Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

20 Απρ 2012


Ίσως η πιο πετυχημένη θεατρική παράσταση όλων των εποχών. Μία πρωτότυπη παράσταση με θεατές έναν ολόκληρο λαό και με διάρκεια σχεδόν σαράντα ετών. Σίγουρα μια πολύ επικερδής παράσταση, που μπροστά στους πρωταγωνιστές της φαντάζουν φτωχοί ψιλικατζήδες, ακόμα και οι συνάδελφοί τους στο Χόλυγουντ.

Βέβαια σήμερα φαίνεται, πια καθαρά, ότι το έργο έχει χάσει τη φρεσκάδα και την πειστικότητά του. Όσο αφελείς και αν είναι οι θεατές έχουν βαρεθεί να ακούν τα ίδια ανούσια λόγια τόσα πολλά χρόνια. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν φτάσει στο σημείο να γνωρίζουν τι θα πουν οι ηθοποιοί πριν καν ανοίξουν το στόμα τους.

Είναι λοιπόν φυσικό το ενδιαφέρον των θεατών, για την παράσταση, να μειώνεται και να αρχίζουν σιγά - σιγά στο θέατρο να ακούγονται ψίθυροι, μετά ομιλίες και κατόπιν φωνές. Μάλιστα όταν οι θεατές κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με θίασο της συμφοράς - στην κυριολεξία - γρήγορα ακολούθησαν γιαούρτια και ζαρζαβατικά. Δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα... οι χώρες έχουν λαούς και οι θεατρικές παραστάσεις θεατές. Θεατές, που όταν καταλαβαίνουν το δούλεμα, αγριεύουν και μπορεί να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω. Τώρα μάλιστα που κατάλαβαν ότι την παράσταση αυτή δεν την πλήρωσαν μόνο με λεφτά, αλλά με αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, ζητούν πίσω τη ζωή και την πατρίδα τους.

Ο θίασος βέβαια για να κρατηθεί στην σκηνή προσπαθεί να τονώσει το ενδιαφέρον τού κοινού μετατρέποντας την κωμωδία, που τόσα χρόνια έπαιζε, σε δράμα. Είναι τραγικό και συνάμα αστείο, να βλέπεις όλους αυτούς που μια προικισμένη χώρα την κατάντησαν κουφάρι και παγκόσμιο ρεντίκολο, κολλημένους στο κουφάρι σαν βδέλλες, να θέλουν τώρα να παίξουν το ρόλο του σωτήρα. Είναι εκνευριστικό αλλά και κωμικό να βλέπεις, αυτούς που γκρέμισαν τα πάντα να αυτοσυγχωρούνται, να αυτοεξιλεώνονται, να αυτοαπαλλάσσονται και τελικά να αυτοθαυμάζονται κιόλας και να προχωρούν στο μέλλον ξεχνώντας ακόμα και το πρόσφατο παρελθόν τους.

Φυσικά δεν λείπουν τα ευτράπελα, γιατί όταν γνήσιοι κωμικοί θέλουν να παίξουν τραγωδία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα και ξεκαρδιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας εκ των πρωταγωνιστών πες - πες ότι δεν συγκυβερνά στο τέλος το πίστεψε και ο ίδιος. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταγγείλει κυβερνητική απόφαση που εισηγήθηκε δικός του υπουργός. Τελικά ο "ευέλικτος" αρχηγός μπερδεύτηκε και ο ίδιος στην σύγχυση που προσπάθησε να προκαλέσει στους αφελείς θεατές. Όταν λες ότι δεν συγκυβερνάς, αλλά είσαι αντιπολιτευόμενη κυβέρνηση ή είσαι κυβερνητική αντιπολίτευση ...στο τέλος από κόμμα, γίνεσαι σαμπουάν "δύο σε ένα" ...ξεπλένεις και μαλακώνεις. Κάποτε μια διαφήμιση σαμπουάν έλεγε "μην το πιείτε, λουστείτε". Σήμερα η ατάκα θα μπορούσε να λέει "αν τα καταπιείτε, θα τον λουστείτε".

Ο δε άλλος συμπρωταγωνιστής, ένα πραγματικό ταλέντο που μπορεί να παίξει όλους τους ρόλους. Εδώ έχουμε μια πραγματικά πρωτότυπη περίπτωση θεατρικής παράστασης, με πολλούς ρόλους που τους υποδύεται όλους ο ίδιος ηθοποιός.

Υπουργός Δικαιοσύνης, όταν σχηματιζόταν το νομικό πλαίσιο ασυδοσίας και η απιστία μετατρεπόταν από κακούργημα σε πλημμέλημα. Εμπνευστής και εισηγητής του νόμου περί (μη) ευθύνης υπουργών, στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Υπουργός Ανάπτυξης, την περίοδο που η χώρα χρειαζόταν πραγματική ανάπτυξη, για την ένταξη της στην ΟΝΕ. Τελικά, για να ενταχθούμε, το μόνο που αναπτύχθηκε, ήταν οι σχέσεις της χώρας μας με τους παγκόσμιους τοκογλύφους. Υπουργός Πολιτισμού, στη διάρκεια προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων, με τις απευθείας αναθέσεις έργων και τις ανεξέλεγκτες υπερβάσεις. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, όταν παραλαμβάναμε γερμένα πλην όμως χρυσοπληρωμένα υποβρύχια. Υπουργός Οικονομικών, όταν ήρθε η ώρα να πληρωθούν τα χρέη στους τίμιους δανειστές μας.

Σήμερα μάλιστα μας ρωτά "Γίνεται;" και ο ίδιος απαντά "ΝΑΙ Γίνεται". Φυσικά τον πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να κάνει τα πάντα...

Άλλη μια πρωτοτυπία αυτής της παράστασης είναι ότι ενώ συνήθως στις θεατρικές κωμωδίες οι θεατές γελούν με τους ηθοποιούς, εδώ οι ηθοποιοί γελούν εις βάρος των θεατών. Μάλιστα δεν γελούν μόνο, ενίοτε τους λοιδορούν κιόλας. Είναι σίγουρο ότι κράταγαν την κοιλιά τους από τα γέλια, όταν το ξεχαρβάλωμα κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος το ονόμασαν «Ευελφάλεια». Ξεκαρδίστηκαν, όταν την επιβολή χαρατσιών την ονόμασαν «Ασφάλιστρο κινδύνου». Έκαναν καινούριο συκώτι, όταν είπαν «Δεν είμαστε ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση, είμαστε οι ρυθμιστές της κατάστασης». Τους κόπηκε η ανάσα από τα γέλια, όταν διαβεβαίωναν «Εγώ συγχωροχάρτια δεν δίνω».

Φυσικά σε όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν έλειψαν οι κωμικές ατάκες, όμως το κοινό χωρίς καλή αίσθηση του χιούμορ, άργησε να καταλάβει τα αστεία... «Αλλαγή», «Κάθαρση», «Η Ελλάδα έχει ισχυρή οικονομία», «Εκσυγχρονισμός», «Τη χώρα μας δεν θα την αγγίξει η κρίση, γιατί έχει θωρακισμένη οικονομία», «Επανίδρυση», «Η Ελλάδα παίζει στην πρώτη κατηγορία της παγκόσμιας οικονομίας», «Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα εκτοξεύσουν την ελληνική οικονομία», «Λεφτά υπάρχουν», «Επανεκκίνηση», «Επαναδιαπραγμάτευση». Βέβαια μπορεί να πήρε χρόνια στους θεατές να καταλάβουν τα καλαμπούρια, τώρα όμως όλοι γελάνε όταν τα θυμούνται...

Σήμερα όμως το έργο θυμίζει έντονα βουβή κωμωδία Χονδρού - Λιγνού, με τους δύο συμπρωταγωνιστές να συναγωνίζονται σε γκάφες και να τσακώνονται συνεχώς μεταξύ τους, μόνο και μόνο για τις ανάγκες της παράστασης. Ενώ συγκυβερνούν πριν τις εκλογές, διαβεβαιώνουν ότι δεν μπορούν να συγκυβερνήσουν μετά τις εκλογές. Ενώ έχουν δεχθεί από κοινού, μέχρι και "δηλώσεις συμμόρφωσης" να στείλουν στην τρόικα, υποδύονται τους ατίθασους. Ενώ είναι γνωστό ότι η πολιτική τους βασίζεται στο ίδιο κείμενο (μνημόνιο), προσπαθούν να πείσουν ότι έχουν διαφορετική πολιτική. Ενώ έχουν διαβεβαιώσει έξω τους πάντες ότι θα είναι "καλά παιδιά", μέσα κάνουν ότι τσακώνονται μεταξύ τους. Ενώ φοβίζουν τους ιθαγενείς θεατές ότι αν δεν συνεχίσουν να κυβερνούν, τους περιμένει αβέβαιο μέλλον, έχουν να τους προτείνουν βέβαιο ξεπούλημα, αναμφισβήτητη κατοχή και σίγουρη δουλοποίηση.

Όμως οι θεατές δεν δείχνουν πια διατεθειμένοι να συνεχίσουν να παρακολουθούν την παράσταση της συμφοράς. Δυστυχώς, για όλους τους επίδοξους σωτήρες (των τοκογλύφων), έχουν λιγοστέψει τραγικά οι αφελείς ιθαγενείς θεατές που τρώνε κουτόχορτο, μαγειρεμένο με προπαγανδιστικές συνταγές και πασπαλισμένο με νεοταξίτικες απειλές.

Βλέποντας λοιπόν την εκρηκτική κατάσταση, οι συντελεστές τής παράστασης πείστηκαν πως προκειμένου να υπάρχουν εξαγριωμένοι θεατές, καλύτερα να μην υπάρχουν καθόλου θεατές. Γι' αυτό παρατηρούμε την μεταφορά του έργου από το θέατρο στην τηλεόραση. Μάλιστα, φανερά πια, το θέατρο υπάρχει και λειτουργεί μόνο για τους θεατρίνους, τους θεατές δεν θέλουν να τους βλέπουν, ούτε από μακριά. Άλλωστε είδαμε την πρόβα, στη "θαυμάσια" παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Επίσης βλέπουμε ότι ακόμα και προεκλογικά, δεν τολμούν ανοιχτές εμφανίσεις, αλλά μόνο σε κλειστούς χώρους ή ακόμα καλύτερα σε σπίτια. Όπως ακριβώς οι κλόουν των παιδικών πάρτι.

Σαράντα χρόνια ήθελαν τους πολίτες χειροκροτητές και θεατές της παράστασής τους, τώρα όμως τους ενοχλούν ακόμα και ως θεατές, γι' αυτό τους προτιμούν καλύτερα τηλεθεατές. Άλλωστε στην "τηλεοπτική δημοκρατία" οι τηλεθεατές εκδηλώνονται ακίνδυνα μέσα στο σπίτι τους και αφού υποστούν πρώτα την κατήχηση των δελτίων προπαγάνδας.

Είναι φανερό πια ότι το πολιτικό μας σύστημα ανήκει στην εποχή του βωβού. Επίσης είναι φανερό ότι θέλει και τους πολίτες να τους κρατήσει θεατές και βωβούς. Ίσως στην διάρκεια της παράστασης, να μας πήρε για λίγο ο ύπνος... τώρα όμως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε πια ούτε βουβοί, ούτε κοιμισμένοι. Και κυρίως, δεν μας αρέσουν οι παραστάσεις με βρικόλακες, που πίνουν αίμα.

Δ. Βουλγαρίδης
Ψεύτης, προδότης και θρασύς… σύντομα σε διακοπές παρέα με τον Άκη

Το χοντρό ψέμα του Παπακωνσταντίνου μεσ’ στα μούτρα μας. Ο άνθρωπος δεν παίζεται.
Αν ήταν δικηγόρος θα είχε καταδικάσει όλους τους πελάτες του στην χείριστη των ποινών.

Και αυτό γιατί δεν λέει τα κατά συνθήκη ψεύδη αλλά ψέματα χοντροκομμένα και μάλιστα για πραγματικά γεγονότα και νούμερα.
Γιατί όλα αυτά; Ο Παπακωνσταντίνου έδωσε το πρωί μια συνέντευξη στον Ευαγγελάτο μέσω διαδικτύου στο Newsit. Πολύς κόσμος έστειλε ερωτήσεις στείλαμε και εμείς μια σαν blog. Για καλή μας τύχη ο Νίκος έκανε την ερώτηση στον πρώην υπουργό.
Ερώτηση: Έχει μετανιώσει που ως υπουργός οικονομικών χώρας με πρόβλημα στον δανεισμό και ενόψει δανεισμού αποκάλεσε την χώρα τιτανικό; Ο ίδιος θα δάνειζε μια χώρα που ο υπουργός οικονομικών της έκανε το ίδιο; Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω θα το ξαναέκανε;
Απάντηση: Η χώρα πήγαινε σαν τον Τιτανικό με την κυβέρνηση Καραμανλή γιατί ο καπετάνιος κοιμόταν στην καμπίνα. Τα περίφημα σπρεντ τις επόμενες 6 εβδομάδες δεν κουνήθηκαν ρούπι. Απόδειξη ότι αυτή η δήλωση άφησε την χώρα να δανειστεί.
Ο Ευαγγελάτος έκανε μόνο την πρώτη ερώτηση στον αέρα. Για την δεύτερη και τρίτη δεν τέθηκε καν θέμα και αναρωτιέμαι γιατί. Εν πάσει περιπτώσει ο υπουργός απάντησε οτι ουδέν πρόβλημα ούτε στον δανεισμό, ούτε στην δήλωση, ούτε στα σπρέντ.
Μια παρένθεση πριν την αποκάλυψη του ψέματος:

Για να γίνουν ΟΛΑ αυτά που έγιναν, έπρεπε να συμβεί το εξής: Έπρεπε να βγει με κάποιο τρόπο η χώρα από τις αγορές.

Αυτό είναι ένα πολύ κομβικό σημείο, γιατί έτσι βρίσκεται στον αέρα χωρίς δανεισμό, έτσι γίνεται εξαιρετικά αδύναμη, έτσι περνάνε όλα τα μέτρα πολύ εύκολα.

Βγάλτε την Γερμανία απο τις αγορές και θα δείτε: Σε 3 ώρες θα έχει καταρρεύσει.

Γι’ αυτό επιμένω πολύ στο θέμα της βίαιης εξόδου απο τις αγορές και προσωπικά πιστεύω οτι στο μέλλον Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου θα δικαστούν γι’ αυτό τον λόγο.

Κλείνει η παράνθεση και πάμε στο ψέμα:

Τα σπρέντ δεν κουνήθηκαν ρούπι τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Δείτε στην φωτογραφία των ελληνικών σπρέντ δεκαετών ομολόγων το σημείο της δήλωσης και την συμπεριφορά των σπρέντ απο κει και πέρα.

Αρχές Φεβρουαρίου είχαν αρχίσει να υποχωρούν.
Και φρόντισε ο αρμόδιος υπουργός να τα ξανανεβάσει με μια δήλωση που σίγουρα δεν θα βοηθούσε, οπότε γιατί να την κάνει; Λες και ήθελε να βγούμε απο τις αγορές!
Γιατί εκτόξευση των σπρέντ σημαίνει αδυναμία δανεισμού και ΔΝΤ, είναι πολύ βασικό.

Συμπέρασμα;

Την ημέρα της δήλωσης, 16 Φεβρουαρίου 2010 τα σπρέντ ήταν στις 250 μονάδες και η χώρα δανειζόταν κανονικά. 8 εβδομάδες μετά, τα σπρέντ ήταν στις 950 μονάδες και η χώρα στο ΔΝΤ.
Αυτή είναι η σωστή απάντηση. Με τη διαφορά ότι αυτή οδηγεί στα ειδικά δικαστήρια.

Πηγή


Τελικά, μήπως θα πρέπει ν βγαίνουμε από την Ελλάδα, να ξαναμπαίνουμε λαθραία και να δηλώνουμε... Γεωργιανοί, Πακιστανοί (και ποιός ξέρει τι άλλο) για να μπορέσουμε να βρούμε δουλειά στην... πατρίδα μας;

Τι άλλο μπορεί να σκεφθεί κανείς, όταν μαθαίνει πως με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εργασίας θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους... λαθρομετανάστες!!!

Στην Ελλάδα του 1,2 εκατομμυρίων ανέργων υπάρχουν θέσεις εργασίας μόνο για αλλοδαπούς. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Εργασίας, βάσει της οποίας 17.136 θέσεις απασχόλησης θα διατεθούν σε υπηκόους τρίτων χωρών ενώ ακολουθούν άλλες 30.000!

Όλοι οι παραπάνω θα αποκτούν άδεια διαμονής και θα μπορούν να φέρουν και τις οικογενειές τους! Όπως φαίνεται η ελληνική Πολιτεία υπέκυψε για μία ακόμη φορά στο αίτημα γνωστών μεγαλοεργολάβων που προτιμούν τους τριτοκοσμικούς γιατί δεν εκδηλώνουν απαιτήσεις ούτε και εγείρουν λοιπές διεκδικήσεις. Όλα για το κεφάλαιο και ας πεθάνει στην ψάθα ο Έλληνας εργάτης!

Δεν γνωρίζουμε εάν ο κύριος Χρυσοχοΐδης θα "περάσει" και νόμο για προσλήψεις τους στην Αστυνομία (ή και στην ΕΥΠ, ξέρει αυτός από την "προίκα" που του άφησε ο Χρήστος Παπουτσής), στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις (για να υπάρξει και σχετική αποκέντρωση χωρίς να χτιστούν νέοι χώροι μαζικής κράτησής τους), στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (γιατί, πως θα εξυπηρετούνται οι λαθρομετανάστες εάν δεν υπάρχουν υπάλληλοι που να μιλούν τη γλώσσα τους!!!).

Εντωμεταξύ, ο Τσίπρας χαρακτήρισε "πολιτικό απατεώνα" τον Χρυσοχοΐδη, για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό , κι όταν ο Δελατόλας του ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, απάντησε πως" ο χαρακτηρισμός πολιτικός απατεώνας για τον κύριο Χρυσοχοϊδη, είναι... ίσως επιεικής".

Και πρόσθεσε πως, ο Χρυσοχοϊδης δεν μπόρεσε να ξεπλύνει την ρετσινιά για " το μνημόνιο που δεν διάβασε", και δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανεβάζοντας την δύναμη της Χρυσής Αυγής...

Επειδή, λοιπόν, η ηθική κατάντια και η απαξία των πολιτικών "ταγών", έχουν ξεπεράσει προ πολλού κάθε φυσιολογικό δείκτη, από τούδε και στο εξής θα πρέπει να τους γίνει κατανοητό και απολύτως σαφές η φράση των αμερικανών αστυνομικών όταν προχωρούν σε σύλληψη: "οτιδήποτε πεις ή κάνεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου".

Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου

Δέστε το κόμπο: μέχρι την Κυριακή 6η Μαΐου θα ακούσουμε πολλά που τα δημιουργικά «αργυρώνητα» μυαλά των υποτελών του «Συστήματος» θα σκαρφιστούν για να μας πείσουν ότι είναι ένας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η συνέχιση της Συγκυβέρνησης από τα γνωστά εδώ και δεκαετίες ως στελέχη αλλά «νεότευκτα στις κορυφαίες θέσεις» πρόσωπα της διαιωνιζόμενης οικογενειοκρατίας στην πολιτική μας ζωή…

Εάν ο τίτλος μου ξεφεύγει από τα δικαιολογημένα «πιπεράτα» μου και είναι ελαφρώς «σόκιν» μη με παρεξηγήσετε καθότι πολύ πιο σόκιν ήταν η απόφαση του κ Σαμαρά να προσθέσει τον Γιώργο Συμπιλίδη στο ψηφοδέλτιο του Κιλκίς και ακόμη περισσότερο «σόκιν» οι θυελλώδεις αντιδράσεις απέναντι στον γιατρό κ Συμπιλίδη ο οποίος ακολούθησε το πρόσταγμα του τότε «ομαδάρχη» του κ Σαμαρά το 1993 να ΡΙΞΟΥΝ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη…

«Σόκιν» δεν είναι η απόφαση του κ Παπανδρέου και του κ Καραμανλή να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές στα Κόμματά τους;

«Σόκιν» δεν είναι η απουσία αντίδρασης για τα τεκταινόμενα στη «Νέα» Ν.Δ. του κ Σαμαρά από τον Επίτιμο πρόεδρο του Κόμματος; Αλλά επειδή περνάει πολύ δύσκολες μέρες η σύζυγός του (στην οποία ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση) μπορούμε να καταλάβουμε την απουσία αντίδρασης από τον κ Μητσοτάκη ο οποίος τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε λαλίστατος τοποθετούμενος επί των προβλημάτων της πατρίδας μας…

«Σόκιν» όμως δεν είναι η απουσία ΑΜΕΣΗΣ και ΔΗΜΟΣΙΑΣ αντίδρασης από τον υιό Κυριάκο Μητσοτάκη;

Αλήθεια πόσα από τα παλιά στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. υπάρχουν στα κοινά ψηφοδέλτια και πόσα θα συμπεριληφθούν στο Επικρατείας;

«Σόκιν» δεν είναι η προσχώρηση του κ. Γιάννη Δημαρά στο Κόμμα του κ Καμμένου και άλλο τόσο «σόκιν» η υποδοχή που επεφύλαξε ο κ. Καμμένος στον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καθηγητή κ. Μαρκάτο;

«Σόκιν» και πολύ και βαρύ δεν είναι να μας απειλούν ότι ΕΑΝ δεν μπορέσει να πάρει όσους χρειάζεται ο «μπλε-πράσινος» Δικομματισμός παρά το BONUS των 50 εδρών από τον κ. Παυλόπουλο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ και… ΧΑΟΣ;

Έχουμε να ακούσουμε (και να δούμε στα τηλεοπτικά σποτάκια και αφίσες που σε εμάς χρέωσαν τα Κόμματα) πολλά αλλά σε Δημοκρατία ζούμε και μπορούμε στα blogs να τα σχολιάζουμε και να τα… καυτηριάζουμε!...
Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Δέκα εκατομμύρια ευρώ μοιράζονται εκτάκτως στα κόμματα με απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Τώρα, τι να πει κανείς; Ότι είναι γαϊδούρια; Ότι είναι χοντρόπετσοι; Ότι για άλλη μία φορά αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι; Αυτοί θα μας σώσουν; Αυτοί το μόνο που έχουν μάθει είναι να μοιράζουν τα χρήματα του κράτους. Άλλη δουλειά δεν έμαθαν τόσα χρόνια, παρά μόνο πως να ξεσκίζουν τις σάρκες του ελληνικού δημοσίου.

ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι βάζουν χέρι στα δημόσια ταμεία στο όνομα της Δημοκρατίας. Ούτε ένας από αυτούς δεν βρέθηκε να πει «όχι ευχαριστώ». Να αρνηθεί την «έκτακτη βοήθεια» στο όνομα της αλληλεγγύης του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Μην τολμήσει κανείς να μας κατηγορήσει για... λαϊκισμό. Πότε, δηλαδή, θα πρέπει κανείς να διαμαρτυρηθεί; Είναι δυνατόν Γιάννης να κερνάει και Γιάννης να πίνει; Είναι δυνατόν να είναι τόσο ξεδιάντροποι;

Λένε ότι έχουν δημιουργηθεί ανάγκες λόγω της προεκλογικής περιόδου. Τι μας λένε; Ξέρουν, άραγε, πόσες ανάγκες έχουν δημιουργηθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους λόγω της κρίσης; Μόνο και μόνο για χάρη τους δεν θα έπρεπε καν να σκεφτούν μία τέτοια ρύθμιση. Είναι πρόκληση.

Όπως πρόκληση είναι η δανειοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα. Η αδιαφάνεια που κυριαρχεί στα οικονομικά τους, τα σκάνδαλα δωροδοκίας από μεγάλες εταιρείες, η ατιμωρησία που έχει γίνει κανόνας για τους δωρολήπτες.

Πρόκληση είναι ότι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση μας βγάζουν την γλώσσα κοροϊδευτικά, όταν αποφασίζουν να μοιράσουν στους εαυτούς τους και μόνο λεφτά που ΔΕΝ υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο τα δύο κόμματα εξουσίας. Είναι όλοι τους. Όλοι τους θα πάρουν τα λεφτά και την σχετική απόφαση την πήραν και πάλι όλοι μαζί. Τα θερμά μας συγχαρητήρια...
Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Νοέμβρη του 1942, αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών, με πολλαπλές αναγνώσεις. Τόσο για τη σημασία του στην έκβαση του “πολέμου της Β.Αφρικής”, (που επηρέασε την έκβαση του “πολέμου της Ρωσίας” που οδήγησε στην ήττα του “Άξονα”), όσο και για τη σημασία του σαν κορυφαία πράξη συναδέλφωσης των αντιπάλων “στρατοπέδων” Δεξιών και Αριστερών ανταρτικών παρατάξεων που τότε δρούσαν στη χώρα και, επιπροσθέτως, έδωσαν λαμπρό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας που παράγει η συναδέλφωση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, (σε μία από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του “Για τις εκλογές”) παρομοίασε τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων με “ένα συρμό που τρέχει επάνω σε ξένες ράγες που έχουν τοποθετήσει το ΔΝΤ και η Ευρώπη των Τραπεζών. Και τώρα με τις εκλογές ο καυγάς γίνεται για να μπει ο τάδε σε κάποιο βαγόνι ή ο δείνα από το τέταρτο να πάει στο τρίτο, από το τρίτο στο δεύτερο και ούτω καθ' εξής. Και φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει προς τα πού θα πάει το τραίνο. Το οποίο βεβαίως πηγαίνει προς τα εκεί που το οδηγούν οι ξένες ράγες. Επομένως για μένα ο στόχος είναι ένας: να σπάσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε καινούριες, δικές μας, που να οδηγούν εκεί που εμείς θέλουμε”.

Ο ΜΘ, βέβαια, τοποθετεί τον στόχο αυτό στο εγγύς μέλλον και προτρέπει να γίνουν αυτά, μετά τις επικείμενες εκλογές.
Στην επιλογή του αυτή, καταλήγει μετά την αποτυχία της μεγάλης προσπάθειάς του για συσπείρωση όλων των αντι-Μνημονιακών δυνάμεων, από τη Δεξιά ως την Αριστερά, στο “Μέτωπο ΕΛΛΑΔΑ”, για το οποίο ο ίδιος κατέβαλε κάθε δύναμή του, φυσική και πνευματική.

Πριν (εμείς, οι κομματικά ακαπίστρωτοι Έλληνες) αναλάβουμε δράση, μετά την άφιξη του τραίνου στον τελικό προορισμό του, (στην οριστική υποδούλωσή μας στις κατοχικές δυνάμεις του Μνημονίου) προτείνεται ένα σαμποτάζ που θα ανατρέψει ή θα αλλάξει την πορεία αυτού του μοιραίου τραίνου.
Και εξηγούμαι: Ο συρμός της συγκυβέρνησης των μνημειωδών ανδρεικέλων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου /Τρόϊκας, ετοιμάζεται να περάσει από τη “γέφυρα” των επικείμενων εκλογών, ώστε, αμέσως μετά, να δυναμώσει την ταχύτητά του και να παραδώσει, όσο γίνεται συντομότερα, το φορτίο του, (την Ελλάδα ολόκληρη, με κάθε έμψυχο και άψυχο θησαυρό της) στους επικυρίαρχούς μας (ξένους και ντόπιους)που, κρυμμένοι πίσω από τη μάσκα (και τις απαιτήσεις) των “δανειστών” μας, ακονίζουν τα χρυσά μαχαιροπήρουνα και κουτάλια με τα οποία θα ρουφήξουν το μεδούλι του τόπου.

Έ, λοιπόν, πρέπει να ανατινάξουμε αυτή τη γέφυρα, πριν την περάσει το τραίνο που τρέχει με προορισμό την υποδούλωσή μας.

Δεν είναι αδύνατο ! Μπορούμε να το κάνουμε !!
Αρκεί να καταλάβουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, πως πρέπει να αφήσουμε, προς στιγμή, τα κομματικά μας “κολλήματα” (όπως έγινε και τότε, στον Γοργοπόταμο) και να τρέξουμε να συστρατευθούμε στις “Ειδικές Δυνάμεις” που δείχνουν ότι μπορούν να επιχειρήσουν με επιτυχία αυτό το σαμποτάζ.

Η “γέφυρα” (που πρέπει να ανατιναχθεί, για να μη περάσει το τραίνο της αιχμαλωσίας μας), είναι η συνέχιση της συγκυβέρνησης των ανδρεικέλων των Μνημονιακών δυνάμεων, για την υλοποίηση του προγράμματος κατοχής μας από ΔΝΤ/Τρόϊκα.

Το σύστημα στήριξης αυτής της γέφυρας, εδράζεται μόνο σε ένα σημείο: στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

• Αυτό είναι το στήριγμα που πρέπει να ανατιναχθεί.

Αυτό είναι το σημείο που επάνω του παίζεται όλο το παιχνίδι των εκλογών αυτών.
Κι αυτό, διότι, οι 50 κίβδηλες έδρες που παίρνει δώρο το πρώτο κόμμα (σύμφωνα με τον ληστρικό εκλογικό νόμο), καθιστούν το πρώτο κόμμα “κυρίαρχο του παιχνιδιού”.(Αναφέρεται μόνο η ΝΔ, καθώς το Πα.Σο.Κ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αποτελεί, πλέον, “σκοτωμένο φίδι”, για την πρωτιά).
Αυτές τις έδρες πρέπει να κλέψουμε, σαν “κομάντος”, με μία “επιχείρηση Αστραπή”, που θα ρίξει το εγκληματικό καθεστώς στον λάκκο που αυτό έσκαψε για τους αντιπάλους του (με τη σημαδεμένη τράπουλα του εκλογικού του νόμου).

Ότι άλλο λέγεται εν όψει των εκλογών αυτών, είναι εκτός θέματος διότι, το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, δεν βρίσκεται ούτε μέσα στα κομματικά προγράμματα, ούτε στην κατεύθυνση της προτεινόμενης πολιτικής του κάθε κόμματος για πορεία προς τα Δεξιά ή τα Αριστερά, προς τον καπιταλισμό ή τον σοσιαλισμό.
Τα διλήμματα “Ευρώ ή Δραχμή”, “Μέσα ή έξω από την ΕΕ”, “Πτώχευση ή Μνημόνιο” και ότι άλλο ακούγεται ή προκύψει, είναι κίβδηλα, παραπλανητικά και κενά. Τα δε “προγράμματα” των κομμάτων, αν δεν αποτελούν φθηνό αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα, υπάρχουν εξ ανάγκης, (“για να υπάρχουν” και όχι για να υλοποιηθούν) αφού είναι γνωστό από τώρα σε όλους, (πλην ανεγκεφάλων) ότι, αν μεν υπερισχύσουν τα Μνημονιακά κόμματα το πρόγραμμα που θα εκτελέσουν είναι αυτό (το γνωστό) του ΔΝΤ/Τρόϊκας, αν δε υπερισχύσουν τα αντι-Μνημονιακά κόμματα, κανένα από τα κομματικά τους προγράμματα δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί από όλα τα άλλα, προκειμένου να εκτελεσθεί. Το μόνο που είναι πιθανό να γίνει, είναι ένα πρόγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο (που θα συμφωνηθεί τότε) και που παράλληλα, θα οδηγήσει την κοινωνία στην ανασύνταξή της μέσα από μία Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προϋποθέτει “Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας” χωρίς τη συμμετοχή “Μνημονιακών” προσωπικοτήτων.
Δηλαδή, σε περίπτωση νίκης των αντι-Μνημονιακών δυνάμεων, μιλάμε για το ενδεχόμενο της πλήρους αποδόμησης του καθεστώτος πολιτικού συστήματος και την αναδόμηση ενός νέου, για την πληρότητα του οποίου θα δουλέψουμε όλοι, όσοι έχουμε όραμα για μία ΕΛΛΆΔΑ ΤΟΥ ΑΎΡΙΟ, δυνατή, περήφανη, δίκαιη και δημιουργική.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι, το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, με δύο λέξεις, είναι: “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ”, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ”, “ΠΡΟΟΔΟΣ ή ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ”.

Και, για να το πούμε όσο πιό απλά γίνεται:

• ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ εδραιώνεται με νίκη της ΝΔ
• ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΡΟΟΔΟΣ, αρχίζει να φωτίζεται, με ήττα της ΝΔ.

Πιστεύω πως όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι ξεπουλιόμαστε χωρίς να ερωτηθούμε, διότι, προηγουμένως, έχουμε χάσει την Ελευθερία μας και τη Δημοκρατία μας, δηλαδή την επιβολή της λαϊκής βούλησης σε αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας και των παιδιών μας.
Αν ήμασταν ελεύθεροι και επικρατούσε η θέλησή μας μέσα από τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, δηλαδή αν η Βουλή εξέφραζε πράγματι τη βούληση της κοινωνίας και όχι τη θέληση της οικογενειο-κρατούμενης Ολιγαρχίας που κυβερνά, αυτονόητο είναι ότι δεν θα ήμασταν στη θέση που είμαστε (αιχμάλωτοι των απαιτήσεων των πατρόνων αυτής της Ολιγαρχίας).
Η Δημοκρατία που μας σερβίρουν τα πουλημένα στην προπαγάνδα κανάλια και εφημερίδες τους, έχει αποκαλυφθεί ότι είναι ψευδεπίγραφη και λειτουργεί σαν προκάλυψη και επικάλυψη της πολιτικής και οικονομικής Ολιγαρχίας που κυβερνά τον τόπο, τα τελευταία 20-30 χρόνια. Το δείχνει αδιάψευστα το αποτέλεσμα που βιώνουμε καθημερινά, καθώς είναι λογικό άτοπο, οι πολλοί να αποφασίζουν να υποφέρουν, προκειμένου να ευημερούν οι λίγοι.

Αυτό, το κυρίως ζητούμενο, (η αποκατάσταση της Δημοκρατίας) θα έρθει στο τραπέζι για μία λαϊκή και τελεσίδικη απόφαση, μόνο μετά την απελευθέρωσή μας από την αιχμαλωσία μας στο Μνημόνιο και στις δυνάμεις που το έφεραν και θέλουν να το συνεχίσουν.

Η δραπέτευση από αυτή την αιχμαλωσία μας, κάτω από τις διαμορφωμένες σήμερα πολιτικές συνθήκες, μπορεί να γίνει, όπως ήδη είπαμε, μόνον με τη στέρηση της πρώτης θέσης από τη ΝΔ που προηγείται, έστω και κουτσαίνοντας, θανάσιμα τραυματισμένη από την αποκάλυψη ότι ο πατριωτισμός της είναι εντελώς δήθεν και, απλά, αποτελεί το δόλωμα για την άγρα οπαδών, προς ικανοποίηση του “κυβερνητισμού” της, του μόνου πράγματος που ενδιαφέρει τους πάτρωνές της, προς τους οποίους έχει ήδη υπογράψει “σύμφωνο υποτέλειας” ο “πατριώτης” Αντώνης Σαμαράς, όπως είναι γνωστό σε όλους.
Αυτό, (τη στέρηση της πρώτης θέσης, από τη ΝΔ) μπορούν να το καταφέρουν, μόνο δυνάμεις ικανές:
1ον) να συσπειρώσουν πολίτες από όλο το φάσμα του πολιτικού ουράνιου τόξου,
2ον) να αποσπάσουν ένα σοβαρό ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ

Ποιές είναι αυτές οι δυνάμεις ;

Το κρίσιμο αυτό ερώτημα, απαντήθηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις (τις αυτοπροσδιοριζόμενες ως αντι-Μνημονιακές), μέσα από τη στάση που πήραν όλες τους στο κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη, πριν λίγους μήνες, για τη δημιουργία ενός παλλαϊκού Μετώπου, του ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση), που είχε σκοπό την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας και την οδήγησή της στην επανακατάκτηση της Ανεξαρτησίας της και την ανασύνταξη της Δημοκρατίας.
Πρώτος (και υποχρεωτικός) σταθμός αυτής της πορείας, η δραπέτευσή μας από την αιχμαλωσία του Μνημονίου, την αντικοινωνική σκληρότητα της οποίας, όλοι βιώνουμε καθημερινά, ευρισκόμενοι, μόλις, στον προθάλαμο της αιχμαλωσίας μας.

Κατά την καταγεγραμμένη δήλωση του ίδιου του ΜΘ, το εγχείρημα της παλλαϊκής συσπείρωσης απέτυχε, εξ αιτίας του “κομματικού πατριωτισμού” που επέδειξε η ηγεσία της Αριστεράς.
• Με άλλα λόγια, η Αριστερά, πρόταξε το κομματικό συμφέρον, βάζοντάς το πριν από την ανάγκη της κοινωνίας για την απαλλαγή της από το δυσβάσταχτο Μνημόνιο.
• Με άλλα λόγια, θριάμβευσε η ίδια αιτία που έχει οδηγήσει την κοινωνία μας στην ανυπόφορη οικονομική φτώχεια και στην ψυχοφθόρα κοινωνική μιζέρια. Το όνομα της αιτίας αυτής είναι “κομματοκρατία” και ορίζεται ως η πολιτική νοοτροπία και πρακτική που προτάσσει πάντοτε το κομματικό συμφέρον από το κοινωνικό όφελος και διαπερνά όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, Αριστερά και Δεξιά, εξουσίας και αντεξουσίας. Αυτή δημιούργησε το “βαθύ κράτος” της Ελλάδας. Το τέρας με τη μεγάλη γλώσσα και κοιλιά, τη μικρή καρδιά, το στενό κεφάλι, τα αρπαχτικά χέρια και το ασπόνδυλο κορμί. Για να ταϊστεί αυτό το τέρας, σ' όλη τη διάρκεια της “μεταπολίτευσης, η Δημοκρατία διολίσθησε σε Ολιγαρχία (πολιτική και οικονομική) και λεηλατήθηκε από αυτήν, όλο το παρόν και το μέλλον των επόμενων 50-60 χρόνων της ζωής των Ελλήνων και των παιδιών τους !!!

Έτσι, μετά την απόφαση της ηγεσίας (όλων των ηγετών) της Αριστεράς, να προτάξουν την φροντίδα της κομματικής τους δύναμης και να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα την απαλλαγή της Ελληνικής κοινωνίας από τα δεσμά του Μνημονίου, η μόνη αντι-Μνημονιακή οντότητα που, σε επίπεδο ηγεσίας, πρόταξε την ανάγκη της κοινωνίας για τη δραπέτευσή της από το Μνημόνιο και έβαλε σε δεύτερη μοίρα το κομματικό συμφέρον, ήταν ο Πάνος Καμμένος.
Αυτή είναι η (καταγεγραμμένη από τον Μίκη Θεοδωράκη) Αλήθεια, είτε μας αρέσει, είτε όχι (και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι ανάμεσα σ' αυτούς που τους αρέσει).

Αυτό που δεν έγινε αποδεκτό σε επίπεδο κομματικών ηγεσιών, (η συσπείρωση όλων των Δημοκρατικών δυνάμεων, Αριστερών, Κεντρώων, Δεξιών) μπορεί και πρέπει να επιχειρηθεί να γίνει, στη βάση της κοινωνίας, στον λαό, έστω και “στο παραπέντε”.

Η σύμπραξη των “μή Δεξιών”, Νότη Μαριά (με τους Αντι-Μνημονιακούς του) και του Γιάννη Δημαρά (με το “Άρμα Πολιτών”) με τους “Ανεξάρτητους Πολίτες” τού Πάνου Καμμένου, σηματοδοτεί αυτή την υπερκομματική συσπείρωση της λαϊκής βάσης, ώστε ο δυναμίτης (οι ψήφοι) που χρειάζεται για να ανατιναχθεί η “γέφυρα”, να αποκτήσει την απαιτούμενη ποσοτική δύναμη.

Πέραν αυτού, οι “Ανεξάρτητοι” του Πάνου Καμμένου, είναι το κόμμα που μπορεί να πάρει μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ, λόγω της πρότερης συγγένειάς τους .

Είδαμε, λοιπόν, το “τι πραγματικά παίζεται” σ' αυτές τις εκλογές, και το πώς μπορεί η Δημοκρατία να νικήσει την Ολιγαρχία, η Πρόοδος να εκμηδενίσει την καταστροφική Συντήρηση, η Ελευθερία μας να θριαμβεύσει επί της επιχειρούμενης Υποδούλωσής μας.

Εμείς, οι κομματικά ανένταχτοι και ελεύθεροι πολίτες, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα πολύ σημαντικά που προσφέρει η συσπείρωση αυτή των Καμμένου-Μαριά-Δημαρά, καθώς είναι η τελευταία ελπίδα μίας πιθανής αρχής για την ανατροπή της καλπάζουσας υποδούλωσής μας στις επελαύνουσες δυνάμεις κατοχής μας.

Μετά, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, καθώς τα συρματοπλέγματα της αιχμαλωσίας μας θα ψηλώσουν και θα γίνουν απροσπέλαστα, με αποτέλεσμα να βαφεί με αίμα κάθε απόπειρα απόδρασης από αυτά.

Όσοι προτιμούν (για να μείνουν συνεπείς σε μία αμφιλεγόμενης χρησιμότητας κομματική/ιδεολογική πίστη) να συνεχίσουν να ζουν στην αιχμαλωσία, με χαμένη την Ελευθερία τους, με νοθευμένη τη Δημοκρατία τους και να χορεύουν σύμφωνα με το σκοπό του Μνημονίου και του Δ' Ράιχ που ήδη εγκαθιστά τα στρατηγεία του στον τόπο μας, να χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου ή το χαράτσι, να ξεπροβοδούν τα παιδιά τους που μεταναστεύουν, να κλείνουν τα μαγαζιά τους, να χάνουν τη δουλειά τους, να χάνουν το μισό μισθό ή τη σύνταξή τους, να κρυώνουν το χειμώνα και να μη μπορούν να κάνουν μιά βουτιά στη θάλασσα το καλοκαίρι, να μη, να μη, να μη, ας ψηφίσουν όπως και παλιότερα, σαν να μη τρέχει τίποτε, με το ίδιο “κολλημένο” σκεπτικό που έφερε τα πράγματα εδώ, στο βούθουλα της κοινωνικής και εθνικής μας ξεφτίλας....

Εμείς (οι κομματικά ακαπίστρωτοι πολίτες) θα δώσουμε τη μάχη και γι αυτούς.
Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα, έχει στο χέρι του ένα μασούρι δυναμίτη, την ψήφο του.

Ζητούνται, λοιπόν, επειγόντως, σαμποτέρ για την επιχείρηση “Γοργοπόταμος 2012”.
Για μια δυο μέρες κορυβαντιούσαν εκστασιασμένοι ορισμένοι δημοσιογράφοι των κεντρικών ΜΜΕ που στηρίζουν τον δικομματισμό για την Επιστολή Βενιζέλου προς Μπαρόζον!

Ούτε οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους δεν έτυχαν τόσων επαίνων μέσα σε δύο χιλιάδες χρόνια, όσων η επιστολή Βενιζέλου προς Μπαρόζον για δύο ημέρες. (Αν και συνήθως τα ψέματα κρατούν τρεις)...

Ως φαίνεται κάποιο παπαγαλάκι εκ Βρυξελλών σφύριξε στα ημεδαπά αντίστοιχα πτηνά, ότι ο Μπαρόζος πρόκειται να εξαγγείλει μέτρα τινα (και να! Να χάσκουν τα πτηνά) ανάπτυξης στο εν Ελλάδι Προτεκτοράτο, οπότε

Έσπευσαν να «προλάβουν» το γεγονός οι περί τα τοιαύτα εξασκημένοι σμπίροι κι έβαλαν τον (αγομενοφερόμενο) Μπενύτο να γράψει γράμμα και γραφή (κι απάντηση δεν πήρε) προς την Υψηλή Πύλη, ότι τέτοια μέτρα πρέπει να εξαγγελθούν (και ιδού μερικά, πολυχρονεμένε μου Αγά), αναμένονται, θα κάμουν καλό στην οικονομία, δεν μπορώ να αυξήσω άλλο τον ΦΠΑ στις μπουγάτσες, περιμένουμε – ευχαριστούμε!

Πλην όμως, όχι μόνον δεν απάντησε στον Επιστολή Βενιζέλου ο Μπαρόζος ο Μπαρμπαρόσας της Μπαρμπαριάς καμάρι, όχι μόνον δεν εξήγγειλε μέτρα ανάπτυξης, αλλά αντιθέτως, βγήκε λαύρος και μας κατακεραύνωσε, ζητώντας νέες περικοπές, 40%, άγρια λιτότητα έως το 2030 (εκτός κι αν ως τότε έχουν έρθει τα UFO) και νέα μέτρα (χαράτσια) αξίας 12 δις Ευρώ, άντε 15 δις και βλέπουμε!

Κάγκελο ο Βενιζέλος;

Άλαλα τα κύμβαλα των πονηρών;

Αμ δε!

Και τί έγινε;

Πρώτη φορά μας πιάνουν να λέμε μπαρούφες;

Αρκεί που «κερδίσαμε την πρώτη εντύπωση», ότι ο Βενιζέλος έγραψε επιστολή στον Μπαρόζο. Το ότι ο Μπαρόζος τον έκλασε τον Μπενύτο, ποιος το πρόσεξε; κάτι λίγοι; Αυτοί είναι πειραγμένοι! Πάμε παρακάτω. Άλλη μπαρούφα να σκεφτούμε, άλλη μια «νίκη» να πλασάρουμε, ποιος θυμάται τι έγινε προχτές, σημασία έχει τι λέμε εμείς ότι θα γίνει αύριο.

Έτσι δουλεύει η προπαγάνδα!

«Όσο πιο χοντρά ψέματα λες, τόσο πιο εύκολα τα χαύουν οι μάζες» δασκάλευε ο Χίτλερ τον Γκαιμπελς – σας το έχουμε ξαναγράψει.

Αλλά, αν υπάρχει η προπαγάνδα που σκούζει, υπάρχει και μια πιο επικίνδυνη προπαγάνδα, αυτή που ψιθυρίζει, σφυράει αδιάφορα, σχετίζεται με τα πράγματα στο πιο χαλαρό, βρε αδερφέ, και πάντως μακριά από στρατεύσεις. Ψύχραιμα, νηφάλια και καθώς πρέπει...

Αυτήν την προπαγάνδα δεν την ασκούν από τα κεντρικά ΜΜΕ κυρίως, μόνον δημοσιογράφοι αλλά και μία ελίτ διανοουμένων ου μην και δημοσιολογούντων.

Ένα παρεάκι αλληλοεπαινούμενων και αλληλοϋποστηριζόμενων τύπων, εύκολα αναγνωρίσιμων – έχουν όλοι υποστηρίξει το Μνημόνιο, το Σχέδιο Ανάν, τις εισβολές και τους πολέμους όπου Γης οι περισσότεροι «εκσυγχρονιστές», ολίγον «αριστεροί», κάποιοι, κάργα νεοφιλελεύθεροι άλλοι, όλοι παραδέχονται ότι είναι πολιτικοποιημένοι, αλλά βγελύσονται την κομματική ένταξη – τη βρίσκουν τρε μπανάλ, τους αρκεί να υπηρετούν τα κόμματα εξουσίας, αλλά αφήνουν την κομματική ένταξη και βαριά καλογερική για τους υποδεέστερους και τους χαχόλους.

Κι όντως, αυτοί οι «ανεξάρτητοι» (διάβαζε: υποκριτές) είναι «υπηρέτες πολλών αφεντάδων», έχουν υπηρετήσει ευδοκίμως, πότε ο ένας, πότε ο άλλος και πότε όλοι μαζί όλο το φάσμα απ’τον Ανδρέα και τον Μητσοτάκη, έως τη Ντόρα, τον Σημίτη, τον Γιωργάκη και τον Μπενύτο.

Χολερικοί με τον λαό τον βρίσκουν λαϊκιστή,
Τον κοροϊδεύουν και τον κατηγορούν
Με τον φθηνό κυνισμό του σοφιστή ή του ημιμαθούς, η πατρίδα
τους μυρίζει ποδαρίλα,
η παράδοση τους ξινίζει
ο συνδικαλισμός τους προκαλεί κοκκύτη.

Ένας πεμπτοφαλλαγίτικος εσμός που στόχευσε επίμονα και μεθοδικά στον αυτοσεβασμό των Ελλήνων, τους έσπασε τον τσαμπουκά και προετοίμασε το έδαφος για τις συκοφαντίες Γιωργάκη περί «τεμπέληδων» και «διεφθαρμένων»

Ή τα εμέσματα Παγκάλου ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» προϋποθέσεις όλα αυτά, για να σκύψουμε στη συνέχεια το κεφάλι, να αποδεχθούμε την ήττα, την αιχμαλωσία και την κατοχή.

Οι τύποι αυτοί δεν έχουν αφήσει άνθρωπο σε χλωρό κλαρί κατηγορώντας φερ’ειπείν για αρχαιοπληξία όποιον καταφεύγει στα κλασικά γράμματα, για εθνικιστή

Όποιον με καμένο πια εγκέφαλο δεν μυρηκάζει τα δικά τους κλισέ.

Όπως ότι «είμαστε ρατσιστές», ότι για «όλα μας φταίνε οι ξένοι» - μια αφόρητη πληκτική καταιγίδα από στερεότυπα.

Μοιάζει όλη αυτή η ορδή σαν του Νοταρά τα τέκνα. Όταν ήρθε η ώρα στα νιάτα τους – ή αργότερα καθ’οδόν – να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι, αυτοί διάλεξαν το ναιμεναλλά,

Ίσως να’ ναι και οι Οθωμανοί μια κάποια λύσις σκεφτόταν κι αναλόγως έπραττε ο γέρων Νοταράς, ώσπου είδε τα παιδιά του λάφυρα του ανείπωτου.

Ίσως αυτόν τον ανείπωτο τρόμο του μέσα τους θανάτου να ξορκίζουν και τα παπαγαλάκια, κρώζοντας ρετσινιές, αρες και λοιδωρίες εναντίον των απλών, των φτωχών, των αγαθών του λαού,

Κι εν τέλει εναντίον του Δήμου, των κομμάτων (πλην των κομμάτων των Δυνατών), των συνδικάτων και των όντως ποιητών, δηλαδή των καλών καγαθών...

Του Στάθη από enikos, μοντάζ Γρέκι

Καταγγελία -όχι στον υπουργό της μπουρδελότσαρκας του Αλαφούζου- αλλά στους πολίτες που ζουν την τρομοκρατία από αυτούς που μας διαλαλούν ότι προστατεύουν τη δημόσια ασφάλεια.

Φοιτητής που έχει νοικιάσει σπίτι στο κέντρο και στις 23:15 έβγαλε βόλτα το σκύλο του επί της οδού Μαυρομιχάλη, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στα γουρούνια της ΔΕΛΤΑ…

Λες και ήταν τρομοκράτης… του ζήτησαν ταυτότητα… τους την έδειξε και έδωσε… και τα γουρούνια απαιτούσαν να κατεβάσει το παντελόνι του!

Διασώθηκε από τον εξευτελισμό, μόνο και μόνο γιατί οι περίοικοι αντιλήφθηκαν τα γουρούνια σου κύριε Χρυσοχοϊδη!

Τα γουρούνια του ΠΡΟΠΟ ξέρουν να πουλάνε τσαμπουκά σε νεαρούς ανυπεράσπιστους φοιτητές… Ο ανδρισμός τους εξαντλείται στο να θέλουν να γυμνώσουν ένα 19χρονο αγόρι, να δείρουν κάποιο διαδηλωτή, να κτυπήσουν ύπουλα με δολοφονικό κτύπημα τον πρόεδρο των φωτορεπόρτερ, μια κοπέλα, ένα γέρο…

Κύριε στιβαρέ υπουργέ ΠΡΟΠΟ,

αν δεν μπορείς να μαζέψεις τους μπάτσους σου και είσαι μόνο για προπαγανδιστικές προεκλογικές σκηνοθετημένες μπουρδελότσαρκες με τον σταθμό του Αλαφούζου, που να βρεις χρόνο να το παίξεις υπουργός… θα πάρεις απάντηση από τους πολίτες, τόσο στη Β΄ Αθήνας, αλλά κι οι πραίτορές σου από τη νόμιμη Συνταγματική Αντίσταση των πολιτών.

Η τρομοκρατία και ο τσαμπουκάς στους 19χρονους δεν θα περάσει!

Κάτω τα βρωμόχερά σας από τα παιδιά μας!

Η Τουρκία του Ερντογάν “φαντασιώνεται” το δικό της χάρτη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο οποίος καμία νομιμότητα δεν έχει και από καμία λογική δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Ως γνωστόν όμως η Άγκυρα σ΄αυτά τα θέματα δεν χρησιμοποιεί ποτέ ούτε τη νομίμοτητα, ούτε τη λογική.

Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ να μίλησε πρόσφατα στη Στρατιωτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης για “ενάρετη δύναμη”,αναφερόμενος στο στρατηγικό δόγμα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα του,είναι απολύτως βέβαιο όμως ότι αυτά αποτελούν “κούφια λόγια”.Οι αριθμοί είναι πάντα πιο πειστικοί και η τεράστιες αυξήσεις στα κονδύλια των τουρκικών εξοπλισμών δείχνουν ότι τίποτα… ενάρετο δεν υπάρχει στα τουρκικά σχέδια. Υπάρχουν όμως πολλές …φαντασιώσεις τις οποίες η Άγκυρα προσπαθούν να επιβάλουν ως πραγματικότητα. Και λόγω αυτής της προσπάθειας, η σύγκρουση με την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας Θεόδωρος Καρυώτης, είναι από τους επιστήμονες που έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της ΑΟΖ και έχει προειδοποιήσει πολλές φορές με επιχειρήματα γιατί πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να κινηθεί άμεσα.

Ο καθηγητής Καρυώτης έχει επισημάνει ότι “η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Μεσόγειο όπως έκανε και στην Μαύρη Θάλασσα αγνοώντας την Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα προηγούμενο και να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο”.

Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι δημοσιεύουν, σε κάθε ευκαιρία έναν εντελώς απαράδεκτο χάρτη χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Ο ΧΑΡΤΗΣ

“Όπως φαίνεται από τον χάρτη, δείχνουν ότι η Κύπρος αποτελείται από δύο κράτη και η αποκαλούμενη «νότιος» Κύπρος έχει μια περιορισμένη ΑΟΖ. Επιπλέον αρνούνται να δώσουν δικαιώματα ΑΟΖ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και με αυτή την οριοθέτηση παριστάνουν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο”, εξηγεί ο κ.Καρυώτης.

Οι Τούρκοι έχουν προσεγγίσει την Αίγυπτο η οποία φαίνεται ότι αποδέχονται μια τέτοια οριοθέτηση που δεν δίνει δικαιώματα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Καστελόριζο και Στρογγύλη. Και το συζητά ,γιατί από την Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη καμία ουσιαστική συζήτηση και πίεση.

Οι συζητήσεις που είχε επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά σ΄ αυτές έγιναν και λάθος χειρισμοί.Η Ελλάδα άρχισε συνομιλίες με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο. Η Αθήνα ήρθε σε ακόμη δυσκολότερη θέση όταν η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά!

Όλα πάγωσαν μετά από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αμέσως μόλις η κατάσταση εξομαλύνθηκε στην Αίγυπτο, ο πρώτος που επισκέφθηκε τη χώρα ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ και λίγο μετά ο Ερντογάν.

Τώρα Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν εκλογές. Αμέσως μετά η Αθήνα πρέπει να κινηθεί και να αρχίσει σοβαρές και ουσιαστικές συζητήσεις. Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Για να μπει φραγμός στις “τουρκικές φαντασιώσεις”.

Και βέβαια όχι μόνο με την Αίγυπτο.Όπως σωστά επισημαίνει ο κ.Καρυώτης σε κείμενό του “πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και θα δημιουργούσε μόνιμα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο”.

Πηγή

Φαίνεται πως η λύση του συγχρόνου Ελληνικού δράματος θα δοθεί εντός του Μαΐου. Χρησιμοποιώ την λέξη «φαίνεται» επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση.
Η αμφιβολία μου αυτή, δεν προέρχεται από την αβεβαιότητα που επικρατούσε περί του ακριβούς χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, αλλά από το εάν και κατά πόσον οι
Έλληνες πολίτες δεν θα παγιδευτούν, για πολλοστή φορά, σε ψευδοδιλήμματα και σε εκβιασμούς, ώστε να ψηφίσουν τα κόμματα που φέρουν ακεραία την ευθύνη για τον ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό εκπεσμό της χώρας μας.

Οι δανειστές μας και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους, με δηλώσεις, συνεντεύξεις και παραστάσεις σε διεθνή fora, προσπαθούν να κατευθύνουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στο μονόδρομο του δικομματισμού, με πρόσχημα άλλοτε την αυτοδυναμία και άλλοτε την κυβερνητική σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, και με μπαμπούλα την ακυβερνησία και το χάος. Με δεδομένο ότι οι λεγόμενες δημοσκοπήσεις, έχουν μετατραπεί όχι σε χρηστικά πολιτικά βοηθήματα, αλλά σε πολιτικές ονειρώξεις και ευσεβείς πόθους εκείνων που τις παραγγέλνουν και τις πληρώνουν, δεν μπορώ να ξέρω πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα. Βεβαίως η καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες είναι μια ασφαλής πυξίδα των διαθέσεων και της προθέσεως ψήφου των Ελλήνων.

Όχι στην λήθη

Όμως υπάρχει μία παράμετρος στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ και καθορίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων. Η λήθη και η μνήμη ως νοητικές λειτουργίες δρούν παράλληλα, όμως τις περισσότερες φορές δρούν αντίθετα με αποτέλεσμα την αλληλοεξουδετέρωσή τους. Ως απλός πολίτης, αλλά και ως υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στις επικείμενες εκλογές, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους συμπολίτες μου, την κλοπή του δημοσίου χρήματος που έγινε με σύστημα και μέθοδο από πολιτικούς και δημοσίους λειτουργούς, τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να υπάρξει έστω και μια καταδίκη από την δικαιοσύνη.

Επειδή η λήθη οδηγεί στην ασυδοσία και ορισμένοι από τους εκάστοτε κυβερνήτες μας εγκλημάτησαν σε βάρος του λαού και της πατρίδας, είναι επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω ομαλή πορεία της χώρας, να θυμηθούν οι ψηφοφόροι τις ομολογημένες ή και πλήρως αποδεδειγμένες περιπτώσεις κλοπής, δωροληψίας, απάτης και άλλων εγκλημάτων που διεπράχθησαν από πολιτικούς.

Εγκλήματα τα οποία αναφέρονται στον ποινικό κώδικα, που δυστυχώς όμως πέραν του κατάπτυστου νόμου «περί (μη) ευθύνης υπουργών», τον οποίο δημιούργησε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπήκαν στο αρχείο χάρη στα κατά καιρούς φληναφήματα περί «πολιτικών ευθυνών», σε δικολαβίστικα τερτίπια περί παραγραφής και άλλες συναφείς μπουρδολογίες, με αποτέλεσμα, οι ένοχοι να μην τιμωρούνται και τα χρήματα να μην επιστρέφουν στο δημόσιο ταμείο.

Είναι επίσης ομολογημένο, από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και από στελέχη της δικαιοσύνης, ότι τα κλοπιμαία, οι μίζες και η κακοδιαχείριση είναι περισσότερα από το συνολικό χρέος της χώρας. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι σήμερα δεν θα βρισκόμαστε σε αυτή την τραγική θέση, αν κάποιοι ολίγοι είχαν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν τα κλοπιμαία ή έστω ένα μέρος από αυτά.

Οι παραπάνω σκέψεις με οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσω την ψήφο των ελλήνων πολιτών μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ, στην Α΄ Αθηνών. Ως προεκλογική υπόσχεση, αλλά και μετεκλογική πράξη από τα έδρανα της βουλής, εφ΄ όσον οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, θα είναι η προσπάθειά μου για την κατάργηση του ρυπαρού νόμου «περί (μη) ευθύνης υπουργών», η τιμωρία των καταχραστών και κλεπτών του δημοσίου χρήματος, των υπευθύνων για την σύγχρονη Ελληνική τραγωδία, αλλά και η επιστροφή των κλοπιμαίων στον δημόσιο κορβανά.

Άλλωστε, ως απλός πολίτης, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της διαφθοράς, αγωνίζομαι για την παραπομπή στην δικαιοσύνη επίορκων δημοσίων λειτουργών, και περιστατικών διαφθοράς. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις που έγινα στόχος από συγκεκριμένους δημόσιους λειτουργούς, επειδή τους «χάλασα την πιάτσα».
Όμως η προσπάθειά μου ουδέποτε ανακόπηκε, εάν μάλιστα οι πολίτες αποφασίσουν να συνεχίσω τις προσπάθειές μου και μέσα από την βουλή, είναι βέβαιο ότι ο αγώνας μου θα είναι αποτελεσματικότερος.
Σε ένα μήνα περίπου, έχουμε την τελευταία ευκαιρία να αναστήσουμε τις ελπίδες μας και την Ελλάδα.

Μην το ξεχνάτε...
Χριστός Ανέστη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ
Υποψήφιος βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Α΄ Αθηνών
«Πίσω από τις συχνές παραινέσεις προς την Ελλάδα να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της -οι πιο ηχηρές έγιναν από την Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble- υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα, λιγότερο κολακευτική για τη Γερμανία». Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Η γερμανική υποκρισία για τις αμυντικές δαπάνες και οι οργισμένοι επικριτές της», όπου βεβαίως γίνεται και αναφορά στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος αναφέρει: «Εάν υπάρχει μία χώρα που ευνοήθηκε από τα τεράστια κεφάλαια που δαπάνησε η Ελλάδα για την άμυνα, είναι η Γερμανία».

Ο Guardian τονίζει ότι η Γερμανία πραγματοποιεί το 15% των αμυντικών της εξαγωγών στην Ελλάδα, και αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερή της αγορά στην Ευρώπη. Επισημαίνει, παράλληλα, τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, βάσει των οποίων ακολουθεί η Γαλλία με μικρή διαφορά. «Το 10% των συνολικών αμυντικών εξαγωγών της Γαλλίας απορροφήθηκαν από την Ελλάδα. Από το 2002 έως το 2006, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας συμβατικών όπλων. Τώρα είναι ο 10ος», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα δαπανά διπλάσια για την άμυνα από ό,τι οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ε.Ε.»

«Ακόμη και αφού ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η Γερμανία και η Γαλλία προσπαθούσαν να σφραγίσουν προσοδοφόρες συμφωνίες για την πώληση όπλων, ενώ παράλληλα μας πίεζαν να κάνουμε μεγαλύτερες περικοπές σε κλάδους όπως η υγεία», τονίζει ο Παπαδημούλης.

«Βάσει του τελευταίου προγράμματος, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκατ. ευρώ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2%», αναφέρει ο Guardian.

Η Κατερίνα Τσουκαλά, ειδική στον τομέα της άμυνας με έδρα τις Βρυξέλλες αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα: «Από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα έχει δαπανήσει περίπου 216 δισ. ευρώ σε εξοπλισμό, αν και είμαι 100% βεβαία ότι σε απόλυτους όρους οι αμυντικές δαπάνες είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι δείχνουν τα επίσημα έγραφα κυρίως λόγω των... απόρρητων κονδυλίων».


Την λίμνη της Καστοριάς, μια φυσική καλλονή που λες και είναι φτιαγμένη έτσι επίτηδες για «μαγεύει» τους επισκέπτες της, σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία του Δήμου Καστοριάς με το τουριστικό πλοιάριο «ΟΛΥΜΠΙΑ», που μέσα από τις ονειρικές περιηγήσεις του θα «μαγευτείτε» από το πραγματικά μοναδικό τοπίο της λίμνης Ορεστιάς, η οποία είναι η ομορφότερη των Βαλκανίων και έχει ανακηρυχθεί μάλιστα Μνημείο Φυσικού Κάλλους από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σαν καθρέφτης η λίμνη Ορεστιάδα, πάνω της αντικατοπτρίζει κάθε τι το οποίο περιβάλλει, προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών, οι οποίοι, κάνοντας τη βόλτα τους, δεν μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω της.

Μια εικόνα της είναι ίση με 1000 λέξεις και αυτό γιατί η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία! Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο όμορφη είναι η Καστοριά, πρέπει να τη δει!

Τηλ. 24670 21910
web site: www.karavakikastorias.gr

Φυσικά, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, της εκτελεστικής εξουσίας που τοποθέτησε η τρόικα, η οποία έχει δεχθεί να παίξει τον ρόλο του εκτελεστή ενός λαού και μίας χώρας, της Ελλάδας

Γράφει ο Έλληνας Εργαζόμενος

Μισθοί Βουλγαρίας από την πίσω πόρτα φέρνουν στην Ελληνική αγορά οι τοκογλύφοι δανειστές ΔΝΤ, ΕΕ & ΕΚΤ για το κέρδος εργοδοτών που δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές. Γιατί κάνουν σε αυτούς το χατίρι και όχι στον λαό που είναι και οι πελάτες - καταναλωτές - των προϊόντων και των υπηρεσιών τους; Μα φυσικά γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα τους!

Αυτό το ρητορικό ερώτημα, αποκαλύπτει την αφορμή της αρχής του τέλους του καπιταλισμού της κατανάλωσης και της επίπλαστης ευδαιμονίας των δανείων και των αγορών. Οι κυβερνητικές αυτές συμμορίες που κυβέρνησαν και κυβερνούν μέχρι σήμερα τα κράτη και τους λαούς με το "μαστίγιο" (πόλεμοι ενέργειας και γεωπολιτικών συμφερόντων και δικτατορίες πείνας και βασανισμών) και το "καρότο" των ρουσφετιών, των δανείων και του μύθου του "Αμερικανικού ονείρου" είναι σε πανικό, καθώς βλέπουν να καταρρέει το ψεύτικο οικοδόμημα που έκαναν άνετα και με κυβερνητικούς νόμους φυσικά τα υπερκέρδη τους, που βούλιαξαν τις οικονομίες των κρατών και "άνθισαν" τις Ελβετικές θυρίδες.

Σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη απασχόληση στη μερική ή εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό στην πράξη συνεπάγεται... ευέλικτο ωράριο και κατ' επέκταση ελαστικούς μισθούς.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχει μισθό 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που μειωθούν οι μέρες εργασίας με την εκ περιτροπής απασχόληση θα περιοριστεί και ο μισθός. Ετσι, αν απασχολείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα δει τον μισθό του να περιορίζεται στα 800 ευρώ τον μήνα.

Από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκύπτει πως:

Ενας στους δύο εργαζόμενους που στράφηκε από την πλήρη στη μερική απασχόληση είδε το ωράριό του να περιορίζεται στις 4 ώρες την ημέρα. Παράλληλα, το 41% δουλεύει πλέον έξι ή επτά ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2% απασχολείται μόλις ένα τρίωρο κάθε μέρα.

Το 54,44% των εργαζομένων που στράφηκαν στην εκ περιτροπής εργασία σε συμφωνία με τον εργοδότη απασχολείται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο το 31,85% δουλεύει μόνο τρεις ημέρες.

Σημειώνεται πως το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση κατά 42%. Η αύξηση στη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής είναι 21% στις περιπτώσεις συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένου και 149% όταν υπάρχει μονομερής απόφαση του εργοδότη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το 2010 η αύξηση είναι 6.940% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συλλέγει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη ραγδαία επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Υπολογίζεται πως ένας στους έξι εργαζομένους έχει αναγκαστεί να στραφεί στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε 300.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν αναγκαστεί να «εγκαταλείψουν» το παραδοσιακό οκτάωρο. Οι μισοί περίπου μερικώς απασχολούμενοι δουλεύουν τετράωρα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η ημερήσια απασχόληση δεν ξεπερνά τις δύο ώρες εργασίας.

Ουσιαστικά η περικοπή των ωρών εργασίας επηρεάζει αναλόγως και τον μισθό. Παράλληλα όσοι δουλεύουν λιγότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα παίρνουν και λιγότερα ένσημα.

Πρωτοφανής είναι η έκρηξη του αριθμού των εργαζομένων που δουλεύουν λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εβδομαδιαία απασχόληση κυμαίνεται από τρεις έως τέσσερις μέρες. Ωστόσο υπάρχει και ένας υπολογίσιμος αριθμός νεοπροσληφθέντων που απασχολείται μόλις μία ημέρα την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής παίρνουν τόσα ένσημα όσο και οι ημέρες που απασχολούνται. Ετσι χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς συμπληρώνουν λιγότερα ένσημα και επηρεάζεται στο μέλλον η σύνταξή τους.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο δίμηνο του 2012 οι νέες προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 32.577, δηλαδή ήταν μειωμένες κατά 59% σε σχέση με το 2010. Την ίδια στιγμή έγιναν 2.676 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 8.670 εκ περιτροπής εργασίας, με τα ποσοστά να είναι αυξημένα κατά 6% και 5% αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ότι 15.000 άτομα αναγκάστηκαν μέσα σε ένα δίμηνο να... εγκαταλείψουν την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Συγκεκριμένα, είχαμε 8.001 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, 5.492 σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και 2.816 εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Το 60% αυτών των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να δουλεύουν τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Παράλληλα, το 33,33% απασχολείται τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ έξι στους εκατό απασχολούνται μία με δύο μέρες!

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης, χαρακτηριστικά σημειώνει πως «οι ευέλικτες μορφές εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όσες περιπτώσεις είναι απαραίτητο και όχι ως ''πρόσχημα'' για τη μείωση του κόστους εργασίας, καθώς αυτό δεν συμφέρει ούτε τους εργοδότες, ούτε τους εργαζομένους, ούτε την ελληνική οικονομία».

Τις 8.670 έφτασαν το πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες προσλήψεις με το καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με το 2010.

Αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ αντιθέτως υποχωρεί ο αριθμός όσων καταφέρνουν να κατακτήσουν μία θέση πλήρους απασχόλησης.

Μάλιστα από τα στοιχεία προκύπτει πως σε όσους υπογράφουν νέες συμβάσεις οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εφαρμόζονται στην πιο ακραία τους μορφή. Αρκεί να αναφερθεί πως το 12,4% των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης προβλέπει εργασία για μία μόλις ημέρα την εβδομάδα. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν σχεδόν δέκα μήνες για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με βάση τα στοιχεία, το 38,4% των νέων με συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αφορά τριήμερη εργασία. Στο 24,6% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων απασχολούνται δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ το 24,4% φτάνουν όσοι απασχολούνται τέσσερις ημέρες.

Στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης έξι στις δέκα νέες συμβάσεις προβλέπουν τετράωρη εργασία. Παράλληλα, υπάρχει και ένα 5% που δουλεύει δύο με τρεις ώρες κάθε ημέρα, ενώ στον αντίποδα μόνο ένας στους εκατό μερικώς απασχολούμενους απασχολείται για επτά ώρες κάθε ημέρα.

Φαίνεται πως ο Βορίδης είναι αποφασισμένος να σταματήσει τα προεκλογικά επικίνδυνα πυροτεχνήματα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την λαθρομετανάστευση και την (ψευδο)λαθρο-αντιμετώπισή της.

Έτσι, με το σκεπτικό ενός πραγματικού σχεδιασμού, αλλά και με κίνηση ρουά-ματ, ο Βορίδης βγαίνει δεξιά από τον Golden Maik, ο οποίος νόμισε πως βρήκε πρόσφορο έδαφος να υποκλέψει ψήφους από τα δεξιά "οικόπεδα", ξεχνώντας πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του (ΠΑΣΟΚ) ήταν υπέρ της εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι τώρα αποδείχτηκε πως είτε δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός αντιμετώπισης του τεράστιου εισερχόμενου κύματος, είτε οι αρμόδιοι πολιτικοί (του ΠΑΣΟΚ) γνώριζαν πολύ καλά τι προβλήματα θα δημιουργούσε στην Ελληνική κοινωνία η ανεξέλεγκτη είσοδος ανθρώπων αγνώστου ταυτότητας, αγνώστου προέλευσης και αγνώστων προθέσεων... Ενδέχεται όμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να μην είχε διαβάσει ποτέ για τις συνθήκες που υπέγραψε το κόμμα του σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης προς την υπόλοιπη Ευρώπη των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται "αδιάβαστος" ο εν λόγω υπουργός...

Ο Μάκης Βορίδης, λοιπόν, βρέθηκε το πρωί στο Μενίδι στην λιτανεία της Ζωοδόχου πηγής και συναντήθηκε με δεκάδες κατοίκους της περιοχής όπου του τέθηκε το θέμα του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα που δημιουργείται στην περιοχή ως προεκλογικό τρικ του Χρυσοχοίδη.
Οι κάτοικοι είπαν τα παραπόνα τους στον υπουργό και του έδωσαν μια πλήρη περιγραφή για το πόσο επιβαρυμένη είναι ήδη η περιοχή από χιλιάδες λαθρομεταναστες, ναρκωτικά, εγκληματικότητα κ.α.

Ο Υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ξεκίνησε ενέργειες ώστε η Νέα Δημοκρατία να "μπλοκάρει" την δημιουργία του κέντρου και να καταστήσει σαφές πως ότι θα γίνει θα γίνει μετά τις εκλογές μόνο κατόπιν σωστού σχεδιασμού και όχι σε περιοχές που ήδη είναι τόσο επιβαρυμένες.

Πώς θα απαντήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Μάκη Βορίδη; Μήπως θα αντιτείνει την άμεση πρόσληψη λαθρομεταναστών στην ΕΥΠ; Γιατί όχι; Ο προκάτοχός του (Χρ. Παπουτσής) είχε δώσει αγώνα για να κατορθώσει την πρόσληψη λαθρομεταναστών στις κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας και κατόρθωσε να γίνει αυτό δυνατό μετά την πάροδο 5 ετών απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας...!

Του Δημήτρη Μυ

Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί και μονότονοι, όμως επιβάλλεται από την κατάσταση: Προεκλογική περίοδος και τα κόμματα (πρώην εξουσίας) δεν αντιστέκονται στον πειρασμό και επανέρχονται στο γνωστό παραμύθι. Τάζουν, ελπίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να τρώει κουτόχορτο.

Πλησιάζοντας, λοιπόν, στις εκλογές, καλό είναι να επαναλάβουμε, με τη βοήθεια ειδικών τι ακριβώς μας περιμένει μετά τις εκλογές. Να τα γνωρίζουμε πριν πάμε να ψηφίσουμε έχοντας κατά νου ότι μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Πως γράφει λοιπόν η εξειδικευμένη σε φοροτεχνικά- λογιστικά ζητήματα ιστοσελίδα, μετά τις εκλογές η προετοιμαζόμενη συγκυβέρνηση (υπό Παπαδήμους) θα μας σερβίρει:

- Κατάργηση 13-14ου μισθού (παντού)

- Νέα μείωση του βασικού μισθού σε επίπεδα Βουλγαρίας , μαζί με όποιες μειώσεις επιφέρει σε μισθούς, επιδόματα ανεργίας κλπ.!

- Νέα μείωση βασικών και επικουρικών συντάξεων

- Μείωση κατά 10 ημέρες της ετήσιας αδείας

- Μείωση των προσαυξήσεων (από 75% σε 50% ή και 25%) με τις οποίες αμείβεται η απασχόληση σε Κυριακές και αργίες.

- Πλέον ευέλικτες σχέσεις εργασίας , κατάργηση συμβάσεων και δικαιωμάτων

- Άμεση απόλυση 50 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το 2012. 200.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας

- Σταδιακή κατάργηση του ΕΦΑΠΑΞ στο δημόσιο τομέα - Άμεση περικοπή 30% αναδρομικά

- Σταδιακή κατάργηση της αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα είτε από απόλυση είτε από σύνταξη.

- Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης. Προβλέπεται κατάργηση των εκπτώσεων φόρου όπως για τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, νοσήλια ή και ασφαλιστικές εισφορές.

- Αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 13%

- Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά

- Υπαγωγή των αγροτών σε ΦΠΑ

- Νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά/τσιγάρα

- Νέα αύξηση τέλους ταξινόμησης σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

- Νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας

- Επιπλέον μείωση ή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου

- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κάθε χρόνο

- Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης

- Άρση της απαγόρευσης της κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών

- Μονιμοποίηση του έκτακτου φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και ενοποίηση όλων των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, σε μόλις δύο: σε ένα φόρο θα ενωθούν οι 33 φόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλον έναν όλο οι φόροι του κράτους.

- Φόρος ιδιοκατοίκησης (Ουσιαστικά θα είναι ένα είδος ενοικίου για όσους μένουν σε δικά τους σπίτια)

- Κατάργηση της μισθοδοσίας του Κλήρου

- Χαράτσια εφορίας ακριβώς μετά τις εκλογές: (Φόρος εισοδήματος, Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΤΑΚ 2009, Έκτακτη εισφορά ακινήτων, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012)

- Ιδιώτες φοροεισπράκτορες

Πλήρες ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας

Όταν λοιπόν θα ακούμε όλα όσα πρόκειται να μας πουλήσουν προεκλογικά οι υπηρέτες των Εποπτών, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, και κυρίως όταν θα φτάσει η ώρα της κάλπης, καλό είναι να έχουμε κατά νου την επερχόμενη λαίλαπα...

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι πιστωτές της Ελλάδας παρατηρούν ανήσυχοι μια άκαιρη εκλογική αναμέτρηση, που στερεί από την καθημαγμένη οικονομία 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, η προεκλογική ένταση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα χαρακτηρίζεται άσκοπη, καθώς η συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων είναι επιτακτική και εκ των προτέρων σίγουρη εξέλιξη.

Όσο για τις εξαγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, περί νέας προσφυγής σε κάλπες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο Economist τις κρίνει ανεδαφικές.

Το περιοδικό σημειώνει το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ παράλληλα με την μειωμένη σε σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο καταλληλότητα του Αντώνη Σαμαρά να κυβερνήσει.

Επίσης, θεωρεί βέβαιη τη συσπείρωση, την τελευταία στιγμή, των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζει το περιοδικό, δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά, αν και δεν αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος του σε αυτήν.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η Νέα Δημοκρατία αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο για αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ένα πόστο που απαιτεί αναγνωρισμένο τεχνοκράτη, με τέλειο χειρισμό της αγγλικής, ειδίκευση στα μακροοικονομικά, μια προσωπικότητα που να έχει την αποδοχή των πιστωτών και να μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα.

Ο Economist εκτιμά ότι τα χαρακτηριστικά αυτά συγκεντρώνει μόνο ο Λουκάς Παπαδήμος και παρά την επιθυμία του να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα, ίσως υποκύψει στις πιέσεις και παραμείνει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της επόμενης κυβέρνησης.

Σε 785.203 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Μάρτιο, την ώρα που ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων φθάνει τους 302.331, αυξημένος κατά 6,82% (19.304 άτομα) σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Από τα στοιχεία του Οργανισμού, προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 7.564 θέσεις εργασίας, έναντι (μείωσης) 13.024 τον Φεβρουάριο και 7.419 τον Μάρτιο του 2011.

Αναλυτικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Μάρτιο ανέρχονται σε 785.203 εκ των οποίων 343.054 άνδρες (ποσοστό 43,69%) και 442.149 γυναίκες (56,31%). Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι αυξημένος κατά 1,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το 63,17% των εγγεγραμμένων ανέργων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-54 ετών, το 27,11% είναι κάτω των 30, ενώ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,72%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,92% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,77%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,16% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,16%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 91,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,79% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,91%.

Σε 302.331 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, αυξημένος κατά 19.304 άτομα, ποσοστό 6,82%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 58,20% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 27,28% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, 9,05% εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 4,85% επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, 0,37% λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,26% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.

Αυξημένες κατά 15,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (40.194) -και μειωμένες κατά 11,22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (52.332)- ήταν οι αναγγελίες προσλήψεων, που ανήλθαν σε 46.459.

Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 22.111 (αυξημένες κατά 1,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 5,16% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 13.497 (μειωμένες κατά 8,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 22,25% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.415 (αυξημένες κατά 9,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 3,48% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου έφθασε τις 35.608, εκ των οποίων το 62,10% οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 2,36% από το Φεβρουάριο (36.467) και μειωμένο κατά 12,45% σε σχέση με το Μάρτιο του 2011 (40.672).


Στις 19 Mαρτίου του 1987, το «Πίρι Pέις» πλέει από το στενό της Iμβρου προς το Aιγαίο συνοδεία δύο πολεμικών πλοίων. Kινείται εκτός χωρικών υδάτων, κοντά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τον Aθω και τη Σκύρο για να πραγματοποιήσει έρευνες. Oι Tούρκοι δηλώνουν ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δική τους μέχρι τα μέσα του Aιγαίου. O Aνδρέας Παπανδρέου αποφασίζει ότι «θα αντιδράσουμε δυναμικά». O τουρκικός στόλος συγκεντρώνεται στον Eύξεινο Πόντο. Hταν ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Mαρτίου.

Στο Eθνικό Kέντρο Eπιχειρήσεων στο τρίτο υπόγειο του υπουργείου Eθνικής Aμυνας έχει σημάνει συναγερμός. Aποφασίζεται κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Στα νησιά και στη Θράκη διατάσσεται γενική επιστράτευση. O ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Oι φάκελοι με τα σχέδια φεύγουν και παραλαμβάνονται από τους διοικητές όλων των Mονάδων.

«Γράψε ότι ο Mίλτος εκείνη τη νύχτα είχε τέσσερις βόμβες για πάρτι του “Πίρι Pέις”», λέει στο «Eθνος» πιλότος των Φάντομ. «Nα το γράψεις. Tο χρωστάμε σε όλους αυτούς που χαιρέτησαν τα παιδιά τους εκείνο το βράδυ και έφεραν παπά να μεταλάβουν». O Mίλτος καταθέτει από πρώτο χέρι τη μαρτυρία του:

«Tο “Πίρι Pέις” είχε βγει με τέσσερα συνοδευτικά πλοία. H Πολεμική Αεροπορία είχε σχεδιάσει αποστολή με 70 αεροσκάφη. H σχεδίαση είχε γίνει από τον αρχηγό ATA. Οι διοικητές των Mοιρών από όλη την Ελλάδα λίγο πριν νυχτώσει στις 26 Mαρτίου πήγαν στο ATA στη Λάρισα με αεροπλάνα και παρέλαβαν τα σχέδια σε σφραγισμένους φακέλους. Στις έξι το πρωί θα βυθίζαμε τον στολίσκο. Το KYΣEA το είχε εγκρίνει. Άλλα 40 αεροπλάνα ήταν έτοιμα για απογείωση, προκειμένου να κάνουν αναχαίτιση. Για εμάς ήταν πόλεμος, το είχαμε πάρει απόφαση.

Στις τρεις και μισή τα ξημερώματα μπήκαμε στα αεροπλάνα, βάλαμε μπροστά και περιμέναμε. Ήμασταν δεμένοι στο κόκπιτ και δεν μιλούσαμε. Δεν είχαμε καρδιοχτύπι, απλά δεν μιλούσαμε. Ήμασταν πολύ ήρεμοι. Λέγαμε, επιτέλους, ας γίνει. Τα αεροπλάνα θα συναντιόνταν σε συγκεκριμένο σημείο και ύστερα… όποιον πάρει ο χάρος. Σε 2,5 λεπτά θα τελείωναν όλα. Αν απογειωνόμασταν, δεν υπήρχε επιστροφή. Τελικά στις έξι παρά τέταρτο το πρωί υπέκλεψαν τηλέφωνο από το κοντινό τουρκικό ραντάρ και έμαθαν ότι το «Πίρι Pέις» δεν θα βγει. Στις έξι και τέταρτο μας είπαν ότι όλα είχαν τελειώσει». Το «Πίρι Pέις» δεν βγήκε από τον Kόλπο του Ξηρού. Tα πράγματα έδειχναν ότι είχαν ηρεμήσει. O Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία». Mια εβδομάδα μετά την κρίση, δεν πετούσε τίποτε στον εναέριο χώρο.

O Mίλτος θυμάται κι ένα ακόμα περιστατικό: «Hμέρα Πέμπτη την επόμενη εβδομάδα απογειώθηκαν δύο Φάντομ από Σκύρο και έκαναν αερομαχία με δύο F-104 δικά τους. Kυβερνήτες ο Γιάννης κι εγώ. Tους “σκίσαμε” και επειδή έμειναν από καύσιμα πήγαν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Tσίλι της Σμύρνης στα τουρκικά παράλια. O Γιάννης μού φώναξε να ακολουθήσω. Eπιασε κλειστό σχηματισμό τον ένα κι εγώ τον άλλο και φτάσαμε μέχρι την τελική φάση προσγείωσης. Kάναμε «touch and go» (άγγιγμα και απογείωση) στο τουρκικό αεροδρόμιο!

Aμέσως φύγαμε, περάσαμε χαμηλά από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και σηκώθηκε όλη η αεροπορία τους να μας κυνηγήσει. Tο ραντάρ της Mυκόνου φώναζε σαν τρελό. Hταν ο Θύμιος που κατάλαβε τι έγινε. Tότε πετάξαμε υπερηχητικά από όλα τα χωριά τους. Πετούσαμε πολύ μα πολύ χαμηλά κάπου στα 10 με 15 μέτρα και… ισιώσαμε όλα τα τζάμια. Mέχρι σήμερα ήταν ένα μυστικό που κρατήσαμε επτασφράγιστο από το 1987 τα άτομα του σχηματισμού. Eχουν περάσει χρόνια, μπορείς να το γράψεις».


Το δίκαιο θα δεσπόζει οσονούπω

Γράφει η Στεφανία Λυγερού

Μέχρι χθες το άδικο, το ευτελές, το χυδαίο, δέσποζε. Και το αστείο είναι ότι ενώ σε κανέναν δεν άρεσε αυτή η κατάσταση, ενώ κανείς δεν συμφωνούσε, ενώ κραύγαζε ότι ήταν λάθος, την τρώγαμε στη μάπα αδιαμαρτύρητα (κι ως εκ τούτου τη συντηρούσαμε) ως κάτι το θέσφατο! Σαν να μην μπορούσε να εφαρμοστεί το σωστό, σαν το σωστό να ήταν ουτοπία..

Ευτυχώς το άδικο μάς έπνιξε για να μας κάνει να μην μπορούμε να συμβιβαστούμε με κατιτίς λιγότερο από το απολύτως δίκαιο, κατιτίς λιγότερο από το απόλυτα σωστό.

Πώς επικράτησε η καφρίλα; Τέθηκε!

Πώς θα επικρατήσει το δίκαιο; (Το δίκαιο έχει μεγαλύτερη δύναμη από το άδικο. Για να περάσεις ως κανόνα το άδικο πρέπει να καταβάλλεις μεγάλες -μουλωχτές- προσπάθειες. Για να επιβάλλεις το δίκαιο αρκεί να το…) φανερώσεις!

Παράδειγμα: Η οικογένεια του αείμνηστου Μητροπάνου αρνήθηκε κηδεία δημοσία δαπάνη…

Το σωστό ΦΑΝΕΡΩΘΗΚΕ… ποιος θα τολμήσει από τούδε και στο εξής να απαιτήσει (και/για να διατηρήσει) το (μπαστακωμένο ως σωστό) λάθος;

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ούννοι ξαφνικά θα αποκτήσουν ήθος, όχι, οι ούννοι ούννοι θα παραμείνουν, απλώς δεν θα τους παίρνει. Δεν θα αποτολμήσει ουδείς ξανά να απαιτήσει (πρωτίστως να ζήσει κι ως επακόλουθο αυτού) να κηδευτεί δημοσία δαπάνη.

Ο δίκαιος άνθρωπος, που μέχρι χθες ήταν απομονωμένος γιατί δεν μπορούσε να αντέξει το κακώς καμωμένο σύστημα, σήμερα θα βγει μπρος!! Αυτός θα φαίνεται και μαζί μ’ αυτόν θα αναδεικνύεται/φανερώνεται και το σωστό.

Έτσι θα έρθουν τα πάνω κάτω και το δίκαιο θα δεσπόζει οσονούπω.

Κι όταν το δίκαιο δεσπόζει θα προκαλεί όνειδος, θα επισύρει την κατακραυγή, αυτός που δεν θα το τηρεί ευλαβικά. (Ο κάφρος θα αναγκαστεί να πράττει το σωστό ειδαλλιώς θα εξευτελίζεται, θα στιγματίζεται ώσπου να παραγκωνιστεί. Η σειρά του να μπει στην απομόνωση.)

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όπως διεκπεραιώνεται δια μέσου του κομματικού συστήματος, είναι ένα μοντέλο διακυβέρνησης που δεν χαίρει πλέον εκτίμησης. Οι λόγοι πολλοί, όπως ο εκπεσμός σε μια ομφαλοσκοπική κομματική γραφειοκρατία και πολιτική ελίτ, οι οποίες με το να ασχολούνται κυρίως με τη δική τους αναπαραγωγή απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Έτσι, αυτό που χαρακτηρίζει πλέον τα κοινοβούλια είναι η εξασφάλιση του ατομικού συμφέροντος των βουλευτών, παρά του κοινού καλού.

Η άμεση δημοκρατία φαντάζει σαν μια ελκυστική επιλογή, αλλά για την πλήρη εφαρμογή της υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το μέγεθος των κοινωνιών, αλλά και θεωρητικό και πειραματικό έλλειμμα.

Ένα εναλλακτικό μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός των υπαρχόντων δομών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι η κληρωτή αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με τους βουλευτές να βγαίνουν όχι με ψηφοφορία αλλά με το ρίξιμο ενός ζαριού. Η ιδέα είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι βουλευτές που θα προκύπτουν μπορεί πράγματι να αντιπροσωπεύουν με αναλογικό τρόπο τις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, και εφ όσον η πιθανότητα επανεκλογής τους θα είναι μηδενική, θα μπορούν να ψηφίζουν τα νομοσχέδια με βάση το κοινό καλό και όχι το δικό τους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο θα είναι απαλλαγμένοι από την ανάγκη καλλιέργειας πελατειακών σχέσεων με τους δυνητικούς ψηφοφόρους τους και σχέσεων εξάρτησης από δόλιους χρηματοδότες και χορηγούς.

Πόσο αποτελεσματικό όμως είναι ένα τέτοιο μοντέλο, στο βαθμό που δεν έχει δοκιμαστεί στις σύγχρονες πολύπλοκες και μαζικές κοινωνίες; Ευτυχώς που υπάρχουν και τα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία ανάλογα με την επιδεξιότητα των κατασκευαστών τους μπορούν να δώσουν μια κάποια γεύση, ή αλλιώς τα όρια καλής λειτουργίας τους.

Ένα τέτοιο μοντέλο, με τίτλο «Accidental Politicians: How Randomly Selected Legislators can Improve Parliament Efficiency» έρχεται από τους Alessandro Pluchino, Cesare Garofalo, Andrea Rapisarda, Salvatore Spagano και Maurizio Caserta, του πανεπιστημίου της Κατάνια, στη Σικελία, το οποίο και θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όσο πιο κατανοητά γίνεται.

Το κύριο ερώτημα που θέτουν οι ερευνητές αφορά στον βέλτιστο αριθμό των κληρωτών και κομματικά ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε το κοινοβούλιο να αποκτά τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως προς την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος.

Προϋποθέσεις του μοντέλου

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το κοινοβούλιο απαρτίζεται από δύο μόνο κόμματα, υπόθεση η οποία καλύπτει πλήρως τον δικομματισμό. Σε κάθε κόμμα αποδίδεται μια παράμετρος, r, που κυμαίνεται στο διάστημα [0-1] και η οποία αναπαριστά το βαθμό ανεκτικότητας στη διαφωνία, ή αλλιώς το βαθμό της κομματικής πειθαρχίας. Για r=0 η διατύπωση ανεξάρτητης γνώμης είναι απαγορευτική, περίπτωση που θα προσομοίαζε προς το ΚΚΕ, ενώ για r=1, η διαφωνία είναι η νόρμα, περίπτωση που θα προσέγγιζε τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δε αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του κοινοβουλίου, (Εf), ορίζεται στο μοντέλο σαν το γινόμενο δυο ποσοτήτων: Η μια είναι το ποσοστό των νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί, από το σύνολο των προταθέντων, και η άλλη είναι ο μέσος όρος του κοινού καλού που κάθε τέτοιο νομοσχέδιο ενσωματώνει. Η ποσότητα αυτή δε κυμαίνεται στο διάστημα [-100, έως 100]. Αρνητικές τιμές του Εf δηλώνουν βλάβη, ενώ θετικές, ωφέλεια.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών, Νind, που μεγιστοποιεί την ωφέλεια, Εf.

Ας δούμε κάποια οριακά αποτελέσματα.

1. Έστω ότι έχουμε δυο κόμματα και ότι δεν υπάρχει κανένας κληρωτός, ανεξάρτητος βουλευτής, δηλαδή Νind=0. Όλοι οι βουλευτές δηλαδή ανήκουν σε κάποιο απ’ αυτά. Αν υποθέσουμε ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στα κόμματα είναι 60% και 40%, και ότι η κομματική πειθαρχία είναι αρκετά ισχυρή, δηλαδή το r=0.1, τότε βγαίνει ότι ωφέλεια που προκύπτει είναι ίση με Ef=0.57, δηλαδή πολύ μικρή. Άρα ένα τέτοιο κοινοβούλιο, οι προδιαγραφές του οποίου δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, δεν είναι επιθυμητό.

2. Ας υποθέσουμε τώρα ότι στο ίδιο με πριν κοινοβούλιο έχουμε όλους τους βουλευτές ανεξάρτητους, Νind=N, δηλαδή δεν υπάρχει κανένα κόμμα. Κάνοντας τις πράξεις, βρίσκουμε ότι η ωφέλεια Εf=1.78, δηλαδή, αν και μεγαλύτερη από το δικομματικό κοινοβούλιο, εν τούτοις, αντικειμενικά, πολύ μικρή.

Γενικές Συνθήκες.

Εδώ, ο αριθμός των κληρωτών βουλευτών αποτελεί την ελεύθερη παράμετρο, που μεγιστοποιεί την ωφέλεια.

Το κλειδί βρίσκεται στα παρακάτω τρία γραφήματα, όπου στο καθένα ο κάθετος άξονας δείχνει την ωφέλεια (Ef), και ο οριζόντιος, τον αριθμό των κληρωτών βουλευτών. Κάθε κουκίδα αναπαριστά την ωφέλεια που προκύπτει σε ένα δικομματικό κοινοβούλιο από ένα ορισμένο αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών.

Το πρώτο γράφημα υποθέτει κοινοβούλιο όπου τα δυο κόμματα είναι σχεδόν ισοδύναμα, δηλ το ένα έχει ποσοστό 49% και το άλλο 51%. Εδώ η μέγιστη ωφέλεια προκύπτει όταν οι κληρωτοί αποτελούν το 4% του κοινοβουλίου. Το συμπέρασμα είναι ότι για ισοδύναμα κόμματα, ένας μικρός αριθμός ανεξάρτητων μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στο δεύτερο γράφημα το ένα κόμμα έχει ποσοστό 60% και το άλλο 40%. Εδώ η μέγιστη ωφέλεια προκύπτει όταν οι κληρωτοί αποτελούν το 28% του κοινοβουλίου.

Στο τρίτο γράφημα, ο συσχετισμός είναι 80% και 20%. Εδώ η μέγιστη ωφέλεια προκύπτει όταν οι κληρωτοί αποτελούν το 56% του κοινοβουλίου. Το συμπέρασμα είναι ότι όταν ένα κόμμα έχει πολύ μεγάλη δύναμη, αντίστοιχα χρειάζεται να βρίσκεται στο κοινοβούλιο και μεγαλύτερος αριθμός ανεξάρτητων.

Οι μπλε και μαύρες καμπύλες απλώς αντιστοιχούν σε διαφορετικές τιμές του r, δηλαδή σε διαφορετικό βαθμό κομματικής πειθαρχίας. Το μέγιστο όμως δεν επηρεάζεται, οπότε μπορούμε να μην τη λάβουμε υπ' όψιν μας.

Συμπέρασμα.

Το κοινοβούλιο, στην παρούσα του μορφή, παράγει τη μικρότερη ωφέλεια, που είναι σχεδόν μηδενική. Πολύ μικρή αποτελεσματικότητα επίσης έχει, όταν αποτελείται αποκλειστικά από ανεξάρτητους βουλευτές. Η ωφέλεια είναι πολλαπλάσια όταν συμμετέχουν κληρωτοί, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τον συσχετισμό των δυνάμεων των δυο κομμάτων.

«Ισως συμφέρει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ αφού η ζημιά που έχει πάθει είναι ανεπανόρθωτη», δήλωσε στη «Monde» ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, καταγγέλλοντας παράλληλα τους ηγέτες της Ευρώπης ότι την οδηγούν στον χαμό!

«Το ευρώ απειλεί να καταστρέψει την Ε.Ε. επειδή οι ηγέτες της επιμένουν σε ανελαστικούς κανόνες. Οι πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται ήδη σε τριτοκοσμική κατάσταση», σημείωσε ο Ουγγρο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος, προβλέποντας ότι η Ισπανία γρήγορα θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίας.

«Η πανευρωπαϊκή κυριαρχία της Bundesbank κάνει καλό στη Γερμανία, όχι στην Ευρώπη. Μόνο το Βερολίνο επωφελείται από την κρίση της ευρωζώνης, εξασφαλίζοντας χαμηλά επιτόκια δανεισμού», πρόσθεσε ο Σόρος, έχοντας προφανώς υπόψη του τη στεγνή άρνηση του προέδρου της Bundesbank και μέλους της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια στη Μαδρίτη. Ο Σόρος πάντως αρνήθηκε ότι έχει «σπεκουλάρει» σε βάρος του ευρώ με το επιχείρημα ότι «πήρε σύνταξη» από τη νομισματική κερδοσκοπία. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα πως αν ήταν ενεργός θα στοιχημάτιζε κατά του κοινού νομίσματος!

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο 82χρονος επενδυτής τάχθηκε υπέρ του μοντέλου λιτότητας και αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με παράλληλη όμως ίδρυση ενιαίου υπουργείου Οικονομικών και δημιουργία μιας «κακής τράπεζας χρέους», θυγατρικής της ΕΚΤ, όπου θα «παρκαριστούν» 2-3 τρισ. ευρώ ευρωπαϊκού χρέους, που θα πάψει να τοκίζεται.

Ο Σόρος εκτίμησε, πάντως, ότι μια νίκη του Ολάντ στη Γαλλία δεν θα αμφισβητήσει τη γερμανική κυριαρχία, αφού αν ο σοσιαλιστής υποψήφιος απομακρυνθεί από τη δημοσιονομική ορθοδοξία, η χώρα του θα δεχθεί την επίθεση των αγορών.

Στο μεταξύ, την ώρα που ο γερμανικός Τύπος («Focus», «Welt») αντιμετωπίζει με δέος τις κάλπες της 6ης Μαΐου σε Ελλάδα και Γαλλία, προβάλλοντας σενάρια καταστροφής για το ευρώ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε την αγαπημένη της επωδό προς την Ελλάδα: «Implementation, implementation, implementation!» (Εφαρμόστε, εφαρμόστε, εφαρμόστε!)

«Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έχει κάνει σημαντική δουλειά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ιδίως στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Απονέμοντας εύσημα και στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πιο προσεκτική στα πολιτικά της σχόλια, ώστε να μη φανεί ότι παρεμβαίνει στις εκλογές. Δεν παρέλειψε πάντως να επαινέσει τη στάση «ορισμένων κομμάτων».

Κατά τα άλλα η κ. Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της εύθραυστης παγκόσμιας οικονομίας, ζητώντας οι πόροι της ευρωπαϊκής βοήθειας να κατευθυνθούν στις τράπεζες και όχι στα κράτη.

Με… τρόμο αντιμετωπίζει το «Focus» τις «δίδυμες» εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, σημειώνοντας πως η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία για το ευρώ. «Σε περίπτωση νίκης του Ολάντ θα υπάρξει αναταραχή στις αγορές προκαλώντας ντόμινο στην Ισπανία και την Ιταλία», επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος, χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας» και τις ελληνικές εκλογές: «Τα δύο μεγάλα κόμματα, που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας, δεν συγκεντρώνουν ούτε το απαραίτητο 36%. Τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα εκμεταλλεύονται την οργή των Ελλήνων για τις περικοπές και την ανεργία 22%, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους ξένους».

Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα συμβεί με το πρόγραμμα διάσωσης σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, μια που ακόμη και ο επικρατέστερος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δέχθηκε με βαριά καρδιά το πρόγραμμα λιτότητας. «Οι ελληνικές εκλογές έχουν υπαρξιακή σημασία για τη χώρα. Η παραμικρή παρέκκλιση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τους δανειστές της Ελλάδας», δήλωσε κατηγορηματικά στο «Focus» o Γιούργκεν Μάτες, του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας.

Εν τω μεταξύ η «Welt» εκτιμά πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέσα σε 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες χώρες. Η πρόβλεψη ανήκει στην επενδυτική εταιρία Τhreadneedle, που παραδέχεται πως η Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατον να εφαρμόσει τις αυστηρές υποδείξεις της Γερμανίας. «Είναι εξίσου τρομακτικό για τους Ελληνες να υπακούσουν στις γερμανικές διαταγές ή να τις αρνηθούν. Πιστεύω ότι τελικά θα επιλέξουν το δεύτερο, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ