Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Ιουν 2014

Η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή, στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του Βενιζέλου, διαλυτικό κλίμα σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πανικόβλητη η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, έκλεισε ξαφνικά τη Βουλή. Από τη σκοπιά της, σωστά έπραξε. Πρώτα πρώτα έτσι διαγράφονται ποινικές ευθύνες που τυχόν έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που συμμετείχαν από υπουργικές θέσεις στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Δεν μπορούν πλέον να διωχθούν ποινικά αυτοί που μας έβαλαν στα μνημόνια. Αυτοί που ενέχονται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Αυτοί που κατέστρεψαν μέσω του «κουρέματος» τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα νοσοκομεία, τους μικροομολογιούχους, τα πανεπιστήμια. Δεύτερον, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα γίνει με κλειστή τη Βουλή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν θα υπουργοποιηθούν ή οι υπουργοί που θα καθαιρεθούν, δεν θα μπορούν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους καταψηφίζοντας κάποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο!

Πλήρως ελεγχόμενοι είναι οι βουλευτές των κομμάτων που συναπαρτίζουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, που το καθένα έχει 100 βουλευτές. Οποιος βουλευτής διαφωνεί και θεωρείται δυνάμει «αντάρτης», απλούστατα... αντικαθίσταται με άλλον του ιδίου κόμματος, αφοσιωμένο στον αρχηγό! Το πρόβλημα λύθηκε! Μέχρι τον Οκτώβριο που ξαναβρίσκονται οι 300 όλοι μαζί, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

Η πολιτική επιβίωση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου συνιστούν τον υπέρτατο στόχο τους. Ιδίως του δεύτερου, ο οποίος ήδη βάλλεται ομαδόν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «θα συζητηθούν τα πάντα και αν αλλάξει η πολιτική και ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να την αποδεχτεί, τότε θα αλλάξουμε αρχηγό» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Σκάι» ο Κώστας Σκανδα­λίδης. «Απαιτείται νέα ηγεσία στην παράταξη» έγραψε ο «παπανδρεϊκός» πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης χωρίς περιστροφές. Είναι να κρατούν ανοιχτή τη Βουλή μετά από αυτά;
 
Διαλυτικό κλίμα στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Σε λιγότερες από δέκα μέρες μετά τις ευρωεκλογές, του έφυγαν δύο ακόμη βουλευτές από τους 15 που του είχαν μείνει από τους 20 που είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012. Του απέμειναν 13. Δεν είναι λίγο να του έχουν φύγει 7 από τους 20 βουλευτές - το ένα τρίτο! Δεν έχει κι άδικο να καταγγέλλει «αποστασία» και «προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης και της τρόικας να εξασφαλίσουν τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Χαμός και στη ΔΗΜΑΡ. Ολοι εκτιμούν ότι το κόμμα αυτό θα εξαφανιστεί από τη Βουλή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσει να έχει τους 14 βουλευτές που του έχουν απομείνει από τους 17 που εξέλεξε τον Ιούνιο του 2012. Θεωρείται πιθανότατο πλέον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να προηγηθεί των βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, πόσοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνουν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος; Ενδέχεται από τη στάση που θα τηρήσουν να κριθεί το αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας -άρα αν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην εξουσία ως τη λήξη της τετραετίας, τον Ιούνιο του 2016!

Τίποτα δεν είναι ίδιο όπως πριν από τις ευρωεκλογές! Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Εξελίσσονται βέβαια σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που αναμενόταν προεκλογικά. Η αιτία είναι ότι οι βαριές ήττες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερκαλύφθηκαν πολιτικά από τις διαλυτικές ήττες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, που άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συμμάχους.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Γράφει ο Σαράντος Καργάκος 

Πέρα από το θέμα της Θράκης που θίξαμε στο προ­ηγούμενο άρθρο μας, υπήρξαν πολλές παραλείψεις κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Από τα κόμματα έλειψε η φαντασία και η ευαισθησία να επεξεργασθούν μια στοιχειώδη μεταρρύθμιση στη γραφειοκρατική ρου­τίνα και να χαράξουν μια ενιαία εθνική στρατηγική.

Κανείς δεν τόλμησε να διακηρύξει την ανάγκη για μια στροφή προς την παραγωγική εργασία όποιας μορφής. Δεν άκουσα σύνθημα για επιστροφή στη γη, στη θάλασσα (όχι για μπάνια), στα εργαστήρια. Τι παράγουμε δικό μας για ν’ αγοραστεί από τα 20 εκατομμύρια τουριστών; Τα «μπούμε­ρανγκ» της Αυστραλίας ή τα «τσολιαδάκια» που φτιάχνον­ται στην Κίνα; Τα περισσότερα είδη της υποτιθέμενης λαϊκής τέχνης είναι εισαγόμενα. Γιατί δεν κηρύσσεται σταυροφορία για νέες μορφές καλλιέργειας ή για την αξιο­ποίηση και επιτήδεια προβολή προϊόντων που παράγονται χωρίς φροντίδα, όπως τα χαρούπια και τα φραγκόσυκα;

Ο πρωθυπουργός -και πράττει καλώς- ομιλούσε και ομι­λεί διαρκώς για την ανάγκη αναπτύξεως. Πολλοί γνωστοί και άγνωστοι με ερωτούν: «Και πώς θα έλθει αυτή η ποθητή ανά­πτυξη;». Δεν πολυπιστεύω -χωρίς να τις απορρίπτω- στις ξέ­νες επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές φροντίζουν πρωτίστως για τη δική τους ανάπτυξη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η καλύ­τερη επένδυση είναι η ιδρωμένη φανέλλα. Η ανάπτυξη μπο­ρεί να έλθει, όταν βλέπουμε λιγώτερους νέους στα μπαράκια και στις καφετέριες και περισσότερους στα χωράφια. Κατά την τελευταία διετία οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις είχαν σχέση με το στομάχι και το λαρύγγι. Πώς έτσι θα βγούμε από την κρίση; Τρώγοντας και πίνοντας;

Κάποτε λέγαμε το μειωτικό: «Άντε να μαζέψεις βρούβες!». Αυτό το κάποτε χλευαστικό πρέπει να το κά­νουμε συμβουλευτικό, παραινετικό. Διότι είναι πιο παρα­γωγικό και υγιεινό το να μαζεύει κανείς βρούβες στον αγρό παρά να λειώνει τα νιάτα στα κηφηνεία, πίνοντας ροφήμα­τα εισαγωγής και ωφελώντας έτσι την ξένη παραγωγή.

Είναι αλήθεια ότι η ταπεινή βρούβα ήταν κάποτε συνώ­νυμη της ευήθειας, της ανοησίας. Λέγαμε με κομπασμό: «Δεν τρώω βρούβες!». Δηλαδή, δεν τρέφομαι με κουτόχορτο. Και όμως αυτό το ταπεινό φυτό ήταν και είναι πολύ χρήσιμο και ως έδεσμα και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή εμπλά­στρων, καταπλασμάτων και κάποιων φαρμάκων. Αλλά και ως λέξη είναι πολύ διδακτική. Η καταγωγή της ανάγεται στον αρχαιοελληνικό όρο «βολβός», που κατά τους μέσους χρόνους έγινε «βούλβα» και ακολούθως με τη μετάθεση του φθόγγου και την τροπή του λάμδα σε ρο έγινε βρούβα, που οι βλαστοί της γίνονται έδεσμα εξαιρετικό.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως συνι­στούσε στους συντρόφους του ο Λένιν.

Την Ελλάδα δεν την σακάτεψε η Τρόικα. Την σακάτεψε ο εξυπνακισμός, η κατεργαριά, ο ναρκισσισμός, η μαγκιά, λες και η μαγκιά είναι τίτλος ευγενείας! Η ευλογημένη γη της Ελλάδος μπο­ρεί να μας δώσει τον πιο σπάνιο και εκλεκτό καρπό και ανθό. Κι όμως μεσούσης της κρίσης ακούγαμε το αρχοντοχωριατικό: «Εγώ να πάω στο χωράφι;». Έτσι αφήσαμε τη γεωργία ουσιαστικά στα χέρια των Αλβανών, Πακιστανών, Ινδών και άλλων αλλοδαπών. Οι «Λαϊκές» μας γέμισαν από μελαμψούς νεαρούς που σταδιακά υποκαθιστούν τους παρα­γωγούς, οι οποίοι πίσω από τους πάγκους έχουν φτιάξει καφενειακές «γιάφκες» και ποδοσφαιριστοσυζητούν ή ανοητοπολιτικολογούν, βρίζοντας την Ευρώπη από την οποία άντλησαν τόσες επιδοτήσεις με τις όποιες οι Ολλανδοί, αν είχαν τον τόπο μας, θα είχαν θαυματουργήσει.

Κάποιοι στον τόπο μας από παλιά πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι ελιξήριο με θαυματουργικές ιδιότητες. Δεν το αποκλείω αλλ’ ούτε θεωρώ τις εκλογές που γίνονται πριν από την ώρα τους πανάκεια. Τούτες οι εκλογές ήταν από κάθε άποψη νίκη του κ. Τσίπρα, που έφερε στη γερα­σμένη Αριστερά ένα νεανικό σφρίγος και σε χρόνο ρεκόρ έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο. Δεν είμαι κακόπιστος να μην του το αναγνωρίσω. Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι κι αυτός, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου στο παρελθόν, κινήθηκε στη γραμμή της υποσχεσιολογίας. Κι αυτό μελ­λοντικά θα του κοστίσει ακριβά.

Κάποιοι φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας «είναι από τη στό­φα που γίνονται οι Ροβεσπιέροι», όπως έλεγε ο σπουδαίος μαρξιστής Πλεχάνωφ για τον Λένιν. Άλλοι φοβούνται ότι, αν εδραιωθεί, θα εξελιχθεί σε νέο Στάλιν. Αποκλείεται. Όταν ο Στάλιν ήταν νεαρός, 22-23 ετών, έγραψε στην παράνομη εφημερίδα της Τιφλίδας, την «Προλεταριάτις Μπρτζόλα» (= Προλεταριακή Πάλη) ότι ο «τσαρισμός αλλάζει δέρμα». Ήταν εσφαλμένη η διαπίστωση. Και γι’ αυτό μετά από 14-15 χρόνια ο τσαρισμός ήταν ένας ευκολόγδαρτος λαγός. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Δεν πρόκειται, παρά την όψιμη αγγλομάθειά του, την οποία επιδεικνύει σαν αρχοντοχωριάτης, να αλλάξει δέρ­μα. Παρ’ ότι πέρασε από την ΚΝΕ, δεν ήπιε ισχυρή δόση Σταλινίνης. Θα μείνει ένας απλός Μικάουμπερ του επαναστατικού λόγου (Ο Μικάουμπερ ήταν ένας «ήρωας» του Ντίκενς). Δεν έχει απόλυτη επιβολή πάνω στο κόμμα του. Κι αν κληθεί να κυβερνήσει, δεν θα μπορέσει σαν τον Λέ­νιν να εφαρμόσει μια Νέα Οικονομική Πολιτική, που έδω­σε για λίγο χρόνο ισχυρή πνοή στη σοβιετική οικονομία.

Αν πάλι οι πολιτικές εξελίξεις δεν τον ευνοήσουν, οι μισές από τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ θα τον κατηγο­ρήσουν ότι επί μια τετραετία έκανε μια επαναστατολογικού τύπου ευνουχισμένη προπαγάνδα. Θα τον κατηγορή­σουν για Βοναπαρτισμό ή θα τον χαρακτηρίσουν σαν ρεκλαμαδόρο προπαγανδιστή.

Στην προεκλογική περίοδο -αλλά και πριν- ο κ. Τσί­πρας είχε υιοθετήσει τον ηχηρό τόνο του Στάλιν, όταν με­τά την επιστροφή του Λένιν στη Ρωσία έγραφε στην «Πράβδα» (= Αλήθεια) τις πύρινες φράσεις: «Η βροντή της Ρωσικής Επανάστασης θα ξυπνήσει από το λήθαργο τους εργάτες» - «Η γη καίγεται κάτω από τα πόδια των κα­πιταλιστών ληστών» - Το κόκκινο λάβαρο υψώνεται πάλι πάνω από την Ευρώπη».

Αν στις επόμενες εκλογές ο λαός του δώσει απόλυτη πλειοψηφία και αναλάβει την πρωθυπουργία, θα υποχρε­ωθεί να προσαρμοσθεί προς τις ανάγκες κάθε εξουσίας, να κάνει υποχωρήσεις και κάποιες ενδοτικές κινήσεις σαν αυτές που έκανε ο Λένιν και τις ονόμαζε «διαλεκτικά άλματα». Αλλά τότε θα ξεσηκωθούν οι Ροβεσπιέροι του Κόμματος και θα του κολλήσουν τη ρετσινιά του «λικβινταριστή». Η λέξη από το λατινικό ρήμα liqueo που σημαί­νει είμαι ρευστός, είμαι χαλαρός, λειώνω, εκθηλύνομαι, διαφθείρομαι. Ο Λένιν ονόμαζε τους «λικβινταριστές» νε­κροθάφτες του κόμματος.

Η κυβερνητική απειρία των στελεχών του, η ανομοι­ογένειά τους και κυρίως ο οππορτουνισμός τους δεν θα επιτρέψουν στον κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει κυβερνητική αρμονία. Ούτε ταύτιση απόψεων. Μπορεί ο Στάλιν, όταν ήταν γνωστός ως Κόμπα, να έγραφε στην «Πράβδα» της 22ας Απριλίου 1912 ότι «απόλυτη ταύτιση ιδεών βρίσκει κανείς μόνο στα νεκροταφεία», ωστόσο, όταν ο ίδιος πήρε στα ατσάλινα χέρια του (Στάλιν σημαίνει ατσάλι) την εξουσία, μετέτρεψε το κόμμα του σε... νεκροταφείο! Και όχι μόνο το κόμμα του.

Όλα τα παραπάνω έχουν γραφτεί με αγαθή προαίρεση. Φοβάμαι ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐ­ου 2014, ο κ. Τσίπρας έχει πάρει το στυλ Μεσσία. Πι­στεύει ότι θα λυτρώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη από την καπιταλιστική αμαρτία. Κάτι τέτοιο πίστευε και ο Χίτλερ που συχνοέλεγε ότι «η Θεία Πρόνοια του έχει αναθέσει την αποστολή να επιτελέσει μεγάλο έργο».

Η Θεία Πρόνοια ας τον προφυλάξει από τη μεγαλομα­νία, για να φυλαχτούμε κι εμείς από τη μανία της ιστορίας. Δεν χρειαζόμαστε καινούργια τρικυμία.


Πηγή "Εστία"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Tου Tyle Durden για το Zero Hedge
με πληροφορίες από The Aviationist
και το Russia Today News 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Μετά τις διαδοχικές στρατιωτικές ασκήσεις και αποστολές μαχητικών από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποψιαζόμαστε ότι η ανάπτυξη άλλων δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-2 τύπου Spirit Stealth σε βρετανικό έδαφος, και συγκεκριμένα στη βάση της RAF στο Φέαρφορντ, δυτικά του Λονδίνου, από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, δεν είναι με τίποτα ένα απλό θέαμα για τουρίστες…

Και αυτό διότι, αν και η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη επιλέξει τρεις βάσεις εκτός αμερικανικού εδάφους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με τα βομβαρδιστικά B-2 (την βάση της RAF στο Φέαρφορντ της Βρετανίας, τη ναυτική βάση Diego Garcia στον Ινδικό Ωκεανό και τη αεροπορική βάση Αndersen στο Γκουάμ), οι αποστολές των βομβαρδιστικών Spirit Stealth σε άλλες χώρες είναι εξαιρετικά σπάνιες.


Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα του Aviationist, τα βομβαρδιστικά B-2 πολύ σπάνια μετακινούνται εκτός της αεροπορικής βάσης Γουάιτμαν στο Μιζούρι, αφού έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να εκτελούν αποστολές που προϋποθέτουν πτήσεις πολύ μεγάλων αποστάσεων με επιστροφή στη βάση τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η ανάπτυξη βομβαρδιστικών τύπου Spirit Stealth, από την μονάδα «Bomb Wing 509» της πολιτείας Μιζούρι, σε βρετανικό έδαφος, είναι το λιγότερο αξιοπερίεργη

Το ερώτημα είναι... με τι θα απαντήσει ο Πούτιν;

Το Northrop Grumman B-2 Spirit είναι ένα πολλαπλών χρήσεων βομβαρδιστικό τύπου Stealth και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1999 στο Κοσσυφοπέδιο.

Είχε σχεδιαστεί κυρίως για την παράδοση πυρηνικών όπλων, αλλά από τότε έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως συμβατικό βομβαρδιστικό σε όλες τις μεγάλες στρατιωτικές «εκστρατείες» των ΗΠΑ, από εκείνη του Αφγανιστάν έως και την επιχείρηση στη Λιβύη το 2011.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη τέτοιων βομβαρδιστικών στο Ηνωμένο Βασίλειο κινεί διάφορες υποψίες

(Εκτός από τη συμμετοχή τους σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, τα Β-2 Spirit Stealth έχουν συμμετάσχει και σε αρκετές ασκήσεις, όπως έγινε πρόσφατα, στις παρατεταμένης διάρκειας εξορμήσεις πυρηνικών αποτροπών στη χερσόνησο της Κορέας.)

Προφανώς, το επίσημο δελτίο Τύπου δεν αναφέρεται στην σπανιότητα αυτής της «βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης», όπως έχει ανακοινωθεί.

Αναφέρει μόνο τα εξής:


«Τα πολλαπλών χρήσεων βαρέα βομβαρδιστικά πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων USEUCOM, δίνοντας την ευκαιρία στα πληρώματα να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σε αρκετές σημαντικές επιχειρησιακές ασκήσεις και να εξοικειωθούν με τις αεροπορικές βάσεις και τις επιχειρήσεις στην περιοχή».

Ελάχιστες πληροφορίες έχουν γνωστοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτών των μαχητικών, σε αντίθεση με την άλλη, της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία περιελάμβανε την αποστολή άλλων τριών B-52, που έφθασαν στην ίδια βάση της RAF, στο Φέαρφορντ , και των οποίων η απόσπαση είχε αποκαλυφθεί μέσω φωτογραφικού υλικού του ιπτάμενου προσωπικού, που κυκλοφόρησε λίγο πριν τη συμμετοχή των «Stratofortresses» στις ασκήσεις Saber Strike και Baltops.

Ο ναύαρχος Cecil Haney, επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ε.Ε. (U.S. Strategic Command), δήλωσε σε μια λακωνική ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ:


«Η συγκεκριμένη ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για την ενίσχυση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους και εταίρους μας.
Η εκπαίδευση και ένταξη των στρατηγικών δυνάμεων δείχνει στους ηγέτες της χώρας μας, αλλά και τους συμμάχους μας, ότι διαθέτουμε και τον σωστό συνδυασμό αεροσκαφών και την εμπειρία να ανταποκριθούμε σε μια ευρεία γκάμα πιθανών απειλών και καταστάσεων».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Τα βομβαρδιστικά Β-2, που προέρχονται από τη μονάδα «509 Βomb Wing» της αεροπορικής βάσης Γουάιτμαν στο Μιζούρι, θα διεξαγάγουν εκπαιδευτικές πτήσεις στον χώρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (US European Command)».

Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή. 

Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει και στρατιώτες στην Ευρώπη πρόσφατα, μια χειρονομία που κάποιοι ερμήνευσαν ως προσπάθεια να καθησυχάσουν οι ΗΠΑ τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, ιδίως εκείνους στην Ανατολική Ευρώπη, στέλνοντάς τους το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να τους υπερασπίζεται αμυντικά.

Το δε ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι οι αναπτύξεις αυτές είναι αναγκαίες για μια πιθανή επίθεση από τη Ρωσία εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.

Αναμφίβολα, η ρωσική απειλή στην Ευρώπη λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από την «USSTRACOM», η οποία δεν αποκλείεται να έχει αποφασίσει να αναπτύξει κάποια στρατηγικά «κεκτημένα» της πιο κοντά στην Ουκρανία, περισσότερο για να στείλει μήνυμα στους συμμάχους της στην περιοχή, ότι η Ουάσιγκτον είναι σε θέση να τους στηρίξει, αν χρειαστεί, αντί να πιέσει τη Μόσχα με κάποιον άλλο τρόπο.

Αλλά, ...αλλά… 

Αφού οι αγορές βρίσκονται τελευταία στα … «καλύτερά» τους, αποκλείεται να σκάσει μύτη ένας τέτοιου είδους «κίνδυνος».

Εσείς τι λέτε; Πρέπει να ανησυχούμε;

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!Μόνο ως εμπαιγμός προς τον χώρο της Υγείας και τον ελληνικό λαό μπορεί να εκληφθεί η αντικατάσταση του Α. Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας, από τον Μάκη Βορίδη.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον «σαρωτικό» ανασχηματισμό-παρωδία επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η ίδια σκληρή πολιτική λιτότητας και περικοπών, αυτή που καταδίκασαν με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες στις πρόσφατες εκλογές.

Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το «μαύρισμα» στις ευρωεκλογές, που ήταν ιδιαίτερα ηχηρό από τους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα της υγείας, ο κ. Σαμαράς φαινομενικά «εκπαραθύρωσε» τον κ. Γεωργιάδη, για να τοποθετήσει στο πολύπαθο υπουργείο της Υγείας το φίλο και συνοδοιπόρο του από το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στη μεταπήδηση στη Νέα Δημοκρατία, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Βορίδης, από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του, φέρεται πως θα συνεχίσει την ίδια πολιτική βάρβαρης περιστολής δαπανών με θύμα τη δημόσια υγεία και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού. Άλλωστε, από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα, ο Μάκης Βορίδης υπερασπίστηκε όλα τα μέτρα του κ. Γεωργιάδη, από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μονάδων υγείας, την αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έφερε την εκτόξευση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, τα «χαράτσια» του 5ευρου και του 1 ευρώ ανά συνταγή, την πολιτική τιμολόγησης στα φάρμακα που ωθεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο όριο της επιβίωσής της, τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας και προώθηση των φθηνών γενόσημων, ακόμα και αν έχουν παραχθεί σε τρίτες χώρες υπό αμφίβολες συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας, μέτρο που ενίσχυσε ο κ. Γεωργιάδης λίγο πριν την έξοδό του από το υπουργείο με κυρώσεις και ποινές προς γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Ο δικηγόρος κ. Βορίδης, επίσης, δεν θεωρείται πως θα σεβαστεί περισσότερο τη δικαιοσύνη από τον προκάτοχό του, με τρανταχτό παράδειγμα την επαναφορά από τον κ. Γεωργιάδη του πλαφόν συνταγογράφησης μόλις την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε «παγώσει» το μέτρο. Αντίθετα, φέρεται πως θα συνεχίσει να υλοποιεί τις επιταγές της τρόικας, η οποία πιέζει για περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών στο ΕΣΥ, θα αξιολογήσει τους υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να φτιαχτεί νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και κινητικότητας, θα προχωρήσει σε νέες συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, αφήνοντας χιλιάδες Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν στο δρόμο της ταλαιπωρίας.

Με λίγα λόγια, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς ή άλλαξε ο Άδωνις και έβαλε τα «ρούχα» του ο Βορίδης...

Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του Αντώνη Σαμαρά, -εκτός από τη δέσμευση στις τροϊκανής έμπνευσης μεταρρυθμίσεις- ήταν να απαλλαχτεί από έναν ακόμα «δελφίνο», που θα μπορούσε να απειλήσει μελλοντικά την αρχηγία του στη Νέα Δημοκρατία. Πολλά έχουν λεχθεί για τις φιλοδοξίες του κ. Βορίδη και τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στις διεργασίες της δεξιάς παράταξης. Έτσι, ο πρωθυπουργός φέρεται να τοποθέτησε τον κ. Βορίδη στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Υγείας για να τον «κάψει», παρά τις όποιες παράπλευρες απώλειες, ακόμα και αν πρόκειται για την υγεία των Ελλήνων...

Πηγή NewsBomb

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΜε 2 οπλισμένα αεροσκάφη Тu-22М3 «απαντά» η Ρωσία στην νατοϊκή παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ζεύγος οπλισμένων αεροσκαφών Tu-22M3, της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας, πραγματοποίησαν πυραυλικές ασκήσεις σε στόχους στην Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το πρακτορείο «Interfax». Η παρουσία αεροσκαφών αυτού του τύπου, στοχεύει κατευθείαν στην νατοϊκή ναυτική παρουσία στην συγκεκριμένη περιοχή, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Ενώ την ίδια στιγμή, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, που είναι εξοπλισμένες με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, πραγματοποιούν ταυτόχρονη άσκηση « πολεμικής ετοιμότητας». Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες πυραύλων "Iskander-M" σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη της στρατηγικής αεροπορίας.

Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας «διευκρίνισε» ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ολοκληρώθηκε η οργάνωση των συνδυασμένων όπλων ακριβείας, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, εναντίον του «φανταστικού εχθρού», προφυλάσσοντας παράλληλα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με ανοικτές πηγές ( OSINT), η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τουλάχιστον 70 αεροσκάφη Tu-22M3. Οι περιορισμοί για την χρήση των αεροσκαφών αυτών, ίσχυσαν στο τέλος του Αφγανικού Πολέμου (1988-1989), και σε πρώιμο στάδιο στον πρώτο πόλεμο στην Τσετσενία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008, ομάδα ρωσικών αεροσκαφών Tu-22M3, βομβάρδισε αεροδρόμια και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στο Φαράγγι του Kodori. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ένα αεροσκάφος τύπου Tu-22MZ, καταρρίφθηκε ως αποτέλεσμα της δράσης της γεωργιανής αεράμυνας. Μετά από αυτή την απώλεια, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το τέλος της σύγκρουσης, δεν ξαναχρησιμοποίησε αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς αεροπορίας.

Η διείσδυση νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων, στη Μαύρη Θάλασσα, ενδέχεται να οδηγήσει την Ρωσία, στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων κα των βομβαρδιστικών Ту-22М3 στην Κριμαία, είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Национальная оборона» («Εθνική Άμυνα»), Ιγκόρ Κοροτσένκο.

«Αυτή είναι μια σοβαρή αιτία για την Ρωσία, να ενισχύσει τη ναυτική υποδομή της στη Μαύρη Θάλασσα με επιπλέον ανάπτυξη των παράκτιων κινητών πυραυλικών συστοιχιών P-800 Bastion», δήλωσε στο Ria Novosti, ο Κοροτσένκο.

Η στρατηγική ρωσική αεροπορία αποτελείται:
Long Range Aviation Command (Moscow)
6950th Aviation Base (Engels-2, Saratov Oblast) (Tu-22M3, Tu-95MS, Tu-160)
6952nd Aviation Base (Ukrainka Airbase, Amur Oblast) (Tu-95MS)
6953rd Aviation Base (Belaya (air base), located at Sredni/ru:Средний (Иркутская область), Irkutsk Oblast) (Tu-22M3)

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Ξεκίνησαν οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή στρατευμάτων της Γεωργίας και των ΗΠΑ, με την επωνυμία «Agile Spirit-2014», στο έδαφος της Γεωργίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, την Δευτέρα.

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις πραγματοποιούνται στο πεδίο βολής Vaziani, που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Τιφλίδας. Στις ασκήσεις αυτές συμμετέχουν 350 Αμερικανοί πεζοναύτες από την δύναμη της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες σταθμεύουν στη ρουμανική πόλη της Κωνστάντζας, καθώς και 550 γεωργιανοί στρατιώτες.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με το γεωργιανό ΥΠΑΜ, «στοχεύουν» στην «εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στην βελτίωση των ικανοτήτων και της αμοιβαίας συνδρομής σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης».

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες και τα γεωργιανά στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στην περιοχή του πεδίου βολής, εκτελώντας διάφορα σενάρια, ιδίως, σε ότι αφορά στην ικανότητα της οργάνωσης, του ελέγχου περιοχών, της αναζήτησης, εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και πλήθος άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν στρατιωτικοί παρατηρητές από τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ρουμανία. Οι ασκήσεις μεταξύ των αμερικανών και των γεωργιανών θα λήξουν στις 19 Ιουνίου.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει την ενεργό συνδρομή τους, στην εκπαίδευση και στον εκσυγχρονισμό των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων με κάθε τρόπο. Επίσης επισημαίνεται η συνδρομή ειρηνευτικής δύναμης της Γεωργίας, στο Ιράκ από το 2003 έως το 2008, αλλά και στο Αφγανιστάν από το Νοέμβριο του 2009.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Αυστηρή προειδοποίηση Μόσχας προς το ΝΑΤΟ

Αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την ενίσχυση των δυνάμεων του κοντά στα σύνορα της.
«Δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μια αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της συμμαχίας (που είναι ανεπτυγμένη) κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία ως ο,τιδήποτε άλλο πέρα από μια επίδειξη εχθρικών προθέσεων»,
είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Θα ήταν δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων του NATO στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ακόμη και εάν δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, ως κάτι άλλο πέρα από μια άμεση παραβίαση των διατάξεων της Ιδρυτικής Συνθήκης των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO», του 1997, επισήμανε ακόμη ο Τιτόφ. «Θα αναγκαστούμε να μετέλθουμε όλα τα απαραίτητα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσουμε με αξιόπιστο τρόπο την ασφάλειά μας»,
πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τοποθέτηση του Κρεμλίνου είναι αρκετά σαφής και απειλητική, ενώ μεταφέρει ένα πλήθος ευθυνών προς την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη, σχετικά τόσο με την γενικότερη όσο και με την ειδικότερη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα έζησε έναν ακόμη ανασχηματισμό, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την παγμόσια πρωτοτυπία, αφού "σέρνονταν" επί σειρά ημερών στα τηλεπαράθυρα και στα ΜΜΕ της χώρας, με σκοπό να μετακινήσει τις συζητήσεις από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών και την συντριβή της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Και είναι γεγονός πως ο σκοπός αυτός επετεύχθη. Όμως, ο σκοπός της νέας κυβέρνησης, που είναι η συνέχιση των εφαρμογών (ήδη ψηφισμένων νόμων) του μνημονίου, δεν αλλάζει σε τίποτε από την προηγούμενη, παρά τα όσα θα λεχθούν και θα ξεχασθούν μέσα από τις θερμοκρασίες (και την σχετική ραστώνη) του καλοκαιριού.

Άλλαξαν τα πρόσωπα, λοιπόν (για την ακρίβεια, ορισμένα από αυτά), των υπουργών και ο "πρωθυπουργός" μπορεί να ελπίζει ότι κέρδισε πολιτικό χρόνο πριν την οριστική κατάρρευσή του. Το παράδοξο αυτού του ανασχηματισμού είναι πως ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει πλέον μονοψήφιο ποσοστό (μην ξεχνάμε πως τώρα επισήμως ονομάζεται "Ελιά"), κατόρθωσε να αυξήσει τον αριθμό συμμετοχής του στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα, που από αύριο θα συναντηθεί με τους ανά υπουργείο επίτροπους της τρόικας, για να παραληφθούν από αυτιύς οι κατευθύνσεις λειτουργίας κάθε νέου υπουργού: 

Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς


Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργ. Ντινόπουλος
Υφυπουργός: Γ. Ντόλιος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδ.Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος
Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλ.Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κ.Κουκοδήμος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κ.Τασούλας
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός: Ν.Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γ.Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Κ.Παπακώστα
Αναπληρωτής υπουργός: Λ.Γρηγοράκος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γ.Καρασμάνης
Αναπληρωτής υπουργός: Π.Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Γ.Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης


Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Βούλτεψη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Την ίδια στιγμή πλήθος από Έλληνες, τουρκολάγνοι, τον "προσκυνούν" σε κάθε ευκαιρία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Για δεύτερη φορά μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια Ιρανός πρόεδρος σε επίσημη επίσκεψη του στην Άγκυρα δείχνει την μεγάλη του περιφρόνηση στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ, καθώς αρνήθηκε επιδεικτικά να επισκεφτεί το μαυσωλείο του όπως προβλέπει με αυστηρό τρόπο το τουρκικό πρωτόκολλο για κάθε ξένο ηγέτη που επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα. 
Την γνωστοποίηση της στάσης αυτής του Ιρανού πρόεδρου να αρνηθεί να επιστεφτεί το μαυσωλείο, την έκανε ο ίδιος ο υπεύθυνος του πρωτοκόλλου της τουρκικής προεδρίας, Ahmet Sener.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά όλα τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην επίσημη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί στην Τουρκία και ενώ το τουρκικό πρωτόκολλο προέβλεπε την επίσκεψη του στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του, ο Ιρανός πρόεδρος έδειξε την μεγάλη του περιφρόνηση καθώς αρνήθηκε κατηγορηματικά να επισκεφτεί το μαυσωλείο παρά τις έντονες τουρκικές ενστάσεις για την στάση του. 
Να θυμηθούμε ότι η επίσκεψη αυτή Ιρανού προέδρου στην Τουρκία είναι η δεύτερη μετά από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια αλλά και τότε ο Ιρανός πρόεδρος είχε αρνηθεί επιδεικτικά να επιστεφτεί το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ. 
Στην τωρινή αυτή επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Άγκυρα θα συζητηθούν, όπως έγινε γνωστό από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στην Συρία όπου όπως είναι γνωστό οι δυο χώρες έχουν αντίθετες θέσεις αλλά και οι σχέσεις των δυο χωρών με τις ΗΠΑ. 
Κι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων Patriot στο τουρκικό έδαφος, εξέλιξη στην οποία έχουμε έντονες ιρανικές αντιδράσεις. Πέραν τούτου τις επαφές θα απασχολήσουν και οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας Ιράν και κυρίως το ιρανικό φυσικό αέριο που παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις και το εμπάργκο των ΗΠΑ προς το Ιράν, οι Τούρκοι απτόητοι εξακολουθούν να προμηθεύονται ιρανικό φυσικό αέριο.

Εκείνο όμως που εμάς θα πρέπει να μας παραδειγματίσει είναι ότι ενώ ο Ιρανός πρόεδρος για δεύτερη φορά στην σύγχρονη τουρκική ιστορία περιφρονεί με χαρακτηριστικό τρόπο το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ και δεν πηγαίνει να καταθέσει στεφάνι, οι δικοί μας πολιτικοί ηγέτες, όσοι επισκεφτήκαν τα τελευταία χρόνια την Άγκυρα, έσπευσαν να τιμήσουν τον ίδιο τον πατέρα της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας, τον σφαγέα εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Αράβων χριστιανών στην Ανατολή, καταθέτοντας ελληνικό στεφάνι στο μαυσωλείο του. 

Να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον νεώτερο; 
Βλέπετε οι ηγέτες αυτής της χώρας ξέρουν να «τιμούν» τους σφαγείς και γεννοτκόνους των Ελλήνων και όχι μόνο χριστιανών και της Μικράς Ασίας. 

Αλλά να μην πάμε μακριά. Ο γνωστός μας τουρκολάγνος δήμαρχος της υποτιθεμένης γενέτειρας του Μουσταφά Κεμάλ, της Θεσσαλονίκης, επανειλημμένα έπλεξε το εγκώμιο του μεγάλου αυτού σφαγέα στα τουρκικά ΜΜΕ. 
Εύγε μας!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η Τουρκική αστυνομία απέτρεψε απόπειρα «δολοφονίας» του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, καθώς ο πρωθυπουργός αναχωρούσε, από ειδική τελετή στην περιοχή Sultangazi της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης απέτρεψε φερόμενη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επ’αυτοφόρω σύλληψη οπλοφόρου υπόπτου, ο οποίος πλησίασε «επικίνδυνα» το πρωθυπουργικό αυτοκίνητό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Aksam, ο ύποπτος συνελήφθη αφού εντοπίστηκε από την υπηρεσία ασφαλείας του Τούρκου πρωθυπουργού, να κρατά πιστόλι και να πλησιάζει την συνοδεία του Ερντογάν.

Ο εν λόγω ύποπτος οπλοφόρος, συνελήφθη από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, την στιγμή που επιβράδυνε για να κόψει δρόμο μέσα από το πλήθος των οπαδών του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι 32 ετών και σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν άμεσα και αποτελεσματικά. Ο ύποπτος στην συνέχεια πέταξε το όπλο του, στο όχημα του Ερντογάν. Στην κατοχή του βρέθηκε πιστόλι με σφαίρες 9 χιλιοστών.

Ο ύποπτος, κρατείται από το τμήμα καταπολέμησης τρομοκρατίας και εκτιμάται ότι δεν διαθέτει δεσμούς με κάποια συγκεκριμένη «εξτρεμιστική» ομάδα.

Για τον λόγο αυτό, απεστάλησαν εσπευσμένα τέσσερις ειδικοί ανακριτές από την Άγκυρα, με σκοπό, να ανακρίνουν τον ύποπτο, ο οποίος δήλωσε ότι πρόθεσή του δεν ήταν να σκοτώσει τον Τούρκο πρωθυπουργό, αλλά απλώς για να τον τρομάξει.

Οι αρχές, ωστόσο, συνεχίζουν επισταμένα την έρευνα για το άτομο αυτό, το οποίο όμως ομολόγησε ότι «μισεί» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη απόπειρα δολοφονίας του τούρκου πρωθυπουργού, μοιάζει ιδιαίτερα "βολική" για τον τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί -για μία ακόμη φορά- να θυματοποιηθεί απέναντι στον τούρκο πολίτη, να εμφανιστεί ως στόχος "ορατών και αόρατων εχθρών" και να κερδίσει την συμπάθεια των ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.
Το ότι, επίσης, ένας απλός πολίτης, χωρίς καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση, αποτόλμησε ένα τέτοιο εγχείρημα, προσφέρει την "δικαιολογία" αύξησης των αστυνομικών μέτρων στην Τουρκία (άρα και μείωσης των ελευθεριών των πολιτών), η οποία ως χώρα αυτή τη στιγμή είναι διαιρεμένη στους τούρκους που στηρίζουν τον Ερντογάν και στους τούρκους που θέλουν με κάθε τρόπο, μέσο και θυσία, την απομάκρυνση του σημερινού τούρκου πρωθυπουργού. Η Τουρκία είναι σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση, γεγονός που γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Ερντογάν, ο οποίος άλλωστε επεδίωξε αυτό το ρήγμα στην τουρκική κοινωνία, ευελπιστώντας πως οι πιστοί μουσουλμάνοι - ισλαμιστές, υπερτερούν αριθμητικά στην κάλπη και θα μπορέσει έτσι να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Όμως, επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να συσπειρώσει -το δυνατόν περισσότερο- τους τούρκους πολίτες στο πρόσωπό του, ανεβάζει το εθνικιστικό θερμόμετρο τόσο προς την πλευρά του Αιγαίου, της Κύπρου, αλλά και έναντι των Κούρδων. Οι εξελίξεις, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο οποίο θα διαπιστώσουμε υψηλές θερμοκρασίες που θα έχουν ως επίκεντρο την Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στα σύνορά της με άλλες χώρες...


Του Σωτήρη Σιδέρη

Διπλωματικό ναυάγιο, οι συνέπειες του οποίου δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί, υπέστη η ελληνική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Αλβανία. Οι δυσμενείς εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με ευθύνη των Τιράνων και εξαιτίας των τραγικών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ένταση στις διμερείς σχέσεις, ενώ η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες φαίνεται να καταρρέει οριστικά.

Παρόλο που δεκάδες φορές η Αθήνα έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι τον Ιούνιο τα Τίρανα θα πάρουν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., στη γείτονα ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ζήτησε στις 28 Μαΐου από τον εισαγγελέα να ερευνήσει αν συντρέχει το αδίκημα της εθνικής προδοσίας από τον Λουλεζίμ Μπάσα που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες! Αυτό σημαίνει ότι η αλβανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να κυρώσει την συμφωνία από το Κοινοβούλιο, αλλά δεν θέλει καν να συμπληρωθεί με πρωτόκολλο, όπως επεδίωκε η Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα.
Προφανώς, εφεξής κανείς στα Τίρανα δεν θα διανοηθεί να συμβάλει με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μια και η συζήτηση περί εθνικής προδοσίας θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Η κίνηση αυτά όλα δείχνουν ότι αποσκοπεί στην κατεδάφιση της συμφωνίας και στην εκ νέου έναρξη διαπραγματεύσεων, από μηδενική βάση, καθώς τώρα τα Τίρανα απορρίπτουν την επήρεια των Διαπόντιων Νήσων.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, που έχει δεσμευτεί δημοσίως για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, τώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ήταν αρνητικές στο να δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία τώρα έχουν συνασπιστεί υπέρ της!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Αυστρία –και πίσω της η Γερμανία, που είχε ασκήσει βέτο το Δεκέμβριο-, η οποία εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα στα Βαλκάνια, συνέταξε επιστολή και την προωθεί για υπογραφή σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ με στόχο να δημιουργηθεί πιεστική κατάσταση στη Σύνοδο Κορυφής στις 26-27 Ιουνίου υπέρ της Αλβανίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.
Το διάβημα της Ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή 30 Μαΐου, απορρίφθηκε και τώρα η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο απεγκλωβισμού από τις δεσμεύσεις της, αλλά είναι μάλλον αργά…

Τα λάθη του ΥΠΕΞ και η τουρκική εμπλοκή

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε μεν να υπογράψει την επιστολή που κυκλοφορεί στο παρασκήνιο η Αυστρία, πέραν των άλλων, και διότι ως προεδρεύουσα στην ΕΕ θέλει να κρατήσει τις αυτονόητες αποστάσεις, αλλά και για να δει πως θα χειριστεί την υπόθεση.
Η Αλβανία, ενθαρρυμένη προφανώς από την υπέρ της κινητικότητα, προχώρησε στην κίνηση αυτή το εσωτερικό της, κατηγόρησε, δηλαδή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προδοσία, διαβλέποντας την αδυναμία της χώρας μας να αλλάξει θέση. Και σήμερα, όπως το 2009, διπλωματικές πηγές «βλέπουν» χειραγώγηση της αλβανικής κυβέρνησης από την Τουρκία, που επηρεάζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο Λ. Μπάσα είναι σήμερα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 2009, όπως προαναφέρθηκε, ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το σύντομο ιστορικό αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής υπόθεσης έχει ως εξής:
Ελλάδα και Αλβανία, έπειτα από διαπραγματεύσεις, συμφωνούν τον Απρίλιο του 2009 στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ. Έπειτα όμως από πρωτοβουλία του σημερινού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, η συμφωνία είχε παραπεμφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο και είχε χαρακτηριστεί άκυρη. Ο Ράμα κατηγορούσε τον Μπερίσα για προδοσία, ενώ πολλοί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών-ήταν βέβαιοι ότι υπήρχε τουρκικός δάκτυλος.

Πριν από μερικούς μήνες, με πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου, σχηματίστηκε ένας συνολικός φάκελος για την οριστική διευθέτηση των ελληνο-αλβανικών προβλημάτων. Ο κ. Βενιζέλος ενέταξε στον φάκελο αυτό την άρση του εμπολέμου, την υποστήριξη για να πάρει η Αλβανία το καθεστώς την υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και το θέμα της συμφωνίας του 2009, ακόμη και την αναγνώριση του Κοσόβου. Σημειώνεται ότι συμφωνία επήλθε πριν από λίγες μέρες και στο θέμα των τοπωνυμίων, με βάση τους κανόνες του ΟΗΕ, και απομένουν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες από ελληνικής πλευράς, ώστε να διευθετηθεί το θέμα και, φυσικά, να προχωρήσει η αλλαγή των τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις θεωρητικά προχωρούσαν, και πρώτη η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε δημόσια για τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι ήταν σφάλμα του κ. Βενιζέλου η δημόσια δέσμευση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας χωρίς την ταυτόχρονη απαίτηση τα Τίρανα να δεσμευτούν δημοσίως για τη συμφωνία του 2009 και για σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Σημειωτέον ότι η θέση της μειονότητας επιδεινώνεται διαρκώς από την αυθαίρετη και παραβατική στάση των αλβανικών κυβερνήσεων και δεν υπήρξε ποτέ συγκροτημένη πολιτική πίεση στην Αλβανία για να διορθωθούν οι αδικίες και οι μεθοδεύσεις.

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ζητά, λοιπόν, από την Εισαγγελία να διερευνήσει αν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, με βάση την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων δεν υπερασπίστηκαν τα εθνικά μας συμφέροντα, παραχωρώντας θαλάσσιες εκτάσεις στην Ελλάδα». Το άρθρο 210 που ανέφερε ο υπουργός Μπουσάτι προβλέπει φυλάκιση πέντε ως δέκα ετών για συμφωνίες με ξένες χώρες για εν μέρει ή πλήρη παραχώρηση εδαφών.

Το… σοκ

Στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, η Ελλάδα ήταν σχεδόν η μοναδική χώρα που ήταν θετική έναντι της Αλβανίας, ενώ η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και άλλα κράτη – μέλη ήταν αρνητικά. Η Σύνοδος Κορυφής είχε απαιτήσει από την Αλβανία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και την λειτουργία των θεσμών προφανώς προσχηματικά, διότι η Αλβανία, όπως και η ΠΓΔΜ και η Σερβία, απέχει πολύ από την εκπλήρωση των θεσμικών κριτηρίων, και, βέβαια, τα πολιτικά κριτήρια είναι που κυριαρχούν στη λήψη των αποφάσεων.

Η μεταστροφή όμως αυτών των χωρών «αδειάζει» κυριολεκτικά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται έωλη και είτε θα αποφασίσει μία σκληρή ηρωική στάση, ασκώντας βέτο, είτε θα τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή της.

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν σοκ στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο σοβαρής κρίσης στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις οι οποίες επηρεάζουν τις σχέσεις και με τους Αλβανούς των άλλων χωρών της περιοχής, στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, τη στιγμή που γινόταν προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα σταθερό σχήμα συνεργασίας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, εκτιμάται ότι:

1. Επαναλαμβάνονται διαρκώς λάθη και επιβεβαιώνεται η πολιτική ανεπάρκεια στη διαχείριση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια λανθασμένη και ανεπαρκή πολιτική ακολούθησε η Ελλάδα και έναντι της Τουρκίας, και την επανέλαβε με την Αλβανία. Η Ελλάδα επιμένει σε μία «ιεραποστολική» συμπεριφορά, η οποία εντέλει βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Προφανώς πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

2. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν στρατηγικό σύμμαχο στην Ευρώπη. Το γνωρίζουμε από της τάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, το επιβεβαιώσαμε από τη στάση της στην οικονομική κρίση, το συμπεραίνουμε και από τις εξελίξεις με την Αλβανία, αλλά και με πολλές ακόμη περιπτώσεις. Οι συμμαχίες οικοδομούνται, δεν χαρίζονται. Πολλές φορές είχαμε επισημάνει την πρόθεση της Γερμανίας να αναμιχθεί στην περιοχή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε σχεδίασε πολιτική αντίδρασης και προσέγγισης τ ων ευρωπαϊκών χωρών, ευελπιστώντας απλώς σε μία πολιτική καλών προθέσεων που δεν υφίσταται.

3. Η οριστική κατάρρευση της συμφωνίας του 2009 δημιουργεί υποψίες για πιθανή παρενόχληση εκ μέρους των Τιράνων στις έρευνες στο Ιόνιο, υπό το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ. Σημειώνεται πως η αμφισβήτηση της συμφωνίας έγκειται στην αλλαγή στάσης των Τιράνων σε σχέση με την επήρεια των Διαπόντιων Νήσων βορείως της Κέρκυρας, ότι, δηλαδή, δεν έχουν επήρεια, άρα πρέπει να χαραχτούν εκ νέου θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ. Πρόκειται για την ίδια στάση με αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο, και ειδικότερα στο Καστελλόριζο.

4. Η όξυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων πιθανόν να επηρεάσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς θα αποθρασύνει το αλβανικό στοιχείο στην περιοχή.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ιεραρχήσει τα προβλήματα της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά δεν θέλει καν να υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, να μην υπάρχει η παραμικρή δημοσιότητα και να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί να διαταράξει την πολιτική της αποχαύνωση.
Εννοείται πως ανάγκη αφύπνισης υπάρχει και για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ούτε καν παρακολουθεί το πώς εξελίσσονται τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, με συνέπεια η κυβέρνηση να μην δέχεται την απαιτούμενη πίεση και να μην αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τα λάθη και τις ανεπάρκειές της.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 242


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Ένα τριήμερο συνέδριο υπό την πολίτικη και οικονομική αιγίδα του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη με αντιπροσωπία Αλβανών που ζουν στις χώρες των Βαλκανίων.

Το αντικείμενο του συνεδρίου αφορά την δημιουργία παραρτήματος του κόμματος του Έρντογαν, Κόμμα Δικαιοσύνης, στη πΓΔΜ, Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία καθώς, τη λήψη αποφάσεων και την ενσωμάτωση στις αντίστοιχες χώρες και την περαιτέρω επέκταση τους σε χώρες των Βαλκανίων.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, στο συνέδριο συζητήθηκε ότι θα ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική στρατηγική για την Αλβανία από ότι στο Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ, η οποία θα είναι κάπως διαφορετική στρατηγική για τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που υποστηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση σε αυτές τις χώρες. Είναι γνωστό οτι η Αλβανία έχει μια πολύ ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία. Η στρατηγική σημασία των Τούρκων για τα Βαλκάνια, έχει αυξηθεί μετά την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής στρατηγικής του Αχμέτ Νταβούτογλου «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Σήμερα, η Τουρκία δεν έχει κανένα γείτονα που να μην έχει προβλήματα όπως είναι ευρέως γνωστό.

Δεδομένου αυτού, η στρατηγική της κυβέρνησης του Ερντογάν με επικεφαλής τον Αχμέτ Νταβούτογλου που προωθεί το Νέο-οθωμανισμό, το πιο ισχυρό χαρτί της Άγκυρας, είναι να αυξήσει την παρουσία της στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στις χώρες που ζουν οι Αλβανοί, λαμβάνοντας υπόψη την κοινοί ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική τους κληρονομία.

Αργά, σταθερά και συστηματικά, Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν επιλέξει διάφορους τρόπους για να πετύχουν το σκοπό τους και να επηρεάσουν το πνεύμα των Αλβανών. Κάποιο από τα βήματα της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το πολιτιστικό παρελθόν που συνδέει τις δυο χώρες, με έμφαση τη αποκατάσταση των ιστορικών μουσουλμανικών μνημείων που απομένουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει απλώσει την ομπρέλα του υπερασπιστή των μουσουλμάνων στις χώρες αυτές, με την διείσδυση των τούρκικων επιχειρήσεων, καθώς και την υποστήριξη διαφόρων οργανώσεων ΜΚΟ που στηρίζει άμεσα η τουρκική κυβέρνηση καθώς και εκείνων που υποστηρίζουν ιδεολογικά την Τουρκία.

Όμως οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επισπεύδουν όπως φαίνεται τα σχέδια του Ερντογάν και Νταβούτογλου στις χώρες όπου ζουν Αλβανοί. Αποφασίστηκε στρατηγική άμεσου αντίκτυπου μέσω συμμετοχής στην πολιτική στις χώρες Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ. Σημειώνεται ότι οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικές προδιαγραφές, γι αυτό και η μορφή πολιτικής που θα εφαρμοστεί θα είναι ανάλογη.

Η Αλβανική ιστοσελίδα Dosja.net δημοσιεύει λίστα με όλους τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες από Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και πΓΔΜ σε αυτό το συνέδριο.

Η σημασία ενός τέτοιου γεγονότος για την Αλβανία, αλλά και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια καθιστούν σημαντική την ενημέρωση του κοινού αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα, καθώς η Τουρκία, έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Αλβανία και τους Αλβανούς.

Η πΓΔΜ αναφέρεται ότι έχει έτοιμο το έδαφος καθώς εδώ και πολύ καιρό αποτελεί τη βάση της αναπτυξιακής πολιτικής του νέου - οθωμανισμόυ του πρωθυπουργού Ερντογάν. Ο μεγάλος αριθμός των Τούρκων σε αυτή τη χώρα, καθώς και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις με το άνοιγμα των ενώσεων, εκδόσεων και παρόμοιων οργανισμών, έχουν κάνει ήδη πρόσφορο το έδαφος για τη νέα πολιτική που επιδιώκουν να εφαρμόσουν.

Ο αναπληρωτής Τούρκος πρωθυπουργός, Hayrulah Isler μιλώντας, δήλωσε πως το συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους και το Κέντρο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών. Το Κέντρο Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας, ιδρύθηκε από τον Νετσμετίν Ερμπακάν, «πατριάρχη» του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, η κεντρική φιλοσοφία του οποίου είναι τουρκικής εθνικιστικής προσεγγίσεις. Παρευρέθηκαν στο συνέδριο με τίτλο: «Διεθνείς Απειλές και ο ισλαμικός κόσμος» , σημειωτέων ως τιμώμενα πρόσωπα ήταν πολλοί Αλβανοί και Τούρκοι από τη πΓΔΜ .

Στη πΓΔΜ, το άνοιγμα του κόμματος του Ερντογάν είναι θέμα χρόνου, ενώ όλη η χρηματοδοτική στήριξη θα προέρχεται απευθείας από την Άγκυρα. Στη χώρα οι υποδομές και οι άνθρωποι είναι έτοιμοι, καθώς και η κοινή γνώμη. Εξάλλου ο Ερντογάν υπήρχε πάντα αποκαλυπτικός στις επισκέψεις του σε αυτές τις χώρες με πολιτικές δηλώσεις ως προστάτες των Τούρκων στη πΓΔΜ αλλά και των Αλβανών. Πολιτικές δηλώσεις τις οποίος αποδέχονται και οι Αλβανοί.

Για χρόνια τώρα, διάφορες ενώσεις συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν και δραστηριοποιούνται στη πΓΔΜ. Κάποια από αυτά, ανήκουν στην ίδια ιδεολογία αυτού του πολιτικού Ισλάμ. Ένα από αυτά είναι το "VISION M" του Ramadan Aliti από το Τέτοβο και είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν στη πΓΔΜ. Το "VISION M", έχει ανοίξει κέντρα στο Τέτοβο και Γκόστιβαρ, όπως το κέντρο εκπαίδευσης "VISION Academy", το οποίο ασχολείται με ξένες γλώσσες και υπολογιστές. Αυτή είναι η βιτρίνα καθώς στην πραγματικότητα, ο κύριος στόχος είναι να φέρει τη νεολαία για εξοικείωση με αυτή την ιδεολογία.

Εκτιμώντας τη στρατηγική θέση της περιοχής, η δραστηριότητα της "VISION Μ” δεν περιορίζετε μόνο στην πΓΔΜ αλλά και στην Αλβανία

Το "VISION M" επίσης λαμβάνει χρηματοδότηση απ' τον Εκδοτικό Οίκο με μεγάλη εμβέλεια στην Αλβανία "Logos Α" με ιδρυτή Adnan Ismail από το Κουμάνοβο.

Επίσης το εθνικό περιοδικό «SHENJA» με εμβέλεια και εκτός της Αλβανίας διανέμετε δωρεάν όπου ζουν Αλβανοί, με ιδρυτή και Afrim Zeqiri Afrim Gashin.

Ακόμα και αυτό το περιοδικό εκδίδεται υπό την άμεση υποστήριξη της "VISION M", μάλιστα ο πρόεδρος του, Ramazan Aliti είναι μέρος του διευθυντικού προσωπικού για την πΓΔΜ. Επειδή ο οργανισμός στερείται υποστηρικτών από την τουρκική κυβέρνηση στο Μπαγκλαντές, θεωρείται ως κατάλληλη για το περιοδικό "SHENJA" διανέμεται δωρεάν με ένα μεγάλο αριθμό αντιγράφων στη χώρα. Με τον ίδιο σκοπό με αυτόν της πΓΔΜ, τώρα στο Μπαγκλαντές.

Δεν ειναι μονο το "VISION M" που έχει εργαστεί και εργάζεται για να ανοίξει το αδελφικό κόμμα του Ερντογάν στην πΓΔΜ.

Υπάρχουν επίσης και άλλες ενώσεις με τον ίδιο στόχο και όλες οι ενώσεις που ανήκουν σε αυτή την ιδεολογία εργάζονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για την έναρξη πολιτικού κόμματος, του Ερντογάν.

Ένας από αυτούς, είναι το "Φόρουμ Ισλαμικής Νεολαίας" του Fevzi Musliu, από τα Σκόπια. Έχει μια διευρυνόμενη δραστηριότητα στις αλβανικές πόλεις στην πΓΔΜ και τα Σκόπια. Έχει άμεση στήριξη από την Τουρκία, ενώ η διεξαγωγή διαφόρων δραστηριοτήτων, έχει στόχο να φέρει σε επαφή νέους ανθρώπους και την αγάπη τους για την κατήχηση Ερντογάν.

Στο "VISION Academy" στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης λειτουργούν και τμήματα και Μαθήματα "άπταιστα" με υποκαταστήματα στην ευρύτερη περιοχή όπως, Κίσεβο, Κουμάνοβο, Σκόπια και Τέτοβο.

Τα "FLUENT" κέντρα διευθύνονται από τον Mohammad Jonuzi, φίλο του Fevzi Musliu που διευθύνει το "Φόρουμ Ισλαμικής Νεολαίας" ενώ συμμετέχουν μαζί σε διάφορες δραστηριότητες .

Μια άλλη οργάνωση με απευθείας σύνδεση με την τουρκική κυβέρνηση είναι "Merhamet" με έδρα τα Σκόπια. Στην ιεραρχία της Ανθρωπιστικής Πολιτιστικής Οργάνωσης "Merhamet" εμφανίζετε και ο Adnan Ismail, διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Λόγος Α".

Η "Merhamet" έχει υποκαταστήματα στα Σκόπια, Τέτοβο, Κουμάνοβο, Γκόστιβαρ, Debar, Kicevo και την Πρίστινα. Η οργάνωση "Merhamet", συνεργάζεται άμεσα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο και την Τουρκική Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας (ΤΙΚΑ), η οποία έχει γραφεία στα Τίρανα. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της οργάνωσης "Merhamet" καλύπτονται από μια άλλη τουρκική ένωση, του "Insan Yardim Vakfi-HHI" που λειτουργεί υπό την αιγίδα της τούρκικης κυβέρνησης. Η ένωση ΙΗΗ αναφερετε πως κατά καιρούς έχει στείλει μαχητές ομάδες τζιχαντιστών.

Η "Λέσχη Elite", με επικεφαλής τον Skënder Rexhepi-Zejδ έχει μια πολύ στενή σχέση με την Τουρκική Υπηρεσία Διεθνούς Οργανισμού Συνεργασίας (ΤΙΚΑ) και τις ενώσεις, VISION "M", "Ισλαμικό Φόρουμ Νεολαίας", "Ansar" και "Kopru". Τον Ιανουάριο του 2012, η ΤΙΚΑ χρηματοδότησε την δημιουργία ενός κινηματογραφικού στούντιο "Λέσχη Elite" αξίας € 15.500, στου οποίου τα εγκαίνια παρέστησαν ο διευθυντής του ΤΙΚΑ στην πΓΔΜ.

Άλλες οργανώσεις είναι "Ansar" και "Kopru" με έδρα τα Σκόπια. Όλες οι παραπάνω οργανώσεις κάνουν από κοινού συμφωνίες ή συνεργάζονται σε διάφορες δραστηριότητες, με σκοπό να ενισχύσουν το προφίλ τους .

Ως συνδετικοί κρίκοι όλων είναι η ΤΙΚΑ, η Ενώση Τουρκικής Κυβέρνησης και το "VISION M". Μάλιστα στις 06.13.2013 οι ενώσεις VISION "M", "Ansar", "Kopru", "Merhamet" και η "Λέσχη Elite" πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Σκοπίων, σε αλληλεγγύη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος αντιμετώπιζε τις διαμαρτυρίες στο πάρκο "CENTER" στην Κωνσταντινούπολη.

Όχι τυχαία, το όνομα αυτών των τεσσάρων ενώσεων αναφέρονται και ως διοργανωτές του φόρουμ με θέμα: «Ο ρόλος της Τουρκίας στα Βαλκάνια» με ομιλητή τον Τούρκο δημοσιογράφο Akif Emre της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Holiday Inn-Σκόπια", στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου διοργανώθηκε το αλβανικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 με 31 Μάιου.

Οι δραστηριότητες αυτές δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στο περιοδικό "Shenja", καθώς και στην ιστοσελίδα "Mesazhi.com".

Η άλλη στρατηγική που ακολουθείται έχει να κάνει με τις υποτροφίες που δίνει η Τουρκία στις χώρες αυτές

Το VISION "M", "Ισλαμικό Φόρουμ Νεολαίας" και η " Merhamet" επιλέγουν τους "καλύτερους φοιτητές" και τους χορηγούν υποτροφίες για σπουδές στην Τουρκία μέσω του τουρκικού συστήματος υποτροφιών έχοντας την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι απλά μια τυπική διαδικασία. Έπειτα οι "μορφωμένοι" επιστρέφουν πίσω. Επιπλέον, μπορούν επίσης να οργανώνουν συναντήσεις προσανατολισμού για τους μαθητές στις εγκαταστάσεις τους.

Το 2006, στα Σκόπια ιδρύθηκε "Το Ίδρυμα για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό". Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι ο βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο χρηματοδοτείται άμεσα από την τούρκικη κυβέρνηση.

"Το Ίδρυμα για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό" συμμετείχε στο σκάνδαλο με τα χρήματα που βρήκε η τούρκικη αστυνομία στη κατοχή του διευθυντή της Τράπεζας "Halk Bank", τα 5 εκατομμύρια ευρώ κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών. Ο Διευθυντής υπερασπίστηκε τον εαυτό του και υποστήριξε τότε ότι τα χρήματα προοριζόταν ακριβώς για το Ίδρυμα για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό στα Σκόπια, ιδιοκτήτη του Βαλκανικού Πανεπιστημίου σε αυτή την πόλη.

Το γεγονός έγινε δεκτό ακόμη και από το ίδρυμα διευθυντή της ''Halk Bank". Ωστόσο, ο διευθυντής της δεν εξήγησε γιατί κρατήθηκαν κρυφά χρήματα σε κουτιά παπουτσιών εφόσον ήταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το Πανεπιστήμιο "Ballkan" αναφέρεται ότι δίνει 400-500 υποτροφίες ετησίως σε φοιτητές από την Αλβανία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Όπως είναι γνωστό οι πλέον σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις – πριν επικυρωθούν ή όχι επί του πεδίου – στην Ιστορία λαών και εθνών λαμβάνονται κατά τη διάρκεια «δείπνων» και «γευμάτων εργασίας», πίσω από τις κλειστές πόρτες και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τους… αμύητους.

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Τα δείπνα, «μυστικά» ή μη που λαμβάνουν χώρα ακόμα και σήμερα, παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην Ιστορία των κρατών και των λαών. Δεν είναι τυχαίο ότι το «ιστορικό» δείπνο στις Κάννες – μετά την παραλίγο χειροδικία του Νικολά Σαρκοζί προς τον Γιώργο Παπανδρέου και το κλάμα της Άγκελα Μέρκελ – οδήγησε σε αυτό που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία τρία έτη.

Ένα ακόμα μεγάλης σημασίας δείπνο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα ιστοχώρου ίσως είναι και αυτό που παρέθεσε και ο Αχιλλέας Καραμανλής προς τιμήν του πρώην Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης, ναύαρχου Τζέιμς Σταυρίδη, στο οποίο παρακάθονται τόσο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής όσο και ο νυν πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεν λείπει και ο παλιός γνώριμος, πολύπειρος πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης.

Πέραν του ενδιαφέροντος από άποψη εσωτερικής πολιτικής ισορροπίας, ειδικά στο κυβερνών κόμμα και της συνάντησης του πρώην και του νυν πρωθυπουργού οι οποίοι μακριά από «αδιάκριτα» μάτια θα μιλήσουν για τα εσωκομματικά, τα κυβερνητικά αλλά και το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι και το πιο σημαντικό, είναι το τι ακριβώς θα συζητήθηκε αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην περιοχή μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τζ. Σταυρίδης δεν είναι ένας οποιοδήποτε στρατιωτικός αλλά έχει διατελέσει επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενώ σήμερα είναι Κοσμήτορας του Fletcher School of Law and Diplomacy του πανεπιστημίου Tufts στην Βοστώνη. Επιπροσθέτως, πρόκειται για έναν επιστήμονα με διδακτορική διατριβή από το ίδιο πανεπιστήμιο του οποίου οι μελέτες και οι αναλύσεις έχουν τύχει μεγάλης αναγνώρισης.


Επιπροσθέτως, ο Ναύαρχος Σταυρίδης έχει ελληνικές ρίζες και μάλιστα από την Μικρά Ασία όπου η οικογένεια του αναγκάστηκε λόγω του «συνωστισμού» που δημιουργήθηκε το 1922 να καταφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Η παρουσία λοιπόν ενός ελληνικής καταγωγής στρατιωτικού και επιστήμονα καταξιωμένου στο εσωτερικό στρατιωτικο-πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ στο ίδιο τραπέζι με τον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό της χώρας, είναι από μόνο του ένα γεγονός μεγίστης σημασίας, ακόμα και ως προς την σημειολογία.


Η πρώτη ερώτηση και η πλέον ενδιαφέρουσα είναι το τι ακριβώς είπε ο ναύαρχος Σταυρίδης με τους κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά και φυσικά τι ακριβώς ενδεχομένως του ζητήθηκε να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον.


Πέραν των προφανών θεμάτων αναφορικά με την Τουρκία και τα άλλα «εθνικά» ζητήματα, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρο ότι συζητήθηκε τόσο το ζήτημα της Ουκρανίας όσο και το θέμα της Συρίας, αλλά και της εσωτερικής κατάστασης τόσο στην Τουρκία όσο και στην χώρα μας.


Από τα λεγόμενα στο παρελθόν του Ελληνοαμερικανού Ναυάρχου, είναι προφανές να εξαχθεί το συμπέρασμα πως θα έχει ζητηθεί μία ενεργητική εμπλοκή της Ελλάδας στο θέμα της διαμόρφωσης μίας νέας ζώνης ανάσχεσης της Ρωσίας, ενώ είναι σίγουρο ότι στο θέμα της Τουρκίας ο Τζ. Σταυρίδης θα ζητήσει την «ψυχραιμία» της ελληνικής πλευράς απέναντι στις αιτιάσεις και τις προκλήσεις των Τούρκων. Οι Έλληνες επίσημοι είναι σίγουρο ότι θα προσπάθησαν να κρατήσουν μία στάση αρκετά προσεχτική στο θέμα της Ρωσίας, αφού ως γνωστό η «ειδική σχέση» που έχουμε – ή θα πρέπει να έχουμε – με τη Μόσχα, μπορεί να εξισορροπήσει πολλές καταστάσεις αναφορικά με τα άμεσα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Είναι εξίσου προφανές ότι ο ναύαρχος αντιλαμβάνεται τη θέση της Ελλάδας και τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα μπορεί πάντα να λειτουργήσει ως ένα κοινό έδαφος επαφής Ουάσιγκτον και Μόσχας εάν τα πράγματα παρεκτραπούν τελείως.

Όπως γίνεται κατανοητό η σύντομη αυτή αναφορά δεν προσπαθεί να αναφερθεί στο τι ακριβώς ειπώθηκε αλλά στο τι θα ήταν το πλέον λογικό να αναφερθεί σε σχέση με τις εξελίξεις στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος. Είναι προφανές ότι ο υπογράφων… δεν βρίσκεται στου συνδαιτυμόνες της βραδιάς, ενώ είναι σίγουρο ότι ο Ναύαρχος δεν πήγε στο δείπνο για να μιλήσει με τους δύο πρωθυπουργούς για το επερχόμενο Μουντιάλ της Βραζιλίας, παρά την αγάπη του πρώην πρωθυπουργού για το ποδόσφαιρο.


Το τι θα ξημερώσει από τέτοιου είδους επαφές θα φανεί πολύ σύντομα. Σε όσους δε επιχειρούν τον εντυπωσιασμό μιλώντας για «προσκύνημα» στους Αμερικανούς, ή για έναν Ναύαρχο ο οποίος δεν είναι στην πραγματικότητα «Έλληνας», ή δεν έχει «βοηθήσει την Ελλάδα σε τίποτα», η απάντηση είναι η εξής και πολύ απλή:


Πρώτον, παραφράζοντας τον Πάλμερστον «η Ελλάδα δεν έχει ούτε μόνιμους φίλους ούτε μόνιμους εχθρούς έχει όμως μόνιμα και αιώνια συμφέροντα». Άρα μιλάμε και διαπραγματευόμαστε με όλους, και μόνο έτσι θα είμαστε σεβαστοί από όλους.

Δεύτερον, η Ελλάδα έχει μία συγκεκριμένη γεωγραφική υπόσταση η οποία είναι θαλάσσια, άρα είναι προφανές πως για την ασφάλειά της θα πρέπει να διατηρεί άριστες σχέσεις με την κυριαρχούσα θαλάσσια δύναμη του πλανήτη. Το ζήτημα δε δεν έχει κανένα ιδεολογικό μανδύα – περί «αριστερού», «δεξιού», «κεντρώου», «δεξιού μπακ-χαφ» κ.λπ. το ζήτημα είναι ΑΠΛΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ. Τρίτον, το να μιλάει κάποιος για το «με ποιον θα πρέπει να είμαστε», ή ότι «είμαστε με τους Αμερικανούς», «με τους Γερμανούς», «με τους Ρώσους» κ.λπ. είναι στην ουσία άξιος απόγονος του πολιτικού συστήματος το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να πολεμήσει, για έναν πολύ απλό λόγο:

Από την εποχή της ανεξαρτησίας (;) της χώρας μας τα τρία κόμματα που εμφανίστηκαν ονομάζονταν «Αγγλικό», «Γαλλικό» και «Ρώσικο». Είναι προφανές ότι σήμερα το «Αγγλικό» έχει γίνει «Αμερικανικό», το «Γαλλικό» μετατράπηκε σε «Γερμανικό» ενώ το «Ρώσικο»… μένει το ίδιο. Η ερώτηση είναι: Με τους «Έλληνες» τελικά ποιος είναι;


Στην τοποθέτηση δε πως «είμαστε με τον δείνα επειδή αυτό συμφέρει την Ελλάδα» η απάντηση πολύ απλά είναι πως όταν συγχρωτίζεις 100% την πολιτική σου με έναν ξένο τότε δεν υποστηρίζεις τον εαυτό σου αλλά τον άλλον διότι πολύ απλά ΠΟΤΕ ένας ξένος δεν σε υποστήριξε 100%, αλλά ούτε καν 50%. ΌΛΟΙ (Άγγλοι, Γάλλοι, …Πορτογάλοι) μόλις έπαιρναν ότι ήθελαν από την Ελλάδα και τους Έλληνες τους άφηναν στο έλεος των Οθωμανών και των Τούρκων, των Κομμουνιστών, των Ιμπεριαλιστών κ.λπ. (να θυμηθούμε τα Ορλοφικά, το 1922, το 1945, ή το 1974). 


Ως Έλληνες και άκρως συναισθηματικοί (και καλά κάνουμε υπό μία έννοια) τείνουμε να έχουμε επιλεκτική μνήμη ακόμα και σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τη ζωή μας, αυτό λοιπόν είναι και το λάθος μας, η έλλειψη στρατηγικής κουλτούρας και η υπερπροσφορά συναισθηματικής φόρτισης, κάτι το οποίο στις Διεθνείς Σχέσεις είναι ένας μοιραίος συνδυασμός ο οποίος εάν υπάρχει σε έναν λαό, ασφαλώς τον βοηθάει να χαρακτηριστεί από τους άλλους ως ο… ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ.

Τέταρτον, στην κατηγορία προς τον Ναύαρχο Σταυρίδη για έλλειψη εθνικών αντανακλαστικών… επειδή μάλλον δεν διέταξε τον 6ο Στόλο να εισέλθει στα Στενά και να μας παραδώσει αμαχητί την Πόλη, αναφέρουμε δύο τινά:

>(α) Ναι, πρόκειται για αξιωματικό των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι για αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Άρα δεν είναι λογικό για έναν αξιωματικό και μάλιστα τόσο υψηλόβαθμο και σε τέτοιες θέσεις να διενεργούσε κατασκοπία υπέρ της χώρας μας ή να ξεκινούσε αμερικανοτουρκικό πόλεμο για να εκδικηθεί τον παππού του στην Σμύρνη, από την στιγμή μάλιστα που δεν επιδιώκουμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι.


(β) Κάνει και υποστηρίζει όμως κάτι άλλο το οποίο για κάποιους ίσως να είναι «λεπτομέρεια», για άλλους να έχει περάσει απαρατήρητο αλλά για αυτούς που γνωρίζουν αποτελεί την κίνηση-κλειδί για την επίλυση ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ όλων σχεδόν των θεμάτων που έχουμε με την Τουρκία. Εξηγούμαστε:

Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ και στον Άγγελο Αθανασόπουλο στις 23 Μαρτίου 2014 ο Ελληνοαμερικανός Ναύαρχος πέραν του θέματος της Ουκρανίας για την οποία έχει την γνωστή αμερικανική θέση απαντάει σε μία φαινομενικά «επιστημονική / αδιάφορη» ερώτηση του έγκριτου δημοσιογράφου με έναν εκπληκτικό τρόπο.


Ερώτηση: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο της θαλάσσιας ισχύος στον 21ο αιώνα. Ως άνθρωπος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής του στη θάλασσα, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι τάσεις και τα διακυβεύματα;»

Απάντηση: «Θα υπάρξει μεγάλη έμφαση σε ναυτικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα. Το 95% των προϊόντων παγκοσμίως διακινείται μέσω θαλάσσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσο ευκαιρίες (ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ορυκτός πλούτος) όσο και προκλήσεις (πειρατεία, εμπόριο ναρκωτικών, διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και συμβατικών όπλων). Υπολογίζεται, ότι περίπου το 70% του παγκοσμίου πληθυσμού ζει κοντά στη θάλασσα, κυρίως σε μεγαλουπόλεις στα παράλια των ωκεανών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό μας πρέπει να συνεργαστεί με τους εμπορικούς στόλους μας. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να την επικυρώσουν, ενώ κράτη με θαλάσσια παράδοση όπως η Ελλάδα έχουν ειδικές ευθύνες στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας».

Για όσους δεν κατάλαβαν τι ακριβώς μας είπε ο «αδιάφορος» Αμερικανός να τους το εξηγήσουμε: Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσουν την Συνθήκη UNCLOS III άρα ΚΑΙ το ζήτημα της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (οι ΗΠΑ ΔΕΝ έχουν επικυρώσει ακόμα την Σύμβαση) προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, ενώ η Ελλάδα έχει «ειδικές ευθύνες στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας».

Όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει, ένας «Αμερικανός» επίσημος δεν θα μπορούσε να θέσει πιο διπλωματικά αλλά και πιο ανοιχτά το θέμα ενώ ως στρατιωτικός και ως επιστήμονας αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα της θαλάσσιας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά το πώς και πότε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει αφορά την πολιτική της Ελλάδας και όχι φυσικά με το ότι μία ημέρα οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι να μας πουν «οκ παιδιά κάντε ΑΟΖ και εμείς θα σας υπερασπιστούμε έναντι στον δυνητικό εισβολέα».

Με αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο γευμάτισαν οι πολιτικοί ταγοί μας και ελπίζουμε να μίλησαν ως «Έλληνες» και όχι ως ηγέτες κανενός «Αγγλικού», «Γαλλικού» ή «Ρωσικού» κόμματος. Το μενού ας ήταν… πολυεθνικό.


Πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου