Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Αυγ 2015

Μέρκελ: Μεγαλύτερο πρόβλημα το μεταναστευτικό από την ελληνική κρίση

Η καγκελάριος που συμμετέχει στην δημιουργία αυτού του τεράστιου προβλήματος και στο δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων έπρεπε να δηλώσει κάτι και το έκανε.

Την αύξηση των επιθέσεων σε καταφύγια προσφύγων στη Γερμανία, καταδίκασε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πως το ζήτημα του ασύλου μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση από ότι η κρίση στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση για τις 200 εμπρηστικές επιθέσεις κατά ιδρυμάτων που φιλοξενούσαν μετανάστες, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Αυτά τα κρούσματα δεν ταιριάζουν στη χώρα μας».

Παράλληλα, προειδοποίησε πως τα κύματα μεταναστών είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει την Ευρώπη πολύ περισσότερο, από ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα.

«Το ζήτημα των προσφύγων ίσως εξελιχθεί στο επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε όντως ικανοί να δράσουμε από κοινού», είπε η Γερμανίδα ηγέτης στο κρατικό κανάλι ZDF.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική ανακοίνωση από κάποια "ανθρωπιστική" ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, για τον ανθρωποκτόνο ρατσισμό των γερμανών πολιτών. Είναι οι ίδιες ΜΚΟ που συντάσσονται ΠΑΝΤΑ με τις γερμανικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας, που δεν προσφέρει σωστά καταλύμματα (με ψύξη και θέρμανση) στους λαθρομετανάστες...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δια χειρός Αλιθέρση

Προς άρσιν κάθε παρεξήγησης. Επειδή το εν λόγω παζλ φωτογραφιών, που ευρέως διαδίδεται στο διαδίκτυο, από την μεταμεσονύχτια συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφιση του τρίτου και πιο φαρμακερού μνημονίου, δίνει την εντύπωση ότι οι βουλευτές μας την ώρα τις κρίσιμης συνεδρίασης κοιμούνται, θα θέλαμε δια του λόγου το αληθές να πούμε ότι πρόκειται για μέγα ψέμα.

Επειδή στον χρόνο που είχαν οι βουλευτές μας για να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση -την ψήφιση του 3ου μνημονίου- λόγω του ότι οι εταίροι, μάς έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, και κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της πλειοψηφούσας πτέρυγας του “ΝΑΙ σε ΟΛΑ”, είχαν κάποιες μικροενστάσεις για το ορθόν του πράγματος, ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής, ο γνωστός και ως “καρκινοφάγος”, εισηγήθηκε στον πανευτυχή και πάντα γελαστό πρωθυπουργό μας να στείλει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να φέρει επειγόντως από το εξωτερικό παγκοσμίου φήμης υπνωτιστή.

Ο υπνωτιστής, του οποίου δεν γνωρίζουμε ακόμα ούτε όνομα αλλά ούτε και καταγωγή, παρ’ όλο το φόρτο εργασιών που είχε, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση. Μόλις πάτησε το πόδι του στη Βουλή είπε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, καθώς και στον αρμόδιο επί των οικονομικών υπουργό κ. Τσακαλώτο, ότι η μέθοδος του είναι 100% αποτελεσματική.

Επίσης, πριν πιάσει δουλειά, λόγω του ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, ζήτησε να πληρωθεί με το κομμάτι και μετά φυσικά από το βέβαιο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τα 220 “ΝΑΙ σε ΟΛΑ” αποτελούν θρίαμβο της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας, της δημοκρατίας, της λεβεντιάς, του… υπνωτισμού! Θρίαμβο της συνέπειας λόγων και έργων!

Τώρα, όλοι αυτοί είναι γνωστό ότι το μόνο που είχαν αποκλειστικά στο μυαλό τους, όταν ψήφιζαν, ήταν το καλό και η σωτηρία της πατρίδας και φυσικά του ελληνικού λαού. Και επειδή είναι απόλυτα λογικό να έχουν ματιαστεί –μιας κι εκείνη την ώρα πιάστηκε ο κόσμος στον ύπνο και δεν μπορούσε να δράσει διαφορετικά, προκειμένου να το αποφύγουν- για την τόσο γενναία αλλά και ανιδιοτελή πράξη τους, τώρα το μόνο που χρειάζονται είναι η ξεματιάστρα!

Και το καλό της περίπτωσης είναι ότι δεν θα χρειαστεί να την μετακαλέσουμε από το εξωτερικό. Έχει πολλές στο χωριό μου. Θα τους στείλουμε την καλύτερη και να είναι βέβαιοι ότι θα απομακρύνει από πάνω τους τη βαριά βάσκανο! Και φυσικά για καλό και για κακό ας τους κρεμάσουμε και καμιά χάντρα!

Βέβαια, αν πούμε για μια ακόμη φορά άξιοι και άξιος ο μισθός τους, θα είναι υπερβολή; Έτσι κι αλλιώς η λέξη ντροπή είναι άγνωστη σ’ αυτούς, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους!

ΥΓ. Κι ας μην σκεφτούν κάποιοι εξ αυτών να μας πουν ότι ήταν υπνωτισμένοι και δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, και κατηγορηθεί –δικαίως- ο Αλιθέρσης ότι τους δίνει ιδέες!

Πηγή Faretra


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολυσύνθετο σκηνικό συγκρούσεων, που περιλαμβάνει την εμπλοκή της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επικράτεια γειτονικών χωρών, αλλά και τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της.

Το εκρηκτικό περιβάλλον, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει πολιτικά και οικονομικά την Τουρκία, προκαλεί εύλογη ανησυχία και στην Ελλάδα. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Ενδεχόμενη εθνικιστική έξαρση στη γειτονική χώρα μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσω μιας απόπειρας εξαγωγής της κρίσης, ενώ είναι πιθανή και μια επιδείνωση της ήδη δραματικής κατάστασης που παρατηρείται με τη ροή προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.

«Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από μια τεράστια εισδοχή προσφύγων θα ήταν τεράστιες. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν άμεσα και να την βοηθήσουν ώστε να είναι σε θέση να διαχειρισθεί αυτό το βάρος, ιδιαίτερα τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι τόσο άσχημη», τονίζει στην «Κ» ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Το παζλ καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκο από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Τουρκία, καθώς δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν έχει ακόμη σχηματισθεί κυβέρνηση και αν αυτό δεν συμβεί μέχρι την Κυριακή, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Πάντως, οι προσπάθειες συνεχίζονται και διαφαίνεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «Μεγάλου Συνασπισμού» από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

«Εάν η Τουρκία διολισθήσει στη βία, θα πληγεί η σταθερότητα της χώρας και θα υπάρξει εθνικιστική έξαρση που θα δυσχεράνει κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και συνέχισης του θετικού κλίματος στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις», επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης, Σινάν Ουλγκέν, ο οποίος υπογραμμίζει επίσης την οικονομική διάσταση: «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από την ακμάζουσα τουρκική οικονομία, τόσο από επενδύσεις όσο και από τη μεγάλη αύξηση των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά. Υπό αυτό το πρίσμα, η πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της Τουρκίας θα πλήξει σημαντικά την Ελλάδα».

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά και το Κουρδικό, έχουν πιάσει φωτιά. Η στρατηγική διαφοροποίηση σε σχέση με τη στάση της Δύσης και οι τακτικές παλινδρομήσεις που εξόργιζαν την Ουάσιγκτον δείχνουν να έχουν φθάσει στο τέλος τους. Επειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία η Αγκυρα και το ISIS απέφευγαν να συγκρουσθούν θεωρώντας ότι η μεταξύ τους στρατιωτική αντιπαράθεση θα αποδυνάμωνε και τις δύο πλευρές, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας που περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Αν και η Τουρκία λεκτικά τασσόταν υπέρ του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν είχε συμμετάσχει σε αυτόν επιχειρησιακά, ενώ δεν επέτρεπε ούτε τη χρήση των βάσεών της γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Ερντογάν θεωρούσε ότι ο κύριος εχθρός της Τουρκίας είναι το καθεστώς Ασαντ στη Συρία και όχι το ISIS την απήχηση και ενίσχυση του οποίου απέδιδε στη δυσφορία των Σουνιτών με το αλεβιτικό καθεστώς του Ασαντ.

«Η εξελισσόμενη σύγκρουση της Τουρκίας με το ΡΚΚ και με το ISIS αφορά και την Ελλάδα», επισημαίνει στην «Κ» ο διευθυντής του German Marshall Fund για την Ευρώπη, Ιαν Λέσερ. «Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως γείτονας η Ελλάδα έχει ίδιον όφελος από την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Τουρκίας και προσβλέπει σε μια πολυμερή προσέγγιση της κατάστασης. Τα ελληνικά συμφέροντα θα πληγούν από μια έξαρση του τουρκικού εθνικισμού, τη δημιουργία ενός αισθήματος ανασφάλειας και τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για την οικονομία της Τουρκίας, αλλά και για τη σχέση της με την Ε.Ε.».

Για την εκρηκτική κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία δεν ανησυχεί μόνον η Ελλάδα. Ελλοχεύουν κίνδυνοι για ολόκληρη τη Δύση. Ο ναύαρχος Σταυρίδης εκτιμά ότι «η κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ εξακολουθεί να είναι σε αρνητική κατεύθυνση, καθώς η μηχανή του Ισλαμικού Κράτους διατηρεί υπό τον έλεγχό της σημαντικά τμήματα και των δύο χωρών και οι επιτυχείς αντεπιθέσεις είναι λίγες». Χαιρετίζει τη στροφή της Αγκυρας, αλλά επισημαίνει την αναγκαιότητα συνολικής αντιμετώπισης του φαινομένου: «Η ουσιαστική ένταξη της Τουρκίας στη συμμαχία με συμμετοχή σε αεροπορικές επιδρομές και παροχή πρόσβασης στις βάσεις της είναι υποβοηθητική, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλη τη Συμμαχία».

Σειρά επιθέσεων από τρομοκράτες

Η εκτεταμένη αναταραχή στη χώρα περιλαμβάνει τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή κατά του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη από το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, που αναλαμβάνοντας την ευθύνη υποσχέθηκε πως «ο αγώνας θα συνεχισθεί έως ότου ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν τη χώρα μας και κάθε εκατοστό του εδάφους μας απελευθερωθεί από τις αμερικανικές βάσεις». Επίσης, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, εβδομάδες αφότου η Αγκυρα άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙSIS και των Κούρδων. Σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και επτά πολιτών. Ενας από τους δράστες σκοτώθηκε στη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης, ενώ δύο άλλοι κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε. Επίσης, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το τεθωρακισμένο όχημά τους επλήγη από εκρηκτικά σε δρόμο της Σιλώπης, ενώ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Σιρνάκ. Αντιμέτωπο με ένα πολεμικό σκηνικό, το καθεστώς Ερντογάν προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Σκόπια

Γράφει ο Σωτήρης Σιδέρης 

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. αφιερώνουν χρόνο και ισχυρή διπλωματική ενέργεια για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και της ομαλοποίησης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, αλλά παράλληλα, αναπτύσσoυν και έντονη παρασκηνιακή συζήτηση για το θέμα της ονομασίας, που μάλιστα περιλαμβάνεται σε έναν οδικό χάρτη που έχει δρομολογηθεί από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική διπλωματία.

Ο οδικός χάρτης έγινε περισσότερο σαφής από τα μέσα Ιουλίου, όταν αναπτύχθηκαν ταυτόχρονες πρωτοβουλίες από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, που κατέληξαν σε συμφωνία με τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ για τη διεξαγωγή εκλογών τον Απρίλιο του 2016 και αφού πρώτα η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι θα παραιτηθεί και θα αναλάβει υπηρεσιακή.

Στις 13 Ιουλίου, κατά την επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, στα Σκόπια έγινε σαφές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις έντονες διαβουλεύσεις, ότι ναι μεν προέχει η ομαλοποίηση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, ωστόσο η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί συνολικά, παρά μόνο με την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να ασκούνται έντονες πιέσεις και στην Αθήνα και στα Σκόπια για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Από τις συνομιλίες που έχουν γίνει στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ με την ανάμειξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ μεταξύ Ευρωπαίων, Αμερικανών, ο οδικός χάρτης που κατά κύριο λόγο αποσκοπεί στη «διάσωση» της ΠΓΔΜ προβλέπει:

1. Την υιοθέτηση και την υλοποίηση της συμφωνίας και των μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει η Ε.Ε. σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

2. Τη διεξαγωγή εκλογών κατά τρόπο αμερόληπτο.

3. Την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

4. Την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ολα αυτά προφανώς θα εξελιχθούν σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών, άρα επείγει ένας ελληνικός σχεδιασμός, δεδομένου ότι η ιεράρχηση του οδικού χάρτη είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η Αθήνα είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στα Σκόπια. Αρα, η Αθήνα γνωρίζει ότι έχει λίγες εβδομάδες να αναπτύξει πρωτοβουλίες και να αναζητήσει τα πολιτικά στηρίγματα που της λείπουν, για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης που περιγράφεται ως μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέχρι στιγμής η Επιτροπή στο σχέδιό της για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το φθινόπωρο, δεν προτίθεται να επαναλάβει τη σύσταση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε. Αυτό γιατί προέχει η τήρηση των συμφωνιών, που θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ σε εκλογές και για τον λόγο αυτό, η Ε.Ε. θέλει να στείλει ένα μήνυμα – κάτι που τόνισε και ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ και σε σύσκεψη που είχε με τους Ευρωπαίους πρέσβεις στα Σκόπια. Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό και εκτιμά πως από το φθινόπωρο θα εκδηλωθεί μεγάλη κινητικότητα υπέρ της ΠΓΔΜ, με στόχο να αλλάξει η εισήγηση και τον Δεκέμβριο τα Σκόπια να πάρουν ένα θετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες, αλλά και να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας. Eμπειροι διπλωμάτες σημειώνουν ότι η Ε.Ε. θέλει να υπογραμμίσει ότι τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα υπερβαίνουν τα διμερή προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ οφείλουν να λύσουν το πρόβλημά τους, όπως επιδιώκεται να λυθούν και τα προβλήματα Σερβίας–Κοσόβου ή Αλβανίας–ΠΓΔΜ.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει ισχυρές συμμαχίες στο θέμα της ΠΓΔΜ, που κατά τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα και πρέπει να στηριχθεί. Μέσα από έντονες διεργασίες που περιγράφηκαν ανωτέρω, είναι προφανές ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος του ΟΗΕ μέσω του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς έχει απονευρωθεί εντελώς και η κινητικότητα εξελίσσεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε σύγχυση με τη συζήτηση για τα ΜΟΕ καθώς, όπως επισημαίνει η ίδια έμπειρη διπλωματική πηγή, το ζήτημα δεν ήταν να τεθούν δευτερεύοντα ή τριτεύοντα θέματα, αλλά το μείζον, που είναι η σταθερότητα των Βαλκανίων και όχι μόνο της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ενέργειες του προκλητικού πρώην ΥΠΕΞ κ. Μιλόσοσκι ή και του ιδίου του Γκρούεφσκι. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως εδραιώνεται σιγά σιγά η αντίληψη ξένων κυβερνήσεων ότι δεν απαιτείται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, αλλά μπορεί να ισχύσει και η διπλή ονομασία, μία για διεθνή χρήση και μία για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ, κάτι που οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τη θεωρούν μη βιώσιμη λύση, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα κυριαρχήσει η «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Θανάσης Παπαδημητρίου

Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι δεν τον ζήσαμε. Αυτό που ζούμε μπορεί να μην έχει να κάνει με όπλα και βόμβες η μεθοδολογία άλλαξε, όμως τα αποτελέσματα είναι τα ίδια με εκείνα ενός κανονικού πολέμου, όσον αφορά τις ανθρώπινες ψυχές. Κάτι ακόμα διαφορετικό είναι η διατήρηση των χωρών, των πόλεων των σπιτιών. Η έλλειψη εκρηκτικών είναι η πρόοδος.

Ο πρωταγωνιστής πάλι ο ίδιος, η Γερμανία, ο γερμανικός ιμπεριαλισμός, που προσπαθεί απεγνωσμένα εδώ και δεκαετίες να αναρριχηθεί στην κορυφή του κόσμου.

Στη σημερινή εποχή φυσικά έχουν αλλάξει εντελώς οι όροι της αντιπαράθεσης, κάτι που έρχεται ως συνέπεια και του καταστροφικού αποτελέσματος που θα μπορούσε να έχει ένας πόλεμος με πυρηνικά για το σύνολο της ανθρωπότητας. Ζούμε πλέον τον ακήρυχτο πόλεμο των κεφαλαίων.

Η Γερμανία έκανε υπομονή δούλεψε από το τέλος του Δεύτερου Πολέμου, μέχρι τη στιγμή της επανένωσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα όπως τη Γαλλία ή τη Βρετανία.

Η Γερμανία πατάει στην πραγματική οικονομία. Δεν ξόδεψε για εξοπλισμούς όλα αυτά τα χρόνια ενώ παράλληλα δεν έμεινε στον αέρα όπως η Βρετανία βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Η μεγάλη της δύναμη είναι οι εξαγωγές.

Από το 1989 κι έπειτα τα Γερμανικά κεφάλαια με κάθε τρόπο διεισδύουν κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες ενώ όταν δημιουργείται η Ευρωζώνη είναι η χώρα που καταφέρνει να ξεπεράσει τον αρνητικό αντίκτυπο από τον δανεισμό του ευρώ, κάτι που δεν καταφέρνουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης ακριβώς επειδή πατάει στην πραγματική της οικονομία.

Το 2000 οι εξαγωγές της Γερμανίας είναι το 33% του ΑΕΠ ενώ το 2010 φτάνουν στο 48%. Όταν οι άλλοι αρχίζουν να βουλιάζουν η Γερμανία συνεχίζει να ανεβαίνει.

Αυτό που όλοι περίμεναν να συμβεί, δηλαδή η κατάσταση στις χώρες της Ευρωζώνης να παρασύρει την οικονομία της Γερμανίας, παρ όλους τους κραδασμούς φαίνεται η Γερμανία να το ξεπερνάει με τη σταδιακή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη διείσδυση των Γερμανικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Η κρίση στην Ελλάδα μοιάζει να χρησιμοποιείται για να μη πούμε να έχει προκληθεί ώστε για 5 χρόνια το ευρώ να φαίνεται ότι βρίσκεται σε κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας και την άνοδο των εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Στην ουσία το Βερολίνο δούλεψε μεθοδικά για να καταφέρει από μια εξαρτημένη χώρα το 1945 να διεκδικεί τα σκήπτρα με αξιώσεις στη Ευρώπη ή όπως θέλουν να σκέφτονται στο Βερολίνο στη Γερμανική Ευρώπη. Ένα μόνο μειονέκτημα ή ανεπάρκεια σε ενέργεια. Η έλλειψη στρατού είχε και τα αρνητικά της, με πρώτο την αδυναμία να ελέγχει περιοχές κάτι που μπορεί να κάνουν οι ΗΠΑ με την τεράστια ισχύ που διαθέτουν.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα βλέμματα του Βερολίνου είναι στραμμένα στην περιοχή όπου κυριαρχεί ο Ελληνισμός, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος.

Τα πολλά υποσχόμενα για το μέλλον στοιχεία, που έρχονται συνεχώς στο φως για την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων από υδρογονάνθρακες, κάνει τη Γερμανία να δείχνει μια άλλου είδους συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Εδώ δεν συμπεριφέρεται απλά ως κυρίαρχη χώρα, εδώ απαιτεί την αρπαγή και το κομμάτιασμα της κρατικής οντότητάς μας.

Για όσους παρακολουθούν το τεράστιας σημασίας γεωπολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, κάτι που έχω επισημάνει σε δυο προηγούμενα κείμενα, «Άρχισε η κάμψη της Γερμανίας – Από την Τουρκία στην Ουκρανία» και «HΠΑ και Ρωσία διαλύουν την Τουρκία και χαράσσουν νέα σύνορα στη Μ. Ανατολή», γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα ξεκομμένο ζήτημα που αφορά την Ευρωζώνη, όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν μέχρι τώρα οι κάθε λογής αναλυτές και πολιτικοί φορείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα στη μέση μιας από τις πιο σκληρές αντιπαραθέσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.

Από τη μια έχουμε τη Γερμανία που έχει ανάγκη από ενέργεια. Το όνειρό της να γίνει η κυρίαρχη της Ευρώπης με 550 εκατομμύρια πολίτες, οι ΗΠΑ έχουν 330 και η Ρωσία 145, σταματάει για άλλη μια φορά στην έλλειψη ενέργειας.

Δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς μια υπερδύναμη που να είναι εξαρτημένη από μια άλλη όπως είναι η Ρωσία που της προμηθεύει τεράστιες ποσότητες.

Σε αυτό το παιχνίδι οι βασικοί σύμμαχοί της, Τουρκία και Σαουδική Αραβία κατά κύριο λόγο, μέχρι τώρα δημιουργούν τους αντίστοιχους αντιπερισπασμούς, η μεν Τουρκία με την έμμεση απειλή που φροντίζουν σταθερά να μας θυμίζουν οι εδώ καλοθελητές, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι αυτή που φροντίζει να ανεβοκατεβάζει τις τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Από την άλλη οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο χώρος τους ανήκει ενώ παράλληλα δεν μπορούν να διανοηθούν μια Γερμανία να συνομιλεί επί ίσοις όροις με την Ουάσιγκτον.

Φυσικά βασικό ρόλο έρχεται να παίξει και το Ισραήλ, που από τη μια θέλει να προωθήσει στην ευρωπαϊκή αγορά τις μεγάλες ποσότητες αερίου που έχει εντοπίσει αλλά παράλληλα δεν μπορεί να ανεχθεί να είναι περικυκλωμένο από φονταμενταλιστές ισλαμιστές.

Στον «ειρηνικό πόλεμο» που διεξάγεται, φυσικά το Βερολίνο έχει το πλεονέκτημα. Παίζει στο γήπεδό του, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να ελιχθεί, λόγω της Ευρωζώνης.

Η ηγεσία του δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια Ελλάδα έξω από ευρώ, γιατί αυτό θα σήμαινε και την απώλεια του ελέγχου. Τα διάφορα GREXIT περισσότερο λειτούργησαν για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης παρά είχαν ίχνος σοβαρότητας. Από την άλλη οι ΗΠΑ στον αγώνα τους να αδυνατίσουν τους ελιγμούς του Βερολίνου, εδώ και 5 χρόνια προσπαθεί αν πείσει για τη αναγκαιότητα της διαγραφής του ελληνικού χρέους, προβάλλοντας φυσικά τους ανθρωπιστικούς λόγους.

Όσα όμως απ ότι φαίνεται δεν κατάφερε η τακτική της συμπαράστασης για ανθρωπιστικούς λόγους φαίνεται να καταφέρνει η αποσταθεροποίηση στη περιοχή της Αραβικής χερσονήσου.

Εκεί οι ΗΠΑ μοιάζουν να ελέγχου πλήρως το παιχνίδι δείχνοντας παράλληλα ότι η ήττα του Βερολίνου θα ρθει με τον ακρωτηριασμό, δηλαδή με τη διάλυση της συμμαχίας Γερμανίας – Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία και η σύναψη της συμφωνίας για το Ιράν, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο Βερολίνο.

Η απαίτηση να υποθηκεύσει άμεσα τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, να πετάξει τη μάσκα που τόσο περίτεχνα φορούσε όλο αυτό το διάστημα, ένα πράγμα δείχνει, ότι το Βερολίνο χάνει έδαφος χάνει συμμάχους και επιταχύνει τις διαδικασίες.

Χάνει το άλλοθι μέσω του οποίου κατάφερε να υποτάξει και τις άλλες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες βρήκαν την ευκαιρία να συμπαραταχθούν με τους Αμερικανούς.

Ο εκνευρισμός όμως και το ξεμπρόστιασμα είναι ήττα σε ένα πόλεμο που μέχρι τώρα κυριάρχησαν λογικές δικαιοσύνης, δηλαδή αποπληρωμή των οφειλών των «τεμπέληδων Ελλήνων» προς τους «δουλευταράδες λαούς» της υπόλοιπης Ευρώπης.

Με την απαίτηση αυτή έπεσαν οι μάσκες. Το τέρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται και το χειρότερο, όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε άοπλο από συμβατικά πραγματικά όπλα.

Πλέον μπήκαμε σε μια άλλη φάση. Οι αντίπαλοι της Γερμανίας φαίνεται να παίρνουν προβάδισμα. Κάτι που σε πρώτη φάση για μας είναι θετικό. Αν σκεφτούμε όμως σοβαρά, ο καθένας που κερδίζει έναν πόλεμο παίρνει και τα λάφυρα και μεις σε αυτή τη περίπτωση είμαστε άοπλοι και όταν λέω άοπλοι εννοώ δεν έχουμε εκείνο το δυναμικό που έχουν τα μικρά κράτη που καταφέρνουν επιτυχίες.
Δεν έχουμε πολιτικές ηγεσίες άξιες των περιστάσεων. Έχουμε παρατηρητές σε έναν αγώνα όπου το τρόπαιο είμαστε εμείς.

Έχουμε ηγεσίες που αδυνατούν να διαβάσουν τις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής και πέφτουν από τα σύννεφα όταν ο εχθρός παύει να παίζει όπως η γάτα με το ποντίκι, κάτι που κάνει εδώ και 5 χρόνια, και απαιτεί την άμεση εκτέλεσή μας.
Πηγή Tribune

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σήμα κινδύνου! Υπαρκτός ο κίνδυνος αλλοίωσης του πληθυσμού

Γράφει ο Νίκος Σταυρουλάκης

Διαστάσεις «ασύμμετρης απειλής» έχει λάβει η εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πληθαίνουν οι τριτοκοσμικές σκηνές που εκτυλίσσονται στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Οι παράνομοι μετανάστες καταφθάνουν από τα μικρασιατικά παράλια κατά χιλιάδες, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανθρωπιστικής κρίσης, επί ελληνικού - ευρωπαϊκού εδάφους. Μπροστά στο ανεξέλεγκτο, πλέον, μεταναστευτικό ρεύμα από την Ανατολή (κυρίως από τη Συρία) οι αρμόδιες Αρχές παρουσιάζουν αδυναμία διαχείρισης και εμφανή σημεία κόπωσης, λόγω και της έκτασης της συνοριακής ακτογραμμής.

Οι υφιστάμενες υποδομές υποδοχής - εξυπηρέτησης δεν επαρκούν, το προσωπικό σε ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ. παραμένει ελλιπές, οι προϋποθέσεις προώθησης σε άλλες χώρες περιορισμένες, οι Αρχές της γειτονικής Τουρκίας αρνούνται να συνεργαστούν, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης οι διατιθέμενοι πόροι είναι ελάχιστοι.

Μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 έχουν συλληφθεί από τις αρμόδιες αστυνομικές και λιμενικές Αρχές 156.726 άτομα, που εισήλθαν στη χώρα παράνομα (χωρίς να υπολογίζονται όσοι καταφέρνουν μέχρι στιγμής να διαφύγουν), την ώρα που στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν συλληφθεί «μόλις» 32.070 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας!
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία, 88.264 άτομα προέρχονται από τη Συρία, 32.414 από το Αφγανιστάν, 9.713 από την Αλβανία, 9.445 από το Πακιστάν, 5.421 από το Ιράκ, ενώ μικρότεροι είναι οι αριθμοί μεταναστών από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής (Μπαγκλαντές, Παλαιστίνη, Σομαλία, Ιράν, Γεωργία, Κονγκό κ.ά.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων της ΕΛ.ΑΣ., στην πρώτη γραμμή του μετώπου των ελληνικών νησιών που δέχονται το μεταναστευτικό κύμα είναι η Λέσβος, η οποία στους πρώτους επτά μήνες του 2015 έχει δεχθεί 61.636 άτομα (5.178 άτομα το ίδιο διάστημα το 2014).
Στη δεύτερη θέση από πλευράς αριθμητικής υποδοχής βρίσκονται τα νησιά των νότιων Δωδεκανήσων, όπως η Ρόδος (περιοχή αρμοδιότητας της Α΄ Διεύθυνσης Ασφάλειας Δωδεκανήσου), που δέχθηκαν 28.000 άτομα (2.340 το ίδιο διάστημα πέρυσι), και στην τρίτη θέση η Χίος με 21.925 άτομα (1.873 πέρυσι).

Τα στοιχεία αποδεικνύουν την εκρηκτική διάσταση που παρουσιάζει η ροή μεταναστών φέτος, δημιουργώντας συνθήκες «ασύμμετρης απειλής», με δεδομένη και τη νησιωτική γεωγραφική διαμόρφωση των ελληνικών εδαφών στο ανατολικό Αιγαίο, πολύ διαφορετικές από τις άλλες δύο χώρες του Νότου (Ισπανία και Ιταλία), οι οποίες δέχονται ανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις.

Μεταξύ των κατοίκων των νησιών επικρατεί φόβος για τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο αλλοίωσης του πληθυσμού, που ενισχύεται και από την πρωτοφανή ολιγωρία των τουρκικών Αρχών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ., μόνο από τα ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα πέρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 138.081 άτομα, την ώρα που στο ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν περάσει 8.622. Από αυτά, 126.250 συνελήφθησαν από το Λιμενικό και μόλις 11.831 από την ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που αξιολογείται ως απόδειξη ότι οι διακινητές κινούνται κυρίως διά θαλάσσης μετά την «οχύρωση» του Εβρου.

Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών που προέρχονται από την Αλβανία. Σύμφωνα με στοιχεία, 952 Αλβανοί μετανάστες από την Ελλάδα επαναπροωθήθηκαν μόνο τον Ιούλιο στην Αλβανία. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, τον Ιούλιο 1.106 (εκτός των 952 Αλβανών) αλλοδαποί διάφορων υπηκοοτήτων επέστρεψαν από όλη την επικράτεια στις χώρες καταγωγής τους.

Οικονομική ενίσχυση από την Ευρώπη με παρέμβαση Δ. Αβραμόπουλου

Τα δεδομένα επαναφέρουν την Ελλάδα στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας, αυτή τη φορά αντιμετωπίζοντας τη μεταναστευτική κρίση. Την ίδια ώρα η Ευρώπη ενεργεί με οικονομικούς όρους, εκχωρώντας κεφάλαια από τα αρμόδια Ταμεία στις χώρες-μέλη, ενώ αδυνατεί να δώσει λύσεις σε πολιτικό επίπεδο. «Η Ευρώπη παραπαίει» στο μεταναστευτικό ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της βελγικής «L' Echo» για την πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, αναφέροντας ότι η Αθήνα συνεχίζει να επικρίνει την Ε.Ε. για «αδράνεια και έλλειψη αλληλεγγύης».

Ωστόσο, με επείγουσες διαδικασίες η Ευρώπη αντιδρά... Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος έχει ήδη ενεργήσει για την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών μέσω πόρων της Ε.Ε. Οπως έγινε γνωστό, έχει εξασφαλιστεί έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, ύψους 1.181.447,89 ευρώ, από τα οποία το 1.000.000 έχει ήδη προπληρωθεί.
Συνολικά, τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα κατανέμονται ως εξής:
- Συνοριακή βοήθεια 2.222.000 ευρώ (Λ.Σ.).
- Εξοπλισμός 486.000 ευρώ.
- Οργάνωση, ενημέρωση, management μεταναστευτικών ροών 694.000 ευρώ.
- Ενίσχυση πρώτης υποδοχής 1.429.700 ευρώ.
- Διάφορα προγράμματα 13.670.604 ευρώ.
- Πολιτική προστασία 259.348.877 ευρώ και 166.814.388 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, σε σύσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου με κυβερνητικούς παράγοντες που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, από την Ελλάδα τέθηκαν τα εξής αιτήματα:
- Αύξηση της δυνατότητας υποδοχής κατά 2.500 θέσεις έως το τέλος του 2015.
- Βελτίωση της ποιότητας και επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το άσυλο. Διευθέτηση των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν.
- Ενίσχυση συστήματος παρακολούθησης των χώρων στέγασης. Βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κράτησης.
- Ενίσχυση των προγραμμάτων ένταξης μεταναστών (απασχόληση, γλώσσα, εκπαίδευση).
- Ειδική μέριμνα για ασυνόδευτους ανηλίκους.
- Ενίσχυση μέτρων (εκούσιας) επιστροφής - επανεισδοχής στη χώρα προέλευσης.

Στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών πήραν μέρος, εκτός του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Πανούσης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θόδωρος Δρίτσας.

Συνολικά έχουν εξασφαλιστεί για την Ελλάδα πόροι από τα δύο αρμόδια ευρωπαϊκά Ταμεία, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης [(ΤΑΜΕ), AMIF] και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας [(ΤΕΑ), Internal Security Found (ISF)]. Για την Ελλάδα προβλέπονται πόροι και από τα δύο Ταμεία, μέσω προγραμμάτων που θα εγκριθούν πριν από το τέλος του μήνα, ενώ η προχρηματοδότηση θα ξεκινήσει εντός του Αυγούστου. Συνολική αξία των προγραμμάτων είναι για το ΤΑΜΕ 259.348.877 ευρώ και για το ΤΕΑ για τα σύνορα 166.814.388 ευρώ. Ολα αυτά υπό μία προϋπόθεση: Οτι για την απελευθέρωση της προχρηματοδότησης η Ελλάδα θα πρέπει να ορίσει την αρμόδια Αρχή.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Προσχεδιασμένη, προμελετημένη, προσυμφωνημένη πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, με ''μπροστινούς'' τους Ποταμίσιους (άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου πολιτικά εγκάθετου σχηματισμού: να παίζει τον ρόλο του παντός είδους ''μπροστινού'',  ''λαγού'',  ή και Δούρειου Ίππου στα οποιαδήποτε ανθελληνικά συμφέροντα, δηλαδή τον ρόλο του επαγγελματία Ιούδα, του μισθοφόρου προδότη.) και ''πισινούς'' τους υπερασπιστές της κυβέρνησης και κατ' επέκταση του Γ' Μνημονίου του Μακρύτερου, βοήθειά μας!

Ποιός όμως δεν μπορεί να δεί πως η πρόταση μομφής αυτή, στην ουσία είναι πρόταση μομφής κατά του λαού!;

Πρόταση μομφής κατά του 62% των ελλήνων που δεν  αποδέχονται μνημόνια και εξαρτήσεις.

Κι αυτό όχι γιατί ταυτίζουμε την πρόεδρο Ζωή με τον λαό (οι προβοκατόρικες εξυπνάδες εδώ δεν περνάνε), αλλά γιατί η ίδια επέλεξε να εκπροσωπήσει δυναμικά και μέχρι τέλους (όπως ως τώρα φαίνεται) αυτό το κομμάτι του λαού, καθώς και τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος με το οποίο εκλέχθηκε.

Δεν χτυπάνε προσωπικά την Ζωή.
Χ@στήκανε αν είναι η Ζωή, η Μαρία ή η Φρειδερίκη!
Χτυπάνε τον ίδιο τον λαό που τόλμησε να ελπίσει!
Και που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του δυό φορές μέσα σε έξη μήνες.

Προς το παρόν η Ζωή μοιάζει να είναι μόνη της.
Αλλά δεν είναι!
Ο λαός έχει καταλάβει πολύ καλά τα πάντα και θα τα ''εξηγήσει'' με λεπτομέρειες σε όποιους χρειαστεί, όταν χρειαστεί.

Τί περιμένετε λυκόρνια της δημοκρατίας;
 Προχωρείστε σε πρόταση μομφής!
Μόνο που δεν θά 'ναι πρόταση μομφής.
 Πρόταση ζωής θά 'ναι!
Και Ζωής!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ανησυχητική προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση απηύθυνε μια αναφορά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αναφέρει ότι οι Κούρδοι ετοιμάζονται για πόλεμο πόλεων μεταφέροντας τις ένοπλες συγκρούσεις από την ανατολική Τουρκία στις μεγάλες πόλεις της κεντρικής και δυτικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού τύπου, (Akit, 16/8), μια αναφορά πέντε σελίδων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μετρά γιατί το κουρδικό ΡΚΚ έχει προωθήσει ομάδες διενέργειας σαμποτάζ και δολιοφθορών στις μεγάλες πόλεις, Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Προύσα και Σμύρνη, διευρύνοντας ουσιαστικά τα πολεμικά πεδία σε όλη την τουρκική επικράτεια.

Η ίδια αναφορά επισημαίνει ότι ήδη οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει μια αυτόνομη περιοχή στην νοτιοανατολική Τουρκία, στην περιοχή Hakkari –Yüksekova, όπου η κυκλοφορία εκεί έχει καταστεί επικίνδυνη καθώς οι δρόμοι ελέγχονται από τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο βάσκος στόχος των Κούρδων, όπως επισημαίνεται στην αναφορά των μυστικών υπηρεσιών, είναι να δημιουργηθεί μια περιοχή στο μοντέλο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ και στην βορειοανατολική Συρία, υπό τον έλεγχο του κουρδικού ΡΚΚ, σαν πρώτο βήμα στην αυτονόμηση του τουρκικού Κουρδιστάν.

Εκείνο όμως που ανησύχησε πιο πολύ την τουρκική κυβέρνηση είναι η επισήμανση ότι το ΡΚΚ κάνει στρατολόγηση από τον κουρδικό πληθυσμό που ζει στις Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άγκυρα, για ανοίξει μέτωπα και σε αυτές τις πόλεις, ανάβοντας κυριολεκτικά το «φυτίλι» που θα ανατινάξει στον αέρα την ίδια την ακεραιότητα της Τουρκίας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου