Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

30 Ιαν 2011

 • Ο κόσμος αυτός θα καταστραφεί σύντομα με μεγάλο πάταγο και το μόνο που θα έχει αξία θα είναι οι δεσμοί μεταξύ μας, η αλληλεγγύη των πολλών, οι οικογένειες και οι κοινότητές μας
Μια ωραία ταινία για αυτό ή κάποιο άλλο βράδυ. Είναι το Zeitgeist: Moving Forward, με ελληνικούς υπότιτλους, διαρκείας διόμισυ ωρών. Κάντε μου την χάρη και δείτε ΠΡΩΤΑ το φινάλε, από το 2:31:00 και μετά. Είναι η περιγραφή της αρχής του τέλους του κόσμου μας όπως τον ξέρουμε. Ενα τέλος που πλησιάζει με γρήγορα βήματα.

Στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται θα δούμε την τελική κατάρρευση, αν δεν καταστραφούμε ολοκληρωτικά ως ανθρωπότητα, ενός παγκόσμιου συστήματος που βασίστηκε στην οικονομική εκμετάλλευση και ανισότητα, την απληστία, την σπατάλη φυσικών πόρων, και στην ολιγαρχική εξουσία. Οσες αναβολές και να πάρει, όσες πονηριές και να μηχανευτεί, το οριστικό τέλος αυτού του συστήματος, μας πλησιάζει αμετάκλητα.

Ενα σύστημα στο οποίο μας οδήγησαν άνθρωποι βαθειά άρρωστοι, εθισμένοι στην εξουσία, την κομματική, την πολιτική και την οικονομική. Ανθρωποι τους οποίους ονομάσαμε ηγέτες και ειδικούς. “Αριστερούς και δεξιούς”. Ανθρωποι που στάθηκαν ανίκανοι τελικά να μας εμπνεύσουν την πρόοδο και την προκοπή του συνόλου και να μας οδηγήσουν σ’ αυτήν. Ανθρωποι που επιχείρησαν να μας κάνουν να λατρέψουμε τους δικούς τους θεούς: την εξουσία και το χρήμα. Το κέρδος. Και να ξεχάσουμε αυτό που είμαστε και αυτό που οφείλουμε να γίνουμε.

Αυτοί οι ηγέτες, που μερικοί μεταξύ μας ακόμη πιστεύουν ότι τους έχουμε ανάγκη να μας κυβερνούν και να διευθύνουν τις κοινωνίες και τα έθνη μας, μας οδήγησαν στον ατομισμό, την διαφθορά, την σπατάλη, την αποξένωση και την ασθένεια. Στην παράνοια. Ενα βήμα πριν το χείλος της ολικής καταστροφής και του χάους.

Δεν θα παραιτηθούν. Θα παλαίψουν ως το τέλος να κρατήσουν την διεφθαρμένη εξουσία τους, μέσα από κοινοβουλευτικά ή σοσιαλιστικά καθεστώτα, που πάντα θα επιμένουν να ονομάζουν “δημοκρατικά” και τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να εργάζονται υπέρ των συμφερόντων μιας χούφτας ανθρώπων, επίσης βαρειά ασθενών, και γι’ αυτό πολύ επικίνδυνων. Καθεστώτων που κάτω από την καθοδήγηση αυτών των λαμπρών ηγετών μας, δεν εργάστηκαν ποτέ για το καλό του συνόλου, της κοινωνίας, του έθνους. Που εννόησαν σαν κοινωνία και έθνος τον εαυτό τους και μερικές δεκάδες ολιγαρχών του πλούτου με τις οικογένειές τους. Και τους υπόλοιπους μας είδαν ως οικονομικούς σκλάβους. Αυτοί οι λαμπροί μας ηγέτες.

Δεν θα παραιτηθούν ειρηνικά από την εξουσία τους επάνω μας. Και επειδή γνωρίζουν πως σύντομα θα αντιμετωπίσουν την απειλή της αποκαθήλωσης, και την οργή μας, ετοιμάζουν τα όπλα τους εναντίον μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην τελική αναμέτρηση “θα παίξουν τα ρέστα τους”, προκειμένου να διασώσουν την κομματική ή πολιτειακή ή οικονομική εξουσία τους.

Ο κόσμος αυτός θα καταστραφεί σύντομα με μεγάλο πάταγο και το μόνο που θα έχει αξία θα είναι οι δεσμοί μεταξύ μας, η αλληλεγγύη των πολλών, οι οικογένειες και οι κοινότητές μας.

Αν αυτή η τελική αναμέτρηψη δεν καταστρέψει τους όρους επιβίωσης της ανθρώπινης ζωής πάνω στην επιφάνεια αυτού του πλανήτη, που οι φωτισμένοι ηγέτες μας μετέτρεψαν σε έναν απέραντο ωκεανό δακρύων, ανθρώπινου πόνου, εκμετάλλευσης και ανισότητας, θα κληθούμε όλοι εμείς να ξαναχτίσουμε έναν καινούριο κόσμο από την αρχή πάνω στις στάχτες.

Ας ελπίσουμε ότι θα μας έχουν μείνει δυνάμεις, ομόνοια και σοφία αρκετή για να οικοδομήσουμε ξανά έναν κόσμο άξιο να κατοικούν ελεύθεροι και δίκαιοι άνθρωποι, που δεν θα τους οδηγάει η ασθένεια της εξουσίας και του κέρδους (γμ τα κόκκαλά σας), αλλά η αίσθηση της ενότητας και του συνόλου. Η αρετή της ελευθερίας και η ευθύνη της δημοκρατίας.

Ο σεβασμός του ανθρώπου και του δικαιώματός του στην ζωή.
''Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί '' τραγουδάει ο αθάνατος Νίκος Ξυλούρης. Και πλάκα-πλάκα μπήκαν. 26 Ιανουαρίου 2011 είδαμε και αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Λαθρομετανάστες να μπαίνουν και να κάνουν κατάληψη στην Νομική και να φωνάζουν το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ...

Ωχ σόρυ φίλοι, λάθος... θυμήθηκα τα νιάτα μου… τι λέγαμε… α ναι ΚΑΤΑΛΗΨΗ από λαθρομετανάστες που ζητάνε ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ... ε φτάνει πια, πόσο χαμηλά θα πέσει αυτή η χώρα; τα' χω δει άραγε όλα ; το μόνο που δεν έχω δει ακόμα είναι ένα εξωγήινο όν, αλλά έτσι που πάμε, σε λίγα χρόνια θα λέμε ΕΛΛΗΝΑΣ και θα νομίζουμε ότι όντως είναι εξωγήινος. Αλλά ας δούμε φίλοι μου γιατί γίνονται όλα αυτά και πόσο λάθος είμαστε.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 1
Μια ελληνική παροιμία λέει, πως το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι. Κι αυτό φυσικά είναι αλήθεια. Τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν άνθρωποι χωρίς ήθος, αρχές και εντιμότητα. Στην προσπάθειά τους να λύσουν τα όποια κόμπλεξ είχαν από παιδιά, δημιούργησαν μια σειρά λάθη επί λαθών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αυτό το έκτρωμα που ονομάζουμε σήμερα Ελληνικό Κράτος. Χωρίς σχέδιο, χωρίς σκέψη, χωρίς όραμα και καταπατώντας τα δικαιώματα που τους έδωσε ο Ελληνικός λαός, δημιούργησαν τον φαύλο κύκλο της ανωμαλίας. Θα χρειαζόμουν χιλιάδες ώρες για να απαριθμήσω τα λάθη όλων αυτών των εικονικών ανθρώπων, που κυριάρχησαν στα θέλω μας και στα όνειρά μας. Με μεθόδους καθαρά δικτατορικές και φασιστικές αποφάσιζαν για μας χωρίς εμάς, αλλά στο όνομα του λαού διέπραξαν εγκλήματα, που ακόμα και σήμερα είναι ατιμώρητα.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 2
Από το 1974 και μετά, το Δικαστικό σύστημα και μετά την δίκη παρωδία των χουντικών, άρχισε σιγά-σιγά να είναι έρμαιο σε αποφάσεις επιχειρηματιών, πολιτικών, κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων. Από την δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και μετά, κανείς δικαστικός δεν κατάφερε να καταδικάσει έναν πολιτικό η έναν επιχειρηματία η ακόμα και έναν μεσάζοντα η μιζαδόρο του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχουν χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις, που βγήκαν με λάθος κριτήρια και με λάθος στοιχεία. Χιλιάδες δίκες έγιναν, για να καταδικαστούν αθώοι και φτωχοί άνθρωποι, με όφελος πάντα κάποια πολυεθνική η μεγαλοσυμφέροντα. Αν νομίζετε ότι το παραδικαστικό, ήταν όλα αυτά που είδατε και διαβάσατε, μάλλον δεν έχετε δει τίποτα. Οι μεγαλοδικαστές και Εισαγγελείς πλούτισαν από ''περίεργες'' υποθέσεις. Με το δικαίωμα που τους έδωσε ο λαός και την αβάντα των πολιτικών ταγών, έφτιαξαν περιουσίες και έγιναν κράτος εν κράτη.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 3
Από την εποχή της χούντας, υπήρχε η άποψη και η θεωρία, ότι ο αστυφύλακας η ο χωροφύλακας ήταν η Άρχουσα Τάξη και η απόφαση του εκάστοτε ''μπάτσου'' έπρεπε να γίνει αποδεκτή χωρίς πολλά-πολλά. Υπήρχαν πολλά περιστατικά ανά την επικράτεια, απο ένστολους, που νόμιζαν η πίστευαν ότι αυτοί διοικούν αυτήν την χώρα. Σε αρκετές δε περιπτώσεις , η λανθάνουσα απόφαση ενός ενωμοτάρχη η ενός χωροφύλακα δημιουργούσε μικρές εκρήξεις στο χωριό η στην συνοικία. Τα χρόνια πέρασαν και ο εχθρός ο ''κομμουνιστής'' δεν υπήρχε πια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες αστυνομικοί να μην έχουν δικαιολογία ύπαρξης. Με το δικαίωμα της εξουσίας όμως, δημιούργησαν διάφορα κυκλώματα παρανομίας, όπως αυτό των Λαθρομεταναστών, του εμπορίου λευκής σαρκός και ορισμένοι εξ' αυτών το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τους τρόπους και τις μεθόδους και βάσει ποιου σχεδίου δούλεψαν και δουλεύουν. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και τα γεγονότα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι μία από τις καλύτερες του κόσμου αλλά μόνο όταν το ''θελήσει''. Κι αυτό γιατί η διαφθορά και ο εκβιασμός μεταξύ συναδέλφων αλλά και εξωθεσμικών παραγόντων, τους δημιούργησε ανασταλτικούς παράγοντες στην δουλειά τους .Με το δικαίωμα της λέξεως ΕΠΙΒΟΛΗ του ΝΟΜΟΥ συνέλαβαν αλλά και κατέστρεψαν χιλιάδες οικογένειες. Πολλοί λίγοι όμως από αυτούς συνελήφθησαν η πλήρωσαν για τα εγκλήματά τους κατά του Ελληνικού Κράτους.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 4
Τις τελευταίες ημέρες και λόγω επαγγελματικών συναλλαγών με τις Ελληνικές Τράπεζες, ανακάλυψα κάποια πράγματα τα οποία και φυσικά ήξερα, απλώς δεν τα είχα ζήσει. Με το έτσι θέλω και με μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κάθε Τράπεζας, συναλλαγές που έχουν σχέση με Ευρωπαϊκά προγράμματα η χορηγίες και φιλανθρωπίες, τα χρήματα παρακρατούνται παρανόμως από την Τράπεζα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μέσω κοινών γνωστών και των προβλημάτων τους, υπάρχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία δεν δίνονται στους ΝΟΜΙΜΟΥΣ δικαιούχους, με την αιτιολογία εντολές του μνημονίου, αλλά και λόγω της εγγυοδοσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι οι ίδιες Τράπεζες που απάνθρωπα δεν έδωσαν χρήματα, από λογαριασμούς που ανοίχτηκαν από διάφορες οικογένειες, για την ενίσχυση και την φιλανθρωπία των Ελλήνων, απέναντι σε παιδιά η σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Αρκετά παραδείγματα για τον θάνατο ανθρώπων, λόγω της αναλγησίας των Τραπεζών, είδαμε και ακούσαμε από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και θα κλείσω λέγοντας, ότι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ στην Ελλάδα τα τελευταία 3-4 χρόνια, πήραν κοντά στα 50δις από το Ελληνικό Κράτος, προς ενίσχυση της οικονομίας και των πολιτών, αλλά τα χρήματα αυτά ουδέποτε διατέθηκαν.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 5
Όταν ήρθε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, ήμουν πολύ χαρούμενος. Έπλεα σε πελάγη ευτυχίας, γιατί πίστευα ότι θα έβλεπα σώου όπως στην Ιταλία, θα άκουγα μουσική όπως στην Ολλανδία και την Αγγλία, αλλά και θα έβλεπα ταινίες που αγαπούσα και δεν είχα δει από τον κινηματογράφο. Για κάνα δυο χρόνια, για να πω την αλήθεια, όλα τα παραπάνω παίξανε και γίνανε. Όπως γίνανε και δεκάδες κανάλια από τον Έβρο ως την Κρήτη. Με την πάροδο του χρόνου, στα ιδιωτικά και περιφερειακά κανάλια, μπήκαν διάφοροι τύποι οι οποίοι δημιούργησαν πολιτικές και κοινωνικές εκπομπές, αλλά πιο πολύ προς ιδίων όφελος. Αρκετοί παρουσιαστές, που δεν είχαν καν δημοσιογραφική ταυτότητα, ανέβαζαν και δημιουργούσαν σκάνδαλα και με την κατάλληλη αμοιβή γρήγορα τα κατέβαζαν. ΟΛΟΙ οι μεγαλοδημοσιογράφοι του σήμερα, κάποτε ήταν μικροί και άσημοι. Ακόμα προσπαθώ, παρ' ότι είμαι πολύ καλός στα μαθηματικά, να βρω πως είναι δυνατόν άνθρωποι, με μια εκπομπή στην τηλεόραση η στο ραδιόφωνο, να έχουν κάνει εκατομμύρια ευρώ περιουσία. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω, πως αισθάνονται τα νεαρά παιδιά που σπουδάζουν δημοσιογραφία, αλλά αντί να γράφουν κείμενα και να εκφέρουν άποψη, τριγυρνούν στους δρόμους για να δουν και να μάθουν πότε έχεσε η τάδε, η τι έφαγε ο τάδε. Η Ελληνική τηλεόραση δημιούργησε το μεγαλύτερο κύκλωμα διαφθοράς στην χώρα .Την εφημερίδα η το περιοδικό, επιλέγεις αν θα το αγοράσεις η όχι. Στην τηλεόραση η στο ράδιο, σε όποιο κανάλι κι αν γυρίσεις, σου κάνουν πλύση εγκεφάλου. Ο Τύπος και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτόν, από τα ''μεγάλα'' αφεντικά έως τους ασήμαντους παρουσιαστές, δημιούργησαν παράνομες και άνομες δραστηριότητες. Εκατομμύρια ευρώ έως μια απλή χάρη, έπεφταν κάτω από το τραπέζι μόνο και μόνο για να μην βγει ένα θέμα στην δημοσιότητα. Και όλοι αυτοί που το παίζουν άσπιλοι και άμεμπτοι, να ‘στε σίγουροι πως έχουν πάρει τα πιο πολλά απ' όλους. Κι αν υπάρχει και μια μικρή μερίδα έντιμων δημοσιογράφων, αν κι αυτοί δεν αλλοιωθούν από το σύστημα, σύντομα τους τρώει η μαρμάγκα.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 6
Μετά την μεταπολίτευση και ειδικά μετά τις πρώτες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκε μια στρατιά ανθρώπων οι οποίοι κινούνταν για λογαριασμό τρίτων, σε διάφορα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι αυτοί φυσικά και δεν ανήκαν σε κάποιο κόμμα η κάποια ιδεολογία αλλά το μοναδικό τους κίνητρο ήταν το χρήμα. Κατέστρεψαν χιλιάδες οικογένειες με ένα ψέμα, άρπαξαν περιουσίες με εικονικά τιμολόγια και ψευδή στοιχεία, διακίνησαν εκατομμύρια ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτοί, τα λεγόμενα στην πιάτσα και ως ''λαμόγια'' έφτιαξαν με χρήμα και εκβιασμούς, ιδιωτικούς στρατούς για να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους τους. Δουλεύουν πάντα αθόρυβα, σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη και υπό την ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι άνθρωποι αυτοί με μεγάλη χαρά και σαδισμό κατέλυσαν κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας και ορμώμενοι πάντα από το προσωπικό τους όφελος, έβαλαν κι αυτοί ένα μεγάλο λιθαράκι στην καταστροφή της χώρας αυτής.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 7
Πριν χρόνια, όταν ο πατέρας μου πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία, ανακάλυψα και την ωμή πραγματικότητα των όσων λένε για τους ιατρούς. Στις πολλαπλές μου επισκέψεις, σε τρία από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, είδα και διαπίστωσα όλα όσα λένε για τους γιατρούς. Και πριν αρχίσω, να σας πω ότι η άποψή μου γι αυτούς τους ανθρώπους είναι, ότι δεν υπάρχουν καλοί η κακοί γιατροί. Υπάρχουν συνειδητοί και ασυνείδητοι. Υπάρχουν γιατροί που σπούδασαν με δανεικά και μέσα σε έναν χρόνο αγόρασαν σπίτι και αυτοκίνητο. Υπάρχουν γιατροί που δημιούργησαν εικονικές ασθένειες, μόνο και μόνο για να έχουν πελατολόγιο. Υπάρχουν γιατροί, που συμβεβλημένοι με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, έγραφαν άλλα φάρμακα από αυτά που πραγματικά χρειάζονταν οι ασθενείς. Χιλιάδες παραδείγματα θα μπορούσα να αναφέρω, χιλιάδες παραδείγματα για να σας αποδείξω πόσο πειραματόζωα είστε εσείς κι εγώ μαζί, στις ορέξεις του κάθε τυχάρπαστου γιατρουδάκου. Πιστεύω όμως πως τα γνωρίζετε ήδη. Οι άνθρωποι αυτοί με την εξουσία του ''θεού'' έκαναν κατάχρηση του όρκου τους και αποφασίζουν ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι όχι.

Όπως βλέπετε παραπάνω, υπάρχουν πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων και ανθρώπων που σκύλεψαν στο όνομα της δημοκρατίας και της Ελευθερίας πάνω στην φτωχή μας χώρα. Όλοι εκτός από μια. Την κατηγορία ανθρώπων που από το 1974 και μετά, κατηγορούμε και ομαδοποιούμε με ταμπέλες. Τις Ένοπλες Δυνάμεις. Χιλιάδες αξιωματικοί, οπλίτες, έφεδροι και απόστρατοι κατηγορούνται ως φασίστες λόγω του επαγγέλματός τους. Ένα επάγγελμα, που σίγουρα έχει κι αυτό τις παρανομίες του και τις οικονομικές ατασθαλίες του, αλλά που δεν παρενέβη ποτέ σε θέματα πολιτικής η κοινωνικής διαφωνίας και ταραχής. Μιλάμε για το πιο οργανωμένο σύστημα, οικονομικής και δομικής διαχείρισης, με απεριόριστο χρόνο προσαρμογής και ισχύος αλλά που ουδέποτε έκανε την παρουσία του φανερή, εκτός από τις περιπτώσεις που διατάχτηκε, αλλά και τότε ήταν έτοιμοι για οποιαδήποτε παρουσία. Αν ορισμένα κομματόσκυλα, που με την πάροδο του χρόνου μπήκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με σκοπό την διάλυσή τους και την απομυθοποίηση τους, κατάφεραν ορισμένα χτυπήματα, εντούτοις η δομή και το νόημα των Ενόπλων Δυνάμεων, παρέμεινε σταθερό και ακλόνητο. Οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να κάνουν ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, βλέποντας όλα αυτά τα παραπάνω, κάθονται και μένουν απαθείς. Εσείς, νομίζετε ότι δεν μπορούν ; ότι δεν θέλουν ; ότι δεν έχουν συνοχή, ότι έχουν περάσει οι καιροί της χούντας και των πραξικοπημάτων η ότι δεν έχουν την δύναμη; Είστε τελείως ηλίθιοι αν πιστεύετε αυτό. Απλώς οι Ένοπλες Δυνάμεις περιμένουν να αντιμετωπίσουν τον ΕΧΘΡΟ. Αυτόν τον εχθρό που εμείς οι απέξω δημιουργούμε κάθε μέρα. Με τις ''ελευθερίες μας'' και τα νόμιμα ''δικαιώματα'' μας. Τον εχθρό που καθημερινά μπαίνει μέσα στα σπίτια μας και αδρανούμε. Τον εχθρό που μέρα με την μέρα ποτίζει την ψυχή μας με το ψέμα και το παραμύθι. Τον εχθρό που κάθεται έξω από το σπίτι μας και περιμένει πότε θα τσακωθούμε σαν ''οικογένεια'', για να μπει ανενόχλητος να μας τα πάρει ΟΛΑ. Τότε λοιπόν θα επέμβουν. Για να σώσουν ότι απόμεινε. Αν απέμεινε κάτι. Από υπερηφάνεια, τιμή και ιδανικά. Και μην πει κανείς σας ότι είμαι φασίστας. Γιατί μπορώ να αποδείξω ότι και εσείς με τον τρόπο σκέψης και τις πράξεις σας φασιστικά συμπεριφέρεστε, οσο κι αν δεν το καταλαβαίνετε. Και η μεγαλύτερη διαμάχη στην Ελλάδα, γίνεται για το αν θα επικρατήσει ο κόκκινος η ο μαύρος φασισμός. Και σεις σαν πρόβατα ακολουθείτε… Και επιτέλους, καταλάβετε ότι οι νόμοι είναι για όλους και πρέπει να επιβάλλονται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ για ιδία οφέλη. Αν συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο, τότε πολύ φοβάμαι πως το μνημόνιο και οι Ευρω-πεοι σύντομα θα κάνουν και πράξη, την ήδη θεωρητική ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ που έχουν κάνει στην χώρα μας.

Υ.Γ.: Την ώρα πού έγραφα αυτό το κείμενο, ένα μέλος της οικογένειάς μου χρειάστηκε άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο. Αφού τηλεφώνησα στο 166 η απάντηση της ευγενικής μεν, αλλά άσχετης δεσποινίδος, ήταν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο αυτή την στιγμή και ότι θα έπρεπε μόνος μου να μεταφέρω τον ασθενή, στο Κρατικό Νικαίας πού εφημέρευε. Όταν της εξήγησα οτι η περίπτωση του ασθενή και η απομακρυσμένη τοποθεσία, από την Ηλιούπολη που μένω, δεν είναι εφικτή, μου είπε να απευθυνθώ στο ΕΛΠΙΣ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Παρότι υπήρχε δυσκολία στην μεταφορά του ασθενή με το αυτοκίνητο μου, πάραυτα ξεκίνησα για το ΕΛΠΙΣ. Στο ξεκίνημα της διαδρομής μου και μετά από 100 μέτρα περίπου, είδα ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρκαρισμένο και η γυναίκα συνοδηγός έφτιαχνε την ψαλίδα από το μακρύ μαλλί της. Μετά από 10 λεπτά διαδρομής, ένα άλλο ασθενοφόρο, στην περιοχή ΖΩΓΡΑΦΟΥ ήταν παρκαρισμένο και το πλήρωμα του έπινε καφέ σε ένα αναψυκτήριο. Δυστυχώς η ταλαιπωρία μου συνεχίστηκε, γιατί τα σαΐνια της Τροχαίας, είχαν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από την ΓΑΔΑ, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ νοσοκομείο να γίνει απρόσιτη. Είναι όλοι τους τυχεροί, που η μητέρα μου έζησε και ξεπέρασε το πρόβλημα της. Το να είναι κάποιος πουτάνας γιος, η πουτάνα η ίδια, είναι δικαίωμά τους. ΣΕΒΑΣΤΟ. Την επόμενη φορά όμως, ΟΛΟΥΣ αυτούς που γράφουν στους όρχεις τους, τον απλό λαό που χρειάζεται βοήθεια και έχει άμεση ανάγκη ζωής, δεν θα τους πηδήξω απλώς, αλλά θα τους κόψω τα κεφάλια και θα τα βράσω, να τα φάνε οι αλλοδαποί μετανάστες που πεινάνε. Τότε θα κάνω εγώ την δική μου ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ δυστυχώς διαλύθηκε, απλώς ορισμένοι δεν το πήραμε χαμπάρι ακόμα.
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ... ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, χώρα των ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ.

Υ.Γ. 2: Οι πρεσβείες και τα προξενεία, όλων αυτών των χωρών,από όπου προέρχονται όλοι αυτοί οι μετανάστες… τι ρόλο παίζει άραγε η παρουσία τους στην ΕΛΛΑΔΑ;


Ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζει πως σκοπεύει να σώσει την χώρα του από την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και πως η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε τελικά να αποβεί ωφέλιμη. Όσο για την αναδιάρθρωση, δεν θέλει ούτε καν να τη συζητήσει

Κανένας πολιτικός στο Νταβός δεν δέχθηκε τόσες ερωτήσεις όσες ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι ήθελαν να ξέρουν αν η Ελλάδα θα πρέπει τελικά να κηρύξει πτώχευση κάτω από το βάρος των χρεών της ή αν θα δώσει το σύνθημα για τον διαμελισμό της ευρωζώνης. O 58χρονος πρωθυπουργός δεν λείπει από καμμία συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και αστράφτει με μια εκπληκτική ηρεμία. Μεταξύ μιας συνέντευξης του στο BBC, μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με τον Βρετανό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Nick Clegg και μιας ιδιωτικής συνομιλίας με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Bill Clinton, o Παπανδρέου έκλεψε λίγο χρόνο για να μιλήσει στην εφημερίδα μας, "Die Presse".

Die Presse: Το βρετανικό περιοδικό "Economist" υποστήριξε πρόσφατα ότι χώρες όπως η Ελλάδα είναι προτιμότερο να αποπληρώσουν το χρέος τους τώρα παρά αργότερα. Θα υπάρξει αναδιάρθρωση στην Ελλάδα;

Γιώργος Παπανδρέου: Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε ήδη αποφασίσει. Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: ακόμη και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, θα έπρεπε να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για τον απλό λόγο ότι το σύστημά μας δεν ήταν ποτέ ούτε βιώσιμο ούτε ανταγωνιστικό. Δεν υπήρχε καλή διαχείριση του προϋπολογισμού μας. Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας. Και έχουμε επενδύσει ελάχιστα σε τομείς όπου έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: τον ποιοτικό τουρισμό, τις πράσινες τεχνολογίες, την εκπαίδευση, την καινοτομία.

Die Presse: Το ερώτημα που σας έθεσα ήταν εάν η Ελλάδα θα κηρύξει τελικά πτώχευση, διότι αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη της.

Γιώργος Παπανδρέου: Έχουμε ένα χάρτη πορείας και θα αρχίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να αποπληρώνουμε τα χρέη μας. Επειδή έχουμε ακόμα ελλείμματα, το χρέος θα αυξηθεί αρχικά, αλλά στη συνέχεια θα μειώνεται βαθμιαία. Διότι θα μειώνουμε το έλλειμμα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Die Presse: Kαι δεν εξετάζετε καν την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης;

Γιώργος Παπανδρέου: Η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, αλλά εξετάζουμε μια άλλη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν δινόταν στην Ελλάδα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της.

Die Presse: Για τι χρονικό περιθώριο μιλάμε;

Γιώργος Παπανδρέου: Περίπου το ίδιο περιθώριο με την Ιρλανδία. Στους Ιρλανδούς η ΕΕ έχει δώσει μεγαλύτερη προθεσμία για την εξόφληση του χρέους της. Εμάς μας δόθηκε πολύ μικρό διάστημα. Γιαυτό στις αγορές έχει δοθεί η εντύπωση ότι είναι δύσκολο για την Ελλάδα να είναι σε θέση να εξοφλήσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ μεγάλο ποσό. Αν μας είχαν τεθεί οι ίδιοι όροι όπως της Ιρλανδίας και παρατεινόταν η προθεσμία αποπληρωμής, όλα θα ήταν πιο εύκολα για εμάς. Θα έπαυαν να ανησυχούν και οι αγορές και όσοι διατυπώνουν γνώμη δημόσια. Θα ήταν σημαντικό. Παρεμπιπτόντως, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν ήδη λάβει σχετική απόφαση, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Die Presse: Διακρίνετε καθόλου σημάδια στην Ελλάδα, που μπορεί να σημαίνουν ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζετε είναι αντιπαραγωγικά, μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα και, εν τέλει, οδηγούν σε υψηλότερο χρέος;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θα θεωρούσα την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε μια μεγάλη παραοικονομία στην Ελλάδα, όπως και μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής, αλλά και μια αρκετά μεγάλη σπατάλη δημόσιων πόρων.

Die Presse: Αλλά, αν δεν κάνω λάθος, η φορολογική ευνομία και συμμόρφωση στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά προβληματικά επίπεδα.

Γιώργος Παπανδρέου: Ναι. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματά μας. Αλλά παρόλο που είχαμε πέρυσι αρνητικό δείκτη ανάπτυξης, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10%. Αυτό δείχνει ότι στην οικονομία μας υπάρχει χώρος για ελιγμούς. Ενώ καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε ταυτόχρονα τους φόρους και να επιτύχουμε ωστόσο ένα υψηλότερο ποσοστό εσόδων. Αλλά μέχρι τότε έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση. Τώρα, θα πρέπει πρώτα να διέλθουμε την οδυνηρή φάση ενός αποταμιευτικού προγράμματος. Αλλά παράλληλα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κρίση προκειμένου να συμβάλουμε στην επίλυση ορισμένων διαρθρωτικών προβλημάτων μας.

Die Presse: Πιστεύετε ότι η κρίση αυτή θα γίνει αφορμή για μια αλλαγή στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Γιώργος Παπανδρέου: Η κρίση στην Ελλάδα προσφέρει μεν μια τέτοια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα στους εξής τρεις τομείς:
Πρώτον, κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει σταθερή και ισχυρή οικονομία.
Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα με βάση την διαφάνεια.
Και τρίτον, θα πρέπει να αναπτύξουμε αποτελεσματικές μεθόδους και δικλείδες ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα επιβλέπει τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών.

Die Presse: Πιστεύετε ότι, μετά την λήξη της κρίσης, θα υπάρξει εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς και μια πορεία προς μια κοινή οικονομική κυβέρνηση;

Γιώργος Παπανδρέου: Δεν θα ήθελα να προδικάσω την έκβαση αυτής της κρίσης, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν λάβουμε τις ορθές αποφάσεις - και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια καλύτερη και σταθερότερη πορεία - τότε θα έχουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη και όχι το αντίθετο.

Die Presse: Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα περάσετε στην αναδιάρθρωση μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Θα γίνουν εκλογές φέτος στην Ελλάδα;

Γιώργος Παπανδρέου: Οι εκλογές θα γίνουν το 2013.
Σε μία περίοδο κατά την οποία οι θερμισκοί άξονες της χώρας δέχονται σφοδρές επιθέσεις, σε μία άνευ προηγουμένου απόπειρα απαξίωσής τους, απόστρατοι αξιωματικοί αποφάσισαν να ιδρύσουν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, προκειμένου να δημιουργήσουν μία "ασπίδα" αντίστασης απέναντι σε όλους εκείνους που εκ του ασφαλούς χτυπούν τις κολώνες στήριξης της χώρας. Δεν είναι μόνο ο στρατός, που δέχεται αυτή την ανήθικη επίθεση, αλλά και η Παιδεία και η Οικογένεια, έχουν μπει στο στόχαστρο εκείνων που επιθυμούν να ρίξουν όλες τις εστίες αντίστασης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών μας έστειλε την ιδρυτική διακήρυξή της, στην οποία εξηγεί τους λόγους που ώθησαν τους στρατιωτικούς να προχωρήσουν στην ίδρυσή της.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Είναι γεγονός ότι η Πατρίδα μας διέρχεται μία πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση, κυρίως όμως κρίση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη βίαιη ανατροπή μίας σειράς δικαιωμάτων (κοινωνικών, εθνικών, οικονομικών, εργασιακών, πρόνοιας, κλπ), στο βωμό του εξωτερικού δανεισμού. Δεν υποτιμάμε τη σοβαρότητα των προβλημάτων, ούτε όμως ξεχνάμε ποιοί και πώς μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν είμαστε ενάντιοι σε όποια προσπάθεια στήριξης της χώρας για έξοδο από την κρίση, αρκεί αυτή να μην εξαθλιώνει την ατομική και κοινωνική υπόστασή μας, καθόσον ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος.
Αυτή η κρίση έπληξε όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες της πατρίδας μας, με ιδιαίτερη όμως σφοδρότητα την οικογένεια των στρατιωτικών (εν ενεργεία και εν αποστρατεία), τη μοναδική ομάδα που στερείται συνδικαλιστικών οργάνων και δικαιωμάτων. Η συντεταγμένη Πολιτεία όφειλε να μεριμνά από μόνη της για τη διασφάλιση του σεβασμού και των δικαιωμάτων των στρατιωτικών, ώστε αυτοί απερίσπαστοι να επιτελούν την υψηλή αποστολή τους και να συνεχίζουν ν’ απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Από την άλλη πλευρά, με λύπη διαπιστώνουμε ότι παράγοντες του πολιτικού βίου της χώρας μας αλλά και διάφορα κέντρα εξουσίας, εκδηλώνουν απροκάλυπτα την πρόθεση τους, για απαξίωση των στρατιωτικών στην κοινή γνώμη και υποβάθμιση του ρόλου και του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, πλήττοντας έτσι το ηθικό των εν ενεργεία στελεχών και το αξιόμαχο των Ε.Δ. της χώρας.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές και πεπεισμένοι πλέον ότι τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα δεν ανταποκρίθηκαν ως όφειλαν στις υποχρεώσεις τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων μας και στην προάσπιση της αξιοπρέπειάς μας, κατέστη επιτακτική η ανάγκη της ίδρυσης ενός σύγχρονου και δυναμικού οργάνου πανελλήνιας εμβέλειας που να εκπροσωπεί αμιγώς τα συμφέροντα όλων των στελεχών του Στρατού και ταυτόχρονα να συντονίζει την πληθώρα των υπαρχόντων πρωτοβάθμιων οργάνων (Συνδέσμων κλπ.).
Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το κίνητρο και την κύρια αιτία για την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (Π.Ο.Σ.), μία κίνηση που αναγνωρίστηκε ως επιτακτική αναγκαιότητα, από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων φορέων αποστράτων του Στρατού (Συνδέσμων Όπλων-Σωμάτων-Παραγωγικών Σχολών, Λεσχών κλπ), τον Ιούνιο του 2010, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών, που ιδρύθηκε την 21η Δεκεμβρίου 2010, είναι ένα αδέσμευτο και ανεξάρτητο δευτεροβάθμιο όργανο, με πρωταρχικό σκοπό τη συντονισμένη δράση και συνεργασία των φορέων-μελών (Συνδέσμων, Ενώσεων, Λεσχών, Ομοσπονδιών, κλπ.), για τη μαχητική διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων των στελεχών του Στρατού Ξηράς, ανεξαρτήτως προέλευσης και για τη σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών και ηθικών αξιών, χωρίς κομματικές προσεγγίσεις ή εξαρτήσεις. Στους στόχους της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
 • η διασφάλιση και προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας των στελεχών,
 • η στήριξη των οικογενειών των εκλιπόντων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών,
 • η προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων και η υπεράσπιση των αξιών και θεμελιωδών ελευθεριών των εν ενεργεία στελεχών,
 • η κατοχύρωση και βελτίωση των δικαιωμάτων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλων των μελών, με ιδιαίτερη έμφαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία,
 • η διασφάλιση της ορθής, δίκαιης και ανταποδοτικής λειτουργίας του Μ.Τ.Σ. και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.
Μέλη της Ομοσπονδίας δύνανται να γίνουν, διατηρώντας την απόλυτη αυτοτέλειά τους, όλοι οι Σύνδεσμοι (Όπλων – Σωμάτων - Αποφοίτων παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών - Αποφοίτων ΣΕΘΑ -Οικογενειών εκλιπόντων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών), Λέσχες (Αεροπορίας Στρατού - Καταδρομών), Ενώσεις (Αξιωματικών – Υπαξιωματικών - ΕΠΟΠ), καθώς και Ομοσπονδίες, Σύνδεσμοι, Ενώσεις, στις οποίες συμμετέχουν Στελέχη του Στρατού Ξηράς.
Θεμελιώδης αρχή ίδρυσης και λειτουργίας της Π.Ο.Σ. είναι η «ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ». Όραμά μας, μέσα από την απολεσθείσα αλληλεγγύη της κοινωνίας μας και τη διαφαινόμενη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, είναι να αναβλύσει και να αναδειχθεί η συλλογική προσπάθεια και αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Στις προθέσεις μας επίσης είναι να συνεργασθούμε με οποιονδήποτε φορέα, ο οποίος δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, ιδιαίτερα με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), της οποίας το θεσμικό ρόλο σεβόμαστε και επιθυμούμε την αναβάθμισή του.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους πρωτοβάθμιους Φορείς που περιλαμβάνουν Στελέχη του Στρατού, να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αυξήσουμε τη διεκδικητική μας δύναμη. Η προέλευση, η ομοιογένεια και οι κοινοί στόχοι μας, αποτελούν τη βάση της όλης προσπάθειας και τα εχέγγυα της επιτυχίας. Πιστοί στη συνταγματική νομιμότητα, στις πανανθρώπινες αξίες και στους δημοκρατικούς θεσμούς, χρειαζόμαστε όλους τους πρωτοβάθμιους φορείς του Σ.Ξ., για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας, αλλά και την υπόσταση του θεσμού που υπηρετήσαμε επί δεκαετίες.
Η προσπάθεια απαξίωσης των στρατιωτικών στην κοινή γνώμη, το διακύβευμα της Εθνικής μας κυριαρχίας, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η περικοπή των δώρων, η προοπτική περικοπής ή αναστολής καταβολής του μερίσματος του Μ.Τ.Σ. και του Β.Ε.Α., οι συνεχείς περιορισμοί στην ιατρό-φαρμακευτική περίθαλψη και μία σειρά πράξεων που θίγουν τις αξίες μας και τα δικαιώματά μας, δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους και παθητικούς. Εμείς τα ε.α. στελέχη του Σ.Ξ., είμαστε πλέον αποφασισμένοι να αναζητήσουμε μέσω της Π.Ο.Σ., νέες μεθόδους έκφρασης, δράσης, διεκδίκησης και κινητοποιήσεων.
Όλοι μας πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα οργής, αγανάκτησης αλλά και αντίστασης με αγωνιστικό πνεύμα και αποφασιστικότητα, με τη βεβαιότητα ότι θα περισώσουμε ότι απέμεινε και θ’ αποκαταστήσουμε ότι απωλέσθηκε, για να το παραδώσουμε στους επερχόμενους. Γαλουχηθήκαμε να ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ και θα το επαναλάβουμε, για να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Το οφείλουμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν στο καθήκον, το οφείλουμε στους νεότερους για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον με ελπίδα και προοπτική.
Αθήνα 26 Ιανουαρίου 2011

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Βασίλειος Νικολόπουλος, Ταξχος ε.α.
Α’ Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Μυτιληναίος, Αντγος ε.α.
Β’ Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Ευαγγελίδης, Υπτγος ε.α.
Γ’ Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Σπυρίδων, Αντγος ε.α.
Γενικός Γραμματέας: Κοσμάς Βασιλειάδης, Σχης ε.α.
Αναπληρωτής Γ. Γ.: Άγγελος Αθανασίου, Ταξχος ε.α.
Ταμίας: Γεώργιος Σουλιώτης, Ανθλγός ε.α.
Μέλη: Ιωάννης Στούρας, Υπτγος ε.α., Αχιλλέας Γεωργίου, Ταξχος ε.α., Παναγιώτης Ψυχογιός, Αντγος ε.α., Δημήτριος Κατσούλης, Ταξχος ε.α. (Δημοσίων σχέσεων), Χαράλαμπος Ραπτόπουλος, Ταξχος ε.α. (Τμήμα Πληροφορικής)
Εκπρόσωπος Τύπου: Δημήτριος Τσιλινίκος, Ταξχος ε.α.
 • Προς την κυρία Μέρκελ: Ο λύκος την τρίχα την αλλάζει, το χούι όχι
  Επειδή η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πεδίο βολής, σε ένα χώρο όπου πειραματίζονται οι μεγάλοι ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού...
 • Επειδή οι Έλληνες έχουν μετατραπεί σε ελεύθερους πολιορκημένους, που τους μεταχειρίζονται σαν ζώα και τους επιφυλάσσουν χειρότερα, ένεκα των τρισάθλιων πολιτικών που ηγούνται της χώρας...
 • Επειδή οι λέξεις ντροπή και αλήθεια έχουν χάσει το νόημά τους και οι σύγχρονοι εκτελεστές μας επιθυμούν να εμφανίζονται ως πολιτισμένοι και θύματα εκμετάλλευσης των Ελλήνων...
Αποφάσισα να θυμηθώ τους προγόνους της κυρίας Μέρκελ, η οποία επιθυμεί την συντριβή της Ελλάδας και την μετατροπή της χώρας μας σε χώρο φτηνών διακοπών για τους Γερμανούς πολίτες, επειδή επιθυμεί να βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας κι επειδή θέλοντας να ξεκινήσει τον βηματισμό του 4ου Ράιχ προς την σύγχρονη άλωση της Ευρώπης θεώρησε σωστό να επιτεθεί με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο προς μία χώρα εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Αρέσκονται άραγε οι Ευρωπαίοι να τους θυμίζουμε την κτηνωδία των προγόνων τους; Αρέσκονται άραγε στο να βρίσκονται υπόλογοι εγκλημάτων που διέπραξαν οι γονείς και οι παπούδες τους; Μήπως τους αρέσει η σκέψη πως πρέπει επιτέλους να πληρώσουν στην Ελλάδα όλα εκείνα τα αίσχη που η Μεγάλη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ έκανε; Και τα χρέη αυτά είναι πολλά... και κυρίως ηθικά.

Οι φίλοι μας και συνεταίροι μας Γερμανοί, λοιπόν, στην Ελλάδα άρχισαν να εκτελούν μαζικά πολίτες. Αναίτια, χωρίς προφανή λόγο, οι τότε κατακτητές, τα κτήνη που καταδικάστηκαν από την παγκόσμια κοινότητα, άρχισαν τους μαζικούς αποδεκατισμούς - εκτελέσεις, από τους Έλληνες. Μήπως επειδή ένιωθαν κατώτεροι ή μήπως επειδή πίστευαν πως η αγέρωχη ματιά των Ελλήνων μπορούσε να καμφθεί από τα δολοφονικά και κτηνώδη ένστικτά τους;
Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τον "πολιτισμό" της κυρίας Μέρκελ. Ας δούμε σε μία σειρά φωτογραφιών, από το αρχείο του Γερμανικού Στρατού, τα αγγελικά πρόσωπα των εκτελεστών του Ελληνισμού και ας κατανοήσουμε πως σήμερα μας στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα ως λαό, μέσω μνημονίων και άλλων επινοήσεών τους. Γιατί, η αλήθεια είναι μία και δεν κρύβεται ούτε από την Μέρκελ, ούτε από τα φερέφωνά της επί της Ελλάδας: Σήμερα γίνεται απόπειρα να εκτελεστεί το Ελληνικό πνεύμα, που είναι ικανό να ξεσηκώσει τους λαούς της Ευρώπης και να ξεσκεπάσει την ηθική γύμνια των Ευρωπαίων πολιτικών, που επιτίθενται με προσφάσεις για να καταφέρουν ότι δεν κατάφεραν κάποτε τα πολυβόλα και τα κτηνώδη ένστικτα των άθλιων και μίζερων πνευματικά και ηθικά προγόνων τους...
Είναι αστείο, πράγματι, η κυρία Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, η ισχυρή της Ευρώπης, να επιτίθεται στην Ελλάδα. Και είναι αστείο να μιλά πολιτικά εκείνη που έχασε την πτώση του τείχους (αν και ανατολικογερμανίδα) επειδή ήταν απασχολημένη ερωτικά με παρέα δυτικογερμανών σε διαμέρισμα της Δυτικής Γερμανίας. Όπως μάλιστα είχε δηλώσει η ίδια στο παρελθόν, έμαθε τι έγινε τρεις ημέρες μετά!!! Στον πόλεμο του πνεύματος δήλωσε απούσα, ενώ στον πόλεμο του έρωτα έδειξε ιδιαίτερη επιμέλεια. Αυτή, λοιπόν, μας επιτίθεται σήμερα...
Ναζιστικές αγριότητες. Αντίποινα Γερμανών εναντίον αμάχων μετά την εισβολή τους στην Κρήτη το 1941. Τραγικές εικόνες οι μελλοθάνατοι 25 άνδρες και η εν ψυχρώ αναίτια εκτέλεσή τους.
Στο Κοντοµαρί Χανίων διαπράχτηκε η πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη • Η συμφωνία με τους όρους απόσυρσης από τα Ιμια, η οποία έδινε στους Αμερικανούς ρόλο διαιτητή και εγγυητή στις διαφορές για το Αιγαίο, έγινε και γραπτώς μέσω επίσημης επιστολής που απέστειλε ο Κρίστοφερ προς τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ντενίζ Μπαϊκάλ
Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε να γραφεί η συμφωνία με τους όρους απόσυρσης από τα Ιμια σε επίσημη επιστολή που απέστειλε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ, προς τους ομολόγους του τής Ελλάδας και της Τουρκίας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Οι πανομοιότυπες επιστολές έφτασαν στην Αθήνα και την Αγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου 1996 με τη μορφή τηλεγραφήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τις αμερικανικές πρεσβείες και μεταβιβάστηκαν αμέσως στους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ από τον πρέσβη Τόμας Νάιλς και τον επιτετραμμένο Φράνσις Ρίτσαρντοουν αντίστοιχα.
Ο κ. Νάιλς παρέδωσε την πραγματική επιστολή (original hard copy) στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στις 6 Φεβρουαρίου 1996, στις 09:39 το πρωί. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή ο κ. Πάγκαλος έδειξε να ενοχλείται προφανώς επειδή αντιλήφθηκε πως η Ουάσιγκτον επιβλήθηκε σε ρόλο διαιτητή και εγγυητή στις διαφορές για το Αιγαίο.
Ο Αμερικανός πρέσβης έγραψε σε σχετικό τηλεγράφημα: «Εδωσα στον Πάγκαλο την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Κρίστοφερ. Τη διάβασε χωρίς σχόλια και είπε ότι θα απαντήσει το συντομότερο δυνατόν» (1). Η διπλωματική πηγή εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η επιβεβαίωση της συμφωνίας με επίσημο γράμμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ιδέα του αρχηγού της αμερικανικής διαπραγματευτικής ομάδας, μακαρίτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι κάποια από τις δύο χώρες θα μπορούσε να υποχωρήσει από τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέας κρίσης, η οποία θα οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο και διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Στην επιστολή προς τους ομολόγους του, ο κ. Κρίστοφερ γράφει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: (2) (2). «Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το (στρατιωτικό) προσωπικό και τις σημαίες -με έναν αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (άλλης χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες.

Μεγάλη βαρύτητα
Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)». Το περιεχόμενο της επιστολής, που κρατήθηκε μυστική, περιλαμβάνεται σε τηλεγράφημα προς την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας που υπογράφει η αντικαταστάτης του κ. Κρίστοφερ, μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, και το οποίο εστάλη στις 22 Μαΐου 1999 (ώρα 05.49) με τίτλο: «Το επεισόδιο στα Ιμια/Καρντάκτο 1996: Οι όροι απόσυρσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο διατάχθηκε έρευνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους όρους αποχώρησης από τα Ιμια οφειλόταν σε διχογνωμία που παρατηρήθηκε μεταξύ των στελεχών της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (EUR) για το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας. Ετσι, η κ. Ολμπράιτ ζήτησε να ερευνηθούν τα αρχεία της EUR.
Παράλληλα ζήτησε «να φρεσκάρουν τη μνήμη τους» και όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν η ανεύρεση της επιστολής του κ. Κρίστοφερ προς τους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ
Υπό την εποπτεία του 6ου Στόλου η αποχώρηση
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επέβαλε στην Αθήνα και την Αγκυρα τη διαδικασία απόσυρσης από τα Ιμια, η οποία προέβλεπε την παρακολούθηση της επιχείρησης από αμερικανικά αεροπλάνα και ελικόπτερα του 6ου Στόλου. Η συμφωνία παραβιάστηκε από την Αγκυρα, η οποία όμως προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα που παραδόθηκε κατόπιν απανωτών εφέσεων σε ερευνητές στην Ουάσιγκτον και τη Φιλαδέλφεια λίγες ημέρες μετά τα περασμένα Χριστούγεννα, η αμερικανική πρεσβεία περιγράφει τη συνομιλία του επιτετραμμένου της με τον Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος παρουσιάζεται ως να μην έχει ιδέα για την επιβεβαίωση της αποχώρησης από τους Αμερικανούς: (5) «Ο Οϊμέν τηλεφώνησε στον επιτετραμμένο στις 2 Φεβρουαρίου για να ζητήσει διευκρίνιση της πληροφορίας που έλαβε από την τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον σύμφωνα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση «είναι δυσαρεστημένη» επειδή η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άδεια να πετάξουν τα αμερικανικά αεροπλάνα για να παρακολουθούν την απόσυρση από τα Καρντάκ.
Ο Οϊμέν είπε ότι έλεγξε με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό του υπουργείου του και δεν βρήκε καμία αναφορά ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε τέτοια άδεια». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι ο Οϊμέν ήταν βέβαιος πως οι Αμερικανοί δεν υπέβαλαν αίτημα για να επιτραπούν πτήσεις που θα έ­λεγχαν την αποχώρηση των δυνάμεων από τα Ιμια και ότι η Τουρκία δεν απέρριψε το αίτημα. (Ο Οϊμέν) υπέθεσε ότι «πιθανότατα οι Ελληνες αρνήθηκαν άδεια για τις αμερικανικές υπερπτήσεις». Ο κ. Ρίτσαρντοουν καταλήγει γράφοντας τα εξής: 4. (Εμπιστευτικό) Σχόλιο: «Εκτός από την επιθυμία «αποσαφήνισης αυτού του σημείου» και διαβεβαίωσης της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησής του να συνεργασθεί με εμάς, ο Οϊμέν προσπαθεί φυσικά να κάνει επίδειξη δύναμης στην Αθήνα.
Θα προσπαθήσουμε να αποθαρρύνουμε κάτι τέτοιο: στην περίπτωση αυτή, εάν οι Ελληνες αρνήθηκαν πράγματι να χορηγήσουν άδεια πτήσεων πάνω από τη χώρα, οι Τούρκοι δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν. Αλλά, εάν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση στην ιστορία αυτή, θα θέλαμε να μπορέσουμε να την αναφέρουμε στον Οϊμέν». Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την τουρκική άρνηση οι Αμερικανοί παρακολούθησαν με δικά τους μέσα τη διαδικασία της απόσυρσης, που ξεκίνησε στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και ολοκληρώθηκε τρεις ώρες αργότερα. Στις 10 π.μ. (3 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον), ο Χόλμπρουκ αναχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού στο μεταξύ είχε λάβει μήνυμα από το αμερικανικό Πεντάγωνο υπογεγραμμένο από τον στρατηγό Σαλικασβίλι ότι οι στρατιώτες, οι σημαίες και τα πλοία αποχώρησαν ειρηνικά...

Πήραν φόρα οι Τούρκοι και για την Καλόλιμνο
Η συμφωνία που επέτυχε ο Χόλμπρουκ, και με την οποία αμφισβητήθηκε επίσημα το καθεστώς των συγκεκριμένων βραχονησίδων, περιείχε ακόμα έναν όρο, εκτός της ταυτόχρονης αποχώρησης των πλοίων, των στρατιωτικών αγημάτων και των σημαιών της Ελλάδας και της Τουρκίας: προέβλεπε και τη μη επιστροφή των στρατών, των σημαιών και των πλοίων επί και πλησίον των βραχονησίδων, καθιστώντας τα Ιμια «γκρίζα περιοχή». Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση της Αγκυρας ένιωσε την ανάγκη επισημοποίησης και επαναβεβαίωσης της συμφωνίας όταν τέθηκε σε κίνδυνο η ελληνικότητα της Καλολίμνου, την οποία η Τουρκία έθεσε ως δεύτερο πιθανό στόχο για «γκριζοποίηση» με τη δικαιολογία ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας απέστειλε Ελληνες στρατιώτες στο νησί.

Απόβαση ελληνικών δυνάμεων. Στις 7 Φεβρουαρίου 1996, στις 5:19 μ.μ., η αμερικανική πρεσβεία απέστειλε προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον το ακόλουθο τηλεγράφημα:
«Θέμα: Πληροφορίες περί απόβασης ελληνικών στρατευμάτων στην Καλόλιμνο
1. Διαβάθμιση από αναπληρωτή επικεφαλής αποστολής Τόμας Μίλερ...
2. Το παρόν μήνυμα απαιτεί την ανάληψη ενεργειών.
3. (Εμπιστευτικό) Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησίδα της Καλολίμνου κοντά στα Ιμια/Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας είπαν ότι μόνον η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στις 30-31 Ιανουαρίου.
4. (Εμπιστευτικό) Ετσι, κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία, και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά/νησίδες του Αιγαίου). Επισημαίνουμε ότι τουλάχιστον μια είδηση στον Τύπο της 7ης Φεβρουαρίου αναφέρει ότι τοποθετήθηκαν Ελληνες στρατιώτες σε νησίδες κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στο Αιγαίο, όμως μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε την είδηση αυτή.
5. (Εμπιστευτικό) Σχόλιο και αίτημα ανάληψης ενεργειών: Η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας ότι η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνον τα Ιμια/Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά/νησίδες. Θα εκτιμούσαμε την επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η αντίληψή μας αυτή είναι ορθή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών όσον αφορά την ενδεχόμενη αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στις νησίδες κοντά στα Ιμια/Καρντάκ ή σε άλλα σημεία κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Υπογραφή: Νάιλς».
Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφτασε με τηλεγράφημα που απέστειλε ο υπουργός των Εξωτερικών με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού, Στρόουμπ Τάλμποτ, στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1996, στις 2.25 το πρωί. Το τηλεγράφημα διαφωτίζει πλήρως για το περιεχόμενο της ελληνοτουρκικής συμφωνίας που πέτυχε ο Χόλμπρουκ και αποδέχθηκαν οι Ελληνες και οι Τούρκοι. Αναφέρονται τα εξής:
«1. Διαβάθμιση από Κέρι Κάβανο, διευθυντή Υποθέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
2. (Εμπιστευτικό) Το ακόλουθο σημείωμα διαβιβάσθηκε στον υπουργό Εξωτερικών στις 7 Φεβρουαρίου:

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ιμια/Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης.
Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ιμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους. Εγείραμε τους τουρκικούς προβληματισμούς στην ελληνική πρεσβεία, τονίζοντας τη σημασία της επίδειξης της μεγαλύτερης δυνατής σύνεσης στη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης αυτής περιόδου.
Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Αγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμα αυτό στον υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο και στον υπουργό Αμυνας Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση. Υπογραφή: Τάλμποτ»...
Αθήνα - Ουάσιγκτον - Αγκυρα

Τα πέντε αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα
1. Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Ημερομηνία: 6 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 09:39. Ενημέρωση: Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Θέμα: Συνάντηση με τον υπ. Εξωτερικών Πάγκαλο. Επίσκεψη Χόλμπρουκ. Πιθανή επίσκεψη Σημίτη/Πάγκαλου στην Ουάσιγκτον.
2. Τηλεγράφημα από την υπουργό Εξωτερικών Ολμπράιτ προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ημερομηνία: 22 Μαΐου 1999, Ωρα: 05.49. Ενημέρωση: Πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αγκυρα και τη Λευκωσία. Θέμα: «Το επεισόδιο στα Ιμια/Καρντάκ το 1996: Οι όροι απόσυρσης».
3 .Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Ημερομηνία: 7 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 17:19. Ενημέρωση: Υπουργείο Αμυνας Ουάσιγκτον, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ουάσιγκτον. Θέμα: Πληροφορίες περί απόβασης ελληνικών στρατευμάτων στην Καλόλιμνο.
4. Τηλεγράφημα από τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ημερομηνία: 8 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 2.25 το πρωί.
5. Τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα προς τον υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Ημερομηνία: 2 Φεβρουαρίου 1996, Ωρα: 5.16 π.μ.


Νέο σκηνικό διαμορφώνει στα ελληνοτουρκικά η πιεστική επιβολή στην ατζέντα, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του μείζονος ζητήματος της άσκησης εκ μέρους της χώρας μας των κυριαρχικών δικαιωμάτων που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό πλέον διεθνές δίκαιο.
Η Αθήνα δεν μπορεί να αποδέχεται πλέον την παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές, καθώς η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εκτείνεται στο διηνεκές και να μην έχει καταληκτικό σταθμό - χρονικό και ουσιαστικό. Είτε με τη συμφωνημένη λύση είτε με την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με τρόπο που να κλείνει οριστικά τον δρόμο για νέες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις.

Δέσμευση Ερντογάν
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πρόσφατα δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θεωρεί ως κομβικό σημείο τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία. Ο τρόπος με τον οποίο επιμένουν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Δρούτσας δημιουργεί την εντύπωση ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει δεσμευθεί ότι θα κινηθεί αμέσως μετά, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ευρεία νίκη του κόμματός του, που θα σταθεροποιήσει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Εάν όμως μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν υπάρξει πρόοδος, η Αθήνα θα πρέπει να έχει επεξεργασθεί και να θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο, καθώς η ατέρμονη διαδικασία των διερευνητικών θα εξυπηρετεί απλώς και μόνο τα τουρκικά συμφέροντα, εμποδίζοντας τη χώρα μας να ασκήσει κρίσιμα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων της σε περιοχές που δεν απαιτείται οριοθέτησή τους με την Τουρκία και η κήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Οι διερευνητικές όμως για να καταλήξουν στην παραπομπή στη Χάγη απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Και όχι μόνον αυτό. Το Συνυποσχετικό πρέπει να πληροί τουλάχιστον δυο προϋποθέσεις: ότι υπάρχει σταθερό και αναγνωρισμένο εδαφικό καθεστώς μεταξύ των δυο χωρών και ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συμφωνίας για την επίλυση της διαφοράς με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Χωρίς αυτές τις ελάχιστες προϋποθέσεις η συνυπογραφή του Συνυποσχετικού θα συνιστά μείζων διαπραγματευτική υποχώρηση.

Η διαδικασία των διερευνητικών επαφών έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα προβληματική φάση, ενόσω συνεχίζεται υπό το βάρος του casus belli και με τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» να επικρέμαται πάνω από την ελληνική πλευρά.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να μη γίνει δημοσίως γνωστή η διαβούλευση (με την Aγκυρα για την τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων μας), είναι σαφές ότι το οποιοδήποτε τελικό αποτέλεσμα θα αποκαλύπτει πλήρως το τι έχει διαμειφθεί στις διερευνητικές. Πολύ περισσότερο όταν μάλιστα, σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό, θα προηγηθεί η «μονομερής» ανακοίνωση (ενώ πρακτικά θα πρόκειται για αποτέλεσμα συμφωνίας με την Τουρκία) του νέου εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων, που θα πρέπει να περιλαμβάνει φυσικά και ελληνικές βραχονησίδες όπως π.χ. τα Iμια.

Πόκερ
Σε αυτό το διπλωματικό «πόκερ» η Τουρκία έχει ρίξει όλα τα χαρτιά της, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει ανταλλάγματα.

Iσως έχει φθάσει η ώρα της αλήθειας για τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που ξεκίνησε το 1999 και οδήγησε στην πιο σημαντική προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διενέξεων στο Αιγαίο, με τις διερευνητικές επαφές. Τη στιγμή αυτή όμως η Αθήνα οφείλει να βάλει και τα δικά της «πιστόλια» στο τραπέζι των συνομιλιών. Και να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η εξάντληση των διερευνητικών επαφών υποχρεώνει την Ελλάδα να κινηθεί μονομερώς στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να ακήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που της αναγνωρίζει το ίδιο το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ίσως τότε στην Aγκυρα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει απλή και ανέξοδη επιβολή των διεκδικήσεών τους.

Γίνονται συζητήσεις η Ελλάδα να επαναγοράσει δικό της χρέος σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, μέσω του EFSF, αποκάλυψε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Νταβός στο Dow Jones Newswires.

Η ιδέα της επαναγοράς "βρίσκεται στο τραπέζι", ωστόσο "δεν έχει γίνει επίσημη συζήτηση" ακόμη, είπε ο Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για τη μείωση χρέους που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

Ήδη από το προηγούμενο έτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο ...
επέκτασης του νέου, έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (EFSF) που δανείζει φθηνά στις χώρες της Ευρωζώνης που το έχουν ανάγκη.

Το σενάριο που συζητάται τώρα, θέλει το EFSF, που φέρει πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και εν συνεχεία να παραχωρεί δάνεια στην Ελλάδα. Τα δάνεια θα δοθούν με επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που θα πλήρωνε σήμερα η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές -έχοντας αξιολόγηση junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους.

Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, με αυτά τα χρήματα η Αθήνα θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων με τη μορφή ελληνικών κρατικών ομολόγων που τώρα πιθανόν διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγόρασε το χρέος στη δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ελληνική αγορά ομολόγων.

Ένα εναλλακτικό σενάριο, προβλέπει την απευθείας έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, που θα φέρουν όμως την εγγύηση του EFSF. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο η Αθήνα θα κατέβαλε μόνο περίπου το 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων της, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της με 30% discount. Η ΕΚΤ, που αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αγοράς, θεωρητικά θα πάρει πίσω, πάνω-κάτω το ποσό που έδωσε.

Ξεχωριστά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011, τόνισε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από την συμφωνία που θα πετύχουν οι Ευρωπαίοι για την έκταση και την δικαιοδοσία του EFSF.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένεται συρρίκνωση 3% το 2011. Πρόσθεσε ωστόσο: "Ας δούμε αν μπορέσουμε να εκπλήξουμε τις αγορές".

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν τις συζητήσεις για την επαναγορά χρέους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι "βρίσκεται στο τραπέζι" ένα σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας από τον μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την επαναγορά ελληνικού χρέους σε φθηνότερες τιμές.

Η Κομισιόν έχει αποστείλει "έγγραφα εργασίας και όχι επίσημες προτάσεις" στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε σχέση με ένα σχέδιο που θα προβλέπει τον δανεισμό της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων, δήλωσε σήμερα ο Amadeu Altafaj, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Rehn "βρίσκεται σε επαφή" με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ πρόσθεσε ότι "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης" της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

"Τα ερωτήματα θα απαντηθούν στη σύνοδο των ηγετών την επόμενη εβδομάδα", πρόσθεσε ο Altafaj.

Lagarde: Στο τραπέζι η ιδέα αγοράς κρατικών ομολόγων από το EFSF

Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε αγορές κρατικών ομολόγων είναι μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde.

"Διεξάγονται συζητήσεις αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία ακόμα καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη", δήλωσε η Lagarde κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Παπανδρέου: Υπό συζήτηση η στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω ενός φορέα

«Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν την πιθανότητα να επιτρέψουν στους χρηματοπιστωτικούς φορείς της Ευρωζώνης να συνδράμουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν ανάγκη».

Τα παραπάνω δήλωσε από το Νταβός, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξετάζεται μια συλλογική λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση, κάτι ανάλογο δηλαδή με το πρόγραμμα TARP που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ.

«Υπάρχουν ζητήματα που ήδη γίνονται αντικείμενο σοβαρών συζητήσεων», είπε. «Ποιος όμως θα το αναλάβει αν χρειαστεί; Θα είναι το EFSF; Θα είναι η ΕΚΤ; Αυτά είναι ζητήματα που δεν έχουν μπει στο τραπέζι».

Υπό εξέταση η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας έως 30 χρόνια

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Ελλάδας για μία περίοδο έως και 30 ετών, όπως μεταδίδει το αμερικανικό CNBC επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Axel Weber, έχει ταχθεί υπέρ της επιμήκυνσης για τα δάνεια που έχουν λάβει η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ως μέρος μία συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η παραπάνω ιδέα προέκυψε μέσα από συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, κεντρικών τραπεζιτών και άλλων αξιωματούχων, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το CNBC σημειώνει επίσης ότι η ίδια «ανώνυμη πηγή από την Ευρωζώνη» ανέφερε τα εξής: «Έχουν ακουστεί κάθε είδους ιδέες, μεταξύ των οποίων και η παραπάνω, αν και δεν γνωρίζω τη βαρύτητα που έχει. Η Βρετανία και κάποιες άλλες χώρες μόλις πρόσφατα αποπλήρωσαν ομόλογα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου».Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ύπνος και Δέος» («Sleep and Αwe») από πλευράς της κυβέρνησης, για την οποία σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Κα­θημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαρροές. συ­νήθως αντικρουόμενες για το εάν υπάρχουν ευ­θύνες στο σκάνδαλο της Siemens, και τα ονόμα­τα κάνουν παρέλαση.

Όλο αυτό το επικοινωνιακό παραλήρημα συμ­βαίνει τη στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελλη­νικού χρέους έχει αρχίσει και, παρά τις προσπά­θειες της κυβέρνησης να το κουκουλώσει, η επι­χείρηση συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα οι μόνιμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Μπομπ Τράα και ο... Mr Βlue Εyes Πολ Τόμσεν, έχουν ήδη ολοκληρώσει τον τρίτο κύκλο επαφών τους με στελέχη της κυβέρ­νησης, της αντιπολίτευσης, μεγαλοδημοσιογράφους, επιχειρηματίες, βιομήχανους και στελέχη των μηχανισμών που επηρεάζουν την κοινή γνώ­μη (μέχρι και συνδικαλιστές).

«Πέσατε έξω»!

Όπως μαθαίνει το «Π», τα μυστικά γκάλοπ δείχνουν κόπωση στην ανοχή του κόσμου, ενώ και τα τελευταία στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι του ΔΝΤ δείχνουν ότι το κραχ στην πραγ­ματική οικονομία είναι βαθύτερο απ’ ό,τι αρχικά προέβλεπαν.

Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Τράα είχε την τακτική συνάντησή του με τον υπουργό Γιώρ­γο Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του υπουρ­γού στην οδό Νίκης (υπάρχουν κι άλλα ραντε­βού εκτός...) όπου συζήτησαν «ποια τακτική θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα», αφού υπάρχει κοινή παραδοχή ότι ο προϋπολογισμός του 2010 δεν έπιασε τον στόχο των εσόδων, παρά τις απει­λές που εκτόξευσε το ΥΠΟΙΟ για να ενταχθούν οι πάντες στην περαίωση. Αυτό σημαίνει ότι αρ­γά ή γρήγορα θα πρέπει:

1 Να αν ακοινωθούν σ υμπληρ ωματικά μέτρα για να καλυφθούν οι τρύπες του 2010 .

2 Να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα του 2011, το φορολογικό, τα ανοιχτά επαγγέλματα, η αύξηση του ΦΠΑ, των εισιτηρίων στα μέτρα με­ταφοράς, περικοπή των επικουρικών συντάξε­ων, νέα περαίωση για το 2010, κεφαλικός φό­ρος κ.λπ., που θα εκτινάξουν τον προϋπολογι­σμό των μικρομεσαίων νοικοκυριών στα ύψη.

3 Να αποσαφηνιστούν και να αποφασιστούν τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισε­κατομμυρίων ευρώ για την τριετία 2012-2014, όπως ορίζει το μνημόνιο, ώστε να μειωθεί το έλ­λειμμα στο 3%.

«Ρίξτε γέφυρες»

Και όλα αυτά μέχρι τον Μάρτιο. Οι επιτελάρχες του ΔΝΤ έχουν διαμηνύσει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι δύσκολα θα αποφύγει νέα οριζόντια μείωση σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που μετά βδελυγμίας αρνείται ότι θα κάνει η κυ­βέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού. Η από­τομη αύξηση του κόστους ζωής που θα βιώσου­με τους επόμενους μήνες φοβίζει τους Αμερικα­νούς για ένα κοινωνικό κραχ το οποίο θα δυσκο­λέψει την εφαρμογή των μέτρων.

Τόσο ο κύριος Τράα όσο και ο κύριος Τόμσεν, έχουν συμβουλέψει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ότι ο μόνος τρόπος να προχω­ρήσει η εφαρμογή των μέτρων είναι να γίνουν αυτά αποδεκτά από την πλειοψηφία των κομμά­των της αντιπολίτευσης και δη από τη Νέα Δη­μοκρατία.

Το καρότο που δίνει το Μαξίμου για τη συνε­νοχή, είναι η πιθανότητα μιας κυβέρνησης συ­νεργασίας, σε περίπτωση που οδηγηθεί η κα­τάσταση προς τα εκεί. Δηλαδή, η συμμετοχή 2-3 υπουργών (που θα «καούν» βεβαίως) από τη Ν.Δ. και ενός από το ΛΑΟΣ σε έναν ευρύ ανασχη­ματισμό, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές, κάτι που δεν θα έβλαπτε τον ίδιο τον Αντώνη Σαμα­ρά και τις βλέψεις του για τον πρωθυπουργικό θώκο. Αυτό θα του έδινε την ευκαιρία να ασκεί την απαραίτητη αντιπολίτευση για να κρατηθούν τα προσχήματα αφού και ο ίδιος δεν επιθυμεί να πάει η χώρα σε εκλογές την άνοιξη.

Και αυτό το σχέδιο είναι έμπνευσης των αξιω­ματούχων του ΔΝΤ, εμφανών και μη (υπάρχουν πολλοί που αλωνίζουν τα πολιτικά γραφεία χω­ρίς να τους παίρνει μυρωδιά κανείς), αλλά και των Αμερικανών συμβούλων που πλαισιώνουν τον Παπανδρέου. Μάλιστα, το εν λόγω τρικ έχει επίσης εφαρμοστεί με επιτυχία πολλές φορές στο παρελθόν στις ΗΠΑ.

Εσπευσμένα η τρόικα

Ο επίσημος σχεδιασμός και το πρόγραμμα ήταν να έρθει η τρόικα για την τρίτη αξιολόγησή της στα μέσα Φεβρουαρίου. Τι προέκυψε όμως και έρχονται 2 εβδομάδες πιο γρήγορα από το αναμενόμενο;

◆ Η διαπίστωση – ειδικά από τα ευρωπαϊ­κά κλιμάκια – ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί επί της ουσίας και οποιοδήποτε μέ­τρο και να περάσει δεν μπορέσει να υλοποιη­θεί, άρα οι στόχοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός, προκαλώντας συνεχώς τριγμούς στο ευ-ρωσύστημα.

◆ Η συνολική λύση - πακέτο που προωθεί για την Ε.Ε. η Γερμανία, θα έχει σκληρούς όρους για την Ελλάδα και, όπως μαθαίνουμε, ακόμα και η παράταση της αποπληρωμής τού ήδη υπάρχο­ντος δανείου θα συνοδεύεται από νέους σκλη­ρούς όρους λιτότητας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει καταρχήν πολιτική συμφωνία για την παράταση και έπρεπε να είχε ήδη περάσει, τα βέτο από Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία για το θέμα της Ελλάδας παραμένουν και οι χώρες αυτές επιθυμούν να δουν τα αποτελέσματα της επιθεώρησης της τρόικας πριν δώσουν το πρά­σινο φως.

◆ Η κυβέρνηση ζήτησε την επίσπευση της τροϊκανής εξέτασης γιατί δεν μπορεί να περάσει τις αποφάσεις που χρειάζονται το επόμενο διά­στημα εάν δεν τις «φορτώσει» για ακόμα μια φο­ρά στους έξω. Έτσι θα ξαναδούμε επικοινωνιακά τους τροϊκανούς να κάνουν σκληρές συστάσεις, να απαιτούν διάφορα και την κυβέρνηση να λει­τουργεί με τον συνήθη τρόπο «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

◆ Οι Ευρωπαίοι και δη η Κομισιόν «μυρίστη­καν» ότι υπάρχει περίπτωση το ΥΠΟΙΟ να απο­κρύπτει στοιχεία για την πραγματική κατάστα­ση του δημοσίου χρέους. Υπόνοια εξαιρετικά σοβαρή και ζημιογόνα για τη χώρα μας, εάν επαληθευθεί. Για αυτόν τον λόγο ο επίτροπος Όλι Ρεν στέλνει από σήμερα ξεχωριστό κλιμά­κιο εμπειρογνωμόνων από τη Eurostat, για να κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία στο ΓΛΚ και την ΕΛΣΤΑΤ.

Πηγή

Κατά τη συζήτηση για την ελληνική εξωτε­ρική πολιτική που προκάλεσε την περα­σμένη Δευτέρα, δεκαπέντε χρόνια ύστερα από τα Ίμια, η ερώτηση της Ν.Δ. στη Βουλή, έγινε για μια ακόμη φορά σαφές ότι η χώρα παραμέ­νει χωρίς στρατηγική. Για την ακρίβεια από τη μία πλευρά διατυπώθηκε σαφέστατα η τακτική του κατευνασμού της Τουρκίας, που ακολουθούν με ευλαβική συνέπεια ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρ­νησή του. Από την άλλη σύσσωμη η αντιπολίτευση

- με διαφορετική προφανώς αφετηρία και λογική

- εμφανίζεται να αμφισβητεί την αποτελεσματι­κότητα της κατευναστικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μένει ως αποτέ­λεσμα της συζήτησης είναι η αδυναμία των πολι­τικών δυνάμεων της χώρας να αρθρώσουν, οργα­νώσουν και ακολουθήσουν μια στρατηγική για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει αφήσει ανέλεγκτο το πεδίο δράσης της κυβέρνησης. Πο­λύ περισσότερο έχει μετατρέψει τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας σε «ζητήματα» τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν συγκυριακά, ανάλο­γα με το ποιο κόμμα θα βρεθεί στην εξουσία.

Στην προκειμένη περίπτωση η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου σηματοδότησε την προώθηση μιας ακραίας πολι­τικής κατευνασμού της ισχυρής Τουρκίας, η οποία εκφράζεται από τη διαδικασία της ελληνοτουρκι­κής προσέγγισης, υπό τους όρους που σαφέστατα έχει θέσει η Άγκυρα και τους οποίους θα πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε:

Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδά­των της Ελλάδας στα 12 μίλια, όπως η χώρα μας έχει δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο.

Ύπαρξη νησιών και βραχονησίδων των οποί­ων η κυριαρχία δεν διευκρινίζεται από τις συνθή­κες.

Μη ανακοίνωση της ελληνικής Αποκλειστι­κής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο (Καστελόριζο).

Παρά, λοιπόν, αυτούς τους απαράδεκτους όρους, οι οποίοι σε καθημερινή βάση υπενθυμί­ζονται με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πά­νω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά ή πλόες τουρκικών σκαφών (κάποιες φορές) και έξω από το Σούνιο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάψει να συνομιλεί μυστικά με την Άγκυρα, προκειμέ­νου να συμφωνηθεί μια διευθέτηση.

Προφανώς πρόκειται για συνομιλίες οι οποί­ες, έτσι όπως έχουν δομηθεί (Ίμια, γκρίζες ζώ­νες, αμερικανική διαμεσολάβηση και αναγνώριση τουρκικών ζωτικών συμφερόντων από Σημίτη στη Μαδρίτη) θα καταλήξουν στην επικύρωση – διά συμφωνίας – των τουρκικών ζωτικών συμφερό­ντων στο Αιγαίο. Με πιο απλά λόγια η Ελλάδα θα αποδεχτεί την τουρκική «υψηλή εποπτεία» σε μια περιοχή που γεωγραφικά και πολιτικά - προς το παρόν τουλάχιστον… - της ανήκει.

Δεν υπάρχουν απαντήσεις

Στην κοσμοπολίτικη πολιτική αντίληψη του Γιώργου Παπανδρέου, όπως και στην αντί­ληψη της απελευθέρωσης της δράσης του κεφαλαίου, οι διαιρέσεις, όπως σύνορα ή ζώ­νες οικονομικής εκμετάλλευσης, αποτελούν φραγμούς οι οποίοι αναστέλλουν τις δυνα­τότητες της ανάπτυξης. Αυτές ακριβώς τις δυνατότητες ανάπτυξης προβάλλει ο πρωθυ­πουργός προκειμένου να πείσει για τη με κά­θε τρόπο και κόστος πολιτική διευθετήσεων στο Αιγαίο, την οποία ακολουθεί.

Δυσκολεύεται, ωστόσο, να πείσει, αφού... προς το παρόν τα ζητήματα της εθνικής κυρι­αρχίας εξακολουθούν να είναι καθοριστικά, καθώς δεν έχει υπάρξει χώρα που να δεχτεί να μοιραστεί με τον γείτονά της έδαφος και πλούτο που θεωρεί δικό της. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, απ’ ό,τι φαίνεται, πρωτοπο­ρεί...

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπο­λίτευσης εμφανίζονται να αμφισβητούν την πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας, γε­γονός που αποτυπώθηκε κατά τη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας με την προτροπή προς την κυβέρνηση να ανακοινώσει την ελ­ληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (και) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη και με τις «ρωμαλέες» αυτές προτά­σεις τους, ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολί­τευσης δεν περιγράφουν μια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Απλώς τοποθετούνται στο μονοδιάστατο και αποπροσανατολιστικό δίλημμα περί μιας κατευ­ναστικής ή μη πολιτικής έναντι της Τουρκίας. Όμως η διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγι­κής προϋποθέτει απαντήσεις σε περισσότερα και δυσκολότερα ερωτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ελληνική θέση στο σύστη­μα της (διαταραγμένης αυτήν την περίοδο) ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ. Αναζήτηση απαντήσεων σε αυτού του τύπου τα ερωτήματα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας μπούσουλας για την εξωτερική πολιτι­κή της χώρας, δεν διακρίνουμε ούτε από την κυβέρνηση (η οποία άγεται και φέρεται από τις αμερικανικές επιθυμίες - εντολές για ανα­βάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων) ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης...

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη σε­νάρια και φήμες για την επικείμενη ανα­διάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα σενάρια προήλθαν κυρίως από γερμανικές πηγές και ήταν μέρος των παρα­σκηνιακών διαπραγματεύσεων για την τύχη της Ελλάδας, αλλά και των άλλων υπό χρεοκοπία χω­ρών. Φυσικά ερήμην των ενδιαφερομένων.

Την κυ­βέρνηση ακόμη μια φορά την ενδιέφερε μόνο να μην συμπεριληφθεί σε κανένα σενάριο το «κούρε­μα» του δημόσιου χρέους. Έτσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση δημο­σιογράφων για το αν μπορεί η χώρα να αποφύγει την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» του δημόσιου χρέους απάντησε:

«Δημιουργώντας και διατηρώ­ντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%, αλλά και με τη βοήθεια της επιμή­κυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και – ελπίζουμε – πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊ­κών αποφάσεων» (Κυρ. Ελευθεροτυπία, 23.1).

Για να καταλάβει κανείς τι είναι αυτό που ισχυ­ρίζεται ο υπουργός παραθέτουμε έναν Πίνακα με ορισμένους υπολογισμούς. Για να αρχίσει να μει­ώνεται το δημόσιο χρέος χρειάζεται από φέτος να πάψουμε να δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων. Όσο δανει­ζόμαστε εκ νέου για να εξυπηρετούμε το τρέχον χρέος, αυτό είναι αδύνατο να τιθασευτεί.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό που ισχυρίζεται ο υπουργός; Μόνο αν ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να παράγει σε πρωτογενές πλεόνασμα το αναγκαίο ποσό για να καλύψει τις τρέχουσες ετή­σιες δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Πόσο πρέπει να είναι αυτό το πλεόνασμα; Ας θεωρήσουμε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι γύρω στα 340 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ βρίσκεται γύ­ρω στα 230 δισ. Τότε:

1. Αν η διάρκεια αποπληρωμής του χρέους είναι 10 χρόνια και το μέσο ετήσιο επι­τόκιο 4%, για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτά­νει το 14% του ΑΕΠ. Ποσοστό αδιανόητο. Με μέσο ετήσιο σταθμικό επιτόκιο 4% δανειζόταν το ελλη­νικό κράτος ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία.

● Αν το μέσο ετήσιο επιτόκιο αυξηθεί σε 5% για τη δεκαετία, τότε αντίστοιχα το πρωτογενές πλεόνα­σμα θα πρέπει να αυξηθεί στο 14,5% του ετήσιου ΑΕΠ για όλα τα χρόνια.

● Ενώ, αν φτάσει στο 6%, θα πρέπει να αυξηθεί στο 15% του ετήσιου ΑΕΠ.

2. Αν η διάρκεια αποπληρωμής του δημόσιου χρέ­ους γίνει 20 χρόνια, με μέσο ετήσιο επιτόκιο 4% θα χρειαστεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 7% στο ΑΕΠ ετησίως για ολόκληρη τη χρονική περίοδο.

● Αν το επιτόκιο γίνει 5%, το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει περίπου στο 7,5% του ετήσι­ου ΑΕΠ.

● Ενώ, αν το επιτόκιο ανέβει στο 6%, το πρω­τογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει ετήσια στο 8% επί του ΑΕΠ για κάθε έτος της εικοσαετί­ας.

Μπορεί να επιτευχθεί ένα τέτοιο μέσο ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα για ολόκληρη την περίο­δο; Ούτε καν η Γερμανία δεν το έχει πετύχει, ακό­μη και την περίοδο της πιο γοργής ανάπτυξής της.

3. Αν η διάρκεια αποπληρωμής του δημόσιου χρέ­ους γίνει 30 χρόνια, τότε το μέσο ετήσιο πλεόνα­σμα που απαιτείται είναι της τάξης του 5% στο ΑΕΠ. Με την προϋπόθεση ότι το επιτόκιο είναι 4%.

● Αν το επιτόκιο ανέβει στο 5%, τότε το μέσο ετήσιο πλεόνασμα ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ.

● Με 6% επιτόκιο απαιτείται 6% επί του ΑΕΠ.

Μπορεί μια οι­κονομία σαν της Ελλάδας να παράγει πλεονάσματα της τάξης του 5-6% επί του ΑΕΠ κατά μέσον όρο για 30 χρόνια; Μόνο στη φαντασία του κ. υπουργού. Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα παρουσιάσει ετήσια άνοδο 4%. Πράγμα που ούτε ο υπουργός δεν τολμά να πει. Όπως επίσης με την προϋπόθεση ότι θα εξαφανιστούν τα εξωτερικά ελλείμματα. Κάτι αδύνατον να συμβεί σε μια οι­κονομία που θέλει να στηριχθεί στον τουρισμό, τις μεταφορές και τις μεταπρατικές υπηρεσίες.

Αντί­θετα το «μοντέλο ανάπτυξης» που προωθούν η τρόικα και η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα οδη­γήσει, αν η οικονομία κατορθώσει να βγει κάποτε από τη χρόνια ύφεση, σε ακόμη μεγαλύτερα και βαθύτερα εξωτερικά ελλείμματα.


Πανάκριβη επιμήκυνση

Από τους υπολογισμούς του πίνακα φαίνεται και το όφελος της επιμήκυνσης. Το όφελος βέβαια για τον δανειστή και όχι για τον οφειλέτη. Διότι η επιμήκυνση της περιόδου πληρωμής ενός χρέους επι­φέρει μια εξαιρετικά σοβαρή επιβάρυνση στο συ­νολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Χώρια τις πρόσθετες εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές για να αποδεχτούν την όποια επιμήκυνση.

Για να πάρουμε μια ιδέα τι ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές της χώρας, ας ξεφυλλίσουμε τις εκθέ­σεις του ΔΝΤ, της Ε.Ε., αλλά και μεγάλων ιδιωτικών κεφαλαίων σχετικά με τα «ασημικά» της Ελλάδας. Έτσι το Bloomberg (25.1) αναφέρθηκε στις σχετι­κές εκθέσεις ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επίσης και Γερμανοί πολιτικοί που αντιτίθενται στη διάσωση της Ελλάδας μαζί με μέλη τοπικών κοινοβουλίων, έχουν παροτρύνει τη χώρα να πουλήσει ή να εκμισθώσει καζίνο, γήπεδα γκολφ, αεροδρόμια ακόμη και νησιά προκειμένου να πληρώσει το χρέος και να αποφύγει την πτώχευση. Η Ε.Ε., η οποία ηγήθη­κε τον Μάιο μιας επιχείρησης διάσωσης της χώρας αξίας 110 δισ. ευρώ, είπε στην έκθεση του Δεκεμβρίου ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρα­χθούν "σημαντικά" έσοδα».

Η κερδοσκοπία με τη γη και τα ακίνητα στην Ελ­λάδα ήταν από τους κύριους πόλους ενδιαφέρο­ντος για ξένους επενδυτές από παλιά. Το καθεστώς πλήρους αυθαιρεσίας, η πριμοδότηση της οικοπε­δοποίησης των πάντων, η σκανδαλώδης πρακτική των χρυσόβουλων κ.ο.κ. έχει κάνει ελκυστική την αγορά ακινήτων.

Όμως η δημόσια ακίνητη περιου­σία, αν και λεηλατημένη από κυβερνήσεις και ιδι­ωτικά συμφέροντα, δεν είχε ανοίξει στην κερδο­σκοπία της αγοράς. Αυτό αλλάζει. Όπως δήλωσε στο Bloomberg (25.1) ο κ. Γιάννης Περροτής, διευθύνων σύμβουλος της CB Richard Ellis,

«ήταν αδύ­νατο για την Ελλάδα να πουλήσει κρατική γη ή πε­ριουσία διότι η κοινή γνώμη το θεωρούσε κακό και οι πολιτικοί δεν είχαν το κουράγιο να το κάνουν. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο κό­σμος αποδέχεται ότι πρέπει να γίνουν θυσίες».

Ωστόσο το ξεπούλημα της δημόσιας περιου­σίας δεν είναι αρκετό. Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γέοργκ Άσμουνσεν, μιλώντας στη Νέα Υόρκη στις 25/1 σε τηλεοπτική σύσκεψη του Bloomberg European Debt Briefing Link, είπε πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα πρέπει να αποδε­χτούν μειώσεις στις αμοιβές τους ανάλογες με τις περικοπές που κάνει η κυβέρνηση στις δαπάνες. Σύμφωνα με τον εν λόγω κύριο, η Ελλάδα σπατά­λησε την ανταγωνιστικότητά της τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.

«Η μοναδική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα στο παρελθόν εξαφανίστηκε και τώρα πρέπει κάποιος να επαναπροσδιορίσει τι μπορεί να κάνει σε μια χώρα προκειμένου να ανα­πτυχθεί, μιας και μόνο με δημοσιονομική λιτότητα δεν μπορείς να βγεις από αυτή την κατάσταση. Εκ των πραγμάτων, χρειάζεσαι ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης ξεκινώντας με την πολιτική μισθών».


Εργασία και περιουσία

Με αυτή τη λογική η προοπτική ανάπτυξης της χώρας εξαρτάται από τη διαρκή συμπίεση του «ερ­γατικού κόστους», τη συρρίκνωση των μισθών επ’ άπειρο. Στο σημείο αυτό ο κ. Άσμουνσεν κάνει μια πολύ σοβαρή εκτίμηση. Από τη στιγμή που η Ελ­λάδα έχασε τη μοναδικότητα μέσα στην Ε.Ε., που ήταν η θέση της στην περιοχή, πρέπει να βρει κάτι άλλο να πουλήσει στην ευρωζώνη. Ή να «προσδι­ορίσει η χώρα ποια είναι γι’ αυτήν η μοναδική πρόταση πώλησης».

Και τι έχει να πουλήσει μια χώρα χωρίς παραγω­γική βάση και στρατηγικά πλεονεκτήματα για τους ισχυρούς της Ε.Ε.; Τι άλλο εκτός από φτηνή εργασία και περιουσιακά στοιχεία. Το Bloomberg, που φιλοξένησε αυτή τη σύσκεψη, ανέφερε ότι το ενδι­αφέρον των συνομιλητών για το ελληνικό πρόβλη­μα επικεντρώθηκε στο εξής:

«Το ελληνικό κράτος κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο οργανισμών διαχείρισης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία ηλεκτροδοτεί μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Η κυβέρνη­ση επίσης κατέχει το 20% του Οργανισμού Τηλεπι­κοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.». Κι ο νοών νοείτω.

Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Άσμουνσεν ξεκαθάρισε και τι κρύβεται πίσω από τη διάθεση της Γερμανί­ας και των άλλων εταίρων του «σκληρού πυρήνα» όταν εξετάζουν τη μείωση επιτοκίων των δανείων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. «Μπορούμε να το εξετάσουμε αν οι χώρες γίνουν πρόθυμες να απο­δεχτούν ένα είδος εθνικών δημοσιονομικών πλαι­σίων που θα κατοχυρώνονται στο σύνταγμά τους».

Δηλαδή πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρ­νησης για το ότι εξετάζεται η μείωση των αρχικών επιτοκίων του δανείου κρύβεται η δέσμευση της ενσωμάτωσης στο σύνταγμα των βασικών αρχών της δανειακής σύμβασης και της «οικονομικής δια­κυβέρνησης». Δηλαδή η πλήρης κατάργηση κάθε έννοιας δημοσιονομικής και οικονομικής ανεξαρ­τησίας προς όφελος των οργάνων της Ε.Ε.


Κράτη χωρίς δικαίωμα σύνταξης προϋπολογισμού!

Η μετεξέλιξη της ζώνης του ευρώ σε μια ολοκληρωτικού τύπου αγορά, όπου τα κράτη δεν θα έχουν πια ούτε καν το τυπικό δικαί­ωμα να συντάσσουν ελεύθερα προϋπολογι­σμό, αποτελεί πια μονόδρομο για την Ε.Ε. Ο κ. Τρισέ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Buitenhof της Ολλανδίας (23/1), δι­ευκρίνισε τα εξής:

«Ελπίζω πάρα πολύ και θα έλεγα περιμένω ότι αυτή η διακυβέρνηση θα ενισχυθεί και ότι ο ημιαυτοματισμός για την απαρχή της διαδικασίας προσαρμογής και για τις κυρώσεις θα ενσωματωθεί στη μελλοντική διακυβέρνηση».

Με άλλα λόγια, η «οικονομική διακυβέρνηση» του άμεσου μέλλοντος της ευρωζώνης θα είναι ένα μόνιμο καθεστώς αυ­στηρής κηδεμονίας και επιτήρησης στη βάση αυθαίρετων στόχων, που επιβάλλει η οικο­νομική θεολογία της αγοράς. Όποιος δεν θα συμμορφώνεται ή θα παραβαίνει τον κανόνα της πίστης, τότε σχεδόν αυτόματα θα τίθεται σε διαδικασία προσαρμογής, δηλαδή σε δια­δικασία καθαρτηρίου και αν δεν συμμορφώ­νεται θα αντιμετωπίζει αυστηρές κυρώσεις.

Από πότε όμως η οικονομία αποτελεί πεδίο άσκησης ενός ιδιότυπου τυφλού προτεσταντι­κού φανατισμού, όπου τα προβλήματα και οι εκδηλώσεις της κρίσης δεν είναι παρά προϊόν ανήθικης συμπεριφοράς κρατών και λαών; Η ευρωζώνη από «ολοκλήρωση» μετεξελίσσε­ται ανοιχτά πια σε ένα ιδιότυπο σύστημα πα­πισμού, ακόμη πιο σκληρό, απόλυτο και ανε­λέητο από το παλιό «αλάθητο του Πάπα».

Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. είναι φανερό ότι πολύ γρήγορα θα απαι­τηθεί τόσο από τη χώρα μας όσο και από τις άλλες χώρες να ενσωματώσουν στο σύνταγμά τους τις αλλαγές αυτές. Κι έτσι τα κράτη επίσημα θα μετεξελιχθούν σε καντόνια της κε­ντρικής αρχής.

Ωστόσο η μετεξέλιξη αυτή δεν θα σώσει την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Αντίθετα θα επιταχύνει την εσωτερική της αποσύνθεση ακόμη κι αν οι λαοί βρεθούν τελείως απροε­τοίμαστοι να τη σταματήσουν. Όσο περισσό­τερο υπερεθνική και υπερκρατική γίνεται η ευρωζώνη και η Ε.Ε., τόσο περισσότερο γίνε­ται έρμαιο των πιο παρασιτικών, κερδοσκοπι­κών και ληστρικών συμφερόντων της αγοράς, ενισχύοντας τις διαλυτικές τάσεις.


«Ρεκόρ Γκίνες»

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 25.1 δόθηκε σε δημοπρασία το πρώτο ομόλογο του Ευ­ρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήρι­ξης. Το ομόλογο αυτό, που προορίζεται για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας, αποτελεί, από πολλές απόψεις, μια πρόβα τζενεράλε για το ευρωομόλογο. Αν και η δημοπρασία ήταν της τάξης των 5 δισ. ευρώ, η προσφορά ξεπέρασε τα 44,5 δισ. ευρώ από 500 θεσμικούς επενδυ­τές της διεθνούς αγοράς.

Η εντυπωσιακή αυ­τή ζήτηση ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο κερδοσκοπίας με ομόλογα στην ευρωζώνη. Η ιαπωνική κυβέρνηση απέσπασε τη μερίδα του λέοντος από το ομόλογο 5ετούς διάρκειας με πάνω από 20%, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο. Οι επενδυτές από την Ασία αγόρασαν συνολικά το 38% της έκδοσης, ενώ εκείνοι από τη Βρετα­νία πήραν το 15% και από τη Γερμανία το 12%. Επενδυτές από τη Βόρεια Αμερική αγόρασαν μόλις το 2%.

«Η ανταπόκριση από τους διεθνείς επενδυ­τές ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο επι­κεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ. «Το βιβλίο των εγγραφών είναι το με­γαλύτερο παρά ποτέ. Θα το ελέγξουμε πριν ειδοποιήσουμε το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αλλά κανένας δεν θυμάται κάτι ανάλογο μ’ αυτό σ’ ολόκληρο τον κόσμο».

Το επιτόκιο της έκδοσης έκλεισε στα 2,89% έναντι 2,31% των γερμανι­κών ομολόγων. Οι παρεμβάσεις κυρίως των κρατικών επεν­δυτικών κεφαλαίων της Ιαπωνίας και της Κίνας συγκράτησαν αρκετά τα επιτόκια. Όμως και οι υπόλοιποι επενδυτές δεν θέλησαν να ενισχύ­σουν τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς των Γερμανών πολιτικών, γι’ αυτό και δεν επιχείρη­σαν να ανοίξουν πολύ την επιτοκιακή ψαλίδα με τα γερμανικά ομόλογα.


Περιμένουν τη μεγάλη μπάζα

Οι κερδοσκόποι ακολουθούν μια εξαιρετικά προσεκτική τακτική, ώστε να μην τρομάξουν το θύμα πριν αυτό πέσει στην παγίδα τους. Έτσι, την ίδια ώρα που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ζητωκραύγαζαν για την επιτυχία του πρώτου άτυπου ευρωομολόγου, τα spreads συνέχισαν να ανεβαίνουν για τις περιφερειακές οικονομί­ες. Η δίοδος της οπισθοχώ­ρησης έχει κλείσει και οι ύαι­νες των αγορών περιμένουν πότε θα πέσουν στην αγορά τα κανονικά ευρωομόλογα.

Η μυρωδιά του αίματος αρχίζει να προσελκύει όλα τα αρπακτικά της αγοράς. Ακόμη και τα Hedge Funds, τα οποία έχουν από τις αρχές του χρόνου αρχίσει να πο­ντάρουν στο ότι θα υπάρξει τελική λύση του δράματος του χρέους στην ευρωζώνη έως τον Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία από την Chicago Mercantile Exchange, που παραθέτουν οι Financial Times (23.1), φαίνεται ότι επενδυτές αγόρασαν ευρώ αξίας 8 δισ. δολ. μέσα στην εβδομάδα έως τις 18.1. Πράγμα που αποτελεί ρεκόρ για εβδομάδα συναλλαγών.

Αυτό σημαίνει ότι οι κερδο­σκόποι στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος στοιχηματί­ζουν σε μια σημαντική άνοδο του ευρώ μέσα στο επόμενο δίμηνο, λόγω της κερδοσκοπίας που θα ακολουθήσει την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των χρεών της ευρωζώνης και την έκδοση των ευρωομολόγων.

Ταυτόχρονα οι κερδοσκοπικές αυτές τοποθετήσεις εξασφαλίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να κάνουν την τελευταία στιγμή πίσω. Ούτε πρόκειται να καθυστερήσουν την εφαρμογή των σχεδίων τους, των σχεδίων που ζητά η αγορά, διότι πολύ εύκολα η προσδοκώμενη άνοδος μεταστρέφεται σε άτακτη πτώση.


Πίνακας: Κόστος εξυπηρέτησης χρέους 340 δισ. ευρώ και αρχικό ΑΕΠ 230 δισ. ευρώ


Επιτόκιο 4%

Επιτόκιο 5%

Επιτόκιο 6%

Διάρκεια: 10 χρόνια

Μέση ετήσια δαπάνη

42,0

44,0

46,0

Σύνολο τόκων

79,0

100,0

122,0

Πλεόνασμα ως % του ΑΕΠ*

14

14,5

15,0

Διάρκεια: 20 χρόνια

Μέση ετήσια δαπάνη

25,0

27,0

30,0

Σύνολο τόκων

160,4

205,7

253,0

Πλεόνασμα ως % του ΑΕΠ*

7

7,5

8,0

Διάρκεια: 30 χρόνια

Μέση ετήσια δαπάνη

20,0

22,0

25,0

Σύνολο τόκων

250,0

323,5

401,0

Πλεόνασμα ως % του ΑΕΠ*

5

5,5

6,0

*Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 4%