Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Οκτ 2014

Του Νίκου Σταματάκη

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εντός των προσεχών ημερών θα επέλθει η πτώση της κουρδικής πόλης Κομπάνι που βρίσκεται ακριβώς μερικά μέτρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα. Γύρω από την ηρωική αντίσταση των κούρδων μαχητών έχει στηθεί ένα σκηνικό που εν πολλοίς θυμίζει – τηρουμένων των αναλογιών – την Εξοδο του Μεσολογγίου.

Έτσι, ενώ φαινομενικά οι Κούρδοι αγωνιστές θα υποστούν μια σημαντική ήττα (καθώς θα απωλέσουν την στρατηγική τοποθεσία γύρω από το Κομπάνι) στην ουσία θα πρόκειται για μια ιστορική τους νίκη, μια νίκη που θα οδηγήσει στην δημιουργία του σύγχρονου Κουρδικού κράτους. Και όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου μετέτρεψε τη φωτιά του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και στην Αμερική σε μια φοβερή πυρκαγιά που οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, έτσι και η πτώση του Κομπάνι οδηγεί ήδη σε ένα ανάλογο συνολικό ξεσηκωμό στη Δύση (με τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ρωσίας αλλά και του Ιράν – που προφανώς έχουν λάβει ως αντάλλαγμα ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ θα μείνει στη θέση του και για τούτο τηρούν στάση αναμονής) στην συνολική καταδίκη της Τουρκίας και την δημιουργία του Κουρδιστάν στα σύνορα Ιράκ, Συρίας και σε δεύτερη φάση και Τουρκίας.

Το σκηνικό έχει στηθεί από καιρό: 1)Το μόνο που καταφέρνουν οι – καθαρά ασυντόνιστες – αεροπορικές επιθέσεις της Δύσης κατά των τζιχαντιστών που πολιορκούν το Κομπάνι είναι να παρατείνουν την πολιορκία έτσι ώστε τελικά η κουρδική αυτή πόλη να γίνει ένα τεράστιο σύμβολο αντίστασης κατά του φανατικού Ισλάμ. Είναι πιθανόν αυτός να είναι και ο βασικός τους στόχος. Και επειδή το θετικό πρόσημο στο συμβολισμό αυτό θα ανήκει στους Κούρδους, το πρώτο τελικό αποτέλεσμα της επερχόμενης τελικής σύγκρουσης Δύσης-φανατικού Ισλάμ θα είναι η ίδρυση του Κουρδιστάν. 2) Ήδη τα δυτικά ΜΜΕ έχουν προετοιμάσει το έδαφος με συνεχείς καταδίκες της τουρκικής στάσης στο θέμα (ξεχνώντας ταυτόχρονα την ύποπτη στάση της Δύσης και ορισμένων αραβικών χωρών στη δημιουργία της ΙΣΙΣ): Εάν κανείς άκουγε τον Bill O’Reilly στο Foxnews χθες το βράδι θα νόμιζε ότι ακούει κάποιον από εμάς που επί χρόνια καταδικάζουμε την τουρκική μπαμπεσιά, διπλοπροσωπία, ωφελιμισμό, απανθρωπιά κλπ. Σε παρόμοιο κλίμα όλα ανεξαιρέτως τα δυτικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το συμβολικό πλαίσιο για την πτώση της Κομπάνι. 3) Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν ήδη ξεσηκωθεί δημιουργώντας χάος σε όλες τις μεγάλες πόλεις και προετοιμάζοντας από την πλευρά τους το έδαφος για τις επερχόμενες συγκλονιστικές εξελίξεις.

Η πτώση της Κομπάνι θα σημάνει: 1) Τη γενική καταδίκη της Τουρκίας από όλο τον πολιτισμένο κόσμο και θα της αποδοθούν συνολικές ευθύνες για την ανάπτυξη του ΙΣΙΣ και την εξέλιξή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία υπό την καταστροφική – παραληρηματική -ηγεσία των Ερντογάν-Νταβούτογλου θα συνεχίσει να αντιδρά από κυρίως ιδεολογικά κίνητρα και θα υποκύψει στο βάρος των συνεπειών των πράξεών της. 2) Η Δύση είναι προφανές ότι θα αναγκαστεί να αναλάβει εκτεταμένη δράση κατά της ΙΣΙΣ με αιχμή του δόρατος στο έδαφος τους Κούρδους (οι οποίοι απλώς χρειάζονται κάποιο χρόνο για να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν) και με σημαντικές αποστολές ειδικών δυνάμεων από πολλές χώρες. Με την συμβολική ανάδειξη των Κούρδων πεσμεργκά ως μαχητών ελευθερίας, η Δύση απλά θα πρέπει να παρέχει οπλισμό, μερικές χιλιάδες (ορισμένοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ μιλούν για 20-30.000) ειδικών δυνάμεων. Οσο για τα χρήματα, ας είναι καλά το κουρδικό πετρέλαιο – το οποίο στο τέλος του πολέμου πιθανόν να έχει αυτόνομη διέξοδο στη Μεσόγειο.

Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις έχουμε μπροστά μας μια ανεπανάληπτη ευκαιρία εξασθένησης της Τουρκίας. Οι σπασμωδικές τουρκικές ενέργειες και οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με το περιρρέον αρνητικό για την Άγκυρα κλίμα, την ήδη υπάρχουσα διπλωματική προεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (και την πιθανότατη συμμετοχή του Ισραήλ σε αυτήν), δίνουν μια μοναδική ευκαιρία για την ανακήρυξη των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ενέργεια μάλιστα αυτή μπορεί άριστα να συνδυαστεί – στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στη μάχη κατά του φανατικού Ισλάμ – με την αποστολή ελληνικών F-16 στην Πάφο και την αποστολή των υποβρυχίων τύπου 214 (τουλάχιστον του Παπανικολή που είναι έτοιμος) στην περιοχή. Παρά τις κάποιες ελλείψεις είναι γνωστό ότι το τουρκικό ναυτικό είναι ανίσχυρο μπροστά σε ένα τόσο προηγμένο υποβρύχιο.

Με την ελπίδα ότι οι προβλέψεις των «προσιόντων» που επιχειρεί ο γράφων θα επαληθευθούν από τα γεγονότα και θα οδηγήσουν στην τελική εξουδετέρωση της γάγγραινας που κατατρώει την περιοχή μας εδώ και πολλούς αιώνες και ακούει στο όνομα “οθωμανισμός”.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα σαν... λαθρομετανάστης

Τώρα το θέμα που εξετάζουν οι αρχές είναι αν ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και να ενεργοποιήσει δίκτυα τζιχαντιστών στην χώρα μας και να προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα ή αν ήθελε να περάσει από την χώρα μας με τελικό προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 34χρονο στις Οινούσσες προσπαθώντας να περάσει μαζί με άλλους 46 μετανάστες από την Συρία.

Από τον έλεγχο που έγινε και σε συνεννόηση με τις ρωσικές αρχές αποκαλύφθηκε ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης στην Τσετσενία, και τέτοιες είναι μόνο οι ακραίες μουσουλμανικές τρομοκρατικές ομάδες.

Μην ξεχνάτε ότι το φονικό τάγμα των Τσετσένων τζιχαντιστών στην Συρία και το Ιράκ, ευθύνεται για τα πιο φρικτά εγκλήματα και είναι αυτοί που τώρα πολιορκούν την Κομπάνι.

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε δεν είναι ένα απλό μέλος αλλά κατηγορείται από την Ρωσία και εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για τρομοκρατική επίθεση στην οποία συμμετείχε.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009, επιτέθηκε με αυτόματο πυροβόλο όπλο και χειροβομβίδα, σε οχήματα με επιβαίνοντες αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε και να τραυματιστούν τέσσερις αστυνομικοί, σε περιοχή της Ρωσίας σύμφωνα με την αστυνομία.

Όλη η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Ρωσίας (Τσετσένος), σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση και ανθρωποκτονία πέντε αστυνομικών στη Ρωσία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσής του στις Ρωσικές Αρχές
Την 05/09/2014, στην θαλάσσια περιοχή Οινουσσών Χίου, εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μηχανοκίνητη λέμβος, με (46) επιβαίνοντες, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.
Μεταξύ των επιβαινόντων, η πλειοψηφία των οποίων ήταν υπήκοοι Συρίας, βρισκόταν υπήκοος Ρωσίας (Τσετσένος), ο οποίος δήλωσε ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Μετά από συνεργασία των Ελληνικών Αστυνομικών Αρχών με τις αντίστοιχες Ρωσικές, μέσω της Interpol, ταυτοποιήθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για 34χρονο υπήκοο Ρωσίας (Τσετσένο), σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, βάση Ερυθράς Αγγελίας, για συμμετοχή σε παράνομη, ένοπλη οργάνωση και επίθεση σε υπαλλήλους εφαρμογής του νόμου.
Ειδικότερα, κατηγορείται ότι, ως μέλος παράνομης ένοπλης οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009, επιτέθηκε με αυτόματο πυροβόλο όπλο και χειροβομβίδα, σε οχήματα με επιβαίνοντες αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε και να τραυματιστούν τέσσερις αστυνομικοί, σε περιοχή της Ρωσίας.
Ο ανωτέρω από το έτος 2012 διέμενε στην Τουρκία, ενώ συνελήφθη με εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου, με σκοπό την έκδοσή του στις Ρωσικές Αρχές.

Πηγή Tibune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Κατάπτυστοι οι δυτικοί ηγέτες που στηρίζουν τον προστάτη των τζιχαντιστών Ερντογάν
Οι σκοπιμότητες του Ερντογάν και η ένοχη σιωπή της Δύσης, δημιουργούν συνθήκες εξάπλωσης των όσων συμβαίνουν στην μαρτυρική κουρδική πόλη Κομπάνι

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι αμείλικτο για την Δύση, η οποία προσπαθεί να αποφύγει την υποβολή του. Δυστυχώς, η «στρατηγική» των ΗΠΑ, όσο και των υπολοίπων συμμετεχόντων κρατών αποκαλύπτεται και ταυτόχρονα αποκαλύπτει την σκοπιμότητα ή και τις μυστικές συμφωνίες με τον Ερντογάν.
Ενώ έχει συγκεντρωθεί ένας σημαντικότατος αριθμός πολεμιστών τζιχαντιστών στην πολιορκία της Κομπάνι, ενώ έχει συγκεντρωθεί ένας επίσης σημαντικότατος αριθμός βαρέων όπλων από την πλευρά των τζιχαντιστών, που βάλλουν ανενόχλητοι κατά των Κούρδων υπερασπιστών της πόλης, η Δύση ηθελημένα δεν προχωρά σε μαζικούς βομβαρδισμούς, επιτρέποντας έτσι την μοιραία και τραγική πτώση της πόλης, αλλά και τον θάνατο των υπερασπιστών της (μέχρι και 80χρονοι έχουν στρατευτεί κατά της λαίλαπας των τζιχαντιστών).

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι, στη πλειονότητά τους κούρδοι μαχητές και τζιχαντιστές, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στις 16 Σεπτεμβρίου, για την κατάληψη της κουρδικής πόλης της Συρίας Κομπανί, σύμφωνα με έναν απολογισμό ο οποίος ανακοινώθηκε την Τρίτη από μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η οργάνωση αναφέρει πως έχει τεκμηριώσει 412 θανάτους από πηγές επί του πεδίου, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανόν διπλάσιος. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές προσπαθούν να κρύψουν τις απώλειές τους και η πρόσβαση είναι δύσκολη στους τομείς που διεξάγονται οι μάχες.

«Τουλάχιστον 20 άμαχοι, 219 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και 173 κούρδοι μαχητές και σύμμαχοί τους έχουν σκοτωθεί», σ' αυτή τη μάχη, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών, ιατρικών πηγών και ακτιβιστών στη Συρία.

Η γελοιότητα των δυτικών αντανακλάται στην σκοπιμότητα του τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος παζαρεύει την παράδοση της πόλης με αντάλλαγμα την συμμετοχή και συστράτευση των Κούρδων της Συρίας στην στρατιωτική δύναμη της «αντιπολίτευσης της Συρίας». Ο Ερντογάν εκβιάζει τους Κούρδους και ευελπιστεί πως θα μετατραπεί σε κυρίαρχο των εξελίξεων, χωρίς να ρίξει ούτε μια τουφεκιά, χωρίς να έχει ο ίδιος την παραμικρή απώλεια…

Δυστυχώς, κι ενώ ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τους τζιχαντιστές ως τρομοκράτες και εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας, ο Ερντογάν δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως συνεργάζεται μαζί τους (ή στην καλύτερη περίπτωση ενισχύει τη δράση τους μέσω της προκλητικής σκοπούμενης αδιαφορίας της Τουρκίας), αδιαφορώντας για τις κυρώσεις (οικονομικές και όχι μόνο) που –φυσιολογικά- θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει να εφαρμόζει το σύνολο των χωρών του ΟΗΕ εις βάρος της Τουρκίας.

Στο ερώτημα εάν εμπαίζεται η Δύση από τον Ερντογάν, η απάντηση είναι αρνητική. Η Δύση επιτρέπει στον αδίστακτο τούρκο πρόεδρο να επιτρέπει την δολοφονία εκατοντάδων Κούρδων από τους τζιχαντιστές, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την υποστήριξή τους, με Κούρδους της Τουρκίας που θέλουν να μετακινηθούν στο Κομπάνι ή με στρατιωτικό υλικό που χρειάζονται επειγόντως οι υπερασπιστές της Κουρδικής πόλης.

Η σκοπιμότητες του τούρκου προέδρου μπορούν να υλοποιούνται μόνο με την ανοχή των δυτικών, οι οποίοι παραβλέπουν μία θαυμάσια (ή και μοναδική) ευκαιρία να υλοποιήσουν ένα μεγάλης κλίμακας χτύπημα στους τζιχαντιστές, τους οποίους επιτρέπουν να κινούνται ελεύθερα κατά των Κούρδων της Κομπάνι…!

Δυστυχώς, τα σχέδια των Δυτικών δεν ενοχλούνται από τα εγκλήματα των τζιχαντιστών, οι οποίοι αποδεικνύεται πως είναι το απόλυτο εργαλείο άσκησης πίεσης και μεταβολής των γεωπολιτικών συσχετίσεων στη Μέση και την Εγγύς Ανατολή. Είναι το «εργαλείο» που δημιουργήθηκε, εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από υπηρεσίες δυτικών χωρών, ενώ τον μέγιστο ρόλο στην δημιουργία αυτού του «τέρατος» έχει η Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν, η οποία παρέχει ολοκληρωτική υποστήριξη στους τζιχαντιστές (εκπαίδευση, εξοπλισμό, εφοδιασμό, στρατιωτική τεχνογνωσία, νοσηλεία, ελεύθερη είσοδο και έξοδο σε Ιράκ και Συρία, αλλά και ελεύθερη μετακίνηση από και προς την Τουρκία).

Δυστυχώς η Δύση, επιτρέπει στον Ερντογάν (ένα ημιπαράφρονα, όπως ισχυρίζονταν πριν μερικούς μήνες δυτικοί διπλωμάτες) να υλοποιεί τα αιματηρά νεοθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, εξευτελίζοντας κατά πρόσωπο του δυτικούς ηγέτες, αλλά και τις αξίες του δυτικού (κυρίως του ευρωπαϊκού) πολιτισμού. Στο σύνολο των εγκλημάτων των τζιχαντιστών ο Ταγίπ Ερντογάν φέρει στον απόλυτο βαθμό τις ευθύνες της ηθικής συμμετοχής.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ηγέτες των δυτικών χωρών σφιχταγκαλιασμένοι με τον τούρκο πρόεδρο, κατηφορίζουν την οδό του εξευτελισμού και της ιστορικής τους συμμετοχής σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραγνωρίζοντας πως οι Κούρδοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, αλλά και πως οι εγκληματικές τους συμφωνίες με τον «ημιπαράφρονα» Ερντογάν δεν θα παραμείνουν για πάντα μυστικές… εξαιτίας του ιδιόρυθμου χαρακτήρα του τούρκου προέδρου, ο οποίος δεν πρόκειται να σεβαστεί καμία συμφωνία, αφού διατηρεί στο ακέραιο το χαρακτηριστικό της φυλής του, την «μπαμπεσιά»...

Οι πολίτες της δύσης ανησυχούν, οι ηγέτες αδιαφορούν
Έκκληση του ΟΗΕ στη διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί την πόλη Καμπάνι
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για να υπερασπιστεί την πόλη Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκίας, η οποία πλέον κινδυνεύει άμεσα να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.

"Ο κόσμος, όλοι μας, λυπούμαστε βαθύτατα που το ΙΚ είναι σε θέση να καταλάβει μια πόλη την οποία υπερασπίζονται με τόσο θάρρος αλλά πλησιάζει στο σημείο να πέσει. Πρέπει να δράσουμε τώρα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα. "Η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να την υπερασπιστεί. Η διεθνής κοινότητα δεν γίνεται να ανεχτεί να πέσει άλλη μια πόλη στα χέρια του ΙΚ", υπογράμμισε.

Η πτώση του Κομπάνι θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη για τους εξτρεμιστές, που έτσι θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Αραβικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ κοντά στο Κομπάνι.
Σύμφωνα με τον Μιστούρα, οι Κούρδοι της περιοχής πολεμούν με ελαφρύ οπλισμό ενώ το ΙΚ διαθέτει άρματα και ολμοβόλα.

Ο Ιταλός διπλωμάτης χαιρέτισε επίσης την ανθρωπιστική στάση της Τουρκίας, που έχει υποδεχτεί στο έδαφός της σχεδόν 200.000 κατοίκους του Κομπάνι, όμως επέμεινε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. "Χωρίς επιπρόσθετη διεθνή βοήθεια, θα επικρατήσει η φρίκη. Ο κόσμος έχει δει με τα μάτια του τι γινόταν όταν μια πόλη του Ιράκ ή της Συρίας έπεφτε στα χέρια αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης: σφαγές, ανθρωπιστικές τραγωδίες, βιασμοί και η φρίκη της βίας", κατέληξε.

Στο μεταξύ στο Παρίσι, περίπου 200 Κούρδοι διαδήλωσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για την "απραξία" της διεθνούς κοινότητας. Κρατώντας σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πανό με τη φράση "Είμαστε όλοι μας Κομπάνι" οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν να εξοπλιστούν οι Κούρδοι μαχητές, αποχώρησαν λίγο αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Μια παρόμοια κινητοποίηση, στην οποία μετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, έγινε νωρίτερα και στη Μασσαλία.


Διαβάστε επίσης
Ύστατη μάχη των Κούρδων στην Κομπανί
Τι και ποιόν ακριβώς βομβαρδίζουν οι δυτικοί στη Συρία; 
Πηγή GrCitizen

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το Κομπανί «είναι έτοιμο να πέσει» δηλώνει ο Ερντογάν 
Τονίζει ότι οι επιδρομές δεν αρκούν για να αποκρούσουν τους τζιχαντιστές
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κούρδων κατά του ISIS 
Νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία 

«Το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει» και οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για να αποκρούσουν την επίθεση των τζιχαντιστών, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι δεν θα αφήσει το Κομπανί να πέσει λαμβάνοντας προ ημερών την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Γαλλίας και Τουρκίας για συζητηθεί πώς μπορούν να βοηθηθούν οι Κούρδοι στο Κομπανί και να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών.

«Εκτυλίσσεται μία τραγωδία και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε. Κινητοποιούμαστε για το Κομπανί» δήλωσε ο Φαμπιούς ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του.

Επισήμανε επίσης πως η Γαλλία «ενισχύει τη συνεργασία της με τις δυνάμεις που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» χωρίς να αποσαφηνίζει εάν εννοεί τις δυνάμεις των Κούρδων.

Αφότου ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό άκρο του Κομπανί, οι τζιχαντιστές φέρεται να έχουν προχωρήσει προς νότια συνοικία της κουρδικής πόλης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται δύο χιλιάδες μαχητές της οργάνωσης.

Συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι το Κομπανί είναι πλέον έτοιμο να πέσει ήλθαν κατά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο Σύρων προσφύγων στο Γκαζιαντέπ. Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

«Οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα σταματήσουν τους τρομοκράτες του ISIL. Χρειαζόμαστε μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ασφαλείς ζώνες μαζί με εκπαίδευση και εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με εκείνους που μάχονται επί του εδάφους»
δήλωσε.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε την περασμένη εβδομάδα την έγκρισή της για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ να ενταχθεί στο διεθνή συνασπισμό που επιχειρεί να ανακόψει την προέλασης του Ισλαμικού Κράτους (IS) στην τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη στη συροτουρκική μεθόριο.

Η Άγκυρα ωστόσο παραμένει διστακτική φοβούμενη ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε πρόβλημα ασφάλειας στα σύνορά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους κούρδους μαχητές που συνδέονται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο επί τρεις δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν έχει την ίδια στιγμή προειδοποιήσει πως εάν το Κομπανί πέσει, «θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» μεταξύ του PKK και της Άγκυρας.

Νεκρός ένας διαδηλωτής στην Τουρκία στις συγκρούσεις με την αστυνομία - Bίαιες συγκρούσεις για το Κομπάνι


Ενας νεαρός κούρδος διαδηλωτής σκοτώθηκε στο Μους της νοτιοανατολικής Τουρκίας σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα δεν έχουν προς το παρόν διευκρινιστεί.

Η εφημερίδα Hürriyet μετέδωσε ότι τον πυροβόλησαν άγνωστοι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι επλήγη στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.

Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία κατά της κατάληψης της κουρδικής πόλης Κομπάνι της Συρίας από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ύψωσαν τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό άκρο της πόλης και φέρεται να έχουν προχωρήσει προς τη νότια συνοικία.

Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας αναφέρονται πολλοί τραυματίες. Σε επιφυλακή είναι η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.

Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά και στη Μερσίνα και την Αττάλεια στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις στις περιοχές της Χαλκηδόνας, του Μπάγτζιλαρ και του Σουλτανγκαζί.

Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό στην πρωτεύουσα, Αγκυρα. Περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οταν η Αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν, ωστόσο στην επαρχία Βάρτο της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μιας περιοχής με ισχυρή παρουσία του κουρδικού στοιχείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Συγκρούσεις με τραυματίες ξέσπασαν και στην επαρχία Χακιάρι, από όπου αναχώρησαν πέντε λεωφορεία με διαδηλωτές με προορισμό τη μεθόριο με τη Συρία, στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πόλη Κομπάνι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει».

Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. Οι συγκρούσεις μαίνονται με τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη, ενώ πυκνοί καπνοί συνοδεύουν τον ήχο εκρήξεων από τις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

Περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι της Συρίας έχουν περάσει σε τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Σπουδαίος μήνας ο Οκτώβριος, για τους αστρολόγους ο μήνας του ζωδίου του ΖΥΓΟΥ, που μας έφερε από τη μια τις γιορτές για τα 40 χρόνια της ΝΔ και από την άλλη το φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια στην πολιτική σκακιέρα η ΝΔ γιορτάζει την ιστορία της και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «να γράψει ιστορία…»

Και ξαφνικά, στα καλά καθούμενα, οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος ζήτησαν «Ψήφο Εμπιστοσύνης» από την Βουλή που ξεκίνησε χτες τη νέα (χειμερινή) της περίοδο λειτουργίας.

Κάποιοι μίλησαν για «κεραυνό εν αιθρία» ενώ κάποιοι άλλοι τους «διόρθωσαν» υπενθυμίζοντας ότι εδώ και εβδομάδες ο «πρώτος» του «Πρωθυπουργικού διδύμου» κ Σαμαράς είχε δηλώσει άνετη κατοχή των 180 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου αρχές του 2015 οπότε οι 151 της «Ψήφου Εμπιστοσύνης» θα είναι…παιχνιδάκι!...

Αναρωτιούνται πολλοί ποιο νόημα έχει η συγκεκριμένη «Ψήφος Εμπιστοσύνης» σε μια Κυβέρνηση που μάλλον «πνέει τα λοίσθια» και προχωρούν στην εικασία ότι οι κκ Σαμαράς-Βενιζέλος επιθυμούν να «πέσουν ηρωικά» πριν από την κρίσιμη διαδικασία εκλογής Προέδρου τον ερχόμενο Φεβρουάριο…

Εικάζουν δηλαδή ότι είναι παιχνίδι τύπου «στάχτη στα μάτια» των Ελλήνων με επιβεβαίωση της «εμπιστοσύνης» στην κυανοπράσινη Συγκυβέρνηση (με συλλογή περισσότερων από τα απαιτούμενα 151 ΝΑΙ το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας) και στη συνέχεια τα γνωστά ενθουσιώδη χειροκροτήματα των Βουλευτών που την απαρτίζουν…

Άλλοι περισσότερο ειδικοί στα δεδομένα των Νομικών και Πολιτικών Επιστημών αναρωτιούνται, βασιζόμενοι στην δημοσίως δεδηλωμένη αυτοπεποίθηση του κ Σαμαρά για 180 ΝΑΙ γιατί δεν ορίζεται αυτός ο αριθμός ως «απαιτούμενο» στην προκείμενη «Ψήφο Εμπιστοσύνης για να τελειώνει η διάχυτη αγωνία των Ελλήνων για αλλαγή και της Συγκυβέρνησης για διαιώνιση της παραμονής της στην Εξουσία;

Αστρολογικά μήνας του ΖΥΓΟΥ ο Οκτώβριος και η ζυγαριά σε όλες τις δημοσκοπήσεις (προσωπικά διατηρώ το δικαίωμα να μην τις πιστεύω) γέρνει προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά…

Η πραγματικότητα είναι ότι στη μια μεριά στη ζυγαριά της καθημερινής
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι (ανάμεσά τους 6 στους 10 είναι νέοι), πολλά εκατομμύρια ζούνε στα όρια ή κάτω από τα όρια φτώχειας, οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν ΤΣΕΚΟΥΡΕΥΤΕΙ ΒΑΡΒΑΡΑ, ενώ στην άλλη οι κκ Σαμαράς-Βενιζέλος μετρούνε 2,5 δισεκατομμύρια πλεόνασμα, υπόσχονται από 300, έως 700,000 θέσεις εργασίας, ανακοινώνουν ότι οσονούπω η τρόικα…φεύγει και οι περιώνυμες αγορές μας περιμένουν με, σχεδόν, ανοιχτές αγκάλες (για να μας…κατασπαράξουν!)

Για την έννοια της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ συνεχίζεται η αιώνια διαμάχη ανάμεσα σε φιλοσόφους, κοινωνιολόγους και ψυχολόγους για τον ορισμό της που, πρακτικά, αφορά στην κατάσταση πραγμάτων όπως αυτά υπάρχουν και όχι όπως κάποιος τα φαντάζεται ή όπως θα μπορούσαν να είναι.

Μαζί με την αστρολογική ΖΥΓΑΡΙΑ σας καλώ να θυμηθείτε το εκκρεμές και τον ορισμό της «ταλάντωσης» η οποία στη Φυσική είναι οποιαδήποτε παλινδρομική περιοδική μεταβολή οποιουδήποτε φυσικού μεγέθους γύρω από μια κεντρική τιμή. Είναι δηλαδή η «ταλάντωση» μια αρμονική μεταβολή μεγέθους γύρω από μία τιμή η οποία επαναλαμβάνεται.

Στην Πατρίδα μας τα τελευταία 40 χρόνια η «ταλάντωση», η πολιτική κίνηση του εκκρεμούς, ήταν προσδιορισμένη ανάμεσα στο ΜΠΛΕ και στο ΠΡΑΣΙΝΟ έως ότου μας προέκυψε η «πραγματικότητα» του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και της τρόικας και μαζί η εντυπωσιακά ευρηματική «λύση» της ΚΥΑΝΟΠΡΑΣΙΝΗΣ Συγκυβέρνησης όπου αυτοί που μας οδήγησαν εδώ τώρα μας… σώζουν!...

Όταν το εκκρεμές πηγαίνει κεντροδεξιά βρίσκει μπροστά του «κουφάρια» των πάλαι ποτέ Κομμάτων εξουσίας γνωστών ως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μας λένε ότι επί 40 χρόνια…«μαζί τα τρώγαμε!»

Όταν το εκκρεμές πηγαίνει κεντροαριστερά βρίσκει μπροστά του τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Συνασπισμό, πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Εσωτερικού τώρα «μπολιασμένο» με ένα τεράστιο κομμάτι… ΠΑΣΟΚ!

Ζούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες εποχές γιγάντιων αλμάτων στον τομέα της πληροφορικής και των κομπιούτερ από τον οποίο προέρχεται και η νέα έννοια, ο γνωστός όρος της «εικονικής πραγματικότητας» ή «εικονικού περιβάλλοντος» που αφορά στην προσομοίωση ενός περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή.

Αναρωτιέμαι εάν στην «εικονική» πραγματικότητα θέλουν να μας έχουνε να ζούμε οι Πολιτικοί μας ηγέτες και όχι στην «αντικειμενική» που αφορά στην πραγματικότητα ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ…

Κακά τα ψέματα αλλά η δική μας πραγματικότητα είναι πολύ ΟΔΥΝΗΡΗ.
Κακά τα ψέματα αλλά για τους Κυβερνώντες η πραγματικότητα είναι πολύ ευχάριστη (όπως και η Εξουσία)…

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ;

Κλείνω με την παράκληση εάν κάποιοι αναγνώστες θυμούνται στη διάρκεια των τελευταίων συναπτών ΣΑΡΑΝΤΑ (40) ετών, ΜΙΑ (1), ναι έστω ΜΙΑ, περίπτωση που ζητήθηκε από εν ενεργεία Κυβέρνηση ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ και δεν της δόθηκε να μου το γράψει εδώ στο blog…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Kωνσταντίνος Χολέβας

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα αρχίσει συντόμως, όπως δεσμεύθηκε δημοσίως ο πρωθυπουργός, και ένα από τα θέματα που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της γλώσσας μας και της εθνικής ταυτότητάς μας. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την πρόταση και μακάρι να υλοποιηθεί. Η εθνική και γλωσσική ταυτότητά μας απειλείται από τις ανιστόρητες δοξασίες ορισμένων γειτόνων, αλλά και από ψευδοπροοδευτικές θεωρίες και ανωφελείς μοντερνισμούς ξενομανών Νεοελλήνων. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση ενός λαού να προστατεύει την Ιστορία του, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του και τις παραδόσεις του, για να μην καταλήξει άμορφος χυλός κάτω από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποιήσεως.

Ποια στοιχεία αποτελούν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων; Συμφώνως προς τον ορισμό του Ηροδότου τον 5ο αιώνα π.Χ., οι ελληνικές πόλεις, παρά τις διαφορές τους, είχαν ως κοινά ενοποιητικά στοιχεία τη συνείδηση κοινής καταγωγής, την κοινή γλώσσα, την κοινή θρησκεία και τα κοινά ήθη και έθιμα. Το όμαιμον, ομόγλωσσον, τα κοινά των θεών ιδρύματα και τα ομότροπα ήθη! Για να έλθουμε στα νεότερα χρόνια, ο Ιωάννης Καποδίστριας έγραφε προς ηγέτες δυτικών χωρών ότι Ελληνες είναι όσοι μιλούν τη γλώσσα των πατέρων τους και ακολουθούν την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Συνδυάζοντας τους δύο ορισμούς, βλέπουμε ότι η ιστορική συνείδηση, η ελληνική γλώσσα και η ορθόδοξη πίστη αποτελούν σήμερα τα θεμέλια της εθνικής ταυτότητάς μας. Η πλούσια λαογραφική παράδοση με τους δημοτικούς χορούς, τα τραγούδια και τα έθιμα του λαού μας, καθώς και ο σεβασμός σε ορισμένους θεσμούς, όπως η οικογένεια, συμπληρώνουν τα στοιχεία της ταυτότητός μας· μιας ταυτότητας που δεν μας αποκόπτει από την ανθρωπότητα ούτε μας κλείνει στο καβούκι μας, αλλά μας διδάσκει να είμαστε οικουμενικοί. Ούτε απάτριδες ούτε σοβινιστές. Η ελληνορθόδοξη ταυτότητα καλλιεργεί στον Ελληνα τον αφανάτιστο πατριωτισμό: Σέβεται τους άλλους πολιτισμούς, αλλά δίνει τα πάντα για την προστασία του πάτριου εδάφους.

Για να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας δεν αρκεί η συνταγματική κατοχύρωση, η οποία θα είναι απλώς η αφετηρία. Πρέπει ως Πολιτεία και ως λαός να μάθουμε, έστω και με αυστηρή νομοθετική ρύθμιση, να σεβόμαστε όλα αυτά που μας συνδέουν με το παρελθόν και μας ανοίγουν το παράθυρο στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να παύσουμε να βλέπουμε πινακίδες σε καταστήματα γραμμένες μόνο σε ξένη γλώσσα. Στη Γαλλία αυτό απαγορεύεται διά νόμου. Να θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση της ελληνικής με πιο μεγάλα γράμματα και, αν θέλει ο καταστηματάρχης, ας χρησιμοποιεί με μικρότερα γράμματα και την ξενόγλωσση γραφή. Να έλθουν οι νέοι μας και όλοι οι Ελληνες πιο κοντά στα μουσεία μας και στους αρχαιολογικούς χώρους μας. Να εμπλουτισθεί η δημόσια τηλεόρασή μας με περισσότερες εκπομπές για την Ορθοδοξία, την ελληνική γλώσσα και την Ιστορία μας και, αν υπάρχει τρόπος, να υποχρεωθούν και οι ιδιωτικοί σταθμοί να κάνουν το ίδιο. Φτάνει πια με την τηλεοπτική τουρκολαγνεία. Επίσης, να επιχορηγηθεί από το κράτος η έκδοση σε λίαν προσιτές τιμές όλων των αρχαίων κλασικών μαζί με τα αριστουργήματα της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γραμματείας.

Εθνική ταυτότητα δεν νοείται χωρίς ελληνορθόδοξη παιδεία. Δυστυχώς κατά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε απαράδεκτα φαινόμενα αφελληνισμού και αποχριστιανοποιήσεως της παιδείας μας. Πρέπει να ενισχυθεί η ελληνομάθεια με περισσότερα αρχαία ελληνικά, με καλύτερη προβολή των ηρώων και των μαρτύρων της Ιστορίας μας, να παύσει η υποτίμηση της γεωγραφίας και, το κυριότερο, να σταματήσει κάθε συζήτηση για μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ορθόδοξο χριστιανικό σε πολυθρησκευτικό - γνωσιολογικό.
Η επαφή με τους αγίους μας και τους προγόνους μας είναι το μόνο αντίδοτο στην πολύπλευρη κρίση!

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο κύβος ερρίφθη για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διεθνή στρατιωτική εκστρατεία υπό τη συμμαχία των ΗΠΑ. Η απόφαση ελήφθη κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τη συμμετοχή του στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Του Μπάμπη Μπίκα

Εδώ και καιρό η Άγκυρα εμφανιζόταν διστακτική να προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη στάση ως προς τη συμμετοχή της στη στρατιωτική δράση κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) καθώς και άλλων ισλαμιστικών ομάδων. Κάποιοι εκτιμούν πως στην καθυστέρηση αυτή συνέβαλε η ομηρία από ένοπλους ισλαμιστές 49 Τούρκων, οι οποίοι όμως τελικά απελευθερώθηκαν χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πώς και με τι ανταλλάγματα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, όταν περιόδευσε στη Μέση Ανατολή και τα αραβικά κράτη για να συγκροτήσει τη διεθνή συμμαχία κατά του νέου εχθρού των Αμερικανών, είδε την Τουρκία να απέχει απ’ αυτή τη διαδικασία και αναγκάστηκε να μεταβεί στην Άγκυρα για να πείσει την τουρκική πολιτική ηγεσία. Όμως χρειάστηκε και η παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Άμα τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν ήταν πλέον ξεκάθαρος, δηλώνοντας την Κυριακή ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει εκτός του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το ΙΚ. Η Άγκυρα πρόκειται να αποφασίσει τις επόμενες μέρες τον τρόπο εμπλοκής της στις επιχειρήσεις. «Θα βρεθούμε εκεί όπου πρέπει να βρισκόμαστε. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκτός όλου αυτού», υπογράμμισε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε επισημαίνοντας επιπλέον πως μια χερσαία επέμβαση θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει πως η στρατιωτική δράση θα είναι αρκετή προκειμένου να νικηθεί το ΙΚ και ότι πρέπει να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις οι οποίες θα διευθετούν τα πολιτικά προβλήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Έτσι, στα μέσα της εβδομάδας η Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφιζε την κυβερνητική πρόταση για δικαίωμα στρατιωτικής δράσης σε Ιράκ και Συρία, προκειμένου να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν 298 βουλευτές, έναντι 98 που την καταψήφισαν. Με την απόφαση επιτρέπεται επίσης η χρήση τουρκικών αεροπορικών βάσεων για χτυπήματα κατά του ΙΚ από ξένες δυνάμεις, όπως και η παρουσία ξένων χερσαίων δυνάμεων στο έδαφός της. «Η αυξημένη επιρροή των ριζοσπαστικών ομάδων στη Συρία απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Στόχος της εντολής αυτής είναι να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από τις επιθέσεις στα σύνορά μας», δήλωνε στο τουρκικό κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ. Μάλιστα η Τουρκία δεν αποκλείει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία, αλλά και ευρύτερης ζώνης ασφαλείας με απαγόρευση πτήσεων.

Η Άγκυρα είχε από την αρχή του συριακού εμφυλίου πάρει θέση εναντίον του Άσαντ και ανεχόταν όλες τις ομάδες που μάχονταν εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού. Αυτό ενόχλησε τις δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις που εκστρατεύουν κατά του ΙΚ, με αποτέλεσμα τις αφόρητες πιέσεις προς την Άγκυρα. Επιπλέον όμως, στην αλλαγή της στάσης της Άγκυρας συνέβαλαν και τα επιμέρους τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι φλόγες του πολέμου έχουν κυριολεκτικά φτάσει λίγα μέτρα από τα σύνορα της Τουρκίας και τα πρώτα βήματα της τουρκικής πλευράς δείχνουν το πώς εννοεί την επέμβασή της.

Η ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ
Προχθές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ξεκάθαρα: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει το Κομπανί» στα χέρια του ΙΚ. Πρόκειται για μια πόλη στα βόρεια της Συρίας (Αΐν Αλ Αράμπ το όνομά της στα αραβικά), ακριβώς πάνω στη μεθόριο με την Τουρκία, στην οποία υπάρχει κυριαρχία του κουρδικού στοιχείου.

Το Κομπανί έχει εμπλακεί σε μια τριπλή σύγκρουση: αρχικά κάποιες κουρδικές οργανώσεις στράφηκαν κατά των καθεστωτικών δυνάμεων του Άσαντ, στη συνέχεια η πόλη βρέθηκε υπό την ένοπλη ασφυκτική πίεση των τζιχαντιστών του ΙΚ οι οποίοι τους σφυροκοπούν εδώ και μέρες, ενώ τώρα προβάλλει και ο τουρκικός παράγοντας με τις γνωστές βλέψεις της Άγκυρας - ιδιαίτερα μετά το προσκλητήριο προς το κουρδικό στοιχείο όλης της περιοχής που απηύθυνε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), κάτι που φαίνεται πως θορύβησε την τουρκική εξουσία.

Άλλωστε, τα λόγια του φυλακισμένου στο Ιμραλί κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: αν πέσει το Κομπανί, αυτό θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας PKK και Άγκυρας. Οι τζιχαντιστές βρίσκονται από την Πέμπτη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο του Κομπανί, έχοντας πάρει τον έλεγχο εκατοντάδων χωριών γύρω από την πόλη κατά τις τελευταίες εβδομάδες και έχοντας αναγκάσει περισσότερους από 150.000 Κούρδους της Συρίας να καταφύγουν στην Τουρκία.

Η προτέρα στάση της Άγκυρας και οι βλέψεις της έναντι του κουρδικού στοιχείου κάνουν πολλούς Κούρδους εκατέρωθεν της τουρκοσυριακής μεθορίου να απορρίπτουν ως υποκριτική την πρόθεσή της να συνδράμει στη μάχη κατά του ΙΚ.
Tην ίδια ώρα που τo κουρδικό ΡΚΚ είχε καλέσει στα όπλα για την υπεράσπιση του Κομπανί, οι τούρκοι συνοριοφύλακες εμπόδιζαν τους Κούρδους τουρκικής υπηκοότητας να περάσουν στη Συρία για να πολεμήσουν.
Αποδυνάμωση του ΙΚ με απουσία της Τουρκίας θα ενίσχυε τους Κούρδους και θα έθετε σε κίνδυνο τις ισορροπίες, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας με τη διαδικασία ειρήνευσης όσο και στο... εγγύς εξωτερικό της.
«Καμία άλλη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ. Επιπλέον, καμία άλλη χώρα δεν θα επηρεαστεί όσο εμείς»,
είπε με νόημα ο Νταβούτογλου. Ο ενισχυμένος ρόλος του κουρδικού στοιχείου έχει σημάνει συναγερμό στα τουρκικά επιτελεία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 
Προβληματισμοί και φόβοι της Άγκυρας
Στην Τουρκία επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις και την εμπλοκή της χώρας, όπως και για τις επιπτώσεις στο Κουρδικό, τώρα μάλιστα που είχε βρεθεί ένα μόντους βιβέντι με τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ. Ο σκεπτικισμός αυτός αποτυπώνεται εύγλωττα στον τουρκικό Τύπο.
«Η Τουρκία θα πρέπει να πει ότι δεν αποτελεί μέρος αυτού του πολέμου και η αποστολή της είναι να προστατεύσει τους αθώους», σημειώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ενώ η «Βατάν» επισημαίνει: «Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για κανένα από τα σενάρια που συνοδεύουν αυτή την κίνηση».
Η «Ζαμάν» γράφει: «Η ενέργεια αυτή δεν ευχαριστεί καμία πλευρά, ούτε της συριακής κυβέρνησης ούτε των Κούρδων ή των Αράβων».
Το ενδεχόμενο ζώνης ασφαλείας με απαγόρευση πτήσεων είναι επιδίωξη της τουρκικής κυβέρνησης κατά την εφημερίδα «Μιλιέτ». Η Τουρκία λέει το «ναι» όχι μόνο για να διαφυλάξει το κύρος της απέναντι στους συμμάχους της, αλλά και επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την τεταμένη ζώνη των κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία εκτός του πλαισίου μιας πολυεθνικής στρατηγικής.

Πηγή εφημ. "Μακεδονία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η Τουρκία βάζει ως όρο την ανατροπή του Άσαντ για χερσαία εμπλοκή της

Ύστερα από πολιορκία τριών εβδομάδων και παρά την ηρωική αντίσταση των Κούρδων, η συριακή πόλη Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, κινδύνευε κατά τη χθεσινή νύχτα να αλωθεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (ISIS).
Τουρκικά τεθωρακισμένα είχαν αναπτυχθεί στην απέναντι πλευρά των συνόρων, χωρίς να έχουν αναλάβει δράση, παρότι οι φονικές μάχες είχαν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης και η μαύρη σημαία του ISIS είχε υψωθεί σε ορισμένα κτίρια (όπως αυτό της φωτογραφίας).
Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, διεμήνυε ότι η χώρα του θα μπορούσε να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη βόρεια Συρία, μόνον εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούσαν σε μία συνολική στρατηγική, η οποία θα περιελάμβανε και την απομάκρυνση – ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Επιπλέον, ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας του στο συνασπισμό εναντίον του ISIS τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης και την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων. Δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν αεροπορία, το μέτρο αυτό στρέφεται μόνον εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ασκούν πιέσεις στους Κούρδους μαχητές της Συρίας να ενταχθούν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), που πολεμά το καθεστώς Άσαντ, με αντάλλαγμα στήριξη στον αιματηρό αγώνα τους εναντίον του ISIS.
Αυτό αποκάλυψαν χθες ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία αποδέκτης της αξίωσης της Άγκυρας υπήρξε ο Σαλίχ Μουσλίμ, ηγέτης του βασικού κόμματος των Κούρδων στη βόρεια Συρία, YPG.
Ο Μουσλίμ επισκέφθηκε την Τουρκία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να ζητήσει κατεπείγουσα βοήθεια ώστε να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών η πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται εδώ και τρεις εβδομάδες από τον ISIS.

Στην Κομπάνι οι τζιχαντιστές κατάφεραν να υψώσουν τη μαύρη σημαία του ISIS σε ένα κτίριο, στα ανατολικά περίχωρα της πόλης, αλλά οι Κούρδοι ήλεγχαν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, έχοντας απωθήσει τους επιδρομείς, ύστερα από φονικές μάχες που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 45 ενόπλων. Καθώς έπεφτε η νύχτα, όμως, οι τζιχαντιστές κέρδιζαν έδαφος, οι μάχες είχαν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης και περί τους 2.000 Κούρδους την εγκατέλειψαν.

Καθώς το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο εναντίον του ISIS εμφανίζεται ολοένα και πιθανότερο, η Ατλαντική Συμμαχία διαβεβαίωσε χθες ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να υπερασπιστεί τα τουρκικά σύνορα.
«Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί αν υπάρξει οποιουδήποτε είδους διάχυση της κρίσης, οποιαδήποτε επίθεσης εναντίον της, λόγω της κρίσης στη Συρία», δήλωσε χθες από τη Βαρσοβία ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η βρετανική εφημερίδα Times αποκάλυψε ότι η πρόσφατη απελευθέρωση 49 τούρκων ομήρων του ISIS πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τους τζιχαντιστές. Σε σχετικό ρεπορτάζ γίνεται λόγος για απελευθέρωση 180 τζιχαντιστών που κρατούνταν στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τριών Γάλλων, δύο Βρετανών και δύο Σουηδών.
Τέλος, σε συνέντευξή του στο 60 Minutes του CBS, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόνει, είπε ότι η οργάνωση Χορασάν, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, που βομβαρδίστηκε τον περασμένο μήνα από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ κα των συμμάχων τους και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.

Πηγή εφημ. "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ποιός ο στόχος των βομβαρδισμών;
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τους βομβαρδισμούς στην Συρία κατά των τζιχαντιστών, όπου όχι μόνον δεν περιορίστηκε η ισχύς τους, αλλά κατέλαβαν μία στρατηγική θέση για τους Κούρδους

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τους βομβαρδισμούς στην Συρία κατά των τζιχαντιστών -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις-, όπου όχι μόνον δεν περιορίστηκε η ισχύς τους, αλλά κατέλαβαν στρατηγική θέση για τους Κούρδους, την πόλη Κομπάνι, όπου οι Κούρδοι αντάρτες την υπερασπίζονται χωρίς να έχουν καμιά βοήθεια από τις ΗΠΑ και τους Άραβες, που υποτίθεται πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Και ακόμη χειρότερο: Ο τουρκικός στρατός ενίσχυσε την φρούρηση των συνόρων, και δεν επιτρέπει σε Κούρδους της Τουρκίας να μεταβούν στην Κομπάνι ενισχύοντας τους υπερασπιστές της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή τους, κατά τους βομβαρδισμούς, ένα πλήγμα κατέστρεψε φυλάκιο των σουνιτών κι ένα ακόμη δύο άρματα μάχης. Σε μια επιδρομή βορειοανατολικά του Χαλεπιού επλήγη ένα κτίριο που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Και έγινε μια επιδρομή με στόχο ένα πυροβόλο, δυτικά της πόλης Ράκα, που δεν είχε επιτυχία [σήκωσαν ολόκληρο αεροπλάνο για να πετύχουν ένα πυροβόλο και αστόχησαν!]. Σε όλες αυτές τις επιδρομές, ανακοινώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας «επίσης συμμετείχε σε πλήγματα στη Συρία».

Όλα αυτά τα… σημαντικά πλήγματα δόθηκαν σε μακρινή απόσταση από την Κομπάνι. Αλλά, το επίκεντρο του πολέμου στη Συρία είναι εκεί, ενώ τα αεροπλάνα βομβαρδίζουν… λαγούς στην έρημο, όπως προσφυώς έγραψε η tribune/infognomon, απ’ όπου παίρνω τις πληροφορίες.

Όμως, υπήρξαν και δύο ουσιώδη πλήγματα βόρεια της Ράκα με καταστροφή δύο διυλιστηρίων. Το επιχείρημα είναι ότι αποστερούν από τους τζιχαντιστές μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης. Είναι δύσκολο να σκεφθούν, ότι αρκεί να σταματήσει η ροή του πετρελαίου στην Τουρκία, επειδή μόνον από εκεί, μπορεί να πουληθεί! Εκείνο που έγινε στην πραγματικότητα, είναι η απώλεια για την Συρία ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, ότι ο στόχος είναι η Συρία. Και οι τζιχαντιστές θα κτυπηθούν αν εκφύγουν από τα όρια που τους τέθηκαν (όπως στην περίπτωση της κατάληψης του φράγματος). Αυτό φάνηκε άλλωστε, όταν ο κ. Ομπάμα έκανε άμεσα λόγο για τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, χωρίς τη συμφωνία της νόμιμης κυβέρνησης του κ. Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Αλλά και χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, γεγονός που ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε "χονδροειδή παραβίαση" του διεθνούς δικαίου και "πράξη επίθεσης". Να σημειωθεί εδώ, ότι όταν η Ρωσία έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να κωλυσιεργεί, η ενέργεια αυτή είχε θεωρηθεί από την Δύση "μονομερής" και είχε χαρακτηρισθεί ως "εισβολή". Από συριακής πλευράς καταγγέλθηκε ότι «οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια αν δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Συμφιλίωσης κ. Άλι Χαϊντάρ.

Βέβαια, κάποιο συριακό Μέσο έγραψε ότι υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Άσαντ, και ότι συγκαλύπτουν την φερόμενη συνεργασία με το συριακό καθεστώς, για να μη «θυμώσουν» Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Τέτοιους είδους μυστική συμφωνία είχαν κάνει και με τον Ιωαννίδη, και αφέθηκε η Τουρκία να καταλάβει την μισή Μεγαλόνησο. Τον δεν Ιωαννίδη, αφού τον χρησιμοποίησαν, τον άφησαν να πεθάνει στην φυλακή.

[Αν μέχρι το επόμενο σημείωμά μου, γίνει κατορθωτό να καταστραφεί «το πυροβόλο, δυτικά της πόλης Ράκα» -όπως λέγει η ανακοίνωση- θα σας ενημερώσω. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν, ότι καταστράφηκαν αποθήκες τους και κοτέτσια, αλλά είναι αναπόδεικτο και δεν το εντάσσω στο σημείωμά μου].

Ο Μακεδών
Πηγή "Voria"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Η συμμαχία με τις ΗΠΑ, η ενέργεια και οι κάλπες

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Ποιος θα κάθεται στην καρέκλα του πρωθυπουργού και ποιος/ποια στην καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2015;
Τι χειρισμούς θα κάνει ο Κύπριος Πρόεδρος τη χρονιά που θα ανοίξει το Κυπριακό, μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος;

Όσοι νομίζουμε ότι αυτά είναι θέματα άσχετα με τη γεωπολιτική και όσοι πιστεύουμε ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καλό είναι να δούμε προσεκτικά τον χάρτη. Ο ορίζοντας σκοτεινιάζει, η απάθεια ως προοπτική απορρίπτεται, οι ηγεσίες μας ήδη κάνουν τις επιλογές τους.

Στην Κύπρο ο Αναστασιάδης προσέδεσε πλήρως τη χώρα του στο «άρμα» της Δύσης με την ένταξή της στον συνασπισμό δυνάμεων κατά της τζιχάντ. Είναι η πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου, πριν από 54 χρόνια, που η Κύπρος εντάσσεται σε δυτικό συνασπισμό!
Ο Αναστασιάδης αποκόλλησε τη Μεγαλόνησο από την επιρροή Πούτιν και συμφώνησε με τον Μπάιντεν να περιφρουρεί τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανός στόλος.

Στην Αθήνα ο Σαμαράς διακηρύσσει ότι η παράταξή του έχει τη στήριξη της υπερατλαντικής συμμάχου, συζητά τη δημιουργία νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης νότια της Κρήτης και προκαλεί τη δυσφορία των Ρώσων επειδή δεν προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών και σιδηροδρόμων, τα οποία διεκδικούν.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε το δόγμα στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, Αιγαίου και Καστελλόριζου, αλλά ΑΟΖ, Ανατολικής Μεσογείου, οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και επήρρειας Δωδεκανήσων.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε Αθήνα και Λευκωσία είναι δύσκολες, ριψοκίνδυνες, βάζουν τις χώρες στη «φωτιά», αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Συνιστούν επιλογή στρατοπέδου λίγο πριν από την ανάφλεξη κι εδώ σχεδιάζεται η κατανομή του φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ήδη η κυβέρνηση προκήρυξε τις άδειες για Ιόνιο και Νότια Κρήτη, για τις οποίες επέδειξαν ενδιαφέρον κολοσσοί από τις ΗΠΑ. Τα συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σε μία εποχή όπου η Τουρκία έχει τις χείριστες των σχέσεων με τους αμερικανούς και τον αραβικό κόσμο –ιδίως με την Αίγυπτο-, είναι τεράστια.

Το αν θα προκληθούν, λοιπόν, εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι αυτονόητο. Ο Τσίπρας ανταγωνίζεται τον Σαμαρά, επιδιώκοντας να κερδίσει ερείσματα σε ΗΠΑ – Γερμανία, απευθυνόμενος όμως σε ένα τμήμα του ίδιου κατεστημένου από το οποίο αντλούν ισχύ και ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπρος Πρόεδρος. Το στοίχημά του για να προκαλέσει εκλογές είναι να αποδείξει ότι είναι καλύτερος θεματοφύλακας συμφερόντων. Όχι ανέφικτο, δύσκολα όμως επιτεύξιμο.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

  • Ο κρυπτόμενος "πρωθυπουργός" οδεύει σε ένα τραγικό πολιτικό τέλος, συμπαρασύροντας μαζί του το πολίτευμα και το σύνολο της χώρας 
  • Παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, ελπίζοντας σε ένα θαύμα... 
  • Άρχισε η μάχη των δελφίνων, στο κουφάρι της Νέας Δημοκρατίας, που έχει οδεύει στην απόλυτη απαξίωση
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ
Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν τουλάχιστον τραγική. Η ομιλία του δεν ήταν καθόλου πειστική, απεναντίας ήταν μια ομιλία τρομαγμένη, υποτονική και συνάμα εξέπεμπε τρομοκρατικά διλλήματα προς τον Ελληνικό λαό, για τις υποτιθέμενες φοβερές επιπτώσεις που θα επιφέρει στην πατρίδα μας, η επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις διαφαινόμενες προσεχείς εκλογές. Όμως, για την ταμπακέρα, που ακούει σε ουσιαστική εξαγγελία φοροελαφρύνσεων, που θα ανακούφιζαν τον Ελληνικό λαό, ούτε κουβέντα. Ή έστω, η όποια αναφορά έγινε δεν ήταν δυνατόν όχι να πείσει αλλά ούτε να εφησυχάσει τον λαό μας. Αποτέλεσμα λοιπόν, αυτής της οικτράς και υποτελούς παρουσίας, ήταν οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν να ανοίξουν περεταίρω την “ψαλίδα” υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, μπροστά στον πανικό που κυρίευσε τον Σαμαρά, αποφασίστηκε εσπευσμένως το ταξίδι στην Γερμανία. Έπρεπε οπωσδήποτε να δει τη Μέρκελ, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσής του, έχοντας – κατά τον ίδιο – ως ατού, τον ερχομό στην Εξουσία του Αλέξη Τσίπρα. Του πολιτικού προσώπου δηλαδή, που από ότι φαίνεται είναι αρεστό στις ΗΠΑ και θα τον ήθελαν για επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπου αφήνει να διαρρεύσει πως δεν το θεωρεί βιώσιμο. Για τον λόγο αυτό η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο “κούρεμα”. Αντίθετα η Μέρκελ, επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γι΄ αυτό πρόσφατα η ίδια δήλωσε: «Αναμένω ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχίζει να θεωρείται δεδομένη». Σε ερώτηση δε, εάν υπάρχει περίπτωση οι κάτοχοι ελληνικού χρέους να αναγκασθούν να υποστούν πρόσθετες απώλειες μέσω ενός κουρέματος, η Α.Μέρκελ απάντησε: «Δεν βλέπω κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, γι΄ αυτό το ταξίδι στη Γερμανία, είχε έντονες αντιρρήσεις ο πρέσβης μας στο Βερολίνο που τυχαίνει να είναι και δεύτερος εξάδελφος του Πρωθυπουργού, Παναγιώτης Ζωγράφος. Ο κ. Ζωγράφος είχε ενημερώσει γραπτώς – και κατά την Deutsche Welle – τον Πρωθυπουργό, πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτή την εποχή στο Βερολίνο δεν ήταν η καταλληλότερη για μια τέτοια συνάντηση. Και του πρότεινε η συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας να γίνει αφού αναλάμβανε (από 1/11/2014) καθήκοντα στην Κομισιόν, ο νέος Πρόεδρός της Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Θεωρούσε δηλαδή ο πρέσβης μας πως, τότε θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να βρουν μεγαλύτερη ανταπόκριση από τη Μέρκελ, από τη στιγμή που οι σχέσεις Σαμαρά – Γιούνκερ είναι άριστες, κατά ομολογία και του ίδιου του Γιούνκερ.

Δυστυχώς όμως, ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε για άλλη μια φορά το στενό του ποδόγυρο και κυρίως τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και πραγματοποίησε το ταξίδι στη Γερμανία. Εισπράττοντας τελικά, μόνο καλές κουβέντες – ούτε καν υποσχέσεις - από τη σιδηρά Κυρία. Όμως, αυτό το πολιτικό ατόπημα για Έλληνα Πρωθυπουργό, ακολούθησε και διπλωματικό ατόπημα που θίγει την ελληνική διπλωματία και σηματοδοτεί κακά προηγούμενα. Πιο συγκεκριμένα: Το διπλωματικό πρωτόκολλο επιτάσσει την παρουσία του Πρέσβη μας σε συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της χώρας όπου υπηρετεί. Εκτός και εάν η όποια συνάντηση αρχηγών κρατών γίνεται σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη όμως συνάντηση, έγινε με την παρουσία των συμβούλων του Πρωθυπουργού, Λαζαρίδη, Παπασταύρου, Βασιλόπουλου και Παπαδόπουλου (επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους). Γιατί λοιπόν, δεν συμμετείχε της συνάντησης ο Πρέσβης μας στο Βερολίνο; Επιτρέπεται ο Πρωθυπουργός της χώρας μας σε διεθνείς υψηλές συναντήσεις, να διακατέχεται από προσωπικές “κακιούλες”; Έτσι θα διαχειριζόταν μια Εθνική κρίση; Αντιγράφει τακτικές του αλήστου μνήμης πρώην Πρωθυπουργού μας, Κώστα Σημίτη, στην κρίση των Ιμίων; Πάντως, με αυτά και με τ΄ άλλα, ο πρέσβης μας Παναγιώτης Ζωγράφος, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Γερμανία, υπέβαλε την παραίτησή του!! Έκανε δηλαδή, αυτό που επέβαλε η ευθιξία και το αξίωμά του. Πολιτικό ανάστημα που δεν έχουν υπουργοί και υπουργοί στην Ελλάδα όταν αποτυγχάνουν στο έργο τους, να παραιτούνται.

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ
Όλα τα παραπάνω γεγονότα σηματοδότησαν μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ. Και μετά την έντονη αμφισβήτηση Σαμαρά ως Πρωθυπουργού, άρχισε και μεγάλη αμφισβήτησή του ως αρχηγού της ΝΔ. Γιατί, οι αμφισβητίες θεωρούν πως από τη στιγμή που ακυρώνεται η Σύνοδος συζήτησης του Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος, το κόμμα της ΝΔ έχει απολέσει το μεγαλύτερο ατού της, προκειμένου να διατηρηθεί στην Εξουσία, εξαντλώντας την τετραετία. Εάν δε, συνυπολογίσουμε και την οργή που έχει συσσωρεύσει στην ελληνική κοινωνία η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τότε όλοι αντιλαμβανόμεθα πως πιθανώς οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες στη ΝΔ.

Άλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο εσωστρέφειας και πανικού εντάσσονται και οι μεγάλες τηλεοπτικές κόντρες των τελευταίων ημερών, με αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων από τους Μητσοτάκη, Ντινόπουλο και Γεωργιάδη. Βλέπετε, η Β΄ Αθηνών – πολιτεύονται και οι τρεις εκεί - είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια και πιθανότατα αρκετοί από τους 15 βουλευτές που έχει αυτήν την στιγμή η ΝΔ, κάποιοι να περισσέψουν και να μην εκλεγούν. Αλλ΄ όμως, η τορπίλη μεγάλου βεληνεκούς ήλθε από την Θεσσαλονίκη. Ο περιφερειάρχης της, Απόστολος Τζιτζικώστας, που διεκδίκησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως αντάρτης της ΝΔ (ποσοστό 71,01%), κατατροπώνοντας την επιλογή Σαμαρά (Γιάννης Ιωαννίδης – 28,99%), έκανε προ ημερών δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης Σαμαρά, καλώντας τον να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ώστε να διευκολύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος συντάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Βλάχος, ο οποίος κάλεσε και αυτός τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά να παραιτηθεί και εν συνεχεία να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να πραγματοποιήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Ο δε, Νικήτας Κακλαμάνης – άσχετα αν δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ – μίλησε για επερχόμενη εκλογική συντριβή της ΝΔ και υποστήριξε πως θα μπορούσε να συζητηθεί η παραίτηση του Πρωθυπουργού και η αντικατάστασή του!!

Ούτως ώστε, πολλοί ορέγονται έναν νέο Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό και βεβαίως ένα νέο Πρόεδρο στη ΝΔ που θα μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τον Τσίπρα και να κλείσει την “ψαλίδα” των 11 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει αυτή την στιγμή, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ας φωνάζει και ας χτυπιέται η Σοφία Βούλτεψη, ισχυριζόμενη πως είναι κατασκευασμένες αυτές οι δημοσκοπήσεις με σκοπό αυτό το μεγάλο άνοιγμα να δημιουργεί στους ψηφοφόρους αρνητικό αποτέλεσμα επιλογής του κόμματός της.

ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ
Την 2α Αυγούστου 2014, δημοσίευσα το άρθρο μου “Οι δελφίνοι της ΝΔ” και επιχειρούσα μια πολιτική ανάλυση των μέχρι τότε δεδομένων για τη διαδοχή στον προεδρικό θώκο της ΝΔ. Θεωρούσα πως επικρατέστεροι είναι οι Αβραμόπουλος, Μητσοτάκης και Βορίδης.
Ωστόσο, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, αλλά και άριστη – κατά την άποψή μου – πληροφόρηση, θα σας προσθέσω δυο ακόμη ονόματα τα οποία θα σας προκαλέσουν αίσθηση. Ενδεχομένως όμως, στο άμεσο μέλλον να μην διαψευσθώ!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Οι τελευταίες του πρωτοβουλίες υπαγορεύουν αρχηγικές τάσεις. Αυτή την δύναμη την αντλεί από το μεγάλο ποσοστό που έλαβε στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές. Επιπρόσθετα, στην αγάπη που εισπράττει στην καθημερινότητά του από τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Θεωρείται πως είναι ο μόνος που μπορεί να επαναπατρίσει αρκετούς ψηφοφόρους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, και οι οποίοι δεν την ψήφισαν συνειδητά, αλλά την ψήφισαν προκειμένου να τρομοκρατήσουν το πολιτικό Σύστημα. Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημά του, το ότι δεν ψήφισε επάρατα Μνημόνια και βεβαίως η καταγωγή του! Ως γνωστόν, είναι γιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, πρώην βουλευτή της ΝΔ επί σειρά ετών και πολλές φορές υπουργός σε κυβερνήσεις της. Ενός ευπατρίδη της πολιτικής ζωής του τόπου μας!!!

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Νέα, όμορφη, γυναίκα. Κρυφό όπλο, η μεγάλη οικογενειακή παράδοση στην πολιτική. Λέγεται, πως στηρίζεται – εκτός του οικογενειακού περίγυρού της – από την οικογένεια Βαρδινογιάννη! Επίσης, υπό προϋποθέσεις – και αυτό είναι είδηση – θα στηριχθεί και από το Μητσοτακικό forum!! Κοντός ψαλμός αλληλούια!!!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
twitter:@egerssi


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα στούς κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Επειτα από πολυήμερη πολιορκία, η κουρδική πόλη της Συρίας κινδυνεύει να πέσει στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, που κρίνονται ανεπαρκείς από τους Κούρδους.

Τρεις εβδομάδες αφού εξαπέλυσαν την επίθεσή τους κατά της πόλης, οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να εισέλθουν στην στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Χθες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τρεις συνοικίες του ανατολικού τομέα πριν επεκτείνουν τις μάχες στο νότιο και το δυτικό τμήμα, πολεμώντας με τους κούρδους μαχητές που είναι ολιγάριθμοι και διαθέτουν φτωχότερο πολεμικό εξοπλισμό.

“Πρόκειται πλέον για αντάρτικο πόλης”, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν.

Οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού έπληξαν και σήμερα το πρωί θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην νοτιο-δυτική περιφέρεια της στρατηγικής σημασίας πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκεται στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο δύο θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, από όπου υψώθηκαν αμέσως στήλες πυκνού καπνού.

Σύμφωνα με το AFP, παρά τις νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους κούρδους μαχητές και τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν επεκταθεί σήμερα στον δυτικό και τον νότιο τομέα της πόλης Κομπάνι, μία ημέρα μετά την κατάληψη από το ΙΚ τριών συνοικιών του ανατολικού τομέα της κουρδικής συνοριακής πόλης, όπου οι τζιχαντιστές έχουν υψώσει τη σημαία της οργάνωσής τους.

Η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων δήλωσε ότι η κουρδική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει σε κτίριο του κέντρου της πόλης.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστής που βρίσκεται στην περιοχή είχαν αναφέρει ότι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης Κομπάνι, της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά των συνόρων και τοπικές πηγές, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύκτας, συνοδευόμενες από τον ήχο των όλμων.

Εάν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους καταλάβουν την πόλη, θα έχουν εξασφαλίσει πλέον τον έλεγχο επί μίας μεγάλης περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες εβδομάδες το Κομπάνι, φοβούμενοι τα αντίποινα των τζιχαντιστών που σπέρνουν τον τρόμο στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ, όπου διαπράττουν ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς και άλλες φρικαλεότητες.

Κούρδος ακτιβιστής δήλωσε τη νύκτα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους κατά του Κομπάνι.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Μουστάφα Εμπντί, “οι κούρδοι μαχητές παραμένουν αισιόδοξοι. Δεν διαθέτουν παρά ελαφρά όπλα, αλλά γνωρίζουν απ’ έξω τη γεωγραφία της πόλης. Θα την υπερασπισθούν μέχρις εσχάτων”.

Κούρδος αξιωματούχος, ο Ιντρίς Νάχσεν, δήλωσε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των δυνάμεων των τζιχαντιστών στο έδαφος και ζήτησε για μία ακόμη φορά όπλα και πυρομαχικά.

Την Κυριακή, σε μία προσπάθεια απώθησης των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους μία 20χρονη καμικάζι που προερχόταν από τις τάξεις των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας πραγματοποίησε επίθεση στον ανατολικό τομέα της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων τζιχαντιστών, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Πρόκειται για την πρώτη καμικάζι από τις τάξεις των κούρδων μαχητών στη Συρία που αναλαμβάνει δράση από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. “Εάν υπάρξει ανάγκη, όλοι οι μαχητές των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της”, προειδοποίησε το ένοπλο κουρδικό κίνημα.

Η επίθεση των τζιχαντιστών κατά της πόλης ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές και 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, 180.000 από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος.

Τοπικός αξιωματούχος της τουρκικής πόλης Σούρουτζ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι 700 άνθρωποι διέσχισαν τη νύκτα τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, τόσο άμαχοι , όσο και μαχητές των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας. Μεταξύ των μαχητών που κατέφυγαν στο τουρκικό έδαφος, 47 τραυματίες, ενώ και επτά σοροί κούρδων μαχητών μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Πηγή Mignatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Σε μια τεράστια καταστροφή για την διεθνή εικόνα της Τουρκίας έχει οδηγήσει η αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει δράση εναντίον των τζιχαντιστών της ΙΣΙΣ που πολιορκούν το Κομπάνι σε απόσταση αναπνοής απο τα τουρκικά σύνορα.

Όλα τα μέσα επικοινωνίας των ΗΠΑ έχουν ανοίξει πρωτοφανείς επιθέσεις κατα της τουρκικής αναλγησίας να σταματήσουν τους ισλαμιστές δολοφόνους. Από τους ΝΥ Τάιμς και τις άλλες μεγάλες εφημερίδες έως τις μεγάλες τηλεοπτικές εκπομπές ειδήσεων, η καταδίκη της Τουρκίας λαβαίνει διαστάσεις χιονοστιβάδας που αναμένεται να κορυφωθεί όσο συνεχίζεται το δράμα γύρω απο το Κομπάνι… Και όσο φυσικά η Τουρκία εξακολουθεί να κρύβεται πίσω απο το δάκτυλο της.

Είναι χαρακτηριστικό οτι στο πρώτο σε ακροαματικότητα τηλεοπτικό ειδησεογραφικό προγραμμα, αυτό του Bill O’Reilly στο Fox News, που παρακολουθούν καθημερινά πάνω απο 3 εκατομμύρια τηλεθεατές, ακούστηκαν το βράδι της Δευτέρας 6ης Σεπτεμβρίου, εκφράσεις αποδοκιμασίας κατα της Τουρκίας που ποτέ μα ποτέ δεν έχουν ακουστεί στις ΗΠΑ.

Όχι μόνο αποδόθηκαν αποκλειστικά στην Τουρκία όλες οι ευθύνες για τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών (κάτι που δεν ειναι αλήθεια) αλλά κατηγορήθηκε με βαρύτατες εκφράσεις ότι ο στρατός της παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πολιορκία του Κομπάνι και δεν επεμβαίνει εναντίον των ισλαμιστών. Η καταστροφή της εικόνας της Τουρκίας συμπληρώθηκε στο CNN και στα λοιπά ΜΜΕ.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί βρήκαν έναν πρώτο τροπο είτε να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση είτε να εκδικηθούν την σουλτανική συμπεριφορά του Ερντογαν τον Σεπτέμβριο στη Ν.Υόρκη και γενικά την τουρκική αφερεγγυότητα. Προφανώς βρισκόμαστε στο κατώφλι κοσμογονικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που θα ξετυλιγονται πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Πηγή mignatiou.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου