Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Ιουν 2013

Γράφει η Μιχαλού

Και ενώ ο Σαμαράς παίζει το βιολί βιολάκι του σε ότι αφορά το Success Story… επιμένοντας δηλαδή ότι η Ελλάδα “έχει πρόοδο που την αναγνωρίζουν και οι ξένοι“ το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως υποστηρίζει, οι λανθασμένες εκτιμήσεις από μέρους του Ταμείου που συνέτειναν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, καθώς και σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Σημειώνει δε ότι «αν και μία έγκαιρη αναπροσαρμογή των στόχων θα είχε μετριάσει την ύφεση, σε μια τέτοια περίπτωση το πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση και εκείνη την στιγμή, το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν ήταν προετοιμασμένες να δανείσουν περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια για τη διάσωση της Ελλάδας».

Το Μέγαρο Μαξίμου αντί να αναζητήσει ευθύνες για την κατάντια μας μιλάνε για επιτυχίες και πράσινα άλογα!!! Την ίδια ώρα το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης αντί να αδειάσει το ΔΝΤ τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια με τις πολιτικές του κάθε άλλο παρά βοήθα την χώρα μας να ορθοποδήσει, κάνει τουμπέκι ψιλοκομμένο.. Γνωρίζει καλά ότι είναι ένα εργαλείο των τραπεζών, πτωχυμένο ιδεολογικά, που η εγχώρια ελίτ το έβαλε στο παιχνίδι και δεν τα βάζει μαζί τους σε καμία περίπτωση. Προτιμά να αφήνει την χώρα μας να διατηρείται σε κατάσταση ασθενούς υπό μηχανική υποστήριξη, ώστε να εξαρτιέται (το κράτος-θύμα) από αυτό.

Δεν νοιάζονται για τίποτα. Ούτε από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ε.Ε. μετά την Λετονία. Επίσης, το 9,2% των κατοίκων δεν μπορεί να εξασφαλίσει γεύμα για δεύτερη σερί μέρα και το 62,6% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ 597.000 περίπου παιδιά μαστίζονται από φτώχεια και αποκλεισμό, σύμφωνα με έκθεση της FSO.

Με τέτοιου είδους λογικές το μίζερο και συννεφιασμένο μέλλον μας δεν έχει τέλος!!!

Πηγή Ποντίκι 


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Αναμφίβολα, εάν έπρεπε να κηρύξουμε στάση πληρωμών, ο κατάλληλος χρόνος ήταν πριν από την εισβολή του ΔΝΤ – όπως είχαμε τότε επισημάνει.

Εάν θεωρούσαμε τώρα πως είναι αναγκαία η λογιστική έρευνα του χρέους, έτσι ώστε να απαιτήσουμε τη διαγραφή του πιθανού επαχθούς μέρους του, ο κατάλληλος χρόνος ήταν πριν από το PSI – όταν οι δανειστές μας δεν ήταν τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, αλλά οι αγορές.

Περαιτέρω, εάν έπρεπε να επιστρέψουμε στη δραχμή, ο κατάλληλος χρόνος ήταν είτε πριν από την επέλαση των συνδίκων του διαβόλου και της πρωσικής Γερμανίας (μαζί με την κήρυξη της στάσης πληρωμών), είτε, το αργότερο, πριν από την υπαγωγή του χρέους μας στο αγγλικό δίκαιο και τη «μετάλλαξη» του σε ενυπόθηκο – αφού έκτοτε δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα μετατροπής του σε δραχμές, όπως την είχαμε προηγουμένως, με μία απλή απόφαση της Βουλής.

Σήμερα, μετά από όλες τις διαδικασίες που μεσολάβησαν, καθώς επίσης μετά από τα εγκληματικά προγράμματα λιτότητας που αποδεχθήκαμε χωρίς καμία συλλογική εξέγερση ή, έστω, φυσιολογική αντίδραση, όλες οι παραπάνω δυνατότητες μας έχουν δυστυχώς εξαλειφθεί – η χώρα μας έχει μετατραπεί σε αποικία και εμείς σε σκλάβους χρέους.

Για να μπορέσουμε πλέον να ξεφύγουμε από την παγίδα, στην οποία μόνοι μας πέσαμε χωρίς καθόλου να διαμαρτυρηθούμε ή να προβούμε έγκαιρα σε ενέργειες αποφυγής της, ο μοναδικός δρόμος που απομένει είναι η ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, της γεωργίας (εξαγωγές), της ναυτιλίας κοκ. – γενικότερα, μέσω της εργατικότητας και της επιχειρηματικότητας μας, παράλληλα με την κάθαρση του διεφθαρμένου κομματικού συστήματος μας.

Εάν τα καταφέρουμε, τότε μπορούμε να απαιτήσουμε τη μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του χρέους μας, με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ – κάτι που πολύ δύσκολα δεν θα πετυχαίναμε, ενώ δεν θα μας κόστιζε ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα, όπως το τρίτο «κούρεμα» του χρέους που ανόητα επιδιώκουμε.

Όλα αυτά προϋποθέτουν φυσικά αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, θάρρος και εμπιστοσύνη στις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας, καθώς επίσης των πολιτών της. Εάν δεν το κάνουμε, θα έχουμε χάσει δυστυχώς μία ακόμη ευκαιρία, όπως αυτές του παρελθόντος, τις οποίες αναφέραμε στην αρχή του κειμένου μας – μία ευκαιρία που ίσως είναι όμως η τελευταία.

Από την άλλη πλευρά, εάν η πρόθεση μας είναι να συνεχίσουμε απλά να παραπονιόμαστε μονότονα, μίζερα και από τους καναπέδες μας, κατακρίνοντας κάποια στιγμή στο μέλλον τον αφελληνισμό των τραπεζών μας (τον οποίο μπορούμε ακόμη να αποφύγουμε), τη λεηλασία της δημοσίας περιουσίας (την οποία μπορούμε επίσης να αποφύγουμε), την κατάσχεση της ιδιωτικής, την εξαθλίωση, τη γενοκτονία, την προδοσία των κυβερνώντων κοκ., τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας – κάτι που ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί ποτέ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Γράφει ο Σαράντος Ι. Καργάκος
Ιστορικός, φιλόλογος καί δοκιμιογράφος

«Ὅλα τά ‘χει ἡ Μαριορή, ὁ φερετζές τῆς ἔλειπε»!
Ἡ παροιμιακή φράση βρίσκει ἐπιβεβαιωτική πληρότητα στό Δῆμο Ἀθηναίων.
Ὁ κ. Καμίνης καί τά «καμινέτα» του, ἀφοῦ ἔλυσαν τό πρόβλημα τῶν σκουπιδιῶν, τό πρόβλημα τῆς βεβηλώσεως τοίχων καί μνημείων, τό πρόβλημα κλοπῆς προτομῶν, τό πρόβλημα τῶν ζητιάνων (παρότι αὐτό ἦταν τουριστική «ἀτραξιόν»), τό πρόβλημα τῆς νεκρώσεως τοῦ ἱστορικοῦ κέντρου, τό πρόβλημα τῆς δημόσιας τάξης, το πρόβλημα τοῦ θορύβου, το πρόβλημα τῆς ἀλητείας καί τῆς ἀσχημοπρέπειας, ἔδωσαν λύση καί στό πρόβλημα τῶν θρησκευτικῶν ἀναγκῶν τῶν μουσουλμάνων πού ἔχουν «κατακτήσει» ὁλόκληρες περιοχές τῶν Ἀθηνῶν.
Θά κτίσει, λέει, ἕνα τζαμί σέ κάθε διαμέρισμα τῶν Ἀθηνῶν.
Ἄφεριμ!
Περισσέψαν στό Δῆμο τά λεφτά, ὅταν στά δημοτικά ἰατρεῖα δέν ὑπάρχουν οὔτε γάζες;

Ἄς τό σκεφθοῦμε κι ἀλλιῶς:
Σέ ποιούς μουσουλμάνους θά δοθοῦν τά ἐν λόγῳ τζαμιά;
Στούς Σουνίτες ἤ στούς Σιίτες;
Δέν μᾶς φθάνουν οἱ ἄλλες συμφορές, θέλουμε αὔριο νά προσθέσουμε καί τούς «καμικάζι», ὅπως γίνεται στό Ἰράκ;
Κι ἄν αὔριο κάποιοι κρανιόκενοι δικοί μας θρησκομανεῖς ἤ προβοκάτορες βεβηλώσουν κάποιο τζαμί, τί θά γίνει;
Δέν θά μείνει οὔτε τζάμι οὔτε τζαμί.
«Μή κίνει τόν ἀνάγυρον», ἔλεγαν οἱ Ἀρχαῖοι, πού ἦσαν σοφοί.
Τά τζαμιά, ἀντί νά λύσουν, θά δημιουργήσουν μύρια προβλήματα.
Σέβομαι τό Ἰσλάμ καί τόν κόσμο τοῦ Ἰσλάμ καί γι’ αὐτό δέν θά ἤθελα μία ρήξη, πού δέν ξέρει κανείς ποῦ θά μᾶς ὁδηγήσει.
Γράφει η Θάλεια Χούντα

Χιλιάδες χρόνων πολιτικής ιστορίας της χώρας μας έχουν αναδείξει διάφορα πολιτεύματα, όπως τυρρανία, ολιγαρχία, δημοκρατία, βασιλεία … και όλοι έχουμε την εμπειρία τους είτε σε επίπεδο διαβάσματος είτε σε επίπεδο δια ζώσης γνώσεως.

Τα τελευταία εκατό χρόνια βιώσαμε σχεδόν τα πάντα, όπως βιώσαμε και τα αποτελέσματα της εκάστοτε πολιτικής. Μεγάλη Ελλάδα, μικρότερη Ελλάδα, σκλαβωμένη Ελλάδα, ελεύθερη Ελλάδα, όμως στην καρδιά μας πάντα Ελλάδα. Στο όνομά της έχουν γίνει όλα, έχει χυθεί ηρωικό αίμα, έχουν γραφεί χρυσές σελίδες ιστορίας και πάντα πρωταγωνιστής ήταν ο Έλληνας, όμως ο γνήσιος Έλληνας που αγαπάει και πονάει τον τόπο, που έχει γαλουχηθεί με αρχές και δεν διστάζει να αναδείξει τις αρετές του. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος που δεν μάχεται για τους πολιτικούς αλλά για την ιδέα.

Σαράντα σχεδόν χρόνια ζούμε την νεότερη δημοκρατία, την πιο «εξελιγμένη» εκδοχή της, η οποία όπως εφαρμόστηκε από τους πολιτικούς, κατόρθωσε το ακατόρθωτο! Όλοι να έχουν παράπονα. Στην κοινωνική πολιτική, στην εθνική πολιτική, στην οικονομική πολιτική, στην στρατηγική πολιτική. Συγκυρίες δημιούργησαν πολιτικούς σχηματισμούς, ανέδειξαν άλλους και άλλους καταβαράθρωσαν. Η πραγματική ουσία είναι, ότι υπάρχει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, το οποίο μετακινείται αναζητώντας μόνιμη πολιτική εγκατάσταση και μέχρι να του παρουσιαστεί, θα βιώνουμε ετερόκλητες καταστάσεις.

Σε ρεαλιστική βάση ας παρατηρήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τόσα χρόνια είχε ένα ποσοστό τέτοιο, που πάλευε κυριολεκτικά να μπεί οριακά στην Βουλή, σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Παρουσίασε κάποιον πολιτικό λόγο διαφορετικό από το παρελθόν ή έκανε κάτι πρωτοποριακό; Όχι, απλώς συγκέντρωσε το ποσοστό των μετακινούμενων οπαδών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν και έφυγαν. Όπως ήρθαν όμως, αύριο μπορεί να φύγουν και πάλι. Η Χρυσή Αυγή επίσης, παρουσιάζει ένα ποσοστό ψηφοφόρων, το οποίο έχει μετακινηθεί από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ, το οποίο τύποις υπάρχει και χάριν των ευρωβουλευτών που ακόμη διαθέτει. Αν παρουσιαστεί μία σοβαρή πρόταση από ένα ΝΕΟ φορέα, είναι δεδομένο, ότι θα ξαναγυρίσει στο σταθερό ποσοστό της κάτω του ένα τοις εκατό.

Με αυτά όμως τα δεδομένα καλούμαστε να βιώσουμε και να υπερασπιστούμε μία Δημοκρατία, η οποία αγκομαχάει υπό το βάρος των πολιτικών σκανδάλων, της διαπλοκής και της οικονομικής εξαθλίωσης του κόσμου. Δύσκολοι καιροί και πρέπει πάντα να έχουμε δεύτερες σκέψεις για τον κάθε πολιτικό ή πολιτική. Πρέπει όμως να έχουμε την σκέψη μας στην Πατρίδα και να αναρωτηθούμε, αν η Δημοκρατία αντέχει άλλο αυτό το βάρος που της φόρτωσαν. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο, για να βρει και πάλι την αρχική αγνή μορφή της, την άμεση δημοκρατία, όπου ο λαός αποφάσιζε και όχι κάποιοι αντιπρόσωποι. Η Αγορά, η Πνύκα και τόσα ιστορικά μέρη υπάρχουν, αποδεικνύουν και περιμένουν να βιώσουν τον σημερινό Χρυσό Αιώνα.

Πηγή Διάλογοι
Πως η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία

Έχει μείνει στην ιστορία ως το "Βρώμικο '89". Ταιριαστός τίτλος, όχι όμως για τον λόγο που δόθηκε αλλά για την πραγματικότητα. Το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, που έμεινε στην ιστορία ως "Σκάνδαλο Κοσκωτά", ήταν η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να γλιτώσει την καταστροφή. Σε αυτή την μάχη, λίγοι ήταν αυτοί που στάθηκαν όρθιοι. 
 
Toυ Β. Αποστολίδη

Όρθιοι απέναντι στις απειλές, στις συκοφαντίες, στον διωγμό από μία κουστωδία συνεργών στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τέλος από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που αποφάσισε ότι η συγκάλυψη θα βοηθούσε στην διατήρηση ενός σάπιου εξουσιαστικού συστήματος που θα πλούτιζε εις βάρος της χώρας. Είχαν απόλυτο δίκιο, το ζει σήμερα κάθε Έλληνας στο πετσί του.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά όλη η αλήθεια, από έναν άνθρωπο που έζησε από κοντά όλο το παρασκήνιο της δίκης και περιγράφει με σαφήνεια τα γεγον ότα, όπως ακριβώς συνέβησαν εκείνη την περίοδο, τόσο πρίν, όσο και μετά την δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρόκειται για έναν ανώτατο δικαστικό, ο οποίος ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους τρείς συγκατηγορούμενούς του υπουργούς Τσοβόλα, Πέτσο και Κουτσόγιωργα. Ο ίδιος άνθρωπος ήταν συγχρόνως και ο ανακριτής που είχε ορισθεί για την υπόθεση αυτή από τον τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Είναι ο αρεοπαγίτης (επίτιμος σήμερα) κ. Σπυρίδων Σπύρου που σε ένα ογκώδες βιβλίο, με τίτλο: ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΑΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ αποτελούμενο από 624 σελίδες, περιγράφει με αδιαμφισβήτητη καθαρότητα όλα τα γεγονότα αλλά και το πολιτικό, δικαστικό και δημοσιογραφικό παρασκήνιο της εποχής, χωρίς κανένα δισταγμό, ενώ συγχρόνως δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μέχρι σήμερα κανένα ΜΜΕ δεν έφερε στην δημοσιότητα για ευνόητους λόγους.

Στις ιστορικές στιγμές του βιβλίου είναι πασιφανές με ποιο τρόπο και για ποιους λόγους όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι έκαναν πίσω. Για τις απειλές, τα αργύρια, το συμβιβασμό.

Όλοι, εκτός από έναν. Τον Ηρακλή Σηφακάκη, 28χρονο υπεύθυνο ασφαλείας του Κοσκωτά. Ένα παιδί από την Κρήτη που προσπάθησε να πάρει όλη την Ελλάδα στους ώμους του, υπογράφοντας την καταδίκη των επίορκων παρά το έντονο κλίμα τρομοκρατίας, προς έκπληξη ακόμα και του ίδιου του εισαγγελέα.

Χαρακτηριστική η ερώτηση που του απηύθυνε: "Παιδί μου", του είπε αμέσως μετά την κατάθεσή του. "Με αυτή την κατάθεση, στέλνεις έναν πρωθυπουργό και ισχυρούς ανθρώπους στην φυλακή. Αυτό μπορεί να το πληρώσεις πολύ ακριβά. Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το υπογράψεις; "Το παλικάρι από τον Ψηλορειτη έκλεισε τα μάτια. Μετά από λίγες στιγμές, κοίταξε σταθερά τον εισαγγελέα και τον ρώτησε με την αφέλεια της αλήθειας: "Μα είναι αλήθεια αυτά που λέω κύριε εισαγγελέα. Εάν πω την αλήθεια τι θα πάθω; Την αλήθεια πρέπει να πω". - Ο εισαγγελέας σιώπησε. Ο σύγχρονος Ηρακλής υπέγραψε για να καθαρίσει τους κόπρους του Αυγεία και ο εισαγγελέας συγκινημένος, ακούμπησε πατρικά στον ώμο του και του είπε σαν σε μελλοθάνατο "Τώρα παιδί μου, εύχομαι να σε βοηθήσει ο Θεός".Ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Από τότε, το σύστημα της διαπλοκής δεν συγχώρησε ποτέ αυτή την υπογραφή και επιστρατεύοντας κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο  προσπαθεί μέχρι σήμερα να “εξοντώσει” έναν ήρωα των καιρών μας. Έπρεπε να παραδειγματίσει σκληρά όποιον θα σκεφτόταν να σπάσει την ομερτά των διεφθαρμένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο Άκης στην απολογία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε: “Λυπάμαι, γιατί το ΠΑΣΟΚ σήμερα επαναλαμβάνει τα λάθη των άλλων. Ξεχάσατε τόσο εύκολα, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα, ότι με τις ψευδομαρτυρίες του Σηφακάκη έστειλαν το βρώμικο ʼ89 τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο; Επειδή εγώ γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια, όσον αφορά στο πρόσωπό μου, σας λέω: Χτυπήσατε λάθος πόρτα. Ψάξτε αλλού για μίζες. Όλα αυτά δεν με αφορούν, δεν με αγγίζουν". Σήμερα ο ίδιος είναι φυλακή. Οι "συνάδελφοι" του τότε γλίτωσαν. Η επιταγή των 2,5 εκ. δολαρίων στο όνομα του Γιώργου Παπανδρέου θεωρήθηκε πλαστή. Τα Πάμπερς, έγιναν πάλι πάνες. Ο Κουτσόγιωργας "πέθανε" γλιτώνοντας όλο το πολιτικό σύστημα.

Ας δούμε όμως, μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία απαντά με στοιχεία ο συγγραφέας:
1) Τί περιείχε ο ογκώδης φάκελος του Κοσκωτά την πρώτη ημέρα της δίκης του και γιατί δεν τον άνοιξε ποτέ ενώπιον του δικαστηρίου; Ποιοί τον εμπόδισαν να το κάνει;
2) Γιατί όταν επανήλθε ο Κοσκωτάς την επόμενη φορά και μέχρι το τέλος της δίκης δεν έφερε μαζί του ποτέ άλλοτε τον συγκεκριμένο φάκελλο;
3) Πόσο «τυχαία» ήταν εκείνη την ημέρα η απεργία που κήρυξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με πρόεδρο τον πασοκογενή αείμνηστο Τάκη Παππά που είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη από την πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου;
4) Γιατί δέχθηκε ο ίδιος ο Κοσκωτάς να παρουσιάσει στο δικαστήριο μία πλαστή επιστολή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για ένα άσχετο θέμα με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης που είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως αναξιόπιστος μάρτυς ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου;
5) Γιατί η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη με ειδικό νόμο που έφερε στην Βουλή, λίγο πριν την έναρξη της δίκης, δεν επέτρεψε στο Δικαστήριο να λάβει υπόψη του μαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από συνομιλίες του Κοσκωτά με τον Ανδρέα Παπανδρέου;
6) Γιατί η υπεράσπιση των κατηγορουμένων δεν υπέβαλε στο Δικαστήριο αίτημα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης από ειδικούς γραφολόγους σχετικά με τον γραφικό χαρακτήρα του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο Κοσκωτάς παρουσίασε επιστολή του πρώην πρωθυπουργού προς αυτόν, ενώ την ίδια χρονική περίοδο το συγκρότημα Λαμπράκη με δική του πρωτοβουλία δημοσίευσε ανάλογη πραγματογνωμοσύνη που διεξήχθη στο εξωτερικό από, κατά δήλωσή τους γραφολόγους, για να αποδείξει ότι ο γραφικός χαρακτήρας στην εν λόγω επιστολή δεν ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου;
7) Πόσο συμπτωματικός ήταν ο θάνατος του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, επιστήθιου φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της δίκης, λίγο καιρό μετά τη δήλωσή του σε μερίδα του τύπου ότι ήταν διατεθειμένος να αποκαλύψει την αλήθεια για την υπόθεση Κοσκωτά;
8) Ποιός ήταν ο ρόλος των Αμερικανών στην υπόθεση Κοσκωτά;
9) Γιατί ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης ως Γενικός Γραμματέας την εποχή εκείνη του ΚΚΕ δεν επέτρεψε την παραπομπή σε δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση της αγοραπωλησίας των αεροπλάνων ΜΙΡΑΖ 2000 που σύσσωμος ο τύπος είχε κατονομάσει ως την “αγορά του αιώνα” μαζί με πολλά υπονοούμενα για την υπόθεση αυτή;
10) Γιατί ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε με επιμονή να απαλλαγεί ο Ανδρέας Παπανδρέου από τις κατηγορίες για τις οποίες παραπέμφθηκε συγκαλώντας για τον σκοπό αυτό τότε την κυβερνητική επιτροπή και τι διεμήνυσε προς τούς δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου;
11) Γιατί ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής διεμήνυσε πρός το Δικαστήριο, μέσω ενός δικαστή μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου, ο οποίος τον επισκεπτόταν συχνά και τον ενημέρωνε για την πορεία της δίκης, πως σε περίπτωσης καταδίκης του Ανδρέα Παπανδρέου έστω και για μία ώρα την ίδια στιγμή θα του έδινε χάρη;
12) Ποιός δικαστής, μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, που ψήφισε να αθωωθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου διορίσθηκε μετά το πέρας της δίκης με παχυλή αμοιβή στο Δημόσιο;
13) Πόσο τυχαίο είναι ότι ο εν λόγω δικαστής, κατά την διάρκεια της δίκης, επισκεπτόταν συχνά το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ των Αθηνών και ενημέρωνε διάφορους οικονομικούς και άλλους παράγοντες της χώρας για την πορεία της δίκης;
14) Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός, ότι ο γιός του εν λόγω δικαστή, επίσης δικηγόρος, έχει υπερασπισθεί μέχρι σήμερα κατ' επανάληψη στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώπιον της Δικαιοσύνης;
15) Γιατί μετά την απαλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά φούντωσε απότομα η διαφθορά ορισμένων πολιτικών και γιατί το πολιτικό σύστημα θορυβημένο έσπευσε να τροποποιήσει τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών, με πρωτεργάτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο θέτοντας τέτοιες προϋποθέσεις που να καθιστούν πολύ δύσκολη έως αδύνατη την παραπομπή στο μέλλον πολιτικών προσώπων ενώπιον της δικαιοσύνης;
16) Γιατί μέχρι σήμερα, 18 χρόνια μετά την δίκη Κοσκωτά, δεν έχει παραπεμφθεί ούτε ένας πολιτικός από κανένα κόμμα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ έχουν συμβεί σκάνδαλα που δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα καθώς και σε πολλά άλλα, δίνει κατατοπιστικές απαντήσεις στο βιβλίο του ο αρεοπαγίτης κ. Σπ. Σπύρου. Αξίζει να αναφερθεί εδώ μία παράγραφος από τον επίλογο του εν λόγω βιβλίου, όπως την αναφέρει, επί λέξει ο κ. Σπύρου: «Η διαφθορά των πολιτικών στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, είναι «Συνταγματικά κατοχυρωμένη» και δεν πρόκειται να εκλείψει αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, ενώ με το άρθρο 4 του Συντάγματος αυτής, καθιερώνεται η ισότητα όλων των Ελλήνων ενώπιον του Νόμου και με το άρθρο 26 αυτού καθιερώνεται η διάκριση των κρατικών λειτουργιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, από τις οποίες η τελευταία ασκείται από τα δικαστήρια, τα οποία, κατά το άρθρο 87 του εν λόγω Συντάγματος, συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, υποκείμενοι μόνο στο Σύνταγμα και στους συνάδοντες με αυτό νόμους, με τα άρθρα 61, 62 και 86 του ιδίου Συντάγματος τίθενται ορισμένοι φραγμοί στην ανεξαρτησία αυτή των δικαστών, όταν αυτοί πρόκειται να κρίνουν ποινικά αδικήματα των βουλευτών και των υπουργών...”.

Άραγε, όλα αυτά τα χρόνια, που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, πόσα κεφάλαια έχουν κάνει «φτερά» από τα δημόσια ταμεία με την σύμπραξη ενδεχομένως πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της χώρας; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πηγή NewsBomb
Στην ομιλία του στην εκδήλωση «Economic Ideas Forum» που διοργανώνει το Centre of European Studies, με θέμα «Future Steps in the Strengthening of the EU» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε:
"Και ενώ έχουμε πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνεργους, έχουμε και ένα ποτάμι παράνομων μεταναστών – περίπου 2 εκατομμύρια – που εισρέουν μέσω των συνόρων μας, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και από τα ταραχώδη σημεία της Μέσης Ανατολής και τη Νοτιοανατολικής Ασίας".
Τι παραδέχτηκε (που επί χρόνια έκρυβαν οι "ελληνικές" κυβερνήσεις) ο φερόμενος ως πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς; 
Μήπως ότι οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα είναι 2 εκατομμύρια;
Και αν ο Αλέξης βγει πρωθυπουργός θα μας φέρει και τις οικογένειές τους... οπότε με έναν πολλαπλασιασμό (με ελάχιστους αριθμούς) με τέσσερα άτομα οικογένεια να αντιστοιχούν σε κάθε λαθρομετανάστη... μας βγαίνει το μαγικό νούμερο 8+2= 10 εκατομμύρια (λαθρο)μετανάστες στην Ελλάδα (ισλαμιστές σε ποσοστό 98%)!!!

Μα, έτσι οι ισλαμιστές (λαθρο)μετανάστες θα είναι περισσότεροι από τους γηγενείς κατοίκους της χώρας!!!
Μα, έτσι η Ελλάδα θα γίνει χώρα ισλαμική...!!!
Μα, έτσι οι εισαγόμενοι θα βγάζουν ό,τι και όποιον θέλουν στην κυβέρνηση...!!!
Μα, έτσι η χώρα μεταλλάσσεται, χάνει τα πάγια εθνικά, πολιτιστικά και άλλα χαρακτηριστικά της...!!!

Απορείτε γιατί συνέβη αυτό;
Έτσι αλλάζει η Νέα Τάξη τον πληθυσμό που δεν της ταιριάζει...
Έτσι βρίσκουν οι πολιτικοί τους ψηφοφόρους που επιθυμούν...
Έτσι βρίσκουν οι πολυεθνικές και οι βιομηχανίες τους φτηνούς εργάτες...
Και όλα αυτά, επειδή εσύ κι εγώ, οι Έλληνες, αρχίσαμε να τους αμφισβητούμε, αρχίσαμε να τους καταλαβαίνουμε, αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για να σωθούμε από τους "διασώστες" μας...

Υπάρχει καμία άλλη απορία μήπως;
Κάποιος δεν κατάλαβε κάτι;
Σήμερα υπάρχουν πωλητικές και πωλητικοί.
Τα άλλα που ξέραμε να τα ξεχάσουμε.
Σήμερα δεν υπάρχουν χώρες, αλλά χώροι...
Σήμερα δεν υπάρχουν πολίτες, αλλά εργάτες πληρωμής χρέους και φτηνά εργατικά χέρια για την μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου...
Σήμερα υπάρχει ένας δρόμος... Της υποταγής... Ή την αποδέχεσαι ή... μπορείς να πεθάνεις από την πείνα ή στην ξενιτεία...
Εαν σκέφτεσαι να απαλλαγείς έγκαιρα από τους δυνάστες σου, άργησες...
Εάν σκέφτεσαι να πολεμήσεις για να διασώσεις την αξιοπρέπειά σου και να σώσεις την πατρίδα σου, τότε και πάλι έχεις αργήσει...
Σε έχουν νικήσει προ πολλού, μέσα στο ίδιο σου το μυαλό, όταν με αλλεπάλληλα εξόφθαλμα ψέματα σε έπειθαν ότι αυτοί ξέρουν καλύτερα από εσένα, για... εσένα... Μόνο που δεν είχες καταλάβει τι ακριβώς σχεδίαζαν και ήθελαν να κάνουν με εσένα, με εμένα...

Τώρα που άρχισες να καταλαβαίνεις, πρέπει να καταλάβεις και ποιές είναι οι πραγματικές λύσεις...
Πρέπει να καταλάβεις ποιά είναι η μοναδική λύση που σου απέμεινε στην φυλακή που σε βάλανε...
Πρέπει να καταλάβεις πως δεν πρόκειται να σου επιστρέψουν ή να σου δώσουν τίποτε, εάν δεν τους εξαναγκάσεις...

Άλλες απορίες υπάρχουν; 
Αν ναι, λυπάμαι...
Δεν έχεις καταλάβει πως γι αυτούς είσαι απλά ένας αριθμός...
Δεν έχεις καταλάβει  πως είσαι απλά αναλώσιμος...
Δεν έχεις καταλάβει πως είσαι απλά μία παράπλευρη (και ίσως επιθυμητή) απώλεια...
Δεν έχεις καταλάβει πως ο μόνος τρόπος για να σωθείς, είναι να τους τσακίσεις αλύπητα, όπως αυτοί σε τσακίζουν χρόνια τώρα, όπως αυτοί θα σε τσακίσουν και αύριο...
Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.
Συνάντηση τώρα αντιπροσωπείας Κούρδων του DBK στο Ρωσικό ΥΠΕΞ!
Η συνάντηση είναι σε ανώτατο επίπεδο αλλά δεν έχει ανακοινωθεί. 
Μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς που θα βάλει νέα φωτιά στην Τουρκία. 

Οι πληροφορίες μας λένε πως ακόμα και τις επόμενες ημέρες, η Ρωσία ενδέχεται να ανακοινώσει έναρξη διπλωματικών σχέσεων με το… Κουρδιστάν!
Ποιό Κουρδιστάν άραγε;

Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι στάθηκαν στο πλευρό της Συρίας, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Ίσως αυτό να είναι και μία ανταμοιβή από τον Πούτιν που θα βάλει φωτιά στην Τουρκία. 

Η φωτιά στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως εξαπλώνεται και η Τουρκία φαίνεται πως διαμελίζεται.
Άραγε θα υπάρξει κάποιο συνταρακτικό γεγονός που θα σταματήσει αυτές τις εξελίξεις;Εκεί που όλα έδειχναν ότι η Τουρκία διεκδικεί με αξιώσεις τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης, με αφορμή ένα ζήτημα μικρής και κυρίως τοπικής σημασίας αναδείχθηκαν μια σειρά από ζητήματα που, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του διδύμου Ερντογάν - Νταβούτογλου.

Ολα ξεκίνησαν από την απόφαση οικοδόμησης ενός εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί, για το οποίο, εκτός της οικολογικής διάστασης, που κινητοποίησε τους οικολόγους της περιοχής αυτής της Κωνσταντινούπολης, διακινήθηκαν στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους πληροφορίες για οικονομικά συμφέροντα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, που εξυπηρετούνται από την απόφαση αυτή. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες δρομολόγησης έργων όπως το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το εμπορικό λιμάνι του Γαλατά και η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τα οποία και πάλι υπάρχουν φήμες για εμπλοκή του συγγενικού περιβάλλοντος του Ερντογάν.

Μια που αναφερθήκαμε στην τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου, να υπογραμμίσουμε ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα φέρει το όνομα του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, που έμεινε στην Ιστορία ως ο μεγαλύτερος σφαγέας των Αλεβιτών.

Οι Αλεβίτες, που αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου του πληθυσμού της Τουρκίας, έχουν σφαγιαστεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν από σουνιτικούς κύκλους που υποκινούνταν από το βαθύ κράτος. Το τελευταίο διάστημα δημιουργείται ένα σουνιτικό μπλοκ, το οποίο, με πρωταγωνιστή την Τουρκία και με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, καλείται να ανατρέψει τον Αλαουίτη Ασαντ και να εξουδετρώσει την επιρροή που ασκεί διά του σιιτισμού το Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την επιθετική ρητορική της σουνιτικής κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον των Αλαουιτών και των Αλεβιτών, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των εις βάρος τους ρατσιστικών διακρίσεων στην τουρκική επικράτεια, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι εξελίξεις οδηγούν στη μόνιμη πολιτική εδραίωση των σουνιτών στην Τουρκία και άρα και στη δική του μόνιμη κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική περιθωριοποίηση!

Και ενώ υπήρχαν συζητήσεις για το βάσιμο των φόβων, ήλθε η απόφαση του Ερντογάν για την ονομασία της γέφυρας, που εδραίωσε τους φόβους τους για ένα μαύρο και αβέβαιο μέλλον.

Στους οικολόγους, που ανησυχούσαν για την οικοδόμηση εμπορικού κέντρου σε ένα από τα τελευταία πάρκα της περιοχής Ταξίμ, στον δημοσιογραφικό και τον πολιτικό κόσμο, αλλά και σε μέρος της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται ότι η διαφθορά αγγίζει πλέον τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και στους Αλεβίτες, που είναι σίγουροι πλέον ότι η κυβέρνηση Ερντογάν κινείται με αποφασιστικότητα προς την περιθωριοποίησή τους. Αν προσθέσουμε και τους αστούς, αλλά και τη νεολαία της Κωνσταντινούπολης, που δεν επιθυμεί να δει την κοινωνία να γυρνά στο ισλαμικό σκοτάδι, τότε συμπληρώνουμε την εικόνα εκείνων που κατέκλυσαν πρώτα την πλατεία Ταξίμ και στη συνέχεια τις πλατείες στην Αγκυρα, τη Σμύρνη, αλλά και άλλων πόλεων της Τουρκίας.

Φυσικά, όσο περνούσαν οι μέρες, στις διαδηλώσεις συμμετείχαν αριστερές και ακροαριστερές οργανώσεις, στις οποίες ούτως ή άλλως ασκούν μεγάλη επιρροή οι Αλεβίτες, οι κεμαλιστές, οι «άστεγοι» του παλαιού βαθέος κράτους και όσοι είχαν συμφέρον από την αποδυνάμωση του Ερντογάν και του ΑΚΡ.

Από την εικόνα λείπουν οι Κούρδοι, οι οποίοι, αν και ενεπλάκησαν στην αρχή που ξέσπασε η διαδήλωση, στη συνέχεια αποσύρθηκαν και ήταν απόντες επί μέρες, για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού.

Εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, με μεγάλη διακριτικότητα, για να δώσουν «παρών» στους κοινωνικούς αγώνες, χωρίς όμως να συμμετέχουν με τα μαχητικά στελέχη τους, τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε εφιάλτη τις διαδηλώσεις και να οδηγήσουν μέχρι και στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε λοιπόν τις αιτίες που οδήγησαν στις διαδηλώσεις στην Τουρκία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτές είναι η ρατσιστική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στους Αλεβίτες, η διαφθορά, που αρχίζει πλέον να αγγίζει όχι μόνο το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και τον ίδιο, η ισλαμική ατζέντα, την οποία ανασύρει δειλά δειλά από το σουνιτικό του συρτάρι, και, τέλος, η αλαζονική του συμπεριφορά προς άπαντες τους ανωτέρω και κυρίως προς τους νέους.
Στόχος πλέον η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων!
 
Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου 

Στις 29 Ιανουαρίου ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, δήλωσε ότι είναι υπέρ ενός φόρου στα ακίνητα. Τον οποίο κάλεσε τον Έλληνα πολίτη, εάν δεν έχει να πληρώσει να πουλήσει (το σπίτι προφανώς εννοούσε).

Πρόκειται για μία βαρύτατη πολιτική θέση, η οποία καταδεικνύει την κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί ένα τουλάχιστον κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, αυτό των φιλελεύθερων στο οποίο ανήκει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά με τους “εκσυγχρονιστές” του πάλαι πότε Σημίτη, που εκπροσωπούνται σήμερα στην κυβέρνηση από τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα.

 Γιατί είναι τόσο βαρύτατη αυτή η πολιτική θέση; Ως είναι γνωστόν η Ελλάδα αποτελεί “ανωμαλία” στον ευρωπαϊκό κανόνα περί ιδιοκατοίκησης. Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, είναι πανάρχαια έννοια στον τόπο μας και άμεσα συνδεδεμένη με την κουλτούρα του Έλληνα. Η ελληνική οικογένεια είναι συνδεδεμένη με το Πατρικό σπίτι, το σπίτι μας – το σπίτι που μεγαλώσαμε. Η ιδιοκατοίκηση ως μόνιμη κατοικία, από τον ορισμό της είναι μία ζημιογόνος επένδυση. Είναι επένδυση που δεν μας αποδίδει οικονομικό κέρδος.

Απαιτεί κεφάλαια για την αγορά της ή την εκ βάθρων κατασκευή της, απαιτεί κεφάλαια αέναης ολοκλήρωσή της, όπως επίσης και κεφάλαια συντήρησή της. Με λίγα λόγια το σπίτι μας, από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του, απαιτεί να το χρηματοδοτούμε. Σημειωτέων ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα προαναφερόμενα κεφάλαια είναι δανεικά, οπότε έχουν επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος.

Μέσα στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού όμως που θέλει ο κ. Βαρβιτσιώτης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδιοκατοίκηση ως μέρος της κουλτούρας, του δεσίματος ενός λαού με τον τόπο του. Οι φιλελεύθεροι διεθνιστές – επί της ουσίας – τύπου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αδυνατούν να καταλάβουν την σχέση του Έλληνα με το σπίτι του. Και ως εκ τούτου τον καλούν να το ... πουλήσει.

Η εκτεταμένη λαϊκή και μικροαστική ιδιοκτησία γης και κατοικίας στις προηγούμενες δεκαετίες εκτόνωσε μεταπολεμικές ταξικές πιέσεις και να ενσωμάτωσε διεκδικήσεις στο σύστημα. Όμως εδώ και πολλά χρόνια περιορίζει την δυνατότητα δράσης του κατασκευαστικού κεφαλαίου και δεν διευκολύνει την κερδοφορία του.

Και μάλιστα την στιγμή που η μικροαστική τάξη καταστρέφεται ολοκληρωτικά από το όλο πλαίσιο που έχει να κάνει με τα μνημόνια, η έντονη φορολογία της ιδιοκτησίας γής ή κατοικίας έρχεται ως χαριστική βολή.

Όμως όσοι λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση δεν το κάνουν για ιδεολογικούς λόγους. Ουσιαστικά τόσο η κυβέρνηση Βενιζέλου, όσο και η νύν κυβέρνηση Σαμαρά έχει μία σαφή κατεύθυνση “απαλλοτρίωσης” της έγγειας ιδιοκτησίας των λαϊκών και μικροαστικών στρωμάτων από το κεφάλαιο (το ελληνικό κατ’ αρχήν αλλά πλέον ολοένα και περισσότερο και το ξένο). Ο μηχανισμός που οδηγεί εκεί είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό αυξάνει το κόστος  της ακίνητης περιουσίας για τα προαναφερθέντα στρώματα. Το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι ήδη ορατό: οι τάξεις και τα στρώματα αυτά αρχίζουν, αργά αλλά σταθερά, να εκποιούν την ακίνητη περιουσία τους. Τα πρόσφατα “παιχνίδια” με την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας (φασαρίες, εγκληματικότητα κλπ.) έρχονται να ενισχύσουν την τάση αυτή. Και ήδη μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (ελληνικά και σιγά-σιγά και ξένα) μπαίνουν στο παιχνίδι αυτό. Φυσικά οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν δραματικά την μεταπολεμική ταξική δομή του ελληνικού καπιταλισμού και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Δεν θέλουν μόνον τα σπίτια μας, αλλά και τα χωράφια μας!
Και ενώ όλα τα παραπάνω ισχύουν με τις κατοικίες, έρχεται μόλις χτές ο Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας και καταθέτει πρόταση στην τρικομματική επιτροπή. Στο πλαίσιο της κατάργησης του φορομπηχτικού μηχανισμού γνωστού και ως “χαράτσι” από την ΔΕΗ, η κυβέρνηση έρχεται να προτείνει την αντικατάστασή του από έναν άλλον μηχανισμό, ο οποίος όχι μόνο δεν ελαφρύνει τις οικογένειες, αλλά αντιθέτως προσθέτει ακόμη περισσότερα βάρη, αφού εκτός από τις κατοικίες φορολογούνται πλέον και τα αγροτεμάχια.

Η πρόταση Στουρνάρα προβλέπει:
Την φορολόγηση των ιδιοκτητών με βάση το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις (αγροτεμάχια).
Ο φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια.
Δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο
Μπορούν να θεσπιστούν μόνο εξαιρέσεις από τον φόρο
Ο φόρος θα επιβληθεί και στα χωράφια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών καθώς δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και για εισπρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εξαίρεσή τους.
Την επιβολή φόρου ανά τετραγωνικό το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με βάση 33 κριτήρια(!).
Ουσιαστικά ο φόρος θα ξεκινάει από 2 ή 3 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με βάση τα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως είναι η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, ο όροφος, το αν έχει πρόσοψη, ο συντελεστής εμπορικότητας κ.ά. ο φόρος ανά τετραγωνικό θα αυξάνεται. Η πρόταση αυτή προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός φόρου που θα προσομοιάζει με το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) και όπως είπε ο ΥΠΟΚ στην τρικομματική επιτροπή εξασφαλίζει την εισπρακτική απόδοση του νέου φόρου μετά την κατάργηση του «χαρατσιού».
Ο φόρος, με τον τρόπο που θα λειτουργεί, δεν επιτρέπει την θέσπιση αφορολόγητου ορίου καθώς δεν υπολογίζεται με βάση την αξία, αλλά μόνο εξαιρέσεις από αυτόν όπως π.χ. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Την επιβολή φόρου ανά στρέμμα που θα κλιμακώνεται από το 1 ή 2 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 20 ή 25 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ δεν προβλέπει την απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (απόφαση που είχε λάβει η τρικομματική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα) αλλά την φορολόγησή τους με ένα συμβολικό ποσό, π.χ. 1 ή 2 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και έτσι οικοδομήσιμες εκτός σχεδίου εκτάσεις (π.χ. 5 στρέμματα στη Μύκονο) θα φορολογούνται με πολύ υψηλό συντελεστή ανά στρέμμα (π.χ. 20 – 25 ευρώ).

Στην ουσία η κυβέρνηση προχωρά στο αντίθετο ενός “αναδασμού”. Χρησιμοποιώντας την φορολογική της εξουσία προσπαθεί να μαζέψει “έσοδα” δημιουργώντας όμως στην ουσία έναν μηχανισμό αναδιανομής της γής. Από τους πολλούς την μαζεύει στα χέρια των λίγων. Οι οποίοι επωφελούμενοι επί τόσες δεκαετίες από το διεφθαρμένο κράτος, κατάφεραν να έχουν αυτή την στιγμή “ζεστό χρήμα” στα χέρια τους. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή – εκμεταλλευόμενοι την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, να μετατρέψουν το χρήμα σε ακίνητη περιουσία, αφού αυτή γίνεται “βάρος” για τους μη έχοντες.

Φυσικά δεν είναι μόνον η “ανάγκη” και οι “ιδεολογικές” πεποιθήσεις που οδηγούν την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι και το γεγονός του ότι οι πολιτικοί συγχρωτίζονται – με διάφορους τρόπους – με αυτούς που έχουν το χρήμα. Και κάποιοι από αυτούς ίσως έχουν πολλά να κερδίσουν εάν εξυπηρετούνται τα σχέδια των “φίλων” τους!
Γράφει ο Κωνσταντίνος
Πηγή GrCitizen

Όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, είχε να αντιμετωπίσει ένα και μόνο δίλημμα: Τι θα έθετε ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής του ατζέντας και τι πρόσωπο θα είχε ο πολιτικός του προσανατολισμός, απέναντι στην Κεμαλική Τουρκία που προέτασσε έναν φιλοδυτικό τρόπο ζωής.
Στο ερώτημα αυτό, κι επειδή δεν μπορούσε να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη" και να υπερκαλύψει - αντικαταστήσει ο ίδιος την εικόνα των στρατηγών και του βαθέως κεμαλικού κράτους, αποφάσισε πως με όπλο το Ισλάμ (να τονίσουμε πως το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία) θα μπορούσε να τοποθετηθεί κατάλληλα στην πολιτική σκηνή και να βρει τους κατάλληλους ισχυρούς φίλους που θα χρηματοδοτούσαν το εχείρημά του.
Στο Ισλάμ, λοιπόν, οφείλει ο Ταγίπ Ερντογάν την πολιτική του επιτυχία. Και το Ισλάμ στηρίζει και από αυτό στηρίζεται ακόμη και σήμερα για να παγιώσει οριστικά και αμετάκλητα το καθεστώς του.

Έτσι, και με δεδομένη την κατοχή της βόρειας Κύπρου, το καθεστώς Ερντογάν δεν επιχειρεί με βάση τη μυστική του ατζέντα, η οποία βγαίνει σιγά - σιγά στην επιφάνεια να οδηγήσει μόνο την Τουρκία στον Ισλαμισμό, αλλά και την κατεχόμενη Κύπρο, ανεγείροντας παντού τζαμιά και ισλαμικά σχολεία, όπως κατάγγειλε η Ελληνοκύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους στη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τις ταραχές στην Τουρκία.

Η κ. Θεοχάρους, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, άσκησε κριτική προς τις Υπηρεσίες Εξωτερικών Υποθέσεων της Βαρόνης Άστον, την οποία κατηγόρησε πως η στάση της στηρίζεται στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με την Τουρκία και στη γεωστρατηγική θέση της χώρας αυτής αντί να βασίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν οδηγεί τη χώρα του προς την Ευρώπη αλλά προς το Ισλάμ με ακραίες μορφές δράσης, με περιορισμούς των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών και του δικαιώματος έκφρασης (καταστολή Τύπου, διαδικτύου, πληροφόρησης, παρέμβαση στην προσωπική ζωή, τρόπος ένδυσης και συμπεριφοράς), καθώς και με τη δημιουργία ισλαμικών ιερατείων παντού και κυρίως στην κατεχόμενη Κύπρο. Στόχος του πρόσθεσε είναι η ηγεμονία του όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι μόνος του. Ισχυροί παράγοντες (θρησκευτικοί και οικονομικοί) βρίσκονται στο πλευρό του και τον στηρίζουν προκειμένου να επιτευχθούν και οι δικοί τους στόχοι, προκειμένου να μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει την πορεία της προς την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους.
Έτσι, με μία δήλωση γεμάτη συμβολισμούς παρενέβη στην υπόθεση των μαζικών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στην Τουρκία, ο αμφιλεγόμενος ιμάμης Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι και ένθερμος υποστηρικτής (φυσικά και οικονομικός χορηγός) του Ταγίπ Ερντογάν.
«Υποχρεούμεθα να δράσουμε έξυπνα και να αντιμετωπίσουμε τα μικρότερα προβλήματα σα να είναι πολύ μεγάλα και πρέπει να τα χειριστούμε με έξυπνο τρόπο. Όταν αντιμετωπίζεις μια εισβολή από μυρμήγκια, δεν μπορείς να τα παραβλέψεις συλλογιζόμενος ότι είναι μυρμήγκια»…
Κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι απέτυχε να διακρίνει ότι ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενος διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, τα «αθώα δικαιώματα, αθώων ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, ανέφερε ότι αν αρχίσεις τον πόλεμο δεν μπορείς να τον σταματήσεις εκεί που εσύ θέλεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι οι διαδηλωτές πρόκειται για μια κατεστραμμένη γενεά, συμβουλεύοντας τους οπαδούς του (μετριούνται σε εκατομμύρια) ότι «καθήκον» είναι να εργαστούν να αποκαταστήσουν ψυχές!

Ο δρόμος που επέλεξε ο σημερινός τούρκος πρωθυπουργός, είναι ουσιαστικά ένας μονόδρομος πολιτικής (ίσως και φυσικής πλέον) επιβίωσης. Εάν τις επόμενες ημέρες αποφασίσει ο Ερντογάν να κάνει κάποιο βήμα πίσω, για να ηρεμήσει τους τούρκους πολίτες, θα εκκινήσει την διαδικασία της απομάκρυνσής του και της πολιτικής του εξόντωσης και ισοπέδωσης, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως τα "στρατόπεδα" έχουν χωριστεί με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη.
Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει, πλέον, για το όραμα του Ταγίπ Ερντογάν για μία μεγάλη νεο-οθωμανική Τουρκία που θα είναι δεμένη και θα σύρεται σε όλες τις κοινωνικές της εκφάνσεις από το άρμα του Ισλαμισμού, αλλά και για τις "δυνάμεις" που τροφοδοτούν την ισχύ της πολιτικής του ατζέντας. Βέβαια, οι στρατηγοί δεν έχουν "μιλήσει" ακόμη. Και ίσως η δική τους παρέμβαση, όποτε αυτή γίνει, να είναι ιδιαίτερης βαρύτητας και ισχύος, με καταλυτικά αποτελέσματα για την γενική μορφή της Τουρκίας, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα...
Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, «απάντησε» στον «Επίτροπο των Μνημονίων» Όλι Ρεν, με επίσημη ανακοίνωσή του.

«Διαβάζω ότι επιτεθήκατε σε ΔΝΤ και Λαγκάρντ για την Ελλάδα. Σημαντικό να αποδέχεστε πάλι, ότι στην ελληνική κρίση δουλέψατε και εσείς προσωπικά, εξίσου ισοπεδωτικά, για να "σωθεί" η Ελλάδα με τα Μνημόνια. Εξάλλου μας είχατε ευχηθεί "Καλό κουράγιο" και μάλιστα μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέτοιο θράσος χιλίων πιθήκων» ανέφερε.

«Αλλά απ' ότι αντιλαμβάνομαι από τις σημερινές δηλώσεις σας, συμβουλεύεσθε και τους Αμερικανούς; Όπως, π.χ., για τις όποιες διευρύνσεις της Ε.Ε.; Δηλαδή και υπάλληλος της Μέρκελ (γνωστό) και υπάλληλος της Ουάσιγκτον; Άξιος ο μισθός σας... Γι αυτούς που σας εμπιστεύονται» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Οι προβλέψεις της δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα!
Οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλαισίωναν τα «πακέτα» διάσωσης της Ελλάδας «δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε στο ΜΝΙ ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker, αφού όπως είπε δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα!
Ερωτηθείς για το ποιος φέρει την ευθύνη, ο Juncker απάντησε: «Δεν ρίχνω το φταίξιμο σε κανέναν αλλά θα πρέπει να παραδεχτώ πως η Κομισιόν απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα αυστηρά μαθηματικό ζήτημα. Έχουμε να κάνουμε με προβλέψεις. Όχι με αποτελέσματα. Είναι μια δύσκολη περίπτωση».
Πότε θα γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές; Σε μερικά χρόνια από τώρα ήταν η απάντηση του Γιούνκερ…

Κυνική ομολογία ΔΝΤ: Ιφιγένεια η Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ομολογεί κυνικά μεγάλα λάθη κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών στον χειρισμό της διάσωσης της Ελλάδας.
Σε εσωτερικό έγγραφο που φέρει τη σήμανση «αυστηρά εμπιστευτικό», το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υποτίμησε σοβαρά τη ζημιά που θα έκαναν στην ελληνική οικονομία οι συνταγές της λιτότητας.
Ωστόσο, το ταμείο υπογραμμίζει ότι η συνταγή που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγόρασε χρόνο για το υπόλοιπο της Ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ υποστήριξε ότι χαλάρωσε τους δικούς του κανόνες για να καταστήσει το χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο και ότι, εκ των υστέρων, η χώρα απέτυχε σε τρία από τα τέσσερα κριτήρια που το ίδιο θέτει ως προϋποθέσεις για να παράσχει οικονομική βοήθεια.
Μια έκδοση του εγγράφου, που εκπονήθηκε από το προσωπικό του ΔΝΤ και περιήλθε στην κατοχή της Wall Street Journal, αναμενόταν να κυκλοφορήσει δημοσίως την Πέμπτη.
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, μια σειρά από ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας ήταν «βιώσιμο» και ενδέχεται να αποπληρωθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
Όμως, το έγγραφο περιγράφει τις αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση ως «τόσο σημαντικές, που το προσωπικό του ΔΝΤ δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα».
Το ΔΝΤ ανάφερε επίσης ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση, καθώς και για την πολιτική ικανότητά της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την έκθεση, όπως άλλωστε έκανε και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εντός του έτους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να εξηγήσει γιατί οι προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις του αναφορικά με τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην οικονομία ήταν τόσο εκτός στόχου.
Το έγγραφο αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μια σειρά αναλύσεων του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, που προσπαθούν να αξιολογήσουν τη συμμετοχή του οργάνου στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Ωφελημένη η Ευρώπη όχι η Ελλάδα
Ο μεγαλύτερος ωφελημένος της διάσωσης του 2010 δεν ήταν τόσο η Ελλάδα όσο η Ευρωζώνη, υποστηρίζεται στο έγγραφο.
Το ΔΝΤ περιγράφει τη διάσωση της Ελλάδας ως «επιχείρηση διατήρησης», η οποία «έδωσε στην Ευρωζώνη το χρόνο να χτίσει ένα τείχος για την προστασία άλλων ευάλωτων μελών και απέτρεψε πιθανές σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».
Το ΔΝΤ ένωσε τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 2010, συνθέτοντας τη λεγόμενη τρόικα, με σκοπό να διαχειριστεί το πρώτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, ύψους € 110 δισεκατομμυρίων -μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διασώσεις όλων των εποχών.
Ενώ το ταμείο έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τις νέες δεσμεύσεις του για χρηματοδότηση άλλων οικονομιών της ευρωζώνης, έχει βάλει στο τραπέζι συνολικά 47 δισ. δολ. για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο δάνειο που έχει κάνει ποτέ το ΔΝΤ σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας.
Το ταμείο επέκρινε την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012, δύο χρόνια μετά την αρχική διάσωση. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η μείωση πριν από τότε ήταν «πολιτικά δύσκολη» λόγω της αντίστασης από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, των οποίων οι τράπεζες είχαν στην κατοχή τους πολύ ελληνικό χρέος.
Οι χώρες αυτές είχαν επίσης την ανησυχία ότι η μείωση του ελληνικού χρέους θα εφησύχαζε την Αθήνα καθυστερώντας τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία.
Μια άμεση αναδιάρθρωση θα ήταν φθηνότερη για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα αποπληρωνόντουσαν πλήρως για δύο χρόνια πριν από το 2012, χάρη στα χρήματα που δανείστηκε η Αθήνα. Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας, παρέμεινε υπερβολικά υψηλό, όμως πλέον έπεφτε στους ώμους του ΔΝΤ και των φορολογουμένων της ευρωζώνης αντί να το πληρώσουν αντί στων τραπεζών και των hedge funds που γλίτωσαν με το πρώτο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Πάντως, το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι η δική του ανάλυση για τη μελλοντική εξέλιξη του χρέους ήταν λάθος «σε μεγάλο βαθμό».Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ -κρίσιμο κομμάτι της πρόβλεψης- «περιλάμβανε τα τεστ αντοχής των τραπεζών, όμως αυτά αποδείχθηκε ότι ήταν ήπια σε σύγκριση με τα πραγματικά αποτελέσματα».
Το ζήτημα του λεγόμενου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή -μια εκτίμηση για το πόσο η οικονομία θα συρρικνωθεί για κάθε ευρώ σε περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων, έχει γίνει μέρος του οπλοστασίου της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα.
Σε συνομιλίες με την επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, η Ελλάδα θα ζητήσει την άδεια να μειώσει τον ΦΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις, με το επιχείρημα ότι η αύξηση των φόρων στα εστιατόρια, για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει λιγότερα και όχι περισσότερα των έσοδα, πλήττοντας σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες.
Αντίθετα μια μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εστιατόρια, λέει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να ενισχύσει πραγματικά τα έσοδα. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν διόλου ένθερμοι με αυτήν την ιδέα.

Επίθεση κατά Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δέχεται ιδιαίτερη κριτική στο έγγραφο του ΔΝΤ.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Επιτροπή έτεινε να εκπονεί πολιτικές με συναίνεση και περιορισμένης αποτελεσματικότητας, ενώ δεν είχε καμία εμπειρία με τη διαχείριση των κρίσεων.
Προσθέτει ότι η Επιτροπή επικεντρώθηκε περισσότερο στη «συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ από ό, τι με τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη» και «δεν ήταν σε θέση να συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό ενισχύουν την ανάπτυξη οι επιβαλλόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Κανένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στα αιτήματα για σχολιασμό.
Όπως αναφέρεται στο εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, κανένας από τους εταίρους της τρόικας δεν την θεωρούσαν ιδανικό σχήμα, με τους συντάκτες του εγγράφου να χαρακτηρίζουν την τρόικα «ασυνήθιστη» ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων στο πλαίσιο της τρόικα, ιδίως όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη».
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν εξωφρενικά εκτός στόχων, όμως η Ελλάδα να έπρεπε μονίμως να εκπληρώνει τους ίδιους στόχους μείωσης του ελλείμματος, τονίζει το ΔΝΤ αναφέροντας: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι έγιναν ακόμα πιο φιλόδοξοι αφού η ύφεση ξεπέρασε τις προβλέψεις. Επιπλέον, το σημείο εκκίνησης μετακινηθεί».
Το έγγραφο πρόσθεσε ότι οι στόχοι και οι βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν για να αντανακλούν ό, τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα για 18 μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011.
Το ΔΝΤ είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχανε το 5,5% της οικονομικής παραγωγής της μεταξύ 2009 και 2012. Αντ' αυτού, έχει χάσει το 17% του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Το σχέδιο διάσωσης προέβλεψε 15% το ποσοστό ανεργίας το 2012. Έχει ξεπεράσει το 25%.
Η επιβράδυνση του ρυθμού της λιτότητας θα είχε βοηθήσει την ελληνική οικονομία, αλλά δεν ήταν πολιτικά εφικτή, σημειώνει το Ταμείο.
«Ενώ νωρίτερα η αναπροσαρμογή των στόχων θα μπορούσε να μετριάσει τη συρρίκνωση, το πρόγραμμα θα απαιτούσε στη συνέχεια πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε το έγγραφο. Τόνισε ότι ούτε το ίδιο ούτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Το έγγραφο επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις για την μη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία που θα μπορούσαν να τονώσουν τον ιδιωτικό τομέα και υποστηρίζει ότι ο πόνος της προσαρμογής «κατανεμήθηκε άνισα σε ολόκληρη την κοινωνία».