργειες, τις απαιτήσεις και τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Άγκυρα ή να αντιμετωπίσει κάποιο από τα “τρία m”: Τους μετανάστες (το ένα m – migrants) με άνοιγμα των τουρκικών συνόρων και μαζική και ανεξέλεγκτη αποστολή τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ή ακόμη και τις πολυπληθείς Ένοπλες Δυνάμεις της (το έτερο m – military) ενδεχομένως στο μέλλον, στα πλαίσια μίας άμεσα εκμεταλλεύσιμης και κεφαλαιοποιούμενης κρίσης που θα αναθεωρήσει την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

​Και η επιλογή του χρόνου της εκδήλωσης της εισβολής κατά τη γνώμη μου είχε υβριδικά κριτήρια. Η δυσχερής θέση της Τουρκίας στη Συρία, οι σημαντικές και ξαφνικές απώλειες στο Ιντλίμπ σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις στα ελληνικά νησιά μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ που υπερεκτιμήθηκαν σαν σημείο βαθιάς εμφύλιου διχασμού μεταξύ των Ελλήνων, και το παγκόσμιο μούδιασμα εξαιτίας του κορωνοιού οδήγησαν την τουρκική ηγεσία στην επιλογή αυτού του διαστήματος για την εκδήλωση της εισβολής. Φαίνεται όμως ότι έκαναν λάθος στη εκτίμηση τόσο για το διχασμό όσο για και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η υβριδική εισβολή λοιπόν είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ας είμαστε αποφασιστικοί αλλά και πολύ προσεκτικοί, γιατί οι αντίπαλοι μας είναι αποφασισμένοι χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και δεν έχουν -ποτέ δεν είχαν- καμία διάθεση συμβιβασμού ή συνδιαλλαγής».

‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Απόλυτα τεκμηριωμένη ή ανάλυση τού στρατηγού. Είναι αλήθεια ότι τό ισλάμ δυστυχώς έχει εισχωρήσει στήν πατρίδα μας. Καμουφλαρισμένο μέ τήν "αθώα" στολή τού πρόσφυγα. Μέ τήν μέθοδο τής "τακίγια" [όσο είναι λίγοι νά φαίνονται συμπαθείς καί ακίνδυνοι]. Όμως σιγά σιγά ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ. Άγριο καί γεμάτο μίσος γιά εμάς τούς γηγενείς Έλληνες. Μάς πήραν κόμματια τής πρωτεύουσας .Θέλουν νά καταλάβουν καί τήν χώρα μας ολόκληρη. Αυτές τίς δύσκολες ώρες . Ή πατρίδα μας υφίσταται μιά έπίθεση καί μιά έφοδο στά ανατολικά σύνορα μας. Αντιστεκόμαστε υπερασπιζόμενοι οί ΕΔ αστυνομία,ακρίτες ,Θρακιώτες, νησιώτες. Όμως πρέπει νά τό καταλάβουμε ό ΕΒΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ! Δύσκολη ή απτελεσματική φυλαξή του. Καί όμως υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής¨: ΕΠΑΝΑΡΚΟΚΘΕΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Όπου μέ περισσή σπουδή καί χρήματα αφαίρεσε ό ΓΑΠ καί χρηματοδότησε γι αυτό "εθνικό" έργο ΜΚΟ τού περιέργου Αλεξ Ρόντος. Κατ'εντολή Σόρος ή αποναρκοθετηση του Έβρου.Καί τώρα τήν βρίσκουμε μπροστά μας! Τό επαναλαμβάνω γιά νά μήν τό λησμονούμε. Ή Τουρκία καί τό Ισλάμ μάς έχει κηρύξει έναν υβριδικό πόλεμο. Καί θά μάς χτυπήσει καί στά μετόπισθεν. ΈΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΊ ΘΉΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ! Σύμφωνα μέ πληροφορίες χθές τά μεσάνυχτα όμάδα 400 μεταναστών επιχείρησε νά επιβιβαστεί. Στό μεταμεσονύκτιο δρομολόγιο τού τραίνου Αθήνα -Αλεξανδρούπολη. Ή παρατηρηκότητα τών σιδηροδρομικών έσωσε τήν κατάσταση καί ειδοποίησαν τά ΜΑΤ.. Θά πήγαιναν νά υπερασπιστούν τά "αδέρφια "τους. Πώς ; Μά βέβαια χτύπωντας από πίσω αστυνομία καί ΕΔ. Καθαρή δηλαδή καταδρομική επιχείρηση. Ό έχθρος εντός τών πυλών. Φόβαμαι ότι θά πρέπει στίς πόλεις μας νά σχηματίσουμε μονάδες αυτοάμυνας[ πολιτοφυλακή].Ίσως πολύ πολύ σύντομα θά είναι απαραίτητες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φιλε Πανο, αυτοι οι 400 "μεταναστες" θα απελαθουν ή θα υποστηριχθουν απο τους προδοτες

  "αντιφασιστες", "αντιρατσιστες" και δεν συμμαζευεται;

  Οι Εισαγγελεις θα αναλαβουν τις ευθυνες τους;

  Πολιτικες και ποινικες ευθυνες για τα προδοτικα καθαρματα που απαιτουν μεχρι και σημερα

  καταργηση συνορων θα υπαρξουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συνέλληνα Πάνο, μιλάς με τη σοφία του αληθινού Έλληνα Πατριώτη. Σε όλα σου τα σχόλια εξωτερικεύεις αυτή τη σοφία.Και δεν υπήρξε σχόλιο σου με το οποίο να μη συμφωνώ απόλυτα.

  Η πρόταση που κάνεις είναι καίρια και μπορεί να σώσει τον Ελληνισμό. Ομάδες άμυνας σε κάθε γειτονιά, περιοχή, κοινότητα, πόλη. Και αυτές οι ΟΜΑΔΕΣ ΑΜΥΝΑΣ πρέπει να οργανωθούν ΤΩΡΑ! Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο. Και αυτό δεν είναι υπερβολή.

  Ας έρθουμε σε επαφή με γείτονες μας που είμαστε βέβαιοι ότι θέλουν να σώσουν την οικογένειά τους και ας αρχίσει κάποια οργάνωση. Πολύτιμο θα είναι να υπάρχουν απόστρατοι του στρατού ή της αστυνομίας, που να συνεργαστούν με τις μικρές ομάδες ώστε να οργανώνονται, με κοινή δράση, ευρύτερες περιοχές.

  Όσο για την επαναναρκοθέτηση παραποτάμιων περιοχών του Έβρου, είναι η μόνη σίγουρη, ασφαλής (κανείς δε θα προσπαθήσει να μπει ούτε πόντο προς τα μέσα) και με ελάχιστα κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό, λύση.
  Αν συμβεί εξέγερση του εσωτερικού μουσουλμανικού στοιχείου, (υπερβέβαιο σε περίπτωση που η Τουρκία μας κηρύξει ανοιχτά πόλεμο) τότε δε θα επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό αστυνομίας,στρατού, πολιτών, να προστατεύσει το σύνορο της θράκης γιατί θα υπάρχουν ανάγκες για άμυνα παντού, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. Τότε το μέτωπο αυτό θα σπάσει και θα μπουκάρει "προσφυγικός" στρατός στο εσωτερικό της πατρίδας μας. Μόνον νάρκες μπορούν να μας σώσουν οριστικά από την εισβολή του στρατού του Έρντογάν στην παραμεθόριο της Θράκης μας!

  Αυτός ο πανούργος Ερντογάν γι αυτό τους κρατάει κοντά στα σύνορα. Το πράγμα μιλάει, φωνάζει μόνο του, για όσους έχουν αυτιά και προσοχή τεντωμένα να αφουγκράζονται τα επερχόμενα, που φθάνουν με δυνατό καλπασμό!

  Για το τείχος που ψιθυρίζεται ως λύση, δεν νομίζω ότι υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί, γιατί ο Ερντογάν αν είναι να μας επιτεθεί, εκεί γύρω στο Πάσχα μας, θα επιτεθεί. Για να δώσει και "μουσουλμανικό", δηλαδή αντιχριστιανικό, συμβολισμό την επίθεση!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Ζουγανέλης:Oπως σας προανέφερα Land Mines (τις κοινές νάρκες) η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν υπογράψει τη σύμβαση της Οττάβα και δεν τις χρησιμοποιούν. Η Ελλάδα έχει αφαιρέσει τις νάρκες απο τον Εβρο, όπως προκύπτει απο επερώτηση Αϊβαλιώτη, πρώην βουλευτή, απο το 2014 περίπου αλλά και η Τουρκία.

   Τη συνθήκη της Οττάβα δεν την υπέγραψαν ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν και Πακιστάν… Οι δύο πρώτες προσπάθησαν και κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα νέο είδος νάρκης που να μην έρχεται σε αντίθεση με όσα έχουν συμφωνηθεί με τη σύμβαση της Οττάβα. Ετσι έφτειαξαν έξυπνες νάρκες που μπορούν να αναλύουν δεδομένα απο τη γύρω τους περιοχή και δίνουν σήμα στον χρήστη, απο οποίο διαφαίνεται αν είναι όχημα ή άνθρωπος, φίλος ή εχθρός. Η νάρκη αυτη χρειάζεται την άδεια του χρήστη για να εκραγεί και δεν εκρήγνυται μόνη της. zcode-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post.html?fbclid=IwAR32_ps-8F7lvEl89kYowc0D76vc7FFB1VFRVjl1pMwlWclkXfQ3x5FaN-U

   Διαγραφή
 4. Οι διάφορες παρόμοιες συνθήκες δεν είναι υπέρτερες του αγαθού της ασφάλειας και ελευθερίας μιας χώρας. Όταν,λοιπόν, αυταπόδεικτα, κινδυνεύει παραβιάζονται.
  Διάβασα όμως κάπου για ένα άκρως αποτελεσματικό και ακίνδυνο για τη ζωή όπλο για την απώθηση κάθε εισβολέα από τα σύνορα: Ακουστική Συσκευή (υπερήχων) Μεγάλης Ακτίνας https://en.wikipedia.org/wiki/Long_Range_Acoustic_Device
  Αλλά μου γεννήθηκε η εξής απορία: τι γίνεται αν τη χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]