Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

15 Απρ 2011


Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν

Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…
Ασώματα και αιθέρια περιπλανιούνται ανάμεσά μας καταμεσήμερο της σήψης και της παρακμής αναζητώντας λαίμαργα ανοιχτά παράθυρα, πόρτες γυρτές, άδεια μάτια, νεκρά οράματα και λεηλατημένες ελπίδες…

Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…
Κυκλοφορούν ανάμεσά μας σε… ώρες αιχμής!

Μας ακολουθούν κατά βήμα, κατά σκέψη, κατά…

συμπεριφορά. Σε σώματα τυχαία προσδοκούν να κατοικίσουν, μορφή ανθρώπινη αναζητούν να οικειοποιηθούν, σε αδειανά όνειρα εφορμούν, διάτρητες ιδεολογίες επιχειρούν να καταλάβουν…

Μέλλον, παρόν και παρελθόν για τα φαντάσματα δεν έχει, μένουν ολότελα ασυγκίνητα μπρος στις αναπομείνουσες ανθρώπινες έννοιες που ορίζουν καλό και κακό, αγάπη και μίσος, ζωή και θάνατο!Μια οποιαδήποτε κατοικία τους αρκεί, ένα τυχαίο ομιχλώδες ενδιαίτημα, μια επιτακτική δικαιολογία για να στεγάσουν τη δολοφονία της ιστορίας, τον απαγχονισμό των δικαίων, και των αδίκων το μαρτυρικό θάνατο…

Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…

Μέσα στο θόρυβο της καθημερινότητας, μέσα στη βοούσα ιδεολογία της επικυριαρχίας των μετρίων περιφέρονται τα φαντάσματα κι όπως αναζητούν το καταφύγιό τους σκοντάφτουν σε πτώματα μάγων και ιεροεξεταστών, σε ημέρες λοιμώδεις και εποχές πενθηφορούσες… Ισορροπούν ανάμεσα σε νεκρά κείμενα και ασήμαντους στίχους…
Ακολουθούν εικόνες πρόστυχες και αισχρούς ήχους και εμφωλεύουν στην ασθμαίνουσα καθημερινότητα του επιούσιου άρτου και οίνου…

Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα…

Ίσως μιαν άλλη μεσημβρινή νύχτα να αναζητούν, άλλους εφιαλτικούς όρθρους, άλλο εωσφόρο ξημέρωμα νεκρών ημερών…

Να λοιπόν που τα φαντάσματα έπαυσαν να εμφανίζονται μεσάνυχτα καθώς πέφτει βαριά η αυλαία του αδιαπέραστου φωτεινού σκότους μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους…Τρομοκρατούνται από των ζωντανών την αναίδεια…

Αηδιάζουν από τις ανίερες πράξεις των αρχηγών και των ηγητόρων…

Τα αποτρέπουν τα σαθρά πολιτικά επιχειρήματα…

Τα εξορκίζουν οι αμαρτίες του Ιερατείου και του λόγου ο καθημερινός θάνατος…
Το βλέπεις στα μάτια τους, το ζεις στην πνοή τους, το αντιλαμβάνεσαι από το φόβο και την αγωνία των κινήσεών τους…

Η παρουσία τους εξαϋλώνεται σε πραγματικότητα, σε πράξη καθημερινή, σε μεταπρατική συνουσία…

Δεν απομένει τίποτα από το υπερφυσικό, τίποτα από το απόκοσμο. Όλα παίρνουν το χρώμα της υπαρκτής απελπισίας…

Δεν έχει άλλο καταφύγιο από την περιπλάνηση, δεν έχει καμιά διαφυγή από το αποτρόπαιο και τ’ αποκρουστικό…

Πόσο αξίζει άραγε η επιστροφή σε μια Ιθάκη των καλοζωισμένων μνηστήρων;

Στην αποξηραμένη λίμνη των ιδεών και των ιδεολογημάτων, στην κατακεκαυμένη ζώνη με τα καπνίζοντα κούτσουρα των δέντρων, δίπλα στο μοναχικό παρασκευαστήριο των αισθήσεων ξεπροβάλει απαστράπτουσα η «σκηνή» του μαρτυρίου…

Και μια ατέλειωτη σειρά ανθρώπων και πνευμάτων που σβήνει και χάνεται μέχρι την κορυφογραμμή της επόμενης μέρας που ποτέ δεν έρχεται…

«Περάστε κόσμε», ακούγεται οξύηχη και επίμονη η φωνή του κήρυκα, «η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει… Δεν έχει τίποτα να δείτε… Σε τίποτα δεν μπορείτε πλέον να ελπίζετε, οι ηθοποιοί έχουν αποχωρήσει… Περάστε κόσμε… Όλα τα είδατε, όλα τα ζήσατε και όλα τα γνωρίζετε καλά, αφού εσείς τα δημιουργήσατε… Περάστε κόσμε, η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει …»

Έκπληκτες οι άυλες μορφές, σχεδόν τρομοκρατημένες παραμένουν αναποφάσιστες στον εναύλιο χώρο… Η φωνή του κήρυκα αναιδής και προκλητική τις προκαλεί…

«Περάστε κόσμε… Περάστε… Δεν αξίζει η Ιθάκη, το ταξίδι είναι που αξίζει, έτσι δεν είπε ο ποιητής; Περάστε, ίσως συναντηθείτε με όλα όσα έχουμε κιόλας εμείς ξεχάσει… Ίσως ανακαλύψετε τον χαμένο χρόνο μας, τις τσαλαπατημένες αξίες μας, το εφιαλτικό αύριό μας… Περάστε νεκροί και ζωντανοί, περάστε… Η παράσταση έχει κιόλας τελειώσει… Περάστε…»

Πηγή
Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα ένα ταλέντο να παίζει με τις λέξεις.

Να εφευρίσκει ωραία περιτυλίγματα για να μας σερβίρει τα πιο δυσάρεστα πράγματα.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον ο Α. Παπανδρέου που τον ανασχηματισμό, τον ονόμαζε «αναδόμηση»!

Αντί για «συγνώμη λάθος», έλεγε «mea culpa»!

Όταν υπέγραψε τη συμφωνία για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων, γέμισαν την Αθήνα με πανό ό,τι «οι βάσεις φεύγουν»!

Το ….ταλέντο αυτό τρέχει μες το DNA τους.

Σήμερα ο κ. Παπανδρέου δεν ανακοίνωσε στον ελληνικό λαό τα νέα ληστρικά οικονομικά μέτρα, αλλά ένα « οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση»!!!

Μίλησε επίσης ανερυθρίαστα για …”αναδιάρθρωση της χώρας, όχι του χρέους

Και το αποκορύφωμα της σημερινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου και ταυτόχρονα η ένδειξη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του, έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ήταν αυτό: «Οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σε όποια παράταση και αν ανήκουν, αγωνιούν, αναζητούν αυτές τις μεγάλες αλλαγές.»

Το ακούς και φουσκώνουν τα στήθη σου από υπερηφάνεια!

Έτσι, σου έρχεται να βγεις στο μπαλκόνι και να φωνάξεις:

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο

Να πας να καταθέσεις στο Ταμείο του κ. Πετσάλνικου την κουτσουρεμένη σύνταξή του πατέρα σου και τα απομεινάρια από το δώρο του Πάσχα!

Να πεις στο παιδί σου να σπάσει τον κουμπαρά του!

Τι στο καλό; Θα σώσουμε τη χώρα!

Η αλήθεια είναι ό,τι όπως πάντα μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα.

Όπως με το «λεφτά υπάρχουν».

Έκθεση Ιδεών για τον ….Τιτανικό

Στην πραγματικότητα ακούσαμε μια έκθεση ιδεών, εκτός τόπου και χρόνου, όπως σωστά επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ

Ο κ. Παπανδρέου μας είπε Για ψηφιακό σχολείο, την ώρα που κλείνει σχολεία.

Για καλύτερη λειτουργία νοσοκομείων, όταν πρώτη φορά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Για νέες θέσεις εργασίας, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 15% και πάει παραπάνω.

Για Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων, όταν σε 18 μήνες, καταλύθηκε το κοινωνικό κράτος.

Για οδικό χάρτη, χωρίς να λέει που και πως πάει.

Για επανάσταση δικαιοσύνης στη φορολογία, όταν η φοροληστρική πολιτική δεν έχει προηγούμενο και οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, κ.λ.π.) πλήττουν πρωτίστως τους ασθενέστερους.

Μίλησε για νέο εκλογικό νόμο, την ώρα, που έκαναν στην πράξη… πειραματόζωο την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη», ο οποίος καταρρέει.

Προφανώς, μιλούσε για άλλη χώρα.

Και το κυριότερο: Ο κ. Παπανδρέου φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους για μετά το Πάσχα.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του «Τιτανικού» γι’ αυτή τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται.

Αυτό που παρουσίασε σήμερα ο κ. Παπανδρέου, δεν είναι …εθνικό σχέδιο για την οικονομία.

Είναι η ομολογία της αποτυχίας τους.

Η επιβεβαίωση της ήττας τους.

Η απόδειξη της ανικανότητάς τους.

Είναι 18 μήνες στην εξουσία και το μόνο που έχουν καταφέρει, εκτός από το να βυθίσουν ένα λαό στην απόγνωση και την κατάθλιψη, είναι μια τεράστια τρύπα στο νερό.

Μέτρα επί μέτρων και σχέδια επί σχεδίων! Όλα έπεσαν έξω.

«Ο κόσμος υποφέρει και πεινά και εσείς τα ίδια παραμύθια»!

Αιδώς …

Πηγή

Η χώρα μετά τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργεύοντα Γιώργου Παπανδρέου, μεταβάλλεται σε χώρο, προς πώληση, ενοικίαση, υπενοικίαση, κανείς δεν ξέρει… Πάντως, η Ελλάδα αλλάζει και ο τέταρτος δρόμος που διάλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου μας στέλνει κατ’ ευθείαν σε τριτοκοσμική κατάσταση, αφού πλέον παρακαλάμε ανοιχτά οποιαδήποτε πολυεθνική να έρθει να αγοράσει, για να μην… πτωχεύσουμε!!!

Αγαπητέ κύριε Βασίλη Τριανταφυλλίδη, σεβόμενος το πρόσωπό σας και απευθυνόμενος προς το πολιτικό όν που έχει αποδείξει πως αγαπά την πατρίδα και τους ανθρώπους της, θεωρώ πως πρέπει να κινηθείτε άμεσα και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον να περάσετε σε ένα πανεθνικό κάλεσμα σωτηρίας της πατρίδας από τους πατριδοκάπηλους και τους λοιπούς ξενόφερτους που ξεπουλάνε την πατρώα γη σαν να πρόκειται για οικογενειακή τους κληρονομιά.

Τολμώ να σας ζητήσω να παρέμβετε ως πολιτική οντότητα και να καλέσετε όλους μας, ενώνοντάς μας, απέναντι στον ορατό πλέον δυνάστη μας. Είμαι απολύτως βέβαιος πως γνωρίζετε ανθρώπους που πρόθυμα θα σας συνοδεύσουν στον καλό και υπέρ της πατρίδας αγώνα.

Κάντε το τώρα, κάντε το άμεσα. Κάντε το εσείς, επειδή εμείς, μόνοι μας δεν μπορούμε. Μην γίνετε ηγέτης (αν δεν το θέλετε), αλλά γίνετε μπροστάρης… για να μπορέσουμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα τέρμα στην κατοχή της χώρας.

Η μοίρα φαίνεται πως παίζει παράξενα παιχνίδια, αφού ένας αγαπητός σε όλους κωμικός είναι πολύ σοβαρότερος στις τοποθετήσεις του από το τσίρκο των θλιβερών πολιτικών που μας κυβερνούν…

Περιμένουμε όλοι μας να κάνετε το βήμα εμπρός…

Αναγνώστης

Μύθοι και πραγματικότητα
Δεν κράτησε πολύ το ελληνικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Η Γαλλία έχει μείνει επί της ουσίας μόνη στον αγώνα εναντίον του Καντάφι και γι’ αυτό ασκεί ανοιχτά κριτική στο ΝΑΤΟ και στα κράτη-μέλη για τους αργούς ρυθμούς των βομβαρδισμών θέσεων και βαρέων αρμάτων του καθεστώτος.

ΟΜΟΙΩΣ μπήκε στο περιθώριο και το ελληνικό ενδιαφέρον για την εμπλοκή της Ελλάδας ως «φιλοξενούσας χώρας» στην επιχείρηση (σ.σ. πού να το ‘ξερε ο Ξένιος Δίας ότι θα του έμελλε να «φιλοξενεί» και πολέμους…).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καθησύχασε τους πολίτες ότι τα ξένα αεροσκάφη που επιχειρούν από ελληνικά αεροδρόμια δεν βομβαρδίζουν λιβυκούς στόχους. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι όλα τα ξένα αεροσκάφη που διέρχονται από το FIR Αθηνών καταθέτουν σχέδια πτήσης.
ΑΜ δε.

ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα 12 τουρκικά αεροσκάφη F-16, από τρία αεροδρόμια της Τουρκίας, μαζί με 4 αεροσκάφη ανεφοδιασμού συνόδευσαν τουρκικό εμπορικό πλοίο που είχε κατεύθυνση τη Βεγγάζη, προκειμένου να παραλάβει 250 στρατιώτες. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε συνδυασμούς μέσα από το FIR Αθηνών και προχώρησαν σε εναέριο ανεφοδιασμό τους χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, που ανέμενε η Αθήνα, αλλά και χωρίς να εκδώσουν τη σχετική ΝΟΤΑΜ. Και όμως, η έκδοση αναγγελίας ήταν υποχρεωτική, δεδομένου ότι ο εναέριος ανεφοδιασμός αεροσκαφών εμπίπτει στην κατηγορία των ασκήσεων, οι οποίες απαιτούν δέσμευση περιοχής, διότι κατά τον ανεφοδιασμό χρησιμοποιούνται διαφορετικά ύψη.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ το τουρκικό πλοίο συνόδευαν και 2 τουρκικά αντιτορπιλικά. Είναι άγνωστο αν η Αθήνα προέβη στα καθιερωμένα αλλά απολύτως αναποτελεσματικά διαβήματά της προς την Αγκυρα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η ελληνική προσδοκία περί κατάθεσης σχεδίου πτήσεως μέσα στο FIR Αθηνών παρέμεινε ως είχε.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ η κυβέρνηση έχει δηλώσει μετά βεβαιότητος στην ελληνική Βουλή ότι τα αεροσκάφη άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών, που «φιλοξενεί» και τα οποία επιχειρούν στη Λιβύη, δεν βομβαρδίζουν στόχους. Ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα βελγικά αεροσκάφη από τον Αραξο βομβάρδισαν βάσεις στη Λιβύη. Ανήρτησε μάλιστα και σχετικό βίντεο στο οποίο φαίνονται οι βομβαρδισμένοι στόχοι στο έδαφος.

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την «ευγενική προσφορά της» προς τη Συμμαχία και η πραγματικότητα στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν έχουν συμπέσει και, για την ακρίβεια, αποκλίνουν.Η φωτογραφία είναι από το "Εν Κρυπτώ"


Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αλλά και του διοικητή των ΜΑΤ, θα καταθέσει τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης, Σπήλιο Κρικέτο, η μήνυση θα κατατεθεί κατά παντός υπευθύνου, καθώς στην περιοχή της Κερατέας έχουν σημειωθεί τραυματισμοί αστυνομικών, αλλά και κατά του διοικητή των ΜΑΤ για παράβαση καθήκοντος και παράβαση των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών.

«Την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 το Δ.Σ. της Ένωσή μας θα καταθέσει στην Εισαγγελία Πλημ/κών Αθηνών μήνυση για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κερατέα τους τελευταίους μήνες (τραυματισμοί δεκάδων αστυνομικών, παράβαση καθήκοντος, έκθεση, καταστρατήγηση Νόμων και Π.Δ.) καθώς και μετά τα χθεσινά γεγονότα αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας πλέον, ότι με την στοχοποίηση ανθρώπων καλύπτουν τη δική τους παντελή ανεπάρκεια», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Ενωσης.

Να σημειωθεί πως η καταστρατήγηση νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων ουσιαστικά αποτελεί κατάχρηση εξουσίας για τον διοικητή των ΜΑΤ (και φυσικά τους ανωτέρους του), ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί παράνομα την Αστυνομία προκειμένου να επιβάλει μία παράνομη κυβερνητική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό η Αστυνομία γίνεται υποχείριο ανθρώπων που καταστρατηγούν θεσμούς και νόμους και επιβάλουν τον "δικό τους" νόμο.

Μήπως έχουμε περίπτωση εξόφθαλμης διασάλευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος; Ή μήπως κάποιοι κατάλαβαν ότι στοχοποιούνται και δεν χωράνε στο ελικόπτερο;

Σήμερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μπούν στο σφυρί η ΕΥΔΑΠ κι η ΕΥΔΑΘ.

Ποιος άλλος είχε κάνει κάτι ανάλογο;

Μα ο Αουγκούστο Πινοσέτ!

Οι άνθρωποι χωρίς Τιμή, έχουν μια τιμή για όλα!

Δείτε το Ντοκυμαντέρ “ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΖΩΗ” του Γ.Αυγεροπούλου από τον “ΕΞΑΝΤΑΣ”. ΕΔΩ :

Λίγα (πολλά ) λόγια για το Ντοκυμαντέρ:

Ο κώδικας του Νερού

.Μπορείτε να φανταστείτε μια αγορά νερού; Μια αγορά, όπου ιδιοκτήτες μετοχών νερού θα το πουλούσαν και θα το αγόραζαν, ενώ άλλοι θα κερδοσκοπούσαν πάνω στην τιμή του χωρίς να το χρειάζονται; Πως θα ήταν η ζωή, εάν όλα τα νερά του πλανήτη, επιφανειακά ή υπόγεια, τα νερά των ποταμών, των λιμνών και των παγετώνων, ανήκαν σε ιδιώτες;

Πωλείται ζωή

Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει ξεχάσει την καταγωγή του και μένει τυφλός ακόμα και μπροστά στις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή του, το νερό έχει γίνει το θύμα της αδιαφορίας του. Ράσελ Κάρσον, Αμερικανίδα βιολόγοςΧιλιάδες άνθρωποι έπεσαν θύματα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, άνθρωποι, εξαφανίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Τον Οκτώβριο του 1981, το στρατιωτικό καθεστώς της Χιλής εξαπέλυσε επίθεση πάνω σε έναν ακόμα στόχο του: το Νερό.

Το χρονικό εκείνο διάστημα, η πολιτική «ηγεσία» της Χιλής έδωσε τη συγκατάθεσή της σε ένα χρόνιο αίτημα των φιλελεύθερων οικονομολόγων. Με μια σειρά από νόμους, θεμελιώθηκε ότι το νερό εκτός από ένα κοινό δημόσιο αγαθό, είναι ένα σημαντικό αγαθό οικονομικής ανάπτυξης. Ήταν τότε που δόθηκε η επίσημη συγκατάθεση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού στη Χιλή.

Chile0038Η ιστορία του «Κώδικα του Νερού» (Código de Aguas) ξεκινάει το 1951, που ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα της ιδιωτικής χρήσης των υδάτων που υπάρχουν εντός των ιδιωτικών γαιών, χωρίς ωστόσο να μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιον άλλον αυτά τα δικαιώματα. Στον «Δεύτερο Κώδικα του νερού» το 1967, δίνεται το προνόμιο στους ιδιοκτήτες γαιών να εξορύσσουν και να εκμεταλλεύονται το νερό, αλλά η άδεια δεν μπορούσε να κληροδοτηθεί ή να εμπορευτεί στην αγορά. Το κράτος διατηρούσε το δικαίωμα να αφαιρέσει το προνόμιο της ιδιωτικής χρησικτησίας πάνω στο νερό οποιαδήποτε στιγμή.

Με τον «Τρίτο Κώδικα του Νερού» το 1981, το Νερό χαρακτηρίστηκε ως εθνικό περιουσιακό στοιχείο διαθέσιμο προς ιδιωτική χρήση. Το δικτατορικό καθεστώς, υπάκουο στις επιταγές της ελεύθερης αγοράς, νομοθέτησε την εμπορευματοποίηση του νερού ως οποιοδήποτε άλλο προϊόν, παραχωρώντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσής του από οποιοδήποτε άτομο ή εταιρία, χωρίς μάλιστα, τη φορολόγησή τους. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, διαχωρίστηκε η ιδιοκτησία της γης από την ιδιοκτησία του νερού κι έτσι δημιουργήθηκε η Αγορά των Νερών, (Mercado de Aguas), στην οποία πωλούνται και αγοράζονται τα δικαιώματα νερών, η τιμή των οποίων ποικίλει ανάλογα την περιοχή και την ποσότητα της ροής του νερού (λίτρα ανά δευτερόλεπτο). Κατ’ αυτό τον τρόπο ένα κοινό και δημόσιο αγαθό πήρε όλα τα χαρακτηριστικά ενός οποιουδήποτε εμπορεύματος που πωλείται και αγοράζεται στην αγορά. Πηγές, ποτάμια και λίμνες έγιναν βορά στις ορέξεις της κάθε εταιρίας.

NEWD_AD2Σήμερα, ο Κώδικας Νερού επιτρέπει στον κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει μιαν αίτηση στην Γενική Διεύθυνση Υδάτων (Dirección General de Aguas-DGA) και να αποκτήσει ισοβίως τα δικαιώματα χρήσης του υδροφόρου πόρου που επιθυμεί. Αφού βέβαια πληρώσει ο ίδιος για τις τεχνικές μελέτες και για την επιθεώρηση της υδροφόρου περιοχής, αμέσως μετά γίνεται ο απόλυτος κάτοχός της και μπορεί να κάνει ότι θέλει μ’ αυτό το πολύτιμο αγαθό. Μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματα χρήσης του νερού, να τα νοικιάσει ή να περιμένει να ανεβούν οι τιμές για να τα πουλήσει και να επωφεληθεί οικονομικά. Η λειτουργία λοιπόν αυτής της Αγοράς Νερού προκάλεσε κύμα κερδοσκόπων οι οποίοι αγοράζουν δικαιώματα νερού κάποιας περιοχής με σκοπό να τα μεταπουλήσουν και να καρπωθούν το κέρδος, χωρίς τις περισσότερες φορές να χρησιμοποιούν το νερό. Έγινε, δηλαδή, το νερό παιχνίδι χρηματιστηρίου. Το Κράτος της Χιλής βλέποντας ότι αυξάνονται οι κερδοσκόποι που κατέχουν δικαιώματα νερού χωρίς να χρησιμοποιούν το νερό, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανάγκες γι αυτό το αγαθό, τους επέβαλε ετήσιο φόρο.

Ο Κώδικας χωρίζει τα δικαιώματα νερού σε δύο κατηγορίες: Aguas Consuntivas (νερά τα οποία χρησιμοποιούνται από βιομηχανίες και μετά τα επιστρέφουν σε ποταμούς ή κανάλια) και σε Aguas no Consuntivas (νερά που δεν επαναχρησιμοποιούνται επιφανειακά). Το 85% των νερών της πρώτης κατηγορίας (ποταμοί και λίμνες) ανήκουν στην Πολυεθνική ισπανική εταιρία παραγωγής ενέργειας, την ENDESA.

Chile0052Από την άλλη πλευρά όλες οι Εταιρίες Ύδρευσης, παροχής πόσιμου νερού και αποχέτευσης βρίσκονται πια στα χέρια μεγάλων οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιριών, όπως στους ομίλους Solari, Luksic, Vicuña, Leon και στις εταιρίες Αnglean Water, Thames Water(Μ.Βρετανία), Iberdrola(Ισπανία), Suez Lyonnaise Meaux(Γαλλία).

«Κάποιος πρώτα κάνει αίτηση για παραχώρηση δικαιώματος πάνω σε έναν υδροφόρο ορίζοντα. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα σ’ αυτό το αγαθό, τότε το Κράτος το παρέχει. Τότε η εταιρία πρέπει να πληρώσει την κατοχύρωση αυτού του νερού που θα χρησιμοποιήσει. Αλλά το κόστος αυτή τη στιγμή δεν είναι σημαντικό», μας λέει κυνικά ο Υπουργός Ορυκτών, Σαντιάγο Γκονζάλες.

Έτσι, με την ξεχωριστή απλότητα που διακρίνει τη λογική της Αγοράς, το νερό για πολλούς κατοίκους της Χιλής μοιάζει σαν το χρυσό: πανάκριβο και δυσεύρετο, ενώ για τι εταιρίες είναι ένα ακόμα «χαρτί» στην αγορά.

**********

Πωλείται ζωή

Chile0149Ο χαλκός που βγαίνει από τα έγκατα του ορυχείου Chuquicamata, είναι ο πνεύμονας της οικονομίας της Χιλής και το συγκεκριμένο ορυχείο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Chuquicamata ή εν συντομία για τους ντόπιους Chuqui, ένα ορυχείο, ένας μύθος. Ο χαλκός, ένα από τα πρώτα μέταλλα που ανακάλυψε ο άνθρωπος 10 χιλιάδες χρόνια π.χ, μαζί με τον χρυσό χρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια, τους Ίνκας και τους Αζτέκους και συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολιτισμού τους. Χιλιάδες χρόνια μετά στην έρημο της Atacama, στον Βορρά της Χιλής οι γηγενείς πληθυσμοί, οι ινδιάνοι Aymara, βλέπουν την ζωή στην περιοχή αλλά και τον πολιτισμό τους να εξαρτάται και πάλι από τον χαλκό αλλά σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή… Η έρημος της Atacama, δυτικά της οροσειράς των Άνδεων, όπου και βρίσκεται το ορυχείο θεωρείται η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, με ποσοστό βροχοπτώσεων 1 mil. τον χρόνο.

Οι εγκαταστάσεις της Codelco, της κρατικής εταιρείας χαλκού της Χιλής που διαχειρίζεται τα ορυχεία της χώρας μετά τις κρατικοποιήσεις του 1971, απλώνονται σε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βουνό. Η Codelco Norte, η βόρρεια Διεύθυνση της εταιρίας περιλαμβάνει την Chuquicamata αλλά και ένα άλλο ορυχείο μικρότερο σε έκταση το Radomiro Tomic. Επιχείρηση “Ανοιχτού Ουρανού” ονομάζουν τα ανοιχτά ορυχεία, και χρειάζονται καθημερινά για να λειτουργήσουν 164. εκατομμύρια λίτρα νερού, για να δώσουν με την σειρά του 550 χιλιάδες τόνους εκ των οποίων μόνο οι 170 χιλιάδες είναι αξιοποιήσιμο μετάλλευμα. Αυτό το γεμάτο σκόνη μέρος, είναι η καρδιά της οικονομίας της χώρας. Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, με 8000 ανθρώπους προσωπικό, παράγοντας περίπου 11.000 δολάρια κάθε λεπτό που περνάει.

Chile0126Το ορυχείο μοιάζει σαν ένας τεράστιος κρατήρας, μια από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχει ανοίξει ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Έχει 1 χιλιόμετρο βάθος, 4,9 χιλιόμετρα μήκος και τρία χιλιόμετρα πλάτος. Λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1915 και έχει περάσει από πολλές διαφορετικέ μορφές εκμετάλλευσης.

Ροντρίγο Χουρκέρα, Υποδιευθυντής Μεταλλείων Τσουκικαμάτα
Η ΚΟΔΕΛΚΟ ΧΙΛΉς, για το έτος 2009, έχει προϋπολογίσει να παραγάγει γύρω στους 1.500.000 τόνους χαλκού, το οποίο αποτελεί, περίπου, το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Πρόκειται για μια επιχείρηση του κράτους της Χιλής, που τα 5 τελευταία χρόνια έχει φέρει σ’ αυτήν τη χώρα, περίπου 20 δις δολάρια,, που είναι ένα ποσό πολύ σημαντικό για τον προϋπολογισμό του έθνους. Είναι η πιο σημαντική, η πιο μεγάλη βιομηχανία κι αυτή που παράγει έσοδα για τη χώρα
Το ζήτημα που προκύπτει είναι σαφές. H καρδία της οικονομίας της Χιλής, ο χαλκός, χρειάζεται να αντλήσει τόννους νερού για να χτυπά με αυτούς τους ρυθμούς όπως βέβαια νερό χρειάζονται το περιβάλλον, οι καλλιεργείς της περιοχής, τα ζωντανά, και σίγουρα ο άνθρωπος…

Δον Χουαν, αγρότης της περιοχής, κοινότητα Τοκονάο

Chile0274Πριν, είχαμε το προνόμιο να ποτίζουμε συχνότερα την καλλιέργεια, τα δέντρα… Δηλαδή, είχαμε 9-10 μέρες, το μήνα, που ερχόταν εδώ το νερό. Τώρα πια όχι. Τώρα έχουμε, περίπου, κάθε 15 -19 μέρες, που μας έρχεται το νερό, κάτι το οποίο βλάπτει αρκετά τα δέντρα και τις καλλιέργειές μας. Τώρα πια, δεν ξέρω τι θα κάνουμε ή πως θα γίνει να έρθει το νερό εδώ. Γιατί, στην πραγματικότητα, τόσο με τα μεταλλεία, όσο και με όλα τα υπόλοιπα που παίρνουν το νερό, το χάνουμε. Παντελής ανεπάρκεια νερού, είναι πολύ μεγάλη η έλλειψη που έχουμε τώρα. Σε όλο το λεκανοπέδιο. Όχι μόνο εδώ. Δεν ξέρουμε αν αυτό συμβαίνει επειδή στεγνώνει ο ποταμός ή διότι το παίρνουν οι εταιρείες. Και, κυρίως, μιλάμε για το υπόγειο νερό, με τις εκσκαφές που κάνουν, εδώ γύρω, οι εταιρείες, και εμείς αποτυγχάνουμε…

Όταν αυτή σύγκρουση ανάμεσα στο κέρδος και την ζωή, το δολάριο και το νερό, λαμβάνει χώρα στο πιο άνυδρο σημείο του πλανήτη παίρνει χαρακτήρα οικουμενικό. Η κυβέρνηση της Χιλής βέβαια έχει δώσει σαφή προτεραιότητα στον Χαλκό…όπως θα ήταν “φυσικό” άλλωστε σε ένα σύστημα όπου το νερό είναι προϊόν και όχι αγαθό και σίγουρα η εταιρία χαλκού έχει μεγαλύτερο πορτοφόλι από τις κοινότητες ιθαγενών, ή των αγροτών της περιοχής και ως εκ τούτου κατέχει το συντριπτικό ποσοστό των υδάτων επίγειων και υπόγειων.

Χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του Χαλκού, το μετάλλευμα αυτό συνεχίζει να δεσπόζει στην περιοχή, δίνει αλλά και παίρνει ζωή. Η φιγούρα – μούμια ενός εργάτη του ορυχείου που χρονολογείται από τον 5 αιώνα και βρέθηκε σε διάνοιξη σήραγγας στα τέλη του περασμένου αιώνα καταπλακωμένος από κάποια κατολίσθηση ίσως αποτελεί μια εικόνα της αέναης μάχης του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης.

**********

Όλα τα νερά της Χιλής εκτός από τη θάλασσα, έχουν «κοπεί» σε μερίδια που ονομάζονται «δικαιώματα νερού». Τα «δικαιώματα νερού» είναι τίτλοι ιδιοκτησίας ισόβιοι, ξέχωροι από τη γη και έχουν εμπορική αξία, όπως ακριβώς ένα σπίτι, ή ένα κτήμα. Μπορείς να το νοικιάσεις, να το χρησιμοποιήσεις, ή να το κρατήσεις χωρίς να το κάνεις τίποτα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, για να το πουλήσεις ακριβά.

Chile2Στη χώρα, που θεωρείται πρωτοπόρος στις εφαρμογές του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα νερά πωλούνται. Ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα καταλήγουν σε ιδιώτες, σε επιχειρήσεις και κερδοσκόπους που θεωρούν το νερό επένδυση με σκοπό το κέρδος. Στη Χιλή το νερό δεν θεωρείται πια αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά εμπορεύσιμο προϊόν. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει, πως αν είσαι αγρότης δεν μπορείς να ποτίσεις το χωράφι σου ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στις όχθες του ποταμού διότι το ποτάμι μπορεί να ανήκει σε άλλους. Αντιστοίχως, δεν μπορείς να πάρεις νερό αν δεν έχεις «δικαίωμα» και συλλαμβάνεσαι αν πιαστείς επ’ αυτοφώρω.

Όλα ξεκίνησαν το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ όταν δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Código de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεμελιώνουν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν.

chile3Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη βόρεια Χιλή, στην έρημο της Ατακάμα, που θεωρείται η πιο ξηρή περιοχή του πλανήτη. Τα εδάφη, στα οποία κατοικούν από την αρχαιότητα οι ιθαγενείς ινδιάνικοι πληθυσμοί Αυμάρα και Λινκάν Αντάι, είναι πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα. Η Χιλή είναι ο τρίτος προμηθευτής χαλκού του κόσμου. Οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα τεράστια ορυχεία χαλκού της περιοχής, έχουν πάρει στην ιδιοκτησία τους τα νερά του Ρίο Λόα, του μακρύτερου ποταμού της χώρας. Και μπορεί κάποτε τα νερά του ποταμού να έδιναν ζωή στην περιοχή, σήμερα, όμως, τεράστιες ποσότητες νερού χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίσουν το μέταλλο από την πέτρα.chile4Ένα από τα τρία μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού του κόσμου είναι αυτό της Τσουκικαμάτα. Από πάνω μοιάζει σαν ένας τεράστιος κρατήρας, μια από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχει ανοίξει ο άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη. Έχει 1 χιλιόμετρο βάθος, 4,9 χιλιόμετρα μήκος και τρία χιλιόμετρα πλάτος. Αυτό το γεμάτο σκόνη μέρος, είναι η καρδιά της οικονομίας της χώρας. Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, με 8000 ανθρώπους προσωπικό, παράγοντας περίπου 11.000 δολάρια κάθε λεπτό που περνάει. Το ορυχείο το εκμεταλλεύεται η κρατική εταιρία Codelco. «Η κατανάλωση λίτρου ανά δευτερόλεπτο της Βόρειας Κοδέλκο, που περιλαμβάνει την Τσουκικαμάτα, είναι γύρω στα 1.900 λίτρα το δευτερόλεπτο», λέει ο Γκοντόι Αλεμάν, πολιτικός μηχανικός. 1900 λίτρα ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί στην ποσότητα νερού που θα κατανάλωναν σε 1 μέρα 432.000 Αμερικανοί, ή 1.216.000 Ευρωπαίοι, ή 16.416.000 Αφρικανοί.

«Είναι οικονομικό το θέμα. Τα λεφτά! Έτσι απλά το βλέπω εγώ. Εμείς δεν αξίζουμε ούτε ένα πέσο γι εκείνους, γι αυτό μένουμε στο περιθώριο. Για τη χώρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες όπως τα δολάρια και τα λεφτά από το χαλκό. Κι εμείς; Εμάς ας μας φάνε τα σκυλιά!», μας λέει ο Μιγκέλ, ένας από τους τελευταίους αγρότες της Κιγιάγκουα, μιας πόλης που έσφυζε από ζωή, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε πόλη – φάντασμα. Οι κάτοικοί της έχουν μεταναστεύσει στην Καλάμα, που η οικονομική της ανάπτυξη οφείλεται στα ορυχεία χαλκού που υπάρχουν στην περιοχή.

chile5Η εθνική κυριαρχία της Χιλής έχει πια υποθηκευτεί αφού το 85% των νερών της πρώτης κατηγορίας (ποταμοί και λίμνες) δεν ανήκουν στη χώρα αλλά στην Πολυεθνική ισπανική εταιρία παραγωγής ενέργειας, την ENDESA. Από την άλλη πλευρά όλες οι Εταιρίες Ύδρευσης, παροχής πόσιμου νερού και αποχέτευσης βρίσκονται πια στα χέρια μεγάλων οικονομικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιριών, όπως στους ομίλους Solari, Luksic, Vicuña, Leon και στις εταιρίες Αnglean Water, Thames Water (Μ.Βρετανία), Iberdrola(Ισπανία), Suez Lyonnaise Meaux (Γαλλία). Η τελευταία εταιρία είναι ιδιοκτήτρια της Εταιρίας Aguas Andinas, που τροφοδοτεί με νερό την πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Χιλής υπό την Michelle Bachelet, προσπαθεί σήμερα να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόταξη των καταλοίπων που έχει αφήσει (μέσω ακόμα και σήμερα νόμων εν ισχύ) το πολύχρονο δικτατορικό καθεστώς του Πινοσέτ και τον εναρμονισμό της οικονομίας της χώρας με την διεθνή αγορά. Παρά την τροποποίηση κάποιων νόμων το 2005, που όριζε ότι όποιος δεν χρησιμοποιεί το δικαίωμα νερού και το κρατάει για να το πουλήσει αργότερα κερδοσκοπώντας πάνω στις αυξομειώσεις των τιμών, του επιβάλλεται πρόστιμο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα. Το πρόστιμο είναι χαμηλό για όποιον σκέφτεται να κερδοσκοπήσει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα, αλλά ισχυρίζεται ότι η δεξιά αντιπολίτευση δεν της επιτρέπει να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές.

chile6Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ντόπιος πληθυσμός βιώνει τις άγριες συνέπειες της πλήρους εμπορευματοποίησης ενός αγαθού που ελάχιστοι πίστευαν ότι θα υπαχθεί στους νόμους της αγοράς, που το μόνο που καθορίζει είναι οι αριθμοί του κέρδους μιας χούφτας ιδιωτικών εταιριών. Όμως, ο πρώην πρόεδρος των ιθαγενών της Ατακάμα με μερικές απλές λέξεις προβλέπει το δυσοίωνο μέλλον: «Το νερό και η γη πάνε μαζί. Το ένα είναι το θηλυκό και το άλλο το αρσενικό. Το νερό δεν είναι δικό μου, εγώ είμαι μέρος του. Ούτε η γη είναι δική μου, εγώ είμαι μέρος της. Ο άνθρωπος είναι περαστικός. Και παρ’ όλα αυτά θέλει να παίξει με τη γη. Αλλά ποτέ δεν το έχει πετύχει. Γιατί μετά η γη θα τους στείλει το λογαριασμό. Και η γη δεν ζητάει λεφτά, πληρώνεται με αίμα».

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Επιτόπια έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος / Συντονισμός, Επιμέλεια Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος / Έρευνα & Οργάνωση θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης, Γεωργία Ανάγνου / Οργάνωση – Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος / Μοντάζ : Γιάννη Μπιλήρης, Άννα Πρόκου / Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης / Γραφικά: Σάκης Παλπάνας / Μία παραγωγή της SMALL PLANET για τη ΕΡΤ © 2009 – 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ


 • Δείτε στο Βίντεο στο τέλος του άρθρου όλο το ιστορικό για τα ψέματα, σχετικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας...
O κ πρωθυπουργός στις 22 Σεπ.2010 σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Economic Club (Νέα Υόρκη 2010), μεταξύ άλλων είπε :
“Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απευθείας πωλήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding»….
Στις 15 Φεβ.2011 ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του , στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που τόνισε:

“Πάγια θέση μας είναι – και το επαναλαμβάνω για όσους, εντός ή και εκτός Ελλάδας, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει – ότι ναι, θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία. Θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη. Θα αξιοποιηθεί για την αποκλιμάκωση του χρέους…. αλλά κανείς μας να μην συγχέει τον όρο «αξιοποίηση» με τον όρο «πώληση». Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της

Σήμερα (15/4/2011) ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-­2015 .


Δείτε τι αναφέρεται στις σελίδες 21 και 22 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας…
Διαδικασίες
Πώληση
– Συμβάσεις Παραχώρησης
– Στρατηγικός επενδυτής
– Μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου
– Εταιρία συμμετοχών

Σας θυμίζουν κάτι τα πιο πάνω;;

Είναι ακριβώς ότι είχε πει ο πωθυπουργός στις 22 Σεπ.2010 σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Economic Club (Νέα Υόρκη 2010):
Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απευθείας πωλήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding»….
Μετά από όλα αυτά έχετε καμιά αμφιβολία για τα ψέματα; Και μάλιστα ψέματα που έγιναν κατά συρροή (λέτε να εμπεριείχαν και δόλο;)
Έχετε καμιά αμφιβολία για την πώληση γης και δημόσιας περιουσίας;Υ.Γ: Αλήθεια εκείνο το νομοσχέδιο για την μη πώληση γης, πότε θα έρθει στην Βουλή;

 • Με απλά λόγια, ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε στον πρωθυπουργό πως από εδώ και πέρα κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει, κανείς δεν ξέρει ποιές και σε τι μέγεθος αντιδράσεις θα υπάρξουν κατά της κυβέρνησης, της πολιτικής της και των στελεχών της...
 • “Να πούμε όλη την αλήθεια και με λεπτομέρειες στο λαό” τόνισε στην ομιλία του στο υπουργικό Ευάγγελος Βενιζέλος
 • Σκέφτονται να δώσουν "χάντρες και καθρεφτάκια" στους "ιθαγενείς" για να μπορέσουν να εκτρέψουν τις εξελίξεις
Ο υπουργός Άμυνας προτείνει άλλες δύο συνεδριάσεις του υπουργικού για να συζητηθεί η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και σημείωσε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η φροντίδα για να αποσυμφωρηθεί η συσσωρευμένη κοινωνική ένταση και η υποβόσκουσα βία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: ...

1. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών που σπάζουν τον φαύλο κύκλο και επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική διεύθυνση της χώρας, ζητώντας την καθολική συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

2. Επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για την αλήθεια: προφανώς πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και με λεπτομέρειες στον λαό. Πριν την πούμε, όμως, πρέπει όλοι μας στην χώρα να την κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή. Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά, αποφασιστικά και γρήγορα ένα σχέδιο που είναι αληθινό, δηλαδή που παράγει αποτελέσματα και σέβεται και προστατεύει τις θυσίες των πολιτών.

3. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός 2012-2015 πρέπει συνεπώς να έχει ως αφετηρία το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2010, δηλαδή το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, κυρίως την πορεία των δημοσίων εσόδων που εμφανίζουν υστερήσεις. Η πειστική εξήγηση και η κατανόηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτού του είδους τις αποκλίσεις μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε πολύ καλύτερα τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2015 και να δούμε από τώρα ποιες είναι οι συμπληρωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και για το 2011, γιατί η ανακοίνωση του πακέτου του 2012-2015 προϋποθέτει ότι έχουν λυθεί και τα προβλήματα του 2011.

4. Προτείνω, συνεπώς, και τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα, να ξανασυζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκινώντας από την ανάγκη να συζητήσουμε την πραγματική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας -ανεργία, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, πιστωτική επέκταση, λειτουργία των τραπεζών- και κυρίως να δούμε ποιος είναι σήμερα πια ο όγκος και η αντοχή της παρα-οικονομίας, ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα των εισοδημάτων και τα πραγματικά επίπεδα των περιουσιών και των αποδόσεών τους, για να προσανατολίσουμε σωστά τις πολιτικές μας, αρχής γενομένης από την φορολογική πολιτική.

5. Έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία να φροντίσουμε να αποσυμφορηθεί η συσσωρευμένη κοινωνική ένταση. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και υπάρχει διάχυτη ένταση και υποβόσκουσα βία. Έχει επίσης πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφώσουμε με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπό συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, το δίκτυο του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, χωρίς αύξηση της δαπάνης για κοινωνικά επιδόματα, με στοχευμένες δράσεις γι’ αυτούς που έχουν πραγματική και αποδεδειγμένη ανάγκη στον τόπο κατοικίας τους.

6. Ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός επίσης συνδέεται με τη διαχειρησιμότητα του δημόσιου χρέους και πιο συγκεκριμένα με το επείγον ζήτημα του τρόπου κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας το 2012 και τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι που πρέπει να απαντηθεί με πειστικό τρόπο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συζήτησης για την «αναδιάρθρωση» που είναι δυστυχώς εισαγόμενος.

7. Χαίρομαι επίσης γιατί έγινε δεκτό να είναι χρηματο-οικονομική κατά βάση η προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, καθώς μέσα σε ορίζοντα τεσσάρων ετών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από άμεσες επενδύσεις θα είναι κατ’ ανάγκη περιορισμένο, ενώ μέσα από τη δημιουργία εταιριών χαρτοφυλακίου ακινήτων μπορούμε να έχουμε μια σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

8. Στο αναπτυξιακό επίπεδο θα πρότεινα να αναληφθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, πρακτικές και συγκεκριμένες, με γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα η οικοδομή, η οποία πρέπει και μπορεί κινηθεί και να συμπαρασύρει πολλά επαγγέλματα και πολλούς άλλους τομείς.

9. Στο πλαίσιο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθηθούν στοχευμένες εθνικές αναπτυξιακές συμφωνίες. Μίλησα ήδη για τις προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες, με την Δικαιοσύνη, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο για συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα.


Οι σχολές των Πανεπιστημίων με τα όσα εξαγγέλλει η Υπουργός Παιδείας κλείνουν η μία μετά την άλλη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Νομική). Σήμερα οι τρεις Ομοσπονδίες του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Τ.Ε.Ι. (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (EEE) οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στους χώρους του Υπουργείου Παιδείας για να γνωστοποιήσουν και προβάλουν στην πολιτεία αλλά και στην κοινωνία το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος των Πανεπιστημίων αλλά και συνολικά ο χώρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα ζητήσανε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου.

Αντί για την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Πανάρετο, οι Πρόεδροι των εκπροσώπων τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είδαν τα ΜΑΤ να τους περιμένουν, τα οποία δεν τους άφησαν να πλησιάσουν ούτε στον προαύλιο χώρο. Έτσι αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση ακόμα και τους ακαδημαϊκούς δασκάλους οι οποίοι πλέον είναι αποφασισμένοι να αφήσουν τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και να κατέβουν στους δρόμους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο θέλει ουσιαστικά να κλείσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να στερήσει από την νέα γενιά την μοναδική κοιτίδα γνώσης, έρευνας και πολιτισμού που έχει απομείνει στην Χώρα.

Οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές ζητάνε μεταξύ άλλων:

 • Άμεση απεμπλοκή της διαδικασίας εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, που έχουν σταματήσει εδώ και 6 μήνες
 • Διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές
 • Απόσυρση των εξαγγελιών που προβλέπουν την κατάλυση του Αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών διοικήσεων
 • Απόσυρση των εξαγγελιών που προβλέπουν την κατάργηση της βαθμίδας του Λέκτορα και την μονιμοποίηση στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή
 • Χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό των ήδη εκλεγέντων μελών ΔΕΠ
 • Μη εφαρμογή της αναλογίας 1:5 στους διορισμούς των μελών ΔΕΠ
 • Επιτάχυνση της χρηματοδότησης της έρευνας και της αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων κ.α.

Βέβαια, όλα αυτά είναι "ψιλά γράμματα" για μία υπουργό, η οποία δεν εμπιστεύεται το έργο του ίδιου της του υπουργείου (αφού ως γνωστόν, τα παιδιά της φοιτούν σε ιδιωτικά ξενόγλωσσα σχολεία)

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας είχαμε αναφερθεί στην τακτική του ΔΝΤ να «χτυπάει» (να παίρνει για ένα ξεροκόματο) τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας στην οποία «επιτίθεται». Είχαμε, δε, αναφέρει τότε χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση της Αργεντινής, το ΔΝΤ είχε πουλήσει σε ξένο επενδυτή (πέρα από τα πετρέλαια, την ενέργεια και οποιαδήποτε άλλη γνωστή πλουτοπαραγωγική πηγή) και το νερό της βροχής!!!

Πολλοί αναγνώστες δεν πίστευαν πως μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, πως είναι αφύσικο να πουλάς κάτι που δεν παράγεις, αλλά αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν της φύσης της χώρας, άρα και ανήκει εξ ορισμού στους κατοίκους της χώρας. Κάποιοι, σε επικοινωνία μαζί μας, χλεύασαν ως αήθες το δημοσίευμα, χωρίς φυσικά να κάνουν τον κόπο μιάς έρευνας για την περίπτωση της Αργεντινής και τις (φιλοκυβερνητικές) θέσεις που οι ίδιοι εξέφραζαν. Δεν πειράζει…

Δυστυχώς, για όλους μας, εμείς επιβεβαιωθήκαμε με τον πλέον ισχυρό τρόπο, μετά τις ανακοινώσεις για το ξεπούλημα που ακολουθεί το επόμενο διάστημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, εξάλλου, είχε φροντίσει από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του να ενημερωθεί για το μέγεθος της περιουσίας του κράτους!!!

Και σήμερα ανακοίνωσε το ξεπούλημα για όλα εκείνα που είχε ενημερωθεί 18 μήνες πριν. Συμπεριφερόμενος ως ιδιοκτήτης της χώρας, χωρίς να καμία απολύτως δημοκρατική ευαισθησία (είναι το νέο ανέκδοτο: Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός με δημοκρατικές ευαισθησίες), αποφάσισε και διέταξε το ξεπούλημα των πάντων.

Βλέπετε, οι «δάνειες δυνάμεις» θέλουν να μετατρέψουν γρήγορα τον κοπανιστό αέρα (βλ. ομόλογα) σε εμπράγματη αξία που θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους. Και αυτή η κλοπή (γιατί περί κλοπής πρόκειται), γίνεται γρήγορα, πριν οι ιδιοκτήτες (δηλαδή όλοι εμείς) αντιληφθούμε τι ακριβώς παίζεται στην πλάτη μας και στην πλάτη των μελλοντικών γενιών. Αποτελεί, μάλιστα, πάγια τακτική των τοκογλύφων να μετατρέπουν το δυνατόν συντομότερα σε ύλη το προϊόν της τοκογλυφίας τους…

Το εγχείρημα «σας παίρνω την αγελάδα και σας πουλάω το γάλα της», δείχνει να μπαίνει στην οριστική του ευθεία. Και μέγιστο ρόλο στο εγχείρημα της κλοπής ενός ολόκληρου κράτους, στην περίπτωσή μας, παίζει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μη θέλοντας να αντιληφθεί το προσωπικό πλέον «ρίσκο» που παίρνει, συνεχίζει απτόητος να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών και όχι των πολιτών.

Το ότι αποφάσισε να δώσει -ανάμεσα σε όλα τα άλλα- και το νερό, είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό δείγμα του κατά πόσο αντιλαμβάνεται πάγιες καθημερινές ανάγκες που έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Και αυτό το «δώσιμο», έχει ταυτόχρονα «ρευστοποιήσει» την ίδια του την πολιτική ύπαρξη, σε τέτοιο βαθμό που –όπως και ο ίδιος θα αντιλαμβάνεται- δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για το προσωπικό του μέλλον.

Η συνεχής παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος, η γενική πλέον δημόσια κατακραυγή των πολιτικών του «επιλογών» και η πολιτική του αναλγησία και ανευθυνότητα (και ας αφήσει στην άκρη τις εκθέσεις ιδεών που του γράφουν τα δουλικά του), τοποθετούν τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας απέναντι σε τεραστίου μεγέθους ευθύνες, από τις οποίες δεν πρόκειται να τον απαλλάξουν ούτε οι… «δάνειες δυνάμεις»…

Το τέλος του Παπανδρέου είναι γνωστό -εκτός από προδιαγεγραμμένο- και έχει συμβεί κατ’ επανάληψη σε πολλές χώρες και σε αρκετές περιπτώσεις αποτυπώθηκε και στον κινηματογραφικό φακό. Απλά, κάποιος πρέπει να του πει πως το σενάριο «ελικόπτερο» δεν θα παίξει στην περίπτωσή του, κι αυτό επειδή οι «δάνειες δυνάμεις» δεν θα το θελήσουν. Θα προτιμήσουν να γίνουν αρεστοί στην επόμενη κυβέρνηση, και ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι το «δωράκι», το «δείγμα καλής θέλησης» στον επόμενο πρωθυπουργό…

Τι πουλάει, όμως ο κύριος Παπανδρέου; Πουλάει ποσοστά που έχει στη διάθεσή του το δημόσιο σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα μειώνει την κρατική συμμετοχή στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για τα «μάτια» το κράτος θα παραμείνει στην ΑΤΕ και στο ΤΤ, αλλά αυτοί οι δύο κολοσσοί θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών που θα διαχειριστούν τεράστιες (αριθμητικά και ποσοστικά) αγροτικές υποθήκες και ιδιοκτησίες γης της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ θα «παίξουν καλή μπάλα» με τα μεγάλα διαθέσιμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου… Επίσης, ανακοινώθηκε πως πωλούνται οι τραπεζικές δραστηριότητες του ΤΠ&Δ καθώς και ο Στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ!!!

Το κάθε ένα από όλα αυτά είναι τεράστιο οικονομικό μέγεθος, που αν παραμείνει στα χέρια του κράτους μπορεί να βοηθήσει στην μεταστροφή του υπάρχοντος αρνητικού οικονομικού κλίματος, και να στρέψει τους δείκτες προς την ανάπτυξη. Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να πουλήσει ασημικά και χρυσαφικά (τα πάντα-όλα), για να μην νιώθουν ανασφάλεια οι… δανειστές μας!

Το χειρότερο από όλα, είναι πως πουλάει και το νερό!!!! Ναι, το νερό και αυτό είναι το πιο σοκαριστικό από όλα!!! Πώς πουλάει κάτι που δεν του ανήκει; Μα και τα υπόλοιπα δεν του ανήκουν, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου συμπεριφέρεται σαν να τα κληρονόμησε από τον… παππού του…!

Και είναι άκρως σοκαριστικό το ότι τολμάει να πουλήσει το νερό, όχι οικονομικά, αλλά ηθικά. Πώς μπορούμε να δεχτούμε να πουλήσουμε το νερό; Το νερό μας; Μπορεί άραγε το νερό να μπει σε οποιαδήποτε κλίμακα αξιών και να αποτιμηθεί;

Και τι θα συμβαίνει σε όσους Έλληνες δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τον λογαριασμό του νερού (την τιμή του οποίου θα ορίζει πλέον ο ιδιώτης ξένος επενδυτής); Δεν θα μπορεί να πιεί κάποιος νερό εάν δεν έχει λεφτά;

Πόσο κανίβαλος είναι άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου; Πόσους ανθρώπους έχει καταστρέψει μέχρι σήμερα και πόσους ακόμη θα καταστρέψει στερώντας τους ένα αγαθό στο οποίο δεν έχει κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας ο ίδιος; Μήπως σκέφτεται να προσθέσει φόρο υπερπολυτελείας στην κατανάλωση του νερού, για να εισπράξουν περισσότερα χρήματα τα ταμεία του κράτους;

Υπάρχει συναίσθηση της πραγματικότητας σε αυτό το τσίρκο που κυβερνά τη χώρα; Πώς μπορούνε να πουλάνε κάτι που κανείς δεν παράγει; Πώς εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ενός αγαθού που δίνεται από την φύση, από τον θεό, στον άνθρωπο; Αυτά τα υποπόδια του διεθνούς συστήματος μας στέλνουν κάποιο μήνυμα πως είναι ανώτεροι από τη φύση ή πως είναι ανώτεροι και από το Θεό;

Μήπως, αύριο, η θλιβερή αυτή παρέα, αποφασίσει να πουλήσει και τον αέρα που αναπνέουμε; Γιατί όχι; Ούτε αυτός παράγεται από κανέναν. Αντίθετα, καταστρέφεται παγκοσμίως, από τις «δάνειες δυνάμεις». Εάν δεν μπορούν να πουλήσουν τον αέρα, πως μπορούν να πουλάνε το νερό;

Σε ποιους απευθύνονται αυτά τα ανθρωποειδή που μας κυβερνούν; Ακόμη και «κατώτερα είδη» να είμασταν (και είμαι κοντά στο να πιστέψω πως οι σύγχρονοι Έλληνες είναι κατώτερο είδος, αφού δεν αντιδρούν σε όλα όσα τους επιβάλουν), με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση Παπανδρέου, οικειοποιείται ένα αγαθό και ταυτόχρονα το στερεί από τους «υπανθρώπους»;

Πώς τολμούν να το κάνουν αυτό; Πότε και ποιος τόλμησε στο παρελθόν να κοστολογήσει στην ζυγαριά του κέρδους ένα κοινό αγαθό; Πότε και ποιος αποφάσισε να βγάλει στο χρηματιστήριο αξιών τις ανθρώπινες ανάγκες;

Σε ποιους δηλαδή θα επιτρέπει η πολιτική «γλίτσα» την κατανάλωση του νερού; Σε όσους παράγουν; Σε όσους είναι χρήσιμοι για τις «υπηρεσίες» τους; Σε οποιονδήποτε δεν επιθυμεί αυτή η κυβέρνηση θα «κόβει» την πρόσβαση στο νερό; Όποιος δεν παράγει δεν θα πίνει νερό; Μα, τότε, το νερό θα πρέπει να κοπεί πρώτα από όλους στους πολιτικούς…

Αυτά, κύριε Παπανδρέου, είναι έμπρακτος και άκρατος φασισμός. Είτε σου αρέσει, είτε όχι, η πολιτική σου πρωθυπουργική πορεία διανθίστηκε από φασίζουσες συμπεριφορές και σήμερα κορυφώνεται και ξεδιάντροπα αποφασίζεις και διατάσσεις πως θα ζούνε όσοι εσύ και το σύστημά σου επιλέγεις. Μάλιστα, κύριε Παπανδρέου. Ένας φασίστας είσαι, που δίπλα σου «προσωπικότητες» του είδους κατά παρελθόν, ωχριούν. Δεν μπορεί κανένας πρωθυπουργός να επιβάλει την προσωπική του παράνοια, την προσωπική του δειλία, την προσωπική του υποταγή, σε έναν ολόκληρο λαό.

Το νερό είναι για όλους. Αυτή η εκτρωματική πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Κάθε έννοια λογικής έχει παραβιαστεί μέσα σε μία πρωινή πολιτική ανακοίνωση. Μήπως κάποιος εκεί στο Μαξίμου θα έπρεπε να κάνει ένα κόπο και να πει στον Γιώργο Παπανδρέου πως σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα, ζούνε από τα αρχαία χρόνια άνθρωποι. Μάλιστα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολλά πάθη, μα ακόμα περισσότερα «μειονεκτήματα». Ένα από αυτά τα «μειονεκτήματα» είναι και κάτι που λέγεται «φιλότιμο». Αν κάποιος τους το θίξει, τότε μπορεί να τον λυπηθεί μόνο ο Θεός… γιατί δεν θα βρεθεί άνθρωπος να τον γλιτώσει…

Ας του το πει κάποιος αυτό του Γιώργου Παπανδρέου. Και ας του πει και κάτι ακόμη: Όταν η καταστροφή χτυπάει πόρτες, δεν κάνει εξαιρέσεις…

Γεωργίου Μιχαήλ

ΥΓ: Έσπασε τα αυγά Γιώργο. Δυστυχώς, την έκανες την ζημιά σου και πρέπει να σου πω ότι οι ζημιές πληρώνονται... Κάνε το λοιπόν τον λογαριασμό σου, γιατί πλησιάζεις στο... ταμείοΗ φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"

Κάποιοι ολημερίς ασχολούνται με το πώς θα κάνουν τη ζωή των πολιτών ακόμα πιο δύσκολη.

Απόδειξη, το έγγραφο του Λιμενικού Σταθμού Σιγρίου Λέσβου, που στέλνει τους βαρκάρηδες οι οποίοι θέλουν να βγάλουν στην ξηρά μια βάρκα για να την καλαφατίσουν, να εκδώσουν… άδεια καθέλκυσης – ανέλκυσης!

Πώς εκδίδεται αυτή η άδεια; Από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, με την προσκόμιση διπλότυπου από την Εφορία αξίας… 0,88 ευρώ (!) και την καταβολή επιπλέον πέντε ευρώ ΕΚΟΕΜΝ στη Λιμενική Αρχή!

Δηλαδή, για να καλαφατίσεις μια βάρκα, πρέπει πρώτα να πας στην Καλλονή, κοντά 50 χιλιόμετρα μακριά κι άλλα 50 να γυρίσεις, να χάσεις ένα μεροκάματο, να ξοδέψεις βενζίνη, για να πας και να έρθεις, να απασχολήσεις υπάλληλο για ….0,88 ευρώ , ο οποίος θα κόψει διπλότυπο που το χαρτί του κοστίζει παραπάνω!

Απίστευτες καταστάσεις, δηλαδή…
 • Ας καταλάβουμε πλέον ποιοί μας κυβερνούν
Σε στιγμές κρίσης, όπως είναι η στιγμές που τώρα ζούμε στην Ελλάδα, το να ψάχνεις να βρεις ποιός φταίει για να τον εκδικηθείς, η να τον τιμωρήσεις, δεν ωφελεί σε τίποτα. Αν όμως ψάχνεις τον φταίχτη θέλοντας να μάθεις που έγιναν λάθει, για να αποφύγεις την επανάληψη τους, αυτό είναι μια 100 % σώφρονα και υγιείς πράξη.

Θα σταθώ σε μια μόνο φράση ενός Έλληνα πολιτικού, τον οποίο σήμερα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ως έγκυρο πρόσωπο, να βγάλει προς τα έξω αυτά που δεν μπορούν υποτίθεται να πουν κάποιοι άλλοι. Είναι δηλαδή το ποιό, η ένα από τα ποιό αξιόλογα, αξιόπιστα πρόσωπα το οποίο έχει το πολιτικό εκτόπισμα να μας πείσει, να μας επηρεάσει, για κάτι που η κυβέρνηση φοβάται την αρνητική αντίδραση της κοινωνίας.

Είναι δηλαδή το πρόσωπο που εμείς μέχρι τώρα, οι πολίτες, τρέφαμε υψηλό σεβασμό.

Θεόδωρος Πάγκαλος

Πρώην Διδάκτορας οικονομικών επιστημών στην Σορβόνη.

Εκλεγμένος βουλευτής από το 1981. Διετέλεσε πάρα πολλές φορές Υφυπουργός, Υπουργός, και μέλος πολλών, πολλών άλλων συμβουλίων και επιτροπών που έχουν σχέση με την καρδιά, με τον πυρήνα της κυβέρνησης, και της εξουσίας.

Σίγουρα έχει παραστεί ως σώμα, όχι ως μυαλό, σε τουλάχιστον εκατό υπουργικά συμβούλια τα τελευταία 30 χρόνια...

Αυτός λοιπόν ο ανεύθυνος ανθρωπάκος, γιατί είναι ανεύθυνος ανθρωπάκος, εμφανίστηκε στην εκπομπή των Καμπουράκη Οικονομέα, αυτοσαρκαζόμενος, χαμογελώντας, να μην γνωρίζει τι ήταν τα Σπρεντς. Ναι ακριβώς. Δεν είχε μάθει ο Πάγκαλος, μετά από 300 δις χρέος, και 30 χρόνια στην εξουσία, τι ήταν τα Σπρεντς. (Υπάρχει το βίντεο στο Ίντερνετ)

Και όχι μόνο δεν ήξερε τη ήταν τα σπρέντς, (δηλαδή ο τόκος που δανείζονταν το κράτος) τα οποία τα ονομάζει και σπρέι, αλλά του προξενεί και εντύπωση που μπορεί μια δήλωση του, να τα επηρεάσει. Δεν έχει καταλάβει ότι τα λόγια του κάποιοι τα παίρνουν στα σοβαρά.

Ας φανταστούμε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να λέει δημόσια, η Αμερική θα πτωχεύσει, η η Αμερική θα κάνει πόλεμο εναντίων της Ελλάδος, αυτή η δήλωση κατά τον Πάγκαλο ήταν χωρίς σημασία μέχρι σήμερα.

Αυτό για εμένα τα λέει όλα, μετά από αυτήν την δήλωση, δεν μπορώ παρά να κλάψω, να αποτραβηχτώ σε μια γωνία μόνος και να κλαίω την μοίρα μου που ως Έλληνας πολίτης άφησα αυτόν τον ανθρωπάκο να με κυβερνήσει.

Κάποτε υπήρξα και ψηφοφόρος του, δυστυχώς, δυστυχώς, και για εμένα, και για την Πατρίδα.

Λοιπόν ποιός είναι ο φταίχτης; Ποιός έβλαψε την Πατρίδα περισσότερο, εγώ, η ο Πάγκαλος;

Η απάντηση είναι πολύ σκληρή δυστυχώς για εμένα. Εγώ είμαι ο φταίχτης. Εγώ είμαι αυτός που έδωσα το όπλο της εξουσίας σε χέρια ανίκανα.

Ο Πάγκαλος είναι απλώς ο τρελός του χωριού, που οι χωριανοί έκαναν οδηγό στο λεωφορείο τους, και τους γκρέμισε 30 μέτρα έξω από το χωριό.

Τώρα το κλάμα, η εκδίκηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από χάσιμο χρόνου.

Δεν χρειάζονται ούτε γιαούρτια εναντίων του Πάγκαλου, ούτε πέτρες, εναντίων των ομοίων του, που είναι και πολλοί.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους κάνουμε απόσυρση, όχι λόγο παλαιότητας, αλλά λόγο πνευματικής ανεπάρκειας, γιατί μόνο αν είσαι πνευματικός ανίκανος δανείζεσαι επί 30 χρόνια, χωρίς να έχεις μάθει, η ακούσει ότι οι τόκοι των δανείων ανεβοκατεβαίνουν, και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου ενός σοβαρού Κράτους. (Ουφ ψάχνω σοβαρότητα)

Ευτυχώς έχουμε ακόμη λίγη δημοκρατία, άρα, μια καλή ευκαιρία για απόσυρση του Πάγκαλου και των ομοίων του.

Ίδομεν.

Αναγνώστης

Σχόλιο ιστολογίου: Το παραπάνω κείμενο ανήκει στο σκεπτικό του κυρίου Πάγκαλου, ο οποίος δήλωσε: "Οι φασίστες δεν θα με φιμώσουν"...

"Η παγκόσμια οικονομική αγορά έχει πειστεί πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε μια de facto χρεοκοπία, διευρύνοντας την περίοδο αποπληρωμής των χρεών της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις ικανότητές της να αποπληρώσει τα δισ. ευρώ που χρωστάει και μπορεί να αισθάνεται ότι θυσιάζεται, μόνο και μόνο για να προστατέψει πολιτικά συμφέροντα και ευθύνες στην Ευρώπη", αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις για μια άμεση ανακοίνωση», σχολιάζει ο Simon Derrick, επικεφαλής ανάλυσης της Bank of New York Mellon. Προσθέτει ακόμη ότι «εξωθούμενη ουσιαστικά στο να ζητήσει διάσωση πέρυσι, και αφού οδηγήθηκαν στο να δεχτούν παρόμοια πακέτα οι Ιρλανδία και Πορτογαλία προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στην ευρωζώνη, μπορεί να αισθάνεται ότι θυσιάζεται, μόνο και μόνο για να προστατέψει πολιτικά συμφέροντα και ευθύνες στην Ευρώπη, αλλά και για να περιορίσει τα ρίσκα μετάδοσης.

Τονίζει δε πως δεδομένου ότι μια αναδιάρθρωση θα πλήξει τους...
κατόχους ομολόγων, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτή η εξέλιξη θα ήταν πιθανώς πιο εύκολο να «περάσει» στους ψηφοφόρους στη Γερμανία, τη Γαλλία ή ακόμη και στη Φινλανδία, η οποία οδηγείται στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Είναι δύσκολο για τους επενδυτές να μην αισθάνονται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα déjà vu», τόνισε ο Derrick. Επισημαίνει ακόμη ότι «έχοντας δει τις πιέσεις στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία να δεχθούν πρόωρες διασώσεις για να περιοριστούν οι επιδράσεις από τη μετάδοση, αισθάνεται κανείς ότι παρόμοιες δυνάμεις εμφανίζονται τώρα για την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε μια άμεση ανακοίνωση αναδιάρθρωσης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγει στις αγορές για κεφάλαια, μέχρι τον επόμενο χρόνο».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «όλα αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα να ανακοινώσει κάτι, θα ενταθούν στις επόμενες ημέρες καθώς οι πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν και περιορίζουν τις επιδράσεις από την κατάρρευση των ελληνικών αγορών, σε άλλες αγορές στην ευρωζώνη».


Υπάρχει ένα παλαιό, ελληνικό τραγουδάκι που αν δεν κάνω λάθος, έχει ως τίτλο «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο…»! Και παρακάτω λέγει, «…με χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένο»!

Το ανασύρω από τις αναμνήσεις μου καθώς πιστεύω ότι στο σημερινό άρθρο μας ταιριάζει «γάντι» για να απεικονίσει το άθλιο, τραγικό και βεβαίως πολύ ανησυχητικό θέαμα και άκουσμα ότι πωλείται – όσο – όσο μάλιστα – η εθνική περιουσία μας. Κατά πρώτον τα νησιά μας και στην συνέχεια, ποιος ξέρει, ίσως και την Ακρόπολη.
Αναδημοσιεύω ακριβώς την είδηση:

«Πριν λίγο μόλις καιρό Βρετανικές και Γερμανικές εφημερίδες καλούσαν την Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να ξεπληρώσει το χρέος. Φαίνεται πως από τότε η εκποίηση ήταν καλά προγραμματισμένη. Ξεπουλάμε ότι έχουμε και σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα κάνουμε σκόντο στις τιμές. Δεκάδες Ελληνικά νησιά φιγουράρουν στην ιστοσελίδα της Καναδικής εταιρείας Private Islands: «Καρδιώτισσσα» στο Κεντρικό Αιγαίο 6.500.000 ευρώ, «Μικρή Αμοργός» 6.100.000 ευρώ , «Αγιος Θωμάς» 15.000.000 ευρώ. Προσέξτε πως γίνεται η παρουσίαση: ‘Με 2 φυσικά λιμάνια και υποδοχή για φέρυ μποτ… Ιδανικό για ανάπτυξη οικισμού...’ και άλλα πολλά. Είναι σαν τις παλιές κλασσικές διαφημίσεις οικοπέδων: «Πέντε λεπτά από την Ομόνοια, οικοδομήσιμα, με φως νερό τηλέφωνο. Πάρτε κόσμε..!»

Δεν μου αρέσει να σας στεναχωρώ, ούτε να παριστάνω την… μοιρολογίστρα. Πλην, όμως, πιστεύω ότι έχω, ως δημοσιογράφος και ως πολίτης αυτού του τόπου, να επισημάνω επί τούτου δύο - τρία… «μικροπράγματα»!..

Και πρώτα – πρώτα να υπενθυμίσω σε κάθε φίλο ότι για να φθάσουμε σ’ αυτό το κατάπτυστο επίπεδο ηργάσθησαν αόκνως ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ της περιβόητης «Μεταπολιτεύσεως». Αρχής γενομένης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Γιώργο Π. (πρωθυπουργό, ατυχώς, της Ελλάδος σήμερα) τον οποίο, κάλλιστα, μπορείτε να χαρακτηρίσετε και ως… «εθνικό μας μεσίτη».

Αυτός, ο Γιώργος Π. είναι και ο πιο στυγνά αποφασισμένος κατά την γνώμη μου, να μας στείλει όχι μόνον στο Δημοπρατήριο, αλλά στον Καιάδα, κυριολεκτικώς. Καθ’ όσον ως υπάλληλος της Παγκόσμιας Κυβέρνησης, κατ’ επέκτασιν και της Εβραιοσιωνιστικής Παγκόσμιας Δικτατορίας αυτή την εντολή φαίνεται ότι έχει.

Εξ’ άλλου και χωρίς την μεσολάβηση της εντολής των… εκλεκτών αυτών «κυρίων» - δηλαδή των Εβραιοσιωνιστών διεθνών τοκογλύφων «μας» και της ηγεμονικής τους, στον Πλανήτη, ιδιότητος – αφ’ εαυτού ο Γιώργος Π. έχει την αταλάντευτη πεποίθησι ότι πρέπει να… παγκοσμιοποιηθούμε, να αλλάξουμε μυαλά και κατ’ αυτάς ότι μπορούμε και να πουληθούμε στα σκλαβοπάζαρα των ονομαζομένων «αγορών», που σημαίνει των εβραιοσιωνιστικών, πιστωτικών, ανά τον κόσμο ιδρυμάτων!

Οφείλω, όμως, ιδιαίτερη αναφορά, εν προκειμένω, και στον αείμνηστο πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος – ΑΥΤΟΣ ΕΙΔΙΚΑ – συνετέλεσε τα μέγιστα σε ό,τι αφορά το σημερινό μας κατάντημα. Ο «Ανδρέας» ήταν αυτός που ξεκλήρισε τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας, αρχίζοντας από το ΝΑΤ και καταλήγοντας στο ΙΚΑ παίρνοντας τα αποθεματικά τους για να κάνει τον… καλό Σαμαρείτη, για «να κλείσει την ψαλίδα» όπως έλεγε!.. Ετσι ώστε, φυσικά, στην συνέχεια, τα Ταμεία να φαληρίσουν και για να έλθει σήμερα το βλαστάρι του, ο Γιώργος Π., και να μας αποτελειώσει.

Τώρα, πωλούνται εκ του λόγου τούτου και άλλων τινών, τα νησιά μας, στην συνέχεια και ολόκληρη η Ελλάς, ενώ, όπως είπα, σε λίγο θα εκποιηθούμε και εμείς εν είδει.. μόσχου στις διεθνείς κρεαταγορές των δανειστών – τοκογλύφων «μας». Θα έχουμε μάλιστα και ειδική σφραγίδα ότι είμεθα ….μοσχάρια καλής ποιότητος. Ξέρετε το μικρό τσιπάκι στο μέτωπο ή στο χέρι, ζήτημα που εξ ίσου καλά προετοιμάζουν ο Γιώργος Π. και οι εντολοδότες του.

Δεν γνωρίζω αν θα… πιάσουμε καλή τιμή, σίγουρα πάντως έχουμε καλό αίμα για να το πίνουν τα βαμπίρ που μας έχουν στο μαντρί τους. Πλέον!...

Σωτήρης Ζαφειρακόπουλος
Έκλεισε και η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, η οποία διοχέτευε με εκπαιδευτικό προσωπικό τα μειονοτικά μουσουλμανικά σχολεία της Θράκης. Βέβαια, το κλείσιμο της Ακαδημίας ήταν θεμιτό, αφού η ύπαρξή της δημιουργούσε μείζον θέμα για την ίδια την Παιδεία και την ισότητα στην παροχή της προς τα Ελληνόπουλα.

Όμως, το κλείσιμο της ΕΠΑΘ επιζητούσε διακαώς και η Άγκυρα μέσω της φερεφώνων της στην Θράκη. Και οι τουρκοτσολιάδες υποπρακτορίσκοι δεν επεδίωκαν το κλείσιμο της ΕΠΑΘ για να απαιτήσουν την εκπαίδευση των μειονοτικών εκπαιδευτικών μέσα από τα Παιδαγωγικά ΑΕΙ της χώρας. Απλά ζητούσαν (χωρίς να προβάλουν κάποια πρόταση) να κλείσει η ΕΠΑΘ! Και η κυβέρνηση Παπανδρέου, που δεν χαλάει χατήρια στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και στα μίσθαρνά του, έκλεισε την σχολή...

Τώρα, όμως, οι άκρως προβλεπόμενοι υποπρακτορίσκοι αρχίζουν να ψελλίζουν... διάφορα. Εμείς, είχαμε καταδείξει - αποκαλύψει τον σκοπό που επιδιώκει η Άγκυρα, όταν γράψαμε προ έτους, για την αναζήτηση χώρου στην Κομοτηνή που θα μπορεί φιλοξενήσει Τουρκικό Πανεπιστήμιο!!! Και σε αυτό ακριβώς σκοπεύουν και οι διάσπαρτες μισόλογες δηλώσεις των ανθρώπων της Άγκυρας. Αυτό προσπαθούν να προωθήσουν μεθοδικά (βλέπετε, πάντα υπάρχει και ο φόβος να έρθουν τα πάνω-κάτω με λάθος χειρισμούς) στην κοινωνία της Θράκης, την ανάγκη δημιουργίας Τουρκικού Πανεπιστημίου.

Επειδή είναι θέμα λίγου -πλέον- χρόνου να τεθεί το ζήτημα στην κυβέρνηση, μέσω αίτησης των μουσουλμάνων της Θράκης, εμείς σήμερα θα τολμήσουμε να αποκαλύψουμε το "επόμενο βήμα" της Άγκυρας, η οποία θα ζητήσει την δημιουργία Τουρκικού Πανεπιστημίου Θράκης ως επένδυση τούρκων επιχειρηματιών (αν και το προσδοκώμενο για την παρέα του Νταβούτογλου είναι να γίνει τουρκικό πανεπιστήμιο με Ελληνικά χρήματα...). Και την επιχειρηματική αυτή πρόταση δεν θα μπορεί να την αρνηθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, εάν οι τούρκοι "επιχειρηματίες" εμφανίσουν και ιδιόκτητο χώρο όπου θα γίνουν οι εγκαταστάσεις...

Στο δρόμο προς την Κοσοβοποήση της Θράκης, λοιπόν, διαβάζουμε στην εφημερίδα "Χρόνος" της Κομοτηνής, την ομιλία του Αχμέτ Χατζηοσμάν στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:
Ο βουλευτής Ροδόπης στη συζήτηση νομοσχεδίου, που περιελάμβανε διάταξη για κατάργηση της ακαδημίας, ζήτησε να μάθει τι μέλλει γενέσθαι, αφού, όπως τόνισε: «όσο σημαντική είναι η κατάργησή της, άλλο τόσο σημαντικό είναι το καθεστώς που θα ακολουθήσει».

Υπεύθυνη για πολλά αρνητικά στο χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης ήταν η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν. Την πεποίθησή του αυτή ο κ. Χατζηοσμάν την εξέφρασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Θεσμικό πλαίσιο των πρότυπων πειραματικών σχολείων, ίδρυση ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, οργάνωση του ινστιτούτου τεχνολογίας υπολογιστών και εκδόσεων «Διόφαντος» και λοιπές διατάξεις».

Αν και ο βουλευτής δεν είναι μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, μίλησε ως μέλος της μειονότητας και βουλευτής Ροδόπης, εξηγώντας ότι ο λόγος που παρέστη στην επιτροπή αφορά μία διάταξη του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα, την παράγραφο 9 του άρθρου 59 για την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Χατζηοσμάν στην ομιλία του έκανε λόγο: «για μία διάταξη με μέγιστη σπουδαιότητα για εμάς, τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Ενδεχομένως από την Αθήνα να μην μπορεί κάποιος να βιώσει στις πραγματικές του διαστάσεις το μέγεθος ενός προβλήματος, αλλά εμείς στη Θράκη είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ε.Π.Α.Θ. ευθυνόταν για πολλά αρνητικά στο χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, όπως το ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του μειονοτικού πληθυσμού.
Εμείς, τα μέλη της μειονότητας, ζητούσαμε την κατάργηση της ακαδημίας από την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας της, τα τελευταία 43 χρόνια δηλαδή. Το σκεπτικό για την ίδρυση της Ε.Π.Α.Θ. ήταν τελείως λανθασμένο, στηριζόταν σε πολιτικές διάκρισης και ελέγχου, πολιτικές που ανήκουν στο παρελθόν. Η λειτουργία της δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε, προκάλεσε ανεπανόρθωτα πλήγματα στη μειονοτική εκπαίδευση, η προσφορά της ήταν μηδαμινή, η κατάργησή της η μόνη λύση και λύτρωση, πρωτίστως για τους μαθητές, για την ποιότητα της εκπαίδευσης, για τους δασκάλους και τους γονείς.

Πρόκειται για ένα χουντικό κατασκεύασμα, ένα κατάλοιπο της επταετίας, που έπρεπε να εξαλειφθεί. Με αυτή τη λογική ιδρύθηκε η Ε.Π.Α.Θ. επί Χούντας και δυστυχώς, ήταν μία πολιτική που κληρονομήσαμε από ένα απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς.
Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε να κάνει καμία κυβέρνηση τα τελευταία 42 χρόνια, το πέτυχε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και επιτρέψτε μου να αναφερθώ προσωπικά στον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος το εξήγγειλε και το υλοποίησε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι θετικές για τη μειονότητα πολιτικές συνδέονται με κάποιο τρόπο με το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου. Δε θέλω να μειώσω το ρόλο του υπουργείου. Φυσικά, αυτή η διάταξη φέρει την υπογραφή της κυρίας υπουργού και της το αναγνωρίζουμε.

Ο λόγος της παρέμβασής μου είναι να στρέψω τα βλέμματα όλων στο επόμενο βήμα. Τι μέλλει γενέσθαι μετά την κατάργηση της Ε.Π.Α.Θ.; Όσο σημαντική είναι η κατάργησή της, άλλο τόσο σημαντικό είναι το καθεστώς που θα ακολουθήσει. Για αυτό παρακαλώ να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τον σχεδιασμό της σχολής που θα αντικαταστήσει την Ε.Π.Α.Θ., να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, να τοποθετηθούν τα μέλη της μειονότητας γιατί εμάς αφορά και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Κι εσείς κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, θέλω να είστε ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το ζήτημα. Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και μάλιστα, δικαίωμα που πρέπει να παρέχουμε στον κάθε πολίτη του κόσμου και να το προστατεύουμε. Έχουμε όλοι ευθύνη γι’ αυτό. Κι επειδή όπως ανέφερα κατά το παρελθόν εφαρμοζόταν πολιτικές διάκρισης εις βάρος των μελών της μειονότητας, ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτές τις πληγές του παρελθόντος και να παρέχουμε ίση πρόσβαση σε μία ποιοτική εκπαίδευση, τόσο στους μικρούς μαθητές, όσο και στους αποφοίτους της μειονότητας.
Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης θα ανοίξουν μία νέα σελίδα στη μειονοτική εκπαίδευση και πραγματικά, ας είναι αυτή τη φορά προς όφελος της Παιδείας, προς όφελος των μαθητών», κατέληξε στην ομιλία του ο Αχμέτ Χατζηοσμάν.


Αυτά δεν τα λέει όμως μόνο ο κύριος Χατζηοσμάν. Αυτά και άλλα πολλά έχουν αρχίσει να λέγονται από την επόμενη ημέρα κλεισίματος της ΕΠΑΘ. Και η κυβέρνηση κωφεύει...

Αλήθεια, κύριε Πεταλωτή, δεν έχετε επιβάλει ακόμη καμία διοικητική τιμωρία στο ΑΠΕ σε εκείνους που αναφέρθηκαν προ 10ημέρου (περίπου) στην Κομοτηνή, γράφοντάς την "Γκιουμουλτζίνα"; Και αν δεν το ξέρετε, κύριε Πεταλωτή, η αναφορά αυτή είναι στην τουρκική γλώσσα!!! Αλήθεια, έχετε δώσει τέτοια εντολή στο ΑΠΕ, στο οποίο είστε πολιτικός προϊστάμενος; Αναγνωρίζετε κι εσείς την πόλη σας με το τουρκικό της όνομα;

Διαβάστε επίσης: Project Θράκη: Το έγκλημα πλησιάζει στο τέλος του

Κωνσταντίνος
 • Να είστε σίγουροι, ότι δεν θ' αργήσει να έρθει και στην Ελλάδα:
  Η κατάσχεση απο την κυβέρνηση, εν μέρει ή εν όλω, των αποταμιεύσεων γήρατος των πολιτών

Πριν μερικές εβδομάδες η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ουνγγαρία ανακοίνωσαν, ότι προτίθενται να κατασχέσουν ένα μέρος ή το σύνολο των αποταμιεύσεων γήρατος των πολιτών τους (τις καταθέσεις τους για γερατειά). Για να μπαλώσουν τις τρύπες του προϋπολογισμού τους.

Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση εργάζεται ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 στην ενσωμάτωση των ιδιωτικών ομολόγων γήρατος, που ανέρχονται στα 224 εκατομμύρια, στο δημόσιο ταμείο. Η Ιρλανδία πήγε ένα βήμα παραπέρα: Η κυβέρνησή της κρατικοποίησε τον Νοέμβριο του 2010 τα δισεκατομμύρια των αποταμιεύσεων γήρατος των πολιτών της. Στην Πολωνία η κυβέρνηση δεν είναι τόσο βάναυση, γιατί κρατικοποίησε (προς το παρόν) μόνο το ένα τρίτο των ιδιωτικών καταθέσεων γήρατος των πολιτών. Έτσι οι εισφορές που θα πληρώνει ο κάθε πολίτης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, θα υπολογίζονται στο εξής διαφορετικά: Δεν θα πηγαίνει πλέον το 7 τοις εκατό στις ιδιωτικές συντάξεις (OFE), αλλά μόνο το 2 τοις εκατό, το υπόλοιπο 5 τοις εκατό θα πηγαίνει στις κρατικές συντάξεις. Δηλαδή οι (υποχρεωτικές) εισφορές των εργαζομένων, που προορίζονται για σύνταξη, θα πηγαίνουν στις τσέπες του κράτους. Και οι πολίτες δεν έχουν καμμία δυνατότητα να αμυνθούν εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης.

Και η γαλλική κυβέρνηση όμως έβαλε χέρι στα χρήματα που είχαν καταθέσει για τα γεράματά τους οι πολίτες της χώρας και τα πήγε στο δημόσιο ταμείο - χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά οι γερμανοί δημοσιογράφοι. Δεν είναι λοιπόν περίεργο, ότι και η Ουνγγαρία εκανε τον Ιανουάριο του 2011 το ίδιο, κατάσχεση των ιδιωτικών συντάξεων των πολιτών της.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, θυμίζει λίγο τις σκοτεινές μέρες του κομμουνισμού. Δεν έχει άδικο ο διευθυντής του Ifo Institute του Μονάχου, που εδώ και καιρό προειδοποιεί, ότι στην Ευρώπη θα έχουμε σύντομα ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Αυτό που θα συμβεί, αν το σκεφθεί κανείς ψύχραιμα, δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με την ουδέτερη λέξη "κρίση".

Στο μεταξύ όμως, το τμήμα προπαγάνδας της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης προσπαθεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. Στη βιομηχανία, λέει, λείπει εργατικό δυναμικό - έχουμε ένα "εργατικό θαύμα". Εμας τους Γερμανούς υποτίθεται ότι μας ζηλεύουν οι ευρωπαίοι γείτονές μας για το "εργατικό θαύμα" που έχουμε. Αυτοί που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, θα πιστεύουν ίσως, ότι τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός.

Τουλάχιστον οι Financial Times παραμένουν προσγειωμένοι, όταν γράφουν ότι "το θαύμα των εργατικών θέσεων στην βιομηχανία αποδεικνύεται ότι είναι ένα παραμύθι". Στην πραγματικότητα απασχολούμαστε μόνο εκεί που βγαίνει χρήμα, δεν δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνον εκεί, όπου καίγεται το χρήμα που αποκτήσαμε με τον ιδρώτα του προσώπου μας, στον τομέα των υπηρεσιών και στην φροντίδα των μεταναστών, των ηλικιωμένων και των αρρώστων.

Μπορεί αυτό να το θεωρούν κάποιοι καλό και εμείς να συνεχίσουμε έτσι, να είμαστε μ' αυτό ευχαριστημένοι - όπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Κάποτε όμως θα πτωχεύσουμε, όπως εκείνα τα κράτη, που εθνικοποιοπούν σήμερα τις αποταμιεύσεις γήρατος των πολιτών τους.

Το αρχικό άρθρο είναι του γερμανού δημοσιογράφου Udo Ulfkotte (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: http://info.kopp-verlag.de.). Την μετάφραση την έκανε ο Εμμανουήλ Σαρίδης . Προσωπικά και αν λάβουμε υπόψιν και αυτό : Κατάσχεση καταθέσεων και συντάξεων για χρέη στο δημόσιο , νομίζω πως έχουμε τις απαραίτητες ενδέιξεις ότι δεν θα αργήσει να έρθει και στην Ελλάδα....

 • Κι εγώ λέω στη γυναίκα μου να κάνουμε οικονομίες” λέει η Unicredit!
Στο “ψιλό” πήραν τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ξένοι αναλυτές, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτές που περίμεναν.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του οικονομολόγου της Unicredit Kornelius Purps, ο οποίος είπε στο Reuters: “η ανακοίνωση τέτοιων μέτρων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Και εγώ λέω συνεχώς στη σύζυγο να κάνουμε οικονομία!

O Chris Price του οίκου Fitch Ratings είπε ότι “δεν ακούστηκαν πολλά νέα σε αυτή την ομιλία και αυτό είναι απογοητευτικό δεδομένης της φημολογίας που υπήρχε για την ανακοίνωση σημαντικών αλλαγών”.

Και μετά ζητάμε από τους ξένους να μας καταλάβουν, καθώς τους αποδεικνύουμε συνεχώς, όπως λένε συνεχώς στο επιτελείο της κυβέρνησης, ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θα αλλάξει μετά το Πάσχα, γιατί λόγω του πολιτικού κόστους (που ακόμα φοβούνται στην κυβέρνηση) ενόψει Πάσχα, θα μας σουβλίσουν μετά τις γιορτές με νέα μέτρα, ύψους 23 δις και αποκρατικοποιήσεις μαμούθ 50 δις και μάλιστα στο κόστος!

Πηγή
Τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που κατ’ εξοχήν ονομάζουμε «κοινωνικά», καθώς είναι αρμόδια για τη ρύθμιση των αντίστοιχων, κρίσιμων για την κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία, τομέων. Ταυτόχρονα όμως είναι μεταξύ αυτών που υποχρεούνται τόσο από την τρόικα, όσο και από τον άμεσο εντολοδόχο της υπουργό Οικονομικών, βάσει του Μνημονίου αρχικά και του «σταθεροποιητικού» προγράμματος 2012-2015 από εδώ και πέρα, να προχωρήσουν σε τεράστιες περικοπές.

Η αθλιότητα και η διαφθορά που επικρατούν εδώ και χρόνια στους κρίσιμους αυτούς τομείς κυβερνητικής πολιτικής δεν αμφισβητείται. Ούτε οι θεσμικές τερατογενέσεις που έχουν δημιουργηθεί και επιβιώνουν αδιατάρακτα ανεξαρτήτως των κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα. Έτσι οι τομές και παρεμβάσεις που χρειάζονται είναι αναμφίβολα πολλές και ριζικές.

Δυστυχώς, όμως, αν και οι «μεταρρυθμίσεις» αποτελούν το σταθερό «μότο» της νυν κυβέρνησης, το απτό αποτέλεσμα – στο πλαίσιο της συνολικής κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας – είναι η δραματική συρρίκνωση των παρεχόμενων προς την κοινωνία ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Έτσι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε συνεχή προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, υπαγόμενων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, τα οποία η κυβέρνηση τρέχει ασθμαίνουσα να καλύψει με πρόχειρα μέτρα εν αναμονή κάποιων υπεσχημένων μονιμότερων. Στον πυρήνα του προβλήματος εντοπίζονται ελλείψεις υλικών, πιέσεις από προμηθευτές που διεκδικούν κρατικά χρέη, ελλείψεις στελέχωσης και άλλα πολλά.

Στο βάθος του τούνελ αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι η περαιτέρω συρρίκνωση – άγνωστο ακόμη σε ποιον ακριβώς βαθμό – των υπηρεσιών Υγείας εκ μέρους του δημόσιου τομέα. Ίσως ακόμη, όπερ και το πιθανότερον, την πλήρη απαξίωση και την παράδοσή τους στην «αρμοδιότητα» της κυρίαρχης «αγοράς» και της... φιλανθρωπίας!

Λίγο πριν ενσκήψει στη χώρα η τρόικα είχαμε προειδοποιήσει ότι οι πρώτοι τομείς που καταρρέουν στις χώρες που «αναλαμβάνει» το ΔΝΤ είναι η Υγεία και η Παιδεία, αφού αυτοί υφίστανται κατά κανόνα την ισχυρότερη πίεση των προγραμμάτων λιτότητας.

Δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει μια φήμη που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία η υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε, σε συζήτηση με δημοσιογράφους, ότι «ο προϋπολογισμός για την Παιδεία θα είναι μικρότερος και από χώρες της Βορείου Αφρικής».

Είναι όμως βέβαιο ότι η Διαμαντοπούλου, παρότι λαμβάνει σωρεία περιοριστικών μέτρων, εγκαλείται από την τρόικα και τον τοποτηρητή της υπουργό Οικονομικών για... καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαιτούμενων περικοπών. Άρα θα πρέπει να «επιταχύνει» κουρεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανταποδοτικές προς την κοινωνία εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Επιδρά η ανεργία στα spread;

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η επίσημη ανεργία σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες. Δηλαδή τον Ιανουάριο του 2011 έπιασε το 15,1% (11,3% τον Ιανουάριο του 2010 και 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010). Αύξηση, δηλαδή, 40% περίπου μέσα σε έναν χρόνο, ενώ τα στοιχεία του Φεβρουαρίου αναμένονται ακόμη πιο δραματικά, όπως σημειώνουν ειδικοί. Η αύξηση δε συγκριτικά με την ετήσια ανεργία του 2008 (7,7%) αγγίζει το 100%.

Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στη μαζική αυτή εξαθλίωση; Εξαγγέλλοντας ότι τα κοινωνικά επιδόματα (μεταξύ αυτών και το επίδομα ανεργίας) θα χορηγούνται εφεξής με εισοδηματικά κριτήρια, κυρίαρχο των οποίων θα είναι το όριο της φτώχειας. Πάνω απ’ αυτό, τα επιδόματα περικόπτονται μέχρι εξαφανίσεως.

Αντιδρά όμως και με μια ακόμη κακόγουστη απάτη: εξαγγέλλοντας ότι προσδοκά να εξασφαλίσει κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Κι όμως, η ίδια η τρόικα, εκείνο το πολιτικά εφιαλτικό για την κυβέρνηση μεσημέρι της 11ης Φεβρουαρίου 2011, ήταν ξεκάθαρη: τα έσοδα από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας θα πάνε αποκλειστικά στο χρέος.

Το είπαμε πολλές φορές: η κατά συρροή εκφορά εκνευριστικών και αυταπόδεικτων ψευδών είναι μια αγαπημένη συνήθεια αυτής της κυβέρνησης.

Η ανεργία, όμως, στις μέρες μας, έχει μια ακόμη... ιδιαιτερότητα: επιδρά και στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Αν πιστέψουμε την ανάλυση της Citigroup, η μια από τις αφορμές για την αλματώδη εκτίναξη των επιτοκίων του ελληνικού δανεισμού ήταν τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περί πιθανής αδυναμίας της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Η άλλη ήταν τα στοιχεία για την ανεργία!

Πρόκειται για τον ίδιο (αμερικανικό) οίκο που υποστήριξε χθες ότι η περίφημη «δημοσιονομική προσαρμογή», όπως σημείωναν Τα Νέα, «δεν θα είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, ενώ και η λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα κάνει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη διαδικασία της προσαρμογής». Κι όχι μόνον αυτό:

«Η σοβαρή οικονομική ύφεση και η αδυναμία βελτίωσης των φορολογικών εσόδων υπονοούν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ήδη εισέλθει στον φαύλο κύκλο της υπερβολικά αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της υπερβολικά χαμηλής οικονομικής επίδοσης, όπου η μόνη δυνατή διέξοδος είναι η διαγραφή μέρους του χρέους».

Δηλαδή; Μάλλον δεν είμαστε οι μόνοι σ’ αυτόν τον κόσμο που ισχυριζόμαστε ότι αυτή η εγκληματική οικονομική πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης και της τρόικας...

Τα γάντια του Νικοπολίδη

Αν όμως η ανεργία, η Παιδεία, η Υγεία και τα επιτόκια δανεισμού είναι η «μεγάλη εικόνα», υπάρχουν κι άλλες, πιο «μικρές», που περνούν απαρατήρητες μέσα στον γενικό ζόφο. Η κρίση δεν είναι μόνο αριθμοί και ποσοστά: είναι, πάνω απ’ όλα, άνθρωποι, κάτι που συχνά ξεχνάμε προσπαθώντας μέσα από έναν καταιγισμό στοιχείων να αναγνώσουμε τη «μεγάλη εικόνα».

Χθες το πρωί, για παράδειγμα, έφτασε στο κινητό μου μια φωτογραφία: ο – πάντα ευαίσθητος, για διάφορους λόγους, σε τέτοια ζητήματα – τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αντώνης Νικοπολίδης να προσφέρει τα γάντια του σε έναν πιτσιρικά... παναθηναϊκών «φρονημάτων», μαθητή ειδικού σχολείου.

Τα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, με έδρα την Ηλιούπολη, είχαν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ομάδας στου Ρέντη για να δει από κοντά την προπόνηση. Ο πιτσιρίκος, πανευτυχής, δήλωσε ότι μπορεί, ύστερα απ’ αυτό, ακόμη και ν’ αλλάξει ομάδα.

«Βαμπίρ» εναντίον... κατασκηνώσεων!

Την ίδια ώρα, όμως, που ο «ειδικός» μαθητής ρουφούσε μια στιγμή ευτυχίας, έξω από το υπουργείο Υγείας υπήρχε μια συγκέντρωση εκπροσώπων των αναπηρικών σωματείων με θέμα διαμαρτυρίας τις επαπειλούμενες – ή μήπως ήδη δρομολογημένες; – περικοπές στις προνοιακές παροχές υπέρ των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Δεν είναι, μάλλον, κατάλληλος κάποιος «ψυχρός» και ενδεχομένως ουδέτερος δημοσιογράφος να προσεγγίσει τα προβλήματα τόσο ευαίσθητων κατηγοριών συνανθρώπων μας, οι οποίοι βιώνουν εφ’ όρου ζωής προβλήματα αποκλεισμού, και μάλιστα από τα χειρότερα.

Έτσι προτιμώ να αφήσω τον λόγο σε κάποιον που είναι απείρως αρμοδιότερος. Ο λόγος για τον Γιάννη Σχίζα, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Τον παρακολουθώ χρόνια, μέσα από τα κείμενα και τις παρεμβάσεις του για το περιβάλλον, τον αστικό και περιαστικό χώρο, για τα εξαίρετα πολιτικού και πολιτισμικού χαρακτήρα σχόλιά του, ακόμη και για τις πάντα αξιοπρόσεκτες θέσεις του στα εθνικά θέματα.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των απόψεών του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, από την εποχή της «Νέας Οικολογίας», φαίνεται πως κάτι αγνοούσα: ότι είναι, όπως διάβασα χθες στο εξαιρετικό ιστολόγιό του, «πατέρας παιδιού με ειδικές ανάγκες». Ήδη από τον πρόλογο του κειμένου του κέντρισε μια παλιά δική μου (πείτε την απλώς λογική) αντίρρηση έναντι της μόνιμης πολιτικής υποκρισίας προς αυτή τη «δύσκολη» ομάδα συνανθρώπων μας:

«Κάποτε - κάποτε διάφοροι πολιτικοί "καλών προθέσεων", όταν χαιρετίζουν μαζώξεις ΑΜΕΑ και συγγενών τους σε κάποιες εκδηλώσεις, επιχειρούν να μιλήσουν όχι για "μειονεξίες", αλλά για "ειδικά προσόντα". Εμένα τουλάχιστον, ως πατέρα παιδιού με ειδικές ανάγκες, αυτό μου φαίνεται ευφημισμός. Που υποτιμά τη δική μου νοημοσύνη χωρίς να αναβαθμίζει τη νοημοσύνη κανενός...».

Ας αφήσουμε τον ίδιο άνθρωπο, εμπιστευόμενοι όχι μόνο την εγνωσμένη και αναμφισβήτητη συγκρότησή του, αλλά και την ανθρώπινη ιδιότητά του, να μιλήσει με τον άμεσο τρόπο που αναλογεί στην περίσταση. Ίσως «ιδρώσει το αυτί» κάποιου από τους ψυχρούς τεχνοκράτες που εισηγούνται, με «κρύο αίμα», απάνθρωπες ηλιθιότητες και «περιφέρονται σαν εγκληματικά βαμπίρ, αναζητώντας πόρους και απειλώντας με τρομερή δυστυχία ανθρώπους που δύσκολα μπορούν να αμυνθούν»:

«Αισθάνομαι πραγματικά αηδία με τη σκέψη ότι συν-προσδιορίζεται κανείς ως "άνθρωπος" με αυτά τα γραβατοφορεμένα ανθρωποειδή: Τα οποία αδυνατούν να καταλάβουν τη ζημιά που θα προκαλέσουν σε κάτι δύσμοιρα πλάσματα όταν τους περικόψουν π.χ. την καλοκαιρινή τους κατασκήνωση – την τόσο φτηνιάρικη, με παραμονή σε ευτελείς σκηνές και σε καθόλου προνομιακές περιοχές αναψυχής, αλλά τόσο πολύτιμη για την κοινωνικοποίηση, για τη χαρά και το παιχνίδι παιδιών με τρομακτικές δυσκολίες στο να αναζητήσουν φίλους και "συμπαίχτες" στον χωρικό τους περίγυρο...

Ή τη ζημιά που θα προκαλέσουν αν καταργήσουν το παράρτημα του Σικιαριδείου Ιδρύματος στο Ελληνικό και το συγχωνεύσουν με το κεντρικό κατάστημα στο Μαρούσι, υποχρεώνοντας ορισμένα παιδιά να κάνουν, σε ημερήσια βάση, ένα ταξίδι προς και ένα ταξίδι από το ίδρυμα προς το σπίτι τους...

Στη συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο έγιναν γνωστά κάποια από τα αναρίθμητα προβλήματα των ανθρώπων του "χώρου". Συνάδελφος από τη Βόρεια Ελλάδα μου μίλαγε για το δράμα αρκετών παιδιών ΑμΕΑ που έμειναν στα αζήτητα, έπειτα από αυτοκινητικά ατυχήματα με θύματα τους γονείς τους...

Το προσωπικό ενός καταξιωμένου ιδρύματος όπως η "Θεοτόκος" διαμαρτύρεται για την επί τρίμηνο "στάση πληρωμών" εις βάρος των εργαζομένων, ενώ το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Μαργαρίτα" κατήγγειλε, σε προκήρυξή του, την εξάμηνη στάση πληρωμών...

Τελευταίο και χαρακτηριστικότερο όλων: Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) αναφέρθηκε στα υπέρογκα κόστη που θα έχει η διοργάνωση των κοσμοπολίτικων Special Olympics από τη χώρα μας, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση πολλών ζωτικών τομέων της κοινωνικής πρόνοιας...».

Να υποθέσω ότι ο Λοβέρδος θα μαζέψει και θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τις εισηγήσεις των «βαμπίρ» του υπουργείου του; Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μετριέται από νούμερα και, κυρίως, δεν μπορεί να κρίνεται από «νούμερα». Ας τους μαζέψει λοιπόν όσο είναι καιρός. Και η κίνηση θα του αναγνωριστεί.

Μια βάσιμη ανησυχία

Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνω μια, κατά την άποψή μου, βάσιμη ανησυχία, η οποία εκφράζεται όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται με ζήλο και διαρκείς καταθέσεις κόπου και ψυχής, ανεξάρτητα από τα επιμέρους πόστα, για να φέρνουν εις πέρας το πολύ δύσκολο έργο που επιτελεί καθημερινά η Ειδική Αγωγή.

Η περίπτωση του Σικιαρίδειου ιδρύματος, στο οποίο αναφέρθηκε πιο πάνω ο Γιάννης Σχίζας, φαίνεται πως δεν είναι η μόνη. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν και τα ειδικά σχολεία να περνούν από την κλίνη του τροϊκανού Προκρούστη στο πλαίσιο των μαζικών περικοπών του υπουργείου Παιδείας αλλά και των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.

Αν είναι ήδη ένα σοβαρό ζήτημα ο υπερπληθυσμός των «κανονικών» σχολικών τάξεων, θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τι θα σήμαινε το αγελαίο στοίβαγμα παιδιών με αναπηρίες στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ελάχιστων χρημάτων, εντελώς ασήμαντων για τις μαύρες τρύπες μιας οικονομικής πολιτικής ούτως ή άλλως αποτυχημένης και αδιέξοδης. Ή τι θα σήμαινε η επιδείνωση των συνθηκών μετακίνησης αυτών των παιδιών, των οποίων τις δυσκολίες λίγοι μπορούν να ζήσουν από κοντά και να τις καταλάβουν.

Η Διαμαντοπούλου, πριν ακόμη γίνει υπουργός Παιδείας, είχε κατ’ επανάληψη δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τον χώρο της Ειδικής εκπαίδευσης και συχνά επισκεπτόταν ειδικά σχολεία. Ας ελπίσουμε ότι εκείνη η παλιά ευαισθησία δεν ξέφτισε μαζί με τη χώρα, την οικονομία της και την πληγωμένη αξιοπρέπειά της.

Άλλωστε οφείλουμε, αντί άλλου επιλόγου, μια υπενθύμιση στους «κοινωνικούς» υπουργούς. Τη Δευτέρα 11 του μηνός διαβάζουμε στο ΑΠΕ την εξής είδηση:

«Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης, εκτός του ότι επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, εγκυμονούν και κινδύνους τόσο για τη διατήρηση αυτής καθ' εαυτής της δημοκρατίας όσο και για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα παραπάνω σημειώνει, με σημερινό της Ψήφισμα, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, Ολλανδός Χριστιανοδημοκράτης Πιέτερ Όμτζιγκτ, τόνισε ότι, εξαιτίας αυτών των πολιτικών λιτότητας και περικοπών, μπορεί να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών στην Ευρώπη που, όπως τόνισε, έχουν ήδη τιμωρηθεί αρκετά από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Με το ψήφισμά της η Συνέλευση του ΣτΕ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να χαράξουν τις στοιχειώδεις στρατηγικές για την κατ' αρχήν σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση του δημόσιου χρέους των χωρών τους, με παράλληλη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου και των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Εάν το ζητούμενο είναι μία ισχυρή δημοκρατία, υποστηρίζεται στο Ψήφισμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά».

Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο;