Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Ιαν 2012


 • Καταπλητική ανενοχική συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel
 • Ο Παπανδρέου μιλάει σαν να μην ήταν ποτέ πολιτικός, σαν να μην ήταν ποτέ πρωθυπουργός, σαν να μην αποφάσισε ποτέ και για τίποτε στην Ελλάδα
 • Γ. Παπανδρέου: “Δεν είμαι o Σίσυφος, αλλά o Οδυσσέας”…
«Είναι ζήτημα επιβίωσης». Με αυτό τον τίτλο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος -όπως αναφέρεται στο υπότιτλο- “μιλά για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας του, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, καθώς και για την προσπάθεια να παρακινήσει τους συμπατριώτες του σε αποφασιστική αλλαγή πορείας». Μιλά ακόμη για τον πατέρα και τον παππού του, τον Καραμανλή και την Κομισιόν, ενώ εξομολογείται τα συναισθήματά του.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στους Manfred Ertel και Mathieu von Rohr το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις απαντήσεις, αλλά και για τις ερωτήσεις:

Spiegel.: Κύριε πρωθυπουργέ, η χώρα σας ζημίωσε το ευρώ και εξώθησε την Ευρώπη σε μια σοβαρή κρίση. Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα;

Παπανδρέου: Το χειρότερο δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Έχουμε επίγνωση του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, για τα οποία φταίμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες. Κατά το παρελθόν, έγιναν σοβαρά σφάλματα. Αλλά οι πολίτες μάς εξέλεξαν, επειδή θέλουν αλλαγή. Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική, με το να διευθετήσουμε τα του οίκου μας.

Spiegel: Η Ελλάδα επί χρόνια παραποιούσε τα στατιστικά στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψει από την υπόλοιπη Ευρώπη το τεράστιο δημόσιο χρέος 271 δισεκατομμυρίων ευρώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 12,7%. Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο; Πώς και δεν μπόρεσε κανείς να το αντιληφθεί;
Παπανδρέου: Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, που κι εμάς όλους απασχολεί. Ξεκινήσαμε κοινοβουλευτική έρευνα. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τις διαστάσεις αυτού του θέματος.

Spiegel: Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Είναι πράγματι μόνον ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον οποίο τώρα κατηγορούν όλες οι πλευρές, ή μήπως και ο προκάτοχός σας Κωνσταντίνος Καραμανλής προσωπικά;
Παπανδρέου: Φυσικά και δεν είναι υπεύθυνος μόνο ένας αξιωματούχος της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο οποίος οφείλει τη θέση του σε πολιτικό διορισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα ήθελα όμως να αποφανθώ, πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Spiegel: Κατηγορήσατε όμως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ότι έκανε τα στραβά μάτια.
Παπανδρέου: Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει ασκήσει κατά το παρελθόν αυστηρότερους ελέγχους, κατά πόσο τηρείται πράγματι το Σύμφωνο Σταθερότητας και από μας. Στο εξής θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των επιμέρους χωρών-μελών. Εμείς το έχουμε ήδη προτείνει, αλλά τόσο μεγάλη διαφάνεια δεν είναι επιθυμητή από όλες τις χώρες.

Spiegel: Θέλετε κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαλλαγείτε από ένα μέρος της ευθύνης;
Παπανδρέου: Όχι, εμένα δεν με ενδιαφέρει να πω πόσο κακή είναι η Ευρώπη. Η ΕΕ είναι ένας θεσμός μοναδικός στο είδος του, όμως θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό που συνέβη οφείλεται και σε αδυναμία των θεσμικών οργάνων της. Και κάτι τέτοιο δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί.

Spiegel: Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ΜΜΕ επικρίνουν έντονα τη χώρα σας. Οι αξιώσεις μάλιστα φτάνουν μέχρι και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Παπανδρέου: Κατανοώ εν μέρει αυτή την κριτική. Τώρα όμως θα πρέπει όλοι να προσέχουμε να μην κάνουμε φορτισμένες συναισθηματικά συζητήσεις στα ΜΜΕ. Πολλοί πολιτικοί, για παράδειγμα, τόνισαν πρόσφατα δημοσίως ότι δεν θέλουν να γλιτώσουν την Ελλάδα δίνοντας χρήματα. Εμείς όμως ουδέποτε απαιτήσαμε να μας γλιτώσουν δίνοντας χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, κάνουν σαν να το είχαμε ζητήσει. Στη δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας τέτοιες ψευδείς πληροφορίες είναι πολύ επικίνδυνες.

Spiegel: Μπορείτε να καταλάβετε ότι πολλοί Γερμανοί φοβούνται μήπως, μετά τις μεγάλες κοινωνικές περικοπές και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα πρέπει να πληρώσουν και για την απειθαρχία της Ελλάδας;
Παπανδρέου: Κατανοώ τους Γερμανούς πολίτες, που περνούν και οι ίδιοι μια δύσκολη περίοδο. Δεν απαιτούμε όμως χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές έτσι το εμφανίζουν κάποιοι. Ξέρουμε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας, όπως έκανε και η Γερμανία κατά το παρελθόν. Ωστόσο, όπως όλα τα κράτη, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε δάνεια με κανονικούς όρους. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την κάλυψη της ΕΕ. Διαφορετικά, το κράτος μας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας.

Spiegel: Πώς είστε τόσο σίγουρος ότι θα μπορέσετε να δαμάσετε μόνος σας αυτή την κρίση; Οι στόχοι σας είναι τρομερά φιλόδοξοι. Καμιά χώρα μέχρι τώρα δεν κατόρθωσε κάτι παρόμοιο.
Παπανδρέου: Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό. Η Γερμανία είχε πολύ φιλόδοξους στόχους και τους πέτυχε…

Spiegel: Ναι, αλλά η Γερμανία δεν ήταν αναγκασμένη να μειώσει μέσα σε τρία χρόνια το δημοσιονομικό της έλλειμμα από 12,7 σε 3% του ΑΕΠ.
Παπανδρέου: Αυτό είναι πράγματι δύσκολο. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Και με τα μέτρα που προτείναμε, θα τα καταφέρουμε. Κοιτάξτε: Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά, τα περιθώρια για περικοπές θα ήταν λίγα. Αλλά επειδή υπάρχει παντού τόση σπατάλη, μπορούμε και να κάνουμε μεγάλες οικονομίες.

Spiegel: Πείτε μας ένα παράδειγμα.
Παπανδρέου: Σε περσινή του έρευνα ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξαιρετικά διεφθαρμένα. Διαπίστωσε ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε το 30% των δαπανών, κι αυτό είναι τεράστιο ποσό. Τα νοσοκομεία είχαν πέρσι έλλειμμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε πόσο απίστευτα μεγάλο ποσό μπορούμε να γλιτώσουμε και μόνο με το να εγκαταστήσουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις κλινικές, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος στις προμήθειες φαρμάκων και υλικού. Στη Γερμανία μια ενδοστεφανιαία πρόθεση για εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ. Και γι’ αυτό φταίει η διαφθορά.

Spiegel: Γιατί το ελληνικό κράτος λειτουργεί τόσο άσχημα;
Παπανδρέου: Δυστυχώς, η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στις Αρχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα υποθάλπει την ευνοιοκρατία και τη σπατάλη. Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους.

Spiegel: Θα πρέπει δηλαδή να ανασυγκροτήσετε όλη τη χώρα. Πώς θα γίνει αυτό;
Παπανδρέου: Θα πρέπει να αντιληφθούμε την κρίση σαν ευκαιρία, για να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε λάβει ήδη σημαντικές αποφάσεις: Για παράδειγμα, θα περικόψουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξήσουμε το φόρο καυσίμων. Προγραμματίζουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία οι καλύτερα αμειβόμενοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Έτσι ενισχύεται το αίσθημα δικαιοσύνης και καταπολεμάται η φοροδιαφυγή.

Spiegel: Όλα αυτά ακούγονται βεβαίως καλά, αλλά πώς θα αντιμετωπίσετε τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και τη μαύρη εργασία, που είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία;
Παπανδρέου: Πολιτική σημαίνει επίσης να διαπαιδαγωγείς τους ανθρώπους. Έχει σημασία να μιλήσουμε ανοιχτά με τους συμπατριώτες μας, να τους πούμε ποια προβλήματα έχουμε και ότι εμείς πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια ότι η διαφθορά είναι ένα μεγάλο κακό. Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία: Κυβέρνηση και λαός θέλουν την αλλαγή.

Spiegel: Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε να διαπαιδαγωγήσετε τους πολίτες σας;
Παπανδρέου: Χρειαζόμαστε και καθαρά λόγια και συγκεκριμένα μέτρα. Θα δημοσιοποιούμε στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, όλους τους κρατικούς διαγωνισμούς και τις συμβάσεις. Κι έτσι θα γίνουμε η πιο χώρα με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην Ευρώπη. Από κακό παράδειγμα θέλουμε να γίνουμε πρότυπο.

Spiegel: Πώς θέλετε, λόγου χάριν, να υποχρεώσετε πλούσιους Αθηναίους γιατρούς να πληρώσουν επιτέλους τους φόρους τους και να μην εισπράττουν πλέον παράνομα χρήματα, το λεγόμενο "φακελάκι";
Παπανδρέου: Βλέπω τη μάθατε, λοιπόν, κι εσείς αυτή τη λέξη. Πράγματι, ελέγξαμε αυτούς τους γιατρούς, ορισμένοι από τους οποίους δηλώνουν μόλις 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Αυτό σοκάρει. Στο εξής θα υφίστανται συστηματικό έλεγχο. Οι ασθενείς τους θα πρέπει να παίρνουν αποδείξεις, επειδή τα ποσά τους θα εκπίπτουν από το φόρο. Χρειαζόμαστε αλλαγή συνείδησης. Γι’ αυτό και δημοσιεύσαμε ενδεικτικά στο διαδίκτυο ορισμένες από αυτές τις φορολογικές δηλώσεις. Εάν λοιπόν γείτονες και ασθενείς βλέπουν πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, θα μπορούν στο μέλλον να θέτουν σχετικά ερωτήματα.

Spiegel: Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το 1/4 όλων των Ελλήνων εργαζομένων απασχολείται στο Δημόσιο. Ο δημόσιος τομέας είναι εκρηκτικά διογκωμένος. Τί μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Παπανδρέου: Σε μας το δημόσιο έχει αναλάβει στην ουσία το ρόλο που έχει σε σας η Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας (Arbeitsamt). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ευνοιοκρατία. Κάποιος που γίνεται διευθυντής ή υπουργός διορίζει τους γνωστούς ή αυτούς που τον ψήφισαν. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την αρχή της αξιοκρατίας. Στο μέλλον το κράτος θα διορίζει μόνο υποψήφιους που θα περνάνε αυστηρές εξετάσεις. Επιπλέον θα καλύπτεται μόνο μία από πέντε εκκενούμενες θέσεις Ήδη φέτος καταργήσαμε 30.000 έως 40.000 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Spiegel: Αυτό καλά ακούγεται, εκδηλώνονται όμως αντιδράσεις για καθεμιά από τις μεταρρυθμίσεις σας. Κάθε εβδομάδα απεργούν διάφορες ομάδες συμφερόντων, αυτή δε την εβδομάδα αναμένεται μια γενική απεργία να παραλύσει όλη τη χώρα. Πώς θα μπορέσετε να αντέξετε την πίεση των απεργών;
Παπανδρέου: Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα είναι πολύ οδυνηρή. Πρόκειται όμως για την επιβίωση της χώρας μας. Και προς τούτο έχουμε την ευρεία στήριξη του λαού. Αυτό το ξέρουν ακόμα και τα συνδικάτα. Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω.

Spiegel: Τα 2/3 των Ελλήνων υποστηρίζουν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα μέτρα λιτότητας. Η δημοτικότητά σας είναι υψηλή και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 48%, ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Παπανδρέου: Αυτό δείχνει τη βούληση των Ελλήνων να ακολουθήσουν νέους δρόμους. Είναι κι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει πολλές δυνατότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά την πράσινη ανάπτυξη. Όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τη διαφθορά, τότε θα προσελκύσουμε και επενδυτές.

Spiegel: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να εμπιστεύεται εντελώς τα ελληνικά μέτρα λιτότητας. Θέλει να δει πρόοδο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Διαφορετικά θα ζητήσει βελτιώσεις.
Παπανδρέου: Νομίζω ότι οι Βρυξέλλες θέλουν κατ’ αρχήν να δουν ότι εμείς πραγματικά κινούμαστε δραστήρια και κάνουμε πράξη τις εξαγγελίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο. Τον επόμενο μήνα θα γίνει ο πρώτος απολογισμός. Ήδη κάνουμε περισσότερα απ’ όσα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Spiegel: Εξακολουθείτε να είσθε ευτυχής που ανήκετε στην Ευρωζώνη; Ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman χαρακτήρισε το κοινό νόμισμα ελαττωματική κατασκευή, επειδή, διαφορετικά, χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν με δικό τους νόμισμα και μέσω υποτιμήσεων να αντιμετωπίσουν το έλλειμμά τους με μεγαλύτερη ευελιξία.
Παπανδρέου: Το ευρώ εξασφάλισε στις επιχειρήσεις μας φτηνά δάνεια, με τα οποία πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και 5%. Το ευρώ όμως έχει και μειονεκτήματα, γιατί δεν έχουμε καμιά πραγματική κοινή οικονομική πολιτική. Αυτή η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ιστορική καμπή για την ΟΝΕ. Θα πρέπει να σκεφθούμε ποιο ρόλο πρέπει να παίξει η Ευρωζώνη στο μέλλον. Χρειαζόμαστε στενότερη συνεργασία, μεγαλύτερο έλεγχο και περισσότερη προσοχή στη διαφορετική οικονομική κατάσταση των επιμέρους χωρών-μελών. Πρώτα όμως θα πρέπει να λύσουμε το δικό μας, το ελληνικό πρόβλημα.

Spiegel: Δεν τίθεται θέμα να εγκαταλείψετε την ΟΝΕ;
Παπανδρέου: Τέτοια σκέψη δεν κάναμε ούτε εμείς ούτε κανένας σοβαρός συνομιλητής μας στην Ευρώπη. Αυτό θα αποδυνάμωνε δραστικά το κοινό εγχείρημα. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Spiegel: Εδώ και δεκαετίες τρεις οικογένειες κυβερνούν τη χώρα: οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες και οι Παπανδρέου. Εσείς είστε ήδη ο τρίτος πρωθυπουργός από τη μεγάλη οικογένειά σας. Μήπως αυτό είναι και ενδεικτικό για τα προβλήματα της Ελλάδας;
Παπανδρέου: Στη δημοκρατία εκλέγει ο λαός. Μεγαλώνοντας στις Η.Π.Α. και στη Σουηδία, ουδέποτε σκέφθηκα να γίνω πολιτικός. Στη διάρκεια όμως της στρατιωτικής δικτατορίας οδηγήθηκαν στη φυλακή έξι φορές ο παππούς μου και άλλες δύο ο πατέρας μου. Ήμουν ένας πρόσφυγας και δεν ήξερα αν θα επέστρεφα ποτέ πάλι στην Ελλάδα. Αυτό με σημάδεψε σαν νέο. Αν η οικογένειά μου και η χώρα μου δεν είχαν αυτή την ιστορία, ίσως να ήμουνα σήμερα κάπου καθηγητής.

Spiegel: Η αποστολή που έχετε μπροστά σας είναι πολύ βαριά. Αισθάνεστε σαν τον Σίσυφο, που προσπαθεί να ανεβάσει το βράχο στο βουνό, ή σαν τον Ηρακλή, που καθαρίζει έναν σταύλο;
Παπανδρέου: Δεν αισθάνομαι σαν τον Σίσυφο. Άλλωστε, αυτό δεν μου ταιριάζει. Πρόκειται ασφαλώς για ηράκλειο έργο. Περισσότερο όμως αισθάνομαι πιο κοντά στην Οδύσσεια: Ξέρουμε ότι θα φτάσουμε, ότι το ταξίδι θα είναι δύσκολο και στο δρόμο θα μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Στον Όμηρο, οι ταξιδιώτες μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι, είναι μια μεταμόρφωση. Κι εμείς θα είμαστε διαφορετικοί όταν φτάσουμε στο τέρμα.


Η γενιά, που τα «έφαγε» όλα και χρεωκόπησε το κράτος.
Η γενιά, που, για να σωθεί η ίδια, ...«πούλησε» τα παιδιά της στο ΔΝΤ.

…"Ξέρεις ποιος είναι αυτός ρεεεε;
Ρε... ξέρεις ποιον έσπρωξες;
Ρε...ξέρεις ποιου τα στοιχεία ζήτησες για εξακρίβωση;" …φώναξε ένας "δημοκράτης" των Εξαρχείων σε κάποιον νεαρό αστυνομικό, ο οποίος τόλμησε να ελέγξει τον προκλητικό Παπαχρήστο.Ένας εμφανώς κρατικοδίαιτος και άρα επαγγελματίας "δημοκράτης" έκανε αυτό, το οποίο κάνουν συνήθως όλοι οι όμοιοί του στη μεταπολίτευση.
Άσκησε το πιο δημοφιλές σπορ των "αριστερών" στην "αριστερή" μεταπολίτευση.
Το σπορ της εκ του ασφαλούς "απείθειας" προς την εξουσία.

"Έβγαλε γλώσσα" στην εξουσία.
Στην εξουσία του χωροφύλακα.
Στη δήθεν εξουσία του δήθεν χωροφύλακα, τον οποίο οι ίδιοι διορίζουν από το 81' και πέρα και τον χρησιμοποιούν κατά βούληση.

Όταν δεν τον βρίζουν στον δρόμο κάποιες πολύ συγκεκριμένες "ηρωικές" ημερομηνίες, τον έχουν έξω από τα σπίτια τους, είτε για να τους φυλάει είτε για να τον στείλουν στο σούπερ μάρκετ και να κουβαλήσει τα ψώνια τους.

Σ' αυτόν απευθύνθηκε ο επαγγελματίας "αριστερός", προφανώς για να τον ακούσει ο λαός και όχι ο ίδιος ο "χωροφύλαξ".
Ο "χωροφύλαξ" έτσι κι αλλιώς πάντα γνώριζε ποιος είναι ο Παπαχρήστος και ο κάθε Παπαχρήστος.
Ο "χωροφύλαξ" πάντα γνώριζε ποιοι είναι όλοι αυτοί, γιατί αναλάμβανε πάντα να τους προστατεύσει.
Ο "χωροφύλαξ" πάντα τους γνώριζε, γιατί γνώριζε το χαφιεδαριό, το οποίο περιφερόταν στα γραφεία της ασφάλειας.
Ο λαός είναι αυτός, ο οποίος έχει αρχίσει να "ξεχνάει" ποιος είναι ο Παπαχρήστος και αυτό είναι που τους ενοχλεί.
Ο λαός μπορεί να μην "ξεχνάει" τι σημαίνει "Δεξιά", αλλά τελευταία με τους Αλαβάνους και τους Κουβέληδες έχει αρχίσει και "θυμάται" τι σημαίνει "Αριστερά".
Ο λαός έχει αρχίσει να μην θυμάται αυτά που "πρέπει" και αυτό είναι που μειώνει τα κέρδη των "ηρώων" της Αριστεράς. Μειώνει την "κληρονομιά" τους …και έχουν παιδιά ν' αποκαταστήσουν. Έτσι λοιπόν, για ν' ακούσει ο λαός, μας εξήγησε ο εξοργισμένος "δημοκράτης" ότι ο Παπαχρήστος είναι η "φωνή".
"Η ΦΩΝΗ του Πολυτεχνείου".
Η μισή ΦΩΝΗ του Πολυτεχνείου, για να είμαστε δίκαιοι, εφόσον την άλλη μισή την ταΐζουμε τώρα στην Ευρώπη και είναι η διαβόητη Δαμανάκη.

Δαμανάκη και Παπαχρήστος.
Το δίδυμο της "επιτυχίας" του Πολυτεχνείου.
Η μία φώναζε …"Εδώ Πολυτεχνείο" με τον στόμφο και την ένταση που κάποιος πλανόδιος καντινιέρης φωνάζει …"εδώ μεζεδοπωλείο" και ο άλλος παρίστανε τον Ταμτάκο της κοινωνικής αντίστασης.

Πραγματικός Ταμτάκος.
Ο Μήτσος ο Ταμτάκος.
Ούτε "Μολών Λαβέ" ως αρχαίος Έλληνας ούτε "Ελεύθερος Πολιορκημένος" ως νεώτερος. Δεν χρειάστηκε, εφόσον στο Πολυτεχνείο δεν στήθηκαν ούτε Θερμοπύλες ούτε Μεσολόγγια. Φάμπρικα στήθηκε και στις φάμπρικες δεν γίνονται μάχες, αλλά παζάρια.
Γι' αυτόν τον λόγο οι "ήρωες" φώναζαν προς πάσα κατεύθυνση. Φώναζαν σε υποψήφιους "πελάτες", είτε για "βοήθεια" είτε για "έλεος".

"Ήρωες", που για τη δική τους ασφάλεια να ζητούν την "ασπίδα" του άμαχου κόσμου ή να εκλιπαρούν για το έλεος των αντιπάλων τους, μόνο στο ελληνικό Πολυτεχνείο υπήρξαν.
Στο πρώτο εξειδικευόταν η Δαμανάκη και στο δεύτερο ο Παπαχρήστος.

Αυτός μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ένας Ταμτάκος κανονικός …
"Καλέ μου κύριε Φαντάρε.
Μη μου κάνεις κακό.
Αντέλφι σου είμαι.
Ντεν έχω τίποτες απάνω μου.
Να… ντες και μόνος σου.
Τώρα τα πω και τον ετνικό ύμνο.
Ίντιοι είμαστε.
Για το μεροκάματο πολεμάμε.
Να ζήσουμε κι εμείς αντέλφια".

Να ζήσουν ήθελαν τα μετέπειτα golden boys της μεταπολίτευσης. Να ζήσουν άκοπα και πλούσια.
Ξεκίνησαν τις ζωές τους χωρίς κεφάλαιο και θέλησαν να το αποκτήσουν πίσω από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.
Στην "αυλή" του φύτεψαν ένα "δένδρο" και παίρνουν κάθε χρόνο τη "σοδειά" τους.
Τα πιο golden boys απ' όλα.
Τα boys και τα girls που πήραν το πιο πλούσιο μεροκάματο που δόθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Πάρα πολύ πλούσιο, αν σκεφτεί κάποιος ότι εκείνο το "μεροκάματο" της Δαμανάκη εξακολουθεί ακόμα να της αποδίδει χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.
Κι όμως.
Ένα απλό μαρούλι διατηρεί τη φρεσκάδα του για πολύ περισσότερο χρόνο απ' όσο διήρκησε ο αγώνας της Δαμανάκη και του Παπαχρήστου ...μαζί.


Απόσπασμα από το άρθρο του Παναγιώτη Τραϊανού
Γενιά του Πολυτεχνείου… Η πιο άχρηστη γενιά ΕλλήνωνΚαθηγητού Βασίλη Φίλια
πρώην Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των «κεφαλών του έθνους» από εκείνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Διευθυντού της Τράπεζας της Ελλάδος ως αυτά των «αρμοδίων υπουργών» και κάποιων σοφολογιοτάτων βουλευτών, αποδεικνύουν ότι η χώρα ποδηγετείται από άσχετους και ημιμαθείς, που ως μοναδικό στόχο τους έχουν θέσει να εξασφαλίσουν στους ξένους «σωτήρες» μας ελεύθερο πεδίο δράσης, εξουδετερώνοντας τις λαϊκές αντιδράσεις με την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων περί ολικής οικονομικής καταστροφής αν δεν ακολουθήσουμε πειθήνια τις μνημονιακες εντολές.

Πρόκειται για τη «λογική» του Δ.Ν.Τ. , της τρόικας και των τοποτηρητών (gauleiter, όπως ελέγοντο επί χιτλερισμού) της Κας Μέρκελ. Μια «λογική» κάθετης συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων και εξώνησης αντί πινακίου φακής όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε ξένους «επενδυτές».

Για μία ακόμη φορά οι ανεγκέφαλες «κεφαλές του έθνους» απέδειξαν ότι δεν έχουν ίχνος πολιτικής εντιμότητας και προσωπικής αξιοπρέπειας, διότι αν είχαν θα έπρεπε να μας εξηγήσουν με τα «ελπιδοφόρα» μηνύματα τους γιατί η πολιτική που ακολουθήθηκε απέτυχε παταγωδώς σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία και γιατι παρ όλα αυτά συνεχίζουν ακάθεκτοι την ίδια τακτική.

Τουλάχιστον να μας έδιναν και ένα έστω παράδειγμα στον πλανήτη όπου το μίγμα αυτής της πολιτικής πέτυχε και να μας εξηγήσουν πώς και γιατί η η αποτίναξη αυτής της πολιτικής όπου εφαρμόστηκε (κλασσικό παράδειγμα η γειτονική μας Τουρκία) οδήγησε σε ανάκαμψη.

Οι περίφημοι «τεχνοκράτες» ενώπιον των οποίων ευλαβώς υποκλίνονται οι πολιτικοί της πενταροδεκάρας απεδείχθη ό,τι δεν γνωρίζουν ότι και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει, δηλαδή ότι ο στραγγαλισμός των εισοδημάτων επιταχύνει και βαθαίνει αναπόδραστα την ύφεση.

Αγνοούν οι κύριοι αυτοί, διότι διδάχθηκαν τα οικονομικά ως economics και όχι ως Πολιτική Οικονομία και στη διάρκεια της θητείας τους στη Διεθνή της ληστρικής κερδοσκοπίας , ότι στην κρίση του 29-30’ ο ντόκτορ Σαχτ, ο λόρδος Κέυνς, ο Ρούσβελτ με το New Deal- ακόμα και ο Ομπάμα σήμερα - ακολούθησαν τον δρόμο της αναθέρμανσης της οικονομίας με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μαζών.

Οι σημερινοί «τεχνοκράτες» στην πλειοψηφία τους αντίθετα, ταγμένοι στην υπηρεσία του διεθνούς τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού παρασιτικού κεφαλαίου, αφού στάθηκαν ανίκανοι να αντιληφθούν ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, που τόσο ύμνησαν, οδηγεί αναπόφευκτα όχι μόνο σε παγκόσμια κρίση, αλλά και σε κατάργηση της αυτονομίας της πολιτικής σε διεθνή κλίμακα, που την καθιστά όλο και περισσότερο υποχείρια των κέντρων αποφάσεων και χειρισμών του υπερεθνικού παρασιτικού κεφαλαίου.

Στη χώρα μας ιδιαίτερα κυριάρχησαν πολιτικά ανθρωπάρια του τύπου Γ. Παπανδρέου, που σε σύμπραξη με άλλα «ηγετικά» στελέχη είδαν την κρίση μόνο ως δημοσιονομικό πρόβλημα, που μπορεί να αντιμετωπισθεί με πτώχευση του λαού και μαζική ανεργία, μία αντιμετώπιση που συνιστά υποθήκη του μέλλοντος του έθνους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Μία υποθήκευση οικονομική στη βάση της, που όμως συνεπάγεται μια τεράστια αιμορραγία λόγω της μετανάστευσης του αξιολογότερου δυναμικού της χώρας (την Τρίτη μέσα σε έναν αιώνα!) και συνεπακόλουθα την ακόμη μεγαλύτερη πτώση της γεννητικότητας.

Βρισκόμαστε κατά συνέπεια σε μια μειοδοτική και αντεθνική άσκηση πολιτικής και γι αυτό η οργανωμένη αντίδραση απέναντί της συνιστά υπέρτατο και άμεσο πατριωτικό καθήκον.

Ποιές όμως κατευθύνσεις πρέπει να πάρει η αντίδραση αυτή;

Τις ακόλουθες:

Πρώτο, την καταγγελία και την κατάργηση του μνημονίου, που καθιερώνει ένα είδος ληστρικού δανεισμού σε βάρος της χώρας, χωρίς να διευκολύνεται στο παραμικρό η οικονομία της χώρας,

Δεύτερο, την άμεση και επίσημη στάση πληρωμών των ξένων δανείων ως επαχθών, όπως έκανε ο Ισημερινός.

Τρίτο, την αναζήτηση άλλων πηγών δανειοδότησης με απείρως ευνοϊκότερους όρους, που είναι διαθέσιμες, αλλά οι αγοραίες «κεφαλές» του έθνους θέλουν να αγνοούν,

Τέταρτο, Την άμεση κήρυξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με ταχύτατη εκπόνηση των όρων αξιοποίησής της όπως έκανε η Κύπρος,

Πέμπτο, Την επαναφορά της απαίτησης εξόφλησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Έκτο, την ταχύτατη επενδυτική δραστηριοποίηση του κράτους σε έργα υποδομής,

Εβδομο, τη δικαστική διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των ελληνικής ιδιοκτησίας οφσορ εταιριών και το άνοιγμα των λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την Κύπρο ή όπου αλλού,

Όγδοο
, την ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων.

Ορθώς τονίζεται ότι ο πολιτικός κόσμος της μεταπολίτευσης εξόφλησε οριστικά και οι όποιοι δουλόφρονες δηλώσεις υποτέλειας προς τους ευρωπαίους και διεθνείς επικυρίαρχους δεν τον σώζουν.

Η κρίση έχει και τα καλά της, διότι αποκαλύπτει το πόσο ανήμπορα και δειλά ανδρείκελα λυμαίνονται την εξουσία και αναγκάζει τους πρωτεργάτες της κλεπτοκρασίας να μιλάνε για πρώτη φορά για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων , που οι ίδιοι αυτοί επί δεκαετίες απέφυγαν επιμελώς να κάνουν.

Ο ελληνικός λαός απέδειξε ήδη ότι δεν τελεί «εν υπνώσει» όπως πίστευαν οι λυμεώνες της εξουσίας και του πλούτου της χώρας. Αυτά που θα ακολουθήσουν δεν πρόκειται να ανασχεθούν από τις τρομολαγνικές δηλώσεις των πολιτικών «αρχόντων» της χώρας. Αυτοί έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία και η απώλεια αυτής είναι οριστική.Εάν στην Ελλάδα είχαμε πολιτικούς που γνώριζαν κατ' ελάχιστο τις ευθύνες τους, τότε δεν θα οδηγούσαν την χώρα στο στόμα του λύκου. Εκτός και εάν γνώριζαν και λειτούργησαν με απόλυτη απώλεια ηθικής...

Η δημοσίευση αυτή δεν αφορά την ομώνυμη μάρκα αυτοκινήτων.Αφορά τον νόμο που έγινε στις ΗΠΑ , επι προεδρίας Νίξον, με βάση τον οποίο το δολλάριο (και σαφως μετέπειτα τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα, αποσύνδεσαν την έκδοσή τους απο τα αποθέματα χρυσού της κάθε χώρας...Δηλαδή έκδοση νομισμάτων απο κοπανιστό αέρα (και για να μην το ευτελίζουμε, άντε, απο μελάνι και χαρτί)

Τι είναι το FIAT;

Με απλά λόγια είναι η έκδοση χρήματος χωρίς αντίκρυσμα...

Με αυτόν το νόμο του Νίξον, η υποδούλωση κρατών και λαών μέσο του δανεισμού ήταν απλά θέμα χρόνου...Κάποιοι φίλοι περιμένουν να τοποθετηθώ στις εξελίξεις, κάτι να γράψω, για να δουν και την δική μου άποψη -την «κάπως διαφορετική», όπως έγραψε κάποτε μια αναγνώστρια. Αλλά ομολογώ πως βρίσκομαι σε δίλημμα… Η περίοδος που διερχόμαστε μοιάζει σαν «νηνεμία πριν την επόμενη καταιγίδα». Και η καταιγίδα που έρχεται (γιατί σίγουρα θα έρθει) θα είναι καθοριστική.

Όλα φανερώνουν, πως η περίοδος της ανεμελιάς και τα ψέματα τέλειωσαν. Τώρα μπαίνουμε –κάπως βίαια, αυτό είναι η αλήθεια- στην περίοδο της «ενηλικίωσης». Η περίπτωσή μας μοιάζει σαν το κορίτσι που κανείς δεν το προσέχει, που βρίσκεται κάτω από την προστασία του πατέρα και της μάνας, μέχρι που αρχίζει να σχηματίζεται ως γυναίκα. Τότε τα πράγματα αλλάζουν… Το μέχρι χθες χαριτωμένο κοριτσάκι τώρα αρχίζει να τραβάει περίεργα βλέμματα επάνω του. Άλλα φανερώνουν ζήλια και άλλα είναι λάγνα, επικίνδυνα. Αν σε αυτή την περίοδο οι γονείς ελαττώσουν την επίβλεψη και την προστασία, αντί να την εντείνουν, τότε είναι μοιραίο να βρεθούν ξαφνικά προ οδυνηρών εκπλήξεων.

Αυτό φαίνεται να έχει συμβεί με την Ελλάδα μας.

Από κάποια στιγμή και μετά, στα πρόσφατα χρόνια, κάτι δείχνει να άλλαξε στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι γεωπολιτικοί …lovers. Έπαψαν ξαφνικά να μας βλέπουν σαν μια «χαριτωμένη» χώρα και τα βλέμματά τους έγιναν …λάγνα, και οι κινήσεις τους άρχισαν να εκλαμβάνονται στο μεταξύ ως …παρενόχληση. Ταυτόχρονα ξεπετάχτηκαν και οι αντίζηλες χώρες (βλέπε Σκόπια, Αλβανία κ.λ.π.), οι οποίες χωρίς δυσκολία παραδόθηκαν στην αγκαλιά των «φλογερών εραστών» τους και δεν βλέπουν με καλό μάτι τα ελληνικά …νάζια. Και όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πλούσιοι εραστές εξαγοράζουν ή εξουδετερώνουν τους γονείς (κράτος, εκκλησία), και ρίχνουν το κορίτσι στα χέρια των αντίζηλων ή των νταβατζήδων. Η εκπόρνευση είναι τότε πλέον ζήτημα χρόνου. Μια παλιά, δοκιμασμένη, συνταγή.

Αυτή δεν δείχνει να είναι η κατάσταση που επικρατεί στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα;

Τι είναι αυτό όμως που φανερώνει μια αλλαγή στη χώρα μας, που την κάνει τώρα ποιο «ελκυστική»;

Αυτά που έχει να δώσει. Αυτά που λαχταρούν οι γεωπολιτικοί εραστές: ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!!

Ο ορυκτός της πλούτος, που πρόσφατα ανακαλύφτηκε το μέγεθός του.

Αυτή είναι η αλήθεια, και δυστυχώς εμείς όλοι, ο λαός, δεν είμαστε οι προστάτες, αλλά μας βλέπουν δυστυχώς και εμάς ως μέρος αυτού του «πλούτου». Οι προστάτες μας, που θα έπρεπε να είναι κανονικά το Κράτος και η Εκκλησία –καθώς και οι άνθρωποι του πνεύματος βέβαια- έχουν κατά μέρος εξαγοραστεί και κατά μέρος εξουδετερωθεί. Η εξαγορά –διαφθορά- έχει γίνει ευρέως γνωστή. Πως έχει γίνει όμως η εξουδετέρωση των υπολοίπων; Έγινε μέσω διώξεων, οικονομικών εξαρτήσεων, ακόμα και φόνων.

Τι μέλλει άρα γενέσθαι; Υπάρχει Ελπίς; Ή μήπως την ψάχνουμε ακόμη, όπως τον καιρό που έγραφε ο αείμνηστος Αντώνης Σαμαράκης;

Πολλοί θέλουν σήμερα να βλέπουν στο πρόσωπο κάποιου άλλου Αντώνη, όχι του Αντώνη Σαμαράκη αλλά, του Αντώνη Σαμαρά, τον σύγχρονο Οδυσσέα, που θα τεντώσει το τόξο του και θα κάνει να περάσει η σαΐτα μέσα από τα δώδεκα τσεκούρια και θα κάνει έτσι τους επίδοξους εραστές να …μουδιάσουν από τον φόβο τους.

Ας είμαστε όμως σοβαροί. Αν μπορούσαν -τουλάχιστον οι μισοί- από τους θεωρούμενους υποστηρικτές του να μιλήσουν ειλικρινά, θα έλεγαν ότι δεν έχουν καμία πραγματική ελπίδα. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστεύει πραγματικά πως ο «καλός» Αντώνης μπορεί να παλέψει με θηρία. Ο Αντώνης δεν είναι …Πούτιν!

Δεν ήταν σχήμα λόγου φίλοι μου η επιλογή αυτού του ονόματος. Αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τότε πρέπει να λέμε και …ονόματα. Ας σκεφτούμε για λίγο… Αν υποθέσουμε ότι γινόταν σήμερα δημοσκόπηση και ερωτιόταν ο λαός ποιον θα ήθελαν ως κυβερνήτη της χώρας και τους δίνονταν τα ονόματα, Σαμαράς, Παπαδήμου, Ομπάμα, Μέρκελ και Πούτιν, ποιος πιστεύετε ότι θα έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους; Δεν νομίζω να χρειάζεται πολύ σκέψη.

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό; Μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: «Το μη χείρον βέλτιστον». Αυτό θα απαντούσαν σίγουρα πολλοί συμπατριώτες μας σήμερα, αν βρισκόντουσαν μπροστά στο δίλημμα μιας επιλογής: Να γίνουμε δηλαδή προτεκτοράτο της Ρωσίας ή της Αμερικής. Και αυτή είναι η επιλογή που βρίσκεται σήμερα μπροστά μας, όσο και αν εθελοτυφλούμε. Η ανατολική Μεσόγειος γίνεται για ακόμη μια φορά το μεταίχμιο ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις, και η χώρα μας θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Άρα, αυτό που θα χρειαζόταν σήμερα η χώρα μας, θα ήταν τουλάχιστον ένας Θεμιστοκλής και σίγουρα όχι ένας «ολίγιστος» Σαμαράς, όπως τον αποκαλεί ο δάσκαλος Χρήστος Γιανναράς. Υπάρχει όμως; Έχει η Ελλάδα σήμερα τα εφόδια για να γίνει μια παγκόσμια δύναμη, όπως τα είχε τότε που στάθηκε ο Θεμιστοκλής αντιμέτωπος με την γιγαντιαία Περσική πολεμική μηχανή; Είναι καιρός πιστεύω να σοβαρευτούμε.

Οι φίλοι μας, οι οποίοι λοξοκοιτούν προς το «ξανθόν γένος» -μια διαχρονική ουτοπία για μεγάλο μέρος του λαού μας- θα πρέπει να προσέξουν, πως ο πρίγκιπας επάνω στο λευκό άλογο έρχεται μόνο στα παραμύθια. Ίσως θα έπρεπε άρα, συμπληρωματικά στο παραπάνω ρητό του Θουκυδίδη, να λαμβάναμε υπόψη και κάποιο άλλο ρητό, του Πλάτωνα, αναφερόμενο στην απολογία του Σωκράτη, που έλεγε: «οὔτε τότε ᾠήθην δεῖν ἕνεκα τοῦ κινδύνου πρᾶξαι οὐδὲν ἀνελεύθερον», που θέλει να πει: «δεν πρέπει λόγω [επικείμενου] κινδύνου να κάνει κανείς κάτι ανελεύθερο [να υποκύπτει]». Να συμβιβάζεται θα έλεγα εγώ. Ναι! Διότι είμαστε όλοι σήμερα αντιμέτωποι με το δίλημμα του συμβιβασμού.

Αν ο καθένας από εμάς δεν καταφέρει να δει πίσω από τα καραγκιοζιλίκια της ελληνικής πολιτικής σκηνής, να κοιτάξει δηλαδή το διεθνή παρασκήνιο, που είναι η πραγματικότητα, τότε θα εξακολουθήσει να ζει «στα παραμύθια» και θα βρεθεί ξαφνικά στη μέση της σκληρής πραγματικότητας απροετοίμαστος.

Θα βρεθεί σε μια κατάσταση ανεπίστρεπτη, σαν αυτή που βρέθηκαν οι Σέρβοι πριν λίγα χρόνια, κατόπιν οι Ιρακινοί και πρόσφατα οι Λίβυοι.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, σε διεθνή κλίμακα, δεν μπορεί παρά να έχει επίσης διεθνούς σημασίας εξελίξεις. Δεν είναι δυνατόν άρα, να αναλώνεται ο κάθε νοικοκύρης Έλληνας ή ο κάθε νοικοκύρης πολίτης αυτού του Κόσμου, σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και σε μυωπικές αντιλήψεις.

Η διαμορφούμενη κατάσταση σήμερα απαιτεί ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ψηλά φρούρια γύρω από παραδοσιακές αξίες, όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, η συνείδηση. Η κερκόπορτα σήμερα βρίσκεται μέσα μας. Είναι η ελεύθερη συνείδηση του ανθρώπου. Και αυτή είναι που έχει μπει στο στόχαστρο. Από εκεί μόνο μπορούν να μπουν οι εχθροί στην Πόλη…

Ας την φυλάξουμε λοιπόν, διότι είναι το τελευταίο κάστρο που μας έχει απομείνει!Αν ζούσε ο Ιονέσκο θα είχε άπειρο υλικό για τη συγγραφή θεατρικού έργου:

 • Ο ΓΑΠ παίζει με το παπάκι, σαν σε παιδική χαρά με όλους, με το ηλίθιο χαμόγελό του και έχει κάνει αυτόν τον έρμο τόπο μπαλάκι του τένις.
 • Παραιτείται για παραμείνει και παραμένει για να παραιτηθεί και να ξαναπαραμείνει αρχηγός της ομάδας, που έχει χάσει την μπάλα.
 • Συναντιέται με τον τραπεζίτη που έδιωξε ως ανεπαρκή, για να του δώσει πιστοποιητικό επάρκειας.
 • Ο πρωθυπουργός του μαλακού ζυμαριού Παπαδήμος παρουσιάζει τρικυμία εν κρανίω , κουρδίζεται και ξεκουρδίζεται σα χαλασμένο παιδικό παιχνίδι.
 • Η κυβέρνηση περνάει την 59η μέρα του βίου της και ζει βίον ανθόσπαρτον, με λάθη επί λαθών και συνεχόμενων εκβιασμών περί πτωχεύσεως και επιστροφής στη δραχμή, απολαμβάνοντας η ίδια το ταξίδι του μέλιτος.
 • Η αντιπολίτευση πήρε Βάλιουμ.
 • Οι αγανακτισμένοι υπνοστεντόν.
 • Ο Αβραμόπουλος παραμονές εκλογών αυξάνει τη στρατιωτική θητεία για να τονώσει το στράτευμα και να εξοντώσει τη ΝΔ.
 • Τα συγκροτήματα πλακώνονται μεταξύ τους.
 • Προφυλακίζεται ο ηγούμενος και μένουν απ΄έξω οι προηγούμενοι.
 • Τα αιρ μπας ξεπουλιούνται σαν παλιοσίδερα και απάντηση δε δίνει κανένας.
 • Ο αδερφός του ποδηλάτη και μαραθωνοδρόμου κουνάει το δάχτυλο και φοβερίζει.
 • Ο Κομανέτσος περιφέρεται ως κλόουν, από κανάλι σε κανάλι, με μπριλκρήμ και προσπαθεί να μας κάνει να γελάσουμε.
 • Ιδρύεται το κόμμα των πειρατών της Καραϊβικής.
 • Τα σχολεία ακόμα δεν έχουν βιβλία, οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν τη νοηματική και η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με κάρα.
 • Τα νοσοκομεία του Λοβέρδου Καΐλα λειτουργούν χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό και στα φαρμακεία πάπαλα η πίστωση.
 • Ο Καλλικράτης μετατρέπεται σε Καλικάντζαρο, μέρες που είναι.
 • Αρχίζουν οι κοπές βασιλόπιτας στις ΜΚΟ και
 • Ο ΚΥΡ ΜΗΤΣΟΣ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΠΙΕΣΗ, ΖΑΧΑΡΟ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ, ΜΕ ΑΝΕΡΓΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ , ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΜΕ 400€ ΣΥΝΤΑΞΗ!!!

Βοήθειά μας


ΥΓ: Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει η ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και η ανθρώπινη ευπιστία. Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως τα όνειρά του θα δικαιωθούν. Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του με το να ξυπνά κάθε πρωί. Κάθε πρωί και όχι για πάντα, μια και μόνη φορά.

Το θέμα όμως παραμένει επιτακτικό και τυραννικό. Πώς ένας πολίτης που σκέφτεται και δεν εννοεί να συμβιβάζεται ή να βολεύεται στις ομαδικές πλάνες, μη συμμετέχοντας στα ομαδικά ή συντεχνιακά συμφέροντα, πώς ένας τέτοιος πολίτης είναι δυνατόν να διατηρήσει τη φωνή του και τη σημασία της, με το κύρος που του παρέχει η επιτυχής προσωπική του εργασία;

Και το κακό είναι πως οι πολίτες συνηθίζουν στην παρερμηνεία των λέξεων και στις κενές περιεχομένου σπουδαιοφανείς ορολογίες, που επικίνδυνα έχουν επικρατήσει στους νεοελληνικούς καιρούς μας. Κι όχι μόνο στον τόπο μας, αν και εδώ το κακό έχει παραγίνει. Έχουμε φτάσει σ’ εγκληματικά όρια και η αντίδρασή μας δεν πρέπει να χωράει αναστολή. Προφέρονται ανενδοίαστα λέξεις-φράσεις χωρίς ίχνος από το αρχικό τους περιεχόμενο. Και χαρακτηρίζεται ολόκληρη η κυβερνητική δραστηριότητα από μια τέτοια κενή περιεχομένου λεξιχρησία, χωρίς ενδοιασμό, ντροπή ή επιφύλαξη, που υποτιμά την στοιχειώδη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη, τουλάχιστον στο ποσοστό των μ’ευαισθησία ανησυχούντων και σκεπτόμενων. Ζούμε την προετοιμασία νεοφασιστικών καιρών, στ’ όνομα του παντοδύναμου λαού και των ‘απλών’ ανθρώπων. Και φυσικά ήταν επόμενο να φανούν ‘δημοσιογραφικά’ όργανα για να υπηρετήσουν τον προετοιμαζόμενο νεοφασισμό, με εκχυδαϊσμένη γλώσσα, εσκεμμένος λεξινοθείες και ευτελείς κολακείες γερόντων και υποανάπτυκτων πολιτών.”

(απόσπασμα από το “Ο λόγος για τους Έλληνες νέους του ’88″ του βιβλίου “Ο καθρέφτης και το μαχαίρι” του Μάνου Χατζιδάκι)


Δεν αναγνωρίζουμε τις υπογραφές και τις συμφωνίες της δοτής κυβέρνησης Παπαδήμου και των συνεργατών – συγκυβερνώντων – συνενόχων της, αλλά ούτε επικροτούμε την γενικότερη ομερτά που ακολουθεί το παρόν πολιτικό σύστημα που κατοικοεδρεύει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τις υπογραφές τους, με την συναίνεσή τους, στο ξεπούλημα της πατρίδας μας, οι σημερινοί βουλευτές, υπουργοί, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και φυσικά ο τραπεζίτης πρωθυπουργός, υπογράφουν την συνενοχή τους στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας, με αντάλλαγμα την δική τους σωτηρία.

Οι υπογραφές δοσίλογων πολιτικών, οι συμφωνίες μίας κυβέρνησης που δεν εκπροσωπεί τους Έλληνες, η συμμετοχή πολιτικών κομμάτων που εκφράζουν την μειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και έχουν προ καιρού χάσει την δεδηλωμένη από την Ελληνική κοινωνία, λειτουργούν ως γελοίο άλλοθι της υπακοής και της αρνησιπατρίας των πολιτικών ξόανων που κρύβονται μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και που παραβιάζουν ή ενσυνείδητα βιάζουν κατά συρροή το Ελληνικό Σύνταγμα, καταπατούν τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και έχουν μετατραπεί σε δούλους των ξένων τραπεζών εν ονόματι του χειρότερου ψεύδους: της διάσωσης της χώρας.

Η Νέα Ελλάδα δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει και ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει καμία υπογραφή όλων αυτών που φέρουν την κύρια ευθύνη της κρίσης που βιώνουμε. Οι υπογραφές αυτές είναι υπογραφές αποδοχής ενοχής και προδοσίας. Και ως τέτοιες θα εκληφθούν όταν η Δημοκρατία επιστρέψει στην Ελλάδα. Και η Δημοκρατία θα επιστρέψει, με την θέληση και τον αγώνα των πολιτών, για να τιμωρήσει τους διώκτες της.

Όλοι οι μετέχοντες του ξεπουλήματος θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα βρεθούν σε ειδικά λαϊκά δικαστήρια και θα βιώσουν την σκληρότητα του νόμου που μέχρι σήμερα περιγελούν.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Ελλάδας


Το μέτωπο είναι κοινό. Υποστηρίζουμε και θα υποστηρίξουμε ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ κατά της ψήφισης της Δανειακής Σύμβασης.

Θέλοντας να συνεισφέρουμε στην πληροφόρηση που παρέχετε (που ίσως είστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ… στον τρόπο που την κάνετε…) σας παρακαλούμε να αναρτήσετε την σύνοψη που φτιάξαμε για τον ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ. Αυτό το επαίσχυντο κείμενο που υπέγραψαν έλληνες Βουλευτές…!!
Εάν ξεκινήσει ο Πάνος… το site μας ειναι εργαλείο ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ στην Δανειακή Σύμβαση… και θα συμβάλουμε όσο μπορούμε σε πληροφόρηση.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μόλις την δεύτερη ημέρα που ανέλαβε ο κ. Παπαδήμι-ος την Διακυβέρνηση της χώρας μεταβιβάστηκαν στην Ξεπουλητική εταιρεία Δημοσίου (με βάση τον Εφαρμοστικό Νόμο) ΟΛΕΣ σχεδόν οι ΥΠΟΔΟΜΕΣ της χώρας (Αεροδρόμια, Λιμάνια, Δίκτυα, Νερά, Εθνικές Οδοί κ.λ.π.)

Δείτε και εδώ την πληρη Λίστα…

Παράκατω έχουμε κάνει μια προσπάθεια σε μορφή ερωταπαντήσεων να δώσουμε τα κύρια σημεία του Επαίχυντου αυτού νόμου που δυστυχώς βρέθηκαν έλληνες βουλευτές που τον ψήφισαν… (ναι…! βρέθηκαν έλληνες, αν μπορούν πλέον να αποκαλούνται Έλληνες…)
τετοιο νομο δεν ψηφιζουν ουτε ΧΩΡΕΣ που χανουν Πολεμο…!!

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

«ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012 – 2015»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

Το κεφάλαιο Α του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου 2012-2015 είναι το πιο άθλιο κείμενο που ψήφισαν ποτέ έλληνες βουλευτές.

Στο κείμενο αυτό αναφέρονται σε μορφή απλών ερωτήσεων – απαντήσεων τα βασικά σημεία του επέσχυντου αυτού κειμένου.

Ποιος ο σκοπός του ταμείου;

Το Ταμείο έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ.

Τα περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται στο Ταμείο, σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις.

(Άρθρο 1 – Παράγραφος 1)

Παραπομπή : Άρθρο 1 – Παράγραφος 4

∆ΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΞΩ. ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!!! Επίσης όπως φαίνεται στην παραπομπή ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α (τοπική

αυτοδιοίκηση) ακόμα και οι ΑΓΙΑΛΟΙ, κατ’ αποκλειστική χρήση (πάνε και οι παραλίες μας)!!!

Πωλούνται και τα αποθεματικά σε ρευστό που έχουν χρυσοφόρες εταιρίες (π.χ. ΟΠΑΠ) και οι ∆ημοσιοι Οργανισμοί που έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης π.χ. ορυκτού πλούτου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, ουράνιο κλπ). ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ!

Τα έσοδα του ταμείου που θα κατευθύνονται;

Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 17 του επόμενου άρθρου.

(Άρθρο 1 – Παράγραφος 2)

∆ηλαδή, ό,τι ξεπουλιέται δηλώνεται ευθύς εξ αρχής ότι πάει κατευθείαν στους δανειστές.

Παραπομπή : Άρθρο 1 – Παράγραφος 6

Το δημόσιο παραιτείται κάθε δικαιώματος (δηλαδή ακόμα και σε έσοδα από ρευστό) που έχουν τα προς «αξιοποίηση» περιουσιακά στοιχεία. Αυτά τα δικαιώματα περιέρχονται άμεσα στην ιδιοκτησία του ταμείου. Δηλαδή ότι πληρώνουμε σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ενοίκια κλπ πάνε απ’ ευθείας στους δανειστές ακόμη και πριν την πώληση των στοιχείων.

Κατά συνέπεια είναι στην ευχέρεια των δανειστών να πουλήσουν ή απλώς να εκμεταλευτούν τα έσοδα από κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Καλά μόνο για αυτά γίνεται η φασαρία; Αυτοί θα τα δουλέψουν καλύτερα. Αυτό είναι όλο;

ΟΧΙ!

Παραπομπή : Άρθρο 1- Παράγραφος 7

1) Ετσι και αποφασιστεί η μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου προς το Ταμείο, μετά δεν μπορεί κανείς πια να ανακαλέσει την απόφαση και να το πάρει πίσω ΠΟΤΕ.

2) Η υπάρχουσα διοίκηση της δημόσιας εταιρίας λειτουργεί πλέον ως ΕΝΤΟΛΟ∆ΟΧΟΣ του ταμείου ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ και εκτελεί οδηγίες που δίνονται εγγράφως σε αυτήν

3) Το Δημόσιο συνεχίζει να βαρύνεται με τις ∆απάνες!! ∆ηλαδή, ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟ∆Α ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ π.χ. του ∆ημόσιου Οργανισμού (∆ΕΗ, ΟΣΕ κλπ) συνεχίζουν να βαρύνουν το ∆ημόσιο, ενώ όλα τα έσοδα πηγαίνουν απευθείας στην ΤΡΟΪΚΑ

Παραπομπή : Άρθρο 1- Παράγραφος 8

ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΡΙΤΩΝ (π.χ ιδιωτών), τότε το ταμείο μπορεί ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, αν κρίνει το Ταμείο ή όποιος αγοραστής ως αναγκαίο!

∆ΗΛΑ∆Η ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ Ι∆ΙΩΤΕΣ ή ΑΛΛΟΙ ΕΠΕΝ∆ΥΤΕΣ (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες) τα δικαιώματά τους αναγκαστικά μέσω απαλλοτρίωσης!

Δυστυχώς χρεοκοπήσαμε! Αυτοί θα αναλάβουν την διαχείρισης και από την ανάπτυξη της οικονομίας που θα προέλθει από την αξιοποίηση το κράτος θα λαμβάνει περισσότερα έσοδα σαν φόρους. Έτσι δεν είναι;

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!!!

Παραπομπή : Άρθρο 1 – Παράγραφος 11

Το Ταμείο ∆ΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ ΣΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΟ, ούτε εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, ούτε τίποτα!

Έχει έσοδα και δεν πληρώνει φόρους!

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α ΠΛΕΟΝ!

ΕΠΙΣΗΣ…

Παραπομπή : Άρθρο 1 – Παράγραφος 12

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ∆ΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΟ∆Α ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ!

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες; Ποιοι θα αποφασίζουν που θα πουληθούν τα στοιχεία;

Παραπομπή : Άρθρο 4 – Παράγραφος 1

Τα 3 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το οποίο αποκλειστικά εισηγείται την αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, τοποθετούνται κατόπιν υποδείξεως των Παρατηρητών, είναι δηλαδή υπάλληλοι της Τρόικα. ΘΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ∆ΗΛΑ∆Η ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΜΑΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ. Π.χ τα λιμάνια μας μπορεί να εισηγηθεί να πουληθούν στους Τούρκους, το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ» στους Σκοπιανούς κ.ο.κ.

Αυτά, τους δίνουμε το δικαίωμα να τα κάνουν ή να μας ΑΠΕΙΛΟΥΝ ότι θα τα κάνουν, αν δεν συμμορφωνόμαστε στο εξής και για όσα χρόνια αυτοί θέλουν, με τα άνομα ξένα συμφέροντα.

Τουλάχιστον θα μπορούμε με τα έσοδα να επαναγοράσουμε το χρέος μας σε χαμηλές τιμές μπας και ξεχρεώσουμε κάποτε;

ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ!!!

Παραπομπή : Άρθρο 5 – Παράγραφος 3,4,5

ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚ∆Ι∆ΟΥΝ ΟΜΟΛΟΓΑ (ΝΑ ∆ΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ) ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ!

∆ΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ∆ΑΝΕΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ και ΥΠΟΘΗΚΕΣ ∆ΙΚΕΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ∆ΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ Ι∆ΙΟΙ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ∆ΙΚΗ ΜΑΣ!!!

∆ηλαδή, το Ταμείο μπορεί να δανείζεται από τρίτους με εγγυήσεις δικές μας(!!!) και με τα λεφτά αυτά να αγοράζει από την ελεύθερη αγορά ομόλογα του Ελληνικού ∆ημοσίου σε σκοτωμένες τιμές. ∆ηλαδή, επαναγοράζουν οι ίδιοι το χρέος μας αφού το ελαχιστοποιήσουν στην ουσία με δανεικά δικά μας!!!!

ΕΞΥΠΝΟ!!! ∆ΙΟΤΙ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟ Ι∆ΙΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Π.Χ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ∆ΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΣ). ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΟΥΝ, ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΚΑΘΕ ∆ΙΕΞΟ∆Ο!!! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ∆ΙΚΕΣ ΜΑΣ, ∆ΗΛΑ∆Η ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ∆ΑΝΕΙΚΑ!!!

Τι θα γίνει με τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωση; Το νερό; Το ρεύμα;

Και για αυτό έχουν προβλέψει!

Παραπομπή : Άρθρο 9 – Παράγραφος 1

Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ.

Τρομερά επικίνδυνο, αν το σκεφτεί κανείς, τι αυθαιρεσίες μπορούν να γίνουν. Εκτός των άλλων, εφόσον οι διοικητές τους θα είναι πια «εντολοδόχοι» του ∆.Σ. του Ταμείου, θα μπορούν να τους διατάσσουν να αυξήσουν τα τιμολόγια του ρεύματος και του νερού, τα διόδια, τα εισητήρια λεωφορείων κλπ κλπ κατά το δοκούν, χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησης (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟ∆Α ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, ∆ΗΛΑ∆Η ΣΤΟΥΣ ∆ΑΝΕΙΣΤΕΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ).

Δεν μένει τίποτα όρθιο; Τουλάχιστον θα μπορούμε να χαιρόμαστε τις φυσικές ομορφιές τις πατρίδας μας;

Παραπομπή : Άρθρα 11-14

Επιτρεπόμενες χρήσεις που μπορούν να έχουν ακίνητα του δημοσίου που πωλούνται από το Ταμείο και βρίσμονται εκτός σχεδίου πόλεως. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ: και Θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικά κέντρα κλπ. θα μπορεί π.χ. ένας αμφιβόλου προέλευσης ξένος ιδιωτικός ή κρατικός φορέας να αγοράσει γη του ∆ημοσίου και να ανεγείρει ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ Α∆ΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ένα θρησκευτικό χώρο (π.χ. Τζαμί, βουδιστικό μοναστήρι κλπ κλπ) ή να μετατρέψει προς αυτό τον σκοπό ένα ήδη υπάρχον κτίριο που ανήκει στο ∆ημόσιο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ∆ΟΜΗΣΗΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ∆ΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΧΤΙΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕ∆ΙΟΥ: Π.χ για 4 στρέμματα εκτός σχεδίου ένας ιδιώτης σήμερα κτίζει 200 τ.μ ενώ εδώ προβλέπονται 800 – 1600 τ.μ!!

Με απλά Προεδρικά διατάγματα, μπορούν να τροποποιούνται χρήσεις γης , ρυμοτομικά σχέδια, ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμισης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αγοραστές!!

∆ηλαδή, εν ονόματι των δανειστών καμία σημασία δεν έχουν οι πολεοδομικές διατάξεις και γενικά παραμερίζονται όλοι οι νόμοι του ελληνικού κράτους για να βολευτούν αυτοί.

Ο επενδυτής κατόπιν αιτήσεώς του μπορεί να ζητά να εκτελεστούν και συνοδά έργα υποδομής. Ποιος τα πληρώνει αυτά; Προφανώς όχι ο επενδυτής αλλά το ∆ΗΜΟΣΙΟ. ∆ηλαδή, για ό,τι επένδυση αποφασίσει αυτός πρέπει ΕΜΕΙΣ να του πληρώσουμε και όλες τις υποδομές!!

Και φυσικά η απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθούν τα «αναγκαία συνοδά έργα» υποδομών ανήκει στο Κεντρικό Συμβούλιο για την Αξιοποίηση της ∆ημόσιας Περιουσίας, δηλαδή έμμεσα στους δανειστές. ∆εν είναι οι προβλεπόμενοι από τον μέχρι στιγμής ισχύοντα νόμο φορείς.

ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΙΑΛΟΙ!! Αυτό που ισχύει ως δίκαιο από την εποχή του Ιουστινιανού, ότι οι ακτές είναι αποκλειστικά προς χρήση του Λαού, το καταργούν τώρα οι Τροϊκανοί!

Τους παραδίδουμε αποκλειστική χρήση του αιγιαλού. Θα πουλήσουν ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΗ ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

(Ολόκληρο το κείμενο του εφαρμοστικού με σχόλια και παραπομπές βρίσκεται ΕΔΩ)


Θα εμπιστευτούμε αυτούς που ψήφισαν ΑΥΤΟΝ τον Επαίσχυντο νόμο (τέτοιο νόμο δεν ψηφίζουν ούτε ΧΩΡΕΣ που χάνουν Πόλεμο…!!!) να ψηφίσουν και την Δανειακή Σύμβαση και να Ξεπουλήσουν την Πατρίδα μας;

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΜΕ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ…!!!


To site μας είναι στην υπηρεσία πληροφόρησης ΚΑΤΑ της δανειακής σύμβασης για ό,ποιον θέλει να παράσχει πληροφόρηση… Συγκεκριμενη και Στοχευμενη…!!Αποκαλυπτικά έγγραφα για τον Αντρίκο Παπανδρέου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δημοσιεύει ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος, στην προσωπική ιστοσελίδα του στο Facebook.

Ο κ. Καμμένος υπαινίσσεται ότι το ίδρυμα Institute for Climate and Energy Security στο οποίο προεδρεύει ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, εμπλέκεται σε υποθέσεις «εσωτερικής πληροφόρησης» προς εταιρείες που, όπως λέει, ποντάρισαν στην πτώχευση του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα αναφέρει τον κ. Jeffrey D. Sachs, επίσης μέλος του ιδρύματος, το όνομα του οποίου παραπέμπει ευθέως στην επενδυτική εταιρεία Goldman Sachs, λέγοντας ότι έχει αναλάβει σχετική προπαγάνδα και καλεί τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του να διαδώσουν τα όσα υποστηρίζει γιατί, όπως λέει, «μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την παράδοση της χώρας στους κερδοσκόπους».

«Δείτε με προσοχή τα αστέρια του συμβουλίου υπο τον Αντρίκο, στίς επόμενες ημέρες θα καταλάβετε τι σημαίνει ο κάθε ένας, τι σχέση έχει με εταιρείες που πουλάν εσωτερική πληροφορία, με ιδρύματα του φίλου του ΓΑΠ Σόρος, με εταιρίες που ποντάρουν στην πτώχευση του Ελληνικού λαού, και με «σοφές φίρμες» που έχουν αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδα όπως ο Jeffrey D. Sachs και φιλοξενήθηκε εχθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΕΡΤΑ, ΗΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ»,

www.i4cense.org
i4cense is steered by an advisory board of internationally renowned academics, politicians and decision makers. Their role is to provide the institute with direction, bringing in their expertise, global experience and scientific knowledge.

καταλήγει η ανάρτηση του βουλευτή.

Όπως αποδεικνύεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Institute for Climate and Energy Security ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου είναι πρόεδρος και ιδρυτής του, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο μεταξύ άλλων μετέχει και ο οικονομολόγος Jeffrey D. Sachs.

«Εργάζεσαι νομίμως στην εταιρεία Unigestion;»

Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αδελφού του Αντρίκου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Καμμένος, δημοσιεύει στο Facebook έγγραφα, για εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου με την ελβετική εταιρεία UNIGESTION και ερωτά τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού αν εργάζεται νόμιμα στην εταιρεία που συμβούλευε τους πελάτες της να επενδύσουν στην χρεωκοπία της Ελλάδας.

"Αντρίκο Παπανδρέου, εργάζεσαι στην εταιρεία UNIGESTION;
Έχεις δηλώσει τις απολαβές σου στην εφορία όπως όλοι οι Έλληνες;
Έχεις άδεια όπως προβλέπεται απο το Πανεπιστήμιο ενώ πληρώνεσαι ως καθηγητής να κάνεις άλλες business;

Ξέρεις ότι η εταιρεία καθοδηγούσε πελάτες της σε ποντάρισμα για χρεωκοπία της χώρας που ο αδελφός σου ήταν πρωθυπουργός;

Συμβουλεύεις για πράσινη ενέργεια που προωθεί ο αδελφός σου δεσμεύοντας κονδύλια της Ε.Ε;"

Στην συνέχεια ο κ. Καμμένος αναφέρεται στην «πράσινη ανάπτυξη» και σε συνέδριο που, όπως λέει, διοργάνωσε ο Αντρίκος Παπανδρέου με κρατικούς χορηγούς την εποχή που ο αδελφός του ήταν πρωθυπουργός», γράφει ο κ. Καμμένος στο Facebook.

«Πράσινα» συνέδρια με κρατική χορηγία

Συνεχίζοντας την επίθεσή του με ένα κείμενο γεμάτο υπαινιγμούς ο κ. Καμμένος αναφέρεται στην «πράσινη ανάπτυξη» και σε συνέδριο που, όπως λέει, διοργάνωσε ο Αντρίκος Παπανδρέου με κρατικούς χορηγούς την εποχή που ο αδελφός του ήταν πρωθυπουργός.

«Αυτή την Ελβετική εταιρεία σας Αντρίκο, γιατί την κάνατε , μήπως σας παρέσυρε η σύζυγος του συνεταίρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην πράσινη ανάπτυξη που έχει άλλες 5 εταιρείες στον ίδιο Ελβετό δικηγόρο;
Χρήματα από το Λονδίνο πώς πάνε από τον Νεοδημοκράτη οργανωτή συνεδρίων στον δικηγόρο που συστεγάζεστε και κατά διαβολική σύμπτωση οργάνωσε μαζί σας το συνέδριο για την πράσινη ενέργεια με κρατικούς χορηγούς;
Δεν είχα σκοπό να βγάλω σήμερα έγγραφα αλλά θα κόψω το μεροκάματο από τα trolls που εργολαβικά προσπαθούν να απαξιώσουν την έρευνα……»,
λέει ο κ. Καμμένος και αποκαλύπτει ένα έγγραφο του Ινστιτούτου για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια (Institute for Climate and Energy Security), ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου φέρεται ως μέλος του ΔΣ.

Μία ημέρα νωρίτερα, στρεφόμενος προσωπικά κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο ανεξάρτητος βουλευτής τον κατηγόρησε, πάλι από το Facebook, ότι ως πρωθυπουργός απαγόρευσε να απαντηθούν ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί στη Βουλή, περί κερδοσκοπίας, έκανε λόγο για παράνομη μισθοδοσία του Αντρίκου Παπανδρέου από εταιρεία και τον προκάλεσε να ζητήσει από τον νυν πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, να δωθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία των αγοραστών CDS, δηλαδή όσων ποντάρισαν στην πτώχευση της Ελλάδας, μία διαδικασία, κατά την οποία σύμφωνα με τον κ. Καμμένο εμπλέκεται η εταιρεία του Αντρίκου Παπανδρέου.

«Αφού βιάζεσαι όπως λες για να δοθεί ένα τέλος στην διερεύνηση της δικαιοσύνης για τα CDS και τον Unigestion-andricos εννοώντας προφανώς την αγωγή και όχι την ποινική προκαταρκτική που διενεργεί ο εισαγγελέας Κορέας υπό την σκέπη του εισαγγελέα Πεπόνη ερωτώ;

• 1. Γιατί ως πρωθυπουργός παράνομα και αντισυνταγματικά απαγόρευσες να απαντηθεί η ερώτηση-κατάθεση εγγράφων για τα CDS και τους κερδοσκόπους των 26 δις$ που χάρισες από το Τ.Τ;
• 2. Γιατί με εντολή σου ο πρόεδρος της Βουλής Πετσάλνικος σε συνεργασία με το Υπουργείο οικονομικών ΔΕΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ την διακομματική επερώτηση παράνομα και κατα παράβαση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής απο τον Ιούλιο;
• 3. Διέταξες το υπουργείο οικονομικών να ερευνήσει την μή δηλωθήσα στην Ελλάδα εταιρεία του αδελφού σου στην Ελβετία I4CENSE;
• 4. Διέταξες έρευνα για την μή δηλωθήσα παράνομη μισθοδοσία του αδελφού σου στην εταιρεία Unigestion που ο ίδιος αποδέχτηκε και που πόνταρε επίσημα η εταιρεία στην πτώχευση της χώρας;
• 5. Ενώ γνωρίζεις την κοινή έδρα και διασύνδεση της άνω εταιρείας με αυτή του φίλου σου που τρώτε σούσι στο Λονδίνο γιατί δεν καταθέτεις στη δικαιοσύνη όπως εγώ;
• 6. Γιατί δεν ζητάς δημόσια απο τον πρωθυπουργό Παπαδήμο να Δώσει απο την τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία στους οικονομικούς εισαγγελείς για τους αγοραστές των CDS;

ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΑΡΧΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…»
καταλήγει η ανάρτηση του κ. Καμμένου.

Panos Kammenos facebook


Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την προφυλάκιση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Ιλκέρ Μπάσμπουγ με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος και της ιδιότητας βασικού μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης που στόχο είχε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η απόφαση του εισαγγελέα να οδηγηθεί στη φυλακή ο πρώην αρχηγός του ΓΕΕθΑ της Τουρκίας είναι πρωτοφανής και χαρακτηρίζεται ως ιστορική εξέλιξη στην Τουρκία.

Η εφημερίδα Hurriyet γράφει πως ο στρατηγός δήλωσε σχετικά:

«Αν με κατηγορούν ότι απείλησα την κυβέρνηση με δυο τρεις δηλώσεις, και μερικές αναφορές στο διαδίκτυο, τότε αυτό είναι απίστευτο… αν είχα κακές προθέσεις, θα μπορούσα να δράσω αλλιώς, μιας και διοικούσα 700.000 ένοπλους… αφήνω στον λαό της Τουρκίας να αποφασίσει το τι έγινε».

Μέχρι τώρα βρίσκονται στις φυλακές 58 στρατηγοί και ναύαρχοι ενώ διεξάγονται δίκες για εκατοντάδες άλλους αξιωματικούς του Τουρκικού στρατού.

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, τα δικαστήρια «δεν απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά απλά εφαρμόζουν κυβερνητικές εντολές».

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν για την υπόθεση: «Το ηθικό των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων στη Τουρκία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά την επιχειρησιακή τους δράση» .

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί ο Ερντογάν φυλάκισε τώρα τον πρώην αρχηγό, ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση του;

Τι επιδιώκει φυλακίζοντας στρατηγούς και ναυάρχους;
Θα υπάρχουν επιπτώσεις για τη χώρα μας;

Κατ΄αρχήν να δούμε ποιος ήταν ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας.

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1943 στο Αφιόν Καραχισάρ και κατάγεται από το Μοναστήρι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εντάχθηκε στις τάξεις του τουρκικού στρατού και σπούδασε στη στρατιωτική σχολή Κούλελι, στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία της Βρετανίας και στο κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Έχει υπηρετήσει επίσης σε γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη Μονς του Βελγίου. Διετέλεσε διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου και διοικητής της 1ης στρατιάς.

Τον Αύγουστο του 2006 προάχθηκε σε διοικητή του στρατού ξηράς ενώ τον Αύγουστο του 2008 διαδέχθηκε στην αρχηγία του γενικού επιτελείου στρατού τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Τον Αύγουστο του 2010 αποστρατεύθηκε από τον τουρκικό στρατό. Στις 6 Ιανουαρίου 2012 προφυλακίστηκε, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, για την υπόθεση Εργκένεκον.

Είναι παντρεμένος με τη Σεβίλ και έχουν δύο παιδιά.

Ο αγαπημένος του Ισραήλ και των ΗΠΑ

Ο Ιλκέρ Μπασπούγ σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές ήταν το αγαπημένο παιδί των Αμερικανών και των Ισραηλινών.

Μας ανέφεραν μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός αποχώρησε από την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας μετά το γεγονός με το τουρκικό πλοιάριο «Μavi Marmaris» το οποίο προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Παλαιστίνης με τα γνωστά παρατράγουδα.

Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε στις 31 Μαΐου του 2010 και τον Αύγουστο ο Μπασπούγ αποχώρησε.

Στη συνέχεια η Τουρκική εξωτερική πολιτική και ο ίδιος ο Ερντογάν σε σχέση με τους Ισραηλινούς τα πηγαίνoυν από το κακό στο χειρότερο.

Στις 24 Δεκεμβρίου το Ισραήλ ακύρωσε μονομερώς τη στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία ύψους 141 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει τον Σεπτέμβριο του 2008 (όταν ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Μπασπούγ).

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και της εταιρείας Elbir System, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα, επιβεβαίωσαν ότι η σχετική συμφωνία έχει ακυρωθεί.

Μετά από αυτή την μονομερή απόφαση των Ισραηλινών ο Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησε υπεύθυνο τον πρώην αρχηγό του και έδωσε εντολή να τον συλλάβουν.

Ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας

Οι περισσότεροι στην Τουρκία θεωρούν τις διώξεις ως μια προσπάθεια εκφοβισμού του στρατού μέσω δικαστηρίων.

Με αυτές τις αποφάσεις του ο κ. Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια εικόνα της χώρας του στη Μέση Ανατολή κάθε άλλο παρά δημοκρατική.

Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η Ισλαμική Τουρκίας δεν αποτελεί πλέον το ιδανικό δημοκρατικό μοντέλο για την περιοχή.

Σε περίπτωση που επαληθευθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Ερντογάν να είναι βαριά άρρωστος, αναγκαστικά θα αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Οι στρατηγοί θα λάβουν τότε ενεργό ρόλο.

Συνάδελφος Τούρκος δημοσιογράφος μας έλεγε να είσαστε απολύτως σίγουροι ότι:

«Δεν πρόκειται να σαπίσει στη φυλακή ένας τόσος μεγάλος αριθμός ανώτατων στρατιωτικών του τουρκικού στρατού. Οι εξελίξεις σε λίγο θα είναι ανεξέλεγκτες στη χώρα μου».

Όταν θα αναλάβουν οι στρατηγοί -και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν- ότι θα έχουν αναλάβει μέχρι το καλοκαίρι. Προκειμένου να ανεβάσουν το ηθικό των Τούρκων πολιτών το σενάριο είναι να δημιουργήσουν θερμά επεισόδια τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Τώρα στο λένε ξεδιάντροπα. Τώρα στο λένε φόρα παρτίδα. Τώρα στο λένε κατάμουτρα. Πρέπει να πτωχεύσεις για να σωθείς!

Να μην έχεις κοινωνικό κράτος, να μην έχεις αξιοπρεπείς μισθούς, αν είσαι συνταξιούχος να κάνεις τον σταυρό σου και όσο ζήσεις, αν είσαι άνεργος υπάρχουν και χειρότερα, όλα αυτά για να έχεις ευρώ. Διαφορετικά θα γυρίσεις το 1950 και θα υποφέρεις. Αλλά θα έχεις ευρώ. Τώρα, αν το έχεις, σε φωτογραφία ή καρποστάλ, λίγο τους νοιάζει.

Χρησιμοποιούν, για άλλη μία φορά, τον στυγνό αυτό εκβιασμό, διότι είναι έτοιμοι να τα ξεπουλήσουν όλα. Και θα το πετύχουν, να σε ισοπεδώσουν πλήρως, ώστε να μην έχεις καμία αντίσταση, διότι ενώ εσύ θα ασχολήσαι με τα προς το ζειν , αυτοί θα ξεπουλάνε τα πάντα.

Πλήρως υποταγμένοι στις εντολές των τροικανών, ετοιμάζονται για νέα επίθεση στον Έλληνα.

Θα βάλουν τώρα χέρι στους μισθούς του ιδ. τομέα. Θέλουν να τους μειώσουν και άλλο για να γίνει ανταγωνιστική η οικονομία μας! Μέγιστο ψέμα. Θέλουν να καταργήσουν τον 13-14 μισθό. Μα αυτός ήταν που κινήσουμε την αγορά. Το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα κινούσε την αγορά. Μια αγορά που φέτος ήταν μειωμένη κατά 40%! Αν καταργηθεί, τι θα γίνει; Το επίδομα αδείας το περίμενε ο άλλος να τον βοηθήσει να πάει διακοπές. Ακούω ότι έμποροι ,που κλαίγονται και όχι άδικα, να λένε να ενσωματωθούν στον μισθό! Το πιστεύουν άραγε αυτό; Δεν είδαν τα χάλια τους φέτος;

Επίθεση ξανά στις επικουρικές συντάξεις. Τα λεφτά τα δικά σου, αφού τα κατασπατάλησαν, τώρα έρχονται και σου λένε για την βιωσιμότητα των ταμείων, πρέπει αυτές να μειωθούν. Αλήθεια θα τιμωρηθούν ποτέ γι αυτό. Δεν νομίζω δυστυχώς, εκτός αν ξυπνήσουμε.

Μέτρα μέτρα , χαράτσια χαράτσια, εκβιασμοί στυγνοί,να υποκύψεις και να δεχτείς την πλήρη υποδούλωση σου στους τοκογλύφους.

Πτώχευσε να έχεις ευρώ διαφορετικά θα πας δραχμή και θα πεινάς. Τι λέτε ρε μάγκες. Το πρόβλημα μου είναι ευρώ ή δραχμή; Το πρόβλημα μου είναι να έχω λεφτά να ζω αξιοπρεπώς και τίποτε άλλο. Το πως θα λέγεται το τελευταίο που με νοιάζει. Αυτό με νοιάζει μάγκες μου, να ζω αξιοπρεπώς.

Αλλά με την άθλια πολιτική σας όσο και πάει και εξαφανίζεται αυτή η προοπτική. Γιατί; Διότι, είστε εντεταλμένοι της ΝΕΑ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, να μας ισοπεδώσετε , να μην μπορούμε να αντισταθούμε και μετά να κάνετε γενναία επίθεση στον ορυκτό πλούτο της χώρας να τον ξεπουλήσετε αντί πινακίου φακής, όπως έχει σχεδιάσει η Ν.Τ.Π. Αυτό που έκανε στην ΛΙΒΎΗ, με πρόσχημα τον λαό και ετοιμάζεται και ακόμη πιο δίπλα. Διότι άμα ελέγχει τον ορυκτό μια χώρας δεν χρειάζεται πόλεμο να την υποτάξει και να την εκμεταλλεύεται. Σε πτωχαίνει και καθαρίζει.

Αυτός είναι απώτερος σκοπός τους. Σε δανείζουν, ενώ ξέρουν ότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν μπορείς να τα πληρώσεις, σου προσφέρουν κουρέματα μαιμού για να σε έχουν στο χέρι, να σε ξεπουλήσουν πιο εύκολα.

Το Μάρτιο είναι να πληρώσουμε 22 δις. Από που; Μαϊντανός δεν υπάρχει. Την δόση των 15 δις, που είναι να πάρεις, να την δώσεις πίσω , την πάνε τον ΙΟΥΝΙΟ και βλέπουμε. Και σου λένε ξέροντας ότι δεν έχεις μία, αν δεν κάνεις τις αναγκαίες αλλαγές θα πτωχεύσεις μαλάκα, δεν σου τα δίνουμε.

Γι αυτό οι ντόπιοι υπάλληλοι, εκβιάζουν, σε τρομοκρατούν, ξέρουν αυτοί. Διότι, μέχρι το τέλος του 2012, είναι να πληρωθούν άλλα 8,5 δις. Κατάλαβες τώρα γιατί εκβιάζουν. Θέλουν να σου δώσουν δανεικά, να πληρώσουν τα δανεικά και εκβιάζουν με το πιο αισχρό τρόπο.

Και τα κόμματα; Στο κόλπο και αυτά. Να πάρει τις αποφάσεις το φερέφωνο και να έλθουν μετά σαν λυτρωτές να σε κυβερνήσουν ξανά.

Θα πτωχεύσουμε διαλαλούν μέσω των υποταγμένων ΜΜΕ αν δεν συμφωνήσουμε στην δυστυχία μας.

Ε λοιπόν φίλοι μου, ας πτωχεύσουμε , αφού έτσι και αλλιώς θα γίνει, αλλά θα πάρουμε μαζί μας και όλα αυτά τα αποβράσματα που μας φοβερίζουν.

Εκβιάζουν ασύστολα και χωρίς καμία αιδώ. Η απάντηση μας πρέπει να είναι αντίσταση. Αντίσταση παντού με κάθε τρόπο να σώσουμε ότι μπορούμε και πιο πολύ την αξιοπρέπεια μας σαν χώρας.

Το μήνυμα του 2012 να είναι: ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ.

Υ.Γ. Μήπως είναι καιρός όλοι αυτοί αντιμνημονιακοί να γίνουν ένα μήπως σώσουμε την παρτίδα;


Σήμερα θα ασκήσω το δικαίωμα της αυτόματης γραφής για να πω πράγματα που δεν θα μπορούσα να διατυπώσω εντός των ορίων της κριτικής του «θεσπίζειν» και της πολιτικής οικονομίας του θεσπιζόμενου. Θα γράψω δέκα κουβέντες που υπαγορεύει η συναισθηματική λογική μου και όχι οι θεσμοί (μεθοδολογίες) συγκεκριμένων μορφών γλωσσικών αποκρυσταλλώσεων της πολιτικής δράσης. Πρόκειται για τη φωνή που ακούω να αντηχεί μέσα μου σαν υπόκωφο σύνθημα, σαν κραυγή, σαν κάτι που θέλει να απελευθερωθεί από τη βάσανο της εκλογίκευσης οποιασδήποτε μορφής. Δεν πρόκειται για τη φωνή κάποιου ποιητή, αλλά για την άρθρωση συναρτήσεων του υποσυνειδήτου λίγο πριν αυτό δεχθεί την πολιτική μαστοριά, μετατρεπόμενο σε προϊόν κάποιας κοινωνικής τεχνολογίας.

Στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνουν θαυμαστά πράγματα. Η αβεβαιότητα είναι ο κανόνας. Η πείνα και η ανημποριά ο σύμβουλος. Το άδειο στομάχι δεν μιλάει, τρίζει και ταρακουνάει ολόκληρο τον οργανισμό. Όχι, δεν είναι τρίξιμο, κροτάλισμα είναι που συμπαρασύρει τα έντερα και προκαλεί παράλυση στα άκρα. Η αξιοπρέπεια απειλείται μαζικά. Η ανέχεια, που σε πολλές περιπτώσεις απειλεί την ζωή αυτή καθ’ εαυτήν, σε όλες ανεξαιρέτως θίγει την πολιτική και κοινωνική υπόσταση του ατόμου. Το άδειο στομάχι είναι άθλιος σύμβουλος, είναι αυτό που σε οδηγεί σε καθεστώς παράδοσης και όχι επανάστασης. Έχουμε εξέγερση των εξαθλιωμένων και όχι διέγερση των ταξικών συνειδήσεων. Αλλιώς προκύπτει το πρώτο, αλλιώς δομείται το δεύτερο. Εδώ πρόκειται απλώς για το άδειο στομάχι η την απειλή του άδειου ψυγείου, που εξευτελίζει ασυνειδήτως την ύπαρξη και όχι για την συνείδηση του ταξικού χαρακτήρα του αποκλεισμού που αναζητεί μια νέα πολιτική δομή για να εκφραστεί με όρους ισότητας.

Άλλο εξέγερση και άλλο επανάσταση. Όπως είναι άλλο πράγμα η εξέγερση ως μορφή διαμαρτυρίας ή η εξέγερση με κίνητρο την χειραφέτηση ιδιαιτέρων ομάδων (πολιτική διαδικασία) ή ακόμη και ατόμων και άλλο η εξέγερση αυτών που ντρέπονται για την ύπαρξή τους. Η πείνα, σε συνδυασμό με την χαμηλού επιπέδου καλλιέργεια και την προσβολή κάθε ίχνους αξιοπρέπειας, ακόμη και αν οδηγήσει σε εξέγερση, η τελευταία θα είναι κίνηση για παράδοση και όχι για χειραφέτηση.

Αυτό διδάσκει η εμπειρία όσων, αντί για σέρφινγκ στα κύματα της ιστορίας παρασυρόμενοι από φιλοσοφικά ρεύματα, έτυχε να προσεγγίζουν τα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα με το κροτάλισμα εντέρων και οισοφάγου. Έτσι, η ιστορία χωνεύεται πιο δύσκολα, αλλά άπαξ και αφομοιωθεί, μετατρέπεται σε στοιχείο της ψυχοσύνθεσης, από παράγων νομιμοποίησης πολιτικών αναπαραστάσεων της αναφερόμενης ταυτότητας. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση της ιστορίας δεν παραγνωρίζει τις μικροπολιτικές δομές που διαμορφώνουν το πλαίσιο αντιδράσεων ενός ανθρώπου, του οποίου η αξιοπρέπεια θίγεται εξαιτίας της αδυναμίας του να βιοποριστεί και να ζήσει την οικογένεια του, σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες δόμησης ταξικής συνείδησης.

Εδώ μόνον η παράδοση ή η αποσκίρτηση εμφανίζονται ως μη-καταστροφικές για την βιολογική ύπαρξη, εναλλακτικές. Ψάχνεις κάπου να παραδοθείς, σε κάποιον να δοθείς, ένα στρατόπεδο να εγκλειστείς για να επιβιώσεις, αφήνοντας την αξιοπρέπεια απέξω. Ποια αξιοπρέπεια; Έχουν αξιοπρέπεια τα «άδεια στομάχια»; Έχεις κοιτάξει ποτέ στα μάτια ένα πεινασμένο παιδί; Αντέχεις να βλέπεις πεινασμένο το δικό σου παιδί και να σε κατηγορούν κι από πάνω οι αλήτες της διαπλοκής ως «αποτυχημένο» και «διεφθαρμένο»; Ως προβληματικό άτομο, διότι αντί να αγωνίζεσαι για τον πλουτισμό της, εσύ επιμένεις να κατεβαίνεις στο δρόμο για το ψωμί σου; Βρε, αν δεν αισχροκερδήσουν οι διαπλεκόμενοι, πώς θα υπάρξει περίσσευμα και για την πλέμπα(;!)

Αν, στο σημείο αυτό, θεωρήσεις ότι λαϊκίζω ή ότι ξαφνικά υιοθέτησα «παλαιοκομμουνιστικό» γλωσσικό ιδίωμα για να περιγράψω την ζώσα πραγματικότητα, προφανώς θα ανήκεις σε εκείνους που έχουν ήδη παραδοθεί και μάλιστα ενθουσιωδώς, πριν ακόμη ξεκινήσει η μάχη, πριν η ελληνική κοινωνία υποστεί την επιτήδεια περικύκλωση. Αν, σεβαστέ μου αναγνώστη, δεν μπορείς να νοιώσεις το κροτάλισμα ενός υποσυνείδητου λόγου που εστιάζει στα μικροπολιτικά χαρακτηριστικά της ύπαρξης, τότε είσαι χαμένο κορμί, με κουλτούρα δεσμοφύλακα! Φαντάζομαι ότι ακόμη και το ίδιο σου το παιδί να δεις να σέρνεται στους δρόμους της ανεργίας και του εξευτελισμού, πεινασμένο και αμήχανο, εναντίον του θα στραφείς, καθώς μέσα σου πάντα θα θεωρείς ότι ή παράδοση σε άπληστα συμφέροντα αποτελεί υψηλή τέχνη και ένδειξη ισχυρού χαρακτήρα. Θέλει «χαρακτήρα» και «χρηστότητα» η παράδοση με τα χέρια ψηλά και τα πόδια ανοιχτά, καθώς ήρθε η ώρα να παραδώσουμε αυτά που «τρώγαμε όλοι μαζί» …αυτό πράττουν οι αξιοπρεπείς άνθρωποι - διαδίδει η διαπλοκή και επαναλαμβάνουν εκείνοι που αισθάνονται ότι η παράδοση στον ισχυρό αποτελεί πατριωτικό, χριστιανικό, εθνικό και κυρίως υψηλής ευφυΐας «καθήκον», Έτσι κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι που αγαπούν το τομάρι τους και το παιδί τους. Τα περί αξιοπρεπείας είναι κουβέντες αποτυχημένων!! Άλλωστε, αφού με την σοκαριστική φτωχοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας οι πιθανότητες παράδοσης του λαού αυξάνονται, γιατί να μην παραδοθούμε δίχως αντίσταση στις επιλογές του καθεστώτος; (!) Έτσι, ίσως να αποφύγουμε τα χειρότερα, λένε όσοι την ηθική την χρησιμοποιούν για να γυαλίζουν τα παπούτσια τους και την πολιτική για να σκουπίζουν το πισινό τους.

Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την εξαφάνιση της αξιοπρεπείας σε μια κοινωνία. Αν λάβεις μάλιστα υπόψη ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν καλλιεργήθηκε συστηματικά η αξιοπρέπεια, αλλά αντ’ αυτής η πατρωνία και διάφορες μορφές νομιμοποίησης της πελατειακής αυθαιρεσίας, τότε ίσως συμφωνήσουμε ότι η όποια αξιοπρέπεια στην χώρα μας ποτέ δεν απέκτησε βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Έτσι είναι σήμερα ευκολότερο, μέσω της γενικευμένης πρόσκλησης για παράδοση που απευθύνει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και οι κεντρικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης προς τον λαό, να ξεριζωθεί κάθε στοιχείο αξιοπρέπειας από την πολιτισμική και ιδιοσυγκρασιακή δομή του Έλληνα. Αν σήμερα δεν βροντοφωνάξουμε «για λίγο κοινωνική και ατομική αξιοπρέπεια, ρε γαμώ το», δεν πρόκειται να θέσουμε κάποιες στοιχειώδεις (νέες) ηθικές βάσεις για την δόμηση αυτόνομης πολιτικής. Παράδοση με μοναδικό όρο την «επιβίωση της χώρας», όπως δηλώνει ο κ. Παπαδήμος, καταχειροκροτούμενος μάλιστα από το καθεστώς των διαπλεκομένων, σημαίνει απάλειψη της έννοιας της αξιοπρεπείας από την ψυχοδομή μας. Δίχως αυτή ενδεχομένως να επιβιώσουν οι περισσότεροι συγκυριακά ως αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά στο τέλος η χώρα θα καταντήσει ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Προς τα εκεί μας οδηγεί βήμα-βήμα η διαπλοκή και οι πολιτικές δυνάμεις που έμμεσα ή άμεσα στηρίζονται από αυτήν και στηρίζονται σε αυτήν. Εντός του «στρατοπέδου» θα αναπτυχθούν νέοι κανόνες συμμόρφωσης, οι οποίοι θα δομούν διάφορες φαντασιακές αναπαραστάσεις «αξιοπρέπειας», μόνο που δεν θα πρόκειται για αξιοπρέπεια, αλλά για τα θρησκευτικά του αιχμαλώτου που αναζητεί ασθμένως έναν ψυχολογικό μηχανισμό για να διασκεδάσει το νέο υπαρξιακό καθεστώς υποδούλωσης που τον χαρακτηρίζει.

Φίλοι, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να διέρχεται μαζικά ένα μετατραυματικό σοκ, που προέκυψε φυσιολογικά μετά την εφαρμογή της συνταγής – σοκ και δέος – απορρύθμισης του ΔΝΤ. Αυτό προκαλεί έντονο στρες, οδηγώντας, όπως είπαμε, τα πλέον ευαίσθητα άτομα της κοινωνίας σε παραλυσία και μια διάθεση εγκατάλειψης, η οποία διαμορφώνει τις συνθήκες παράδοσης. Αντίδοτο στην διαδικασία αυτή είναι η ενότητα στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως η σφυρηλάτηση ενός λαϊκού κινήματος για αυτοκυβέρνηση με δημοκρατικούς και πλουραλιστικούς όρους. Τούτο θα προκαλούσε ένα διαφορετικό σοκ, που έστω και συγκυριακά θα αντιμετώπιζε τη γενίκευση του «μετατραυματικού σοκ». Θα προκαλούσε, με άλλα λόγια, επαναθεμελίωση της αξιοπρέπειας, η οποία έτσι θα επαναδομείτο σε μια κοινωνική βάση αντίστασης και όχι αποκλειστικά σε μια ατομική - που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει ελάχιστα, παράταιρα, ισχυρά μέλη της κοινωνίας, τα οποία δεν κλονίζονται, υπηρετώντας την προσωπική τους τρέλα! Το ζήτημα δεν είναι να ακολουθήσει η κοινωνία το παράδειγμα λίγων «ηρωικών» μορφών που δεν παραδίδονται με τίποτε.

Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη να μιμηθεί αγωνιστές της αξιοπρέπειας, ούτε να υιοθετήσει το ηθικό τους πρότυπο. Αυτά αποτελούν επικινδύνες για την πολιτική συνειδητοποίηση του τραυματισμένου εαυτού, στρατηγικές. Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη να μιμηθούν κανέναν. Αρκεί να εξεγερθούν για να κερδίσουν την αξιοπρέπεια τους, που δεν χαρίζεται, και όχι να εξεγερθούν για να παραδώσουν την αξιοπρέπεια τους να την διαχειριστεί η φρουρά του «στρατοπέδου», στην οποία θα παραδοθούν ως αιχμάλωτοι ενός πολέμου στον οποίο έπαιξαν από την αρχή το ρόλο του θύματος – καθώς έτσι συνέφερε την ηγεσία τους. Εκτός από τους «τρελούς», όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν την αξιοπρέπεια τους μέσω του κοινωνικού αγώνα για χειραφέτηση. Αυτό δίνει πολιτικό νόημα στο «άδειο στομάχι» και εξαφανίζει το «κροτάλισμα του πεπτικού». Ο κοινωνικός αγώνας δομεί την διαλεκτική της αξιοπρέπειας και τίποτε άλλο. Αυτός επουλώνει τραύματα από το σοκ της φτωχοποίησης και τους εξευτελισμούς της ύπαρξης από την ανεργία. Μόνον που στην περίπτωση μας, αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι ιδεολογικά και πολιτικά τυφλός ή εκβιαστικός. Ούτε μπορεί να αποτελεί ένα «zero-sum game» πολιτικών δυνάμεων.

Θα έχουν τεράστια ευθύνη όσοι, αντί για μια ενωτική στρατηγική των δύο τρίτων της κοινωνίας - ώστε το «μετατραυματικό σοκ» να μην καταλήξει σε γενικευμένη παράδοση, αλλά σε συγκεκριμένη προοπτική ευημερίας με όρους εκδημοκρατισμού και παραγωγικής αναδιοργάνωσης - προτάσσουν απλώς την αποδυνάμωση του δικομματισμού. Μία ασθενής κυβέρνηση δεν σημαίνει ισχυρό λαϊκό κίνημα, ούτε μια εξασθενημένη μορφή εθνικής ηγεμονίας διασφαλίζει την επικράτηση λαϊκών δυνάμεων. Ένα αδύναμο κράτος με μία απολύτως εξευτελισμένη ηγεσία εντός μιας μεταμοντέρνας υπερεθνικής δομής, δεν διαμορφώνει συνθήκες επανάστασης, αλλά μάλλον πιθανότητες παράδοσης άνευ όρων της ευρύτερης κοινωνίας. Αιτία είναι η αίσθηση αδιεξόδου, περικύκλωσης, ματαιότητας και ανημποριάς που χαρακτηρίζει το υποσυνείδητο του φτωχοποιούμενου πολίτη.

Η στρατηγική αντίστασης που θα ενδυναμώσει τον πολίτη και θα του προσδώσει βούληση για έναν αγώνα αξιοπρέπειας είναι υπόθεση όλων των προοδευτικών – κοινωνικών δυνάμεων και όρος ύπαρξης της αριστεράς. Από αυτές τις δυνάμεις απαιτεί ο λαός ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με στόχο να υπηρετηθεί η αξιοπρέπειά του. Στον βαθμό που αυτό δεν συμβαίνει, κλονίζεται και η αξία της «αριστεράς» ως ηθική μορφή που υπηρετεί την αξιοπρέπεια του ανθρώπου με την επανένωση υποκειμένου και κοινωνίας. Η αξιοπρέπεια, φίλοι, είναι αυτό που ενώνει το κάθε άτομο με την κοινωνία και επιτρέπει τον εναρμονισμό των σχέσεων μεταξύ μας. Αν δεν υπάρχει αυτή, τότε η κοινωνία μετατρέπεται σε μια μορφή ελευθέριας αγοράς, η ολοκλήρωση της οποίας θα πρόσβαλε την οργάνωση της ζούγκλας, αν την παρομοίαζα με αυτήν. Η έξοδος από την απόλυτη βαρβαρότητα του «στρατοπέδου», στο οποίο όλο και περισσότεροι Έλληνες κατευθύνονται ως αιχμάλωτοι ενός πολέμου που δεν πρόλαβαν να συνειδητοποιήσουν, αν δεν μπορεί να γίνει επαναστατικά, τουλάχιστον ας μην οδηγήσει σε μια μορφή εξέγερσης εναντίον των ηγητόρων, η οποία θα καταλήξει στην απόλυτη υποδούλωση σε αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκαν και συνεργάζονται οι ηγήτορές μας για να περισωθούν οι ίδιοι μέσω της δικής μας παράδοσης.

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.

 • Μισθός Αυτιά, όπως μισθοί Βουλγαρίας και τα σεξουαλικά απόκρυφα των καναλαρχών

Σας μεταφέρουμε χωρίς διορθώσεις την απάντηση του Γιάννη Αλαφούζου στο twitter, σε επικριτικό σχόλιο για την κάθοδο του Γιώργου Αυτιά στο Φάληρο.

«Νομίζω οτι ο κος Αυτιά θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των τηλεθεατών το σκαι. Επίσης ολοι δικαιούνται μια 2η ευκαιρία…»

Ο Γιώργης Αυτιάς, σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν πήγε στον ΣΚΑΙ με μισθό από 1.500-2.500 ευρώ το μήνα, σπάζοντας κάθε ρεκόρ προς τα κάτω των αμοιβών που παντελόνιαζαν διάφορες τηλεπερσόνες της συμφοράς, στις περασμένες δεκαετίες της τηλεοπτικής μεταπολίτευσης.

Τότε που είχε φτάσει στο σημείο καναλάρχης να δώσει αέρα 6 εκατ. ευρώ σε διάσημη τηλεπερσόνα για να τη πάρει στο κανάλι του. Μάλιστα η συγκεκριμένη που δεν είχε ανακαλύψει τότε τις off shore-είχε άλλες προτεραιότητες το κορίτσι μας, όπως το ψάρεμα συγκεκριμένου «ψαριού»- αγωνιούσε γιατί δεν είχε που να κρύψει τα λεφτά.

Τα διάφορα σούργελα του εγχώριου βλαχομπαρόκ lifestyle απαιτούσαν και στο τέλος εξασφάλιζαν ιλιγγιώδεις (χολιγουντιανές) αμοιβές για να παρουσιάζουν πρωινάδικα, μεσημβρινάδικα και λοιπά σκυλάδικα. Οι καναλάρχες ειδικά είχαν βρει τρόπο να ικανοποιούν τα επιχειρηματικοσεξουαλικά βίτσια τους εξαγοράζοντας στιγμές ηδονής με ξανθιές τηλεπερσόνες που ροβόλαγαν από τη Σαλονίκη ενώ διάφορες αδελφές ψυχές σε κρίσιμα πόστα των καναλιών άρπαζαν το ένα τεκνό μετά το άλλο, πριν τον βγάλουν ως παρουσιαστή η πανελίστα στον αέρα.

Είναι γνωστή η σχέση καναλάρχη με σεσημασμένη ξανθιά η οποία φρόντιζε να βγάζει το αδιόρατο κυλοτάκι της και να το ακουμπάει ανέμελα πάνω στο τραπέζι κάθε φορά που έβγαινε για καφέ με τον εκφυλοκαψούρη καναλάρχη. Αμφότεροι έκαναν πλάκα με τα σοκαρισμένα γκαρσόνια. Και τι δεν είχε κάνει αυτός έρμος καναλάρχης για τη πάρτη της. Φυσικά εκείνη κάποια στιγμή τον παράτησε κλέβοντάς του κι ένα προσωπικό κειμήλιο της μητρός του.

‘Ετερος καναλάρχης –μικρότερης εμβέλειας-αρέσκεται να δοκιμάζει τα νέα κορίτσια της τηλεοπτικής πιάτσας με έναν κάπως ιδιαίτερο τρόπο: Τις πληρώνει αδρά για να τον κατουράνε στις σουίτες γνωστών ξενοδοχείων της Αθήνας!..

Για τον μέχρι πρότινος χυδαίο, τερατόμορφο διευθυντή φαληρισμένου καναλιού, δεν έχω να προσθέσω πολλά πράγματα στις αφηγήσεις που τον αφορούν. Άλλωστε αυτός είναι της γνωστής σχολής του έτερου βουκόλου διευθυντή που ρυπαίνει με τοξικές ουσίες –με το άλλοθι του lifestyle-το κανάλι και τα σπίτια των τηλεθεατών. Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που τον πληρώνουν για το ξιπασμένο προιόν. Αλλά επειδή η ντροπή, η αισθητική και η αξιοπρέπεια δεν κατοικοεδρεύουν στην ελληνική τηλεόραση περνάει απαρατήρητος ο ξιπασμός. Μόνο τώρα, που και το συγκεκριμένο κανάλι πάει για φαλήρισμα, ίσως συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των ευθυνών τους για τα τηλεσκουπίδια που παράγουν όλα αυτά τα χρόνια.

Κάτι που προφανώς δεν αντιλαμβάνεται και η έτερη γνωστή οικογένεια η οποία εξακολουθεί να προσφέρει στέγη και να ακριβοπληρώνει κάτι «κουρέλια του lifestyle που χρωστάνε και της Μιχαλούς» για να μολύνουν τις τηλεοπτικές ζώνες.

Eπιστρέφουμε στον Αυτιά με τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

Πρώτον: Η οικογένεια Αλαφούζου κάνει πάρτυ στη θαλαμηγό ανοιχτά της Νέας Μάκρης-εδώ που πολύ τακτικά φιλοξενεί κορυφαία πολιτικά πρόσωπα-πανηγυρίζοντας τον βουλγαρικό μισθό με τον οποίο εξασφάλισε τον εργατικό Αυτιά.

Δεύτερον: Ο ίδιος ο Αυτιάς ο οποίος ασφυκτιούσε ως ψάρι έξω από το νερό πιεζόμενος από την τηλεοπτική βουλιμία έσπευσε να παραδοθεί αμαχητί προκαλώντας τις εξής αλυσιδωτές αντιδράσεις: O Παπαδάκης που εξακολουθεί, παρά τις μειώσεις, να παντελονιάζει, από του χουβαρντάδες εφοπλιστές, ποσά που θα προκαλούσαν εγκεφαλικό στον Πολ Τόμσεν, είναι έξαλλος και βρίζει τον Αυτιά.

Τα δύο πλουσιόπαιδα ο Λυριτζής και ο Οικονόμου τρέμουν στην ιδέα πως θα έλθει η σειρά τους να κάνουν την εκπομπή με 3.000 το μήνα διαφορετικά θα τους πάρει τη θέση ο Αυτιάς και η Σύλβια Κλιμάκη!

Τρίτον: Η μπουρδελοτηλεοπτική πιάτσα έχει γίνει άνω κάτω και μόνο τα κορόιδα οι καναλάρχες και οι πολύ βιτσιόζοι-όπως τους περιγράψαμε παραπάνω-εξακολουθούν να πληρώνουν αδρά τα επενδυμένα με χρυσόσκονη τηλεσπουπίδια.

Θα επανέλθουμε αφού στείλουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στον Γιώργη τον Αυτιά, εκεί στο Πανόραμα της Βούλας, στη γειτονιά του Τσοβόλα δώστα όλα κι όχι μόνο…Το καλύτερο μάθημα ζωής, που έχω διδαχθεί, προέρχεται από τον πατέρα μου. Έλεγε με την χαρακτηριστική κυπριακή προφορά του πως «όταν ο άλλος είναι κάτω στη γη, εσύ δεν τον πατάς, αλλά του δίνεις ένα ποτήρι νερό»… Είναι μία συμβουλή που τηρώ και στη ζωή μου και στην καριέρα μου και λυπάμαι όταν βλέπω να «ποδοπατούν» ανθρώπους- ακόμα και όταν έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Μία τέτοια περίπτωση ανθρώπου είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποχωρεί από την πολιτική απαξιωμένος, αποτυχημένος, δυστυχής, σέρνοντας τα πόδια του και παρακαλώντας να του επιτρέψουν να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μόνο και μόνο για να βρίσκεται στο προσκήνιο. Γνωρίζοντας αυτό το πρόβλημά του, και επειδή ο κ. Παπανδρέου «είναι για λύπηση» – όπως λέμε, σε τέτοιες περιπτώσεις, στην Κύπρο- οι σύντροφοί του έπρεπε να αποδεχθούν την παράκλησή του. Διαφορετικά, θα είναι συνυπεύθυνοι εάν συμβεί κάτι άσχημο στην πορεία.

Κονταροκτυπήθηκα μαζί του όχι τώρα που δύει η πολιτική του καριέρα, αλλά όταν ήταν παντοδύναμος υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από την παθιασμένη και αδικαιολόγητη υποστήριξή του στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, αλλά χρόνια πριν, την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά, όταν είχα συνειδητοποιήσει ότι «είναι ένας πολίτης του κόσμου», που έτυχε να είναι γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο, όμως, ελάχιστη σχέση είχε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα πολιτικής, όπου ο πατέρας από τον πρωτότοκό του, είχαν απόσταση στις θέσεις τους από τη γη μέχρι τον Άρη. Αναφορικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά, καταθέτω σήμερα, γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου, πως κακώς κάθισε στο εδώλιο ο πατέρας…

Στη συνέχεια με επηρέασε αρνητικά η στενή σχέση που ανέπτυξε με την αμερικανική γραφειοκρατία. Σε βαθμό που ένοιωθα πως ταυτιζόταν περισσότερο με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών παρά με τις θέσεις των κυβερνήσεων που υπηρετούσε. Θυμάμαι, μάλιστα, μία συνάντησή του με την Μαντλίν Ολμπράϊτ στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, όταν η «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής διπλωματίας τον «καθοδηγούσε» ενώπιον των διαπιστευμένων δημοσιογράφων για τα θέματα της Γιουγκοσλαβίας. Αν και ως άνθρωπος αντιπαθούσα τον Μιλόσεβιτς, επειδή πίστευα πως κατέστρεφε τη χώρα και το λαό του, θύμωσα βλέποντας το απαράδεκτο θέαμα και το έγραψα για να ακολουθήσει σφοδρή διαμαρτυρία του αγαπητού Πάνου Μπεγλίτη, που τότε ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Μπορώ να καταλογίσω πολλά στο Γιώργο Παπανδρέου και για την περίοδο πριν γίνει πρωθυπουργός, αλλά και όταν ανέλαβε τις τύχες της Ελλάδας και την έριξε στα βράχια της χρεωκοπίας. Δέχθηκα πολλές επιθέσεις από τους «Παπατζήδες» που έσπειρε στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και από τα μέλη του πολύ στενού περιβάλλοντός του, που με κατηγόρησαν ότι συνωμοτούσα με εκδότες και «διαπλεκόμενα συμφέροντα» εναντίον του. Με τον αδελφό του, τον Νίκο Παπανδρέου, είχα μία ενδιαφέρουσα αλληλογραφία, που παραμένει απόρρητη (κατόπιν επιθυμίας του) όπου είχε θέσει σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, την οικονομία, το Κυπριακό και το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, και άλλα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε ο κ. Παπανδρέου τα πέτρινα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Δεν με εξέπληξε η απάντηση του Νίκου προς τον συνάδελφο Χρήστο Ράπτη και απόρησα που μερικοί «έπεσαν από τα σύννεφα». Ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένας θυμωμένος άνθρωπος. Πιστεύει ότι αδικείται ο Γιώργος Παπανδρέου, και γίνεται λύκος όταν ακούει και διαβάζει τα σκληρά κατηγορώ εναντίον του. Μιλώντας από τη δική μου εμπειρία, είμαι βέβαιος πως ο Νίκος δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.

Στην πολιτική δεν πρέπει να λέμε ποτέ τη λέξη… ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, είμαι βέβαιος πως ο Γιώργος Παπανδρέου -όπως και ο Κώστας Καραμανλής- όχι μόνο έκλεισε τον κύκλο του στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά θα φύγει και από την Ελλάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έπαψε ποτέ να είναι πολίτης του κόσμου και, τώρα, θα έχει την ευκαιρία να απελευθερωθεί και να δείξει τον πραγματικό του εαυτό.

Τα τελευταία δύο χρόνια δέχθηκα χωρίς καμία διαμαρτυρία την πολεμική των συνεργατών του που, δυστυχώς, ήταν εγκεκριμένη από τον ίδιο. Λάμβανα τα μηνύματα, αλλά δεν άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο έκανα την εργασία μου. Σίγουρα δεν του χρωστώ τίποτα, αν και η πολεμική πιστεύω ότι με έκανε ακόμα πιο προσεκτικό και πιο ακριβή στο πολύ δύσκολο οικονομικό ρεπορτάζ. Αυτός είναι που χρωστά την εξήγηση. Και αυτή η εξήγηση-απολογία αφορά το κάλεσμά του προς τους Ελληνοκύπριους να αυτοκτονήσουν, αλλά και τη συζήτησή του με τον τότε Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ, για το πώς θα επιβληθεί το φιλοτουρκικό σχέδιο. Και αυτή η εξήγηση θα είναι καλοδεχούμενη, όποτε αποφασίσει να την δώσει…

Είμαι βέβαιος πως θα λυτρωθεί…

Follow on twitter: @mignatiou