Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Φεβ 2011


Οι δικτάτορες χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα, από την Ελλάδα ως την Αίγυπτο

Δεν παραιτείται ο κ. Μουμπάρακ με τα 70 δις περιουσία. Φαντάζομαι πως με την σκληρή του εργασία θα συγκέντρωσε το ποσό αυτό.

Ο δικτάτορας αποκάλεσε τον λαό “του”, “παιδιά του” και απευθύνθηκε σε αυτόν ως “πατέρας”. Μόλις έγινε καθαρό ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί, ο κόσμος στην πλατεία Ελευθερίας (Ταχρίρ) του Καίρου, εβγαλε τα παπούτσια του και άρχισε να τα κουνάει στον αέρα οργισμένος. Πολύ οργισμένος.

Εκτός τόπου και χρόνου ο δικτάτορας μίλησε για επιτροπές που ετοίμασε και που θα “διευθετήσουν” τα ζητήματα που δεν διευθέτησε η 30 χρονη παρουσία του στο τιμόνι της χώρας. Μίλησε για την αγάπη του για την πατρίδα. Προφανώς αυτή η αγάπη δεν είναι αρκετή για να αγκαλιάσει τους πεινασμένους Αιγύπτιους και να απαλύνει τα δεινά τους. Θυμήθηκε τις ηρωϊκές στιγμές του στα μέτωπα του πολέμου όπου όπως ισχυρίστηκε έλαβε μέρος, και μίλησε για εθνικές νίκες. Το πλήθος όσο τον άκουγε τόσο και εξαγριωνόταν.

Τελικά τους είπε και το αμίμητο: “Η Αίγυπτος θα είναι η αρχή και το τέλος της ζωής μου. Δεν θα αφήσω αυτό το χώμα μέχρι να βρεθώ από κάτω του”. Εμένα σαν απειλή μου ακούστηκε αυτό.

Γενικά ο κ. Μουμπάρακ είπε αυτά που ένας αμετανόητος και χωρίς αίσθηση της πραγματικότητας δικτάτορας θα περιμέναμε να πει. Στην κοσμάρα του.

Ας ελπίσουμε πως αυτή η στάση του δεν θα οδηγήσει σε αιματοχυσία ή εμφύλιο.

Δεν τελείωσαν τα βάσανα της Αιγύπτου ακόμη.
Ούτε και τα δικά μας.

Είναι η ώρα να μιλήσουν οι λαοί. Και να σιωπήσουν οι ηγέτες.


Προσοχή, προσοχή!
Απαγορεύεται η κυκλοφορία των Ελλήνων


Achtung, Achtung!
Η Ανωτάτη Διοίκησις προβαίνει εις την λήψιν των κάτωθι μέτρων δια την διαφύλαξιν της τάξεως και της ομαλής λειτουργίας του κράτους επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου των συνετών, φιλεργατικών και νομοταγών πολιτών.
 1. Απαγορεύεται η συνάθροισις πολιτών άνω των πέντε ατόμων (τα κατοικίδια δεν εξαιρούνται). Μετά από δεύτερη σκέψη, ο φον GAP ανακοίνωσε (διορθωτικά) πως στο πνεύμα της δημοκρατικότητας που τον διέπει, απαγορεύει την συνάθροιση άνω των τριών πολιτών.
 2. Απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά το πέρας της δεκάτης βραδυνής ἠ μη μόνον δια τα μέλη των Τ.Ο της Ανωτάτης Διοικήσεως.
 3. Απαγορεύεται η συγγραφή σχολίων εις ανατρεπτικά ιστολόγια.
 4. Απαγορεύεται η δημιουργία και λειτουργία ιστολογίων τα οποία εναντιώνονται εις το πνεύμα της Νέας Διοικήσεως.
 5. Επιβάλλεται η υποχρεωτική παρακολούθησις από όλους τους πολίτας του βραδυνού δελτίου ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ ΤΣΑΝΕΛ ή εναλλακτικώς της ΕΡΤ.
 6. Επιβάλλεται Ειδικόν Τέλος Σχολίου δια κάθε αναρτώμενο σχόλιον σε ιστολόγια με ανώτατον αριθμόν τα τρία ημερησίως.
 7. Επιβάλλεται Ειδικόν Τέλος Αναρτήσεως διακάθε ανάρτησην σε ιστολόγια με ανώτατον αριθμόν τις πέντε ημερησίως.
Οι παραβάται θα τιμωρούνται αυστηρώς, ως προβλέπει ο Νέος Ποινικός Κώδιξ, συνταχθείς εν Βερολίνον και επικυρωθείς από την εν Αθήναις Ανώτατην Διοίκησην Ελληνικού Ομόσπονδου Κρατιδίου.

Η απαγόρευση θα γίνει όταν αυξηθούν η φτώχεια και οι αντιδράσεις. Φυσικά θα ισχύει μόνο για τους Έλληνες. Οι λαθρο-έλληνες (κάθε τύπου) θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα...
Εκτός από ισχυρό χτύπημα κατά του ρατσισμού, η νέα ταινία της Τζούλιας αποτελεί και αντιστασιακή πράξη. Συναθροίζεται και συναγελάζεται ελευθέρως παρά την σχετική σοσιαλιστική απαγόρευση. Και μάλιστα, συναθροίζεται αντιρατσιστικά!
Άντε και βουλευτίνα για να στηρίξει και το σύνθημα: "Κάνε τη Τζούλια υπουργό, να χορτάσουμε ευρώ", αφού στο μεταξύ θα έχουμε χορτάσει... αποκλεισμό!

 • Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου
Από τα πανάρχαια χρόνια, στην χώρα μας, στην Αθήνα κατά μείζονα λόγο, η διπλωματία και οι παράμετροι της διπλωματίας γνώρισαν μεγάλες, πολύ μεγάλες στιγμές.
ΟΙΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΣ, αποκαλούσαν την εποχή του χρυσού αιώνα του Περικλή, λίγο πριν, λίγο μετά, τους δούλους, τους παρακατιανούς,
Αυτούς που ενώ δεν είχαν τα δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη, έπρεπε να τους έχουν από κοντά, για να περιορίζονται εξεγέρσεις, στάσεις, αντιπερισπασμοί.
Καλοπιάσματα.
«Καλοί μου άνθρωποι» θα τους αποκαλούσε ο Θανάσης Βέγγος, αν ζούσε τότε. Ζει όμως τώρα. Διό και στις μέρες μας:ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΕ αποκαλέσαμε τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλωντ-Γιούνκερ μόλις προχθές, όταν τον ανακηρύξαμε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Αθηνών.
Του φορέσαμε την τήβεννο, τον χειροκροτήσαμε, τον επευφημήσαμε, του κάναμε τραπέζι το βράδυ με αστακο-ουρές, χαβιάρια, αηδονόγλωσσες και ότι καλύτερο διαθέτουμε ή φέρνουμε από άλλες χώρες.
Τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά.
Όλα εξελίσσονταν όπως τα είχαμε τόσα χρόνια συνηθίσει.
Στην χώρα της στρατόσφαιρας.
Εκεί κινούνται συστηματικά και μόνιμα οι Έλληνες, οι δορυφόροι και τα διαστημόπλοια.
Κι εκεί που περιμέναμε από τον “υψηλό” μας επίτιμο προφέσορα ένα καλό λόγο, ακόμα-ακόμα μια κίνηση που να μας αφήνει ικανοποιημένους προς την κατεύθυνση του χρέους μας, ο προφέσορας πριν καν αποδυθεί την τήβεννο, μας άφησε εμβρόντητους.
Ενώ του είχαμε προτείνει για αργά το βράδυ, μπουζουκο-μπαγλαμάδες και ουρί του παραδείσου, εκείνος ζήτησε λέτε τί;
Να τον πάμε στην Κερατέα.
Τί να κάνεις κύριε καθηγητά στην Κερατέα;
Θα αφήσεις την νυχτερινή Αθήνα για την Κερατέα;
Θα με πάτε στην Κερατέα. Το επιθυμώ σαν άνθρωπος, το θέλω σαν ευρωπαίος, το απαιτώ σαν καθηγητής Νομικής.
Καθηγητή σε κάναμε ,όχι εισαγγελέα, του λέγαμε εμείς.
Μόλις γίνεις εισαγγελέας ,πηγαίνεις και στην Κερατέα, Άλλωστε τί να κάνεις εσύ εκεί; Έχεις πάει φαντάρος; Ξέρεις από πόλεμο;
Θα με πάτε στην Κερατέα, για να δω έναν επίγειο παράδεισο, που θέλετε να μετατρέψετε σε κόλαση. Μη νομίσετε, ότι οι βρωμοδουλειές που σκαρώνετε, δεν γίνονται γνωστές παραπέρα.
Δεν είναι τίποτα από όσα νομίζεις αγαπητέ μας προφέσορα. Άσε την Κερατέα. Πάμε να γλεντήσουμε μέχρι το πρωί, τώρα που δεν έχουμε και τον Παπαθεμελή στο κεφάλι μας.
Θα με πάτε στην Κερατέα, γιατί σε λίγο αυτά που γίνονται εκεί, θα τα έχετε σε όλη τη χώρα σας. Είστε αχαρακτήριστοι. Είστε έτοιμοι να μετατρέψετε σε σκουπιδότοπο την ωραιότερη χώρα του πλανήτη. Την χρεώσατε μέχρι το λαιμό, χαντακώστε την τώρα. Πάμε να σταματήσουμε τα όσα γίνονται στην Κερατέα. Για σας το λέω και το κάνω.
Κι εμείς σου λέμε, ότι δεν είναι για σένα, ούτε άλλον του λόγου σου, τα όσα γίνονται εκεί. Είναι δική μας, οικογενειακή υπόθεση Άσε. Ξέρουμε εμείς τι κάνουμε. Εξάλλου, από μας δεν βγήκε η έκφραση: “για το δέντρο χάνουν το δάσος;”
Ακριβώς. Από σας, βγήκε η έκφραση:ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ.
Απόψε, δεν σας χαλάω το χατίρι. Θα πάμε για καλή ζωή. Αύριο. πριν επιστρέψω στις Βρυξέλλες, θα πάω μόνος μου. Είναι απαράδεκτα τα όσα γίνονται εκεί. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δίκαιο. Πέρα ως πέρα.
Αυτά μας έλεγε ο κουτόφραγκος, λίγο μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Ο Γιούνκερ, ο κάθε Γιούνκερ με την ψυχή και το πνεύμα βρίσκονται στην Κερατέα.
Κι από κοντά όλοι εμείς.
Για να πάψουμε επιτέλους κάποτε, για το δέντρο να χάνουμε το δάσος.
Για να πάψουμε επιτέλους κάποτε, να μετατρέπουμε τη γη των θεών, την Αττική, σε κρανίου τόπο.
Για να πάψουμε επιτέλους κάποτε, συνειδητά να δολοφονούμε.
Επιστρέφουμε τώρα στην στρατόσφαιρα. Μέχρι να μας ξανάρθει ο επόμενος Γιούνκερ.
Εκεί κινούνται συστηματικά και μόνιμα, οι Έλληνες, οι δορυφόροι και τα διαστημόπλοια.
 • Περίπου 60 εκπρόσωποι της "Διάσκεψης των Προέδρων" των μεγαλύτερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού για συνομιλίες με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης και της εβραϊκής κοινότητας
Μια ομάδα από προέδρους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων έφθασε την Τρίτη για πρώτη φορά την Ελλάδα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εκδήλωση εκ μέρους των ελληνικών αρχών μιας προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους.
"Περίπου 60 εκπρόσωποι της "Συνόδου των Προέδρων" σημαντικών αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων αναμένονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για συνομιλίες με τον ελληνικό κράτος και την εβραϊκή κοινότητα", δήλωσε ο Δαβίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
"Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου", πρόσθεσε ο Σαλτιέλ.
Η επίσκεψη, που θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται στα πλαίσια του καθιερωμένου ετήσιου ταξιδιού στο Ισραήλ από την ομάδα, ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου που εκπροσωπεί 52 αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις σε όλο το πολιτικό και θρησκευτικό φάσμα.
Σημειωτέον ότι η Αθήνα αναγνώρισε επίσημα το Ισραήλ μόλις το 1991. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει πλέον εντείνει τις προσπάθειες να προσελκύσει εβραϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από την κρίση χρέους.
Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί η "Διάσκεψη των Προέδρων" στην Ελλάδα.

"Οι σχέσεις με το Ισραήλ ποτέ δεν ήταν καλύτερες"
Και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις από Έλληνες αξιωματούχους στο Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές κοινές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με δήλωση του Σαλτιέλ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, "oι σχέσεις με το Ισραήλ ποτέ δεν ήταν καλύτερες. Υπάρχει καθημερινή επαφή μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών υπουργών, πράγμα που οφείλεται εν μέρει και στην πάταξη του αντισημιτισμού που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα".
Κατά καιρούς, οι επικεφαλής των ελληνοεβραϊκών κοινοτήτων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει στις ελληνικές αρχές πράξεις βανδαλισμού που είχαν ως στόχο νεκροταφεία της κοινότητας, αλλά και μνημεία.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση πέρυσι αναγκάστηκε να καταδικάσει τηλεοπτικές δηλώσεις προερχόμενες από εξέχοντα επίσκοπο ότι το παγκόσμιο κίνημα του σιωνισμού πασχίζει συστηματικά να καταστρέψει τα έθνη και ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε χρηματοδοτηθεί από το εβραϊκό κεφάλαιο.
Η επί αιώνες ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη αποδεκατίστηκε από τις ναζιστικούς διωγμούς και σήμερα αριθμεί περίπου 6.000 άτομα.

 • Ξαφνικά, μάθαμε πως η Ελλάδα αγόρασε όλο το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν!!! Κανονικό σοκ…! Μόνο που στη συνέχεια υπήρξαν πολλές παραλλαγές στην καταγραφή της είδησης κι έτσι χάθηκε το… «νόημα»

Στα Ελληνικά ΜΜΕ όλα τα άρθρα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα μπήκαν στις 4/2, δύο μέρες αφού έγινε η σύσκεψη μεταξύ Ελλήνων και Αζέρων στο Μπακού. Γιατί άργησαν οι… δημοσιογράφοι να γράψουν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο παρέκαμπτε ακόμη και την ίδια την Τουρκία; (σύμφωνα με τα γραφόμενά τους)…
Είναι προφανές ότι τα παπαγαλάκια περίμεναν να επιστρέψει ο υφυπουργός και να πάρουν γραμμή για το τι ακριβώς πρέπει να γράψουν.
Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν έγραφαν πως έγινε Ελληνική πρόταση πώλησης μεριδίου της Ελληνικής εταιρείας Φυσικού Αερίου…
Ας πάρουμε τα πράγματα όπως γράφτηκαν στις 1/2/2011 (αρχικά) στο Αζέρικο πρακτορείο ΑΡΑ:
Άφιξη του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη σήμερα στο Μπακού - Το Μπακού θα φιλοξενήσει αύριο την διάσκεψη της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν
Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, θα φτάσει στο Μπακού το απόγευμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Τύπου του Αζεμπαϊτζάν (APA). Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η συμμετοχή στην αυριανή διάσκεψη της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν.
Οι συναντήσεις στο Μπακού αποσκοπούν στη διεξαγωγή συζητήσεων για την επέκταση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με βάση την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κοινού αγωγού φυσικού αερίου ITGI. Η διανομή φυσικού αερίου από το Shah Deniz 2, που θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού ITGI, αναμένεται επίσης να συζητηθεί κατά τις συναντήσεις.
Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI (Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας). Η Αθήνα προτίθεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω αυτού του αγωγού.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται επίσης για την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των οικοδομών, της υγείας, της υποδομής, της ναυτιλίας και των επικοινωνιών.
Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σπύρο Κουβέλη θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίγκ Αλίεφ, τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Σαχίν Μουσταφάγιεφ και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Χουσείν Μπαγκίροφ.


Στο ίδιο πρακτορείο στις 2/2/2011 γράφτηκε:
Η Ελλάδα πρότεινε την πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου της στο Αζερμπαϊτζάν
Η Ελλάδα πρότεινε την πώληση μέρους της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίγκ Αλίεφ: "Οι Έλληνες μας πρότειναν την πώληση μέρους της ΔΕΠΑ".
Η αζερική πλευρά δεν εξέφρασε γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας δήλωσε ότι η SOCAR θα πρέπει να εκφράσει γνώμη: "Αν η SOCAR δείξει ενδιαφέρον για αυτό, θα πρέπει να ερευνήσει το θέμα και να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία που να είναι αμοιβαίως ικανοποιητική".
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπυρίδων Κουβέλης υπογράμμισε ότι η ιδιωτικοποίηση μεγάλων κρατικών εταιρειών θα υλοποιηθεί μέσω διαγωνισμών: "Θέλουμε να βρούμε τον σωστό εταίρο ώστε να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές από μια τέτοια συνεργασία".


Σε άλλο άρθρο της ίδιας ημέρας, το ίδιο πρακτορείο γράφει:
Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών: "Ευελπιστούμε να γίνει το Αζερμπαϊτζάν ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα"
"Ευελπιστούμε να γίνει το Αζερμπαϊτζάν ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα μετά τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής", δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής Σπύρος Kουβέλης κατά τη σύσκεψη της διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν που συζήτησε θέματα που αφορούν την οικονομία, τη βιομηχανία και τους τομείς της τεχνολογίας.
Σημείωσε ότι η περιοχή της Κασπίας Θάλασσας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την περιοχή.
Μιλώντας για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα στη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και των πράσινων τεχνολογιών: "Ο ενεργειακός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία μας. Ο κύριος τομέας της συνεργασίας προφανώς θα αφορά τον ρόλο του διαδρόμου μεταφορών για τα ενεργειακά έργα. Ευελπιστούμε να γίνει το Αζερμπαϊτζάν ο βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ελλάδα".
Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να εξάγει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ιταλία μέσω του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, ενώ συγχρόνως θα εξάγει και προς την Βουλγαρία μέσω του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας. Η κατασκευή αυτών των αγωγών θα παράσχει την ευκαιρία στο Αζερμπαϊτζάν να εξάγει φυσικό αέριο τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν θετική προς την κατασκευή αυτού του αγωγού.


Τι έγραψε η «Καθημερινή»
Επίσκεψη Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν
Η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν.
Η ενίσχυση της ελληνικής θέσης για τη διασφάλιση ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα ο αγωγός ITGI (για τη μεταφορά αερίου από την Τουρκία, στην Ελλάδα και την Ιταλία) ήταν ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν, έναν σημαντικό «παίκτη» στον τομέα της ενέργειας, τόσο ως παραγωγού υδρογονανθράκων όσο και ως ενεργειακής γέφυρας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι ο ITGI είναι το πιο ώριμο έργο προς υλοποίηση, στο πλαίσιο των «πρότζεκτ» του Νοτίου Διαδρόμου (South Corridor) καθώς εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τις ως τώρα αποφάσεις, που είναι : 1. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Τουρκίας, 2. Η διεταιρική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ- Edison-Botas 3. Η λειτουργία, ήδη του ελληνοτουρκικού αγωγού και 4.Η συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για τη δημιουργία της εταιρείας IGB - μεταξύ της ΔΕΠΑ, της Edison και της Bulgarian Energy Holding EAD - η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο οποίος αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου ITGI. Ο αγωγός IGB αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την υλοποίηση του συστήματος ITGI και έχει αξιολογηθεί από την ΕΕ ως «έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας, κατά την επίσκεψη του κ. Κουβέλη στο Μπακού, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στην ομάδα εργασίας Αζερμπαϊτζάν-ΕΕ, για την υλοποίηση του South Corridor, γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο της ΔΕΠΑ σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Είναι μια σημαντική εξέλιξη και δηλωτική της θετικής διάθεσης του Αζερμπαϊτζάν για καλή συνεργασία με την Ελλάδα, τονίζει ο κ. Κουβέλης.
Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο μελετητικός, τα φάρμακα, ο αγροτικός τομέας, ενώ συμπροήδρευσε στη Μικτή Διυπουργική Επιτροπή (3η ΜΔΕ) με τον υπουργό Βιομηχανίας Νατίκ Αλίεφ.
Οι δύο πλευρές προωθούν επίσης τη συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για την οποία ο Ελληνας υφυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Χ. Μπακίροφ, με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Α. Μπαντάλοφ και με τον ΓΔ της κρατικής εταιρείας ΑΠΕ. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις δυνατότητες για παροχή τεχνογνωσίας από ελληνικές εταιρείες στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος (όπως διαχείριση αποβλήτων).
Η επίσκεψη του κ. Κουβέλη στο Μπακού, που ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, είναι η δεύτερη και αναμένεται ότι εντός του 2011 οι ανταλλαγές επισκέψεων θα πυκνώσουν και σύντομα θα οργανωθεί επιχειρηματική αποστολή, σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.


Ερώτηση-απορία ιστολογίου: Μήπως βγάλανε οι κυβερνήτες μας στο σφυρί την Ελληνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) και δεν μας το έχουνε πει; Μήπως ένα ακόμη σκάνδαλο τρέχει κάτω από τη μύτη μας και θα το μάθουμε όποτε κάποιοι αποφασίσουν;
Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.
Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ.
Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους.
Η «πόλις» κόβεται στα δύο, το παρακάτω κείμενο δεν είναι επί προσωπικού. Είναι περί του επερχόμενου εκφασισμού...
Τι Τρόμος είναι αυτός;!
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα.
Τι οργουελικός εφιάλτης!
Σαν τα κοράκια παραμονεύουν οι δύο απ' τους παρουσιαστές, η κυρία Τρέμη και ο κ. Πρετεντέρης να αρπάξουν απ' το στόμα του καλεσμένου τους, όταν δεν είναι φιλοκυβερνητικός, την... κουβέντα του, να την δαγκώσουν, να την διαστρέψουν, να την ανασκολοπίσουν και να του τη δώσουν πίσω να την φάει, να τού κάτσει στον λαιμό, να πνιγεί, να σκάσει -και αυτό το λένε διάλογο, ενημέρωση, ειδήσεις.
Τι οργουελικός τρόμος είναι αυτός! Αυτό το φρικτό δίδυμο δεν επιτίθεται με μένος ταλιμπάν εναντίον των στόχων του μόνον με το (απύλωτο, ιταμό και υπερφίαλο) στόμα του, αλλά με όλη τη γλώσσα του σώματός του να κορυβαντιά, να ωρύεται, να σκούζει, να προσβάλλει, να ειρωνεύεται -είναι αυτό ειδήσεις; έστω σχόλιο μέσα στις ειδήσεις; είναι άποψη;
Όχι, είναι τρομοκρατία! Είναι προπαγάνδα! Είναι κουστουμάτος ταλιμπανισμός, είναι φασισμός, είναι, ακόμα χειρότερα, εθισμός των θεατών στον φασισμό.
Τίποτα απ' όσα γίνονται σε αυτό το δελτίο δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ρωτάνε και απαντάνε οι ίδιοι, διακόπτουν όποιον γουστάρουν και το στόμα τους στάζει μέλι μόνον μπροστά στους κυβερνητικούς και τους φίλους τους. Αλλά, το πιο θλιβερό είναι όταν για «ξεκάρφωμα» οι δύο αυτοί παρουσιαστές (των οποίων, τουλάχιστον η ταπεινότης μου δεν είναι συνάδελφος) κάνουν τάχα ζόρικες ερωτήσεις στους υπουργούς, ανάλογες με εκείνες που θα έκαναν δουλικά στους αφεντάδες τους σε άλλες εποχές.
Δεν ξέρω αν λέει αλήθεια η AGB ή η Πωστηλέν τώρα, για τη θεαματικότητα αυτού του δελτίου, ούτε με νοιάζει αν είναι πρώτο ή έσχατο. Με νοιάζει ότι είναι όνειδος για τη δημοσιογραφία, πληγή για τη δημοκρατία, ντροπή για την πολιτική.
Ούτε απορώ με τους πολιτικούς που πάνε και προσκυνάνε τα ξόανα της τηλεοπτικής τυραννίδας στην πιο απεχθή τους μορφή, αμφισβητώ όμως ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται έστω κι απ' τον καναπέ τους τον κίνδυνο που πηγάζει απ' αυτήν την τηλεοπτική χούντα -αυτό το διαρκές εξουσιαστικό ξεσάλωμα του πρασινοφρουρισμού. Αυτής της ανωφελούς γλίτσας που σπαράζει τη χώρα παραπάνω από δυο δεκαετίες τώρα.
Αυτός ο συνδυασμός γκαιμπελισμού και σταλινισμού παντός καιρού, όστις υποστήριξε υπό την δορά του εκσυγχρονισμού με τον πιο καθωσπρεπίστικο τρόπο ό,τι πιο αισχρό μάς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, απ' το άγος του Χρηματιστηρίου έως την αποκοπή των μισθών και τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, αυτός ο συνδυασμός, καλά οχυρωμένος από αφεντικά, χορηγούς, διαφημιστές, τραπεζίτες και συν-ένοχους δημοσιογράφους, έχει βλάψει τον λαό και το πολίτευμα περισσότερο απ' όσον έβλαψε η μαύρη πανώλης το Λονδίνο και τις τρεις φορές που το επισκέφθηκε.
Η ενημέρωση είναι δικαίωμα του λαού.
Το δελτίο του Μέγκα και τα άλλα δελτία όπως αυτό δεν ενημερώνουν τον λαό, τον στραβώνουν, τον αιχμαλωτίζουν, τον χειραγωγούν.
Βγαίνουν στον αέρα, που είναι περιουσία του λαού, μόνο και μόνο για να τον τρομοκρατήσουν, για να τον κάνουν να κάθεται σούζα, οι σταθμοί αυτοί είναι η μαύρη χειρ και η σιδερένια φτέρνα των διαπλεκόμενων - είναι εχθροί του λαού με περικεφαλαία.
Την περικεφαλαία της οίησης, του (ραγιάδικου) θράσους, του κυνισμού, του αμοραλισμού, της αναισχυντίας, της αγένειας - με έναν λόγο: μιλάνε στον λαό σαν να μιλούν σε κατσαρίδες...
Ντροπή!Η φωτοσύνθεση είναι από το "Ενημέρωση"

Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα για τον πρωθυπουργό είναι η προκήρυξη ή μη βουλευτικών εκλογών. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει λαϊκή εντολή και νομιμοποίηση ούτε γι’ αυτά που κάνει, ούτε πολύ περισσότερο για ανάληψη δεσμεύσεων για το μέλλον και ειδικότερα για χρονικό διάστημα που ξεπερνά την θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει, αν δεν προκηρύξει εκλογές μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2011 (όπου και μπορούν να προκηρυχθούν εκογές με λίστα), είναι ότι θα χάσει τη δυνατότητα της λίστας, κάτι που το θέλει πάρα πολύ αφού είναι και οπαδός του νέου εκλογικού νόμου, όπου τα 2/3 των βουλευτών θα εκλέγονται με λίστα.

Από το άλλο μέρος, όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν και αυτοί πολύ καλά, ότι δεν μπορούν να βγούνε στο λαό, γιατί όχι μόνο δεν είναι αποδεκτοί, αλλά μπορεί ακόμα και να συμβούν απρόοπτα γεγονότα. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι αν γίνει εκλογή με σταυρό προτίμησης, τότε πολύ μεγάλος αριθμός από τους εν ενεργεία βουλευτές θα εξέλθουν του κοινοβουλίου, γιατί ακόμα και εκείνοι εκ των πολιτών που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, θα προτιμήσουν καινούργια πρόσωπα που δεν θα τους θυμίζουν την ντροπή της ψήφισης του μνημονίου. Δεν μένει λοιπόν άλλος δρόμος για τους εν ενεργεία βουλευτές από το να το παίξουν επαναστάτες και διαφωνούντες, για να κερδίσουν τη λαϊκή εύνοια.

Προς στιγμή όμως, οι εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είναι υποχρεωμένοι να…. δείχνουν κομματική νομιμοφροσύνη και υποταγή στον κ. Παπανδρέου, γιατί φοβούνται πως αν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2011, οπότε και θα ισχύσει η λίστα, όσοι διαφωνήσουν ή δεν ψηφίσουν κάποιο νομοσχέδιο θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων. Όταν όμως χαθεί η δυνατότητα εκλογής με λίστα, τότε η τύχη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φεύγει από τα χέρια του κ. Παπανδρέου και πηγαίνει στους πολίτες.

Επομένως ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά τις αρχές Μαρτίου 2011, θα αρχίσει να αντιμετωπίζει αυξημένη εσωτερική αντίδραση, από τους βουλευτές που θα θέλουν να φαίνονται αρεστοί στους ψηφοφόρους τους, προκειμένου να επανεκλεγούν και φυσικά δεν θα μπορεί να διαγράψει πάνω από τέσσερις ακόμα. Άρα θα αρχίσει να κινείται στα όρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και των συμβιβασμών και θα άγεται και θα φέρεται από αντάρτες βουλευτές, όπως είχε συμβεί και με τον Καραμανλή. Δηλαδή θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η μόνη ευκαιρία που έχει είναι τώρα, που ακόμα έχει κάποια λαϊκή ανοχή, ισχύει ο νόμος Παυλόπουλου, που δίνει επί πλέον bonus 10 βουλευτών στο πρώτο κόμμα και ταυτόχρονα έχει ακόμα και όλο τον μηχανισμό των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις με το μέρος του. Αργότερα μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί και τα συμφέροντα.

Εμείς πιστεύουμε ότι μάλλον θα πρέπει να τολμήσει τις εκλογές.

Έτσι, όπως είναι τώρα, δεν θα μπορέσει να πάει άλλο.

Αμεση λύση του Σκοπιανού επιθυμεί η ΕΕ, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, που συζητήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του εισηγητή Γιόραν Θάλερ ΕΣΚ Σλοβενία), επισημαίνεται ότι υπάρχουν διμερή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε πνεύμα καλής γειτονίας. Επίσης, απευθύνεται έκκληση σε όλους τους βασικούς παράγοντες να δείξουν υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα για την επίλυση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν, τα οποία όχι μόνο παρεμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία της υποψήφιας χώρας, αλλά και έχουν αντίκτυπο στις διεθνοτικές σχέσεις, την οικονομία και την περιφερειακή σταθερότητα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν στη διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν χειρονομίες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, καλεί τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και προθυμία για συμβιβασμό και να εξεύρουν ταχέως μια λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, η έκθεση επισημαίνει ότι «η περαιτέρω παράταση του στάτους κβο σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος και με τα άλλα ανοικτά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής, καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής της διεύρυνσης» και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν καλή θέληση ως προς την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν.

Κατά τη συζήτηση, οι βουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων επέκριναν, σε γενικές γραμμές, την πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η διαδικασία προσφυγής της χώρας του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας δεν συνδέεται με την παράλληλη διαδικασία που εξελίσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η οποία αποσκοπεί στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε με την ευκαιρία της εγκαινίασης της άτυπης διεθνικής ομάδας «Φίλοι της "Μακεδονίας"» ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν αποκλείει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο διεθνές δικαστήριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και από την πλευρά της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάγγελμα του Μουμπάρακ σήμερα το βράδυ προς τον Αιγυπτιακό λαό, ανακοίνωσαν τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ, ενώ είναι άγνωστο το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπό έκπτωση προέδρου της Αιγύπτου...

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δήλωσε στο BBC ότι είναι υπό συζήτηση το σενάριο παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ότι η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί σύντομα. Για παραίτηση ακόμα και εντός της ημέρας κάνει λόγο το αμερικανικό NBC και ο επικεφαλής της CIA.

Παράλληλα, ο Χοσάν Μπαντράουι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε στο BBC ότι «ελπίζει» πως ο Μουμπάρακ θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν. Όπως είπε, ο Μουμπάρακ θα μιλήσει «πιθανότατα» σύντομα στο λαό.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Hosni Mubarak ενδέχεται να παραιτηθεί ακόμη και σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Το αμερικανικό δίκτυο NBC μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο προεδρικό γραφείο, ότι ο Mubarak είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί απόψε και να αναλάβει την προεδρία ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος Suleiman.
Εξάλλου, το Dow Jones Newswires μετέδωσε ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναμένεται να "ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου έως την Παρασκευή", επικαλούμενο δήλώσεις του γενικού γραμματέα του κυβερνόντος κόμματος Hossam Badrawi.
"Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου, διότι αυτό που τελικά τον ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα της χώρας. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σημασία γι΄ αυτόν", τόνισε ο Badrawi.

Έγινε πραξικόπημα;
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται σε ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία, κυκλοφορούν έντονες φήμες που αναφέρουν πως στην Αίγυπτο έχει υπάρξει επέμβαση του Στρατού, άρα πραξικόπημα, σε μία προσπάθεια να βγει η χώρα από την διεθνή αλλά και την εσωτερική πίεση που δέχεται.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως το καθεστώς Μουμπάρακ έχει πέσει, ενώ είναι άγνωστη η τύχη του μέχρι πριν λίγες ώρες προέδρου της Αιγύπτου.
Πληροφορίες που υπήρχαν νωρίτερα σήμερα από την Αίγυπτο, ανέφεραν πρόταση που έγινε προς τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας να παραμείνουν όλη την ημέρα μέσα στα σπίτια τους.

Η CIA επιβεβαιώνει την πρόθεση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί
Ο Leon Panetta, αρχηγός της αμερικανικής CIA, δήλωσε πως έχει πληροφόρηση, ότι απόψε θα παραιτηθεί ο Mubarak.
«Έχω δεχθεί αναφορές, ότι θα παραιτηθεί. αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο αν όντως θα το κάνει», ανακοίνωσε απευθυνόμενος σε μια επιτροπή του Κογκρέσου.
Ο πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε πως ο κόσμος γίνεται μάρτυρας «της εξέλιξης της ιστορίας» στην Αίγυπτο, και πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να στηρίξουν μια ομαλή και γνήσια μετάβαση της χώρας αυτής προς τη δημοκρατία.
Μέχρι πρότινος, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επέμενε να μη παραιτηθεί, παρά μόνο όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2011.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος δεν είχαν κάποιο απτό αποτέλεσμα, ενώ οι διαδηλωτές δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Το τελευταίο διάστημα η Αμερική αύξησε τις πιέσεις της προς το καθεστώς προκειμένου αυτό να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών, το βασικότερο εκ των οποίων είναι η άμεση παραίτηση του προέδρου.

Σε Έκτακτη ανακοίνωση του το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο γνωστοποιεί προς τον Τουρκικό λαό οτι: “ Τρία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά”. Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα έγιναν λίγες ώρες μετά την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή της Μυκονου απο την τουρκική κορβέτα TCG BODRUM (F501) A-69 α. Εδώ και ημέρες σας είχαμε γνωστοποιήσει σε αρκετά άρθρα μας και ρισκάροντας να χαρακτηριστούμε γραφικοί οτι δεν είναι τυχαία γεγονότα οι κατά συρροή παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου Ελλαδικού χώρου από την Γείτονα χώρα.βλεπε ( Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Παπούλια, δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Καρατζαφέρη της 08ης/2/2011 (βυθίσατε …), δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Χριστόφια, δεν ήταν τυχαίος ο Έκτακτος συντονισμός του ΓΕΣ σε βραχονησίδες και Εβρο. Δεν ήταν τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου “ ΕΞ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: 09/02/2011. Δήλωση Βόμβα της Ηγεσίας του Τουρκικού Στρατού. Επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της Πολιτικής Ηγεσίας.”

Είχαμε μάλιστα εκτιμήσει οτι το χρονικό διάστημα έναρξης των Γεγονότων θα ήταν μεταξύ 10 & 15 Φεβρουαρίου 2011. Είχαμε μάλιστα θεωρήσει Ύποπτες τις Ασκήσεις στο Καστελόριζο μεταξύ 7&11 Φεβρουαρίου 2011.βλέπε (Ύποπτη Aεροναυτική Aσκηση (7-11/2/2011) των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» στο Καστελόριζο. Σε επιφυλακή το Αμερικανικό Ναυτικό).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την Αρχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα …

τουρκικά F-16 “ εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις” και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μ-2000 και F-4 τρεις φορές δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας, της Ανδραβίδας και της Σκύρου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Επιτελείο.

Είναι δεδομένο πλέον οτι το Τουρκικό Γενικό επιτελείο εφαρμόζοντας την Τεχνική της προπαγάνδας στον Τουρκικό Λαό συσπειρώνει Εθνικιστές και μή και τεκμηριώνει τις μελλοντικές του Ενέργειες.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες ενέργειες της γείτονος. Με ψυχραιμία αξιοπρέπεια και σύνεση, αλλά προπάντων προνοητικότητα και όχι πανικό.

 • Προπαγάνδα κατά της Ελλάδας στα νέα σχολικά βιβλία της Αλβανίας
 • Σχετικά με το κείμενο που ακολουθεί, ανηρτημένο σε πληθώρα blogs περί Αλβανικού αλυτρωτισμού

Τι θα κάνετε για αυτό, κυρία Διαμαντοπούλου και κύριε Δρούτσα;
Δεν αρκεί να "ξεχνούν" μόνον τα δικά μας παιδιά, το μίσος και τον αλυτρωτισμό.
Πρέπει να τα "ξεχάσουν" και των γειτόνων, Τούρκων και Αλβανών, ώστε να έχομε ειρήνη στα Βαλκάνια.
Διαφορετικά με την εξωραϊσμένη ιστορία που επιχειρείται να διδαχθεί στα παιδιά τής Ελλάδας, το μόνο που θα επιτευχθεί , είναι, τα παιδιά μας να γίνουν υποψήφια θύματα, των φανατισμένων γειτόνων.
Γ.Κασιμάτης
Δρυός «πιπτούσης» πας «αλητήριος» ξυλεύεται.
Η υποδαύλιση του μεγαλοϊδεατισμού στην Αλβανία εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους εκεί ελάχιστους εναπομείναντες Έλληνες, όσο και για τους εδώ συμβιούντες με τους δυσανάλογα πολλούς Αλβανούς μετανάστες. Ο στοχευμένος κατά της χώρας μας αλυτρωτισμός των Αλβανών ...ενδέχεται να αποτελέσει το ηθικό έρεισμα ή και το άλλοθι για κάθε μελλοντική σε βάρος της υπονομευτική ενέργεια τους.
 • Φανατισμό και πλαστογραφημένη Ιστορία διδάσκει η αλβανική κυβέρνηση στους μαθητές των σχολείων.
 • «Η ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΟΠΟΥ "ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΙΣ" ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ "ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ" ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ»
Μίσος, φανατισμό αλλά και πλαστογραφημένη Ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική, διδάσκει η αλβανική κυβέρνηση στους μαθητές των σχολείων. Οι νεαροί Αλβανοί μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία τους μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο "αιμοσταγείς" Έλληνες πραγματοποίησαν "εθνοκάθαρση" στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».
Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως... έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας. Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατοικούνται ή κατοικούνταν από Αλβανούς.
Στις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Αυτόχθονες
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη χώρα μας, στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται τα εξής: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της "Μακεδονίας" και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.».
Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» με στόχο τον αφανισμό τω ν Αλβανών που ζούσαν εκεί. Ο χάρτης με τη Μεγάλη Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου όσο και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών που καλούνται, για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν... Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή «Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».
Να σημειωθεί πως στο βιβλίο Γεωγραφίας δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, παρά μόνο πως στη χώρα οι διάφορες μειονότητες (Έλληνες, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι) αγγίζουν συνολικά το 2%, ενώ τους Βλάχους, που στην πλειονότητα τους έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, τους χαρακτηρίζει «πολιτιστική μειονότητα».

«Εθνοκάθαρση στην Τσαμουριά»
Στο βιβλίο «Ιστορία του Αλβανικού Έθνους» υπάρχε ι ειδικό κεφάλαιο για την Τσαμουριά, με την επισήμανση πως «βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της Κάτω Αλβανίας», όπως αποκαλεί το νότιο τμήμα της Ηπείρου.
«Η επέλαση των Ελλήνων το 1913 στην Τσαμουριά σημαδεύτηκε από βαρβαρότητες που ανάγκασαν χιλιάδες Τσάμηδες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι Έλληνες κατακτητές επιτάχυναν την εκδίωξη των Τσάμηδων και των υπολοίπων Αλβανών, με στόχο τον αφανισμό του αλβανικού εθνικού στοιχείου από τις περιοχές που είχαν καταλάβει», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς του βιβλίου, συνεχίζοντας: «Με τον καθορισμό τ ων συνόρων το 1913 αποκόπηκαν από τον εθνικό κορμό όχι μόνο η περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά σχεδόν ολόκληρη η Τσαμουριά, οι επαρχίες Φιλιατών, Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Μαργαριταρίου, Πάργας και Πρέβεζας, καθώς και οι περιοχές της Φλώρινας, της Καστοριάς και των χωριών του Γράμμου».
Πουθενά στο βιβλίο Ιστορίας δεν γίνεται αναφορά στη συνεργασία των Τσάμηδων με τα στρατεύματα κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στις μαζικές εκτελέσεις στις οποίες προχώρησαν κατά του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού.

ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ: «Αλβανοί» Πύρρος και Ολυμπιάδα
Για την αλβανική ιστοριογραφία τα αρχαία ηπειρωτικά φύλα (Θεσπρωτοί, Χάονες, Μολοσσοί κ.ά.) είναι ιλλυρικής και όχι ελληνικής προέλευσης, όπως είναι γενικά αποδεκτό.
Έτσι ο βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα και πολλοί άλλοι ανήκουν στο... πάνθεον των Αλβανών ηρώων. «Δεν χρειάζεται κανείς να έχει ιδιαίτερες ιστορικές γνώσεις για να αποκρούσει αυτές τις γελοιότητες. Όσοι γνωρίζουν λίγη Ιστορία ξέρουν ότι πολλές πόλεις της αρχαίας Ηπείρου υπέφεραν από τις επιδρομές των Ιλλυριών, ενώ η πόλη της Χαονίας Φοινίκη, που ήταν κάποτε πρωτεύουσα της Ηπείρου, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ιλλυριούς, που θεωρούνται (;) προγονοί τους», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος ήδη κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ζητώντας να πληροφορηθεί εάν λειτουργεί η Διακρατική Επιτροπή των υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών η οποία είχε συσταθεί επί υπουργίας Αρσένη για την εξάλειψη εθνικιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια.


«Προκαλούν φανατισμό»
«Η νέα γενιά των Αλβανών γαλουχείται επίσημα στην ιδέα πως η μισή Βορειοδυτική Ελλάδα είναι τμήμα της ιστορικής Αλβανίας και πως οι Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και στην υπόλοιπη χώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Τα αποτελέσματα αυτού του φανατισμού και της προπαγάνδας τα βιώσαμε με τραγικό τρόπο τον περασμένο Αύγουστο, με την άγρια δολοφονία του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, επειδή μιλούσε ελληνικά», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας.


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ομιλώντας χθες στη Βουλή των Ελλήνων , δήλωσε σχετικά με την απαγόρευση της κίνησης και στάθμευση γεωργικών οχημάτων καθώς και της δημόσιας, υπαίθριας συνάθροισης πολιτών (αλλά και της… απόπειρας (?) πραγματοποίησης συνάθροισης) που επεβλήθη στη περιοχή των Σερρών ότι… πρόκειται απλά για δύο διασταυρώσεις που οδηγούν στα σύνορα…

Παραθέτουμε παρακάτω την πρωτοφανή απόφαση της επιβολής του «στρατιωτικού νόμου», καθώς και τον χάρτη του (πρώην) Νομού Σερρών.

Έχουμε σημειώσει τις «απαγορευμένες» περιοχές καθώς και τις χιλιομετρικές αποστάσεις τους.

Ποιες… δύο απλές διασταυρώσεις κ. Παπουτσή;

Εδώ ο «στρατιωτικός νόμος» καλύπτει σχεδόν το 1/4 του (πρώην) Νομού Σερρών.

Μέσα στις αποκλεισμένες περιοχές περιλαμβάνονται πάνω από 50 χωριά που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο στο οποίο επιβάλλεται ο «στρατιωτικός νόμος».

Το αγνοούσατε ή ηθελημένα θελήσατε να «εξαπατήσετε» τη Βουλή των Ελλήνων;

H Απόφαση περιορισμού της ελεύθερης κίνησης και της συνάθροισης

«Απόφαση.
Έχοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις του άρθρου 11 του Συντάγματος της Ελλάδας, που τροποποιήθηκε το έτος 2001, σχετικά με το δικαίωμα «συνέρχεσθαι ήσυχα και χωρίς όπλα» ….. 2. Τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 12 περί κύρωσης κώδικα οδικής κυκλοφορίας. 3. Τις διατάξεις κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας. 5,6,7,8
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αποφάσεις των αγροτών στο νομό Σερρών, τις κινητοποιήσεις τις προαναφερόμενες και τις διαμαρτυρίες, αποφασίζουμε:
1. Απαγορεύουμε για λόγους δημόσιας ασφάλειας και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής:
α) την κίνηση και στάθμευση γεωργικών οχημάτων κατά το χρονικό διάστημα από 8 ώρα πρωί της Τετάρτης μέχρι 8 το πρωί της Παρασκευής επί του οδικού δικτύου της εθνικής οδού Λευκώνα-Προμαχώνα από τη διασταύρωση Λευκώνα μέχρι το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα της επαρχιακής οδού Κιλκίς-Πετριτσίου από διασταύρωση Καστανούσας μέχρι διασταύρωσης με την εθνική οδό Λευκώνα-Προμαχώνα της επαρχιακής οδού Στρυμονοχωρίου-Γονίμου Βυρώνειας, της επαρχιακής οδού Λιθότοπου-Κερκίνης-Λειβαδιάς, της επαρχιακής οδού Αγγίστρου-Προμαχώνα, καθώς και επί των δημοτικών αγροτικών και δασικών δρόμων που οδηγούν στην επαρχιακή οδό Αγγίστρου-Προμαχώνα και στην εθνική οδό Λευκώνα-Προμαχώνα από τη διασταύρωση Ρούπελ μέχρι τη διασταύρωση Προμαχώνα.

β) κάθε δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα επί του οδικού δικτύου που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο.

2. Η πραγματοποίηση ή απόπειρα (σ.σ.) πραγματοποίησης συνάθροισης και πορείας στους ανωτέρω τόπους και χρόνο θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια εκδήλωση θα διώκονται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 171 του Ποινικού Κώδικα και άλλων συναφών διατάξεων.»
Υπογραφή: Ταξίαρχος Δ…
Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν παραδέχθηκε ότι το χρηματοπιστωτικό του ίδρυμα είδε τις οικονομικές και δημοσιονομικές του προβλέψεις να αποτυγχάνουν από την παγκόσμια κρίση, και υποσχέθηκε να βελτιώσει τον τρόπο που εκπονούνται.

Ο Στρος-Καν απάντησε με μια έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου αξιολόγησης (BIE) του ΔΝΤ, με τίτλο «Επίδοση του ΔΝΤ κατά την περίοδο που οδήγησε στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση: η επιτήρηση του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007″.

«Η αδυναμία του Ταμείου να προειδοποιήσει για την πιθανότητα μιας συστημικής κρίσης με ένα αρκετά πρόωρο τρόπο, αιχμηρό και αποτελεσματικό, είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας κάνει σεμνούς, είναι κάτι που το ΔΝΤ αναγνώρισε με ειλικρίνεια, και στο οποίο ανταποκρίθηκε γρήγορα», τόνισε ο Στρος Καν.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε μια περίοδο πριν από την άφιξη του στην Ουάσιγκτον το Νοέμβριο του 2007. Στο ΔΝΤ ήταν τότε επικεφαλής ο ισπανός Ροντρίγκο Ράτο.

Όμως το ΒΙΕ υπενθυμίζει σε πιο σημείο, από το φθινόπωρο του 2007 και την πτώχευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, το Ταμείο παρέμενε πεπεισμένο για την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να απορροφήσει τις απώλειές του, καθώς και της οικονομίας των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας να αποφύγουν την ύφεση.

Υπενθυμίζει, για παράδειγμα, ότι το Μάιο του 2008, ο κ. Στρος-Καν είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες, σχετικά με το χρηματοπιστωτικό τομέα, «τα χειρότερα νέα είναι πίσω μας».

Σήμερα, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε στο ΒΙΕ ότι υποστηρίζει «συνολικά» τις «εποικοδομητικές» του ιδέες, ανάμεσα τους και εκείνη του να ακούει πιο τακτικά τους οικονομολόγους των οποίων οι απόψεις είναι αντίθετες προς τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε δεσμευμένοι στην προώθηση της ποικιλομορφίας του προσωπικού μας σε όλες τις διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης και της ποικιλομορφίας των απόψεων», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Ἐμεῖς κυβερνοῦμε κι ὄχι οἱ τρεῖς ὑπαλληλίσκοι τῆς τρόικας», λένε κάθε τόσο οἱ σημερινοὶ κατοχικοὶ ὑπουργοί, γιὰ νὰ πείσουν καὶ τὸν ρακένδυτο ραγιαδισμό τους καὶ τοὺς κοπρίτες, ποὺ δὲν μποροῦν πιὰ νὰ τοὺς διορίσουν, κάπου, ὡς παράσιτα, δίπλα σὲ ὑπουργικὰ παράσιτα παρασιτοῦντα.

«Ἐμεῖς κυβερνοῦμε…» Ἐσχάτη ἀνοησία τῆς κουβέντας τους αὐτῆς; Μά, ἂν ἔτσι, τότε οἱ κατοχικοὶ ΠΑΣΟΚοι ἔχουν κι ὅλοι τὴν εὐθύνη τῆς ἀβυσσαλέας ἀνοησίας τους. Σωρηδόν.

α΄) Ἐσχάτη, ἀρχικὴ ἀνοησία: δὲν μπόρεσαν νὰ διαπραγματευθοῦν τὸ τίποτα τῆς μηδαμινότητάς τους. Παραδόθηκαν, ὡς κουφάρια προβάτων, στὴν ἀρβύλα τῆς Κομμαντατούρ. Γιὰ πρώτη φορὰ στὴν ἱστορία τῶν διεθνῶν οἰκονομικῶν συνθηκῶν, τὸ Μνημόνιο ἐπιβάλλει τὴν κατάργηση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας γιὰ τὴν κατεχόμενη Ἑλλάδα ἀπὸ τοὺς Κατοχικοὺς τοκογλύφους. Ἡ «ἡμετέρα» κατοχικὴ κυβέρνηση δέχθηκε νὰ παραχωρήσει ἔδαφος, ὑπέδαφος, θάλασσα, οὐρανό, Παρθενώνα, νησιά, γῆν καὶ ὕδωρ, μόλις οἱ τοκογλύφοι καὶ ἡ τρόικα, τὸ ἀπαιτήσουν. Τὸ γράφει ὁλογράφως καὶ αὐτολεξεὶ τὸ Μνημόνιο… Καὶ οὐδείς, οὔτε κι οἱ ἀγράμματες θεραπαινίδες τῆς κατοχικῆς ὀσφυοκαμψίας, μποροῦν νὰ τὸ ἀμφισβητήσουν. Δεῖξε τὰ συγκεκριμένα ἄρθρα τοῦ Μνημονίου, ρὲ κατοχικὲ καβάση! Ἄρα, παραβιάζεις τὸ Σύνταγμα, τὶς διατάξεις τοῦ ΟΗΕ, ξεκινᾶς ξεπουλώντας τὶς εἰσπράξεις τοῦ Παρθενώνα, ἀμέσως μετὰ τὸν ἴδιο τὸν Παρθενώνα, τὰ ἀέρια τοῦ Αἰγαίου, κι ἄσε τὶς κατοχικές σου ἀερομυθίες… Ἐσχάτη ἀνοησία;

β΄) Ἂν «ἐμεῖς κυβερνοῦμε», τότε, ὡς ΠΑΣΟΚια, ἀσκεῖτε ἀκροδεξιὰ πολιτική, χωρὶς νὰ σᾶς ὑποχρεώνει ἡ τρόικα! Τσακίσατε τὸ εἰσόδημα τῆς φτωχολογιᾶς, ὑπηρετεῖτε τὴν πλουτοκρατικὴ ἰατρική, ἀφοῦ διαλύσατε τὸ ΙΚΑ, καὶ τώρα στέλνετε τὸν διακονιάρη τῶν 572 εὐρώων νὰ διαπραγματευθεῖ ὡς «ἴσος πρὸς ἴσον» μὲ τὸν κάθε Κροῖσο, μέσα ἀπὸ τὶς ἀκροδεξιές σας «ἐπιχειρησιακὲς συμβάσεις ἐργασίας»…

Ἐξατομικευμένες λοιπὸν «ἐπιχειρησιακὲς συμβάσεις», ἀνάμεσα σὲ ἴσης ἰσχύος «κοινωνικοὺς ἑταίρους»… Κι ἐδῶ, ἄραγε, ἐσχάτη ἀνοησία, ἤ, ἁπλούστερα, ἄι σιχτίρ;

γ΄) Ἀκόμη δὲν ἑνώσατε τὴν Ἀποκλειστικὴ Οἰκονομικὴ Ζώνη (ΑΟΖ), ποὺ ἤδη διαθέτει ἡ μικρὴ καὶ ὑπὸ κατοχὴν Κύπρος, μὲ τὴν ἀνύπαρκτη ΑΟΖ τῆς ἡμετέρας Ψωροκόσταινας. Ἐπειδὴ οἱ πασάδες τῆς Ἄγκυρας σᾶς τὸ ἀπαγορεύουν. Κι ἐνῶ, οἱ ἴδιοι θρασύδειλοι πασάδες, δὲν ἔβγαλαν κὶχ ὅταν τὴν ΑΟΖ ἐξήγγειλε ἡ «μικρὴ» Κύπρος. Κι ἐδῶ, ξανά, ΠΑΣΟΚικὴ ἐσχάτη ἀνοησία, ἤ, ἁπλούστερα, «φωτιὰ καὶ τσεκούρι στοὺς προσκυνημένους»;

Βεβαίως, στὴν πολιτική, εἶναι πασίγνωστος ὁ κανὼν τῆς ὁμοιοπαθητικῆς ὁμοιοστασίας: «πάσσαλος πασσάλω ἐκκρούεται», ἢ «κύλισε ὁ τέντζερης καὶ βρῆκε τὸ καπάκι». Ἔτσι λοιπόν, «ἀνάγκῃ», ὅπως παρατηροῦν οἱ Θουκυδίδης καὶ Ἀριστοτέλης, ναί, τὸν κοπρίτη μπορεῖ καὶ τὸν διορίζει μόνον ἕνας ἄλλος κοπρίτης. Ἑπομένως, ὅλη αὐτὴ ἡ κόπρος τοῦ Αὐγείου, ποὺ ὡς κατοχικὴ κυβέρνηση ἐκτελεῖ αὐτὰ ποὺ τῆς λέει ἡ Τρόικα-Κομμαντατούρ, ναί, ὅλη τούτη ἡ μεμαλθακισμένη ὀσφυοκαμψία τοῦ «σοσιαλιστικοῦ» ΠΑΣΟΚ, μόνον ὡς πηχτὴ ἐσχάτη ἀνοησία, μὲ ἐντελῶς διακεκριμένο τὸν δείκτη τῆς νοημοσύνης της, μπορεῖ νὰ καταχωρηθεῖ στὰ Γενικὰ Ἀρχεῖα τοῦ Κράτους καὶ τοῦ Κορυδαλλοῦ, μὲ τὸ καλό!

Διότι!

Ναὶ μὲν βλεπετομάμας, ἀναμφηρίστως, ὁ ἀρχηγὸς Georgaki, ναὶ μὲν ἄσχετος καὶ ἀνετιξέστως ἄξεστος ὁ κάθε σπουδαρχίδης ποὺ παριστάνει, κατὰ Ἀριστοφάνην, τὸν ὑπουργό. Ναί, ἀλλὰ ἐκεῖ, στὴν πολιτικὴ χρεωκοπία τους, στὴν κοινωνικὴ μειοδοσία τους, καὶ στὴν ἐθνικὴ κοπρίαν τῶν τροϊκοπατημένων, ἡ ἐσχάτη ἀνοησία ἰσοδυναμεῖ μὲ ἐσχάτη προδοσία. Λόγω βλακείας, ἀκηράτου καὶ ἀνιάτου. Ἄρα, μετ’ ἐλαφρυντικῶν… λόγω προτέρου παρόντος καὶ μέλλοντος ἠλιθίου βίου… Ποὺ λέει κι ὁ Σεφέρης: «ὅταν ἀρχίζει νὰ κινεῖται ἡ βλακεία ποιός μπορεῖ νὰ τὴ σταματήσει;»

Οι ληστές και ο Κλέφτης

Ο υπουργός Προστασίας της Χούντας, Χρήστος Παπουτσής, και ο υπουργός Οικονομικών της Χούντας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επικήρυξαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα με 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ένα εκατομμύριο –αλλά σε μάρκα Γερμανίας- πήρε και ο Θόδωρος Τσουκάτος από τη Siemens και το έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση της Χούντας προσπαθεί να δημιουργήσει στους πολίτες αίσθηση νομιμότητας. Δηλαδή, επικηρύσσουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, για να δείξουν πως αυτός είναι ο κακοποιός που απειλεί το βασίλειο της νομιμότητας που είναι η Ελλάδα αυτή την εποχή, οπότε ο Παπουτσής, ο Παπακωνσταντίνου και όλοι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία είναι ηθικά στοιχεία και υπεράνω πάσης υποψίας.

Είναι έξυπνο να πετάς την μπάλα στην κερκίδα, αλλά η χώρα έχει χρεοκοπήσει και κανένας υπεύθυνος δεν επικηρύχτηκε – ούτε καν κατηγορήθηκε.

Όλοι είναι στα γραφεία τους.

Εκτός, αν για τη χρεοκοπία της χώρας φταίει ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Αν συλληφθεί ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Παπουτσής δηλώσει ότι ο Παλαιοκώστας εντοπίστηκε και συνελήφθη μετά από τις πληροφορίες που έδωσε κάποιος πολίτης –ο οποίος πήρε αμοιβή ένα εκατομμύριο ευρώ-, θα πιστέψει κανείς τον Παπουτσή;
Όλοι θα σκεφτούμε πως –όπως έφαγαν τα δισεκατομμύρια- έφαγαν και το εκατομμύριο της επικήρυξης του Παλαιοκώστα.

Μπορεί και να το βάλουν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ για να το ενισχύσουν, όπως ο Τσουκάτος.

Οπότε, μια λύση υπάρχει για να πειστούμε πως μας λένε την αλήθεια: Να μας πουν το όνομα εκείνου που θα έχει δώσει πληροφορίες για τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Και όχι μόνο να μας πουν το όνομά του - να βγει ο ίδιος στην τηλεόραση και να πει: «Ναι, λέγομαι έτσι, κατοικώ εκεί και εγώ έδωσα πληροφορίες στην Αστυνομία για το πού βρισκόταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Ορίστε και το ένα εκατομμύριο που μου έδωσαν».

Τι; Αυτό θα είναι επικίνδυνο για τον ρουφιάνο;

Ναι, μάλλον θα είναι.

Δεν πειράζει, όμως. Για να μην κινδυνεύει ο ρουφιάνος, ας τον κάνει ο Παπανδρέου υπουργό.
Και όταν πέσει η Χούντα, ας τον πάρει μαζί του στο ελικόπτερο.Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως κάποιος πρέπει να πει στους κυβερνώντες πως όλοι οι Έλληνες δεν έχουν τα δικά τους "προσόντα";- "Είσαι πουτάν@...",

φώναζαν οι μπάτσοι στη μάνα του 30χρονου κατοίκου της Κερατέας, στο σπίτι του οποίου είχαν μπουκάρει με γκαγκστερικό τρόπο.

Πολιτικός προιστάμενος των ανεγκέφαλων αυτών αστυνομικών, είναι ο Χρήστος Παπουτσής, κάποτε Πρόεδρος της ΕΦΕΕ και υπερήφανος για τον αντιδικατορικό του αγώνα.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται επικεφαλής της αστυνομικής χούντας, η οποία επικηρύσει τον Παλαιοκώστα με 1 εκατ. ευρώ και δεν έχει την... αξιοπρέπεια να κάνει το ίδιο με τον Χριστοφοράκο, τον Καραβέλα, τον Γιούνγκ.

Ο Χρήστος Παπουτσής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σήψης που προκαλεί η εξουσία.

Είναι πράγματι για λύπηση...


Για τους αστυνομικούς που βρίζουν, προκαλούν και βιαιοπραγούν κατά πολιτών, πρέπει να υπάρξει ΑΜΕΣΗ απόλυση. Χωρίς δεύτερη κουβέντα πρέπει να συμβεί το ίδιο για όλους τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς, μέχρι ανώτατου βαθμού.

Για τον οικτρό Παπουτσή, θα πρέπει να σημειωθεί η πολιτική του στάση και να εγκληθεί στην Δικαιοσύνη αμέσως μετά την πτώση του χούντας Παπανδρέου - ΔΝΤ. Γι αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας μέσα από μία σειρά χιλιάδων μηνύσεων εναντίον του, αλλά και εναντίον των υφισταμένων του.

Σε αυτή την χώρα θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να τιμωρούνται όσοι παραβιάζουν το Σύνταγμα και βιαιοπραγούν κατά του μοναδικού αφεντικού, του πολίτη.


Κωνσταντίνος
Αντιμέτωποι με τους δικαστικούς επιμελητές αναμένεται να βρεθούν οι χιλιάδες οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καθώς τέθηκε σε εφαρμογή απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βάσει της οποίας, εφόσον τα εισπρακτικά όργανα του ταμείου διαπιστώνουν καθυστέρηση στην καταβολή των εισφορών, θα ενεργοποιούν το μηχανισμό είσπραξης. Άμεση προτεραιότητα θα έχουν οι ασφαλισμένοι που οφείλουν εισφορές και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής των χρεών τους.

Η απόφαση προβλέπει πως αρχικά, θα αποστέλλεται στον υπόχρεο, μέσω ταχυδρομείου, επιστολή στην οποία θα περιγράφεται η οφειλή και θα ζητείται η πληρωμή της, μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις ειδικές προσαυξήσεις, μέσα σε 10 ημέρες.

Στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν προσέλθει, θα συντάσσεται σε βάρος του, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου, η Πράξη Επιβολής Εισφορών και Πρόσθετων Τελών (ΠΕΕΠΤ), που θα επιδίδεται μέσω ταχυδρομείου. Με την επίδοσή της και μόνο, η ΠΕΕΠΤ αποτελεί τίτλο βεβαίωσης και είσπραξης των απαιτήσεων του Οργανισμού. Σε περίπτωση μη εξόφλησης, ή έστω ρύθμισης του χρέους, ο δικαστικός επιμελητής επιδίδει Ατομική Ειδοποίηση, στην οποία θα δίνονται 10 ημέρες διορία, μέχρι την εξόφληση της οφειλής.

Τα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει ο ΟΑΕΕ, κατά του οφειλέτη, στην περίπτωση που και πάλι το χρέος δεν εξοφληθεί είναι:

- Κατάσχεση κινητών που είτε βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη είτε σε χέρια τρίτου.
- Κατάσχεση ακινήτων.

Για τη λήψη οποιουδήποτε, τέτοιου αναγκαστικού μέτρου, απαιτείται έγγραφη παραγγελία προς δικαστικό επιμελητή από τον αρμόδιο προϊστάμενο του ταμείου, κατόπιν εξουσιοδότησης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Την Έκθεση Κατάσχεσης και τις λοιπές διατυπώσεις αναλαμβάνει ο δικαστικός επιμελητής.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης προβλέπει την έκδοση Προγράμματος Πλειστηριασμού από τον αρμόδιο υπάλληλο ή κατόπιν ανάθεσης, από τον δικαστικό επιμελητή, 15 ημέρες μετά από την κατάσχεση (40 ημέρες σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτων).

Τα σχετικά προγράμματα πλειστηριασμού πρέπει να δημοσιοποιούνται τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού για κινητές αξίες και 20 ημέρες για ακίνητα.

Τέλος, η απόφαση προβλέπει πως τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τον πλειστηριασμό, αποστέλλονται σε Συμβολαιογράφο, όλα τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου αυτός να αναλάβει την ευθύνη και την επιμέλεια της διαδικασίας.

Ποινικές διώξεις από το ΙΚΑ

Αλλά και το ΙΚΑ, με εγκύκλιο του ενημερώνει πως οι εργοδότες ή οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν μέσα στις νόμιμες προθεσμίες τις ασφαλιστικές εισφορές, ευθύνονται ποινικά για τα αδικήματα της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών και την υπεξαίρεση των εργατικών εισφορών αντίστοιχα. Μάλιστα, το ΙΚΑ κινεί τις διαδικασίες έκδοσης μηνύσεων, καθορίζοντας νέες διαδικασίας έκδοσης και παρακολούθησης μηνυτήριων αναφορών.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εργασίας, έχει ήδη ενεργοποιήσει και την Ειδική Επιτροπή Εσόδων που έχει ως στόχο τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ, από κύριες και λοιπές εισφορές, αυτοτελή πρόσθετα τέλη, πρόστιμα και λοιπές επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα η Ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων μπορεί να αποφασίζει για:

1. την τμηματική εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών, προστίμων και λοιπών προσαυξήσεων και εξόδων αναγκαστικών μέτρων που υπερβαίνουν τα 80.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ (100.000 ευρώ για το ΙΚΑ), σε 48 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών. Ο αριθμός δόσεων είναι δυνατόν να ορισθεί σε 60, εφόσον η επιχείρηση βρίσκεται στο στάδιο της εκκαθάρισης ή έχει κηρυχθεί σε πτώχευση και η κύρια οφειλή έχει επιβαρυνθεί με το ανώτατο ποσοστό προσαυξήσεων και δεν έχουν αποδώσει όλα τα αναγκαστικά και άλλα μέτρα είσπραξης που ισχύουν. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των υπό εκκαθάριση ή πτώχευση επιχειρήσεων είναι η προκαταβολή ποσού ίσου με το 2% της συνολικής οφειλής. Στις περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων, είναι δυνατόν η Επιτροπή να αποφασίζει τη ρύθμιση σε μηνιαίες δόσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

2. τη δυνατότητα αυξημένου ποσού μηνιαίας δόσης κατά τη διάρκεια λειτουργίας αυτής και μειωμένου ποσού μηνιαίας δόσης κατά 30% όταν αυτή δε λειτουργεί. Μάλιστα, προβλέπεται πως στην περίπτωση επίσπευσης πλειστηριασμού από το Ταμείο, πριν την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της απόφασης ρύθμισης, είναι δυνατή η αναστολή του, μόνο, εφόσον καταβληθεί το 1/5 της συνολικής οφειλής, πλέον των εξόδων εκτέλεσης του και ρυθμιστεί το υπόλοιπο της οφειλής. Η διαδικασία για κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση αναστέλλεται με την καταβολή του 30% της οφειλής και τη ρύθμιση του υπόλοιπου σε δόσεις.

3. την επιβολή ποσοστού παρακράτησης επί του οφειλόμενου ποσού στις περιπτώσεις χορήγησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας και

4. τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου προς είσπραξη και εξασφάλιση των απαιτήσεων των ασφαλιστικών φορέων.

Επίσης η Επιτροπή, μπορεί να αποφασίζει αιτιολογημένα μετά από αίτημα του οφειλέτη ανεξαρτήτως ποσού οφειλής εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στους όρους της ρύθμισης και δεν οφείλει τρέχουσες εισφορές για:

1) την επαναφορά στη ρύθμιση, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της απόφασης για λόγους ανωτέρας βίας.

2) τη χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, εκτιμώντας ελεύθερα το ύψος του παρακρατούμενου ποσού, που προβλέπεται από τα οικεία άρθρα, χωρίς περιορισμό, με εξαίρεση τους εργοδότες του άρθρου 8 παρ. 5 εδάφιο ε του α.ν.1846/1951.

Στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να αποφασίσει η Επιτροπή είναι ιδίως το μέγεθος του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ο αριθμός των απασχολούμενων και η συνέπεια που έχει επιδείξει ο οφειλέτης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του μέχρι την υποβολή της αίτησης.
Μοιάζει με σύγκρουση νοοτροπιών, αλλά μην ξεγελαστείτε. Για σύγκρουση ρόλων πρόκειται. Ο λόγος για το θέατρο που παίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, με τους υπουργούς να υπερασπίζονται τις «μεταρρυθμίσεις» και τους βουλευτές της συμπολίτευσης (για την αντιπολίτευση ο ρόλος είναι εύκολος, πρίμα βίστα, που λέμε) να εξεγείρονται κατά συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Συνέβη με το νομοσχέδιο της κ. Μπιρμπίλη, όταν (προχθές) η διάταξη για αύξηση του ορίου οικοδόμησης σε περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA από πέντε σε δέκα στρέμματα, απεσύρθη άρον-άρον υπό τα πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι (Νατούρα ξε-νατούρα) μπορούν τώρα να πάνε το σαββατοκύριακο στις περιφέρειές τους, ήσυχοι ότι έπραξαν το καθήκον τους. Απέναντι στους ψηφοφόρους τους, βέβαια, και όχι απέναντι στη φύση.

Συνέβη και χθες, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος μίλησε για «Βουλή των Συντεχνιών». Εννοώντας προφανώς ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου εξαρτώνται από τους διάφορους κλάδους εργαζομένων, λόγω του μεγάλου όγκου ψήφων που έχουν στην κατοχή τους. Και επομένως, συμφωνούν με ό, τι λένε και επιδιώκουν οι «συντεχνίες», χαϊδεύοντάς τους τα αυτιά και λέγοντας αυτά που θέλουν να ακούνε.

Καινούργιο; Όχι, βέβαια. Παλιό όσο ο (ελληνικός, ου μην αλλά και ο τουρκικός εποχής σουλτάνων) κόσμος. Το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και ο κ. Λοβέρδος. Όπως επίσης γνωρίζει πως σ’ αυτές τις συντεχνίες στηρίχθηκε και η εκλογική νίκη του κόμματός του – επομένως και οι δικές του (έστω και ηλεκτρικές) υπουργικές καρέκλες.

«Η χειρότερη συντεχνία είναι αυτή των υπουργών», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μαρκόπουλος. Καινούργιο; Όχι βέβαια. Παλιό όσο ο (ελληνικός, ου μην αλλά και τουρκικός από εποχής βεζίρηδων) κόσμος. Το γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Μαρκόπουλος. Όπως επίσης γνωρίζει πως όσοι εκλεκτοί κατορθώνουν να μπουν στον περιούσιο κόσμο της «συντεχνίας υπουργών», έχει την εκλογή στο τσεπάκι του. Ακριβώς επειδή μπορεί καλύτερα να ευνοήσει, μοιράζοντας χρήμα, επιδόματα και ρουσφέτια, τις συντεχνίες των κοινών θνητών και να εξασφαλίσει τις τόσο χρήσιμες ψήφους των «παρακατιανών».

Είναι ή δεν είναι, λοιπόν, θέατρο αυτό που παίζεται στην κεντρική σκηνή της Ολομέλειας και στις «μικρές σκηνές» των Επιτροπών; Και μάλιστα σκιών;

Και είναι εξαιρετικά λυπηρό, ενώ έχουμε φθάσει στο σημερινό άθλιο χάλι, αυτή η κακοπαιγμένη παράσταση να συνεχίζεται, την ώρα που είναι βέβαιο πως αν οι ρόλοι ήσαν αντίστροφοι, αντίστροφες θα ήσαν και οι εκατέρωθεν κατηγορίες.

Ναι, αλλά το θέατρο αυτό κάπου βασίζεται. Πού; Μα στους θεατές του. Βέβαια, το ακροατήριο μειώνεται σταθερά, αν κρίνουμε από τα τεράστια ποσοστά αποχής των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Αλλά όποιος δίνει μια δημαγωγική παράσταση δεν φιλοδοξεί να έχει στο πλευρό του το σύνολο του κοινού, συμπεριλαμβανομένων και των μη θεατρόφιλων ή αυτών που προτιμούν το ποιοτικό θέατρο. Την δική του αίθουσα θέλει να γεμίζει. Του αρκεί να κόβει τόσα εισιτήρια, όσα και τα καθίσματά του θεάτρου του.

Σε αντίθεση μάλιστα με τους ιμπρεσάριους των πραγματικών θεάτρων, οι δημαγωγοί είναι σίγουροι ότι ενώπιον κενών καθισμάτων δεν θα βρεθούν ποτέ. Πάντα θα βρίσκονται εκείνοι που θα χειροκροτούν τις κακές παραστάσεις – από ανάγκη ή από υποχρέωση ή από σκόπιμα καλλιεργημένες ελπίδες για ατομικές εξυπηρετήσεις.

Άλλωστε, τέτοιου είδους παραστάσεις δεν δίνουν μόνο οι μεγάλοι θίασοι. Τα αχνάρια τους ακολουθούν και οι μικροί, που είτε ενστερνίζονται το «κάτω το κάτω», είτε αποφασίζουν με βάση την ανάγκη να διαφοροποιούνται από τους «μεγάλους».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η κοινή γνώμη δεν έχει καταφέρει να κατανοήσει ποιος έχει δίκιο. Μεγάλη επιτυχία αυτό – και του πολιτικού συστήματος και των συνδικαλιστών και των μέσων ενημέρωσης.

Η κοινωνία ταλαιπωρείται καιρό τώρα από απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά δεν στάθηκε ούτε μία φορά δυνατόν να ακουστούν με νηφαλιότητα όλες οι γνώμες, να αναλυθούν σημείο προς σημείο οι διαφωνίες, να καταλάβουμε, βρε αδελφέ, ποιο είναι πράγματι το καλύτερο.

Στη Βουλή και στην τηλεόραση παρακολουθήσαμε μονολόγους, φωνές, ειρωνείες, ύβρεις, κατηγορίες. Τα πάντα εκτός από συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ακριβώς όπως όταν βγαίνεις από μια κακή παράσταση, με ατάλαντους ηθοποιούς και κλαις τα λεφτά που έδωσες για το εισιτήριο.

Μόνο που το εισιτήριο που πληρώνει ο κόσμος για την συγκεκριμένη παράσταση είναι πολύ ακριβό. Και θα γίνει ακριβότερο…
 • Του Θανάση Νικολαΐδη
ΜΑΣ έμπλεξε η κα Αποστολάκη με τα… οικογενειακά της. Δυο τα πρόσωπα του «δράματος» με διαζύγια, διατροφές, αποζημιώσεις και χρήμα (με ουρά) και στων δυο τα θησαυροφυλάκια. Χάλασε κάπου η συμφωνία περί τα παιδιά, τον λόγο είχαν τα δικαστήρια κι ως εδώ… κακά γι αυτούς και αδιάφορα για ‘μας. Δικαστήρια, με την προϋπόθεση της άρσης του… ασύλου της ασυλίας της κας Υφυπουργού.
ΔΕΝ μας ενδιαφέρουν οι «αγώνες» της από μαθήτρια ακόμα κι ας ξεχάσουμε τη σχέση της με την Νομική Υπηρεσία της «Ολυμπιακής» και τα έσοδά της από ακίνητα. Η σκέψη μας πήγε στην ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο και η ματιά μας έπεσε στους «τριακόσιους» και στο… πρόβλημά τους. Αίρεις την ασυλία της κυρίας για να δικαστεί όπως οι κοινοί «θνητοί» και μη πολιτικοί ή λειτουργούν τα αντανακλαστικά σου περί σιναφιού και συναδελφικότητας; Ψηφίζεις κατά συνείδηση ή στήνεις αυτί στον ψίθυρο «σήμερα αυτή, αύριο εσύ… κάλλιο γαϊδουρόδενε».
Η ΒΟΥΛΗ… συσκέφθηκε σιωπηρά, οι πολιτικοί μας συναποφάσισαν. Δεν αίρεται η ασυλία της «συναδέλφου», δεν πατάει στα δικαστήρια κι όλα λειτουργούν κατά νόμον και δικαίωμα των κοινοβουλευτικών μας, υποδειγματικά και απείρως ελληνικά. Εμείς δεν το ξέραμε, δεν το προσέξαμε, αλλά ο τ. σύζυγος ήξερε τα δικαιώματά του και προσέφυγε στα εκτός συνόρων μας δικαστήρια. Δικαιώθηκε και η αποζημίωση που του ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ είναι της τάξεως των 25.000 ευρώ, συνολικά. Δεν τα χρεώνονται οι «προνοητικοί» μας του κοινοβουλίου, δεν βάζουν το χέρι τους στη τσέπη, δεν είναι μαθημένοι να πληρώνουν.
ΤΑ παραπάνω δεν είναι γκάφα των πολιτικών μας. Είναι σαφής περιφρόνηση των πολιτών σε περίοδο κρίσης και μια καραμπινάτη περίπτωση (δια)φύλαξης των δικαιωμάτων που οι ίδιοι ψήφισαν για εαυτούς και αλλήλους. Προνόμια που καθιστούν το «επάγγελμα» ζηλευτό κι ανοίγουν την όρεξη καινούριων για το «κλαμπ» των ορκισμένων πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους.
ΜΕ τέτοιες αντιλήψεις περί δικαίου και ισότητας, μην περιμένεις δικαιοσύνη διάχυτη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με τη νοοτροπία (τους) πως ψηφίστηκαν για πάρτη τους, μην περιμένεις να σε κοιτάξουν «συμπονετικά». Και, βέβαια, με τόση αφοσίωση στο σινάφι, μην περιμένεις «τίμιους» καυγάδες για λογαριασμό μας. Περίμενε «λευκούς» από Βατοπέδια και Siemens,εφησυχασμένους μιζαδόρους, τ. υπουργούς προστατευμένους απ’ τον νόμο περί μη ευθύνης κι όλους, βέβαια, τυλιγμένους στην ένοχη και ανήθικη ασυλία τους.

Οι ομολογιούχοι των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναγκαστούν να αποδεχθούν ζημιές της τάξης του 30 με 40% προκειμένου να βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει της τρέχουσας κρίσης χρέους, φέρεται να δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Harvard Kenneth Rogoff, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να κληθούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη για 10 με 15 χρόνια προκειμένου να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, φέρεται να δήλωσε ο Rogoff.
Καλά αυτού του κυρίου Rogoff δεν του είπε κανένας ότι η Ιρλανδία έχει μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους από την Πορτογαλία; Πως πήδηξε κατ΄ευθείαν στους Πορτογάλους;
Όχι ότι κάνει καμιά μεγάλη διαφορά έτσι για credibility sake που λένε και στο χωριό μου.
Εκτός και αν φοβάται ότι βγάζοντας την Ιρλανδία τότε οι ΓερμανοΑγγλοΓαλλικές Τραπεζούλες έχουν πρόβλημα που θα πληρώνονται τα τρις ευρώ που τους χρωστούν οι Ιρλανδέζικες συναδέλφισσες με κουπόνια του στρατού σωτηρίας του νοτιοδυτικού Δουβλίνου.
Ελλάδα... Πορτογαλία...
Δεκαπενταετή αποβολή και αύριο με τον κηδεμόνα σας.
Τελικά, σήμερα ο κάθε οικονομολόγος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να πεί και την μ@@@@ία του. Μήπως θα έπρεπε να αποβληθεί για μισή ώρα από την Ευρωζώνη και η Γερμανία επειδή αποδέχθηκε την είσοδο της Ελλάδας;Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών ύστερα από τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νομική Σχολή με την κατάληψη του ιστορικού κτιρίου από τους μετανάστες λαμβάνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ζητούν μέσα από έκτακτες Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε Σχολή την άμεση παραίτηση της Πρυτανικής Αρχής. Συγκεκριμένα ο Πρύτανης κ. Πελεγρίνης υπέδειξε εγκληματική ολιγωρία και πρωτόγνωρη ανευθυνότητα στην αντιμετώπιση του συμβάντος μονολότι γνώριζε για την επικείμενη άφιξή τους.
Έτσι κατά την ώρα των διαπραγματεύσεων ο κ. Πελεγρίνης βρισκόταν σε πρόβα για τη νέα του θεατρική παράσταση που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε λίγες ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής. Όταν η θεατρική πρόβα ολοκληρώθηκε εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος και προέβη στην άρση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Η πράξη αυτή αποδεικνύει την σύμπλευση της Πρυτανικής Αρχής και της υπουργού Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Οι φοιτητές του ΕΚΠΑ ορθώνουν όμως το ανάστημά τους και μέσα από τις Συνελεύσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους για να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.
Δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι η Πρυτανική Αρχή ευνούχισε το θεσμό του Πανεπιστημιακού ασύλου και ο Πρύτανης κ. Πελεγρίνης ως νέος Σαντάμ επιδίωξε να φιμώσει και να καταπνίξει ένα κεκτημένο δεκαετιών.

Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, βασικός στόχος του οποίου είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ περίπου στο τέλος του 2015. Πράγμα που σημαίνει νέα λιτότητα και περικοπές περίπου 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο βασικός στόχος είναι το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2011 να υποχωρήσει στα 3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση θέλει να προγραμματίσει και μετά από αυτό, έτσι ώστε με την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος να αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2014.

Τίθεται το εξής ζήτημα: Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (του Δεκεμβρίου) προβλέπει πως το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 7,4% εφέτος, στο 6,4% το 2012, στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015. Τώρα όμως η κυβέρνηση βάζει πιο φιλόδοξο στόχο (με ό,τι αυτός συνεπάγεται για την πλάτη μας) έτσι ώστε το έλλειμμα το 2015 να διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ.

Δεν σας θυμίζει αυτό τις «συνταγματικές δεσμεύσεις» που απαιτεί η Γερμανία από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, για την σταδιακή μείωση του χρέους και την καταγραφή πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό ;;;

Eνώ το Μνημόνιο λήγει το 2013, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα να επιδιώκει έναν προγραμματισμό, ο οποίος όμως πάει και μετά από το Μνημόνιο, με στόχο υποτίθεται την «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2014».

Δημιουργούνται συνεπώς έντονα ερωτήματα για το αν όλα αυτά αφορούν μια νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου, μια επιμήκυνση, ή μια ανανέωσή του.

Τίθεται όμως και ένα άλλο μείζον ζήτημα. Η θητεία αυτής της κυβέρνησης λήγει καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2013. Το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής όμως που ανακοινώθηκε χθες δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, απαιτείται ευρεία συναίνεση και συμφωνία για να περάσει. Για αυτό το λόγο, αλλώσςτε, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανοικτό διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς, που αναμένεται να αντιδράσουν έντονα.

Αντιδράσεις υπουργών

Ήδη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ακούστηκαν φωνές αντίδρασης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος και η Α. Διαμαντοπούλου εξέφρασαν την άποψη ότι μια τόσο σοβαρή εξέλιξη πρέπει να πάει στη Βουλή, να δεχθεί τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει αυτό και αν τελικά πρέπει να ψηφιστεί να ψηφιστεί.

Ο βασικός λόγος που πρέπει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο να περάσει από το κοινοβούλιο είναι ότι η επιβολή μέτρων ύψους 12,77 δις θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ γιατί θα πρέπει να είναι «φυλακισμένη» σε μια απόφαση που έλαβε το ΠΑΣΟΚ χωρίς να ρωτήσει τη Βουλή;

Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2012 θα πρέπει να καταθέσει τριετή προγραμματισμό για το τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να βρει τα λεφτά και να έχει η χώρα πλεόνασμα το 2015. Επομένως, αν περάσει ένα τέτοιο Μνημόνιο το 2012 γιατί θα πρέπει η νέα κυβέρνηση (αν γίνουν κανονικά οι εκλογές) να φάει στα μούτρα τις αποφάσεις των προηγούμενων;

Διαμαντοπούλου και Βενιζέλος έθεσαν το θέμα ενώ και ο Χ. Καστανίδης αναρωτήθηκε αν πρέπει να κάνουν ένα γενικότερο διάλογο, μια συζήτηση για το που πάει η οικονομία και η χώρα. Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε μάλιστα ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο αφορά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση-ανανέωση του Μνημονίου και ότι αν συμβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά δεν άφησαν καν να μιλήσουν οι αντιδρώντες υπουργοί. Τους ξέκοψαν οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή λέγοντας ότι το Μνημόνιο κάθε τρεις μήνες αναθεωρείται (!!!). Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αφού θα περάσουν τα νομοσχέδια των υπουργείων από τη Βουλή δεν χρειάζεται να περάσει και το Μνημόνιο (!!!).

Απίστευτος ήταν, όμως, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος το ξέκοψε από την αρχή προβάλλοντας ένα καινοφανές επιχείρημα. «Μας έδωσε νομιμοποίηση ο λαός και μάλιστα πρόσφατα, στις δημοτικές εκλογές», φέρεται να είπε. Δηλαδή ο κόσμος ψήφισε Καμίνη και Μπουτάρη διότι ήθελε να δώσει λευκή επιταγή στον κ. Παπανδρέου; Θα τρελαθούμε εντελώς; Κάποιοι νομίζου ότι με το να ψηφίσουμε κάποιον άλλο δήμαρχο τους δώσαμε την εντολή να μας αλλάζουν τον αδόξαστο χωρίς καν να ερωτάται η Βουλή;

Πάντως, τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνεχείς επαφές με όλους του υπουργούς προκειμένου να τους βάλει το μαχαίρι στο λαιμό να κόψουν από παντού δαπάνες. Οι πρώτες διαρροές για τα μέτρα που θα ληφθούν δεν είναι καλές. Αύξηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ακριβότερα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ρεύμα, τηλέφωνο, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ), μείωση των αμυντικών δαπανών, ψαλίδι σε επιδόματα και σε επιχορηγήσεις κλπ κλπ.

Πηγή
 • Γράφει ο Όθων Ιακωβίδης
Την ώρα που το πολιτικό κατεστημένο παραπατάει, κάτω από το βάρος της τεράστιας ενοχής του για την πτώχευση της χώρας και τη φτώχεια στην οποία αυτό έχει καταδικάσει την Ελληνική κοινωνία, φανερώνεται η αλλοτρίωση που έχει υποστεί ο Έλληνας, τα τελευταία 30 – 40 χρόνια.
Την ώρα που οι ένοχοι κρύβονται και δεν τολμούν να περπατήσουν στο δρόμο για να μη τους λυντσάρουν, οι παθόντες (οι Έλληνες) συνεχίζουν να τους νομιμοποιούν στη θέση του διαχειριστή της τύχης τους, παρακαλώντας αυτούς που δημιούργησαν τα προβλήματά τους, να φροντίσουν για τη λύση τους !!!
Την ώρα που το καθεστώς πολιτικό μόρφωμα της Ολιγαρχίας, φορώντας την κορώνα της Δημοκρατίας, παραδίδει τα απαράδοτα της εθνικής κυριαρχίας σε αλλοεθνείς, οι Έλληνες, ομαδοποιημένοι κατ’ επάγγελμα, μετρούν πόσα αργύρια έχασαν από αυτή την παράδοση. Και, η κάθε ομάδα, διαμαρτύρεται γιατί έχασαν περισσότερα από όσα περίμεναν ότι θα χάσουν.
Δεν τους νοιάζει που έχασαν το μείζον. Διαμαρτύρονται ολοφυρόμενοι γιατί χάνουν το ελάχιστο.
Δεν τους νοιάζει που χάθηκε το σπίτι. Διαμαρτύρονται γιατί έχασαν μία καλύτερη θέση στο τραπέζι.
Γι αυτό το ελάχιστο, οι φορτηγατζήδες έκλεισαν τις εθνικές οδούς και παρέλυσαν το εμπόριο που ήδη στέναζε. Οι γιατροί έκλεισαν τα νοσοκομεία και παράτησαν τους αρρώστους στην απελπισία τους, οι φαρμακοποιοί έκλεισαν τα φαρμακεία και άφησαν τους πόνους να παιδεύουν τα ταλαιπωρημένα κορμιά. Οι ναυτεργάτες έκλεισαν τα λιμάνια, έδιωξαν τουρίστες, δυσφήμισαν τον Τουρισμό μας. Οι γεωργοί ετοιμάζονται να κλείσουν κι αυτοί με τη σειρά τους, τους δρόμους της χώρας και πάει λέγοντας.
Ο έρωτας της κοινωνίας, το μείζον, (ως το μόνο γονιμοποιόν), που δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, έπαψε να φτερουγίζει, δεν την απασχολεί, δεν υπάρχει πλέον, δεν αναφέρεται από κανέναν (πλην του Μίκη Θεοδωράκη).
Ο σύγχρονος Έλληνας, οργανωμένος σε επαγγελματικές ομάδες, το μόνο που είναι ικανός να δεί και να μετρήσει, είναι τα χαμένα αργύρια τής κάθε δικής του ομάδας.
Όλη η κοινωνία, συμπεριφέρεται σαν ευνούχος που του έχει ξηλωθεί η ικανότητα να ερωτευτεί και το μόνο που τον νοιάζει, πλέον, είναι το καλό «φαί» (με την ευρύτερη έννοια). Και μόνο γι αυτό ζητιανεύει και διαμαρτύρεται προς αυτούς τους ίδιους που τον ευνούχισαν.
Ζητιανεύει και διαμαρτύρεται, η Ελληνική κοινωνία, για το λιγότερο «φαί», αντί να ορθώσει το ανάστημά της και να τους πετάξει στα σκουπίδια της ιστορίας, που της στέρησαν τον έρωτά της, τις μεγάλες αγάπες της, τις δικές της κόρες, την Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Και, δεν μπορεί να αντιληφθεί την μεγάλη Αλήθεια, ότι το φαί λιγόστεψε, γιατί λιγόστεψε η Δημοκρατία και η Ελευθερία μας, με την παράδοση της εθνικής κυριαρχίας μας.
Δεν μπορεί να αντιληφθεί την μεγάλη Αλήθεια, ότι αν δεν έχεις Δημοκρατία και Ελευθερία δεν μπορεί να έχεις δική σου βούληση, δηλαδή δεν μπορείς να θέλεις και άρα, να ζητάς. Θα παίρνεις ότι σου δίνουν, δηλαδή ότι θέλουν κάποιοι άλλοι, γιατί αν δεν είσαι ελεύθερος, τίποτε δεν σου ανήκει, γιατί ανήκει σε κάποιους άλλους.
Και μη βιαστεί να πεί κάποιος ότι έχουμε Ελευθερία και Δημοκρατία. Η Ελευθερία μας, όπως όλοι βλέπουμε και ζούμε, έχει εκχωρηθεί με το επαίσχυντο «Μνημόνιο» και η Δημοκρατία έχει καταντήσει στη γνωστή σε όλους μας οικογενειοκρατούμενη Ολιγαρχία (πολιτική και οικονομική) που κυβερνά τον τόπο, εδώ και χρόνια.
Αν δεν αποκατασταθεί η λειτουργία της Δημοκρατίας και δεν ξανακερδηθεί η Ελευθερία μας, δεν πρόκειται να δούνε στον ήλιο μοίρα, ούτε οι γιατροί, ούτε οι φορτηγατζήδες, ούτε οι υπάλληλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί, ούτε οι αγρότες, ούτε κανένας μας..
Να σταματήσει η ηλίθια διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στο τραπέζι, όταν οι κλητήρες μας έχουν πάρει ολόκληρο το σπίτι. Το ότι ζούμε ακόμη μέσα σ’ αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι δικό μας. Στο υποθηκοφυλακείο, έχει μετεγγραφεί σε άλλους ιδιοκτήτες.
Η Αλήθεια, φωνάζει. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να την ακούσουμε και να τη δούμε;
Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι η μόνη δημόσια φωνή που έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Είπε: ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ τη θέλησή μας για Ελευθερία και Δημοκρατία.
Θα τον ακολουθήσετε, γιατροί, αγρότες, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι, έμποροι, φοιτητές, άνδρες, γυναίκες;
Θα διεκδικήσετε την (κουτσουρεμένη, σήμερα) Ελευθερία σας ξαναγινόμενοι Έλληνες, ή θα συνεχίσετε την δουλόφρονη επαιτεία από τα νέα αφεντικά σας/μας;
Ήρθε η ώρα να διαλέξουμε μεταξύ της ηρωικής εξόδου και της βολικής ζητιανιάς.
Ο καθ’ ένας διαλέγει τον ρόλο που του ταιριάζει.
Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω τους φόρους μου. Δεν με ενδιαφέρει που θα στείλεις το παιδί σου σχολείο, σε τι σχολείο θα το στείλεις, επειδή εγώ στέλνω το δικό μου σε ιδιωτικό. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιο νοσοκομείο θα πας, επειδή εγώ θα πάω σε ιδιωτικό. Δεν με ενδιαφέρει αν πέσει πυρηνική βόμβα και σε σκοτώσει σε αυτή τη χώρα, επειδή εγώ δεν θα είμαι εδώ.

Ο αντίλογος: Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω το εισιτήριο στο λεωφορείο, επειδή δεν έχω λεφτά να το πληρώσω. Δεν πληρώνω τα διόδια, διότι τα λεφτά τα έχω ήδη ξοδέψει σε βενζίνη. Δεν πληρώνω για ένα κράτος που είναι στα μέτρα σου και ευνοεί μόνο εσένα, ενώ εμένα με αφήνει να πεθάνω στο πεζοδρόμιο.

Ένας τρίτος: Μαζί τα φάγαμε!

Αυτό λέγεται για κάποιους κοινωνικός διάλογος. Για άλλους είναι ένας ακόμη λόγος για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Και για κάποιους άλλους που δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν, νιώθουν παγιδευμένοι μέσα στη χώρα του παραλόγου.

Έτσι μας μάθανε; Ίσως. Μας προετοίμασαν για έναν καταναλωτικό μαραθώνιο και τώρα νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε έξω από τα νερά μας. Δεν μας φτάνουν 800 ευρώ για να βγάλουμε το μήνα. Οκτακόσια ευρώ είναι ένας μισθός πείνας, όταν σε άλλες γειτονικές χώρες ζουν με πολύ λιγότερα. Όχι τυχαία! Εκεί η ζωή είναι πιο φθηνή. Λάθος! Τα είδη είναι πιο φθηνά, η ζωή είναι πιο «ακριβή».

Και που πάμε; Μοιάζουμε με έναν οργισμένο όχλο. Κι οι οργισμένοι όχλοι δεν παράγουν κάτι άλλο πέρα από τυφλή βία. Δεν πληρώνω! Το αδιανόητο μέχρι χτες είναι σήμερα κανόνας κοινωνικής συμπεριφοράς. Μέρα με την ημέρα διολισθαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σήμερα είναι «αντίσταση» να μην πληρώσει κανείς τα διόδια. Αύριο θα είναι αντίσταση να αδειάζουν κάποιοι τα ράφια των σούπερ μάρκετ και να μοιράζουν τα κλοπιμαία στο «λαό». Και την επόμενη να εισβάλλουμε στα υπουργεία να τα κάψουμε όλα. Γιατί όχι; Δεν έκαναν κατάληψη οι γιατροί στο Υπουργείο Υγείας; Δεν έτυχαν της κατανόησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Να πάρουμε σβάρνα τους δρόμους και να πυροβολήσουμε όποιον δεν μας αρέσει. Να ρίξουμε στην πυρά όσους δεν μας αρέσουν οι απόψεις τους. Γιατί όχι; Δεν θα συμβεί κάτι σε μας. Δεν θα συμβεί; Μήπως, τελικά, μείνουμε μόνοι; Και λοιπόν; Μετά από χρόνια θα λέμε ότι ίσως και να κάναμε λάθος.

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που η κοινή γνώμη αποδεχότανε ως σωτήρες της κοινωνίας τα μέλη της 17 Νοέμβρη. Το θυμάται κανείς; Ναι, ήταν λάθος. Έτσι απλά με μία μολυβιά τα σβήνουμε όλα. Έτσι θα σβήσουμε και τα σημερινά. Στο μεταξύ θα έχουν μείνει οι φωνές και οι ύβρεις.

Ξέρετε ποιο είναι το πραγματικό μας πρόβλημα; Το γεγονός ότι δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή για το αν ο διπλανός μας ζει ή πέθανε. Κι όπως είπε και ο... επίτιμος, ξεχνάμε εύκολα.