Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Νοε 2015

H κυβέρνηση της Άγκυρας «στριμωγμένη» λόγω της ρωσικής εμπλοκής, φαίνεται πως είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει το πανισλαμικό σχέδιό της.

Η αλήθεια είναι πως κάποια απάντηση προς τους Ρώσους περιμέναμε από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ξεπέρασε τις προβλέψεις μας. Ίσως, επειδή ο κ. Ερντογάν έχει καταληφθεί από πανικό, λόγω του ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που εποφθαλμιά η Τουρκία, την οδηγούν σε δύσκολη θέση σε πολλά μέτωπα.

Αρχικώς, σε εγκατάλειψη του μεγαλομανούς σχεδίου της για εξάπλωση και σε συριακό έδαφος, το οποίο αντί να ελέγχει, παραχωρείται ουσιαστικώς στους Κούρδους της Συρίας, η περιοχή των οποίων θα αποτελεί ασφαλές ορμητήριο για το ΡΚΚ.

Αλλά, υφίσταται η Τουρκία και άλλες απώλειες, εξίσου σημαντικές, με τα πλήγματα που υφίστανται τόσο οι Τουρκμένοι (ή Τουρκομάνοι) της Συρίας, που ζουν κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, όσο και οι Ουιγούροι τους οποίους φέρνει από την Κίνα.

Εχθές μάλιστα, δημοσιεύθηκε στην voria.gr η πληροφορία ότι Ουιγούροι Τούρκοι έρχονται ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί καθιστούν πρόσφυγες όχι μόνον τους Ουιγούρους που εγκαταλείπουν την Συρία για να σωθούν (και θα μείνουν σε ’μάς κατά πάσα πιθανότητα), αλλά και τους Τουρκμένους που σε μεγάλο αριθμό φεύγουν προς την μαμά Τουρκία.

Κι ένα επιπρόσθετο στοιχείο, που πιθανόν ενόχλησε περισσότερο από τα άλλα τον Ερντογάν, ίσως είναι το γεγονός πως μεταξύ των αποδεκατιζόμενων Τουρκμένων τζιχαντιστών, βρίσκονται και κάποιες εκατοντάδες Γκρίζων Λύκων που πήγαν στην Συρία για να προστατεύσουν τους ομοεθνείς τους.

Ο κατευθυνόμενος τουρκικός Τύπος κατηγορούσε την Ρωσία ότι προβαίνει σε γενοκτονία εις βάρος των Τουρκμένων. Το δε TRT, το κρατικό (κυβερνητικό) πρακτορείο ειδήσεων αφιέρωσε άρθρο με τίτλο «Καταφθάνουν Τουρκομάνοι πρόσφυγες στα σύνορα», εξυμνώντας την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης για προστασία των ομοεθνών της. Τα παρατιθέμενα στοιχεία είναι αρκούντως διαφωτιστικά, για μια σχεδόν άγνωστη πτυχή των τεκταινομένων εκεί.

Ο νομάρχης του Χατάι που συναντήθηκε με Τουρκμένους αξιωματούχους στο Γιαϊλανταγί προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα. «1.500 αδέλφια μας Τουρκομάνοι έχουν φτάσει στα σύνορα. Ξεκινάνε χειμερινές συνθήκες. Λάβαμε μέτρα για να καλύψουμε επειγόντως την ανάγκη σε σκηνές και κουβέρτες. Οι σκηνές έχουν ήδη σταλεί».

Ο νομάρχης είπε επίσης ότι έστειλαν και τρόφιμα στους Τουρκμένους και ότι θα αρχίσουν να διανέμουν ζεστό φαγητό. Ανέφερε επίσης ότι με εντολή της κυβέρνησης τέθηκαν σε επιφυλακή η Ερυθρά Ημισέληνος, η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων και όλος ο κρατικός μηχανισμός για την κάλυψη των αναγκών που μπορούν να προκύψουν σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των Τουρκμένων προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο νομάρχης, υπάρχουν 15 χωριά Τουρκμένων στην περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις: «Πρόκειται συνολικά για 30 με 35 χιλιάδες άτομα. Αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Προσπαθούμε να προβλέψουμε πόσοι από αυτούς θα έρθουν προς τα εδώ και κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες.

» Θα τους πάρουμε όλους ασχέτως με το πόσοι θα έρθουν. Αυτή είναι η εντολή που λάβαμε από την κυβέρνηση μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από υλική άποψη». Πρόσθεσε επίσης ότι το τελευταίο διήμερο ήρθαν 17 τραυματίες από περιοχή των Τουρκμένων οι οποίοι διακομίστηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία μετά από μια πρώτη ιατρική επέμβαση.

Και, συναφή προς τα ανωτέρω, είναι και οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αναλάβει δράση για την προστασία των Τουρκμένων στη Συρία, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση των μέτρων.

Φαίνεται επομένως, πως η κυβέρνηση της Άγκυρας «στριμωγμένη» λόγω της ρωσικής εμπλοκής, ήταν υποχρεωμένη να υπερασπίσει το πανισλαμικό σχέδιό της. Αν αυτό ήταν το αρμόζον, θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες. Η Ρωσία, δεν είναι από τις χώρες που αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Και φυσικά, δε έχει ψοφοδεείς πολιτικούς, που ενδιαφέρονται μόνον για την καριέρα τους.

Μακεδών
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένες εφημερίδες. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Βαλς κάλεσε την Ευρώπη να σταματήσει το κύμα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι δυνατό», τόνισε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η ύπαρξη ή μη ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε οι πολίτες θα πουν: Τέρμα με την Ευρώπη», εκτίμησε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Η Ευρώπη, αντί να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο στην Ευρώπη χιλιάδων προσφύγων, θα πρέπει να βρει μια λύση με τις γειτονικές χώρες της Συρίας, ώστε να γίνονται εκεί δεκτοί περισσότεροι πρόσφυγες και να καταγράφονται: «Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα θέσει εν αμφιβόλω την ικανότητά της να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της».

Τα σχόλια αυτά του Βαλς γίνονται καθώς δύο από τους τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου φαίνεται ότι πέρασαν μέσω της Ελλάδας και της Σερβίας στη δυτική Ευρώπη προσποιούμενοι τους πρόσφυγες. Παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε επιτέλους να εφαρμοστούν στην Ευρώπη κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων των ταξιδιωτών και να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στο εμπόριο όπλων. Πάντως ο Βαλς απέφυγε να επικρίνει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες.

«Σε αυτό το θέμα η Γερμανία έκανε μια αξιέπαινη επιλογή», είπε. Παρόλα αυτά δεν έκρυψε το γεγονός ότι το Παρίσι εξεπλάγη από την απόφαση του Βερολίνου. Ο Βαλς προειδοποίησε επίσης ότι η κατάσταση των προσφύγων κινδυνεύει να επιδεινωθεί με τον ερχομό του χειμώνα. «Κυρίως στα Βαλκάνια διακινδυνεύονται πολλά, (η κατάσταση) θα είναι δραματική και όχι κάποια στιγμή, αλλά πολύ πολύ σύντομα», τόνισε. Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή των λέξεων του προέδρου Φρανσούα Ολάντ, ο οποίος μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου είπε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο.

«Για εμένα είναι ξεκάθαρο: Πρόκειται για πόλεμο!», υπογράμμισε ο Βαλς, προσθέτοντας ότι αυτός ο «νέος πόλεμος» θα διαρκέσει περισσότερο: «Ίσως μερικούς μήνες, ίσως μερικά χρόνια». «Απορρίπτοντας τη λέξη πόλεμος, αρνούμαστε την πραγματικότητα», εξήγησε. Τέλος, ο Βαλς προειδοποίησε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Γερμανίας: «Ακόμη και η Γερμανία και η Ιταλία απειλούνται».

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αρκετοί λαοί για πολλά χρόνια βρίσκονται αντιμέτωποι με την τρομοκρατία.

Ένας από αυτούς είναι και ο κουρδικός λαός, που αρχικά βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρατική τρομοκρατία πολλών κρατών ταυτόχρονα.

Το Κουρδιστάν υπήρξε διεθνής αποικία όπως ανέλυσε ο Ισμαήλ Μπεσικτσί.

Όλοι συμφωνούμε στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Είτε αυτή είναι κρατική, είτε παρακρατική είτε των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Όμως και πολλές χώρες της Δύσης έχουν μερίδιο ευθύνης για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Η μεγαλύτερη αιτία ανάπτυξης της τρομοκρατίας είναι η ύπαρξη των αυταρχικών καθεστώτων, η έλλειψη ελευθερίας, η έλλειψη εκπαίδευσης και η φτώχεια.

Ένα τέτοιο καθεστώς είναι φυσικά η Τουρκία και είναι γνωστή η σχέση της με το Ισλαμικό κράτος.

Όπως είναι γνωστή και η σειρά από μακελειά που διέπραξε το Ισλαμικό κράτος σε συνεργασία με την Τουρκία στην Κόμπανι, στο Σενγκάλ, στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Σουρούτς, στην Άγκυρα και τώρα στο Παρίσι.

Όλες αυτές οι σφαγές ήρθαν μετά από απειλές του Ερντογάν, έτσι έγινε και στην τελευταία σφαγή στο Παρίσι.

Προηγήθηκαν οι απειλές ότι τα κράτη που βοηθούν τον κουρδικό σοσιαλιστικό στρατό YPG στη Συρία θα έχουν αντίποινα.

Έτσι η Γαλλία, που δεν ύψωσε την φωνή της όταν δολοφονήθηκαν από την Τουρκική ΜΙΤ στο Παρίσι πριν από 3 χρόνια οι 3 Κούρδισες γυναίκες, πολιτικές προσωπικότητες του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, άφησε περιθώριο να συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις που οδήγησαν εδώ.

Ο κουρδικός λαός τελευταία πήρε επάνω του ολομόναχος το βάρος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή της Μεσοποταμίας.

Κανείς δεν άκουσε τόσα χρόνια την έκκληση για συμπαράσταση στην προσπάθεια προστασίας των κατατρεγμένων μειονοτήτων. Ούτε τα θύματα έβλεπαν.

Οι Κούρδοι όμως απέδειξαν ότι με τα λίγα μέσα που διέθεταν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους επειδή είχαν θέληση για ένα νέο ξεκίνημα στα δημιουργούμενα καντόνια τους στη βόρεια Συρία που στέγαζαν τις ελπίδες όλων των εθνοθρησκευτικών ομάδων που κατοικούσαν στην περιοχή.

Φυσικά η Τουρκία παρενέβη έμμεσα και στις τελευταίες προσπάθειες των Κούρδων κατά του Ισλαμικού κράτους, βομβαρδίζοντας τις βάσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο ιρακινό Κουρδιστάν ώστε να εμποδίσει την απελευθέρωση της πόλης Σινγκάλ, των Κούρδων Γιαζίντι, στο βόρειο Ιράκ. Όμως δεν τα κατάφερε.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει μόνο στρατιωτικά, με βομβαρδισμούς ή με κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες.

Η λύση θα είναι πολιτική, πολιτισμική και στρατιωτική ταυτόχρονα.

Η πολιτική λύση θα είναι η αναγνώριση του μοντέλου της συμβίωσης των λαών της περιοχής σε αυτοδιοικητικές δομές με ωραίο παράδειγμα την Ροζάβα (βόρεια Συρία, δυτικό Κουρδιστάν).

Πολιτισμική λύση θα είναι η αντιμετώπιση των αιτίων που οδηγούν νέους ανθρώπους σε επιθέσεις αυτοκτονίας, σκοτώνοντας τόσο εύκολα τον συνάνθρωπό τους, αρχίζοντας από την εκπαίδευση που επικρατεί σε διάφορα Μουσουλμανικά κράτη.

Ειδικά στα θρησκευτικά σχολεία και Πανεπιστήμια όπως τα Ιμάμ Χατίπ της Τουρκίας και του Αλ Αζράχ της Αιγύπτου, αλλά και τα Ισλαμικά ΜΜΕ που ανοικτά καλούν στον πόλεμο με κηρύγματα μίσους.

Κηρύγματα που είναι αντίθετα σε όλες τις αρχές και αξίες της διεθνούς κοινότητας.

Φυσικά η στρατιωτικά πτυχή θα πρέπει να βασιστεί στην ενίσχυση των δυνάμεων που μέχρι σήμερα μόνες επί του εδάφους αντιμετώπισαν το Ισλαμικό Κράτος, αρχίζοντας από το να αφαιρέσουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

* Ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ είναι αριστερός Κούρδος πολιτικός, γιατρός καρδιολόγος στο επάγγελμα, με καταγωγή από την Κόμπανι της Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν - Συρία). Είναι υπεύθυνος των Κούρδων της Συρίας για την Ευρώπη και μέλος της ευρωπαϊκής διπλωματικής αντιπροσωπείας του PYD από τη Ροζάβα - Κόμπανι. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 την Τρίτη, η Τουρκία αποφάσισε να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Συρία.

Η είδηση ότι η Τουρκία μετακινούσε στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία άρχισε να κυκλοφορεί από το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, μόλις την Τετάρτη είχαμε τις πρώτες φωτογραφικές αποδείξεις.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν να καταφθάνουν κοντά στα σύνορα με τη Συρία αμαξοστοιχίες που μεταφέρουν τουρκικά άρματα μάχης.

Ο Ερντογάν έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν του βγαίνει καλά στους υπολογισμούς του και αρχίζει να λαμβάνει τα μέτρα του ή, προετοιμάζει κάποια επιθετική ενέργεια με είσοδο του τουρκικού στρατού στην Συρία, στην περιοχή των Τουρκομάνων που έχει μετατραπεί σε βασικό στόχο των ρωσικών βομβαρδιστικών...

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Ράπτη

Περισσότερο από ό,τι πρόκειται να κάνει ή να μην κάνει ο Vladimir Putin, σε απάντηση προς την κατάρριψη του ρωσικού Suhoi-24 από τουρκικά F-16 στην μεθόριο Συρίας-Τουρκίας, έχουν τη σημασία τους όσα επέλεξε να πεί. Διότι η φράση-κλειδί "δεχτήκαμε πισώπλατο χτύπημα από συνεργούς των τρομοκρατών” θέτει on the record κάτι που έως τώρα απλώς αποτελούσε κοινό μυστικό.

Με το να διερωτάται ρητορικά αν η Τουρκία προτίθεται να σύρει το ΝΑΤΟ, θέτοντάς το στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους, ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να απονομιμοποιήσει μακροπρόθεσμα την Άγκυρα, εμφανίζοντάς την όχι απλώς ως έναν δύστροπο περιφερειακό παίκτη με επιθετική αντίληψη της υπεράσπισης των εθνικών του συμφερόντων, αλλά ως κράτος-χορηγό της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Η δε αναφορά του στις αγοραπωλησίες πετρελαίου παραγόμενου σε περιοχές ελεγχόμενες από το "Χαλιφάτο” αποτελεί προσωπική αιχμή για τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan, το περιβάλλον του οποίου εμπλέκεται άμεσα, κατά τις καταγγελίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, σε αυτές τις προσοδοφόρες συναλλαγές.

Μερικά πράγματα τα οποία λέγονταν ακόμη διακριτικά κατά την Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αττάλεια (όπου, ως γνωστόν, ο Putin παρουσίασε στους ομολόγους του φωτογραφίες των κονβόι που διακινούν το πετρέλαιο των τζιχαντιστών), μετά την κατάρριψη του Suhoi-24 θα έρχονται ευκολότερα στο προσκήνιο.

Άλλωστε, δεν λείπουν οι Ρώσοι αναλυτές που θεωρούν ότι το θερμό επεισόδιο της Τρίτης υπήρξε ενός είδους εκδίκηση για την διατάραξη αυτού του εμπορίου – καθώς μετά την Σύνοδο της G20 όχι μόνο κλιμακώθηκαν οι ρωσικές επιδρομές εναντίον των πετρελαϊκών κονβόι, αλλά προκάλεσαν, υπό τύπον "ευγενούς άμιλλας” και αντίστοιχες επιθέσεις από αμερικανικής πλευράς.

Το "κοινό μυστικό” της διαπλοκής του τουρκικού κράτους με τους τζιχαντιστές που δρούν στη Συρία (όχι μόνο αυτούς του Μετώπου al-Nosra, με τους οποίους οι δεσμοί είναι δεδομένοι, αλλά πιθανότατα και με το ίδιο το Ισλαμικό Κράτους) έχει εικονογραφηθεί διεξοδικά σε ερευνητική μελέτη του Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, υπογραφόμενη από τον David L. Phillips.

Σε αυτήν καταγράφονται οι καταγγελίες (του Τύπου και της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, καθώς και ιθυνόντων ή μέσων ενημέρωσης τρίτων χωρών) για παντοειδή ενίσχυση των τζιχαντιστών από την Άγκυρα, είτε αυτό αφορά την ανοχή στην εισροή εθελοντών μαχητών στη Συρία, είτε την αποστολή φορτίων εξοπλισμού από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, την προαναφερθείσα διακίνηση της πετρελαϊκής παραγωγής του Ισλαμικού Κράτους, την περίθαλψη τραυματιών, ακόμη και κοινές επιχειρήσεις σε στρατιωτικό πεδίο.

Όμως η όσμωση των κυβερνώντων στη γείτονα με τους τζιχαντιστές δεν περιορίζεται μόνο σε "βρώμικες δουλειές” του σκληρού πυρήνα του κράτους, αλλά κατά τα φαινόμενα αφήνει το σημάδι της και στην τουρκική κοινωνία – αυτήν ακριβώς που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατά τη 12χρονη παραμονή του στην εξουσία θέλησε, και σε ένα βαθμό πέτυχε, να αναμορφώσει σύμφωνα με τα ισλαμιστικά του οράματα.

Χαρακτηριστικά είναι δύο περιστατικά το τελευταίου μήνα. Στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Νοεμβρίου, παρόντων και των πρωθυπουργών των δύο χωρών η εξέδρα γιούχαρε όχι μόνο κατά την ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου αλλά και κατά την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Μάλιστα ο Tayyip Erdogan επέκρινε κατόπιν αυτή τη συμπεριφορά μόνο κατά το σκέλος της που αφορά τον απαιτούμενο σεβασμό στα εθνικά σύμβολα άλλων χωρών.

Κατά την κεμαλιστική εφημερίδα Cumhuriyet, πολλοί από τους φιλάθλους ήταν μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος που εξασφάλισαν δωρεάν είσοδο, καθώς η περιοχή του Basaksehir, όπου διεξήχθη ο αγώνας, αποτελεί προπύργιο των ισλαμιστών.

Αν όμως το περιστατικό αυτό μπορεί να αποδοθεί σε αντιδυτικά αντανακλαστικά, τι θα μπορούσε να ειπωθεί για τα αντίστοιχα γιουχαϊσματα που εκτόξευσε μερίδα των θεατών του προκριματικού αγώνα του Euro2016 μεταξύ Τουρκίας-Ισλανδίας στις 13 Οκτωβρίου στο Ικόνιο (ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού Davutoglu) την ώρα που τηρούνταν ενός λεπτού σιγή για τους 102 Τούρκους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στην Άγκυρα τρεις ημέρες νωρίτερα;

Κατά τον αρθρογράφο Κadri Gursel του Al-Monitor.com, μόνη κοινή βάση των δύο περιστατικών είναι η απροθυμία καταδίκης της τζιχαντιστικής βίας. Και μπορεί μεν οι εξέδρες να μην είναι ο χώρος όπου απελευθερώνεται ό,τοι ευγενέστερο έχει να επιδείξει κάθε έθνος, όμως η Turkish Perception Survey του Marshall Fund που βασίσθηκε σε 1.108 συνεντεύξεις την περίοδο 4-13 Ιουλίου, αποκαλύπτει ότι το 6,6% των Τούρκων δεν θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το 15,6% εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Σωτήρη Ρούσσου

Η πρωτοβουλία της Τουρκίας να προχωρήσει στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους βεβαίως είχε υψηλό ρίσκο. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να μην είχε τη (σιωπηρή, έστω) αποδοχή των ΗΠΑ και αποτελεί ένα σήμα προς τη Ρωσία για το μέχρι πού φτάνουν τα όριά της στην περιοχή.

Πιθανότατα η επίσκεψη Putin στην Τεχεράνη δημιούργησε σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα την ανησυχία ότι η Μόσχα σκοπεύει να κινηθεί στην περιοχή μόνη της ή αποκλειστικά με την στήριξη του Ιράν. Από εδώ και πέρα, στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες θα δούμε κατά πόσον η Ρωσία έλαβε το μήνυμα: αν δηλαδή θα αλλάξει την τακτική της, θα δώσει νέα κατεύθυνση στις επιδρομές της στη Συρία, θα επιζητήσει συνεννόηση με την Τουρκία κτλ. Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουμε φτάσει πέρα από την φραστική κλιμάκωση - και βεβαίως είναι χαρακτηριστική η ψύχραιμη έως υποτονική, αντίδραση του ΝΑΤΟ.

Επίσης από την πλευρά της Τουρκίας η κίνηση αυτή αποτελεί μια καλή αφορμή να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο συριακό ζήτημα, όπου τελευταία είχε βρεθεί στο περιθώριο, ενώ αντίθετα αναβαθμίζονταν οι Κούρδοι, ακόμη και με τη στήριξη των ΗΠΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι αναφορές του Tayyip Erdogan στην τουρκομανική μειονότητα της Συρίας, γιατί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είχε χρησιμοποιηθεί η κοινότητα αυτή και στο Ιράκ, ώστε να έχει λόγο η Άγκυρα στη διαμόρφωση του νέου κράτους μετά την πτώση του Saddam Hussein.

Ένας άλλος παράγοντας που δεν θα πρέπει να αγνοούμε είναι το ότι οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που δεν είχαν δει με καλό μάτι την ρωσική επέμβαση στη Συρία, μάλλον δεν θα είναι δυστυχείς με το ρωσοτουρκικό θερμό επεισόδιο.

Οπωσδήποτε, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι σε μια τέτοια ζώνη συνεχών συγκρούσεων η κλιμάκωση μπορεί να έρθει ακόμη και μετά από ένα λάθος.

Οι αιχμηρές δηλώσεις της Μόσχας σε απάντηση προς το θερμό επεισόδιο ήταν απολύτως αναμενόμενες από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά όχι μόνο δεν αρνήθηκε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά και υπεραμύνεται της επιλογής της. Οι αντιδράσεις της Μόσχας χτυπούν στο αδύνατο σημείο της Τουρκίας στην παγκόσμια κοινή γνώμη, διότι εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ότι η Άγκυρα έχει σχέσεις με τζιχαντιστές - αν όχι απαραίτητα του Ισλαμικού Κράτους, τότε με άλλους.

Η πρώτη απτή ρωσική απάντηση είναι η μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία, γεγονός αναμφίβολα σημαντικό για την γειτονική χώρα. Δεν είναι όμως απαραίτητο να υπάρξει κλιμάκωση και στον τομέα της ενέργειας.

Οι Ρώσοι κατανοούν ότι, αν μετατρέψουν την συριακή επέμβασή τους σε μιαν αντιπαράθεση με την Τουρκία, θα παγιδευτούν και θα χάσουν την ισχυρή θέση που έχουν τώρα. Για αυτό και δεν πρόκειται να αποσπαστεί η προσοχή τους από την συριακή κατάσταση, όπου είναι επικεντρωμένη. Δεν συμφέρει τη Ρωσία να αφήσει τον πραγματικό της στόχο και να αναλωθεί σε μια τριβή με την Τουρκία. Δεν είναι άλλωστε πραγματική υπερδύναμη, ώστε να μπορεί να έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τη Ρωσία. Διαθέτει άλλωστε η ρωσική δύναμη στη Συρία το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συντονίζεται με έναν στρατό στο έδαφος: τον συριακό. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το διαθέτουν άλλες πλευρές – με την εξαίρεση της δραστηριοποίησης των Κούρδων, οι οποίοι όμως δεν πολεμούν εκτός των περιοχών τους.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η επίθεση της Τουρκίας εξυπηρετεί την ανάγκη να προειδοποιηθεί η Μόσχα για τα όριά της - διότι ενόψει μιας διαφαινόμενης συνεννόησης Γαλλίας-ΗΠΑ-Ρωσίας η ρωσική πλευρά θα προσέλθει με "ψαλιδισμένα φτερά” μετά το θερμό επεισόδιο.

* Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕ.Μ.Μ.Ι.Σ., www.cemmis.edu.gr)
Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Josh Rogin 
BloombergView

Όταν η Τουρκία κατέρριψε εχθές ένα ρωσικό αεροσκάφος, το ΝΑΤΟ ήρθε αντιμέτωπο με το χειρότερο φόβο του: μια άμεση αντιπαράθεση με το ρωσικό στρατό. Το πρόβλημα στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το περιστατικό: η νέα ρωσική βάση κοντά στην Τουρκία παρουσιάζει μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση για τη συμμαχία που αν αγνοηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχείς συγκρούσεις.

Προ δύο ημερών, ο Petr Pavel, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, με προειδοποίησε σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νέας ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Λαττάκεια της Συρίας. Ο Τσέχος στρατηγός δεν ήξερε τότε ότι η ρωσική παρουσία στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει μια διεθνή κρίση τόσο σύντομα. Αλλά ήξερε ήδη ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη πολιτική απώθησης απέναντι στη νέα βάση της Ρωσίας.

Ο Pavel είπε ότι η βάση δεν προορίζεται μόνο να στηρίξει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

"Φυσικά και είναι ένας από τους στόχους των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή, όχι απλά να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ, αλλά και να τοποθετήσουν δυνάμεις στην περιοχή, να έχουν παρουσία, και μέσω αυτής της παρουσίας να είναι σε θέση να ασκήσουν κάποια επιρροή," μου είπε ο Pavel στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας στο Χάλιφαξ.

Είπε ότι η βάση στη Λαττάκεια ήταν μέρος του σχεδίου μιας ευρύτερης ρωσικής πολιτικής για την ενίσχυση της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της σε ορισμένα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτή η εγκατάσταση εξυπηρετεί τη ρωσική ατζέντα στη Συρία, ενώ, επίσης, επιχειρεί να αποτρέψει την πρόσβαση του ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή.

"Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντίδρασης για το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Pavel. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με την προσπάθεια της Ρωσίας να επιβάλει συνθήκες άρνησης πρόσβασης, απαγόρευσης προσέγγισης της Τουρκίας από αέρα, είπε, "ο πιο σκληρός τρόπος για να λύσεις το πρόβλημα... είναι να το καταστείλεις."
Αλλά χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα για να αμφισβητήσεις τη νέα προστατευόμενη ζώνη της Ρωσίας γύρω από τη βάση της θα απαιτούσε πολλούς πόρους και ενέχει κινδύνους για μια περαιτέρω αντιπαράθεση, προειδοποίησε. Ο Pavel Θα προτιμούσε το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει λιγότερο "σκληρά" εργαλεία εναντίον της Μόσχας.

"Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους πίεσης, ξεκινώντας από την πολιτική, διπλωματική, οικονομική, ακόμα και τη στρατιωτική πίεση σε άλλους τομείς, αντί να σπρώχνουμε κόντρα σε ένα τοίχο", είπε.

Ο Pavel προέβλεψε δύο ημέρες πριν ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να συγκληθεί για να συζητήσει τη ρωσική παρουσία στην Λαττάκεια σύντομα. Είχε δίκιο. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσουν την τουρκική κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν ο καθορισμός του τι ακριβώς συνέβη στον αέρα πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε μία δήλωση αναφέροντας ότι το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από την πόλη της Γιαγλαντάτζι, είχε προειδοποιηθεί 10 φορές μέσα σε 5 λεπτά, και στη συνέχεια καταρρίφθηκε.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα δεν ήταν μόνο η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί ισχυριζόμενη ρωσικές επιθέσεις σε χωριά Τούρκων απο την πλευρά των συνόρων της Συρίας, για τους κατοίκους των οποίων η Άγκυρα αισθάνεται την ευθύνη να τους προστατεύσει λόγω της τουρκικής καταγωγής τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αντέδρασε με οργή στο περιστατικό και αποκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση "συνένοχο των τρομοκρατών", κατηγορώντας την Άγκυρα για τη στήριξη ριζοσπαστικών ομάδων ανταρτών της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ακύρωσε επίσκεψη στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Κλιμακώνοντας την ένταση, αντάρτες της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησαν έναν αντιαρματικό πύραυλο TOW που είχαν προμηθευτεί από τις ΗΠΑ για να καταρρίψουν ένα ρωσικό ελικόπτερο διάσωσης.

Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική, αλλά η πραγματική αποσταθεροποιητική κίνηση ήταν η απόφαση του Putin να τοποθετήσει μια νέα βάση προβολής δύναμης και άρνησης πρόσβασης μερικά μόνο μίλια από μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς καμία διαβούλευση. Το ΝΑΤΟ επέλεξε να μην ασχοληθεί με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για μήνες. Τώρα η συμμαχία δεν έχει άλλη επιλογή.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ένα βίντεο που γυρίστηκε σε μια μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Κιλίς στη νότια Τουρκία καταγράφει φορτηγά να φλέγονται, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, την οποία κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.Σύμφωνα με σχετικό tweet του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής, τα μαχητικά που εξαπέλυσαν την αεροπορική επίθεση ήταν ρωσικά.

Ο επικεφαλής της συνοριακής διάβασης που ελέγχουν οι αντάρτες στην ίδια περιοχή δήλωσε από τη δική του πλευρά ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι.

"Οι ομάδες μας βοήθησαν να κατασβεστεί η πυρκαγιά… Τα φορτηγά δεν είναι ιδιοκτησίας μας και δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα εκείνων που εξαπέλυσαν τους βομβαρδισμούς" είπε ο Μουσταφά Οζμπέκ, στέλεχος του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής (IHH) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο εργαζόμενος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που κατέγραψε τις σκηνές αρχικά κατήγγειλε ότι φαίνεται πως τα φορτηγά διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στοχοθετήθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα και Τουρκμένους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας διοικητής των δυνάμεων των Τουρκμένων είπε επιπλέον ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Οργισμένη με την Τουρκία είναι όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα των ιρανικών εφημερίδων σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τους Τούρκους ανταποκριτές από την Τεχεράνη, οι περισσότερες ιρανικές εφημερίδες που εκφράζουν το ιρανικό καθεστώς όπως οι Emruz, Civan, Bahar και Vatan, καταγγέλλουν με σκληρές φράσεις την Άγκυρα ότι παίζει με την φωτιά, ενώ τονίζουν πως η Τεχεράνη δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή στις τουρκικές προκλήσεις και κατηγόρησαν για άλλη μια φορά την Τουρκία ότι συνεργάζεται με τους δολοφόνους Τζιχαντιστές.

Μάλιστα η ιρανική εφημερίδα Bahar αναφέρει πως αυτή η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να λάβει την πρέπουσα ανάλογη απάντηση από το Ιράν.

Όπως φαίνεται η Τουρκία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή και ήδη εισπράττει το αντίτιμο των προκλήσεων της.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


By Semih Idiz

Turkish-Russian relations, already tense due to Moscow’s military engagement in Syria to aid the regime of President Bashar al-Assad, took a dangerous turn Nov. 24 when a Russian SU-24 fighter jet was shot down by the Turkish military. Ankara said the plane had violated Turkey’s airspace, a claim that Russia is rejecting.

The incident follows angry statements in recent days from Ankara aimed at Russia for hitting targets north of Latakia, in regions surrounding Turkmen Mountain, where Turkmen fighters armed and supported by Turkey are fighting the Syrian army, supported by Russian fighter jets.

A fuming Russian President Vladimir Putin warned Ankara after the downing of the jet that there would be “significant consequences,” signaling that the tone of Turkish-Russian ties will be changing radically.

"The loss today is a stab in the back, carried out by the accomplices of terrorists. I can’t describe it in any other way. Our aircraft was downed over the territory of Syria using an air-to-air missile from a Turkish F-16. It fell on Syrian territory 4 kilometers [2.5 miles] from Turkey,” Putin told reporters in Sochi while waiting for King Abdullah II of Jordan. 

“Neither our pilots nor our jet threatened the territory of Turkey. This is obvious. They are fighting terrorists in the northern areas around Latakia,” he added.

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu reacted angrily to Russia on Nov. 22 for hitting Turkmen targets in the region mentioned by Putin, saying that Turkey would respond without hesitation if Turkish airspace was violated during these joint operations by the Syrian army and the Russian air force.

“A massacre of Syrian civilians, and particularly Turkmens, must not take place in this region under the guise of fighting Daesh,” Davutoglu said, using an alternate reference for the Islamic State and underlining that there was no IS presence in regions being bombed by Russia.

“We are prepared to take all the necessary diplomatic and other measures in order to protect our brothers there, and wherever they may be, against any threat, and to preserve their human rights,” he said, adding that Turkey would take the matter to the UN Security Council.

The two pilots from the downed Su-24 were reported by witnesses on the Turkish side of the Syrian border as having ejected before their jet crashed. Turkish media said after the incident that at least one of the pilots was in the hands of Turkmen fighters.

Some reports, including photographic evidence, claimed the second pilot had been killed in the incident. The fate of the two pilots is expected to add to tensions between Ankara and Moscow. The incident comes a day before Russian Foreign Minister Sergey Lavrov was due to visit Turkey for talks on Syria but reportedly canceled the visit.

The Turkish General Staff’s office said in its statement on the incident that “a fighter jet of unspecified origin” had been downed by two Turkish F-16 fighter jets around 9:20 a.m. Nov. 24 in the Yayladag region of Hatay province, after having been “warned 10 times within the space of five minutes” that it was violating Turkish airspace.

It added that the Turkish air force had responded according to rules of engagement specified for such violations, and provided radar analysis maps which it said showed the violations clearly.
In its statement on the incident, the Russian Defense Ministry confirmed that the downed jet belonged to Russia and denied that it had violated Turkish airspace.

“The plane was located at an altitude of 6,000 meters (approximately 19,600 feet). The fate of the pilots is being determined. According to the preliminary data, the pilots were able to eject. The circumstances of the plane's crash are under investigation. The Russian Ministry of Defense notes that during the flight the plane stayed strictly within Syrian airspace and the flight was logged," the statement read. 

This development has merely added to the complications Ankara faces with regard to the Syrian crisis. Some are suggesting that Turkey may end up gaining little from this incident with regard to its plans for Syria, instead increasing Moscow’s resolve to fight anti-Assad groups supported by Ankara.

Turkey is also taking the matter to NATO and the UN Security Council, where Russia has a veto. A Western diplomat talking to Al-Monitor on condition of anonymity due to his sensitive position said NATO would show solidarity with Turkey, but would work to de-escalate the crisis, not wanting to get embroiled in a military entanglement with Russia at a sensitive moment in the fight against IS in Syria and Iraq.

Ankara insists that there is no IS presence north of Latakia, where Turkmens are located, and says Russia is hitting legitimate groups fighting the Syrian regime. The pro-government Russian media, for its part, has reported that the Turkmens in the region are allied to radical Islamist groups such as Jabhat al-Nusra, which has been designated as a terrorist group by Washington and Moscow, and even by Ankara, albeit unwillingly, according to Western diplomats.

Earlier in the day Murat Yetkin, the editor-in-chief of the English-language Hurriyet Daily News and an expert on foreign policy issues, told the CNN Turk channel that the planned visit by Lavrov to Turkey for talk with Foreign Minister Feridun Sinirlioglu had gained added importance now.

“If this visit does not take place, it will show the seriousness of the matter. If he comes, we will understand that he wants to contain and control the crisis,” Yetkin said, speaking before news came that Lavrov had canceled his visit.

Pointing out that Ankara and Moscow are both engaged in the Vienna talks on Syria, Yetkin added that he did not think this incident would lead to a “Turkish-Russian war.” Yetkin also argued that the downing of the Russian jet was a blow to the Syrian regime.

Retired Brig. Gen. Naim Baburoglu, who works as a military analyst for the 21st Century Turkey Institute,” said there is no question that the Russian jet violated Turkish airspace. He told Al-Monitor that this fact is verifiable, not just by Turkey, which has already provided radar maps tracking the flight path of the Su-24.

“This is ultimately NATO’s eastern border, and is also being monitored by alliance facilities in the region. The Turkish armed forces would not make such a claim without proof,” Baburoglu said
He added that Russia, through its liaison officer at the Turkish general headquarters, and its military attache in Ankara, were made aware of Turkey’s rules of engagement in the region in the event of a violation some time ago.

Baburoglu believes, however, that this incident will increase Putin’s determination to stand behind the Syrian regime, and could also lead Moscow to increasingly support anti-IS Syrian Kurdish groups considered terrorist organizations by Ankara.

“Putin is not known to climb down,” Baburoglu said, adding, “Turkish-Russian relations will not be the same after this.” Maintaining that the Turkmens in the regions of northern Syria, which Russia has been bombing recently, are allied to al-Qaeda-related groups such as Jabhat al-Nusra, and other radical Islamist groups such as Ahrar al-Sham, Baburoglu said Moscow would underscore this fact at the UN Security Council.

“Russia will also hit these groups much harder now. This means it will bomb the Turkmens with even more intensity,” he said.

“In addition to this, it has the economic advantage over Turkey in terms of energy supplies and could use this as a weapon against Ankara even if it means a financial loss to itself,” Baburoglu added.

Once Turkey’s national “feel good” moment of having shown its resolve and military capability by the downing of the Russian jet fighter is over, attention will shift to the diplomatic field to see what political fallout there is in the aftermath of this incident.

The position taken by Turkey’s NATO allies will also be significant. NATO went through the motions of calling for an emergency meeting to discuss the issue, as it has to by its charter, but few expect it to opt for an escalation of the crisis.

Given that there is little sympathy in the West for radical Islamic groups following the Paris attack, and that France is acting with Russia to bomb IS targets in Raqqa, it is likely that Moscow will have the upper hand at the Security Council.

This means that Turkey is unlikely to gain much sympathy from its allies for the Turkmens, or other radical Sunni groups in the region fighting the Syrian regime.

Turkey ultimately remains at odds with its allies over the question of fighting the Assad regime, which US Secretary of State John Kerry has said is not part of their military mission in Syria, where they are to fight IS and to aid groups committed to fight this group.

Without the active support of its allies, though, there is little that Turkey can do in the end to respond to Russia and the Assad regime in northern Syria in order to secure the Sunni-dominated political configuration in the region that it wishes to see.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τελικά, κάποιοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν το καπάκι της χύτρας που κοχλάζει και να οδηγήσουν τον πλανήτη σε έκρηξη.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τον τουρκικό «τσαμπουκά» (με τις γνωστές αμερικανικές πλάτες) απέναντι στην πανίσχυρη, ορθόδοξη Ρωσία;

Διότι φανταστείτε τι θα γινόταν εάν κάποια άλλη χώρα έριχνε μαχητικό αεροπλάνο των ΗΠΑ ή εάν η Ελλάδα απαντούσε στις χιλιάδες προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, παραβιάζοντας χρόνια τώρα τον εναέριο χώρο.

Φοβούμαστε ότι όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες με διάφορους τρόπους (από τη μια, οι τρομοκράτες και, από την άλλη, οι σουλτάνοι της περιοχής μας) ανοίγουν το κουτί της Πανδώρας στην περιοχή μας, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Μεσόγειος βρίσκεται στις φλόγες και κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν με τα... σπίρτα. Προσπαθούν να μοιράσουν τον πλανήτη με βάση τα οικονομικά συμφέροντά τους για τους νέους γεωπολιτικούς χάρτες.

Το πρόβλημα είναι πάντα ο άγνωστος παράγοντας Χ, τον οποίο ο Πάολο Κοέλιο είχε περιγράψει πολύ σοφά, γράφοντας πως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός χαμογελά». Και οι άνθρωποι κλαίνε, θα προσθέταμε!

Εκτός βέβαια εάν η Άγκυρα έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει τις προφητείες του γέροντα Παϊσίου, που αναφέρουν ότι η Ρωσία θα διαλύσει το τουρκικό κράτος και η Βασιλεύουσα θα έρθει στα χέρια της Ελλάδας (για αυτό και ίσως αποφάσισαν να κάνουν χαρακίρι, ρίχνοντας το ρωσικό μαχητικό).

Ο Πούτιν δεν μοιάζει με κάποιους ντόπιους ψευτοπατριώτες και ψευτοεκσυγχρονιστές, που στα Ιμια ευχαριστούσαν δημόσια τους Αμερικανούς επειδή απεφεύχθη ο πόλεμος, μετά την προδοσία που στοίχισε τη ζωή σε τρία παλικάρια και μετέτρεπε μια περιοχή εντός των ελληνικών συνόρων σε γκρίζα.

Αλλά κάποτε το έγκλημα διαρκείας που πράττουν οι Τούρκοι εδώ και χρόνια θα έχει την προβλεπόμενη τιμωρία...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα να δει αν η Ρωσία θα φοβηθεί να τα βάλει με το ΝΑΤΟ και θα κάνει τουμπεκί την κατάρριψη του αεροσκάφους της από την Τουρκία και τον θάνατο του ενός πιλότου της ή θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία είναι υποχρεωμένη, είτε να ομολογήσει ότι το αεροπλάνο της παραβίασε εσκεμμένα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, είτε να απαντήσει στρατιωτικά, οπότε όμως και θα κτυπήσει το ΝΑΤΟ. Διαφορετικά θα έχει ηττηθεί διπλωματικά και στρατιωτικά σε διεθνές επίπεδο και μετά δεν θα την λαμβάνει κανείς πλέον σοβαρά υπόψη, ως μια φλύαρη περίπτωση. Τις επιπτώσεις μιας τέτοιας υποχώρησης θα τις αισθανθεί τότε σύντομα και στην Ουκρανία.

Πάντως, είτε δεχτούμε την θέση του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή το αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για 17 δευτερόλεπτα, σε μία εσοχή των συνόρων της Τουρκίας προς την πλευρά της Συρίας, όπου υπάρχει μια βραχώδης δύσβατη και δυσδιάκριτη περιοχή, είτε δεχτούμε τη θέση της Ρωσίας, ότι δεν υπήρξε παράβαση, ένα είναι βέβαιο. Προφανώς δεν υπήρξε εσκεμμένη από την πλευρά της Ρωσίας επιβουλή εναντίον της Τουρκίας. Ήταν ένα περιστατικό, το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί εύκολα δια της διπλωματικής οδού.

Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται από χθες είναι αν είχε υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση και έγκριση από το ΝΑΤΟ για την κατάρριψη ή η Τουρκία ενήργησε αυτοβούλως. Παρατηρήσαμε δε ότι η τουρκική ηγεσία δεν μίλησε για ατύχημα και δεν ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό, αλλά αντίθετα ερέθισε τη Ρωσία, επιμένοντας ότι καλώς έγινε η κατάρριψη.

Εάν δεν το πάμε πολύ μακριά, ότι δηλαδή το ΝΑΤΟ είχε δώσει εντολή να συμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό, για πρόκληση της Ρωσίας, στα πλαίσια των σχεδίων της Παγκοσμιοποίησης, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι η Τουρκία ενήργησε αυτόβουλα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι φανερό ότι η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, για να αναγκάσει την Ρωσία να περιορίσει τη δράση της ή και να αποσυρθεί από τη Συρία, προκειμένου να διασώσει τους τζιχαντιστές και τα κέρδη της από την περιοχή, καθώς και να επιτύχει τα σχέδιά της για εδαφική της επέκταση. Μια τέτοια όμως ενέργεια, η οποία θέτει ήδη σε κίνδυνο την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, είναι μια υψηλού ρίσκου τυχοδιωκτική ενέργεια των Τούρκων και δεν θα οδηγήσει σε καλό για όλους μας.

Ο Πούτιν, κλιμακώνοντας την κρίση, χαρακτήρισε την Τουρκία σύμμαχο των τρομοκρατών. Ταυτόχρονα αναρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ θα γίνει προστάτης των τρομοκρατών, ενώ παράλληλα κατήγγειλε συνεργασία του γιού και της κόρης του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές. Και αυτά προφανώς δεν τα είπε χωρίς στοιχεία. Τι λέει άραγε γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα, η οποία καθοδηγείται από την διεθνή ολιγαρχία και συμπεριφέρεται υποκριτικά;

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Προμελετημένη πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν η πράξη αυτή ήταν μη προμελετημένη», είπε ο Λαβρόφ και ανέφερε πως η Τουρκία δεν ενημέρωσε τη Ρωσία πριν προχωρήσει. Πάντως η Ρωσία δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία”, είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για βομβαρδισμό των Τουρκομάνων, πριν την κατάρριψη, επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ακόμα πως στην περιοχή δεν ζουν μόνο Τουρκμένοι, αλλά και ξένοι ισλαμιστές μαχητές συνδεδεμένοι με γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις και εκεί υπάρχουν αποθήκες οπλισμού και σταθμοί διοίκησης, είπε.

«Ρώτησα τον Τούρκο ομόλογό μου αν η Τουρκία επιθυμεί την προστασία των υποδομών των τρομοκρατών. Δεν μου απάντησε», τόνισε ο Λαβρόφ.

Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους συνέβη μετά από μια σειρά επιτυχών ρωσικών επιδρομών κατά βυτιοφόρων των τζιχαντιστών που μετέφεραν λαθραίο πετρέλαιο.
«Το συμβάν ρίχνει νέο φώς και στο ζήτημα του λαθρεμπορίου», είπε και επέκρινε το ΝΑΤΟ για το γεγονός ότι δεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στη Ρωσία για τον θάνατο του πιλότου και του πεζοναύτη της.

«Πολύ παράξενες ήταν οι δηλώσεις μετά την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που ζήτησαν οι Τούρκοι. Δεν ακούσαμε συλλυπητήρια και υπήρξε κάλυψη των Τούρκων. Το αυτό έπραξε και η ΕΕ», είπε.

Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και κάλεσε την Τουρκία να θυμηθεί τις δικές τις ενέργειες όταν, το 2012, οι Σύροι είχαν καταρρίψει τουρκικό μαχητικό. Τότε ο Ερντογάν είχε πει ότι μια διέλευση, μικρής διάρκειας, δεν δικαιολογεί κατάρριψη.

«Θυμίζω ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο 1.500 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο και η Ελλάδα αντιτίθεται συχνά για αυτό εις μάτην», είπε.
Ο Λαβρόφ τόνισε πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Συρία θα αλλάξουν μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ενώνοντας πως οι σχέσεις αυτές θα συσφιχθούν. «Η Τουρκία καλεί τώρα σε διάλογο, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα, πριν και αμέσως μετά το συμβάν», είπε.

Η Μόσχα θα ζυγίσει τις απαντήσεις της ώστε να περιοριστεί η βλάβη που θα υποστούν οι Τούρκοι και οι Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για το συμβάν και θα αποφασίσει τις κατάλληλες δράσεις, είπε ο Λαβρόφ.

«Δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε σε αυτό που συνέβη. Όχι γιατί θέλουμε να ανταποδώσουμε. Απλώς υπάρχουν πάρα πολλά που συμβαίνουν εντός Τουρκίας που αποτελούν μια άμεση τρομοκρατική απειλή για τους πολίτες και όχι μόνο τους Ρώσους», υπογράμμισε.

Russia Today, Sputnik

Διορθωτική σημείωση: Η Τουρκία παραβιάζει περισσότερες από 1.500 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο ανά εξάμηνο... Οπότε, η σχετική δήλωση του κ. Λαβρόφ θεωρείται ελλιπής. Το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η απραξία των οποίων -έναντι της τουρκικής προκλητικής παραβατικότητας- τείνει να λαμβάνει χαρακτηριστικά υποχώρησης και παράδοσης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία του "σουλτάνου" Ταγίπ...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Τον λένε Αλέξη και δηλώνει «Αντισυστημικός»...
Λέει "Όχι στη γραβάτα"!
Δηλώνει και Άθεος...
Λέει "Όχι στο σταυρό και τον θρησκευτικό όρκο".

Εντάξει, ας κάνουμε πέτρα την καρδιά κι ας τα δεχτούμε αυτά...
Την κιπά όμως τη φόρεσε στο Ισραήλ!!!

Θέλει ο σιωνιστής να κρυφτεί μα η χαρά δεν τον αφήνει.
Φειδωλή η φωτογράφιση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο μουσείο του Ολοκαυτώματος και ελάχιστα “γκρο πλαν” με τον Τσίπρα να καταθέτει στεφάνι με την κιπά στο κεφάλι.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την έξοδο από το Μουσείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό.
Στην πρώτη μου επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί είναι καθήκον όλων μας αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν που θα ήθελε να την επαναλάβει. Να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».
Ναι, να γίνει ειρήνη για να μπορέσει να έρθει και ο Μεσσίας που αναμένουν οι Εβραίοι. Μόνο που για να γίνει ειρήνη, το τέρας που λέγεται Κράτος του Ισραήλ, πρέπει να έχει πρώτα καταβροχθίσει και άλλα εδάφη και πλούτο, πλην της Γης των Παλαιστίνιων που έχει ήδη πράξει και στοχεύει στην πλήρη εξαφάνισή τους. Τώρα σειρά έχουν τα Συριακά εδάφη και τη βουλιμία τους γευόμαστε όλοι με τον πόλεμο που άναψαν εκεί κατά του Άσαντ.

Καμαρώστε έναν ακόμα σιωνιστή προσκυνητή:

Σας έχουμε ενημερώσει ξανά στο παρελθόν για την εβραιήλα των πολιτικών και του συγκεκριμένου ατόμου, μάλιστα πριν “εκλεγεί” πρωθυπουργός!

“ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ: ΑΞΕΛ ΤΣΙΠΡΑΣ..!”Πηγή nea.allnewz


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους ήταν εσκεμμένη ενέργεια και δεν είχε να κάνει με την παραβίαση ή όχι του τουρκικού εναέριου χώρου.

Η Δύση από την πλευρά της στήριξε, όχι ολόθερμα, την Τουρκία, όχι γιατί αγάπησε ξαφνικά τη Ρωσία, αλλά διότι δεν επιθυμεί περιπλοκές στην Συρία και πιθανή ανάφλεξη στην περιοχή.
Εξάλλου η μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δείχνει ότι κάποιοι εταίροι δεν υιοθετούν καν αυτό το απαλό χάδι προς την Τουρκία, αλλά επιμένουν ότι η λύση στην Συρία περνά από τη Μόσχα. Και οι χώρες αυτές που δεν είναι “ψωροκώσταινες”, αλλά μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία, τις οποίες οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Είναι όμως επίσης δεδομένο ότι η Δύση δε θα αλλάξει, άρδην, στάση έναντι της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση, έστω και κατά κεραία, στο ζήτημα Άσαντ και αποδεχτεί την απομάκρυνσή του σε βάθος, έστω, χρόνου.

Η Δύση είπε χθες το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ η συμμαχία θα την καλύψει αν υπάρξουν παρατράγουδα, αλλά με κάθε τρόπο ζήτησε αποκλιμάκωση της κρίσης και κράτησε χαμηλούς τόνους. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ακουστεί κάτι διαφορετικό χωρίς να έχει αντίκτυπο στην ίδια την συνοχή της συμμαχίας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχοντας στείλει το μήνυμα που επιθυμούσε προς τη Μόσχα και βλέποντας ότι η προσπάθεια εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Συρία, στον βαθμό που θα το επιθυμούσε, δεν ευοδώνεται, επίσης ζητά αποκλιμάκωση, καθώς γνωρίζει ότι το ίδιο λάθος δεν μπορεί να το επαναλάβει, παρά με πολύ μεγάλο κόστος.

Τι θα πράξει όμως η Ρωσία;
Για την ώρα, πέραν της λεκτικής κλιμάκωσης, η Ρωσία έλαβε περιορισμένα στρατιωτικά μέτρα αντιμετώπισης της νέας κατάστασης.

Καταρχήν ανακοίνωσε πως τα αεροσκάφη κρούσης της, πλέον, όπως το Su-24 που καταρρίφθηκε (το οποίο, αντίθετα με τα όσα επαναλαμβάνονται δεν είναι μαχητικό), θα συνοδεύονται από μαχητικά Su-30M και άρτι αφιχθέντα στην Συρία Su-27SM, τα οποία αν χρειαστεί, θα «καθαρίσουν», με ευκολία τυχόν εναέριες απειλές. Άλλωστε η Μόσχα ανακοίνωσε πως κάθε στόχος που κρίνεται επικίνδυνος θα εξουδετερώνεται.

Δεύτερον η Ρωσία ανακοίνωσε πως αποστέλει στις συριακές ακτές το καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων «Moskva», το οποίο θα αναλάβει την αντιαεροπορική κάλυψη της ρωσικής βάσης στη Λατάκια, χάρη στα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος που διαθέτει (η ναυτική έκδοση των S-300). Επίσης ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν στην Συρία ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300 ή S-400, τα οποία αν αναπτυχθούν στη Λατάκια, θα μπορούν να πλήξουν στόχους και εντός του τουρκικού εδάφους, σε βάθος μεγαλύτερο των 250 και των 300 χλμ. αντίστοιχα.

Τρίτον, η Ρωσία ανακοίνωσε ήδη την παύση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ άφησε να αιωρείται η απειλή περί διακοπής σημαντικών διμερών οικονομικών και ενεργειακών προγραμμάτων, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από τους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και κατηγόρησε το καθεστώς Ερντογάν ότι προωθεί τον εξισλαμισμό της Τουρκίας, θέτοντας και την καθόλου αμελητέα θρησκευτική παράμετρο στο παιχνίδι.

Όσον αφορά όμως τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, πολύ δύσκολα η Ρωσία θα σταματήσει την πώληση και αυτό γιατί, πρώτον θα έχει κόστος στη ρωσική οικονομία, αλλά ακόμα χειρότερα στη διεθνή εικόνα της Ρωσίας ως παγκόσμιου προμηθευτή υδρογονανθράκων.

Η Ρωσία, επισήμως, δεν μπορεί να πράξει κάτι περισσότερο, απογοητεύοντας, ίσως τους οπαδούς των διαφόρων προφητειών περί Ρωσοτουρκικού πολέμου, αλλά λειτουργώντας σοφά και αντιστρέφοντας την παγίδα στην οποία επιχείρησαν να την παρασύρουν οι Τούρκοι, μπορεί να αντιδράσει δυναμικά. Προτείνοντας, δε, ακόμα και τη δημιουργία κοινού επιτελείου για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την συμμετοχή της Τουρκίας, επιδεικνύει, επισήμως, ένα διαλλακτικό πρόσωπο.

Ανεπισήμως, όμως, στο παρασκήνιο, η Ρωσία είχε σαφώς περισσότερες δυνατότητες αντίδρασης. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να απαντήσει συντρίβοντας, με εξοντωτικούς βομβαρδισμούς τα «αδέρφια» των Τούρκων, τους Τουρκομάνους, είτε με δικά της, είτε με αεροσκάφη φέροντα τα συριακά εθνόσημα, οπότε νομικά, δεν θα έχει καμία εμπλοκή η ίδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βάψιμο των αεροσκαφών της και ίσως ένα εικονικό συμβόλαιο πώλησής τους στην Συρία, στην χειρότερη περίπτωση.

Μια κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Τουρκομάνων, που βαρύνονται και με τη δολοφονία του ενός Ρώσου πιλότου, είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες. Παράλληλα όμως θεωρείται πιθανότατο ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις πολλές αδυναμίες της Τουρκίας και ειδικά το Κουρδικό. Η Ρωσία είναι ειδικός στους πολέμους διά αντιπροσώπων (proxy war), όπως στην Ουκρανία, την Οσετία, ή την Υπερδνειστερία, οι εχθροί της Τουρκίας είναι πολλοί και αρκετοί από αυτούς είναι προθυμότατοι να κάνουν τη δουλειά για λογαριασμό των Ρώσων.

Η Ρωσία, σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει διότι και ο Πούτιν έχει κοινή γνώμη στη χώρα του που την έχει συνηθίσει σε υπερήφανες αντιδράσεις και τώρα δεν θα «χωνέψει» εύκολα μια τέτοια ταπείνωση και μάλιστα από έναν προαιώνιο εχθρό, τον οποίο η Ρωσία έχει πολεμήσει και ταπεινώσει πάρα πολλές φορές τα τελευταία 300 χρόνια.

Υπάρχει όμως και μια ελληνική παράμετρος στο όλο θέμα. Μετά την επίσημη αποδοχή από τις ΗΠΑ του δικαιώματος της Τουρκίας να αμυνθεί, μήπως η Ελλάδα πρέπει να ξαναδεί τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο;

ΠΚ
Πηγή MIgnatiou

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"...Θέλω να επιστρέψω για να ξεπληρώσω το χρέος..."

O χειριστής του ρωσικού αεροσκάφους, ο οποίος επέζησε από την κατάρριψη του βομβαρδιστικού από τουρκικά μαχητικά, υποστήριξε σήμερα ότι δεν έλαβε καμιά προειδοποίηση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας.

«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Ούτε μέσω ασυρμάτου ούτε μέσω οπτικής επαφής. Δεν υπήρξε καμία επαφή» τόνισε ο Κονσταντίν Μουράκτιν, ο οποίος δεν αποκάλυψε το πρόσωπό του στον τηλεοπτικό φακό, και σύμφωνα με πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας, είναι ο πιλότος που διασώθηκε.

«Εάν (η τουρκική πολεμική αεροπορία) ήθελε να μας προειδοποιήσει, θα μπορούσαν να το κάνουν πετώντας σε παράλληλη πορεία με εμάς. Δεν έγινε τίποτα τέτοιο» προσέθεσε ο ίδιος.

Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν το ρωσικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο, ο πιλότος απάντησε «το αποκλείω μετά βεβαιότητας, ούτε για ένα δευτερόλεπτο».

«Πετούσαμε σε ύψος 6.000 μέτρων, ο ουρανός ήταν καθαρός, μπορούσα να δω με απόλυτη ακρίβεια στον χάρτη και στο έδαφος που βρίσκονταν τα σύνορα και που βρισκόμασταν εμείς» τόνισε ο άνδρας.

Τα μαχητικά F- 16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έριξαν έναν πύραυλο που «έπληξε αιφνιδιαστικά την ουρά του αεροσκάφους», ενώ βρισκόμασταν «σε πορεία επιστροφής στην αεροπορική βάση (του Χμάιμιμ κοντά στη Λαττάκεια, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας) αφού είχαμε ολοκληρώσει την αποστολή μας» εξήγησε ο Ρώσος χειριστής.

Ο Κονσταντίν Μουράκτιν παρουσιάζεται ως ένας «από τους καλύτερους χειριστές» αεροσκαφών της Ρωσίας από το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda, που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ήταν το μοναδικό μέσο που έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του προσώπου του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα το απόγευμα με πληροφορίες να μιλούν για πολλούς τραυματίες.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την τουρκική πρωτεύουσα της Άγκυρας μετά από έκρηξη τελικά αερίου, προκαλώντας όμως πανικό σε όλους τους κατοίκους, μετά τα γεγονότα με τους τζιχαντιστές και την τεταμένη κατάσταση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, πέντε άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις εκρήξεις, ενώ οι εκρήξεις ακούστηκαν σε όλη την πόλη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο φόβο για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, το οποίο όμως φαίνεται πως (ευτυχώς) δεν είναι.
Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί τεράστια αστυνομική δύναμη και πολλά ασθενοφόρα.

Κάποιοι έντρομοι αναφέρονται σε πιθανότητα "ρωσικού δακτύλου"... Η Τουρκία ήδη ζει με τον φόβο της "επιστροφής - απάντησης" από την Μόσχα, για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Η Τουρκία ζει και θα συνεχίσει να ζει υπό το καθεστώς του τρόμου που επιφέρει η παρανοϊκή ματαιοδοξία του "σουλτάνου" Ταγίπ. Οι τούρκοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως θα υπάρξει απάντηση, αλλά δεν γνωρίζουν που, πότε και πως θα "εισπράξουν" την προκλητική και εγκληματική συμπεριφορά της κυβέρνησής τους...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κόλαση πυρός από την Ρωσία κατά των Τουρκομάνων της Συρίας, που μέχρι χθες προστάτευε ο σουλτάνος Ταγίπ, αλλά σήμερα γίνονται "κουρμπάν" (θυσία) επειδή ο τούρκος πρόεδρος φοβάται πως αν επιχειρήσει να κάνει οτιδήποτε, τότε η Τουρκία θα"γευτεί" την βία της "ρώσικης αρκούδας"...

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Από το πρωί οι Τουρκαμάνοι της Συρίας άρχισαν να δοκιμάζουν την ρωσική οργή για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, χωρίς η Τουρκία να μπορεί να κάνει κάτι για να τους βοηθήσει.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ (Hürriyet), από το πρωί άρχισαν εντατικοί βομβαρδισμοί στις περιοχές και στα χωριά των Τουρκομάνων της Συρίας, προκαλώντας μεγάλο πανικό και νέα κύματα εξόδου από τις περιοχές αυτές.

Όπως αναφέρεται στην περιοχή του Keseb, ρωσικά βομβαρδιστικά βομβαρδίζουν συνεχώς ενώ και από έδαφος ακούγονται μεγάλες εκρήξεις, ίσως σημάδι για χερσαίες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην περιοχή. Ο ίδιος ο διοικητής των Τουρκομάνων της Συρίας, Zekerya Karsli, δήλωσε πως δέχονται επιθέσεις για την ανακατάληψη των περιοχών που είχαν περιέλθει στην εξουσία τους τις τελευταίες μέρες.

Οι εντονότεροι βομβαρδισμοί γίνονται στην περιοχή του όρους Kızıldağ, όπου επικεντρώνονται οι ρωσικές επιθέσεις καθώς εκεί είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες δυνάμεις των Τουρκομάνων.

Όπως φαίνεται η Αρκούδα άρχισε να δείχνει δόντια της, και ακόμα είναι η αρχή.

Τελεσίγραφο προς την Άγκυρα από τον ρώσο αρχιστράτηγο...

Τελεσίγραφο προς την Τουρκία σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ έστειλε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergey Soygu, με το οποίο προειδοποιεί τους Τούρκους ότι η Ρωσία δεν θα ανεχτεί άλλη πρόκληση κατά των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αφού απέρριψε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρώσικο αεροσκάφος, υπογράμμισε στους Τούρκους ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Συρία και τίποτα δεν θα την εμποδίσει να πραγματοποιήσει τους στόχους της.

Ήδη στην Άγκυρα επικρατεί κλίμα μεγάλης ανησυχίας για τις συνέπειες της κατάρριψης του ρώσικου αεροσκάφους. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις και του Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που επέμεναν ότι δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις της χώρας τους με την Τουρκία.

Εντωμεταξύ τις επόμενες μέρες, όπως επισημαίνουν πολλές τουρκικές εφημερίδες κυρίως της αντιπολίτευσης, αναμένεται από ρωσικές πηγές να αποκαλυφτούν πολλά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις των Τζιχαντιστών με το τουρκικό καθεστώς.

"Καρφιά" κατά της Τουρκίας από το Ιράν

Ευθεία επίθεση στην Τουρκία για την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, έκανε ο υπαρχηγός του ιρανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Mesud Cezayiri.

Ο Ιρανός στρατηγός απέρριψε ευθέως τις τουρκικές αιτιάσεις ότι δήθεν το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι με δόλιο τρόπο επιτέθηκε ενώ το αεροπλάνο βρίσκονταν στον συριακό εναέριο χώρο.

Παράλληλα ο Mesud Cezayiri κατήγγειλε ανοιχτά την Άγκυρα ότι υποκρίνεται πως δήθεν πολεμά τους Τζιχαντιστές, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος συνεταίρος τους και χαρακτήρισε την συμμαχία των δυτικών χωρών εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου σαν… Yalanci, (γιαλαντζί,) συμμαχία.

Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι των Τζιχαντιστών, όπως υποστήριξε ο Ιρανός στρατηγός και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την Ρωσία να ξεκαθαρίσει την Συρία από αυτό το καρκίνωμα.
Μάλιστα!

Πηγή NikosXeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πόλεμος Ρωσίας - Τουρκίας: 
Γιατί ο Πούτιν θ΄ αφήσει "ανοιχτό γραμμάτιο" με τον Ερντογάν

Όσοι θεωρούν βέβαιο ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαντήσουν στην κατάρριψη του SU-24 με στρατιωτικά μέσα και δράση θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Στη “ζυγαριά” βρίσκεται από τη μία το προσωπικό γόητρο του Πούτιν και από την άλλη η ρωσική στρατηγική στη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και πολλά… δισεκατομμύρια. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η “ζυγαριά” θα γύρει εκεί που είναι τα λεφτά. Η ανταπόδοση της τουρκικής αλητείας -περί αυτού πρόκειται- μπορεί να περιμένει.

Οι εκτιμήσεις ανήκουν σε στρατιωτικούς που έχουν και τις γνώσεις και την εμπειρία να “διαβάζουν” τις εξελίξεις στη περιοχή και να “ερμηνεύουν” δηλώσεις, κινήσεις και αποσφάσεις.

Πού καταλήγουν;

Θα ήταν εντυπωσιακό ίσως και αναμενόμενο με την κοινή λογική του μέσου πολίτη, ένα στρατιωτικό ρωσικό “χτύπημα” στην Τουρκία. Επειδή έχουμε την τάση στην Ελλάδα να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες της Άγκυρας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για μια χώρα που ακόμη δεν έχει ρυθμίσει το θέμα της αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής της άμυνας. Κι όταν τα βάζεις με τη Ρωσία, δεν παίζεις…

Ο Πούτιν έχει βάλει τη Ρωσία για τα καλά στο παιχνιδι της Μέσης Ανατολής και της Συρίας. Προφανώς βομβαρδίζει πολλούς άλλους στόχους εκτός απ΄ αυτούς που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Δεδομένο ότι επιθυμεί να “στήσει” το δικό του “σκηνικό” στην περιοχή, την επόμενη μέρα της επίλυσης του προβλήματος που ονομάζεται Συρία. Και οι προθέσεις της Ρωσίας δεν εχουν καμία σχέση μ΄ αυτά που επιθυμούν Τουρκία και ΗΠΑ.

Η ρωσική ηγεσία δεν πρόκειται να ρισκάρει αυτή τη στιγμή την ηγεμονική παρουσία που προσπαθεί να χτίσει στην περιοχή, ανεβάζοντας τους τόνους και τις δράσεις της τόσο ώστε να οδηγηθεί σ΄ ένα τρίτο μέτωπο, μετά απ΄ αυτό της Ουκρανίας και της Συρίας. Τα όσα είπε δημόσια ο Πούτιν για την Τουρκία του Ερντογάν είναι ήδη πολύ σκληρά και το μήνυμα ότι υπάρχει… ανοιχτό γραμμάτιο έχει σταλεί! Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Πούτιν αποκάλεσε τον Ερντογάν συνεργάτη των τρομοκρατών του ISIS με το οποίο κάνει λαθρεμπόριο πετρελαίου!

Επιπλέον η Μόσχα γνωρίζει ότι η ενίσχυση του Άσαντ και των Κούρδων είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν που απαιτεί την πτώση του πρώτου και την συντριβή των δεύτερων. Πιθανότατα να μην πετύχει τίποτα από τα δύο, αφού οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για την επόμενη μέρα στη Συρία μπορεί να μην καταλήξουν στην παραμονή Άσαντ ως φυσικό πρόσωπο. Όμως στην ουσία μπορεί να μην αλλάξουν και πολλά από τον διάδοχό του. Όσο για τους Κούρδους; Η Άγκυρα αρνείται να παραδεχτεί ότι αυτός ο πόλεμος έχει ήδη χαθεί!

Υπάρχουν και τα λεφτά! Και είναι πολλά. Οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας - Τουρκίας είναι πολλές. Και δεν αναφερόμαστε στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, μόνο. Ρωσικές εταιρείες συζητούν την κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων που σχεδιάζει να φτιάξει ο Ερντογάν. Η Μόσχα δεν βρίσκεται σε οικονομική φάση που της επιτρέπει να πετάει δισεκατομμύρια από το παράθυρο. Θα προσπαθήσει να διατηρήσει ζωντανά αυτά τα προγράμματα και τις συμφωνίες για το όχι και πολύ μακρυνό μέλλον. Όταν οι τόνοι θα πέσουν οι συμφωνίες μπορούν να προχωρήσουν ίσως και με κάποιες… χρεώσεις επιπλέον.

Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά την λογική όλων μας. Τη λογική του μέσου ανθρώπου, του απλού πολίτη που λογικά προσπαθεί να εξηγήσει τα γεγονότα με βάση αυτά που του έχουν παρουσιάσει. Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας τον Πούτιν της… KGB που δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Μόνο που τώρα ο Πούτιν είναι ηγέτης μιας χώρας που όσο κι αν δεν αρέσει στη Δύση παίρνει ξανά τον ρόλο της υπερδύναμης. Και τα συμφέροντά της είναι πάνω από το προσωπικό προφίλ του Πούτιν.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας 
είχε προβλέψει ο Αγιορείτης μοναχός! 
Η Ελλάδα και η Κωνσταντινούπολη

Προοπτικές για ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όπως ακριβώς έχει προβλέψει ο άγιος Παΐσιος (!), διαμορφώνει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία. Οσα συμβαίνουν σκιαγραφούν σκηνικό όμοιο με αυτό που περιλαμβάνει η προφητεία πολέμου του αγίου Παϊσίου, σύμφωνα με τον οποίο, η Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσει επίκεντρο της σύρραξης, ενώ η Μόσχα θα παραχωρήσει τη Βασιλεύουσα στην Ελλάδα! Ο χαρισματικός γέροντας (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης) αναφέρεται και στον ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο, σε απόσπασμα το οποίο περιέχεται στο βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του Αγιορείτη ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγγελόγλου, που δημοσιεύτηκε το 1996!

«Θα χυθεί αίμα»

«Στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος πόλεμος μεταξύ των Ρώσων και των Ευρωπαίων, και θα χυθεί πολύ αίμα. Η Ελλάδα δεν θα έχει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό τον πόλεμο, αλλά θα της δοθεί η Κωνσταντινούπολη, όχι επειδή θα μας ευλαβούνται οι Ρώσοι, αλλά γιατί δεν θα βρίσκουν άλλη καλύτερη λύση και θα καταλήξουν σε αυτήν τη συμφωνία με την Ελλάδα, μια και θα τους πιέζουν οι δύσκολες τότε περιστάσεις. Ο Στρατός ο ελληνικός ούτε καν που θα προλάβει να πάει εκεί και η Πόλη θα του έχει δοθεί. Οι Εβραίοι, επειδή θα έχουν δύναμη και βοήθεια από τον Ευρωπαίο... ηγέτη, θα αποθρασυνθούν και θα επιδεικνύονται με αναίδεια και υπερηφάνεια, και θα προσπαθήσουν να κυβερνήσουν την Ευρώπη. Τότε και τα 2/3 των Εβραίων θα γίνουν χριστιανοί»!

Ο συγγραφέας αποδίδει στον νεότερο άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεκάθαρες σκέψεις για όσα πρόκειται να συμβούν στη γειτονική χώρα μετά τη σύρραξη και επισημαίνει: «Οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Τουρκία, η δε Τουρκία θα εξαφανιστεί από τον χάρτη, γιατί το 1/3 των Τούρκων θα γίνουν χριστιανοί, το 1/3 θα αφανιστούν και το 1/3 θα τραβηχτεί προς τη Μεσοποταμία». Σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο, ο άγιος Παΐσιος εξηγεί με λεπτομέρειες τη σειρά των γεγονότων που κατά την προφητεία του θα συμβούν. Ειδικότερα, στις πολεμικές επιχειρήσεις θα εμπλακούν τόσο η Ευρώπη όσο και η Κίνα: «Η Μέση Ανατολή θα γίνει γήπεδο πολέμων, στους οποίους θα λάβουν μέρος οι Ρώσοι. Θα χυθεί πολύ αίμα και μάλιστα οι Κινέζοι θα περάσουν τον Ευφράτη ποταμό έχοντας 200.000.000 στρατό και θα βαδίσουν προς τα Ιεροσόλυμα».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου