Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Μαρ 2011


Ώρα με την ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο καθεστώς Καντάφι. Στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης πλέουν πολεμικά πλοία από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».

Παρά το γεγονός ότι στη χώρα έχουν παραμείνει μόνο λίγοι Έλληνες –διευθυντικά στελέχη εταιρειών που δεν θέλουν να μεταφερθούν εκτός Λιβύης- και άρα κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η ελληνική φρεγάτα δεν έχει λόγο να κινείται στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λιβύης, το Πεντάγωνο απαντά ότι τα ελληνικά συμφέροντα (τόσο τα δρομολόγια εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν ξένους υπηκόους, όσο και η γειτνίαση των δύο χωρών) επιβάλλουν την ελληνική στρατιωτική παρουσία, πόσο μάλλον που η φρεγάτα «Ψαρά» πλέει σε διεθνή ύδατα.

Στο ναύσταθμο Κρήτης έχει δέσει και η φρεγάτα «Ύδρα» η οποία περιπολεί ανοικτά της Λιβύης εκ περιτροπής με το «Ψαρά» αλλά και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων», σε περίπτωση που απαιτηθεί ο ανεφοδιασμός των ελληνικών πολεμικών πλοίων εν πλω.

Τουλάχιστον έξι μεγάλα πολεμικά πλοία του αμερικανικού στόλου αναμένεται να καταπλεύσουν τις επόμενες ημέρες στην αμερικανική βάση στο Μαράθι, μεταφέροντας χιλιάδες πεζοναύτες. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει επισήμως διπλωματική άδεια για τον κατάπλου των πολεμικών της πλοίων και η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει σε όλες τις περιπτώσεις τα αμερικανικά αιτήματα.

Στις 4 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσουν στο Μαράθι το ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» που μπορεί να μεταφέρει μέχρι 2.000 πεζοναύτες και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ponce», στο οποίο εκτιμάται ότι επιβαίνουν περίπου 500 Αμερικανοί πεζοναύτες. Τα πλοία αυτά περνούν την Τετάρτη τη διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Κρήτη.

Ουδείς μπορεί επί του παρόντος να υποστηρίξει με ευκολία αν με τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει την προπαρασκευή για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Κατά μία έννοια, οι μετακινήσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων μπορούν να θεωρηθούν και ως ψυχολογικές επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης στον Καντάφι, εφ’ όσον ο Λίβυος ηγέτης συνεχίσει να αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στις 6 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσει στο Μαράθι ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στο οποίο μπορούν να μεταφορτωθούν πύραυλοι cruise. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αναμένεται επίσης να φτάσουν στο κρηπίδωμα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη τουλάχιστον δύο ακόμη αμερικανικά πολεμικά πλοία, αλλά και βοηθητικά και πετρελαιοφόρα του αμερικανικού έκτου στόλου.

Το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα εδάφη της Λιβύης, συζητά η διεθνής κοινότητα έπειτα από πιεστική παρότρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην δημιουργία της «no-fly zone» αντιστέκονται κυρίως η Μόσχα και το Παρίσι, που υποστηρίζουν ότι επί του παρόντος αρκεί να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι θα συναινέσουν σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του οποίου τόσο η Ρωσία όσο και η Γαλλία είναι μέλη) των Ηνωμένων Εθνών.

Την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ζητούν πιεστικά οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης, προκειμένου να καθηλωθούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα με τα οποία ο Καντάφι μπορεί να βομβαρδίσει τις θέσεις των αντιφρονούντων.

Εφ’ όσον η διεθνής κοινότητα ξεπερνούσε το διχασμό της και λάμβανε απόφαση για δημιουργία της λεγόμενης «no-fly zone», η κίνηση αυτή θα σηματοδοτούσε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. Κι αυτό διότι μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που θα αναλάμβαναν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έπαιρναν εξουσιοδότηση να καταρρίπτουν όσα λιβυκά αεροσκάφη ή ελικόπτερα επιχειρούσαν να απογειωθούν για να πλήξουν τις θέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιβύης θα αναλάμβαναν η Ιταλία και η Ελλάδα μέσω του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και των ραντάρ που βρίσκονται στις δύο χώρες.

 • Η επίθεση έγινε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, τουλάχιστον ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή, σε μια πυροβολισμός επίθεση κατά των ΗΠΑ στρατιωτικό προσωπικό στις 3:20 μ.μ. τοπική ώρα 2 Μαρ. στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας Διεθνές Αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο ειδήσεων, ένας ένοπλος εισβολέας επιβιβάστηκε σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό λεωφορείο το οποίο ήταν σταθμευμένο, μπροστά από τον αεροσταθμό 2 και άρχισε να πυροβολεί.

Οι δύο που σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς ήταν ένας στρατιώτης των ΗΠΑ και ο οδηγός του λεωφορείου, του οποίου η εθνικότητα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο δράστης φέρεται να είναι από το Κοσσυφοπέδιο, της αλβανικής καταγωγής και 21 ετών, σύμφωνα με γερμανικές πηγές μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωναμε δημοσιεύματα, οι αμερικανικές δυνάμεις που εμπλέκονται στην επίθεση ήταν καθ' οδόν προς το Αφγανιστάν.

Υπήρξαν συνωμοσίες εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη επίθεση εντάσσεται στην κατηγορία των «ένοπλων επιθέσεων της τζιχάντ".

Η επίθεση στη Φραγκφούρτη φαίνεται να έχει μιας επίθεση επίθεσης ήπιου στόχου. Μαλακοί ή ήπιοι στόχοι είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις λόγω της απουσίας της κατάλληλης ασφάλειας ή λόγω απόστασης από ασφαλείς περιοχές. Περιοχές σε αεροδρόμια εκτός της ασφάλειας του check-in είναι τέτοιοι στόχοι. Απορίας άξιο είναι που η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για μεγάλη πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος κατά αμερικανικών στόχων στο έδαφος της Γερμανίας. Μάλιστα, το γνωστό Stratfor εδώ και καιρό είχε προβλέψει ότι μουσουλμάνοι μαχητές θα αναζητήσουν τέτοιους στόχους.

Η πρόσφατη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Domodedovo στη Μόσχα , για παράδειγμα, στοχευμένη απόλυτα στο διεθνή χώρο των αφίξεων όπου οι οικογένειες, οι φίλοι και οι οδηγοί περίμεναν τους ταξιδιώτες που εξέρχονται από τον τερματικό σταθμό, ήταν ακόμη μία περίπτωση που θα έπρεπε να θέσει σε συναγερμό τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται πως δεν συνέβη, αν και κατά γενική ομολογία τέτοιες περιοχές (αεροδρόμια) είναι δύσκολο να διασφαλιστούν επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κατ 'ουσίαν ενδελεχείς ελέγχους, ανοιχτούς και χωρίς επιφυλάξεις σε όλο το αεροδρόμιο.

Αν η έκθεση σχετικά με την εθνότητα του εισβολέα είναι πραγματική, δεν θα είναι η πρώτη φορά που Αλβανοί έχουν ενταχθεί στις τάξεις της διεθνούς τζιχάντ. Ένας αριθμός των Αλβανών άτομα ήταν άτομα που πήραν μέρος στην γνωστή επιχείρηση στο Fort Dix στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2007.

Το 2009, ένας αμερικανός πολίτης της αλβανικής καταγωγής από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, προσπάθησε να πάει στο Πακιστάν προκειμένου να αποκτήσει στρατιωτική κατάρτιση. Αλβανοί εξτρεμιστές που έχουν πάρει μέρος σε μάχες του UCK (Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου), ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό έχουν αποφύγει να ενταχθούν στις τάξεις του στρατιωτικού Ισλάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον της Σερβίας στα τέλη του 1990 και στην πραγματικότητα προτίμησαν να συμμαχήσουν με το ΝΑΤΟ εναντίον του καθεστώτος του τότε ηγέτη Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ωστόσο πρόσφατες πληροφορίες από το χώρο των ριζοσπαστών της τζιχάντ, αναφέρουν ότι η διασπορά των Κοσσοβάρων πολεμιστών στη Δύση είχε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων ριζοσπαστικοποίησης.Απίστευτο κι όμως πέρα για πέρα αληθινό! Το γνωστό δίδυμο Δραγώνα- Φραγκουδάκη, υπακούοντας στις εντολές της κυρίας Υπουργού… "αλωνίζει" στη Θράκη.

Διαβάστε τις καταγγελίες και την επερώτηση:

ΘΕΜΑ: «ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Την 16/6/2010 το υπουργείο Παιδείας επέλεξε για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση το επιμέρους πρόγραμμα “Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη”. Πρόκειται για την τέταρτη φάση του προγράμματος που ξεκίνησε το 1997.
 • Στην πρώτη (1997-2000) και δεύτερη φάση (2002-2004) το πρόγραμμα στοίχισε 9.640.000 ευρώ.
 • Στην τρίτη φάση (2004-2008) στοίχισε 7.350.000 ευρώ.
 • Η τέταρτη φάση ανέρχεται σε 10.255.000 ευρώ.
Συνολικά το πρόγραμμα από το 1997 μέχρι το 2013 θα στοιχίσει 27.245.000 ευρώ
Μέχρι το 2007 επιστημονικά υπεύθυνες του όλου έργου εμφανίζονταν η κ. Άννα Φραγκουδάκη, Kοινωνιολόγος της Eκπαίδευσης, Kαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και η κ. Θάλεια Δραγώνα Kοινωνική Ψυχολόγος, επίσης Kαθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Από το 2007-08 ως επιστημονική υπεύθυνη εμφανίζεται μόνον η ομότιμη, πλέον, καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη.
Η κα Δραγώνα διετέλεσε, όπως είναι γνωστό, τη διετία 2007-09 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι την παραίτησή της, ένα χρόνο μετά, ήταν ειδική γραμματέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Από αυτή τη θέση είχε την εποπτεία όλων των προγραμμάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένου και αυτού για τους μουσουλμανόπαιδες. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κα Δραγώνα ήταν για ένα χρόνο και κρίνουσα ως ειδική γραμματέας και κρινόμενη, αφού τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της διδάσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος Μουσουλμανοπαίδων το οποίο είχε υποβληθεί ως πρόταση προς αξιολόγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανάληψη της θέσεως της ειδικής γραμματείας από την κα Δραγώνα, η υπουργός Παιδείας κα Διαμαντοπούλου ανακάλεσε τις άλλες δράσεις του προγράμματος Εκπαιδεύσεως και δια Βίου Μάθησεως, που αφορούσαν στους Παλιννοστούντες και στους Αλλοδαπούς (βλ. απόφαση 17529/13-11-2009). Δεν ανακάλεσε, όμως, την πρόσκληση για τους Μουσουλμανόπαιδες.
Μετά την παραίτησή της η κα Δραγώνα παρέμεινε εκτός του προγράμματος στο οποίο τυπικώς εξακολουθεί να εμφανίζεται η κα Φραγκουδάκη. Την 25η Ιανουαρίου 2011 η κα Θάλεια Δραγώνα επισκέφθηκε μαζί με τη τοπική βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση, τον Δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και ζήτησε διευκολύνσεις για τη λειτουργία του προγράμματος “Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη” στη συγκεκριμένη πόλη. Ακολούθως, προέβη σε δηλώσεις στην τοπική τηλεόραση.
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαία στη Θράκη η εφαρμογή μία Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Μειονοτικής Πολιτικής που θα καλύπτει αδυναμίες του παρελθόντος και θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δουλειά στα παιδιά της μειονότητας.
Η χρηματοδότηση όμως μίας τέτοιας πολιτικής δεν πρέπει να αδικεί την αντίστοιχη προσπάθεια για τη στήριξη άλλων ομάδων, όπως οι Παλιννοστούντες ομογενείς, οι Ρομά και οι Αλλοδαποί. Πρωτίστως, δεν πρέπει να υποτιμά και να υπονομεύει την πολιτική εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία τα τελευταία χρόνια κατέστη ιδιαιτέρως ελκυστική για τα παιδιά της Μουσουλμανικής μειονότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
η κα Υπουργός

1. Για ποιο λόγο κόπηκαν τα προγράμματα των Παλιννοστούντων ομογενών και των Αλλοδαπών ενώ παρέμεινε το πρόγραμμα Μουσουλμανοπαίδων;
2. Δεν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα ουσιαστικής νομιμότητας και δεοντολογίας από το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ειδική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας που είχε την εποπτεία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, εμφανίζεται ως άτυπη εκπρόσωπος του συγκεκριμένου προγράμματος στη Θράκη; Είναι δυνατόν να ταυτίζεται κρίνων και κρινόμενος;
3. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελληνική πολιτεία, παράλληλα με την αναβάθμιση των μειονοτικών σχολείων, επεδίωξε με επιτυχία την ένταξη των Μουσουλμανοπαίδων στη ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση των Μουσουλμάνων μαθητών στη β/θμια εκπαίδευση από 3115 το 2001 σε 4650 το 2009 (+49%). Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση προς τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτής της πολιτικής;
4. Για ποιο λόγο έχει παγώσει τη δημιουργία δημόσιων σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους οικισμούς της Φιλλύρας και των Αρριανών παρότι υπάρχει οικόπεδο και σύμφωνη γνώμη των τοπικών δημοτικών συμβουλίων;

Αθήνα, 01 / 03 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης
Τον νου σας! Παίζουν τις ζωές μας

σε ένα μεγάλο χρηματιστήριο…


Θυμάστε τότε με το χρηματιστήριο;

Αρχικά δημιουργήθηκε ένα κλίμα ευφορίας και αφού ο κόσμος έδωσε τις περιουσίες του αγοράζοντας χαρτιά, στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα κύμα πανικού και φόβου, με αποτέλεσμα να πουληθούν τα χαρτιά πολύ φθηνότερα απ’ ότι αγοράστηκαν και έτσι να γίνει τεράστια μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά χέρια στα χέρια ορισμένων.

Σήμερα λοιπόν ζούμε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με άλλη μεθόδευση και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Σήμερα και πάλι μας κλέβουν τις ζωές μας.

Για να γίνει αντιληπτό αυτό και για να γίνει ο απαραίτητος παραλληλισμός με το παράδειγμα του χρηματιστηρίου, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την εξής συλλογιστική: Ο καθένας από εμάς έχει στην ουσία στα χέρια του κάποιες «μετοχές», θα τις λέγαμε καλύτερα κοινωνικές μετοχές, με τις οποίες κανονίζει τη ζωή του και συμμετέχει στον κοινωνικό ιστό, όπως ένας επενδυτής συμμετέχει στο χρηματιστήριο.

Αυτές τις «μετοχές» μπορούμε να τις χωρίσουμε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:….

1) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την αξία της εργασίας μας. Η εργασία του καθενός μας έχει μια ορισμένη αξία μέσα στο κοινωνικό σύνολο, όπως έχει μια μετοχή στο χρηματιστήριο.

2) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την αξία της περιουσίας μας (κινητής και ακίνητης) μέσα στο γενικότερο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο.

3) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την αξία των χρημάτων που διαθέτει ο καθένας μας και

4) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την ίδια τη ζωή μας, δηλαδή την αξία μας ως ατόμων και την αξιοπρέπειά μας ως πολιτισμένων ανθρώπων, μέσα στην κοινωνία.

Μετά την αρχική ευφορία την οποία ενίσχυσε η καταναλωτική ευδαιμονία των δανεικών, τώρα μπήκαμε στη δεύτερη φάση της μεταφοράς του πλούτου. Τη φάση του πανικού και του φόβου που καλλιεργούν οι ίδιοι εντολοδόχοι του καθεστώτος, δηλαδή οι πολιτικοί. Πρώτη άρχισε την καλλιέργεια του πανικού και του φόβου η πολιτική ελίτ του ΠΑΣΟΚ, με τη σιωπηρή ή ρητή όμως συναίνεση και των ελίτ των άλλων κομμάτων.

Έτσι σήμερα πέφτει η αξία των ανωτέρω κοινωνικών μετοχών μας και αρχίζει ήδη η μεταφορά και πάλι του πλούτου από τα χέρια μας προς τα χέρια ορισμένων.

Ειδικότερα:

1) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την αξία της εργασίας μας απαξιώνονται συνεχώς, χωρίς τελειωμό, με τις συνεχείς περικοπές και τις μειώσεις των αμοιβών.

2) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την αξία της περιουσίας μας, άρχισαν ήδη να εμφανίζουν κάμψη και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα και το ξεπούλημα τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας περιουσίας για ένα κομμάτι ψωμί.

3) Οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν την αξίας των χρημάτων μας παραμένουν προς το παρόν σταθερές, ως ονομαστική αξία, λόγω ΕΥΡΩ, αλλά τόσο με την αύξηση της φορολογίας και του πληθωρισμού, όσο και με τυχόν επιστροφή στη δραχμή θα απολέσουν στο τέλος και την πραγματική τους αξία.

4) Τελικά οι μετοχές που αντιπροσωπεύουν τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας θα χάσουν πολύ σύντομα την αξία τους, όταν θα ανταγωνιζόμαστε εξαθλιωμένοι τους παράνομους μετανάστες μέσα στους διαδρόμους των νοσοκομείων για μια ιατρική εξέταση ή μέσα στους χώρους εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί. Αλήθεια αυτούς τους ανθρώπους γιατί τους έφεραν στη χώρα μας και γιατί τους κρατάμε εδώ; Ήδη μάλιστα ετοιμάζονται και νόμοι από το καθεστώς για να μας κρατούν φιμωμένους.

Φίλοι μας,

Πρέπει τώρα να αντιδράσουμε, πριν χάσουμε τις μετοχές μας στην κοινωνία, πριν χάσουμε τελείως τις περιουσίες μας, πριν χάσουμε τη ζωή μας.

Αργότερα θα είναι αργά.

Πολλοί φίλοι αναγνώστες θα παρατήρησαν πριν από λίγες ημέρες την αποβίβαση με πολεμικό πλοίο πυροβόλων όπλων.
Παρόλο λοιπόν που ακούμε κατά καιρούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου προκαλώντας στους πολίτες ένα σκεπτικισμό και προβληματισμό, η άμυνα του νησιού μας ενισχύεται με νεοπαραληφθέντα σύγχρονα πυροβόλα τα οποία κατέφθασαν αυτή την εβδομάδα στη ΣΑΜΟ.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε επίσης πως στις 27 Ιανουαρίου 2011 και στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης εφεδρείας, Μονάδες Πυροβολικού της 79 ΑΔΤΕ (Σάμος) πραγματοποίησαν άμεσες βολές στο ΠΒ ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΩΝ.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους μας
Πολλοί φίλοι αναγνώστες θα παρατήρησαν πριν από λίγες ημέρες την αποβίβαση με πολεμικό πλοίο πυροβόλων όπλων.
Παρόλο λοιπόν που ακούμε κατά καιρούς περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου προκαλώντας στους πολίτες ένα σκεπτικισμό και προβληματισμό, η άμυνα του νησιού μας ενισχύεται με νεοπαραληφθέντα σύγχρονα πυροβόλα τα οποία κατέφθασαν αυτή την εβδομάδα στη ΣΑΜΟ.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε επίσης πως στις 27 Ιανουαρίου 2011 και στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης εφεδρείας, Μονάδες Πυροβολικού της 79 ΑΔΤΕ (Σάμος) πραγματοποίησαν άμεσες βολές στο ΠΒ ΜΑΥΡΑΤΖΑΙΩΝ.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους.

ΥΓ: Μην σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι δίνουμε “απόρρητες πληροφορίες” μέσω διαδικτύου. Υπάρχουν για τέτοιες διαρροές πιό ειδικοί και… ακριβοπληρωμένοι, που ασχολούνται με την προάσπιση της μνήμης του Τοπάλ Οσμάν και του Ιμπραήμ όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τσετών. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως η γείτονα Τουρκία διαθέτει κατασκοπευτικούς δορυφόρους, οπότε...

Το να έχουμε το δικό μας νόμισμα προϋποθέτει ότι πρέπει να βγούμε από την ΕΕ. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του με τα θετικά να είναι λίγο περισσότερα.
Για πιο λόγο θα υποτιμηθεί το νέο μας νόμισμα; Ποιός θα το εκδώσει κατ' αρχάς;
Αν το εκδόσει η ΤΤΕ, δηλαδή εμείς, θα αντικαταστήσει τα ευρώ με δραχμές ή νέες δραχμές ή όπως θέλετε το ονομάζετε. Τα ευρώ που θα μαζέψει θα είναι χρήμα εν ισχύ στην παγκόσμια οικονομία και θα αποτελέσουν συναλλαγματικό απόθεμα το κράτους και δεν θα καταστραφούν, όπως όταν το κράτος πήρε τις δραχμές και μας έδωσε ευρώ.
Τα χρήματα αυτά φτάνουν και περισσεύουν για να βγούμε από το μνημόνιο και να μας καλύψουν το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για ένα περίπου χρόνο.
Τα χρήματα αυτά θα αποτελούν βέβαια πληθωριστικό χρήμα, το οποίο όμως δεν θα μπει μέσα στην δικιά μας οικονομία, αλλά ένα μέρος του θα πάει στην οικονομία της ΕΕ και θα δημιουργήσει εκεί πληθωριστικό πρόβλημα.
Τα υπόλοιπα, σταδιακά θα πάνε στο εξωτερικό μέσω των πληρωμών των εισαγωγών μας.
Σε αυτή την περίπτωση το ευρώ θα υποτιμηθεί έναντι του δικού μας νομίσματος αρχικά και για περίπου ένα χρόνο μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα.
Αν το δικό μας νόμισμα το εκδώσει η ΕΚΤ, δηλαδή η ΕΕ, και μας το δώσει παίρνοντας τα ευρώ μας τότε το πληθωριστικό χρήμα θα πάει κατευθείαν στην ΕΕ υποτιμώντας άμεσα το ευρώ σε σχέση με το δικό μας νόμισμα.
Ένα νόμισμα υποτιμάται κατά την διάρκεια των συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιός θα δεχθεί να πουλήσει π.χ. δραχμές για δολάρια σε χαμηλότερη τιμή από ότι έχει αγοράσει τις δραχμές από το ελληνικό κράτος, ώστε να υποτιμηθεί το νόμισμά μας;
Θα πουλάει το κράτος φθηνότερα το νόμισμά μας από μόνο του, όταν η ΕΕ θα έχει πληθωριστικό χρήμα από τα δικά μας ευρώ;
Το να έχουμε το δικό μας νόμισμα είναι το μόνο που μας σώζει εμάς σαν λαό και σαν οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά είναι αυτό που δεν συμφέρει τους δανειστές μας και τους λίγους έλληνες που έχουν μεγάλο πλούτο και για αυτό δεν θα μας αφήσουν να το κάνουμε.
Το να υποτιμηθεί βέβαια το νόμισμά μας αργότερα, δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Στις 13/3/97 είχαμε κάνει υποτίμηση 13% και μετά από δύο χρόνια μπήκαμε στην ευρωζώνη με 2% πληθωρισμό και πολύ καλά οικονομικά στοιχεία, χωρίς πολλές θυσίες από τον λαό, σίγουρα λιγότερες από ότι τώρα που μας τα παίρνουν από παντού και πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

ΧΤ (Αναγνώστης)

Σε προηγούμενη ανάρτηση επιχείρησα να περιγράψω τις βασικές αναπηρίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως έχουν έλθει τώρα στην επιφάνεια, οδηγώντας σε μια γενικευμένη συστημική κρίση, η οποία παράγει μόνον αδιέξοδα. Ή έτσι φαίνεται, τουλάχιστον…

Έθεσα και το ερώτημα που απασχολεί σήμερα όλους (φοβίζει πολλούς, αλλά ανησυχεί ακόμα περισσότερους): τι θα γίνει σε περίπτωση γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης;

Όπου το καθεστώς το οποίο περνάει κρίση έχει «εφεδρείες» («θεσμικά αντίβαρα» αν είναι δημοκρατία, «εξωθεσμικά κέντρα» ή «ρυθμιστικούς παράγοντες»), εκεί οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να παίξουν τον καταλυτικό ρόλο μιας ανατροπής χωρίς να διαλυθεί η χώρα.

Όπου, αντίθετα, δεν υπάρχουν τέτοιες εφεδρείες, τότε:

– είτε η Εξέγερση γίνεται Επανάσταση (όταν έχει ηγεσία, οργάνωση και σκοπόπου συναρπάζει το λαό και δημιουργεί ηγεμονία),

– είτε η Εξέγερση διαλύει την κοινωνία.

* Παράδειγμα πρώτο: η Αίγυπτος πρόσφατα! Εδώ υπήρχε ο στρατός, ως βασική εφεδρεία του καθεστώτος. Με το που κλιμακώθηκε η εξέγερση της Πλατείας Ταχρήρ, ο στρατός ανέλαβε να διώξει τον Μουμπάρακ και να κάνει τους απαραίτητους πολιτικούς και συνταγματικούς «συμβιβασμούς»: ώστε και οι δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση να βγουν κερδισμένες και η κοινωνική συνοχή να διασωθεί.

Το που θα καταλήξει δεν το ξέρουμε. Αλλά το breaktrough – η ρήξη με το παλαιό καθεστώς έγινε – ο Μουμπάρακ έφυγε και οι πραιτωριανοί του απομακρύνθηκαν…

* Παράδειγμα δεύτερο: η Λιβύη τώρα. Εδώ δεν υπήρχε εφεδρεία. Ο στρατός ήταν αποκλειστικά η φρουρά των πραιτωριανών (έμπιστοι του Καντάφι ή μισθοφόροι του). Κι αφού δεν υπήρχε καθεστωτική εφεδρεία, η κοινωνία διαλύθηκε, προκλήθηκε μεγάλη αιματοχυσία και απειλείται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι φυλές που αποτελούν τη χώρα βρίσκονται πολύ κοντά σε γενικευμένο εμφύλιο «πάντων κατά πάντων».

Εδώ η λαϊκή Εξέγερση, χωρίς εφεδρεία από την πλευρά του καθεστώτος και χωρίς ηγέτη, οργάνωση και Σχέδιο στην πλευρά της Εξέγερσης, γίνεται εκφυλιστική - και πολύαιματηρή – διαδικασία διάλυσης.

* Παράδειγμα τρίτο: Η Ιρανική Επανάσταση του 1979: Εδώ ο Σάχης «έκαψε» όλες τις εφεδρείες του, τελικά και τους ίδιους τους αντιφρονούντες του, - όπως ο Σαπούρ Μπαχτιάρ, τελευταίος Πρωθυπουργός του και εκ των ηγετών της αντί-Σαχικής αντίστασης από τη δεκαετία του ’50 – με αποτέλεσμα να κερδίσει η Επανάσταση των Μουλάδων.

Εδώ η εξέγερση έγινε Επανάσταση που πέτυχε, γιατί είχε ηγέτη (το Χομέϊνι), είχε οργάνωση και σκοπό-όραμα: την θεοκρατία του Σιιτικού Ισλάμ.

Στην Ελλάδα προσπάθησα να δείξω ότι δεν έχει το σύστημα πια «ενεργές εφεδρείες»: ούτε θεσμικές (αντίβαρα κλπ.), ούτε έξω-θεσμικές, ούτε ρυθμιστικές…

Ό,τι έχει απομείνει είναι κάποια ΜΜΕ που περιορίζονται σε ρόλο προπαγανδιστικής οπισθοφυλακής, προκαλώντας αντιδράσεις με την αδιαντροπιά τους, αλλά και χλευασμό με τη σύγχυση στην οποία έχουν περιέλθει.

Δεν έχουμε ούτε προϋποθέσεις οι λαϊκές αντιδράσεις να οδηγήσουν σε Επανάσταση. Γιατί δεν υπάρχει Φορέας-Ηγέτης-Οργάνωση-Σκοπός.

Άρα υπάρχει ο κίνδυνος οι κινητοποιήσεις να οδηγήσουν σε εξέγερση, που θα οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού με επιπτώσεις και στα εθνικά μέτωπα (εξωτερικά και εσωτερικά – γιατί έχουμε πλέον και αυτά τα τελευταία)…

Τι μπορεί να γίνει, λοιπόν;

Σίγουρα θα υπάρξουν λαϊκές κινητοποιήσεις. Αυθόρμητες, ή λιγότερο αυθόρμητες. Και κατά κανόνα ακαθοδήγητες.

Το ερώτημα: Αυτές μπορούν να γίνουν «καταλύτης» διεργασιών, ώστε να παραχθεί λύση, εκεί που σήμερα υπάρχουν μόνον αδιέξοδα;

Αυτό θα ήταν η μόνη Ελπίδα.

Είναι εφικτό όμως;

Ίσως, αν υπάρξει – ή αναδειχθεί - ηγέτης που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

* Αν είναι αρκετά μέσα στην Πολιτική, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες (εσωτερικές και εξωτερικές) και αρκετά έξω από το μέχρι σήμερα πολιτικό σύστημα (ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι δεν είναι «σαν κι αυτούς» που προκαλούν με την αλαζονεία και την ανικανότητά τους).

Ένας ηγέτης εντός πολιτικής και έξω-συστημικός ταυτόχρονα!

* Δεύτερον, να τολμά να μιλήσει για αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Σε ιδεολογικό και συμβολικό επίπεδο. Δηλαδή να έχει οραματικό λόγο. Πολιτικοί με συμβατικό λόγο, κάνουν για «διαχειριστές» σε ομαλές συνθήκες. Αλλά δεν κάνουν για ηγέτες μετάβασης σε άλλο καθεστώς.

* Τρίτον, να τολμά να κάνει ανατρεπτικά πράγματα (όχι μόνον τομές στις ιδέες, αλλά και τομές Πολιτικής). Μερικά απ’ αυτά πρέπει να τα προαναγγείλει, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που επιθυμεί «ανατροπή».

Άλλα πρέπει να τα κάνει αιφνιδιαστικά, ακριβώς για να ελαχιστοποιεί <(και να «κοιμίζει») τις αντιστάσεις, ως τη στιγμή που θα είναι έτοιμος να τις κατανικήσει. Χρειάζεται ηγέτης-ισορροπιστής και… ηγέτης-«ανασκολοπιστής» ταυτόχρονα!

Θα κληρονομήσει ένα ετοιμόρροπο οικοδόμημα στη μέση μιας σεισμικής κρίσης. Πρέπει να δημιουργεί ισορροπίες για να κρατήσει την κοινωνική συνοχή. Να κρατά ισορροπίες για να μη του διαλυθεί στα χέρια. Και να ανατρέπει ό,τι μπορεί κι ό,τι πρέπει για να ξεμπλοκάρει την κοινωνία. Και για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

* Τέταρτον, πρέπει να καταλαβαίνει τόσο από διεθνή Πολιτική, όσο και απόΟικονομία. Όχι λίγα απ’ αυτά. Καλά και σε βάθος κι από τα δύο

* Πέμπτον, να βρει συμμάχους-στηρίγματα στο εξωτερικό: Συμμάχους, όχι «προστάτες». Για στήριξη στο εθνικό του σχέδιο! Όχι για να γίνει ο επόμενος«αχυράνθρωπός» τους

Να τον βολεύει και η συγκυρία γι’ αυτό. Δηλαδή να προκύψουν «ρωγμές» στο διεθνές σύστημα, ώστε να υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να παίξει μαζί τους σε βάρος άλλων που θα τους «κακοφανεί» στην αρχή. Γιατί αλλιώς την αποτυχία του θα την πληρώσειπρώτα-πρώτα η ίδια η χώρα.

Και να «παίξει» μαζί τους χωρίς να γίνει υποτελής τους! Αυτό παντού αλλού είναι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα υπήρξε μάλλον σπάνιο. Και τις λίγες φορές που έγινε πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ δύσκολο. Το πέτυχε (μετρίως) ένας Τρικούπης, (σε πολύ μεγάλο βαθμό) ένας Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας Ανδρέας Παπανδρέου και…τέλος.

* Έκτον, να είναι σκληραγωγημένος, όχι «λινομπάμπακος», ούτε «εύθραυστος». Ούτε στα δύσκολα… «κουρασμένος»!

* Έβδομο, να έχει σχέδιο ο ίδιος, όχι να αναμασά τις καραμέλες της πολιτικής ορθότητας

* Όγδοο, να εμπνέει κόσμο πέρα από τον χώρο της (αρχικής) πολιτικής του προέλευσης. Όπως έκανε ο Ντισραέλι στη Βρετανία του 19ου αιώνα. Όπως έκανε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30. Όπως έκανε ο Ντε Γκώλ, αλλά και ο Μιτεράν στη Γαλλία…

Πρέπει η επιρροή του να κάνει cut across party lines (να διαπερνά παραδοσιακούς κομματικούς διαχωρισμούς), δηλαδή να είναι transcendental (υπερβατική)

* Ένατο να είναι γρήγορος στις αντιδράσεις του, ανθεκτικός στις επιθέσεις που του κάνουν και συντριπτικός στα χτυπήματά του.

* Δέκατο, να τολμά να κάνει λάθη! Μεγάλοι ηγέτες δεν υπήρξαν ποτέ «αλάθητοι». Αλλά ήξεραν τι ρίσκα έπαιρναν κάθε φορά. Και ήξεραν να τα διορθώνουν γρήγορα.

Τελικά αυτό το τελευταίο – να αντιλαμβάνεται γρήγορα τα λάθη του και να τα διορθώνει ακόμα πιο γρήγορα, χωρίς άγχος, είναι η τελευταία και πιο κρίσιμη αρετή.

Μονίμως αγχωμένος ηγέτης, τελικά αποδεικνύεται κακός ηγέτης.

Υπάρχει σήμερα τέτοιος πολιτικός;

Αν δεν τον έχουμε, παρακαλώ να τον βρούμε!

Δηλαδή να τον αναδείξουμε…

Κι αν τον έχουμε, παρακαλώ να τον στηρίξουμε.

Κι αν έχουμε κάποιον που διαθέτει τις περισσότερες απ’ αυτές τις αρετές, αλλά όχι όλες, τότε να τον «συμπληρώσουμε».

Διότι «ιδανικοί ηγέτες» ίσως δεν υπάρχουν.

Μόνον «ιδανικοί αυτόχειρες»

Αυτή είναι με δύο λόγια η απάντηση στο «Τι να κάνουμε» σήμερα: να βρούμε, να αναδείξουμε, να στηρίξουμε και να «συμπληρώσουμε» ένα ηγέτη με αυτά τα δέκα χαρακτηριστικά (κι όποια άλλα θέλετε – πάντως αυτά τα δέκα απαραιτήτως).

Γιατί μια τέτοια πολιτική προσωπικότητα μπορεί να παίξει το ρόλο της «οιονεί εφεδρείας»: Που θα φέρει τη μέγιστη Ανατροπή, με τις ελάχιστες Οδύνες.

[Σε μια κοινωνία που επιθυμεί διακαώς να αλλάξουν τα πάντα, χωρίς να θιγεί η «βολή» κανενός. Πράγμα, κομματάκι δύσκολο, βέβαια…]

Θα μου πείτε: τελικά το «που πάμε» και το «τι να κάνουμε», οδήγησε στο συμπέρασμα…να βρούμε ένα ηγέτη με «δέκα χαρακτηριστικά»;

«Ένας κούκος θα φέρει την άνοιξη»;

Μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αυτό σιβυλλικά.

Αλλά μπορώ να απαντήσω και ευθέως:

* Σιβυλλική απάντηση: Διαβάστε (ή ξαναδιαβάστε) το «Κύρου Παιδεία» του Ξενοφώντα (Cyropaedia στα αγγλικά).

Ή τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι (The Prince στα αγγλικά).

Όπως θα διαπιστώσετε, πέρα από τα τις μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους -μάλλον ο Μακιαβέλι έκανε κάποιο…«πλαγιαρισμό» (λογοκλοπή) στον Ξενοφώνα – και οι δύο συγγραφείς δεν έγραψαν απλώς για το προφίλ του «ιδανικού ηγέτη»…

Κατέγραψαν τις ανάγκες και τα αδιέξοδα της ανήσυχης εποχής τους και ανέδειξαν τιςπολιτικές προϋποθέσεις μετάβασης σε μια επόμενη φάση.

Μ’ άλλα λόγια, περιγράφοντας το προφίλ του ιδανικού ηγέτη, κατέγραψαν ταχαρακτηριστικά της κοινωνικής αλλαγής που είναι απαραίτητη κάθε φορά και τις προϋποθέσεις μετάβασης σε αυτή.

* Και η ευθεία απάντηση: Λαϊκές κινητοποιήσεις είναι εύκολο να υπάρξουν. Κι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν. Και εξέγερση ακόμα…

Αλλά δεν αρκούν. Για να οδηγήσουν κάπου, για να παίξουν καταλυτικό ρόλο για μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Ελληνική Κοινωνία, πρέπει να αναδείξουν κάποια ηγεσία (κι όχι μόνο «ηγέτη»), κάποιο όραμα (και ήθος ταυτόχρονα), κάποιο σχέδιο(και στρατηγική ενδιάμεσων βημάτων ταυτόχρονα) και κάποια οργάνωση(μετεξέλιξη από τις υπάρχουσες ή καινούργια, αλλά όχι αναπαλαίωση όσων γνωρίσαμε).

Αν δεν το καταλάβατε, γι’ αυτά σας μίλησα στην πραγματικότητα.

Κι όχι απλώς για κάποιο πρόσωπο.

Που αν υπάρχει τόσο το καλύτερο

Και μια τελευταία παρατήρηση για το μόνο «απρόσωπο» στοιχείο της ανατροπής – τοtiming:

 • πρέπει να είναι τόσο «αργά», ώστε το υπάρχουν σύστημα να έχει υποστεί «ανήκεστο βλάβη» χωρίς ελπίδα επιδιόρθωσης.
 • αλλά «όχι τόσο αργά», ώστε να έχει διαλυθεί η χώρα.

Η «βέλτιστη στιγμή» είναι όταν το υπάρχουν σύστημα δεν αντέχει πια και η χώρα αντέχει πολύ ακόμα.

Σας «φώτισα» τώρα;

Όχι βέβαια…

Μη νοιάζεστε πάντως.

Όπως φαίνεται, κοντά είμαστε…

Ίσως και πολύ κοντά.

Ελευθέριος Μπαλτάς • Οι Τσάμηδες της Αλβανίας κατέφυγαν σε μεγάλο Αγγλικό νομικό γραφείο!
 • Διεκδικούν επιστροφή στη Θεσπρωτία, απόδοση των περιουσιών και αναγνώριση της "γενοκτονίας"!
Οι Τσάμηδες της Αλβανίας έχουν απευθυνθεί σε νομικό γραφείο της Αγγλίας και διεκδικούν επιστροφή τους στην Θεσπρωτία, απόδοση των περιουσιών τους και αναγνώριση της "γενοκτονίας"! Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του «Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας» (PDIU) Σπετίμ Ίντριζι/Shpëtim Idrizi σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Lajm’.

Είπε χαρακτηριστικά: "Οι Τσάμηδες Αλβανοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, σε καμιά περίπτωση, δεν αμφιβάλουμε ότι θα έρθει η ημέρα της επιστροφής και για τον σκοπό αυτόν εργαζόμαστε. Εύχομαι, όσοι έχουν απελαθεί και βρίσκονται στη ζωή να δουν τα σπίτια τους και να επιστρέψουν σε αυτά.

Έχουμε προσλάβει μια βρετανική δικηγορική εταιρεία, η οποία είναι γνωστή στον τομέα του διεθνούς δικαίου, ώστε να επιλύσει με νόμιμο τρόπο το ζήτημα των Τσάμηδων. Σε λίγες ημέρες, μετά από...
την αρχική έρευνα, θα αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουμε. Να καταφύγουμε, δηλαδή, στα Δικαστήρια και τι πρέπει να απαιτήσουμε. Δεν επιδιώκουμε μόνον την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων, αλλά να καθοριστεί τι ακριβώς συνέβη στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου: τη γενοκτονία, δηλαδή, κατά των Αλβανών-Τσάμηδων και την επιστροφή όλων των δικαιωμάτων στον αλβανικό πληθυσμό από την Ελλάδα.

Δεν είναι τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο από τα δικαιώματα που ζητάει η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία". Και πρόσθεσε: "Η οριστική λύση του ζητήματος των Αλβανοτσάμηδων θα ερχόταν με την επιστροφή τους στις μητρικές εστίες. Μετά από μια βιβλική έξοδο, η ιστορία έχει δείξει ότι υπάρχει πάντα μια επιστροφή. Το Αλβανικό έθνος, όπως έχει δείξει η ιστορία, ανεξάρτητα από τις ιστορικές συνθήκες, ήταν ανέκαθεν κατανεμημένο σε διάφορες πολιτικές ενότητες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υλοποίηση των εθνικών στόχων είναι κοινή για όλους, ένας από αυτούς, ο οποίος υλοποιήθηκε, ήταν η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου είναι μια δεύτερη ιστορική στιγμή, η μεγαλύτερη μετά την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Ένα ισχυρό αλβανικό έθνος θα αποτελούσε πανάκεια για όλες τις πληγές του. Και αυτές είναι: οι Αλβανοί στην πΓΔΜ, οι Αλβανοί στο σερβικό Πρέσεβο, στο Μαυροβούνιο και στην Τσαμουριά. Αυτός ο αιώνας είναι ο αιώνας των Αλβανών και στο τέλος του θα είναι πολύ διαφορετικός, από ό, τι πριν από έναν αιώνα.

Η στάση της κυβέρνησης Μπερίσα είναι μια στάση που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση της Αλβανίας: να πιέζει συνεχώς, δηλαδή, για εποικοδομητική επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων, για την επίλυση του θέματος των Αλβανών της πΓΔΜ και για την επίλυση των ζητημάτων των Αλβανών μεταναστών, καθώς όλα αυτά αποτελούν εθνικά ζητήματα της Αλβανίας. Εμείς έχουμε καταφέρει σε πολύ λίγο χρόνο να ευαισθητοποιήσουμε τον Αλβανικό λαό και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο".

 • Οι «χειρουργικές επεμβάσεις» στην ΕΥΠ συνεχίζονται, παρά τα ό,ποια αποτελέσματα της (τουλάχιστον ορατής) δυσλειτουργίας της απέναντι στο έργο που ως θεσμικό όργανο οφείλει να καλύπτει
Ενώ, λοιπόν, σύσσωμο το Αστυνομικό Σώμα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα εύρεσης των δολοφόνων των δύο αστυνομικών, κι ενώ όλα δείχνουν πως δεν υπάρχουν αποτελέσματα, η Βουλή των Ελλήνων και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ασχολούνται με τροπολογίες που αφορούν το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΕΥΠ!!!
Τι να πει κανείς! Εδώ ο κόσμος καίγεται και το … χτενίζεται!!! Αντί να ανακληθούν άμεσα όλα τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας (ενεργά και ανενεργά), προκειμένου να συμβάλουν στα μέγιστα σε μία εσωτερική απειλή, οι αρμόδιοι έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με θέματα εκλογικής διαδικασίας στο εσωτερικό μίας δημόσιας υπηρεσίας…!
Με αφορμή προηγούμενη δημοσίευσή μας, εστάλη στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο μία επιστολή άκρως ενδιαφέρουσα, που αποδεικνύει πως το μέλημα των κυβερνώντων της χώρα δεν είναι να κυβερνήσουν, αλλά να τροποποιήσουν κατά το δοκούν –αναιτιολόγητα και με άγνωστα αποτελέσματα- σε μία πολύ δύσκολη αλλά και κρίσιμη για την χώρα περίοδο. Πού αποσκοπούν άραγε οι κυβερνώντες;

Η επιστολή ενός υπαλλήλου της ΕΥΠ
Μόλις πληροφορήθηκα ότι ετοιμάζεται τροπολογία στο Ν.3649/2008 για την αλλαγή σύνθεσης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΕΥΠ.
Προς τι η πρεμούρα τους να τροποποιήσουν το νόμο της Υπηρεσίας σχετικά με το Υπηρεσιακό Συμβούλιο; Μήπως επειδή τα σημερινά μέλη/εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν είναι πειθήνια όργανά τους και διαμαρτύρονται έντονα για τις συνοπτικές διαδικασίες και τις άδικες αποφάσεις εις βάρος των συναδέλφων τους, πράγμα που το έχουν καταγγείλει και εγγράφως και στον ίδιο τον Υπουργό!
Τώρα σχετικά με την διαδικασία που τότε επιλέχθηκε (από το 2002, επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή, χωρίς κανείς να φέρει αντίρρηση σε κανένα όργανο) έχει να κάνει με την αποφυγή συνεχών εκλογικών διαδικασιών στην Υπηρεσία κάθε χρόνο σχεδόν με ότι αυτό συνεπάγεται σε χαμένες εργατο-ώρες και αλλά και χρήμα...
Εξ´ άλλου οι αιρετοί Αντιπρόσωποι των Α'/θμιων Συλλόγων (που εκλέγονται κάθε τρία έτη από το σύνολο των εργαζομένων) στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που εκλέγει και το Διοικητικό της Συμβούλιο το οποίο ορίζει και τους εκπροσώπους του στο ΥΣ γνωρίζουν ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει και αυτό το ρόλο, άρα οι υπάλληλοι όταν ψηφίζουν για Αντιπροσώπους και ΔΣ κατ´ αναλογία ψηφίζουν και για τους εκπροσώπους τους στο ΥΣ!
Τώρα δηλαδή δεν θα ψηφίζουν;
Ποιός θα αναλάβει τη διαδικασία;
Οι πιλότοι των ιδιωτικών Αεροπορικών Εταιρειών (μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί) και οι αστυνομικοί του ΤΑ της υπηρεσίας, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές για να βγάλουν τους αρεστούς για να μην τους δημιουργούν προβλήματα στις επιλογές τους; Οποία Δημοκρατία...
Οι εκλογές θα γίνονται με ή χωρίς Δικαστικούς Αντιπροσώπους;
Αυτά πρεσβεύει ο αγωνιστής πρώτος πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ σημερινός Υπουργός;
Και αφού ήθελαν να το αλλάξουν γιατί δεν το έκαναν τον Ιούνιο που άρχισε η θητεία του νέου ΥΣ (που σύμφωνα με τον Κώδικα ισχύει για δύο έτη) που και τότε έκαναν τρεις μήνες να αποδεχθούν τα μέλη που ορίστηκαν από την ΠΟΣΕΥΠ και αφού πρώτα "έφαγαν στη μούρη" δύο γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ;
Το περίεργο είναι το γιατί ο Χρήστος Παπουτσής που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ προχωρά σε τέτοιες κινήσεις που θυμίζουν χούντα…

Αχιλλέας
Ένας ανήσυχος υπάλληλος...


Κωνσταντίνος Μιχαήλ
 • Ευθύνες της ΕΥΠ που τελεί πλέον υπό διάλυση
 • Άκαρπες οι έρευνες – Θρήνος για τους αστυνομικούς
Πριν μερικά βράδια, ξαφνικά στην περιοχή του υπουργείου Αμύνης υπήρξε έντονη κινητικότητα από άνδρες της δύναμης ΔΙ.ΑΣ. Δεκάδες μηχανές είχαν εξαπλωθεί στα γύρω στενά, δημιουργώντας ένα "δίχτυ" και κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα. Θα έλεγε κανείς ότι είτε κινηγούν κάποιον, είτε πηγαίνουν κάπου από διαφορετικές πλευρές. Την επομένη ημέρα δεν υπήρξε καμία απολύτως ανακοίνωση από την Γ.Α.Δ.Α, αφήνοντας μεγάλες και αναπάντητες απορίες σε όλους όσους πρόσεξαν εκείνη την κινητικότητα.

Η χθεσινοβραδυνή εξέλιξη, με την παγίδα θανάτου στους αστυνομικούς (θυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε κατά οκτώ συνολικά ανδρών της δύναμης ΔΙ.ΑΣ.) μοιάζει με πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση, από κάποιους που πολύ έντεχνα έστησαν μία παγίδα. Μία παγίδα θανάτου, που μοναδικό στόχο είχε να πάρει αφαιρέσει ζωές, αφού ο οπλισμός των δολοφόνων ήταν πολεμικός και τόσο η ενέδρα όσο και η χρήση των όπλων θυμίζουν ομάδα που γνωρίζει πολύ καλά από συμπλοκές σε μάχες πόλεων, χρησιμοποιεί τον οπλισμό της με ιδιαίτερη ικανότητα και "οργανώνει" πολύ ψυχρά δολοφονία σε δημόσιο χώρο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, φυσιολογικά θα έπρεπε να γνωρίζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν είναι δυνατόν, αφού η υπηρεσία (κατά ομολογίες υπηρετούντων σε αυτήν) μάλλον τελεί υπό διάλυση μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις του Χρυσοχοΐδη, που κατάφερε να αφαιρέσει τα ικανά στελέχη, για να προωθήσει τους... "δικούς" του...!!!

Υπό κανονικές συνθήκες, η ΕΥΠ έπρεπε να γνωρίζει την πιθανότητα χτυπήματος κατά της Αστυνομίας ή να γνωρίζει την ύπαρξη ομάδας "ληστών" που δρα εντός της χώρας και ικανής να δολοφονήσει εν ψυχρώ... Εκτός, εάν, η ομάδα των εκτελεστών των δύο αστυνομικών είναι άρτι αφιχθείσα στη χώρα μας ή αποτελείται από άνδρες μυστικών υπηρεσιών άλλων κρατών...! Αλλά, με βάση τις διακρατικές συνεργασίες, η ΕΥΠ θα έπρεπε να γνωρίζει και να προλάβει να κινηθεί πρώτη, ειδοποιώντας -έστω- τις αρμόδιες υπηρεσίες π.χ. Γ.Α.Δ.Α.

Κωνσταντίνος Μιχαήλ

Καθαρά τα όπλα των δολοφόνων

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι τα όπλα των δολοφόνων δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Αυτό την ώρα που κάποια παπαγαλάκια είχαν αρχίσει τα σενάρια περί “κλεφτρονιών”. Ούτε τα κλεφτρόνια στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν τέτοια ευχέρεια στον χειρισμό, με πολυάριθμους μάλιστα αντιπάλους.

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και υπάρχουν παιδιά που κοντεύουν 20ωρο στην σέλα. Προσοχή από όλους, ΑΛΛΑ, καλύτερα να κλάψουν οι μάνες που βγάζουν λαμόγια από τον να κλαίνε (μονίμως) οι μάνες που βγάζουν παλικάρια…


Άκαρπες οι έρευνες

Ένα καλοστημένο «δίχτυ» ερευνών έχουν απλώσει οι αστυνομικές αρχές στο λεκανοπέδιο Αττικής για τον εντοπισμό των αδίστακτων εγκληματιών που δολοφόνησαν εν ψυχρώ δυο άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες πάντως, οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής και οι δολοφόνοι παραμένουν άφαντοι.

Δεκάδες μπλόκα έχουν ήδη στηθεί σε κεντρικούς και μη δρόμους του νομού, στο πλαίσιο της γιγαντιαίας επιχείρησης, ενώ η αστυνομία προχωρά και σε προσαγωγές υπόπτων.

Η σύλληψη των τριών κακοποιών θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί αποτελεί θέμα γοήτρου για την ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως γιατί είναι ζήτημα απόδοσης τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων ένστολων.

Θα «μιλήσουν» τα ευρήματα

Στην κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ερευνών, μετείχαν από τη πρώτη στιγμή τουλάχιστον 200 αστυνομικοί, οι οποίοι όλη τη νύχτα «χτένιζαν» την ευρύτερη περιοχή του Ρέντη. Με όπλα στα χέρια, έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το παραμικρό ίχνος των δραστών.

Μοναδικά ευρήματα που πιθανόν να «μιλήσουν» και να πουν πολλά για τη ταυτότητα της δολοφονικής συμμορίας, είναι το κλεμμένο όχημα που άφησαν πίσω τους και ο οπλισμός που βρέθηκε εντός αυτού. Τα βαμμένα με το αίμα αστυνομικών όπλα, είναι ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, τα οποία βρίσκονται ήδη από χθες κάτω από το μικροσκόπιο του εγκληματολογικού εργαστηρίου.

Νεώτερη πληροφορία από τη ΓΑΔΑ αναφέρει ότι στους άντρες της ΔΙΑΣ είχε δοθεί εντολή να προσεγγίσουν το χώρο όπου είχαν καταφύγει οι δράστες στο Ρέντη, με σβησμένους τους φάρους στα οχήματά τους μέχρις ώτου καταφτάσει στο σημείο περιπολικό.

Η ΕΛ.ΑΣ. τελεί εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της έρευνας από το «σκανάρισμα» του γκρι τζιπ που στάλθηκε για συλλογή αποτυπωμάτων.

Η αστυνομία είχε από τη πρώτη στιγμή την περιγραφή και τον αριθμό του αυτοκινήτου, το οποίο όπως αποδείχτηκε είχε κλαπεί από μάντρα αυτοκινήτων από την Νέα Ερυθραία, στις 17 Ιανουαρίου. Από τη συγκεκριμένη μάντρα είχαν κλαπεί τουλάχιστον εννέα τζιπ, τρία από τα οποία έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές ενέργειες καθώς και ισάριθμες κλεμμένες πινακίδες.

Όπως προέκυψε, το ένα κλεμμένο ΙΧ είχε εμπλοκή στη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια, με λεία 250.000 ευρώ και το δεύτερο στο χθεσινό αιματηρό μακελειό. Σε διακίνηση λαθρομεταναστών εικάζεται ότι συμμετείχαν τρία ακόμα ΙΧ, που εκλάπησαν από τη συγκεκριμένη μάντρα, τα οποία εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα σε περιοχές του Εβρου, της Λάρισας (περιοχή Ραψάνη) και του Αγρινίου.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ., δυο είναι τα πιθανά σενάρια που καλούνται τώρα να εξετάσουν ενδελεχώς. Είτε πρόκειται για μέλη συμμορίας που εμπλέκονται στις παραπάνω πράξεις, είτε μια διαφορετική σπείρα διοχέτευσε τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε κακοποιούς.
Όλα πάντως τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Ένστολο πένθος σε όλη τη χώρα

Η χθεσινή ημέρα γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Το κλίμα είναι βαρύ στις τάξεις των αστυνομικών σε κάθε γωνιά της χώρας. Η χωρίς οίκτο δολοφονία συναδέλφων τους, έχει ενισχύσει το συναίσθημα της θλίψης αλλά και της οργής.

Ως μια ελάχιστη ένδειξη πένθους, όλοι οι αστυνομικοί φορούν μαύρες κορδέλες, ενώ στο σημείο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δυο νεαροί συρρέουν διαρκώς τόσο συνάδελφοί τους όσο και απλός κόσμος, αποθέτοντας λουλούδια και συγκινητικά σημειώματα. Επιπλέον, οι σημαίες στα αρχηγεία των σωμάτων ασφαλείας και στα οχήματα, θα κυματίζουν μεσίστιες.

Αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί, το σώμα της αστυνομίας σε όλη την χώρα θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή, προς ένδειξη πένθους.

Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στο υπουργείο, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έως και την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ημέρα που θα γίνει η κηδεία των δύο άτυχων αστυνομικών της Ομάδας "Δίας".

Σοκαρισμένες και βυθισμένες στο πένθος είναι οι δυο οικογένειες των νεκρών παιδιών. Η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, τόπος καταγωγής του 22χρονου Γιώργου Σκυλογιάννη δεν έχει λόγια να παρηγορήσει τους γονείς του νεαρού όπως απαρηγόρητη είναι και η οικογένεια του 23χρονου Ιωάννη Ευαγγελινέλη από τη Μυτιλήνη. Ο 23χρονος διέμενε με τη μητέρα και την αδελφή του στο Περιστέρι. Οι κηδείες των αδικοχαμένων αστυνομικών θα τελεστούν αύριο, Πέμπτη.

"Τα όνειρά του διακόπηκαν πρόωρα"

Ο Γιώργος Σκυλογιάννης είχε καταταχθεί στο Σώμα της ΕΛΑΣ την 1η Ιουλίου 2009. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά τής οικογένειας. Διέμενε με τη μικρότερη αδελφή του στην Αθήνα, η οποία είναι φοιτήτρια.

«Είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Πάντα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού. Δυστυχώς, τα όνειρά του διακόπηκαν πρόωρα», ανέφερε στενός συγγενής του θύματος.

«Δύο παλικάρια πάνω στο άνθος της ηλικίας τους έφυγαν από τη ζωή. Είναι λυπηρό το γεγονός. Ο πόνος δεν χωράει μέσα σε λέξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων, Αχιλλέας Γρηγορίου.

Η σορός του αστυνομικού αναμένεται να φτάσει το βράδυ στα Τρίκαλα, ενώ ο τραγικός επίλογος θα γραφτεί αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Με ψυχική διαταραχή ο ένας τραυματίας αστυνομικός

Ψυχική διαταραχή έχει υποστεί, λόγω του ισχυρού σοκ μετά την επίθεση, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο νεαρός αστυνομικός φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υποστηρίζεται ψυχολογικά, ενώ αναμένεται να πάρει εξιτήριο την Παρασκευή.

Ο δεύτερος τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα με τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα το οποίο μπήκε στο σώμα από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα.

Χειρουργήθηκε επιτυχώς, έχει επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς και μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια από αγγειοχειρουργό.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία στο Βελονάδο Ρεθύμνης από την είδηση της αιματηρής συμπλοκής αστυνομικών με κακοποιούς στην Αθήνα, καθώς ο ένας από τους δύο τραυματίες της ομάδας "Δίας" κατάγεται από το Βελονάδο.

Στο πλευρό του βρίσκεται η μητέρα του, η οποία αναχώρησε το πρωί από την Κρήτη για την Αθήνα.

Κατά την αναχώρησή της από το αεροδρόμιο Ηρακλείου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τον άδικο χαμό των συναδέλφων του γιου της, έστειλε τα συλλυπητήριά της στους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων και ευχαρίστησε το προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την υποστήριξη που της παρείχε.

Τέλος, ευχήθηκε: "Οι δύο νεκροί αστυνομικοί να είναι τα τελευταία θύματα από την οικογένεια των Σωμάτων Ασφαλείας".

"Είναι πια καιρός να προστατέψουμε την Αστυνομία"

Το νοσοκομείο Νικαίας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί από την χθεσινή φονική συμπλοκή με τους αδίστακτους κακοποιούς στου Ρέντη, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Βγαίνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Σε ώρες αυξανόμενης ανομίας, η Αστυνομία προστατεύει τη ζωή, την ασφάλεια, την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Και, μάλιστα, με τέτοιες βαρύτατες θυσίες. Όπως τα δυο παλικάρια που χάθηκαν, αλλά και τα δυο παιδιά, τα τραυματισμένα, που μόλις επισκέφθηκα.

Είναι πια καιρός και η Πολιτεία, όλοι μαζί, να προστατέψουμε την Αστυνομία». Τον κ. Σαμαρά συνόδευαν οι κ.κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Γιάννης Μανώλης και οι αρμόδιοι τομεάρχες κ.κ. Θανάσης Νάκος και Θανάσης Γιαννόπουλος ενώ εκεί βρισκόταν και ο δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Συγκλονισμένος ο υπάλληλος περιπτέρου

Ο Κώστας Χαλκιάς, ο 27χρονος υπάλληλος του περιπτέρου στο Μενίδι που έγινε στόχος των σκληρών κακοποιών, περιγράφει συγκλονισμένος τις στιγμές τρόμου που έζησε στα χέρια τους.

"Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Οι ληστές μπήκαν με κουκούλες, γάντια και μαύρα ρούχα και φώναξαν ‘ληστεία’. Ο ένας από τους τρεις, ήταν έξω από το περίπτερο και με απειλούσε με το Καλάσνικοφ. Πιστεύω ότι με παρακολουθούσαν. Δε μπορώ να συνειδητοποιήσω πως από εδώ που ξεκίνησαν όλα, θα ήταν τόσο τραγική η κατάληξη και θα χάνονταν δύο αστυνομικοί".

Πηγή

 • Ποιός είναι ο εχθρός στον πόλεμο που γίνεται κατά της Ελλάδας; Μήπως ο "αόρατος" εχθρός είναι η ίδια η κυβέρνηση, που με τις παλιννωδίες της, τα συνεχή της ψέματα, την άστοχη οικονομική πολιτική της και τις άγνωστες συμφωνίες της, καταστρέφει αργά και σταθερά κάθε έννοια της λέξης χώρα;
Σε έντονη αντιπαράθεση για τις ευθύνες για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μεταξύ της κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κάλεσε σε συναίνεση και ομοψυχία τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Οι πολίτες σήμερα δεν θέλουν να ακούσουν τι κάναμε στο παρελθόν. Θέλουν προτάσεις και όπου είναι δυνατόν συναίνεση και ομοψυχία. Ο δρόμος τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτος δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Ευθύνη μας είναι να προστατεύουμε τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική συνοχή για να μπορέσουμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος», είπε στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης.
Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά ειδικά την ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να συμμετάσχει στον διάλογο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το πολιτικό σύστημα έχει πολλές ευθύνες για το που βρισκόμαστε γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε συνηθίσει τους πολίτες μόνο σε ευχάριστες ειδήσεις. Το αποτέλεσμα είναι, όταν έρχεται η δύσκολη ώρα της αλήθειας οι πολίτες να προτιμούν να απαντούν με τον στίχο του Σαββόπουλου "αφού δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις, καλύτερα να μην μας πεις κανένα"».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο σημείο να προσεγγίζει χρέος 160%, όσο είχε μετά τον Πόλεμο, ενώ αντιδρώντας στο κάλεσμα για συνεννόηση αναγνώρισε πως το έγκλημα είναι συνολικό και «είμαστε όλοι απολογούμενοι στο μέτρο του δυνατού».
Πρόσθεσε δε ο κ. Κεφαλογιάννης ότι πρέπει να γίνουν τομές γιατί αλλιώς το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο στην ιστορία διότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και στο μέλλον η ιστορία αυτή με τα δημόσια οικονομικά.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει την τομή στον νέο προϋπολογισμό και της ζήτησε να αφήσει την αντιπαράθεση με την ΝΔ για τα οικονομικά «γιατί είναι χαμένη από χέρι».
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) τόνισε ότι στον απολογισμό καταγράφεται η διαχρονική ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα με την ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε πως είχε προσχεδιάσει την καταφυγή στον μηχανισμό.
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις ευθύνες του δικομματισμού για την πορεία της οικονομίας, είπε πως η ΝΔ άφησε «κρανίου τόπο», αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και ήδη 18 μήνες δεν έκανε τίποτα. "Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σήμερα; Ο Πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος! Πρώτον, δε μπορεί να κάνει εκλογές", πρόσθεσε.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την «ελλειμματολογία» και βλέπει τα πάντα κάτω από την μονεταριστική δημοσιονομική λογική που επέβαλε η τρόικα τη χώρα και ζήτησε να φύγει το «κατεστημένο τόξο» για να ανοίξουν προοδευτικοί σοσιαλιστικοί δρόμοι.
Τους προβληματισμούς τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέθεσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δημήτρης Λιντζέρης, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό είπε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε αλλαγές που θα υπερβαίνουν υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι αγορές δεν αντιδρούν στη συνταγή της τρόικα γιατί δεν βλέπουν άμεση προοπτική για το χρέος και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να όλες οι πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν να γίνει ρύθμιση του χρέους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με ένα καλό επιτόκιο.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει τι θα κάνει στη σχέση του με την κοινωνία και τους πολίτες και τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα να δούμε την ανάπτυξη και το υπουργείο οικονομικών να δει τα νομοσχέδια που δεν τα έχει προγραμματίσει καλά.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε πως το τραγικό χθεσινό γεγονός και με μια κοινωνία που είναι στα κάγκελα πρέπει να μας προβληματίσει και συμπλήρωσε πως πρέπει να δοθεί η οικονομική δυνατότητα ώστε να μειωθεί η πίεση της κοινωνίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς.
Ο Σπυροπάνος Μαργέλης εκτίμησε πως δεν φτάνουν μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται προσπάθεια ώστε οι αλλαγές, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται στην πράξη, να πιάνουν τόπο.
 • Λογοκρισία στον δημοτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης
 • Τα "όργανα" του Μπουτάρη άρχισαν το "έργο" τους
Άρχισαν τα όργανα στην Θεσσαλονίκη της… πολυπολιτισμικότητας. Όπως κατήγγειλε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρίας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας Σοφία Ασλανίδου κάλεσε στο γραφείο της την δημοσιογράφο Δέσποινα Μηλιάδου, προκειμένου να την… επιπλήξει για την χρήση του όρου «Βόρειος Ήπειρος».

Την καταγγελία έκανε η ίδια η δημοσιογράφος με επιστολή της προς την ΕΣΗΕΜ-Θ, αναφέροντας ότι... της ζητήθηκε να μην χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρειος Ήπειρος», επειδή αναπαράγει, όπως την… ενημέρωσαν, το… μίσος μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την επίπληξη της αντιπροέδρου της ΔΕΠΘΕ στη δημοσιογράφο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θυμίζουν σταλινικές τακτικές. Η κ. Ασλανίδου απαγόρευσε τη χρήση του όρου “Βόρειος Ήπειρος” την ώρα που ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αδελφών μας εκεί, αναφερόμενοι στην περιοχή χρησιμοποιούν τον ίδιο ακριβώς όρο. Αν, λοιπόν, η νέα διοίκηση του Δήμου έχει την πρόθεση να απαλείψει αυτούς τους όρους θα ήθελα να το μάθω από τον ίδιο τον κ. Μπουτάρη», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας.

Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και σε καταγγελίες περί μετακινήσεων υπαλλήλων του Δήμου με πολιτικά κριτήρια, καλώντας τους μεν εργαζόμενους να καταγγέλλουν τέτοιου είδους μεταχείρισή τους, καθώς και τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το θέμα.


Ευχαριστούμε τον "Αετό Χαλκιδικής" για την ενημέρωση

Μόνο οι απλοί άνθρωποι πιστεύουν σε ιδεολογίες. Όχι τα στελέχη και ειδικά τα μεγαλοστελέχη και οι ηγεσίες των κομμάτων.

Οι ιδεολογικές γραμμές και των δύο μεγάλων κομμάτων περιγράφονται στις ιδρυτικές τους διακηρύξεις. Που είναι και οι δύο μια χαρά κείμενα. Σχεδόν πρωτοποριακά.

Αλλά τι εφαρμόστηκε από όλα αυτά τα ιδεολογικά; Τίποτε. Οι ιδεολογίες που προβάλλουν τα κόμματα είναι προσχήματα που κρύβουν την σχεδόν ενιαία ιδεολογία του στελεχικού πληθυσμού: Αγάπη για την εξουσία και τα ωφέλη της.

Δεν σώζει τίποτε η ιδεολογική επιμονή. Η μοιρασιά της εξουσίας στους πολίτες είναι το ζήτημα.

Διότι οι οικονομικές ανισότητες προκύπτουν από την πολιτική ανισότητα. Πολίτες είμαστε όλοι, αλλά κάποιοι από μας έχουν ΠΟΛΥ περισσότερη εξουσία από τους άλλους. Ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας.

Φερετζέδες είναι οι ιδεολογίες λέω εγώ. Για να αποκρύπτουν το σπουδαιότερο: την πολιτική ανισότητα μεταξύ μας. Δηλαδή την Ολιγαρχια ορισμένων.

Δηλαδή την πλήρη έλλειψη δημοκρατίας

Θραξ ο Αναρμόδιος

 • Ο Αριστοτέλης είχε πει χιλιάδες χρόνια πριν, ότι θα ήταν καταστροφικό αν κάποτε το ίδιο το χρήμα μετατρέπονταν σε εμπόρευμα....
Αυτό συμβαίνει σήμερα, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Η επίθεση κυβέρνησης και «τροϊκανών» (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) γίνεται όλο και πιο προκλητική. Η νέα δέσμη μέτρων 15 δισ. του προϋπολογισμού 2011, η καινούργια δέσμη που ετοιμάζεται για τον επόμενο χρόνο, το νέο πακέτο στήριξης 30 δισ. των τραπεζών (συνολικά 108 δισ. ευρώ από το 2009), η δέσμευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (50 δις) συνοδευόμενη από κουτοπόνηρους ελιγμούς απόκρυψης των άθλιων επιλογών της, δείχνουν καθαρά ότι η παραμονή στην εξουσία είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό.

Το χρέος σταθερά αυξάνει από 298 δισ. ευρώ το 2009 (ή 127% του ΑΕΠ), σε 343 δισ. το 2010 (ή 148% του ΑΕΠ), 362 δισ. το 2011 (ή 158% του ΑΕΠ) και….έχει ο θεός ως το 2015.

Είναι πλέον καθαρό ότι το χρέος δεν ξεχρεώνεται
. Όλες οι δέσμες μέτρων μοναδικό σκοπό έχουν την εξασφάλιση των τραπεζιτών, πολυεθνικών εταιρειών, μεγαλοεισοδηματιών, «εχόντων και κατεχόντων» και συνολικά του συστήματος διαπλοκής του χρέους που λειτουργεί ως βρόγχος στον λαιμό του ελληνικού λαού.

Αλλά από πού προέρχεται αυτό το ελληνικό χρέος;

Σε ό,τι αφορά το χρέος στον ιδιωτικό τομέα.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα διογκώθηκε την δεκαετία του 2000. Τα νοικοκυριά, στα οποία οι τράπεζες και όλος ο ιδιωτικός εμπορικός τομέας προσέφεραν δελεαστικούς όρους δανεισμού, κατέληξαν υπερχρεωμένα, ακριβώς όπως οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες που μπορούσαν να δανειστούν με χαμηλό κόστος. Η πρώτη μεγάλη αύξηση σημειώνεται μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 ενώ η δεύτερη έκρηξη του χρέους προκύπτει από το 2007 και μετά την οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η προσχώρηση της Ελλάδας στο ευρώ την έκανε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζιτών της Δυτικής Ευρώπης επειδή πίστεψαν ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα τη βοηθούσαν στην περίπτωση προβλημάτων. Δεν ανησυχούσαν για την ικανότητα της Ελλάδος να αποπληρώσει το κεφάλαιο που είχε δανειστεί σε μεσοπρόθεσμη βάση. Οι τραπεζίτες θεώρησαν ότι μπορούσαν να πάρουν υψηλά ρίσκα στην Ελλάδα. Η ιστορία τούς έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ειδικότερα, η γαλλική και γερμανική κυβέρνηση παρείχαν ακλόνητη υποστήριξη στους ιδιώτες τραπεζίτες της Δυτικής Ευρώπης. Γι αυτό οι Ευρωπαίοι κυβερνήτες έφεραν τα δημόσια οικονομικά σε αξιοθρήνητη κατάσταση.

Το ακόλουθο γράφημα δείχνει ότι οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τους προς την Ελλάδα για πρώτη φορά μεταξύ Δεκεμβρίου 2005 και Μαρτίου 2007. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης χρησιμοποίησαν τα χρήματα που τους δάνεισαν αφειδώς και με χαμηλό κόστος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αυξήσουν το δανεισμό τους σε χώρες όπως η Ελλάδα [5]. Εκεί, αφού τα επιτόκια είναι υψηλότερα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά κέρδη. Επομένως, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το υπερβολικά μεγάλο χρέος της Ελλάδας.

.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους οφείλεται σε ευρωπαϊκές τράπεζες και συγκεκριμένα της Γαλλίας , της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας ,του Λουξεμβούργου και της Μεγάλης Βρετανίας.


Όσον αφορά το δημόσιο χρέος

Η αύξηση είναι παλαιότερη. Μετά το χρέος που κληρονομήθηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και το οποίο τετραπλασιάστηκε μεταξύ του 1967 και 1974 [1]. Έπειτα η προσφυγή στο δανεισμό χρησίμευσε τη δεκαετία του 1990 για να καλύψει την τρύπα που δημιουργήθηκε στα δημόσια οικονομικά από τη μείωση των φόρων των εταιρειών και των υψηλών εισοδημάτων. Επιπλέον, για πολλές δεκαετίες, πλήθος δανείων επέτρεψε την χρηματοδότηση της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κλιμάκωση του δημόσιου χρέους ευνοήθηκε από τα λαδώματα των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που είχαν σκοπό την σύναψη συμβάσεων. Πολλές απο τις συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και μεγάλων ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν σκάνδαλο εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Η Siemens είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Υπογράφηκαν πολλές συμβάσεις με την πολυεθνική γερμανική Siemens, η οποία κατηγορείται τόσο από τη γερμανική όσο και από την ελληνική δικαιοσύνη – ότι κατέβαλλε προμήθειες και άλλες δωροδοκίες στο πολιτικό , στρατιωτικό και διοικητικό ελληνικό προσωπικό για ένα ποσό που προσεγγίζει το 1 δις ευρώ. Ο διοικητής της εταιρείας Siemens-Hel­las [3] , που παραδέχτηκε ότι «χρηματοδότησε» τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα διέφυγε το 2010 στη Γερμανία και η γερμανική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στην Ελλάδα. Αυτά τα σκάνδαλα περιλαμβάνουν την πώληση από τη Siemens και τους διεθνείς συνεργάτες της , του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ (1999, 10 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες), την ψηφιοποίηση στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ (δωροδοκίες ύψους 100 εκατ. ευρώ),το σύστημα ασφαλείας "C4I" που αγοράστηκε με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και το οποίο ποτέ δεν λειτούργησε, η πώληση εξοπλισμού για τον ΟΣΕ, του συστήματος τηλεπικοινωνιών Hermès στον ελληνικό στρατό, ο δαπανηρός εξοπλισμός που πωλήθηκε σε ελληνικά νοσοκομεία.

Βλέπετε:
Ας μην ξεχνάμε το τεράστιο χρέος του δημοσίου για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με τον Dave Zirin, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε με υπερηφάνεια το 1997 στους Έλληνες πολίτες ότι η Ελλάδα θα είχε την τιμή να φιλοξενήσει επτά χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ελληνική κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προέβλεψαν δαπάνη 1,3 δις δολαρίων. Λίγα χρόνια αργότερα, το κόστος τετραπλασιάστηκε και ανήλθε στα 5,3 δις δολάρια. Αμέσως μετά τους αγώνες, το επίσημο κόστος άγγιξε τα 14,2 δις δολάρια [2]. Σήμερα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, το πραγματικό κόστος υπερβαίνει τα 20 δις δολάρια.

Ποιο αναλυτικά μπορείτε να ανατρέξετε στα άλματα του Δημοσίου χρέους από το 1974 μέχρι σήμερα για να σχηματίσετε μια ποιο ολοκληρωμένη εικόνα της τραγικής πορείας της οικονομίας μας και τους βασικούς υπαίτιους της.

Προφανώς λοιπόν το Ελληνικό χρέος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του απεχθούς χρέους.

Αυτός είναι ο λόγος που και η νομιμότητα και η νομιμοποίηση των χρεών πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο έχοντας ως πρότυπο το έργο που επιτέλεσε η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους στον Ισημερινό το 2007-2008.

Χρέη που θα αξιολογηθούν ως παράτυπα, απεχθή ή παράνομα μπορούν να χαρακτηριστούν άκυρα και η Ελλάδα θα μπορεί να αρνηθεί να τα εξοφλήσει, ζητώντας παράλληλα να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνοι που τα έχουν συνάψει. Ενθαρρυντικά σημάδια από την Ελλάδα δείχνουν ότι η αμφισβήτηση της οφειλής έγινε κεντρικό θέμα και ότι η απαίτηση για τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου ενισχύεται με γρήγορους ρυθμούς.

Τα δάνεια επίσης που έχουν συναφθεί (βλ. Σύμβαση) από το 2010 και μετά για την Ελλάδα από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΔΝΤ όχι μόνο δεν επιδιώκουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του ελληνικού πληθυσμού, αλλά αντίθετα, συνοδεύονται από προγράμματα λιτότητας, που ήδη εφαρμόζονται καταστρατηγώντας κοινωνικά δικαιώματα.

Ως εκ τούτου
[6] θα πρέπει να τους αποδοθεί η έννοια του «παράνομου χρέους» και να αμφισβητηθεί η επιστροφή τους.

Δεν μιλάμε για χρεοκοπία. Μιλάμε για άρνηση πληρωμής χρέους που είναι προϊόν απάτης.

Αλλο είναι το "δεν έχω να πληρώσω", κι άλλο το "εχω, αλλά δε σε πληρώνω γιατί δε σου χρωστάω. Με εξαπάτησες". Το δεύτερο ΔΕΝ ειναι χρεοκοπία. Είναι καταγγελία απάτης. Αυτό θέλει τόλμη που η πολιτική μας ηγεσία δεν την έχει διότι δεν τολμά κανείς να απαλλαγεί από τα ταμπού της υποτέλειας. Άρα;


Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε η οικονομική σας κατάρρευση συνδέεται άμεσα με τον εθνικό κίνδυνο που θα καταλήξει σε ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της Ελλάδος.

Ρώτησε κανείς στην Βουλή ΓΙΑΤΙ το ακριβές αντίγραφο του Μνημονίου που μας επεβλήθη δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα που μπορεί να έχει και μεγαλύτερο χρέος από την χώρα μας;;

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ;

Είναι σήμερα οι δειλοί που θέλουν να ρίξουν το βάρος για την καταστροφή μας «στην προηγούμενη κυβέρνηση που λιποτάκτησε». Νομίζουν τον ελληνικό λαό ηλίθιο να πιστεύει ότι τόση ολοκληρωτική κατάρρευση και εξουθένωση ενός Έθνους μπορεί να επιτελεσθεί μέσα σε δύο ή τρία χρόνια.

Τώρα, λέγει ο Πρωθυπουργός, «πρέπει να βιαστούμε για την Παγκόσμια κυβέρνηση».
Και, αφού έδιωξε τους μεγάλους Έλληνες επενδυτές τρέχει να βρει επενδυτές στην ...Τουρκία! Σκεφτείτε το λίγο. Ο ΓΑΠ εργάζεται για το δικό μας συμφέρον ή τρέχει να εξασφαλίσει το τραπεζικό καρτέλ; Όνειρο καμουφλαρισμένου φασισμού και υποτέλειας ενός ηλιθίου. Αυτή είναι η ανατομία του εγκλήματος που διέπραξε ο πολιτικός κόσμος εναντίον του ελληνικού λαού.

Και τώρα τι πρέπει να κάνουμε;

Μας το είπε ο Θεοδωράκης: ή γινόμαστε Ήρωες ή ραγιάδες.

Η μια επιλογή είναι να γίνουμε ραγιάδες των Διεθνών Τραπεζιτών και των εγχώριων πρακτόρων τους.

Η άλλη επιλογή είναι η ηρωική αντίσταση η οποία θα μπορούσε να γίνει στο παρακάτω πλαίσιο:
 1. Παύση πληρωμών μέχρι να γίνει έλεγχος του χρέους από αξιόπιστους επιστήμονες και όχι από τα λαμόγια που κάθε εβδομάδα μας ανακοινώνουν άλλο νούμερο.
 2. Αρνηση πληρωμής του δημόσιου εξωτερικού χρέους ως προϊόν απάτης αν αυτό αποδειχθεί.
 3. Καταγγελία του παγκόσμιου τραπεζικού καρτέλ.
 4. Εξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή αν χρειαστεί.
 5. Δανεισμός από άλλες χώρες στις οποίες δεν απαυθύνθηκαν τα λαμόγια.
 6. Θεσμοθέτηση «τραπεζικού συστήματος πλήρων αποθεμάτων» (full reserve banking).
 7. Κρατικοποίηση της Κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος.
 8. Δημιουργία τριών τουλάχιστον δημόσιων τραπεζών που θα χρεώνουν όχι τόκους, αλλά μόνο τα έξοδα τους.
Ολα αυτά μπορεί να φαίνονται καινοτόμα ή αδύνατα. Θα με ρωτήσετε που θα βρίσκαμε τα χρήματα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Θα με ρωτήσετε πως θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Για όλες τις ερωτήσεις, υπάρχουν απαντήσεις... (βλέπε εδώ)

Είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε χρόνια δύσκολα. Είναι όμως ακόμη πιο βέβαιο, ότι αν δεν αντισταθούμε, θα περάσουμε απείρως δυσκολότερα για πολύ περισσότερα χρόνια.

Όσοι αισθανόμαστε την ιερή υποχρέωση να διαφυλάττουμε και να προστατεύουμε την πατρίδα μας ήρθε η ώρα να δράσουμε.

Τώρα πρέπει να φανεί ότι είμαστε πραγματικά άξιοι να αποκαλούμαστε Έλληνες και όχι επειδή γεννηθήκαμε, έχουμε Ελληνική παιδεία, κατοικούμε εδώ ή νομίζουμε ότι είμαστε...

Δε μπορεί δηλαδή να λογίζεται Έλληνας αυτός που καίγεται, υποφέρει, αγωνιά, μάχεται ή θυσιαζέται ανιδιοτελώς γι΄ αυτήν και το ίδιο Έλληνας να λογίζεται κι ο άλλος που την κλέβει, την προδίδει, την εκμεταλλεύεται, τη ξεπουλάει, την εκθέτει, γυρίζει τη πλάτη στην αποσύνθεσή της κ.ο.κ…

Κάτι δε μου κολλάει εδω και ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ο Ελληνισμός είναι ιδεολογία αγαπητοί μου φίλοι.

Γεννήθηκε και μεγαλούργησε σ΄ αυτό το κομμάτι γης το οποίο αν μη τι άλλο έχουμε ιερή υποχρέωση να το διαφυλάξουμε με το αίμα μας και να διατηρήσουμε τον ομφάλιο λώρο που μας δένει μαζί του - με όποιο κόστος - όπως το έπραξαν και όλοι οι πρόγονοί μας κατά το παρελθόν.

Ως αναφορά τα υπόλοιπα που ακούγονται από τους «επί χρήμασι εκδιδόμενους επικοινωνιολόγους και προδότες» δεν αφορούν τους Έλληνες, αλλά δυστυχώς αυτούς που επηρεάστηκαν γεννετικά ή πνευματικά από τους κατακτητές οπότε δικαιολογούνται.

Προσωπικά δε μπορώ να διανοηθώ (με το λίγο μυαλό που έχω) πως είναι δυνατον από τη στιγμή που θεωρούνται Έλληνες ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας, οι Σαλαμινομάχοι, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος οι ήρωες του 1821 και 1940, οι Μακεδονομάχοι κ.ο.κ... να θεωρούνται το ίδιο Έλληνες και οι «σημερινοί» αξιωματούχοι και αξιωματικοί που παίρνουν μίζες , ξεπουλάνε τη χώρα τους, αποποιούνται τα ιερά και όσιά της…ούτε επίσης μπορώ να θεωρήσω το ίδιο Έλληνες τους ιερολοχίτες, τον Καποδίστρια ή τον Ελευθέριο Βενιζέλο μ΄ όλους αυτούς τους σημερινούς λαμόγιους που αγωνίζονται για την εξαφάνισή της κ.ο.κ…

Έλληνες σήμερα είναι μόνο αυτοί που υποφέρουν, συντρίβονται, κλαίνε ή ουρλιάζουν από απόγνωση βλέποντας αυτή τη κατάντια να διαιωνίζεται στο διηνεκές της και αντιδρούν...ουδείς άλλος...
Πηγή
1-2

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Σύμφωνα με την Alexander Sack, θεωρητικό του δόγματος του απεχθούς χρέους "Εάν ένα τυραννικό καθεστώς συνάψει ένα χρέος όχι σύμφωνο με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κράτους, αλλά για να ενισχύσει το δεσποτικό καθεστώς, και να καταστείλει αυτούς που το πολεμάνε, αυτό το χρέος είναι απεχθές για όλο τον λαό (...)" Αυτό το χρέος δεν είναι υποχρεωτικό για το έθνος: είναι ένα χρέος του καθεστώτος, προσωπικό χρέος της εξουσίας, που το συνήψε. Κατά συνέπεια, ακυρώνεται με την πτώση της εξουσίας "(Sack, 1927). Για μια συνθετική επισκόπηση, δείτε Hugo Ruiz Diaz, "Το απεχθές χρέος ή η παραγραφή χρέους", συμβολή στο δεύτερο σεμινάριο με θέμα το Διεθνές δίκαιο και το Χρέος που διοργάνωσε η CADTM στο Άμστερνταμ το Δεκέμβριο του 2002, http://www.cadtm.org/La-dette-odieu.... Δείτε επίσης http://www.cadtm.org/Dette-illegiti... et http://www.cadtm.org/La-position-du...

[2] Dave Zirin, “The Great Olympics Scam, Cities Should Just Say No”, www.counterpunch.org/zirin07... : "But for those with shorter memories, one need only look to the 2004 Summer Games in Athens, which gutted the Greek economy. In 1997 when Athens "won" the games, city leaders and the International Olympic Committee estimated a cost of $1.3 billion. When the actual detailed planning was done, the price jumped to $5.3 billion. By the time the Games were over, Greece had spent some $14.2 billion, pushing the country’s budget deficit to record levels."

[3] Τα εγκλήματα της Siemens που διερευνώνται από την γερμανική δικαιοσύνη ήταν τόσο προφανή που για την αποφυγή καταδίκης, αυτή η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει ένα πρόστιμο 201 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο 2007 στις γερμανικές αρχές. Το σκάνδαλο αμαύρωσε τόσο την εικόνα της Siemens που την ανάγκασε να προσπαθήσει να αποφύγει τις επιθέσεις αναγγέλλοντας στην ιστοσελίδα της την παροχή 100 εκατ. ευρώ στο ταμείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Βλ.: http://www.siemens.com/sustainabili...

[5] Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε την ίδια στιγμή στην Πορτογαλία, την Ισπανία, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

|6| Ο πίνακας από Κώστας Λαπαβίτσας

|7| Οι κύριοι κάτοχοι (δηλαδή οι τράπεζες των χωρών που αναφέρθηκαν) των τίτλων του ελληνικού χρέους είναι όπως παρουσιάζονται στο γράφημα: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι άλλοι κάτοχοι είναι ομαδοποιημένοι στην κατηγορία "υπόλοιπος κόσμος". Το γράφημα αυτό έχει ληφθεί από Κ.Λαπαβίτσας κα. Σύμφωνα με την BRI , το Δεκέμβριο του 2009, οι γαλλικές Τράπεζες κατείχαν το ποσό των 31 δις δολαρίων του Ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ οι γερμανικές τράπεζες κατείχαν 23 δις.

|8| Ορισμένα από τα δεδομένα που αναφέρθηκαν προέρχονται από τον François Chesnais, "Αποκήρυξη του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους!" στο περιοδικό Contretemps τεύχος 7, το 2010 που στηρίζεται στο SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) www.sipri.org/yearbook

[10] Μπορείτε να προσθέσετε τουλάχιστον ένα ακόμη επιχείρημα για να κηρυχθεί παράνομο ή άκυρο αυτό το νέο χρέος. Ορίστε λοιπόν: ένα συμβόλαιο μεταξύ των δύο μερών για να είναι έγκυρο σύμφωνα με το Common Law απαιτεί ότι κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει ασκήσει την αυτονομία της βούλησης, δηλαδή είναι απαραίτητο κάθε συμβαλλόμενο μέρος να είναι σε θέση να πει όχι ή να αρνηθεί ορισμένες ρήτρες της σύμβασης που θα είναι ενάντια στα συμφέροντά του. Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές άρχισαν τον εκβιασμό προς την Ελλάδα τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 και όταν εν συνεχεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ συνασπίστηκαν για να επιβάλλουν δρακόντειους όρους στην Ελλάδα (πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας που συνιστούν παραβίαση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων), μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα δεν ήταν πραγματικά σε θέση να ασκήσει τη θέλησή της και να αρνηθεί.Αν μείνει για κάτι στην ιστορία αυτή η κυβέρνηση είναι ότι θα είναι το αγαπημένο θέμα των σατυρικών θιάσων και των μασκαράδων τις Απόκριες. Και ότι κατάφερε να … δημιουργήσει μια σειρά κινημάτων. Από το «δεν πληρώνω» φτάσαμε πλέον στο «σας μουντζώνω» με πολλά κυβερνητικά στελέχη να έχουν αντιμετωπίσει από ειρωνείες και αποδοκιμασίες σε δημόσιες εμφανίσεις τους, μέχρι και απειλές και …ξυλοδαρμούς

Παρά το γεγονός ότι η μπάλα παίρνει και πολιτικούς που δεν έχουν δώσει δικαιώματα, εντούτοις άλλοτε η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομία κι άλλοτε κάποιες σκηνοθετημένες παραστάσεις, έχουν προκαλέσει μια κατάσταση που πολλοί παραλληλίζουν με το «βρόμικο ‘89». Στο Μαξίμου ανησυχούν σφόδρα για τι κύμα αποδοκιμασιών σε δημόσιες εμφανίσεις βουλευτών και υπουργών. Σαχινίδης, Κακλαμάνης, Διαμαντοπούλου, Πρωτόπαππας και φυσικά ο κινούμενος στόχος, Θ. Πάγκαλος, έχουν βρεθεί τελευταία στο στόχαστρο της οργής για το χάλι της χώρας. Φυσικά στην πρώτη θέση των αποδοκιμασιών βρίσκεται ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο από φοιτητές ενώ κινδύνευσε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, πριν από μερικές εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει και στην κυβέρνηση φοβούνται ότι το κίνημα του «σας μουντζώνω» θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και κάποιοι δε θα τολμούν ούτε να βγουν από την πόρτα του γραφείου τους. Αν και η λογική του όχλου είναι πάντοτε καταδικαστέα, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις κανείς δε μπορεί να σταματήσει την οργή ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, που δεν έχουν να πληρώσουν φαγητό ή φάρμακα, που αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού για να ζήσουν.

Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή. Αφενός με την οικονομική της πολιτική που έχει φέρει τη χώρα σε πλήρες αδιέξοδο κι αφετέρου με τις προκλητικές δηλώσεις κι ενέργειες τύπου Πάγκαλου που βγάζουν τον κόσμο από τα ρούχα τους.

Με το Μαξίμου να βρίσκεται σε πανικό και τους υπουργούς να ενισχύουν τις φρουρές τους, ή να αποφεύγουν να εμφανιστούν ακόμη και στα εγκαίνια… ζαχαροπλαστείου, είναι προφανές ότι το κλίμα δεν είναι καλό.

Αλλά, η κυβέρνηση, τα ήθελε και τα έπαθε. Διότι αν υποθέσουμε ότι ο Πάγκαλος είχε δίκιο όταν έλεγε «μαζί τα φάγαμε», θα πρέπει μαζί και να τα πληρώσουμε. Όχι ο ένας να κάνει την πάπια και ο κόσμος να μαρτυρά.

Πηγή

Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες, αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλουν στη Λιβύη, απειλεί ανοιχτά ο Μουαμάρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να γίνει χρήση βίας.

"Θέλουν να γίνουμε σκλάβοι για άλλη μια φορά, όπως είμασταν σκλάβοι των Ιταλών" δήλωσε ο Καντάφι, αναφερόμενος στην πρώην αποικιακή δύναμη της Λιβύης. "Δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα μπούμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες, αν εισβάλλουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ".

Αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα, υπογράμμισε: "Προτίθεμαι να μιλήσω με οποιονδήποτε από αυτούς, έναν από τους «εμίρηδές» τους, οποιονδήποτε διορίσει εαυτόν (ως εμίρη), ο οποίος θα έρθει να συζητήσει μαζί μου, αλλά αυτοί δεν συζητούν (...), δεν έχουν καν αιτήματα".

Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν έχουν δείξει τις "τεράστιες διαδηλώσεις" που γίνονται από το λαό που βρίσκεται στο πλευρό του. Τόνισε ακόμη ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα του είναι ασφαλή, αλλά η παραγωγή βρίσκεται "στο χαμηλότερο επίπεδο" και οι ξένες εταιρείες ανησυχούν λόγω των "ένοπλων κακοποιών".

Ο Καντάφι δεσμεύτηκε επίσης να χορηγήσει αμνηστία "σε όλους όσοι παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στα σπίτια τους" και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα φύγει ποτέ από τη Λιβύη. "Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Λιβύη", είπε και προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ οι εξεγερμένοι να συνεχίσουν να ελέγχουν πόλεις της χώρας.

Ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε εξάλλου ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας, συνεπώς δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.

"Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (...) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα" προσέθεσε.

"Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (που ενορχήστρωσαν την επανάσταση του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό" σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της "εξουσίας των μαζών" στη Λιβύη. "Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στο λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου" σημείωσε.

"Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα, στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός" σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν και τον υποδέχθηκαν στην τελετή, φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Θα παραμείνεις σπουδαίος".

Ο Καντάφι απέρριψε επίσης αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα. Επίσης, σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνο 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με ξένους υπολογισμούς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται σε 2.000. "Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (...) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα" ανέφερε.

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία, που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Κατά την ομιλία του, μία γυναίκα τον διέκοψε, φωνάζοντας: "Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!".

Παράλληλα, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη, προέβλεψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας "εντός δύο ημερών". "Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας" δήλωσε. "Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί".

"Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη" προέβλεψε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως "προπαγάνδα" των ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Μήλον της Έριδος» η πόλη Μάρσα ελ Μπρέγκα

Οι δυνάμεις της εξέγερσης επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησαν «επιλεκτικές» αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της Ατζνταμπίγια, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος των επιθέσεων ήταν, κατά τα φαινόμενα, μια αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης, η οποία είχε δεχθεί επίθεση και πριν από δύο ημέρες, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι στόχος των επιδρομών ήταν στρατιωτική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την πόλη.

«Πιθανώς να ζητήσουμε ξένη βοήθεια, πιθανώς οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στρατηγικών στόχων να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα (στον Καντάφι)» δήλωσε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου στο πρακτορείο Reuters.

«Προσπάθησαν να πάρουν την Μπρέγκα το πρωί της Τετάρτης, αλλά απέτυχαν. Βρίσκεται και πάλι στα χέρια των επαναστατών. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε είδος ψυχολογικού πολέμου για να κρατήσει αυτές τις πόλεις σε ένταση» προσέθεσε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι δυνάμεις του Καντάφι προχώρησαν σε «τυφλό» βομβαρδισμό της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, όπου βρίσκεται σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων ανακατέλαβαν την πόλη.
Σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβύη, αρχηγοί φυλών, αξιωματούχοι, στρατιωτικοί και μονάδες του στρατού που έχουν προσχωρήσει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, οργανώνονται αποτελεσματικότερα.

Παράλληλα, η Λιβύη ελπίζει ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες δεν θα φθάσει στο στάδιο, όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο, όπως προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον, από την άλλη, προειδοποίησε ότι η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, εάν ο λίβυος ηγέτης δεν αποχωρήσει, ενώ η λιβυκή εξέγερση, η αιματηρότερη μέχρι σήμερα στη Μέση Ανατολή, απειλεί να προκαλέσει εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ προειδοποίησε τη Δύση να μην επιχειρήσει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία ή να αυτοεξορισθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται εκτάκτως την Τετάρτη στο Κάιρο για να επαναδιατυπώσουν την καταδικαστική για τον Καντάφι θέση τους, ενώ ορισμένες πλευρές ζητούν να υπογραμμιστεί και η αντίθεση του Αραβικού Συνδέσμου στο ενδεχόμενο ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

«Εκκενώστε τώρα τη Λιβύη!»

Ανακοίνωση-έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου απηύθυναν από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από τη χώρα που μαστίζεται για Τρίτη εβδομάδα από βίαιες συγκρούσεις.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας εφαρμόζουν κοινό πρόγραμμα εκκένωσης της Λιβύης ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αεροσκάφη, πλοία και εκπαιδευμένο προσωπικό.