Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Μαΐ 2011

  • 11 Μαΐου: Για να έχει αποτέλεσμα η διαμαρτυρία μας πρέπει να πάμε και να μείνουμε. Να πάμε και να μείνουμε εκεί, στην πλατεία. Εμείς είμαστε η λύση, εμείς είμαστε το κράτος. Άλλοι είναι το πρόβλημα, άλλοι διαλύουν το κράτος. Πάμε, λοιπόν, να μείνουμε και να δείξουμε ποιοί είναι τα αφεντικά και ποιοί οι υπάλληλοι...
Πορείες κάναμε
Συγκεντρώσεις κάναμε
Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
ΜΗΔΕΝ
Κανένα αποτέλεσμα.
Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την λεηλασία των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας
Γιατί;

Μα γιατί ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ
ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ
Ενώ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ, εμείς πάμε και φεύγουμε

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μας κάνουν βόλτα στην πόλη και μετά διαλύουν την συγκέντρωση.
Κυβέρνηση και συνδικαλιστές θέλουν τις συγκεντρώσεις μας να λειτουργούν σαν βαλβίδα εκτόνωσης της οργής μας.
Ακίνδυνες για το καθεστώς.

Για να έχει αποτέλεσμα η διαμαρτυρία μας πρέπει να ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ
ΕΚΕΙ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΓΙΑ ΩΡΕΣ, ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ, ΓΙΑ ΒΔΟΜΑΔΕΣ

Είμαστε ένας λαός που δέχθηκε επίθεση από την ίδια την κυβέρνησή του.
Πρέπει να αμυνθούμε.
Οχι να φύγουμε.
Πρέπει να ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Κι εκεί θα βρούμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Εκεί στην πλατεία ΓΙΑ ΩΡΕΣ, ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ, ΓΙΑ ΒΔΟΜΑΔΕΣ θα συζητήσουμε, θα κάνουμε συνέλευση, θα ψηφίσουμε, θα αποφασίσουμε και θα βρούμε τι πρέπει να κάνουμε, και πως να συνεχίσουμε.
Θα μείνουμε στην πλατεία για ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
Μέχρι να αποφασίσουμε δημοκρατικά όλοι μαζί τι να κάνουμε και να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί.

Γι’ αυτό…
ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ
ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Μικρή πιθανότητα
δίνει η HSBC στο σενάριο υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης (involuntary restructuring) των ελληνικών ομολόγων πριν από το 2013 σε έκθεσή της με ημερομηνία 5 Μαΐου, όπου αναφέρει πως οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει επιμήκυνση ή/και εθελοντική αναδιάρθρωση έως τότε.

Η αναδιάρθρωση, κατά τον οίκο, θα προκαλούσε οπωσδήποτε φόβους για "μόλυνση" και άλλων χωρών της περιφέρειας καθώς και του χρηματοπιστωτικού κλάδου - γεγονός που απεύχονται χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Κατά την HSBC, υπάρχουν έξι πιθανά σενάρια που σχετίζονται με το ελληνικό κρατικό χρέος. Από αυτά, εκείνα με τις περισσότερες κατά τον οίκο πιθανότητες να πραγματοποιηθούν είναι το να μην υπάρξει καθόλου αναδιάρθρωσή του (ποσοστό 20%), να υπάρξει βραχυχρόνιο reprofiling (ποσοστό 30%) και να υπάρξει μακροχρόνια μεθοδευμένη αναδιάρθρωση (ποσοστό 35%).
Αναλυτικότερα, τα σενάρια:

Σενάριο 1

Όχι αναδιάρθρωση (20%)
Με βάση το σενάριο αυτό, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας, πιθανότατα δεχόμενη και βοήθεια από το EFSF, έως ότου μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές. Αυτό είναι το βασικό σενάριο και της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που όμως δεν φαίνεται τώρα εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Σενάριο 2

Όχι αναδιάρθρωση - επέκταση της βοήθειας (5%)
Στο σενάριο αυτό, σταδιακά το ελληνικό κρατικό χρέος θα περνά στα χέρια του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αφού η χώρα δεν θα βγαίνει στις αγορές. Ο οίκος χαρακτηρίζει πολύ χαμηλή την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σενάριο 3

Βραχυχρόνια αναδιάρθρωση - υποχρεωτική (5%)
Για να επιβάλει η Ελλάδα αναδιάρθρωση σε μη εθελοντική βάση θα πρέπει να υπάρξει ραγδαία αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και εκ μέρους της Ε.Ε. και των θεσμικών οργάνων της.

Σενάριο 4

Βραχυχρόνιο εθελοντικό reprofiling (30%)
Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας οδήγησε στο να συζητιέται ηπιότερη μορφή αναδιάρθρωσης. Βάσει αυτού του σεναρίου, δεν καταπατώνται οι εξαγγελίες των ιθυνόντων περί μη αναδιάρθρωσης έως το 2013 και δεν πυροδοτείται πιστωτικό συμβάν, ώστε να ενεργοποιηθούν τα CDSs.

Σενάριο 5

Μακροπρόθεσμα αναδιάρθρωση με ανάμιξη του ESM και ρήτρες συλλογικής ευθύνης (35%)
Το γεγονός ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές υποχρεώσεις έχουν τόσο πολύ αναμιχθεί σε όλη την Ευρωζώνη σημαίνει ότι έχει καταστεί πολύ δύσκολο για τους φορολογουμένους να αποφύγουν την εμπλοκή τους. Έτσι, το βάρος πιθανότατα θα κατευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. Σε μια παραλλαγή του σεναρίου αυτού, στην αναδιάρθρωση θα περιληφθούν και φορείς όπως το ΔΝΤ, το Eurogroup και η ΕΚΤ. Τότε, το αναγκαίο κούρεμα θα είναι μικρότερο, αλλά θα πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση, αφού επί παραδείγματι το ΔΝΤ δεν έχει ποτέ δεχτεί αναδιάρθρωση των δανείων του.

Σενάριο 6

Μακροπρόθεσμα αναδιάρθρωση χωρίς συνεννόηση (5%)
Μια αναδιάρθρωση που δεν θα αποτελεί προϊόν συνεννόησης θα σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αθέτησαν υποσχέσεις που έδωσαν πέρυσι. Τον έναν μήνα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ψήφισαν για επιμήκυνση των δανείων και τον άλλον αποφασίζουν το κούρεμα αυτών -αυτό θα είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλές-, εκτιμά η HSBC, η οποία προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε μεταφορά του κινδύνου και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, σχετικά με το πότε ακριβώς ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι… αποπροσανατολιστική.

Γιατί να κατηγορούμε τον Γιώργο Παπανδρέου για εθνική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, πριν από τις κάλπες του Οκτωβρίου του 2009, και να μην «διαβάσουμε» διαφορετικά την πρωτοβουλία να συνομιλεί… ψιθυριστά με τον Ντομινίκ Στρος-Καν; Κι αν ο 3ος Παπανδρέου που έγινε Πρωθυπουργός, επεδίωκε απλά να επιβεβαιώσει ότι υπήρχε δόση αληθείας στην προεκλογική εξαγγελία του πως… λεφτά υπάρχουν; Την οποία πίστεψαν οι… ιθαγενείς, και τον ψήφισαν.

Σύμφωνα με την αφήγηση του Γάλλου Σοσιαλιστή με την πόρσε, ο οποίος φαντάζεται τον εαυτό του σε θέση ενοίκου των Ιλισίων Πεδίων, μετά τον Νικολά Σαρκοζί, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει αλληλογραφία μαζί του, μετά τις ευρωκλογές του 2009. Τότε που όλα άρχισαν να δείχνουν ότι ο Καραμανλής θα έχανε την εξουσία.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός λοιπόν, είχε προχωρήσει σε τόσο αναλυτικές συζητήσεις με τον DSK και τους «χαμηλόβαθμους υπαλλήλους» του ΔΝΤ, ώστε να είναι απόλυτα βέβαιος ότι… λεφτά υπήρχαν.

Γι’ αυτό και το βροντοφώναζε προεκλογικά. Λεφτά υπήρχαν, αλλά στο ΔΝΤ. Και οι συχνές επικοινωνίες με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, στόχευαν στο να επιβεβαιώσουν ότι τα λεφτά… θα ήταν εκεί και θα μας περίμεναν. Εφόσον η Ελλάδα δεν παρέκλινε από τον οδικό χάρτη που έμελλε να ανοίξει την Κερκόπορτα της ευρωζώνης, για τον υπερατλαντικών συμφερόντων διεθνή οργανισμό. Και η Ελλάδα, έμεινε μέχρι κεραίας συνεπής σε εκείνες τις συζητήσεις. Τα λεφτά (του ΔΝΤ) ήρθαν. Και η εθνική αξιοπρέπεια… πήγε περίπατο.

ΠηγήΜπορώ να σηκώνομαι το πρωί και να λέω μια καλημέρα; Και να μου λένε μια καλημέρα...;
Μπορώ να περπατάω στο πεζοδρόμιο και να μην πέφτει πάνω μου ένας μουρτζούφλης χαμένος μέσα στις σκέψεις του και να με βρίζει γι αυτή την τυχαία σύγκρουση...;
Μπορώ να κυκλοφορώ με το αυτοκίνητο και να μην υπάρχει ένα εκνευριστικό, βιαστικό κορνάρισμα στο φανάρι...;
Μπορώ να ανοίξω την τηλεόραση και να μην ακούω ΜΟΝΟ δυσάρεστα νέα...;
Μπορώ να στείλω το παιδί μου στο σχολείο να μάθει σωστά γράμματα, να μάθει να μιλάει σωστά...;
Μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά μου σε έναν εύλογο χρόνο...;
Μπορώ να περπατώ στο πεζοδρόμιο να μην βλέπω αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε αυτά...;
Μπορώ να πω τι σκέφτομαι και τι νιώθω και αυτά να μην τύχουν αποδοκιμασίας και χλευασμού...;
Μπορώ να νιώθω ασφάλεια...;
Μπορώ να πω ξανά, η Ελλάδα στους Έλληνες...;
Μπορώ να νιώθω σεβασμό...;
Για όλα αυτά τα χαζά, καθημερινά...;
Μπορώ...;
Θα μου πείτε, τι κάθεσαι και γράφεις... Ίσως να είναι χάσιμο χρόνου...
Απλά σκέφτομαι όλα αυτά τα οποία ζούμε σήμερα, ΔΝΤ, εξαθλίωση, οικονομική κρίση, αβεβαιότητα...
Σκέφτομαι όλα αυτά τα θέλουμε να γίνουν και να αλλάξουν...
Για μια Ελλάδα καλύτερη, για ένα μέλλον καλύτερο...

Θάνος

Μια συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη που θα συζητηθεί

«Το σημερινό πολιτικό σύστημα διέρχεται περίοδο αποσύνθεσης και μόνο με μια προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση μπορεί να γλιτώσει η Ελλάδα». Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Crash», χαρακτηρίζει το Μνημόνιο αντισυνταγματικό και την υπογραφή του εθνική προδοσία. Προτείνει επαναστατική κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός από τους ξένους δυνάστες του.

Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες απαντήσεις του...

-Πώς είναι δυνατόν τα ΜΜΕ να είναι «κλειστά» για τον Μίκη Θεοδωράκη; Τι προσπαθούν να αποφύγουν; Τι ενδεχομένως φοβούνται; Και πώς αντιδρά ένας άνθρωπος που αψήφησε τους Γερμανούς και τη Χούντα;
«Από το 1950 έως σήμερα, όλοι λένε σε όλους ψέματα στον ελληνικό λαό, ο καθένας φυσικά για τους δικούς του λόγους. Παράλληλα, ζούσαμε μέσα σε ένα καθεστώς ουσιαστικής υποτέλειας και οικονομικής εξάρτησης. Επομένως, αυτό που φοβούνται οι κρατούντες είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και ακριβώς γι’ αυτό, όπως λέτε κι εσείς, αψήφησα τους Γερμανούς και τη Χούντα, γιατί διέθετα δύο στοιχεία που λείπουν σήμερα: θάρρος και αντικειμενικότητα. Δηλαδή, βλέπω και λέω τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, ενώ το σύστημα και οι εξουσιαστές κάνουν τα πάντα για να τα κρύψουν από τον λαό μας. Φυσικά, στα ερωτήματα που έθεσα και που θέτω – ερωτήματα ζωτικής σημασίας – δεν πήρα ως τώρα από πουθενά απάντηση, γεγονός που δείχνει τον πανικό των κρατούντων, γιατί για πρώτη φορά ίσως, τους έκανα να καταλάβουν ότι παίζουν με τη φωτιά».

-Η απόφαση σας για τη δημιουργία της «Σπίθας», με τη μορφή της «ειρηνικής επανάστασης», προέρχεται περισσότερο από τη φανερή απογοήτευση σας για τον τρόπο που ασκείτε η εξουσία ή από τη δική σας επιθυμία να προσφέρετε «καλές υπηρεσίες»;
«Η πολιτική πείρα που απέκτησα συμμετέχοντας από το 1940 ενεργητικά σε όλες τις φάσεις του εθνικού μας βίου, με οδήγησε στην απόφαση να εκθέσω λεπτομερώς τις θέσεις μου, σχετικά με την πορεία και τα προβλήματα της χώρας από κάθε άποψη, προσθέτοντας και τα δικά μου ιδεολογικά πιστεύω ως προς το αύριο. Αποφάσισα να τα παρουσιάσω σε πέντε ομιλίες, ώστε η πολιτική μου πρόταση να είναι όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη. Και ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα, το γεγονός ότι από την πρώτη ομιλία της 1.12.2010, το μήνυμα αγκαλιάστηκε και μετουσιώθηκε αυθόρμητα από τον ίδιο το λαό, ο οποίος αυτό-οργανώθηκε δημιουργώντας την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών, γεγονός που με ανάγκασε να συστρατευτώ κι εγώ, ενώ ειλικρινά δεν είχα τέτοια πρόθεση όταν ξεκίνησα».

-Τι ουσιαστικά αποτελέσματα μπορεί να έχει ένα Κίνημα Ειρηνικής Επανάστασης σε μια πολιτική, οικονομική, και κοινωνική κατάσταση «αποσύνθεσης ιστού», όπου όλα θεωρούνται πλέον, ακόμη και η χρεοκοπία, δεδομένα και προερχόμενα από «ξένα κέντρα»;
«Εφ’ όσον έχω πεισθεί ότι το σύστημα έχει περάσει στο στάδιο της αποσύνθεσης και επομένως δεν μπορεί πια να διορθωθεί και να αλλάξει, η λογική οδηγεί στην άποψη ότι θα πρέπει να φύγει γιατί έχει μολύνει τον εθνικό οργανισμό. Πώς όμως θα φύγει; Μόνο με τη δημιουργία ενός πανεθνικού – παλλαϊκού Μετώπου, ώστε να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα από μια προσωρινή επαναστατική κυβέρνηση, με ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στα συμφέροντα του ελληνικού λαού δίχως ξένη εξάρτηση.»

-Ζήσατε στη ζωή σας πολλές «ξενόφερτες» πιεστικές καταστάσεις. Τι σχέση έχει η σημερινή κατάσταση με τις παλαιότερες στην Ελλάδα;
«Η σημερινή παράδοση της εθνικής μας αυτοτέλειας από την κυβέρνηση στους ξένους, αποτελεί τη φυσική κατάληξη της ουσιαστικής παράδοσης της χώρας από το 1950 από τον θρόνο και τους αστούς πολιτικούς στον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τελικά, αφού μας κυβέρνησαν επί 60 χρόνια από το παρασκήνιο, αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.»

-Πόση δύναμη για ενεργό «αντίσταση» μπορεί να κρύβει ένας λαός που έχει δεχτεί τόσα πολλά χτυπήματα και τόση προδοσία από ανθρώπους, φορείς, κόμματα, ακόμη και ιδέες που είχε στηρίξει και υποστηρίξει;
«Αυτό θα εξαρτηθεί από τον βαθμό των πιέσεων που θα δεχτεί. Όπως είπα κάποτε, ο μέσος Έλληνας υποχωρεί, υποχωρεί, έως ότου νιώσει ότι τον έχουν κολλήσει στον τοίχο. Οπότε γίνεται ή ραγιάς ή ήρωας».

-Είναι εχθροί του λαού μας το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Η μήπως οι κύριοι εχθροί βρίσκονται πίσω από αυτούς τους τίτλους και εντός κάποιων δυνάμεων που μας επιβουλεύονται εθνικά, εδαφικά και πολιτικά;
«Με την υπογραφή ενός μονάχα υπουργού και κάτω από την πίεση του ΔΝΤ και της Ευρώπης των Τραπεζών, παραχωρήσαμε στους δανειστές μας τα πάντα: την εθνική μας αυτοτέλεια, τα εδάφη μας, τις θάλασσές μας, το υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο, αρνηθήκαμε το δικαίωμα κάθε είδους συναλλαγής (πολιτική ή οικονομική) με ξένους εκτός των δανειστών μας και επί πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, δεν εξαιρέσαμε από αυτό το ειδεχθές ξεπούλημα ούτε τα αρχαία μας μνημεία. Χωρίς να ψηφίσει η Βουλή και να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κύριος αυτός, που υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης, έβγαλε στο σφυρί την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Ολυμπία και την Επίδαυρο. Κι όλα αυτά βάσει ενός σχεδίου των ξένων «φίλων» μας, που από καιρό μας επιβουλεύονται εθνικά, εδαφικά και πολιτικά, έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα με τη βοήθεια των Ελλήνων συνεργατών τους πάνω και μέσα στην «καρδιά» του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας».

-Υπήρξαν ποτέ στην ιστορία του 20ου αιώνα πραγματικοί «φίλοι» μας στο εξωτερικό; Και ποιοι;
«Ο κάθε λαός κοιτά το συμφέρον του, εκτός από τον ελληνικό! Φίλοι δεν υπάρχουν παρά μόνο αν έχουν να κερδίσουν κάτι από μας».

-Μια διαδικασία πρόωρων εκλογών θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει κάποιου είδους «βραχίονα» για την επιθυμητή αλλαγή; Και από ποίες υπάρχουσες δυνάμεις; Ξεχωρίζεται κάποια ή τις «αποκληρώνετε» όλες;
«Το πολιτικό μας σύστημα στο σύνολό του διέρχεται περίοδο αποσύνθεσης. Επομένως, τίποτα καλό δεν θα μπορέσει να προκύψει μέσα από αυτές, όσες αλλαγές και αν συμβούν. Έχουμε να κάνουμε με ένα απόστημα επάνω στη σάρκα της πατρίδας, που καθημερινά μας δηλητηριάζει. Εξάλλου το Μνημόνιο μας έχει δέσει χειροπόδαρα! Οπότε, θα πρέπει να κοπούν όπως ο γόρδιος δεσμός με το σπαθί. Να θεωρήσουμε όλα τα χρέη, τα δάνεια και τους τόκους άσχετα με τη θέληση και τα συμφέροντα του λαού μας, καθώς και όλες τις κατάπτυστες συμφωνίες που υπέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου και που είναι ουσιαστικά παράνομες, δεδομένου ότι δεν εγκρίθηκαν από τα 3/5 των βουλευτών. Ό, τι γίνεται σήμερα, είναι συνταγματικά άκυρο και πραξικοπηματικό. Όλα αυτά τα συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις είτε θα μας γονατίσουν τελειωτικά, είτε θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενα κι αυτό μπορεί να το κάνει ο λαός μόνο με μια επαναστατική πράξη, έτοιμος και ώριμος να αντιμετωπίσει την οργή των τοκογλύφων και όσων πιστεύουν ότι βάλανε τελειωτικά τον λαό στο χέρι τους.

[…] Η ατιμωρησία, ειδικά των κλεπτών του εθνικού πλούτου από τους πολιτικούς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχει τραυματίσει βαθειά τον λαό μας. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που θα κάνει η επαναστατική κυβέρνηση, είναι να τον καταργήσει και να παραδώσει στη Δικαιοσύνη όλους τους ενόχους από το 1974, τουλάχιστον, έως σήμερα. Οι ποινές που θα καθοριστούν με το νέο νόμο θα προβλέπουν τη δήμευση των περιουσιών όσων καταδικασθούν σε πολυετή κάθειρξη, καθώς και τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Για όσους έχουν στείλει τα χρήματά τους έξω, στέρηση της ιθαγένειας και δήμευση της περιουσίας τους έως τρίτου βαθμού συγγένειας».

Reuters: Αλλά δεν αφορά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ

Σε εκτενές δημοσίευμά του το Reuters μεταφέρει τη διάψευση όλων στο δημοσίευμα του Spiegel, αλλά αναφέρει ότι σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει, υπάρχει όντως συνάντηση στο Λουξεμβούργο με θέμα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, καθώς και τη μελλοντική διαδοχή του Τρισέ στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πηγές τόνισαν στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που υπολογίζεται στα 327 δισ. ευρώ.

Γερμανική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στη συνάντηση.

Γιούνκερ: «Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση»

Ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Der Spiegel περί έκτακτης συνάντησης απόψε στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξ όσων γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βολφανγκ Σόιμπλε, τον οποίον το δημοσίευμα εμφανίζει να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δεν βρίσκεται καν στη χώρα αυτή.  • Σε εγρήγορση η ΕΕ για χτυπήματα κερδοσκόπων

Σε εγρήγορση είναι ολόκληρη η ευρωζώνη καθώς το δημοσίευμα του Spiegel ήρθε τα επιβεβαιώσει ότι η ΕΕ είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Κι αυτό γιατί για τρίτη φορά μέσα σε ένα σχεδόν μήνα τέτοιου τύπου δημοσιεύματα δημιουργούν «το καλύτερο δυνατό κλίμα για κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του ευρώ».

Δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει η γαλλική κυβέρνηση, ο Όλι Ρεν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Βερολίνο από το οποίο υποτίθεται ότι ήρθε η πληροφορία.

Προβληματισμός επικρατεί και για την χρονική στιγμή που επιλέγει καθώς όλοι γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή συζητείται το επιτόκιο του δανείου προς την Πορτογαλία και παράλληλα οι όροι των δανείων και τις Ελλάδας και της Ιρλανδίας.


  • Στο Λουξεμβούργο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέψευσε σε ξένα δίκτυα το δημοσίευμα του Spiegel που έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Επίσης όλες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται σε σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, το θέμα της οποίας όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με το δημοσίευμα του Spiegel. Αυτό που είναι σε άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ, είναι οι όροι δανεισμού της Πορτογαλίας.

Το θέμα αυτό αφορά όμως και την Ελλάδα και την Πορτογαλία καθώς θα είναι η αφορμή για επαναδιαπραγμάτευση και των δικών τους όρων δανεισμού, με ορίζοντα την επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών τους.


  • Ας ψάξουν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίχτες

Θέση για το δημοσίευμα του Spiegel που κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πήρε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «για το δημοσίευμα του Der Spiegel ισχύει μόνον η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ισχύει τίποτε άλλο.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ψυχραιμία και προσοχή. Και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, στους Έλληνες, στην Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα. Αναφέρομαι σε όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ.

Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που μπορεί να βλάψει το ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μόλις το 1,6% του συνολικού δημοσίου χρέους της ευρωζώνης. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού αυτοί που θέλουν να ψάχνουν προβλήματα και προβληματικούς παίχτες.

Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Άρα, όλοι -αγορές και κάθε ενδιαφερόμενος- μπορούν να έχουν έγκυρη πληροφόρηση μόνον από τις επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης».
  • Θέλει να «διώξει» περισσότερους από 200 Λιβανέζους κακοποιούς

Το Βερολίνο έχει αποστείλει στη Βηρυτό ένα κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται περισσότεροι από 200 Λιβανέζοι κακοποιοί που σήμερα διαμένουν στη Γερμανία αλλά οι γερμανικές αρχές θα ήθελαν να τους απελάσουν.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει σημαντικό συμφέρον να στείλει στη χώρα τους τους Λιβανέζους παρανόμους (...) Δώσαμε στους Λιβανέζους εκπροσώπους ένα κατάλογο με περισσότερα από 200 ονόματα που είναι σοβαρές περιπτώσεις. Ο κατάλογος αυτός εξετάζεται επί του παρόντος στη Βηρυτό», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Στέφαν Μπρέντολ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μια παρόμοια διαδικασία είχε γίνει και στο παρελθόν.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε σε δημοσίευμά της σήμερα ότι 223 Λιβανέζοι που κατηγορούνται για δολοφονίες, κλοπές και βιασμούς παραμένουν στη Γερμανία επειδή η Βηρυτός αρνείται να τους δεχτεί πίσω. Το δημοσίευμα συνοδεύεται από αποσπάσματα αυτού του καταλόγου τον οποίο συνέταξαν αξιωματούχοι τοπικών κυβερνήσεων για λογαριασμό των ομοσπονδιακών υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Σχετικά με το δημοσίευμα του SPIEGEL, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά φυσικά η κυβέρνηση και τον θόρυβο και την ανησυχία που δημιουργήθηκε στον κόσμο από τη φημολογία, ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βγει απόψε από το ευρώ, ένα έχουμε να πούμε:

Αν θέλουν να δουν απόψε το λαό στους δρόμους και την τελευταία τους μέρα στην εξουσία, ας το τολμήσουν.

Έως εδώ πια. Κανένας πλέον δεν μπορεί να παίζει με το λαό χωρίς τη βούλησή του. Οτιδήποτε γίνει θα πρέπει να είναι απόφαση του λαού ανοιχτά και έπειτα από ενημέρωση με ένα δημοψήφισμα.

Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα αποτελεί αχαρακτήριστη πράξη και θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες.

Δυστυχώς δεν έχουμε δημοκρατία και οι ξένοι το ξέρουν αυτό, γι' αυτό και παίζουν παιχνίδια με τις αγωνίες μας. Αναρωτηθείτε, αν θα μπορούσαν να παίξουν έτσι ποτέ με τις αγωνίες των πολιτών σοβαρών και δημοκρατικών κρατών!!!

Κρίμα για μας, κρίμα...


Ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό παράπτωμα

Η αποκάλυψη από την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, για τη συνάντηση Παπανδρέου-Στρος Καν, παίρνει διαστάσεις και εκτός Ελλάδος.

Ήδη, η γαλλική κεντροδεξιά εφημερίδα «Figaro» ανεβάζει το θέμα, προφανώς ενόψει προεδρικών εκλογών, ασκώντας κριτική στον Στρος-Καν αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου για τη μυστική διαπραγμάτευση, που οδήγησε την Ελλάδα στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ είναι μόνιμες. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, διαχρονικά, κλιμάκια του ΔΝΤ επισκέπτονται την Ελλάδα και ενημερώνονται από τα Υπουργεία και τους Δημόσιους Οργανισμούς για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους.

Ακούνε, σημειώνουν, συζητούν, υποβάλλουν προτάσεις και υποδείξεις. Δεν επιβάλλουν όμως τη γνώμη τους, με το έτσι θέλω. Οι απόψεις τους είναι πάντα χρήσιμες και προς την ορθή κατεύθυνση μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της αποστολής τους, ακόμα και αν δεν συμπίπτουν, πάντοτε, με αυτή των πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων. Διότι, όλη η ιεραρχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές, μαζί με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και όλοι γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε Υπουργείου, όχι βέβαια τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του κράτους.

Συνεπώς, οι οποιεσδήποτε επαφές της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ακόμη και αυτές του Πρωθυπουργού με το Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, είναι απόλυτα φυσικές και αναγκαίες για την ενημέρωσή τους.

Τι δεν είναι φυσικό;

Δεν είναι φυσικό να συζητείται η έκτακτη βοήθεια – δανειοδότηση της Ελλάδος από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο μάλιστα μιας ειδικής συμφωνίας, που δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, ακόμη και εάν ήταν αναγκαία. Και την ίδια στιγμή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός να παραπλανεί με το δικό του τρόπο, ως προς το ειδικό αντικείμενο των συναντήσεων και των συζητήσεων αυτών.

Την ίδια δε στιγμή, να διαλαλεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι η χώρα δεν χρειάζεται βοήθεια. Διότι, «λεφτά υπάρχουν». Ή να δηλώνει την ίδια περίπου περίοδο ότι η βοήθεια του ΔΝΤ, έχει αποδειχθεί ιστορικά καταστρεπτική για τα κράτη και την κοινωνική συνοχή τους!

Θυμηθείτε τον Απρίλιο του 2010, έξι μήνες μετά τις εκλογές, τι δήλωναν, Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών, αρνούμενοι, μετά πομπωδών εκφράσεων, το δανεισμό της Ελλάδος από τις αγορές με 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με κανονικό επιτόκιο!!

Αυτό είναι το σημείο που εκθέτει τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Οι Έλληνες έδωσαν απλόχερα την απόλυτη πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, για να μην «παγώσουν» οι μισθοί τους, όπως είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος, τότε, Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Προσβλέποντας σε αυξήσεις, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Η διάσταση αυτή ανάμεσα σε προεκλογικές δεσμεύσεις και την άσκηση πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, είναι που συνιστά μεγάλο πολιτικό και ηθικό παράπτωμα. Και γι΄ αυτό –και μόνο γι΄ αυτό- είναι βέβαιο, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό στις επόμενες εκλογές.

Όποτε και εάν γίνουν, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη και εάν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο.

Πέραν όμως από αυτά, τίθεται και ένα γενικότερο θέμα πολιτειακού και συνταγματικού χαρακτήρα. Θέμα, που απαιτεί την ταχύτερη δυνατή συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Η συνέπεια μεταξύ προγραμματικών δεσμεύσεων και άσκησης πολιτικής από τα κόμματα που εκλέγονται να κυβερνήσουν, πρέπει να αποτελεί αυστηρή συνταγματική δέσμευση. Διότι, διαφορετικά, αλλοιώνεται η ψήφος των πολιτών, η ελεύθερη επιλογή και βούλησή τους, αλλοιώνεται η πραγματική έννοια της δημοκρατίας. Στρέφεται εναντίον της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι ο πρώτος και ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του δυτικού πολιτισμού.


Την έξοδο από την Ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσουν μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο σήμερα το βράδυ. Την ίδια στιγμή ωστόσο, εκπρόσωπος του Juncker, σύμφωνα με το Bloomberg, διαψεύδει το δημοσίευμα.

Το Spiegel Online επικαλείται πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση πως η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει την εγκατάλειψη του ευρώ και την εισαγωγή νέου νομίσματος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος.

Μετά το δημοσίευμα του “Der Spiegel” το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σε ποσοστό έως και 0,85% έναντι του δολαρίου, στο χαμηλό ημέρας των 1,4412 δολαρίων/ ευρώ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που διέψευσε την φερόμενη συνάντηση για την Ελλάδα ενώ και ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνάντηση.

Υψηλόβαθμό στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ.Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε στα ΑΤΜ; Μήπως το "φάντασμα της μαύρης Δευτέρας" είναι έξω από την πόρτα μας; Ή μήπως επειδή καταργούνται τα "γυμνά" CDS πέφτει λίγη οικονομική τρομοκρατία, για να διορθωθούν οι ζημίες κάποιων;

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον όμως να δούμε τι θα συμβεί στο ευρώ και σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αν η Ελλάδα βγει οικειοθελώς εκτός καταγγέλοντας τους αποπνικτικούς - δολοφονικούς μηχανισμούς της... Ένωσης.


Και στο βάθος... δημοκρατία

Ο Οσάμα πέθανε… Ζήτω η παγκοσμιοποίηση της τρομοκρατίας! Ζήτω η οικονομική τρομοκρατία. Πολύ μας κούρασε κι αυτός. Αλλά, αποδείχθηκε καλό «χαρτί» μέχρι τέλους… Με τον θάνατό του μπορεί να βοηθήσει μέχρι και την δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα… Τόσο καλός τρομοκράτης ήταν ο μακαρίτης σας λέω, που ίσως κάποιοι να σκέφτονται μέχρι και επανάληψη του... "έργου"…!

*********

Μετά τους «ντιντήδες» ήρθαν και οι «λιμοκοντόροι»… Τελικά, αυτά είναι κόμματα ή… αποκόμματα περιοδικών life-style; Πάντως, για να μην τους παρεξηγούμε, υπάρχουν και οι βαρβάτοι, οι νταβρατισμένοι που λέει κι ο λαός ή η «κυρία» με την πόρσε… Μεϊμαράκης ο γίγας! Είναι τόσο άντρας, που τώρα όποιος περνάει έξω από την Βουλή, πηγαίνει τοίχο-τοίχο, για καλό και για κακό… Καλά, για μέσα στην Βουλή, δεν το συζητώ… τους έχει κάνει όλους «ντιντήδες» ή «λιμοκντόρους»…

*********

Μέσα σε όλα τα ωραία που περνάμε, πετάχτηκαν και οι πρώην βολευτές και ζήτησαν αναδρομικά που δικαιούνται… Μην ανησυχείτε, δεν είναι πολλά. Μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε μία μίζα για υποβρύχια Τόση ξεφτίλα δηλαδή. Οι άνθρωποι ζορίζονται και θέλουν να πάρουν αυτά που τους ανήκουν!!! Βέβαια, στο δικό μου το μυαλό «καρφώθηκε» μία ιδέα. Να τους δώσω αναδρομικά αυτά που τους ανήκουν και με… τόκους! Λέω να ξεκινήσω δίνοντάς τους… τρία και όποιος θέλει, ας συμβάλει... Πρώην «ντιντήδες» είναι οι άνθρωποι, να μην νιώσουν την… βοήθειά μας; Ας φανούμε άνθρωποι, επιτέλους, κι ας βοηθήσουμε τους.. «πτωχούς», να τους ανοίξουμε τα μάτια τους, για να μπορούν να δούνε με ελπίδα το μέλλον τους… Και πού είστε... αναδρομικά ζητάνε και οι νυν βουλευτές... Δεν το κάνουν για τίποτε άλλο, παρά για να δικαιώσουν το... "νυν και αεί"...

*********

Έχω και τον άλλον… Για τον Γιώργο λέω, για το «παιντί». Είδε παραείδε, σκέφτηκε (που λέει ο λόγος) και ανακοίνωσε: «Προχωρώ με όσους θέλουν και μπορούν»!!! Καλά ρε μάγκα. Πριν ξεκινήσεις, ρίξε και καμιά ματιά τριγύρω σου. Μετά μέτρα… με τα δάχτυλα του ενός χεριού και αποφάσισε πόσοι είναι μαζί σου και πόσοι δεν είναι. Γιατί, λέω εγώ που έχω «άρρωστο» μυαλό: Αν μετρήσεις και δεις ότι είσαι εσύ, η μάνα σου, τα αδέρφια σου και ο άλλος ο Γιώργος (ο μυαλοχυμένος που το παίζει υπουργός) με το τσαντάκι στον ώμο, τι θα γίνει; Θα ξεκινήσεις την πορεία ή θα πεις ότι έκανες λάθος; Ξέρεις ρε Γιώργο μου γιατί στο λέω; Επειδή δεν γίνεται εσύ και κάτι άλλοι χαζοντιντήδες γυμναστηριαζόμενοι και «άνετοι» να έχετε δίκιο και όλοι οι άλλοι –εμείς, το πόπολο, οι αγράμματοι και καλοπληρωτές των ταξιδιών σου- να έχουμε άδικο… Εκτός αν ο «πιστολέρο» μας, δεν θέλει δημοκρατία και θέλει να μας κάνει μπανανία. Τότε αλλάζει το πράμα… Ξεκίνα το ταξίδι σου και πήγαινε στον χαμό σου. Πάντως, χέρι να σε βοηθήσει δεν θα βρεις. Χέρι για να σου πάρει το κεφάλι όμως…

*********

Τα μάθατε τα νέα της Πορτογαλίας, φαντάζομαι. Μπήκαν κι αυτοί στο λούκι. Όχι, όχι… μην σκεφτείτε ότι τους έχουμε παρέα στον… πόνο μας. Αυτοί μπήκαν αλλιώς. Μπήκαν με τα «μούτρα» και πήραν μικρότερο επιτόκιο δανεισμού. Εμείς μπήκαμε με τον «κώλο» και μην σας πω τι πήραμε. Πάντως η διαφορά μας είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ που θα πληρώνουμε περισσότερα ετησίως εμείς. Κι έτσι αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ζήτουλες, άφραγκοι και ζητιάνοι. Είμαστε περήφανοι που θα τους πληρώσουμε όλους περισσότερο και από όσο έλπιζαν. Και μην ακούσω τίποτε ότι μας έπιασαν κορόιδα ή ότι δεν διαπραγματεύτηκε καλά το «παιντί» ή ότι έχουμε ανίκανους να μας κυβερνούν. Σωστούς μάγκες έχουμε, που πλερώνουν την ζημιά που έκαναν. Και μην κοιτάτε τις… λεπτομέρειες και μου πείτε «μα τελικά εμείς πληρώνουμε και όχι αυτοί…» Μην είστε μίζεροι ρε σεις. Φανείτε ανώτεροι και πληρώστε τα μαμησιάτικά τους. Άλλωστε, εμείς δεν τους αφήσαμε να μας… μαμήσουν;

*********

Εδώ οι εκλογές, εκεί οι εκλογές, πού πήγαν τα λεφτά; Μου αρέσει πολύ η παράσταση, αν και την έχω βαρεθεί από τις πολλές φορές που την είδα. Όποιος πιστεύει πως ο Γιώργος θα πάει σε εκλογές ή το έχει χάσει τελείως ή είναι συγγενής της οικογένειας Παπανδρέου. Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω.

*********

Και άντε και έγιναν εκλογές (λέμε τώρα, για να το συζητήσουμε). Και ποιόν θα ψηφίσουμε; Το ΚΚΕ που ομολογεί πως δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Μήπως τον Τσίπρα που θέλει να κάνει την Ελλάδα να έχει μειονότητα κάποιους ιθαγενείς που κάποτε λεγόταν Έλληνες; Μήπως να ψηφίσουμε τον Γιώργο τον Καρατζαφέρη; Αν εσείς θέλετε, ψηφίστε τον. Εγώ δεν μπορώ τις κωλοτούμπες, μου ανακατέβουν το στομάχι. Τί είπατε; Την Ντόρα; Καλό ανέκδοτο. Αυτήν δεν την ψηφίζει ούτε ο αδερφός της, αλλά ούτε και ο πατέρας της!!! Τον Γιάννη τον Δημαρά; Καλό παιδί, δεν λέω. Αλλά, κάπου έχω ένα πρόβλημα. Τόσα χρόνια που ήταν εκεί στο ΜΠΑΤΣΟΚ, δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ήξερε τίποτε, για να βγει και να μας τα πει; Τώρα τα θυμήθηκε ή τώρα τα έμαθε; Αν πάσχει από επιλεκτική αμνησία, με συγχωρείτε αλλά δεν θα πάρω. Αν πάσχει από βλακεία, τί να τον κάνω; Δεν μου φτάνουν οι σημερινοί; Καλά, τώρα θα μου πείτε για τον Αντώνη. Όχι τον Κανάκη, τον Σαμαρά. Με συγχωρείτε, αλλά μπορείτε να μου πείτε ποιά η διαφορά μεταξύ Αντώνη και Γιώργου; Ο Γιώργος φέρνει και επιβάλει παράνομα το μνημόνιο στην χώρα και ο Αντώνης ακόμη δεν έχει βγει να πει ότι είναι παράνομο! Αλλά βγαίνει και λέει ότι θα συζητήσει, θα επαναδιαπραγματευτεί και άλλα τέτοια… Μεταξύ μας, ο Αντώνης ψήφισε (και μάλιστα καμαρωτός-καμαρωτός) και πολλά από τα άρθρα-μέτρα του μνημονίου. Πώς να το πω; Καμαρώτο μου θύμισε, αλλά για πρωθυπουργό δεν τον κόβω με τίποτα. Τι να κάνουμε λοιπόν; Να ψηφίσουμε τον Γιώργο; Μα καλά, το χάσαμε τελείως; Εδώ λέμε να γίνουν εκλογές για να φύγει το «παιντί». Κι εμείς θα τον ξαναβγάλουμε; Δεν το βλέπετε στα μάτια του πως θέλει να την κάνει; Ωραίο καιρό έχει (ακόμη, αργότερα αναμένονται μεγάλες θύελλες και θα έχει και απαγορευτικά πτήσεων), καλοκαίρι έρχεται… θέλει να μπορεί να κάνει αμέριμνος το κανό του, την ποδηλασία του, τα σέα του και τα μέα του… Δεν μας αντέχει άλλο εμάς τους αχάριστους. Πέρυσι έκανε 4 μήνες (μόνο) διακοπές για του λόγου μας και του την είπαμε κι από πάνω… Άντε Γιώργο, φύγε παλικάρι μου. Να πας από εκεί που ήρθες (όσο προλαβαίνεις). Και μην νοιάζεσαι για εμάς. Κοίτα τον εαυτό σου πρώτα (να γλιτώσεις) και κάνε την ζωή σου (10% είναι λέει η νόμιμη προμήθεια που εισπράττουν οι πολιτικοί όταν υπογράφουν ένα έργο ή μία συμφωνία… για σκεφτείτε τώρα…).

*********

Επί του "πιεστηρίου"-πληκτρολογίου. Ο Σαμαράς, λένε, θα μιλήσει για εκλογές στο Ζάππειο ΙΙ. Άλλες πληροφορίες, λένε, πως αν δεν μιλήσει στο Ζάππειο ΙΙ, τότε θα μιλήσει στο Ζάππειο ΙΙΙ ή στο Ζάππειο ΙV (τέσσερα). Άντε και ζωή σε λόγου μας...

Κωνσταντίνος
Έχω χαζέψει;

Με συγχωρείτε για το προσωπικόν της ερώτησης (άλλωστε εύκολη η απάντηση - μεγάλο, και πάλι, το δίκιο σας), όμως, όταν ένας πρωθυπουργός συλλαμβάνεται ψευδόμενος για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το σχέδιο προσφυγής στο ΔΝΤ, όταν συλλαμβάνεται να έχει εξαπατήσει με τον πιο σκαστό τρόπο τον λαό του οποίου την εμπιστοσύνη ζήτησε, όταν, τέλος, ο ίδιος και το μισό του Υπουργικό Συμβούλιο συλλαμβάνονται να ψεύδονται εν τω άμα και καπάκι περί το Ελληνικό, τότε δεν τίθεται θέμα πολιτικής ευθύνης;

Τότε αυτός ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να απολογηθεί στο Κοινοβούλιο και στον Λαό;

Δεν πρέπει να δώσει εξηγήσεις;

Τι συμβαίνει; ισχύει το «είπαμε και καμμιά μαλακία για να περνάει η ώρα» και πάμε παρακάτω;

Οταν ένας Πρωθυπουργός προχωρά σε κατ' ευθείαν ανάθεση έργου αξίας δισεκατομμυρίων σε «φίλο του», τι γίνεται;

Μένουν τα κεραμίδια στη θέση τους;

Δεν τρίζουν τα μάρμαρα του Κοινοβουλίου;

Τι είδους κοινοβουλευτισμό έχουμε; μια μηντιακή τυραννίδα;

Ως φαίνεται, ναι!

Ολα τα παραπάνω σε πολλές εφημερίδες-φυλλάδες ου μην και πατσαβούρες, δεν υπήρχαν ούτε ως μονόστηλα!

Πρόκειται περί τραγωδίας!

Ενα σύστημα ΜΜΕ, μύλος! Μύλος που όλα τα αλέθει, όλα τα χωνεύει αλλά κι ένας λαός που, ως επί το πλείστον Συβαρίτης και Αβδηρίτης, όλα τα μασάει - όσα, αυτοί που του τα φάγανε, του σερβίρουν. Κουτόχορτο κι άλλα τέτοια εδέσματα πράσινης ανάπτυξης...

Τι συμβαίνει πια σε αυτήν τη χώρα;

Δηλώνει ο Υπουργός (ανδρείκελο) Εξωτερικών (του Προτεκτοράτου) κ. Δρούτσας ότι η Ελλάδα δεν προχωρά στην ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο για να μη στενοχωρηθούν οι αγάδες της Αγκυρας, και δεν κουνιέται φύλλο!

Τι διάολο; έχουμε χαζέψει;

Μας υπέσκαψαν τόσον το στήθος;

Ποιος άλλος Ελληνας Πρωθυπουργός θα είχε κάνει τέτοια πράγματα και δεν θα τον είχε πάρει «ο κόσμος με τις πέτρες»;

Ενας χρόνος Μνημόνιο!

Ενας χρόνος Κατοχής!

Μια κυβέρνηση δωσιλόγων και ανδρεικέλων.

Δεν γνωρίζω να υπάρχει στην Ελλάδα ανάλογο ιστορικό προηγούμενο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τη εξαιρέσει της χούντας.

Μέσα σε έναν μόνο χρόνο, επί Παπανδρέου του Γ' του Δόσωνος, οι Ελληνες έχασαν στον πολιτισμό της εργασίας το πλείστον όσων οι ίδιοι και οι συνάνθρωποί τους σε όλον τον πλανήτη με αγώνες και αίμα επί εκατό έτη κατακτούσαν.

Πρόκειται περί κοινωνικής πανώλης και πολιτικής πανούκλας.

Μνέσκουμε στα σπίτια μας και στην αγορά ταπεινωμένοι.

Περιμένοντας μόνον το χειρότερο.

Με τους νέους μας χωρίς προσδοκίες, φιλοδοξίες, χωρίς ορίζοντα, χωρίς προοπτικές - με πολλούς ήδη να στρέφονται προς την ξένη...

Γιατί;

Διότι αυτοί που μας ξεχαρβάλωσαν, μας κυβερνούν ακόμη!

Διότι στην Πνύκα έχουν ανέβει Ρωμαίοι, Οθωμανοί και Γερμανοί - τους ανέβασαν ο Γιωργάκης και οι εντιμότατοι φίλοι του.

Διότι οι πεμπτοφαλαγγίτες απ' τα ΜΜΕ σαρώνουν την επικράτεια με τα ραδιογωνιόμετρά τους - ποιαν επικράτεια; μια χώρα χωρίς την ιδίαν αυτής ασυλία; που ως άλλη Πέργαμο ο Ατταλός της την εκχωρεί πεσκέσι στη Ρώμη;

Τι άλλο δηλαδή πρέπει να κάνει αυτός ο μοιραίος Γιωργάκης, βαλτός ή ευήθης, για να τον πάρει ο Χορός της Τραγωδίας μας με τις Πέτρες του Αναθέματος;


Τι να σου κάνει πια και ο κ. Πεταλωτής; Εκεί που λέει κάτι, αργότερα σκάει κάτι άλλο που τα ανατρέπει όλα. Παράδειγμα προχθες. Ενώ και με αφορμή το βίντεο που πρόβαλε ο Λάκης Λαζόπουλος, δήλωνε πως ο κ. Παπανδρέου καλώς έκανε και συζητούσε με τον κ. Στρος Καν, από τον Νοέμβριο του 2009, καθόσον ως πρωθυπουργός της χώρας, είχε υποχρέωση να συζητάει με οποιονδήποτε για τη σωτηρία της, αργότερα έσκαγε άλλο κανόνι.

Ειδικότερα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο ανταποκριτής του σταθμού από τις ΗΠΑ κ. Ιγνατίου μετέδιδε την πληροφορία, ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσει με τον κ. Στρος Καν ήδη από το Καλοκαίρι του 2009!!! Δηλαδή όταν δεν ήταν φυσικά πρωθυπουργός και κανένα λόγο δεν είχε να συζητά με το ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ είχε βγάλει το Καλοκαίρι του 2009 μια οικονομική έκθεση με άσχημα μαντάτα για την ελληνική οικονομία.

Έπειτα από όλα αυτά αναρωτιόμαστε:

1) Τι δουλειά είχε ο κ. Παπανδρέου ως αντιπολίτευση, να συζητά με το ΔΝΤ; Γιατί δεν πήγε να συζητήσει η κ. Παπαρήγα, ο κ. Τσίπρας ακόμα και ο κ. Καρατζαφέρης κ.λ.π.;

2) Αφού λοιπόν ενημερώθηκε το Καλοκαίρι του 2009 για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί στην αμέσως μετά προεκλογική περίοδο… έλεγε ψέματα ότι «λεφτά υπάρχουν» και υποσχόταν τα πάντα;;

3) Αφού λοιπόν γνώριζε πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί δεν έλαβε αμέσως μέτρα μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, όπως π.χ. φθηνό δανεισμό τότε που το spread ήταν χαμηλό, ώστε να μην χρειαστεί η προσφυγή στην τρόϊκα ή και αν χρειαζόταν, αυτή να ήταν πολύ χαμηλότερη από τα 110 δις ευρώ;

4) Γιατί, αντί να κάνει τα πιο πάνω αυτονόητα, αντίθετα εκείνος γύριζε την υφήλιο και κατηγορούσε τη χώρα ως διεφθαρμένη, ως «Τιτανικό» που βουλιάζει κ.λ.π., με αποτέλεσμα να τιναχθούν τα spreads στα ύψη και να μας βγάλει εντελώς έξω από τις αγορές; Μήπως δεν γνώριζε τι επιπτώσεις θα είχαν αυτές οι ενέργειές του; Γιατί λοιπόν έκανε αναπόφευκτη την προσφυγή στο ΔΝΤ;

5) Γιατί δεν προχώρησε αμέσως σε αναδιάρθρωση χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές τότε, ακόμα και με μεγάλο κούρεμα, αλλά προτίμησε να πάρει δάνειο 110 δις ευρώ από τους ευρωπαίους φορολογούμενους; Και αν τελικά πάμε σε αναδιάρθρωση, γιατί να έχουμε τώρα φορτωθεί 110 δις ευρωπαίων πολιτών, με απώλεια της Εθνικής μας Κυριαρχίας;

6) Γιατί υπέγραψε αυτό το επονείδιστο μνημόνιο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με αυτό της Ιρλανδίας, ούτε με αυτό της Πορτογαλίας, παραβιάζοντας ταυτόχρονα το Σύνταγμα και γιατί υπέγραψε την παράδοση της Εθνικής Κυριαρχίας, την άρση της ασυλίας της δημόσιας περιουσίας, την απαγόρευση των οικονομικών μας σχέσεων με τρίτες χώρες, την εξόφληση των τοκογλύφων κατευθείαν από το τίμημα της εκποιούμενης δημόσιας περιουσίας, την παραίτηση από το ελληνικό δίκαιο, την ακύρωση των ελληνικών δικαστηρίων ως αρμοδίων για τις διαφορές μας με τους δανειστές κ.λ.π.;

7) Γιατί τέλος έγινε το Τ+10;

Για όλα αυτά, θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ελληνικού λαού και οπουδήποτε αλλού ήθελε νόμιμα απαιτηθεί.


Στη δημοσιότητα δόθηκε κείμενο - απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη απέναντι στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του από αυστριακούς πολιτικούς κύκλους και αφορούν "αντι-σημιτικές" θέσεις που εξέφρασε ο συνθέτης κατά το παρελθόν.

Την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, στην τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού ματαίωσε η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ.

Η ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη:

"Η βασική θεωρία του Ναζισμού υπήρξε ο Ρατσισμός, που δεν περιελάμβανε μόνο τους Εβραίους αλλά κάθε έναν που δεν ήταν Άρειος. Τσιγγάνοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες, Σέρβοι είχαν συνολικά τριάντα εκατομμύρια θύματα κυρίως μέσα σε στρατόπεδα θανάτου.

Σε αναλογία πληθυσμού οι Εβραίοι με τα 6 εκατομμύρια θύματα είχαν τους περισσότερους νεκρούς. Γι' αυτό και ονόμασαν ολοκαύτωμα την απώλειά τους.

Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις λίγες χώρες που υπεράσπισαν τους Εβραίους που ζούσαν σ' αυτές. Προφύλαξε συστηματικά τους Έλληνες Εβραίους από τη μήνι των Ες-Ες. Εάν τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης εισάκουσαν την πρόταση του ΕΑΜ να πάνε στο βουνό και να τεθούν υπό την προστασία του, δεν θα υπήρχε αυτή η τερατώδης εξόντωση των 50 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων.

Δυστυχώς οι Ραββίνοι εξακολουθούσαν να έχουν αυταπάτες ως προς την στάση των Γερμανών και αντιτάχθηκαν σ' αυτή την σωτήρια πρόταση.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι η οικογένεια του γνωστού επιχειρηματία Μάτσα σώθηκε γιατί κατέφυγε στο βουνό στην περιοχή του ελέγχου του ΕΛΑΣ.

Στην Αθήνα υπήρχαν εκατοντάδες οικογένειες που με κίνδυνο της ζωής τους έκρυβαν Εβραίους. Εμείς ως μαχητές του ΕΛΑΣ Αθηνών είχαμε αναλάβει την φύλαξη πολλών τέτοιων κατοικιών με εντολή να δώσουμε μάχη προκειμένου να σωθούν οι κρυμμένοι Εβραίοι.

Προσωπικά μπορώ να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις κατά τις οποίες θρηνήσαμε θύματα προκειμένου να εμποδίσουμε τους Ες-Ες στο μακάβριο έργο τους.

Επομένως ο αντιρατσισμός και η αντίθεση στον αντισημιτισμό δεν υπήρξαν μόνο βασικά στοιχεία της αγωγής μας (εννοώ ως εαμίτες) αλλά και αντικείμενο της δράσης μας στην περίοδο της Κατοχής, εναντίον του ρατσισμού κάθε είδους.

Την ίδια στάση κράτησα σε όλη μου τη ζωή, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα και τίποτα δεν θα μπορούσε να με κάνει να αλλάξω ιδέες.

Έτσι και τώρα με την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών η λέξη «απαγορεύεται» αφορά κάθε αναφορά στον Φασισμό-Ναζισμό-Εθνικισμό-Αντικομμουνισμό και Αντισημιτισμό και ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή στις γραμμές μας ατόμων που εμφορούνται από παρόμοιες ιδέες.

Προσωπικά δηλώνω ότι τους μισώ, γιατί επί πλέον με χωρίζει από αυτούς αίμα. Ναι, ματώσαμε για να υπερασπίσουμε τις ιδέες μας, έτσι που να έχουμε το δικαίωμα να ισχυριζόμαστε ότι αναδειχθήκαμε μεταξύ των πρωτεργατών στην υπεράσπιση των θυμάτων του Φασισμού-Αντισημιτισμού. Γι' αυτό τελεία και παύλα. Και θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου.

Από δω και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί ο Σιωνισμός που είναι φανερό ότι όχι μόνο σηκώνει κεφάλι αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του Εβραιοαμερικανικού λόμπι στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Έτσι κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματισθεί ως ρατσιστής.

Επειδή είμαι από εκείνους που δεν με σταματά τίποτα προκειμένου να πω την αλήθεια όπως εγώ την εννοώ και την πιστεύω, έχω γίνει κατά καιρούς στόχος παρόμοιων επιθέσεων, ενώ παράλληλα οι αντίπαλοί μου δεν μένουν στα λόγια αλλά προχωρούν και σε πράξεις που με μειώνουν ως άνθρωπο και ως συνθέτη. Κυρίως ως συνθέτη, γιατί οι Σιωνιστές ελέγχουν σε ποσοστό 99% την μουσική ζωή της Οικουμένης.

Έχω λοιπόν κατηγορήσει επανειλημμένα και κατηγορώ και σήμερα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως καταδικάζω και ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το Εβραιοαμερικανικό λόμπι τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ όσο και για το σχέδιο της άλωσης των Εθνών-Κρατών με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των Τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

Είναι από τα παράδοξα της ιστορίας, τα κατ' εξοχήν θύματα του Χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του.

Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να τους φερθούμε ανάλογα, ακόμα και αν κινδυνεύσουμε όπως τότε να θυσιάσουμε τη ζωή μας.

Και κάτι ακόμα: Κάνουν λάθος που χάρη στον κ. Παπανδρέου διάλεξαν τη χώρα μας για το συνέδριό τους. Αυτό για μας αποτελεί υπέρτατη πρόκληση, που είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν".


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οπαδοί του κινήματος "Σπίθα" του Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή την απόφαση της αυστριακής βουλής να "κόψει" το έργο του έλληνα δημιουργού "Μάουτχάουζεν" από τις εκδηλώσεις για τα θύματα του Ναζισμού.

Σε ανακοίνωση της η "Σπίθα" καλεί όλους στην διαμαρτυρία κατά της "κατάπτυστης απόφαση της Αυστριακής βουλής να λογοκρίνει απροκάλυπτα ένα απ' τα σπουδαιότερα έργα-σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, το ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση του αείμνηστου Ιάκωβου Καμπανέλη, δεσμώτη του στρατοπέδου Μαουτχάουζεν κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής".

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει πάρει θέση στο επεισόδιο. «Δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την προσβλητική αυτή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για προκλητική λογοκρισία και προσβολή σε βάρος του έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και κατ' επέκταση σε βάρος των Ελλήνων.Έχω καιρό να γράψω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ενημερώνομαι. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία δεν είχα και πολύ χρόνο.

Παρακολουθώ πολλά ιστολόγια, όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά και για να δώ πως σκέπτονται οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μου.

Με μεγάλη μου έκπληξη, δυστυχώς, συμπέρανα πώς δεν έχουν αλλάξει και πολλά.

Υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, αλλά ακόμη δεν βλέπω την «σπίθα» που θα φέρει την αλλαγή...!

Απογοητεύομαι απίστευτα όταν διαβάζω σε σχόλια αναρτήσεων ακραίες απόψεις από «αριστερούς» έως και «δεξιούς».

Και αναρωτιέμαι «Άραγε τα πιστεύουν αυτά που λένε;» Ή απλά τα λένε έτσι απλά για να πουν κάτι; Και όσοι απαντάνε με σοβαρότητα και τοποθετούνται σωστά, θύμουνται τις απόψεις τους την επόμενη ημέρα;

Κατά την γνώμη μου,οι περισσότεροι ξεχνούν γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε οργανωθεί σαν λαός.

Πότε θα το καταφέρουμε δεν ξέρω, αλλά ελπίζω το συντομότερο.

Να φανεί μια ελπίδα στο βάθος.

Αλλά προσοχή, όχι μια ψεύτικη ελπίδα.

Να έχουμε κάτι να απαλύνει τον πόνο μας, να ηρεμήσει το μυαλό μας.

Γιατί για πόσο πια θα πέφτουμε και θα πέφτουμε χωρίς σταματημό;

Αυτό που ελπίζω αν και μπορεί να ακουστεί ανόητο, είναι να πιάσουμε όσο πιο γρήγορα πάτο. Για να μπορέσουμε να σηκωθούμε στα πόδια μας επιτέλους!

Μόνοι μας και όλοι μαζί παρέα.

Αναγνώστης

Ποτέ δεν κινδύνεψε με ανατροπή από τους στρατιωτικούς

Με αφορμή το άρθρο "Πως… θα του το έλεγαν οι τέως βουλευτές;" θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που ίσως σε κάποιους να μην αρέσουν, εντούτοις η Ιστορία δεν ξεχνά-ειδικά το Κυπριακό!

Οι πολιτικές ευθύνες του Καραμανλή ξεκινούν από το 1955.Όταν εξήγγειλε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του (10/2/1955), ο Άγγλος πρέσβης Τσαρλς Πικ τηλεγραφούσε με ανακούφιση στο Λονδίνο πως ο νέος πρωθυπουργός δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις λέξεις «Αυτοδιάθεση» και «Ένωση». Αλλά και ως υπουργός της Ε.Ρ.Ε φέρεται να δήλωσε ότι «επί του Κυπριακού θα κατεβάλλετο προσπάθεια εξουδετερώσεως των αντιδράσεων της κοινής γνώμης προς συμβιβαστική επίλυση τούτου» («Νεολόγος» Πατρών 21/12/1958).
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαζί με τους Αβέρωφ και Μακάριο, εξέτρεψε τον αγώνα από την Ένωση, αντιμετωπίζοντας με αλλεργία ένα αίτημα που σε τελευταία ανάλυση ήταν παλλαϊκό και πανεθνικό.

Υπήρξε «...επιπόλαιος διαχειριστής του Κυπριακού, γιατί κατόρθωσε, αντί μονίμων διευθετήσεων, να παράγει μόνο στιγμιαίες κρίσεις, που θα είχαν αποφευχθεί αν ο Καραμανλής και οι συνεργάτες του δεν έσπευδαν να «τακτοποιήσουν» το Κυπριακό με τον ίδιο τρόπο που το διευθέτησαν το Φεβρουάριο του 1959. Ούτε είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ο Καραμανλής κατηγόρησε μόνο τους Τούρκους και τον Ιωαννίδη το 1974, ενώ αποσιώπησε τα δικά του χονδροειδή σφάλματα...» (Κων/νου Καρέτσου, «Οι Έλληνες στα πολιτικά άγκιστρα σελ.136»).

Στις 13/8/1974, ενώ πλησιάζει ο Αττίλας 2,ο Καραμανλής γράφει στον Κίσσινγκερ πως αν οι Τούρκοι επιτεθούν «...και η Ελλάς βρεθεί του διλήμματος «πόλεμος ή ταπείνωση» κατ’ανάγκη θα προτιμήσουμε τον πόλεμο. Όσον αφορά εμένα προσωπικώς, θα αντιμετωπίσω το δίλλημα ή να αποδεχθώ τον πόλεμο ή να παραιτηθώ.»

Τελικά βέβαια ο Καραμανλής ούτε θα πολεμήσει ούτε θα παραιτηθεί!!Η θέση του πρωθυπουργού ότι δεν είχε τη δύναμη να αλλάξει τους στρατηγούς του, διότι δήθεν θα τον ανέτρεπαν, είναι αμφίβολης εγκυρότητας.

Οι καταθέσεις των Γκιζίκη, Πηλιχού, Παλαϊνη (όλοι Iωαννιδικοί) δεν δείχνουν καμία διάθεση ανατροπής του Καραμανλή*. Το ίδιο προκύπτει από την έξωση από το στράτευμα του Ιωαννίδη (2 Αυγούστου) και των Μπονάνου-Γαλατσάνου (17 Αυγούστου), χωρίς αντιδράσεις των στρατιωτικών.

Παρά την πλήρη αδράνεια και εγκατάλειψη της μαχόμενης Κύπρου,πράξεις που θα διατηρήσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μόνιμο υπόλογο απέναντι στην Ιστορία και το Έθνος, αυτός θα ζητήσει λίγες μόνο μέρες μετά την τραγωδία με θράσος «…από τον Ελληνισμό της Κύπρου συστράτευση, σωφροσύνη και εμπιστοσύνη στην Ελλάδα».

Ουδέποτε στο μέλλον θα επισκεφθεί την Κύπρο!

* Διατείνεται ενδεικτικά ο Χαρ. Παλαϊνης προς τον Ι.Βαρβιτσιώτη κατά την συγκρότηση του «Φακέλλου της Κύπρου»: «Κανείς διοικητής ή αξιωματικός δεν εσκέφθη τις ώρες εκείνες να κάνει πραξικόπημα και να ανατρέψει την κυβέρνηση» (ΠΟΝΤΙΚΙ,31/10/1988)

ΥΓ: Σαφέστατα δεν είχε μόνο ο Καραμανλής ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου. Όμως δεν μπορεί να αγνοηθούν και οι δικές του.

Πηγή: «Επίτομη Ιστορία της Κύπρου»
Συγγραφέας: Στ.Καρκαλέτσης

Τα απόρρητα έγγραφα, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών

Στις 20 Ιουλίου του 1974 οι Τούρκοι έκαναν απόβαση στην Κύπρο. Σήμερα όλα τα στοιχεία μάλλον αποδεικνύουν πως απλώς αποβιβάστηκαν. Οι ελληνικές δυνάμεις κυνηγούσαν να σκοτώσουν τον Μακάριο στην Πάφο, την ώρα που τα τουρκικά αποβατικά χωρίς αντίσταση έβγαιναν στην Κερύνεια.

Το πραξικόπημα στην Κύπρο, άνοιξε πολιτικά και στρατιωτικά την κερκόπορτα στους Τούρκους. Οι προφάσεις για έναν αγώνα που θα οδηγούσε σε μια Κυπρο ελληνική και όχι Μακαριακή, μία βδομάδα μετά το πραξικόπημα, εξανεμίστηκαν πάνω στη φωτιά του πολέμου.

Προδοσία, ανοησία ή μια παγίδα στην οποία μαζί με τα «ποντίκια» της φιλοδοξίας έπεσε και ολόκληρη η Κύπρος και η Ελλάδα;

Τι έγινε στην Κύπρο στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή;

Η κρυφή ατζέντα του Χένρι Κίσινγκερ και τα σχέδια των Αμερικανών.

Πόσο ήρωες ήταν αυτοί που διεκδίκησαν αργότερα τα μετάλλια και τις δάφνες από τα πεδία των μαχών που εγκατέλειψαν;

Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει τον Φάκελο της Κύπρου.

Ποσότητα μαμούθ φυσικό αέριο διαθέτει η περιοχή της Κύπρου με βάση την παρουσίαση που έκανε στο Χιούστον ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας.Στην ομιλία του, ο κ. Κασίνης είπε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασίνης αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο, λέγοντας ότι είναι ολοκληρωμένο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα γι' ανανέωση των αδειών εξόρυξης δύο φορές για τρία χρόνια την κάθε φορά. Ο κ. Κασίνης είπε ότι πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοινών κοιτασμάτων με Ισραήλ.

Ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσης των υπόλοιπων οικοπέδων, είπε, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Με την ανεύρεση κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, είπε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή, αφού σίγουρα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για παραγωγή στα μέσα του 2014, και του χερσαίου τερματικού μέχρι το 2019. Εντυπωσιακή όμως ήταν και η ομιλία του Αντιπροέδρου του του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy. Ο Τέρι Γκέρχαρντ, χαρακτήρισε την Κύπρο «εξαίρετη» χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου. Είπε ότι η Noble Energy είναι πολύ ενθαρρυμένη για τις προοπτικές για την Κύπρο και η αισιοδοξία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι έγιναν οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Λεβιάθιαν. Αναφέρθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, λέγοντας ότι έχει τεράστιες προοπτικές και θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό το κέντρο θα χρησιμοποιηθεί.

«Ενδεχομένως αυτό να είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Κύπρου, με μεγάλα οφέλη και πλεονεκτήματα. Θα διασφαλίσει μειωμένα τέλη ενέργειας στη ντόπια αγορά, η ενέργεια θα είναι καθαρή, ενώ θα προσφέρει στην Κυβέρνηση ένα σημαντικό και σταθερό εισόδημα από τα κέρδη για πολλά χρόνια. Θα είναι επίσης, η μεγαλύτερη επένδυση, ενώ θα προσφέρει μακροπρόθεσμη εργοδότηση σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ, Σαούλ Ζέμαχ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητα του Ισραήλ να συνεχίσει τις προσπάθειες για συνεργασία με την Κύπρο για την ανάπτυξη κοινών υποδομών για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στη λεκάνη Λεβάντ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνάντηση με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ» στο πλαίσιο του Συνεδρίου Υπεράκτιας Τεχνολογίας (Offshore Technology Conference) που πραγματοποιείται στο Χιούστον του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο αλλά και στην προοπτική για περαιτέρω επενδύσεις. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο, μια επανάσταση στο αρχικό της στάδιο» είπε, και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή πέραν του 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το Ισραήλ προέρχεται από το φυσικό αέριο, με τη χώρα του να επιθυμεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 60%.

Στην ομιλία του, ο ΓΔ του ισραηλινού Υπουργείου Εθνικών Υποδομών ανέφερε ότι η χώρα του σκέφτεται να συνεργαστεί με την Κύπρο για την από κοινού ανάπτυξη των υποδομών στην περιοχή, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ανησυχίες για τη συνεργασία με την Κύπρο, δεδομένης της ύπαρξης του πολιτικού προβλήματος στο νησί, ο Ζέμαχ απάντησε πως με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει τον αδερφό του, δεν μπορεί να επιλέξει και τους γείτονες του, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου θα καταστεί εφικτή. Υπενθύμισε δε ότι η όλη διαδικασία ξεκίνησε στο ανώτατο επίπεδο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ και πως έγιναν επαφές αντιπροσωπειών και στις δυο χώρες και υπογράμμισε τη σημασία και για τις δύο χώρες της Συμφωνίας για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), γεγονός, που όπως είπε, ενισχύει την εμπιστοσύνη των εταιρειών. Επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Εχουμε μια επίσημη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Θα συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα που ανακαλύφτηκαν στην υποθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του λιμανιού της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ από την κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και ισραηλινών εταιρειών ανέρχονται στα 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα υποθαλάσσιων αποθεμάτων που ανακαλύφτηκαν στα τελευταία 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών υπολόγισε πρόσφατα πως αποθέματα πέραν των 120 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών αξιοποιήσιμου φυσικού αερίου βρίσκονται στην υποθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Προσπαθήσαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε... μας είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή. Ωραία, να μας πει, λοιπόν, αφού γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας, γιατί έδωσε το επίδομα αλληλεγγύης 1 δισ. Να μας πει γιατί υπήρξε το Τ10 και ακόμα γιατί δεν πήρε τα 25 δις παραπάνω που του έδιναν οι αγορές με χαμηλό επιτόκιο

Μιλώντας σήμερα στην Βουλή με αφορμή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ο κ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων για το θέμα των επαφών με τον Στρος Καν.

«Ήμασταν σε επαφή, είναι γνωστό. Ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο. Τι θέλετε; Να κρυβόμουν στο Μαξίμου ή στο Καστρί; Όπως έκανε κάποιος άλλος

«Δεν το κρύψαμε. Δεν ζητήσαμε να μπούμε στο ΔΝΤ. Δεν ήταν ο στόχος μας. Προσπαθήσαμε να μην μπούμε, αλλά δεν το καταφέραμε. Έκανα δύο φορές το γύρο του κόσμου για να στηθεί ο μηχανισμός διάσωσης. Τώρα όλοι μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς. Να λένε ότι όλα ήταν προαποφασισμένα. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου, για να κάνουμε τη δουλειά των Αμερικάνων».

Ομολογεί λοιπόν δημοσίως ο κ. Παπανδρέου ότι “ήταν σε επαφή” με το ΔΝΤ.

Δεν μας λέει όμως γιατί δεν απευθύνθηκε πρώτα στην Ευρώπη για να λύσει το πρόβλημα που “βρήκε” όπως λέει από τον Καραμανλή, αλλά πήγε πρώτα και συνειδητά στο ΔΝΤ;

Γιατί δεν έλεγε τότε την αλήθεια στον λαό, αλλά αντιθέτως με δημόσιες δηλώσεις του τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου χειροτέρευαν το πρόβλημα της χώρας;

Πως πήγε στο ΔΝΤ ενώ τον Ιούνιο του 2009, υποστήριζε ότι οι πρακτικές του ΔΝΤ καταδικάζουν τη χώρα«στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».

Γιατί αφού υπήρχε πρόβλημα δεν δανείστηκε από τις αγορές όταν τα spreads ήταν ακόμη χαμηλά;

Κατά τα άλλα, η αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

«Ο πρωθυπουργός είναι και προσωπικά αναξιόπιστος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, με αφορμή τις δηλώσεις Στρος Καν περί «υπόγειων επαφών»

Δημιουργήθηκε ένταση στην αίθουσα του κοινοβουλίου και πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος παρενέβη, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός προκαλεί. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θα κάνετε λογοκρισία. Πρόκειται για πολιτικότατο χαρακτηρισμό. Ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Επιμένω».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «επαναστάτες χωρίς αιτία» και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «καπηλεία πόνου» και «τσάμπα ρητορική».

Ο κ.Τσίπρας απάντησε: «Τα προβλήματα υπερβαίνουν τις ατάκες. Μιλάμε για μια οδυνηρή πραγματικότητα. Ξέρετε εσείς τι σημαίνει ανεργία; Εσείς που μιλάτε για μισθούς, ξέρετε ότι υπάρχουν τρεις και τέσσερις μήνες απλήρωτος κόσμος σε επιχειρήσεις; Ζούμε το μαρτύριο της σταγόνας, μια ιδιότυπη στάση πληρωμών».

Πηγή

Τελικά, η αλήθεια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται πως είναι η δική του, προσωπική, αλήθεια. Δυστυχώς, απέχει πολύ από την σκληρή πραγματικότητα...
  • Αυτή την φούσκα ποιός θα την πληρώσει; Το ταμείο των κυβερνητικών στελεχών, των υπουργών, του κυβερνώντος κόμματος, σύσσωμο το Ελληνικό Κοινοβούλιο (πρώην και νυν βουλευτές) ή ο λαός;

Με ένα ποσό χαμηλότερο των 9,7 δισ. ευρώ (μιλάμε πλέον για μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων...) τιμολογούσε χθες το Χρηματιστήριο την αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Με τέτοιους θλιβερούς αριθμούς, που παραπέμπουν σε εποχές πριν την υποτίμηση της δραχμής για την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών το 1998, γράφεται το οδυνηρό τέλος της ελληνικής τραπεζικής «φούσκας» και στο μυαλό όλων των παραγόντων της τραπεζικής αγοράς έρχονται τρεις... κακές λέξεις: Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του Απ. Ταμβακάκη χθες από τα Ιωάννινα μπορεί να κατέληξαν σε ένα αισιόδοξο μήνυμα («είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε»), δύσκολα όμως κρυβόταν η δραματική τους διάσταση:

  • "Η αναδιάρθρωση του χρέους (haircut) δεν αποτελεί εναλλακτική, διότι συνεπάγεται την καταστροφή της χώρας, την επιστροφή της δεκαετίες πίσω".
  • "Οι συγχωνεύσεις είναι μονόδρομος για την ανασύνταξη του πιστωτικού συστήματος. Η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες που θα παραμείνουν ελληνικές", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβακάκης.

Παρά την αισιοδοξία των τραπεζιτών, ότι η κρίση μπορεί να ξεπερασθεί, η αγορά φαίνεται ότι θεωρεί το σενάριο της αποτυχίας του σταθεροποιητικού προγράμματος που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πρόωρη αναδιάρθρωση του χρέους αρκετά πιθανό.

Ακόμη, όμως, και αν επαληθευθεί το λιγότερο «μαύρο» σενάριο για τη χώρα, δύσκολα φαίνεται ότι θα αποφευχθεί η «προγραμματισμένη» από τους Γερμανούς αναδιάρθρωση του χρέους το 2013, ως απαράβατος όρος για τη χορήγηση ενός ακόμη διεθνούς δανείου, που θα αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στην αγορά δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα έστω και ένας αναλυτής, που περιμένει ότι το 2012 η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές, το 2013 θα βγει από το μνημόνιο χωρίς νέο διεθνές δάνειο και η χώρα θα ζήσει καλά και... οι πιστωτές της ακόμη καλύτερα.

Αυτά τα σενάρια έχουν βαρύνει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χρηματιστηριακού κλίματος για τις τράπεζες, που αποτελεί μια σημαντική παράμετρο, αν και όχι αρκετά συζητημένη, των σημερινών προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και της επίδρασής τους στην πραγματική οικονομία και στις δυνατότητες της χώρας να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος:

- Με κεφαλαιοποίηση 9,68 δισ. ευρώ βάσει του χθεσινού κλεισίματος στο ΧΑ και ίδια κεφάλαια (λογιστική αξία) λίγο πάνω από τα 26 δισ. ευρώ το 2010, οι τέσσερις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες βλέπουν πλέον την αγορά να τις αποτιμά αρκετά χαμηλότερα και από το 40% της λογιστικής τους αξίας.

- Δεν πρόκειται εν προκειμένω για αριθμούς με θεωρητική μόνο αξία, ή έστω με αξία μόνο για κάποιους αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Πρόκειται για αριθμούς που οδηγούν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό συμπέρασμα: η αγορά λέει στις ελληνικές τράπεζες «κεφάλαια, τέλος», αφού με τη σημερινή σχέση κεφαλαιοποιήσεων και λογιστικής αξίας είναι αδιανόητη κάθε προσπάθεια νέας κεφαλαιακής τους ενίσχυσης από την αγορά, εκτός αν υπάρξει μια θεαματική αλλαγή στο κλίμα και τις κεφαλαιοποιήσεις. Ακόμη και η ισχυρότερη κατά τεκμήριο ελληνική τράπεζα, η Εθνική, διαπραγματεύεται σε τιμή χαμηλότερη και της ονομαστικής.

Το «κεφάλαια τέλος» που λέει το ΧΑ συμπίπτει με το «δανεικά τέλος» που έχει πει από καιρό η ΕΚΤ -η διατραπεζική αγορά έχει πει από καιρό το δικό της «όχι». Από όλες τις πλευρές διαφαίνεται «ασφυξία» του τραπεζικού συστήματος, που μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Οι τραπεζίτες εμφανίζονται δημόσια «άνετοι» κάθε φορά που μιλούν για την κεφαλαιακή επάρκεια των ιδρυμάτων τους, αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζουν καλά ότι αργά ή γρήγορα θα χρειασθούν σημαντικές ενέσεις νέων κεφαλαίων για να συνεχίσουν, ακόμη και αν η χώρα συνεχίσει να «σέρνεται» χωρίς να επαληθεύονται τα χειρότερα σενάρια πρόωρης αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, στην επόμενη «στροφή», που δεν μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά, όπου μία ή περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας θα χρειασθούν νέα κεφάλαια; Το πρώτο σενάριο που θα εξετάσουν σε αυτή την περίπτωση οι τραπεζίτες θα είναι κάποιοι «γάμοι ανάγκης», που θα συγκαλύψουν το πρόβλημα με το «πάντρεμα» μιας ισχυρότερης και μιας ασθενέστερης τράπεζας.

Στο σημείο που οδηγήθηκε όμως η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι πια αμφίβολο αν αυτή η λύση, που οι «υπερήφανοι και αυτόνομοι» μεγάλοι τραπεζίτες της χώρας ως τώρα πασχίζουν να αποφύγουν, θα αποδειχθεί επαρκής για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα φερεγγυότητας που έχει πια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πολύ απλά, χωρίς μια γενναία ενίσχυση των κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι σε θέση ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, απλώς ανακυκλώνοντας με διαφορετικά εταιρικά σχήματα μια συνολικά ασθενή βάση κεφαλαίων.

Οι συντάκτες του μνημονίου είχαν προνοήσει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο ουδείς ισχυρός τραπεζίτης θέλει να ακούει, έχει «προικισθεί» με 10 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζες σε ώρα ανάγκης. Η ενίσχυση αυτή θα δοθεί με προνομιούχες μετοχές και με αυστηρό καθεστώς εποπτείας, για την προώθηση βίαιων σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Ως τώρα οι τραπεζίτες έχουν αποφύγει με κάθε θυσία το Ταμείο, προσπαθώντας να μαζέψουν κεφάλαια από την αγορά και να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους, για να ενισχυθεί και με αυτό τον τρόπο ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, όσο περνά ο καιρός χωρίς να βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση της χώρας, όλα αυτά τα μέτρα εξαντλούν τα όριά τους. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη την ενεργοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ίσως και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, γι’ αυτό και ελάχιστοι επενδυτές ρισκάρουν να πλησιάσουν σήμερα τις τραπεζικές μετοχές, ακόμη και με τις τρέχουσες, εξευτελιστικές τους κεφαλαιοποιήσεις.

Αυτή είναι η θέαση του προβλήματος από τη σκοπιά των τραπεζιτών και της αγοράς. Για την πραγματική οικονομία της χώρας και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ίσως τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά: πολλοί επισημαίνουν -και από τις εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνονται- ότι η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα φέρουν βαρύτατες ευθύνες, γιατί επέτρεψαν στις τράπεζες να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς να ενεργοποιηθεί νωρίτερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να δοθεί μια γρήγορη λύση στο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (έστω και επώδυνη για τους τραπεζίτες και τους μετόχους τους) και να αποκατασταθούν γρηγορότερα οι αναγκαίες ροές ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Προς χάριν των τραπεζικών διοικήσεων και των μετόχων τους, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ να δώσει τις λύσεις που το ίδιο το μνημόνιο προέβλεπε για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Δυστυχώς, οι λύσεις αυτές φαίνεται ότι θα καταστούν επιβεβλημένες από την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά όταν αποφασισθούν ίσως να είναι πολύ λίγες και πολύ αργά για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας...

Πηγή