Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Απρ 2013

Δεν πείθει κανένα πλέον η ΕΕ πως υπάρχει αυτή η περίφημη «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών.
Και όχι μόνο δεν πείθει για αυτό, αλλά αντιθέτως, η μεγάλη δημοσκόπηση του Newsbomb.gr έδειξε πως η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί πως η «ταμπακιέρα» που εξηγεί και την στάση ειδικά της Γερμανίας έναντι της Κύπρου στο Eurogroup, εξηγείται από την πρόθεσή της να «αλυσοδέσει» την Μεγαλόνησο και μαζί τα γιγαντιαία κοιτάσματα υδρογονανθράκων της.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα προς το αναγνωστικό κοινό, εάν «πιστεύετε ότι η εμπλοκή που έχει προκαλέσει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, που έγινε στις 24 Μαρτίου, «αποτελεί νέο πειραματισμό της Γερμανίας για να ελέγξει τον ορυκτό πλούτο», απάντησε σύμφωνο με αυτό το ενδεχόμενο το 66.15% δηλαδή 3621 αναγνώστες.
dimoskopisi

Ακολουθεί ως δεύτερη επιλογή, αλλά με μεγάλη διαφορά πίσω, η απάντηση πως «αποδεικνύει ότι το τραπεζικό σύστημα ήταν μια μεγάλη «φούσκα»» με 15.97% και 874 αναγνώστες, ενώ ακολουθούν οι απαντήσεις, πως «οφείλεται στους κακούς χειρισμούς που έγιναν από τον Δ. Χριστόφια» με 12.18% και 667 αναγνώστες και πως «ήταν φυσικό επόμενο μετά το δισταγμό των Ρώσων να στηρίξουν την Κύπρο» με 5.7% και 312 αναγνώστες.

Πηγή: newsbomb.gr

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Κύπρος εισέρχεται πλέον στον αστερισμό του Μνημονίου, πληρώνοντας το βρώμικο παιγνίδι αλληλοκάλυψης των τραπεζιτών και των πολιτικών της, που συνεργάστηκαν αρμονικά για να λεηλατήσουν το νησί. Η κατάρρευση της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα είναι έργο των τραπεζιτών και των πολιτικών, και πρέπει να πάψουν –ιδιαίτερα οι δεύτεροι- να κλαψουρίζουν ότι τους πρόδωσαν οι Ευρωπαίοι. Οι αντιστάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο πρώτο Γιούρογκρουπ ήταν μηδενικές, κάτι που έχουμε καταγράψει σε προηγούμενα κείμενα, και ο τρόπος που (ΔΕΝ) διαπραγματεύθηκε προδιαθέτει για δυσάρεστες εξελίξεις και στο εθνικό θέμα, αλλά και στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον του στις Βρυξέλλες, εκείνο το ξημέρωμα του Σαββάτου, όπως υποστηρίζουν οι κυνικοί, ήταν να μειωθούν οι απώλειες των πελατών του δικηγορικού του γραφείου και των φίλων του.

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν ο κυπριακός λαός ετοιμαζόταν να λάβει τις αποφάσεις του για τον εκλεκτό που θα κυβερνήσει την Κύπρο την επόμενη πενταετία, δημοσιοποιήσαμε τους φόβους μας και με βάση την εμπειρία του Απριλίου του 2004, όταν ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του πίεζαν και οδηγούσαν την Κύπρο στην αποδοχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, αλλά και μέσα από αμερικανικά έγγραφα που δείχνουν όχι μόνοι την ανυπαρξία αντιστάσεων από το σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μία απαράδεκτη ελαφρότητα στην αντιμετώπιση του Κυπριακού και του μέλλοντος για το νησί.

Οσοι παρακολουθούσαμε εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου, υπήρχαν στιγμές που δεν αναγνωρίζαμε τον κ. Αναστασιάδη. Διότι προέρχεται από ένα χώρο με (αυτό που αποκαλούμε) «εθνικές καταβολές» και «εθνικοφροσύνη». Διερωτήθηκα πολλές φορές πως από το σύνθημα «Ελλάς, Κύπρος, Ενωσις» έφτασε στο ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, το οποίο μάλιστα υποστήριξε με πρωτόγνωρο φανατισμό, σε σημείο που και εγώ και άλλοι αναγκαστήκαμε να υποθέσουμε μήπως κάτι άλλο συνέβη. Κάλλιστα ο άνθρωπος θα μπορούσε να έχει βρεθεί «υπό εκβιασμόν» και να λύγισε…

Ο λαός τον επέλεξε, αυτός θα ηγηθεί της χώρας μέχρι το 2018, εκτός εάν η συνεχής αθέτηση των υποσχέσεων του, τον εξαναγκάσει σε πρόωρη παραίτηση. Με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ξέχασε την υπόσχεση ότι δεν θα κουρευθούν οι καταθέσεις, και διαβάζοντας το Μνημόνιο, που θα υπογράψει μέχρι το τέλος του μήνα, διέκρινα ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων με την προσθήκη και των περυσινών, θα φτάσουν στο 25%. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ επέμενε ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως μείωση.

Οι συνεχείς αναιρέσεις των λόγων του και οι παλινωδίες του κ. Αναστασιάδη, αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας. Και ελπίζουμε να μην ευσταθούν οι πληροφορίες, που δημοσιεύσαμε και εμείς τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι μετά την υπογραφή του Μνημονίου θα τον εξαναγκάσουν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων που τον ψήφισαν, λόγω και των θέσεων που εξέφρασε προεκλογικά μή τολμώντας να εκστομίσει ποτέ κουβέντα υπέρ του κειμένου του κ. Ανάν, δεν συμφωνούν με λύση όμοια με αυτή που απέρριψε ο λαός στις 24 Απριλίου 2004. Εάν ο κ. Αναστασιάδης συνεχίσει να αθετεί τις υποσχέσεις του προς το λαό, καθίσταται επικίνδυνος για τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και για το φυσικό αέριο και για τις νέες στρατηγικές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο...

Πηγή "Επίκαιρα"


Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, κατηγόρησε σήμερα την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι με την επιμονή της στη δημοσιονομική λιτότητα παρασέρνει τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε ένα φαύλο κύκλο.

Ο Στάινμπρουκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, αυτή ήταν άλλη μία από τις προσπάθειες που καταβάλει ώστε να επισημάνει τις πολιτικές διαφορές του από την Μέρκελ η οποία στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να διατηρεί άνετο προβάδισμα επί των αντιπάλων της.

"Επικρίνουμε έντονα το γεγονός ότι με αυτήν την εστίαση σε μια πολύ αυστηρή πορεία προς την εξυγίανση, πολλές χώρες παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο που αποδυναμώνει τις οικονομίες τους", είπε ο Στάινμπρουκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι. "Αυτό που προωθεί η καγκελάριος στα ευρωπαϊκά φόρα είναι μια εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση η οποία είναι βλαπτική για τις οικονομίες των χωρών αυτών, καθώς οδηγεί σε υψηλή ανεργία και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν κατονόμασε τις χώρες που εννοεί, αν και αναφερόταν σε εκείνες τις μεσογειακές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία.

Υπάρχει έντονη φημολογία ότι η Γαλλία ενδέχεται να είναι η επόμενη χώρα που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ιδίως αφότου παραδέχτηκε ότι δεν θα πετύχει να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ της φέτος ενώ η ανάπτυξη για το 2013 προβλέπεται ότι μόλις θα ξεπεράσει το μηδέν.

Ο Στάινμπρουκ απέρριψε την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο Ολάντ γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δυσκαμψίας στην αγορά εργασίας και των υπέρογκων δημόσιων δαπανών. "Θα ζητούσα λίγη περισσότερη κατανόηση για το γεγονός ότι μέσα σε 10-11 μήνες ο πρόεδρος Ολάντ δεν έφτιαξε όλα αυτά που δεν πέτυχαν οι προκάτοχοί του μέσα σε 10-15 χρόνια", τόνισε, αναφερόμενος στους πρώην προέδρους της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ.Γράφει ο Αντώνης Ι. Γρυπαίος
Διεθνολόγος

Ως γνωστόν η Θεολογική σχολή της Χάλκης, ευρίσκεται επάνω σε ένα όμορφο γραφικό ομώνυμο νησάκι που λέγεται Χάλκη, του νησιωτικού συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων στη θάλασσα της Προποντίδας.

Το νησάκι αυτό της Χάλκης ευρίσκεται στη Προποντίδα, ή αλλιώς θάλασσα του Μαρμαρά. Η Προποντίδα συνορεύει με τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Η Θάλασσα του Μαρμαρά όπου η νήσος Χάλκη, είναι γνωστή και σαν θαλάσσιος κήπος της Πόλης.
Είναι ο προαύλιος χώρος της Κωνσταντινουπόλεως, αφού η πόλης εκτείνεται παραθαλάσσια στις ακτές της προποντίδος, και των στενών του Βοσπόρου ένθεν και ένθεν. Όλα αυτά ήταν πρώην Ελληνικά, αλλά με τη κατάρρευση του Βυζαντίου έγιναν Τουρκικά.

Η σχολή αυτή έχει παλαιά ιστορία, είχε ιδρυθεί από το Πατριάρχη Φώτιο το έτος 858 επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και με τη πάροδο των αιώνων ιστορίας έγινε διεθνώς γνωστή.
Οι Τούρκοι μη σεβόμενοι την ιστορία, την έκλεισαν το έτος 1971.
Οι φοιτητές στη Χάλκη δεν ήταν μόνο Έλληνες, αλλά και Ορθόδοξοι Χριστιανοί από όλο τον κόσμο, προσδίδοντας στη σχολή αυτή διεθνή χαρακτήρα. Οι Τούρκοι κρατάνε τη σχολή αυτή κλειστή, σαν διαπραγματευτικό χαρτί για να εκβιάζουν τους Έλληνες και άλλους διεθνείς πολιτικούς ηγέτες, στις απαιτήσεις τους για τα εθνικά τους θέματα. Η Θεολογική σχολή της Χάλκης, όταν λειτουργούσε προμήθευε με στελέχη κληρικούς ή Θεολόγους πολίτες, το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, τα άλλα Πατριαρχεία, αλλά και τους Χριστιανικούς ναούς για τις θρησκευτικές ανάγκες των Ελλήνων της πόλης, πριν την εθνοκάθαρση και γενοκτονία των Ελλήνων κατά τακτάς χρονικάς περιόδους, ιδίως το 1955.

«Ουαί τοις ηττημένοις», λέγουν οι αρχαίοι πρόγονοι. Οι Τούρκοι δεν σεβάσθηκαν τον εναπομείναντα Ελληνισμό της πόλης, αλλά και της όλης Ιωνίας, Καππαδοκίας, κ.λ.π., και τον εξανάγκασαν σε εκπατρισμό, διά των μεθόδων των εθνοκαθάρσεων και γενοκτονιών, ενώ εμείς σεβαστήκαμε τους Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης. Σεβαστήκαμε τις συμφωνίες της Λοζάννης του 1923. Τη Θεολογική αυτή σχολή της Χάλκης, οι Τούρκοι προ ετών, (1971) σαν μια εκδήλωση εθνικιστικής Ισλαμικής μικροπρεπούς επίδειξης δυνάμεως την έκλεισαν, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων περί ανεξιθρησκείας, και θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά και των κανόνων του παγκοσμίου συμβουλίου εκκλησιών, και ζητούν να χτίσουμε εμείς τέμενος μέσα στην Αρχαία Αθήνα.
Τέτοια αναίδεια! Τέτοιο θράσος!

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν, μαζί με τον πανούργο υπουργό του των Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου, τελευταία μας έχουν ζαλίσει τους αδένες με την επαναλειτουργία της εκκλησιαστικής Θεολογικής αυτής σχολής.
Κατάντησαν κοινοί εκβιαστές. Η λειτουργία αυτής της σχολής ενδιαφέρει το Παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών, τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών που είναι μια αρχή του ΟΗΕ, και το Οικουμενικό Βυζαντινό Ορθόδοξο Πατριαρχείο.

Δεν μπορείτε κύριοι Ερντογάν και Νταβούτογλου να εκβιάζετε την Ελλάδα για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από Θεολογικές σχολές στα κατά πόλεις Πανεπιστήμια, αλλά και εκκλησιαστικές σχολές ανά την επικράτεια, από όπου δύναται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τα άλλα κατά τόπους Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας, να επανδρώνουν με στελέχη όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης, αλλά και άλλες επιτελικές θέσεις των Πατριαρχείων με Θεολόγους.

Κύριε Ερντογάν, δεν χρειαζόμεθα να ανοίξετε τη σχολή αυτή.
Μέσα στη εθνικιστική σοβινιστική πολιτική σας, μπορείτε να κρατάτε κλειστή τη Θεολογική σχολή της Χάλκης, για όσα χρόνια θέλετε, για να ικανοποιήσετε τον Ισλαμικό σοβινιστικό πατριωτισμό σας.
Αυτή η σχολή δεν θεωρείται για τους Έλληνες αιτία εκβιασμού επί των εθνικών μας θεμάτων. Εκβιάζονται μόνο οι γραικύλοι και ραγιάδες πολιτικοί.

Επαναλαμβάνω η υπόθεση αυτή αφορά το παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δευτερευόντως πνευματικά, συναισθηματικά, και μόνο τους Έλληνες.
Αυτό που κάνουν οι κατά καιρούς Τούρκοι ηγέτες, μέσα στην σοβινιστική, εθνικιστική, μουσουλμανική τους μικροψυχία και μικροπρέπεια, είναι επίδειξη δυνάμεως, και παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών, που διώκεται από τη διεθνή δικαιοσύνη, επειδή παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων.
Εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ, του πολιτισμού, και του παγκοσμίου συμβουλίου των εκκλησιών.

Οι Τούρκοι πολιτικοί ενεργώντας έτσι, δείχνουν μικροπρέπεια, και ψυχολογικό κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι των Ελλήνων.
Βρήκαν μια σχολή για να κάνουν επίδειξη δυνάμεως!
Ξεσπούν το κομπλεξικό μίσος τους εναντίον των Ελλήνων επάνω σε ένα σχολείο!
Διαχρονικά θέλουν να μας παίρνουν ότι και αν έχουμε!
Είναι κοινοί άρπαγες. Δεν σέβονται τους κανόνες καλής γειτονίας.

Βρήκαν οι Τούρκοι πασάδες ένα σχολείο να κλείσουν, για να δείξουν τη δύναμή τους. Τόσο μικροπρεπείς και κομπλεξικοί είναι.
Τέτοια επίδειξη δυνάμεως δεν ταιριάζει σε μεγάλους έξυπνους άνδρες κύριοι Ερντογάν και Νταβούτογλου. Προκαλείτε την υστεροφημία σας.
Έτσι επιδεικνύεται διεθνώς τη μικροψυχία σας, την απρέπεια για πολιτισμένα άτομα, και το complex που αισθάνεστε έναντι των Ελλήνων. Τέτοιες πράξεις υποτιμούν τη νοημοσύνη σας.

Πολλές διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Κλίντον, ενδιαφέρθηκαν, και ζήτησαν από τη Τούρκικη πολιτική ηγεσία την επαναλειτουργία της σχολής.
Όμως η Τουρκία ζητά ανταλλάγματα, επί εθνικών θεμάτων.
Μας προσφέρει χάντρες και καθρεφτάκια, για να πάρει εθνική κυριαρχία.

Συγκεκριμένα, η σοβινιστική εθνικιστική Μουσουλμανική Ισλαμική πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, μέσα στα ψυχολογικά αισθήματα κατωτερότητας έναντι του Ελληνισμού που την διακατέχουν, μετά από αλλεπάλληλες δηλώσεις, για να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, ζητούν:

1. Να κατασκευάσουμε Μουσουλμανικό τέμενος-τζαμί μέσα στο χώρο της Αρχαίας Αθήνας. Αυτό είναι προσβολή για το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα το αθάνατο, και για το πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων.
Είναι βεβήλωση και προσβολή για τον ιερό χώρο.
Ήδη κατασκευάστηκε ένα τζαμί στο Μοναστηράκι-κάτω από την Ακρόπολη- επί Τουρκικής κατοχής, παρά τη θέληση του Ελληνικού λαού. Κατοχή και Τουρκοκρατία ήταν τότε, δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε. Η Αθήνα έχει ήδη γεμίσει τζαμιά για τις θρησκευτικές ανάγκες των παρανόμων λαθρομεταναστών, οι οποίοι όταν ήλθαν εδώ, γνώριζαν ότι έρχονται σε μια Χριστιανική χώρα, που δεν έχει τζαμιά.
Στις Ισλαμικές Μουσουλμανικές χώρες, απαγορεύονται οι Χριστιανικοί ναοί, (Η Τουρκία τους γκρεμίζει, τους μετατρέπει σε μουσεία και στη συνέχεια σε τζαμιά), και όταν φοράμε σταυρό, μας φυλακίζουν κι εμείς εδώ οι ραγιάδες τους χτίζουμε τεμένη και τζαμιά.
Οι Τούρκοι κατάστρεψαν και βεβήλωσαν όλους τους Χριστιανικούς ναούς που κληρονόμησαν από την Χριστιανική Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ολίγοι διεσώθησαν στην περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, διεσώθη και η ιστορική Αγία Σοφία.
Κατάστρεψαν τις αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού της Αγίας Σοφίας. Δεν γκρέμισαν την Αγία Σοφία, διότι είναι πηγή τουριστικών εσόδων, έτσι τη βλέπουν οι Τούρκοι, και τη μετέτρεψαν σε Μουσείο.
Ο Ερντογάν θέλει το τέμενος εδώ για τη προπαγάνδα και επέκταση του (τουρκο)Ισλαμισμού, μέσα σε μια αμιγώς Χριστιανική Ευρωπαϊκή χώρα.

2. Ζητούν να εκλέγουν αυτοί τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη της Ορθοδοξίας, σε αντάλλαγμα για την άδεια λειτουργίας της σχολής.

3. Ζητούν να έχουν «το πάνω χέρι» στην εκλογή Μουφτήδων στην Ελληνική δυτική Θράκη, για να δώσουν την άδεια λειτουργίας της σχολής της Χάλκης.

4. Ζητούν αφού κατασκευάσουμε το Μουσουλμανικό- Ισλαμικό τέμενος στην Αρχαία Αθήνα, τότε θα επιτρέψουν να επαναλειτουργήσει η Θεολογική σχολή της Χάλκης, και να λειτουργήσει η Αγία Σοφία σαν Χριστιανικός Ναός. Αλλά ποίος τους πιστεύει!
Οι Τούρκοι-ανά τους αιώνες- απεδείχθησαν αναξιόπιστοι στην εξωτερική τους πολιτική.
Κύριε Ερντογάν, την Αγία Σοφία τη βρήκατε από τους Έλληνες, δεν τη κατασκευάσατε εσείς, για να ζητάτε σήμερα ανταλλάγματα…
Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι αρχές ισονομίας και ισοπολιτείας απαρέγκλιτα για όλους. Δεν κάνουμε διακρίσεις, όπως οι Τούρκοι.

5. Ζητούν να υποχωρούμε σε όλα τα εθνικά μας θέματα, με αντάλλαγμα την λειτουργία της Σχολής της Χάλκης, και της Αγίας Σοφίας.

6. Ζητούν να δεχθούμε συνεκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου με τους Τούρκους, σε αντάλλαγμα την άδεια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Τέτοια τρελά πράγματα ζητούν!!!
Τόσο μικροπρεπείς και κομπλεξικοί είναι…
Αλλά τι μπορεί κανείς να περιμένει από αρπακτικά;

7. Ζητούν μέσα στο ανθελληνικό κομπλεξικό μίσος τους εναντίον των Ελλήνων, ισχυρίζονται ότι εδώ στην Ελλάδα λειτουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων ανταρτών.

8. Ζητούν οι Γερμανοί να βάλουν πόδι στην Ελληνική Θράκη μέσω Τούρκων πολιτικών, για τα αμοιβαία συμφέροντα αμφοτέρων. Οι Γερμανοί είναι Τουρκόφιλοι, λόγω κοινής καταγωγής, αφού έχουν κοινές ρίζες καταγωγής Μογγόλων, Ούννων, και Βανδάλων. (Όμοιος τον όμοιο…)

Οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες είναι τόσο κομπλεξικοί, που ό,ποιο ορυκτό πλούτο βρίσκουμε στα εδάφη μας, θέλουν και απαιτούν μερίδιο, λες και είναι δικά τους!
Θα τολμούσαμε ποτέ εμείς οι Έλληνες να ζητούσαμε συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση από Τούρκικα κοιτάσματα;
Από ευγένεια, πολιτισμό, και καλή γειτονία, θα σεβόμαστε την εθνική τους κυριαρχία!

Επιτέλους οι κύριοι Ερντογάν-Νταβούτογλου, πρέπει να καταλάβουν ότι εμάς τους Έλληνες, δεν μας ενδιαφέρει αυτή η σχολή, για να την ανταλλάξουμε με τα εθνικά μας θέματα, η Ελλάδα είναι γεμάτη από εκκλησιαστικές σχολές.
Ας πάρει ο κύριος Βαρθολομαίος στελέχη από τις ήδη υπάρχουσες Θεολογικές σχολές στην Ελλάδα. Επιτέλους ας το καταλάβει ο κ. Ερντογάν –σαν έξυπνος ηγέτης που είναι- ότι μόνο τους Βυζαντινούς κύκλους του Φαναρίου ενδιαφέρει αυτό το θέμα λόγω ιστορίας και παραδόσεων.

Εμείς οι Έλληνες δεν θυσιάζουμε τα εθνικά μας θέματα, για μια εκκλησιαστική σχολή. (χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς).
Δεν παραχωρούμε οικόπεδα μέσα στην Αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα της Αθηνάς, του Περικλέους, του Θεμιστοκλέους, του Σωκράτη, Πλάτωνα, και Αριστοτέλη, για να βεβηλωθούν με Ισλαμικά τεμένη.
Όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων πρόλαβαν οι κ.κ. Rothschild και Rockefeller της παγκόσμιας Σιωνιστικής Δικτατορίας να τα «φάνε».
Αν τολμά ο κύριος Ερντογάν ας έλθει να τα πάρει από το στόμα των Σιωνιστών λύκων. Θα το χαρούμε πολύ…

Επικοινωνία με τον συντάκτηΗ Βόρεια Κορέα κάλεσε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν το προσωπικό τους σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Αυτό συνέβη αφού έγινε γνωστό πως και δεύτερος πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς μεταφέρθηκε στις ανατολικές ακτές της χώρας μαζί με έναν αυτοκινούμενο εκτοξευτή πυραύλων

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο φαίνεται να κλιμακώνεται. Αλλά κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματική. Αναλυτές εκτιμούν πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δε μπορεί και κυρίως δεν έχει τις δυνατότητες να πλήξει τις ΗΠΑ, όπως έχει απειλήσει.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεβείας, Ντένις Σαμσόνοφ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία εξετάζει το αίτημα, αλλά πάντως δεν σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία σε αυτό το στάδιο.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η ερώτηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αντιαμερικανικής εκστρατείας πληροφόρησης.

«Πιστεύουμε ότι έκαναν αυτό το βήμα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρητορικής τους ότι οι ΗΠΑ θέτουν μια απειλή για αυτούς. Εξετάζουμε τα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μια αλλαγή της ταξιδιωτικής μας οδηγίας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας εκλήθη στο υπουργείο σήμερα το πρωί κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέας Πέσκε σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Το Βερολίνο εξέφρασε στον πρεσβευτή της Πιονγκγιάνγκ την ανησυχία του για την καθημερινή κλιμάκωση της κρίσης. «Του επισημάνθηκε σαφώς ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατά κανέναν τρόπο την πρόσφατη κλιμάκωση από την Βόρεια Κορέα και σε τόνο και σε περιεχόμενο», σημείωσε ο Πέσκε.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλλε, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Βόρεια Κορέα ανακλήθηκε πίσω στο Βερολίνο.

Η Γερμανία κάλεσε τον πρεσβευτή της να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω ανησυχίας για την κλιμακούμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο. "Του επισημάνθηκε σαφώς ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατά κανέναν τρόπο την πρόσφατη κλιμάκωση από την Βόρεια Κορέα και σε τόνο και σε περιεχόμενο", σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Ο Βέστερβελε προσβλέπει σε μια πολύ στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους του για την Βόρεια Κορέα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι μια σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G8 θα γίνει στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται ιδίως η βορειοκορεάτικη κρίση, πρόσθεσε και σημείωσε ότι "θα αφορά στην εξεύρεση μιας αποφασιστικής και ενωμένης αντίδρασης στις απειλές της Βόρειας Κορέας".

Από την πλευρά της η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα υπέβαλε ερώτημα στο Λονδίνο αν σκοπεύει να απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία του στην Πιονγκγιάνγκ λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, αλλά σημείωσε ότι θεωρεί πως η ερώτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αντιαμερικανικής εκστρατείας πληροφόρησης.

"Πιστεύουμε ότι έκαναν αυτό το βήμα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ρητορικής τους ότι οι ΗΠΑ θέτουν μια απειλή για αυτούς. Εξετάζουμε τα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μια αλλαγή της ταξιδιωτικής μας οδηγίας", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας σε ανακοίνωσή του.
Η Βόρεια Κορέα "έχει υποχρεώσεις βάσει της σύμβασης της Βιέννης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών", προσθέτει το βρετανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.


Ψυχρολουσία ήταν για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η χθεσινή πρώτη επαφή με την τρόικα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ, η οποία -κατά τα φαινόμενα- θα εγκριθεί αργότερα από τις 12 Απριλίου που υπολογιζόταν αρχικά. Οι ξένοι τεχνοκράτες δεν φάνηκαν να πείθονται για τον νέο τρόπο είσπραξης του χαρατσιού ούτε και για την αποκατάσταση των διαταραγμένων δημοσιονομικών μεγεθών, ενώ αρνητικά αντιμετωπίζουν τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Οι τροϊκανοί, όταν αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών, δέχθηκαν τις έντονες αποδοκιμασίες ομάδας ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Νίκης. Αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν άρον άρον στα αυτοκίνητά τους, ενώ η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στο σημείο έσπευσε να συγκρατήσει τους οργισμένους πολίτες.

Επί περίπου τρεις ώρες οι εκπρόσωποι των δανειστών Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ άκουγαν την ελληνική πλευρά να εκθέτει τις απόψεις της επί των εκκρεμών ζητημάτων, χωρίς ουσιαστικά να τοποθετηθούν πάνω σε κανένα ή να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Αποχώρησαν αφήνοντας την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν επί μακρόν. Αυτό προανήγγειλε χθες το πρωί ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, που δήλωσε ότι η ημερομηνία αποχώρησης της τρόικας από την Αθήνα είναι... ανοιχτή.

Χθες έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων που είχε προκύψει στις 13 Μαρτίου. Στόχος είναι να απεγκλωβιστεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να μας έχει δοθεί από τις αρχές Μαρτίου, αλλά και τα 6 δισ. ευρώ (του α' τριμήνου του 2013) για τα οποία ως προαπαιτούμενο θεωρείται η θετική έκθεση αξιολόγησης.

Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί στα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ προβλέπουν για το τέλος του 2013 μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ.

Για τη διετία έως το τέλος του 2014 προβλέπουν σωρευμένο έλλειμμα της τάξης των 3,2 δισ. που πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα, με βάση και τα όσα έχει υπογράψει η Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank ήταν ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Στου ξένους παρουσιάστηκε και η πρόταση για μείωση του χαρατσιού της ΔΕΗ κατά 10%-15%, με την τρόικα να αμφισβητεί την απόδοση του μέτρου εάν εφαρμοστεί έτσι όπως προτείνεται από την τρικομματική κυβέρνηση (δηλαδή να εισπράττεται από τη ΔΕΗ και από τις εφορίες).

Χθες παρουσιάστηκε και πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο 7.000 επίορκων, αλλά και παρεμβάσεων σχετικών με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων.

«Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να κλείσει όλα τα μέτωπα έως τις 15 Απριλίου, λαμβάνοντας έτσι την έγκριση για την επόμενη δόση έως το έκτακτο Eurogroup στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, ακόμη η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο ξεκίνημά της...
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ... γνωρίζαμε πως όποια πέτρα να σηκώσεις μια γερμανική απάτη ή διαπλοκή βρίσκεται. Στο παιχνίδι αυτό ιδιαίτερα διέπρεπε η Deutsche Bank (που επιδιώκει προσφάτως με άγρια μέσα να κατασπαράξει τη λαβωμένη Εθνική Τράπεζα). Οπως αποκάλυψαν χθες οι Financial Times, υπό έρευνα έθεσε η γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) την Deutsche Bank για να εξακριβωθεί αν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007/08 που διέλυσε το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, έκρυψε ζημίες σε πιστωτικά παράγωγα αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αν οι ισχυρισμοί αληθεύουν τότε η απάτη της γερμανικής τράπεζας βοήθησε την κυβέρνηση στην αποφυγή ενός ενδεχόμενου σχεδίου διάσωσης.

Οι ερευνητές της Bundesbank θα έρθουν σε επαφή με όλους τους εργαζομένους και τα ανώτερα στελέχη που είχαν γνώση των συναλλαγών της τράπεζας σε σύνθετα πιστωτικά παράγωγα από το 2006 μέχρι το 2009. Η ίδια η Deutsche Bank αρνείται τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους παλιούς και υποστηρίζει ότι έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν από νομική εταιρεία η οποία απέδειξε ότι δεν έχουν καμία βάση. Σύμφωνα με τους F.T., οι καταγγέλλοντες είναι τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας που απευθύνθηκαν χωριστά στη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της αναταραχής στις πιστωτικές αγορές την περίοδο 2007-2009, η Deutsche Bank απέφευγε να καταγράψει τις απώλειες που υπέστη λόγω της επιδείνωσης της αγοράς. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι απώλειες αυτές ενδεχομένως να φτάνουν μέχρι και τα 12 δισ. δολάρια. Το 2009 είχα στα χέρια μου μια έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία είχε δανείσει σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Στην αρχή της κρίσης, το 30% των συνολικών δανείων προς τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αυτών των κρατών προέρχονταν από γερμανικές τράπεζες. Η έκθεση της Γερμανίας σε τέτοια δάνεια είχε εκτιναχθεί στο 15% του ΑΕΠ της.

Οι παροικούντες τη Φρανκφούρτη... γνωρίζαμε, επίσης, τη μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών στα τοξικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων (τα μισά από αυτά τα προϊόντα πωλήθηκαν στην Ευρώπη). Είναι σαφές λοιπόν ότι όπου και να γινόταν το πάρτι, οι γερμανικές τράπεζες κερνούσαν τα ποτά. Οπως είναι φυσικό, επομένως, περισσότερο εκτεθειμένες από τις αντίστοιχες τράπεζες οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης οικονομίας, ήταν οι γερμανικές. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία του ΔΝΤ, ήταν 2,5 φορές περισσότερο ευάλωτες από τις αμερικανικές τράπεζες.

Και μετά απ’ όλα αυτά, όλες οι υπόλοιπες τράπεζες πέθαναν και οι γερμανικές ζουν και βασιλεύουν... και τον κόσμο κυριεύουν. Οχι, δηλαδή, πως με αφορά αφού η μισή οικογένειά μου είναι στη Γερμανία, το σπίτι της μάνας μας στην Κωνσταντινούπολη και τα λεφτά μας σε γερμανική τράπεζα. Και γιατί να σκοτίζονται οι γερμανικές τράπεζες αφού το γερμανικό κράτος έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς ευνοϊκά υπερπροστατευτικό γύρω από το τραπεζικό του σύστημα κρύβοντας κάτω από το χαλί σχεδόν τα πάντα. Και καλά κάνει! Ομως, η ίδια η Γερμανία επηρεάζει με τις αποφάσεις της αρνητικά την κατάσταση του τραπεζικού τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη απειλώντας και την ανάκαμψη και τη σταθερότητα.

Η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών, με νύχια και με δόντια προσπάθησε να αλλάξει, μέχρι την τελευταία στιγμή, τους νέους κανόνες επάρκειας κεφαλαίων των τραπεζών («Βασιλεία ΙΙΙ») στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή της Βασιλείας. Η Ενωση, που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, θεωρούσε ότι οι νέοι κανόνες θα υποσκάψουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επειδή θα αποτελέσουν τροχοπέδη στον δανεισμό των γερμανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Δηλαδή, αν η Γερμανία ανησυχούσε για τις δικές της τράπεζες, τότε αναρωτιέσαι τι γινόταν με τις τράπεζες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Να επισημανθεί ότι η Γερμανία είχε αρνηθεί να υπογράψει την κατ’ αρχήν διεθνή συμφωνία επειδή οι κανόνες δεν ταίριαζαν με το τραπεζικό μοντέλο της χώρας! Και είπε «ξεκινήστε χωρίς εμένα τη μεταρρύθμιση»... Τόσο απλά.

Η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος έδειξε ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι υφιστάμενοι εποπτικοί θεσμοί έχουν αποτύχει. Είναι ανεπαρκείς να ελέγχουν και να αποτρέπουν τις κρίσεις που οδηγούν σε καταστροφή την παγκόσμια οικονομία. Ομως, η νέα αρχιτεκτονική, οι πολιτικές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επάρκειας κεφαλαίων θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας. Η προστασία των κρατικών τραπεζών - Landesbanks, όπως αποκαλούνται - ήταν και παραμένει το μείζον θέμα για τους Γερμανούς. Οι Landesbanks ανήκουν στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, και ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων, τις γνωστές Mittelstand.

Έχουμε διαπιστώσει με πολλούς τρόπους μέχρι τώρα ότι η ζωή μας είναι μια σκλαβιά. Καθώς καταρρέουν οι μέχρι τώρα πυλώνες που στήριζαν αυτόν τον άδικο κόσμο, μας φανερώνεται ο τρόπος που λειτουργούσε το σύστημα. Οι πολύ λίγοι που ελέγχουν το χρήμα, τις κυβερνήσεις, την ενέργεια, τα αγαθά, τις πεποιθήσεις μας και επιθυμούσαν τη πλήρη υποδούλωσή μας. Προχωρώντας σε αυτόν τον δρόμο της δοκιμασίας και της κατανόησης συνάμα, αρχίζουμε να γνωρίζουμε την ελευθερία.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα μέχρι τώρα θύματα πρέπει να μπορέσουν να κάνουν μία εξέγερση, μία παγκόσμια επανάσταση. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν πολλοί άνθρωποι ακόμα δεν έχουν καταλάβει το τι συμβαίνει, όταν τους κυριεύει ο φόβος και αντιδρούν σπασμωδικά ή πολύ απλά μπορεί να μην συμφωνούν με τον α ή τον β τρόπο δράσης; Κάποιοι μπορεί να συμφωνήσουν σε έναν τρόπο δράσης, αρκεί να είναι ήδη εκατομμύρια αυτοί που το εφαρμόζουν. Ποιος όμως θα κάνει την αρχή; Και δεν είναι πάλι ένα διαφορετικό κοπάδι από πρόβατα που θέλουν πάλι να ακολουθήσουν;

Όσο καλύτερα αντιληφθούμε το τι μας συμβαίνει, τόσο πιο καίρια μπορούμε να δράσουμε. Μία ενημέρωση για την τωρινή κατάσταση μπορούμε να βρούμε στο ντοκιμαντέρ Thrive (προφέρεται «Θράιβ») που μπορείτε να παρακολουθήσετε ελεύθερα εδώ. Αφού αντιληφθούμε την κατάσταση, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κινήσεις ώστε να μην διευκολύνουμε άλλο την υποδούλωσή μας. Αυτές γίνονται σε ένα μέρος τους συλλογικά, βρίσκοντας και επικοινωνώντας με ανθρώπους που βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι.

Πέρα από το συλλογικό επίπεδο, υπάρχει το ατομικό. Ας θέσουμε ένα παράξενο ερώτημα: Το ότι είμαστε θύματα, το ότι έχουμε τόσα βάσανα σε αυτή τη ζωή, μήπως γίνεται και με την δική μας συναίνεση; Ή με άλλα λόγια υπάρχει διέξοδος ελευθερίας, την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί; Εκ πρώτης άποψης είναι γελοίο το ερώτημα. Είναι δυνατόν κάποιος να ζει σαν θύμα, να υποφέρει, να κυνηγιέται και να «πεθαίνει» μαχόμενος για την ελευθερία, ένα πράγμα που μπορεί να αποκτήσει και μόνος του;

Μπορεί να συμβαίνει αυτό σε κάποιον που είναι εγκλωβισμένος σε μία κατάσταση, σε ένα δωμάτιο, όπου σαν τυφλός δεν βλέπει την έξοδο του δωματίου. Είναι να έχει συμφωνήσει να μπει σε αυτό το δωμάτιο, να έχει ξεχάσει ποιος είναι, και να είναι με αυτό τον τρόπο, συνδημιουργός της άθλιας κατάστασης του. Μα τότε τα κλειδιά της απελευθέρωσής μας τα έχουμε εμείς. Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο. Γιατί ο κόσμος που φαίνεται να υπάρχει, υπάρχει επειδή εμείς έχουμε συμφωνήσει στην δημιουργία, ύπαρξη και διατήρησή του, έστω και χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Κάθε φορά που δεχόμαστε να παίξουμε σε αυτό το θέατρο το ρόλο του αδικημένου, κάθε φορά που φοβόμαστε ή θυμώνουμε, δεν φθειρόμαστε, αγχωνόμαστε, πληγωνόμαστε, γερνάμε και τελικά «πεθαίνουμε»;. Μήπως έχουμε κάθε στιγμή το δικαίωμα να διαγράψουμε από τις αισθήσεις μας αυτόν τον άδικο κόσμο; Μήπως τώρα πια έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε να ανοίξουν οι πόρτες στη συνειδητοποίηση ότι ζούσαμε μέχρι τώρα σε ένα παιχνίδι, μία ψευδαίσθηση, και ο αληθινός κόσμος που ανήκουμε είναι εκεί που είχαμε τοποθετήσει το ασυνείδητο μας;

Μήπως μόνο εμείς μπορούμε να βρούμε την αυθεντική ελευθερία μέσα μας; 
Μήπως η ελευθερία τελικά είναι μία προσωπική μας υπόθεση, χωρίς να χρειάζεται να γίνουμε πλούσιοι πρώτα; 
Μήπως κάθε τι που γίνεται είναι για να μας σπρώξει να κοιτάξουμε, να ψάξουμε μέσα μας; 
Ακόμα και οι άνθρωποι που είναι «κακοί», «διεφθαρμένοι», «εχθρικοί» απέναντί μας, με μία άλλη θεώρηση των πραγμάτων μας εξυπηρετούν σε αυτό το πράγμα, γιατί μας σπρώχνουν και αυτοί με το τρόπο τους στο να αντικρύσουμε το μέρος του εαυτού μας που είναι δεμένο με αυτή την κατάσταση, να αντιληφθούμε γιατί μας συμβαίνει ό,τι μας συμβαίνει και απλά να αλλάξουμε πορεία.

Πηγή: Ο Κόσμος που Αλλάζει 

Nτοκιμαντέρ: Τhrive
Kλικ στο Captions για ελληνικούς υπότιτλους
Το Ισλάμ μόλις άρχισε, μετά πάσης επισημότητας, την εδραίωσή του στην ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ακολουθούν η επέκταση και η κυριαρχία. Η Αθήνα, η πόλη που αγωνίστηκε, μάτωσε και θυσίασε τα πιο εκλεκτά, γενναία και ενάρετα παιδιά της για να απελευθερωθεί από τον αφόρητο ζυγό του αλλόπιστου δυνάστη, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτήσει τζαμί, το οποίο θα «σφηνωθεί» στην καρδιά της πόλης.

Ο χώρος που προσδιορίστηκε για να τοποθετηθεί το τζαμί είναι ο Βοτανικός και μάλιστα στο παλαιό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού! Ωστόσο, η σημειολογία στην αλληλουχία των γεγονότων δεν είναι τόσο αφόρητη όσο η πραγματικότητα που διαμορφώνεται και οι εθνικές προεκτάσεις της.

Εμείς, σχολιάζοντας την είδηση για τη δημιουργία του τζαμιού, γράψαμε: «Την ώρα που η Τουρκία εκβιάζει και εμπαίζει την ελληνική πλευρά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και εγείρει θέμα απόσυρσης της νομοθετικής διάταξης για τον διορισμό των ιμάμηδων στη δυτική Θράκη, η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε χθες στη Δι@ύγεια τη δημοπράτηση της κατασκευής του τζαμιού στον Βοτανικό! Σε τζαμί, χωρίς μιναρέδες, όπως πρώτη αποκάλυψε η “δημοκρατία” (9 Νοεμβρίου 2011), παρουσιάζοντας και τη μακέτα, μετατρέπεται πλέον μετά τη δημοπράτηση το παλαιό οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού με κόστος που θα αγγίξει το 1.000.000 ευρώ και φυσικά θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα πολύ δύσκολη για την οικονομία της χώρας μας».

Ενα από τα πάμπολλα κακά τούτης της αχαρακτήριστης απόφασης είναι ότι απονέμεται από την πατρίδα μας στην Τουρκία ο «τίτλος τιμής» του θεσμικού εκπροσώπου του μουσουλμανισμού.

Είναι δυνατόν από μόνοι μας να ικανοποιούμε τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος οραματίζεται τον εαυτό του ως φυσικό διάδοχο του σουλτάνου και πρωτοπόρο του ισλαμισμού;

Οταν πρόκειται να κάνει διάλογο η Ελλάδα για ζητήματα που αφορούν τους μωαμεθανούς, θα μιλάει μόνο με την Τουρκία; Δυστυχώς, η πολιτισμική αλλοίωση της μήτρας του δυτικού κόσμου εξελίσσεται ραγδαία και δεν φαίνεται να έχει σταματημό...


Συμφωνία για την προστασία των απόρρητων πληροφοριών υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου και ο επικεφαλής της Οικονομικής Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) Γιούρι Γιάκοβλεφ.

Σύμφωνα με τη Φωνή της Ρωσίας, το έγγραφο θα συντελεί στη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κυπριακή Δημοκρατία στο στρατιωτικό και στο στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.

Business Insider: «Αν δεν φύγουν από την Ε.Ε. οι χώρες του νότου θα χυθεί αίμα που θα λερώσει όλο τον κόσμο»

Βλέποντας τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να σημειώνουν πτώση τις τελευταίες ημέρες, είναι αδύνατον να μη διερωτηθεί κανείς τι είναι αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν και να επιλύσουν οι αγορές», αναφέρει δημοσίευμα του Raul Ilargi Meijer, το οποίο αναδημοσιεύτηκε από τον οικονομικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Business Insider. 

Και προσθέτει: «Το ιταλικό σύννεφο θα σκεπάζει για πολλούς μήνες ακόμη την Ευρώπη, η Κύπρος βυθίζεται στα σκάνδαλα, ο φίλος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και Υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ αποδείχτηκε κοινός απατεώνας, ενώ ακόμη και στην Ισπανία η πριγκίπισσα Κριστίνα φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, όπως επίσης ζήτημα χρόνου είναι να ξεσπάσει σε όλο της το εύρος και η υπόθεση του Πρωθυπουργού Ραχόι».
Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ακόμη μία φορά τους διεφθαρμένους Έλληνες, Ιταλούς, Κύπριους, Ιρλανδούς, Πορτογάλους και Ισπανούς, ως εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εθελοτυφλούν και να μη βλέπουν πως και αυτή η νέα απόπειρα διάσωσης της Ε.Ε. είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς και πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εθελούσια διάλυση, τονίζει εμφατικά το δημοσίευμα.
«Τι συμβαίνει στην Ιταλία πέντε εβδομάδες μετά τις εκλογές; Απολύτως τίποτα. Καμία εξέλιξη», επισημαίνει ο αρθρογράφος, υποστηρίζοντας πως οι Ιταλοί αποδείχτηκαν ανίκανοι να σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν πίσω στην πρότερη κατάσταση που έφερε την Ιταλία σε αυτό το σημείο.
Όσον αφορά την Κύπρο: «Η μόλις δύο εβδομάδων κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα, ενώ μία εβδομάδα μετά ο υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκε και ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη κατηγορείται για μεταφορά 21 εκατομμυρίων ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα σε τράπεζα της Βρετανίας, μαζί με άλλους 100 καταθέτες με διασυνδέσεις».
Το πρόβλημα όμως δεν είναι τωρινό, αλλά χρονολογείται «από τότε που άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη το 2006-2007»: όπως το σώμα αντιδρά στην υποθερμία, κόβοντας τη ροή του αίματος προς τα άκρα για να σωθεί ο πυρήνας του, έτσι και το κέντρο της Ε.Ε. άρχισε να συνθλίβει την περιφέρεια για να διατηρηθεί το ίδιο εν ζωή.
«Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία δεν έπεσε λόγω μίας μονάχα αιτίας... Όσο περισσότερο συνέθλιβε τις περιφερειακές περιοχές της για να διατηρήσει τον πλούτο της τόση περισσότερη αντίσταση συναντούσε» και τόσο μεγαλύτερο γινόταν το πρόβλημα. Στο τέλος η περιφέρεια ξεζούμισε ολόκληρη την Αυτοκρατορία.
«Η καλύτερη ή, πιο ξεκάθαρα, η μόνη συμβουλή προς τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου είναι να οδεύσουν εκτός Ε.Ε... Το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας καταρρέει σιγά σιγά και όσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιέσεις προς την περιφέρεια. Και αυτό είναι που πρέπει να φοβόμαστε όλοι, διότι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα χυθεί αίμα, το οποίο θα λερώσει και τον υπόλοιπο κόσμο».
Από iefimeridaΕίναι ευλογημένος απ΄ τους αρχαίους θεούς αυτός ο τόπος, από όλα έχει, ήλιο, θάλασσα και ότι έσπερνες φύτρωνε. Και κυρίως Ανθρώπους που σέβονται τους γερόντους και νοιάζονται για τους νέους και για τους συνανθρώπους τους. Προσπαθούσαν να μοιάσουν στους προγόνους τους που παλιότερα είχαν αναπτύξει τα γράμματα τις τέχνες, τον πολιτισμό και προπάντων πίστευαν στην ελευθερία και τη Δημοκρατία.
 
Ήταν ανυπάκουοι και ανυπότακτοι και για αυτό μπήκε  σε εφαρμογή το μεγάλο σχέδιο της €υρωναζιστικής Αυτοκρατορίας. 
Έβαλαν τον γερμανοτραφή Ταπερμαν να τους εντάξει στην €υρωαυτοκρατορία.  Τα μαγείρεψαν καλά και μόλις έκανε τη δουλειά τον απέσυραν.  Προώθησαν τον Καραμάν Αλή Αγά να τα κάνει όλα μαντάρα και μόλις τα κατάφερε τον έστειλαν για να ξεκουραστεί και μας πλάσαραν το αμερικανάκι τον Τζέφρυ για να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου.
Αυτός συμφώνησε σε όλα και τότε ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι Γκαουλάιτερ.  Για να υποτάξουν αυτόν τον περήφανο λαό έπρεπε πρώτα να τον εξαθλιώσουν. Πετσόκοψαν τα πάντα, στην παιδεία, στην υγεία, γύρισαν την χώρα στο μεσαίωνα, επέβαλαν χαράτσια, καθιέρωσαν για αμοιβές φιλοδωρήματα, παράτησαν τους γέρους στο έλεος του θεού  και έκαναν ένα ολόκληρο λαό δούλους τους.
 
Όλα  πλέον τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά σ΄ αυτό τον τόπο. Αγανάκτησε ο λαός και βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες. Έβαλαν τους γενίτσαρους να τους διαλύσουν βίαια, επειδή φοβόντουσαν να μην εξαπλωθεί το κίνημά τους σε ολόκληρη την €υρωναζιστική Αυτοκρατορία και ήθελαν τους δώσουν ένα καλό μάθημα προς παραδειγματισμό και άλλων χωρών.  Όταν κατάκατσε ο κουρνιαχτός και διαλύθηκαν τα χημικά δεν είχε κανένας το κουράγιο να αντισταθεί. 
Είδε και απόειδε το αμερικανάκι και όταν τον πίεσαν στο διευθυντήριο, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα, τότε τον απέλυσαν σε μια νύχτα και τον έστειλαν να διδάξει στην άλλη άκρη του ατλαντικού το πως διαλύεις μια χώρα. 
Μετά διόρισαν κυβερνήτη  έναν δικό τους μισθοφόρο, τον Παπαδήμιο, να συνεχίσει το έργο του και μόλις έφτασε το λαό στο τελικό στάδιο εξαθλίωσης τον  οδήγησαν σε δημοψήφισμα. Επειδή πλέον ο λαός δεν πίστευε κανέναν και τους έφτυσε όλους, δημιουργήθηκε μια τρόικα  πασάδων για να κυβερνήσει. 
Ανέλαβαν να κυβερνήσουν οι πασάδες Σαμάρογλου, Δεήμπεννυ και Νταμάρ οι οποίοι και εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές του διευθυντηρίου της €υρωναζιστικής Αυτοκρατορίας. Οι αδίστακτοι αυτοί πασάδες επιβάλουν τέτοια μέτρα που να μην μπορεί κανένας πλέον να ζήσει με αξιοπρέπεια και να ξανασηκώσει κεφάλι.
Τα παραπάνω είναι σενάριο της νέας τηλεοπτικής σειράς που θα προβάλλεται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια καθημερινά στις οκτώ το βράδυ, αποσπάσματα θα μεταδίνονται σε έκτακτες μεταδόσεις και θα αναλύονται σε πρωινές εκπομπές.
Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα επεισόδια  έρχονται …


  • Τι κάνετε κ. Υπουργέ; Άλλα μου διδάσκουν στο σχολείo και άλλα πράττετε εσείς
  • Γράμμα μαθητή σε σχολείο των Χανίων προς τον Υπ. Οικονομικών που αξίζει να διαβάσετε
Τι κάνετε κ. Υπουργέ; Με αυτήν την ερώτηση μαθητής της τρίτης Λυκείου σε σχολείο των Χανίων απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, μέσα από ένα γράμμα που αξίζει να διαβαστεί αλλά και να συζητηθεί.

Ο Αλέξανδρος είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα από τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ.

Σε μια παράγραφο, στην τελευταία σελίδα της εξεταστέας ύλης που διδάσκεται στα σχολεία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει ύφεση στην οικονομία το κράτος θα πρέπει να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών ώστε να αυξηθεί το εισόδημα και να δοθεί ώθηση στην οικονομία για...

να βγει από την ύφεση.
Ο νεαρός μαθητής που περνάει το χρόνο του μεταξύ σχολείου, φροντιστηρίου και διαβάσματος και την ίδια ώρα ακούει τους μεγαλύτερους να συζητούν για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, διερωτάται γιατί αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές και το οποίο παρουσιάζεται ως σωστό, δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Υπουργός των Οικονομικών στον οποίο απευθύνεται και το παρακάτω γράμμα.


Αλήθεια τι πρέπει να απαντήσει ο Αλέξανδρος για να είναι σωστός; Και στο τέλος τι θα υπερισχύσει μέσα του. Αυτό που του παρουσιάζει το κράτος ως προσεκτικά σχεδιασμένη και αναπόφευκτη λύση, αυτό που του μαθαίνουν στο σχολείο ως επιστημονική αλήθεια ή εκείνο που ακούει από ανθρώπους της καθημερινότητας που προσπαθούν να βρουν τρόπο επιβίωσης.

Όποια και αν είναι η απάντηση, το βέβαιο είναι ότι ο νεαρός μαθητής βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αυτό της αμφισβήτησης και της κριτικής σκέψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 17χρονος μαθητής πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων από το οποίο πέρασε ο Σάββας Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο φοιτητών που πέθαναν ύστερα από δηλητηρίαση από μαγκάλι στη Λάρισα και που κάποιοι ατυχώς είπαν ότι ήταν θύματα της παιδείας που δεν τους έμαθε να μην βάζουν το μαγκάλι μέσα στο σπίτι.

Αυτοί οι μεγάλοι και πιο ενημερωμένοι μπορούν να απαντήσουν πειστικά στον Αλέξανδρο;

Πάντως ο Αλέξανδρος βαθμολογείται με άριστα, για τους υπόλοιπους δεν ξέρω

(Το γράμμα έχει πρωτοκολληθεί από το Υπ. Οικονομικών με ΑΠ:03945)

Από Flashnews

Η Γερμανία εκμεταλλεύεται την ισχυρή οικονομία της για να εδραιώσει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, το εμπόριο είναι ο κινητήρας μιας διπλωματίας που εξακολουθεί να φοβάται τις στρατιωτικές επεμβάσεις, μια στάση η οποία παραμένει δημοφιλής στον γερμανικό λαό, γράφει ο Frédéric Lemaître στην Le Monde.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται στο Ανόβερο της Γερμανίας στις 7 και 8 Απριλίου, όπου, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, θα εγκαινιάσει μια μεγάλη βιομηχανική έκθεση, που φέτος έχει επίτιμο καλεσμένο τη Ρωσία. Οι αστέρες της ρωσικής οικονομίας έχουν, βέβαια, κρατήσει τις θέσεις τους. Το 2012, η ​​καγκελάριος έκανε τις ίδιες ετοιμασίες για τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, όταν το Πεκίνο ήταν στο επίκεντρο της έκθεσης εκείνο το έτος. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς η γερμανικής διπλωματία τροφοδοτεί τη γερμανική οικονομία, και αντίστροφα.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων δεν θεωρούνται απλώς συνέπεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά αυτοσκοπός. Ένα εμπορικό σήμα είναι αντικείμενο υπερηφάνειας -για την αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα επίσης. Είναι επίσης μια ασφάλεια ενάντια στην δημογραφική παρακμή, καθώς η επένδυση των εμπορικών πλεονασμάτων θα βοηθήσει εν μέρει στην κάλυψη των κοινωνικών δαπανών της Γερμανίας στο μέλλον.

Σε μια χώρα που, για πολλές δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν τόλμησε να διεκδικήσει κάποιο ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον – «θα έπρεπε να έχουμε τα ίδια συμφέροντα με τους συμμάχους και τους γείτονές μας», λέει ένας διπλωμάτης – το εμπόριο είναι μια ιδανική πύλη προς τον κόσμο.

Στριμωγμένο δρομολόγιο
Και η Άνγκελα Μέρκελ κάνει αυτό το ταξίδι. Από το 2007, η καγκελάριος έχει κάνει περισσότερα από 274 ταξίδια στο εξωτερικό: 168 στην Ευρώπη, 59 στην Ασία, 29 στη Βόρεια Αμερική, 11 στην Αφρική και επτά στη Λατινική Αμερική. Ακόμα και η Μολδαβία είχε την τιμή μιας επίσκεψης. Σε αυτή τη γεμάτη διαδρομή, η Κίνα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση. Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, η καγκελάριος έχει κάνει περισσότερες από έξι μακρές επίσημες επισκέψεις εκεί, μεταξύ των οποίων δύο το 2012, περνώντας χρόνο τόσο στο Πεκίνο όσο και στις επαρχίες. Είναι σαφές ότι αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτοξευθεί από 36 δις στα 144 δις ευρώ, με την Κίνα να γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας (μετά τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες), με τη Γερμανία να δημοσιεύει έξι εμπορικά πλεονάσματα.

Ένα άλλο παράδειγμα της γερμανικής προσέγγισης: η σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την απλή οικονομική. Το καταφύγιο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένας από τους πυλώνες της γερμανικής διπλωματίας. Τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει τους προνομιακούς δεσμούς του με την Ουάσιγκτον για να αναζωπυρώσει με δραματικό τρόπο τη διαπραγμάτευση μιας Συνθήκης για το Ελεύθερο Εμπόριο  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την 1η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως από την νέα διοίκηση Ομπάμα, για την πρωτοβουλία. Και έτσι, για την προώθηση της γερμανικής βιομηχανίας, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση και να ξεκινήσει μια νέα διαμάχη με τη Γαλλία, η οποία είναι πολύ πιο προσεκτική σχετικά με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η Μέρκελ δεν δίστασε επίσης να γυρίσει την πλάτη της στην πολυμέρεια, τον ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής διπλωματίας.

Ένα άλλο θέμα προκαλεί ένα είδος ιερής συμμαχίας στη Γερμανία: η πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Το ζήτημα είναι σοβαρό, διότι χωρίς πρώτες ύλες ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής βιομηχανίας θα αναγκαζόταν να σταματήσει. Αποτέλεσμα: το Φεβρουάριο του 2012, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ  έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον πρόεδρο του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, και υπέγραψε μαζί του μια συμφωνία που επιτρέπει στις γερμανικές εταιρείες να ψάξουν και να εξορύξουν σπάνια ορυκτά στην πλούσια σε ουράνιο χώρα. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν για τη συμφωνία, ενώ οι εργοδότες την χειροκρότησαν. Παρεμπιπτόντως, φήμες ανέφεραν ότι ο δικτάτορας του Καζακστάν, ενώ βρισκόταν στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε θεραπεία σε μια κλινική του Αμβούργου.

Αύξηση του διπλωματικού ρόλου
Έχοντας γίνει διακριτικά η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, η Γερμανία ποντάρει επίσης στην επιτυχία των υποβρυχίων της για το ισραηλινό ναυτικό και των τανκς, τα οποία η Σαουδική Αραβία και η Αλγερία ελπίζουν να αποκτήσουν σε αρκετές εκατοντάδες, για να παίξει έναν διπλωματικό ρόλο στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή. Επίσης, δεν διστάζει να σπεύσει να εκμεταλλευτεί την εχθρότητα ορισμένων χωρών προς τη Γαλλία, όπως αποκαλύφθηκε από την έντονη παρουσία της Γαλλίας στο Μαγκρέμπ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει, εξάλλου, καταρρίψει ένα ταμπού: η καγκελάριος δεν σκέφτεται δύο φορές την πώληση όπλων σε φιλικές χώρες, ακόμη και σε ζώνες συγκρούσεων. Ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ένα βραχυπρόθεσμο «δόγμα Μέρκελ», η πλειοψηφία – και κάποιοι εμπειρογνώμονες – βλέπουν τις ενέργειές της ως την επισημοποίηση μιας πολιτικής που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον Σοσιαλδημοκράτη προκάτοχο της Μέρκελ.

Παρόλο που η Γερμανία συμμετέχει σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες (συμπεριλαμβανομένων και 4.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, 730 στο Κοσσυφοπέδιο, 320 στο Κέρας της Αφρικής, 300 στην Τουρκία, 150 στο Λίβανο και, πιο πρόσφατα, 330 στο Μάλι και τη Σενεγάλη), η αποστολή στρατιωτών στο εξωτερικό παραμένει ένα αντιλαϊκό μέτρο. Και έτσι, για κάθε καγκελάριο, είναι ένα βήμα γεμάτο πολιτικούς κινδύνους.

Σχολιάζοντας την αναταραχή που δημιουργήθηκε στη χώρα από μια τηλεοπτική σειρά που πυροδότησε μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή των απλών Γερμανών σε ναζιστικά εγκλήματα, το Der Spiegel στις 25 Μαρτίου είχε τίτλο: «Ο πόλεμος και οι Γερμανοί: το αιώνιο τραύμα». Εξ ου και η αποχή της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, όταν, το 2011, ο ΟΗΕ αποφάσισε να στηρίξει την επέμβαση στη Λιβύη. Εξ ου  και η ελάχιστη συμμετοχή της στο Μάλι. Εξ ου και η επιθυμία της να μην εμπλακεί στη Συρία. Τις περισσότερες φορές, οι αναλυτές (και ο Τύπος) επικρίνουν αυτή την επιφυλακτικότητα της Μέρκελ και του υπουργού Εξωτερικών της, Γκίντο Βεστερβέλε – αλλά η γερμανική κοινή γνώμη την εγκρίνει.

Συνεκτική εξωτερική πολιτική;
Αφθονία του εμπορίου, προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμός σε σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών: προσθέτουν όλα αυτά σε μια συνεκτική εξωτερική πολιτική; «Όχι» απαντά μάλλον με βεβαιότητα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών στην Bundestag και υπουργός Εξωτερικών από το 2005 ως το 2009. Η κρίση αυτή είναι «υπερβολική», σύμφωνα με τον Έμπερχαρντ Σαντσνάιντερ, έναν από τους ηγέτες του Ιδρύματος DGAP (Γερμανική ένωση για την εξωτερική πολιτική). Γι ‘αυτόν, η Γερμανία «προσαρμόζεται στον μεταβαλλόμενο κόσμο», αν και εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αναλάβει τον ρόλο της ως δύναμη στον κόσμο, ιδίως σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποχή της Γερμανίας από την ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη μπορεί να μεταφραστεί ως έλλειψη θάρρους της τέταρτης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, αλλά και ως ένδειξη μιας σχετικής αυτονομίας που έχει αρχίσει να ασκεί έναντι των δύο βασικών συμμάχων της: της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απροθυμία της Γερμανίας να στείλει στρατεύματα σε εμπόλεμες ζώνες δεν θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κάνει κανέναν να υποτιμήσει τη δύναμη της διπλωματίας της, ακόμη και αν οι ίδιοι οι Γερμανοί είναι μερικές φορές απρόθυμοι να παραδεχτούν την καθοριστική επιρροή της και να βγάλουν συμπεράσματα.