Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

15 Οκτ 2014

Η Τουρκία, αφού συνέβαλε αποφασιστικά στον εξοπλισμό του ISIS, σήμερα, με μεγάλο φαρισαϊσμό, παρακολουθεί σχεδόν αδιάφορα τα έργα και τις ημέρες του στο κουρδικό μέρος της Συρίας. Έως πότε;

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η ανησυχία είναι έκδηλη και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Αντικείμενο του τελευταίου είναι η Τουρκία και η στάση της στα όσα συμβαίνουν στα σύνορά της με τους τζιχαντιστές.

Στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (EIFA), δια του συνεργάτου του Άντριου Χάμμοντ, προβάλλει ανοικτά τον προβληματισμό του τονίζοντας ότι «η απάντηση της Τουρκίας στο Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει αμηχανία στους παρατηρητές και δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που αναρωτιούνται τί αντιπροσωπεύει η χώρα αυτή στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας». Στο ίδιο κείμενο, ο συνεργάτης του EIFA αναρωτιέται για τις σχέσεις του κόμματος του κ. Ερντογάν με τους σαλαφιστές ακτιβιστές, όπως και με κάποια παρακλάδια της Αλ Κάϊντα.

Από την πλευρά του, ο Βρεταννός αρθρογράφος των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς Νταίηβιντ Γκάρντνερ, σε καυστικό άρθρο του υπογραμμίζει ότι η γειτονική μας χώρα όχι μόνον κάθεται και παρακολουθεί την σφαγή των υπερασπιστών του Κομπανί από το ISIS, αλλά εμποδίζει και αυτούς που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στους αντιτζιχαντιστές μαχητές. «Παρά την εθνικιστική αλαζονεία του προέδρου Ερντογάν και την θέση της Τουρκίας ως δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δυνάμεως στο ΝΑΤΟ, η νεο-ισλαμική ηγεσία της χώρας εμφανίζεται απρόθυμη ή ανίκανη να αποτρέψει το αιματοκύλισμα στο Κομπανί –κάτι που συμβαίνει ενώ τα τεθωρακισμένα βρίσκονται σε απόσταση βολής», γράφει ο Βρεταννός αρθρογράφος.

Για να προσθέσει τα εξής εξόχως ενδιαφέροντα: «Αυτή η άρνηση δράσεως θα έχει ως αποτέλεσμα να σαμποταριστεί το έργο ζωής του Ερντογάν για ειρήνευση με την μεγάλη κουρδική μειονότητα της Τουρκίας. Σε αυτό θα οδηγήσει πιθανή απώλεια του Κομπανί, καθώς οι Κούρδοι εξεγείρονται σε όλη την περιοχή με την στάση της Άγκυρας. Παραμερίζοντας τις διαφορές στις κλίμακες, η πολιτική του Ερντογάν μοιάζει τόσο κυνική όσο με του Στάλιν όταν σταμάτησε τον Κόκκινο Στρατό του στις ανατολικές όχθες του Βιστούλα το 1944 ενώ οι Ναζί έσφαζαν όσους είχαν επιζήσει από την εξέγερση στην Βαρσοβία», έγραψε ο Ντ. Γκάρντνερ.

«Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν συμπεριφέρεται έτσι όταν γίνεται κόλαση λίγα μέτρα από τα σύνορά του», φέρεται να σχολίασε κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος στους Νιου Γιορκ Τάϊμς –και, για όσους θέλουν να καταλάβουν, το σχόλιό του είναι ξεκάθαρο. Υποδηλώνει ότι ο ρόλος και η σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ είναι πλέον υπό αίρεση, γεγονός που ενέχει μεγίστη στρατηγική σημασία. Διότι, αργά ή γρήγορα, οι κ.κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου θα κληθούν να κάνουν επιλογές και να απαντήσουν στο θεμελιώδες ερώτημα αν θεωρούν το ISIS πιο επικίνδυνο ή όχι από το κουρδικό ΡΚΚ ή το καθεστώς Άσαντ στην Συρία.

Ως γνωστόν, από τότε που το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου στράφηκε αποφασιστικά κατά του Μπασάρ-αλ-Άσαντ, στα μέσα του 2011, η εμφύλια σύρραξη στην Συρία πήρε άλλη τροπή. Υπάρχουν σήμερα μύριες όσες αποδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ανατρέψει για θρησκευτικούς λόγους το καθεστώς Άσαντ, παρείχε πλείστες όσες διευκολύνσεις στους τζιχαντιστές, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της και τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Κύριο μέλημα της Τουρκίας ήταν και είναι η αποφυγή δημιουργίας κουρδικού κράτους από τα 3- με 40 εκατομμύρια Κούρδους που βρίσκονται κατανεμημένοι μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ, Συρίας και Ιράν. Έτσι, το πληθυσμιακό έμβρυο για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν υπάρχει και προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται, αφ’ ενός, το μαρξιστικής λενινιστικής εμπνεύσεως Κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και, αφ’ ετέρου, η συριακή πολιτική έκφρασή του, που είναι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PVD) στην Συρία. Το οπλισμένο σκέλος αυτού του τελευταίου, που είναι οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού, δίνει την μάχη επιβιώσεως κατά των τζιχαντιστών στο Κομπανί.

Από τον Ιούλιο 2012, το υπό το ΡΚΚ και το PVD κουρδικό κίνημα στην Συρία προσπαθεί να εδραιωθεί πολιτικά στην χώρα, με την δημιουργία δικών του θεσμών και αποδεχόμενο να συνομιλήσει με το καθεστώς Άσαντ. Σαφώς δε, πρόθεση των Κούρδων είναι η δημιουργία συμμαχιών ικανών να οδηγήσουν στην εκκόλαψη μιας ξεχωριστής κρατικής οντότητας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, απέχει πολύ από τα νεο-οθωμανικά οράματα του σημερινού Τούρκου πρωθυπουργού κ.Αχμέτ Νταβούτογλου –ο οποίος, ωστόσο, καλείται σήμερα να διαχειριστεί μία εκρηκτική κατάσταση.

Ο νέος Τούρκος πρόεδρος και τ. πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, παρά τις συμφωνίες του με τον ηγέτη του ΡΚΚ και καταδικασμένο σε ισόβια Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προσφάτως εξομοίωσε το ΡΚΚ με το ISIS, δικαιολογώντας την σκέψη ότι ο πραγματικός λόγος που στέκεται πίσω στο Κομπανί είναι ότι οι υπερασπιστές του ανήκουν στο PVD, ουσιαστικά τον συριακό κουρδικό βραχίονα του ΡΚΚ, με το οποίο η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο επί τριάντα χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν ήταν εκείνος που έχει κάνει περισσότερα από όλους τους Τούρκους ηγέτες για να σταματήσει αυτή η εχθρότητα με τους Κούρδους της Τουρκίας, αψηφώντας του ριζοσπαστικούς εθνικιστές και ανοίγοντας διάλογο με τον Α. Οτσαλάν.

Η σκέψη ήταν να δοθεί στους Κούρδους στην νοτιοανατολική Τουρκία κάποια αυτονομία κυβέρνησης και πολιτισμική ελευθερία, συγκεντρώνοντας παράλληλα το Κουρδιστάν του Ιράκ και τα απελευθερωμένα κουρδικά καντόνια της βορείου Συρίας σε μια σουνιτο-τουρκική σφαίρα, η οποία θα λειτουργούσε ως άμυνα έναντι του τόξου του σιϊτικού Ιράν προς τον Νότο, με πλοκάμια στο Ιράκ, την Συρία και τον Λίβανο. Τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν τα θέτει όλα σε κίνδυνο και έχει κατεβάσει στρατό στους δρόμους κουρδικών πόλεων της Τουρκίας, ενώ τα τουρκικά τανκς στέκονται αμέτοχα έξω από το Κομπανί –το οποίο, εάν και όταν πέσει, θα γίνει ισχυρό προπύργιο του ISIS στα 500 μίλια συνόρων της Τουρκίας με την Συρία.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σήμερα η Άγκυρα βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα επιλογής, ικανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι το ISIS δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον με βομβαρδισμούς από τον αέρα. Θα χρειαστούν και χερσαίες δυνάμεις –και αυτές θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να τις διαθέσει η Τουρκία, ακόμη και αν η ηγεσία της δεν το επιθυμεί πραγματικά. Η δημιουργία και ισχυροποίηση του ISIS αποτελεί και επίτευγμα της Άγκυρας, η οποία έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ανταρτικών δυνάμεων στον εμφύλιο της Συρίας, προκειμένου να ανατραπεί το καθεστώς Άσαντ. Είναι όμως γνωστό ότι τα όπλα αυτά, μαζί με πολλά άλλα, κατέληγαν στους ακραίους τζιχαντιστές που σήμερα παρουσιάζονται πάνοπλοι.

Τί θα συμβεί, λοιπόν;
Η Άγκυρα θα πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας, ή θα προκαλεί αγανάκτηση στους Κούρδους της Τουρκίας, με αναταραχές στο εσωτερικό της;
Και αν ακόμα επιμείνει να συνδυάσει την επέμβασή της στο πλευρό της Δύσεως με ανατροπή του Άσαντ, ποιες θα είναι οι σχέσεις της με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο;
Τελικά δε, οι άθλιες σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ποιο βάρος δίνουν στην Άγκυρα στις ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην Μεσόγειο;

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη πηγών των μυστικών υπηρεσιών της Ιορδανίας ότι η Τουρκία εκπαίδευε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και ότι βοηθούσε σε στρατιωτικό επίπεδο, δίνοντάς τους πληροφορίες για τις θέσεις των Κούρδων από δορυφόρους.

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν μετά την σύλληψη πυρήνα 16 τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους την ώρα που περνούσαν από την Συρία στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που μίλησε το WND, οι τζιχαντιστές ομολόγησαν ότι έιχαν μπει στην Ιορδανία για να προχωρήσουν σε τρομοκρατική επίθεση.
Όμως αποκάλυψαν επίσης ότι είχαν εκπαιδευτεί από Τούρκους σε μυστικές τοποθεσίες μέσα στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα Αιγύπτιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η Τουρκία, πέρα από τις οποιεσδήποτε άλλες βοήθειες που παρείχε στο Ισλαμικό Κράτος, τους έδινε και επιχειρησιακές πληροφορίες δίνοντάς τους δορυφορικές φωτογραφίες με τις θέσεις των Κούρδων μαχητών.

Πηγή Tribune

Σχόλιο ιστολογίου: Η αποκάλυψη της Αιγύπτου για τον ρόλο της Τουρκίας και ιδιαίτερα για το επίπεδο πληροφόρησης θέσεων των Κούρδων μαχητών μέσω δορυφορικών φωτογραφιών, των εξτεμιστών ισλαμιστών, είναι ένα στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και τον πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ζητούμενο είναι ποιός αρχηγός κράτους θα τολμήσει να το θέσει στον ΟΗΕ, αλλά και ποιός θα είναι εκείνος που θα ζητήσει ευθέως την παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας, που αποδεικνύεται χώρα - τρομοκράτης... Το γεγονός αυτός ίσως να αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για όσους θέλουν να τελειώσουν την Τουρκία και ιδιαίτερα την πολιτική της ηγεσία...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Αυτή είναι η τελευταία γενιά ηγετών Κούρδων με τους οποίους η Άγκυρα θα μπορούσε να κάνει συμφωνία. Αν δεν κινηθεί ο Τ. Ερντογάν πολύ προσεκτικά, κινδυνεύει να ανοίξει τις πύλες της Τουρκίας στον ανεμοστρόβιλο του σεχταρισμού.

Tου David Gardner

Μέσα στην όλη αντάρα που μαστίζει τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία πάντα επιζητούσε να είναι μια άγκυρα σταθερότητας, ένας φάρος του μετριοπαθούς και εκσυγχρονιζόμενου Ισλάμ, στον αραβικό κόσμο της ταραχής.

Δεν ισχύει πια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυριάρχησε στην Τουρκία ως πρωθυπουργός για μία δεκαετία και έχει αναλάβει την προεδρία, κινδυνεύει να βυθίσει τη χώρα του σε κρίση και να θάψει την, υποσχόμενη κάποτε, πρωτοβουλία ειρήνευσης με την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.

Ο άμεσος λόγος είναι η πολιορκία του Κομπάνι, της κουρδικής πόλης της Συρίας που βρίσκεται δίπλα στα νότια σύνορα της Τουρκίας και πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, το Isis. Οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι έξαλλοι γιατί τα τουρκικά τανκς παρακολουθούν αδρανή αυτούς τους φανατικούς να προωθούνται για να σφαγιάσουν τους φτωχά εξοπλισμένους ομοεθνείς τους στη Συρία.

Δεκάδες έχουν πεθάνει σε διαμαρτυρίες στη ΝΑ. Τουρκία, όπου η Άγκυρα έχει κατεβάσει τανκς στους δρόμους πόλεων όπου κατοικούν Κούρδοι. Η κατάπαυση του πυρός που κήρυξε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK προ 18 μηνών, στο πλαίσιο συνομιλιών για τη λήξη του 30ετούς πολέμου με το τουρκικό κράτος, κλονίζεται. Τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του ΡΚΚ στα σύνορα με το Ιράκ.

Η αρχική ιδέα του Τ. Ερντογάν ήταν να δώσει στους Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία κάποια επίπεδα αυτοδιακυβέρνησης, προσελκύοντας την ημιανεξάρτητη Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, του βορείου Ιράκ και τα απελευθερωμένα κουρδικά εδάφη της βορείου Συρίας, σε μία τουρκική σφαίρα επιρροής.

Πέρσι, οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ φοβούνταν ότι έτσι θα κινδύνευε η ενότητα της Συρίας και του Ιράκ. Φέτος, μετά τον διαμελισμό των δύο αυτών χωρών και την έκρηξη του ISIS που κάλυψε το κενό, προτρέπουν την Τουρκία να βοηθήσει τους Κούρδους και να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Είναι κατανοητό η Τουρκία να αποφεύγει να προσφέρει τα στρατεύματα που δεν παρέχουν οι σύμμαχοί της. Και ο κ. Ερντογάν δεν σφάλλει όταν καταδεικνύει την ασυναρτησία της δυτικής στρατηγικής έναντι του ISIS. Έχει όμως κάνει και υπερφίαλες δηλώσεις και επιπλέον αποτρέπει άλλους από την αποστολή όπλων στο Κομπάνι.

Ο Τ. Ερντογάν προκάλεσε το δόγμα του τουρκικού εθνικισμού, όταν τόλμησε να ανοίξει διάλογο με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον έγκλειστο ηγέτη του ΡΚΚ, με στόχο να λήξουν οι δεκαετίες εχθρότητας μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Όμως την περασμένη εβδομάδα εξίσωσε το ΡΚΚ με το ISIS, πείθοντας τους Κούρδους για δύο πράγματα: Ότι δεν έχει πρόβλημα να αφήσει το Κομπάνι να πέσει, γιατί οι υπερασπιστές του προέρχονται κυρίως από το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης PYD, που ουσιαστικά είναι η συριακή κουρδική διακλάδωση του ΡΚΚ. Και ότι προτιμά επέκταση των εδαφών που ελέγχει το ISIS σε άλλη ελεύθερη κουρδική περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας.

Η σύγκριση του ΡΚΚ με το ISIS είναι τερατώδης. Παρά την αγριότητά του, το ΡΚΚ οφείλει τη φήμη του κυρίως στην άρνηση του τουρκικού κράτους να παραχωρήσει βασικά δικαιώματα στους Κούρδους. Δεν αποκεφαλίζει, δε σφαγιάζει, δε βασανίζει και δε φυλακίζει όπως το ISIS, ούτε επιθυμεί να εξαφανίσει τις μειονότητες «απίστων» όπως οι σιίτες και οι χριστιανοί.

Οι Τούρκοι που παρακολουθούν στενά το κουρδικό ζήτημα -πολύ πριν παραδεχτεί χονδροειδώς ο Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει κουρδικό πρόβλημα- σχολιάζουν ότι αυτή είναι η τελευταία γενιά ηγετών των Κούρδων της Τουρκίας με τους οποίους η Άγκυρα θα μπορούσε να κάνει συμφωνία.

Οι ηγέτες των Κούρδων του Ιράκ, επιπλέον, έχουν δουλέψει για την επίτευξη ειρήνευσης στην Τουρκία, πιστεύοντας ότι θα αποτελέσει ιστορική καμπή για όλους τους Τούρκους. Η εναλλακτική είναι ένα καζάνι από ριζοσπαστική απελπισία.

Ο Τ. Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Ίσως φοβήθηκε ότι η ειρηνευτική του πρωτοβουλία θα γίνει αφετηρία για πανκουρδικό κράτος. Όποια κι είναι όμως τα κίνητρά του, προκαλεί τον διχασμό στην Τουρκία. Έως το ένα πέμπτο του πληθυσμού είναι Κούρδοι και περίπου το ένα πέμπτο των Τούρκων είναι (ετερόδοξοι σιίτες) αλεβίτες, που έχουν αλαφιαστεί με τα ρατσιστικά σουνιτικά σχόλιά του και το νεοϊσλαμικό κόμμα του, καθώς και την απολυταρχική συμπεριφορά του.

Αν δεν κινηθεί πολύ προσεκτικά, αυτός ο ηγέτης με τη μεγάλη αυτοπεποίθηση, μπορεί να ανοίξει τις πύλες της Τουρκίας στον ανεμοστρόβιλο του σεχταρισμού σε όλο το Λεβάντε.

Πηγή
FT


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Μάχονται με υψηλό ηθικό στο ανατολικό μέτωπο του Κομπάνι

Από τότε που οι συμμορίες της ISIS άρχισαν την επίθεση στο Κομπάνι στις 15 Σεπτεμβρίου, σφοδρές συγκρούσεις γίνονται στο ανατολικό μέτωπο της πόλης. Οι συμμορίες της ISIS συνεχίζουν τις επιθέσεις, ενώ οι μαχητές των YPG/YPJ και ο λαός του Κομπάνι συνεχίζουν με υψηλό ηθικό την πόρτα-πόρτα και σπίτι-σπίτι αντίσταση τους. Ο μαχητής Ζιγιάν του YPJ που πολεμά στο ανατολικό μέτωπο, δηλώνει πως ¨Εμείς από την αρχή είχαμε πει πως δεν θα αφήναμε το Κομπάνι στις συμμορίες¨.

Από την πρώτη μέρα που άρχισαν οι μάχες στην πόλη, οι συμμορίες προσπαθούν με όλη τους την ισχύ να καταλάβουν την συνοριακή πύλη του Μουρσιτπινάρ. Αλλά καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίσταση των μαχητών του YPG/YPJ, επιχείρησαν να εισέλθουν στην πόλη με άλλο τρόπο. Μετά από την εκκένωση της πόλης , τέσσερεις φορές προσπάθησαν να μπούνε με οχήματα γεμάτα με βόμβες και αντιμετώπισαν πάλι αντίδραση. Σήμερα στις 08:15 το YPG κατέστρεψε όχημα το οποίο όντας φορτωμένο με εκρηκτικά εξερράγη πριν προλάβει να φτάσει στον στόχο του, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν γύρω κτίρια και να προκληθούν ζημιές σε άλλα οχήματα. Υπολογίζεται πως το όχημα έφερε 4 τόνους εκρηκτικών και η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή που τα γύρω κτίρια αχρηστεύθηκαν. Πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις στον χώρο, συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.

Την ώρα που οι συμμορίες συνεχίζουν αδιάλειπτα τις επιθέσεις τους, οι μαχητές του YPG συνεχίζουν και αυτοί τις δράσεις αντίστασης. Οι μαχητές του YPG/YPJ Με τάφρους που σκάβουν, με τοίχους που σκαλίζουν και με οδοφράγματα που κάνουν με ερείπια οχημάτων, προσπαθούν να εξισορροπήσουν την έλλειψη εξοπλισμού και τα μειονεκτήματα τους. Στην αρχή κάθε δρόμου και σε σημεία που δεν το περιμένεις, υπάρχει και από ένας μαχητής του YPG/YPJ, που συνεχίζει την μάχη του δρόμου. Ο μαχητής Ζιγιάν λέει πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα τους είναι πως ξέρουν καλά την πόλη και δηλώνει : ¨ Εμείς από την αρχή είχαμε πει πως δεν θα αφήναμε το Κομπάνι στις συμμορίες. Εδώ είναι η πατρίδα μας και αυτήν υπερασπιζόμαστε. Δεν στρεφόμαστε σε κανενός τα εδάφη, αλλά θα αντισταθούμε μέχρι τέλους σε αυτούς που στρέφονται κατά των εδαφών μας¨.

Ο Ζιγιάν λέει πως το πρωί οι συμμορίες της ISIS τους έβριζαν στα τουρκικά μέσω ασυρμάτου και προσθέτει πως ¨ Έβριζαν. Μιλούσαν στα τουρκικά και αραβικά. Αυτό δείχνει ποιόν εξυπηρετούν αυτές οι συμμορίες. Από την αρχή, ουσιαστικά πολεμάμε με την Τουρκία. Αλλά σε αυτές τις τελευταίες επιθέσεις η Τουρκία εντάχθηκε ενεργά στον πόλεμο¨.Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Έπειτα από 5 έτη πλήρους εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, υπέρμετρης υπερχρέωσης των πολιτών, πρωτοφανούς ανεργίας και απόλυτης κατάρρευσης του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, το μνημονιακό οικονομικό πρόγραμμα της Τρόϊκας, το οποίο υποστηρίζουν με πάθος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ντόπια οικονομική ολιγαρχία, απέτυχε παταγωδώς.

Από το 2009 μέχρι σήμερα, το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στο 175% του ΑΕΠ περίπου, παρότι κουρεύτηκε μεγάλο μέρος του χρέους, κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας, το δε ΑΕΠ μειώθηκε 25% περίπου σε μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση, περίπου 5% το χρόνο κατά μέσο όρο.

Και την ώρα που η μνημονιακή συγκυβέρνηση των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, προπαγανδίζει δήθεν έξοδο από το μνημόνιο, μήπως και αποφύγει την διαφαινόμενη εκλογική συντριβή, το Χρηματιστήριο καταρρέει, τα δε spreads εκτινάχτηκαν στα ύψη. Tο επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου άγγιξε σήμερα το 8%. Μην ξεχνάμε ότι μπήκαμε στο μνημόνιο μόλις ξεπεράσαμε το 6%!!!! Επομένως, η έξοδος στις αγορές αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός.

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι φταίει η πολιτική αστάθεια και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η αλήθεια είναι άλλη. Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε πλήρως και αυτά που βλέπουμε είναι οι συνέπειες της αποκαλυφθείσας αλήθειας που κρυβόταν επιμελώς πίσω από το success story.

Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι, ότι όσο θα παραμένουν, αυτό το μη βιώσιμο χρέος που κρατά την Ελλάδα μόνιμα πτωχευμένη και το ίδιο πολιτικό σύστημα που την πτώχευσε, όλα τα άλλα είναι απλώς παραμύθια για μικρά παιδιά.

Επομένως, με κάθε τρόπο πρέπει, αφενός να απαλλαγούμε από αυτό το βραχνά του χρέους με κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του, διαφορετικά το χρέος αυτό θα φάει τον ελληνισμό, αφετέρου να αλλάξουμε το υπεύθυνο πολιτικό σύστημα που συνεχίζει την ίδια τακτική εκμετάλλευσης της κοινωνίας.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

By Metin Turcan

Although much has been written to explain the tactical military successes of the Islamic State (IS), there has not yet been a comprehensive assessment of how, since June 2014, IS has managed to rule over terrain larger than Lebanon to include 8 million Iraqis and Syrians.

How has it been possible that in a short three months IS has been able to control extensive terrain, with 3,000 IS fighters capturing Mosul, which was guarded by 30,000 Iraqi soldiers, and after seizing Mosul on June 10 engage in battles two days later with Iraqi forces in towns north of Baghdad, 230 miles from Mosul?

Although one can allude to the delayed reaction of the international community, the lack of strong military opposition to IS, the international support IS has acquired and the support from Sunni tribes and political bodies in areas it captures, none of it defies the reality that — at the tactical level — IS is an extremely lethal and effective war machine. To understand this key determinant of IS gains, one has to understand that reality. This article will attempt to analyze the factors contributing to IS’ military efficiency, particularly at the tactical level.

Factors that boost tactical effectiveness of IS can be summarized as fluid and decentralized command and control structure; novel hybrid military tactics blending conventional warfare with terrorist tactics; effective use of armored platforms in offensive operations; dispersion; preservation of momentum at all costs; effective exploitation of topographic and human terrains; simplicity and flexibility in planning; and conducting operations and high levels of initiative and morale.

Fluid and decentralized command control structure
IS does not have permanent and centralized command and control structure in the traditional sense of warfare. Unlike contemporary armies of the world, IS doesn’t make sharp distinctions between strategic, operative and tactical levels. In their traditional warfare, tactical achievements is the way to achieve strategic objectives. For IS, the basic goal is to score tactical successes and expand on them step by step. Deviating from the traditional approach, what IS fields is a bottom-up command structure focused on a fast pace for small military achievements. At the moment, US-led airstrikes have been mostly against IS communication and training facilities. It is extraordinary that there is not a single control facility that has been hit by allied airstrikes.

IS warfare combines and hybridizes terrorist tactics, urban guerrilla warfare and conventional warfare.

IS is adept enough to conduct armor attacks at night and is skilled in accurate firing of their main tank guns with thermal cameras, and is capable of planting improvised explosive devices in critical areas and routes. It wages hybridized guerrilla warfare and conventional armored warfare by deploying eight to 10 men teams carrying out building-by-building, block-by-block clear and hold operations in urban terrain.

After the recent air attacks, IS has dispersed its forces to the extreme. Its teams have been minimized to two or three vehicles and eight to 10 men. Their concealment has been highly professional. IS' executive orders are brief, setting out what the mission is in simple terms, leaving how it is to be carried out to field units.

It is imperative to acknowledge that a typical IS militant is endowed with a win-win mindset that assures him that to kill in jihad is a blessing, but if he is martyred he will end up in paradise also. No wonder IS combatants are high-adrenalin fighters who can kill and get killed without hesitation.

A typical IS operation goes like this: An IS armored unit of tanks or a mobile unit of eight to 12 fighters with two to three vehicles are informed by WhatsApp, a message on Facebook or Twitter or phone text message, and if this mode is not available through their own radio net, to assemble at a certain place at a certain time. This is the first time we are seeing combat units making use of social media in combat operations. Before its operations, IS disseminates propaganda messages via social media to enemy fighters and civilians living in the targeted urban settlements to demoralize and dishearten them. IS operations and logistics units that are thus alerted assemble at a meeting point within two to three hours, and after another 1 ½ hours of coordination discussions and logistics preparations the operation is underway.

One must remember that a regular IS tank driver is trained to drive his tank at night with a thermal camera, and that the commander of the team has enough tactical military knowledge to best deploy his tanks. Then it is a matter of attacking the enemy's weakest point, preferably after the morning prayers. Vehicles stage the first phase of the attacks, followed by infantry attacks that depend on the nature of the enemy's opposition. In these attacks, IS has been remarkably successful in creating a balance between the phased campaign design and maintaining the tempo of warfare. The high tempo of combat is routine for an IS fighter, but usually too high for opposing soldiers.

How to defeat IS?
How to first stop IS and then defeat it? The secret is in a concept that has so far been lacking the forces fighting IS in Syria and Iraq: Close air support that can only be provided by intense cooperation between ground troops and air units. Coalition air attacks so far are at least limiting IS advances; close cooperation between ground forces and armed helicopters such as AH-64 or fixed-wing platforms such as A-10 Thunderbolts can enable full integration of each air mission with fire and movement of ground forces, and bring the end to IS.

The question then becomes how the US-led coalition can provide that level of air support, and who has the substantial technical know-how and military expertise needed on the ground.
We know special forces elements of countries contributing to the coalition are participating in operations to provide precision target guiding with laser pointers. But this has been limited. Then what can be the solution?

Either the local forces fighting against IS will have to learn this technique that requires high military expertise, or special detachments formed by countries contributing to the coalition will be assigned to each combat zone or to major units as a close air support coordinator. It is no surprise then that the hottest topic in ongoing military discussions is who will provide this close air support and how. When tailoring strategies of close air support, one should keep in mind that IS has MANPADs (man-portable air defense systems) that make air units providing close air support highly vulnerable in their low-speed and low-altitude missions.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη (η πηγή εδώ) με ημερομηνία Κυριακή 7 Μαρτίου 1999:


Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παράδοση του Οτζαλάν στα χέρια των διωκτών του, επιβεβαιώνει η απόρρητη έκθεση του πρέσβη της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι, την οποία η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει στους αρχηγούς των κομμάτων, όπως της είχε ζητηθεί.

Από την έκθεση, που δημοσίευσαν χτες τα «Νέα», προκύπτει με σαφήνεια ότι σταθερή «γραμμή» της κυβέρνησης ήταν να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από την παρουσία Οτσαλάν, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να δώσει εντολή (μέσω Θ. Πάγκαλου αλλά και του αρχηγού της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκη) να «τον πετάξουν έξω διά της βίας» από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα!

Η εντολή δόθηκε αρχικά στον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη, από τον Χ. Σταυρακάκη, ο οποίος φέρεται να τηλεφωνούσε παρουσία «τριών υπουργών», αλλά δε διευκρινίζεται αν επρόκειτο για τους Πάγκαλο, Παπαδόπουλο, Πετσάλνικο.

Οταν ο Καλεντερίδης αρνήθηκε, επικαλούμενος αδυναμία να υλοποιήσει μόνος του την εντολή, δόθηκε εντολή στον πρέσβη να μισθώσει «τέσσερις φουσκωτούς» (!) από την «αγορά» της Κένυας και να αναθέσει σ” αυτούς το έργο της βίαιης απομάκρυνσης από την πρεσβεία του Οτσαλάν και των συνοδών του.

Και όταν ο Γ. Κωστούλας δήλωσε με τη σειρά του αδυναμία, τότε αποφασίστηκε να στείλουν από την Αθήνα «ποδοσφαιρική ομάδα» ή «θίασο» (όπως συνθηματικά ανέφεραν την αποστολή ομάδας πρακτόρων της ΕΥΠ με επικεφαλής τον αστυνόμο Μπόμπο), προκειμένου να αναλάβουν εκείνοι τη βίαιη εκκένωση της πρεσβευτικής κατοικίας από τον Οτσαλάν.

Από την έκθεση προκύπτει ότι οι Αμερικανοί γνώριζαν έγκαιρα τις κινήσεις Οτσαλάν και ήδη από την τρίτη μέρα της άφιξής του στο Ναϊρόμπι, «ενόχλησαν» τα στελέχη της πρεσβείας. Για λογαριασμό τους προφανώς «δούλεψαν» οι κενυάτικες αρχές, οι οποίες ανέλαβαν τελικά να «αποσπάσουν» τον Οτσαλάν από την πρεσβευτική κατοικία και να τον παραδώσουν στην Αγκυρα.


H άφιξη στο Ναϊρόμπι

Αναλυτικότερα: Το «Φάλκον» που μετέφερε τον Οτσαλάν και τη συνοδεία του προσγειώθηκε στο Ναϊρόμπι στις 11 το πρωί της 2ας Φλεβάρη.
Μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 1η Φλεβάρη, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Θ. Πάγκαλου, Βασ. Παπαϊωάννου, είχε επικοινωνήσει με τον γραμματέα της πρεσβείας, Διακοφωτάκη, και τον είχε ενημερώσει για την άφιξη του αεροπλάνου, χωρίς όμως να τον ενημερώσει ότι σε αυτό βρισκόταν ο Οτσαλάν.

Ο Κούρδος ηγέτης έφτασε με πλαστό κυπριακό διαβατήριο στο όνομα Λάζαρος Μαύρος. Μόλις έφτασαν οδηγήθηκαν στην πρεσβευτική κατοικία. Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 3 Φλεβάρη, ο Βασ. Παπαϊωάννου μεταφέρει εντολή του υπουργού Εξωτερικών ότι εφεξής η επικοινωνία με το γραφείο του υπουργού θα γίνεται μόνο προφορικά, δηλαδή από τηλεφώνου.
Ο Καλεντερίδης ανακοινώνει στην πρεσβεία ότι έχει εντολή να αναχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν για τη Νότια Αφρική, προκειμένου να συνεννοηθεί με τις αρχές για την παροχή ασύλου και κανονικού διαβατηρίου στον Οτσαλάν.

Πρωί πρωί, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, ο Αμερικανός γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι ζητά συνάντηση από τον Διακοφωτάκη.Η περίεργη ώρα αναγκάζει τον Διακοφωτάκη να τον ρωτήσει αν συμβαίνει τίποτα και ο Αμερικανός του απαντά αρνητικά και κλείνουν ραντεβού για την επόμενη μέρα.

Την ίδια μέρα ο πρέσβης Κωστούλας καλείται στο ΥΠΕΞ της Κένυας (από τον γγ Καθουρίμα), ο οποίος του υποβάλλει διάφορες ερωτήσεις γύρω από το αεροσκάφος και τους επιβάτες του, αλλά ο πρέσβης αρνείται οτιδήποτε. Παράλληλα, ο Καλεντερίδης που είχε πάει στο αεροδρόμιο για να φύγει για Νότια Αφρική κρατείται από τις κενυάτικες αρχές με αποτέλεσμα να χάσει το αεροπλάνο του και επιστρέφει στην ελληνική πρεσβεία.


«Να πάει σαφάρι»!

Την Παρασκευή, 5 Φλεβάρη, οι Κενυάτες επιμένουν να μάθουν για την τύχη των επιβατών του αεροσκάφους, ενώ ο Βασ. Παπαϊωάννου διαμηνύει ότι η εντολή του Πάγκαλου είναι «να κάνει τον τσομπάνη και να σφυρίζει αδιάφορα» απέναντι στις κενυατικές αρχές, σε ό,τι αφορά τον Οτσαλάν.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας δίνεται εντολή από τον Παπαϊωάννου να μεταφερθεί στον Οτσαλάν ότι «πρέπει να απομακρυνθεί από τα εθνικά χρώματα». Στην ερώτηση του πρέσβη «και να πάει πού;», ο κ. Παπαϊωάννου απαντά ως εξής: «Μεγάλος τραγουδιστής (σ. σ. κωδική ονομασία Πάγκαλου) έχει εκνευριστεί. Κάναμε μία εξυπηρέτηση. Μη μας τη βγάζουν από τη μύτη. Να πάει σαφάρι. Να πάει όπου θέλει. Μακριά από εθνικά χρώματα».

Την ίδια μέρα, πρόταση της πρεσβείας και του Καλεντερίδη να μεταφερθεί ο Οτσαλάν σε χώρους του ΟΗΕ και να ζητήσει προστασία και άσυλο από το διεθνή οργανισμό, απορρίπτεται από τον Παπαϊωάννου, ο οποίος επιμένει για απομάκρυνση από τα «εθνικά χρώματα».

Η απόφαση της Αθήνας μεταφέρεται στον Οτσαλάν, ο οποίος αρνείται για λόγους ασφάλειας της ζωής του και υποβάλλει γραπτό αίτημα για παροχή πολιτικού ασύλου προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι πιέσεις στον Οτσαλάν, ωστόσο, συνεχίζονται και γίνονται αφόρητες, με αποτέλεσμα δύο συνεργάτες του να απειλούν με αυτοπυρπόληση στον κήπο της πρεσβείας.

Το Σάββατο 6 Φλεβάρη, ο πρέσβης, «εκμεταλλευόμενος φιλίες του με Ελληνα επιχειρηματία, εφεξής «Πάνος», καθώς και το άριστο κλίμα διμερών σχέσεων με Σεϋχέλλες, προτείνει στον κ. Παπαϊωάννου να γίνουν σχετικές κρούσεις με τον κ. Πάνο». Η πρόταση γίνεται δεκτή από τον Παπαϊωάννου και τις συνεννοήσεις με τον επιχειρηματία αναλαμβάνει η ΕΥΠ.


«Πέτα τον έξω, ρε Σάββα»

Οι επόμενες μέρες κυλούν σχετικά ήρεμα, με πιέσεις από τους Κενυάτες σχετικά με την ταυτότητα των επισκεπτών, ενώ εξετάζονται και άλλα εναλλακτικά σενάρια για τη φυγάδευση του Οτσαλάν, όπως στην Τανζανία.

Την Παρασκευή, 12 Φλεβάρη, ο διοικητής της ΕΥΠ, ο οποίος έχει πληροφορηθεί το αίτημα Οτσαλάν για παροχή πολιτικού ασύλου, απαντά στον Καλεντερίδη ως εξής: «Να του πεις ότι είναι ηλίθιος. Διέπραξε αθλιότητα. Αυτό που έκανε δεν είναι τίποτα. Δεν ισχύει. Να του πεις να τσακιστεί να φύγει γρήγορα και να πάει όπου θέλει. Εμείς δεν του τάξαμε τίποτα. Πέτα τον έξω, ρε Σάββα, να τελειώνουμε. Σε παρακαλώ, παιδί μου»!


«Οφείλετε να με δεχτείτε»

Το Σάββατο 13 Φλεβάρη,κι ενώ η κατάσταση καθίσταται όλο και πιο κρίσιμη, ο κ. Κωστούλας σημειώνει στο ημερολόγιό του ότι τις πρώτες πρωινές ώρες φθάνει στο Ναϊρόμπι «Ελληνας δικηγόρος Οτσαλάν κ. Φαήλος Κρανιδιώτης. Επιπλέον, «κανείς δε φέρνει αναμενόμενο διαβατήριο, οποίο ήταν προϋπόθεση για αναχώρηση Οτσαλάν από κατοικία».

Παρά το γεγονός ότι διαβατήριο δεν υπήρχε, ο πρεσβευτής σημειώνει πως «περί ώρα 09:00, δεχτήκαμε τηλεφώνημα από επιχειρηματία, με οποίον είχαμε συνεννοηθεί προηγουμένη, οποίος μας είπε ότι αυτοκίνητα ήταν έτοιμα για αναχώρηση σε απόσταση 500 μέτρων από κατοικία, σε πάρκινγκ (…)».

Πλην όμως, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν «αρνείται αποχωρήσει και ζητά συσκεφθεί ιδιαιτέρως με συνοδεία του και δικηγόρο Φ. Κρανιδιώτη. Μετά σύσκεψη, μας ανακοινώθηκε ότι ζητά από Ελληνα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία ζωής του, αφού πλέον είναι σίγουρος ότι «κίνδυνος είναι πάρα πολύ κοντά». Ζήτησε δε από εμάς να αιτηθούμε επισήμως μέτρα προστασίας από κενυατικές αρχές. Σε αυτές ανακοινώσωμε ότι εκκρεμεί αίτηση ασύλου και, μέχρι επίσημη απάντηση Ελλάδας, κρίνεται απαραίτητη προστασία ζωής του».

Στη συνέχεια, κατά το ημερολόγιο του πρεσβευτή, ο Οτσαλάν ανέφερε «ότι, ακόμη κι αν χώρα μας δεν του δώσει άσυλο, οφείλει τον δεχτεί, τον δικάσει και, εν ανάγκη, τον εκδώσει σε τουρκικές αρχές. Ζήτησε επιτακτικά σαν άνθρωπος πλέον, και όχι ως αρχηγός ΡΚΚ ή πολιτικό ον, εφαρμογή ελληνικού και διεθνούς δικαίου και υποχρεώσεων χώρας μας βάσει διεθνών συμβάσεων, που έχει υπογράψει».


«Να τον πετάξεις έξω»

Η συνέχεια, και με δεδομένο ότι κατά τον κ. Κωστούλα η πίεση από την πλευρά της Αθήνας για «άμεση αποχώρηση» του Κούρδου ηγέτη από την πρεσβευτική κατοικία είχε καταστεί «αφόρητη», ήταν αποκαλυπτική.

«Κος Καλεντερίδης δέχεται τηλέφωνο από αρχηγό ΕΥΠ, οποίος με οργίλο ύφος τον διατάσσει να πάει και να πετάξει αμέσως έξω από κατοικία Οτσαλάν διά της βίας. Κος Καλεντερίδης επικαλείται αδυναμία εκτελέσεως εντολής για πρακτικούς λόγους. Αρχηγός ΕΥΠ τον επιπλήττει και ουσιαστικά τον κατηγορεί ότι στηρίζει Οτσαλάν και δεν εφαρμόζει αποφάσεις υπηρεσίας του».

Μετά από λίγη ώρα ακολουθεί μία ακόμη τηλεφωνική κλήση από την ΑΘήνα και ο ταγματάρχης Καλεντερίδης καλείται να απαντήσει, αφού «»κάποιος ονόματι Μιχάλης» ζητά» να του μιλήσει. Η κλήση προέρχεται και πάλι από την ΕΥΠ.

«Κος Καλεντερίδης προσέρχεται και σε ανοιχτή ακρόαση λέγονται τα εξής:
«Σάββα άκουσέ με, είμαι ο Τζοβάρας, είναι εδώ τρεις υπουργοί και ο αρχηγός, κρέμονται τρεις υπουργοί από σένα, το καταλαβαίνεις; Να πας αμέσως και να τον πετάξεις έξω με τη βία»».

Ο Καλεντερίδης αρνείται, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι δυνατόν να του ζητούν να κάνει τέτοια πράγματα» και ότι «αδυνατεί να χρησιμοποιήσει βία», ενώ τα όσα διαμείβονται δε διαφεύγουν, λόγω της έντασης της συζήτησης, «της προσοχής του δικηγόρου κ. Κρανιδιώτη».

Ο «Τζοβάρας», όπως ονομάζεται η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής, συνεχίζει την παραίνεσή του: «»Σε παρακαλώ, Σάββα, πέτα τα έξω τα μ…..να τελειώνομε. Μπορείς να το κάνεις. Πρόσεξε, γιατί αν δεν το κάνεις, όταν έρθεις πίσω, θα σε αποστρατεύσουν. Μπορείς να το κάνεις. Είναι τρεις υπουργοί εδώ» (…)».


Στέλνονται ενισχύσεις

Λίγο αργότερα, αναφέρει ο Κωστούλας, «δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από κ. Παπαϊωάννου και ΕΥΠ και μας έγινε γνωστό ότι Αθήνα αποφάσισε εδώ έλευση τεσσάρων «φουσκωτών», οποίοι αναλάβουν επιχείρηση βίαιης απομακρύνσεως.

Κος Παπαϊωάννου μας είπε ότι θα έρθει «θίασος, ποδοσφαιρική ομάδα», οποία εν ανάγκη «θα παίξει μπάλα»».

Τελικά ο Οτσαλάν αρνείται να αποχωρήσει από την πρεσβεία και παραμένει στις θέσεις του, ενώ η βοηθός του Ντιλάν Κιλίτς θέτει συγκεκριμένους όρους για μια ενδεχόμενη αποχώρηση απειλώντας να αυτοκτονήσει. Η κατάσταση φθάνει σε αδιέξοδο.

Την Κυριακή, 14 Φλεβάρη, ο Κωστούλας στέλνει τον Διακοφωτάκη να παραλάβει τους αναμενόμενους πράκτορες της ΕΥΠ από ξενοδοχείο του Ναϊρόμπι, αλλά «δεν ανευρίσκονται». Ο πρεσβευτής «του λέγει να μεταβεί σε αεροδρόμιο. Οπερ και εγένετο αλλά μάταια, καθώς δεν ανευρίσκονται ούτε εκεί».

«Τελικά», σημειώνει ο πρεσβευτής, «περί ώρα 11.00 αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν ήδη φθάσει σε ξενοδοχείο, εκάλεσαν πρεσβεία και υπογράφων μετέβη εκεί για παραλαβή τους. Αστυνομικοί ήταν αγχωμένοι καθόσον είχαν υποστεί ταλαιπωρία και καθυστέρηση από αρχές ασφαλείας αεροδρομίου. Φθάσαμε σε πρεσβεία περί 13.00. Υπογράφων και αστυνομικοί αντιλαμβάνονται παρακολούθηση όχι μόνον από Κενυάτες αλλά και, κατά εκτίμησή τους, από Αμερικανούς.

Αστυνομικοί αυτοί ήταν του τμήματος ασφαλείας ΕΥΠ:
1. Μπόμπος Ιωάννης, επικεφαλής. 2. Σπανιάς Αθανάσιος. 3. Ιωαννίδης Ιωάννης. 4. Στάθης…»


«Γιαγιά, απομακρυνθεί αμέσως»

«Εν τω μεταξύ, κ. Διακοφωτάκης είχε επιστρέψει πρεσβεία, περί ώρα 11.30. Παρουσία κ. Καλεντερίδη δέχεται τηλεφώνημα από κ. Παπαϊωάννου, οποίος του λέγει εξής: «Εντολές πρέπει εφαρμοστούν αμέσως και κατά γράμμα. Σημείωνε ό,τι ακριβώς σου λέω. Γράφε.
1. Ποδοσφαιρική ομάδα λάβει οδηγίες ενεργήσει τάχιστα, εν ανάγκη και με βία.
2. Γιαγιά, δηλαδή Οτσαλάν, πρέπει απομακρυνθεί αμέσως.
3. Νοικιάστε του δωμάτιο σε ξενοδοχείο.
4. Εστω και μέσα σε σεντόνι, να μεταφερθεί με συνοδεία του σε χώρο δίπλα σε ξενοδοχείο.
5. Να τους παρατήσετε εκεί, να φύγετε αμέσως και εφεξής καμία επικοινωνία.
6. Αν χρειαστεί αφήστε τους και λίγα λεφτά.
7. Μέχρι Δευτέρα πρωί, όλα πρέπει να έχουν τελειώσει. Καλή τύχη, περιμένομε».

Κος Διακοφωτάκης σημειώνει κατά λέξιν ανωτέρω», λέει ο Κωστούλας, «και ζητά από κ. Παπαϊωάννου όπως οδηγίες δοθούν αμέσως από αρμοδίους Αθηνών χωρίς ανάμειξη πρεσβείας.
Κος Παπαϊωάννου δεν εκφράζεται αλλά μάλλον συμφωνεί».

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και αστυνομικών περιλαμβάνουν τις ίδιες οδηγίες, αλλά λόγω του ότι η ομάδα δεν είχε οπλισμό και οι Κούρδοι «είχαν όπλα», η «επιχείρηση ματαιώθηκε».

Τη Δευτέρα, οι Κενυάτες καλούν στο υπουργείο Εξωτερικών τον Κωστούλα και του ανακοινώνουν ότι γνωρίζουν πως ο Οτσαλάν βρίσκεται στην πρεσβευτική κατοικία και προσφέρονται να διαθέσουν αεροσκάφος για την ταχύτερη αναχώρηση Οτσαλάν σε όποια χώρα επιθυμούσε, πρόταση η οποία γίνεται αποδεκτή από τον Θ. Πάγκαλο στην Αθήνα. Ο γγ του κενυάτικου υπουργείου Εξωτερικών Καθουρίμα δίνει δίωρη προθεσμία για αναχώρηση Οτσαλάν. Ο Οτσαλάν, στον οποίο μεταφέρεται η απόφαση, αρχικά δηλώνει «δεν πάω πουθενά», αφού δεν του δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσει με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά στη συνέχεια δέχεται να αναχωρήσει γιατί «δε θέλει να δημιουργήσει προβλήματα σε φίλους». Ο Παπαϊωάννου από την Αθήνα διαμηνύει ότι πρέπει να μεταφερθεί στον Οτσαλάν, «πως δεν έχει δικαίωμα επιλογής, και πως εν ανάγκη, προκειμένου να εξέλθει της κατοικίας, να ζητηθεί συνδρομή κενυατικών αρχών»! Ταυτόχρονα, ζητά στοιχεία του αεροπλάνου και της πτήσης του Οτσαλάν, ώστε, όπως είπε, «να μη μας έρθει ξανά καπέλο στην Αθήνα»!

Οι Κενυάτες από την πλευρά τους αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τα στοιχεία του αεροπλάνου και της πτήσης του Οτσαλάν και πίεζαν αφόρητα για άμεση αναχώρηση. Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Κενυάτες αρνούνται να μεταφερθεί ο Οτσαλάν στο αεροδρόμιο με αυτοκίνητο της πρεσβείας, ο Οτσαλάν βρισκόμενος προ τετελεσμένων λέει ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αρκετά προβλήματα προκάλεσα σε φίλους, δε θέλω να σας θέσω σε κίνδυνο». Με κενυάτικα αυτοκίνητα ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε μόνος του στο αεροδρόμιο και… παραδίδεται στους διώκτες του.


Ενοχλημένη η κυβέρνηση

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης Κωστούλα ενόχλησε την κυβέρνηση, η οποία με δήλωση του Δ. Ρέππα ζήτησε «να μην παγιδευτεί η χώρα μας σε συζητήσεις αστυνομικού χαρακτήρα και σε σενάρια και υποθέσεις που δρουν αποπροσανατολιστικά, αφού επικαλύπτουν τα άλλα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Επανέλαβε επίσης το γνωστό παραμύθι ότι σημασία έχει να διατηρήσουμε το σταθερό προσανατολισμό μας και να διασφαλίσουμε το μέλλον του ελληνικού λαού.


«Απολογία» Πάγκαλου

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος, μέσω δηλώσεων συνεργατών του στο χτεσινό «Εθνος», εμφανίζεται ως «θύμα» των Αμερικανών. «Με τιμώρησαν οι Αμερικανοί», φέρεται να δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ν. Μπερνς «αρνήθηκε να καλύψει τον απεγκλωβισμό των «4» από την Κένυα. Είναι τρομοκράτισσες, μου είπε. «Πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία»»!

Για την ίδια την υπόθεση Οτσαλάν υποστηρίζει ότι κατέθεσε δύο εναλλακτικές προτάσεις: Να πήγαινε με ταχύπλοο στην Ιταλία ή μυστικά στις Βρυξέλλες με αεροπλάνο «Φάλκον» που θα μετέφερε τον γγ του υπουργείου Π. Αποστολίδη. Ομως, όπως ισχυρίζεται, αρνήθηκε η ΕΥΠ, η οποία παρουσίασε άλλο σχέδιο για μεταφορά του Οτσαλάν στη Νότια Αφρική με ενδιάμεσο σταθμό το Ναϊρόμπι.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

«Λάφυρα είναι για τους φανατισμένους αγριανθρώπους του Ισλάμ οι γυναίκες και τα παιδιά των «αιρετικών». Πεσμεργκά. Οι «αγωνιστές», τους οποίους στηρίζουν η ποντικομαμή ο Ερντογάν και ο «γερολαδάς» Νταβούτογλου, θεωρούν τους «άπιστους» περιττό βάρος και τους «αιρετικούς» αντικείμενα!
Τους χριστιανούς τους θέτουν προ του διλήμματος: «Γίνεσαι μουσουλμάνος ή πληρώνεις κεφαλικό φόρο»!
Κάτι παρόμοιο, αν θυμάμαι καλά, είχε ζητήσει και ο αλογοουρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Κουράκης. Να πληρώνουν φόρο όσοι θέλουν να αναγράφεται το «Χριστιανός Ορθόδοξος» (Χ.Ο.) στην ταυτότητά τους!
Έχουμε χάσει τον μπούσουλα!

Οι αμερικανοί αντιλαμβάνονται πολύ αργά την «ανεξιθρησκία» της ασυδοσίας που θέσπισαν στο κράτος τους. Κουκούλια εγκληματιών του Ισλάμ έχουν γίνει τα γκέτο και οι χώροι λατρείας των μουσουλμάνων. Τώρα δεν έχουμε να κάνουμε με Μάλκοκλμ Χ, με Μοχάμεντ Άλι ή με Μαύρους Πάνθηρες. Τώρα έχουμε μπροστά μας την πλέον αποκρουστική θρησκευτική φανατίλα, τους αιμοσταγείς δολοφόνους, που «ψήθηκαν» στα Λονδίνα και τα Παρίσια και τώρα θέλουν να πιούν το αίμα εκείνων που τους δέχθηκαν στα εδάφη τους και πίστεψαν –ηλιθίως- ότι τους «αφομοίωσαν»!

«Δεν είναι μόνο ότι μπροστά μου έσφαξαν όλη μου την οικογένεια. Το χειρότερο είναι που με υποχρέωσαν να παντρευτώ δύο από αυτούς», έλεγε μία κοπελίτσα 15 ετών στον φακό του Euronews.

Αυτοί είναι οι «αγωνιστές του Αλλάχ», αυτοί είναι οι κατσαπλιάδες που στήριζαν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι εναντίον του Άσαντ.
Και η κομπλεξάρα ο Ταγίπ έβγαλε το μίσος για εκείνους που κομμάτιασαν την -πεθαμένη ήδη- οθωμανική κατοχή, μιλώντας για «νέους Λόρενς της Αραβίας».

Αυτά συμβαίνουν εδώ, στη γειτονιά μας, και δεν τα βλέπουν οι δικοί μας πολιτικοί, που μαλώνουν σαν τα κοκόρια, αντί να είναι ενωμένοι σαν μία γροθιά τώρα που ο τούρκος έχει στριμωχτεί!
Όπως τότε, που οι «προοδευτικοί» χαίρονταν με τους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας από τη Δύση και στήριζαν τους μουσουλμάνους.
Τι λένε τώρα που η Βοσνία, το Κόσοβο και τα Σκόπια είναι ορμητήρια της Τζιχάντ;
Τα λάθη και τον αποχριστιανισμό της πληρώνει η Ευρώπη.
Γι αυτό και οι ακραίες αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος.

Βεβαίως, στην Ελλάδα του Μνημονίου δεν μπορεί κανείς να περιμένει ισορροπία και ευθυκρισία. Έλα, όμως, που αυτόν τον καιρό χρειάζονται η περισυλλογή και η περίσκεψη!
Ανοιχτά, ολάνοιχτα είναι τα μέτωπα γύρω μας κι εμείς μαλώνουμε για το ποιος θα πάρει τα κλειδιά του άδειου εθνικού κορβανά!
Να μου το θυμηθείτε, αν δεν υπάρξει υπεύθυνη εθνική στάση και συνεννόηση, θα την πατήσουμε άσχημα και θα είναι κρίμα…

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ έχει ειδικευθεί στην εξαγωγή... ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Το Κατάρ μπορεί να είναι μικροσκοπικό αλλά έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο. Υποστηρίζοντας τους βίαιους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και αλλού, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και τις ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών, αυτό το πλούσιο σε πετρέλαιο κρατίδιο - το πλουσιότερο στον κόσμο σε τιμές κατά κεφαλήν - έχει μετατραπεί από περιφερειακή αλογόμυγα σε διεθνή ανεξέλεγκτο ελέφαντα.

Χρησιμοποιώντας τους τεράστιους πόρους του και με κίνητρο την αχαλίνωτη φιλοδοξία, το Κατάρ έχει αναδειχθεί κόμβος ριζοσπαστικών ισλαμιστικών κινημάτων. Το υπερμέγεθες Μεγάλο Τζαμί με τους πολυελαίους στην Ντόχα αποτελεί σημείο συγκέντρωσης για μαχητές που πηγαίνουν να πολεμήσουν τον τζιχάντ σε μέρη όπως η Υεμένη, η Τυνησία και η Συρία. Ως αποτέλεσμα, το Κατάρ σήμερα ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία, έτερο ουαχαμπιτικό κράτος με τεράστιο πλούτο, στην εξαγωγή ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Ο ουαχαμπιτισμός του Κατάρ είναι λιγότερο αυστηρός από της Σαουδικής Αραβίας. Για παράδειγμα, επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν και να ταξιδεύουν μόνες τους. Στο Κατάρ δεν υπάρχει θρησκευτική αστυνομία που να επιβάλει την ηθική. Οι κληρικοί του Κατάρ συγκεντρώνουν ανοιχτά χρήματα για τζιχαντιστικούς σκοπούς στο εξωτερικό.

Με αυτά τα δεδομένα είναι εντυπωσιακό ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει υιοθετήσει μια πιο πρωτοποριακή προσέγγιση. Η χώρα διαθέτει το κανάλι Αλ Τζαζίρα καθώς και μια περιοχή έξω από την Ντόχα που φιλοξενεί σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Ανακολουθίες στην εξωτερική πολιτική

Οι ίδιες ανακολουθίες παρατηρούνται και στην εξωτερική πολιτική του Κατάρ. Η σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διασυνδέσεις της με ακραία ισλαμιστικά κινήματα.

Από την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ του Κατάρ, που φιλοξενεί 8.000 αμερικανούς στρατιώτες και 120 αεροπλάνα, οι ΗΠΑ κατευθύνουν τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Το Στρατόπεδο Ας-Σαϊλίγια, για το οποίο επίσης δεν χρεώνει ενοίκιο το Κατάρ, αποτελεί το αρχηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Τον Ιούλιο το Κατάρ συμφώνησε να αγοράσει αμερικανικά όπλα αξίας 11 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, το Κατάρ μεταχειρίστηκε την επιρροή του στους ισλαμιστές που χρηματοδοτεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δυτικών ομήρων. Και φιλοξένησε μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους αφγανούς Ταλιμπάν.

Με άλλα λόγια, το Κατάρ είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, προμηθεύει όπλα και χρήματα στους ισλαμιστές και κάνει χρέη ειρηνευτικού μεσολαβητή - όλα αυτά ταυτόχρονα. Αν προσθέσουμε τη θέση του ως μεγαλύτερου προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και κατόχου ενός από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία, γίνεται σαφές ότι έχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών και σημαντική διεθνή επιρροή. Η κυβέρνηση της Γερμανίας το ανακάλυψε όταν αναγκάστηκε να αποσύρει τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ότι το Κατάρ παίζει βασικό ρόλο στον εξοπλισμό και στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ανταγωνισμός μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας

Πρόσφατα έκανε την εμφάνισή της η ανταγωνιστική δυναμική μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας που μέχρι πρότινος εργάζονταν μαζί για να εξάγουν τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. Ενώ οι δύο χώρες ενίσχυσαν με όπλα και χρήματα τους σουνίτες εξτρεμιστές στη Συρία και συνέβαλαν στη μετατροπή της Λιβύης σε αποτυχημένο κράτος χρηματοδοτώντας τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, σήμερα βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές.

Το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν λαϊκά ισλαμιστικά κινήματα όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και τα παρακλάδια της στη Γάζα, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ και στο Λεβάντε. Αυτό τις φέρνει σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία και χώρες όπως τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, των οποίων οι ηγέτες αντιμετωπίζουν αυτά τα κινήματα ως υπαρξιακή απειλή.

Με αυτή την έννοια, η αλλαγή πλεύσης του Κατάρ προκάλεσε ένα σπάνιο ρήγμα εντός του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου του οποίου τα μέλη κατέχουν συλλογικά σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

Η προθυμία του Κατάρ να προκαλέσει τους γείτονές του οφείλεται σε έναν απλό λόγο: πιστεύει ότι τα λαϊκά ισλαμιστικά κινήματα που υποστηρίζει θα επικρατήσουν στο τέλος. Το Κατάρ ενισχύει τα κινήματα αυτά διότι αναμένει ότι θα έχουν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην αραβική πολιτική και θα εκτοπίσουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Με αυτή την πολιτική το Κατάρ παράλληλα αποσταθεροποιεί αρκετές χώρες και απειλεί την ασφάλεια κοσμικών δημοκρατιών πολύ πέρα από την περιοχή. Για χάρη της περιφερειακής και της διεθνούς ασφάλειας, ο ελέφαντας αυτός πρέπει να εξημερωθεί.

Ο κ. Brahma Chellaney είναι καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Δελχί.
Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Εφόσον απέκτησαν όλοι στόμα και ομιλούν κρύβοντας την θρασυδειλία τους πίσω από κομματικές και εξουσιαστικές φούστες δεν γίνεται ο αποδέκτης αυτών των βοθρολυμάτων να κάθεται και να τα ανέχεται χωρίς ανταπαντήσεις. Δεν χρειάζεται κανείς ελεύθερος άνθρωπος καμία δημόσια εκπροσώπηση για να επιτεθεί στις κοτρόνες που πετά το κάθε καλοβολεμένο κωθώνι από τα μπαλκόνια των βασιλικών οίκων τόσο των ΜΜΕ όσο και του κοινοβουλίου.

Όταν λοιπόν η εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, Σοφία Βούλτεψη, απειλεί ότι αν βγει κάποια άλλη κυβέρνηση τα ΑΤΜ των τραπεζών θα κλείσουν δεν θα περιμένουμε τον Σύριζα και τον Πάνο Καμμένο να ανταπαντήσει υποστηρίζοντας ότι τα ΑΤΜ θα παραδίδουν χρήμα.
Σοφία Βούλτεψη, στα «τέτοια» μας κι αν κλείσουν τα ΑΤΜ. 
Και τι έγινε άμα κλείσουν τα ΑΤΜ; 
Το πολύ-πολύ να πάτε αυτεπάγγελτα όλοι μαζί στο αυτόφωρο και μετά στην φυλακή διότι από το 2011 αυτό που κάνατε ήταν να δώσετε το δικαίωμα στις ιδιωτικές τράπεζες (αφού ιδιωτικοποιήσατε εντελώς και αυτές που ελεγχόταν στα ΔΣ από το κράτος) να έχουν μόνο αυτές το δικαίωμα να δίνουν μισθούς και συντάξεις.

Και τι έγινε άμα κλείσουν οι τράπεζες; 
Δεν θα δοθούν οι συντάξεις και οι μισθοί; 
Τολμήστε να το κάνετε αυτό και θα δείτε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος, διότι Σοφία Βούλτεψη, ο μισθός και η σύνταξη δεν είναι παράς της ιδιωτικής τράπεζας αλλά αντίτιμο της εργασίας του κάθε πολίτη που φορολογείται από το ελληνικό κράτος.
Τι θα γίνει δηλαδή; 
Ποιοι θα πάθουν κακό αν κλείσουν οι Τράπεζες; 
Ποια μερίδα του ελληνικού λαού το έτος 2014 έχει ακόμα πάρε δώσε με την τράπεζα;
Συνταξιούχος, εργαζόμενος στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά ακόμα και κατεστραμμένος επιχειρηματίας το μόνο που έχει με την Τράπεζα είναι επιβεβλημένο χρέος και απειλές για κατάσχεση της οικογενειακής του εστίας.
Κλείστε τις, λοιπόν. Τι κάθεστε; 
Κάντε το και παρακολουθείστε τι έχει να γίνει από εκατομμύρια συνταξιούχους και υπαλλήλους που θα στηθούν στην ουρά όχι για την δόση του δανείου που πρέπει να πληρώσουν αλλά για τα δεδουλευμένα τους. Άντε κάντε το, να γελάσουμε.

Δεν την κόβετε την πλάκα με τις Τράπεζες οι μεν της συγκυβέρνησης και με τους «κουμπαράδες» χρηματισμού οι δε της αντιπολίτευσης;
Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Βουλή ξυρίζεται. 
Ένας λαός από κάτω μετράει τα κέρματα να βγάλει την εβδομάδα και αμολάτε από τα έδρανα του κοινοβουλίου τόσα εκατομμύρια πήρες εσύ και τόσα εκατομμύρια πήρε ο άλλος.
Στα «τέτοια μας» ποιος πήρε τι και από πού διότι το θέμα μας είναι ότι εμείς όχι μόνο δεν έχουμε δουλειές αλλά μας τα παίρνετε κιόλας από εκεί που δεν έχουμε.
Απειλούνται εκατομμύρια πολιτών με κατασχέσεις και φυλακίσεις για τις μαλακίες που κάνατε 30 χρόνια και εσείς ακόμα γράφετε άθλια ποιηματάκια και τα εκφωνείτε με ύφος Τζώρτζ Κλούνεϊ και Μέριλ Στριπ γιατί σaς παίρνει η κάμερα των καναλιών.
Κάνετε κόντρες ποιος θα πει την μεγαλύτερη μαλακία να την διαδώσουμε σε εφημερίδες, μπλογκ, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

Έχουν ακόμα στόμα και μιλάνε βοθρολύματα τύπου Πάγκαλου λέγοντας ότι οι κομμουνιστές σφάζουν. Το λέει αυτός που μεγάλωσε σε έναν σπίτι του οποίου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με κεφάλια πολιτικών αντιπάλων του δικτάτορα παππού του, δημοσιογράφων που είχαν στόμα και μιλούσαν αλλά και κομουνιστών.
Έλα, Θόδωρε, να σου δείξω τα αιματοβαμμένα αμπελοχώραφά σου!
Και πολύ καλά κάνεις να φοβάσαι μία πραγματική αριστερή, δίκαιη κυβέρνηση γιατί εσύ να είσαι σίγουρος ότι δεν θα έχεις την τιμή να στηθείς σε τοίχο, αλλά να πας δώρο ταξιδάκι στο Κουρδιστάν να σου θυμίσουν την 16η Φεβρουαρίου του 1999 και κάποιον που τον έλεγαν Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τέτοιες ημέρες που ζούνε οι Κούρδοι αυτές τις εποχές θα ήταν καλό να γελάσει λίγο το χειλάκι τους. Σιγά μη σε έστελναν σε σταλινικό γκουλάγκ να γράφεις ποιήματα και μυθιστορήματα, να τα πουλάς για να κονομήσεις.
Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου.

Χαρείτε τον πρωθυπουργεύοντα Σαμαρά να χαρακτηρίζει το «επίδομα φτώχειας» των 100 ευρώ κατ’ άτομο και 50ευρώ ανά παιδί ως κοινωνική δικαιοσύνη. Βαρέστε παλαμάκια που με καμάρι εγκαινίασε το κατάπτυστο επίδομα αναξιοπρέπειας βάζοντάς του ταμπέλα «κοινωνικό, δίκαιο, δημοκρατικό».
Πού είναι ο Χίτλερ να τον φιλήσει σταυρωτά διότι αυτό το ναζιστικό μυαλό δεν το σκέφτηκε τότε όταν έφτιαχνε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Γιατί να βρομίζουμε τα τρένα;
Γιατί να χαλάμε πετρέλαιο να τους μεταφέρουμε μέχρι τους φούρνους;
Γιατί να πρέπει να τους ντύνουμε με στολές;
Γιατί πρέπει να χαλάμε την ζαχαρένια μας για το αν η μιζέρια τους θα γραφεί κάποτε σε φωτογραφίες ντοκουμέντα;
Δώσε στα κατώτερα όντα 100 ευρώ το μήνα, κοστολογήστε το παιδί τους στα 50 και σπάσε πλάκα όταν θα σε χειροκροτούνε κιόλας. 
Θα σε λένε «Σωτήρα» και όχι μακελάρη.
Διότι ποια είναι η διαφορά να πεθαίνεις σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης από το να πεθαίνεις σε ένα Νταχάου βοθρολυμάτων με το όνομα Ελλάδα.
Γλυτώνεις και τα μεταφορικά!

Παίξτε, λοιπόν, όλοι σας συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι στην παιδική χαρά της Βουλής και των τηλεοπτικών καναλιών.
Παίξτε προστατευμένοι και καλυμμένοι από την πραγματική ζωή. 
Εδώ έξω, στην πραγματική ζωή είναι αλλιώς. 
Το σώμα μας είναι κολλημένο στην λάσπη των βοθρολύματών σας και τεντωνόμαστε στις μύτες των ποδιών μας να μείνει το στόμα μας αβύθιστο μόνο για έναν λόγο: Γιατί εδώ έξω κάποτε θα σας ανταμώσουμε.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Γκαζιάντεπε, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε πως για την Τουρκία το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος είναι το ίδιο και το αυτό. Η δήλωση αυτή λέει πολλά για την οπτική του Ερντογάν, επί των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Για τους Τούρκους ο βασικός εχθρός είναι το ΡΚΚ.

ΠΗΓΗ: DER SPIEGEL
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας 

Δημοσίευση Defence-Point

Οι Κούρδοι της Συρίας, εκμεταλλευόμενοι, επίσης, τον πόλεμο στην Συρία, δημιούργησαν ένα εν δυνάμει κράτος, στην Συρία, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περιοχή του Κομπάνι, με τελικό στόχο την δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής. Αυτό ακριβώς το σενάριο θέλουν να αποφύγουν οι Τούρκοι. 

Τα τελευταία τρία χρόνια οι Τούρκοι υποστηρίζουν αδιαλείπτως όλες τις ομάδες ενόπλων που μάχονται κατά του Άσαντ στην Συρία. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα ελπίζει και τον Άσαντ να ανατρέψει και τους Κούρδους να κρατήσει υπό έλεγχο. Πολλοί αναλυτές υποστήριζαν, ότι ο Ερντογάν θα στήριζε τους Κούρδους στο Κομπάνι, καθώς χρειάζεται τις κουρδικές ψήφους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, ο Ερντογάν πράττει το απολύτως αντίθετο.
Χρησιμοποιεί τις εξελίξεις στο Κομπάνι για να εκβιάσει τους Κούρδους και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Ερντογάν είπε πως θα βοηθήσει τους Κούρδους στο Κομπάνι μόνο αν αυτοί ταχθούν κατά του Άσαντ, διαλύσουν την τοπική τους κυβέρνηση και επιτρέψουν στις τουρκικές δυνάμεις να περάσουν στις περιοχές τους και δημιουργήσουν σε αυτές ζώνες ασφαλείας. Οι Κούρδοι όμως θεωρούν πως κάτι τέτοιο, απλώς αποτελεί προοίμιο τουρκικής εισβολής στις περιοχές τους.


Ο Σαλίχ Μουσλίμ, ηγέτης των Κούρδων της Συρίας είπε πως η Τουρκία είχε υποσχεθεί να βοηθήσει, αλλά δεν κάνει τίποτα. «Το ΙΚ είναι εχθρός όλης της ανθρωπότητας, αλλά η τουρκική ηγεσία δεν φαίνεται να το συναισθάνεται», είπε. Ο Ερντογάν απαιτεί συνεχώς από τη Δύση και ιδίως από τις ΗΠΑ την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, με στόχο την καταστροφή της συριακής Αεροπορίας. Για ορισμένους αναλυτές στόχος του Ερντογάν είναι να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε πραγματικό πόλεμο στην Συρία κατά του Άσαντ, στρέφοντας προς τα εκεί την προσοχή των ΗΠΑ, αντί κατά του ΙΚ.

Για να επιτύχει δε τον σκοπό του ο Ερντογάν είναι έτοιμος να επιτρέψει την σφαγή των Κούρδων το Κομπάνι. «Δεν συμβαίνει καμία τραγωδία στο Κομπάνι, όπως φωνάζουν οι τρομοκράτες του ΡΚΚ. Εκεί γίνεται πόλεμος μεταξύ δύο τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Αγκτογκάν. Φαίνεται πως η Άγκυρα στοιχηματίζει πως η μάχη στο Κομπάνι θα εξασθενήσει τους Κούρδους σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο τέλος δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υποταχθούν στις απαιτήσεις της. 

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπως φαίνεται και από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία. Μια σφαγή όμως στο Κομπάνι θα επιφέρει το τέλος και της ειρηνευτικής διαδικασίας με το ΡΚΚ εντός της Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο Χαλίλ Καραβελί, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κεντρικής Ασίας και Καυκάσου κάνει λόγο για την επικείμενη «πακιστανοποίηση» της Τουρκίας. Ένας αριθμός μαχητών του ΙΚ είναι τουρκικής καταγωγής και κάποια στιγμή θα στραφούν κατά του τουρκικού κράτους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


Η Άγκυρα όμως εξακολουθεί να μη θεωρεί σοβαρή απειλή το ΙΚ, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις ακόμα και της ΜΙΤ και να συλλαμβάνει Κούρδους που ξέφυγαν από το Κομπάνι. Περίπου 200 Κούρδοι (158 άνδρες, 33 γυναίκες και 9 παιδιά) συνελήφθησαν από τη ΜΙΤ, μόλις πάτησαν στο τουρκικό έδαφος και ακόμα κρατούνται, παράνομα, σε ένα σχολείο, κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες που σχετίζονται με το ΡΚΚ.

Οι Τούρκοι, την ίδια ώρα εμποδίζουν τόσο Κούρδους εθελοντές που επιθυμούν να πολεμήσουν υπέρ των ομοεθνών τους στο Κομπάνι, όσο και Σύρους μαχητές της αντιπολίτευσης. «Είμαστε έτοιμοι να πάμε να πολεμήσουμε, αλλά οι Τούρκοι δεν μας το επιτρέπουν», δήλωσε Σύριος διοικητής. Το ίδιο συμβαίνει με τους Πεσμεργκά του ιρακινού Κουρδιστάν, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να ενισχύσουν τους Κούρδους της Συρίας, αλλά δεν μπορούν να ενεργήσουν χωρίς η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως. Η Άγκυρα όμως δεν το ανάβει.

Παράλληλα το ΙΚ συνεχίζει να κινείται ελεύθερα εντός της Τουρκίας. Στις 4 Οκτωβρίου ένα αεροσκάφος της μικρής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας «Πήγασος», προσγειώθηκε στο Χατάι. Από αυτό εξήλθαν 9 Ουζμπέκοι και Σαουδάραβες ισλαμιστές. Ουδείς τους σταμάτησε, ουδείς τους έλεγξε. Ανενόχλητοι βγήκαν από το αεροδρόμιο και χάθηκαν. Στην περιοχή του Κομπάνι, επίσης, οι Κούρδοι συνέλαβαν Βέλγους και Γάλλους, μουσουλμάνους υπηκόους, που μέσω Τουρκίας, επιχειρούσαν να περάσουν στην Συρία. Μετά τη σύλληψή τους είπαν πως πήγαν στην Τουρκία και μέσω Κωνσταντινούπολης έφτασαν στην Ούφρα (Έδεσσα), χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακαλύφθηκε αποθήκη πυρομαχικών του ΙΚ στο Ιράκ. Τα πυρομαχικά που βρέθηκαν εκεί ήταν όλα κατασκευασμένα από την τουρκική κρατική εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών ΜΚΕ. Σε άλλη περίπτωση στέλεχος της τουρκικής «ανθρωπιστικής» οργάνωσης ΙΗΗ, η οποία είχε οργανώσει και το ταξίδι προς τη Γάζα, το 2010, σκοτώθηκε στην Συρία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, από αμερικανική επιδρομή, κατά του Μετώπου αλ Νούσρα. Προφανώς ο Τούρκος «ανθρωπιστής» δεν βρέθηκε τυχαία εκεί.

Τούρκος στρατιώτης συναντάει τζιχαντιστές έξω από το Κομπάνι


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Αφού τους ξευτέλισαν στο ξύλο οι Σέρβοι, οι Αλβανοί θέλησαν να ξεσπάσουν στους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου 

Προκλητική επίθεση δέχθηκε ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου στην Δερόπολη χωρίς λόγο και αιτία. Χθες το βραδύ όλοι οι Αλβανοί μετά τα επεισόδια στον αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της χώρας τους με την Σερβία στο Βελιγράδι, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2016 απέδειξαν τον «Ευρωπαϊκό πολιτισμό» τους και τον εθνικισμό τους.

Συγκεκριμένα κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι φημισμένου για την παράγωγη χασισοφυτείας δημιουργώντας ένα κομβόι αυτοκινήτων, εισέβαλαν στο χωριό Δερβιτσάνη της Κάτω Δερόπολης της Ελληνικής Μειονότητας φωνάζοντας συνθήματα όπως: «θα σας κάψουμε Χριστιανοί!» θυμίζοντας μας το 1955 τι είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη, συνθήματα κατά της Ελλάδος και του Ελληνισμού.

Δυστυχώς όμως οι Αλβανοί δεν αρκέστηκαν μόνο στα συνθήματα αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητα τους στους δρόμους του χωριού, εκφοβίζοντας τους κατοίκους όπου εκείνη την ώρα είχαν πιαστεί στον ύπνο και μη έχοντας πολλές επιλογές να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στο αέρα για εκφοβισμό κατά των Αλβανών. Ενώ κάποιοι κάτοικοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην προκλητική «επέλαση» των Αλβανών.

Φώτης Φράγκος για το himara.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Φτάνει πιά!
Δεν μπορείτε  να κουνάτε το δάχτυλο σε κανένα!
Δεν είστε ικανοί!
Δεν είστε καν έλληνες!
Εσάς σας υπαγόρευσαν το μνημόνιο (όπως παραδεχτήκατε), και το δεχτήκατε!

Δεν μπορείτε να κάνετε αλχημείες με το Σύνταγμα, πότε θα ψηφίσουν, πόσοι θα ψηφίσουν, αν θα ψηφίσουν!
Δεν μπορείτε να κινητοποιείτε την δικαιοσύνη όπου και όποτε το επιθυμείτε!

Γιατί στον εισαγγελέα ο βουλευτής της αντιπολίτευσης που είπε ότι θα προσπαθήσετε να χρηματίσετε άλλους βουλευτές και όχι στον εισαγγελέα ο γελοίος των γελοίων, ο καθυστερημένος που κάλεσε τους έλληνες να πάρουν τα χρήματά τους απ΄τις τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό αν βγει άλλη κυβέρνηση;
 
Γιατί όχι στον εισαγγελέα η μαινάδα-παλιόγρια-εκπρόσωπος που απειλεί πως θα κλείσουν τα ΑΤΜ,  ''σε περίπτωση που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει παλικαριές στην Ευρώπη'';
 
Γιατί όχι στον εισαγγελέα ο παραληρηματικός βόθρος, τού ''μαζί τα φάγαμε'', όταν μόλις χθες κατηγόρησε οπαδούς κόμματος της αντιπολίτευσης ότι ''καίνε και σκοτώνουν'';

Φτάνουν τα τερατώδη ψέματα, οι ψεύτικες ελπίδες που πουλάτε, η τρομοκρατία που σπέρνετε!
 
Δεν είσαστε ικανοί να μας προστατεύσετε, μόνο να μας καταστρέψετε!

Χθες ξανα-ματα-χαντακώσατε το χρηματιστήριο (τον καθρέφτη της οικονομίας όπως διαφήμιζε ο πολιτικά αλητήριος πρωθυπουργός, για να ξεράσει την χολή του μετά την καταστροφή: ''ας πρόσεχαν'') και στείλατε τα 10ετή ελληνικά ομόλογα στον θεό των επιτοκίων, ευαγγελιζόμενοι, ώ επικίνδυνοι σκιτζήδες το ''διώξιμο του ΔΝΤ'' και την ''έξοδο στις αγορές''!
 
Για λόγους προεκλογικούς!
Για λόγους δική σας επιβίωσης!

Φτάνει!
Η κακουργία...
H ληστεία...
H αναισχυντία και η ανηθικότητα έχουν και όρια!

τα δάχτυλα που μας κουνάτε, κάποτε θα γυρίσουν και θα σας βγάλουν το μάτι!

Αυτά
Αυτά τα ψέματα που καθημερινά, ανερυθρίαστα και επικίνδυνα μας φτύνετε κατά πρόσωπο, κάποτε θα γραφτούν μόνον στις επιτύμβιες πλάκες της πολιτικής σας καριέρας!

Τα μόνα εύσημα και παράσημα που θα πάρετε θα είναι η οργή και οι κατάρες ενός ολόκληρου λαού!

Φτάνει!
Σταματήστε σήμερα κιόλας!
Δεν σας ''παίρνει'' άλλο, και δεν σας ανεχόμαστε άλλο!

Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε άλλο κι εσείς έχετε να χάσετε τα πάντα!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Προεκτάσεις παίρνουν τα έκτροπα που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα Σερβίας-Αλβανίας: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας καταλογίζει «σχεδιασμένη προκλητική ενέργεια» στην αλβανική πλευρά, μιλώντας για πολιτική διάσταση και αφήνοντας αιχμές για συμμετοχή του αδερφού του αλβανού πρωθυπουργού.

Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του Έντι Ράμα, ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες μετά την «απογείωση» σημαίας της Αλβανίας με το Κόσοβο πάνω από το στάδιο. Αφέθηκε, όπως και οι υπόλοιποι, ελεύθερος, και επέστρεψε στα Τίρανα το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με αναφορές στα σερβικά ΜΜΕ, το τηλεχειριστήριο του drone που πέταξε τη σημαία πάνω από το γρασίδι είχε βρεθεί στην κατοχή του αδερφού του αλβανού πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μίλησε για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε μιλώντας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Εντι Ραμά: Φρικτή εμφάνιση των Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο

Ως «φρικτή εμφάνιση των Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο» κατανόμασε ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας για τα τα σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας.

Σε ανάρτησή του στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Εντι Ράμα έγραψε πως είναι περήφανος για το παιχνίδι των «ερυθρόμαυρων».
«Περήφανοι για τους ερυθρόμαυρους, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο αλβανός πρωθυπουργός.

Το χειριστήριο του drone και ο αδελφός του Ράμα

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με το κανάλι RTS, ότι το χειριστήριο του drone που είχε γίνει η πέτρα του σκανδάλου βρέθηκε στην κατοχή του Όλσι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, απ' όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ακόμη ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ως βελτίωση των διμερών σχέσεων Τιράνων-Βελιγραδίου καταγράφηκε, επίσης, η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πρωτεύουσας, τρεις φορές την εβδομάδα, από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο χθεσινός αγώνας μεταξύ των ομάδων ποδοσφαίρου της Σερβίας και της Αλβανίας, στο Βελιγράδι, διεκόπη ύστερα από την εμφάνιση ιπτάμενου αντικειμένου πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, που έφερε πάνω του τη σημαία της «μεγάλης Αλβανίας».

Παίκτης της σερβικής ομάδας προσπάθησε να πιάσει το αντικείμενο και να το απομακρύνει από τον χώρο, καθώς αυτό άρχισε να πέφτει, προκαλώντας την αντίδραση Αλβανών παικτών, οι οποίοι και κινήθηκαν εναντίον του. Ακολούθησε ένταση και είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, ένας εκ των οποίων γρονθοκόπησε παίκτη της αλβανικής ομάδας. Το ματς διεκόπη, με απόφαση του διαιτητή της αναμέτρησης, αρχικά προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου