Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Ιαν 2011


Ο ταξιδιώτης που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του πληρώνει τα εισιτήρια αλλά ΚΑΙ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ !!! βεβαίως βεβαίως, είναι ο Moawia Ahmed, πρόεδρος του Ελληνικού forum μεταναστών. Λοιπόν έχουμε και λέμε :

**Το Ελληνικό forum μεταναστών είχε την λαμπρή ιδέα να διοργανώσει την εκδρομή των αλλοδαπών λαθρομεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα.

**Το Ελληνικό forum μεταναστών μερίμνησε για την προσωρινή παραμονή τους στο ξενοδοχείο δύο αστέρων «Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ», και εν συνεχεία για την μεταφορά τους στο πεντάστερο ξενοδοχείο «ΥΠΑΤΙΑ».

**Ιδιοκτήτης του νεοκλασσικού Υπατία είναι ο κ. Ρουτζούνης, ο οποίος έναντι δανείου λίγων εκατομμυρίων ευρώ, αναπαλαίωσε το οίκημα.

**Ο κ. Ρουτζούνης όμως είναι και ιδιοκτήτης της εταιρείας δημοσκοπήσεων Κάπα Research.

**Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νεας Δημοκρατίας, με ποσοστά που κυμαίνονται από 3% έως 10%

**Τα κανάλια ασχολούνται με τους περιοδεύοντες λαθρομετανάστες εδώ και μία εβδομάδα, αμέσως μόλις δόθηκε στην δημοσιότητα το πόρισμα της εξεταστικής για την SIEMENS, που βγάζει «λάδι» τους υπουργούς των κυβερνήσεών του, από το 1993 μέχρι το 2004.

Είμαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να επαναλάβω το χιλιοειπωμένο : τυχαίο; Δε νομίζω…

Α.Α.

Υ.Γ. Επειδή τα MEGAφωνα του ΠΑΣΟΚ θα ασχολούνται για τις επόμενες ημέρες με το «πολύ σοβαρό» ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, χρήσιμο είναι να θυμηθούν όλοι τις αμαρτωλές συμβάσεις της SIEMENS και μετά συνεχίζουμε την φιλοσοφική συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μην μας περνάνε για κοπρίτες και στο μυαλό…

*Μάρτιος 1994: Ανάθεση 951.600 ψηφιακών παροχών, 146.800 κυκλωμάτων, 73 νέων κέντρων και 87 επεκτάσεων υφισταμένων κέντρων (40,5 δις δρχ).

*Ιούνιος 1995: Ο εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς ζήτησε την σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και τρεις μέρες αργότερα του αφαιρείται η υπόθεση των ψηφιακών παροχών.

*Μάρτιος 1996. Απευθείας ανάθεση προμήθειας 270.000 ψηφιακών παροχών (16 δις δρχ). (Υπενθυμίζω ότι όλες οι συμβάσεις εκείνης της περιόδου έφεραν τις υπογραφές του τότε υπουργικού συμβουλίου.)

*Μάϊος 1996. Το Ελεγκτικό Συνέδριο με πόρισμά του δικαιώνει τον Ζορμπά, εντοπίζει τέσσερις παραβάσεις και ζητά δίωξη για τις ψηφιακές παροχές, τον Ιανουάριο του 1997 έχουμε νέα ανάθεση, αυτή τη φορά 338.000 ψηφιακών παροχών (12,2 δις δρχ).

*Δεκέμβριος 1997. Νέες αναθέσεις (συνολικού ύψους για τις δύο εταιρίες 372, 7 δις δρχ) στο πλαίσιο των περίφημων προγραμματικών συμβάσεων. (Βρισκόμαστε πια στον αστερισμό της πλέον σκανδαλώδους των συμβάσεων, της 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. )

*Νοέμβριος 2000. Επεκτάσεις της τάξης των 100 δις δρχ. και το 2002 είναι το τελευταίο έτος των προγραμματικών συμβάσεων. Με τις διάφορες επεκτάσεις, το συνολικό ύψος των αναθέσεων για τις δύο εταιρίες φθάνει τα 565 δις δρχ.

*Και για να ευθυμήσουμε λιγάκι, το 1997 ο ΟΣΕ αγόρασε 30 ηλεκτροκίνητες μηχανές έλξης και 100 βαγόνια (235 εκ ευρώ), που κατασκευάστηκαν από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την Ζήμενς, αλλά σάπισαν στις αποθήκες της Θεσσαλονίκης, διότι δεν χωρούσαν στις ράγες του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου.

Αμέσως μετά άρχισε το πλιάτσικο και τα οικονομικά όργια, με φόντο τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, που γονάτισε οριστικά την χώρα.

Και εις άλλα με υγεία ….κοπρίτες !!!

A.A.

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρεκί"

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2008, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο εκδήλωσης «βίαιων ταραχών στους δρόμους». Όπως είπε ο επικεφαλής του Ταμείου, «Βίαιες ταραχές μπορεί να ξεσπάσουν σε όλες τις χώρες, αν το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν μεταρρυθμιστεί έτσι ώστε να ωφελεί όλους, και όχι μόνο τους λίγους».

Τον Ιανουάριο του 2009, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής National Intelligence, Dennis Blair, ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, ότι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε: «Η τρέχουσα κρίση είναι η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών, αν όχι αιώνων… Οι κρίσεις αυτού του είδους, αυξάνουν τα ρίσκα πολιτικής αστάθειας και ανατροπής καθεστώτων, αν διαρκέσουν για ένα ή δύο χρόνια… η αστάθεια αυτή μπορεί να χαλαρώσει τον εύθραυστο έλεγχο που πολλές αναπτυσσόμενες χώρες διατηρούν επί του νόμου και της τάξης. Τυχόν αστάθεια εκεί, μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει επικίνδυνα τη διεθνή κοινότητα».

Το 2007, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια αναφορά με την οποία εκτιμούσε τις παγκόσμιες τάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια. Στο κεφάλαιο Παγκόσμια Ανισότητα, η αναφορά σημείωνε πως στα επόμενα 30 χρόνια «Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών προφανώς θα μεγαλώσει, και η απόλυτη φτώχεια θα αποτελέσει τη νέα βασική παγκόσμια πρόκληση… Οι διαφορές σε πλούτο και προνόμια θα γίνουν πολύ πιο εμφανείς, όπως θα γίνει και η αντίστοιχη δυσαρέσκεια, ακόμη και μεταξύ πληθυσμών που είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν οι γονείς και οι παππούδες τους. Η απόλυτη φτώχεια και η ανισότητα θα τροφοδοτήσουν το αίσθημα της αδικίας μεταξύ αυτών των οποίων οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται, ανεβάζοντας έτσι στα ύψη τις εντάσεις και την αστάθεια, τόσο μέσα όσο και μεταξύ κοινωνιών, με αποτέλεσμα τις εκδηλώσεις βίαιης διαμαρτυρίας, αταξίας, εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και εξέγερσης. Η οικονομική ανισότητα και ο αποκλεισμός, μπορεί να οδηγήσουν στην αναβίωση όχι μόνο αντικαπιταλιστικών ιδεολογιών, που σχετίζονται με θρησκευτικά, αναρχικά, και μηδενιστικά κινήματα, αλλά ακόμη και σε μια αναβίωση του Μαρξισμού».

Τέλος, η αναφορά υπογράμμισε τους κινδύνους για τη καθεστηκυία τάξη από μια επανάσταση η οποία θα ξεκινούσε από τη δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης! «Η μεσαία τάξη μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατική, αναλαμβάνοντας το ρόλο που ο Μάρξ επιφύλασσε για το προλεταριάτο. Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς εργασίας και η μείωση των κοινωνικών παροχών, μαζί με την αύξηση της ανεργίας, θα μειώσει την αφοσίωση των ανθρώπων στα κράτη τους. Η μεγάλη οικονομική ανισότητα, και η ύπαρξη αρκετών υπερπλουσίων ανθρώπων θα οδηγήσουν στην απαξίωση της έννοιας της αξιοκρατίας, την ίδια ώρα που η όλο και μεγαλύτερη σε αριθμούς μη προνομιούχα τάξη των πόλεων, θα αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα, ειδικά όταν θα συνειδητοποιήσει πως τα χρέη της και η αποτυχία των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων θα την οδηγήσουν στη πλήρη εξαθλίωση».

Σήμερα φτάσαμε στο σημείο όπου η παγκόσμια κρίση ξεπέρασε τα δυο χρόνια. Οι κοινωνικές συνέπειες αρχίζουν να γίνονται αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αφού η κρίση πλήττει περισσότερο τον τρίτο κόσμο, εκεί είναι που θα δούμε και τις πρώτες πολιτικές εξελίξεις. Με βάση την ιστορική εμπειρία, οι ταραχές εξαιτίας του κόστους των τροφίμων θα εξαπλωθούν παντού, όπως έγινε το 2007 και το 2008. Αυτή τη φορά όμως, επειδή τα οικονομικά πράγματα είναι πολύ χειρότερα, οι αντιδράσεις θα είναι και αυτές πολύ σκληρότερες.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια σύντομα θα μεταδοθεί από τους δρόμους του τρίτου κόσμου στην άνεση των σπιτιών μας στην αναπτυγμένη Δύση. Μόλις συνειδητοποιήσουμε πως δεν πάμε για ανάκαμψη αλλά για περαιτέρω ύφεση, και μόλις οι κυβερνήσεις ξεφορτωθούν τη δημοκρατική τους βιτρίνα, ασκώντας αυστηρούς ελέγχους, καταργώντας δικαιώματα και ελευθερίες, και ξεκινώντας πολεμοχαρείς εξωτερικές πολιτικές, τότε όλοι εμείς στη Δύση, θα συνειδητοποιήσουμε πως όλοι είμαστε Τυνήσιοι!

Στις 23 Απριλίου του 2010, το Canadian International Council, και το Montreal Council on Foreign Relations, φιλοξένησαν τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Zbigniew Brzezinski. Ο Dr. Brzezinski μίλησε για τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής που διαθέτει η Αμερική. Μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:

«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το σύνολο της ανθρωπότητας είναι πολιτικά αφυπνισμένο και δραστηριοποιημένο… Ο πολιτικός αυτός ακτιβισμός αναζητεί προσωπική αξιοπρέπεια, πολιτισμικό σεβασμό, και οικονομικές ευκαιρίες σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται ακόμη από αιώνες αποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας… Η αναζήτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί τη κεντρική πρόκληση στη νέα παγκόσμια πολιτική αφύπνιση… μια αφύπνιση που θα είναι κοινωνικά τεράστια και πολιτικά ριζοσπαστική.

Η ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, δημιουργεί μια κοινότητα κοινών αντιλήψεων αλλά και φθόνου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημαγωγικά και θρησκευτικά πάθη. Αυτού του είδους οι ενέργειες ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και προκαλούν τόσο τα υπάρχοντα καθεστώτα όσο και τη νυν παγκόσμια ιεραρχία, πάνω στην οποία στηρίζεται η Αμερική.

Η νεολαία του τρίτου κόσμου είναι ιδιαίτερα ανυπόμονη και γεμάτη πικρία. Η δημογραφική επανάσταση την οποία ενσαρκώνει, γίνεται μια ωρολογιακή βόμβα… η επαναστατικότητά της θα εκδηλωθεί μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σήμερα υπάρχουν περίπου 80-130 εκατομμύρια φοιτητών παγκοσμίως. Προερχόμενοι κυρίως από τις κοινωνικά ανασφαλείς χαμηλές και μεσαίες τάξεις, και οργισμένοι από τις κοινωνικές αδικίες, αυτοί οι φοιτητές είναι εν δυνάμει επαναστάτες, ήδη σε μια κατάσταση ημι- κινητοποίησης, ενωμένοι μέσα από το διαδίκτυο, και έτοιμοι να κάνουν τα ίδια με αυτά που έγιναν πριν από χρόνια στη πόλη του Μεξικού και στη πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου. Η έμφυτη φυσική τους ενέργεια, απλά περιμένει να πυροδοτηθεί από κάποιον σκοπό, κάποια πίστη, ή κάποιο μίσος…

Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, παλιές και νέες, αντιμετωπίζουν μια νέα σκληρή πραγματικότητα: Αν και διαθέτουν τις ισχυρότερες και πλέον αποτελεσματικές στρατιωτικές δυνατότητες όλων των εποχών, η δυνατότητά τους να ελέγξουν τις πολιτικά αφυπνισμένες μάζες, είναι ελάχιστες. Για να το θέσω ωμά: Τις παλιές εποχές, ήταν πιο εύκολο να ελέγξεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους από το να τους δολοφονήσεις. Σήμερα, είναι πιο εύκολο να τους δολοφονήσεις, από το να τους ελέγξεις».*

S.A. – Global Research

Έγινε γνωστό και πασιφανές πια (διαβάστε και τον Στ. Θεοδωρακη στο Protagon) ότι η κατάληψη της Νομικής ήταν οργανωμένο εγχείρημα.
Αυτό που δεν έγινε γνωστό ήταν γιατί οργανώθηκε.
Εάν λοιπόν οργανώθηκε, αυτό σημαίνει ότι οι οργανωτές επιδιώκουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εφόσον αυτή ήταν μια ακραία επιχείρηση θα προσέλκυε τα ΜΜΕ.
Και τα ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν βέβαια και με το παραπάνω.
Ο Ν. Χατζηνικολάου κάλεσε στην εκπομπή του τα δυο πρόσωπα που θα έκαναν τον πιο μεγάλο θόρυβο και θα ερέθιζαν την κοινή γνώμη, τον Στρατούλη και την Κούρτοβικ.
Και οι δύο προκάλεσαν σίγουρα το πανελλήνιο με τη στάση τους αλλά και τον ίδιο τον Χατζηνικολαου.
Το γεγονός κατά γενική ομολογία είναι πρωτόφαντο και ανήκουστο.
Ο Πρύτανης εγκλωβισμένος και ανίκανος να αντιδράσει τελικά τα βρήκε με…. Τέσσερις (4) ΜΚΟ και συναποφάσισαν τι θα γίνει και με πιο τρόπο!! Σαν μην υπάρχει κράτος!!!!
Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Παπουτσής απεφάνθη ότι ήταν αναρμόδιος και πέταξε το μπαλάκι στην υφυπουργό, υπεύθυνη για το μεταναστευτικό κ. Νταλάρα με την οποία έχει εσωκομματική κόντρα…!!!!
Και αυτή με τη σειρά της πέταξε το μπαλάκι στον Πρύτανη λέγοντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις δικές της αρμοδιότητες!!!!
Ωστόσο τα γεγονότα είναι τόσο αδιανόητα που κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι όλα αυτά έγιναν τυχαία, με καθόλου υψηλή κάλυψη και με μόνο συμπαραστάτη την αναίδεια και το θράσος ορισμένων θερμοκέφαλων που θελήσαν να προβληθούν παρασύροντας όλους αυτούς τους δύστυχους λαθρομετανάστες.
Ίσως αποδειχθεί ότι τα παιχνίδια που παίζονται είναι ευρύτερης εμβέλειας και αποσκοπούν πολύ πέρα από τα επιφαινόμενα.
Ας δούμε μερικά δεδομένα…
Στην Τυνησία υπάρχει επανάσταση και βίαια γεγονότα, στην Αίγυπτο ξέσπασε ανάλογη αναταραχή, στο Λίβανο σκοτώνονται οι φατρίες μεταξύ τους, το ίδιο συμβαίνει και στο Ιράκ.
Μήπως όλη αυτή η αναστάτωση των γύρω από το Ισραήλ χωρών, χρειάζεται έτσι ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να χτυπήσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις του Ιράν ανενόχλητα ενώ οι γύρω χώρες θα έχουν παραλύσει από τις εσωτερικές αναταραχές και θα είναι ανίκανες να προβάλουν οποιαδήποτε αντίδραση;
Τι σχέση έχουν αυτά με εμάς;
Το Ισραήλ φοβάται περισσότερο από όλες τις άλλες μουσουλμανικές χώρες την Τουρκία. Η Ελλάδα, με το αντιτουρκικό αίσθημα που διατρέχει τους Έλληνες, είναι η ιδανική χώρα για να εξισορροπήσει αυτή την τελευταία σύγκρουση Ισραήλ Τουρκίας.
Όμως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονταν μια προσέγγιση, μια “συνεργασία” και ίσως ακόμα κάτι πιο βαθύ, μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, με αιχμή του δόρατος το ΕΛΙΑΜΕΠ, την Ρεπούση, την Δραγώνα, τον Τρεμόπουλο και τους γνωστούς φιλότουρκους κύκλους.
Το σχέδιο ήταν απλό.
Θα έμπαιναν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας μερικά εκατομμύρια Ισλαμιστές, έτσι ώστε σε μια δεδομένη στιγμή η Ελλάδα θα βρίσκονταν δέσμια στα χέρια αυτών των λαθρομεταναστών οι οποίοι θα υποστηρίζονταν από τις ντόπιες ΜΚΟ -που χρηματοδοτεί ο Σόρος- και από τους Τούρκους και κανείς δεν θα τολμούσε να τούς αγγίξει. Η Αμερική πριμοδοτούσε το σχέδιο ποικιλοτρόπως, το Ισραήλ έβλεπε την όλη επιχείρηση αδιάφορα αφού ήθελε να τιμωρηθεί η Ελλάδα εφόσον γνώριζε καλά ότι πολλοί Έλληνες υποστήριζαν τους Παλαιστινίους.
Όμως τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά όταν το Ισραήλ συγκρούστηκε με την Τουρκία.
Το Ισραήλ δεν παίζει και εκδικείται άμεσα.
Πολύ σύντομα πλησίασε τους Κυπρίους και μαζί συμφώνησαν για συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ και του υπεδάφους που περικλείει άφθονο αέριο, αλλά συγχρόνως είδαν ότι η Ελλάδα θα ήταν ένας καλός σύμμαχος για τα σχέδια τους να απομονώσουν την Τουρκία. Έτσι έδωσαν το ΟΚ στον ΓΑΠ να τα πει στους Τούρκους έξω από τα δόντια στο Ερζερούμ (μην τους φοβάστε, διεμήνυσαν).
Ο Γιώργος ξεσπάθωσε τόσο πολύ στην συγκέντρωση των πρέσβεων, ώστε ο Ερντογάν έγινε κυριολεκτικά έξαλλος με αυτά που άκουσε (δεν περίμενε ποτέ τέτοια αντίδραση από τον ΓΑΠ). Έγινε έξαλλος γιατί φοβάται ακόμα το στρατιωτικό κεμαλικό κατεστημένο που τον υποβλέπει και τον επιβλέπει.
Εφόσον ο Γιώργος με την ομιλία του αυτή έδειξε ότι έκανε αποφασιστικά τη στροφή προς το Ισραήλ, ακολούθησαν ραγδαία οι εξελίξεις. Αμέσως μετά από αυτό το σημειολογικό γεγονός, το Ισραήλ πήρε την πρωτοβουλία και χάραξε…την δική μας ΑΟΖ !!!! περιορίζοντας τον χώρο που διεκδικούσε η Τουρκία. Έστειλε δηλαδή το μήνυμα στην Ελλάδα, πάρτε την απόφαση τώρα και χαράξτε την δική σας ΑΟΖ και μην σας νοιάζει, εμείς είμαστε κοντά σας. Αυτό θα σήμαινε βέβαια ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει τους δρόμους της ΑΟΖ της Ελλάδας για να περάσουν οι αγωγοί με το πετρέλαιο και το αέριο που θα εξορύξουν.
Η ελληνική διπλωματία βρέθηκε επομένως ξαφνικά σε διλήμματα τέτοια που χρειάζονταν πραγματικούς μαέστρους να εξισορροπήσουν τις νέες γεωστρατηγικές που δημιουργήθηκαν με την σύγκρουση Τουρκίας Ισραήλ.
Η ελληνική πλευρά γνώριζε βέβαια ότι μια συνεργασία με την Τουρκία, όπως προετοιμάζονταν, μόνο “συνεργασία” δεν θα ήταν, αλλά τα νησιά μας και η Θράκη θα γέμιζαν με ισλαμιστές που θα καθοδηγούνταν από την Τουρκία και επομένως με το χρόνο θα επέρχονταν μια αλλαγή στον πληθυσμό υπέρ της Τουρκίας. Επομένως ο κίνδυνος να χάναμε όχι μόνο το Καστελλόριζο και τη Γαύδο αλλά και πολύ μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικρατείας ήταν ορατός και το “ξεπούλημα” αυτό θα γινόταν στο όνομα της ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία.
Η σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ ήρθε σαν ο από μηχανής Θεός για την Ελλάδα, αλλά ήταν τόσο απότομη η αλλαγή που οι πρωτεργάτες της ελληνοτουρκικής φιλίας δεν είχαν ούτε το χρόνο ούτε την ικανότητα να προσαρμοστούν. Άλλωστε υπήρχε μια μακροχρόνια προπαγάνδα που είχε διαβρώσει διάφορες διαστρωματώσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής με άτομα που είχαν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.
Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της διεθνούς γεωπολιτικής διαπλοκής βρέθηκε όχι μόνο η Νομική Σχολή αλλά ολόκληρη η Ελλάδα με την “πρωτοβουλία” κάποιων να χρησιμοποιηθούν μερικοί λαθρομετανάστες ώστε να ερεθισθεί η κοινή γνώμη σε τέτοιο βαθμό ώστε να στείλει τους δήθεν Παλαιστινίους από κει που ήρθαν. Αυτό έπρεπε να γίνει χωρίς να φανεί ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση διώχνει τους λαθρομετανάστες με δική τους πρωτοβουλία, αφετέρου ότι δεν θα προκαλούσε μια γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα στους Έλληνες και τους μετανάστες.
Σίγουρα το Ισραήλ αποδεκατίζει εγνωσμένα τον “εξισλαμισμό” της Ελλάδας αφού εδώ διαμένουν πολλοί εβραίοι που μακροπρόθεσμα θα κινδυνέψουν από τον επιχειρούμενο εξισλαμισμό.
Επομένως η νέα τακτική που θα δούμε θα είναι το κλείσιμο των συνόρων με την βοήθεια του Ισραήλ και ο επαναπατρισμός εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών.
Το ερώτημα είναι πως η κυβέρνηση (Πασόκ) θα αλλάξει όλη αυτή την συγκυρία που δημιούργησε όλα αυτά τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, χωρίς να φανεί σκληρή στους μετανάστες και χωρίς να επαναστατήσει το ελληνικό στοιχείο που βρίσκεται στο χείλος της έκρηξης.
Τα δεδομένα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από όσα μπορέσαμε να αναλύσουμε σε αυτές τις λίγες γραμμές γι’ αυτό είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές εξελίξεις.
Οι πολίτες όμως αυτής της χώρας θα πρέπει να θυμούνται δύο πράγματα
1. Ότι το Ισραήλ θα εξουδετερώσει βραχυπρόθεσμα τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν είτε με το καλό (πολιτικό-οικονομική πίεση) είτε με το άγριο (βομβαρδισμό των πυρηνικών του εγκαταστάσεων ) για να σιγουρέψει την επιβίωση του
2. Ότι το Ισραήλ κατάλαβε ότι δεν το συμφέρει πια η συνεργασία με την Τουρκία διότι δεν θα μπορέσει ποτέ να την ποδηγετήσει λόγω του μεγάλου αριθμού των ισλαμικού στοιχείου.
3. Το Ισραήλ χρειάζεται την Ελλάδα όσο και η Ελλάδα χρειάζεται το Ισραήλ
α. Η Ελλάδα χρειάζεται το Ισραήλ για να σιγουρέψει την μη κατάληψη των νησιών μας από την Τουρκία
β. Το Ισραήλ χρειάζεται την Ελλάδα και την εχθρότητα προς την Τουρκία για να αποτελεί πάντα μια ανοιχτή αιτία σύγκρουσης όταν θα την χρειασθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να διαβαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Νομική και την Ελλάδα.
Αυτοί που χρησιμοποίησαν τους μετανάστες γνώριζαν τι έκαναν; Ασφαλώς όχι, κάποιος όμως τους παρακίνησε. Εάν μπορούσαμε να δούμε πέρα από τα γεγονότα θα βλέπαμε γιατί τέσσερις (4) ΜΚΟ κατάφεραν να αντικαταστήσουν ένα ανήμπορο και παράλυτο κράτος που παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα.


Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο χρόνο για την οικονομική κρίση, για κρίση θεσμών, για καταπάτηση δικαιωμάτων, αξιών και ιδανικών. Κι όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τα αίτια που οδήγησαν την οικονομία σε οριακή κατάσταση και οι άμεσες συνέπειες για όλη την κοινωνία θα πρέπει να αναζητηθούν και να αναλυθούν βαθύτερα. Μια γενική θεώρηση και διαπίστωση ότι τίποτε δεν λειτούργησε σωστά στο παρελθόν και τώρα θα πρέπει η χώρα να ανοικοδομηθεί εξαρχής, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
Μήπως όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα στερήθηκε τους ηγέτες εκείνους που δόξασαν με αγώνες και θυσίες τη μακραίωνη ιστορία της; Μήπως και οι Έλληνες μένοντας ορφανοί από τις ηρωικές μορφές του παρελθόντος, αποκοιμήθηκαν, συμβιβάστηκαν και βολεύτηκαν στην «παραμυθένια» ζωή που τους έταξαν οι εκάστοτε κυβερνώντες;
Δεν υπάρχει τομέας στο δημόσιο βίο της χώρας που να μην πάσχει από τη βαριά ασθένεια που κληρονόμησε η Ελλάδα λόγω της έλλειψης σωστών διαχειριστών της οικονομικοκοινωνικής ζωής των, κατά τα’ άλλα, Ευρωπαίων Ελλήνων. Κι όταν απουσιάζει ο ηγέτης, το πρότυπο, που θα εμπνεύσει το λαό και... θα τραβήξει μπροστά, παρακάμπτοντας τους πειρασμούς, το χρήμα και τη δόξα, τότε κι ο λαός θα βαδίσει σε λάθος δρόμο, θα πέσει αναγκαστικά σε ολισθήματα.
Όταν δε κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμό, μικρό και μεγάλο, έχει χαθεί ο έλεγχος και η λειτουργική σταθερότητα από την κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τότε είναι εμφανές ότι θα εκλείψει και ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη των υπαλλήλων προς τους ανώτερους τους.
Όταν εδώ και δεκαετίες, οι προσλήψεις καθορίζονται από κομματικά κριτήρια, τότε για ποια αξιοκρατία και ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος μπορούμε να συζητάμε; Ένα σύστημα που μας έχει παρασύρει όλους σε μια φθίνουσα πορεία της ζωής, σε ένα τέλμα, σε ένα αδιέξοδο, όπου αναζητείται δίοδος διαφυγής και σωτηρίας.
Που θα αναζητήσει άραγε ο Έλληνας του 2011 την αλήθεια, την ηθική, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την δικαιοσύνη, την οργάνωση, την επιμέλεια, την τάξη και την πρόοδο; Οι ήρωες και οι αρχηγοί που έχει ανάγκη η πατρίδα μας δεν βρίσκονται στα τηλεοπτικά παράθυρα που πλάθουν συνεχώς πονηρά και αταίριαστα, με την ελληνική παράδοση, «μοντέλα». Ακόμη κι αν έχουν επιβιώσει κάποιοι ικανοί πρεσβευτές των ονείρων μας, τους έχουν απομονώσει τα μεγάλα «τρωκτικά» που έμαθαν να λειτουργούν με μόνο γνώμονα το συμφέρον, την ασυδοσία, την πλάνη και το ψέμα.
Το ψέμα και η διαφθορά δεν αρμόζει σε μια χώρα που πιστεύει σε αρχές, σε παραδόσεις, σε σημαία, σε Χριστό, σε σταυρό, σε δημοκρατία κι ελευθερία. Κι αν υπάρχουν υπανάπτυκτοι λαοί στην υφήλιο που δεν γνώρισαν τον πολιτισμό και αγνοούν βασικά αγαθά της ζωής, για εμάς τους Έλληνες δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τον κατήφορο που έχουμε οδηγήσει τη ζωή μας.
Η τιμιότητα, η καθαρή συνείδηση, το ηθικό φρόνημα, ο σεβασμός στα ιδανικά της πατρίδας, η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών, η ισονομία, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων, ο έλεγχος και η αυτοκριτική, φαντάζουν ως τα ιδανικά προσόντα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους ηγέτες που καθορίζουν με τις πράξεις τους τις τύχες της χώρας μας.
Θα μπορέσουμε να βρούμε ποτέ τα πρότυπα που έχουμε ανάγκη για να ορθοποδήσουμε; Το βέβαιο είναι πως στην Ελλάδα αναζητούνται, επιτακτικά, πρότυπα για να μας νοικοκυρέψουν, για να τα μιμηθούμε, για να βαδίσουμε επιτέλους μπροστά.


 • Γιατί οι συσκέψεις για τις τομές στην παιδεία είναι μυστικές;
 • Τί το μυστικό κρύβει το ψηφιακό σχολείο, το ψηφιακό βιβλίο, η ψηφιακή τάξη;
 • Ποιός ο ρόλος του Κροάτη επιχειρηματία που συμμετείχε στην σύσκεψη;
 • Από πότε οι επιχειρηματίες συμμετέχουν σε υπουργικές συσκέψεις στο Μαξίμου;
 • Ο Γερουλάνος με ποιές αρμοδιότητες συμμετέχει σε θέματα που άπτονται των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων;
 • Μήπως η συμμετοχή του αφορά τον ρόλο του στα θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης;
 • Τί έγινε στο Υπουργείο Παιδείας; Ξεπουλάμε; Βρήκαμε λεφτά για αρλούμπες, βρήκαμε και τους επιχειρηματίες και κάνουμε τα μυστικά μας deals πουλώντας εκσυγχρονισμό; Μαθαίνουμε πως όλη η συζήτηση έγινε στα Αγγλικά. Φαντάζομαι πως θα είμαστε η πρώτη χώρα που θέματα της εθνικής της παιδείας και δη της ελληνικής συζητιώνται στα Αγγλικά και μάλιστα επί πέντε ώρες.
 • Για ποιό λόγο στις συνεδριάσεις συμμετέχουν μόνο Αμερικάνοι «σοφοί»; «Σοφοί» άλλων εθνικοτήτων δεν υπάρχουν; Οι Έλληνες «σοφοί» που ήτανε; Μήπως οι Έλληνες «σοφοί» δεν διαθέτουν το κατάλληλο budget για επενδύσεις στην παιδεία;
 • Οι άλλες χώρες, με εκπαιδευτικά συστήματα πιο ώριμα και προηγμένα, είναι οπισθοδρομικές και δεν εφαρμόζουν τα φρου φρου και αρώματα και τα μεγαλοπιάσματα τα δικά μας τα μεταμοντέρνα;
Έγινε επίσης "εκτενής συζήτηση και για το τι σημαίνει σήμερα να είσαι εκπαιδευτικός, καθώς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, ο δάσκαλος και ο καθηγητής έχουν χάσει σήμερα τον έλεγχο στη διδασκαλία τους". Για άλλη μία φορά κατά την προσφιλή συκοφαντική τακτική του Υπουργείου ήρθαν οι εκπρόσωποι του να μας πούνε εάν έχουμε ή όχι έλεγχο της διδασκαλίας και το τί είναι δάσκαλος. Να τους υπενθυμίσουμε πως παρά τις συνεχείς τους προσπάθειες να διαλύσουν τα σχολεία και τις τάξεις οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούμε να μαθαίνουμε στα παιδιά γράμματα. Από ανθρώπους που έχουν δει την τάξη σε φωτογραφίες δεν δεχόμαστε διαπιστώσεις, κριτική και συμβουλές. Πόσο μάλλον όταν νομίζουν πως σπαταλώντας αφειδώς χρήματα και μετατρέποντας την εκπαίδευση σε διαρκές video game θα αποκτήσουμε και «μικρές ιδιοφυίες».
Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με μυστικές συμφωνίες στο Μαξίμου, με συμμετοχή επιχειρηματιών και αποκλειστικά αμερικανών συμβούλων.
Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αντιδρά σαν τους ιθαγενείς που χαίρονται με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που τους δίνουνε.
«Είσαστε πολυ μπροστά», τους λέει ο Αμερικάνος.
Παγόνι οι δικοί μας.
Καλό θα ήταν οι Αμερικάνοι σύμβουλοι να ασχοληθούν με τα χάλια της χώρας τους κάποια στιγμή, για τα οποία ευθύνονται οι πολιτικές που προωθούν και εδώ. Δεν είμαστε για πούλημα και δεν καταπίνουμε χωρίς να σκεφτούμε τα «εκσυγχρονιστικά» σχέδια, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παθητικούς και αγράμματους πολίτες.
Και σε τελική ανάλυση ας μας πούνε επιτέλους στο Υπουργείο αυτή την ψηφιακή τάξη σε λυόμενα και τριτοκοσμικά σχολεία την οραματίζονται; Και πόσους μαθητές θα έχει μέσα; Πεντακόσιους;
Άλλα είναι τα προβλήματα της παιδείας. Τα ξέρουν. Τα αγνοούν ηθελημένα και όχι μόνο αυτό, αλλά φορτώνουν την ήδη σοβαρή κατάσταση και με καινούρια θέματα.
Όταν τελειώσει αυτός ο παραλογισμός μέσα στον οποίο ζούμε το τοπίο θα θυμίζει βομβαρδισμένες συνοικίες της Βαγδάτης και εμείς θα γυρνάμε στα χαλάσματα με τους μαθητές μας σαν τρελοί.

 • Στο 6.9% του πληθυσμού οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα το 2030
Το 2030 το έγκυρο ινστιτούτο PewResearchCenter εκτιμά πως στην Ελλάδα ο πληθυσμός μουσουλμανικού θρησκεύματος θα ανέρχεται στο 6,9% του ενεργού πληθυσμού ήτοι 772.000 μουσουλμάνοι σε αντίθεση με το 4,7% που είναι σήμερα το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε 527.000.

Η μεταβολή αυτή δεν πρόκειται να γίνει γιατί έλληνες χριστιανοί πρόκειται να αλλαξοπιστήσουν, αλλά γιατί θα προέλθει όπως εκτιμά το αμερικανικό ινστιτούτο από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση προς τη χώρα, η οποία και θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Εάν σκεφτούμε το γεγονός πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το ποσοστό των μουσουλμάνων στην Ελλάδα μετά βίας άγγιζε το1,3% του ενεργού πληθυσμού, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό πως η χώρα αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς, τις πραγματικές συνέπειες των αλλαγών αυτών, αν και πολλοί τις έχουν καταδείξει, εντούτοις ο πολιτικός κόσμος σχεδόν στο σύνολό του, κωφεύει επιδεικτικά ναρκοθετώντας ουσιαστικά το μέλλον των μελλοντικών γενιών των Ελλήνων στην ίδια τους τη χώρα.

Γενικότερα τώρα ο πληθυσμός των μουσουλμάνων παγκοσμίως θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο από τον αντίστοιχο όλων των υπόλοιπων θρησκειών για την επόμενη εικοσαετία, οπότε και αναμένεται να σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με δημογραφική έρευνα του Ινστιτούτου Pew. Ειδικότερα, μέχρι το 2030, το 26,3% των κατοίκων της Γης θα είναι μουσουλμάνοι, εκ των οποίων τα 58,2 εκατομμύρια θα ζουν στην Ευρώπη.

Πέρυσι τέτοια εποχή στο Νταβός οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου στο (τότε) Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γιώργο Παπανδρέου(σήμερα είναι... απλά Αρμοστής) για την ανάγκη του δημοσιονομικής προσαρμογής… Σαφώς είχε επισημανθεί από τους Ευρωπαίους η πιθανότητα χρεοκοπίας αλλά έφυγε από εκεί βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας…
Ανέθεσε λοιπόν στο (τότε)Κυβερνητικό Εκπρόσωπο(σήμερα απλά εφευρίσκει επικοινωνιακά τεχνάσματα και εξάρει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα που της επέβαλλαν) να ανακοινώσει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας… Ήταν οι περικοπές κατά 30% των δώρων για μισθωτούς και συνταξιούχους…
Όμως καθώς δεν αρκούσε αυτό άρχισε να περιδιαβαίνει τις Ευρωπαικές Αυλές και να ζητάει τη δημιουργία ενός μηχανισμού Στήριξης για να σωθεί η Ελληνική Οικονομία…
Η πρώτη αστοχία έχει ήδη σημειωθεί…
Μετά από πολλά ταξίδια λοιπόν «επιτυγχάνει» να διασώσει εν μέρει μόνο την ελληνική οικονομία καθώς το Μνημόνιο παρά τα σκληρά μέτρα που προβλέπει δεν καλύπτει όλες τις δανειακές ανάγκες της χώρας και την αναγκάζει να δανείζεται με ακριβά γραμμάτια παρέχοντας όμως όλες τις εμπράγματες εγγυήσεις στους Πιστωτές μας…
Αυτό ήταν η δεύτερη αστοχία…
Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας…
Με δυο λόγια:
Στο όνομα του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης θυσιάστηκε ο δημόσιος τομέας…
Στο όνομα της σωτηρίας του χρηματοπιστωτικού μας Συστήματος ο ιδιωτικός τομέας…
Δημιουργείται όμως ένας σοβαρός προβληματισμός με δύο σκέλη:
 • Οι αστοχίες αυτές ήταν πραγματικά δείγμα αδυναμίας (που τους καθιστά ανίκανους προς διακυβέρνηση) ή απλά προλείαναν το έδαφος για την έλευση ενός έτοιμου Μνημονίου για να γίνει αποδεκτό από τη Κοινωνία χωρίς έντονες αντιδράσεις(που κάνει το «Λεφτά Υπάρχουν» να μοιάζει με παιδικό ψέμα;)
 • To δεύτερο σκέλος είναι ότι πέρυσι έλεγε ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι και χρειαστήκαμε Μνημόνιο…Φέτος που λέει ότι δεν θα αναδιαρθρώσουμε το χρέος μας, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα χρεωκοπήσουμε…;

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον μετά την αποχώρηση των λαθρομεταναστών από τη Νομική είναι γιατί το άφησαν να συμβεί ενώ γνώριζαν τι θα γίνει από την πρώτη στιγμή που αγόρασαν εισιτήρια, μπήκαν στο καράβι και τους είδαν λιμενικοί, αστυνομικοί, πλοίαρχοι, ναύτες και ένας σωρός κόσμου.

Οι εκδρομείς από το Μαγκρέμπ, με τα εισιτήρια πληρωμένα από τους … «αλληλέγγυους», το μισοείπαν, άλλωστε, μόνοι τους: «εμείς είχαμε και σπίτια και δουλειά στην Κρήτη. Ήρθαμε όμως εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας»!

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση, είτε η “παρακυβέρνηση” (δεν γνωρίζουμε πλέον) άφησαν ένα στημένο σκηνικό να πάρει τέτοιες διαστάσεις, ενώ μπορούσαν να το σταματήσουν από την αρχή. Να μην επιτρέψουν π.χ. την αποβίβαση στον Πειραιά.

Γιατί το άφησαν να εξελιχθεί σε πρώτο θέμα στην Ελλάδα, στο οποίο ενεπλάκησαν τελικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά;

Γιατί εν μέσω της οικονομικής κρίσης επί τρεις ημέρες εξαναγκάθηκαν όλοι να τοποθετηθούν σε όλα τα επίμαχα ζητήματα που άπτονται της λαθρομετανάστευσης, του πανεπιστημιακού ασύλου και των ατομικών ελευθεριών;

Γιατί σε τελική ανάλυση τέθηκε σε όλη την κοινωνία το δίλημμα ανθρωπισμός – δραστικά μετρα εναντίον της λαθρομετανάστευσης;

Ήταν θέμα μιας ακόμα κυβερνητικής ανικανότητας, ή πρόκειται για συνειδητό σχεδιασμό και προς ποια κατεύθυνση;

Τι στόχους είχαν οι ιθύνοντες νόες αυτού του σχεδίου;

- Να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα των ημερών;

-Να δοκιμάσουν τις αντοχές της Πολιτείας και της κοινωνίας μας;

-Να κάνουν πρόβα για μια γενικότερη σύγκρουση των μεταναστών, λαθραίων και μη με την έννομη τάξη της χώρας;

-Να μας προειδοποιήσουν για μελλοντικές εξελίξεις;

- Δεν πρέπει να το μάθουμε;

Ένοχη κρατική «αδιαφορία»

Το κράτος είτε κατελήφθη εξ απήνης (;), είτε παρά τις προειδοποιήσεις αδιαφόρησε. Ότι από τα δυο και να συνέβη, εξετέθη ανεπανόρθωτα. Στείλαμε ένα μήνυμα σ’ όλον τον κόσμο ότι δεν είμαστε τίποτα παρά ένα ξέφραγο αμπέλι! Οποια «ομάδα» θέλει, μπορεί να διασχίζει άφοβα και ανεξέλεγκτα τη χώρα. Να «καταλαμβάνει» ένα κτήριο, με ισχυρό συμβολισμό, στο κέντρο της πρωτεύουσας και στη συνέχεια, όχι απλώς να διαπραγματεύεται, αλλά και να επιβάλλει τους όρους της στην επίσημη πολιτεία.

Στην ουσία η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε. Ενέδωσε στις απαιτήσεις τους. Το ένα χειρότερο από το άλλο. Το μήνυμα είναι το ίδιο. Οι λαθρομετανάστες κατέλυσαν την έννομη τάξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα ..θριαμβολογήσει ότι η κρίση έληξε αναίμακτα. Τα ίδια περίπου έλεγε και ο κ. Παυλόπουλος, όταν τον Δεκέμβριο του 2008 κάηκε η Αθήνα.

Μια σοβαρή κυβέρνηση θα τους οδηγούσε κατ΄ ευθείαν στο Αυτόφωρο. Και θα τους έστελνε όλους στην πατρίδα τους, ή σε όποια χώρα ήθελε να τους παράσχει άσυλο. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους. Όταν ένας έλληνας πολίτης οδηγείται στο Αυτόφωρο για μια απλή συκοφαντική δυσφήμηση, αυτοί οι κύριοι που διέσυραν τη χώρα δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται με τη «διακριτική συνοδεία της αστυνομίας» σε κτίριο της εγκρίσεώς τους μάλιστα!

Επιβράβευση της ατιμωρησίας

Ο τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία χειρίστηκε το περιστατικό αυτό είναι επικίνδυνος. Και στην Πολιτείας δεν συμπεριλαμβάνω μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές. Η εξουσία δεν έχει μόνο προνόμια, έχει και ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν να αποποιούνται όλοι των ευθυνών τους. Για όλη αυτή την ιλαροτραγωδία, που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις; Που ακούστηκε ένα οργανωμένο κράτος αντί να επιβάλλει την τάξη και να ασκήσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες εξουσίες του, να ανέχεται την παρανομία και να την επιβραβεύει μάλιστα διασφαλίζοντας καθεστώς ατιμωρησίας; Αν αύριο κάποιοι δουλέμποροι «εγκαταλείψουν» στο Αγαθονήσι ή στο Καστελόριζο 500 λαθρομετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια «καταλάβουν» τα δημόσια κτίρια των νησιών αυτών (τώρα έμαθαν την τεχνογνωσία) η κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα διαπραγματευθεί την «ειρηνική και αναίμακτη» αποχώρησή τους; Εχουμε συνειδητοποιήσει τι …φάμπρικα ανοίξαμε; Όταν, μια χώρα επιβραβεύει την ατιμωρησία, την κάνει καθεστώς.

Ο νόμος Ραγκούση

Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το οποίο επιμελώς αποσιωπούμαι όλες αυτές τις ημέρες. Μετά την ψήφιση του Νόμου Ραγκούση για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, η Ελλάδα έχει γίνει πλέον ….«ελκυστικός προορισμός». Αυτό σε συνδυασμό με την ελλιπή έως ανύπαρκτη φύλαξη των συνόρων μας (έργο ούτως ή άλλως δύσκολο) καθιστά τη χώρα μας ως πρώτη επιλογή. Παράλληλα, επειδή η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες είναι δέσμια ορισμένων αριστερίστικων ιδεοληψιών αυτές οι ομάδες των λαθρομεταναστών βρίσκουν εύκολα πρόθυμους υπερασπιστές, οι οποίοι μάλιστα κάνουν ανέξοδη πολιτική σε βάρος της χώρας και σε βάρος της κοινωνίας μας.

Η Ελλάδα, επειδή ακριβώς είναι σταυροδρόμι., επειδή έχει μεγάλη ακτογραμμή, επειδή γειτονικές της χώρες εγείρουν εδαφικές αξιώσεις σε βάρος της, επειδή φιλοξενεί ήδη πολύ περισσότερους μετανάστες από όσους αντέχει, έπρεπε να έχει μια δρακόντεια νομοθεσία για την νομιμοποίηση μεταναστών, ειδικότερα των λαθραίων. Και αυτό έπρεπε να είναι γνωστό στους πάντες. Αντι αυτών, εμείς στέλνουμε τα εντελώς αντίθετα μηνύματα. Και όσο συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό, θα βρισκόμαστε προ εκπλήξεων.

Η κατάληψη της Νομικής ήταν μόνο η αρχή.

Ανησυχώ περισσότερα για αυτά που έρχονται.

Α.Δ.

Ο πλανήτης μας έχει μπει σε έναν βίαιο επαναστατικό κύκλο αντικυβερνητικών εξεγέρσεων, με τις διαδηλώσεις που συντάραξαν την Ευρώπη να έχουν τώρα μεταδοθεί στα αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής. Εξεγέρσεις που απειλούν να τυλιχτούν με αίμα, καθώς τα εκεί καθεστώτα προσπαθούν πάση θυσία να διατηρηθούν στην εξουσία. Υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσει και η Αμερική το δρόμο της επανάστασης;

Πριν τρία χρόνια, και πριν τη κατάρρευση της Lehman brothers, κάναμε μια πρόβλεψη με βάση στοιχεία του ΟΗΕ, πως ο κόσμος θα πληγεί από μια οικονομική κρίση, από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, και από γενικευμένη πείνα. Κάτι σαν αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν σήμερα.

Όσο οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συνεχίζουν να φθίνουν, τόσο οι διαμαρτυρίες θα εξαπλώνονται όλο και πιο συχνά, και πιο άγρια. Για να τις αντιμετωπίσουν, οι κυβερνήσεις θα γίνουν και αυτές πολύ πιο σκληρές. Οι μάχες θα εξελιχθούν σε πόλεμο.

Οι ηγετικές ελίτ θα χαρακτηρίσουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες ως χούλιγκαν, αναρχικούς, ταραχοποιούς, που καθοδηγούνται από ξένους πράκτορες και συμφέροντα. Αυτή όμως η σύγκρουση, που θα ονομαστεί επίθεση εναντίον της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικότητας, δεν είναι παρά μια αυτοάμυνα των μη εχόντων εναντίον της πλεονεξίας των εχόντων (πάρα πολλά).

Το 2011 θα χαρακτηριστεί ως έτος εντάσεων και αναταραχών. Με τις κυβερνήσεις να είναι διατεθειμένες να επιβάλλουν ακόμη και στρατιωτικό νόμο για να διατηρήσουν το στάτους κβο, οι λαοί θα εξαγριωθούν ακόμη περισσότερο, αφού πλέον δεν θα κινδυνεύει μόνο η οικονομική τους κατάσταση, αλλά και οι πολιτικές τους ελευθερίες.

Οι τελευταίες χώρες που πνίγηκαν στο επαναστατικό χάος είναι η Τυνησία, η Αίγυπτος, και η Υεμένη. Οι αρχικές διαδηλώσεις στη Τυνησία, που οδήγησαν στην αποχώρηση του προέδρου της από την εξουσία αλλά και από τη χώρα, ενέπνευσαν παρόμοιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, όπου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συγκρουόμενοι με την αστυνομία.

Εκτός της Αμερικής, ελάχιστες είναι οι περιοχές του πλανήτη που να μη γνώρισαν ταραχές το τελευταίο εξάμηνο εξαιτίας της οικονομικής κατάρρευσης την οποία προκάλεσαν οι χρηματοπιστωτικοί τρομοκράτες, φέρνοντας ανεργία, μειώσεις μισθών, άνοδο των τιμών των τροφίμων, πληθωρισμό, και σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Από το Davos της Ελβετίας, ο γνωστός οικονομολόγος N. Roubini λέει στο Bloomberg : «Στις αναδυόμενες οικονομίες, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, μείωση του εισοδήματος, και άλλα φαινόμενα που θα οδηγήσουν σε ταραχές και πολιτική αστάθεια. Θα ανατραπούν καθεστώτα, όπως βλέπουμε σήμερα να γίνεται στη Μ. Ανατολή».

Στις αρχές του 2008, πριν τη κατάρρευση της Lehman Brothers είχαμε προβλέψει τον πληθωρισμό, και την οικονομική αβεβαιότητα που θα οδηγούσαν σε ταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρσι το καλοκαίρι, λίγο πριν τις μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Βρετανία, είχαμε πει: «Η επιβολή των μέτρων λιτότητας, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η λεηλασία των φορολογουμένων, θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή οργής, με εξεγέρσεις και επαναστάσεις ως μορφές αντίδρασης των λαών στην απώλεια των θέσεων εργασίας, των οικονομιών τους, των κοινωνικών τους παροχών, των συντάξεων, και των ελευθεριών τους, από πλευράς των οικονομικών τρομοκρατών που οι ίδιοι προκάλεσαν εξ αρχής την κρίση».

Αυτή η εποχή της οργής που προβλέψαμε, έχει έρθει, και τη βλέπουμε παντού, με τις κυβερνήσεις να ανατρέπονται ή να κλυδωνίζονται, καθώς η οικονομική δυστυχία αναγκάζει τους φτωχούς όλου του κόσμου να βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διασώσουν ότι μπορούν από τα κεκτημένα τους.

Όταν κάναμε τις προβλέψεις μας, δεν διαθέταμε κάποια κρυστάλλινη σφαίρα, απλά διαβάσαμε αυτά που έλεγαν οι παγκόσμιες ελίτ, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της κατάργησης της μεσαίας τάξης, και της επιβολής για μια ακόμη φορά της αρχαίας διαστρωμάτωσης μεταξύ των εχόντων και μη.

Τώρα, το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, είναι αν θα δούμε παρόμοιες επαναστατικές εξελίξεις και στην ίδια την Αμερική, όπως είχε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια ο πάντα πετυχημένος στις προβλέψεις του Gerald Celente, που είχε πει πως έως το 2012 οι ΗΠΑ θα συγκλονιστούν από λαϊκές εξεγέρσεις με αφορμή τους φόρους και τα τρόφιμα.

Ακόμη και το συμβατικό ΜΜΕ Time, είχε μιλήσει για τη σοβαρή πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, εξαιτίας της διαλυμένης οικονομίας.

Τον Νοέμβριο του 2008, την ώρα που εκτυλίσσονταν η οικονομική κρίση, το αμερικανικό Πολεμικό Κολέγιο δημοσίευσε εργασία με τίτλο Strategic Shocks’ in Defense Strategy Development, και μέσα από την οποία προειδοποιούσε πως ο στρατός θα πρέπει να προετοιμαστεί για «βίαιες στρατηγικές ανακατατάξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που θα προκληθούν από μια απρόβλεπτη οικονομική κατάρρευση, μια λαϊκή αντίσταση, και την απώλεια της πολιτικής και της έννομης τάξης». Και όπως κατέληγε η εν λόγω απόρρητη εργασία, «η διαδεδομένη πολιτική βία, θα αναγκάσει το κατεστημένο να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του, έτσι ώστε να υπερασπιστεί την υπάρχουσα κοινωνική τάξη, και την ανθρώπινη ασφάλεια».

Τέλος, ένα έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Άμυνας προέβλεπε πως στα επόμενα χρόνια το χάσμα μεταξύ των υπερβολικά πλουσίων και της μεσαίας τάξης και των όλο και περισσότερων εξαθλιωμένων, θα απειλήσει την κοινωνική τάξη. «Η παγκόσμια μεσαία τάξη μπορεί να ενωθεί, να χρησιμοποιήσει τη πρόσβαση στη πληροφορία, τους πόρους και τις τεχνικές που υπάρχουν, και να προσπαθήσει να μεταμορφώσει τις πολιτικές διαδικασίες σε διεθνές επίπεδο, προς όφελος των δικών της ταξικών συμφερόντων. Η μεσαία τάξη μπορεί να μετατραπεί σε επαναστατική δύναμη».

Αν κρίνουμε από το σημερινό βίαιο σκηνικό που χαρακτηρίζει τον κόσμο, τότε δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμη για να δούμε τι μέλει γενέσθαι στις ΗΠΑ. Αν δηλαδή θα δούμε μια εξέγερση ή αν η παγκόσμια οικονομική ελίτ θα συνειδητοποιήσει εγκαίρως πως ο πόλεμος που κήρυξε εναντίον της μεσαίας τάξης και των φτωχών, απειλεί να προκαλέσει αντιδράσεις που ακόμη και η ίδια δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

S.A.- Prison Planet

Στην Αγγλία του μεσοπολέμου, ο Άγγλος πρωθυπουργός Στάνλευ Μπόλντουιν αναφερόμενος σε εκδότη εφημερίδας είπε ότι επιθυμούσε να ενεργεί με ‘το προνόμιο της πόρνης’. Να ασκεί δηλαδή εξουσία χωρίς να έχει ευθύνη.

Ανεξάρτητα από το σε ποιον ανήκει τελικά το προνόμιο αυτό, το επίκαιρο του σχολίου διατρέχει όλες τις ιστορικές εποχές. Και χαρακτηρίζει όλους τους θιασώτες του ‘φαίνεσθαι’ και όχι του ‘είναι’, τις καρικατούρες των ρόλων που διεκδικούν να υποδυθούν. Όταν όμως οι περιπτώσεις αφορούν θέσεις ευθύνης, το γελοίον του πράγματος απειλεί να γίνει τραγικό για την κοινωνία. Τα θλιβερά ‘γεγονότα’ της Νομικής, είναι μια άμεση απόδειξη του τραγέλαφου.

Από τη μία η Πρυτανεία, που ενώ γνώριζε το προφανές, αυτό δηλαδή που και ο κάθε απλοϊκός και μη εγγράμματος άνθρωπος καταλάβαινε-ότι δηλαδή οι δυστυχείς που οδηγήθηκαν στη Νομική δεν είχαν καμία σχέση με την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών- πόσο μάλλον ‘οι κολοφώνες’ του πνεύματος, ‘παρέλειψε’ να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Από την άλλη η Πολιτεία, που με φοβικά σύνδρομα, αναζητούσε, σε ρόλο παρατηρητή και κυανόκρανου, την πρόφαση για να πράξει το αυτονόητο, να ασκήσει τα καθήκοντά της, όπως επιβάλει ο νόμος. Και στη μέση η κοινωνία, μια θυμωμένη και οργισμένη πλέον ‘βουβή’ συντριπτική πλειοψηφία. Που μένει έρμαιο στο δόλιο έργο των κάθε λογής προβοκατόρων.

Η εξουσία ήταν και είναι ένα όπλο. Που όπως κάθε όπλο, όταν δεν ξέρεις να το διαχειριστείς, έχει ως πρώτο θύμα τον κάτοχό του.

Στο προηγούμενο σημείωμα σχετικά με την κατάληψη κτιρίου της Νομικής Αθηνών από τους εκ Κρήτης λαθρομετανάστες, είδαμε το “γενικό περιβάλλον” του συμβάντος, χωρίς αναφορά στην αντιμετώπιση της πολιτείας. Για λόγους χώρου και ταξινόμησης. Ας δούμε τώρα το δεύτερο σκέλος.

Η “αβλαβής διέλευση” των συνόρων μας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη καθώς και εχθρικά πολεμικά πλοία “κόβουν βόλτες” ανενόχλητα πλέον στη αυλή του σπιτιού μας. Αυτή η “αβλαβής διέλευση” γίνεται και με αντίθετη φορά, από μέσα προς τα έξω. Είδαμε πριν λίγο καιρό τους ροκ σταρ της μίζας και της Ζήμενς να επιχειρούν με απόλυτη επιτυχία την δική τους “αβλαβή διέλευση” των συνόρων μας. Και δεν έχουμε ακόμη πληροφορηθεί αν αποδόθηκαν ευθύνες σε κάποιον αρμόδιο για αυτές τις πολύ βολικές κοπάνες.

Η “αβλαβής διέλευση” των εκ Κρήτης λαθρομεταναστών, από την μεγαλόνησο στην πρωτεύουσα, φαίνεται να συνεχίζει την πολύχρονη παράδοση του ελληνικού κομματικού κράτους, την παροιμιώδη πλέον αδυναμία του, να μην μπορεί να περιφρουρήσει ούτε τα σύνορά του, ούτε την επικράτειά του αλλά ούτε και την νομιμότητα. (Εκεί που το βολεύει φυσικά, διότι στην Κερατέα και αλλού και εντάλματα είχαμε και συλλήψεις). Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πολλά τα ερωτήματα και πάλι:

 • Πως είναι δυνατόν η πολιτεία να μην πληροφορήθηκε την συντεταγμένη και θορυβώδη επιβίβαση (φώναζαν συνθήματα στο λιμάνι) των λαθρομεταναστών στο πλοίο;
 • Κανείς λιμενικός ή άλλος αρμόδιος υπάλληλος του ελληνικού κράτους, με καθήκον του την ασφάλειά μας, δεν πληροφορήθηκε την “κάθοδο των 300” στην πρωτεύουσα;
 • Επειδή δεν είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο, να μην πληροφορήθηκε δηλαδή κάποιος τις προθέσεις των λαθρομεταναστών ακόμη από την Κρήτη, ειδοποίησε κανείς τους προϊσταμένους του;
 • Αν οι αρμόδιοι προϊστάμενοί ειδοποιήθηκαν από κάποιο αρμόδιο όργανο τι μέτρα πήραν για να αποτρέψουν την απόβαση και την κατάληψη;
 • Κατά την απόβαση στον Πειραιά και την υποδοχή των λαθρομεταναστών πάλι κανείς αρμόδιος για την ασφάλειά μας και την ασφάλεια της δημόσιας περιουσίας δεν αντιλήφθηκε τίποτε; Γιατί; Εγινε μήπως η αποβίβαση με ησυχία και χωρίς συνθήματα; Ειδοποίησε κανείς τους προϊσταμένους του; Εκαναν κάτι εκείνοι ως όφειλαν;
 • Η σύγκλητος και ο πρύτανης πότε πληροφορήθηκαν τις προθέσεις των λαθρομεταναστών; Ο αρμόδιος υπουργός; Ποιες ήταν οι κινήσεις τους όταν πληροφορήθηκαν αυτές τις προθέσεις;
 • Το ακαδημαϊκό άσυλο το έχουμε θεσπίσει για να προφυλάσσει παρανόμους και παρανομίες;
 • Είχαμε φθορά ή καταστροφή περιουσίας του δημοσίου από τους καταληψίες λαθρομετανάστες;
 • Ποιος νόμος του ελληνικού κράτους και “που το λέει” οτι ο εισαγγελέας μπορεί και του επιτρέπεται να κάνει διάλογο με παρανόμους και να μην τους συλλαμβάνει; Δεν έχει η αστυνομία ειδικούς υπαλλήλους για τέτοιες περιπτώσεις διαπραγματεύσεων;
 • Από πότε επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία σε λειτουργούς του δημοσίου να υποκύπτουν σε εκβιασμούς παρανόμων, και μάλιστα ομάδας παρανόμων; Ποιος νόμος και “που το λέει” και τι ακριβώς προβλέπει;
 • Από πότε η ελληνική αστυνομία έχει ως αντικειμενικό της σκοπό την προστασία και την “ασφαλή διέλευση” παρανόμων από το ένα δημόσιο κτίριο που κατέλαβαν παράνομα και με την βία σε άλλο που τους παραχωρήθηκε; Θα πρέπει η ελληνική αστυνομία να διευκολύνει και να συνδράμει την παρανομία των λαθρομεταναστών; Ποιος κανονισμός το προβλέπει αυτό και “που το λέει”;
 • Πότε σχεδιάζει ο αρμόδιος εισαγγελέας να εκδώσει ένταλμα σύλληψης των παρανόμων μεταναστών που εισέβαλλαν και κατέλαβαν το δημόσιο κτίριο;
 • Ποια ήταν η παρουσία του δημάρχου Αθηνών και του περιφερειάρχη στα γεγονότα; Ποια ήταν η στάση τους;
 • Βλέπει η ελληνική δικαιοσύνη παρότρυνση σε έγκλημα από εκείνους που χρηματοδοτούν, οργανώνουν και κατευθύνουν τους λαθρομετανάστες; Θα εκδοθούν εντάλματα;
 • Πως θα αντιδράσει η ελληνική πολιτεία αν λαθρομετανάστες καταλάβουν ένα δημόσιο κτίριο (ή δεν ξέρω αν είναι χειρότερο, κάποιο ιδιωτικό) σε κάποιον δήμο της πατρίδας μας και οι δημότες προσπαθήσουν να τους βγάλουν από το κτίριο; Θα υποστηρίξει πάλι τους παρανόμους;
 • Πως θα αντιδράσει η ελληνική πολιτεία αν οι καταλήψεις κτιρίων από μετανάστες γενικευτούν; Μετά μάλιστα και από την ευγένεια που έδειξε προς την παρανομία;
 • Αν μια ομάδα 300 τούρκων πολιτών που έμπαινε παράνομα στο ελληνικό έδαφος και δρούσε συντεταγμένα, όπως οι λαθρομετανάστες, καταλάμβανε δημόσιο κτίριο, η ελληνική πολιτεία πως θα χαρακτήριζε την πράξη αυτή; Και πως θα αντιδρούσε;
 • Αν μια ομάδα 300 ελλήνων πολιτών έμπαινε παράνομα σε μια χώρα από αυτές που προέρχονται οι λαθρομετανάστες και καταλάμβανε δημόσιο κτίριο, τι θα συνέβαινε;
 • Αν μια ομάδα 300 ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καταλάμβανε δημόσιο κτίριο της Αλβανίας για να διαμαρτυρηθεί για τον άδικο θάνατο σε “τροχαίο” του συμπατριώτη τους, τι θα συνέβαινε;
 • Αν μια ομάδα 300 ελλήνων μεταναστών, νομίμων κατά τα άλλα, καταλάμβανε δημόσιο κτίριο στην Γερμανία, τι θα συνέβαινε;
 • Μετά από αυτή την προβοκάτσια τι άλλο άραγε σχεδιάζουν οι λαμπεροί και σκοτεινοί κύκλοι εξουσίας στην χώρα μας;

Είναι πολύ χοντροκομμένη η προβοκάτσια κι αυτό δείχνει ότι ορισμένοι έχουν ξεφύγει. Εχουν ξεφύγει πολύ.

Και προκαλούν τον έλληνα πολίτη, τον λαό, να ξεφύγει κι αυτός. Εχοντας την σιγουριά ότι εκείνοι, οι εξουσιαστές προβοκάτορες, θα βγουν αλώβητοι από την λαϊκή οργή, και θα κάνουν κι εκείνοι την δική τους “αβλαβή διέλευση”.

Προσοχή και τον νου μας συνέλληνες. Ετοιμάζουν κι άλλα.

Θραξ ο Αναρμόδιος

Η εγκαθίδρυση δικτατορικών καθεστώτων ανά τον κόσμο ξεκίνησαν με μεγάλη συχνότητα απ’ τις αρχές του ΄60 μέχρι και τα τέλη του ’80.
Στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική είχαμε πληθώρα δικτατοριών μηδέ της Ελλάδας εξαιρουμένης.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά την πτώση της σοβιετικής εξουσίας οι δικτατορίες η μία μετά την άλλη άρχισαν να γκρεμίζονται.
Σήμερα στη Λατινική Αμερική έχουν αντικατασταθεί από κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Στην Ευρώπη σήμερα δεν έχουμε σε κανένα κράτος της δικτατορικό καθεστώς. Η Τουρκία έχοντας διαλύσει τα περισσότερα παλαιά κόμματα έχει καταφέρει να περιορίσει το λεγόμενο βαθύ κράτος.
Οι δικτατορίες των κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ δεν υφίστανται πλέον.
Στην Αφρική υπάρχουν ακόμη αλλά γίνονται και πολλοί εμφύλιοι πόλεμοι για την επικράτηση δημοκρατικών καθεστώτων.
Στην Ασία με κάποιες εξαιρέσεις διαμορφώνονται συνθήκες εκδημοκρατισμού.
Στα Αραβόφωνα κράτη παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις που θα φέρουν αλλαγές στα δικτατορικά τους καθεστώτα αλλαγές που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες.
Ποια είναι η βαθύτερη αιτία αυτών των αλλαγών; Μήπως οι παγκόσμιοι εξουσιαστές έγινα φίλοι και οπαδοί της δημοκρατίας;
Η ύπαρξη δικτατορικών καθεστώτων διευκόλυνε την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των φτωχότερων ειδικά κρατών από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Τα δικτατορικά καθεστώτα προσανατολίζονταν σε υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες αγοράζοντας όπλα απ’ τις πλούσιες χώρες της δύσης με επακόλουθο την υπανάπτυξη των λαών τους. Στα ανελεύθερα καθεστώτα πολύ εύκολα επικρατεί η διαφθορά και κάθε προσπάθεια των λαών εναντίον της καταπνίγεται στο αίμα.
Οι μεγάλες παγκόσμιες συμφωνίες πχ για την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και άλλες συναφείς, η υπερχρέωση των φτωχών κρατών και των πολιτών τους έχουν επιβάλει μία στυγνή οικονομική δικτατορία απ’ την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν οι λαοί αυτών των κρατών. Συνεπώς ο εκδημοκρατισμός τους δεν μπορεί να ενοχλήσει τους παγκόσμιους εξουσιαστές γιατί κρατούν «δέσμιους» τους λαούς με τα χρέη.
Οι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι το 98% των ανθρώπων στη γη χρωστούν από λίγα έως πολλά στο υπόλοιπο 2%. Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα κάποιου με ένα κλικ στον υπολογιστή του να κινεί τεράστια ποσά καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν απ’ την επιλογή του χωρίς να ελέγχεται από κανένα. Όντας υπερχρεωμένα τα κράτη και οι πολίτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και όποια κυβέρνηση και να αναλάβει είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να ακολουθεί τις εντολές των δανειστών. Το παλαιότερα υπολογιζόμενο πολιτικό κόστος σήμερα δεν έχει αξία γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις που είναι εν δυνάμει κυβερνητικές καλύπτονται πίσω απ’ το επιχείρημα «χρωστάμε, τι να κάνουμε». Το τραπεζιτικό τοκογλυφικό κεφάλαιο διέπει τα πάντα και οι προσπάθειες, ακόμη και των κυβερνήσεων που θέλουν, για λύση των προβλημάτων των λαών τους πέφτουν στο κενό. Η χρησιμοποίηση των τεχνοκρατών για την αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κατάστασης δημιουργεί μία άλλη κάστα καλοπληρωμένων (golden boys) που στερούμενη πολιτικής διαχειρίζεται την κατάσταση υπολογίζοντας μόνο αριθμούς ξεχνώντας ότι πίσω απ’ τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Η πολιτική έχει απαξιωθεί παγκοσμίως και οι πολιτικοί άγονται και φέρονται απ’ τους τεχνοκράτες. Το κοινωνικό κράτος σαν έννοια δεν υπάρχει στην τεχνοκρατική αντίληψη. Αν οι αριθμοί προστάζουν τον υποσιτισμό των ανθρώπων ή την παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή την κατάργηση της σύνταξης οι τεχνοκράτες θα το εισηγηθούν και οι ανήμποροι πολιτικοί θα το εφαρμόσουν.
Η λογική της μετατροπής των ανθρώπων σε καταναλωτικά όντα είναι κυρίαρχη. Η ανεργία και η έλλειψη καταναλωτικής δυνατότητας αντισταθμίζεται με δανεισμό. Στην Αμερική πρωτεύουσα του νεοφιλελευθερισμού ψηφίζονται νόμοι που απαγορεύουν την ιδιωτική παραγωγή ακόμη και την συλλογή του βρόχινου νερού (δλδ το να φυτεύουμε στον κήπο μας σε λίγο θα απαγορεύεται, το πατροπαράδοτο κοτέτσι θα τιμωρείται κτλ). Αυτή η διαδικασία είναι ατέρμονη και αδιέξοδη. Οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αντίδραση ενός λαού μόνο είναι ανίσχυρη και θα κατασταλεί γρήγορα και εύκολα. Ο συντονισμός της αντίδρασης πολλών λαών μαζί είναι ένα απ’ τα ζητούμενα της εποχής μας. Η εύκολη διάδοση των πληροφοριών μέσα απ’ το διαδίκτυο δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Η συνένωση των λαών σε συνασπισμούς κατά του παγκόσμιου τοκογλυφικού κεφαλαίου θα αποτελέσει την απαρχή της πτώσης της παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας. Η ανάγκη μιας παγκόσμιας σεισάχθειας είναι επιτακτική για να λυτρώσει τους λαούς απ’ την υπερχρέωση. Το κάθε λαός παράγει τουλάχιστον τα βασικά που καταναλώνει πρέπει να υπερισχύσει του κάθε λαός καταναλώνει χωρίς να παράγει.
Το πότε και το πώς είναι δυσδιάκριτα και ομιχλώδη τουλάχιστον σήμερα.
 • Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Δεν ξέρω εάν υπήρξε πρόθεση ή ήταν «τυχαίο» το γεγονός ότι εκκενώθηκε σήμερα τα ξημερώματα το κτίριο της παλιάς Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες (λαθρο)μετανάστες τους οποίους συνόδεψαν στη νέα τους «κατοικία» πολλοί «συμπαραστάτες» του αγώνα τους… Θυμηθείτε αυτό που λένε, ότι δηλαδή το σκοτάδι είναι στο πιο βαθύ του σημείο λίγο πριν αρχίσει το… ξημέρωμα.
Σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 το ερώτημα ΔΕΝ είναι το θέμα της ετήσιας ΑΘΡΟΑΣ-ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ-ΛΑΘΡΑΙΑΣ εισόδου από στεριά και θάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων «μεταναστών» στην Ελλάδα που θα ήταν και αδιανόητο και…ανόητο να το καλύψει ένα «γρήγορο και πιπεράτο» σχόλιό μου!
Είναι αμείλικτα τα ερωτηματικά του πρωτόγνωρου αυτού κοινωνιολογικού φαινομένου που αφορούν:
στην ανεξέλεγκτη αναχώρηση από την Κρήτη,
στην παρέλαση από το λιμάνι του Πειραιά στην Οδό Σίνα
στην εγκατάσταση – με στρώματα και κουβέρτες - στο ιστορικό κτίριο της παλιάς Νομικής ενός περίπου ΤΑΓΜΑΤΟΣ 25χρονων (λαθρο) μεταναστών, όπως φάνηκε στις τηλεοπτικές κάμερες!
Η αποχώρηση έγινε «ειρηνικά» και σήμερα γέμισαν ΞΑΝΑ τα τηλεοπτικά παράθυρα και τα ραδιοφωνικά μπαλκόνια και μαζί τα πρωτοσέλιδα και τα σαλόνια του Τύπου με αντιπαραθέσεις και κονταροχτυπήματα, με αντεγκλήσεις και «δήθεν» επιχειρήματα, με βαρύγδουπες μεγαλοστομίες και ενίοτε με άναρθρες ουσιαστικά κραυγές καθότι όταν μιλάνε μαζί 2,3,4 άτομα ανάθεμά μας ως ακροατές και τηλεθεατές εάν τελικά καταλαβαίνουμε όχι ποιος ή ποια είπε τι αλλά τι ακριβώς ειπώθηκε!
Η αλήθεια είναι ότι μάλλον ΟΛΟΙ έχουν από λίγο δίκαιο:
Οι (λαθρο)μετανάστες οι οποίοι θεωρώντας ότι τους εκμεταλλεύονται κακόπιστα «αφεντικά-δουλέμποροι» προέβησαν σε μια πράξη απόγνωσης καταλύοντας τον Νόμο της χώρας στην οποία ήρθαν απρόσκλητοι και εισήλθαν…λαθραία!
Οι «συμπαραστάτες» τους ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΕΣ που θέλοντας να επιδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο του φιλόξενου Έλληνα και του εχθρού του βάρβαρου Καπιταλισμού, της αδικίας και της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ανάγκης για επιβίωση βοήθησαν στην ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ του Νόμου και αδιαφόρησαν για την έννομη τάξη!
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ που ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ την παραγραφή ενός παρωχημένου θεσμού, του ΔΗΘΕΝ ακαδημαϊκού «ΑΣΥΛΟΥ» που ουσιαστικά λειτούργησε από το 1982 μέχρι σήμερα ως προστατευτικό πέπλο για κάθε είδους παράνομης πράξης σε πανεπιστημιακούς χώρους!
Η Κυβέρνηση που «κέρδισε» κάποιες επικοινωνιακές εντυπώσεις (καθώς δεν χύθηκε αίμα) αλλά στη διαδικασία θυσίασε ένα μεγάλο μέρος του κύρους των φορέων και θεσμών ενός Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού ΚΡΑΤΟΥΣ και του σεβασμού στην κείμενη νομοθεσία!
Τελικά αποδείχτηκε ότι οι πολιτικές ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ μπορούν όχι μόνο να χαράξουν αλλά και να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ τη δική τους πολιτική με την εξοργιστική πλέον ανοχή της «σιωπηλής πλειοψηφίας».
ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ όλα καλά κατά το γνωστό Σαιξπηρικό σλόγκαν;
Δεν είμαι βέβαιος καθώς τις μέρες αυτές αναδύθηκε, πάλι, ανάγλυφα σε όλο του το μεγαλείο ένα ΑΔΥΝΑΜΟ Κράτος ανίκανο να επιβάλλει τους ισχύοντες Νόμους και έτσι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για μελλοντικές, και ίσως όχι και πάλι αναίμακτες, παρόμοιες ιλαροτραγικά κοινωνικό-πολιτικές «εκδηλώσεις!...»
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ, φυσικά, αιματηρά επεισόδια την εποχή που το μουσουλμανικό υπογάστριο της Μεσογείου φλέγεται και η χειμαζόμενη οικονομικά Ελλάδα φαντάζει στους Ευρωπαίους και άλλους διεθνούς προέλευσης τουρίστες ως… παράδεισος!
 • Τα "καρντάσια" δείχνουν τον δρόμο στην Ελλάδα της οικογενειοκρατίας
 • Άλλοι σχεδιάζουν πολιτικές και άλλοι... αρπαχτές!
Από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πληροφορούμαστε ότι, κατά τη διάρκεια πτήσης του προς το Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ότι επιβάλλεται η εκπόνηση νέου Συντάγματος και όχι η αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος.
Υπογράμμισε μάλιστα πως το νέο Σύνταγμα, θα πρέπει να είναι το Σύνταγμα των επόμενων 100 χρόνων. «Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα για να διασφαλίσει την ίδια της την ύπαρξη στο μέλλον», είπε ο κ. Γκιουλ, χωρίς να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, εάν θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα για την αποδοχή του νέου Συντάγματος ή αυτό θα εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ομως, τόνισε ότι "χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και ενεργότερη συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος".

Ας σημειωθεί, για όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός και ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έχει ταχθεί με θέρμη υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας, έναντι της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (σαν το δικό μας σύστημα) που ισχύει στην Τουρκία σήμερα, προκειμένου να εκδημοκρατιστεί και να ισχυροποιηθεί πιο πολύ η Τουρκία, εξαλείφοντας την εσωστρέφεια. Αν καταφέρει τελικά να επιβληθεί στους στρατηγούς και να περάσει τις καινοτόμες απόψεις του.

Είδες η Τουρκία; Έτη μπροστά από το δικό μας πολιτικό κατεστημένο των τριών οικογενειών.

Το δικό μας πολιτικό σύστημα «κλώθει» μια δήθεν αναθεώρηση που αφενός ποτέ δεν….. θα γίνει και συζητείται απλά για να μας ρίξει «στάχτη στα μάτια» και για να κατασιγάσει τις δημοκρατικές μας απαιτήσεις, αλλά και αν γίνει, έπειτα από πολλά χρόνια, θα είναι ένα αποτέλεσμα εξαντλητικών συμβιβασμών μεταξύ των διαπλεοκομένων συμφερόντων, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του λαού. Έτσι εξάλλου προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα.

Κατά τ’ άλλα, περνιόμαστε και για έξυπνος και δημοκρατικός λαός.

Στη φαντασία μας βέβαια. Γιατί στην πραγματικότητα, γινόμαστε αντικείμενο εκμετάλλευσης του κάθε τυχάρπαστου, του κάθε ανίκανου και του κάθε λαμόγιου.

 • Οι ανεπαρκείς για κατάληψη λαθρομετανάστες των Αθηνών, και οι έμπειροι στις καταλήψεις λαθρομετανάστες της Κρήτης

Προσπαθώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να συμβεί αν γενικεύονταν οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οι απεργίες πείνας από λαθρομετανάστες στην χώρα μας. Αν, ας πούμε, αντί για μία κατάληψη είχαμε 5 ή 10 καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από λαθρομετανάστες.

Με δεδομένη την ανασφάλεια των ελλήνων από την αυξημένη εγκληματικότητα που έφερε η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, φαντάζομαι πως οι εικόνες των καταλήψεων, που θα μετέδιδαν οπωσδήποτε με πολύ χαρά τα τηλεοπτικά κανάλια, θα ανάγκαζαν τους περισσότερους έλληνες να πάρουν εχθρική στάση, ακόμη και εκείνους που τώρα έχουν φιλική στάση, απέναντι στους λαθρομετανάστες. Και έτσι φοβισμένοι και οργισμένοι οι περισσότεροι πολίτες, να αποδεχθούν ευκολώτερα τα όποια “σκληρά” μέτρα θα πρότεινε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος αλλά και άλλων παρομοίων περιπτώσεων, όπου και όταν έχουμε κατάλυση της νομιμότητας.

Δηλαδή η κατάλυση της νομιμότητας, και μάλιστα από ήδη παρανόμους, τους οποίους το κοινωνικό σύνολο, για μια σειρά από λόγους, νιώθει πλέον ως απειλή, δίνει την καλύτερη ευκαιρία στο καθεστώς να σκληρύνει την στάση του.

Αλλο αποτέλεσμα από αυτό που περιγράφω παραπάνω δεν μου φαίνεται πιθανό. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Και γενικώς μου φαίνεται δύσκολο να δεχθώ πως υπάρχουν πολλοί λογικοί άνθρωποι μεταξύ μας, που να πιστεύουν πως οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και οι απεργίες πείνας από λαθρομετανάστες, θα οδηγούσαν στην νομιμοποίησή τους. Αρα κάποια άλλη είναι η στόχευση τέτοιων, πολύ καλά οργανωμένων μάλιστα, συμβάντων.

Ας δούμε όμως και ορισμένα σκόρπια, προς στιγμήν, και ασύντακτα ερωτήματα:

 • Εχουν κάποια ιδιαίτερη ποιότητα οι λαθρομετανάστες της Κρήτης έναντι των ομοίων τους των Αθηνών, οι οποίοι μάλιστα της πρωτεύσουσας αριθμούν και σε χιλιάδες χιλιάδων, και έπρεπε για αυτό να κληθούν εκείνοι από το νησί ώστε να κάνουν την κατάληψη με επιτυχία;
 • Αληθεύουν αυτά που περιγράφει το ιστολόγιο Φιλοτιμία για τις στενές σχέσεις των λαθρομεταναστών εκ Κρήτης με το ΠαΣοΚ Χανίων;
 • Πιστεύει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και οι οργανώσεις που αντιπροσωπεύει, πως ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον αγώνα του, είναι η κατάλυση της νομιμότητας;
 • Τι γνώμη έχουν οι αρχές και τα ιδρύματα (δημόσια ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης), που χρηματοδοτούν το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, για αυτή την κατάλυση της νομιμότητας που γίνεται με δικά τους χρήματα; Την επικροτούν άραγε; Θα συνεχίσουν την χρηματοδότηση;
 • Πιστεύει κανείς πως μια χώρα διαλυμένη και στα πρόθυρα της χρεωκοπίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μπορεί να αντέξει 2 εκατομμύρια μετανάστες σε ένα σύνολο 10 εκατομμυρίων, και να τους εντάξει στο παραγωγικό της δυναμικό;
 • Μια επιχείρηση μεταφοράς 300 ανθρώπων από την Κρήτη στην Αθήνα και η κατάληψη δημοσίου κτιρίου απαιτεί οργάνωση και οικονομικούς πόρους. Θα ασκήσουν ποινικές διώξεις οι εισαγγελείς στους αυτουργούς και στους οργανωτές αυτής της επιχείρησης;
 • Αφαίρεσε μήπως το ελληνικό δημόσιο ή το ελληνικό κράτος τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών ή μήπως τους τα αρνήθηκε (και από που συνάγεται αυτό;) και τώρα του ζητούν να τους τα επιστρέψει;
 • Εχουν με κάποιον τρόπο βεβαιωθεί οι έλληνες οργανωτές αυτής της κατάληψης, που βοηθούν τους λαθρομετανάστες να “διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους”, αν αυτοί οι λαθρομετανάστες είναι τόσο φανατικοί με τα δικαιώματα και των άλλων ανθρώπων, και αν έχουν επιδείξει ανάλογη δυναμική στάση στις χώρες τους όταν καταπατούνταν τα δικαιώματα των συνανθρώπων τους και των συμπατριωτών τους; Και ειδικά των αδυνάμων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά;
 • Τι θα συμβεί και πως θα αντιδράσει το καθεστώς αν και άλλες ομάδες, ελλήνων αυτή τη φορά, όπως οι της Κερατέας ή του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, υιοθετήσουν τις αγωνιστικές μεθόδους των μεταναστών και αρχίσουν την μαζική κατάληψη δημοσίων κτιρίων;
 • Μήπως αυτός ήταν ο στόχος αυτής της επιχείρησης κατάληψης του κτιρίου στην Νομική Αθηνών, να δώσει δηλαδή το “καλό παράδειγμα” υπέρβασης της νομιμότητας και σε άλλους;
 • Πόσο κοντά θα είναι ο μέσος έλληνας πολίτης, ο φοβισμένος από το πλήθος των λαθρομεταναστών και την εισαγόμενη εγκληματικότητα, ο οργισμένος από την γενική ανομία, ο γονατισμένος από τα άδικα βάρη, και κυρίως ο κακο-πληροφορημένος έλληνας πολίτης, βλέποντας τέτοιου τύπου καταλήψεις δημοσίων κτιρίων να ζητήσει μόνος του σκλήρυνση της καταστολής από την κυβέρνηση και ίσως στρατιωτικό νόμο;
 • Μήπως τέτοιου τύπου κινήσεις που με την αποσταθεροποίηση που φέρνουν εξαιτίας της αμφισβήτησης και της κατάλυσης της νομιμότητας δίνουν το καλύτερο πρόσχημα για πρόωρες εκλογές υπό το κράτος μάλιστα έκτακτης κατάστασης και σκλήρυνσης της καταστολής ή φίμωσης της πολιτικής κριτικής;
 • Μήπως τέτοιου τύπου κινήσεις ξεστρατίζουν την προσοχή μας από τα πολύ πολύ πιο σημαντικά που είναι το τρέχον οικονομικό μας χάλι, η κατοχή της Τρόϊκας και η κομματική ανεπάρκεια;

Ενα πράγμα ξέρω στα σίγουρα: η κίνηση αυτή και η κατάληψη αυτή, και ότι την περιβάλλει, δεν προάγει ούτε τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε τίποτε τέτοιο. Ούτε καν τα συμφέροντα των λαθρομεταναστών, τα οποία μάλλον υπονομεύει. Αντιθέτως η κατάληξη τέτοιων κινήσεων βγάζει χαμένο σχεδόν πάντα τον λαό. Τον ελληνικό λαό. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Εναν λαό που ο μισός και πάνω προέρχεται από πρόσφυγες παππούδες (που ήρθαν με τα “ποδάρια” όπως έλεγε η γιαγιά μου “από την πατρίδα”, την Θράκη) . Εναν λαό, που πριν μια γενιά έγινε μετανάστης ο ίδιος, κατά το 1/3 περίπου για να θρέψει τα παιδιά του.

Εναν λαό που παρά την δική του προσφυγιά και την μετανάστευση, που μόλις πριν δυο γενιές έζησε ο ίδιος στο πετσί του (ζουν κάποιοι παππούδες πρόσφυγες ακόμη), κάποιοι επιμένουν να τον παρουσιάζουν ως ανάλγητο, άσπλαγχνο, σωβινιστή, ρατσιστή και σχεδόν φασίστα.

Είναι εκείνοι οι πολύ περί την επανάσταση διαβασμένοι έλληνες που νομίζουν πως μπορεί να συγκροτηθεί κοινωνία, χωρίς τελικά η κοινωνία αυτή να συγκροτήσει έθνος και πατρίδα. Τέτοια μόρφωσις!

Και που δεν παίρνουν χαμπάρι σε ποιες δυνάμεις γίνονται υποχείρια.

Θραξ ο Αναρμόδιος

Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε από το Νταβός ότι η ΕΕ δεν πρέπει να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους έως το 2013.

Σχετικά με την Ελλάδα είπε «ότι στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της», προσθέτοντας ότι και η Πορτογαλία πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση.

Όσον αφορά στην Ιρλανδία είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός: «Είναι φανερά άδικο ότι οι πολίτες της Ιρλανδίας πρέπει να απορροφήσουν όλες τις ζημιές των τραπεζών, ενώ οι κάτοχοι των τραπεζικών ομολόγων δεν θα φέρουν κανένα κόστος και νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει».

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες από την αναδιάρθρωση, ο επενδυτής είπε ότι μπορούν να απορροφηθούν. «Θα προκαλέσει ζημιές και αν υπάρχουν ζημιές θα πρέπει το Ταμείο έκτακτων καταστάσεων (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να καλύψει το κενό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, η κρίση χρέους είναι στο δρόμο της αντιμετώπισής της με τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά πρόσθεσε ότι η ανισορροπία μεταξύ των ισχυρότερων και των πιο αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι πολιτικά μη διατηρήσιμη και παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα.

Υπάρχει, είπε, η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, ώστε μπορεί μετά από χρόνια να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης.
 • Μήπως πρέπει να αρχίσουμε τις καταλήψεις για να μας δούνε ως ανθρώπους και για να δικαιωθούν τα αιτήματά μας;
Είναι σειρά δική μου (και εκατομμυρίων άλλων Ελλήνων) να εισέλθω στην Νομική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματά μου! Να διαμαρτυρηθώ, σαν συνταξιούχος πλέον σήμερα, γιατί ο χασάπης, ο σφαγέας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ο γνωστός "δεν υπάρχει σάλιο" -ονόματι Λοβέρδος- μαζί με τον εργατοπατέρα ονόματι Κουτρουμάνη, ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ μου "έκλεψαν" την σύνταξη, αύξησαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα εισιτήρια κατά 40%, οι άνεργοι έφτασαν το 1 εκατ. κλπ.

Σαν Έλληνας Πολίτης που έχει Υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό 28 μήνες, σαν Έλληνας φορολογούμενος από ηλικίας 18 ετών, σαν ένα "ιστορικό, ισόβιο κορόιδο" που πλήρωσε και πληρώνει αδρά τους «επαναστάτες του Πολυτεχνείου», Παπουτσήδες, Δαμανάκηδες, Πρωτόπαπες κ.ά., τους Βλαχοδήμαρχους της Πάρου κ.λ.π., έχω αυτό το Συνταγματικό δικαίωμα.

Εδώ παράνομοι λαθρομετανάστες κατέλαβαν περιουσία που ανήκει στον Ελληνικό Λαό και εγώ που είμαι νόμιμος Έλληνας Πολίτης, που τους πληρώνω μια ζωή, δεν έχω αυτό το δικαίωμα;

Το επίσημο Σοσιαλιστικό Κράτος διαπραγματεύεται με τον Τζαμίλ, με τον Χασάν, με τον Ισμαήλ, με τον Αχμέτ Μοάβια, με το Αλαβάνο, με κάποιον Γιαννόπουλο, με κάποιον Στρατούλη, με κάποιο "δίκτυο αλληλεγγύης", με κάποια "μέλη του Forum" και δεν θα ακούσει εμένα;

Ποιοί είναι όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι;

Συμπαραστάθηκαν ποτέ στα δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών;

Γιατί δεν «ευαισθητοποιούνται» για την δουλεία του ΔΝΤ που μας επέβαλαν οι κυβερνώντες;

Γιατί δεν «ευαισθητοποιούνται» για τον επερχόμενο δεύτερο γύρο σφαγής των Λαϊκών στρωμάτων από την κατοχική κυβέρνηση του μνημονίου και της Τρόικα;

«Ήρθε η Τρόικα και ζητούν νέα σφαγή του Λαού» μεταδίδουν τα ορκισμένα δημοσιογραφικά τάγματα θανάτου...

Τους ακούμε «απαθείς» και κατεβάζουμε τα σώβρακα!

Καλά κάνουνε στον Έλληνα Πολίτη γιατί κάθεται στην πολυθρόνα.

Για να δούμε, τα «Μέλη του Forum», το «δίκτυο Αλληλεγγύης», ο Αλαβάνος, ο Στρατούλης και όλοι αυτοί οι δημοκράτες ανθρωπιστές και παρατρεχάμενοι του "δίκιου του κατατρεγμένου" θα σταθούν «αλληλέγγυοι», θα δείξουν την «ευαισθησία τους» στο απάνθρωπο κυνήγι που έχει εξαπολυθεί κατά των πολιτών αυτής της χώρας, που την λένε ακόμη Ελλάδα;

Πρέπει μήπως να δηλώσουμε όλοι μας λαθρομετανάστες για να μας παρέχουν τα αυτονόητα; Και τονίζω πως το αυτονόητο είναι η εργασία, η παιδεία, η υγεία, η ελευθερία στην έκφραση του λόγου (γραπτού ή προφορικού)...

Ας δηλώσουμε λοιπόν λαθρομετανάστες στην χώρα μας, λαθρομετανάστες μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, για να μπορέσουμε να έχουμε δωρεάν φαγητό και στέγη χωρίς να δίνουμε δεκάρα τσακιστή στα ταμεία του κράτους, που ως μετανάστες θα απαιτήσουμε ή και θα εκβιάσουμε να μας αποδεχθεί...

Ας οργανωθούμε σε ομάδες των 200 - 300 και ας προχωρήσουμε σε καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων, απαιτώντας την επιστροφή των δικαιωμάτων που μας έκλεψαν, για να καλύψουν τα δικά τους κλεμμένα...

Αναγνώστης

Σχέδιο το οποίο µπορεί να περιλαµβάνει την επαναγορά ελληνικών κρατικών οµολόγων από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάνει την εµφάνισή του σήμερα στα διεθνή µέσα ενηµέρωσης.

Όπως εξάλλου αποκάλυψε, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, η κυβέρνηση Μέρκελ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει το πακέτο που θα ενισχύσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης και στο οποίο θα περιλαμβάνεται η «απάντηση» για το ελληνικό πρόβλημα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ αυτή την εβδοµάδα έρχεται στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της τρόικας για να εξετάσει την πορεία εφαρµογής του Μνηµονίου και θα συντάξει έκθεση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.

Το συνολικό σχέδιο για την ευρωζώνη συζητείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Βρυξέλλες µε επικεφαλής τη Γερµανία για να βρεθεί ολοκληρωµένη λύση στην κρίση που απειλεί το ευρώ, ενόψει της κρίσιµης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται στις 4 Φεβρουαρίου.

«Ανοιχτό» παραμένει την ίδια ώρα το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων. Σύμφωνα πάντως με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», πιο καλές πιθανότητες συγκεντρώνει η υιοθέτηση φόρμουλας αγοράς ελληνικού κρατικού χρέους με δάνειο από το Ταμείο Σταθερότητας στο πλαίσιο ενός «συνολικού πακέτου» σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, για το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις η Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εμπνευστής του σχεδίου φέρεται ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και το σημαντικότερο δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές, αφού κανείς δεν θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του».

Βάσει του σχεδίου, το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει μυστικότητα, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των ομολόγων εν όψει επαναγοράς. Σε περίπτωση που η διαδικασία στεφθεί από επιτυχία, λένε, οι δανειστές της Ελλάδας θα έχουν μετάσχει σε αναδιάρθρωση του χρέους της χωρίς να το έχουν καταλάβει.

Ωστόσο, την επαναγορά κρατικών οµολόγων από τους πιστωτές µέσω του EFSF δεν απέκλεισε ούτε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε στο «Der Spiegel», οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα έπρεπε να κλείσουν τα µάτια σε µια τέτοια προοπτική και διευκρίνισε: «Παρότι θα ήταν λάθος να δηµιουργούµε ταµπού (να µη συζητάµε την επαναγορά χρεών από τιςαγορές), δεν µπορούσε να πιέζουµε πολύ και τις ισχυρές χώρες». Όπως τόνισε, για να δεχθούν βοήθεια οι πιο αδύναµες χώρες πρέπει να βελτιώσουν πρώτα τα δηµοσιονοµικά τους.

Οπως αναφέρει το Reuters, για να µπορέσει το EFSF να επαναγοράζει οµόλογα χωρών όπως η Ελλάδα από τους πιστωτές, πρέπει να ενισχυθεί οικονοµικά – κάτι που έχει υποστηρίξει και ο Γιούνκερ. Η ενίσχυση κρίνεται απαραίτητη επειδή, παρά το γεγονός ότι επισήµως το EFSF έχει σήµερα στη διάθεσή του κεφάλαια 440 δισ. ευρώ, µπορεί να διαθέσει µόνο 225 δισ. ευρώ για λόγους που άπτονται της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς του από τους διεθνείς οίκους – για να διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση (ΑΑΑ).

Εύσημα από τους δανειστές για "θυσίες" 2,2% του ΑΕΠ
Μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές προοπτικές (Fiscal Monitor) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, την ώρα που ...
στην χώρα μας βρίσκεται και πάλι κλιμάκιο της Τρόικας.

Στην έκθεση το ΔΝΤ τονίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει και το 2011 (μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι προσπάθειες αυτές, προσθέτει το ΔΝΤ, αναμένεται να μεταφραστούν σε σημαντική βελτίωση της τάξεως του 2% του ΑΕΠ και άνω, τόσο στα ονομαστικά όσο και στα κυκλικά προσαρμοσμένα ισοζύγια, αντανακλώντας κυρίως τις περικοπές δαπανών.

Περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος αναμένεται στις συγκεκριμένες χώρες και το 2012, προσθέτει το ΔΝΤ.

Πώς θα εξοικονομηθεί 2,2% του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα για το 2011 στο σκέλος των εσόδων περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την ταχύτερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων, μέτρα κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων, βελτίωση της συλλογής φορολογικών εσόδων, ανανέωση των αδειών τηλεπικοινωνιών, επέκταση των συμβάσεων για τα αεροδρόμια κλπ.

Τα μέτρα αυτά, αναφέρεται, θα αντιστοιχούν σε αύξηση εσόδων 1%.

Στο σκέλος των δαπανών περιλαμβάνονται περικοπές επιχορηγήσεων και λειτουργικών δαπανών, συγκράτηση μισθολογικών δαπανών, αυξήσεις των τιμών στα τιμολόγια των δημοσίων επιχειρήσεων, μέτρα εξοικονόμησης κόστους στον κλάδο Υγείας, αύξηση της συμμετοχής στις νοσοκομειακές δαπάνες και διερεύνηση των οικογενειακών παροχών.

Μειώσεις στις μεταβιβάσεις και λειτουργικές δαπάνες, στις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις του δημόσιου τομέα και στις στρατιωτικές προμήθειες.

Αυτά τα μέτρα οδηγούν σε μείωση δαπανών 1,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση.

Κρίσιμες θεωρεί τις επόμενες εβδομάδες για την πορεία της κρίσης χρέους η Goldman Sachs στην τελευταία 20σέλιδη έκθεση της με τίτλο «EMU Sovereign Crisis: Is the End in Sight?» (Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους: Υπάρχει το τέλος στον ορίζοντα;), στην οποία και προσεγγίζει διαφορετικά το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν σύντομα αποφάσεις που θα βοηθήσουν στη λήξη της κρίσης, ώστε να ανακόψουν τη ροή των δημοσιονομικών προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο. Ένας από τους λόγους για τους οποίους εντάθηκε το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη, ήταν η διάσωση των τραπεζών και τα κεφάλαια που διατέθηκαν στην οικονομία ώστε να περιορίσουν της συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ενόσω όμως οι τράπεζες ανέκαμπταν, τα ίδια τα κράτη βρέθηκαν στην ίδια δυσμενή θέση, ακολουθώντας πλέον πολιτική σκληρής λιτότητας ώστε να ενισχύσουν τη δημοσιονομική τους θέση, επηρεάζοντας την ανάπτυξη. Αυτή η πολιτική έχει προκαλέσει εκ νέου προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, διαιωνίζοντας έτσι μία κατάσταση που αυτοτροφοδοτείται.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι οι επενδυτές πλέον θα πρέπει να μελετούν προσεκτικά τις πολιτικές αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, ώστε να διαγνώσουν γρήγορα της αλλαγή του κλίματος. Με άλλα λόγια, η GS υπονοεί ότι η λήξη της ευρωπαϊκής κρίσης είναι καθαρά αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων, και αν μάλιστα, κρίνουμε και από το παράδειγμα των ΗΠΑ, θα χρειαστεί ένα σημαντικό μείγμα πολιτικών αποφάσεων, ώστε να ανακοπεί η ροή των προβλημάτων μεταξύ κρατών και τραπεζικού κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, αναλύοντας την παραπάνω άποψη, η GS αναφέρεται στο γεγονός ότι τα spread των κρατικών ομολόγων, και ιδιαίτερα αυτά των αδύναμων χωρών, έχουν υποχωρήσει υπό τη φημολογία ότι η ηγεσία της ευρωζώνη ετοιμάζει μία μεγάλη σημαντική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της κρίσης. Αυτό είναι ενδεικτικό του ότι η αγορά αναμένει κάτι από τους πολιτικούς, οι οποίοι όμως, έχουν αποδείξει μέχρι τώρα ότι αποφεύγουν να αποφασίσουν κάτι σημαντικό.
Οι «ελπίδες» έχουν εναποτεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το επονομαζόμενο EFSF, και ιδιαίτερα ο ρόλος που θα έχει στην αγορά ομολόγων και στη διαχείριση του δημόσιου χρέους των χωρών μελών της ευρωζώνης. Τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν έχουν βελτιώσει το κλίμα, και αν επιβεβαιωθούν τότε μπορεί να μιλάμε για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, αναφέρει η GS, αφού παράλληλα και η ΕΚΤ θα αποδεσμευτεί και θα διαμορφώσει τη νομισματική της πολιτική ανεξάρτητα.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα περιοριστούν, αφού και οι τρεις χώρες, μαζί και με την Ισπανία, θα έχουν εξασφαλίσει με διαφάνεια τη στρατηγική μείωσης του χρέους τους και την αποκατάσταση της φερεγγυότητας, η οποία προκαλεί τις ανισορροπίες στην αγορά ομολόγων. Αξίζει εδώ μάλιστα να σημειωθεί ότι η GS παραμένει long στα 30ετή ομόλογα, τα οποία και θεωρεί ότι «αδίκως» έχουν δεχτεί σημαντικές πιέσεις.
Παράλληλα, εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για καθοριστικές αποφάσεις από την ΕΕ, το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μειωθεί σημαντικά, αφού θα περιοριστεί και η αβεβαιότητα σχετικά με τις ζημιές που μπορεί να καταγράψουν οι τράπεζες από ένα δυσμενές σενάριο, όπως αυτό της διάσπασης της ευρωζώνης ή της βίαιης αναδιάρθρωσης χρέους. Όπως προανέφερε η Goldman Sachs, ο φαύλος κύκλος που έχουν εισέλθει τράπεζες και κράτη θα σπάσει, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια που δέσμευαν για το δανεισμό τους στην οικονομία. Στο μεταξύ, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα περιορίσει τις αγοραίες απώλειες στα ομόλογα, βελτιώνοντας και την εικόνα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Στο συμπέρασμα; Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει μία μοναδική ευκαιρία να σταματήσει εδώ την κρίση χρέους, λαβαίνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις στις προσεχείς συνόδους. Αν δεν γίνει αυτό τότε ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται με την αγορά να γίνεται μάρτυρας δυσμενών εξελίξεων.

Credit Suisse: Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις για να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση

Από τη μεριά της η Credit Suisse, σε μία εκτενή έκθεση (53 σελίδων) με τίτλο «Public finances in Europe» (Δημόσια οικονομικά στην Ευρώπη), όπου αναφέρεται και πορεία των ελλειμμάτων και του χρέους, επισημαίνεται πολύ έντονα ότι χωρίς μία σημαντική απόφαση από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς την ενίσχυση της ανάπτυξης, τότε η κρίση που περνά η Ζώνη δεν θα ξεπεραστεί εύκολα.
Οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μειώσουν τα ελλείμματα τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικές, παρά τις επίπονες προσπάθειες λιτότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CS λίγες από τις χώρες, για τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες από τις αγορές, θα πετύχουν το κριτήριο του Συμφώνου Σταθερότητας και θα μειώσουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CS το 2011 το έλλειμμα της ευρωζώνης (μ.ο.) θα διαμορφωθεί στο 5,7%.

Πιο συγκεκριμένα:

Εκτιμήσεις για το έλλειμμα στις χώρες της ΕΕ

2010 (ε) 2011 (ε) 2012 (ε)
Αυστρία -4,5% -3,0% -2,5%
Βέλγιο -4,6% -4,0% -3,0%
Φιλανδία -3,6% -2,0% -1,0%
Γαλλία -7,5% -6,0% -4,8%
Γερμανία -3,5% -2,3% -1,8%
Ελλάδα -9,4% -7,5% -6,0%
Ιρλανδία -11,6% -9,5% -8,0%
Ιταλία -4,6% -3,5% -2,5%
Ολλανδία -5,8% -3,7% -2,0%
Πορτογαλία -6,9% -4,6% -3,1%
Ισπανία -8,8% -6,0% -4,5%
Ευρωζώνη -5,7% -4,2% -3,1%
Μ. Βρετανία -10,0% -7,6% -5,6%

Η CS επισημαίνει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ανάπτυξης για την ευρωπαϊκή οικονομία, ώστε να παραχθούν άμεσα τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται τόσο για τη μείωση του ελλείμματος όσο και για τη μείωση της δυναμικής του χρέους. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι αγορές στηρίζουν τις ανησυχίες τους και στο γεγονός ότι στην ευρωζώνη οι διαφορές μεταξύ ισχυρών και αδύναμων κρατών είναι έντονες, με τη Γερμανία να ανεβάζει το μέσο όρο, ο οποίος δεν αντανακλά τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξη της Ζώνης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CS τα επίπεδα του χρέους και η ανάπτυξη την επόμενη διετία θα διαμορφωθούν ως εξής:

Εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ

2010 (ε) 2011 (ε) 2012 (ε)
Αυστρία 2,0% 3,2% 3,0%
Βέλγιο 2,0% 2,7% 2,8%
Κύπρος 0,5% 1,5% 2,2%
Φιλανδία 3,0% 3,0% 3,0%
Γαλλία 1,5% 2,3% 2,5%
Γερμανία 3,7% 3,5% 3,2%
Ελλάδα -3,9% -2,3% 0,5%
Ιρλανδία -0,5% 1,3% 1,5%
Ιταλία 1,1% 2,0% 2,2%
Λουξεμβούργο 3,2% 2,8% 3,2%
Μάλτα 3,1% 2,0% 2,2%
Ολλανδία 1,7% 2,8% 2,8%
Πορτογαλία 1,5% 0,5% 1,0%
Σλοβακία 4,1% 3,0% 3,9%
Σλοβενία 1,1% 1,9% 2,6%
Ισπανία -0,2% 1,2% 1,5%
Ευρωζώνη 1,7% 2,5% 2,5%
Μ. Βρετανία 1,5% 2,5% 2,5%

Εκτιμήσεις για το χρέος/ΑΕΠ στις χώρες της ΕΕ

2010 (ε) 2011 (ε) 2012 (ε)
Αυστρία 70,0% 72,0% 73,3%
Βέλγιο 97,2% 99,3% 98,5%
Κύπρος 62,2% 65,2% 68,4%
Φιλανδία 49,0% 51,1% 53,0%
Γαλλία 83,0% 86,8% 89,8%
Γερμανία 75,7% 75,9% 75,2%
Ελλάδα 140,0% 150,2% 156,0%
Ιρλανδία 98,9% 111,8% 118,4%
Ιταλία 118,5% 119,2% 117,5%
Λουξεμβούργο 18,2% 19,6% 20,9%
Μάλτα 70,4% 70,8% 70,9%
Ολλανδία 64,4% 66,1% 67,1%
Πορτογαλία 83,0% 88,8% 92,4%
Σλοβακία 42,1% 45,1% 47,4%
Σλοβενία 40,7% 44,8% 47,6%
Ισπανία 64,0% 69,7% 73,0%
Ευρωζώνη 84,0% 86,5% 87,8%
Μ. Βρετανία 77,9% 82,6% 84,7%


Τέλος, μεγάλο αγκάθι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης θεωρεί η CS και τις αξιολογήσεις των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες όχι μόνο απέχουν από αυτές των ισχυρών χωρών σημαντικά, αλλά παράλληλα δημιουργούνται σημαντικές «αρρυθμίες» στην άσκηση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία καλείται να καλύψει τις ανισορροπίες στις αγορές ομολόγων. Παράλληλα, δημιουργούνται παρεκκλίσεις του κανονισμού της ΕΚΤ, αναφορικά με τις εγγυήσεις που δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την κάλυψη του κενού ρευστότητας.
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιολογήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Αξιολόγηση ευρωπαϊκών χωρών

S&P Moody's Fitch
Ελλάδα BB+ Ba1 BB+
Πορτογαλία Α- Α1 Α+
Ισπανία ΑΑ Aa1 AA+
Ιρλανδία Α- Baa1 BBB+
Ιταλία Α+ Aa2 AA-
Μ. Βρετανία ΑΑΑ Aaa AAA
Γερμανία ΑΑΑ Aaa ΑΑΑ
Γαλλία ΑΑΑ Aaa ΑΑΑ
Ολλανδία ΑΑΑ Aaa ΑΑΑ
Βέλγιο ΑΑ+ Aa1 AA+
Αυστρία ΑΑΑ Aaa ΑΑΑ