Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Μαΐ 2014


Τον Μάιο του 2013 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την προηγούμενη Συνταγματική αναθεώρηση και με βάσει την παράγραφο 6 του άρθρου 110 του Συντάγματος (δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος προ της παρόδου πενταετίας από της περατώσεως της προηγουμένης) θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία νέας Συνταγματικής αναθεώρησης. Μιας γενναίας αναθεώρησης του Συντάγματος, από τη στιγμή που όλοι οι μετέχοντες της σημερινής πολιτικής, έχουν παραδεχτεί πως αυτό το πολιτικό σύστημα της μεταπολιτεύσεως έχει ήδη πτωχεύσει και η πατρίδα μας βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.
Τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, η απόλυτη υποταγή μας στους τροϊκανούς, οι οποίοι επιδεικνύουν απέναντί μας συμπεριφορά τοκογλύφου δανειστού προς δανειολήπτη και όχι ισότιμου εταίρου στον ίδιο συνασπισμό, εξαθλίωσαν τον λαό μας και εκχωρήθηκαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο Σύνταγμά μας απαιτούνται βαθιές τομές. Η αναθεώρησή του είναι αναγκαία και κατεπείγουσα.
Απαιτούνται ουσιαστικές διαρθρωτικές και ριζοσπαστικές τομές που θα έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, η οποία σήμερα επί της ουσίας έχει καταργηθεί. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί η κομματοκρατία που κατασπαράσσει τα σωθικά της υγιούς κοινωνίας.
Απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αυτής της αθεράπευτης, αντιπαραγωγικής και διεφθαρμένης δημόσιας διοίκησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ των άλλων να πατάξει τις παθογένειες δεκαετιών του Ελληνικού κράτους, όπως, η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, η λαθρομετανάστευση κλπ.

Αυτήν την αναγκαιότητα μιας σαρωτικής αναθεωρήσεως του Συντάγματος, πρώτος από όλους διακήρυξε ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, όταν δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2010 στην επιτροπή αναθεωρήσεως του Συντάγματος της ΝΔ: «Η ΝΔ είναι υπέρ των αλλαγών, αλλά όχι σε αλλαγές στο πόδι. Ζητούμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα. Όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική». Όταν δήλωνε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στις 6 Απριλίου 2011: «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και απαιτείται τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση». Όταν δήλωνε στην 76η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011: «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά χρειάζεται και σωστά μέτρα. Με άμεσα αποτελέσματα. Θα σας μιλήσω τώρα επιγραμματικά για τις πέντε μεγάλες προτεραιότητές μας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως, το πιο σημαντικό-προϋπόθεση και επιστέγασμα όλων όσων θα ακούσετε-είναι η μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνουν οι θεσμοί πιο λειτουργικοί, η χώρα πιο ανταγωνιστική και ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Είναι αυτή η κεντρική ιδέα της σαρωτικής Συνταγματικής αναθεώρησης 31 σημείων, που προτείνει η παράταξή μας. Και όλες οι μεταρρυθμιστικές τομές, που θα σας πω τώρα, μαζί με την Συνταγματική αναθεώρηση, θα αποτελέσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ώστε να υπάρξουν προοπτικές επανεκκίνησης παντού. Και να μπούμε πια στην εποχή της Νέας Μεταπολίτευσης…».

Ωστόσο, εκείνος ο οποίος αποδεχόταν πως «το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και απαιτείτο τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση» και επιπρόσθετα πως «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», είναι ο ίδιος ο οποίος επί τόσους μήνες είχε στείλει στις καλένδες το πόρισμα της επιτροπής αναθεωρήσεως του Συντάγματος της ΝΔ για την αναθεώρησή του. Η οποία αναθεώρηση θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά με την ανάληψη της Πρωθυπουργίας. Δυστυχώς όμως, πρώτη του προτεραιότητα ήταν πως να εξυπηρετήσει τους δανειστές-τοκογλύφους μας, βιάζοντας και εξαθλιώνοντας με νέα φορομπηχτικά μέτρα τον Ελληνικό λαό. Έθεσε δηλαδή, σε πρώτη προτεραιότητα την εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων και όχι την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού μας.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν, αυτός ο αμοραλιστής και αμετροεπής Πρωθυπουργός, βλέποντας όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα όλων των μετρήσεων να είναι τραγικά για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις αμφισβήτησης της πολιτικής του και από το εσωτερικό της (δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη: “Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, είναι μικρό κόμμα, δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη που γνώρισα εγώ”), θυμήθηκε να ανοίξει το κεφάλαιο της Συνταγματικής αναθεώρησης. Θυμήθηκε ξαφνικά, είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα καταγραφεί πολιτικό αποτέλεσμα (δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη: “τα κόμματα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, γιατί μόνο σ΄ αυτές είναι πολιτική η ψήφος”), τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του.

Όμως, ο πραγματικός λόγος των ευαισθησιών του Πρωθυπουργού για την πρόσφατη εξαγγελία της Συνταγματικής αναθεώρησης, είναι η διατήρηση του σφιχταγκαλιάσματος της εξουσίας από τον ίδιο και μετά το αποτέλεσμα των προσεχών ευρωεκλογών, από το οποίο θα υπάρξουν έντονες αναταράξεις στα θεμέλια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, στέλνει ανοικτό γράμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο:
Βαγγέλη, στα 31 σημεία της Συνταγματικής αναθεώρησης από την αρμόδια επιτροπή της ΝΔ, υπάρχει η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που θέσπισες εσύ ο ίδιος με το Νόμο 3126/2003, άρθρο 86. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη για αδικήματα που τέλεσαν υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, την έχει μόνο η Βουλή των Ελλήνων. Κράτα με λοιπόν, να σε κρατώ προκειμένου να μην απασφαλίσω και σε στείλω φυλακή με την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων. Όσο είσαι καλό παιδί θα σου παρέχω απόλυτη πολιτική κάλυψη, προκειμένου να εξαντλήσουμε την τετραετία, από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλισμένη και την στήριξη της τρόικα, η οποία δεν επιθυμεί αλλαγή του υπάρχοντος πολιτικού status.
Ας θυμηθούμε όμως, τι έλεγε ο αμοραλιστής και αμετροεπής Πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του 2012: «Τη συγκυβέρνηση του κόμματός μου με το ΠΑΣΟΚ τη θέλουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα». Σήμερα τα πράγματα άλλαξαν και την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, τη θέλει πρώτος από όλους ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Τι και αν παραδεχόταν πως μια τέτοια συγκυβέρνηση τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός είναι δέσμιος όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εγχώριων οικονομικών συμφερόντων. Παίζει μικροκομματικά παιχνίδια στις πλάτες του δύσμοιρου Ελληνικού λαού.

Ο άνθρωπος όμως, που διασφάλισε το ακαταδίωκτο των υπουργών από την τέλεση κακουργηματικών τους πράξεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήκωσε αμέσως το «γάντι» που του πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς και στην προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη είπε: «Δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία με τον κ. Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η χώρα πρέπει να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με ηρεμία και υπευθυνότητα και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου». Επίσης, του πέταξε και μια ρουκέτα, έτσι για να τη νιώσει κατάκαρδα: «υπάρχουν στη χώρα συνθήκες “συμβολικού εμφυλίου πολέμου” όπου κανένας δεν αναγνωρίζει τίποτα σε κανέναν. Για να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πρέπει να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, αν η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο ή όχι, αν είμαστε μέσα στην Ευρώπη ή όχι, μέσα ή έξω από το ευρώ κλπ».

Τελικά κατάλαβες Αντώνη μου πως εξακολουθεί να ισχύει, ότι είχες πει τον Απρίλιο του 2012: «Το ΠΑΣΟΚ μάς έδεσε χειροπόδαρα, εγώ προσπαθώ να λύσω τα δεσμά». Προσπάθησε Αντώνη μου, προσπάθησε!!!

Συνεπώς, αποδεικνύεται πως ο Πρωθυπουργός και η πολιτική του καμαρίλα δεν σέβεται τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις του προς τον Ελληνικό λαό. Αποδεικνύεται πως δεν έχει καμιά διάθεση να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να κατατεθεί σχετική πρόταση από τουλάχιστον 50 Βουλευτές του κόμματός του, για να ανοίξει ο διάλογος της αναθεωρήσεως του Συντάγματος! Γιατί «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη».

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
twitter: @egerssi

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

O έγκριτος δημοσιογράφος κ. Στέλιος Κούλογλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη σχετική αναφορά του στη σκοπιανή ιστοσελίδα telegraf.mk, τελείως εσφαλμένα, θεωρεί ότι το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής FYROM είναι χαμένο γιά την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν χαμένα ζητήματα, κύριε Κούλογλου, μόνον παραιτημένα ζητήματα υπάρχουν.
Δεν πρέπει ποτέ η Ελλάδα να αναγνωρίσει την FYROM με οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα της Ελληνικής Μακεδονίας που είναι φορτισμένο με πανάρχαιους ιστορικούς, γλωσσικούς, πολιτισμικούς και εθνικούς τίτλους του Ελληνισμού, πάνω από 3.000 χρόνια !
Το οποιοδήποτε σύνθετο όνομα, μετά από λίγα χρόνια, θα απλοποιηθεί στο λυσιτελέστερον «Μακεδονία» το οποίον, έχοντας εξασφαλίσει την δική μας αποδοχή, θα αποτελέσει το εφαλτήριο των μελλοντικών επεκτατικών επιδιώξεων (εδαφικών και άλλων) κατά της Χώρας μας.

Ακόμη και η Βουλγαρία αμφισβητεί σήμερα την ύπαρξη "μακεδονικής" εθνότητας και "μακεδονικής" γλώσσας, έχοντας χορηγήσει πάνω από 200.000 βουλγαρικά διαβατήρια σε υπηκόους του ψευτομακεδονικού κρατιδίου, στις δε επίσημες συναντήσεις εκπροσώπων των δύο χωρών, η Βουλγαρική πλευρά αρνείται να χρησιμοποιήσει διερμηνείς, θεωρώντας ότι η γλώσσα που ομιλείται από την Σκοπιανή πλευρά είναι η Βουλγαρική (και όχι η "μακεδονική").

Εν πάση περιπτώσει όμως, αν οι επήλυδες σλάβοι των Σκοπίων θεωρούν ότι οι Βασιλείς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄ και Μέγας Αλέξανδρος είναι δικοί τους, αν φαντάζονται ότι είναι απόγονοι του Λευκίππου, του Δημοκρίτου και του Αριστοτέλους, αν ντρέπονται που είναι σήμερα αναγκασμένοι να ομιλούν μία ξένη γλώσσα (την σλαβική βουλγαρική) αντί της Ελληνικής, παρότι προφανώς φαντάζονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, αν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε είναι ΕΛΛΗΝΕΣ και γι αυτό εμείς τους διεκδικούμε...!

Είδατε, κύριε Κούλογλου, πόσο εύκολο είναι να υπερασπισθείτε και μία άλλη άποψη διαφορετική από την αρχική δική σας, που συμβαίνει να είναι μία Ελληνική άποψη ;

Μιχάλης Σ. Βάρδας
Πρώην Γραμματέας της Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ.
Αθήνα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Πυρά κατά παντός αρμοδίου εξαπέλυσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με το συνδυασμό «Μακεδονία, Θράκη, Ελλάδα μας»

Για «σωρεία κακών χειρισμών» στα ζητήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ο Τέρενς Κουίκ. «Η Άγκυρα έχει υπερβεί όλες τις κόκκινες γραμμές, δημιουργώντας αργά, αλλά σταθερά, καταστάσεις που στοχεύουν στη δημιουργία μίας αμφισβητούμενης περιοχής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει για την εκχώρηση του όρου Μακεδονία στο γελωτοποιό των Βαλκανίων, Γκρούεφσκι»!

Ως βουλευτής έχετε επισκεφθεί την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πολλές φορές. Ως υποψήφιος περιφερειάρχης της ευαίσθητης αυτής περιοχής έχετε γίνει μόνιμος κάτοικος. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή;
Την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τις χειρίζομαι δημοσιογραφικά από το 1976. Σχεδόν 40 χρόνια. Από τότε που έβαλα το πρώτο λιθαράκι της ΕΡΤ3 και που δημιούργησα την πρώτη αλυσίδα ανταποκριτών και κινηματογραφιστών, με έναν δημοσιογράφο κύρους κι έναν οπερατέρ σε κάθε πόλη. Μέχρι και στα τελευταία δημοσιογραφικά μου χρόνια, αποτύπωσα σε εκατοντάδες ρεπορτάζ κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά, αγροκτηνοτροφικά κ.α. κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, των προβλημάτων της, αλλά και των θησαυρών του κάθε νομού ξεχωριστά. Με πολλή περηφάνια σας λέω ότι υπήρξαν πάμπολλες περιπτώσεις που η δημοσιογραφική μου παρέμβαση έλυσε πολλά θέματα σε εκκρεμότητα…

Ποιο είναι το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΑΜ-Θ;
Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, ξεκάθαρα. Δεν μπορεί η περιοχή να υποδεχτεί έστω και την μικρότερη επένδυση, όταν ο φόρος επιχειρήσεων στην πατρίδα μας είναι 26% και η διπλανή Βουλγαρία δουλεύει με φόρο επιχειρήσεων 10%. Πρόσφατα, η Coca-Cola έκλεισε εργοστάσιό της στην Ελλάδα και το έστειλε στη Βουλγαρία, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά.
Αν, μάλιστα, πάτε και λίγο πιο πάνω, στη Ρουμανία, όπου ο φόρος επιχειρήσεων κινείται στο 14%, θα δείτε να δραστηριοποιούνται πεντέμισι χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις! Άρα, ο εξορθολογισμός του φορολογικού πλαισίου για επιχειρήσεις και επενδύσεις, σε ανταγωνιστικά πλαίσια με τις γειτονικές χώρες θα βοηθήσει να πάρει μπρος η μηχανή που χρειάζεται και να ξαναδούμε να αποκτούν ζωή στοιχειωμένες ΒΙ.ΠΕ. της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Θράκη, όμως, αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα…
Σαφώς. Έχουμε σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά στην απαράδεκτη αντεθνική δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Η Άγκυρα έχει υπερβεί όλες τις κόκκινες διπλωματικές γραμμές, δημιουργώντας αργά, αλλά σταθερά, καταστάσεις που στοχεύουν στην δημιουργία μίας αμφισβητούμενης περιοχής, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με απώτερο σκοπό ένα κρατικό status τύπου Κόσσοβο.
Οι τούρκοι δούλευαν χρόνια για να φέρουν το 74 στην Κύπρο εκεί που βρίσκεται σήμερα. Μην αμφιβάλλετε ότι με την ίδια μεθοδολογία κινούνται προς την Θράκη. Διεισδύουν μέσω της παιδείας και της γλώσσας τους, εκμεταλλεύονται το μουσουλμανικό θρήσκευμα των εδώ Ελλήνων, Πομάκων ή Ρομά και διεισδύουν οικονομικά με την Ziraat Bank, η οποία μοιράζει αφειδώς δάνεια, υποθηκεύοντας ελληνική γη και σπίτια.
Το Προξενείο σκορπάει στην περιοχή κάθε χρόνο δεκαπέντε – είκοσι εκατομμύρια ευρώ «μαύρο» χρήμα, έχοντας ένα «στρατό» από 3.000 δικούς του ανθρώπους. Εγώ, ξέρετε, δεν μασάω τα λόγια μου. Και μαζί με το Προξενείο κατηγορώ ευθέως για σοβαρή αδράνεια τις αθηνοκεντρικές ελληνικές κυβερνήσεις και για σωρεία λαθών και κακών χειρισμών, τουλάχιστον τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, όλα τα κόμματα που μας κυβέρνησαν.

Η δική σας στάση σε αυτά τα ζητήματα;
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψω ως Περιφερειάρχης να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση. Επειδή δεν είμαι προσκυνητής του Προξενείου, μπορώ να υψώσω τη φωνή μου και να δείξω στην Άγκυρα ότι εδώ δεν είναι οικόπεδό της, αλλά η δική μου πατρίδα. Η Ελλάδα μας. Να ζητήσω από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν έχει σημασία ποιος είναι, να ασχοληθεί αποφασιστικά και οριστικά με το όλο ζήτημα.

Πολύ συχνά φωνάζετε και για τη Μακεδονία…
Αυτό είναι το άλλο σκέλος στα εθνικά ζητήματα που με απασχολούν. Μην ξεχνάτε ότι εγώ έχω γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη. Είμαι Μακεδόνας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συμφωνήσω να παραχωρηθεί στα Σκόπια το όνομα της μίας και μοναδικής Ελληνικής Μακεδονίας. Ήδη, η συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου έχει συμφωνήσει για την εκχώρηση του όρου Μακεδονία στον γελωτοποιό των Βαλκανίων, Γκρούεφσκι. Ειδικότερα στον κ. Σαμαρά υπενθυμίζω τι είχε πει στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το 1992 ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υπενθυμίζω, επίσης, στον κ. Σαμαρά, ότι το 1993 γκρέμισε την κυβέρνηση της ΝΔ, υπερασπιζόμενος –όπως ο ίδιος έλεγε- την αποκλειστικότητα και την ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία.

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στην περιφέρεια ΑΜ-Θ να βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποψηφιότητά σας…
Τόσα χρόνια ανακυκλώνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι σε θέσεις δημάρχων και νομαρχών. Η κατάληξη είναι γνωστή. Δραματική ύφεση με ανεργία σε όλη την Περιφέρεια, εκχώρηση πρωταγωνιστικού ρόλου στο Προξενείο, απαράδεκτος σχεδιασμός για εγκαθίδρυση ΕΟΖ, κολεγιές με αρπακτικά όντα τύπου Φούχτελ, ανοιχτές πόρτες για ύποπτους επενδυτές τύπου Σόρος… Δεν ήρθε η ώρα για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη να εμπιστευτεί ένα τελείως καινούργιο πρόσωπο;
Εγώ είμαι τελείως ανεξάρτητος για να υπηρετήσω με όλη τη δύναμή μου αυτή την ακριτική περιφέρεια. Δεν με κρατάνε στο χέρι ούτε επιχειρηματίες, ούτε Προξενεία, ούτε κανένας άλλος…

Πηγή «Το Χωνί»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς

Συμπληρώθηκε χθες μήνας από την «αποκάλυψη Mπαλτάκου». Kαι όλα δείχνουν ότι ακόμα και ένα τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο είναι δυνατό να εξουδετερώνεται, να ακυρώνεται η εκρηκτική του ισχύς.

Eσχατου εξευτελισμού ξεγύμνωμα, «εξ ηλιθίου αυθυπαιτιότητος», ενός ολόκληρου κόμματος, του αρχηγού του και πρωθυπουργού της χώρας, αλλά και της δικομματικής κυβέρνησης: O γραμματέας του Yπουργικού Συμβουλίου και επιστήθιος του πρωθυπουργού να έχει ανετώτατη αναστροφή με τον πολιτικό υπόκοσμο, την αμεριμνησία να βωμολοχεί μαζί τους όπως με φιλαράκια. Nα φτάνει να τους εκμυστηρεύεται κάτω από ποιες πιέσεις ξένων παραγόντων ενεργούν οι Eλληνες υπουργοί. Kαι αυτό το γεγονός, ο στεντόρειος εξευτελισμός του «συστήματος», να θεωρείται «ως μη γενόμενον». Oύτε γάτα ούτε ζημιά.

Aντανακλαστικά κοινωνικής αντίδρασης ανύπαρκτα, η ελλαδική κοινωνία μοιάζει πεθαμένη. Tο πολιτικό σύστημα δεν λογοδοτεί σε κανέναν, εμπαίζει αδιάντροπα τον λαό, ο λαός δεν έχει θεσμική εκπροσώπηση και ταυτόχρονα ζει βασανιστικό πνιγμό. H λέξη πνιγμός κυριολεκτεί. Eξαιρείται, ασφαλώς, ένα ποσοστό του πληθυσμού, συνδεδεμένο με τους κομματικούς μηχανισμούς και τις διασφαλισμένες προνομίες τους. Aυτή τη μερίδα πληθυσμού η «κρίση», τέσσερα χρόνια τώρα, δεν την άγγιξε, η ζωή, οι συνήθειες, η καταναλωτική ευχέρεια των κομματανθρώπων δεν έχουν αλλάξει. Nα προστεθεί σε αυτούς και η περιορισμένη αλλά πάντοτε (με οποιεσδήποτε συνθήκες) εξασφαλισμένη κοινωνική τάξη των πολύ ευπόρων.

Aπό εκεί και πέρα εκτείνεται η πραγματικότητα του πνιγμού και της απόγνωσης. Oι νέοι άνθρωποι για τους οποίους καμιά σπουδή, καμιά ποιοτική κατάρτιση και κανένα ταλέντο δεν έχουν πια προοπτική και νόημα. Tους έχει αποκλειστεί η δυνατότητα να σχεδιάσουν σταδιοδρομία, να ονειρευτούν καινοτόμες, δημιουργικές πρωτοβουλίες, να φτιάξουν οικογένεια, να χαρούν παιδιά και εγγόνια, να κατακτήσουν διακρίσεις στην επιστήμη, στην Tέχνη, στον επιχειρηματικό στίβο. Tο έγκλημα του υπερδανεισμού της χώρας για χάρη του εξωφρενικού πελατειακού κράτους των κομμάτων, ειδεχθές κακούργημα με παγκοίνως γνωστούς τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, είναι η αιτία που καταστράφηκε η ζωή, η χαρά της ζωής, η ελπίδα και το κουράγιο της πλειονότητας των ανθρώπων στον τόπο μας.

Tης πλειονότητας. Διότι στην καταστροφή της ζωής πρέπει να λογαριάσουμε και τον ατιμωτικό εξευτελισμό, την ανυπόφορη απόγνωση, μισθωτών και συνταξιούχων. Aνθρώπων που εμπιστεύτηκαν το κράτος (την κοινωνία της πατρίδας τους) και υπέγραψαν συμβόλαιο μαζί του, να το υπηρετήσουν σαν λειτουργοί του. Tο θεώρησαν αξιόπιστο να διαχειριστεί την αποταμίευση του μόχθου τους, δηλαδή τη σύνταξή τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη. Aλλά το κράτος των κατά καιρούς Mπαλτάκων, κράτος σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής με τον κάθε είδους υπόκοσμο, καταλήστεψε, σαν κοινός λωποδύτης, το βιος αυτών που το εμπιστεύθηκαν. Kατάστρεψε τη ζωή τους, ρήμαξε την αξιοπρέπεια και το κουράγιο τους.

Tώρα οι δυνάστες μας εξουδετερώνουν και τη βόμβα μεγατόνων, την «αποκάλυψη Mπαλτάκου». Aποφασίζουν από μόνοι τους οι εξουσιαστές μας ότι οι πολίτες-ψηφοφόροι είμαστε οπωσδήποτε ηλίθιοι, θα καταπιούμε και την ανυπαρκτοποίηση του κινηματογραφημένου τεκμηρίου, που είδαμε με τα μάτια μας και ακούσαμε με τα αφτιά μας. Θα μπορέσει επομένως να συνεχιστεί θριαμβικά η προεκλογική, οργανωμένη επίσης για ηλιθίους, παροχολογία και διανομή μπουναμάδων. Mοιράζουν επιταγές: το έκανε και πάλι η N.Δ. το 1981, το κάνει όποτε οσφραίνεται εκλογική πανωλεθρία.

Tώρα μοιράζουν, με την εξευτελιστική του πολίτη λογική της ελεημοσύνης, το πολυδιαφημισμένο σαν κυβερνητικό κατόρθωμα «πρωτογενές πλεόνασμα». Που όλοι καταλαβαίνουμε ότι προήλθε από τη βάναυση μείωση των εισοδημάτων, είναι το κλεμμένο βιος του μισθωτού και του συνταξιούχου – μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια σε κάφρους. Διαλαλούν ότι η κρίση τελείωσε, ότι βγαίνουμε από το Mνημόνιο, ενώ έχουν υπογράψει, πριν ελάχιστες μέρες οι αθεόφοβοι, την τέταρτη «επικαιροποίηση» του δεύτερου Mνημονίου, με δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016 («K» 6.4.2014).

Eίναι πρωτεύουσα ανάγκη να απαντήσουμε οι πολίτες στο ερώτημα: Πώς τολμάνε να ζητούν και πάλι την ψήφο μας οι ίδιοι αυτοί που κατάστρεψαν τη ζωή μας; Nα συγκροτούν κομματικά ψηφοδέλτια για την Eυρωβουλή, για την κάθε περιφέρεια, για κάθε δήμο; Σημαίνει ότι πιστεύουν ενεργή ακόμα και αξιόπιστη την κομματική ετικέτα: Oτι συνεχίζει το όνομα και μόνο των συντεχνιών της ανικανότητας, της διαφθοράς, της αφροσύνης του υπερδανεισμού να λογαριάζεται από κάποιους ψηφοφόρους ως εχέγγυο (!) αξιοσύνης για να συνεχίσουν να κυβερνάνε οι υπαίτιοι του πνιγμού μας. Tο κόμμα του Mπαλτάκου, το κόμμα του Tσοχατζόπουλου, η ΔHMAP της μοιρασιάς των ρουσφετιών με συμφωνημένη αναλογία (4-3-1), ο ΣYPIZA, που όλες οι επαγγελίες του εξαντλούνται στη μεγαλόστομη αοριστολογία, χωρίς ακόμα να έχει πει ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμά του στην παιδεία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, πώς θα πειθαρχήσει σε κοινωνικές στοχεύσεις τον αχαλίνωτο συνδικαλισμό, πώς θα πετύχει αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα.

Yπόλογοι δεν είναι μόνο οι αυτουργοί ειδεχθών κοινωνικών εγκλημάτων, είναι και όσοι δήθεν τους αντιπολιτεύονται, χωρίς τη στοιχειώδη σοβαρότητα και εντιμότητα να αρθρώσουν αντιπρόταση. Tον απελπισμό και πανικό των πολιτών δεν τον γεννάνε οι λαθεμένες προτάσεις για την αναχαίτιση της συντελεσμένης καταστροφής, τον γεννάει η ολοκληρωτική απουσία προτάσεων. Σε ολόκληρο το κομματικό φάσμα δεν εμφανίζεται το παραμικρό ίχνος πολιτικής πρότασης, πολιτικού λόγου, σοβαρού σχεδιασμού για την ανάκαμψη της χώρας. Oσοι ζητούν την ψήφο μας, συμπεριφέρονται σαν σπιθαμιαία ανθρωπάκια, με εντελώς χαμένη την αίσθηση της πραγματικότητας, ψυχοπαθολογικά παγιδευμένα στο αυτονομημένο από τη ζωή παιχνίδι της εξουσίας.

Tην απόλυτη αυθαιρεσία τους, τον αυταρχισμό τους, τις απροκάλυπτες ανομίες τους, τα ονομάζουν όλα «δημοκρατία». Συντηρούν επιφάσεις και προσχήματα ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας (συνδικαλισμός, δημοσιοϋπαλληλία, MME, σχολική εκπαίδευση, πανεπιστημιακές διοικήσεις) υπηρετούν τις κομματικές συντεχνίες και την εξόφθαλμη διαπλοκή τους με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους «νταβατζήδες» της οικονομίας, της πληροφόρησης, του «αθλητισμού», του τζόγου.

O πολίτης έχει ακόμα τη δύναμη της ψήφου του. Προσπαθούν να τον πείσουν ότι αν δεν την δώσει στους εξουσιαστές του (στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση ή έστω στα ρετάλια των απομιμήσεων ή των αποσχισμένων) μάς απειλεί το χάος. Oμως, σίγουρα πια, το χάος το πιστοποιούμε ψηλαφητό στην κατεστραμμένη από τους κομματανθρώπους ζωή μας. Aν τολμήσουμε να τους αρνηθούμε την ψήφο μας, αυτό που θα προκύψει αποκλείεται να συνδυάζει χάος και εμπαιγμό.

Πηγή "Καθημερινή"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Στο 50% οι πιθανότητες να εντοπιστούν υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής

Γράφει ο Θανάσης Αργυράκης

Τουλάχιστον 50% πιθανότητες να βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης, υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων ειδικών σε θέματα ενέργειας και επιστημονικών κέντρων στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επισημάνθηκε σε ημερίδα με θέμα «Η ενεργειακή και στρατηγική ΑΟΖ στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο – Νομικές και Γεωπολιτικές Θεωρήσεις».
Ειδικότερα, ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα ενέργειας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elow (Energy & Environmetal Operations), τόνισε ότι «η πιθανότητα να μη βρούμε τίποτα είναι λίγο πάνω από 2%», ενώ επεσήμανε ότι «αυτό το είπαμε και στον πρωθυπουργό». Εξήγησε, επίσης, ότι «σε ποσοστό 50% υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν κοιτάσματα που θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της Ελλάδας για πάνω από 200 χρόνια».

Οφέλη
Γι αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, «πρέπει να αρχίσουμε τις έρευνες και μάλιστα γρήγορα», ενώ παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι η Τρίτη πιο ανεξερεύνητη ενεργειακά χώρα του κόσμου, μετά το Μαρόκο και τη Νότιο Αφρική». Πρόσθεσε ακόμα, ότι «και εμείς και η Ντόιτσε Μπανκ υπολογίσαμε ότι στα επόμενα 30-40 χρόνια τα κοιτάσματα που θα βρεθούν θα μπορούσαν να δώσουν στο κράτος έσοδα ως 270 δις. ευρώ».

Ο κ. Κονοφάγος, παρέθεσε και ένα ιδιαιτέρως σοβαρό στοιχείο που γεννά μεγάλη αισιοδοξία ως προς τις σημαντικές πιθανότητες να βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα.
Ειδικότερα, είπε ότι «στατιστικά, νοτίως, ανατολικά και δυτικά της Κρήτης πρέπει να υπάρχουν 1.000 λασποηφαίστεια, ενώ έχουν χαρτογραφηθεί περί τα 80».
Ως γνωστόν, τα ηφαίστεια λάσπης αποτελούν μία σαφή ένδειξη πιθανών κοιτασμάτων, όπου υπάρχουν. Έφερε δε, ως αντίστοιχο παράδειγμα της περίπτωση του τεράστιου αζερικού κοιτάσματος φυσικού αερίου, Σαχ Ντενίς, στην Κασπία Θάλασσα, κοντά στο οποίο είχαν καταγραφεί πολλά ηφαίστεια λάσπης.

Υπολογισμοί
Επίσης, ανέφερε αντίστοιχο παράδειγμα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπου η μεγάλη εταιρεία, Total, υπέγραψε συμβόλαιο σε «οικόπεδο» κοντά σε λασποηφαίστεια. Εκεί, υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου – φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο και σε ένα χρόνο θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος.

Όσον αφορά στην υπάρχουσα εμπειρία από τις γειτονικές μας περιοχές, είπε «Κύπρος και Ισραήλ έχουν ανακαλύψει πάνω από ένα τρισ. κυβικά μέτρα με γεωτρήσεις. Πιστοποιημένα. Δεν είναι στατιστικά αποθέματα. Στο «οικόπεδο Αφροδίτη» (σ.σ. Κύπρος) είναι σε εξέλιξη η μελέτη για την ανάπτυξή του και το Ταμάρ (σ.σ. Ισραήλ, 1.650 μέτρα βάθος) παράγει ήδη και τροφοδοτεί όλη την ενέργεια του Ισραήλ.
Το Ταμάρ ανακαλύφθηκε το 2009, η παραγωγή άρχισε το 2013 και χρειάστηκαν 4 δις. σε επενδύσεις. Πρόκειται για πρωτοφανείς ταχύτητες. Είναι επίτευγμα εις βάρος της γραφειοκρατίας. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε, τέλος, στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» (νοτιο-ανατολικά της Κρήτης). «Θεωρείται», είπε, «από τις πιο παχιές και ζουμερές πετρελαϊκά στον κόσμο, με βάση τις εκτιμήσεις του αμερικανικού και γαλλικού ινστιτούτου ενέργειας».

Μοντέλο Αιγαίου στην Ανατολική Μεσόγειο εφαρμόζει η Τουρκία
Στο επίκεντρο του ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, ξαναέφεραν την Ανατολική Μεσόγειο οι ανακατατάξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ και κυρίως η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων νοτίως της Κύπρου, υπογραμμίζει ο κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αφού τονίζει ότι «οι τυχοδιωκτικές αναζητήσεις της Τουρκίας δυναμιτίζουν την σταθερότητα όλης της Ανατολικής Μεσογείου», παρατηρεί ότι «επιχειρεί να εφαρμόσει στην Αν. Μεσόγειο το μοντέλο του Αιγαίου που έχει μετατραπεί σε μία θάλασσα ξεχασμένη από τις εξελίξεις του διεθνούς δικαίου, όπου τα πράγματα παραμένουν παγωμένα από το 1974».
Ως εκ τούτου, εξηγεί, «το μείζον για την Ελλάδα είναι να αποφύγει την επανάληψη του μοντέλου του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο για να αναστείλει την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της. Η στασιμότητα όλων αυτών των ετών έχει οδηγήσει σε απώλεια κρίσιμων πόρων για την ελληνική οικονομία, κάτι που έχει καταστεί προφανές με την οικονομική κρίση».

Ως γνωστόν, παρατηρεί, «η διαρκής αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο έχει οδηγήσει σε χρόνια αποχή της ελληνικής πλευράς από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μοναδική από ένα σύνολο 149 χωρών που έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τα 6 μίλια. Τέλος, έχει καταστήσει πιο νομιμοφανή την εντύπωση που καλλιεργεί συστηματικά η Τουρκία περί του Αιγαίου, ωσάν μίας γκρίζας περιοχής, με αδιευκρίνιστα σημεία δικαιοδοσίας, αμφισβήτησης και προβλήματα».

Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ
Στη ΝΑ Μεσόγειο, «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευθούν πλήρως τα ενεργειακά αποθέματα που πιθανόν βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές τους. Παραλλήλως θα πρέπει να δημιουργηθεί ενεργειακός διάδρομος Κύπρου – Ελλάδας. Μέσω αυτού, θα μεταφερθούν οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην Ευρώπη».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τονίζει ο κ. Συρίγος, «πρέπει να προωθηθεί με περίσκεψη η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου με το Ισραήλ». Ωστόσο, προειδοποιεί: «Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία. Κάποια στιγμή οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν, χωρίς, όμως, να αποκτήσουν το στρατηγικό χαρακτήρα που είχαν προ του 2009. Η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δει τις σχέσεις με το Ισραήλ ως ανταγωνιστικές με την Τουρκία και δεν πρέπει να δεχθεί (ή να αφεθεί) να χρησιμοποιηθεί από τις Ισραηλινή πλευρά ως μοχλός πιέσεως προς την Τουρκία για αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Θεωρητικώς, στο μέλλον η στενή συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να συνιστά πρόκληση συμμετοχής της Τουρκίας σε τριμερή περιφερειακή συμμαχία άμεσα συνδεδεμένη με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Τριπλή πρόκληση από την Άγκυρα
Η Τουρκία εδώ και χρόνια προωθεί συστηματικά τα σχέδιά της. Ειδικότερα, οι τρεις πρώτες φάσεις που ακολούθησε ήταν οι εξής:

1. «Οριοθέτησε» με τον εαυτό της(!) τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και τα τουρκικά παράλια (21 Σεπτεμβρίου 2011). Τότε, υπεγράφη μία δήθεν «συμφωνία» μεταξύ της Τουρκίας και του κατεχόμενου από αυτήν τμήματος της Κύπρου. Η συμφωνία «οριοθετούσε» τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο…
2. «Εκχώρησε» δια του ψευδοκράτους στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαιοδειδών) τις περιοχές ανατολικώς και νοτίως του νησιού (22 Σεπτεμβρίου 2011)
3. Λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές, το 2012, διεκδίκησε δια της εκχωρήσεως στην ΤΡΑΟ όλη την περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο, την Ρόδο, στην Κάρπαθο και την Κρήτη (27 Απριλίου 2012)

Οι εκχωρήσεις, σημειώνει ο κ. Συρίγος, βασίζονταν σε αποφάσεις που είχαν ληφθεί την 16η Μαρτίου 2012 από το τουρκικό υπουργικό Συμβούλιο. Είναι προφανές ότι η χρονική στιγμή της δημοσιεύσεως ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις ελληνικές πολιτικές εκλογές του Μαΐου 2012, που απείχαν μόνον δέκα ημέρες. Θα ήταν λάθος, όμως, να θεωρηθεί ότι οι εκχωρήσεις ήταν μία αποσπασματική κίνηση της Τουρκίας που θέλησε να καταγράψει απλώς τις διεκδικήσεις της στην περιοχή εν όψει νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ήταν μία απόφαση που ναι μεν εκδηλώθηκε με αφορμή τις ελληνικές εκλογές, εντάσσεται, όμως, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεως της Τουρκίας σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Για την ακρίβεια, οι εκχωρήσεις του Απριλίου 2012 αποτελούσαν την Τρίτη φάση διεκδικήσεως του μέγιστου τμήματος της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία.

Την 27η Απριλίου 2012, λοιπόν, δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 28.276) εκχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου και δυτικώς της Κύπρου στην ΤΡΑΟ (οι συγκεκριμένες ενέργειες υφαρπαγής ελληνικών και κυπριακών θαλασσίων περιοχών αποτελούσαν αιτία πολέμου αλλά τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί επαρκώς). Ανάλογες εκχωρήσεις για την περιοχή του Αιγαίου στην ίδια εταιρεία, το 1973 – 74, σηματοδότησαν την αφετηρία του προβλήματος της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας. «Ουσιαστικά», τονίζει ο κ. Συρίγος, «η Τουρκία με τις εκχωρήσεις του 2012:
- Απέκοψε τη Ρόδο και την Κάρπαθο από το μέγιστο τμήμα της υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται ανατολικώς των δύο αυτών νησιών
- Περιόρισε το Καστελλόριζο μόνο στα χωρικά του ύδατα, διεκδικώντας όλη την περιοχή από την Ρόδο έως την Κύπρο
- Εισήλθε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ διεκδικώντας τμήματά της που βρίσκονται δυτικά του νησιού».

Να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν περιορίζεται στις διεκδικήσεις θαλάσσιων περιοχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επιχειρεί να ανατρέψει το σύνολο των συμφωνιών οριοθετήσεως στις οποίες προχώρησε η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες, όπως με την Αίγυπτο (καθορισμός ΑΟΖ, 2003).
Η γειτονική χώρα, εξάλλου, αμφισβητεί τα σύνορά της εκτός της Κύπρου και με κράτη όπως το Ισραήλ, το Λίβανο και τη Λιβύη

Πηγή "Ελεύθερος Τύπος"

Μία από τις μεγαλύτερες ατιμίες που μπορούσε να κάνει κάποιος στην αρχαιότητα ήταν η ασέβεια προς τους νεκρούς, ακόμη και προς εκείνους που άφησαν οι εχθροί στο πεδίο της μάχης. Η ταφή και η απόδοση τιμών ήταν ιερές υποχρεώσεις για τους Έλληνες. Η παράβαση του θείου νόμου στο πεδίο της συγκροτημένης κοινωνίας επέφερε την τιμωρία από τον νόμο (την εσχάτη των ποινών).

Ως νόμιμοι κληρονόμοι του ανεκτίμητου θησαυρού της παράδοσής μας, έχουμε την ίδια υποχρέωση. Να τιμούμε τους προγόνους μας και να μεριμνούμε για τη δικαίωση των επικών αγώνων τους για το πολυτιμότερο αγαθό επί γης: την ελευθερία.

Νέοι, ηλικιωμένοι, μεσήλικες, βρέφη, μικρά παιδιά, πότισαν με το αίμα το δέντρο της ελευθερίας. Όνειρα «κόπηκαν» στη μέση, οικογένειες διαλύθηκαν, χωριά πυρπολήθηκαν, ιερείς σύρθηκαν σαν σφάγια σε δρόμους, ποταμοί δακρύων χύθηκαν και οι οιμωγές των Ελλήνων έσκισαν τα παραπετάσματα της πλάσης μέχρι να φτάσουν στους ουρανούς και να ακουστούν από τον Θεό που πάντοτε υπηρέτησε το Γένος μας.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο «Χίτλερ της Ανατολής», αποτελεί δομικό και διαρκώς «αποθεούμενο» στοιχείου της τουρκικής ιστορίας. Οι Πόντιοι παραμένουν αδικαίωτοι για τη συστηματική και προσχεδιασμένη γενοκτονία τους από τις ορδές των Νεότουρκων.

Οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Σμυρνιοί, ο ανθός του Ελληνισμού, αφέθηκαν βορά στη μάστιγα της Ασίας. Οι περιουσίες των ομοεθνών μας καταπατημένες, τα ιερά μας συλημένα και κάθε τόσο εξαγγέλλεται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί!

Ταυτόχρονα, στη Θράκη το προξενείο της γείτονος προκαλεί και σχεδιάζει την αφαίρεση τμήματος της δικής μας επικράτειας και την προσάρτησή του στην Τουρκία. Κι εμείς, σε επίπεδο κορυφής, αντί να εγείρουμε ζητήματα όπως η επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων, η καταβολή αποζημιώσεων από την πατρίδα του κ. Ερντογάν προς τους Έλληνες που υπέστησαν τα πάνδεινα, εγκρίνουμε τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της ΕΕ που κατευθύνονται σε αυτή την απολυταρχική χώρα!
Και ανεχόμαστε ελληνόφωνους βουλευτές να προωθούν τα συμφέροντα των διωκτών μας εντός του ναού της δημοκρατίας!
Η οφειλή μας στο έθνος είναι μία: Να πράξουμε τα δέοντα…

ΥΓ: Το παρόν αφιερώνεται στη Σάνο Χάλο (Ευθυμία Βαρυτιμίδου), την «αρχόντισσα του Πόντου» ή «γιαγιά των Ποντίων», που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 105 ετών.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεκάδες ειδικοί της CIA και του FBI των Ηνωμένων Πολιτειών εργάζονται ως σύμβουλοι της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, βοηθώντας το Κίεβο να καταστείλει την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag.

Οι αμερικανοί σύμβουλοι δεν εμπλέκονται άμεσα στις συγκρούσεις με τους αντάρτες. «Η δραστηριότητά τους να περιορίζεται στην πρωτεύουσα Κίεβο», σύμφωνα πάντα με την Bild.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι βοηθούν τις ουκρανικές Αρχές να οργανώσουν αποτελεσματικές δομές ασφαλείας και να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα.

Ανάμεσα στους συμβούλους βρίσκεται και μία ομάδα που ειδικεύεται στο οικονομικό έγκλημα, η οποία θα βοηθήσεις τις Αρχές να εντοπίσουν τον πλούτου του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.Κόμματα και στελέχη παίρνουν θέσεις μάχης για το νέο τοπίο που θα αναδυθεί μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Τώρα το ομολογούν εμπράκτως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί: το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα αφήσει λίθον επί λίθου από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό! Ολοι παίρνουν θέσεις μάχης για να πλασαριστούν στο πλαίσιο του νέου συσχετισμού δυνάμεων που θα αναδυθεί από τις ευρωκάλπες. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι καιροφυλακτούν για να καρατομήσουν πολιτικά τους ηγέτες των κομμάτων τους πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. «Η ΝΔ σήμερα είναι μικρό κόμμα!», δήλωσε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, εκδικούμενη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που αρνήθηκε να τη βάλει υποψήφια ευρωβουλευτή για να μην την ενισχύσει πολιτικά, αφού είναι πιθανότατο ότι θα εκλεγόταν πρώτη με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους.

Εξαλλοι οι καραμανλικοί της ΝΔ για τον αποκλεισμό τους από το ευρωψηφοδέλτιο. «Οχι στους αλεξιπτωτιστές και υβριστές. Οχι στους δήθεν τηλεαστέρες. Οχι στους μαϊντανούς», έγραψε ο Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Καραμανλή, ο οποίος έχει αναλάβει την άτυπη εκπροσώπησή τους, αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο του... κόμματός του!

Ομολογεί το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα διά στόματος Βενιζέλου ότι τίθεται στις ευρωεκλογές «ζήτημα νομιμοποίησης» της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Εχει απόλυτο δίκιο. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και μία όντως βαρυσήμαντη δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM». «Αν δεν πάει καλά η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά που μας ενδιαφέρει εμάς ή αν το άθροισμα της κυβέρνησης είναι πιο χαμηλό από του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε ρητορικά, εννοώντας ότι αν συμβεί αυτό, η ανατροπή της κυβέρνησης είναι αναπότρεπτη.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όχι απλώς με διαφορά αρκετών εκατοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ, αλλά ενδεχομένως το ποσοστό του να υπερβεί ακόμη και το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ! Αυτό λέει με έμμεσο τρόπο ο... εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ! Υπό τις συνθήκες αυτές, πώς να μην είναι καταπέλτης ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό; «Σε αυτές τις εκλογές σας λέω ότι θα εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ...», υπογράμμισε. «Θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση, αν δεν πάει καλά η Ελιά», δήλωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, προβλέποντας εκλογές τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο σε αυτήν την περίπτωση.

Το πολιτικό φάντασμα του Γιώργου Παπανδρέου ξαναχτύπησε. «Ολοι εμείς που αγωνιστήκαμε ιστορικά για τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης γνωρίζουμε... και πώς να την οδηγήσουμε στο μέλλον!», δήλωσε. Αποκάλυψε έτσι τις προθέσεις του να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο και στη μετά το ΠΑΣΟΚ εποχή.

Ο ηγέτης που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το μέχρι πρότινος, προ πενταετίας, κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του πριν από σαράντα χρόνια, βυθίζοντάς το από το 44% των βουλευτικών εκλογών του 2009 στην άβυσσο του 13% (!) μέσα σε δυόμισι χρόνια πρωθυπουργίας του, βρικολάκιασε πολιτικά. Δεν του έφτασε το Μνημόνιο μέσω του οποίου κατέστρεψε τους Ελληνες, την Ελλάδα και φυσικά και το ΠΑΣΟΚ;

Ατάραχος ο Ευ. Βενιζέλος. Περί άλλα τυρβάζει. «Ο κ. Κουβέλης είναι ένας αντίπαλος που λειτουργεί πολύ συχνά, η ΔΗΜΑΡ, όχι ο ίδιος πολιτικά... παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ!», απεφάνθη. Εασον αυτόν χαίρειν...

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Του Μιχαήλ Στυλιανού

Η διοικούσα επιτροπη της οργάνωσης Βετεράνων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, με υπόμνημά της στον Αμερικανό Πρόεδρο, συνιστά την αποχή από προκλητικές ενέργειες κατά της Ρωσίας και την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα.

Τονίζουν ότι τους προκαλεί εντονώτατη ανησυχία «μια απροσδιόριστη ακόμη αλλά φαρμακερή ψυχολογία, σε μέλη του Κογκρέσσου και στα συστημικά ΜΜΕ, ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τη Ρωσία», αίσθημα που είναι και εντελώς λαθεμένο και αντίθετο προς την εθνικά επιβεβλημένη προσπάθεια ανάπτυξης εποικοδομητικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία και την Ευρώπη.»

«Οι ζωηρές μας αναμνήσεις από τον ψυχρό πόλεμο και τη ζημιά που προκάλεσε στην ασφάλεια του κόσμου μας παρακινεί –γράφουν- να επισημάνουμε ότι δεν πρέπει οι ταραχές στην Ουκρανία να αφεθούν να μας εισαγάγουν σε ένα διπολικό κόσμο, όπου δύο βαρύτατα εξοπλισμένες υπερδυνάμεις αναμετρώνται σε όλα τα επίπεδα και σε παγκόσμια κλίμακα»

Αναφέρουν ότι «στρατιωτική υποστήριξη και ανάμειξη αμερικανικού στρατού θα αποτελούσε βήμα βέβαιης κλιμάκωσης της σύγκρουσης και πιθανό να οδηγήσει σε ευθεία αναμέτρηση των δυο πυρηνικών δυνάμεων – κατάσταση που επιβάλλεται και μπορεί εύκολα να αποφευχθεί προς το συμφέρον όλων των χωρών.»

Υπογραμμίζουν ότι «η ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία –μια χώρα που βρίσκεται στο κατώφλι της και που είναι κατά ένα τμήμα της ρωσική- δεν απειλεί ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ…Και ότι δεν θα ήταν δυνατό να περιμένει κανείς ότι η Ρωσία θα παρέβλεπε την πρακτική ενθάρρυνση και επίτευξη «καθεστωτικής αλλαγής» στην Ουκρανία, με την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης ( αλλά και πλήρως διεφθαρμένης) κυβέρνησης του Κιέβου.»

«Επιπλέον- προσθέτουν- οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Δύσης να ελκύσουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα επισύρουν την εχθρότητα της Ρωσίας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Και τα δύο αυτά ζητήματα είναι υπαρξιακής σπουδαιότητας για τη Μόσχα. Σας θυμίζουμε την αμερικανική αντιστοιχία, με την επιβολή του Δόγματος του Μονρόε στην δική μας αυλή.»

Συνιστούν ως « ένα σημαντικό μέτρο που μπορείτε να πάρετε κ. Πρόεδρε, να ζητήσετε από το ΝΑΤΟ να ακυρώσει επίσημα την διακήρυξη των αρχηγών κρατών της συμμαχίας, στο Βουκουρέστι στις 3/4/2008, ότι το «ΝΑΤΟ υποδέχεται ευχαρίστως τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας και ότι συμφώνησαν πως οι δυο χώρες θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

« ΄Οσο για την Κριμαία, με όλη την παραπλανητική ρητορική που γεμίζει τα ραδιοτηλεοπτικά κύματα, επιθυμούμε να σας θυμίσουμε ότι έγινε τμήμα της Ρωσίας τον 19ο Αιώνα. Πριν εξήντα χρόνια, ο Νικήτας Χρουστσώφ απλώς την χάρισε στην Ουκρανία, χωρίς δημοψήφισμα, ως απλή τυπική διαδικασία, αφού η Ουκρανία ήταν τότε μία από τις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής ΄Ενωσης.»

«Μεtά την πτώση της Σοβιετικής ΄Ενωσης, αμέσως αγνοήθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες να μην πραγματοποιηθεί επέκταση προς τις άλλοτε χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση γρήγορα προωθήθηκαν ανατολικά. Ακολούθησε στην δεκαετία του 1990 ο βιασμός της ρωσικής οικονομίας, μεθοδευμένος από δυτικούς «επιχειρηματίες» σε συνεργασία με ντόπιους ολιγάρχες. Τον χαρακτήριζαν τότε «θεραπεία σόκ», αλλά οι περισσότεροι Ρώσοι βλέπουν εκείνα τα γεγονότα σαν γενικευμένη λεηλασία, που πυροδοτεί σήμερα πολλή από την έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δύση.»

Οι συντάκτες του υπομνήματος Αμερικανοί βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών, συμβουλεύουν τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι οι κυρώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται με σοβαρή αυτοσυγκράτηση, δοθέντος ότι η αποτελεσματικότητά των κυρώσεων είναι αμφίβολη και συχνά μόνο συμβάλουν στη σκλήρυνση των θέσεων των αντιμαχομένων. Και τονίζουν ότι σημαντικές στρατιωτικές κινήσεις, είτε μονομερείς είτε από κοινού με το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή μπορεί να θεωρηθούν ως προκλητικές, ενώ δεν παράγουν οποιαδήποτε λύση σε υφιστάμενες διαφωνίες.

Εξηγούν ότι εισηγούνται την διπλωματική διαδικασία,
« βασιζόμενοι στην δική μας πείρα, ως μαρτύρων των πολλών χαμένων ευκαιριών στα περασμένα περισσότερα από 50 χρόνια, όταν οι ΗΠΑ –προς μεγάλη λύπη μας- πολύ συχνά βρέθηκαν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας: Το φιάσκο της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, εμπέδωσε τον κομμουνισμό στην Κούβα. Η χωρίς διακρίσεις στήριξη αντικομμουνιστικών ομάδων και κομμάτων στην Ευρώπη, εξασθένισε τις αδύνατες δημοκρατίες και ενίσχυσε την διαφθορά. Η απόρριψη των προτάσεων του σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό, ενθάρρυνε την επέκταση του πυρηνικού εξοπλισμού και σε άλλες χώρες.»

Καταλήγοντας τονίζουν την ανάγκη να επικρατήσει η ψυχραιμία:
« Η αποστολή σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με την εκτίναξη γκαζολίνης σε μεμονωμένες ως τώρα και περιορισμένες εστίες φωτιάς. Κατά την άποψή μας η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 17 Απριλίου στη Γενεύη. Είναι ενθαρρυντική η προθυμία της Ρωσίας να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας και στο πυρηνικό ζήτημα του Ιράν και θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία και σε άλλα θέματα κοινού συμφέροντος.»

Στις 10 υπογραφές των μελών της διοικούσας επιτροπής της οργάνωσης «Βετεράνοι Επαγγελματίες των Μυστικών Υπηρεσιών Υπέρ της Σωφροσύνης» περιλαμβάνονται ανώτερα στελέχη της CIA, της NSA, της DIA, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας,, του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, και του FBI.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Το 2008 ομάδα Κοσοβάρων προκαλούσε επεισόδια σε ελληνικές πόλεις με εντολές της CIA
Aποκάλυψη-σοκ για το παρακράτος που οργιάζει και το σχέδιο "Πυθία"

Γράφει η Παπαδάκου Γιάννα 

Οικονομική ενίσχυση ενόπλων ομάδων στην Αφρική με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωμάτες που κρύβονται πίσω από κυκλοφορία μαύρου χρήματος μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων στη χώρα μας, αλλά και «καρφώματα» σε εξωθεσμικούς παράγοντες ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα περιέχει η δικογραφία για τις υποκλοπές και το σχέδιο «Πυθία» που ερευνά ο 3ος ειδικός ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας. Σύντομα ασκούνται διώξεις εναντίον δύο «υψηλών» προσώπων για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σχετικά με μπίζνες οι οποίες είχαν ως επίκεντρο το κέρδος, αλλά σε αυτές εμπλέκονται και πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, όπως της ισραηλινής Μοσάντ.

Καυτά τηλεφωνήματα
Στις αρχές του 2013 έκπληκτοι οι άνδρες που παρακολουθούσαν νομίμως τις συνδιαλέξεις σε κινητό πρώην διπλωμάτη εντόπισαν τηλεφώνημα με τοπικό παράγοντα στην Κένυα. Σε αυτή την επικοινωνία αναφέρονταν λεπτομέρειες πώς χρήματα της ΕΕ για την ανάπτυξη της Αφρικής θα διοχετεύονταν σε τοπικές ένοπλες ομάδες της μαύρης ηπείρου. Οι κλήσεις πάντως εκτός από τον αφρικανό φύλαρχο είχαν ως αποδέκτη τον γνωστό πλέον επιχειρηματία που εμφανιζόταν να αποτελεί μέρος λόμπι εταιρειών συμφερόντων του Ισραήλ.

Παράλληλα εντοπίστηκαν δύο ακόμα ενδιαφέρουσες συνομιλίες με πρώην υπουργό (εκεί έγινε συνάντηση) και άλλον πολιτικό παράγοντα, όπου συζητούνται μπίζνες στη χώρα μας με συγκεκριμένες εταιρείες. Για τις προμήθειες προτείνεται η συμμετοχή πρακτόρων άλλης χώρας...

Από τις συνομιλίες, οι οποίες καταγράφονταν επί περίπου εννέα μήνες, εντοπίζεται άλλη συνδιάλεξη, στην οποία πρώην υποδιοικητής της Μοσάντ εμφανίζεται να έχει επισκεφτεί την Ελλάδα μετά τις εκλογές του 2009 με σκοπό να προμηθεύσει σύστημα παρακολούθησης των συνόρων μας. Η προμήθεια σκάλωσε, αφού ήδη είχαμε προμηθευτεί το σύστημα GIS, για το οποίο μετά την επίσκεψη του πράκτορα άρχισαν να εμφανίζονται γκρίνιες και καταγγελίες. Σήμερα υπάρχουν 15 κατηγορούμενοι στο γραφείο του ανακριτή κ. Χρ. Παπακώστα, παρ' ότι ειδικοί και πραγματογνώμονες επιμένουν ότι το σύστημα ήταν μια χαρά.

Το καλοκαίρι του 2013 τηλεφώνημα στον λομπίστα, στο σπίτι του οποίου έγινε και έρευνα, έχει περιέργως ως θέμα τις επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα. Οταν ο λομπίστας ερωτάται πώς γνωρίζει τόσες λεπτομέρειες, κατονομάζεται ως «πηγή» σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Ανατριχιαστικές όμως είναι και οι συζητήσεις για την εκχώρηση του Ελληνικού, όπου προτείνεται να γίνει αντί μόλις 300 εκατ. ευρώ και να συνδεθεί και με άλλες προμήθειες αμυντικών συστημάτων. Το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Όλα αυτά πάντως προκάλεσαν την έφοδο του ανακριτή κ. Φούκα και ανδρών ειδικών δυνάμεων στο σπίτι του λομπίστα, πρώην καθηγητή στις ΗΠΑ. Κατασχέθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αντκείμενα και ο δικαστικός λειτουργός συνέλεξε ακόμα πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Εκτός από τις περίπου 15 αντζέντες υπήρξε και μια καταγραφή πληροφορίας-βόμβα. Πρώην διπλωμάτης, ο οποίος δεν ανήκει πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εμφανίζεται να είναι πίσω από την κυκλοφορία «μαύρου» χρήματος που διακινείται μέσω ΜΚΟ. Τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Δικαιοσύνη, τις έπαιρνε είτε για προσωπικό του πλουτισμό είτε για άλλες σκοτεινές δραστηριότητες.

Διώξεις το καλοκαίρι
Η μεγάλη δικαστική έρευνα που διενεργεί ο κ. Φούκας θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι με την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον πολλών προσώπων, τα οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υπεράνω υποψίας. Οι κατηγορίες θα είναι κακουργηματικές και θα αφορούν κατασκοπεία εναντίον της χώρας, αλλά και απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Η ογκωδέστατη δικογραφία καταγράφει μια κατάσταση με ξένες μυστικές υπηρεσίες να αλωνίζουν στη χώρα μας. Καυτές μαρτυρίες ακόμα και των εμπλεκομένων ομολογούν εντελώς αφοπλιστικά πώς η Ελλάδα μέσω μεμονωμένων προσώπων εμπλέκεται ακόμα και σε διεθνές εμπόριο όπλων. Οπως είπε στο «Βήμα» αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, «είμαστε υποχρεωμένοι να τα ερευνήσουμε όλα, δεν θα κρύψουμε τίποτε και θα αποδώσουμε δικαιοσύνη για να αποδειχτεί ότι η πατρίδα μας μπορεί να εξιχνιάσει και τα πλέον σκοτεινά διεθνή εγκλήματα».

Ενα απίθανο σενάριο με CIA και Κοσοβάρους στην Αθήνα
Το σχέδιο αποσταθεροποίησης την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή ο ανακριτής, στο γραφείο του οποίου φθάνουν πολλές πληροφορίες και από το εξωτερικό. Σύμφωνα με συνέντευξη του δημοσιογράφου και ερευνητή - αναλυτή κ. Τιερί Μεϊσάν σε τηλεοπτικό σταθμό του εξωτερικού, πληροφορία που προέρχεται από συνεργάτη του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χένρι Κίσινγκερ αναφέρει ότι το 2008 η CIA είχε οργανώσει στη χώρα μας ομάδα Κοσοβάρων, οι οποίες προκαλούσαν βανδαλισμούς σε ελληνικές πόλεις.

Τώρα οι αρμόδιοι δικαστές υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ και ζητούν να πληροφορηθούν αν, στα πλαίσια της κάθαρσης και αυτής της Υπηρεσίας, έχουν εντοπιστεί στοιχεία για τον ταραγμένο Δεκέμβριο του 2008 και επεισόδια και βανδαλισμοί αρκετό χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Παράλληλα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο αμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαζ., ο οποίος εντοπίστηκε στην ανάκριση ως ο κύριος εμπλεκόμενος στο μεγάλο δίχτυ υποκλοπών τηλεφωνημάτων ανώτατων κυβερνητικών στελεχών ήρθε και πρόσφατα στην Ελλάδα, υπηρετώντας βέβαια άλλον ρόλο σε σχέση με την παγίδευση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το 2004-2005.

Πηγή Το Βήμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Οι δυνάμεις του NATO και η ελληνική εμπλοκή

Οι εικόνες φρίκης από την Ουκρανία προκαλούν πόνο αλλά και πολύ έντονη ανησυχία σ΄ όλο τον πλανήτη. Πόνο γιατί αποδεικνύεται δυστυχώς για μια ακόμη φορά ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής εκμηδενίζεται όταν οι ανόητοι εθνικισμοί επικρατούν της λογικής.
Και ανησυχία, γιατί είναι προφανές ότι αν η “λύση” των όπλων προκριθεί θα έχουμε να κάνουμε με μια ένοπλη σύγκρουση της Δυσης και του NATO με την Ρωσία του Πούτιν. Η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί ούτε στα χαρτιά να σταθεί απέναντι στην Μόσχα.

Παράδοξο αλλά ακριβώς αυτό το μέγεθος και η ένταση μιας τέτοιας σύγκρουσης ήταν και το βασικό επιχείρημα αλλά και η ελπίδα ότι η διέξοδος στην ουκρανική κρίση δεν θα προέκυπτε μέσα από τα όπλα. Πληροφορίες και αναλύσεις υποστήριζαν ότι τουλάχιστον Ουάσινγκτον και Μόσχα σε υψηλό επίπεδο βρίσκονταν σε επικοινωνία για να μην πούμε σε συμφωνία.

Όμως σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, τα “ατυχήματα” μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Και τα όσα φρικιαστικά μεταδίδονται από την Ουκρανία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Το μίσος μεταξύ των αδίστακτων όπως αποδεικνύονται ουκρανών εθνικιστών και των ρωσόφονων γίνεται αβυσσαλέο με τόσους θανάτους αθώων.

Ακόμη πιιο ανησυχητική είναι η κινητικότητα που δείχνει να έχει το NATO στην περιοχή της Βαλτικής. Θέλοντας να στείλει μηνυμα ενεργής παρουσίας στην περιοχή και στους Ουκρανους στους οποίους πολλά έχει τάξει η Δύση , “φορτώνει” διαρκώς τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με την Ρωσία.

Και ταυτόχρονα “φορτώνει” και την ένταση με δηλώσεις σαν κι αυτές του αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Alexander Vershbow, σύμφωνα με τις οποίες η Ατλαντική Συμμαχία έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία περισσότερο σαν εχθρό παρά σαν σύμμαχο,σύμφωνα με το Associated Press.

Ο 61χρονος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ρόλος της Μόσχας στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τη γνώμη της Συμμαχίας για τη Ρωσία και ότι επιπλέον στρατεύματα θα κινητοποιηθούν σύντομα στην περιοχή, όσο οι ταραχές επιδεινώνονται.

Γαλλία ,Γερμανία πρωτίστως αλλά και άλλες χώρες έχουν στείλει μαχητικά τους αεροσκάφη στην Βαλτική για περιπολίες και σενάρια ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις αλλάζουν προς το …επιθετικότερο.

Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ θα συμμετάσχουν στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex 2014» που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Μαΐου στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας, της Luftwaffe, και ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στο φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η άσκηση που είχε προγραμματιστεί προτού ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, θα έχει διευρυμένη συμμετοχή των νατοϊκών εταίρων εξαιτίας της.

Πέραν τούτου, οι Γερμανοί άλλαξαν και το επιχειρησιακό σχέδιο, δίνοντας της χαρακτηριστικά Διακλαδικής Άσκησης: η «Jawtex» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) θα είναι μια επιχείρηση του τύπου Air Surface Integration, της συνεργασίας δηλαδή της αεροπορίας με τον στρατό και το ναυτικό.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 4.300 ένστολοι και 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες. Θα δοκιμαστεί επίσης η συνεργασία πολλών διαφορετικών τύπων: πέρα από τα ελληνικά F-16, οι Φιλανδοί συμμετέχουν με F-18, οι Γάλλοι με Rafale, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί με Eurofighter και οι Ούγγροι με σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen.
Θα δοκιμαστεί επίσης η συμβατότητα των συστημάτων αεράμυνας, καθώς στην άσκηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά Patriot και γαλλικά Crotale.
Το NATO επιπλέον έχει στείλει στην ρωσική περίμετρο”:
- Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, που θέλει να καθησυχάσει τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν για τη στάση της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία.

- Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 της καναδέζικης Αεροπορίας έστειλε η κυβέρνηση Χάρπερ στην Ανατολική Ευρώπη, στη δική της συνεισφορά στην έκκληση του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας, έναντι του δυνητικού κινδύνου που συνιστά η διένεξη με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η καναδέζικη κυβέρνηση κάνει λόγο για «παράνομη κατοχή της Ουκρανίας [προφανώς αναφέρεται στην Κριμαία] και τη συνεχιζόμενη επιθετική στρατιωτική πρόκληση». Η ανησυχία της Ατλαντικής Συμμαχίας αφορά κυρίως τις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), που έχουν ισχυρές ρωσόφωνες μειονότητες αλλά και για την Πολωνία.

- Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun άρχισε μονοήμερες ασκήσεις με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Περιγράφοντάς τις ως στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας, ο αξιωματικός των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη Σον Εκλαντ δήλωσε ότι “υπάρχουν πολλοί λόγοι για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με συμμάχους, αφού μάς δίνει την ευκαιρία να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή μας”.

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, είπε επίσης ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ να βοηθά τις χώρες-μέλη του εάν δεχτούν επίθεση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Ίλβες είπε ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή “και να μην αφορά την τιμή του φυσικού αερίου”.

Όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά και δεν μπορούν παρά να ανησυχούν και την Αθήνα . Η οποία θα πρέπει να διαμορφώσει μια σταθερή πολιτική απέναντι στην ουκρανική κρίση και να μην παρασύρεται ούτε από τις απαιτήσεις των συμμάχων της ,αλλά ούτε και από την παραδοσιακή συναισθηματική περισσότερο “φιλορωσική” μας διάθεση.

Δεν είναι εύκολο ,αλλά είναι απαραίτητο να κινηθούμε σε μια γραμμή απόλυτης ισορροπίας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να γίνουμε “μαύρο πρόβατο” για τους λεγόμενους συμμάχους αλλά ουτε να βρεθούμε απέναντι στην Ρωσία που αποδεικνύει στην κρίση της Ουκρανίας ότι έχει επιστρέψει στην παγκόσμια σκακιέρα για να αναλάβει πάλι τον ρόλο που είχε χάσει με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού . Αυτόν της υπερδύναμης.

Ελπίζουμε στο ΥΠΕΞ ο κ.Βενιζέλος να λύσει γρήγορα τα πολιτικά υπαρξιακά προβλήματα που βασανίζουν το ΠΑΣΟΚ , την Ελιά ή όποιον άλλο κομματικό μηχανισμό και να ασχοληθεί με το επιτελείο του με το θέμα της ουκρανικής κρίσης που μας αφορά άμεσα.


Πηγή OnAlert