Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Οκτ 2014

H Τουρκία θα εκμεταλλευτεί ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ακόμα και με προσάρτηση μέρους των κατεχομένων της Κύπρου

Του Χρήστου Μηνάγια

Στις 18-10-2014 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στις 17-10-2014, η Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών της Τουρκίας πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 20 ν.μ. νότια του Καστελόριζου, όταν το υπό αμερικανική σημαία φορτηγό πλοίο ΜΑΧ ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Στην περιοχή εστάλη το πλοίο έρευνας και διάσωσης ανοικτών θαλασσών TCGS YASAM, το οποίο μετέφερε στο τουρκικό λιμάνι FINIKE το πλοίο ΜΑΧ. Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα για σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε για το συμβάν.  Σημειωτέον ότι, οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδος στο Αιγαίο διότι τη θεωρούν δική τους περιοχή και με την επιχείρηση αυτή κατέδειξαν ότι δεν υπολογίζουν την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα τη συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου για έρευνα και διάσωση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, στις 13 Οκτωβρίου. Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι ο συντάκτης του παρόντος, στο βιβλίο του με τίτλο: «Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η Εθνική Στρατηγική της Τουρκίας» (σελ. 233), παραθέτει τουρκικό χάρτη όπου οι Τούρκοι έχουν σχεδιάσει να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε εννέα περιοχές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προαναφερθείσα.

Στις 15-10-2014 (ώρα 16.40) η Υδρογραφική-Γεωγραφική Διεύθυνση της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας εξέδωσε την υπ. αριθ. 765/14 αγγελία προς ναυτιλλόμενους (http://www.shodb.gov.tr/duyurular/DUYURULAR.htm) βάσει της οποίας, το πλοίο επιστημονικών ερευνών BARBAROS HAYREDDİN PAŞA μαζί με τα πλοία υποστηρίξεως M/V BRAVO SUPPORTER και M/V DEEP SUPPORTER, από 20-10-2014 έως 30-12-2014 θα πραγματοποιήσουν σεισμολογικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνεται μεταξύ των ακόλουθων σημείων: (35 12.15 Β – 034 48.85 Α), (34 41.35 Β – 034 47.95 Α), (34 28.00 Β – 033 50.00 Α), (34 08.00 Β – 033 50.00 Α), (34 05.00 Β – 033 10.00 Α), (34 22.00 Β – 033 10.00 Α) και (34 45.00 Β – 034 13.00 Α).

Επίσης, με την εν λόγω αγγελία οι Τούρκοι επικαιροποίησαν την αντίστοιχη που είχε δημοσιοποιηθεί στις 03-10-2014 (ώρα 12:00) και ενημερώνουν ότι στις 20-10-2014 θα ακυρωθεί η υπ. αριθ. 743/14 αγγελία προς ναυτιλλόμενους. Υπόψη ότι η προαναφερθείσα περιοχή σεισμολογικών ερευνών ευρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί.
XARTIS_KYPROS1.jpg

Το περιοδικό Silahli Kuvvetler Dergisi (Περιοδικό των Ενόπλων Δυνάμεων)/τεύχος Ιουλίου 2007, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, περιείχε μια μελέτη η οποία συντάχθηκε από τον καθηγητή του τμήματος πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Άγκυρας Sertaç Hami Başeren με τίτλο: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της πιθανής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή της Τουρκίας».
 Ο καθηγητής Baseren συνεργάζεται με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και οι θέσεις του αντικατοπτρίζουν πλήρως τις θέσεις τόσο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όσο και των μέχρι τώρα τουρκικών κυβερνήσεων. Ο χρόνος δημοσίευσης της μελέτης αυτής δεν ήταν τυχαίος, αλλά η συνέχεια μιας σειράς ανακοινώσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που είχαν προηγηθεί ή ακολουθήσει σχετικά με τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. [1]

Στην εν λόγω μελέτη περιλαμβάνεται ο ακόλουθος χάρτης, τον οποίο ο Başeren παρουσιάζει, παράλληλα, στις διαλέξεις που πραγματοποιεί αναφορικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ελληνικής πλευράς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. [2]
Σημειωτέον, η άποψη ότι όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις υιοθετούν τις θέσεις του Başeren επιβεβαιώνεται εδαφικά και χρονολογικά από τα στοιχεία που ακολουθούν:

Περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέντε μήνες μετά την αρχική μελέτη του εν λόγω Τούρκου καθηγητού και συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 2007, η Άγκυρα άρχισε σταδιακά τις αμφισβητήσεις της, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές των προθέσεων της αν λάβουμε υπόψη τόσο τους χάρτες που ακολουθούν αλλά και τις ημερομηνίες δημοσίευσης των χαρτών αυτών.
Συγκεκριμένα: ο πρώτος χάρτης δημοσιεύθηκε δύο μήνες μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 16-09-2007.
Ο δεύτερος χάρτης δημοσιεύθηκε στις 17-06-2011, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική αστάθεια ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και της μετέπειτα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας στις 11-11-2011.
Και τέλος, ο τρίτος χάρτης δημοσιεύθηκε αρχικά στις 20-01-2012 (ισχύει μέχρι τώρα) και ενώ η Ελλάδα είχε εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εξάλλου, με τη δημοσίευση του τρίτου χάρτη η κυβέρνηση του Tayyip Erdogan υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων του Başeren, αφήνοντας μόνο ως εκκρεμότητα για το μέλλον την έμπρακτη αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στα νησιά Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο.
xartis_kypros3.jpg
Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κυπριακής Δημοκρατίας και πιθανή προσάρτηση κυπριακού εδάφους στην Τουρκία
Σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah/06-10-2011 δημοσιοποιήθηκε πρόταση του καθηγητή Sertaç Hami Başeren για μεταφορά του παράνομου ορίου της τουρκικής υφαλοκρηπίδας με την αντίστοιχη του ψευδοκράτους στην Κύπρο, στο μεσημβρινό 32ο 16΄ 18΄΄. Στη συνέχεια, στο δημοσίευμα της παραπάνω εφημερίδας ανεγράφησαν τα ακόλουθα:
«…Σύμφωνα με τον καθηγητή Başeren, με την χάραξη του παραπάνω ορίου, η Τουρκία θα δείξει ότι δεν αστειεύεται. Επίσης, θα αποκοπεί η γεωγραφική σχέση (διασύνδεση, επαφή) μεταξύ Ελλάδος και “Νότιας Κύπρου”… Στην Ανατολική Μεσόγειο περιμένουμε με υπομονή. Άραγε τι είναι αυτό που κρατά το χέρι μας; Γιατί δεν ολοκληρώνουμε τη συμφωνία για την περιοχή που περικλείει το μεσημβρινό 32ο 16΄18΄΄;… O καθηγητής Başeren είναι πολύ ξεκάθαρος τονίζοντας τα εξής: Με την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” πρέπει να χαράξουμε όρια. Η “Νότια Κύπρος” εάν ξεφύγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) θα έχουμε την τύχη να λάβουμε άλλα μέτρα. Θα μπορέσουμε να αναλάβουμε (προσαρτήσουμε) ένα μικρό κομμάτι επικράτειας από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Στο νησί, το κομμάτι αυτό θα γίνει έδαφος της Τουρκίας. Για την Ελληνοκυπριακή πλευρά αυτό θα είναι ένα σοβαρό μέτρο. Στις δημοκρατίες δεν εξαντλούνται οι διέξοδοι. Και στην Ανατολική Μεσόγειο επίσης δεν θα εξαντληθεί η διέξοδος». [3]
Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι η πρόταση του Başeren για μεταφορά του προαναφερθέντος ορίου της υφαλοκρηπίδας φαίνεται να έτυχε αποδοχής από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αν λάβουμε υπόψη τον προηγούμενο χάρτη που επισυνάφθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του ψευδοκράτους στις 23-11-2011, αναφορικά με τη συμφωνία Ερευνών Πετρελαίου και Κοινής Παραγωγής μεταξύ της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) και του ψευδοκράτους.
Συνακόλουθα δε, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η παράγραφος 4 της εν λόγω συμφωνίας αναγράφει ότι, οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα, ισότιμα και αναπόσπαστα δικαιώματα εφ’ όλης της υφαλοκρηπίδας της νήσου και σημειώνεται ότι δεν θα αρκεσθούν μόνο στα δικαιώματα που προσπορίζονται από τη συμφωνία που υπέγραψαν με την Τουρκία. Εκτός τούτου, ο Başeren προτείνει ακόμη και την προσάρτηση στην Τουρκία μικρού μέρους των κατεχομένων εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία «ξεφύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Επειδή η τουρκική τακτική της επιβολής τετελεσμένων δεν μας είναι άγνωστη και με αφορμή τις σεισμολογικές έρευνες που ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι με το πλοίο επιστημονικών ερευνών BARBAROS HAYREDDİN PAŞA από 20-10-2014 έως 30-12-2014, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα εξής: με τις επόμενες έρευνες του BARBAROS, η τουρκική κυβέρνηση υλοποιεί ακόμη μια πρόταση του καθηγητή Başeren και συγκεκριμένα την αμφισβήτηση της νότιας θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας ως εκκρεμότητα το θέμα της προσάρτησης στην Τουρκία μικρού μέρους των κατεχομένων.
Συνεπώς, με την ίδια διαδικασία σκέψης, αν λάβουμε υπόψη ότι η χώρα μας εισήλθε σε μια προεκλογική περίοδο, με τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας προ των πυλών, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο προσάρτησης εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία, εφόσον οι εξελίξεις της το επιτρέψουν.

[1] Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας, σελ. 93-96, Χρήστος Μηνάγιας εκδόσεις Τουρίκη, 2010
[2] Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η εθνική Στρατηγική της Τουρκίας, σελ. 95-104, Χρήστος Μηνάγιας εκδόσεις Κάδμος, 2014
[3] Απόρρητος Φάκελος Τουρκία, Η εθνική Στρατηγική της Τουρκίας, σελ. 93-94, Χρήστος Μηνάγιας εκδόσεις Κάδμος, 2014

Πηγή Geostrategy


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο άνθρωπος που έδωσε τη χώρα στα χέρια των αρπακτικών, αυτός που έπαιξε το πιο άσχημο παιχνίδι στην νεώτερη ιστορία κατά της χώρας, επιστρέφει.

Σε μια κακοστημένη φιέστα μίλησε με περίσσιο θράσος αγνοώντας τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι στενάζουν υπό το βάρος των πιο σκληρών και άδικων μέτρων που έχουν επιβληθεί ποτέ στην χώρα και για τα οποία ο ίδιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Ο λόγος για τον ΓΑΠ ο οποίος κατά την ομιλία του σήμερα στο Ηράκλειο ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος.

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν που έφερε στην Ελλάδα τοκογλύφους, κερδοσκόπους και κάθε λογής λαμόγιο, αυτός που υποθήκευσε το μέλλον των Ελλήνων, και συνέβαλε τα μέγιστα στο ξεπούλημά της έχει το θράσος να υπερηφανεύεται για την προδοσία και να συνεχίζει στο ίδιο βιολί, προαναγγέλλοντας μάλιστα την επιστροφή του.

Διαβάστε τι είπε και προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας:

- «Αναζητάμε μια νέα αρχή. Θα υπηρετήσω αυτή την προσδοκία, όσο πιο σωστά και όσο πιο ενωτικά μπορώ έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που μου αναλογεί.»

- Τί θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό; Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν». Συνεχίζοντας διερωτήθηκε «που είναι σήμερα αυτοί που έλεγαν ότι φουσκώσαμε το έλλειμμα, που είναι αυτοί που έλεγαν πως θα μας έδιναν δεκάδες δισ.».

- «Δεν μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια. Τώρα αντιλαμβάνονται τί σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν που θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια, έμειναν σ΄ αυτά».

- «Με εθνική συναίνεση το 2011 και με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει θα είχαμε περάσει σήμερα τον κάβο. όταν κάποια στιγμή διαβούμε το κάβο, αυτό θα οφείλεται στις θυσίες των Ελλήνων και σ΄ αυτό το κίνημα μας που δεν το έβαλε στα ποδιά λέγοντας πως έκανε το χρέος προς την πατρίδα αν και μερικοί στο κίνημα μας ντρέπονται και δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν, ντρέπονται να το υπερασπιστούν, να το αναγνωρίσουν»

- «Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά. Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας, μας καλεί και πάλι. Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε»...

Τι μπορεί, άραγε, να σχολιάσει κανείς;
Ο άνθρωπος που θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στη φυλακή, επανέρχεται για να μας... σώσει!
Και, το ζητούμενο δεν βρίσκεται στην επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά στο πόσοι θα τρέξουν να σταθούν στο πλάι του για να τον στηρίξουν στο νέο του εγχείρημα - απόπειρα να κυβερνήσει την χώρα! 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Πώς μας κοροϊδεύουν, πώς μας προσβάλλουν. Και κανείς από εμάς δεν βγαίνει να τους βάλει στη θέση τους. Όλοι χάβουν και χωνεύουν ό,τι ρίχνεται στο χοντρό τους έντερο. Ο άνθρωπος θεωρεί τσιφλίκι του το μέρος αυτό. Περιουσία του πατέρα του. «Αν θέλετε να συζητήσουμε το σενάριο δύο κρατών», λέει ο Νταβούτογλου στους Ελληνοκύπριους. Δηλαδή, ο νότος είναι δικός σας και ο βορράς δικός μας.

Του Σενέρ Λεβέντ
Πηγή Politis-OnLine Τους απευθύνει έκκληση λέγοντας «αν σκέφτεστε με αυτό τον τρόπο, ελάτε στο τραπέζι να καθίσουμε και να συμφωνήσουμε». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο γιος του Νταβούτ, ο κύριος Αχμέτ. Από πού είναι; Από την Τουρκία. Δεν είναι Κύπριος. Τότε, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να μιλά με αυτό τον τρόπο για την Κύπρο; Η Κύπρος είναι δική μας πατρίδα κύριε Αχμέτ. Δική μας. Των Κυπρίων. Όχι δική σου. Δεν μπορείς να αποφασίζεις εσύ τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε εδώ. Εμείς αποφασίζουμε. Εσύ να κοιτάς τη δουλειά σου.

Χάρις σε εσένα και τους όμοιούς σου, η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της διαίρεσης. Πήγαινε να τη σώσεις αν μπορείς από δω και μπρος. Κοίτα που ένα τηλέφωνο του Ομπάμα ήταν αρκετό. Έκανες στροφή 180 μοιρών. Ενώ πήγαινες προς το Ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα έστριψες στη Γιαλούσα και βγήκες στην Τέρα. Τώρα έρχεσαι να μας κάνεις φιγούρα; Επειδή δεν μπόρεσες να γονατίσεις τον Άσαντ θα βγάλεις τώρα τον πόνο σου γι’ αυτό πάνω στην Κύπρο; Δεν έφτασε η δύναμή σου για τον Άσαντ και θα φτάσει για τον Αναστασιάδη; Να μείνει μεταξύ μας η κουβέντα τούτη, αλλά πρέπει πει κανείς στον κύριο Αναστασιάδη πως καλά να πάθει. Γι’ αυτά τα χαστούκια που δέχτηκε. Σας κολάκευσε πολύ. Του αξίζει!


Κοίτα κύριε Αχμέτ. Κοίτα τελευταίε Οθωμανέ Μεγάλε Βεζύρη. Δώσε προσοχή. Κάνε κάτι. Διότι ούτε και τα ίδια σου τα αφτιά ακούνε αυτά που ξεστομίζεις. Λες ότι «η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και η αποκλειστική οικονομική ζώνη ανήκουν και στις δύο κοινότητες». Ε, αν ανήκουν στις δύο κοινότητες, εσένα τι σε νοιάζει; Τι έπαθες; Τι δουλειά έχεις στις θάλασσές μας; Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να μιλάς εκ μέρους μας; Ο κύριος Ντερβίς; Ο κύριος Ντερβίς είναι έμμισθος υπάλληλός σου εδώ. Εσύ τον πληρώνεις. Άλλωστε, μήπως δεν είσαι εσύ που καυχιέσαι τόσα χρόνια ότι δίνεις τα χρήματα;

Τότε, τι είναι αυτό το ρεζιλίκι; Από πότε απαιτείς και παίρνεις εξουσιοδότηση από έναν έμμισθο υπάλληλό σου; Μήπως δεν είναι υποτελής σου διοίκηση αυτή η διοίκηση; Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είσαι κατοχική δύναμη εδώ και σαράντα χρόνια στο νησί και νομίζεις ότι μόνο εμείς δεν το ξέρουμε; Μην κοιτάς όσους σε κολακεύουν εδώ. Να μην σε ξεγελούν πολύ εκείνοι από εμάς που σου εκφράζουν ευγνωμοσύνη. Δεν υπάρχει κανείς που θέλει δύο κράτη και άλλα παρόμοια. Ενωμένη Κύπρο θέλει ο λαός. Από το Ριζικάρπασο μέχρι την Πάφο. Αν δεν συμβεί τώρα αυτό, μια μέρα θα γίνει οπωσδήποτε. Δεν υπάρχει θέμα να μην βάλουν ποτέ μυαλό στο κεφάλι τους οι Κύπριοι! Αυτός ο σοβινισμός, αυτή η τρέλα θα τελειώσει οπωσδήποτε μια μέρα.

Λες ότι η υφαλοκρηπίδα ανήκει στις δύο κοινότητες και δεν το αντιλαμβάνεσαι. Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν είπαν ότι ανήκει μόνο στους ίδιους. Αλλά αν ακόμα συνεχίζεται η μη λύση χάρις σε σένα και έχεις παραπέμψει στη συνολική λύση ακόμα και την επιστροφή του Βαρωσιού στους ιδιοκτήτες του, μην νομίζεις ότι εκείνοι θα μας αφήσουν να μυριστούμε οτιδήποτε πριν από τη λύση. Κάτω τα χέρια από την Κύπρο.

Πάρε τα δύο σου κράτη και βάλε τα εκεί που ξέρεις!

Πηγή Defence-Point

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ψεύτης ο Ερντογάν σύμφωνα με δηλώσεις των Κούρδων

Διαψεύδουν οι Κούρδοι της Συρίας δηλώσεις του τούρκου προέδρου ότι υπάρχει συμφωνία για τη διέλευση εκατοντάδων μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην πόλη Κομπάνι.
«Έχουμε ήδη καθιερώσει επικοινωνία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμφωνία, όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν» δήλωσε ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαλέχ Μούσλιμ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Το PYD ζητά τη δημιουργία δεύτερου μετώπου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και όχι ενίσχυση των στρατευμάτων στο Κομπάνι.

Ο Μούσλιμ αναφερόταν στις δηλώσεις του Ερντογάν από την Εσθονία ότι «το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης ανακοίνωσε ότι δέχεται τη διέλευση 1.300 ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι ομάδες μας διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή για το ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν».

Ο τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι, τελικά, μόνον 150 πεσμεργκά θα διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα με προορισμό το Κομπάνι.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι 200 πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ θα περάσουν μέσω του τουρκικού εδάφους στο Κομπάνι, όπου θα ενισχύσουν τις τάξεις των σύρων κούρδων υπερασπιστών του.
«Μόλις πληροφορήθηκα ότι οι κούρδοι μαχητές θα είναι 150. Όπως γνωρίζετε, συμφωνήσαμε στις συνομιλίες μας με τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα είναι η πρώτη μας επιλογή (για την ενίσχυση του Κομπάνι) και οι πεσμεργκά η δεύτερη» είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε απευθείας βοήθεια προς τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, την ένοπλη πτέρυγα του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος, αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, αδελφό του PKK, ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Αντίθετα, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση στους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, προσκείμενου στην αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε κούρδους αντάρτες
Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν τρεις κούρδους αντάρτες που ανήκαν σε ομάδα που πραγματοποίησε επίθεση σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική επαρχία Καρς, δήλωσαν τουρκικές πηγές.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πυρπόλησαν δύο οχήματα και μια καμπίνα στο εργοστάσιο στην περιοχή Καγκιζμάν, ενώ πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν στα πυρά.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τρεις κούρδοι αντάρτες, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των υπόλοιπων, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην ανατολική Τουρκία, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εξαιτίας της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Ο Κώστας Καραμανλής είχε απόλυτο δίκιο όταν ήθελε να διευρύνει τις γεωπολιτικές επιλογές και τις συμμαχίες της χώρας μας. Είχε αντιληφθεί πλήρως τη διγλωσσία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας. Γι' αυτό προσπάθησε συστηματικά και με σημαντικές πρωτοβουλίες να ενισχύσει τους δεσμούς με τις εναλλακτικές λύσεις που ονομάζονται Ρωσία και Κίνα.

Ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο λιμένας του Πειραιώς ήταν οι πύλες που άνοιξε η κυβέρνηση Καραμανλή για να περάσει περισσότερο διπλωματικό, οικονομικό και αμυντικό «οξυγόνο». Ορισμένες απόπειρες της κυβέρνησης Καραμανλή, εν μέρει, στέφθηκαν με επιτυχία και άλλες δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, διότι ενέσκηψε στα ελληνικά πράγματα ο άνθρωπος που ήθελε και μπόρεσε να ανακόψει τη θετική πορεία των πραγμάτων: Ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τα παραπάνω κρίνονται σκόπιμο να υπενθυμιστούν όχι για λόγους ιστοριογραφίας, αλλά διότι η πατρίδα μας οφείλει να συνεχίσει την αναζήτηση ισχυρών εταίρων για στρατηγικές συμμαχίες. Αυτό, ακόμα κι αν θέλαμε να το αμελήσουμε, να το ξεχάσουμε, να παραγνωρίσουμε τη σημασία του, μας το υπενθυμίζει η καυτή επικαιρότητα.

Η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η πραγματοποίηση στρατιωτικής επιχείρησης των Τούρκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και οι... βόλτες του ερευνητικού πλοίου «Barbaros» δεν καταδικάστηκαν ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Φυσικά, από την παραδοσιακά φιλότουρκη πολιτική των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε κάποιος να περιμένει κάτι διαφορετικό. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέλη της οποίας είναι και η Ελλάς και η Κύπρος, ποιείται την νήσσαν. Η «ευρωπαϊκή οικογένεια» αδιαφορεί, ενώ έχει ρίξει και τα δύο μέλη της στην κόλαση των Μνημονίων και της ύφεσης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η σχέση της Δύσης με οποιονδήποτε δεν έχει καμία σύνδεση με τις έννοιες του δικαίου, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού διέπεται από τον νόμο που ορίζει την καθημερινότητα της ζούγκλας.

Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε...

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”

Την ώρα που οι νέο-ισλαμιστές της Άγκυρας σουλατσάρουν και αλωνίζουν ανενόχλητοι στην κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια ακριβώς ώρα, η ελληνική κυβέρνηση (;) της ερμαφρόδιτης συγκατοίκησης Σαμαρά – Βενιζέλου, κοιμάται τον ύπνο του αδίκου…Αυτή, την ίδια ώρα που η Γαλλία και η Ιταλία στηρίζουν τη Λευκωσία απέναντι στους τραμπουκισμούς των Τούρκων, η ψοφοδεής πολιτική των μνημονιόδουλων των Αθηνών, εγκαταλείπει για πολλοστή φορά τον κυπριακό Ελληνισμό.
Αυτή, την ίδια ώρα η Τουρκία δέχεται από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μεγαλοπρεπέστατη σφαλιάρα, λόγω των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο ηγέτης της νέας Παγκόσμιας δύναμης, αναβάλλει επ΄ αόριστο την επίσκεψή του στην Άγκυρα, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε λίγες εβδομάδες. Καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, η προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Νοέμβριο σύγκληση του Μικτού Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσικής Ομοσπονδίας και Τουρκίας, με την συμμετοχή των προέδρων των δυο χωρών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Μόσχας, αναβάλλεται εν ευθέτω χρόνω.

Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος προωθεί τις στρατηγικές επιλογές της ομόδοξης Ρωσίας, και αναλαμβάνει ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες που δεν αναλαμβάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για την προστασία της Κύπρου μας, αλλά και των Ορθοδόξων πληθυσμών στη Συρία, που σφαγιάζονται από τους μέχρι πρότινος αμερικανοκίνητους χασάπηδες του ISIS, οι οποίοι αποκεφαλίζουν ανθρώπους σαν τα κοτόπουλα! Ήδη, πληροφορούμαστε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συζητήσει στην επικείμενη επίσκεψή του στο Κάιρο, την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για την προστασία της Μονής Σινά από τους ισλαμιστές.

Ωστόσο, στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος περί άλλων τυρβάζει. Η παχυδερμική αδράνειά του συνεχίζεται σε όλο της το μεγαλείο. Ουδεμία ανησυχία από την προκλητική στάση του τουρκικού ναυτικού στα κυπριακά ύδατα. Καμιά ενέργεια ενδιαφέροντος για την προστασία της Κύπρου, από τη στιγμή που το ρωσικό ναυτικό και αεροπορία θα κάνουν γυμνάσια την ερχόμενη Δευτέρα στην περιοχή. Βλέπετε για τους καρεκλοκενταύρους του Μαξίμου, η Κύπρος εξακολουθεί και παραμένει…μακριά επί τέσσερεις δεκαετίες τώρα. Καμιά ανησυχία και κανένα ενδιαφέρον για τον ελληνισμό της Ουκρανίας που μετρά πλέον, τους πρώτους νεκρούς. Καμιά ενέργεια για τους σφαγιαζόμενους Ορθόδοξους Χριστιανούς στη Συρία!!

Όμως, αυτός ο βουλιμικός υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν λαλίστατος στις 27 Σεπτεμβρίου 2014, στην ομιλία του στον ΟΗΕ στην 69η σύνοδό του, όταν χωρίς ίχνος ντροπής, είπε όσα προφανώς, τον υποχρέωσαν να πει, “πουλώντας” οριστικά το όνομα της Μακεδονίας μας στους γυφτοσκοπιανούς:
“Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα σέβεται πλήρως τη διαδικασία που κατευθύνεται από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, Μάθιου Νίμιτς, και πάντα συμμετέχει εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα. Περιμένουμε αντίστοιχα στάδια και από την άλλη πλευρά. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία [με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία] για όλες τις χρήσεις και σκοπούς – erga omnes (σημ. έναντι όλων)”.
Όπως επίσης, έδρασε με απίστευτη ταχύτητα όταν έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για το περιστατικό της….γουρουνοκεφαλής, έξω από το Ελληνο-αραβικό μορφωτικό κέντρο στο Μοσχάτο. Μια ανακοίνωση που βγήκε χωρίς καμιά χρονοτριβή, εντός λίγων δευτερολέπτων. Μια πολιτική κίνηση που δείχνει μεγάλα και “ευαίσθητα” αντανακλαστικά από έναν πολιτικό άνδρα που σε πλείστες όσες περιπτώσεις Εθνικών θεμάτων, παρουσίασε μια άνευ όρων αναισθησία και δουλικότητα!
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ένα κατάπτυστο κείμενο που γράφτηκε από ανθέλληνες που φορούν μεγάλα μαύρα γυαλιά μυωπίας!! Ιδού λοιπόν, και η ανακοίνωση του ελληνικού….(;) υπουργείου Εξωτερικών για την ….γουρουνοκεφαλή:
“Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια και προκλητική ενέργεια που σημειώθηκε έξωθεν του Ελληνο-αραβικού Μορφωτικού κέντρου, σήμερα στο Μοσχάτο. Η προκλητική αυτή πράξη, που προφανώς στοχεύει στην διάδοση του μίσους και της μισαλλοδοξίας, προσβάλλει όχι μόνο τους μουσουλμάνους συνανθρώπους μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που στην συντριπτική της πλειοψηφία καταδικάζει και περιθωριοποιεί τις ακραίες αυτές συμπεριφορές. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι δράστες του ξενοφοβικού αυτού περιστατικού που αποσκοπεί στην υπονόμευση του κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης, που υφίσταται στην ελληνική κοινωνία μεταξύ των πιστών όλων των θρησκειών και δογμάτων, θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν το συντομότερο ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών”.
Οσονούπω, κε Βενιζέλε! Έχουν μίσος οι Έλληνες προς αυτούς που κυρίευσαν με την ανοχή σας, την Πατρίδα μας και καθημερινώς βιαιοπραγούν, βιάζουν και δολοφονούν Έλληνες! Μια ματιά στα αστυνομικά δελτία θα σας πείσει!
Ξενοφοβικοί οι Έλληνες κε Βενιζέλε, γιατί δεν νιώθουν ασφαλείς στη χώρα τους και ειδικά στην περιφέρεια της Πατρίδος μας όπου αισθάνονται πολύ “ζεστή” την ανάσα των αλλόθρησκων!
Βέβαια κε Βενιζέλε, ανησυχήσατε μήπως διαταραχτεί το ήπιο κλίμα της πολιτικής της πανθρησκείας που επιβάλλετε στην Ελληνική κοινωνία, η οποία κοινωνία μας στην συντριπτική της πλειοψηφία ασπάζεται τον Χριστιανισμό!
Άλλωστε κε Βενιζέλε, όπως ακόμη αναφέρει το Σύνταγμά μας – είστε και συνταγματολόγος – “επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού” (άρθρο 3, παρ. 1).

Όμως, αντίθετα για την επίθεση των Αλβανών στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, ο κ. Βενιζέλος έβγαλε ένα χλιαρότατο διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας διά μέσω του Πρέσβη μας στα Τίρανα….τρεις ημέρες μετά!! Όπως, είχε πράξει και στην περίπτωση της δολοφονίας Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία από ρουκέτα των νεοναζί του Κιέβου.

Ειλικρινά, τι κατάρα είναι αυτή των κυβερνώντων την Πατρίδα μας τα χρόνια της επονομαζόμενης Μεταπολίτευσης, να ανέχονται δηλαδή, με τέτοια δουλικότητα όλα τα καμώματα, όλων των “περίεργων” γειτόνων μας! Να ανέχονται χωρίς όμως, να βλέπουν το δράμα των Βορειοηπειρωτών που συνεχίζεται εξ αιτίας του μίσους των Αλβανών για τους Έλληνες, τον σωβινισμό και τον αλυτρωτισμό τους! Ενώ εκείνοι απλόχερα τείνουν ακόμη “χέρι φιλίας” προς ένα αγνώμονα και αχάριστο λαό, που η Ελλάδα υπήρξε γι΄ αυτούς η “γη της επαγγελίας” την δεκαετία του ΄90 με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα. Όταν κατηφόρισαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 1,5 εκ. Αλβανοί. Αυτό το μεταναστευτικό κύμα, ήταν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στον κόσμο κατ΄ αναλογία κατοίκων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αλβανοί που ζούσαν στη Ελλάδα το 2010, έφταναν τις 677 χιλιάδες! Έτσι, έζησαν και ανοικοδόμησαν τη χώρα τους!

Συμπερασματικά η μειοδοτική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει στην εξωτερική της πολιτική, δύο μέτρα και δυο σταθμά! Που δυστυχώς όλα είναι εις βάρος των συμφερόντων της Πατρίδος μας!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Αντιμέτωποι με την καταγραφόμενη στις δημοσκοπήσεις ενίσχυση της εκλογικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, οι Σαμαράς και Βενιζέλος προσπαθούν να αντιστρέψουν το αρνητικό για την κυβέρνησή τους πολιτικό κλίμα. Για να το επιτύχουν δρομολόγησαν μία σειρά κινήσεων με σκοπό να πείσουν την κοινή γνώμη ότι τα δύσκολα είναι πίσω κι ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.
Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η διακηρυγμένη πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ και να μην υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση και νέο Μνημόνιο με την Ευρωζώνη (η τρέχουσα δανειακή σύμβαση λήγει στο τέλος του έτους).

Όπως σημειώνει υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, «το γεγονός ότι η Μέρκελ απέφυγε να ικανοποιήσει το αίτημα του Σαμαρά στη συνάντησή τους στο Βερολίνο ήταν το πρώτο αποτρεπτικό μήνυμα. Το δεύτερο αποτρεπτικό μήνυμα ήταν η δήλωση Ντράγκι». Υπενθυμίζουμε ότι για να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα, ο επικεφαλής της είχε θέσει ως όρο η Ελλάδα να παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας «το τρίτο αποτρεπτικό μήνυμα ήρθε από τις Αγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, διαψεύδοντας την ελπίδα της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της με δανεισμό».

Πιεσμένοι από την πολιτική σκοπιμότητα, οι Σαμαράς και Βενιζέλος υποτίμησαν και τα τρία αυτά μηνύματα. Έτσι, έστειλαν την περασμένη Κυριακή στην Ουάσιγκτον τον υπουργό Οικονομικών Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Στουρνάρα και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Παπασταύρου να συζητήσουν με τη Λαγκάρντ την αποχώρηση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Η αποχώρηση είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά η Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει στον Χαρδούβελη τους κινδύνους που συνεπάγεται μία τέτοια κίνηση. Όπως μας είπε καλά ενημερωμένη πηγή, όμως, η επικεφαλής του Ταμείου κατανοεί και την πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης Σαμαρά και το γεγονός ότι είχε εκτεθεί δημοσίως. Γι’ αυτό και υπέδειξε στον συνομιλητή της την οδό της λεγόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης.

Του συνέστησε, επίσης, η Ελλάδα να παραμείνει στο πρόγραμμα και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων το 2015. Να τις λάβει, δηλαδή, εάν τις χρειαστεί. Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι μόνο έτσι θα παραμείνει το δίχτυ προστασίας και οι Αγορές θα δείξουν εμπιστοσύνη.

Εντωμεταξύ, όμως, πρέπει να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση από την Τρόικα. Εμπόδιο είναι οι επώδυνες απαιτήσεις για πρόσθετες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, κυρίως να νομοθετηθεί η δυνατότητα για μαζικές απολύσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά διστάζει. Φοβάται τις αντιδράσεις των βουλευτών και εκτιμά δικαιολογημένα ότι μία τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε καθοριστικά το πολιτικό κλίμα και θα καθιστούσε πρακτικά πολύ δύσκολη τη συγκέντρωση των αναγκαίων 180 βουλευτικών ψήφων για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της προεδρικής εκλογής. Από την άλλη πλευρά, όμως, επιδιώκει τη θετική αξιολόγηση όχι μόνο γιατί έτσι θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (πάνω από επτά δις), αλλά και θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις Αγορές.

Η Λαγκάρντ επανέφερε και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να δώσει σχετικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι προς το παρόν τουλάχιστον αποφεύγει να λάβει απόφαση για την αναδιάρθρωσή του. Σε ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ τόνισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, αλλά φρόντισε και να συστήσει συνέχιση αυτών που το κυρίαρχο δόγμα αποκαλεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την αντικατάσταση του Μνημονίου από την προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή από τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μαξιλαριού, αποδέχεται και το ευρωιερατείο. Πηγή στις Βρυξέλλες θεωρεί ότι «με αυτή τη μεθόδευση, η ελληνική οικονομία ουσιαστικά θα παραμείνει στα μηχανήματα και η εποπτεία θα συνεχισθεί με διαφοροποιημένο σχήμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά, όμως, θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι το Μνημόνιο τελειώνει» κι ότι η χώρα γυρίζει οριστικά σελίδα, προσθέτουμε εμείς.

Αν και η προληπτική γραμμή στήριξης προϋποθέτει νέες δεσμεύσεις, θα σερβιριστεί επικοινωνιακά σαν όχημα ασφαλούς μετάβασης της Ελλάδας στη μετά-Μνημόνιο εποχή. Οι νέες δεσμεύσεις ήταν ο λόγος που αρχικά η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν επιφυλακτική. Οι αρνητικές εξελίξεις στις Αγορές, όμως, διέλυσαν τις αυταπάτες της ότι θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της με δανεισμό. Έτσι φθάσαμε στη σχετική συμφωνία του Στουρνάρα με τον Ντράγκι. Το τοπίο, πάντως, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν σε μερικές ημέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Τις τελευταίες ημέρες, η συσσώρευση αρνητικών προβλέψεων κυρίως για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας σ’ ένα ασταθές διεθνές οικονομικό κλίμα προκάλεσε ένα κύμα μετακίνησης των κεφαλαίων προς ασφαλείς επενδύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, αλλά και την άσκηση ισχυρών πιέσεων στους αδύναμους κρίκους.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, όμως, δεν υπάρχει μόνο η πίεση λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι Αγορές είχαν ήδη αντιδράσει αρνητικά, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το ΔΝΤ και να τερματίσει το Μνημόνιο. Αθροιστικά αυτοί οι δύο παράγοντες εκτόξευσαν το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων πολύ πάνω από το 8%, καθιστώντας τον δανεισμό από τις Αγορές όνειρο απατηλό. Το Μπλούμπεργκ μίλησε για επιστροφή της Ελλάδας στις αβέβαιες ημέρες του 2012.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ με θητεία σε οικονομικό υπουργείο, τόνισε πως «επιβεβαιώνεται τώρα ότι ο προ μηνών περιορισμένος δανεισμός από τις Αγορές με ανεκτό επιτόκιο (κατώτερο του 5%) δεν απεικόνιζε τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. Πραγματοποιήθηκε κάτω από την άτυπη, αλλά αποτελεσματική ομπρέλα της Ευρωζώνης και γι’ αυτό ήταν επιτυχής». Αντιθέτως, τώρα που το ευρωιερατείο τήρησε αποστάσεις, εάν δεν άναψε κόκκινο φως, αποδεικνύεται ότι οι Αγορές δεν θεωρούν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από τα μηχανήματα.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της Αριστεράς και σχηματισμού κυβέρνησης επηρεάζει γενικά τους επενδυτές. Αυτό, όμως, ίσχυε και πριν ένα μήνα. Με άλλα λόγια, δεν προέκυψε κάποιο νέο δραματικό γεγονός που να μπορεί να θεωρηθεί αιτία των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων.

Μπορεί η επίθεση του Σαμαρά να συνιστά υπεκφυγή από τις δικές του εξόφθαλμες ευθύνες, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στέλνουν ένα κρίσιμης σημασίας μήνυμα. Όχι μόνο προς τον Σαμαρά, τον οποίο καλούν να αποφύγει τα προεκλογικά τερτίπια, αλλά και προς την Κουμουνδούρου. Για την ακρίβεια, είναι μία έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση για τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν στην Ελλάδα εάν μία μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα, ως αποτέλεσμα της άρνησης του ευρωιερατείου να έρθει σ’ ένα συμβιβασμό. προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και μάλιστα χωρίς να έχει επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις.

Πηγή εφημ. "Πρώτο Θέμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Του Νικόλα Ζηργάνου

Αμετανόητος και αντιφατικός εμφανίσθηκε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας πως οι Κούρδοι μαχητές του PYD που υπερασπίζονται το Κομπάνι ενάντια στους εξτρεμιστές ισλαμιστές «είναι τρομοκράτες». Την ίδια στιγμή δήλωσε πως η Άγκυρα έδωσε άδεια να περάσουν από τουρκικό έδαφος 200 πεσμεργκά από το Ιράκ, προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα της πολιορκημένης Κουρδικής πόλης της Συρίας. Το γιατί επιτρέπει η Τουρκία να ενισχυθούν οι «τρομοκράτες» δεν το εξήγησε, αν και είναι φανερό ότι δεν το κάνει με τη θέλησή της, αλλά αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Ουάσιγκτον.

Ο Ερντογάν δεν έκρυψε ωστόσο την αντίθεσή του: «Είδε άραγε θετικά η Τουρκία αυτή την επιχείρηση; Όχι. Η Αμερική το έκανε παρά τη θέληση της Τουρκίας και του είπα (του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία λίγη ώρα πριν αρχίσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη να ρίχνουν οπλισμό και εφόδια στους εγκλωβισμένους Κούρδους του Κομπάνι το βράδυ του Σαββάτου) πως το Κομπάνι δεν είναι αυτή τη στιγμή στρατηγική τοποθεσία για εσάς. Αν είναι κάτι, τότε είναι στρατηγικής σημασίας για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, που έδωσε και μαθήματα στην Ουάσιγκτον για τα πραγματικά της συμφέροντα, τα οποία η Τουρκία γνωρίζει καλύτερα από την ίδια.

Η αποστολή των 200 Κούρδων μαχητών που θα είναι εξοπλισμένοι με βαριά όπλα τα οποία τόσο χρειάζονται οι υπερασπιστές του Κομπάνι, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα από το Ιρακινό Κουρδιστάν, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά.
Πηγές στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ, αναφέρουν ότι ήθελαν να μεταβούν στο Κομπάνι 500 μαχητές, αλλά η Τουρκία πίεσε να μειωθεί η αποστολή σε 200.

Προηγήθηκαν εννέα ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ του συριακού κουρδικού κόμματος PYD (που ιδεολογικά πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, με ηγέτη τον φυλακισμένο στο Ίμραλι, Αμπντουλάχ Οτζαλάν) και του συριακού συνασπισμού κουρδικών κομμάτων, KNC, που πρόσκεται στο Δημοκρατικό Κόμμα των Κούρδων του Ιράκ, KDP του προέδρου Μεσούτ Μπαρζανί.

Το KNC και το PYD, που μάχονται από κοινού κατά των ισλαμοφασιστών, αλλά έχουν μεταξύ τους σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, υπέγραψαν σύμφωνο ενότητας και συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα κοινό σώμα – πρόπλασμα κοινοβουλίου, όπου θα αντιπροσωπεύονται το PYD με 40% και το KNC με 40% και 20% θα είναι ανεξάρτητοι. Το ίδιο προβλέπεται και γα την τοπική εξουσία στα τρία καντόνια που έχουν ανακηρύξει αυτόνομα οι Κούρδοι της Συρίας, το Κομπάνι, το Εφρίν και το Καμίσλι, που αποτελούν το Συριακό Κουρδιστάν, το οποίο οι Κούρδοι αποκαλούν Ροζαβά. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή και απωθηθεί το «Ισλαμικό Κράτος», θα προκηρυχθούν εκλογές, τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει για να μην υπάρξει ένα νέο ντε φάκτο κουρδικό κράτος στην περιοχή.

Στο Κομπάνι συνεχίστηκαν οι μάχες και οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, χωρίς να έχει αλλάξει δραματικά το έδαφος, αν και οι εξτρεμιστές έστειλαν ενισχύσεις για να αντικαταστήσουν τους μαχητές που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Στο συνοριακό πέρασμα προς την Τουρκία συνέρρευσαν χθες και νέοι πρόσφυγες, με τους τζιχαντιστές να πυροβολούν και να τραυματίζουν τουλάχιστον τρεις αμάχους, ενώ οι Τούρκοι συνοριακοί φρουροί καθυστερούσαν επιδεικτικά να επιτρέψουν την δίοδο των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τον τελευταίο μήνα 464 τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (στη συντριπτική τους πλειονότητα ξένους, μη Σύρους, μαχητές διαφόρων εθνικοτήτων) και 57 μέλη της επίσης τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα.
Επίσης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άμαχοι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Πηγή efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

* από πρόσφατη, χαριτωμένη διαφήμιση

Εξανέστησαν τα νοικιασμένα από την κυβέρνηση του αίσχους ''blogs'', με την εκπομπή του κ.Λάκη: ''αρκετά πιά! Αυτό δεν είναι σάτυρα, είναι προπαγάνδα υπέρ του ΤΣΙΡΙΖΑ!''

Μάλιστα.
Ενώ οι ''ενημερωτικές'' και ''δημοσιογραφικές'' εκπομπές τού Περδεται-ντέρη, τού Μπουγαδο-νάνου, και των λοιπών παραδείσιων πτηνών του συστήματος, είναι πράγματι ενημερωτικές και δημοσιογραφικές και όχι προπαγάνδα της Χούντας της τρόϊκας!

Καθώς και το κεντρικό δελτίο του ΑϊΝΤε!-2 το Σάββατο πριν τις εκλογές ήταν καθαρά ενημερωτικό και όχι εκφοβιστικό-προπαγανδιστικό υπέρ της κυβέρνησης μαριονετών Ψευταρά, όταν ακούστηκαν οι γνωστές τρομοκρατικές κορώνες περί διλήμματος για ''σταθερότητα ή ατύχημα'', όπου ''ατύχημα'' θα ήταν η συντριπτική επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές!
(Εκείνο μάλιστα το Σάββατο όλοι οι εισαγγελείς υπηρεσίας είχαν πάει στα χωριά τους να φηφίσουν, και δεν άκουσαν τίποτα! Και όλο το Ραδιο-τηλεοπτικό Συμβούλιο επίσης. Όλοι ετεροδημότες!)

Νομίζουν ότι βομβαρδίζοντας τον κόσμο με γελοίες καταγγελίες και διαμαρτυρίες για πράγματα και πρακτικές που οι ίδιοι χρησιμοποιούν και κάνουν, θα επηρεάσουν το πόπολο.

Τρομάρα τους!

Ο κόσμος αμίλητος μεν, αλλά με το μάτι κόκκινο, έχει ανέβει στα κάγκελα.

Ό,που δείχνει το μνημονιακό και το δωσίλογο δάχτυλο, οι πολίτες κοιτάζουν αλλού!

Με τέτοιες γελοίες πρακτικές το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπρώχνουν την κοινωνία στην αγκαλιά της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης.

Μακάρι.
Κι εμείς αυτό θέλουμε!
Ας συνεχίσουν έτσι!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Έχει η Ελλάδα ανθρωπιστική κρίση;
Αποδέχεται η ελληνική συγκυβέρνηση ότι οι Έλληνες βρίσκονται στα πρόθυρα πλήρους ένδειας;
Είναι η Ελλάδα η πρώτη χώρα εν καιρώ ειρήνης ή πολέμου που δεν καλύπτει τους πολίτες της με ιατρική περίθαλψη αν αυτοί είναι ανασφάλιστοι, αλλά και ασφαλισμένοι να είναι έχει δικαίωμα να τους στερήσει ακόμα και την ζωή;
Σε όλα η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Η ελληνική συγκυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες πριν από την σημερινή, έχουν αποδεχθεί ότι οι Έλληνες είναι σε κατάσταση πολέμου και έχει βάλει συνειδητά το κέρδος των εντόπιων, διεθνών και Ευρωπαίων τοκογλύφων πάνω από τις ζωές των πολιτών.

Μπορεί κανείς από τους κυβερνώντες από το 2010 και μετά να μην έχει παραδεχθεί ότι έχει σκάψει τον τάφο όλων των Ελλήνων, αλλά κάποιες αποφάσεις οι οποίες έχει βάλει σε ισχύ αποδεικνύουν πως ό,τι έκαναν μέσω υπογραφής Μνημονίων το έκαναν εν πλήρη συνειδήση.
Όταν τον Σεπτέμβριο ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Κατάινεν απαντούσε σε ερώτηση ευρωβουλευτών αναφορικά με την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της βάση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο Φινλανδός Κατάινεν είπε την όλη αλήθεια.
Από την στιγμή που η Ελλάδα υπέγραψε Μνημόνια, τότε τα όποια αποτελέσματα φέρουν αυτά τα συμβόλαια εναντίον των δικαιωμάτων των Ελλήνων, δεν εμπίπτουν στο Δίκαιο της Ε.Ε και των Ηνωμένων Εθνών.
Με απλά λόγια, με τα υπογεγραμμένα Μνημόνια οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα ζωής, αξιοπρέπειας, περιουσίας και κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να δεχθεί να τους δικαιώσει.

Ποιες είναι οι κινήσεις , λοιπόν, που αποδεικνύουν ότι οι φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις της χώρας ξέρουν ότι βάζουν την ζωή του Έλληνα στο τσιγκέλι;
Τα επιδόματα και οι τροπολογίες που περνάνε από την Βουλή δήθεν ως φιλολαϊκή πολιτική.
Το επίδομα εγγυημένου εισοδήματος (επίδομα φτώχειας) δεν είναι κάτι που ήρθε ξαφνικά ως ιδέα στην συγκυβέρνηση.
Η κυβέρνηση υπογράφοντας το Μνημόνιο με τους δανειστές αποδέχθηκε ότι οι Έλληνες από εκείνη την στιγμή και μετά είναι στο έλεος της μοίρας τους.
Η Ε.Ε γνωρίζοντας ότι ο λαός μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή του Μνημονίου θα είναι σε ένδεια είχαν βάλει ήδη μπροστά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Επίσης γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες δεν πρόκειται ποτέ να ξαναβρούν εργασία, έβαλαν μπροστά τα επιχορηγούμενα προγράμματα απασχόλησης (5μηνα), κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα ενίσχυσης που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να διαιωνίζουν το πρόβλημα των Ελλήνων και από την άλλη μεριά να φαίνεται ότι το πρόβλημά τους όπου να’ ναι τελειώνει.

Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις αφού αποδέχθηκαν ότι οι Έλληνες δεν θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, έκαναν νόμους του Κράτους και της Ελληνικής Δικαιοσύνης τους νόμους της Ε.Ε με συνοπτικές διαδικασίες;
Από τη μια μεριά εσύ ως πολίτης απαιτείς από την Ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμοστεί το Ελληνικό Σύνταγμα και η Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά μετά την υπογραφή των Μνημονίων η αλήθεια είναι μία:
Δεν υπάρχει Δικαίωμα Δικαιοσύνης στον Έλληνα πολίτη ακόμη κι αν ζητήσει την ίδια μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο όπως ένας Άγγλος, Γερμανός, Ιρλανδός κ.ο.κ.

Πώς όλοι οι φιλοευρωπαϊστές και υπέρμαχοι της πολιτικής της Ε.Ε που αποκαλούνται Έλληνες πολιτικοί κάθονται και συζητάνε για ίσα δικαιώματα μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε από την στιγμή που έχουν αποδεχθεί ότι η ίδια η Ε.Ε πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων 10 εκατ. πολιτών για ένα Μνημόνιο που υπεγράφη ούτε καν από εκλεγμένους πολιτικούς;

Επίσης, μετά την αλήθεια που είπε ο Κατάινεν μπαίνουν ερωτήματα για την στάση της αριστερής πτέρυγας του Κοινοβουλίου.
Πώς ο αρχηγός του Σύριζα συζητάει ακόμη με την Ε.Ε μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους από την στιγμή που ξέρει ότι οι υπογραφές του Μνημονίου θα είναι σε ισχύ μέχρις ότου όλες οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι πρέπει να εκτελεστούν;

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίος ο στομφώδης λόγος της Αλέκας Παπαρήγα ανήμερα της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ο οποίος στόχευσε σε ένα μόνο σημείο: Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα επειδή υπάρχουν μόνο 20.000 άστεγοι στην χώρα.

Ξέρουν πολύ καλά όλοι τους ότι αν ξύσουν το τραύμα της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών τα πράγματα για όλους τους δεν θα είναι καλά.
Διότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ε.Ε είναι εγκεκριμένος από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν πεθάνουν 1.000.000 Έλληνες τα Η.Ε δεν μπορούν να επέμβουν επειδή οι Έλληνες βάση Μνημονίων, που θα έχουν ισχύ όσο θα υπάρχουν τα χρέη της χώρας (εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μέχρι τέλους θέλουν οι εταίροι), δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Το γελοίο του πράγματος είναι όταν Έλληνες ευρωβουλευτές ζητούν την απονομή δικαιοσύνης των Ελλήνων θυμάτων του Γ’ Ράιχ.
Εδώ δεν έχουν δικαίωμα οι ζωντανοί, θα έχουν δικαίωμα οι νεκροί;!

Από την στιγμή που τα Μνημόνια μπήκαν σε εφαρμογή ό,τι νόμο θέλει η κυβέρνηση να περάσει θα περάσει ως συνταγματικός και νόμιμος, εφόσον το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι σε ισχύ χωρίς όμως δικαίωμα αντίκρουσης από τους πολίτες.
Μας κρατάνε ως λαό με τις υπογραφές Μνημονίων, ευρωπαϊκών συμβάσεων και χωρίς το δικαίωμα να επικαλεστούμε τον Χάρτη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι Έλληνες είναι πολίτες χωρίς θεμελιώδη δικαίωματα.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον κράτος.
Από την στιγμή που έχει στερηθεί νόμιμα το δικαίωμα αντίκρουσης, διεκδίκησης των κεκτημένων, υπεράσπισης της ζωής και της υγείας των πολιτών έχουν πέσει ήδη τα σύνορα.
Δεν νοείται κράτος λοιπόν χωρίς πολίτες και μάλιστα απροστάτευτους από την δικαιοσύνη, Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή.

Εκτός κι αν ο νόμιμα αδικημένος Έλληνας αναγκαστεί να εφαρμόσει τον ηθικό άγραφο και θεμελιώδη νόμο της αυτοδικίας υπερασπιζόμενος τα σύνορα της ζωής του και κατ' επέκταση τα σύνορα της πατρίδας του.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράφει ο Νίκος Ξυδάκης

Η παρουσία τουρκικών πλοίων στα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, στα νοτιοανατολικά της νήσου, συνιστά έργω αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά, κατά παράβασιν κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου· αλλά η Τουρκία δεν επικαλείται το δίκαιο, επικαλείται την ισχύ και τα συμφέροντά της.
Συνεπής σε αυτή την πάγια στρατηγική, ο τωρινός πρωθυπουργός Αχμετ Νταβούτογλου επικαλείται άλλοτε τις συμφωνίες της Ζυρίχης, από τις οποίες ιδρύθηκε η ενιαία και κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου, και άλλοτε την ύπαρξη δύο κρατών, εννοώντας το ψευδοκράτος του κατεχόμενου Βορρά, το οποίο ανακηρύχθηκε το 1983 παραβιάζοντας τις συμφωνίες της Ζυρίχης και τις αρχές του ΟΗΕ. Σκοπός της Τουρκίας προφανώς είναι η στρατιωτική παρουσία και η επικυριαρχία της στα Κατεχόμενα και κατ’ επέκτασιν στη στρατηγική περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

H υπερθέρμανση στην Κύπρο, λίγο μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης, συμβαίνει σε μια εξόχως θερμή συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες και φιλοδοξίες για ηγεμονία στον μουσουλμανικό κόσμο, και έχει ανοίξει το στρατηγικό της παίγνιο σε πολλά πεδία ταυτοχρόνως: στην αποτροπή της εθνικής και κρατικής ολοκλήρωσης των Κούρδων, στην ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, στην ηγεμονική επιβολή επί του Ισραήλ, αλλά και επί της ομόδοξης Αιγύπτου, στον υπόγειο ανταγωνισμό με το σιιτικό Ιράν.
Τέλος, επιδιώκει ως περιφερειακή δύναμη μια ιδιότυπη σχέση με τις μεγάλες δυνάμεις, ιδίως με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Ευρώπη και τη Ρωσία. Η Τουρκία είναι «ανοιχτή» σε πολλά πεδία, προσδοκώντας κέρδη από όλα. Αυτό μπορεί όμως να αποβεί και αχίλλειος πτέρνα του νεο-οθωμανικού δόγματος.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, βαθιά κρίση. Η οικονομική της εξουθένωση όμως δεν πρέπει να την οδηγήσει σε γεωπολιτική υποβάθμιση, διότι η οικονομία ανακάμπτει ανά ιστορικούς κύκλους, η κυριαρχία και ο χώρος δεν ανακτώνται αναλόγως.

Ως εκ τούτου, επείγει η Αθήνα να συμπαρασταθεί στη Λευκωσία κατά την υπεράσπιση του ζωτικού της χώρου, στον οποίο ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται η ΑΟΖ και οι υποκείμενοι υδρογονάνθρακες. Αλλωστε, αν τα ενεργειακά κοιτάσματα αποδειχθούν για την Κύπρο γεωπολιτική ευλογία ή κατάρα, αυτό θα σηματοδοτήσει εν πολλοίς και το μέλλον των ελλαδικών κοιτασμάτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι οι πολυμερείς συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδος με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο έχουν μεγάλη αξία, τέτοια που πυροδότησε την τουρκική προκλητικότητα. Εχει σημασία επίσης να δούμε τις διεθνείς αντιδράσεις:
Η Βρετανία, πρώτη, απέτρεψε μια άμεση παρέμβαση της Ε.Ε., ακολουθούμενη από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι βάσει του Σχεδίου Ανάν, η Βρετανία, διά των βάσεών της, θα εδικαιούτο ΑΟΖ νοτίως της νήσου. Σε πρώτο χρόνο άρα, η Κύπρος μένει ακάλυπτη από την ευρωπαϊκή της οικογένεια, προς το παρόν τουλάχιστον. Αντιθέτως, κινούνται προς υποστήριξή της, και των δικών τους ζωτικών συμφερόντων ασφαλώς, το Ισραήλ και η Ρωσία.

Εχει σημασία να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά και νομικά όπλα, από την Κύπρο και την Ελλάδα, για να καταγγείλουν και να ανασχέσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ωστόσο θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν οι συνδυασμένες κινήσεις, που, πρωτίστως και κυρίως, θα αποτρέπουν τη δημιουργία τετελεσμένων, και σε δεύτερο χρόνο θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις, μέσω συμμαχιών και ισορροπιών, για ευνοϊκότερη τοποθέτηση του ελληνισμού στο ρευστό και κινδυνώδες μωσαϊκό της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αυτή η διπλωματική και ιστορική συνέχεια πρέπει να είναι πρώτο μέλημα τόσο της παρούσας όσο και κάθε μέλλουσας κυβέρνησης.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Ούτε στην κυβέρνηση να το γλεντάνε επειδή εισπράχθηκαν 730 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ως διεκδικητές της εξουσίας, να τρίβουν τα χέρια τους για το φορολογικό Ζάλογγο που θα χορέψει η κυβέρνηση. Οι 2.500.000 ψηφοφόροι που χρωστάνε 15 δισεκ. ευρώ και δεν έχουν δώσει μία... από το 2013, βγάζουν ίσως άνετα.. την επόμενη κυβέρνηση αλλά μόνο αν τους πείσουν...

Και τι πρέπει να γίνει για να τους πείσουν. Να τους χαρίσουν τους φόρους ή να τους υποσχεθούν ότι θα φτιάξουν δόσεις για να πληρώνουν μέχρι και τα τρισέγγονά τους;

Αλίμονο να δούμε την πολιτική φαυλότητα και σε τέτοια μεγέθη. Οι φορολογούμενοι όχι μόνο πρέπει να πληρώνουν όπως κάθε συνεπής δημοκράτης αλλά να έχουν και ανεπτυγμένη φορολογική συνείδηση...

Αυτό όμως που (δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου) απαιτούν, είναι να πληρώνουν φόρους όπως και όλοι οι δημοκρατικοί λαοί και όχι με τη σοβιετική αντίληψη ενός κράτους που σχεδόν αποφασίζει και διατάσσει.

Απαιτούν επίσης να έχουν σταθερό και μακρόχρονο φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορούν να λογαριάζουν σωστά τις αμοιβές τους ή τη δράση τους στις επιχειρήσεις και στα μαγαζιά τους.

Αλλά ας επιστρέψουμε στους συγκεκριμένους 2.500.000 φοροοφειλέτες των 15 δισεκ. ευρώ που δεν πληρώνουν-δεν πληρώνουν από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2014 σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αν αφαιρέσουμε το φυσιολογικό ποσοστό των «κατ επάγγελμα φοροφυγάδων» που δεν ξεπερνάει τα όρια του 10% οι υπόλοιποι είναι σαφέστατα ταλαιπωρημένοι πολίτες από την άδικη και αδικαιολόγητη φορολογική λαίλαπα του 2009-2014. Τη φορολογική τραγωδία, που ήταν η εύκολη λύση για την αποφυγή του κινδύνου να χαθεί -λόγω της οικονομικής κρίσης- η σίγουρη χρηματοδότηση του στρατού κατοχής του πελατειακού κράτους που έχει καθίσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού εδώ και σαράντα χρόνια με πολιτικούς εκβιασμούς και κομματικές απαιτήσεις.

Ωστόσο και οι νοικοκυραίοι φορολογούμενοι με την αποδεδειγμένη φορολογική συνείδηση είναι δύσκολο να μην υποκύψουν στην πολιτική φαυλότητα έστω και αν γνωρίζουν ότι στήριγμά της είναι το ασύστολο ψέμα.

Συνεπώς ποιος αμφιβάλλει ότι μεταξύ των φοροοφειλετών αυτών που φθάνουν το 25% του πληθυσμού της χώρας δεν υπάρχει ένα ποσοστό, κατά τη γνώμη μου 40% (τουλάχιστον) δηλαδή κοντά στο 1.000.000, που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ μαζί με άλλους φόρους και να μοιράσει λεφτά με μισθούς και επαναφορά των συντάξεων.

Θα μου πείτε ότι μπορεί να είναι εξαθλιωμένοι φοροοφειλέτες αλλά όχι γελοίοι που να πιστεύουν ότι και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ οι σοβιετικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανταγωνιστούν τους σοβιετικούς της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στη διατήρηση του στρατού κατοχής που σημαίνει φορολογία με άλλη μορφή.

Βεβαίως και δεν είναι γελοίοι οι 1 έως 2,5 εκατ. φοροοφειλέτες που έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ παρασυρόμενοι ίσως και από το «δώστα όλα…» του Παπανδρέου-Τσοβόλα.

Απλώς δεν τους μένει να κάνουν κάτι άλλο όταν η Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ τους λένε ψηφίστε μας στις εκλογές μόνο για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και ίσως τους φορολογικούς συντελεστές και ΦΠΑ.

Αντιλαμβάνονται ότι όλοι λένε ψέματα αφού δεν έχουν προγράμματα για μείωση του κράτους, για αποκρατικοποίηση και για απόλυση άχρηστων υπαλλήλων από άχρηστους Οργανισμούς και υπηρεσίες.

Όταν όμως, στην κούρσα του ανταγωνισμού, ο ένας μιλάει για μειώσεις φόρων που ξέρει ότι είναι άδικοι και υπερβολικοί ενώ ο άλλος υπόσχεται κατάργηση των φόρων και φορολόγηση του πλούτου... θα προτιμήσουν τον δεύτερο.

Ίσως μέσα στην απόγνωσή τους να τους είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι αυτόν τον πλούτο που νομίζει ότι θα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπει μόνο στον ύπνο του.

Γιατί ο πλούτος που υπονοούν οι «νεανίες» τους ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα κουμάντα του... Και στην Ελλάδα μένει γιατί έχει πλάκα, έχει ήλιο και έχει και θάλασσα.

Το έχουν καταλάβει όπως και δεν δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι άλλος πλούτος δεν υπάρχει στην χώρα εκτός από τα εισοδήματα των 10-15.000 ευρώ το χρόνο.

Αλλά, οι φοροοφειλέτες, βάζοντας το κεφάλι τους μέσα στον πολιτικό βόθρο που ζούμε προτιμούν μάλλον αυτούς που θα τους βγάζουν τα κεφάλια έξω έστω και για πέντε λεπτά...

Έχει όμως καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ (ως διεκδικητής της εξουσίας) τι έσπειρε και τι πρόκειται να θερίσει και από τους 2.500.000 φοροοφειλέτες που χρωστάνε τα 15 δισεκ. ευρώ και περιμένουν πειστικές λύσεις από την επόμενη κυβέρνηση; Γιατί η Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θερίζουν ήδη ό,τι έσπειραν. Και η σοδειά τους είναι μετρημένη...

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αλλά και την αρθρογραφία που αναπτύσσεται σχετικά με το μέλλον της χώρας, τόσο από εκείνους που υποστηρίζουν την παρούσα πολιτική κατάσταση όσο και από εκείνους που στηρίζουν τις ελπίδες τους στην αλλαγή σκηνικού με μια "κυβέρνηση της αριστεράς", θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δυο εκτιμήσεις κοινές σε όλους.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε στην κόψη τού ξυραφιού. Για τους οπαδούς τής συγκυβέρνησης, έχουμε μπει στον σωστό δρόμο και όπου νά 'ναι θ' αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς των θυσιών μας αλλά αρκεί ένα μικρό "παραστράτημα" για να χύσουμε το γάλα από την καρδάρα (όπως είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μπορούν να καταστραφούν τα πάντα μέσα σε μια ώρα). Για τους θιασώτες τής αριστεράς, βρισκόμαστε ήδη στο χείλος τής καταστροφής και για να σωθούμε επιβάλλεται να αλλάξει η κατάσταση. Οι μεν βλέπουν να ενσκήπτει χάος αν η παρούσα βουλή δεν εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας, οι δε βλέπουν τις πρόωρες εκλογές ως την μόνη λύση για να γλιτώσουμε από το χάος.
Η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι το πολιτικό προσωπικό έχει ωριμάσει και, όταν έρθει η ώρα, θα πάρει την σωστή απόφαση. Η πλευρά τής συγκυβέρνησης διαθέτει μεν 155 κουκιά μόνο αλλά διατυπώνει την βεβαιότητα πως θα βρεθούν τουλάχιστον άλλοι 25 "ώριμοι" βουλευτές (κυρίως από την δεξαμενή των "ανεξάρτητων"), οι οποίοι θα συναινέσουν στην εκλογή προέδρου. Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων "αντιμνημονιακών" κομμάτων εκφράζει την σιγουριά πως αυτή ακριβώς η "ωριμότητα" των βουλευτών είναι που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές την προσεχή άνοιξη.
Κατά ταύτα, έχοντας κοινές εκτιμήσεις, δεν είναι καθόλου παράλογο ότι και οι δυο πλευρές υιοθετούν το ίδιο τρίπτυχο προκειμένου να οδηγηθούμε στην "γη της επαγγελίας": προάσπιση της δημοκρατίας, ευρωπαϊκός προσανατολισμός και μεταρρυθμίσεις ή ανατροπές που θα βάλουν την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Ας δούμε αναλυτικά αυτό το τρίπτυχο:
(α) Όσον αφορά τους μεν, έχουμε ήδη επαρκή δείγματα του πώς εννοούν την δημοκρατία και την προάσπισή της: πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, απαξίωση του κοινοβουλίου, καταστολή κάθε κινητοποίησης με χρήση κρατικής βίας, κατάργηση του δικαιώματος της διαδήλωσης ή της απεργίας, κατασχέσεις κλπ. Όσο για τους δε, το γεγονός ότι είναι "αριστεροί" αρκεί για να τους προσδώσει αυτονοήτως τον ρόλο των "υπερασπιστών τής δημοκρατίας", άσχετα αν ανάμεσά τους έχουν βρει θέση πολλοί από εκείνους που ίσαμε χτες υπηρετούσαν σε πόστα τής απέναντι πλευράς, ενώ κάποιοι απ' αυτούς έχουν ψηφίσει και μνημόνια και μεσοπρόθεσμα προγράμματα.
(β) Και για τους δυο, ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" έχει περίπου ευαγγελικά χαρακτηριστικά (πίστευε και μη ερεύνα, ένα πράγμα), μιας και θεωρείται θέσφατο. Μόνο που ούτε οι μεν ούτε οι δε δείχνουν να προβληματίζονται ιδιαίτερα για το ποια είναι η Ευρώπη στην οποία επιθυμούν διακαώς να ανήκουμε. Κανείς τους δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τις δομικές ρωγμές τού ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κανείς τους δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι αυτή η Ευρώπη απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα "δημοκρατικά ιδεώδη", τα οποία και οι δυο -υποτίθεται πως- υπερασπίζουν.
(γ) Όσο για τις μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, που κάθε πλευρά προπαγανδίζει ως αναγκαίες για να βγούμε από το τέλμα, κανείς δεν τολμά να δηλώσει ευθαρσώς ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι ανατροπές που είτε έγιναν είτε γίνονται είτε πρόκειται να γίνουν σε οποιαδήποτε χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεωτικά είχαν, έχουν και πάντοτε θα έχουν την σφραγίδα των Βρυξελλών. Οι κρατικές κυβερνήσεις ούτε καν διαπραγματεύονται. Απλώς, δεσμεύονται.
Μπορεί να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, αλλά φαίνεται πως οι δυο επιλογές που προπαγανδίζονται, αφορούν απλώς το αν θα πέσουμε από την δεξιά ή από την αριστερή πλευρά τού ξυραφιού. Αν ανήκετε σ' εκείνους που προτιμούν μια από τις δυο επιλογές, θα ήθελα να μου πείτε ποια διαφορά βρίσκετε ανάμεσα σε Μπράουν και Κάμερον, ανάμεσα σε Σαρκοζύ και Ολάντ ή ανάμεσα σε Μόντι και Ρέντσι. Ίσως έτσι με βοηθήσετε να συνειδητοποιήσω τις διαφορές ανάμεσα σ' αυτό που έχω σήμερα και σ' εκείνο που με περιμένει αύριο, όποτε κι αν έρθει αυτό.
Εν τέλει, το συμπέρασμα είναι απελπιστικά απλό: τα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζουν οι συνθήκες τού Μάαστριχτ και της Λισαβόνας καθιστούν τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών απλά ενεργούμενα νευρόσπαστα. Κοινώς, μαριονέττες. Σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται. Οι κοινές διαπιστώσεις τους και οι κοινές εκτιμήσεις τους αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.
 
Πηγή Cogito ergo sum
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Αν προσέξει κάποιος αυτό τον καιρό τα ΜΜΕ, θα διαπιστώσει ότι πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι φωνές που ζητούν εθνική συνεννόηση μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα. Συνεννόηση για εκλογή ΠτΔ, για αντιμετώπιση του χρέους, για κατευνασμό των «ξαφνικά» αγριεμένων αγορών, για τα εθνικά θέματα και άλλα χαρωπά.

Γιατί όλα αυτά, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μέσα στο πολιτικό σύστημα, δεν είναι πραγματικές αλλά θεατρικές; Δεν εκπροσωπούν πραγματικές κοινωνικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις κοινωνικών συμφερόντων.
Και πως άλλωστε να εκπροσωπήσουν ανύπαρκτες κοινωνικές αντιθέσεις, αφού το 1% μιας μικρής ολιγαρχίας, κατέχει το 56,1% του συνολικού πλούτου της χώρας. Ποιες κοινωνικές αντιπαραθέσεις και παραμύθια;
Όλο το πολιτικό παιχνίδι αφορά αποκλειστικά και μόνο αντιπαραθέσεις εντός του πολιτικού συστήματος, για κατάληψη καλύτερων θέσεων εξουσίας και νομής της κοινωνίας.

Γιατί λοιπόν ξαφνικά, άρχισαν όλοι να μιλούν για εθνική συναίνεση; Για τον απλούστατο προφανώς λόγο, για να μην διαταραχθεί η μακαριότητα της κοινωνίας, να μην υπάρξουν τριγμοί στη χώρα, που θα έβαζαν σε περιπέτειες τα συμφέροντα της ντόπιας πολιτικοοικονομικής ολιγαρχίας και τα συμφέροντα των δανειστών, να μην υπάρξει αναζήτηση ευθυνών κ.λ.π.

Όχι λοιπόν, δεν πρέπει να υπάρξει τέτοια θεατρική (και πάλι) εθνική συναίνεση.
Ας ζήσουμε για λίγο ακόμα το θέατρο των αντιπαραθέσεων. Τουλάχιστον να το απολαύσουμε.
Και στο κάτω κάτω, το ίδιο το σύστημα μας λέει ότι έχουμε την καλύτερη δημοκρατία.
Ε, λοιπόν, αφού έχουμε την καλύτερη δημοκρατία, τότε τι φοβόμαστε;
Ας την αφήσουμε να λειτουργήσει, για να δούμε επιτέλους και πόσο αποτελεσματική είναι στις δύσκολες καταστάσεις.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλει να πέσει στα γνώριμα ποσοστά του, δεν έχει παρά να βάλει πλάτη στη σωτηρία του συστήματος.

ΥΓ. Η εθνική συνεννόηση θα είχε πραγματικό και όχι θεατρικό νόημα, μόνο αν:
1) Τιμωρούσαν τους υπεύθυνους της κρίσης,
2) Συμφωνούσαν να αλλάξουν τη σχέση πλούτου, δηλαδή το ότι το 1% της ολιγαρχίας, που τώρα κατέχει το 56,1% του πλούτου της Ελλάδας, να το άλλαζαν μέσω δίκαιου φορολογικού συστήματος,
3) Άλλαζαν το πολιτικό σύστημα ώστε να συμμετέχει πλέον ενεργά ο λαός στη διακυβέρνηση της χώρας και
4) Χάραζαν όλοι μαζί κοινή πολιτική στα εθνικά θέματα.

Αυτή πράγματι θα ήταν μια ειλικρινής εθνική συνεννόηση. Οποιαδήποτε άλλη δήθεν συνεννόηση είναι θεατρική, πάνω σε τεχνητές εντάσεις, για να διασωθεί και να επιβιώσει σε βάρος του λαού, το απόλυτα υπεύθυνο πολιτικοοικονομικό καθεστώς.

Πέτρος Χασάπης

Σχόλιο ιστολογίου: Δεν αναζητούν "εθνική συνεννόηση", αλλά πολιτική συνεννόηση, δηλαδή πολιτική συνενοχή, που την βαφτίζουν "εθνική" για να καλύψουν την ξεδιάντροπη πρόταση "που θα θωρακίσει τη χώρα". Όταν οι πολιτικοί (ή τα φερέφωνά τους) εξομοιώνουν την πολιτική / πολιτικές με το εθνικό συμφέρον, τότε κάτι πολύ βρώμικο υπάρχει, υποκρύπτεται ή... προετοιμάζεται.
Οι ίδιοι που επικαλούνται την εθνική συνεννόηση τι έχουν πράξει, άραγε, για το πραγματικό εθνικό συμφέρον, για την πραγματική εθνική θωράκιση της χώρας, για την πραγματική εθνική ανάταση και συσπείρωση των πολιτών; Είναι οι ίδιοι που σκύβουν το κεφάλι στις προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι οι ίδιοι που σιωπούν στις προσβολές των Σκοπίων και της Αλβανίας. Είναι οι ίδιοι που απογυμνώνουν σταδιακά την άμυνα της χώρας. Είναι οι ίδιοι που δεν τολμούν να υπερασπιστούν τα αυτονόητα για τα (διεθνώς κατοχυρωμένα) δικαιώματα των πολιτών. 
Είναι δυνατόν, αυτοί να αναφέρονται σε εθνική συνεννόηση και εθνικό συμφέρον;
Η απάντηση είναι γνωστή και, δυστυχώς, βαίνει ολοταχώς προς το να γίνει τραγική, για την ίδια την χώρα την οποία το παρόν συστημικό πολιτικό κατεστημένο εργάστηκε επί δεκαετίες για να την ευτελίσει, να την διαπομπεύσει, να την απαξιώσει διεθνώς και να την οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. Όσα και εάν σήμερα προφασίζονται ή προτείνουν οι καταστροφείς της χώρας, αποσκοπούν στο προσωπικό τους συμφέρον, στην προσωπική τους διάσωση και στην προσωπική τους αποφυγή (μέσω της συσπείρωσης) ευθυνών. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο... Είναι φερέφωνα, υποχείρια και μαριονέτες εξωθεσμικών παραγόντων, εξυπηρετούν συμφέροντα αντίθετα από αυτά της Ελλάδας και ξεδιάντροπα βυθίζουν την χώρα στην καταστροφή προκειμένου οι ίδιοι να αποφύγουν τις ποινικές τους ευθύνες. Ευθύνες, που σε οποιαδήποτε αλλη χώρα θα τους είχαν προ πολλού οδηγήσει ισοβίως στην φυλακή. Εάν, δε, οι "υπεύθυνοι" είχαν ελάχιστη γνώση της "συνεισφοράς" τους στην χώρα, θα είχαν προ πολλού αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική σκηνή, χαρακτηρίζοντας εαυτούς ως... "επικίνδυνα ακατάλληλους"...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου