Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

8 Φεβ 2016

Απίστευτοι τσαμπουκάδες στην Ευρώπη 
από τον μεμέτη της Άγκυρας

Συγκλονιστικά είναι τα επίσημα έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτει το euro2day.gr, με τις συνομιλίες που είχε η τουρκική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους αξιωματούχους. Τους ίδιους που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα και την απειλούν με καταστροφή και που μπροστά στη θέα του Σουλτάνου Ερντογάν έτρεμαν σαν παιδάκια. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τους έκανε με τα κρεμμυδάκια κι αντί να τον στείλουν στον... Αλλάχ, κάθονταν και τον άκουγαν. Αντί να τον ξετινάξουν, άκουγαν τις προσβολές του, δέχονταν να τους κάνει μαθήματα δημοκρατίας. Ποιος ο αρχηγός ενός ισλαμοφασιστικού καθεστώτος που σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους, φυλακίζει δημοσιογράφους, καταστέλλει με αίμα διαδηλώσεις και έχει εγκαθιδρύσει ένα απολυταρχικό σύστημα στο οποίο οι δικοί του πλουτίζουν και ο τουρκικός λαός φτωχαίνει.

Αυτόν τον άνθρωπο θέλουν να κάνουν... Ευρωπαίο οι Βρυξέλλες. Τον δέχονται στα σαλόνια τους, τον κερνάνε δισεκατομμύρια και αντί να τον σύρουν στα δικαστήρια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά των προσφύγων, σκύβουν το κεφάλι. Παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας και αποδέχονται να συνδεθεί το προσφυγικό με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν σε μια έξαρση αλαζονείας, τους τσάκισε απειλώντας τους ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα:

1. Στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να... πνίγονται στις ακτές της.

2. Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

Έφτασε στο σημείο να πει ότι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά 15 χιλιάδες Αϊλάν, το παιδάκι που πνίγηκε στα τουρκικά παράλια κι έγινε σύμβολο.

Αλλά είναι συγκλονιστικοί και οι διάλογοι που αποκαλύπτονται μέσα από τα επίσημα. Διαβάστε πώς ο εξευτελίζει τους Γιούνκερ και Τουσκ και μάλιστα τους ζητά όλο και περισσότερα χρήματα γιατί υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πήρε 400 δισ.

Διαβάστε το αίσχος της Ευρώπης και την στάση της Τουρκίας, της βασικής υπαιτίου για το προσφυγικό πρόβλημα.

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη απάντηση, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».

Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη», συνέχισε.

Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, είπε στον κ. Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές.

«Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν, σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων», είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς την Τουρκία».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φώναξε.

Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον κ. Τουσκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της.

«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες», ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Συμφέρει τη Γερμανία μια Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ή ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Συμφέρει τη Γερμανία μια Ελλάδα εντός Ευρωζώνης και φυσικά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τη συμφέρουν και τα δύο το ίδιο!
Τη συμφέρουν το ίδιο για ίδιους και διαφορετικούς λόγους. Η Γερμανία πλέον παίζει (μπορεί και παίζει) σε δύο ταμπλό πάνω στο ελληνικό ζήτημα. Και μπορεί να κερδίσει και στις δύο εκδοχές της λύσης του ή της εξέλιξής του. Η Γερμανία διέθετε plan B. Εμείς όχι.

Η Γερμανία με την υπόθεση της Ελλάδας έκαμε ένα μεγάλο πείραμα για τη δημιουργία ζωτικού χώρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης. Με εργαλείο τη μετατροπή της κρίσης δανεισμού σε κρίση χρέους η Γερμανία δοκίμασε να επιτύχει τη μετάλλαξη ενός κράτους σε προτεκτοράτο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμα και η αποτυχία αυτού του σχεδίου θα ήταν επιτυχία για τη Γερμανία. Διότι ο ζωτικός χώρος που θα αποκτούσε εντός της Ένωσης, αν δεν άντεχε εν τέλει την πίεση αυτής της διαδικασίας, και πάλι ζωτικός χώρος εκτός Ένωσης θα παρέμενε για την Γερμανία. Διότι αυτά που η Γερμανία έχει αποκτήσει επί της Ελλάδας εντός Ένωσης, θα παραμείνουν στα χέρια της Γερμανίας, αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός Ένωσης.

Εκτός κι αν η Ελλάδα (στην περίπτωση που θα παραμένει ακόμα αρτιμελής κι όχι τελείως νεκρή) αλλάξει πολιτική. Αυτό όμως είναι ένα ρίσκο του πειράματος, το οποίον ανέλαβε ευθύς εξαρχής η Γερμανία, έχοντας μελετήσει την πολιτειακή και πολιτική κατάσταση του μέλλοντος προτεκτοράτου. Μάλιστα η Γερμανία γνώριζε (κι εμείς τώρα διαπιστώνουμε) ότι όσο πιο πολύ κρατήσει το πείραμα ώσπου να ολοκληρωθεί, τόσο πιο πολύ επίσης θα αμβλύνονται οι αντιστάσεις και θα χάνονται οι ελπίδες των Ελλήνων. Προς τούτο η Γερμανία εγκατέλειψε την κυβέρνηση Σαμαρά και ανέχθηκε τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα προκειμένου (εφ’ όσον αυτή θα φοβόταν τη ρήξη) να την αλέσει στην ίδια διαδικασία. Εκμηδενίζοντας ταυτοχρόνως κάθε σκέψη για εναλλακτικές λύσεις από έναν λαό που, δια της ψήφου του τουλάχιστον, είχε ήδη τρεις φορές εξεγερθεί. Μεγάλη η επιτυχία της Γερμανίας.

Τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα σύρεται, όπως εσύρθη η κυβέρνηση Σαμαρά σε μακρές «διαπραγματεύσεις» με όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των δανειστών για όλα! – να μην τα απαριθμήσουμε. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα αντέξει να κάνει τη βρώμικη δουλειά, δύο μήνες – έναν χρόνο, έχει καλώς! Ο στόχος θα έχει επιτευχθεί. Αν δεν μπορέσει, θα συνεχίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή όποιο άλλο εναλλακτικό σχήμα δημιουργηθεί. Οι επιλογές πλέον της Γερμανίας στη χώρα μας καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα πλην ΚΚΕ, ΛΑΕ και υπόλοιπης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ο χρόνος πλέον είναι υπέρ της Γερμανίας όσο γρήγορη ή αργόσυρτη κι αν είναι η διαδικασία μετάλλαξης της Ελλάδας, όποιες παραλλαγές κι αν έχει, διότι είναι μια διαδικασία ασφαλής. Ασφαλής όσον η Ελλάδα παραμένει μέσα στις συντεταγμένες της γερμανικής και της γερμανόδουλης πολιτικής.

Στα δύο, η Γερμανία κερδίζει και στα δύο. Αν η Ελλάδα αντέξει και, είτε με τον κ. Τσίπρα, είτε με τον κ. Μητσοτάκη, είτε με οποιονδήποτε άλλον κύριο, ολοκληρωθεί η μετάλλαξή της σε προτεκτοράτο, η Γερμανία θα έχει έναν (ακόμα) ζωτικό χώρο εντός Ένωσης. Αν η Ελλάδα «σπάσει» και βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει επίσης έναν ακόμα ζωτικό χώρο στην περιφέρεια της Ένωσης, διότι θα έχει ήδη στο χέρι πόρους, υποδομές, πολιτικό σύστημα. Εκτός και αν η Ελλάδα αλλάξει πολιτική. Πράγμα το οποίον στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις (πλην όσων προαναφέραμε) δεν φαίνεται ορατό ούτε με μικροσκόπιο.

Ιστορικό αδιέξοδο; Ναι! Για αυτό και η χώρα τρίζει στα σύνορα με τα Σκόπια, για αυτό κινδυνεύει έρμαιη στο προσφυγικό πρόβλημα, παραπαίει στη Θράκη και πνίγεται στο μισό Αιγαίο. Ενώ κάπου στον ορίζοντα η Κύπρος χάνεται.

Με αυτήν την πολιτική η Ελλάδα, και με τη συνενοχή της Αριστεράς που γονάτισε, έχει παραδώσει το Σύνταγμά της, έχει παραδώσει γη και ύδωρ, βωμούς κι εστίες. Να απαριθμήσουμε; εστίες με τα κόκκινα δάνεια, ύδωρ με τα λιμάνια, γη με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των πόρων, το Σύνταγμα με την παράδοση του αυτεξούσιου στην ξενοκρατία, τους βωμούς με την παραίτησή μας απ’ την ιστορία μας, με τον εμπαιγμό και την καθαίρεση του λαού.

Ενός λαού που τα επτά χρόνια έχει υποστεί τις Δέκα Πληγές του Φαραώ. Που αιφνιδιάστηκε, καθηλώθηκε, εξεγέρθηκε (με τους Αγανακτισμένους κι όχι μόνον) άρχισε να ψάχνεται, άλλαξε γραμμή πλεύσης, στράφηκε προς την Αριστερά, προδόθηκε και ξαναβρέθηκε στο ίδιο σημείο ενός φαύλου κύκλου αντιμετωπίζοντας απ’ την αρχή τις ίδιες απειλές και τα ίδια κάθε φορά νέα μέτρα.

Οι Έλληνες γυρίζουν γύρω – γύρω σε έναν γύρο θανάτου, πέφτοντας ένας – ένας και πολλοί μαζί στον πάτο του βαρελιού, όταν έναν – έναν και πολλούς μαζί τους εγκαταλείπουν οι δυνάμεις τους ή οι ελπίδες τους.
Αν η χώρα δεν πάψει να στροβιλίζεται στο χείλος αυτής της μαύρης τρύπας που τη ρουφάει κομμάτι – κομμάτι, ό,τι απομείνει θα είναι το μισό προτεκτοράτο και το άλλο μισό σαντζάκι.

Η Ευρώπη όντως αλλάζει. Αλλά όχι με τον τρόπο που ψελλίζουν ορισμένοι της Αριστερά που γονάτισε. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων λαών στον Νότο που ενίσχυσαν τα αριστερά κόμματα, η κυρίαρχη τάση της αλλαγής στην Ευρώπη είναι προς τα δεξιά, προς τις μεταδημοκρατίες των Εταιρειών, προς την παλινόρθωση των αυταρχικών εξουσιών.
Μια οικονομική δικτατορία έχει αναδυθεί, η οποία κρατάει απ’ τη δημοκρατία τους τύπους, για να λειτουργήσει στην ουσία ως αυτοκρατορία.
Μια «αυτοκρατορία του κακού» όπως έλεγε ο Ρήγκαν, αλλά απ’ την ανάποδη.
Αυτή η αυτοκρατορία με όχημα το Γερμανικό κράτος (κι όσα ευρωπαϊκά κράτη το ακολουθούν) έχει πλέον περισσότερες επιλογές για να λεηλατεί τους λαούς της Ευρώπης από το σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης –μια κολοβωμένη Ένωση; μια διαλυμένη; μια ολοκληρωτική;– όλα είναι πιθανά, όλα εξετάζονται.

Όποια μορφή κι αν πάρει ο δράκος, πάντα θα μπορεί να μεταμορφώνεται για να είναι πιο αποτελεσματικός.
Δεν είναι πλέον θέμα συνθηκών (Μάαστριχ, Σένγκεν κτλ) – ουδέποτε ήταν, αλλά τώρα όλο αυτό είναι ξετσίπωτα φανερό.
Ο δράκος – χαμελαίων προσαρμόζεται ταχύτατα, τη μια μέρα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης είναι τα ελληνικά, την επόμενη είναι τα σύνορα της Φυρομίας.

Η τερατώδης γραφειοκρατία της Ένωσης δεν υπερασπίζεται συνθήκες αλλά εκτελεί εντολές.
Πέραν των συνθηκών, «πέραν του καλού και του κακού».

Καγχάζει ο αιμοσταγής Ερντογάν: θέλετε 15.000 πνιγμένους; φερ’ τε όσα φράγκα θέλουμε, για να έχετε όσους πνιγμένους αντέχετε!
Χίλιοι τον μήνα είναι καλά;…

Αυτές είναι οι «συνθήκες» της Ένωσης. Αυτός είναι ο Σόιμπλε, τα υπερκέρδη των τραπεζών (με τους λαούς να τις «σώζουν» κάθε φορά), αυτός είναι ο θρήνος στα ελληνικά σπίτια, η εξαθλίωση στις εργατικές αγγλικές γειτονιές, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή πολιτική που βομβαρδίζει παιδάκια και όσα της γλιτώνουν τα μοσχοπουλάει σε ανταλλακτικά, ματάκια, καρδούλες, πνευμόνια, συκώτια…
Αλλάζει η Ένωση, ώρα να αλλάξουν στάση και οι πολίτες απέναντι στην Ένωση

Στάθης
Πηγή enikosΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πρωτοφανής ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης από ΠΟΑΣΥ και ΠΟΞΙΑ
Κατηγορούν την πολιτική ηγεσία για παραβίαση των αρχών της δημοκρατίας!

Ένα βήμα πριν την άρνηση εκτέλεσης διαταγών βρίσκονται οι αστυνομικοί: «Αντί δημοκρατικού διαλόγου χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία ως κατασταλτική δύναμη χάριν των αδιεξόδων και των σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση η ΠΟΑΣΥ και η ΠΟΞΙΑ εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην αποστολή ειδικών αστυνομικών δυνάμεων στην νήσο Κω όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στην δημιουργία hot spot.

Καταγγέλλουν την μετακίνηση διμοιριών για την επιβολή μιας κυβερνητικής απόφασης, επισημαίνοντας ότι «παραβιάζονται έτσι κατάφορα όχι μόνο οι υπηρεσιακοί κανονισμοί αλλά και οι αρχές της δημοκρατίας μας».

«Ο Έλληνας αστυνομικός δεν είναι ούτε εξιλαστήριο θύμα ούτε σάκος του μποξ αλλά δημόσιος λειτουργός. Καλούμε την κυβέρνηση να διαφυλάξει αυτόν τον ρόλο αλλά και να τον προαγάγει όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει αντί να τον υπονομεύει θέτοντας διαρκώς σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας».

Είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο και τόσο έντονα έναντι κάποιας ελληνικής κυβέρνησης, την οποία όχι μόνο την αποδοκιμάζουν για κάποια απόφασή της αλλά και την κατακρίνουν για λαθεμένη χρήση των οργάνων της τάξεως που δεν αρμόζουν σε δημοκρατική χώρα!

Σημειώνεται ότι προ δύο ημερών δέκα ένστολοι αστυνομικοί, πήγαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, στις 09:00 το πρωί, κρέμασαν ένα πανό και σήκωσαν πλακάτ, με συνθήματα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Μετά από λίγη ώρα οι αστυνομικοί αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Επίσης το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση κατά του ασφαλιστικού.
Την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εξέφρασαν περίπου 2.500 αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί από όλη την Ελλάδα, σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα της Παρασκευής.

Κεντρικό σύνθημα των ενστόλων ήταν «αγώνας ζωής και αξιοπρέπειας για το λαό», ενώ σε διάφορα πανό που είχαν αναρτήσει σημείωναν μεταξύ άλλων «σώζουμε ζωές, μην πνίγετε τις δικές μας», «προστατεύστε αυτούς που σας προστατεύουν», «όχι στις περικοπές δεν αντέχουμε άλλο».

Οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ζήτησαν παράλληλα από την κυβέρνηση να μην προωθήσει τις νέες ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, αλλά και να αναγνωρισθεί η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.
Η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε δύσκολη απόφασή της.

Aκολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε άναυδοι να επαναλαμβάνεται στην Κω το θέατρο του παραλόγου με αφορμή την κατασκευή hot spots, παρά τις αντιδράσεις που σημειώνονται καθημερινά και την επικινδυνότητα που ελλοχεύει η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης για αστυνομικούς και πολίτες. Φαίνεται ότι το πάθημα της Κερατέας με την εμπόλεμη κατάσταση, τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων, τους τραυματισμούς και την έκθεση σε κίνδυνο επί μήνες μιας ολόκληρης περιοχής, δεν έγινε μάθημα.

Καταγγέλλουμε την προχειρότητα με την οποία διατάσσεται η μετακίνηση διμοιριών για την επιβολή μιας κυβερνητικής απόφασης, παραβιάζοντας κατάφορα όχι μόνο τους υπηρεσιακούς κανονισμούς αλλά και τις αρχές της δημοκρατίας μας. Αντί δημοκρατικού διαλόγου χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά η Ελληνική Αστυνομία ως κατασταλτική δύναμη χάριν των αδιεξόδων και των σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής στη χώρα μας.

Οι συνάδελφοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη νησί, χωρίς πλήρη ατομικό εξοπλισμό και δίχως να έχει διασφαλιστεί η προβλεπόμενη διοικητική μέριμνα για την πολυήμερη μετακίνησή τους αυτή. Αποτέλεσμα ήταν από τις πρώτες κιόλας ώρες τέσσερις συνάδελφοί μας να έχουν υποστεί τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματός τους από τις επιθέσεις που δέχονται με κυνηγετικά όπλα, δυναμίτες και άλλες εκρηκτικές ύλες που εκτοξεύονται εναντίον τους. Ενώ δέχονται και απειλές στο χώρο διαμονής τους, που όπως μας καταγγέλλεται δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που τείνει να επικρατήσει στις μετακινήσεις των διμοιριών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής ουδόλως συγκινεί ηγεσία και κυβέρνηση, που φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη των επιλογών τους.

Προειδοποιούμε κάθε υπεύθυνο ότι σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών συναδέλφων μας θα υπάρξει εκ μέρους μας αναζήτηση και καταλογισμός ευθυνών.

Ο Έλληνας αστυνομικός δεν είναι ούτε εξιλαστήριο θύμα ούτε σάκος του μποξ. Είναι και δικαιούται να είναι δημόσιος λειτουργός που χαίρει σεβασμού και εκτίμησης των πολιτών. Αυτόν τον ρόλο καλούμε την κυβέρνηση όχι απλώς να τον διαφυλάξει αλλά και να τον προαγάγει όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει αντί να τον υπονομεύει θέτοντας διαρκώς σε κίνδυνο τις ζωές των συναδέλφων μας.

Τέλος, καταδικάζουμε τις επιθέσεις και τη βία που ασκείται κατά της αστυνομίας και των συναδέλφων μας και καλούμε όλους να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να αντιπαρατίθεται με την κοινωνία ούτε με κανέναν διαμαρτυρόμενο συμπολίτη μας».

Πηγή EfenPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Και οι στοχευμένες απειλές για τη Σένγκεν

Οι κλοπές των Τούρκων δουλεμπόρων στη Λέσβο, το παιγνίδι του Τσίπρα, το σφράγισμα των συνόρων με τα Σκόπια και τα παγκόσμια capital controls

Τούρκοι δουλέμποροι αλωνίζουν στη Λέσβο και κλέβουν βάρκες για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Ο Nαυταθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων επισημαίνει το πρόβλημα, διαπιστώνοντας την αδυναμία του Λιμενικού για φύλαξη, αφού ασχολείται με τις διασώσεις και τις καταγραφές.

Πάλι το παιχνίδι των εκβιασμών προς τους δανειστές παίζει ο πρωθυπουργός. "Αν με πουλήσουν με το χρέος, θα φύγω", φέρεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά. Οι δανειστές -αλλά και όλοι οι Έλληνες- δεν θέλουν εκλογές, θα είναι καταστροφή, αλλά ο Αλέξης δεν έδειξε μέχρι σήμερα να στενοχωριέται γι’ αυτό.

Σας το είπα προχθές. Ότι οι πιέσεις και οι απειλές για έξοδο από την Σέγκεν, έχουν ένα σκοπό. Να βάλουν τους Τούρκους στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της συνεργασίας μας, μαζί τους. Το είπε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ότι τα σύνορα με τα Σκόπια- Βουλγαρία-Αλβανία, θα κλείσουν, επειδή «Αυτό θα πιέσει την Ελλάδα και θα την αναγκάσει να συνεργασθεί με την Τουρκία στο ζήτημα των μεταναστών».

Δεν καταλαβαίνω όμως, γιατί υπάρχει ανησυχία στο ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τα Σκόπια. Ούτως ή άλλως κλειστά είναι συνήθως. Πότε με τους λαθρομετανάστες που κάθονται στις σιδηροδρομικές γραμμές και επί ένα 20ήμερο ο απίστευτος υπουργός Δημοσίας α-Ταξίας τους αφήνει ανενόχλητους, πότε οι αγρότες κλείνουν τα τελωνεία, η δουλειά γίνεται.

Το ΔΝΤ απειλεί με αποκλεισμό από την ενημέρωσή του Έλληνες δημοσιογράφους, εξαιτίας «συρραφής» ειδήσεων και δηλώσεων. Δηλώσεις της Λαγκάρντ τις μεταφέρουν όπως βολεύει στην ιδεοληψία του κάθε δημοσιογράφου. Το ΔΝΤ διέψευσε ότι ειπώθηκε πως «αν δεν ψηφιστεί το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει συζήτηση για το χρέος». Ποιος εκβιάζει ποιους με την ψευδή δήλωση;

Δεν έχει τον Θεό της η Νέα Τάξη - στην κυριολεξία. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ζήτησε από τις γυναίκες ψηφοφόρους να ψηφίσουν την Κλίντον. Και ποιο ήταν το επιχείρημα; «Υπάρχει μια ιδιαίτερη θέση στην κόλαση για τις γυναίκες που δεν βοηθούν τις άλλες»!

Ψάχνουν οι Τούρκοι τρόπους για να εμποδίσουν τις πλόες των Ρώσων στην Μεσόγειο μέσω των Στενών. O Δήμος της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί η περαιτέρω ρύπανση των Στενών του Βοσπόρου από τα παντός είδους πλοία. Οι Ρώσοι για καλό και για κακό, έχουν γεμίσει την Μεσόγειο με πολεμικά πλοία, και κατεβάζουν και άλλα.

Άλλο «φασούλι» βγαίνει στην επιφάνεια. Οι Ρώσοι Μοναχοί του Αγίου Όρους μιλούν για τις έντονες πιέσεις, που κάνει η Ε.Ε. προς την κυβέρνηση, για αλλαγή του καθεστώτος στο Άγιο Όρος. Το γραφείο Τύπου της Ρωσικής Εκκλησίας ανακοινώνει: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποκύψει σε πιέσεις από πολλούς Ευρωβουλευτές και υπαλλήλους της ΕΕ και θα διατηρήσει την πνευματική παράδοση και το ιστορικά αυτοδιοίκητο καθεστώς του Αγίου Όρους, που αποτελεί το πολυεθνικό κέντρο ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου».

Πιστεύετε ότι θα αρθεί η επιβολή των capital controls; Αμ, δε… Η Wall Street Journal γράφει ότι η παρούσα οικονομική κρίση στα χρηματιστήρια που διογκώνεται από την εσκεμμένη πτώση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να αντιμετωπιστεί, με την παγκόσμια επιβολή capital controls.

Καλλισθένης εν Δήμω
Πηγή VoriaΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι ολλανδικές αρχές έχουν εντείνει την παρακολούθηση των οχημάτων που περνούν τα σύνορα της χώρας, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός της κυβέρνησης, την ώρα που και άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενισχύουν τους μεθοριακούς ελέγχους τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ολλανδική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναπτύξει κινητές μονάδες συνοριοφυλάκων σε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να εντοπίζονται οι μετανάστες και να διαχωρίζονται από τους αιτούντες άσυλο.

“Εκείνα τα μέτρα βοήθησαν, όμως βλέπαμε ακόμη να συλλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι διακινητές και να έρχονται άνθρωποι από ασφαλείς χώρες, που δεν δικαιούνται άσυλο”, είπε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ασφαλείας και Δικαιοσύνης Κλάας Ντάικχοφ.

Το 2015 η Ολλανδία υποδέχτηκε 200.000 μετανάστες, αριθμός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε μια χώρα που κάποτε ήταν γνωστή για τη γενναιοδωρία της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που ακολουθούσε. Τη δεκαετία του 1960, σε μια περίοδο υψηλής ανάπτυξης, η χώρα είχε ανοίξει τα σύνορά της σε μετανάστες εργάτες από την Τουρκία και το Μαρόκο.

Επιβραδύνοντας την κίνηση στα σύνορα, η αστυνομία ελπίζει ότι θα μπορεί να εντοπίζει ευκολότερα τα οχήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, διευκρίνισε ο Ντάικχοφ. Πέρσι, οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν 330 ανθρώπους με την υποψία ότι ήταν διακινητές. Τα νέα μέτρα σημαίνουν ότι αυτοί που φτάνουν στην Ολλανδία από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς αλλά και εκείνοι που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλα κράτη μπορεί να δουν το ταξίδι τους να σταματάει στα ολλανδικά σύνορα.

Οι μετανάστες από χώρες που χαρακτηρίζονται ασφαλείς, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, δεν δικαιούνται άσυλο επειδή δεν θεωρείται ότι κινδυνεύουν από πολέμους ή βασανιστήρια στον τόπο καταγωγής τους.

Ο σκοπός δεν είναι να επιβληθούν και πάλι οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο Ντάικχοφ. “Θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα και την Τουρκία για το κλείσιμο των συνόρων, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας”, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Πηγή MIgnatiouΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι αντάρτες της βόρειας συριακής επαρχίας του Χαλεπίου αποχώρησαν από τρεις περιοχές που απειλούνται από τις ρωσικές επιδρομές, οι οποίες επιτρέπουν στις κουρδικές δυνάμεις να ανακαταλαμβάνουν σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Έπειτα από περιορισμένης κλίμακας μάχες μεταξύ των ανταρτών και των Κούρδων στις περιοχές Μερενάρ, Ακλαμίγια και Ντέιρ Τζαμάλ, οι κάτοικοι ζήτησαν από τους αντάρτες να αποχωρήσουν φοβούμενοι της ρωσικές επιδρομές”, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Οι Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στη Συρία, κατέλαβαν χθες βράδυ τις περιοχές αυτές, μερικές ημέρες αφότου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ακόμη τρεις περιοχές.

Οι αντάρτες βρίσκονται πλέον σε κλοιό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με τους Κούρδους, τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι Κούρδοι πολεμούν χωριστά από τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Κάθε εμπόλεμη πλευρά προσπαθεί να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου της στο εσωτερικό της σημαντικής αυτής επαρχίας, η οποία συνορεύει με την Τουρκία. Οι Κούρδοι θέλουν να “διευρύνουν το έδαφός τους” στην επαρχία, η οποία αντιπροσωπεύει ένα από τα τρία “καντόνια” της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη των ρωσικών επιδρομών συνεχίζει να προελαύνει προς την πόλη Ταλ Ριφάατ την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. “Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται στο εξής σε απόσταση 5 χλμ. αφότου ανακατέλαβαν από τους αντάρτες ένα χωριό πάνω στο δρόμο”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η μάχη στο Χαλέπι μπορεί να συνιστά μια καμπή στον συριακό πόλεμο, καθώς η πλήρης απώλεια της δεύτερης πόλης της χώρας, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο από το 2012, θα σήμανε σημαντική αποδυνάμωση των ανταρτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες και σε άλλα μέτωπα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Βηρυτός, Λίβανος
Πηγή MIgnatiouΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ημιπαράφρονας "σουλτάνος" της Τουρκίας, απελπισμένος βλέπει να καταρρέουν όλα τα σχέδιά του και είναι ικανός, έως και αποφασισμένος, για το χειρότερο, και αφού δεν δίστασε να προχωρήσει σε πόλεμο κατά των Κούρδων ποιός μπορεί να τον αποτρέψει από το να προχωρήσει σε μία ενέργεια που θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο;...


Του Πέπε Εσκομπάρ
Για τη στήλη Op-Edge του RT  
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Αϋπνίες

Φανταστείτε κάτι άγρυπνες νύχτες στο παλάτι του “σουλτάνου” Ερντογάν στην Άγκυρα. Φανταστείτε τον σουλτάνο σε έξαλλη κατάσταση, τη στιγμή ακριβώς που μαθαίνει πως ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ξεκίνησε ένα είδος προληπτικής μάχης του Χαλεπίου, αλλά με το μέτωπο του πολέμου να περνάει μέσα από την περιοχή Μπαγιρμπουτσάκ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται ο “διάδρομος” διακίνησης όπλων που άνοιξε η Άγκυρα για να τροφοδοτείται η “εθνική οδός” των τζιχαντιστών.

Όλοι γνωρίζουν, άλλωστε, πως όποιος ελέγχει αυτόν τον διάδρομο θα ελέγξει την τελική έκβαση του πολέμου στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, στη Γενεύη, η τηλεκατευθυνόμενη “Συριακή Αντιπολίτευση”, γνωστή και ως Ανωτάτη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, απέδειξε με τον πιο γραφικό τρόπο ότι από μιας αρχής  δεν ήθελε καν να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Δαμασκού, ούτε για συνομιλίες "προσέγγισης", ούτε για τίποτε άλλο, και ας είχαν ήδη συμφωνήσει στο περίπου η Ουάσιγκτον και η Μόσχα για ένα διετούς πνοής μεταβατικό σχέδιο που θα οδηγούσε σε μια θεωρητικά κοσμική και μη δογματική Συρία.

Όσο για το μέτωπο των Σαουδαράβων, αυτό ήθελε και καλά το Αχράρ-αλ-Σαμ, το Τζαΐς-αλ-Ισλάμ και ολόκληρο το Τζαμπάτ-αλ-Νούσρα, γνωστό και ως αλ-Κάιντα της Συρίας, να είναι κι αυτοί στο τραπέζι στη Γενεύη. Έτσι, η παρωδία της Γενεύης, μέχρι να πεις "Δρόμο για το Χαλέπι!" ξεσκεπάστηκε παταγωδώς.

ΝΑΤΟ; Ξεχάστε το

Το διαβόητο πρακτοροτζιμάνι του σαουδικού βασιλικού οίκου, ο πρίγκιπας Τούρκι, πρώην μέντορας κάποιου που άκουγε στο όνομα Οσάμα Μπιν Λάντεν, πετάχτηκε μέχρι το Παρίσι για μια επίθεση δημοσίων σχέσεων, αλλά το μόνο που αποκόμισε ήταν μια χιονοστιβάδα διαψεύσεων των μη διαψεύσεων, οπότε έριξε όλο το φταίξιμο για την τραγωδία της Συρίας στο κεφάλι του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα περισσότερα μέλη της  “Συριακής Αντιπολίτευσης” ήταν κάποτε πολεμιστές του καναπέ, επίλεκτοι συνεργάτες της CIA για χρόνια, αλλά και καρπαζοεισπράκτορες-καλοθελητές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Πολλοί από αυτούς τους τύπους προτίμησαν την ντόλτσε βίτα στο Παρίσι από το να ιδρωκοπούν για ένα ξεροκόμματο στη Συρία. Σήμερα, η “αντιπολίτευση” αποτελείται κατά κανόνα από “πολέμαρχους” που δίνουν λογαριασμό στον οίκο των Σαούντ, ακόμη και για ένα μπουκάλι νερό. Ας μη μας ξεγελά η βιτρίνα των κουστουμαρισμένων πρώην υπουργών του Κόμματος των Μπααθιστών, που επιλέχθηκαν για τον ρόλο της αντιπολίτευσης, μια βιτρίνα για τα αφελή Δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το «4 + 1», δηλαδή το τετράδυμο Ρωσία – Συρία – Ιράν – Ιράκ, συν Χεζμπολλάχ, άρχισε να κερδίζει σημαντικά πράγματα επί του εδάφους. Το ρεζουμέ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό. Αλλά ένα περίεργο πράγμα... Σαν να μην πήραν πρέφα για όλα αυτά οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες.


Σηκώθηκε ο Τούρκος και λέει του Ρώσου: “Πρόσεχε γιατί την επόμενη φορά θα την δω αλλιώς”… Και γέλασε ακόμα και το παρδαλό κατσίκι.

Ο “σουλτάνος” Ερντογάν κολυμπά σε μια θάλασσα απελπισίας. Συνεχίζει να κάνει εκτροπή στα πάρα πολύ σοβαρά διεθνή ζητήματα που διακυβεύονται και να τα εκμεταλλεύεται για να στρώσει τον δικό του πόλεμο εναντίον του PYD (της οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας) και των YPG (Λαϊκών Μονάδων Προστασίας), της στρατιωτικής πτέρυγας του PYD. Ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του ο Νταβούτογλου απαίτησαν όχι μόνο την απαγόρευση του PYD από τη Γενεύη, αλλά και την ολοκληρωτική του ισοπέδωση, αφού θεωρούν το PYD / YPG "τρομοκρατική" οργάνωση που συμμάχησε με το ΡΚΚ. 

Αλλά από την άλλη, τι να κάνει κι ο “σουλτάνος” Ερντογάν; Να κάνει πως δεν βλέπει τα μαχητικά 4G ++ Sukhoi Su-35S, που κάνουν όλους τους πολεμολάγνους του ΝΑΤΟ να τρέμουν από τον φόβο τους; Αν ανάψει ο πορτοκαλι συναγερμός στις βάσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, το πολύ πολύ να τρομάξει κανένα σκυλί που θα περνάει τυχαία απ’ έξω. Το ίδιο ισχύει και για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τη γλάστρα Γενς Στόλτενμπεργκ, που εκλιπαρεί τη Ρωσία "να ενεργεί με υπευθυνότητα και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο στο ΝΑΤΟ".

Η Μόσχα κυνηγάει τον Τουρκμένο με σιτσιλιάνικη διάθεση, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει το PYD πετώντας πάνω από τη δυτική όχθη του Ευφράτη. Αυτή είναι και η απόλυτη μαχαιριά στο στήθος που δεν αντέχει ο “σουλτάνος”, αφού πολλές φορές απείλησε το PYD / YPG ότι αν προχωρήσει  δυτικά του Ευφράτη, θα αγγίξει την δική του κόκκινη γραμμή και τότε αλλοίμονό του.

Όμως... Ένα ήδη φοβισμένο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υποστηρίξει την τρέλα ενός πολέμου του Ερντογάν κατά της Ρωσίας, όσο κι αν το ποθούν διακαώς κάτι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Αφού οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ πρέπει υποχρεωτικα να είναι ομόφωνες, το τελευταίο πράγμα που θέλουν τα αφεντικά της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, είναι άλλος ένας πόλεμος στη νοτιοδυτική Ασία. Το ΝΑΤΟ το πολύ πολύ να αναπτύξει κανένα πύραυλο Πάτριοτ εδώ κι εκεί στη νότια Ανατολία, άντε και κανένα AWACS, για να στηρίξει την τουρκική πολεμική αεροπορία. Αλλά μέχρι εκεί.

Επιλέξτε την αγαπημένη σας αλλαγή καθεστώτος

Εν τω μεταξύ, το ISIS (ή ISIL ή Ντάες) συνεχίζει να επωφελείται από την ιδιωτική του πλέον “εθνική οδό”, μήκους 98 χιλιομέτρων παρακαλώ, πάνω στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας, και ειδικά στο Τζαραμπλούς και το Αλ-Ράι, απέναντι από το Γκαζιαντέπ και το Κιλίς της Τουρκίας, όπου γίνεται ο κακός χαμός.

Αφού της σφύριξε με τρόπο το Ισραήλ, η Άγκυρα χτίζει ένα τείχος ύψους 3,6 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων, που θα εκτείνεται από το Ελμπεϊλί έως το Κιλίς, κυρίως για λόγους προπαγάνδας. Στην πραγματικότητα, η “εθνική οδός” που λέγαμε, για διάφορους πρακτικούς λόγους, παραμένει ανοιχτή – κι ας συλλαμβάνουν οι τούρκικες ένοπλες δυνάμεις πού και πού κανέναν "καταπατητή" (που τελικά πάντα αφήνεται ελεύθερος). Μιλάμε για ένα τερατώδες σκάνδαλο λαθρεμπορίου από στρατιωτικούς, με χαρτονομίσματα αξίας 300 δολαρίων να αλλάζουν χέρια με κάθε νυχτερινή διέλευση, στο οποίο σκάνδαλο ο κάθε Τούρκος αξιωματικός μπορεί να κερδίσει στη ζούλα μέχρι και 2.500 δολάρια, μόνο και μόνο για να κάνει τα στραβά μάτια για λίγα λεπτά της ώρας.

Το ερώτημα είναι γιατί στο Γκαζιαντέπ δεν εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από την Άγκυρα, με χιλιάδες άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων να δίνουν πραγματική μάχη στο δρόμο, επί τόπου. Αυτό απλά δεν συμβαίνει διότι η Άγκυρα και οι περιφερειακές αρχές δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή. Η πραγματική τους προτεραιότητα είναι ο πόλεμος του Ερντογάν με τους Κούρδους.

Πάμε να δούμε τώρα το μοναδικό μέσο μόχλευσης που ο “σουλτάνος” μπορεί να απολαύσει με την ψυχή του αυτή τη στιγμή... Μπράβο, το μαντέψατε. Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Βερολίνο, δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην τρομάζει στην σκέψη ότι η ΕΕ είναι πλέον ντε φάκτο όμηρος της “κουρδικής προτεραιότητας” του Ερντογάν, ενώ η Άγκυρα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της μαζικής παράνομης διακίνησης κάθε είδους μεταναστών.

Όταν ο Νταβούτογλου πήγε στο Βερολίνο πρόσφατα, όχι μόνο δεν έδωσε στους Ευρωπαίους ούτε μία υπόσχεση, αλλά επανέλαβε τον όρκο του Ερντογάν να "εξολοθρεύσει" τους Κούρδους της Συρίας.

Έτσι εξηγείται και η απόγνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Πώς κι έγινε, η υποτίθεται πιο ισχυρή πολιτικός στην Ευρώπη να γίνει θύμα ενός τόσο χοντροκομμένου εκβιασμού; Ο “σουλτάνος” θέλει αστρονομικά ποσά, πολλές παραχωρήσεις, και απαιτεί ακόμα και να του δοθεί άλλη μια ευκαιρία να μπει στην ΕΕ. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να κλείσει την κάνουλά του, για να βάλει τέρμα στην εφιαλτική επέλαση των ορδών των μεταναστών.

Να γιατί οι φήμες για αλλαγή καθεστώτος έχουν οργιάσει.

Αλλαγή καθεστώτος, πού ακριβώς;

Όχι στην Άγκυρα... Στο Βερολίνο.

______________________________
* Ο Πέπε Εσκομπάρ είναι ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής. Αρθρογραφεί στο RT, στο Sputnik News  και το Tom Dispatch  και συνεισφέρει περιστασιακά σε ιστολόγια και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε διάφορες χώρες. Έγινε γνωστός ως ο «περιπλανόμενος ανταποκριτής» της ιστοσελίδας των Asia Times. Γεννήθηκε στη Βραζιλία, αλλά αφού εργάζεται ως ξένος ανταποκριτής από το 1985, έχει ζήσει και στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Λος Άντζελες, την Ουάσιγκτον, την Μπανγκόκ και το Χονγκ Κονγκ. Οι αναλύσεις του, πάντα με την χαρακτηριστική σφραγίδα του χιούμορ του,  εστιάζουν κυρίως στο τόξο Μέσης Ανατολής - Κεντρικής - Ανατολικής Ασίας, με έμφαση στο γεωπολιτικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων και τους ενεργειακούς πολέμους. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων "Γκλομπαλιστάν" (2007), "Τα μπλουζ της Κόκκινης Ζώνης" (2007), "Ο Ομπάμα στο παιχνίδι του Γκλομπαλιστάν" (2009) και "Η αυτοκρατορία του χάους" (2014), όλα από τον εκδοτικό οίκο Nimble Books. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, το "2030", εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία, μαζί με άλλες ομοφρονούσες με εκείνην δυνάμεις, ενίσχυσε, εξόπλισε, εκπαίδευσε και χρηματοδότησε τους αποκεφαλιστές του Ισλαμικού Κράτους, απεργάστηκε τη διάλυση της Συρίας και εξώθησε στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους. Ταυτόχρονα θησαυρίζει από το δουλεμπόριο που διεξάγει στα παράλιά της και αδιαφορεί για τις εκατόμβες των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται.

Η Ε.Ε., με τις ανήμπορες, ανυπόληπτες και εν πολλοίς ηθικά επιλήψιμες ηγεσίες των κρατών που την απαρτίζουν, αποφάσισε να πληρώσει «λύτρα» στην Τουρκία για να μη συνεχίσει να διοχετεύει ισλαμικούς πληθυσμούς στη γηραιά ήπειρο. Οι αχαρακτήριστοι επικεφαλής της ευρωβαβυλώνας δείχνουν να ξεχνούν ότι η Τουρκία ουδέποτε τηρεί τα συμπεφωνηθέντα, τρανταχτά παραδείγματα η Συνθήκη της Λωζάννης και η κατάπαυση του πυρός έπειτα από τον Αττίλα 1 στην Κύπρο.

Και το αποτέλεσμα όλης αυτής της ανοχής στις αντιδημοκρατικές, παράνομες και απάνθρωπες μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ερντογάν θα είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία αλλά και ανάπτυξή τους σε βαλλιστικούς πυραύλους! Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε τα σχέδια της γείτονος, που προετοιμάζει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, τα οποία θα της επιτρέψουν να αντεπεξέλθει επιτυχώς (κατά την άποψη της κυβερνώσας ισλαμικής κάστας) σε ένα στρατιωτικό μπρα ντε φερ με τη Ρωσία.

Επίσης με τα πυρηνικά και την πυραυλική τεχνολογία η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη και να λύσει, με την απειλή χρήσης βίας, όλα τα... προβλήματα που την απασχολούν.

Αυτή η ημέρα δεν απέχει και τόσο πολύ από τη σημερινή. Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας αναφερόταν ότι «η ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων βιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας επέτρεψε σήμερα το 48% των τουρκικών αμυντικών αναγκών να καλύπτεται από τις εγχώριες βιομηχανίες».

Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο, ακόμα κι αν Ρωσία και Δύση αποφασίσουν να δράσουν από κοινού εναντίον των τουρκικών σχεδιασμών. Ενας πιθανός εξευμενισμός των Τούρκων, με «επιτυχίες» εις βάρος μας, δεν μπορεί να αποκλειστεί. 
Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς και απαιτείται εγρήγορση.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι αντάρτες της βόρειας συριακής επαρχίας του Χαλεπίου αποχώρησαν από τρεις περιοχές που απειλούνται από τις ρωσικές επιδρομές, οι οποίες επιτρέπουν στις κουρδικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν εδάφη, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Έπειτα από περιορισμένης κλίμακας μάχες μεταξύ των ανταρτών και των Κούρδων στις περιοχές Μερενάρ, Ακλαμίγια και Ντέιρ Τζαμάλ, οι κάτοικοι ζήτησαν από τους αντάρτες να αποχωρήσουν φοβούμενοι της ρωσικές επιδρομές", δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Οι Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στη Συρία, κατέλαβαν χθες βράδυ τις περιοχές αυτές, μερικές ημέρες αφότου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ακόμη τρεις περιοχές.

Οι αντάρτες βρίσκονται πλέον σε κλοιό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με τους Κούρδους, τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι Κούρδοι πολεμούν χωριστά από τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Κάθε εμπόλεμη πλευρά προσπαθεί να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου της στο εσωτερικό της σημαντικής αυτής επαρχίας, η οποία συνορεύει με την Τουρκία. Οι Κούρδοι θέλουν να "διευρύνουν το έδαφός τους" στην επαρχία, η οποία αντιπροσωπεύει ένα από τα τρία "καντόνια" της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη των ρωσικών επιδρομών συνεχίζει να προελαύνει προς την πόλη Ταλ Ριφάατ την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. "Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται στο εξής σε απόσταση 5 χλμ. αφότου ανακατέλαβαν από τους αντάρτες ένα χωριό πάνω στο δρόμο", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η μάχη στο Χαλέπι μπορεί να συνιστά μια καμπή στον συριακό πόλεμο, καθώς η πλήρης απώλεια της δεύτερης πόλης της χώρας, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο από το 2012, θα σήμανε σημαντική αποδυνάμωση των ανταρτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες και σε άλλα μέτωπα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Σχεδόν 30.000 Σύροι είναι τώρα συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία", δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

"Προφανώς, όπως πάντα, θα καλύψουμε τις ανάγκες των σύρων αδελφών μας και θα τους δεχτούμε όταν αυτό είναι απαραίτητο", δήλωσε ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός , τονίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές με την ιδέα ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του που έχει δεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, δεν θα σηκώσει μόνη της "όλο το βάρος" της υποδοχής των σύρων προσφύγων. "Κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί ότι, αφού η Τουρκία δέχεται τους πρόσφυγες και αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, πρέπει να σηκώσει ολομόναχη το βάρος" της υποδοχής αυτής.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει "καλύτερη συνεργασία" για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η χώρα του μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δισεκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. "Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής".

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία και ορατή βελτίωση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Τόνισε ότι νιώθει "φρίκη για τα δεινά" που υφίστανται οι Σύροι που έχουν εγκλωβιστεί στα συροτουρκικά σύνορα, ενώ κατήγγειλε τους "βομβαρδισμούς κυρίως από τη ρωσική πλευρά" εναντίον της πόλης του Χαλεπίου πέρα από τις επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων.

"Είμαστε τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, συγκλονισμένοι από τα δεινά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που υφίστανται και τους βομβαρδισμούς που προέρχονται από τη ρωσική πλευρά", είπε η καγκελάριος Μέρκελ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αλλά όχι με κάθε τρόπο», διευκρίνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα έπρεπε να βυθίζει τα σκάφη με τους πρόσφυγες στο Αιγαίο.

«Πρέπει από την αρχή να φροντίσουμε ώστε να μην μπορούν να δράσουν οι διακινητές», τόνισε η κ. Βιρτς και προσέθεσε: «Το θέμα για την ΕΕ είναι να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα των διακινητών, να φυλαχτούν τα εξωτερικά της σύνορα και ως δεύτερο βήμα -κάτι το οποίο τονίζει η καγκελάριος- να φέρουμε στοχευμένα ανθρώπους από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη, δηλαδή να φθάσουμε μέσω αυτών των κατανομών σε μία συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση».

Αναφερόμενη στις σημερινές συναντήσεις της Άγγελα Μέρκελ με την τουρκική ηγεσία και απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αρκούσε η τηλεφωνική επικοινωνία και η κ. Μέρκελ έπρεπε να μεταβεί στην Άγκυρα, η εκπρόσωπός της επανέλαβε «πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως εταίρος σε αυτό το θέμα, πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα», για να συνεχίσει: «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έκαναν την κατάσταση επί τόπου πιο εύκολη. Για αυτό η καγκελάριος θεώρησε συνετό και απαραίτητο να ταξιδέψει προσωπικά στην Άγκυρα για να έχει εκεί πάλι συνομιλίες στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία και την περαιτέρω προώθησή του».

Η κ. Μέρκελ ωστόσο δέχεται σήμερα δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία δεν μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο για μια οργανωμένη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ στη Γερμανική Ραδιοφωνία. Ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πράσινων Τζεμ Έζντεμιρ εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία μπορούν να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. «Μόνο με τα χρήματα δεν θα λυθεί τίποτα. Μαζί με τα χρήματα πρέπει και η Ελλάδα με την Τουρκία να παραμερίσουν τις έριδές τους. Η δράση των διακινητών αποτελεί κομμάτι της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο MDR, ενώ η επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστεράς» Ζάρα Βάγκενκνεχτ προειδοποίησε την κ. Μέρκελ, μιλώντας στο WDR, «να μην επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κούρδοι μαχητές του YPG στο καντόνι Afrin
Του Γιεβγένι Κρούτικωφ

Η πραγματική αιτία για την οποία η Τουρκία προχώρησε σε παραβίαση της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί» και απαγόρευσε τις πτήσεις επιθεώρησης από την ρωσική αεροπορία, είναι προφανής σε όλους: οι Τούρκοι κάτι κρύβουν. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι αυτό είναι η προετοιμασία της για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας. Καθώς ο συριακός στρατός έχει ουσιαστικά ακυρώσει όλο το σχεδιασμό της Άγκυρας, ο Ερντογάν φαίνεται ότι αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα.

«Η άρνηση της Τουρκίας να πετάξουν οι Ρώσοι παρατηρητές συνιστά μια προσπάθεια απόκρυψης της παράνομης στρατιωτικής δραστηριότητάς της στα σύνορα με τη Συρία», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκωφ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο άμυνας δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς τη δέουσα προσοχή και την προβλεπόμενη αντίδραση την παραβίαση των όρων της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί». Όταν μάλιστα, η Ρωσία εγκαίρως, στους προβλεπόμενους χρόνους σύμφωνα με τη Συνθήκη, είχε λάβει την άδεια για πτήσεις από την 1η μέχρι την 5η Φεβρουαρίου. Και τη Τετάρτη 3.2.16, ομάδα Ρώσων παρατηρητών βρέθηκε στο τουρκικό αεροδρόμιο του Εσκισεχίρ όπου παρέδωσε, όπως έπρεπε βάσει τη Συνθήκης, στους εκπροσώπους της Τουρκίας τη διαδρομή της αναγνωριστικής πτήσης. «Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του τουρκικού υπουργείου Αμύνης αρνήθηκαν την εκτέλεση της πτήσης στις περιοχές που γειτνιάζουν με τη Συρία, και επίσης υπεράνω των αεροδρομίων όπου που βρίσκονται οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Και μάλιστα χωρίς κάποιες σαφείς εξηγήσεις γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο αντιστράτηγος. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 2015, στο πλαίσιο της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί», πραγματοποιήθηκαν πάνω από τη Ρωσία 32 πτήσεις από εκπροσώπους δυτικών χωρών, σε διαδρομές που είχαν οριστεί από αυτές. Από αυτές οι 4 εκτελέστηκαν από εκπροσώπους της Τουρκίας, ενώ στις 2 από κοινού με αμερικανούς στρατιωτικούς. Να σημειωθεί ότι μετά απ’ αυτές τις πτήσεις δεν υπήρξε κάποια παρατήρηση ή διαμαρτυρία για παράνομη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας. Το πιθανότερο είναι η τουρκική πλευρά να συμφωνούσε στη διενέργεια της αναγνωριστικής πτήσης, εφόσον η Ρωσία δεν επέμενε στη επιθεώρηση των παραμεθόριων περιοχών και των δύο ειδικών αεροδρομίων του ΝΑΤΟ. Αλλά τότε θα ακυρωνόταν η θεμελιώδης αρχή της διαδικασίας της επιθεώρησης –η εμπιστοσύνη προς τη πλευρά που τη δεχόταν.

Σε ό,τι αφορά στα αεροδρόμια του ΝΑΤΟ τα πράγματα είναι πιο απλά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μόνον μια βάση, το Ιντσιρλίκ, που το χρησιμοποιούν τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αμερικανοί. Γενικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Τουρκία υφίσταται μια σύνθετη στρατιωτική συνεργασία. Ας θυμηθούμε την ιστορία με την εγκατάσταση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Τουρκίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση της κρίσης της Καραϊβικής, αλλά και ότι μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πάγωσε τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με την Άγκυρα, παρά τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ. Μετά την άρση του εμπάργκο το 1978, οι ΗΠΑ στην πράξη έπαψαν να δραστηριοποιούνται στην άλλη αεροπορική βάση, αυτή της Σμύρνης (αν εξαιρέσουμε την παρουσία εκεί της 425ης Μοίρας), αλλά εκσυγχρόνισαν το Ιντσιρλίκ, που στρατηγικά στρεφόταν εναντίον της ΕΣΣΔ. Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ η βάση του Ιντσιρλίκ χρησιμοποιείτο για τη διενέργεια περιπολιών του εναέριου χώρου βορείως του 36ου παραλλήλου. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκε εκεί η αμερικανική 39η πτέρυγα μάχης και έως 5 χιλιάδες επίγειο προσωπικό. Την ίδια ώρα, η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί τα Boeing KC-135 Stratptanker, για τους δικούς της σκοπούς, βάσει, όπως φαίνεται, διμερούς συμφωνίας των δύο χωρών. Το καθεστώς λειτουργίας της Σμύρνης ως νατοϊκής βάσης, μετά την κυπριακή κρίση, αποκαταστάθηκε, και τώρα αποτελεί η έδρα συντονισμού των δραστηριοτήτων στο νοτιοανατολικό θέατρο πολέμου. Ωστόσο, όπως ήταν λογικό, η ρωσική πλευρά δεν ζήτησε να πετάξει πάνω από τη Σμύρνη, που είναι πολύ μακριά από την πολεμική ζώνη και τα 300, περίπου, τουρκικά αεροσκάφη που βρίσκονται εκεί επιχειρούν κυρίως εναντίον της Ελλάδος.

Υπάρχει ακόμη μια βάση στο Ικόνιο, όπου έχουν αναπτυχθεί ένα σύστημα ραντάρ για παρακολουθήσεις σε μεγάλη ακτίνα δράσης. Συνολικά είναι τα τουρκικά αεροδρόμια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από το ΝΑΤΟ σε ειρηνική περίοδο είναι 20 ενώ είναι περίπου 100 αυτά με δυνατότητα χρήσης σε καιρό πολέμου. Στις αεροπορικές βάσεις του Ερζερούμ, του Balikesir και του Ιντσιρλίκ βρίσκονται αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στο έδαφος της Τουρκίας ο στρατός του ΝΑΤΟ διαθέτει μερικές εκατοντάδες πυρηνικές συσκευές ποικίλης ισχύος.

Στα τέλη του 2014 η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για τη χρήση του Ιντσιρλίκ για drones, στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιχείρησης του δυτικού συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στη βάση επισήμως, μεταφέρθηκαν δύο drones «Reaper» (μετατροπή του «Predator»), αλλά πέρα από αυτό η υπόθεση δεν προχώρησε, καθώς η Άγκυρα για άγνωστους λόγους αρνήθηκε την μόνιμη εγκατάσταση στη βάση μεγάλου αριθμού drones. Προηγουμένως, στο Ιντσιρλίκ υπήρχαν ήδη 4 drones Predator τα οποία οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούσαν για συλλογή πληροφοριών από το Ιράκ και τη Συρία.

Γενικά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη βάση τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν ανάλογα με το βαθμό δραστηριοποίησης που βρισκόταν η προετοιμασία των επιθετικών επιχειρήσεων στο Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να κτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στην Μοσούλη. Κατά τις περιόδους που η Ουάσιγκτον αρνιόταν να στηρίξει τους Κούρδους, έκανε χρήση των αεροσκαφών της από αεροπλανοφόρα στον Περσικό κόλπο. Αλλά όταν άρχιζε η συζήτηση για επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν, εμφανιζόταν η ανάγκη για χρήση της βάσης που βρίσκεται εγγύτερα σε αυτό.

Από την πλευρά της η Τουρκία συστηματικά τορπίλιζε τις προσπάθειες των Αμερικανών να ενισχυθούν στο Ιντσιρλίκ, καθώς αυτό θα σήμαινε στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, που για την Άγκυρα είναι ο θανάσιμος εχθρός της. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και στη συνέχεια η αμερικανική παρουσία στο Ιντσιρλίκ θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, και η τουρκική αεροπορία θα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ μη δίνοντας τίποτε σε αντάλλαγμα. Γι’ αυτό η άρνηση της Τουρκίας στην αναγνωριστική πτήση από τη ρωσική αεροπορία πάνω από το Ιντσιρλίκ μαρτυρεί όχι την «συμμαχική ανησυχία» για τις θέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά το αντίθετο. Η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί τη βάση του ΝΑΤΟ αποκλειστικά για τα δικά της συμφέροντα, ενώ με τη γνωστή ανατολίτικη πονηριά την εμφανίζει ότι λειτουργεί για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Επίσης όχι μακριά από το Ντιγιαρμπακίρ (Τουρκικό Κουρδιστάν, Δυτική Αρμενία), σε μια έκταση πάνω από 46 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκονται εγκατεστημένοι πολλά ραντάρ, σταθμοί έγκαιρης ειδοποίησης και δορυφορικές επικοινωνίες. Εκεί βρίσκεται το ισχυρότερο κέντρο παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στη Τουρκία, που έχει ως αποστολή τον έλεγχο του εναέριου χώρου. Από εκεί είναι δυνατή η παρακολούθηση όλης της λεκάνης της Μεσογείου και επίσης της κίνησης των πλοίων και των αεροσκαφών σε απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων. Εκεί λειτουργούν ισχυροί σταθμοί ραντάρ εξοπλισμένοι με συστήματα αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και ικανοί να λαμβάνουν πληροφορίες για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Τέλος, στην περιοχή της Σινώπης, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου, βρίσκεται το κέντρο της ηλεκτρονικής κατασκοπείας του ΝΑΤΟ. Με την βοήθεια υπερσύγχρονων τεχνολογικά κεραιών αλλά και εξοπλισμού ανάλυσης στη Σινώπη γίνεται συστηματική παρακολούθηση όλων των ραδιοεπικοινωνιών που πραγματοποιούνται σε όλη την περιφέρεια. Αυτά είναι και τα ραντάρ που λαμβάνουν πρώτα τις πληροφορίες για τη δραστηριότητα των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία για τις εκτοξεύσεις των πυραύλων Κρουζ από την Κασπία και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Και αυτές οι θέσεις αποδεικνύεται ότι είναι κλειστές για τις ρωσικές επιθεωρήσεις, αν και τίποτε το τραγικό δεν προκύπτει από τη διενέργειά τους. Το ίδιο το καθεστώς της επιθεώρησης δεν προβλέπει έλεγχο των συχνοτήτων των ραντάρ ή της ισχύος τους. Τις περισσότερες φορές περιορίζεται σε μια οπτική καταγραφή των αντικειμένων της επιθεώρησης. Τι είναι αυτό λοιπόν που φοβίζει;

Η παρακολούθηση ωστόσο της παραμεθόριας ζώνης με τη Συρία είναι άλλο ζήτημα. Εκεί και η απλή οπτική επιθεώρηση είναι αρκετή για να πείσει για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Βέβαια, πρέπει να επαναλάβουμε ότι η άρνηση της Τουρκίας στην πτήση ελέγχου φαίνεται τουλάχιστον αφελής, καθώς οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά δεν πρόκειται να ζητήσουν την άδεια της Άγκυρας για να καταγράψουν τα όσα συμβαίνουν. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουρκικός στρατός διαμορφώνει τα λεγόμενα ενδιάμεσα σημεία ανεφοδιασμού. Για να το πούμε με απλά λόγια, σύμφωνα με την παλιά θεωρία του ορεινού πολέμου και του πολέμου στη θάλασσα, το πλεονέκτημα τελικώς δεν το έχει αυτός που κατέλαβε το βουνό (ή το νησί) αλλά αυτός που πετυχαίνει να κινείται ταχύτατα μεταξύ των στρατηγικών σημείων. Για το λόγο αυτό και δημιουργούνται κινητά σημεία επιμελητείας, ώστε να αποτελέσουν ένα είδος υλικοτεχνικών βάσεων υποστήριξης για τα τμήματα που θα διενεργούν επιθέσεις. Και αυτός που δημιουργεί ένα τέτοιο σύστημα, είναι βέβαιο ότι ετοιμάζεται όχι για άμυνα αλλά για επίθεση.

Μ’ άλλα λόγια, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο τουρκικός στρατός αν δεν είναι ήδη έτοιμος τότε σίγουρα ετοιμάζεται για επιθετικές επιχειρήσεις στις παραμεθόριες περιοχές της Συρίας. Σ’ αυτό οφείλεται και η εκνευρισμένη στάση απέναντι στις ρωσικές πτήσεις επιθεώρησης. Τα δεδομένα που δίνουν οι δορυφόροι δεν συνηθίζεται να λαμβάνονται ως στοιχεία αδιαμφισβήτητα. Οι διεθνείς όμως πτήσεις επιθεώρησης συνιστούν επιχείρημα άλλης ισχύος. Οπότε για τη Τουρκία καλύτερα να μην υπήρχαν. Το ζήτημα μάλιστα δεν είναι που βρίσκονται οι ακριβείς θέσεις του τουρκικού πυροβολικού κοντά στα συριακά σύνορα – το να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής του είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αν υπάρχει θέληση γι’ αυτό (και θέληση πρέπει να υπάρξει, λαμβάνοντας υπ όψιν τα περίεργα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα).

Η ουσία είναι ότι για τη Τουρκία έφθασε η στιγμή της αλήθειας για το συριακό ζήτημα. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο η εφημερίδα «Vzgliad» περιέγραψε ήδη πριν από ένα μήνα, τα συριακά στρατεύματα απελευθέρωσαν τους σιιτικούς και χριστιανικούς θύλακες στις επαρχίες Χομς και Χαλέπι, και ταυτόχρονα απέκλεισαν τις οδούς εφοδιασμού και επικοινωνίας των αντικαθεστωτικών με την επαρχία Ιντλίμπ και εν συνεχεία με τη Τουρκία. Η ορμητική επίθεση στην επαρχία της Λαττάκειας επίσης αποκόπτει τους μαχητές από τα τουρκικά σύνορα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και γύρω από το Χαλέπι, στη λεγόμενη τουρκομανική ζώνη, η οποία έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Ως αποτέλεσμα η Άγκυρα χάνει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις στρατιωτικές μονάδες και τους πολιτικούς σχηματισμούς των Κούρδων όχι μόνον στη Συρία, αλλά ακόμη και εντός του εδάφους της. Από την άλλη, οι τζιχαντιστές ήδη κάνουν λόγο για την μετάβασή τους σε «ανταρτοπόλεμο», που ουσιαστικά σημαίνει διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην Άγκυρα εμφανίζεται ως απόλυτα λογική η πρόκληση μιας νέας σύγκρουσης, και αν είναι δυνατό σε αυτή να εμπλακούν η Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη συγκυρία, η άρνησή της Τουρκίας στη ρωσική αεροπορική επιθεώρηση ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει.

Μετάφραση - Απόδοση: Σωτήρης Δημόπουλος
Πηγή http://www.vz.ru/politics/2016/2/4/792365.html


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν έχω καταφέρει να καταλάβω αν εγώ… πάσχω, ή αν η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών και δημοσιογράφων (σε Ευρώπη και Ελλάδα) ψεύδονται ασυστόλως και παραπληροφορούν εγνωσμένα. Αναφέρομαι στο παλαιότερο Grexit και στο τωρινό θέμα της εξόδου από την Shengen για την Ελλάδα.

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Για ευνόητους λόγους, οι ευρωπαϊκές συμβάσεις δεν προβλέπουν καμία διαδικασία αποβολής μέλους, προβλέποντας μόνο την δυνατότητα της οικειοθελούς αποχώρησης. Στην πρώτη περίπτωση (Grexit) δεν υπήρχε δυνατότητα ευθείας αποβολής της Ελλάδας από την νομισματική ένωση (όπως και κανενός άλλου), αλλά υπήρχε η «δυνατότητα» να αναγκαστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ένωση εφόσον δεν θα έβρισκε χρηματοδότηση για να επιβιώσει.

Όσοι λοιπόν τότε μιλούσαν για Grexit, χρησιμοποιούσαν αυτό τον όρο για να μασκαρέψουν με μία λιγότερο οδυνηρή λέξη τη λέξη «ΕΚΒΙΑΖΩ». Δηλαδή, ή κάνεις αυτό που σου λέω, ή πας για πτώχευση και καταστρέφεσαι. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Γερμανία μέσω Σόιμπλε μας έδινε ένα τεράστιο ποσό για να αποχωρήσουμε οικειοθελώς.

Αν υπήρχε τεχνικός η νομικός τρόπος να μας πετάξουν έξω, να είστε σίγουροι ότι θα το έκαναν (για παραδειγματισμό και μόνο) και δεν θα μας έδιναν ούτε ένα Ευρώ. Πάμε στη συνθήκη για τη Ζώνη του Σένγκεν τώρα (στην οποία μετέχουν και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συγχρόνως απουσιάζουν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η συνθήκη είναι σαφής (ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπήρξε σαφέστατος επίσης), προβλέπει ότι κάτω από εξαιρετικές συνθήκες ένα κράτος μέλος μπορεί να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους για ένα περιορισμένο διάστημα έως τριών μηνών και εφόσον οι εξαιρετικοί αυτοί λόγοι συνεχίσουν να υπάρχουν, τότε μπορεί να παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους για μέχρι δύο χρόνια.

Δεν υπάρχει πουθενά και σε κανένα σημείο πρόβλεψη ή αναφορά αποπομπής. Η έκθεση για την κατάσταση της Ελλάδος στο θέμα του προσφυγικού είναι αυτονόητη, εφόσον όλα τα συμβαλλόμενα μέλη έχουν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της σύμβασης. Εάν ένα μέλος ασκεί τις υποχρεώσεις του πλημμελώς τότε τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να εγείρουν θέμα εκτάκτου ανάγκης και να αρχίσουν να επιβάλουν συνοριακούς ελέγχους, αυτό είναι όλο.

Επειδή λοιπόν η Ελλάδα είναι η ανατολική πύλη της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, η έκθεση αποσκοπούσε στο να διαπιστώσει αν η Ελλάδα τηρεί της υποχρεώσεις της έναντι της σύμβασης και των υπολοίπων μελών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε να εννοηθεί, ότι υπάρχουν μοχλοί πίεσης που δυνητικά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν έναντι μελών που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα (υπονοούσε τις Ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται την μετεγκατάσταση προσφύγων κ.λπ.).

Προσωπικά έχω πολλές αμφιβολίες για αυτή την κεκαλυμμένη απειλή, μιας και στη σύμβαση συμμετέχουν χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, στις οποίες δεν μπορώ να φανταστώ τι είδους πίεση θα μπορούσε να ασκηθεί από την επιτροπή εφόσον δεν συμμετέχουν στην Ένωση.

Πολλοί σπεύδουν να συνδέσουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση προόδου της Ελλάδας με τους θεσμούς. Ουδέν ψευδέστερον, η αξιολόγηση στηρίζεται σε ένα διμερές συμφωνημένο και υπογεγραμμένο κείμενο, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί αν τηρούνται ή όχι τα συμφωνηθέντα.

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους:
Πρώτον, τα δύο θέματα είναι παντελώς άσχετα και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει πολλά στραβά αλλά σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.
Δεύτερον, εάν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα κανείς δεν μπορεί να την εκβιάσει λόγω του μεταναστευτικού ή οτιδήποτε άλλου, τελεία και παύλα.

Όλοι λοιπόν αυτοί που μας έχουν ζαλίσει με τη δήθεν επικείμενη αποπομπή από την Σένγκεν, είτε εγχώριοι είτε εξωχώριοι, κάνουν φθηνή πολιτική για εσωτερική κατανάλωση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τη σύγχυση και την άγνοια του κόσμου. Από αυτό δεν εξαιρούνται βεβαίως οι πληρωμένοι ή στρατευμένοι κονδυλοφόροι, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να πληροφορήσουν, αλλά να παραπληροφορήσουν.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αντιθέτως την ενισχύει, όπως δείχνουν τα γεγονότα

Πολλά επεισόδια έρευνας και διάσωσης σε βραχονησίδες του Αιγαίου καταγράφηκαν από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο του 2015. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο, που έλαβε χώρα στα Ιμια και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», έχει ενδεχομένως το πιο ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Του Γιάννη Σιδέρη

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, άνδρες του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας αποβιβάστηκαν ένοπλοι (!) στη βραχονησίδα, το πρωί της 14ης Αυγούστου. Και ήταν τότε που εκτυλίχθηκε ένα εξάωρο πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ με άγνωστες έως τώρα λεπτομέρειες και προεκτάσεις. Γιατί είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοιο επεισόδιο, με Ελληνες και Τούρκους λιμενικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι και μάλιστα ένοπλοι πάνω σε ελληνικό νησί. Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αποσύρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, αντίθετα την ενισχύει, όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Σημειώνεται ότι ήταν έπειτα από το συγκεκριμένο επεισόδιο στα Ιμια –και τη γενικότερη έντονη αντιπαράθεση γύρω από βραχονησίδες, όπου Τούρκοι διακινητές αποβιβάζουν πρόσφυγες– που ακολούθησε η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2015, και η συμφωνία για τη συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο.

Προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του γεγονότος, στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμισθεί ότι εκείνη την περίοδο σε Ελλάδα και Τουρκία η πολιτική σκηνή κινούνταν μεταξύ σταθερότητας και αποσταθεροποίησης. Στη χώρα μας, το πρωί της 14ης Αυγούστου, ψηφίζεται το τρίτο μνημόνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διασπάται και να προδιαγράφεται αβέβαιο το μέλλον της κυβέρνησης, με τις εκλογές να είναι ορατές στον ορίζοντα. Στην Τουρκία, στις εκλογές του Ιουνίου του 2015, ο Ερντογάν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ οξύνεται και το κουρδικό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα γεγονότα στη βραχονησίδα των Ανατολικών Ιμίων και οι μετέπειτα διπλωματικές και πολιτικές διεργασίες εκτυλίχθηκαν ως εξής:

Τα γεγονότα

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού, αναφέρεται: «Σήμερα περίπου στις 9 π.μ., 27 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, στην περιοχή των Ιμίων. Τα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τόσο το ανθρωπιστικό έργο της διάσωσης όσο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή».

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τα Ιμια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το γραφείο του Λιμενικού στην Κάλυμνο δέχεται τηλεφώνημα από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στη βραχονησίδα, οι οποίοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους παραλάβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Εγινε αμέσως αντιληπτό ότι υπήρχε πρόβλημα, λόγω της κρίσης του 1996 αλλά και γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με τους Ελληνες έφθασαν στα Ιμια και οι Τούρκοι λιμενικοί. Οι ελιγμοί των σκαφών ήταν επικίνδυνοι στην προσπάθεια των δύο αποστολών για κυριαρχία στον πολύ μικρό χώρο που κινούνταν. Ωστόσο όλοι κατάφεραν να αποβιβαστούν ένοπλοι, υπήρξε «σωματική επαφή», κατά την αφήγηση της διπλωματικής πηγής, δηλαδή σπρωξίματα ίσως και κάτι παραπάνω, καθώς κανείς δεν αποχωρούσε.

Συναγερμός

Ταυτόχρονα είχαν ειδοποιηθεί τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Η διαχείριση της κρίσης απαιτούσε πολιτική παρέμβαση. Η πρόταση εκ μέρους αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας να μεταβεί στην περιοχή σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού απορρίφθηκε άμεσα από τον Αλέξη Τσίπρα που αποφάσισε να γίνει πολιτική διαχείριση και όχι στρατιωτική, καθώς αναβίωνε ο εφιάλτης του 1996.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ένταση, που διήρκεσε έξι ώρες, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει κρίση, αν κάποιος από τους άνδρες στη βραχονησίδα χρησιμοποιούσε όπλο και για τον λόγο αυτό υπήρξαν επικοινωνίες σε πολιτικό και κυρίως διπλωματικό επίπεδο που οδήγησαν σε εκτόνωση λίγο μετά το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι λιμενικοί, κατόπιν εντολών που δέχθηκαν, πήραν μαζί τους έναν αριθμό προσφύγων, παρά τη θέληση των τελευταίων, προκειμένου να καταγραφεί από την Αγκυρα η αποστολή έρευνας και διάσωσης στα Ιμια.

Συμπεριφορά

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα και του Νοεμβρίου στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις 18 Νοεμβρίου στην Αγκυρα, όπου έθεσε το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και αποφάσισε να ξεκινήσουν και πάλι οι διερευνητικές συνομιλίες. Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα εντός του υπουργείου Εξωτερικών, που πλαισιώνεται και από επιστημονικούς συνεργάτες.

Πάντως οι συνομιλίες δεν προχωρούν ιδιαίτερα. Ούτε στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) υπάρχει πρόοδος, ενώ χαμηλές είναι οι προσδοκίες ενόψει της πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου.

Οταν τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε η συζήτηση με πρωτοβουλία της Γερμανίας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας, η ελληνική διπλωματία απέρριψε ασυζητητί τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το ερώτημα «πώς θα γίνονται οι κοινές περιπολίες στα Ιμια» ήταν κυρίαρχο. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν και στην «αφυδάτωση» της πρωτοβουλίας για τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας, καθώς υπήρχε κίνδυνος να εμπλακούν στη συζήτηση και ζητήματα κυριαρχίας.

Πλέον, σε πολλά νησιά του Αιγαίου υπάρχουν εκατοντάδες κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό που απασχολεί Ελληνες διπλωμάτες είναι πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί αν η Τουρκία, για δικούς της λόγους, επιχειρήσει ένα παρόμοιο με τα Ιμια επεισόδιο.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Άγριες συγκρούσεις από χτες Κυριακή διεξάγονται στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού στην Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Handerat, όπως μεταδίδουν οι Τούρκοι ανταποκριτές, από την έκβαση των οποίων θα κριθεί και η τύχη του ίδιου του Χαλεπιού, καθώς και η προέλαση προς τα βόρεια του συριακού στρατού προς τα τουρκικά σύνορα.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ κρίσιμη και όπως αναφέρεται οι δυνάμεις του καθεστώτος στηριζόμενες από την ρωσική αεροπορία έχουν κόψει τον δρόμο μεταξύ του Azez που βρίσκεται υπό την αντιπολίτευση και του Χαλεπιού, περικυκλώνοντας το Χαλέπι που μόνο στην περιοχή του Handerat η αντιπολίτευση έχει ακόμα πρόσβαση.

Όπως τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αν πέσει το Χαλέπι τότε καταρρέει όλη η «επανάσταση» κατά του Άσαντ και σαν συνέπεια αυτής της εξέλιξης εκατομμύρια προσφυγές θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία, ενώ τα συριακά στρατεύματα θα προχωρούν ολοταχώς και θα πλησιάσουν επικίνδυνα προς την τουρκική μεθόριο.

Η εξέλιξη αυτή που διαγράφεται πολύ πιθανή, θα ανάψει την φωτιά για τουρκική επέμβαση στο συριακό έδαφος, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει μια πολύ ευρύτερη σύγκρουση.

Εντυπωσιακό είναι πως ο κύριος αρθρογράφος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, Yeni Şafak, ο İbrahim Karagül, καλεί σήμερα την Τουρκία να εισβάλλει αμέσως στην Συρία γιατί μετά θα είναι πολύ αργά και δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της πλήρης κατάρρευσης του μετώπου από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ο Τούρκος αρθρογράφος τονίζει ότι στην πραγματικότητα η Τουρκιά είναι ήδη σε πόλεμο με την Ρωσία και το Ιράν και ότι θα πρέπει να στηριχτεί στην συμμαχία με την Σαουδική Αραβία που θα στείλει, όπως τονίζει κατόπιν συμφωνίας με την Άγκυρα, μεγάλη στρατιωτική δύναμη από 150.000 άντρες για ενίσχυση των Τούρκων.

Αντιλαμβάνεται κανείς οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και σίγουρα θα έχουμε πολλά γεγονότα ενώ στην Άγκυρα καταφθάνει η κ. Μέρκελ για να συζητήσει με τους Τούρκους το προσφυγικό ζήτημα.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Θύμωσε πάλι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επίσκεψη Αμερικανών ανώτερων αξιωματούχων στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπου είχαν συνάντηση με Κούρδους πολιτοφύλακες. Η πόλη ελέγχεται πλήρως από τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έδωσαν σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είχαν βοήθεια από την Τουρκία.

Έτσι ο Τούρκος νεοσουλτάνος αποφάσισε να πιέσει τις ΗΠΑ καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να επιλέξει τους Κούρδους «τρομοκράτες» ή την Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον είχε με διάφορους τρόπους βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας όταν το Κομπάνι κινδύνευε από τους τζιχαντιστές.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ Μακ Γκουργκ, πριν λίγες ημέρες, συναντήθηκε με μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που ελέγχει, μεταξύ άλλων περιοχών και το Κομπάνι.

Η συνάντηση έγινε μετά την εξαίρεση της πολιτικής οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας PYD από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης για την ειρήνευση στην Συρία. Η Τουρκία είχε δηλώσει πως θα μποϋκοτάριζε τις συνομιλίες αν μετείχε σε αυτές το PYD. Οι Αμερικανοί ήθελαν τους Κούρδους να λάβουν μέρος, όπως και οι Ρώσοι, αλλά αποφάσισαν να έρθουν σε συνεννόηση με τα στελέχη του PYD για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Επισκέφθηκε το Κομπάνι και του δόθηκε τιμητική πλακέτα από τον ένα, λεγόμενο, στρατηγό του YPG;», αναρωτήθηκε ο Ερντογάν ενώπιον των δημοσιογράφων, επιστρέφοντας από τη Λατινική Αμερική. «Πως μπορούμε να σας εμπιστευτούμε;», τόνισε, αναφερόμενος στους Αμερικανούς. «Ποιος είναι ο εταίρος σας, εγώ ή οι τρομοκράτες στο Κομπάνι;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα.

Η Άγκυρα θεωρεί πως το PYD και το YPG σχετίζονται με το παράνομο, στην Τουρκία, ΡΚΚ, ενώ οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης κατηγορούν τους Κούρδους ότι είναι κοντά στο συριακό καθεστώς.

Όμως ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που μάχεται κατά του ΙΚ συνεργάζεται στενά με το YPG από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Φυσικά αυτό ενοχλεί τον Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάστηκε έξω φρενών ενώπιον των δημοσιογράφων. «Δέχεστε ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση; Τότε γιατί δεν χαρακτηρίζετε και το PYD και το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις επίσης; », αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που έβγαζε …καπνούς.

Οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα της δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στην Συρία, θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ανάλογα αιτήματα των Κούρδων της Τουρκίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των αναγγελιών για αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη διέλευση προσφύγων.

Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν από χθες τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ΠΓΔΜ προχώρησε στην τοποθέτηση ενός συρμάτινου φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Ο φράχτης αυτός έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες, το μήκος του επεκτείνεται στα περίπου 35 χλμ.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ έχει προμηθευτεί το σύρμα του φράχτη από την Ουγγαρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου, Σκόπια-FYROM
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αγγλικές εταιρίες βάζουν στην Τουρκία να δουλεύουν παιδιά - εργάτες

Δύο μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία, οι Next και η H&M, εντοπίστηκε πως στις αλυσίδες προμηθευτών τους στην Τουρκία, βάζουν να δουλεύουν ανήλικα παιδιά από την Συρία.

Η χρησιμοποίηση των Σύριων προσφύγων ως φτηνών εργατών ¨είναι ένα μυστικό που το ξέρουν όλοι¨.

Σύμφωνα με την είδηση από την Independent, οι δύο γνωστές φίρμες Next και η H&M, στις αλυσίδες προμηθευτών τους στην Τουρκία, βάζουν να δουλεύουν ανήλικα παιδιά από την Συρία

Οι εταιρίες Next και η H&M παραδέχτηκαν πως βάζουν παιδιά να δουλεύουν, ενώ άλλες εταιρίες προτίμησαν να μην απαντήσουν.

Η Τουρκία μαζί με την Κίνα, την Καμπότζη και το Μπαγκλαντές είναι από τις χώρες όπου βρίσκονται οι προμηθευτές για βρετανικές εταιρίες ρούχων όπως και για τις εταιρίες Topshop, Burberry, Marks & Spencer και Asos.

Σύμφωνα με την αναφορά του ¨Κέντρου Εργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¨(BHRRC), τα παιδιά από την Συρία εργάζονται με μισθού πολύ κατώτερους του κατώτατου μισθού.

Κατά την διάρκεια κατάρτισης αυτής της αναφοράς, οι εταιρίες M&S, Asos, Debenhams και η Superdry, προτίμησαν να μην κάνουν δήλωση. Από τις 28 ερωτηθέντες εταιρίες οι 10 δεν απάντησαν.

Haber
Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Κι άλλο ντου έξαλλων αγροτών σήμερα σε χώρο συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Αμύνταιο, ένα ακόμη από τα πολλά επεισόδια που βλέπουμε καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Τώρα που έπεσαν οι μάσκες και αποδείχτηκαν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα ψέματα της ανεκδιήγητης Χαβιαροαριστεράς των βορείων προαστείων, το επόμενο κεφάλαιο λέγεται "Νέμεση".

Κι επειδή αυτοί οι ανώμαλοι του πρώην 3% παραμύθιασαν χυδαία ένα κόσμο ήδη απεγνωσμένο κι αγριεμένο, παίζοντας με τις έσχατες ελπίδες του, τώρα αυτοί θα τα πληρώσουν όλα!

Το μόνο έργο που θα έχουν αφήσει πίσω τους θα είναι το σύμφωνο των σοδομιστών και ένα κάρο εθνομηδενιστικών και ελληνοφοβικών δηλώσεων και σχεδίων, εντελώς αποδεικτικών όλου του εσωτερικού τους απόπατου.

Μαζί και η άκρως φασιστική και ολοκληρωτική ηλεκτρονική ταυτότητα (που έχουν το θράσος τα νεοταξίτικα αυτά κνώδαλα να προσπαθούν να μας την επιβάλουν και να αυτοπροσδιορίζονται - τρομάρα τους - και ως δημοκράτες)!

Στα τσακίδια οι πλεγματικοί αλήτες!
Να φύγουν τώρα από τον σβέρκο μας!

Νεκτάριος Δαπέργολας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου