Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Δεκ 2011


Ο Κλεισθένης γράφει.
Είναι γνωστό ότι οι πολιτικές αποφάσεις και δη οι οικονομικές άλλους τους ωφελούν και άλλους τους ζημιώνουν.
Οι πολιτικοί οφείλουν να παίρνουν τις αποφάσεις
τους έτσι ώστε η ζημία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για όσο το δυνατόν λιγότερους και αντίστοιχα η ωφέλεια να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό προσωπικό που παίρνει αποφάσεις με διαφορετικά κριτήρια, άντε στην καλύτερη αποφάσεις στο «πόδι».
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει γιατί κάποιοι θα ευνοηθούν απ’ τα CDS. Κανείς τους όμως δεν λέει ότι σήμερα η χώρα υφίσταται τα δεινά της πτώχευσης χωρίς να έχει τυπικά πτωχεύσει και ταυτόχρονα δεν έχει τα πλεονεκτήματα που ακολουθούν μία πτώχευση. Η χώρα καταστρέφεται αλλά τα δάνεια θα πληρωθούν στο ακέραιο σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι πολιτικοί μας υπεύθυνοι και μάλιστα μετατρέπονται σε δάνεια με εμπράγματες εγγυήσεις.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι πιθανή επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα (δραχμή) θα σημάνει την κατάρρευση της χώρας λες και σήμερα η χώρα ευημερεί και ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον.
Η επιστροφή στην δραχμή χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις σίγουρα θα είναι καταστροφή αλλά και η παραμονή μας στην ζώνη του καταρρέοντος ευρώ πάλι μας οδηγεί στην χρεοκοπία.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε συνδέσαμε το εθνικό μας νόμισμα με ένα ξένο, ισχυρό και σκληρό, υποστήκαμε οικονομική καταστροφή, ας δούμε και την περίπτωση της Αργεντινής.
Όσοι στηρίζουν την επιστροφή της χώρας στην δραχμή, όπως εγώ, θέτουν κάποιες προϋποθέσεις.
Πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του διεφθαρμένου και σάπιου πολιτικού μας συστήματος.
Άρα μιλάμε για πατριωτική κυβέρνηση των Ελλήνων και όχι για κατοχική που εξυπηρετεί τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.
Εδώ προβάλλεται ο αντίλογος ότι όσοι μετέφεραν τα κλεμμένα στο εξωτερικό θάρθουν και θα αγοράσουν την χώρα «μπιρ παρά».
Αν η κυβέρνηση είναι πατριωτική φυσικά αυτά τα «λαμόγια» και θα επιστρέψουν τα κλεμμένα και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Μία άλλη προϋπόθεση είναι να διευκρινιστεί το πόσα, και σε ποιους χρωστάμε. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει τόσο το χρέος ώστε η αποπληρωμή του υπολοίπου να είναι κατορθωτή για την οικονομία και τους ήδη καταταλαιπωρημένους πολίτες.
Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το χρέος είναι αποκαλυπτικά του πόσο μεγάλο κομμάτι του είναι απεχθές και δολίως δοσμένο.
Ένα σαθρό αντεπιχείρημα είναι ότι αυτά δεν γίνονται γιατί όλοι οι ιθύνοντες είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά και «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Αυτό εκτός του ότι είναι ισοπεδωτικό είναι και αποπροσανατολιστικό. Φυσικά και υπάρχουν στην Ελληνική κοινωνία υγιείς δυνάμεις ακόμη και μέσα στα κόμματα. Η ενεργοποίηση όλων αυτών με ταυτόχρονη απομόνωση-εκδίωξη των «λαδιάρηδων» μπορεί να δώσει ένα υγειές πολιτικό σύστημα που θα κάνει πράξη την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα και θα επιβάλει το δίκαιο τιμωρώντας όσους παρανόμησαν.
Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί μας μιλάνε τώρα τελευταία πολύ για ανάπτυξη. Το τι θεωρεί ο καθένας τους ανάπτυξη χρήζει διερεύνησης. Ένα ακραίο παράδειγμα. Το να γκρεμίσουμε την ακρόπολη και στη θέση της να χτίσουμε ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακό μέτρο; Φυσικά και όχι. Γιατί; αφού θα δώσει φτηνή ενέργεια. Ναι! Αλλά με ποιο κόστος;
Το να ξεπουλήσουμε ότι υπάρχει στην χώρα για να γίνουν επενδύσεις και έτσι να έχουμε ανάπτυξη αποτελεί λύση για την Ελλάδα; Φυσικά και όχι. Έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε την Ελλάδα μόνοι μας. Οι ευρωλάγνοι στο περιθώριο.
Η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, η δραστηριοποίηση του επιχειρησιακού και εργατικού της δυναμικού, η επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα κλπ θα βάλουν τις βάσεις για την ανάπτυξη. Θέλει κόπο και χρόνο αλλά μπορούμε.
Όλα τα άλλα είναι για «αμπελοφιλοσοφίες».
Οι συνεχώς αναβαλλόμενες εκλογές αν και απαραίτητες δεν πρόκειται να δώσουν ένα νέο υγειές πολιτικό σύστημα, θα καταδείξουν ότι είναι πολυκερματισμένο και καταρρέον, θα βάλουν όμως γερά θεμέλια για την δομική αλλαγή του.
Περιμένοντας την ενεργοποίηση του υγιούς μέρους της κοινωνίας ας έχουμε τουλάχιστον υγεία.
Το Ιράν αγρίεψε και απειλεί να κόψει τη ροή πετρελαίου που διακινείται μέσω των Στενών του Χορμούζ, αν η Δύση προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, κάτι που η Ουάσιγκτον ζητάει επιτακτικά, πιέζοντας και την ΕΕ, προκειμένου να τιμωρήσει την Τεχεράνη για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Αν κλείσουν τα στενά, θα επηρεαστεί αρνητικά το 20% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, «για εμάς είναι πολύ εύκολο… είναι σαν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό».

Η θαλάσσια αυτή δίοδος, μήκους εφτά χιλιομέτρων, μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, διακινεί όλο το αργό πετρέλαιο που έχει προέλευση την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ιράκ, αλλά και το ίδιο το Ιράν.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν την ιρανική απειλή ως άνευ ουσίας, αφού αν πραγματοποιηθεί θα πληγεί οικονομικά η χώρα, αλλά θα χαλάσουν και οι σχέσεις της Τεχεράνης με τις γειτονικές της χώρες.

«Θα ήταν αυτοκτονία», λένε. «Ακόμη και οι φίλοι του Ιράν, θα μετατραπούν σε εχθρούς του…».

Ήδη πάντως, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε αύξηση.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου ανακοίνωσε πως δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα διακοπής της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Χορμούζ.


  • Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός
Και εκεί που νομίζουμε ότι έχουμε δει και ακούσει τα πάντα σε αυτή τη χώρα έρχεται ένα γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε ότι δυστυχώς έχουν ακόμη να δουν πολλά τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μας έδωσε η παραίτηση που υπέβαλαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κκ Πεπόνης και Μουζακίτης και κυρίως οι λόγοι που τους οδήγησαν στην πράξη τους. Με δύο λέξεις είπαν τα πάντα. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση»… Χρειάζεται να μας πουν τίποτα άλλο; Τα υπόλοιπα είναι τα κερασάκια πάνω στην τούρτα. Δεν είχαν λέει βοήθεια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και όλα τα συναφή. Και που να περισσέψουν για αυτούς, για τους εισαγγελείς τα απαραίτητα… Για να πάρει όμως ο υπουργός οικονομικών, όποιος και αν ήταν αυτός, το τελευταίο μοντέλο θωρακισμένου υπερπολυτελούς αυτοκινήτου υπήρχαν χρήματα. Για τις δημόσιες σχέσεις των πολιτικών υπάρχουν χρήματα. Μόνο για τους συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς δεν υπήρχαν τα βασικά και γιατί άραγε;

Το ότι η υπόθεση βρωμάει… φαίνεται από την κοινή απάντηση που έβγαλαν οι σωτήρες της χώρας μας. Ο ένας που πονάει για τα μέτρα που παίρνει για τον ελληνικό λαό ο κύριος Βενιζέλος και ο άλλος, που δεν βρήκε καμία εκκρεμή υπόθεση διαφθοράς στα δικαστήρια, ο κύριος Παπαιωάννου. Αλήθεια όταν ο Υπουργός των Οικονομικών όταν λέει ότι πονάει για τα μέτρα που παίρνει εννοεί τα οικονομικά ή που κυριολεκτικά μας «παίρνει τα μέτρα» αφού θα μας στείλει όλους στον άλλο κόσμο; Ο δε Υπουργός της Δικαιοσύνης όταν εμείς, οι άσχετοι όχι οι ειδικοί του υπουργείου του, του βρήκαμε τρομακτική υπόθεση διαφθοράς που εκκρεμεί στην δικαιοσύνη, τι έκανε; Την πάπια!!! Σαμέλης κύριε Υπουργέ… Τι δήλωσαν λοιπόν στερεοφωνικά οι δύο υπουργοί; Με τη δημόσια αυτή κίνηση των παραπάνω αντεισαγγελέων εφετών επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους. Αυτό πλήττει βαθειά το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς ως παρέμβαση στο έργο τους εκλαμβάνεται η δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου!

Άρα, η ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό εκλαμβάνεται από τους δύο παραπάνω αντεισαγγελείς εφετών ως προσβολή και ως παρέμβαση, την οποία προφανώς θα ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μήπως οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και ο επικεφαλής τους Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν μικρότερο ζήλο, παρέχουν περιορισμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και είναι επιρρεπείς στη συγκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων ή δεκτικοί εξωθεσμικών παρεμβάσεων;

Η αλήθεια είναι ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε εκπονηθεί προσχέδιο διάταξης, μεταξύ πολλών άλλων και για την ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο».

Και βέβαια αν διαβάσει κανείς τα ανωτέρω προβληματίζεται από την κίνηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών. Η κυβέρνηση θέλει όχι αντεισαγγελέα Εφετών στην θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αλλά αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Που το μεμπτό λοιπόν; Πουθενά, αν πρώτον το ερώτημα αυτό δεν είχε αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει. Άρα κάτι που λειτουργεί ικανοποιητικά γιατί να το αλλάξεις; Και δεύτερον, ο κύριος Παπαϊωάννου στο νομοσχέδιο για την Τροποποίηση του Οργανισμού των Δικαστηρίων τον Οκτώβριο ήθελε να διαγράψει την διάταξη που αναφέρει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι προϊστάμενος όλων των εισαγγελέων. Επομένως, πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα και καλύτερα τον θεσμό όπως γράφουν στην ανακοίνωση τους οι δύο υπουργοί, όταν ο ένας εξ αυτών θέλει να κάνει τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, …τοπικό παράγοντα; Δηλαδή ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα είναι ο προϊστάμενος των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου μόνον, ενώ ο Οικονομικός Αντεισαγγελέας θα κάνει κουμάντο σε ολόκληρη τη χώρα; Δεν μασάμε κύριοι υπουργοί, και χρησιμοποιούμε επίτηδες έκφραση της αργκό για να μας καταλαβαίνετε καλύτερα.

Είναι προφανές ότι ενόχλησαν οι εισαγγελείς. Και αυτοί βρε παιδί μου δεν είχαν τον Θεό τους, δεν είχαν όρια… Πας και καλείς τον κ. Καπελέρη για έλεγχο; Ελέγχεις την Στατιστική Υπηρεσία, την υπόθεση των CDS; Τις λίστες με τους φοροφυγάδες; Κυνηγήσατε επώνυμους; Αυτούς με τους οποίους κάνουν παρέα και πηγαίνουν στις δεξιώσεις τους οι πολιτικοί… Κατάντια…. Μετά κύριοι Εισαγγελείς πάτε και διαμαρτύρεστε για το Άρθρο 99 που ακυρώνει όλη την προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών, της οικονομικής αστυνομίας, του ΣΔΟΕ για τον ΦΠΑ; Ντροπή σας….

Αυτό που μας ικανοποίησε βαθύτητα και ενίσχυσε την πίστη μας σε ορισμένους λειτουργούς της δικαιοσύνης είναι η αντίδραση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κύριος Τέντες διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση στην οποία ελπίζουμε, να μας δικαιώσουν για άλλη μία φορά οι δύο Οικονομικοί Εισαγγελείς και, να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Έχουν δείξει τι αξίζουν. Ας το πράξουν άλλη μία φορά για να κλείσουν στόματα και ψευτόμαγκες. Όλοι αυτοί οι λειτουργοί, και δεν μιλάμε μόνο για τους συγκεκριμένους, έχουν ανεβάσει το επίπεδο της δικαιοσύνης στην χώρα μας, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Και επειδή πολιτικούς στην Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, πνευματική ηγεσία, ακαδημαϊκούς που να ταράξουν τα νερά και να καθοδηγήσουν τον λαό μας σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, τουλάχιστον ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ δικαστές και εισαγγελείς! Μήπως και παρασύρουν και τους υπόλοιπους…..

«Τρέχαμε και δεν φτάναμε στην Ικαρία και στα Δωδεκάνησα να σβήσουμε τις φωτιές, που έβαζαν οι Τούρκοι πράκτορες-εμπρηστές», δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο Κρητικός ταξίαρχος τεθωρακισμένων Μηνάς Ρασούλης, που την κρίσιμη περίοδο 1994-1997 και για 2,5 χρόνια ήταν μάχιμος σε μονάδες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ο ίδιος, απόστρατος σήμερα, αποκαλύπτει ότι τότε «ο Στρατός και η ΕΥΠ γνώριζαν τη δράση των Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όλο ζήτημα».

«Ήταν απανωτοί οι εμπρησμοί και χωρίς έλεος. Πυροσβεστική και στρατός τρέχαμε με αυτοθυσία, με επίγεια και εναέρια μέσα, να σβήσουμε φωτιές. Οι εμπρηστές δρούσαν λες και ήταν ξέφραγο αμπέλι τα νησιά μας, η χώρα μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος.

Στις αρχές ασφαλείας υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι οι Τούρκοι πράκτορες-εμπρηστές δρούσαν και στην Κρήτη, από τους οποίους κάποιοι συνελήφθησαν. Συγκεκριμένα, την κρίσιμη περίοδο 1995-1997 συνελήφθη στη Χερσόνησο Ηρακλείου ένας Τούρκος ύποπτος για την πρόκληση εμπρησμών κοντά στην τουριστική ζώνη Χερσονήσου-Μαλίων. Στην κατοχή του βρέθηκαν φωτογραφίες, που απεικόνιζαν την έναρξη πυρκαγιών, αλλά και φωτογραφικό υλικό με φόντο το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων. Ο ίδιος αρνήθηκε τότε να πει οτιδήποτε σε αστυνομία και ΕΥΠ.

Bγάζουν δικογραφίες από το αρχείο

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες παρήγγειλε χθες προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας να ανασύρουν από το αρχείο αγνώστων δραστών κάθε δικογραφία που αφορούσε εμπρησμό δασών και αρχειοθετήθηκε, γιατί δεν βρέθηκαν οι ένοχοι. Με την ανάσυρση οι δικογραφίες θα επαναξιολογηθούν σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ, που μπορεί πλέον να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των κακουργηματικών πράξεων των εμπρησμών.

Κάθε Εισαγγελία θα επανεξετάσει υποθέσεις εμπρησμών δασών το 1997 (που δεν έχουν ακόμα παραγραφεί με τη συμπλήρωση 15ετίας από την εγκληματική ενέργεια) ή και προγενέστερες, εφόσον υπάρχουν και νεκροί, γιατί τότε η παραγραφή των αδικημάτων είναι 20ετής.

Παράλληλα οι Εισαγγελείες θα επανεξετάσουν και μεταγενέστερες υποθέσεις αρχειοθετημένες ή και υποθέσεις όπου υπήρξαν καταδίκες διαφόρων προσώπων, προκειμένου να επαναξιολογηθούν υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων για το αν υπήρξε μεσολάβηση «ξένου δακτύλου» και συνεπώς ποινική ευθύνη ηθικών αυτουργών.

Κάθε Εισαγγελία μπορεί να επεκτείνει τις υπάρχουσες διώξεις και για ηθική αυτουργία εφόσον διαπιστώσει τη δυνατότητα τέτοιου συσχετισμού. Είναι επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να σταλούν στις τουρκικές αρχές αιτήματα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να εξεταστεί ο Τούρκος τ. πρωθυπουργός για τις δηλώσεις, που έσπευσε να ανασκευάσει.

Οι εισαγγελικές αρχές θα επανεξετάσουν και δημοσιεύματα αποκαλυπτικά εκείνης της περιόδου, που μέσω των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών, η ευθύνη των εμπρησμών καταλογιζόταν σε Τούρκους πράκτορες.  • Γράφει ο Μακεδών
Ο κόσμος αλλάζει, η Ελλάδα φυσικά είναι και αυτή στην τροχιά των αλλαγών. Η χώρα δεν έχει καμιά σχέση με το πώς ήταν ή τουλάχιστον όπως την εμφάνιζε η κυβερνητική προπαγάνδα με αυτή την εικόνα που δίνει σήμερα η ωμή πραγματικότητα.

Η ραγδαία πτώχευση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού είναι πλέον ορατή δια γυμνού οφθαλμού, καθώς και η ραγδαία φθορά της εικόνας του πολιτικού κόσμου με τα καμώματά του. Η εντύπωση που έχουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι ότι έχουν να κάνουν με πρωτόγονους ιθαγενείς. Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις της καθημερινότητας όπως εκδηλώνεται με τη φυσική παρουσία του πολίτη είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά ενισχύει και την εντύπωση που προανέφερα.

Η άθλια εμφάνιση των ειδήσεων για την σύλληψη του Εφραίμ και τον όλο χειρισμό της υπόθεσης είναι δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβανόμαστε όλοι την Δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα. Η μόνη ένσταση στην υπόθεση αυτή είναι για τον βίο και πολιτεία συγκεκριμένων πολιτικών που φρόντισαν να αμνηστεύσουν τον εαυτό τους κλείνοντας κατ΄ αρχήν την Βουλή ή και παραγράφοντας τις όποιες εμπλοκές τους. Η αλήθεια είναι ότι η κομπορρημοσύνη του κάθε "τίποτα" καταρρέει μπροστά στην πόρτα του ανακριτή και εισαγγελέα και οι απίστευτες δικονομικές καθυστερήσεις ενισχύουν την εντύπωση της ενοχής.

Η υπόθεση των καταστροφών των δασών μας από τις καταστρεπτικές φωτιές σε διάφορες χρονικές περιόδους και η καταγγελία τότε το 1995 για εμπρησμούς από το παρακράτος της Τουρκίας λοιδορήθηκε άγρια από την αντιπολίτευση ότι η ανικανότητα των κυβερνώντων αποπροσανατολίζει τις έρευνες, ενώ η ΕΥΠ είχε κάνει άριστη δουλειά, κανείς δεν είχε το ανάστημα να το αναδείξει.

Η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ανεξάρτητα για τον λόγο που τα είπε, ήλθε και επιβεβαίωσε το μπάχαλο που επικρατούσε και επικρατεί στην χώρα, παγιδεύοντας και τις όποιες σοβαρές προσπάθειες θα ήθελαν να κάνουν.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι προσπαθούν να κρύψουν όλοι την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και να την στείλουν βαθύτερα στην απελπισία και την απογοήτευση.

Η αντίδραση πρέπει να έλθει άμεσα από όλους τους Έλληνες πατριώτες που πιστεύουν ότι το δικό τους μέλλον και ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση είναι καθαρά ελληνική υπόθεση και όχι επιβολή από ξένα κέντρα αποφάσεων από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Τα βάρη που φόρτωσαν στις πλάτες του λαού μας μέσω των χρεών και των ελλειμμάτων πρέπει να εκμηδενισθούν με την δήμευση όλων των κλεμμένων που έγιναν σε όλα τα επίπεδα δημόσιο και ιδιωτικό, ανώτατων, μεσαίων και μικρών στελεχών.

Αρκετά, φθάνει πια με την υποβάθμιση της ζωής μας. Δεν είναι υπόθεση δεξιού ή αριστερού πολίτη που εντέχνως τους έχουν διαχωρίσει με διάφορα προσχήματα και κρατάνε υποταγμένο ένα λαό βουτηγμένο σε άθλια ψέματα και συκοφαντίες. Η χώρα θέλει ατσάλινο χέρι και σκληρή δουλειά για να καθαρίσει τον κόπρο της υποκρισίας, του φανατισμού και της βλακείας, της πνευματικής αναπηρίας και της εκπαιδευτικής οπισθοχώρησης.

Να βρούμε λοιπόν αυτή την κοινή γλώσσα της συνεννόησης για την αλλαγή πορείας και άμεση σωτηρία για να ελαττωθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι αθλιότητες. Δεν νομίζετε επιτέλους, ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση;Μέρες που είναι, οι πατέρες του έθνους είπαν να κάνουν ένα διάλλειμα από το έργο της μεθόδευσης της επίσημης χρεοκοπίας και να το ρίξουν στη φιλανθρωπία. Έτσι, στο Μαξίμου πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα «Δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης».

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αλλά και άλλοι διακεκριμένοι φιλάνθρωποι, εγνωσμένης ευαισθησίας για τον συνάνθρωπο που αυτές τις ώρες περνάει δύσκολες ώρες γιατί ... ήταν θέλημα Θεού, η μοίρα να χτυπήσει αλύπητα το πλήθος. Η μοίρα βέβαια έκανε διακρίσεις και δεν επιτέθηκε στους πολιτικούς κεπροσώπους του πλήθους, αλλά τότε ποιος θα υπήρχε να αναλάβει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης;

Στη σύσκεψη λοιπόν συμμετέχουν διάφοροι σταρ του πολιτικού συστήματος και πρωταγωμνιστές του τελευταίου διαστήματος και όχι μόνο: ο «αγαπούλας» αντι­πρό­εδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος που ανοίγει το στόμα του κι ευωδιάζει η πλάση από τις αλληλέγγυες κουβέντες που εκστομίζει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος να μην ξεχνάμε ότι θυσιάζεται και μάλιστα πολύ πριν το Πάσχα, για να σωθεί το Έθνος από τους κακούς δανειστές τους οποίους απαρέγκλιτα υπηρετεί, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εμπρηστές του ασφαλιστικού μεταξύ άλλων , άλλοτε και τώρα, ο αεί οδυρόμενος για την ανάγκη μεταρρύθμισης του ΕΣΥ δια της εξαφάνισή του υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας & κυβερνητικός εκπρόσωπος και μεταπηδήσας από τη «μαχητική» μηντιοκρατία στο αξίωμα της εκπροσώπησης της μνημονιακής κυβέρνησης Παντελής Καψής και ο Συνήγορος του Μνημονίου, Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ποιο ακριβώς το περιεχόμενο της σύσκεψης; Θα αναζητηθούν ψίχουλα από αυτά που σαρώνουν υπέρ δανειστών και τοκογλύφων για την κοινωνική αλληλεγγύη; Θα σκεφτούν πώς θα βάλουν και τους άνεργους του τελευταίου τριμήνου να πληρώσουν κοινωνική αλληλεγγύη για τον μακροχρόνια άνεργο της διπλανής πόρτας; Πόσο θα κοροϊδεύουν ακόμα με τις «δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης» όταν εδώ και δυο χρόνια έχουν κατεδαφίσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα και κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και μετά αποφασίζουν να επιστρέψουν εν είδει φιλανθρωπίας και φιλοδωρήματος το ένα δέκατο από αυτό που στην ουσία έκλεψαν;

Μήπως θα αναζητήσουν τρόπους με μικρές ρυθμίσεις καμιά φορά και άνευ κόστους, να χρυσώσουν το χάπι σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα ώστε να αντέξουν λίγο ακόμα αδιαμαρτύρητα, μέχρι να ολοκληρωθεί το περιώνυμο έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Μήπως για τη βαζελίνη ο λόγος;

Περπατώντας στους δρόμους των Αθηνών, σε εκείνους τους δρόμους που μπορείς και αναπνέεις πιό ελεύθερα αν και η αστυνομική παρουσία είναι έντονη, έπεσα πάνω σε ένα ψυγείο γνωστής εταιρείας αναψυκτικών, το οποίο "κοσμούσε" μία αφίσα του κυρίου Χρυσοχοιδη... Μία παράξενη αφίσα, κακοποιημένη μεν, με πολλά υπονοούμενα δε, αφού έγραφε σχετικά με τις παρενέργειες από την χρήσης κόκας. Τί θέλουν να πουν οι... "ποιητές";

Την παραθέτω, αφού έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, διερωτόμενος:

- Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αν όχι, πως είναι δυνατόν να μην έχουν κινηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να σταματήσει το αίσχος; Εκτός και εάν... Εκτός και εάν αυτοί που έκαναν την αφίσα (και ξοδεύτηκαν) γνωρίζουν κάτι περισσότερο που δεν το γνωρίζουμε εμείς

Δείτε την αφίσα, διαβάστε την και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...

Η όλη ιδέα του Σοσιαλισμού, της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, του κοινωνικού κράτους και η γενικότερη ιδέα υπέρ της συλλογικής κοινωνικής προσπάθειας, που για πάρα πολλά χρόνια ήταν το κεντρικό πολιτικό σύνθημα ανάμεσα στους πνευματικούς διανοούμενους της Ελληνικής κοινωνίας, έχει πλέον πάψει να υφίσταται.

Αυτές οι σκέψεις και ιδέες έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Όχι μόνο διότι έχουν αποτύχει παγκοσμίως, αλλά δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη νέα γενιά που αγωνιά να βρει κάτι να πιστέψει.

Η ιδέα της ατομικότητας, της ατομικής ελευθερίας, της οικονομικής ελευθερίας, της επιχειρηματικότητας και ίσως το ότι η κοινωνία θα ήταν καλύτερη αν ο κάθε ένας έκανε ό,τι έκανε μεμονωμένα, αντί να έχουμε εξουσιοδοτήσει μια μικρή ομάδα ανθρώπων (τα κόμματα) να κανονίσουν τους κανόνες καθώς και κάθε λεπτομέρεια στη ζωή μας μας, ολοένα και περισσότερο έχει κερδίσει έδαφος τα περασμένα χρόνια.

Δυστυχώς όμως ξαφνικά όλα αυτά τείνουν να αλλάξουν. Η αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας και το αδιέξοδο της κατάστασης, αντί να επιτυγχάνει την ανεξαρτητοποίηση της κοινωνίας από τη δουλειά της πολιτικής ηγεσίας, έχει επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο μέσος πολίτης, φοβούμενος ανέκαθεν να απαγκιστρωθεί από τον πολιτικό ζυγό και να απαιτήσει την ελευθερία του, για άλλη μια φορά θα πέσει στην παγίδα της ελπίδας που του προσφέρει η πολιτική ηγεσία, με το πρόσχημα (για άλλη μια φορά) ότι και αυτή τη φορά, η πολιτική ηγεσία έχει τη λύση.

Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει εκπαιδευτεί να σκέφτεται μόνος του και να αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Αυτές τις αρμοδιότητες τις έχει εκχωρήσει στην πολιτική ηγεσία, νομίζοντας λανθασμένα ότι θέλει το καλό του.

Η πολιτική ηγεσία προκειμένου να έχει τον μέσο Έλληνα πολίτη σε καθεστώς ομηρίας, έχει χρησιμοποιήσει έντεχνα λέξεις όπως κοινωνική δικαιοσύνη για να έχει τους πολίτες σε κλοιό. Δυνατές λέξεις μεν, αλλά χωρίς προσδιορισμό. Το σημαίνει άραγε κοινωνική δικαιοσύνη; Για ορισμένους σημαίνει να παίρνεις 3.000 ευρώ σύνταξη, διότι κατάφερες πριν πολλά χρόνια να μπεις στη ΔΕΗ, χωρίς να έχεις τις γνώσεις και με μοναδικό βιογραφικό στοιχείο την πολιτική διασύνδεση.

Την ίδια στιγμή όμως ένας απλός οικοδόμος παίρνει 600 ευρώ σύνταξη, επειδή το συνδικάτο των οικοδόμων δεν είχε τη δυνατότητα να πιέσει την πολιτική ηγεσία όπως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Κοινωνική δικαιοσύνη είναι επίσης το ταμείο της ΔΕΗ να εξακολουθεί να επιδοτείται με 700 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν την ίδια στιγμή κόβεται το ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους των 300 ευρώ τον μήνα (τα 200 είναι το ΕΚΑΣ).

Και όμως κανένας δεν αντιδρά σε αυτή την αδικία, διότι απλά αυτοί που πάντα φώναζαν είναι οι βολεμένοι του συστήματος. Οι υπόλοιποι (πολίτες ενός κατώτερου θεού) ουδέποτε τολμούσαν να μιλήσουν ή να παλέψουν. Χωρίς να είναι βολεμένοι, πίστεψαν και αυτοί στον κωδικό “κοινωνική δικαιοσύνη”, διότι είχαν την ελπίδα ότι κάποιοι στο μέλλον θα τους θυμηθούν.

Η κρατικοδίαιτη επιχειρηματική τάξη και τα ΜΜΕ θεωρούσαν κοινωνική δικαιοσύνη να παίρνουν αυτοί την πίτα των δημοσίων δαπανών, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. Σήμερα όσοι βασίστηκαν στο κρατικοδίαιτο μοντέλο έχουν πτωχεύσει ή κοντεύουν, ενώ όσοι με δουλειά και με αγώνα πάλεψαν κόντρα σε αυτό το μοντέλο, έχουν επιβιώσει.

Παραδέχομαι ότι είναι δύσκολο να αντιδικήσει κάποιος τις λέξεις κοινωνική δικαιοσύνη. Και επειδή όλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη (χωρίς να έχει προσδιοριστεί τι ακριβώς είναι), όλοι την θέλουν και όλοι την επιδιώκουν, πέφτοντας στην παγίδα της πολιτικής ηγεσίας που έχει μάθει πολύ καλά πως να εκμεταλλεύεται την αγωνία των πολιτών για μια καλύτερη ζωή.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα του ότι οι πολίτες δεν έχουν μάθει να παίρνουν πρωτοβουλίες, βασιζόμενοι στις υποσχέσεις των πολιτικών, στο ότι οι πολιτικοί ξέρουν τι κάνουν και ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον των πολιτών.

Και ενώ από τις αρχές του 2000 όλα έδειχναν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είχαν πιθανότητες να απεμπλακούν από τα δέσμια της πολιτικής ηγεσίας, ο εγκληματικοί χειρισμοί στην οικονομία σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του συστήματος και των θεσμών, έχουν βάλει φρένο σε αυτή την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του μέσου πολίτη από το πολιτικό σύστημα.

Η παγίδα έχει στηθεί καλά από το πολιτικό σύστημα, όπου με κωδικοποιημένες φράσεις όπως, οι κακοί κερδοσκόποι, νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι κακές αγορές κτλ, οι πολιτικές ηγεσίες έχουν πείσει τους πολίτες ότι κάποιοι άλλοι φταίνε για την σημερινή μας πορεία (και κατάντια) και όχι αυτοί.

Οι νέοι σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον και καλά κάνουν. Έχουν κάθε δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή και έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατών για να την διασφαλίσουν.

Για όλους τους υπολοίπους από εμάς που θα παραμείνουμε στην Ελλάδα, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προς την ανεξαρτητοποίηση της κοινωνίας από το πολιτικό σύστημα, για να μην γυρίσουμε πίσω στον σκοταδισμό της δεκαετίας του ΄80 και ΄90.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προσπάθεια του καθενός για ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό του και ψηφίζοντας καινούργια πρόσωπα στις επόμενες εκλογές, έστω μέσα από τα σημερινά πολιτικά σχήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση η χιονοστιβάδα του κρατισμού θα μας κυριεύσει πολύ γρήγορα και πριν το καταλάβετε τι έχει γίνει, θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε τι καλοί είναι οι πολιτικοί μας ηγέτες, διότι μας μοίρασαν ένα κιλό ψάρια μια φορά τον χρόνο.


Δοθείσης της ευκαιρίας του «σκανδάλου Βατοπεδίου» και της απόφασης προφυλάκισης του μοναχού - ηγουμένου Εφραίμ και όσα αυτή η προφυλάκιση κατορθώνει να αποκρύψει, αξίζει να αναρωτηθεί ο κάθε πολίτης, πόσα «σκάνδαλα» μας έχουν παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους προκειμένου να ασχολούμαστε με αυτά και όχι με πλέον ουσιώδη για την οικονομία, επίπονα για την κοινωνία και πλέον αληθινά αλλά πάντοτε παραγραφέντα;

Η υπόθεση είναι παλιά και, ω του θαύματος, τα σκάνδαλα είχαν την τιμητική τους μόνο όταν το ΠΑΣΟΚ γνώρισε δύσκολες πολιτικές στιγμές, ενίοτε και… ποινικές. Η υπόθεση Κοσκωτά με τα «τούβλα» που πηγαινοερχόντουσαν, με τις βαλίτσες με τα λεφτά που δεν τις κρατούσε κανένα χέρι, αποτελούν σχεδόν μόνιμη επωδό για τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Λίαν προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας σκάνδαλα που αίφνης έπαψαν να χαρακτηρίζονται ως παρανομίες!!! Σε άλλες περιπτώσεις προφυλακίσεις -πολύ σημαντικών προσώπων- που έγιναν ή και που… δεν έγιναν… Κι εμείς αναρωτιόμαστε… Τι συνέβη; Διακανονισμοί κάτω από το τραπέζι ή οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες γνώριζαν πάρα πολλά και είχαν δώσει ακόμη περισσότερα για να μην έχουν προβλήματα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες;

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι διακυβερνώντες το τελευταίο διάστημα «σπαταλούν» σημαντικές παρακαταθήκες και εγκαταλείπουν σημαντικούς επιχειρηματίες, στην κοινωνική χλεύη. Ίσως η ιστορία μας δείξει κάποια στιγμή τι συνέβη με συγκεκριμένους ανθρώπους και με συγκεκριμένους πολιτικούς. Πάντως, προσωπικά, επειδή εμπιστεύομαι περισσότερο τους επιχειρηματίες από τους πολιτικούς, «βλέπω» παράξενες σχέσεις για τις οποίες θα μάθουμε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όταν θα επιστρέψει η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Αναγνώστης


Στο περιθώριο της πολύωρης και εν μέρει δραματικής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε την Τρίτη και τελείωσε… την Τετάρτη, μάθαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Αυτό προκύπτει από τα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων, μέσω θέσεων που αποδίδονται στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών. Τον κατεξοχήν έχοντα γνώση του τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, κυρίως σε διεθνές επίπεδο. Εκείνον που προβάλλει και προβάλλεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος στους «συντρόφους» του, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το Πάσχα. Θα διεξαχθούν μετά τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, στα τέλη Απριλίου.

Η «είδηση» που έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρήζει πολλαπλών προσεγγίσεων. Ουσιαστικά, επισκιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, προκαταλαμβάνοντας τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Γιατί, ανεξαρτήτως του που οδηγούνται τα πράγματα, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς αλλά ούτε καν ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν αφήσει να διαφανεί τέτοια πρόθεση για εκλογές μετά το Πάσχα. Από τη Νέα Δημοκρατία μάλιστα, απάντησε άμεσα ο Γιάννης Μιχελάκης, επιμένοντας ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα ζητηθεί πριν από τη χρονική περίοδο που προσδιορίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή η κορυφαία δημοκρατική στιγμή του πολιτεύματός μας, συζητείται και… αποφασίζεται μεταξύ «συγγενών και φίλων». Ή μάλλον… συντρόφων, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να συνδέεται ευθέως με τις εξελίξεις στο Κίνημα.

Και το ερώτημα-απορία προκύπτει αβίαστα: Για πόσο καιρό ακόμη, το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίζει για την Ελλάδα; Για πόσο καιρό οι τύχες της χώρας θα συνδέονται με τους εσωτερικούς συσχετισμούς εξουσίας στο Κίνημα που συνέδεσε την ιστορική διαδρομή του με μια άνευ προηγουμένου εθνική κατρακύλα; Για πόσο ακόμη;


  • Γι’ αυτό ήταν τόσο σίγουρος ο κύριος Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ότι ουδεις θα τον άγγιζε;
Ο ηρωϊκός εισαγγελέας Πεπόνης που είχε τα παντελόνια να αναλάβει την έρευνα για τα χαλκευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά τις τρομερές καταγγελίες, το θέμα των CDS, την μηνυτήρια αναφορά των κκ Τόμπρα και Νούλα, όπως και τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου, υπέβαλλε την παραίτηση του καταγγέλοντας παρεμβάσεις στο έργο του! Μαζί του και ο έτερος οικονομικός εισαγγελέας, Σπύρος Μουζακίτης για τους ίδιους λόγους.

Ο Γρ. Πεπόνης μάλιστα είχε παρέμβει και στην περίπτωση της παραίτησης του Διομήδη Σπινέλλη (άλλη σκοτεινή υπόθεση) έρευνα την οποία θα διεξήγαγε ο Σπύρος Μουζακίτης, που και αυτός παραιτήθηκε!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα, όταν οι Εφραιμοκυνηγοί διαπρέπουν, αλλά όποιος τολμά να αγγίξει τον κύριο Παπανδρέου ή το περιβάλλον του, διασύρεται, απειλείται και εξαναγκάζεται σε παραίτηση...

Η επιστολή παραίτησης:

«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».Έκκληση για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης απευθύνει το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», το οποίο στα τρία παραρτήματά του, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, την Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και την Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», προστατεύει συνολικά 525 παιδιά.

Από αυτά τα 175 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα παραρτήματά του και τα 350 παιδιά είναι τοποθετημένα πανελλαδικά σε 307 ανάδοχες οικογένειες (τα παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες βρίσκονται υπό την προστασία του Κέντρου και παρακολουθούνται από διεπιστημονική ομάδα).

Όπως ενημερώνει η διοίκηση του Κέντρου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε τρόφιμα (ζυμαρικά, γάλατα, λάδι, ζάχαρη, κρέμες βρεφικές), πάνες, ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρικές σκούπες, μίξερ, μπλέντερ), ρούχα, παπούτσια, καθώς και μεγάλη ανάγκη σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» με τα παραρτήματά του καλύπτουν οικονομικά όλες τις ανάγκες των παιδιών.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν στο Κέντρο μπορούν να επικοινωνούν με:

α) την Κατερίνα Ζαλπαρίνη (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων) τηλ. 213-2015784

β) την Βρεφοκομική Υπηρεσία 213-2015779, e-mail επικοινωνίας gram@0262.syzefxis.gov.gr.

Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» βρίσκεται στη λεωφόρο Δημοκρατίας 65, στο Ιλιον.Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως το πολιτικό πρόβλημα, οι σχέσεις διαφθοράς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ νομοθετικής εξουσίας και επιχειρηματιών και το εν γένει σαφέστατα νοσηρό πολιτικό σκηνικό, έχουν δημιουργηθεί λόγω ανεπάρκειας της Δικαιοσύνης. Και δυστυχώς, το έλλειμμα δικαιοσύνης είναι κάτι που καταγγέλλεται ολοένα και συχνότερα από τους απλούς πολίτες.

Λόγω των ημερών και κυρίως λόγω των διαφόρων φημών που ακούγονται για το δικαστικό σώμα –τους υπηρέτες της Δικαιοσύνης, όπως αποκαλούνται οι δικαστικοί λειτουργοί-, μήπως θα ήταν πρέπον να γίνει μία ενδελεχής έρευνα στο πόθεν έσχες (με έμφαση στο πόθεν) όλων των λειτουργών της Δικαιοσύνης;

Μήπως θα ήταν σωστό να ανατεθεί μία έρευνα, η οποία θα παρακολουθείται άμεσα από κληρωτούς πολίτες (που φυσικά θα αποζημιωθούν από την Βουλή αλλά και από το ταμείο των Δικαστικών), αλλά και από ειδικούς στα οικονομικά ένορκους λογιστές και τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιεύονται σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση; Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα όσα διαδίδονται εις βάρος των δικαστικών. Φυσιολογικά, οι ίδιοι οι δικαστές θα έπρεπε να έχουν ήδη ζητήσει την σχετική έρευνα…

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν όλοι να μάθουν εάν όλα όσα λέγονται είναι αλήθειες ή σκαιότατα ψεύδη. Κι έτσι και η Δικαιοσύνη θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και δίχως κανείς να αμφιβάλει για την ακεραιότητά της, αλλά και οι πολίτες θα αισθανθούν ασφαλέστεροι εάν διαπιστώσουν πως η Δικαιοσύνη αν και τυφλή, παρ’ όλα αυτά λειτουργεί χωρίς προβλήματα.Νομίζετε ότι ο τίτλος είναι υπερβολικός; Νομίζετε ότι ήταν μια ακόμα “δημοσιογραφική υπερβολή” όταν λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της …εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως γράφαμε για… “κυβέρνηση Ξενοφώντα Παπαδήμου”; Διαβάστε τη συνέχεια και μετά το συζητάμε:

Τα χρυσοφόρα σκουπίδια

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάληψη από ιδιώτες της διαχείρισης των σκουπιδιών, μια μπίζνας πολλών δις ευρώ κάθε χρόνο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, το έχει ανακοινώσει, οι χωροθετήσεις σε τέσσερα σημεία στην Αττική υπάρχουν, το πρόβλημα με την Κερατέα φαίνεται να λύνεται, οπότε το μόνο που μένει είναι να πάρουν θέση οι «μνηστήρες» της βρομιάς που αξίζει χρυσάφι.

Όπως όλα δείχνουν, στη μάχη των απορριμμάτων θα πάρουν μέρος όλα τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς και εγχωρίου επιχειρηματικού κατεστημένου. Αυτού που έχει συνηθίσει να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις ή να επιβάλει σχήματα που το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μοιράσουν την πίτα. Ακριβώς όπως έγινε πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια με την “οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα” που μοίρασε στην Ζήμενς και την Ιντρακόμ τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και θεσμοποίησε την διαπλοκή.

Από τα ονόματα που ενδιαφέρονται για τα σκουπίδια καταλαβαίνει κανείς και γιατί κάποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία μόλις κάνει τη δουλειά της (τη μοιρασιά εννοείται) θα φάει μεγάλη κλωτσιά από τους νταβατζήδες και τους εθνικούς προμηθευτές.

Αυτός που φυσικά παίζει δυνατά είναι ο όμιλος Μπόμπολα μέσω της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ η οποία έχει εμπειρία στη διαχείριση των σκουπιδιών και έχει και τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Μη σας πω ότι παίζει εν ου παικτοίς και δεν είναι καθόλου τυχαία η άνευ όρων στήριξη στον Παπαδήμο από τις εφημερίδες του συγκροτήματος της Μεταμόρφωσης.

Αλλά στο κόλπο φαίνεται να μπαίνει και ο Σ. Κόκαλης, πανταχού παρών σε όλες τις μεγάλες δουλειές του δημοσίου. Η Ιντρακάτ φαίνεται να προωθεί τη δική της πρόταση σε συνεργασία με τη γαλλική Suez Environnement. Δε θα πρέπει να αποκλείσουμε μια ακόμη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών μετά από αυτή για την απόκτηση του Κρατικού Λαχείου η οποία πιθανότατα να επεκταθεί και στον ΟΠΑΠ. Μπόμπολας και Κόκκαλης φαίνεται να τα έχουν βρει σε πολλά σημεία ενώ και η γαλλική εταιρεία έχει δοσοληψίες με τον όμιλο Μπόμπολα για τον έλεγχο της ΕΥΑΘ.

Κατά τα λοιπά, στους μεγάλους παίκτες των απορριμμάτων θα πρέπει να υπολογιστούν ο Γ. Περιστέρης της ΓΕΚ, που έχει φτιάξει τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα – και την στηρίζει το γνωστό παραπαίον συγκρότημα της Μιχαλακοπούλου.

Επίσης, ο όμιλος Λάτση αλλά και ο όμιλος Λασκαρίδη μέσω της εταιρείας Μεσόγειος που κάνει τα έργα στην Κερατέα.

Καύση, αποξήρανση, θερμική επεξεργασία, παραγωγή ενέργειας από βιομάζα; Ότι κι αν επιλεγεί, τα εργοστάσια που θα φτιαχτούν θα δώσουν τεράστια κέρδη στους διαχειριστές τους. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος και για την ιδιωτικοποίηση της συλλογής των σκουπιδιών η οποία τώρα γίνεται από τους δημοτικούς υπαλλήλους με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και πριν προχωρήσουμε παρακάτω ένα αφελές ερώτημα: από τους “νεοφιλελεύθερους” της ΝΔ που έχουν ερωτευθεί τον Παπαδήμο, ενδιαφέρεται κανείς ιδιαιτέρως για τα σκουπίδια;

Τζόγος – ΟΠΑΠ

Αν κανείς διαβάσει πίσω από τις συναντήσεις, τα ταξίδια, τις κουβέντες και τα «χτυπήματα» θα αντιληφθεί ότι εδώ και καιρό ο τζόγος αποτελεί το φιλέτο που όλοι θέλουν να πάρουν. Η κυβέρνηση Ξενοφώντα… Παπαδήμου θα μοιράσει πολλά και ο τζόγος είναι ένα από αυτά. Άλλωστε αυτό δεν κάνουν οι κυβερνήσεις… ειδικού σκοπού;

Η μητέρα των «μαχών» μεταξύ διεθνών και ελληνικών συμφερόντων αφορά την ιδιωτικοποίηση των Λαχείων ( Λαϊκό, Εθνικό, Πρωτοχρονιάτικο, Ξυστό» ). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΟΠΑΠ, Intralot και η ιταλική Lottomatica (που εκπροσωπείται από τον κ. Μπόμπολα) θα κατέβουν μαζί σε ένα πολύ ισχυρό σχήμα για να διεκδικήσουν τα λαχεία. Έκπληξη θα μπορούσε να πει κανείς αν θυμηθεί τις αλληλοκατηγορίες, αλλά οι μπίζνες είναι πάνω από όλα. Μάλιστα, λέγεται ότι στο σχήμα θα μπει και η αμερικανική Scientific, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους λαχείων στον κόσμο. Άλλοι παίκτες που θέλουν τα λαχεία είναι η καναδική Pollard, η Βρετανική Camelot, η Αυστραλιανή Τaytt, η Αustrian Lottery, η Ιταλική SISAL που ελέγχει το Apax.

Ακολουθούν οι διαγωνισμοί για τα 16.500 και 18.500 μηχανήματα – φρουτάκια για τα οποία ακούγονται ως μνηστήρες πάλι INTRALOT, η Lottomatica αλλά και επιχειρηματίες όπως ο Κοπελούζος, ο Μελισανίδης, ο Κοντομηνάς κ.λπ. Τα λεφτά είναι πολλά, πάνω από 800 εκατ. για τους δύο αυτούς διαγωνισμούς ενώ θα ακολουθήσει και το πακέτο πώλησης των μετοχών του ΟΠΑΠ που κατέχει το δημόσιο.

Ζήμενς

Μετά τις Γιορτές θα έρθει στη Βουλή η σύμβαση για τη Siemens με την οποία θα ξεμπλοκάρει το θέμα των επτά νέων σταθμών του Μετρό της Αθήνας. «Είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας» έχει τονίσει ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.

Έως τα μέσα του 2012 αναμένεται η λειτουργία επτά νέων σταθμών του Μετρό, οι οποίοι κατασκευαστικά είναι έτοιμοι, αλλά δεν λειτουργούν επειδή κανείς δεν τολμούσε να βάλει την υπογραφή του. Τώρα όμως που θα υπάρχει “εθνική στήριξη” θα ξεκολλήσουν και τα στυλό. Πρόκειται για τους σταθμούς Περιστέρι, Ανθούπολη και Χαϊδάρι στη γραμμή 1 του Μετρό της Αθήνας προς τα δυτικά προάστια και Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό στην γραμμή 2 του Μετρό προς τη νότια Αθήνα.

Πριν από μερικές ημέρες εξάλλου, στο υπουργικό συμβούλιο λύθηκαν ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ δύο άλλα καυτά θέματα της διαπλοκής: Το πρώτο αφορούσε τον συμβιβασμό με τη Siemens και την εξουσιοδότηση στον Ευ. Βενιζέλο να κλείσει το ζήτημα με συμψηφισμό ώστε να προχωρήσουν και τα έργα του μετρό που έχουν παγώσει.

Το δεύτερο αφορούσε στα πέντε μεγάλα οδικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης που έχουν κολλήσει λόγω απουσίας τραπεζικής χρηματοδότησης. Το σχέδιο για να ξεμπλοκάρουν τα έργα που έχουν ήδη αναλάβει ο Μπόμπολας, η J&P Αβαξ, η ΓΕΚ Τέρνα, η ΑΕΓΕΚ και οι υπόλοιποι ξένοι εργολάβοι προβλέπει την παρέμβαση της ΕΤΕπ με χορήγηση δανείου 4-5 δις ευρώ στις τράπεζες ή την απευθείας δανειοδότηση των κατασκευαστών.

Λύνεται έτσι ένα διπλό πρόβλημα. Ικανοποιείται η Siemens και βολεύονται οι εργολάβοι. Κι όλα αυτά έχει αναλάβει να τα λύσει ο κ. Βενιζέλος και ενδεχομένως αυτή να είναι και η πραγματική αιτία των καυγάδων του με τον κ. Βορίδη και όχι τα …διαζύγια (για να μην περνάνε για βλάκες, δηλαδή)

Εθνική ντροπή

Ο κ. Βορίδης, «την πέμπτη ημέρα κατά τας γραφάς» (από την ορκωμοσία του), δηλαδή στις 16 Νοεμβρίου, συναντήθηκε στην πιο κλειστή ιδιωτική λέσχη, στην Αθηναϊκή Λέσχη, για γεύμα με τον εκδότη, εκτελεστικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΟΛ κ. Σταύρο Ψυχάρη. Ο τρίτος συνδαιτυμόνας ήταν υψηλόβαθμο δημοσιογραφικό στέλεχος του ΔΟΛ, σύμφωνα με επίσης παριστάμενα την ίδια ώρα μέλη της λέσχης τής (τέως) αριστοκρατίας. Δεν ξέρω τι άκουσαν οι γείτονες από τη συζήτηση Βορίδη – Ψυχάρη, όμως φαντάζομαι ότι ο εκδότης του «Βήματος» δεν καιγόταν για τους ταξιτζήδες και για τις μετατάξεις, ούτε για την ακροδεξιά ιδεολογική version που απασχολεί τον κ. Βορίδη.(Ελευθεροτυπία)

Για τον ντροπιαστικό συμβιβασμό με την Ζήμενς έχουμε γράψει κι άλλες φορές. Υπενθυμίζουμε καταρχήν ότι στην Αμερική η Siemens υποχρεώθηκε πρόσφατα να βγάλει από την τσέπη της $1.6 δις για να διευθετήσει τις κατηγορίες για συστηματικές δωροδοκίες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο για την εξασφάλιση πολυπόθητων συμβάσεων. Με άλλα λόγια βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά η Αμερικανοί και την αρμέγουν αλύπητα…..μπράβο τους

Εμείς στο Ελλάντα είμαστε ακόμα στην … επίκυψη

Και η Siemens εκεί που μας χρώσταγε μας ζητά τώρα και το βόδι.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν τολμούσε να κάνει μόνο του τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ανέθεσαν στον Βενιζέλο να τον κάνει μέσω της …οικουμενικής οδού της κυβέρνησης Παπαδήμου. (Τα ίδια δεν γινόντουσαν και επί οικουμενικής Ζολώτα;).

Στην αρχή, επί Παμπούκη, είχαν σκεφθεί να δώσει «συμβιβαστικά» η Ζήμενς 100-150 εκατ. ευρώ «αποζημίωση» στο ελληνικό κράτος γα τα …100 εκατομμύρια που όπως υπολογίζουν έδωσε η Ζήμενς σε μίζες στους πολιτικούς διαχρονικά.

Επειδή όλοι καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει έτσι και κάνουν κάτι τέτοιο ο Βενιζέλος λέει τώρα ότι θα πάει τον συμβιβασμό στα 200 – 250 εκατ. ευρώ, αλλά σιγά μην συμφωνήσουν οι Γερμανοί. Έτσι όπως μαθαίνουμε η Μέρκελ έδωσε εντολή να κινηθεί η Ζήμενς για να διεκδικήσει …. δικαστικά αυτά που της χρωστάνε ελληνικά νοσοκομεία από εξοπλισμό που τους προμήθευσε (όλοι ξέρουμε με ποιες διαδικασίες). ‘Έτσι στο τέλος θα πούνε μας ζητάτε τόσα, σας ζητάμε τόσα πάρτε και …10 εκατομμυριάκια για την διαφορά.

Κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως …”Ξενοφών Παπαδήμος”

Έρχονται κι άλλα επεισόδια στο παιχνίδι της μοιρασιάς για τις μεγάλες business. Δεν ξέρουμε πόσα γνωρίζει ο κ. Παπαδήμος αλλά μάλλον θα πρέπει να προσέξει να μην γίνει …. Ξενοφών Παπαδήμος και η κυβέρνησή του μείνει στην ιστορία ως μια ακόμη οικουμενική που μοίρασε την πίτα.

Ο υπουργός υποδομών κ. Βορίδης ευελπιστεί επίσης ότι επί των ημερών του θα αρθεί το αδιέξοδο στους πέντε μεγά­λους αυτοκινητόδρομους και συγκεκριμένα την Ιονία Οδό, την Ολυμπία Οδό, τον αυτοκινητόδρομο «Μορέας», τον Ε-65 και την ΠΑΘΕ για το τμήμα από τη Μαλακάσα μέχρι το Κλειδί. Μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «κουρέματος» της Ολυμπίας Οδού και του Ε-65 αναζητείται η τελική λύση. Επί της ουσίας όμως αυτό που πάει να γίνει είναι να υπάρξει τρικομματική ευλογία στους εθνικούς κατασκευαστές ώστε κανείς να μην φωνάζει στο μέλλον.

Τα άλλα μεγάλα ντηλ (στα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε προσεχώς) αφορούν:

- Την μοιρασιά της πίτας στην Ενέργεια, όπου πάλι η Γερμανία πιέζει να έχει την μερίδα του λεόντος

- Την τραπεζική μοιρασιά που είναι και το μεγαλύτερο ντηλ και εξηγεί και την ..πρωθυπουργία Παπαδήμου, ως πλέον ειδικού.

- Στις τηλεπικοινωνίες, οι τρεις εταιρίες κινητής (Cosmote, Vodafone, Wind) πιέζουν προκειμένου να βελτιωθεί ο νόμος για την αδειοδότηση των κεραιών.

Από antinews μοντάζ Γρέκι


Παράταση δέκα ημερών στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών μετά το συνωστισμό που παρατηρείται σε τράπεζες και εφορίες, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι για πολλούς ιδιοκτήτες ΙΧ είναι αναγκαίος ο μισθός του Ιανουαρίου για να είναι σε θέση να πληρώσουν.

Επίσης, το υπουργείο προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη πράταση των προθεσμιών για την πληρωμή φόρων και την υποβολή δηλώσεων που εκπνέουν στις 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή εκπνέουν οι προθεσμίες για την πληρωμή δόσεων φόρου εισοδήματος για όσους έχουν λάβει καθυστερημένα τα εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς και της έκτακτης εισφοράς.

Επίσης, λήγουν οι προθεσμίες για την υπαγωγή στην περαίωση και την υποβολή φορο-δηλώσεων παρελθόντων ετών χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σε προσπάθεια δε αποφυγής της απεργίας που ανακοίνωσαν οι εφοριακοί (29 και 30/12) και αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στα κρατικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα συναντηθεί εκτάκτως με τους εκπροσώπους τους την Τετάρτη (στις 13:00).

Σε ό,τι αφορά την παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα ισχύσει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ.

Επίσης θα ισχύσει και για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ. Θα τους δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να το πράξουν έως τις 10/1/2012.

Αξίζει να σημειωθεί αν η κατάθεση πινακίδων από ιδιοκτήτες ΙΧ, συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς η αύξηση των τελών κυκλοφορίας θα γυρίσει μπούμερανγκ για το Δημόσιο και τα κρατικά έσοδα.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τριπλασιασμό σε σχέση με πέρυσι του αριθμού των ιδιοκτητών ΙΧ που θα καταθέσουν πινακίδες.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως των δόσεων του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται να δοθεί προθεσμία τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.


Λεφτά για τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν

Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά ας μην το προσπεράσουμε εντελώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, την τελευταία δεκαετία, το πολιτικό μας σύστημα (κόμματα και Βουλή) στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους 3 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Μόνο για τις επιχορηγήσεις των ελληνικών κομμάτων, ο κάθε Ελληνας πολίτης πληρώνει...
10 ευρώ την ίδια στιγμή που ο πολίτης της Γερμανίας πληρώνει για τα κόμματά του μόλις 80 λεπτά, και στην Γαλλία 1,17 ευρώ!

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι παρά την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, το σφαγιασμό όλων των κοινωνικών παροχών –μόλις ανακοινώθηκε και η δραστική μείωση του ποσού που δίδεται για επιδόματα ανεργίας- το κράτος δαπανά μέχρι και οχτώ φορές μεγαλύτερα ποσά για την χρηματοδότηση των κομμάτων από άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό τα κόμματα, ειδικά τα κυβερνητικά εμφανίζονται καταχρεωμένα στις τράπεζες –με δανεικά κι αγύριστα- δίνοντας σαν υποθήκη τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα πάρουνε μέχρι το … 2016. (Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στις τράπεζες 114 εκατ. ευρώ και η Ν.Δ 128 εκατ. ευρώ).

Αλήθεια που καταλήγει όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων;
Τέτοιες μέρες, το 1995, ξεκίνησε η Τουρκία, την πιο πρόσφατη στις μνήμες μας, επίσημη αμφισβήτηση, νησιών του Αιγαίου. Τουρκικό φορτηγό πλοίο, προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρνείται να δεχθεί βοήθεια από τις Ελληνικές Αρχές. Στη συνέχεια Ελληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ανακοίνωση, κατά την οποία, τα Ίμια, χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.

Εκεί αρχίζει μία σειρά αστοχιών και απαράδεκτων ενεργειών από την Ελληνική κυβέρνηση με κορύφωση την πτώση του ελικοπτέρου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τη θυσία των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού και την έναρξη των εθνικών εδαφικών υποχωρήσεων.

Κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη, γιατί στα Ίμια δεν μπορούμε να υψώσουμε την Ελληνική Σημαία. Εκεί που μπορούσαμε να διασώσουμε ένα τουρκικό πλοίο τον Δεκέμβριο του 1995, σε διάστημα ενός μηνός και με το πέρας των «επιχειρήσεων ντροπής», τον Ιανουάριο του 1996, μας αφαιρέθηκε αυτό το δικαίωμα και έκτοτε ούτε να πατήσουμε στις βραχονησίδες δεν μας επιτρέπεται..

Κανείς δεν κατάλαβε, αν ο άδικος χαμός των τριών Ελλήνων, έγινε σε συνθήκες μάχης ή σε συνθήκες εγκατάλειψης από το κέντρο αποφάσεων..

Κανείς δεν κατάλαβε, γιατί υπερ-εξοπλίζουμε την Ελλάδα με τεράστιο κοινωνικό τίμημα, στο πνεύμα της ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης κι όταν παρουσιάζεται η ανάγκη, εκλιπαρούμε και ευγνωμονούμε για τις παρεμβάσεις τρίτων.

Η χρονική σύμπτωση των δηλώσεων του κ. Γιλμάζ, δημιουργεί μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Αναφέρθηκε σε σκοτεινές επιχειρήσεις της γείτονος χώρας, την περίοδο των Ιμίων.

Η Ελλάδα ζητά απαντήσεις και πρωτίστως ζητά από ώριμους πολιτικά ηγέτες να επιδιώξουν την άμεση διασαφήνιση και διαλεύκανση των καταγγελιών του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Οι Έλληνες ζητούν να μάθουν, ποιοι ευθύνονται για τις βιβλικές καταστροφές στη χώρα μας, λόγω πυρκαγιών και να πληρώσουν.

Οι Έλληνες, πρέπει να μάθουν ποια είναι τα πραγματικά όρια της Ελληνοτουρικής φιλίας. Εξαντλούνται στη φρενήρη παρακολούθηση των τουρκικών σήριαλ, των κουμπαριών και των ζεϊμπέκικων, ενώ από την πίσω πόρτα χάνονται νησιά;

Τελικά αυτή η λυσσαλέα στήριξη της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τι απέδωσε; Μόνο την αποφυγή της κατηγορίας ότι δεν τη στηρίξαμε..την ώρα που μας έκαιγαν.. και την ώρα που πολλοί Ευρωπαίοι με πρώτη τη Γαλλία την πολεμούσαν. Σήμερα ακόμη και η ίδια η Τουρκία δεν θέλει την Ευρώπη, φυσικό, βλέποντάς την να καταρρέει. Αυτό το καταλάβαμε; ή θα μας πάρει καμιά δεκαριά χρόνια να το αντιληφθούμε;

Τόσο μας πήρε να καταλάβουμε, πως τα Ίμια δεν είναι επισκέψιμα από τους Έλληνες.

Τόσο μας πήρε να καταλάβουμε, πως όταν καίγεται «συγκροτημένα και οργανωμένα» η χώρα μας, όσοι κάνουν δεύτερες σκέψεις, δεν είναι συνωμοσιολόγοι, ούτε «φανατικοί εθνικιστές», είναι Έλληνες που ανησυχούν και απειλούνται.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας, πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξωτερικής πολιτικής τέτοιες, που αφενός θα δικαιολογούν την δαπανηρή πολεμική επιχειρησιακή μας ετοιμότητα και αφετέρου και με αφορμή τη μαύρη επέτειο των Ιμίων, αλλά και των δηλώσεων Γιλμάζ, θα διασφαλίζουν πως κάθε Έλληνας, είναι ελεύθερος να υψώσει την Ελληνική σημαία, είτε το σπίτι του βρίσκεται στο Δίστομο, είτε στην Κυψέλη, είτε στα «Λιμνιά».


  • Γκρεμίζεται ο μύθος του “να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις…”
  • Οργή και μόνο προκαλούν τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πλήρως την θέση που μόνο το Ολυμπία είχε το θάρρος να αρθρώσει από τον Ιούνιο του 2010, όταν τα καθάρματα του μνημονίου έθεταν το εκβιαστικό δίλημμα περί “πληρωμής μισθών και συντάξεων”.
  • Πόσες φορές το ακούσατε αυτό το παραμύθι; Με τον εκβιασμό κάθε δόσης;
Από τα 73 δισ. ευρώ, που έλαβε η χώρα μας από την τρόικα των δανειστών, το 85,5%, ή 62,4 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκε στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους. Ό,τι απέμεινε από αυτό το δάνειο, μόλις 10,6 δισ. ευρώ, αξιοποιήθηκε κατά το δοκούν από την κυβέρνηση, για να καλυφθούν διάφορες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Μόλις ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ποσού, διατέθηκε για την κάλυψη της μισθοδοσίας όσων εργάζονται σε υπουργεία, ΟΤΑ, υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου.

Με τα λεφτά της τρόικας, το κράτος πλήρωνε, κυρίως, συντάξεις, εσωτερικές οφειλές προς προμηθευτές φαρμάκων, εργολάβους και τεχνικές εταιρείες, ακόμη και επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΔΕΚΟ. Όταν οι δανειστές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθυστερούσαν να καταβάλουν μία δόση (κάτι που συνέβη με την 6η των 8 δισ. ευρώ, η οποία εκταμιεύθηκε με τρίμηνη καθυστέρηση), το Δημόσιο διέκοπτε αμέσως τις πληρωμές. Από τον Ιούνιο του 2010, που η Ελλάδα μπήκε στον μηχανισμό της ευρωβοήθειας (ΔΝΤ και Ευρωζώνη) μέχρι σήμερα, η χώρα μας πέρασε τρεις τρικυμίες με την καταβολή των δόσεων από την τρόικα.

Εκείνοι, οι οποίοι βίωναν πιο έντονα αυτές τις καταστάσεις, σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες, ήταν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι. Επί της κεφαλής όλων αυτών επικρεμόταν η απειλή, να μην πάρουν τους μισθούς ή τις συντάξεις τους. Απειλή, εντούτοις, καθαρά ψυχολογική, την οποία η κυβέρνηση έβγαζε τεχνηέντως προς τα έξω, για να μπορέσει να πάρει τα μέτρα που ζητούσαν οι πιστωτές. Όπως προκύπτει από το σχέδιο δημοσιονομικής χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα, ελάχιστα είναι τα ποσά που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να καλύψει τέτοιου είδους υποχρεώσεις.

Οι μισθοί στο Δημόσιο πληρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τις εκδόσεις γραμματίων, οι οποίες είχαν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην καταβολή της 6ης δόσης. Τα λεφτά, που απαιτούνται για να πληρωθούν οι μισθοί, φτάνουν, σε μηνιαία βάση, το 1,1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, οι συντάξεις πληρώνονταν με τα δάνεια της τρόικας.

Σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο, οι μηνιαίες δαπάνες για συντάξεις ανέρχονται σε 530 εκατ. ευρώ. Από το σχέδιο δημοσιονομικής χρηματοδότησης προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, σχετικά με τις ανάγκες του Δημοσίου, αλλά και την κατανομή των δανείων της τρόικας, στους 18 μήνες της ευρωβοήθειας.

Συγκεκριμένα:

● Το συνολικό δάνειο από την τρόικα φτάνει τα 73 δισ. ευρώ. Από αυτά, 52,9 δισ. ευρώ κατέβαλε η Ευρωζώνη, και 20,1 δισ. ευρώ το ΔΝΤ.
● Τα 62,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση του υφιστάμενου χρέους. Τα 24,9 δισ. ευρώ «απορρόφησαν» τα έντοκα γραμμάτια, και τα 37,5 δισ. ευρώ τα ομόλογα.
● Η αναχρηματοδότηση αυτών των τίτλων το 2ο εξάμηνο του 2010, απαίτησε 19,3 δισ. ευρώ, και 43,1 δισ. ευρώ, συνολικά, το 2011.
● Οι συνολικές ανάγκες του κράτους το διάστημα Ιουνίου 2010 – Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 94,4 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, η τρόικα έχει υπολογίσει υποχρεώσεις, που σχετίζονται με την κάλυψη του ελλείμματος τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου, έκτακτες δανειακές ανάγκες, χρεολύσια και το κόστος ανανέωσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο – μακροπρόθεσμο). Αυτές επιμερίζονται σε 32,8 δισ. ευρώ για το 2010, και σε 61,6 δισ. ευρώ για το 2011.
● Σε 32 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που άντλησε το Δημόσιο από την εσωτερική αγορά (έντοκα), προκειμένου να καλύψει τη διαφορά, σε σχέση με το δάνειο της τρόικας.
● Οι ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, στο Δημόσιο, μαζί με τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας, ανέρχονται, για το διάστημα Ιουνίου 2010 – Δεκεμβρίου 2011, σε 28,7 δισ. ευρώ.
● Για εσωτερικά χρέη και επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε το 4,5% του δανείου της τρόικας. Ήτοι 3,3 δισ. ευρώ.

Από το 2012 η τρόικα παύει να δίνει δάνεια για την κάλυψη ελλειμμάτων και εσωτερικών χρεών. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων θα γίνεται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό. Οι πιστωτές, εφόσον όλα πάνε καλά, θα συνεχίσουν να μας χρηματοδοτούν, μόνο για να εξυπηρετούμε τα δάνειά μας. Βέβαια, σύμφωνα με το προηγούμενο κείμενο του σχεδίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες, το 1ο εξάμηνο του 2012, ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ.

Στο 1ο τρίμηνο λήγουν ομόλογα και έντοκα 19,1 δισ. ευρώ, και στο δεύτερο 13,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καλυφθούν τίτλοι αξίας 12,6 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, 8,1 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2012 το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει λήξεις 5,5 δισ. ευρώ. Τα έντοκα γραμμάτια, που έχει προγραμματιστεί να εκδοθούν όλο το 2012, υπολογίζονται σε 17 δισ. ευρώ.
Είναι πράγματι σοβαρά όσα ειπώθηκαν από τον Μ. Γιλμάζ όπως επίσης και όσα γίνονται με τον Εφραίμ και τη μονή Βατοπεδίου. Όμως, μήπως όλοι εμείς πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά σε κάποια πιο… πεζά πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν ότι έρχονται μέτρα 10 δις ευρώ από την πίσω πόρτα και αυτά θα κληθούμε να τα πληρώσουμε όλοι μας;

Γιατί είπαμε να ασχοληθούμε και με άλλες ειδήσεις που σερβίρονται ως πρώτες από τα κανάλια, ωστόσο, όπως λέει κι ένα όμορφο τραγούδι «αυτή για εμάς είναι η ζωή, η άλλη είναι των άλλων».

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Το PSI δεν πάει προς το παρόν καλά και θα πάρει παράταση για να κλείσει το Μάρτιο.

Γύρω στις 15 Μαρτίου πρέπει η Ελλάδα να εξοφλήσει τοκοχρεολύσια ύψους 14 δις ευρώ χωρίς το κούρεμα και 7 δις ευρώ με το κούρεμα. Γλιτώνουμε δηλαδή 7 δις αλλά πρέπει να βρούμε άλλα τόσα.

Για να κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση οι εταίροι μας πιέζουν ότι πρέπει να κλείσει το PSI, αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα. Όμως, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να κλείσουν αφενός οι μαύρες τρύπες ύψους άνω των 3 δις για το 2011 και να προβλεφθούν μέτρα ύψους 7 δις για το 2012 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα το οποίο έχει φτάσει το 10% και συνεχίζει, όμως πρέπει να κατέβει τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Αφού μας αφήσουν να χωνέψουμε τη γαλοπούλα, όποιος έχει, την κότα όποιος δυσκολεύεται και την… κουραμάνα στο συσσίτιο, όποιος πένεται, οι τροϊκανοί έρχονται στις 16 Ιανουαρίου για νέες διαπραγματεύσεις.

Για να μην αποχωρήσουν ξανά θα πρέπει να δουν χειροπιαστά μέτρα, ήτοι νόμους του κράτους ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα.

Αν δε το δουν αυτό τότε δε θα δώσουν το πράσινο φως για τη δόση των 89 δις ευρώ και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ατάκτως και χωρίς κουβέντα.

Οπότε, το μόνο που έχει να κάνει η κυβέρνηση αν θέλει να αποφύγει το λουκέτο στο κράτος είναι –αφού διαπραγματευτεί- να βρει τα μέτρα που θα λάβει και ποιοι θα τα επωμιστούν. Διότι είναι εμφανής πλέον η δυσκολία να πληρωθούν οι υπάρχοντες φόροι, πόσο μάλλον οι νέοι.

Τις επόμενες ημέρες και με την παράταση που δόθηκε για τέλη και άλλες εκκρεμότητες στην εφορία, στόχος είναι να εισπραχθούν ή να βεβαιωθούν κάποια δις ευρώ.

Αυτά που επίσης μπορεί να κάνει χωρίς να ξεσηκώσει τον κόσμο είναι να επαναφέρει τις δόσεις (60) για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να εισαγάγει το θεσμό της μηνιαίας φορολογικής ενημερότητας. Δηλαδή πληρώνεις τη δόση, είσαι ενήμερος για ένα μήνα μόνο και μετά πάλι από την αρχή.

Επίσης, σίγουρο θεωρείται ότι θα μπει μαχαίρι στους μισθούς των ΔΕΚΟ ενώ στα υπόψη και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα χωρίς εφεδρείες και άλλα τέτοια κολπάκια.

Εφεδρείες – μέτρα είναι η συνέχιση της στάσης πληρωμών σε διάφορους φορείς, φαρμακοποιούς, προμηθευτές ιατρικών υλικών, κατασκευαστές κ.λπ. οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ.

Επίσης, νέα περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που έτσι κι αλλιώς είναι να το κλαις.

Από τις αποκρατικοποιήσεις και τα ακίνητα δεν ελπίζουν και σε πολλά εκτός για να τα δώσουν κοψοχρονιά. Όμως ποιος υπηρεσιακός υπουργός θα βάλει την υπογραφή του με το φόβο να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ας κάνουμε ρεβεγιόν όπως – όπως γιατί μπαίνει και χρονιά εξαιρετικά δύσκολή. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

Συμπέρασμα: Όποιος θέλει ας ασχοληθεί με τον μοναχό Εφραίμ και σε πιο κελί θα μπει. Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποπροσανατολίζεται από το πραγματικό πρόβλημα. Άλλωστε, τα media, και κυρίως τα καθεστωτικά κανάλια αυτό ακριβώς θέλουν. Διότι αν ασχοληθούν όλοι οι Έλληνες έστω και μία ημέρα για το πραγματικό πρόβλημα, τότε μαύρο φίδι που τους έφαγε όλους.


Συγγνώμη, αλλά για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός έχασε 90 ολόκληρα λεπτά – όπως μετά πολλών τυμπανοκρουσιών μας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – προκειμένου να πληροφορηθεί ότι έχει την στήριξη του κ. Παπανδρέου, τον οποίο διαδέχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο με τον γνωστό τρόπο;

Έχει ο κ. Παπαδήμος άφθονο χρόνο στη διάθεσή του; Είχε στη διάθεσή του μιάμιση ολόκληρη ώρα για να κουβεντιάζει περί ανέμων και υδάτων (ή μήπως όχι;) με τον κ. Παπανδρέου;

Και τι θα πει ότι συζητήθηκε και η «ιστορική ευκαιρία» - από… ιστορικές ευκαιρίες άλλο τίποτε ο κ. Παπανδρέου – για «την προώθηση των μεγάλων αλλαγών»;

Αυτό περιμένουμε από την κυβέρνηση Παπαδήμου; Την προώθηση των «μεγάλων αλλαγών»;

Ή να κάνει τη δουλειά της όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μας απαλλάξει από αυτό το πολυμελές και ετερόκλητο υπουργικό επιτελείο του, που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ;

Για τον κ. Παπανδρέου, δεν το συζητώ: Όταν έχεις λυμένα όλα σου τα προβλήματα – και κυρίως όταν αδιαφορείς, όπως αποδεικνύεται, για τα προβλήματα που ο ίδιος έχεις προκαλέσει στον λαό σου – έχεις, καθώς φαίνεται, άφθονο χρόνο για να θεωρητικολογήσεις σε μια μακρόσυρτη συνάντηση.

Όταν μάλιστα δηλώνεις πως αισθάνεσαι «ενεργός στην πολιτική», ακόμη και αν δεν έχεις προσφέρει τίποτε το θετικό, αντίθετα έχεις φέρει με τις επιλογές σου τη χώρα σου στο χείλος του γκρεμού, τότε είναι βέβαιο πως πρέπει να δικαιολογήσεις την παρουσία και την ενεργητικότητά σου!

Η ανεργία μαστίζει τη στραγγαλισμένη χώρα, η οικονομία της έχει βουλιάξει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει από τον κ. Παπαδήμο (του οποίου η κυβέρνηση, λέει, οφείλει να αδράξει την «ιστορική ευκαιρία»), ούτε το παραμικρό για το πώς θα ανορθωθεί η χώρα.

Φυσικά, αφού – επαναλαμβάνω – ο κ. Παπαδήμος αποδέχθηκε μια στρατιά υπουργών, χωρίς να αξιολογήσει ούτε έναν.

Ούτε ένας τους δεν βρήκε μια θέση εργασίας σε έναν άνθρωπο.

Ούτε ένας τους δεν έφερε ένα ευρώ επένδυση στη χώρα.

Ούτε ένας τους δεν φρόντισε για μια αποκρατικοποίηση, έστω για δείγμα.

Ούτε ένας τους δεν ανησυχεί και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί λόγω ανικανότητας.

Η χώρα αναδιαρθρώνει το χρέος της, συμβαίνει δηλαδή ακριβώς αυτό που πέρσι τέτοιον καιρό εξόρκιζαν και διέψευδαν μετά βδελυγμίας, τόσο ο κ. Παπανδρέου που σήμερα θέλει να μας δίνει συμβουλές για το πώς αυτό θα συμβεί καλύτερα, όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου, που στις 3 Ιανουαρίου του 2011 έλεγε ξεκάθαρα στο Ρόιτερ’ς πως κάτι τέτοιο (η αναδιάρθρωση) «δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».

Τι άλλαξε τώρα και η αναδιάρθρωση… βοηθάει; Άβυσσος ο εγκέφαλος των πάνσοφων!

Και τι δεν μας είπε σ’ εκείνη τη συνέντευξη ο πρώην «τσάρος». Ακόμη και ότι θα βγαίναμε στις αγορές μέσα στο… 2011!

Ανάλογα φληναφήματα και από τον κ. Παπανδρέου, την ίδια περίοδο, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ακόμη και φέτος (το 2011) φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε στις αγορές, είπε (ο άνθρωπος).

Όσο περνούσε ο καιρός, άλλαζε το τροπάρι. Τον περασμένο Απρίλιο μας μίλησε για «παραγωγική αναδιάρθρωση» και για το «Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανασυγκρότησης», για να «βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή».

Τώρα, πασχίζει να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου του κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Καλά κάνει, αλλά με ποιο δικαίωμα ο κ. Παπαδήμος διαθέτει 90 λεπτά από την σύντομη πολιτική ζωή του για να κουβεντιάζει με έναν άνθρωπο που δεν έχει ούτε μία φορά πει την αλήθεια;

Ακατανόητη συμπεριφορά, προσβλητική για έναν λαό που υφίσταται τα πάνδεινα ακριβώς εξαιτίας του χθεσινού συνομιλητή του.

Κάτι τέτοιο θα είχε νόημα μόνο αν ο κ. Παπανδρέου ήταν σε θέση να τιθασεύσει διαφωνούντες και δελφίνους.

Αλλά επειδή για το τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν αποφασίζει πλέον (μόνο) ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός καλά θα έκανε να ασχοληθεί επιτέλους με τα προβλήματα της χώρας.

Δυο μήνες μετά την ανάληψη εκ μέρους του της εξουσίας, εξακολουθούμε να μην έχουμε ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις του για να βγει η χώρα από αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια.

Ερώτηση ακροτελεύτια: Βρήκε ποτέ ο κ. Παπαδήμος 90 λεπτά για να σκεφθεί γύρω από αυτό;

Αν βρήκε, δεν μπορεί, κάποια ιδέα θα κατέβασε.

Αν όχι, ε τότε δεν δικαιούται να διαθέτει 90 λεπτά σε ένα και μοναδικό ραντεβού του.

Και μάλιστα με αυτόν που προκάλεσε το πρόβλημα συκοφαντώντας συστηματικά τη χώρα και τον λαό της…

O Mεσούτ Γιλμάζ, μετά το ατύχημα στο Σουσουρλούκ (3-4 Νοεμβρίου 1996), έδωσε εντολή ως πρωθυπουργός να διερευνηθεί το τεράστιο θέμα της δράσης των παρακρατικών και μαφιόζικων μηχανισμών υπό τη σκιά και προστασία του τουρκικού κράτους. Υστερα από λίγες ημέρες (24 Νοεμβρίου 1996), ευρισκόμενος στη Βουδαπέστη, δέχτηκε επίθεση και γρονθοκοπήθηκε από παρακρατικούς της συμμορίας των Γκρίζων Λύκων (φωτό), για να σταματήσει τις ενέργειες αποκάλυψης και αποκαθήλωσης του ελεγχόμενου από την Τσιλέρ βαθέος κράτους. Τώρα, δύο ημέρες μετά τη δήλωσή του για εμπλοκή του τουρκικού κράτους στις πυρκαγιές των ελληνικών δασών, ανασκευάζει και αρνείται ότι δήλωσε κάτι τέτοιο. Να υποθέσουμε ότι δέχτηκε και πάλι επίθεση, αυτή τη φορά άλλου τύπου;

Η ανακοίνωση

Μετά τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ και τις ανακοινώσεις όλων των ελληνικών κομμάτων για το θέμα της εμπλοκής του τουρκικού κράτους στις πυρπολήσεις ελληνικών δασών, ο Μεσούτ Γιλμάζ έστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση στο Πρακτορείο Ανατολή:

«Το θέμα προέκυψε εξ ολοκλήρου από μια παρανόηση. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον κύριο Ενβέρ Αϋσεβέρ (Enver Aysever), απαντώντας σε ερώτημα για τις περιπτώσεις που ισχύει το λεγόμενο κρατικό απόρρητο, απάντησα ότι αυτό ισχύει σε περιπτώσεις που σχετίζονται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα το θέμα των εκτιμήσεων που υπήρχαν (Σ.τ.μ.: στο τουρκικό κράτος) για εμπλοκή της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στα δυτικά παράλια της Τουρκίας τη δεκαετία του 1990. Τότε είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διάδοση και αναμετάδοση τέτοιων πληροφοριών, που δεν ήταν τεκμηριωμένες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Οπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα αφορούσε τις πυρκαγιές στα δάση της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας. Στο θέμα αυτό δεν υπήρχε ζήτημα χρήσης μυστικών κονδυλίων. Αν διαβάσει κανείς το περιεχόμενο της συνέντευξης, θα αντιληφθεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την επικεφαλίδα που χρησιμοποιήθηκε.
Κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αυτή η διευκρίνιση στην κοινή γνώμη, για να μη δοθεί η δυνατότητα για λάθος εκτιμήσεις»!

Ο νοών νοείτω!


Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Τον Φεβρουάριο του 1999, ο Σάββας Καλεντερίδης είχε τον βαθμό του ταγματάρχη. Τυπικά ανήκε στα Τεθωρακισμένα, αλλά ήταν από καιρό ενταγμένος στο δυναμικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αποστολή του, η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που αφορούσαν την Τουρκία. Του ανατέθηκε η επικίνδυνη αποστολή να συνοδεύσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος PKK, από την Ελλάδα στην Κένυα.

Από εκεί έπρεπε να τον φυγαδεύσει σε τρίτη χώρα, για να τον γλιτώσει από τους Τούρκους διώκτες του, οι οποίοι επιζητούσαν τη σύλληψη του ανθρώπου που «επιβουλευόταν την εδαφική ακεραιότητα» της γείτονος. Εκεί ο δαιμόνιος Ελληνας κατάσκοπος είδε μπροστά στα μάτια του να διαδραματίζεται ένα (στημένο) γεωπολιτικό παιχνίδι παγκοσμίων διαστάσεων. Ενα αληθινό θρίλερ. Ο Οτσαλάν τελικά έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Ομως, η ελληνική κοινή γνώμη συμπάθησε τον Καλεντερίδη επειδή κατάλαβε ότι ήταν αμέτοχος ευθυνών για το όνειδος της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη στους Τούρκους. Οταν τελείωσε η περιπέτεια της Κένυας, υπέβαλε την παραίτησή του από τις Ενοπλες Δυνάμεις -και από την ΕΥΠ ασφαλώς.

Η συζήτηση μαζί του ήταν διαφωτιστική. Μάθαμε πράγματα για τη ζωή του, τις τωρινές δραστηριότητές του, τον φίλο του Δημήτρη Μελισσανίδη, τη σχέση των Τούρκων με τις δασικές πυρκαγιές και την πιθανή ανάμειξη της ΕΥΠ στην εξιχνίαση υποθέσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος!

Η διαφθορά

Ο Σάββας Καλεντερίδης δεν φείδεται καλών σχολίων για την ανάμειξη της ΕΥΠ στην εξάρθρωση του συνδικάτου του εγκλήματος, που σχεδίασε και υλοποίησε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου: «Οφείλουμε να πιστώσουμε σε όλα τα στελέχη της ΕΥΠ που ενεπλάκησαν -διοίκηση και προσωπικό- τα εύσημα για τη μεγάλη επιτυχία. Η εμπλοκή έγινε για λόγους καθαρά τεχνικούς. Με βάση τον νόμο η ΕΥΠ έχει το δικαίωμα να κάνει υποκλοπές με άδεια εισαγγελέα και καλό θα είναι να παραμείνει η μοναδική υπηρεσία που θα συνεχίσει να το κάνει. Αν εμπλακούν και άλλοι στις νόμιμες συνακροάσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνεται έλεγχος κατά πόσο γίνονται με νόμιμο τρόπο».

Επίσης, ο βετεράνος κατάσκοπος θεωρεί θετική εξέλιξη την αλλαγή διοικητή στην ΕΥΠ και πετάει μια είδηση-βόμβα: «Η ΕΥΠ θα ασχοληθεί με τη διαφθορά» μας αποκαλύπτει! Αυτό βεβαίως το εξέφρασε ως προσωπική εκτίμηση, αλλά δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι δεν το λέει στην τύχη: «Η χώρα έχει υποστεί πολλά στο παρελθόν από εμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών στην κοινωνικοπολιτική ζωή. Επίσης, επειδή επίκειται εκ των πραγμάτων σε τεχνικό επίπεδο περαιτέρω εμπλοκή της υπηρεσίας και σε ζητήματα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ένας δικαστικός επικεφαλής της υπηρεσίας ίσως και να δίνει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ενας δικαστικός, όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος, όντας επικεφαλής της ΕΥΠ θα μπορούσε να δώσει αρτιότερες απαντήσεις σε πιθανές κατηγορίες και μομφές για έκνομη δράση της υπηρεσίας σ’ αυτόν τον τομέα».

Τούρκοι εμπρηστές

Με αφορμή την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έγινε λόγος και για τις δασικές πυρκαγιές. Ο κ. Καλεντερίδης αποκάλυψε ότι στο παρελθόν το τουρκικό παρακράτος ασκούσε «πολιτική» βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα:

«Είναι βέβαιο ότι μας έβαζαν φωτιές. Εχουμε μία ομολογία. Ο Γιασάρ Οζ ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης που ήταν συνάμα συμμορία της μαφίας. Στο εσωτερικό της Τουρκίας έκαναν δολοφονίες και χτυπήματα σε κουρδικούς στόχους. Κάποια στιγμή συνελήφθη με δέκα κιλά ηρωίνης. Νομίζω το 1997. Οταν τον έπιασαν οι αρχές ασφαλείας και τον οδηγούσαν στη φυλακή, βρίσκονταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκεί με τις κάμερές τους. Παρ’ όλο που του είχαν κλείσει το στόμα για να μη μιλήσει, εκείνος πρόλαβε και φώναξε: “Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;”. Τότε είχα προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Τουρκία, να πάει κάποιος δικός μας εισαγγελέας να ανακρίνει τον Γιασάρ Οζ και να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αν θυμάμαι καλά, σε πυρκαγιά στην Ικαρία είχαμε δεκατρείς νεκρούς και αυτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών από τους Τούρκους παρακρατικούς έπρεπε οπωσδήποτε να εξεταστεί. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Turkiye”, το 1995, όπου είχε μια τεράστια φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Πεντέλη και έγραφε “Είδατε τι πάθατε;” Στην ουσία μας έστελναν μήνυμα ότι μας έκαψαν αυτοί».

Ασύμμετρες απειλές

Είχε δίκιο λοιπόν ο κ. Πολύδωρας, όταν το 2007 μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές»;


«Αυτός ο όρος δεν στερείται βασιμότητας. Το 2007, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν τον Υμηττό. Παράλληλα γίνονταν και παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική, με αναφορές για ανύπαρκτες πυρκαγιές, ώστε να την υποχρεώσουν να διασπείρει τις δυνάμεις της. Αυτό το γεγονός είναι χειροπιαστό. Τα τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική καταγράφονται και από τη στιγμή που η ανάκριση δεν κατάφερε να εντοπίσει από πού προέρχονταν, μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπήρχε ένα κέντρο που κατηύθυνε τις ενέργειες. Και μιλάμε για ένα κέντρο που είχε την τεχνογνωσία να κάνει μυστική δράση και να μην αφήνει ίχνη. Συνεπώς, υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο – τουλάχιστον για την υπόθεση που αναφέραμε. Το σχέδιο εκπονήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή είτε από κέντρο στην Ελλάδα, που θεωρεί το κράτος ως αντίπαλη οντότητα και προσπαθεί να το εξουθενώσει, είτε από μια ξένη χώρα».

Ο Δεκέμβρης ‘08

Ο κ. Καλεντερίδης σήμερα είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Ινφογνώμων», που εδρεύει στην οδό Φιλελλήνων 14 στο Σύνταγμα. Εκδίδει κυρίως εξαιρετικούς ιστορικούς – ταξιδιωτικούς οδηγούς αλλά και πολιτικά βιβλία. Από τον «Ινφογνώμονα» κυκλοφόρησε και το βιβλίο με τις αναμνήσεις του από την υπόθεση Οτσαλάν. Τον Δεκέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια των ταραχών, ο «Ινφογνώμων» παραλίγο να καταστραφεί:

«Τότε ήρθαν δύο παιδιά να το σπάσουν. Βγήκα έξω και τους είπα να μην το κάνουν. Εκείνοι, περιέργως, έφυγαν. Νέοι άνθρωποι ήταν. Ο ένας ήταν 19 κι ο άλλος 22 χρόνων περίπου. Δεν μπορώ να μπω στη λογική των “ξένων κέντρων”. Ομως, όπως τα έζησα από πρώτο χέρι διαπίστωσα ότι εκείνο το βράδυ εξελίχθηκε μια οργανωμένη επιχείρηση. Για παράδειγμα, αυτοί που ήρθαν να μου σπάσουν το βιβλιοπωλείο είχαν μια ολοκαίνουργια βαριοπούλα. Πρόσφατα αποκτηθείσα. Δεν ήταν από οικοδομή. Και το απέναντι μαγαζί το σπάσανε με καινούργια βαριοπούλα. Αυτό και μερικά άλλα στοιχεία μου έκαναν εντύπωση».

Μη μιλάτε σε τηλέφωνο, αστρολόγους και μέντιουμ

Ποιες συμβουλές θα έδινε ο πρώην πράκτορας Σ. Καλεντερίδης σε όποιον θέλει να διαφυλάξει τα προσωπικά του δεδομένα;


«Αποφύγετε το τηλέφωνο. Το ιδανικό θα ήταν να μην το χρησιμοποιείτε καθόλου, αλλά αφού αυτό είναι ακατόρθωτο, περιορίστε τις εκμυστηρεύσεις σας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Επίσης, να μην έχετε καμία εμπιστοσύνη σε αστρολόγους, μέντιουμ, μάγους κ.λπ. Είναι αδιανόητο να κάνετε εκμυστηρεύσεις και να μοιράζεστε τα απόρρητά σας με τέτοιου είδους επαγγελματίες – αν και θεωρώ ότι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σ’ αυτούς τους κύκλους είναι ήδη χαμένοι. Εχουν μια τέτοια ανισορροπία μερικοί απ’ αυτούς και αποκτούν τόσο μεγάλη ψυχολογική εξάρτηση από τους… μάγους, που τα προσωπικά τους δεδομένα αποτελούν λεπτομέρεια».

«Ο Μελισσανίδης με στήριξε»

Η κατάσταση έπειτα από το φιάσκο Οτσαλάν ήταν δύσκολη. Ευτυχώς, για τον κ. Καλεντερίδη βρέθηκαν άνθρωποι να τον στηρίξουν: «Η απόφαση να παραιτηθώ ήταν δύσκολη. Με στήριξαν η οικογένειά μου, οι φίλοι, οι γνωστοί και χιλιάδες άγνωστοι σε εμένα Ελληνες. Ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Με στήριξε ηθικά και υλικά σ’ αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο της ζωής μου. Με βοήθησε, με πήρε κοντά του και με περιβάλλει με μια εμπιστοσύνη η οποία με κολακεύει και με τιμά. Το παρατσούκλι “Τίγρης” τού ταίριαζε μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Τώρα είναι ένας επιχειρηματίας με διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία».

«Υπόθεση Οτσαλάν: Πολιτικοί τον έφεραν, πολιτικοί τον έδωσαν»

Η παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους δεν έχει πάψει ποτέ να τον απασχολεί: «Ο τίτλος που θα έβαζα στην περιπέτεια του Κούρδου ηγέτη είναι “πολιτικοί τον έφεραν, πολιτικοί τον έδωσαν”».

Ποιος είχε, άραγε, την έμπνευση να τον στείλουμε στην Κένυα;

«Δεν ήταν υπηρεσιακή η απόφαση. Ηταν πολιτική. Θυμάμαι τον αείμνηστο τον Σταυρακάκη (σ.σ.: τότε διοικητής της ΕΥΠ) που είχε παρέμβει σε τηλεοπτική εκπομπή και με οργίλο ύφος είχε πει ότι η Κένυα ήταν ιδέα του υπουργείου Εξωτερικών. Οχι του υπουργού, σημειώστε το αυτό, αλλά του υπουργείου. Θυμάμαι και τις τότε δηλώσεις του κ. Πάγκαλου ότι όλα έγιναν εν γνώσει και με τη συναίνεση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Γιατί όμως η υπόθεση Οτσαλάν χρεώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών; Ενας καταζητούμενος έρχεται στην Ελλάδα. Κανονικά με τέτοια θέματα ασχολείται το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι η προϊστάμενη αρχή της ΕΥΠ. Ποτέ δεν μάθαμε γιατί ανατέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών να χειριστεί την υπόθεση. Αυτή η απάντηση είναι κρίσιμη για την κατανόηση των εξελίξεων».