Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Αυγ 2011

 • Σκάνδαλα και σκανδαλάκια ή η διαφάνεια της κυβέρνησης δεν είναι για όλους και για όλα;
 • Πότε και πώς ορίζεται ένα οικονομικό σκάνδαλο;
 • Πως και ποιοι ορίζουν τι είναι τελικά ένα σκάνδαλο;
 • Μπορούν, άραγε, οι εξωτερικές πιέσεις να καθορίσουν για το τι είναι εθνικά συμφέρον της χώρας μας;
 • Ποιοι και γιατί καθορίζουν το πώς θα λειτουργούν οι εισερχόμενες εθνικά ευαίσθητες πληροφορίες για την χώρα μας;
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα "σκάνδαλο" που έγινε και που «προσδιορίστηκε» από καταχωρήσεις του Wikileaks και με ένα σκάνδαλο που δεν έγινε ή που –τουλάχιστον- δεν προσδιορίστηκε ως σκάνδαλο, αν και η οικονομική συναλλαγή μεταξύ δημόσιου – κρατικού υπαλλήλου και εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του, αφήνει την «μυρωδιά» σκανδάλου.

Η ιστορία δεν είναι σημερινή και αφορά την αγορά – προμήθεια ηλεκτρονικών Γεωγραφικών συστημάτων (GIS) Παρακολούθησης και Συλλογής Πληροφοριών (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών). Πρώτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρέθηκε να διεκδικεί, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τελικά αγόρασε ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο όμως δεν λειτούργησε ποτέ, αφού η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με το που ανέλαβε, αποφάσισε να το βάλει στον «πάγο», επιβεβαιώνοντας έτσι αναφορές των Wikileaks που ήθελαν να «τελειώσει» οποιαδήποτε σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αν ήταν αυτή. Το ότι το συγκεκριμένο σύστημα GIS της ΕΥΠ λέγεται πως διαθέτει ρωσικό λογισμικό, ίσως να αποτελεί και την αιτία ακύρωσης – παύσης της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, η υπόθεση βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να αναφερθούμε σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες που θα θεωρηθούν ως «παρεμβολή» στην δικαστική εξέλιξή της. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο Ελληνικός Τύπος (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" την Κυριακή 27/2/2011 στη σελ. 12 σε άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη και με τίτλο "Αξιωματούχους της ΕΥΠ "καίει" απόρρητη έκθεση", όπου υπάρχουν εκτενέστατες αναφορές -πλην της «καταγωγής» του λογισμικού- και στη συνέχεια ανέλαβε η Δικαιοσύνη, χωρίς να έχει διαλευκανθεί -από τότε- πως διέρρευσε στον Τύπο μία άκρως απόρρητη έκθεση του ΓΕΔΔ κ. Λ. Ρακιντζή). Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχει και το τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας (Wikileaks) που αναφέρει ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά να ακυρώσει κάθε αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος Ρωσίας θέτοντας -προφανώς- άλλες διαστάσεις στην Ελληνική Διπλωματία (και ίσως εκθέτοντας σε εθνικούς κινδύνους) και την γενικότερη εξωτερική πολιτική.

Τελικά το σύστημα GIS της ΕΥΠ ακυρώθηκε... Του Στρατού που δεν έχει ρώσικο λογισμικό αλλά υπάρχει και ορατό σκάνδαλο, σύμφωνα με την καταγγελία, (παραθέτουμε το έγγραφο παρακάτω) γιατί προχώρησε;

Σε αυτό το σημείο και με το τελευταίο ερώτημα ξεκινήσαμε μία έρευνα αλλά και την σημερινή μας προσέγγιση σε ένα σκάνδαλο που δεν χαρακτηρίστηκε σαν σκάνδαλο, που όμως έγινε και τελικά αποσιωπήθηκε… Γιατί άραγε; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση της «διαφάνειας» και της «κάθαρσης», είναι δυνατόν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να παραβλέπει μία τέτοια οικονομική συναλλαγή του δημοσίου, η οποία ενέχει στοιχεία σκανδάλου, σύμφωνα με το έγγραφο που παραθέτουμε παρακάτω; Ίσως το ότι ζούμε σε μία χώρα, όπου όλα είναι δυνατά, να καθιστά σκάνδαλο το ένα και να μην αγγίζει το άλλο… Η αγορά δύο ίδιων ευαίσθητων συστημάτων, του ιδίου μάλιστα κόστους, που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια και που το ένα καταργήθηκε – παύθηκε, ενώ το άλλο λειτουργεί κανονικά, ίσως να αποτελεί κάτι συνηθισμένο. Όμως, όταν μαθαίνουμε πως το ένα αγοράστηκε κανονικότατα (πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις) και παύθηκε, ενώ το άλλο αγοράστηκε σε καθεστώς «αδιαφάνειας» αλλά λειτουργεί, τότε από μόνη της αυτή η υπόθεση γίνεται σκάνδαλο.

Το έγγραφο που ξεσκεπάζει την συγκεκριμένη ιστορία, παρατίθεται στη συνέχεια. Έχει ενδιαφέρον πάντως, το ότι δημιουργήθηκε μία εταιρεία για την ανάληψη ενός έργου, από την σύζυγο του "αναδόχου", όπως αναγράφεται στο έγγραφο. Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν οι υπογράφοντες (στρατιώτες) την "μελέτη" του έργου, αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή ή και γνώση γύρω από την συγκεκριμένη δουλειά...

doc2


Μετά από αυτό, εμείς ρωτάμε:
 • Γιατί δεν επενέβη ΚΑΝΕΝΑΣ στο συγκεκριμένο θέμα;
 • Γιατί αυτό δεν είναι σκάνδαλο;
 • Γιατί καμία εφημερίδα δεν ασχολήθηκε, αν και αρκετές ενημερώθηκαν, από ότι φαίνεται στα συνημμένα;
 • Πότε ένα σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο; Μόνο όταν δεν εμπλέκεται οτιδήποτε Ρωσικής προέλευσης;
 • Γιατί σωπαίνουν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης;
 • Υπάρχει κάποιος να απαντήσει ή θα ακολουθηθεί η τακτική - νόμος σιωπής γύρω από θέματα που καίνε "κάποιους";


ΥΓ: Με το που ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (ΓΑΠ) ακύρωσε όλες τις αμυντικές συμφωνίες/προμήθειες μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας (τανκς - πυραύλους - γεωγραφικό/δορυφορικό σύστημα ΕΥΠ κ.λ.π.)... Άλλωστε τα τηλεγραφήματα των wikileaks είναι άκρως αποκαλυπτικά!!! "Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να ακυρώσουμε κάθε αμυντική συμφωνία Ελλάδος - Ρωσίας" έγραφε ο αμερικανός πρέσβης στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ... Μήπως επειδή τα κατάφεραν τελικά μας δίνει ο Ομπάμα συγχαρητήρια;


 • Της Μεγάλης Βρετανίας και όχι της Ελλάδας…
Το Βρετανικό κοινοβούλιο, με απόφασή του απέσυρε τον στόλο των αεροσκαφών Harrier από την αεροπορία και στον τελευταίο αποχαιρετιστήριο σχηματισμό τους τα αποσυρόμενα αεροσκάφη, πετώντας πάνω από το Εγγλέζικο Κοινοβούλιο έδωσαν το μήνυμά τους στους Βουλευτάδες που ήταν φυσικά (πηγαίνετε πίσω την καρέκλα σας είπαμε) FUCK OFF.

Συγχαρητήρια στον Δκτή του σμήνους. Τα σέβη μας!

Ευχόμαστε να βρει σύντομα μιμητές και αλλού αυτή η ενέργεια των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας

Look at this carefully... it is a brilliant example of British Humour!
The British government has scrapped the Harrier fleet and on their farewell formation flypast over the Houses of Parliament they gave thegovernment a message.
Lean back a bit from your computer monitor and squint. Seriously...push your chair back a couple of feet..
My hat is off to the man that was leading this Squadron.
 • Του Αντώνη Αποστόλου
Αγαπητέ Όψιμε, επαναστάτη Δημοσιογράφε.

Θα σου μιλήσω με ειλικρίνεια και όχι με προσποιητή ευγένεια.

Πριν μιλήσω για την πολιτική , η εντύπωσή μου για τους δημοσιογράφους είναι ότι είναι πιόνια των εργοδοτών τους με μεγάλη συνενοχή στη διαπλοκή και στο έγκλημα χρεοκοπίας της χώρας.

Η δικαιολογία ότι όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ίδιοι δεν ευσταθεί γιατί η πλειοψηφία στον κλάδο είναι όπως περιγράφουμε ανωτέρω και επομένως αυτοί που δεν είναι, δηλαδή μιλάμε για κανένα 10% του κλάδου που χαρακτηρίζονται από τους συναδέλφους κατά καιρούς γραφικοί και φαντασιόπληκτοι, αυτοί ας μας συγχωρήσουν δεν τους αφορά το σχόλιο.

Παρατηρώ ότι τώρα που ρίξατε το πλοίο στα βράχια οι πολιτικοί-δημοσιογράφοι- παπάδες & δικαστές, έχετε αρχίσει η κάθε κάστα χωριστά να παίρνει αποστάσεις από τις άλλες και να παίζετε τους επαναστάτες προκειμένου να αποφύγετε την γενική αποδοκιμασία του λαού που αρχίζει να παίρνει άγριες μορφές.

Η καταδίκη των φαινομένων διαφθοράς και μάλιστα το κάλεσμα των πολιτών στην προσπάθεια καταπολέμησής της, καλή είναι, αλλά θεωρείτε ότι ο κάθε απλός πολίτης έχει περισσότερα στοιχεία από εσάς για την διαφθορά; επομένως, θεωρώ ότι η κίνηση σας αυτή είναι καθαρά εικονική με σκοπό την ακροαματικότητα τον εντυπωσιασμό και γιατί όχι τον αποπροσανατολισμό.

Εγώ θεωρώ ότι είστε αρκετά έξυπνοι και έμπειροι δημοσιογράφοι με στοιχεία στο αρχείο σας, που μπορούν να ρίξουν κυβέρνηση.

Ας θυμηθούμε την περίπτωση του στελέχους της ΝΔ που έπεσε από το μπαλκόνι, πήρατε την πληροφορία την επεξεργαστήκατε, την χρησιμοποιήσατε όσο μπορούσατε για ίδιο όφελος, την ξεζουμίσατε και τέλος από φαγωμάρα δύο εκδοτών την μάθαμε και εμείς.

Συγνώμη αλλά αυτό το είδος διαχείρισης των πληροφοριών δεν αποτελεί δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Αν πράγματι μετανιώσατε για την μέχρι σήμερα τακτική στην διαχείριση των πληροφοριών, κάντε καταγγελίες τέτοιες που θα σας κόψουν τις εκπομπές στην μέση, ρισκάρετε να τα βάλλετε με το σύστημα που σας πληρώνει, με ρίσκο του μισθού σας και του ψωμιού του παιδιού σας και της οικογενείας σας.

Τότε θα καταλάβουμε ότι δεν μας δουλεύετε και κάνετε πραγματικό αγώνα για τους πολίτες που υποφέρουν.

Η γνώμη μου για την διαφθορά είναι ότι ξεκινάει από τα κόμματα που είναι οργανωτικά μαφιόζικοι οργανισμοί και εκεί πρέπει να εστιάσετε τις έρευνές σας.

Αυτό είναι το κεφάλι του ψαριού που βρωμάει.

Οι Έλληνες δεν ήταν απατεώνες τους έκαναν εκμεταλλευόμενοι την μωροφιλοδοξία τους και τον άκρατο κομματισμό τους.

Το κάθε κόμμα που γίνεται κυβέρνηση διορίζει στελέχη με την εντολή” θα μου φέρεις τόσα από την θέση που σου δίνω για τις οικονομικές ανάγκες του κόμματος και αν θέλεις φυσικά να παραμείνεις στην θέση σου”, και φυσικό είναι εφόσον παρανομεί θα γλύψει και αυτός κάτι, και αν γίνει καμία στραβή θα πάρεις την ευθύνη μόνος σου και εμείς θα φροντίσουμε να σε καλύψουμε. “συνωμοσία της σιωπής”.

Για να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι δεν θα βγει προς τα έξω η παράνομη αυτή συναλλαγή και εντολή , προτιμούν τους κουμπάρους και κολλητούς τους που τους κάνουν συνένοχους.

Δεν ενδιαφέρονται για στελέχωση του κρατικού τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια που θα τους δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία του μαφιόζικου συστήματος στην είσπραξη του μαύρου χρήματος.

Το μαύρο χρήμα αποτελεί το χρυσάφι των κομματικών μηχανισμών γιατί θα λαδώσει δημοσιογράφους και γενικά πρόσωπα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και έτσι θα μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία.

Παράδειγμα 1ο: Είναι γνωστό σε κάθε λογιστή ότι για να διοριστεί έφορος σε καλή εφορία κάποιος χρειάζεται να πάει ένα μεγάλο ποσό στον Γενικό Γραμματέα που μέρος από αυτό θα πάει στο κόμμα.

Αποτέλεσμα: Για να βγάλει ο έφορος αυτά τα λεφτά θα δημιουργήσει κλίκα με τους υφισταμένους του και θα τα πληρώσει τελικά ο πολίτης.

Ηθικό δίδαγμα: Ο έφορος δεν ήταν απατεώνας, την καρέκλα ήθελε ο φουκαράς και εκεί πατήσανε και τον κάνανε απατεώνα και αυτός με την σειρά του έκανε απατεώνες και συνενόχους τους υφισταμένους του για να του φέρουν τα λεφτά , ο Νονός της ιστορίας αυτής είναι το κόμμα.

Παράδειγμα 2ο: Η έρευνα της Siemens αποκάλυψε ότι ο Τσουκάτος πήρε 1.000.000 , ο Τσουκάτος λέει ότι πράγματι τα πήρε και τα πήγε στον Νονό (κόμμα), το κόμμα σαν παρθένα που είναι δεν ξέρει τίποτα.

Σε ένα δημοκρατικά δομημένο πολίτευμα ο Τσουκάτος θα πήγαινε φυλακή για κακούργημα,
δωροδοκίας και συκοφαντική δυσφήμιση του κόμματος.

Αντί αυτού ο Τσουκάτος είναι έξω γιατί τον καλύπτουν κάποιοι οι οποίοι ξέρουν ότι αν ο Τσουκάτος πάει φυλακή θα μιλήσει και θα δώσει και άλλους και θα σπάσει ο νόμος της σιωπής. Στο σημείο αυτό ψάχνουμε να βρούμε την δικαστική εξουσία η οποία είναι τυφλή και αδρανής γιατί και αυτή έχει αναπτυχθεί με τον παραπάνω μαφιόζικο τρόπο.

Ενώ τον Μαντέλη που ενήργησε μόνος του και έκρυψε από το κόμμα την μίζα τον δώσανε αμέσως.

Το ίδιο συνέβη και στο κόμμα της Ν.Δ. με τον ταμία του κόμματος που ευτυχώς πέθανε.
Το ίδιο συνέβη και με τον Κουτσόγιωργα με τα πάμπερς.

Αν θέλετε αγαπητοί Δημοσιογράφοι να ξεβρομίσει ο τόπος πρέπει να βγείτε από το κουβάρι της διαπλοκής να γίνεται πραγματικά ανεξάρτητοι κυρίως από τους εργοδότες σας και να αγωνιστείτε για το καλό αυτού του τόπου.

Όλα αυτά που μας έφεραν ως εδώ να γίνουν παρελθόν και όλα να γίνονται με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλους τους τομείς και όχι με κουμπαριές , ευνοημένους δημοσιογράφους ,δικαστές που βοηθούν να εδραιωθεί η μετριότητα στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος .
Οι μηχανισμοί των κομμάτων με την μαφιόζικη οργάνωσή τους είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την διαπλοκή, την αναξιοκρατία στην διοίκηση του κράτους και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τους ξηλώσουμε.

Τα κόμματα είναι τόσο αδιαφανή στην διαχείρισή τους και τόσο σπάταλα, που έχουν υποθηκεύσει την κρατική επιχορήγησή τους μέχρι το 2016!

Που βρίσκουν χρήματα τώρα και στο μέλλον για την λειτουργία τους;

Απλά και μόνο από την μαφιόζικη χρηματοδότησή τους.

Είναι κατά 90% οι αποδεκτές των χρημάτων όλων των μιζών.

Ένα καλό ξεσκόνισμα στον έλεγχο των οικονομικών τους από ξένη αμερόληπτη ελεγκτική εταιρία και όχι από τους ίδιους και τους δικούς τους, θα δείξει σε όλο το μέγεθος την ληστεία που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού.

Μια πρόταση για ένα υγιές μέλλον στην λειτουργία τους, που θα τους ζορίσει πολύ, είναι η διαχείριση των οικονομικών τους από ορκωτούς λογιστές και όχι από κομματικά στελέχη.

Αν έχουν την θέληση, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, ας δεχθούν μέτρα ελέγχου των κομμάτων τους, διαφορετικά επιθυμούν να συνεχίσουν τις άθλιες μεθοδεύσεις τους, γιατί είναι η τέχνη που έχουν μάθει καλά μέχρι σήμερα και όχι η διοίκηση του κράτους.

Φίλοι μου Δημοσιογράφοι οι αγώνες δεν είναι λεκτικοί ,αν θέλετε να αγωνιστείτε κάντε το και εμείς μαζί σας και θα βρεθεί και κάποιος επαναστατημένος εισαγγελέας που θα βοηθήσει.

Αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζετε το πλέγμα του συστήματος αυτού και της μετριότητας που το περιβάλλει είναι πολύπλοκο και τόσο καλά στημένο που πιστεύω ότι θα προτιμήσετε τον εύκολο δρόμο του συμβιβασμού όπως κάνετε τόσο καιρό τώρα .
 • Μήπως ετοιμάζουν άλλη γενιά υπάκουων ανθρώπων;
 • Σήμερα φτιάχνουν "ζωντανά παιχνίδια", μήπως στο επόμενο βήμα δούμε και βιογενετικούς στρατιώτες;
Όταν η βιογεννετική επιστήμη κατόρθωσε και έσπασε τον γενετικό κώδικα του DNA δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζητωκραύγαζαν για το κατόρθωμα του ανθρώπου, προτάσσοντας μάλιστα πως έγινε η απαρχή για την δημιουργία ανθρώπινων οργάνων και την θεραπεία ή την διάσωση ανθρώπων για τους οποίους δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν ανθρώπινοι δότες. Από εκείνη την ημέρα άρχισε και ένας αγώνα, μία μάχη λογικών επιχειρημάτων μεταξύ των υποστηρικτών της βιογεννετικής επιστήμης και εκείνων που επέμεναν πως πρέπει να υπάρχουν όρια, ειδάλλως το ανθρώπινο είδος θα απειληθεί από τον ίδιο του τον εαυτό ή από τις… δημιουργίες του.

Αυτή η μάχη μεταξύ λογικής και ηθικής, μεταξύ ορίων και χάους συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Η βιογεννετική επιστήμη όμως εξελίχθηκε πάρα πολύ από εκείνη την ημέρα που ανακοινώθηκε το τεράστιο επίτευγμα του «σπασίματος» του DNA. Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να απαντήσει με σοβαρότητα στο γιατί ο άνθρωπος θέλει να γίνει Θεός και γιατί θέλει να προχωρήσει σε σκοτεινά μονοπάτια με κίνδυνο να μεταλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό.

Σήμερα, όμως, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, η βιογεννετική επιστήμη κατόρθωσε να παράξει ζωντανές κούκλες, για να διασκεδάζουν τα παιδιά (ή και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι)!!! Κούκλες που χτυπάει η καρδιά τους και που διατίθενται στο εμπόριο σε δύο συσκευασίες. Η μία συσκευασία έχει «διάρκεια ζωής» έναν (1) χρόνο και η άλλη τρία (3) χρόνια. Το «επίτευγμα» αυτό, έγινε κατορθωτό με την ανάμιξη DNA ζώων, όπως ισχυρίζεται η κατασκευάστρια εταιρεία, όμως η ομοιότητα με τον άνθρωπο κλονίζει όποιον τις δει… Έχουν καρδιά, μυαλό και... διάρκεια ζωής, ενώ θα... πωλούνται σε όλες τις χώρες του πλανήτη! Μάλιστα, ζούνε με ειδικές πρωτεΐνες... δηλαδή με σχεδόν μηδενικό κόστος! Πωλούνται, δε, σε κατάσταση ύπνου!!!

Απορίας άξιο είναι πως είναι δυνατόν ένα ζωντανό «πλάσμα» να πωλείται στις προθήκες καταστημάτων, σαν να πρόκειται για ένα mp-player ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή πωλείται στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών…! Κάτι «ζωντανό», πωλείται σε πλαστική συσκευασία, με σκοπό να βοηθήσει ψυχολογικά τα μικρά παιδιά και γενικότερα τις επόμενες γενιές!

Λέτε, το «προϊόν» αυτό να βγήκε στην αγορά για να καλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών; Μήπως βρισκόμαστε στην απαρχή μιάς προσπάθειας αποδοχής εκ μέρους των πολιτών, πως ο άνθρωπος άρχισε να κατασκευάζει υποκατάστατά του, άκρως ελεγχόμενα, ακίνδυνα και φυσικά… χρήσιμα; Μήπως κάποιοι ετοιμάζουν την αλλαγή των ανθρώπων, με «πλάσματα» μικρής διάρκειας, άμεσα αντικαταστάσιμα, πάμφθηνα και φυσικά πολύ αποδοτικά στην εργασία; Μήπως, κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να μην έχουν προβλήματα από τους ανθρώπους και να απολαμβάνουν τον πλούτο ολόκληρου του πλανήτη, μετατρέποντάς τον σε προσωπική τους ιδιοκτησία ή σε ιδιοκτησία μιάς ελαχιστότατης ελίτ;

Δεν τίθεται κανένα θέμα, άραγε, για την ηθική πλευρά που προσφέρει το θέαμα κρεμασμένων ανθρωποειδών σε προθήκες καταστημάτων; Δεν τίθεται κανένα θέμα, άραγε, για τα όρια στα οποία πρέπει να κινείται ο άνθρωπος όταν «δημιουργεί»; Δεν τίθεται κανένα θέμα για τους πιθανούς σχεδιασμούς που υπάρχουν από την πλευρά μίας ελίτ η οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως εχθρό και θέλει να τον αντικαταστήσει άμεσα και –φυσικά- με την συναίνεση του ανθρώπου;

Πιστεύουμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «φαινόμενο» απόλυτης απώλειας λογικής, αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες της παγκοσμιοποίησης που θα γίνει για τον άνθρωπο, αλλά θα τελειώσει χωρίς τον άνθρωπο… εις όφελος όμως της επιστήμης και εκείνων που χρηματοδότησαν ακατάπαυστα (και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν) τον σχεδιασμό ενός πιθανότατου αφανισμού του ανθρώπινου είδους…

Από εμάς -προφανώς- εξαρτάται, εάν θα παραμείνουμε μάρτυρες (και θα γίνουμε στη συνέχεια θύματα) ή εάν θα αποφασίσουμε να δώσουμε ένα τέλος στους εξυφαινόμενους σχεδιασμούς της Νέας Τάξης, της ελίτ των αλητήριων που δημιουργούν προς αντικατάστασή μας πλάσματα – εργάτες – διασκεδαστές και ποιος ξέρει… ίσως και… στρατιώτες που θα εποπτεύουν την ανθρώπινη κατώτερη φυλή…

Το "κατασκεύασμα" μοιάζει απίστευτο. Είναι αληθινό ή όχι; Ή μήπως μας δείχνει πού οδεύει το ανθρώπινο είδος;


ΥΓ: Λέτε να χρειαζόμαστε ένα τέτοιο για πρωθυπουργό της χώρας; Μπαααα... εμείς ήδη πήραμε το presales μοντέλο...

Πηγή πληροφοριών η εταιρεία βιογενετικής GenPets, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερες ανατριχιαστικές πληροφορίες


Η συγκεκριμένη πρόταση γράφτηκε (ως πρόταση για την πολυδιαφημιζόμενη εσωτερική αλλαγή της ΝΔ) από έναν αξιολογότατο πολίτη, το Κ. Ροδινό, ο οποίος δεν έχει την ατυχία να ανέχεται τις κομματικές παρωπίδες και έχει διευρύνει κατά πολύ τον πολιτικό/κομματικό ορίζοντά του. Τα γραφόμενά του αποτελούν πυξίδα για όσους ονειρεύονται μία πραγματική αλλαγή στο υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Φυσικά, οι συμπληρώσεις ή οι πιθανές τροποποιήσεις δεν αποκλείονται, όμως καλό θα ήταν να την μελετήσουν όλοι εκείνοι που ευαγγελίζονται πως θα αλλάξουν την χώρα και θα την οδηγήσουν στα ασφαλέστερα μονοπάτια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία αποκτά νόημα όταν έχει γνήσιους και ενήμερους εκπροσώπους των πολιτών και προπάντων όταν αυτοί οι εκπρόσωποι δεν έχουν καμία σχέση με οποιασδήποτε μορφής διαπλεκόμενα. Δίνοντας τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κύριο Ροδινό για την προσφορά του, ευελπιστούμε πως οι πολίτες θα είναι συνειδητοποιημένοι στις επόμενες εκλογές και θα ψηφίσουν για το συμφέρον της πατρίδας και όχι των πατριδοκάπηλων ή των επαγγελματιών της δημοκρατίας...

Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται και πληθύνονται τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών που κατακλύζουν εφημερίδες και ιστοσελίδες. Δε λέω, θεμιτός ο στόχος να θέλει κάποιος να… εκτεθεί, αλλά όσοι ξεκινούν νωρίς, συνήθως έχουν πρόσβαση σε κομματικά επιτελεία ή συγκροτήματα τύπου. Πολλές φορές, διακινούν οι ίδιοι την υποψηφιότητά τους για να μετρήσουν αντιδράσεις, να ασκήσουν πίεση, να φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων την ηγεσία του κόμματος ή και όλα μαζί.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι αυτό γίνεται σε βάρος άλλων άξιων και ικανών ανθρώπων, που ενδεχομένως ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά δεν έχουν τέτοιες προσβάσεις.

Θα αντισταθώ στον πειρασμό να αναφέρω τα ονόματα που κυκλοφορούν. Είναι γνωστά και συγκεκριμένα. Και επαναλαμβάνονται παντού!

Δράττομαι, όμως, της ευκαιρία να παραθέσω μερικές σκέψεις για τις «γαλάζιες λίστες» των προσεχών εκλογών.

Η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών είναι προφανώς έργο δύσκολο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Και στο τέλος ένα είναι βέβαιο: θα υπάρξουν παραπονούμενοι!

Με τα ψηφοδέλτια, όμως, ο Αρχηγός δίνει το στίγμα του. Στέλνει ένα μήνυμα προς την κοινωνία, με ποιους θέλει να πορευτεί. Σε ποιους θα στηριχτεί. Από την άποψη αυτή, όσοι προτρέχουν να προαναγγείλουν υποψηφιότητες, μάλλον ξεχνούν αυτή τη μικρή λεπτομέρεια.

Οι παθογένειες της επιλογής

Οι εν ενεργεία Βουλευτές, βάσει του Καταστατικού, είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι, εκ νέου. Έτσι, χωρίς αξιολόγηση! Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Οι περισσότεροι εξ αυτών, για να διατηρήσουν την έδρα τους, αποκλείουν συνήθως όσους ικανούς και άξιους μπορούν να τους αντιμετωπίσουν και ενδεχομένως να τους κερδίσουν. Έτσι σε πολλές περιφέρεις περιλαμβάνονται αδύναμες υποψηφιότητες απλά και μόνο για να κλείσουν οι συνδυασμοί! Η τακτική αυτή εξυπηρετεί τους εν ενεργεία βουλευτές, δεν βοηθά, όμως, το κόμμα! Χώρια που διαιωνίζει τους ίδιους και τους ίδιους!

Να ποιο πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο. Ισχυρά ψηφοδέλτια που να εξυπηρετούν το κόμμα και όχι να διασφαλίζουν την εκλογή συγκεκριμένων βουλευτών.

Oι βαρώνοι, οι δελφίνοι και οι δορυφόροι

Οι λεγόμενοι «βαρώνοι», «δελφίνοι» και τα «ιστορικά στελέχη», συνήθως έχουν λόγο (κάκιστα) στην επιλογή των υποψηφίων. Έχουν και το πλεονέκτημα, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα που τους προσφέρουν τα αξιώματα και οι τίτλοι. Πώς να τους συναγωνιστεί ένας νεαρός και άσημος, αλλά με όρεξη για δουλειά και με πολλές ιδέες;

Έτσι γίνονται.. ιερές και ανίερες συμμαχίες. Ειδικά στις περιφέρειες που επιτρέπεται η πολλαπλή σταυροδοσία. Η σχέση τείνει να γίνει πελατειακή και στο τέλος καταλήγει στις γνωστές ομαδοποιήσεις που συντηρούν την εσωστρέφεια.

Οι γόνοι

Το κοινοβούλιο, όλο και περισσότερο, προσομοιάζει με κλειστό κονκλάβιο, όπου οι θέσεις κληρονομούνται! Προφανώς και δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιον από το αυτονόητο δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Μήπως, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα απολαμβάνει πρόσθετα πλεονεκτήματα; Γιατί πάλι ακούω για τέκνα πρώην υπουργών, βουλευτών και δημάρχων που θέλουν να είναι υποψήφιοι!

Oι αρεστοί των συγκροτημάτων τύπου

Οργίζομαι καμιά φορά όταν βλέπω να παρελαύνουν από τα κανάλια οι ίδιοι και οι ίδιοι! Λές και έχουν μόνιμη συνεργασία. Αυτές οι συχνές εμφανίσεις, ας μη γελιόμαστε, δημιουργούν κάποια σχέση εξάρτησης που αλλοιώνει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Oι εκλεκτοί των επιχειρηματιών

Τα τελευταία χρόνια μας προέκυψαν και βουλευτές, που στηρίζονται από συγκεκριμένους μεγαλο-επιχειρηματίες. Όλοι τους ξέρουμε, όλοι κάποιες ιστορίες έχουμε ακούσει και συνήθως δεν βγαίνει καπνός χωρίς φωτιά. Δεν ξέρω πόση δόση αλήθειας έχει αυτό που γράφτηκε ότι η Siemens «χορηγούσε» πάνω από 150 βουλευτές! Και τους μισούς να χορηγούσε, πάλι έχουμε πρόβλημα!

Oι αυτοπαρουσιαζόμενοι ως “κολλητοί”

Έκπληκτος άκουγα πριν λίγες φίλο αναπληρωτή τομεάρχη, που αυτοσυστήνεται ως «κολλητός του αρχηγού» (ο αρχηγός άραγε το ξέρει;)
να λέει ότι ο …αναπληρωτής θα «φτιάξει» το ψηφοδέλτιο στο Νομό του, θα εκλεγεί δεδομένου ότι είναι …κολλητός και θα ….υπουργοποιηθεί πάλι επειδή είναι …κολλητός! Δεν άκουσα καθόλου τις λέξεις ικανός και άξιος! Αυτή η δράση των κολλητών είναι ανίατη ασθένεια και όσο δεν ξεριζώνεται παράγει προβλήματα!

Μια πρόταση επιλογής υποψηφίων βουλευτών

Αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα;

Νομίζω πως έφτασε ο καιρός! Με τη γενική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, οι επόμενες εκλογές προσφέρουν μια λαμπρή ευκαιρία για ανανέωση της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Για κάποιους είναι βέβαιον ότι θα …φροντίσει το εκλογικό σώμα.

Όμως, πρέπει και η ηγεσία να βάλει το χέρι της και να αποσύρει μερικούς. Κυρίως, όμως, να επιλέξει νέα, ικανά και άφθαρτα στελέχη.

Παλαιότερα είχα καταθέσει μια πρόταση για την επιλογή βουλευτών, η οποία, άνευ σχολίου, βρήκε τη θέση της, αυτοστιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων. Η άποψη μου εθεωρήθη, λίαν επιεικώς, γραφική και εγώ εκτός τόπου και χρόνου και άσχετος με την πολιτική. Ίσως!

Την επαναφέρω, κάπως τροποποιημένη, μήπως και έχω καλύτερη τύχη, αν και δεν το ελπίζω!

Ξεκινώ από μια απλή παραδοχή. Μια σοβαρή εταιρεία όταν αναζητά κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, προκηρύσσει τη θέση δημοσίως.

Περιγράφει τα χαρακτηριστικά της θέσης.

Αναθέτει την επιλογή των υποψηφίων σε ειδικούς.

Ακολουθείται η γνωστή διαδικασία: βιογραφικό, συστατικές επιστολές, συνέντευξη, short list, νέα συνέντευξη, συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας των επικρατεστέρων υποψηφίων, τελική επιλογή, πρόσληψη, επιμόρφωση-εκπαίδευση.

Η Ν.Δ., λοιπόν, θα μπορούσε να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση-ενδιαφέροντος, για όλους τους Νομούς της χώρας και να αναζητά υποψηφίους για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. (πέραν των εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι όπως προαναφέραμε είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι).

Θα πρότεινα και μερικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι.

Για παράδειγμα:

- ηλικία μέχρι 40 ετών!

- ουδεμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία σε τοπικό, περιφερειακό, πολύ δεν περισσότερο σε εθνικό επίπεδο!

- να αποκλειστούν συνδικαλιστές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, Νομάρχες, πρώην βουλευτές, πρώην διοικητές, όλοι οι πρώην γενικώς , όπως και τα κατ΄ επάγγελμα κομματικά στελέχη!

- προαπαιτούμενη τριετής εργασιακή εμπειρία, τουλάχιστον!

- λευκό ποινικό μητρώο!

- εξονυχιστικό προσωπικό και οικογενειακό έλεγχο και του «πόθεν» και του «έσχες»

Στη συνέχεια, επιτελείο ειδικών, εξετάζει τα βιογραφικά και καλεί τους υποψηφίους σε εξαντλητικές συνεντεύξεις! (Διευκρίνιση: εννοείται ότι οι ειδικοί δεν θα είναι κομματικά στελέχη.)

Ο Πρόεδρος, με το επιτελείο του, κάνει την τελική επιλογή, η οποία και επικυρώνεται από τα αρμόδια κομματικά όργανα!

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, θα εκπαιδευτούν από το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας» στα βασικά της πολιτικής. Από Συνταγματικό Δίκαιο, μέχρι αρχές Οικονομίας και πολιτικής Επικοινωνίας.

Εδώ ένας ασφαλιστής προσλαμβάνεται και πριν αρχίζει να δουλεύει, τον ξετινάζουν στα σεμινάρια!

Και τα κόμματα στέλνουν στη Βουλή ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει ούτε το Σύνταγμα!

Οι υποψήφιοι βουλευτές επιλέγονται εγκαίρως και «ρίχνονται» στο καμίνι της πολιτικής. Να διαπιστώσουν και ποιοι αντέχουν γιατί μερικοί μπορεί να είναι «ικανοί και άξιοι», αλλά να μην το έχουν!

Από τη διαδικασία αυτή ο Πρόεδρος του Κόμματος βγαίνει πολλαπλώς ενισχυμένος.

Το κόμμα ανανεώνεται με νέους ανθρώπους.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιπροσωπεύονται καλύτερα.

Ποιοι βγαίνουν …χαμένοι;

Xρειάζεται πολλή σκέψη…

Ανανέωση δεν θέλουμε; Ιδού η πρόκληση!Σχόλιο ιστολογίου: Κύριε Ροδινέ, σας ευχαριστούμε για την ανιδιοτελή προσφορά σας στην δημοκρατία και στο άνοιγμα του δρόμου προς μία καλύτερη Ελλάδα, προς την Ελλάδα των Ελλήνων...
Αυθεντική ξαπλώστρα καταστρώματος του Τιτανικού
 • Του Γιώργου Χαρβαλιά*
Το πιο κρίσιμο ίσως Σαββατοκύριακο, για την επιβίωση της Ευρωζώνης και κατ΄επέκτασιν της ελληνικής οικονομίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός πιθανότατα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από την… Σέριφο.

Πιθανότατα λέω, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες, το πρωθυπουργικό πρόγραμμα… αθλοπαιδιών και ξεκούρασης, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Επιπλέον δε, με τα γυρίσματα των Αυγουστιάτικων μελτεμιών, κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να βρεθεί ένα κανό…

Προσωπικά θα ευχόμουν, κάποιος από τους μετρημένους στα δάχτυλα «συνεργάτες», που έχουν την ευχέρεια να διακόπτουν τις ιερές στιγμές…χαλάρωσης του Γιώργου Παπανδρέου, να αποτολμήσει σαββατιάτικα μία τηλεφωνική όχληση. Κι αν πιάσει γραμμή, να εξηγήσει με την δέουσα διακριτικότητα ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν στον πρωθυπουργό, φυσική παρουσία στο γραφείο του.

Γεγονός είναι πάντως ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ουδείς γνώριζε που ακριβώς ξεκουράζεται ο Γιώργος. Στις ξαπλώστρες, γύρω από τον ταμιευτήρα ομβρίων υδάτων της πολυτελούς κυκλαδίτικης έπαυλης του τέως υπουργού οικονομικών; Σε κάποια μοντέρνα ξενοδοχειακή μονάδα της Σερίφου; Σε κάποιο σκάφος; Ή κάπου άλλου;

Μικρή σημασία έχει ο τόπος φιλοξενίας. Το εξοργιστικό έχει να κάνει με την πολυτέλεια της απόδρασης. Σε μια στιγμή που ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος της ελληνικής οικονομίας κι η ευρωζώνη φλέγεται με μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον εμπρησμό να βαρύνει τον δικό μας,… αδειούχο πρωθυπουργό.

Η σχέση του Γιώργου με την ξεκούραση, ή ανάποδα με την εργασία θα απασχολήσει ασφαλώς τον μελλοντικό του βιογράφο ως αναπόσπαστο συστατικό της ιδιοσυγκρασιακής του μοναδικότητας. Η τάση του να παρακολουθεί τα δύσκολα από μακρυά και να εξαφανίζεται όταν ο τόπος καίγεται, οφείλεται, όπως παραστατικά εξήγησε και ο αδελφός του, σε αδυναμία λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες πίεσης. Και σε αδυναμία, θα προσέθετα εγώ, κατανόησης βασικών παραμέτρων της διεθνούς οικονομίας που τροφοδοτούν την πίεση αυτή.

Το τελευταίο διάστημα, είναι φανερό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει παραιτηθεί από την διακυβέρνηση της χώρας. Και έχει φορτώσει το έργο αυτό σε έναν ασθμαίνοντα αντιπρόεδρο που προσπαθεί, σε συνθήκες έκδηλου εκνευρισμού, να περισώσει εντυπώσεις και ουσία. Ο κ. Βενιζέλος προάγεται, ομολογουμένως άδοξα, σε ρόλο ντε φάκτο πρωθυπουργού. Μιας χώρας που οδεύει αναπότρεπτα, με «λυμμένα τα φρένα» προς την οικονομική καταστροφή.

Η ειρωνεία της τύχης και το προσωπικό αδιέξοδο του κ. Βενιζέλου είναι μία άλλη υπόθεση, που θα κριθεί από την ιστορία, ίσως και τις επόμενες εβδομάδες, όταν έρθει η ώρα να υλοποιηθεί η, εν πολλοίς ναρκοθετημένη, διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Ομως κανείς ιστορικός δεν θα συγχωρέσει την φυγομαχία και τον προκλητικό αναχωρητισμό του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι πράγματι προσβολή προς τον Ελληνα πολίτη, την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες αναλώνονται σε τηλεφωνήματα, πυρετώδεις διαβουλεύσεις και τηλεδιασκέψεις ο κ. Παπανδρέου να πλατσουρίζει στη θάλασσα.

Θα μπορούσε εύκολα να κοπεί η καλοκαιρινή νιρβάνα του Ελληνα πρωθυπουργού με ένα τηλεφώνημα της Μέρκελ που θα τον καλούσε προ των ευθυνών του. Αλλα οι Ευρωπαίοι έχουν πάψει να τον χρειάζονται πλέον. Ούτε ως εντολοδόχο, ούτε ως μάυρο πρόβατο. Οι οδηγίες μεταβιβάζονται απευθείας στον Βενιζέλο…

Και επιπλέον το ελληνικό πρόβλημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Προέχει η σωτηρία της ευρωζώνης, ένα ελάχιστο, αναλώσιμο και μολυσμένο κομμάτι της οποίας αποτελεί η ελληνική οικονομία. Εστω αυτό αν μπορούσε να αντιληφθεί ο πρωθυπουργός, θα είχε σπεύσει ήδη έντρομος στο γραφείο του…

(* δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)
 • Η πρώτη πόρτα της παγκόσμιας φυλακής άνοιξε!
 • Πόσες «πόρτες» πρέπει να ανοίξουν ακόμα, για να μιλήσει τελικά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος;
Πριν από λίγες ημέρες, κάπου ανάμεσα στις ειδήσεις με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των «αγορών» και τις …εκτιμήσεις των «ειδικών» για το πώς θα αντιδράσει η «ασθενούσα» Ελλάδα στην «θεραπεία σόκ» που μας επέβαλλε η «Νέα Τάξη Πραγμάτων», διαβάσαμε ότι οδεύει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την «Κάρτα Του Μετανάστη».

Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα η «Κάρτα Του Μετανάστη» είναι το πιο πιστό αντίγραφο της «Κάρτας Του Πολίτη» με την διαφορά ότι κατασκευάστηκε για να «φυλακίσει» τους μετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα και που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει με την γνωστή “fast – track” μέθοδο την ελληνική ιθαγένεια.

Η «Κάρτα Του Μετανάστη» όπως και οι διάφορες άλλες ηλεκτρονικές κάρτες – υβρίδια της Κ.Τ.Π ( κάρτα ασφάλισης, φοροκάρτα, κάρτα δημότη, κάρτα εργασίας, κλπ) κατασκευάστηκαν όχι προφανώς για να λύσουν τα εγγενή προβλήματα της δημόσιας διοίκησης , ή για να ..βελτιώσουν την άρρωστη πολιτική φιλοσοφία που τα συντηρεί και η οποία, ας μην το ξεχνάμε, γεννήθηκε από την ίδια «μήτρα» που γέννησε την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και κυοφορεί ήδη την παγκόσμια κυβέρνηση, αλλά για να «συμφιλιωθεί» ο λαός με τις επιμέρους χρήσεις της «Κάρτας Του Πολίτη», στην οποία φυσικά θα περιέχονται όλα τα «καλούδια» της παγκόσμιας ηλεκτρονικής φυλακής (παγκόσμια ηλεκτρονική διακυβέρνηση).

Με βάση τα μέχρι σήμερα «δείγματα γραφής», δεν ήταν έκπληξη,το ότι η κυβέρνηση εν μέσω μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης και μέσα στο καλοκαίρι φέρνει νομοσχέδιο για την «Κάρτα του Μετανάστη» . Εξ άλλου κατά την γνωστή συνταγή «Σοκ και δέος» που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει παντοιοτρόπως και παντού η «Νέα Τάξη Πραγμάτων», μάθαμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν άλλα 46 (!!!) νομοσχέδια.
Νομοσχέδια που αν κατατίθεντο χωριστά και σε συνθήκες δημοκρατικής ηρεμίας και συνταγματικής ευνομίας ,θα προκαλούσαν ασφαλώς μαζικές λαϊκές αντιδράσεις ή κινητοποιήσεις.

Η Naomi Klein στο γνωστό best seller «Το δόγμα του σοκ» περιγράφει μια παρόμοια πρακτική που εφάρμοσε το 1985 η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βίκτορα Πάς Εστενσόρο:
«…Ελπίζοντας να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα της ματαιότητας, οι Βολιβιανοί που σχεδίασαν την θεραπεία-σοκ, απαίτησαν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα όλα τα μέτρα …η ομάδα του Πας επέμεινε να συντελεστεί ολόκληρη η επανάσταση ( δηλαδή η μεταρρύθμιση) με ένα μόνο εκτελεστικό διάταγμα,το DS21060.Το διάταγμα περιλάμβανε 220 ξεχωριστούς νόμους …Το οικονομικό σόκ λειτουργεί με βάση μια παρόμοια θεωρία:την εικασία ότι οι άνθρωποι μπορούν να προβάλλουν αντίσταση σε τμηματικές αλλαγές (π.χ την περικοπή ενός προγράμματος υγείας ή μια εμπορική συμφωνία),αλλά αν συμβούν ταυτόχρονα δεκάδες αλλαγές προς κάθε κατεύθυνση, τότε εδραιώνεται ένα αίσθημα ματαιότητας και ο πληθυσμός περιέχεται σε κατάσταση αδράνειας… Το δόγμα του σόκ λειτουργεί ως εξής:Η αρχική καταστροφή (ένα πραξικόπημα . μια τρομοκρατική επίθεση, μία κατάρρευση των αγορών, ένας πόλεμος , ένα τσουνάμι, ένας τυφώνας), εξωθεί ολόκληρο τον πληθυσμό σε μία κατάσταση συλλογικού κλονισμού….και όπως οι τρομοκρατημένοι κρατούμενοι προδίδουν τα ονόματα των συντρόφων τους και αποκηρύσσουν τα πιστεύω τους, έτσι και οι κοινωνίες που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ παραιτούνται συχνά από όσα θα υπερασπίζονταν σθεναρά υπο διαφορετικές συνθήκες…»
Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θα μας βομβαρδίσει στις επόμενες ημέρες και μήνες με δεκάδες νομοσχέδια τα οποία επι της ουσίας θα φέρουν «τα πάνω ,κάτω» στην ελληνική κοινωνία.

Το «δηλητήριο» της Νέας Εποχής πρέπει δηλαδή να μας δοθεί απότομα και σε τεράστιες δόσεις, ώστε να ακινητοποιηθούμε μουδιασμένοι από το «σοκ και το δέος».

Βέβαια όσα λέει η Naomi Klein, είναι απλώς πολιτικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις μιας έξυπνης και κοσμικά «διορατικής» δημοσιογράφου , η οποία όμως αγνοεί τον τρόπο που λειτουργεί ο νούς ενός Έλληνα με Ορθόδοξη καρδιά.Δεν μπορεί να καταλάβει δηλαδή πως γίνεται ο Ορθόδοξος πιστός που έχει ζωντανή σχέση με την Εκκλησία και που μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού , να αποκτά διάκριση και θάρρος και να αντιστέκεται σθεναρά και λεβέντικα σε κάθε τρομοκρατική επίθεση των αντίχριστων δυνάμεων .

Αναμφισβήτητα οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δεχόμαστε σαν λαός είναι πολλές και μεγάλες , όμως αυτό που θα μας «σκοτώσει»,δεν είναι ούτε τα όλο και χειρότερα μέτρα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» ,ή οι λαοκτόνες φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» και οι υπόλοιπες «διαρθρωτικές αλλαγές» που επιβλήθηκαν από τα ξένα "διευθυντήρια" και εφαρμόζουν τα εγχώρια "υποκαταστήματα",αλλά η άρνηση να αντιληφθούμε πως μόνο με την αποκατάσταση της σχέσης μας με τον Θεό , θα αποκτήσουμε το κουράγιο , τη δύναμη και την διάκριση για να αντισταθούμε σε αυτόν τον νέο διωγμό εναντίον του Θεόσδοτου δώρου της ελευθερίας που διαθέτουν τόσο οι χριστιανοί όσο και οι αλλόθρησκοι.

Δυστυχώς κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Έλληνας Ορθόδοξος έχει μέχρι στιγμής στερηθεί της ποιμαντικής φροντίδας από την μητέρα Εκκλησία.
Ο Θεός όμως φρόντισε και δεν βρεθήκαμε απόλυτα «ορφανοί».
Σύσσωμο το Άγιο Όρος (βλέπε σχετική ανακοίνωση) και μεγάλη μερίδα Ιεραρχών, Ιερέων και Μοναχών, αντιλήφθηκαν την πραγματική απειλή και στάθηκαν λεβέντικα και Ορθόδοξα στο πλάι του πιστού λαού, φωνάζοντας μαζί του
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ , ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΣΔΟΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ».
Σχετικά με την «Κάρτα του Μετανάστη», όπως είπαμε όλα έχουν τελειώσει.

Το μόνο που απομένει είναι να ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο και μετά να αρχίσει ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα με αυτήν.

Η Εκκλησία της Ελλάδος και προσωπικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος , έδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν το έντονο ενδιαφέρον τους για τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας λαθρομετανάστες.Συσσίτια, συλλογή ρουχισμού, παροχή στέγης , «κιβωτοί» αγάπης , μη κυβερνητικές οργανώσεις , ακόμα και …μουσικές παραστάσεις εντός Ιερών Ναών, είναι μερικά μόνο δείγματα του προσφερόμενου κοινωνικού έργου της Εκκλησίας στους δυστυχισμένους αλλοδαπούς και κατά κύριο λόγο αλλόθρησκους συνανθρώπους μας.

Τώρα που κινδυνεύει η ελευθερία τους και που θέλοντας και μη θα πρέπει να φορέσουν την ηλεκτρονική χειροπέδα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» , γιατί η διοικούσα διοικούσα Εκκλησία τηρεί σιγήν Ιχθύος;

Στο τελευταίο σχετικό ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος τόνιζε το «ανύστακτο ενδιαφέρον» της για τα ατομικά δικαιώματα και την προστασία της ελευθερίας των πολιτών και δήλωνε ότι περιμένει να δεί το νομοσχέδιο για την Κάρτα Του Πολίτη ώστε να εκφράσει την τελική της θέση .

Η «Κάρτα του Μετανάστη» δεν είναι παρά μία «Κάρτα του Πολίτη» που απλώς θα διανεμηθεί σε μετανάστες και όχι σε Έλληνες πολίτες .Συνεπώς το περιεχόμενο και οι σκοποί της δεν θα διαφέρουν κατά πολύ από αυτούς της «δικής μας» Κάρτας του Πολίτη.

Με δεδομένη την απαράδεκτη σιωπή της διοικούσας Εκκλησίας για την Κάρτα του Μετανάστη, τώρα μάλιστα που έχει και το «δεδομένο» της κατάθεσης του νομοσχεδίου, εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι τι θα πρέπει να σκεφτούμε;

Διότι αν το ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας για τους συνανθρώπους μας μετανάστες περιορίζεται μόνο στην παροχή υλικών αγαθών και σε αντιρατσιστικές μουσικές εκδηλώσεις με τον Νταλάρα στον Άγιο Παντελεήμονα , και σιωπά εμπρός στον υπαρκτό κίνδυνο να καταστούν μέσω αυτής της κάρτας , τα πιστοποιημένα «τεμάχια» μιας ηλεκτρονικής φυλακής ,τότε δυστυχώς ο ρόλος της από Χριστοκεντρικός θα έχει καταντήσει απλώς ουμανιστικός με μονοφυσιτικά μάλιστα χαρακτηριστικά.

Αν λοιπόν η διοικουσα εκκλησία μας δείχνει τέτοια αδιαφορία για την Κάρτα του Μετανάστη και τους κινδύνους που διατρέχει η Θεόσδοτη και σε αυτούς τους συνανθρώπους μας ελευθερία ,μάλλον δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε μεγάλες προσδοκίες για το τί θα πράξει όταν σύντομα θα εμφανισθεί το νομοσχέδιο ή το προεδρικό διάταγμα για την Κάρτα του Πολίτη.

Μας πικραίνει η στάση της Ιεράς Συνόδου αλλά δεν μας απογοητεύει , ούτε και μας αποθαρρύνει ,αφού οι παρακλήσεις και οι προσευχές μας δεν απευθύνονται προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο ή τους Σεβασμιώτατους Ιεράρχες μας αλλά στην ίδια την Κεφαλή της Εκκλησίας μας δηλαδή στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ,στην Υπεραγία Μητέρα Του και σε όλους τους Αγίους της Θριαμβεύουσας Εκκλησίας Του.

Σαν χριστιανοί και μέλη του σώματος της Εκκλησίας, ευχόμαστε και προσευχόμαστε, το Πανάγιον Πνεύμα να φωτίσει τους Ιεράρχες μας ώστε να βρεθούν συμμαρτυρούντες με το ποίμνιό τους , για την προστασία του οποίου είναι υπόλογοι.


Ελευθεροτυπία, Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Κάρτα Μετανάστη» στους 530.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους

Με την Κάρτα του Μετανάστη πρέπει να εφοδιαστούν όλοι οι αλλοδαποί που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας (περίπου 530.000 καταγεγραμμένοι νόμιμοι), ώστε να μην... έχουν... κανένα πρόβλημα με τις ελληνικές αρχές.
Η κάρτα θα περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογραφία, δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα, ένα ηλεκτρονικό τσιπ για την αποθήκευση δεδομένων και θα μοιάζει με πιστωτική.
Τις συγκεκριμένες κάρτες, καθώς και τη συνολικότερη εξυπηρέτηση των μεταναστών θα αναλάβουν οι «υπηρεσίες μιας στάσης», απ' όπου οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις διαδικασίες έκδοσης ή ανανέωσης των αδειών παραμονής.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ολοκληρώνοντας έτσι την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις ευρωπαϊκών κανόνων, σύμφωνα με τις οποίες καθιερώνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης άδειες διαμονής ενιαίου τύπου.
Η Κάρτα του Μετανάστη θα έχει την ισχύ αυτοτελούς εγγράφου και σταδιακά θα πάρει τη θέση των αυτοκόλλητων ετικετών που πιστοποιούν τις άδειες παραμονής.
Για την εξυπηρέτηση των μεταναστών οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που βρίσκονται στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα μετατραπούν σε «υπηρεσίες μιας στάσης», όπου οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές τους.
Αυτό θα έχει αποτέλεσμα σταδιακά να καταργηθούν τα γραφεία υποδοχής αιτημάτων που υπάρχουν στους δήμους με την αξιοποίηση του εξειδικευμένου υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο μπορεί να μεταταχθεί ή να αποσπαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων. Θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία ανά νομό με εξαίρεση την Αττική (10 γραφεία εξυπηρέτησης αλλοδαπών), το Αιγαίο (12) και τη Θεσσαλονίκη (3). Τέλος, προβλέπεται η λειτουργία κινητής μονάδας για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων όσων αλλοδαπών δεν μπορούν να παραστούν στα αρμόδια γραφεία.
ΕΛ.ΔΕΛΚαι μαζί με σας και την πολυπληθή κυβέρνησή σας, τα «λούζεται» όχι μόνο ο ελληνικός λαός αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη δύσμοιρη χώρα μας.

Δεν έχουμε ξεχάσει, ευτυχώς, τις μέρες που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγείσθο πορειών και προβαίνατε σε δηλώσεις κατά της κυβέρνησης Καραμανλή για τα αντιλαϊκά δήθεν μέτρα που ελάμβανε τότε κατά των ναυτεργατών, των αγροτών ή άλλων συντεχνιών, που εσείς και τα στελέχη σας υποτίθεται είχατε αναλάβει εργολαβικά τον ρόλο του υπερασπιστή των αδυνάτων.

Οι φωτογραφίες σας με τις σηκωμένες γροθιές, κυκλοφορούν εκτενώς στο διαδίκτυο, που το άτιμο «φοράει κουκούλα» και δεν μπορείτε να εντοπίσετε τους οχτρούς σας που τις αναρτούν! Σε ότι προσπαθούσε να κάνει η τότε κυβέρνηση, εσείς προτάσσατε ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα, υποσχόμενος ότι όταν έλθετε στην εξουσία θα τα κάνατε εσείς καλύτερα από τους άλλους. Και βλέπουμε τι καταφέρατε να κάνετε. Το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας και στις τσέπες μας.

Αλλά να έπιαναν και τόπο οι θυσίες του λαού για να σωθεί υποτίθεται η πατρίδα, όπως μας διαμηνύσατε από το Καστελόριζο; Όλο και χειρότερα πάει η κατάσταση και το χρέος διογκώνεται σε σημείο να μην γίνεται διαχειρίσιμο, παρότι περί του αντιθέτου μας διαβεβαίωνε τόσο ο Παπακωνσταντίνου όσο και ο νυν «τσάρος»της οικονομίας ο Βενιζέλος και παρά τα μέτρα που συνεχώς λαμβάνετε, πάντα εις βάρος των πολιτών αυτής της ώρας (μάλλον προσπαθείτε να πάρετε πίσω όσα έδινε αλόγιστα ο μακαρίτης πατέρας σας τη δεκαετία του 80!!!)

Και εν κατακλείδι σας αφιερώνω κύριε πρωθυπουργέ, ένα απόσπασμα Πολιτικά του Αριστοτέλη, που μάλλον δεν θα έχετε διαβάσει, για να δείτε τι έλεγε περί νομίσματος και να το πείτε και στους συντρόφους σας καθώς και σ’ αυτούς εκεί στην ΕΕ που αγκαλιάζεσθε και φιλιέστε σταυρωτά και χασκογελάνε, (αυτό το χάλι δεν το βλέπαμε επί Μιτεράν, Κολ, Θάτσερ, κλπ) την ώρα που ο πλανήτης φλέγεται από τις ωρολογιακές βόμβες των κερδοσκόπων που κτυπούν τις οικονομίες των χωρών και κατ επέκταση τους λαούς των, αδιακρίτως χρώματος, φυλής, μεγέθους ή οτιδήποτε άλλο.

Έγραφε λοιπόν ο Αριστοτέλης:

őτε δέ πάλιν λῆρος εἶναι δοκεῖ τὸ νόμισμα καὶ νόμος παντάπασι, φύσει δ’ οὐθέν, ὅτι μεταθεμένων τε τῶν χρωμένων οὐθενὸς ἄξιον οὐδὲ χρήσιμον πρὸς οὐδὲν τῶν ἀναγκαίων ἐστί, καὶ νομίσματος πλουτῶν πολλάκις ἀπορήσει τῆς ἀναγκαίας τροφῆς…”
δηλαδή,
“Άλλοι πάλι θεωρούν το νόμισμα φλυαρία απλώς και εξ ολοκλήρου συμβατικό, χωρίς καμία αξία εκ φύσεως, και ότι εάν μεταβληθούν οι συμφωνίες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε, δεν θα έχει καμία αξία και δεν θα είναι χρήσιμο για να προμηθευτεί κάποιος τα προς το ζην και ότι, ενώ θα έχει κάποιος άφθονα νομίσματα, θα στερηθεί πολλές φορές και αυτή την τροφή την οποία χρειάζεται”.

Πολιτικά του Αριστοτέλη (Α΄ 1257b)

Νίκος Χριστοδουλόπουλος


Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το προϊστάμενο ανδρείκελο της «Δικαιοσύνης», πήρε τη σκυτάλη στο πόστο, από τον «πολύ» Χάρη Καστανίδη, που εμπνεύσθηκε τον Νόμο της «εχθροπάθειας», που (με ριζοσπαστική «σοσιαλιστική» συνέπεια) απαγορεύει και τιμωρεί την εχθρική (προς το κατεστημένο και τις επιλογές του) σκέψη και διάθεση (!!!).

Μαζί με τη σκυτάλη/σκήπτρο του «Υπουργού», ο ΜΠ πήρε εντολές να διευκολύνει το έργο του νέου Διοικητή των δυνάμεων κατοχής, Χόρστ Ράϊχενμπαχ, που έρχεται τις επόμενες μέρες για να αναλάβει καθήκοντα.

Έτσι, σήκωσε τα μανίκια και στήνει βιοτεχνία παραγωγής νόμων, που στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις:
 • Φίμωση των μόνων ελεύθερων φωνών ενημέρωσης, αυτή των blogs,
 • Χτίσιμο νέων πτερύγων των φυλακών, ικανών να δεχθούν τους μικροφοροφυγάδες (που χρωστούν πάνω από 5.000 Ευρώ) ώστε να μη μαζεύονται έξω από τη Βουλή και αποσπούν τα ανδρείκελα από το έργο που έχουν αναλάβει εργολαβικώς να φέρουν εις πέρας.
Το πτωχεύσαν καθεστώς, δεν μπορεί να κρατηθεί για πολύ στην εξουσία, την οποία ακόμη κρατά, ελέω
 • της συντεχνιακής αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού αδελφάτου του κομματικού κοινοβουλευτισμού (που καλύπτει την πραγματική κυριαρχία της «Διεθνούς του Χρήματος») και
 • της ισοπεδωτικής προπαγάνδας που εφαρμόζει εδώ και χρόνια, με συνεχείς πλύσεις εγκεφάλου των Ελλήνων πολιτών.
Πρέπει, λοιπόν, να προστατευθεί η αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας που ασκείται μέσα από τα ΜΜΕ, τα οποία αποτελούν «σάρκα εκ της σαρκός» της κυβερνώσας Ολιγαρχίας.

Και επειδή τα blogs είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να υπάρχει, ΑΚΟΜΗ, ελευθερία του λόγου και της σκέψης, (πράγμα πολύ επικίνδυνο σε κάθε δικτατορία, φανερή ή κρυφή), πρέπει «να πέσει μαχαίρι».

Το ανδρείκελο της Δικαιοσύνης, λοιπόν, ετοιμάζει τον σχετικό νόμο.

Τώρα, για τα νέα κελιά που χρειάζονται για να μαζέψουν τους μικροοφειλέτες, (γιατί αυτοί είναι που μαζεύονται, αγανακτισμένοι, έξω από τη Βουλή και χαλούν την ησυχία των υπογραφόντων, αδιάβαστα, τα Μνημόνια), χρειάζονται λεφτά.

Και, επειδή (με δήλωση Λοβέρδου) «δεν υπάρχει σάλιο», παρά τις πειστικότατες διαβεβαιώσεις του ΓΑΠ ότι «λεφτά υπάρχουν», το ανδρείκελο της Δικαιοσύνης είχε φαεινή ιδέα:
 • Αντί να χτίσουμε νέα κελιά, να αδειάσουμε αυτά που έχουμε.
 • Και ποιους θα βγάλουμε;
 • Χρήστες και μικρέμπορους των ναρκωτικών. Αυτοί δεν μπορούν να είναι αγανακτισμένοι, γιατί (κατά τεκμήριο) είναι ναρκωμένοι.
 • Τι ωραία θα ήταν να ήταν έτσι όλοι αυτοί οι λέτσοι που μαζεύονται στις πλατείες και δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας!!! Βέβαια, η προπαγάνδα μας κάνει το κατά δύναμη, κρατά σε καταστολή ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά δεν φτάνει αυτό. Δυσκολευόμαστε στο έργο μας. Τέλος πάντων. Ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας….
Έτσι έκλεισε τις σκέψεις του το ανδρείκελο της «Δικαιοσύνης», στερέωσε τα γυαλιά στη μύτη του και σήκωσε ψηλότερα τα μανίκια του, σκύβοντας επάνω στα χαρτιά του, για να κάνει πιο αποτελεσματικό το νόμο του.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"

Αδέρφια, δύσκολα τα πράγματα για το κίνημα. Κι ο Ανδριόπουλος, κι ο Μίκης, αν θυμάμαι καλά αλλά κι η κόρη του μεγάλου Μάνου Λοΐζου τους έριξαν απαγορευτικό, οπότε τι θα παίζουν τώρα στις εκδηλώσεις που δεν κάνουν; Τίποτα, αφού κρύβονται.

Κάποια στιγμή όμως θα έχουμε εκλογές. Θα πρέπει να βγουν σαν τα σαλιγκάρια κι οι εκλογές δεν είναι μνημόσυνο.

Στο μουγκό δεν γίνεται, ούτε με Θωμά Μπακαλάκο. Τί θυμήθηκα, ε; Τόσο παλιός είμαι. Και πόσες φορές να το παίξουν το cd με την Κάρμινα Μπουράνα; «Πηδάει» και κάνει πια χρατς χρουτς, σαν πλάκα γραμμοφώνου, από κείνα τα ρεμπέτικα χωρίς μπουζούκι που πρωτοηχογραφήθηκαν στο Αμέρικα με κάτι μαντολίνα.

Νομίζω λοιπόν πως μπορώ να κάνω μια σεμνή πρόταση. Μια πρόταση που θα τιμήσει γενιές αντιστασιακών χασικλήδων και πρεζάκηδων, που κυνηγήθηκαν από την επάρατο κεντρο-δεξιά και δικαιώνονται τώρα από το ψηλό παιδί από την Μινεσότα. Ένα τραγούδι που θα τιμά τους αγωνιστές της ντάγκλας και της μαστούρας, με ταυτόχρονη υπαινικτική αναφορά στην ελληνοτουρκική φιλία.

Το ‘γραψε γύρω στο 1934 ο Σωτήρης Γαβαλάς και το ‘χει τραγουδήσει ο μέγιστος Στελάκης Περπινιάδης:«Να ξεφύγω δεν μπορούσα

σαν γυρνούσα από την Προύσα.

Με καρφώσαν κάτι μπράβοι

και με πιάσαν στο καράβι.

Είχα ράψει στο σακκάκι

δυο σακκούλες με μαυράκι

και στα κούφια μου τακούνια,

ηρωΐνη ως τα μπούνια.

Θα γεμίζαν οι λουλάδες,

κλάφτε τώρα δερβισάδες.

Θα γινότανε γιαγκίνι

με μαυράκι κι ηρωΐνη.

Ε, ρε, το χω κάνει τάμα,

θα μισέψω γι’ άλλο πράμα.

Γεια σου Προύσα παινεμένη

και στον κόσμο ξακουσμένη».

Ο Γιώργος κι η ιδεοληπτική παρέα του, υλοποιούν ένα ένα τα όνειρα τους. Ο νόμος του Ραγκούση έγινε μαγνήτης και διαφήμιση στις εφημερίδες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Οι εξπέρ του βετέξ, της επαιτείας και της κάμας, τα τσακάλια του trafficking και της ντόπας, πλακώσανε εδώ. Η χαμηλότερη ποιότητα μετανάστευσης. Ασιάτες μουσουλμάνοι, χωρίς δεξιότητες, παιδεία, απελπισμένοι, με μάτι μαυρισμένο από την πείνα. Σομαλοί νταβάδες και ναρκέμποροι, με νιγηριανούς συναδέλφους τους, μαχαιροβγάλτες, κλέφτες, λαθρέμποροι και πορνοβοσκοί, σπρωγμένοι από τους καλοπληρωμένους Τούρκους πλημμύρισαν τα σύνορα, όπου ο Στρατός, από το Νοέμβριο του 2009, δεν επιτρέπεται να κάνει ανάσχεση δια της βίας. Υλοποιεί κατ’ εντολήν άνωθεν τα περίφημα έγγραφα του Συνηγόρου του Αποτέτοιου, που έστελνε ο Καμίνης στους πρόθυμους νεοπασόκους. Για να μην το ξεχάσω, από τα πρώτα μαγαζιά που πρέπει να κλείσουν, για να συμμετάσχω κι εγώ από εδώ στη διαβούλευση της ΝΔ για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Προηγουμένως και με συνοπτικές διαδικασίες καταργήθηκε το «Εθνικής» από τους τίτλους των Υπουργείων, το τρίψιμο με τους Τούρκους γίνεται συνεχώς και μέχρι παρεξηγήσεως, για την ΑΟΖ τουμπεκί ψιλοκομμένο αλλά τώρα περνάμε στην ανώτερη σφαίρα του ελληνικού σοσιαλισμού: στη ντάγκλα. Ο Γιώργος υλοποιεί άλλο ένα από τα όνειρα του, απ’ όταν είχε μαλλιά και φορούσε παντελόνι καμπάνα.

Φτιάξε λοιπόν κεφάλι, δουλοπάροικε του Μνημονίου. Φύτεψε, πότισε, κορφολόγησε. Φύσα, ρούφα, τράβα τονε. Όταν πάρεις τον κολοβό μισθό σου, αν έχεις δουλειά, πριν κλάψεις στο μέτρημα, στρίψε ένα τρίφυλλο προυσαλίδικο, να κάνεις κεφάλι, βρε κουτό. Αν σου κάνανε έξωση, αν δεν έχεις να πληρώσεις το μηνιάτικο του φοιτητή γιου σου στη Θεσσαλονίκη ή της κόρης σου στην Πάτρα, αν σου πήρε η τράπεζα τον κουβά με ρόδες, που πήρες με 72 δόσεις, δεν πειράζει. Έχει χόρτο, μπάφο, μαύρο, κι αν ζορίζεσαι πολύ, τράβα και καμμιά μυτιά. Θα ‘σαι πασάς στα Γιάννενα, περιδινούμενος ντερβίσης στον τεκέ κι αυτή στην πόρτα με τις βαλίτσες, που φεύγει με τα παιδιά σου, κορόϊδο που πίστεψες πως λεφτά υπάρχουν, δεν μοιάζει με τη γυναίκα σου, είναι η γυναίκα σου αλλά όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ δεν θα πονάς. Γιατί νομίζεις τραγουδάνε τα κορόϊδα τα καναρίνια στο κλουβί; Το καναβούρι. Τι νόμιζες; Απ΄τη χαρά τους; Στη μαστούρα τα ρίχνουμε τα πετεινά του Θεούλη για ν’ ανέχονται τα κλουβί. Σαν το Μάρκο κελαηδάνε, που τον πάταγε το ναργιλέ. Έτσι κι εσύ, σαν το καναρίνι στο κλουβί, νερό, κάνναβη και μαστούρα, κυρίαρχε λαέ μου.

Αδέρφια, δεν παριστάνω τον ανίδεο. Έχω γράψει για το πρόβλημα. Έχω γράψει με έμφαση για το ότι πρέπει να στερήσουμε από τους εμπόρους τους πελάτες τους. Όποιος είναι εξαρτημένος χρήστης, κι αυτό ισχύει για τα «σκληρά», π.χ. ηρωΐνη, κοκαΐνη, να πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο κι εφόσον πληροί κάποια συγκεκριμένα απλά ιατρικά κριτήρια, να παίρνει μια κάρτα και να του χορηγούν υποκατάστατο τζάμπα. Να μην δέρνει την μάνα του για 20 ευρώ, να μην κλέβει, να μην εκπορνεύεται, να μην μοιράζεται σύρριγγες, να μην παθαίνει AIDS κι ηπατίτιδα, να μην πεθαίνει σαν αδέσποτο σκυλί στους δρόμους και σ’ εγκαταλελειμένα σπίτια. Ν’ ανασάνουν μανούλες, να σωθούν ζωές και να πεινάσουν τα τομάρια που πουλάνε πρέζα, ενώ θα μειωθεί δραστικά η παράγωγη εγκληματικότητα.

Αυτός όμως είναι άλλο κι άλλο ν’ αποπνέεις ως κυβέρνηση την λογική του περιθωρίου, της χασικλίδικης υποκουλτούρας, που δεν είναι παρά σκαλί για τα «σκληρά». Άλλο να αποποινικοποιείς και να προνοείς κοινωνικά, άλλο να περιθάλπεις κι άλλο να νομιμοποιείς κοινωνικά και στις συνειδήσεις την χρήση «μαλακών» και «σκληρών». Κι αν βάζω εισαγωγικά, είναι γιατί όποιος ξέρει ανθρώπους που καπνίζουν κάργα μαύρο, γνωρίζει ότι το μυαλό τους έχει κόψει σαν γιαούρτι. Οι βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα είναι σοβαρές κι ο μύθος «μα, χόρτο του Θεού είναι», δεν κρύβει το βλέμμα της αγελάδας που βλέπει τα τρένα να περνάνε.

Το ΠΑΣΟΚ αλιεύει ακόμη και τις ψήφους του περιθωρίου, κατεβαίνει τα σκαλιά ως το υπόγειο κι από κει μπαίνει στο βόθρο. Σοσιαλισμός μυρίζει…

Τελικά η σημερινή μέρα αποδεικνύεται γεμάτη ένταση, τόσο στην μία όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, είδαμε την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P.

Στην ευρωζώνη, η γερμανική έκδοση του Spiegel μόλις πριν από λίγο ανέβασε στο site της μια ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΉ ΕΙΔΗΣΗ:

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του περιοδικού, η Μέρκελ και οι σύμβουλοι της αποφάσισαν να ΜΗΝ τυπώσουν περαιτέρω χρήμα μέσω της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας. Και αυτό διότι κρίνουν ότι το τεράστιο οικονομικό μέγεθος της Ιταλίας (η Ιταλία είναι μέλος του G7, δεν είναι ούτε η "Ελλαδίτσα", ούτε η Ιρλανδία) κάνει ασύμφορη τη διάσωση των τραπεζών της.

Το Spiegel ότι ο "μηχανισμός στήριξης" που έχει στηθεί έχει αρκετούς πόρους για να διασώσει τα τραπεζικά συστήματα μόνο μικρών ή μεσαίων χωρών, και όχι της Ιταλίας. Ακόμα και να τριπλασιάσουν τα χρήματα που έχουν εκτυπώσει από το πουθενά μέσω της...
αγοράς ομολόγων της Ιταλίας, το ποσό αυτό δε θα είναι αρκετό, όπως σωστά επισημαίνει το άρθρο του Spiegel.

Οι υπόλοιποι βέβαια στην ΕΚΤ ζητούν να τυπωθεί κι άλλο χρήμα - άλλωστε, ακόμα και η Γαλλία είναι σιγά-σιγά έτοιμη να αντιμετωπίσει πρόβλημα και ακούγονται οι πρώτοι "ψίθυροι" για υποβάθμιση της. Γι' αυτό και η αναμενόμενη απόφαση τη Δευτέρα είναι...να τυπωθεί χρήμα, μέσω της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας (έως τώρα η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα μόνο από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ΟΧΙ από μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία):


Την αγορά ιταλικών ομολόγων αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά τη διαβεβαίωση Μπερλουσκόνι ότι θα εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας.
Η Γερμανία όμως, όπως έχουμε πει εδώ και καιρό, δεν βλέπει με "καλό μάτι" την χωρίς όρια εκτύπωση χρήματος. Έως τώρα την έχει δεχτεί -έως ένα σημείο- μιας και κινδυνεύουν και οι δικές της τράπεζες, αλλά όσο τα ποσά αυξάνουν, η Γερμανία το σκέφτεται ολοένα και περισσότερο.
Εδώ ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο μου "Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού-Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο":
[...] Το καλοκαίρι του 2009, η ΕΚΤ αποφάσισε να τυπώσει και αυτή χρήμα από το πουθενά (60 δις ευρώ) και να μειώσει τα επιτόκια . Όμως, η Γερμανία τάχθηκε αρχικά εντελώς εναντίον αυτών των μέτρων, διότι, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πιρ Στάινμπρουκ «Φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα χρηματοδότησης προετοιμάζουμε την επόμενη κρίση, δημιουργώντας τεράστια χρέη»
[...]
Όμως, βασικός δανειστής των χωρών της ευρωζώνης, με πρώτη την Ελλάδα, είναι…οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες. Έτσι, άρχισαν και στην Ευρώπη τα «πακέτα σωτηρίας», με τη Γερμανία να αλλάζει γνώμη (έστω και με πολλές αμφιταλαντεύσεις και συγκρούσεις – μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η διαρροή στον τύπο ότι ο Σαρκοζί απείλησε με έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ αν δεν τυπωνόταν χρήμα για το «πακέτο σωτηρίας» των τραπεζών ) και να τυπώνονται λεφτά από το πουθενά, ώστε να σωθούν οι τράπεζες, που εκτός από τα κάθε λογής «τοξικά δάνεια» έχουν πλέον και τα «τοξικά» ομόλογα των χρεωκοπημένων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Έτσι, το Μάιο του 2010, είχαμε τη «Δημιουργία Ταμείου 750 δισ. ευρώ για τη Διάσωση Χωρών της Ευρωζώνης - Εν μια νυκτί μεταμόρφωση της ΕΚΤ, που πλέον θα αγοράζει ιδιωτικά και κρατικά ομόλογα από τη δευτερογεννή αγορά, τυπώνοντας κατ' ουσία χρήμα.» όπως σχολίασε η «Ημερησία» .
[...]Τα κράτη που τα έχουν ονομάσει "PIIGS" (ανάμεσα τους και η Ελλάδα βέβαια) έχουν συνολικές ανάγκες δανεισμού σχεδόν 2 ΤΡΙΣ μέχρι και το 2013 (κάτω δεξιά στον πίνακα)
Το ΔΝΤ έχει στα ταμεία του 700δις. Κοινώς, «τα νούμερα δε βγαίνουν».
[...]
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Γερμανίας: Ο λαός τάσσεται ολοένα και περισσότερο εναντίον του ευρώ, που και ακρίβεια έφερε, και τώρα συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα στην ευρωζώνη, και τα «πακέτα σωτηρίας», που καλούνται να δώσουν προς τους τραπεζίτες οι κατώτερες τάξεις. Όμως, αυτό που δίνει ένα άλλο ενδιαφέρον στην περίπτωση της Γερμανίας, είναι πως μερίδα της άρχουσας τάξης της χώρας έχει επίσης αρχίσει να διακατέχεται από «ευρωσκεπτικισμό» : Ούτε τις πιέσεις της Γαλλίας θέλουν για εκτύπωση χρήματος από του πουθενά και υποτίμηση του ευρώ, ούτε βέβαια τους αρέσει η κατάσταση με την Ελλάδα και τα PIIGS, και δεν είτε τυχαίο που η Γερμανία ήταν η δύναμη εκείνη που προέβαλλε τις περισσότερες αντιστάσεις για την εκτύπωση χρήματος για τα «πακέτα σωτηρίας» , φέρνοντας μάλιστα και το (αμερικανοκίνητο) ΔΝΤ, διότι απλούστατα δε θέλουν/δε μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος, ούτε έχουν σκοπό απ’ ότι φαίνεται να [υπερ]πληθωρίσουν το ευρώ όπως πχ οι ΗΠΑ [υπερ]πληθωρίζουν το δολάριο, με την εκτύπωση ολοένα και περισσότερου χρήματος. Σίγουρα βέβαια το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας έχει και αυτό μεγάλο πρόβλημα, και πολλές χρεωκοπίες θα σημειωθούν αν δε δοθούν «πακέτα σωτηρίας», όμως η Γερμανία ούτε θέλει να ξαναπεράσει από υπερπληθωρισμό, ούτε είναι «με την πλάτη στον τοίχο» - τουλάχιστον όχι όπως οι υπόλοιποι:

Έτσι, ναι μεν δέχτηκε τελικά τον «πρώτο γύρο» εκτύπωσης χρήματος, ωστόσο δύσκολα θα δεχτεί άλλους. Σε αντίθεση με την άρχουσα τάξη άλλων χωρών, όπως πχ της Ελλάδας, που αν φύγει από το ευρώ θα είναι ευάλωτη σε πιθανότατη επίθεση του λαού εναντίον της, η Γερμανία έχει την εναλλακτική λύση του μάρκου, του εθνικού της νομίσματος δηλαδή, ή της δημιουργίας μιας νέας, πιο «σφιχτής» ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει τα πιο εύρωστα κράτη. Το νόμισμα αυτό όχι μόνο θα ήταν πιο σταθερό, αλλά θα ανατιμιόταν κιόλας (θα ανέβαινε η αξία του έναντι των υπόλοιπων), μιας και δε θα εξαρτιόταν από την τύχη της Ελλάδας, της Ισπανίας, κτλ. Αν λοιπόν η Γερμανία αποφασίσει να μη συνεχίσει την εκτύπωση ευρώ, έχει εναλλακτική λύση, και ολοένα και περισσότεροι αναλυτές το αντιλαμβάνονται αυτό (πχ Morgan Stanley, BNP Paribas, κτλ) .

Τυχόν διάλυση της ευρωζώνης από τη Γερμανία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων νομισμάτων, με το νόμισμα της Γερμανίας (συν των όποιων πιθανών συμμάχων της) να ανεβαίνει, και το νόμισμα χωρών όπως η Ελλάδα να υποτιμάται. Οι επενδυτές θα στηρίξουν το νόμισμα της Γερμανίας, μιας χώρας με παραγωγή, εξαγωγές, και σημαντική οικονομική και πολιτική δύναμη. Αντίθετα, κανένας επενδυτής δε θα στηρίξει το νόμισμα μιας χώρας που είναι φανερό ότι θέλει να το υποτιμήσει. Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε ένα νόμισμα που πρόκειται να υποτιμηθεί; Κανένας.

Αυτού του είδους την διαλυτική για το ευρώ κίνηση η Γερμανία θα την κάνει, αν την κάνει, όταν τα πράγματα έχουν φτάσει «στο απροχώρητο». Η ευρωζώνη είναι γερμανοκρατούμενη, και η Γερμανία έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες πολλά σε αυτή, προκειμένου να ελέγξει, με «ειρηνικά» μέσα, την Ευρώπη. Δε θα την παρατήσει τόσο εύκολα λοιπόν, και σίγουρα όχι ακόμα:

Προς το παρόν, η Γερμανία λοιπόν κινείται με βασικό στόχο να υποχρεώσει τις υπόλοιπες χώρες να δεχτούν τα διάφορα προγράμματα «λιτότητας» και ξεπουλήματος των λεγόμενων «ασημικών του κράτους» (για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα πωλούνται λιμάνια, οργανισμοί όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΘ, κτλ), και βέβαια να συνεχίσουν τα «πακέτα σωτηρίας» προς τους πιστωτές τους, δηλαδή τις μεγάλες τράπεζες (κυρίως της Γαλλίας, της Γερμανίας, κτλ), ώστε το τραπεζικό σύστημα να μη χρεωκοπήσει.

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι ένα κράτος θα κάνει αυτό που θέλεις, από το…να αναλάβεις εσύ τη διακυβέρνηση αυτού του κράτους;[...]


Έχει έρθει άραγε η "ώρα της κρίσης" για την ευρωζώνη, όπως ισχυρίζεται το Spiegel;


Ίσως το άρθρο του να αποδειχτεί μη αληθές, ίσως η Γερμανία να αλλάξει γνώμη, ίσως απλά το Spiegel να προσπαθεί με άρθρα όπως αυτό να πιέσει την Ιταλία να πάρει νέα μέτρα "λιτότητας", ή ίσως το Spiegel να μεταδίδει την άποψη κάποιων, και όχι όλων, στη γερμανική κυβέρνηση.

Όπως και έχει, και μόνο η δημοσίευση αυτού του άρθρου, που σύντομα θα κάνει το "γύρο του κόσμου", δείχνει ότι η Γερμανία "το σκέφτεται". Και το ενδεχόμενο που από το 2008 που ξέσπασε η κρίση συζητάμε εδώ, δηλαδή τη διάλυσης της ευρωζώνης, τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της, πλησιάζει.

Εννοείται ότι τη Δευτέρα στις χρηματαγορές θα επικρατήσει χάος, τόσο λόγω ΗΠΑ, όσο και λόγω ευρωζώνης, με τις τράπεζες να ζητούν επιτακτικά να τυπωθεί χρήμα για να "ταϊστούν" και να κλείσουν τις "τρύπες" των ισολογισμών τους, αποφεύγοντας τη χρεωκοπία εις βάρος μας.

Και ειδικά αν η Γερμανία όντως κινηθεί με βάση το σενάριο του Spiegel, μιλάμε για "ιστορικές στιγμές".

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε το ZeroHedge, εξηγώντας ότι αν η Γερμανία αποφασίσει να εγγυηθεί για την Ιταλία, και η Γαλλία υποβαθμιστεί, τότε η Γερμανία θα χρειαστεί να βάλει για ενέχυρο ένα ποσό που μπορεί να φτάνει έως και τα 3.3 τρισεκατομμύρια ευρώ! Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 133% του ΑΕΠ της Γερμανίας, και αυτό προφανώς τρομάζει τη Γερμανία, καθώς δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρη ότι μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος.


Πάντως, όπως σωστά αναφέρουν πλέον ένα σωρό αναλυτές της άρχουσας τάξης, η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει μόνο ως μια "αυτοκρατορική" δομή, με τη Γερμανία ως απόλυτο κυρίαρχο. Αλλιώς διαλύεται. Το θέμα είναι τι θα κάνει η Γερμανία, και βέβαια το τι θα κάνουμε εμείς, που καλούμαστε να ζήσουμε "κινεζοποιημένοι" και υποτελείς στο γερμανικό ιμπεριαλισμό. Να το δεχτούμε ή όχι;

...θα πρέπει να υπάρξει Ευρωπαικός Προυπολογισμός, κεντρικός έλεγχος στα δημοσιονομικά όλων των χωρών, κοινός τρόπος δανεισμού μέσω Ευρωομολόγου και τελικά τύπωμα χρήματος ώστε τα πραγματικά τυπωμένα ευρώ που κυκλοφορούν, να πλησιάσουν κάπως στα πολλαπλάσια ευρώ της παγκόσμιας φούσκας. Με λίγα λόγια, να τυπωθούν κάποια ευρώ ακόμη ώστε να διασφαλιστεί οτι υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν όσοι έχουν δανείσει την Ευρώπη, Ευρωπαίοι και μή.
...
Κατά τη γνώμη μου, θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις υπο την πίεση των αγορών εντός του έτους. Και οι πιθανές εξελίξεις καταλήγουν σε μια εκ των εξής δυο λύσεων:

Ή στην οικονομική ενοποίηση που ανέφερα παραπάνω, ή στη διάλυση της Ευρωζώνης και στην επιστροφή στα εθνικά νομίσματα ή τουλάχιστον σε δυο ευρώ, ένα ισχυρό και ένα ανίσχυρο.

Και οι δυο λύσεις έχουν προβλήματα. Η οικονομική ενοποίηση απαιτεί πολιτικούς χειρισμούς μακροχρόνιους και δύσκολους. Πρέπει πχ να πεισθεί ο μέσος Γερμανός οτι αξίζει τον κόπο να εκχωρήσει σε μια κεντρική εξουσία στις Βρυξέλες μέρος της εθνικής του ανεξαρτησίας. Ενω δηλαδή πηγαίνει καλά και κάνει συνετή δημοσιονομική διαχείριση, θα πρέπει να αναθέσει σε ευρωπαίους τεχνοκράτες τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικων της χώρας του. (σ.σ. μήπως όμως στην πραγματικότητα γίνει το αντίθετο; Μήπως δηλαδή αντί η Γερμανία να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες, τελικά έχουμε τις Βρυξέλλες να δίνουν περισσότερη εξουσία στη Γερμανία; Απλώς ρωτάω)

Η δεύτερη λύση, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα ή σε δυο ευρώ ενός ισχυρού και ενός αδυνάτου, σημαίνει οτι το αδύναμο ευρώ ή τα εθνικά νομίσματα των υπερχρεωμένων χωρών θα υποτιμηθούν βάναυσα, ενώ το ισχυρό ευρώ του Βορρά ή τα εθνικά νομίσματα των ισχυρών οικονομιών θα ανατιμηθούν σημαντικά. Αυτό θα έχει τις εξής επιπτώσεις: Οι μεν υπερχρεωμένες χωρες του νότου θα μειώσουν το χρέος τους και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, οι δε βόρειες και ισχυρές δεν θα ξαναπουλήσουν προιόντα στον υπόλοιπο κόσμο. Και επειδή η Γερμανία έχει συνηθίσει να ζεί πουλώντας Μερσεντές στην Ελλάδα και στην Κίνα, τη στιγμή που θα αρχίσει η ανατίμηση του μάρκου θα ξέρει οτι δεν θα ξαναπουλήσει καμία στην Ελλάδα και πολύ λιγότερες στην Κίνα. Και αυτό αρχικά μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται ο μέσος Γερμανός, αλλά το αντιλαμβάνεται η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα. (σ.σ. όμως πολλοί, ακόμα και στην άρχουσα τάξη της Γερμανίας, θέλουν ένα "ισχυρό νόμισμα". Ειδικά οι τραπεζίτες, που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εξαγωγές όπως οι βιομήχανοι, περισσότερο νοιάζονται για ισχυρό νόμισμα παρά για οτιδήποτε άλλο. Εξ ου και ο γερμανικός "ευρωσκεπτικισμός") • Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από το Accosiated Press και έτρεξε να την διαψεύσει το CNN. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δέχθηκε την πτώση του Cinook αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για τις απώλειες στρατιωτών που υπήρχαν μέσα σε αυτό... Ίσως, επειδή επίσημα αυτοί οι στρατιώτες δεν υπάρχουν... Όπως και να έχει, η καλύτερη επιχειρησιακή ομάδα ειδικών αποστολών των ΗΠΑ, φέρεται να αποτελεί παρελθόν και ο αμερικανικός στρατός μετρά την μεγαλύτερη επιχειρησιακή απώλεια που είχε μετά το Βιετνάμ. Η περίπτωση αυτή, πάντως, θυμίζει την κατάρριψη και την εξόντωση της τουρκικής στρατιωτικής ομάδας που "ανέβηκε" στα Ίμια. Τότε, πολλοί "έτρεξαν" να "φορτώσουν" σε "Ελληνικό χέρι" την επιχείρηση εξόντωσης της τουρκικής μονάδας... Είτε συνέβη έτσι, είτε όχι, φαίνεται πως η Ελλάδα έκανε "εξαγωγή" χειρουργικής επιχειρησιακής παρέμβασης και έδωσε "ιδέες" σε πολλούς...
«Team 6 is down». Κάπως έτσι θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος για αυτό που συνέβη εχθές το βράδυ στο Αφγανιστάν όταν ελικόπτερο CH-47 Chinook με 31 επιβαίνοντες εκ των οποίων 20 ήταν μέλη της ομάδας που είχε εκτελέσει τον ηγέτη της al Qaeda Osama Bin Laden στο Πακιστάν συνετρίβη από εκτόξευση (!) ρουκέτας με αποτέλεσμα το θάνατο όλων επιβαινόντων αλλά και τους πληρώματος.

Έτσι το ισχυρότερο πλήγμα μέσα σε μια ημέρα από το 2001 από τότε δηλαδή που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν υπέστησαν σήμερα οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με την συντριβή μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47 Chinοok το οποίοι μετέφερε άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με Αφγανούς συναδέλφους τους. Η συντριβή έγινε ύστερα από εκτόξευση αντιαρματικής –όπως ισχυρίζονται οι Αφγανοί ένοπλοι- ρουκέτας από αντάρτες Ταλιμπαν κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής σε σπίτι όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν συγκεντρωμένοι αντάρτες στην επαρχία Wardak.

Το συγκλονιστικότερο όμως όλων είναι η αποκάλυψη πως από τους 31 νεκρούς οι 20 ανήκαν στην ομάδα που είχε επιτεθεί στο σπίτι στο Πακιστάν όπου φέρεται πως είχε βρει το θάνατο ο ηγέτης των Ταλιμπάν Osama Bin Laden τον περασμένο Μάιο. Στην περίφημη δηλαδή Team 6 των αμερικανών SEALS. Η υπόθεση θυμίζει έντονα την αντίστοιχη τύχη που είχαν οι Τούρκοι καταδρομείς στα Ίμια το 1996 και φυσικά τώρα με τους άνδρες των SEALS που είχαν πάρει μέρος στην επιδρομή κατά του Osama Bin Laden νεκρούς όλα τα σενάρια είναι ξανά ανοιχτά, για το τι πραγματικα συνέβη εκείνη τη νύχτα...

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabiullah Mujahid δήλωσε σε ανακοίνωση που προχώρησαν οι Αφγανοί ένοπλοι ότι το αμερικανικό ελικόπτερο κατέπεσε κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Sayd Abad. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε την επιδρομή αυτή σε σπίτι όπου ένοπλοι της οργάνωσης ήταν συγκεντρωμένοι, το βράδυ της Παρασκευής.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη απώλεια για τις αμερικανικές δυνάμεις μέσα σε μια ημέρα είχε συμβεί στις 28 Ιουνίου 2005 όταν πάλι ελικόπτερο στην επαρχία Kunar είχε καταπέσει σκοτώνοντας 16 άτομα μεταξύ αυτών και πολλούς SEALS που επέβαιναν σε αυτό.

Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τη συντριβή του ελικοπτέρου αναφέροντας «την ύπαρξη εχθρικής δραστηριότητας στην περιοχή», λέγοντας θα πραγματοποιηθεί έρευνα για να διακριβωθούν τα αίτια της πτώσης και πως επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα θύματα ή τον αριθμό. «Βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των δεδομένων, δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ο Σμηναγός Justin Brockhoff. της αμερικανικής Αεροπορίας. Ο πρόεδρος Barack Obama εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων λέγοντας τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν τις απίστευτες θυσίες που κάνουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.


Τέτοια δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα

Η επιστροφή των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος, η διαφαινόμενη κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης και το ενδεχόμενο να σημειωθούν άγρια σκηνικά ανάλογα με αυτό της 29ης Ιουνίου, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα ομάδα που θα «βγαίνει» μέσα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ και θα συλλαμβάνει όσους προκαλούν επεισόδια.


Οι πληροφορίες λένε πως έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των συγκεκριμένων αστυνομικών, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν θα οπλοφορούν.

Την ίδια ώρα ένας στους δύο αστυνομικούς των ΜΑΤ χρειάζεται επειγόντως ψυχολογική στήριξη, καθώς τα όσα συνέβησαν τους περασμένους μήνες τους έχουν τραυματίσει ψυχικά.

Όπως δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα», αν και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε στη δημιουργία μηχανισμού ψυχολογικής στήριξης των αστυνομικών, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί άμεσα. Έτσι, οι επιτελείς προβληματίζονται ιδιαίτερα για το πώς θα βγάλουν στους δρόμους «ψυχικά λαβωμένους» αστυνομικούς των ΜΑΤ, και φυσικά πόσο επικίνδυνο θα είναι αυτό, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των «μαχών», και έρχονται σε επαφή με χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες.

Στη νέα ομάδα που θα συγκροτηθεί, αποφασίστηκε οι αστυνομικοί να μην έχουν ασπίδα και κλομπ, όμως θα φορούν τη στολή των ΜΑΤ, θα έχουν αντιασφυξιογόνα μάσκα και κράνος και θα συνοδεύουν διακριτικά τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επεισοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε κάθε διμοιρία θα βρίσκονται πέντε καμουφλαρισμένοι ΜΑΤατζήδες, έτοιμοι να επέμβουν όταν χρειαστεί.

Όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ λαμβάνουν μέτρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει το ενδεχόμενο συμπλοκών με ταραξίες, οι αστυνομικοί της νέας ομάδας δεν θα βρίσκονται εκεί, αλλά θα εκπαιδεύονται συνεχώς ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται επαρκώς στο νέο αυτό ρόλο. Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους, και είναι πολύ πιθανό στις πρώτες θερμές διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου να κάνουν το ντεμπούτο τους.

Σκηνικό τύπου κρίσης 1987 προαναγγέλλει ευθέως από προχθές με απόλυτη σοβαρότητα επισήμως η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Και, μάλιστα, αυτή τη φορά, ο αποδέκτης της απειλής δεν είναι ένας, αλλά δύο: και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η πρώτη, που ρητά αναφέρθηκε από τον κ. Νταβούτογλου για τις προγραμματισμένες υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες του ερχόμενου Οκτωβρίου και, η δεύτερη, που δεν αναφέρθηκε, για την υπό συζήτηση κήρυξη της Α.Ο.Ζ.

Τόσο το αντικείμενο όσο και η στιγμή στην οποία εκτοξεύονται αυτές οι απειλές, τις καθιστούν εντελώς διαφορετικής τάξεως από τις συνηθισμένες. Γι’ αυτό και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να τις λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους και, αν προχωρήσουν, να είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κάνουν πίσω. Σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουν το βήμα μπροστά αν δεν έχουν προετοιμαστεί με αποφασιστικότητα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει όχι απλώς ένα επεισόδιο, αλλά μείζονα κρίση. Γιατί, αυτή τη στιγμή, έχει πολύ σημαντικούς λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει.

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι θέλει πάση θυσία να αποτρέψει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των όποιων ενεργειακών πόρων κρύβουν αυτές οι θαλάσσιες περιοχές από την Ελλάδα και την Κύπρο: για την Αγκυρα, κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό κι όχι απλώς λεκτικό casus belli.

Το 1987, η Τουρκία ανάγκασε την Ελλάδα να αποποιηθεί και τις έρευνες και τα 12 μίλια: αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν θέλουμε να την ωραιοποιούμε. Και μάλιστα, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου που η ρητορική του ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη του σημερινού πρωθυπουργού και υιού του, Γιώργου Παπανδρέου

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συγκυρία «σπρώχνει» την Τουρκία στα άκρα, καθώς, προφανώς αξιολογεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση σοβαρής αδυναμίας. Ασχετα αν τελικά απηχεί την πραγματικότητα, που είναι πολύ πιο σύνθετη και απρόβλεπτη στο αμυντικό επίπεδο, ο συνειρμός δεν είναι καθόλου παράλογος, όταν τα πραγματικά δεδομένα της κρίσης είναι αυτά που είναι αλλά και όταν κάθε δέκα μέρες ένας Γερμανός ή άλλος ευρωπαίος κορυφαίος παράγοντας υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι έχει απολέσει την εθνική κυριαρχία της…

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι σήμερα πιο ρευστή από ποτέ, ειδικά από την ώρα που εκ των πραγμάτων μετά τη Λιβύη φαίνεται να ανοίγει πλέον και θέμα Συρίας. Αυτό το σκηνικό της αστάθειας είναι περίπου ιδανικό για την έμπρακτη εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη σύγκρουση ισχύος στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν θα εμπεδώσει πλέον πλήρως και οριστικά τη νίκη της επί των στρατιωτικών αν αφομοιώσει και χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στην πολιτική της: όχι μόνον θα έχει καταστρέψει το κεμαλικό κατεστημένο δεκαετιών, αλλά θα έχει αξιοποιήσει και την πολιτική του και κάτι τέτοιο θα αποδεκατίσει κάθε είδους αντίδραση που μπορεί να γεννηθεί στο μέλλον από τις δικαστικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εις βάρος πολλών ανώτατων και ανώτερων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που θα βρουν πλέον ένα πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά σε πλήρη πλέον αφομοίωση από την πολιτική ηγεσία, που θα έχει κάνει ό,τι η στρατιωτική μέχρι σήμερα δεν έκανε.

Ο πέμπτος λόγος είναι ότι η Αγκυρα φαίνεται να θεωρεί ότι η ισορροπία σκληρής ισχύος με την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή βελτιωμένη για την τουρκική πλευρά σε σύγκριση με ό,τι ήταν λίγα χρόνια πριν. Οι Τούρκοι είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν επαρκή εικόνα των όποιων ελληνικών αμυντικών αδυναμιών που είναι άλλωστε γνωστές σε κάθε ενδιαφερόμενο σοβαρό αναλυτή σε διεθνές επίπεδο, όπως, αντίστοιχα, και η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής.

Ο έκτος λόγος, και ίσως ο πιο καθοριστικός από όλους τους άλλους μαζί, είναι το πώς θα αξιολογήσει η Τουρκία την αποφασιστικότητα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση κλιμάκωσης: αν έχουν διαμορφώσει την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση δεν είναι απόλυτα δεδομένη, θα ενθαρρυνθούν αποφασιστικά στην έμπρακτη εκδήλωση της επιθετικότητάς τους.

Αν η Αθήνα και η Λευκωσία μπουν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν στο ενδεχόμενο εκδήλωσης τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών, η ημέρα των Υμίων θα επαναληφθεί υπό ασύγκριτα δυσμενέστερους όρους και με συνέπειες που μπορεί να είναι τραγικές για τις δύο χώρες.

Κρισιμότατες παράμετροι αυτής της διάστασης είναι δύο: η έγκαιρη και απόλυτα καθαρή πολιτική εντολή που θα πρέπει να δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις να ενεργήσουν αν έρθει η στιγμή να πρέπει να ενεργήσουν και, εξίσου σημαντική, η διπλωματική και στρατιωτική προετοιμασία σε συμμαχικό επίπεδο: η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι εκ προοιμίου απόλυτα βέβαιες ότι θα έχουν ενεργά στο πλευρό τους κάποιες χώρες που μπορούν να τις έχουν στο πλευρό τους με διάφορους πρακτικούς τρόπους, όπως λ.χ. το Ισραήλ που άλλωστε συνεργάζεται πολύ στενά ενεργειακά με την Κύπρο και αμυντικά με την Ελλάδα και το θέμα το αφορά άμεσα και πολλαπλά και, τουλάχιστον διπλωματικά, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κάτι που μπορεί να συμβεί με την κατάλληλη προετοιμασία.

Αν όλα αυτά δεν υπάρχουν, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι έτοιμες και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν.

Και όσοι καλούν τις δύο χώρες να το πράξουν χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν εκπληρωθεί αυτές οι προϋποθέσεις, είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι και εθνικά τραγικά επικίνδυνοι.

Αν όμως οι προϋποθέσεις έχουν συντελεστεί, που πρέπει και γίνεται, εφόσον βεβαίως έχουμε την αναγκαία σοβαρότητα και τη γνήσια βούληση γι αυτό, τότε, Ελλάδα και Κύπρος, μπορούν.

Αλλά μόνο τότε.

Πηγή