Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

17 Νοε 2011

Γράφει ο Παναγιώτης Γ. Γεωργόπουλος
Ταξίαρχος Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Πολύς αγώνας, πολλές συζητήσεις, πολλά δάκρυα και εκνευρισμοί, σχηματίσθηκε όμως η «ποθούμενη» κυβέρνηση. Όλη η πλάση ήταν στραμμένη πάνω στην Ελλάδα, τι θα γίνει, θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, θα υπάρξει συναίνεση για τη δημιουργία καινούργιας κυβέρνησης; Με την απειλή βέβαια της τρόικας, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία να μην γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης (υπάρχει και η 7η). Και τώρα τι έγινε, πρόκειται να αλλάξει κάτι;

Καταρχάς, δεν έχω καταλάβει με ποιόν τρόπο σχηματίσθηκε αυτή η κυβέρνηση, νομικός δεν είμαι, αλλά γράμματα γνωρίζω. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό, τον αρχηγό του κόμματος με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ενώ ο Πρόεδρος, απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Κυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της.

Παίχθηκε το θέατρο του παραλόγου, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά πήρε και ψήφο εμπιστοσύνης. Παρόλα αυτά, από την επομένη άρχισαν τα όργανα, συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων για την εξεύρεση νέου πρωθυπουργού!!!!, (για να έχουμε δύο πρωθυπουργούς;), έχουμε εκλεγμένη με την ψήφο του λαού κυβέρνηση και πρωθυπουργό από το 2009, με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα και παρόλα αυτά την καταργούμε και ψάχνουμε για άλλη. Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός στην τελική του ομιλία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο, το πόσο επιτυχημένη ήταν η θητεία της κυβερνήσεως του και αποθεώθηκε γι’αυτό. Ποιος είναι ο λόγος της κατάργησης της κυβέρνησης εξωθεσμικά, όταν όλα έχουν γίνει σωστά, γιατί;

Το Σύνταγμα στο άρθρο 38, συνεχίζει, αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός. Συνέβη κάτι από αυτά; ο πρωθυπουργός δεν είχε παραιτηθεί, δεν εξέλιπε και ήταν ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του (μαθαίναμε ότι ξέκλεβε ώρες από τις συσκέψεις για να γυμναστεί).

Άρα για ποιό λόγο παραιτούν έναν πρωθυπουργό; Όταν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται στη θέση τους, ποιος είναι αυτός ή αυτοί, που αντισυνταγματικά αποφασίζουν να προβούν σε ενέργειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης και μάλιστα με την συνδρομή όλων των κομμάτων, για ποιο λόγο; Αν αυτό γινόταν στο στρατό, θα χαρακτηριζόταν ως στάση. Τον έθεσαν σε «εργασιακή εφεδρεία» ο πρώτος από τους 30.000!!!!!.

Δε θα έπρεπε πρώτα να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, αφού μας εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους παραιτούνται και μετά να ψάξουμε για καινούργιο σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος; Δε μπορεί η κυβέρνηση να φεύγει απλά με την κάλπικη δικαιολογία ότι πρέπει όλα τα κόμματα μαζί να αποφασίσουν για το καλό της χώρας, να συνεργαστούν, χωρίς όμως να επωμισθεί τις ευθύνες της για το κατάντημα της χώρας.

Ξεκίνησαν συζητήσεις διάρκειας περίπου τριών ημερών, μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί το κατάλληλο άτομο, με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά και να είναι αποδεκτός από τους δανειστές μας, μικρή αγγελία μου θύμιζε. Τελικά επελέγη αυτός που ήταν εξ αρχής επιθυμία (μόνο;), των δανειστών μας και άμισθος οικονομικός σύμβουλος του ΓΑΠ, απλά οι πολιτικοί αρχηγοί (και ειδικά ο με το ζόρι υπό παραίτηση πρωθυπουργός) έκαναν ότι το συζήταγαν.

Η νέος πρωθυπουργός, λειτούργησε σαν βαλβίδα ασφαλείας σε χύτρα μαγειρέματος, έβγαλε λίγο ατμό για να αποσυμπιέσει την οργή των πολιτών, που είχε φθάσει στα ύψη από τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα. Ποιός είναι αυτός που δημοσκοπήσεις, δείχνουν την αποδοχή του από τους πολίτες, σε ποσοστά που θυμίζουν προέδρους Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τον έμαθε ο κόσμος σε τρεις μέρες; Για ποιόν αυτή η μεγάλη αποδοχή; Ποιοί μας τον επέβαλλαν ως Σωτήρα; Γιατί δεν έγιναν εκλογές; Τι είδους συγκυβέρνηση είναι αυτή; Χωρίς την έγκριση του Ελληνικού λαού.

Γι’ αυτόν, που όπως είπε στο Zougla Radio, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως Παν. Γεννηματάς, θα πρέπει να εξηγήσει τον ρόλο της Τραπέζης Ελλάδος, όταν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις, προμήθευε με ψεύτικα στοιχεία τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με το καθαγιασμένο άλλοθι της εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη και κατήγγειλε πως ο κ. Παπαδήμος είναι από εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς που είναι συνυπεύθυνοι για το σημερινό οικονομικό δράμα που ζει η ώρα.

Να θυμίσω επίσης την βαρύτατη δημόσια κατηγορία του Προέδρου της Γαλλίας κ. Σαρκοζί «ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη γιατί έγινε με πλαστά στοιχεία». Η κατηγορία απευθύνεται, τον κ. Σημίτη, που ήταν τότε πρωθυπουργός, και τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμο.

Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, ο οποίος στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι, «τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», χωρίς να αναφέρει μέτρα για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών (η ΔΕΗ θα συνεχίσει να κόβει το ρεύμα;), αυτός που είναι μέρος της κρίσης θεωρείται ως ο πλέον άξιος να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδος.

Μα τι λέω, η τύχη της Ελλάδος είναι προγεγραμμένη, υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις, με ευθύνη του τέως πρωθυπουργού και ο νέος πρωθυπουργός, έχει την υποχρέωση να τις εφαρμόσει για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια, τοποθετήθηκε ως τηρητής των υποσχέσεων. Αλλά εμείς, ως έλληνες ψάχνουμε πάντα την ουτοπία έναν σωτήρα, τον από μηχανής θεό, να μας σώσει και εναποθέτουμε πάλι τις ελπίδες μας, όπως τις είχαμε εναποθέσει στις υπερτιμημένες ικανότητες του απελθόντα πρωθυπουργού πριν από 2 χρόνια.

«Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού»
Η νέα κυβέρνηση, Μεταβατική; Συνευθύνης; Εθνικής συνεργασίας; Εθνικής ενότητος; Έκτακτης ανάγκης; Εθνικής Σωτηρίας; Εθνικής συνεννοήσεως; Διαλέξτε όποιο όνομα σας αρέσει, είναι η παλιά, οι ίδιοι ανεκδιήγητοι αντιπρόεδροι, (που βοήθησαν τόσο πολύ στο συντονισμό της προηγούμενης κυβέρνησης!!!!), οι ίδιοι υπουργοί (έμειναν οι επιτυχημένοι!!!!), κρίθηκε επιτυχημένη η κ. Διαμαντοπούλου, όταν για πρώτη φορά φέτος οι μαθητές δεν έχουν πάρει βιβλία και κανένας δεν ενδιαφέρεται, με μερικές εναλλαγές και προσθήκες από τα συμμετέχοντα κόμματα. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε με την ανακύκλωση των ίδιων αποτυχημένων στην πλειονότητά τους προσώπων και τι θα κάνει;

Θα εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση του ποδηλάτη πρωθυπουργού, (εφεδρεία, φόρους, κατάργηση φοροαπαλλαγών, μείωση μισθών και συντάξεων, υπογραφή δεσμεύσεων μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, τήρηση όλων των προηγούμενων δεσμεύσεων για την οικονομική προσαρμογή της χώρας κλπ) μία από τα ίδια. Οι πολίτες συνέχεια στο τούνελ. Μια κυβέρνησησυγκεκριμένου σκοπού και χρόνου (τρίμηνης διάρκειας;), υπερμεγέθης, αντί να είναι ολιγομελής για την ύπαρξη καλύτερου συντονισμού, για να ικανοποιηθούν όλοι ίσως.

Σκέφτεσθε π.χ. τους τέσσερις!!!! (4) Υπουργούς, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Χρειάζονται καινούργια γραφεία για τους ίδιους και για τους συνεργάτες τους, Υπασπιστές (τρεις ο καθένας), Διευθυντές, Συμβούλους, απεσπασμένους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, κονδύλια για την κατασκευή και λειτουργία των Γραφείων, υπερωρίες, ασφάλεια, αυτοκίνητα, οδηγούς κλπ. Να μας έλεγαν τουλάχιστον για ποιο λόγο τοποθετήθηκαν τόσοι πολλοί, ποια ανάγκη καλύπτουν στην ύπαρξη της νέας κυβέρνησης, με τι αρμοδιότητες, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το μαθαίναμε. Ίσως αντικαταστήσουν τους Αρχηγούς των Επιτελείων!!!! Το ίδιο ερώτημα βέβαια αφορά όλα τα Υπουργεία. Έτσι θα γίνει η μείωση των δημοσίων δαπανών; Θα περάσει το τρίμηνο προσπαθώντας να οργανωθούν.

Μου κάνει εντύπωση, ότι οι «επιτυχημένοι» Υπουργοί, που παραμένουν στη θέση τους, μιλάνε για τη νέα προσπάθεια και ότι όλα θα πάνε καλύτερα (Λομβέρδος πχ που έκανε την υγεία μπάχαλο), καλά τόσα χρόνια στις θέσεις αυτές τι έκαναν; Τον κ. Παπαδήμο περίμεναν για να δουλέψουν; Αστείο, το θεωρώ απίθανο.

Αλλά η ελπίδα, πεθαίνει πάντα τελευταία.

«Μέχρι τώρα φοβόμασταν, από τώρα και στο εξής θα ελπίζουμε» (Victor Frankl Aυστριακός νευρολόγος και επιζήσας του ολοκαυτώματος απευθυνόμενος στη γυναίκα του όταν συνελήφθη από τους Ναζί).
«Η ελπίδα είναι τόσο καλό δόλωμα που καλύπτει κάθε αγκίστρι»
«Να ελπίζεις για το καλύτερο και να είσαι έτοιμος για το χειρότερο»
Αγγλική παροιμία
Αλήθεια, εκλογές πότε θα γίνουντελικά (θα το επιτρέψουν οι δανειστές μας;); Θα μπορέσουν κάποτε οι πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και όχι σταλμένοι εθνοσωτήρες;


Δυστυχώς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Ο απόλυτος εκβιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πλέον έχουμε ξεφύγει από την απειλή της χρεοκοπίας. Πλέον η ίδια η χρεοκοπία και η μη καταβολή της 6ης δόσης συνδέεται άμεσα με ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Το κούρεμα των ομολόγων και οι εγγυήσεις που θα δοθούν στις τράπεζες και τους άλλους κατόχους ελληνικών τίτλων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ο εκβιασμός έλεγε: «Πάρτε τα μέτρα που δεσμευτήκατε κι εμείς θα σας δώσουμε τα λεφτά». Από προχθές με το κόλπο του Τσαρλς Νταλάρα, έχει άλλο περιεχόμενο.

«Δεχθείτε υψηλά επιτόκια και εγγυήσεις ακόμη και για εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, για να γίνει το κούρεμα και να πάρετε την 6η δόση».

Εκεί καταλήξαμε και καταντήσαμε. Η περίφημη διαπραγματευτική ικανότητα του κ. Παπανδρέου πήγε περίπατο την δε προσωπικότητα και τα κονέ του κ. Λ. Παπαδήμου ακόμη δεν τα έχουμε δει.

Λέτε πρώτα να μας θάψουν και μετά να ενεργοποιηθεί ο νέος πρωθυπουργός; Αλλά τι νόημα θα έχει κάτι τέτοιο;

Το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών είναι έντονο και πολύ βρόμικο σε βάρος της Ελλάδας. Πλέον τα περιθώρια είναι ελάχιστα αφού μια είναι η φράση που ακούγεται από τους δανειστές μας: Γραπτές εγγυήσεις, υπογραφές.

Ακόμη και το ΔΝΤ που δεν είχε θέσει τέτοιο θέμα στη σημερινή συνέντευξη τύπου τάχθηκε υπέρ των ελληνικών διαβεβαιώσεων που ζητά η Ευρώπη, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να εννοεί και υπογραφές από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η σύνδεση, πάντως, του κουρέματος με την 6η δόση είναι ότι πιο ύπουλο έχει γίνει. Οι τραπεζίτες διά στόματος Νταλάρα, αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν υπέρ τους τούς όρους του κουρέματος και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνήσει ένα μεγάλο ποσοστό για να ξεκινήσει το haircut. Αν αυτό συμβαίνει τότε θα πρέπει να αναζητηθούν τα ανταλλάγματα που έχει δώσει η κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Βενιζέλος.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ταξίδι του ο κ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες θα κομίζει επιστολή γενικού περιεχομένου που θα υπογράφεται από τους πολιτικούς αρχηγούς έτσι ώστε να μην εμπλέκονται οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς σε πιο ειδικές υποχρεώσεις και εγγυήσεις. Με την επιστολή αυτή ίσως από τη Δευτέρα να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το κούρεμα και το ξεμπλοκάρισμα της 6ης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει κάπου να τελειώσει το παραμύθι με τους εκβιασμούς. Αφού ανάγκασαν όλο τον ελληνικό λαό να… παρακαλά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας προκειμένου να πάρουμε τη δόση, τώρα μας έβαλαν ξανά στη μέγκενη της πίεσης ζητώντας ότι πολυτιμότερο έχουμε. Την εθνική αξιοπρέπεια.

Πηγή


Κατα-κατα-καταρρέω…

Η Ευρώπη κάθε στιγμή που περνάει βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην διάλυση της.

Σε λίγο καιρό το ερώτημα του δημοψηφίσματος που ήθελε να μας θέσει η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θα είναι άνευ νοήματος. Δεν θα υφίσταται ευρώ.

Τσάμπα οι θυσίες μας. Ίσα –ίσα που θα έχουμε σώσει κάποιες τράπεζες, θα έχουμε ξεπουλήσει όλη την χώρα και θα έχουμε φτάσει στην απόλυτη πείνα.

Το ευρώ δεν βλέπω να έχει σωτηρία.

Η Φώφη, η κόρη του Γεννηματά, ρωτήθηκε για τους ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα...
να πληρώσουν το χαράτσι ακινήτων. Και είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι.
Πρόβλημα είναι όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν.

Καλή μου αυτοί που δεν θέλουν αν πληρώσουν είναι δικό σας πρόβλημα, αλλά αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Αλλά εσείς νοιάζεστε για το ευρώ, το τραπεζικό σύστημα, τις καρέκλες σας, το ξεπούλημα. Που να βρείτε χρόνο και διάθεση να νοιαστείτε για τους ανθρώπους που πεινάνε.

Εξάλλου αν πεινάνε, να πάνε να φάνε. Να μην κλαψουρίζουν.

Άντε γιατί τα έχουμε ισοπεδώσει όλα σε τούτη τη χώρα. Και τα βάζουμε αδίκως με τις κυβερνήσεις μας, νόμιμες και παράνομες.

Όπως αυτή η 90χρονη γυναίκα που ζήτησε να μην πληρώσει το χαράτσι καθώς έχει εισόδημα 300 ευρώ και το χαράτσι είναι 500 ευρώ.

Πρώτο από όλα. Έχει εισόδημα. Δεύτερον. Δεν εκτιμά την προσφορά της κυβέρνησης που με την πολιτική σας θέλει να βιώσουν οι νέοι τις καταστάσεις προ της βιομηχανικής εποχής και οι παλαιότεροι να θυμηθούν τα νιάτα τους. Επιστροφή στο παλιό καλό καιρό.

Είχε αυτή η κυρία και στα νιάτα της ρεύμα; Είχε η γιαγιά της; Η προγιαγιά της; Θα έχουν τα εγγόνια της; Τα δισέγγονα της;

Κανείς. Τι παράλογη απαίτηση είναι αυτή, να μην της κόψουν το ρεύμα. Ευτυχώς το δικαστήριο στάθηκε στο ύψος του και δεν της έκανε το χατίρι.

Η κυβέρνηση – μπουμπούκι έχει στα σχέδια να εγγυηθεί για δάνεια τα οποία θα παίρνουν οι πολίτες για να πληρώνουν τα χαράτσια.

Δηλαδή, αφού μας τα πήραν όλα, θέλουν να δανειστούμε κιόλας για να τους δώσουμε κι άλλα. Έχουν θράσος, τι να πεις.

Οι τράπεζες θα παίρνουν για εγγύηση ομόλογα του ελληνικού κράτους; Ωραία εγγύηση.

Εντωμεταξύ τα μπιλιετάκια με το χαράτσι έχουν απίστευτα λάθη. Αλλά ο υπουργός Οικονόμου έδωσε όπως είπε την «είδηση».

Η κυβέρνηση, είπε, θα διορθώσει τα λάθη. Έλα βρε… θα κάνει τέτοιο πράγμα η κυβέρνηση; Θα διορθώσει τα λάθη;

Το αυτονόητο, κατά τον Οικονόμου, αποτελεί είδηση. Και πράγματι είναι. Γιατί αν η κυβέρνηση διορθώσει έστω για μια φορά, έστω ένα λάθος, θα αποτελεί είδηση πρώτου μεγέθους.

Ημέρα επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπου κάποιοι από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν και εξαργύρωσαν αυτήν την εξέγερση (άσχετα από την συμμετοχή τους ή την αποχή τους) πήραν το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και το έκαναν «Παντεσπάνι, Κολέγια, ΔΝΤ».

Και η Αννούλα της παραπαιδείας δεν πήγε να καταθέσει στεφάνι. Για ιδεολογικούς λόγους βεβαίως- βεβαίως. Το κράξιμο της χαλάει την διάθεση και πως θα ανταπεξέλθει μετά στις υποχρεώσεις της.

Το Πολυτεχνείο δικαιώθηκε εξάλλου. Ο μπουμπούκος έγινε υπουργός.


Ο άνευ ορίων κομποτινισμός του κυρ Καρατζαφέρη - την ελληνική γλώσσα επικαλέσθηκε πάλι ο αμαθέστατος, ως την «πλουσιώτερη» στον κόσμο, ήτις διαθέτει «λέξεις που δεν τις έχουν οι άλλες γλώσσες όπως «μπέσα» και «φιλότιμο»». Και εις ό,τι αφορά την «μπέσα» η λέξη είναι αλβανική «bese» και σημαίνει ακριβώς το ίδιο «λόγω τιμής» ή «κρατώ τον λόγο μου», εις ό,τι δε αφορά τη λέξη «φιλό-τιμο» κι αυτή υπάρχει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπου συνδυάζονται οι έννοιες του ρήματος τιμώ και του ουσιαστικού τιμή. Αλλά έχει βρει και τα κάνει (και μάλιστα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων) αυτό το αγλάισμα της αρλούμπας, της αμορφωσιάς και της αμετροέπειας. Απ' όταν ένα μέρος της Αριστεράς άφησε τα «ελληνικά» γράμματα» («ανθρωπιστικά» τα λένε στη Δύση) βορά στους εθνικόφρονες, απ' όταν οι ολίγιστοι (επίσης στα γράμματα) «εκσυγχρονιστές» συκοφάντησαν την κλασσική παιδεία ως αρχαιοπληξία κι απ' όταν πράκτορες παντός τύπου επέβαλαν στην εκπαίδευση την ήσσονα προσπάθεια, πεδίον δόξης λαμπρόν δημιουργήθηκε, όχι μόνον για την αγραμματοσύνη, αλλά, κυρίως, για την εξ αυτής δουλοφροσύνη.

Απόδειξη τούτου ότι, ύστερα από είκοσι - τριάντα χρόνια κυριαρχίας των ανελλήνιστων, των πολιτικώς ορθών και των πολυπολιτισμικών, ένα μόρφωμα από ακροδεξιούς, εθνικόφρονες και ξενοφοβικούς του ΛΑΟΣ κυβερνά τη χώρα ομού μετά των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. υπό την υψηλή καθοδήγηση των Τραπεζιτών-Τοκογλύφων. Θα ήταν ένα μεταμοντερνικό υβρίδιο, αν δεν ήταν μια Νεοταξίτικη Υβρις...

Γιατί τόσος σαματάς για την υπογραφή του (αιχμαλώτου πια) κ. Σαμαρά; Γιατί δεν την πλαστογραφεί ο Γιωργάκης που 'ναι και συνεταιράκια πλέον - οπότε μηδέν παρεξήγησις.

Γιωργάκης! Κατ' εμέ, ακόμα θεϊκός! Ο μόνος Πρωθυπουργός που έκαμε έναν σύμβουλό του Πρωθυπουργό!

Είναι συνεπώς παράδοξο ο Παπανδρέου να εξακολουθεί να νοιώθει πρωθυπουργός και να ενοχλεί έστω μόνον τηλεφωνικώς άλλους πρωθυπουργούς ή προέδρους; Οχι! Οσο μάλιστα κι αν ορισμένοι εξ αυτών του κλείνουν έντρομοι πλέον το τηλέφωνο καταπρόσωπο, είναι καθήκον του Γιωργάκη να συνεχίσει τις οχλήσεις, ώσπου να καταλάβουν οι Κουτόφραγκοι τι εστί αρχηγός του Καρχιμάκη. Εως ότε αναλάβει ο Μπενύτο!

...Aν και, όταν ομιλεί ο Μπενύτο στη Βουλή, τη θεία Φωτούλα την πιάνει μια ανατριχίλα - «θυμάμαι τον άλλο Μπενίτο παιδί μου! Κι αυτός τα ήξερε όλα κι αυτός είχε το αλάθητο»...

Αντιθέτως! ο κ. Goldman Sachs Παπαδήμος, χαμηλών τόνων, καμμιά οίηση, απλώς στοχοπροσήλωση: ή Μνημόνιο ή Θάνατος (απ' το Μνημόνιο).

Αλήθεια, εκτός από μας συνωμοσιολογεί και η «Monde»; Διότι και η «Monde» επισημαίνει τη σχέση του κ. Παπαδήμου με την Trilateral των Ροκφέλερ & Σία, όπως και με την Goldman Sachs, ενώ επίσης επισημαίνει τον ίδιο κύκλο γνωριμίων και για τον κ. Μάριο Μόντι (εντολοδόχος και αυτός Πρωθυπουργός της Ιταλίας), όσον και για τον κ. Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πού βλέπετε τις συνωμοσίες σε αυτές τις απλές συμπτώσεις;

Είναι δυνατόν ο κ. Γκόλντμαν Σακς Παπαδήμος, ένας άνθρωπος απ' την καρδιά του Διευθυντηρίου που προκάλεσε την κρίση, να μη θέλει να μας σώσει απ' αυτήν;

Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος των αγορών να μη θέλει να σώσει το κράτος απ' τις αγορές; την κοινωνία απ' τις αγορές; τους ανθρώπους απ' τις αγορές;

Για παράδειγμα:

Στην ομιλία του χθες στη Βουλή ο κ. Γκόλντμαν Σακς Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων! Τι πλεονασμάτων; απ' αυτά που διαθέτει η Ιταλία κι όμως την πάνε οι αγορές (η Γερμανία) καροτσάκι για τον Καιάδα;

Ομως, οφείλω να παραδεχθώ ότι το σύστημα, Trilateral, Goldman Sachs, βάφεν Task Force και τούρμπο Fast Track, όταν συνωμοτούν οι συμπτώσεις, έχει το μαγικό ραβδάκι που μεταμορφώνει τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης σε κανίς!

Τα ίδια κυνοκέφαλα παπαγαλάκια που έβριζαν ως καταστροφική την πολιτική Παπανδρέου τώρα εξυμνούν ως σωτήρια την πολιτική Παπαδήμα -ακριβώς ίδιες και οι δύο, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τα ψώνια που ενημερώνουν μάλιστα με «κύρος» τον «κοσμάκη».

Θα έπρεπε να έχει σημασία για τον «κοσμάκη» θα μου πείτε. Εχει! Και γνωρίζουν οι πολίτες -όλοι πλέον κατά βάθος γνωρίζουμε. Και στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Παρά λοιπόν τις τωρινές δυσκολίες όπου ταραγμένος και τρομαγμένος ο λαός χωρίζεται κατά το 45% στους εκ δεξιών χρεωμένους και κατά το 45% στους εξ ευωνύμων δανεισμένους, δεν θα αργήσει ο καιρός της καθολικής απαίτησης του 90% για Σεισάχθεια!

Τότε, θα κριθεί (κι ώς τότε θα κρίνεται) αν η δημοκρατία θα συνεχίσει πορευόμενη ή αν θα επιστρέψουμε 50-60 χρόνια πίσω. Οπως ήδη έχει επιστρέψει οικονομικώς το 90% της κοινωνίας κι όπως κινδυνεύει επιπροσθέτως να επιστρέψει

και ο πολιτικός λόγος. Στον λόγο των βρυκολάκων της ακροδεξιάς και των δωσιλόγων, έτσι όπως εκφωνείται ήδη από υπουργικά έδρανα που κατέχουν πλέον τσεκουροφόροι φασίστες και ωμοφάγοι ξενηλάτες. Με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. από enet

  • Απροετοίμαστοι στην κρίση που ξέσπασε οι Ευρωπαίοι. Ενώ ο χρόνος για την καταστροφή μετρά αντίστροφα, μοναδική λύση εκτιμάται πως αποτελεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η βόμβα της οικονομικής καταστροφής κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια των Ευρωπαίων αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση. Ο χρόνος για την κατάρρευση της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα...

Έχει καταστεί πια σαφές ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν επαρκεί, κάτι που αποτυπώνεται και στην εικόνα αποδόσεων των ιταλικών, γαλλικών, βελγικών, ισπανικών και...
πορτογαλικών ομολόγων.

Η μοναδική λύση για επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει την Ευρώπη ακούει στο όνομα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός να αγοράσει οποιοδήποτε ποσό δημοσίου χρέους ανά πάσα στιγμή στη δευτερογενή αγορά, συνεπώς μπορούν να το κάνουν", σχολίασε ο Willem Buiter στο Bloomberg TV.

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως σημείωσε, δεν είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο σύμφωνα με τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα, από τη στιγμή που κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα) έχει μία κεντρική τράπεζα που χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις.

Μόνο η Ευρώπη δεν το έχει αυτό θα σχολιάσει ο Willem Buiter, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό είναι η μόνη ήπειρος που βρίσκεται σε κρίση.

Ο χρόνος εξαντλείται. Μπορεί να απομένουν μόνο λίγοι μήνες ή ακόμα και λίγες ημέρες προτού "σκάσει" η χρεοκοπία μίας χώρας όπως η Ισπανία ή Ιταλία, κάτι που θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε μαζί της το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τη βόρεια Αμερική.

"Πρέπει να δράσουν τώρα. Το μοναδικό "όπλο" είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης", υπογραμμίζει ο Willem Buiter.

Μπορεί ο χρόνος να πιέζει ασφυκτικά, αλλά καθίσταται σε καθημερινή βάση εμφανές πως η Ευρώπη βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις...

Από news247

  • Ο Παπακωνσταντίνου ζητά από τον Παναγιώτη Καμμένο να ανακαλέσει για την Goldman Sachs, διαφορετικά...
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο, με την οποία του ζητά να ανασκευάσει τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής και συγκεκριμένα το ότι ο υπουργός εργαζόταν στο παρελθόν στην Goldman Sachs.

“Στην ομιλία σας στη Βουλή την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πέρα των άλλων που είπατε, αναφέρατε για εμένα ότι δήθεν εργάστηκα στην Goldman Sachs. Η ακριβής φράση σας ήταν “…μιλάει για το τρίπτυχο Σαρκοζί, Ντράγκι, Μόντι, το δίκτυο της Goldman Sachs στην Ευρώπη. Σε αυτή την εταιρεία βέβαια εργαζόταν και ο κ. Παπακωνσταντίνου παλαιότερα.” Όπως είπα και στη Βουλή, όλοι αντιλαμβάνονται ότι όλα όσα είπατε ανήκουν περισσότερο σε περιθωριακά blogs, παρά στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Όμως, επειδή για όλα υπάρχει και ένα όριο, σας ζητώ δημόσια δήλωση ανάκλησης όσων αναφέρατε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων για δήθεν εργασία μου στην Goldman Sachs, δεδομένου ότι συνιστούν προφανή προσπάθεια συκοφαντικής δυσφήμισης εκ μέρους σας για την οποία υπάρχουν και ποινικές συνέπειες εκ του νόμου. Παρακαλώ για τις ενέργειές σας”,
αναφέρεται στην επιστολή του Υπουργού.

Επειδή ο κύριος Καμμένος είπε και άλλα πολλά κι επειδή ο κύριος Παπακωνσταντίνου ενοχλήθηκε για ένα μόνο από αυτά, εμείς πρέπει να συμπεράνουμε πως ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ (συγνώμη της κυβέρνησης Παπαδήμου) αποδέχεται όλα τα άλλα λεχθέντα του κυρίου Καμμένου;

Για όσους από εσάς ξέχασαν τα όσα είπε μέσα στο Κοινοβούλιο ο κύριος Καμμένος, παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί...


Γιατί οι συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου προετοιμάζουν έξοδο από το ευρώ και κατάλυση του ελληικού κράτους
  • Ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου σε εκδήλωση-συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στην ΕΣΗΕΑ στις 15.11 με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και συμμετοχή του ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Κασιμάτη

Θέλω να ευχαριστήσω τον Μίκη Θεοδωράκη για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του και να του εκφράσω τον τεράστιο και ανυπόκριτο θαυμασμό μου για το απαράμιλλο ένστικτο και τη ζωτικότητα που διαθέτει, το εφηβικό πάθος που τον διακρίνει. Προχτές του μιλούσα για τις συνέπειες των αποφάσεων της 26.10. ‘Όταν με άκουσε μούπε: «πρέπει αμέσως να κάνουμε κάτι, να δώσουμε μια συνέντευξη τύπου».

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες. Διάβαζα έκπληκτος ένα άρθρο του New York Times, που αναφερόταν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και έγραφε περίπου ότι το ελληνικό δίκαιο στο οποίο τώρα υπάγεται συνιστά ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι του αγγλικού δικαίου. Και ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης ήταν περίπου λεόντεια, δεν τόλεγε έτσι, το άφηνε όμως να φανεί καθαρά, υπέρ των τραπεζών. Ξαφνιασμένος άρχισα να τηλεφωνώ στους υποτιθέμενους ειδικούς των κομμάτων και του Μνημονίου και τους αντίθετους. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου όταν διαπίστωσα ότι τα ελληνικά κόμματα, ενάμισυ χρόνο μετά την είσοδο της χώρας σε μια φοβερή κρίση με αφορμή το χρέος, δεν διαθέτουν καμιά σοβαρή, σε βάθος γνώση των ρυθμίσεων που το αφορούν!

Είναι αλήθεια ότι μου έχει ξανατύχει. Θυμάμαι ότι στην περίοδο τουΣχεδίου Ανάν ουδείς, ή σχεδόν, δεν είχε καν φυλλομετρήσει, όχι μελετήσει ένα σχέδιο που καθόριζε δια παντός το μέλλον, την ίδια την ύπαρξη κυπριακού κράτους! Επιχειρηματολογούσαν στις τηλεοράσεις χωρίς να ξέρουν τι περιείχε αυτό το σχέδιο.

Μπορείτε άλλωστε να το διαπιστώσετε και σεις αν μπείτε στο ίντερνετ. Θα βρείτε εκεί δεκάδες μελέτες για την Ελλάδα, θα δείτε εξέταση σεναρίων εξόδου ή παραμονής στο ευρώ, θα δείτε ινστιτούτα και πανεπιστήμια να δημοσιεύουν μελέτες επί μελετών, στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Βέλγιο. Εμείς εδώ σχεδόν τίποτα. Προφανώς περιμένουμε να μας πουν τι θα κάνουμε!

Μετά τις 26 Οκτωβρίου, τα πάντα συζητήθηκαν σε αυτή τη χώρα εκτός από ένα: τι περιέχουν και ποιές θα είναι οι συνέπειες εφαρμογής των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Η προσφυγή στη λαϊκή βούληση που επιβάλλει το πνεύμα, αν όχι το γράμμα του Συντάγματος, παρακάμφθηκε, τρία κόμματα που αλληλλομισούνται αποφάσισαν, άραγε υπό την πίεση ποιάς ισχυρής, υπέρτερης δύναμης, διερωτάται κανείς, να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Σαμαράς έπαιξε το πολιτικό κεφάλι του κορώνα γράμματα και όλα αυτά γιατί; Για να εφαρμοσθούν οι ουσιαστικά άγνωστες στην Ελλάδα ως προς τις συνέπειές της, και μεταξύ των βουλευτών μεν, άβουλων δε, αποφάσεις της 26.10 και να ψηφισθεί από τη Βουλή, με 180 ψήφους η δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Μας λένε ότι αν δεν εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της 26.10 θα μας διώξουν από την ευρωζώνη. Θα επιχειρήσουμε να σας δείξουμε, εξετάζοντας τον συνδυασμό νομικών και ρυθμίσεων οικονομικής πολιτικής που επιβάλλονται στην Ελλάδα, ότι σκοπός, ή πάντως αποτέλεσμα των αποφάσεων αυτών, θα είναι ακριβώς να διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σήμερα, το χρέος είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να κόψει την Ελλάδα, μπορεί να κόψει και τους πιστωτές. Αν όμως εφαρμοσθούν τα συμφωνηθέντα, η Ελλάδα θα «αφοπλισθεί» από τα κυριότερα διαπραγματευτικά χαρτιά της.

Η συμφωνία δεν είναι φτιαγμένη για να κάνει βιώσιμη την Ελλάδα, είναι φτιαγμένη για να την οδηγήσει σε κατάσταση δουλοπάροικου, οικονομικής αποικίας των πιστωτών, που δεν θα έχει φυσικά κανένα περιθώριο να διαπραγματευθεί τη θέση της στην ΕΕ ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να παραμένει ένα τύποις ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, θα έχει όμως στερηθεί από κάθε δυνατότητα άσκησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του. Οι πιστωτές θα έχουν γίνει ιδιοκτήτες μιας χώρας που θα μοιάζει, όλο και πιο πολύ, με ένα Μπαγκλαντές στην Ευρώπη, μια χώρα που θα διώχνει όσους ‘Ελληνες μπορούν να φύγουν.

Για να εξασφάλιζε μια τέτοια συμφωνία την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα έπρεπε να οδηγεί σε μια οικονομία και ένα κράτος βιώσιμα. Αυτό που κάνει η συμφωνία είναι να λύνει τα προβλήματα των πιστωτών, προτού πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Καταστρέφουν για να εκβιάσουν

‘Όπως έγινε σε κάθε φάση, μέχρι τώρα, της κρίσης ο ελληνικός λαός τίθεται και πάλι ενώπιον ενός τρομοκρατικού και εκβιαστικού διλήμματος: είτε κάνουμε αυτό που μας λένε οι ξένοι, είτε οδηγούμεθα σε καταστροφή. Κανείς στην Αθήνα δεν έχει δώσει προσοχή σε αυτό που έγραψε ο Νομπελίστας Πωλ Κρούγκμαν: «κάντε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που σας λέμε να κάνετε». Μέχρι τώρα, κάνουμε αυτό που μας λένε να κάνουμε, αλλά οι καταστροφές όχι μόνο δεν αποφεύγονται, πλησιάζουν όλο και πιο κοντά.

Στην αρχή μας έλεγαν ότι πρέπει να γλυτώσουμε τη χρεωκοπία, τώρα μας λένε την έξοδο από το ευρώ, Κύριος οίδε τι θα πουν αύριο. Αν στην αρχή ισχυρίζονταν, όχι πολύ πειστικά, ότι η υπακοή οδηγεί στη σωτηρία, π.χ. ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2011, τώρα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να περιγράψουν πως, π.χ., οι αποφάσεις της 26.10 θα οδηγήσουν όντως σε σωτηρία. Δεν τους απασχολεί καν να είναι ελάχιστα συνεπείς με τον εαυτό τους, ή να εξηγήσουν το βουνό από αποτυχημένες προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Μήπως δεν θα σωζόμαστε με τις αποφάσεις του Μαίου 2010, του Μαρτίου και του Ιουλίου 2011, προτού διαπιστωθεί ότι δεν σωζόμαστε και χρειάζονται οι αποφάσεις του Οκτωβρίου; Παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο και υποστηρίζοντας τις θέσεις της «αυτοκρατορίας των τραπεζών» και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, εναντίον της Ευρώπης, στις 23 Οκτωβρίου, τρεις μόνο μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής, ο κ. Παπαδήμος περιέγραφε ως καταστροφικό το κούρεμα 50%. Τώρα σχημάτισε κυβέρνηση με κύρια αποστολή να εφαρμόσει τη συνταγή που ο ίδιος χαρακτήριζε καταστροφική. Αν συνεχισθούν αυτά, φοβούμεθα ότι είναι θέμα λίγου χρόνου μια βιβλική καταστροφή του ελληνικού λαού.

Για να είναι πειστικό κάθε φορά το δίλημμα προς τον ελληνικό λαό, παίρνονται μέτρα, συνειδητά ή όχι, για να το κάνουν πραγματικό. Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, με τον τρόπο που χειρίσθηκε το οικονομικό πρόβλημα, έκανε ότι μπορούσε για να προκαλέσει την «επικοινωνιακή» επίθεση κατά της χώρας, στα τέλη του 2009 και, στη συνέχεια, την κερδοσκοπική επίθεση της άνοιξης του 2010. Η Τράπεζα της Ελλάδας διευκόλυνε την κερδοσκοπική επίθεση κατά των ελληνικών τίτλων τριπλασιάζοντας την προθεσμία ακάλυπτων συναλλαγών όπως αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Στατιστική Υπηρεσία κατηγορήθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της ότι φούσκωσε το έλλειμμα, η Αθήνα αρνήθηκε να απευθυνθεί στη Γερμανία και στη Ρωσία για βοήθεια, προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες που έφεραν τελικά το ΔΝΤ στην Ευρώπη και την Ελλάδα στο Μνημόνιο. Τότε, η Αθήνα «απειλούσε» δήθεν με το «πιστόλι» του ΔΝΤ, δηλαδή απειλούσε να αυτοκτονήσει μήπως την σκοτώσουν. Αργότερα, και ενώ ήδη είχε ωριμάσει η ιδέα ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση, η Ελλάδα σαμπόταρε την υλοποίησή της. Θέμα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ ήταν αδιανόητο πριν ένα μήνα. Εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα με το παραπλανητικό ερώτημα «26η Οκτωβρίου ή έξοδος από το ευρώ», ο κ. Παπανδρέου εισήγαγε μόνος του το θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, όπου το διευκόλυνε να εγκατασταθεί η στάση των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων της χώρας, που απέφυγαν να απαντήσουν στα ιταμά και παράνομα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα. Δημιούργησε δηλαδή η ίδια η Αθήνα την πολιτική συνθήκη για να γίνει κάποια στιγμή εφικτή η έξοδος, με τους όρους μάλιστα των πιστωτών και των Γερμανών. Με άλλα λόγια, προκειμένου να δικαιολογηθεί το δίλημμα «κάντε ότι σας λέμε ή θα καταστραφούμε», οργανώνεται όντως η καταστροφή, απομειώνονται τα νομικά, οικονομικά και πολιτικά διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας και αυξάνεται κάθε φορά το τίμημα ενός ενδεχόμενου ‘Όχι, ώστε να διστάζει να το επιλέξει ο ελληνικός λαός. Το τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας πορείας δεν μπορεί να είναι παρά ο εθνικός όλεθρος. Δεν θέλουμε τώρα να κάνουμε δίκη προθέσεων ή ψυχανάλυση των πρωταγωνιστών, για όποιο λόγο όμως κι αν το κάνουν, αυτό ακριβώς κάνουν οι αρμόδιοι, διεθνείς και εγχώριοι, που εκπονούν σχέδια σωτηρίας της Ελλάδας εδώ και ενάμισυ χρόνο.

Στην αρχή μας είπαν μνημόνιο ή χρεωκοπία, σήμερα έχουμε μνημόνιο και χρεωκοπία. Αυτό που συζητάμε πλέον δεν είναι πως θα αποφύγουμε μια ήδη συντελεσθείσα χρεωκοπία, αλλά τους όρους της. Τώρα μας λένε 26η Οκτωβρίου ή θάνατος. Πολύ φοβούμεθα ότι αν τους ακολουθήσουμε θα έχουμε «και 26η Οκτωβρίου και θάνατο». ‘Όχι μόνο θα φύγουμε από το ευρώ, αλλά και θα τεθούμε προ του διλήμματος να κάνουμε μια επανάσταση κατά όλου του διεθνούς συστήματος, που δεν είναι βέβαιο ότι θέλουμε και ότι μπορούμε, ή ότι θα την κερδίσουμε, ή να αποδεχθούμε το τέλος του ελληνικού κράτους.

Προκειμένου να αποφασίσουμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, πρέπει να εξετάσουμε κατ’ αρχήν τις συνέπειες αυτής της εφαρμογής. Στις 15 μέρες όμως που ακολούθησαν τη σύναψη των συμφωνιών αυτών, η Ελλάδα έχει συζητήσει τα πάντα, εκτός από το πραγματικό αποτέλεσμα της ενδεχόμενης εφαρμογής των συμφωνιών αυτών.

Οι συμφωνίες της 26ης Οκτωβρίου

Οι συμφωνίες αυτές εμπεριέχουν μια σειρά κρίσιμων ρυθμίσεων δικαίου και οικονομικής πολιτικής, οι οποίες δεν έχουν τύχει πλήρους επεξεργασίας ακόμα και τις αγνοούμε στην τελική τους μορφή, όχι όμως ως προς την κατεύθυνσή τους. Εφαρμοζόμενες, θα στερήσουν την Ελλάδα από κρίσιμα διαπραγματευτικά χαρτιά, που ακόμα διαθέτει, θα την αλυσοδέσουν με τρόπο μη αντιστρέψιμο, που θα χρειάζεται πλέον καθολική ρήξη για να επιβιώσει. Με άλλα λόγια, η 26η Οκτωβρίου, προβλέπει μια δραματική επιδείνωση των όρων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και ολοκληρώνει την πορεία μετάβασης της Ελλάδας από ένα σχετικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος σε μια ιδιόμορφη οικονομική αποικία.

Η ψήφιση της δεύτερης δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, σε συνδυασμό με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει στην υπαγωγή του συνόλου του ελληνικού χρέους από τη δικαιοδοσία του ελληνικού δικαίου στη δικαιοδοσία του πολύ δυσμενέστερου αγγλικού. ‘Όπως σημειώνουν όλοι οι ξένοι και ‘Ελληνες ειδικοί που έχουν αρθρογραφήσει επ’ αυτού, περιλαμβανομένης και σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ, η υπαγωγή του χρέους στο ελληνικό δίκαιο είναι ένα ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί, είδος «ατομικού όπλου» στους πολέμους χρέους. Επιτρέπει στην ελληνική Βουλή να καθορίσει εκείνη τους όρους αποπληρωμής των ομολόγων. Της επιτρέπει επίσης, αν η χώρα αποφασίσει ή αναγκαστεί να πάει σε εθνικό νόμισμα, ή αν διαλυθεί το ευρώ, να καθορίσει κυρίαρχα την ισοτιμία αποπληρωμής των ομολόγων και να πληθωρίσει το χρέος της μαζί με το νόμισμά της. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί πιθανώς να φύγει από το ευρώ για να εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο, μπορεί όμως να απειλήσει ότι θα το πράξει, ώστε να αποσπάσει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει απελπιστικά ανάγκη. Σήμερα, και σε ότι αφορά το χρέος, η παραμονή ή έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι όπλο στα χέρια της Αθήνας, αύριο θα είναι όπλο στα χέρια των πιστωτών της, που, αφού διασφαλίσουν με την 26η Οκτωβρίου τα συμφέροντα των τραπεζών θα αποφασίσουν αν θα την κρατήσουν ή όχι εντός ευρωζώνης. Μια ευρωζώνη άλλωστε που κινδυνεύει ήδη είτε να μην υπάρχει, είτε να μετατραπεί οριστικά σε φυλακή των εθνών και των λαών. Σήμερα άλλωστε συνιστά ρεαλιστική πιθανότητα τόσο η αποβολή της Ελλάδας, όσο και η διάλυση του ευρώ.

Αν τώρα η Ελλάδα έχει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα για μια καλή, βιώσιμη συμφωνία αναδιάρθρωσης, δεν θα έχει κανένα τέτοιο όπλο σε περίπτωση επικύρωσης της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με τους όρους της πρώτης δανειακής σύμβασης, που θα επικυρωθεί μαζί με τη δεύτερη, η Ελλάδα δεν μπορεί να πειράξει το υπόλοιπο, παλαιότερο χρέος της, αν γίνει αναδιάρθρωση θα γίνει μόνο με τους όρους των συμβαλλομένων στην πρώτη δανειακή. Το λέμε αυτό γιατί τώρα, ακόμα, η πρώτη δανειακή σύμβαση είναι νομικά ανυπόστατη και κατά το ελληνικό και κατά το διεθνές δίκαιο και πολιτικά αμφισβητήσιμη γιατί δεν έχει ψηφισθεί από τη Βουλή. Θα γίνει όμως νομικά έγκυρη με τυχόν ψήφιση, αλλά και η δικαιοδοσία για την εξέταση προσφυγών κατά της εγκυρότητας της σύμβασης θα φύγει από τα ελληνικά δικαστήρια και θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι συνέπειες των νομικών ρυθμίσεων

Ποια σημασία έχουν αυτές οι νομικές ρυθμίσεις; Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Η 26η Οκτωβρίου θα καταρρεύσει, όπως και η 21η Ιουλίου και όλα τα προηγούμενα σχέδια σωτηρίας. Το πραγματικό κούρεμα που προβλέπει υπολογίζεται στο 28% και από αυτό μεγάλο μέρος είναι στα χέρια ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή τη στιγμή η αγορά υπολογίζει πιθανώς σε 35% την αξία του ελληνικού χρέους, θα χρειαζόταν κούρεμα τουλάχιστο 80% για να θεωρήσουν όντως αξιόχρεη οι αγορές την Ελλάδα.

Κατά τον Σόρος η κατάρρευση της συμφωνίας θα γίνει σε μία ημέρα έως τρεις μήνες. Δύο σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης ήδη έκαναν δηλώσεις λέγοντας ότι η συμφωνία δεν είναι επαρκής, αλλά αν είναι έτσι γιατί να την εφαρμόσουμε;. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά ύφεσης. Αλλά και οι ίδιοι οι συντάκτες των αποφάσεων τι λένε; ‘Ότι θα φέρουν το ελληνικό χρέος στο 120% το 2020. Η πρόβλεψη αυτή στερείται σοβαρότητας όπως και όλες οι προηγούμενες που διαψεύστηκαν παταγωδώς, πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρουμε αν σε ένα χρόνο από σήμερα θα υπάρχει ΕΕ και δεν θα έχει ξεσπάσει παγκόσμια οικονομική κρίση χειρότερη από το 1929. ‘Αλλωστε, η συμφωνία της 26.10 επιβάλλει τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής που οργανώνει την ύφεση και τη διάλυση της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα όμως κι αν επιβεβαιωθούν αυτή τη φορά, τι σημαίνει αυτό; ‘Ότι το 2020 θα έχουμε χρέος που δεν θα είναι βιώσιμο. Με 120% μπήκαμε στο μνημόνιο και καμία από τις συμφωνίες δεν περιέχει ρήτρα που να εξασφαλίζει την Ελλάδα σε περίπτωση που οι υπολογισμοί πέσουν έξω! Επιπλέον, η επικύρωση της δανειακής σύμβασης απαγορεύει πρακτικά στην Ελλάδα να δανειστεί από οποιονδήποτε άλλο και να αναζητήσει αλλού συμμάχους, αφού υποθηκεύει το σύνολο της περιουσίας της.

Από την καταστροφή στη λεηλασία

Συνοψίζοντας μέχρις εδώ. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αφαιρεί από την Ελλάδα το κύριο διαπραγματευτικό της χαρτί και την αλυσοδένει ακόμα πιο σφιχτά στην πανθομολογούμενη, και από τους ξένους, καταστροφική πορεία που συνεχίζει ενάμισυ χρόνο τώρα. Οργανώνει μια αποτυχία, ακριβέστερα μια καταστροφή. Αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό: Οργανώνει και το ποιος θα ωφεληθεί από αυτή!

Αυτό το κάνει μέσω των όρων ήδη της πρώτης δανειακής, που θα αποκτήσουν αυξημένη νομική ισχύ με την ψήφιση της δεύτερης. Ειδικότερα, με την υποθήκευση όλης της τωρινής και μελλοντικής περιουσίας του ελληνικού κράτους, που προβλέπει, σε συνδυασμό μάλιστα με την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου για εκποίηση σε τρέχουσες τιμές, που είναι δέκα ή εκατό φορές πιο κάτω από τις πραγματικές. Αυτό σημαίνει το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και των τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν λόγω αναδιάρθρωσης και των όποιων ορυκτών και υποθαλάσσιων πόρων τυχόν ανακαλυφθούν. Εξ ου ίσως και το εντονότατο διεθνές ενδιαφέρον ορισμένων πλευρών για την ορθή, ίσως όμως όχι πολύ επίκαιρη ιδέα ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ, με την ελπίδα, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτούς θα περιέλθουν τελικά οι πόροι της. ‘Όχι μόνο η δημόσια, αλλά και η ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων θα χαθεί, και λόγω της ανάγκης να την εκποιήσουν για να αποφύγουν την ατομική τους καταστροφή και λόγω συνειδητά ανέφικτων δημοσιονομικών στόχων που τίθενται και οι οποίοι ήδη οδηγούν στην εξόντωση όσων δηλώνουν στη χώρα μας το εισόδημα και την περιουσία τους. Ακόμα και οι διαπλεκόμενοι θα εξαφανισθούν και αντικατασταθούν από ξένους, όταν θα έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους.

Δεν υπάρχει τίποτα πρωτότυπο σε όλα αυτά και τίποτα μη αναμενόμενο, αφού αυτές τις συμβάσεις και τις αποφάσεις τις καταρτίζει το International Institute of Finance του κ. Νταλάρα, δηλαδή η «Διεθνής του Χρήματος», η παγκόσμια ένωση των τραπεζών, το πολύ πολύ λαμβάνοντας υπόψιν της και τις γνώμες της γερμανικής και αμερικανικής κυβέρνησης. Αν πιστέψουμε το περιοδικό Επίκαιρα, που δεν διαψεύστηκε, η πρώτη δανειακή σύμβαση καταρτίστηκε από το ίδιο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, που κατήρτισε και το σχέδιο Ανάν, που προέβλεπε την κατάλυση του κυπριακού κράτους ως μέσο επίλυσης του κυπριακού.

Μακάρι να μας διαψεύσουν οι κυβερνώντες, για να προλάβουμε άλλωστε, να προειδοποιήσουμε, να αποτρέψουμε δίνουμε σήμερα αυτή τη συνέντευξη. Είναι όμως γεγονός ότι τα πρόσωπα δεν είναι αυτά που θα μας καθησύχαζαν. Σήμερα η εφημερίδα Μοντ, σε ένα άρθρο από αυτά που συνήθως απηχούν το Μέγαρο των Ηλυσίων, υπογραμμίζει ότι η πολιτική εξουσία στην Ευρώπη περιέρχεται στα χέρια της Goldman Sachs, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον κ. Παπαδήμο, τον κ. Μόντι και τον κ. Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ. Στο άρθρο υπογραμμίζεται η συνενοχή Παπαδήμου στο μαγείρεμα, μαζί με την Goldman, των στοιχείων που επέτρεψαν την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ γίνεται αναφορά και στον άλλο πρώην υπάλληλο της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, τον κ. Χριστοδούλου, που, αφού διέπρεψε σε τιτλοποιήσεις με τη Goldman από τη θέση του στην Εθνική Τράπεζα, ανταμοίφθηκε τοποθετούμενος επικεφαλής του ελληνικού οργανισμού διαχείρισης του χρέους. Προτού καν η νέα κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Παπαδήμος συνεργάσθηκε με τον κ. Χριστοδούλου και τον έστειλε στον κ. Νταλάρα του IIF να φτιάξει τη συμφωνία αναδιάρθρωσης. Προς τι τέτοια πρεμούρα; Δύο χρόνια περιμένει να ρυθμισθεί το πρόβλημα χρέους. Πρέπει να ρυθμισθεί σε είκοσι μέρες, προτού κανείς καταλάβει τι γίνεται, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να ενημερωθεί σε βάθος και να αποφασίσει κυρίαρχα; Είναι αυτοί κατάλληλοι άνθρωποι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας;

Αυτό που κάνουν στη πραγματικότητα οι πιστωτές στην Ελλάδα είναι η κλασική μέθοδος του τοκογλύφου από καταβολής χρήματος. Με αυτόν τον τρόπο καταστράφηκαν εκατομμύρια επιχειρήσεις στον κόσμο που δανείστηκαν, χαρτοπαίκτες που κατέφυγαν στα κοράκια που περιμένουν στην κουζίνα της λέσχης την ώρα τους, άνθρωποι που έπαιξαν στο χρηματιστήριο, φτωχοί αγρότες που χρεώθηκαν στους κοτζαμπάσηδες και έγιναν δουλοπάροικοι. Στην περίπτωσή μας είναι ένας ολόκληρος λαός και μια χώρα που έχουν γίνει αντικείμενο «τοκογλυφικού ιμπεριαλισμού» και ένα κράτος που θα απομείνει μεν τυπικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο, ένα άδειο κουκούλι χωρίς καμιά εξουσία δε.

Δεν θα περιγράψουμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, αρκετά είπαμε, γιατί βέβαια κάποια στιγμή στην πορεία αυτή είναι πιθανό η ομαλότητα να διακοπεί και η χώρα να μπει στον κύκλο του αίματος. Αν η «Αυτοκρατορία του Χρήματος» έχει προγραμματίσει τη διάλυση της ΕΕ και τη μετάβαση σε αυταρχικά καθεστώτα, πιθανώς οργανώνοντας αιματηρές προβοκάτσιες ή πολέμους, καθεστώτα ίσως απαραίτητα για ένα πρόγραμμα μαζικής φτωχοποίησης των ευρωπαϊκών λαών, τότε, δυστυχώς, η χώρα μας προσφέρεται ως πειραματόζωο, με τις δομές και τις ηγεσίες που διαθέτει. Δεν το γνωρίζουμε, αλλά δεν το αποκλείουμε, το αντίθετο, έχουμε ισχυρές ενδείξεις. Επειδή όμως στον πυρήνα αυτής της Αυτοκρατορίας είναι τραπεζίτες, προτού αρχίσουν τα μεγάλα δράματα και οι περιπέτειες, σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, θέλουν πιθανώς να έχουν ήδη στο χρηματοκιβώτιό τους τίτλους ιδιοκτησίας της Ελλάδας και να έχουν εξασφαλίσει, κατά τον καλύτερο τρόπο, τις τράπεζές τους.

Ακόμα, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, μπορούμε ίσως να προλάβουμε την καταστροφή. Δεν έχει ακόμα συντελεσθεί. Μετά θα καταβληθεί πολύ μεγάλο κόστος με αμφίβολα αποτελέσματα. Είναι εθνική ανάγκη η χώρα να αποκτήσει επειγόντως εθνική διαπραγματευτική γραμμή διεκδικώντας ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάταξης της οικονομίας της, να υπερασπιστεί διεθνώς τον εαυτό της και την ευρωπαϊκή ιδέα με τρόπο συγκεκριμένο, να ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια, να ετοιμάσει την διατροφική, ενεργειακή, αμυντική της επάρκεια για τουλάχιστο μερικούς μήνες, αναζητώντας επειγόντως αξιόπιστους συμμάχους εντός και εκτός ΕΕ. Θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διεκδίκηση ευρωπαϊκής λύσης για το σύνολο του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους, που έχει γίνει ο μοχλός για τη διάλυση της ΕΕ, του επανελέγχου του συστήματος χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ενός νέου, αναπτυξιακού New Deal για την Ευρώπη. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα και να εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να επιβιώσει ότι κι αν συμβεί. Για ποιο λόγο π.χ. καταστράφηκαν συστηματικά οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία; Ποιος αποφάσισε και γιατί σε τέτοιες στιγμές την πρωτοφανή καρατόμηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων; Πρέπει άμεσα να σταματήσει η καταστροφή των διαπραγματευτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Πρέπει πάση θυσία και άμεσα να διακοπεί η πορεία προς τον εθνικό όλεθρο που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 και της οποίας μείζων σταθμός θα είναι η προβλεπόμενη συμφωνία αναδιάρθρωσης και η επικύρωση της δεύτερης δανειακής σύμβασης.


Το "πνεύμα του Πολυτεχνείου" (αυτό που περιφερόταν με τανκς έξω από την πύλη, απειλώντας τους φοιτητές) φαίνεται πως συνεπήρε τον υπουργό κ. Παπουτσή, ο οποίος φέρεται να ακολουθεί πρακτικές μη δημοκρατικές, αλλά και διαλυτικές ως προς το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι πολιτικοί υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν πρακτικές που δεν τιμούν την κυβέρνηση και που λειτουργούν με βάση την επιβολή τρομοκρατίας στους εργαζομένους του υπουργείου αυτού.

Η ανακοίνωση των υπαλλήλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μία εποχή, όπου οι πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα της κρίσης, με απολύσεις, εφεδρείες, εργασιακά δικαιώματα, αυξημένο κόστος ζωής, οι εργαζόμενοι στον Διοικητικό Φορέα της Ναυτιλίας αντιμετωπίζουμε επιπρόσθετα και προσβολή της αξιοπρέπειας στον εργασιακό μας χώρο.

Η βίαιη αντιμετώπιση υπαλλήλων που εργάζονται στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη (Κτίριο στο οποίο συστεγάζονται δύο Υπουργεία) από συγκεκριμένο στέλεχος του Λ.Σ. και η προτροπή του σε συναδέλφους του να προβούν σε ακραίες ενέργειες, όπως συλλήψεις με χειροπέδες, με αφορμή την σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών Απόφαση μετακίνησής τους, παραπέμπουν σε άλλες εποχές που κανείς μας δεν θέλει να θυμάται.

Η ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί ανήκει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό του Λ.Σ., τις εντολές των οποίων για βίαιη μετακίνηση των πολιτικών υπαλλήλων διατάχθει να υλοποιήσει το ένστολο προσωπικό, η πλειοψηφία του οποίου διαφωνεί με τις απαράδεκτες και φασίζουσες αυτές εντολές, βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με εμάς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν χρειάζεται χώρους για τις Υπηρεσίες του, ας φροντίσει να πάρει πίσω τα γραφεία που έχουν διατεθεί σε απόστρατους του Λ.Σ. Όπως είναι γνωστό, η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής αποτελούν πλέον τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας, με έδρα τους το κτίριο στην Ακτή Βασιλειάδη όπου συστεγάζονται με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει ως αρμοδιότητα την αστυνόμευση - φύλαξη και διάσωση.

Το προτεινόμενο σχέδιο διαχωρισμού του κτιρίου δεν έχει γίνει με μελέτη ορθολογιστική και με γνώμονα την αποδοτικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών αλλά με μόνο κριτήριο την εύρεση χώρων για τους πλέον 160 περίπου Κλαδάρχες – Διευθυντές με τις γραμματείες τους, Τμηματάρχες και Αναπληρωτές αυτών, οι οποίοι προέκυψαν μετά το νέο Οργανισμό του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., ο οποίος Οργανισμός έρχεται σε αντίθεση με τη προγραμματιζόμενη μείωση των οργανικών μονάδων σε όλο το Δημόσιο Τομέα.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα και την άμεση θετική παρέμβαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αρμοδιότητας Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδη, δεν θα γίνει καμία μετακίνηση Υπηρεσιών, αλλά αναμένεται η επανεξέταση του ζητήματος από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως άλλωστε είχε επιχειρηθεί και παλαιότερα από τον Γενικό Γραμματέα κ. Λίτινα.

Η τελευταία απόφαση παραχώρησης του κτιρίου η οποία συμπτωματικά υπεγράφη την ημέρα της παραίτησης της κυβέρνησης (09.11.2011), εκτός των τυπικών προβλημάτων (αναφορά σε νόμους που έχουν καταργηθεί) και της μη δημοσίευσής της σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα, εξετάζεται και ως προς τη νομιμότητά της, γιατί η παραχώρηση του κτιρίου στο πρώην ΥΕΝ έχει γίνει με νόμο και συνεπώς απαιτείται τροποποιητική νομοθετική ρύθμιση και όχι απλή Υπουργική Απόφαση για τη μεταβίβασή του.

Έχουμε διάθεση για ισότιμη συνεργασία με στόχο τη διευθέτηση του κτιριακού προβλήματος, ενώ παράλληλα δηλώνουμε την αταλάντευτη απόφαση μας για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εάν επαναληφθούν τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες, που θίγουν κυρίως την αξιοπρέπειά μας, την οποία κάθε μέσο προσπαθούν να καταρρακώσουν, ώστε να μας παρουσιάσουν τελείως περιττούς.

Οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Παπουτσής πρέπει να καταλάβουν ότι ο διοικητικός φορέας της Ναυτιλίας δεν μπορεί να λειτουργήσει με στρατιωτική δομή και ότι το κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη δεν θα γίνει παράρτημα της FRONTEX.

Καλούμε τους Συναδέλφους σε επαγρύπνηση και σε εφαρμογή της τελευταίας Απόφασης του Υφυπουργού κ. Γεωργιάδη για αναστολή οποιασδήποτε ενέργειας μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ευθύμιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η Γεν. Γραμματέας
Ευτυχία ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τη χώρα μας «ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη» και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να είναι έτοιμες για μια πιο ενσωματωμένη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη.

«Είμαι πεπεισμένη ότι μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης.

Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο να αναλάβει η ΕΚΤ μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Αν οι πολιτικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να λύσει την κρίση στην ευρωζώνη, τότε κάνουν λάθος», είπε και πρόσθεσε πως ότι ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάμβανε τον ρόλο «δανειστή ανάγκης», δε θα έδινε τέλος στην κρίση.Ζήτησε δε πολιτική ευαισθησία από όλους για να μειωθούν οι εντάσεις που έκαναν την... εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ηγέτες κρατών μελών της ευρωζώνης κι εκείνους χωρών που δεν έχουν μπει στη νομισματική ένωση. Μάλλον είχε στο μυαλό της τον... σύμμαχο της, Νικόλα Σαρκοζί και τον καυγά του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.
Καθημερινά πλέον συντρίβουν κάθε υψηλό ρεκόρ τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας και της Ισπανίας, απόδειξη πως η κρίση χρέους μόλυνε και τον κλειστό πυρήνα του ευρώ.

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τη σύσταση της ευρωζώνης για τα spreads στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας με απόδοση 6,74%, τα αντίστοιχα ιταλικά έχουν απόδοση 7,15% ενώ ανεβαίνουν και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα στις 203 μ.β με απόδοση 3,8%.

Η ΕΚΤ αποτυγχάνει ως τώρα να σβήσει τις φλόγες αφού αναποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της και σήμερα με αγορές ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Τα spreads στην Ελλάδα στις 2.707 μ.β, στην Ιρλανδία στις 636 μ.β και στην Πορτογαλία στις 945 μ.β.

Η ευρωπαική κρίση χρέους γονατίζει το ευρώ που στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,34900.

Το Λονδίνο είναι στο -1,80%, η Φραγκφούρτη στο -1,35% και το Παρίσι στο -1,43%.

Ανακάμπτει η Αθήνα με τον Γενικό Δείκτη στις 721,87 μονάδες και άνοδο +0,55% στις 15.09.


Πίσω στο 1997, 14 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, γύρισε σήμερα η Ισπανία.

Σε μία καταστροφική όπως αποδείχτηκε δημοπρασία το Ισπανικό Δημόσιο άντλησε 3,563 δισεκατομμύρια ευρώ από 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,975%.

Αυτό το νούμερο είναι και το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997.

''Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς μήνες, που θα μπορούσαν να είναι εβδομάδες ή ακόμα και μέρες, πριν υπάρξουν πραγματικοί κίνδυνοι για την χρεοκοπία χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία που θα οδηγούσε σε χρηματοοικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής'' δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.

Ο ίδιος περιμένει το εως τώρα αδιανόητο, την ''μόλυνση'' δηλαδή χωρών όπως η Φινλανδία και η Αυστρία και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για αδράνεια.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένας άλλος τραπεζικός κολοσσός, η ελβετική UBS δημοσιεύει ανάλυση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Το ευρώ έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει".

Ρίζα του κακού κατά την τράπεζα είναι η στρεβλή δομή της ευρωζώνης και ως άμεσες λύσεις προτείνει την αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών και αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν.

Η χθεσινή ανακοίνωση του θυγατρικής εταιρείας Ελληνική Τουριστική του υπεχρεωμένου ομίλου Δασκαλαντωνάκη ότι στις 27 Δεκεμβρίου εγκαταλείπει μετά από 16 χρόνια την εκμετάλλευση του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Θεσσαλονίκη.

Το αίτημα του ομίλου προς το ΙΚΑ στο οποίο ανήκει το ακίνητο να μειωθεί κατά επιπλέον 20% το ετήσιο μίσθωμα των 3,6 εκατομμυρίων ευρώ δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση του Οργανισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ο γνωστός μεγαλοξενοδόχος και πεθερός του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα χρεών προς τις τράπεζες να δηλώσει ότι εγκαταλείπει την εκμετάλλευση τιυ ξενοδοχείου.

Ενω 120 εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι σε μια εποχή σαν τη σημερινή η διοίκηση του ΙΚΑ δια στόματος του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου επικαλέστηκε το ενεχόμενο να κατηγορηθεί για απιστία όποιος συναινούσε στη μείωση του μισθώματος. Πάντως, σε αντιδιαστολή έθεσε ως όρο για τη μείωση να της παραδοθεί εγγυητική επιστολή με το σύνολο του μισθώματος για τα επόμενα 3 χρόνια κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Δασκαλαντωνάκη.

Από τις 26 Οκτωβρίου μάλιστα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση συμβούλου, ο οποίος θα παραλάβει το κτίριο και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξεύρεση, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, νέου ενοικιαστή και διαχειριστή του ξενοδοχείου, που θα αναλάβει και την υποχρέωση της ανακαίνισής του.

Στη Θεσσαλονίκη όπου το κλείσιμο του ξενοδοχείο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης υποστηρίζεται ότι πιθανότατα το ΙΚΑ έχει βρει τον επόμενο ενοικιαστή, καθώς πριν από δύο μήνες εκπρόσωποι μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου της Τουρκίας είχαν έκαναν «αυτοψία» στους χώρους του Μακεδονία Παλλάς συνοδευόμενοι μάλιστα από εκπρόσωπο του ΙΚΑ.

Και επισημαίνεται ότι θα ήταν ειρωνεία στην ελληνική πόλη όπου επί Οθωμανικού κράτους και τουρκοκρατίας είχε γεννηθεί ο Κεμάλ Ατατούρκ, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, Τούρκοι να αναλάβουν τη διεύθυνση (και ίσως αργότερα να επιδιώξουν και την ιδιοκτησία) ενός ιστορικού ξενοδοχείου – συμβόλου για την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Το «Μακεδονία Πάλας» έχει συνολική καθαρή επιφάνεια 12.832 τ.μ., ενώ διαθέτει υπόγειο 5.405,62 τ.μ. και γκαράζ 782,82 τ.μ. Οι οκτώ όροφοι στους οποίους βρίσκονται τα δωμάτια έχουν επιφάνειας 1.604 τ.μ. ο καθένας.

Τι δηλώνει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος

«Το ταμείο δεν είχε το δικαίωμα να μειώσει το ενοίκιο, αφού μια τέτοια απόφαση θα καθιστούσε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου υπόλογα για απιστία. «Σε αυτό συμφώνησαν οι νομικοί και των δύο πλευρών», υποστήριξε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση Δασκαλαντωνάκη να αποχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ, κίνησε τις οριζόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα ολοκληρώσει την επανεκμίσθωση του ξενοδοχείου. «Θα έχουμε βρει το σύμβουλο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και νομίζω ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχουμε επιλέξει το νέο μισθωτή», λέει ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η πώληση του ακινήτου δεν είναι μέσα στα σχέδια του ταμείου, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τρόικα.

Τι υποστηρίζει ο Ομιλος Δασκαλαντωνάκη

Από την πλευρά της η εταιρία «Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει:

Πρώτον, η εταιρία μας επί δεκαέξι χρόνια λειτουργεί το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» με συνέπεια, έχοντας καταβάλει για μισθώματα του ξενοδοχείου συνολικά από το 1995 έως και σήμερα το ποσό των 47.000.000 ευρώ.

Δεύτερον, η εταιρία μας έως και το έτος 2010 έχει επιπρόσθετα πραγματοποιήσει στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» τεράστιες επενδύσεις, συνολικού ύψους 26.604.377 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει σήμερα αναπόσβεστο, αυξάνοντας σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου.

Τρίτον, η εταιρία μας στις 13 Οκτωβρίου 2011 με μεγάλη της λύπη αναγκάστηκε να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» λόγω της μεγάλης και συνεχούς αδιαλλαξίας της διοίκησης του ΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το μίσθωμα του ξενοδοχείου, όπως επιτάσσουν οι σημερινές και παγκοσμίως γνωστές οικονομικές συνθήκες της αγοράς και παρά τις υποδείξεις του Δημοσίου για μείωση των μισθωμάτων των ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου (Ν. 3996/2011).

Τέταρτον, η εταιρία μας έχει ήδη ασκήσει τα απαραίτητα ένδικα μέσα για την απόδειξη του προφανούς. Οτι δηλαδή ουδέν οφείλεται στο απολύτως εξασφαλισμένο από την εταιρία μας οικονομικά ΙΚΑ, είτε για μισθώματα είτε για παράλογα πρόστιμα τα οποία το ΙΚΑ καταχρηστικά προσπαθεί να επιβάλει ακόμα και μετά την καταγγελία της μίσθωσης!

Το ενοίκιο είχε μειωθεί ήδη κατά 20%

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο το ύψος του μισθώματος μειώθηκε κατά 20%, στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για συνολικά 204 ξενοδοχεία που ανήκουν σε ΝΠΔΔ. Ωστόσο, ο όμιλος ζητά επιπλέον μείωση, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, αλλά και την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια στην πόλη, η οποία δε συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των διανυκτερεύσεων, με αποτέλεσμα τη δραστική πτώση του τζίρου.

Τι θα κάνει ο σύμβουλος του ΙΚΑ

Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί από το ΙΚΑ θα συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής που θα παραλάβει το κτίριο από τη μισθώτρια εταιρία. Εναντι αμοιβής κατ' αποκοπή 30.000 ευρώ, που θα καταβληθούν τμηματικά, θα συμμετέχει στην τεχνική αποτύπωση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων (καταγραφή ζημιών, πολεοδομικών παραβάσεων κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, καθώς και της σημερινής κατάστασης του κτιρίου). Θα αναλάβει, ακόμη:

  • Την εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου ξενοδοχειακής μονάδας (κτιρίου και εξοπλισμού).
  • Την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για τη μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης με μοναδικό σκοπό τη λειτουργία του σαν ξενοδοχειακή μονάδα (υπολογισμός κόστους ανακαίνισης και χρηματοδότησης της επένδυσης, υπολογισμός της συμβατικής διάρκειας της παραχώρησης, υπολογισμός NPV και υπολογισμός ετήσιας προσόδου, καταγραφή συμβατικών υποχρεώσεων συντήρησης και ανακαίνισης του κτιρίου).
  • Τη σύνταξη των απαραίτητων τευχών του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού της μακροχρόνιας παραχώρησης και εκμετάλλευσης, στα οποία θα αναφέρονται οι νομικοί, τεχνικοί και οικονομικοί όροι (προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, προθεσμίες, εγγυήσεις, υποχρεώσεις, ευθύνες, τεχνικές εργασίες αξιοποίησης του ακινήτου).

Επίσης, ο σύμβουλος θα έχει και πρόσθετη αμοιβή, στο 1/3 της μηνιαίας προσόδου, που θα καταβληθεί μετά την έρευνα αγοράς για τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και την ανεύρεση του επενδυτικού σχήματος που θα προκριθεί, μέσα από το διαγωνισμό, και θα υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Πηγή


“Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ” είπε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύεται σήμερα.

Ωστόσο, δημοσιεύματα των Financial Times, Rueters, Wall Street Journal καθώς και εκθέσεις πανεπιστημίων και νομικών εταιριών επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το χρέος της σε δραχμές με βάση το ισχύον δίκαιο και διαψεύδουν τον Γιούνκερ. Γιατί όμως ο πρόεδρος του Eurogroup δε λέει την αλήθεια;

Γιατί αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το οποίο η χώρα αν επιστρέψει στη δραχμή θα καταστραφεί για το χρέος της θα παραμείνει στο ευρώ. Το έχουν πει χωρίς ντροπή Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι της Τρόικας ώστε να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα για να μη διανοηθεί να ασκήσει τα μεγαλύτερα δικαιώματα της, δηλαδή να προκαλέσει αναδιάρθρωση του χρέους τη μόνη της σβήνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του ή να το αποπληρώσει σε δραχμές, μεταφέροντας τις απώλειες στις τράπεζες και όχι στους πολίτες.

Ωστόσο, αν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προχωρήσει τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου και μετατρέψει το δίκαιο που θεσπίζει τα ελληνικά ομόλογα από ελληνικό σε αγγλικό τότε το δικαίωμα αυτό θα έχει χαθεί και ο Γιούνκερ πλέον θα έχει πει την αλήθεια.

Πηγή


Οι συλλήψεις των επιχειρηματιών για καθυστερημένες οφειλές προς την εφορία ήλθε σε μια εποχή που η χώρα περνάει τις χειρότερες μέρες της.

Η μεγάλη απορία του κόσμου είναι, γιατί τώρα;

Τι σημαίνει η διαπόμπευση ανθρώπων που δεν πλήρωσαν τις οφειλές τους, και κακώς λέω εγώ. Η αναστροφή της νοοτροπίας δηλαδή της αποφυγής πληρωμής στο δημόσιο, πιστεύουν οι κυρίαρχοι επικοινωνιολόγοι του παιχνιδιού στην κυβέρνηση που απήλθε θα επιτευχθεί; Αλλά με κεκτημένη ταχύτητα θα συνεχίσουν τις συλλήψεις και με την νέα κυβερνητική σύνθεση.

Ο κατάλογος των οφειλετών του δημοσίου που γυρίζει από συρτάρι σε συρτάρι δεν ενεργοποίησε αστραπιαία τις συλλήψεις αλλά όπως φαίνεται είναι αντικείμενο συναλλαγής ποιους θα συλλάβουμε και ποιους θα προσπεράσουμε.

Η κοινωνική συνοχή σφυρηλατείται από το αίσθημα του δικαίου, ότι δηλαδή ο νόμος δεν χαρίζεται σε κανένα όσο ψηλά και αν ευρίσκεται κάποιος. Πράγμα που δεν είδαμε από τους βουλευτές και υπουργούς γιατί αμνήστευσαν τον εαυτό τους. Φυσικά η διάκριση των εξουσιών έχει ατονήσει από χρόνια τώρα και η δικαστική εξουσία παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις έχει υποταχθεί στις εκάστοτε κυβερνητικές ορέξεις.

Φυσικά πρέπει να πληρώνονται οι φόροι, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: όταν αποστέλλεις εντολές πληρωμής δεν γνωρίζεις ως κράτος πότε περιμένεις να εισπράξεις μέσω των εφοριών χρονικά από ποιον και πόσα;
Άρα η οποιαδήποτε ολιγωρία από πλευράς των φορολογουμένων μη πληρωμής κινεί αυτόματα τον συναγερμό στις αρχές για την μη πληρωμή. Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν οι εφορίες είναι στα οργανογράμματά τους ξεπερασμένες από την καθημερινότητα;

Δυστυχώς οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν.
Τι δουλειά έχει ο κάθε πολίτης μέσα στις εφορίες; Αυτό είναι δουλειά των φοροτεχνικών που θα είχαν όλη την ευθύνη και φυσικά δεν θα πληρώνονται οι άνθρωποι με ψίχουλα. Η αγορά διορθώνεται με καίριες παρεμβάσεις, που και ο πολίτης παράγει και το κράτος εισπράττει αυτά που πρέπει, για να μη καταφεύγει σε λύσεις επιδρομής μέσω ΔΕΗ ή και άλλων μεθόδων.

Αλλιώς τα ό,ποια ονόματα θα είναι στην επικαιρότητα για τρεις μέρες και τίποτα περισσότερο.
Και μια και μιλάμε για φοροδιαφυγή τι θα γίνει με το λαθρεμπόριο του πετρελαίου;
Τόσες εξαγγελίες και πάντα στο μηδέν και όχι μόνον αυτό το θέμα.

Μακεδών

Του Γιώργου Πιπερόπουλου
Καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Καθιερώθηκε ως «Ιστορική ημέρα» η Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2011 για το ΕΘΝΟΣ των Ελλήνων και την Βουλή μας καθώς καταγράφηκε ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΑ η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ηρωική προσπάθεια του σηψαιμικού πολιτικού συστήματος να σώσει εαυτόν και όσα προνόμια το αξίωμα του Βουλευτή και του Υπουργού προσφέρουν!

Αλήθεια για πόσο καιρό…ακόμη;

255 ΝΑΙ δόθηκαν απλόχερα στην «Νέα-Παλιά» Κυβέρνηση όπου με του κκ Πάγκαλο και Βενιζέλο παραμένοντες στις θέσεις Αντιπροέδρων και άλλους 37 Υπουργούς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις…καρέκλες τους, έχουμε Πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ, μείζονα αντιπολίτευση της «Νέας» ΝΔ με 6 Υπουργούς και ελάσσονα του ΛΑΟΣ με 4 Υπουργούς!

255 Εθνοπατέρες και εθνομητέρες πιστοί στον όρκο τους στο ελληνικό Σύνταγμα ως εκπρόσωποί μας να ψηφίζουν ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ υπερψήφισαν συγκεκριμένα πράγματα:

Τον κ Λουκά Παπαδήμο στο θώκο του πρωθυπουργού που ΔΕΝ…εκλέξαμε!

Την αλληλοεπικάλυψη ενόχων και συμψηφισμό ενοχών καθώς ΟΣΟΙ και ΟΣΕΣ είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας μας οδήγησαν στη σημερινή κατάντια αποσπώντας την ψήφο μας και Κυβερνώντας τη χώρα τα 37 περασμένα χρόνια μέχρι σήμερα παραμένουν στο απυρόβλητο και ΔΕΝ τιμωρούνται!

Την πιθανότητα ο κ Σαμαράς (εάν μάλιστα ενσωματώσει στην περιώνυμη κατά τον κ Καρατζαφέρη «γαλάζια πολυκατοικία» και το ΛΑΟΣ) να μας προκύψει…Πρωθυπουργός!

Την ΕΚΧΩΡΗΣΗ Εθνικής κυριαρχίας και Εθνικών περιουσιακών στοιχείων στους…»δανειστές» μας ΧΩΡΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ να έχουν δοθεί απαντήσεις στο πώς, γιατί, και ποιοι μας έφεραν στην χρεοκοπία!

Και από σήμερα, επαύριον της ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στον κ Παπαδήμο και τους 6 της «Νέας» ΝΔ και τους 4 του ΛΑΟΣ (οι 39 του ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει την δική τους ψήφο εμπιστοσύνης πριν 2 εβδομάδες!!!) τα φερέφωνα του πολιτικού μας καθεστώτος επί το έργον!

Η θεματολογία είναι πλέον γνωστή σε όλους μας.

Ξεκινά κάθε μέρα, χαράματα, καθώς οι παρουσιαστές των πρωινών εκπομπών τηλεοράσεων και ραδιοφώνων πανελλαδικής εμβέλειας βοηθούμενοι από «ειδικούς» περί την οικονομία και στελέχη των κομμάτων της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης βομβαρδίζουν τα αυτιά μας με αριθμούς, επιχειρήματα και απεικονίσεις της καθημερινής μας πραγματικότητας...

Τελειώνει τις μεταμεσονύκτιες μικρές ώρες σε πομπώδεις εκπομπές πολιτικο-οικονομικών αναλύσεων όπου συμμετέχουν μονίμως τα ίδια και τα ίδια πολιτικά πρόσωπα! Οδηγηθήκαμε με αδιαφιλονίκητη ΠΛΕΟΝ σιγουριά σε ΕΘΝΙΚΗ κατάθλιψη!…

Αναφέρομαι, όπως καταλαβαίνετε, στην περιώνυμη και περιβόητη πλέον ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας παππούδων και γιαγιάδων που συγκροτούν την ευπαθή ομάδα των δεινοπαθούντων συνταξιούχων, συνεχίζουν με τα πάθη και τις παλινωδίες μπαμπάδων και μαμάδων που «εκδιώκονται» κατά χιλιάδες βίαια από τους χώρους της παραγωγικής διαδικασίας καθώς εργοστάσια, βιοτεχνίες και μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με ρυθμούς απίστευτα γοργούς και των παιδιών μας τα οποία κρατώντας πτυχία πολύ καλών σχολών και τμημάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και ΤΕΙ παραμένουν συνωστισμένα στην ουρά της…ανεργίας, σε απέλπιδες προσπάθειες, φορτισμένες από την ελπίδα ότι θα δούνε φως στην άλλη άκρη του τούνελ!...

Εάν την παραπάνω ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ που εμείς βιώνουμε ως πολίτες και οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές επαναλαμβάνουν κατά κόρον κάποιοι μας την περιέγραφαν μερικά χρόνια πριν ως πιθανό σενάριο-αποτέλεσμα της ένταξής μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στη συνέχεια της εισόδου μας στην ΟΝΕ είμαι σίγουρος ότι με την κλασική ειρωνική διάθεση που μας διακρίνει ως λαό θα του λέγαμε «…να μας λείπει το βύσσινο!...»

Δυστυχώς, το βύσσινο μας το σερβίρισαν και είμαστε υποχρεωμένοι να το…φάμε, χωρίς το δικαίωμα να…να παραπονιόμαστε!

Δεν χρειάζεται να σας δώσω στατιστικά στοιχεία που αφορούν στο πόσα εκατομμύρια Έλληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες είναι επίσημα γραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και πόσοι είναι άνεργοι χωρίς να είναι…δηλωμένοι, ούτε ότι ΕΞΙ στους ΔΕΚΑ δεν έκαναν φέτος διακοπές λόγο…ανέχειας! Δεν θα σας κουράσω με επίσημα στοιχεία που αφορούν στην διάλυση της αγροτικής μας υποδομής, στο σβήσιμο της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας που αποτελούσαν οι Μικρό-Μεσαίες-Επιχειρήσεις που ήδη μετανάστευσαν εκτός Ελληνικών συνόρων...

Διαπιστώστε, παρακαλώ μόνοι σας, πόσες καφετέριες και «ορθάδικα» ξεφυτρώνουν καθημερινά, εκεί όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ οι νέοι μας, σκοτώνοντας την ανία και κουβεντιάζοντας τα πτυχία τους πίνουν…φραπέ, ενώ οι ενδεείς και άνεργοι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες παρακολουθούν πρωί - βράδυ ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στον καναπέ τους…

Καθώς βουλιάζουμε με γοργούς ρυθμούς σε μεγέθη απίστευτα στην ανεργία, την ανέχεια, την οικονομική ανασφάλεια και απραξία και τελικά την απελπισία και την απόγνωση, σε ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΗ, δυστυχώς, αυξάνει η επιμονή των μελών του Πολιτικού μας συστήματος να διατηρήσουν ΑΛΩΒΗΤΑ τα προνόμιά τους ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και η προσέλευση στα δωρεάν συσσίτια Δήμων και Εκκλησιών!…

Και πώς να απαλλαγούμε από την απίστευτη φοβία, από την ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ που μας κύκλωσαν καθώς χάσαμε την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση του «Λεφτά Υπάρχουν» και δώσαμε 255 ΝΑΙ στη «Νέα» Κυβέρνηση όπου «συνεταίροι» είναι ΌΛΟΙ όσοι μας Κυβέρνησαν τα τελευταία 37 χρόνια και μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή!

255 ΝΑΙ, 255 φορές…Μπράβο σας, σωθήκατε!..

Δεν το κλείνουν το μαγαζάκι που έχουν στήσει εκεί στο Πολυτεχνείο κάθε χρόνο, να τελειώνουμε. Από το να είναι μια γραφική γιορτούλα – άλλοθι και δικαιολογία για όσα εγκλήματα γίνονται καθημερινά – προτιμότερο είναι να βάλουμε λουκέτο μια και καλή...

Πιστεύει κανείς ότι έχει αλλάξει κάτι από τότε; Διότι, πλέον ελάχιστοι, αυθεντικοί, γραφικοί, ιστοριοκάπηλοι ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, πηγαίνουν να καταθέσουν ένα λουλούδι. Οι αυθεντικοί κρατούν τα δάκρυα για το σπίτι τους, οι γραφικοί φοράνε ακόμη… ταγάρια και αμπέχονα και οι ιστοριοκάπηλοι έχουν πιάσει τις θεσούλες τους στην κρατική μηχανή.

Και τι νόημα έχει άραγε να ασχολείται κανείς με την επέτειο (το τονίζω, την επέτειο όχι το πραγματικό ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα) όταν μια δράκα «νεολαίων», γεννημένοι μετά το 1980, έχουν κάνει «κατάληψη» στις ιδέες του Πολυτεχνείου. Φανταστείτε, οι φοιτητικές παρατάξεις τσακώνονται ακόμη γιατί η ΠΑΣΠ έχει τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, λες και είναι κτήμα της.

Από την άλλη, το σημερινό πολιτικό σύστημα βολεύεται να υπάρχει κάθε χρόνο μια γιορτούλα με τα τραγούδια του Μίκη, με τους μπαχαλάκηδες, με τα επεισόδια, με τη διάλυση της Αθήνας. Όπως, βολεύεται πολλές φορές να έχει μια επέτειο όπως η φετινή η οποία, μέχρι στιγμής, μοιάζει να είναι το… Πολυτεχνείο του Παπαδήμου. Δηλαδή υποτονική σε βαθμό ύπνου.

Τι μας λες ρε..., θα πει κανείς. Ποια είναι η πρότασή σου;

Πριν δύο χρόνια είχαμε από εδώ πει ότι το μαγαζάκι του Πολυτεχνείου χρεοκόπησε. Του έβαλαν λουκέτο οι «επώνυμοι» που μπήκαν στο σύστημα, πήραν θέσεις, λεφτά, εξουσία και τα έκαναν μπάχαλο.

Σήμερα ζούμε το τέλος της Μεταπολίτευσης, καιρός ήταν να ξεφορτωθούμε αυτό το φάντασμα που μας χτίκιασε τόσα χρόνια. Από εδώ και στο εξής, όμως, τα Πολυτεχνεία θα είναι πολλά περισσότερα, και δε χρειάζεται απέναντί μας να έχουμε το τανκ της Χούντας. Σήμερα Χούντα είναι τα Μνημόνια και τα μέτρα τους. Όχι εκείνα τα μέτρα που θέλουν να αλλάξουν το άθλιο ελληνικό κράτος και τη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε τόσα χρόνια στους πολίτες. Αυτά μακάρι να ισχύσουν.

Χούντα είναι τα μέτρα που πλήττουν καίρια τους φτωχούς και αδυνάτους. Που κόβουν τη σύνταξη της μάνας μας που παίρνει 350 ευρώ και τώρα της ζητούν να πληρώσει χαράτσι για τα 40 τ.μ. της.

Που έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στα συσσίτια της Εκκλησίας και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Που έχει προκαλέσει απίστευτα ψυχολογικά προβλήματα.

Που έχει διαλύσει οικογένειες, όχι βολεμένων αλλά απόκληρων όλα αυτά τα χρόνια.

Χούντα και τανκ είναι οι Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ, Νταλάρες, Ρομπάι που ζητούν από την Ελλάδα υποταγή. Που απειλούν με τα δανεικά (όχι χάρισμα) αν δεν ενδώσουν οι Ελληνες. Που απαιτούν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, που στέλνουν γκαουλάιτερ και που ζητούν ληστρικά επιτόκια για το κούρεμα των ομολόγων.

Και τέλος, χούντα είναι όλοι εκείνοι οι προσκυνημένοι που αποθεώνουν σωτήρες και μετά τους στέλνουν στα Τάρταρα.

Της γενιάς μας και των επόμενων γενεών τα Πολυτεχνεία είναι τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο ίδια με εκείνο του Νοέμβρη του 1973...!

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι έχουμε αυτή τη στιγμή τα τρία βασικά αιτήματα του κόσμου πριν από 38 χρόνια «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»;

Το Ψωμί το έχουν φάει όλο και δεν το φάγαμε μαζί όλοι.

Την Παιδεία την στείλαμε στα ιδιωτικά γιατί τα δημόσια τα διαλύσαμε και τα Μνημόνια την αποτέλειωσαν.

Και την Ελευθερία; Δείτε γύρω σας, στο σπίτι, στη δουλειά σας (αν έχετε), στα εκκαθαριστικά της εφορίας, στους λογαριασμούς, στην εμπλοκή με το δημόσιο. Κι αν αισθάνεστε ελεύθεροι, πείτε και σε εμάς τη συνταγή.

Έτσι για να πάψουμε να κλαίμε για τα Πολυτεχνεία που χάσαμε.

Αριστερός Ψάλτης

Τρία σε ένα. Νοικοκυρεμένα.
Την είπε την αλήθεια ο Καρατζαφέρης. «Ξεχάστε τα τρία κόμματα. Δεν έχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ τους», είπε. Έθεσε και τη διαχωριστική γραμμή: «Ευρωπαϊστές ενάντια στους κομμουνιστές»!

Μπράβο Γιώργο (Παπανδρέου), μπράβο Αντώνη! Μπράβο και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν βρέθηκε ένας να απαντήσει στο σπεκουλάρισμα του Καρατζαφέρη.

Μάλλον δεν προσβλήθηκε κανένας για να νιώσει την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

Θα ήταν η πιο πετυχημένη πολιτική φάρσα και συγχρόνως η εκφραστικότερη πολιτική τραγωδία αν, σε μέρες μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τοποθετούσαν στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, τον Βορίδη, γνωστό νοσταλγό του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Κρίμα! Τον έκαναν υπουργό υποδομών!

Κράτησα μία φράση από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού-τραπεζίτη που έλεγε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για το συμφέρον της χώρας.

Πρόκειται για την πιο «πονηρή» φράση που μπορεί να πει κάποιος από το βήμα της Βουλής.

Συμφέρον της χώρας για τον εφοπλιστή σημαίνει να μη ναυπηγεί τα πλοία του στην Ελλάδα, γιατί δεν συμφέρει οικονομικά, ούτε να προσλαμβάνει Έλληνες ναυτικούς γιατί δεν απέκτησαν ακόμη σχιστά μάτια, αλλά ταυτόχρονα, να καμαρώνει ξεδιάντροπα πως η Ελλάδα είναι πρώτη ναυτική δύναμη.

Συμφέρον της χώρας για το βιομήχανο και τον επιχειρηματία σημαίνει τη μεταφορά της βιομηχανίας ή της επιχείρησής του σε άλλη χώρα με μεροκάματα σκλαβιάς για να κερδίζει ο ίδιος περισσότερα.

Συμφέρον της χώρας για τον μεγαλοξενοδόχο σημαίνει φοροαπαλλαγές για να ενισχυθεί ο τουρισμός και προσλήψεις «μαύρες» που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας το μήνα Αύγουστο παρ’ όλη την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 20% περίπου.

Συμφέρον της χώρας για τον τραπεζίτη σημαίνει αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζάς του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να πετάγονται στο δρόμο οικογένειες επειδή το υποθηκευμένο σπίτι τους, βγήκε στο σφυρί, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των στεγαστικών δανείων.

Συμφέρον της χώρας για τον μεγαλοφοροφυγά σημαίνει να πληρώνουν φόρους μόνο τα γνωστά υποζύγια ενώ ο ίδιος να απολαμβάνει ασυλίας γεμίζοντας τις ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις.

Συμφέρον της χώρας για τον μεγαλοεργολάβο σημαίνει να προπληρώνεται από τους πολίτες για τους δρόμους που θα φτιάξει στο μέλλον και να υπερτιμολογεί ένα έργο τόσες φορές, όσες χρειάζεται για να θησαυρίσει, ανεβοκατεβάζοντας , αν κρίνει αναγκαίο, ακόμα και κυβερνήσεις, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που, συγχρόνως, διαθέτει.

Συμφέρον της χώρας για τον εργαζόμενο σημαίνει να συνεχίσει να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθό τέτοιο που θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Συμφέρον της χώρας για τον άνεργο σημαίνει να αποκτήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς να χρειαστεί να τον νοικιάσει κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Συμφέρον της χώρας για τη νεολαία σημαίνει να μπορεί να σχεδιάζει, να ονειρεύεται και να οραματίζεται. Ναι ρε, να οραματίζεται! Χωρίς εμπόδια και απαγορεύσεις, χωρίς τηλεοπτικά ναρκωτικά που προκαλούν εθισμό στο «ανύπαρκτο», το «δήθεν» και την αποβλάκωση.

Συμφέρον της χώρας για το μαθητή σημαίνει να έχει τα αυτονόητα: βιβλία, καθηγητές, ζεστές αίθουσες το χειμώνα και προοπτική για το μέλλον.

Συμφέρον της χώρας για τον συνταξιούχο σημαίνει να μπορεί να περπατάει στο τέλος της ζωής του χωρίς να ντρέπεται, γιατί ντροπή μεγάλη νιώθει ο παππούς και η γιαγιά όταν, ένα δώρο, δεν μπορούν να πάρουν στα εγγόνια τους.

Συμφέρον της χώρας για τους πολλούς σημαίνει να μην υπάρχουν αυτοί οι ελάχιστοι που έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων ή που διαθέτουν ενυδρείο με καρχαρίες σε παιδικό δωμάτιο.

Συμφέρον της χώρας για τους πολίτες σημαίνει να μην κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι που έρχεται με το λογαριασμό του ρεύματος.

Ποιο από τα παραπάνω συμφέροντα θα υπηρετήσει ο πρωθυπουργός-τραπεζίτης;
Υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει την απάντηση;

Μεταφράζουν την ανοχή που δείχνουν οι πολίτες τις τελευταίες μέρες, ως αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας.

Μάλλον δεν κατάλαβαν το πόσο γενναιόψυχοι είναι οι πολίτες και πως απλώς το διασκεδάζουν λίγο.

Διασκεδάζουν με το πολιτικό ξεβράκωμα των ηγεσιών των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν και των βουλευτών που τα ακολουθούν.

Δέχονται να παρακολουθήσουν την στερνή πολιτική παράσταση από τους πιο ατάλαντους ηθοποιούς που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η πολιτική σκηνή του τόπου λίγο πριν τους στείλουν σε μόνιμη εφεδρεία.

Δεν πείθουν ούτε και τρομάζουν κανέναν με τα εκβιαστικά διλήμματα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν.

Μας βάζουν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή όταν, την ίδια στιγμή, η Γερμανία ετοιμάζει είτε τον αναγκαστικό διωγμό της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ είτε τη δημιουργία ζωνών δύο ταχυτήτων είτε τη λύση της αποχώρησης της ίδιας της Γερμανίας, από τη ζώνη του ευρώ.

Μέχρι και τις υπογραφές της κυβερνητικής τρόικας ζητάνε οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι δανειστές , στα πλαίσια μιας ανεπανάληπτης επίδειξης αλαζονείας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους «τρεις κυβερνητικούς καβαλέρος» να κοκορευτούν λέγοντας πως «δεν υπογράφουν».

Όχι, μην παρασύρεστε. Δεν αναφέρονται στα μνημόνια ούτε στις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής που έγινε στις 27 Οκτωβρίου. Στα αυτόγραφα χωρίς ουσία που ζητούσαν οι ευρωπαίοι αναφέρονται. Τα άλλα, τα σημαντικά, θα τα υπογράψουν όλοι, με χέρια και με πόδια.

Έτσι είναι. Μετά τους λαοπρόβλητους πολιτικούς ηγέτες κρίθηκαν χρήσιμοι οι ηγέτες μιας χρήσεως για να καταλήξουμε στους απευθείας διορισμένους διαχειριστές. Σα να είναι οι χώρες εταιρείες προς εκκαθάριση. Δείτε λίγο τι γίνεται και στην Ιταλία. Τα ίδια θα γίνουν και στις υπόλοιπες χώρες με ανάλογα προβλήματα.

Δεν τους βγαίνουν όμως τα σχέδια γιατί, ετούτη τη φορά, δεν μπορούν να ελέγξουν κομματικά τον κόσμο και έχουν αρχίσει να φοβούνται.

Γι’ αυτό, θα προσπαθήσουν να υπογράψουν όσα μπορούν περισσότερα και όσο το δυνατόν συντομότερα, ελπίζοντας πως το έλκηθρο του Αη Βασίλη θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο διαφυγής.


Η πρώτη έκθεση του επικεφαλής της Ομάδος Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ την οποία παρουσίασε το μεσημέρι από την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, περιγράφει ένα σαθρό κρατικό μηχανισμό και την πλήρη έλλειψη υποδομής.

Ο κ. Ραϊχενμπάχ μίλησε για τεράστιες προκλήσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Στην συνέχεια είπε πως η «Task Force», της οποίας είναι επικεφαλής, και η ηγεσία της ΕΕ θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατάσταση, παρά το πολύ δύσκολο περιβάλλον της κρίσης, αλλά και «σεβόμενοι την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος».

Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε πως η Ελλάδα χάνει περίπου 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους (30 εκ των οποίων αντιστοιχούν σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις), ενώ ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της ομάδας δράσης.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ενα ποσό μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί με την βοήθεια της Ομάδας Κρούσης.

Όπως εκτίμησε ο Χ. Ράιχενμπαχ, η ελληνική κρατική μηχανή θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια την τεχνική στήριξη των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρις ότου ο ελληνικός δημόσιος τομέας να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας.

Οι εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας από την task force

1. Πολιτική συνοχής και πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Προωθούνται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της διανομής των πόρων του ΕΣΠΑ ως δανείων προς επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της task force προανήγγειλε την άμεση διάθεση 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αργότερα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να βρει λύση όσον αφορά μεγάλα έργα που καθυστερούν στους τομείς των μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της διαχείρισης απορριμμάτων και του σχεδίου Helios.

2. Φορολογία. Η τεχνική βοήθεια της ομάδας δράσης θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις για ταχύτερη συλλογή των φόρων, ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογουμένων και άμεση συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων με την Ελβετία.

3. Ελεγχος δαπανών. Ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου, των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων που ασκούν ελεγκτικό έργο και της εποπτείας των ασφαλιστικών Ταμείων και των υπουργείων.

4. Αναμόρφωση δημοσίου. Καλύτερος συντονισμός μεταξύ υπουργείων, βελτίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πάταξη της διαφθοράς με βάση συστάσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ.

5. Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παροχή τεχνικής βοήθειας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαφάνεια στις προμήθειες και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

6. Διαχείριση συνόρων και μετανάστευσης και εφαρμογή των δυο κυβερνητικών σχεδίων με στήριξη 283 εκατ. ευρώ, από τα κοινοτικά ταμεία.

7. Δημόσια Υγεία. Έκθεση που θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα θα παρουσιάζει τη νέα αναμόρφωση του συστήματος ειδικά στους τομείς της τιμολόγησης φαρμάκων και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

8. Δικαιοσύνη: Παρεμβάσεις για ταχύτερες δίκες και εξωδικαστική επίλυση διαφορών.

9. Ιδιωτικοποιήσεις: Το Ταμείο Αξιοποίησης έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια για θέματα real estate και γενικότερα παροχή τεχνικής βοήθειας για να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις.