Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Μαρ 2011

Οι υπεύθυνοι των Τομέων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ, Μαργαρίτης Τζίμας και Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την υποβάθμιση του νατοϊκού αεροπορικού επιχειρησιακού Στρατηγείου της Λάρισας, του CAOC 7, στις επιχειρήσεις για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Άλλη μια ευκαιρία που θα μπορούσε να αναδείξει τη σπουδαιότητα και τον κομβικό ρόλο της χώρας μας στην κρίση της Λιβύης, πέρασε ανεκμετάλλευτη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμαστε, βεβαίως στην ανεξήγητη απραξία των αρμοδίων υπουργών, να προωθήσουν το νατοϊκό αεροπορικό επιχειρησιακό Στρατηγείο της Λάρισας, το CAOC 7, ως το Στρατηγείο που θα αναλάμβανε τον τακτικό έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη, όταν μάλιστα το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναλάβει τον ευρύτερο επιχειρησιακό έλεγχο όλων των αεροπορικών επιχειρήσεων το νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης.

Η αδράνεια της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα τελικά, να δοθεί ο τακτικός έλεγχος των αεροπορικών επιχειρήσεων στο CAOC 5 της Ιταλίας.

Η εξέλιξη αυτή, γεννά εύλογα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση:

Πρώτον, επιθυμούμε ή όχι να διαδραματίσουμε σημαίνοντα ρόλο σε μια κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή του στενού γεωπολιτικού μας ενδιαφέροντος;

Δεύτερον, επιθυμούμε ή όχι να ισχυροποιήσουμε τα ερείσματά μας στην εξελισσόμενη στη Συμμαχία – αυτή την περίοδο - συζήτηση για τα Στρατηγεία της Νέας Δομής Διοίκησης;

Τρίτον, το γεγονός ότι το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης (Τουρκία) έχει τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο και το CAOC 5 του Porto Rennetico (Ιταλία), τον τακτικό έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, υποβαθμίζει ή όχι το ρόλο της χώρας μας, που παρότι βρίσκεται εγγύτερα γεωγραφικά στην περιοχή, παραμένει θεατής των εξελίξεων;

Τέταρτον, η μεγάλη συνεισφορά της Ελλάδας μέχρι τώρα σε μέσα, αλλά κυρίως με τη διάθεση σημαντικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, απαραίτητων για την εκτέλεση των επιχειρήσεων, αποτελούσε ή όχι ένα ουσιαστικό διαπραγματευτικό «χαρτί», για τη διεκδίκηση του αεροπορικού τακτικού ελέγχου από το CAOC της Λάρισας, που η κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο;

Μήπως η ανεξήγητη αυτή παθητική στάση της χώρας μας, απορρέει από επιταγές της «μυστικής διπλωματίας» του κ. Παπανδρέου;

Για όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες ζητούν απαντήσεις.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα παίρνει πια ανησυχητικές διαστάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποβαθμίζεται το κύρος της χώρας και να αμφισβητούνται τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Δύο είναι οι «αστραφτερές» ιδιότητες αυτής της κυβέρνησης: Το ψεύδος και η δουλοπρεπής υποταγή στους ισχυρούς.

Και απαστράπτουν αυτές οι «βασικές» ιδιότητες της κυβέρνησης, ακριβώς γιατί συνοδεύονται με θριαμβολογικές υμνολογίες.

Υμνολογεί την δουλική της υποταγή και την προβάλει αφηνιασμένα, σαν «γενναιότητα», με το σόφισμα της «διάσωσης» της Ελλάδας ή της «στήριξης» των «ανθρωπιστικών» βομβών…

Θριαμβολογεί για το ψεύδος της, εμφανίζοντάς το σαν «ύμνο της αλήθειας», σαν «επιτυχία» και μάλιστα μεγάλη της πολιτικής της, καθώς και σαν «κατοχύρωση» των «εθνικών» μας «συμφερόντων»!!!

Μας λέει, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι δεν εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο κατά της Λιβύης και ότι ο ρόλος της Ελλάδας, στη χειρότερη περίπτωση, είναι βοηθητικός και όχι ουσιαστικός.

Αυτά περί «βοηθητικού ρόλου» τα υποστηρίζει και η ΝΔ, καθώς και η κυβερνητική «τσόντα», ο ΛΑ.Ο.Σ.

Βεβαίως και ο «βοηθητικός ρόλος» είναι εμπλοκή…

Αλλά δεν πρόκειται ούτε περί «βοηθητικού ρόλου», αλλά περί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ: Ενεργητική εμπλοκή στον πόλεμο, διαρκώς κλιμακούμενη όλο και πιο βαθειά…

Άκρως αποκαλυπτικός για το βάθος της ελληνικής εμπλοκής, ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, με όσα είπε στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο, προς τιμή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος το πρωί της ίδιας μέρας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, μετά τη λήξη της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Μπ. Ομπάμα με τη χαρακτηριστική φράση «πολεμάμε μαζί» απένειμε δημόσια εύσημα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, μαζί με τις ΗΠΑ, στους πολέμους στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 20 λεπτών, που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του σημερινού «Ριζοσπάστη»: «Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ο Μπ. Ομπάμα σημείωσε με νόημα την «ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή», αναφέρθηκε εκτενώς στις πολεμικές επιχειρήσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συνδράμει από θάλασσα, αέρα και έδαφος και συνεχάρη τον Γ. Παπανδρέου «για τη θετική πορεία της χώρας».».

Αλλά ας δούμε και τα πιο συγκεκριμένα γεγονότα (από το ρεπορτάζ του «Ρ»:

«Χτες, σε ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονταν 22 «συμμαχικά» μαχητικά αεροσκάφη και ακόμα άλλα 10 μεταγωγικά και άλλων αποστολών.

Ειδικά στη βάση της Σούδας είχαν προσγειωθεί: 6 «Μιράζ-2000» του Κατάρ, 4 «Μιράζ-2000» της Γαλλίας και 6 «F-16» της Νορβηγίας.

Επίσης, 2 ιπτάμενα ραντάρ «KC-135», 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου «RC-135», των ΗΠΑ και ένα αμερικανικό μεταγωγικό «C-130», καθώς και ένα γαλλικό μεταγωγικό «C-160».

Επίσης, στη Σούδα έχει ελλιμενιστεί ένα αμερικανικό υποβρύχιο.

Στη βάση του Αράξου παραμένουν τα 6 βελγικά «F-16», τα οποία παίρνουν μέρος στους βομβαρδισμούς λιβυκών στόχων.

Χρησιμοποιούνται ακόμα, εκτός από τη Σούδα και τον Αραξο, τα αεροδρόμια της Ανδραβίδας και του Ακτίου και ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για χρήση των πολεμικών αεροδρομίων στο Καστέλι της Κρήτης και της Καλαμάτας, πράγμα που επιβεβαιώνει και ο Ε. Βενιζέλος».

Αν όλα αυτά δεν αποτελούν ενεργητική και ουσιώδη συμμετοχή στον πόλεμο τότε οι λέξεις, πράγματι, έχουν χάσει τη σημασία τους…

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Ε. Βενιζέλος επιβεβαιώνει την εμπλοκή:

«Τώρα, που αναπτύσσεται η ΝΑΤΟική επιχείρηση, θα εξετάσουμε και άλλα αιτήματα, μέσα στο πέπλο αυτό το ΝΑΤΟικό, τα οποία θα τα αξιολογήσουμε, πάντα με κριτήριο το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάντα στο πλαίσιο του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος»!!!

Και πρόσθεσε ο Βενιζέλος: «Ήδη η ελληνική φρεγάτα “Λήμνος” έχει αναλάβει αποστολή»!!!

Πώς, συνεπώς, να χαρακτηρίσεις αυτή την κυβέρνηση; Και όρος «ανδρείκελα» είναι κομψός…
 • “Απάντηση” εκ του τάφου του αλησμόνητου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στους αποδομητές του 1821
 • Προγραμματικός στόχος είναι η κατεδάφιση της γλώσσας και της ιστορίας μας
Από τον τάφο απαντά σ’ όλους αυτούς τους μηδενιστές ο αξέχαστος και κοσμαγάπητος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Προγραμματικός στόχος είναι η κατεδάφιση της γλώσσας και της ιστορίας μας, τονίζει σε μια από τις σημαντικότερες ομιλίες του ο αείμνηστος ηγέτης της Εκκλησίας μας. Ήταν Δεκέμβρης του 2006 στο Ειδικό Συνέδριο της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, με αντικείμενο την ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. «Εκκλησία και γλώσσα στα χρόνια της σκλαβιάς» ήταν το θέμα που είχε αναπτύξει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος. Και όλα όσα είχε πει είναι εξαιρετικά επίκαιρα και με αδιάσειστα στοιχεία απαντούν σε όσους μέσα από την τηλεοπτική σειρά «1821» επιχειρούν να ισοπεδώσουν τον αγώνα του έθνους και φτάνουν στο σημείο να περιφρονούν τους αγωνιστές του ’21. «Και τον ταπεινό παπά που διάβαζε τα παιδιά με το φως του κεριού να διώχνει το σκοτάδι της σκλαβιάς».

Όλους αυτούς ο Χριστόδουλος τους προτρέπει «να ψάξουν τις μαρτυρίες των σκλάβων και όχι τις διαβεβαιώσεις του τυράννου»…Λόγια που συγκλονίζουν και δεν αφήνουν διέξοδο σ’ όλους αυτούς τους σημερινούς μηδενιστές. Διπλά επίκαιρη είναι εκείνη η ομιλία του Χριστόδουλου (που παραθέτουμε στη συνέχεια και την οποία μας έστειλε πολύ αγαπητός φίλος). Στην 190ή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας φωτίζεται με τεκμήρια που δεν χωρούν αμφισβήτηση όλο το μεγαλείο εκείνου του αγώνα που θέλουν να μειώσουν οι συντελεστές της εκπομπής (και μόνο η χρήση ως τίτλου του «1821» αποτελεί ύβρη που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σ’ όλο τον Ελληνισμό) και «να ξασπρίσουν τις ψυχές και τα οστά μας από καθετί το εθνικό», όπως πολύ εύστοχα «διαμηνύει» ο Αρχιεπίσκοπος που λάτρεψε ο απλός Έλληνας…
Η πολύ σημαντική για τις μέρες που ζούμε ομιλία που είχε κάνει ο Μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει ως εξής:

Θα ήταν ίσως αναμενόμενο, μιλώντας με θέμα «Εκκλησία και γλώσσα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας», να αναφερθώ στο Κρυφό Σχολειό, να συνεχίσω δηλαδή μια συζήτηση με αυτούς που αμφισβητούν την ύπαρξή του. Αλλά δεν θα το κάνω. Θεωρώ ότι η συζήτηση επ’ αυτού έχει αποσπάσει την προσοχή μας από την πραγματικότητα. Είναι πολλοί πλέον αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι η προσφορά της Εκκλησίας αρχίζει και τελειώνει με το Κρυφό Σχολειό, και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι αμφισβητούντες την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, απορρίπτουν αυτοδικαίως τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και της εθνικής μας ταυτότητας.

Η αμφισβήτηση του Κρυφού Σχολειού δεν είναι βέβαια καινούργια. Αλλά διαπιστώνω ότι η κατεδάφιση της γλώσσας και της ιστορίας μας αποτελεί σήμερα προγραμματικό στόχο μιας ιδεολογίας κατά την οποία η υπεράσπιση της γλώσσας είναι έργο εθνικιστών, και άρα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σκληρές επιθέσεις.

Ειλικρινώς, δεν βρίσκω σκόπιμο να αντιπαραταχθώ με αυτήν την ερημία. Μόνο να λυπηθώ μπορώ, έχοντας στον νου μου τους νέους ανθρώπους που ακολουθούν αυτήν την ιδεολογία. Δεν έχουμε δικαίωμα να απορρίπτουμε αυτούς τους νέους, βλέποντάς τους να θέλουν να σταθούν στα πόδια τους μειώνοντας τους αγώνες εκείνων που στερήθηκαν την οικογένειά τους, την προκοπή τους, τη ζωή τους και την ηρεμία τους, για να μπορούμε σήμερα εμείς και οι νέοι μας να είμαστε ελεύθεροι και να μιλάμε ελληνικά. Δεν είναι σωστό να νιώθουμε καταφρόνια προς όσους περιφρονούν τους αγωνιστές του ’21 και μαζί τους τον ταπεινό παπά που διάβαζε τα παιδιά, με το φως του κεριού να διώχνει το σκοτάδι της σκλαβιάς. Έχουμε ευθύνη όχι μόνο προς όσους συμμετέχουν δημιουργικά στη μεγάλη και ζώπυρο παράδοσή μας, αλλά και προς όσους αρνούνται τις αξίες της Ορθοδοξίας, της γλώσσας, της παράδοσης. Αυτή η ευθύνη πρέπει να μας διακατέχει όταν υπερασπίζουμε την πίστη, τη γλώσσα και την υπόσταση του έθνους. Παρακολουθώ με έκπληξη και οδύνη ότι αρνούνται τώρα πια το Κρυφό Σχολειό, με αδιανόητο επιχείρημα ότι δεν υπήρξε νόμος της Οθωμανικής Αρχής που να απαγορεύει τη σύσταση και λειτουργία σχολείων των Ελλήνων.

Σαν να μην έχουμε μάθει, ακόμη, ότι οι Οθωμανοί δεν έστησαν κράτος θεμελιωμένο σε οποιεσδήποτε αξίες και αρχές, αλλά μιαν αυτοκρατορία αυθαιρεσίας, όπου κάθε πασάς και κάθε μπέης είχε το δικαίωμα να αδειάζει πάνω στους Γραικούς όλη τη βρώμα και την κακότητα της ψυχής του. Και συνεπώς, η διδασκαλία ήταν κρυφή από τον τούρκο δυνάστη, όχι όμως οπωσδήποτε παράνομη.

Δεν ήταν ο νόμος αυτό που έκανε το σχολειό κρυφό, αλλά ήταν ο φόβος του τυραννισμένου μπροστά στην αυθαιρεσία και τη μοχθηρία του τυράννου. Ματαίως, λοιπόν, ψάχνουμε για απαγόρευση των σχολείων, ενώ οφείλουμε να θυμόμαστε πάντοτε ότι οι Τούρκοι εφάρμοζαν συστηματικώς πολιτική εξισλαμισμού κι ότι αυτή η πολιτική δεν μπορούσε να υλοποιηθεί όσο υπήρχαν εκκλησίες και σχολεία.

Δεν απαγορεύθηκε με νόμο ούτε η λειτουργία της εκκλησίας, αλλά ο Γραικός πήγαινε στην εκκλησιά του με τον τρόμο να του σφίγγει την καρδιά. Οι Τούρκοι επαίρονται για δήθεν ανεξιθρησκία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και σπεύδουν δικοί μας να χειροκροτήσουν γοητευμένοι. Ο λαός μας όμως δίνει απάντηση στις γελοιότητες περί ανεξιθρησκίας μεσ’ από το τραγούδι του:
Μωρή Δεροπολίτισσα,
μωρή καϋμένη.
Αυτού που πας στην εκκλησιά,
ζηλεμένη […]
Για μας μετάνοια κάνε μια:
Να μη μας πάρει η Τουρκιά,
Μη μας γράψουν στη γενιτσαριά.
Και μας παν εις τον κισλά.
Ωσάν τ’ αρνιά την Πασχαλιά.

(Όπου κισλάς, βέβαια, είναι ο κισλάρ αγάς, ο επιφορτισμένος με το δημοκρατικό καθήκον να αρπάζει νέους για γενίτσαρους και νέες για τα χαρέμια των διεπομένων από εκσυγχρονιστικές αρχές Τούρκων.)

Ο φόβος πάντως του Γραικού να πάει στην εκκλησιά του είναι ολοφάνερος, και τούτο αποτελεί αποστομωτική απάντηση στους «Ελληνομάστιγες» – ας μου επιτραπεί να επαναλάβω εδώ τον όρο που χρησιμοποιήθηκε στην Τουρκοκρατία για τους λατινοφρονήσαντες Έλληνες.

Δεν θα αντιπαραταχθώ, λοιπόν, με τους κοντοτιέρους της αποδόμησης. Αν θέλουν να ακούσουν την απάντηση στα περί τουρκικής ανεξιθρησκίας και περί ελευθέρων σχολείων, ας ακούσουν τις μαρτυρίες.

Ας ψάξουν όμως τις μαρτυρίες των σκλάβων κι όχι τις διαβεβαιώσεις των τυράννων.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν το σχολειό ήταν κρυφό ή φανερό στους αγάδες, που δεν ενέκριναν τίποτε χωρίς αφόρητες και ταπεινωτικές ανταποδόσεις. Το ζήτημα είναι ότι η Εκκλησία κράτησε μέσα στον νάρθηκα ακοίμητη λαμπάδα τη γλώσσα την ελληνική. Καθώς γράφει ο επιφανής λαρισαίος λόγιος Αλέξανδρος Ελλάδιος το 1714, «ιερείς και μοναχοί ως επί το πλείστον, εκπαίδευαν την νεολαία παρά τοις ναοίς, ή εν τοις οίκοις των». Εκεί, λοιπόν, στην εκκλησιά μάθαιναν τα πρώτα τους γράμματα στα χρόνια της σκλαβιάς τα Ελληνόπουλα. Εκεί γίνονταν Ελληνόπουλα, εκεί οι λέξεις Γραικός, Γραικία και Ρωμιός αντικαταστάθηκαν από τα Έλληνες και Ελλάς. Αυτό, βεβαίως, κακοκαρδίζει σήμερα όλους εκείνους που θέλουν να ξασπρίζουν τις ψυχές και τα οστά μας από καθετί εθνικό. Στα πέτρινα εκείνα χρόνια, ο παπάς μάθαινε τα παιδιά γράμματα με το Ψαλτήρι και το Οκτωήχι. Το Ψαλτήρι είχε μεγάλη απήχηση στην ψυχή του υπόδουλου Έλληνα, διότι «μερικοί από τους Ψαλμούς είχαν αλληγορική σημασία για τους Έλληνες, λες και ήταν επίτηδες γραμμένοι γι’ αυτούς», επισημαίνει μεγάλος μας ιστορικός. Γι’ αυτό, άλλωστε, μεταφράστηκε στη Δημοτική κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. «Ήταν έκφραση της ψυχής του σκλαβωμένου το Ψαλτήρι, και η υποτιμητική αντιμετώπισή του προσβάλλει τον πόνο και την αγωνία του».
Το Οκτωήχι αντιμετωπίζεται και αυτό με όχι και μικρότερη περιφρόνηση από τους Ελληνομάστιγες. Κι όμως, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής γραμματείας. Ο συγγραφέας του, ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, είναι ένας από τους λαμπρότερους ποιητές της ελληνικής γραμματείας.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι ο Ιωάννης έγραψε μόνον ένα μέρος του βιβλίου, κι ότι το Οκτωήχι είναι στην πραγματικότητα ποιητική ανθολογία. Και έτσι να έχουν τα πράγματα, το Οκτωήχι δεν είναι καθόλου άξιο περιφρόνησης, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός πάντως, «ανήρ ελλογιμώτατος και ουδενός δεύτερος των κατ’ αυτόν επί παιδεία λαμψάντων», όπως αναφέρει η περίφημη Σούδα, συγγραφέας εν όλω ή εν μέρει της Οκτωήχου, είναι βαθύτατος γνώστης της αρχαίας ποίησης και φιλοσοφίας. Στο Οκτωήχι περιλαμβάνονται αληθώς υπέροχα ποιήματά του σε ιαμβικό τρίμετρο, ένα μέτρο που ακούγεται στην ελληνική γη ήδη από τα χρόνια της αρχαίας τραγωδίας. Το έργο του «Πηγή Γνώσεως» αρχίζει με εισαγωγή στη φιλοσοφία, γνωστή ως «Διαλεκτικά», του οποίου πρώτος κανών είναι η περίφημη φράση «Ουδέν της γνώσεως εστί τιμιώτερον». Παροτρύνει δε ενθέρμως τους αναγνώστες μαθητές: «Ζητήσωμεν, ερευνήσωμεν, ανακρίνωμεν, ερωτήσωμεν». Αυτά αρκούν για να θυμηθούμε το μέγεθος του Ιωάννη Δαμασκηνού. Θεωρώ ότι πρέπει να σε μαστιγώνει υπερφίαλος αγραμματοσύνη για να αντιπαρέρχεσαι αλαζονικώς το έργο ενός τόσου μεγάλου ποιητού και στοχαστού, και να νομίζεις ότι μαθαίνοντας τα Ελληνόπουλα από τα πρώτα τους γράμματα το έργο του, μάθαιναν άχρηστα και ευτελή «κολλυβογράμματα». Διδάσκοντας το Οκτωήχι και το Ψαλτήρι, η Εκκλησία δίδασκε τα παιδιά μια γλώσσα που δεν μιλούσαν σπίτι τους, με την οικογένεια τους και τους γειτόνους τους.

Δίδασκε μια γλώσσα πάνω από τις διαλέκτους. Αν χρησιμοποιούσε κείμενα στη διάλεκτο κάθε περιοχής, σύντομα θα έσπαγε η ραχοκοκαλιά του έθνους, και οι Κρήτες δεν θα ένιωθαν καμιά συγγένεια με τους Μακεδόνες, κι ούτε οι Ηπειρώτες με τους Ζακύνθιους.

Αν η Εκκλησία δεν κρατούσε την ενότητα της γλώσσας, σύντομα οι Έλληνες θα απομακρύνονταν ο ένας από τον άλλον, και η γλώσσα θα γινόταν φορέας της διάσπασής μας. Θα μεταφέρω αυτούσιο ένα παράθεμα από τη «Βαβυλωνία» του Δημ. Βυζάντιου, όπου ο αστυνόμος λέει: «Κι απού μέσα απ’ όνα λαβύριντο τέτοιο, τι διάολο να μπορέση να περσουαδεριστή κανείς; Που δεν καταλαβαίνει πρώτ’ απ’ ούλα τσι γλώσσες τους», θα λέγαμε κι εμείς, ως ο αστυνόμος εκείνος στη θεατρική «Βαβυλωνία».

Λένε πολλοί ότι με την επιμονή της να διδάσκει μια γλώσσα ως την αληθινή ελληνική, η Εκκλησία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία γλωσσικού προβλήματος. Αλλά δεν βρίσκω λογικό αυτό το επιχείρημα. Στην αρχαιότητα ήδη υπάρχει πρόβλημα.

Οι διάλεκτοι λειτουργούσαν ως φορείς διάσπασης των Ελλήνων, αλλά ήταν η παιδεία αυτή που κρατούσε την ενότητά τους. Η παιδεία τους ήταν ο Όμηρος, δηλαδή ένας ποιητής με κείμενο σε γλώσσα που δεν χρησιμοποιούσε κανείς αρχαίος στο σπίτι και την πόλη του, που όμως τους δίδασκε τη θρησκεία τους και τις αρετές τις οποίες έπρεπε να έχουν.

Ακριβώς στους Ελληνιστικούς χρόνους, που επικρατούσε η Κοινή, οι έλληνες λόγιοι επέμεναν στο αττικίζειν, σε πλήρη αντίθεση με την καθημερινή γλώσσα. Είχαμε δηλαδή συνέχεια του φαινομένου της λογίας γλώσσας. Ήδη, στις αρχές του βυζαντινού κόσμου, οι έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας στήριξαν τη λογία γλώσσα, ανθιστάμενοι στις πιέσεις της καθημερινής λαϊκής γλώσσας, της «δημοτικής λεκτικής», όπως την έλεγαν. Ακόμη και στα κηρύγματά τους, στην άμεση δηλαδή επικοινωνία τους με τον λαό, προσπαθούσαν να στηρίξουν τη λογία γλώσσα. Οι Φράγκοι, αντίθετα, σε όποιο μέρος της Ελλάδος επεκράτησαν, ενίσχυσαν τις διαλέκτους, δίνοντας έτσι ώθηση στις φυγόκεντρες δυνάμεις του Ελληνισμού. Η Εκκλησία αντιτάχθηκε επιμένοντας με αγωνιστικό φρόνημα στη διδασκαλία της λογίας γλώσσας. Ο μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος, ο σημαντικότερος λόγιος του 16ου αιώνα, έδωσε έναν αγώνα για τη γλώσσα που θα πρέπει πάντοτε να τιμάται. Δεν γεννήθηκε λοιπόν στην Τουρκοκρατία το γλωσσικό πρόβλημα κι ούτε βέβαια μαρτυρεί οπισθοδρομική τάση της Εκκλησίας. Το αντίθετο, αποδείχνει τη μέριμνά της για την ενότητα του γένους και την πεποίθησή της ότι το γένος θα επιβιώσει μόνον με την πίστη και τη γλώσσα του.

Ο αγώνας όμως για να μάθουν τη γλώσσα τους τα Ελληνόπουλα δεν ήταν εύκολος. Τα μοναστήρια οι Τούρκοι τα παρέδιναν συχνά στις «ανεξίθρησκες» φλόγες. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ούτε ένα παλιό μοναστήρι που να μην το έκαψαν οι Τούρκοι και, πλέον τούτου, μετρώνται στα δάχτυλα τα μοναστήρια που κάηκαν μόνο μία φορά. Οι εκκλησίες, όσες εν πάση περιπτώσει δεν τις μόλυναν κάνοντάς τες τζαμιά, ήταν καταδικασμένες από τη νεοθαυμαζομένη ανεξιθρησκία στην ερήμωση, αφού δεν επιτρεπόταν η αποκατάστασή τους, αν κάτι χρειαζόταν επισκευή.

Η διαταγή του σουλτάνου είναι σαφέστατη: «έστω γνωστόν ότι […] ανέγερσις εις τινα πόλιν ή χωρίον νέων εκκλησιών ή μονών ανηκουσών εις τους απίστους απαγορεύεται απολύτως, και ότι μόνον η επιδιόρθωσις και η επισκευή των ήδη υπαρχουσών παλαιών επιτρέπεται, και αυτή κατόπιν αδείας χορηγούμενης υπό του υψηλού χαλιφάτου Μου». Όσο μπορούσαν, μοναχοί και ιερείς παρέβαιναν τη διαταγή του σουλτάνου, διαφορετικά, στους τέσσερις αιώνες σκλαβιάς δεν θα είχεν απομείνει λίθος επί λίθου, έστω και μόνον λόγω του χρόνου. Για να παρακάμψουν την απαγόρευση, όμως, έπρεπε να δωροδοκήσουν σειρά αξιωματούχων της διαβόητου αυτοκρατορίας, και πολλές φορές εξαναγκάζονταν να καταφεύγουν σε τοκογλύφους. Οι μοναχοί και οι ιερείς ήταν συχνά θύματα καταπιέσεων, βασανισμών, δολοφονιών και εκτελέσεων ακόμη, έτσι ώστε περιοχές ολόκληρες έμεναν χωρίς παπά. Για παράδειγμα: «Εν τοις μέρεσι της Αιτωλίας», γράφει σε επιστολή του ο μοναχός Ευγένιος Γιαννούλης τον 17ο αιώνα, «και επί πάσι σχεδόν τοις πέριξ εκείνης κλίμασιν εξέλιπε προ πολλών ήδη χρόνων άπαν καλόν, μεθ’ ο η των πεζών γραμμάτων γνώσις, η τροφή των λογικών ψυχών, η δυναμένη σοφίζειν εις σωτηρίαν τον άνθρωπον, και ούτω συνέβη τους εκείσε πάντας αναλφαβήτους γενέσθαι και άγαν τρισβαρβάρους, […] σπάνιον τα χρήμα ο ιερεύς εκεί». Σημειώστε τον τρόπο με τον οποίο ομιλεί για τη μόρφωση ο Ευγένιος, αλλά και το δεδομένο που έχει: δεν υπάρχει παπάς, άρα δεν υπάρχουν γράμματα.

Αλλά η Εκκλησία δεν ένιωσε ποτέ ότι εξάντλησε το καθήκον της μαθαίνοντας τα πρώτα γράμματα στα παιδιά. Ενίσχυε κάθε πρωτοβουλία ομογενών για την ίδρυση ανωτέρων σχολών, «Ο έρως της παιδείας ανάκτει επί μάλλον και διαδίδεται εις την Ελλάδα […], τα σχολεία πολλαπλασιάζονται, οι σοφοί διδάσκαλοι πλήθυναν και βιβλιοθήκαι συστήνονται και οι πλούσιοι έμποροι, πατριωτικώ κινούμενοι ζήλω, ανοίγουσι προθύμως τους θησαυρούς των […]. Το ιερατείον συντρέχει και συμβουλεύει, και η κοινή Μήτηρ, η Εκκλησία, ευλογεί, εφορεύει και διοικεί σαφώς των τέκνων της τα έργα».

Δεν αγωνιούσαν, δεν ενδιεφέρθησαν ποτέ για αναγνώριση οι αξιοθαύμαστοι κληρικοί μας. Ευλογημένες υπάρξεις, έκαναν το έργο τους, έχτιζαν συνειδήσεις, κρατούσαν όρθιο τον κορμό του Ελληνισμού, ακόμη και όταν οι ίδιοι γονάτιζαν και έπεφταν από τα χτυπήματα και τα βασανιστήρια.

Την προσφορά της Εκκλησίας την ομολογούν πρόσωπα από όλο το φάσμα της πνευματικής ζωής. Η στρατιά των ανθρώπων που τίμησαν την προσφορά του κλήρου είναι εξαιρετικά μεγάλη. Εξέχουσα φυσιογνωμία των Γραμμάτων μας την κρίσιμη εποχή του 18ου αιώνος, ο Κωνσταντίνος Ασώπιος, γράφει στον «Λόγιο Ερμή», το έντυπο που στήριξε στα χρόνια της σκλαβιάς τα ελληνικά Γράμματα και τον νεοελληνικό Διαφωτισμό, τούτα τα βαρυσήμαντα λόγια: «Άλλο δεν ημπορούμεν να πράξωμεν ίνα πολιτισθώμεν, όσον το δυνατόν, παρά τα δύο ταύτα να επιμεληθώμεν, τον ιερό άμβωνα και πολύ περισσότερο τα σχολεία». Ο εκ των ηγετικών μορφών του Διαφωτισμού Δημ. Καταρτζής παρατηρεί: «Ο λόγιος είναι κατά κανόνα δάσκαλος και ο δάσκαλος είναι κατά κανόνα κληρικός». Ο προεξάρχων του ελληνικού Διαφωτισμού Άνθιμος Γαζής δηλώνει: «Τη αληθεία, τότε ευδοκιμήσει το γένος, όταν οι ιερείς φιλοσοφήσωσιν ή οι φιλόσοφοι ιερατεύσωσιν». Και θα προσθέσει ένας σύγχρονός μας ερευνητής της ιστορίας της παιδείας: «Στο σύνολό τους σχεδόν, οι μεγάλοι Διδάσκαλοι του Γένους, που επωμίσθηκαν τον φωτισμό του έθνους, ήταν κληρικοί». Μιλώντας για τον ρόλο της Εκκλησίας κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας στην Εθνοσυνέλευση του 1864, ο σοφός Νικόλαος Σαρίπολος τόνισε με έμφαση: «Εσώθημεν διά της Εκκλησίας!»

Εύχομαι η φράση αυτή του Νικολάου Σαριπόλου να μένει φως στα βήματα του Γένους μας, και να πορεύεται και ο σημερινός νέος, μαζί με τον παπά του, στα μονοπάτια του μέλλοντος του.


Οι μετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι, αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο Καντάφι πρέπει “να φύγει αμέσως” από την εξουσία.

Σε δηλώσεις του, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι είπε ότι στη σύνοδο υπήρξε “ομοφωνία” στο ότι “ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα”.

“Υπήρξε μια αναμενόμενη ομοφωνία όλων των μετεχόντων στη σύνοδο. . . ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα”, ανέφερε ο κ. Φρατίνι.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπλοκές μιας μελλοντικής εξορίας του Καντάφι, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι “αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ασυλία”.

“Δεν μπορεί και δεν θέλουμε να πούμε κάτι τέτοιο, γιατί η ασυλία θα ήταν μια σαφής παραβίαση του συμφώνου της Ρώμης” –κείμενο στο οποίο αναφέρεται και η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου–, ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Φρατίνι.

Από την πλευρά της, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε ότι δεν ετέθη θέμα εξοπλισμού των Λίβυων εξεγερμένων, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί εάν υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κ. Κλίντον ανέφερε επίσης, ότι έχει συζητήσει τρόπους για την επέκταση της οικονομικής βοήθειας στους εξεγερμένους, αλλά επέμεινε ότι το ζήτημα του εξοπλισμού τους δεν έχει θιχτεί στις συζητήσεις αυτές.

Στην ομιλία του στη σύνοδο, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, είπε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού των λίβυων εξεγερμένων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη.

“Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε από την απόφαση 1970. Γι αυτό και λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με τους εταίρους μας”, ανέφερε ο κ. Ζιπέ.

Νωρίτερα, ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε ζητήσει με μήνυμά του προς την σύνοδο, να τερματίσει τη “βάρβαρη επίθεση” εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη. “Σταματήστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης” αναφέρει ο Καντάφι στο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana. “Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη” αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ανάσχεση της προέλασης των αντικαθεστωτικών από τις δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα κατά των αντικαθεστωτικών με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών , προκαλώντας την πανικόβλητη και χαοτική οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, δήλωσε κάτοικος στο πρακτορείο Reuters.

Όταν άρχισε η επίθεση, οι αντικαθεστωτικοί καλύπτονταν πίσω από αμμόλοφους για να απαντήσουν στα πυρά, όμως παραιτήθηκαν έπειτα από λίγα λεπτά, ανέβηκαν στα ημιφορτηγά τους και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, περίπου 150 χλμ ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι. Οβίδες έπεσαν κοντά στο δρόμο καθώς υποχωρούσαν.

Επίσης, οι καθεστωτικοί προχώρησαν εντός της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούσαν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

“Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα”, προειδοποίησε.

“Αντίθετα με αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης (των κυβερνητικών δυνάμεων) που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων”, επεσήμανε.

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε επίσης λόγο για μια “καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση” στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Την ίδια στιγμή γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωνε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 στην επίθεση που πραγματοποιούν στη Μιζουράτα.

Τέλος, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Ακολουθήθηκε από μια άλλη σε τρία λεπτά που προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζία όπου διαμένει ο Καντάφι μαζί με ήχους από πολλά ασθενοφόρα.

Παράλληλα εκρήξεις ακούγονταν και στην Ταζούρα και σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον “πέντε βόμβες” σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.

Πριν το ξέσπασμα της "κρίσης", ήταν δύσκολο για τον απλό πολίτη να καταλάβει τον εναγκαλισμό τραπεζικού κεφαλαίου και πολιτικής εξουσίας. Οι περισσότεροι πίστευαν πως οι τράπεζες ήταν επιχειρήσεις σαν όλες τις άλλες, που απλώς ασχολούνται με την εμπορία χρήματος.

Ένα από τα "θετικά" της κρίσης, είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται τον ιδιαίτερο ρόλο των τραπεζών στην δημιουργία της σημερινής αρνητικής κατάστασης. Όλα τα κατευθυνόμενα, από τις δημόσιες σχέσεις των τραπεζών, λόγια των "δημοσιογράφων", δεν κρύβουν τούτο: Πως οι τράπεζες, δεν εμπορεύονται απλώς χρήμα. Το δημιουργούν από το τίποτα, το διαθέτουν ως λογιστικές εγγραφές, το πουλούν με τους δικούς τους όρους. Από το "τίποτα" εισέρχονται στην "πραγματική οικονομία" και παίρνουν μέρος –όλο και περισσότερο- του πλούτου των άλλων. Είναι ο πιο «ευφυής» μέχρι σήμερα, τρόπος κλοπής. Η πραγματική οικονομία, στενάζει κάτω από το βάρος της μπότας των τραπεζών.

Φυσικά, αφού τους αναγνωρίσαμε τέτοια εξουσία, αφού τους αφήσαμε να "κόβουν" χρήματα, λογικό ήταν πως θα φρόντιζαν να πάρουν με το μέρος τους, την όποια πολιτική εξουσία. Έτσι, αν κάτι δεν πάει καλά, αν κάτι δεν το είχαν προβλέψει, δεν έχουν παρά να στραφούν στους στενούς συνεργάτες τους: Αυτούς με την ‘νομική κάλυψη’ των οποίων, γίνεται δυνατή η οικονομική αφαίμαξη του λαού.

Ειδικά στην Ελλάδα, τα δυο κόμματα εξουσίας, συναγωνίζονται ποιο θα "σώσει" πιο γρήγορα το τραπεζικό σύστημα. Κανείς δεν αναρωτιέται, για ποιο λόγο, θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς τις ζημιές. Υποτίθεται πως στον καπιταλισμό, ο εκάστοτε επιχειρηματίας, κερδίζει αλλά... πληρώνει ο ίδιος τις συνέπειες από τις άστοχες αποφάσεις του.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στο τραπεζικό σύστημα. 108 δις μέσα σε δυόμισι χρόνια: ασύλληπτο νούμερο.

Δηλαδή ο καθένας από εμάς, για να σωθούν τα κέρδη αυτών των ευαγών ιδρυμάτων, μέχρι στιγμής έχει διαθέσει, ή έχει χρεωθεί περίπου 11 000 ευρώ. Από μια τετραμελή οικογένεια, παίρνουν οι κυβερνήσεις για να δώσουν στις τράπεζες 44 000 ευρώ.

Δεν έχει σημασία, αν εσείς δεν θα τα δίνατε. Σημασία έχει πως με τη βοήθεια των "πολιτικών μας" που εμείς ψηφίζουμε, διαθέτουμε, 11.000 ευρώ ο καθένας, για να σώσουμε τους τραπεζίτες.

Δεν είναι όμως μόνο στην Ελλάδα αυτή η κατάσταση. Η Ε.Ε. που θα μας ‘έσωνε’ που θα ‘τρώγαμε με χρυσά κουτάλια’ η "κοινή πατρίδα μας", διαμορφώνει όλες τις πολιτικές της, με βάση το σκεπτικό πως οι πιστωτές αποτελούν τα ‘άγια των αγίων’ της ένωσης. Αρνείται να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα (που είναι και των τραπεζών). Παραπέμπει τις αποφάσεις για αυτό το θέμα, στο μέλλον. Αρνείται να δει πως είναι η πραγματική οικονομία και οι λαοί που πρέπει να προστατευτούν και όχι οι τράπεζες.

Αντίθετα, οι ηγέτες της Ε.Ε., ως γνήσιοι υπάλληλοι των τραπεζών, επέβαλαν αυστηρά καθεστώτα λιτότητας στις αδύνατες οικονομικά χώρες προκειμένου να προστατεύσουν αστόχαστες τράπεζες και να καλύψουν τα λάθη τους.

Ε.Ε και ελληνικές κυβερνήσεις, στο βάθος, ένα σκοπό έχουν: Να προστατεύσουν τα συμφέροντα των λίγων και δη, των τραπεζιτών. Εμείς, πότε θα αποφασίσουμε να προστατεύσουμε έμπρακτα τα δικά μας συμφέροντα;


Με αφορμή το άρθρο “Δρούτσας προς Νταβούτογλου: "Υπογράψτε το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και πάμε Χάγη” θα θέλαμε να αναλύσουμε μερικούς ισχυρισμούς του κ. Δρούτσα που μας προβλημάτισαν.

Ο κ. Δρούτσας λοιπόν ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να "υπογράψουν τη Διεθνή Σύμβαση του δικαίου της Θάλασσας και τότε να πάμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα για την ειρήνη".

Και ρωτάμε εμείς οι «αφελείς»:
 • Γιατί να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, ειδικά αν η Τουρκία αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας;
 • Τι έχουμε να χωρίσουμε;
Στην περίπτωση που η υφαλοκρηπίδα παράκειται στα εδάφη δύο ή περισσοτέρων κρατών (λ.χ. Δωδεκάνησα), των οποίων οι ακτές βρίσκονται η μία απέναντι της άλλης, τα όρια της υφαλοκρηπίδας καθορίζονται διά συμφωνίας μεταξύ των εν λόγω κρατών.

Σε έλλειψη συμφωνίας και εφόσον ειδικές περιστάσεις δεν δικαιολογούν διάφορο κανονισμό των ορίων, αυτά καθορίζονται υπό της μέσης γραμμής, κάθε σημείο της οποίας βρίσκεται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεων, από των οποίων μετράται το το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης του κάθε κράτους.

Αν δεν το δέχεται αυτό η Τουρκία,ακόμα κι αν αναγνώριζε το συγκεκριμένο Δίκαιο, τότε είναι σαν να μη το σέβεται.

Δηλαδή θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης επειδή η Τουρκία δεν σέβεται, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, το Δίκαιο της Θάλασσας;

Κατά πόσο σεβόμαστε εμείς τους εαυτούς μας αν πράττουμε ανάλογα με τις ορέξεις της Τουρκίας;

Ο κ.Δρούτσας όμως δεν σταματάει εκεί. Αναφέρει επίσης:
«Πάνω απο κατοικημένα νησιά που ζουν Έλληνες πετούν τουρκικά μαχητικά. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία περνούν κοντά απο τα χωρικά μας ύδατα».

Για τον κ. Δρούτσα τα κατοικημένα νησιά, απλώς κατοικούνται απο Έλληνες!

Ενώ τα νησιά δεν ειναι απλώς κατοικημένα ,αλλα και ιστορικώς ελληνικότατα!

Επιπλέον δίνεται η εντύπωση ότι αν οι Τούρκοι πετούν πάνω από την Δήλο ή ελληνικές βραχονησίδες,τότε δεν υπάρχει πρόβλημα!

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία προσβάλλουν (και) τα χωρικά μας ύδατα, κ. Δρούτσα! Δεν ειναι τυχαίες οι «πορείες αβλαβούς διελεύσεως» μέχρι το Σούνιο και η παρενόχληση ιταλικού τεχνικού ερευνητικού πλοιαρίου ΝΑ του Καστελλορίζου!

Εκτός αν θεωρείτε το Καστελλόριζο και εσείς «μεσογειακό νησί».

Το αποκορύφωμα του παραληρήματος όμως έγκειται στον προτελευταίο του ισχυρισμό:
"Αχμέτ, σκέψου την ένταση που προκαλεί αυτό στον ελληνικό λαό...

Οταν πετούν 10 τουρκικά μαχητικά απο ύψος 200 μέτρων πάνω απο ελληνικό νησί, πως μπορεί ο Παπανδρέου να πάει στο Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;"

Δηλαδή αν πετούν σε μεγαλύτερο ύψος, δηλαδή πάνω από 200 μέτρα, δεν τρέχει τίποτα;

Αν πετούν στα 200 μέτρα πάνω από βραχονησίδες ή εντός του FIR Αθηνών χωρίς να πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος, κατοικήσιμο ή μη, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα;

Υποτίθεται ότι ο ΓΑΠ υπερασπίζεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις!

Ποιός είναι ο εχθρός,δηλαδή έναντι ποίου λαμβάνει χώρα αυτή η «υπεράσπιση»;

Αυτή η υπεράσπιση, αν είναι πραγματική υπεράσπιση, σε ποιές αρχές στηρίζεται;

Είναι αμοιβαίες αυτές οι αρχές ή απλώς η Ελλάδα εκτελεί τις εντολές των Νεοοθωμανών;

Ποιό είναι το όφελος μέχρι σήμερα αυτής της δογματικής αντίληψης περί «υπεράσπισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων»;

Πως έχει ωφεληθεί η Ελλάδα;

Ο κ.Δρούτσας όφειλε να γνωρίζει ότι η φιλία από την λυκοφιλία έχουν έτη φωτός διαφορά.

Στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας μας και όχι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την στιγμή μάλιστα που αποδεικνύουν την υποτέλεια μας απέναντι στην Τουρκία.

Αν η προσπάθεια «ελληνοτουρκικής φιλίας» απέδιδε, τότε θα άξιζε να ασχοληθούμε με την περαιτέρω βελτίωση της.

Δυστυχώς η υποκρισία της ελληνικής ηγεσίας όχι απλώς αποδεικνύεται μέσω των ελληνικών υποχωρήσεων σε θέματα που αφορούν Θράκη και Αιγαίο, αλλά και μέσω διαστρέβλωσης της ιστορίας μας, όπου το Οθωμανικό κράτος θεωρείται παρεξηγημένο από εμάς τους Έλληνες!

Η εθνομειοδοσία δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για το μέλλον, όπου θα απαιτείται αδίκως και συνεχώς από την Τουρκία διαρκής παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν υπερασπίζεται έτσι η Ελλάδα τα εθνικά της συμφέροντα, κ. Δρούτσα.

Τέλος τονίζεται από τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών ότι:
"οι δηλώσεις Νταβούτογλου σχετικά με το Καστελόριζο δημιούργησαν μια ψυχρότητα στις επαφές και συνεχίζουμε τις διμερείς επαφές για να καθοριστεί το όριο της υφαλοκρηπίδας απο τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο".

Μόνο αυτές οι δηλώσεις θα έπρεπε να δημιουργήσουν ψυχρότητα;

Οι δηλώσεις που έκανε στην Θράκη κατά την διάρκεια της επισκέψεως του μερικές ημέρες πριν,σχετικά με την «κοινή μας ιστορική αντίληψη και κοινό παρελθόν», όπως οι συνολικές εκτιμήσεις για το Αιγαίο, την Κύπρο, την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την δήθεν τουρκική «κουλτούρα» και τουρκική «συνεισφορά» στο πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και η απαράδεκτη διαστρέβλωση της ιστορίας όπου εξομοιώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία δεν σας λένε τίποτα κ. Δρούτσα;

Δηλαδή τι άλλο χρειάζεται να ειπωθεί από τον κ.Νταβούτογλου για να «κρυώσουμε»;

Γεωργίου Μιχαήλ

Μεταξύ Σικελίας και Λιβύης πλέει από χθες το βράδυ η φρεγάτα «Λήμνος», συμμετέχοντας κανονικά στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις για εφαρμογή του εμπάργκο κατά του καθεστώτος Καντάφι, καθώς και για την αποτροπή μετακίνησης λαθρομεταναστών από τη Βόρειο Αφρική στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές αποστολές του ΝΑΤΟ για επιτήρηση ή βομβαρδισμούς στη Λιβύη, είναι, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες διευκολύνσεις στις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Λιβύη. Ο Ευ. Βενιζέλος, που συναντήθηκε χθες με τον Γ. Καρατζαφέρη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφερθεί και η βάση της Καλαμάτας εάν ζητηθεί για τη μεταστάθμευση αμερικανικών δυνάμεων.

Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τον καθορισμό των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην 3η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, που περιλαμβάνει βομβαρδισμούς αλλά και περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας θα εξακολουθεί να είναι υποστηριχτική. Δηλαδή δεν θα διαθέσει ούτε μαχητικά αεροσκάφη, ούτε χερσαία τμήματα. Τα μόνα ιπτάμενα μέσα που θα διατεθούν θα είναι το ιπτάμενο ραντάρ και το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Επίθεση δέχτηκε η φρεγάτα Λήμνος;
Εν τω μεταξύ θέμα επίθεσης με αντιπλοϊκό βλήμα Styx κατά τη φρεγάτας του ΠΝ F451 «Λήμνος» τέθηκε σήμερα στη Βουλής και πιο συγκεκριμένα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας από τον βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Καμμένο, το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με το βουλευτή της ΝΔ η φρεγάτα «Λήμνος» δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια της περιπολίας της, αλλά τα συστήματα του πλοίου κατάφεραν να την αποτρέψουν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που εν συνεχεία εβλήθη πυροβολαρχία των βλημάτων εδάφους-επιφανείας Styx από τη συμμαχική Αεροπορία.

Πηγές πάντως του ΠΝ δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.

Πηγές: http://www.ethnos.gr/ και http://www.defencenet.gr/
Ένα «ΕΑΜΙΚΟ» τραγούδι, αναφερόμενο στην «έρμη πατρίδα», έλεγε το περίφημο: «Βαριά θλιμμένη προδομένη, από δειλούς προδότες γιους σου». Η Ελλάς, στα 190 χρόνια που υφίσταται ως κράτος, προδόθηκε και πληγώθηκε πολλές φορές. Όχι μόνο από φίλους και συμμάχους, αλλά και από τα ίδια τα παιδιά της. Δυστυχώς, ο Εφιαλτισμός και ο Νενεκισμός είναι μέσα στα γονίδια μας. Ομοίως κι ο ταγματασφαλιτισμός.

ΚΑΠΟΙΟΙ ιστορικοί -προγενέστεροι εμού- ονόμασαν την Επανάσταση του 1821 «προδομένη Επανάσταση». Αλλά η Επανάσταση -παρά την ύπαρξη και τότε πολλών προδοτών- προδίδεται στον παρόντα καιρό. Αρχικά ασπμαντοποιήθηκε η διδασκαλία της στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ακολούθως ήλθε η σκύλευση και σήμερα καταφθάνει η γελοιοποίηση. Δεν θα μιλήσω για ασέβεια. Διότι «οι κατ' ουρανόν πτύοντες τα εαυτών πρόσωπα πτύουσι».

ΣΕ ΛΙΓΟ θα μας πουν ότι δεν υπήρξε καν Επανάσταση· ήταν ένα απλό «ανεμογκάστρι». Γιατί απλούστατα δεν υπήρχε έθνος που να την κάνει. Κι ότι αυτοί που ονομάστηκαν Ελληνες ήταν ένα «φύραμα» ανθρώπων που έλαβε την ονομασία αυτή από «νονούς» του εξωτερικού. Συνεπώς, αυτό που μορφοποιήθηκε σε κράτος την 1η Ιανουαρίου 1822 με το Σύνταγμα της Επιδαύρου ήταν «βαφτιστικός» του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού, δηλαδή καρπός μιας υπέρμετρης λατρείας προς την αρχαία Ελλάδα. Έχει, άλλωστε, λεχθεί ότι η Επανάσταση μας ήταν ένα είδος «θυγατρικής εταιρίας» της Γαλλικής Επαναστάσεως.

ΔΕΝ θα αμφισβητήσω τις ξενικές επιρροές. Αλλά, αν δεν υπήρχε η ενθαδική μαγιά, δεν θα γινόταν ποτέ ο επαναστατικός άρτος. Ακούγεται συχνά ότι οι τότε επαναστατημένοι έμαθαν τη λέξη Έλλην - Έλληνες μετά. Δηλαδή, πρώτα έγιναν κράτος και μετά Έλληνες. Όταν η σοφιστική υποκαθιστά την επιστήμη, μπορείς να αποδείξεις οτιδήποτε. Για παράδειγμα, μπορείς να αποδείξεις -και μάλιστα βάσει μαρτυριών- ότι ο Γκέμπελς δεν αυτοκτόνησε, αλλά ότι ζει και αυτός μας οδηγεί.

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ σοβαροί. Χωρίς την προΰπαρξη έθνους, καμιά Επανάσταση δεν θα γινόταν. Για να επαναστατήσεις πρέπει να υπάρχεις ως σύνολο με βαθιές καταβολές αυτοσυνειδησίας. Από το τίποτε δεν παράγεται τίποτε. Παράδειγμα, η παρούσα πολιτική και πνευματική μας ανυπαρξία. Ο αρχαίος φιλόσοφος Ξενοφάνης έχει δια τυπώσει μια αρχή που είναι κανόνας στη Φυσική και την ανθρώπινη ζωή: «Ουδ' αν το μη ον ποιήσαι τι ούτε υπό του μη όντος γένοιτ' αν τι». Τη φράση αυτή διεθνοποίησε ο Ρωμαίος σατιρικός ποιητής του Α' μ.Χ. αιώνος Πέρσιος, με τη δική του απόδοση: «Ex nixilo nihil» (Εκ του μηδενός παράγεται μηδέν). Πώς, λοιπόν, αν η εθνική υπόσταση του επαναστατημένου λαού ήταν μηδενική, θα μπορούσε να προκύψει εθνικό κράτος; Το γεγονός ότι στον παρόντα καιρό επιδέξια μηδενικά επιπλέουν και κυριαρχούν είναι ίσως το μόνο ισχυρό αντεπιχείρημα.

ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ απέκτησα την ικανότητα να βλέπω όχι το παρελθόν αλλ' ίσως καλύτερα το παρόν και το μέλλον. Αυτή την πολιτική της εθνοκτονίας την είχα καταγγείλει συχνά με τα άρθρα μου στον Ελεύθερο Τύπο σε παλαιότερη εποχή. Θα μπορούσα σήμερα τα λεγόμενα για το 1821 να τα θεωρήσω αποκυήματα νοσηρής φαντασίας ή τεχνουργήματα μιας ηροστράτειας δοξομανίας ή λοξομανίας. Όχι, πρόκειται για μια ευρύτερη συνωμοσία, που σκοπεί στην υπονόμευση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων του ελληνικού λαού. Πρόκειται για μια πολιτική που «πλασάρισε» ο μισέλληνας Άγγλος πολιτικός λόρδος Λοντόντερι διαρκούντος του Αγώνος: «Η Ελλάς πρέπει να καταστεί όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνη, ο δε λαός της να γίνει μικρόψυχος, όπως τα έθνη του Ινδοστάν». Προφανώς, για να είναι ευκολοκυβέρνητος.

Ο ΛΑΟΣ όμως αυτός δεν έγινε ευκολοκυβέρνητος παρά τα 400 και πλέον χρόνια δουλείας. Τη μαρτυρία για τον πόθο του προς εθνική αποκατάσταση από τα πρώτα χρόνια της δουλείας παρέχει ο Τούρκος ιστορικός Αχμέτ Δζεβδέτ μπέης με τα ακόλουθα: «Η προς επανάστασιν ροπή των Ελλήνων είναι υπόθεσις παλαιά. Όταν ο σουλτάνος Μωάμεθ Β' ο Πορθητής εκυρίευσε την Πάλιν, ήτο φυσικόν ότι εις τας καρδίας των ηττηθέντων και υποταγέντων Ελλήνων έμεινεν ο προς επανάκτησιν της ανεξαρτησίας και της κρατικής εξουσίας πόθος».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΕΣ ισχύει το αρχαίο λεχθέν: «Πενθείν ου χρη· Νέμεσις γαρ»…

Δεδομένης της «αδιαφορίας» της Ευρώπης, αλλά και των δημοσιευμάτων προηγούμενων ημερών, όλα πλέον δείχνουν πως ήρθε η στιγμή για να μας σπρώξουν οι «αγορές» στην… «μεγάλη κατηφόρα». Ένα ακόμη μήνυμα -προς αυτή την κατεύθυνση- έστειλε σήμερα η Standard & Poor΄s, ανεβάζοντας το "θερμόμετρο" στα ύψη...

Εξάλλου, ενώ οικονομικοί αναλυτές από όλο τον κόσμο προειδοποιούσαν για επερχόμενη πτώχευση, η κυβέρνηση –και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός- δεν έλαβαν κανένα μέτρο προκειμένου να διαφυλάξουν την χώρα από το χειρότερο «σενάριο», αφήνοντας κάποια «σημάδια απειλής» και κάποια μηνύματα του τύπου «δεν θα πάμε στην καταστροφή μόνοι μας, αλλά θα πάρουμε όσους μπορούμε μαζί μας».

Το αντίθετο, μάλιστα, έπραξαν οι υπεύθυνοι της χώρας που οσονούπω μεταβάλλεται σε χώρο, για να μην απωλέσουν τα τοκογλυφικά τους κέρδη οι «δανειστές» μας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, χωρίς να έχει ελεγχθεί καν η νομιμότητα του χρέους της χώρας, χωρίς να προταθεί το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο που άμεσα μπορεί να χαρακτηρίσει το χρέος ως ειδεχθές και να γεμίσει με απελπισία τους οίκους αξιολόγησης και τις συνεργαζόμενές τους επενδυτικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, φρόντισε να μετατρέψει σε κρατικό ενυπόθηκο χρέος, ένα καθαρά ομολογιακό – τζογαδόρικο χρέος…

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για ποσοστά προμηθειών…;

Υποβαθμίζει την Ελλάδα η Standard & Poor΄s
Την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε, σε «BB-», από «ΒΒ+» προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Κεφάλαιο. Ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης καθώς η αξιολόγηση παραμένει σε Creditwatch.
Παράλληλα, η S&P έθεσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.

Στην έκθεσή της εξηγεί πως τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου ορίστηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να λάβουν δάνεια από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), επιβεβαιώνουν όσα είχε αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα. Ειδικότερα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του οίκου πως α) η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κρατους τίθεται ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) και β) τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα δάνεια προς το ESM.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις του ESM, με φόντο το τεράστιο κρατικό χρέος της Ελλάδας και των υψηλών δανειακών της αναγκών, υπονομεύουν τα σχέδια της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, όταν ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοοικονομικής στήριξης των Ε.Ε. και ΔΝΤ θα τερματιστεί, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, σημειώνει ο οίκος, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση.

Η S&P σημειώνει ότι η υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα στις εξής τράπεζες:

- Εθνική Τράπεζα (BB+/Watch Neg/B) και στη θυγατρική της United Bulgarian Bank A.D. (BB/Watch Neg/B),
- EFG Eurobank (BB/Watch Neg/B),
- Alpha Bank (BB/Watch Neg/B)
- Τράπεζα Πειραιώς (BB/Watch Neg/B).

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι θα δημοσιεύσει αναλυτική έκθεση για τον αντίκτυπο από την υποβάθμιση της Ελλάδας στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών μόλις της επιτραπεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποτελεί ένα σαφές δείγμα πως κάποιοι ήδη θεωρούν την Ελλάδα ως χώρα προς πώληση, της οποίας –μάλιστα- την αξία θα προσπαθήσουν να μειώσουν το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να επαληθευθεί το ρητό της Wall Street: «Παίρνουμε την αγελάδα και τους πουλάμε το… γάλα»

Προσφορά του ιστολογίου: 20.000 ευρώ για οποιουδήποτε τύπου κυβερνητική ιστοσελίδα

 • Enter σε χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των ιστοσελίδων των Υπουργείων μετά από την έρευνα Νικολόπουλου και τις επερωτήσεις.

Ένα site κοστίζει όσο ένα σχολείο…»

Πραγματικά, έχασα τα λόγια μου μπροστά στα στοιχεία που έφθασαν στα χέρια μου. Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί είναι αμύθητα για την παροχή υπηρεσιών που αποδεικνύεται, ότι θα ήταν δυνατόν να παρασχεθούν χωρίς απολύτως κανένα κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες. Μια ιστοσελίδα μπορεί να στοιχίσει από 400 ευρώ μέχρι εκατομμύρια;;;; Είναι απίστευτο, να κοστίζει ένα site όσο π.χ η κατασκευή ενός σχολείου!!!», μας δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος

Ή μήπως όλα αυτά είναι τυχαίο: Δεν νομίζω!!!

Τρικούβερτο γλέντι με χορό…εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι έχει στηθεί στα Υπουργεία, με ασύλληπτα ποσά να δαπανώνται από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σκληρά φορολογούμενων πολιτών για την κατασκευή και την συντήρηση των ιστοσελίδων των Υπουργείων και των υπαγόμενων σε αυτά, Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων.

Τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση του Βουλευτή Αχαΐας Νίκου Ι. Νικολόπουλου μετά από Ερώτησή του και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς όλα τα Υπουργεία, αποκαλύπτουν ότι το Κράτος, ξοδεύει κυριολεκτικά όσα χρήματα θέλει ή καλύτερα όσα… ζητήσουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και διαδικτύου κάτω από το πέπλο ενός μάλλον σαθρού και ασαφούς νομικού πλαισίου και την τουλάχιστον περίεργη διαδικασία ανάθεσης μέσω διαγωνισμών σε αρκετές περιπτώσεις.

Από τις απαντήσεις των Υπουργείων, προκύπτει τεράστιο ζήτημα που ενδεχομένως συνιστά σκάνδαλο καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ιστοσελίδες κατασκευάσθηκαν από προσωπικό των Υπουργείων, ακόμα και φοιτητές με μηδενικό κόστος αλλά, κυρίως, περιπτώσεις κατά τις οποίες ξοδεύτηκαν εξωφρενικά ποσά για την κατασκευή ιστοσελίδας με δαπάνες που ξεπερνούν και το 1.500.000 ευρώ!!!

«Πραγματικά, έχασα τα λόγια μου μπροστά στα στοιχεία που έφθασαν στα χέρια μου. Τα ποσά που έχουν δαπανηθεί είναι αμύθητα για την παροχή υπηρεσιών που αποδεικνύεται, όχι μόνο ότι θα ήταν δυνατόν να παρασχεθούν χωρίς απολύτως κανένα κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες αλλά έχουν μικρό ή σε γενικές γραμμές, ένα λογικό κόστος στην αγορά. Δηλαδή μια ιστοσελίδα μπορεί να στοιχίσει από 400 ευρώ μέχρι εκατομμύρια;;;; Είναι απίστευτο, να κοστίζει ένα site όσο π.χ η κατασκευή ενός σχολείου!!!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Προφανώς, κάποιοι έχουν βρει νέο τρόπο να καταβροχθίσουν το μέλι από το βάζο. Η διαδικασία ανάθεσης δεν εγγυάται διαφάνεια, όταν γίνεται όπως θέλει ο καθένας για όσο επιθυμεί ο καθένας. Έχουμε να κάνουμε με ακόμη ένα σκάνδαλο ή μήπως όλα αυτά είναι τυχαία; Δεν νομίζω…»

Από τα ίδια στοιχεία, ανακύπτουν και καταγγελίες εκπροσώπων θεσμικών φορέων όπως του Ά Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας Στέλιου Σχοινά, στο ενημερωτικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Η λύση της σύμβασης με την ανάδοχο ένωση εταιρειών και η προσπάθεια που καταβάλλαμε για την εξεύρεση νέου κατασκευαστή, έγινε αφορμή να μάθουμε την αγορά κατασκευής των διαδικτυακών πυλών. Προβληματιστήκαμε εντονότατα για το πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση για το αντικειμενικό κόστος των έργων αυτών, ειδικά την περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε!»…Στην προκειμένη περίπτωση για την κατασκευή της ιστοσελίδας είχε επιλεγεί δίδυμο εταιρειών (Singular Logic και knowledge Broadband Service) που είχαν κοστολογήσει την κατασκευή της με 270.000 ευρώ(!) κι όταν κηρύχθηκαν έκπτωτες επειδή δεν παρέδωσαν έργο, η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε τελικώς το έργο, κατασκεύασε την ιστοσελίδα με αμοιβή… 8.187 ευρώ!!!

Οι συγκεκριμένες εταιρείες εμφανίζονται να έχουν επιλεγεί και από άλλα Επιμελητήρια μέσω διεθνών διαγωνισμών και η υπόθεση, έχει και τοπικό χρώμα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η μία εκ των δύο(knowledge Broadband Service) έχει έδρα την Πάτρα. Το μεγάλο ερώτημα στην περίπτωση αυτή, αφορά στο τεράστιο ποσό που κατακυρώνεται για το έργο την ίδια ώρα που η πατραϊκή εταιρεία έχει κατασκευάσει δωρεάν την ιστοσελίδα Επιμελητηρίου με το οποίο έχει ετήσια συνεργασία σε επίπεδο μηχανογράφησης.

«Οι δύο εταιρείες έχουν επιλεγεί σε αρκετές περιπτώσεις μέσω διεθνών διαγωνισμών με αμοιβές, από 200.000 ευρώ και πάνω, που συνιστούν…ταρίφα! Μπορεί να είναι σύμπτωση αλλά λένε ότι αυτό που συμβαίνει πάνω από μία φορά, παύει να είναι σύμπτωση. Νομίζω, ότι είναι ώρα Εισαγγελέα!», κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

*Ακολουθούν τα στοιχεία για τα κόστη ιστοσελίδων σύμφωνα με όσα Υπουργεία απάντησαν στην Ερώτηση του Αχαιού Βουλευτή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Η ιστοσελίδα της Κεντρικής Υπηρεσίας, ανασχεδιάστηκε κατόπιν πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού στην εταιρεία «SDC Α.Ε». Κόστος 9.987 ευρώ!

Άρειος Πάγος: η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με απ’ ευθείας ανάθεση στην «OTEnet Α.Ε». Κόστος: 4.130. ευρώ.

Το portal του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Ανατέθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό στην εταιρεία UNISYSTEMS. Το επιμέρους σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, κόστος κατασκευής, ανήλθε στο ποσό των 60.000 ευρώ!

Η ιστοσελίδα των δικαστηρίων των Διοικητικών Εφετείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανατέθηκε με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό στην εταιρεία UNISYSTEMS έναντι 1.406.363 ευρώ!!!!!!!!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι εσωτερικής ανάπτυξης, δηλαδή κατασκευάσθηκαν από προσωπικό του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα:

ΥΠΕΘΑ

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του ΥΠΕΘΑ κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία νέας ιστοσελίδας από προσωπικό της ΔΙΣΤΥ/ΤΠΕΝΤ, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mod.mil.gr. Για την ανωτέρω ιστοσελίδα η οποία αναρτήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, δεν δαπανήθηκαν χρήματα.

ΓΕΕΘΑ

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με πάροχο την εταιρεία Forthnet με κόστος 8.000 ευρώ για την σχεδίαση, κατασκευή, υποστήριξη δοκιμών και λειτουργία.

ΓΕΣ.

Η ιστοσελίδα www.army.gr κατασκευάστηκε με κόστος 14.000 ευρώ από την εταιρεία «ATCOM» η οποία κατόπιν διερεύνησης της αγοράς, προσέφερε την καλύτερη τιμή. Μέχρι σήμερα συντηρείται και αναπτύσσεται από εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό χωρίς επιπλέον κόστος.

Επίσης μέσω του ιστοτόπου του ΓΕΣ, για λόγους ασφάλειας και οικονομίας, προβάλλονται 35 ιστοσελίδες, διευθύνσεις του ΓΕΣ, κατασκευασμένες και συντηρούμενες χωρίς κόστος, από στρατιωτικά στελέχη. Επίσης φιλοξενούνται ιστότοποι 18 στρατιωτικών φορέων, οι οποίοι αναπτύχθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό και των οποίων η ενημέρωση και συντήρηση γίνεται χωρίς κόστος.

ΓΕΝ

Δεν υπήρξε κόστος για την κατασκευή της επίσημης ιστοσελίδας του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει δημιουργηθεί με την συνδρομή του έμπειρου μόνιμου προσωπικού και πλέον εξειδικευμένου στρατευμένης θητείας. Είναι αναρτημένη από το 1998 και δεν υφίσταται κόστος για τη λειτουργία, συντήρηση και ενημέρωσή της καθώς πραγματοποιείται με τη συνδρομή του μόνιμου και στρατευμένου προσωπικού.

ΓΕΑ

Ο διαδικτυακός τόπος της Π.Α www.haf.gr δημιουργήθηκε και συντηρείται από προσωπικό της Π.Α τον Νοέμβριο του 1998 και ουδέποτε έχει ανατεθεί η κατασκευή ιστοσελίδων σε τρίτο φορέα.

ΙΑΑ

Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων δημιουργήθηκε με κόστος 2.258,50 ευρώ. Η ιστοσελίδα βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλήματος στην εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαχείρισή της και καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

ΕΑΣ

Η κατασκευή της ιστοσελίδας της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ στοίχισε 6.900 ευρώ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Η ιστοσελίδα dis.army.gr κατασκευάσθηκε από την εταιρεία ΑΡΧΕΤΥΠΟΝ μέσω δύο Δημόσιων Διαγωνισμών του Γ΄ Κ.Π.Σ. Έγινε ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου με κόστος 269.221.5 ευρώ και μετάφραση ιστορικών κειμένων με κόστος 235.679.5 ευρώ.

ΛΑΕΔ

Η ιστοσελίδα www.laed.gr κατασκευάσθηκε το 2009 μέσω απ’ ευθείας ανάθεσης από την εταιρεία Aivaz pc με κόστος 4.851 ευρώ.

ΓΥΣ

Η ιστοσελίδα http://web.gys.gr κατασκευάστηκε από την ΙΝΤΡΑΚΟΜ μέσω του Γ΄ Κ.Π.Σ και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» μέσω διεθνούς διαγωνισμού που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων. Υπήρξε χρηματοδότηση κατά 75% από την Ε.Ε και κατά 25% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με κόστος 1.620.437,28 ευρώ!!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Η ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.yptp.gr) στοίχiσε συνολικά 22.000,00 ευρώ (11.000,00 ευρώ για την ελληνική έκδοση και 11.000,00 ευρώ για την αγγλική).

Πέραν αυτών, οι ιστοσελίδες των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων κ.λπ., στοίχισαν, κάθε μια αναλυτικά:

Oι εργασίες κατασκευής των ιστοσελίδων του Υπουργείου και του

Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ανατέθηκαν στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ», η οποία έδωσε την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά, μετά από έρευνα αγοράς και τη λήψη προσφορών από τρεις συνολικά εταιρείες.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτέλεσε μέρος του συγχρηματοδοτούμενου έργου με τίτλο «Σχεδίαση και Κατασκευή Πύλης Πυροσβεστικού Σώματος και Εφαρμογές Αυτού», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Η όλη διαδικασία προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού, ανάδειξης και ανάθεσης αναδόχου υπογραφής σύμβασης, παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, έγινε από την Κ.τ.Π. Α.Ε., κατόπιν υπογραφής Προγραμματικής Συμφωνίας με το Υπουργείο. Συγκεκριμένα, αυτή καθ’ αυτή η ιστοσελίδα με το λογισμικό ενημέρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος κόστισε 88.655,00 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Το όλο έργο υλοποιήθηκε από την κοινοπραξία «Quality & Reliability ΑΒΕΕ- PC SYSTEMS ΑΕ».

 • Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, 27.187,43 ευρώ. Η κατασκευή της ιστοσελίδας ανατέθηκε στην εταιρεία «ΝΟΕΤΡΟΝ Α.Ε.» ύστερα από τη διενέργεια κλειστού διαγωνισμού με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές.

Οι ιστοσελίδες της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας(www.passport.gov.gr και www.diavatiria.gr ), καθώς και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) (www.kemea.gr ) κατασκευάστηκαν και συντηρούνται εκ των ενόντων, με μηδενικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Για την πρώτη εκ των δύο δαπανήθηκαν εφάπαξ 935,00 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης τμήματός της.

Για την κατασκευή της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), η Διαδικτυακή Πύλη παρέχει τη δυνατότητα

λειτουργίας της ως άνω επίσημης ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Π., αλλά και ως κεντρικό σημείο ολοκληρωμένης και ταυτόχρονα παραμετροποιημένης πρόσβασης στα δεδομένα και τις λειτουργίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της. Η ανωτέρω λειτουργική ενότητα, είχε συνολικό προϋπολογισμό 359.380,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).

Η συγκεκριμένη διαδικτυακή πύλη της Γ.Γ.Π.Π. εντάχθηκε στο έργο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κ.τ.Π.» του Γ’ Κ.Π.Σ. Το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε με απόφαση της Κ.τ.Π. Ε.Α. για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα, από οικονομικής απόψεως, προσφορά για την επιλογή αναδόχου και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιρειών Space Hellas Α.Ε. – Q & R Α.Ε. – INTRACOM ΙΤ Services Α.Ε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών διαθέτει τις ακόλουθες ιστοσελίδες:

 • www.mfa.gr ή www.ypex.gov.gr, επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ.

Η μελέτη και η κατασκευή της αναπτύχθηκε από ομάδα στελεχών του ΥΠΕΞ. Για την προμήθεια, παραμετροποίηση και τεχνική υποστήριξη των servers καθώς επίσης και για τις άδειες χρήσης υποσυστημάτων λογισμικού καταβλήθηκαν: α) το ποσό των 15.000 ευρώ, στην εταιρεία Allweb Solutions -Συστήματα Ασφαλείας Α.Ε., με απευθείας ανάθεση, για υπηρεσίες αναβάθμισης του διαδικτυακού κόμβου, β) το ποσό των 8.793,04 ευρώ στην εταιρεία Hewlett Packard Hellas ΕΠΕ, με απευθείας ανάθεση, για προμήθεια server και την αναβάθμιση ιστοσελίδας mfa.gr γ) το ποσό των 5.144,35 ευρώ, στην εταιρεία Hewlett Packard Hellas ΕΠΕ, με απευθείας ανάθεση, για προμήθεια και τοποθέτηση rack για τοποθέτηση εξυπηρετητή, δ) το ποσό των 14.696,35 ευρώ στην εταιρεία Info Quest Α.Ε.Β.Ε., με απευθείας ανάθεση, για την προμήθεια λογισμικού servers, ε) το ποσό των 11.067,00 ευρώ στην εταιρεία Info Quest, για προμήθεια εξαρτημάτων αναγκαίων για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της ιστοσελίδας και στ) το ποσό των 43.512,35 ευρώ στην εταιρεία COSMOS BUSINESS Α.Ε.Β.Ε,, κατόπιν διενέργειας πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση και επέκταση του πληροφοριακού συστήματος της κεντρικής διαδικτυακής πύλης του ΥΠΕΞ.

 • Η νέα κεντρική σελίδα του ΥΠΕΞ που πρόκειται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία έχει σχεδιαστεί από την ομάδα ανάπτυξης ιστοσελίδων της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου , με μηδενικό κόστος
 • www.agora.mfa.gr, που αφορά στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Αναπτυξιακή Συνεργασία.
 • www.hellenicaid.mfa.gr που αφορά στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Το κόστος των ανωτέρω ιστοσελίδων, της προμήθειας του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και των υπηρεσιών εκπαίδευσης, ανήλθε στο ποσό των 423.604,58 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου εντασσόταν στη «Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης της πληροφορίας στο ΥΠΕΞ, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (Γ’ Κ. Π. Σ.)». Το εν λόγω έργο κατόπιν προκηρύξεως διεθνούς δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιρειών PANSYSTEMS Α. Ε. – GLOBO TECHNOLOGIES.
 • www.aidfunding.mfa.gr, που αφορά στην Ειδική Γραμματεία ΑξιοποίησηςΔιεθνών Προγραμμάτων-Πύλη Διεθνών Χρηματοδοτήσεων. Για τη δημιουργία της ιστοσελίδας καταβλήθηκαν: α) το ποσό των 1.706,40 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, στην εταιρεία «DNHOST- ΟΥΜΠΑΒΙΣΙΟΥΣ-ΦΑΡΑΖΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝ. Ο.Ε.», για τη φιλοξενία βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας, β) το ποσό των 14.100 ευρώ, με απευθείας ανάθεση στον «Άγγελο Φιλίππου», για το σχεδιασμό περιβάλλοντος διεπαφής χρηστών και διαχειριστών της διαδικτυακής πύλης, γ) το ποσό των 7,500 ευρώ, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία COMITECH Α. Ε., για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των διαδικτυακών πυλών και δ) το ποσό των 14.900 ευρώ, με απευθείας ανάθεση, στον «Γεώργιο Σιόλα – Ηλεκτρολόγο

Μηχανικό & Μηχανικό Η/Υ», για «Ενσωμάτωση στη βάση δεδομένων της Ειδικής Γραμματείας α) συλλογής πληροφοριών προκηρύξεων από τη νέα ιστοσελίδα της EUROPAID, β) προσθήκη στο σύστημα αυτόματης επεξεργασίας χαρακτήρων, γ) προσθήκη ελέγχου για τη μη διαγραφή των υπαρχόντων στοιχείων σε περίπτωση αποτυχίας του scrape.

 • www.eysxep.mfa.gr , που αφορά στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Χρηματοδότησης και Επενδυτικών Προγραμμάτων (ΕΥΣΧΕΠ). Η ανάπτυξη και ολοκλήρωση της ιστοσελίδας, πραγματοποιήθηκε από συνεργάτη της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο.

Πέρα των ανωτέρω ιστοσελίδων που απευθύνονται στο κοινό, λειτουργούν και ορισμένες άλλες περιορισμένης πρόσβασης για την εξυπηρέτηση των εργασιών των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ομάδα ανάπτυξης ιστοσελίδων και του Τμήματος internet της αρμόδιας ΣΤ2 Διεύθυνσης, με μηδενικό κόστος.

Επίσης η Επιχειρησιακή Πύλη e-ΥΠ.ΕΞ. (Πύλη Προξενείων), που εντασσόταν στο έργο «Παροχή υπηρεσιών για τα έργα α) Υπηρεσίες Προξενείων και Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και β) Ειδική Εκπαίδευση Υπαλλήλων Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών», στο πλαίσιο της «Δημιουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης της πληροφορίας στο ΥΠΕΞ, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (Γ’ Κ.Π.Σ.)» η παραγωγική λειτουργία, της οποίας, όπως ενημέρωσε η ΣΤ2 Δ/νση, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Για το εν λόγω έργο είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος ανατέθηκε στις στην Ένωση εταιρειών «Siemens Α.Ε. Ηλεκτροτεχνικών Έργων» και «Quallity & Reliability Α.Ε. Εφαρμογές υψηλής Τεχνολογίας Α.Β.Ε.Ε.», έναντι του ποσού των 1.291.150, 00 ευρώ!

Όσον αφορά τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Εξωτερικών Φορείς, η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κόστισε 118.739,27 ευρώ, η ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών κόστισε 14.280 ευρώ, και τέλος, η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, κόστισε 483 ευρώ!..

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Στον τομέα Υποδομών και συγκεκριμένα την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων υπάγονται 15 Υπηρεσίες με αντίστοιχες ιστοσελίδες: ΓΓΔΕ (20.000 ευρώ), ΕΥΔΑΠ Παγίων (22.000), ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε (19.955 πλέον ΦΠΑ), ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ (6.783), ΘΕΜΙΣ Α.Ε (3.780 πλέον ΦΠΑ), ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (18.950), ΙΟΚ (1.500), ΙΤΣΑΚ Α.Ε (6.500), ΕΥΔΑΠ ΑΕ (19.670), ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε (10.700), ΕΥΑΘ Α.Ε (9.050 πλέον ΦΠΑ), ΟΣΚ( 5.000 πλέον ΦΠΑ), ΕΥΑΘ Παγίων(1.000 πλέον ΦΠΑ), ΤΕΟ Α.Ε (12.000 πλέον ΦΠΑ)

Ειδικότερα δαπανήθηκαν τα ακόλουθα ποσά για τις ιστοσελίδες Υπηρεσιών και Φορέων:

 • Υ.Π.Α: στοίχισε 11.600 ευρώ.
 • ΗΛΠΑΠ: κόστισε 42.070 ευρώ.
 • ΗΣΑΠ Α.Ε: δαπανήθηκαν 22.700 ευρώ για σχεδιασμό και ανάπτυξη της ιστοσελίδας και επανασχεδιασμό του διαδικτυακού τόπου.
 • ΟΑΣΘ: Το κόστος κατασκευής της ήταν 70.000 και έγινε μέσω επιδοτούμενου προγράμματος, κατά 75% από την Ε.Ε. και κατά 25% από το Υπουργείο.
 • ΤΡΑΜ Α.Ε: Η εταιρεία LEO BURNETT αμείφθηκε με 40. 930 ευρώ συν ΦΠΑ για την κατασκευή του ιστοτόπου της ΤΡΑΜ Α.Ε
 • ΕΛ.ΤΑ: Η ιστοσελίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων κόστισε 59.000 ευρώ.
 • ΑΜΕΛ: Η κατασκευή της ιστοσελίδας έγινε μέσω δημόσιου διαγωνισμού και δαπανήθηκαν 58.500 ευρώ.
 • ΓΑΙΟΣΕ: Για την ιστοσελίδα της ΓΑΙΟΣΕ πληρώθηκαν 16.950 ευρώ.
 • ΟΣΕ: Η νέα ιστοσελίδα του ΟΣΕ κατασκευάσθηκε κατόπιν πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού και κόστισε 2.457 ευρώ.
 • ΣΑΣΘ: Η σελίδα του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, κόστισε 2.618 ευρώ.
 • ΕΡΓΟΣΕ: Το κόστος για το site της ΕΡΓΟΣΕ ήταν 22.500 ευρώ.

Στον Τομέα Μεταφορών και Δικτύων:

Η σημερινή ιστοσελίδα του Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Υπ.Υ.Με.Δι), η οποία προέκυψε από αναβάθμιση της τότε ιστοσελίδας του πρώην Υ.Μ.Ε. είχε ανατεθεί στην εταιρεία Steficom A.E Α.Ε. μετά από πρόχειρο διαγωνισμό τμήματος 29.000 +ΦΠΑ18%. Εκτός από το ετήσιο κόστος των υπηρεσιών φιλοξενίας της ιστοσελίδας που παρέχει η ΟΤΕΝΕΤ Α.Ε. στο Υπ.Υ.Με.Δι, και το οποίο ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%, το Υπουργείο δεν καταβάλει άλλη δαπάνη για την ιστοσελίδα του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Η τελευταία ιστοσελίδα του Υπουργείου κατασκευάστηκε από συνεργάτες του γραφείου του Υπουργού, χωρίς κόστος. Την περαιτέρω ανάπτυξη και συντήρηση ανέλαβε η Διεύθυνση Πληροφορικής επίσης χωρίς κόστος. Το ίδιο συνέβη και στον Τομέα Οικονομίας.

Η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ανατέθηκε κατόπιν προσφορών στην εταιρεία All Web Solutions με συνολικό κόστος 4.674 ευρώ.

Η κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΜΜΕΧ δημιουργήθηκε και συντηρείται με ίδια μέσα, ενώ το portal για το Εθνικό Παρατηρητήριο ΜΜΕ/ΕΟΜΜΕΧ κόστισε 83.992 ευρώ!

Το site του ΤΕΜΠΜΕ ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη(κ. Χρυσοβαλάντη Σπυράκη) με κόστος 4.000 ευρώ.

Η σελίδα του ΕΛΟΤ, ανατέθηκε διαδοχικά σε δύο εταιρείες(Info Quest και Unisystems), κατόπιν διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με συνολικό κόστος 132.654 ευρώ!

Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, η κατασκευή της ιστοσελίδας ήταν υπόθεση δύο φοιτητών χωρίς κανένα κόστος ή αμοιβή.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, απάντησε ότι η κατασκευή της ιστοσελίδας έγινε στο πλαίσιο του έργου «Διαδικτυακή πύλη ΕΕΧ» αλλά δεν δόθηκε καμία πληροφορία για το κόστος…

Χωρίς κόστος, κατά το Υπουργείο, δημιουργήθηκαν και οι ιστοσελίδες των Παρατηρητηρίων Τιμών Υγρών Καυσίμων και Διδάκτρων, ενώ σύμφωνα με την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το κόστος για την κεντρική ιστοσελίδα της δεν…προκύπτει από τη σύμβαση με την εταιρεία ALTEC Α.Ε…

To site του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, δημιουργήθηκε το 2001 με κόστος 400.000 δραχμές ενώ το κόστος για την αναβάθμισή της σε portal, εκτινάχθηκε σε 161.972 ευρώ(!) μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με ανάδοχο την Singular Logic Α.Ε κατόπιν διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού. Αντιθέτως, η ιστοσελίδα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, κόστισε… 2.450 ευρώ!!

Στον Συνήγορο του Καταναλωτή, έφτιαξαν μόνοι τους το site! Χωρίς κόστος, από ειδικό επιστημονικό προσωπικό γίνεται και η συντήρηση της ιστοσελίδας.

Περίπου 15.000 ευρώ κόστισε η ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αρχική της μορφή το 2002 ενώ ο ανασχεδιασμός της ήταν φθηνότερος το 2007 και κόστισε 8.525 ευρώ…

Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, πλήρωσε 3.987 ευρώ για την ιστοσελίδα του, ενώ για εκείνη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, δαπανήθηκαν 12.000 ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση.

Η ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα(ΕΠΑΝ ΙΙ) κατασκευάστηκε έναντι 25.000 ευρώ από την εταιρεία ISTOMEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, η οποία επελέγη μέσω διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, ενώ το site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κόστισε 1.190 ευρώ και κατασκευάσθηκε από την POWERSOFT INTEGRATED SOLUTIONS ΕΠΕ.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ:

μπάτε σκύλοι αλέστε και…ξοδέψτε!

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η ιστοσελίδα κατασκευάσθηκε από την Singular Logic με κόστος 7.923 ευρώ, ενώ…αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση του Επιμελητηρίου Πέλλας: Η ίδια εταιρεία μαζί με την Knowledge Broadband Service S.A, αμείφθηκαν με 334,628,11 ευρώ για την κατασκευή της ιστοσελίδας!

Αναλυτικά, τα Επιμελητήρια της χώρας, δαπάνησαν τα παρακάτω ποσά για την κατασκευή των ιστοσελίδων τους:

 • Ρεθύμνης: 4.661, ευρώ και 1.200 και 2.975 ευρώ για αντίστοιχες αναβαθμίσεις.
 • Φθιώτιδος: Οι εταιρείες Singular Logic και knowledge Broadband Service ανέλαβαν τη δουλειά και σε αυτό το επιμελητήριο, ύστερα από δημόσιο, διεθνή διαγωνισμό. Κόστος: 339.745 ευρώ!
 • Αιτωλοακαρνανίας: Θέμα της Singular και αυτή η ιστοσελίδα, με αμοιβή 351.466 ευρώ…
 • Έβρου: Κόστος μόλις…9.500 ευρώ…
 • Φωκίδος: Το δίδυμο Singular και Knowledge και πάλι: Επιλέχθηκαν και πάλι από δημόσιο διαγωνισμό με κόστος 270.000 για την κατασκευή του site. Οι δύο εταιρείες όμως, κηρύχθηκαν έκπτωτες επειδή δεν είχαν ολοκληρώσει το έργο μέχρι τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας και το Δ.Σ. ανέθεσε σε άλλη εταιρεία την κατασκευή της ιστοσελίδα με κόστος 8.187 ευρώ! Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση του Ά Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας Στέλιου Σχοινά, στο ενημερωτικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Η λύση της σύμβασης με την ανάδοχο ένωση εταιρειών και η προσπάθεια που καταβάλλαμε για την εξεύρεση νέου κατασκευαστή, έγινε αφορμή να μάθουμε την αγορά κατασκευής των διαδικτυακών πυλών. Προβληματιστήκαμε εντονότατα για το πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση για το αντικειμενικό κόστος των έργων αυτών, ειδικά την περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε!»…
 • Σάμου: Καμία απάντηση για το κόστος…
 • Κυκλάδων: Δόθηκαν 241.264 ευρώ και ανατέθηκε μέσω διεθνή διαγωνισμού στην LOGICDIS S.A
 • Καρδίτσας: Η μόνη απάντηση που δόθηκε, ήταν ότι συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας»…
 • Αργολίδος: Φθηνά τη γλίτωσε: 1.500 ευρώ με ανάθεση έργου στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-Π.ΡΑΠΤΗΣ Ο.Ε!
 • Χίου: Και πάλι η ισχύς εν τη ενώσει για τις εταιρείες Singular Logic και Knowledge Broadband SA. Συμπτωματικά επελέγησαν και από το Επιμελητήριο Χίου μέσω δημόσιου διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την κατασκευή της ιστοσελίδας, μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Αμοιβή: 357,218,19 ευρώ!
 • Γρεβενών: Είδηση: Το Επιμελητήριο, δεν διαθέτει ιστοσελίδα!
 • Δράμας: Η κατασκευή του site έγινε με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό από την εταιρεία «Exodus Noisis», με κόστος 117.500 ευρώ.
 • Κεφαλληνίας και Ιθάκης και Λευκάδος: Από την απάντηση των δύο Επιμελητηρίων, έγινε γνωστό μόνο ότι είχαν υποβάλλει κοινή πρόταση και ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Άγνωστο το κόστος…
 • Αχαΐας: Η εταιρεία Knowledge, συμπωματικά και πάλι, επιλέχθηκε, αυτή τη φορά στην έδρα της την Πάτρα, για να κατασκευάσει την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Το κόστος, ήταν 320.000 ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» μέσω του οποίου καλύφθηκε το 80%, δηλαδή 270.000 ευρώ.
 • Κιλκίς: Ο δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, κερδήθηκε από την εταιρεία EMETRIS ΑΕ η οποία κατασκεύασε την ιστοσελίδα με κόστος 4.789,92 ευρώ!
 • Καβάλας: Το έργο ανατέθηκε μετά από απόφαση της Διοικούσης Επιτροπής του Επιμελητηρίου στον Ιωσήφ Μανελίδη. Για την δημιουργία του site δαπανήθηκαν 1.428 ευρώ.
 • Άρτας: Και πάλι… Knowledge Α.Ε η οποία, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Άρτας, υποστηρίζει τη μηχανογράφηση του Επιμελητηρίου τα τελευταία 15 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία κατασκεύασε την ιστοσελίδα εντελώς δωρεάν!

*Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης θα βρείτε και στην ιστοσελίδα www.nikosnikolopoulos.gr
 • Η αποκρατικοποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων είναι μεγάλο έγκλημα, αφού οδηγεί μία χώρα στην απόλυτη εξάρτηση της από τις πολυεθνικές και στην υποδούλωση της στα κράτη-έδρα τους

Το δόγμα ότι η οικονομική δύναμη εδρεύει στη ρίζα κάθε κακού πρέπει να απορριφθεί και τη θέση του να πάρει μία κατανόηση των κινδύνων κάθε μορφής ανεξέλεγκτης δύναμης. Τα χρήματα, αυτά καθαυτά, δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Γίνονται επικίνδυνα μόνο εάν μπορούν να αγοράσουν δύναμη – είτε άμεσα, είτε με την υποδούλωση των οικονομικά αδύναμων, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλήσουν τον εαυτό τους για να ζήσουν… Εκείνοι που κατέχουν ένα πλεόνασμα τροφής μπορούν να εξαναγκάσουν εκείνους που λιμοκτονούν σε μία «ελεύθερα» αποδεκτή δουλεία, χωρίς να χρησιμοποιήσουν βία

(K.Popper)

Όπως φαίνεται, πλησιάζουμε στα τελευταία στάδια των «νεοφιλελεύθερων» ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 - κυρίως από τις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία.

Οι υπόλοιπες κρατικές εταιρείες της δύσης, μεταξύ των οποίων βέβαια οι μονοπωλιακές κοινωφελείς, εξαγοράζονται από το Καρτέλ των πολυεθνικών - οπότε η «διαδικασία» τείνει στο τέλος της, με την ολοκληρωτική «κατάληψη» της Πολιτείας.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα έχουμε την άποψη ότι, αυτά που διαδραματίζονται σήμερα, έχουν στόχο τον «εκμοντερνισμό» ενός κράτους με φεουδαρχικές δομές, με απώτερο σκοπό την οικονομική υποδούλωση του.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις, όσο και η «απελευθέρωση» των αγορών, ακολουθούν τον παρακάτω απλουστευμένο δρόμο:

(α) Η «κοινή γνώμη» πείθεται έντεχνα ότι, το άνοιγμα των αγορών θα έχει θετικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή - οι οποίες τότε θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Έτσι, ο «λαός» τοποθετείται εχθρικά απέναντι σε όλους εκείνους, οι οποίοι «επαναστατούν», εκμηδενίζοντας δυστυχώς τις όποιες αντιδράσεις τους (απεργίες, διαδηλώσεις κλπ).

(β) Οι αγορές ανοίγουν οπότε, στα πρώτα στάδια της διαδικασίας, εντείνεται ο ανταγωνισμός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πράγματι τη μείωση των τιμών.

(γ) Η υποχώρηση των τιμών οδηγεί στη χρεοκοπία πολλές μικρομεσαίες εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με το συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό – πόσο μάλλον όταν «υποδαυλίζουν» την αδυναμία τους οι τράπεζες, αρνούμενες να τους εγκρίνουν δάνεια. Οι μεγαλύτερες κοινωφελείς επιχειρήσεις (όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κλπ), μη έχοντας τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές που «εισβάλλουν» στα εθνικά τους εδάφη, υποχρεώνονται στην εκποίηση τους - στην απορρόφηση τους δηλαδή από τις πολυεθνικές.

(δ) Ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πλέον στην εκάστοτε αγορά που απελευθερώνεται μειώνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού και την εγκαθίδρυση «ολιγοπωλιακών δομών» (ουσιαστικά, νέο-φεουδαρχικών). Οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται - αφενός μεν από τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, αφετέρου δε από τις απολύσεις, με τις οποίες οι πολυεθνικές τείνουν να εξορθολογήσουν τη λειτουργία τους και να μεγεθύνουν τα κέρδη τους.

(ε) Οι τιμές αρχίζουν να αυξάνονται, ενώ στη συνέχεια ξεπερνούν κατά πολύ τα επίπεδα πριν την «απελευθέρωση» - έτσι ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες που έχουν πλέον κυριαρχήσει, να υπερκαλύψουν τις αρχικές τους «επενδύσεις», οι οποίες είχαν απώτερο στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση των «ολιγοπωλιακών δομών».

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Κατ’ αρχήν, είναι πολύ σωστή η ελληνική κοινή γνώμη, όταν τάσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου υπέρ της καταπολέμησης τηςδιαφθοράς - με τη βοήθεια και των ιδιωτικοποιήσεων. Εάν όμως τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών δηλαδή, δεν παραμείνουν στη χώρα μας, αλλά «διαφύγουν», μέσω των πολυεθνικών, στο εξωτερικό (φοροαποφυγή), ταυτόχρονα με την αύξηση των τιμών, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξει αντικειμενικό όφελος για την Ελλάδα αλλά, αντίθετα, η ζημία θα πολλαπλασιασθεί.

Όσον αφορά ειδικά την παραγωγικότητα των εργαζομένων, εάν η βελτίωση της αυξάνει μόνο τα κέρδη των πολυεθνικών και δεν συμβάλλει στη μείωση των τιμών καταναλωτή, στην παραγωγή εθνικού πλούτου ή στην αύξηση των θέσεων εργασίας, δεν έχει καμία ουσιαστική ωφέλεια για τους Πολίτες. Για παράδειγμα, όλοι είμαστε εναντίον της εικόνας κάποιων υπαλλήλων στις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίοι κάθε άλλο παρά εργάζονται – δεν παράγουν δηλαδή. Όμως, εάν οι επιχειρήσεις αυτές ιδιωτικοποιηθούν από το διεθνές Καρτέλ, μειώνοντας το προσωπικό τους και αυξάνοντας την παραγωγικότητα τους, αυτό που στην πραγματικότητα θα απομείνει στη χώρα μας θα είναι η ανεργία, ο περιορισμός των δημοσίων εσόδων, καθώς επίσης η πτώση των μέσων ελληνικών εισοδημάτων – με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται (αύξηση των φόρων, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, χρεοκοπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ).

Δυστυχώς, οι μεγάλες κρατικές εταιρείες μίας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, δεν είναι εύκολο να ιδιωτικοποιηθούν από δικούς της επιχειρηματίες – όπως συμβαίνει συνήθως στη Γερμανία, στις Η.Π.Α. ή στην Ιαπωνία. Αρκεί να δει κανείς τα μεγέθη τους, για να κατανοήσει τη θέση μας (Πίνακας Ι):


ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Μεγέθη εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας (κεφαλαιοποίηση με τιμή μετοχής στις 12.08.10)

Μεγέθη/Εταιρείες

ΔΕΗ

RWE

ENEL

ENDESA

Τζίρος

6,03 δις

47,74 δις

62,17 δις

22,8 δις

Κέρδος π.φ.

993 εκ.

5,6 δις

9,07 δις

4,31 δις

Κεφαλαιοποίηση

3,06 δις

30,10 δις

36,01 δις

20,10 δις

Αριθ. Προσωπικού

23.127

70.726

81.208

26.587

Τζίρος ανά άτομο

260.000

675.000

765.564

857.000

Κέρδος ανά άτομο

42.936

79.178

111.688

162.109

Ποσοστό κέρδους

16,46%

11,73%

14,59%

18,90%

Υποχρεώσεις

9,32 δις

79,72 δις

127,95 δις

41,46 δις

Υποχρεώσεις/Τζίρο

154,5%

166,98%

205,80%

181,84%

Σημείωση: (Faz 2006) Ένα μέσο γερμανικό νοικοκυριό πληρώνει 19,83 σεντς την κιλοβατώρα, όταν ένα αντίστοιχο γαλλικό μόλις 12,20 σεντς – ένα ελβετικό 12,12 και ένα ελληνικό περί τα 10,00 σεντς.

Πηγή: Finance Net

Πίνακας: Β. Βιλιάρδος

Από τον Πίνακα Ι είναι φανερή η χαμηλή παραγωγικότητα της ΔΕΗ (τζίρος και κέρδη ανά άτομο) – οπότε, ο υψηλός αριθμός των εργαζομένων της, αν και δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμος με τις υπόλοιπες εταιρείες, λόγω των γεωγραφικών «ιδιαιτεροτήτων» της χώρας μας. Όμως παραμένει κερδοφόρα, αφού το ποσοστό καθαρού κέρδους (προ φόρων) διαμορφώνεται στο 16,46% - υψηλότερο από τις δύο άλλες, ενώ πουλάει με χαμηλότερες τιμές.

Επομένως, γιατί θα έπρεπε να προβεί σε απολύσεις, αυξάνοντας την ανεργία στη χώρα μας, η οποία «εκβάλλει» τελικά στα ελλείμματα του προϋπολογισμού; Σε τι θα ωφελούσε την Ελλάδα η εκποίηση της – πόσο μάλλον όταν το κράτος εισπράττει μεγάλα μερίσματα (φορολογικά έσοδα, υπεραξίες) από τη συμμετοχή του; Ποιο θα ήταν το υλικό όφελος των καταναλωτών, από την κατάργηση του «μονοπωλιακού οχυρού», εάν εξαιρέσουμε την εύλογη ηθική ικανοποίηση τους από την «τιμωρία» κάποιων «διαπλεκομένων» συνδικαλιστών ή αντιπαραγωγικών εργαζομένων; Ας μην ξεχνάμε ότι, μετά την «εισβολή» του ΔΝΤ στη Βραζιλία, μόνο η Petrobras παρέμεινε στην ιδιοκτησία του δημοσίου (χάρη στους συνδικαλιστές της) - ενώ η Χιλή υποφέρει από έλλειψη ακόμη και πόσιμου νερού, μετά την άλωση της από τις πολυεθνικές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν είμαστε προφανώς σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την ανάγκη εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, με την καταπολέμηση της διαφθοράς ή με τη ριζική αντιμετώπιση της διαπλοκής των πολιτικών, των ιδιοτελών ψηφοφόρων τους, των επιχειρηματιών και των συνδικάτων. Εν τούτοις, δεν συμφωνούμε με την κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας, με την ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών επιχειρήσεων μας, με την εγκληματική εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς επίσης με την επέλαση του Καρτέλ στη χώρα μας. Πόσο μάλλον αφού, η ενδεχόμενη πώληση όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων του δημοσίου σήμερα, δεν θα αποφέρει παραπάνω από 7 δις € στα ταμεία του κράτους – το έλλειμμα μας δηλαδή για περίπου τρεις μήνες (!)

Ολοκληρώνοντας, όσον αφορά τη Γερμανία, η οποία συνεχίζει να μην εξοφλεί τις τεράστιες οφειλές της (πολεμικές αποζημιώσεις) απέναντι στην Ελλάδα, ενώ επωφελείται τα μέγιστα από την ελληνική κρίση, θεωρούμε πολύ πιθανόν ότι απαίτησε, εκτός της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, την «απόσυρση» μας από αγωγές αποζημιώσεων (Siemens κλπ) - σαν αντάλλαγμα για την «μερική» επιμήκυνση του δανεισμού, η οποία απλά θα καθυστερήσει (εάν) το «μοιραίο».

Ίσως οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ ότι, το βασικότερο χαρακτηριστικό της Γερμανίας, για τους Πολίτες της οποίας ο φόβος συνιστά το «ελιξίριο της ζωής», είναι η μακρόχρονη «αναμονή» της τιμωρίας τους για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν. Εάν οι «σύμμαχοι» το 1945 ήταν περισσότερο αυστηροί, οι Γερμανοί θα ήταν σήμερα λιγότερο φοβισμένοι και περισσότερο συνεργάσιμοι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

ΙΤΑΛΙΑ: Η κυβέρνηση της Ιταλίας, με νομοσχέδιο που προωθεί, απαγορεύει δια νόμου τις εξαγορές των εταιρειών της χώρας από ξένες πολυεθνικές - ειδικά από τις γαλλικές. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το νομοσχέδιο προτάθηκε σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία οι ιταλικές εταιρείες (όπως για παράδειγμα η Edison, η Bulgari, η Parmalat κλπ), έχουν εξαγοραστεί από γαλλικές εταιρείες.

Περαιτέρω, με το νομοσχέδιο αυτό συγκεκριμένοι κλάδοι (οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, η άμυνα και η ενέργεια), θα χαρακτηριστούν στρατηγικοί. Παράλληλα, θα προβλέπει την καθυστέρηση της αλλαγής των Δ.Σ. έως δύο μήνες, κάτι που ενδέχεται να έχει επιπλοκές στην Parmalat - της οποίας τη διοίκηση πρόκειται να αναλάβει η γαλλική Lactalis τον επόμενο μήνα, έπειτα από την εξαγορά του 29%.

Επίσης, ένα από τα μέτρα που ενδέχεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο είναι και το “πάγωμα” των δικαιωμάτων ψήφων όλων των μετόχων εταιρειών που θεωρούνται στρατηγικές. Τέλος, οι φορολογικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν την έναρξη ερευνών για την αγορά του μεριδίου στην Parmalat από την Lactalis καθώς και για την εξαγορά του 51% της Bulgari από την LVMH.

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στα πλαίσια της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης στο Λονδίνο (26.03.11), μετά την εποχή τηςM.Thatcher, υπήρξε αποκλεισμός καταστημάτων πολυεθνικών που φοροαποφεύγουν («νόμιμη» φοροδιαφυγή) - μεταφέροντας τα κέρδη τους σε offshore εταιρείες και αναγκάζοντας τους Πολίτες σε αυξημένη φορολόγηση. Δυστυχώς, στην Ελλάδα κυριαρχεί ο «διωγμός» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα καταστρέψει και τα τελευταία «κατάλοιπα» του παραγωγικού ιστού της χώρας μας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πως επεκτείνονται οι Γερμανικές επιχειρήσεις (άρθρο μας από τις 29.03.09) στις αγορές του εξωτερικού;

Σε γενικές γραμμές, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, προηγούνται οι ισχυρές λιανικές της επιχειρήσεις (κυρίως χαμηλής τιμολόγησης - discount) οι οποίες, αφού εδραιώνονται εξασφαλίζοντας μία από τις πρώτες θέσεις στις χώρες που «καταλαμβάνουν», εισάγουν όλο και περισσότερα προϊόντα από την πατρίδα τους - «εξάγοντας» την παραγωγή, τις θέσεις εργασίας, τα κέρδη και τέλος τη φορολόγηση πίσω στη Γερμανία. Θα αναφέρουμε μερικά από τα πανίσχυρα «τεθωρακισμένα» τους: Metro (Makro, Praktiker, Saturn, Media Markt κ.α.), Aldi, Lidl, Rewe κλπ.

Στη συνέχεια, προτιμούνται «μονοπωλιακοί» τομείς (όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ στη χώρα μας, η ενέργεια κλπ – βλ. προσπάθεια για τη ΔΕΗ), κάποια βασικά ΜΜΕ (για το «επικοινωνιακό-διαφημιστικό-ηθοπλαστικό» μέρος της επέκτασης), θυγατρικές βιομηχανιών και μόλις στο τέλος οι τράπεζες, οι οποίες μέχρι τότε περιορίζονται στην απλή παρουσία τους μέσω γραφείων, για την εξυπηρέτηση των «δικών» τους επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση γίνεται σιωπηλά, υπόγεια σχεδόν, μεθοδικά, συλλογικά και βάσει σχεδίου (οι θυγατρικές των γερμανικών βιομηχανιών, «αεροπλανοφόρα» όπως οι ThyssenKrupp, Siemens, Daimler, Volkswagen, Lufthansa,BASF, Bayer, Telekom, Hoechst, SAP, Salzgitter, RWE, E.ON κλπ, δεν εξάγουν ποτέ Know How, αλλά εκμεταλλεύονται σχεδόν αποκλειστικά το εκάστοτε χαμηλό εργατικό κόστος), αφού όπου τοποθετούνται, παραμένουν για πάντα.

Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι, οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν στην πλειοψηφία τους γεμάτα «πολεμικά και μη» ταμεία (πολεμικά ονομάζονται αυτά που προορίζονται για εξαγορές), ενώ από τις συντηρητικές λογιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν, είχαν σχεδόν πάντοτε αφανείς αξίες στους Ισολογισμούς τους, καθώς επίσης αφανείς ρεζέρβες κάθε είδους.

Εκτός αυτού, όχι μόνο συμμετέχουν η μία στην άλλη, αλλά και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους (είναι απολύτως φυσιολογικό οι διάφοροι managers να δραστηριοποιούνται σε πολλά διοικητικά συμβούλια), ενώ ακόμη και το ίδιο το κράτος εμποδίζει την εξαγορά των δικών του επιχειρήσεων από ξένους.

Τέλος, η λειτουργία ξένων εταιρειών εντός της Γερμανίας παρεμποδίζεται με διάφορους τρόπους (το ίδιο συμβαίνει και στην Ιαπωνία), με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν την αγορά τους πολλές θυγατρικές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Ακόμη και η πανίσχυρη αμερικανική Wal-Mart των 351 δις $ τζίρου (2007) αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει τη Γερμανία, όπως και πολλές Γαλλικές και άλλες αλυσίδες.

ΕΛΛΑΔΑ: Ενώ προγραμματίζεται το μεγαλύτερο έγκλημα στην πρόσφατη ιστορία μας, το «ξεπούλημα» των μονοπωλιακών κοινωφελών επιχειρήσεων της χώρας μας, οι «εγκυκλοπαιδικές» συζητήσεις επικεντρώνονται στη φοροδιαφυγή κάποιων γιατρών και στα σκάνδαλα της πολιτικής εξουσίας - τα οποία όμως συνεχίζουν να παραμένουν «θεσμοθετημένα ατιμώρητα». Δυστυχώς, ελάχιστοι Έλληνες αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να επιβιώσουμε μέσα στα πλαίσια μίας εξαιρετικά ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τις δικές μας επιχειρήσεις και με κατεστραμμένο τον παραγωγικό μας «ιστό».

Ας μην ξεχνάμε ότι, τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης δεν καλύπτουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μας - απαιτείται δανεισμός για το 2011, ύψους 22,54 δις € τουλάχιστον, επί πλέον αυτών του μηχανισμού. Επομένως, εάν δεν περιορισθούν ριζικά οι τόκοι (1%) και εάν δεν διακανονισθεί μακροπρόθεσμα το συνολικό δημόσιο χρέος, οι πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος μας είναι σχεδόν ανύπαρκτες – με το θάνατο του κοινωνικού κράτους «προ των πυλών».

Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)