Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το πρόβλημα που θα ρίχνει κυβερνήσεις


Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, κάποιοι που ήξεραν ή τέλος πάντων ψυλλιάζονταν την καταστροφή που ερχόταν, έλεγαν ότι τα μνημόνια θα τρώνε τις κυβερνήσεις στην σειρά ό,τι κι αν προσπαθούν αυτές να κάνουν. Έτσι κι έγινε. Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας έγιναν τροφή για στα δόντια των μνημονίων, οι κυβερνήσεις έφευγαν ηττημένες αλλά η κρίση παρέμενε. Τώρα την θέση των μνημονίων πήρε το μεταναστευτικό. Πόσες κυβερνήσεις θα φάει;

Καλό ερώτημα. Ο πρώτος που θα προσπαθήσει να το αποφύγει θα ναι ο Κυριάκος. Αλλά τι να σου κάνει κι ένας Κυριάκος, όταν το αποτέλεσμα τριάντα νεκρών Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ είναι να δέχονται επίθεση Έλληνες αστυνομικοί στον Έβρο από Αφγανούς και Μαροκινούς. Η Ευρώπη τραβά όλης της γης τους κολασμένους, όπως η φωτιά τραβά τα έντομα τα βράδια του καλοκαιριού. Πέραν των καθ’ αυτό πολιτικών παιχνιδιών (σαν αυτό που παίζει τώρα ο Ερντογάν στον Έβρο) υπάρχει και μια αντικειμενική παγκόσμια κατάσταση.

Η Νιγηρία ας πούμε έχει 220 εκατομμύρια ανθρώπους, μια μόνη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Οι μισοί απ’ τους Νιγηριανούς είναι κάτω των τριάντα ετών κι όλοι θέλουν να φύγουν. Και πώς να μην θέλουν; Όταν οι περισσότεροι απ’ αυτούς ζουν(;) εκεί με ένα δολάριο ημερησίως, όποια ζωή κι αν βρουν στην Ευρώπη θα ναι καλύτερη απ’ αυτήν της πατρίδας τους.


Ο Νιγηριανός ή ο Μαροκινός ή ο Πακιστανός δεν έρχονται πάντα ως τον Έβρο ή απέναντι απ’ την Λέσβο περπατώντας μήνες και χρόνια σε ερήμους και βουνά. Συνηθέστατα δίνουν 50 ευρώ, παίρνουν ένα εισιτήριο των τουρκικών αερογραμμών μαζί με μια τουριστική βίζα, προσγειώνονται στην Κωνσταντινούπολη και από κει με ακόμα 30 ευρουλάκια παίρνουν το ΚΤΕΛ για τα ελληνικά σύνορα. Είναι τόσο απλές και φθηνές πια οι μετακινήσεις στον κόσμο μας.

Η σημερινή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν και ειδικά με κέντρο τον Έβρο, περισσότερο βολεύει παρά προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση. Της δίνει την δυνατότητα να πείσει μερικούς ευρωπαίους ότι ο Ερντογάν παίζει βρώμικο παιχνίδι εναντίον όλης της Ευρώπης. Εξ’ άλλου τα χερσαία σύνορα μπορούν να φυλαχτούν. Δυο σειρές συρματοπλέγματα και λίγα δακρυγόνα κρατούν τις μάζες των μεταναστών μακριά απ’ το έδαφος μας. Το πρόβλημα είναι τα νησιά μας και τα επόμενα χρόνια, όταν οι μάζες θα συνεχίζουν να έρχονται είτε υπάρχει ακόμα Ερντογάν είτε όχι.

Λογικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα παίζουν τα ρέστα τους, θα εκπονούν σχέδια και θα εφαρμόζουν καινούριες ιδέες, πλην οι μάζες θα συνεχίζουν να αποβιβάζονται στις νησιωτικές ακτές μας. Η ευλογία μας να έχουμε νησιά μεταβάλλεται σε κατάρα, πλην η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος και η Κω θα συνεχίζουν να υπάρχουν και να είναι δίπλα στα απέναντι πολυάνθρωπα παράλια.

Ο Μητσοτάκης θα είναι ευτυχής για όσο καιρό η πίεση του μεταναστευτικού θα είναι στον Έβρο. Εκεί τα πράγματα ελέγχονται. Και θα είναι επίσης ευτυχής όσο καιρό ο Σύριζα θα διατείνεται ότι αυτό που συμβαίνει είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών παραλείψεων και όχι ένα μεγάλο παιχνίδι του Ερντογάν. Το επόμενο στάδιο θα είναι το δύσκολο. Όταν την ανυπαρξία οριστικής λύσης οι άνθρωποι θα την χρεώνουν σ’ αυτούς που βρίσκονται κάθε φορά στην εξουσία.

Δημήτρης Καμπουράκης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]