Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Μαΐ 2015

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα εξακολουθεί και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δηλαδή της βορειοατλαντικής συμμαχίας που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, δεν θα της επιτραπεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να στραφεί προς άλλες γεωπολιτικές κατευθύνσεις, διατυπώνει σε ένα σημαντικό του άρθρο στην ρωσική εφημερίδα Pravda, ο Dr Marc Faber, εκδότης του Gloom Boom and Doom Report, (μια σημαντική παγκόσμια οικονομική έκδοση που κατευθύνει διεθνείς επενδυτές).

Όπως αναφέρει ο Dr Faber, το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση ένα ελληνικό defaults, το οποίο θα προκαλέσει αλυσιδωτές «σεισμικές» αντιδράσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το κυριότερο, θα δώσει το οριστικό έναυσμα στην Ελλάδα να αλλάξει γεωπολιτικές κατευθύνσεις, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα και εξόχως αρνητικά την βορειοατλαντική συμμαχία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικανό οικονομικό και γεωπολιτικό αναλυτή, αυτή την στιγμή έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία καθώς αποτελεί μια γέφυρα και ένα βασικό άξονα σύνδεσης της Μαύρης θάλασσας με την Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με οποιαδήποτε κόστος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να αποχωρήσει, γιατί αυτό θα έχει καταλυτικές αρνητικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Πέραν τούτου, όπως τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής στο άρθρο του, είναι γνωστό πως τον τελευταίο καιρό η Ρωσία και η Κίνα έχουν διεισδύσει στην Ελλάδα προτείνοντας εναλλακτικές διεξόδους για να λυθεί το οικονομικό της πρόβλημα με την ανάλογη στροφή της χώρας προς τις δυνάμεις αυτές, που δραστηριοποιούνται ανταγωνιστικά προς της ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένεκα τούτου όσοι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, (όπως ο κ Σόϊμπλε), που με την στάση τους σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το λιγότερο επιπόλαιοι γιατί με τον τρόπο τους ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως για το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το επιτρέψουν οι ΗΠΑ.

Σε όλα αυτά εμείς σχερτικά με το άρθρο αυτό εκείνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της και πιστεύει στην ανεξαρτησία της, πρέπει να δρα αποκλειστικά και μόνο με βάση τα εθνικά της συμφέροντα. Και κυρίως να εκμεταλλευτεί βάσει των εθνικών της συμφερόντων αυτή την γεωπολιτική αξία που ήδη της αναγνωρίζουν πολλοί έγκυροι διεθνείς αναλυτές. Κάποτε θα πρέπει να δείξουμε πως η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND στέλνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών δεδομένων και κειμένων κάθε μήνα στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της, που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη κλίμακα της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα κατασκοπείας, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.

Ορισμένοι επικριτές της συνεργασίας αυτής κατηγορούν τους συνεργάτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι έδωσαν το πράσινο φως στην BND να βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικά πρόσωπα. Υποστηρίζουν επίσης ότι Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ψέματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2013 σχετικά με την προοπτική μιας αμοιβαίας “συμφωνίας μη κατασκοπείας” μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο αρχίζει να πλήττει τη δημοτικότητα της Μέρκελ, το γραφείο της οποίας έχει την αρμοδιότητα να επιβλέπει τις υπηρεσίες κατασκοπείας. Επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα, η Die Zeit Online ανέφερε σήμερα ότι από τα περίπου 220 εκατομμύρια πακέτα μεταδεδομένων που συγκεντρώνονται καθημερινά, περίπου 1,3 δισεκ. στέλνονται κάθε μήνα στην NSA.

Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνεται υλικό από τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα, όπως ο χρόνος και η διάρκεια των κλήσεων, όχι όμως και το ακριβές περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δίνεται προτεραιότητα σε ακατέργαστο υλικό από ξένες επικοινωνίες που προέρχονται από ζώνες κρίσεων.

“Είναι αμφίβολο το αν η πρακτική αυτή καλύπτεται από τη γερμανική νομοθεσία” σημειώνει η Die Zeit επικαλούμενη έναν αξιωματούχο της BND που είναι αρμόδιος για την προστασία των δεδομένων.
Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας απέφυγε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα. Την περασμένη εβδομάδα πηγές των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριζαν ότι η BND δεν παρακολουθεί πλέον τη δραστηριότητα στο Ίντερνετ για λογαριασμό της NSA.

Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κυρίως λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και, παλαιότερα, η ναζιστική Γκεστάπο. Οι αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις που έκανε η NSA στη Γερμανία προκάλεσαν κατακραυγή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Και οι τρεις ήταν... ανεπανάληπτα καταστροφικοί
Σημίτης εναντίον Τσοχατζόπουλου
Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά τα λεφτά περισσότερα...

Αιχμηρός κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου εμφανίστηκε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός Εθνικης Άμυνας για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Παρών στο δικαστήριο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν ξέρω αν στην προκειμένη περίπτωση έγινε δωροδοκία, αποδείχθηκε ότι έγινε. Ξέρω ότι χωρούσε δωροδοκία και πριν και μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ΚΥΣΕΑ», ήταν μια από τις φράσεις που επανέλαβε αρκετές φορές, ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Εθνος, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος χαιρέτισε το δικαστήριο όταν ανέβηκε στο βήμα και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στη συνείδησή του, τόνισε με την έναρξη της κατάθεσής του ότι επιθυμεί να συμβάλει στην απονομή δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και ότι η γνώση του προέρχεται απ’ όσα έχει διαβάσει στον Τύπο.

Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το γεγονός των Ιμίων ήταν «καθοριστικό» για την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπογράμμισε επίσης, αναλύοντας τη λειτουργία και τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ, ότι το όργανο επί της ουσίας αποφάσιζε επί ενός φακέλου και της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού χωρίς να υπεισέρχεται σε τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες ήταν αρμοδιότητα των επιτροπών, των αρχηγών των σωμάτων και βεβαίως του υπουργού.

Διευκρίνισε επίσης, ότι, η δυνατότητα του ΚΥΣΕΑ ήταν να απορρίψει μία επιλογή για λόγους οικονομικούς ή στρατηγικής πολιτικής αλλά όχι και να αποφανθεί περί της καταλληλότητας και της διαλειτουργικότητας του όπλου για το οποίο άλλωστε, κάθε φορά, υπήρχαν οι σχετικές εισηγήσεις στο φάκελο.

Ο κ. Σημίτης κατέθεσε επίσης ότι μετά τα Ίμια και αφού έγιναν διπλωματικές προσπάθειες, εξομαλύνθηκε η κατάσταση με την Τουρκία, οπότε το 2001 η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό των αγορών παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, την περίοδο της θητείας του ως πρωθυπουργός δεν ήταν απολύτως τίποτα γνωστό περί δωροδοκιών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά το 2007, όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν οι γνωστές δίκες για χρηματισμό αξιωματούχων.

Αντιδράσεις από την υπεράσπιση

Όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης «είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα».
Στην ερώτηση του Προέδρου του δικαστηρίου για το αν «μπορεί να δωροδοκηθεί ο υπουργός εφόσον το ΚΥΣΕΑ λαμβάνει την απόφαση αγοράς», ο μάρτυρας απάντησε: «Κάλλιστα χωρεί η δωροδοκία. Υπάρχει δυνατότητα. Εδώ, έγινε δωροδοκία», προκαλώντας τις αντιδράσεις της υπεράσπισης ότι ο μάρτυρας αποφάνθηκε ενώ αυτό ψάχνει το δικαστήριο.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας τι εννοούσε με τη «δυνατότητα» δωροδοκίας, «οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται κατά περίπτωση από τα υλικά αλλά και από τη διαπραγμάτευση που γίνεται. Αυτά είναι ελέγξιμα από επιτροπές. Εδώ, όπως απεδείχθη ή προέκυψε –για να μην αντιδράσει η υπεράσπιση- υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα: σε μέλη των επιτροπών, στον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών και σε ανώτατο επίπεδο στον ίδιο τον υπουργό».

Στο σημείο αυτό παρενέβη και πάλι ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου κ. Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος είπε στον μάρτυρα: «Δεν είναι θέσφατο κύριε, αυτό ψάχνουμε», για να λάβει απάντηση από τον κ. Σημίτη: «Έμαθα πως δύο κατηγορούμενοι ομολόγησαν». Ο συνήγορος απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι δωροδοκία μπορεί να συμβεί στο πριν και στο μεταγενέστερο στάδιο του ΚΥΣΕΑ, αναφέροντας στο δικαστήριο: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν τεχνικά θέματα. Για παράδειγμα, το αεροπλάνο πρέπει να γίνει έτσι. Εκεί, μπορεί να χωρέσει δωροδοκία».

Σε ερώτηση της προέδρου εάν συγκεκριμένα στην προμήθεια των TOR M1 και των υποβρυχίων έγινε δωροδοκία, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Διευκρίνισε επίσης στο δικαστήριο ότι μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να θυμάται τις συζητήσεις που έγιναν στο ΚΥΣΕΑ για τα συγκεκριμένα όπλα. «Για τα υποβρύχια ωστόσο, θυμάμαι ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να γίνει συμπαραγωγή των όπλων αυτών με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς κρίθηκε ότι αντικειμενικά δεν μπορούσε άλλο ναυπηγείο της χώρας να συμμετέχει στο συγκεκριμένο έργο».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι στην οκταετία της διακυβέρνησής του, συνολικά το ΚΥΣΕΑ είχε συνεδριάσει 44 φορές ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204. Και επανέλαβε ότι το ΚΥΣΕΑ «δεν μπορεί να αγοράσει το όπλο Χ εάν δεν το προτείνει το υπουργείο».

Εντονοι διάλογοι

Κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων προς τον κ. Σημίτη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου, που του αφαίρεσε τον λόγο, καθώς όπως του είπε «δεν υποβάλλετε ερώτηση, αλλά κάνετε απολογία».

Αντιδρώντας ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός φώναζε στην αίθουσα ότι τελεί υπό απαγόρευση για «στημένη και κατασκευασμένη κατηγορία» ενώ σε έντονο ύφος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

Τα όσα ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος απευθυνόμενος στον ενικό στον κατηγορούμενο, νευριασμένος, του είπε: «Όπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη δίκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγιναν τα μύρια όσα. Αυτά θα έπρεπε να τα έχεις αναφέρει».

Λίγο πριν, ο Κ. Σημίτης είχε απαντήσει σε έντονο ύφος και σε ερωτήσεις της υπεράσπισης του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. «Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε. Αν έκανε αυτά που του καταλογίζονται κακώς τα έκανε».

Φανερά δε εκνευρισμένος από ερωτήσεις της υπεράσπισης, που αφορούσαν στον έλεγχο που ασκεί ο πρωθυπουργός στο έργο και σε επιλογές των υπουργών του απάντησε: «Με καλέσατε εδώ για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα, να δημιουργήσετε κάποιο επεισόδιο…».

«Δεν σας κάλεσα εγώ, αλλά το σεβαστό δικαστήριο» του απάντησε ο εκ των υπερασπιστών του κ. Τσοχατζόπουλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή με αιχμή την τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αγορά των ρωσικών ΤΟR-Μ1, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να έχουν επιλεγεί, καθώς δεν ήταν – όπως υποστηρίζουν- διαλειτουργικά όπλα.

«Δεν ήταν δική μου δουλειά αυτό και δεν αφορά το ΚΥΣΕΑ. Η αγορά των ΤΟR έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Το ΚΥΣΕΑ καλείται μόνο για πολιτικά θέματα όχι για τεχνικά» απάντησε ο κ. Σημίτης.

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κατηγόρησε τον συνήγορο ότι «παίζει παιχνίδια».

Πρόεδρος (προς τον κατηγορούμενο): Σας παρακαλώ, θα σας αποβάλλω.
Πολιτική Αγωγή: Εκπροσωπούμε το Δημόσιο, δεν παίζουμε παιχνιδάκια
Τσοχατζόπουλος: Δυστυχώς παίζουμε…
Πολιτική Αγωγή: Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πώς το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δισ. ευρώ από τη σύμβαση των υποβρυχίων;
Σημίτης: Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας να καταβάλλει στη συνέχεια αποζημίωση. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για ‘μένα;
Πολιτική Αγωγή: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό. Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1.
Σημίτης (έντονα): Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;
Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες για να επιτευχθεί ο πολιτικός του θάνατος.
Σημίτης: Δεν έχω άποψη.
Πολιτική Αγωγή: Υπέπεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δυσμένεια;
Σημίτης : Όχι, είχε την ίδια μεταχείριση με άλλους υπουργούς.
Πολιτική Αγωγή: Έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας;
Πρόεδρος: (προς τον μάρτυρα) Μην απαντάτε… Πολιτικές ερωτήσεις θα κάνουμε;
Πολιτική Αγωγή: Ο μάρτυρας όρισε τον κατηγορούμενο ως υπουργό Άμυνας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου τού Άκη Τσοχατζόπουλου, Λ. Κοτσαλή, ο κ. Σημίτης διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για περιπτώσεις δωροδοκίας. «Αν υπήρχε θα είχα αντιδράσει άμεσα» είπε και προσέθεσε πως «αν έγιναν πρόκειται για αθλιότητες και δεν έπρεπε να γίνει -είναι ντροπή».

«Το ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίζει για τιμές κ.λπ., παίρνει πολιτικές κατευθύνσεις» επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου Γ. Νικολάου, αν τότε είχε λάβει δυο φακέλους που αφορούσαν τα εξοπλιστικά, και προσέθεσε. «Είναι δυνατό να θυμάμαι αν ήταν δυο οι φάκελοι, δεν είχα άλλες δουλειές; Δεν αντιλαμβάνεστε το βάρος της ευθύνης μου και της δουλειάς μου».

Σε ερώτηση αν έχει κάνει έργο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε σε έντονο ύφος κουνώντας το δάχτυλο: «Δεν έχει καμία σημασία τι έργο έκανε. Αν έκανε αυτά που του καταλογίζουν κακώς τα έκανε»...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όταν μιλάμε παγίως για «έλλειψη κουλτούρας» στα θέματα ασφαλείας γενικά στη χώρα, δεν το λέει τυχαία. Το επιχείρημα είναι ότι απουσιάζει παντελώς η απαραίτητη εξειδικευμένη παιδεία που θα επιτρέψει την ταχεία υποχώρηση στερεοτυπικών πεποιθήσεων – καταλοίπων από περιόδους της ελληνικής Ιστορίας όπως η δικτατορία, που δεν αφήνουν τη χώρα να εκσυγχρονιστεί πραγματικά και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Ας δούμε το δημοσίευμα που αφορούσε την ΕΥΠ, μια υπηρεσία της οποίας ο ρόλος, από καταβολής κόσμου, είναι κομβικός για την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας.

Αυτό το απλό και παγκοσμίως κατανοητό, αδυνατούν να αντιληφθούν πάρα πολλοί εν Ελλάδι, η πλειοψηφία προερχομένων από τον χώρο της Αριστεράς. Αυτό εξηγείται ως αποτέλεσμα των ιδιαιτέρων βιωμάτων των Αριστερών στο παρελθόν, που διαπράττουν το σφάλμα να αποδίδουν στην αποστολή των μυστικών υπηρεσιών λειτουργίες που δε συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα, τη στοχοποίηση δηλαδή του «εσωτερικού εχθρού».

Τι δεν αντιλαμβάνονται όμως; Ότι ακριβώς το ίδιο συνέβαινε και συμβαίνει και στην αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή δεν υπήρχε πολιτική κυριαρχία της «Δεξιάς» (η οποία προέβαινε σε κατάχρηση των εξουσιών που έχει μια υπηρεσία πληροφοριών, καθώς προτεραιότητα ήταν η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων), αλλά της «Αριστεράς», απλά άλλαζε ο στόχος!

Το ζητούμενο είναι η πολιτική ωριμότητα όλων, ώστε να «ωριμάσει» συνολικότερα ένα σύστημα πληροφοριών με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας, άρα και της ελληνικής κοινωνίας. Τι το παράξενο είχε η εικόνα του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Γιάννη Ρουμπάτη, να συμμετάσχει – χωρίς να κρύβεται, το τονίζουμε – στη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου;

Εδώ χώρες με τεράστια παράδοση στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, όπως η Βρετανία, όπου μέχρι και η ταυτότητα των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούνταν κρατικό απόρρητο, έφεραν τα πάντα στο φως και προχωρούν σε επικοινωνιακές καμπάνιες για να προσελκύσουν «the best and the brightest», την ελίτ δηλαδή των νέων ανθρώπων. Αυτά δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε εμείς οι «έξυπνοι» Έλληνες;

Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουμε ότι η ΕΥΠ είναι ένα «γρανάζι» στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας; Όταν υπάρχουν θέματα επί των οποίων είναι λογικό να εργάζεται η υπηρεσία για να συλλέγει και να αξιολογεί πληροφορίες, ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία και εκπονώντας σενάρια δυνητικών εξελίξεων, συν προτεινόμενες ελληνικές αντιδράσεις, για ποιον λόγο να μη δίνεται μια ιδέα και στο κυβερνητικό συμβούλιο;

Με τον τρόπο αυτόν η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης σε όλους, με στόχο να επιτευχθεί αυτοπεριορισμός ενός εκάστου, για να προλαμβάνονται καταστάσεις που οδηγούν σε επικοινωνιακά «Βατερλό» που δεν έχουν επιπτώσεις απλά στα πρόσωπα, αλλά στην ίδια τη χώρα.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση άσκησης κριτικής, το φερόμενο ως αναφορά του Βασίλη Κικίλια και του Δημήτρη Σταμάτη, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ως σχολιασμός της συμμετοχής Ρουμπάτη στο κυβερνητικό συμβούλιο, «αυτό είναι επικίνδυνο και για την κυβέρνηση και για τη χώρα», στερείται σοβαρότητας. Ειδικά για τον πρώτο, εκτιμούμε τον ενθουσιασμό και τη φιλομάθειά του στο αντικείμενο, εάν ευσταθούν οι πληροφορίες μας.

Το πρώτο όμως που θα πρέπει να μάθει ο φέρελπις πολιτικός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι για να μπορέσει να σταθεί και ο ίδιος πολιτικά, εάν και όταν επιστρέψει «στα πράγματα», είναι το να επιδιώκει ένα μίνιμουμ συνεννόησης σε αυτά τα θέματα και να μην του περνά ούτε ως σκέψη το να τα αξιοποιεί στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής κομματικής στρατηγικής. Αν μας ακούσει, μπορούμε να του εγγυηθούμε, ότι μακροπρόθεσμα μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει.

Πάμε όμως και λίγο παρακάτω: Είχε ασκηθεί ή όχι από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κριτική – και δίκαια – στην κυβέρνηση Σημίτη για τον χειρισμό της κρίσης στα Ίμια, επειδή είχαν αφήσει τον τότε διοικητή της υπηρεσίας, ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο να κόβει βόλτες έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και ο Κώστας Σημίτης να μην τον δέχεται, ενώ όπως έχει αποδειχθεί, η υπηρεσία διέθετε απόλυτα συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούσαν τουρκική πρόθεση δράσης επακριβώς στις βραχονησίδες Ίμια;

Κατά τα άλλα, τα περί… ειδικής αποστολής Ρουμπάτη «να ετοιμάσει για λογαριασμό της κυβέρνησης το θέμα του δημοψηφίσματος όταν και όποτε αυτό απαιτηθεί», στους στοιχειωδώς γνωρίζοντες τα των υπηρεσιών αυτών, δεν δείχνουν να αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Όχι ότι δεν αναφέρονται στην πολιτική και τη δημοσιογραφική «πιάτσα». Όταν ακούς κάτι, πρέπει βέβαια να αξιολογείς και την αξιοπιστία του.

Επίσης όμως ισχύει, το ότι από τη στιγμή που το αναφέρουν, είναι είδηση, καθώς αποκαλύπτει την αρρωστημένη νοοτροπία του πολιτικού συστήματος εν γένει. Και μόνο η αντίδραση Ρουμπάτη, που με σκωπτική διάθεση (κι όχι «μυστηριώδες ύφος» κύριε Βηματοδότα μου… υπάρχει και το χιούμορ!), ότι «η μυθοπλασία γύρω από ένα πρόσωπο ποτέ κανέναν δεν έβλαψε», αποκαλύπτει τα αισθήματα ιλαρότητας που προκαλεί η αναφορά!

Μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι οι παθογένειες και τα προβλήματα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών είναι παγκοίνως γνωστά. Συμφωνούμε και δεν έχουμε αναφερθεί λίγες φορές σε αυτά. Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί στο διηνεκές άλλοθι απραξίας. Τα πράγματα είναι απλά. Απαιτείται πολιτική βούληση και όχι διάθεση συγκάλυψης των προβλημάτων.

Τίποτα δεν πρέπει να κρύβεται κάτω από την «κουβέρτα», δεν χωρά εδώ πολιτικός – κυβερνητικός στρουθοκαμηλισμός. Όλα τα θέματα πρέπει να ανοίξουν και να επιχειρηθεί να κλείσουν οι πληγές που τραυματίζουν ακόμα και σήμερα την υπηρεσία. Το πώς θα κλείσουν είναι αδιάφορο. Είναι δουλειά των υπευθύνων, την οποία φέρονται αποφασισμένοι να κάνουν, σε αντίθεση με την ηλίθια («to say the least» που λένε στα χωριά μας…) στάση – άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο – προκατόχων, σε κυβερνητικό και υπηρεσιακό επίπεδο.

Ο σοφός λαός συνηθίζει και λέει, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Επειδή είναι όμως καλό στη συγκυρία που βρισκόμαστε να βλέπουμε «το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», ας το αντιστρέψουμε: Εάν το κεφάλι – προς το παρόν έστω – δεν «βρωμάει», τώρα είναι για μια ακόμη φορά η ώρα να γίνει έργο στον τομέα που θα αποτελέσει κέρδος για τις επερχόμενες γενιές.

Το «κεφάλι» ακούει στα ονόματα Τσίπρας και Ρουμπάτης και τα σημερινά δεδομένα επιμένουν – για τα άτομα και τις προθέσεις τους μιλάμε, αυστηρά – ότι κάνουν… χρήση εύοσμων σαμπουάν πολύ συχνά. Το βέβαιο είναι, ότι μπαίνοντας σε ένα σπίτι, μερικές ματιές και μόνο, αρκούν για να αντιληφθείς αν είναι νοικοκυρεμένο ή όχι. Και κάτι φαινομενικά… άσχετο: Σε πολλές χώρες, οι διοικητές των μυστικών υπηρεσιών, είναι γνωστοί στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής, ως άνθρωποι ειδικών αποστολών, ας μην το μπερδεύουμε όμως με το εσωτερικό μέτωπο.

Βασικότερη προϋπόθεση για να ξεφύγουμε από σημερινό συλλογικό μας αδιέξοδο, είναι το να τακτοποιήσουμε «τα του οίκου μας», ώστε να μην προσφέρουμε ξανά στο μέλλον «σχοινί να μας κρεμάσουν». Είναι προφανές, ότι για μας, η αυτοκριτική είναι προτιμότερη από… ψεκασμένες συνωμοσιολογικές «ερμηνείες» με λογική συλλογικού συνδρόμου καταδίωξης.

Οπότε, κι ο δημοσιογραφικός κόσμος, ας ασχοληθεί λίγο με την ουσία, «να βάλει πλάτη» μπας και καταφέρουμε να γίνουμε επιτέλους μια φυσιολογική χώρα. Με ανοιχτά μυαλά, με «πόρτες» ανοιχτές στο πάλαι ποτέ «άβατο», με δημόσια συζήτηση, με αυτοπεριορισμό εκεί που πρέπει. Αν αποκτήσει τον αυτοσεβασμό της η υπηρεσία, μόνο καλές υπηρεσίες θα προσφέρει στη Δημοκρατία μας.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Βρετανία: Πιθανόν και πριν το 2017 το δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ
Σε αλλαγή Συνθήκης επιμένει ο Κάμερον

Με φόρα για σκληρή επαναδιαπραγμάτευση και αλλαγή Συνθηκών μετά την απροσδόκητα δυναμική νίκη εισέρχεται στην δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ουδεμία αλλαγή υπάρχει ως προς την θέση για αλλαγή Συνθηκών, ξεκαθάρισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επισημαίνοντας πως το δημοψήφισμα «εντός ή εκτός» ΕΕ μπορεί να διεξαχθεί και νωρίτερα από τα τέλη του 2017.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που ζητά ενώπιον των ομολόγων του στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου. «Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή θέσης.

Ο πρωθυπουργός το έχει δηλώσει σε πολλές περιστάσεις. Θέλει αλλαγή Συνθηκών. Όλες οι συμβουλές που έχει δεχθεί είναι ότι απαιτείται αλλαγή Συνθηκών, για παράδειγμα σχετικά με ορισμένες από τις αλλαγές που θέλουν να δούμε στα κοινωνικά επιδόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντ.Κάμερον.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εφόσον καταστεί δυνατό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί νωρίτερα το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον στους Βρετανούς με καταληκτική διορία έως τα τέλη του 2017. «Εάν μπορέσουμε, θα το κάνουμε νωρίτερα» δήλωσε.

Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως το δημοψήφισμα μπορεί να επισπευσθεί και εντός του 2016. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε επίσης ότι ο Κάμερον θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου περαιτέρω λεπτομέρειες για τις προθέσεις της κυβέρνησής του, ενώ θα προηγηθούν προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο.

Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει λάβει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επανέλαβε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του Ecofin, ότι η εντολή της κυβέρνησης των Τόρις για επαναδιαπραγμάτευση είναι «καθαρή».

Η Βρετανία θα συνομιλήσει με «εποικοδομητικό, αλλά αποφασιστικό» τρόπο με τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες. Η Γαλλία πάντως διεμήνυσε ήδη, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ότι είναι πρόθυμη για να τα συζητήσει όλα, όμως η τροποποίηση Συνθηκών αποτελεί για την ίδια «κόκκινη γραμμή».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αδιανόητη σκέψη για τους πολίτες να βρεθούμε εκτός ευρώ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της «Ελλάδας της κρίσης» (Μνημόνιο) και «της Ελλάδας της πείνας» (πτώχευση), καλό είναι να γνωρίζουν εκεί στο Μαξίμου όλα τα στρατηγικά δεδομένα, για την περίπτωση που τους έχει διαφύγει κάτι. Εξω, ο κίνδυνος του πολιτικού ρίσκου από μια ελληνική τραγωδία έχει μειωθεί δραματικά. Οχι γιατί είμαστε μια «αδιάφορη περίπτωσις» γενικώς ούτε επειδή το ελληνικό ζήτημα υποτροπιάζει ομοιάζοντας με το Κυπριακό. Απλώς, τα δεδομένα άλλαξαν.

Πρώτον, δεν ήταν καλό για τα ελληνικά συμφέροντα το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών. Η νίκη των Συντηρητικών δεν μας βοηθά. Η πανευρωπαϊκή συζήτηση για το δημοψήφισμα του Κάμερον και η φιλολογία για το Brexit υποχρεώνουν εκ των πραγμάτων την Ευρώπη να κρατήσει δυνάμεις για να βάλει στην κρίσιμη στιγμή όλα της τα λεφτά στο Λονδίνο (πρωτευόντως ) και στην Ουκρανία. Ποια Ελλάδα; Διαφορετικής τάξεως ζήτημα είναι μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και διαφορετικό μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία. Το δικό μας εθνικό συμφέρον περνούσε μέσα από τη μη αυτοδυναμία του Κάμερον.

Η Δημοκρατία στη Μεγάλη Βρετανία -μιλώ με όρους Τσίπρα- κρίνεται εκ του αποτελέσματος σημαντικότερη από τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Δεύτερον, δεν συνιστούν καλή εξέλιξη η ήττα των άκρων σε πολλές χώρες δικού μας ενδιαφέροντος και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε άλλες, γερμανικού ενδιαφέροντος. Ο Φάρατζ συνετρίβη. Η Λεπέν σκοντάφτει. Οι Ποδέμος γλιστράνε και τη θέση τους στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι καταλαμβάνει το κόμμα των Καταλανών. Το κόμμα του Πέπε Γκρίλο διασπάστηκε. Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει πολύ άγριες διαθέσεις έναντι ημών, ενώ το κόμμα του Μάρκου ανεβαίνει στη Γερμανία. Η Ευρώπη, λοιπόν, δεν αλλάζει ούτε και ριζοσπαστικοποιείται, όπως ανοήτως είχε υπολογίσει η Κουμουνδούρου τον καιρό που σχεδίαζε να κάνει τη διαπραγμάτευση «Μπεν Χουρ», προκειμένου να την... εξαντλήσει.

Αντιθέτως, η Ευρώπη στις κρίσεις συντηρητικοποιείται έτι περαιτέρω. Αν παρατηρήσει προσεκτικά τον συσχετισμό, λοιπόν, ο Τσίπρας, έχει λόγους να βιάζεται. Οικονομικός συστημικός κίνδυνος δεν είμαστε, ούτε πολιτικός, έμεινε μόνο ο γεωπολιτικός (Βαλκάνια - Τουρκία). Κάτι που πρέπει να συνυπολογίσει, τέλος, ο πρωθυπουργός είναι η εσωτερική κοινή γνώμη: Πλην της αγοράς, η οποία παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπάρχει και ο... σχετικώς ανέμελος κόσμος που προεξοφλεί συμφωνία. Τις Κυριακές που ο Τσίπρας κλείνεται στο Μαξίμου, συσκεπτόμενος για τη λαϊκή εντολή, οι Ελληνες κατακλύζουν ανύποπτοι τα νησιά, βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός τους θα συμβιβαστεί. Ελλάδα εκτός ευρώ τούς είναι αδιανόητη σκέψη.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Βρέθηκε λέει κρυφός λογαριασμός στην Τ.τ.Ε., και μάλιστα ξεχασμένος(!), με 700 εκατομμύρια(!!), από τον οποίο και αποπληρώθηκε πρόσφατη δόση προς το ΔΝΤ, χωρίς να ζοριστούμε ιδιαίτερα!

Και τότε γιατί πέρσι είχατε στήσει τέτοιο θέατρο με τα ''ισοδύναμα'' που δεν βρίσκατε, και έπρεπε ντε και καλά να βρείτε (καμιά διακοσαριά εκατομμύρια), αλλιώς θα ήσασταν ''αναγκασμένοι'' να κόψετε κι άλλο τις συντάξεις και να στείλετε στον θάνατο κι άλλους ηλικιωμένους συνταξιούχους από αδυναμία προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων, ώ εγκληματικά ανίκανε πρώην ''πρωθυπουργέ'';

Και ποιός νομίζεις ότι τα πιστεύει όλα αυτά;
Ήταν σίγουρα ''ξεχασμένος'' ο συγκεκριμένος λογαριασμός;
Και πόσοι άλλοι παρόμοια ''ξεχασμένοι'' άραγε υπάρχουν; 
Ή μήπως τα λεφτά αυτά τα είχατε αφήσει ''καβάτζα'' για εξυπηρετήσεις ''ημετέρων'', για ρουσφέτια και διορισμούς, και κομματικές ανάγκες;

Και ποιός μας εγγυάται ότι κάμποσα απ' αυτά τα έτσι κι αλλιώς ''ξεχασμένα'' λεφτούλια, δεν θα βρίσκονταν σε λίγο καιρό σε κάποιους ιδιωτικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και αλλού;

Κι αν πράγματι ήταν αληθινά ξεχασμένα, δεν αισθάνεσαι ρε άχρηστε πόσο κακό προξένησες στην κοινωνία και στην χώρα με την τόση ανεπάρκειά σου;

Αλλά όχι! Δεν είσαι απλώς ανεπαρκής.
Είσαι ένας πολιτικός εγκληματίας, ένας μαφιόζος της πολιτικής που εκτελούσες στυγνά το συμβόλαιο θανάτου τούτου του λαού, που είχες υπογράψει με τους ''Εταίρους'' τοκογλύφους, προκειμένου να σε κάνουν πρωθυπουργό!

Το κακό που προκάλεσες στην χώρα είναι ανήκεστο.
Κι έρχεσαι τώρα, μέσω των μηντιακών παπαγάλων σου, να φανείς ανθρώπινος, να σε λυπηθούμε, ότι τάχα έπαιζες με τον γιό σου, όπως οι κανονικοί άνθρωποι, κι έκανες ''βαβά'' τον αγκώνα σου, άχου το, να το κάνουμε ''μα'', να περάσει!

Στα τσακίδια! Ολόκληρος, και όλος ο συρφετός που έσερνες και σέρνεις πίσω σου!

Άνθρωποι πέθαναν εξ αιτίας σου. Νέοι κα γέροι.
Εξ αιτίας της ανικανότητάς σου, και εξαιτίας της ηθελημένης πολιτικής σου κακουργίας. 

Τα πεπραγμένα σου τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, όπως τώρα με τον κρυφό και ''ξεχασμένο'' λογαριασμό και είναι ασυγχώρητα από λαό και ιστορία.

Όσο υπάρχεις πολιτικά είσαι επικίνδυνος.
Αγκάθι φαρμακερό στα πλευρά της χώρας.
Βαρίδι και εμπόδιο.
Χάσου από μπροστά μας!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με κυβερνητική απόφαση το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί τα πάντα...!

Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Την καλή της διάθεση για τις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση αποφάσισε να την δείξει με το να κηρύξει την έναρξη του ξεπουλήματος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και του ΟΛΠ., ενώ ακόμα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις η ελληνική κυβέρνηση μετά τη ρήξη φιάσκο που πολυδιαφήμιζε ότι θα κάνει στο τελευταίο Γιουρογκρούπ, "αναγκάστηκε" να ολοκληρώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις πουλώντας δημόσια περιούσια άκρως σημαντική για την εθνική κυριαρχία και για την οικονομική αυτάρκεια της χώρας.

Κανονικό ξεπούλημα 

Η αρχή έγινε με τον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια για τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε θριαμβευτική ανακοίνωση. Μάλιστα, κάλυψε την ξένη εταιρεία αποτίμησης που ήταν υπό έρευνα του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Δραγάτση για πιθανές ευθύνες του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά στην αποτίμηση που έκανε η εν λόγω εταιρεία για τα ελληνικά αεροδρόμια. Η εταιρεία είχε προσληφθεί για να κάνει "ανεξάρτητη αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου" και έκρινε ότι η αξία τους ανέρχεται στα 350 εκατ.ευρώ ενώ οι Γερμανοί με την Fraport "χτύπησαν" τα αεροδρόμια με 1,23 δις/

Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωσή του για την ξένη ιδιωτική εταιρεία τα εξής:" Πρόκειται για εταιρεία διεθνούς κύρους, με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ διαφύλαξε το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον». Το ΤΑΙΠΕΔ με τον τρόπο αυτό σταματά την δικαστική έρευνα για την απίστευτα χαμηλή αποτίμηση και δηλώνει ικανοποιημένο που κατάφερε να πουλήσει τα αεροδρόμια 850 εκατ. περισσότερο από αυτό που η ξένη εταιρεία είχε αποτιμήσει. Συνολικά τα 14 αεροδρόμια πουλιούνται αντί 1,234 δις και με ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ που θα αναπροσαρμόζεται με τον πληθωρισμό.

Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε ελληνική κυριαρχία για να εισπράξει το ποσό που καλύπτει μόνο τις συντάξεις και τους μισθούς ενός μήνα! Βέβαια, τα χρήματα από την πώληση δεν θα πάνε στο κρατικό ταμείο αλλά για το μνημονιακό χρέος και αυτό είναι ένας ακόμα ένας όρος των δανειστών που δεν τον βάζουν σε διαπραγμάτευση.

Χωρίς να αναφέρουν ότι ο πλειοδότης είναι η γερμανική κοινοπραξία Frapor ανακοινώνουν επίσημα ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού, ενώ επετεύχθη ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα!

Τέλος τα μεγαλύτερα λιμάνια 

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο μετά την πίεση των δανειστών στις διαπραγματεύσεις άναψε το πράσινο φως και για την πώληση του 51% του ΟΛΠ, ενώ η πώληση του ΟΛΘ θα προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο. Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη νίκη ότι δεν θα πωληθεί το 67% αλλά το 51% όμως αυτό είναι ακόμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η μη τελική συμφωνία για το ποιο ποσοστό θα πουληθεί κάνει τους ξένους αγοραστές να ακολουθήσουν την στρατηγική του "παγώματος" των προσφορών έτσι ώστε ή να πιέσουν να πάρουν το 67% ή να πάρουν το 51% και την πλήρη διοίκηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ με εξευτελιστική τιμή.

Οι λιμενεργάτες που αντιστέκονται στο ξεπούλημα μετά την συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πιτσιόρλα δήλωσαν απογοητευμένοι τα εξής:"Ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση συνέχισης των διαγωνισμών πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης".

Οι δύο εταιρείες που ενδιαφέρονται να έχουν την πλήρη διοίκηση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου οι Κινέζοι της COSCO και οι Δανοί της Maersk ενώ τυπικά στον διαγωνισμό παραμένουν η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services, η αμερικανική Ports America και η νεοζηλανδικών συμφερόντων Utilico.

Η νίκη των δανειστών στην μάχη των διαπραγματεύσεων αποδεικνύεται από το εν τάχει ξεπούλημα αεροδρομίων και λιμανιών της Ελλάδας και από την δήλωση του κ. Σόιμπλε μετά το Γιουρογκρούπ:"Η ελληνική κυβέρνηση διόρθωσε μια υπαναχώρησή της όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις".

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρησιμοποιεί ένα νέο εθνικό νόμισμα για να επαναπροσλάβει τον 1 εκατ. ανέργους και να πει σε ΔΝΤ και ΕΕ να πάνε να πηδήξουν σε μια λίμνη»

Με ένα άκρως επικριτικό σχόλιο για τον τρόπο και τους εκβιασμούς που οι πιστωτές θέλουν να επιβάλουν τις πολιτικές τους στην Ελλάδα, ο αρθρογράφος του Market Watch, Μπρετ Άρεντς, κάνει λόγο για την «όρεξη» των παγκόσμιων τραπεζιτών να αγοράσουν την Ελλάδα φθηνά.

Έχουν στόχο να βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή σημειώνει. Κάνει αναφορές στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν «Το δόγμα του σοκ» και γράφει πως αυτή η πρακτική είναι άκρως χαρακτηριστική για το ΔΝΤ, αφού έτσι λειτουργεί σε κάθε κρίση.

«Είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σας υπό κατάρρευση; Τι κρίμα. Αλλά πριν σας αποστείλουμε δέματα με τρόφιμα, παρακαλούμε να υπογράψετε αυτό το έγγραφο συμφωνώντας να πουλήσετε τον εθνικό φορέα ύδρευσης σε «κεφάλαια γύπες» (vulture capital)”, εξηγεί.

«Κανείς δεν μπορεί να αγοράσει σε χαμηλά επίπεδα, αν δεν μπορεί να βρει ένα κορόιδο που να είναι διατεθειμένο να πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα… Μισώ να ακούγομαι ως θεωρητικός των συνωμοσιών, αλλά είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Ένα από τα πιο περίεργα στοιχεία από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι η επιμονή των πιστωτών ότι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας διάσωσης, πρέπει να είναι η πώληση μεγάλου μέρους της εγχώριας περιουσίας της».

Ο Άρεντς αναφέρει μια σειρά παραδείγματα περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας που έχουν μπει στο στόχαστρο ιδιωτικοποιήσεων: «Μεταξύ αυτών είναι το λιμάνι του Πειραιά, μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, το αεροδρόμιο της Αθήνας, η εθνική υπηρεσία ταχυδρομείου, οι εταιρείες ύδρευσης, και μια ποικιλία των ακινήτων. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την «αξία» του χαρτοφυλακίου ποικίλλει σημαντικά, αλλά σίγουρα είναι μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

Για να καταλήξει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωτογενές πλεόνασμα – που σημαίνει ότι λειτουργεί με κέρδος, πριν από τις πληρωμές του χρέους – από το 2013. Αυτό το πλεόνασμα, όπως παραδέχεται το ΔΝΤ, είναι τώρα ένα υγιές 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η χώρα εξάγει πράγματι περισσότερα από όσα εισάγει. Και τα χρέη της χώρας πέφτουν – από το μέγιστο των 355 δισ. ευρώ το 2011, σε 316 δισ. ευρώ σήμερα.

Κατά τον αρθρογράφο, αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις τώρα δεν θα έχουν καμία επίδραση στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

Για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωτογενές πλεόνασμα που βασίζεται στις σκληρές περικοπές για να πληρώνεται ένα τεράστιο χρέος πάνω από 300 δισ. ευρώ… «αντί να πει στο ΔΝΤ και την ΕΕ να πάνε να πηδήξουν σε μια λίμνη».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Νίκου Φραγκόπουλου 

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ (σ.σ. εξάδελφος του πρωθυπουργού), οι οποίοι παραιτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς αυτόν για την τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Οι παραιτηθέντες σημειώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους ευσυνείδητα, με αφοσίωση και με τον πλέον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών, και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι παραιτήσεις τους θα συμβάλλουν στην υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η ΠΓΔΜ.

Οι τρεις παραιτηθέντες βρίσκονται στις θέσεις αυτές από το 2006, όταν το κόμμα VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της ΠΓΔΜ, και θεωρούνται από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν κίνηση τακτικής του Γκρούεφσκι για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και της έντονης αμφισβήτησης του ίδιου και της κυβέρνησης του.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, σχολίασε ότι οι παραιτήσεις αυτές των υψηλόβαθμων στελεχών του Γκρούεφσκι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για “τις παράνομες και εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι”.

“Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες! Οι παραιτήσεις της Γιανκούλοφσκα, του Γιανακίεφσκι και του Μιγιάλκοφ δεν είναι ο απώτερος στόχος μας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα προς το τέλος του Νίκολα Γκρούεφσκι”, πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεβ.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι πρότεινε τον Μίτκο Τσάφκοφ για την θέση του υπουργού Εσωτερικών και τον Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για σήμερα έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής η οποία αναμένεται να εγκρίνει τους δύο νέους υπουργούς που πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Η Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο Σάσο Μιγιάλκοφ και ο Μίλε Γιανακίεφσκι, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και νοθείας των εκλογών, τα οποία αποκαλύπτει τους τελευταίους τριάμισι μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

Πρέσβεις δυτικών χωρών στα Σκόπια, όπως των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας, Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.

 * Ανταποκριτής ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει «ξαφνικά» προς τη χρεοκοπία, απειλεί ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε»

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σχεδόν όλοι οι Ελληνες το έχουν πλέον καταλάβει: Οι Γερμανοί θα αποφασίσουν για την τύχη της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το τι λένε οι κορυφαίοι παράγοντες της καγκελαρίας του Βερολίνου! «Κύριε Σόιμπλε, το φθινόπωρο θα είναι ακόμη η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης;» ήταν η πρώτη ερώτηση που υπέβαλαν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», στη μεγάλη και αποκλειστικά αφιερωμένη στη χώρα μας συνέντευξη που του πήραν και η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακής της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ. Η ερώτηση αυτή υποδηλώνει με έμμεσο τρόπο ότι ακόμη και οι ενημερωμένοι Γερμανοί έχουν αντιληφθεί ότι στο Βερολίνο και όχι στις εθνικές πρωτεύουσες λαμβάνονται οι αποφάσεις για την τύχη της κάθε χώρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ. «Υπάρχει εν γένει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις;», ερωτάται ο Σόιμπλε. Απαντά δηκτικά: «Η ατμόσφαιρα έχει οπωσδήποτε βελτιωθεί. Επί της ουσίας όμως δεν έχουν κινηθεί και πολλά πράγματα». Συνεχίζει την απάντησή του για να πληροφορήσει τους αναγνώστες της εφημερίδας ότι δυστυχώς αυτοί οι Ελληνες με τους οποίους έχουν μπλέξει οι Γερμανοί είναι... ηλίθιοι! «Στις διαπραγματεύσεις υφίσταται πιθανόν μια παρανόηση από την ελληνική πλευρά: Δεν πρόκειται για την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για την εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» δηλώνει επί λέξει. Ο Σόιμπλε επανέρχεται στο θέμα της «ηλιθιότητας» των Ελλήνων απαντώντας στην προτελευταία ερώτηση της μακροσκελούς και πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξής του: «Βρήκα ότι πρέπει να πει κανείς καθαρά ότι οι αιτίες αυτής της κρίσης βρίσκονται στην ίδια την Ελλάδα. Εξάλλου ο εκεί πληθυσμός δεν μπορεί ούτε καν να καταλάβει γιατί είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις!» υπογραμμίζει.

Ο Σόιμπλε συνεχίζει να διηγείται τι έχει τραβήξει με τους Ελληνες: «Θελήσαμε να οργανώσουμε τη συνεργασία ακόμη και σε επίπεδο κοινοτήτων. Οπως συμβαίνει όμως τόσο συχνά στην συνεργασία με την Ελλάδα, δεν ήταν τόσο πετυχημένη όσο είχαμε σκεφθεί αρχικά» τονίζει. Ο Σόιμπλε όμως είναι βαθύτατα πολιτικό ον. Καμιά ανάγκη δεν έχει να... πει τον πόνο του για το τι τραβάει με τους Ελληνες. Ολα τα προαναφερθέντα τα είπε με στόχο να επηρεάσει αρνητικά προς τους Ελληνες τους Γερμανούς αναγνώστες της εφημερίδας, προκειμένου να αποδεχθούν με αγριότερα ένστικτα τα ουσιαστικά που ήθελε να τους περάσει. Ποια ήταν αυτά; Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει! «Οι εμπειρίες αλλού στον κόσμο έχουν δείξει ότι μια χώρα μπορεί ξαφνικά να γλιστρήσει στην αδυναμία πληρωμών» δηλαδή στη χρεοκοπία, είπε ο Σόιμπλε, απαντώντας σε μία ερώτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. «Πόσο γρήγορα λοιπόν;» τον ρώτησαν κατενθουσιασμένοι οι δύο Γερμανοί που του έπαιρναν τη συνέντευξη. «Ως υπουργός Οικονομικών δεν θα σπεκουλάρω επ' αυτού» δήλωσε ο Σόιμπλε, υποκρινόμενος ότι... τηρεί χαρακτήρα!

Το δεύτερο που ήθελε να πει ο Σόιμπλε στους Γερμανούς για να το διαβάσουν και οι Ελληνες, ήταν πως αν τελικά η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, να μην ανησυχούμε, γιατί οι Γερμανοί θεωρούν καθήκον τους να μας βοηθήσουν και τότε που θα είμαστε εκτός ευρώ! «Πρέπει να δούμε ότι η ευθύνη μας για την Ελλάδα δεν θα τελείωνε με ένα Grexit», με μια αποχώρηση δηλαδή της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε πομπωδώς ο Σόιμπλε. Τώρα μάλιστα, η γερμανική βοήθεια θα μας σώσει! Εδώ οι Γερμανοί στραγγαλίζουν αδίστακτα την ελληνική οικονομία σήμερα για να επιβάλουν τους όρους τους. Σήμερα που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και μια αποχώρησή της ενδέχεται να προκαλέσει τεράστια ζημιά στα γερμανικά συμφέροντα, λόγω κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον των κρατών που αποτελούν τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης, η Γερμανία μας πνίγει, θα μας σώσει εκτός ευρώ;

Μην τρελαθούμε κιόλας. Αλλο καίει τους Γερμανούς και παριστάνουν τους «φιλάνθρωπους». Ξέρουν ότι θα χάσουν 56 δισεκατομμύρια ευρώ αν πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης! Τόση είναι η γερμανική συμμετοχή στους δύο μηχανισμούς ευρωπαϊκής στήριξης (EFSF και ESM) και στο πρώτο δάνειο που απέρρεε από το πρώτο μνημόνιο. Οχι ότι 56 δισ. ευρώ είναι σημαντικό ποσό για τη Γερμανία, αλλά δεν είναι και φραγκοδίφραγκα για να τα δώσουν ελαφρά τη καρδία στους Ελληνες!

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου